oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 17. 06:30,  A Viktoriánus Valhalla 33 komment

2017. április 17. 06:30 Határátkelő

A Viktoriánus Valhalla

Nemcsak a mai poszt (egyben a London Budapest Metro blog) szerzőjében, bennem is felmerült, hogy vajon Húsvét hétfőn mennyire megfelelő téma egy sírkert története, meglátogatása, de a londoni Highgate Cemetery annyira szép és elgondolkodtató hely, hogy végül úgy éreztem, idefér. Következzen tehát egy fényképekkel dúsított beszámoló.

Hogyan telik nálatok a Húsvét? Mi kerül az asztalra? Küldjetek fotókat esetleg pár soros leírással a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

temeto.jpg

„A Feltámadás ünnepén talán nem túl szalonképes a következő téma, bár lehet, hogy pont a Húsvét teszi időszerűvé a macabre túravezetést. Aki inkább az élőkkel tartana a csontokon rágódás helyett, vagy valami izgi épp lekötötte a figyelmét a fészbukon, kérjük, most kattintson tova malacvágtában.

Imádom a temetőket. Biztos mert nem nekem kell ott ásni vagy fizetni a lakbért a rokonok után, de ez már régi passzióm.

Így esett, hogy immár harmadszorra is ellátogattam a londoni Highgate Cemetery-be, hagy látom most teljes tavaszi napsütéses szépségében, ha eddig mindkétszer Szentiván estéjén baktattam el. 

Az észak-londoni Highgate Temető a Magnificient Seven, hét (tulajdonképpen nyolc, csak az egyik ejtve lett) pompás köztemető tagja.

we_shall_meet_again.jpg

Nem hazafias, fennkölt érzelmek ihlették, mint például a Fiumei úti sírkertet (szívem top hármas tagja), hanem jóval józanabb okok miatt alapíttatott: a 19-ik század első évtizedeire London lakossága megduplázódott közel 2 milliósra, s a helyi plébániák temetői csordultig megteltek, néhol sekély vagy újrahasznosított sírhantokkal, hullagázos helyzetet teremtve. 

Az 1831-es kolerajárványt is a borzasztó oszlási termékeknek tulajdonították, így 1836-ban a parlement rendelte el köztemetők kialakítását a főváros körül. 

Vállalkozó szellemű nép az angol s a London Cemetery Company mint privát részvénytársaság vágott bele a gyönyörű sírkertek kiépítésébe, hová a finom ízlésű s divattal lépést tartó módos közönség feküdhetett be életfogytiglanra. 

Példaként az 1804-ben megnyílt párizsi Père-Lachaise szolgált, lám, a divatot mindig is a franciák diktálták. A részvényesek természetesen osztalékot kaptak az értékesített parcellákból származó nyereség után, így tehát e temetők lényegében közegészségügyet is szolgáló tuti ingatlanbizniszt jelentettek, komoly lovettával a téten.

macska_1.jpg

Itt jegyezzük meg, hogy a viktoriánus kor emberei egész máshogy viszonyultak a halálhoz, mint ma mi. Finoman szólva is hullottak, mint a legyek, az átlagéletkor kora harmincas volt, amihez hozzájárult, hogy a gyerekek ötöde nem érte meg az öt éves kort. 

Szerették halottaikat szépen beöltöztetve, beállítva lefényképezni, a fotós némi felár ellenében akár nyitott szemeket is ráphotoshoppolt az elhunytakra. Nem volt tabu a halál témája, hisz naponta ki voltak téve a Kaszás tombolásának. 

Az anglikán ember még hitt a lélekben s feltámadásában, de megadták a módját az elbomló test utolsó búcsújának – nagy üzlet volt a halál, drága kellékekkel, parádés díszmenettel, pazar kilátást nyújtó park-sírkertekkel (már az ott sétálgatóknak).

ut.jpg

Egy másik, elég undi oka a hirtelen támadt nagy keresletnek, hogy akkortájt tudományos boncolgatásra csak a kivégzett bűnözők testét használhatták föl, az meg túl kevés akadt, így jövedelmező munka volt a hullarablás, body snatching. 

Ők voltak a Resurrection Men – Föltámasztók. Ástak egy gödröt a sír fejrészénél s kipecázták az árut – de csak a testet, az úgysem számított már, mert ha ruhát vagy ékszert is vittek volna, az már rablásként más kategória, azért a kolóniákra száműzték az embert. 

Ezért ezek az új temetők magas falakkal voltak körbevéve s a hirdetések szerint 24 órás őrző-védő szolgálat óvta szeretteink porhüvelyét. Engem a mai csecse lakóparkokra emlékeztetnek, szép zöld gyep, horribilis négyzetméter ár, portaszolgálat... 

Itt tartva kívánja még valaki az ünnepi sonkát? Ha igen, áskálódjunk tovább.

szobor.jpg

Tehát 12 fontért ma részt vehetünk egy vezetett túrán a 14 hektárt felölelő temetőkben. Mert van egy keleti és egy nyugati része, a nyugati az eredeti és az igazán látványos, belépés csak csoporttal. 

Nagyjából egy órás a túra s valóban élvezetes, érdekes, kulturális-művészi csemege, s szépen diszkréten barangoljuk be a helyet, ahogy azért illik. A túravezetők a Londonban már kihaló fajnak számító angolok – az őslakos, tanult, nyelvet tisztán, dallamosan beszélő, anekdotázni nagyon tudó fazonok. 

Az eddigi három alkalom alatt mindig láttam, tanultam valami újat míg a kacskaringós utakat jártuk. Ma már ősfás a park, borostyánnal benőtt minden, de alapításakor még pedikűrözött, makuláns díszkert volt, melynek relatíve kis területét ügyes kerttervezési trükkökkel tették vizuálisan nagyobbá.

1839-ben, fölszentelés után nyílt meg a publikumnak (a szentelés már csak azért is kellett, mert sokan vonakodtak holmi magánvállalkozásba temetni hozzátartozóik), s azóta 170 000 temetést tartottak bő 53 000 sír fölött. 

A The Times 1840-es hirdetése szerint ennyibe kóstált egy hely: £15 5 shilling egy magán katakomba (ma bő 11 000 font lehet), magán családi sír £5 5s, egyszemélyes sír £1 5s. A vétel örökre szólt, nem kell meghosszabbítgatni a tartózkodást. 

A nyugati rész 7 hektárából 0,8-at a nem anglikán egyház tagjainak tartották fönt, metodisták, baptisták, presbiterániusok. Nekik külön kápolnájuk is volt a bejárattól jobbra, balra pedig a ma is működő anglikán tudor gótikus kápolna. Aztán jön a kolonnád majd a fő út, föl egészen az Egyiptomi Sétányig és Libanoni cédrusig.

cedrus.jpg

cedrus_2.jpgA cédrus 

E kettő talán a sírkert két fő látványossága, már ha valaki így óhajt beszélni egy temetőről. Az Egyiptomi Sétány volt anno az ,,aki számít itt van” terület, legalábbis tervezői hatalmas presztízsértékkel reklámozták. 

A században nagyon módi lett minden ami Egyiptom, s Highgate sem lehetett kivétel. Az érdeklődés részben a napóleoni háborúknak volt köszönhető, részben pedig mert amit az angolok összelopkodtak hazaszállítottak Egyiptomból a múzeumaikba, az leginkább az ősi civilizáció temetkezési tárgyai voltak. 

Két oldalt futó, akkor még tetővel fedett, 2x8 magán sírboltból áll, mindegyik 12 koporsó befogadására alkalmas, ám egyikben sincs teltház. Díszei obeliszkek, lótuszok, s a vasajtókon a lefelé fordított fáklya (a szimbólumokról majd a következő részben). 

Mai áron 14 000 - 109 000 fontba került egy-egy sírbolt, de nem az ár miatt nem kapkodtak utána a vevők – állítólag egyszerűen nem tetszett az embereknek ez a sötét, nyirkos alagút.

egyptian_avenue.jpg

egyptian_avenue_2.jpg

Népszerűbb volt a végén nyíló sírbolt kör, közepén a ma bő 250 éves libanoni cédrusfával. A belső kör egyiptomi, a külső hozzácsatolt 16 sírbolt már klasszikus stílusú. 

Az egyik ilyen kamra a kolombárium (nevét a galambdúcokról kapta), ahová az elhamvasztottak kerültek – már 1885 után, ugyanis csak akkor legalizálták a hamvasztást az országban. 

Kicsit szőrszálmeresztőbb, mikor beengednek minket a csupán pár tetőtéri lyukkal bevilágított katakombákba - itt kegyeleti okokból tilos fényképezni, mert itt-ott kikandikálnak a koporsók, nincs zárófedél. 

Némelyik még eredeti állapotában leledzik, de párról már lehámlott a külső faréteg. Ugyanis a koporsók, akár itt, akár a földbe temetettek három ,,szarkofágból” állnak, a legbelső a lehegesztett, szigetelt fémkonzerv, amiben... ööö ... elérlelődik-lötyög, ami megmarad belőlünk. A katakombákba lábbal előre tették be az elhunytat, elvégre mikor beszélünk hozzájuk a fejükhöz szeretnénk szólni, nem a talpukhoz.

katakombak.jpg

katakombak_2.jpg

Jóval kevesebb grandiózus mauzóleum található, mint akár a Kerepesi úti, akár a Kozma utcai zsidó temetőben, s Háborús Emlékhely ügyében is kicsit formabontóbb a Highgate Cemetery. 

Legtöbb helyütt ugyanis egy külön parcellát szenteltek a Nemzetközösség hősi halottainak, míg itt elszórva nyugszanak a keleti-nyugati területeken. Márvány félkörre vésve emlékeznek meg a jelöletlen tömegsírokban nyugvó katonákról. 

A vadregényes, romantikus nyugati részből aztán átsétálhatunk a kicsit később nyílt keletibe, jegyünk érvényes és itt található a WC is, nem elhanyagolható részlet. 

Ez a 7,7 hektáros rész már inkább a profitmaximalizálásról szólt, annyi embert suvasztottak be, amennyit csak lehetett, így megjelenése kevésbé drámai, inkább gyakorlatias, Farkasrétitemetősebb. 

Leghíresebb nyugvója Karl Marx, impozáns mellszoborral, piros virágokkal, s a világ amatőr fotósai itt egyesülnek sírja előtt.

karl_marx.jpg

Highgate méltatlan pusztulásnak indult a II. világháború után, kapui bezártak, csak vandálok, drogosok jártak ide a jó levegőért. Sok műemléke csak annak köszönheti fennmaradását, hogy a susnyás úgy benőtt mindent, különben az időjárás, az anyatermészet és a Dr Martens végzett volna vele. 

A temetőt ma már a Temető Barátai működtetik, restaurálnak, fát vágnak, gazolnak, marketingeznek rendületlenül, állami támogatás nélkül (asszongyák), adományokból, belépődíjakból, eladott parcellákból. 

Igen, a mai napig lehet itt temetkezni, a bejárat mellett épül éppen egy 2 milliós mauzóleum és keep calm, de George Michael is itt porlasztja arany hangszálait. No de hogy kik e gyönyörű sírkert lakói, mit jelképez nyughelyük és hogy gyászoltak a viktoriánus kor emberi – az legyen a következő mesedélután része. 

Ui.: a ,,Viktoriánus Valhalla” nevet John Betjeman adta neki, nem az én szókincsem ilyen penge.”

Ha tetszett a poszt és annak stílusa, akkor látogass el a London Budapest Metro blogra!

HÍRMONDÓ

Irány a konyha!

Mára már alighanem mindenki eltelt kicsit az ünnepi ételekkel, úgyhogy eszünk ágában sincs a konyhába zavarni titeket, legalábbis nem úgy, ahogy gondolnátok. Ellenben érdekes, a konyhához kapcsolódó állásokat találtunk folyami hajótól Németországon át az Egyesült Államokig.

Kőkemény gyilok lesz a Brexit

Várhatóan az Európai Unió mind a 27, Brexit után megmaradó tagállama támogatni fogja, hogy az unió kőkemény feltételekkel tárgyaljon Nagy-Britanniával a válásról. Gibraltár ügyében késhegyig menő brit-spanyol összecsapás várható.

Bécs egyre inkább telített 

A magyarok körében az egyik legnépszerűbb célország Ausztria, viszont jó tudni, hogy Bécs például már nagyon telített, de ahogy távolodunk a magyar határtól, egyre egyszerűbb munkát találni. Hogy mely szakmákban, az kiderül itt

Akadályozni kellene a kivándorlást? 

Miközben a nyugat-európai országokban a bevándorlók és a menekültek helyzete ad tennivalókat, addig Közép- és Kelet-Európának épp az elvándorlás okozta kihívásokkal kell szembenéznie. De mi lehet a megoldás?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr312431101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.17. 08:17:34

Nagyon jól írsz és érdekes a téma ne hagyd abba.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.04.17. 08:20:07

Régi kedvencem a hely. Jó volt más irományát is olvasni róla. :)

DieNanny CH 2017.04.17. 08:35:07

Nagyon jó, érdekes volt!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.17. 09:31:26

Anko Marx-nál egy vörös macsek próbált bemászni a táskámba.

Még!

tanato 2017.04.17. 09:55:35

Nagyon szép képek,nagyon jó cikk.A temetőket ha külföldön vagyok én is mindig megnézem,sok érdekeset lehet látni.Itthon is egy párat.Érdekesek pl. az elhagyott falvak pusztuló temetői is,szinte horrorfilmes hangulattal,pl. Derenk romközség az Aggteleki Karszt hegységben vagy Pusztamarót romközség temetője a Gerecsében.Legutóbb a nizzai temetőben sétálgattunk majd egy órát szinte már művészi- múzeumi szobrokat mauzóleumokat nézegettünk.Ott a domboldalon egymás mellett van az Izraelita és a keresztény temető,mindkettőt megnéztük/Már csak a tört részét persze nagy kiterjedésűek.
Érdekesség volt nekem hogy nem aprózták el mint nálunk hogy református, róm.katolikus,görögkeleti stb.Hanem ki volt írva a kapura hogy cimetiére chretien és egymás mellett voltak a pravoszláv,katolikus,protestáns,ortodox keresztény sírok.

**mimi** 2017.04.17. 10:52:45

Nagyon érdekes volt!

Csodabogár 2017.04.17. 11:00:44

Soha nem szerettem a temetőket. Ma meg már, direkt felháborítónak tartom, hogy mennyi értékes helyet foglalnak el a nagyvárosokban.
A sok, többnyire giccses szobor helyett, jobbnak tartom a Németországban egyre jobban divatba jövő, u.n. Waldfriedhof-ot. Kineveznek egy erdőt temetőnek, a fák tövébe ássák el az urnát, de semmi csicsa, esetleg egy pici táblácska a névvel.

Ettől persze a poszt a maga nemében nagyon jó.

macamuca [IHUN] 2017.04.17. 12:49:53

Fel! Támadunk!

Nagyon jó, olvastam volna tovább...., szóval légyszi', "ráér azonnal"-jeligére kérhetném a folytatást?
(blog rég mentve a kedvencek közé == csaxólok, hogy figyellek..., szóval.... :DDD )

Shaktee 2017.04.17. 13:39:19

@kisrumpf: Karl lelke lehetett :-)

Turchi 2017.04.17. 13:56:38

Mi a tököm ez a kérdőív a végén? És még telepíteni akar ezt meg azt a gépemre. Lóf*t.

Határátkelő 2017.04.17. 13:57:50

@Turchi: Milyen kérdőív minek a végén????

Turchi 2017.04.17. 14:44:24

@Határátkelő: Nem tudom de rögtön az utolsó posztoló után dobott meg, valami gemius.com, persze már nem aktív miután kiléptem belőle. Valami média kutató bizgentyű pedig nem kattintottam semmire.

Határátkelő 2017.04.17. 14:45:21

@Turchi: Ja, akkor az valami központi blog.hu-s cucc lehet.

Dikusz 2017.04.17. 15:07:08

Biztos bennem van a hiba, mert először nem tetszett a poszt, aztán meg tetszett:)

Turchi 2017.04.17. 15:49:46

@Határátkelő: És a poén hogy a végén valamiket fel akart telepíteni a gépemre. Az enyémre aztán nem.

gabors 2017.04.17. 16:28:13

@Turchi: "És a poén hogy a végén valamiket fel akart telepíteni a gépemre. Az enyémre aztán nem. " uj fitor !!!

Shanarey 2017.04.17. 19:14:24

Érdekesen, és jól megírt poszt.
Köszönöm.

Nem vagyok az a temető rajongó, vallásos sem vagyok, ezért nekem az átlag temető is csak afféle olvasnivaló, ki nyugszik ott ahol, s hány évet élt. S elszomorító látni az itt ott feltűnő gyerek sírokat.

Shanarey 2017.04.17. 19:19:11

@Határátkelő:

Netán ezt az alsó reklám sávot ha eltüntetnéd, az nem lenne rossz.
Kezd egy kicsit sok lenni a "felesleges és tolakodó" app ezen az oldalon is. Facebook ajánló, oldal lapozó nyíl, ami nem igazán jó semmire, mert a kommenteket nem lehet lapozni, a blogot pedig minek. Ez az alsó sáv pedig kifejezetten értelmetlen. Ha akarok, akkor enélkül is odatalálok, ha nem akkor pedig had ne kelljen nézegetni, avagy letiltani minden vackot itt is az adblock-al

Határátkelő 2017.04.17. 19:30:08

@Shanarey: Nagyon megtisztelő, hogy ilyen sokat kinézel belőlem, de nem én tettem ide, nem is kértem, nem is kérdezték, engem ugyanúgy meglepett, mint téged, hogy itt van. Ebből kifolyólag nem is tudom eltüntetni - ha eltudnám, nem lenne itt. Annyit tudok tenni, hogy holnap írok egy levelet a blog.hu-soknak, és megkérdezem, hogy mit lehet vele kezdeni.

A helyzet az, hogy sem a reklámokhoz, sem az oldalsávokhoz, sem a lapozóhoz semmi köze a bloggereknek.

nyuszigonosz 2017.04.17. 20:22:00

Jó volt olvasni a mai posztot.

A temetök világa olyan nyugodt, csöndes, szép, teli virággal, zölddel, fákkal és bokrokkal.
Érdekes olvasni a régi feliratokat, kik is éltek jó régen valahol és vannak olyan régi sír feliratok, ahol a foglalkozás is rajta van vagy akár több is.

blackhairlady 2017.04.17. 21:07:13

Nagyon jo poszt, tetszett, a kepek is es a stilus is.
Egeszen tavaly nyarig a temeto egy erdekes, kulonleges atmoszferaju hely volt szamomra, sok szep sirkovel, szoborral, felirattal. Aztan amiota anyu is ott kapott "oroklakast", azota a szo hallattan is sirogorcs kap el.

Golf2 2017.04.17. 21:21:17

@nyuszigonosz: Olyan nyugodt a "világa" hogy értelme sincs, halott, végállomás,nincs kiszállás.

montroyal ( CAN qc) 2017.04.17. 23:20:22

a napokban lattam egy hazaspar Bangkokba utaztak ahol a ferfit meglotték ottani korhazban fertozesektol rosszabb lett az alapota es 250ezerbe kerult a kezelese hazahozasa ambulance repulovel... a felesege azt mondta elete legjobb befektetese volt a 2000$-os biztositasuk ... mi eddig sokat utaztunk es soha nem vettem foleg ilyen magas osszegert biztositast .. mondtam a nejemnek ennyi penz helyett vegyenek egy asot az nem draga es ott assanak el ..

Hong-Kongban veletlenul egy templom helyett. egy temetobe tevedtunk, erdekes volt ...valszeg helyhiany miatt is a hegyoldalba sok szinten vannak sok ilyen helysegek, ahol az urnak vannak igy elhelyezve ..
www.kepmegoszto.com/201704172305/58f52e09f40c4-10-hong-kong-24.html
www.kepmegoszto.com/201704172305/58f52e0a4cdff-10-hong-kong-30.html
www.kepmegoszto.com/201704172305/58f52e0a985f8-10-hong-kong-32.html

montroyal ( CAN qc) 2017.04.18. 00:48:40

ma mindenki locsolkodni volt vagy ot locsoltak ?

gabors 2017.04.18. 03:15:39

@montroyal ( CAN qc): " ma mindenki locsolkodni volt vagy ot locsoltak ?" a magam reszerol en dolgoztam ... de valoban ilyen keves komment mar regen volt lehet senki nem akar a halottakhoz szoln :-)

nekem a macska nagyon tetszet amugy

Kelly és a szexi dög 2017.04.18. 08:03:13

Penge volt az írás is, ne szerénykedj

mpl 2017.04.18. 08:03:26

Régen a fényképész-nem fotós, a fényképész ugyanis egy szakma, aki nem csak kattint, hanem az elejétől a végéig tudja a szakmáját-retusált és nem "photoshopolt", és igen, egy 'p'-vel...a helyesírási hibákat javítani kellene és akkor még jó is lehet a cikk

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.04.18. 08:27:30

@mpl: Régen a fényképész fotográfus volt, a festő képíró, a Google pedig lexikon.

Azok voltak a szép idők...
:-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása