oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. november 01. 06:42,  Ez már nem az a világ 210 komment

2016. november 01. 06:42 Határátkelő

Ez már nem az a világ

Most hirtelen nem jut eszembe, hogy volt-e már olyan poszt a Határátkelőn, mint ami most következik, de szinte biztos vagyok benne, hogy nem. A blog „londoni riportere”, Andi ugyanis interjút készített lengyel kollégájával, Marcinnal, akivel ki- és hazaköltözésről, családról, oktatásról is beszélgettek. Szóval most következzen egy lengyel határátkelő története a brit fővárosból!

Ha te is szívesen lennél a Határátkelő riportere, aki rendszeresen beszámol a helyi eseményekről, beszélget magyarokkal és nem magyarokkal, szeretsz fotózni vagy videózni - szóval ha van kedved, akkor írj a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

nagy-britannia_anglia_london_foto_pixabay_com_chafleks_1.jpg

Először is, nagyon köszönöm, hogy beleegyeztél ebbe. Említettem már neked, hogy van nálunk egy népszerű blog, ahol külföldön élő magyarok osztják meg egymással a történetüket, élményeiket, és szóba került, hogy milyen érdekes lenne egy nem magyar történet is hallani. Így most te leszel a tesztalany. :)

És magyarrá is avatsz?

Szeretnéd?

Persze! Nagyon tetszik, hogy olyan büszke vagy rá, honnan származol. Nálunk, lengyeleknél ez sajnos eléggé hiányzik.

Komolyan? Pedig azt gondolnám, hogy a büszkeség közös kelet-európai tulajdonság.

Közép-Európa! Hányszor javítsalak még ki? Nem Kelet-, hanem Közép-Európa. Tudod, melyik ország van Keleten? Ukrajna. Meg Bulgária.

Rendben, rendben. Akkor kezdjük ott, hogy hány éves is vagy?

36. Tudom, nem nézek ki annyinak, hagyjuk a bókokat.

És mikor költöztél Londonba?

Lássuk csak… 5, nem, 6 éve.

Anglián belül mindig Londonban laktál?

Igen, itt. Ide pedig Dublinból költöztem.

Dublinból? Dublinban is laktál? Nahát, ezt nem is tudtam rólad. Mennyi ideig?

Azt hiszem, az tényleg 5 év volt. Kissé hadilábon állok ezekkel a számokkal. De nagyjából olyasmi, mint itt, úgyhogy lehet megvolt ott is a 6 év.

Ott találkoztál Ashával, a feleségeddel is? Vagy együtt hagytátok el Lengyelországot? Azt tudom, hogy nem itt ismerted meg, mert pont ma reggel mesélted, hogy már a tizedik évet ünneplitek.

Nem, Ashával Dublinban jöttünk össze, oda egyetem után egy haverral költöztem.

Milyen végzettséged van?

Vállalati pénzügyi menedzsmentből szereztem egyetemi végzettséget otthon, Lengyelországban. Középkategóriás egyetemnek számit otthoni viszonylatban, tehát nem is gáz, de azért nem a legmenőbb egyetem. Amikor én végeztem, még nem volt ez a mostani, szétszedett rendszer. Tudod, miről beszélek, nálatok is ez van?

Igen, én is még normál képzésre jártam, nem erre az újhullámos dologra.

Na, akkor érted. Szóval van egy normális, 4 éves egyetemi diplomám. Amikor végeztem, opcióként szóba került, hogy lehet menni külföldre. Egy Piotkow nevű városból származom, egy kisváros közép Lengyelországban, közel Lodz-hoz, ami a megyeszékhely. Az egyetem pedig Czestochowa-ban van.

Diplomázás után két opciót láttam: vagy elköltözöm egy nagyvárosba, és ott próbálok meg munkát keresni, vagy azt csinálom, mint mindenki más: külföldre költözöm, angolul tanulok, és megpróbálok megállni a lábamon. Ez egy évvel volt azután, hogy Lengyelország csatlakozott az EU-hoz, tehát mehettem akárhova.

Beszéltél bármennyire is angolul?

Valamennyire igen. Tanultam az egyetemen, de nyilván nem beszéltem úgy, mint most.

Szóval Dublin. Miért?

Egyetem alatt két olyan nyár is volt, amikor hátizsákkal jártam Európát. Kicsit, mint a filmekben tudod, stoppoltunk, buliztunk, aludtunk ahol tudtunk. Nem volt semmire pénzünk, de valahogy mégiscsak összejöttek az utak.

Wow, hát ezt nem néztem volna ki belőled. Te, aki öltönyben jársz dolgozni minden nap… :)

Más világ volt az. Az egyik ilyen úton jutottunk el Írországba, és borzasztóan tetszett. Gyönyörű vidék, idilli környezet. Dublin is megfogott, sokkal másabb volt, mint a többi európai nagyváros, amit meglátogattunk előtte. Úgyhogy amikor ott álltam, hogy mi legyen, elég könnyen jött a döntés.

Volt egy haverom, akivel együtt végeztük a szakmai gyakorlatot egyetem alatt. Ő elhelyezkedett dolgozni még diplomázás előtt, én pedig bevállaltam még egy fél év gyakorlatot egy másik városban.

Amikor annak vége lett, hazamentem, és beültünk egy sörre. Akkor mesélte, hogy elvesztette a munkáját. Kérdeztem tőle, és akkor most mi lesz? Azt mondta, nem tudja, lehet el kéne menni nekünk is. Mondtam jó, hova? Egy hét múlva Dublinban találtuk magunkat.

Akkor ez nem egy jó alaposan átgondolt döntés volt a részedről, amikor is otthonról kezdtél el szépen pályázgatni, mint most szokás.

Dehogyis.

Volt spórolt pénzed, vagy bármennyi tőkéd, amivel el tudtál indulni?

(Nevet) Szerinted? Nem volt kerek egész 300 euró nálam. Busszal mentünk és két napra volt szállásunk egy hostelben. Megérkeztünk, és elkezdtünk munkát keresni.

Milyen munkát találtál?

Az első pillanattól kezdve rengeteg emberrel találkoztunk, úgy értem, lengyelekkel, hiszen mindenki ezt csinálta akkor. Azt hiszem talán az utcán találkoztunk első nap egy emberrel, aki ismert valakit, aki ismert valakit, aki a reptéren dolgozott és éppen embereket kerestek a reptér melletti autókölcsönzőbe. Ott volt az első munkám, autókat pucoltam ki az átadásuk előtt.

Hogy sikerült innen váltani? Fejlődött az angolod ebben a munkakörben?

Beszéltem én angolul, csak nem annyira jól. De itt még picit vissza is fejlődtem. Heti 6 nap dolgoztam 12 órát és szinte csak lengyelek voltunk. Esélyem nem volt arra, hogy megszólaljak angolul napközben. Kb. egy, talán két hónapig dolgoztam itt. Muszáj voltam eljönni, mert nem adtak kesztyűt és a kemikáliák kikezdték a kezemet és a körmeimet teljesen. Találkoztam új emberekkel es ők szereztek nekem új munkát.

Jobb körülmények között?

Mondjuk. Egy nagy áruraktárban volt a munka. Konyhai dolgokat árusító raktár volt és egy fél évet húztam le ott. Voltak hetek, amikor annyi meló volt, hogy megfeszültünk, máskor pedig bujkáltunk a főnökség elől, hogy ne vegyék észre, hogy semmi dolgunk nincs. A bátrabbak a bálák tetején aludtak, én ezt nem vállaltam be.

Egyik nap úgy döntöttem, hogy ennek nincs tovább így értelme, és elkezdtem önéletrajzokat küldözgetni, így kaptam meg a munkát a Shared Service Centerben. Accounts Payable volt a pozíció, tehát számlák feldolgozása. Multinál.

Van ilyen irányú tapasztalatod?

Nem, csak a diplomám. Kéthetes szerződésekre kerestek embereket. Volt egy telefonos interjúm, jó fej volt a nő, azt mondta menjek el egy napra, kapok egy esélyt, lássuk, mit tudok.

A próbanap végén felajánlották a kéthetes szerződést, aztán meghosszabbították egy hónapra, majd három hónapra, majd újabb három hónapra, míg a végén megkaptam a kötetlen szerződést.

Az Írországban töltött idő nagy részét ennél a cégnél dolgoztam, úgy 4 évet. Váltogattam a pozíciókat, így nem volt meg bennem a vágy, hogy céget váltsak. A fizetésem is emelkedett minden váltáskor, nem volt okom panaszra.

Ennél a cégnél ismerted meg Ashát is?

Az az igazság, hogy tudtam róla kicsoda. Ugyanazon a lakótelepen nőttünk fel Lengyelországban, látásból ismertem, de nem voltunk barátok, vagy akármi. De ő nem ennél a cégnél dolgozott, hanem egy másiknál. Egy éjjel egymásba futottunk Dublin utcáin, elkezdtünk beszélgetni, számot cseréltünk, elhívtam randizni…na, tudod hogy mennek ezek a dolgok. :)

Tudatos döntés volt a részedről, hogy lengyel párod legyen?

Nem. Miért gondolod?

Mert sok embert ismerek, illetve hallottam történeteket is arról, hogy sokan tudatosan döntenek a saját nemzetiség mellett, ha párválasztásról van szó. Kulturális indokai vannak, azt mondják, jobban megértik egymást, könnyebb az élet, ha hasonlóképpen lettek nevelve a felek, probléma mentesebb a családalapítás stb. Erről mit gondolsz?

A te barátod is magyar?

Igen.

Hmm, hát ezt így nem gondoltam eddig végig, de most, hogy mondod, van benne valami. Sőt, igazából nem ismerek olyan lengyel férfit, akinek angol partnere lenne. Amúgy szerintem ez a kulturális különbség kérdés inkább a nőknek fontos.

Mivel a legtöbb ember itt Londonban nem anyanyelvi szinten beszéli az angolt, mindig lesznek nyelvi problémák, és ha udvarolni szeretnél, meg lenyűgözni az adott hölgyet a dumáddal, akkor tudnod kell kellőképpen kifejezni magad.

Amennyiben ez hiányzik, mint eszköz, alapból hátránnyal indulsz. Bár lehet, hogy ez mostanság változik, kissé kiestem a jelenlegi ismerkedési trendekből. De ahogy mondtam, nálam ez nem volt tudatos, találkoztam Ashával és kész.

Hogyan költöztetek Londonba?

Kaptam egy állásajánlatot, megbeszéltük, és elfogadtam.

Fejvadász szervezett be?

Nem igazán. A cég, ahol dolgoztam, eladta egy részét egy befektetőnek. Mivel én voltam az egyetlen, aki egy spéci pénzügyi analízissel foglalkoztam akkortájt, az új befektető mondta, hogy szívesen vennék, ha csatlakoznék hozzájuk, és felajánlották az állást. Ezen a ponton pont ott tartottunk, hogy már a hazaköltözést szerveztük, így hirtelen kellett dönteni.

Haza akartatok költözni? Hogyhogy?

Azért, mert mivel a cég a teljes részleget, ahol korábban dolgoztam Kolozsvárra, Romániába költöztette (ment a teljes Shared Service Center) és kb 10 %-ot tartott meg, a többieket leépítették és szép summát fizettek kárpótlásul, azzal a pénzzel lehetett volna mit kezdeni otthon. Ennek függvényében az volt a döntés, hogy oké, elég volt, menjünk haza. De aztán belengették a londoni lehetőséget.

Miért költöztetek a végén Londonba, ha már megszületett a döntés, hogy hazamentek?

Azért, mert itt biztosan volt munka, otthon pedig neki kellett volna állni, feltérképezni a lehetőségeket. Tudom, nem ezt a választ várod, de ez az igazság, egyszerűbb volt a biztos munkát választani, és a segítséget, amit a cég nyújtott, pld lakáskeresésben.

Megérte?

Attól függ, honnan nézzük.

Oké, nézzük a legkézzelfoghatóbb oldalról. Anyagilag megérte Londonba költözni?

Megint csak, attól függ. Ha Lengyelországban jó munkád van, akkor nem feltétlenül. Az én szemszögemből, ha például ugyan ezt a munkát végezném otthon, mint itt, akkor nem sok megélhetési különbség lenne, nem élnék rosszabbul otthon, mint itt.

Magyarországról leginkább két okból kifolyólag költöznek el az emberek. Az egyik a pénz, a másik politika. Emiatt kérdezem, hogy a lengyel migráció hátterében mi áll inkább.

Nézd, őszintén nem tudom, hogy mostanában mik az okok. Gondolom talán a pénz, de azért nem venném 100%-nak. Jézus, már 11 éve nem lakom otthon, mindjárt 12. Akkor teljesen más volt, mint most. Engem a kalandvágy hajtott inkább, mintsem a pénz.

Nem is dolgoztál Lengyelországban…

De, a szakmai gyakorlat mellett voltak egyéb dolgok. Szokásos diákmunkák, részmunkaidő újságkihordás, ilyenek. De nem a klasszikus normális munka, bár az is igaz, hogy dolgoztam anyámnál a boltban, amióta az eszemet tudom, minden szünetben. Van egy kis sarki ABC-je, ahol alkoholt is árul. Állandóan részegekkel kellett küzdjek, akik még több alkoholt akartak venni, utáltam.

Emlékszem, nem olyan régen említetted, hogy most, hogy két gyereketek van, a hazaköltözést tervezitek.

Pontosan.

Mi áll ennek a hátterében?

Húú, rengeteg minden. A legfontosabb a család. Közel szeretnénk lenni a nagyszülőkhöz, úgy általában a családhoz. Régóta úgy érezzük, hogy rengeteg mindenből kimaradunk. Ott vannak továbbá a barátok, majdnem minden igazi barátunk otthon van, és nagyon is jól megvannak.

Pontosan emiatt ez nem a pénzről szól, sem pro, sem kontra. Azt akarjuk, hogy a gyerekek a nagyszüleik közelében nőjenek fel, és igazi gyerekkoruk legyen. Aztán ott van az angol oktatási rendszer, amiben nekem egy csepp hitem sincs. Nem akarom, hogy ilyen oktatást kapjanak.

Mi a gond az itteni sulival?

Egyszóval: szar. Bővebben, még annál is szarabb, továbbá gazdagoknak van. Ha szegény vagy, mint én, mert ne hazudjunk magunknak, szegények vagyunk…

Ó, abszolút, persze…

Még középosztály sem vagyunk, talán életünk végére, ha keményen dolgozunk, és járjuk a karrier létrát…

Akkor talán elérünk az alsó-középosztályba…

És akkor már szerencsések vagyunk, na, szóval a jobb iskolákat soha nem fogom tudni kifizetni a két gyerekre. Aztán ott van még a jelenlegi helyzet, amit most divatosan multikulturalizmusnak hívunk. Azt gondolom, hogy ez nincs jó hatással az itteni életre. Ez nem valós.

Annak tűnik, hiszen folyton mindenki mosolyog, nem tudsz egy újságot úgy kinyitni, hogy ne vigyorogjanak rád belőle, állandóan mindenki „howarjúzik” de belül mélyen, az angol emberek utálják ezt a helyzetet, a bevándorlókat, és ez nem fog javulni, sőt.

Ne értsd félre, megértem őket, végtére is az ő országuk és ők vannak itthon, joguk van úgy gondolkodni, ahogy akarnak, de szerintem a szitu csak rosszabbodni fog… nézd meg kire szavaznak, nézd meg a Brexitet.

Ott van az a réteg Angliában, sőt, tovább megyek, Európában, akik a multikulturalizmust, mint jelenséget nem pozitív társadalmi fejlődésnek élik meg, épp ellenkezőleg.

Személy szerint, én sem vagyok épp nagy rajongója. Én ezt egy kísérletnek hívnám, ami nem jött be, és emiatt a konzervativizmus új erőre kapott.  De az iskolarendszernél tartottunk. Vannak barátaim, akiknek a gyerekei itt járnak óvodába, iskolába, így első kézből értesülök a dolgokról.

És mi az, ami miatt arra jutottál, hogy nem megfelelő?

Az oktatás színvonala az állami iskolákban csapnivaló. Csak akkor nevelj Londonban gyereket, ha ki tudod fizetni a magasabb színvonalat, vagy ha megelégszel azzal, amit ingyen nyújtanak.

Kijelenthetjük, hogy általánosságban szerinted nem jó gyereknek lenni Londonban?

Ezt így nem. Honnan tudhatnám, soha nem voltam gyerek itt. Azt viszont igen, hogy nem szeretném, ha az én gyerekeim itt nőnének fel. Te talán igen?

Nem, biztos vagyok benne, hogy én sem. De Marcin, nem rólam van szó… :)

Attól is tartok amúgy, hogy a nagy multikulturalizmusban a gyerekemet kirekesztik, netalán csúfolják, sértegetik majd. Nem akarnám kitenni ennek, hiszen hogy magyarázod el egy négyévesnek a kulturális különbségeket, a vallásokat, stb. anélkül, hogy sérüljön a lelke?

De ennél sokkal jobban aggaszt az oktatás színvonala. Te tudtad például, hogy itt év végén minden gyereket átengednek? Még a legrosszabb tanulót is tovább engedik a következő osztályba. Hogy motiválod így a gyereked, hogy tanuljon jól, amikor semmi tétje nincs?

Ha azt látja maga körül, hogy a leglustább, legtohonyább kis kölyök is megkapja év végén a bizonyítványt, hogy áll meg az érvelésed a lábán, hogy azért tanulj, hogy okosodj?

Nem is beszélve arról, hogy mekkora huligánok a gyerekek. Mindenkinek hatalmas személyiségi jogai vannak, és a tanárok semmit nem tesznek, hogy megregulázzák a gyerekeket.

Téphetem én otthon a számat a helyes viselkedésről, ha az iskolában büntetlenül azt csinálhat, amit csak akar. Borzalmas. A szülők is hibásak. Láttál te már itt szülőt effektív gyereket nevelni? Rászólni például az utcán valamiért?

Ilyen viselkedést mifelénk talán elvétve látsz. 15 éves nagymenők gondolják azt, hogy veled egyenrangúak és azt csinálnak, amit csak akarnak. Semmiféle tisztelet nem szorult beléjük.

Összefoglalva tehát a költözést nagy részben a gyerekek miatt tervezitek.

Igen, és a biztonság miatt.

Mire gondolsz?

Ez kötődik a multikulturalizmushoz. Az iszlám és a radikális nézetek terjedéséhez. Lengyelországban sokkal biztonságosabb az élet. Nyilván ott is vannak huligánok, stb., de teljesen kizártnak tartom a terrortámadást Lengyelországban.

Tartasz tőle, hogy Londonban történni fog valami?

Nem arról van szó, hogy félelemben élem az életem. De bármi történhet, és ne áltassuk magunkat, nyilván folyamatosan próbálkoznak. A hírekben is lehet hallani, hogy az MI5 és az Interpol állandóan azon dolgozik, hogy megakadályozzák a robbantásokat.

Bruce (az egyik kollégánk) említett egy könyvet, elkezdtem olvasni. Tom Marcus – Soldier Spy. Ebben elmesélik, hogy naponta történnének terrortámadások Angliában, ha az MI5 és az MI6 nem végezné annyira jól a dolgát.

Sajnos előbb vagy utóbb megtörténik, hogy kicselezik őket, és igen, ez elrettent. Ez már nem az a világ. Szerintem ezeket a dolgokat igenis komolyan kell venni, és mérvadó faktor kell, hogy legyen a mérlegelésnél. A terv az, hogy jövőre költözünk.

Jövőre?

Igen, ha vége az iskolának. Gaja, a kislányom 3,5 éves, nem szeretném az iskolaév közepén kiragadni a környezetéből. Továbbá azt is jó lenne megvárni, hogy kifizessék az éves bónuszunkat, az pedig ugye áprilisban várható. A lakás, ahol most lakunk, szintén júniusban jár le. A fiam 10 hónapos, őt még nem érinti ez a kérdés egyáltalán.

Hova költöztök, tudjátok már?

Van lakásunk, Wroclawban. Elég nagyváros ahhoz, hogy jó munkát lehessen találni, és közel van a szülővárosunkhoz, tehát a nagyszülőkhöz. Ahogy mondtam, nem tartok attól, hogy rosszabbul fogunk élni otthon, sőt.

Lássuk be, itt igazán csak akkor tudsz spórolni, ha minden fillért félreteszel. De ha már nem csak egymagadban vagy (ami lelkileg felőröl, szerintem) hanem pld családod van, netalántán nem szeretnéd alább adni egy bizonyos életszínvonalnál, akkor viszont mi vagyunk a legrosszabb helyzetben.

A mi átlagos, korántsem jónak mondott fizetésünkkel nem megyünk olyan sokra. A világ legdrágább városában lakunk. Nemhogy autóra nem futja, de nyaralásra sem.

Asha nem tudott visszamenni dolgozni, mert olyan sokat kellett volna fizetni a bölcsödéért, hogy nem érte meg. Így egy fizetésből, két gyerekkel, bérelt lakásban, nem olcsó az élet. Amíg nem voltak gyerekek, mi is többedmagunkkal laktunk együtt, de abba is belefáradsz. Gyerekkel pedig nyilván ez szóba sem jöhet.

Úgy emlékszem, ti sem éppen Holland Parknál laktok.

Viccelsz? Walthamstow aligha nevezhető jó környéknek.

„Felfutóban lévő környék”… Minden szar környékre ezt a csodaszép jelzőt aggatják mostanság. Ettől nem fogod jobban érezni magad, viszont még több pénzt le lehet gombolni az albérletért.

Pontosan. Jó, nem a legrosszabb, de nem… egyszerűen csak nem. GBP 1250-et fizetünk az egy hálós, amúgy elég kicsi lakásért, plusz persze számlák, és Council Tax.

Jól érzem, hogy nem érezted magad itt igazán otthon sosem?

Tökéletesen jól. Lengyelnek érzem magam, nagyon konzervatív nézeteim vannak, nem értek egyet azokkal a dolgokkal, amik ebben a társadalomban zajlanak. Hívhatsz jobbosnak, vagy aminek szeretnél… ezért is lennék jó kisdiák most Magyarországon… (nevet)… viccet félretéve, ragaszkodom a lengyel gyökereimhez.

Akkor miért maradtál itt ennyi ideig? Hogy jön ez össze a nézeteiddel? London minden, csak nem konzervatív…

Mert egy lehetőség volt.

Oké, de ha nem érzed itt jól magad, akkor a 6 év egy lehetőségre, az nagyon hosszú ám.

Nem éreztem így az első pillanattól kezdve. Ez az érzés akkor kristályosodott ki, amikor Gaja megszületett. Teljesen megváltoztatta a világlátásomat. Mindent abból a szempontból kezdtem el nézni, hogy a gyereknek mi a jó.

Nem arról van szó, hogy szenvedünk itt. Vagy hogy utálkoznék. Butaság lenne, nagyon sokat tanultam itt is, Dublinban is. Jó döntésnek tartom, hogy akkor eljöttem. De azt is érzem, hogy elég volt.

Milyen nemzetiségű barátaitok vannak? Lengyel?

Is. Meg angol is.

És kivel vagytok szorosabb kapcsolatban? Kit hívnátok fel vészhelyzet esetén?

Értem, hogy érted, de ki kell, hogy ábrándítsalak… Ha a gyerekek miatt lenne vészhelyzet, az angolokat hívnánk. Őket ugyanis a terhesgondozáson ismertük meg, amikor Gaja-t vártuk, így tudnám, hogy jó kezekben vannak a csöppségek.

Ha viszont például olyan dolgot kell megbeszélni, ami a magánéletünket érinti, azt inkább lengyelekkel beszéljük meg. De ezek inkább amolyan itteni barátságok, az igazi, mély barátaim otthon laknak, Lengyelországban.

Sokat olvastam olyan nők tapasztalatairól, akik itt szültek, és hát, elég sok volt a panasz. Te mit gondolsz, más terhesnek lenni itt, mint Lengyelországban?

Mindenképpen, de semmiképp sem rosszabb. Lengyelországban a terhességet úgy kezelik, mint egy betegséget, itt, pedig mint egy normális állapotot. Asha két terhessége alatt egyszer sem látott nőgyógyászt.

És szerinted ez rendben van?

Nem tudom, próbáld ki. :) Nyilván, először azt gondolod, hogy te jó ég, ez most komoly? De aztán látod, hogy végigtesztelnek, kontrollálják a terhességedet, felveszik a családi betegségek történetét, és ha semmi nem utal arra, hogy veszélyben lennél te, vagy a baba, minek a stressz?

Más, ha azt állapítják meg, hogy valami nem okés, vagy ha te nem érzed magad túl jól. Nálunk szerencsére erre nem volt példa. Az első gyerekkel Asha azért elment otthon egy dokihoz, de ez inkább volt a beidegződés miatt, hogy márpedig orvosnak kell látnia, semmint azért mert szükség volt rá.

Jelentkeztél már UK residencyre?

Nem, minek? Szerintem teljesen felesleges.

Nem érzed úgy, hogy jól jönne egy angol papír, netalán egy állampolgárság?

Nem látok akkora előnynek, ami nélkül ne tudnék élni. Mit nyernék vele? Vízum nélkül tudnék utazni az USA-ba? Nem akarok.

Ha valaki, mondjuk, egy 20-21 éves fiatal megkérdezne, hogy költözzön-e ide, mit mondanál neki?

Megkérdezném, hogy mi a célja a migrációval. Ha szeretne egy kis tapasztalatra szert tenni, világnézet szélesítésre, bulizni, szórakozni, akkor mindenképp. Arra is jó, hogy segít felnőni, de gondolom ezt másik külföldi város is megtenné. Ha valaki csak a karrierjének szeretne élni és heti 60-70 órákat dolgozni, arra is jó. De ha keresed a bizonyos „work-life” egyensúlyt, na arra nem ajánlom.

Akartam tőled még egy dolgot kérdezni, így a végére. Nevezz meg egy dolgot, amit szeretsz Londonban. Nem mondhatod a családodat.

Húúúú, hát most megfogtál. A munkaerőpiacot tudom mondani. Egymillió munka van. A fizetés egy másik kérdés, de az hogy mennyi munka közül lehet válogatni, az lenyűgöző. A tapasztalatokkal, amiket itt és Dublinban szereztem nagyon könnyű lesz otthon elhelyezkedni. Amit biztos nem fogok hiányolni, az a szemétmennyiség. Akkora kosz van, annyi a szemét mindenhol, hogy elviselhetetlen.

Fogsz még külföldön élni?

Talán a nyugdíjas éveimben. Vagy ha rosszul mérem fel a lengyel helyzetet… de ezt nem hiszem, mert nem nagyon hallok panaszt otthonról. De szerencse is kell az élethez.”

HÍRMONDÓ

Megduplázódott az ingázók száma

Míg 2009-ben mintegy 50 ezren, addig idén már 110 ezren voltak azok, akik külföldre ingázva dolgoztak. Legalábbis a hivatalos statisztika szerint.

Skócia lehetne az új "Nagy-Britannia"

Az Európai Unió szempontjából egy neves politikatudományi szakértő szerint „a semminél még az is jobb megoldás lenne”, ha megtarthatná a jelenlegi Egyesült Királyság egy részét.

Jól élni Németországban

A németek a jólét elsődleges feltételének a békét tekintik, és biztonságban érzik magukat otthon. Egy érdekes felmérés következtetései.

„Egyből rávágtam, hogy menjünk”

Ilyen az, amikor egy leleményes magyar pár rálel a piaci résre és lecsap rá. Nem akármilyen sztori egyenesen Spanyolországból!

(Fotó: pixabay.com/chafleks)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5911918519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*Andi* 2016.11.01. 16:29:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @adg: ennek azert orulok roppantul, mert az a kovi allomas nekem/kunk :)
eddig is tudtam, hogy szerettem ott lakni, de ez igy csak meg jobban megnyugtat.

Muscari 2016.11.01. 16:30:35

@London2009: ma nagyon jókat írsz :-)
Úgy veszem észre, hogy aki igazán hosszú távon tervez itt, az előbb-utóbb vesz egy ingatlant. A lengyelek között is van ilyen, a férjem kolléganője is vidékről jár be, a férjével együtt jönnek minden reggel, saját házuk van nekik is.

*Andi* 2016.11.01. 16:30:50

@*Andi*: basszus Ausztriat olvastam eloszor. Akkor vissza az egesz. :(

midnight coder 2016.11.01. 16:32:38

@A csótány is ember: ". Az ilyen vegyes helyek a történelem során mindig elég sokat lendítettek az adott régión úgy gazdaságilag mint kulturálisan."

Rohadtul nem mindegy, hogy milyen kultúrákat, milyen környezetben hoztál egy fedél alá. Van olyan szitu amikor a dolog működhet - vagy azért, mert a kultúrák képviselői nem állnak túl távol egymástól (Pl. idehaza a kínaiak elég jól elvannak és mi is velük), vagy azért mert az aktuális hatalom vaskézzel csap le mindenkire aki megpróbálja kiélni a kulturális másságát a többiek rovására. Ezek működhetnek, bár az utóbbi csak addig, amíg a fenti hatalom elég erős. Ha viszont meggyengül, annak Jugoszlávia lehet a vége.

Ott pedig, ahol mindenféle náció él együtt vadliberalizmusban, nos túl sok jót nem jósolok. A londoniaknak még amúgy megvan az az előnye (ma még), hogy azért hozzájuk nem az átlagpolgár ment, hanem a polgároknak a leginkább rugalmas, leginkább toleráns 1%-a, vagy még kevesebb. Nyilván nem az a pakisztáni költözött oda, aki csak a mennyországban, 77 huri által kényeztetve tudta elképzelni a boldogulást. Azonban egész Európán egyre nagyobb a migrációs nyomás, és ezek a migránsok egyre kevésbé válogatottak.

midnight coder 2016.11.01. 16:32:42

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: És olyan gyereket is ismersz, aki ilyen nagyon kellemes iskolában tanult, és utána elvégzett valami komolyabb nem bölcsészképző egyetemet ?

*Andi* 2016.11.01. 16:33:30

@Herr Géza: Negy es fel nyelvtudassal ha akarna sem tudna ehen halni, en nem agodnek :)

33621 2016.11.01. 16:46:03

@kakuto: Ugye Hölgyeim és Uraim hogy létezik kelet-európai férfi és Angol nő között is házasság, nem csak fordítva!

London2009 2016.11.01. 16:46:40

@Muscari: igen, ha van ra mod, akkor valoban hosszu tavon erdemes vasarolni, mint berelni. Nyilvan ezzel orult ujat mondtam! :D Nekem kezdetektol ez volt a celom, ugyhogy en erre eleg tudatosan keszultem. 2014-ben vettem egyet en, utana iden vettunk egy hazat kozosen.
Nekem a videk soha nem lesz opcio, mert en utalok bejarni. Nekunk 15-20 perc kocsival a metroig, onnan pedig egy megallo. Egy helyen dolgozunk, ugyhogy egyutt jarunk mi is. De ez Del-Kelet London. Itt az ingatlanok meg megfizethetok es vannak normalis meretu csaladi hazak kellemes kornyekeken. De ez ugye csak annak megoldas, aki London keleti reszen dolgozik. Ha nyugaton vagy eszakon lenne a munkam, akkor nem tudnek innen bejarni. Ugyanott lennek, ahol a part szakad. De igy szerencsere nekunk ez jol mukodik.

kakuto 2016.11.01. 16:46:48

@tildy[UK]: hat hogy rosszat is mondjak a felesegem baratnoje par hete szult es mikor a kisbaba csak 2 hetes volt egyik hajnalba felkelt etetni es rosszul lett es meghalt. Allitolag magas volt a vernyomasa es duzzadt volt a laba is es a korhazbol(ahol mi is szultunk) tobbszor is haza kuldtek. A csajnak volt egy 3 eves kislanya is meg a 2 hetes. Ugyhogy allitolag muhiba volt raadasul a csaj ferje ugyved ugyhogy ebbol lehet hogy egy tobb millio fontos karterites lesz cimlapsztorival. Persze az nem hozza vissza a 32 eves anyukat. A felesegem BMI indexe volt kicsit magas meg a vernyomasa az utolso hetekben de heti 3szor kellett vernyomasmeresre is mennie.

takarék-láng 2016.11.01. 16:46:54

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Mo-on is van ilyen pedagógus és ilyen módszer"
- nem is jut a kezuk alol senki sem egyetemre.

Hari Seldon 2 2016.11.01. 17:02:57

@komisz_kölök:
A legtöbb szakértő azt mondja, hogy legalább nény év kell ahhoz, hogy teljesen behozza a helyieket. És ez inkább csak azokra érvényes, akik általános iskola előtt jöttek ki. - Nekünk szerencsénk volt, a lányok már az óvodát is itt kézdték. Nálatok eleve iskolakezdés egy törés volt, ami probléma lehet. Majd nézd meg két év múlva: Könnyen lehet, hogy simán lekörözi a helyieket.

FutureFry 2016.11.01. 17:03:10

@Nagy kámpics: Ráadásul szerintem rosszul értelmezi a szólásszabadság fogalmát. Mert szvsz az nem azt jelenti, hogy bárki/bárhol/bármikor elmondhatja amit akar, hanem azt hogy _van_ olyan nyilvános hely/időpont/fórum ahol megírhatja/elmondhatja/kinyilványíthatja a véleményét. (N.b. az sem garancia, hogy meghallgatják/elolvassák, mert a demokráciában az (sem) kötelező).

London2009 2016.11.01. 17:10:51

@FutureFry: @Nagy kámpics: ne fussatok szerintem felesleges koroket miatta. Ossze vissza irkal mindenfelet, ami eppen kijon a fejebol. A valo eletben valoszinuleg soha nem allnank szoba vele.

DieNanny CH 2016.11.01. 17:14:05

@midnight coder:

Úgy érted, Mo-on?
Mert pl én magam isilyenben tanultam. Semmi reformsuli, vagy ilyesmi, '80-as évekbeli átlagos általános, de valahogy ott nagyon jó volt a tanári gárda.
Több volt oszt.társam is magasan képzett, jogi végzettségű, kémikus, fizikus van köztük. Meg pedagógus.

Itt Svájcban meg, akik létrehozták az ország gazdasági helyzetét, azok eleve ilyen suliba jártak, tehát valamit nagyon jól csinálnak az ilyen sulik is...

DieNanny CH 2016.11.01. 17:16:07

@takarék-láng:

"- nem is jut a kezuk alol senki sem egyetemre."

Tudsz forrást megjelölni, vagy statisztikát belinkelni?

komisz_kölök 2016.11.01. 17:16:37

@Hari Seldon 2: en is ugy latom rajta, meg az ismerösökön, hogy kb negy ev kell. Masodik vegetöl volt rohamos a fejlödes illetve biztos a beszed. Nekünk a negyedik vegere mar biztos nem lesz gond. Sajnos a gimis felveteli elötte van fel evvel. Mondjuk nem akkora gond, mert a fizetös gimi evangelikus, szerintem amugy is abba adtuk volna.

@Herr Géza: gratulalok a gyerekhez. Azert a ti esetetek szerintem kivetel, mint szabaly.

Hari Seldon 2 2016.11.01. 17:17:28

@tildy[UK]: Tudom teoretikus kérdés, de azt már eldöntöttéket, hogy hva mennétek: a "kontinensre" vagy a "másik kontinensre"?
Egyébként elhiszem, hogy probléma az egészségügy, Mme Seldon is úgy volt vele, hogy nem szeretne abban a rendszerben dolgozni, ez egy elég fontos szempont volt az ország választásunkban. Sok érdekes hírt hallott. (például van egy baráti orvos házaspár, akik egy ideig ott dolgoztak, aztán úgy gondolták jobb nekik a Svédoraszág. - Inkább vállalták, hogy megtanulnak svédül.)

Én és Énke 2016.11.01. 17:59:59

@*Andi*: "Van egy kerdes...ha valaki nem ugy indul neki a nagyvilagnak, hogy en marpedig sosem terek haza... akkor o mi? Hiszen ugyan ugy eletvitel szeruen kulfoldon el."

Vendégmunkás?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.11.01. 18:02:04

@Hari Seldon 2: A konitenensre. Amig a szuleim elnek, es remelem meg sokaig elnek, inkabb maradnank errefele.
Nekem nagy vagyam Svedorszag ( de akar Nemetorszaggal is kiegyeznek, ott talan gyorsabban felszednem a nyelvet)

2016.11.01. 18:12:06

@FutureFry:

Pontosan.

@London2009:

De alighanem mégis neked van igazad. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.11.01. 18:17:59

Részemről földrajzilag van közép-európa, viszont politikailag nincs.Csak kelet és nyugat.És Helsinki is már az utóbbi... :D

"36. Tudom, nem nézek ki annyinak, hagyjuk a bókokat."
Húha, arc az van rendesen...be kell zsírozni a két fülénél, hogy beférjen a kocsibejárón...
:-))))))))
Ráadásul manusz?!?Ejj...

Nem adtak kesztyűt az autómosáshoz?És ha vett volna egyet?Mondjuk lehet vagy 2 euró egy erősebb gumikesztyű...

Amit az iskolai és egyéb nevelésről ír, attól én is tartok itt.OLyan, hogy egy svéd gyerek köszönjön egy felnőttnek, ismeretlen fogalom.Nem hogy előre, sehogy.Hihetetlen kis bugrisok.A nagyobb gyerekek is, tizenéves korban is.Ha én ilyen lettem volna, olyan pofonokat kaptam volna, hogy menetet vág a takony a képemen...És teljes joggal. :-(

Na, hát mindenképpen érdekes és tanulságos posz volt, köszönjük.
Jöhet még ilyesmi máskor is! :D

vuvuvu2 2016.11.01. 18:20:54

@tanato: Nekem is tetszett a poszt. Ami igazán ütős lenne, eredetiben is közzétenni, és még sok hasonlót készíteni, hogy a brexitelő britek olvashassák és tudomást szerezzenek arról, hogy hogyan látják őket mások (míg ők per pillanat egekbe fikázzák pont azokat a CEE migránsokat, akik többsége kifejezetten hozzáadott értéket termel a többi migránshoz képest). Reális a lengyel fiú szemlélete az angol viszonyokról, az ingatlanpiacról, a terhesgondozásról, az iskolarendszerről, egyebekről. Biztos vagyok benne, hogy azok, akik nem lila ködben élnek, képesek látni a lehetőségeket, de képesek egy korrekt összehasonlítást végezni, mérlegelni meddig tolerálják azt ami kint van.

Személyes üzenetem kint élőknek: ha komolyabb eü problémád van, gyere haza mihamarabb, mert kint bele is halhatsz, az NHS mindent megtesz az ügy érdekében :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.11.01. 18:30:59

@*Andi*: Ez erősen döbbenet számomra.Ki a bánat jönne ide a migriveszélyes Eu-ba azon két tündérkertből...? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.11.01. 18:55:38

@A csótány is ember: Ne haragudj, de a csótány az NEM ember...semmilyen szinten sem!
:-)))))))))
(Bocsi...)

komisz_kölök 2016.11.01. 19:07:01

@Muscari: "ehhez képest az angolok jobban szeretik a volt gyarmatokról érkezett más vallású, más bőrszínű embereket, mint minket. Akkor most hogy is van ez?"

Nemtom. Ezen mar en is gondolkoztam, de nem ismerem az angol nep lelket. Talan mert a gyarmatokrol jöttek ellen mar nem lehet mit tenni. Ha annyira szivesen vennek a mas kulturat, gondolom nem huznanak keritest a csatornaalagutnal.

Ha van valakinek megfejtese, szivesen veszem.

midnight coder 2016.11.01. 19:21:28

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem, én nem hagyományos iskolákra gondolok normális tanárokkal, hanem kimondottan a mai reformiskolákra. Illetve, lassan már a hagyományosakra is, elvégre ez a jelenség már idehaza is létezik:

img.memecdn.com/Explain-These-Bad-Grades_o_113977.jpg

Herr Géza 2016.11.01. 19:21:29

@komisz_kölök: Egyébként "gimis felvételi" állami gimibe nincs, sőt most már az általános iskola ajánlása is csak amolyan tájékoztató jellegű. Melyik tartományban vagytok?

Herr Géza 2016.11.01. 19:38:02

@komisz_kölök: Nézd, biztos hamarabb "odaért", mint az átlag, meg nyilván vannak, akiknek ez küzdelmesebb, hosszabb utat jelent. Ezzel együtt azt mondom, hogy az általánost itt kezdő gyerek semmilyen nyelvi hátrányban nem lesz négy év múlva a gimi kapujában, ami miatt nem mehetne oda, ha egyébként az egyes tárgyakban jó. És ebben az esetben kimondottan előnyös a német oktatási rendszernek a (szerintem nagyon negatív) sajátossága is, miszerint itt nincs szóbeli felelés és az évközi órai (szóbeli) aktivitás is max. 40%-os aránnyal számít bele az értékelésbe.

Csodabogár 2016.11.01. 19:44:06

@takarék-láng: Itthon élek, Magyarországon. Sajnos nem látom azt a sok jólnevelet gyereket, jártamban keltemben. Inkább az ellenkezőjét. Jellemzően szülő vagy nagyszülő áll a villamoson, kezében csomagok, a gyerek táskája, a gyerek meg terpeszkedik az ülésen. Kamaszok, ülnek a kijelölt rokkant ülésen, felszáll idős ember bottal, fel se néznek, nemhogy felállnának.

Taxomükke (UK) 2016.11.01. 20:13:38

@Muscari: Nem Londonhoz, North Surrey a franchise teruletem, itt vannak a kiepitett es epuloben levo munkakapcsolataim.

NorthPier 2016.11.01. 20:13:58

@kisrumpf: Mondja mar meg valaki, mi a turo van Winnipegben, hogy mindenki oda megy?!

Taxomükke (UK) 2016.11.01. 20:26:51

@33621: Várjávárjávárjá, BRIT, nem angol.

*Andi* 2016.11.01. 21:05:58

@Én és Énke: vendegmunkas volt apam aki a 80-as evekben Ausztriaban dolgozott ket hetig aztan minden masodik hetvegen hazajott, aztan vissza. Ergo ingazott. Aki ott lakik, adot es TB-t stb fizet, lakast berel, iskolaba jaratja a gyereket, de nem az adott orszagba tervezi az egesz eletet, en arrol beszelek.

komisz_kölök 2016.11.01. 21:39:19

@Herr Géza: Becsben. A magyar ertelemben vett felveteli vizsga nincs, de van egy felveteli procedura, a tanar velemenyetöl kezdve, plusz egy "kötetlen beszelgetes" az igazgatoval. Be lehet jutni persze olyan helyre, aminek ki van irva az ajto föle, nogy gimnazium, de oriasi kulonbsegek vannak szinvonalban. Ugy kezdtem, hogy jobb gimibe valo bejutashoz kell versenyezni.

Szembe lehet menni a tanari velemennyel amugy elvileg, de több gimis igazgato is mondta a bemutatkozaskor, hogy ne negyon eröltesse senki.

kakuto 2016.11.01. 22:12:05

@33621:
na most van idom irni, szal az asszony felig angol felig brit guyanai szarmazasu londonban szuletett es nott fel, 5 eve egy oceanjaron dolgozva ismerkedtunk meg. Ha ot kerdezed o guyanainak mondja magat pedig sose volt abba az orszagba ha engem kerdezel akkor o brit. A kisfiunk pedig turbo magyar nevvel britnek szuletett es ha minden jol alakul megtanitom magyarul is es lesz egy magyar identitasa is.
Amugy a nyugati csaladomban van
guyanai
indiai
pakisztani
kinai
angol
kanadai
amerikai es ezek keverekei
vallas szerint
muszlim
hindu
kereszteny
ateista
es pogany(ez en lennek :)

kakuto 2016.11.01. 22:12:15

@Taxomükke (UK):
Felesegem woodgreen es tottenham kozott ingazva nott fel, o termeszetesen szereti londont en utalom. Eltunk 4 evet sloughban ami eppen londonon kivulre esik de ugyanazok a problemak tul sok ember, elszallt arak, nincs parkolohely, draga a tomegkozlekedes, szemet es igenytelenseg. Szerencsere rokonaival ellentetben o nemcsak kirandulni volt a vilagba hanem dolgozni is es igy belatta hogy jobb jovonk lesz videken. A heten koltozunk az uj csaladi hazunkba northamptonba.

Herr Géza 2016.11.01. 22:14:07

@komisz_kölök: Ja, az más, azt hittem ti is itt vagytok N.o.-ban. Ausztria nyilván más eset, abban nem vagyok otthon. Itt a gimibe (ha van hely) simán felvesznek a jobbakba is, ha oda akarod íratni a gyereket, pláne ha a körzetébe is esel. Nálunk pont egy erős suli volt, az általános iskola nem a gimit javasolta (pont a felemás eredményei miatt), ennek ellenére "csont nélkül" fölvették a kölyköt. Ez persze pár éve még nem így volt, akkor az ajánlás még itt is szentírás volt, ill. nagyon nehéz volt bármelyik gimit is rábeszélni arra, hogy a nemleges ajánlás ellenére mégis vegyék fel a delikvenst. Mi is azért döntöttünk így, mert lefelé könnyen átjárható a rendszer, de felfelé viszont most sem. Úgy voltunk vele, hogy mit veszíthetünk? És mint kiderült, nagyon jól tettük. És az előzetes ijesztgetések se jöttek be, miszerint a gimi az aztán olyan kemény, hogy majd ott vért fog pisilni a gyerek, ha az általánosban nem volt minimum kitűnő tanuló. Egy frászt... Nem egy éltanuló sztahanovista, de nem is a "futottak még" kategória. A java meg majd csak most jön, amikor megkezdődik a specializálódás, azaz takarékra teheti azokat a tárgyakat, amik nem izgatják és rágyúrhat arra, ami érdekli. Égyedül a matek lesz necces, mert az ugye kötelező érettségi tárgy, azt nem adhatja le.... :)))

pappito · http://pappito.com 2016.11.01. 22:20:54

@London2009: a legtöbb kiwi akivel ott találkozol un. OE-t csinál ott (overseas experience) 1-2 évig, aztán hazajön szépen. A nagy többségüknek Európa=London

akik huzamosabb időre maradnak, azok vagy rendes expatok, vagy van valami szegrőlvégről rokonság

pappito · http://pappito.com 2016.11.01. 22:35:43

@komisz_kölök: ahogy ezt korábban mirjam (ha jól emlékszem) szépen elmagyarázta, egy britnek kulturálisan SOKKAL közelebb van egy indiai, pakisztáni mint egy keleteurópai. van közös történelmük, közös viszonyítási pontjaik, ismerik egymás kajáit, mindenki ugyanolyan iskolákba járt, stb. Ehhez képest a keurópaiak a vasfüggöny mögül valami piszkoslábú, barbár népség, akik sosem részesültek a brit uralom világosságában, hölye nyelven beszélnek (kurwa!) és szamarat tartanak a nappaliban. stb.

tanato 2016.11.01. 22:42:08

@pappito: Igen ez Mirjam/aki felvette itt a néhai nevet/ egyik vesszőparipája volt,de nyilván van benne valami a közös bőrszín és a közös vallás helyett a közös múlt sokkal fontosabb.

pappito · http://pappito.com 2016.11.01. 22:44:07

az interjúból egyébként kiválóan látszik, hogy milyen a keleteurópai észjárás, ugyanazokat, a már jól ismert panelokat dobálja a lengyel úr, mint amik rendszeresek a magyaroknál is.

: szar oktatás (nyilván lengyelünk nem járt oda, de tudja és különben sem oktatják, hogy mettől meddig uralkodott Bátor Boleszláv)
: szar eü
: rohattmuszlimok evriver
: lengyelország anyácska! (ojczyzna+nagyszülők)
: lengyel gyökerek
: mindég idegenek leszünk mert a rohadt rasszista britek utálnak minket a rohattmuszlimokat meg szeretik

Úgyhogy bár lehúztunk 10 évet, még gyorsan megvárjuk a bónuszt és lépünk, mert a kis Wojtech nehogy már ilyen retek helyen éljen. És ez a csávó nem szalag mellett csomagolta a fagyott húst tíz évig...

tanulságos volt, köszi HÁ

Muscari 2016.11.01. 22:45:27

@takarék-láng: hat b+. Azt hogy nevezzem, aki a kollegak elott nyiltan buzizik, minden arabot leterroristaz es nyiltan hangoztatja, hogy mennyire utalja a mas borszinueket. En nem egy es nem ketto ilyen lengyelt ismertem meg az evek soran. Szoval nem arrol van szo, hogy egy kicsit mas a velemenye, mint nekem.

pappito · http://pappito.com 2016.11.01. 22:47:24

@tanato: szerintem alapvetően igaza van a kérdésben, legalábbis egy hasonló közegben én is ezt látom vagy vélem látni. persze a valóság az árnyaltabb és komplexebb az biztos, de nem doktori értekezést írunk ide, hanem kommenteket :)

Én valahogy nagyon furának tartom, hogy a britek (angolszászok cuzammen) hogy bírnak egyszerre ilyen befogadók ÉS rasszista kirekesztők lenni.

Muscari 2016.11.01. 22:52:58

@Nagy kámpics: azert, mert nem fogjak fel, hogy a szolasszabadsag is egy liberalis vivmany :-)

Muscari 2016.11.01. 23:04:45

@pappito: www.youtube.com/watch?v=sdWlspF3B2M

Ha mar kurwa, itt egy video, sok szeretettel mindenkinek :-)

VT Man 2016.11.01. 23:11:36

1250 font szallasra. Videken nagyvarosban 500-600 font kertes 2-3 haloszobas haz.
Robbantasok, terror.. mese.. most irtak az indexen, hogy a MI6 az elmult evekben osszesen 12 merenyletet hiusitott meg..Az nem napi egy

pappito · http://pappito.com 2016.11.01. 23:12:25

@Muscari: hehe, a kurwa a lengyelek bazmegje

meg a pierdole vagy mi, azt is hallom a lengyel kollégámtól eleget, amikor motyog maga elé

NorthPier 2016.11.01. 23:20:45

@kisrumpf: :-) Munkat mashol is lehet talalni, de mar azt hittem, ingyen osztogatnak valamit ;-) az elmult egy-ket hetben harmadjara hallom, olvasom,hogy Winnipegbe megyunk/mentunk...

P.Elliot 2016.11.01. 23:25:31

@NorthPier: Hogy mi van Winnipegben? Hideg! Baromi hideg tel, egy baratnom ott lakott vagy 15 evig aztan elmenekultek onnan melegebb kanadai videkre. Amikor valaha odakoltoztek nem voltak olyan hidegek csak az utolso 10 evben. De akkor nagyon, nem hiszem hogy azota atfordult volna az idojaras. A kozbiztonsag is jo volt, mint meselte, utobb az is nagyon leromlott a kornyekukon. Hazukat is nehezen tudtak eladni de vegul kinaiak vettek meg, nem tudom hogy tudtak megoldani azt hogy ne fagyjon be a vizvezetek holott jo melyre volt rakva.
Semmi kulonoset nem meseltek ami miatt a hely barmikor is vonzo lenne. En kis kivancsi lennek ra hogy miert mennek oda az emberek lakni.

tanato 2016.11.01. 23:26:38

@pappito: Tényleg furcsa,talán a birodalmi multú észjárás az oka.

P.Elliot 2016.11.01. 23:28:08

@VT Man: Vagyis fele arert tudtak volna lakni mashol, lehet hogy a gyerekek szamara egeszsegesebb kornyezetben. Na ez az, ezt a penzt felre lehetett volna tenni. Igy ez az egesz rossz szervezes is.

tanato 2016.11.01. 23:29:25

@kakuto: Hú a kisfiatok aztán jó kevert genetikai állományú,de az a jó azok az erősek.Külsőre milyen fehérbőrű vagy inkább színes?

P.Elliot 2016.11.01. 23:29:49

@pappito: Mulatsagos, kituno meghatarozas a hozzaszolasod, itt nevetgelek rajta.

*Andi* 2016.11.01. 23:30:03

@VT Man: es amit az Index ir az ugye ugy is van...

P.Elliot 2016.11.01. 23:32:06

@tanato: Nekem is ez jutott eszembe hogy milyen egeszseges utod lesz a keveredes miatt, van benne minden.
A borszin tokmindegy, biztosan aranyos, kis keverek/ magyar is/ gyerek, frissitett anyagbol.

pappito · http://pappito.com 2016.11.01. 23:34:03

@P.Elliot: lásd be, hogy sokkal egyszerűbb minden mást hibáztatni (kosz, oktatás, rasszista britek, robbasztások, terror, muszlimok) mint elismerni, hogy rossz döntést hoztak (vagy éppen nem döntöttek)

P.Elliot 2016.11.01. 23:37:51

@tildy[UK]: Ha szeretnel arrafele lakni akkor probalkozz, hatha, ki tudja, persze nem konnyu egyeztetni a munkahelyet es a lakast de hatha sikerul.

NorthPier 2016.11.01. 23:41:44

@Muscari: Szetrohogtem magamat rajta, ezutan mondja valaki, hogy az angolokat nem erdekli semmilyen idegen nyelv ;-)

LittleG (uk) 2016.11.01. 23:42:37

@Herr Géza: Mi 3 éve élünk itt, a lányom nullához közeli angollal jött ki (pedig próbáltam otthon tanítani, de nem akart ráragadni sehogy), akkor 6 éves volt, itt kezdte a sulit, igaz, azt rögtön másodikban.

Első év végére már gagyogott, második év után jól beszélt, 3 év után szárnyal. De messze nincs anyanyelvi szinten, pedig már szívesebben olvas angolul és a babáihoz is angolul gügyög legtöbbször..

*Andi* 2016.11.01. 23:47:20

@pappito: te pedig lasd be, hogy amit mondott az ugy van, es nem kell a szajaba adni szavakat. Igenis lehet, hogy 10 ev utan felgyulnek az emberben dolgok, es elege lesz egy orszagbol. Ez nem azt jelenti, hogy rossz dontest hozott, ez nem rossz es jo kerdese. Kiprobaltak, amig jol erzik magukat maradtak, aztan mennek tovabb. Te meg soha nem valtoztattad meg a velemenyed kulonbozo korulmenyek behatasa miatt?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.11.01. 23:48:40

@P.Elliot: egyelőre maradunk, de megingtam azért.

Az egészségügyrol meg nem csak az közép-europai mondja, hogy az.r, hanem www.dailymail.co.uk/~/article-3880390/index.html

pappito · http://pappito.com 2016.11.01. 23:52:03

@*Andi*: "te pedig lasd be, hogy amit mondott az ugy van" - és ha nem látom be parancsszóra, akkor mi lesz? kiakpok?

akár el is olvashattad volna amit írtam.

egyébként számomra tök indifferens, hogy mennek-e maradnak-e, sőt az is, hogy milyen közhelytüzijátékkal gondolják igazolni a mostani döntésüket. sok sikert, meg minden, legyenek boldogok.

de ha közkinccsé teszik a mondandójukat, akkor lesznek arról vélemények, ha tetszik, ha nem.

LittleG (uk) 2016.11.01. 23:58:11

@Herr Géza: Mi 3 éve élünk itt, a lányom nullához közeli angollal jött ki (pedig próbáltam otthon tanítani, de nem akart ráragadni sehogy), akkor 6 éves volt, itt kezdte a sulit, igaz, azt rögtön másodikban.

Első év végére már gagyogott, második év után jól beszélt, 3 év után szárnyal. De messze nincs anyanyelvi szinten, pedig már szívesebben olvas angolul és a babáihoz is angolul gügyög legtöbbször..

P.Elliot 2016.11.01. 23:59:18

@pappito: En azert ertem oket, nem jott be a kitelepedes, haza akarnak menni de szerintem inkabb atszervezni kellene az eletuket egy kicsit. Persze gyerekkel nehezebb de lassan nagyobbak lesznek, iskolasok, anyu is elmehet dolgozni, mas lesz. Jobb.

*Andi* 2016.11.02. 00:01:33

@pappito: te kezdted ugy az elobb hogy lasd be, azert is irtam en is igy. Nem kell itt ez a gyerekes 'kikapok' duma. Elolvastam amit irtal es arra reagaltam. Nem kozhelytuzijatek az allapontja, az, hogy TE maskepp gondolkozol, az egy dolog.
De mivel o lengyel es egy kukkot nem beszel magyarul, nyilvan nem tud reagalni a kommentekre, igy megteszem helyette en, en ismerem masfel eve es en irtam le amiket mondott..

pappito · http://pappito.com 2016.11.02. 00:04:39

@P.Elliot: azzal nekem semmi bajom, hogy jönnek/mennek, csak kicsit túl sokszor láttam már ezeket az unalomig ismételgetett egybites marhaságokat. az emberek hajlamosabbak a könnyebb utat választani, ha tehetik, Lengyelo az esetükben valószínűleg a könnyebb út, (amivel szintén semmi baj) csak ez a sok üres duma ne lenne mellé.

P.Elliot 2016.11.02. 00:14:23

@tildy[UK]: Itt az egeszsegugy a hiresztelesekkel ellentetben nagyon jo. Aki fizet vagy a munkaado ad biztositast az kituno ellatast kap, a leheto legjobb tapasztalataim vannak. Aki nem , biztositasa nincs, belertve az illegalis bevandorlokat annak vagy nagyon keves penzert vagy teljesen ingyenes klinikak, a korhazba meg muszaj ellatni aki bemegy valami miatt, akkor is ha illegalis, akkor is ha nincs biztositasa vagy penze. Minden korhazban ki van teve a tabla errol. Szamlat kuldenek ha igazi nevet mond be az illeto de nem szamit, ugyis tudjak hogy nem fogja kifizetni soha, ez mar bele van kalkulalva, igazabol ezert is draga az egeszsegugy mert a fizetosok fizetik szepen elosztva a nemfizetok szamlait es kesz.
Ennek dacara sem szeretnem ha allami egeszsegugy lenne mert abban a pillanatban zuhanna lefele a szolgaltatas, mint minden allami dologban, nincs ra penz a kifogas. Itt is vihetnenk be a wc papirt...
Szoval inkabb fizetek de maradjon igy. A terheseknek elvarjak hogy havonta menjenek ellenorzesre meg egy csomo mindenfele felvilagosito programra, terhestornara, mittudomenmire, hogy szedje a terhes vitamint, hogy ne dohanyozzon, lablabla. Szulesn el is nagyon vigyaznak mert ez egy perelos orszag, meg az is perelhet akinek nem is volt biztositasa, ingyen orvosa volt hogy a gyerek esetleg meghalt szules elott, kozben, utana vagy csak megserult, nagyon kemeny penzekre es ha a biztosito kifizet egy milliot vagy tobbet az orvos hibaja miatt annak az orvosnak ugy fel fogjak emelni a biztositasat hogy hapogni fog, sajat erdekuk is hogy nagyon gondosak legyenek.
Az hogy veteles gyanujaval hazakuldenek valakit kezeles nelkul olyan nincs mert ha a terhesseg megszakad akkor hatalmas per lenne belole. Tudom hogy ezek ocska dolgok mert sokszor kihasznaljak hogy lehet de az embereket gondossagra nevelik hogy jol vegezzek el a munkajukat.

FutureFry 2016.11.02. 00:46:07

@P.Elliot: "Szoval inkabb fizetek de maradjon igy"
Viszont ennek az az ára, hogy ha beüt valami komolyabb eü. probléma (rák, súlyos baleset, stb.) akkor (még biztosítás mellett is!) gyakran csődbe megy a család. Egyes - igaz, pár éves - statisztikák szerint évente több mint félmillió csődöt jelentenek eü. számlák miatt. Mondjuk az ACA (aka Obamacare) bevezetése óta ez csökkenőfélben van, de persze Trump (?) és a republikánusok mindent megtesznek hogy ne így legyen (a republikánus többségű alsóházban már több mint 50-szer szavazták meg az Obamacare visszavonását).
És, hogy Trump mivel helyettesítené az ACA-t (ha sikerül visszavonni)?: "replace with something terrific."

kakuto 2016.11.02. 00:53:27

@tanato:
hat a felesegem is mar fehernek mondhato kis bezs arnyalattal en meg nagyon feher vagyok, ugyhogy ha felesegem nem mondja meg a nevet akkor beszed vagy kulso alapjan nem mondjatok meg hogy nem "tiszta" angol. Engem konkretan zavar a sok bevandorlo londonban legyen akar lengyel vagy magyar is. Azert northamptonba igen nagy angol tobbseg van, szeretnem is ha a fiank a tobbsegi nemzet iranyelvet tartva none fel.
a brexit szavazason is megertettem mindket oldal allaspontjat. Az orszag telitve van foleg london es kornyeke az esz nelkuli bevandorlast le kell zarni. Persze nem kanada usa mintara mert itt melosra szukseg van, enis az vagyok.

takarék-láng 2016.11.02. 00:53:37

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Itt Svájcban meg, akik létrehozták az ország gazdasági helyzetét, azok eleve ilyen suliba jártak,"
- svajc gazdasagi helyzetet kulfoldiek hoztak letre. Ugyanis Svajcot szemeltek ki es igy lett a vilag elso offshore paradicsoma. Ezert sem eshetett bantodasa soha. Tanulj, muvelodj.

takarék-láng 2016.11.02. 00:53:50

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ""- nem is jut a kezuk alol senki sem egyetemre."

Tudsz forrást megjelölni, vagy statisztikát belinkelni?"

- te tamaszd ala forrassal az ellenkezojet hisz te allitod hogy a gyereket szabadjara kell engedni hogy azt csinalja amit szeretne. A gyermek igy csak igen kis toredeket tanulna meg annak amit normalis (nem humbuk, "liberalis") iskolakban megtanulna + felelossegteljes, kotelessegtudo felnott sohasem lesz belole.

takarék-láng 2016.11.02. 00:54:01

@Muscari: "a szolasszabadsag is egy liberalis vivmany :-)"
- csakhogy a mai elfajzott liberalizmusnak koze sincs ahhoz amit ez a fogalom eredetileg jelent. A mai liberalizmus az elenyeszo devians kisebbseg akaratanak gyozelmet koveteli a tobbseg felett es uszit, betiltana mindenkit, aki nem ert az eszmeivel.

takarék-láng 2016.11.02. 00:54:16

@komisz_kölök: "Nemtom. Ezen mar en is gondolkoztam, de nem ismerem az angol nep lelket. Talan mert a gyarmatokrol jöttek ellen mar nem lehet mit tenni. Ha annyira szivesen vennek a mas kulturat, gondolom nem huznanak keritest a csatornaalagutnal."

- ismerd meg oket es egyszeru lesz a megfejtes. Azokat jobban utaljak, mert mi legalabb dolgozunk. Csak azok kozt sok a masodgeneracios aki mar itt szuletett es ok nagyaranyban szavaztak a brexitre.

P.Elliot 2016.11.02. 01:06:28

@FutureFry: Ha valaki fizette az egeszsegugyi biztositast akkor nem lehet becsodoles. En fizettem, illetve mi, mindig, soha nagy szamlat en nem kaptam pedig volt 3 komoly mutetem, valami 200 dollaros szamla korul volt mindegyik amit en fizettem, szakorvosokhoz is jarok ha kell ott sem. Amiota nyugdijas vagyok es ingyenes a biztositas 80%-ig, a 20 %-ra van kiegeszito biztositas 300$ -ert havonta amiben a gyogyszer biztositas is benne van es ezzel szinte fillerek, semmifele szakorvosnal meg nem kellett egy fillert sem fizetnem, vizit dij sincs mar a Medicarenel.
Fizesse ki mindenki a biztositast es nem fog becsodolni. Ha tudnad hogy hany embert ismerek, csaladokat akiknek nincs, valtani sem hajlandok holott ki tudnak fizetni de nem mert az draga. Miert kepzeli barki hogy ingyen van? Hogy jar.
Nekunk sem volt egy alom fizetni, igazabol akkor amikor elmentem korai nyugdijba, a Medicare meg nem jart, a ferjem biztositasa az enyemen volt mindig, utana fizettunk nem emlekszem mennyit de vagy havi 800-1000 dollar korul vagy 2-3 evig de kifizettuk. Mert ki kell, mert anelkul nem leszunk es nem fogunk fizetni ha valami baj lenne. Nekunk sem esett jol de ez van. Amikor mar jart a Medicare nekem akkor a ferjem csak magara kapott a vallalattol keves penzert szoval tuleltuk.A hazi szerelomnek haza van, most veszi a masodikat es biztositasa nincs, o nem ad erte penzt mint mondta. Mondtam neki hogy mi van ha beteg lesz es jon a szamla. Azt felelte a nyavajas hogy majd kibujik valahogy alola a gyerekekkel takarozva. Igy aztan persze hogy akadozik az egeszsegugy.
Meg mi fizetunk ertuk is.

FutureFry 2016.11.02. 01:22:54

@P.Elliot: "Ha valaki fizette az egeszsegugyi biztositast akkor nem lehet becsodoles."

De lehet. Pl. egy (2007-ben készült) felmérés szerint a eü. számlák miatti csődöt jelentettek kb. háromnegyedének volt valamilyen biztosítása (és ezek középosztálybeli családok voltak). Persze, mint írtam, azóta az ACA ezen valószínű segít(ett), bár nem csodálkoznék ha a probléma továbbra is fennállna valamilyen szinten (mert pl. az emberek egy (nagy?) része minden bizonnyal továbbra is alulbiztosított).

P.Elliot 2016.11.02. 01:30:59

Hat biztositsak magukat rendesebben, mondom, en itt a kornyezetemben eppen eleg embert latok, legyen az amerikai vagy magyar aki nem is akar fizetni. Aki nem tud mert tenyleg keves a penze az ugyis megy a ingyeneshez vagy a kevespenzuhoz, de a tobbi aki tudna ne ezen sporoljon.

FutureFry 2016.11.02. 01:35:28

@P.Elliot: "... biztositasa nincs ..."

2014 óta (pár kivételtől eltekintve) “büntetés” jár, ha nincs valakinek biztosítása ("individual mandate"), éves szinten (adóbevalláskor):
(a) A családi jövedelem 2.5%-a (de nem több mint az átlag “bronze” biztosítás összege), vagy
(b) $695 per kopf (de nem több mint $2085).
A fizetendő összeg: max((a),(b)).

P.Elliot 2016.11.02. 03:13:12

Lehet hogy buntetik de akiket en ismerek meg nem buntettek meg miatta es nem is fizetnek. Fogalmam sincs hogy hog de nem.

LyukasBogrács 2016.11.02. 07:25:25

@tildy[UK]:
Ezt mind nekem mondtad? Mert egy kukkot nem értettem belőle.

puhacica 2016.11.02. 07:51:10

@pappito: :D +1

@*Andi*: tudod, tegnap eleg sokat gondolkodtam ezen a csaladon. cirka 6 ev alatt vettek egy lakast lengyelorszagban, ha jol ertettem. tehat sporoltak, mint az allat, kozos hazban eltek masokkal, majd kozli, hogy ez mar tul sok volt. aztan csaladot alapitottak, onallo lakasba koltoztek, de szarul allnak anyagilag, mert csak egy fizu van, viszont van ra 4 szaj. tehat megint nem jol erzik magukat. na de mindket esetben ok hoztak donteseket. valamit valamiert, nem? a mi dontesunk peldaul az, hogy nem akarunk otthon lakast venni, viszont itt se osztjuk meg a furdoszobankat masokkal. nincs oltonyos allas, csak ket dolgozo a kettobol, maris jut autora, nyaralasra, kirandulasra. erted, hova akarok kilyukadni? lehet rafogni londonra, a migransokra es a multikultira, hogy szarul erezzuk magunkat, de az, hogy hogyan elunk, joreszt a mi dontesunk.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.11.02. 08:52:23

@NorthPier: próbálok rájönni, mi lehet ott... De nézd, másik ismerősöm Calgary-ba készült, van egy, aki Toronto-ba ment, tehát talán mégsem mindenki oda tart... ja s hideg, az can, posztolt már képet a sokminuszt mutató autóhőmérőjéről.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.11.02. 09:36:11

@LyukasBogrács: "Te mit gondolsz, más terhesnek lenni itt, mint Lengyelországban?"

Erről anyukát kellett volna inkább megkérdezni. Bár az összehasonlítási alapja neki is hiányos.
"
Ezt mintha te irtad volna, nem? Erre reagaltam.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.11.02. 09:49:04

@*Andi*: Hehh, te nem tudod, mi az a tündérkert?? :D
Ausztrália legfőképpen, de Új-Zéland is eléggé.Ahol üvöltve tombolnak a munkások a jólétben, mert a tőkések szétosztják közöttük a hasznot, ahol ingyen van a hamburger; sőt, mi több, még a mekkdönci fizet érte a vevőknek, csak menjenek már be.Ahol fillérekért lehet venni, bérelni napos, tágas családi házat, és a rezsi szintén ingyen van.Na, ezek a helyek a tündérkertek, külfőldi szóval drímlendek... :D
Ha nem értesz semmit ebből az egészből (gyanítom... :D ) akkor go to ide el:

diggerdriver.blog.hu/2015/11/21/a_sotetseg_birodalma_958?full_commentlist=1#c31336775

, ez a Digger féle csetposzt (igen, jól látod, negyvenezer feletti a kommentek száma, bár ezt már a blog.hu se tudja kezelni, talán az utolsó párezer látszódik csak...) és keresd Boris Vian kommentjeit, pár oldal random és garantáltan előjön a téma...Időnként Svájc is előkerül, meg a németek is...
Részemről Enzé egyértelműen drímlend, de a tájak miatt, még akkor is, ha az eddig képen látottakat elosztom hárommal... :D
Jó olvasgatást! :-)

*Andi* 2016.11.02. 10:25:35

@puhacica: A lakast orokoltek tudtommal, bar igaz, hogy az interju erre nem tert ki, ergo nem open info.
Ertem amit mondasz, de a stilus, ami leginkabb nem tetszett. Lehet mas velemenyen lenni, senki nem egyforma, lehet mondani hideget - meleget, de kicsit kulturaltabban.
Az, hogy ki mit gondol az iszlamrol, es a multikultirol, mindenkinek szive joga. Te is Londonban ( vagy annak kornyeken) elsz, tehat latod mi a valosag, es mi zajlik. tenyleg akkor bodultseg lenne azt mondani, hogy ez valakit zavar? Nem hiszem. Pappito raadasul nem helyi ( ha az emlekeim nem csalnak) ergo honnan tudja o megis, hogy amit Marcin mond az mennyire van ugy?
A felesege meg nem azert nem dolgozik ,mert nem akar, hanem mert a kisebbik gyerekre a childcare, nursery, tudom is en, mi a neve olyan sokat vinne el, hogy nem eri meg. Gondolom, hogy januartol, amikor mar jar a kovi lepcso, mert a gyerek betolti az 1-et, akkortol visszamegy melozni.
Hogy oltonybe jar dolgozni, nem valasztas kerdese...penzugy. en kosztumben tolom minden nap, esakkor?

*Andi* 2016.11.02. 10:30:47

@geegee: huuu, koszi, ravetem magam :)

tanato 2016.11.02. 11:19:40

@kakuto: Oké,köszi az infót!Most már MO.-on is vannak egészen fantasztikus színárnyalatok gyerekeknél,sok volt 3.-ik világbéli évfolyamtársam már unokákkal rendelkezik így náluk egészen különös árnyalatok is vannak,egyik unoka pl. hófehér a másik meg sötétbarna stb.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.11.02. 12:28:37

Szerencsések a lengyel testvéreink, akik úgy beszélhetnek az elmúlt évtizedekről, hogy otthon nincsen gáz. Vissza lehet menni. Élhető közeg vár.

Nállunk akkora kirekesztő folyamatokkal néznek szembe az otthoniak és a hazatérők, hogy sehol a fény az alagút végén.

adg 2016.11.02. 12:45:03

@*Andi*: na, mar epp akartam kerdezni, hogy merrefele. Na mindegy. :) Pedig itt aznapra is kapok idopontot altalaban, ha idoben szolok, szoval gondold meg azt a ket betut. :D

Taxomükke (UK) 2016.11.02. 12:53:16

@geegee: @*Andi*: Bantott teged Andi, hogy oda kuldod olvasgatni?

adg 2016.11.02. 13:16:31

@Taxomükke (UK): mi a baj? Ott az egesz allatkert. :)

*Andi* 2016.11.02. 14:06:52

@adg: Nagyon elmennek es megneznem, sot, szerintem mondjuk egy evig elnek is ott, de csalad miatt nem koltoznek vegleg olyan messzire. Tudom, klise, de igy erzem.

puhacica 2016.11.02. 17:25:29

@*Andi*: nos, ha orokoltek, akkor plane no comment. a muszlimokra meg a multikultira kiterve: nekem nem a vallassal, nemi identitassal, stb van problemam, hanem a viselkedessel. a mi utcankban pl epp a lengyelek viselkednek ugy, hogy az mar gusztustalan. aztan: egy szoval se mondtam, hogy anyu nem akar dolgozni. es vegul: az oltonyt ugy ertettem, hogy nyilvan jobban keres, mint egy minimalberes. nem mint "munkaruhat" vitatom, hanem a vele jaro penzt akartam kiemelni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.11.03. 00:55:33

@*Andi*: "A felesege meg nem azert nem dolgozik ,mert nem akar, hanem mert a kisebbik gyerekre a childcare, nursery, tudom is en, mi a neve olyan sokat vinne el, hogy nem eri meg. "
Ez kb akkor igaz , ha az anyuka kb 1500 font per ho alatt keres. Viszont ha kicsit is kvalifikaltabb, azert ennel tobbet kap. Amint a gyerek betolti az 1-et , nincs semmi kovi lepcso.
9 hoig jar a maternity, utana nyista, semmi a csaladi potlekon kivul. 1 eves kortol sem valtozik semmi.

Privateer 2018.04.23. 11:05:15

Poszt elején elég sértően indított a cikkírója. Jogosan tette helyre az interjúalany. :)

Tényleg, mi nem Kelet európaiak vagyunk, hanem ez itt bizony Közép Európa. Ide tartozik Lengyelország, Cseh és Szlovákia, Szlovénia, még még befér Ausztria is. Szerbia is (Vajdasági résszel).

Kelet az már tényleg Ukrajna és Románia. ^^

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása