oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. július 01. 05:04,  Egy héttel a földindulás után 125 komment

2016. július 01. 05:04 Határátkelő

Egy héttel a földindulás után

Éppen egy hete volt, hogy általános megdöbbenésre a britek többsége úgy gondolta, jó ötlet lenne kilépni az Európai Unióból, azaz a Brexit mellett tette le a voksát. A tíz éve Angliában Kiskacsa posztjában azt javasolja, hogy vegyünk egy mély levegőt és nézzük meg, hogyan érthetjük meg a történteket. Vegyünk és nézzük!

Ha te is Nagy-Britanniában élsz, és van véleményed, személyes tapasztalatod a Brexitről, ne habozz, írd meg! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

cim_16.JPG

„Olyasmi történt, amire nem számítottunk. Nem értjük. Az Egyesült Királyságban a szavazók 52%-a döntött úgy, hogy kilépne az Európai Unióból.

A szavazás lehetőségét David Cameron vetette fel 2013-ban. Kampányának egyik pillére volt az ígéret, miszerint Nagy-Britannia lakosainak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy eldöntse, az ország maradjon az Európai Unió tagja, vagy függetlenedjen. Akkoriban a britek erősségéről, önállóságáról zengtek David Cameron szónoklatai.

cameron.jpg

Miután miniszterelnökké választották, nem volt mese, ki kellett írni a népszavazást. Az elmúlt hónapokban azonban megváltozott David Cameron hangvétele UK-EU viszonylatban. A maradás mellett tette le voksát, e mellett kampányolt. Arról beszélt, hogy ha a maradás mellett dönt a többség, ő bizony kiharcol egy kedvezőbb megállapodást az Unió és az Egyesült Királyság között.

Ezt a fordulatot figyelembe véve nem csoda, hogy a britek egy jelentős része nem bízott a szavaiban. Kevesebb, mint két év kellett, hogy egyértelműen ellentmondjon saját magának. Most, hogy megtörtént a szavazás és a kilépés felé billent a mérleg, újabb beszédet tartott.

Habár pár hete még állította, hogy bármi történik, nem fog lemondani és a szavazás eredményéről azonnal tájékoztatja majd az Uniót, péntek reggeli beszédében homlokegyenest az ellenkezőjét mondta. Októberi hatállyal lemond (mi mást tehetne?!..), és azzal nyugtatja a briteket, hogy nem kell kapkodni, nem kell sietni. (Valós változás az unió hivatalos értesítését követő két éven belül történik.)

szorolap.JPG

Tudni kell, hogy a szavazást megelőző kampányok tele voltak tényekként beállított, hivatalosnak tűnő hazugságokkal.

ft.JPG

A Financial Times még a szavazás előtt közzétett egy erről szóló táblázatot. A fenti sötét skála a megsaccolt arányokat, míg az alatta látható halványabb szín a valós adatokat tükrözik. Az eltérés igen jelentős. Félelmetes, hogy a szavazati joggal rendelkezők nagyobb százalékban találkoztak a saccolt arányokkal, mint a valós adatokkal.

A szakítás mellett kampányoló fél egyik legfőbb ütőkártyája az angol egészségügy és az unió viszonya volt.

kampenybusz.JPG

Hatalmas kampányfeliratot lehetett látni buszok oldalán, mi szerint „Heti 350 millió fontot fizetünk az Európai Uniónak, fordítsuk ezt a pénzt inkább az angol egészségügyre. Szavazz a kilépésre!”

A szavazás eredményének kihirdetése után alig egy órával egy interjúban Nigel Farage, az Egyesült Királyság Független Pártjának vezetője, a kilépés kampány egyik leghangosabb szónoka a fenti kampányszlogent hibának nevezte.

Elhatárolta magát tőle még úgy is, hogy a műsorvezető meglepetten egyértelműen rákérdezett: az után, hogy 17 millió ember leadta szavazatát, és sokan valószínűleg emiatt a szlogen miatt szavaztak a kilépésre, ő ezt a mondatot egyszerű hibának titulálja? „Igen” - volt a válasz…

A szavazás lezajlásával még nem történt azonnali hatalmas változás - már ami a jogszabályokat illeti. Három jelentős változást azonban megemlítenék..

1. Az írek és skótok elégedetlenségüket fejezték ki. Ők inkább maradnának az unióban. Ezért ha az Egyesült Királyság tényleg és végleg kilép, benne van a levegőben, hogy nem sokáig marad EGYESÜLT Királyság.

2. A tőzsde őrült ingadozásba kezdett, a font 1985-ben volt utoljára annyira gyenge a dollárral szemben, mint aznap. Erre nem biztos, hogy minden szavazó gondolt előre.

3. Az atmoszféra

Erre hosszabban szeretnék kitérni… Mindenkit, MINDENKIT meglepett a szavazás eredménye. Az angolok megosztottak ezzel kapcsolatban.

Van, aki szalad a migráns szomszédjához, hogy biztosítsa arról, hogy szívesen van látva ebben az országban.

Van, aki boltban, buszon, utcán migránsokat látva fennhangon kérdezi, azok mikor indulnak vissza saját hazájukba.

London polgármestere, Sadiq Khan Facebook-oldalán üzent az Európából érkezett migránsoknak, hogy köszöni szépen az eddigi hozzájárulásunk az országához, és továbbra is szívesen vagyunk látva.

Hatalmas mélységekig megérintette, felbolygatta az embereket ez a szavazás. A közösségi oldalak tele vannak hitetlenkedő, elkeseredett üzenetekkel.

Mindenkinek joga van kifejezni boldogságát, csalódottságát. Mindenkinek joga van kifejezni nézeteit, hitvallását. Jogunk van megbeszélni, megvitatni a nézetkülönbségeink.

Azonban nincs jogunk egymás ellen fordulni a különbözőségeink miatt. Az indulatokat tudni kell kezelni.

Addig jófej valaki, amíg szívesen lát, de ahogy távozásra kér, bunkóvá válik? Mi vagyunk az ő országukban. Dolgozunk. Hozzájárulunk az országuk fejlődéséhez, alakulásához. Mert eddig az Európai Unió ezt lehetővé tette.

Most szeretnék megpróbálni unió tagság nélkül, kevesebb Európából érkező bevándorlóval.

E pillanatban én is úgy gondolom, tévednek, de ez az ő országuk, az ő döntésük.

Azok a megszólalások, amik hülyéket és idiótákat emlegetnek… Vajon akik ezeket a hozzászólásokat írták, mennyi időt töltöttek lehiggadással, észérvek keresésével? Mennyi kilépésre szavazóval beszéltek higgadtan vagy értelmes vita keretein belül a miértekről?

Az „én véleményem a helyes, ha nem értesz egyet, mehetsz amerre látsz” állásfoglalás erős.

Mindannyian tudjuk, látjuk, mennyi hazugsággal etette mindkét fél a népet. Egyik sem hű a szavához. Van, aki ennek hitt, van, aki annak. Ne forduljunk egymás ellen nézetkülönbségek miatt!

Azok, akik csak olyan barátokkal veszik körül magukat, akik mindenben (nagyjából mindenben) egyetértenek velük, akadályozzák a saját fejlődésüket.

Honnan tudom, hogy az én állításom helyes, ha olyasvalakivel szóba sem állok, aki nem ért velem egyet? Az ő szemszögéből nézve lehetséges, hogy az én állításom tényleg helytelen.

Minél több oldalról teszem próbára és esetleg védem meg érveléssel az állításomat, annál határozottabb, erősebb lábakra helyezem azt. Ha pedig nem tudom megvédeni, elgondolkodom, hol tévedtem. Mindkét esetben megadom a lehetőséget magamnak a fejlődésre. Ez a lényeg. A fejlődés. Nem az, hogy mindenképpen nekem legyen igazam.

Higgadjunk le! Szitkoknak, gonoszkodásnak nincs itt helye.

Nagyot változott a közhangulat

Mióta nyilvánosságra hozták az eredményt, megszaporodtak a gyűlölködő megszólalások. Nagyot változott a közhangulat. Ahogy a munkahelyem és az otthonom között közlekedek, érezhető a feszültség.

A minap egy idős néni a buszmegállóban próbált kötözködni. Anyukámmal beszéltem telefonon magyarul, a néni egyedül volt. Odament a mellettem ülő két másik hölgyhöz és fennhangon éltette a Brexitet, szidta a migránsokat miközben lesújtó pillantásokat vetett felém.

„Nem hallottam meg” a gonoszkodását, a két hölgy pedig sebtiben hagyta el a buszmegállót - nem kívántak részesei lenni az esetnek. Nem éreztem, hogy vitába kellene szállnom: a néni nem józan ésszel, inkább indulatokkal beszélt. Nem lett volna értelme.

A másik oldalon két korábbi angol munkáltatóm is megkeresett, és elnézést kértek a szavazás kimenetele miatt. Mindketten azon a véleményen voltak, hogy a politikusok nincsenek képben azzal, valójában hogyan vélekedik a nép. Abban is egyetértettünk, hogy maguk a kilépést szorgalmazók sem voltak felkészülve erre az eredményre. Ezért van a nagy csönd, ezért nem tud senki semmit.

S hogy mennyire ködös és bizonytalan talajra építve történt a szavazás, azt az is alátámasztja, hogy a Google jelentése szerint a szavazás UTÁN pénteken a legtöbben a „Mi az EU?” és a „Mi történik az Egyesült Királysággal a Brexit után?” kérdéseket írták be a keresőbe.. Erről a nagyobb TV csatornák, mint a BBC, ITV és Channel4 is hírt adott.

Igaz, a Telegraph szakértője szerint ezek a keresések csupán péntek hajnal 1:30 és 4:30 között ugrottak meg, és csak saját átlagukhoz képest, mégis: a szavazás csütörtök este 22:00-kor lett lezárva.

google_kereses.jpg

Elgondolkodtató, mennyire tükrözi ez a szavazás a tudatos választást, és mennyire alapult inkább indulatokon. Az oldalak, cikkek, interjúk, amik a kilépésre szavazók között a higgadtabbakat mutatták be, szintén többnyire érzelmeken alapuló döntésekről számoltak be.

A szavazók az ország vezetőinek szerették volna megmutatni, hogy igenis van hangjuk. Van beleszólásuk a döntésbe. Látni szerették volna, hogy a szavuk változást hoz.

Senki nem tudja biztosan, ez a döntés helyes volt-e vagy sem. Az is csak ősszel derül ki, milyen valós változást hoz majd ez az eredmény. Bizonytalanság van, s emiatt feszültség.

Olyasmi történt, amire nem számítottunk. Nem értjük. Vegyünk egy mély levegőt és nézzük meg, hogyan érthetjük meg. Tegyünk azért, hogy ez a hangulat ne tartson sokáig! Kinek jó, ha így marad?”

HÍRMONDÓ

„Miért nem megyünk már haza”?

Ha már Kiskacsa posztjában a beszólásokat is felemlegette, kezdjük a Hírmondót is ezzel, hiszen sajnos más magyarok is vannak a kárvallottak között. Egy anyuka például arról panaszkodott, hogy a gyermekeit folyamatosan piszkálják az iskolában. Nemcsak a diákok, de néhány tanár is. „A gyerekek folyamatosan bántalmazzák őket szóban, amióta elkezdték a sulit szeptemberben, hogy miért nem megyünk már haza a saját országunkba… Eleinte volt lökdösődés, verekedés is, be kellett mennem a suliba. Most a szavazás óta csak szóbeli bántalmazás, hogy csomagoljanak, meg hogy sokáig itt már úgysem leszünk… A gyerekek mondják leginkább, de egy-két tanár is” – mondta a Northamptonban élő édesanya. A teljes történetet itt találjátok.

A brit nagykövet nyugtatja a magyarokat

Eközben Nagy-Britannia magyarországi nagykövete próbálja nyugtatni az országban élő és dolgozó magyarokat, mondván, nincs mitől tartaniuk a Brexit kapcsán. Iain Lindsay kiemelte, nem lesznek azonnali változások, amelyek más tagállamok ott élő polgárait érintenék. A kiválási folyamatra két év áll a szigetország rendelkezésére, de azt csak ősszel indítják majd meg, így mintegy két és fél évig semmilyen fordulat nem várható. A teljes cikket itt találjátok.

Skóciának is mennie kell

Elég sokan gondolkodtak úgy, hogy alakulhat úgy az életük, hogy a távozó Nagy-Britanniából kiválik Skócia és marad az unió tagja. Nos, nekik van egy rossz hírem: ez aligha lesz így. Egyértelművé vált ugyanis, hogy a spanyolok és a franciák sem hajlandóak tárgyalni a skótok uniós maradásáról, ami azt jelenti, hogy szinte biztos: Skócia az Egyesült Királyság részeként annak ellenére kénytelen lesz távozni az Európai Unióból, hogy polgárai a referendumon jórészt a maradás mellett voksoltak. Hogy miért döntött így a két ország, arról itt olvashatsz részletesebben.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr338850778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2016.07.01. 12:21:36

Egyébként a magyarországi kilépés is meg fog indulni hamarosan:

Elkezdenek egy előzetes kampányt a témáról:
Először Lázár:
444.hu/2016/06/30/lazar-janos-kilepne-az-europai-uniobol

Majd egykét napra rá egy másik hülye:
444.hu/2016/07/01/kovacs-zoltan-is-kilepne-az-europai-uniobol

Egy témára ráhúzva a dolgot. kezdik a nép "áthangolását".

Vagy figyelemfelkeltés az Unio felé, hogy akkor mi is kilépünk ha az UK is kilép. (így azt hiszik, ezzel az Unio precedenstől fog tartani, és visszatartja az UK-t)

Vagy, hogy az UK kilépésével Magyarország politikai támogató nélkül marad a különutas vonalával, és az Unio magától ki is fogja tenni valahogy. - Ezt a megaláztatást el lehet kerülni úgy, hogy úgy állítják be, hogy "mi úgyis ki akartunk lépni"
(az agresszív kismalac esete amikor leesik a bicikliről: Kuss, én így szoktam leszállni")

Vagy az is lehet, hogy tényleg ilyen tufák.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.07.01. 12:26:57

@puhacica: ez volt az első poszter, amit megláttunk, amikor átautóztunk Észak-Írországba.... valahogy úgy éreztem magam, mintha beautóztam volna a hírekbe. Kicsit aggódtam, pedig sosem történt semmi velünk, soha. Amúgy egyenlő arányban láttunk maradásra és távozásra bíztató posztereket.

Nagyon várom, mi lesz, s remélhetőleg nem lesz újra határ a szigeten. Remélem, megoldják ésszel.

marczy 2016.07.01. 12:56:11

Ja, a másik dolog: a britek lerabolták a fél világot, és most még nekik áll feljebb... A holokauszt óta tudjuk, hogy egy egész társadalmat is simán be lehet hülyíteni. Itt is ez történt...

jewel79bp 2016.07.01. 13:05:19

A telefonálásról: tudom, sokan nem értenek velem egyet, de én megértem azokat, akiket ez zavar. Gondolj bele, otthon élsz a saját városodban, és az utcán, a munkahelyeden folyton idegen szót hallasz, nem érted... Frusztrált lehetsz, dühös. Én Hollandiában dolgozom egy cégnél, ahol lengyel sofőrök dolgoznak, ezért minden lengyelül van kiírva. Nem hollandul vagy angolul, hanem lengyelül. Hát én is rosszul érzem magam miatta. Hát még egy őslakos. Szerintem nem lenne megterhelő a közhangulat javítása érdekében azon a nyelven beszélni közterületen vagy munkahelyen, amilyen országban élünk. Nem nagy dolog, és szerintem sokat segítene.

Herr Géza 2016.07.01. 13:11:43

@jewel79bp: Ja kérem, ezt majd akkor várjuk el, ha a very british ember (de ugyanígy mondhatnám a németeket vagy akárki mást) külföldön megpróbálna a bennszülöttek nyelvén gagyogni... :)))

fhdgy 2016.07.01. 13:15:09

@jewel79bp: Erdélyben szabadna azért megnyikkani magyarul vagy Révkomáromban, Dunaszerdahelyen?

adg 2016.07.01. 13:36:11

@jewel79bp: ha cegen belul minden lengyelul van kiirva, az valoban zavaro, bar gondolom biztonsagi okok is lehetnek mogotte, ha a dolgozok nem beszelik eleg jol a helyi nyelvet, es veszelyes lehet, ha felreertik. Ha en cegem lenne, ket nyelven irnam ki.

Egymas kozt meg szerintem teljesen oke, ha a sajat nyelvukon beszelnek. Plane utcan, telefonon. Nem neked beszel, tok mindegy, mit mond. Jobb lenne ha ertened, hogy negy repat es egy tucat tojast hozzon.
Nalunk meg cegen belul is siman beszel mindenki a sajat nyelven, mar akinek van az angolon kivul mas. En is magyarul beszeltem a kollegammal, a gorogok gorogul, semmi gond vele.

puhacica 2016.07.01. 13:42:00

@jewel79bp: nagy otlet, majd legkozelebb angolul beszelek anyukamhoz, biztos sokat meg fog erteni belole.

@kisrumpf: mi is kivancsian varjuk, mire jutnak egymassal. :)

Herr Géza 2016.07.01. 13:50:50

@jewel79bp: Ja, meg a feliratok: nyilván csak a lengyel sofőrök számára releváns feliratokról volt szó, eszembe nem jutna szarul érezni magam, hogy miért nem kötik az orromra a velük közlendőket.
Más: milyen égő volt már, amikor még az őskorban Bécsben sok boltban ki volt írva (csak) magyarul, hogy "ne lopj" meg "ne szemetelj" . Mondjuk még cikibb lett volna, ha ott van mellette németül is, hogy az osztákok is megértsék, mit is "kell" nekünk magyaroknak kiplakátolni.... :)))))

jewel79bp 2016.07.01. 13:55:57

@puhacica: szerintem nem igazán akarjátok megérteni, amit mondok. Azért gondolom, amit, mert feszültséget szül. Mert ha nem érted, hogy két kollégád miről beszél melletted, akkor az egyszerűen zavar a kommunikációban. Emiatt lesznek a bennszülöttek óvatosak, ingerültek, stb. Ha érti, hogy 2 tucat tojásról beszélsz, azt lesz-rja. Ha azt hiszi, hogy őt beszéled ki, vagy egyszerűen képtelen bekapcsolódni egy beszélgetésbe, akkor egyre nagyobb lesz a szakadék az "ők" és "mi" között. Ha 2 tucat tojás a téma, akkor lehet, hogy mindaná, hogy a sarki boltban olcsóbb a tojás, ott vedd, így nem mondja.. Nem tudom, hányan ismeritek a bábeli torony történetét, tanmese a bibliai korból, kb arról szól, hogy úgy nem lehet közösen tornyot építeni, ha mindenki más nyelven beszél.

jewel79bp 2016.07.01. 14:25:39

@Herr Géza: minden lengyelül van kiírva, az is, hogy melyik szemetesbe mit kell dobni, és az is, hogy hánytól hányig elérhető az ügyintéző.

adg 2016.07.01. 14:40:03

@jewel79bp: ertem amit mondasz, csak en nem igy latom. Szerintem eletszerutlen, hogy az utcan a felesegemmel angolul beszeljek telefonon. Plane az, hogy majd ezt meghallva egy helyi elarulja, hol olcsobb a tojas. :)

Errefele az a szokas, hogy mindenkit biztatnak, hogy hasznalja a sajat nyelvet. Es komolyan is gondoljak, a suliban kifejezetten kertek, hogy magyarul beszeljunk a gyerekekkel.
Gondolom, olyan nagyon nem zavarja a helyieket. Es engem sem zavar cseppet sem, hogy masok mas nyelven beszelnek. Otthon sem zavart.

Muscari 2016.07.01. 14:43:09

@jewel79bp: az rendben, hogy a munkahelyen csak angolul beszélünk, de a telefonálást nem értem. Itt Londonban ha megyek az utcán kis túlzással minden mást hallok, csak angolt nem. Bátran merem ezt írni, sokszor szoktam azzal szórakozni, hogy kitaláljam, hogy milyen nyelven beszélnek. Állítólag itt kb 200 nyelv van használatban.

Herr Géza 2016.07.01. 15:19:14

@jewel79bp: Annyiban egyetértek veled, hogy társaságban, közösségben (ld. munkahely), ha mindkét külföldi beszéli a helyi nyelvet, akkor én is "bunkóságnak" tartom, ha a saját nyelvükön beszélnek egymással . De az utcán? Már csak juszt sem beszélnék helyi nyelven senki magyarral, kinek mi köze hozzá, hogy miről dumálunk. Ja, és ha tudni akarom, hol olcsó a tojás, akkor majd megkérdezem.... :)))))))

Hollandexxonvaldez 2016.07.01. 15:20:09

pár napja beszéltük a főnökökkel hogy a Brexit meg az észak-ir-ir egyesülési elképzelés,a skót függetlenedési szándék után,ami ugye mind igazságosan népszavazással történne most már elég a kettős mércéből: azonnali EU felügyelte népszavazás legyen Erdélyben és a Partiumban,Kárpátalján,Észak-Magyarországon("szlovákia") Zala,Vas,és Győr-Sopron megye jelenleg osztrák uralom alatt levő sávján,a Baranya-háromszögben és Dél-Magyarországon(Vajdaság).
ennyi év után most már tehetne velünk az EU jót is végre,ha nyugaton szabad függetlenedni,egyesülni,kilépni,belépni akkor itt is megjár ez a jog!

Gendibal UK 2016.07.01. 15:20:41

Lassan másfél éve kint élek. Nem lehet általánosítani. Vannak ismerőseim, barátaim (született angolok), akik szeretnek. Nem vagyok egyáltalán perfekt angolból, de igyekszem, és ezt értékelik. Igénylik a társaságom, van olyan barátom, aki nekem panaszolta el brexittel kapcsolatos félelmeit. És persze, hogy vannak kilépés pártiak, akik agresszívabbak - szerencsére olyanokkal nem találkoztam még. Találkoztam viszont brexit hívővel egy baráti társaságban, és órákon át barátsággal elbeszélgettünk a témáról. EU-ban maradás pártival is találkoztam, aki bunkó volt, nem is kicsit...
Megértem a kilépést szorgalmazókat is, mindenkinek megvan a maga nézőpontja és érvrendszere, legalábbis azoknak, akik nem csak böffenéssel reagálnak a dolgokra. Vannak primitívek mindenütt - Magyarországon is, Angliában is. Ahogyan Magyarországon sem lehet általánosítani abból, hogyan beszél és gondolkodik egy nyírségi szegény falusi a 'migráncsokról', úgy Angliában sem mindenki szól be az utcán az "idegeneknek".
Sajnos hozzá kell tennem, hogy másfél év alatt egyetlen egyszer találkoztam kint élő magyarral, mármint közös tevékenység kapcsán. Amit tapasztaltam, attól sajna nem lettem büszkébb arra, hogy magyar vagyok...
Lehet, hogy én vagyok a hülye, de nem érzem, hogy idegen lennék itt. Remélem, hogy ez így is marad.

2016.07.01. 15:21:10

@jewel79bp: na pont ez az,az eu maga a babeli zurzavar,es epp most ejtette ki magat az a kultura,amely mimt egy palast kulturalisan lefedte az egeszet,hiszen az angol volt eddig a kozvetito nyelv a kulonbozo kulturak kozott

kergelepke [UK] 2016.07.01. 15:21:40

@Herr Géza: A különbség a kettő között az, ha valaki magánbeszélgetést folytat, akkor az csak arra tartozik, aki a telefon másik végén van, beszélhetne klingonul is. Ha viszont közérdekű információt tesznek ki (pl. az összes sofőrnek, hogy hol adja le a kulcsot) azt illene a hivatalos nyelven kitenni. E mellett én nem bánom ha ott van lengyelül ha a sofőrök 99%-a lengyel, viszont ha csak lengyelül van kirakva, akkor az csorbítja a piacot, mert az info nem tud egyformán mindenkihez eljutni.

Gondolom magyarul vagy angolul is olyan jól lehet teherautót vezetni mint lengyelül. :)

2016.07.01. 15:22:02

@puhacica: bátor tett volt,hogy az igazat le merted īrni,biztos vagyok benne,hogy van meg a tarsolyodban jó néhány ilyen történet.
Orulok,hogy végre egy ember nem allt be a politikailag korrekt hazudozók sorába.

Azt irrod,hogy joguk van megprobalni europaiak nelkul,mert az o orszaguk...nos de akkor ugy tudod,hogy attol,hogy te ezt meg ilyen alazatosan tudomasul veszed,ok nem fognak kivonulni a te orszagodbol vagy az en orszagombol...nem tudom erted- e?
A szigetlako tovabbra is el fogja venni a munkat a belgak stb. elol.

DFK 2016.07.01. 15:22:08

Az egész nagy tanulsága szerintem az, hogy nem volt igaz a a bezzeg Nagy-Britania, amit mindig az orrunk alá dörgöltek. Ők sem okosabbak, ők sem kulturáltabbak, ők sem kevésbé megosztottak, ők sem kevésbbé gyűlölködők.

Anyádlóháton 2016.07.01. 15:23:02

Nem értem mit rugóztok még ezen a döntésen. Így döntött a nép és jócccakát. Mi van ezen annyi rágni való?
A magyar média egy hete ott rúg bele Nagy-Britanniába ahol csak tud. Bunkónak nevezi őket, akiknek fogalmuk sem volt mit szavaznak meg (persze, itt csak ostobák és tudatlanok élnek). Rémhíreket generálnak, megfélemlítenek és pánikot keltenek. Mind ez alaptalanul. Nem kell pánikolni kérem, nem történt semmi rendkívüli, csak köszönjük, mi nem kérünk az EU menekült politikájából és az EU vezetésből sem, mert az EU vezetése vak és süket. A másik jelentős érvágás a pénz. A legutóbbi hétéves ciklusban a britek 39 milliárd eurót csengettek be a közösbe. Akár egy feneketlen kútba öntenénk. Kik merítenek ebből a kútból nagykanállal? Például Magyarország aki a harmadik legnagyobb haszonélvezője az EU-s pénzeknek (hét év alatt 26,5 millió euró). Nem is lenne ez baj, ha lenne látszatja ennek a halom pénznek. Akik otthon élnek és szembesülnek a mindennapokkal azok tudnának mesélni, hová megy el az a rengeteg pénz.
Skótok ... vicc kategória. Az EU-ba egy ország nyer felvételt (ha felveszik) nem pedig egy országrész. Nicola Sturgeon miniszter elnök asszony ( beceneve a "skót Merkel asszony") hiábavaló erőlködése már-már tragikomédia. A józan gondolkodású skótok (talán ők vannak többség) tisztában van vele, hogy az angol parlament tetemes pénzügyi segítsége nélkül Skócia éhen halna. Sem könnyű,- sem nehézipar, sem mezőgazdaság.... sem semmi nincs. Az Északi-tenger alatti olajmezők kifogyóban, tehát hosszútávon ez zsákutca. A természeti adottságaiból, szép tájaiból, Loch-ness meséből nem lehet megélni. Ezek tények, felesleges hülyeségekkel etetni a népet ... csak azért, mert ezt ígérte választóinak Nicola asszony és a Skót Nemzeti Párt (SNP). Ennyit a Brexit és a Skót függetlenségi hisztiről. Nagy zűr van még a fejekben, de majd kitisztul idővel.

Herr Géza 2016.07.01. 15:23:19

@jewel79bp: Erre nem tudok mit szólni, csak annyit, hogy a bennszülöttek nyilván tudják, hogy mit hova kell dobni, no meg azt is, hogy mikor elérhető az ügyintéző. Vagy csak nekik szimplán nincs is dolguk a " sofőrügyi" ügyintézővel. Nyilván nem meggyőzni akarlak, ha te úgy érzed, hogy ez negatív dolog, akkor nyilván úgy is van. Én meg inkább egy kedves gesztust érzek benne.

2016.07.01. 15:23:20

Megvaltozott a hangulat, mostmar kevesbé lehet olyan posztokat îrni,hogy minden tökèletes UK- ban, kiderült,hogy a brittek sokkal idegengyülôlöbbek,mint a magyarok:))))))
Es ne adjuk be a mesét,hogy ezt a Brexit hozta ki,nem,en a Brexit elott is pont ezt tapasztaltam.

marczy 2016.07.01. 15:23:41

Hát ha így megy tovább, akkor Egyesült helyett csak Besült Királyság lesz. Remélhetőleg a skótok ki fognak válni, aztán majd legfeljebb újra lefolytatják a csatlakozási tárgyalásokat. Mindkét országrészben vannak ismerőseim vagy annak gyerekei...

porthosz 2016.07.01. 15:24:15

"Google jelentése szerint a szavazás UTÁN pénteken a legtöbben a „Mi az EU?” és a „Mi történik az Egyesült Királysággal a Brexit után?” kérdéseket írták be a keresőbe.."

Ezt minden média felkapta, pedig ennyi infó alapján totálisan irreleváns.
Mert hogy a kérdés adott: Vajon kik kerestek rá többen?
a, akik a kilépésre szavaztak és nem tudták mire szavaznak
b, akik a bennmaradásra szavaztak és meglepődtek az eredményen és kiváncsiak voltak mi várható
c, nem szavazók, azok a drága nagyrabecsült nagyon értelmes, nagyon müvelt fiatalok akiknek állítólag elcseszték a jövüjüket a "hülye" öregek, miközben ők magukat ez annyira érdekelte hogy a jövőjükről való szavazás helyett kocsmáztak meg facebookoztak.

Amig nem tudjuk hogy a 3 csoport közül melyikből kerestek rá a szavazás után, addig ez nem jelent semmit.

Főgebra 2016.07.01. 15:24:41

Szerintem, ha a Brexitet 2020-ra le lehet zárni, akkor minden résztvevő színes üvegcseréppel vakargathatja az ülepé örömében!

Miért mondom ezt? Meg kell nézni Grönland példáját, pedig ők csak a halászati jogokon izmoztak. Három évbe tellett amíg kimondhatták a by-byt!
Az UK pedig a teljes gazdaságával betagozódott az EU-ba.

Az apokalipszis lovasa 2016.07.01. 15:28:29

"Mindketten azon a véleményen voltak, hogy a politikusok nincsenek képben azzal, valójában hogyan vélekedik a nép. "

Fú pedig azt hittem, hogy népszavazás volt. Ha még azon se derül ki, hogy vélekedik a nép, akkor min?

jewel79bp 2016.07.01. 15:35:48

@Herr Géza: jó, rendben, másként látjuk. Amúgy a helyieket is zavarja, amikor időnként egy-egy holland, ne adj Isten magyar sofőr odavetődik.
Amúgy nálunk Hollandiában az egyik legnagyobb bevándorlásellenes téma, hogy egyesek politikai korrektségből be akarják tiltani a mikulás krampuszát (legalábbis azt, hogy sötét bőrű), mert érzékenyen érinti a sötét bőrű bevándorlókat. El sem képzelitek, ez mennyi ellenségeskedéshez vezetett...

Az apokalipszis lovasa 2016.07.01. 15:38:48

@DFK: Úristen ne írj ilyet, én már teljesen elhittem, hogy attól különb Anglia, hogy ott MEGBECSÜLIK az embert, bárhonnan is jött.

(kivéve, ha nem angol, mert akkor a jelek szerint mégsem annyira becsülik meg).

2016.07.01. 15:54:58

@Anyádlóháton: szerinted ,ha nem tekintjuk skociat,akkor a tobbi reszen mi van?????
mezogazdasag? Azt inkabb hagyjuk,jelentos behozatalra szorul a sziget,
ipar,???mar regen a harmadik vilagba van telepitve,akar a szolgaltatoi szektor egyes reszei

Mibol elnekmakkor a brittek ilyen jol? Banki szolgaltatasokbol,ennek jelentosen alávágnak majd,mind a kontinensrol,mind pedig a tengerentúlról

marad az oktatás es a turizmus....

halaszati jogai korlatozva lesznek,ami nem biztos ,hogy jol fog jonni egy olyan orszagnak,amelynek a hajoi afrikai partokat halásszák már le èvek óta

..szerintem jon a koppanas majd

Lilli_Csiribiri 2016.07.01. 15:55:08

@puhacica: Én is láttam ezt a beszélgetést és szerintem kiváló példa arra hogy a komolynak vehető média mekkorát hibázott a Brexit kampány során. Nem tették fel a kellemetlen kérdéseket ezeknek a szemfényvesztőknek, mert annyira belekényelmesedtek az életükbe hogy eszükbe se jutott a kampányígéretek mögé nézni. Ahhoz voltak hozzá szokva, hogy ott az apokalipszisről is lehet nép szavazni ha egy politikus azt a kampány során megígéri. Ergo bármilyen hülyeséget ígérnek a Leave-t támogatók biztos úgyis lesz.

2016.07.01. 16:09:26

@Hari Seldon 2: Ha ez komoly, akkor ki fog torni a vilaghaboru vagy legalabbis Magyarorszagbol olyan maffia csaladok Kelet-Nyugat ellentetbe csomagolt utkozo zonaja lesz, mint Ukrajnabol, ha kilepne az uniobol, nekunk raadasul szereto szomszedaink is vannak meg magyarok naluk.

Nagyon gaz.

Csodabogár 2016.07.01. 16:11:17

@jewel79bp: Mi köze van egy utcai járókelőnek, vagy buszra várónak, hogy én mit beszélek? Nehogy már minden országban megköveteljék, hogy azon a nyelven telefonáljak, amit ők is értenek. Én biztos ejtettem volna néhány kedves szót az öreglány felé.

Csodabogár 2016.07.01. 16:15:48

@adg: Egyszer dolgoztam úgy, hogy volt magyar kollega. Természetesen magyarul beszéltünk, de ha bejött egy svéd kollega, azonnal átváltottunk. Tiszta röhej volt néha, hogy egy mondat alatt kétszer váltottunk nyelvet. Társaságban is, ha van külföldi akkor csakis külföldiül beszéltünk mindig. Ez alapvető udvariasság, de az utcán vagy bárhol? Mi köze hozzá?

puhacica 2016.07.01. 16:20:46

@Mmj Drtmmj: oooo, en nem irtam semmit. :D vagy semmi olyat, amitol batornak kene ereznem magam. :)

Csodabogár 2016.07.01. 16:28:59

@Az apokalipszis lovasa: A nép pedig ugye mindig nagyon okos. Láttam egy riportot egy angol vidéki kocsmárost (pub tulajdonost) kérdeztek. Ő természetesen ki akar lépni, mert az EU nélkül csak jobb lehet minden. Esik a font értéke? Na és? Azt csak azok érzik meg akik külföldre utaznak.
Szóval ezen a szinvonalon választott az okos nép.
Svájcban is volt 2014-ben népszavazás a külföldi munkaerők ellen. Már megbánta a nép, mint a kutya amelyik kilencet kölykedzett. A kormány meg igyekszik valahogy helyrehozni a dolgot.

adg 2016.07.01. 16:33:43

@Csodabogár: igen, pontosan igy megy nalunk is. Nyilvan, ha van egy harmadik is a korben, akkor angolul beszelunk. De ha csak ketten beszelunk egymassal, akkor magyarul. Ez szerintem normalis, meg akkor is, ha valaki 5 meterrol hallja, hogy magyarul beszelunk. Irodaban amugy sem ordibal az ember, kiveve a gorogoket, szoval ugysem ertenek, ha angolul mondanank sem.

adg 2016.07.01. 16:35:50

@puhacica: csak ugy erezd magad batornak es kesz. Van ra okod. Ebben a verzivataros afterbrexitben is kitartasz, allod a kopkodest es mocskolodast, ez batorsag. :)

puhacica 2016.07.01. 16:55:25

@adg: pedig ha tudnad, milyen nehez igy elni :D

@Csodabogár: nekem az elozo-elozo fonokom egy magyar srac volt, olyan szinten kovetelte meg az angolt, hogy en peldaul csak egy ev mulva, mikor eljottem onnan, akkor hallottam magyarul beszelni. ugy koszont el. ja, meg egyszer, amikor enekelte, hogy hajjaj fekete vonat. :D de az utcan a csaladommal es a barataimmal, na ne mar...

adg 2016.07.01. 17:06:43

@puhacica: "akkor hallottam magyarul beszelni. ugy koszont el."
Tolem mindig magyarul koszonnek el. See ya!

arncht 2016.07.01. 17:12:00

Anglia az elmult par szaz evben sosem allt meg a sajat laban, a gyarmatok, csatlakozott orszagok kiszipolyozasabol tartottak fenn a sajat joletuket. Azota se gyarmatok, se gazdasagi lendulet, kivancsian varom mire mennek egyedul. Szvsz vagy az eu, vagy az usa csicskasai lesznek - az idosek egy olyan angliara emlekeznek, ami reg eltunt.

2016.07.01. 17:31:12

Amugy @Mirjam2 hova lett? Mi a velemenye a temarol, most, hogy megtortent, amit szeretett volna?

gabors 2016.07.01. 17:32:23

mindenki lepjen ki utanna majd a torokok belepnek kesobb azerbajdszan, kazakhtan ormenyorszag is jo kis klubb lesz

UEFA-ban mar bent vannak

David Bowman 2016.07.01. 17:33:49

@ChristineK: És megkeresztelkedett már?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.07.01. 17:38:42

Nem szakadunk már le erről témáról?
Már egy hete rágjuk?
:(

Mrs. Clayton 2016.07.01. 17:44:02

@Lilli_Csiribiri: ez olyannyira vicces, h amikor megkerdeztem a ferjemet, hogy megis hogy van az hogy a nep itt ilyen temarol szavazhat, akkor azt valaszolta, hogy mert itt demokracia van

aztan megkredeztem, hogy ha ezek az emberek holnaptol nem fogjak szeretni az adot, mert majd ok tudjk hova fizessek a penzuket, akkor majd az a part jut hatalomra, aki eltorol minden adot, mert akkor igazan minden jo lesz?

mielott valaszt kaptam volna, eszembe jutott hogy tavaly a megyeben epp a council tax emelest szavaztak le ugyanezek az emberek, szoval meg az is lehet, hogy egyszer csak nem fogunk tobb adot fizetni ha a ukip rajon hogy ezzel mindenki rajuk szavazna

Sexual Harassment Panda 2016.07.01. 17:55:30

@mojyo: hagyjuk màr ezt.
Magyarorszàgon az eu tàmogatottsàga a 2. leg magasabb az eu-ban.

Sexual Harassment Panda 2016.07.01. 17:55:35

Együttèrzek angliai honfitàrsaimmal.
Bàr nem Nagy-Britanniàban vagyok, remèlem h minden jòl fog alakulni, ès megtarthatjàk ottani àllàsaikat.

LittleG (uk) 2016.07.01. 18:49:36

@jewel79bp: Most olvasom csak a kommenteket es lehet erre mar lehet sokan reagaltak: Igen nagy kulonbseg van a lengyelul van kiirva es a milyen nyelven telefonalsz kozt.
Azt baromira nem csipnem, ha az anyanyelvhasznalatom a sajat negy falam koze korlatozodna. Akkor mar suttoghatnek is otthon, nehogy a szomszed idegen nyelvet halljon.
Mellesleg tobbnyire anyukamat hivom telefonon, neki aztan nyomathatnam az angol szoveget...

LittleG (uk) 2016.07.01. 18:53:17

@adg: Csak meggondolom en ezt az Ausztraliat :P

jewel79bp 2016.07.01. 19:04:31

@LittleG (uk): Nagyon ráugrottatok erre. Nem tudom, ti hányszor szoktatok sürgős ügyben Magyarországra telefonálni buszmegállóból, nem gondoltam, hogy az olyan baromi fontos kérdés, sorry.... Azt fenntartom, hogy jelen szituációban logikusnak tartom, ha a néni így reagál. Én biztos, hogy szóba elegyedtem volna vele angolul, és megpróbáltam volna jó benyomást tenni.

montroyal ( CAN qc) 2016.07.01. 19:07:26

@jewel79bp: tegnap a lanyomat koltoztettuk avejemre es szuleire tekintettel franciaul bszeltunk pedig mi magyarok voltunk tobben sot aliftbe erve folyltattuk a beszlgetest egymas kozott ugyanugy franciaul ..amikor eszrevettuk rogton attertunk magyarra
A penzt viszont a klies elott is magyarul szamolom

LittleG (uk) 2016.07.01. 19:07:30

@jewel79bp: Miert kell surgos ugy legyen? A munkaba jarast, foleg a hazaut holtidejet szokszor telefonalassal toltom el.

Anyádlóháton 2016.07.01. 19:09:57

@Mmj Drtmmj: Nyugodj meg, nem lesz semmiféle koppanás. Ha és amennyiben egy ilyen logikus lépés, mint ahogy Nagy-Britannia beintett a brüsszeli léhűtőknek, tönkreteszi a világ 5. legnagyobb gazdaságát.... akkor megette a fene az egészet.

Hari Seldon 2 2016.07.01. 19:34:26

@Anyádlóháton:

„A másik jelentős érvágás a pénz. A legutóbbi hétéves ciklusban a britek 39 milliárd eurót csengettek be a közösbe. Akár egy feneketlen kútba öntenénk. Kik merítenek ebből a kútból nagykanállal?”

És? Így is kell majd csengetniük, ha akarnak kereskedni. Márpedig az UK-nak kell, mert maguktól semmi értéket nem állítanak elő, a pénzügyi tevékenységen kívül semmi hozzáadott érték. Tehát visszatértünk az asztalhoz.

„Például Magyarország aki a harmadik legnagyobb haszonélvezője az EU-s pénzeknek (hét év alatt 26,5 millió euró). Nem is lenne ez baj, ha lenne látszatja ennek a halom pénznek. Akik otthon élnek és szembesülnek a mindennapokkal azok tudnának mesélni, hová megy el az a rengeteg pénz.”

Az nem érdekel. Én is befizető országban vagyok. (a második befizetőben)

„Skótok ... vicc kategória. Az EU-ba egy ország nyer felvételt (ha felveszik) nem pedig egy országrész. Nicola Sturgeon miniszter elnök asszony ( beceneve a "skót Merkel asszony") hiábavaló erőlködése már-már tragikomédia. A józan gondolkodású skótok (talán ők vannak többség) tisztában van vele, hogy az angol parlament tetemes pénzügyi segítsége nélkül Skócia éhen halna.”

Az mindegy. Attól még piac. Belső piac az UK-nak. Lakosság arányosan kb 8% piac. Ha az a fogyasztás kiesik, szerited a belföldi fogyasztásra termelők mit csinálnak? Elküldenek embereket. Mondjuk 8%-ot. Az biztos jó bolt lesz. Az meg kieső fogyasztás Angliában magában.

Ja, meg tök mellékes, hogy az UK egyetlen olyan kikötője van ott, ami fogadni tudja a Tridenteket. Ami az angol atomfegyverek egyetlen oszlopa. (már nincs nekik sem légi sem szárazföldi egységeik, ellentétben velünk, ahol még van légi egység is)
Ez egy kvázi atomhatalomnak (mindegy, hogy most ez tömegpusztító fegyver) szintén presztis veszteség.

Hari Seldon 2 2016.07.01. 19:38:36

@Anyádlóháton:
Ja, ez a 5-ik legnagyobb is nagyobb nagyon nyomatva volt. 2015-ben lettek azok.
Aztán a szavazás után csak a bizalomvesztésből megint csak a 6-ikok.
Egyébként ha a világ 3-ik vagy 4-ik gazdasága csinálna egy váratlan helyzetet az sem járna jobban.

33621 2016.07.01. 20:01:30

Kedves kommentelő társak!
Nem a napi témához tartozik amit írok ide de határátkelős hír!
Most vagy úgy félórája találkoztam személyesen Blackhayrlédivel!
Nagyon jó volt vele beszélgetni mindenről, csak azt bánom, hogy ezt nem az Usában tudtam vele megtenni! Készült rollunk közös kép is!
Lehet irigykedni!:-)

M. Péter 2016.07.01. 20:05:47

@tanato: Nem tudom, hogy írt-e arról a magyar sajtó, hogy a Munkáspárt harmada és a szélsőbal is a kilépés mellett kampányolt. Szerintük is mindenért az EU a hibás, de nem a bevándorlás a probléma, hanem a privatizáció, a sztrájkok korlátozása, a veszteséges vállalatok állami támogatásának tilalma, stb. Szerintük azért kell kilépni, mert az EU az akadálya a szocializmus megvalósításának.

Herr Géza 2016.07.01. 20:14:25

@33621: Jót irigykedtünk volna, ha láttuk volna a képet! :)))))))

Anyádlóháton 2016.07.01. 20:52:35

@Hari Seldon 2: Nagy-Britannia történelméből adódóan sohasem haverkodott Európával. Elsődleges partnerei a brit nemzetközösség országai (commonwealth országok), az USA.... és majd csak ezután Európa. Tehát van élet (gazdasági is) az EU kívül is.
" Márpedig az UK-nak kell, mert maguktól semmi értéket nem állítanak elő"
Ez az állításod megmosolyogtat. Ugye ezt Te sem gondolod komolyan! :)
Azon vitázni, hogy Skóciával vagy anélkül....tök felesleges. Sokkal de sokkal jobban függnek a skótok az angoloktól mint sem fordítva.
Ha a további elemzésedre és megállapításaidra nem reagálnák...nos, az nem a véletlen műve. További szép napot.

gabors 2016.07.01. 21:13:37

@Anyádlóháton: "Például Magyarország aki a harmadik legnagyobb haszonélvezője az EU-s pénzeknek (hét év alatt 26,5 millió euró)."

MILLIARD az a millio ...!!! (es NAGYON nem mindegy !!)

amit te irsz a fidesz fiuk le sem hajolnanak nemhogy 20%-at zsebre tennek :-)

Igen a Mo-on az elmult het ev alatt a GDP 6%-a az EU-tamogatasokbol jott ossze (kulonfele infrastrukturalis befektetesek mint pl kisvasut Felcsuton)

Amugy hogy nincs latszatja az ideje lenne a meg otthon tartozkodoknak szamonkerni a fideszen es ha nem tudnanak szamot adni ELKERGETNI oket (mondjuk Londonba) :-)

Hari Seldon 2 2016.07.01. 21:14:39

@Anyádlóháton:
OK. Az attól nyilvánvaló, hogy az UK-t sokkal jobban megrázza a kilépés, mint az Unio-t.
Abban nyilvánvalóan igazad van, hogy neki soha nem kellett Európa. Ettől függetlenül az kellett neki hogy ő legyen a pénzügyi központja Európának. Ha csak 20% fog onnan elszivárogni (több fog), az már eleve nagy érvágás lesz.
Az érték előállításnál erre gondoltam:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_manufacturing_companies_by_revenue
Keressél benne Union Jack-es vállaltokat. Nem sokat találsz. Ami termelés van, nagy részt külföldi cégek angliai telephelyei.
Természtesen pénzügyi szolgálatásokban sok értéket állítanak elő, ez nem is vita tárgya. Viszont most itt pont ebben a szerktorban nagyon meg lesznek csapolva.

Lehet, hogy a skótok függenek. De hasonló relációt elmondtak millióan, az EU és UK viszonyában is. Aztán mégis kiléptetek. Van az úgy, hogy logikus lépéseket mások nem vszik figyelembe, és mást hisznek. Valószínűleg a te racionális érveid ugyanúgy nem hatnak majd a skótokra, mint a saját jegybank elnökötök az angol nép jelentős részére.
Rendben Skóciát most "lekeverték egyenlőre a spanyolok", de simán el tudom képzelni, hogy csak kivárás van.
Mert az EU most már attól fél, hogy a végén mégsem lépnek ki az angolok.

Itt jelenleg csak az a probléma, hogy ha szűkül a piac, kevesebb munkaerő kell majd. E miatt aggódom az angol gazdaság zsugorodása miatt. Végül is, nekem is van ott rokonom. Sőt itt a fórumon is vanna jó páran, akik tudják, ha szűkül a kereslet. A lakosság visszafogja a fogyasztásást már csupán óvatosságból, az lassulást okoz a gazdaságban. Ez pedig elbocsátásokat okozhat.

Sexual Harassment Panda 2016.07.01. 21:32:16

@Anyádlóháton: aha.
Akkor miért kell nekik annyira az eu-s piac, hogy -a kampànydumàt meghazudtolva- még fizetnènek is èrte??

blackhairlady 2016.07.01. 22:02:10

@Herr Géza: Azt inkabb ne, nem vagyok egy matyo himzes:))))))))

blackhairlady 2016.07.01. 22:04:20

@33621: Tenyleg jot dumaltunk, orulok, hogy az utolso pillanatban osszejott, jol ereztem magam veletek, a feleseged egy tunder :) Erezzetek nagyon jol magatokat a varosomban!

Csodabogár 2016.07.01. 22:10:52

@svájci sapka (ch): Most kezd igazán érdekes lenni. Aztán meg mehetünk az Osztrákokhoz, az is elég izgalmas lesz megint.
Ahogy ma egy német kommentben olvastam, soha nem lesz már egy kis nyugalom?:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.01. 22:12:57

@33621:
Na Bakter most tényleg irígy vagyok.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.01. 22:14:43

@Hari Seldon 2:
Lenne egy fogadásom hogyha lelépnek a skótok attól még piac marad. Minimum 6-7% az angoloknak.

Hari Seldon 2 2016.07.01. 22:16:26

@Sexual Harassment Panda:
Nem kell nekik. Tudod, ott van nekik az Nemzetközösség. Majd azzal kereskednek.
Aztán azt nem értem, hogy eddig miért nem tették?
Talán az EU miatt tilos volt nekik üzletet kötni?
Biztos ezért vett a Nemzetközösségi India Rafale gépeket az UK-s Eurofighter helyett.
Ott valahogy nem ment a nemzetközösségi üzlet. Pedig nem gombok cseréltek gazdát.

Csodabogár 2016.07.01. 22:17:09

@Anyádlóháton: Nem tudom honnan informálódsz, de eléggé el vagy tájolva. Viszont hitbéli dolgokról nem érdemes vitázni, ezt itthon már nagyon megtanultam az elmult 10 évben.

Hari Seldon 2 2016.07.01. 22:18:38

@diggerdriver:
OK. Pont erről beszéltem. Most a 6-7 vagy 8 %-on már nem veszünk össze. A lényeg a hirtelen kereslet csökkenés. Az mindig kellemetlen minden gazdaságnál.

Anyádlóháton 2016.07.01. 22:20:50

@gabors: Jogos, igazad van. Elírtam. Köszi a kiigazítást, valóban nem mind1! :)

Buchhalter 2016.07.01. 22:20:55

@Herr Géza: egyszer egy cégnél volt egy osztrák pénügyi igazgatónk aki a törve is de kemény 7 év alatt megtanult magyarul.És még emberséges is volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.01. 22:23:17

@Hari Seldon 2:
Nagyon aggódtok az englisekért.
Majd akkor aggódjatok ha Frexit lesz. Hozzátenném hogy a franciánál nagyobb kollaboráns németpicsanyaló nép a világon nincs. A lelküket eladnák ha németek lehetnének.

2016.07.01. 23:03:38

@Hari Seldon 2: Az Unió rengeteget fog veszíteni Mo. kilépésével. Végül is mi tartjuk el őket. :D xD

Hari Seldon 2 2016.07.01. 23:08:50

@diggerdriver:
Nyilván aggódok olyan értelemben, hogy ott dolgozik a tesóm es a felesége. Ja és nem utolsósorban mondjuk ti is a fórumon. Másrészt a franciák Persze hogy jól kijönnek a németekkel. Elvégre OK is german nép volt valamikor csak ellatinosodtak... :-)

2016.07.01. 23:16:35

@gabors: "Amugy hogy nincs latszatja az ideje lenne a meg otthon tartozkodoknak szamonkerni a fideszen es ha nem tudnanak szamot adni ELKERGETNI oket (mondjuk Londonba) :-)"

Erre várhatsz... :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.07.01. 23:19:31

@Hari Seldon 2:
Mindig tudtam hogy akkora szíved van mint egy bikahere.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Lilli_Csiribiri 2016.07.01. 23:33:19

@Mrs. Clayton: Szerintem nem azért volt erről népszavazás mert a UK-ban demokrácia van, hanem azért mert a toryk legvadabb rémálmukban sem gondolták hogy ezt el lehet veszteni

gabors 2016.07.02. 03:26:25

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

"Erre várhatsz... :))) "

En magam mar nem varok erre mert hazakoltozni bar biztos hogy soha nem fogok, de vannak meg rokonaim es ismeroseim...

amugy megegyszer ideirom hogy nehogy valakine rosszul ragadjon az agyaba

2.65 MILLIARD eurot kapott Mo attol az ordogtol valo EU-tol amit a tudjuk kik meg soros iranyit ...es a fidesz (lazar) eppen lebegteti hogy ki is lehet lepni ...

mivel en nem EU-ban elek megint csak kozelebbrol nem fog erinteni :-((((((

montroyal ( CAN qc) 2016.07.02. 03:59:58

@gabors: szamot adni ELKERGETNI oket

elkergetni lehetne elmeletileg de az ilyen vagyonokat soha senki nem tudja visszavenni toluk
hvg.hu/gazdasag/20160701_Igy_nez_ki_Meszaros_Lorinc_700_millios_adriai_villaja
propeller.hu/itthon/3227867-vegrehajtas-indult-orban-baratjanak-cege-ellen

persze ez nem igaz mert azEU forrasokat a raszorulo gyerekekre forditjak:-)
www.mindenegybenblog.hu/hirek/brusszel-bosszut-allt-megindult-az
na csak olvasgatok ..

gabors 2016.07.02. 04:11:06

OOOPPS

26.5 MILLIARD eurot (franya tizedes pont)

gabors 2016.07.02. 04:58:39

@montroyal ( CAN qc): " elkergetni lehetne elmeletileg de az ilyen vagyonokat soha senki nem tudja visszavenni toluk "

nem tudom szerintem igen (ha a neven van) ha nincs akkor sem konnyu elvezni mondjuk agy 15-20 eves fegyhaz kozben ...

2016.07.02. 10:02:16

@gabors: Magyarázni a legkönnyebb. Gyere és csináld. :)

gabors 2016.07.02. 13:53:35

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "Gyere és csináld. :) "

Amt tudok megteszem azt hiszem tobbszor szavaztam mint az atlag, legelson meg mint hataron inneni, 3x eppen otthon voltam legutobb mar lehetett kulfoldon is (bar csak szemelyesen) vagyis 5-szor !!!

Mint irtam Mo-ra koltozni nem vagyok eggyel tobb allastalan mernokre gondolom nincs szukseg ...

2016.07.02. 15:01:54

@gabors: Az a baj, hogy a szavazás ide már édeskevés.

gabors 2016.07.02. 17:45:51

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "Az a baj, hogy a szavazás ide már édeskevés. "

Demokraciaban csak ez az egy modja van (sajno)

Gerillanak tutti nem fogok beallni foleg mert azzal sem sokat lehet elerni hosszu tavon... (meg olyan nem volt hogy ne terrorba torkoljon)

puhacica 2016.07.02. 18:35:30

@flash.gordon: nincs es nem is tudok most rakeresni, nyaralunk es nagyon visszafogottan adjak a wifit :)

2016.07.02. 19:58:06

@gabors: Jól látod. A magyar társadalom szavazni is hajlandó részének populista ígéretekre van szüksége, nem pedig érvekre v. bármi értelmet feltételező párbeszédre. Nem baj, megérdemlik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.07.02. 23:17:26

"Mi vagyunk az ő országukban" Bocsanat, de ez most mar a mienk is. Pont annyi jogom van itt, mint barmelyik masik britnek.

Az apokalipszis lovasa 2016.07.03. 01:13:16

@Csodabogár: És te most mivel is vitatkozol?

Én nem azt írtam, hogy a nép helyesen döntött, hanem azt, hogy nem igaz, hogy a szavazás nem fedi le a közhangulatot, mert népszavazás volt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.07.03. 13:44:07

@diggerdriver: Szerintem valoszinubb a disunited kingdom, mint a frexit.

2016.07.03. 15:18:17

@Anyádlóháton: en teljesen nyugodt vagyok. Az altalad brusszeli lehutok neven aposztrofalt szakemberek 6 nyelven beszelo 3 diplomas kozgazdaszok,jogaszok,matematikusok,akik 12-18 orakat dolgoznak ( naponta) es azt hiszem picit tobbet ertenek a temahoz,mint te vagy egy onjelolt, nyalòàgon felkapaszkodott,pàrtdiplomàs politikus Magyarorszagrol.
vilagosan elmondtak a szavazas masnapjan,hogy ez a dontes A britteknek jobban fog fajni,mint nekunk 27- nek,az amerikai cegek mar megkezdtek az attelepedest a kontinensre,a brittek hosszu sorokban kigyoznak europai utlevelekert,es a szeparatizmus hivei tovabb gyengitik a koronat,magukat elsírò britt diplomatakrol hallani,itt tartunk ma:)

2016.07.03. 15:18:54

@Anyádlóháton: igen,a Uk- i beintesrol Europa iranyaba meg annyit,hogy uk folyamatosan integetett: mint magyar ember,talan fel tudod idezni azt a pillanatot,amikor szulohazadba tavaly nyaron heti 20000 migrans ozonlott be,akkor Cameron azt a nyilatkozatott tette,hogy hajlando befogadni ugyanennyit 5 ev !!alatt,de nem a kontinensnek segitve a màr Ittlévökböl,hanem a libiai es a torok menekulttaborokbol:) el is reppent oda iziben biztatni az ott bekesen eldegelo embereket,hogy jöhetnek UK- ba,na ekkor kellett volna lemondania, nem most:)

De o itt nem allt meg,hanem a gyarmattarto allam illuziojat tovabb taplalva a brittekben a volt gyarmatokrol , indiabol es Pakisztanbol kerte a fiatalokat,hogy erkezzenek tanulni es dolgozni a szigetre:) London ekkor kommunikalta vilagosan szandekait,a mostanimfelhajtas csupan formasag

gabors 2016.07.03. 19:59:24

@secretarius: "Milyen előjelű az eredmény? "

Pozitiv ... annyit nem loptak el mint amennyit a magyarok elloptak az EU-penzbol !!! (bocs maganositottak ...)

gabors 2016.07.04. 14:33:09

@Mmj Drtmmj: "maradjunk annyiban,hogy ezt a kimutatàst valakik valamiért még nem tàrtàk a nyilvànossàg elé:) majd 50 ev mùlva kiderül mi volt ez..."

Nemcsak a kimutatasok hanem az elemzesek is nyilvanossak is minden nem unortodox (mint matolcsy) kozgazdasz egyetert abban hogy az EU-tol jovo kifizetesek nelukul 0 vagy meg azalatt lenne a novekedes foleg ha az elmult 4-5 evet nezzuk amikor az EU-s penzek durvan megduplazodtak.

A magyar kazdasag erossen export orientalt, ezenbelul is az EU-fele megy a legtobb. Boven pozitive a kulgazdasagi merleg de midegy nem hiszel a szamoknak igy kar is lenne probalkoznom.

Az viszont teny hogy az EU-kifizetesek tavaly a GDP kb 6%-at jelentettek amit el lehetett volna kolteni jobban is (pl kisvasut, vagy biciki utak a semmibe helyett sok minden masra)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása