oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. augusztus 07. 06:43,  Ahonnan szintén elhúznak a fiatalok 58 komment

2016. augusztus 07. 06:43 Határátkelő

Ahonnan szintén elhúznak a fiatalok

Az átlagmagyar (mondjuk én) nem sokat tud El Salvadorról, csak annyit, hogy elég nagy a bűnözés és gazdaságilag finoman szólva sem tartoznak a világ élvonalába, ennek megfelelően elég nagy az elvándorlás. A mai blogajánlóban emellett sok egyéb érdekesség is kiderül még, emellett ellátogatunk Botswanába (bizony!), és fény derül arra is, mekkora partiarc volt II. Károly.

el_salvador.jpg

A Mirador blogtól már megszokhattuk, hogy időről időre csinálnak egy összehasonlító posztot egy latin-amerikai ország és Magyarország között. Most El Salvador volt a soros, a kérdés tehát úgy hangzik: El Salvadorban jobb-e lenni salvadorinak vagy Magyarországon magyarnak? Lássuk!

1) Keresetek

2014-ben El Salvador GDP/fő mutatója 3854 US$ volt, ami alig 27 %-a a magyar adatnak (14 023 US$).

Az országot előszeretettel állítják párhuzamba Ecuadorral, mivel mindkét ország ugyanakkor, 2001-ben vezette be a dollárt fizetőeszköznek az elszállt infláció miatt. Amíg azonban Ecuadorban az átállás jól sült el (a GDP azóta a négyszeresére nőtt), addig El Salvadorban tulajdonképpen bebetonozta a problémákat. (...)

A hivatalos statisztikák szerint 1,1 millió salvadori él az Egyesült Államokban, de ennél valószínűleg sokkal többen vannak, hiszen minden hónapban illegális bevándorlók ezrei lépik át az amerikai határt.

Egyes kimutatások 2 millió salvadori bevándorlóról szólnak, ami az ország 6,5 milliós összlakosságának 30 %-a. Mivel az elvándorlók többnyire fiatalok, az ország több mint egy évtizede munkaerőhiánnyal küszködik.

A tartós munkaerőhiánynak köszönhetőn az amerikai nagyvállalatok elvitték a termelést El Salvadorból és újabban inkább Guatemalában és Nicaraguában próbálnak szerencsét.

El Salvadorban a megállapított minimálbér szektoronként más és más. 2016-ban az iparban dolgozók minimum 259 dollárt (kb. 72 500 Ft), a szolgáltatásban dolgozók minimum 263 dollárt (kb. 73 600 Ft), a mezőgazdaságban dolgozók pedig minimum 124 dollárt (kb. 34 700 Ft) vihetnek haza. Ezzel szemben Magyarországon a minimálbér egységesen nettó 73 815 Ft.

A problémákat jól szemlélteti, hogy bár a lakosság 30 %-a elhagyta az országot, még így is 7 %-os a munkanélküliség. Magyarországon az 5 %-ot súroljuk úgy, hogy messze nincs akkora elvándorlás, mint El Salvadorból.

2) Adózás és vállalkozás

El Salvadorban az ÁFA 13 %-os, de hogy ezt ki fizeti be, nem tudom, mert blokkot szinte sehol nem kaptunk.

Mindenkinek, akinek bejelentett munkahelye van, kötelessége társadalombiztosítást (ISSS) fizetnie, ami a fizetés 3 %-a. Emellett van nyugdíjjárulék (AFP), ami 6,25 %-a a bérnek.

Az országban létezik személyi jövedelemadó is, amit azonban havi 472 dolláros (kb. 132 000 Ft), már TB-vel és nyugdíjjárulékkal terhelt keresetig nem kell fizetni. Havi 895 dollárig 10, 2038 dollárig 20, afölött pedig 30 %-ot kell az államkasszába átutalni.

A munkavállalót innentől kezdve nem terheli tovább az állam, tehát az összes adó mindössze 9,25 % plusz az SZJA.

3) Árak

El Salvadorban alacsonyak a keresetek, de összehasonlítva a kontinens többi országával, az árak sem túl magasak. Costa Rica vagy Panama mellett egészen filléres országnak hat, nálunk azonban így is valamivel drágább El Salvador.

1 l tej: 390 Ft

1 kg kenyér: 350 Ft

1 kg rizs: 320 Ft

1 kg csirkemell: 1300 Ft

1 kg hagyma: 310 Ft

1 kg krumpli: 280 Ft

1 kg narancs: 310 Ft

1,5 l víz: 280 Ft

1 kg paradicsom: 370 Ft

1 db tojás: 40 Ft

0,5 l sör: 320 Ft

...és az éttermekben:

0,5 l sör: 400 Ft

menü egy kifőzdében: 770 Ft

közepes méretű pizza: 2000 Ft

Ami nagyon olcsó, az a ruha. El Salvador vezető ágazata a textilipar, ami mai napig tartja a lépést a kínaiakkal. Az elektronikai cikkek hasonló árban vannak, mint nálunk.

4) Lakhatás, építkezés

Az elmúlt pár évben Budapesten elszálltak a lakbérek, amit az Airbnb előretörésével magyaráznak. Nos, San Salvador nem a turisták álma, így errefelé az Airbnb sem érezteti úgy a hatását.

Ennek köszönhetően a salvadori fővárosban az albérlet nem drága, 250-300 dollár körül már egészen normális lakásokra lelhet az ember aránylag biztonságos környéken is, mint a Colonia Miramonte vagy San Benito. Mivel San Salvador egyetemi központ is, ezért rengeteg kiadó szobát is találni a piacon, amiket akár már 80 dollárért is meg lehet szerezni egy hónapra.

Vidéken még ennél is olcsóbb minden. El Salvador második és harmadik legnagyobb városában, Santa Anában és San Miguelben már 150 dollárért lehet találni kétszobás lakást, szobát pedig akár 50 dollárért is.

A rezsi olcsó. Elektromos áramra 30-40 dollárt kell fizetni havonta, gázra 10-15 dollárt, vízre kevesebb, mint 5 dollárt. Aminek horror ára van, az az internet. A legalapabb csomag ára 40 dollárnál kezdődik, ami közel négyszerese a magyarnak.

5) Közlekedés

A tömegközlekedés El Salvadorban olcsó. A városi buszokon 25 centet, kb. 70 forintot kell fizetni, a járművek azonban szakadtak és tele vannak zsebtolvajokkal. A távolsági buszok sem sokkal jobbak, viszont azok is olcsók. Egy egyórás, kb. 50 kilométeres útért 1 dollárt, vagyis 280 forintot kérnek el, ami kevesebb, mint harmada a magyar árnak.

Az úthálózat egészen jó. A Pánamerikai autóút, ami Guatemala és Honduras közt végigfut El Salvadoron, majdnem végig kétsávos, gyorsnak azonban nem mondható.

A benzin olcsó, egy liter ára kb. 75 cent (210 forint).

Bár a közlekedés ára töredéke az otthoninak, a minőség sajnos elég gyenge, ráadásul a biztonság sem az igazi.

6) Kultúra, szórakozás, szabadidő

Mivel El Salvadort tulajdonképpen elhagyta a középosztály, túl sok jóra az ember a kultúra terén nem számíthat. San Salvadorban, Santa Anában és San Miguelben van ugyan színház, csak minőségi darabokat nem játszanak bennük. Hiányoznak a zenei fesztiválok, viszont egyes régiókban minden hétvége falunap.

7) Közbiztonság

Ebben a kérdéskörben nincs vita, mivel El Salvador a Föld legveszélyesebb országa. 2015-ben 6650 gyilkosságot jegyeztek fel, ami Közép-Amerika összes halálos kimenetelű bűncselekményének a 35 %-a. Ezzel szemben Magyarországon évente csak kb. 100 ember hal erőszakos halált, ráadásul mi másfélszer annyian vagyunk.

Hogy minek köszönhető ez a horrorisztikus adat? Annak, hogy 2014-ben az állam a börtönök telítettsége miatt amnesztiát hirdetett több ezer fogva tartott bandatagnak, akik visszatérve az utcára felszították az erőszakot. Egyetlen év alatt 70 %-kal nőtt az országban a gyilkosságok száma.

8) Egészségügy és oktatás

El Salvadorban, aki fizeti az ISSS-t, ingyenes ellátásban részesül az ország 30 állami kórházában. Elmondások alapján ezek a kórházak egészen szörnyűek, nem elsősorban a kezelések minősége, sokkal inkább az infrastruktúra hiánya miatt.

A salvadori oktatás a térségben nem rossz, világszinten azonban gyenge. 2015-ben a Föld legjobb 500 egyeteme közé egyetlen salvadorinak sem sikerült beverekednie magát, bár ez elmondható a magyar felsőoktatási intézményekről is.

9) Nyugdíj és szociális háló

El Salvadorban a nyugdíjkorhatár férfiaknál 60, nőknél 55 év, vagy pedig 25 éven keresztül fizetett AFP. Ha tehát valaki 18 évesen munkába áll, 43 évesen már nyugdíjaztathatja is magát. Mondjuk nem fog sokat kapni, bár többet, mint egy magyar.

Amíg nálunk a minimálnyugdíj 28 500 forint, addig El Salvadorban 207 dollár, kb. 58 000 forint, bár ebből még vonnak a nyugdíjbiztosítók. Ez alapján a nettó nyugdíj csak 167,68 dollár, ami 47 000 forintnak felel meg.

Amúgy ugyanennyit kap az is, aki nem fizet SZJA-t, tehát a fizetése nem érte el soha a havi 472 dollárt. 28 500 vagy 47 000, édes mindegy, megélni egyikből sem lehet egyik országban sem.

10) Példa

Ahogy eddig, most is két fő minimálbérével fogunk számolni (El Salvador esetén a szolgáltató szektorban elhelyezkedve). Lássuk, hol jön ki jobban egy pár a pénzéből, San Salvadorban vagy Budapesten?

El Salvador-i minimálbér (2 fő): 147 280 Ft

- átlagos San Salvador-i lakás bérleti díja biztonságos környéken: 70 000 Ft

- rezsi+internet: 25 000 Ft

- kaja ára havonta 2 fő részére: 60 000 Ft

- napi 2 buszjegy a munkahelyre és vissza 2 fő részére: 12 300 Ft

MARAD: -20 020 Ft

Magyar minimálbér (2 fő): 147 630 Ft

- átlagos budapesti lakás bérleti díja külvárosi lakótelepen: 100 000 Ft

- rezsi+internet: 35 000 Ft

- kaja ára havonta 2 fő részére: 50 000 Ft

- havi bérlet 2 fő részére: 14 000 Ft (2/3-át állja a munkáltató)

MARAD: -51 370 Ft

11) Összegzés

Lássuk, miben győzött El Salvador és miben Magyarország.

- Amiben El Salvador nyert: adózás, lakhatás és építkezés

- Amiben Magyarország nyert: keresetek, vállalkozás, árak, közlekedés, kultúra, szórakozás, szabadidő, közbiztonság, egészségügy, oktatás, szociális háló.

- Amiben döntetlen: nyugdíj.”

A teljes posztot egy csomó érdekességgel és képekkel itt találjátok.

Irány Botswana!

Ha már ilyen messzire kalandoztunk Európától, maradjunk is távol még egy kicsit, látogassunk el Botswanába (oda úgysem megyünk olyan gyakran), méghozzá az Afrikaland blog segítségével. Igaz, az út 2014-ben történt, de a poszt most jelent meg, és bár nem ismerem behatóan Botswanát (sem), azért meg lennék lepve, ha azóta gyökeres változások történtek volna.

botswana.jpg

„Alig pár héttel Magyarországra költözésünk előtt látogatóba mentünk André egyik, mondjuk ki, kedvenc unokatestvéréhez. Rika és Richard Botswanában Francistown-ban élnek, nagyjából 800 km-re Midrandtól.

Ez nem egy rettentő táv az ottani viszonylatokban, lazán letudható kategória, de egy komoly felújításos szakasz és a botswanai körülmények miatt csak nagyon lassan tudtunk haladni.

Kora reggel indultunk és már sötétben, késő este értünk oda, mert bár az út kicsivel több, mint fele dél-afrikai utakon van, a határon átmenni nagyjából 1 óránkba tellett, onnantól pedig szinte csak vánszorogtunk ahhoz képest, hogy elvileg autópályán mentünk végig tovább.

Előzetesen a szokásos átlag 120 km/óra sebességünkkel szemben (pihenőkkel, tankolással átszámolt adat) 80km/órás haladással kalkuláltunk, és sajnos nem is lőttünk nagyon mellé...

A határ előtt nem sokkal érdekes szakaszra értünk, tele volt tűzdelve „vigyázz, varacskosdisznó” táblákkal. A táblák igaznak bizonyultak, elég sokat láttunk belőlük, főleg anyákat a kicsinyeikkel. Próbáltuk őket lencsevégre kapni, sajnos inkább kevesebb, mint több sikerrel, mert fineszes, és félős jószágok, akik amint egy autó lassít, már szaladnak is el.

A határon átkelni kifejezetten vicces volt, nem sokat találkoznak ugyanis az ügyintézők magyar útlevéllel. A reptéren biztosan, de a szárazföldi határátkelőnél, nos, nem nagyon.

A dél-afrikai intéző csak nézegette, forgatta az útlevelemet, és megkérdezte, hogy ahonnan én jövök mind ilyen csinos csajok vannak-e mert ha igen akkor jön ő is ide lakni, aztán betrancsírozta a pecsétet az útlevelembe, és továbbengedett.

Elvileg a helyi autópályán haladtunk tovább, ami inkább egy klasszikus 2x1 sávos autóút volt, mint autópálya, de legyen, hiszünk a térkép jelöléseinek. Mellettünk végeláthatatlan messzeségben csak száraz fák, keresgélő marhák és sziesztázó szamarak, néhol a kerítés megfelelő oldalán, néhol meg az út mellett közvetlenül álldogálva.

Az utolsó 100 km nagyon nyögvenyelősen telt, fáradtak voltunk és vaksötétben, útfelújítással, útszélesítéssel vegyített, erős forgalomban kellett haladjunk. Késő este értünk célba és már nagyon vártak minket! Sok puszi és ölelés, valamint egy kellemes vacsora után tértünk nyugovóra.

Másnap reggel André és Richard elmentek valami tyúktelep elektromos kapuját megszakérteni, mi addig vásárolni mentünk Rikával. Érdekes volt, a környék egyik legjobb spárjába mentünk, mégis lelakott, drága és közepesen feltöltött készlettel rendelkezett.

Nagyon más ez az ország, sokkal szegényebb vagy inkább szerényebb, mint Dél-Afrika, végig furcsa érzésem volt. Szegénység, kosz, káosz mindenhol, pedig azért akkor már az én szemem is szokta egy jó ideje ezeket a fogalmakat Johannesburgban és környékén.

Kora délután kimentünk a telekre, ahova már felhúztak egy kis házikót maguknak. Nem sok minden van, de az nagyon kellemes. Egy szép konyha, egy alvós rész és egy walk-in fürdőszoba, nagyon jó volt a hangulat is.

Nagyon szép hely Botswana, sokkal érintetlenebbnek tűnik, mind Dél-Afrika. Mintha szabadabb lenne a mozgás, persze lehet, hogy nem az, de úgy tűnik. Talán kevesebb a szögesdrót, kevesebb vagy legalábbis gyengébb a kerítés az utak mentén, de sokkal több a szegény, lepusztult környék. Egyértelműen rosszabbul élnek, mint déli szomszédaik, de valahogy mégis máshogy nyomasztóan.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el, rengeteg fotó is van benne, szóval megéri kattintani!

II. Károly, a partiállat

Noha suliszünet van még pár hétig (az ifjúság legnagyobb örömére, a szülőket most hagyjuk…), azért egy jó oktatási blog ilyenkor is posztol, ráadásul nagyon érdekeseket. Így tett Békési Kálmán is, aki Londonban tanít, és legutóbbi posztjában azt mutatta meg, miként lehet felkelteni a tinik figyelmét egy-egy érdekes, fontos témára.

ii_karoly.jpg

„Miközben az angolok oktatási módszereikben - a nyugati világ többi országához képest - nagyon is tradicionálisak, az oktatási tartalmak tekintetében rugalmasan modernek.

A fiatalabb, 14 év alatti korosztály történelemtanításában nem riadnak vissza attól sem, hogy kevés tényadatot és inkább élvezhető történeteket tanítsanak. A BBC évek óta tartó sorozata, a „Horrible Histories” (Szörnyű Történelmi Esetek) egy-egy adás és dal keretében ilyen érdekes történeteket tálal humorral leöntve.

Második Károly, akinek visszahívásával az újkori forradalom után Anglia visszaállította, restaurálta a királyságot, leginkább fergeteges partijairól és nőfüggőségéről emlékezetes a nem történész brit emberek számára. 

Az alábbi klipet és a Horrible Histories többi alkotását, az angliai iskolákban előszeretettel vetítik a diákoknak. Sajnos a legjobbakat a BBC letiltotta a YouTube-ról. Azonban ez a klip is kiváló zenei minőségben és jó angol humorral készült.”

A teljes posztot itt találjátok, az is kiderül, ki volt Erzsébet királynő kedvence.

HÍRMONDÓ 

Nem csak a pénz miatt mennek el az orvosok

A határátkelő orvos (általában véve: egészségügyi dolgozó) az utóbbi években kicsit a nyugati agyelszívás és a magyar egészségügy állapotának szimbóluma lett. De vajon miért mennek külföldre dolgozni? Ami meglepő: nem csak és kizárólag a magasabb fizetésért – hogy akkor miért, azt itt találod.

Ömlik haza a határátkelők pénze

Négy országból utalnak a legtöbbet Magyarországra a határátkelők. Az, hogy ezek között szerepel Németország és az Egyesült Királyság, tulajdonképpen várható volt (Ausztria alighanem azért nincs benne, mert onnan nem utalják, hanem simán hazaviszik), ám a két éllovas ország rendkívül meglepő. Hogy melyek ezek, az ide kattintva derül ki.

Tombol a Bregret

Az Ipsos-Mori közvéleménykutató 16 ország lakóit kérdezte meg, mit gondolnak a Brexitről. A felmérés alapján a legnagyobb, 49 százalékos arányban maguk a britek szomorúak, miközben csak 29 százalék örül. A magyarok is érdekesen viszonyulnak a dologhoz, a franciák viszont szívatnának. További érdekességeket itt olvashatsz.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Nagy-Britannia El Salvador Botswana

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr678955490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.08.07. 07:00:31

Elsőre Albánia ugrott be

Taxomükke (UK) 2016.08.07. 08:26:33

@Golf2: Marmint hogy mennyivel jobb Albania mint Salvador, Botswana es Anglia egyuttveve? Vagy mire gondolsz?

Golf2 2016.08.07. 08:48:25

@Taxomükke (UK): Hát hogy onnan is sokan elmennek

Főgebra 2016.08.07. 10:47:05

@Taxomükke (UK):
@Golf2:

Rosszul tudjátok!
Tündérkert az!

Buchhalter 2016.08.07. 10:47:20

Salvadorban is sajnos az amcsik kavartak annak idején : oroszokkal barátkozó kormány ,nosza egy kis polgárháború.11 év harc, több mint 100 ezer halott és csak egy kipattant botrány ( a CIA szállította a fegyvereket a Kontra nevű jobboldali csapatoknak és rettenetesen megkínoztak pár civilt)ami napvilágra került ami véget vetett az értelmetlenné és céltalanná vált öldöklésnek.Az már csak hab a tortán,hogy külföldi zsoldosok estek el száz számra.Találtak például a halottak között annak idején 3 körözött IRA tagot is.

Főgebra 2016.08.07. 11:05:42

@Buchhalter:
Amiről írsz az Nicaraguában volt!

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.08.07. 11:13:30

Miert van az amit a termeszet az embernek teremtett, 《termeszeti paradicsom》az ember elcseszi, ahol meg igazabol nem kellene elni nagyom senkinek izland, norvegia tarsadalmi paradicsom.

2016.08.07. 11:48:44

Jaaaaj! A Horrible Histories nem "Szornyu Tortenelmi Esetek", hanem "Rettento Tortenelem", es mar akkor is lehetett kapni magyar forditasban a konyveket, amikor en voltam altalanos iskolas. Sot, "Rettento Tudomany" sorozat is van, abbol fizikaoran olvasott fel nekunk a tanarunk Pascalrol, erre emlekszem, de volt valami kemiaoran is, azt hiszem. :D Az sajnalatos, hogy a TV musort nem vetitettek Magyarorszagon, vagy lehet, hogy igen de nem sokan tudhattak rola vagy nem valt nagyon nepszeruve, de attol ez meg letezik, es mar le van forditva.

@FeketeMacska73: A paradicsomrol alkotott keppel van a baj, illetve azert, mert az ember nem nagyon ismeri onmagat. Igy azt gondolja paradicsomnak, ahol minden elerheto, es keszen van. Ez hulyeseg, ami keszen van a termeszet altal, ott nincs az emberi tevekenysegnek helye, raadasul mergespokok elnek ott es kigyok. Amit te allitasz, hogy Izland, meg Norvegia olyan helyek, "ahol nem kene elni nagyon senkinek", valojaban azonban az onzo, invaziv, tevekeny, alkoto ember szamara valojaban az az igazi paradicsom, legalabbis en teljes mertekben igy vagyok vele. :D

2016.08.07. 12:04:26

@mojyo: "Rettento Tori", bocsanat, rosszul emlekeztem, de utana neztem, ezen a neven elerhetoek a konyvek, akit erdekel. A "Rettento Tudomany" -ra jol emelkeztem.

SzZoole 2016.08.07. 12:30:40

@mojyo: Szerintem a "Horrible Histories" nem "rettento tortenelmet" jelent,hanem borzalmas/rettenetes történetek.

Histories=történetek.
History=történelem

De lehet,hogy nincs igazam,majd jon egy hozza erto angol tudos es kijavit.
Vegulis honnan tudnam en ezt 6 elemivel:)))

adg 2016.08.07. 12:34:54

A Botswanas poszt nagyon jo, olvassatok el az eredetit is, megeri.

-------------------
Hirmondo:

"Négy országból utalnak a legtöbbet Magyarországra a határátkelők."
Miert negybol? Szerintem egy orszagbol utalnak legtobbet. Vagy ha mar, akkor miert pont negy, miert nem hat vagy harom. Ennek igy nem sok ertelme van. De mindegy is.

Aszonygya:
"Az, hogy ezek között szerepel Németország és az Egyesült Királyság, tulajdonképpen várható volt (Ausztria alighanem azért nincs benne, mert onnan nem utalják, hanem simán hazaviszik)"
Majd:
"Az Egyesült Királyság csak a negyedik (396,3 millió dollár), majd Ausztria következik (365,1 millió dollár)"

Szoval ausztria az 5. volt.
Negy orszagbol utalnak a legtobbet, es ebben ausztria nincs benne. Hm...
Ha harom orszagbol utalnanak legtobbet, akkor uk sem lenne benne. Nahat. :)

Biztosan tul regen kiiratkoztam mar a magyarsagbol, de ez a mondat nekem egy kicsit furcsa:
"A tanulmány azt is megjegyzi, hogy Ausztráliából, Svájcból, Svédországból és Szlovákiából is benne van a küldő országok toplistájában."

Na mindegy, klassz cikk volt.

2016.08.07. 12:39:32

@Zoole[uk]: Szo szerint valoban lehet igy, meg bizonyosan sokfelekeppen le lehet forditani, azonban en arrol beszelek, hogy az ezen a cimen futo konyvsorozatot mar leforditottak egyszer magyarra, es akkor a "Rettento Tori"-re esett a valasztas. A posztiro valoszinuleg nem tudott ennek a letezeserol, es ujra leforditotta, en pedig csak hozzatettem azt az informaciot, ami mar letezik, mindazoknak, akik esetleg keresnek, mikozben a letezo cimukon mar nagyon regota meg lehet oket vasarolni. A TV musorrol en sem tudok, de a konyvek biztosan kaphatoak.

moly.hu/konyvek/terry-deary-utodott-gorogok

SzZoole 2016.08.07. 12:47:14

@mojyo: en ertem,hogy mit akarsz mondani(a latszat ellenere is)
es csak azt akartam mondani,hogy a history nem egyenlo a histories szoval.Szerintem:)

2016.08.07. 12:55:18

@Zoole[uk]: OK, hat akkor reklamalj az eredeti konyvsorozat magyar forditonial, en nem tudok neked ebben a kerdesben sajnos segiteni. :D

Főgebra 2016.08.07. 12:55:53

@adg:
Na, de hát miért?
Csak egy lehet belőle?

SzZoole 2016.08.07. 13:01:33

@mojyo: nem reklamaltam,hisz' irtam,hogy szerintem:)
Hatha jonnek az angol tudosok es leirjak a helyes dolgot:)
Tenyleg,hol vannak ilyenkor az angoltanarok,Mirjam,Dragonlady?

Buchhalter 2016.08.07. 13:25:25

@Főgebra: baszus tényleg!Ezt jól benéztem. De 1980-1992 között náluk is polgárháború dúlt.Az áldozatokról adatokat nem nagyom találtam.1932-ben volt náluk egy népfölkelés amit az akkori katonai junta kegyetlenül levert és állítólag 30 ezer ember halt bele.a link hozzá : www.hando.hu/tat/elstat.html

Csodabogár 2016.08.07. 13:38:34

@adg: Az egészet nem értem. Minek utalnak? Mindenkinek itthon maradt a családja? Komolyan van olyan, aki itthon gyűjti a pénzt, magyaroszági bankban?

Taxomükke (UK) 2016.08.07. 14:11:31

@Zoole[uk]: Mirjam? Ne tettesd mar magad, nagyon jol tudod, hol van, a batrak blogjan (nem itt, a bérrettegőkén).
:))))))

Herr Géza 2016.08.07. 14:45:35

@adg: Elveszed a kenyeremet? :))))

Herr Géza 2016.08.07. 15:04:45

@Buchhalter: 1980-1991: kb. 70.000, túlnyomórészt polgári áldozat. Közöttük az 1981.-es El Mozote-i népirtás áldozatai. 900 civilt, köztük nőket és gyerekeket ölt meg a salvadori hadsereg egy speciális (nem mellesleg az USA által kiképzett és felfegyverzett) alakulata két nap alatt. Ez volt Közép-Amerika legsúlyosabb háborús bűncselekménye, pedig arrafelé azért volt addig is, meg azóta is pár szörnyű dolog.

SzZoole 2016.08.07. 16:32:58

Mar megint eltunt a kommentem 3/4-e:(

blackhairlady 2016.08.07. 16:46:44

Off.
Eszembe jutott a nagy olimpiai szurkolasban , hogy akik nezik a versenyeket, erdekli-e oket a jelenlegi orszaguk sportoloinak eredmenyei?

Buchhalter 2016.08.07. 16:54:05

@Herr Géza: kösz a pontosítást .Filmeket láttam mind Nicaraugáról mind Salvadoról. Szerintem a problémák ott is csak kvázi egy generáció kihalásával oldódhatnának meg : lásd Mózes és a zsidók 40 évig vándoroltak míg az Egyiptomba vissza ácsingózok többsége szép lassan elpatkolt.

Késapati Tamás 2016.08.07. 17:37:43

Ez az El Salvador-os bejegyzés bazi jó, imádom az ilyen jellegű írásokat :)

Sanyi9 2016.08.07. 17:41:25

@Csodabogár: nem mindenki viszi ki magaval a szuleit peldaul. Az embereknek lehet adossaguk Magyarorszagon es lehet, hogy azert utalnak haza penzt. Ha meg vannak kerdeseid, nyugodtan tedd fel oket itt.

Csodabogár 2016.08.07. 18:47:46

@Sanyi9: Kérdésem nincs, de engem az összeg nagysága képesztett el. Nagyjából átszámoltam forintra, akkor még elképesztőbb a dolog. 1222 és valamennyi billio forint. Persze matekból mindig gyenge voltam, de igyekeztem ügyelni a nullákra. Valaki, ügyes matematikus kiszámolhatná, hogy kb, hány ember évi mennyit küld haza, ahhoz, hogy ez az összeg kijöjjön.

DieNanny CH 2016.08.07. 19:16:22

@Csodabogár:

Ez jó kérdés. Mert ugye honnan tudják, mennyit küldenek haza? És honnan veszik, hogy külföldre tántorgott magyarok a feladók, és milyen adatbázisból szedik a címzetteket???

Amúgy nekem hitelem van, azt fizetem, ha eladnám a házat, az ára nem fedezné a hátralékom, ezért inkább fizetem...

Herr Géza 2016.08.07. 20:29:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ezen én is elgondolkodtam, de szerintem sokkal egyszerűbb a helyzet, mint gondolnánk: pl. összeszámolják az összes magyar privátszámlára érkező átutalást, mondjuk x országból. Lehet (?), hogy az is szűrhető, hogy melyik érkezik ezekből szintén privát számláról. Aztán meg is van a szám, szerintem úgy nagyjából +/- 30% pontossággal. :)))) Mert mi van pl. a közbenső szolgáltatón (pl. Transferwise) keresztül teljesített utalásokkal és pláne mi van azokkal, ahol a kinti magyar (?) polgár közvetlenül egy szolgáltatónak, banknak, stb. utal... Aztán az osztrák, német utalások mellett igen nagy lehet a zsebben hazavitt pénz, vagy pl. az, amit a magyar kiküldöttek (de nem csak ők) legtöbbször praktizálnak: a kinti számlához az otthon maradt családtagnak is van kártyája... És még ezer technikai kérdés merül fel..., nem ártana egyszer valahol megadni azt is, hogy milyen metodikával születik meg ez a szám..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.07. 20:45:34

@FeketeMacska73: Mi az, hogy nem kéne élnie senkinek Izlandon, meg Norvégiában?Miért?
Úgy látszik, ma értetlen vagyok...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.08.07. 21:54:00

@Herr Géza: Meggyőződésem hogy a hazautalt pénz igen jelentős része a devizakölcsön törlesztése. Rengeteg a devizahitel menekült.

Shanarey 2016.08.07. 22:04:03

@geegee:

Bregret= brexit és regret vagyis sokan bánják már a brexitet, s ennek nyomán született eme kifejezés

Shanarey 2016.08.07. 22:05:24

@blackhairlady:

Nem nézem, és nem is érdekel.

Shanarey 2016.08.07. 22:06:38

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Gondolom a bankok adnak le egyfajta összegzést, és abban szerepel hogy honnan jön a pénz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.08.07. 22:11:22

@Shanarey: na, akkor ezt a regret szót nem ismertem, köszönöm

Csodabogár 2016.08.07. 22:49:44

Lehet, hogy az itthon élő, kinti nyugdíjasok nyugdíjait is bele számolják? Tényleg érdekes lenne megtudni, hogy honnan jött össze ez az igen magas összeg.

Shanarey 2016.08.07. 22:58:56

@Csodabogár:

Az átlag Magyar statisztika sosem objektív, vagyis akár az is lehet hogy beleszámolják.

Herr Géza 2016.08.08. 00:51:04

@Shanarey: ".,,abban szerepel hogy honnan jön a pénz." Pont ez az, hogy honnan jön a pénz? (Mármint nem az a kérdés, hogy melyik országból, az egyszerű ügy..)
Közben megnéztem jobban az eredeti cikket, el van benne rejtve végülis az infó, hogyan kapjuk ezeket a szép számokat. Jól sejtettem.
1. Banki transzferadatok
2. Lakossági felmérések. (WTF????)
majd hab a tortán:
"A felsorolt két fő megoldás kiegészíthető becslési eljárások alkalmazásával, amelyek fő előnye, hogy költséghatékonyan lehet velük rosszabb minőségű alapadatok esetén a valósághoz közelebb álló képet kapni, valamint rugalma- san alakíthatók az adott ország és az adott statisztikai adatforrások jellemzői- hez alkalmazkodva. Nehézséget jelent azonban az ilyen módon kapott ered- mények és az adatok számításához felhasznált feltételek validálása, mivel ezek jellemzően szakértői véleményeken és feltételezéseken alapulnak."
Szóval az eredmény legalább olyan megbízható, mint ha itt mondana mindenki egy számot, oszt abból átlagot vonnánk....:))))

montroyal ( CAN qc) 2016.08.08. 00:51:22

@Zoole[uk]: jon jon ...hamarosan bemutatjuk ...:-)

Herr Géza 2016.08.08. 00:52:26

@Csodabogár: Biztos, hogy beleszámolják. A munkabéreket is.

Shanarey 2016.08.08. 01:10:27

@Herr Géza:

De abból kiderül, hogy aki küldi a pénzt az magánszemély, avagy a Nimfas Corporation.

www.youtube.com/watch?v=ejKY-fI2dG8

A lakossági felmérés az süket duma, én még egy emberrel nem találkoztam aki összefutott volna

Shanarey 2016.08.08. 01:11:40

@Shanarey:

Folytatás: összefutott volna efféle "felmérőkkel"

A bankok tolják az infót, hátha akkor leszáll róluk a Magyar állam.

takarék-láng 2016.08.08. 12:39:14

Bregret?
Egy nagy mero hulyeseg, javitok, manipulacio ez a cikk (is). A britek nem sajnaljak hogy kileptek, en drukkolok nekik, mert vegre felalltak es fityiszt mutattak a hatterhatalomnak, amely nem bir ebbe belenyugodni es ilyen cikkek tomkelegevel (a szokasos csatornaikon) valamint fullra hamisitott kozvelemenykutatasi eredmenyekkel probal manipulalni.
Nem fog menni, mert habar folul a galya s alul a viznek arja, azert a viz az ur!
Hajra britek!

takarék-láng 2016.08.08. 12:39:25

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Amúgy nekem hitelem van, azt fizetem, ha eladnám a házat, az ára nem fedezné a hátralékom, ezért inkább fizetem..."
- veled is uzsorazik a bank?

takarék-láng 2016.08.08. 12:39:30

@Shanarey: muszaj regulalni oket, maskepp a kapzsisag elszabadul, sokszor igy is, lasd elozo hozzaszolasom.

2016.08.08. 18:28:25

El Salvador és Mo. össze sem hasonlítható. Ami ott megy, az brutális. Mo.-n az egzisztenciás dolgok hiányoznak, ott meg a normális élet alapvető feltételei sincsenek meg.

Taxomükke (UK) 2016.08.09. 10:18:21

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Lefizetett ellenzeki, jellemzoen libsibolsi hazaarulo, mint ezen a blogon szinte mindenki.

Taxomükke (UK) 2016.08.09. 10:18:58

@Taxomükke (UK): Persze tudod te ezt magadtol is...

2016.08.09. 15:49:50

@Taxomükke (UK): Aha. Tehát aki hozzászól, az libsibolsi. Köszi. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása