oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. július 02. 06:30,  Három gyerekkel belevágni 77 komment

2017. július 02. 06:30 Határátkelő

Három gyerekkel belevágni

Aki nagyon jó emlékezőtehetséggel van megáldva (vagy egyszerűen csak ide kattint), az emlékezhet arra, hogy tavaly év elején megjelent itt egy poszt, melyben egy háromgyermekes család vázolta a „menni vagy maradni” dilemmáját. Ma megkapjuk a választ az akkori kérdésre, emellett kiderül, milyen egy szerelem első látásra, és a külföldön tanulni vágyóknak is segítünk.

eszak-irorszag_belfast_foto_pixabay_com_304cina62.jpg(Fotó: pixabay.com/304cina62

Tavaly év elején elég komoly dilemmába keveredett Balázs és családja, hiszen három gyermekkel gondolkodtak a külföldi munkavállaláson. Mi több, gyakorlatilag el is döntötték, hogy nekivágnak, amikor jött a CSOK, amivel megvalósíthatnák régi álmukat. A kérdés akkor az volt, menjenek vagy maradjanak, és mivel azóta elindították az Északírben élünk blogot, a válasz egyértelmű. Lássuk a részleteket!

„Az egész úgy kezdődött, hogy Balage (a férjem) megtudta, hogy lehetőség lenne cégen belül mozdulni külföldre. Nagyon megörült neki, mivel ő már évek óta vágyott a kinti életre.

Mondták neki, hogy próbáljuk ki, hogy egyáltalán tudnánk e itt élni, ezért kapott egy belfasti üzleti utat, tavaly februárban. Mivel a cég fizette az útját, plusz a szállodai szobát ezért úgy döntöttünk, megyek vele. 

 

Leszerveztük anyóst, hogy vigyázzon a gyerekekre, s eljöttünk Belfastba 2 hétre. A kutyánkat anyukámra bíztuk, azóta is vele van. Szóval eljöttünk ide, Radisson Blu nevű szállodában szálltunk meg az első héten, a második héten pedig egy magánszálláson voltunk (első AirBnB). 

Nagyon jól éreztük magunkat ez idő alatt, sok segítségünkre volt egy család, akikkel azelőtt egy facebookos csopiban ismerkedtünk meg. Ők nagyon kedvesek voltak, segítettek a fiúk iskolai beíratásában, megmutatták nagyjából hogy itt mi hogyan van, hol mit találunk, stb... februári itt töltött időm nagy részét velük töltöttem, mert B dolgozott egész nap. 

Úgy gondolom, jó kis baráti viszony alakult ki. A februári látogatásunk alatt nagyon jól éreztük magunkat, de ez inkább olyan volt (számomra legalábbis) mint egy nyaralás, vagy inkább telelés. Minden új volt, gyerekek nélkül voltunk sokat kettesben stb... 

Aztán végül úgy döntöttünk megpróbáljuk. Hazamentünk, s szólt B a főnökének hogy belevágnánk. S akkor közölték, hogy most nem lehet mozogni egy ideig befagyasztották ezt a lehetőséget. 

Kb. május környékén már úgy kezdtünk kicsit izgulni, hogy hogyan visszük ezt véghez ha azt szeretnénk hogy a fiúk szeptemberben már itt kezdhessék a sulit így Balázs sürgetni kezdte a főnökeit ezen a téren, míg nem jött a nagy sokk, hogy akkor július végével már kezdhet itt. 

Cirka másfél hónap alatt lerendeztük az otthoni ügyeket, felmondtuk az albérletünket, ahol 7 évig éltünk. A cuccaink nagy részét anyukámhoz szállíttattuk, volt, amit ott hagytunk a lakásban és volt amit elajándékoztunk vagy eladtunk. 

A gyerekeket elvittük a mamákhoz, míg kifestettünk, s ott maradtunk az üres lakásban ketten kb. egy hétre amíg kitakarítottuk, festettünk, stb. hogy tisztán adjuk vissza a főbérlőinknek akiknek ezúton is szeretnénk köszönetet mondani. 

Nagyon aranyosak voltak mindvégig a 7 év alatt. Azt az érzést nem tudom leírni amikor ott vagy az üres lakásban s minden fal egy-egy emlékről mesél. Szülinapok, gyermekáldás, sírás, boldogság, veszekedés, ölelés, játék, karácsonyok, betegségek, jóéjtpuszik... és még sorolhatnám. 

Mikor átadtuk a kulcsokat potyogtak a könnyeim. Még egyszer utoljára végigmentem a lakáson s lejátszódott előttem minden, ami hét év alatt ott történt velünk.

Volt búcsúbuli is, hát... jól sikerült, voltak barátok, és mindenkitől búcsút vehettünk. Ezután én elköltöztem a gyerekekkel anyukámhoz a maradék egy hónapra. Ekkor már Balázs kint volt, s azon dolgozott h szeptemberig albit találjon, plusz elrendezze az iskolát, hogy mi nyugodtan érkezhessünk meg. (...) 

Megérkeztem július 29-én Belfastba. Elmentem Sanci munkahelyére várva őt, hogy mikor végez végre. Ez alatt volt szerencsém megnézni az éjszakai élet egyik szeletét. 

Pécsi vagyok ismerem milyen furcsa lehet az éjszaka, de erre nem voltam készen. Lányok nagyon aljas részegen, fiúk totál nem foglalkozva, hogy lányok fekszenek a földön, ordibálások (azóta sem tudom kivel), és alapvetően magukról nem tudó egyedek. 

Másnap szombat volt, így hivatalos ügyeket intézni esély nem volt viszont tudtam bevásárolni menni. Aztán hétfőn indult az élet hisz kellett menni HRezni, meg ilyenek. Sikerült mindent gyorsan elintézni. (...) 

Albérlet keresés. Hát igen, ez nem olyan, mint otthon. Van két oldal, amit Észak-Írországban használnak. Propertypal és Propertynews. Ezekre feliratkoztam pontosabban beállítottam értesítéseket, ha új albi jelenik meg. Nyáron napi 5 új, de volt, hogy 10 is megjelent. 

Mivel 9-5-ig dolgoztam, ezért maradt az emailben jelentkezem időpontra amikor meg lehet nézni. Ez azért sem könnyű, mert nem mindig várnak rád. Szóval volt olyan amikor 4 külön érdeklődővel együtt néztem meg a kiszemelt ingatlant. Ugyanis itt versenyeztetnek. A főbérlő/ingatlanos dönt ki nekik a legjobb befutó. Hiába tudsz kifizetni 2 havi kauciót, nem számít. 

Összesen írtam kb. 54 hirdetésre és megnéztem több mint 10 ingatlant is. Végül egy ígéretes házat ajánlottak, ami 4 szobás és közel lesz a sulihoz. Így nem várva tovább, le is foglalóztam. Egyszer láttam beköltözés előtt. 

Megnyugodtam, hogy most már minden király lesz. Itt Belfastban egy ilyen házikó környéktől függően illetve állapottól 750 fonttól lehet akár 1100 is.” 

A teljes posztokat itt és itt olvashatjátok el.

Szerelem első látásra 

Beleszeretni nem csak emberbe, országba és városba is lehet első pillantásra. Sokan vannak így Londonnal vagy New Yorkkal, de jó eséllyel találnánk olyat is, aki valamelyik olasz kisvárosra esküszik. Az Eszterstravels blog szerzője Izraellel és Tel-Avivval járt így.

izrael_tel_aviv_kavezo_foto_flickr_com_edward_kaprov.jpg(Fotó: flickr.com/Edward Kaprov) 

„Nagyjából minden hozzám közelállónak ez volt a vesszőparipája, hogy jajjúristen mi lesz ott velem, Izrael tök nem biztonságos, stb. Na most nekem erről az a véleményem, és ezt az izraeli barátaim is osztják, hogy manapság Nyugat-Európa gyakorlatilag veszélyesebb, mint például Tel-Aviv. 

Amikor kint voltunk, akkor is volt Münchenben egy késelés-lövöldözés, és elutazásunk előtt pár nappal pedig Londonban is megint támadások voltak. Paradox volt, amikor barátok rámírtak, hogy „fura ilyet mondani, de mennyire örülök, hogy épp Izraelben és nem Münchenben vagy”... 

Aki ismer, az tudja, hogy én extrém óvatos, talán néha egy picit paranoiás is vagyok, mindig mindenhol gyártok menekülési tervet a fejemben, és mindig figyelek és észnél vagyok. 

De őszintén mondom, egy percig meg se fordult a gondolataimban, hogy nekünk bármi bajunk lesz Izraelben. Konkrétan jobban féltem a couchsurfingtől, mint egy esetleges rakétától vagy robbantástól... 

Tal barátnőm magyarázta úgy egyszer, hogy Tel-Aviv gyakorlatilag egy „buborék”, még ha az ország bármelyik pontján történik is valami, berepül a légtérbe egy rakéta, ilyesmi, azt azonnal leszedik, mielőtt elérne oda. 

Illetve ahogy a CS vendéglátóink magyarázták, ha valami véletlenül valaha el is érne Tel-Avivba, akkor az viszont azt jelenti, hogy már nagyon eszkalálódott a helyzet az országban, és addigra már mindenki a repülőn ül és hagyja el Izraelt. 

Nem tudom, mennyire vannak a kedves Olvasóim tisztában a „Vaskupolával” (iron dome), a világ leghatékonyabb rakétaelhárító rendszerével, amit amerikai anyagi támogatással fejlesztett ki az izraeli hadsereg, de megpróbálom elmagyarázni röviden, hogy miről is van szó. 

Mivel korábban az volt az általános Izraelben, hogy - az elég gyakori - légiriadó esetén az emberek csak a kijelölt óvóhelyekre menekülhettek (amikkel elvileg minden lakóépület és ipari létesítmény fel van szerelve), próbáltak keresni egy megoldást, hogy visszaállítsák a nyugodt hétköznapokat. 

Szerették volna, ha mindenki nyugodtan tudna jönni-menni, dolgozni, strandolni, bevásárolni, templomba járni, élni; szerették volna, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat a hazájukban, hogy ne érzékeljék azt nap mint nap, hogy Izrael a mai napig hadban áll más országokkal. 

Pontosan erre szolgál a Vaskupola: ez a rendszer gyakorlatilag még röptükben szétlövi az ellenséges rakétákat. Ha bármi berepül Izrael légterébe, a radar azonnal beméri, kiszámítja a sebességét, a röppályáját és a becsapódási helyét. 

Van egy kezelő személyzet, akik nyilván éjjel-nappal készenlétben vannak, és ők döntik el a szoftver által kiszámított adatok alapján, hogy „lenyomják-e a gombot”, azaz elindítják-e a Tamir rakétát, ami aztán rárepül az ellenséges rakétára, és szétrobbantja magát. 

A Tamir rakéták nagyon drágák, darabonként kb. 45 ezer dollárba kerülnek, szóval ha a Vaskupola szerint nem lakott területre fog csapódni a rakéta, akkor nem lövik ki a Tamirt rá. 

Eddig kb. 10 Vaskupola működik az országban, ezek egyenként akár kb. 150 négyzetkilométernyi területet is ellenőrzés alatt tudnak tartani, tehát egy ilyen rendszer egy nagyobb várost is meg tud védeni a rakétatámadásoktól. 

Ami még nagyon érdekes volt a számunkra, hogy elvileg minden lakásban van egy vasbeton falú szoba, ami szintén a rakéták ellen való védekezés miatt lett általános felszereltség. Az összes helyen, ahol mi a héten megfordultunk, is volt ilyen. 

Azt hamar megszoktuk, hogy mindenhol felfegyverzett katonák mászkálnak, és igazából annak tudatában, hogy mindenkinek kötelező katonai szolgálatot kell teljesíteni 18 éves kora után (fiúknak három, lányoknak két év), igazából nem is meglepő ez. 

Emellett az egész ország gyakorlatilag egy nagy reptéri biztonsági ellenőrzés, minden vonat- és buszállomásnál kifele és befele is átvilágítanak mindenkit a táskájával együtt, és ugyanez mondható el a bevásárlóközpontokról is.” 

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!

Tanácsok külföldre készülő diákoknak 

Pár hete írt a Frankfurti mesék blog interjúsorozata keretében olaszországi és németországi egyetemi élményeiről Kati, aki jelenleg Darmstadtban tanul és fejezi be lassan a kétéves mesterképzését. Abba az interjúba (amit én is szemléztem) sok minden nem fért bele, ezek egy részét most sikerült pótolni, úgyhogy úgy teljes a kép, ha ebből is megmutatok nektek pár érdekes részletet.

kavezo_diakok_foto_pexels_com.jpg(Fotó: pexels.com)

„Aki már gimnázium alatt gondolkozik rajta, hogy külföldön tanuljon, annak érdemes a következőket megfontolnia: elsőként, milyen nyelven szeretne tanulni? 

Ez azért fontos, mert értelemszerűen ennek a nyelvnek az elsajátítására érdemes ráfeküdni. A legtöbb külföldi programban felvételi követelmény a nemzetközileg elfogadott nyelvvizsga a tanítási nyelvből, vagy közép- vagy felsőfokon, ez az egyetemtől függ. 

Például aki Olaszországban szeretne tanulni, annak már a gimnázium alatt el kell kezdeni komolyan foglalkozni a nyelvvel, hiszen odakint ez lesz az egyetlen kapcsolódási pontod a világgal. 

Jó ötlet a kultúrával is ismerkedni, TV-műsorokat nézni, rádiót hallgatni vagy külföldi online magazinokat olvasni. Az internet segítségével ezekre mind van lehetőség. 

Ugyanilyen fontos az adott ország oktatási hagyományainak ismerete. A legfontosabb kérdés számomra például az volt, hogy elfogadják-e a magyar érettségimet, vagy különbözeti vizsgákat kell tennem, illetve, hogy ingyenes-e az oktatás, vagy van-e ösztöndíj-rendszer. 

Angliától az utóbbi tántorított el, bár lehet, hogy ha jobban körülnéztem volna, találtam volna valamilyen megoldást. Az érettségi-jellegű problémákra „megoldás”, ha csak mesterképzésre mész ki, mert ott elsősorban a Bsc-s diploma milyensége számít. 

Nekem könnyű dolgom volt abból a szempontból, hogy az ELTE része a programnak, amiben vagyok, ezért utolsó évben kaptunk egy kör-emailt, amiben az egyik tanárunk írt erről a programról. A jelentkezésben is segítettek, bár én ezt nem vettem igénybe, mert tulajdonképpen az utolsó pillanatban döntöttem úgy, hogy jelentkezem. (…) 

Már Olaszországban is feltűnt, de elsősorban Németországban vált számomra nyilvánvalóvá, hogy mennyire függetlenek itt az egyetemek a mindenkori kormánytól. 

Értsd, az egyetem autonóm intézmény, ami maga dönti el, hogy milyen képzéseket tart, milyen diáklétszámmal, kiket alkalmaz, mire költi a pénzét (amit mégis az államtól, illetve Németországban, ha jól tudom, a tartománytól kap). 

Tehát itt teljesen elképzelhetetlen, hogy egy nap, ha a kormány úgy dönt, hogy mostantól nem kell annyi közgazdász, akkor nem lesz annyi közgazdász. Németországban ez már csak azért se történhetne meg, mert az oktatás tartományi ügy, ebbe a szövetségi kormánynak nincs különösebb beleszólása. 

Ami még Németország specifikus, hogy itt élesebben elkülönülnek egymástól az egyetemek és a főiskolák. Az egyetemek, még a műszaki egyetemek is, mint ahol most tanulok, elsősorban a kutatásra, a tudományos munkára fókuszálnak, amíg a főiskolák inkább szakmákat képeznek. (...) 

Végül ami nagyon nagy különbség, az az egyetem énképe, imidzse. Itt Németországban nagyon számít, hogy jónak, modernnek, barátságosnak tűnjön az egyetem, mert nagy a harc a tehetséges diákokért. 

A „barátságos” alatt elsősorban azt értem, hogy az egyetem egy „safe space“ (biztonságos terület – a szerk.), itt a lehető legkevésbé elfogadott bárkit megkülönböztetni a nemi identitása, származása, bőrszíne, vallása, akcentusa, fejkendője, stb. miatt." 

Érdemes elolvasni az eredeti bejegyzést, itt találjátok.

HÍRMONDÓ 

Magyar áldozata van egy spanyolországi lövöldözésnek

Egy magyar férfi életét vesztette, egy magyar nő pedig súlyosan megsebesült abban a lövöldözésben, amely csütörtökön tört ki a Barcelona közelében található Vilanova i la Geltrú spanyol tengerparti település egyik bárjában.

Borzalmas dolgok történnek magyar gyerekekkel Bécsben

Az osztrák Die Presse riportja szerint a fővárosban virágzik a gyermekprostitúció, sajnos főleg magyar gyerekekkel, akik öt euróért árulják a testüket.

Egy csomó magyart visszafordítanak Amerikából

A New York-i főkonzul elmondta, hogy az elmúlt egy hétben számos magyar állampolgárt fordítottak vissza az Egyesült Államok határáról.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Izrael Németország Nagy-Britannia Észak-Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5212633073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.07.02. 06:45:16

Jó a Belfasti poszt,hajrá!

DieNanny CH 2017.07.02. 06:47:58

Az elsőnél nem értem:
Balage a férj, majd utána elmegy a feleség Sanci munkahelyére, majd utána a feleségnek is van munkája 9-5-ig? Most hogy, és ki, és mivan???

(Amúgy nagyon tetszett a leírás.)

DieNanny CH 2017.07.02. 07:03:11

A másik kettő blog is nagyon jó.

Hari Seldon 2 2017.07.02. 08:31:58

Az első poszthoz:

Érdekes időpontban mentek ki, reméljük a brexit után maradhatnak.
Jó történet, de a csopi, meg az albi nagyon betett nekem. Ez nyelvi igénytelenség, főleg írásban.

Második poszthoz:

„Emellett az egész ország gyakorlatilag egy nagy reptéri biztonsági ellenőrzés, minden vonat- és buszállomásnál kifele és befele is átvilágítanak mindenkit a táskájával együtt, és ugyanez mondható el a bevásárlóközpontokról is.”

Ja, úgy könnyű biztonságosnak lenni, hogy az ember gyakorlatilag a házból nem mehet ki biztonsági ellenőrzés nélkül.

Sexual Harassment Panda 2017.07.02. 08:48:42

@Hari Seldon 2: van olyasmi amibe te nem tudsz rögtön belekötni?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.02. 09:32:42

@DieNanny CH: Balage a férj, Sanci lesz a "csopi"-ban megismert család női tagja, aki segített, esetleg munkakeresésben is, s nyilván a feleségnek is került munka, csak elfelejtette megemlíteni... jól gondolom?

Csodabogár 2017.07.02. 10:59:21

Az albi meg csopi már nem is meglepő, ha valaki "északírben" lakik. Kár, mert különben érdekes és jó poszt. Kellene foglalkozni egy kicsit a magyar nyelvvel.

Imre apó 2017.07.02. 11:22:30

Nekem mind1 a "csopi és társai féle írásmód, ha nem sokszor fordul elő. Mindig a plázacicák jutnak az eszembe :))))

Amúgy igen érdekes és jó írás, így vasárnap délelőtt.

Arthamyr 2017.07.02. 11:28:07

@Hari Seldon 2: "„Emellett az egész ország gyakorlatilag egy nagy reptéri biztonsági ellenőrzés, minden vonat- és buszállomásnál kifele és befele is átvilágítanak mindenkit a táskájával együtt, és ugyanez mondható el a bevásárlóközpontokról is.”

Ja, úgy könnyű biztonságosnak lenni, hogy az ember gyakorlatilag a házból nem mehet ki biztonsági ellenőrzés nélkül. "

Azért ez kis túlzás. Én a reptér után egy vizsgálaton sem mentem keresztül. Mondjuk nem voltam "bevásárlóközpontban", csak kisebb boltokban.

Arthamyr 2017.07.02. 11:30:01

@Csodabogár: A csopin én is felhúztam a szemöldököm. Az albit már valamelyest megszoktam. Nem értem, minek 2 karaktert rövidíteni, ha valaki ír egy több ezer karakteres blogot...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.02. 11:38:35

@Arthamyr: van egy mondat, ami ilyenkor óhatatlanul is eszembe jut: "aztán majd telcsizünk, dumcsizunk, és megyünk az usziba fürcsizni". Már nem tudom, hol hallottam, sőt valaki még a gencsit (generátort) is beleszőtte, de ez most beugrott.

Arthamyr 2017.07.02. 11:41:15

@kisrumpf: Szép munka! Szóban meg aztán tényleg gáz. De lehet, hogy csak megváltozott az elterjedt szleng, amióta kint vagyok? :)

Shanarey 2017.07.02. 11:52:10

@Arthamyr:

A válasz röviden, nem.
Hosszabban is tudnék válaszolni, de nem érdemes mert, bizonyos emberek nyelvi igénytelenségével kapcsolatban túl sok jelzőt használnék benne.
:-)

tanato 2017.07.02. 11:59:40

@Hari Seldon 2: Figyelj Hari,március végén voltunk új választott hazádban, Nizzában meg Cannesban,Monte Carlóban.Gyakorlatilag minden nagyobb boltban bevásárlóközpontban/de néha még kisebb amagyar ABC szerű boltban is átvilágítás,kézi és reptéri kapu jelleggel volt, néhány helyen még a csomagot is letétbe kellett helyezni a portán.Sőt Monte Carlóban amikor rámjött a szapora,bekéredzkettem egy elegáns étterem retyijére a Kaszinó mellett,a biztonsági ember előzetes kézi detektorzás után lejött utánam a pincébe ahol volt a toilet és addig ott volt amíg el nem hagytam a helyiséget.
A frekventált pontokon a városban Nizzában meg Cannesban is,mindenhol 4 fős katonai járőrök cirkáltak.
Szerintem ez ad egy biztonság érzetet /már aki persze annak,aki nem készül valami disznóságra,legyen az lopás rablás vagy terror/
Bár Pesten,Miskolcon vagy Pécsen is volna ilyen arányú katonai jelenlét főleg éjjel.A napokban történt hogy két nagy valszeg drogos állat nőket inzultált a belvárosban és a segítségükre siető két fiatalt meg szilánkosra törte.
Annak idején a komm. rendszerben a határövezetben a lakosság direkt örült a fegyveres határőröknek,akik éjjel is állandóan cirkáltak,mert nem volt betörés,lopás,nyitott ajtók mellett aludtak a falusiak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.07.02. 12:01:12

A gügyögő beszéddel kapcsolatban igazatok van.
Én viszont óriási elismerésemet és tiszteletemet fejezném ki az albérlet rendbetételéért. Igen, ennek így kéne működnie.
Nagy nagy gratuláció az ilyen hozzáállásért.

Főgebra 2017.07.02. 12:30:03

@kisrumpf:
" "aztán majd telcsizünk, dumcsizunk, és megyünk az usziba fürcsizni".

Kimaradt a talizunk!
"telcsizünk, dumcsizunk, aztán talizunk és megyünk az usziba fürcsizni"

Golf2 2017.07.02. 12:44:57

Itt Pesten most az " amúgy" a menő duma főleg fiataloknál.Ezzel kezdik a mondatot. Néha megkérdezném hogy és emígy? Nem is értenék.

DieNanny CH 2017.07.02. 16:26:42

@Golf2:

Én most belegondoltam, és én is gyakran így kezdek mondatot, a 'különben' helyett.
De már elég régóta és még Pesten sem vagyok. Meg már a fiatalság felső határát súrolom.
:-)

Hari Seldon 2 2017.07.02. 16:27:30

@Sexual Harassment Panda:
Látod az utánam következett hozzászólásokat?
Nem csak engem zavart. (szerintem jogosan) Szóval ennyire vagyok kötözködős
- Na "köszike"...
(akkor ezek szerint neked így jó, nem?)

Imre apó 2017.07.02. 16:49:35

A szavak megváltoztatása bizonyos jellem magyarázata, ami jelen psztolónál nem nagy vétek, mert nem minden második szava változtatott szó.

ha így lett volna... "aztán majd telcsizünk, dumcsizunk, és megyünk az usziba fürcsizni" akkor nem olvasom el. (Főgebra)

Csodabogár 2017.07.02. 18:15:14

@tanato: Nem tudom. Engem a frászt tört, mikor 7-8 éve Párizsban voltunk és az egész város tele volt állig felfegyverzett katonákkal és rendőrökkel.Érdeklődtünk a hotelportán, hogy most mi van? De ez ott állítólag már akkor természetes volt. Nem szeretném, ha Pesten is ilyen totál felfegyverzett katonák álldogálnának minden utcasarkon.
Mostanában csak Németországban jártam többször ott szerencsére ilyet nem tapasztaltam.

Csodabogár 2017.07.02. 18:16:51

@DieNanny CH: Az amugy nekem is szokásom. Fiatalokkal nemigen találkozom, feltehetően magamtól csinálom.:-(

Csodabogár 2017.07.02. 18:18:53

@Hari Seldon 2: De az "Északírben" lakás úgy tűnik, csak az én szememet szúrta.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.02. 18:26:18

@Főgebra: jaj, tényleg.... így már kerek :-D

Benikuty 2017.07.02. 18:30:50

@Hari Seldon 2: áááá....én már depi vagyok, és ha fokozzátok, öngyi leszek!

geeeteee 2017.07.02. 18:31:02

Nekem sem jönnek be magyarul még ezek a rövidülések, talán a mindig "i"-s végződés miatt. De máshol is létezik, nálunk talán még durvábban, bár itt vegyesek a végződések, -a, -o, -i.
-macca, cuppa, accadacca,
-arvo, ambo, argo, Gero, servo,
-tradie, truckie, towie, hubby, brekkie etc...
Például a magyar telcsinek helyett nekem a teló szimpatikusabb, nem annyira gügyögős. Biztos a kismamák találták ki ott, itt meg a szabadban dolgozók azért, hogy a légynek kevesebb ideje legyen berepülni az emberek szájába.

geeeteee 2017.07.02. 18:31:09

@diggerdriver: Voltam fő- és albérlő is. Egyetértek. Engem mindig felháborít az a hozzáállás, hogy minek, ha nem az enyém. Legkevesebb a Real Estate referencia a tiéd, ami bizony fontos.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.02. 18:33:30

@Csodabogár: nem csak neked, hidd el.

Pisában a ferde toronynál a téren voltak fegyveres, golyóálló mellénybe pakolt katonák, ott mászkáltak a turisták között.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.02. 18:39:55

@geeeteee: egyetértek. Kétszer takarítottunk-takaríttattunk költözéskor, de az elsőnél nagyon megjártuk. Miután minden ki lett takarítva és tisztítva, szőnyeg, függöny, amit csak el tudsz képzelni, két nappal később visszamentünk nosztalgiázni a házhoz, s minden - MINDEN - egy konténerben ott volt a ház előtt. Teljes rewamp, aztán eladták. Hüpp.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.02. 18:47:41

@Sexual Harassment Panda: most erre mit mondjak? Pár hülye igyekszik azon, hogy ne lehessen békességben élni. De ettől még utazunk.

gabors 2017.07.02. 18:49:04

" amúgy" semmi gond nincs mindenki megy haza holnap ...

szalka240 2017.07.02. 19:20:05

@kisrumpf: Én ilyen mondatot Varga Ferenc Józseftől hallottam még a mikroszkópos időkből. Korábban fönt volt a Youtube-on, de már nem találom. Ha jól rémlik, egy plázacicát játszott, akit megkértek valami műsor kevéért, hogy fordítsa le a mondatokat meg versrészleteket trendi magyar nyelvre. Későbbi műsoraiban is fel-feltűnik ez a szerep, de ott már csak rövidebben.

tanato 2017.07.02. 19:22:48

@Csodabogár: @kisrumpf: Nézőpont kérdése,van egy kis félelemkeltő érzés is gépfegyveres katonák láttán az utcákon,de másrészt meg biztonságérzetet is ad.Diktatúrákban az első pont az érvényes.Kétségtelen pl.2001 ben egyszer Olaszországban a SUzuki Wagn R-ünket az országúton olasz fegyveres katonák megállították és ránk szegezett géppisztollyal vizsgáltak át minket és a kocsit,az ijesztő volt.Akkor még nem voltunk EU-sak és illegális magyar bevándorlókat,munkavállalókat kerestek,sok H rendszámos kocsit átnénéztek abban az időben

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.02. 19:39:25

@tanato: első belfasti látogatásom idején láttam ilyet, csak ott kicsit féltem. De ez nagyon régen volt, most már azért nem járőröznek az utcán. Itt nem féltem, inkább meglepett a látványuk.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.02. 19:43:05

@szalka240: sajnos nem tudom, ki az illető, de majd megguglizom. Egyébként élőben még nem hallottam ilyen beszédet, de férjem, aki feliratkozott írországi magyar fb csoportokra, azt mondja, van, aki így ír...

szalka240 2017.07.02. 20:41:24

@kisrumpf: www.youtube.com/watch?v=6xpYGpbYlc8
Ezt tudom ajánlani tőle, bár az pont nincs benne, amiről szó volt.

geeeteee 2017.07.02. 21:52:43

@kisrumpf: Nagyon sajnálom, átéltem hasonlót, de mégsem tenném máshogy. Sok éve a holland szomszéd könyörgött át engem bérelni a házát, a helyünkre meg junkiek kerültek, aztán eladta. Egy egész évig láttam az előző helyünket. A frontyardon hónaljig ért a gaz, ahol alattunk zöldellt a pázsit.

geeeteee 2017.07.02. 21:52:46

@Sexual Harassment Panda: Nem röhögni, még csak ezután jön be igazán. A falak hoznak, hoztak vészkort.

geeeteee 2017.07.02. 21:52:50

@Sexual Harassment Panda: Ugyanazért mint a terroristák, feledtetni a valamikor volt osztályharcot. Közben globális lett lassan a színpad, a szereposztás pedig meghökkentően kócos. Láttad a Hair-t? Vagy Zappa. Zavaros dolgok ezek.

geeeteee 2017.07.02. 21:52:53

@tanato: Kellemesebb a biztonság katonák nélkül, egyáltalán a jelenlétük aggasztó.Bármilyen szempontból.

geeeteee 2017.07.02. 21:53:10

@kisrumpf: Fenszi, trendi, szexi, ez már régóta elvárás.

tanato 2017.07.02. 22:00:44

@geeeteee: Ez igaz,de bizonyos esetekben ha nem ellenséges katonákról van szó szeretik őket.PL. most dél Fr..
De az igaz normál esetekben a laktanyákban a helyük.

Shaktee 2017.07.02. 22:04:51

@geeeteee: zappa plays zappát láttad élőben?

Csodabogár 2017.07.02. 22:06:01

@szalka240: Ebben a műfajban azt hiszem a legősibb, Benedek Tivadar. Tőle hallottam még a 60-as évek elején a "kövi kovi ubi" kifejezést, természetesen viccből.

Csodabogár 2017.07.02. 22:10:53

@tanato: A közelmultban kérdezgettek németeket az utcán, hogy mi ad nagyobb biztonságot egy rendezvényen. Beton blokkok, hogy ne lehessen behajtani, vagy az állig felfegyverzett katonák. Egyértelmüen a beton blokk volt a nyerő.
Anno Párizsban már a metroba se akartam lemenni, mert ott is ilyen fegyveresek álltak, meg az utca sarkokon is. Nincs kellemes emlékem arról az útról. Nekem egy ilyen katona csak félelem keltő nem ad semmi biztonság érzetet, inkább eszembe juttatja, hogy lehet valami baj, amire különben biztos nem gondolnék.

Csodabogár 2017.07.02. 22:12:16

@kisrumpf: Magyar nyugdíjas fórumon olvastam már többször, hogy pl.: itt vannak az uncsik és mindjárt vacsizunk.:-(((

tanato 2017.07.02. 22:13:21

@Csodabogár: Párizsban /is/ tényleg sokan vannak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.02. 23:44:56

@geeeteee: azt azért sejtettük, hogy miért raknak ki bennünket, de hogy mindent kivágnak belőle, az meglepett. Teljesen jó (és akkor ugye, rendesen kipucolt szőnyeget stb) dolgokat, amik mehettek volna egy charity shop-ba, mindent kidobtak. Mondják azt, hogy azzal ne vacakoljunk, kár a kiadásért, mert úgyis kuka, de ehhez nem vették az energiát. Ugyanakkor valami "designer" lámpát ki kellett fizetnünk, mert eldőlt és letört belőle egy darab. Hol láttuk viszont, szerinted? A konténerben... na mindegy, elmúlt, rég volt, de fáj(t) a "dolgainkat" kidobva látni.

Aztán a következő landlord már igen kedves ember volt, hozott bort ünnepekkor, ilyenek, jött kertet ápolni, sokat beszélgettünk, stb. Két véglet :-)

puhacica 2017.07.03. 00:24:16

koszcsi puszcsi szercsi lavcsi... :D

geeeteee 2017.07.03. 07:18:21

@cat power: Azt se tudtam, hogy vannak, thx.

Payrollerwitch 2017.07.03. 10:47:32

Több mint tíz éve már, hogy megkérdezte tőlem a Nyugatiban a gyorsbüfében a kiszolgáló:
Becsomizzam folcsiba a hambidat, vagy itt fogycsizod?
Esküszöm nem értettem mit kérdezett. :D

Shaktee 2017.07.03. 18:19:57

@geeeteee: az is van, a fia csinálja, szuperül, s a Mother's is koncertezik, eredeti tagokkal

geeeteee 2017.07.03. 20:26:16

@cat power: Tud a gyerek, belehallgattam én is, kár, hogy csak a fatert játssza. Vagy van neki saját is? És nem enni a sárga hóból!

Menni vagy maradni 2017.07.03. 21:51:11

@Golf2: Köszi szépen, lesz még folytatva a blog. Képek is fognak felkerülni amint időnk engedi.

Menni vagy maradni 2017.07.03. 21:53:21

@DieNanny CH:
Az elsőnél nem értem:
Balage a férj,
Így van én vagyok az a férj :)

majd utána elmegy a feleség Sanci munkahelyére,
Nem ez is én voltam aki elment a munkahelyére, mert ott találkoztunk.

majd utána a feleségnek is van munkája 9-5-ig?
Neki még nincsen munkája sajnos.

Most hogy, és ki, és mivan???
Remélem így tisztább :)

(Amúgy nagyon tetszett a leírás.)
Köszönjük lesz még folytatás

Menni vagy maradni 2017.07.03. 21:55:36

@Hari Seldon 2:

Az első poszthoz:

Érdekes időpontban mentek ki, reméljük a brexit után maradhatnak.
Ezzel mi is így vagyunk. De mivel senki nem tud semmit ezért még nem csomagolunk.

Jó történet, de a csopi, meg az albi nagyon betett nekem. Ez nyelvi igénytelenség, főleg írásban.
Nem akartam igénytelen lenni, de a saját blogomon a saját nyelvstílusom lesz látható. De puszcsi, lávcsí, köszcsi, szupcsi ígérem nem lesz :)

Menni vagy maradni 2017.07.03. 21:57:29

@kisrumpf:
Balage a férj,
Így van :)
Sanci lesz a "csopi"-ban megismert család női tagja, aki segített,
Nem, ő Sándor :) De sokat segített :)

esetleg munkakeresésben is,
Erre nem volt nálam szükség, mert fix munkára jöttem ki.

s nyilván a feleségnek is került munka, csak elfelejtette megemlíteni... jól gondolom?
Sajnos még nem. De dolgozunk rajta, hogy ez megváltozzon.

Menni vagy maradni 2017.07.03. 21:59:59

@Csodabogár:
Nem értem mi a gond azzal, hogy Észak-Írben élek, sok barátom kérdezi, hogy és milyen Írország. Ilyenkor szoktam nekik mondani, hogy ez nem Ír hanem Észak-Ír, lehet innen jött a blog neve is tudat alatt.

A magyar nyelvet pedig köszönöm ápoljuk a családban tekintve, hogy nagyon szeretem és a gyerekekkel is magyarul beszélgetek még akkor is, ha angol barátaik vannak itt.

Menni vagy maradni 2017.07.03. 22:02:24

Kedves Admin, én vagyok az egyik szerző (férj) a másik pedig majd vizcsepp lesz (feleségem).

Menni vagy maradni 2017.07.03. 22:05:09

@diggerdriver: Ez tőled mint híres határátkelős blogger :) különösen jól esett. Hozzáteszem az itteni első albérletünket is tisztára nyalva adtuk át mégis küzdenünk kellett a depositunkért (de erről majd lesz a blogon is egy külön bejegyzés).

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.03. 22:07:42

@Menni vagy maradni: ok, akkor már teljesen össze vagyok zavarodva, hogy ki kicsoda, ki kapott melót s ki segített, ki írta a posztot. Én a feleségre gondoltam, s talán innen a félreértés.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.07.03. 22:15:18

Íme, az első mondta, ami alaposan összekavart mindenkit:

Az egész úgy kezdődött, hogy Balage (a férjem) megtudta, hogy lehetőség lenne cégen belül mozdulni külföldre. Nagyon megörült neki, mivel ő már évek óta vágyott a kinti életre.

Menni vagy maradni 2017.07.03. 22:20:10

@kisrumpf:
Akkor tisztázom. Az írás egyik fele az enyém a másik fele pedig feleségemé. Az eleje az övé a ... utáni rész pedig az enyém.
Remélem így már érthetőbb :)

Hari Seldon 2 2017.07.03. 22:39:10

@Menni vagy maradni
Ok, értem. A poszt ettől eltekintve érdekes.

Menni vagy maradni 2017.07.03. 22:56:09

@Hari Seldon 2:
Milyen szempontból? Van esetleg ami érdekelne?

DieNanny CH 2017.07.06. 08:17:31

@Menni vagy maradni:

Ó, na, hát ez zavart meg, de nagyon! Máskor azért valahogy jelezzétek, oké?
Még egyszer köszönöm a posztot!

zora001 2017.07.06. 09:20:58

@Menni vagy maradni:

Bocsi, de továbbra sem értem:

"majd utána elmegy a feleség Sanci munkahelyére,
Nem ez is én voltam aki elment a munkahelyére, mert ott találkoztunk."

Balage ÉS Sanci is a férjet - vagyis téged - jelent?

(Ne haragudj, távol áll tőlem az akadékoskodás, remélem nem veszed annak! De tényleg!)
:-)

Menni vagy maradni 2017.07.06. 21:54:29

@zora001: Nem a feleségem hanem én mentem/Belfastba érkezésem után Sanci munkahelyére. Én vagyok Balage, Sanci pedig a kedves barátunk.

Ígérjük a blogon egyértelműbben fogunk írni :)

Menni vagy maradni 2017.07.06. 21:55:13

@DieNanny CH: Mindenképpen :)
Illetve a blogon külön írunk. Én vagyok az egyik a másik meg feleségem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása