oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. február 25. 06:30,  Szégyen a külföldi kétkezi munka? 196 komment

2018. február 25. 06:30 Határátkelő

Szégyen a külföldi kétkezi munka?

Ha annyi euróm lenne, ahányszor az elmúlt években olvastam a lekezelő hangnemben emlegetett „mosogató”, „recepciós”, „pincér” diplomás határátkelőkről, akkor egész kellemes összeg ülne a számlámon. Pedig biztos, hogy szégyen az, ha valaki ilyen munkát végez? Ezt a kérdést veti fel az egyik ma ajánlott poszt. Aztán ellátogatunk Kanadába, méghozzá egy frissen érkezett egyetemista írásán keresztül, végül kicsit olimpiázunk még.

autoszerelo_2_foto_pixabay_com_counselling.jpg(Fotó: pixabay.com/Counselling)

Sok fórumon megy a savazás, hogy a sokszázezer nyugatra vándorolt magyar csak alávaló állásokban tud megélni – írta a Bezzeg a svédek blog szerzője. Bandirepublic aztán felteszi a kérdést, vajon tényleg akkora probléma-e ez.

„Magyarországon képtelenség jól megélni és társadalmi elismertséget szerezni egyszerű melósként. (A 90-es, 2000-es évekről beszélünk, amikor még nem vándorolt el minden szaki Nyugat-Európába). Ma már biztosan többet keres egy klímaszerelő, mint egy tanár vagy egy könyvtáros – persze szigorúan zsebre, számla nélkül okosba -, de a társadalmi elismertség még mindig hiányzik. Az emberek jelentős része sznob: mondd meg a szakmádat, megmondom ki vagy! 

Úgy érzem, az otthon maradott honfitársaim lenézik a külföldön dolgozó recepciósokat, szállodai szobalányokat, ápolókat, pincéreket, baristákat. 

Azt az egy apró tényezőt sokan nem veszik figyelembe, hogy például Svédországban bármiből meg lehet tisztességesen élni, ha van két teljes munkaidőben kereső a háztartásban. 

A másik az, hogy itt nem érzem azt a lebecsmérlő hozzáállást, amivel egy építkezési melós ruhában metrózó tagot illetnek sokszor otthon. A stockholmi munkás ugyanott ebédel és lakik, mint az irodista. 

A harmadik szintje ennek a kérdéskörnek pedig már-már filozófiai, de mindenképpen meg kell kérdeznem: mivel teszel többet hozzá a világhoz - ha mondjuk financial reporting manager vagy egy multinacionális nagyvállalatban vagy ha házat építesz az embereknek esetleg szolgálatot teszel nekik azzal, hogy ételt, italt hozol az asztalukra? Az óvónéniket, ápolónőket és a tanárokat már nem is említem. 

Mi van, ha valaki éppen azért megy nyugatra dolgozni, mert elege van abból, hogy Magyarországon bele van kényszerítve egy vállalhatatlan élethelyzetbe? Most itt nem a rengeteg mélyszegénységben élőre gondolok, hanem azokra, akik kénytelenek főiskolát, egyetemet végezni azért, hogy beállhassanak egy nemzetközi nagyvállalat shared service centerébe értelmetlen riportokat készíteni naphosszat, mert ez az egyetlen európai értelemben vett álláslehetőség otthon, ahol fizetnek rendes pénzt, járulékokat és még képeznek is, sőt nemzetközi karrierlehetőséget kínálnak. 

Mennyire opció ma Budapesten elmenni baristának és eltartani a családod tisztességesen? Mi van, ha a belső fejlődésed eredményeként akarsz egyszerű, felelősségtől viszonylag mentes munkát és a szabadidődben önmegvalósítani? (...) 

Miért ne dönthetném el én, hogy mit és miért csinálok a megélhetésem biztosítása érdekében? Ilyen szempontból számít, hogy nyugaton magasabbak a fizetések, mert sokkal több lehetőség adódik. 

Ezért is szeretném, ha a gyermekünk Svédországban nőne fel, mert itt kevesebb a nyomás és több a lehetőség a kibontakozásra. Legalábbis a kutatások mai fokán így látom…” 

Érdemes persze a teljes posztot elolvasni, méghozzá itt.

Ahol hidegebb van, mint az Északi-sarkon 

Amikor a külföldre indulásod előtt három nappal azt olvasod, hogy ahová tartasz, ott olyan hideg van, hogy azt már a helyiek is túlzásnak érzik, és pláne, ha ez a hely Kanadában van, akkor azért elgondolkodsz egy picit. Mínusz 29 fok nem vicces, pláne, ha a szél miatt mínusz 40 C foknak érzed. Na, pontosan így járt a Világegyetemista blog egyik szerzője, mielőtt nekiindult volna Montrealnak, hogy egy szemesztert a McGill Egyetemen töltsön.

kanada_1.jpg

„Nem mondom, hogy nem ijesztett meg, amit olvastam: félévszázados hidegrekordok, sőt, valakitől még azt is hallottam, hogy egyik nap Montrealban – ahol az általam első helyen megjelölt McGill Egyetem is van – hidegebb volt, mint az Északi-sarkon… 

Pedig én akartam – mindennél jobban – a világ egyik legzordabb országában tölteni a téli (!) szemesztert. Valami vonzott ebbe a jeges világba azon kívül, hogy a McGill a világ top egyetemei között van számon tartva. 

Kíváncsi voltam a kanadai kultúrára, amiben egyszerre ismerhetők fel az európai és az észak-amerikai vonások, a mentalitásra és a helyiek híres vendégszeretetére. Meg persze szerettem volna látni élőben a jegesmedvéket, a kardszárnyú delfineket és az északi fényt; a Niagara vízesést, és a Banff nemzeti parkot – ha nem ismerős ez a név keressetek rá, megéri. A hideggel nem számoltam. 

Már a repülőúton gondoltam bele (elég sok időm volt gondolkodni), hogy lehet, hogy mégsem ez volt életem legjobb döntése… Végigidegeskedtem a 18 órát, pedig nem félek a repüléstől. 

Mit fogok csinálni egyedül abban a hatalmas, idegen országban? Elég meleg lesz a síkabátom? Képes leszek helytállni a világ minden pontjáról érkezett elit-egyetemisták között? Ezek és ezekhez hasonló kérdések kergették egymást a fejemben. Aztán valami történt. 

Leszállt a gép, kinéztem az ablakon a hóval borított tájra, és furcsa nyugalom töltött el - nekem itt a helyem. (...) 

Minden nap, amikor elsétálok a hólepte viktoriánus házak előtt, és a háttérből lenéznek rám a modern felhőkarcolók, egyre biztosabb vagyok benne, hogy Kanada és a tengerentúli ösztöndíjpályázat volt az egyik legjobb döntés, amit hozhattam. Amikor pedig mínusz 10 fok alá esik a hőmérséklet, egyszerűen felveszek még egy réteg ruhát, és folytatom a napom. (A teljes posztot itt találjátok.) 

Az első dolog (a csontig hatoló hideg után) amiből tudtam, hogy már nem otthon vagyok az étel volt. A megérkezésem utáni második napon az egyetem egy igazi kanadai reggelivel vendégelte meg az újdonsült nemzetközi diákjait. Amerikai (bocsánat: kanadai!) palacsinta, rántotta, sült krumpli, bab és bacon voltak a menün. És persze juharszirup, ami aranyos-barna mázként fedte le az egész tányért. 

Hamar megtanultam, hogy a kanadai konyha kvintesszenciája tényleg a juharszirup. Minden termékből lehet juharszirupos verziót kapni. Van juharszirupos nápolyi, müzli, torta, csoki, sör, és még az isten tudja mi. Ezt elfogadtam, de valahol belül még mindig nem értem. 

Ezt csak magyarul merem leírni ide, nehogy a végén kitoloncoljanak az országból, de szerény véleményem szerint a juharszirup nem más, mint felvizezett és megcukrozott méz. Akinek valamiért nem világos a hasonlatom: ezt nem bóknak szántam. 

A másik helyi specialitás az úgynevezett Poutine, ami nem más, mint egy nagy adag sült krumpli, ismeretlen eredetű barna szósszal (ami kivételesen nem juharszirup) és cheese curd-del borítva. Azért írok cheese curd-öt, mert ugyan a Google szótár szerint ez a szó túrót jelent, magának az ételnek semmi köze nincs a jó magyar túróhoz. (...) 

Aki még nem evett cheese curd-öt életében, annak úgy tudnám legjobban szemléltetni ennek a specialitásnak az ízét és az állagát, hogy képzeljen maga elé egy, a hűtőben celofán nélkül néhány napig bennfelejtett sajtdarabot. Tessék! 

Amúgy ennek ellenére a poutine nem egy rossz étel, a legtöbb helyen valami extrával – legyen az avokádó, bacon vagy egy kis mac n’ cheese – fel lehet dobni és ebben a formában kifejezettem finom. (...) 

Közben azt is sikerült kitapasztalnom, hogy melyik boltban miket érdemes vásárolni ahhoz, hogy ne csalódjon az ember. 

A kanadai narancslé sokkal finomabb, mint a magyar (talán mert gallonos kiszerelésben árulják); a mogyoróvajas-banános puffasztott rizs nemcsak jól néz ki a képeken, de nagyon finom is; egyszerű és nagyszerű ötperces vacsorát lehet keverni egy kis adag rizsből, egy fél fej hagymából, egypár tojásból és két evőkanál szójaszószból; és, ha már tényleg nincs más otthon, mindig elő lehet venni a fagyasztóból néhány, a Stranger Things-ből ismert, Eggo waffelt." 

Ha érdekelnek további gasztrokalandok, akkor ide kattints!

Olimpia a legjobbak szemszögéből 

Túlzás nélkül állítható, minden idők legsikeresebb téli olimpiáját zárta Magyarország Dél-Koreában, hiszen első alkalommal sikerült aranyérmet szerezni. De mit jelentenek a téli játékok az egyik legsikeresebb nemzet, Norvégia esetében? Ezt mutatta meg a Norvég életünk blog.

olimpia.jpg

„Örök kérdés és büszkeség is egyben, vajon mit jelent ez nemzeti szinten? Mit? A nyári olimpiák büszke hírei között szokott megjelenni, hogy az egy főre jutó olimpiai érmek számában mindig a topon vagyunk. 

Mi a helyzet a norvégokkal? A téli olimpia az ő terepük, így időszerű ezt megnézni. Lesznek meglepetések, annyit elárulok előre is. 

Leginkább az éremtáblázat kivesézésével jutunk a megoldás felé. Szóval Norvégia az egy főre jutó érmek számában világelső. Lényegében minden tízezer emberre jut egy érem, duplája a magyarénak, ami szintén hihetetlen kategória. (...) 

Persze Norvégia a téli sportokban király, olyan szinten, hogy a téli olimpiák történetében Norvégiának van a legtöbb érme és aranyérme. Ez itt tradíció. 

Sportnemzet? Ha nem kifejezetten csak a táblázatokat nézzük, viszont én körbenézek, akkor sem lehet mást mondani. A mozgás itt társadalmi szinten meglévő tevékenység. Szuper!" 

A teljes posztot itt találjátok.

HÍRMONDÓ 

Nem tudtam együtt élni a magyar kilátástalansággal 

Csalásra voltam rákényszerülve a napi élethez. Bár volt autóm, de inkább BKV-n lógtam. Most csak ízlés szerint kell eldöntenem, hogy melyik országokban töltsek el egy-egy hét szabadságot. Nem probléma akár a tengerentúli nyaralás se.” 

Mennyire függünk Németországtól? 

Az nem újdonság, hogy a német gazdaság alapjaiban határozza meg az Európai Unió helyzetét, ám egy friss tanulmány most azt is megmutatta, ki profitál belőle igazán, illetve ki van igazán kiszolgáltatva. 

Megzuhant a bevándorlás Nagy-Britanniába 

Hatalmat esett a tavaly szeptemberrel zárult egy évben a nettó bevándorlás Nagy-Britanniába. Elsősorban a közép-európai uniós országokból érkeznek sokkal kevesebben, mint korábban. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Kanada Norvégia Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5013694044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs. Clayton 2018.02.25. 21:58:48

@P.Elliot: ha a palackozott vizet meleg helyen tartod a muanyagbol az arzenhez hasonlo mereg valgat ki es kerulhet a vizbe, plussz ha nem iszod meg azonnal kinyitas utan mindenfele bacik tudnak benne elszaporodni. Raadasul a legtobb palackozott viz sima ivoviz. Mar egy csomo cikk foglalkozott azzal, hogy mekkora uzlet palackozott vizet arulni es hogy mennyire kornyezetterhelo maga a sok palack. Nyilvan ezt a gyartok nem fogjak reklamozni csak azt h milyen egeszseges meg gleccserviz meg eso viz meg ilyen baromsagokat, amivel meg tobbet tudnak eladni aranyaron a csapvizhez kepest.

2018.02.25. 22:00:53

@P.Elliot: Ahogy akarod, de tény, hogy ha kifilézed a narancsot, vagy bármilyen citrust, akkor lényegesen más izélményt kapsz, mint ha héjastól ennéd. Ilyen alapon, akár a külső héjától se szabaditsd meg, mert abban is biztosan vannak élettanilag hasznos vegyületek ...

2018.02.25. 22:03:26

@Zoole Reloaded: Csak úgy lehet mondani, baszomalássan ... Szatmárnémeti van, satu mare meg egy kibaszottul rosszul sikeredett "műforditás" :DDD
A miccs meg miccs :DDD

P.Elliot 2018.02.25. 22:04:36

@Pink Petsch: Nekem 2 fekete baratnom is van, tizen ev ota ismerem oket, egyik Angliaban szuletett eredetileg de gyerekkora ota van itt, a masik itteni, teljesen veletlen hogy mindkettot Maxinnek hivjak,, ezert Maxin es Max ha egyutt vagyunk veluk, en semmi de semmi kulonbseget nem erzek a tobbi baratnoim es ezek kozott es a baratnoim sem ereznek mert gyakran vagyunk egyutt veluk. Maxinnek otthoni kompjuteres kis biznisze van, Max meg a biznisz vilagban dolgozik masoknak, nagyon jo fejek mindketten, a ferjeik is.
Maxin lanyanak ket het mulva lesz az eskuvoje egy kinai ferfivel...

P.Elliot 2018.02.25. 22:07:17

@Mrs. Clayton: Tudom am ezeket en is. Nem igazan regen volt itt egy nagy botrany hogy valamelyik palackozo a forrasviznek titulalt valami helyett a csapbol palackozott...

SzZoole 2018.02.25. 22:09:48

@Pink Petsch: most mitsinaljak, legyen mïtccs :-)))
Akkor is finom volt :-))

2018.02.25. 22:32:19

@P.Elliot: Ahham, ha jól értem, mindkettő itt született "Nyugaton", oké. Mnio, akkor meghivlak, hogy kezudj valamit a Gambiából egy hónapja érkezett azubi-gyerekkel, akinek mgé az anmgol sem megy, nemhogy anémet. Sok sikert!
Én ehhez nem vagyok eléggé megfizetve ....

2018.02.25. 22:34:52

@Zoole Reloaded: Az nagyon, pláne, faszénen :DDD És pláne, ha tényleg beleteszik a báránmyt is .. ezt ugyanis ki szokták hagyni kereskedelmileg, ugyanis drága

SzZoole 2018.02.25. 22:39:45

@Pink Petsch: mi drága étteremben voltunk, mármint az ott lakóknak drága :-))
Már nem emlékszem a nevére, de zárt kerthelyisége is volt és többnyire “fehérgalléros üzletemberek” jártak oda :-))

svajcineger 2018.02.25. 22:41:08

@Pink Petsch:
Vigyázz, ez a migráncsozás Hódmezővásárhelyen se jött be! :)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.25. 22:44:14

@Pink Petsch: Nem értem, miert csinalod, de ha jol esik, tegyed. Akar ugy is vehetem, ez a hasznom a vilagban, valakinek a mulatsagara lenni, hogy csipkedhessen.

Kicsi voltam meg, azt hallgattam, egyek meg mindent, mert bezzeg az afrikai kisgyerek halas lenne erte (mint en most a vizert, ugye). Elmultam 50 (yay), meg mindig eheznek, meg mindig olik egymast, meg mindig adakozzak, rohadtul nem valtozik semmi, es erezzem rosszul magam ha elkapcsolom a tevet mert nem akarok taknyos kisgyerek arcot latni amint maszik rajta a legy s parcentis a karatmeroje. Hat nem. Oldjak meg.

2018.02.25. 22:54:53

@Zoole Reloaded: Édesapa, oszt, a mire biztositék? Csak a számla végösszegére .... Mellesleg, én nem mennék "drága" étterembe Szatmáron, ugyanis, nem kapsz,minőségi alapanyagot a pénzedért. Mivel nem egy turistacélpont, a hangzatos kajákat tuti mirelitből készitik, más lehetőségük ugyanis nincs, mivel, nincs annyi napi forgalmuk, hogy veszteség nélkül megérje a friss alapanyag. Mirelit kaját meg bármikor otthon is, magamnak ...
Egyébként Szatmáron, a piaci hirtelensütökön kivül egyetlen hely van, egy pizzázó, ami ár-érték arányban jól teljesit ... A nevét már nem tudom, de annak az utcának a folytatása a kereszteződés után, ahol a Kölcsey gimi van. Helyi szinthez mérve egészen jó kajákat készitenek, itteni pénztárcához képest, centekért.

2018.02.25. 22:57:49

@kisrumpf: Bocs, ha érzékenyen érintett, tényleg csak hülyültem, nem akartalak megbántani ... Mellesleg, én is azt mondtam, hogy oldják meg, ne az eget lessék ...

Csodabogár 2018.02.25. 22:58:26

@gabors: Nos itt a pont, ha mindenki elmegy, de nem mennek el. Naponta próbálok észhez tériteni embereket, akik úgy gondolják, hogy minek is menjenek. Kérdezem, hogy akkor mindennel meg vannak most elégedve? Erre jön a hümmögés, meg hogy ugysincs értelme stb. Jól meg van hülyitve itt a nép, nekem elhiheted.

SzZoole 2018.02.25. 22:59:11

@Pink Petsch: lehet, nem emlékszem, ez kb 2004-ben volt, és nem én fizettem csak vendég voltam

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.02.25. 22:59:14

@Mrs. Clayton: A budapesti víz nem mérgező (egészségügyi határértéken belül van), azonban minőségért csak az első vízóráig tartó szakaszon felel a vízszolgáltató és még mindig vannak olyan társasházak, ahol ólomvezetékeken keresztül jut a lakásba a víz és ezért lesz káros gyermekek számára...

Csodabogár 2018.02.25. 23:04:39

@P.Elliot: Ilyen olyan hatás miatt gyógyszert szednék, ha szükséges lenne. Azért nem fogok semmit se enni mert egészséges. Azért eszem mindent mert jó. Amit itt leírtál az tiszta halandzsa meg beképzelés.

2018.02.25. 23:05:18

@svajcineger: Mnooo, ha majd megőrültem, és következő életemben, ingyenélő, here, politikus akarok lenni a 2010-es évek Magyarországán, akkor újra átgondolom. De szerintem, nem követhettem el annyi bűnt összes eddigi életemben, hogy a karmám pont fideszes politikusnak születtesen újjá! Vagy egyszerűen Orbán Viktornak! Ez utóbbihoz Hitlernek, Mussolininek, Sztálinnak és Ceausaescunak kellett lenni egyszemélyben, ekkora szopást! Szerencsétlen lélek ....

gabors 2018.02.25. 23:11:34

@Zoole Reloaded: "@Pink Petsch: úgy is lehet mondani :-))"

ugy is lehetett mondani Matyas idejeben de ennek mar kb 70 eve vege lehet ezen sirankozni de most mar kar ... "Szatmárnémeti" ilyen mar nincs 1928 ota !!! ami mar kb 80 eve ... csak vannak meg velunk irredenta erdelyi szoros talpuak a mult szazadbol de nem sokaig :-)) (ez var amugy minden magyarra ... +80 ev erdemesebb mashol uj hontalapitani mint az elveszett fejsze nyelet (ki)verni ujra es ujra)

gabors 2018.02.25. 23:14:01

@P.Elliot: "Nekem 2 fekete baratnom is van," Nekem is volt ketto !!! de jo is volt mikor fiatal voltam egyik sem volt lusta :-))) nem vicc volt !!!

gabors 2018.02.25. 23:15:21

@Zoole Reloaded: "
@gabors: megláttyuk :-)) " meg am mint a vak tylyuk !! de nekem mar mindegy max leadom a magyar utlevelet vegleg :-(

2018.02.25. 23:17:13

@svajcineger: Mellesleg, az van emögött, hogy a német állam, bizonyos trump-féle "shithole" országokból érkezők alkalmzása esetén fizeti a cégeknek az 1 éves bérüket, ha alkalmazzák őket. Nem tudom, milyen elbaszott szociálpolitikai megfontolás áll e mögött, de hogy a végső szinten én szivok a makákókkal, hz tuti. Engem viszont ezért nem fizet meg külön a német állam, úgyhogy bekaphatják.

P.Elliot 2018.02.25. 23:17:54

@Csodabogár: Hat akkor szedjel csak gyogyszert, en nem.

Utananeztem es bemasolom amit magyarul talaltam, keresd a narancsot amit irnak rola. Azert magyarul hogy ertse az is aki angolul nem tud, holnap majd az angolnak is utananezek.

www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20171014-a-legegeszsegesebb-etelek-zoldsegek-es-gyumolcsok-listaja.html

2018.02.25. 23:19:28

@gabors: A szarkazmust azért még gyakorold ám :PPP

gabors 2018.02.25. 23:19:42

@Csodabogár: "akik úgy gondolják, hogy minek is menjenek. Kérdezem, hogy akkor mindennel meg vannak most elégedve? Erre jön a hümmögés, meg hogy ugysincs értelme stb. Jól meg van hülyitve itt a nép, nekem elhiheted. "

DE MOST elmondhatod hogy "latod vasarhelyen elmentek milyen sokan ?? es volt eredemeny ... menj el es szavazz ha nem akarod a fideszt szavazz valaki masra ha lehet kozos jeloltre de menj, MERT latod ott sikerul, nem biztos de lehet itt is ..."

ennyire egyszeru ebben semmi politika nincs nincs soros nincs orban nincs vajnak, nincs (mar) lazar... es egyszeru uzenet ... :-) Menj es szavazz !!!

P.Elliot 2018.02.25. 23:23:05

@gabors: Hehehe, elhiszem.... egyebkent is szereted az exotikumot, nem?
Ugy is nosultel!
Az indiai nok szepek is , aranyosak is, gondolom szexik is.
Mindenesetre kulonlegesek, az biztos. A ferfiak nem mind szerintem de azok kozott is vannak marha jokepuek.

gabors 2018.02.25. 23:31:52

@P.Elliot: Nem igazan hivnam exotikumnak itt egy india valakit.

Nem multszazadi erdelyi magyar vagyok :-0

Amugy valoban voltak "exotikus" nok is az eletemben a ket "feketen" kivul is ..:-)

De mire "vegre' meghazasodtunk" a "szexi" mar nem volt a Number1 dolog. Mar ismertuk egymast 12-13 eve mindkettonknek voltak masok is kozben ... aztan ... "igy jott ki " es nem mert bekapta a legyet ... ahogy itt szo volt rola par napja.

Az igaz mikor eloszor talalkoztunk tobb mint 12 evvel korabban akkor "hot" volt (met en is ... ) ezert is randiztunk akkor.

Mara alan ez is eleg .. azota is jol vagyunk (mar 13+ eve)

2018.02.25. 23:33:11

@gabors: Ja, "Menj, és szavazz!", aztán majd mi a többségünkkel úgy variáljuk át a szavazatodat, ahogy nekünk tetszik, akkor is, ha nem ránk szavaztál, főként akkor! Ez ma Magyarországon a Fidesz-demokrácia, az illeberális állam.
Basszus, még Ceausescu is adott a látszatra, anno. De ezek már arra sem!

P.Elliot 2018.02.25. 23:34:09

@gabors: 13 eve? Jo sok, orulok hogy meg vagytok egymassal elegedve, kivanok meg sok-sok evet egyutt.
Rengeteget!

gabors 2018.02.25. 23:35:32

@P.Elliot: "Mindenesetre kulonlegesek, az biztos. A ferfiak nem mind szerintem de azok kozott is vannak marha jokepuek. "

Azert ne feledd hogy a mai India az kb 20-30 orszag volt az angolok elott ... vagyis olyan hogy indiai igazabol nincs is ... a British Raj 1850 ben kezdodott vagyis alig 150 eve !!!!

2018.02.25. 23:37:23

@P.Elliot: Hm, tudja a fene, amikor még a másik életemet éltem, voltak elég nagy számmal lányok, akik kikötötték, hogy sem arabbal/törökkel, sem indiai fazonnal nem mennek szobára, mert idiuóta perverz barmok, a szexuális kultúrájuk meg kb. nulla.
No persze, pasikról volt szó.

gabors 2018.02.25. 23:44:00

@P.Elliot: "13 eve? Jo sok, orulok hogy meg vagytok egymassal elegedve, kivanok meg sok-sok evet egyutt.
Rengeteget! "

koszi ... mar majdnem 14 amugy (majusban) ... es elotte is kozel 3 eve voltunk mar egyutt... (a mar emlitett korabbi szerelmes evek utan ) ... de volt kb 8-9 ev a ketto kozott

Tobb mint 25 eve talalkoztunk eloszor, valamikor 1992 majus/junius-ban !!!! hehehehe

Csodabogár 2018.02.25. 23:44:49

@Pink Petsch: A legklórosabb vízzel Amerikában találkoztam. Mikor zuhanyoztam, azt hittem hypot kevertek a vízhez. Az itthoni, itt nálam Budán nem klóros, csak nincs benne buborék és én azt szeretem.
Főzéshez normál csapvizet használok, semmi zavaró nincs benne.

P.Elliot 2018.02.25. 23:45:19

@Pink Petsch: Valoszinu hogy volt benne valami ha kikotottek. Lehet hogy odahaza nem lehetett a fantaziajukat kielni aztan masutt probalkoztak.
Ebben nincs ismeretem, indiai kornyezetben ezt sosem hoztam szoba, marmint a szexualitast mert akiket ismertem szemermesek voltak, marmint a nok, nem hiszem hogy megbeszeltek volna velem vagy barki massal az agybeli dolgaikat.

P.Elliot 2018.02.25. 23:47:34

@gabors: Nekem tetszik ez hogy vegulis megiscsak osszekerultetek vegleg.
Egymasnak teremtettek az egiek, nagyon ugy latszik...

gabors 2018.02.25. 23:56:53

@P.Elliot: csak szemermetesen kerdezem kik besszeltek ezt veled meg ???

erdekes lehetett ? ...

mert meg azzal sem mindig volt egyszeru (nekem) akivel EN voltam az agyban ezt megbeszelni foleg elsore ...(sokszor ebbol volt gond) .... plane massal ... :-)

gabors 2018.02.26. 00:01:42

@P.Elliot: "Egymasnak teremtettek az egiek,"

Na ilyen nincs mert nincsenek egiek ... de VAN elet ...

JA es mindez New York City !! 4-5-6 millio !!! lakossal

yeah ???

2018.02.26. 00:03:40

karok @Csodabogár: Mondjuk, ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor Újlipótban sem volt naponta ennyire látványosan gázos a vezetékes viz, "csak " hetente úgy kétszer. De szerintem, ez doszt elég ahhoz, hogy ne próbáljam meg meginni, semmilyen formában.
Szóval, érted .. egyrészt a Fővárosi Vizmüvek kurva anyja, amiért ezt az emberi fogyasztásra méltatlan szemetet volt pofája kiszámlázni. Másrészt meg Mrs, Claytont szivesen hazarepiteném a fatornyos kis falujába, hogy húzza a gémneskútról a vizet , mint a dédanyja, és kurvára el ne feldje, honnan indult, mert akkora egy sznob picsa, hogy azt te el sem tudod képzelni. Azt hiszi, mert sikerült elvetetnie magát egy szerencsétlen angolszásszal, már ő szarta a spanyolviaszt. Egyik kedvenc foglalatosságom, itt a blogon, hogy beleverem az orrát a saját piszkába. Mert bár sznob, de tudatlan :DDD

P.Elliot 2018.02.26. 00:21:36

@gabors: Volt nehany indiai baratnom illetve ismerosom akivel minderol el lehetett beszelgetni de a szexrol valo beszelgetest kikerultek, szemermesen hallgattak rola, igy ertettem.
Meg az is nagy szo es bizalom volt hogy az egyik elmeselte nekem nagy titokzatosan hogy a kisebbik lanya megszokott otthonrol a vallasos csaladi kornyezetbol es osszekoltozott egy fiuval/ egyetemi tarsak voltak, es hogy rajuk szakadt az eg!
Mondtam neki hogy nem olyan nagy dolog ez Amerkaban. 19 eves a lany, had elje a sajat eletet de hogy a masik ket gyerek sem akar hallani a testverukrol, az apjuk plane, egyedul o az aki telefonon beszel vele neha mert a szive szakad meg erte.
Mondtam neki hogy majd az "apjuk' megbekul aztan minden oke lesz.
Szegeny annyira ketsegbe volt esve, de komolyan, nagyon sajnaltam erte...

Mas. Nalatok is esik az eso? Itt lassan barkat epithetunk. Egyetlen vigasz hogy nem ho formajaban jott le mert megnezhetnenk magunkat. Ujabban folyton esik az eso.

2018.02.26. 00:25:09

@P.Elliot: Az indiai nők, szerintem is, tuti nem ...
Figyelj, én nem akarom tudni, hogy egészen konkrétan, mi volt a gond a török/arab/indiai vonalnál a lányoknál ... Megjegyzem, volt, aki bevállalta őket, sőt olyan is volt, aki 20-30 eurós ferlárral vállalta be ezeket a rasszokat. Szóval, szerintem, van gond egy európai nő szempontjából ezekkel a nációkkal ... pláné szexuálisan, ha még egy prosti is azt mondja, hogy, bocs, de-nem-inkább-bukom-a-.80-eurót-fél-órára....

P.Elliot 2018.02.26. 00:35:40

@Pink Petsch: Mivel kozelrol lattad ezeket a dolgokat, igazabol hogy alakult ezeknek a prostiknak az elete? Eleg penzt szedtek ossze ahhoz hpgy megalapozzak az eletuket mire kioregszenek vagy beleunnak az egeszbe?
Egyaltalan, ami penzt kaptak annak mennyi szazalekat tarthattak meg?
Te, amikor a lagerben voltunk Olaszorszagban, ott is volt am az olasz prostitualt eppen eleg.
A fiuk meseltek, / mi este mar nem mentunk sehova, szepen behuzodtunk a lakasunkba/ mert azok kijartak este szorakozni , / kicsi vacak varoska volt,hogy voltak hazak ahol egy-egy szoba elott sorba kellett allni/ nagyon olcso K. lehetett mert ezeknek alig volt penzuk es varni mire sorrakerulnek, hehehe.
Azt is mondtak hogy a szomszed varoskaba meno uton alltak a prostik,bugyi nelkul egy tekercs wv papirral a kezukben es nagyon olcso penzert lehetett a keritesnek vagy a falnak donteni....

P.Elliot 2018.02.26. 00:37:58

@gabors: Klassz sztorinak talalom.

2018.02.26. 01:00:45

@P.Elliot: Hm, nézd, azok a helyek és cégek (igen, cégek, Németországban ugyanis legális), ahol dolgoztam anno, mna, azok voltak a középkategória műfajban. Szóval, amit te olvashattál az Index cimlapon Bremerhavenről, az nem a teljes kép erről a világról. Az, amit a Munk Vera összehordott több tizezer karakteren át, csak a negativ köd. Egy olyan riport volt az, ami eleve negativ hozzállással indult. Szánalmas volt. Persze, a "kurvajáratok" is szánalmasak. Ez az alja, amit az Index cimlapon olvashattál, és ennél van lejjebb is, mert a legalja nem a brémai szoba-kirakat, hanem például a berlini utca, vagy a no-name országúti lakókocsi ...
És persze ott vannak a luxusprostik, akiket akár a mostani berlini filmfesztiválokkon is megcsodálhattál .... én legalábbis két lányt felismertem, akik az évek alatt nálunk is voltak a házban. És akkor elérkeztünk hozzám .... a középúthoz. Nálunk cigány, balhés, drogos, alkoholista, stricis lányok nem voltak a házban, volt viszont szerződés a saját anyanyelvén, és természetesen németül, de ezekről már meséltem, uncsi .....

adg 2018.02.26. 01:11:24

@gabors: es mondd, olyan van, hogy Peking? Vagy Szentpetervar? Esetleg Becs? Vagy Róma? Mi a helyzet Varsóval?

Vagy a masik iranyba. Hallottal mar Tax, Rotenburg vagy akar Tukulja telepulesekrol, es hogy svabok, nemetek vagy horvatok frocsognenek, hogy ILYEN NINCS, IRREDENTIZMUS, stb, es hivja mindenki ezeket Taksonynak, Pilisvorosvarnak es Tokolnek?

Ezt a kepet meg ajanlom neked. Lehet sokkolni fog.
p.coldline.hu/2018/02/26/2775868-20180226-d4iIDn.png

P.Elliot 2018.02.26. 01:12:20

@Pink Petsch: Nem olvastam az Index cimlapon semmi ilyesmit tudtommal.
Tudod reggelente bekapcsolom a gepet, megnezek 2 topikot ahol beszelgetek, aztan a Hataratkelot es kesz is. Nem szoktam olvasgatni mert idom sincs ra, vagy dolgom van vagy uszni megyek, addig ulok itt amig a kevemat megiszom, napkozben is alig ulok ide, legfeljebb este. Akkor is keveset.
Ma feltunoen sokat voltam itt, nem szoktam. Berlini filmfesztival? Azt sem neztem, nem is tudtam hogy van...

2018.02.26. 01:26:03

@P.Elliot: Egyébként meg nem engedhettem meg magamnak azt a luxust, hogy kötődjek egyetlen lányhoz sem. Kezdőként elkövettem ezt a hibát, és kitartottam egy lány mellett. Sajnos, miután eljöttem Bécsből, a lány fokozatosan lecsúszott, és végül a Práternél kötött ki, az utcán ... Studióból az utcára, ennél gyakorlatilag nincs lejjebb.
És sajnos nem tudok pretty-woman-szerű történetekkel sem szolgálni ....A kiugrások az én köreimben történtek, ahogy én is kiugrottam ... Mi, recisek váltottunk leginkább civilre, mivel mi értelmesebbek voltunk az átlag-lányoknál, minden lenézés nélkül.... ez van. Ja, mert nem nézem le a lányokat, sosem tettem, különben nem is tudtunk volna évekig olyan jól együtt dolgozni ... csak mindenkinek más az igényszintje, egy idő után ....

M. Péter 2018.02.26. 01:28:09

@gabors: Németország, Olaszország is csak 1871 óta van.

blackhairlady 2018.02.26. 02:31:08

@skye8: " a maple bacont viszont nem tudtam megszokni. "
Es hogy tud buzleni a haz amikor sutom . Neha veletlenul mellenyulok, viszont a sutes elso perceben rajovok es megy a kukaba :(

skye8 2018.02.26. 04:40:31

@blackhairlady: hahaha eppen ma reggel sutottem :))) veletlenul a maple izut vettem ki a fagyasztobol(boyfriend kedvence) Es tul ehes voltam igy beadtam a derekam. En ropogosra szoktam sutni Es papirszalveta leitatom az olajat rola, Nem is erzodik annyira a juharszirup :)

blackhairlady 2018.02.26. 06:15:27

@skye8: En nem tudom megszokni :( Pedig a palacsintan szeretem.

azekezetnelkulitelseolvasom 2018.02.26. 06:31:23

Nem a kétkezi munka a szégyen, hanem pl. az hogy sokan a magyar diplomájukat félre rakva, csak szak- vagy segédmunkával tudnak létezni nyugaton.

somlobodog 2018.02.26. 06:31:32

@Mrs. Clayton: gondolom kB nizzatol delre egy országban sem iszod ilyen lelkesen a csapvizet. Van a palackozott víznek letjogosultsaga a megfelelő helyen. Nyilvan valami brit faluban van rendes ivóvíz.

Meridian74 2018.02.26. 06:32:05

@gabors: "van megtakaritasod barhol ahol kamatot kapsz ?? (nyugdij, takarek, biztositas barmi?) mert szolok ott is olyan rohadt kamatos kamatot fizetnek NEKED !! (persze erteni kell azert hogy napi havi vagy evi a jovairas ... "

Nem így van. Pl önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztár. Befizetsz, és utána hozamot (nem kapsz, hanem számolnak), de a hozam összegére a következő évben nincs hozam, csak megint arra amit betettél.

Azaz beteszel 1000 Ft-ot (és később már nem teszel hozzá, azaz marad 1000 az alaptőkéd), van 10% hozam, az egyenleged 1100. Következő évben megint jól teljesít, 10%, de nem az 1100 után számolnak fel +10%-ot, hanem csak az 1000-re, és így 1200 Ft az egyenleg, nem 1210...!

Hasonlóan a részvényekhez és állampapírokhoz. Végülis, abba van konvertálva a tőkéd, nem is lehet ez másképpen.

Ezzel szemben hitelt veszel fel, és a hiteledet kamatos kamattal számolják. Mindig. ha késlekedsz és késedelmi pőtlékokal sújtanak, az is "kamatozik" tovább ha nem fizeted azt is határidőre...

Szóval ez egy rohadékság.

2018.02.26. 06:33:07

@gabors: Te már lassan semmilyen magyar nem vagy ahogy elnézem. Azért ne uszíts magyarok ellen légy szíves. Helyesírásellenőrző még segíthet egy pár évig. Spell checking. Thik hai?

midnightcoder2 2018.02.26. 07:17:40

@azekezetnelkulitelseolvasom: Az a szégyen, ha valaki szerez egy diplomát, aztán elmegy olyan melót végezni nyugatra amit a helyiek már nem csinálnak meg, csak a kelet-európaiak vagy az afrikaiak. Ez azt jelenti, hogy a legértékesebb 4-5 évet ügyesen elcseszte az életéből tökéletesen feleslegesen. Ráadásul jó eséllyel az ő munkáját fogja elsőként elvenni egy még olcsóbb bevándorló, vagy egy robot, már feltéve ha elvállal ilyen primitív munkát.

Golf2 2018.02.26. 08:00:20

Hódretekvásárhely remélem a vég kezdete!

2018.02.26. 09:38:58

"Ma már biztosan többet keres egy klímaszerelő, mint egy tanár vagy egy könyvtáros – persze szigorúan zsebre, számla nélkül okosba -, de a társadalmi elismertség még mindig hiányzik."

Kelet-Ázsiában élek. Itt is jól megél egy szakmunkás, lehet egy háza, kocsija. A magyarnál magasabb, legális jövedelemmel. De! Akkor se sikk melósnak lenni. Senki se szakácsnak vagy hegesztőnek szánja a gyerekét itt se. Csak az megy szakmunkásnak, akinek rosszak a jegyei. A többi akkor is elvégez egy egyetemet, ha azzal nem tud majd normális munkát találni és el kell mennie baristának. Mindenhol sznobok az emberek.
Itt Ázsiában ha van egy éttermed és abból milliomos lettél, akkor a pénzed miatt dörgölőznek hozzád az emberek, de akkor is az orvost, mérnököt, jogászt tisztelik jobban.
Lehet, hogy a német melós jól megél (a magyar életszínvonalhoz képest), de a német középosztály (kutatóorvos, fejlesztőmérnök, ügyvéd) életszínvonalát ő is csak messziről.
Magyarországon meg simán előfordulhat, hogy egy szobafestő vagy autószerelő többet keres, mint egy tanár, jogász, közszolga. Nekem is volt több olyan ismerősöm Magyarországon, akik melósként, vagy mezőgazdasági vállalkozóként (állatokkal foglalkozott meg volt egy erdője), vagy építési vállalkozóként jobban keresett, mint a legtöbb diplomás (kezdő jogász, könyvelő, tanár, orvos), de a szabadidejüket nem értelmiségihez foghatóan töltötték el. Ezért aztán nem tekintették őket jó társaságnak sehol. Persze volt BMW a fenekük alatt meg étteremben ettek naponta, de a fejükben elég egyszerűek maradtak. Pénzt csinálni az egy dolog. Fontos dolog. De azért a riszpektet nem csak az váltja ki.

2018.02.26. 09:39:12

@midnightcoder2: szerintem semmi nincs abban, ha valaki nyugaton olyan munkát végez, amiért négyszer annyit kap, mint a diplomás fizetése volt Magyarországon. Mert a másik lehetősége az, hogy marad Magyarországon és keres jónesetben kétszazezret.
Van olyan volt osztálytársam, aki vendéglátóipari főiskolát végzett. Ezzel Magyarországon is pont ugyanazt a munkát tudta volna végezni, mint Angliában, ahova kivándorolt. Ugyanúgy recepciósként kellett kezdenie, csak nyugaton sokkal hamarabb lett belőle szálloda menedzser.

"Ez azt jelenti, hogy a legértékesebb 4-5 évet ügyesen elcseszte az életéből tökéletesen feleslegesen." - ezt mondjuk Steve Jobs vagy Zuckerberg is mondhatta volna egy mérnöknek, mert ugye milliárdosok lettek diploma nélkül, aki meg 4 évet ült az egyetemen, az elcseszte a legértékesebb éveit hozzájuk képest. Ez a legértékesebb évek kifejezés is baromság. Miért lenne a 19-24 éves korban egyetemen tanulás baromság, ha utána másfelé sodor az élet? Én 30 évesen tanultam meg egy új nyelvet (nem európai) és egy teljesen más kultúrába illeszkedtem be. Ezt 24 évesen se láthattam előre. És elnézve a Magyarországon maradt volt évfolyamtársaimat, nem látom őket valami boldognak.

2018.02.26. 09:39:31

@fhdgy: "Magyarországon már az öltözködés alapján lerí valakiről, hogy melós-e."

Magyarországon, ahol a second hand vagy kínai boltból öltözködtek a legtöbben a 90-es években, a tanárok, hivatali dolgozók is úgy öltöznek, hogy nyugaton még a munkanélküli lumpen se. Nem melósruha a baj, hanem hogy szegénység van Magyarországon.

NinaNinja 2018.02.26. 09:39:45

személy szerint én inkább nézem leaz SSC-kben megpukkadó számolgató diplomás kulisokat akik egész nap számolgatnak, de h mit azt már nem tudják, vagy nem is érdekli őket, mint egy pincért, vagy segédmunkást, de főleg gázszerelőt vagy jó szakmunkást.

2018.02.26. 09:40:04

@P.Elliot: nem akarok beleugatni, de volt közöm indiai csajokhoz, sportról egyik se hallott (többrétegű hasak, hízásra hajlamosak, lúdtalpasak), szexuális kultúra nulla, egy fadarab aktívabb, viszont a pénz központi kérdés volt náluk.

Lolek i Bolek 2018.02.26. 09:40:11

a protestans orszagokban a munkanak van erteke, a katolikus orszagokban pedig a rangnak

Szelid sunmalac 2018.02.26. 09:40:25

"mivel teszel többet hozzá a világhoz - ha mondjuk financial reporting manager vagy egy multinacionális nagyvállalatban vagy ha házat építesz az embereknek esetleg szolgálatot teszel nekik azzal, hogy ételt, italt hozol az asztalukra? " - Az egvilagon semmivel. MINDEN munka fontos es becsulendo. En pl. ha lehetosegem van, megallok es megkoszonom az utcasepronek, vagy aki az aluljarot takaritja, hogy milyen jo munkat vegez es megmondom neki, hogy halas vagyok. A csomagkihordonak alklamankent adok nemi zsbpenzt, akarcsak a kukasnak. A szallodai takaritonak szinten mindig hagyok valamit. Nem a borravalo miatt, hanme erzekeltetni, hogy megbecsulom a munkajat, es az nekem fontos. Ez nem jelenti azt, hogy egy financial manager, vagy egy IT manager munkaja ne lenne fontos, csak mert nem latvanyos. Az o munkajuk teszi lehetove, hogy akik az "effektiv", latvanyos munkat vegzik, ne kelljen "mindenhez" erteni es az o munkajara koncentralhasson. Ezert alakultak ki a kiszolgalo egysegek, mint HR, penzugy stb. Ha pl. nem lenne, aki koordinalja mire lehet kolteni a penzt, igen hamar kiurulne a kssza, aztan a latvanyos munkat vegzoknek nem lenne tobbet munkaja. A problema inkabb ott van, hogy ezek a managerek sokszor elfelejtik, hogy ok iranyitok, vezetok, akik a tobbiek munkajat segitik, nem pedig FONOKOK; akik uralkodnak masokon. Meg akkor sem, ha neha nehez donteseket meg kell hozni, ami masoknak faj, vagy kellemetlen (elarulom, sokszor a vezetonek is, pont ezert nem alkalmas ra mindenki). De nem mindenki tudna jol takaritani sem, foleg nem idore es megfelelo minosegben. Ahogy mosogatni sem tud mindenki, megis az elso amit egy etteremben latsz es ami ellen kikelnel az egy koszos pohar/tanyer lenne. Meg a kajig sem jutnal el. Ezert csak es kizarolag a korlatolt, egyszeru emberek kepesek lenezni masok munkajat.

puhacica 2018.02.26. 09:51:08

@azekezetnelkulitelseolvasom: nyilvan nem fogod elolvasni, de azert leirom... :D
@midnightcoder2: szegyen a bufeszak, szegyen takaritonak, portasnak, konyvtarosnak lenni, szegyen karriert valtani... szerintem ismeretlenul itelkezni inkabb szegyen.

puhacica 2018.02.26. 10:02:24

@Szelid sunmalac: "Ezert csak es kizarolag a korlatolt, egyszeru emberek kepesek lenezni masok munkajat." - tokeletesen egyetertek.

orient 2018.02.26. 10:37:48

Ketkezi munka nem degradalo. Mondjuk erdekes, hogy az aki mondjuk pesten nem megy le a sarki kavezoba pincernek 300,000 nettoert (megtortent eset), mert mit szolnak hozza az emberek, hogy irodabol pincernek allt, siman kimegy pizzafutarnak Londonba mondjuk. Fizikai munka teljesen rendben van, ha meg van fizetve rendesen, de miert szegyen ott ahol ismernek, es miert lesz vallalhato egy masik orszagban? Az embernek kell legyen tartasa, hogy szarik masok velemenyere ha az neki eppen megfelelo...kicsit tobb onbizalom kene es akkor nem lenne a fizikai melo sem ciki.

2018.02.26. 10:37:56

@Kultúrnéni: Magyarországon a 27%-os ÁFA országában nem hiszem, hogy bárki is ingyen járna egyetemre. Mindenkinek a szülei beletettek annyit a rendszerbe, hogy egy diplomát simán kaphat ingyen, már ha hozzáteszi a tanulás részét. Én például nem köpködök azokra a tanító vagy angol nyelvszakot végzettekre, akik kimentek Angliába akármit csinálni. Jól teszik, legalább nem Nyírborzasztón közmunkások. A magyar társadalomnak ők ugyanannyi hasznot hajtanak, mint egy gépészmérnök, aki egy németországi autógyárban dolgozik vagy a tízmilliókért kiképzett magyar orvos, aki egy svéd kórházban adja kurálja a svéd nyugdíjasokat. Egyik se Magyarországon fizet adót.

puhacica 2018.02.26. 10:46:51

@Mrs. Clayton: ez most esett le. hogyan kapcsolnam mar ki a te wifidet? :D

tanato 2018.02.26. 11:15:48

@karandash: Egyetértek,sajnos nem mindegy hogy egyetemet végzett itthon melós vagy pl Angliában.
Vanegy nagyon jó ismerősöm.gyógyszerészkarra járt,de sajnos kibukott.Azóta ANgliában dolgozik vendéglátóiparban.Ott ugye nem ismerik, ha itthon maradt volna pincérnek,mindenki rajta köszörülte volna a nyelvét,hogy milyen balfék.
A másik az hogy angol,német vagy francia szakott végzett magyarv fiatalok kimennek az adott országba akár bébicsősznek,akár vendéglátózni vagy szállodába,teljesen természetes,ugyanilyen megfontolásból mint fent, ha itthon nem találnak végzettségüknek megfelelő munkát.Ugyanezt ha itthon csinálnák az sajnos rossz fényt vetne rájuk a környezetükben/ezért kár volt,fiam,lányom ha csak ez tellik ki a sok egyetemi évedből,lesajnáélnák őket,szánakoznának rajtuk./
Az meg hogy kint egy mondjuk angoltanárit,vagy német szakot végzett fizikai munkát végez az is érthető,hiszen gondoljunk bele ha MO-ra jön egy külföldi dolgozni,de csak annyi az előnye hogy tud magyarul,de más szakképesítése nincs itthon is csak szakképzetleneknek való munkát tud végezni természetszerűleg.
Az igazán ideális nyilván az volna ha valaki az angol vagy egyéb nyelvi szak mellett mondjuk párhuzamosan,mérnökit,orvosit,informatikát is végezne,nyert ügye akkor volna.Ez meg azért nem életszerű.

Mrs. Clayton 2018.02.26. 11:23:53

@libslobsi fuszal: mittomen, a bt-nek dolgozol, meg az elozo kommentedben ugy ertettem, h ezzel fenyegetoztel
mondjuk nem vettem komolyan, de amikor elment azert meglepodtem :-D

puhacica 2018.02.26. 11:48:30

@Mrs. Clayton: hat azzal, hogy az enyemet kapcsolom ki... de most, hogy igy mondod, legkozelebb kuldok egy kis kemtrelt, az biztos hatasos. :D

konrada 2018.02.26. 12:25:08

A dolog ott van félreértve, hogy itthon a mama kedvencének mindenképpen kell a diploma, - mert legyen, OK.

...aztán szembesül azzal, hogy a büfészakos diplomájával 200 nettót se nagyon tud összeszedni betanított irodistaként.

...akkor jön nagy arccal hogy most kint megcsinálja a szerencséjét: büfészakos diplomája még annyit se ér, mint itt:
nem veszik fel irodista tökvakarónak se, így marad számára azon aljamunka, melyekbe a hazai mama kedvencei be nem állnak - ők mennek tökvakarónak a helyi irodákba - olyan munkakörök, amelyekért kár volt tanulnia.

...de igaz: többet keres vele, mint az itteni aktatologatói állásban, persze sokkal több munkával, rosszabb munkabeosztással, bár a mamahotel helyett magát kell eltartania, így azért olyan nagyon jól nem jár.

...de legalább megtanulja mi az élet: ha ügyes, tovább tudja ott is képezni magát, ha nem, hazajön valami csotrogánnyal, visszaül a mamahotelbe, és megpróbál tovább lépni valami rendes szellemi szakmába.

Mindenképpen jó tanulópénz, akármelyik irányhoz: de a címhez visszatérve, a lenézés annak szól, aki itthon leparasztozta, prolizta azokat, akik nem büfészakon bukdácsolva lett "értelmiségi", hanem itt akart kétkezi munkából megélni.
...magyarán csak fagyi nyal vissza.....

élhetetlen 2018.02.26. 13:15:53

@kisrumpf: Csak a tradíció és a narancs. A kolléganőmék reggel „narancsoznak” a német juhász társaságában. Aztán egyszer kifakadt, hogy ez a lökött kutya többet megeszik, mint mi ketten, nem győzöm a beszerzést és a pucolást.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.26. 14:19:47

@élhetetlen: jo emésztésü kutya lehet :-D rosthegyek!

Void Bunkoid 2018.02.26. 14:48:05

@orient: igen, tökéletesen leírtad. A kétkezi munka, főleg a tipikusan "csicska jellegűnek" tartott melók (ilyen futár-pincér-törölközőslány fürdőben, szal az ilyen cselédszagú melók) csak ITTHON szégyenek, ahol az ilyen munkát végző belefuthat a sikeres, béemvékulcsot pörgető volt osztálytársba mint kuncsaftba, és megkapja az együttérző-lesajnáló tekintetet a tekintetes úrtól.

Odakint már, ahol jórészt tökismeretlenek lesznek a munkatársaid, meg az ügyfeleid, ott már iszonyúan nem gáz feketemosogatóban nyakigzsírosan varacskolni, hiszen ott senki nem tudja, hogy te amúgy okleveles biokémikus, etnográfus vagy csillagász vagy, te csak egy melós leszel. Kész.

Meridian74 2018.02.26. 15:50:35

@M. Péter: olvasni még tudok, és kielemezni a ÖNYuP által küldött részletező levelet, elszámolást. Szóval, nem tévedek, hanem tényeket soroltam.

torró 2018.02.26. 15:50:45

Nagyon jó hozzászólásokat olvastam, igen nálunk már nagyon régóta lenézik a kétkezi melót, még akkor is ha valaki jobban él belőle, mint aki lesajnálja. Attól függetlenül, meg ha valami problémája akad a ház körül, akkor kéztördelve jön, hogy drága mester úr! De az ő gyereke az diplomás legyen. És ha meg kimegy külföldre mert itthon, ahogyan írjátok, akkor megy a simlizés. Amúgy itt hamarosan nagy problémák lesznek, hogy megszünt a szakember képzés, mert ráadásul ha mi abbahagyjuk, akkor már az sem lesz, aki a fogásokat megtanítja. Mert a suliban azt nem tanítják. Majd talán akkor jön az ébredés. Amúgy tényleg nem értem ezt a mérhetetlen sznobizmust, hogy ez nálunk hogyan alakult ki! Nem kéne szégyellni, hogy valaki kétkezi munkát végez. Persze ebben az is benne van, hogy megfizetni senkit nem nagyon szeretnek, sem a nagy cégek, sem a vállalkozások. Tisztelet a kivételnek!

tanato 2018.02.26. 16:05:15

@torró: Nem nézik már le annyira akétkezi munkát,de ha egy diplomás ember , csinálja azt lesajnálják.PL. ha bölcsész végzettséggel pincérkedik itthon azon szánakoznak.Hogy csak eddig jutott.Az meg hogy mondjuk 5 év egyetemi tanulás után valaki kitanulja a kőműves vagy szobafestő szakmátaz itthon nem életszerű. Ha valaki alapból megy kőművesnek szobafestőnek vagy pincérnek azt nem nézik le,megbecsülik.

gabors 2018.02.26. 16:45:08

@adg: "es mondd, olyan van, hogy Peking? Vagy Szentpetervar? Esetleg Becs? Vagy Róma? Mi a helyzet Varsóval?" ilyenek mindig csak a magyaroknak voltak igazabol, egyik sem letezett "hivatalosan sehol mashol" ... van amelyik sima forditas van amit mi magyarok talaltunk ki, van amelyiket meg hallas utan "keletkezett" es semmi koze az eredeti nevhez.

Az hogy mi magyarok egy varost hogy hivunk (vagy nem) nem sokat szamit. Attol meg nem lesz Becs :-)

gabors 2018.02.26. 16:51:35

@Meridian74: "Nem így van. Pl önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztár. Befizetsz, és utána hozamot (nem kapsz, hanem számolnak), de a hozam összegére a következő évben nincs hozam, csak megint arra amit betettél." vagyis ez NEM olyan betet ahol kamatot kamatot fizetnek ...

ne arra kommentelj amire TE gondolsz hanem amit irtam es magad idezted be hogy "van megtakaritasod barhol ahol kamatot kapsz"

a tobbit amit irsz az erdekes bizonyitva hogy ez NEM olyan megtakaritas ami kamatot fizet (van ilyen sok mas is nem akarom sorolni...)

gabors 2018.02.26. 17:03:28

@Meridian74: "
Ezzel szemben hitelt veszel fel, és a hiteledet kamatos kamattal számolják. Mindig. ha késlekedsz és késedelmi pőtlékokal sújtanak, az is "kamatozik" tovább ha nem fizeted azt is határidőre...

Szóval ez egy rohadékság. " ugyan mar !! ez csak a te butasagod szerint rohadeksag. Ha neked kell hitel a bank elmondja hogy hogyan hitelez. Valaszthatsz kell igy vagy nem kell igy ...

Olyanba fektess te is ami kamatos kamattal kamatozik es nem olyan hozamot ad amit Te leirtal azt te valasztottad. (amugy tutti lehet csinalni valamit a hozammal is de ilyen befektetesem nincs ezert nem tudom sot ilyen feltetelekkel valszeg nem is valasztanek ilyet)

Csak szolok hogy ha reszvenyt veszel pl akkor van olyan "valaszthato" opcio hogy a "hozamot" amit osztaleknak is szoktak hivni (dividend) azt automatikusan ujra befektetik ugyanabba a reszvenybe ... keress ra dividend reinvestment ... ma befektetesi alapoknal is van hasonlo ahol a hozamot vagy kiveszed vagy ujra befekteted.

Dikusz 2018.02.26. 17:13:08

@tanato: Kolléganőm lánya mikrobiológus (még nincs 30 éves), most készül a doktorijára, kutat, oktat, nagyon jó helye van Szegeden.
Az egyetem után -mielőtt elhelyezkedett- elvégezte a cukrászképzőt. Nincs szándékában cukrászként elhelyezkedni, de ahol tanulta a szakmát, azt mondták neki, bármikor visszavárják.

Szűkebb ismeretségi körömben többször láttam már, hogy egyetemi/főiskolai végzettséggel valamilyen szakmát tanulnak a fiatalok. Van olyan kollégám, aki két diplomával (geodéta, térinformatikus) kitanulta a kályhás szakmát.

London2009 2018.02.26. 17:17:52

@Dikusz: ilyenrol en meg eletemben nem hallottam. Soha nem talalkoztam meg egyetemi vegzettsegu valakivel, aki mellette egy szakmat is kitanult volna. Ez nagyon nem altalanos jelenseg. Mindenesetre dicseretes.

tanato 2018.02.26. 17:56:33

@Dikusz: Ez nem általános,valszeg a cukrász is meg a kályhás is inkább hobbiból,művészet és alkotásszeretetből tanulta ki ezt két szakmát.Nem tudom ugyanők kitanulnák e mondjuk a kőműves,ács,géplakatos vagy a lány a varrónő vagy bolti eladó szakmát.Egyetem után.

Dikusz 2018.02.26. 18:22:04

@London2009: @tanato: A kislány hobbiból is nagyon szeretett sütni. Kolléganőm nem egyszer hozott be sütiket, hogy Andi készítette. Már elvégezte az egyetemet, de még nem talált Szegedre. Meg is hökkentette a családot, mert azt hitték, cukrásznak áll. Anyukája pár ősz hajszálat köszönhet neki:)))

Egész pontosan két kollégám tanulta ki a kályhás szakmát, egymástól függetlenül. Az egyik az, akit az előbb említettem, a másik egy kolléganőm, ő ugyan nem diplomás, ezzel szemben vasággyal együtt volt ötven kg. Nem tudtuk meg tőlük, hogy miért pont ezt tanulták ki. Nem tudok róla, hogy kaptak-e valaha is megbízást, mindketten 50 év felettiek voltak már.
Most jut eszembe egy másik diplomás férfi kolléga, aki viszont műkörmösnek tanult.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.02.26. 19:15:18

Szégyen ide, szégyen oda, ma Magyarországon, ha valaki ért a haáztartási gépek javításához, villany vagy vízvezeték szereléséhez kurva sokat tud keresni, ráadásul annyit adózik amennyit nem szégyell.
Átlagban simán elkérnek 15- 20 ezer forintot egy melóért. Napi három ilyen, és megvan a havi 400-500k. Ezzel szemben egy egyetemi docens netto 230-at keres. No comment..

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.02.26. 19:42:33

@torró: "Amúgy tényleg nem értem ezt a mérhetetlen sznobizmust, hogy ez nálunk hogyan alakult ki! "

Úgy, hogy a rendszerváltás után mesterségesen felduzzasztották a felsőokatást. Kibővítették a létszámokat, ezenkívül gombamód kezdtek szaporodni a különböző Hunyadi János főiskolák.
A rendszerváltás előtt csak jó tanulók tudtak bejutni a felsőioktakásba, gyakran felvételi vizsga utám.
A változás után viszont gyenge-közepes tanulói is simán bekerülhettek valahova. Innetől lenézték azt, aki inkább a kétkezi szakmát tanult, ahelyett hogy beiratkozott volna kommunikáció-büfé szakra a Luxemburgi Zsigmond főiskolára fizetős képzésen..

tanato 2018.02.26. 20:04:35

@Dikusz: Jól mondod ,nem megélhetési okokból tanulták ki az ismerőseid a szakmákat az egyetem után.Hobbiból ha lehet így fogalmazni.
Az egyetem elvégzése után munkát nem találó fiatalok viszont megélhetési okokból vállalnak fizikai munkát/külföldön/,mivel az tényleg visszalépésként volna értelmezhető hogy 25-28 éves korukban beüljenek kőművestanulónak a 14 éves az általánost is
esetleg bukdácsolva elvégző nebulók közé.
Akkor inkább már/én is ha hasonló helyzetben volnék/elmennek pincérnek vagy szállodai dolgozónak Angliába,főleg hogy azért az idegen nyelvtudásuk is/elsősorban az angol/ jobb az egyetem miatt a nagy átlagnál

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.02.26. 20:42:55

@gabors: A Kristály Keserűt ugyanaz gyártotta, mint a magyar Pepsi termékeket, aztán pár éve feltámasztották, de azóta újra leállt a gyártása.

@Pink Petsch: Sörrel készült lekvár az íreknél is van, bár ott mindenbe raknak Guinnesst vagy Jamesont. Amikor pár éve Magyarországra ért a gyümölcsös sörök divatja, akkor próbálkoztak mindenféle ízzel a málnától a körtéig, de valamiért csak a citromos, a grépfrútos és a meggyes tetszik a magyar népnek.

Void Bunkoid 2018.02.26. 21:09:26

@tanato: egyébként tök reális amit mondasz, sőt, a legtöbb szakiskola/szakképzésnél nem is14 évesek vannak, hanem rettenetesen sokat bukott, túlkoros, nemritkán már valamiféle börtönt/javítóintézetet is megjárt csodagyerekek, akik simán ki is nézik maguk közül a diplomával odakerülő okostojást, és nem ritkán rá is szállnak-bántalmazzák ("GGECIIII, szóval te egyetemre jártál, akkor te olyan okos vagy, oszt bokszolni azt tudsz-e?"), így nem csodálom, hogy még ha büfé-ruhatár szakon is végzet valaki, és mondjuk szeretne kőműves lenni, k*rvára nem vágyik ilyen társaságba.

adg 2018.02.26. 23:54:56

@gabors: “ilyenek mindig csak a magyaroknak voltak igazabol, egyik sem letezett "hivatalosan sehol mashol" (...) Attol meg nem lesz Becs :-)”

Ha mar Becs? Azt hogy is hivjak angolul? Vagy Firenzet? Biztos csak a magyaroknak van ilyen? :)

Herr Géza 2018.02.27. 00:22:52

@Online Távmunkás: “Amikor pár éve Magyarországra ért a gyümölcsös sörök divatja....”
Azért maradjunk annyiban, hogy azok nem sörök, hanem sör jellegű italok. Tudod, mint a tejföl vs. felföl. :))))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.27. 09:36:16

@Online Távmunkás: bocs, hogy beleszólok, de whisk(e)y van benne, mármint a lekvárban. Sör abba nem megy. Sört itt tortába raknak, pl. csokis Guinness-es torta, az amerikai vendégek imádják, hogy hú, milyen ír és egyedi. S még jót is tesz a sör a tortának, enyhit a túl édes ízén, nem lesz olyan geil. Jó masszív, fekete torta...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.27. 17:38:48

s valoban. remelem, viszik rendesen, mert ezt meg sehol sem lattam. Kostoltad? Milyen? Mert ilyen kombinaciot italban lattam, de lekvarban...?!

xporolyke 2018.04.08. 21:41:23

Lehet, hogy van aki lenezi a mukormost, fodraszt, autoszerelot, de ha valaki ilyen es ehhez hasonlo melokban tolja kulfoldon, foleg, ha nem alkalmazottkent, hanem egyeniben, akkor ez olyan perspektiva a mai napig, amit otthon 3nyelvvel, ket diplomaval, 10ev tapasztalattal, egy olyan multinal sem lesz meg, ahol 1000bol valasztottak ki egy even at huzodo, poligraffal es pszichologiai tesztekkel sulyosbitott allas interju sorozat utan.
Szerintem nem gaz a ketkezi melo, aki meg fanyalog, az fanyalogjon, valoszinu belul szetbassza az ideg amugyis.
A legtobb melo amugyis olyan mindegy, hogy kulfold, vagz belfold, hogy kb. kezdo, beugro meloknal kell a vegzettseg, de ha egyszer bekerul az ember, par ev es senkit nem fog ez tovabb erdekelni, hanem, hogy milyen feladatkorei voltak eddig. Egyetlen kicsit para oldal, hogy ha valaki diplomaskent dolgozik ilyen lenezettebb meloban es kesobb Magyarorszagra visszamenne, ahol mar nem igaxzan palyakezdo es nincs szakmai multja, akkor kb. annyi a diplomanak, mar pedig Magyarorszagon baristakent azert nehez csaladot eltartani, szoval kb. vegleg kipontozodik, de kulfoldon akkor is perspektiva az alacsonyabb melo is, lehet belole ketszer evente nzaralni menni, kijon az ember.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása