oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2015. július 22. 06:46,  Szülőföldjét hagyta ott Magyarországért 215 komment

2015. július 22. 06:46 Határátkelő

Szülőföldjét hagyta ott Magyarországért

Örülök a mai írásnak, hiszen egy fontos, mégis talán ritkábban látott szempontból közelíti meg a Magyarország és én témát – ez pedig a határon túl élő magyarság nézőszögéből. Gyöngyi írása nemcsak megközelítésében más, mint a legtöbb eddigi poszt, hanem stílusában is.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

romania_kolozsvar_foto_flickr_com_rozsagab.jpgA szoborcsoportot aligha kell bemutatni... (fotó: flickr.com / rozsagab)

„Csak olvasta és olvasta a cikkeket, melyekben érzelmek sokasága sorakozott vegyesen. Elkeseredés, düh, bánat, kilátástalanság, szeretet, öröm, emlékek a gyermekkorból és a felnőttkorból, büszkeség, gondtalan mosoly, fájó sebek, homályos képek és tisztán kirajzolódó jelenetek, gyermekek odaadása, kollégák megbecsülő tekintete, tanítványok lelkesedése, köszönete, mindent romba döntő értesítés, flegma közöny, az elmúlt évek összegzése, aprópénz számolgatás a hó végén, csekkek rendezgetése, vágyódás más tájakra, visszahúzó erő, röghöz kötő erő, vágy és honvágy. Mind - mind ott elevenedett meg a szeme előtt a betűk rengetegéből kinyúlva, beszippantva őt is közéjük.

Ezen érzések nagy részét ő is megélte már, és mintha egy filmet indítottak volna el hirtelen a szeme előtt. Egy filmet, melyet egy hozzá nem értő filmrendező vagy szerkesztő rakott volna össze. A jelenetek össze-vissza követték egymást. Néha a saját emlékei, néha mások emlékei elevenedtek meg a képzeletbeli képernyőn. 

***

Látta a tanárnőt, aki sok-sok évi tanítás után, eldobva és elhasználva érezte magát. Aki minden idegszálával kapaszkodna, maradna, de mégis elindul egy jobb, megbecsült élet felé az idegenbe. Aki már nem akar a hivatásának élni, mert úgysem éri meg. Évtizedek tanítása után, nem fürödhet tanítványai jóleső hálájában, mert ebből ő és a családja nem élhet meg. Száz meg száz gyermekét elengedi, mert most csak a saját véreit tartja szem előtt és saját magát. Ez olyan nagy bűn?

Hát nem. Megtette, amit a szíve diktált. Fáj a seb, nagyon fáj, de főleg azért, mert nem így kellet volna ennek történnie. Ez az ország nem kellett volna, hogy elengedje. Szeretettel, megbecsüléssel és pihentető, boldog nyugdíjas évekkel kellett volna megajándékoznia. Nem így történt. Meghozta élete nehéz döntését és elindult. 

***

Ha menni kell, hát menni kell! Ha szülei ezt mondják, kicsoda ő, hogy ellentmondjon nekik? Nem erre nevelték. Néhány hónappal ezelőtt, mikor erről szó volt, még hevesen tiltakozott, hogy bizony ő nem megy Magyarországra. Nem hagy itt mindent, rokonokat, barátokat, a szobáját, az eddigi életét, ami ugyan nem sok, csak 17 év, de ez itt a gyermekkora. Na és persze őrá ne mondja azt senki, hogy román. Mennyi ilyet hallott, hogy odakint ezt mondták az erdélyi magyarokra. Sokan ezért jöttek vissza. Nem bírták érzelmileg.

Most viszont látta szülei szomorú szemeit, és nem mert ellenkezni. Nem mondhatott nemet! Nem is tudta elképzeli, hogy nélkülük éljen, de azt sem, hogy máshol éljen. Kegyetlen a sors, hogy ilyen döntést kell hozni, már ilyen fiatalon. Mi lesz akkor később, ha felnő? A szülei, hogy dönthettek így? Miért? De azért tudta, látta rajtuk, hogy hosszas vívódás és sok-sok álmatlan éjszaka van ebben a döntésben. Éppen ezért, vagy ezért is, nem mondhatott nemet.

***

Megérkezett az új hazájába. Vagy csak új lakóhelye lesz ez az ország, ez a város? Lehet neki új hazája? Hiszen neki van már egy. Most hagyta ott. De azért az még nem szűnt meg létezni. Ott maradt fizikailag is. Visszamegy valaha? Meg tudja majd szokni, hogy itt más a kultúra, mások az emberek, más a nyelv? Be fog tudni illeszkedni? Otthonra talál?

Számtalan kérdés cikázott a fejében, amikor elővette a kulcsot és belépett a lakásba, ahol többedmagával fog ezután élni. Lakótársai lengyelek, románok, törökök és két magyar is. Ők segítettek neki az ügyintézésben. Munkája már van. Holnap fog kezdeni.

Ma még kipakol a szobában, ami egyelőre kicsiny kis otthona lesz. De nem sokáig. Lesz saját lakása nemsokára. Munkája van, majd félretesz belőle, amennyit csak bír. Haza is fog küldeni belőle a családjának, ezért nagyon spórolósra kell vegye a mindennapjait. De megcsinálja. Ezért jött ki.

Itt könnyebben fog menni. Itt többet lehet keresni. De most nincs kedve kipakolni. Inkább elmegy sétálni, felfedezni a környéket, hiszen erre nagy szüksége lesz a mindennapokban. Nem kérdezősködhet minden sarkon a még igen gyenge angol tudásával. Zsebre vágta a kulcsait és elindult. 

***

Megkapták a kulcsokat. Beléptek a szolgálati lakásba. Az előszoba burkolata bordó fehér kockás padlólap. Szinte káprázott a szeme tőle. A konyha jobbra volt, egy keskeny hosszúkás helyiség. Fehér furnérlemezből készült konyhabútorral, egy picike asztal két székkel.

A lány megállt az egyik szobaajtóban a küszöbön. Onnan nézett befelé a szobába és valami megfoghatatlan fájdalom és keserűség lett úrrá rajta. A szoba padlója kopott parketta, aminek már az eredeti színét sem lehetett még csak kitalálni sem, az ablakkeretről pergett a fehér olajfesték. A falak fehérre meszelve, csupaszon meredtek vissza rá. De a legszörnyűbb, a legborzasztóbb ott trónolt, sőt terpeszkedett a szoba közepén. Egy fehérre festett, nyikorgó fém kórházi ágy, az agyonkopott kifeküdt matracával.

Mit keresek én itt? Mit vétettem? Soha senkinek nem ártottam. Ezt érdemlem?

Eszébe villant az otthoni kellemes kis szobája, ami közös volt a húgával. A könyvekkel teli polcok, amit a magyarországi ismerősöktől kaptak, mert otthon nem lehetett csak román nyelvű könyveket venni a boltban. Pedig hasonlóan édesanyjához, imádott olvasni. Látva ezt a sivár szobát, összeszorult a szíve, és könnyek gyűltek a szemébe.

Mi lesz itt velük? Lehet még boldog gyermek?

***

Boldog gyermek már nem lett. Hirtelen felnőtt. A kelleténél talán gyorsabban. Boldog felnőtt és boldog családanya viszont igen.

Sok megpróbáltatással a háta mögött, de boldog. Igaz, lehetne boldogabb és könnyebb az élete, ha Magyarországon a politikai elit és a bürokrácia a kis emberek jólétére koncentrálna. Viszont nem menne tovább, más országba, az biztos. Elég volt egyszer.

Nem volt könnyű beilleszkedni még így sem, hogy magyarok közé jött magyarként. Egy nyelvet beszéltek, de mégsem. Az első években, ha megszólalt azonnal rákérdeztek: Te erdélyi vagy? Nem értette, miből gondolják ezt, hiszen ő is ugyanúgy beszél, mint bármelyik másik magyar. Később észrevétlenül eltűnt a beszédéből az árulkodó hanglejtés.

Elfogadta a helyzetet. Nem jutott minden egyes levélmozgásról eszébe a régi élete, de még mindig megrázkódott, és a hideg futkosott a hátán, ha néha olyan helyzetbe került, amiről az otthoni emlékek tolultak elő.

Nem kesergett tovább. Körbenézett és már látta a szépet, a jót is.

Jó érzés volt, hogy nem kellett sorba állni a boltok előtt, és mindent lehetett kapni, ami szemnek - szájnak ingere.

Élvezte, hogy annyi fehér kenyeret ehet, amennyi belefér. Vajkrémmel! Ez aztán a nagy szó. Imádta. Nem is kellett rá neki szalámi vagy felvágott sem. Nem is ismerte a felvágottat.

Itt csokoládét is lehetett kapni. Táblás csokoládét! Azelőtt ilyet csak karácsonykor ehettek. A szülei a gyárban kaptak csomagot karácsonyra. Csak abban volt egy-egy tábla lengyel csoki. És narancsot is csak akkor kaptak. Ilyesmit egész évben nem lehetett kapni. Itt meg van bármelyik boltban.

Rengeteg bolt van, tele minden jóval. Van banán meg Túró Rudi. Ezeket nem szerette, de már találkozott velük, mikor itt nyaraltak a magyarországi ismerősöknél.

Itt végre farmernadrágja is van. Milyen kevéssel is beéri az ember.

Itt van rendes buszjárat.

Itt mindenhol magyarul beszéltek körülötte és vele, még a hivatalokban és a boltokban is. Nagyon jó érzés volt.

Annyi magyar nyelvű könyvet vehet, amennyit csak akar. Nem csak a könyvtárból kölcsönözheti ki őket. Minden fizetéséből legalább egy könyvet vett, de inkább a többes szám illik ide.

Az első év érzelmi gyötrelmei után, egyenesbe került. Szülei munkájának gyümölcse hamar beérett, újra lett saját lakásuk, saját szobája, igaz ismét közös a húgával. Iskolába járhatott, épp olyanba, amilyenbe mindig is szeretett volna. A vágyott munkahely is meglett. Együtt a család felépítette az új életüket. Ő is dolgozott és iskolába is járt ugyanakkor.

Megtalálta élete párját is és gyönyörű családja lett.

***

Milyen gyönyörű itt minden! Milyen szépen nyírt pázsit és milyen gyönyörű virágos és TISZTA közterek. Csak ámult és bámult. Ilyet otthon ritkán látni. Igaz, ha nagymamájához hétvégéken leugrottak vidékre, ott azért látott ilyesmit.

A falusi házak előkertjében illatosan és szépen rendezett virágoskertek tarkították a tájat. A friss levegőt harapni lehetett. Ott az emberek is többet mosolyogtak. Igaz, inkább az idősebbek, mert fiatalokat nem nagyon lehetett látni. Azok a városban dolgoztak egész nap, vagy ki sem költöztek vidékre, mert ott nem volt munkalehetőség. A nagyvárosban viszont csak az elszürkült közönyös arcokat és a rohanó embereket látni. De nem akart most az otthoni dolgokra emlékezni.

Most a jelent, az eléje táruló szépséget akarta befogadni. Ez a város egy csoda. Mosolyognak az emberek, nincs a nagy rohanás, mindenki igyekszik a dolgára, de nem idegbeteg módjára. Az ablakokban szinte földig érő virágesők pompáznak. Ragyog a nap. Az utcákon hűsítő szökőkutak csábítják a járókelőket egy kis frissítő vízpermetre. Ez egy álom. Nem is valóság.

Valószínű, hogy ő már nem megy haza. Itt ki tudja nyitni a mosolygósabb énjét. Itt nem törik le vágyait, ambícióit. Itt majd segítik a kiteljesedésben. Ez az ország más, mint Magyarország.

***

- Szeretek, nagyon szeretek itt élni. Itt jó munkahelyem van, és neked is. Itt derűsebb és élhetőbb az élet. Itt megbecsülik a munkánkat, bár hallottam a múltkor, hogy az új főnök megkérdezte milyen nemzetiségű vagyok. Nem tudom mit akart ezzel, de nem is érdekel. Eddig nem panaszkodhattam a bánásmódra. Befogadtak a kollégák. Tudták bármit rám bízhatnak. De most valahogy nagyon úrrá lett rajtam a honvágy! Te nem érzed?

- De, én is érzem néha. Viszont az is eszembe jut, hogy otthon nem kaptam munkát egy év után sem. Pedig millió önéletrajzot küldtem el, és sok interjún a legjobbnak bizonyultam, mégsem engem vettek fel. Nem akarom átélni megint azt a kilátástalanságot, hogy nem tudom eltartani a családomat. Azt nem tudnám elviselni. Szívem, itt a gyerekeknek is mindent meg tudunk adni. Otthon nem hiszem, hogy bármikor is el tudnánk vinni teniszedzésre, vagy minden hétvégén kirándulni. Tudod jól, hogy amíg otthon laktunk, egyszer sem voltunk nyaralni. Mióta itt élünk, már háromszor voltunk a tengernél. Hogy élvezték a közös nyaralást a gyerekek!

- Igen. Tudom. De néha úgy érzem, hogy felrobban a fejem. Csak mi egymás között beszélünk magyarul. A múlt héten már a lányunk véletlenül angolul szólt hozzám is. És észre sem vette. Azt hittem mentem elájulok, úgy belehasított a szívembe. Hogyan tartjuk meg így a magyarságunkat? Már túl régen lakunk itt! Vissza kellene menni!

- Nem tehetjük. A gyerekeink jövője a tét. Mit fognak ott kezdeni?

- A szinte anyanyelvi angoltudásukkal? Hát, amit csak akarnak.

- Gondolod te. Az még nem elég hozzá.

- Pedig a nagyszülők is nagyon várják, hogy visszamenjünk, hogy többször lássák az unokákat és bennünket is.

- Nagyon jól tudod, ha visszamennénk Magyarországra, akkor sem látnák többet őket. Úgysem falura költöznénk ki. Akkor sem lenne több időnk kijárni hozzájuk. Csak egy országban élnénk, de nem egymás közelében. Úgy indultunk el, nem biztos, hogy visszamegyünk. Nekem már nem elég az, amit ott kaphatok. Én már nem tudok lemondani az itteni kényelemről, a lehetőségekről, az itteni pozitív mentalitásról. Én nem akarom nézni a magyarok savanyú ábrázatát nap mint nap. A gyerekeknek sem tudnánk biztos jövőt előteremteni.

- Majd előteremtik maguknak. Nem minden magyar savanyú ábrázatú. A múlt hónapban, amikor otthon voltunk nem láttad, hogy Andráséknak milyen szép üzletük van? Az emberek elégedetten járnak hozzájuk. Kedves, mosolygós kiszolgálást, mindig friss árut, és megértő figyelmet kapnak, ha belépnek az üzletbe. Andrásé az árubeszerzés, Anikóé a vevők és a reklámozás, a tervezés. Igazi üzletasszony lett belőle.

- Persze vannak ügyesek, kreatív emberek. De hány órát is dolgoznak érte? Voltak nyaralni valaha is?

- Mi is nagyon sokat dolgozunk.

- De meg is kapuk mindent, amit csak akarunk. Én erről már nem tudok lemondani.

***

Ő élt ettől rosszabb helyzetben is. Ott is boldog volt. Most már itt is az.

Az évek múlásával, itt is rosszabb lett a helyzet. Látja ő ezeket is. Látja az egészségügy kilátástalan helyzetét, amiben az ápolók és az orvosok, műszerek nélkül minden erőfeszítésükkel életet próbálnak menteni.

Nem ítéli el azokat, akik ezt nem bírják feldolgozni és inkább elmennek. Nem is érti, a kormány miért nem minden forrását az egészségügy rendbetételére fordítja. Hát nem kell ennek az országnak a dolgos kéz? Nem kellene egészségben tartania azokat, akik akarnak, és még tudnak dolgozni?

Felfoghatatlan ez az állapot. Hónapokkal később kapni időpontot egy vizsgálatra, és ha eljött az idő, mégsem lehet elvégezni a vizsgálatot, mert elromlott a gép. Be kell vinni a saját gyógyszeredet, pizsamádat, evőeszközödet, tisztálkodási szeredet, ha kórházba kerülsz.

Ha bármilyen hivatalos dolgot kell elintézni, az is egy külön tortúra. Csodálkozunk az elfásult arcokon? Sok-sok okuk van erre.

De akkor is keressük a jó dolgokat, ha aprók is. Keressük a társaságát azoknak az embereknek, akik bíznak, akik tesznek érte, hogy jobb legyen.

Ő is értékeli, ami van. Érzi a hiányt is. De más országban is mindig lenne, ami hiányzik. Lehet, hogy jobb munkahelyen, több pénzért dolgozhatna, jómódban élhetne más országban. De idegen kultúrában, idegen nyelven beszélne. Mindig átgondolná, mielőtt valamit kimond, hogy az helyes-e úgy. Bár ez egy idő után biztosan megváltozna. Automatikusan menne. Akkor viszont a magyar nyelv, az anyanyelve kopna meg. Főleg, ha nem lennének a közelében magyarok.

Viszont azt mondják, álmodni mindig az anyanyelvünkön álmodunk. Ki tudja?

Most is álmodik? De nem.

Csak elmerengett a kiköltöző és visszaköltöző magyarok véleményét, érzéseit olvasva. Ő is elhagyta szülőföldjét, de nem Magyarországról ment el, és nem Magyarországra jött vissza, hanem Magyarországra jött.

Ő egy Magyarországra jött magyar.

Pont ezért benne is örökké kettős érzés kavarog, és az ilyen írások újra előhozzák az emlékeket, az érzéseket.

Ilyenkor ő is mindig mérleget készít a hátrányokról és a pozitívumokról. Neki mindig Magyarország felé billen a mérleg nyelve.

Talán, mert úgy érzi: „Ott az otthonod, ahol a családod!”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Románia Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr817645362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kittycat318 2015.07.22. 14:24:49

Húú ezt el kell olvasnom még egyszer-kétszer, és akkor talán tetszeni is fog :)

adg 2015.07.22. 14:32:42

@LittleG (uk): igen, valoban az. Akkor meg sokkal fiatalabb is volt, mostmar oreg, mar majdnem annyi idos, mint en. :))

fhdgy 2015.07.22. 14:38:04

@diggerdriver: Azt nem tudom, hogy mennyire elég neked a "megszívű"-ség ( ezt írtad !!! ). Talán Te vagy az illetékes.

fhdgy 2015.07.22. 14:40:54

@nl_eni: Vannak neked szép emlékeid ( tágabb értelemben véve ) az őseidet illetően?

micsoda? 2015.07.22. 14:42:10

Hogy miről is szól a poszt, nem értem. Aki idejár olvasni, az kevésbé szereti a lelkizést, a történetre kíváncsi. Bocsánat!

Herr Géza 2015.07.22. 14:50:57

@diggerdriver: Szó se róla, gondolkodtam az ügyön... :) )))

Flamy (fat cat wannabe) 2015.07.22. 14:55:00

@Ödenburger [Hu/At]: "De ismetlem, tudom, ez a palyazat, meg egyebkent mostanaban erre van igeny..."

Hogy mennyire van ra igeny azert szamomra nem egyertelmu. Az egy dolog hogy en mar a 3. utan untam, de ahogy idonkent a kommentekbe belenezek szerintem mostanaban egyre kevesbe vevo ezekre a torzskozonseg...

nl_eni 2015.07.22. 14:56:04

@fhdgy: igen, sok szép emlékem van. A családom történetéből fordulatos kis regényt lehetne kerekíteni. Vannak nagyszerű felmenőim, és kevésbé nagyszerűek is. És saját életemből (gyermek és felnőttkorból) is nagyon sok emlékem, tapasztalatom van, az élet úgy hozta, hogy a faluról is, a kisvárosról és közepesről, és a nagyvárosról is, és ezek mind erdélyi emlékek.

És igen, azt hiszem, ha még gyermekkoromban elköltöztünk volna onnan, és a szüleim, nagyszüleim nosztalgikus történetein, meg az engem ott vendégként fogadó nyájasságán keresztül szemlélném Erdélyt, akkor én is másképp látnám, mint most, így.

Mrs. Clayton 2015.07.22. 14:57:09

@nl_eni: erdekes h csak neked egyertelmu pedig a szerzo az iras vegen maga mondja el, hogy mirol irt, nem ugy kell kitalalni

"Most is álmodik? De nem.

Csak elmerengett a kiköltöző és visszaköltöző magyarok véleményét, érzéseit olvasva. Ő is elhagyta szülőföldjét, de nem Magyarországról ment el, és nem Magyarországra jött vissza, hanem Magyarországra jött.

Ő egy Magyarországra jött magyar."

eleg egyszer elolvasni...

fhdgy 2015.07.22. 15:04:05

@nl_eni: Amit az utolsó bekezdésben írtál, az valami féle harag, valami féle bánat?

Tüske maradt benned, hogy eljöttetek?

nl_eni 2015.07.22. 15:18:21

@Perky.: én szívesen meghallgatom, hogy más meg hogy értette. Sőt, a szerzőt is meghallgatnám.

LittleG (uk) 2015.07.22. 15:29:09

@adg: Nahát, hogy ezek a nők hogy öregszenek :)

©________ 2015.07.22. 15:29:53

@fhdgy: boszme?
szerintem iszonyu szexiek.

Muscari 2015.07.22. 15:30:11

@LittleG (uk): nem rossz pasas és sokszor meztelen :-)
A viccet félretéve, nagyon jó film, érdemes megnézni.

nl_eni 2015.07.22. 15:34:52

@fhdgy: Nem, inkább egy teljesebb kép látása, ami olyan, amilyen, jó is, rossz is, és a kettő keveréke is minden arányban. Nagyon jó döntést hoztunk a határátkeléssel (eddig azt gondolom), ettől függetlenül úgy gondolom, otthon is van egy csomó jó dolog.
Szerintem még nagyon sokáig haza fogunk járni, mert van olyan amiért hazamenni (és ez nem csak a család és barátok), és az is lehet, hogy megszépül még a kép, mert majd csak a jó dolgokból fogjuk kivenni ott a részünk. És mivel ott mindig lesz otthon, mi azt sem zártuk ki, hogy egyszer hazaköltözünk.

fhdgy 2015.07.22. 15:39:01

@nl_eni: Akárhogy is döntötök, sok sikert!

LittleG (uk) 2015.07.22. 15:39:54

@Muscari: :)) jó érvek, de a Magic Mikéknak biztos nem ér nyomába :P
Vioccet félretéve, valamelyik formájában biztos terítéken lesz, már amúgy is szemeződtem vele.

fhdgy 2015.07.22. 15:40:49

@Beth A.: Nem szeretném, ha a tyúkszememre lépne egy ilyen könnyed, légies szexi teremtés.

LittleG (uk) 2015.07.22. 15:57:33

Kár, hogy a szerző (még) nem jelent meg... Bár akkor nem lett volna az érdekes találhatósdi. Lehet csak bölcsen kivár.

Csodabogár 2015.07.22. 16:01:56

Nekem a poszt túl hosszú és zűrös, de a hiba biztos bennem van. Irodalomban se szeretem a hosszú dagályos leírásokat.

Ha a posztolo otthon van és jól érzi magát akkor minden jó. Ha még mindig a savanyú ábrázatú otthoniak zavarják, akkor semmi sincs jól.
Tudom, hogy otthon sok minden nincs úgy mint kellene, vagy szeretném, de az állítólagos "savanyú ábrázat" az a mi engem még soha egy pillanatig sem zavart.

Liping 2015.07.22. 17:28:21

A kissé irodalmiasra vett stílussal még nem lenne baj, ha nem ilyen dagályos és modoros lenne. No meg ha nem menne a megértés rovására.

Olvasok szépirodalmat is, szóval nem feltétlenül hiszem, hogy bennem van a hiba, de rég olvastam ennyire khm... kevéssé érdekfeszítő bejegyzést a HA-n. (Jó, bevallom, az utolsó egyharmadán már csak átsiklottam, mert kicsit sem kötött le.)

Minden tiszteletem a posztolóé és igazán nem a bántás volt a cél, de ezt így nem feltétlenül kellett volna ezen a blogon.

kék madár 2015.07.22. 17:35:34

@Réka ‎: egyebkent tok jo posztok voltak!!!

2015.07.22. 17:39:00

Ez egy ilyen posztmodern metamorfozis, nem? Tudjatok, hogy 2015-ben valahol egy londoni lakasban Gregor Samsa arra ebred, hogy szaggat a feje, persze nem kellett volna az utolso vodka, dehat igy van ez minden csutortok este amikor parti van a finance-osokkal, szoval folkelt es ossze akarta utni az angol reggelijet de kidobta a taccsot, namiafaszbazmeg, ennyire azert nem volt durva a csutortok este... de nem birt ranezni se a tojasra, korgott a gyomra viszont, es arra gondolt, hogy jo lenne enni egy Turo Rudit, de azt meg honnan szerez be valaki pentek reggel fel nyolckor? Egy kicsit meg is ijedt szegeny, hogy miert pont azt kell neki, de semmi masra nem birt ranezni, de egy szelet piritost leeroltetett azert a torkan es lement a buszmegalloba, mikozben meg mindig szaggatott a feje es egyre durvabban, a buszmegallo elott meg a sarki boltbol meg meg akarta venni a szokasos napilapjat meg a kavejat, de amikor a boltos ranezett, hogy Guten Morgen, how are you?, akkor eszrevette, hogy az arca lemerevedett, az agya leblokkolt, es csak annyit birt mondani, hogy h-h-h-helo, megprobalt mosolyogni, de keptelen volt ra, meg se mozdultak az arcizmai, nagyon eroltette, de csak tikkelt, mint a Tourette-szindromas verfarkas teliholdkor. Ugy vette at a visszajarot, hogy kerulte a szemkontaktust, kozben atszamolta az aprot. Ekkor mar kezdett nagyon aggodni, hogy mi lehet vele, es amikor felszallt a buszra vegre, hogy elolvassa a napilapjat, egyre savanyubb kepet vagott, szabalyosan rancolta a homlokat es osszehuzta a szajat, akarhogy is tiltakozott ellene, es amikor a hatulja, a sport oldal helyett az elejen nyitotta ki az ujsagot, a politikanal, es elkezdte odafuzni a velemenyet a dolgokhoz magaban, akkor mar sejtette, hogy mi lehet, ketsegbeesetten felnezett az utazo tomegre, egyre antipatikusabbaknak tuntek az arcok, mikozben nehezebben lelegzett, kinezett a busz ablakan es hallotta az eso kopogasat az uvegen, elfogta hirtelen egy csomo nosztalgikus erzes, esakkor hirtelen belenyilallt... a kurvaeletbe, csak ezt ne, magyarra valtoztam... segitsenek kerem, de mar keso volt, aznap este mar a sotetben a hintaszekben merengve konnyezett halott, de legalabbis elhizott rockzeneszek balladain.

kék madár 2015.07.22. 17:49:04

@mojyo: ne hagyd abba, ne csak a felszint kapargasd, még tobbet!!!

cuneguund 2015.07.22. 18:02:23

khm, aki nem tud irni (a megfelelo stilusra gondolok, nem a helyesirasra), annak nem feltetleneul kellene ezt az irodalmiaskodo stilust eroltetnie...

cuneguund 2015.07.22. 18:02:23

mojyo viszont irhatna sokkal tobbet :D

macamuca [IHUN] 2015.07.22. 18:08:23

@mojyo:
Méééég!!
(megirhatnad a Galaxis útikalauz sorozat 7.-részét!!!!!)

macamuca [IHUN] 2015.07.22. 18:11:43

@cuneguund:
Stílus: a romantikara jellemző hangulatfesto leírás is egy a sokfele stilus közül (meg ha netan neked nem is tetszik). Ez az írás nem Jókai nyomdokán halad, de a hangulatfestes nagyon megy a szerzőnek.

©________ 2015.07.22. 18:35:04

@macamuca [IHUN]:
Moravianak is nagyon megy a hangulatfestes, soha nem untam meg ugy konyvet, mint az Unalom cimut, megis eleg szar konyv.

montroyal ( CAN qc) 2015.07.22. 18:45:30

mi tortent ?... ehhez nem eleg a lunch time ..

azert en ott vagyok ebben ,amikor a nejem aki Erdelybe nott fel mesel dolgokat ... ha kaptak egy Sport szeletet négyfele vagtak es beosztottak 4 napra a csoki eves elvezetet ... .

Csodabogár 2015.07.22. 19:13:26

Ezt én Magyarországon is így csináltam, mert ritkán lehetett csokit kapni.

DieNanny CH 2015.07.22. 19:16:51

@nl_eni:

Én úgy értettem, hogy a szerző 17 évesen jött Romániából Mo-ra, ott tanárként dolgozott 15-20 évet, majd családostól kimentek Angliába, ahol először csak ő dolgozott - szoba, fehér ágy -, majd a család is követte, és később már a férjével beszéltek arról, hogy a gyerekük angolul beszél.

Most nincs kedvem visszaolvasni, de nem lehet sajnos automatikusan "itt" és "ott"-nak elnevezni a bekezdéseket, mert valamelyik 2 egymást követő bekezdés ugyanott játszódik.
Tehát, egy jó szerkesztés világosabbá tette volna a dolgot. Sőt, ez még olvasás közben jutott eszembe, úgy, mint a Végtelen történetben, az "itt" dőlt betűs, az "ott" normál betűs. (És más színű is, de gondolom, ezt itt nem lehetett volna megoldani.

SzZoole 2015.07.22. 19:33:32

@mojyo: Legyszives,aruld el a titkot,mi a neve?Plizzzz:)))
Hallod Te helybol mondasz olyat,mint mas nekifutasbol,ertem ez alatt,hogy 5 perc alatt osszerittyentesz egy ilyet,mig masnak orakba telne:)))

"Tourette-szindromas verfarkas "????
Az milyen?
Ez a szindroma nem az,amikor valakire,egy normalis beszelgetes kozben karomkodasi hajlam jon ra?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 19:33:57

@Flamy (fat cat wannabe):
A probléma nem itt van.
Az a probléma hogy elárasztották a HA-t a pályázatra érkezett POSZTOKKAL. Amiknek semmi köze a pályázati kiíráshoz.
Eddig jó ha öt valódi pályázati anyagot láttam. Ha az a sok poszt amit kifogásoltok nem pályázatra beküldött anyagként szerepelne senki sem szólna ellene.
Egyszerűen nem értem a sok embert aki beküldött egy egyébként jó határátkelős posztot az mit gondolt?
A pályázati kiírásnak van egy témája. A többség ezt nem vette figyelembe.

cuneguund 2015.07.22. 19:34:53

@macamuca [IHUN]: tisztaban vagyok azzal, mi teszi a romantikus stilust romantikussa (irodalmi ertelemben), sajnos ez a szerzonek nem sikerult valami jol. ettol meg abszolut valid, ertem is mit akar vele es akar meg jo is lehetett volna, de nem lett az. szerintem legalabbis, nyilvan nem mondom meg neked mit gondolj rola :)

cuneguund 2015.07.22. 19:34:53

@macamuca [IHUN]: vagy kezdhetne egy uj 5 reszes trilogiat a Tourette-szindromas verfarkas telihold alatti kalandjairol :D

2015.07.22. 19:55:48

@Zoole[uk]: A Tourette-szindroma nem csak karomkodasban johet ki, mindenfele nem-akaratlagos mozgasban is, a verfarkas az ugy jott, hogy az is atvaltozik, mint a Metamorfozisban a foszereplo, a Tourette-szindroma pedig hasonlit arra, amikor az allat belulrol igy nem-akaratlagosan kikivankozik neha, egy vampiros-farkasemberes sorozatnak volt egyszer egy ilyen resze, hogy a farkasember elaltatta magat teliholdkor gyogyszerrel, hogy ne tomboljon, de kesobb Tourette-szindromat kapott mert igy akart kijonni a farkas enje, hogy karomkodott, pechere ez pont akkora idozitette amikor eppen tanarkent kezdett az uj allasban egy altalanos iskolaban, szoval ez a karrier rovidre sikerult...

Nem hasznalok tudatmodositokat amugy, ha ezt ertetted "titok" alatt, de lehet, hogy ilyen beteg faszsagokat kell nezni es akkor ez igy magatol jon egy ido utan :)

csőcsere 2015.07.22. 19:59:37

Jöjjön haza, vagy maradjon ott, egyszerű, mint az 1x1. A nyűglődés szvsz nem vezet sehova. Azért lehet, a kölköket is megkérdezném, mit akarnak.

SzZoole 2015.07.22. 20:02:58

@cuneguund: Jo az avatarod,ez Flippy a Happy Tree friends-bol,lattam az osszes reszet,tobbszor is:)

SzZoole 2015.07.22. 20:09:54

@mojyo: Na a horror filmekbol egyedul ezek erdekelnek csak,a vampiros-verfarkasos,egyik kedvenc a Van Helsing vagy a Jack Nickholson-os,az Antoni Hopkins az Underworld sorozat A vampirok balja stb stb.

SzZoole 2015.07.22. 20:10:46

@mojyo: Ja,a 'motyot'csak viccbol irtam:)

SzZoole 2015.07.22. 20:32:41

"
quotes Zoltan was very well presented, as was his vehicle, and provided me with a very comfortable transfer to my hotel. I have to say he was the most immaculately presented driver in the whole crowd.

Kalinya Parker-pryce, 10 hours ago
United Kingdom
Tessek,ilyen egy szimplan idiota bunko tetovalt gyagyas majom.
Utanna lehet nezni,hogy ki irta ezt rolam,nem egy hetkoznapi utas volt ez teny.

létkoktél 2015.07.22. 20:35:13

@mojyo: Pelevin szent metaforjából merítetted a kafkai ihletet? te mikor írsz posztot?

Ezt a mostanit én sem bírtam követni, a forma egy kicsit mintha a tartalom fölé kerekedett volna, de azért értem a szándékot.

Nekem Erdélyről és az ottani emberekről van nagyon jó és végtelenül lehangoló tapasztalatom is. Engem kicsit zavarba ejt az a világ, régen volt egy pokrócunk, furcsa barna színe volt és a szaga is nagyon jellegzetes volt, nem büdös, de olyan nagyon pokrócszaga volt, hiába mostuk. És átkozottul szúrt. Kemény volt, de érdekes volt a mintája, valahol szerettem, olyan kis régimódi volt már akkor is, és ettől különleges, jött is velünk mindenhová, jól melegített hideg nyári napokon. Nekem ilyesmi Erdély, versus a mai csupapuha műszálas takarókkal, tudjátok, amikből a mai plüssállatokat is csinálják, imádom ezt az anyagot fogdosni, miközben valahol utálom is, mert annyira iszonyatosan mű. Nekem erről a posztról amúgy semennyire nem jött le az a jóféle eredeti szúrós pokróc-érzés, az szerintem nem ilyen, de lehet, hogy tévedek.

cuneguund 2015.07.22. 21:14:11

@TX7AW: az Ulyssest senki sem olvasta el, ahogy a Tristram Shandyt se ;)

cuneguund 2015.07.22. 21:14:11

@Zoole[uk]: o az, abszolut jol latod :) sajna a balnat nem talaltam sehol, amikor avatart kerestem :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.22. 21:14:11

@Zoole[uk]: Akárki legyen Ausztráliából, nagyon jó benyomást keltettél.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 21:24:10

@Zoole[uk]:
Zolika nem erről szól a történet te is tudod.
Gratula a dícsérethez de én igazából annak örülök hogy élvezed a munkád. Jó úton haladsz hogy olyan munkamániás fasz legyél mint én. Nem baj ez amíg a családunkban, a munkánkban és a barátainkban örömünket leljük addig élünk.
Ha pedig utálnak minket az azt jelenti hogy valamit kúrva jól csinálunk.
Hidd el ha egy rakás szerencsétlenség, egy csődtömeg lennél akkor nem utálna senki.

SzZoole 2015.07.22. 21:31:25

@cuneguund: Balna?En egy reszere sem emlekszem amiben balna lenne,amugy nekem Lumpy a kedvencem a mesebol:)

SzZoole 2015.07.22. 21:33:05

@cuneguund: Ezt nem lattam,de remelem nem olyan mint a Alkonyat cimu semmi sorozat.

SzZoole 2015.07.22. 21:36:16

@Hobbiszakács: O nem akarki,O egy muvesz es tobb egyetemen is oktat,ott a neve a feedback alatt,nezz utanna,ha van kedved.
En mindenkivel ilyen vagyok,vicces es komoly egyszerre:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.22. 21:49:03

@Zoole[uk]:
Csak arra vigyázz hogy soha ne tudják meg hogy mikor melyik vagy.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.07.22. 21:49:45

@diggerdriver: Igen,a mania az megvan,csak lassan az egeszsegem is ramegy a sok uton toltott ido miatt:(
Had' dicsekedjek meg egy dologal,volt olyan nap,hogy 11 ember adta le a foglalasat,hogy Ök ragaszkodnak Zoltanhoz.
Sok tortenetem lenne utasokrol,hires es gazdag emberekrol a helyeken ahol jarok,ahova hetkoznapi embereknek eselyuk sincs bejutni,a tobbi soforokrol,de sajnos nem tehetem,mert tiltja a vallasom:)))
Egyebkent nem erdekel,ha utalnak,az a gyenge emberek jelleme....

cuneguund 2015.07.22. 21:52:12

@Zoole[uk]: az egyikben volt balna, mar nem emlekszem pontosan melyikek voltak benne, talan a Giggles meg egy masik, valami to mellett voltak, amibe nyilvan beleesett az egyikuk, felig megfulladt, a felet leharapta valami hal es amikor kivergodott belole meg raesett egy balna is :D

cuneguund 2015.07.22. 21:52:15

@Zoole[uk]: nemnem, ez egy csodalatos amerikai sorozat volt, mindenfele lennyel, voltak vampirok, verfarkasok, egy succubus is, meg meg sokfelek, akik egy (mojyot most kellene ide betaggelnem, ha tudnam hogy kell commentbe betaggelni valaki mast, de erre meg nem jottem ra) kertvarosban, mit kertvarosban, KORBEKERITETT kertvarosban laknak :D kapnak valami uj sheriffet a csaladjaval, na ok sima emberek es szep lassan rajonnek, hogy szar van a palacsintaban :D azt nem mondom, nyomokban, nehol egeszen nagy nyomokban van benne egy kis tinipicsogas is, de elviselheto es rendkivul szorakoztato volt. kulturalis ajanlonk mai darabjat olvashattak ;)

Giddy Lamb 2015.07.22. 21:52:20

@Zoole[uk]: Ki utál Téged?
Lemaradtam valami zaftosról?
Amúgy a csaj immigration officer, aki fedett/fedeztetett üzemmódban a sofőröket ellenőrzi a Heathrown:)

SzZoole 2015.07.22. 21:53:54

@diggerdriver: Azt sose fogjak:)
A legjobban a felesegem ismer,de ki ismernie meg neki sem sikerult:)))

SzZoole 2015.07.22. 22:11:43

@cuneguund: Erre nem emlekszem,de megint vissza fogom nezni az osszes reszt,sokadjara:)

SzZoole 2015.07.22. 22:13:20

@Giddy Lamb: Vannak egy paran,de hidegen hagynak:)

SzZoole 2015.07.22. 22:15:43

@cuneguund: Ugy tudod berakni a Mojyszit is,hogy a mondat irasa kozben megkeresed a nevet es rakattintasz.

TX7AW 2015.07.22. 22:32:29

@cuneguund: Most megnyugtattál. :)

Giddy Lamb 2015.07.22. 22:32:32

@Zoole[uk]: Köszi a választ, érdekes, hogy akiket én utálok azokat is legszívesebben hidegre tenném és ott is hagynám

cuneguund 2015.07.22. 22:32:40

@Zoole[uk]: o, koszonom, legkozelebb ha megint a kertvarosokat jutna eszembe megemliteni valahol mindenkeppen kiprobalom majd :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.22. 22:37:49

@Zoole[uk]: pár éve mesélte valaki, hogy létezik szexi takarjtónő szolgálttás, hogy a bejárónő csipkés fehérneműben lovagolja meg a partvist, hát most elképzeltem, hogy valszeg lenne igény félmeztelen sofőr szolgáltatásra is, ahol igen jól érvnyesülnének a tetkók.
avagy ha egy tetovált majomra öltönyt húzol, attól még tetovált majom marad :-)))))
csak vicc volt :-))))

SzZoole 2015.07.22. 22:39:09

@Giddy Lamb: Baranykam,nem szabad onbiraskodni,tudod Te mennyit lehet azert kapni

SzZoole 2015.07.22. 22:40:59

@cuneguund: En is kertvarosban lakok:)

SzZoole 2015.07.22. 22:43:21

@Dragonlady (Bp, Hun): Termeszetesen ertem,hogy mit akarsz mondani,de hidd el tudok komoly is lenni

Muscari 2015.07.22. 23:01:32

@cuneguund: igy van, az en magyartanar osztalyfonokom is bevallotta nekunk, hogy nem tudta elolvasni az Ulyssest :-)

Jelentkezzen az, aki megis megtette!

cuneguund 2015.07.22. 23:03:09

@Zoole[uk]: hehe, en is, zone 3, az mar videk. egyesek szerint minden az, ami zone 1-on kivul van :D

cuneguund 2015.07.22. 23:03:11

@TX7AW: cegunk mindig az on rendelkezesere all, asszonyom ;)

cuneguund 2015.07.22. 23:22:41

@Muscari: nana, en a mai napig meg vagyok gyozodve arrol, hogy az angol (raadasul bolcsesz, skandallum :D ) szakon is a profok tobbsege nem olvasta :) az, hogy csak emlites szintjen merult fel, de valojaban egy oran se szerepelt igazan, azert eleg beszedes ;)

a Tristram Shandyt bezzeg bevallottak ferfiasan/noiesen :D

MTA rendes tagja 2015.07.22. 23:22:41

A cikk alapfelvetéséhez lenne hozzászólásom. Ez nem nemzetközi migrációról, nem a szülőföld otthagyásáról szól. A dilemma ugyanaz, mintha egy soproni Egerbe vagy egy debreceni Pécsre költözik. Ugyanaz.

2015.07.22. 23:52:47

@diggerdriver: :) szegyen nem szegyen en a Koszivu ember fiait csak ugy birtam elolvasni, hogy a dagalyos leirasokat kihagytam es ugrottam a parbeszedekre :)

2015.07.22. 23:55:34

@Evain: :D:D:D ezen hangosan felrohogtem. Ha beindul a biznisz atutalom a reszesedesedet az otletert :D

TX7AW 2015.07.22. 23:56:54

@cuneguund: Ez ismerősebb klasszikus.

2015.07.23. 00:00:57

@NomádMatyi: igen epp keresunk vezerigazgatot, titkarnot, gyartosor beallitot es kezelot, elelmiszeripari mernokot, sales-est, beszerzot es logisztikust a palinkas turorudi projekthez, szal ha valamelyik erdekel kerjuk kuldd be az oneletrajzodat :D:D:D

wuaaa 2015.07.23. 00:26:58

Ma nem csak a posztot nem sikerült megértenem, a kommentek majd' felét sem értem.

pappito · http://pappito.com 2015.07.23. 06:30:30

@Muscari: nekem se ment. senkit nem ismerek aki elolvasta volna.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.23. 06:36:25

@Mrs Rumcajsz CA:
Én meg rajongok Jókaiért, az összes könyvét 12 éves koromra kiolvastam.
Mire kötelezö lett a Kószívű Ember Fiai Addigra már kétszer olvastam.
Érdekes hogy Vernéből csak néhány könyvet tudtam kiolvasni.
Mai napig nem szeretem a jövőben játszódó könyveket.

nl_eni 2015.07.23. 07:36:19

@diggerdriver: Az irodalom, nem olyan, mint Jókai, bár Jókai regényei is az irodalom része. A kortárs irodalom, pedig annyiban hasonlít Jókai írásaihoz, mint egy Munkácsy mű mondjuk egy Ripl-Rónayhoz (vagy egy Rembrandt Van-Goghhoz). Mindkettőnek megvan a maga értéke. Hökkenet sokunknak a kortárs, aminek egyik oka az lehet, hogy egyáltalán nem ismerjük (én is viszonylag kevés kortárs írást olvasok, és bevallom, legritkábban magyar szerzőtől), ennélfogva nem is tudjuk hova tenni. Ehhez masszívan hozzájárulhatott az, hogy az iskolában kb. leálltak a 20. század közepénél. (10-20 és annál régebbi tankönyvekre utalok) Az irodalomoktatás pedig a maga műelemzéseivel csak béna, pont azt nem sikerül a tanulóknak megérezni belőle, ami az irodalom lényege lehetne.

Magyarországon elég gyorsak a fordításokkal, sok Nobel-díjas könyv viszonylag hamar megjelenik, talán ezen a területen érdemes lenne egy próbát tenni azoknak, akiket érdekel, hogy mi a szépirodalom manapság.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.23. 07:40:45

@Zoole[uk]: Persze, hogy utánanéztem. Kimaradt egy "is" a mondatomból:
"Akárki _is_ legyen, nagyon jó benyomást keltettél."
:-)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.07.23. 08:11:35

@Mrs Rumcajsz CA: :D :D király ... bár én csak előkostolónak készültem :D persze sok pénzért ... de ezért a sok pénzért más poziba is besegítek alkalomadtán

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.07.23. 10:45:28

Megörültem a témának de aztán egy Coelho stílusú kisregényt találtam, sorry, nekem ez most nem jött be egyáltalán.

jewel79bp 2015.07.23. 17:18:13

Én azért jövök ide, hogy ilyen sztorikat olvassak. Tetszik, ha valaki képes megfogalmazni a mondandóját. Hihetetlenül sokféle ember él külföldön, pont ez a jó.
Amúgy kedves törzskommentelők! Tessék kicsit elgondolkodni. Követem a blogot régóta, és mint minden ilyen fórumon, itt is kialakult egyfajta közízlés, aminek veszélyes ellentmondani. Mert azokat, akik más szemszögből kommentelnek, vagy levegőnek nézik, vagy finoman kiutálják. Pedig a sokféleség jó (lenne). Posztokban is, kommentekben is.

Duale 2015.07.23. 21:46:00

Sziasztok! Itt vagyok, ragyogok.  Nem kivártam, és nem lapulok, csak nappal dolgozom és ott nem lehet netezni.
Látom nagyon megosztó lett a cikkem (mint Madonna   ). Ezt is vártam. 

Örülök, a hozzászólásoknak, pozitív és negatív véleményeknek is, főleg annak fényében, hogy többségében a kommentekben megjelent a cikkről is vélemény.
Egy ideje követem a Határátkelő blogot, és azt vettem észre, hogy néha a cikkhez nem is szóltok hozzá, illetve csak 1-2 %-ban, inkább csak együtt beszélgettek, mint egy chaten.
Pont ezért örülök, hogy itt a cikkem alatt ez most nagyobb százalékban megvalósult.

A blog szerkesztője egyébként nem húzott ki belőle semmit.
Nem lepődtem meg, hogy volt aki, nem értette és/ vagy nem szerette ezt a cikket. Szerintem ez nem baj. Én sem olvasok tovább, ha nem tetszik a cikk. (nem csak itt, máshol sem.)

Volt már itt hasonló cikk, és az nekem nagyon tetszett, amikor ha jól emlékszem Pista hazamegy Borsodba. Bocs, ha nem pontos a név.  Szavaztam is rá. És másokéra is, ami tetszett és időben elolvastam. Ha nem tetszett nem szavaztam. Miért bántsak meg egy ismeretlent a Nem szavazatommal?

A lényeg, hogy van egy kerete az írásnak. Ebbe van beillesztve az összes jelenet. Emlék és fikciók, elképzelt jelenetek. Valóban írom is az elején, hogy össze - vissza fogják követni egymást, és az is, hogy ezek azért tolultak fel a főszereplőben, mert olvasta itt a cikkeket.

De látom, páran igényeltétek volna a jelenetek megjelölését. Úgy viszont pont a lényeg veszik el belőle, ha leírom a fejezet elején, hogy most anya beszél, vagy Marika, vagy Béla…

Elolvastam mindet, ami a „ Magyarország és én” pályázathoz tartozik. Talán a blog szerkesztőjén kívül én vagyok ezzel az egyetlen???
Engem érdekelt hogyan gondolnak mások az országra, hogyan tudják megfogalmazni, és milyen érzéseik vannak. Ezek hozzá tartoznak az emberi mivoltunkhoz.

Köszönöm azoknak, akik igennel szavaztak, és akiknek tetszett a cikk.
Azokat is megértem, akiknek ez nem tetszett.
Szép estét Nektek!

2015.07.24. 00:08:23

@Duale: gyere maskor is kommentelni ha tudsz!!

2015.07.24. 00:10:23

@jewel79bp: gyere te is kommentelni!!:) van az a szolas a nema gyerekrol tudod ;) amugy szerintem is sokkal erdekesebb, ha tobb ember tobb szempontbol szol hozza :)

skye8 2015.07.24. 04:29:56

kedves Duale, nekem nagyon tetszett az irasod, a stilus es fokent az Erdelyrol szolo resz a gyerekkoromat juttatja eszembe. a rendszervaltaskor 6 eves voltam, nem pionir, hanem csak solyom :) csokoladerol hirtelen az jutott eszembe mennyire orultunk a fiutestveremmel mikor par lejt sikerult kikunyeralni anyukamtol es az uzletbol Turbo ragogumit vagy Tek-es uditot vasaroltunk.ez a 90-es evek elejen volt. Kolozsvaron rengeteg szendvicset megettem es cigit elszivtam a Matyi szobor alatt :) koszonom hogy ezt megirtad.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.