oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 06. 19:00,  Az őrült kaland 9 komment

2015. július 06. 19:00 Határátkelő

Az őrült kaland

Ma is szeretnék pár témát ajánlani nektek beszélgetni, olyanokat, amelyek ide, a blogra önálló posztként nem férnek be valamiért, de érdekesek és / vagy fontosak annyira, hogy beszéljünk róla, ha van kedvetek.

gorog_euro.jpgNagyon billeg a görög euró

Kezdjük a legforróbb témával, ami most persze a görög kérdés, annál is inkább, mert a hétvégi népszavazás a várt eredményt hozta, azaz a görögök (61,3 – 38,7 százalékos arányban) nemet mondtak a hitelezőkkel való újabb megállapodásra, Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter pedig ennek ellenére lemondott.

A Határátkelő oldalon kis összeállítást olvashattok pár európai lap reagálásából, ezekből szemezgettem most.

Le Figaro (francia)

„Görögország hatalmas lépést tett az eurózóna kijárata felé” – írja a konzervatív lap, hozzátéve: „A referendum veszélyeivel szembeni ünnepélyes figyelmeztetések semmin nem változtattak: a görögök követték Cipraszt az őrült kalandba”.

Libération (francia)

A baloldali újság címlapján „Zeusz nemet mondott” felirattal jelent meg. „El akarunk-e egy népet taszítani, amely a szenvedésével legitimizálta a lázadását? Meg akarjuk-e szakítani az egységes Európa álmát, amelyet a humanista értékekre építve a háború óta több generáció képviselt?” - teszik fel a kérdést.

Financial Times (brit)

A brit pénzügyi lap szerint a Sziriza párt vezette kormány katasztrófába vitte Görögországot, hiszen a népszavazási eredmény után Görögország arra ítéltetett, hogy hosszú évekre Európa gyámsága alatt éljen, csakúgy, mint annak idején Bosznia-Hercegovina vagy Koszovó.

Corriere della Sera (olasz)

A legnagyobb példányszámú olasz napilap úgy vélte, 5 év pénzügyi agónia után a Ciprasz vezette Görögország a legnagyobb törést okozta az európai integráció 65 éves történetében.

„Görögország pofont adott a szabályok Európájának (...)”, de ezzel Athén még inkább egyedül maradt kiszámíthatatlan távlatokkal. A közös európai lakásban az EU és Athén „különélőként” lakik mostantól együtt.  

Der Standard (osztrák)

Az osztrák lap szerint Görögországnak újrakezdésre van szüksége, ehhez a népszavazás mutatja az irányt. A referendum emlékeztető Európának, hogy számos dolog tönkrement az utóbbi hetekben, ehhez mindkét oldal hozzátette a magáét – olvasható.

Die Presse (osztrák)

A szintén osztrák újság úgy véli, vagy Görögországnak kell bevezetnie olyan strukturális lépéseket, amely eredményeképpen középtávon lábra tud állni az ország, vagy az eurózóna országainak kell meglátnia, hogy miképpen tudják a lehető leggyorsabban és a károk minimalizálásával megoldani a helyeztet.

(A teljes lapszemlét a Határátkelő oldalon olvashatjátok el, ide kattintva.)

Hova lettek a kisgyerekes családok?

A kérdést a csongrádi önkormányzat tette fel magának, amikor össze szerették volna számolni, hány óvodás lesz jövőre a településen. Nagy megdöbbenésükre 70 családot nem találtak.

A történetet megíró Délmagyar szerint Bedő Tamás polgármester egy önkormányzati ülésen beszélt arról, hogy a járási hivatal segítségével sem tudtak 70 családot elérni. Nekik megvan a csongrádi állandó lakcímük, valójában azonban nem a településen élnek.

„A fiatal felnőttek elköltöznek a gyerekeikkel, feltételezéseink szerint döntően külföldön tartózkodnak” – fogalmazott a polgármester.

(A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el a Határátkelőn.)

Tele Csehország külföldiekkel

Végül arról egy rövid hír arról, hogy a cseheknél már több mint félmillió külföldi állampolgár él. Közel felük (45 százalékuk) az Európai Unió más tagállamaiból származik, a legtöbben Szlovákiából (160 ezer), Lengyelországból (25 ezer) és Bulgáriából (12 ezer) érkeztek.

A nem uniós államok polgárai közül a legtöbben Ukrajnából (127 ezer), Vietnamból (58 ezer) és Oroszországból (37 ezer) jöttek Csehországba. A Csehországban élő külföldiek száma az utóbbi tíz év alatt megduplázódott.

A statisztikai hivatal szerint az utóbbi 15 év alatt mintegy 50 ezer külföldi kapott cseh állampolgárságot. A külföldiek évente mintegy 20 milliárd koronát (231 milliárd forint) küldenek haza családtagjaiknak. (Minden további ebben az esetben is a Határátkelőn érhető el.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Görögország Csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr977604532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.07.06. 19:18:51

Ezt a lapszemlet ugyis ossze lehetett volna foglalni, hogy tulajdonkeppen senki se tudja, hogy mi lesz most, mindenki tartson ki a kovetkezo hirekig.

Amugy jo ez a valogatos Hataratkelo.com ajanlo :)

Es eletemben eloszor enyem az elso komment, nahat! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.06. 19:20:00

Na mi az, esti poszt?

Az otthoni bohóc-zat is folytatódik:

index.hu/gazdasag/2015/06/30/ofa_gyere_haza_fiatal/

Egyre szánalmasabbak...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.06. 21:49:20

Aftonbladet (Svédország): "A görög nép szabadesés közben a remény utolsó szalmaszálába kapaszkodik."

Szakértők szerint a népszavazás eredménye megerősítette Görögország pozícióját az elkövetkező tárgyalásokban.

A stockholmi tözsde -1,58%-al zárt.

pappito · http://pappito.com 2015.07.07. 00:52:01

vissza kell adni a kölcsönt, vissza kell hozni a drachmát és szorgosan dolgozgatni

aztán majd lehet az eurozónába megint jelentkezni

Mme.Brioche 2015.07.07. 09:37:31

Ha már szóbakerült Csehország, hadd OFFoljak egy rövidet: van itt olyan, aki beszéli a cseh nyelvet, és lenne olyan kedves, hogy segít nekem lefordítani egy pár szót magyarra? szeretnék valami vásárolni egy cseh online boltból, és nem akarok hülyeséget csinálni, ha a guglifordító épp nincs formában :-)
Köszi!

nyuszigonosz 2015.07.07. 15:04:04

@brioche (FR): Elküldheted. Vagy ide írod.

Mme.Brioche 2015.07.07. 15:09:54

@nyuszigonosz(D): óóó, de rendes vagy, hálás köszönetem, rögtön írok üzenetet akkor! :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása