oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. december 27. 06:30,  Évvégi ünnepi asztal hagyományostól az ínyencig 17 komment

2017. december 27. 06:30 Határátkelő

Évvégi ünnepi asztal hagyományostól az ínyencig

Vajon mi kerül a határátkelő magyarok asztalára az év végén? Ez az egyik kérdés, amit körüljárunk Ukume sorozatának utolsó részében, melyben öt külföldön élő magyar fiatal beszélt arról, hogyan ünnepel év végén. Ám mielőtt vennénk egy nagy lélegzetet és kijjebb eresztenénk az övet, előbb lássuk, hol töltik (és töltenék) szívesen főhőseink az ünnepeket.

karacsony_asztal_foto_pixabay_com_talmacita_1.jpg

Hova utaznál az év végén? 

A többség természetesen az otthon melegében, családja körében szeret ünnepelni. A kíváncsiság azonban sok esetben kísértésbe csábít, és sok esetben inkább a közös élmények, az együtt töltött idő kerül előtérbe. 

Niki: „Amerika vonzó úti cél” 

A 6 és fél éve férjével és két gyönyörű kisfiával Angliában élő Niki számára inkább az a fontos, hogy kikkel tölti az ünnepeket, mint az, hogy hol.  

„Számomra az a fontos, hogy a családommal ünnepeljek, a hol az igazából mellékes, de meg kell mondjam, szívesen elutaznék Észak-Amerikába, hisz ott még monumentálisabb az egész karácsony. 

Kíváncsi lennek arra, hogy tényleg olyan-e, mint amilyennek a filmekben látom, hogy hasonlóak-e a szokások, mint Angliában. Egy kicsit különlegesebb úticél talán Mexikó, megnézném, ott hogyan ünnepelnek.” 

Ibolya: „Otthon tölteném az ünnepeket” 

Ibolyan öt éve él Londonban, és számára nem is kérdés, hova húzza a szíve. 

„Szerintem ez nagyon egyszerű. Otthon, Magyarországon tölteném a karácsonyi időszakot, nem is magam miatt, de tudom, hogy a családom számára az a legnagyobb öröm, ha én is velük ünneplek.” 

Vani: „Maradnék, ahol születtem, Magyarországon” 

A Németországban élő Vani nagyon szeret utazni és felfedezni, minél többet megtudni a világról, de az ünnepekre a legjobb úticélnak ő is Magyarországot tartja. 

„Eléggé szeretek utazni ahhoz, hogy kipróbáljam a különböző kultúrák ünnepi szokásait. Érdekel hogyan ünneplik a karácsonyt a spanyolok, az amerikaiak, a svédek és még sorolhatnám. Úgy gondolom izgalmas lenne megkóstolni az ő ételeiket és részt venni az ünnepi hagyományaikban is. 

Viszont, ha megtehetném, akkor maradnék inkább, ahol születtem, Magyarországon. Egyrészt a családom, másrészt pedig a látvány miatt, minden olyan gyönyörű karácsonykor.” 

Zsófi: „Északi országokba utaznék” 

Hó, hó és még több hó. A Svájcban élő Zsófi inkább északra látogatna, olyan helyre, ahol nem csak nagyítóval kell keresni a havat.

„Mindenhol jó, de legjobb otthon. Az otthonom pedig ott van, ahol a szívem és a szeretteim. Nekem tényleg az számít, hogy a családommal lehessek. De ha bármelyik térséget lehetne választani, akkor biztosan északi országokba utaznék, ahol még több hó van. 

Tavaly volt szerencsém Thaiföldön tölteni a karácsonyt. Hihetetlen élmény volt, mert az európai országoktól eltérően ott nem tartják ezt a hagyományt, mégis mindent karácsonyi díszek borítottak a turisták miatt. Sajnos én nem éreztem az ünnepi hangulatot, azt hiszem hó és hideg nélkül az nem megy” 

Áron: „A család a legfontosabb” 

A Bécsben élő Áron független lélek, de az ünnepek alkalmával nem tudná hátra hagyni a családját. Inkább ösztönzi őket az új élmények megtapasztalására.

„Úgy gondolom, hogy a szeretet ünnepén a család a legfontosabb, minden mással szemben ők élveznek prioritást. Egyszer talán meggyőzöm őket egy trópusi karácsonyról, mondjuk Ausztráliában.” 

Ünnepi gasztrokalandok 

Az ünnepi asztalt mindenki másképpen képzeli el, a karácsonyi menü azonban szent, újdonság megfér, de a szokásosnak maradnia kell. Következze egy gasztrotúra kacsával, sültekkel, és némi gyümölcskosárral. Ajánlunk hozzá egy kis forró csokit felrázva, nem keverve. 

Niki: Vissza a hagyományokhoz 

Nikiék a magyar hagyományok szerint főznek, a tavalyi kísérlet után idén a klasszik sült csirke és burgonyapüré kombinációval vágtak neki az ünnepeknek.

„Nem mondanám magam konyhatündérnek, bár évről évre jobban főzők. Az elmúlt évek során mindig valami különlegessel próbáltam kedveskedni, inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel. 

A tavalyi sült kacsamell és hercegnő burgonya után idén feladtam, és inkább sült csirkét készítek krumplipürével, talán rizzsel és lila káposztával. Az anyósom készít zserbót, hatlapost, talán még bejglire is jut ideje. Így szinte minden „összetevő” megvan a magyar lakomához.” 

Ibolya: Fő a változatosság! 

Ibolya ugyan szereti a hagyományokat és a tradicionális ízeket, a konyhában mégis más szabályok uralkodnak: minden évben a változatosságra a különböző ízek harmóniájára törekszik.

„Az angoloknál a tradicionális ételnek számít a pulyka, amit különböző köretekkel tálalnak, továbbá a gyümölcskosár és gyümölcskenyér is, amit ők „mince pie-nak” hívnak.

A terítéskor figyelnek arra, hogy mindenki kapjon egy papírból készült, szaloncukor alakú kis meglepetést. Ebben általában van egy papírkorona, egy vers vagy vicc és valamilyen kis ajándék.

Én igyekszem a változatosságra törekedni, így a hagyományokkal ellentétben nem csinálok töltött káposztát és halászlét. Különböző ételekkel készülök. Ilyenkor az asztalra kerül a finom húsleves, a pulyka, sültek, köretek és elmaradhatatlan a sütemények sokasága. 

Akár egy egész napot képes vagyok a konyhában eltölteni, úgy, hogy közben folyamatosan egyeztetek anyukámmal Skype-on keresztül a menüvel kapcsolatban.” 

Vani: Hagyomány és finomságok 

Vaniéknál a húsleves csigatésztával az igazi. Hagyomány és finomságok mindenkinek, halászlé apunak. 

„Nálunk mindig megszokott, hogy a húslevest sok csigatésztával esszük, a rántotthúst krumplipürével, salátával, desszertnek pedig jöhet a bejgli és a sok süti. Apunak persze egy kis halászlével is készülünk, én azt sajnos az nem eszem meg.”

Zsófi: Svájci-magyar keverék

Zsófi keveri a magyar és a svájci gasztrokultúrát: bejgli ugyan nem, de vajkrémes farönk megtalálható a karácsonyi menün. 

„Ha adott a lehetőség, hogy főzzek, akkor általában sült kacsa vagy rántott hal a menü. Ezentúl sütik minden mennyiségben, bár a bejglit és a halászlét meghagyom az otthoniaknak. Itt a hagyományos desszert egy vajkrémes piskóta farönk alakban. Mi ezzel koronázzuk meg a főételt.” 

Áron: A töltött kacsa nem hiányozhat 

Áron a „gourmet” képviselője: az omlós húsban és az üde, zamatos kísérő párosában látja az ünnepi vacsora netovábbját. 

„Nálunk keverednek a hagyományok, de a töltött kacsa nem hiányozhat a karácsonyi asztalról. Ehhez hozzájárulnak az egyéni – esetenként vicces – történeteink, na meg persze egy pohár zamatos bor a vacsora mellé.”

(Fotó: pixabay.com/Talmacita)

HÍRMONDÓ 

Mit kellene adni a magyar orvosoknak? 

Miközben már mi is többször megírtuk, mekkora problémát okoz a magyar egészségügyben az egészségügyi szakemberek elvándorlása, a Miniszterelnökséget vezető miniszter most bedobta, szerinte mivel lehetne Magyarországon tartani az orvosokat. 

Hatalmas drágulás lehet a Brexit után 

Egy tanulmány szerint alapvető fontosságú termékek ára ugorhat meg akár több mint 10-12 százalékkal is, ha nem sikerül időben megkötni Nagy-Britanniának a kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat a Brexit előtt. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat utazás karácsony gasztronómia Ausztria Németország Svájc Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9413519913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.12.27. 07:28:25

"Hatalmas drágulás-10-12%" Itt havonta annyi néha...

Bredpitt Monika 2017.12.27. 08:27:01

Kaja!!!!!!??????
inkabb koplalas egy par hetig

Bredpitt Monika 2017.12.27. 08:30:41

Mi az a hercegno burgonya?

Lanyom aranyos volt, negy ot eves lehetett, lementunk videkre a rokonokhoz es o kolbaszos uborkat akart enni.

Persze az nem volt. Kapott viszont kovaszosat.

Bredpitt Monika 2017.12.27. 08:36:03

@Golf2: en az itteni interspar ba jarok, most egyes termekek ara 25 szazalekkal is nott

Van egy baratom, aki a sparnak dolgozik , valami magasabb beosztas ban,

Azt mondja, hogy a sparnak folyamatos, allandoan jonak mondhato a bevetele,

A feljovoben levo lancok a penny, a lidl az aldi, amin meglepodtem, hogy a cba kat sorra zarjak be.....

Bredpitt Monika 2017.12.27. 10:00:58

@Mrs. Clayton: koszi, nem uton kene eppen lenned mar?

Mrs. Clayton 2017.12.27. 10:10:00

@Bredpitt Monika: nem meg nem, holnap delutan megyunk csak a repterre es pentek reggel utazunk. Szilveszterkor Barbados es Antigua kozt leszunk feluton valahol a nyilt vizen.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 11:31:28

@Bredpitt Monika: hahaha én is azzal probálkoztam elsö évemben, kezdö kuktaként. Aztán nem lett elég sima a burgonyapüré, alig tudtam kinyomni a zsákból, szenvedtem vele eleget... de benne volt a kezdö szakácsok kézikönyvében, amit anyám adott nászajándékba, gondoltam, menni fog...

@Mrs. Clayton: közben megtaláltam emailben az eltünt kommentedet.

Bredpitt Monika 2017.12.27. 11:42:15

@Mrs. Clayton: jól megzavarsz, és a reptéren hotelben alszotok?

jól hangzik ez a nyílt vízen leszünk, amerikai sógorom (férjem öccse) megy a családjával minden évben szinte hajóutakra, de a sógorom inkább nyaralna egyedül egy erdőben és medvékkel harcolna.......

azért minden évben nekem is sok lenne, írtam már itt szerintem, hogy Cape Canareval ben, Floridában láttuk a Disney hajót, a méretei lenyűgözőek, nem gondoltam volna, hogy ekkora hajók úszkálnak az óceánon,

Barbadost megnézném szívesen, meg bármit azon a környéken

Bredpitt Monika 2017.12.27. 11:44:11

@kisrumpf: köszi a tegnapi cukrászdás ötleteket, én is jegyzeteltem, húgommal szeretünk kávézni, és a jó cukrászdákat mindig vadásszuk, még nem is hallottam erről a Máriaremetei úton levőről,

ezt megnézzük majd,

Mrs. Clayton 2017.12.27. 11:49:40

@kisrumpf: kozben eszembe jutott, h a blogmotor nem birja a vicces smileykat es levag egy csomo betut is a smileyval egyutt, azt hiszem kacsintast nem birja. @Bredpitt Monika: igen hotelben alszunk, mert gatwick tolunk 3 ora es reggel 11-kor szall fel a gep, ahhz meg ott kellene lenni 8-ra, most meg meg hohelyzet is van, mondjuk delen talan nem is esett, de Birminghamben meg aramkmaradast is okozott. Remelem nem jarunk ugy mint par hete Aberdeenben, hogy torlik a jaratunk. Barbadosra nem fogok tudni vonattal menni

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.27. 12:14:07

@Bredpitt Monika: A Frerben nem fogsz csalodni, fantasztikusak a sutijeik.

DieNanny CH 2017.12.27. 20:28:23

@Bredpitt Monika:

Egyetértek!
:-D

Én legszívesebben elmennék egy hegyi, hóborította házikóba, ami gyönyörűen fel van díszítve, fel van szerelve 5 napi kajával, amit hét napra kell elosztanom. Ja, és messze van a bolt...

Bredpitt Monika 2017.12.27. 20:31:06

"fel van szerelve 5 napi kajával, amit hét napra kell elosztanom."

ez jó, sajnos közel van a bolt hozzánk

Bredpitt Monika 2017.12.27. 20:31:50

@kisrumpf: @DieNanny CH: még jó, hogy a Frer cukrászda jó messze van viszont

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.12.27. 22:10:21

@Bredpitt Monika: jelentem, a New York Cafe utan (szuper sutik, isteni hot cholocate es borsos arak) utan ma az Europa Cafe-ban voltunk a Vigszinhazzal szemben (egy kedves ismerossel talalkoztam, aki 3 evvel ezelott meg a hazastarsi vizumara vart itthon, mikor megismertem, ma pedig o is mar "gyakorlott" amerikai-magyar vegyesparoskent jott haza latogatoba:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása