oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 24. 06:30,  Mit eszik egy londoni magyar? 411 komment

2017. június 24. 06:30 Határátkelő

Mit eszik egy londoni magyar?

Sok mindenen lehet eszméletlen nagyokat vitatkozni, de az ételek, a gasztronómia ezen belül is kiemelt helyet foglal. Ki mit eszik, miért azt eszi, miért nem máshogyan eszi, és egyáltalán, a káposztás cvekedli borssal vagy cukorral jobb? A címben tehát a hangsúly ezúttal az „egy” szón, van ez az egy pedig Digger, akit a hét eleji, a Ramadánról szóló poszt ihletett meg. Vitatkozni tehát lehet, és kell is, de azért a hangnemre ügyeljünk. :)

És természetesen várom a hasonló írásokat, ti mit esztek, hogyan készítitek el, miként hatott rátok annak az országnak a gasztronómiája, ahol éltek? A cím a szokásos hataratkeloKUKAChotmail.com.

cim_93.jpg

„Ez egy gasztroposzt. Eredeti (mármint Digger által adott – HÁ) címe mégis az, hogy CSAK. Miért? A gasztronómia szekértáborok sokaságából áll. Ebből következik, hogy a leggyakrabban használt szó a CSAK. 

A gasztrosznobok számtalanszor kifejtik hogy CSAK a farmermarketből, CSAK az organikus, CSAK a háztáji, CSAK Beethoven kilencedik szimfóniájának taktusaira kitojt tojást, CSAK Monopolyt játszó disznók oldalasából hasított szeletet, CSAK Arnold Master kondigépeken kigyúrt marhák bélszínjét hajlandók fogyasztani. 

Ők azok, akik csalhatatlanul felismerik az ocsú között a tiszta búzát. Bármelyik vakteszten megbuknának azt garantálom, megtettem már sokszor. Volt olyan, aki jóízűen falatozta a feleségem sütötte pulyka felsőcombot, és közben elmagyarázta, hogy ő soha az életben pulykát nem enne és azt már messziről a szagáról felismeri. 

Ez a poszt viszont nem erről akar szólni. Inkább arról, hogy a hagyományokat sutba dobva unortodox módon is lehet jókat enni. Hogy itt kint kétezer kilométerre az otthontól is meg lehet találni a finomat. Hogy miért akarunk mi magyarok a világ végén is autentikus magyar ételeket enni? 

Az életben sok mindent szeretnénk kipróbálni. Nyilván nem mehetünk el minden tengerpartra, nem nézhetünk meg minden Világörökség által védett gyönyörűséget, és nyilván nem próbálhatunk ki minden autómárkát, valamint nőt. Törekedni kell rá de attól még hiányos lesz a paletta. 

Viszont az ételek terén csak a fantáziánk szabhat határt. Pláne egy olyan városban, mint London. Itt minden népcsoport konyhája megtalálható és elérhető. 

Akkor csapjunk bele a lecsóba... 

Szó szerint. Egyik kedvenc ételem a lecsó. Tény, hogy nem hagyományos módon eszem. Hosszú lére eresztve, egy evőkanál cukorral és legalább 6-8 főtt tojást beleszeletelve szeretem. Színes kaliforniai paprikából, nem löttyedtre főzve, hanem roppanósra az igazi. Tudom, tudom, a lecsó CSAK úgy jó, hogy...

Nem érdekel. ÉN így szeretem.

1_132.jpg

Másik kedvenc a csülök. A csülök a disznó egyik legnemesebb alkatrésze. Van rajta minden, hús, zsír, cupák, bőrke. Mi készen szoktuk venni valamelyik hipermarket grillpultjánál. Nem egyformák, ez például egy Sainsbury's csülök.

2_103.jpg

Egy ilyen csülök egy evésre simán elég, ha viszont fokozni szeretnénk az élvezeteket akkor némi kelkáposztafőzelékkel párosítva igazi mennyei étel. Itt minden zöldségáru az év minden szakában frissen rendelkezésre áll és megfizethető áron. Szóval egy ilyen főzelék szeletelt sült csülökkel ott van a csúcs közelében.

3_95.jpg

Nézzünk néhány egzotikumot. Ezeket a család nem nagyon preferálja ezért, ha nyáron hazautaznak akkor teret adok mértéktelen élvezetüknek. Gondoltam egyszer, hogy én nem halhatok meg addig, amíg nem ettem homárt. Nosza a Morrisonsban vettem egyet és otthon nekiálltam. Való igaz, hogy egy erős kombináltfogó kell hozzá, de a sikerélmény megéri.

4_70.jpg

Ami megmarad utána, az is figyelemreméltó.

5_53.jpg

Szintén az egzotikumok közé tartozik a fekete kagyló. Mindenhol lehet kapni többféle formában, fillérekért. A legjobb a fokhagyma ízesítésű. Gyakran veszek otthonra, de az olasz étteremben is egyik kedvencem ez a kagyló rizottóval tálalva.

6_41.jpg

Van egy elektromos sütő itt mellettem és múltkor a Morrisonsban vettem két szelet kardhalat kíváncsiságból. Csodaszép halhús, petrezselymes újkrumplival fejedelmi étel.

7_32.jpg

8_28.jpg

Szoktam azért átlagos húst is sütni a platnin. Ez közönséges marhaszelet a la natúr tálalva.

9_22.jpg

10_19.jpg

A magyar ételikonok között előkelő helyet foglal el a húsleves. Vasárnapi ebédek elmaradhatatlan kelléke. Kevesen tudják igazán jól csinálni. Leginkább azok nem, akiknek kőbe vésett receptjük van rá. 

A „CSAK” konyhát mindig fenntartásokkal fogadjuk. A „CSAK” konyha a begyöpösödött konyha. A kőbe vésett szokások konyhája. Miközben életünk változik, szokásaink változnak, ízlésünk változik. 

Lehet nosztalgiával visszagondolni nagymamánk aranysárga húslevesére, de én valahogy nem kívánom az ujjnyi vastag zsírt a tetejéről. Nyilván '38-ban aratáskor kellett a kalória, sőt én most sem vagyok ellensége a zsírbevitelnek, de az lehetőleg ne a húsleves tetején nyilvánuljon meg. 

Szóval húslevest igyekezzünk minél vénebb állatból főzni. A húsnak és csontnak bele kell főni a levesbe és annak idő kell. Nem véletlen, hogy a legjobb húsleves öreg kakasból, tyúkból, marhából van. 

A marhahúsleves a műfaj királya, de vigyázni kell, mert ránézésre nem tudjuk megállapítani a korát. Főztünk mi már ököruszálylevest minden marhák öregapjából, ami nyolc órai főzést jelentett, igaz, hogy kihűlve a kanál megállt benne. 

A zöldségek örök vita, nem is taglalnám, csak annyit tennék hozzá, hogy sok legyen benne és ne hiányozzon belőle a zellergumó. Főzés közben a levesnek úgymond pöszörögni kell, valahol a forráshatáron innen. 

A Feleségem a műfaj igazi tudója, nála jobban senki nem tud ilyen aranysárga igazi jó húslevest megalkotni.

11_16.jpg

Most pedig egy tipikus, és talán csak a magyar konyhára jellemző ételt mutatok be. Ez az étel szintén egy emblematikus magyar konyhai produktum. Persze biztos lesznek olyan filoszok, akik az Ómagyar Mária Siralomból levezetik, hogy már a kelták is körömpörkölt szafttal kenték be nyilaik hegyét, de én még nem találkoztam más nemzetek konyhájában a disznókörömmel. Pláne ilyen megbecsültséggel. 

Kérem szépen, a jól elkészített körömpörkölt az ragad, nyúlik és szépen enni képtelenség. Urak, úri módon ne egyék. Hogy átköltsem Woody Allen mondását, undorító-e a körömpörkölt fogyasztása? Igen, ha JÓL csinálják. 

Járulékos előnye, ha néhány drótszerű sörteszál meredezik rajta. Az az igazi torok kéményseprője. Ezen a képen egy tökéletes műgonddal kivitelezett körömpörkölt látható Zoli barátom ajánlásával. 

Felhívnám a figyelmet a háttérben látható kenyérre. Az igazi friss foszlós fehérkenyeret CSAK így szabad szeletelni. Vastagra, rusztikusra, tépettre, olyanra, kedves barátaim, hogy kedved legyen tovább tépni. 

Mindazonáltal kíváncsi lennék, hogy más nemzetek mit csinálnak a disznókörömmel. Aki tudja, írja meg.

12_17.jpg

Gasztronómiai ámokfutásunk felső régiójából most szálljunk alá a pokol legmélyebb bugyraiba. Azt hiszem, hogy a Digger és a Paradicsomos Húsgolyó fogalma ugyanolyan elválaszthatatlan páros, mint Bonnie & Clyde volt annak idején. 

Amikor kijöttünk ide és munkám sem volt, meg nem tudtam, mikor lesz és takarékoskodni kellett, akkor találtunk egymásra. Örömmel jelentem be, hogy a gyengéd érzelmek a mai napig tartanak és szinte nincs hét, hogy ne tennék magamévá egyet-kettőt. 

Általában paradicsomos babbal és skót golyóval együtt eszem. A skót golyó az egy nagy fasírt, egy egész főtt tojással a közepén. Elkészítése igen bonyolult. Beleteszem a tányérba a két skót golyót és ráöntőm a paradicsomos húsgolyót, és babot. Beteszem a mikróba három percre.  Fogyasztás előtt rácseppentek két csepp Iguana en Fuego kurva erős paprikaszószt. Összekeverem és betolom arcba az egészet.

13_14.jpg

Néha szoktam szendvicset is készíteni. Platnin megsütök némi bacont és beillesztem két kenyér közé. Ez ragad a vesére, barátaim...

14_13.jpg

Már-már perverz módon szeretem a halat. Halat eszek hallal. A füstölt hal különösen a gyengém. Bár attól tartok, hogy ezt a blogot olvasó úri közönség nem lelkesedne eme apróhalért.

15_13.jpg

Anorexiás testemnek néha szüksége van tiszta zsírbevitelre is. Természetesen jó sok sóval kombinálva, hogy az egészséges táplálkozás látszatát is kerüljük. Szóval a fehér sósszalonna, aminek a közepe rózsaszínbe hajlik az igen erős fegyver a kóros soványság ellen.

Na de ahogy az a tömény zsír omlik a szájban, friss kenyérrel és paprikával vagy kovászos uborkával... A Kínai Császár sem eszik finomabbat.

16_10.jpg

Aztán ugye vannak a kolbászok. Itt is lehet enni ugyanazt a jó roppanós fröcsögős sült kolbászt mustárral, mint otthon bármelyik kifőzdében. Tény, hogy otthon jobb. Nem a kolbász miatt. Nem a mustár miatt.

Na de otthon egy piaci talponálló kifőzdében sültkolbászt enni mustárral, fehér kenyérrel... Utánozhatatlan. Viszont itt is van, meg lehet csinálni csak a kifőzde hangulata hiányzik.

17_10.jpg

18_10.jpg

A sült húsok is megérnek néhány szót. Nálunk előkelő helyezésük van a heti menüben. Általában tarja vagy császárhús formájában főtt krumplival. Mondjuk egy tányér sült császárhús fokhagymásan krumplipürével Ramsbury sörrel lenyomatva igencsak fel tudja dobni a jóérzést.

A boltok grillpultjában vett aranysárga oldalasok és egyéb disznóalkatrészek igen finomak, nemcsak szépek. A Morrisons ennek a műfajnak kiváló művelője ezek onnan származnak.

25_6.jpg

26_7.jpg

Na, de nézzünk valami diétásabb ételt is. A heti menü egyik kiemelkedő vacsorája a párolt zöldség főtt rizzsel és virslivel. Én meg szoktam locsolni édes chili szósszal, attól lesz igazán finom. A párolt karfiol, brokkoli nagy kedvencem. Egyébként a virsli gyakori étel nálunk, különböző köretekkel.

A következő étel szintén egy számomra unortodox alkotás. A paprikás krumpliról nekem teljesen más az elképzelésem és az emlékem. Mifelénk ez máshogy készült. 

Viszont a feleségem meg így csinálja, apróra vágott krumplival, hosszú lében csipetkével és virslivel. Megmondom úgy, ahogy van, igen hamar megbarátkoztam vele, mert fantasztikusan finom. Tudom, ez is egy ilyen „CSAK” étel, mindenki jobban tudja, de ez azon tényen nem változtat, hogy nagyon finom.

32_5.jpg

33_5.jpg

Elérkeztünk az egyik legvitatottabb magyar ételhez. A pörkölt, kérem szépen, nemzetközi viharokat gerjeszt. A külföld a pörköltet gulyásként ismeri. Hogy ez hogyan alakult ki, nem tudom de a Kárpát-medencén kívül a pörköltet gulasnak nevezik.

Ez még hagyján, de Magyarországon belül is sok téveszme forog vele kapcsolatban. Tény, hogy a magyar háziasszonyok többsége paprikást csinál pörkölt címszó alatt.

Ne menjünk ebbe mélyebben bele, tény, hogy feleségem is gyakran csinál pörköltet, ami valójában paprikás. Általában tarjából szokta, mert az kicsit szaftosabb, mint a karaj. Meg tudok enni hozzá egy vájdling tejfölös uborkasalátát.

34_5.jpg

Bár én nem vagyok vega, és azt vallom, hogy nem azért kapaszkodtam fel néhány millió év alatt a tápláléklánc csúcsára, hogy visszatérjek a bokorevők közé, mindezek ellenére szívesen fogyasztok zöldségeket.

Feleségem a párolt zöldségek elkészítésének igazi tudora. Akár nyersen, akár párolva, a legváltozatosabb formában képes elkészíteni. Beszéljenek a képek.

A hazai süteményekről sem kell lemondanunk. A magyar süteménypaletta két kiemelt népszerűségű darabját mutatom be. Mindkettő házi készítésű kiváló termék, amikről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. 

A mákos kalács Zoli barátom feleségének, Juditnak a produktuma, a krémes pedig feleségem barátnőjének Anitának a remekműve.

42_4.jpg

41_4.jpg

Végezetül bemutatom fiamnak, a 12 éves Benedeknek első ételkészítési próbálkozását. Ő vette meg a hozzávalókat, ő keverte ki és a végeredmény egy egészen kiváló kőrözött lett. Jól van Beni, büszke vagyok rád.

43_4.jpg

Miért írtam meg ezt a posztot? Hogy bemutassam, miket eszünk itt messze Albionban. Ha kell kitalálunk ételeket, ha kell, megtaláljuk a hazai ízeket, egy biztos, éhen nem halunk.

Szerény testtömegemet nem a hangyák hordták össze. Ebből a posztból kimaradt az éttermi ételkínálat, de az már túl hosszú lett volna úgyhogy az egy későbbi poszt témája lesz.

Köszönöm, hogy elolvastátok.”

HÍRMONDÓ 

Beintett az EU a britek javaslatára

Nem ájultak el az európai vezetők Theresa May brit kormányfő javaslatától, ami a Brexitet követően is garantálta volna a már ott élő uniós polgárok maradását. Az általános vélemény az volt, hogy a javaslat kezdetnek nem rossz, de kevés.

Macron üzent Orbánnak 

Több lap is Európa nem szupermarket címmel hozott le interjút Emmanuel Macron francia elnökkel, amiben az államfő egyebek mellett üzent a kelet-európai vezetőknek, és kiemelte a német-francia kapcsolatok fontosságát.

Esküdj, ha Hollandiában élnél! 

Hamarosan fel kell esküdniük azon állampolgárságot kérelmező bevándorlóknak, akik integrációs kurzusokon vesznek részt. A törvényt a holland parlament felsőháza fogadta el, a szenátusi jóváhagyás után pedig októbertől lép hatályba.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6112615971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnt 2017.06.24. 06:47:36

AZért ha duzzogva is lehet túró rudi nélkül is létezni ... :-) ... honvágy és éhségérzet oltására kiváló menű a fentebbi képes bemutató ... :-)

Hari Seldon 2 2017.06.24. 06:59:06

És még minket cikizel csigazsabálónak. Te meg kagylót eszel. Az is csiga csak a tengerbe él, ÉS jobb a PR-ja... :-)

De komolyra fordítva, tényleg érdemes jelentősen leszakadni a magyar hagyományos ételek egy részéről, mert van sokkal jobb helyi is.

Golf2 2017.06.24. 06:59:46

Jó képek,jó étvágyat

adg 2017.06.24. 07:14:02

Aha, es most anyazni kell, gratulalni, vagy hogy lesz? Ki kezdi? Instrukciokat vartam volna. Fel kell allitani a szekertaborokat.
Hol van Zooli es Judit? Megvan, mignon receptet akartam kerni.
Mennyi a belszin?
Hogy maradhatott ki a kakastoke porkolt?
Rokat is esznek a londoni magyarok?

Na jo, ha mar kaja, itt egy krokodilcsapda, log benne egy szep darab hus is, mint regen a nagyi kamrajaban. Aztan majd lesz benne egy nagyobb hus, ami nem volt a nagyi kamrajaban.
kepkezelo.com/images/b128a1f4jjme352430oi.jpg

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.06.24. 07:29:06

A CSAK az amivel engem is ki lehet kergetni a világból. Főleg mikor valaki arról akar meggyőzni hogy az étel ehetetlen ha nem csak magyar paprikával, tejföllel, zsírral, hússal, akármivel készült. Van olyan az ismeretségi körünkben aki otthonról jövet a fél disznót is bezsúfolja a csomagtartójába a zsák liszt, só, paprika, zsemlemorzsa és ki tudja mi mellé, mert anélkül hogy bírná már ki itt angol földön. Én meg csak nézek, hogy emberek hogy lehetnek ilyen rugalmatlanok. Itt is meg lehet kapni mindent, vagy megtalálni mivel lehet helyettesíteni. Csak hozzá állás kérdése. Hogy itt nem olyan mint az otthoni? Éééés? Nem ott vagyunk, hanem itt. Persze hogy más! De attól még nem kell itt sem éhen halni. Még jó hogy néha szembejönnek a Diggerhez hasonló kivételek. Amúgy a körmöt meg lehet borotválni. Igaz macerás, de nem muszájos borostásan enni. :)) Nekem van erre külön old school borotvám, amit direkte malacborotválásra tartok fent.

Imre apó 2017.06.24. 07:34:09

Már nem is vagyok éhes :)))

Van bőven mindenből, így kell ezt csinálni, mert az élet néha rövid, de addig is ki kell a legjobbat hozni mindenből.

szÖveges professzor 2017.06.24. 07:34:12

@ChristineK:

Malacborotválásra! :D Hhahahaha! :DDD

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.06.24. 07:41:14

@szÖveges professzor: Ja kérem, nem csak a köröm borostás, hanem bármilyen bőrös malachúsféle. Én meg rühellem a borostát. Nem csak a pasikon, de a malacon is. :)

szÖveges professzor 2017.06.24. 07:52:09

Nem akarok mély okfejtésekbe bocsátkozni, de szerintem aki képtelen elszakadni az otthoni ételektöl és szokásoktól, annak valójában nem való a külföldi élet hosszútávon. Ez ugyanúgy megmutatkozik pl. abban, ha valaki külföldön csak magyarokkal akar barátkozni, csak Mo-n képes kikapcsolódni és szórakozni stb. Van olyan ismerösöm, aki kitranszportálta a nagyit, hogy krumplistésztát és hasonló magyar ételeket fözzön nekik Angliában. :)

A másik, amit lehet, hogy Digger kritikaként értékel, de én nem vagyok híve ennek a mértéktelen evésnek. Leginkább egészségügyi okokból. Ne értsétek félre, én is szeretek enni, és föleg új dolgokat kipróbálni. De a fenti lista végére már csak egy kardiológus elérhetösége hiányzott volna. :)

Hari Seldon 2 2017.06.24. 08:00:23

@szÖveges professzor:
"Nem akarok mély okfejtésekbe bocsátkozni, de szerintem aki képtelen elszakadni az otthoni ételektöl és szokásoktól, annak valójában nem való a külföldi élet hosszútávon. "

Teljesen egyetértek.

Pernilla 2017.06.24. 08:03:03

@szÖveges professzor: "De a fenti lista végére már csak egy kardiológus elérhetösége hiányzott volna."

Valamiből nekik is meg kell élni :)

Arthamyr 2017.06.24. 08:09:28

@adg: "Aha, es most anyazni kell, gratulalni, vagy hogy lesz? Ki kezdi? Instrukciokat vartam volna." - az anyázás univerzális, és garantáltan több forgalmat generál. Nem véletlen kezdi digger is egy szolid anyázással a posztját, azok felé címezve, akik gasztronómiailag fejlettebbek (vagy annak gondolják magukat).

"Rokat is esznek a londoni magyarok?" - Először nem tudtam, mi a van az utolsó képen. :)

adg 2017.06.24. 08:23:55

@Arthamyr: az lesz a korozott. Valoszinuleg az evese hálásabb feladat, mint a fenykepezese. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 08:27:41

@ChristineK: Ezért a mi disznóvágási technikánkba bele van építve a disznó forrázása is. Speciális kaparókúpokkal tövestől kaparjuk le a szőrt.
Ezt ma már a legtöbb helyen elhagyják és gázlánggal perzselnek. Akkor a szőrtüsző bennmarad a bőrben. Engem nem zavar de van akit igen.

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 08:30:04

A gasztronómia az egyik legfontosabb dolog a világon.
Sosem megy ki a divatból, akik a gasztronómiában dolgoznak mindig lesz állásuk.

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 08:33:47

@Hari Seldon 2: nem teljesen egyértelmű.
Ha a bevándirlók nem vinnék magukkal a hazai szokásaikat, a skótik ndm ennék a füstölt lazacot, az angolok a currry-t, európa a rántotthùst.
Ugyanis ezeket mibd bevándorlók hozták magukkal.

szÖveges professzor 2017.06.24. 08:37:43

@diggerdriver:

Én a magam részéröl úgy érzem jól magam, ha annyit eszem, hogy a kb. normál testsúlyom és fizikai állapotom ne változzon. Se lefelé, se felfelé.

Másrészröl próbálok mértéket tartani olyan ételekböl, amikböl túl sok, vagy azok rendszeres, hosszútávú fogyasztása esetleg káros következményekkel járhat, pl. zsíros vagy füstölt ételek.

Btw, soha életemben nem olvastam gasztro posztot, és sosem gondoltam volna, hogy ilyeneket fogok egyszer kommentelni! :D

Arthamyr 2017.06.24. 08:41:58

@Sexual Harassment Panda: Azért a 21. században ne legyen már szükséges feltétel a bevándorlás...

Arthamyr 2017.06.24. 08:43:02

@szÖveges professzor: "Én a magam részéröl úgy érzem jól magam, ha annyit eszem, hogy a kb. normál testsúlyom és fizikai állapotom ne változzon. Se lefelé, se felfelé. " - Ezzel szerintem digger is így van. :D

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 08:43:33

@Arthamyr: ezt nem èrtem.
Ezt egy "bevábdorlò" blogon írod.

szÖveges professzor 2017.06.24. 08:44:14

@Arthamyr:

Akkor majd ö megírja, ha úgy gondolja. De aranyos vagy, hogy védeni akarod, csak nincs mitöl / kitöl. :)

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 08:47:05

A blog írója jól csinálja.
Viszi magával a hazai szokásokat amiket saját szájíze szerint alakít, és ötvözi a helyi ételekkel, alapanyagokkal.
Csillagos 5-ös.

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 08:48:09

@Arthamyr: és termèszetesen mindenki gasztronómiai szakértő!
Nagyon helyesen.

Arthamyr 2017.06.24. 08:50:30

@Sexual Harassment Panda: Anélkül is meg tud honosodni egy étel, hogy egy külföldi bevinné az adott országba. Több híres séf járja a világot, hogy felfedezzen, inspirációt szerezzen. Pl. volt egy elég híres étterem, jó eséllyel ismerted is szakmabeliként, az El Bulli, ott fél évig zárva voltak, kísérleteztek, felderítettek.
Kicsiben példa, ha elmentem valahova, és megtetszett az étel, itthon elkezdtem csinálni.

Egyébként szerintem sem kell lemondani a hazai ízekről, én Dublinban vagyok, ami finoman szólva nem a világ legjobban ellátott városa, de a legtöbb tipikus magyar étel alapanyagai beszerezhetőek itt is, ha épp olyat akarna enni az ember.

Arthamyr 2017.06.24. 08:51:55

@Sexual Harassment Panda: Mindenki evett már kaját, amit finomnak gondolt, meg olyat is, amit nem.

Muscari 2017.06.24. 08:54:45

@ChristineK: én is ismerek olyat, aki főleg magyar boltban vásárol. A kedvencem az, hogy az itteni lisztből nem olyan lesz a süti :-)
Annyi minden finomságot ettünk már itt, hogy el nem tudom mondani. Főleg a tengeri herkentyűk és halak választéka lenyűgöző, meg a sokféle zöldség és gyümölcs.

Digger, javaslom, hogy próbáld ki a tarisznyarákot is, a YouTube-on fent van, hogy hogyan kell elkészíteni, az én párom is onnan leste el. Nagyon fincsi.

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 08:57:05

@Arthamyr: értem, és igazad is van.
De attól még a zsidó bevándorlók vitték a lazacot skóciába, az indiaik a cuttyt, az arabok Európába a rántotthùst

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 08:58:13

@Muscari: nekem a "prawn sandwich" volt a kedvencem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 08:59:26

@Muscari: Egyszer vettem már. Valószínűleg nem tudtam mit kell enni rajta mert nem volt rajta 2gramm ehető valami. valószínűleg nem jól kezdtem hozzá.

Arthamyr 2017.06.24. 09:01:58

@Sexual Harassment Panda: Persze, de ez nem most volt. Ma már a köznép számára is elérhető a rekreációs utazgatás, a különleges alapanyagok is beszerezhetőek többé kevésbé, a kommunikáció is fejlett, így akár utazás nélkül is meg lehet kívánni az újdonságokat Mennyi tv csatorna, blog, újság stb. van kizárólag a gasztronómiának szentelve, milyen egyszerű a világ másik feléből megrendelni valamit?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 09:11:39

@Arthamyr: @szÖveges professzor:
Nézzétek, én már életem során lefogytam annyit mint a jelenlegi súlyom. Legalább.
Volt olyan fogyókúrám hogy két hónap alatt 30kiló ment le.
Letettem róla. Nem érdekel már. sőt a jótanácsok sem kellenek.
Meg a "nem úgy kellett volna" sem kell.
Ha keveset eszek is ekkora vagyok ha sokat eszek is ekkora vagyok. Így aztán nem sanyargatom magam.
Meggyőződésem egyébként hogy a táplálkozási szokások kimutathatók az ember hangulatában. Aki fogyókúráznak vagy nagyon sanyargatják magukat sokszor besavanyodott humortalan emberek. Tudnék mondani itt olyat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 09:18:44

@Sexual Harassment Panda:
Mikor kész a lecsó beleszeletelek vagy 6-8 tojást.
A lecsó megdinsztelt hagyma arra rá a felszeletelt paprikát amikor kezd puhulni rá a meghámozott paradicsomot és összerottyantani.
Nem szabad löttyedtre főzni.

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 09:23:29

@diggerdriver: fűszerpaprikàt nem teszel rá?
Én a paprikával nem is szoktam főzni.
Csinálok egy alapot: füstölt szalonba kockát kipirítom, a bőrt ugyanúgy belefőzöm egy nagy darabban, mert finom a főtt bőr.
Aztán sok hagyma, fokhagyma, erős chili, fűszerpaprika, és paradicsom kockázva héj nélkül.
Ezt főzöm kb 30 percig, beízesítem, ès a vègén hozzáteszem a paprikàt, sok !!! Virslit és kolbászt, és lefedem, de elzárom a tüzet.
A tojást azt hittem úgy adják hozzá mint a rántottár

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 09:33:48

@Sexual Harassment Panda:
Amúgy a feleségem főzi. A lényeg hogy szines kaliforniai paprikából van. Ez a legnagyobb különbség a hazai lecsóhoz képest.
ha akarnék vennék TV paprikát a töröknél de nekünk bevált ez.
Én cukrot is teszek rá.
Amúgy a szeletelt főtt tojást még anyámtól tanultam, és csak javasolni tudom mindenkinek.

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 09:38:59

@diggerdriver: ha te írtad a posztot, nos szerintem teljesen jó.
Tetszik hogy alapjaiban az otthoni ízeket használod, de a helyi alapanyagokból, illetve nagyobb részt a helyi ételeket fogyasztod.
Szerintem pontosan így a helyes.
A kèpek alapján nagyon jól néznek ki.

tanato 2017.06.24. 10:27:28

@Sexual Harassment Panda: Ügyrendi kifogás:Ez nem bevándorló blog.ez kivándorló blog..Bevándorló blog pl. a londoni magyarok vagy a magyarországi kínaiak blogja.
Egyebekben nagyon jó a cikk ,nemcsoda hisz imádok enni én is,sajnos túlzásba is viszem.

gabuschka 2017.06.24. 10:30:48

Jó poszt mint mindig Diggertöl. Az egyetlen ellentmondás ami miatt húztam a számat, hogy az elején szó van a "CSAK" emberekröl, amely alapján arra következtet az ember, hogy az író maga nyitottan áll az étkezési szokásokhoz. Ezért nem értem, hogy miért az jön át az írásból, hogy a zsíros-húsos a jó, a vegák meg bokorevök. :-D

2017.06.24. 10:32:54

Egyedül az a kalifoeniai paprikás lecsó bántja a szemem, számomra a kaliforniai nem lecsó-alapanyag. Készséggel elismerem, hogy nagyon finom nyersen (különösen a narancssárga), sütve, grillezve, töltve, de nem lecsóban .... Arra van még Londonbban is lecsópaprika, ha máshol nem, a lengyel-boltokban.

tanato 2017.06.24. 10:42:20

444.hu/2017/06/20/megszuletett-a-nyar-afro-hungarikai-slagere-a-buzadara

Na itt egy bevándorlós kajás klip,Debrecenben élő afrikaiak szerzeménye,arról szól milyen nehéz egy bevándorlónak a hazai ízeket reprodukálni.

Csodabogár 2017.06.24. 10:51:28

Mindenki azt eszi amit szeret. A posztban sok remek kaja van, amit az én káka belem nem bírna. Országfüggetlenül soha nem szerettem a szalonnát, töpörtyűt és általában a zsíros ételeket. Abszolute húsevő vagyok, de inkább a borjut és a marhát favorizálom + csirke, kacsa mértékkel. Itthon nagyon hiányolom a halakat, amit pl. Svájcban bőven lehetett kapni, jó minőségű mélyhűtött formában. Nos az itthon kapható mélyhűtöttek sajnos a hulladék szintjén vannak.
Ki nem állhatom a gasztro blogokat és főzős műsorokat se nézek. Miután 50 éve főzök saját használatra, az egyszerűségre törekszem. Nem hinném, hogy nagyon magyarosnak nevezné valaki azt amit én főzök. Az extra vágyaimat vendéglőkben szoktam kiélni. Ott mindig olyasmit rendelek, amit itthon nemigen készítenék el.
Minden esetre érdekes lenne olvasni, hogy ki hol és mit szokott főzni.

Herr Géza 2017.06.24. 11:03:40

@tanato: No, nem egészen erről szól a klip, hanem pont az ellenkezőjéről. Ha láttad volna a riportot velük, akkor láthattad volna, hogy pont örültek neki, hogy a mi grízünkkel kiválóan tudják helyettesíteni a nigériai konyha allapját képező "izét" (sajna az afrikai nevét nem tudtam megjegyezni). A riporter meg megmutatta nekik, hogy milyen nálunk a gríz klasszikus felhasználása. Hát a grízes tészta láthatóan nem okozott nekik gasztronómiai flow élményt, viszont a tejbegríztől meg voltak hatódva. Első reakciójuk (magyarul) az volt, hogy "úristen, nyamm, és még kakaó is van benne/rajta, ezt otthon megmutatjuk a családnak..."..... :))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 11:06:17

@Sexual Harassment Panda:
Te, figyu azt mondja a feleségem hogy nekem a paprikás krumplidból 40db talán előételnek elég lenne:))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 11:08:11

@gabuschka: Sehol sem írtam hogy csak a zsíros jó, sőt külön kiemeltem a zöldségféléket salátákat.

Herr Géza 2017.06.24. 11:14:06

@diggerdriver: Diggiiiiii, azt a jó csülköt megszentségteleníteni a kelkáposztafőzelékkel? Nooormális????? :)))))))))))
Most jöttem a töröktől: istenkirály gözleme reggelire, a hétvégére betárazva a szezámos pide (még a kezemet égette olyan forró, friss....), bulgur a taboulé-hoz....
Es lebe der/die/das Pörkűtt! :))))

Herr Géza 2017.06.24. 11:17:00

@Herr Géza: "(sajna az afrikai nevét nem tudtam megjegyezni)." De a cikk utóiratában benne van: a garri volt az...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.06.24. 11:19:15

@Muscari: Mondok jobbat. Mikor a kávét is otthonról csempészi be, mert csak az az igazi. Szerintem erre már nincs mit mondani, ha valaki tényleg szentül hiszi hogy a magyar kávé az magyar kávé.

@diggerdriver: iiigen van egy-két külömbség a disznóvágási formulák között. De ez a része még viszonylag könnyen orvosolható.

tanato 2017.06.24. 11:25:50

@Herr Géza: Sajnos nem láttam a riportot.

2017.06.24. 11:29:46

@diggerdriver: Nem, bocs de ebben CSAK vagyok ;))) Egyébként azonban, a paprikás csirkét fahéjjal is szoktam füszerezni ;)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 11:29:54

@Csodabogár: Nagyon jó lenne ha valakik megírnák így hasonlóan sok képpel hogy mit esznek hogyan főznek.
Tök jó posztok jönnének össze és tapasztalatcserének sem utolsó.
Még majd akarok írni egy hasonlót az éttermi kajákról.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 11:30:58

@Pink Petsch: Ízlés dolga. Anyósomék a véreshurkába tettek fahéjat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 11:32:11

@Herr Géza: mi bajod a kelkáposztafőzelékkel?
Majd ha megöregszel a te ízlésed is eltolódik a főzelékek felé...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2017.06.24. 11:32:33

@tanato: Tegnap volt talán a Fókuszban, biztos valahol megvan online. Jópofák voltak a srácok, 3 éve tanulnak Debrecenben, IT-sek lesznek, ha nagyok lesznek. :)))))

Herr Géza 2017.06.24. 11:34:24

@diggerdriver: Jó az a kelkáposztafőzelék, de mégjobb a csülök, így azt a világ minden kincséért nem "mártanám" holmi főzelékekbe. Egymás után jöhet... :))))

Herr Géza 2017.06.24. 11:39:52

@ChristineK: Azaz, az Omnia, mert csak az a "kávé".... :))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 11:47:35

@Herr Géza:
"Ha kávéja Omnia, könnyebb önnek nyomnia"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 11:54:58

@ChristineK:
Látom azért te otthon vagy ezekben a dolgokban.
Én otthonról csak Negrót szoktam hozni meg fehér sós szalonnát.
Mi főzéskor nem használunk sima hagyományos sót hanem a lengyel Mikado ételízesítőt. Nálunk ez sóz mindent.
Amit még itt mellőzünk az az angol porcukor. Egyszerűen azért mert olyan aprószemű por hogy egy csipetet teszel valamibe és az egész konyha fehér porban úszik.
Nyitottnak kell lenni és mindenből a legjobbat kihozni

Herr Géza 2017.06.24. 11:56:52

@ChristineK: Nem láttad még az Északi-Középhegységben a Nemzeti Kávéültetvényeket? :)))))

tanato 2017.06.24. 12:01:13

@Herr Géza: rtl.hu/most/fokusz/fokusz-2017-06-23

Köszi tényleg jó a riport.Akit érdekel a második riport a belinkelt FÓkuszban.

2017.06.24. 12:06:57

@diggerdriver: Aaaaz ;)
Ha valami "egzotikus" izét akarok késziteni, akkor a húsokat só-kardamom-fahéj-rózsabors keverékével füszerezem. Köretnek szinte bármi mehet hozzá, ami nem krumpli ;)

2017.06.24. 12:09:15

@Sexual Harassment Panda: Úhhh, erről eszembe jutott a savanyúkáposztás hasaaljás spatzle, és megéheztem :(

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 12:12:24

@Pink Petsch: fogadok hogy herrgéza is igazi speclefresszzer, tömi magába brátenszósszal.

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 12:15:59

@Pink Petsch: én októberben szoktam garázdálkodni amikor lesütünk 10-15 kacsát, ellopom a hátáról a húst, püspökfalatot, ropogós bőrt, azt összeszutymákolom galuskával meg bratenszósszal azt hali.

2017.06.24. 12:18:46

@Sexual Harassment Panda: Huhh, ez a szószozás eléggé kikészit. Pl., a jagerschnitzel .... ott az a finom, ropogós rántott hús, erre nyakonömtik egy jó kanál szósszal, hogy jól szétázzon a panirja, és olyan legyen, mint a pelenka.

2017.06.24. 12:19:39

@Sexual Harassment Panda: Viszont a kacsanyesedékre, szósz nélkül bármikor vevő vagyok ;)

Én és Énke 2017.06.24. 12:20:38

Ütős poszt ”egy” világpolgár londonertől, amelynek minden egyes képéről, sorából, sőt szavából süt a növények szeretete. A posztoló - minden valószínűséggel - a földgolyóbisunk sorsa valamint a jövő generációja iránt érzett felelősségtől indíttatva mellőz mindenféle zöldséget, savanyúságot az étrendjéből.

Egy biztos: ez az ember még a salátalevélnek sem árt. Éppen ezért az üzenetét nem lehet, és főleg nem szabad félreérteni: Minek elpusztítani élő organizmusokat, amikor ott van a tavalyi szalonna?!

CSAK?!

Annyi elárulok, hogy nem ez a helyes válasz, kedves vegák. Gondoltok valaha arra, hogy milyen érzés lehet évről évre gyökerestől kitépődni a megszokott környezetből? He? Az őserdők irtásáért bezzeg felemelitek a szavatok, miközben szemet hunytok a zöldséges standokon folyó módszeres zöldségirtás előtt.

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 12:20:38

@Pink Petsch: én még a zsírt is ki szoktam tunkolni kenyérrel, zöldpaprikával.

2017.06.24. 12:20:55

@Sexual Harassment Panda: Nem viccölök, napi átlag 300 vendégre félkészen jön.

Arthamyr 2017.06.24. 12:21:48

@diggerdriver: Ki mondta, hogy fogyókúrázz? Én biztos nem, a klasszikus fogyókúra szerintem baromság (kivéve néhány speciális betegséget). :) Te így érzed jól magad, elfogadod/leszarod a következményeit, kb. ezt akartam hozzátenni @szÖveges professzor: hozzászólásához. Meg azt, bár ehhez már az kell, hogy továbbgondolja valaki, hogy az összes általad felsorolt étellel együtt is lehet 5%-os testzsírt csinálni, ha valaki nagyon akar, a kulcs a mennyiségen van, illetve az életmódon.

2017.06.24. 12:21:50

@Sexual Harassment Panda: Most még éhesebb lettem, kösz :p

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.06.24. 12:22:38

@Herr Géza: Á, szóval ott terem. :))

@diggerdriver: Mivel 12 éve nem voltam otthon, magyar bolt sincs a közelünkbe. Így nem sok vacica volt, azzal főztem ami volt. Mondjuk az alapokat megtanultam már korábban Kanadában. Itt már csak igazodni kellet a helyi kínálathoz. Egy ideje már van itt is Hufo pont, azaz van magyar cuccost áruló bolt, de már annyira leszoktam róla hogy évente egyszer veszek egy üveg Erős Pistát a férjemnek, két tubus Piros Arany-t főzni, meg egy tábla füstölt szalonnát ha van, de aztán ennyi. Karácsonykor szokott kisérteni hogy bejglit kéne szerezni, de vagy öt éve ez se jutott el a megvalósitásig.

DieNanny CH 2017.06.24. 12:25:54

Hmmm, a kishalakat meglátva gusztusom támadt a ruszlira...
Na, majd ha hazamegyek! Rajtam kívül csak apukám szereti a családban.

Arthamyr 2017.06.24. 12:26:00

@ChristineK: "kor a kávét is otthonról csempészi be, mert csak az az igazi. Szerintem erre már nincs mit mondani, ha valaki tényleg szentül hiszi hogy a magyar kávé az magyar kávé. " Ez azért már nagyon súlyos. :D

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 12:28:12

@Arthamyr: az lófax.
Van ismerősöm, aki Magyarországon a pizza maradékát becsomagolja és hazaviszi Amerikába.
Nem viccelek.

2017.06.24. 12:29:21

@Sexual Harassment Panda: És mit csinál vele? Bekeretezteti?

Arthamyr 2017.06.24. 12:29:47

@diggerdriver: @Sexual Harassment Panda: után én szégyellem magam... Évek óta gyakorlom pl. a steak készítést, pofás és finom, de azért ilyen műalkotás jellegű sosem lesz. Bár megint neki fogok állni a főzés gyakorlásának, de azért látszik, hogy bőven van tér a fejlődésre.

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 12:32:15

@Pink Petsch: fogalmam sincs.
Meg sem merem kérdezni.

Arthamyr 2017.06.24. 12:37:15

@Sexual Harassment Panda: Az finom lehet. :D Hogy engedik fel a repülőre, nekünk mindig para volt a húscsempészet?

Herr Géza 2017.06.24. 12:37:58

@Sexual Harassment Panda: Spätze ja, Bratensoße nein. :D Legalábbis nem az a klasszikus generalbarnatrutyi.

Herr Géza 2017.06.24. 12:40:35

@Sexual Harassment Panda: Ugyanúgy, mint otthon. Van nokedliszaggatóm. De ha nincs kedvem vele szutykolni, akkor én is bontok egy zacsi Eierknöpflét, vagy Spätzlét. :D

DieNanny CH 2017.06.24. 12:41:16

@Sexual Harassment Panda:

Helyesen: BauerNfrühstück. Amúgy, ebből egy igazi parasztnak legalább 30 darabot meg kellene ennie, hogy mehessen a földekre dolgozni. És akkor még keveset is mondtam.

(Amúgy te mennyi idős vagy?)

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 12:42:37

@DieNanny CH: régen készült a jép, akkir nem tudtam németül.
35

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 12:43:49

@Herr Géza: képes vagy ipari gumit enni?
Neddig tart spätzlét szaggatni?

DieNanny CH 2017.06.24. 12:45:53

@diggerdriver:

Na, akkor majdnem jól saccoltam.

Csodabogár 2017.06.24. 12:46:04

@diggerdriver: A szafaládét se szabadna kifelejteni belőle. Én a maradékba szoktam tojást beleütni, én ügy is szeretem.

DieNanny CH 2017.06.24. 12:49:19

@Pink Petsch:

Az a Schupfnudel. Én is nagyon szeretem, rettentően laktató. Én még teszek rá egy kicsi reszelt sajtot.

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 12:52:41

@DieNanny CH: nálunk úgy mondják: "kinderpimmel"

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.24. 12:58:39

Nem olvastam még végig, mert annál a húslevesnel könnybe lábadt a szemem. Nagyinak volt ilyen tányérja, két kistányérom van ilyen, màsoktól örököltem... a leves sem kutya. A többit majd ebéd után elolvasom.

Csodabogár 2017.06.24. 13:04:56

@diggerdriver: Nehogy azt hidd, a korral megjön a zöldségek szeretete. Én ugye 80+ még mindig nem szeretem a kelkáposzta főzeléket se, meg más főzeléket se nagyon. Salátákat annál inkább, de azt már fiatalon is szerettem.
Kelkáposztát mikor tavaszi fiatal és üde, rakottan szoktam csinálni, nem kevés hússal.
Egyszer belendülök és megírom a "mit eszik a magyar nyugdíjas itthon" c. remekművet. Csak a fényképezés nehéz eset. Mire elkészül a kaja, rendszerint olyan éhesek vagyunk, hogy egyből neki esünk a dolognak.:-(
Most megyek is főzni, ma tökfőzelék lesz, ember óhaja volt, és borjú pörkölt.

Herr Géza 2017.06.24. 13:19:33

@Sexual Harassment Panda: Az semeddig, de a mosogatás utána néha elrettent a "sitty-sutty, szaggatok egy kis nokedlit/Spätzlét" ötlettől....
Különben meg egyik-másik ipari gumi egész jó....:D

P.Elliot 2017.06.24. 13:36:06

Etvagygerjeszto poszt, semmi esetre sem az elokelo, finomkodo etelekrol van szo amit draga restaurantokban tesznek eled es ahol csipegethesz, ugyanis az etel annyira kicsi es keves, hogy felszurhatod a villara egyszerre. Es messze nem olyan csodalatos izu mint ahogy beled probaljak sulykolni es a penztarcadba.
Furcsa Diggi lecsoja, fott tojassal meg nem is hallottam de ezen ne muljon, majd kiprobalom, cukorral anyosom szokta, igy a szamomra nem lecso, sosan szeretem, erosen, kolbaszt bele .
Az a paprikas krumpli csipetkevel nem is hangzik rosszul, annal is inkabb mert en neha szoktam csinalni csak magamnak de nokedlit szaggatok bele, annyi liszttel amit felvesz egy tojas, viz nem is kell bele,marhakolbasszal. a neten olvastam es rettento finom.
Nekem a konnyu, szoszos, borral keszult francia etelek jonnek be a legjobban de nem mindegyik persze, mindenesetre sok franciat fozok es persze az olasz.
Magyart is szoktam de ritkan, a magyar ennivalokbol szinte kizarolag a toportyut, / jo toportyut ertek alatta nem azt a morzsalekos, egett es izetlen szart amit a kozeli magyar hentes arul ilyen cimszo alatt/, a csulok fustolve, fove, hat igen, az is valami. Sot, a legjobb de nem kelkaposzta fozelekkel elrontva hanem kenyerrel, uborkaval vagy ecetes paprikaval..
Altalaban fozok minden nemzet konyhajabol kiveve a kinait nem mert nem szeretem es az indiait sem igazan bar abbol van ami izlik.
Az egesz vilag foz manapsag, nagy divat lett a ferfiak koreben a konyhan valo forgolodas, mas orszagbeli etelek fozese.
Mivel nem szoktam eteleket fotozni az unnepi asztal kivetelevel ami nem sok de majd probalok ezentul ha etterembe megyek hatha osszejon egy amerikai etelek poszt, utazasnal kellett volna fotozni mert bizony jo kajakat lattunk, ettunk ami eltert attol amit itt foznek ahol lakom.
A tengeri etelek a rantott lepenyhal kivetelevel nalam felejtosek, a ferjem sem eszi pedig sorra probaltuk mindet amikor kijottunk, nekem a mai napig idegen izek, a gyomrom is tiltakozik ellenuk, nem is erolttetem.
Jo kimeletlen poszt ez Diggikem/ vagy nevezzem aljasnak?/ akkor amikor a cukortalan kavemmal es egy vekony szelet tokos pitevel tudom le a reggelit eppen...

Csodabogár 2017.06.24. 13:39:16

@P.Elliot: Ha nem szoktál ételeket főzni, akkor mit főzől?

P.Elliot 2017.06.24. 13:42:00

@Csodabogár: "Altalaban fozok minden nemzet konyhajabol'

Ezt is beirtam...

P.Elliot 2017.06.24. 13:44:36

@Sexual Harassment Panda: Elhitted neki hogy Amerikaig viszi a pizzamaradekot? A vamvizsgalaton at? Megromlas nelkul? Meg egyaltalan....
Mihelyt eltunt szemed elol lehet hogy mar meg is ette...

DieNanny CH 2017.06.24. 13:46:29

@Csodabogár:

Azt írta, "nem szokott ételeket fotózni."
:-)

2017.06.24. 13:49:07

Jó ez így.

Én is de rohadtul szeretek zabálni, édes istenem.

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 13:50:45

@Arthamyr: a hülyéje becsomagolta és a bőröndbe tette!

Arthamyr 2017.06.24. 13:52:17

@P.Elliot: Piros-fehér-zöld csomagolásban volt, azt mondta, autentikus olasz. :D

Pernilla 2017.06.24. 13:57:21

@diggerdriver: én mondjuk nem ragaszkodom ahhoz, hogy lecsónak hívjam a főzeményem, de én is sokkal jobban szeretem kaliforniai paprikából, mint a magyarosch sárgából. :)
Ez a főtt tojásos megoldás sose jutott még eszembe, ki fogom próbálni.
Mondjuk egy-két részt nekem átgörgetős a kajáidból, de azon meglepődtem, hogy végülis rengeteg zöldséget is eszel :D

P.Elliot 2017.06.24. 14:03:36

@Sexual Harassment Panda: Hihetetlen de elhiszem neked hogy igy volt csak eppen szavakat sem talalok ra...

P.Elliot 2017.06.24. 14:05:55

Arthamyr: Hehehe....lehet...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 14:09:36

@Csodabogár: Amúgy igazad van. Én sokféle lecsót ettem már sokféleképp készítve. Anyám egy kis főtt rizst is tett bele. Aztán virslivel. szafaládéval vagy sima füstölt kolbásszal, Fradi kolbásszal is ettem. Van aki tojásrántottával keveri vagy gombával.
A lécsónál a variációk száma végtelen és mind finom.
Nekem ez a tojásos változat jött be.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 14:13:27

@Csodabogár:
Nekem sokat változott az ízlésem gyerekkorom óta. A kelkáposztafőzelék meg a bableves elsők voltak az utáltak között. Aztán ez megváltozott.
Két étel viszont nem tudja megszerettetni magát. a világból ki lehetne üldözni a tökfőzelékkel meg a spenóttal.

gabors 2017.06.24. 14:18:14

@Herr Géza: a videot lattad a grizrol ??? buzadara !!! .... szenzacios !!! (a lanyok is jol neznek ki... )

Sexual Harassment Panda 2017.06.24. 14:36:29

@P.Elliot: apám azóta nem áll szóba velük.

P.Elliot 2017.06.24. 14:40:01

@Sexual Harassment Panda: Nem is csodalkozok, ha azert vittek haza mert meg meg akartak enni akkor ezekre lehet igazabol mondani hogy szarevo nepseg...

P.Elliot 2017.06.24. 14:44:11

@diggerdriver: En hanytam meg a szagatol is a ceklanak gyerekkent es most meg szeretem.
A turos tesztat is utaltam, azt is megeszem mar . Szerintem az ember szervezete elutasit vagy kivan valamit, nem art ra hallgatni.

gabors 2017.06.24. 14:47:52

@Herr Géza: "@ChristineK: Nem láttad még az Északi-Középhegységben a Nemzeti Kávéültetvényeket? :))))) " lesznek ha a globallis felmelegedes ilyen utemben halad 50 eve mulva etiopaban mar nem lehet kavet termelni valszeg nalunk meg mar igen :-)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 14:50:35

@P.Elliot: Különben ez nagy igazság. Néha megkívánok olyan ételeket amit nem ettem 30éve. Nem komplett ételeket hanem például savanyúkáposztát. Vagy kefírt. Vannak ilyen időnként visszatérő ételek.
Ital is van. A sör, amit mindennap kívánok...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2017.06.24. 14:58:39

@diggerdriver: Nálam a paradicsomos káposzta meg a finomfőzelék a no-go. :D

P.Elliot 2017.06.24. 14:59:26

@diggerdriver: Akkor azt szepen ugy kell mondani hogy kivanod a komlot. Legismertebb fellelesi helye a sor, hehehe...

Pernilla 2017.06.24. 15:00:42

@diggerdriver: készülj, kikerültél az index cimlapra is :))

P.Elliot 2017.06.24. 15:00:58

@Herr Géza: Na, a finomfozelektol a vilagbol ki tudnek futni, gyerekkoromban is utaltam es most is, jaj de rossz is az.

2017.06.24. 15:21:03

@Herr Géza: Brrrrr! Aki a finomfőzelék nevet kitalálta, az hatalmas egy troll lehetett, az tuti!

2017.06.24. 15:23:03

@diggerdriver: Te, digger, hun vannak a KFC-s csirkék, he? :))))

gabors 2017.06.24. 15:55:01

muszaly hogy egy kis HA is legyen benne
index.hu/belfold/2017/06/24/az_orvoshiany_miatt_korhazi_osztalyok_zarnak_be_jaszberenyben/

a kepek jok csa azt nem ertem minek van billentyuzet a kajahoz olyan sok kepen ??

ja azonkivul nem ertem miert kell lecsonak hivni valamit amiben van paprika meg paradicsom ???

várom a levelet 2017.06.24. 15:59:23

Bacher Iván,az igazi körmös.

aaeronika 2017.06.24. 16:00:00

Hét éve vegetáriánusként költöztem Londonba, és kurvára örültem, hogy a fenti kaják egyikével sem találkoztam azóta. :D

Nekem a menzás főzelékek hiányoztak, megtanultam őket elkészíteni magamnak, kicsit egészségesebb, erőszakmentes változatban (zabtejjel, magos fasírttal). Angol lakótársak szeretik.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.06.24. 16:00:17

Ízlések és pofonok. Manapság már kevés étel van, amit mindenki hasonlóan főz még külföldre költözés nélkül is. Sokszor alakulnak ki új családi receptek valamilyen allergia vagy ételérzékenység miatt, hiányzó alapanyag miatti rögtönzéskor, kevés pénzből kísérletezés során vagy amikor a szakács szándékosan "megbolondítja" valamivel a főztjét.

Pdudas 2017.06.24. 16:00:23

@diggerdriver: lecsoba egy pohar tejfol es ugy lesz jo - kb mint egy tejfolos csirkepaprikas :)

De ismerek olyat is aki csipetket tesz bele, harmadik meg tojast ut vele a vegen (tojasos lecso - de nem fott tojasos ahogy te fogyasztod)..

Pdudas 2017.06.24. 16:00:32

@Herr Géza: kiegeszitenem a tokfozelekkel es meg is van a blacklist.

Jah, pacalbol is kb 1x ettem jot - de az csulkos volt. Nem jon be a kifozott frottir torolkozo.

Pdudas 2017.06.24. 16:00:54

Nem tudom ki hogy van a hazai izekkel - nalam kb most jott el az (9 ev kulfold utan), hogy nem tudtam semmi vasarolni valot mondani a nejemnek aki par nap mulva jon vissza Budapestrol.

Sosem voltam turorudis, inkabb a husokat szeretem.
Volt par dolog amit szerettem (csak a bolti dolgokat irom):

- Bakony Camembert krem (megszuntettek)
- Gyulai kolbasz - anno apammal meg az uzemben is jartunk. Egyre szarabb lett az evek soran, utolso parban csontot talatam.
- Toalmasi tuzeskolbasz: imadom a csiposet, de utols par alkalommal valami nem stimmelt. Mintha nem chili vagy egyeb termeszetesen csipos fuszerrel izesitenek, hanem sima kapszaicinnel. Csip, mint az orult, de valami hianyzik.
- csipos teliszalami. Atneveztek valami Rakoczi csiposre, aztan mar csipos sem volt (utolso ketto egyaltalan nem volt csipos, zsirosabb is lett amitol a hutoben is megavasodik pikkpakk)
- Pick Nosztalgia marhaparizsi. Ezt meg ugyahogy az utobbi evekben szerettuk, ismerosok is gyakran hoztak, gyerek is imadja. 1 kg elfogyott 1-2 nap alatt. Az utobbi idoben eleg latvanyos osszetetelbeli valtozas tortent (mar nekem tul sos volt, ami eleg durva, hiszen szeretem a csiposet es igy az iz erzekelsem nem annyira kifinomult), mar ezt sem kivanom.

Talan hazi/kisszerias kolbasz/szalami (egyik Krucso fele Bekesi vastagkolbasz pl eleg jo) ami johet.Pedig imadok enni - sajnos latszik is rajtam.

De ugy tunik a kinti kornyezet megtette a hatasat es inkabb eszem egy jo pizzat/canellonit/akarmilyen tesztat egy jo pohar borral vagy proseccoval (netan csak egy jo kebabot) mint a nehezebb magyaros kajakat. Es fura, hogy mar nem is vagyom az utobbiakra.

Pdudas 2017.06.24. 16:00:58

Altalanos iskolaban volt egy osztalytarsam aki mindig cukros zsiroskenyeret evett. Nem azert mert szegenyek voltak, siman azt szerette. Azota ugy vagyok vele: mindenki azt eszik amit szeret, nem vagyunk egyformak.

Ugyebar eleg sokan a turos tesztat is tejfollel es/vagy piritott szalonnaval szeretjuk - de ismeros erre meg raszor egy kanal cukrot. En ugyan nem ennem meg ugy, de ha neki az a finom, hat jo etvagyat hozza :)

geeeteee 2017.06.24. 16:01:00

Hiányérzetem van, kimaradtak a gyümölcsök.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.24. 16:04:20

@diggerdriver: kérdezted, de lusta voltam kimásolni a recepteket a szakácskönyveimből, pláne így ebéd után pilledve, de itt egy weboldal, íme a kelták disznókörme:

www.europeancuisines.com/Crubeens-Cruibini-Crunchy-Pigs-Feet-Trotters-March-14-2007

Bár inkább csak simán megfőzve fordul elő gyakrabban.

Franciáknál jött szembe velünk panírozott disznóláb krokett vagy mi a fene, csigának hittem ránézésre :-) a körömről levett hús, háj és ki tudja mi volt még benne, kerekre formázva, panírozva, kisütve, nem volt rossz, de nem lett a kedvencem.

Shaktee 2017.06.24. 16:17:13

@gabors: helyhiány, peut etre :)

élhetetlen 2017.06.24. 16:52:49

@ChristineK: Teljesen igazad van, vagy ne együnk, vagy tisztítsuk meg az árut. Persze, ehhez először meg kell keresni azt a hentest, aki eleve jól pucolt áruval rendelkezik, hogy öt köröm után tisztítása ne tartson tovább tíz percnél. Én csak egy vékony pengéjű éles kést használok, az is működik, és ha az ujjak között marad valami szőrös (ez előfordul), azt egyszerűen kivágom. Megőrülök, mikor sztárszakácsok sütnek a TV-ne, és a közelképnél látszik, hogy a kacsa bőréből állnak ki a tokok. Én azt is kiszedem.

2017.06.24. 17:09:32

Na oké, lecsót főzök ma, és ez mind digger sara :). De semmi fakszni, csak hagyma-paradicsom-paprika (nem kaliforniai ;) ) és fehér kenyér.

élhetetlen 2017.06.24. 17:18:44

@diggerdriver: @ Sexual Harassment Panda: Ne zavarjuk meg a kezdőt. Amit te tálaltál, az lecsó főtt tojással. A tojásos lecsó az, mikor már majdnem kész a lecsó, de van még leve, beleütsz nyers tojásokat, és elkevered, mint a rántottát. Felvesz a lecsó levéből, és masszaként fő meg a lecsóban.

élhetetlen 2017.06.24. 17:18:57

@diggerdriver: „mi bajod a kelkáposztafőzelékkel?”. Semmi, csak vannak kaják, amik össze nőttek. Ráadásul nem eszem fokhagymát, mert szerintem keserű, és büdös. Tehát a kelkáposzta főzelék, (imádom), sok majorannával, és majorannás fasírttal. A tökfőzelék, paradicsomos káposzta lángost kíván nálam. Kisegítőként jöhet fasírt, vagy virsli, de pl. pörkölt nem. Én sem enném a kelkáposztát sült csülökkel. Nekem más műfaj a kettő.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.24. 17:46:11

@Sexual Harassment Panda: ez most hogyan is van? Nem hiszem, hogy valaha bejutok egy ilyen asztal mellé, kibontanád, ez most miből is áll? Kíváncsiság, nem cikizés, tényleg érdekel.

Csodabogár 2017.06.24. 17:46:33

@DieNanny CH: Elnézést, felületesen olvastam.:-(

Anna Kisfaludiné Baán 2017.06.24. 17:58:06

@DieNanny CH: meg én
De nagyon jók a kaják. Homárt még nem ettem, de biztos finom. A babos kajára visszatérve, a szükség nagy úr, de amíg bab, krumpli és káposzta van, addig semmi baj, a jó kis csülök ráadás. Mindent szeretek, de a húsleves is gyönyörű! Írjon tovább. Üdv.

élhetetlen 2017.06.24. 17:58:12

@Herr Géza: Csak egy ócska trükk. A trutyis tálba szórj még egy kis lisztet, amivel összeszeded a trutyi, összegyúrod, a tál már sokkal kezelhetőbb, és csinálhatsz egy adag csipetkét a keményebb tésztából.

élhetetlen 2017.06.24. 17:58:16

@diggerdriver: Megpróbállak megkísérteni! Tökfőzelék, kis fej vöröshagyma, apróra vágva, megdinsztelve, pirospaprika, csak egy fél teás kanálnyi, tehát nem, mint egy pörkölt, felöntöd, tök bele, só nélkül, hogy ne essenek szét a szálak, megfőzöd. Ha már puha, jöhet a só, és egy tejfölös habarás. Tehát semmi rántás, meg akármi, amire esetleg emlékszel. Nálam még a kapor sem játszik. És, ha nincs főzőtök a piacon, a nagyméretű cukkini ugyanolyan jó. Spenót. Olíván megpárolva, mennyiségtől függően két, három zsemle tejbe áztatva. Valamennyire kinyomom, és a spenóttal együtt turmixolom össze, csak só, és bors, (aki szereti, annak jöhet a fokhagyma is, gondolom, pároláskor).

élhetetlen 2017.06.24. 17:58:21

@Sexual Harassment Panda: „hogy csináljátok ott a nokellit? „Te most ugratsz bennünket? Egy tálba öntesz lisztet, keversz bele sót, ütsz bele egy, vagy két tojást, és annyi vizet, hogy egy nem túl híg, nem túl kemény masszát kapj. Felteszel egy fazék vizet megsózva forrni. Ha felforrt, (nem kell nokedli szaggató), egy adag tésztát kiraksz egy vágódeszkára, egy kés hátával (tompa, egyenes) vágsz egy csíkot, kihúzod a deszka szélére, és apró darabokban beküldöd a forró vízbe. Ha feljöttek a víz felszinére készen vannak, kihalászod, érdemes egy kis olajjal megküldeni, hogy ne ragadjanak össze, mehet a következő adag. De, ha most hülyítettél, akkor nagyon utállak.

Shaktee 2017.06.24. 18:04:44

@élhetetlen: tökfőzelék kapor nélkül?? Távozz sátán :))

2017.06.24. 18:26:38

@élhetetlen: Tökfőzelék habarással vagy rántással? Minek? Hogy olyan trutyi legyen, mint az undoritó Főzelékfalókban?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 18:34:21

@Pink Petsch:
Írtam a végén hogy ez csak a háztáji poszt, a vendéglős kaják másik poszt lesz mert a kettő túl hosszú lett volna.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 18:36:14

@gabors: A billentyűzet a desszert.

igazad van. Olyan vagy mint egyik ismerősöm aki azt mondta szereti a lecsót csak paprika-paradicsom ne legyen benne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 18:37:00

@Herr Géza: Jó hát ezeket nem említettem mert nem ember léptékű "ételek".
:)))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 18:38:02

@P.Elliot: Ez jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 18:39:27

@aaeronika:
A menzás levesek is megérnek egy misét.
Ki tudja mi a Petőfi, a Fradi, a Zilahi leves?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 18:41:16

@Pdudas: A tejföl az egyik leguniverzálisabb magyar étel. Sós és édes ételekhez is passzol.
Lecsóba sem lehet rossz de mindent azért nem lehet belepakolni.

élhetetlen 2017.06.24. 18:44:33

@Herr Géza: Pedig a paradicsomos káposzta, nem édesen, hanem sósan, sok bazsalikommal mennyei. Az öcsém, meg ha itt van, belevág egy fél marék cukrot, ő úgy szereti. A finomfőzelék, ez egy vicc. Az unokahúgom úgy nőtt fel, hogy ha azt akar enni, akkor jöjjön hozzám, majd én főzök. Évekig vitáztunk az anyjával, hogy ő miért nem hajlandó. Válasz, eszik belőle kétszer, a maradékot meg senki, még a macska sem eszi meg. A gyerek hét éve Angliában, ha hazajön, és meglátogat, még mindig a finom főzeléket kéri. Aztán összejött, hogy csak villámlátogatás, nem tud eljönni, anyja megkérdezi, hogy finomfőzelék hogy is? Elmondom. Visszakérdez, ilyen egyszerű? Ja.

élhetetlen 2017.06.24. 18:44:38

@cat power: Volt aranyosabb szitu is! A sofőr sráccal sokat beszélgettünk kajáról, néha vittem is neki sütiket, ezt, azt, és sokszor került szóba, hogy nem csak kaprot, de fokhagymát sem eszem. Egyszer megvilágosodott. Tudom már, miért nem szereted a fokhagymát! Mert boszorkány vagy!

élhetetlen 2017.06.24. 18:44:42

@Pink Petsch: @ P.Elliot: Édes istenem, átmegyek közellenségbe. Sárgarépa, zöldborsó, esetleg karfiol. Mi ebben a borzasztó, ha megpárolva, egy tejfölös habarásban, petrezselyem zöldjével dúsítva megjelenik az asztalon? Nem valami rántásban punnyadó dologról van szó! Melyik nem ehető, vagy miért nem ehető egy tányérban?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 18:45:21

@Pdudas: Na várjál. Van a túrós tészta, ami tejföllel cukorral van, és van a túrós csusza ami pirított szalonnával van.
Én a csuszát halpaprikással együtt szeretem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 18:46:17

@geeeteee: Igazad van, lehet megérne egy külön posztot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 18:49:57

@kisrumpf:
...hát nem kívántam meg. Maradok a magyaros körömpörköltnél.
Azért tök érdekes hogy a disznó ezen részéről milyen kevés irodalom van.
Szoktam látni a töröknél birkakörmöt. A bibi az hogy azon nincs 2gramm ennivaló. Nem tudom mire használják.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 18:53:14

@élhetetlen: Disznóvágáskor mikor megperzseltük a cocát tudod mivel a jó kitisztítani a körmök közét?
Műanyag krumpliszsákkal. Betenni a körmök közé és húzogatni. Tökéletesen tisztít.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 18:53:55

@Pink Petsch: tegyél már bele néhány főtt tojást. Az én kedvemért...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 18:55:35

@élhetetlen: Pontosan ahogy mondod. Van a lecsó főtt tojással, és van a tojásos lecsó. Két nagyon különböző étel.

tanato 2017.06.24. 18:56:46

@gabors: Jó cikk a jászberényi kórházas.Valóban a végefelé járnak vidéken a kórházAK emberhiány miatt.Fiatal orvos oda nem megy még véletlenül sem.Csak az idősebb gárda van, egyre kevesebben a biológia miatt

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 18:59:50

@élhetetlen: "Nincs az az isten"
"hozok sört"
"akkó' van..."

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 19:01:13

@cat power: :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 19:02:56

@élhetetlen: :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2017.06.24. 19:09:06

@diggerdriver: a, tényleg, irtad, hogy a KFC-vel majd legközelebb boritod ki az úri közönséget ;))))

Hm, nincs itthon tojás. A rántottás verzióját nem szeretem, anyám rizzsel főzte, úgy még megeszem, de leginkább natúr szeretem, 0,5-1-1 arányban a hagymát-paprikát paradicsomot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 19:11:04

@élhetetlen: Hidd el hogy kúrva szar. Szóval csinálhatod úgy mint egy Isten, akkor is kúrva szar. Vannak ételek amik kimerítik a NATO vegyifegyver fogalmát. A finomfőzelék az a legaljasabb tömegpusztító fegyvernél aljább produktum.
Semmi baj nincs az alkotórészekkel de eleve a szarrá főzött pépesített sárgarépánál megbukik a mutatvány.
Semmi baj a zöldborsóval a karfiollal. KÜLÖN_KÜLÖN.
Nézd fogadjuk el hogy az emberek TÖBBSÉGE undorodik tőle.
Fogadjuk el hogy nincs az a csodaszakács aki ehető ételt csinálna ilyen összetevőkből.
Én mindig csodálkozom egyébként a "csakazértis" próbálkozásokon.
"Majd én megmutatom". "Az enyém kivétel, azt szeretni fogod"-
Ugyanolyan kúrva szar mind de miért kell erőltetni?
Van 3millió egyéb jó kaja egy okot mondj hogy a TE finomfőzelékedet egyem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 19:14:41

@Pink Petsch: A rántottás verzió más műfaj.
Van aki nokedlival eszi a lecsót. Mivel nincs benne hús 90-10% arányban a hús javára nekem a lecsó köretféleség. Ezért nokedlival nekem olyan mintha köretet ennék körettel.

DieNanny CH 2017.06.24. 19:32:12

@élhetetlen:

De mitől lett a tál trutyis?

DieNanny CH 2017.06.24. 19:34:32

@diggerdriver:

A Fradit tudom. (Mindent bele!)
Szerintem már a többit is hallottam.

DieNanny CH 2017.06.24. 19:36:13

@élhetetlen:

Lehet, hogy mennyei, nekem a gyomrom (vagy epém, fogalmam sincs), nem bírja. Utána úgy görcsölök, hogy majd' a mentő visz el. Szóval, úgy 10 évenként eszek 2 kanállal.

DieNanny CH 2017.06.24. 19:38:25

@élhetetlen:

Miért nem ehető? Ha tudnám, akkor megváltoztatnám benne, és enném. De úgy cakkompakk nekem ezek nem passzolnak össze ízvilágilag.

2017.06.24. 19:43:45

@diggerdriver: Oké, megigérem, hogy ha legközelebb lecsót készitek, tojást is beszerzek.
Hm, ma már ettem egy pofás adag rindbockwurstot bagettel és mustárral, igy a vérengző énem estére növényevővé szelidült ;))). De ha tartalmasabbra vágyom, akkor én is feldobom valami húsnemüvel.

Arthamyr 2017.06.24. 19:49:32

@diggerdriver: Volt ismerős, aki a makarónihoz kenyeret evett, mert "nem elég tömény". :D

Csodabogár 2017.06.24. 19:56:23

@élhetetlen: Tökfőzelékbe soha nem tettem rántást, de vizet se. Viszont a tököt úgy 15-20 percre besózom. Zsiradékon reszelt hagyma, nem sok, rá a tök kinyomkodva és egy kevés ecet és sok kapor. Egy idő múlva, tök korától függ, kevés liszttel "bestaubolom". Ez egy szép magyar szó, tudom. A végén bele keverem a tejfölt és kész. De aki nem szereti ezután se fogja szeretni, mint ahogy velem sem lehetne már se a kelkáposzta főzeléket, se a paradicsomos káposztát megszerettetni.

2017.06.24. 20:06:51

@Arthamyr: Bevallom, én a paprikás krumplihoz is kenyeret eszek, a levesekhez is (a krémlevesekhez azért nem, mert azok eléggé tömények). Oké, most tésztaétel nem jut az eszembe, amihez kenyeret ennék ;)

2017.06.24. 20:12:52

@Csodabogár: Lisztszórás, a staubolás .. bocs, nem kekeckedésből, csak tájékoztatásilag. ;)

2017.06.24. 20:28:28

@élhetetlen: Külön-külön nagyon okésak, de együtt, az az izvilág! Uramatyám! Szerintem a finomfőzelék miatt terjedt el az a mondás, hogy minden hányásban van sárgarépa :))))

2017.06.24. 20:35:08

@kisrumpf: Nekem pár éve átküldött pár fotót a desszertjeiről is. Azok sem semmik ám! :D
No, és őt ugatta le a mi kis félmüvelt gasztrotudorunk, Claytonné őnagysága. Csodálom, hogy ma még nem jelentkezett. Most igazán tobzódhatna, mert neki Digger kajái mind pfúj-proli kategória :DDD

élhetetlen 2017.06.24. 20:48:47

@Pink Petsch: Nem figyeltél eléggé. Pont azt magyaráztam, hogy, ha a tököt nem sózzák meg az elején, akkor egy szép szálas állagú főzelék lesz, és, ha jól fűszerezik, finom is. Ha ezt nem tudják a Főzelékfalókban, az nem a tökfőzelék hibája. Egyébként megőrülök a sztárszakácsoktól is. Habarás, hőkiegyenlítés. Túró. A lisztet el kell keverni hideg vízben, mert az könnyű, ha ez megvan, a tejfölt sem akkora kaland a vizes oldatban simára keverni. És nem lesz csomós a habarás. Az, hogy séfek nem tudnak alapvető dolgokat, ezért nem is tanítják, ezért ne adott kajákat hibáztassunk.

élhetetlen 2017.06.24. 20:48:51

@Csodabogár: Most miről beszélünk? Te a staubolás + tejfölről, ami lénygében az, mint a habarás, nem mondtam, hogy mit szeressél, mit nem, csak annyit követtem el, hogy egy feltételezett recepthez képest írtam egy másikat. És, ha már itt tartunk, semmilyen ételbe nem raknék ecetet. És?

élhetetlen 2017.06.24. 20:48:54

@DieNanny CH:A trutyi alatt csak a kenődő, puha tésztát értettem. A nokedli tészta egy viszonylag lágy tészta, aminek nem könnyű kimosni a maradékát egy tálból. Felkenődik a mosó szivacsra, stb. Ha a maradék puha tésztából további liszttel kemény tésztát készítesz, akkor az felszedi a kulimászt az edényről, könnyebb elmosogatni, és mondjuk van egy adag csipetkéd, ami szárítva jó lesz valamikor, valamihez.

élhetetlen 2017.06.24. 20:48:58

@DieNanny CH: Hát ez nehéz kérdés. Nem tudom, hány éves vagy, de bizonyos kor után az emberek már szokták tudni, hogy a sárgarépát, vagy a borsót, vagy a karfiolt nem bírja az emésztőrendszerük. Azt nem eszik, vagy nem rakják bele a főzelékbe. De olyan azért nincs, hogyha sárgarépával eszem a karfiolt, az másképp hat, mintha magában enném. Ha nem szereted, ne edd, ennyi.

élhetetlen 2017.06.24. 20:49:03

@DieNanny CH: Hogy érthető legyek. Mikor divatba jöttek a mindenféle magos szuper reggelik, mert jaj, de egészséges, vettem valami szuper keveréket. Három hét után kidőltem, nem bírta az epém a szuper magokat. Ennyi, azóta ne eszem ezeket.

élhetetlen 2017.06.24. 20:49:10

@Pink Petsch: Igazad van, a hányásban sárgarépa van. Te is tudod, hogy ez nem igaz, de nem számít. Soha, senki ne egyen sárgarépát ezentúl, főleg ne finomfőzelékben!

élhetetlen 2017.06.24. 20:49:15

@diggerdriver: Na, most ez hiába írom le, úgysem hiszed el. Pár éve vártam az öcsémet, feleségét, gyerekeket karácsony másnapjára, hat liter töltött káposzta, harcsapörkölt, túrós csusza, sütik. Kipakoltak, aztán a sógornőm megkérdezte, hogy nem főznék egy kis finom főzeléket? De b+, van minden a mélyhűtőben hozzá, én meg ettem, tárolni próbáltam az előre megfőzött kaját, ami a nyakamon maradt. Nem viccelek! Persze, csak mind hülyék vagyunk.

Pdudas 2017.06.24. 20:49:20

@diggerdriver: akkor en lattam a csuszat cukorral fogyasztot is :)
Sot, kollegista koromban a legdurvabb amit lattam: fott tesztara egy doboz olajos hal es egy doboz tejfol. Es megette a keszitoje.

élhetetlen 2017.06.24. 20:49:22

@Pdudas: Én kitartóbb vagyok. Ettem rossz pacalt, aztán ettem még ismerősnél is rossz pacalt, de úgy voltam vele, hogy, ha ennyien szeretik, biztosan van jó is. Aztán találtam, aztán megtanultam jó pacalt főzni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 20:52:48

@Pink Petsch: Igaz.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Arthamyr 2017.06.24. 20:58:25

@Pink Petsch: A paprikás krumpli simán tud "tunkászósan leves" lenni. Ha bográcsolok otthon, mi is szoktunk hozzá enni. És kovászos uborkát is, ez így kerek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.24. 21:00:58

Bammeg, Digger, már az olvasástól is hízik az ember vagy öt kilót...
:D
Úgy a 80%-a nekem is bejön, bár errefelé kevésbé van piaca/lehetősége a magyar konyhának alkatrészbeszerzést tekintve.
A legdurvábban azon szoktam kiakadni, mikor a gulyást jugoszláv meg osztrák kajának titulálják... :-[

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 21:02:24

@élhetetlen: Nézd, nincs ezzel semmi baj. Vannak mazochista beállítottságú emberek mégsem nevetjük ki vagy hülyézzük le őket.
Ha nekik az a jó akkor egyék tonnaszám, csak nekem ne keljen megenni.
Az hogy Guantanamóban vallatnak a finomfőzelékkel nem jelenti azt hogy valaki nem szerethetné.
Egyétek, egészségetekre, de tőlem tartsátok távol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 21:05:21

@Pdudas:
Várjámá' múltkor leül velem szembe albán barátom és elővesz egy birkahúsos ragulevest. Olyan volt mint a mi becsinált levesünk. volt benne egy kúrva nagy kúrva faggyús birkahús. Megmelegítette a mikróba és leült velem szembe enni. Ekkor elővett egy citromot kettévágta és belenyomta a citrom levét a levesbe.
Nabazmeg...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2017.06.24. 21:10:41

@élhetetlen: Te, a tökfőzelékbe egyáltalán nem kell sem habarás, sem depláne rántás. Igaz, tovább tart 10 percnél az elkészitése, de sag schon ...
A hőkiegyenlitést meg ne becsüld le .... próbálj meg főzött krémet késziteni hőkiegyenlités nélkül. Egy rakás összeugrott, szemcsés trutyit kapsz.

vassci 2017.06.24. 21:11:27

Már majdnem leírtam, hogy milyen jó kis hangvételű poszt és hogy mennyire hasonló az ízlésünk, meg hogy jó lenne hozzátenni ezt-azt. Például a lecsó összetevőivel, a paprikáskrumpli halmazállapotával, esetleg a pörkölt-paprikás alappal kapcsolatban egy-két finomkodó megjegyzést. De nem mertem, mert a Posztoló már az elején leszögezte, hogy nem érdekli, ő így szereti és kész! Ettől pedig "csak" olyan picit lett arrogáns, mint amitől ő tartott, pedig ez nekünk hozzászólóknak a privilégiuma!

2017.06.24. 21:12:39

@élhetetlen: Basszus, kellene már egy egységes irónia-jelző, de tényleg! Pedig még szmájlikat is pakoltam, de ezentúl külön kiirom neked, hogy "viccvóut"!

2017.06.24. 21:13:26

@élhetetlen: Basszus, kellene már egy egységes irónia-jelző, de tényleg! Pedig még szmájlikat is pakoltam, de ezentúl külön kiirom neked, hogy "viccvóut"!

2017.06.24. 21:18:23

@diggerdriver: De még mennyire az !!!! :DDD Már a szaga is, a murok, borsó, karalábé együtt gyilkos tud lenni, pláne, ha még karfiol is kerül bele :DDD Na és az az agyonhabart fehér trutyi, amiben úszik .... anyáááám!

2017.06.24. 21:20:56

@Arthamyr: Oké, de csak szigorúan fehér kenyérrel! :DDD Ja, és a kovászos uborka! Örök szivfájdalmam, hogy itt nem kapni. Van viszont sós-kapros, ami némileg hajaz rá, csak nekem túl sós :(

2017.06.24. 21:26:41

@Pdudas: Kollégista koromban, az olcsó, de mégis húsféleséges kaják korszakában olyanokat is ettem, mint sült parizerkockák, ketchupos tejfölszósszal, tésztaágyon :DDD

Arthamyr 2017.06.24. 21:30:36

@Pink Petsch: Igen, nekem is a kovászos uborka (bár ez néha van a magyar boltban, de sokszor nem az igazi, túlsózott) és azon kívül a bogyiszlói paprika a nagy bánatom.

2017.06.24. 21:36:52

@Arthamyr: Végülis, nem lenne nagy cucc elkészitenem itt sem, mert rohadt egyszerü, 2-3 nap alatt kész (pláne a mostani 30+ fokokban). Csak egy baj van ... napokon belül meg kell enni, mert különben ahütőben is megbuggyan. És azért egy minimum 3 literes borkán beltartalmát kienni max. 4 nap alatt, too much ;)))

2017.06.24. 21:42:11

@Arthamyr: Ja, a bogyiszlóit nem értem. Egyáltalán nem erős, a hegyes erősnek nevezett vékony, sárgás-zöldes paprika csipősebb, mert gondolom, a csipőssége miatt hiányolod ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 21:52:13

@Pink Petsch: Próbáld meg a lengyel boltban. Vagy a törökben. Itt a töröknél lengyel hordós kimért kovászos uborkát adnak. Kiváló.

Csodabogár 2017.06.24. 21:54:59

@DieNanny CH: Zilahy = valamit visz a víz.

Csodabogár 2017.06.24. 22:02:18

@diggerdriver: Ebben most mi a baj? A faggyú vagy a citrom? A borju becsinált levesbe is kell egy kis citrom a végén, no meg tárkony is csak módjával.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 22:07:39

@Csodabogár: Egy teljes citrom egy tányér levesbe. Én eleve nem hallottam még olyat hogy bármilyen levesbe citromot nyomnak.

2017.06.24. 22:19:40

@diggerdriver: Németországban még nem találkoztam lengyel bolttal, pedig sok városban megfordultam, az összes égtájon. Ez tipikus angliai jelenség :)))
Török bolttal már igen, nem egy helyen, de ott nem volt koviubi, úgy látszik a salz-dill gurken (sós-kapros ubi) kielégiti ezt az igényt ;))) Török boltban, ami figyelemre méltó, és csak ott lehet beszerezni Németországban, az a savanyúkáposzta. Meglepő, mi? Amikor a németeknek a savanyúkáposzta egyik meghatározó alapanyaguk. Ja, csakhogy nem egészben :DDDD Szóval, fejes savanyúkáposztát itt csak török boltokban érdemes keresni. Egyébként vágottat natúrban vagy különböző izesitésekkel még benzinkutaknál is kapni :DDD

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.24. 22:21:55

@Pink Petsch: mondjuk alig várom hogy elmagyarázza nekem azt a Dobos tortát, tényleg nagyon érdekel, hogy, merre, meddig... El tudom képzelni a többit is, ez után a kép után! :-) A gasztrotudort pedig ne emlegesd, mint púpot a hátamra.

2017.06.24. 22:23:36

@diggerdriver: A ragulevesekben benne fő legalább egy citrom, és citromkarikával is tálalják ... csak mondom ... ;)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 22:28:51

@Pink Petsch: Nekem ez teljesen új, az életben még ilyet nem hallottam.

2017.06.24. 22:30:32

@kisrumpf: Szerintem ma ebéd-vacsora müszakban van, úgyhogy várnod kell ;)
Viszont azt a csajt nem értem. Az előző nicknevén (valami JessG vagy hasonló volt), még egészen elfogadható volt Oké, engem alapból megvetett az éppen aktuális melóm miatt, de az ilyen hülyeségekkel értelmes ember nem foglalkozik. Rohadt jókat lehetett vitatkozni vele, mert kb, semmiben nem értettünk egyet, de volt annyira nyitott, mint én. Na, erre férjhez ment, és idióta lett belőle ... sic transit ... :DDD

2017.06.24. 22:34:32

@diggerdriver: Komoly? Nálatok mivel savnyitják akkor a raguleveseket? (Azt ne mondd, hogy ecettel!) Oké, tudom, hogy hagyományosan ciberével, de azóta nem találkoztam ciberével, amióta a nagyim meghalt.

Shaktee 2017.06.24. 22:39:14

@Pink Petsch: grószmutter is csavart kis citromot a paradicsomlevesbe, s én is. Mutter a disznósajtra, s én is :)
Sváb szokás lenne?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.24. 22:47:53

@Pink Petsch: lehet, hogy felsőbb osztályba lépett...
(jujdegonoszvagyokbiztosirigykedem)

várok türelmesen de most elteszem magam holnapra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 22:49:29

@Pink Petsch: Semmivel. Nem teszünk bele semmit. Se ecetet se semmit.
két ecetes levesre emlékszem. Apám tett ecetet a bablevesébe. De már csak a tányérjában.
A másik leves ami ecetesen készült az a tojásos leves amiben egészben van a tojás. Nem a habart gusztustalanság, hanem az egész tojásos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 22:51:34

@Pink Petsch: Figyu, levesbe citromot...
Soha.
Még csak hozzászólni se tudok annyira ismeretlen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 22:52:49

@cat power: Félig sváb vagyok de nálunk ismeretlen.

2017.06.24. 22:55:51

@diggerdriver: Ja, erről eszembe jutott még valami.... Romániában ugye a legtöbb leves ciorba (csorba), amit hagyományosan ugyancsak ciberével savanyitanak. (A ragulevestől lényegében a füszerezéssel tér el, pl. a lestyán, ami a magyar konyhában leginkább ismeretlen). Nos, ezek a nemzetközi izfomozó-gyártók, mint a Maggi és a Knorr, a román piacra külön bors (van egy vessző a "s" alatt) mixekkel készültek ;)
Ja, ez csak úgy eszembe jutott ....

2017.06.24. 22:56:54

@kisrumpf: Abba, a szerencsétlenje :DDD
Jóccaka! :)

Arthamyr 2017.06.24. 22:57:50

@Pink Petsch: Az kb. az egyetlen erős paprika, aminek jó paprika íze van. Nyilván ezer fajta ezerszer erősebb paprika (chili) van, de azoknak már nagyon domináns, mindent elnyomó az erős íze, esetleg kis kesernyés ízük van mellé.

2017.06.24. 22:58:06

@diggerdriver: Te, araguleves savanykás ... azt ugye tudod, nem? ;))) Akkor kérdezd meg asszonyt, hogy mitől savanykás :)))

Arthamyr 2017.06.24. 22:59:56

@Pink Petsch: Azért egy hétig (de lehet, hogy tovább is, nem emlékszem pontosan) simán eláll a hűtőben, nem tudom anyu hogy csinálta. Itt viszont nincs meleg, meg nyáron mindig hazamegyek ott tudom kezelni az elvonási tüneteket.

Arthamyr 2017.06.24. 23:00:47

@diggerdriver: Én próbáltam a lengyelt, nekem az is sós volt, és nem eléggé savanyú. A töröknél még nem néztem mondjuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 23:02:22

@Pink Petsch: Vess meg érte de a mi családunkban még az életben nem ettem savanykás ragulevest.

Arthamyr 2017.06.24. 23:03:54

@Pink Petsch: A bablevesbe mi ecetet+tejfölt rakunk, citromot viszont nem raknék bele.

Shaktee 2017.06.24. 23:06:08

@Arthamyr: @diggerdriver: 3-4 csepp csodát tesz, édes levesbe csak, naturlich..

2017.06.24. 23:06:49

@Arthamyr: Hm, számomra legfeljebb pikáns a bogyiszlói. Egyszer lecsót főztem belőle, és fel voltam készülve, hogy akkor most ...!!! Hát nem :( Finom volt, kissé pikáns, de csipős semmiképpen sem.
Hm, ha a kapszaicint és a paprika aromát is élvezni szeretnéd egyidejüleg, ajánlom akkor a habanerot. Nekem a kedvencem, aromás, kissé gyümölcsösbe hajló paprika-ize is van, a kapszaicin tartalma mellett ;). De csak akkor, ha már túljutottál az alap, nagyáruházak piros-sárga-zöld mezei chili-paprikáin.

NYC917 2017.06.24. 23:08:05

A húslevesen kívül mindegyik gusztustalan leírva és a képeken is. Erre olyan büszkék a magyarok?

2017.06.24. 23:09:16

@diggerdriver: Már miért vetnélek meg? :DDD
Te, de vendéglőben sem ettél soha ragulevest? Csak kérdem ...

Shaktee 2017.06.24. 23:09:25

@Arthamyr: abba én sem, ecet tejfel szigorúan..

Ma viszont hal lesz, bbq, zöldségekkel(cukkini, padlizsán, pirospaprika)kuszkusszal, 10 perc az egész móka..

2017.06.24. 23:12:57

@Arthamyr: Kérdezd meg az anyudat, mert én olyan 2 éve belevágtam egy kovi-ubi projektbe. 3 napi érlelés után tök fasza volt, roppanós, az a jellemző kovi-ubi iz! Persze, bepakoltam a hütőbe. A 4.-ik napra megbuggyant a maradék. (Igaz, semmilyen tartósitót nem használtam, még porrá tört aszpirint sem).

DieNanny CH 2017.06.24. 23:13:42

@élhetetlen:

Nem a finomfőzelékre írtam, hanem a paradicsomoskáposztára.
Mindenfajta paradicsomos ételt megeszek, szeretem a káposztafőzeléket is - de a kettőt együtt a szervezetem nem szereti.

2017.06.24. 23:14:33

@Arthamyr: Kevés alapanyagot utálok, a bab az egyik közülük, igy hát bableves, meg babos kaja témában inkább nem nyilatkozom ;)))

2017.06.24. 23:19:55

@diggerdriver: A cibere az gyakorlatilag egy erjesztett gabonaital. Leginkább búzából erjesztik, de rozsból vagy árpából sem ritka. A növény korpája kell hozzá. A nagyim búzakorpából csinálta. A korpát leöntötte forró vizzel és napokig hagyta erjedni, néha megkeverte. Kb. annyi idő kell neki, mint a koviubinak ;)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 23:23:05

@Pink Petsch: Nem. Az olaszban most rászoktam a minestore levesre.

Herr Géza 2017.06.24. 23:26:08

@Pink Petsch: Magácska is öregszik már: sztem én említettem már neked a Mix-Markt nevű hálózatot, ami leginkább lengyel-orosz kínálattal bír, de vannak magyar cuccaik is (sajnos leginkább csak magyar konzervek, na meg az elmaradhatatlan pirosarany, erőspista, gulyáskrém, stb.). Viszont az orosz, lengyel vonal erős. Igen, van náluk is savanyúkáposzta levél és a klasszikus koviubi is. De én piacon szoktam venni, kering itt Stuttgart környékén a piacokon nem egy savanyúságárus, náluk ugyanúgy van káposzta egészben is, csak kérni kell, mindig van a hordó mélyén belőle. Egy spreewaldi árustól meg meg többször vettem igazi, "friss" koviubit is, sajnos őt mostanában nem látom errefelé.

2017.06.24. 23:27:46

@diggerdriver: Hm, hát az egy sima zöldségleves ... pont olyan "kőbe vésett" a receptje, mintha te késziténel otthon tetszőleges zöldségekből egy levest ;)
Oké, jobban hangzik :DDDD

Csodabogár 2017.06.24. 23:30:45

@Pink Petsch: Pedig egy jó sólet, füstölt hússal és füstölt libacombbal nem megvetendő étek.

Gyerekkoromban volt olyan, hogy cibere leves, de elképzelni se tudom miből csinálta a nagyanyám. Általában semmilyen levest nem szerettem, mert akkor azzal már jól laktam és utána jött a cirkusz az evéssel. A mai napig is vagy levest eszem vagy mást.

2017.06.24. 23:31:41

@Herr Géza: Csókolom a kisztihandját kedves, uram ... :) No, hol van már a tavalyi hó, és Stuttgart? :DDD
Persze, priviben meg lehet állapodni egy-egy savanyúkáposzta-kufárral a piacon, hogy jövő hétre fejest is hozzon, de ez nem ugyanaz, mint amikor kimész spontán a lehelre, és megveszed akár az egész fejet, akár csak pár levelet.
Különben meg az öreganyád, na, ő öregszik! :PPPP

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 23:31:52

A mai kommentfolyam megint tanulságos volt.
Az emberekben él egy kép a 360kilós Diggerről aki zsírt eszik zsírral, desszertnek némi szalonnával.
Az egész posztból ez jön le az emberek többségének. Az senkit sem zavart eme koncepció kialakításában hogy a poszt igen jelentős része zöldségsalátákról, párolt zöldségekről, főzelékekről szólt.
Ez egyébként tök érdekes. Nincs ezzel baj de mutatja az emberek előre kialakított véleményét. Diggerposzt? Kajáról? Akkor az zsíros lesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 23:35:25

@Pink Petsch: A mi konyhánkból hiányzik ez a savanyított leves vonal.Mindkét feleségem családjából szintén.
Akkor most ez hogy?

Csodabogár 2017.06.24. 23:37:01

@Pink Petsch: Svájcban árultak konyhakész minestrone alapot. persze én először egy kis füstölt szalonnát pirítottam és csak aztán jött rá az zöldség keverék. Nagyon finom volt és otthon az életben nem tudtam volna annyi zöldséget apróra vágni amennyi egy leveshez kell. Nagy mennyiséget nem akartam soha belőle, miután csak ketten voltunk. Ezzel mindig bajban agyok. A multkoriban az ember jajongott, hogy csináljak olyan finom sült zöldséget köretnek, mint amit a vendéglőben kaptunk. Ő pucolja vágja stb.Kb. egy hétre való sült zöldség lett a vége, ami a 3.napon a kukában végezte.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 23:37:55

@Pink Petsch: Én otthon számtalanszor csináltam koviubit. Hűtőbe rakva 1-2hónapig simán elállt. Soha nem buggyant meg..

Shaktee 2017.06.24. 23:40:02

Hir tv- épp egy érdekes határátkelő riport megy..

2017.06.24. 23:40:18

@Csodabogár: Fura ez .. anyám, apám, öcsém ... imádják a babot, bármilyen formában. Én meg ... Nos, én elsőként attól a tömény szagától lettem rosszul gyerekkoromban, amit a kukta kilőtt magából a teljes lakást beteritve. Öszintén szólva, fingszagúnak éreztem. Most győzz meg egy gyereket arról, hogy attól még maga a kaja finom. Sok siket! ;)
Annyit viszont már fejlődtem e téren, hogy ha kiegészitó kaja, akkor nem köpöm ki, vagy kaparom félre, hanem megeszem azt a pár babszemet. (A ceruzabab azonban még ezt sem tudta elérni nálam. Füize van). De Jókai bableves után tuti nem fogok nyigni soha az életben :))).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 23:42:00

@Herr Géza: @Pink Petsch:
Amúgy miért is kell a savanyú káposztalevél egészben?
Én ha töltött káposztát csinálok akkor az sima édeskáposztába van tölve vagy székelykáposztát csinálok az meg gyalult savanyúkáposztával van.

Shaktee 2017.06.24. 23:42:38

@Csodabogár: a spannom épp egy csudás sólettet csinált, csak ne lenne olyan macerás megcsinálni, vicc hogy ottawában nincs egy jó zsidó étterem ahol készen kaphatnám..

Herr Géza 2017.06.24. 23:44:14

@élhetetlen: "Pedig a paradicsomos káposzta, nem édesen, hanem sósan, sok bazsalikommal mennyei" Édesen? Miért, van aki úgy eszi? Az minden gazságra képes lehet... Sorry, én is értékelem hittérítői igyekezetedet, de kóstoltam már épp eleget abböl a "de az enyém, az tuti, majd meglátod" verziókból. Nem, mint Nannynál, úgy nálam is oké a paradicsom minden formában és mindenhez, a káposzta szintúgy, de a kettő egy fazékba nem kerülhet. Ez van. A hátralévő pár évet meg már kibírom fél lábon is paradicsomos káposzta nélkül. :D

Shaktee 2017.06.24. 23:46:20

@Herr Géza: p.káposzta sehogy.
Gimis menzán megútáltam, nej se szereti..

Herr Géza 2017.06.24. 23:46:34

@diggerdriver: Hát mert mifelénk savanyú káposztalevélbe töltik a cuccot. Mert csak. :)))))))))

2017.06.24. 23:46:49

@diggerdriver: Nem azonos gasztro-kör, úgy :DDD
Az erdélyi és kelet-magyarországi konyha számára a ragulevesek/csorbák egyértelmüek. Te és a b. nejed, valszeg más régióból származtok.
Mondjuk, tudom, hogy Magyarorzságon a pacalt elsősorban pörköltnek készitik. De mondd, pacallevest ettél-e már?

Shaktee 2017.06.24. 23:47:28

@Pink Petsch: viszont egy császármorzsát most megivántam :)
Csinálja a román is?

2017.06.24. 23:54:06

@diggerdriver: Mert más tájegységről származol, mint én. Nálunk az őszi-téli töltöttkáposzta, csakis savanyúkáposztából készült. a tavaszi-nyári, meg frissből. Más az izesitése is. A savanyúkáposztás verzióban együtt főttek a füstölt húsok és egyséb disznóságok. A töltelék izesitése pedig a hagyományos hagyma-fokhagyma-füszerpaprika-petrezselyem. Az újkáposztás tölteléke csak sóval-borssal füszerezett, és a töltelékben levő húson kivül, semmilyen más hús nem fő vele együtt. Viszont egres igen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.24. 23:54:58

@Herr Géza: Ugyehogyugye?
Képzeld, egyszer megyek anyósékhoz hát gyönyörű zöldbableves van.
Nincs vele bajom hajrá együnk.
Bekapom az első falatot és a szemem fennakadt. Valami borzalom.
Kiderült hogy ők édesen csinálják a zöldbabfőzeléket.
Életem során talán az volt az egyetlen étel amit eltoltam magamtól hogy ezt azért talán mégsem...

Herr Géza 2017.06.24. 23:55:59

@Pink Petsch: :D Te, az a Mix-Markt betakarja fél Németországot, de valamiért mindig valami lehetetlen, eldugott sarkában van a városnak, úgy véletlenül soha nem akadsz rá. De a neten fent vannak, ott megtalálod az aktuálisan legközelebbi boltjukat.
Nem kellett a káposztát ledumálni előre az árussal, azt félreértetted, ott volt az mindig a hordóban, csak nem volt külön reklámozva.
Hogyne vénülnél már, hisz mindjárt betöltöd a 25-öt, nem??? :))))
Különben meg most éppen hol-merre?

Herr Géza 2017.06.24. 23:58:49

@Pink Petsch: "De mondd, pacallevest ettél-e már?" Ugyan nem tőlem kérdezted, de én igen, Erdélyben. És ízlett!

2017.06.24. 23:58:57

@cat power: Nem, a császármorzsa nem ismert a román gasztronómiában.

2017.06.25. 00:01:40

@Herr Géza: Csakis ott ehettél :DDD
Én anno, amikor egy nyarat felszolgáltam diákkoromban egy kisebb vendéglőben, már attól rosszul voltam, amikor megéreztem, hogy a szakácsnő piritja a murkot, ugyanis tudtam, hogy akkor pacalleves lesz vagy 2 napig, tuti :XDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 00:02:08

@Pink Petsch: Ez teljesen rendben van mind el tudom képzelni, bár a piszkét nem tudom mit keres benne.

Shaktee 2017.06.25. 00:02:11

@Pink Petsch: jaja, smarninak is hívtuk

Jó kis házi, szabolcsi barackdzsemmel, ummmm :)

Jóccak

Herr Géza 2017.06.25. 00:03:21

@diggerdriver: Erre ilyen maxval-i választ tudok: miért ne lenne jó? :)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 00:06:52

@Herr Géza: Persze. Teljesen rendben van. Van ahol szőlőlevélbe töltik.
Én igen kiváló töltöttkáposztát tudok főzni csak egy baj van vele.
akkora a gombóc amekkora belefér a levélbe.
Vannak benne emberes darabok:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2017.06.25. 00:07:39

@Herr Géza: Én Stuttgartban ledumáltam a savanyúság-árusokkal, ugyanis amikor csak úgy spontán kérdeztem, akkor ufónak néztek :DDD
Egyéként meg szorits nekem ezerrel. Jövő szombaton kezdek a festői Schluchseeben, a tavak és a Fekete-erdő birodalmában, valahol Freiburg és Freundenstadt között elveszve :DDD

2017.06.25. 00:09:02

@diggerdriver: Savanyitja, és ad egy gyümölcsös aromát neki.

Herr Géza 2017.06.25. 00:09:55

@diggerdriver: Savanyít.
Van egy kaja, nem tudom honnan került a családba, de gyaníthatóan erdélyi vonal: mi úgy hívtuk, hogy "töltike" Darált húsos, rizses, sóval-borssal ízesített tölteléket zsenge szőlőlevélbe csavartunk, bele a fazékba, csontlé rá meg piszke (egres, köszméte, pöszméte, stb.), majd a végén behabartuk tejföllel. Istenkirály nyári kaja, hidegen is. :D

Shaktee 2017.06.25. 00:11:31

@Pink Petsch: Na végre! Szorít itt neked mindenki

Herr Géza 2017.06.25. 00:12:43

@Pink Petsch: Vau, az király!!! Meg a környék is! Már le van tutizva? Szerződés, stb. oké? Hát én aztán szorítok ezerrel neked, de meg fogod te azt csinálni!!! :))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 00:13:27

@Herr Géza: A piszkét anyám csak főzeléknek ismerte.
Bár nem így hivta hanem piszkeszósznak.

2017.06.25. 00:14:37

@diggerdriver: Az jó pedig :D Van Pesten a Hercegprimás utca környékén egy kolbászda. Nekik van csirkés-citromos-majoránnás kolbászuk. Meglepően összeillik :D

2017.06.25. 00:15:27

@cat power: Köszi :) De tényleg ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 00:18:43

@Pink Petsch: Persze hogy jó. Én csináltam is disznóvágáskor.
Egyébként próbáld meg fasírttal.
Egy kis citromhéjat reszelj bele a darált húsba. nagyon finom.

2017.06.25. 00:24:47

@Herr Géza: Hm, a környékhez kerestem melót, és rohadt nagy mákom volt :D Voltam próbanapon, és gyakorlatilag 1 hét alatt megvolt minden, úgy hogy közbejött az Úrnapi hosszúhétvége is.
Persze, aláirt szerződés, pipa. És még mielőtt, mert tudom, hogy itt szeretik boncolgatni az anyagiakat .... :PPP Annyi a bruttóm, mint Panda nettója. Jungkoch vagyok, többre nem is számithatok most. Ja, a szállás ingyenes, és kajára sem kell költenem annyit.
Ezért is mondtam neked, anno, hogy nem éppen valamelyik nagy vagy közepes városban akarom kezdeni a dolgot. Mivel az ilyen kisebb üdülőfalvakban sok mindent felajánl egy munkáltató ingyen és pluszban, csak hogy legyen embere . Stuttgartban sem kapnék töbet, de ott teperhetnék még külön az albérletért ...

Herr Géza 2017.06.25. 00:32:11

@Pink Petsch: Ma látod, ott van, hogy "jung", tehát amtlich. :D
Ki boncolgatja itt a fizetéseket? Az ilyenkor már kóma, de holnap meg fogja ütni a guta, ha ezt olvassa. :)))) Már borítékolni tudom, hogy miket fog írni. ;D

Shaktee 2017.06.25. 00:37:22

@Herr Géza: meg a q bátyó is lemezt cserélhet :)

2017.06.25. 00:40:56

@Herr Géza: Hm, hát igazából a hivatalos megnevezás commis de cuisine ... de azért "ari" vagy :DDD
Szerinted visszaolvas? Mert szerintem, nem :DDD Három helyre jelentkezett úgy kb. 2 hete .... szerintem sehova sem fogják felvenni ....

2017.06.25. 00:43:37

@diggerdriver: Hm, akkor miért vagy kiakadva az egresen? :D Az is a savanyúságot szabályozza a kajában, csak valamivel több gyümölcsös izt ad hozzá ...

Herr Géza 2017.06.25. 00:48:31

@cat power: Na neki aztán mindegy. A tények kurvára hidegen hagyják, amit egyszer bemagolt, azt fújja mindhalálig....:))))

Shaktee 2017.06.25. 00:52:08

@Herr Géza: mondja a német is hogy õ nem egy éles kés a fiókban? :))

Herr Géza 2017.06.25. 00:53:15

@Pink Petsch: Erre külön radarja van. Ha fizetésről van szó, pláne ha az a minimálbérnél több, akkor azt megtalálja. Mert szent küldetése, hogy olyan nincs, hogy valaki-bárki-akárki annál többet keressen nyugaton. Az csak otthon lehetséges, ahol a mekiben már lassan azért is professzori fizetést kapsz, ha csak benézel az ajtón....

Herr Géza 2017.06.25. 00:54:08

@cat power: Őszintén szólva ezt még nem hallottam...

2017.06.25. 00:56:32

@cat power: Figyelj, tökéletesen mindegy, hogy ha én a jövő héten el is nyerném a Nobel-dijat, egyes emberek szemében én akkor is kurva leszek a halálom óráját követő fél évezredig, tutibiztosan ;)
Mondhatni, magamnak csináltam, mert miért voltam őszinte évekkel ezelőtt? De hogy milyen jól csináltam, ám! :DDD

élhetetlen 2017.06.25. 00:58:09

@Pink Petsch: Bár már az összes kedvenc kajámmal le lettem tolva, azért még egy mondatot megengedek magamnak. Ha a kovászos uborka már jó, vedd ki a közegéből, ahol megérett, öblítsd le, tedd másik üvegbe, és önts rá tiszta vizet, hogy ne száradjon, és ezt rakd be a hűtőbe. + egy hét, és ne válaszolj, hogy hülyeséget írtam, mert ma már kaptam eleget!

élhetetlen 2017.06.25. 00:58:09

@Herr Géza: „Édesen? Miért, van aki úgy eszi?”. Igen, és egyébként tisztességes ember. Sőt a szalonnás túrós csuszát is képes megcukrozni. De ne aggódj, én egy szóval sem mondtam, hogy főzök neked akármit, tehát azt nem eszel, amit nem akarsz. Egyébként nem értem, ha a fél világ elfogadja a kínai édes, sós, savanyút, akkor miért ne lehetne megcukrozni a paradicsomos káposztát, vagy a túrós csuszát? Na, mindegy.

élhetetlen 2017.06.25. 00:58:10

@Pink Petsch: Igazad van, de mikor már harmincan ócsárolják a kedvenc kajádat, te sem biztos, hogy észrevennéd, hogy valaki csak viccel.Már rég megsértődtem a finomfőzelék nevében.:))))

élhetetlen 2017.06.25. 00:58:13

@DieNanny CH: Ma semmiben sincs igazam a többiek szerint, de azért leírom, hogy a kelkáposztát is, a paradicsomos káposztát is úgy főzöm, hogy felforralom, és leöntöm az első főzővizét, és kezdem előről. Ettől még nem kell paradicsomos káposztát enned, csak mondtam.

2017.06.25. 00:59:12

@Herr Géza: Csodálom is, hogy még mindig Grazból. és nem egy csepeli panel bérelt szobájábból irogat :DDD

2017.06.25. 01:05:04

@élhetetlen: Te, komolyan .. ne vedd a szivedre ezt az egészet. Nem véresen komoly ám! Tényleg felesleges ezen fennakadnod. Vagy ha mégis, akkor kurvára irigyellek, hogy ez a blog az egyetlen zavaró tényető az életedben :DDD (látod, ugye a szmájlikat?)
Mondjuk személy szerint sem a finomfőzelék, sem a paradicsomos káposzta nem a kedvencem, sőt mondhatni, inkább 3 liter vizet kérek .... de neked meg egészségedre. :)

2017.06.25. 01:22:07

@Csodabogár: Ismerős, már ez a pluszos dolog :DDD Amikor még anyámékkal éltem, javarészt én főztem, négy emberre. (anyám szerint a konyha a sátán lakhelye ugyanis :D) Aztán, mikor már nem velük, nálam is végezte jó pár adag kaja a kukában .... heveny lelkiismeret-furdalásom volt hónapakig emiatt. Aztán megtanultam max. 2 emberes adagokat késziteni ;)

Shaktee 2017.06.25. 01:22:48

@Herr Géza: úgy is mondják erre hogy nem leghegyesebb cerka a tolltartóban..jó régi szöveg, hiszen tolltartók már ezer éve kimentek a divatból :)

Nu télleg jóccakát, essen leszen errefelé.

Herr Géza 2017.06.25. 01:31:29

@élhetetlen: Pajtás, nagyon el vagy tévedve. Én tényleg nem tudtam, hogy a paradicsomos káposztát eszik édesen is, azért csodálkoztam rá....
A túrós csusza/tészta ügyben tudom, hogy vannak, akik cukrozzák... Egészségükre. De ettől én még nem fogom, sőt nem is lehet meggyözni engem arról, hogy az úgy jobb, mert a számba sem vagyok hajlandó venni édesen, annyira nem passzol nekem össze.
És tényleg hasznosak a kommentjeid, érdekesek, de meg ne sértődj már azon, ha nem mindenki úgy reagál rá, hogy "úristen, köszönjük a tippet, ezentül csakis úgy, ahogy te mondod"...
Csak gondolj bele: te ugye nem eszel fokhagymát, mert "keserű és büdös". Ha én azt mondom, hogy ez hülyeség, az nagyon finom (még ha büdös is, keserű meg csak akkor lesz, ha megégeted...:D), egyél egy marokkal, akkor kipróbálod ? Nyilván nem, mert ez meg a te ízlésed. Pont.
Más: nem mondhatod, hogy csúnyán leugattunk volna. Pedig adtál volna rá okot. Ha az ember beesik egy blogon egy általa ismeretlen "közösségbe", akkor nem árt, ha először egy kicsit figyel, ne adj isten a kommenteket is figyelemmel olvassa, mielőtt ajtóstul esik a házba. Mert az azért elég vicces volt, amikor nagy vehemenciával próbáltad elmagyarázni egy profi szakácsnak, hogy készül a nokedli. És emlékeim szerint ezért senki nem piszkált, tehát hiányzó toleranciára nem panaszkodhatsz.

Shaktee 2017.06.25. 01:33:38

My love NYC and Alicia :)

youtu.be/_8VEUz79i_I

Igen gáborka, a ferryn filmezték..

adg 2017.06.25. 01:37:05

@élhetetlen: mit vartal? Mar a poszt maga is azzal indul, hogy vannak emberek, akik megmondjak, hogy mit hogyan lehet CSAK kesziteni, enni, stb. Es hogy legyunk rugalmasak, es fogadjuk el, hogy mashogy is lehet, dobjuk sutba a begyoposodott CSAKokat, stb.
Szoval a finomfozelek, a cukros turoscsusza, a leontott fozole stb az szar, es pont. Legyel nyitott, es rugalmasos.

Herr Géza 2017.06.25. 01:40:25

@Pink Petsch: Ebből is látszik, hogy mennyire esze ágában sincs dolgozni. Otthon (szerinte) azonnal lenne király melója, de amellett nem tudna a saját kéglire gyűjteni. Amit ugye most sem tud a segélyből, tehát a helyzet otthon sem lenne másabb, csak ott dolgozni is kéne, itt meg nem... Pedig Grazban még asztal alatti kutya is, otthon meg "pógár" lenne...:)))))))))))))

2017.06.25. 01:48:43

@Herr Géza: Ja, de Grazban senki sem ismeri :DDD
Mellesleg, irtam neked, bocs, hogy csak megkésve ...

gabors 2017.06.25. 01:52:53

Na nekiallok es csinalok lecsot ... a szaritott szojat beleaztattam joghurt gara-marsala/turmerik/bors/so/fokhagyma/hagyma/paprika szoszba .. lessz benne hagyma gyomber gomba es egy keves karfiol es fagyasztott borso, ... a vegen teszek bele tojast es a legvegen a kertbol szedett spenotot ...

a legjobb lecso amit eddig ettem :-)))) kenyerrel !!!

2017.06.25. 01:56:23

@adg: A finomfőzelék és a cukros túróscsusza az szerintem is szar. De eszembe nem jutna erről mást is győzködni, aki ráadásul még szereti is.
Mna, kábé ezt jelenti a nyitottság és rugalmasság. Az, hogy elmondom, szerintem x,y,w,z kaják szarok pusztán egy vélemény. Lehet elfogadni, figyelmen kivül hagyni vagy vitatkozni vele. Szerintem, ez a normális. Nem a besértődés, hogy "jujj-leszólták-a-kedvenc-kajáimat". Legalábbis az ovi után már nem igazán menő ez ....

2017.06.25. 02:17:46

@gabors: Nem lehet a legjobb, mert kihagytad a legfőbb össztevőt, mintha a gulyáslevesből hagynád ki az Unileveres, fémtubosos gulyáskrémet!
Szóval, hun az édes csiliszósz, he????

adg 2017.06.25. 02:21:24

@Pink Petsch:

"kábé ezt jelenti a nyitottság és rugalmasság."

-"az az izvilág! Uramatyám! Szerintem a finomfőzelék miatt terjedt el az a mondás, hogy minden hányásban van sárgarépa"
-"Hidd el hogy kúrva szar. Szóval csinálhatod úgy mint egy Isten, akkor is kúrva szar. "Az enyém kivétel, azt szeretni fogod"-
Ugyanolyan kúrva szar mind de miért kell erőltetni?"

Leirta, hogy hogy szereti. Erre a valasz, hogy nem, az szar. Pont.
Es akkor fogadjuk el, hogy mas mashogy szereti, de inkabb masok fogadjak el azt, hogy mi igy szeretjuk, mert ahogy ok szeretik, vagy amit ok szeretnek az "kúrva szar". Hidd el, ahogy eszed, az kúrva szar. Meg hat ugye hanyas. "kábé ezt jelenti a nyitottság és rugalmasság."

Es igen, igazad van, ez az ovi: "az kúrva szar", "hanyas" stb.
A nyitottsag es rugalmassag viszont inkabb ilyesmi lenne: en jobb szereten porccel, sosan a turoscsuszat, de biztos jo cukrosan is, ha te ugy szereted.

Semmi olyan rettenetesen durvat es sertot nem lattam a kommentjeiben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.25. 02:22:34

@adg: Adégé, nézd meg ebben a posztban a videót, ahogy leb@$znak kettőt a kengóhának...Bróhaha! :D

legoptimalisabb.blog.hu/2017/06/24/nepszeru_tevedesek_ausztraliarol

gabors 2017.06.25. 02:26:33

@cat power: ez amugy mi ??? vagy ki a f@sz ??? :-))) new yorkban vannak kb 10 millioan ha beleszamoljuk az olyat is hogy ujpest meg hasonlok .....

gabors 2017.06.25. 02:30:45

@Pink Petsch: "Szóval, hun az édes csiliszósz, he???? " van itthon csak a nejem semmi "eroset" nem tud megenni mar a turmerik is a hataron van ... neki nem lesz ez a lecso lecso .. .de majd a magameba teszek (abban nincs paprika vagy paradicsom igaz ???)

2017.06.25. 02:32:57

@adg: B+, oké. Akkor ezentúl ha hozzád szólokm (?????) , egyértelmüvé fogom tenni a nyilvánvalót, hogy SZERINTEM!! Baszdmeg, SZERINTEM!
Szóval, SZERINTEM, roppant görény egy patkány módi, hogy nekem válaszolva, másvalaki meglátását idézed be. Még akkor is, ha az éppen az aktuális poszteré, azaz Diggeré. (A második, mielőtt infarktust kapnál).
És, ismét csak SZERINTEM, mivel ilyen patkány móddon operálsz, akár hanyagolhatnál is a faszomba, De tényleg.
Ja, bocs!
SZERINTEM!!!

adg 2017.06.25. 02:42:49

@Pink Petsch: "ilyen patkány móddon operálsz, akár hanyagolhatnál is a faszomba, "

Aha, sajnalom, hogy csak ennyi valaszra sikerult jutnod, ezzel nem gyoztel meg, hogy tevedtem. De mindegy is.
Amugy, mintha te szolitottal volna meg. Szokas szerint, mert en mar eleg jo ideje nem szolok magamtol hozzad, minden alkalommal, amikor "beszeltunk", te szolitottal meg. Szoval nyugodtan hanyagolj te magad, en tovabbra sem foglak megszolitani, ettol nem kell felned.

2017.06.25. 02:46:49

@adg: Kösz a halakat, pá!

adg 2017.06.25. 02:59:42

@geegee: oh, ezeken mar reg tul vagyunk. :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 07:34:26

@Pink Petsch: Kicsit sem vagyok rajta kiakadva, csak egy érdekes szokásnak tartom. Még nem kóstoltam nem tudok véleményt mondani.

Sexual Harassment Panda 2017.06.25. 07:35:28

@Pink Petsch: hogy beszélsz??
Teljesen ki vagyok akadva hogyvegy szép fiatal nő így beszél.
(Vagyis viszonylag szép..hehe)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 07:38:39

@élhetetlen: Én abban is igazat adok neked hogy a föld lapos csak a finomfőzeléktől ments meg minket:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 07:39:36

@Pink Petsch: Erről van szó:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 07:43:27

@Herr Géza: Ahogy mondod. Beleillene ide a társaságba. Eggyel több vagy kevesebb...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 07:50:11

@gabors: Az jó. Én is kiváló mézes zserbót szoktam venni a sarkon a KFC-ben.
A boneless menüt szoktam a családnak 16csirkeszárnyat meg magamnak. A legjobb zserbó ami a környéken van.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Denise Hogyisdugják 2017.06.25. 08:51:25

És ez a poszt mennyiben jobb-értelmesebb, mint amikor a haver/havernő kiposztolja facére a reggelijét? (Szerencsés esetben étkezés előtt...) Mikor lesz londoni wc-teszt részletes képes beszámolóval? Annyira várom :-/

Vincenzo6 2017.06.25. 08:51:33

Hát az a lecsó fura, mondhatni számomra taszító. Leginkább a kaliforniai paprika miatt. A főtt tojást eszem a lecsóhoz dolog még érdekes is. Mindamellett felőlem mindenki úgy eszik ahogy jól esik.

szsuzsanna 2017.06.25. 08:51:54

@Herr Géza: Szabolcsi barátoknál ettük, -húsvét utáni étel, mert a töltelékben nyers hús helyett apróra vágott főtt füstölt sonka van, és zsenge tormalevélbe töltik. Nagyon finom volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 09:24:10

@Pink Petsch: Viszont van egy étel amit nem említettem. Az egyetlen étel amit kérni szoktam az otthoniaktól ha hazamegyek.
A töltött paprika. Anélkül nem élet az élet.

Herr Géza 2017.06.25. 09:33:17

@diggerdriver: Miért, abból mit nem tud az angol alapanyagpiac? Nálunk ilyentájt már a magyar TV-paprika is megjelenik a Lidlben is (eddig a görög ment, az sem rosszabb semmivel), a többi meg adott. Én sokszor főzök, mert nálunk is nagy kedvenc.

puhacica 2017.06.25. 09:34:17

@Herr Géza: @diggerdriver: nyilvan nem baj, hogy ez a nick rendszeresen kommentel a hataratkelon...

puhacica 2017.06.25. 09:38:01

na es tegnap nem akartam belefingani a nullas lisztbe, de a minapi galambleveses hiszti utan a CSAK-fejezetet enyhen felrantott szemoldokkel olvastam. :D

Janossz 2017.06.25. 09:48:53

@Pink Petsch: A kovászos uborka idő előtti elhalálozásához vezető út: Evés közben (jön meg az étvágy) a már kivett ubi elfogy, a tányér meg még félig. Ember a használatban lévő eszcájggal beledöf az ubisüvegbe, némi pótlásért.
Egy tized gramm panirmorzsa, ilyesmi elég, uborka kampec.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 10:06:38

@Herr Géza: Nézd, én aki otthon napi szinten főztem, itt egyszer.
Akkor is töltött paprikát. Kiváló volt. Viszont valamiért itt nekem nincs meg az inspirációm a főzéshez. A feleségem meg nem tud töltött paprikát csinálni. Egyébként nagyon jól főz de ő sem tudhat mindent.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 10:07:46

@puhacica: Én itt is és a saját blogomon is szívesen látnám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 10:21:26

@puhacica: Igazad van.
Valóban kihagytam belőle a legújabb gasztronómia NÉLKÜLÖZHETETLEN fejlesztéseit, úgymint a nehézvízben puhított hidrogéngőzben posírozott, 3milliárd rezgésszámú kvarckristály amplitúdójában fonnyasztott gyermerkláncfű mérhetetlen élvezetét a Shard torony csúcsáról oldalra kifüggesztett, a tanzániai Makombe törzs vasfából faragott étkezőasztalán csincsillacsőrös abroszon, az Északi Sarkról 5ezer méter mélyről felhozott ősrobbanás utáni harmadmilló évben keletkezett vízből készült kézműves sörrel lekísérve.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shaktee 2017.06.25. 11:27:31

@gabors: látom túl sok lecsót nyomattál :))

Mondja már meg valaki honnan jött ez a "te vagy a helikopter" duma, valami filmből ami kimaradt nekem?

Herr Géza 2017.06.25. 11:30:58

@puhacica: Na akkor meg pláne.... Én nem emlékeztem a nickre, de hát ez meg az én bajom....:))))

Shaktee 2017.06.25. 11:31:18

@Pink Petsch: Már válaszolt is neked a tolmácstalan elmehunyt a blogján. :)

Herr Géza 2017.06.25. 11:32:07

@diggerdriver: Nem tud töltött paprikát csinálni? És ez nem válóok? :))))))))))))

Herr Géza 2017.06.25. 11:33:11

@cat power: A kérdés jogos, de részemről passz....:))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 11:40:19

@Herr Géza: Határeset...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kedélyes Paraszt 2017.06.25. 12:56:19

a kajak alapvetoen rendben vannak. nehany eszrevetel. virslit nem eszunk. ahogy hasonlo termekeket sem. ugyanigy nem eszunk kaliforniai paprikat. csirke es pulyka kerulendo. nem hus. tobbi ok. tobb baranyt, birkat, kecsket. jo lesz az.

Mrs. Clayton 2017.06.25. 14:20:27

Nagyon jo iras Digger. Ez volt az elso, amit el tudtam olvasni es ami tetszett is toled. A kremes szerintem szornyu, abban angol kremnek kellene lennie nem egy zselatinnal betonna kemenyitett sarga izenek, de minden massal egyet ertek. Jo, azert a kelmimbok is tulfottnek tunnek a kepen

Mrs. Clayton 2017.06.25. 14:31:52

Meg annyi, hogy a homarhoz nem kell harapofogo, eleg egy kes vagy konyhai ollo is, ez egy eleg jo video, persze fogoval is lehet, ha nincs mas. m.youtube.com/watch?v=4br20pf3zKw

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 15:05:48

@Mrs. Clayton: Köszi. Az a végbél érdekelne. Minek a végbele?
Ugye a disznó vastagbelét hurkával töltve ropogósra sütve igen finom csemegének tartom. A képeken látva nem taszít, lehet megkóstolnám. Végülis a disznószem is finom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 15:09:10

@Mrs. Clayton: Késsel nem mertem mert féltem leszúrom magam a kombinált fogó meg itt van a kezem ügyében.
A tarisznyarákkal befürödtem. Nem tudom miét kell megenni. A lábaiban összesen nincs 2gramm valami a testében meg gusztustalan zöld trutymák volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 15:10:13

@Herr Géza: Géza, a németek mit csinálnak a disznókörömből?

Mrs. Clayton 2017.06.25. 15:19:13

@diggerdriver: a kessel ugy hogy az ele nez felfele az ollo keskenyebbik elere kell egyett kettot csapni, nem tul erosen es ugy kinyilik, igaz frocsog kicsit

Mrs. Clayton 2017.06.25. 15:23:56

@diggerdriver: ez egy jo video a rakra www.theguardian.com/lifeandstyle/video/2013/apr/03/how-to-prepare-crab-video
A belsejebol a barna trutyit inkabb izesitesre hasznaljak, a feher hus az ami magaban is finom

Shaktee 2017.06.25. 15:27:03

@Herr Géza: viksi mondta tusványfürdőn...remélem a nép nem miatta csinàlt ebből szállóigét..a tündérkert eredetére is kiváncsi lennék.

Paprikás csibét rendelt a nép, mehetek az olaszhoz jó csirkét venni. A nokedli nem az én reszortom :)

Mrs. Clayton 2017.06.25. 15:30:29

@diggerdriver: altalaban marha, vagy borju, a kolbaszbelbe toltik bele a a feldarabolt vekony vagy vastagbelet vagy meg az vegbelet is. Ha rakeresel akkor kb olyanokat irnak rola, hogy piszoar szaga van, meg hogy undorito, gusztustalan. Szerintem annyira nem volt rossz, mondjuk lehet hogy a ket caraffa bornak is szerepe volt benne. Minden esetre az azsiai aki mellettem ult semmi perc alatt eltuntette. Nekem csak egy kolbaszt sikerult a ketobol.

élhetetlen 2017.06.25. 16:16:08

@diggerdriver: Bár a tegnapi nap elvette a kedvemet a kommenteléstől, azért ezt még megírom. A Petőfi leves a „Minek nevezzelek?” a vers címe után. És van még a BMV is, a bele minden vacakot.

2017.06.25. 16:16:15

Ezért kár volt kimenni ;)
Nekem pont az tetszik hogy nem azt eszem odakint mint magyarországon. Indiai, thai vagy a klasszikus angol kajákkal is hónapokig elvagyok.
Ahol éppen élek ott eszem amit az ottaniak, nekem nem hiányzik a magyar konyha, szerintem semmi különleges nincs benne. Más konyhák eleve jobb adottságokkal indultak...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 16:39:38

@Mrs. Clayton: Köszi, itt akkor lemondtam a tarisznyarákról. Ennél klasszisokkal különb a homár.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 16:45:36

@Mrs. Clayton: Végülis a végbél is egy izom mint bármilyen más hús. Disznónál nem szoktuk felhasználni a vastagbél utolsó 20centijét. Előző béltartalom szempontjából mindegy hogy a vastagbél melyik darabját eszi az ember. nyilván a béltisztításnak is megvan a technológiája.

Mrs. Clayton 2017.06.25. 17:06:56

@diggerdriver: rakkal en sem szarakodom itthon, a homar jobban megeri, altalaban ugy veszem, amikor kettesevel akciozzak a lidlben 10 fontert, igaz azok sokkal kisebbek, mint a halasna kaphatok. Egyebkent nekem nem volt soha nagyon nagy kedvencem a kagylo, mert van neki ilyen umamis mellekize, ami nem tul rossz, de engem zavar. Ettol meg vettem keszen is meg rendeltem etteremben is. Aztan legutobb Aprilisban ettem egy csillagos etteremben, valami feher hallal egyutt adtak. A halra nem is emlekszem mar, de a kagylo, az olyan volt, hogy most is itt van a szamban az ize. Ott tukmaltam a ferjemnek, hogy ezt kostolja meg, mert meg o is szeretne. Szoval ennyit szamit tenyleg, hogy mekkora szakertelemmel valasztanak alapanyagot es azt hogyan keszitik el. Szerintem nagyon jol erezned magad, ha kiprobalnal egy ilyen helyet.

2017.06.25. 17:32:20

@diggerdriver: Hm, leginkább semmit. Bár nem tudom biztosra, hogy az aszpikos kajákba nem használják-e mégis, de körömpörkölt-szerü kaják nem igazán jellemzőek. A csülökre vannak rákattanva ;)

Mrs. Clayton 2017.06.25. 18:54:15

@diggerdriver: gondolom Londonban egyszerubb kiralyrakot szerzni, azon van hus, en meg nem hiszem, hogy ettem, de gondolom rak izu, problad meg azt, lehet tudsz csak labakat venni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 19:47:13

@Herr Géza:
Megérdemlik a marhái...
:))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.25. 19:48:28

@Mrs. Clayton:
Na nem töröm én azért annyira magam ezekért. Ettem homárt még talán fogok is, de elég ez.

Shaktee 2017.06.25. 20:07:24

@kisrumpf: hogy késziti a kelta a kőlevest? Részletes receptet kérek!
:)

2017.06.25. 20:23:30

@cat power: Csibe kacsazsirban??? :DDD
Egyébbként felkerestem q polgártás blogját, ha már annyira ajánlottad. Acélkemény a logikája a tagnak :DDDD
Hm, remélem segit rajta, hogy kiirhatja magából, de egy tényleg hozzáértő pszichiáter tudna leginkább segiteni rajta. Szerencsétlenfeje ...

2017.06.25. 20:27:23

@Sexual Harassment Panda: Viszonylag szééép???? Oké, most vérig vagyok sértve! :DDD

Shaktee 2017.06.25. 20:35:07

@Pink Petsch: abban há.

Q: ki akart kerülni, abba gárgyult bele a szerencsétlen hogy maradt.

2017.06.25. 20:39:30

@cat power: Ez '89 előtt ütős érv lett volna ...

Shaktee 2017.06.25. 20:42:17

@Pink Petsch: a libazsír? Már az is politikás?? ;)

2017.06.25. 20:45:13

@cat power: Kacsa baszomalássan, kacsa! :DDD

Shaktee 2017.06.25. 20:46:48

@Pink Petsch: a boltban úgy van viccesen cimkézbe hogy
Duck fart :)

Itt a vihar.

2017.06.25. 20:57:24

@cat power: Amikor a cimkéző "manager" unatkozik :)))

Bár itt is itt lenne .... rohadtkurva nyomott a légkör, és most nem átvitten. Bár, ha lezuhanna az ég, abba Budapest belehalna. Volt már rá példa ....

skye8 2017.06.25. 21:00:39

A lecsos, husgombocos Es gulyasos kepek szamomra gusztustalanok.virslit soha Nem ennek parolt zoldseggel. Mustarral Igen de a legjobb mellozni mert a legaljabb 'husbol' keszul (sajnos en is szeretem). A husleves az egyeduli Amit a kep alapjan megkostolnek. Ja Es az a billentyuzet minden Masodik kepen horror. Szerintem.

Shaktee 2017.06.25. 21:04:57

@Pink Petsch: vettél valami új szerszámot a melóhoz? Késed van, írtad..más?

DieNanny CH 2017.06.25. 21:05:52

@élhetetlen:

Tényleg, a Petőfi leves ez.
Tudtam ám, hogy tudom!
:-D

2017.06.25. 21:09:52

@cat power: Más szerszám nem kell, 4 kés -ebből 2 csak az én heppem, nem kell feltétlenül-, meg van pluszban egy hámozóm (nem csipem annyira) és egy közepes méretü vájóm.

Shaktee 2017.06.25. 21:12:39

@Pink Petsch: uhum.

Hát majd okosan, ügyesen, türelmesen. Tudod jól hogy akkor is felkel a nap ha nem LEHET igazad valamiben.

Ita misa est :)

2017.06.25. 21:18:09

@cat power: Khm .. "ite" és nem "ita", de köszi :)
Nem is kell mindig igazam legyen. Szar is lenne. De tudod ... nem vagyok leszbi, csak határozott véleményem van :DDD
Aztán lehet rajta csiszolni ... de csak érvekkel vagyok meggyőzhető. Mármint valódiakkal.
Egyébként meg, milyen spéci szerszámokra gondoltál, úgy amúgy?

Shaktee 2017.06.25. 21:21:42

@Pink Petsch:

"Régen úgy állt a magyarokon a demokrácia, mint tehénen a gatya. Most meg, mint a mangalicán a bőrfecske."
igaz Q? :)

Miska:
nol.hu/kultura/kollektiv-ajulas-volt-1469581

2017.06.25. 21:28:09

@cat power: Szemantikai kérdés :))) A végeredmény ugyanaz. A magyarok még túl fiatalok egy demokratikus társadalomhoz. Nem minden magyar, persze ... de en bloc maga a társadalom még a feudális igényszinten van.

Shaktee 2017.06.25. 21:29:43

@Pink Petsch: nem tudom hogy a misu megélne-e a sarkon pengetve. Dönci megélt, igaz bele is halt.

Ha végigolvastad a cikket.

Shaktee 2017.06.25. 21:32:32

@cat power: Happy Eid and Happy Pride.

2017.06.25. 21:33:39

@cat power: Dönci eltévesztette a kort, amibe született ... 400 évvel korábban jobban érezte volna magát. Igaz, nem ő döntött erről ...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.25. 23:59:36

@cat power: az ott... az ott egy mikro mögötte?! Hát apám , abban nem fő kőleves :-D

(Jó volt a könyv, tetszett mindkettőnknek. Csak hát szomorú.)

Demi78 2017.06.26. 14:54:11

En csak zoldseg / gyumolcs / neha tejtermek. Francia lakoskent nehez lenne elkerulni a sajtokat... Viszont amiota kinn elek fogytam par kilot, energikusabb vagyok mint valaha, ket uj sportot uzok es nem mellekesen abbahagytam a dohanyzast. Nekem ennyi valtozas van itt kinn.

De latom itt a reformetkezest kigunyolja a hust hussal evo posztolo. En egyetertek veluk: szimplan CSAK nem akarok meghalni koleszterintultengesben / elhizasban / etelmergezesben, ezert nem eszem hust.

Vadalmaaaaa 2017.06.26. 21:12:42

@Demi78: ezt jol latod,ez mar a sokadik egeszseges embereket gunyolo posztja,megjegyzese es ez is nagyon tetszik a moderatornak,benhagyja
A szinvonal alaposan visszakoszon ebben a posztban,mind a moderatore,mimd a posztere,mimd azoke,aakik ezen a semmitmondo marhasagon 400 komment erejeig porogtek

Arthamyr 2017.06.26. 21:23:39

@Demi78: Majd megnézzük, ki él tovább, szerintem én fogok, pedig én eszek húst. :P Mondjuk te motorozol (ha jól tudom), lehet emiatt egy kicsit unfair, de én biciklizek, az sem egy életbiztosítás. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.26. 22:05:00

@Demi78: @Vadalmaaaaa: Ejjjj de tetszik a vergődésetek.
El nem tudjátok képzelni mennyire élvezem.
Egy utolsó szemét vagyok de már ezért a két kommentért megérte.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shaktee 2017.06.26. 22:14:07

@Demi78: szabadonválasztott dolog, van aki hatvanévesen, boldogan akar infarktusban elpatkolni, nem látni hogy nõ fel az unoka. Szíve joga.

Shaktee 2017.06.26. 23:04:59

@kisrumpf: Még nem volt érkezés a könyvre, örülök hogy tetszett nektek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása