oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 22. 06:42,  Egy kutyakemény világ 156 komment

2016. május 22. 06:42 Határátkelő

Egy kutyakemény világ

Fél év már elég hosszú idő ahhoz, hogy az ember levonhassa az első következtetéseket arról a helyről, amelyet új otthonának választott. A mai blogajánlóban megtörténik ez is, aztán egy baleset nyomán ügyet intézünk Angliában, végül slusszpoénként egy hatcsillagos sztoriból is olvashattok részleteket.

ausztralia_melbourne_foto_pixabay_com_mariamichelle.jpg(Fotó: pixabay.com/Mariamichelle)

Kezdjük a kutyakemény világgal, ami esetünkben (azaz a Grafoterápia blog esetében) Ausztrália. Az ember hajlamos úgy nekivágni egy külföldre költözésbe, hogy csupa pozitív élményt vár, valamiért Ausztrália különösen ilyen helynek tűnik, aztán viszonylag gyorsan ki szokott derülni, hogy (ahogyan mondani szokták) nem minden papsajt.

„Mióta leszállt velem a repülő egy varázslatos tavaszi hajnalon, még rohadtul nem tudtam, mi vár rám. Azóta persze sok minden történt, egy percet sem kell tanulnom, mert mindent azonnal megjegyzek, egy gyönyörű tengerparti villában élek, fürdök a dollárban, és kenguruháton vágtatok a naplementébe.

Ja, nem.

Nem mondom, hogy rossz, de azt sem, hogy az elmúlt pár hónap volt életem legboldogabb korszaka. Ausztrália kutyakemény világ, főleg diákként, szóval minden nap egy új harc, egyben új lehetőség is. Az élet pedig nem áll meg, sem Magyarországon, sem itt. (…)

Milyen is volt az elmúlt 6 hónap? Intenzív, ez a legjobb szó. Egyértelmű, hogy nem vagyok már ugyanaz az ember, mint azon a novemberi hajnalon, és ebbe elég félelmetes belegondolni. Én picit gyengébbnek érzem magam (meg kialvatlannak, de ez egyéni szocproblem).

Valójában minden nap egy harc. Egy olyan harc, amiből nem tudom, kijövök-e győztesen (muszáj, más választásom nem nagyon van). Szegény ember vízzel főz, így megpróbálom a helyzetből kihozni a legjobbat, bár az önbecsülésemnek nagyon rosszat tesz, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy anno elterveztem.

Viszont folyamatosan feszegetem a határaimat (fizikailag és lelkileg egyaránt) és folyamatosan fejlődök a kompromisszumok kötésében, így annyira nem rossz. Nagyon sok mindent láttam, tapasztaltam és éltem át az elmúlt fél évben, jókat és rosszakat egyaránt. (…)

Mindezek mellett az élet itt sem áll meg. Úgy kezdek el beilleszkedni, hogy szinte észre sem veszem. Vannak már barátaim, és történnek olyan apróságok, ami azért megmelengetik a szívemet. Része lettem emberek életének, mint ahogy ők is az enyémnek, és ez valahol nagyon csodás érzés.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el, én nagyon ajánlom, ha valakit pedig Ausztrália érdekel, ide kattintson.

Egy baleset és következményei

Egy baleset még akkor sem tartozik a szívderítő élmények közé, ha szerencsére senki sem sérül meg benne, hiszen a sokk után következik az ügyintézés, ami sokszor legalább annyira idegőrlő tud lenni, mint maga a karambol. A Welcome London blog szerzője is kénytelen volt megtapasztalni, mi történik akkor, ha törik az autó.

volvo_tores_foto_welcomelondon_blogspot_hu.jpg

„Nem ez volt az első eset, bár mondhatnám, hogy viszont az utolsó, de ezt ugye nem tudhatjuk. Volt önhibás, és volt, hogy mi voltunk a vétlen fél, szóval tapasztalattal bőven rendelkeztünk. Fel voltunk készülve a legrosszabbra.

Aztán kiderült, hogy mire fizettük mi azt a sok pénzt (130 font havonta) a biztosításra. Megint rácsodálkoztunk, hogy ez itt egy kicsit más világ, ahol, ha rendesen fizetsz, legalább kapsz is valamit, nem hagynak a szarban.

Van egy autód, a jobb oldala (vezető oldal ugye) ropi, az ablak millió szilánkra tört, nem fordul a kerék, ez így nem önjáró, akárhogy okoskodunk, jesszus, mibe fog ez kerülni. Egy telefonba. A biztosító biztosít, hogy küldenek trélert. És jön, és visz, és lepakol, ahova kérjük, a fizetség egy kézfogás.

Csörög a telefon, és megint, és megint, mindig van valami hír, keres az ügyintéző. Kérünk e bérautót? Nem, köszönjük. Jólvan, akkor átutalják az erre vonatkozó keretet, 200 fontot, sajnos már csak holnapra tudják elintézni, ne haragudjunk. Ja, hogy ilyen is van, hát nem haragszunk.

Elvinnék a „roncsot”, küldenek szállítót. Egy kamiont, ami még az utcába sem tud befordulni, nemhogy az zárt kertbe, ahol a kocsi áll. Ne haragudjunk, pár nap múlva küldenek másikat. Küldtek. Végre, mert közben vettünk egy új(abb) kocsit, és kellett a parkolóhely. Na, ez sem ment volna otthon.

Kiszámolták a kártérítés összegét, az önrész - újabb különbség - levonása után maradó 150 font nemsokára a számlán. És lőn, pénz érkezik, kétszer tele lehet belőle tankolni az újat.”

Mindez egy hónap alatt zajlott le, ti pedig a továbbiakat ide kattintva olvashatjátok el, egyéb angliai sztorikat itt érdemes keresgélni.

A hatcsillagos sztori, avagy üdv a fedélzeten!

A hajós munka egészen különleges formája a külföldi munkavállalásnak. Persze lehet egészen jó helyekre is kerülni, például egy hatcsillagos luxushajóra, miként az megtörtént a Natussshka blog írójával is. Hogy miként? Hát így!

oceanjaro_foto_baldwin040.jpgA kép illusztráció (Fotó: Baldwin040)

„Az egész hajós világ full új volt nekem még év elején is, a hátam mögött kéthónapnyi tapasztalattal, és csak egy marék céget ismertem meg. Na, nem a netről, hanem amik mondjuk mellénk parkoltak le Pesten a Bálnánál, és az a tucat a kölni kikötőben. (...)

Aztán végül is néhány nap leforgása alatt már a szerződésemet szorongattam az egyik hajótársaság jóvoltából. Persze volt bennem némi kellemetlen érzés, hiszen ki jönne vissza ugyanoda, ahol egyszer már érték tapasztalatok és persze nem a legkellemesebbek?

Próbáltam pozitívan nézni, mert azért feltaláltam magamat, meg hát na, adjunk egy nagy esélyt, ha már ekkora mákom volt és néhány hónap (három) tapasztalattal itt lehetek.

Három nap alatt ismét felszámoltam az életemet, csütörtök délután megint a reptérre tartottam (amiről kábé mindig is álmodoztam, hogy havonta szálldogálok, és voilá, ebben az évben minden hónap pipálva – szóval tudjátok, gondoljatok rá erősen és összejön… höhöhö, csináljatok is érte valamit :)).

Szerencsére két részletben érkeztem Franciaországba, első körben a második legnagyobb városába, Lyonba. (...) Harminc kg-ba préselt életemet nyomorgattam felfele a vonatra, sikerült betalálnom az avignoni járatot, 2.5 óra alatt meg is tettük a közel 250 km-t. (...)

Egyébként rögtön szerelembe estem a belsővel, mert ugye nem minden a külső, de ha pasi lenne a hajóm, akkor már feleségül mentem volna hozzá – szerelem első látásra.

Minden tükörből, márványból, konditerem, két bár, hatalmas étterem, éjjel-nappali coffee station. A welcome csomagom néhány papír végignyálazása után tartalmazott még 6 óra pihenőidőt, egy névtáblácskát és egy kedves kis karkötőt. Na, már ettől párásodott a szemem, mert a hatodik érzékem azt súgta, hogy ez bizony fasza lesz!

A kabinba érkezve is már inkább királylány voltam, mint félfejű zombi, nem ám emeletes ágy, hanem puha és hatalmas ágy (ami hosszában is jó, a lábfejemet meg nem kell protektolni semmivel, mert nem lóg le), a fürdőnk hattttalmas a maga hajós mivoltában, üveges, csempézett, nem pedig egy panelből épült legós fürdőszoba.

A szoba tartalmazott még egy szobatársat is, aki egy angyal, mert már várt, ha mással nem is, de ágyneművel és sok polccal. Ez azért is kellemes, mert az előző hajómon két leheletnyi helyet hagytak számomra, így nem tudtam kibontakozni. Sőt, itt annyi helyem van, hogy még sok is – shoppingra fel! :D

Egy gyors ebéd után a főnököm hagyott érvényesülni, és kipakolhattam, no meg aludhattam. Ezután lépésről-lépésre kezdtem belekóstolni a hatcsillagos úszó szállodába. A take your time az egyik kedvenc mondatom lett, mert itt van mindenre időm. Még betanulni is.

A harmadik napomon volt váltás, még akkor is csak krúzoltam, néztem, figyeltem, tanultam a miértekről és hogyanokról. Azóta tart az első utam, ahol feleannyi szobát kaptam – na mert ha nem derült volna még ki szobalány vagyok, vagyis stateroom attendant.

Bár volt valamennyi fogalmam a hogyanokról, a hatcsillag a szolgáltatáson meglátszik. Sok újdonságot kellett bevetni és megtanulni és jelenleg is figyelek, mert minden napra kijut valami.”

A teljes írást itt találjátok, ne hagyjátok ki!

HÍRMONDÓ

Mentek, láttak, visszajöttek

Miközben az elvándorlás komoly problémákat okoz például az építőiparban, azért akadnak olyanok is, akik a külföldi munka után inkább ismét Magyarországon próbálkoznak. És reménykednek, hogy nem kell ismét ingázniuk majd Ausztriába.

„Ha van jó abban, hogy a legjobb magyar szakemberek szinte mind elmentek külföldre, Ausztriába, Németországba vagy távolabbra dolgozni, akkor az az, hogy itthon elkezdték jobban megbecsülni és megfizetni a munkásokat. Aztán majd később kiderül, hogy beválik-e a tervünk, jól döntöttünk-e” – mondták. (A teljes történetet itt olvashatjátok el.)

Komoly bajban a csehek

Alaposan megviseli a közép-európai térséget a munkaerő elvándorlása, nem csak Magyarországon okoz problémát a munkaerőhiány, panaszkodnak a horvátok és most már a csehek is. Utóbbi országban kívülről hoznának munkavállalókat. Több cég is felhívta a kormány figyelmét, hogy ha a munkaerőhiány miatt továbbra is vissza kell utasítaniuk a megrendelések egy részét, akkor termelésüket átteszik külföldre.

Hogy mely szakmákban van a legnagyobb gond, az ide kattintva kiderül.

A pénz dönthet az év kérdésében

Az utóbbi hetekben állítólag fölénybe kerültek a brit tagság támogatói, aminek egyik fő oka az, hogy egyre többen aggódnak az esetleges kilépéssel járó gazdasági kockázatok miatt.

Egy friss felmérés szerint - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - jelenleg a brit választók 57 százaléka kíván arra szavazni, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja, a kilépésre 43 százaléknyian voksolnának. A felmérésről bővebben itt olvashattok.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló óceánjáró Ausztrália Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr258736604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.22. 15:46:18

Hahh, Birkaember régebben sokat írt a homoklobbiról.Akkor is sokan utálták.
Pedig ebben is neki volt igaza, tessék:

index.hu/gazdasag/2016/05/22/homok_dubaj_kereskedelem_kina_haboru_epitkezes_maffia/

Remélem, azért a HÁ elolvassa, mielőtt kibannol...
:-))))))))

És ennek is ki az egyik nyertese, na ki?? Ozziföld...Szerintem ők még az eszkimóknak is el tudnának adni jeget, meg halat...
:-)))))))))

Herr Géza 2016.05.22. 15:47:44

@Mirjam2: Na csak vigyázz, mert az összes fogbiztosítás kockázati összege maximálva van. (Németországról beszélek, ja meg Svájcról is). Logikusan ugyanaz a játék van, mint bármely más eü-vel kapcsolatos biztosításnál. Ha húsz éves vagy és összes fogad megvan és csilivili, akkor valóban havi 10-20 eurókból megúszod a privát fogászati biztosítást (Svájcban drágább az is). Ha meg vénebb vagy és estleg már két-három fogad hiányzik, akkor kérnek komplett fogászati státuszt, a hiányzó fogak eleve ki vannak zárva a biztosításból, és a díj is emelkedik meredeken ill. szimplán el is utasítanak akár. De ha köthetsz is immár havi 40-50 eurótól fölfelé biztosítást, akkor is korlátozva van a felsö határ, tehát a tizen-huszonezer eurós porcelán körhidat semelyik biztosító nem fizeti ki. Fizet belöle 70-80-90%-ot (Svájcban jellemzöen fix. éves max. összeget), de a biztosítói tarifatáblázat alapján. Amennyiért meg nem biztos, hogy találsz jó fogorvost. Ha meg végignézed a látszólag tök szuper biztosítások apróbetüs részeit, akkor rájössz, hogy a helyzet sokkal szarabb... :D Pl. az elsö 3-4 évben fogpótlásra max. 1500-2000 eurót hívhatsz le...
Na erre mondom én is, hogy tedd félre inkább azt a havi ötvenest, az egy évben 600 euró, abból otthon kijön egy s más.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.22. 15:48:25

@Taxomükke (UK): Micsoda ortodox, begyepesedett gondolkodás...Javasolnám, hogy egy kicsit nyiss a világra, legyél alkalmazkodóbb az új trendekre.
:-))))))

Herr Géza 2016.05.22. 15:50:17

@Golf2: Az amalgám óccsó helyettesítöje az UV fényre keményedö müa. tömés. A porcelán (inlay) nagyságrendekkel drágább.

2016.05.22. 15:50:59

@szalka240: Erdekes, nekem alapbol feher tomest adtak Nemetorszagban, ugy neztek ram mint egy ufora mikor kerdeztem hogy feher lesz-e; azt mondtak, mar egyaltalan nem hasznaljak a masikat. Engem az EU egeszsegugyi kartyaval lattak el, semmit nem kellett fizetnem, a ket orszag / biztosito rendezte egymas kozott. Mikor a ferjemnek rengeteg koronara volt szuksege, nagyon jol jott a maganbiztositas, ugyanis annyit fizettek hogy abbol meg lehetett csinaltatni az egeszet Mo.on es meg maradt is extra penz. Szinten nagyon jol jott a gyerekek fogszabalyozojahoz, tobb ezer eurot sporoltunk rajta. De hat nyilvan mindenki azt csinal a penzevel / fogaival amit akar.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.22. 15:52:36

@Herr Géza: Igen, ez igaz, télleg átsiklottunk rajta, kb mindannyian...

2016.05.22. 15:54:54

@Herr Géza: Nincs se kedvem, se idom tovabb elemezgetni ezt a temat. Mi tobb ezer eurot sporoltunk eddig fogaszati biztositassal, pedig semmilyen rendkivuli esemeny nem tortent velunk. Nekunk megerte. Ha masoknak nem, akkor ok ne fizessenek, ennyi.

2016.05.22. 16:01:32

@Golf2: Igen, ez ingyen van, azoknak akik szo szerint semmit nem fizetnek; alanyi jogon jar nekik ha angliai lakosok. A vilag legtobb orszagaban (ebbe beletartozik pl. Nemetorszag, Mo. is) semmilyen orvosi, fogorvosi ellatast nem kapsz ha nem fizetsz biztositast. Errol ennyit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.22. 16:02:28

@Herr Géza: Mondom én, hogy a pics@ olcsó kocsik hazája...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.22. 16:07:11

@szalka240: Na jó, oké, de azért a full cascoban vannak szolgáltatás-részek is, nem is kevesen.Mármint erre felénk.Pl szállás, csereautó, autómentő, stb.Ha hirtelen a semmi közepén, sötétben, esőben, öltönyben ott állsz megfagyva a lerohadt, kiütött kocsi mellett, nem biztos, hogy sokkal beljebb vagy, ha hirtelen ott terem a zsebedben a kocsi ellenértéke, de azon kívül semmi más... :-)

Herr Géza 2016.05.22. 16:15:42

@diggerdriver: Akkor az angolok jól szétterítik a rizikót, azért drága a biztosítás. Itt jelentös különbség van a csak KGFB, KGFB+részcasco, ill. a KGFB+teljes casco díja között. Egy új autónál mondjuk 30 egység a KGFB, 40 a KGFB+részcasco a teljes casco meg plusz 60-100-200 (?) között a kocsi értékétöl függöen. Egy vénebb tragacsnál meg kb. fifty-fifty legjobb esetben az arány a csak KGFB ill. a KGFB plusz casco között.

Herr Géza 2016.05.22. 16:25:34

@Mirjam2: Többezer? Miért, van ünneplös meg dolgozós fogsorotok is??? :))))))
Viccet félretéve. Ti ugye nem vagytok egyébként betegbiztosítva N.o.-ban?? Akkor naná, hogy megéri.
Én (bocs, hogy nem a ti státuszotokra gondoltam) a hivatalos kötelezö betegbiztosítás melletti kiegészítö biztosításra gondoltam, aminek igazából fogpótláskor van jelentösége ("normál" fogászati kezelésért én sem fizettem még egy vasat sem itt, mert azt többé-kevésbbé állja a rendes biztosító). A pótlást meg célszerü biztosítás helyett szerintem otthon megcsináltatni, mert nagyságrendekkel olcsóbb még mindig. Persze könnyen pofázok, nekem a technikai része ingyen van.... :))))

Herr Géza 2016.05.22. 16:28:32

@Herr Géza: Az viszont tény, hogy Svájc kapcsán magam is azt látom, és hallom is mindenkitöl, hogy rohadtul nem érdemes fogászati biztosítást kötni, mert olyan drága és cserébe olyan korlátozottan fizet, hogy tényleg puszta matek alapján az jön ki, hogy felesleges.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.22. 16:30:27

@Herr Géza: Nekünk szintén ilyesmi, mint amit Digger írt.(Azt nem merem írni, hogy egész országszerte ilyen-e).Mikor vettük a kocsit, akkor a hitel miatt fullcascot kértem rá (érdekes, nem követelte senki, józan paraszti észből magam vállaltam...), viszont most, hogy már kissé öregecskedik, nincs sok értelme visszarakni kopasz felelősségbiztosításba, mert alig van különbség.Még azzal együtt sem, hogy a havi díj nem csökken, az autó értéke viszont rohamosan...
És mivel járunk vele haza Magyarországra, meg kirándulni mindenfelé, szóval még akár kellhet is a plusz szolgáltatás.Ha csak egy városjáró gép lenne, akkor elgondolkodnék a downgrade-en, de nem csak az.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.22. 16:35:24

@Herr Géza: Épp nemrég olvastam, hogy 1-200 évvel korábban a fogpótlás simán emberi fogakkal történt, a háborúkban elesett katonák fogait kitördelték, kihúzkodták kombinéfogóval, kicsit kifőzték, meg levágták a gyökerüket és mehetett a szép új "mű"-fogsorba...

:-ooooooooo

És hogy milyen q jó gempájuk volt belőle.Ja, meg hogy akkoriban nem voltak fogtechnikusok, hanem "vállalkozó kedvű" éxerészek, kovácsok, órások csinálgatták másodállásban...
Húhh, de jó, hogy nem kellett akkoriban élnem...
:-))))))))

Herr Géza 2016.05.22. 16:35:57

@szalka240: Köszi. Igen: a cirkónium korona 46ezerért elég baráti ár az itteni 800-1200 eurós árhoz képest... :))))

DieNanny CH 2016.05.22. 16:44:32

@macamuca [IHUN]:

Nálam a városomban a fehér tömés még ingyenes volt 4 éve.
Akkor a dokim az összes régi amalgámot kicserélte fehérre. Egy fillérembe nem került.
Szerintem ez az önkormányzat kasszájától függ. Hogy mennyire tudja támogatni az orvosi ellátást.

Herr Géza 2016.05.22. 16:48:47

@geegee: Igen, új autónál tagadhatatlanul kell a casco, ott mese nincs. Pláne hitelnél/lízingnél, ha kötelezö, ha nem. Kb. 3-5 évig biztos. Utána már el kell kezdeni számolgatni, nyilván az adott országtól függ. (M.o.-ra pl. nagyon igaz...).
A cascoval járó külön szolgáltatásokra meg van más megoldás is: pl. én autóklubtag vagyok, én ott mindezt megkapom, míg a casconál általában külön pénzbe kerülne az ú.n. Schutzbrief (még ha nem opciós, feláras extra, akkor is benne van a díjban nyilván).
Persze utólag egyébként is okosabb az ember, de: én eddig a 36 éves jogsimmal és a többmillió kilométeremmel egyetlen, önrészen vélhetöen túlmenö kárt nem csináltam nemhogy a saját autómban, de máséban sem, tehát nálam tuti, hogy még a havi öteurós casco-díj is kidobott pénz lett volna. :)))) Tudom, ez az egyenlet most is minden pillanatban változhat, meg nyilván szerencse is, hogy ezt így most leírhatom. Attól ez még pillanatnyilag tény. :))))

Golf2 2016.05.22. 17:04:13

@Herr Géza: Én csak azon lepődtem meg hogy 1 fejlett országban amalgámot használnak.A nejed szerint káros vagy nem?

Herr Géza 2016.05.22. 17:54:10

@Golf2: Egyértelmüen az, M.o.-on sem használják már, itt sem, de hát Anglia meg a fejlett országok ugye.... :))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.22. 18:04:46

@Herr Géza: Na, ja.De gondolom az autóklub-tagság sincs ingyen azért, nem?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.22. 18:07:58

Hölgyek, urak, társasházban erkélyen faszenes grillt használni mennyire számít gyökérségnek? Szerintem nagyon...Új szomszéd kezdő megnyilvánulásaként mennyire "közösségformáló"? :D
Ideköltöztek alánk a földszintre és az első 7vg-n már faszenes grilleznek...Az a baj, hogy még ha be is van csukva minden (de hát miért vagyok én erre rákényszerítve?) akkor is bejön a szag a szellőzőn, amit nem lehet elzárni...

montroyal ( CAN qc) 2016.05.22. 18:33:13

roncs autokat szeretem ,amikor hozzam hozza az automento(csak nagyon meg kell kovetelni mert a cimmel a kezeben veletlenul a haverja($) garazsaba viszi..

ilyenkor a tarolasra 25-30$ naponta es biztos huzodik az ugy 1 honapig ... koszonom a tarolasi dijat !!

montroyal ( CAN qc) 2016.05.22. 18:39:00

ha a tulaj ragaszkodik hozza ,hogy ne scapoljak le az autojat , nalunk egy contract arat adnak (nem tobb ) es abbol meg kell javitani az autot ha tobblet van a tulaj fizeti ...
viszont ha a biztositos haverja szemet vett a kocsira , kotelezik vizsgara a javitas utan , tehat nem eri meg es igy megkaparintjak a jo hasznalhato (alkatresz) autot ..

SzZoole 2016.05.22. 18:41:08

@montroyal ( CAN qc): te Zolibacsi,a fogorvosod mennyit fizetett,hogy minden kepen vigyorogjal

montroyal ( CAN qc) 2016.05.22. 18:47:48

@Zoole[uk]: ja nem kellett volna ... vagy tukorbe nezni elotte :-)))

nyuszigonosz 2016.05.22. 19:17:55

@geegee:
Får man grilla på balkongen?
När det gäller grillning på balkong är det fastighetsägaren som bestämmer. Det finns inga särskilda bestämmelser som reglerar grillning på balkong. Kol- och gasolgrillar är inte alls lämpliga att använda. Det har inträffat bränder där gnistor har hoppat eller att grillar har trillat omkull och orsakat bränder. Att använda elgrill är bättre. Det kan vara förbjudet av miljöskäl att grilla på balkongen. Kontrollera med kommunen.

Att grilla på en inglasad balkong eller direkt under en balkong är däremot livsfarligt. Orsaken är att man kan drabbas av kolmonoxidförgiftning om rökgaserna inte ventileras bort som de ska.

Tänk på att grillos kan störa grannar och andra. Det bästa är om styrelsen för bostadsrättsföreningen eller samfälligheten beslutar vad som ska gälla inom föreningen gällande grillning på balkong.

Másik kérdés: igen, az autóklub szintén péznbe kerül: egy év ADAC plus verzióban kb. 80 Eur körül van. Na ez is attól függ, milyen tagságot választ valaki, a partner meg család plusz, az mindenkinek együttesen kb., 100 € egy évre.

Herr Géza 2016.05.22. 19:52:32

@nyuszigonosz: Mi ez a svéd sóder??? :))
Nix grillen auf dem Balkon. Elektro o.k. Ennyi.... :)))

nyuszigonosz 2016.05.22. 20:03:50

@Herr Géza: :-)

Majdnem az, amit írsz: meg az, hogy a lakástulaj beleegyezése kell, vagy a városházán utánajárni, meg arra is kell gondolni, hogy tüzveszélyes a faszenes grill az erkélyen, de föleg arra, hogy mások is laknak ott és ez zavarhatja öket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.22. 20:14:47

@Herr Géza: Az amalgám nem káros, már rég megállapították.
A fehér tömés idővel nagyon kicsit zsugorodik és a mellette bejutó baktériumok elintézik a többit.
Százmilliók élnek évtizedek óta amalgám töméssel. Ismerek olyat akinek 40éve van a szájában.

Herr Géza 2016.05.22. 20:36:37

@diggerdriver: Oké, mondjuk úgy, hogy nem bizonyított a higany káros hatása/kioldódása. De allergiát viszont okozhat, na meg randa is. A müa tömés tényleg nem igazán tartós, de a kerámia annál inkább.
Te, én ismertem olyat, aki hatvan-hetven éven át megivott napi minimum fél liter pálinkát, mégsem májzsugorban halt meg (nagyapám és dédapám :D). Akkor az alkohol nem káros? (Ja, a dédapám bagózott is...:))) 89 évet élt meg...).

SzZoole 2016.05.22. 20:55:19

@diggerdriver: Ildi meg tudja neked nyitni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.22. 21:07:06

@Herr Géza:
Az a helyzet hogy nem egy-két ember él amalgámmal hanem százmilliók. Ez inkább azt támasztja alá hogy nem káros.
A fehér tömésnél nem a tartóssággal van baj, hanem a zsugorodással. Hátsó fogaknál amúgy milyen esztétikai problémát okoz?

Herr Géza 2016.05.22. 21:40:04

@diggerdriver: Ásíts egyet és megtudod.... :)))

SzZoole 2016.05.22. 21:42:05

@diggerdriver: en sem,csak a Juditen kalozkodok

Herr Géza 2016.05.22. 21:50:04

@diggerdriver: A fehér tömés meg akkor zsugorodik, ha a doki szarul csinálja meg: túl sok anyagot gyömöszöl be egyszerre, nem keményedik át rendesen az UV alatt. A porcelán tutibb.

blackhairlady 2016.05.22. 21:53:34

@geegee: Mi 1500$-t fizettunk a Hondanal biztositasra amikor az uj autot vettuk par honapja, ez 6 evre biztositja az autot a fo alkatreszekre, 3 evre minden akatreszre, szallast, csereautot, vontatot fizet,

macamuca [IHUN] 2016.05.22. 22:07:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Az orvosi ellátást az OEP finanszírozzza, járulékfizetés fejében. Ebben az "ingyenes" állami ellátásban a fogászat csak a húzás esetén ingyenes, minden más fizetős (ok, 18 ev alattiak, kismamák, katonák, nyugdíjasok kapnak még ezt-azt). Egy önkormányzat megteheti, hogy a helyi lakosoknak finanszíroz valamit pluszban, szoktak is, jellemzően szűrővizsgálatokat, védőoltásokat (eseti jelleggel, időszakosan, korhoz kötve, stb), de olyanról még nem Hallottam, hogy fogaszati kezelést fizettek volna. Elvileg lehetséges, csak fura/szokatlan (igen tetemes összeg lenne, ha az egész városra vetíted a várható!!! költséget, így nem is igazán tervezhető összeg /hányan veszik igénybe, fejenként pontosan mekkora költséget jelent, dtb/, ezért jellemzőbben az általam említett formákban támogatják a lakosok eü-i ellátását)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.22. 22:16:20

@Herr Géza:
Miért, te bele szoktál ásítani valaki arcába? Én általában olyankor a szám elé teszem a kezem:))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.22. 22:17:33

@blackhairlady:
Az nem biztosítás hanem kiterjesztett garancia.

Herr Géza 2016.05.22. 22:30:12

@diggerdriver: Na de te egy jól nevelt polgár vagy! :))) Nekem meg nézd meg a családfámat (ld. fentebb). :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.22. 22:33:56

@Herr Géza:
Az a helyzet Gézám hogy téged egyetlen esetben zavarhat az amalgám tömés. Ha bizonyos felnőttfilmekben belenézel a főszereplő szájába (......) közben.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2016.05.22. 22:48:25

@diggerdriver: Ja, lehet, a lenyeg, hogy fizetnek ha baj van, mindegy hogy hivjuk:))))))))))

blackhairlady 2016.05.22. 22:49:01

@diggerdriver: Ugye, kicsit nem figyelsz aztan mar hulysegeket irsz:)))))))

2016.05.23. 00:04:46

@Herr Géza: De, igen, betegbiztositva vagyunk amikor ott lakunk. 2 gyereknek fogszabalyozo tobb ezer euro fejenkent, sima biztositas nem fedezi mert ahhoz nem elegge nagy az elteres a 'normalistol'. Ferjemnek rengeteg koronaja van, miutan egy motorbalesetben elvesztette az eredeti fogai nagy reszet. Egy darab korona tobb mint ezer euro nyugaton.

Herr Géza 2016.05.23. 00:38:19

@Mirjam2: Nem, én a "gesetzliche KV"-ra gondoltam. Az pl. a gyerekeknél fizeti a komplett fogszabályozást.a fogváltás idöszakában megkezdett kezeléseknél.
Oké a baleset az más téma, de ott a gesetzliche is fizet egy csomó mindent. Azt meg pláne tudom, hogy mennyi itt egy korona.
De mindegy is, mert ti más esetet képviseltek itt N.o.-ban, mint egy átlag itt dolgozó polgár a gesetzliche KV-jával.
Meg ugye én sem azt mondám, hogy komplett hülyeség a biztosítás, csak arra hivtam fel a figyelmet, hogy érdemes számolgatni, meg ha már adott, akkor az árelönyt M.o.-on kihasználni, már ha tudja az ember.

montroyal ( CAN qc) 2016.05.23. 01:53:57

@diggerdriver: mire gondolsz hova lehet egy filet parszaz keppel felrakni ... tenyleg nem ertek hozza

montroyal ( CAN qc) 2016.05.23. 02:21:23

@diggerdriver: akarkinek az FBje megnyitja pl gyerekeké

bringás bosszantó 2016.05.23. 07:37:19

"Megint rácsodálkoztunk, hogy ez itt egy kicsit más világ, ahol, ha rendesen fizetsz, legalább kapsz is valamit, nem hagynak a szarban."

Biza. Ok és okozat. A 90-es években komoly iparágak jöttek létre a magyar biztosítók lehúzására. Nem véletlenül néznek mindenkit automatikusan csalónak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.23. 07:40:47

@montroyal ( CAN qc):
Annyi az egész hogy nyugodtan oszd meg a faszbukon mint idáig de ugyanakkor nekünk is tegyél ki egy-két képet amit megnézhetünk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.23. 08:36:37

@montroyal ( CAN qc): Télleg, mester, a hajón nem kezdtél el véletlen unalmadban bádizni? :D
Nem az izmokra gondolok, hanem hogy látsz valami bádoglemezt, ami be van horpadva és elkezded egyengetni, meg esetleg fényezni is...
:-))))))))))))

4 hónap az nagyon hosszú idő, simán bejátszhat némi munkahelyi ártalom...

:-))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.23. 08:37:27

@Zoole[uk]: :-))) Persze lehet, hogy annak még förtelmesebb szaga volna... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.23. 08:40:52

@nyuszigonosz: Hát igen, sokan aszondják, hogy főbenjáró bűn, golyó általi halál vár a balkonon grillezőkre.

Autóklub: 100 ojró az még nem is olyan sok, ha jár mindenféle szolgáltatás az úton lerohadt kocsiknak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.23. 08:42:14

@diggerdriver: Én is kértem, de nem akarja a bá... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.23. 08:43:46

@diggerdriver: Kösz, vídiakemények... :D
Főleg az ember szájában a Richelieu-vel...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.23. 08:46:42

@blackhairlady: Aham, hát az olyan 220 ojró egy évre.Igen, annyiért már járhat pár dolog.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.05.23. 08:59:19

@Herr Géza:
Norvégiában és Svédországban több mint egy évtizede megkezdték a higany (és annak vegyületei) felszámolását. Megtiltották az amalgám fogászati alkalmazását, bevonták a higanyszálas hőmérőket.

Ezen aztán hosszasan el lehet vitatkozni, Az allergiás/reumás köti magát a karóhoz, és az alapvető kémiai tudással rendelkező agnosztikus is.

Az, hogy a higany a természetben előforduló vegyületekkel nem reagál, tehát vízben-zsírban nem oldódik, ne zavarjon senkit. :-)

Kivancsi vagyok, mekkora lesz a pánik, amikor rájönnek arra, hogy a fénycsövekben és az utcai lámpákban higanygőzők produkálják a fényt.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.05.23. 09:07:04

@geegee: Teraszos grillezés ellen a háziúr/lakóközösség szabályzatán kívül nincs más konkrét törvény/orvosság. Nézz utána.

Ha megengedik, akkor hivatkozhatsz a CO (szénmonoxid) okozta fejfájásra, a gyerek allergiájára, végső esetben pedig vegetariánus életviteledre: "nehogy má hullát égessenek az ablakod alatt".

:-)

Herr Géza 2016.05.23. 10:08:21

@Hobbiszakács: Nézd, ezzel én is úgy vagyok, hogy vita tárgya a higany (és a réz) kismértékü kioldódása az amalgámból. Nyilván testidegen anyag, nehézfém, alapvetöen mérgezö, tehát, ha van értelmes alternatívája (márpedig van kettö is), akkor miért ne azt használnánk? Nyilván én sem mondom, hogy jajajj, uccu szaladjon mindenki az amalgámtöméseit kicseréltetni, de legalább új tömésnél ne azt használjuk. Nekem is van a pofámban néhány... :)))

Herr Géza 2016.05.23. 10:11:42

@Hobbiszakács: "... vegetariánus életviteledre:" Hahaha, és mit fog szólni az alsó szomszéd, amikor @geegee: -ék következö évi rendes fürdöszobai disznóvágásakor lecsöpög hozzá egy kis vér?? :))))))))))

M. Péter 2016.05.23. 10:11:50

@Hobbiszakács: Ha nem veszélyes a higany, akkor szagolgassál egy kis higanygőzt.

2016.05.23. 10:20:03

@Herr Géza: Figyelj, a 'mi' gyerekeinknel nem fizette a normal biztositas, a magan meg igen. Ez velem tortent, szemelyesen, nem kitalalom. De ha te nem hiszed el, ne hidd el. Es biztositas szempontjabol atlag dolgozok vagyunk / voltunk Nemetorszagban. Tenyleg nem ertem min vitatkozunk egyebkent, ha valaki ugy erzi neki nem eri meg a privat biztositas, akkor ne fizessen. Nekunk megerte, ugy hogy a gyerekek egesz eletukben Nemetorszagban voltak biztositottak, nagyreszt ket ott dolgozo es adozo szulovel. Mondom, a normal biztosito kriteriuma szerint nem volt eleg nagy az elteres ahhoz hogy ok fizessenek a fogszabalyozasert, mig ranezesre meg mindenkeppen kellett mindkettonek fogszabalyozo. Detto a koronakkal; a normal biztosito szerint meg nem kellett cserelni oket, a maganbiztosito meg kifizetett rajuk sokezer eurot. Mindezt nemetorszagi sokeves munkaviszonyhoz kotodo biztositas alapjan (normal ill. magan).

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.05.23. 10:54:57

@M. Péter:

A higanygőzök veszélyesek, annak idején az eltört hőmérőből a padló repedései közé futött higanycseppek után kénport szórtak, abban a reményben, hogy stabil vegyületet, higanyszulfidot képez.
.
Megfogadnám a tanácsot, de a higany gőznyomása közönséges hőmérsékleten 0,000 mbar vagy akármilyen más nyomásegység.

Szarkasztikus megjegyzésemmel nem a higany veszélyességét bagatellizáltam. A lámpákba forrasztott higanycseppekre gondoltam, amelyek elektromas kisülésre, jópárszáz fokon gőzzé alakulnak. És ha már a hőmérők higanyától frászt kaptunk, akkor mi lesz akkor, ha rájönnek arra, hogy a szemétbe dobott, összetört fénycsövekből, lámpákból kifolyó higany mekkora kárt okoz?

És ha már itt vagyunk: vajon mennyivel emelkedne az óceánok-tengerek szintje ha a világ összes _úszó_ jéghegye egyszerre elolvadna? (Méterben.)
:-)

2016.05.23. 11:05:44

@Mirjam2: Es Mo.on csinaltattuk a koronakat, csak nem mindegy hogy a biztosito fizetett ertuk, vagy mi (ok fizettek). Mo.on sem volt am ket filler, osszesen tobb ezer euro volt ott is.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.05.23. 11:05:47

@Herr Géza: "...lecsöpög hozzá egy kis vér?"

Hivatkozhat pl. felcseri munkára :-)

Herr Géza 2016.05.23. 12:05:29

@Mirjam2: Igazad van, kár ezen vitatkozni, de látod ez a (normál) biztosító nem fizeti, mert nem tartja indokoltnak is pont olyan téma, ami miatt nekem szar tapasztalataim vannak a biztosításokkal. Az én biztosításomban (TK) a fogszabályzóval kapcsolatban egy szó nincs arról az opcióról, hogy "ha mi, ill. az orvos azt indokoltnak tartja". Abban az áll, hogy a gyereknek fizetik (ami persze lehet, hogy azt is jelenti, hogy a miénk tényleg fizetné is...).Lehet, hogy szerencsétlen vagyok, de nekem eddig soha, egyetlen biztosítóval nem az volt a tapasztalatom, hogy fizetnek, mint a katonatiszt. Sokkal inkább az ellenkezöje. :((
Fogászatit is akartam kötni én is, mert már lassan nálam is esedékes lesz ez+az: check24 (gondolom ismered a portált), paraméterek beadása után kijön, hogy havi 40 eurótól már kánaán van. Rámegyek a választott biztosító honlapjára megkötni a biztosítást, jönnek a részletkérdések. Pár "x" után már majd 60 eurónál tartunk, akkor kezdtem el elolvasni a részletes biztosítási feltételeket. 5 perc alatt annyi korlátozást találtam benne, hogy el kellett gondolkoznom azon, hogy akkor mit is kapok azért a hatvan euróért? Igen, nem tagadom, ebben benne van az is, hogy én nem fogok 1000 eurót fizetni itt sem soha egy koronáért, otthon meg pláne nem, de ott még a tizedét sem. Ez persze mázli, mivel a nejem ugye fogtechnikus... :)))
Azért halkan még megkérdezem, hogy kiszámoltad azt is, hogy mennyit fizettetek ki évek alatt négyötök fogászati biztosítására? Mert abból a többezer euróból azt ugye le kell vonni. Nyilván pluszban vagytok, nem kétlem, de ti sem vagytok szokványos család, mivel mindkét gyereknek kellett fogszabályzó, meg a férjed sajnálatos balesete sem az alapesetet képviseli. Nektek megéri, megérte, nekünk nem, mert jók a paramétereink, ami meg ezután jöhet, azt meg "óccsón" meg tudjuk oldani.
A lényeg az volt, hogy érdemes számolgatni, mielött az ember nyakra-före mindenre biztosítást köt. És ebben talán igazat adsz nekem is (egyszer)... :)))))

adg 2016.05.23. 12:23:30

@Herr Géza: ilyen teren kedvencem a poggyaszbiztositas volt mostanaban. A program automatikusan beikszeli, tobbszor is, ha veletlenul kiikszelnem. :)
Aszongya a feltetel, hogy fizetik a kart, ha hitelt erdemloen bizonyitom, hogy mi volt az eltunt csomagban, es szamlaval bizonyitom az erteket. :)
Kapjak be. :D

blackhairlady 2016.05.23. 13:41:21

@geegee: Nem egy evre haanem csak egyszeri befizetes a vasarlaskor. De Digger mar mondta, hogy ez igazabol kiterjesztett garancia, es valoban nem biztositas.

Herr Géza 2016.05.23. 14:11:04

@Hobbiszakács: Mi az, hogy "rájönnek" ??? Nálunk már sok éve veszélyes hulladék a fenycsö is, külön gyüjtik, ill. kötelesek visszavenni, ahol újat veszel.

montroyal ( CAN qc) 2016.05.23. 14:34:10

@geegee: azt is elfelejtettem nagyon gyorsan hogy mi az a - munka (???!!!)
kulomben is megtanultam a high classtol ,hogy az lenne a legnagyobb baj ha olyan dolgokat csinalnank amit masoknak kell megcsinalni

2016.05.23. 14:54:41

@Herr Géza: Ertem, nyilvan mindenki a sajat tapasztalatabol indul ki. Nekem szerencsere kimondottan jo tapasztalatom volt eddig kulonbozo biztositokkal. Pl. volt regen munkanelkulisegi biztositasom, es mikor varatlanul munkanelkuli lettem, azonnal fizettek, akadekoskodas nelkul. Az egy honap alatt amig munkanelkuli voltam, tobb penzt kaptam vissza toluk mint amit evek alatt befizettem. Es ha nem talaltam volna egy honapon belul munkat, akkor a megelhetesem mult volna ezen a biztositason, szoval nem panaszkodom, sot. Egeszsegugyi biztositasokbol (BUPA) pedig sokszorosat visszakaptam mar annak amit befizettem, szinten nagyon jo tapasztalatom van veluk, akadekoskodas nelkul fizettek a legdragabb specialistakat Londonban, sokat segitettek, ok szerveztek meg nekem a kezelest, nekem csak meg kellett jelennem az idopontokon. De ha valakinek rossz tapasztalata van, akkor megertem ha legkozelebb nem szivesen kot biztositast.

2016.05.23. 14:59:56

@Herr Géza: Mondjuk a fogszabalyozo elegge alap szerintem, azokban az orszagokban ahol megengedhetik maguknak az emberek, azt latom hogy a legtobb fiatalnak van. Nagyon keves embernek van tokeletes fogsora beavatkozas nelkul, marpedig ez fontos resze a megjelenesnek. Persze tul lehet elni nelkule, mint ahogy sok minden mas nelkul is, de szerintem elegge alapnak szamit a 21. szazadban.

Bal 2016.05.23. 15:04:09

@Hobbiszakács: régi vicc, 0. Kár hogy az Antarktiszon meg Grönlandon négy km vastag a jég, abból lesz majd a gebasz. Grönlandon már csinos kis tavak nőttek a tetején az elmúlt két évben.

Aki még nem látta, annak érdemes:

youtu.be/hC3VTgIPoGU

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.05.23. 15:18:19

VERS A FÖLD GÖMBÖLYŰSÉGÉRŐL
Amikor a Földön állok,
Talpam alatt ausztrálok.

fradyendre.blogspot.hu/2011/08/ketsorosok.html
;-)

blackhairlady 2016.05.23. 15:19:02

@Mirjam2: Magyarorszagon is benne van a TB-ben a fogszabalyzas is, nem kell erte kulon fizetni. Itt kulon fogaszati biztositas van, ami a 80%-at fedezi a koltsegeknek (legalabbis a mienk), 2 ev volt a fogszabalyzas, erre osztottak el a 2000$-t amit fizetni kellett, igy havi 110$ koruli osszegbe kerult.

Herr Géza 2016.05.23. 15:30:35

@Mirjam2: Ezért mondtam, hogy szerencsénk is van: a kölöknek pont olyan fogsora lett, amin tök felesleges bármit is "baszkurálni". :) Na meg azért az is túlzás, hogy majd mindenkinek kell: nem csak a tökéletes a szép. :))

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.05.23. 18:31:46

Megértem azokat, akik kimennek innen...

KOMPÓT-ORSZÁG

Kompót-ország Abszurdisztán
S Mutyifölde között ingáz.
Jövőjében nincs, ki hisz tán,
S szaga, mint székrekedt kíngáz.

Pimpós bele tiszta penész,
Korrupció tartja egybe.
Mind, ki fosztja, „szintén zenész”,
Sittre ezért egy se megy be.

Ki tehette, régen elment,
Aki maradt, nem tudja mért:
Az Úr elnéző s tán felment,
S nem zuhan le csapás, a mért?

Zagy tör be majd rothadt léken,
Sárrá lesz a por és homok,
S nem marad e lápvidéken,
Csak málló stadionromok…

„Hát igaz, ami igaz, költő úr, amikor én székrekedés közben kínlódok, akkor a pimpós belemből olyan gáz szivárog elő, hogy attól még a dögevő madarak is lehullnak az égből! Olyankor nekem kell elfogyasztanom az elhullott állatokat, hogy megmaradjon az ökológiai egyensúly. Ilyenkor viszont muszáj meginnom pár liter kompóttal erjesztett mohapálinkát, amitől viszont nemcsak az saját belső egyensúlyom borul fel, de én magam is.” /Dögkúti Tömény, erdész/

„Szórakozik a Hatóságommal, költő polgártárs?! Ady Endre komp-ország és Frady Endre kompót-ország, mi?! Azt hiszi, hogy nem vesszük észre a párthuzatot, vagy mit?! Stikában uszályt szít és sok gyáva nyuszit uszít?! Korbácsolja a hangulatot és lehúzza az ideológiát?! Maga politikailag veszélyesebb, mint három Népszabadság vezércikk! Holnap hajnalban magára húzott vizes lepedőben befárad a Hatóságomhoz két egyforma pofonért!” /Csávás Kálmán táborszernagy, a Negatívizmus Elleni Riadóegység (NER) függetlenített párttitkára és ideológiai ökle/

„Áááááááááállítsa máááááár leeee valakíííííííí ezt aaaaa forgóóóóóóó koporsóóóóóót…” /Ady Endre/

„Az én erjesztett kompótom is megpimpósodott! Ez nem életszerű, úgyhogy itt aknamunka történt! Nyilvánvaló, hogy a tudjuk kik merényeltek! Gyorsan írok is egy névtelen levelet és feljelentem őket! Bűnhődjenek a hitvány pirézek!” /özv. Hörcsög Hubáné Habszájú Hedvig, nyugalmazott házmester/

„Az elmúlt bő negyedszázad ismeretében újra csak azt mondhatom: Tetszettek volna forradalmat csinálni!” /Antall József, néhai miniszterelnök/

„Ady pesszimista komp-országa Frady Endrénél immár pót komp-országként, azaz kompót-országként lebeg a totalitárius reményvesztettség langymeleg miazmás pocsolyájában. A korrupció bűzhödt kipárolgása rátelepszik a költő lelkének érzékeny húrjaira és elrozsdásítja a pengetés tiszta hangjait. A bús poéta a járt utat a járhatatlanra cserélve látja meg az alagút végét és mindjárt beér. Igazi mazochista sötétséglíra! Szuicid hajlamúaknak csak kezelőorvosuk jelenlétében ajánlott!” /Delej Dezsőné Szilaj Szerénke, a Citromba Harapott Nihil c. kortárs irodalmi folyóirat olvasószerkesztője/

„A nyilvánvalóan elmegyógyintézeti kezelés előli szökésben lévő Frady Endre magát költőnek gondolva versnek szánt gusztustalan förmedvényt hagyott a világirodalom küszöbe mellett. Anyámat mindenesetre figyelmeztettem, nehogy belelépjen! A vers maga, ha eltekintünk attól, hogy szélsőségesen káros a józan észre és visszafordíthatatlan retardáltságot eredményez, Frady Endrére teljesen veszélytelen, mert neki már úgyis mindegy! A gyanútlan olvasóknak viszont az ég irgalmazzon!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Poéta gyermekeim, ne aggódjatok a földi igazságtalanságszolgáltatás miatt! Az utolsó napon majd mindenki igazságosan kimért adagokban kapja meg a magáét. És persze természetesen irgalmazok, akinek irgalmazok.” /az Úr/

„Ó Uram, azon az utolsó napon segíthetek neked fejbe rúgni a bűnösöket?! Irgalmatlanul pokoli fejfájással jajgathatnak majd a kénköves bográcsaikban!” /Chuck Norris/

"Aki maradt, nem tudja mért" ?! Radnótival üzenjünk Frady Endrének, hogy ő is megértse:
"[...] de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,
és csecsszopók, akikben megnő az értelem,
világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek.
Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.”
/F. Péter, a költő humán végzettségű mérnökkollégája/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2016/05/kompot-orszag.html

M. Péter 2016.05.23. 19:39:09

@Hobbiszakács: A higany gőznyomása alacsony, de nem 0, és szobahőmérsékleten a higanygőzzel telített levegő már súlyosan mérgező.

Egy hőmérőben 1-2 g higany van, míg jelenleg az unió maximum 2.5 mg higanyt engedélyez a kompakt fénycsővekben, vagyis egy hőmérőben 500-szor, 1000-szer annyi higany van.

M. Péter 2016.05.23. 20:15:48

@adg: Az a baj, hogy egyesek hajlamosak azt állítani, hogy az elveszett vagy ellopott bőröndben volt egy 3000 dolláros fényképezőgép, ipad, Armani öltöny, Versace ruha és a nagymamától örökölt, felbecsülhetetlen értékű és pótolhatatlan aranyékszerek.

Szerencsére csak egyszer volt ilyen ügyem, de akkor a biztosító minden vacakolás nélkül fizetett.

2016.05.23. 20:34:54

@blackhairlady: De Mo.on kotelezo TB-t fizetni, mig ha Angliaban laksz, semmit nem kell fizetned ha pl. munkanelkuli vagy diak vagy, es megis ellatnak alanyi jogon.

2016.05.23. 20:39:31

@Herr Géza: Azt latom hogy a legutobbi generacioban, gazdag orszagokban, megvaltoztak a sztenderdek es mar hatranybol indulnak azok a fiatalok akiknek nem tokeletes a fogsoruk. Olyan pedig keves embernek van 'gyarilag', de ha a ti gyereketeknek igen akkor nagy mazlitok van.

Velszi bárdolatlan 2016.05.23. 21:00:16

"úgy nekivágni egy külföldre költözésbe"

Aki ennyire hadilábon áll a magyar nyelvvel, mi a fenéért akar mindenáron írni?

És a pocsék helyesírást még nem is említettem, de legalább a címben nem ártana kijavítani: a kutya kemény 2 szó (jelző + jelzett szó), nem összetett szó.

adg 2016.05.23. 23:27:49

@M. Péter: ez miert baj? Mi koze hozza, hogy mi van a csomagomban. En mondok egy erteket, o meg mond egy biztositasi dijat, ennyi.
Az nem fair, hogy megegyezunk egy biztositasi ertekben, kifizetem a dijat, majd ha baj van, akkor bizonyitsam be, hogy tenyleg annyit ert. Hogy bizonyitsam be, mennyit ert az ot par hasznalt gatyam? :)
Ez a kitetel egyertelmuen a fizetes aloli kibujast biztositja. Gondolom vannak amugy normalis biztositok is, de ez eleg kutya, nem is iotottem semmire biztositast. Ha elvesz a csomag, akkor annyi.

Eletbiztositasnal sem kell bizonyitani, hogy marpedig a feleseg annyir ert, fizessek ki. :))

Esdig meg nem veszett el amugy csomagunk, bar nem is repulunk tul sokat. A hugomnak hagytak a borondjet dubaiban, de meg lett az is ket nappal kesobb.

@Mirjam2: @blackhairlady: Magyarorszagon a diakok nem fizetnek tb-t, sem gyerekkel otthon levok, sem a munkanelkuliek jo resze, meg egy rakas ember nem fizet semmit.

adg 2016.05.23. 23:32:13

@Velszi bárdolatlan: egy halom erdekes tortenetrol lemaradnank, ha csak az irna, aki ezer szazalekig helyesen tud irni, tovabba erdekfeszito es izgalmas stilusa van, ami mindenkit lebilincsel.

Ha az ilyen aprosagokon fennakadsz, akkor nem kellene blogokat olvasnod, hanem mondjuk nyelveszeti elemzeseket, vagy mittudomen.

Mondhatnam ugy is, minek olvas blogokat es magan torteneteket az, aki nem tud atsiklani egy-ket egyaltalan nem zavaro hiban, elutesen.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása