oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 26. 06:45,  Semmibe véve, hangtalanul 186 komment

2016. április 26. 06:45 Határátkelő

Semmibe véve, hangtalanul

Már nincs két teljes hónap a Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló népszavazásig, ami rengeteg magyar sorsát is érintheti, ugyanis a brit-uniós viszony jövője nyilvánvalóan senkinek sem mindegy (akár a szigetországon kívül sem). De hogyan élik meg ezt a helyzetet, bizonytalanságot a nagy-Britanniában dolgozó kelet-európai munkavállalók? Vitaindító.

Ha szeretnél részt venni a vitában, van véleményed és ezt egy kommentnél hosszabban is kifejtenéd, ne habozz, írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

nagy-britannia_lengyel_uzlet_2_foto_flickr_com_radarsmum67.jpg

A dolgozó kitétel ebben az esetben szerintem azért fontos, mert a legtöbb uniós állampolgárok (szemben a rendkívül elterjedt mítosszal) nem a szociális ellátásért, hanem a jobb munkaelehetőségekért és a magasabb életszínvonalért megy Nagy-Britanniába.

A Migration Observatory nevű szervezet nemrég itt is idézett tanulmánya szerint a legtöbb munkavállaló Kelet-Európából és az euróövezet déli részéről érkezik az országba, olyannyira, hogy a 2004-es bővítés óta megduplázódott a számuk, 2015-ben már több mint 3 millióan voltak.

A hat legnagyobb küldő állam sorrendben Lengyelország, Románia, Spanyolország, Olaszország, Magyarország és Portugália. Míg 2011-ben valamivel több, mint egymillióan (1 millió 40 ezren) éltek ezekből az országokból átköltözött emberek Nagy-Britanniában, addig 2015-re a számuk megközelítette az 1,6 milliót, magyarán az összes ott élő uniós állampolgár számának a felét. (Minderről további részleteket itt találtok.)

Kimaradva a vitából

Egyikük, a lengyel Jakub Krupa most a The Guardianben írt egy véleménycikket arról, hogyan is látja ő, 2012 óta Londonban élő kelet-európai újságíróként és a közösségéért dolgozó emberként a helyzetet. A cikkben akad pár igencsak érdekes megállapítás, ezekből idézek a következőkben, kíváncsi vagyok, mit gondoltok róla.

Mindenekelőtt azt fejtegeti, hogy él 3 millió olyan uniós állampolgár az országban, aki a népszavazás estéjén legalább olyan nagy figyelemmel követi majd a beérkező eredményeket, mint a britek, hiszen a számukra egy Brexit minden megváltoztathat.

Noha a kampány nagyobb részt róluk, az ő sorsukról szól, a viták jelentős részéből szinte teljesen kihagyták őket, így annak nem résztvevői, hanem tárgyai lettek.

„Noha a brit társadalom részei, most komoly bizonytalansággal kell szembenézniük: maradhatnak és dolgozhatnak-e az Egyesült Királyságban? Be kell-e majd rendszeresen jelentkezniük a helyi hatóságoknál, mintha elítélt bűnözők lennének, akik gyanús tevékenységet folytatnak? Mi a helyzet akkor, ha a családjuk meglátogatja majd őket? Szükségük lesz-e vízumra?” – sorolja a kérdéseket.

Noha szerintem ezek között azért bőven akad költői túlzás is, Jakub Krupa azt írja, hogy a szigetországi lengyel sajtó hónapok óta ilyen kérdésekkel van tele, és az emberek közül sokan nem csak aggódnak, hanem teljesen meg vannak rémülve.

„Megeszik a hattyúkat”

Amire szerinte jó okuk is van, elnézve a brit napilapok egy igen jelentős részét, amely folyamatosan a „mi” közszolgáltatásainkra és munkahelyeinkre „elképesztő nyomást” helyező bevándorlók „áradatával” riogatja olvasóit.

„Ki nem érdemelt juttatásokat követelnek, közpénzeket nyúlnak le, bűnözést hoznak az országba, megeszik a hattyúkat – hiszen tudjuk, milyenek ezek a migránsok” – írja jellemző megnyilvánulásokat idézve a lengyel újságíró, hozzátéve, hogy egy idegengyűlölő politikus szerint a nemzet egyetlen reménye, hogy a bevándorlók között biztosan akad jó ember is.

Az egyik legnagyobb bulvárlap, a The Sun egyik cikkében például azzal „sokkolta” az olvasóit, hogy az egyik bristoli pornóstúdióból lakásokat alakítanak ki, amelyeket aztán a bevándorlók bérelnek majd ki…

„Ami még ennél is zavaróbb, hogy a vita úgy zajlik, mintha az uniós határátkelők nem csak társadalmilag veszélyesek, de teljesen hülyék és írástudatlanok is lennének. Az a feltételezés, hogy ’ők’ nem olvasnak újságot, nem néznek tévét, így aztán ’mi’ azt írhatunk, mondhatunk róluk, amit csak akarunk. Ami nem igaz. A bevándorlók igenis látják, hallják a róluk szóló vitát, amiből többet értenek, mint amennyit a helyiek gondolnának. És fáj nekik” – írja Jakub Krupa.

Illúziók nélkül

A Nagy-Britanniában élő lengyel közösség messze nem föderalista eurofilek gyülekezete, nagyon sokan egyetértenek a britek által szorgalmazott uniós reformokkal, mi több, támogatják az újonnan érkezők számára bevezetni kívánt megszorításokat.

Tisztában vannak a bevándorlás egyes negatív hatásaival, és nincsenek illúzióik sem a problémákkal kapcsolatban – ugyanakkor látják a pozitívumokat is, nem csak saját maguk, hanem az őket befogadó közösségek szempontjából is.

Ami külön érdekes, hogy a szerző szerint sem a kormány, sem az ellenzék részéről egyetlen politikus sem vette a fáradtságot (vagy a bátorságot, teszem én hozzá…), hogy biztosítsa az uniós munkavállalókat arról, van jövőjük Nagy-Britanniában, de még csak annyit sem tettek, hogy közvetlenül elismerték volna őket, annak ellenére sem, hogy több tanulmány is megerősítette, milyen nagyban járulnak hozzá a brit gazdasághoz.

„Persze vannak munkanélküliek, szegények, hajléktalanok (és még bűnözők is) köztük – ugyanúgy, mint a britek között. A legrosszabb esetben egyébként a jelenlegi uniós szabályok is lehetővé teszik, hogy akár haza is küldjék őket.

A döntő többség azonban keményen dolgozó, adófizető, angolul beszélő, a gazdaságot erősítő uniós határátkelő, akiket ennek ellenére másodosztályú állampolgárként kezelnek, rendszeresen szembesülniük kell az ellenük irányuló (egyébként legtöbbször minden alapot nélkülöző) gyűlöletbeszéddel” – fogalmaz Jakub Krupa.

A lengyel újságíró szerint sok olyasmi van, amivel érvelni lehet az euroszkepticizmus mellett, sőt, akár a Brexit mellett is. Ám ha Nagy-Britannia elsősorban az idegengyűlölet és a bevándorlás elleni, gazdaságilag erősen leegyszerűsített érvek miatt távozik, akkor ne várja senki, hogy akár a magasan kvalifikált munkaerő maradni fog.

A Frexit és a többiek

Mindehhez már csak annyit tennék hozzá, hogy miközben most persze a Brexit a fő téma, azért egy, az Edinburgh-i Egyetem által végzett kutatás szerint a megkérdezett franciák 53 százaléka támogatna egy hasonló népszavazást, és Spanyolországban, Németországban, valamint Svédországban is többségben voltak egy esetleges népszavazás támogatói.

A népszavazás támogatása és a kilépés melletti kiállás persze nagyon nem ugyanaz, olyannyira, hogy a jelentés készítői is felhívják a figyelmet arra, mindkét oldalon többféle megfontolás is létezhet.

Azaz simán lehet, hogy egyes euroszkeptikusok azért nem szeretnének népszavazást, mert attól tartanak, egy esetleges vereség túl nagy kockázattal járna, illetve a tagság pártolói is akarhatnak referendumot, amennyiben úgy érzik, jó az esély a győzelemre, amivel jó időre le is zárhatnák a kérdést.

Mindenesetre a kutatás szerint Németországban és Spanyolországban valószínűleg sima maradáspárti győzelmet hozna egy voksolás (mindkét esetben más-más, de érthető okokból), addig például a svédeknél és a franciáknál valószínűbb lenne a kilépést támogatók győzelme.

(Fotó: flickr.com/Radarsmum67)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr88663318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2016.04.26. 19:11:13

@fhdgy: ez az egész nem csak a munkaerő áramlásáról szól, meg ha most arra is lett kihegyezve. Sok évtizedes múltra tekint vissza az EU illetve elődszervezetei, de szerintem ezt te is tudod.

Hogy áll a költözés előkészítése? Még mindig az ősszel szeretnél belevágni?

Csodabogár 2016.04.26. 19:18:34

@fhdgy: A helyzet az, hogy én egész felnőtt életemben egy ilyen egységes Europáról álmodtam, ahol nincsenek határok egyféle pénz van és talán idővel összerázódnak a különböző nációk. Tudom az álom vége elég illuzorikus, de aki most fiatal még megélheti ha a politikusok nem teszik tönkre azt, amit hosszú vesződséggel összehoztak. Semmi egyéni érdekem, előnyöm vagy hátrányom nincs ebben az ügyben.
Angolok mindig is különálló és felsőbbrendű népnek érzi magát, nekem nem hiányoznának ha kilépnének. Számomra ők nem igazán Europa, mint ahogy Skandinávia sem az. Ez nálam csak érzés, nem óhajtok erről vitatkozni, nincs semmi okos magyarázatom erre. Én így érzem és kész.

fhdgy 2016.04.26. 19:33:55

@Csodabogár: Nekem is volt/van egy álmom! Csodabogár! jól leírtad ezen álmaimat.

De félelmeim is vannak! Féltem az álmaimat, álmainkat!

fhdgy 2016.04.26. 19:41:32

@Muscari: Pl. egy sok éve viszonylag jó nyugdíjas angol mit gondol(hat)?

A nyugdíjam max. egy kicsivel lett több, ha több lett, az albérleti árak az egekben, a tömegközlekedés tömegynyomor lett, a gyerekeimnek csökkent a fizetése, stb. stb., akkor miért is örüljek?

Ha valami ilyet mondana nekem valaki, hogy tudnék vele érdemben vitatkozni?

Még mindig költözni akarok. Ahogy a dolgok jelenleg állnak, anyagilag még jobb kondiciókkal vághatok neki.

Viszont feltünt egy rém is a láthatáron.egyre jobban félek, hogy a saját eü. helyzetem keresztbe tesz. Szeretném remélni, hogy csak ideiglenesen.

Bredpitt Monika 2016.04.26. 19:48:55

@diggerdriver: a mindenki es senki szavak hasznalata neha hajmereszto tud lenni

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.26. 19:52:59

@blackhairlady: hat igen, hallottam (imadnivalo, arisztokratikus brit akcentussal), amint az angol fel (mar nem emlekszem, ki) arrol beszel, hogy Obama - lathatolag - ugy kezeli Angliat, mint aki nem kepes onalloan donteni/ az EU nelkul letezni, ha eppen ugy dont a napszavazas. Tehat kvazi degradalva lettek a britek, akik Amerika kegyeitol fuggnek a kereskedelmi egyezmeny alairasa szempontjabol...Na, ez ertheto, hogy sok britnek nem tetszik :)

Bredpitt Monika 2016.04.26. 19:53:19

@geegee: en a pingvinre szavazok, a macska az az allat amit soha nem szerettem, kiveve a kiskolykoket meg azt a morcos pofajut, tardnak hivjak oket, ha jol tudom

M. Péter 2016.04.26. 19:56:17

@charlieharper: Hajóval mindig is el lehetett hagyni az Egyesült Királyságot minden ellenőrzés nélkül.

Alapvetően annak jár teljeskörű ellátás ingyen, aki "ordinarily resident in the United Kingdom", a kanadai turista csak sürgősségi ellátást kap ingyen.

M. Péter 2016.04.26. 20:01:34

@Muscari: Nem változtattak rajta a birodalmi idők óta, semelyik párt sem akarja a szavazók egy részét elidegeníteni.

fhdgy 2016.04.26. 20:20:53

Visszaállították a határellenőrzést az osztrákok a magyar határszakaszon: van valakinek személyes tapasztalata?

www.penzcentrum.hu/utazas/elkepeszto_mi_folyik_hegyeshalomnal_galeria.1049322.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Etniez 2016.04.26. 20:21:37

@svájci sapka (ch): Ha a cégeket sem válogatjuk, az embereket sem lehet. A felszabadítás volt a helyes lépés.

Etniez 2016.04.26. 20:21:40

@Taxomükke (UK): Én azért kivontam a pénzem innen, esni fog a font szerintem.

midnight coder 2016.04.26. 20:21:54

@Csodabogár: Én inkább egy görögök, dél-olaszok, spanyolok nélküli EU-ban érezném jól magam. A déli népeket, országokat valahogy nem igazán tartom civilizálnak. Az angolokkal és a skandinávokkal is az a legfőbb baj, hogy sok ott az olyan polgár akinek a nagyapja még déli volt.

Applepie 2016.04.26. 20:22:45

Szerintem a fizikai munkásokat meg fogják tartani. Max azoknak kell mennie akik vezető pozícióban vannak.
Az átlag 200 kilós brit azt még el tudja látni évi 30 ezerért napi 4 órában rokikártyával és rokijuttatásokkal együtt.

Én ellenszenvet pl. 8 év után akkor tapasztaltam először amikor vezető állást kaptam. Előtte mindenki kedves volt a kis munkással.

Dolgozni a büdös életben nem fognak, nem is bírnának. Zsír- és nem húsfajták :)

M. Péter 2016.04.26. 20:26:02

@blackhairlady: Választási igéret volt, hogy a UKIP támogatóit a konzervatívokhoz csalogassa, akkor biztos nem volt részletes terv. Ma sem nyilvánvaló, hogy a kilépés mit jelentene. Norvégia, Izland és Liechtenstein nincsenek az EU-ben, kívül vannak az EU vámhatárán, de a szabad mozgás az ő polgáraikra is vonatkozik, egy ilyen megoldás pont a bevándorláson nem változtatna. A kilépés támogatói szabadkereskedelmi egyezményről beszélnek személyek szabad mozgása nélkül, ilyenre pont nincs példa.

2016.04.26. 20:29:37

@M. Péter: nem hinnem, mar a sima vitorlazasnal is kertek utlevelet Fro-ba lepeskor exit checkre.
A channl tunelen meg biztosan, ugyanis le kell adni az utlevel adatokat exit checkre

2016.04.26. 20:31:21

@charlieharper: marmint a brit teruleten kerik az utlevelet

arsenal71 2016.04.26. 20:35:38

@Zsuzsi65: Az angoloknál önteltebb nép kevés van. Ők is azt hiszik, hogy az angolságuk felülírja a tudást.
Ragaszkodnak álmaikhoz, és nem veszik észre, hogy megváltozott a világ. Sajnálom, hogy a skót népszavazás elesett, akkor most nem lenne ilyen nagy szájuk. Könyörögtek, hogy a Közös Piac tagjai legyenek, most pedig verik szét. Igaz, ehhez találtak "barátot" is.
Obamának abban igaza van, hogy az angolok túlértékelik magukat.
A brit szó sem jó, mert három olyan nemzet tartozik bele, akik a hátuk közepére kívánják az angolokat. Jogosan.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.26. 20:37:11

Hej, Londonban mosogatók, azonnal gyertek haza, nem értitek, nem ott kint kell dolgozni...

iflgazdasag.blog.hu/2014/11/06/ezert_ne_dolgozz_londonban_haho_magyar_fiatal?full_commentlist=1#comments

:-))))))))

tanato 2016.04.26. 20:44:01

@Csodabogár: Abszolút veled értek egyet,én is 30 évig éltem egy kerítéssel bezárt diktatúrában és nagy álmom volt a jelenlegi helyzet: egy állam egy pénz szabad költözés és munkavállalás.Jelenleg ez az álom létrejött,de a végóráit járja.SOk oka van,idegengyűlölet,felsőbbrendűségi érzés,orosz próbálkozás a nyugat szétverésére,menekültválság,iszlám radikalizmus stb.

tanato 2016.04.26. 20:49:20

@A nagy kékség: Cseléd vízum persze lesz az volt 2004 előtt is,két évre au-pair vízumnak hívták,ami nem jogosított munkavállalásra,csak gyerekvigyázásra meg házi munkára.2 év múlva meg irány vissza.
A gazdag Öböl országokban most is van szegény ázsiaiaknak néhány évre,fizikai munkára,házi munkára,de letelepedni nem lehet vele.

fhdgy 2016.04.26. 20:54:02

@tanato: Azért a saját hibáinkról, felelőségünkről se feledkezzünk meg. Úgy értem, az EU-éról!

Pl. sokat gondolkodtam azon, hogy a keletiek felvétele nélkül mi lenne? Fáj vagy sem, a szlovénok és csehek kivételével rosszul járt az EU velünk, volt cucilista országokkal.

tanato 2016.04.26. 20:55:48

@fhdgy: Panaszkodnak az ingázók hogy nem érnek be időre az osztrák munkahelyükre,a kamionosok meg a késés miatt.De mint láttuk a szélsőjobb idegenellenesek győztek az elnökválasztáson,érlelődik az osztrák exit is.Ott sem igazán kívánatosak a kelet-európai bevándorlók.

tanato 2016.04.26. 20:57:39

@fhdgy: Van benne igazság,de ha bomlunk menthetetlen hogy be ne nyeljen minket újra az orosz medve.És az a briteknek,osztrákoknak sem lesz jó,mert a fő orosz cél nem mi hanem ők.

Etniez 2016.04.26. 20:59:18

@charlieharper: Ha az újonnan jött brit cégek teljes hozzáférést kapnak másik országok piacához, akkor a munkavállalóknak is ugyanez a jog jár vissza.

tanato 2016.04.26. 21:01:53

Nagy kérdés a népszavazás eredménye,de ha kilépnek én személy szerint elképzelhetetlennek tartom,hogy minden jelenleg ott élő kelet európai munkavállaló maradhat főleg a képzetlenek és angolul nem perfektül beszélők/ha még nem brit állampolgárok vagy nincs ilyen papírokkal rendelkező házastársuk/.

Etniez 2016.04.26. 21:02:22

@Herr Géza: Teljes butaság a véleményed. Ha a cégeket semmilyen korlát nem sújtja és nyugodtan lerabolhatják a másik ország piacát, akkor a munkaerőre is ugyanez kell hogy igaz legyen, minden pozitív és negatív következményével.

Csávógyerek 2016.04.26. 21:02:32

@Herr Géza: "Azért az is nonszensz, hogy az USA-ban az oda illegálisan bejutók, vagy a legális jogcímmel érkezök, de "ottfelejtödött" polgárok gyakorlatilag éveken-évtizedeken keresztül ellavírozhatnak, munkát vállalhatnak, adót fizethetnek (:D), betegbiztosítást köthetnek, lakást bérelhetnek, bankszámlát nyithatnak, akár börtönben is ülhetnek anélkül, hogy bárki is foglalkozna az illegális státuszukkal" ... próbáld mindezt meg manapság ... az E-Verify korában ... meg amikor új jogosítványt is csak addig kapsz, amíg a legális státuszodat igazolni tudod ... sok sikert hozzá ;o) Volt olyan kollégám (a szerencsétlen), aki 30 éve élt az USA-ban, eredetileg diákvízummal érkezve, amerikai felesége volt gyerekkel, és éppen legalizálni próbálta végre a státuszát ügyvéd segítségével, amikor kiderült, hogy amerikai állampolgárnak hazudta magát korábban munkavállalási papírokon ... 3 nappal a zöldkártya-interjúja után már nem volt az országban. Más világ ez már, de nagyon, mint a múlt században.

tanato 2016.04.26. 21:05:06

Persze nem látványos tömeges kitoloncolásra gondolok,hanem munkaügyi ellenőrzésekre meg lakbérszerződések felülvizsgálatára TB ellenőrzésekre stb.

FutureFry 2016.04.26. 21:05:35

@charlieharper:
Felmérések szerint Nagy-Britanniában Obama népszerűbb (volt?) mint Cameron, valószínű ezért is kérte meg az utóbbi az előbbit, hogy mondja el a véleményét (nyilvánosan) az BrExit népszavazásról. Persze lehet, hogy fordítva sült el a dolog (hacsak nem pont az volt a cél).

Egyébként BJ azt a régi "sérelmet" is újra felhánytorgatta, hogy Obama enlökségének az elején egy fehérházi Churchill-szobrot eltávolítottak az elnöki dolgozószobából (pontosabban visszakerült a brit nagykövetségre, ahonnan anno Bush kapta kölcsön), azt viszont már nem említette, hogy van egy másik (amerikai tulajdonú) Churchill szobor is, Obama - szintén a Fehér Házban levő - magánirodája mellett (amit az elnök - saját bevallása szerint - minden nap lát).

tanato 2016.04.26. 21:06:38

@Csávógyerek: Ilyenekre számítok"sikeres" szavazás esetén a briteknél is.

M. Péter 2016.04.26. 21:09:30

@Etniez: Miért? Lehet szabadkereskedelmi egyezményt kötni a személyek szabad mozgása nélkül.

Herr Géza 2016.04.26. 21:11:04

@Csávógyerek: Bocs, eredetileg meg akartam jegyezni, hogy javítson ki valaki, ha tévedek, mert sosem jártam ott, csak másodkézböl vannak infóim. De ezek szerint lassan ott is van változás... :-)

M. Péter 2016.04.26. 21:16:54

@Csávógyerek: Ettől még mindig van vagy 10 milliónyi illegális.

Etniez 2016.04.26. 21:19:49

@M. Péter: Természetesen, de akkor azt kell kötni és nem ki-be lépkedni egy unióból.
Továbbá a szabadkereskedelmi megállapodáshoz két fél kell és ha kilépnek, akkor mi érdeke lenne az EU-nak megkötni egy ilyen szerződést? Ha kilépnek, akkor az EU célja lesz ledominálni a briteket, mert ez a világ rendje. És egy EU-brit gazdasági csatát az EU fog megnyerni.

Etniez 2016.04.26. 21:19:51

@FutureFry: Ezek tényleg ilyen óvódás szinten gondolkodnak? Továbbá Churchill seggét ámerika mentette meg emlékeim szerint.

FutureFry 2016.04.26. 21:20:21

@M. Péter: Igen, erre példa pl. a NAFTA.

Muscari 2016.04.26. 21:24:50

@fhdgy: remélem, hogy nincs semmi komoly bajod, vigyázz magadra.

2016.04.26. 21:29:53

@FutureFry: jelenleg a panamai offshore botrany ota nem tul nepszeru Fave

fhdgy 2016.04.26. 21:33:34

@Muscari: Nem szeretem a hülye bohócokat, és most a szívem bohóckodik! -:)

Hari Seldon 2 2016.04.26. 21:38:16

@blackhairlady:
Nagy valószínűséggel Demokrata lesz az elnök. Az ottani sajátos válaszási rendszerből adódik. Vannak stabil demokrata és stabil republikánus államok. Viszont az utóbbi néhány választásokon szerzett pár régebben republikánus államot a demokrata párt (Virginia, North Carolina is talán, sőt szerintem Florida is meg lesz a szamarasoknak)

dunántúli gyerek 2016.04.26. 21:55:24

@Hari Seldon 2: Nagy valószínüséggel Demokrata nem lesz az elnök mert Obamát unják mint a szarukat.

Csávógyerek 2016.04.26. 22:20:28

@M. Péter: Van sok millió illegális bevándorló valóban. Sokféle fajta: olyan, aki évtizedek óta itt él; olyan, aki babaként érkezett és a kisebb testvérei már mind amerikai állampolgárként születtek, és így ő most nem érti, miért alsóbbrendű a testvéreinél; olyan, aki nemrég érkezett, és esetleg már korábban toloncolták ki. Ezek döntő többségének nagyon nehéz az élete. Alantas meló éhbérért; nincs egészségbiztosítás; remegés, amikor rendőrautó megy mögötted; tengődés perspektívák nélkül; deportálás, miközben a gyerekek itt maradnak a rokonoknál, stb. Nem akarnál ilyen életet. De nekik gyakran még mindig jobb, akár sokkal jobb, mint ahonnan jöttek, mert ott kegyetlen rossz lehet.

blackhairlady 2016.04.26. 22:25:55

@M. Péter: Anno valoszinuleg csak egy igeret volt, de azert azota Cameronek nagy valoszinuseggel felvazoltak mar egy lehetseges forgatokonyvet. Sok targyalas lesz meg a vegeig, (persze ha a kilepes meleltt dontenek), de kizartnak tartom, hogy ne lenne elkepzelesuk, hogy kiket, mikor es hogyan zarnak ki az orszagbol illetve milyen feltetelekkel engednek be.

Csodabogár 2016.04.26. 22:31:22

@fhdgy: Ma egy hete még semmi nem volt, igaz vonattal mentem, jöttem.

blackhairlady 2016.04.26. 22:32:39

@charlieharper: azert a hivatala vegen csak kuldott meg 250 katonat Obama Sziriaba,

blackhairlady 2016.04.26. 22:37:32

@Csávógyerek: A hazugsagt nehezen toleraljak a hivatalok, az biztos. Ha kiderul, nincs mentseg, kovetkezmenyei vannak.

Csodabogár 2016.04.26. 22:38:04

@Csávógyerek: Ma olvastam, hogy Svájcban is élnek illegálisok elég szép számmal. Persze főleg háztartási alkalmazottak és az építőiparban dolgoznak. Nem hittem volna.

blackhairlady 2016.04.26. 22:42:04

@M. Péter: Es ezek gyerekei iskolaba jarnak, tehat nagy valoszinuseggel tudnak roluk a hatosagok.

blackhairlady 2016.04.26. 22:44:09

@Hari Seldon 2: Az idei elnokvalasztas minden hagyomanyt felrugott eddig, az iden semmit sem lehet megjosolni.

Taxomükke (UK) 2016.04.26. 23:20:09

@Etniez: En mostanaban akarom a forintomat fontra valtani, ugy erzem, a szavazas utan (barmi lesz is az eredmeny) a font a forinthoz kepest erosodni fog.

Taxomükke (UK) 2016.04.26. 23:21:30

@Applepie: Manchester melyik reszen laksz?

Virago_1000 2016.04.27. 02:34:04

@tanato: orosz próbálkozás a nyugat szétverésére"

- te elkepesztoen ferden latod a dolgokat. Ha egy plt tudnal esetleg mondani.

Virago_1000 2016.04.27. 02:37:00

@fhdgy: "szlovénok és csehek kivételével rosszul járt az EU velünk, volt cucilista országokkal."
- KItunoen jartak velunk hisz kaptak olcso munkaerot es piacot a termekeiknek.
Ujgyarmatositas. Ezert akarjak bevenni ukrajnat/torokorszagot is.

pappito · http://pappito.com 2016.04.27. 03:46:52

@Virago_1000: ja, ezért öntik bele a milliárd eurókat a keurópai országokba a csatlakozásuk óta, ezért zárkóztatják fel őket, hogy a lengyel vezesse a buszt Londonban. Sure, mate.

pappito · http://pappito.com 2016.04.27. 03:55:02

ja, ész szerintem UK nem fog kilépni

Hari Seldon 2 2016.04.27. 08:14:51

@dunántúli gyerek:
Ahogy a kongresszust is, még jobban.
Az meg republikánus. Majd meglátjuk, hogy fog lecsapódni a dolog az egyes államokban.
Egyébként nem olyan népszerűtlen mint például nálunk a Hollande. (bár az még nem teljesítmény)
Most a GOP saját magát nyírta ki. Egyébként a Trump is jobb mint a sötét tea party-s, így én annak drukkolok, hogy összejöjjön a Trumpnak, semmiképpen ne a Cruz győzzön. Aztán majd meglátjuk novemberben mi lesz.

M. Péter 2016.04.27. 08:36:30

@Virago_1000: Pl. a szélsőjobboldali nacionalista pártok támogatása. A francia Nemzeti Front orosz kölcsönből él, a Jobbik is nagyon oroszbarát.

osoma 2016.04.27. 13:05:46

Van egy baratom angliaban, akinek faszbukon habzik a szaja a kilepes mellett. Most en szoljak neki, hogy, de baratom, te fekete vagy, mint a szen!

Sanyi9 2016.04.27. 13:34:39

@charlieharper: hogy lehet merni "a kozel-keleti utalat" szintjet Obama iranyaba?

Bal 2016.04.27. 15:30:52

@charlieharper: nem tudom hogy BJ vagy Orbán xenofób-e, nem is érdekes, és alighanem nem is azok. Politikusként ami egyedül fontos az az, hogy hogyan szólítják meg a választóikat, milyen módszerekkel hatnak rájuk.

Márpedig zsigerre ható cinkos kikacsintásokkal hatni a tömegre olyan, amit úriember nem csinál. Demagóg diktátoroknak ez jól áll, de nem egy felelős konzervatív politikusnak.

Mondom ezt semmiképp sem balos széplélekként úgy, hogy torykra szavaztam.

kardio1 2016.04.27. 16:57:45

@pappito: a mate-et nálatok is éppúgy használják, mint Ausztráliában ?
Ami meg virago és a te véleményedet illeti, szerintem mindkettőtöknek igaza van. Végülis, ha teheti, mindenki a maga érdekét nézi. Az EU is jól járt a belépő keletiekkel. Az oroszoknak meg semmiképp, de az amerikaiaknak se igazán érdeke, hogy Európa jól muzsikáljon. Ilyen kis országnak, mint Magyarország, valahova állnia kell, illúzió, hogy lehetünk semlegesek. Hz valahová kell tartozni, akkor meg csak a Nyugat. Én nem értem ezt az ujsutetu oroszbaratsagot. Hogy lehet elfelejteni, mi volt 89 előtt?

kardio1 2016.04.27. 16:59:44

@M. Péter: a szélsőbalt is nyomják. Mindegy mi, csak EU-ellenes legyen.

kardio1 2016.04.27. 17:01:33

@fhdgy: keress egy kardiológust ;-)

fhdgy 2016.04.27. 17:17:09

@kardio1: erősen figyelek magamra! Elkésni sem akarok, de elkapkodni sem. Mihelyt megtapasztalom, hogy nem egy szokásos rossz periódus, lépni fogok.

kardio1 2016.04.27. 17:58:50

@fhdgy: ha tudok segíteni, vagy tanácsra van szükséged, csak szólj.

'it's cool to know nothing' 2016.04.27. 18:38:49

Nyilvánvalóan ez a lengyel újságíró hazudik:

"Ami még ennél is zavaróbb, hogy a vita úgy zajlik, mintha az uniós határátkelők nem csak társadalmilag veszélyesek, de teljesen hülyék és írástudatlanok is lennének. Az a feltételezés, hogy ’ők’ nem olvasnak újságot, nem néznek tévét, így aztán ’mi’ azt írhatunk, mondhatunk róluk, amit csak akarunk."

"A döntő többség azonban keményen dolgozó, adófizető, angolul beszélő, a gazdaságot erősítő uniós határátkelő, akiket ennek ellenére másodosztályú állampolgárként kezelnek, rendszeresen szembesülniük kell az ellenük irányuló (egyébként legtöbbször minden alapot nélkülöző) gyűlöletbeszéddel” – fogalmaz Jakub Krupa."

Mindenki tudja, aki néha ránéz erre a blogra, és beleolvas a kommentekbe, hogy semmi ilyen nincs. Anglia a menyország, az ígéret földje, ahol mindenkit megbecsülnek (nemúgy mint itthon), mindenki megtalálja a számítását, aki dolgozni akar (nemúgy mint itthon), és elismerik, nagyra tartják a bevándorlókat. Mindenki barátságos, segítőkész, segíti a beilleszkedést (nem úgy mint itthon).

Ést tényleg úgy ír ez a Krupa is a bevándorlókról, hogy határátkelők? (hehehe) Vagy csak migránsok, mint az összes többi gyüttment.

ganjagym 2016.04.27. 19:31:20

@Bal: nem mondtott semmi dehonesztalot Obamarol. Az apja kenyai volt. A kenyaiak jelentos reszenek nem voltak epp szep emlekei a britekrol. Lehett Borisban a volt gyarmattarto rossz lelkiismerete szublimalodott ilyetenkepp. De nem latom, hol ebben a rasszizmus. A PC agymosas hulyiti az angolokat is (mar az erre adott mediareakciot illetoleg). Boris amugy egy fasz. Tipikus szellemi beltenyeszet 'elit' kaszt (genetikailag kevertebb, torok, egyeb felmenokkel is bir). Kerlek, ne vedd szemelyeskedesnek

pappito · http://pappito.com 2016.04.27. 23:28:54

@kardio1: "a mate-et nálatok is éppúgy használják, mint Ausztráliában ?"

Igen, nagyjából úgy.

"Ami meg virago és a te véleményedet illeti, szerintem mindkettőtöknek igaza van. Végülis, ha teheti, mindenki a maga érdekét nézi."

Az, hogy valaki a saját érdekét nézi, az normális. Viszont az EU a közös Európáért jött létre (a mai formájában) nyilván érdeke, hogy az korábban szovjet befolyás alatt álló országok felzárkózzanak és amennyire lehet egyenrangú félként működjenek az EUban (nagyobb eu - jelentősebb gazdasági/politikai befolyás) és ezért milliárdokat öntenek ezeknek az emaradt országoknak a felzárkóztatására. Amit van ahol ellopnak van ahol nem. Semlegességről senki sem beszélt, gazdasági-politikai szövetségről van szó, hogy végre Európához tartozzon Mo, ahová való. (aminek köszönhetően pl. a kedves kommentelőtársunk angliában dolgozhat megkötések nélkül)

"Hz valahová kell tartozni, akkor meg csak a Nyugat. Én nem értem ezt az ujsutetu oroszbaratsagot. Hogy lehet elfelejteni, mi volt 89 előtt?"

Tökéletesen egyetértünk, én is értetlenül állok a jelenség előtt, sőt, az ösztönöm azt súgja, hogy aki ezzel a keleti nyitás című vakítással jön az rosszat akar. Aki meg orosz pénzből nyomja az orosz propagandát, miközben dől a hungarista/fajvédő szar a szájából... na az elmebeteg.

adg 2016.04.28. 00:13:33

@pappito: @kardio1: kivancsi lennek, volt-e valaki barmikor is a tortenelem soran, aki picit is jol jart az oroszokkal baratkozassal. De hogy a magyarok minden alkalommal rabasztak, az biztos.
Messze nem szent a nyugat sem, ha az erdekuk ugy kivanja, azonnal hatat forditanak, de azert az oroszokhoz kepest megiscsak egy masik vilag.
A magyar hozzaallasban a tovig benyalas a legnagyobb gond szerintem, nincs mertek, kontroll, semmi, vagy ez az oldal vagy az, de akkor aztan a vegtelensegig kiszolgaltatni magunkat. Nem a sajat erdekeinket probaljuk nezni, hanem a barataink minden futtyenteset hiany nelkul kiszolgalni es szorgalmasan ragasztgatni a cimkeket mindenkire, aki kicsit maskent gondolja.

pappito · http://pappito.com 2016.04.28. 00:49:05

"volt-e valaki barmikor is a tortenelem soran, aki picit is jol jart az oroszokkal baratkozassal"

hát itt vannak pl. a mongolok, ja nem, akkor a kazakok, ja nem, akkor a finnugor népek, ja izé nem, sztyeppei népek, ja nem, keleti blokk, na nem, ők se, arab országok, hát izé, nem, kuba, hát nem, délkelet ázsiai országok, nagyon nem. Sőt, idetenném az orosz népet is, amely szintén rábaszott arra, hogy orosz, sokszor. Maradt kína, viszont kína túl nagy az orosz mackónak.

adg 2016.04.28. 01:19:32

@pappito: kb igy tudom en is. Szoval mindenkepp igeretes veluk egy szorosabb kapcsolatot kialakitani. Igazi jobaratok voltak mindig is. Ja, nem egeszen, de majd most hatha. Bizzunk benne, minden jel arra mutat, hogy most jo lesz. :)

pappito · http://pappito.com 2016.04.28. 01:23:28

@adg: szerencsére nem az én adómból kell visszafizetni paks2-t, szóval csak a partvonalról nézem, hogy rotyog a szarleves a medencében

de azért érzem az iróniát a "a hősökterés ruszkikhaza"-tól a "keleti nyitás"-ig meg a putyinsegg nyalásáig

2016.04.28. 02:21:44

@Bal: imho, Boris a kontextus miatt hozta fel a kenyai szarmazast, semmi xenophobiat nem latok, sem cinkos kacsingatast. Ahogy @ganjagym: doktor ur irta, a sajtonak van min csamcsogni.
Ahelyett, Obama beszedjenek a lenyegen csamcsogna.

Muscari 2016.04.28. 08:17:18

@charlieharper: úgy érted, hogy azon, hogy Obama miért támogatja azt, hogy Nagy-Britannia EU tag maradjon?

Virago_1000 2016.04.28. 12:21:20

@pappito: uk 100% biztosan nem fog kilepni, mert a globalis multik erdeke nem ezt kivanja. Nem veletlen intettek ovatossagra a miniszterelnokot parszor a multik vezetoi.

Jegyezd meg orokre, a politikai erdekeket a gazdasagi erdekek mindig felulirjak, ez meg a kommuniusban is igy volt bar nem ugy tunt.

Virago_1000 2016.04.28. 12:38:49

@pappito: "  ja, ezért öntik bele a milliárd eurókat a keurópai országokba a csatlakozásuk óta, ezért zárkóztatják fel őket, hogy a lengyel vezesse a buszt Londonban."

- eloszor:
Te oreg, tudod mirol beszelsz? Milyen milliardokat ontottek ?
Elmondom semmiĺyet. Persze ehhez ismerni kene az eu mukodeset.
Az euba minden orszag befizet es palyazatok utjan vissza tudsz konyorogni valamennyit amit mint valami alamizsnat odadobnak mint valami koldusnak. Ki kevesebbet ki tobbet. De a befizetesekrol ne feledkezz meg! Tagdij! Ne felejtsd el hogy mekkora vambeveteltol esik el az orszag. Valamint mennyibe kerult a csatlakozas elokeszitese 2004 elott. Ha ezt szamszerusited mindjart rajossz hogy minden, ismetlem MINDEN eu tagallam netto befizeto!

Az eu tagsaggal penzugyi szempontbol minden tag rosszul jar.

Masodszor: mivel a hazaarulo kormanyok: mszp szdsz mdf hugyert szarert eladtak a magyar allam termeloeszkozeit amelyek tulnyomo tobbsegeben nyugati kezben vannak. Tehat gyakorlatilag ingyen hozzajutottak az iparunkhoz ( a nemzet vagyonahoz) es a piachoz is. Erre nincs mas szo mint gyarmatositas. Te ezekrol elfeledkezel, pedig a merleg serpenyojeben ez is ottvan ( es nagyon lehuzza azt) nem csak az a visszacsepegtetett alamizsna amit palyazatok utjan lehet koldulni.

Tehat boven nyertek velunk. Ugyanez lenne a strategia torokorszag es ukrajna eseteben is. Hatalmas piacok gondolj bele

pappito · http://pappito.com 2016.04.28. 12:41:40

@Virago_1000: jézusom de ostoba vagy :(

de nagyon ügyesen fosod ide vissza a neked előre megrágott marhaságokat, ügyes vagy.

na ugorjunk

Virago_1000 2016.04.28. 12:44:40

@M. Péter: "A francia Nemzeti Front orosz kölcsönből él, a Jobbik is nagyon oroszbarát."
- forras?
- mi a baj ezzel?

Virago_1000 2016.04.28. 12:45:32

@pappito: ostoba vagyok csak szerinted de cafold csak 1 pontjat ha tudod

pappito · http://pappito.com 2016.04.28. 12:48:48

@Virago_1000: neked? minek? majd megmagyarázza neked a lánchíd rádió. te melyik országban is vagy a rendszer áldozata?

Virago_1000 2016.04.28. 12:53:06

@kardio1: "Hz valahová kell tartozni, akkor meg csak a Nyugat. Én nem értem ezt az ujsutetu oroszbaratsagot"

- ez nem ujsutetu. Ny.europa elemi erdeke az oroszbaratsag! Hiszen gazdasagilag foldrajzilag kozel vagyunk. Az oroszellenes szankciokat csak azert vezettek be mert az Usa kenyszeritette.
Megpedig azert hogy vedje a sajat gazdasagat es a vegleges osszeomlas elott allo dollart. mert tisztesseges piaci versennyel az usa cegek alulmaradnanak az orosz piacon az eu cegek elleneben tehat akkor probalkoznak igy.

Vajon van-e szankcio az usa-orosz kereskedelemben? Na ugye.

A TTIP pedig arrol szol hogy vegleg kinyirjak az eu cegeket a kormanyok felett hozva donteseket ha kell. Igy usae lenne a gazdasagi hatalom.
Akie a gazdasagi hatalom aze a.politikai is tehat az a vilag ura.

Virago_1000 2016.04.28. 12:53:38

@pappito: kibujsz a kerdes alol ugye?

pappito · http://pappito.com 2016.04.28. 12:57:24

@Virago_1000: nem tettél fel kérdést, az orosz propaganda meg nem érdekel

Virago_1000 2016.04.28. 12:57:36

@adg: "kivancsi lennek, volt-e valaki barmikor is a tortenelem soran, aki picit is jol jart az oroszokkal baratkozassal. "
- az a baj hogy az emberek meg mindig osszekeverik a felforgato kommunizmust a valodi oroszorszaggal.

Virago_1000 2016.04.28. 12:58:45

@pappito: viszont leostobaztal mert csak ennyire telik toled ha elfogynak az erveid (altalaban el szoktak)

pappito · http://pappito.com 2016.04.28. 12:59:44

@Virago_1000: aki ostobaságokat ír azt leostobázzák, így megy ez

2016.04.28. 13:03:21

@Virago_1000: van szankcio az usa-orosz kereskedelemben

Virago_1000 2016.04.28. 13:27:29

@Muscari: obama azert tamogatja h eu tag maradjon uk mert azt mondtak neki hogy ezt kell mondania. Egyebkent nem sok fogalma van az egeszrol.

Vagyis azert mert ez a megamultik gazdasagi erdeke.

Virago_1000 2016.04.28. 13:28:16

@pappito: de meg mindig nem mutattal ra hogy melyik mondatom volt ostoba. Csak hadovalsz osszevissza.

Virago_1000 2016.04.28. 13:29:23

@charlieharper: ha lenne akkor miert nott az orosz- usa kereskedelem volumene?

Oroszorszag megtorese a celja annak is hogy levittek a koolaj arat.

pappito · http://pappito.com 2016.04.28. 13:30:23

@Virago_1000:
1. nincs nálam a nehézbúvár felszerelésem
2. tényeket tagadsz. ezt egyedül is tudod

2016.04.28. 13:36:20

@Virago_1000: ez nem igy mukodik. Bizonyos cegeket, cegcsoportokat es egyeneket tettek fekete-listara, pl akiknek koze van Putinhoz vagy az ukran konfliktushoz.
Azokkal tilos kereskedni.

Koolaj ar csokkenes az USAnak is fajt es szaudinak is. Az olaj kinyeresenek, technikatol fuggoen van egy break-evev pointja. Fuggattol, hogy melytengeri, arctic vagy shale, stb a technologia. Oroszorszagnak vagy 5szor ujra kellett irnia a budgetjet, Szaudi is osszeszarta magat.
Usat es Kanadat is kemenyen erintette. Massziv elbocsatasok vannak a szektorban.

2016.04.28. 13:45:02

@charlieharper: csak halkan jegyzem meg, hogy erosen csokkent az US-Russia kereskedelem, legalabbis az USA statisztika szerint.
Hogy az orosz statisztika mit mutat, azt nem tudom.

www.census.gov/foreign-trade/balance/c4621.html

tanato 2016.04.30. 09:44:57

www.origo.hu/nagyvilag/20160430-az-idoseken-mulik-kilep-e-nagy-britannia-az-eu-bol.html

EBből kilépés lesz,az idősek mindig nagyobb százalékban mennek szavazásra mint a fiatalok.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása