oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 27. 06:45,  Marad, ami marad 187 komment

2015. július 27. 06:45 Határátkelő

Marad, ami marad

A mai írás inkább érzéseket ragad meg (és ez a Magyarország és én pélyázat esetében nem is nagy baj, hiszen részben ez is volt az egyik cél), de aki több konkrétumot szeretne, annak ajánlom a szerző, Liza egy korábbi posztját, amiből minden kiderül.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

nepali_himalaya_1.jpg

„Marad, ami marad. A Körút tavaszi fénye, a Dunapartról összegyűjtött kövek, a kertem borostyánbokrai, a szomszéd kutyaugatása, az őrült néni anyuék házában, a körforgalom Szentendre után, a hév reggel és éjjel és mindig.

A 4-es 6-os villamos és a Lush durva, elvakitó illata a Jászain. A dizájnos új helyek a Kálvin téren, a betoncsillogó új metrómegállók és a régi villamosok, a Margit hid és a naplementekor felkapcsolódó összes fény a városban.

Mindenkinek más marad. Nekem még APEH, neked már NAV. Nekem még Moszkva tér, neked már Széll Kálmán tér. Az idő ott állt meg, ahol elhagytad őt. Megfagyott bennem abban a pillanatban.

Hogy aztán hirtelen, meglepő pillanatokban, kilendítsen a megszokott külföldi lét elviselhetetlen-könnyűségéből és jól rám ijesszen, hogy megmutassa, hogy nézd már! Egy darab kis vékony kötélen táncolsz a felhőkarcolók magasában!

Elnézek. Nem vagyok hajlandó Rád gondolni, Rád, Magyarország! Ki megcsaltál, cserbenhagytál, kizsigereltél, kikészítettél, kicsavartál, lehántottál, felkoncoltál, megnyúztál és kiterített bőrömön ülve jót röhögtél rajtam. Nem! Nem hagyom magam! Nem, nem adom magam!

És nézem a bangkoki skytrain reklámait. Erőszakosan a munkára gondolok. Le és felszállok és megyek az úton. Befordulok a sarkon Bangkokban, excel táblázatot nézek, reptéren szállok át, bár néha érzem, hogy követ, de sikerül úgy tennem, mintha nem is létezne. Ekkor rám mordul, belém mar, megdermeszt.

A sarkon vár rám, ahogy elmélázva fordulok, ő ott vár, óriás karmaival belém mar, hiába minden, hiába a 8 ezer kilométer, mégis hirtelen megint itt áll előttem a Jászai Mari tér, a Duna hullámzása, a dinnye illata gyerekkoromból. Állok, nem mozdulhatok. Ő olyan erővel ül a mellkasomon, hogy levegőt sem tudok venni. Az idő persze nekem dolgozik. De ő addig is itt telepszik rajtam.

Sunnyogva, meglapulva a hétköznapok között, a félhomályban vár rám, éjjel és hajnalban mindig, de máskor is. A Körút, a szentendrei hév, a sarki bolt, Ilonka néni és Levi fiatal tanító nénijének mosolya.

A busz fel a hegyre és a villamos a munkába, a Batthány tér, a Déli, a Kisalföld, Szoboszló, Győr és Pécs. A Dunapart és az öcsém, ahogy evez tizenakárhány éve a Dunán, és a buli, amin a Dunában úsztunk és először megcsókoltál.

A pillanat, mikor a hó ráesik a kabátomra, a perc, mikor becsengetek az irodába, mert megint elfelejtettem elhozni az irodakulcsot, ahogyan az ajtómban állok a kertemben a borostyánlevelek táncát nézve, ahogy cigizünk a teraszon, ahogy a háztetőket nézzük, ahogy hógolyót dobunk a szomszéd házra, ahogy az óriás kölcsönkutya az asztalra nyálaz a Margit szigeten, ahogy biciklizünk az éjszakában, a koncertek, amelyeken kétségbeesve potyognak a könnyeim, mert ezt már nem bírom és mert itt nincs jövő és mert menni kell.

És a pillanat, mikor a vízben úszom és belém költözik az ötlet, hogy egy új ajtót nyissak. Most rámtör és visszafelé játssza az időt. Mindent megtehet. Röhögését hallom a jelenen át, ahogyan átkeveri a múltat a jövőbe.

Valójában sosem mentem el.

Valójában sosem engedte a jelenem, hogy elszakítsam a múltamtól.

Valójában csak egy kis nyaraláson vagyok.

Valójában még most is ott vagyok.

A két évvel ezelőtti ottban.

Míg bennem a múlt vert jelent, addig a jelen már régen megette őt.

Az én mostom ott már régen a múlté.

Mint ahogyan én is.

De akkor mi legyen velem?”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr507654110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.07.27. 18:58:08

@qkuc: én még új vagyok itt meg nem is idevalósi, de most te akkor kiköltözöl valahova??

cuneguund 2015.07.27. 19:01:32

@mojyo: hitchhiker's guide utan szabadon? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.27. 19:12:17

@macamuca [IHUN]:
Későn érő típus vagyok.:)))))))))))))))))))))))))))))

kék madár 2015.07.27. 19:13:15

@qkuc: egyik kedvenc filmembol:
Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner.
Persze te nem bankot rabolni mesz :)

Der echte Weihnachtsmann 2015.07.27. 19:15:43

@Chamroe: a kölyköket minek cipeld KI???!!!! :-)))))

qkuc 2015.07.27. 19:21:12

@kék madár: Maradjunk annyiban, egyelőre nem bankot rabolni megyek. De ki tudja? :D

Megszívlelendő tanács, minden élethelyzetre alkalmazható, :D.

Mr Long 2015.07.27. 19:22:26

@qkuc: Ruha, torcsi, szappan, fogkefe es krem, borotva, borotva szappan, pamacs, par konyv, laptop, humidor, szivarvago.
Aztan 6 het mulva hazaugrottam egy hetvegere, akkor meg ruhak, petanqe keszlet (kb 8 kilo acel), szivar (olcsobb, ha importalom)
Majd 6 het mulva mentem nyaralni, akkor meg asszony cuccai, pluszban dobozban teli kabatok, par edeny, serpenyo (erzei ertekuek :) plusz kavefozo kikuldve.

qkuc 2015.07.27. 19:27:38

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Végülis ez kivitelezhető így. És mekkora az a humidor?! Szerencsére nincs vonzalmam a konyhai eszközök felé, a könyveimet sajnálom kicsit, de nem fogom kicipelni, ma egy-két darabot.

Mr Long 2015.07.27. 19:31:09

@qkuc: Hat az eredeti csomagolasaban csak par nagyon osszehajtott polo fert melle a kezipoggyasz meretu borondombe.

©________ 2015.07.27. 19:32:57

@diggerdriver: kitelepítették őket.
az Alföldre.

Chamroe 2015.07.27. 19:36:31

@Der echte Weihnachtsmann: Már vártam, hogy beszól valaki :D
Na, gyorsabban írtam, mint gondolkodtam. Megesik...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.27. 19:36:43

@Der echte Weihnachtsmann:
Ne khötözködj:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2015.07.27. 19:57:41

@Der echte Weihnachtsmann: semmi baj, de hogy jön ez ide?

@qkuc: pedig... :) ja, körömvágó olló/csipesz/manikűrkészlet, kinek mi.

©________ 2015.07.27. 20:03:55

@puhacica: a cicát kihagytad a felsorolásból!

puhacica 2015.07.27. 20:05:50

@Beth A.: ja, ha csak ez a baj: cicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacicacica
még valamiben segíthetek esetleg? :D

Chamroe 2015.07.27. 20:06:17

@puhacica: De jó, hogy írtad, mennek is a listámra :) Köszi!

Taxomükke (UK) 2015.07.27. 20:43:15

Viszont @adg: bejegyzése tetszett nagyon :)))

puhacica 2015.07.27. 20:54:28

@Chamroe: szivesen! :)

@Zoole[uk]: direkt. :) (mirol is van szo?)

@Taxomükke (UK): csak ennyi? :D

SzZoole 2015.07.27. 20:56:42

@puhacica: Ejnye,hat az urad,a NorBikat:)))

Mr Long 2015.07.27. 21:03:53

Ha az embor bevalt egy csekket kb mennyi ido uran jelenik meg a szamlan a love? Ugy emlekszem par nap, de meg sosem valtottam be csekket.

puhacica 2015.07.27. 21:12:12

@Zoole[uk]: ja, hát így meg pláne direkt.

@Taxomükke (UK): :)

SzZoole 2015.07.27. 21:37:56

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Egy Jo par csekket mar bevaltottam,hetfon be vittem a bankba es penteken a szamlan volt a penz.

©________ 2015.07.27. 21:49:05

@qkuc: meselj, kerlek.

@puhacica:
oh, most cinkelsz, de fogadni mernek, hogy elso volt a te listadon.

Der echte Weihnachtsmann 2015.07.27. 21:52:09

@Zoole[uk]: letezik meg olyan,hogy csekk? Ezt most komolyan kerdem.
Es mi van ha fedezetlen?

@Beth A.: ugye:-)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.27. 21:56:15

@Der echte Weihnachtsmann:
Létezik. Én egyszer hónapokon keresztül minden héten csekken kaptam a fizetésem. 4-5 nap ahogy Zolika mondja.

SzZoole 2015.07.27. 21:58:28

@Der echte Weihnachtsmann: hogyne létezne mar,minden bankszámla nyitásnál adnak neked csekk fuzetett.
Azert van annyi átfutási ideje.
Pl. Ha egy csekket beteszek a számlára azt az online bankszámlán mar egy óra mulva latom,de csak 4 nap mulva írjak jóvá
Meg amúgy is errefelé kevés magyar van:)))

Der echte Weihnachtsmann 2015.07.27. 21:58:51

@diggerdriver: OK. Na de mit lehet csinalni ha fedezetlen? Rohangalsz honapokig a penzed utan?

Der echte Weihnachtsmann 2015.07.27. 22:06:29

@Zoole[uk]: hat nalunk ugyan nincs, legalabb is en nem kaptam csekkfüzetet. De nem is latom ertelmet.
Haha, alig van magyar! Szerintem nalatok mar ki kellene irni a varoshatarra, hogy Hungary, ugy mint Frankfurt helyett mar ki lehetne irni, hogy "Türkei":-))))

SzZoole 2015.07.27. 22:07:19

@Der echte Weihnachtsmann: Ne gondolkodj mar mindig csibesz eszel:)))

Der echte Weihnachtsmann 2015.07.27. 22:10:06

@Zoole[uk]: ezt probalom ertelmezni,de nem megy:-( lehet kevesebbet eine innom! Vagy többet:-)))

SzZoole 2015.07.27. 22:12:36

@Der echte Weihnachtsmann: Hehehe,en nem lenni Londoner,en lenni videki:)))
Itt sokkal kevesebb a bevandorlok aranya,mint Londonban.

qkuc 2015.07.27. 22:15:18

@Der echte Weihnachtsmann: - Olyan rosszul néz ki, Ön iszik?! - Nem eleget ...

:D

Der echte Weihnachtsmann 2015.07.27. 22:16:22

@Zoole[uk]: na a videki suttyoja:-))))))))))))))))))))
Csak vicc volt©by zoolika

Der echte Weihnachtsmann 2015.07.27. 22:21:39

@Zoole[uk]: na, mar a markolostol is kerdeztem, mi van ha fedezetlen az a kurva csekk. Hoppon maradsz, vagy mi?

SzZoole 2015.07.27. 22:22:32

@Der echte Weihnachtsmann: Hat ja,miota videken lakunk,tudok nyitott ablaknal aludni,es meg a kutyak is ugatnak erre fele:)))

SzZoole 2015.07.27. 22:27:25

@Der echte Weihnachtsmann: Nem tudom,en nem vagyok bankar,csak usuer&repoman:)))

Amugy fogalmam,sincs,mint irtam fentebb eleg sok csekket bevaltottam mar,es egyik sem volt fedezetlen.Mind be volt fedezve:)))

Der echte Weihnachtsmann 2015.07.27. 22:32:24

@Zoole[uk]: maradjon is igy! Marmint ami a franko csekkeket illeti.
En szemely szerint tuti nem fogadnek el ilyen papifecniket.

33621 2015.07.27. 22:43:29

Nyugat Románia lassan megelőzi Kelet -Magyarországot, gazdasági fejlődésben. Pont ma voltam Váradon és érdekes volt látni a városban is a fejlődést Debrecenhez képest. Érdemes elolvasni a cikket!

www.haon.hu/mar-most-igen-jol-mukodik-a-gazdasag-a-romaniai-biharban/2884273

©________ 2015.07.27. 22:44:31

@Der echte Weihnachtsmann: itthon a takszovok meg mindig adnak csekkfuzetet.

Mondjuk olyan rendszer vannaluk, h kp is csekkel vehetsz fel sajat magad is.

SzZoole 2015.07.27. 22:45:51

@Der echte Weihnachtsmann: En is jobban szeretem az utalast szamlarol szamlara,de meg jobban szeretem a chas job,zsebbol zsebbe

macamuca [IHUN] 2015.07.27. 22:52:40

@33621:
Válasz ment (jóvanna, nálam ma ért véget a hétvége....)
:)))

puhacica 2015.07.27. 22:53:24

@Beth A.: persze hogy cinkellek. :D es persze hogy elso volt. :)

macamuca [IHUN] 2015.07.27. 22:53:29

@macamuca [IHUN]:
En is későn érő típus vagyok, bár a markolokhoz nem ertek....
:)))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.27. 23:08:47

@Zoole[uk]:
Baszod te pont olyan vidéki vagy mint aki például Budaörsön lakik:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kardio1 2015.07.27. 23:09:26

Nekem nem tetszett. Nagyon nem. Az ilyenekkel: "Nem vagyok hajlandó Rád gondolni, Rád, Magyarország! Ki megcsaltál, cserbenhagytál, kizsigereltél, kikészítettél, kicsavartál, lehántottál, felkoncoltál, megnyúztál és kiterített bőrömön ülve jót röhögtél rajtam. Nem! Nem hagyom magam! Nem, nem adom magam!" nem tudok mit kezdeni, nekem ezek idegenek. En nem haragszom Magyarorszàgra, soha nem is tettem. Magyarorszàg nem egyenlô az egyes emberekkel, még csak a törvényekkel, vagy a kormànyon lévôkkel sem, annàl "nagyobb léptékû" valami. A posztolotol meg, aki a demokràciahiànytol szenvedve egyenesen Thaiföldgi és a katonai kormànyzatig futott, végképp disszonànsak ezek a siràmok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.27. 23:10:40

@Der echte Weihnachtsmann:
Mittudom én hogy mi van akkor. Becsületesen dolgozok becsületesen fizetnek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.27. 23:26:47

Annyira furcsa ezek aa nagy érzelmek. Énis nagy traumák elől mentem el, onnan kezdve évekig alig hianyzott vmi, alig gondoltam vissza, magyarul se beszéltem v olvastam olykor hónapokig. Nem tudom, mitől függhet ez.

én biztos nem adnék fedezetlen csekket olyan embernek, aki pikkpakk nyomnelkul el tudna temetni élve engem :-)

SzZoole 2015.07.27. 23:29:14

@diggerdriver: nem tudom milyen Budaors,soha nem jártam arra

kardio1 2015.07.27. 23:54:04

@Der echte Weihnachtsmann: Franciahonban elég elterjedt a csekkezés, bàr vannak olyan helyek, ahol nem fogadjàk el, épp a fedezetlen csekkek elôfordulàsa miatt. En szeretem hasznàlni.

2015.07.28. 00:31:07

@Der echte Weihnachtsmann: Ha 'fedezetlen' a csekk akkor ugyanaz van mintha azt mondtak volna neked hogy atutaljak a szamladra a penzt, kozben meg nem. Tehat nem fizettek ki. Ennyi. Ebben a ritkan elofordulo esetben ugyanugy jar el az ember mintha mas modon nem fizettek volna ki, azaz felszolitja a csekket kiallito felet hogy fizessen, ennyi. UK-ben viszonylag gyakori a csekkel fizetes, bar egyre kevesbe nepszeru - nem azert mert fedezetlenek a csekkek, hanem mert egyre inkabb elektronikus uton tortennek a penzugyi tranzakciok. Szaudi Arabiaban is elterjedt a csekkel fizetes, eddig meg szerencsere egy csekk sem volt fedezetlen amit kaptam (akar ott, akar a UK-ben).

Taxomükke (UK) 2015.07.28. 01:07:41

@Der echte Weihnachtsmann: Nem papírfecni az. Fedezetlen csekket kiadni bűncselekmény. Ráadásul nagyon hamar le lehet bukni vele.

FutureFry 2015.07.28. 01:16:48

@Der echte Weihnachtsmann: @Mirjam2: Már írtuk itt párszor: Amerikában továbbra is relatíve népszerű a csekkel fizetés. Mondjuk boltban előfordul, hogy csak helyi csekket fogadnak el ("no out of state checks"), annak ellenére, hogy sokszor van gép amivel le tudják ellenőrizni helyben, hogy van-e fedezet. Néha ID-t kérnek a csekkel való fizetéshez (és pl. ráírják a csekkre jogsi számát). Magánszemélyek között elég kényelmes tud lenni a csekk, pl. ha konkrét (nagyobb) összeget akarok adni valaki ismerősnek. Érdekes hibrid változat, hogy egyes bankok esetében már nem is kell bevinni a fiókba (vagy ATM-hez) beváltani, elég lefényképezni a telefonoddal.

FutureFry 2015.07.28. 01:25:36

@Taxomükke (UK): Fedezetlen csekket kiadni tényleg bűncselekmény, de egy csekk utólag is (de még beváltás előtt) érvényteleníthető "stop payment" szolgáltatással (bár, az hogy megéri-e az az összegtől függ).

FutureFry 2015.07.28. 01:34:41

@FutureFry: Helyesbítés: _Tudatosan_ fedezetlen csekkel fizetni bűncselekmény. Ha a "bounced check" pl. elszámolás vagy rossz időzítés miatt történik (nem túl gyakran) akkor "csak" elég tetemes büntetést fog a bank (meg esetleg a bolt is, ahol fizettet az ember) a számlára terhelni (ami persze negatívba megy emiatt).

Csodabogár 2015.07.28. 01:42:17

Vegre egy poszt, ami valoban a palyazathoz füzödik. Nekem nagyon tetszett, lehet, hogy erzelgös vagyok.

Amerikaban nagyon elterjedt a csekk. Vernyomasom felmegy, mikor a "közertben" a kasszanal kivadasszak a csekkfüzetet es szep komotosan elkezdik leirni a piti összeget.
Az igazsaghoz tartozik, hogy a 60-as evekben a svedeknel is mindenütt mindent csekkel fizettek. Aztan a bakkartya bejövetelevel ez teljesen kiment a divatbol. Ma mar nem is ismerik. Ugyanakkor pl. Svajcban mar akkor se hasznaltak a hetköznapokban csekket.

kék madár 2015.07.28. 01:42:26

@FutureFry: nem hiszem, hogy buncselekmeny lenne, annyira gyakori. Az meg hogy tudatosan-e, teljesen eldonthetetlen, bizonyithatatlan. Az ember szamlajan kb, 200-300 alkalommal valtozik az osszegm havonta, rendszeresen pattannak vissza a csekkek es buntetes kb 25 dollar.

adg 2015.07.28. 01:45:14

@Der echte Weihnachtsmann: attol kell elfogadni, akiben megbizol. Pl nem a vadidegentol, aki ezzel fizetne a kocsidert.
De pl a munkaltatodtol, vagy megbizhato ismerosoktol, cegektol el lehet fogadni.

FutureFry 2015.07.28. 01:52:53

@kék madár: Tudatosan-e: A körülményekből gyakran lehet rá következtetni, és azért nem szokatlan (pláne ha nagyobb összegről van szó), hogy valaki ellen vádat emelnek, ha az "intent to defraud" valószínű. A szóhasználatban is tkp. utalnak rá, hogy valaki direkt csinálta-e vagy nem ("writing a bad check" vs. "bouncing a check").

FutureFry 2015.07.28. 02:14:31

@Csodabogár: A nők gyorsan írják a csekket (egyszer régen talán már linkeltem):
youtu.be/CWD6C5Ty7R8
@Taxomükke (UK): @Der echte Weihnachtsmann: A fenti videó arra is jó magyarázat, hogy mi is is tkp. a csekk ("Nincs éppen nálam pénz, de talán ha ezen a papíron lévő emberekkel kapcsolatba tud lépni, akkor ők majd kiállnak értem és biztos odaadják az összeget")

kék madár 2015.07.28. 02:17:17

@FutureFry: szerintem a kulonbseg nem a csekkben van, hanem hogy utana mi a follow-up. Ha lelep az illeto a aircraft carrier-rel, es soha nem volt egy bicikli se a neven nyilvan eszebe se volt fizetni. De ha probalja megoldani a dolgot, akkor latjak, hogy johiszemu es mindenki megvarja, hogy fizessen.
Velem is volt ilyen nagyobb osszegnel, az autokereskedo kapott egy kisebb szivrohamot, fenyegetozott, de amikor szoltam, hogy a bankom szurta el lehiggadt.

FutureFry 2015.07.28. 02:23:02

@kék madár: Igen, az angolszász jogrendben tudtommal az "intent" fontos szerepet tölt be (lásd a "Mens rea" fogalmát). IANAL.

montroyal ( CAN qc) 2015.07.28. 02:36:49

@Taxomükke (UK): @FutureFry:

én semmilyen csekket nem fogadok el es kartyaval sem lehet nalam fizetni ... tetszik nem tetszik ez van... cash... es csak is az ..

nagyon regen fizettek egy csekkel amirol a bankba nekem azt mondtak mar tegnap le lett allitva ... buncselekmeny ? lehet birosagra menni 2 évig es a vegen barmit is itelnek semmit nem tudsz behajtani ..

kartyaval fizetni ? a kezelesi koltsegekbol talan pont ki jon egy éves nyaralasom ..koszi nem fogadok el kartyat .. 100$ alkatresz nekem 100$ba kerul nem 97-be mert a VISA levon 3%-ot ..

és ugye ott az adohatosag is ami nyomon kovet minden csekkes kartyas jovedelmet ... nalam nem mert nincs ..

kék madár 2015.07.28. 05:44:05

@montroyal ( CAN qc): mi az a cash, valami kartyatipus?

pappito · http://pappito.com 2015.07.28. 06:40:17

@diggerdriver: "Becsületesen dolgozok becsületesen fizetnek."

a határátkelés egy mondatban

pappito · http://pappito.com 2015.07.28. 06:44:45

@Mirjam2: szerencsére ez a csekkes módi szinte teljesen kikopott, köszönhetően a villanyos ügyintézésnek. mindennapi életben kp se kell szerencsére

egyedül a ruhatisztítónak kell kp-ban fizetni (a lusta mindenit, hogy nincs egy mobil pos terminálja, mint a szendvicses legénynek) de neki elnézem, mert házhoz jön a cuccért és visszahozza tisztán.

néha a gyereknek kell golden coin (egydolláros) az isibe, olyankor fel kell forgatni a lakást, hogy találjunk.

pappito · http://pappito.com 2015.07.28. 06:59:23

@montroyal ( CAN qc): nálunk van un. eftpos, ami ilen havi 20 dollár alatti átalányösszeg a kereskedőnek és az eftpos tranzakciók után nincs jutalék, ha fizetek 100 dollárt, akkor a bótosnak 100 pénz jelenik meg a számláján.

ahol nem engednek meg maguknak havi 13 dolcsi+áfát egy terminálra ott nem vásárolok, az dodgy hely, pláne egy panelbojtár, ahol sokszáz dolcsival rántják meg a kundét....

láttam tradesmant aki a mobilján lezavarta a tranzakciót pikkpakk - még terminált se kell bérelni (www.bit.com.au/News/316168,tip-your-shop-can-use-a-smartphone-instead-of-an-eftpos-terminal.aspx)

szaza 2015.07.28. 07:32:33

Ja asszem az nekem is Felszab tér marad... Nov7 tér.. Moszkva tér.. Élmunkás..Rudas László.. Népköztársaság útja.. Marx tér....omg hogy megváltozik a gyerekkorunk környezete.. Lágymányosi híd azt most hogy itt olvastam kellett utána néznem mert nem is tudtam, hogy megváltozott a neve.

Taxomükke (UK) 2015.07.28. 07:45:06

@montroyal ( CAN qc): Ja, akkor leginkabb nem is a Visa 3 szazaleka a fo motivacio...
Mi a ceged neve? Little Hungary Ltd?
:)))))))

Taxomükke (UK) 2015.07.28. 07:56:02

@pappito: Mi a tököm az a panelbojtár?

pappito · http://pappito.com 2015.07.28. 09:52:48

@Taxomükke (UK): panel beater - karosszérialakatos :)

pappito · http://pappito.com 2015.07.28. 09:54:09

@Taxomükke (UK): nincs is klasszabb, mint egy adócsaló

Lordmotor 2015.07.28. 12:11:21

Mán megint az a zorbán! csakaztehet mindenrül, és kenedit is ő lőtte le!

qkuc 2015.07.28. 12:30:13

@Beth A.: Írországban kaptam állást és aug végén már kezdek is dolgozni, (vagy legalábbis a papírmunkát elkezdjük csinálni ...)

montroyal ( CAN qc) 2015.07.28. 15:10:00

@pappito: igazad van a vasarlasnal, de nalam a javitas az autoknak tobb 100 + $ es nem sok transakcio van naponta , tehat hozzanak kézpénzt( @kék madár: ) van idejuk ra nem 10 perces munkak 1-2 + nap inkabb.. ja en se fizetek kartyaval sehol , de mindig elottem all le a sor amikor szaroznak a kartyajukkal ..

@Taxomükke (UK): nem mondhatom meg mert akkor meg kell halnod :-)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása