oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 24. 06:47,  8+1 dolog, ami beugrik Magyarországról 224 komment

2017. január 24. 06:47 Határátkelő

8+1 dolog, ami beugrik Magyarországról

Nyilván mindenkivel előfordult már, hogy amikor kimondta, melyik országból származik, akkor a külföldi beszélgetőpartnernek felcsillant a szeme, és azt mondta… na de mit is mondott? Azaz mi ugrik be Magyarországról a más nemzetiségbélieknek? Ezt a kérdést járja körül Rolandante (róla ugye azt érdemes tudni, hogy az El Caminót járja szamarával) írása, és ha van kedved, írd meg te is a sajátodat a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

8_1_dologhoz.jpg

„Szuper dolog lehet világgá menni, de a hozzám hasonló kontemplatív világ fannak egyszerűbb, ha a világ jön őhozzá. Nagyon jó érzés, hogy minden nap egy csomó zarándokkal beszélgethetek négy égtáj nemzeteiből. Mind a négy égtáj minden nemzete lenyűgöz, kivétel nélkül. 

Ennél már csak az jobb érzés, amikor mást is lenyűgöz az én nemzetem. Van róla benyomásuk, gondolatuk, konkrét emlékeik. Ahogy minden személyes találkozás tükröt tart a személyünk elé, ugyanúgy, minden nemzettel való találkozás is tükröt tart a nemzeti önazonosság-tudatunk elé, és – bár hozzám is érkezik persze Puskás, gulyás, paprika, Balaton – ez a lista azokat a tükröket gyűjti össze, amelyek képei valamiért a személyes nemzeti identitásomba is beleégtek. 

Biztos léteznek hasonló összeállítások az interneten, ennél tárgyilagosabbak is. A mintám nagy, bár messze nem reprezentatív: zarándokok a Camino de Santiago spanyolországi szakaszain. Ezen belül azok, akik velem szóba állnak. 

Abszolút számok tekintetében a Santiago de Compostelába érkező zarándokok legnagyobb hányada nyilván spanyol, a hazaiakon kívül pedig a németek, koreaiak, olaszok és az egyesült államokbeliek vannak TOP5-ben, őket követik a franciák, és így tovább – hivatalos nyelv a Spanglish. 

Ők mind tehát a bázisforrása e listának, amit ne habozzatok kommentben kiegészíteni, ha találkoztatok már személyesen érdekes képzettársításokkal mirólunk, magyarokról. ;) 

8. Szomorú vasárnap

Legelőször egy idős koreai bácsi emlegette, később egy fiatal német srác, hogy nekünk külön nótánk van öngyilkosság elkövetéséhez. A Gloomy Sunday messzire eljutott és sok-sok feldolgozást megért. 

Tök érdekes, hogy a szocialista időkben a második helyezett kelet-németeket előztük be öngyilkosságok tekintetében, manapság pedig a japánokon kívül a koreaiak „versengenek” velünk a dobogó fokain a statisztikákban, engem meg épp egy német és egy koreai talált be a magyar öngyilkos himnusszal… 

Részemről teljesen jóban vagyok a borús hangulatú magyar víziójával. Sokszor gyógyítatlan sérelmek húzódnak mögötte, máskor a sokat tapasztalt komor ember bölcsességét rejti; én meg igyekszem pozitív identitáselemként kezelni és előadni – alapvetően vidáman! 

Mert, mi tudjuk, ez nem ellentmondás: lehetünk borúsak kedélyesen, sőt, úgy sokkal jobb. Vigadjunk hát kicsit sírva, illetve sírjunk vigadva, mert a dal felemelően szépséges. Viva Seress Rezső! 

7. „A magyar lányok a legszebbek… vagy a bolgárok? Már nem emlékszem pontosan…” 

Hát a magyarok, ez alap! Sokáig azt hittem, ez afféle városi legenda. Gondoltam, biztos minden nemzet így vélekedik saját magáról, de nem: rólunk vélekednek így. Juhú! 

Európa szívében olyan mértékű és arányú genetikai keveredés történt s történik, hogy asszonyaink, lányaink a legkülönlegesebb, legváltozatosabb, szemet-szívet gyönyörködtető vonásokkal bírnak. 

Amúgy főleg olaszoktól hallottam ezt, akik sokszor elég eltökéltek ide is jönni a csajokért; náluk kicsit torzan, de ironikusan, és megmosolyogtatva ágyazott meg e hírnévnek a jeles ex-képviselő Ilona Staller „Ciccolina”, valamint az egykori magyar ifjúsági szépségkirálynő Eva Henger (azaz Henger Éva, aki mostanság állítólag gyerekműsort vezet az olasz tévében). 

A fenti mondat viszont egy ecuadori srác száját hagyta el, akivel Barcelonában találkoztam régebben, amikor éppen csak készült még a Caminóra. Természetesen biztosítottam róla, hogy nem a bolgárokra emlékszik, bár ők is biztos nagyon szépek, hihi. 

A dolog (szerintem) negatív oldala, hogy egyesek számára – a Ciccolina-karakteren túl is – a pornó nemzete vagyunk, mivel itt kiterjedt a kapcsolódó munkaerő, valamint nevezetesek a „külföldi-fetisiszta” magyar lányok, amit nem is értek. 

A vicces oldala meg az, amikor hosszabb szamaras gyaloglásra készülve a kéznél lévő zarándokbotok között válogatok, és egy jókora, vaskos fadarabot előhúzva megkérdezem az olasz cimborát, hogy szerinte jó lesz-e az egész útra (hiszen a bot a zarándok testkinövése, fontos kérdés), ő meg annyit mond: „Kiváló döntés, Ciccolina is ezt választaná”. Hehe. Hehehe. 

Azt is ő mondta, hogy náluk csakis ribancok és tolvajok ülnek a parlamentben. Mondom, de jó nektek, nálunk csak tolvajok, plusz nektek legalább vannak frankó szexbotrányaitok is. 

6. Kontroll 

Na, ez meglepett. Úgy tűnik, Antal Nimród filmje valódi kult-státuszt ért el, legalábbis a szofisztikált filmfogyasztói körökben biztosan. Egymástól függetlenül két olasz és egy francia fiú is a metrós filmünkkel rukkolt elő, amikor megtudta, hogy magyar vagyok. Az egyikük Tarr Bélát is hozzánk emlegette a filmművészeti tanulmányaiból… 

Én kb. 18 éves voltam, amikor a Kontroll futott a mozikban, és mötálos gyerekként a fő személyes élményem vele a soundtrackje, amely életemben az egyik első olyan elektronikus alapú zene, amire tartósan ráforogtam. Összhangja a film képi világával igen emlékezetes, egyedi hangulatot teremt.

5. Mágia, boszorkányság, cigányság 

Nyugati népek fejében gyakran összefonódunk a balkáni népekkel, akiket valamiféle romantikus misztikum övez. Fogalmam sincs, honnan, de sok spanyol ismeri az hungaro szó szinonimájaként, hogy magyar. 

Csak éppen ők valahogy úgy ejtik, hogy „máhhiár”, ami máris asszociál a magia szavukra. Gallego nő mondta, hogy úgy tudja, nálunk is sok a boszorkány, akárcsak őnáluk. Szokták kérdezni, hogy van-e mifelénk sok cigány, merthogy ők hozzák a ráadás mágiát. Jópofa volt, amikor egy spanyol-bolgár szerelmespárral valamit kiszámolósdi által akartunk eldönteni. 

Az ombre prezentált egy igen dzsukel spanyol kiszámolót, majd amikor nem az általa várt eredmény született, megállt egy pillanatra, azzal folytatta a mondókát egy második versszakkal. A lány meg tiltakozik, hogy he, mi van már, ez így nem ér. 

Én meg – az Ec, pec, kimehetsz…-re gondolva – mondom, hogy mi is ugyanígy toltuk ám kölyökkorunkban: „fuss… jött egy busz, benne ült egy vén krampusz” és így tovább, amíg az nem jön ki, amit mi akarunk, ugyebár. 

A lány szerint Bulgáriában ilyesmi márpedig nincs. Az embere meg csak bandzsít erre nagy sunyin, hogy persze-persze, de a spanyolok meg a magyarok kicsit ilyen cigány népség: szeretnek ügyeskedni és saját szabályok szerint játszani. … No, ez lenne a kapocs a spanyolokhoz? Nem tudom. Ki hogy látja? 

4. Sziget + Ozora

Két külföldi túlsúlyú fesztiválunkat fiatal nyugat-európai zarándokok emlegetik sokat. Ki emezt, ki amazt. Nyilván többen a Szigetet, hisz nagyobb, populárisabb. 

Holland, német, francia, olasz, belga huszonévesek, vagy legalább a haverjaik fesztiváloztak már az Óbudai-szigeten – a beszámolók alapján rendre emlékezeteseket. 

Az Ozora fesztivál és a psytrance rétegközönsége meg egészen kiterjedt metszetet alkot a Caminót lelki indíttatásból taposó zarándokok ifjabbik felével. 

Szigeten sok-sok évem legjobb hetét töltöttem anno, dolgoztam is a helyszínen, valamint Ozorán is fesztiváloztam már, úgyhogy örülök, ha ezekkel az élményekkel jön elő a külföldi pajtás, mert akad hozzájuk kapcsolódási pontom bőven. 

3. A nyelv 

Ha valakinek van a környezetében magyar ember, vagy/és járt már Magyarországon, szinte biztos, hogy nem hagyja szavak nélkül a szavakat. Az egészségedre alapvetés. 

A világ egyik legmegjegyezhetetlenebb és legkimondhatatlanabb pohárköszöntő-formuláját valamiféle perverz kihívásként jegyzik meg és mondják ki. Sejtem is, hogy miért: hát a megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért! 

A hozzánk látogató turisták semmihez nem tudják kötni a nyelvünket, de megnyugtatom őket, hogy mi sem igazán. Mondogatom, hogy a világűrből érkeztünk, és a magyar nyelv rokon a klingonnal, illetve bizonyos elméletek szerint a lórieni tündével. 

Finneknek és észteknek azt is elmesélem, hogy egyetemen tanulnom kellett finnugrisztikát és egy félévig finn nyelvet is, de nem azért, hogy kommunikáljunk finnül, hanem azért, hogy megértsük a kapcsolódását a magyarhoz. Nos, azt értettem meg, hogy nincs kapcsolódás. Vagy lehet, hogy van. Vagy nincs. 

A többi keringő származáselmélet mellett is szólnak érvek, meg a finnugor elmélet ellen is. Egyszer egy orientalista érdeklődésű brazil srác megkért, hogy írjak pár sort a könyvébe magyarul, mert a mai nyelvek közül az hasonlít leginkább az archaikus szanszkritra. Hm. 

Mások vicceskedve arról panaszkodnak, hogy az étterem Magyarországon kívül csaknem mindenhol valamiféle restaurante, a rendőrség meg a policia valamelyik változata, de nálunk bizony új szót kell rájuk tanulni. 

Egyszer megkért egy amerikai lány, hogy tanítsak neki valamit magyarul, én meg – az időjárásra való tekintettel – egy közmondással kínoztam meg, amit nem sokkal azelőtt hallottam egy délvidéki zarándok szájából: „Örülj az esőnek, mert ha nem örülsz, akkor is esik”. Imádta! A hangzást is, de főleg a jelentést. 

Frappáns idiómáinkról emlékezett meg egy német színészcsaj is, akinek Berlinben volt magyar lakótársa, neki pedig egy nagy magyar közmondásos könyve. A lakást ennek a könyvnek a bölcsességeivel dekorálták ki – magyarul és német fordításban. A vécéajtón például a következő mondattal kellett szemeznie a dolgát végzőnek: „Aki szarban áll, az ne ugráljon”. 

2. 1956 

Semmitől nem önt el jobban a büszkeség. Legelső nagy sétám egészen korai szakaszában, amikor még a szamaram sem volt meg, egy spanyol bácsi sorolta nekem a sávokat: piros, fehér és zöld – és középen lyuk. 

Emlékszik rá még kisfiú korából, amikor a magyar hősök hírétől zengett a világ. Látta az újságban és erről beszélgettek a szülei naphosszat. … Amerikai néni is kezdte már így a magyar vonatkozású emlékeit, megemlítve a Time magazint is, amely szerint – egyetértésben minden szabadságpártoló földlakóval – az év embere ’56-ban a magyar forradalmár. 

A forradalom után csak az Egyesült Államokba mintegy 40 ezer magyar emigrált, így nagyon sok amerikainak ma is vannak a környezetében magyar kivándoroltak leszármazottjai. Ismerik a történetüket, tisztelik a múltjukat.

1. Budapest

Mindenki kedvenc városa. Kinek ezért, kinek azért, kinek meg a 7. pont miatt (olaszooook, olaszok mindenhoooool!) Aki járt már Budapesten, az szinte biztosan örökre a szívébe zárta. 

Hogy van Buda és Pest, folyó és hegyek, pálinka és romkocsmák, szocreál és posztmodern, huszárok és hipszterek, török termálfürdők, angol legénybúcsúk. 

A jelenlétemben eddig összesen egyetlen ember keverte össze Budapestet Bukaresttel, úgyhogy – az illetőre a szabályt erősítő kivételként tekintve – ezennel lejárt városi legendának minősítem e sztereotípiát. Ismét csak juhú! :)

0. Aktuálpolitika

Nem akarok róla beszélni…”

Ha szívesen olvasnál még Rolandantétől, akkor látogass el a blogjára, vagy nézd meg a Facebook-oldalát!

HÍRMONDÓ 

Ingatlanos horrorsztorik Angliából

Az ágytól megnövő hálószoba, a lefestett tapéta, és a hirtelen felbukkanó "másik vevő" - három példa arra, mire kell vigyázni.

A magyaroknak is követniük kellene a cseh példát? 

A csehek úgy gondolták, ők nem várnak arra, hogy Brüsszel eldöntse, miként tárgyaljon az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárokról, inkább minél hamarabb leülnek a brit kormánnyal.

Elfogynak a szakápolók az otthonokban

Az nem újdonság, hogy a szakápolók közül sokan gondolják úgy, hogy külföldön jobb körülményeket teremthetnek maguknak. Van már olyan eset, amikor az ombudsman a kormányhoz fordult.

Akik lebontanák Európát

„Az angolszászok már felébredtek, most mi jövünk.” Nagy össznépi találkozó volt Németországban.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2312148119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.24. 18:47:43

@rebel rebel: nehez az elet a gyarmatokon vagy erdotuzet oltasz vagy havat lapatolsz :)

2017.01.24. 18:49:46

@Zoole[uk]: a jo oreg VHS meg szatelit :)

Shaktee 2017.01.24. 18:51:28

@Mrs Rumcajsz CA: Nem az időjárás miatt vagyunk itt ahogy azt a megboldogult Bandimókus szokta volt mondani 1982-ben :-)

Keep it in mind! :-)

Most itt havzik a Sussexen.

2017.01.24. 18:52:42

@geeeteee: es tenyleg! De a fiktiv apuka hogy fizet gyerektartast, meg egyebkent is minek? Fel nem fogom miert jo ez...

2017.01.24. 18:59:28

@rebel rebel: nagy mondas :D amugy itt kijjebb nyugaton is esik de nem veszes

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.01.24. 19:00:26

@Mrs Rumcajsz CA: @blackhairlady: Hol volt hol nem volt a film címe Gazdag Gyula rendezte.

A nőre emlékszem de azért hülyézték le mert arcoskodott és a külföldről hazajött magyarok nagyképűségével osztotta az észt.

gabors 2017.01.24. 19:07:47

@Pax Deorum: lasd kicsit elobbi kommentemet valoban kb 20 eve volt ...

Shaktee 2017.01.24. 19:10:33

@Mrs Rumcajsz CA: Montreal már be is van zárva..

Shaktee 2017.01.24. 19:12:01

Monti dugd ide képed a pusszi sapkádban :-)

gabors 2017.01.24. 19:15:16

@rebel rebel: 'Hazánfia Gosling..nem tudom felfogni ésszel hogy tudott ilyen virtuózul megtanulni zongorázni pár hónap alatt, megnéztem a film után, nem kamu, a zenésztársai is odavannak a tehetségétől."

a nagy turot !!! azt az egy ket szamot tanulta meg ... egyebbkent nem tud zongorazni hallottam az interview-t a "tanaraval" gondolod meg szinesz szovegeket is mozdulatokat is meg tud tanulni. Begyakorolta mint sokan a Fhurelis-nek azt a nagyon fulbemaszo reszet is sokan el tudjak jatszani (en is pedig nem tudok zongorazni, zenet kottabol olvasok es talan meg menne a bogo/csello egy ket het alatt de zongorazni nem tanultam meg)

gabors 2017.01.24. 19:16:26

@kettőstömegűlendkerék: ujj lehetsz ezt mar az oreg rokak eddig is tudtak :-)

SzZoole 2017.01.24. 19:16:44

@Mrs Rumcajsz CA: ja,meg a szatelit,szkájcsenel,szupercsenel felejcsenel:)))

geeeteee 2017.01.24. 19:17:38

@hagyma: Itt egy kiwi tudta, hogy a bájró az Bíró, de volt magyar ismerősétől.

geeeteee 2017.01.24. 19:17:42

@Mrs Rumcajsz CA: Nem jó. Ha jobban érdekel nézz utána, zavaros idők voltak, ment a nyugdíj is bemondásra, ki, hol volt cseléd, stb.
* 86-ban volt a morbid vicc a csernobili félretájékoztatások után, hogy "Hányan haltak meg? Csak egy testvérpár, Apraja és Nadja".

gabors 2017.01.24. 19:20:16

@hagyma: "atom- es hidrogenbombarol sem tudjak, hogy volt par magyarnak koze hozza/mondjuk akkor mar nem voltak magyarok/"

ez most alternative tortenelem akart lenni ?? mert az akkori Magyarorszagi rendszerben sem szamitottak magyarnak csak szolok ugy mint Einstein sem volt "nemet"

2017.01.24. 19:21:14

@diggerdriver: ja igen erre emlekszem h ekezted :D en nagyon birom a giccses limonade eneklos zenes filmeket, meg fekete feherben is kepes vok megnezni :D jol esik h nezhetek ki a fejembol es nem kell vilagmegvalto gondolatokkal foglalkozni, foleg miutan melozom, aztan a kis egyeves Csipiszke szeparacios szorongasatol szenvedve nem mer elengedni sehova miutan meglat, mert nem egy szociapata tipus, meg azert vmi kaja is jo lenne, meg ugye a gyerek foldrol felkapja a falatot amit elotte ledobott sAl neha porszivozni is kene, nehogy porcica legyen a koret neki. Ja meg hajat is kene mosni valamikor esatobbi esatobbi. Nekem kifejezetten jol esik ilyenkor lalaland :D

2017.01.24. 19:23:33

@rebel rebel: monti sztem dolgozik: osszecsuszott megint a busz a hokotroval amibe belement a mento a masik automento es a rendor:D esetleg a sotol rothado mazda alvazakat restaural :)

Shaktee 2017.01.24. 19:24:48

@gabors: Hát..a Legenda Jánosnak jobban hiszek, szuperlativuszokat irt a Legend a fickórol, mint part-time zenész figyeltem ám a zenét, a kezeit..valld be hogy azért ekézed mert Canuck :P

he was in time he was in the groove too

Shaktee 2017.01.24. 19:26:20

@Mrs Rumcajsz CA: Moziban lehet hogy az én seggem is feltörte volna, ki tudja :P
de asszem nem :-)

gabors 2017.01.24. 19:27:07

@geeeteee: ez tutti igaz csak sajnos kozel 100 eve volt, de ahol komoly zenet oktatnak ott valoban a 20.szazadi mesterek kozott elokelo helyen vannak. Kodaly Felszallot a pava-jat meg mindig sok helyen eneklik kisebb nagyobb korusok .... ha valami magyart akarnak a repertoarba tenni.

a 19-dik szazadban pedig meg mindig jo helyen van Liszt a Magyar Tancokkal (mondjuk nem is igazan volt magyar inkabb monarchia )

2017.01.24. 19:28:45

@Zoole[uk]: lol ezt a felejcsenelt mi is ajanlottuk sokaknak :D

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.01.24. 19:30:15

@flash.gordon: koszi!

Shaktee 2017.01.24. 19:35:28

@Mrs Rumcajsz CA: Azt se feledd el hogy mint Emma, digger se igazán egy jazzkedvelő tájp. Ja még nem láttad, szorri hogy Lkúrom a pici történetet. :-) Sokat tesz a film a jazzért.

S a másik, a film csak annyira "giccses" mint LA. Minden kockában benne van a város, ha szereted, ha ismered ha nem.

Nekem visszahozta 1 az egyben, pedig 10 év is eltelt amióta ott jártam.

Shaktee 2017.01.24. 19:37:08

@Mrs Rumcajsz CA:

Lehet. Nem birja a sok kis meleg mazda, pt cruzer a telet :D

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.01.24. 19:37:25

@geeeteee: lattam mostani fotosorozatot csernobilrol. Elkepeszto, ahogy a termeszet visszafoglalta. Mondjuk a sugarzas mertekerol nem volt szo, h attol szenvednek e meg

morph on deer 2017.01.24. 19:41:40

@Larry Silverstein:

"...különösen gusztustalan az USAtól hogy ma is azt emlegetik hogy ők viszik az üdvösséget meg a demokráciát meg a civilizációt szerte a világba..."

Vagy csak ajándékba adják :)
Ha kell, ha nem.
Orbán Viktor szerint:

"Engedélyt kaptunk, ha úgy tetszik, a legmagasabb világi helyről, miszerint nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság, nagy ajándék."

Ezt azért beszéljétek majd át kicsit, hogy legalább távolról hasonlót mondjatok.
Amúgy milyen alapon is "engedélyez" Trump bármit Orbánnak, vagy Magyarországnak?
Mégis "gyarmat" lennénk stikában?
Hajaj..!

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.01.24. 19:43:38

@rebel rebel: dehat ott meg kaja is van! Na jo nem tokfozelek fasirttal de nem olyan veszes az :)

gabors 2017.01.24. 19:51:30

@rebel rebel: "valld be hogy azért ekézed mert Canuck :P"

nem semmi kozom hozza, a filmet sem lattam csak az NPR-on hallottam egy erdekes beszelgetest a zenetanara szerint is megkulonboztethetlenul jatszil de story az volt hogy nem tud semmi mast csak azokat a barabokat amit sok sok oran keresztul begyakoroltak (mint szinesz ebben jo) mar nem emlekszem de orakat gyarkorlat naponta heteken keresztul

sokan vannak akik igy tudnak "gitarozni" hogy az hogy d-moll A-dur semmit nem is mond nekik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.24. 20:00:06

@Mrs Rumcajsz CA: Nézd az én lányom annyira beleszerelmesedett a filmbe hogy azzal kel azzal fekszik. Most varrat egy ruhát magának amit a filmben látott. Most küldtem haza neki a film zenéjét CD-n.
Nincs ezzel semmi baj.

Shaktee 2017.01.24. 20:02:55

@gabors: A Carelli mandolinhoz elég rendesen megtanították/idomitottál ha úgy tetszik.. Nick Cage-t játszani, de az amit Ryan „betanult” az sokkal több, majd nézd meg, a futamok, a dallamvezetése mint top notch.

Ahogy írtam: he is in time, he has the groove.

Shaktee 2017.01.24. 20:06:46

@Mrs Rumcajsz CA: Nej vasárnap tökre fakad, akarom mondani főzelékre :-)

geeeteee 2017.01.24. 20:11:30

@gabors: Én is szeretem apánkot, érdekességnek szántam. Osztrákoknál még rang a pußtatschutsch? Ugye voltak a sima csucsok, meg a pusztacsucsok.

blackhairlady 2017.01.24. 20:30:39

@Halál kamionja mindenkit elgázol: Most igy visszaolvasva rosszul fogalmaztam. Akikkel en talalkoztam, beszeltem, azoknak a 90% .
Aztan lehet, hogy hazudtak, ezt mar sosem fogom megtudni:)

DieNanny CH 2017.01.24. 20:38:53

@Pernilla:

Én azt figyeltem meg az utóbbi években, hogy Budapest nevét 's'-sel ejtik, nem pedig németesen 'sz'-szel, valamint, a Plattensee -nevet sem Ausztriában, sem Svájcban nem hallottam. Csak a 'Balaton'-t. Szóval, sikerül őket átnevelnünk...
:-)))

Shaktee 2017.01.24. 20:39:33

@blackhairlady: Tedd azt.

De a zöm itt sem tudja megmutatni a térképen. Még a grade 13 sem.

gabors 2017.01.24. 20:41:22

@rebel rebel: OK majd megnezem es el is hiszem es tudom hogy nem kis teljesitmeny en tovabbra is csak azt mondom hogy ettol meg nem tud valaki "zongorazani"

Ja "On Tuesday, Canada's natural resources minister praised Mr Trump's step. " lett volna otthon is miert tuntetni azoknak a noknek (Trudeau is tamogtja )

montroyal ( CAN qc) 2017.01.24. 20:45:14

@rebel rebel: hat itt vagyok csak ki be ugralok az irodabol melo van .... hogy szar az ido? hat az reggel jeges eso 2cm jeg a kocsikon azutan vad hoeses most csendes latyak ..

DieNanny CH 2017.01.24. 20:45:20

@Herr Géza:

A svájciaknak is 'gjör'. :-)))

Shaktee 2017.01.24. 20:45:51

@gabors: Hol irtam hogy tud??? :-))) TudNA ha nem lenne már más karrierje :-)

Agreed with ya on the oilsand issues.

Trump ma visszavette ma az indanoktol a szent foldet(pipeline deal). Mész tuntetni a nokkel te is, ha ennyire fontos neked ez a dolog? :-)
Lesz gebasz megint...:((

blackhairlady 2017.01.24. 20:46:37

@rebel rebel: en nem mondtam, hogy meg tudjak mutatni a terkepen. Azt mondtam, hogy hallottak rola vagy jartak ott.
Nem is kell senkinek sem megmutogatnia a terkepen melyik orsza hol van, miert kene?

gabors 2017.01.24. 20:53:39

@rebel rebel: "Hol irtam hogy tud??? :-))) "

itt ".hogy tudott ilyen virtuózul megtanulni zongorázni ..."

"Mész tuntetni a nokkel te is, ha ennyire fontos neked ez a dolog? :-)" Fontosnak fontos, de N/S-Dakota az messze van es hideg is nagyon ... meg mar nem vagyok a "community organizer" korban sem.

DieNanny CH 2017.01.24. 20:54:33

@Mrs Rumcajsz CA:

Ha valaki csak gyereket akar, férjet/apát nem, akkor a szül. akvi-ba bele kell írni egy fiktív nevet. Amivel jól megszívja, mert nem is tudom, útlevélhez, meg mihez, mindkét szülő hozzájárulása szükséges. (Meg még talán ezer más dologhoz is.)

Shanarey 2017.01.24. 20:55:50

Engem csak az érdekel, hogy van e a szamáron ESP, ASR, Cruise control, Bluetooth a zene és a telefon kihangosításhoz ? Milyen a menürendszer, és a Sat-Nav alias GPS ? Na meg menyit eszik a szamár százon.

gabors 2017.01.24. 20:58:19

@montroyal ( CAN qc): Csak ezt tudnam elkepzelni "Stay Home"

blackhairlady 2017.01.24. 20:58:25

@rebel rebel: jaj, ne mar, ugye csak viccelsz? Te tenyleg az osszes orszagot meg tudnad mutatni a terkepen amit egyebkent tudod, hogy melyik kontinensen van?

Shaktee 2017.01.24. 21:01:52

@gabors: én is csak kéjbord harcos vagyok..többnyire.

Shaktee 2017.01.24. 21:04:21

@blackhairlady: Cáfold a Tivit:

"de a zom azt sem tudja hol van magyarorszag"

gabors 2017.01.24. 21:06:35

@rebel rebel: fiatalabb koromban jartam en tuntetni minden Majus Elsejen meg Marcius 15-en sot a Hosok Teren is ott voltam Orban-t meghallgatni (na nem most) hanem 1989 juniusaban :-)

Shaktee 2017.01.24. 21:12:52

@gabors: Ott figyelt téged a fővamzer, a Nógrádi "Medúza" Gyuri bá, kádár kotonája :-)

(szorri Figaro lány, nem tudtam kihagyni)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.24. 21:13:19

@blackhairlady: cafolod nem cafolod, a teny az teny

hha elmegyek egy bankba, persze, hogy tudjak
egy mekiben mar kicsi az esely, maximum, hogy Europa
van aki ravagja Budapest
persze volt aki volt is mar ott
napi szinten tuti vagyok benne tobb emberrel erintkezem mint Te
sokkal tobbel, mint te akar egy evben
mi rendezvenyeket tartunk, ertekezleteket,naponta erintkezem veluk
sajnos meg mindig nagyon sokaknak fogalmuk sincs hol van magyarorszag, ha tetszik ha nem
a fele tudja, hogy Europa
10 % tudja pontosan
kb ezek az aranyok
en pl egy kisvarosban elek, lemegyek a benzinkutra, na nem mondok mast
tegnap voltam a postan /anyukam kuldott palinkat, illegalis hehe/
kerdezte honnan a nevem, mert ilyen nevet eleteben nem latott, mondtam neki es fogalma nem volt hol van magyarorszag
emlekezz az amerikai elnok osszekeverte szloveniat szlovakiaval
nem erdekli oket es az amerikaiak nagy resze gyaltalan nem megy kulfoldre, nincs is utleveluk

felső határ nincs 2017.01.24. 21:13:26

@montroyal ( CAN qc): Na itthon milyen botrány lenne ha Tarlós hótakarítás helyett aztat mondaná a polgárnak hogy : vók lájk ö pingvin..:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.24. 21:13:43

@gabors: ez sszomoru em ha nagyon torom a fejem meg a 78'as fradit is felsorolom nyilaisti ebedlistol, ha totom a fejem meg a gyurot is
az aranycsapatot azt vagja mindenki
az teny spanyolajkuak, ha azt mondom magyarorszagrol vagyo, ravagjak Puskas,a latinok szeretik a focit
dehat ez olyan, hogy en meg tudom, ki az a Pele
de ha tovabb gondolkodnek meg az 1970=es brazil valogatott felet is felsorolnam

Herr Géza 2017.01.24. 21:13:46

@macamuca [IHUN]: Te sem érteni enyém hozzászólás. Naná, hogy nem mondja meg, pont ezt mondom én is, többek között. Ld. még az originál témát a "kis színesnél" a poszt végén és ezt: hataratkelo.blog.hu/2017/01/24/8_1_dolog_ami_beugrik_magyarorszagrol/full_commentlist/1#c32220033

Shaktee 2017.01.24. 21:28:25

@hagyma: Ne gombolozz tovább Tivim, hullik fűrészpor máris :-)

gabors 2017.01.24. 21:58:05

@hagyma: "ez sszomoru" mi ebben a szomoru mar 70-80-as evekben sem mindenkit erdekelt a foci .. engem peldaul soha nem.

mas latvany sportok sem amugy

Egy ket valogatott mecsen kivul nem is lattam sokat (ja parszor elmentem apammal amikor a Varadi jatszott a Vac-ban es felkerultek NB-1-be) de akkor sem erdekelt a foci ... foleg mert az en idomben is szar volt mar a magyar foci (na most meg szarabb de mivel van fo-rajongo elbasznak egy rakas penzt stadionokra) ...

Csodabogár 2017.01.24. 22:02:37

@Hobbiszakács: Kösz. szépen ezt kb. én is így tudtam. Változatlanul áll a véleményem az angliai hírrel kapcsolatban, hogy nem feltétlenül az ingatlanos hazudik, hanem tényleg lehet, hogy valaki ráigér még az árra.
Nekem se itthon se Amerikában de Spanyolországban se volt bajom az ingatlanóssal. Egy az érdekünk. IIletve Amerikában bele futottunk olyanba, aki simán eltünt és nem csinált semmit.

Mrs. Clayton 2017.01.24. 22:27:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: koltsunk meg hozza egy kicsit jo, a szegeny anyakat kepzelt apastul be is csukjak a boribe annyira megszivjak.
Na jo, a helyzet az, hogy a hivatal hoz egy irasos hatarozatot arrol, hogy a gyerek anyakonyvebe kepzelt apat vezettek be. A kedves anyuka meg ezzel a hatarozattal megy a gyerekenek utlevelet csinaltatni es voila, nincs is semmi szivatas.

puhacica 2017.01.24. 22:28:11

@Golf2: belvarost cseszik szet? szornyu! pannonia utcaban nemely haz alapja lassan megrogy, mert ugy hugyozik oda boldog-boldogtalan, mintha klozet lenne. es mennyi ilyen van, cseszodik szet a fel varos, de gondolom az nem szamit, mert azt magyarok csinaljak.
ja, falu nem erdekel... ismered a sztorit, hogy a ciganynak segitsen a cigany, en nem vagyok az, a zsidonak segitsen a zsido, en nem vagyok az, stbstbstb, aztan mikor neked kene a segitseg, akkor beszoptad, mert egyedul maradtal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.24. 22:35:06

@rebel rebel: en most ideges vagyok
szakacsvilagbajnoksag van szurkolotaborokkal, mikor a Fold rohan a vesztebe
5 oran keresztul csinaljak az etelt es ...
ah haggyuk mara kiszallok
at kell gondolnom az elet ertelmet, mielott meghalok
de olyan sult csirket sutottunk tegnap, hogy megszolal, ezek meg bohockodnak, fozzenek porkoltet mateszalkan, annak van ertelme

montroyal ( CAN qc) 2017.01.24. 22:35:12

@hagyma: a fele tudja, hogy Europamint egykor a szepsegkiralyno ... Europa egy szép orszag es franciauk beszelnek ..
nalunk a TV vetelkedon kerdeztek 3 europai orszagot .. hmm France .... Italy ... na még egy ... British Columbia ..

montroyal ( CAN qc) 2017.01.24. 22:42:04

@felső határ nincs: miert takaritjak a havat ... nalunk esovel kezdodot es fel ora alatt par centis jeges eso jég boritott el mindent de mar legtobb ut le van sozva es jarhato ..holnapra valszeg szarazok lesznek az utak

montroyal ( CAN qc) 2017.01.24. 22:45:15

@gabors: a 89-ben en is nagy ellenallo meg forradalmar voltam .. legalabb is papiron amit beadtam Bécsben a menekult kerelemben .. da en mar 88ban szervezkedtem ..
el se olvastak ..

Pernilla 2017.01.24. 22:49:05

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: igen, igen, ezt a kettőt én is észrevettem itt!
Sőt, volt hogy a kollegám rámszólt, hogy de az nem Budapest "s"-el? Nekem németül néha jobban az sz-re áll a nyelvem :-)

cardiobascuralis 2017.01.24. 23:06:55

@gabors:
Fhurelis?
Anyám teregess... ja nem, borogass...

(Megfejtem, baszd meg: Für Elise, azt jelenti: Alíznak, és a kiejtése is für elize, bár Magyarországon valóban füreliz formában terjedt el.)

cardiobascuralis 2017.01.24. 23:07:02

@felső határ nincs:
Nem mondja, de ráutaló magatartással ezt kommunikálja most is.
Ugyanis a havat-jeget 2 hete senki nem takarítja el a járdákról a közterületeken.

cardiobascuralis 2017.01.24. 23:07:34

@rebel rebel:
A nagyon hülyék közül esetleg.

blackhairlady 2017.01.24. 23:43:30

@hagyma: ok, biztosan igy van ahogy te mondod. En nem erintkezem emberekkel, inkabb csak beszelgetek veluk, de az teny, hogy nem a Mekiben. Akikkel en talalkoztam, azok nagy resze kepben volt.

Egyebkent en ugy vagyok ezzel a kerdessel, hogy orulok ha valaki megemliti, hogy jart mar itt vagy csaladtag, ismeros innen szarmazik, de ha nem es nem is tudja merre van, az sem zavar egyaltalan, ha erdeklodik akkor meselek, ha nem akkor elintezzuk annyival, hogy ez is egy orszag.

2017.01.24. 23:50:46

@cardiobascuralis: "Anyám teregess... ja nem, borogass..." Engem valoszinuleg nagyon konnyu szorakoztatni, de ezen felrohogtem. :D A nickneved is jo amugy!

blackhairlady 2017.01.24. 23:56:40

@hagyma: ne legyel mar ilyen alszent, mennyivel lenne jobb a Foldnek ha nem rendeznek meg azt fozo vetelkedot?

Shaktee 2017.01.25. 00:22:44

@cardiobascuralis:

most mé púposkodsz baszkura olvtárs, AKKOR még senki sem tudta a részleteket, épp csak kinyílt az ország, semmit nem tudtak az emberek, s nem az amcsikban, hanem az ensz csapatokban reménykedtek.

Bal 2017.01.25. 00:24:22

Tunéziai árus: "magyar? Puskás!"

Utcai részeg angol csöves: "heheheee ... are you hungry?"

Matekos kollégák: en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_algorithm

Programozó kollégák: en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_notation

A magyar matematikusoknak úgy általában is híre van tudományos körökben. Nem mindig tudják Neumannt meg a többieket megnevezni, de tapasztalat szerint a magyarról az ugrik be nekik, hogy ott jó matekosok vannak.

Ja és főnökömnek munkakezdéskor az ugrott be, hogy mennyire rettenetes módon át akarták verni Budapesten őt és a barátnőjét egy étteremben. Valami zenész molesztálta őket baksisért, a pincérek meg tűrték. Jó indítás volt :) Remélem, azóta sikerült egy kicsit árnyalni a képét a magyarokról.

Shaktee 2017.01.25. 00:26:57

@hagyma: Mondanám hogy gondoltam ilyet néha én is, de nem mondom mert bekap a bleki néni az álszent kis testemet.
:)

Shaktee 2017.01.25. 00:30:48

@Bal: Próbálj meg ne jattolni Havannában a Pedro buenavisztának, s megnézheted magad mint pesten a zsigával.

Reszortokban nem másznak rád.

FutureFry 2017.01.25. 01:29:36

@Pernilla: Ez olyasmi amikor egy magyar egy némettel (angolul beszélve) “Munich”-ről társalog pedig mindkettő anyanyelvén München a “rendes” neve.

pappito · http://pappito.com 2017.01.25. 03:34:02

@Saman: "A nyelvi es történelmi eredet ugyben kuszobon all egy világméretű földcsuszamlás. "

na, mi derült ki megint? nem olvastam reggel a szabadonébredőket

Golf2 2017.01.25. 09:15:01

@puhacica: de gondolom...Rosszul gondolod,és elkanyarodtál mint macskafarka.

puhacica 2017.01.25. 10:07:25

@Golf2: a romkocsmak teszik tonkre a belvarost. ennyit birtal kihamozni a posztbol es en kanyarodtam el. :D

Ginix 2017.01.25. 11:08:30

@geeeteee: az angol filmbuzik körében egyenesen kultusza van. nyilván kis kör és nem az átlagember, de attól még szeretik.

@diggerdriver: te digger, te, hát illlik odaírni, h spoiler, ha már egyszer elárulod a film végét! (de most tényleg, függetlenül attól, h szereted v sem, nem ér lelőni azoknak, akik még nem látták!:))

macamuca [IHUN] 2017.01.25. 13:09:13

@Herr Géza:
Szorri, szőr, elnézést kívánok, kérem figyelembe venni az enyhítő körülményeket, miszerint annyira (meg)hajlott a korom (a kémény is ledűlt...), hogy a szürkeállományom már fekete (lásd: korom..., belepte, na..).

macamuca [IHUN] 2017.01.25. 13:25:24

@Mrs. Clayton:
A gyereknek útlevél-csináltatás: amikor anno az első útlevelet csináltattuk a lányomnak (7 éves volt akkor), mindkét szülőnek meg kellett jelennie. Na, ez egy fiktív apával picinkét problémás.
Mi utána együtt (én + apa + gyerek) utaztunk, de ha csak az egyik szülő + gyerek(ek) utazik/akar utazni, akkor a másik szülő írásos (!!) beleegyezésével mehet a gyerek külföldre. Fiktív apától (szerintem) a szívatós kategória beszerezni a nyilatkozatot, miszerint a tudtával és beleegyezésével viszi az anya a gyereket külföldre...

Emlegetted a múltkorában, hogy erősen járatos vagy a jog területén. Úgy tűnik, eme állításod erősen túlzó volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.25. 21:13:38

@blackhairlady: hidd el, sokkal
az emberek ne bohockodjanak etelekkel
ha ennyire raernek, mint mondtam volt, fozzenek a szegenyeknek
amugy altalanossagban beszeltem a sok felesleges dologrol ami tortenik a vilagban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.25. 21:13:44

@gabors: na ezt nem is tudtam, hogy Varady jatszott a vacban, nekem O egyenlo a vasassal, mikor szabadrugas volt a sorfal alig mert odaallni, bivalyeros volt
amugy volt amerikaban is , amerikai foci csapatnal, hogy majd O lovi az FG-et, de a tojaslabda nem ment neki
nagyon jo jatekos volt, mondjuk koze nem volt az igazi focihoz de az akarat es ero magasra vitte
Isten nyugosztalja

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.25. 23:28:26

Nem vagyok egy nyelvkutató, de bizton állíthatom, hogy a svéd sokkal közelebb van a magyarhoz, mint a finn.Mármint nyelvügyileg.Ha nincs legalább száz szó, ami nem hasonlóan írandó, hanem tök ugyanúgy; akkor ne tudjak innen elmozdulni.(Jelentem, gépelek tovább...) Most olyan kicsinységeken ne akadjunk fent, hogy tök mást jelent; ez nem volt kritérium...
:-)))))))
Szóval ez a finnekéhez hasonló 4-5 szón alapuló nyelvrokonsági teória erős reformért kiált.
:D

Mrs. Clayton 2017.01.25. 23:45:24

@macamuca [IHUN]: tok folosleges neked valaszolni, mert nem tudsz olvasni ugyse...
Az anya viszi magaval a hatarozatot a fiktiv aparol, erted? Nem... hagyjuk.

Ginix 2017.01.26. 09:05:35

@geegee: a nyelvrokonság soha nem a szókincsen alapul:)

DieNanny CH 2017.01.27. 19:40:34

@Mrs. Clayton:

Aha.
Akkor kezdjük a probléma gyökerénél: Miért kell egyáltalán férfinévnek szerepelnie a Szül. A.kiv.-on?

Mrs. Clayton 2017.01.27. 20:27:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ne nevettes mar, miert lenne az problema, hogy van apa is a szuletesi anyakonyvi kivonatban? Ez nem problema. Akkor lenne csak, ha a dolog ugy mukodne mint ahogy te azt kepzelted. Csakhogy ez nincs igy mint mar ramutattam. Egyebkent kovetve a gondolatmenetedet azok a gyerekek is bajban lennenek, akiknek meghalt az egyik szuloje, vagy eltunt. Ok sem fognak bemenni ugye sehova objektiv okoknal fogva. Ezert ok vagy a kepviselojuk a halotti anyakonyvi kivonatot, vagy az eltunest igazolo okiratot viszik magukkal. A kepzelt apasok, meg a kepzelt apa bejegyzeserol szolo iratot.

Shaddark 2017.02.02. 10:56:30

@macamuca [IHUN]: Tapasztalataim szerint ez az életben nem valami hatékonyan működik ez az elv. Ha az egyik ajánlat tevő tudja mivel kell alámennie, akkor a oszt-szoroz és megnézi ha alámegy, megéri-e még neki. Aztán jön a másik, aztán megint ő... Így ha nem ezzel a felfogással kezdünk üzletelni, akkor bizony az egyes árakra tett 200%os haszonkulcsokat akár tizedére is le lehet csökkenteni például vételkor. Ha ezt a vezérelvet használtam volna pl. mobil cégek versenyeztetésekor, akkor most nem 6 hanem 10+ percdíjjal telefonálnánk, és még sorolhatnám... :)
Ebben az esetben a vételárból lesz az ügynök juttatása - semmibe sem tart versenyeztetni a vevőket, és pár email árán kereshet + pénzt, a vevő (az ügyfele) is elégedettebb lesz akkor miért ne tenné? Véleményem szerint inkább lustaság lehet az oka - ha annyit keres valaki ami bőven elég neki, akkor nem lesz hajlandó többet dolgozni kicsivel többért.

Bobby Newmark 2017.02.15. 14:06:23

@geegee: Na ebből látszik, hogy fingod nincs a nyelvészetről, csak a partvonalról próbálsz belepofázni kéretlenül.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása