oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • dikusz.: @P.Elliot: Nagyon félreértettél! Ezt pozitívan értettem, mert azt tapasztaltam, hogy megtisztelsz ... (2022.12.03. 21:33) Kalifornia két arca
  • Mr.Tellinghovon: @P.Elliot: “ Nagyon sok mindent nem tudunk a "masvilagrol", nem olyan szimplan egyszeru az hogy va... (2022.12.03. 19:59) Kalifornia két arca
  • kajakibrahim: @SzZoole: az mind semmi, mert nem is abban az évben született, amit kitaláltak nekije. tehát a kr... (2022.12.03. 17:17) A felfoghatatlan Magyarország
  • P.Elliot: @dikusz.: Ne valaszoljak? Na jo, igazad van, majd lejjebb veszem, van eleg dolgom ugy is, foleg mo... (2022.12.03. 17:11) Kalifornia két arca
  • dikusz.: @P.Elliot: Vagy azért, mert te mindenkinek válaszolsz.:))) (2022.12.03. 17:07) Kalifornia két arca
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. augusztus 11. 06:30,  Mit kell bejelentened, ha külföldre mész dolgozni? 136 komment

2017. augusztus 11. 06:30 Határátkelő

Mit kell bejelentened, ha külföldre mész dolgozni?

A kérdés rengeteg alkalommal előkerül, és sok évvel a határátkelés általánossá válása után is sokszor az az ember érzése, hogy rengeteg bizonytalanság van körülötte. Úgyhogy úgy gondoltam, ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

burokracia_foto_pixabay_com_99pixel_1.jpg

Annál is inkább, mert nem csak én gondoltam így, hanem végre a NAV is, amely a napokban tett fel az oldalára egy (nem túl hosszú, és meglehetősen hivatali nyelven írt) összefoglalót, amit most megpróbálok kibogozni. Szóval amolyan közszolgálati poszt következik.

A kérdés tehát az, hogy milyen bejelentési kötelezettsége van annak, aki úgy dönt, inkább külföldön folytatná, hosszabb vagy rövidebb időre másik országban vállalna munkát (egyébként ha még nincs munkád, akkor itt érdemes keresgélni, egyszerű és közel 1000 állásajánlat vár).

Lássuk tehát, mit mond (pontosabban ír) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal! 

Egészségügyi járulék 

Ami az egészségügyi járulékot illeti, ennek esetében akkor kell bejelentést tennünk, ha korábban saját magunk után kellett fizetnünk „egészségügyi szolgáltatási járulékot”. 

Ha külföldre megyünk, akkor elvileg 15 napon belül be kell jelentenünk, hogy megszűnt a fizetési kötelezettségünk, vagy ahogyan a NAV fogalmaz, „amennyiben a magánszemély külföldre távozik, és ott egészségügyi szolgáltatásra szerez jogosultságot”. 

Magyarán az uniós rendeletek (és a mindenféle egyéb nemzetközi egyezmények) szerint ha másik országban biztosítottá válunk, akkor Magyarországon nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnünk. 

Bejelenteni egy erre a célra létrehozott (és innen letölthető) adatlapon tudjuk mindezt, ráadásul az egész a neten elintézhető.

Nem elég azonban csak kitölteni a kitöltenivalókat, bizonyítanunk kell azt is, hogy másik országban biztosítottak vagyunk (ez az úgynevezett A1-es igazolás). Magyarul amíg máshol nem vagyunk biztosítva, addig Magyarországon kell fizetnünk a biztosítást, ha jól értelmezem a dolgot. 

Személyi jövedelemadó 

Az alaphelyzet egyszerű: ott adózol, ahol a bevételed származik. Szóval ha Németországban dolgozol, akkor ott is fogsz adózni. Viszont vannak olyan élethelyzetek, amikor érdemes észnél lenni. 

Ilyen például a lakáskiadás. Ha ugyanis a határátkelés idejére kiadod a magyarországi lakásod vagy házad, akkor abból ugye bevételed van (induljunk ki abból, hogy mindenki törvénytisztelő állampolgár és bevallja az ingatlankiadást…), ami után viszont adózni kell. 

Ilyenkor ugyanis Magyarországon keletkezik személyi jövedelemadó (és esetlegesen egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség – hívja fel a figyelmet a NAV. 

Egyébként a fő szabály az, hogy a munkaviszonyból (nem önálló tevékenységből) származó jövedelem abban az államban adóztatható, ahol a munkavégzés történik. 

Ha magyarként tehát külföldön dolgozol, ott is adózol, amit egyrészt az európai uniós rendelkezések szabályoznak, más esetekben viszont a kétoldalú (azaz a két ország közötti) egyezmények a kettős adóztatás elkerüléséről.

Talán kevéssé közismert (én bevallom, eddig nem tudtam), de arra is lehetőség van, hogy ha valaki külföldön szeretne letelepedni, akkor soron kívül kérheti, hogy állapítsák meg, mennyi személyi jövedelemadót kell fizetnie. 

Magyarul nem kell megvárni az adóévet követő május 20-át a bevallással, hanem akár szeptemberben is kérhetjük, hogy állapítsák meg, mennyi adót kell fizetnünk és kész. 

Ez szerintem egy elég jó lehetőség (fontos, hogy lehetőség és nem kötelező!), ha valaki nem akar később az adóbevallással külföldről vacakolni. 

Ami az általános bejelentési kötelezettséget illeti, azt a NAV szerint bármely járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél (személyesen vagy elektronikus azonosítást követően elektronikus kapcsolattartás útján) kell bejelenteni. 

Egészségbiztosítás 

Az egészségbiztosítás kérdéséből rengeteg kalamajka adódott az elmúlt hónapokban, igaz, elsősorban a külföldről hazaértő magyarok esetében lehetett egészen horrorisztikus történeteket is olvasni. 

Most hirtelen két történet jut eszembe a közelmúltból. 

Az egyiknek a főszereplője egy külföldön magyar állampolgár édesanyától született 3,5 éves kislány, aki kétéves volt, amikor visszaköltöztek Magyarországra, de azóta sem sikerült elintézni, hogy legyen taj-kártyája. 

„Azt nem értem, hogy ha nekem van tb-m, magyar állampolgárok vagyunk, akkor a kislányomnak miért nincs? Három és fél éves, nem dolgozott, nem dolgozik, miért nem kaphat itthon ellátást? Nem értem” – mondta az édesanya. (Azóta az is kiderült, hogy valahol a brit és a magyar bürokrácia között akadt el a dolog. A sztoriról bővebben itt olvashatsz.

Egyébként több külföldről Magyarországra visszatérő magyar is számolt be hasonló helyzetről, van olyan család, akik tavaly költöztek vissza Magyarországra. 

Nekik hónapokig kellett várniuk a várandós feleség TAJ-kártyájára, aki így nem tudott orvoshoz járni csak úgy, hogy minden vizsgálat után fizetett. Ráadásul az asszonyt a munkaügyi hivatalban migránsnak nevezték, és félre is tájékoztatták: azt mondták neki, hogy ha fizeti maga után a TB-t addig, amíg tisztázzák az angliai jogviszonyát, akkor járhat orvoshoz, de mégsem így történt. (Részletesebben itt olvashatsz minderről.)

Mindezek hatására Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter törvénymódosítást ígért az ügyintézés meggyorsítása érdekében, amit azóta elfogadott a parlament. 

Visszatérve a TAJ-kártyával kapcsolatos teendőkre, a „kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 80. § (5) bekezdése alapján” 15 napon belül kell bejelentenünk a változást. 

Kinek? A meghatározás szerint (és ezt szó szerint idézem a biztonság kedvéért) annak, aki 

„- valamely EGT tagállamban, illetve Svájcban, valamint a Magyarország által kötött nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó államban biztosított 

- vagy nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerének hatálya alá tartozó magyar állampolgár.” 

A bejelentéssel kapcsolatban további információkat és nyomtatványokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján találhattok. 

HÍRMONDÓ

Kiviszi Orbán Magyarországot az EU-ból?

A kérdést (nem elsőként) a University of Liverpool politológus professzora tette fel, mi több, meg is válaszolta.

Ideje, hogy beismerjék: a Brexit katasztrófa

Nem akárki szállt síkra az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése ellen, hanem a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter volt kabinetfőnöke. James Chapman ugyanis úgy látja, a kiválás lenne a legnagyobb csapás a szigetország történetében a második világháború óta.

Egyre közelebb az Európai Egyesült Államok

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is kiállt az eurózóna gazdaságpolitikájának egységesítése mellett. Ezzel már Európa legnagyobb gazdasági és politikai hatalma közül négy állt be a szorosabb együttműködés mögé.

(Fotó: pixabay.com/99pixel)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ügyintézés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3312734196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.08.11. 07:21:30

Fácános jános szerint a nyilvántartás hasznos nem mindegy hogy kinn rabszolga vagy itthon nekik szolga.

DarthBlack 2017.08.11. 08:45:13

Anno mikor hazajöttünk Angliából pár éve a két hónapos gyerekkel, nekünk is várni kellett a taj-kártyájára, de csak azért, mert itthon anyakönyveztettük. Addig is megkapott minden ellátást, csak úgy, hogy a háziorvos meg a védőnő magasról tettek rá, hogy nincs taj száma és elintéztek neki minden oltást, meg amit kellett. Persze ezt csak faluban lehet megjátszani, városban fene tudja, hogy kezelik az embert.

SzZoole 2017.08.11. 10:14:30

Szerintem a Brexit azért jön létre, hogy az Európai Unió a háttér hatalmak összefogásában létre jöjjön és megszabaduljon a pióca/kullancs országoktól.
Ebben pedig Sorosgyuribacsi keze is vastagon benne van :-)

Csodabogár 2017.08.11. 10:21:12

@The renegade: Soros a világ ura, ezt már tudjuk.
A jelenlegi kánikulát itthon, valamint a földcsuszamlásokat Ausztriában és a kínai földrengést is ő intézte. :-)

SzZoole 2017.08.11. 10:27:18

@Csodabogár: ez tény, mintahogy itt a UK-ban is azt mondja néhány "agyontanult" ember, hogy a meleg nyarakat,28-30 fok, a bevándorlók hoztak ide,előtte sosem voltak ilyen meleg nyarak :-)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.11. 10:40:17

"A magyar miniszterelnök figyelmeztetése szerint erről komoly vitákat kell tartani, mert a csatlakozás a nemzeti szuverenitás feladását jelentené – "
- a magyar miniszterelnoknek ebben igaza van. Koszonjuk nem kerunk se ebbol se a Coudenhove-Kalerghi altal eltervezett jovobol. Errol kene referendumot tartani!!!

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.11. 10:40:31

"Erika Harris egyébként független kutató, tanácsadóként sem dolgozik politikai vagy gazdasági szervezeteknek, illetve nem kap támogatást ilyen intézményektől."

- erre bizonyitek?

Egyebkent tamogatast nem erdemel, jobban tenne, ha valami hasznosat vegezne, pl kimenne az utcara szemetet szedni. Van eleg Liverpoolban is.
Nekunk abbol elonyunk lenne ha kilepnenk de nekik mi kellunk, hiszen hasznot termelunk nekik.

index.hu/kulfold/eurologus/2017/02/28/nemetorszag_nagyot_szakit_az_eu-bol/

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.08.11. 10:40:38

"A kérdést (nem elsőként) a University of Liverpool politológus professzora tette fel, mi több, meg is válaszolta."

- altudomany alprofesszora okoskodik 2000 km-rol. Ki a fene kivancsi a hulyesegeire?

Jancsiszeg1980 2017.08.11. 11:10:24

A kiadott lakásomból szerzett "jövedelem" - amit amúgy egészben benyel a bank az uzsorakamatos lakáshitel miatt, és ami a havi törlesztő 40%-át se éri el - meg se közelíti a minimálbért. Más otthoni bevétel meg nincs. Akkor is kell NAV-ozni???

Határátkelő 2017.08.11. 11:11:08

@Jancsiszeg1980: Nem vagyok szakértő, de szerintem minden Magyarországon szerzett jövedelmet be kell jelenteni, max. nem fizetsz utána adót.

Főgebra 2017.08.11. 11:27:17

@Jancsiszeg1980:
Mekkora a törlesztőd, illetve milyen kulipintyót adsz ki, ha a törlesztés 40%-át sem éri el a bevételed?

P.Elliot 2017.08.11. 12:45:46

Ami abszolut magyarorszagi tema ahhoz nem szoktam hozzaszolni mert nem ertek hozza, nem lakok otthon, ugyis csak hulyesegeket beszelnek, lehet hogy most is ezzel a kerdesemmel.
Ha Magyarorszag kilep az EU-bol, / annyit azert hozzafuznek hogy annakidejen ellene voltam mar a belepesnek is/ akkor mi lesz a kulfoldre koltozott, ott dolgozo allampolgaraival, kotelezo lesz hazamenni, illetve csak ugy maradhat a kulfoldi orszagban ha felveszi az allampolgasagot? Es ha nem tudja? Fogjak tartani a nem hivatalosan kozejuk tartozo embereket az EU-s orszagok?

Tegnap ahogy kapcsolgattam a tevet a BBC jott be es angliarol lehetett szo mar regota de en a beszelgetes legvegere erkeztem sajnos, valami romaniai ferfit interjuvoltak az eleterol, angol munkajarol es az ottani lehetosegeirol es a targyalas ket levezetoje, szakertoje azt mondta hogy a kelet europai orszagokbol erkezoket modern kori rabszolgaknak lehet nevezni mert azok, igy nyersen nevezve, azt a szerepet toltik be, ki vannak hasznalva, nagyon sajnos hogy nem lattam az egesz beszelgetest, tobb szakerto volt de akkorra mar csak egy maradt mikorra elemkerult es vagy 5 perc a musorbol.
Ebbol lattam hogy Europaban valoban igy merik oket csak nem beszelnek nyiltan rola, ilyen nyilt megallapitast meg nem is hallottam, tapintatosabban szoktak kezelni az ilyen kerdest.
Fogalmam sincs hogy kiket szolaltattak meg meg vagy csak ez a roman ferfi volt, meg azt sem tudom biztosan hogy roman volt-e- csak ugy nezett ki es foleg Romaniarol beszelt, abbol gondolom.
Tenyleg, mi lesz a sorsa az embereknek ha Magyarorszag kilep?

Azzal ne jojjon senki hogy akkor tonkremegy a gazdasag mert nem fog, a rabszolga piacon van sokkal kevesebbert is dolgozo kulfoldi munkas is.

Demi78 2017.08.11. 12:52:51

@DarthBlack: ha szabad kerdeznem: miert jottetek haza ket honapossal? Csalad messze volt vagy egyeb ok?

DarthBlack 2017.08.11. 13:19:56

@Demi78: Hát nagyjából annyi történt, hogy a gyerkőc születése előtt elkezdtünk keresgélni lakásügyben. Egy kicsi stúdió flat-ben voltunk párommal. Kellett egy nagyobb. Ha ismered az angol falakat, meg lakásokat, akkor megérted, hogy miért.
Találtunk is egyet, átmentünk az ilyenkor szokásos credit checken, már csak az aláírás hiányzott. Na azelőtt jött a hír, hogy a tulaj kivette a lakást az ingatlanközvetítő keze közül, akinél intéztünk mindent. Így már nem tudták kiadni. Legalább visszaadták az ilyenkor elkért ügyintézési díjat (280 font volt, ha jól emlékszem). Mindezt úgy, hogy közben felmondtuk a másik albérletet már, mivel biztosnak ígérkezett az egész. Aztán úgy döntöttünk, hogy inkább hazamegyünk. Majd később visszatérünk Angliába. Hát röviden ez volt.

DarthBlack 2017.08.11. 13:21:52

@Demi78: Ja, és nem vágtak át minket. Utólag megnéztük, hogy a tulaj felújította a lakást kicsit és tényleg átkerült másik ingatlanközvetítőhöz.

2017.08.11. 13:57:53

@DarthBlack: Hm, bocs, de ez olyan döntés, amilyet én szoktam hozni. Csakhogy én tudvalevően nem vagyok normális, és csak magamról kell gondoskodnom :DDD. Azért családdal, újszülöttel, csak azért hazaköltözni, mert nem jött össze egy albérlet? Fura, na. Mi lett az angliai munkátokkal? Miből éltek meg otthon? (nem zsebturkálás, szóval nem az érdekel, hogy fillére pontosan miből, csak úgy általában).

2017.08.11. 13:59:24

@P.Elliot: Hogy mi lesz a sorsuk? Mindenkinek egyénileg kell majd megvivnia a saját harcát, ha maradni akar majd ott, ahol jelenleg él.

puhacica 2017.08.11. 14:21:42

@P.Elliot: lehet, hogy nem kell kellene nekem ebbe belekezdenem, de mindegy, mar tul vagyok rajta. :) amikor Londonba koltoztunk, valaki ajanlott egy 3 vagy 4 reszes sorozatot, arrol szolt, hogyan elnek itt a romanok, akik nagyon rossz korulmenyek kozul jonnek. voltak naluk forgatni Romaniaban. nalunk a kutyaol jobban nez ki, szoval az, hogy ok eljonnek ide es van ablak es rendes, zarhato ajto, szonyeg, melegviz a csapban, mar kanaan. meg ugy is, hogy 4en alszanak egy szobaban, 2 matracon. ejszakas/nappalos muszak, egyik kimaszik az agybol, a masik be. nem jarnak moziba, kirandulni, nem beszelik a nyelvet, nem tudjak, sokszor nem is erdekli oket, mi zajlik korulottuk. ja, lehet oket rabszolganak hivni, ha valaki szeret cimkezni. dolgoztam egy szinttel feljebb levo magyarokkal, ok legalabb sajat agyban aludtak. es amikor szoba kerult, hogy ki mit csinalt hetvegen, akkor mindig elcsodalkoztak, hogy mi kirandultunk, ide vagy oda csavarogtunk. de mi elni jottunk ide, nem kuporgatni, szoval teljesen mas a kiindulopont eleve.
a masik, hogy erdekes modon az angol, amelyik a szallodai szobat takaritotta utanunk cornwallban, vagy a felszolgalo es pultos Gloucestershire-ben nem tudom, hogy mennyire van leszolva, mert videken, ahol nincs mindenhol bevandorlo, a helyiek ugyanugy dolgoznak, mint mi Londonban. felszolgalnak, takaritanak, utcat sopornek, kasszaznak esatobbi...
de teny: van egy olyan reteg, akik nagyon melyrol jottek es bar ahhoz kepest itt jobb szinvonalon elnek, megis baromi messze attol, amit mi atlagos eletnek nevezunk.

DarthBlack 2017.08.11. 14:26:05

@Pink Petsch: Az angol munkahelyre visszamehettem volna bármikor, ha van üresedés, úgy váltunk el. Csak utólag máshova mentünk vissza. Magyarországon meg visszamentem a volt munkahelyemre, mert tőlük is úgy váltunk el :)
Mivel párommal nem vagyunk milliomosok, így mindig készítünk egy A és B tervet is, lehetőleg mindenre felkészülve. Kb. mint a Szupercsapatból Hannibal Smith, hogy mindig van egy terv.
Angol albérlet meg azért volt nehéz utána, mert egyáltalán nem volt olyan lakás amit kiadtak volna. Ez volt 2014-ben. Azóta kicsit változott a helyzet, ugye. Ja, meg nem úgy voltunk kint, hogy mi most itt maradunk, ha törik, ha szakad.
Egyébként úgy vettem észre, hogy gyerekkel nehezebben adnak ki albérletet. Ezt azzal magyarázta valaki, hogy a gyerekeseket nehezebb kitenni a lakásból, ha nem fizetnek, stb. Kint jobban védve vannak állítólag mint itthon. Fene tudja.

2017.08.11. 15:01:00

@puhacica: Vannak Romániának olyan részei, amelyek nem is a 19., de egyenesen a 18. században ragadtak.

2017.08.11. 15:02:12

@DarthBlack: Oh, oké, köszi szépen a választ.
Egyébként meg igaz, gyerekes bérlőket nemcsak Angliában, de otthon is eléggé nehéz utcára rakni nemfizetés esetén.

shakti rom 2017.08.11. 15:10:38

@Pink Petsch: s némelyek gürcölik ezt magukkal lankadatlan! :D

Lehet hogy én ajánlottam a cicnek ezeket a dokukat, mindegy is, emlékszem jól, főleg az ápolónős epizódra..

2017.08.11. 15:15:34

@shakti rom: Nem ismernek mást. A 2000-es évek elején volt a román közszolgálati adón egy olyan riportsosorzat, ami a Duna-Delta halásztelepüléseiről szólt. Az ott élők még mindig azt hitték, hogy Ceausescu a főnök.

nyuszigonosz 2017.08.11. 15:28:33

@P.Elliot: Idézek töled:
"Ha Magyarorszag kilep az EU-bol, / annyit azert hozzafuznek hogy annakidejen ellene voltam mar a belepesnek is/ ... "

Azt szeretném kérdezni töled, hogy miért voltál konkrétan te ellene Magyarország EU tagságának ?

Ugyanis az, hogy Magyarország EU tagállam lett, volt az egyetlen pozitivum az utobbi idökben abban az országban. És ha ez egyszer megváltozik, az bizony nem sok jót fog maga után vonni.

A magyar állampolgárok egyenjogúak az összes többi EU tagország állampolgáraival. Letelepedhetnek, munkát vállalhatnak az egész EU területén. Tanulhatnak, mehetnek, élhetnek - szabadon. Most. És amíg Magyarország tagja az Európai Úniónak.

Te, aki fiatal korodban disszidálással hagytad el az akkori Magyarországot, magad is írva pár kommentedben, hogy a bezártság miatt a szabadságot választottad és azóta az USA-ban élsz és magad írtad azt is, nem jártál azóta Magyarországon.

Ezért kérdem töled, neked mi okod volt ellenezni Magyarország az Európai Únióhoz történö csatalkozását ?

P.Elliot 2017.08.11. 15:41:59

@Pink Petsch: Nem tudtam valaszolni senkinek mert kozben el kellett mennem, most is csak neha tudok idejonni, nincs idom jobban belemerulni a temaba, kulonben is csak kerdesem volt hogy mi lesz a magyarokkal ha kilepnek, visszakenyszerithetik -e az anyaorszagba oket es ha nem akkor maradhatnak-e, vallalja-e oket az orszag ahol most elnek.
Eddig te voltal az egyetlen aki ugy erezte hogy ezt ki kell maguknak verekedni, tehat azt jelenti hogy te sem vagy igazan biztos hogy mi lesz de gondolatban mar vaskesztyut huztal es pajzsot tettel magad ele, te nem fogod hagyni magadat.

puhacica 2017.08.11. 15:43:08

@Pink Petsch: hat igen. ezekhez kepest egy londoni haz, meg ha 10en is lakjak, egesz mas kategoria. az egyik reszben hazalatogatott az egyik apuka, vitt ilyen 1fontos boltban vett ajandekokat. azt az oromot otthon! esku, azok a gyerekek sosem lattak meg uj jatekot. regit se nagyon.
tesom szokott romaniaba jarni, a ceg, amelyiknek szallit, cserepkalyhakat vesz fillerekert, felujitja es eladja nemeteknek, osztrakoknak eleg jo haszonnal. szoval ocsem meseli mindig, olyan hazakban jar, hogy el se hiszi. arrol nem beszelve, hogy sokszor meg a szerzodest se tudjak alairni a nepek, csak egy x-et rajzolnak.

P.Elliot 2017.08.11. 15:50:36

@puhacica: A romanokrol en s lattam riportfilmet amitol a hajam szala az egnek allt, odahaza, jaj de borzasztoan eltek ott ahol bemutattak. Volt valami alagutszeru foldalatti barlang is, Bukarestben ha jol emlekszem, egy regi elhagyott valami, , olyan regi szenbabnya vagy istentudja mi, utcan koborlo csaladtalan magukban elo 7 evestol felfele gyerekek eltek, koldulasbol, nem hittem hogy a mai korban van ilyen, valami segito nemzetkozi szervezet probalta oket osszeszedni, otthonba tenni vagy segiteni orokbeadni kulfoldre, szoval gyerekszervezet.
Meg elgondolni is borzaszto.
Ez a riport amit lattam, nem arrol szolt hogy a romanok hogy elnek otthon, legalabbis az az utolso 10 perc amit lattam hanem hogy rabszolgava sullyeszik a kozep europai letelepedoket a lakassal, fizetessel es eletmoddal, mar ahogy az angolok lattak, az o szemukben ez az, gondolom szamitasba vettek hogy odahaza jobban is tudtak volna elni hazai kornyezetben ha van munka, normalisabb vezetok, tobb fizetes, ha odahaza oldjak meg a problemaikat es probalnak fejlodni es nem kulfoldon.

puhacica 2017.08.11. 15:54:52

@P.Elliot: ertem, csak arra irtam, hogy amit az angol (vagy akar en, te) rabszolgasagkent ertekel, az ezeknek az embereknek meg mindig klasszisokkal jobb, mint amit maguk mogott hagytak. (az mas kerdes, hogy jo-e ez igy vagy sem.)

StanLee · https://newsroll.net 2017.08.11. 15:57:43

Mi a helyzet a lakcimkartyaval? Ideiglenesnek vagy allandonak meghagyhatom-e a lakasom?

@Jancsiszeg1980: A kovetkezokeppen adozom a kiadott magyar lakas utan: a berlotol beszedett berleti dijat csokkentem a kulfoldi berles dijaval, ill. levonom belole meg a 2%os amortizaciot (lakas vasarlasi erteke). ezekkel az adoalapom 0-ra jon ki. Beadom a NAV-nak minden evben, hogy nem kell fizetnem. a havi berleti dij valamekkora %-at (talan 15%) negyedevente be kell fiezetni adoelolegnek. Egy ev utan ez a penz bennmarad a NAV-nal, mert ugye nem kell adozni, utana havonta ezt sem kell fizetni. Kb. ennyi.

P.Elliot 2017.08.11. 16:04:12

@nyuszigonosz: Hogy miert voltam ellene a belepesnek? En meg nem lattam olyan orszagot ami a magyaroknak jot akart, felemelkedest es nem azt hogy kihasznalja.
Az EU mi jot hozott? Igen, ki lehet koltozni de mindenki nem akar kikoltozni, foleg nem azert mert otthon nem tud megelni, a EU rengeteg szabalyt is hozott, ahogy latom tavolrol belekot mindenbe, talan otthon kellett volna megoldani az orszag problemajat a vezetoknek nem pedig beengedni a kulfoldi befektetoket, eppen ti mondjatok hogy megszuntek a gyarak, munkahelyek, a betelepult nagy elelmiszer aruhazak haszna nem otthon marad, en mar attol eltatottam a szamat hogy a piacon a kofa a kis filleres arujanal blokkot kell adnia, nahat!
Ahogy irtad a magyarok most mehetnek szabadon, tanulhatnak, elhetnek masutt, csakhogy az orszag nagyobb resze inkabb otthon lenne, otthon kellett volna megtalalni a jobb munkat, illetve munkahelyet nem kulfoldon kutatva,
Az EU igy eros, a magyarorszagi valasztasokat is ha hiszed ha nem, befolyasolni fogja ugy hogy eszre sem veszed az o iranyukba hogy jo legyen. Figyeld csak meg majd!
Ami a kulfodre valo kitelepedest illeti nagyon sokan nem mentek volna el ha nem lett volna muszaj.
Aki meg akart volna azt nyugodtan engedhettek volna menjen csak ha befogadja mas orszag, ha honvagya van ugyis visszajon...
Tovabbi beszelgetesre most nem futja, majd keso delutan visszanezek mert rengeteg a dolgom, penteken kulonosem....

2017.08.11. 16:15:17

@P.Elliot: Hm, nézd, én román állampolgár vagyok. Csak logikusan gondolkodom. Ha Magyarország kilépne az Unióból, akkor a polgárai erőst megszivják. Már azok, akik valamelyik Uniós államban élnek, és nem vették fel az ottani állampolgárságot (is).
Ilyen szempontból én nyugodt vagyok, ugyanis Románia nem fog kilépni meg "szabadságharcolni". Románia csak akkor nem lesz tagallám, ha már Unió sem lesz. Igen, ilyen opportunisták, amit anno Trianonnal megszivtunk, de egy évszázad után, ez az előnyöm, hogy nem kell paráztatnom magam. És nem is leszek magyar állampolgár soha, az tuti. Ha állampolgárságot váltok, az csak a német lehet.

Főgebra 2017.08.11. 16:19:20

Csendben, lábujjhegyen megjegyezném:

A véleménymondás lehetőségének egyenlősége nem azonos a vélemények egyenlő értékességével!

2017.08.11. 16:25:00

@puhacica: Igen, az analfabétizmus még mindig probléma az ország bizonyos területein. Romániának nagyon sok arca van. És ezek egyike csak a 21. századi, ami kétségkivül ugyancsak létezik.
De hogy én is meséljek valami személyes élményt. Középsulis koromban, úgy 92-93 tájt elmentünk egy osztálykirándulásra a Keleti Kárpotokba. A kis moldvai faluban, ahol sátoroztunk, persze, mi voltunk a fő attrakció, viszont a házigazdánk velünk egykorú lánya úgy nézte a csikos, szines fogkrémeket, meg a deokat, mint Szent Grált a lovagok. Soha életében nem látott még ilyen csodákat. Persze, otthagytunk egy csomót neki, és persze, ez apróság, csak éppen árulkodó.

2017.08.11. 16:26:36

@Főgebra: Talán ha kevésbé általános és fennkölt lennél, akkor értékelhető is lenne ....
Csak mondom, csendben, lábujjhegyen ....

Csodabogár 2017.08.11. 16:30:45

@P.Elliot: Az az érzésem, hogy nagyon nem vagy képben, nem csak a magyar, de az európai ügyekkel kapcsolatban sem. Még azt se tudom mondani, hogy tájékozódni kellene, mert nincs hol. Amerikai újságok szinte semmit nem írnak Európáról, még az International New York Times sem. Magyar híreket nem érdemes olvasni mert egy kézben van az egész magyar sajtó. Talán valamelyik konzervatív angol lapot meg lehetne nézni az interneten. Szóval jobb ha nem is foglalkozol vele.

2017.08.11. 16:34:36

@P.Elliot: Hm, ha megjegyezhetem, nincs olyan , hogy egyik ország "jót akar" a másiknak. Erőviszonyok vannak, lehetőségek, opportunitások. Amikkel vagy él egy ország, vagy nem az adott körülmények között.
Az EU-t hibáztatni azért, hogy a 90-es évek elején a magyar gazdasági-politikai szereplők fillérekért árusitották ki a gazdasági potenciált, meg meglehetősen hiábavaló dolog.

2017.08.11. 16:37:15

@Főgebra: Oké, megdumáltuk ;)

nyuszigonosz 2017.08.11. 16:43:14

@P.Elliot: Egyáltalán nem így látom.
Továbbra is tartom, hogy az egyetlen jó, ami történhetett egy olyan kis európai országgal, mint Magyarország, az EU tagság.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.08.11. 17:36:53

@puhacica: rémlik, hogy láttam ezt a sorozatot...

somlobodog 2017.08.11. 17:37:18

@Pink Petsch: maximum 6 hónap alatt bárkit kirak egy vegrehajtasban otthonos normális ügyvéd. Nyilvan kell rá indok. Meg rendes szerződés kozjegyzo előtt és nem árt egy kiuritesi nyilatkozat sem. Igen az elején kell költeni egy kicsit ezekre de ha gond van megterul. Ha a bérlő nem profi lehuzo akkor 2-3 hónap. A 6 kB a legrosszabb eset.

shakti rom 2017.08.11. 17:38:45

@The renegade: Boldog szülinapot tesókám! :)

tip 2017.08.11. 17:44:20

@StanLee: meghagyhatod ideiglenesnek vagy állandónak is. A lakcímbejelentés tagállami hatáskör; a fogadó országot nagyjából nem érdekli, hogy neked másutt van-e bejelentve lakcímed. A magyar jogszabály régebben elvileg kötelezővé tette a külföldi tartózkodás bejelentését (a kutya nem ellenőrizte), ennek a lehetősége 2013-ban megszűnt. Megmaradt a külföldi letelepedés bejelentése, de azt a polgár dönti el, hogy végleges letelepedésnek, vagy ideiglenes tartózkodásnak tekinti-e a kiköltözést, ezért ez egy lehetőség, nem kötelesség. Külföldi letelepedés bejelentésekor az "állandó" magyar lakcímet törlik, de tartózkodási helyet attól még bejelenthetsz. Arra is van lehetőség, hogy töröltesd magad a nyilvántartásból, akkor bevonják a személyi igazolványt és megszűnik a személyi szám is.

2017.08.11. 17:52:42

@somlobodog: Hm, igaz, de szerinted, hány lakástulaj lépi meg a közjegyzős szerződés-kötéses cuccot? Szerintem, kizárólag nem hivatalosan, ha az 5%-uk, akkor sokat mondok. Ugyanis egy ilyen után, a bérlő hivatalosan is bejelentkezhet a cimre. Azt meg nem szokták szeretni. Nagyon nem.

2017.08.11. 18:09:48

@tip: Én például, akkor jelentkeztem végleg ki, amikor újitanom kellett az útlevelemet. Nagyon egyszerü volt, a német lakcim-igazolóval (illetve a hivatalos forditásával) jelentkeztem útlevél-kérelemhez, visszaadtam a személyimet meg a választói kártyámat. Az útlevelemben cimként csak annyi szerepel, hogy "Németország". Ennyi. Semmi külön adminsiztráció, csak az útlevélosztályon leadott személyi. Igaz, ez Romániában volt.

Golf2 2017.08.11. 18:25:29

@Pink Petsch: Közjegyző nélkül is bejelentkezhet sajnos.Simán tulaj nélkül besétál a szerződéssel és bejelentik 5évre tartózkodási lakcímre mivel igazolta hogy ott lakik

2017.08.11. 18:30:41

@Golf2: Hm, és mióta? Izé, nem kételkedem, csak amikor kb. 1 évtizede béreltem Budapesten, akkor a tulaj is kellett a bejelentkezéshez. Amikor most 2 évre béreltem Budapesten, nem akartam bejelentkezni, ugyanis a német cimem még élt.
Egyébként, Németországban hasonlóan van -legalábbis Baden-Württembergben. Bemész a helyi polgármesteri hivatalba, és bemondod, hogy te mostantól itt és itt laksz. Még bérleti szerződés sem kell, sima bemondásra megy.

Alick 2017.08.11. 18:31:56

"Egyre közelebb az Európai Egyesült Államok"

Ezen jót nevettünk... eurozóna, mint föderális alap, a mediterrán branccsal együtt. Na persze. :)

Dikusz 2017.08.11. 18:35:03

@Golf2: @Pink Petsch: engem mostmár csak az érdekelne, hogy szerintetek mi a jó megoldás arra, ha valaki ki szeretné adni a lakását, ha a közjegyzős megoldás sem jó?

2017.08.11. 18:37:25

@Dikusz: Szerintem a közjegyzős megoldás jó, ha fehéren adod ki a lakást, és nem bánod, ha a bérlőd esetleg be akar jelentkezni.
Egyébként meg szürkén-feketén, lutri ...

Főgebra 2017.08.11. 18:43:58

Csak egy megjegyzés. Egy család nem tud feketén kivenni lakást, mert:
1. Sem a felnőttek, sem a gyerekek lakcímkártya nélkül, nem lesznek jogosultak háziorvosi ellátásra!
2. A gyerekeket nem lehet beíratni az iskolába!

Golf2 2017.08.11. 18:47:14

@Pink Petsch: fidesz óta,ezt is elkú.....Pár êve van, mintha direkt tönkretennének mindent ami régi ha jó ha nem.

Golf2 2017.08.11. 18:49:09

@Dikusz: a közjegyzős jó akkor ki lehet tenni,különben vagy elmegy vagy nem.

Golf2 2017.08.11. 18:54:04

@Dikusz: Ráadásul most kitalálta a 90 tanácsadójuk valamelyike hogy összeugrassza a bérlőt a tulajjal mivel beigér pár forintot a bérlőnek ha ragaszkodik a legális kiadáshoz így még több adót szednek majd zsugoriék.

2017.08.11. 18:55:08

@Főgebra: Hm, azt nem tudom, hogy mi van a magyar iskolarendszerben, azaz ha "hivatalosan" egy gyerek Debrecenben lakik, attól még járhat-e egy budapesti kerületbe suliba? Ha nem, akkor igazad van. Ha igen, akkor meg végeredményben van a családnak magyarországi bejelentett lakcime ...

2017.08.11. 18:58:17

@Golf2: Ahham, értem.
Mellesleg, nekem ez a német rendszer fura. Mármint a megelőlegezett bizalom fura. De jó ;)

Shanarey 2017.08.11. 19:11:42

@P.Elliot:

Nem az EU az oka annak hogy Magyarország olyan amilyen, hanem a rendszerváltásnak nevezett kutyakomédia óta létező összes kormány a felelős ezért. Ők gondolkodtak mindenben rövid távon, s így ők csak a rövid távú hasznot látták, s tették zsebre. Persze voltak EU szabályok és kvóták, de érdekes módon az ország bizonyos potens személyei ebből is jól jöttek ki, ám maga az ország nem annyira.

Az utóbbi 40 évben, az EU csatlakozás volt a legjobb dolog, ami Magyarországgal történhetett.

Magyarország "gazdasága" papíron nagyon jól megy, de majd ha az EU-s pénzek elapadnak, s az sincs már messze, akkor a Magyarországon világhírű magyar gazdaság igenis seggre fog ülni.

Shanarey 2017.08.11. 19:19:07

@Golf2:

Ha a delikvens be akar jelentkezni valahová, s mindezt tényleges engedély nélkül, akkor azt csak okirat hamisítással oldhatja meg. Nem beszélve arról az apróságról, hogy jobb helyeken az ügyintézőnek nem elég egy aláírás a lakás tulajdonosától, hanem kérik a személyes megjelenést. Legalábbis az én esetemben anno nem lett volna elég az aláírás. Ám az én esetemben mikor bejelentkeztem az anyámhoz, én akkor már 25%-ban tulajdonosa is voltam az adott lakásnak. Ez volt 2009-ben.

Budapest a kutyaszar városa 2017.08.11. 19:28:44

@The renegade: Igen, minden bevándorló hozott egy zsák meleget, mint Sándor, József, Benedek.

montroyal ( CAN qc) 2017.08.11. 19:29:51

nem tudok hozzaszolni én annak idején semmit sem jelentettem be , beultem egy autoba es meg se alltam Traiskirchenig (ahonnan elhajtottak ) meg az oroklott hazam eladasat sem jelentettem be a NAV-nak mivel a penzt atutaltak az itteni szamlamra ... szoval jol van ez igy .. visszakoltozni nem fogok tehat semmilyen hatrany nem erhet ..

montroyal ( CAN qc) 2017.08.11. 19:37:08

@Shanarey: világhírű magyar gazdaság igenis seggre fog ülni.

es meg akkor is nagy gubancok lennenek ha nem a mostani banditakat valasztanak meg ...ures kassza, oriasi adosagok , es egy megbenitott gazdasag maradna utanuk ,mert az a penzel egyutt a kezukbe van , amit kimenekitenenek es mindent szabotalnanak .... es az emberek visszasirnak oket hogy sokkal jobb volt amikor ok voltak hatalmon ..
de ettol nem kell felni a szar meg lesz de ok maradnak es nyuljak a penzt ezerrel ..
mint Castro OV egeszsegi allapota miatt fog lekoszonni 90 éves koraban ..

2017.08.11. 19:41:34

@Shanarey: Egészen pontosan 2020-ig, azaz 2 és fél évig lehet még abban az illúzióban élni, hogy a magyar gazdaság dübörög. onnantól megszünik a felzárkóztatási pénzek folyósitási, és marad a seggcsupasz valóság.

tip 2017.08.11. 19:54:55

@Golf2: a bérlő a régi (a 2013-as új Ptk előtti) időkben is bejelenthette a lakcímét a tulaj külön közreműködése nélkül a jogszabály szerint - más kérdés, hogy ezt a hivatalok akkor is "rosszul tudták", és ma is sok esetben tévesen alkalmazzák a jogszabályt. A helyzet az, hogy a lakcímbejelentés kötelező, a tulajdonosnak pedig nincs joga azt megakadályozni, nem is volt soha. Onnantól kezdve, hogy kiadta a lakását, jogszerűtlenül tagadja meg a bejelentőlap aláírását. A bérlő akár állandó lakcímre is bejelentkezhet, választása szerint. Ez nem változott már vagy huszonöt éve. Az igaz, hogy a mai kormány is csak szerencsétlenkedik a jogszabállyal, ahelyett, hogy egy a némethez hasonló rendszert vezetnének be, ahol vagy egyáltalán nem kell külön aláírás a tulajtól a lakcímhez, vagy szankció (pénzbüntetés) terhe mellett köteles megadni az aláírást.

martineden 2017.08.11. 19:56:14

@Pink Petsch: Ez nem valoszinu, mert az az egyik legfejlettebb resze Románianak. Braila, Galac, nagy tengeri kikoto a Dunan. Nem ellentmondas, meg mielott reklamalnal, ugyanis 40 m mely a viz es a tengeri hajok ott rakodnak ki. Szoval meg az internet elott is eleg tajekozottak voltak az ott lakok es nagyon jo uzleteket lehetett veluk kotni. A hajot viszont ejjel nappal orizni kellett, mert mindent ellopnak az erre szakosodott, csonakkal jaro tolvajok.

martineden 2017.08.11. 19:56:14

@montroyal ( CAN qc): En is igy voltam ezzel. Persze, meg jelentgetek a kocsogoknek, csak gyozzek kivarni. Egyebkent pedig, ha egy evben 180 napnal tovabb kulfoldon vagy, semilyen fizetesi kotelesseged nem keletklezik a NAV fele. Legalabb is 15 eve meg igy volt.

Golf2 2017.08.11. 20:00:05

@Shanarey: Igen 2009 volt az utolsó normális, kiszámitható év ebben az országban.Mint írtam a fityesz ezt is lesöpörte.

Shanarey 2017.08.11. 20:02:08

@Golf2:

Nem tudom most hogy megy, mert azóta is oda vagyok bejelentve.

Golf2 2017.08.11. 20:04:11

@Pink Petsch: Szerinted mi lesz 2020tól neked jók a megérzéseid.Érdemes itt még építkezni,vagy úgy is bedől?

2017.08.11. 20:14:10

@martineden: Oh, egy szóval nem merem vitatni egy olyan tekintély álláspontját, aki szerint Galati és Braila az ország legfejlettebb részei, és ráadásul a Duna-Delta halásztelepülései közé tartoznak....
Azért ráérő idődben, vess egy pillantást Tulcea megyére ...

Shanarey 2017.08.11. 20:17:10

@Golf2:

Nézd végig a jelenleg Magyarországon futó nagy beruházásokat.
Ami nem egy multi, avagy egy hű de gazdag magyar (majdnem) oligarcha által van fizetve, az többnyire EU-s pénzből épül, A tisztán állami beruházások aránya nagyon kevés, az nem elég arra hogy a gazdaságot működésben tartsa. S van még egy apróság, amellyel nem sokan számolnak, ám ez a jövő. Az autóipar változása az elektromos hajtás felé Az elektromos autókat talán majd gyártják Magyarországon is, ám az akkumulátort biztos nem. Na és ami a legrosszabb a jelenlegi magyar beszállítóknak, az elektromos autókba nagyságrendekkel kevesebb alkatrész kell. Vagyis ha majd gyártanak is efféle autókat Magyarországon, a beszállítói kör nagyságrendekkel csökken majd.

2017.08.11. 20:17:21

@Golf2: A te életedben? Hm, szerintem nem nagyon. Hogy mi lesz 2020-tól? Szerintem, jövőre a Fidesz megint nyer, és amint elapadnak a felzárkóztatási pénzek, és még olyan látszat-munkákra sem lesz alap, mint a kamu-térkövezés, akkor fogod visszasirni a mostani undoritó Brüsszel/EU-ellenes kampányt, mert egészen moderáltnak fog tünni ...

SzZoole 2017.08.11. 20:35:14

@Budapest a kutyaszar városa: jaja,ez a buzogány három kívánsága is :-)

Latcho Rom 2017.08.11. 20:44:52

@The renegade: én aszondom romale hogy mátészalka gyászba

Van!
:)

SzZoole 2017.08.11. 21:09:02

@swing gitan: mé, mi történt Cinevégen :-)

M. Péter 2017.08.11. 21:10:22

@P.Elliot: A modern kori rabszolgaság más. Van olyan, hogy az embertől elveszik az iratait, bezárják, dolgoztatják, de nem fizetnek neki vagy csak "zsebpénzt" kap, ez megy Mo.-n is csicskáztatás néven.Ha valaki minimálbérért dolgozik Londonban, és nyomorban él, de bármikor visszamehetne Romániaba, ha úgy döntene, az nem rabszolga.

Latcho Rom 2017.08.11. 21:31:02

@The renegade: megőte az ármány gacsaj pestát! ;)

somlobodog 2017.08.11. 21:50:12

@Pink Petsch: nem számít a bejelentés. Csak a szerződés. És igen. Max 5% csinálja a kozjegyzot. Sőt az ügyvédet is max 10. Hihetetlen számomra ez egyébként... De hát ez van, mindenki maga dönt a kockázatviselesi hajlandósagarol:)

martineden 2017.08.11. 21:50:20

@Pink Petsch: Nyilvan jobban ismered, mivel Romaniabol szarmazol, en pedig mar kb 30 eve nem jartam arra.Abban az idoben viszont Braila es Galac jo kis varos volt. Romania belsejeben aruhiany volt akkoriban, de ennek a ket varosnak a boltjai tele voltak es ezek a varosok is tisztak voltak.Egyedul nyugati cigit nem lehetett kapni naluk (hal istennek) es ezen nagyon jol kerestunk akkoriban. A Kent volt a slager, es annyi volt a dolgunk, hogy bementunk a valutasboltba( a roman nepper adott penzt ) vettunk 10 karton cigit es egy karton vagy az ara a mienk volt. 10 perces munka volt es ket valutas bolt volt , delelott es delutan bonyolitottunk le mind a kettoben egy-egy ilyen uzletet.Szoval en jo szivvel emlekszem arra a videkre es nyilvan elfogult vagyok. Bocsanat, ha sertve erezted magad, a hozzaszolasomert.

shantung 2017.08.11. 21:50:29

Tip:-
Aki Eu. Országba költözne, eladná M.o-i lakását így bejelentett lakcím nélkül, magyar állampolgárként hogyan vehet igénybe otthon orvosi ellátást? Külföldön munkaviszonya nincs, mivel nyugdíjas.

shantung 2017.08.11. 21:50:34

@tip: bocs, az előbbi kérdésem neked szólt

Csodabogár 2017.08.11. 22:20:46

@Pink Petsch: A térkövezés nagyon megy. Tegnap dolgom volt a városban, a Kossuth Lajos utca mindkét oldalán fel van törve az aszfalt. Láttam a lerakandó térköveket.:-(
Egyébként az idegenforgalom dúl itthon. Hordákban járnak a turisták az utcán, főleg fiatalok. Gondolom az olcsó pia vonzza őket. Ma ismerősölnek próbáltam szállodát (olcsót) foglalni, a közelemben lévő 3 csillagosok mind telt házzal vannak már egész szeptemberre. Végül egy olyant találtam, amelyik pont most nyitotta meg a második épületét. Ez még menni fog egy darabig. Az autó gyártást sötéten látom, mert nem csak alkatrész kell kevesebb hanem munkás is az elektromos autókhoz.

2017.08.11. 22:35:38

@martineden: Nem érzem sértve magam, dehogyis :D Csak két különböző dologról beszélünk. Te két nemzetközi kikötővárosról a nevüket adó megyékben, én meg a duna-deltai halászfalvakról, egy teljesen más, bár szomszédos megyében, ez Tulcea.
Egyébként az ország belsejét sújtó áruhiány ismeretes előttem is. Én Brassóban nőttem fel, aztán a család a magyar határ mellé költözött -némi szálak megmozgatásával. Még most is tudom egy AMO szappan átváltási "árfolyamát" ;)

2017.08.11. 22:40:39

@Csodabogár: A térkövezésen sokat tudnak lopni a kevésbé-fontos-de-azért-kellenek tipusú haverok. Ezért forditanak minden ilyen jellegü felzárkóztatási EU-s alapot azokra a kibaszott térkövekre. Már bocs.
Ja, az olcsó pia, és az olcsó kurvák. Budapest per pillanat buliváros. Olyan rohadt sokat nem kaszál rajta, mint amennyibe kerül. Illetve, bocs, kerülnr, ha valóban európai város lenne.

martineden 2017.08.11. 22:50:02

@shantung: Siman.Miutan nyugdijas vagy, ingyenesen jar magyarorszagon az ellatas, ha kekeckednenek, kersz egy tetszoleges varosra szolo lakcimkartyat.

martineden 2017.08.11. 22:50:12

@Pink Petsch: ,,Még most is tudom egy AMO szappan átváltási "árfolyamát" ;) ".....ez tetszett.Ezek jo emlekek.

Dikusz 2017.08.11. 23:19:54

@Shanarey: azt láttad, hogy a Budafok mozit lesöpörték a föld színéről? Most láttam a villamosról, ahogy kivettem (lehet nem jól), mintha a piacot bővítenék, bár ha olyan lesz, mint a mostani, azzal nem sokra megyünk...

Csodabogár 2017.08.11. 23:23:52

@martineden: Azért ezt érdemes lenne előzően megérdeklődni. Nálunk konkrétan előfordult, hogy Emberem teljesen kijelentkezett Magyarországról, abban a pillanatban nem járt semmi. Körzetinél pirosra váltott a képernyő, mikor beadták a nevét. A vizitdíj nevetséges volt. Ennek 4-5 éve volt, lehet, hogy ma már más. Elvben aki nem lakik az országban az az új lakhelyén kellene, hogy kapjon valami ellátást.

Dikusz 2017.08.11. 23:26:21

@Pink Petsch: Budapesten most az a francos Sziget fesztivál van, ha még nem lenne elég az a nyomor, ami a bulinegyedben van...

Amikor '85-ben jártunk Romániában, az egyik megvesztegetési eszköz volt az AMO-szappan, a papírzsebkendő mellett. Plusz ajándékba kaptunk egy "idegenvezetőt", aki a busz hátuljában ült.

2017.08.11. 23:35:53

@Dikusz: Áh, ha csak a Sziget lenne .. az még okés is (persze, nem annak, aki a Hajógyári szomszédságában lakik ...). Ha már Sziget, és szóbakerültek a hepajok. Szerintem a Duna feletti légibemutató sokkal gázabb. Azt is csak addig csinálják, amig egy gép bele nem áll a Parlamentbe.
Deszóval ... a Kazincy, például permanensen végig van hányva és hugyozva. Szerintem már belemaródott a járdába .... És ez, mondhatni "apróság" (persze, nem annak, aki ott lakik).

Jaja, és a 8x4-es deo, meg az Impulse deo, meg a Kajla és Tibi csokik, kávék. És persze, ahogy @martineden: is irta a Kent cigi, a 100-as, meg persze a Marlboro, sőt a Cola is a Coca, mert Pepsit néha lehetett kapni, az nem volt akkora truváj éppen ;)))
Hm, és az az "idegenvezető" többet jegyzetelt, mint beszélt, mi, ;)

Dikusz 2017.08.11. 23:57:50

@Pink Petsch: a hátul ülők meg se mertek mukkanni, mondjuk mi se nagyon. Elég volt itthon egyszer szólni még itthon, hogy vigyázzunk arra, mit mondunk...

Viszont hazafelé -buszos túrán voltunk- annyi Drobeta konyak volt nálunk (legalább két üveg/fő), hogy a román vámosnő a végén csak legyintett egyet (persze visszafelé és megkapta az ajándékcsomagját):)))

2017.08.12. 00:03:21

@Dikusz: Hm, nem csodálom a tengermély kussban levést ;)))
Ja, és persze, a kötelező "aji-csomag" a vámosoknak, hogy simán és könnyen és menjen ...

Latcho Rom 2017.08.12. 00:10:22

@Csodabogár: Biztos bennem csurdult túl a hazafi tavaly nyáron a foci miatt, de én nem láttam meg a gettóban Pinki hányásait.

Nagy ebben a lányban a honvágy pest felé, keményen kűzd az érzéseivel ;)

Shanarey 2017.08.12. 01:12:50

@Dikusz:

De rég is volt az a Budafoki mozi.
Igen láttam, s jókat vigyorogtam rajta, milyen lassan bontják, pedig volt ott elég munkagép.

Utoljára ha jól emlékszem valami bútor kereskedő üzlet volt.

M. Péter 2017.08.12. 03:47:19

@P.Elliot:Aki csak nyaralni megy külföldre, annak is sokat számít, hogy Európa legtöbb országába nemcsak hogy nem kell vízum, hanem ritka kivételektől eltekintve nem tagadhatják meg magyar állampolgárok beutazását, pl. nem kérhetik, hogy igazolja, hogy van elég pénze az útra. Az EU-tagság miatt a kormány nem korlátozhatja, hogy az ember mennyi pénzt visz ki, az EHIC kártyával az ember az EEA-ban és Svájcban is ugyanolyan feltételekkel kap egészségügyi ellátást, mint a helyiek. Az EU vámunió is, így EU-n belüli utazásnál nem kell a vámos miatt idegeskedni.

Magyarország sok pénzt kap EU-tól, ha ezt okosabban költenék, akko jobban állna az ország.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2017.08.12. 05:43:18

Azt tudja valaki, hogyha külföldön dolgozom (nem EU) de otthon a lakás kiadás után fizetem az egészségügyi hozzájárulást, akkor én biztosított vagyok? Ha hazamegyek nyaralni és dokihoz kell mennem ellátnak?

gabors 2017.08.12. 06:46:35

@zebralany: "Azt tudja valaki, hogyha külföldön dolgozom (nem EU) de otthon a lakás kiadás után fizetem az egészségügyi hozzájárulást, akkor én biztosított vagyok? Ha hazamegyek nyaralni és dokihoz kell mennem ellátnak? "

en nem tudom de csodalkoznek ... az csak egy sarc !!! nem jogosit szerintem semmire

gabors 2017.08.12. 06:49:15

amugy ha valaki tudja nekem is lenne kerdesem ...

90-ben eljottem semmit sehova soha nem jelentettem be lakcim kartyam es szemelyim (valami kartya) most is van

soha semmit nem adtam be nem is kertem (TAJ szam meg nem volt mikor eljottem)

se otthoni cimemen se mashol nem keresett meg semmi allami hivatal ...

lehet barmi gondom ??

vándor madár 2017.08.12. 11:39:16

@zebralany: "Azt tudja valaki, hogyha külföldön dolgozom (nem EU) de otthon a lakás kiadás után fizetem az egészségügyi hozzájárulást, akkor én biztosított vagyok? Ha hazamegyek nyaralni és dokihoz kell mennem ellátnak?"

A lakáskiadás után fizetett EHO az adó, semmi köze az egészségbiztosításhoz.

Magyarországon kapsz szükség esetén sürgősségi ellátást, de ki kell fizetned. Sőt én azon sem lepődnék meg, ha az ellátást az előtt ki kell fizetned, mielőtt ellátnának. A számlát jól tedd el, hátha a kinti biztosítód megtéríti.
Ha Mo-n nem sürgősségi ellátást veszel igénybe, akkor esélyes, hogy nem téríti meg a kinti biztosítód. Ez esetben valószínű jobban jársz, ha magánorvoshoz mész, mert lehet, hogy olcsóbb lesz, mint az állami, de minden esetre kultúráltabb körülmények közé kerülsz.
Az ottani biztosítónál kell érdeklődni, hogy milyen esetben hogyan járnak el.
Magyarországnak van több NEM EGT állammal szociális egyezménye, ezeket is érdemes átnézni, hátha kiterjed az egészségbiztosításra is:

www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/ellatas_az_eun_kivul/szocialis_biztonsagi_szocialpolitikai_es_egeszsegu

Ha van Mo-n bejelentett lakcímed, akkor szerintem te fizetheted a TB-t Mo-n is, ellentétben az EGT-ben dolgozókkal. Nem egy egetverő összeg, de a sürgősségi ellátáson kívül másra ne nagyon számíts, mert manapság már szinte mindenhova beutaló kell és több hónapos várakozási idők vannak.

www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/az_egsszsegbiztositas_szolgaltatasaira_jogosultak

DieNanny CH 2017.08.12. 12:03:17

@gabors:

??
Ha valaki fizeti a 6000valahány TB-járulékot, azt mindenben ellátják.
Te másképp tudod?

vándor madár 2017.08.12. 12:17:49

@gabors: "90-ben eljottem semmit sehova soha nem jelentettem be lakcim kartyam es szemelyim (valami kartya) most is van
soha semmit nem adtam be nem is kertem (TAJ szam meg nem volt mikor eljottem)
se otthoni cimemen se mashol nem keresett meg semmi allami hivatal ..."

Volt már 90-ben lakcímkártya?

Ilyen távlatból nem hiszem, hogy Mo-n bármi problémád lenne, mert akkor még nem volt bejelentési kötelezettség. A dolgok az EU-s népvándorlás felgyorsulásával szigorodtak meg, mert egyik állam sem akar fizetni = ellátást nyújtani, csak adókat, járulékokat és illetékeket beszedni.

Aki Mo-n benne volt a népességnyilvántartásban, azt kb. 10 évvel ezelőtt, mielőtt a TB fizetést mindenkinek kötelezővé tették, eléggé intenzíven keresték.
Ha nem kerestek, akkor minden bizonnyal ki vagy jelentve Mo-n. Vagy útközben eltűnt a levél, főleg városi címnél, ahol az emberek nem ismerik egymást.

vándor madár 2017.08.12. 12:43:01

@zebralany: Kiegészítés: nem tudom te hol dolgozol, de az EU nem csak az EU, hanem Norvégia, Izland, Lichtenstein és Svájc is hozzátartozik a szociális biztonsági rendszerek koordinációját illetően.

De ettől függetlenül senki ne gondolja, hogy egy másik tagállamban bárminemű kezelést igénybe vehet az EHIC kártya birtokában. Teljeskörű eü. ellátás az EU-n és társult tagállamain belül is csak ott jár, ahol az ember lakik. Külföldön csak sürgősségi ellátás jár. Tehát például ha én magyar állampolgárként Svájcban dolgozok és ott fizetem a TB-t, akkor Mo-n ugyan úgy csak sürgősségi ellátásra vagyok jogosult, mint pl. Portugáliában, ha ott nyaralnék.
Megjegyzem én ezt a kifejezést, hogy EHIC kártya Mo-n hallottam először. Jobb helyen csak egy kártya van, ami mindenhol érvényes. Mo-n nyilván ezzel is spórolnak, mert az ország lakosságának túlnyomó része azért mégsem utazik külföldre, így nincs rá szükség. Aki meg elutazik és nem tudja, hogy külön kártya kell, az jól megszívja, ha bekövetkezik a baj.

Nem sürgősségi ellátást másik tagállamban csak akkor lehet igénybe venni, ha az ember azt előre kérvényezte a biztosítótól ahol a biztosítást fizeti és a biztosító azt engedélyezte is.

ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=hu

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2017.08.12. 13:00:47

@vándor madár: Köszi az infót. Ha netán orvos kellene tuti magándokihoz megyek, inkább csak az érdekelt hogy akkor kinek az egészségéért fizetek....

vándor madár 2017.08.12. 14:24:30

@shantung: "Aki Eu. Országba költözne, eladná M.o-i lakását így bejelentett lakcím nélkül, magyar állampolgárként hogyan vehet igénybe otthon orvosi ellátást? Külföldön munkaviszonya nincs, mivel nyugdíjas."

A nyugdíjasok egészségbiztosítása némileg más az EU-ban, mint a dolgozóké.
Az az elsődleges szabály, hogy az ember ott fizeti illetve vonják tőle a betegbiztosítást, ahol lakik, ha onnan nyugdíjat kap - ez ugyan az, mint a munkavállalóknál.
Ha olyan országban lakik az ember, ahonnan nem kap nyugdíjat, akkor ott fizeti illetve vonják tőle a betegbiztosítást, ahonnan nyugdíjat kap, ha csak egy nyugdíjat kap.
Ha több országból jogosult az ember nyugdíjra, de egyikben sem lakik, akkor ott fizeti illetve vonják tőle a betegbiztosítást, ahol a leghosszabb ideig volt biztosítva.
Olyan verzió is létezik, hogy ott fizetiaz ember a betegbiztosítást, ahol lakik, de onnan nem kap nyugdíjat. Ez a verzió általában nem feltétel nélküli és a költsége is lehet akármi. Erről most nem tudok nyilatkozni, mert ahhoz nagyon körül kellene járni a témát, mivel minden országban mások a feltételek.

Egy nyugdíjas vagy bárki, akkor költözhet más országba, ha van akkora jövedelme, hogy fedezze az ottani megélhetési költségeket és van betegbiztosítása. A saját ingatlan nagyot nyom a latba, mert akkor nem kell olyan magas jövedelemmel rendelkezni.
Szóval csak akkor vágjon bele egy nyugdíjas ilyen projektba mielőtt Mo-n fel akar égetni mindent, ha van elég magas nyugdíja illetve bizonyítottan egyéb jövedelme vagy vagyona vagy ott kezességet vállalnak érte, ha ez egyáltalán lehetséges. Persze nem ugyan az a jövedelem szükséges Bulgáriában mint Norvégiában.
Azt sem árt figyelembe venni, hogy a legtöbb országban megadóztatják a nyugdíjakat, bárhonnan is származzon az, ha az ember ott él egy évben 183 napnál tovább.

Ha minden megvan és ott meg is kapná a nyugdíjas a tartózkodási engedélyt, ahova menne, akkor kell Mo-ról vagy ahonnan nyugdíjat kap és betegbiztosított az S1, régebben E121 nyomtatvány, amivel az ottani betegbiztosításba be tud jelentkezni. Ott lesz biztosított, de az az ország fizeti a betegbiztosítást, ahonnan a nyugdíjat kapja.
Mivel Magyarország ennyira hülyén áll a kérdéshez, az illető nyugdíjas Mo-n valószínű csak sürgősségi ellátásra lesz jogosult, mivel a magyarországi állandó lakhely hiányában pirosat fog jelezni a lámpa az orvosnál. Ezt azért okvetlen megkérdezném Bp-en az OEP-nél. Nem valami vidéki fiókban! Azt tudom, hogy a német és osztrák nyugdíjasok otthon is teljes eü. ellátást kapnak, ugyan úgy, mint ahol nyugdíjasként élnek, hisz a betegbiztosítást otthon vonják le a nyugdíjukból.

europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_hu.htm
kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/42/EGBIZ00039

M. Péter 2017.08.12. 15:09:12

@vándor madár: Van elég sok ország, amely nem "jobb hely", hanem külön kártya kell, Pl. Franciaország, Spanyolország, Egyesült Királyság.

shantung 2017.08.12. 15:34:27

@vándor madár: köszönöm, ez meglehetősen alapos válasz volt! Abba az Eu-s országba szeretnék saját ingatlant venni, ahol régen dolgoztam, és kapok némi nyugdíjat is tőlük. Mivel a két orszagbol kapott nyugdijam is eleg kevés ezért az itthoni ingatlanom eladásából, stb.. szeretném fedezni a megélhetésemet. Néhány évig még tudok dolgozni az adott országban is, jelenleg Ausztriában dolgozom. Mivel nyugdíjasként Magyarországon jár az ellátás, ezért legalabb 5 évig még ezt kellene igénybe venni. Amint írod utána kell azt a bizonyos nyomtatványt kitölteni... A többit pedig az adott ország egészségügyi intézményeben megérdeklődni. Köszönöm a belinkelteket, majd áttanulmányozom. Ha van meg ötleted, tanácsod, örömmel veszem.

gabors 2017.08.12. 17:06:35

@vándor madár: "Volt már 90-ben lakcímkártya?"

nem azt mikor otthon voltam csinaltam meg .. legutobb 2015-ben jelentkeztem at a szuleimhez mert koltoztek ...

10+ evig a jogsim is ujittottm amig lehetett okosba is orvosit meg minden mast ... legutobb mikor lejart mar "megszigoritott" rendszer volt vagy nem volt fideszes ismerosom de mindegy nem hoszabbitottam meg ... jo lesz az usakos is ..

"Ha nem kerestek, akkor minden bizonnyal ki vagy jelentve Mo-n. Vagy útközben eltűnt a levél, főleg városi címnél, ahol az emberek nem ismerik egymást. "

Nem lehetek kijelentve mert minden valasztaskor rajta vagyok a listan es egy kivetelevel minden orszagos valasztason szavaztam 90 ota (legutobb mar eppen a New Yorki konzulatuson) ... es mint irtam ervenyesz lakcimkartyam is van szemelyivel kombinalva

vándor madár 2017.08.12. 17:35:02

@shantung: Amit írtam, ez MA érvényes. Hogy mi lesz 5 év múlva, annak majd akkor kell utána járni, ha aktuális lesz. Illetve nem árt folyamatosan figyelni a híreket, jogszabályokat és a blogokat több nyelven, mert a tagállamok is állandóan változtatgatják a törvényeiket, főleg ha nem a kedvük szerint alakul a reális helyzet. Az is előfordulhat, hogy pl. az igazolandó jövedelmet olyan magasra teszik, hogy kútba esik az A terv és ilyenkor kell előhalászni a B -t. Ezzel azt akartam mondani, hogy egységes és hosszú időn át érvényben lévő EU-s jogszabály esetén is meghiúsulhat a tervünk.

A megfelelő jövedelemmel és/vagy vagyonnal már akkor kell rendelkezni, amikor megkéred az adott tagállamban a tartózkodási engedélyt. Azt sehol nem fogják figyelembe venni, hogy te még jó karban vagy és akár 75 éves korodig is tudnál dolgozni, ha lenne rá lehetőség. Ők abból indulnak ki, hogy ha téged 2 hónap múlva elüt a villamos, akkor legyen annyi pénzforrás, ami fedezi a teljes költségeidet. Még szerencse, hogy az EU-ban nem kérnek előre orvosi igazolást, mint más bevándorlási országokban.

Azt sajnos nem tudom, mi van akkor, ha abban az országban, ahova mennél, túl alacsony az ottani résznyugdíjad, ami esetleg nem fedezi az ottani betegbiztosítás költségét. Ezt abban az országban kell megérdeklődni. Előszőr persze azt, hogy mennyibe kerül a nyudíjasok betegbiztosítása, pl. százalékos vagy konkrét összeg vagy adóból fedezett vagy nem tudom, aztán majd meglátod.

Sajnos arra sincs ötletem, hogyan számolják át a lakás árát megélhetési költségre és annak meddig kell elégnek lennie. Ha 5 évet kihúzol ott, ahova menni szeretnél, akkor már nem rakhatnak ki. Ingatlan megléte nem garantál tartózkodási engedélyt.
Szerintem ha lehetséges, akkor nyugdíjas munkavállalóként kellene visszamenni, így nagyobb az esély, hogy eléri az ember az 5 év ott tartózkodást.

Azt a bizonyos S1 = E 121 nyomtatványt nem te töltöd ki, hanem megigényled a magyar egészségbiztosítótól, de most már mindent a Kormányablakokban lehet intézni.

Én azt szoktam csinálni, hogy ha nekem valami nem világos, akkor írok az illetékes hivatalnak. Nem telefonálok, hanem írok, mert a szó elszáll, így kénytelenek írásban állást foglalni.

Azt most sajnos nem értettem, hogy te Ausztriában milyen jogviszonyban vagy? Nyugdíjasként dolgozol vagy ott még nem vagy nyugdíjas? De a végén onnan is kell(ene) majd kapnod valamicske nyulfarknyi nyugdíjat, nem? A jogosultsághoz összeszámolják a biztosítási időket. És ha beteg vagy hazaugrasz Mo-ra? De Ausztriában a nyugdíjasok is fizetnek TB-t meg nyugdíjjárulékot is ha dolgoznak. Tényleg nem értem. Bár ez nem tartozik rám, csak mivel szóba hoztad.

vándor madár 2017.08.12. 17:55:29

@gabors: Ha most be vagy jelentkezve Mo-n, akkor nézz utána a TB-nek, nehogy ki kelljen fizetned 10 évre, ha egyszer rád találnak. A jogsihoz szerintem nem kell semmilyen ismerős, ha magyar címed van, csak nyilatkozol, hogy máshol nincs. Ja de! Meg kell feleni a komoly orvosi vizsgálaton. Régebben én is hosszabbítottam már meg úgy, hogy rég le volt járva, a kutya sem foglalkozott vele. Mióta az EU-s jogszabályokat be is tartják, azóta megszünt a jóvilág. Az EU-ban az van, hogy csak abban az országban lehet jogsid ahol élsz, különben nem vezethetsz x idő után, de ez szerintem nálatok is így van, sőt tán még újból vizsgázni is kell. Így ahányszor országot váltasz, jogositványt is kell váltanod és fizetheted a költségeket.

gabors 2017.08.12. 18:29:37

@vándor madár: "Ha most be vagy jelentkezve Mo-n, akkor nézz utána a TB-nek, nehogy ki kelljen fizetned 10 évre, ha egyszer rád találnak."

ha ilyen lenne csak lemondom a magyar allampolgarsagot es bekaphatja akarmelyik kormany ...

"csak nyilatkozol, hogy máshol nincs. Ja de! Meg kell feleni a komoly orvosi vizsgálaton. Régebben én is hosszabbítottam már meg úgy, hogy rég le volt járva, a kutya sem foglalkozott vele. Mióta az EU-s jogszabályokat be is tartják, azóta megszünt a jóvilág. Az EU-ban az van, hogy csak abban az országban lehet jogsid ahol élsz, különben nem vezethetsz x idő után, de ez szerintem nálatok is így van,"

igen az orvosi volt a gond .. .valoban az usa-ban elvileg csak egy allamban lehet jogsi... es X honap utan a kulfoldit is le KELLENE adni ..

es igen vizsgazn kellett akkoriban (91) nem fogadtak el a magyart de a vizsga itt (NY allam) nem igazan nehez az akkori eleg tort angolommal is siman vettem a vezetesi vizsga meg plane nem egy nagy dolog volt (akkor hogy most nehezebb=e nem tudom)

gabors 2017.08.12. 18:31:23

@vándor madár: "csak nyilatkozol, hogy máshol nincs. Ja de! Meg kell feleni a komoly orvosi vizsgálaton. Régebben én is hosszabbítottam már meg úgy, hogy rég le volt járva, a kutya sem foglalkozott vele. Mióta az EU-s jogszabályokat be is tartják, azóta megszünt a jóvilág. Az EU-ban az van, hogy csak abban az országban lehet jogsid ahol élsz, különben nem vezethetsz x idő után, de ez szerintem nálatok is így van,"

meg csak annyit hogy azt mondjuk tudnam igazolni hogy 1992 ota az usa-ban ervenyes betegsegi biztositasom megszakitas nelkul volt igaz privat mert itt nincs allami

vándor madár 2017.08.12. 19:31:47

@gabors: "meg csak annyit hogy azt mondjuk tudnam igazolni hogy 1992 ota az usa-ban ervenyes betegsegi biztositasom megszakitas nelkul volt igaz privat mert itt nincs allami"

Nyilván ez az egyetlen módja. Az tök mindegy, hogy a betegbiztosító privát vagy állami. Itt Európában több országban is nem állami kézen vannak a betegbiztosítók. Az időfaktor még kedvez neked, mert mint már mondottam, amikor elmentél, akkor nem volt bejelentési kötelezettség.
De ha be voltál Mo-n jelentkezve, amikor mindenkit üldöztek a betegbiztosítás miatt, akkor nem értem, téged miért nem kerestek meg. Engem 2x is megkerestek, pedig a betegbiztosításból is kijelentkeztem annak rendje és módja szerint az Apeh-nál és a tanácsnál is bejelentettem, hogy külföldre távozok. A lakcímből nem jelentettek ki, csak be volt jegyezve, hogy külföldön élek. Még azt el tudom képzelni, hogy akkoriban még nem volt olyan jó a számítógépes infrastruktúrájuk, hogy minden adotot le tudtak volna hívni bármelyik hivatalban egy emberről, de már ez is a múlté.

www.napi.hu/ado/kulfoldre_menne_nav-buntetest_kaphat_ha_nem_figyel_erre.599276.html

Dikusz 2017.08.12. 19:58:17

@DieNanny CH: ismerősöm '56 óta külföldön él. Soha nem mondott le a magyar állampolgárságáról. Vagy tíz éve vett egy lakást. Mivel az állandó lakhelye nem Magyarországon van, az itteni lakása tartózkodási címként van a lakcímkártyáján, NEM fizethet itthon TB-járulékot.
A fia meg csak akkor lehet magyar állampolgár, ha tud magyarul, az apa jogán nem kaphatja meg az állampolgárságot, ha nem itthon él.

Dikusz 2017.08.12. 20:13:52

@vándor madár: amikor (előző hozzászólásomban írtam) próbáltunk TAJ-kártyát szerezni ismerősömnek, az APEH-hoz (most NAV) kellett menni, ők adják ki a kártyát, és csak itthoni állandó lakcímmel rendelkezőknek. Neki nem, mert az állandó lakcíme külföldön van.
Te biztosan jobban tájékozott vagy ebben, mint én, de úgy tudom a nem túl régen változott szabályok szerint, ha valaki külföldön fizet eü.biztosítást, itthon nem teheti ezt meg, két országban nem lehet egyszerre biztosított.

shantung 2017.08.12. 21:56:45

@vándor madár: Köszönöm, sok jó ötletet, tanácsot adtál. Igen az adott ország jogszabályairól kell alaposan tájékozódnom. Az osztrák munka nem játszik szerepet, ez jelenleg csak időtőltes.

gabors 2017.08.12. 22:15:59

@vándor madár: "De ha be voltál Mo-n jelentkezve, amikor mindenkit üldöztek a betegbiztosítás miatt, akkor nem értem, téged miért nem kerestek meg. Engem 2x is megkerestek"

de kerestek (es en aranyos akartam lenni felhivtam innen a szamot) sot beszeltem telefonon valakivel ezzel kapcsolatban de nem voltak hajlandok semmit kulfoldre kuldeni ... es a vege az volt hogy kb szo szerint azt mondtam az "urnak" hogy akkor bekaphatja majd hivom ha otthon leszek ..... (ezen kivul tobb email is volt)

vándor madár 2017.08.12. 22:43:33

@Dikusz: "ha valaki külföldön fizet eü.biztosítást, itthon nem teheti ezt meg, két országban nem lehet egyszerre biztosított."

Itt az a probléma, hogy az emberek összekeverik a külföldet meg az EU-t.
Amit te mondtál, az csak az EU-ra és a 4 társult tagállamra vonatkozik. Itt még meg kell győződni, hogy mire vonatkoznak a szociális egyezmények más államokkal, ha valaki olyan helyre megy, amelyik állammal van Mo-nak szociális egyezménye.
De ha én mondjuk elmegyek Kínába dolgozni és Mo-n van lakcímem, akkor fizethetem Mo-n is a normál TB-t és jogosult leszek teljes ellátásra.

Az lesz meglőve, aki elmegy külföldre / tehát nem az EU-ba, Izlandra, Lichtensteinbe, Norvégiába és Svájcba!!! / és Magyarországon felszámol mindent, de valami miatt mégis visszamegy és ott nem dolgozik vagy nem nyugdíjas. Ebben az esetben 2 évig csak sürgősségi ellátásra lesz jogosult, miközben a minimálbér 50%-át fizeti HAVONTA betegbiztosításra.

Szóval nem mindegy, hová megyünk és hogyan hagyjuk el az országot. Többet ésszel, mint erővel és nagy felindulással!

Ha valaki az EU-ból költözik vissza Magyarországra vagy megy más országba és ott nem dolgozik vagy nem nyugdíjas, az sem lehet automatikusan biztosított, csak ha viszi onnan a megfelelő formanyomtatványt, ami igazolja a betegbiztosítás folytonosságát. Most szerintem ez az A1 és S1 nyomtatvány.

Biztosan olvastad a közelmúltban a médiában annak a kislánynak az esetét, aki Nagy-Britanniából költözött Mo-ra és akinek nincs Mo-n TAJ kártyája és végrehajtót akar a kórház a szülőkre küldeni, mert még nem fizették ki a kezelési költségeket. Azért nem kapott a kislány Mo-n TAJ kártyát, mert az angol biztosító állítólag nem állította ki a nevezetes igazolást.

Ezeket már feljebb belinkeltem, de még egyszer ideteszem.

europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_hu.htm
europa.eu/youreurope/citizens/work/social-security-forms/index_hu.htm

www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/az_egsszsegbiztositas_szolgaltatasaira_jogosultak/megallapodason_alapulo_jogosultsag

www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/ZA/hu/Konzuliinfo/hazatelepules_hu.htm?printable=true

Most találtam egy linket, ami ugyan azt írja le, mint amit mondtam, de már régebbi, ezért nem minden aktuális. Ezt a megállapodáson alapuló horribilis TB-t azért én nagyon körüljárnám, ha ebbe a helyzetbe kerülnék.
nokkulfoldon.hu/hogy-is-van-a-tb-fizetes-ha-kulfoldon-elek/

vándor madár 2017.08.12. 23:54:50

@gabors: "es a vege az volt hogy kb szo szerint azt mondtam az "urnak" hogy akkor bekaphatja majd hivom ha otthon leszek ..... (ezen kivul tobb email is volt)"

Jó, de mi lett a vége? Ezt persze nem nekem kell itt elárulnod. Én megértem az ellenállást meg a pillanatnyi tehetetlen dühöt is, de azért írok most neked egy kis példát.
A szüleimnél mesélte a közelmúltban a villanyóra ellenőr, hogy egy nő nem engedte be, hogy lefényképezze a villanyórát (most már így kontrollálnak), ezért kapott postafordultával egy háromszázezres bírságot. De ugyan ez fog történni, ha pl. van Bp-en egy lakásod, amiben nem lakik senki, így senki nem fogja megtalálni a kéményseprő cetlijét, aki most már évente megjelenik a használaton kívüli kéményedet ellenőrizni, mert ő most már hatóság és katasztrófavédelem.
Ez megy ma Mo-n mindehol a "hivatalos" státusszal rendelkező egyének ill. intézmények részéről. Jelentéktelen emberek és intézmények kaptak túl sok hatalmat ebben a pszeudodemokráciában. A legkisebb vélt vagy valós kihágást, személyes sérelmet azonnal és brutálisan megtorolják, miközben az állampolgárnak szinte esélye sincs megismerni vagy megtudni, hogy kellene eljárnia, mert örökké jogszabályok tömkelegére hivatkoznak, ahelyett, hogy elérhető helyen és hétköznapi, érthető módon mindenki számára normálisan megfogalmaznák, mit várnak el újabban tőlük vagy hogyan kellene pontosan eljárniuk.

gabors 2017.08.13. 03:27:05

@vándor madár: "Jó, de mi lett a vége? Ezt persze nem nekem kell itt elárulnod"

semmi patt helyzet alakult ki en hivtam telefonon O irt osszesen ket emailt hivatalos fenyegetesekkel aztan tobbet nem kerestek .. .azt hiszem szuleim visszakuldtek talan egy levelet hogy ismeretlen helyen tartozkodik ..

de ez min 10 lehet 12 eve volt azota voltam Mo-on utlevelet ujjitottam, lakcimkartyat es szemelyit is ujitottam ... tehat vegul is "tudjak a deep statenel" hol vagyok de nem tortent semmi.

igaz hogy bankszamalm vagy egyebb vagyontart nincs a nevemen Mo-on nem is lesz

vándor madár 2017.08.13. 09:33:24

@gabors: "tehat vegul is "tudjak a deep statenel" hol vagyok de nem tortent semmi"

Van egy jó hírem. 5 év az elévülési idő, de a késedelmi kamat és a büntetés olyan magasak, hogy felér 10 év elmaradt TB-vel.
Mo-n szerintem direkt nem szólnak és nem keresik az embereket, mert azzal ketyeg a késedelmi kamatos kamat, hanem egyszer csak azt veszik észre szerencsétlenek, hogy húszezer forintos tartozás miatt elárverezik a házukat.

Ez a téma már volt korábban:

hataratkelo.blog.hu/2015/02/26/hogyan_keruljuk_el_a_buntetest

vándor madár 2017.08.13. 10:51:25

@Dikusz: "ismerősöm '56 óta külföldön él. Soha nem mondott le a magyar állampolgárságáról. Vagy tíz éve vett egy lakást. Mivel az állandó lakhelye nem Magyarországon van, az itteni lakása tartózkodási címként van a lakcímkártyáján, NEM fizethet itthon TB-járulékot.

Az ismerősöd azért nem fizethet Mo-n TB-t, mert társadalombiztosítási szempontból nem minősül belföldinek. Ez nem állampolgárság kérdése. Ez még csak nem is magyar sajátosság. Nekem van másik állampolgárságom is és én sem fizethetek ott TB-t, ha nem élek ott, hiába nem lennék sehol biztosítva, amennyiben nem vagyok nyugdíjas. Az már más kérdés, hogy ki sem tudnám fizetni, ha nincs elég jövedelmem. Ezt a magyar 25 eurós betegbiztosítás még Magyarországról nézve is aprópénz. Ennél sokkal többe kerül a Cola, a nassolni való, a cigaretta meg az ital havonta.
Ez a TB nagyon kényes téma, mert irdatlan összegekbe tud kerülni egy kezelés, ezért minden ország csak azt engedi meg, amit muszáj neki vagy horribilis biztosítási díjakat kér illetve van ahol a biztosítási díjak alapesetben is horribilisek.
Egy példa: még a szegényház Bulgária is 20 ezer eurót kér a magyar lány kezelésért www.hirstart.hu/hk/20170807_szegedi_lany_bulgariai_balesete_minden_segitseget_megad_a_kulugy
Ami pedig a bevándorlást illeti, csak a szegény(ebb) országok nem gördítenek komolyabb akadályokat a nyugdíjas ill. időskorú bevándorolni vagyók elé. Tán azért, mert tudják, hogy náluk olyan rossz az orvosi ellátás, hogy azt nem lehet huzamosan túlélni, de próbálj bevándorolni nyugdíjasként pl. Norvégiába, Svájcba, Kanadába vagy az USA-ba. Itt egészen konkréten az orvosi költségekről, az öregotthon csillagászati költségeiről és egyéb szociális juttatásokról van szó, ami után már megszerezted az állandó ott tartózkodás jogát vagy az állampolgárságot.

www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/az_egsszsegbiztositas_szolgaltatasaira_jogosultak/kizarolag_egeszsegugyi_ellatasra/kizarolag_eu_ellatasra_jogosultak.html#Kit%20kell%20belf%C3%B6ldinek%20tekinteni?

Egyébként az állampolgárságtól meg is lehet fosztani az embereket, ami nem is volt annyira ritka régen a disszidensek körében, úgyhogy attól, hogy valaki nem mondott le a magyar állampolgárságáról, még nem biztos, hogy a birtokában is van annak.

"A fia meg csak akkor lehet magyar állampolgár, ha tud magyarul, az apa jogán nem kaphatja meg az állampolgárságot, ha nem itthon él."

A fia csak az apja jogán kaphatja meg a magyar államporságot, egyébként ugyan olyan feltételek vonatkoznának rá, mint aki pl. Burkina Faso-ból megy Mo-ra.

1. A fia megkapta volna a magyar állampolgárságot, ha apuka a gyereket még annak nagykorúsága előtt anyakönyveztette volna Magyarországon <- ius sanguinis. Ez régen biztos nem volt olyan egyszerű meg máshogy is gondolkodtak az emberek. Az Alaptörvény G cikk, 1. pontja kimondja, hogy " Születésével a magyar állampolgár gyermeke magyar állampolgár." Ez régen is így volt, csak ugye nem mindegy, hol született / születik a gyerek.

2. A fiú felnőttként is megkaphatja a magyar állampolgárságot, akkor is, ha nem él Mo-n, de sajnos az a feltétele, hogy tudni kell magyarul. Le kell tenni az állampolgársági esküt magyarul.
Az a helyzet, hogy teljesen feltétel nélkül sajnos szinte sehol nincs semmi (kedvezmény). Ha valahol valami csak úgy "jár", annak is annyi az utána járás és a beszerzendő dokumentáció (fordítás, hitelesítés, Apostille, stb.) és annak költsége ország világon át, hogy sokan az miatt ejtik.

"2011. január elsején lépett hatályba az a törvénymódosítás, mely alapján, akik bizonyítani tudják, hogy magyar felmenőkkel rendelkeznek, egyszerűsített eljárásban kérhetik a magyar állampolgárságot. ... A hagyományos honosítástól elértően itt nem szükséges a magyarországi letelepedés, nem kell a megélhetést bizonyítani és nincs szükség állampolgári vizsga letételére sem. Két tényező viszont elengedhetetlenül szükséges: érteni és beszélni kell a magyar nyelvet és igazolni kell tudni a magyar felmenőket (vagy a csángók esetében vélelmezni)."

www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/hirek/kettos-allampolgarsag-egyszerusitett-honositas-adja-le-kerelmet-a-kormanyablakokban

Jancsiszeg1980 2017.08.14. 09:33:50

@Főgebra: a kulipintyó egy 60nm-es 2 emeleti tégla Halásztelken, és alig találtam valakit, aki hajlandó 50e-t fizetni havonta, miközben a havi törlesztőm (árfolyamgát után) 130e. És még van 15 év hátra.

Hülye voltam, beszoptam, ennyi.

M. Péter 2017.08.14. 14:05:21

@vándor madár: A születés helye mindegy, az a lényeg, hogy legalább az egyik szülő magyar állampolgár legyen. Anyakönyveztetés sem szükséges, de ha az ember azt akarja, hogy a magyar állam is elismerje magyarnak, akkor kell valami papír róla, pl. állampolgársági bizonyítvány, de nem a papírtól lesz az ember állampolgár. Több ausztrál politikusról kiderült, hogy új-zélandi állampolgársága is van, ezért nem lehet képviselő vagy szenátor, volt olyan, aki nem is tudott róla.

vándor madár 2017.08.15. 10:17:28

@M. Péter: "A születés helye mindegy"

Jó, akkor kérdezz meg itt egy-két posztolót, akinek az egyik gyereke Mo-n, a másik meg mondjuk Norvégiában vagy Indiában született, hogy ugyan olyan volt-e a magyar anyakönyvezési procedúra mindkét gyerek esetében.
De. A magyar állampolgár külföldön született gyermeke a papírtól lesz magyar állampolgár, mert annak a létezéséről nincs tudomása a magyar államnak.
Ha meg a magyar szülőnek vagy azok egyikének van másik állampolgársága is vagy a másik szülő eleve nem magyar állampolgár vagy a gyerek a ius soli jogrendszer területén született, akkor a gyereknek lesz állampolgársága, így nem lesz szüksége a magyar anyakönyvezésre, ha nem akarja.
A külföldön élő csak magyar állampolgárságú szülők gyermekénél az a faramuci helyzet áll elő, hogy azon ország szerint, ahol a gyermek született, a gyermek magyar állampolgár, de a magyar jog szerint meg nem, illetve csak az után, ha a gyermeket sikerül Mo-n anyakönyveztetni.
Az lehet, hogy Új-Zélandon úgy van, de Mo-n nem lesz úgy, mert egy külföldön született gyerek addig nem magyar állampolgár, amíg nem kérvényezték a magyar anyakönyvezést. Az persze előfordulhat, hogy ő felnőttként nem tud róla, mert van másik állampolgársága. Az általad nevezett eset Mo-n még azért sem fordulhat elő, mert a magyar jog a többes állampolgárság intézményét elfogadja.
Egyébként el kell olvasni az Új-zélandi állampolgárságot a Wikipedián, eléggé kacifántos.
Szerinted egyébként melyik állam ad állampolgársági bizonyítványt? Lehetsz te nagyobb magyar, mint Széchenyi, soha nem kapsz Mo-ról állampolgársági bizonyítványt arról, hogy magyar állampolgár vagy, ha Mo-n nem vagy anyakönyvezve.
A példában szereplő illető is most magyar állampolgár is lehetne, ha a szülője annak idején elintézi a papirmunkát.
Az egyedüli kedvezmény, hogy nem kell még külön meghatározott feltételeknek is megfelelni, legalább is kiskorúként, de attól a tortúra nem kevesebb. Felnőttként meg könnyen lehet, hogy pont a magyar nyelvtudás hiánya a legnagyobb akadály.
Egyébként külön figyelemre méltó az alább felsorolt beadandó dokumentumok közül a MAGYAR LAKCÍMKÁRTYA: "Magyar állampolgárságú szülő eredeti lakcímkártyája"
És akinek nincs azt még milyen tortúráknak vetik alá? Esetleg nemzetbiztonsági ellenőrzés? Ezek Mo-n meg vannak huzatva ezzel a qurva lakcímkártyával. Biztosan erre drillezik az ügyintézőket, mert akár hova beteszed a lábad, legyen az hivatal, telefontársaság, bank vagy akármi, azzal kezdődik az ügyfélfogadás, hogy "lakcímkártya".

" A születés hazai anyakönyvezéséhez a következők szükségesek:

Lista a követelmények ellenőrzéséhez (a részletek a továbbiakban olvashatók):

Eredeti születési anyakönyvi kivonat
a.) Szülők magyar házassági anyakönyvi kivonata vagy
b.) Teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat vagy
c.) Külföldi házassági anyakönyvi kivonat és az ennek hazai anyakönyvezésére irányuló kérelem (a házasság anyakönyvezési kérelemhez külön adatlapot kell kitölteni - a tudnivalókat a honlapunk megfelelő részénél lehet elolvasni)
Adatlap (a lap alján letölthető)
Szülők állampolgárságának igazolása
Adatlap személyi adat- és lakcímnyilvántartásba történő felvételhez (a lap alján letölthető)
a.) Kérelem Magyarországon élő magyar állampolgárként nyilvántartásba vételhez (ha a nyilvántartásba vételt külföldön élő magyar állampolgárként kérik, úgy arról az anyakönyvezési kérelem nyomtatvány VI. pontjában kell nyilatkozni!)
Magyar állampolgárságú szülő eredeti lakcímkártyája
Konzuli díj
Saját névre megcímzett válaszboríték (postai benyújtás esetén)
Ha útlevelet is kérnek a gyermeknek, kérjük hozzanak 2 db útlevél képet is a gyermekről és olvassák el a honlapon az útlevelekre vonatkozó részt!"

london.mfa.gov.hu/page/szueletes-magyarorszagi-anyakoenyvezese
hvg.hu/itthon/20150710_A_kulfoldon_szuletett_magyarok_babai_fel

M. Péter 2017.08.15. 19:04:48

@vándor madár: A külföldön született gyerek anyakönyveztetésével járó macera más tészta, de magyar állampolgár gyereke automatikusan magyar állampolgár akkor is, ha nincs anyakönyveztetve Mo.-n. Az ausztrál miniszerelnök-helyettes sem volt anyakönyveztetve Új-Zélandban, de most mégis bajban van az új-zélandi állampolgársága miatt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása