oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. szeptember 27. 05:30,  London olcsóbb változata 66 komment

2017. szeptember 27. 05:30 Határátkelő

London olcsóbb változata

Ha azt írom, Belfast, akkor a legtöbb embernek még ma is egy etnikai, vallási és mindenféle konfliktusokkal terhelt, finoman szólva sem túl biztonságos város jut az eszébe. Pedig a mai Belfast nagyon messze van a két évtizeddel ezelőttitől, olyannyira, hogy nyugodtan London olcsóbb, és sok szempontból élhetőbb alternatívájának is tekinthető.

nagy-britannia_belfast_foto_pixabay_com_marboon.jpg

Belfast elmúlt 20 éve ugyanis egy csodálatos átalakulás története, melynek során egy (polgár)háborús övezetből technológiai központtá, egy felettébb élhető és (nem utolsósorban) nem is drága várossá nőtte ki magát. 

Nem csoda, hogy a rengeteg munkalehetőség és az ebből adódó egészen magas életszínvonal sok britet és (ami a mi szempontunkból még érdekesebb) külföldit vonz a városba. 

A mai Belfast nagyon messze van az 1980-as és 1990-es évek városától, ami akkoriban elsősorban a különböző utcai harcok, megmozdulások, a rendőri és katonai ellenőrző pontok és az utcai barikádok miatt került be a hírekbe. 

Az 1998-ban megkötött Nagypénteki Megállapodás (Good Friday Agreement) ugyanis gyakorlatilag véget vetett egy 30 éves konfliktussorozatnak (már amennyire egyetlen megállapodás képes véget vetni évtizedek gyűlölködésének). 

Ennek jövőre lesz 20 éve, ami azt jelenti, hogy azóta felnőtt egy generáció, akinek mindez már szerencsére történelem. A régióban élő 1,8 millió embert pedig jobban érdekli a jövő, mint a múlt. 

Fizetések 

Annál is inkább, mert a városban rengeteg multi (például a Baker McKenzie, a PwC vagy a Deloitte) telepedett meg köszönhetően az alacsony működési költségeknek. 

A fizetések persze nem olyan magasak, mint Londonban, de (mint majd látjuk) a megélhetési költségekhez képest a különbség nem is olyan vészes. Az átlagos éves fizetés Belfast környékén a második leglendületesebben emelkedő az egész Egyesült Királyságban, de még így is csak 26 ezer font. 

Ez alacsonyabb, mint a brit országos átlag (28 ezer font), és közel harmadával kevesebb, mint amit Londonban lehet megkeresni (35 ezer font), csakhogy a megélhetési költségek is egészen mások. 

Lakásbérlés 

Minket a multik költségvetésénél ugyanis nyilván jobban érdekel az egyéné, azaz hogy mibe kerül a megélhetés Belfastban. A dallamos nevű Isis Dela Pena Palamine három éve költözött a svédországi Malmöből az észak-ír nagyvárosba, ahol séfként dolgozik egy étteremben. 

„Ami az élelmiszereket és a lakhatást illeti, Belfast nagyon olcsó. Egy kéthálószobás házban élünk, amit havi 425 fontért bérelünk. Svédországban egy lakásért fizetnénk 600 fontot” – mesélte a BBC-nek

Londonhoz képest pláne elképesztő különbségek vannak az ingatlanbérlés terén. A Numbeo adatai szerint átlagosan harmadannyiért bérelhetünk lakást Belfastban, mint a brit fővárosban. 

Egy egyhálószobás belvárosi lakás Belfastban átlagosan 522 font, Londonban 1663 font, ugyanez három hálószoba esetén már 886 és 3065 font, ami azért nagyon nem mindegy. 

Kijjebb menve sem más a helyzet, a külvárosban Belfastban 390 fontért bérelhetünk egyhálószobás lakást, ugyanezért Londonban 1179 fontot kell fizetni. Ha pedig kicsit kényelmesebben lennénk három hálóval, az Belfastban 650 fontba, Londonban 1959 fontba kerül. 

A határátkelőket első körben talán kevéssé érinti, de azért érdemes megjegyezni, hogy az Észak-Ír Statisztikai és Kutató Ügynökség adatai szerint az átlagos házár Belfastban 128 650 font, ami a londoni 489 ezer fontos átlaghoz képest brutálisan olcsó (utóbbi a brit statisztikai hivatal adata). 

Rezsi és egyebek 

A megélhetési költségek viszonylag alacsonyak, bár a közüzemi számlák elég magasak, elsősorban azért, mert Észak-Írország az energiaszükségletét jórészt importból fedezi. 

Vannak, akik szerint az éttermek is meglehetősen drágák (érdekes módon a londoni és New York-i expatok állítják ezt), de a választék folyamatosan nő, így azért mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelő helyet. 

Mielőtt azonban rátérnék a szórakozási lehetőségekre, lássuk a hétköznapok költségeit, ebben az esetben is Londonnal összehasonlítva, ha már a címben ezt ígértem. 

Élelmiszerek 

Ami az élelmiszereket illeti, érdekes kettősséget fedezhetünk fel. A legtöbb élelmiszer Londonban drágább, méghozzá nem is kevéssel. A tojás (22 százalék), a sajt (35), a csirkemell (13), a marhahús (33), a sör és a bor (33-33 százalék) mind többe kerül a brit fővárosban, mint Belfastban. 

Ugyanakkor vannak olyan tételek, melyekért Észak-Írországban kell többet fizetni. Ilyen a rizs (25 százalék), krumpli (16), hagyma (24), palackozott víz (7 százalék). 

Közlekedés 

Ami a közlekedést illeti, annak minden formája drágább Londonban, a különbség annyi, hogy van, ami brutálisan, van, ami csak kicsit. Ez alól egyetlen kivétel az üzemanyag, ami nagyjából ugyanannyiba kerül (persze minden attól is függ, hol veszi az ember). 

A legnagyobb különbség a bérletek árában van (142 százalék, azaz több, mint a duplájába kerül Londonban, mint Belfastban), és a taxi kilométerenkénti tarifája (ami több mint négyszer annyi délen, mint az észak-ír városban). 

Szórakozás 

A város (külföldiek számára is) egyik legvonzóbb része a Titanic Quarter (a név nem véletlen, a közeli hajógyárban épült a Titanic) névre keresztelt, közvetlenül a gazdasági válság beütése előtt épült apartmannegyed (a nyitóképen ennek egy részlete látható), és a Cathedral Quarter, ahol régi raktárépületekből átalakított bárok és éttermek várják a szórakozni vágyókat. 

Szintén népszerű az egyetemi negyed (University Quarter), ami etnikai szempontból is az egyik leginkább változatos környék a Queen’s University miatt. 

Persze Belfast azért nem London, sokkal kisebb város a maga 115 négyzetkilométerével (csak összehasonlításként, Budapest belterülete 525, Londoné 1572 km2), és még a külvárosokkal együtt sem élnek ott 600 ezren. 

Magyarán nem olyan nagy gond, ha az ember kicsit kijjebb lakik, viszonylag könnyen elérhető minden. 

Gyerekkel is jó hely 

És kifejezetten jó hely gyerekes családoknak, legalábbis tapasztalatból ezt állítja a japán Shizuko Luke, aki immár 11 éve költözött Hiogóból Belfastba és két fiút nevel. 

„Nagyszerű hely családok számára, az észak-ír oktatási rendszer kifejezetten magas színvonalú, rengeteg jó középiskolával” – vélte. 

Az alacsony költségek nem csak a nagy cégeket, hanem kisebb vállalkozásokat is Belfastba vonzanak. Ronan Cunningham négy éve él itt, ahol szoftver start-upot indított, miután az Egyesült Államokban 20 évig dolgozott a Boeingnél. 

„Sem Dublinban, sem Londonban nem tudnám ezt csinálni. A hozzánk hasonló vállalkozók az elején jóval alacsonyabb pénzekért dolgoznak, de ezzel együtt is jó színvonalon élünk Belfastban” – mondta, hozzátéve, hogy a város kulturális szempontból is folyamatosan fejlődik. 

Mindez szép és jó persze, az egyetlen (nem is olyan apró) probléma, hogy az Egyesült Királyság részeként Belfast ugyanúgy része a Brexitnek, mint az ország többi része. 

Ezzel együtt is, ha valaki úgy érzi, belevágna egy nagy-britanniai kalandba, akkor szerintem érdemes kicsit Londonon túlra is tekinteni - és elgondolkodni akár Belfaston.

HÍRMONDÓ

Vendéglátós munkák szerte Európában

A vendéglátóipar sok határátkelő számára jelenti a kezdő lépést a külföldi munkavállalásban, persze a tapasztaltabb szakembereknek komoly karriert is jelenthet. A mai válogatásban mindkét csoport talál majd magának megfelelő lehetőséget.

Ralph Fiennes szerb állampolgár lett 

Úgy tűnik, a kettős állampolgárokká váló sztárok napjait éljük, hiszen nem sokkal Colin Firth után Ralph Fiennes is azzá lett, igaz, nagyon nem ugyanolyan indokkal. 

„Ez szívszorító!” 

„Csak abban bízhatok, hogy túl fog ezen a fázison jutni a nemzetünk, de sajnos úgy tűnik, a dolgok először csak még rosszabbak lesznek, mielőtt jobbra fordulnának.” 

Mi lesz azokkal, akik a Brexit után érkeznek Nagy-Britanniába? 

A kilépési tárgyalásokért felelős miniszter azt mondta, azoknak a külföldi EU-munkavállalóknak, akik a brit kormány által az EU-tagság megszűnése után tervezett kétévi átmeneti időszakban érkeznek Nagy-Britanniába, várhatóan lesz kötelezettségük. 

Jöhet a diplomás bérminimum? 

Legalábbis ezt javasolja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a kormánynak. A kérdés csak az, mekkora lenne a mértéke, de erre is van javaslat.

(Fotó: pixabay.com/Marboon)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Észak-Írország Belfast

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4312898030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.09.27. 08:15:48

Mikor lett Észak-Írország biztonságos? Két éve még naponta volt "security alert" és hetente egy igazi támadás...

Csodabogár 2017.09.27. 08:30:13

Nem Belfastban van még mindig egy választófal a két "ellenséges" városrész között? Mintha olvastam volna erről valamit, de nem vagyok benne biztos.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.09.27. 08:43:55

A választófal köszöni, megvan. Azt hiszem, pár éve még a legrasszistább európai város címmel dicsekedhetett. Ha az ember elkerül bizonyos részeket, biztos élhető.

Hope13 2017.09.27. 09:09:21

Több mint 5 éve élek Belfastban, és meg tudom erősíteni a fent irtakat. A város abszolút biztonságos,bár persze kisebb nagyobb zavargások néha előfordulnak de abból hétköznapi ember nem sokat vesz észre. Sokkal biztonságosabb mint a többi európai nagyváros.

Hope13 2017.09.27. 09:09:28

@Csodabogár: A fal meg létezik de nem olyan hosszú hogy ne lehessen megkerülni és a hétköznapokban nincs is nagy szerepe. Vallási ünnepségek alatt balhék megelőzése érdekében viszont jól jön. Rendőrség esélyt sem ad arra hogy nagyobb összezördülés kialakulhasson.

Arthamyr 2017.09.27. 10:02:18

Hétvégén átmegyünk, megnézzük milyen. :)

Amúgy sajnos nekik sem fog sokat segíteni a brexit. Kiváncsi vagyok mi lesz pl. azokkal, akik délre járnak át dolgozni. Ott valamiért nem rendeztek szavazást, mint a skótoknál, pedig akkor nem lenne brexit gond... :(

DánBrünhilda 2017.09.27. 10:15:10

Engem nagyon érdekel ez a Brexit dolog mostanság, erősen fontolgatjuk, hogy jövőre költözünk Skóciába. Vagy Írországba (ami tudom, hogy külön ország, de azért meg fogja érezni ezt az egészet). A többség (aki soha nem élt itt), totál hülyének tart, hogy itt akarjuk hagyni Dániát, aki itt él, az tudja, miért :D

Pernilla 2017.09.27. 10:25:51

@DánBrünhilda: te, engem nagyon érdekelne, ha kifejtenéd, miért menekülnétek Dániából, ill. mi vonzóbb UK/Írországban :-)

LittleG (uk) 2017.09.27. 10:28:56

@DánBrünhilda: Es miert hagyjatok ott, ha kerdezhetem? Regota eltek ott? Mi eloszor majdnem oda mentunk :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.09.27. 10:32:17

@Arthamyr: gondolkodtam, hogy ezt meg kellene nézni valamikor, micsoda ötlet. Tudom, hogy nem új ötlet, de akkor is. Gondolom, annyi bőrt próbálnak lehúzni a sorozat kapcsán, amennyit csak lehet.

www.belfasttelegraph.co.uk/entertainment/film-tv/news/game-of-thrones-story-told-in-tapestry-at-ulster-museum-35938839.html

A határ pedig... hogyan fogják ezt megoldani vajon...

DánBrünhilda 2017.09.27. 10:32:26

@Pernilla: huhh, hát ennek rengeteg oka van, de az egyik legnyomósabb, hogy itt 6 év után sem jutottunk előrébb a munkaerő piacon. Röviden az a lényeg, hogy ha itt élsz, kétkezi munkát kaphatsz (nagy nehezen) és ha nem tartozol a mérnök-orvos típusú munkavégzők körébe, akkor nagyon nagy eséllyel ott is maradsz. 6 év alatt nem sikerült más jellegű álláshoz jutnom, pedig beszélek dánul is, és bár a férjemnek van full time állása, nekem a max ami eddig összejött, az heti 20 órás szerződés volt. ez van, itt ez a jellemző. Hiába van diplomám, nem számít, itt egy pincér álláshoz is kell három éves itteni képzés (Koppenhága más, de oda nem akartam költözni).
Most informatikát tanulunk mindketten, de már nem itt szeretnénk élni. Nekünk ennyi elég volt. Van, akinek bejön, de arányaiban elég kevésnek sikerül

DánBrünhilda 2017.09.27. 10:34:49

@LittleG (uk): 6 éve, és már igazából 3 éve szeretnénk váltani, csak valahogy mindig itt ragadtunk. Eggyel feljebb leírtam a fő miértet, de van még bőven okunk, hidd el :D Szuperül hangzik minden az országról, amit leírnak bezzeg-Dánia cikkekben, de azért itt élni megint más. Ez egy kiváló ország egyébként, de főleg a dánoknak. Amit meg is értek, ez az ő országuk, nekik kell, hogy jó legyen.
Pedig már ott voltunk, hogy jövőre házat veszünk, de inkább nem kötném ide magam mégsem. Lehet hülyén hangzik, tudom, hogy sokan nem is értik, de ez van. Nem csak a pénzről szól a külföldön élés, nekem már sokkal fontosabb, hogy jól is érezzem magam a bőrömben

DánBrünhilda 2017.09.27. 10:36:58

@DánBrünhilda: vagy egyszerűbben leírva, ahogy a férjem megfogalmazta: irreálisan sok energiát igényel, hogy előrébb jussál. És eszméletlenül unalmas hely

Pernilla 2017.09.27. 11:03:04

@DánBrünhilda: köszi a választ :) akkor a munkalehetőség a fő probléma, a dán emberekkel, az országgal kevésbé? vagy azt csak kevésbé hangsúlyoztad? :D
Annak idején mi volt benne olyan vonzó, hogy odaköltöztetek? Otthonról még máshogy néztek ki a munkalehetőségek?

DánBrünhilda 2017.09.27. 11:09:10

@Pernilla: nekem igen, az okozza a fő gondot, hogy nem nagyon tudsz feljebb lépni, és bár nem büdös a munka, azért ennél többet szeretnénk elérni. Az ország stabil, a dánok kedvesek, de nagyon távolságtartóak, viszont szerintem ez kb minden országra igaz lehet, hogy nem fogsz könnyen helyi barátságokat kötni (még a suliban, ahol tanultam, ott sem volt jellemző, hogy a dán fiatalok nyitottak volna a külföldiek felé, csak kevesek).
Annak idején nem akartunk Angliába menni, mert mindenki oda ment. Németül pedig a férjem nem beszélt. Őszinte leszek, anno nem igazán tájékozódtunk ilyen dolgokról, és ez hiba volt. Csak a bezzeg-Dánia cikkeket olvastuk. Ahogy sokan ma is így teszik, ide jönnek, és rájönnek, hogy ez azért mégsem úgy van.

wuaaa 2017.09.27. 11:29:29

@DánBrünhilda: Szerintem lehet, hogy irreális elképzelés 6 év alatt elérni azt, hogy feljebb lépj. Ha ügyes vagy, kb. most beszélhetsz dánul olyan szinten, hogy lehetőséged legyen erre. Ha ügyes vagy... Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy már 3 éve váltani szeretnétek, elképzelve azt, mennyire tudhattál dánul 3 év ott lét után...akkor megint csak oda jutok, amivel az első mondatot kezdtem.
"Hiába van diplomám" - diplomából is van olyan fajta, ami hiába van. Nyilván ezért tanultok most informatikát.

"irreálisan sok energiát igényel, hogy előrébb jussál" - vagy csak az elképzelés volt túl egyszerű a valósághoz képest.
Informatikusként egy másik országban ez majd talán máshogy lesz. Vagy nem.

DánBrünhilda 2017.09.27. 11:34:50

@wuaaa: a kérdés az, kinek mi az előrébb jutás. mint írtam, autónk van, házat vehetnénk...anyagilag oké. Viszont diplomásként takarítani hat éve...nekem az nem oké. Oké lenne pl. boltban dolgozni eladóként, mert ne legyenek irreális elvárásai az embernek külföldön, mindent újra kezdve. Viszont ez azért nekem mégis csak kevés. És hidd el, ügyes vagyok, társalgási szintű a dánom, szép a kiejtésem. De az elmúlt években elküldött önéletrajzaimra mégsem jött válasz, se recepciós, se eladói, se pincér...semmilyen állásra. Ez van, ez egy ilyen ország, főleg vidéken. Nem vagyok vele egyedül, a kollégáim többsége ugyanígy megrekedt itt, évek óta.
Semmi garancia nincs rá, hogy máshol jobb lesz. Viszont mivel itt már intézem a tartós letelepedésit, két éven belül bármikor visszajöhetünk. És folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk

DánBrünhilda 2017.09.27. 11:37:08

@wuaaa: nyilvánvalóan rossz képzést választottam annak idején, tök feleslegesen tanultam újságírónak. Ezzel ott sem sokra mentem, itt viszont egyenesen semmire. Teljesen feleslegesen elhasznált négy éve volt az életemnek.

Demi78 2017.09.27. 11:43:48

Az idojarasrol nem esett szo. Rosszabb vagy jobb mint Londonban? Valakinek ez szamit.:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.27. 11:46:51

@DánBrünhilda: engem is q-ra érdekelne...Akkor vagyunk már legalább vagy hárman, lassan posztot is érdemes lesz róla írni...
:-))

DánBrünhilda 2017.09.27. 11:51:44

@geegee: kizárt, hogy írjak róla posztot, tuti szétszednének a kommentekben :D Egyébként olvass vissza, leírtam a fő okokat, persze ennél azért összetettebb a dolog

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.27. 11:52:28

@DánBrünhilda: Nahát, közben sikerült tovább is olvasnom... :D
Értem, köszönöm.Nem hittem volna, hogy ennyire gázos a munkaerőpiacuk...

DánBrünhilda 2017.09.27. 11:55:14

@geegee: logikusan nekik is csak a számukra megfelelően képzett munkaerő kell. Főként diplomások, mert itt erős a szakképzés

wuaaa 2017.09.27. 12:02:18

@DánBrünhilda: Nem tudom mennyire vidék az a vidék, de hogy könnyebbé nem tette a helyzeteteket, az biztos. Szerethetitek a kihívásokat.

DánBrünhilda 2017.09.27. 12:21:17

@wuaaa: mindkettő igaz, szeretjük a kihívásokat, de rossz ötlet volt itt letelepedni. Ez van, nekem nem okoz gondot tovább állni

Csodabogár 2017.09.27. 12:32:30

@DánBrünhilda: Csak így kivülállóként mondom, hogy nem árt azért a dán és a skót, ír, egészségügyet és nyugdíjat összehasonlítani, költözés előtt.

DánBrünhilda 2017.09.27. 12:36:19

@Csodabogár: ha a közgazdasági, szociális szempontok döntenének, nem mennénk innen el. Ilyen szempontból Dánia jobb hely sok másik országnál. És nyugdíjas éveimet nem ezekben az országokban képzelem el. De az már megint egy másik történet

Golf2 2017.09.27. 13:15:57

@DánBrünhilda: Olsenék is csak a futószalagnál kaptak munkát pedig ők dánok.Aztán visszaváltottak bankrablásra.

thegabcsi 2017.09.27. 19:23:33

Kicsit off, de azt azért megnézném, hogy mikor tud halandó ember Svédországban 600 fontért (~ 6500 SEK) lakást bérelni. :D
Mondjuk úgy, hogy jelenleg a duplája egy átlagos lakás, egy nem átlagos - ami egyébként minden szempontból nagyon is átlagos -, meg 2.5-3x-a.

Élhető helynek tűnik, már amennyiben a fent leírtak fedik a valóságot. Csak kár, hogy kiléptek az EU-ból, amúgy minden ok. :D

lilyhammer 2017.09.27. 19:27:02

@DánBrünhilda:
Na és Norvégia vagy Svédország miért nem?

DánBrünhilda 2017.09.27. 19:38:12

@lilyhammer: mert ott sem az angol a hivatalos nyelv, ergo szerintem előbb-utóbb ott is belefutnánk ugyanebbe a problémába, hogy lehet csinálni a képzettség nélküli munkákat, de annál feljebb nehezen mehetsz. Ez persze nem saját tapasztalat, csak hipotézis

thegabcsi 2017.09.27. 20:02:17

@lilyhammer:

Svédország megint csak egy "speciális téma"..
Itt én most nem ajánlanám az újrakezdést, 0-ról, főleg "ilyen" kondíciókkal. Én innen fogok lelépni hamarosan, sajnos nem túl hosszú idő után. Itt lakást nem fogsz találni, én se hittem volna, hogy ilyen létezik, de sajnos létezik. Ez az ország megtelt, csak a táblát felejtették el kirakni rá. És 5 éven belül nem várható, hogy érdemben javul majd a helyzet, hiába a sok ingatlan beruházás..

Oleg Gontar 2017.09.27. 21:29:57

Hat ez igy nem teljesen igaz. Ir rendszamu kocsim megdoblatak, szoval a parazs ott van a hamu alatt, csak jo helyre kell menni. Azert van beke, mert az eu miatt ugy jon-megy mindneki ahogy akar. A brexittel es a kemeny hatarokkal ez meg fog valtozni. Arrol nem is beszelve hogy a brexit miatti bizonytalansag ugyna ugy eszak irorszagban is bizonytalansag, senki nem tudja milyen cegek hgoy fognak lelepni, es Belfasttol nincs messze Dublin. Szoval a cikk mint olyan ahogy van marhasag. Egy az elmult 4-5 ev fejlodeset irja le, kisse pontatlanul, es extrapolalja a jovobe, noha a kozeljovoben hatalmas valtozasok lesznek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.09.27. 21:59:24

@thegabcsi:
6 eve elek Svedorszagban. Szakkepzest igenylo (nem diplomas) munkat vegzek az elso perctol. Az elso honap utan tudtam berelni sajat lakast (kozvetlenul az ingatlanos cegtol). Mindezert 4556 koronat fizetek (+ villany kb 300, + internet 508). Mindig van kiado, ures lakas a faluban (Stockholm 150km innen).
Nem csak nagyvarosban es kornyeken lehet elni...

LittleG (uk) 2017.09.27. 23:16:50

@DánBrünhilda: értem, miről beszélsz. A "majdnem" ezért lett majdnem, mert mi is erre jutottunk: jó ott élni - a dánoknak.
Szerintem nektek tetszene Anglia. Az idő itt másképp vacak :P viszont szépen lehet felfelé lépdelni. Persze itt is van üvegplafon, csak jóval több elérhető lépcső van alatta.
Csak kár, hogy épp brexitesdit játszanak.
Írországban nincs hol lakni ( na jó, csak túljelentkezés van lakásokra) és egy fokkal többet esik, de biztos az is jó hely :)

LittleG (uk) 2017.09.27. 23:23:12

@DánBrünhilda: melyik részén laktok, ha kérdezhetem?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.09.27. 23:28:28

@Arthamyr: most jut eszembe, ha van még, egy Black Taxi tourra menjetek el. Nem is tudom, milyen jelzőt használjak... eszméletlen.

LittleG (uk) 2017.09.27. 23:35:32

@DánBrünhilda: "Annak idején nem akartunk Angliába menni, mert mindenki oda ment. Németül pedig a férjem nem beszélt."

Ezt szó szerint én is írhattam volna. Angliát zártuk ki először :)

Csak én elolvastam több dániai magyar blogot is (Venátor, Dóri Dániáról dalol, Lyst Orsi - na az nagyon érdekes volt és még sokminden más), plusz egyszer ellátogattunk oda Couchsurfinggel (főleg Aalborgban és Aarhusban voltunk).

Tehát arra rájöttünk, hogy oda nem, de hogy végül mégis Anglia lett, azt a HÁnak és közönségének köszönhetjük, ugyanis itt megszellőztettük a dilemmánkat és itt terelődtek vissza a gondolataink mégiscsak Angliára, és egyelőre nagyon nem bántuk meg, úgyhogy köszi nép :) (persze nem tudom, az 5 évvel ezelőtti közönségből ki van még itt...)

Latcho Rom 2017.09.28. 00:09:24

@Demi78: Harit nem láttam ma..ti is ki vagytok egyensúlyozva? :)

lilyhammer 2017.09.28. 00:21:08

@DánBrünhilda:
Lehet hogy igazad van, de ha tudsz társalgási dánul rokon nyelvek a vikingek.
Én svédről mivel unio-s hallom az infokat hogy a bevándorlás nagy gond, stb stb, de a norvégokról kevesebbet.
Én ez utóbbiban nézegelődök épp most is.
Talán érdemes lenne futni egy kört neked is ebben az irányban, hiába az olajpénztől tele vannak.
Főleg északabbra gondolnék hogy hiány alakul ki emberi erőforrásból főleg a hidegebb éghajlat végett. Errefele a skandinavisk spr(a)k-nak óriási előnye van az angollal szemben mivel rengetegen járnak még mindig ide dolgozni a szomszédokból, amúgy is befogadóbbak ezekkel a nyelvekkel. Én úgy gondolom hamarabb találnál jobb akár jó pozíciót is ha alapból így pályázol és nem mész el takarítónak.

Arthamyr 2017.09.28. 01:12:16

@DánBrünhilda: Ha jól tudsz dánul, ahogy írtad, akkor nem hinném, hogy a nyelvvel van gond. Vagy ahol az angol a hivatalos nyelv, ott nem kell tudni angolul, ahol más, ott viszont kell tudni a nyelvet?

Arthamyr 2017.09.28. 01:14:06

@kisrumpf: Köszi a javaslatokat, majd megnézzük! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.28. 03:20:50

@thegabcsi: Ne csináld már, ez azért egy picit túlzás, hogy 13-20 ezer legyen egy bérlakás.ennyiért senki nem venné ki.Nekünk az utolsó simán megvolt ilyen 7000 körül, 3 évvel ezelőtt, nem Stoki, csak agglomeráció, igaz nem volt egy pedáns lakás, de használható volt azért, 88 nm...És három év alatt nem duplázódnak triplázódnak az árak...

SzZoole 2017.09.28. 07:11:23

@LittleG (uk): “persze nem tudom, az 5 évvel ezelőtti közönségből ki van még itt.”

Én/mi :-)
Meg egy páran read only.

DánBrünhilda 2017.09.28. 07:59:04

@Arthamyr: nem,egyszerűen itt a legtöbb állásra dánt vesznek fel. Van bőven pincér, szakács,recepciós errefelé,nem a külföldit fogják először alkalmazni. Itt is van ám nacionalizmus

DánBrünhilda 2017.09.28. 08:01:18

@Arthamyr: azt még lehagytam, hogy férfiaknak jóval könnyebb fizikai munkát találni, jellemzően full time szerződéssel. A nőknek többnyire a takarítás szokott jutni, ahogy én tapasztalom. Erős kivételt képeznek azok, akik dán párkapcsolatban élnek. Ők könnyebben boldogulnak

DánBrünhilda 2017.09.28. 08:05:35

@lilyhammer: én biztos nem akarok ennél északabbra költözni, nekünk nagy gondot okoz az unalom is, hidd el. Eszemben sincs 100.000 fősnél kisebb városba költözni többet. Munkánk van, anyagilag is meg vagyunk, úgyhogy nem a munka hiánya a baj. Egyébként kb. 6 éve olvasom a határátkelőt, és a kommenteket, voltak itt korábban, akik hasonlókat nyilatkoztak a norvég munkaerő piacról is, főleg, hogy egy ideje a menekültek miatt a jobcenter őket helyezi előtérbe a nyelvtudást kevésbé megkívánó munkáknál. Itt is így van. És bár a dán és a norvég elég hasonló nyelv, azért vannak különbségek. Ezek az országok pedig jellemzően 'papír-buzik', vagyis a fehérgalléros munkákhoz kell a végzettség plusz X-év tapasztalat. És jó, ha a végzettséget az adott országban szerezted meg. Nem véletlen, védik a munkaerő-piacukat, nehogy úgy járjanak, mint a britek, és mindenki oda akarjon menni.

DánBrünhilda 2017.09.28. 08:08:51

@LittleG (uk): Sydjylland, közel a német határhoz. Az évek során volt szó róla, hogy elköltözünk Odense-be vagy Aarhusba, vagy esetleg Németországba, és a férjem onnan jár majd dolgozni, de már évek óta mindig oda lyukadunk ki, hogy menni kéne. A skandináv államok nagyon vonzóak mindenkinek a több pénz miatt, de azzal nem számolnak, mennyivel többe is kerül itt az élet. És, hogy rohadtul unalmas, de tényleg :D (Koppenhága más, de mi 2,5 órára lakunk onnan). (lehet nekünk is blogokat kellett volna olvasni a statisztikai adatok helyett, hogy itt mennyire jó)
Nekem van brit útlevelem (édesapám ott született), így ezért került szóba ismét UK. Írországban él egy nagyon kedves ismerős, aki segítene indulni, de a lakáshiány nagy dilemma, mert van kutya és gyerek is....Szóval egyelőre UK, hacsak jövő tavaszig/nyárig nem borítják a tengerbe a politikusok az egész szigetet.

DánBrünhilda 2017.09.28. 08:09:34

Amúgy bocsi a rengeteg off-ért, ez nem is az én posztom :D

DánBrünhilda 2017.09.28. 08:10:05

@Zoole Reloaded: meg én is, 6 éve, töretlenül, csak más neveken, mert mindig elfelejtem a belépő kódomat :D

SzZoole 2017.09.28. 08:12:07

@DánBrünhilda: régen milyen nickel voltál?

DánBrünhilda 2017.09.28. 08:17:25

@Zoole Reloaded: alexa84/picpaca, de főleg az elején kommenteltem, aztán elment a kedvem, mert hirtelen túl olvasott lett a HÁ, és ellepték a trollok, de szerintem emlékszel, ha törzsolvasó vagy. Azóta főleg olvasok, pár napja kezdtem kommentelni, mert véletlen beengedett ezzel a hülye nickkel a rendszer :D

Arthamyr 2017.09.28. 09:17:54

@DánBrünhilda: Ha értékelhető tudással rendelkező informatikusok lesztek, tök mindegy, hová mentek, elég lesz angolul tudni. Mondjuk ahhoz sajnos kell pár év tapasztalat (kivéve ha híres egyetemre jártok, pl. MIT-ről frissen kikerülve se lenne gond).

DánBrünhilda 2017.09.28. 10:08:50

@Arthamyr: oh, bárcsak az MIT-re járhatnánk, akkor maradnánk is az USA-ban :D a terv az, hogy Angliában szerzünk némi tapasztalatot, aztán ha úgy alakul, már könnyebben választunk végső nyughelyet, izé lakhelyet

thegabcsi 2017.09.28. 22:58:12

@geegee: A bérlakás rendszerbe bejutni - jó esetben - jellemzően 6-8 év (itt), addig marad az andrahand vagy túlárazott förstahand.

Néhány példa az elmúlt 24 órából:
www.blocket.se/goteborg/Tvaa_i_Bagaregarden_med_egen_parkeringsplats_75702379.htm?ca=15&w=1

www.blocket.se/goteborg/En_etage_lagenhet_i_Kungsladugard_uthyres_75569901.htm?ca=15&w=1

www.blocket.se/goteborg/Lagenhet_i_centrala_vasastan_uthyres_75678769.htm?ca=15&w=1

Egy átlagos 12k körüli lakáshirdetésre kb 3-400 jelentkező van, ha a bérbeadó egy 60 éves féllábú zongoraszerelőt képzel el, akkor talál is.. (elég sok hirdetésben szerepel az inga barn, vagy hogy 50 év felett, stb)
Ami meg 12-10 ezer alatt van, azok a hirdetések úgy 95 %-ban kamuk, kb 50-be futottam csak bele (egyszer sem basztak át nyilván de ez csak rajtam múlott).
Még egyszer tisztáznám, hogy bérlakásra egy újonnan jött bevándorlónak nincs esélye, majd 2025-ben (ha maradnék addig).
A svéd kollegáim nagy része kevesebbet/annyit/picit többet fizet a lakásáért, mint én a nyomorult szobámért, aki itt született a városban vagy rég óta itt él, azt nyilván kevésbé érinti ez a probléma.
(ja igen, annyit még tegyünk hozzá, hogy 2013-ban is jobb volt még a helyzet - akkor se volt túl rózsás -, de ez az őrület 1-2 éve kezdődött, aki a közelmúltban érkezett, annak max szobája van. horvát kollégám 2 éve érkezett a nejével, azóta szobáról szobára vándorolnak, még csak a közelébe se jutottak egy saját lakásnak, pedig mind a ketten fulltime dolgoznak.)

vándor madár 2017.09.29. 19:23:22

@thegabcsi: "Én innen fogok lelépni hamarosan, sajnos nem túl hosszú idő után."

Északon sem jobb a helyzet? Csak most nehogy azt mondja valaki, hogy ott hideg van, mert már volt ott 30 fok feleltt is nyáron.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.29. 20:39:04

@thegabcsi: elképesztő... nekünk eddig sosem volt gond 10 ezer alatt normális méretűt találni.Norbottenben, meg Stoki környékén.3 éve meg már bostadsrátt van.Úgy látszik tényleg az utóbbi 1-2 év lehetett cirkusz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.29. 20:42:29

@thegabcsi: Stoki, Malmö vagy a nagy tavaknál nem pálya?Nem jobb?Vagy épp elenkezőleg, északabbra?Kisebb városokban biztos, hogy nem kerül ennyibe, illetve nincs annyi ember sem...és a várakozás se lehet sok év...

thegabcsi 2017.09.30. 21:59:36

@geegee, vándor madár:
Sajnos Stoki még rosszabb, bár ezt csak hallomásból tudom, Malmö is katasztrófa, a tavalyi 150 ezer menekült fele ott maradt, szóval sok jóval nem kecsegtet egy 300 ezres város esetén (lakás terén).

Északabbra jobb a helyzet - de megint csak papíron -, bár pont nemrég beszélgettem egy svéd arccal, aki Umeå-ból költözött ide nemrég, és ő azt mondta, hogy gyakorlatilag ugyanez a szar van ott is..
Állásokat is nézegettem arrafelé kíváncsiságból, de nincs túl nagy választék, nem kapkodnak két kézzel a munkaerő után.
Itt Göteborgban meg már most tudnék váltani, ha nagyon akarnék, meg amúgy nagyon bejön ez a város, sztem nagyon élhető (ellentétben Stokcholm-al, bár itt megint csak elbeszélésekre hagyatkozom).

thegabcsi 2017.09.30. 22:12:07

@geegee:
btw Norrbotten mennyire húzós? Most esik le, hogy az hol is van.. :D

vándor madár 2017.09.30. 22:26:16

@thegabcsi: Én is elsősorban Norrbotten-re meg Lappland-ra gondoltam. Ott tutti, hogy megközelítőleg sincs annyi menekült, ha ez a fő probléma, de sajnos meló sincs sok és hát ha valakinek nem az outdoor a fő kikapcsolódása, akkor lehet, hogy nagyon boldogtalan lesz ott.

thegabcsi 2017.09.30. 23:52:35

@vándor madár:

Félre ne érts, semmi bajom a menekültekkel, csak tényként jegyeztem meg, hogy sokat rontott az érkezésük az elérhető lakások terén, mivel a svéd állam lakásokat bérel nekik. Túl gyorsan nőt az ország népessége az elmúlt 10 évben, a lakás építés nem tudta tartani a lépést sajnos.

Igen sajnos, nincs túl sok meló arrafelé ahogy nézem, plusz egy kicsit parázok attól, hogy az "északi népek" már nem olyan barátságosak a jövevényekkel, mint a nagyvárosiak. :D (bár ez vsz csak prekoncepció)
Az a baj az ilyen alacsony népsűrűségű helyekkel, hogy ha van is munkád épp, de ha egyszer elveszted, akkor nem könnyű másikat találni. Itt meg fordított a helyzet, mert hiába van adott esetben állásod, ha kihúzzák a lakást alólad (andrahandnál ugye 3 hónapos felmondási idővel bármikor utcára rakhat a bérbeadó), akkor baszhatod, mehetsz a híd alá gyerekestül.

vándor madár 2017.10.01. 11:28:32

@thegabcsi: "Félre ne érts, semmi bajom a menekültekkel, csak tényként jegyeztem meg, hogy sokat rontott az érkezésük az elérhető lakások terén"

Én ezt a témát már nem értem félre, mindegy, hogy pro vagy kontra. Azért szeretnék elbeszélgetni néhány politikussal, mégis mit gondoltak, hol lehet elhelyezni és ellátni milliószámra érkező idegen kultúrájú embereket, hogy csak a minimális alapellátásról beszéljünk, úgy, hogy a már amúgy is telített országokban az ne okozzon komoly problémákat és jelentős konfliktusokat?
Abszurdumnak tartom, hogy a kormány elveszi a szabadpiaci lakásokat az emberek elől és kibérli a menekülteknek ahelyett, hogy barakkokat állítani fel, ezzel gyűlöletet és konfliktust szítva továbbá rontva a saját versenyképességét, mert milyen kvalifikált munkaerő megy oda ezek után dolgozni? Még a helyiek is elmennek főleg Norvégiába.
Németországban is drasztikusan felmentek az ingatlanárak, gondolom nem a semmitől. Abba biztosan az is belejátszik, hogy a bankban nincs kamat és a pénzüket sokan ingatlanba fektetik, de a drágulás mértéke és a lakáshiány az túl drasztikus ilyen rövid idő alatt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása