oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. szeptember 07. 06:44,  Otthon maradni: az igen, az kalandvágy! 45 komment

2016. szeptember 07. 06:44 Határátkelő

Otthon maradni: az igen, az kalandvágy!

Nagy kérdés, mihez kell nagyobb kalandvágy, külföldre költözni, vagy Magyarországon maradni – ez Péter mai posztjának kiindulógondolata, de innen elég messze jutunk majd a Londonban, sej… sorozat legfrissebb részében. (Az eddig részeket itt olvashatod el.)

nagy-britannia_ni_adatlap.jpg

„Annak idején, 1956 után is az volt a hivatalos álláspontok egyike, hogy akik Magyarországot elhagyták, azok kalandvágyból tették. A magyarok sokáig azt mondogatták egymás között: szó sincs erről; inkább ahhoz kellett a kalandvágy, hogy valaki otthon maradjon.

Azt gondolom, hogy most igazán ez a helyzet.

Volt év, amikor a magyarországi adó-jogszabályok, ahogyan visszaemlékszem, egyetlen év alatt ötven változáson mentek keresztül. Ugyanabban az évben az Egyesült Királyságban két adójogszabály-változás volt: mindkettő az előző év közepétől fent volt az adóhivatal honlapján.

Tessék mondani: melyikben élni „kalandosabb”?

Amikor először jártam az Egyesült Királyságban, utána baráti körben így jellemeztem az érzéseimet (elnézést a komolytalan stílusért, de ez valóban egy „barátoknak szánt” megfogalmazás volt): úgy érzem, hogy ha végigmennék az utcán négykézláb, valamelyik testnyílásomban egy pávatollal, akkor Magyarországon nevetnének rajtam, valószínűleg beszólnának; van ország, ahol rendőrt hívnának, és van, ahol elmeorvost; az Egyesült Királyságban azonban, ameddig csak valakit meg nem bántok, meg nem támadok, vagy meg nem akadályozok abban, hogy ő is „a maga módján” viselkedjen, az emberek azt gondolnák: ennek az úriembernek nyilván van valami oka arra, hogy így cselekedjen!

Ez nem közömbösséget jelent. A legjobban talán a következő példából látszik az egésznek a felfogása.

Nem hatóság, hanem szolgáltatás

Egy kedves hozzátartozómnak segítettem a társadalombiztosítási szám (NI-szám, National Insurance Number) kiváltásához szükséges interjúban. Az egész folyamatot leírom majd egy bejegyzésben, a telefonos időpont-kéréssel együtt; de most maga az interjú az érdekes.

Bementünk a munkaügyi központba, ahol az előtérben 3-4 vagyonőr-stílusú ember álldogált. Az egyik rögtön odajött és nagyon barátságosan érdeklődött, miért jöttünk; aztán odakísért az asztalhoz, ahol megnézték (útlevél alapján), hogy valóban mostanra van-e időpontunk. Mostanra van: üljünk le, várjunk.

Nagy terem, paravánnal elválasztott íróasztalok, nagyon halk beszélgetés. A hivatalnokok lezser ruhában, mosolyogva. Látunk olyant, aki háromszor ismétel el egy-egy mondatot, mire az ügyfél megérti. Még gesztikulál is hozzá és szinte szótagolva mondja: paaasspooort – az ügyfélen elömlik a megvilágosodás boldog arckifejezése és előkotorja az útlevelét...

Olyan esetet is láttunk, hogy az ügyfél teljesen leblokkol; akkor telefonon felhívtak egy tolmácsot. Egy telefonkagyló az ügyintézőnél, egy az ügyfélnél: az ügyintéző mond valamit a telefonba, a tolmács mondja a fordítást a másik telefonba.

Közben ügyintézők jönnek és neveket mondanak. Amikor a hozzátartozóm nevét mondják, akkor vele együtt én is odamegyek az asztalhoz és megkérdezem az ügyintézőt: szabad leülnöm és tolmácsolással segítenem az interjút?

Az ügyintéző meglepetten rám néz és a hozzátartozómra mutatva azt mondja: Ez őtőle függ. Aztán a hozzátartozómhoz fordulva megkérdezi tőle: Akarja?

Ez itt nem hatóság, hanem szolgáltatás, mint minden hivatal, a rendőrség, az önkormányzat és a többi. Mi pedig a megrendelők vagyunk, akiket ők kiszolgálnak.

Ha az ügyfél azt akarja, hogy ott üljön mellette az őáltala hozott valaki és azt mondja, hogy ebben a valakiben ő megbízik, akkor mi oka lehetne az ügyintézőnek ebben kételkedni, és mi oka lehetne bárhogyan másképp intézkedni, mint ahogyan azt az ügyfél kívánja?

A kérdések fordításában segítettem, de a válaszokat mind a hozzátartozóm mondta, angolul. Nem mindig pontosan és volt, hogy nagyon lassan, de önállóan.

Az ügyintéző mosolyogva kivárta, beírta az űrlapra. „Milyen érdekes, az én fiamnak ugyanez a születésnapja” – mondta kedélyesen. A végén az űrlapot a hozzátartozóm felé fordította, sorról sorra mutatta és felolvasta, majd miután megkérdezte, hogy rendben van-e, aláírást kért rá.

Lefénymásolta a hozzátartozóm útlevelét, majd odahozta, letette a kinyitott útlevelet és a fénymásolatot egymás mellé és azt mondta: ugye látja, hogy ez valóban az útlevél fénymásolata? (A fénymásoló 4-5 lépésnyire volt, úgyhogy láttuk, hogy valóban onnan hozza az épp kijövő papírt; de ő megmutatta.) Ha igen, akkor a fénymásolatra is kér aláírást.

Azt akarom kifejezni ezzel a történettel, hogy szakszerű és nagyon előzékeny ügyintézést tapasztaltam (más esetekben is), tehát nem elzárkózásról vagy érdektelenségről van szó, amikor „nem törődnek” az emberrel; csak éppen mindenfajta pozitív vagy negatív felhang nélkül veszik tudomásul a másik ember milyenségét; semmi körülménnyel nem törődnek, amely az adott ügy szempontjából érdektelen; és mindent megtesznek „az ügy” haladásáért és az adott ügyfél helyzetéhez, céljaihoz, lehetőségeihez alkalmazkodó ügymenetért.

A capping és az utcai telefon

A felfogásra nagyon jellemző a „capping”, amelyet a „Nem csak hosszadalmas, hanem még drága is” című bejegyzésben írtam le: amikor az Oyster-kártyáról nem vonnak le többet, mint amennyit akkor költenénk, ha bérletünk lenne.

Az a lényeg, hogy úgy érzem: a szükségszerűen elő-előforduló határesetekben, szélső esetekben nem fognak „mindenesetre” a káromra dönteni, számolni, intézkedni.

Másik jellegzetes példa az utcai telefon: ha kapcsol, néhány másodpercig még nem esik le az érme – ha tehát a telefonáló észreveszi, hogy fax sípol a telefonon, téves számot hívott vagy üzenetrögzítő felel, akkor leteheti a telefont és nem kerül pénzébe a hívás. (A régebbi utcai telefonokba be sem kellett dobni a pénzt a kapcsolásig.)

Nyilván van, aki ezzel visszaél és két-három másodperces üzenetekkel ingyen telefonál; minálunk meg olyan van, akinek azért kell egy hívást kifizetnie, mert pár másodpercig hallgatott egy üzenetrögzítőt olyan hívás esetén, amelyet nem lehetett üzenettel elintézni.

Bizalom kérdése

További fontos tényező a bizalom. Hadd mondjam el egy régi munkatársam, barátom történetét. Amikor ő Londonban járt, még nem volt chipkártya: papír alapú, mágnescsíkos jegyet kellett venni.

A pénztárnál be kellett mondani, hogy hová akar utazni az ember, és annak megfelelő árú jegyet adtak, amelyet persze a be- és kijáratnál is ellenőriztek. Az a jegyfajta, amelyet ő venni akart, éppen kifogyott. Erre odament az ellenőrhöz és közölte, hogy nem kapott jegyet, de majd kiszálláskor visszamenőleg megveszi. Szó nélkül beengedték.

Kiszálláskor odament az ellenőrhöz és közölte, hogy nincs jegye, mert amott a másik állomáson épp kifogyott, de majd most megveszi, csak tessék kiengedni. Kiengedték.

(Még nem volt számítógépes hálózat sem, tehát nem tudhatták ellenőrizni, hogy a mondott állomáson valóban kifogytak-e az adott értékű jegyek; azt pedig végképp nem tudhatták ellenőrizni, hogy ő hol szállt fel. De hát már hogy ne lehetne megbízni egy gentleman szavában?)

És a kisstílű ügyeskedés

Sajnos a helyzet szigorodik. Egyre nehezebb például bankszámlát nyitni és a bankszámlához hitelkeretet kapni. 4-5 éve ez könnyű volt, de sokan (igen: nagyon sok honfitársunk is, aki ma ezt büszkén meséli!) számlát nyitottak több banknál, felélték a hitelkeretet, aztán eltűntek… úgyhogy most nekünk, többieknek, újabban érkezetteknek már nehezebb.

Az egykori jobb, bizalomra épülő helyzetet kihasználók minősítésére az aktív szókincsem nem tartalmaz megfelelő kifejezést. Ez körülbelül az az értelmi és becsületbeli szint, amikor valaki emberek életét teszi kockára azért, hogy kilopjon pár méter rézdrótot egy vasúti átjáró jelzőberendezéséből – mellesleg a saját jövőbeli nagyobb lehetőségeit is elfecsérelve.

Az vigasztal, hogy a sors igazságos: aki ilyen kisstílű ügyeskedő módon viselkedik, az később is kisstílű ügyeskedő marad.”

HÍRMONDÓ

„Nem tapasztalok változást Magyarországon”

„Igen sokszor keveredtem vitába emberekkel, akik, elnézést a szóhasználatért, tipikus magyar mentalitással rendelkeztek. Még azt is megkaptam egy barátnőmtől, hogy ha nem tetszik a rendszer, akkor menjek el." Anna levelét teljes egészében itt olvashatod.

Pontrendszer vagy valami egészen más?

A brit kormányfő gyakorlatilag kizárta, hogy a sokak – például Boris Johnson külügyminiszter – által javasolt (és például Ausztráliában és Kanadában is működő) pontrendszert alkalmazzák majd. Na, de akkor mi lesz?

Tiszteletet az angliai határátkelőknek!

Az Egyesült Királyságban élő lengyelek védelmét sürgette a lengyel külügyminiszter Londonban, ahol azt mondta: „emlékeztetjük a brit kormány képviselőit, hogy a lengyel bevándorlók jól beilleszkedtek a társadalomba… megérdemlik a tiszteletet”. További részletek itt.

El sem hinnéd, melyik a legbarátságosabb ország!

Az egyik örök kérdés Magyarországgal kapcsolatban, hogy vajon mennyire vagyunk barátságosak és vendégszeretők. Nos, egy friss, 67 országot átfogó felmérés (amit itt nézhetsz meg részletesebben) jó pár meglepetéssel tarkított választ ad a kérdésre.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia Londonban sej

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3811683501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.07. 07:35:43

A szokásos remek poszt Pétertől, akit ráadásul már személyesen is ismerek. Részemről a megtiszteltetés.

SzZoole 2016.09.07. 07:50:48

Hat igen,az ügyeskedő magyarok:(
En ismerek olyet,aki 10 forintosal tölti fel az oysteret az automatanal....

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.09.07. 08:40:56

Gondosan megfogalmazott, olvasmányos írás.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.07. 08:48:28

Off: azér' elég önkritikusak ott az Ojrópa Parlamentnél, nem?
Már ha igaz az egész és nem valami médiahekk...

index.hu/mindekozben/poszt/2016/09/05/csodas_szimbolummal_gazdagodott_az_europai_unio_a_fejet_homokba_dugo_struccal/

:-)))))))

Csak ha már ilyen jól látják a helyzetüket, miért ilyen idióta sekkfejek, miért nem tesznek a dolog ellen?

Golf2 2016.09.07. 09:00:35

Nekem az Itthon maradásról mostanában már nem a kaland hanem a hazárdjâték jut eszembe...

**mimi** 2016.09.07. 09:23:16

Szeretem Péter írásait :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.09.07. 10:12:56

Az udvariasság fogott meg itt is. Hogy pl. az adóhivatakban az ember bemondásra elhitte, hogy házasok vagyunk, s nem kérte a büszkén lengetett lefordított papírt. Odahaza megbőgetett a bunkó hivatalnok. Sokat számít.

Az ügyeskedők pedig... Jézusom. Sok sztori van, bár ne lenne. Egyszer kért meg egy, hogy fordítsak neki, mert karácsony utáni nagy Sale volt a ruhaboltban, de ő még alkudni akar a ruha árából. Az eladókisasszony nézett, hogy micsoda? Aztán udvariasan mondta, hogy nem lehetséges további árengedmény. S még ez volt az enyhe sztori. Olvastam egy fickó tollából, aki megvette az (eggyel előbbi) Olimpia idejére a hiperszuper tévét, aztán utána visszavitte, hogy a tv képe nem jó, fekete folt van benne, vagy mi... jóhírünk terjesztői.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.09.07. 10:29:49

Jó írás volt, még ha kicsit elnyisszantott is lett a vége szerintem.

Amúgy az a papír alapú mágnescsíkos jegy azóta is létezik.

Frank Waldner 2016.09.07. 11:00:30

Minden ugy van Itt is mint Angliaba
A kulombseg hogy aki oda megy az hivatalosan is maradhat
USA ban nem ha csak a consulatuson Pesten nem ker bevandorlasi engedejt
Ha ezt ELFELEJTETTE itt kerni nagyon bonyolult evekig is eltarthat
Ha ugyvedet fogad akkor talan 1-2 evvel rovidebb ideig tart a letelepedesi engedej

Frank Waldner 2016.09.07. 11:00:34

@Golf2: Ha otthon maradsz kockaztatod az eleted es a nyugodt oregseged ! (Rossz orvosi ellatas )

adg 2016.09.07. 11:24:03

@Frank Waldner: tellyesen igazad van, ha othon maracc meghalsz. Eletveszejbe vagy alandojan. Szabajosan kinyirnak, vagy az egssegugy, vagy csak ugy kivegeznek valami uly torveny segiccsegevel. Ez van, menekujjon ki mere latt a nyugodt oregsegert es a rozsaszin demencilyaert ! . ( jo orvosi ellatas = kulfold )
Halyra!! !

Auralianus 2016.09.07. 12:06:03

@adg:

+1

"Tudta-e Ön?"

"Hogy a déli féltekén (aka Ausztráliában) nagyon nagy az ózonlyuk és nem szabad sokat napozni mert megárt?"

:) :) :)

Auralianus 2016.09.07. 12:11:52

Jó írás, ugyanezt tapasztalom errefelé Bajorországban is. A hozzállás, a kezdeti bizalom, a bizalommal visszaélők és a bizalom eróziója terén is...

Az utóbbi időben határozottan észrevehető, hogy a hivatalnokok türelme (nem a segítőkészsége) fordított arányban áll az ügyfél nyelvtudásával...

... ahogy a nyelvtudás hiánya mindennapos gyakorlattá vált, úgy egyre inkább arra kérik az ügyfeleket, hogy egyből tolmáccsal érkezzenek (nem tesz jót az ügyintézés sebességének, ha objektív okokból egy 5 perces ügyintézés 30+ percig tart) ha sok a várakozó, akkor bizony el is tanácsolják az illetőt...

adg 2016.09.07. 12:16:15

@Auralianus: jaja, hallottam mar valamit errol, foleg a keleti parton.

Es on tudta-e, hogy a kiwik atvettek a vezetest a borrakversenyben?
:)

SzZoole 2016.09.07. 13:52:53

@adg: a huje gyogyos szerepe ma kivan ossztva a szerkessztesi stabban

SzZoole 2016.09.07. 13:54:51

Szerintem meg ez is egy propaganda kamu poszt es lehet,hogy Sejhaj Peter nem is létezik,ki tudja.....:)))

Karma17 2016.09.07. 14:43:19

Haaat, azert en arnyalnam ezt a gyonyoru kepet (igaz, ez NI, nem Anglia). Az a tapasztalatom, hogy a megmozdulashoz kell az ido. Ha sikerult a kerekeket megmozditani, onnan mar megy a maga utjan (ellentetben MO-gal ahol uton utfelen akadalyokat gordit mindenki eled), visoznt hogy elinduljon, az neha igencsak sok idobe es/vagy utanajarasba/hajtepesbe kerulhet. Egyszoval kenyelmesek na.

Viszont az teny, hogy az ugyintezok turelmesek, mosolygosak, es ez kulonosen igaz az iskolakra. Nem tudom, hogy ott parancsba van adva, hogy mindenkinek mosolyognia kell, de le nem fagy a 100 wattos mosoly az arcukrol, es amennyire meg tudom allapitani, a gyerekekkel szemben meg akar oszinte is lehet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.07. 16:35:13

@Zoole[uk]:
Bizony, de akkor ki volt akivel nálad ebédeltem?
:))))))))))))

SzZoole 2016.09.07. 16:46:41

@diggerdriver: nálunk?
Mikor?
En nem szoktam szerkesztőségi kisrészvényesek tag gyűléseket rendezni.
Biztos összekeversz valakivel:)))

kergelepke [UK] 2016.09.07. 16:48:47

@adg: Szerintem ez kéretlen volt, nem biztos hogy sikerült megragadni a lényeget a válaszoddal. Attól mert valakinek rossz a helyesírása meg nem jelenti azt hogy kretén. Lehet hogy esetleg 56-os kivándorló és nem beszél magyarul rendszeresen?

kardio1 2016.09.07. 16:54:50

Továbbra sem gondolom, hogy az otthonmaradas volna a kaland. Otthon az embernek nem kell kilepnie a megszokott kozegbol. Tudja, mit hol kell intézni, ismeri a felszavas utalásokat stb. Ez még akkor is így van, ha sok szempontból jobb az új helyen. Persze értem, miért írta Péter azt, amit.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.09.07. 17:27:53

főleg az utolsó bekezdés tetszett nagyon, abban vaskosan benne foglaltatik a lényeg. behatárolt horizontok.

Mrs. Clayton 2016.09.07. 18:57:00

@Karma17: nem nagyon kell mar arnyalni sem, ugyanis a sajat tapasztalatom szerint a hivatalok, banki ugyintezok, BKV alkalmazottak mar nagyon is kulturaltan viselkednek, segitokeszek es baratsagosak otthon is

sot nekunk a mult heten bankban (Mo) varakozva innivalot kinaltak, egy masik holgy a foldhivatalt is folhivta a jo helyrajziszamert, egyeb bejegyzesekert

mondjuk innen uzenem a tisztelt rendornonek, aki lenezoen, hatalmas felsobbrenduseggel kialtott ram koszones helyett kb ejfel magassagaban a kapitanysag udvarabol, hogy: meg kellene am tanulni elobb olvasni, egyreszt hogy koszonom kivaloan olvasok, tobb nyelven is, masreszt hogy neki meg van hova fejlodni ugyfellel valo kommunikacio szintjen, harmadreszt a bezart ajto szamomra egyertelmuen jelezte, hogy nem lehet bemenni ejjel akkor sem, ha eppen lett volna ugyfelfogadas...
(mert egyebkent az ugyfelfogadasi ido kiirasat szerinte nem sikerult elolvasnom)

szoval minden meg nem tokeletes, de baromi lassan alakul
Peter valoszinuleg meg a 60 ev alatt megesett osszes rossz esetre emlekeszik, itt meg meg csak par kedves emberrel talalkozott
ha sokaig marad, itt is lesz olyan, amire utalattal fog gondloni

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.07. 19:07:48

Ehhez mit szól a nagyérdemű?

index.hu/tech/2016/09/06/jovo_nyaron_megszunik_a_roaming_az_eu-ban/

Majd megint jól úgy járunk mint pár éve, akkor is volt ilyen nagy fellelkesülés, de a dátum előtt pár héttel belátták a telefon szolgáltatók, hogy ez túl nagy bevételkiesés lenne, így elnapolták vagy 2 évvel...Kb. mostanáig.
Szemét népség.

nyuszigonosz 2016.09.07. 19:24:04

@geegee: Most talán tényleg így lesz, hiszen már pár hónapja eléggé lefelé mentek az árak az országok közötti mobil telefonálásnál.

nyuszigonosz 2016.09.07. 19:26:40

@Mrs. Clayton: Most akkor tényleg nem lehet éjjel bemenni a rendörségre, ha valami miatt szükséges lenne? Hiszen az ember éjjel nem jódolgában szokott rendörségre menni.

Mrs. Clayton 2016.09.07. 19:49:36

@nyuszigonosz: nem lehet, legalabbis ebben a varosban be van zarva a fobejarat, es kint figyel a tabla, hogy mikor van ugyfelfogadas

az nekem is eszembe jutott, hogy meg kellett volna kerdezni, hogy ha eppen latom, hogy a szomszed hazba valaki epp most maszik be, akkor meg kell-e varni, mig reggel nyolckor kinyitnak, vagy tenyleg eleg lenyomni a kilincset es egy ilyen baratsagos holgy ki fog orditani, hogy meg kell tanulni olvasni es ettol minden betoro es gyilkos a varosbol kiszalad, de arra jutottam, hogy a holgy tul ertelmes es ugysem olyan valaszt adna, amit en vagy barki mas megerte

Mrs. Clayton 2016.09.07. 19:54:46

@geegee: nekunk azokban az europai orszagokban ahol volt three halozat, ott ugyanannyiert telefonaltunk mint otthon, semmi roaming dijat nem szamoltak fel es azokon a helyeken is ahol nem volt, valami par penny volt, amit adatforgalomra vagy hivasra fizettunk

DieNanny CH 2016.09.07. 20:13:41

@Mrs. Clayton:

Lehet, ilyenkor az a módi, hogy onnan a kapuból felhívod annak az őrsnek a számát...

Mrs. Clayton 2016.09.07. 20:35:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: es ha nincs telefonom? egyebkent ilyenkor egy kozpontba fut be a hivas es onnan kapcsolnak oket, szoval ez, ha igy kell tenni, akkor nagy butasag

blackhairlady 2016.09.07. 23:20:16

@Mrs. Clayton: Hogy tetszett a ferjednek a kisvarosunk?

Herr Géza 2016.09.07. 23:29:42

@geegee: Két éve? Szó volt róla már korábban is valóban (terv szinten), de az EU tavaly jelentette be, hogy jövö nyártól nincs többé roaming díj. Éz nem a szolgáltatók témája, hiszen onnantól kötelező ezt betartani. Mellesleg már kb. két éve van is egyre több szolgáltatónak egy vagy több díjcsomagja, amiben nincs roamingdíj. Szóval nyugi....

gabors 2016.09.07. 23:59:25

ez az utobbi idok legjobb irasa ...

az emlitett esetek mutatjak be nagyon jol miert fejeztem be szinte minden kint elo magyarral a kapcsolatomat par honapon belul mert PONT ezert hagytam ott magyarorszagot

adg 2016.09.08. 00:36:03

@kergelepke [UK]: ertem. Szoval, ha mar 56 ota kint van, akkor teljesen rendben van, hogy elfelejtett magyarul. Ezzel meg nincs is gond, nyilvan, ha teljesen magyaroktol elzarva el, nem olvas es nem nez magyarul semmit, akkor ez bekovetkezhet idovel.
Es akkor nyugodtan beszelhet aktualis dolgokrol okorsegeket (eletedet kockaztatod otthon), hiszen regota kint van, honnan tudna.

Ez van hogyan most akkor? Csak en erzek ellentmondast?

montroyal ( CAN qc) 2016.09.08. 02:52:18

@adg: vagy nem is 56-os , de mint a lanyom ,aki 3 eves koraban kerult ide ki ,soha nem volt magyar iskolaban persze, hogy beszel magyarul, de a helyesirasrol semmit nem tud ..... az mas ,hogy nem is kell neki magyarul irni ...

adg 2016.09.08. 03:12:03

@montroyal ( CAN qc): na igen, de gondolom a lanyod nem folyik bele napi politikai kerdesekbe magyar blogokon ugy, hogy goze sincs rola. Nem a helyesiras volt a lenyeg, hanem a mondando. Illetve a ketto kicsit azert osszefugg.

Felkeszultetek a kovetkezo utra? Ugy olvastam, lesz par hegy, amit meg kell masszatok. :)

kheiron 2016.09.08. 06:42:48

@Frank Waldner:

"rossz orvosi ellátás"

Akkor csak arra keress magyarázatot, hogy miért jön vissza a "fejlett Nyugatról" sok magyar orvoshoz, meg arra is, hogy miért dübörög az egészségturizmus a Nagy-Britannia - Magyarország és Kanada/USA - Magyarország vonalakon.

Lehet bombasztikus hazug hülyeségeket írni, de minek?

pappito · http://pappito.com 2016.09.08. 06:53:28

@adg: bőrrákversenyben IS!

Meg ugye a rugby :)

tanato 2016.09.08. 07:02:06

@kheiron: Egyrészt,sok helyen tényleg rossz,azon falvakban ahol több éve nincs háziorvos tényleg sokkal magasabb a halálozási arány mint másutt pl. Budapesten,ahol majd minden sarkon van egy kórház, ott a fővárosban nem rossz még egy nyugatinak sem/természetesen a fizetősekre gondolok/
Másrészt sok magyar természetesen a hiányos idegennyelv ismerete miatt jön haza orvoshoz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.09.08. 08:08:55

@nyuszigonosz: @Mrs. Clayton: @Herr Géza: Hát jó, úgy legyen. :-)
Én mostanában beszélni nem próbáltam külföldön a honossal, csak mobilnetet használtam, épp előszőr, idén.Az olyan so-so árkategóriában volt.Pont a hármaséknál.

kergelepke [UK] 2016.09.08. 09:56:31

@adg: szerintem mindenkinem meglehet a saját véleménye, ami persze lehet hülyeség is. Ha azzal nem értesz egyet akkor azon lehet vitatkozni, de szerintem övön aluli a választ arra építeni hogy milyen a helyesírása.

tanato 2016.09.08. 10:11:23

@kardio1: Ez teljesen így van,otthonmaradni az kényelem,megszokás,kimenni meg kurázsi,kalandvágy és alkalmazkodóképesség.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása