oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. november 06. 06:41,  Így telik egy amerikai nap 208 komment

2015. november 06. 06:41 Határátkelő

Így telik egy amerikai nap

Nemrégiben arra kértelek titeket, hogy ha van kedvetek, küldjétek el, hogyan néz ki egy napotok fotókon, rövidebb-hosszabb szöveggel. Nos, ma egy ilyen poszt következik Zsuzsától egyenesen Los Angeles mellől. Nem árulok el szerintem nagy titkot és nem lövöm le a poént sem, ha elöljáróban annyit írok: napja igen jelentős részét utazással, autóban tölti.

cim_37.jpgReggeli csúcs a lakóhelyemen, Sunlandben.

Amerika egy autós társadalom, mint köztudott. Így az én napomból is kb. 2-2,5 óra autózással telik. Los Angeles külvárosában lakunk, és iskolába, munkába négy keréken járunk. De hogyan is néz ki egy átlagos napom?

Reggel 7.30-kor indul a rutin, amikor elviszem a kisebbik lányom az iskolába, ami itteni mértékkel mérve közel, alig 15 percnyire van (általános, hogy a távolságokat leginkább időben mérik, nem annyira távolságban).

Miután leraktam a lányom, folytatom az autózást, hol máshol, mint az autópályán. Los Angelest és külvárosait keresztül-kasul behálózzák az autópályák.

Eleinte furcsának találtam, hogy gyakorlatilag a városban is autópályákon közlekedik az emberek többsége. Mára én is megszoktam, és amikor (elég gyakran) ilyen szép hegyeket lát az ember, nem is bánja. :)

Az I210 és az I2 autópálya, ezeken naponta közlekedem.

i2_autopalya.jpg

Délelőttönként egy Los Angeles belvárosában levő kis magánegyetemen tanítok angolt, mint idegen nyelvet. Gyakran vetek egy pillantást erre az emlékműre... (sajnos kocsiból nem igazán tudtam lefényképezni, így maradt a Googlemaps).

Hogy ne kelljen nagyítót elővenni: József Cardinal Mindszenti Square, a baloldalon pedig egy 56-os emlékoszlop, egy büszke - talán - turulmadárral a tetején... ez lemaradt a képről.

maganegyetem.jpg

A belváros egyik legforgalmasabb utcáján (Wilshire Bldv) található az irodaépület, amiben tanítok. A forgalom itt nem igazán látható, valami rendezvény lehetett... Ilyen üresnek ritkán látni ezt az utcát.

wilshire_bldv.jpg(fotó: Flickr.com / Raymond Yu)

... és az irodaépület, ahol tanítok. Mire a munkahelyemre érek, már kb. 1.5 órát töltöttem a kocsiban.

irodaepulet.jpg

Itt pedig éppen rávettek a diákjaim, hogy rövidítsük meg az órát kicsit, felköszöntöttek a születésnapomon. :)

szuletesnap.jpg

A tanítás után irány az autópálya megint, ezúttal keleti irányba, Pasadena felé autózom, egy másik fél óra vezetés, és egy másik félállás vár rám.

autopalya_vissza.jpg

Délutánonként egy kaliforniai állami cégnél tologatom a papírokat. A cég neve talán ismerős a hírekből: ők azok (California Air Resources Board), akik az ominózus VW autókat tesztelték.

Mire ez a cikk megjelenik, talán már a magyar médiát is eléri az újabb bejelentés, miszerint még több modellről derült ki a turpisság (mint pl. 2015, 2016-os, 3 l-s modellek). A férjem kis csapata végzi a tesztelést, így ezekről a dolgokról első kézből, és még a sajtó bejelentés előtt értesültem.

Az egyik tesztelő helység (test cell). A kisebbik lányom kb. 7 évesen egy „hozd el a gyereked a munkahelyedre” program keretében meglátogatta a munkahelyünket, majd másnap a tanító nénije kérdésére, „hol dolgozik apukád” teljesen magától értetődően mondta: He works at a car wash. :) Tényleg kicsit egy autómosóra hajaz ez a helység… Ez a kép egyébként nem most készült, és nem általam (Google barátom találta fotó: Patrick T. Fallon / Bloomberg).

tesztelo.jpg

Én egy másik divízióban dolgozom, ahol a szabályok betartatásáért vagyunk felelősek (enforcement division). Azoknak a (főleg teher-)gépjárműveknek küldünk ki levelet, ill. hajtunk be büntetést, akik nem tartják be az előírásokat.

Kaliforniában regisztrált, 2007-s évjáratnál idősebb dízel tehergépkocsit (és egyéb járműveket) fel kell szerelni egy speciális szűrővel (csak angolul tudom a nevét: particulate matter filter), ill. az 1995-nél idősebb dízelmotorokat le kell cserélni új, már filterrel ellátott, 2010-es motorra.

Miután lejárt a munkaidőm délután 5-kor, elindulok haza, és a szokásos forgalomban 45 perc alatt érek haza, minő meglepetés, ismét az autópályán. :)

Mostanában, amikor már korán sötétedik, gyönyörű látvány fogad, amikor a San Fernando-völgy fényei kibukkannak a hegyek közül. Szóval így telik egy amerikai kisvárosból ingázó mindennapja. Távolságban nem túl sok (kb. 60 mérföld), időben viszont annál több.

A moderálási alapelveket itt találod. 

Ha te is kedvet kaptál egy napod megörökítéséhez (akár több, akár kevesebb szöveggel), ne habozz, készítés pár képet, írj mellé pár sort és küldd el a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr38052052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.11.06. 06:59:23

Èrdekes,jò poszt.

tanato 2015.11.06. 07:03:03

Nekem is tetszik a poszt.

DieNanny CH 2015.11.06. 07:36:28

Hú, nem semmi. Ennyit autózni!
:-)

2015.11.06. 07:46:47

Nagyon durva ennyit menni. Én meg már halálomon vagyok, ha naponta 1 óránál többet kell utaznom melóba.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.11.06. 08:04:10

Nagyon jó írás.
Köszönjük.
"Távolságban nem túl sok (kb. 60 mérföld), időben viszont annál több."
Ez Svájcra is igaz.
:(

Muscari 2015.11.06. 08:10:46

Iszonyú távolságok, rendes tömegközlekedés meg nincs. Nem csoda, hogy mindenki autóban tölti a fél életét.
Sokszor van dugó? A balesetek mennyire gyakoriak?
Még egy hülye kérdés, amin a minap, filmnézés közben gondolkodtam el. Egy csomó filmben láttam már, hogy a az orvosok metróval mennek dolgozni, holott állítólag nagyon jól keresnek. Ez ugye csak a filmekben van így, a valóságban nem?

©________ 2015.11.06. 08:22:39

Hu de klassz poszt!!!

Jo volt az otlet is!

Hozzateszem, bpesten sem ritka, h ennyit autozik az ember, foleg ha atmegy a dunan.
A mikor pesten laktam, a munkahelyem budan volt amugy 13 perces ut, de reggel 45, ha belefutottam dugoba, akkor masfel ora, de az ritka. Bkvval meg egy ora lett volna, budos idegenek kozott a koszban.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.11.06. 08:48:30

@Muscari: Szerintem várostól függ. Lehet, hogy van autójuk, de a metró egyszerűen sokkal gyorsabb. Ez mondjuk kicsit magyaros hozzáállás, hogy csak az megy metróval, akinek nem telik autóra...

Ha Los Angelesben, vagy New Yorkban valaki a metróvonalakhoz elég közel lakik és dolgozik, az szerintem inkább metrózik, minthogy a dugóban ácsorogjon. Én speciel mindenképp azt tenném, kevésbé stresszes.

2015.11.06. 08:48:30

Azért ez magyar viszonylatban sem példátlan: a férjem cége Budapesten, a XVI.-XVII. kerület határán van. Ő Érdről jár be, napi 2+ óra, általában az m0-áson megy, mert a városon keresztül ugyan távolságban rövidebb, de időben nagyon változó tud lenni. Már az egész magyar hangoskönyv-irodalmat kivégezte, kb. egy éve már a három általa beszélt idegennyelvre tért át ;-)
Ha tömegközlekedni akarna, az bőven több lenne ennél: kb. 50 perc és két busz (a helyi meg be Pestre) az Etele tér, onnan az Örs vezér tere az ugye két metró, és onnan még 15-20 perc buszozás, persze az út mindkét végén egy 5-10 perces séta a megállókig, simán meg lenne a 2-2 óra oda-vissza.
Egyébként pl. egy csomó holland ismerősünk is autózik simán ennyit, nem kellenek ehhez nagy, amcsi távolságok ;-)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.06. 08:58:49

"Délelőttönként egy Los Angeles belvárosában levő kis magánegyetemen tanítok angolt, mint idegen nyelvet."

Akkor most már csak magyarul kéne megtanulni, ebben az esetben ugyanis a mint elé nem kell vessző.

Amúgy tetszett a bejegyzés.

Budapesten sem egyszerű a közlekedés, de ami LA környékén van, attól mindig égnek állt a hajam.

Herr Géza 2015.11.06. 09:04:04

Jó poszt, köszi Zsuzsi!!! Azért a nyitókép, mint dugóillusztráció nem igazán passzol, mert reggeli csúcsról nekem sokkal durvább képek ugranak be, még M.o.-ról is.... :D
Az a "papa munkahelye=autómosó" sztori pedig haláli édes, a gyerekek aranyköpései elképesztően jópofák tudnak lenni... :D

Herr Géza 2015.11.06. 09:07:34

@A nagy kékség:
" Amúgy tetszett a bejegyzés. "
Khm.... Akkor meg mit kötözködsz egy vesszőn????
Keressek hibákat a te kommentjeidben?
Megint jól sikerült beköszönnöd.....

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.11.06. 09:14:51

A jelek szerint újat mondok azzal, hogy ezeket a fotókat nem a Google készítette. Még az eredeti oldalról belinkelve, az oldal nevét feltűntetve OK lenne a dolog, de így letöltve és kvázi sajátként feltöltve, háát... ha a tulajdonos csinál egy képkeresést és épp rossz napja van, a bloggazda (index?) eléggé megütheti a bokáját. Én már nem kevés zsebpénzt szedtem össze ilyen képlopások kiszámlázásával, pedig még ügyvédet se fogadtam soha.
No meg persze ott van a fotós munkája iránt mutatott minimális tisztelet is, mint mellékes apró részlet :(

©________ 2015.11.06. 09:19:03

@A nagy kékség:

"Akkor most már csak magyarul kéne megtanulni"

Ó, hogy baszódnál meg.

(úrinő on)

Herr Géza 2015.11.06. 09:19:12

@Los Alamuszi: Nem tudom merre laktok Érden, de az Etele térre eljutni legjobb az elővárosi vasút. Gyors, tiszta, kényelmes, és reggel-este sűrűn is jár.
Én "csak" a Nagyvárad térre jártam dolgozni onnan (Érdliget), de az M0-ást kerültem nagy ívben, mert ott szinte minden reggel volt "eksön". Ismertem viszont az összes mellékutcát Érdtől a Fradi-pályáig... :D

©________ 2015.11.06. 09:22:25

@Réka ‎: ezt most nem értem. a guglis képnek ott a bal felső sarkában a guglira utalo felirat...

Herr Géza 2015.11.06. 09:22:33

@Csupacsí: Ugye milyen kultúrált voltam ma reggel? Pedig nagyon nehezemre esett.... :))))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.11.06. 09:28:54

@Csupacsí: persze hogy nem érted. a gyár meg az éjszakai fotón mi van? Egy nagy semmi.

Herr Géza 2015.11.06. 09:29:55

@Réka ‎: @Csupacsí: Az emlékműves kép az ugye StreetView-os felvétel, amit tudtommal (guglis) automata fényképez. Azzal mi lenne a gond?
A többiről nem nyilatkoznék, mert nem vagyok szerzői jogi szakértő. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.06. 09:31:22

Első munkámra Londonban 3,45-kor indultam és este 8-ra értem haza. A munkaidő 10óra volt.
Fél évig tartott. Aki itt napi 2 órával megússza a munkábajárást az szerencsés.

Herr Géza 2015.11.06. 09:37:57

@Réka ‎: A gyár (egyébként hivatal) a Zsuzsi munkahelye. Max. ők abajgathatnák érte, de mivel nyilvánvalóan százfelé publikált képről van szó, nyilván nem fogják. (A hivatal meg nyilván fizetett a fotósnak, így a kép már az övék..)
Oké, még mindig marad "szürkezónás" kép.

©________ 2015.11.06. 09:38:19

@Réka ‎: ja értelek, a gugli barátosokra gondolsz...
(sajnos, a szerzői jog sokaknak nagyon elvont jogterület...és a jogérzék sem segít...)

Csodabogár 2015.11.06. 09:40:34

@Muscari: Los Angelesben metro?????
Londonban szerintem jól elképzelhető a dolog.

adg 2015.11.06. 09:48:43

@A nagy kékség: Szerintem kell. Ha azt irta volna, hogy >>... tanitok "English as a second language" targyat<<, akkor nem kellene.
De o angolt tanit, mint idegen nyelvet.

Nem te akadtal meg a multkor az "Ahol az utcaseprő jobban keres, mint egy magyar tanár" jelentesen?

adg 2015.11.06. 09:52:13

O basszus, mikor megyek mar amerikaba szetnezni? Ideje lenne mar.

Koszi a poszt.

©________ 2015.11.06. 09:59:38

@adg: persze, hogy kell. a mint elé csak -ként értelemben nem kell vessző.

micsoda? 2015.11.06. 10:01:36

Nem adnám az én kis vidéki életemet, a bármilyen szépek is az autópályáról nézett hegyek.:)

nemor 2015.11.06. 10:01:36

@adg: nem, nem kell.

a "jobban, mint" az összehasonlítás, ott kell (ld. kisebb, mint... - nagyobb, mint...)

"angol mint idegen nyelv" esetében a jelenétse pedig -ként (idegen nyelvként) - ide nem kell
v.ö. tanárként dolgozom - mint tanár dolgozom

ez nyelvtani állásfogalás volt, nem politikai:-)))

Herr Géza 2015.11.06. 10:03:43

@Csupacsí: Igen, a profi ilyenkor azt írja, hogy "angolt tanítok idegen nyelvként" . Dilemma megoldva. :D
A profi idegen nyelven is így tudja álcázni a nyelvtani hiányosságait... :)))))))

adg 2015.11.06. 10:03:59

@Csupacsí: Nem baj, cel teljesitve, a poszt helyett megint a Kek Nagysagrol lesz szo a kovetkezo 100 kommentben. Ha szerencsenk van, meg az is kederulhet, hogy Magyarorszagon is lehet elni...

2015.11.06. 10:04:30

@A nagy kékség:

"Akkor most már csak magyarul kéne megtanulni"

Fater, ez mekkora gáz. Mintha a helyes írás, különösen az ilyen nüansznyi faszságok tudása bármilyen jelentőséggel is bírna.

2015 van, nyelvtannácinak lenni már nem menő.
(No, és kellett-e itt pont az évszám után, és ha nem, miért nem? Bíbelődj vele.)

HardPötty 2015.11.06. 10:13:10

Én se mindig használok vesszőt és ha összefutok ilyen vesszőmániásokkal, akkor mindig fel is ajánlom a kedvenc vesszőmet nekik. Igaz az hímmel kezdődik. :)

Herr Géza 2015.11.06. 10:20:36

@adg: 1+ :))) Jaj, de gonosz vagy.... :)))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.11.06. 10:30:19

@Csupacsí: az egy dolog, hogy a poszterina nem tudja bár azért 2015-ben már sokan tudják, hogy a google önmagában nem képbank. De HÁ-tól meglepett, hogy ezt így kirakta, ő általában korrektül linkel (mert gondolom unta már, hogy mindig nyavalygok emiatt)

2015.11.06. 10:32:27

@adg: @Herr Géza:

Egyébként meg tök nagy troll a csávó. Kérjük már meg a HÁ-t, hogy tiltsa ki innen a francba.

Léci, HÁ!

©________ 2015.11.06. 10:32:45

@adg: részemről biztos nem, takarodok tanulni:D

©________ 2015.11.06. 10:34:34

@Réka ‎: pont erre mondom, hogy a szerzői jog nem olyan egyértelmű és tolakodó, simán át lehet siklani felette, ha egy kicsit nem figyel az ember. én megbocsátom HÁ-nak:)

te meg csak "nyavalyogj" nyugodtan, kell, hogy valaki felhívja rá a figyelmet.

Határátkelő 2015.11.06. 10:52:58

@Réka ‎: @Csupacsí: Egyrészt az én figyelmetlenségem volt, hogy így kikerültek a képek, ezért elnézést kérek (nyilván Zsuzsának nem kell tudnia a képek pontos lehivatkozásának módját). Amelyiknél saját kép (eredetileg ugye ez a kérés), vagy le van hivatkozva (esetleg én megtaláltam a forrást most) azt bent hagytam, a többi képet kivettem.

Még egyszer bocs mindenkitől, nem volt szándékos, Rékának pedig köszönöm, hogy szólt. Inkább ő szóljon... :)

Határátkelő 2015.11.06. 10:55:37

@Th's child: Nem tiltom ki, amíg nem tesz olyat, ami a Moderálási alapelvekbe ütközik. Csak annyit mondok, hogy én nem reagálnék rá, ha nem szeretném, hogy ő határozza meg a közbeszédet.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.06. 10:56:33

@adg: Ebben az esetben a mint nem összehasonlítást fejez ki, tehát nem kell vessző. Ettől függetlenül tényleg tetszik az írás, már csak azért is, mert Kalifornia nagyon közel áll a szívemhez.

adg 2015.11.06. 10:59:22

Na kerem, utanajartam a vesszonek, es majdnem biztos, hogy buszos baratunknak igaza van, es valoban nem kell vesszo ide. Bar talaltam egy arra utalo reszt is, hogy ha ragozva van mindket fele a mondatnak ("angol mint idegen nyelv" - "angolt mint idegen nyelvet") akkor kellene a vesszo, de mashol ezt nem lattam megerositve, szoval, annak ellenere, bogy en is igy erzem helyesnek, ez nem valoszinu.
@A nagy kékség: Szoval bocsi, lehet, hogy igazad van. De ez a beszolas ettol meg netto neveletlenseg volt.

2015.11.06. 11:02:29

@Határátkelő:

Egy kicsit most duzzogok magamban, de OK. És köszi a választ. :)

adg 2015.11.06. 11:10:15

@Th's child: szerintem nem kene, vannak jo meglatasai, es neha igaza van. A gond a binaris gondolkodas es a monomania inkabb, meg az altalanositasok. Szerintem arra ugrik a legtobb ember. Ha nem tematizalna annyira a kommenteket, semmi gond nem volna.

Pl most hozzatehetne a poszthoz a sajat amerikai elmenyeit, szerintem tok erdekes lenne.

Herr Géza 2015.11.06. 11:11:37

@adg: Nem volt kérdés (nekem :D), hogy igaza van, csak ugye a tálalás...., meg a sorrend (először földbe taposom, majd "tulajdonképpen tetszik a poszt").
Azt nem veszi ő még mindig észre, hogy nem feltétlenül azzal van a gond, amit ír, hanem azzal, ahogyan tálalja....

Herr Géza 2015.11.06. 11:12:55

@adg: Abszolút egyetértek.

TilosazA (UK) 2015.11.06. 11:14:44

Szerintem ha ez a blog a magyar nyelv szépségeiről szólna, és a főleg a magyar nyelvtanról, akkor helyénvaló volna a komment. Így viszont semmi más, csak szőrszálhasogatás. Meg polgárpukkasztás.

2015.11.06. 11:18:29

Nagyon gangszta, igazi filmes fenykepek, nem neztem azt a sorozatot de lattam az egyik kriminek ilyen volt a plakatja, mar nem emlekszem melyike, ilyen autopalyas, Los Angeles korul... En nagyon szeretek autozni amugy de ez azert lehet, hogy tulzas :D Bar, most, hogy egyetemre is jarok, irigylem a napi 2 ora autozast, bruhaha!

@Muscari: Ha az orvosok a filmekben autoval jarnanak, akkor nem tudnanak csajozni a metron, meg folyton csak autobalesetben tudnanak segedkezni, az meg nem olyan izgalmas, mint a "beomlott a metroalagut", ami a drama szempontjabol gondolom nagyon fontos! :D

DieNanny CH 2015.11.06. 11:23:18

Én LA-t az NCIS:LA-ből ismerem...

(Meg valószínűleg ezer más sorozatból is, pl CSI:Miami, meg a Bones (Washington), Castle (NY), ahol a készítők lusták áttenni a székhelyüket a keleti partra.)

2015.11.06. 11:31:42

@adg:

Igen, néha igaza van, de az hintának is volt.

Szerintem klasszik troll mind a kettő, wikipediás definíció:

"A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog, levelezőlista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét."

A definíció nagy része check-check-check, az egyetlen dolog, amiben nem lehetünk biztosak, hogy szándékosan ilyenek-e.

De ok, elfogadom, amit írsz.

Hari Seldon 2 2015.11.06. 11:37:31

Érdekes, hogy mennyire másképp éljük meg a távolságokat Magyarországon és Franciaországban.

Amikor Magyarországon éltünk, egy másfél órás autózás, mondjuk lemenni a Balatonra, vagy Szegedre az autópályán, egy külön túra volt. napokkal előre összecsomagolni, hogy "ne kelljen visszamenni..."
Itt meg, a 210 km-es Brüsszeli távot egy kis délutáni autókázásnak veszem. A Scénic-ben meg 3,5 év alatt 130 ezer van bent. A Clio meg egy év alatt lassan a 20 ezer felé közeledik.
Szóval autózunk csak máshogy éljük meg. Itt már nem olyan nagy truváj elmenni valahova kocsival.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.11.06. 11:43:30

@Hari Seldon 2: Nálunk pont fordítva történt. Mikor kijöttünk és valaki azt mondta, hogy 50 km az messze van, néztünk tágra nyílt szemekkel. Most, ha el kell mennem 30 km-re már nekem is "messze" van. Ettől eltekintve a fél életem a kocsiban töltöm. Most 2 éves a járgány 80 km van benne... :(

adg 2015.11.06. 11:53:36

@Hari Seldon 2: haha, pont ugyanezt tapasztaljuk. Hetvegen elmegyunk kicsit kirandulni, egy ezres bele is ment a kocsiba.
A multkor csak a vicc kedveert felrajzoltam a terkepre a ket napos kirandulasunk pontjait.

kepkezelo.com/images/7b6s3gqyypciqwbs0q13.jpeg

@svájci sapka (ch): 30 km valoban messze van, gyalog. Plane, ha vissza is kell jonni. :))

soad1221 2015.11.06. 12:00:49

@Csupacsí: akkor ez a két pont Bp-en a belvárost elkerülve, nagyjából 15 km-es távolságot jelenthetett :D

Golf2 2015.11.06. 12:01:22

@tanato: biztosítás nélkül nem semmi!

mariann49 2015.11.06. 12:14:07

Ha mar beszologatunk: "Tényleg kicsit egy autómosóra hajaz ez a helység… " - inkabb helyiseg lesz az.
De igazabol nem beszolasnak szantam, viszont szerintem sokkal nagyobb hiba, mint a vesszo.
Na, most kellett a "mint" ele? :D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.06. 12:14:08

@adg: A saját amerikai élményeimről három bejegyzést is lehetne írni, de szerintem sokan még abban is találnának kifogást. Sokat sátoroztam nemzeti parkokban (CA, NV, UT, AZ és CO államokban), és közben életre szóló élményeket szereztem, de ez most ne legyen téma, nehogy azzal álljon elő valaki, hogy már megint rólam szól minden.

Egyébként elgondolkodom azon, amit írtál, és a jövőben megpróbálok másképp reagálni. Az a baj, hogy én nem szeretek "szmájlikat" írni (ez is szép magyar szó), és így sokszor nem megy át a valódi hangulat. Itt van ez a mai példa is: eszembe sem jutott belekötni, hiszen a tartalma tök jó. Egyszerűen észrevettem egy hibát, ami csak azért volt furcsa, mert tanárember írta a bejegyzést. Ezért szóltam. Odatehettem volna egy kacsintós "szmájlit". Legközelebb talán majd ezt teszem, és akkor nem borul ki a bili.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.11.06. 12:14:08

@Herr Géza: Oké, belátom, nem így kellett volna. Elnézést kérek! Zsuzsitól is.

Hari Seldon 2 2015.11.06. 12:23:44

@svájci sapka (ch):
Jó, hát nálatok a kanyargós utakon még 20 km is sok. - Legalábbis időben. Az Alpokban nyaraltunk, elmenni 50 km-t fél délelőtt eltartott.

P.Elliot 2015.11.06. 12:24:23

Nekem fel sem tunt hogy volt ilyen keres a Ha-tol hogy fotozzuk le egy napunkat, en is tudtam volna nyugdijas oldalrol amiben azert van itt is vezetes napi szinten.
Erdekes poszt volt, megneznem hogy a topiktarsak hogy toltik a napjukat, mind, egytol egyig...

Hari Seldon 2 2015.11.06. 12:25:32

@adg:
OK, te nyertél. Az Ausztrál távolságokkal nem tudok versenyezni. :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.11.06. 12:25:35

@Hari Seldon 2: És sajnos állandó a dugó. Gyerekem 30 km-re dolgozik, jó esetben 45 perc... a rosszról jobb, ha nem is beszélünk...

adg 2015.11.06. 12:46:21

Hogy a poszthoz is hozzaszoljak, szerintem reszecskeszuro.

Határátkelő 2015.11.06. 13:12:42

@P.Elliot: Nem múlt időről van szó. Csináld nyugodtan, aztán küldd el, én csak biztatni tudlak.

P.Elliot 2015.11.06. 13:22:54

@Határátkelő: Hetkoznapot vagy hetveget? A hetkoznap intezkedos, dolgos, a hetvege kirandulos, tetveszkedos, idehaza egy szalmaszalat nem teszek keresztbe...Van kulonbseg a ketto kozott.

Sanz 2015.11.06. 13:52:12

Kicsit ez a London agglomerációjában élők életére emlékeztet: 1 órás vonatút munkába, 8-9 óra munka, 1 órás vonatút vissza.
Cserébe jár a nagy családi ház, csak a heti családdal töltött szabadidő csökken 10 órával. De gondolom, a családos embereknek ez megéri.

Herr Géza 2015.11.06. 14:07:35

@A nagy kékség: Tölem ugyan nem kell elnézést kérned, Zsuzsitól annál inkább. Így rendben is van a dolog. 1+
Föleg, ha komolyan gondolod és nem csak a szmájli maradt le megint utána... :)))))

blackhairlady 2015.11.06. 14:39:17

Eloszor is boldog szulinapot kivanok itt is kedves ikertestverem :)

Nagyon jo poszt volt, gondolom lassan jossz is reagalni a hozzaszolasokra, mindjart fel7 van nalatok:D
A lanyod beszolasa nagyon cuki, gondolom egy eltre bent maradt a csaladi aranykopes tarba:D

Nalunk nagyon elterjedt a Park&Ride dolog, a ferjem is igy jar munkaba a belvarosba. Oriasi parkolo a kozelben, leteszi az autot, felul a buszra ami csucsidoben 5-10 percenkent jar, es bebuszozik. Nem kell a dugoban ulnie es vezetni egy hosszu munkanap utan.

En is sokat jarok a belvarosba illetve a kozelebe autopalyan (nekem is furcsa volt eleinte, hogy a varos kozepen autopalya van minden iranyba:D), de altalaban a gyerek miatt, igy tudjuk hasznlani az HOV lane-t, ami igen meggyorsitja a haladast. Nalatok is van ilyen az autopalyak szelen? Bar ezt csak a buszok, motorok es a 2+ szemellyel utazok hasznalhatjak. Ez mellett kozvetlenul van az EZ tag lane amit barki hasznalhat ha van ilyen matricaja, ez fizetos, altalaban kaputol kapug van az autopalya dij ami valtozik csucsidoben es azon kivul, kamera olvassa le es vonjak a dijat a szamlarol. Nem olcso de akar 30 perccel is leroviditheti az utat.

ja, es akornyek nagyon klassz :)

Határátkelő 2015.11.06. 14:42:39

@P.Elliot: Hadd legyek telhetetlen, lehet egyik is, másik is. :-)

2015.11.06. 14:46:19

@Sanz: Hat, en Budapesten lakva is tobb, mint egy orat toltottem iskolaba jarassal (x2 inkluzive visszaut), igaz, nem autoban, hanem tomegkozlekedessel, de az ilyesmi egyaltalan nem ritka egyetlen nagyvarosban sem. Ennyi aldozatot azert szerintem erdemes meghozni azert, hogy oda jarhass el, ahova szeretnel, legyen egy jo iskola vagy egy jo munkahely.

En szeretek utazni amugy, a korankelest utaltam egyedul, de kibamulni az ablakon zenet hallgatva jo dolog, kocsiban meginkabb szeretem ezt az idot, olyan, mint egy meditacio. :D Termeszetesen ez persze csakis ket kulonbozo varos belvarosa kozti tavolsagra ervenyes, vagy a belvarosi otthon, es a kertvarosi munkahely kozott, tehat meg veletlenul sem jelenti azt, hogy barmikor valaha is kertvarosba koltoznek :D

Csodabogár 2015.11.06. 14:50:48

@adg: Ennyit lovagolni egy vesszőn, borzalom! Ez itt nem iskola, ahol osztályozzák a helyesírást!
Van nektek időtök elolvasni egy regényt vagy bármilyen hosszabb írást, így, hogy vesszők után kajtattok?:-(

Herr Géza 2015.11.06. 14:51:21

@Signora con i capelli neri: Haha, ikertestvér... Fekete kontra szöke. Melyikötök festeti???

Csodabogár 2015.11.06. 14:54:31

@Határátkelő: Megirjam mit csinál egy pesti nyugdíjas autó nélkül? Csak hétköznapról irnék, mert vasárnap a semmit tevésé. Legalább majd el tudjátok képzelni milyen borzalmas életetek lesz öreg napjaitokban.:-)

soad1221 2015.11.06. 14:56:08

@A nagy kékség: szerintem senki nem kövezne meg ezért.
de az sem lenne gond, ha lenne 3 poszt belőle...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 15:14:17

Megerkeztem, es koszonom az eddigi hozzaszolasokat:) Most megyek, reggeli keszulodes, aztan kesobb jovok vissza, es valaszolok a kerdesekre:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 15:29:12

@Herr Géza: asztrologiai ikrek vagyunk, ugyanazon a napon szulettunk:)

2015.11.06. 15:31:23

OFF Monti multkor bedobdta a koztudatba a helyes, uj, kanadai miniszterelnokot (@A nagy kékség: @Herr Géza: @adg: Remelem a felsorolasban helyesen hasznaltam a vesszoket :P )

most jojjon a vedelmi miniszter, akit az internet nepe 'badass'-nek kialtott ki:

http://i.cbc.ca/1.3304912.1446689742!/fileImage/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/16x9_620/harjit-sajjan.jpg

illetve a nougyi miniszter (minister of status of woman), akinek magyar neve van, amit nagyon polkorrekten segitenek kiejteni:

"...Patty Hajdu (pronounced “high-dew”) ..."

pattyhajdu.liberal.ca/

ON

Sanz 2015.11.06. 15:40:00

@mojyo: Hát én Debrecen belvárosában nőttem fel, szóval 21 éves koromig a legnagyobb távolság, amit meg kellett tennem az 20 perc séta volt (tömegközlekedést sem használtam, csak nagyon ritkán). Azóta nagyot változott minden a sok költözéssel. :-)

adg 2015.11.06. 15:56:53

@Csodabogár: Van. Raadasul en még ertem is, amit olvasok. Persze nekem konnyu, a drogos meg alkoholista haverjaimmal csak itt eloskodok a tarsadalom nyakan, barmire van idom, amire akarom.

DieNanny CH 2015.11.06. 15:57:18

@Hari Seldon 2:

Álláskeresésnél nem merek 20 km-nél nagyobb távolságot a lakhelyemtől megadni, mert az a hülye oldal légvonalban méri... Pl ilyeneket szokott írni: "Csak 12,8 km! Egy macskaugrás!"
Ja. Csak éppen vagy egy tó, vagy egy hegy van közöttünk, aminek a megkerülése kb 2 óra...
:-)

blackhairlady 2015.11.06. 16:06:43

@Herr Géza: En :))
Tenyleg ugyanazon ev ugyanazon napjan szulettunk, es kerek evfordulot unnepeltunk:)

DieNanny CH 2015.11.06. 16:09:19

@P.Elliot:

Az én posztom kb erről szólna:
"8:30- építkezés megnézése a legkisebbikkel. 10:00- hazaindulás. 11:00-még mindig nem vagyunk otthon, mert egy udvarnál körfűrésszel fát vágnak. 11:20- mégsem megyünk haza, mert a középsőt el kell hozni az oviból, és már nem érnénk vissza. 11:30- A legkisebbiket kiimádkozni az ovis csoportszobából. 11:45- Végre otthon - leszakad a karom, mert a kicsi éhes, és olyankor viteti magát. Ebéd. 13:00 Versenyfutás az étkezőasztal körül - hármas csapatban - mert kimenni nincs kedvük. 13:30 Nyafognak, hogy ki akarnak menni. 2 nagy seperc alatt kész. A kicsi a bűbájos mosolyával levesz a lábamról, és mégis én öltöztetem fel. Kint: mellettünk lévő építkezésre betonkeverő érkezik. Fél órával később inkább a szomszéd diófa termésein ugrálnak, és a darabokat szedik a földről és eszik meg... 15:30 Miután a mellettünk lévő étterem kertjében lakó őzet minden gazzal megetették, kezdhetem a rimánkodást, hogy induljunk befelé uzsonnázni. Na, most egy markoló is jött, és az utca túloldalán lévő daru is elkezdett dolgozni... Azért négyre valahogy hazaérünk a 20 méterre lévő lakásba...

:-)))))))))

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.11.06. 16:20:45

@Csodabogár: Van pár metróvonal LA-ban, persze elég korlátozott, hogy mit lehet velük elérni. Azokon kívül főleg minden fánál megálló buszokból áll a tömegközlekedés.

2015.11.06. 16:29:42

@Sanz: Ja OK igy mar ertem. :D Amugy erdekes ez, hogy kinek milyen koordinatarendszere van, egyszer olvastam egy afrikai dzsungellakorol, aki egy torzs tagja volt es soha eleteben nem jart meg a dzsungelen kivul, vagyis nem igazan ertette, hogy a tavolsagok, meg a perspektiva hogyan mukodnek, es amikor kivittek a szavannara, nem fogadta el, hogy a bolenyek vagy mik legelnek ott, szoval a nagytestu allatok a tavolban, azok valoban nagytestuek, arra gondolt, hogy egeszen kicsik. Namindegy, csak ugy mondtam, en most ezzel nem azt akarom mondani, hogy en egy akkora bunkopesti vagyok, hogy a Debrecen az nekem mar a dzsungel, hanem csak ugy megemlitettem, erdekessegbol. :D

@adg: Te szegeny, nagyon a bogyodben van ez a beszolas meg mindig. :D Let it go mate.

Herr Géza 2015.11.06. 17:35:18

@Signora con i capelli neri: @Zsuzsi65: Akkor mindkettőtöknek boldog szülinapot !

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 17:45:31

@Herr Géza: "Azért a nyitókép, mint dugóillusztráció nem igazán passzol, mert reggeli csúcsról nekem sokkal durvább képek ugranak be, még M.o.-ról is"

Ez igy van...:) szerencsere a sunland-i foutcan nagyon ritkan van dugo, nem jellemzo az ilyen kisvarosokra (kb. 20 ezres kertvaros). A dugok inkabb az autopalyakon fordulnak elo. Az ingazok altalaban tudjak, mikor es hol vannak dugok, igy ennek alapjan kalkulaljak a menetidot.
Valahol olvastam, hogy ebbol a szempontbol LA az egyik legrosszabb varos, +25-30 perccel kell szamolni, ha barhova el akar jutni az ember. Ezt en is tapasztalatbol allithatom: amikor nincs forgalom (pl. nyaron, amikor nincs iskola, igy nincs reggeli "iskolai csucs"), fel ora alatt teszem meg azt az utat, amit egyebkent 1 ora alatt szoktam.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 17:46:16

@Signora con i capelli neri: haha, bizony:) dontse el mindenki, melyik kerek evfordulorol lehet szo :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 17:55:18

@A nagy kékség: ahogy latom, a vesszot mar kielemeztetek :))))
Hat ha meg hozzatennem, hogy valamikor magyartanar (nem ket szo, hanem egy :)) ) voltam. Azt hiszem, Gretsy meg Hernadi tanar ur most osszevonnak a szemoldokuket:) Mind a ketten tanaraim voltak a foiskolan.
Teny, hogy kozel 20 ev alatt, miota nem tanitottam, megkopott par dolog, na meg az angol mindennapi hasznalata is elnyom dolgokat. Manapsag jobban tudom, hova kell az angolban tenni a vesszot, mint a magyarban :) Pont az elobbit nyomatom a diakjaimnak most, szoval nagyon benne vagyok a temaban :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 17:57:14

@Gerusz: koszi, megeloztel. Epp akartam irni, hogy LA belvarosaban van metro...de ossze sem lehet hasonlitani pl. New York-kal :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 18:22:20

@A nagy kékség: semmi gond, csak ahogy olvasom sorban a kommenteket, probalok reagalni :)) kozben latom, hogy mar tullpetunk a teman :)) spongyat ra, vagy mit is szoktak mondani? :)

2015.11.06. 18:24:01

@Th's child: Még csak az kellene. Leégeti ő saját magát a kitiltás nélkül is, ne aggódj.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 18:43:48

@mariann49: este 9 fele, amikor irtam a posztot, beugrott ez a dolog (helyiseg -helyseg), de ugy latszik, nem volt eleg friss az agyam, mert nem javitottam ki :) pedig nagyon belenk vertek anno :))) helyiseg = kis hely, mint egy szoba, helyseg = nagy hely, mint egy falu :))
Na, nyelveszeti kommentekbol eleg lesz ennyi, azt hiszem:)))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 18:45:49

@adg: "O basszus, mikor megyek mar amerikaba szetnezni? Ideje lenne mar."

Gyertek, a nyugati part nektek ugyis kozelebb :) mi meg megyunk hozzatok, ok? :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 18:49:49

@Réka ‎: "A jelek szerint újat mondok azzal, hogy ezeket a fotókat nem a Google készítette"

My bad :) pontatlanul fogalmaztam...azt akartam jelezni, hogy nem a sajat fotoim, hanem Google keresoben talaltam oket (mar szalloige lett a "Google a baratunk", ugye :) Szoval mea culpa, a foto linkeket tul lusta voltam betenni :))

montroyal ( CAN qc) 2015.11.06. 18:55:43

a tavolsagrol annyit ha valakinek Mo-on naponta 60-100km kellett volna utazni hat elkuldtem volna melegebb eghajlatra .. ma nem tudom mi van de ekkora tavolsagok nem jellemzoek

reszemrol soha nem toltenem az uton eletem x reszet .. a muhelyem kocsival 3 perc, gyalog 15 perc ... 1 km .. ennel messzebre nem lennek hajlando menni
igaz amikor munkast kerestem megkerdeztek hol a muhely .. aaaa az tul messze oda nem megyek ... meg is jegyeztem odakoltozok a hazad mellé ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.06. 19:08:01

@Zsuzsi65:
Én apámmal születtem azonos napon csak 38év eltéréssel.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.11.06. 19:10:31

@montroyal ( CAN qc): +1
Jelenleg a munkahelyem látszik a nappaliból, gyalog pár perc.
A másik munkahelyem meg egyenesen a nappaliban van :D
Az ingázásnál nagyobb időelbaszás nem létezik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.06. 19:11:13

@Herr Géza:
Te Géza, miért festik a szőke nők feketére a hajuk tövét?
:)))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.06. 19:14:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Ja. Otthon mindig nagy sikerem volt a gyerekeiket legeltető anyukáknál mikor megjelentem a markolóval...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.06. 19:19:41

@Hari Seldon 2:
Ez elfogadhatatlan. A génmanipuláció az ördög találmánya.
Homeopátiával kellett volna kezelni. Az az igazi...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.06. 19:24:52

lehet hogy én is megírom egyik napomat. Bár van még bent egy posztom HA-nál már vagy három hónapja...

©________ 2015.11.06. 19:48:55

@adg:

Nem figyelsz ram.
Akkr nem kell vesszo, ha a mint -kent ertelemben all ott.

Angolt tanitok mint idegen nyelvet.
Angolt tanitok idegen nyelvkent.

Ahol ezt a transzformaciot nem tudod elvegezni, ott kell a vesszo.

©________ 2015.11.06. 19:51:54

@soad1221: Bajcsyn keresztul 11:-)
Volt, h lementem a rakpartra, ugy lehet,h 15:-D

©________ 2015.11.06. 19:54:38

@Csodabogár: jesszusom, ne is mondd,ujabban nincsenek korrektorok a nyomdakban vagy mi, mert teli vannak a konyvek hibakkal.

DieNanny CH 2015.11.06. 19:56:26

@diggerdriver:

Na, hát ez az! Én csak egy Digger.02 posztot tudnék írni! :-))))))))

©________ 2015.11.06. 20:01:12

@Zsuzsi65: zsuzsi, mikor lesz uj poszt kepekkel a hazrol?

Mondtam mar, h megtalaltam az ismerosomet? Meg nem kerdeztem, h illegalis e meg.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 20:44:29

@Csupacsí: oh, szerintem a ha'zas poszt max. Diggert erdekelne, mert o bennfentes tamfalazas meg ilyen temakban :) (bar szerencsere azon mar evek ota tulvagyunk, marmint a tamfalazason :)))
esetleg, ha vannak itt lakberendezok, azokkal jot lehetne beszelgetni, de az sem egy igazan szeleskoru erdeklodesre szamot tarto tema:))
Hol lakik az ismerosod, akit megtalaltal? :)

M. Péter 2015.11.06. 20:45:52

@Muscari: New York-ban simán elképzelhető. Egy ismerősöm, aki New York-ban élt több évig, azt mondta, hogy Manhattanben nem éri meg kocsit tartani.

blackhairlady 2015.11.06. 21:03:51

@montroyal ( CAN qc): Ez jo. Te nem mennel semmi penzert tavolabb dolgozni, de azon kiakadsz ha valakinek messze van a te muhelyed:)))

blackhairlady 2015.11.06. 21:10:26

@Hari Seldon 2: Halloweenkor elmentunk a gyerekekkel egy haunted houseba. a ferjem kerdezte, hogy merre van. Mondom, nem messze, a Betway 8 mellett. Ez pontosan 50 perc az autopalyan es tall roadon, ugyanannyi mint abalatoni nyaralonk a haztol. Itt csak egy kozeli dolog ez a tavolsag, foleg, hogy lakott teruleten keresztul vezet az ut, a balatoni ut meg olyan hosszunak tunt mindig.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.06. 21:16:36

@Zsuzsi65:
Én a lakberendezésben a Fing-Sunyi vonalon vagyok érdekelt.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 21:17:33

@Signora con i capelli neri: igen, a "kozel" fogalma szamomra is megvaltozott, miota Kaliforniaban lakunk:) pl. eleinte nagyon furcsalltam, hogy emberek kepesek mondjuk 20-30 perces autozasra, cask azert, hogy elmenjenek a kedvenc ettermukbe vacsorazni :) ez nekem kb. olyan volt, mint Vacrol ugorjunk at Pestre vacsorazni (csak azert ez a pelda, mert arrafele nottem fel :)
Mostanra ez mar teljesen normalis nekem is, ma este pl. mi is Burbank-ben (ami tolunk kb. 20 perce van kocsival) fogunk kicsit lazitani :)

Mikkamak 2015.11.06. 21:17:40

Tipikus LA, de nem feltétlenül "Amerika". Van, ahol nincsenek ekkora dugók és van, ahol remekül megvan az ember kocsi nélkül. Laktam Kaliforniában, de LA-t mindig messziről igyekeztem elkerülni. Már a repülőn is látni a szmogsapkát felette.

blackhairlady 2015.11.06. 21:21:07

Egyebkent az tevhit, hogy a nagyvarosokban nincs tomegkozlekedes. Van, csak a varoshatarig. Pl. Houstonban is van, de teljesen osseepult mar a kornyezo kertvarosokkal ahova mar nem jarnak a buszok. Ezek kb 10 perc-1 ora idokozonkent jarnak napszaktol fuggoen.
Kb mint egy BP aglomeracio, ahova mar nem megy ki a BKV, de ok hiaba laknak Also retkesen, budapesti lakosnak valljak magukat.
En is katyben lakom, de a kutya nem tudna hol van ez, igy houstont mondok lakohelyemul. Viszont a buszokbol mi mar nem kapunk:(

blackhairlady 2015.11.06. 21:23:51

@Zsuzsi65: Mi is tegnap egy 30 percre levo steak housban unnepetuk a ferjem szulinapjat, szinte a szomszedban van.
Es ahogy irtam is, mas az idoerzekunk ha lakott teruleten vagy erdo-mezo mellett kell autozni.
Milyen hely ez a Burkbank?

Pé Er 2015.11.06. 21:35:32

"még több modellről derült ki a turpisság (mint pl. 2015, 2016-os, 3 l-s modellek)."
Ezért enged meg,hogy a VW csoport nevében a jó hírnév megsértése miatt pert indítsak ellened.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 21:48:44

@Signora con i capelli neri: "Milyen hely ez a Burkbank?"

nem tul nagy (kb. 100 ezres varos) a hegyek labanal. Van egy setalo utcas kozpontja, oda szeretunk jarni, van egy mall, egy kis repter, belfoldi forgalommal, meg a szokasos uzletek.

Ilyen:) www.dailyventure.com/media/highres/Universal-City-and-Burbank.jpg

ezt a reszt szeretem, nagyon hangulatos, ide jarunk moziba. www.guns.com/wp-content/uploads/2012/12/downtown-burbank4681.jpg

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 21:54:07

@Signora con i capelli neri: igy van, mi is Sunland-ben lakunk, de kozigazgatasilag LA-hez tartozunk, pl. a lanyom a legnagyobb iskolakorzetbe (LA Unified School District) tartozott, amikor altalanos iskolaba jart.

Hari Seldon 2 2015.11.06. 21:59:26

@Signora con i capelli neri:
Biztos jó, ha még én is hallottam róla, valami amerikai filmben...
Én olyan nyaralóövezet félének gondolnám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.06. 21:59:26

@Pé Er:
Nocsak. Van neki olyan? A franc se gondolta volna.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.06. 22:04:24

@Hari Seldon 2:
Most mé'?
Van annyira hatásos mint a ráolvasás.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2015.11.06. 22:05:37

@Zsuzsi65:
Ha már VW, akkor itt egy hír:
www.origo.hu/auto/20151106-volkswagen-dizelbotrany-ferdinand-piech-felelos.html

Szerintem nem mondott újat. Valaki szerint nem Piech áll a dolgok mögött? Ki tudhatott róla többet,mint aki bevezette a motorcsaládot.

Hari Seldon 2 2015.11.06. 22:07:00

@diggerdriver:
Ha már választanom kell a kettő közül, akkor inkább a ráolvasás...

Sequoyah 2015.11.06. 22:08:57

USAban elve nekem is gyorsan megvaltozott a tavolsagokhoz valo viszonyom. Odahaza szuleim messze laktak, 1 orara videken. Itt viszont ha valami alig 1-2 orara van, akkor az kozeli, mar indulunk is, oda csak "elugrunk":)
De egy 2-4 oras uton sem sokat gondolkozunk, pedig Magyarorszagon ez mar hataratlepest jelent:)
.
(az erzethez hozzatesz sokat egyebkent, az hogy 6-8 orat utazol valahova, es az USA terkepen epp hogy csak elkezdtel picit tavolodni hazulrol )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.06. 22:10:35

@Zsuzsi65:
Itt dolgozik a férjed?
Szegény...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kepkezelo.com/images/9zpwm6a5h8sxhvoj6s62.jpg

©________ 2015.11.06. 22:12:12

@Zsuzsi65: engem erdekel, kevesellem a konyhas kepet:-)

Akit kerdeztem multkor. LAben.

Brix 2015.11.06. 22:33:14

A California Air Resources Board-ot, valószínűleg manipulációra használta fel az USA kormányzati politika...Eléggé átlátszó, hogy éppen mostanában , az európai menekültválság legsúlyosabb időszakában robbantották ki a VW botrányt, ami több százezer európai ember munkahelyét, a többi között magyarokét is veszélyzeti. Az USA egyre gátlástalanabbul érvényesíti gazdasági és geopolitikia érdekeit Európában, erről szól az egész történet...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 22:34:33

@diggerdriver: haha :))) ez inkabb a VW headquarters :) de gyorsan reagalt a meme gyarto reszleg, az biztos :))
egyebkent kicsit merges is voltam VW-re, meg EPA-ra (ez utobbi az Air Resouces Board "anyacege" v. valami ilyesmi, a ket ceg kozti kapcsolat nekem soha nem volt teljesen vilagos, a lenyeg, hogy CA allami ceg).
Szoval mindig van politika is a dologban, az EPA mar most hetfon ki akart jonni az ujabb bejelentessel, igy a ferjem csapatat szombat-vasarnap is berendeltek tesztelni, hogy az eredmenyek valoban megerositest nyerjenek afelol, hogy valoban ujabb csalas tortent...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.06. 22:38:16

@Brix:
Igaz.
A gaz USA a magyarországi édesvíz készletre pályázik.
Már fúrják az alagutat a Balaton alá hogy megcsapolják.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 22:39:00

@Brix: "A California Air Resources Board-ot, valószínűleg manipulációra használta fel az USA kormányzati politika..."

....hm, szerinted az kormanyzati politika tudta, hogy a tesztelo team pont ebben az idoszakban fogja felfedezni a csalast? nem tartom valoszinunek :) coincidence...:) inkabb azt, hogy az EPA bizonyitani akarja, hogy ok milyen jol vegzik a munkajukat, es nem csak felveszik a fizetesuket a semmiert :)

Határátkelő 2015.11.06. 22:47:24

@diggerdriver:

OFF

Valahol elkevertem az új, vírusmentes címed (majd küldj egy emailt az újról, légy szíves, mert a régit visszadobja), úgyhogy itt szólok, hogy holnap jelenik meg a posztod. :)

ON

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.06. 22:50:01

@Határátkelő:
Ok köszi.
Ugyanaz a cím csak a szám benne 65.
janoshorvath65kukacyahoo.com.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 22:54:39

@Mikkamak: "Laktam Kaliforniában, de LA-t mindig messziről igyekeztem elkerülni. Már a repülőn is látni a szmogsapkát felette. "

Na latjatok, ezen dolgozik az Air Resources Board, nem Europa meghoditasan :))) a szmogfelhot akarjuk csokkenteni. A 70-s evekhez kepest hatalmas javulas van. Akkor volt olyan, hogy a kornyezo hegyeket nem lehetett latni a szmogfelhotol. Probalok talalni kepeket a kulonbseg szemleltetesere:

forums.finalgear.com/general-automotive/volkswagen-is-in-trouble-with-just-about-everybody-on-the-fing-planet-60058/page-3/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.06. 23:02:21

@Brix: "Az USA egyre gátlástalanabbul érvényesíti gazdasági és geopolitikia érdekeit Európában,"

nekem ez soha nem volt vilagos: miert akarja az USA "eltiporni" Europat, amikor a legfontosabb 10 kereskedelmi partnere kozt ott van Nemetorszag, Fr.o es Anglia?
www.census.gov/foreign-trade/statistics/highlights/toppartners.html

blackhairlady 2015.11.06. 23:15:23

@Zsuzsi65: Azt hittem valami etterem fele :DDD
(lusta voltam google baratunkat kerdezni:)

blackhairlady 2015.11.06. 23:16:04

@Zsuzsi65: Hu, tenyleg hangulatos kis hely.

blackhairlady 2015.11.06. 23:18:11

@Hari Seldon 2: En nem hallottam meg rola, de tenyleg jo helynek tunik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.06. 23:20:44

@Zsuzsi65:
Úgy tudom hogy a világ legszigorúbb környezetvételi szabványa a kaliforniai.
Vettem már át úgy új munkagépet hogy a kezelési utasításában külön kiemelten szerepelt hogy megfelel a kaliforniai előírásoknak.

Herr Géza 2015.11.06. 23:28:15

@Zsuzsi65: Hagyd, az ilyenekkel esélyed nincs értelmes vitára, beszélgetésre. Az összeesküvéselmélete szokás szerint a minimális logikát is nélkülözi és szimplán akkora hülyeség, hogy az már fáj.

romesz 2015.11.06. 23:56:08

@Brix: Eleg atlatszo, hogy eppen most esik rosszul neked, hogy felfedeztek a VW szelhamossagat es kozze tettek.
Ha 5 ev mulva kerul a nyilvanossagra akkor az lett volna a fejfajasod.
Eleg szomoru, hogy a VW csalassal tudta csak az autoit az eloirasoknak megfelelove tenni. Eppen most mikor klima valtozas vana vilagban es a VW nem torodve a kovetkezmenyekkel tovabb szennyezte a kornyezetet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.07. 00:11:42

@diggerdriver: igen, en is ugy tudom, hogy nagyon szigoruak az eloirasok (persze nem hasonlitottam ossze mas allamokkal, az igaz :) Apropo, pont tegnap hallottam a radioban, hogy a kinaiak alitolag meghamisitottak a co2 kibocsatasi adatokat, vagyis kevesebbet vallottak be, mint ami valojaban...Mi meg itt torjuk magunkat, hogy csokkentsuk a karos anyag kibocsatast...;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.07. 00:13:07

@romesz: "Eleg atlatszo, hogy eppen most esik rosszul neked, hogy felfedeztek a VW szelhamossagat es kozze tettek. "

nekem az esik rosszul, hogy a ferjemet becitaltak szombat-vasarnap dolgozni :))))

P.Elliot 2015.11.07. 00:13:26

@Határátkelő: Jo, majd valamelyik nap megcsinalom.

P.Elliot 2015.11.07. 00:20:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nagyon tetszett a leiras, emlekeztet arra amikor a gyerekem kicsi volt de ekkora ceco nem volt mert ez lany. Egy kisfiu sokkal tobbszor ,megall, a rendorautotol kezdve mindent megcsodal aminek 4 kereke van es csinal is valamit, / majd Dragonladynek lesz errol kicsit kesobb mondanivaloja hogy hogy zajlik le egy hazamenetel/.

P.Elliot 2015.11.07. 00:23:01

@diggerdriver: En meg anyosommal ugyanazon a napon es a vejem is azon a napon szuletett. Mar csak az tenne ra a koronat ha az unoka ha lesz egyszer szinten azon a napon szuletne.

adg 2015.11.07. 00:28:21

@diggerdriver: az egyik legtutibb modja az uj virusok es mindenfele keretlen emailek beszerzesenek, hogy nyilvanosan megadod az emailcimedet. En kiszedetnem ezt a kommentet.

P.Elliot 2015.11.07. 00:32:01

@adg: Omlenek azok anelkul is. Nekem csak egyetlen email cimem van, sosem volt tobb, nem is lesz, a levelesladam tele van keretlen emailekkel allandoan.
Lehet hogy megis cserelni kellene.

Brix 2015.11.07. 00:35:54

@Zsuzsi65: "nekem ez soha nem volt vilagos: miert akarja az USA "eltiporni" Europat, amikor a legfontosabb 10 kereskedelmi partnere kozt ott van Nemetorszag, Fr.o es Anglia? " Nem eltiporni akarja, erről szó sincs, csak azt , hogy még jobban érvényesüljenek az amarikai gazdasági érdekek, vagyis: vegyék a Teslát és a többi amerikai (szar) autót, a VW helyett...
A Transatlantic Trade and Investment Partnership is arra van kitalálva , hogy még nagyobb szeletet hasítsanak ki az európai piacból...
Az USA mostanában a szart kavarja Európában is , holott itt vannak legfőbb szövetségesei. Az ukrán háború kirobbantása és az ezt követő embargó a legjobb példa a gátlástalan , más érdekeit semmibe vevő politikára

adg 2015.11.07. 00:46:00

@Zsuzsi65: "nekem ez soha nem volt vilagos: miert akarja az USA "eltiporni" Europat, amikor a legfontosabb 10 kereskedelmi partnere kozt ott van Nemetorszag, Fr.o es Anglia? "

Nem hallottad, meg, hogy az amerikaiak a legbutabb nep a vilagon? Azt sem tudjak, milyen messze van Korosladanytol Okoritofulpos. Honnan tudnak mar felerni esszel, hogy ha kinyirjak a kereskedelmi partnereiket, akkor ok is szivnak?

Masikra, gyertek. Csereljunk hazat egy honapra. :)) Bar lehet, hogy egy korut jobb lenne, parom szulofalujat is meg kellene nezni, meg az eszaki allamokat, aztan floridat is. Hm, lenne vagy harom ev ezt szepen vegigjarni. :))

adg 2015.11.07. 00:55:56

@P.Elliot: nekem alig van keretlen levelem. Van egy rendes cimem ertelmes dolgokra, van egy masik, bizonytalanabb esetekre, mint forumok, meg van a ceges, az persze szigoruan csak ceges levelezesre.
Es hidd el nekem, hogy a normalis fiokjaimban elhanyagolhato mennyisegu keretlen email landol, mig a harmadikban, amit itt-ott megadok, abban eleg sok. Marmint a masik kettohoz kepest, mert azert arra is vigyazok, pl nem irom ide ki.

blackhairlady 2015.11.07. 00:56:51

@adg: Utkozben nalunk is megszallhattok, akar ebben az idoben is, ma meg mindig 27 fok volt napkozben, az ocean itt van a szomszedban, 1 0ra 10 perc haztol parttig, szoval elhederezhettek egy picit erre fele is:)

adg 2015.11.07. 01:02:43

@Signora con i capelli neri: jo, legyen. Pont utbaesik floridabol vissza kaliforniaba. :) bar egy kicsit meg hideg van nalatok. :)

adg 2015.11.07. 01:03:32

@Signora con i capelli neri: jo, legyen. Pont utbaesik floridabol vissza kaliforniaba. :) bar egy kicsit meg hideg van nalatok. :)

blackhairlady 2015.11.07. 01:14:45

@adg: Hajnalban biztosan, de Zsuzsieknal meg hidegebb ahogy olvastam :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.07. 01:38:57

@adg: haha, jo otlet ez a couch surfing:) hozzank a legkozelebbi strand csak 45 percre van:))

LittleG (uk) 2015.11.07. 01:51:37

@adg: á'lá ülök a beton :)

LittleG (uk) 2015.11.07. 02:01:27

@Csodabogár: én olvasnám, pláne ha sok kép is lenne benne :)

LittleG (uk) 2015.11.07. 02:08:01

@mojyo: nem kell az ilyenért Afrikáig menni. A múltkor a lányom tanárnője mesélte, hogy az egyik gyerek ugyanígy volt, nem értette, hogy ami nagy, az messziről kicsinek látszik. Arra fogták, hogy hát városi gyerek, nemigen volt még kinn a természetben, de itt is látsz dolgokat, amik messze vannak és kicsinek tűnnek, úgyhogy nem értem...

adg 2015.11.07. 05:03:28

@Signora con i capelli neri: tiszta sziberia. :)

@Zsuzsi65: nekunk 10 perc gyalog a beach. Strandnak nem mondanam, nagyon ritkan furdenek benne. Nehany km-re van olyan szakasz, ahol vannak a szaraz evszakban eletmentok, ott tobben furdenek, de itt nem divat a tengerbe menni. Meg a varoskozpontban van egy kis lekeritett obol, az mindig biztonsagos.
Es van meg egy mesterseges tavunk, amit a tengerbol taplalnak, abban is lehet mindig furodni. De itt nem ezek az erdekes furdohelyek, hanem a vizesesek, rock holeok, forrasok, ilyesmik. Oda szeretnek a nepek jarni, es szerintem erdekesebb is a tengernel, ha az ember nem akar szorfozni vagy valami kifejezetten tengeri sportot uzni. Majd meglatjatok, ikerhugit is hozzatok feltetlenul. :)

@LittleG (uk): es a hivom a lift.

Muscari 2015.11.07. 07:39:15

@Gerusz: pont nem magyaros, az amerikai filmek szokták azt sugallni, hogy csak az használja a tömegközlekedés t, aki szegény. Nekem legalábbis így jött le, sose jártam még ott.

Muscari 2015.11.07. 08:36:21

@Signora con i capelli neri: Boldog szülinapot kívánok így utólag!

Muscari 2015.11.07. 08:37:18

@Zsuzsi65: neked is boldog szülinapot! Szép kerek szám az a húsz, ugye? ;-)

Usenka 2015.11.07. 09:05:08

Nem irigykedem, sőt! Budapest ebből a szempontból sokkal jobb! Rövidebb távok, több idő másra, 15 perc alatt a belvárosban vok tömegközlekedéssel, és zöldövezetben élek. Buda, 2.-ik kerület...
Londonban is maga a pokol. Másfél órát metróztam, buszoztam, hogy beérjek dolgozni, hazafelé ez napi szinten 2 órára bővült... Élhetetlen!

©________ 2015.11.07. 10:40:06

@adg:
nem kell ez hozzá.
bizonyos cégek kifejezetten a bloghu-ról gyűjtögetik az emailcímeket (vajon hogyan, még nem jöttem rá), és elkezdenek jönni a spamek.
Babette újabban 10szer annyi spamet kap, mint a 18 éves spamre használt címem.

adg 2015.11.07. 10:46:20

@Csupacsí: jo neked, en alig kapok ilyeneket. Ami jon, azt sem tudnam a blog.hu-hoz kotni nagyon. Foleg angol nyelvu szemet jon, gmail eleg jol kezeli oket. Vegyek gyemantot, meg forexezzek meg ilyesmi.
Szerintem nem jo otlet nyilvanosan emailcimet publikalni, biztosan nem segit elkerulni a szemetet. :)

Főgebra 2015.11.07. 11:40:52

@Csupacsí:
@adg:
Tapasztalatom szerint, az a mailfiók amit regisztrációkra használok, az fogadja a spamok 99%-át. A derék magyar honlaptulajdonosok szerintem azért találják ki a regisztrációt, hogy utána üzletelni tudjanak a mailcímekkel. Adják veszik, mint a petrezselymet a piacon!

Milyen érdekes! Elmegyek valamelyik eü intézménybe kontrollra, ahol a recepción rögzítik az adataimat. Láss csodát! Már aznap, de legkésőbb másnap, legalább két-három kereskedelmi ajánlattal akarnak meglepni. Utána, mivel "válaszoltam", újból hívnak, hogy most meg nyertem egy 5-20-30 ezer Ft-os bónt és a bemutatójukon átvehetem ill. levásárolhatom. Nem lehet tőlük megszabadulni!

Natehát, az eü intézmény recepciósa eladja az adataimat ezeknek a levakarhatatlanoknak. Ők meg egymás közt cserélgetik egy idő után!

©________ 2015.11.07. 12:41:35

@adg: persze, ezzel egyetértek.
én azért tudom a bloghuhoz kötni, mert Babette a megszólítása. a mailcím pedig ezt nem tartalmazza.

@Főgebra: gondolod, hogy a bloghu is eladta a címeket? vagy netán a gugli?
vagy az öt ember közül az egyik, akikkel levelezés ment róla?

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2015.11.07. 13:03:48

@Muscari: Én ezt rengeteget hallom a BKV (és a bicikli) ügyében magyaroktól, hogy Budapesten csak az BKV-zik és biciklizik, akinek nem telik autóra.

Főgebra 2015.11.07. 13:04:09

@Csupacsí:
Haha! Nem a blog.hu, de a rencergizda ki is naplózza, ha kell!

Úgy gondolod, hogy a levakarhatatlanok ülnek bús magányosan, osztán a homlokukra csapnak, hogy hoppá, a Babettet még nem próbáltuk?

Mindent el lehet adni és mindenre van vevő!
Ja és még egy örök érvényű sztereotípia: van az a pénz amitől korpásodik a hajam!

2015.11.07. 13:06:57

@Csupacsí:

Ááá, csupacsí = babette? Nem tudtam.

©________ 2015.11.07. 13:16:06

@Főgebra: :)
az tuti, hogy egyelőre egy cégnek adták el, ahol az a policy, hogy a Subjectbe pontokat kell írni a szavak közepébe.:D

©________ 2015.11.07. 13:18:01

@Th's child: akkor most már nem is szeretsz?:(

Átmenetileg. Előzőleg híres magyar színésznők voltam, hogy a kisegítősöknek legyen program a reggeli kávé mellé.
Aztán a kiscsopitól kaptam ezt a nevet, és megtetszett.

2015.11.07. 14:01:32

@Csupacsí:

Ó, dehogynem. :)

Egy korábbi nickedet egyébként megismertem (csak egyet, nem tudom, mennyi volt), de ez most elsuhant a radar alatt. Hiába, nem lehet mindenki intelligens. :)

Kvikveg 2015.11.07. 16:51:00

Car wash :D :D :D
Ferjednek erdekes munkaja van (pozitivan ertve). :)

blackhairlady 2015.11.07. 18:27:50

@Csupacsí: Nekem is ugyan ilyenek jonnek, pontok meg alul kotojelek a mondaton belul. De csak a regisztracios e-mail cimemre, a komolyra elvetve csak.

Főgebra 2015.11.07. 19:18:59

@Signora con i capelli neri:
Jó lenne, ha megtanulnátok, hogy ismeretlen címről jövő mailt NEM NYITUNK KI!! Addig kéne megtanulni, amíg nem sikerül beszerezni valami ötcsillagos vírust, aminek a lepucolása rendesen próbára tesz még egy geeket is és a gép is károsodhat!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.07. 19:46:35

@LittleG (uk): wtf, de hát a városban is pl egészen kicsike az autó, amikor még nem ért oda a zebrához, vagy a repülő az égen, vagy akár csak anya, ha elmegy 10 méterrel odébb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.07. 19:49:19

@Csupacsí: nekem egyetlen email címem van, azzal vagyok mindenhova regisztrálva, ide is, de naponta max 3 spam van, és azokat is szépen kiszórja a gmail spam szűrője (sőt, inkább az a baj, hogy nagyon ritkán nem spam is abba a mappába kerül, pl hírlevelek olykor)

©________ 2015.11.07. 20:27:01

Ahh, a kisegítősök még mindig olvasnak, és unatkoznak.
Lehet, hogy megint kell nekik elfoglaltság?

FutureFry 2015.11.08. 00:03:52

@Zsuzsi65: "a szmogfelhot akarjuk csokkenteni. A 70-s evekhez kepest hatalmas javulas van. Akkor volt olyan, hogy a kornyezo hegyeket nem lehetett latni a szmogfelhotol."

Már írtam többször is: A 90-és évek elején-közepén is így volt még, akár a hegyek közvetlen közeléből is (pl. Pasadénából). Pláne nyaranta.

blackhairlady 2015.11.08. 00:35:38

@Főgebra: nem nyitom ki, torlom oket.

LittleG (uk) 2015.11.08. 22:14:46

@adg: ezt még nem hallottam :)

LittleG (uk) 2015.11.08. 22:18:19

@M. Péter: hát akkor ezért nem értik itt se egyes gyerekek, mert így magyarázzák el nekik :))

LittleG (uk) 2015.11.08. 22:19:57

@Dragonlady (Bp, Hun): ja, úgyhogy ez meg azokról a tanárokról mond el valamit..

vagy nem is tudom. van itt egy olyan általános naívság/tudatlanság, de változatosan, nem tudod ki mit nem tud, egészen értelmes, bizonyos területen nagytudású emberek van hogy olyat nem tudnak, ami felénk alap.

LittleG (uk) 2015.11.08. 22:21:20

@Főgebra: ha én így tettem volna, most pl. nem ülnék azon a munkahelyen, amelyiken.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.08. 22:26:10

@LittleG (uk): mondjuk megnézném annak a gyereknek a szüleit is. én mindent a szülőkre kentem. legalábbis eddig :-)
nem tudom hány éves voltam, de emlékszem, mikor megkérdeztem anyukámat, hogy amikor megyünk a busszal, akkor hogyhogy a nap az mindig jön velünk együtt, a házak meg nem, és nagyon nem értettem, hogy miért mondta azt, hogy azért, mert a nap nagyon messze van :-) ezen sokáig vagy nagyon ki lehettem akadva, ha ennyire emlékszem.

LittleG (uk) 2015.11.10. 00:28:39

@Dragonlady (Bp, Hun): "én mindent a szülőkre kentem. legalábbis eddig :-)"

na ez az, mikor a hóhért akasztják :)

Kuoni pásztor (törölt) 2015.11.14. 16:14:40

Jo poszt koszi! Tetszett!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása