oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2016. március 06. 06:40,  Panama jobb vagy Magyarország? 180 komment

2016. március 06. 06:40 Határátkelő

Panama jobb vagy Magyarország?

Ha vasárnap, akkor heti blogajánló, aminek keretében ma a címben feltett kérdésre is kapunk (számokon alapuló) választ, majd megnézzük, mi igaz az elmúlt hetekben elterjedt rémhírből, mely szerint az új személyi igazolvány nem használható külföldi utazásra, végül kicsit mélyebbre merülve kiderül, miért jut még mindig sok olasznak Cicciolina az eszébe, ha magyar nőkről esik szó.

panamavaros_1.jpg

Kezdjük Panamával, a Mirador blog kérdése egészen pontosan úgy hangzik, Panamában jobb-e lenni panamainak vagy Magyarországon magyarnak.

„1, Keresetek

2014-es adatok szerint Panama GDP/fő mutatója 11 946 US$ volt, ami egy kicsivel elmarad a magyar adat mögött (14 023 US$). Fontos azonban megjegyezni, hogy amíg Magyarországon az elmúlt 15 évben csak 2,8-szorosára nőtt a nemzeti össztermék (133 milliárd dollár), addig Panamában 4-szeresére (46 milliárd dollár). Ennek oka a csatorna 1999-es panamai kézbe kerülése, aminek köszönhetően az ország gazdasága a 2009-es gazdasági világválságig 10-12 %-kal bővült. (...)

A statisztikák alapján Panama 2018-ban megelőzi Magyarországot, de ne feledjük, ezek csak statisztikák. Sem a GDP, sem a PPP nem ad valós képet arról, ami ma Panamában valóban zajlik.

Panamában nem számolnak átlagfizetést, mivel a többség nem készít adóbevallást, így nem állnak rendelkezésre pontos statisztikák. Nincs mit tenni, mint végignyálazni az álláshirdetéseket, és csemegézni belőlük. Ez alapján egy

- orvos nettó 430-570 000

- földmérő nettó 320 000

- ápoló nettó 310 000

- sofőr nettó 250 000

- fodrász, kozmetikus nettó 230 000

- autószerelő nettó 230 000

- nehézgépkezelő nettó 230 000

- rendőr nettó 230 000

forintot kereshet egy hónapban. Jól látható, hogy nem csak a minimálbér, a fizetések is jóval magasabbak, mint Magyarországon.

2, Adózás

Panamára adóparadicsomként tekintenek, ami félig-meddig igaz is. Külföldiként céget alapítani nem nehéz, de csak bizonyos szektorokban, főként kereskedelemben és pénzügyben éri meg kihelyezni a céget ide. Panamaiként már messze nem ennyire fényes a helyzet, de mint látni fogjuk, azért még így is sokkal kisebb az elvonás, mint odahaza.

Magyarországon az ÁFA 27 %-os, Panamában az ITMBS-nek nevezett forgalmi adó 5-7 %, terméktől függően, de az alkoholra pl. 10 %, a dohányárukra pedig 15 %. Ennek ellenére - ahogy azt lejjebb majd látjuk - majdnem minden drágább, mint Magyarországon.

Panamában van személyi jövedelemadó. Évi 11 000 dolláros, vagyis havi 917 dolláros (kb. 260 000 Ft) keresetig ezt nem kell fizetni. Havi kb. 1,2 millió forintos bérig 15 %-ot, a felett 25 %-ot kell az államkasszába átutalni.

Létezik társadalombiztosítás, ami 9,75 %-os elvonást jelent a munkavállalótól, a munkáltatóra további 12,25 % adót vet ki. Panamában van olyan, hogy oktatási hozzájárulás, ami 1,25 % mínusz a munkavállaló, 1,5 % a munkáltató részéről. (...)

Egy autószerelő ma Panamában havi 800 US$-os, kb. 230 000 forintos bérrel számolhat. Mivel ez az összeg nem éri el a 260 000 forintos szintet, ezért nem kell utána SZJA-t fizetni. A TB és oktatási hozzájárulás összesen 11,25 %-os elvonást jelent a munkavállaló, és 13,75 %-ot a munkaadó részéről. Ez azt jelenti, hogy egy autószerelő bruttója az SZJA-mentes 260 000 Ft, ennek nettója pedig 204 000 Ft. A teljes elvonás a munkáltatói járulékokkal együtt összesen 22 %, ami töredéke az otthoninak.

Egy orvost, aki havi 570 000 forintot tud keresni, kénytelen SZJA-t fizetni, ami 310 000 Ft 15 %-a, tehát 46 500 forint. A munkáltatói járulékokkal együtt számolva a bruttója kb. 650 000 Ft, a nettója az SZJA, a TB és az oktatási hozzájárulás megfizetése után kb. 465 000 Ft. A teljes elvonás tehát 28,5 %.

3, Árak

Lehet magas a fizetés, de ha minden drága, nem mész vele sokra. Panamában ilyen árakkal találkoztunk:

1 l tej: 400 Ft

1 kg kenyér: 1200 Ft

1 kg rizs: 500 Ft

1 kg csirkemell: 2000 Ft

1 kg krumpli: 480 Ft

1,5 l ásványvíz: 300 Ft

1 kg paradicsom: 800 Ft

1 db tojás: 40 Ft

menü egy kifőzdében: 1200 Ft

1 üveg sör: 160 Ft

4, Lakhatás

Panamavárosban 700 dollár alatt nem lehet lakást találni, bár az is igaz, hogy errefelé nem divat 60 négyzetméternél kisebb apartmanokat kiadni. A lakásokhoz jellemzően jár parkoló és portaszolgálat, viszont ennyiért a lakás állapota elmarad a magyarétól. Új építésű lakóparkban vagy toronyházban a lakásokat már 1500-2000 dollár havi lakbér mellett lehet kivenni, ami minimum duplája az otthoninak, ha nem triplája.

5, Közlekedés

Panamában jóval olcsóbb az üzemanyag, mint Magyarországon. Egy liter benzin mindössze 220 forintba kerül, ennek köszönhetően a tömegközlekedés is olcsó. Panamavárosban a buszokra 70 forint, a metróra 100 forint egy jegy, ami röhejesen olcsó a magyar árakhoz viszonyítva. Bérletről nem tudunk, de ilyen árak mellett nincs is rá szükség.

6, Egészségügy

Panamában az egészségügy az amerikai modellt követi. Nincs kötelező biztosítás, azt mindenki magának kell, hogy intézze, ami a szegényebb régiókban komoly problémákat szül. Az indiánok lakta területeken nem ritka, hogy nincs áram és normális rendelő, az apróbb műtéteket fejlámpával és érzéstelenítő nélkül végzik.

Aki azonban biztosított, az nagyon jól jár. A panamai orvosok többsége az USA-ban vagy Európában szerezte a diplomáját, a többség kiválóan beszél angolul, ráadásul a kórházak is felszereltek, tiszták.

Mivel az orvosi fizetések elmaradnak a nyugati bérektől (de még így is duplája a magyarnak), az ellátás nem drága (az alapbiztosítás 25 US$, kb. 7100 forint havonta), ami rengeteg külföldit vonz Panamába gyógykezelésre.

7, A példa

Ahogy eddig, most is két fő minimálbérével fogunk számolni. Lássuk, hol jön ki jobban egy pár a pénzéből, Panamavárosban vagy Budapesten?

Panamai minimálbér (2 fő): 355 680 Ft

- átlagos panamavárosi lakás bérleti díja külvárosban: 200 000 Ft

- rezsi+internet: 35 000 Ft

- kaja ára havonta 2 fő részére: 80 000 Ft

- napi 2 buszjegy a munkahelyre és vissza 2 fő részére: 13 600 Ft

MARAD: 27 080 Ft

Magyar minimálbér (2 fő): 147 630 Ft

- átlagos budapesti lakás bérleti díja külvárosi lakótelepen: 100 000 Ft

- rezsi+internet: 35 000 Ft

- kaja ára havonta 2 fő részére: 50 000 Ft

- havi bérlet 2 fő részére: 14 000 Ft (2/3-át állja a munkáltató)

MARAD: -51 370 Ft

A példából látszik, hogy Panamavárosban, ha nehezen, de ki lehet jönni két embernek minimálbérből. A hónap végére nem marad sok, de még így is fényévekkel jobb a helyzet, mint Budapesten. Ahhoz, hogy a magyar fővárosban a panamavárosihoz hasonló életkörülményeket teremts magadnak, 113 000 forintnak kéne lennie a minimálbérnek. Ettől nagyon messze vagyunk.”

Noha már ez is egy meglehetősen részletes idézet a posztból, az eredeti még ennél is több mindent vesz számba, szóval érdemes kattintani!

Az igazság az új magyar személyiről

Jó netes szokás szerint a (rém)hír olyan gyorsan terjed, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Ebben az esetben arról szólt, hogy az új típusú magyar személyi nem használható az Európai Unión belüli utazásra. Noha a dolog (szerintem legalábbis) első pillantásra is nyilvánvaló hülyeség, szerencsére régi ismerősünk, a Livet i Sverige blogot működtető Fettfagel ki is próbálta, és meg is írta.

magyar_szemelyi_uj_foto_kekkh_gov_hu.jpg(Fotó: kekkh.gov.hu)

„Január első munkanapján, kihasználva, hogy éppen Magyarországon voltam, éltem a lehetőséggel és csináltattam új típusú személyit. Sosem lehet tudni, hogy mire lesz még jó és mivel azt olvastam, hogy ezt már kérheti külföldön élő magyar állampolgár is, magyarországi lakcím nélkül is, gondoltam, miért is ne?

Az igénylés gyorsan és zökkenőmentesen ment, az ügyintézőtől megkérdeztem, hogy lehet-e majd használni az EU-n belüli utazásra, azt mondta, hogy persze. Erről akkortájt rémhírek terjedtek a neten. (...)

Az átvételkor viszont egy másik ügyintézővel beszéltem, aki határozottan állította, hogy csak akkor jogosít utazásra a személyi, ha van Magyarországon bejelentett lakcímem.

Nem akartam értetlenkedni és feltartani a sort, tudomásul vettem, mivel ingyen adták, nem szomorkodtam, tök alsónak jó lesz a gyűjteménybe így is.

Miután jobban szemügyre vettem a kártyát, a hátoldalán nem szerepel a „Külföldre utazásra nem jogosít” kitétel. A neten gyorsan utána olvastam megint, találtam is néhány esetet, amikor valóban nem érvényes (bírósági határozat, migráns személyi...), de a magyarországi lakcímmel összefüggésben semmit sem találtam. Kezdtem kissé összezavarodni. (...)

A puding próbája az evés, visszafelé jövet az útlevelem helyett a személyit adtam oda a határőrnek a reptéren. Rögtön meg is csodálták, hogy ez már az új személyi, úgy örültek neki, mintha még nem találkoztak volna ilyennel, amit nem tartok valószínűnek. Náluk csak én örültem jobban, hogy átment a próbán az új kártya és már biztos, hogy lehet vele utazni a külföldön élőknek is.”

Ezt tehát (remélhetőleg) tisztáztuk, a teljes bejegyzést itt találjátok.

Cicciolina öröksége

Meglehetősen érdekes kérdést feszeget az Olaszmamma blog legutóbbi bejegyzése, méghozzá arról, hogy miért is van az, hogy ha egy olasz meghallja egy nőről, hogy magyar, akkor jó eséllyel Cicciolina vagy Eva Henger neve ugrik be elsőként?

olaszmamma.jpg

„Ha nagyvonalúan akarok fogalmazni, akkor azt is mondhatom, hogy Olaszország a magyaroknak köszönheti a pornót, hiszen gyakorlatilag Cicciolina volt az első, aki nagyüzemi keretek közé terelte a felnőttfilm-ipart Itáliában.

Némi ismeretekkel felvértezve az olasz közegről, meg kell emelnem a kalapom előtte, nem is tudom, hogy hogy sikerülhetett ez a 70-es években egy olyan országban, ahol a mai napig minden hivatalban feszület figyel a falon, az állami tévé főzős műsorában pedig apácák kevernek-kavarnak. (...)

De nem csak az olasz szexuális forradalmat köszönhetjük neki. Azzal is beírta magát a történelemkönyvekbe, hogy eddig ő az egyetlen pornós, akit parlamenti képviselőnek választottak. (...)

Az iparág második legismertebb magyar neve Olaszországban Henger Éva, aki szintén Schicchi hálóján akadt fenn, de elég jól, mert még össze is házasodtak, és a közös filmeken kívül két gyerek is született a gyümölcsöző kapcsolatból. (...)

Pár év után otthagyta az ipart, és szintén férje védőszárnyai alatt televíziós karrierbe kezdett, és még játékfilmekben is szerepet kapott, egész jól kiépítve a tisztességes családanya szerepet. Ebbe egy kisebb malőr csúszott 2006-ban, amikor Schicchit és Hengert együtt ítélték el kerítésért, és ezért hat, illetve négy év felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. (...)

Az olasz-magyar szexösszeesküvés világába azonban sajnos nem csak ez az AVN díjakkal meg glamour magazinborítókkal kikövezett út vezet. Elég egy egyszerű keresést folytatni a guglin, és a világháló máris ontja magából az Olaszországba „táncoslányokat”, „szexmentes” munkára invitáló hirdetéseket.

Átfutva az oldalakat, beleolvasva a fórumokba egyértelmű, hogy ezekkel az éjszakánkénti mondjuk 50-100 eurót ígérő munkák egyeseknek még mindig csábítóak. (...)

Az még mindig szerencsésnek mondható, aki tényleg valami night clubban tekereg a rúd körül, mert azért nem elhanyagolható ugye azok száma, akik aztán az utcán végzik, és az esti 100 euróból jobb esetben is csak kosztkvártély lesz (magyar lányok „hála Istennek” még mindig ritkábban dolgoznak az utak mentén).

Az egyetlen pozitív kicsengés az az, hogy még mindig jobban ismerik a magyarokat menő pornósokként, és kevésbé asszociálnak ránk az éjszakai pillangókról, de az biztos, hogy a magyarság az olaszok kisagyában valahogy összefonódik a feslettséggel.”

A teljes posztot ebben az esetben is érdemes elolvasni, ide kattintva tehetitek meg.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Magyarország Panama

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr368446072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2016.03.06. 06:45:32

Nem értem...
TB 9,75%, viszont nincs kötelező biztosítás... De, ha már levonják - attól, aki adózik - akkor már eleve kötelező, nem?
Amúgy jó poszt.

Golf2 2016.03.06. 06:48:07

Panamázni itthon is lehet...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.03.06. 07:20:45

Almát körtével.
Egyébként szerintem egy jó autószerelő, fodrász simán keres ennyit, de még a sofőrök is többet keresnek otthon, mint a listában.

Második: soha nem értettem, hogy mi magyarok minden baromságra fel tudunk ülni. Nem nézünk utána, nem kérdezünk, csak infot osztunk. :D

Harmadikhoz: az a pasi, akinek két fent említett hölgy jut az eszébe a magyar nőkről, az olyan is. :(
Nekem soha nem emlegették egyiket sem, pedig ismertem pár olasz mukit.
Egyébként jó kis ajánló, köszönjük.

tableno 2016.03.06. 08:46:41

Nem sok értelme van öszehasonlítgatni egy latin-amerikai ország életszínvonalát egy közép-európaival. Teljesen más társadalmi rétegződés, más kultúra, más életmód.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.06. 09:15:28

Panama - a magyar életszínvonal kb. 80 %-a, azaz a bolgár szint.

tableno 2016.03.06. 09:18:51

@BircaHang Média: baromság. Az egy főre jutó GDP nem egyenlő az életszínvonallal. Eleve sokkal nagyobbak az osztálykülönbségek. Egy panamai középosztálybeli nyugat-európai szinten él, egy indián a dzsungelben meg szinte kőkorszaki viszonyok között.

tanato 2016.03.06. 09:22:00

Az eü.fizetések első hallásra nem rosszak.A szerzőhöz:Az orvosképzés fizetős vagy államilag finanszírozott?Úgy általában a FELSŐOKTATÁS?

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.06. 09:29:22

Nahát Kovermadar még csiripel? :-)

SzZoole 2016.03.06. 10:06:32

@Dragonlady (Bp, Hun): most miert arultad el,kivancsi lettem volna hanyan veszik eszre:)
Egyebkent egyatalan nem kover mar

2016.03.06. 10:07:45

@tanato: Szerintem mar lassan nem marad olyan orszag a bolygon ahol annyira keveset fizetnek az egeszsegugyi dolgozoknak mint Mo.on.

SzZoole 2016.03.06. 10:14:48

Olvastam egy statisztikat,hogy a legutobbi nepszamlalas erdemenye az,hogy Mo. fele lakatlan,a masik fele meg Lakatos:)
Vicc volt.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.06. 10:18:51

@tableno:

"Az egy főre jutó GDP nem egyenlő az életszínvonallal."

Mondtam én ilyet? Nem. Eleve csak a paritásos GDP adatnak van értelme ebből a szempontból.

"Eleve sokkal nagyobbak az osztálykülönbségek."

Ez szinte egész Latin-Amerikára igaz, leszámítva Argentínát, Uruguayt és Chilét.

Sokszor úgy szoktam ezt magyarázni magyaroknak: egy budai pénzügyi felsővezető család és egy szabolcsi cigánygettó család között a különbség KISEBB, mint pl. Peruban az egyes osztályok között.

Herr Géza 2016.03.06. 10:25:18

@svájci sapka (ch): Hehe, milyen KÉT nő? A Henger Éva a Cicciolina polgári neve.... :)))

SzZoole 2016.03.06. 10:28:55

Ha masert nem egy ilyen fesztivalert siman megerne elmenni:)))
Igaz T.?

tanato 2016.03.06. 10:31:44

@tableno: Valamelyik Panama blogban írta a szerzőnő vagy ebben vagy a másikban hogy minimum 3 bentlakós cseléd van egy átlag középosztálybéli háztartásban Panamában.

SzZoole 2016.03.06. 10:31:53

@Herr Géza: Ciccolina polgari neve Staller Ilona:)))

DieNanny CH 2016.03.06. 10:37:02

@Zoole[uk]:

Ezt még én is tudtam! :-)

SzZoole 2016.03.06. 10:38:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: miert,Te is azon nottel fel a bekebeli '80-as evekben?:)))

tableno 2016.03.06. 10:45:05

@tanato: ...ami egy ordas kamu.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.03.06. 10:45:29

@Zoole[uk]: jajistenem.... kilötyböltem a kávém....

tableno 2016.03.06. 10:46:23

@BircaHang Média: akkor minek hasonlítgatod Bulgáriához, amikor tudod, hogy semmi értelme?

SzZoole 2016.03.06. 10:47:47

@kisrumpf: van aki mar kopte le kaveval a kepernyot.
Csak ovatosan

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 10:52:10

@Dragonlady (Bp, Hun):
Csipp-csiri-csipp :D

@Zoole[uk]:
Hinnye te... :)
A torkomon akadt a reggeli foldigiliszta :D

SzZoole 2016.03.06. 10:54:05

@Kövérmadár [swe]: szeva Barnuska,welcome back:)))
Hianyoztal am:)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.03.06. 11:05:15

Eleg fura a Panama-Mo osszehasonlitas a minimalberes par peldajan. Tenyleg eleg 25000 ft/fo egy honapi kajakoltsegre Mo-n? A berletet meg vagy allja a munkaltato, vagy nem. Allhatja akar teljes egeszeben is, de pld nekem kozalkalmazottkent semmifele kafeteria nem jart.

tableno 2016.03.06. 11:08:38

@zöldeketbeszélek: arról nem is beszélve, hogy még a blogban is leírják, hogy Panamában rengetegen keresnek a minimálbér alatt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 11:10:17

@Zoole[uk]:
Gondoltam benezek, ha mar bekerultem a mai posztba.

Eleg nagy a pangas, csak a vasarnap miatt vagy mostanaban ilyen?

DieNanny CH 2016.03.06. 11:21:55

@Zoole[uk]:

:-)))

Nem, hanem gyakran írták újságban, vagy volt tv-ben.

DieNanny CH 2016.03.06. 11:23:56

@zöldeketbeszélek:

Tehát akkor Mo-on hó végén nem -51.000 marad, hanem kevesebb?
:-) vagy inkább: :-(

SzZoole 2016.03.06. 11:25:59

@Kövérmadár [swe]: hat sok minden tortent azota miota nem vagy,de ezt hosszu lenne itt le irni
Sok volt a bomlaszto/megoszto egyenek szama,de nyilvan Te is tudsz rola

SzZoole 2016.03.06. 11:27:23

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: aham,ujsagokban,azt is forgattam eleg gyakran:)))

adg 2016.03.06. 11:29:18

@Kövérmadár [swe]: nocsak, ezer eve nem lattalak. Eleg nagy pangas van, miota eltuntel. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 11:32:31

@Kövérmadár [swe]:
Szeva Madár.
Mindig jobbat vár az ember...
Na mindegy jó hogy itt vagy ha már ideevett a fene:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 11:34:29

@Zoole[uk]: Akik közül TE, mondom TE itt maradtál.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

©________ 2016.03.06. 11:38:33

Ezt a panamas marhasagot ki irta???
Nem mostanaban vasarolt itthon, az tuti.
A minimalber pedig 111 000 es 129 000 forint brutto.

Na olvasom tovabb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 11:38:40

@adg:
Akkor most az lenne a feladat, hogy kicsit porgessem fel a blogot? :))

Ugy hallottam, hogy Quercustol eleg "jol" informalodott mindenki rolam :D

@diggerdriver:
Erre fujt a reggeli szel, nah :)
De szolj, ha zavarok ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 11:47:13

Ez most egyebkent mar az uj oldal? Vagy a regi? Az uj oldal nem valtotta be a hozza fuzott remenyeket?

Sokmindenrol lemaradtam :(

©________ 2016.03.06. 11:47:29

@BircaHang Média:

Nem akarsz irni a multkori bolgar unneprol inkabb?

**mimi** 2016.03.06. 11:48:13

Madár madár :)))))) de jó, hogy erre is jársz :)

©________ 2016.03.06. 11:51:27

@Herr Géza:

Vagy Staller Ilona?
:-):-):-)

©________ 2016.03.06. 11:54:27

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: azt felre lehet tenni:-):-):-):-)

(Teljesen abszurd a szamitas, meg a szamok is, nehogy elhidd)

2016.03.06. 12:02:52

Panamában mennyire jó a közbiztonság?

DieNanny CH 2016.03.06. 12:06:09

@Babette©:

Oké!
:-)

Pedig már kezdtem csomagolni... Ott olyan jó meleg van!

SzZoole 2016.03.06. 12:15:55

@diggerdriver: mirol beszelsz??????
Amugy meg bagoly mondja verebnek......:)))

SzZoole 2016.03.06. 12:17:36

@Babette©: nem tudom,elotte nem ismertem

tableno 2016.03.06. 12:47:43

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Latin-amerikai viszonylatban kifejezetten jó. Európai mércével már nem annyira, de azért nem vészes.

adg 2016.03.06. 13:08:08

@Kövérmadár [swe]: igen, az lenne a feladat. Pillanatnyilag alig van valaki az eszaki sarkrol. Reka is eltunt, geegee tartja a frontot kb. Szoval nagy a teher a valladon. :)

Ja, Q benezett valamit, es elment a bulvar iranyaba kicsit, de legalabb helyesbitett is, miutan paran csodalkoztunk az ertesulesein. :D

adg 2016.03.06. 13:09:22

@tableno: es legalabb ok sem a csoves euroval fizetnek. :)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.06. 13:24:41

@Babette©:

A csütörtökiről?

Március 3., ez a szansztefanói békeszerződés aláírásának napkja (1878).

Az 1422-ben megszűnt a bolgár állam visszállítása nem saját erőből történt, hanem külföldi segítségével. Az utolsó bolgár kísérlet – az 1876-os felkelés – elbukott, viszont az azt követő véres török megtorlás fontos szerepet játszott annak tudatosításában, hogy nem folytatható a török fennhatóság folytatása a bolgárok által lakott területeken.

A külföldi érdekek alapvetően 3 részre voltak oszthatók: a német és osztrák-magyar érdekekre, az angol és francia érdekekre, s az orosz érdekekre.

Ausztria éppen elvesztette a német egyesülésben általa játszani kívánt főszerepet, így lemondott a közös német államról, a Balkán felé irányította erőfeszítéseit, hogy a délszlávok osztrák függőségbe kerüljenek.Ennek fő iránya Bosznia-Hercegovina elfoglalása a törököktől, s Szerbia, valamint Montenegró osztrákbarát irányban való megtartása volt.

Oroszország célja a törökök kiűzése volt a Balkánról és Konstantinápoly orosz gyámsággá változtatása, valamint a Balkánon oroszbarát államok kialakítása.

Németország az osztrák-magyar és az orosz álláspontot igyekezett összegyeztetni, azzal a céllal, hogy a 3 ország szövetsége fennmaradjon.

Anglia és Franciaország számára mind az osztrák, mind az orosz terjeszkedés a Balkánon volt a fő megelőzendő probléma, így teljes erővel kiálltak az Oszmán Birodalom területi épsége mellett.

1875-ben kitört a boszniai parasztfelkelés, mely elsősorban a parasztok és a földesurak közti konfliktus volt, azonban etnikai kérdéssé változott, mivel a földesurak muszlimok voltak, a parasztok pedig elsősorban szerbek.

1876-ban a Szerbia és Montenegró háborút indítanak az Oszmán Birodalom ellen.

A nagyhatalmak 1877-ben összehívják a konstantinápolyi konferenciát a balkáni konfliktus békés rendezése céljából. A nyugati hatalmak javaslatai:
- Montenegró területének megnövelése a környező oszmán területek rovására,
- 3 új autonóm terület létrehozása az Oszmán Birodalmon belül: Bosznia-Hercegovina, Kelet-Bulgária, Nyugat-Bulgária,
- a cserkesz nemzetiségűek kitelepítése a 3 autonóm területről.

A török kormányzat elutasította a tervezetet, hiszen egy részről elfogadhatatlan bevatkozás volt belügyeibe, más részről a törökök jól tudták, az autonómia csak lépés a teljes elszakadás felé, nem lesz sosem tartós állapot.

A török elutasításra válaszként Oroszország hadat üzent az Oszmán Birodalomnak. Előzetesen Oroszország és Ausztria-Magyarország titkos különmegállapodást kötöttek, hogy az orosz-török háború során Ausztria-Magyarország semleges marad, amiért cserébe a háború után Ausztria-Magyarország megkapja Bosznia-Hercegovinát.

Az orosz csapatok 1877. április 24-én behatoltak Románia területére, a román kormányzat előzetesen engedélyével. Válaszként a törökök lőni kezdik a határmenti román városokat, amire Románia csatlakozik szövetségesként Oroszországhoz és hadat üzen az Oszmán Birodalomnak. Az orosz támadás Románián keresztül meglepetést keltett a törököknél, mivel tengeri támadásra számította a Fekete-tengeren keresztül közvetlenül Konstantinápoly ellen.

Az orosz csapatok júniusban kezdték a támadást. Első lépésben a Duna teljes török szakaszán megsemmisítették a teljes török folyami flottát, majd Dobrudzsában átlépték a határt. E határátkelés célja megtévesztés volt, hogy a törökök azt higgyék onnan fog indulni a támadás fő vonala, azaz az orosz csapatok a Fekete-tenger mentén fognak délre haladni egészen Konstantinápolyig. Valójában a fő orosz erők a Duna török szakaszának középső részén.

Két hónap alatt az orosz erők elfoglalják Észak-Bulgária teljes keleti és középső részét, komoly ellenállás Plevennél történik, a várost az orosz erők nem tudják bevenni, így végül ostromgyűrűbe zárják, megszakítva a város kapcsolatát a külvilággal.

Ezzel párhuzamosan az orosz csapatok a Kaukázusnál is támadást intéznek az Oszmán Birodalom ellen, a támadás fő célja, hogy a török vezetés ne legyen képes ázsiai területeiről katonai erőt átirányítani a Balkánra.

A török hadvezetés megpróbál segéderőket átdobni Dél-Bulgáriából Észak-Bulgáriába. Itt jelentkezik a bolgár felkelők szerepe: a Sipka-szorosban 3 napon keresztül sikeresen feltartóztatják a többszörös túlerőben lévő török csapatokat, míg megérkezik az orosz hadsereg.

Közben a szerbek is csatlakoznak a háborúhoz, legyőzve a mai Kelet-Szerbiában lévő török erőket.

A háború lassan felőrli a török erőket, míg az oroszok viszont képesek könnyedén új, friss hadosztályokat a helyszínre irányítani. Januárra egész Dél-Bulgária is orosz kézbe kerül.

Miután 1878 januárjában az orosz csapatok 20 km-re érnek Konstantinápolytól, a török vezetés kapitulál. Március 3-án írják alá a békét, melyet azonban már júliusban megváltoztatnak a nyugati tiltakozás miatt. Ez a változás számít a bolgár Trianonnak.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.06. 13:24:41

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

"Panamában mennyire jó a közbiztonság?"

Közepes. Nem szúrnak le, ha nappal járkálsz a gettón kívül.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.03.06. 13:24:57

@Herr Géza: Egyrészről dícséretes, hogy tévedtél.
Nézz utána, ők nem ugyanazok, max. a szakmájuk.
;)

Herr Géza 2016.03.06. 14:02:31

@Babette©: @svájci sapka (ch): Hát, legalább nem maradtam "szégyenben", hogy kenem-vágom ki kicsoda ebben az iparban. Természetesen benéztem... :-)
No de ti honnan vagytok ilyen jól informáltak??? :)))))))))))

Herr Géza 2016.03.06. 14:09:31

@Kövérmadár [swe]: Na dicsértessék azúrjézus... :))) Mizu feléd északon ????

Herr Géza 2016.03.06. 14:14:54

@Kövérmadár [swe]: Hát volt egy-két csörte az "ügyedben"... Azóta én is címoldalas tapló vagyok nála, ha épp üzemel a médiabirodalom. :)))))))))))))))))

Herr Géza 2016.03.06. 14:20:08

@Herr Géza: Jellemző ám, hogy Zoole-n kívül minden faszi lapít, nehogy bizonyítsa jólértesültségét.... :D

2016.03.06. 14:30:26

@BircaHang Média: Mihez képest közepes? :D

SzZoole 2016.03.06. 14:33:13

@Herr Géza: mert en nem tagadom meg a multam Es sose felejtem el,hogy honnan jottem:)))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.03.06. 14:33:26

@Herr Géza: :D Az hazudik, aki előzőről nem hallott, másodikkal egy bűnügyi rovatban találkoztam.

DieNanny CH 2016.03.06. 15:18:28

@BircaHang Média:

Aha. Szóval, ott is volt Trianon.
Mikorra múlt el az emlegetése? Csak hogy tudjam, Mo-on még meddig számíthatok a könnyes-gyűlölködős visszakövetelésre...

Sanyi9 2016.03.06. 15:27:31

"Panamavárosban 700 dollár alatt nem lehet lakást találni" - Hmmm, es ezt ki engedheti meg maganak?

1.3 euro egy liter tej? Nemetorszagban 55 eurocent. Ez nem egy nagyon jo lehetoseg ott vallalkozni? Par(szaz) tehen + feldolgozo uzem es kesz.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.06. 15:51:57

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Latin-Amerikán belül az.

A legjobb a közbiztonság Kubában, a legrosszabb Kolumbiában.

tableno 2016.03.06. 16:04:44

@BircaHang Média: oltári hülyeségeket beszélsz, de azért csak folytasd nyugodtan. Fingod nincs a mai latin-amerikai valóságról, de szakértősködsz, mert a 80-as években jártál ott. Kábé mintha valaki a kádár-kori élmányei alapján osztaná az észt a mai Magyarországról...

blackhairlady 2016.03.06. 16:06:04

@adg: :)))) Tegnap beneztem ismet a blogba, jo tudni, hogy vannak meg allando dolgok ezen a vilagon:DDD

blackhairlady 2016.03.06. 16:08:25

@Herr Géza: Nagyon meno magyar musorokban volt vendeg annak idejen, a"bugyingo" szot o honositotta meg :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 16:13:52

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Azt mondjak a negativ reklam is reklam, nem? :D
Elmondta, hogy miert gondolta. Most egy noveny a lakotarsam, bele sem gondolok, hogy ebbol mit hozna ki :)

@Babette©:
Mint lonak a hatuszas? ;)

@Herr Géza:
Tul vagyunk egy kellemesen enyhe telen, minden a szokasos modon zajlik, hetvegen a fu se no.
Egyebkent minden ok, elek, virulok tobb honapja 1885-ben... vagy ez nem az a film? :)

2016.03.06. 16:24:20

@BircaHang Média: Váó. Pedig Kubát sem veti fel a pénz. Ára van a kommunizmusnak.

2016.03.06. 16:25:53

@Kövérmadár [swe]: Nem mintha probléma lenne vele, csak furcsálltam már akkor is ezt az infót. :)))

Ott vagy még Svédországban?

tableno 2016.03.06. 16:28:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ne higyjél el szinte semmit abból, amit hadovál. Kubában pontosan azért (volt) jó a közbiztonság, amiért kelet-európában a rendszerváltás előtt: brutális rendőrterror plusz viszonylag kis vagyoni különbségek. Ahogy Kuba lazul fel, úgy nő ott is a bűnözés. Garantálom, hogy ma Havannában nagyobb az esélye, hogy turistaként ellopják a pénztárcádat vagy átvernek, mint Panamavárosban. Erőszakos bűncselekmények még valóban nem jellemzőek Kubában, de csak azért, mert az erőszak állami...

Herr Géza 2016.03.06. 16:49:13

@Kövérmadár [swe]: Melóhely változatlan? Merdzsó duruzsol még? Kezed oké?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 16:58:35

@Herr Géza:
Ugyanott dolgozom, de most eleg nagy a kaosz. Kicsit szetcsuszott a ceg, a tulaj nem surun jar felenk, a vezetes mintha kicsit lazabban fogna fel a dolgokat, keves a munka, paran felmondtak. De azert meg megy a szeker, vannak tartalekok a cegben es ugyis mindig hullamvasut volt itt, majd lesz jobb.

Az autot egy eve eladtam, hosszu tortenet, elegge leterhelte a fizetesemet es volt par varatlan kiadasom is meg a nagyateki kapcsan. Majd lesz masik elobb utobb.

A kezem jol van, sok valtozas nincsen vele. Vegul 22%-os rokkantsagot allapitottak meg, de ebbe szerintem nincs benne a szuletesem ota fennallo szellemi rokkantsagom :)

blackhairlady 2016.03.06. 17:13:08

@Babette©: Majus 25.-en lesz az uj evada a Wayward pinesnak.

blackhairlady 2016.03.06. 17:14:54

@svájci sapka (ch): Igen, mert latnok vagyok :)))) Na jo, a nevet latom csak, de hataz is o, nem?:DDD

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.03.06. 17:17:14

@ladyamerica: :D
Miközben olvastam, pont valami látnokos film ment TV-ben. Így a kettő brutál volt. :D

2016.03.06. 17:26:26

@tableno: Hm. Kuba egy érdekes hely. Én sem hinném amúgy, hogy annyira szuper lenne ott a közbiztonság...

2016.03.06. 17:27:22

@Kövérmadár [swe]: Jamaica nekem is álom. Ott a fű elég olcsó. ;)))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 17:29:58

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
;)
Es van sok palmafa, kek tenger, jo meleg es mindenre "no problem" a megoldas :)

Herr Géza 2016.03.06. 17:30:45

@Kövérmadár [swe]: Váratlan kiadás a hagyatéki kapcsán? De ugye nem bérgyilkost kellett fogadni? :)))))))) bocsesz....

Shanarey 2016.03.06. 17:30:59

Panama nem érdekel, Olaszország sem igazán, és ha ehhez ledér Magyar némberek neve is hozzá van kapcsolva akkor pláne nem.

Személyi igazolvány csere, az jövőre lesz aktuális, ha el nem felejtem.

Szia madár,
Ki hagyta nyitva a kalickát?
:-)

Shanarey 2016.03.06. 17:32:17

@svájci sapka (ch):

Ha van olyan hogy látnok, akkor olyan is van hogy hallnok?

blackhairlady 2016.03.06. 17:32:51

@svájci sapka (ch): nem veletlen ez, lattam, hogy mit nezel a tv-ben :) Sot, azt is tudom, hogy mit tettel a jovo nyaron :DDD

2016.03.06. 17:34:13

@Kövérmadár [swe]: Majd megyünk együtt... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.03.06. 17:35:40

Hehh mi mindenről lemaradtam csak mert nem olvasom quercust.... remélem maradsz egy kicsit legalább Madár.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 17:40:20

@Herr Géza:
:)
Perkoltsegek, hitel, csupa finomsag. A vege 7 szamjegyu lett. Nem erdekes igazan, mar megoldodott.

@Shanarey:
:) gondoltam idetolom a csoromet kicsit :)
Ha mar hallnok, a szaglasznok lehet az igazan durva :)

Shanarey 2016.03.06. 17:43:01

@Kövérmadár [swe]:

Úgy kell neked.

S a gigász, aki a torkodat bámulja belülről.
Na meg van a villanyász, népies nevén delejész.

Shanarey 2016.03.06. 17:46:02

@Kövérmadár [swe]:

Megtudja, ne félj.
Tuti kémhálózata van, és az sem baj ha az általuk szállított hír nem igaz.

2016.03.06. 17:58:14

@Kövérmadár [swe]: Csak élvezzük a nyugdíjas éveket, nohomo. :DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 18:03:26

@Kövérmadár [swe]:
Folytasd a zavarkeltést ha kérhetném.

Querkust olvastuk. Figyu, mi toleráljuk a másságot. Nincs abban semmi hogy másféllel kezdődik a személyi számod.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2016.03.06. 18:04:08

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Naná hogy szörnyű, de ez is olyan mint az egészségügy, a politikusok nem arra járnak mint az átlag ember. Politikus nem utazik vonattal, és nem oda megy orvoshoz, ahová az egyéb földi halandók járnak.

Shanarey 2016.03.06. 18:07:04

@diggerdriver:

Tőlem lehet neki 3-as is, ha normális ember módjára írogatja a kommentjeit. Quercusról jót vagy semmit, jót én nem tudok.

2016.03.06. 18:08:34

@Shanarey: Mo. szegény ország, nincsen pénz olyan úri huncutságokra, mint eü., meg infrastruktúra... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 18:11:06

@svájci sapka (ch):
Dícsértessék...
Kifejtenéd hogy mi a dícséretes benne hogy Géza például Remy Lacrox munkásságának rajongója és nem Staller Ilonáé?
Neked meghagyjuk Ron Jeremy-t.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 18:13:24

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Olyan ékesszóló tapintatossággal amit előadsz utoljára magamnál találkoztam:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.03.06. 18:14:39

@diggerdriver: :D
Most én hordjam le?
Csak udvarias voltam.
:D
Na, megnézem mit tud ez a Ron.
:))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 18:14:57

@svájci sapka (ch): Aha. Én meg a gugliban...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2016.03.06. 18:17:01

@diggerdriver: Nem kenyerem a PC. :DD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 18:17:18

@diggerdriver:
Cicafiu, most tenyleg itt kell kiteregetni a szennyesunket? En nem akartam elmondani, hogy egy evig tartottal a pinceben bezarva es mindenfele dologra kenyszeritettel ;)

Shanarey 2016.03.06. 18:17:35

Ja tényleg egy érdekesség:

www.delmagyar.hu/szorakozas/az_egesz_orszagot_zaklatjak_a_269336-rol_vissza_ne_hivja/2466095/

Ezzel a hívással én is találkoztam, néztem is bután.

A telefonszám: +269 336 4121
Az igen okos telefonom kiírta hogy hívásom volt a Comore szigetekről.

Nem is hívtam vissza, mert én előbb leguglizom a számomra ismeretlen tel. számokat. Bár az is igaz hogy volt olyan ügyfelem akinek Thaiföldi SIM kártyája is van.

©________ 2016.03.06. 18:20:12

@Herr Géza:

Ilonkaval anno tele volt a sajto, amikor pucer mellel bement kepviselonek az olasz parlamentbe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 18:30:54

@Kövérmadár [swe]:
A rózsaszín prémes bilincset küldd vissza a tollboádat majd én küldöm. A szópóálarc a Zolikánál van, a bőrtangát épp használom.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 18:31:24

@Shanarey:
Ilyen nalam is elofordul kb. felevente. Jellemzoen valamelyik afrikai orszagbol.
Lehet a szomaliai rokonok? ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 18:33:55

@diggerdriver:
Es a markolokanal alaku dildo? Azt is kuldjem vissza? Pedig mar ugy a "szivemhez" nott ;)

Shanarey 2016.03.06. 18:36:56

@Kövérmadár [swe]:

Sose lehet tudni, a mendemondák szerint a világ minden sarkában él pár Magyar. Ám én nem vagyok az a visszahívós típus, még akkor sem ha a szám Magyar vagy Angol

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 18:58:25

@Kövérmadár [swe]:
Na jó az maradhat. Az üreginyúl fantázianevű análvibrátort viszont feltétlenül postázd.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 19:00:46

@Shanarey:
Múltkor WhatsAppon smsben beköszönt egy brazil szám. Fél napon keresztül kedélyesen elbeszélgettünk. aztán megkérdezte honnan tudom a számát. Mondom te írtál elsőnek. Azóta nem írt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 19:03:01

@Kövérmadár [swe]:
Én ahogy találkozásunkkor elnéztelek inkább a kalahári bushmann rasszhoz tartozol mint a bantu vonalhoz.
:))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 19:09:11

@Zoole[uk]: Már nem emlékszel mit használtál utoljára?

kepkezelo.com/images/ig3ycv9vrg5iubh2vbwi.jpg

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 19:09:48

@Shanarey:
En sem. Nagyon valoszerutlen lenne, hogy ilyen helyrol hivnak. Ha ismeretlen a szam, megnezem en is a neten, zomeben telemarketinges, nagyon ritkan van csak zimbabwei vagy hasonlo.

@diggerdriver:
Mit tagadjam, igazad van! Az arcvonasaim arultak el vagy ahogyan sikitok? :D

Shanarey 2016.03.06. 19:25:29

@diggerdriver:

WhatsAppon keresztül nem érdekelne ha zavar valaki, de ne hívogasson az, akinek semmi köze hozzám. S ha mégis akar valamit, akkor küldjön SMS-t.

Ja igen WhatsAppon nem nagyon vagyok fenn. ha nem szükséges, nem használok NET kapcsolatot a mobilon, mert nem szeretném ha rendszeresen zörögne, valami értesítés miatt. Aki nekem fontos az megtalál, aki meg nem az ráér.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 19:27:14

@Kövérmadár [swe]:
A Coca-Cola üveg fétised:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2016.03.06. 19:43:55

@Zoole[uk]:

Ez attól függ miért kérdezed.

Digger erre gondolt:

play.google.com/store/search?q=whatsapp

De hogy te mire gondolsz azt majd a blog pszichomókusának kellene kitalálnia.

SzZoole 2016.03.06. 19:47:31

@Shanarey: erre erre,Es ezzel lehet uzengetni?
Ki a cihomokus a blogon?

Shanarey 2016.03.06. 20:04:02

@Zoole[uk]:

Net kapcsolaton keresztül igen lehet üzengetni, bárkinek aki ezt használja és a száma benne van a telefonodban.

A második kérdésedre a válasz: Dr Kutya of Andalúz, aki rég nem járt erre.( Sajnos)

SzZoole 2016.03.06. 20:07:18

@Shanarey: telefonalni is lehet vele?

Ja andaluz dokira gondoltal,Ö csihater,nem csihologus:)

Shanarey 2016.03.06. 20:14:45

@Zoole[uk]:

www.whatsapp.com/faq/hu/general/28030007

Nekem mindegy, egyikre sincs szükségem (még)
:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 20:15:44

@Shanarey:
Ez jol hangzik, majd kiprobalom. Nokia 3210-re is fel lehet tenni? :)

Charlie jar meg erre?

tanato 2016.03.06. 20:22:27

@tableno: Nem én írtam,hanem egy Panama blog szerzője.

SzZoole 2016.03.06. 20:23:51

@Kövérmadár [swe]: Charliet a muveszur blogjan talalod meg,hintusal es a favagoval egyutt.
Azt a topikot keresd amin mar majd 11000 komment van.

tanato 2016.03.06. 20:35:21

@Kövérmadár [swe]: Örülök hogy újra itt vagy.

SzZoole 2016.03.06. 20:40:24

@Kövérmadár [swe]: ja,Diggerbol tiszteletere melto szinmuveszurr lett,nem is tudtad?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 20:44:20

@Zoole[uk]:
Namenjapicsába.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2016.03.06. 20:51:03

@diggerdriver: :D

@Kövérmadár [swe]: jonagyot! orulok, hogy itt is latlak! :)

Shanarey 2016.03.06. 20:51:12

@diggerdriver:

Ebay-en vagy Kínából, az erre szakosodott webshopokból.

Én az ebay-t használom mert megbízhatóbb, és főleg lehetőleg itteni eladót keresek, még akkor is ha picivel drágább.

www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=oneplus%20one&rt=nc&LH_PrefLoc=1&_trksid=p2045573.m1684

De miért pont one plus kell neked?

tableno 2016.03.06. 20:57:57

@tanato: világos, de akkor sem igaz. Nem tudom honnan szedett ilyen ostobaságot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2016.03.06. 21:00:24

@puhacica:
Koszonom :)

@Zoole[uk]:
Azt hallottam, hogy bevalogattak a legujabb Kovi filmbe es megkapta az Aranyfallosz-dijat is. De azt hittem ez titok :)

@Shanarey:
Demenoooo!!!
Kell egy ilyen :)

Shanarey 2016.03.06. 21:08:07

Az volt a maga idejében, és tényleg van nekem egy otthon. De át van alakítva rádió adó vevővé, és a 433 Mhz-470 Mhz között használható is.

Ne aggódj, még pár év és újra ekkorák lesznek a mobilok, mert a "tisztelt" vevők hülyék és bármit megvesznek, ami telefon kategóriában van. nem számít ha az egy karkötő, vagy óra, avagy bármi ami mellé az "okos" jelzőt oda biggyesztik.

SzZoole 2016.03.06. 21:37:44

@Kövérmadár [swe]: jaja,Ö maga is egy nagy dildo:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 21:38:19

@Shanarey: Mert jelenleg az a legminőségibb alkatrészekből összerakott legjobb árú telefon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 21:40:55

@Kövérmadár [swe]: @Zoole[uk]:
Elmehetnétekkézenfogvaapicsába.
Akkora dildót dugjanak fel nektek amekkora én vagyok.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.03.06. 21:42:45

@diggerdriver: most meg mi bajod van,be vagy iva

Határátkelő 2016.03.06. 21:44:27

@Zoole[uk]: @diggerdriver: Azért ez most már lassan kezd elfajulni itten...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.06. 21:47:26

@Kövérmadár [swe]: Ááá, üdv Madár.Rég láttunk..."maradsz" vagy csak bekukkantottál? :D

Shanarey 2016.03.06. 21:53:16

@diggerdriver:

Akkor sok sikert, hozzá, de ha Kínából rendeled akkor vám és adó is lesz hozzá, hacsak nem ajándéknak titulálják, és átcsúszik ellenőrzés nélkül. Ezért is írtam az UK eladót, mert hamarabb is megjön, és nem utazza át a fél világot, és adó és vám sincs hozzá.

tanato 2016.03.06. 21:55:07

@tableno: Lehet a középosztályt összekeverte a felső tízezerrel.

SzZoole 2016.03.06. 21:57:09

@Határátkelő: melyik resze utkozott a szabalyokba?
Csunyan nem beszeltunk es nem is szemelyesekedtunk

Határátkelő 2016.03.06. 22:05:37

@Zoole[uk]: Nem mondtam, hogy a szabályokba ütközött, csak hogy kezd elfajulni. :)

SzZoole 2016.03.06. 22:09:11

@Határátkelő: szimlan vicc baratok kozt(nem a Magyar sorozat) nem kell felned nem fogtuk egymas anyjat szidni,so take it easy:)

SzZoole 2016.03.06. 22:13:51

Itt eloknek.
A Chanel 5-on most megy a Grown Ups 2
Ha jot akartok rohogni ajanlom,termeszetesen diggernek nem mert angolul van:)))

tableno 2016.03.06. 22:16:51

@tanato: igen, nagyon könnyű őket összetéveszteni! :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 22:26:40

@Shanarey: Akkor itt veszem meg. Az ebay tele van vele.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.06. 22:28:07

@Zoole[uk]:
Ó hogy apád vert volna a csizmaszárra...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2016.03.06. 22:39:05

@Babette©: Ááá, én akkor még kisfiú voltam, ilyen műsorokat nem nézhettem...:))))

SzZoole 2016.03.06. 22:44:28

@Herr Géza: amikor Te kisfiu voltal en mar akkor neztem a nemet rtl-en a tutti-fruttyt ahol Kiszel Tunci fonta magat a szinpadon:)))

Herr Géza 2016.03.06. 22:59:40

@Zoole[uk]: Hugo Egon Balder, RTL plus :))))

©________ 2016.03.06. 23:03:49

@Shanarey:
Ne hagyd magad szopatni, zolima csak whatsappon kommunikal. Mindenki masnak jo a viber meg a mgr, de zolika miatt muszaj whatsappot tartania telefonon:-):-):-)

Herr Géza 2016.03.06. 23:07:27

@Shanarey: Nekem meg Motorola International 3200... Az volt az első mobilom, anno 1993. :))))

M. Péter 2016.03.06. 23:16:58

@BircaHang Média: Hogy méred a közbiztonságot? Mindenesetre valószínűleg Hondurasban a legrosszabb most, de Panamaváros is az első 10-ben van a világ nagyvárosai között a gyilkossági rátájával.

SzZoole 2016.03.06. 23:19:07

@Herr Géza: jaja,'88-ban arra konnyeztettem az egyszemut:)))

SzZoole 2016.03.06. 23:40:30

@diggerdriver: most olvastam,az uj NSX ara £130 ezer;(
Túl van arazva,szerintem.

Shanarey 2016.03.07. 00:23:17

@Babette©:

Nekem nincs meg Zoole száma, így nincs miért aggódnom.

@Herr Géza:
Nekem nem ez volt az első, csak akkor lett nekem ilyen, amikor már senkinek nem kellett. Nekem az első 1997 ben lett és az egy töpszli Nokia 1611 volt.

Motorola?
Azt is át lehet építeni adóvevőnek, de nem lesz olyan jó mit az Ericsson hotline 450

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása