oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. július 28. 06:30,  Hol a legjobb szülőnek lenni? 172 komment

2017. július 28. 06:30 Határátkelő

Hol a legjobb szülőnek lenni?

Nyilván a kérdés leegyszerűsített, pontosabban úgy hangozna, hogy mely ország kínálja a legjobb feltételeket a kismamáknak és édesapáknak. Ma megnézzük, mi a helyzet Svédországban, Hollandiában, Dániában, Németországban, Spanyolországban, és hogy ne csak Európa legyen, Kanadában.

baba_ujszulott_foto_pixabay_com_publicdomainpictures.jpg

Svédország

Jellemző a svédekre Kevin Godinho története. Az ír férfi 2013-ban költözött barátnője, Anna szülőhazájába. Gyermekük, Omie 2015 szeptemberében született meg, ám Kevin előtte meglehetősen ideges volt, hiszen éppen állásinterjúkra járt, és ugyan szerette volna igénybe venni a neki járó időszakot, erősen aggódott, hogy leendő munkaadója hogyan fogadja majd a dolgot.

Kár volt idegeskedni, (mint később kiderült: leendő) főnöke csak annyit mondott: „Ez Svédország, apaként minden jogod megvan arra, hogy a törvényben lefektetett időt a gyermekeddel töltsd”.

Az alaphelyzet az, hogy a gyermek megszületését követően jár 10 nap fizetett szabadság. Emellett a két szülő összesen 480 napra jogosult, amit úgy osztanak fel egymás között, ahogy akarnak a gyermek életének első 8 évében. Az egyetlen kikötés, hogy mindkét szülőnek legkevesebb három hónapot (ez ugye kb. 90 nap) otthon kell tölteni.

Az időszak nagy részében a fizetés 80 százaléka jár, és az első évben annyi fizetés nélküli szabadnapot is kivehet, amennyit akar.

Kevin és Anna először közösen voltak otthon a gyerekkel, majd ő pár hónapra visszament dolgozni, hogy utána „cseréljenek”, és ő maradjon otthon kettesben a babával.

„Az elején elég nehéz volt, mert akkorra már természetesen kialakult egy bizonyos rutin és kötődés köztük, de utána ez nálunk is kiépült. Azt hiszem, nem lenne olyan jó a kapcsolatunk Omie-val, mint amilyen, ha akkor nem tudtuk volna azt az időt kettesben tölteni” – mondta Kevin.

Hollandia

A terhessége 40. hetében járó Mary Johnson nagyon szereti a nyitott és progresszív holland kultúrát, ehhez képest viszont meglepő, hogy a szülést követően annyira azért nem nagyvonalúak.

Az anyának 16 fizetett hét jár, amiből négyet kötelező a szülés előtt kivenni. Gyermekenként 415 óra jár, ha teljes munkaidőben dolgozik az ember (ami Hollandiában nem feltétlenül alaphelyzet). Mivel ő tanár, a 415 óra „betegszabadságra” megkapja a fizetése 60 százalékát, de a munkahelyek általában nem szoktak fizetni.

Az apáknak még rosszabb a helyzete, hiszen a gyermek születése után öt nap jár nekik, de ebből három fizetetlen. Magyarán ha kicsit többet otthon szeretne lenni az újszülöttel és a párjával, akkor az éves rendes szabadságából kell beáldoznia.

A rendszert egy meglehetősen egyedi szolgáltatás egészíti ki. A kraamzorg olyasvalaki, aki a baba születése utáni első nyolc napban összesen 32 órát tölt a családdal, a szülőknek megtanítja a gyermekgondozás alapjait (fürdetés, pelenkázás, stb.), illetve segít az anyának a szoptatásnál.

Dánia

Caoimhe egy dán férfihez ment feleségül, 2004 óta él Koppenhágában, két kislányuk van, az ötéves Sif és a kétéves Róisín. Ő hat héttel a szülés előtt hagyta abba a munkát, ezt követően (egészen a gyerekek 9 hónapos koráig) a teljes fizetését kapta. Ezt követően az első év maradék három hónapjára nagyjából a korábbi fizetésének a fele járt.

A férje két hét fizetett szabadságot kapott, a második gyerek születésekor három hónapig maradhatott otthon, miközben kapta a fizetését. Mint Caoimhe mondta, a rendszer gyakorlatilag olyan, hogy a gyerekek első évében legalább az egyik szülő mindig otthon tudott maradni. 

Az ír nő szülés utáni depresszióban szenvedett mindkét esetben, a dán állam ingyenes konzultációval, támogatói csoportokkal, terápiával, nővéri látogatásokkal segítette. 

A gyerekek állami bölcsődébe járnak, a tényleges költségek nagyjából harmadát állja a család, a többit az állam fizeti. 

Németország 

A háromgyermekes Fionnuala férjével Németországban él. A német rendszer is megengedi, hogy a szülők döntsék el, mikor ki marad a gyerekkel, ami „egy ideális világban csodálatos dolog lenne, a valóság azonban kissé más”. 

A német férfiak egy jó része például nem is él a lehetőséggel, például azért, mert a munkaadók nem feltétlenül lelkesednek azért, hogy több hónapra, vagy akár egy évre elveszítsék az alkalmazottjukat. 

Ennek köszönhetően az apáknak körülbelül egyharmada veszi csak igénybe a lehetőséget. „Az én férjem összesen három hónapot töltött így otthon. Az első gyerekkel egyet sem, mert éppen abban a hónapban váltott munkahelyet. A második gyerekkel kettő, a harmadikkal pedig egy hónapot volt otthon” – mesélte Fionnuala. 

„Férfikollégáim közül jó páran rettegtek attól, hogy le kell ülniük a főnökükkel megbeszélni az apasági szabadságot, mert tudták, milyen feszültséget fog ez okozni a munkahelyükön. A jutalékos rendszerben dolgozókat is hátrányosan érinti, hiszen a szabadság idejére járó összeget az alapfizetés alapján állapítják meg” – mondta, hozzátéve, hogy egy barátnőjének a férje például egyáltalán nem is használta ki a lehetőséget, mert nem engedhették meg maguknak a pénzkiesést. 

Spanyolország 

Két gyermek édesapjaként Diarmuid Hayes immár tíz éve él Madridban. Az ő helyzete azért is érdekes, mert első gyereke még Dublinban született, akkor három szabadnapot kapott, ráadásul fizetés nélkül, mert külsősként dolgozott. 

A második gyerek, Christopher már Madridban született, rögtön járt is neki 15 fizetett nap, amit kicsit megtoldott a szabadsága terhére, így a születés utáni első hónapot otthon töltötte. 

Tavaly Spanyolországban egy hónapra emelték az édesapáknak a gyerek születése után járó fizetett szabadság hosszát. 

Kanada 

Amikor Deirdre és férje gyermek megszületett Ontarióban egy fizetett év jutott, ezt a szülők feloszthatták egymás között. Erre az időszakra a fizetésük 55 százaléka jár. Más kérdés, hogy a rendszerről beszélő Deirdre férje nem tudta igénybe venni a munkája miatt, de a lehetőség megvan. 

A kanadai tartományban nemrégiben másfél évre emelték a fizetett szülési szabadságot, és ugyan az az 55 százalék nem sok, de ha a család megengedheti magának, nem rossz. Ami ebben a rendszerben is jó, hogy a szülőkre bízza, miként osztják fel egymás között ezt az időt. 

Az interjúkat az Irish Times készítette, itt olvashatjátok el az eredeti cikket.

HÍRMONDÓ

Szabad Magyar Nagykövetség Berlinben

Civil mozgalom indult Berlinben, melynek célja, hogy felhívja a németek és az Európai Unió figyelmét a magyar jogállamiság helyzetére.

Többet keresnek a lengyelek, mint a magyarok? 

A Work Service szakértői a következő két évben még nagyobb bevételre tehetnek szert a lengyelek. Júniusban hat százalékkal nőttek a keresetek, az átlagfizetés pedig elérte a bruttó 4508 zlotyt, amely 340 ezer forintnak felel meg. 

Nem értik, hogy egy illúziót kergetnek

Elég érdekes helyzet az, amikor már az Egyesült Királyság korábbi Európai Uniós képviselője sem számít sok jóra a britektől. Steven Bullock szerint a brit kormány egyszerűen mintha nem venné komolyan az európai vezetőket.

(Fotó pixabay.com PublicDomainPictures)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gyerek szülés Németország Dánia Spanyolország Kanada Svédország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7612695429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.28. 13:52:10

@Pink Petsch: ok és most várjuk meg azoknak a kommentjét is, akik magukragyújtották a lakást. Érted ugye, mit akarok mondani :D
Amúgy egyetértük, az itthon szokásos 3-9 év nyaralás közpénzből senkinek nem jó igazából. Talán a gyereknek, ami persze fontos dolog, de ne csodálkozzunk ha így senki nem akar fiatal nőket foglalkoztatni, sem rendesen megfizetni őket.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.28. 14:03:38

@Csodabogár: "Sajnos ezt még a mi drága Kádárunk találta ki, aki szintén nem keveset ártott nekünk."
- nincs gyereked ugye? Nem mintha a kadart vedenem, hiszen tobb embert oletett meg, mint Haynau.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.28. 14:03:47

@London2009: "Sok orszagban inkabb arra torekednek mar, hogy a nok minel konnyebben es gyorsabban visszaterjenek a munkaeropiacra."

- persze, tudom, mert a.kapitalizmusban a nok is csak lecserelheto termeloeszkozok, amig mukodnek, addig a maximumot kell kihozni beloluk, a novekvo profit erdekeben.

A nagy emberi jogvedok persze megfeledkeznek a gyerekek jogairol. Minden gyereknek joga van a szereto csaladhoz, a normalis anyahoz es az apahoz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2017.07.28. 14:11:00

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "A nagy emberi jogvedok persze megfeledkeznek a gyerekek jogairol. Minden gyereknek joga van a szereto csaladhoz, a normalis anyahoz es az apahoz."

Szóval a szülők elfelejtenek szeretni meg normáltalanok lesznek ha nem ülnek a gyerek nyakán iskolás koráig? (vagy meddig?) Amúgy nem kötelező gyereket vállalni, sem azonnal visszamenni utána a munkába.

2017.07.28. 14:18:17

Legjobb szülőnek lenni nyilván ott, ahol sok gyerek születik, hisz azért születik sok gyerek, mert jó dolog ez a szülőknek. Kongó, Indonézia, India, Pakisztán, Banglades, Fülöp-szigetek, Szomália, Szudán. Hirtelen ezek jutottak eszembe.

Muscari 2017.07.28. 14:30:58

@Golf2: a gyessel konkretan ki lehet torolni.

@diggerdriver: otthon az a baj, hogy nem kapsz munkat, ha kicsi gyereked van. Mas orszagokban ez legalabb nem kerdes. Nalam mar a telefonon megkerdeztek, hogy van-e gyerek, ilyenkor le is tettem, mert tudtam, hogy eselytelen. A gyes az meg semmi, a gyed is, ha az ember ugy dolgozik, hogy minimalberre van bejelentve, ami azert nem ritka. Szoval elmeletileg jo, gyakorlatilag csak keves embernek az.

Muscari 2017.07.28. 14:34:38

@diggerdriver: dehogynem, rengeteg ismerosom dolgozik kicsi gyerek mellett. Ha lenne, en is dolgoznek mellette, bevallalnek mondjuk heti 3 ejszakat az idosotthonban.
Vagy child minder segitseget veszik igenybe, vagy felvaltva dolgoznak a legtobben.

Muscari 2017.07.28. 14:36:39

@Pink Petsch: itt nem hagtyhatod egyedul a gyereket, mert rad hivjak a Social Services-t. Az iskolabol sem engedik haza csak ugy, sot mar azt sem szeretik, ha sok kulonbozo ember megy erte.

Muscari 2017.07.28. 14:40:36

@Csodabogár: annak se, mert egybol felmerul, hogy ha tobb gyereke van, es azok betegek lesznek, akkor sokat fog hianyozni. Keseru tapasztalat, en evekig szorolapoztam es alkalmi munkakat vegeztem, mig a gyerekek ovodasok voltak. Ha van nagymama vagy egyeb segitseg, akkor persze jobb, de nekem nem volt.

Lunacica 2017.07.28. 15:03:15

Szolaljon mar meg angliabol legalabb egy anyuka akinel ez aktualis, mert itt mindenki aki okos probalt lenni pl felnott, vagy 12 feletti gyereke van.

Golf2 2017.07.28. 15:11:34

@Muscari: én is ezt mondtam a gyesről.

Muscari 2017.07.28. 15:22:10

@Golf2: en is az egyetertesemet fejeztem ki :-)

London2009 2017.07.28. 15:22:20

@Lunacica: 3 anyuka ul korulottem. 14 honapos, 2 eves a masiknak meg 8 honapos a gyereke. A ket ferfi kollegamnak februarban szuletett a gyereke. Az egyik feleseg mar 3 honap utan visszament dolgozni.
Ket veglet van mondom. A gazdag nok, akik nem dolgoznak de ugyanugy van babysitteruk. Illetve a benefites nok, akik elotte sem dolgoztak meg utana sem fognak, mert nem eri meg nekik.

Benikuty 2017.07.28. 15:23:07

@diggerdriver: teljesen igazad van, és akkor még a világon egyedülálló védőnői szolgálat általi támogatásról nem is szóltunk.

London2009 2017.07.28. 15:24:32

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: az a jo rendszer amiben a no dontheti el, hogy mit szeretne csinalni. Ha dolgozna, akkor arra is van lehetoseg, ha viszont otthon szeretne maradni, az sem gond.
Mindig ha szavazok neked valami bizalmat megbanom, mert eloszeded ezeket a baromsagaidat keretlenul.

Benikuty 2017.07.28. 15:24:44

@Pink Petsch: sajnálom, hogy a rendszer ismerete nélkül nyilvánítasz véleményt. De te tudod...

Latcho Rom 2017.07.28. 15:34:11

Megerősitem hogy a kurrens kanadai liberális kormány intézkedései miatt több pénz marad a kisgyerekes családok kasszájában, tax credits, child care hozzájárulások miatt

2 unoka, s a harmadik se fog sokáig váratni magára :-)

Szelfit most nem csinálok :P

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.07.28. 15:34:31

@Muscari: "Az iskolabol sem engedik haza csak ugy, sot mar azt sem szeretik, ha sok kulonbozo ember megy erte."
- sot, 12 eves kor felett nem alhat a fiu es lany 1 szobaban a torveny.szerint, tehat ha sok gyereket csinalsz, nagy lakast ad az onkormanyzat, az igyekvo, dolgozo adofizeto europaiak meg pusztuljanak

Taxomükke (UK) 2017.07.28. 16:11:45

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Angliaban sok tosgyokeres angol el igy, ahogy mondtad.
Csak szolok.

Taxomükke (UK) 2017.07.28. 16:12:32

@London2009: Ugy latom, kimaradtam valamibol.

Dikusz 2017.07.28. 16:13:15

Nyilván nem mondok újat senkinek, de a GYED-et idén 50 éve vezették be. Nincs Európában még egy olyan ország, ahol ezt megengedhetik maguknak.
Én '80-'83-ig voltam gyesen, nem volt más ilyen-olyan néven nevezett támogatás, az összege az átlagfizetés harmada lehetett. Ha egy akkori házaspárt veszünk, ahol a férj dolgozott, (nemigen volt lógásra lehetőség, talán az idősebbeknek a KMK mond még valamit), azért meg lehetett élni szerényen akár 3 évig is.

Nem ismerem a mostani juttatásokat, de ha az arány nagyjából ugyanennyi, akkor most is ez van, ha szűkösen is.
Arra is valószínűleg emlékeznek többen, hogy mekkora hupákolás volt itthon azért, mert a GYES-t lecsökkentették két évre. Arról viszont az érintettek nagyvonalúan megfeledkeztek, hogy aki GYES-en volt, ugyanúgy beadhatta a gyereket bölcsődébe, + teljes munkaidőben dolgozhatott 100%-os bérért, ez talán még most is így van. Az viszont nem volt baj ugye, ha más gyereke őmiattuk nem jutott be bölcsődébe/óvodába.

Még egyet hadd mondjak még: jó darabig itthon a nyugdíjasok fejét majd leharapták azért, ha nyugdíj mellett dolgoztak, mivel elveszik a munkát a fiatalok elől. Ráadásul azt hiszem ilyen szintén nincs a világon máshol: aki nyugdíj mellett dolgozott, ugyanazt a fizetést kapta, mintha nem lenne nyugdíjas, és nem csak az állami szektorban, mindenhol + kevesebb járulékot vontak le tőle. Ez megszűnt 2010.január 1-től, tehát nem a "gráci ápolt" szüntette meg...

London2009 2017.07.28. 16:18:49

@Dikusz: itt is lehet dolgozni nyugdij mellett minden tovabbi nelkul.

Muscari 2017.07.28. 16:19:27

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: az europaiaknak is, ad, elmondanam. Londonban iszonyat sokat kell varni, de videken jobb a helyzet.

*Delin* (törölt) 2017.07.28. 16:28:46

Csak, hogy legyen egy hozzaszolas Angliabol is 22 honapos totyogoval, ikerterhesen, full time irodai munkaval. Termeszetesen a velemenyem erosen szubjektiv.

A terhesgondozas szerintem Angliaban kiemelkedoen jo, mindenhol WHO legujabb kutatasi eredmenyeit veszik alapul, a terhesseget nem betegsegkent kezelik, ha nincs panasz, az egesz terhesseg alatt csak a midwife-fal talalkozol, van par kotelezo vervetel es 2db scan, de ha barmilyen panaszod van azonnal kapod a beutalot es kivizsgalnak. Az ikerterhesseget itt is kiemelten kezelik, extra scan/orvosi idopontok, minden aprosagot azonnal javasolnak kivizsgalni. Teljes agynyugalmat, kotelezo korhazban tartozkodast rutin szeruen nem javasolnak, biztatjak a kismamakat az egeszseges etrendre, ovatos testmozgasra, es a munkavegzes is javasolt ha a varandos jol erzi magat es nem tul megterhelo a szamara.

Sokan kvazi a szuleseg dolgoznak, hogy a maternity leave 1 evet minel kesobb kezdjek el szamolni. 6 honapig teljes fizetes jar (munkaltatol fuggoen), utana meg 3 honapig heti 140 font (ez szinten fugg fizetestol es munkaviszonytol), a maradek 3 honap fizetesnelkuli. Egyeb kedvezmenyek csak alacsonyabb jovedelmueknek jar, egyebkent semmi. Apukanak 2 het fizetett szabi jar, amit szules utan 1 honapon belul igenybe vehet.

Ami nagyon-nagyon draga, az a childcare iskolaskorig (utana a public school ingyenes). Egy full time nursery reggeltol estig, heti 5 napban kb 900-1800 font/ho, nanny aki otthon vigyaz a gyerkocre 8-13 font orankent (havi szinten 1300-2000 font, childminder aki a sajat otthonaban vigyaz 4-5 gyerekekre kb 6-7 font per ora.

Kisgyerekes irodistakent sok negativumot nem erzek a munkam soran, ha a feladatok kesz vannak,rendben van, de 9-5ig mindenkeppen bent kell lenni (ha kell utana otthonrol befejezni a munkat). Egyetlen negativum, bar ez fonokfuggo is, sajnos ha nem ulsz bent az irodaban este 7-8ig, az eloleptetes valoszinuleg elmarad (hiaba vagy hatekonyabb az irodaban toltott ido alatt es vegzel el ugyanannyi feladatot, mint aki sokaig bent ul). Lehetoseg van flexible working-re, 1-2 napot otthonrol dolgozni vagy csusztatott idoben valo munkavegzesre. De akkor tenyleg dolgozni kell, nem hasznalhato az otthon toltott ido sporolasra a gyerekfelugyeleten.

London2009 2017.07.28. 17:21:52

@swing gitan: miert? Azota is csak jonnek a megerositesek...whatever.

Taxomükke (UK) 2017.07.28. 17:26:03

@*Delin*: Koszonjuk a tenyeken alapulo beszamolot, mostanaban nem vagyunk itt ezzel elkenyeztetve.
"...ha nem ulsz bent az irodaban este 7-8ig, az eloleptetes valoszinuleg elmarad..." - ez szerintem erosen munkahelyfuggo, nagyon sok cegnel a munkaido vegeztevel 10 perce belul mar ures az iroda.

Latcho Rom 2017.07.28. 17:29:39

@London2009: Csak a moderált dologra gondoltam, - természetesen a téma porog tovabb...

Dikusz 2017.07.28. 17:38:04

@London2009: Jól tudom, hogy az állami nyugdíj viszont kisebb, mint itthon? Jelenleg itthon a nyugdíj összege annyi (ha van cca 35 éves munkaviszonya valakinek), mint a nettó kereset.

London2009 2017.07.28. 17:53:37

@Dikusz: alacsony a nyugdij, ez pont tema is volt par napja.

London2009 2017.07.28. 17:56:27

@swing gitan: ja, hat jonak mondod. Nem nekem kellene szerintem. :D

gabors 2017.07.28. 18:17:34

@Pink Petsch: " Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy mekkora csoda, hogy én túléltem a gyerekkoromat, egyben hazaértem mindig a suliból, nem gyújtottam magamra a lakást, képes voltam megebédelni, leckét irni, lemenni játszani a többiekkel. Mindezt 9 évesen ....
Érted, ugye, mit akarok mondani, "

ezt en sem ertem latom mit csinal a hugom pedig mi egyutt jartunk iskolaba O volt elsos en harmadikos felultin a buszra 20 perc mulva leszaltunk (kozel az iskolahoz ) es mentunk haza sokszor nem is egyutt megint busszal any 4 fel otkor jott haza apa meg osszevissza dolgozott .. se mobil telefon se kocsi semmi nem volt es teljesen jol megvoltunk meg zeneiskolaba is jartunn EGYEDUL !!!

Dikusz 2017.07.28. 18:21:02

@London2009: az, hogy téma volt pár napja, nálam nem számít semmit, az nekem már régvót:)))

Dikusz 2017.07.28. 18:25:20

@swing gitan: kimaradtam a dolgokból brűgölőben (nem igaz, mert tüchtig kis fürdő) voltam, így moderálatlan vagyok :)

Latcho Rom 2017.07.28. 18:37:17

@London2009: nem lebaszásnak szántam, sorry if you took me wrong :-)

Csodabogár 2017.07.28. 18:40:58

@Muscari: Mikor Svájcban dolgoztam, többször kerestünk munkaerőt. A főnök kijelentette, néhány rossz tapasztalat után, hogy csak boldogan elvált 50-es nőket akar felvenni.
Elég pörgős hely volt, én se voltam boldog ha kiesett valaki ,mert a gyerekkel ez meg az van. Összesen négyen voltunk és bizony komoly megterhelés volt ha egy hiányzott.

Csodabogár 2017.07.28. 18:46:18

@Dikusz: Szerintem mindenütt lehet dolgozni nyugdíj mellett, csak a kereset növeli az adóalapot, mai után meg kell fizetni az adót. Normálisabb országokban a nyugdíjasok is adót fizetnek és nem utaznak ingyen.

Dikusz 2017.07.28. 18:49:12

@swing gitan: A 100 pillangón mind a két magyar, Cseh Laci, és Milák Kristóf (másodszor is junior világcsúcsot úszott a srác, harmadikként került a döntőbe) döntős. Nagyszerűen úsztak:)))

Csodabogár 2017.07.28. 18:51:12

@gabors: Te csak nem veszed észre, hogy te is meg még néhány korosztály mind sérült lelkű hülye lett mire felnőtt.:-))))

Már nem fogom meglátni, de érdekes lesz hogy élik túl a valós életet majd, ezek az agyonpátyolt gyerekek.

Latcho Rom 2017.07.28. 19:01:27

@Csodabogár: annyita látszik rajtunk? :-)))

Dikusz 2017.07.28. 19:11:59

@Csodabogár: itt ugye úgy van, hogy van a nyugdíj, ami nem adózik. Aztán van a nyugdíj melletti kereset, de az nem annyit adózik, mint a rendes munkabér, viszont minden évben újra lehet számíttatni a nyugdíjat, és valamennyi összeggel emelkedik is.
Régóta így van.

Dikusz 2017.07.28. 19:20:45

@gabors: nem azért a két forintért, de itt már nemigen engedik el a szülők egyedül a gyerekeket kicsi korukban iskolába. Én sem engedtem el annakidején a fiamat egyedül, pedig a lakástól 100 m-re járt iskolába, én pedig az iskola melletti épületben dolgoztam.

Pedig annak idején én 10 évesen jártam egyedül úszóedzésre a Margitszigetre (troli, a hídon át a Sportuszodáig gyalog). Előtte meg Zuglóba a BVSC uszodába (elég elhagyatott környék volt akkoriban) kora reggel iskola előtt...
Ma alig hiszem, hogy van olyan aki ezt megengedné a gyerekének.

gabors 2017.07.28. 19:30:57

@Dikusz: "nem azért a két forintért, de itt már nemigen engedik el a szülők egyedül a gyerekeket kicsi korukban iskolába."

amit irtam az 1974-75 os tanevtol kezdve evekig igy ment ... videki kisvaros es szinte mindenki igy jart suliba also/felso tagozat ... utanna volt hogy a nagyapaphoz mentunk nem haza, 1x 2x egy honapban de oda is egyedul (buszberlettel)

legtobbszor elobb ertunk haza mint barmelyik szulo kulcsunk volt ... azok a regi kadari idok .... szepek is voltak !!!!

gabors 2017.07.28. 19:35:28

@Csodabogár: "Már nem fogom meglátni, de érdekes lesz hogy élik túl a valós életet majd, ezek az agyonpátyolt gyerekek. " meg azt is hozzatennem hogy kompal jartunk at a pokolszigetre is gyereklyegyel EGYEDUL foleg nyaron ... es mikor anyu vegzett jott o is ... sot olyan is volt hogy staroztunk a szentendrei szigeten en kb 12-13 hugom 10-11 es volt hogy mindket szulo dolgozni ment .. igaz hogy voltak masok is arrafele ... (ja es a bokor moggott volt asva egy godor es oda szartunk !!!)

gabors 2017.07.28. 19:55:42

aki akar otthonrol velemenyt mondani a New York Times-nak irhat ide (en nem irok mert nem elek otthon)
ugy tunik mehet magyarul is ..

www.nytimes.com/interactive/2017/07/28/world/europe/central-europe-callout.html?

gabors 2017.07.28. 19:56:21

@gabors: olyan mint a NER-es kerdoiv .... :-))

Latcho Rom 2017.07.28. 20:00:05

@gabors: "Czy uważasz, że Unia Europejska może obronić wartości demokratyczne w Twoim kraju? I jeżeli tak/nie, to dlaczego?"

Ták, ták.

:-)

Latcho Rom 2017.07.28. 20:00:48

@Dikusz: Remélem este megtudom nézni :-))

Taxomükke (UK) 2017.07.28. 20:06:01

@gabors: Mert akkor meg rend volt!
(o.o)

szalka240 2017.07.28. 20:07:09

@gabors: Én elsős koromban tanítás után egyedül mentem a nagyszülőkhöz, másodikban már reggel is egyedül mentem iskolába (azért nem elsőben, mert át kellett menni a főúton). Negyedikes koromban kaptam lakáskulcsot. Vidéki kisváros, 1990-ben kezdtem a sulit.
Ez az infó engem is meglepett, hogy egyes helyeken 12 éves korig nem lehet egyedül a gyerek. Itt Németországban nem tudok róla, hogy ilyen lenne.

Latcho Rom 2017.07.28. 20:31:43

@Taxomükke (UK): Katonás! :-)

Pont szembe laktunk a sulival a negyedik emeleten, még logni se tudtam mert beláttak hozzánk az osztálybol a tanarak :-)

Dikusz 2017.07.28. 20:35:03

@gabors: azt láttad már, hogy a Naszályból alig maradt valami? Jól széthordták...

gabors 2017.07.28. 20:38:41

@Dikusz: " azt láttad már, hogy a Naszályból alig maradt valami? Jól széthordták... " igen sajnos lattam es mivel nem jarok haza mostanaban olyan gyakran mindig megdobbenek hogy ahova gyerekekkent jartunk kiransulni mar NINCS

tobb mint 10 eve mikor a felesegemmel voltunk otthon felmentunk kocsival addig a pontig ahova annak idejen a busszal mentunk fel es ahonnan indultunk a kilatoba ... teljesen elszomorito volt.

meg az is hogy a pokolszigeti csonakhazat lebontottak meg talan a csardat is :-((((

Dikusz 2017.07.28. 20:39:35

@swing gitan: egyszerűen fantasztikus volt Kristóf:)
Lacika meg a nyolcadik helyről hozta fel magát.
Csak azt sajnálom, hogy a férfi vízilabda döntőt nem láthatom a helyszínen. Szétordibálnám magam.

Palik László után szabadon (de hovááá lett Damon Hill..): de hová lett Szerbia? A nagyesküt le mertem volna tenni, hogy velük játsszák a döntőt a mieink. Mondjuk Horvátországgal sem lesz könnyű.

Dikusz 2017.07.28. 20:41:37

@gabors: a tüdőmet kiköpdöstem, mire felkéktúráztunk a tetejére a kilencvenes évek elején. Akkor még gyönyörű kilátás volt onnan, mindenfelé...

Dikusz 2017.07.28. 21:06:15

@swing gitan: :((((

Nem tudom jártál-e arrafelé, de a Villányi-hegységben a Szársomlyó (Harsányi-hegy) is ilyen,csak még különlegesebb a legendájával. Azt is így fogják tönkretenni, mint a Naszályt. Az ember szíve megszakad...:(

LittleG (uk) 2017.07.28. 21:10:32

@Határátkelő: Fizetos (vagy akinek megadatik tagabb csaladi) gyerekfelugyelettel. Kb minden masodik honapban van egy egy-ket hetes vakacio.

12 ev alatti gyereket hosszabb idore es ejszakara nem szabad egyedul hagyni. Az, hogy mi a hosszabb ido, relativ, de ha baja esik a gyereknek, mig egyedul van, eloveszik a szuloket.

Mondjuk nem a torveny miatt, de en nem hagynam rendszeresen, sok orara egyedul 10 evesemet.

Hetvegen otthon maradhat, mig kajat megyunk venni, de akkor is tobbszor felhivom. En oda is sokszor inkabb vinnem, de o meg nem szivesen jon.

Latcho Rom 2017.07.28. 21:17:18

@Dikusz: Nem ismerem egyiket se..:(

LittleG (uk) 2017.07.28. 21:18:33

@Határátkelő: Igy van, komolyan veszik.

Ismerosom kb 10 evey gyereket egyedul nevelo baratnojet a szomszed jelentette fel es raszallt a helyi gyamugy, mert ejszaka dolgozott ergo akkor egyedul hagyta a gyereket.. Senkit nem erdekelt, hogy egy keresetbol nem elnek meg, ha meg ejjeles nanny-t is fogad..

Itt messze dragabb gyereket vallalni, mint otthon.

LittleG (uk) 2017.07.28. 21:41:22

@P.Elliot: Volt a John & Kate plus 8 is, nagyon hasonlo sztori. Ikreik voltak es nem volt tul sok penzuk. Apuka valami IT-s volt. Akartak meg egyet, mesterseges megtermekenyitessel lettek 6-os ikrek. Elkezdtek oket filmezni, klassz musorok voltak, anyagilag helyrejottek. Nagy hazba koltoztek, evi 40 reszt forgattak, reszenkent 75e dollarert. Majd apuka lelepett, bulizott, nozott s mikor elfogyott a penze, elment pincerkedni.
Mikor a show cimebol kivettek a John es o mar nem kapott penzt, kitalalta, hogy fuj, ez nem tesz jot a gyerekek lelkivilaganak, hogy folyton filmezzek oket es nem engedte, hogy folytassak. Aztan hogy, hogy nem, megis. Biztos kapott egy kis penzt..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.28. 21:56:17

@gabors: "azt láttad már, hogy a Naszályból alig maradt valami? Jól széthordták... " igen sajnos lattam es mivel nem jarok haza mostanaban olyan gyakran mindig megdobbenek hogy ahova gyerekekkent jartunk kiransulni mar NINCS "

Szomoru...az eletem jo reszet a Duna mellett eltem le, es a Naszaly hozzatartozott a latvanyhoz...2014-ben ennyi latszott belole...
www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=597Duna.jpg

blackhairlady 2017.07.28. 22:23:47

Az eszem megall, hogy nehanyan milyen konnyelmuen veszik ezt a gyerek vigyazas temat. Aztan majd amikor megvan a baj, akkor lehet a fejet a falba verni, hogy ki is volt a hibas. Nem kell ahhoz hulye gyereknek lenni, hogy bajt csinaljon otthon, eleg csak egy kicsit erdeklodobbnek lenni az atlagnal. Vagy eppen elesik, felre nyel, barmilyen onhibajan kivuli baj erheti, es nincs korulotte segitseg. Persze az ilyenekrol nem fog beszamolni senki, nem hogy forumokon, blogokon, de meg a sajat kornyezeteben sem.
A regi idoket is kar felemlegetni, sehol sem volt annyi jarmu, hogy veszelyes lett volna atkelni a zebran. Engem maximum a lovaskocsi tudott volna elgazolni, vagy a legelni indulo marhak.
A buszon sem molesztaltak senkit mert meglincseltek volna. Most meg szepen kilopjak meg a szemet is gyereknek,az utcan megtamadjak, hatha van valamilyen erteke, a pedofilokrol ne is beszeljunk. Szoval gratulalok annak aki egy alsos gyereket csak ugy magara hagy akar otthon, akakr iskolaba menet-jovet.
Az, meg hogy valaki attol lesz eletkeptelen felnott korara, mert gyerekkoraban vigyaztak a testi epsegere, hat ...

bpetya75 2017.07.29. 00:26:14

@diggerdriver:

Nem néztem végig, hogy kaptál-e választ. Nem csak adókedvezményről, hanem járulék kedvezményről is szó van. Mivel 3 gyerek után már 99e kedvezmény jár, apa a 1,5%-os munkaerőpiaci járulék levonása után megkapja a 197e-t, anyu meg a kábé 70e-s GYED-et.

bpetya75 2017.07.29. 00:31:04

@Dikusz:

Hol vannak a szerbek? Mennek a bronzért ;-) A horvátok elleni kiki meccs végén ők szálltak ki a versenyből.

Állítólag egykutya, ugyanaz az iskola, de a horvátokat egy leheletnyivel verhetőbbnek érzem. Talán a sok szerbektől kapott verés miatt :-P

gabors 2017.07.29. 02:32:32

@Zsuzsi65: ".az eletem jo reszet a Duna mellett eltem le, es a Naszaly hozzatartozott a latvanyhoz...2014-ben ennyi latszott belole..." jo kep hol van szodligeten ? vagy lejjebb ?? sokkal lejjebb nem lehet mert meg latszik Vac eleg jol... a szodligeti KISZ taborba sokat jartam a 80-as evekben :-))))

Mi inkab Veroce and Maros kozott a masik parton taboroztunk sokat ... .volt ott indian tabor is kicsit feljebb sajnos a szigetcsucs mar akkor annyire felkapott volt hogy oda csak kora nyaron mentunk mielott barki mas :-)

gabors 2017.07.29. 02:43:42

@blackhairlady: "Az eszem megall, hogy nehanyan milyen konnyelmuen veszik ezt a gyerek vigyazas temat. " egy normalis 12 evesre nem kell mar vigyazni baszod az HATODIK osztalyos !! en abban a korban MINDEHOVA egyedul mentem korusra/edzesre/zeneiskolaba amit akarsz es ugy emlekszem egyik osztalytarsamra sem "vigyaztak" otthon ha eppen nem voltak a szulok otthon ez first world problem ...

blackhairlady 2017.07.29. 04:12:54

@gabors: Ugyanezt megtenned ott NY cityben Is? Vagy Londonban, Budapesten? Az hogy te harminc eve mit csinaltal nem relevans a mai vilagban. Tenyleg nyugodt szivvel otthon hagynad a10-12 evest egesz nap a lakasban amig dolgoztok a felesegeddel?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.07.29. 04:15:06

@gabors: Ez a kep a godi Homokszigetnel keszult, a mi kis "Aranypartunk":) nagyon nepszeru lett az utobbi 10-15 evben...

gabors 2017.07.29. 04:43:49

@blackhairlady: ahol en lakok ott minden tovabbi nelkul nem gond (nekem ugyan nincs csak kutyam az teljesen jol elvan 10-12 orat pedig csak 4 eves ) ...

De 10-12 eves gyerekek nap mint nap itt bicikliznek meg jonnek mennek a haz elott (New Yorkban is latok minden nap ilyen idos gyerekeket jonni menni (ez napkozben van )

Persze vannak helyek ahova felnottek sem mennek de ez mas kerdes !!

gabors 2017.07.29. 04:44:56

@Zsuzsi65: akkor jol saccoltam .... god/szodliget 2-3 km ..

Dikusz 2017.07.29. 08:26:08

@bpetya75: megegyezik a véleményünk, majd az összes utódállamban profi a vízilabdasport:)
Szerintem is meg kell harcolni a győzelemért, a horvátok tuti bizonyítani akarnak. Még jó, hogy nem fogadtam arra (pedig a nyakamat tettem volna rá), hogy a szerbek lesznek a döntőben az ellenfeleink.

Az mindenesetre tuti, hogy ott csápolok este 1/9-kot a TV előtt:)))

Dikusz 2017.07.29. 08:37:06

@gabors: meg kell, hogy mondjam, @blackhairlady: -nak, és a többieknek igaza van. Az, hogy neked, nekem évtizedekkel ezelőtt nem volt gond, ha egyedül mentünk haza. Ma már én is beleborzongok, ha arra gondolok, hogy egyedül jöttem-mentem 9-10 évesen a Margitszigetre. Te sem engednéd el egyedül a gyerekedet ma oda, vagy a Népligetbe. Teli van hajléktalannal. Vagy pl a nyócker egyes utcáiban felnőttnek se tanácsos még nappal sem egyedül járkálni. Biztos vagyok benne, hogy egy kicsi faluban, ahol a madár sem jár, se engedik kóborolni egyedül a gyerekeket. Az, hogy az utcában le-föl biciklizhetnek ahol szem előtt vannak az más. Gondolj csak bele: itt nálunk hiába van bicikliút, én bizony nem lennék nyugodt, ha a 10 éves gyerekem ott tekerne. Ugyanis a nagy forgalmú utak, autópálya van mellette.

Taxomükke (UK) 2017.07.29. 10:51:09

@Dikusz: A hajlektalanoktol feltsd a legkevesbe.

gabors 2017.07.29. 10:58:29

@Taxomükke (UK): @Dikusz: A hajlektalanoktol feltsd a legkevesb

amig nem mennek be egy templomba veletlenul semmi bajuk nem lesz :-)

Herr Géza 2017.07.29. 11:51:39

@gabors: Khm... A 8 éves fiunk akkor még gyér nyelvtudással az első nap kivételével egyedül ment suliba, miközben egy forgalmas főútvonalat kellett kereszteznie. Majd 10 évesen már ősztől tavaszig busszal, egyébként pedig biciklivel járt a szomszéd nagyobb faluba. Ekkor már saját kulcsa volt és ha nem voltunk otthon, a bekészített kaját már önállóan megmelegítette magának. És ez ugyanígy működött volna Pesten, Berlinben, Münchenben is.

gabors 2017.07.29. 15:46:47

@Herr Géza: akkor a sok itt kommentelo szerint te egy felelotlen alkalmatlan szulo vagy ... pedig ez szerintm jo a gyerekednek ... is ...

valamenyi veszely mindig van emlekszem mikor siettem iskolabol haza akkor atmentunk a vasuti sineken is a malom mellett, mert ugy rovidebb volt szulokkel is es egyedul is es nem csak en sokan masok is

mint irtam eszem megal azon hogy egy 11-12 eves gyerekre VIGYAZNI kell meg otthon is ... van olyan aki felgyujtja hazat de annak akkor sikerul ha anyu otthon van es eppen foz a konyhaban ....

Latcho Rom 2017.07.29. 16:20:10

@Herr Géza: a dankó utcában nem vagyok olyan biztos, de legyen neked Pest is ;)

Herr Géza 2017.07.29. 17:28:26

@swing gitan: A dzsumbuj közepén is laktunk már, no problems. Este biztos nem engedtem volna az utcára egyedül, pláne egy iPhone-nal a kezében, de nappal...

Herr Géza 2017.07.29. 17:32:14

@gabors: Azok vagyunk, ja. :) 11 évesen a kölök egyedül ment busszal Münchenből M.o.-ra. Az indulásnál rábíztuk egy szimpi nagymamára, az érkezésnél várta az öcsém. Kis tökös kora óta neveltük az önállóságra, soha nem volt belőle gond. :D

gabors 2017.07.29. 17:49:13

@Herr Géza: bar nekem nincs gyerekem de hasonloan gondolkodnek ...

en 14 eves koromban nemhogy egyedul hanem autostoppal mentem Vacrol Martely-ra utanna is tobbszor gimi alatt meg tobbszor mentem kulfoldre egyedul

megegyszer amelyik 12 evesre meg OTTHON is vigyazni kell azzal valami alapveto baj van ! 9 evesen reggel zartam az ajotot (szulok 7-re jartak dolgozni) es a 7 eves hugommal mentunk a buszmegalloba a 7:25 os buszhoz (kb 6-7 perc gyalog) es mentunk a suliba delutan nem is mindig egyutt jottunk haza megint csak a helyijaratos busszal ... es volt nap hogy mi ertunk haza elobb mint a szulok .. semmi gond nem volt ebbol most sem lenne

hiszteria van ... a papok elcsabitjak a fiukat cukros bacsik a lanyokat meg ciganyok kiraboljak a gyrekeket ... ja es villam csap a hatizsakba ... -)

blackhairlady 2017.07.29. 18:27:53

@Herr Géza: Es kit hibaztattal volna ha valami tortenik vele? Akar otthon, ahogy irtam, elcsuszik, beuti a fejet, felre nyeli a kajat, senki nincs korulotte, vagy eluti egy figyelmetlen autos? Tudod hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy rossz dolgok csak masokkal tortennek. A sajat testi epseget egy felnott ott kockazttahatja ahol csak akarja, de a gyerekeert felelos, es ehhez semmi koze az onallosagra neveleshez.

blackhairlady 2017.07.29. 18:30:23

@gabors: Lehet, hogy eletre valo felnott lettel csak ez miatt mert a szuleidnek nem volt ideje rad, de az is biztos, hogy sikerult igen csak arogans, nagykepu, mindent mindenkinel jobban tudo felnotte is valnod.

gabors 2017.07.29. 18:47:31

@blackhairlady: " mindent mindenkinel jobban tudo felnotte is valnod. " ezt mibol vontad le nem tudom

en nem tudok szinte semmit minden nap tanulok egy csomo uj dolgot

itt is csak sajat tapasztalatot mondtam el es mindenki ugy neveli gyereket/macskajat/kutyajat/anyosat ahogy neki tetszik DE errol azert lehessen mar nekem vagy barki masnak mas velemenye pl akar azi is hogy "BAROMSAG"

ettol meg lehet neked is "igazad" mert te igy/ugy eled meg es akar buszke is lehetsz hogy miktol is vedted meg a gyereket/macskat/kutyat/anyost ...

es az sem zavar egy cseppet sem hogy mit gondolsz rolam

gabors 2017.07.29. 18:50:18

@blackhairlady: "Es kit hibaztattal volna ha valami tortenik"

ja hogy errol van szo hogy valaki mas hibas ???

miert kellene barkit is hibaztatni foleg aki nem hibazott az eletben ezer es ezer veszely "leselkedik" mindenkire ebben benne van a ma szuletett baba a 10 eves a 20 eves mindenki ...

blackhairlady 2017.07.29. 18:59:36

@gabors: Termeszetesen az itteni tevekenysegedbol votam le a kovetkeztetest. Valoszinuleg neked mar fel sem tunik,mert ilyen az alaptermeszeted.
Tehat nem kellene magat hibaztatni a szulonek ha valami tortenik a gyerekkel amikor magara hagyja? Tenyleg komolyan gondolod? Persze, ezer es egy veszely leselkedik rank az egesz eletben. Akkor mar ne is probaljuk kivedeni azt amit lehet?

gabors 2017.07.29. 19:11:29

@blackhairlady: "Akkor mar ne is probaljuk kivedeni azt amit lehet? "

persze attol veded meg azt akit amitol jonak latod ...

csak megint sajat eletembol mondom hogy minumum 10x usztam at a dunat 14 eves korom elott ebbol volt 2 hogy 12 eves sem voltam ... a veszelytol nem megvedeni kell hanem MEGTANITANI mi a veszely es mi nem es hogyan kerulje el a gyereke es mit csinaljon ha mar nem lehet elkerulni ... de ez igaz az egesz eletre is (szerintem aki semmit nem igazan tud)

Dikusz 2017.07.29. 19:22:03

@Herr Géza: a dzsumbuj közepe az hol volt?

Herr Géza 2017.07.29. 19:34:26

@Dikusz: Na jó, széle..... IX. ker., Márton utca. De még a kerületi szanálások előtt. :D

Herr Géza 2017.07.29. 19:45:35

@blackhairlady: Hát, nekem egy mindentől féltő, óvó anya melletti gyerekkor jutott. Rossz emlék... Annak ellenére, hogy tudom, a maximális szeretet volt mögötte, de én ebbe majdnem belefulladtam.
A többihez meg csak annyit, hogy a balsors mindenhol, minden korban megtalálhat. Akkor is ha 0-24-ben (?) van valaki mellette. A túlzásba vitt féltés pedig pokollá teheti az életét, arról nem is beszélve, hogy amikor viszont már tényleg el kell engedni a kezét, akkor meg mekkora hátránnyal indul neki az életnek?
Nem bántok én senkit, akinek nem ez a véleménye, mi szerencsére ebben abszolút egyetértettünk a feleségemmel és nem bántuk meg egy pillanatra sem. :D

Dikusz 2017.07.29. 20:07:35

@Herr Géza: való igaz, asse kutya terület. Közeli ismerősöm a Kén utcában lakott, azért azt hiszem az a süreje. Sok, kevésbé szép történetet lehetne mesélni róla. Mai nap se biztos, hogy szívesen közlekednék még nappal sem a környéken...

zrx_xzr 2021.05.30. 12:50:49

"az allam fizeti" - aha. az adofizetok. errol le kellene szokni, legyen mindenutt privat biztositas.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása