oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 22. 06:46,  Skócia ötven árnyalata 321 komment

2015. június 22. 06:46 Határátkelő

Skócia ötven árnyalata

Akár klasszikus határátkelős történet lehetne is a mai, hiszen szerzője, Ladiszla bölcsész végzettséggel nem tudott elhelyezkedni Magyarországon, így indult neki az Egyesült Királyságnak, ahol főleg a vendéglátóiparban dolgozik, most éppen pincérnőként. De szerintem nem ez a lényeg, hanem az, hogy mi mindent tanult meg magáról az elmúlt évek alatt. (A képekért is jár a köszönet.)

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

cim_par_nappal_ezelott_fenykepeztem_dunoon_skocia.jpgPár nappal ezelőtt fényképeztem - Dunoon, Skócia

„Augusztusban lesz két éve, hogy elhagytam a süllyedő hajót. Lehet erős ez a kijelentés, de hála az internet csodájának, és Mark Zuckerberg találmányának, napról napra követhetem, mi is történik otthon.

Megpróbálom röviden elmesélni a történetemet. Milyen előzmények vezettek odáig, hogy összeszedtem a kis motyómat, felültem a repülőre, és magam mögött hagytam mindent, ami fontos, családot és barátokat.

Mikor befejeztem az egyetemet 2012-ben, még pontosan tudtam, hogy mit fogok kezdeni magammal. Meg voltam róla győződve, hogy én leszek az Operettszínház új rendezőasszisztense.

Hogy ott majd találkozom végre a nagy Ő-vel, és olyan életem lesz, amit mindig is akartam. Pontosan tudtam, hogy ki lesz az. Mekkorát tévedtem. Nem hogy az operettbe, egy színházba sem kerültem be. Csak ígéreteket kaptam, hitegetést, de semmi többet.

Padlón

Telt az idő, egyre csüggesztőbb volt a falat bámulni, önéletrajzok százait szétküldeni olyan állásokra, amik egy kicsit sem érdekeltek, miközben a kilók csak úgy rakódtak rám, az élettől is elment a kedvem.

Elég nehéz volt bármiben is örömet találni. Frissen végzett egyetemista voltam, három szakmával, két diplomával a kezemben, és nem kellettem sehová.

Sokszor láttam a másik nagy zenés pesti színház igazgatójának arcát magam előtt, ahogy belépek hozzá reménnyel telve az állásinterjúra, és ő tömény undorral tekint rám. Ahogy érezteti velem, mekkora csalódás volt látni engem, azután a motivációs levél után, amit küldtem neki, aminek hála másnapra már be is hívott interjúra.

Mit is mondhatnék, padlóra kerültem. Aztán 2013 augusztusában felvettem a kapcsolatot egy gyermekkori barátnőmmel, aki egy cégen keresztül ment ki Angliába dolgozni. Megadta a cég nevét, felkerestem őket. Két héten belül küldték az emailt, hogy megvan a szerződésem, Royal Celtic Hotel, Caernarfon, Wales.

Alig volt egy hetem összekészülődni. Soha olyan gyorsan nem telt el egy hét az életben. Még észbe se kaptam, már a repülőn ültem, összeszorult gyomorral, de tele reménnyel.

Amit a legnehezebb elviselni

Egy pub fölött laktam, és kidolgoztam a belemet is. Alig egy hónap alatt majd tíz kilót fogytam. Több mint egy évig dolgoztam housekeepingen. Két és fél hónapot Walesben, majd utána Dél-Angliában, Cornwallban, St. Austell városában. Ahol egy szlovák lány lett a legkedvesebb barátom.

Sok mindenben segítettük egymást, sok mindenen mentünk át közösen. Együtt éltük át a Noro vírus szörnyű napjait, mikor nem tudtunk lábra állni, annyira gyengék voltunk. A bulikat, a bevásárlásokat, az első angol mozinkat, ahol mi ketten voltunk, akik a leghangosabban nevettünk.

Az életem kezdett helyre állni, mégsem éreztem jól magam. Két diplomával, három szakmával takarítottam. Ezt a legnehezebb elviselni. A tudatot, hogy egész életedben azt hallottad otthon, hogy neked tanulnod kell, vinned kell valamire. És közben mások után takarítod a fürdőszobát. Ez az, ami a legnehezebb, legyőzni önmagad, megalkudni. De ezt sem lehet örökké.

Skócia, a keserédes emlék

Én olyan embernek tartom magam, aki igyekszik mindig előbbre törni. Mikor kimentem, az angoltudásom nagyon gyenge volt, de ha rá vagy kényszerítve sok minden ragad rád.  Nem állítom, hogy most gyönyörűen beszélek, de sokat tanultam, sokat fejlődtem, önerőből, mert csak így lehet.

Egy év takarítás után lehetőségem nyílt feljebb lépni, és eljutni oda, ahová mindig is vágytam, Skóciába, a Felföldre, mint báros és pincérnő. Egy csodás helyre, Blair Athollba.

Máig úgy él bennem, mint egy keserédes emlék. Bármi rossz is történt ott velem, amit csakis magamnak köszönhettem, a szívem egy darabja, máig visszavágyik oda.

Volt egy titkos helyem, egy hídon, a folyó felett. Körülöleltek a hegyek, a természet. Szabad voltam, és ragyogtam. Soha annyira nem éreztem, hogy élek, mint ott. Végre kimásztam a bábomból, és nem bántam meg. De sajnos el kellett jönnöm, véget ért a szezon, és nem tudtak több munkát adni.

A második családom

Mintha kirántották volna alólam a talajt. Észak-Írországba kerültem, ahol fantasztikus embereket ismertem meg. Szerencsés vagyok, mert azok ellenére, amiket az ember hall, és sajnos sokszor igazak is, én csak kedves, odaadó, szeretni való magyarokkal találkoztam (kis vételtől eltekintve). Mind kint keresték, és találták meg a lehetőséget.

Egy olyan családdal laktam együtt, akiket a mai napig második családomként szeretek. Bár barátokra, és azt hiszem mondhatnom, hogy valamennyire családra is leltem, el kellett jönnöm, a munkám miatt.

a_bucsubulimon_mielott_elhagytam_volna_eszak_irorszagot.jpgA búcsúbulimon, mielőtt elhagytam volna Észak Írországot 

Most újra Skóciában vagyok, ahol a tengerparton lakom, egy apró nyugati parti kisvárosban. Sokszor esik, rengetegszer, most is meg vagyok fázva egy kicsit. De mindez nem számít.

Dolgozom, és jól végzem a munkám, amiért nem csak a főnökeim becsülnek meg, de a vendégek is. Ami a fő, van munkám, van életem, van lehetőségem egy jobb jövőre, ami otthon nem volt, és egyre kevesebb ember számára lehetséges. Nem pincérnőként szeretnék nyugdíjba menni, amint lehet, tovább szeretnék lépni, és itt van is rá lehetőségem.

Sokat tanultam magamról

Sok minden van, ami hiányzik, a családom, a barátaim (akik kitartottak mellettem, és még azok), de egy percig nem bántam meg, hogy kijöttem. Nehéz, hogy nem lehettem ott az unokatestvérem esküvőjén, a keresztanyám temetésén, vagy nem gratulálhattam személyesen az egyik legjobb barátnőm eljegyzéséhez.

Nehéz, hogy a kutyámat csak a laptopon keresztül láthatom, és nem érinthetem meg, a szívem szakad meg, mikor kinyomom a Skype-ot. Sok mindenből kimaradok, ami rossz érzés.

Hazudik, aki szerint nincs árnyoldala annak, hogy ha az ember kijön, mert van. De ugyanakkor sokat megtanulsz magadról, arról, hogy ki vagy, mit akarsz, kik az igazi barátok, kik keresnek, kik törődnek veled.

Megtanulod értékelni a perceket, amikor együtt lehetsz velük, és a családoddal. Megtanulsz erős lenni, nap mint nap legyőzni azt, aki tegnap voltál. Megtanulsz jobb lenni, mersz remélni, és vágyakozni, mert tudod, hogy itt megteheted. Nem könnyű, de megteheted, megvalósíthatod önmagad.

Minden nap hálát adok érte, hogy itt lehetek, hogy az óceán mellett sétálhatok el munkába menet, és ha közhely, ha nem… én igenis énekelek az esőben, bár szörnyű hangom van, ugrabugrálok, mert jól esik, ha hülyének is néznek ezért, és mosolygok az emberekre, akik bármilyen furcsa… visszamosolyognak! Számomra ez Skócia, a Szabadság ötven árnyalata!”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Anglia Nagy-Britannia Skócia Egyesült Királyság Észak-Írország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr67562828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 07:13:42

Egy könnyed laza szösszenet ami a életigenlésröl szól.
Sugárzik belöle az optimizmus, a fiatalság bája. Jó volt olvasni.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.22. 07:17:36

tetszik Ladiszla hozzáállása, ügyes!

"Ezt a legnehezebb elviselni. A tudatot, hogy egész életedben azt hallottad otthon, hogy neked tanulnod kell, vinned kell valamire. ... Ez az, ami a legnehezebb, legyőzni önmagad, megalkudni. De ezt sem lehet örökké"

milyen ismerős! de kitartás!!!

HardPötty 2015.06.22. 07:49:08

Tetszik a felfogása. Bár van valami öngyőzködés az íràsban hogy jó lesz, jó lesz bárhogy is van. Mindenesetre a lehetőségeihez képest a maximumot próbálja kihozni ami nagyon szimpatikus.
Bele lehetne kötni az írásba? Bele.
Bele kell e kötni? Azt meg döntsétek el. Én nem piszkálódok ma. Írjon 1 év múlva is hogy lássuk mi lett vele.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.06.22. 08:02:13

Csak hogy legyen kotozkodes is: nem kotodik a palyazathoz - szerencsere :)

Tovabbi sok sikert, mindeig jo olvasni az ilyen pozitiv hangulatu posztokat. Majd idovel remelhetoleg lesz valami vegzettseghez kozelebbi munka is.

Herr Géza 2015.06.22. 08:11:50

Tipikusan a félig tele vs. félig üres pohár esete. És ő nagyon helyesen a félig tele verziót választotta. Meglesz még az az operettszínházi állás is, maximum nem feltétlenül M.o.-on.... :D

pappito · http://pappito.com 2015.06.22. 08:18:10

nemtrom mit mondjak
olyan kis bohókás

nem tetszikeltem de nem nemtetszikeltem se

kardio1 2015.06.22. 08:20:23

Szóval otthon elvegezte az egyetemet és nem kapott a szakmájában állást. Ezért elment UK-be, ahol...nem a szakmájában dolgozik. Értem. Vagyis nem. A skót felföldon sok az egy negyzetmerfoldre jutó rendezőasszisztensi állás ?

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 08:26:28

Tetszett. Egeszen a Hazudik-os mondatig. Ott agyoncsapta.

tableno 2015.06.22. 08:28:36

@kardio1: otthon SEMMILYEN állást nem kapott. Olyan meg különösen nem, amiből meg lehetne élni. Skóciában viszont megtanul jól angolul, aztán meg ki tudja? Edinburgh, London - ott azért vannak lehetőségek a szakmájában is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.22. 08:33:16

@kardio1: "angoltudásom nagyon gyenge volt, "
Itt a bibi.
@tableno: Azért ez erős túlzás.
Minap olvatam egy cikket, hogy lasszóval fogják a vendéglátósokat a Balatonnál.

Számomra továbbra is nonszensz, hogy valaki kijön az egyetemről és nem beszél egy nyelvet sem.
Ezen nem kéne már változtatni, így 2015 körül?

SZIZS 2015.06.22. 08:34:51

Tetszett a poszt bár szerintem a pályázathoz nem sok köze van. További sok sikert, és ha már nagyon megy az angol irány a színház! :)

kardio1 2015.06.22. 08:37:29

@tableno: visszaolvastam. Továbbra se találtam nyomát, hogy pl a vendeglatasban otthon állást keresett volna. Ez nem zárja ki, hogy így volt. Mindenesetre bekerulni a londoni színházi világba egy skociai szállodabol vagy étteremből, hát a legkevesebb, amit mondhatok, hogy nem túl valószínű.

nyuszigonosz 2015.06.22. 08:47:44

@kardio1: Most nézem, hogy az új Fred Vargas könyv majd csak októberben jelenik meg németül. Olvastad az eredeti francia változatot? Milyen?
Vagy valaki aki franciául olvas?

pamut 2015.06.22. 08:49:00

Üdv a törzstagoknak, kivételesen kommentálok én is. Nagyon szimpatikus a poszt szerzője, sok sikert neki. Remélem a vendéglátásból tovább tud lépni, akinek diplomái vannak meg rendezőasszisztensnek készült abban több van. Kockáztatni is lehet bátran Anglia nem Magyarország, nem kell tíz körömmel kapaszkodni a biztosba, ha nem jön be, a vendéglátásba bármikor vissza tud menni. De persze ő tudja pontosan milyen helyzetben van és mit akar. Színházi munkához szinte anyanyelvi angol kell, meg a helyi kultúra és mentalitás nagyon magas fokú ismerete, ezért nem erre gondoltam, de a vendéglátást azért én otthagynám a helyében előbb-utóbb, abban sok perspektívát nem látok, ne a vendégek kiszolgálásával teljenek az évei.
Sok sikert!

pamut 2015.06.22. 08:51:17

@~~Babette~~: az a mondat így szól: "Hazudik, aki szerint nincs árnyoldala annak, hogy ha az ember kijön, mert van."
Ebbe csak nem lehet már belekötni, elhagyni a hazánkat, rokonainkat barátainkat, anyanyelvi közegünket, mindent, ennek nem is kevés árnyoldala van....

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.22. 08:51:33

Szabad egyébként nyíltan süllyedő Mo-ról beszélni itt? Mert amikor én pl. süllyedő nyugatról beszélek, az moderálandó hozzászólásnak szokott miősülni...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.22. 08:51:41

Pénzügyi ok ismét.

A 3 diplomáddal Budapesten is tudtál volna találni takarító munkát. Oda mindenkit felvesznek. Még Mo-on se kell ehhez ismerettség.

Angliában meg simán elvállaltad a takarítást. Vajon miért? Mert több a fizetés.

Szóval hol itt a süllyedő hajó? A hajó valójában büszkén halad.

LyukasBogrács 2015.06.22. 08:51:54

Ugyan nem olvastam a könyvet, a filmet se láttam (bár a kolleganőim unszoltak, hogy menjek el velük megnézni), a cím alapján valami durvábbra számítottam.
Meg arra is, hogy most a posztíró az edinburgh-i operaház rendezőasszisztense.
De így sem volt rossz.

mernok-ur 2015.06.22. 08:52:08

Jo iras grat a szerzonek amit eddig elert.

Sajnos Magyarorszagon az a divat, hogy minnel tobb diplomat halmozz fel, mert az a valami. Sajnos a piac nem ezt igazolja. Nem cdak az egyetem szamit, hanem milyen szak es mit csinalsz mellette.

Csodabogár 2015.06.22. 08:53:22

Csak azt tudnám ajánlani a posztolónak, hogy gyorsan nézzen valami értelmesebb munka után. Ahogy telik az idő, egyre messzebb kerül a tanultaktól és egyre nehezebb lesz akár csak valamelyest megfelelő munkát találni. Sajnos már túl sok valamikor lelkes fiatallal találkoztam, akik már tizen éve takarítanak és lassan már maguk is elfelejtik, hogy akatak mást is csinnálni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 08:57:51

@pamut: csakhogy itt soha senki nem allitotta, hogy nincs arynoldala.....

emiGrant 2015.06.22. 08:58:46

Nekem tetszett. Pozitív, ami már magában egy eredmény. Persze az nagyon érdekelt volna, hogy van-e valami konkrét terve, vagy csak "goes with the flow"? Szerintem ahhoz, hogy valaki igazán eljusson a közelébe annak amit szeretne csinálni valamiféle tervre van szükség. Rövidtávban, középtávban és feltétlenül hosszó távban. Laza legyen, hogy a flexibilitás lehetősége meglegyen, de a drifting az ritkán vezet pozitív eredményhez. Persze, nem lehetetlen, hogy van konkrét terv, csak azt nem osztotta meg velünk. Én is nagyon szeretnék hallani tőle 6 hónap/egy év múlva, hogy mit lett?!

Herr Géza 2015.06.22. 09:01:45

@kardio1: Ugyan már, Anglia a korlátlan lehetőségek hazája, London meg pláne... :))))
Azt írja, hogy többszáz jelentkezést küldött szét, gyanúm szerint (:D) otthon nincs ennyi színház......
Mellesleg ha már vendéglátás, én sem otthon keresnék állást fiatalon, egyedülállóként. Az lett volna az üdvözítő perspektíva, hogy látástól mikulásig, két marék üveggyöngyért dolgozzon, amiből az egyik marék fekete??? Várva, hogy belibben egyszer a krimóba a színházügyi főmufti és csípőből felismerje a benne szunnyadó tehetséget, fehér ló, happy end.... Akkor már sokkal inkább a külföld, nyelvtanulás, horizontbővítés, stb. Vagy ez itt nem a HÁ blog ???????

tableno 2015.06.22. 09:05:05

@kardio1: te miért nem Magyarországon vagy orvos? Ha jól tudom, hiány van belőlük.

Herr Géza 2015.06.22. 09:05:34

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Tévedésben vagy. Nem a "süllyedő nyugat" a moderálandó, hanem annak nyakló nélküli mantrázása bármilyen témához. Nálad ez a Túró Rudi, meg a kolbászos kerítés.....

Herr Géza 2015.06.22. 09:14:32

@svájci sapka (ch): Balatoni vendéglátásban dolgozni ? Arra a két hónapra? Diákoknak nyári munkaként szuper, de egyébként...
Na meg ha az ember speciel pl. februárban keres munkát, akkor nem perspektíva az, hogy majd júliusban a Balcsin dögivel lesz állás.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.22. 09:18:02

@Herr Géza: Ez igaz, de mondjuk arra jó, hogy valaki összeszed egy kis pénzt, tanul nyelvet és úgy vág neki.
Akkor talán egyből a szakmában lehetne keresgélni.
Több ismerős is volt hasonló cipőben mint a poszterina, és néhány év múlva is ugyanúgy vendéglátózak.
:(

Herr Géza 2015.06.22. 09:18:05

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Sajátos "logikád" mindig lenyűgöz. Ha valaki több pénzért megy külföldre, akkor az kizárja, hogy otthon szar legyen a helyzet. Érdekes.

pamut 2015.06.22. 09:18:07

@~~Babette~~: Ez egy önálló poszt, nem válasz egy itteni kommentre. Kötözködésnek érzem belekötni egy teljesen ártatlan szófordulatba.

pamut 2015.06.22. 09:25:54

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Bazdmeg ezt a logikát.... nem hiszem el...

Már majd elfelejtettem miért is hagytam itt ezt az amúgy kiváló, hiánypótló, és szerethető blogot, de te most egyből eszembe juttattad hogy a te fanatikus troll-munkásságod miatt, amit nem óhajtottam és most sem óhajtom elszenvedni.

Kösz hogy eszembe juttattad, sziasztok, léptem.

Herr Géza 2015.06.22. 09:26:18

@svájci sapka (ch): Két hónap melóból nem szedsz össze annyi pénzt, hogy egy valamirevaló intenzív tanfolyamot (az nálam nem 1-2-3 hónap...) és a létfenntartásodat mellette középtávon finanszírozni tudjad. Ugyanakkor személyes véleményem szerint semmiféle intenzív tanfolyam nem hoz olyan gyors és jó eredményt, mint a nyelvi környezet (a megfelelő hozzáállással). Nyilván nem a housekeepingre meg a mosogatásra gondolok persze, de valahol el kell tudni kezdeni.

Herr Géza 2015.06.22. 09:28:28

@pamut: Látom neked is tetszett a kristályéles logikai következtetés....:)))))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.22. 09:30:48

@Herr Géza: Ok, nem fogok ezen vitatkozni.
:)
Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy megfelelő nyelvtudás nélkül nem fog tudni a szakmában elhelyezkedni.
Akkor meg mire a sok diploma?
Meló mellett meg ott sem lesz könnyű megtanulni.
Persze, legyen szerencséje és találjon valamit, ami a képzettségéhez illik.
:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.06.22. 09:57:41

@Herr Géza: Ha valaki a tobb szaz jelentkezest olyan allasokra kuldi el, amelyek kicsit sem erdeklik, miert csodalkozik, ha sehova nem hivjak?

qkuc 2015.06.22. 09:58:45

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Iszonyatosan fárasztó vagy. Valami érdemibb hozzászólás nincs a tarsolyodban?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.22. 10:06:10

@svájci sapka (ch): 6 évig tanultam oroszt, kb azt tudom elmondani, hogy hívnak.

Aztán 4 évig gimiben angolt és németet. Fosiskolan 1 évig németet. Kimentem 3 hónapra norvégiaba, utana lealapfokuztam angolból is, és nemetbol is.

Diplomahoz elég volt az alapfokú( műszaki főiskola, mérnöki

Hadd ne mondjam, mennyit beszéltem angolul, mikor kijottunk.

De férj esete erdekesebb: ő felsőfokon tudott írni, olvasni, beszélni. Amerikai angolt. Csak épp az első bolti gyü nü szö ixra bögnél köpni nyelni nem tudott.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 10:08:27

@svájci sapka (ch): nem akadályozza az az önrendelkezési jogot?;)
mindenkinek joga van hülyének lenni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.22. 10:09:51

@tildy[UK]: Tudom. Nem is neki szántam a megjegyzést.
Azt nem értem - ha ezer évig élek se -, hogy ebben a témában semmi, de semmi előrelépés nem születik döntéshozó helyeken.
Alap lenne, hogy aki diplomázik beszéljen (!) (ne papírja legyen róla), egy-két idegennyelvet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 10:10:03

@emiGrant: na végre téged is visszafújt a szél:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 10:11:16

@pamut: rosszul érzed.
ráadásul a véleményemhez való jogomat vitatod.

fhdgy 2015.06.22. 10:12:23

@svájci sapka (ch): Csak a nyelvtudásról, vagy inkább annak hiányáról: Szerintem ma Mo.-on egyetemet, főiskolát végzettek, talán kivéve a nyelvszakosok, nem igazán kapnak, kaphatnak olyan nyelvi képzést, amivel probléma nélkül elindulhatnak külföldre. Szerintem egy közép ill. felsőfokú nyelvvizsga az induláskor nem sokat ér. Utána persze villám gyorsan kamatozik a nyelvtani tudás, de én az indulásról mondtam, amit mondtam. Szeretném, ha az itt hozzászólók elmondanák, hogy mennyit jelentett számukra a legelején az itthon megszerzett közép vagy felső fokú nyelvvizsga. Én erről nem tudok nyilatkozni, mert ilyen vizsgáim nincsenek. Én, amikor készültem kimenni Németországba, anyanyelvi tanárokat kerestem, és ők kifejezetten a beszédkészségre helyezték a hangsúlyt. Ez nagyon hasznos volt, ennek ellenére az első pár hónap nekem sem volt sétagalopp. A legnagyobb előny az volt, hogy nem féltem megmukkanni. Én többektől úgy hallottam, hogy a nyelvtanfolyamok, nyelvvizsgák erősen olvasás-írás centrikusak. Szeretnék erről sok véleményt, hozzászólást látni!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.22. 10:25:08

@~~Babette~~: nem vitatja a kötekedéshez való istenadta jogodat sehol, csak ellentmond neked. Tudom, ettől most megfordult a Duna a medrében és visszafele forog a Hold is :) te meg az élményét vonod kétségbe, ami hülyeség, nem lehet rosszul érezni valamit. Ha úgy érzi, úgy érzi (egyébként jól).

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 10:27:37

@Réka ‎: megtennéd, hogy elolvasod, ahonnan indultunk?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.22. 10:28:34

@~~Babette~~: Már megtettem, mielőtt írtam a kommentem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.22. 10:28:51

@fhdgy: Ebben egyetértünk. Én pl. még oroszt tanultam. Ez annyit jelentett, hogy végigültük az órát, a 37 gyerekből egyet érdekelt, ő meg is tanulta, amit lehetett. Akkoriban még nem volt kötelező a diplomához nyelvvizsga. Privátban tanul(gat)tam nyelvet. Iszom is a levét.
A gyerekem is privát tanult, annak ellenére, hogy akkor már volt az iskolában nyelvi oktatás (nem orosz). Ha csak arra hagyatkozunk, akkor nem beszélne két nyelvet. :(
Tudom, ezt nem mindneki engedheti meg, épp azért kellene releváns - ahogy írod -, anyanyelvi (vagy azon a szinten beszélő) tanárokkal erősíteni az egész oktatási rendszert. Ehhez persze úkj könyvek is kellenének, stb.
Azt is tudjuk, hogy voltak/vannak olyan nyelvvizsga központok, amik csak a papírra gyúrnak. :(
Ebből így nem sok várható.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 10:33:30

@Réka ‎: akkor innentől már csak az érdekel, hogy innentől úgy általában a nemtetszés kinyilvánítása tilos az oldalon, vagy indoklás nélkül elmegy, vagy a véleménynyilvánítás.
ja nem, nem is érdekel.

:) teszek ide egy szmájlit, de csak a te kedvedért.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 10:34:53

@svájci sapka (ch):

"amik csak a papírra gyúrnak"

amíg valami kötelező, és ezt papírral kell bizonyítani, így is lesz.

SzZoole 2015.06.22. 10:35:21

Tenyleg egy klasszikus hataratkelos poszt.
Egyet nem ertek,hogy lehet Cornwall-t lecserelni Skociara.Persze kinek mi jon be.Mi peldaul a deli part szerelmesei vagyunk.
Tegnap pl. voltunk Isle of Wight-on,ismet,Ryde parton,arany homokos part,verofenyes napsutes a varos nagyon szep es ket het mulva ujra es meg ki tudja hanyszor a nyaron.
A bolcsesz diploma nem tudom mit takar,de ha jol emlekszem Mirjamnak is ilyen van es eleg jol elboldogul a diplomajaval.

fhdgy 2015.06.22. 10:37:30

@svájci sapka (ch): Kár, hogy egyetértünk. Nem azért, mert így nem tudunk veszekedni, hanem, mert olyannak látjuk a helyzetet, amilyennek és az a helyzet rossz ( szerintünk )!

Vígasztaljon valaki, hogy nem is ennyire rossz, sőt már egyre jobb!!!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.22. 10:38:20

@~~Babette~~: senki nem akar neked megtiltani semmit, de az ellentmondást úgy általában nem árt tolerálni, akkor is, ha nem tetszik vagy nem vagyunk hozzászokva.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 10:41:24

@Réka ‎: az nem ellentmondás, hogy valaki cakumpakk kötekedésnek nyilvánítja, ha azt mondom, hogy nemtetszik.

DonTintoretto 2015.06.22. 10:49:03

@fhdgy: Nekem az angol középfokúm, amit gimi alatt szereztem meg, nagyon jó alapot jelentett. Annak ellenére, hogy éveken át nem beszéltem, csak hallgattam és olvastam a vizsga után. Az első két elrontott interjú alatt belejöttem, aztán felvettek egy céghez, ahol angol volt a munkanyelv.

Ami a franciát illeti, hamarabb voltam gyakorlaton odakint, minthogy a nyelvvizsgát letettem volna. Így nem volt gond a vizsgán, de azért a szóbelin nagyon nem feküdt a téma, de sikerült.

Szóval számomra az iskolai nyelvoktatás különórák nélkül is bejött, de tény, hogy nem az órán csak bambuló diák voltam... Meg biztosan a tanárokkal is szerencsém volt.

Pernilla 2015.06.22. 10:51:44

@fhdgy: nekem is ez a tapasztalatom, hogy csak az olvasas-szövegertest gyakoroltatjak, irasban is föleg csak a nyelvtani teszt tipusu feladatokat, nem az önallo szövegalkotast. Beszedet szinte alig gyakoroltatjak. Ez erthetö is sajnos a tanar reszeröl, hiszen egyreszt nincs idö arra, hogy a csoportbol mindenkit beszeltessen, masreszt a diakok is ezt utaljak altalaban a legjobban, csak nyököresznek, amit a tanar is megun, es nem akarja erre pazarolni az idöt.
Es ezt nem csak a rendes iskolai, hanem "komolyabb" nyelviskolai tapasztalatom is.
Szamomra emiatt mindig halalosan unalmasak voltak a nyelvorak, mert a szövegertesi es irasbeli kepessegeim eleg jok voltak, az orakon meg mar több oldallal tovabb jartam a feladatokban, mint az ora üteme. A beszedkeszsegem viszont kritikan aluli volt, hiszen sosem kellett megszolalnom az adott nyelven. Hat, voltak is nehezsegeim a kiköltözesem elejen, hiszen ezen baromi nehez tullendülni, hogy kb. 10 evig a nyelvtanulas csak egy amolyan passziv tevekenyseg volt, külföldön meg halalra vagy itelve, ha nem mersz megszolalni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.22. 10:52:12

@~~Babette~~: remélem, sikerül túllendülnöd a visszanyaló fagyi okozta sokkon
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))) asszem így szokták itt

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 10:53:35

@Réka ‎: nem, mert ráadásul hétfő van, amikor deklaráltan különösen nekem van igazam.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.22. 10:56:47

@Pernilla: "a szövegertesi es irasbeli kepessegeim eleg jok voltak, az orakon meg mar több oldallal tovabb jartam a feladatokban, mint az ora üteme. A beszedkeszsegem viszont kritikan aluli volt, hiszen sosem kellett megszolalnom az adott nyelven"

nyelvtanárként mondhatom, ez klasszikus eset, szinte nem is találkoztam tanítvánnyal, aki ne ezt mondta volna. És sajnos az sem csodaszer, ha órán a beszélgetést nyomjuk. Otthon még okés, ha angolul kell felvenni a telefont vagy mítingelni, de az angliai (bármelyik) anyanyelvi környezet akkor is sokkolni fogja az embert. Legjobb, ha erre felkészül az ember, idővel úgyis belerázódik :)

pamut 2015.06.22. 10:57:42

@~~Babette~~: Dehogy vitattam, miért hazudsz ilyet? Alaptalan kötekedésnek tartom a megjegyzésed, és ezt leírtam. Egy árva szót sem írtam a véleményedhez való jogodról, a véleményed tartalmára reagáltam.

2015.06.22. 10:58:21

A posztrol legszivesebben nem irnek semmit, mert azt nagyon gaznak erzem, hogy en, aki fel labbal kint van, es azt tervezgeti, hogy a masikat hogyan tegye ki, vedi folyamatosan Mo-ot, de ez most nagyon kikivankozik. Olyan szelsosegesen elfogult irasok jelennek meg, hogy az nagyon gaz. Ez a sulyedo hajo, es hasonlok... Ne viccelodjunk mar... Nem is egy gyorsnaszad, mint a kormanypropaganda allitja, de azert a sulyedestol is nagyon-nagyon messze van Mo.

Es megint egy tipikus "2 diplomam es harom szakmam van, de nyelvet nem beszelek, es azonnal szeretnek egy olyan allast, amilyen nincs is" poszt. A vilagon barhol a szinhazban, a divatban es a mediaban eleg sok kanapen meg kell fordulni, hogy jo allasod legyen. Sajnos, ilyen ez a popszakma... O majd friss diplomaskent egybol rendezoasszisztens, sot meg a szinhazat is eldontotte... Es mivel nem kapja meg, ezert kimegy takaritani meg pincerkedni, mert az jobb. Hat menjen, az osszes ilyen menjen, jobb is mindenkinek... Komolyan.

(Hetfo van, igy a szokasosnal is antiszocalisabb vagyok. De tenyleg hulyet kapok az ilyen posztoktol... Lassan kezd kirajzolodni a kivandorlok egy erdekes csoportja, akikrol azt gondolom, hogy tenyleg jobb, hogy elmentek... Mindenkinek... Es altalaban ezek szidjak a legjobban Mo-ot...)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 10:59:37

@pamut: a véleményem tartalma, hogy nem tetszik.

mi a problémád ezzel?

qkuc 2015.06.22. 10:59:50

Csak annyit jegyeznék meg, hogy ha ott találta meg a számítását és boldog, akkor felőlem diplomás madárijesztgető napszámos is lehetne. Bizony sokan nem a szakmájukban helyezkednek, akár itthon/akár külföldön, élni viszont kell valamiből.

Szóval kedves posztoló, így tovább. Remélem még hallunk felőled, :).

2015.06.22. 11:00:44

@fhdgy:

Ma mar vannak egynyelvu es nem nyelvtanra kihegyezett nyelvvizsgak is, pl. a TELC, en 2 eve csinaltam meg, csak hogy legyen rola papirom is.

qkuc 2015.06.22. 11:03:34

@Ödenburger [Hu/At]: Ezzel nem lehet mit csinálni, azt hiszem. Azért csak van benne mindenkinek érzelmi kérdés, hogy miért megy/marad, amiről kevesen tudnak/akarnak objektíven nyilatkozni.

(Nem fogok posztot írni, az már hétszentség, :D).

pamut 2015.06.22. 11:06:46

@~~Babette~~: Már egyszer leírtam. El se olvastad?

SzZoole 2015.06.22. 11:07:27

@Ödenburger [Hu/At]: Te,nem fogod elhinni,de pont ezt olvasom most,amikor meg zavartal az uzenetedel:)
Es most olvasom tovabb,mert ez szamomra erdekesebb,mint a cat fight a blogon:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 11:07:38

@maxval bircaman felelős szerkesztő:
Most magadat cáfoltad.
Elment nyugatra mert az a hajó még a felszínem van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 11:10:51

@emiGrant:
Én meg felőled szerrtnék hallani valami jót.
Örülök hogy ismét itt vagy. Hogy vagytok?

fhdgy 2015.06.22. 11:13:08

@Ödenburger [Hu/At]: Nekem már végképp nem kell papír. Objektív kényszer sincs már arra, hogy nyelvet tanuljak valamilyen oktatási keretek között. Mondjuk, mint nyugdíjas, szívesen eljárnék valamilyen klubba, ahol legalább szinten tudnám tartani a német tudásomat. Van kettő nyelv, amit most szívesen kezdenék, de itt ahol lakom, nincs semmi lehetőség.

Pernilla 2015.06.22. 11:28:46

@Réka ‎: @fhdgy: igen, most visszapörgetve a nyelvtanulasi emlekeimet, igazad van Reka, jartam egyeni nyelvorara is, de hiaba volt ott kicsit nagyobb hangsuly a beszeden, egyszerüen heti 1 vagy 2 ora nem segit ezen sokat. Többre meg gondolom masnak sincs nagyon penze magantanarnal.
Es szerintem meg ezt a "telefonalasi szintet" is alig eri el valaki iskolaban/tanarnal, az anyanyelvi környezetben boldogulni mar tenyleg egy mas szint.

Amire meg en is kivancsi lennek, hogy akinek a szövegertesi kepessegei jok (olvasasban es hallasban is), azoknak hany %-a szerezte ezt a kepesseget az orakon? Mert szerintem ez tutira nem megy rengeteg külön gyakorlas nelkül, ez meg nem igazan a tanar hibaja. 3 nyelven beszelek, a magas ertesi szintet mindegyikböl ugy szereztem, hogy orrba-szajba neztem az adott nyelven tv-müsorokat, es olvastam az ujsagcikkeket meg könyveket. Ez az, amire sokan nem hajlandok, szoval azert ne csak a tanarokat meg a nyelvoktatasi rendszert hibaztassuk...

2015.06.22. 11:29:27

@qkuc:

En azt erzem, hogy ha letezne a gorog hataratkelo blog, akkor a nemcsak hogy sulyedo, de mar honapok ota a tenger feneken ucsorgo Gorogorszagot pozitivabban latnak a gorog kivandorlok, mint Magyarorszagot a magyarok. Es egyszeruen nem ertem ezt altalanos sotet jovot vizionalast...

wuaaa 2015.06.22. 11:35:14

@qkuc: "..ha ott találta meg a számítását és boldog, akkor felőlem diplomás madárijesztgető napszámos is lehetne.."

A madárijesztő nem diplomás és végképp nem napszámos.. :P

DonTintoretto 2015.06.22. 11:37:53

@Pernilla: Igen, szerintem a tanár remek alapokat adhat, de ha a tanuló lusta arra, hogy egyébként olvasson a nyelven, nézzen filmeket, vagyis gyakoroljon, akkor tökmindegy...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.22. 11:47:15

@DonTintoretto: igen, a szorgalom szinte minden...
Emlékszem egy 50+ tanítványra, nagyon nehezen ment neki a nyelv, nem is volt nyelvérzéke, meg ugye a kor is hozzájárult. De a csoportban ő volt a legszorgalmasabb, mindig megcsinálta a házit, sőt többet is a kötelezőnél. Kérdezett, próbálkozott, tényleg 110%-ot beleadott. Sok társa nem is tudom, mit keresett a tanfolyamon, késtek, házit soha nem hoztak, mindig volt valami kifogás. Annyira zavart, hogy kaptak egy jó céges juttatást, munkaidőben tanulhattak, és nem tették oda magukat. Nem tudom, hogyan haladt tovább ez a hölgy, de amikor elváltunk, a csoportból ő beszélt a legjobban. Hibásan, dadogva, de megértette magát. Mert akarta.

Hari Seldon 2 2015.06.22. 11:47:54

@~~Babette~~:
Igen, a vége lehúzta.
Egyébként nem (sem) tudtam azonolsulni a sok állás váltással.

Viszont pozitívum, hogy optimista szemlélete van.
Ezzel még megtalálhatja a számítását.

Hari Seldon 2 2015.06.22. 11:49:06

@tableno:
"otthon SEMMILYEN állást nem kapott. Olyan meg különösen nem, amiből meg lehetne élni. Skóciában viszont megtanul jól angolul, aztán meg ki tudja? Edinburgh, London - ott azért vannak lehetőségek a szakmájában is."

Hopp - hopp:
Nem angolul tanul meg, hanem "skótul"... :-)

Hari Seldon 2 2015.06.22. 11:52:12

@svájci sapka (ch):
"Számomra továbbra is nonszensz, hogy valaki kijön az egyetemről és nem beszél egy nyelvet sem."

Ne legyél már olyan szigorú!
Tudod, hogy ITT mennyire beszélnek a rezidensek ángélus-ul?
(és most már gondolom azért jobb a helyzet mint 20 éve volt)

Golf2 2015.06.22. 11:54:05

@maxval bircaman felelős szerkesztő: A hajó valójában büszkén halad.
Sőt úszik a pénzben,Felcsútról nincsútra...

Golf2 2015.06.22. 11:54:13

@fhdgy: nem is ennyire rossz, sőt már egyre jobb
Ennél jobb már csak Albániában lesz ha megveszed azt a sok földet,és a csacsik nem legelik le a termést...

PJRT 2015.06.22. 11:54:24

Nagyon tetszett a post! Remélem, hogy minden szabadidejében színházi műsorokat, előadókat, kritikákat olvas/hallgat/néz (youtube-on), színházi újságokat lapoz és főpróbára való (igen olcsó) belépőket szerez.
Nem tudom, most milyen szinten beszélhet angolul, de 2 év után szerintem ahhoz már elég jól, hogy továbblépjen. Én elkezdenék valami rendezvényszervezői, színházi táboroztatói (nyári drámatábor gyerekeknek, fiataloknak) tevékenységet végezni, hogy közelebb kerüljek a tűzhöz. Ahhoz nem kell irodalmi angol, viszont sokat fejlődhet - és még akár kapcsolatokra is szert tehet.

Szerencse fel! :)

Evain 2015.06.22. 11:56:18

@DonTintoretto: egyetértek. Bár nekem mákom volt, mert mindkettő adott volt. Heti 4+ óra angol, ebből volt dupla is, és emellé akkor még volt sky csatorna, és szappanoperákat néztem suli után. Úristen, még eredetiben láttam a Melrose place első évadját. :D
Aztán kódolta a Sky az összes csatornáját. :(
Később az segített, hogy az összes melóhelyemen volt angol vagy amerikai főnök, akivel kénytelen voltam valahogy kommunikálni. :P

catnip cupcake 2015.06.22. 12:07:47

@qkuc: ez így igaz. Én pl. angoltanárként végeztem, de kb 2 év nyelvtanárkodás (ebből egy év gimnáziumban, a többi nyelviskolában) után lassan de biztosan eltávolodtam a tanári pályától (idegeim épsége többet ért:)). Fordítottam, dolgoztam asszisztensként, aztán webszerkesztő lettem. Közben jártam a "külkerre" kommunikáció szakra, de a webes dolgok érdekeltek leginkább. Aztán 3 éve kitaláltam, hogy ha már érdekel a web és az IT/tech dolgok, akkor valami ilyesmit kéne tanulnom.

SzZoole 2015.06.22. 12:10:38

@Golf2:"
Sőt úszik a pénzben,Felcsútról nincsútra..."
Ez qurva jo:)))

DonTintoretto 2015.06.22. 12:11:15

@Réka ‎: Érdekes, bárhol volt ilyen juttatásom, a többség csak melegedni járt be... Annyi különbséget láttam, hogy Magyarországon sokkal kitartóbbak voltak, egész félévben ott voltak, néha még a következőben is. Itt Franciaországban legalább pár hét alatt a melegedők leléptek...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.22. 12:26:13

@DonTintoretto: a munkáltató helyében azért elvárnék valami konkrét eredményt, mittudomén egy alapfokú vizsgát, ha mást nem is...

catnip cupcake 2015.06.22. 12:47:05

@fhdgy: dolgoztam angoltanárként egy darabig és tudom, hogy milyen nehéz, amikor van 20 diák, abból kettőt érdekel a nyelv, a többi pedig melegedni jár órára és negyedikben sem tudja az angol ABC-t.

A másik probléma, hogy nem a valós kommunikációs készségekre mennek rá a - sokszor siralmasan alacsony számú - nyelvórán, hanem a nyelvtanra, szavak magoltatására és hasonlókra. Persze nem akarok általánosítani, mert több mint 15 éve, hogy tanítottam, és az akkori tapasztalatomra támaszkodom.

Mondjuk kifejezetten szerencsés voltam, hogy anno középiskolában (80-as évek vége, 90-es évek eleje) angol tagozatos voltam, ami kb. 10 angolórát jelentett hetente (volt anyanyelvi tanár is), a normál heti 3-4 órával szemben. Ugyanabból a Budai-féle könvből (marvin.bookline.hu/product_tnimages_6/1406/TN6_0519001051435G.JPG) tanultunk, mint bárki más, csak gyorsabban haladtunk. Nem volt semmi színes-szagos könyv meg kütyü, néha hallgattunk valami angol szöveget vagy dalt és ennyi.

Vicces, de an angoltanári végzettség nem garancia arra, hogy az embernek nincsenek nehézségei az élő nyelvvel az elején:) Hiába a nyelvszakos végzettség és az angol használata munkahelyen (főleg írásban), amikor megérkeztem Angliába több mint 7 éve, azért rendesen hegyeztem a fülemet, hogy értsem a vasútállomás hangosbemondóját és a bolti pénztárost.
A párom, aki erős alapfokú angollal jött ki és itt jutott el a Cambridge Proficiency vizsgáig, a mai napig hamarabb megért egy csomó embert, mint én:) Persze ez azért is van, mert kicsit süket vagyok... hangos zene fejhallgatóval nem tesz jót a hallásnak az álmoskönyv szerint:)

qkuc 2015.06.22. 13:04:38

@catnip cupcake: Hát te, én lekapom a nem létező süvegem előtted, ;). Nem semmi pályaátpozícionáláson vagy túl, :).

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.22. 13:08:03

@fhdgy: Jól tetted, hogy így írtad, hogy "talán kivéve a nyelvszakosok". Én 1 évet jártam nyelvszakon egy főiskolára, majd átjelentkeztem egy egyetemre, ott jártam hármat. Ég és föld volt a két intézmény nyelvoktatása között a színvonal. El lehet képzelni, milyen lehetett a színvonal, amikor volt olyan tanár, aki szemináriumokon jórészt magyarul beszélt.
Érdekes egyébként ez a mo-i nyelvoktatás. Hogy miért nem hatékony. Teljesen egyetértek @catnip cupcake-kel, hogy egy nyelvtanári végzettség bármire is garancia lenne. Ez valószínűleg a magyar oktatási rendszer hibája, de lehet, hogy inkább a miénk, mert ha valaki meg akar tanulni egy nyelvet jól, az meg is fog, mint ahogy nagyon sok példa van erre is. A hollandoknak pl. valamiért megy a használható nyelvtudás megszerzése. Én azt vettem észre, hogy sok magyar, aki nem tudja tökéletesen használni az adott idegen nyelvet, inkább nem is használja, mert szégyelli magát. Ez szerintem nem jó hozzáállás, mert leginkább a hibáinkból tudunk tanulni. Meg még biztosan van ezer más magyarázat meg ok.

Taxomükke (UK) 2015.06.22. 13:09:28

@tildy[UK]: "gyü nü szö ixra bög"
Azt hittem, tudok angolul, de most kifogtál rajtam... ez mi akart lenni?

Taxomükke (UK) 2015.06.22. 13:11:22

@Réka ‎: @~~Babette~~: Lányok, lányok, sírás lesz a vége....

DonTintoretto 2015.06.22. 13:12:20

@Réka ‎: én is... ellenben itt nincs semmi vizsga, Magyarországon volt, viszont ugye a tanárnak nem volt érdeke, hogy megbukjanak a diákjai..

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 13:13:54

@Taxomükke: szívem, ez Rékával akkor is nehéz lenne, ha én nagyon belehúznék;)
amúgy meg lemaradtál egy körrel:)

Golf2 2015.06.22. 13:15:27

@Ödenburger [Hu/At]: 63milla soknak tünik 1 autòért

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 13:15:53

@Hari Seldon 2: a sok váltással egy ideig én is így voltam és évekig előnyben részesítettem azokat, akik nem váltogatták a munkahelyüket. de én így szocializálódtam.
aztán meg kellett tanulnom, ez már más világ. itt az él túl, aki tud váltani.
a posztolónak meg muszáj volt. sokkal jobb, mintha sírna, hogy jajdeszar a nyugat is mernincsmunka:D

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2015.06.22. 13:16:22

Először is egy Bsc és egy Msc diploma az nem kettő, hanem egy. Bölcsésztudományból meg véleményem szerint egy se...hogy mi lehet az a 3 szakma, már bele se merek gondolni (vezetés-szervezés szintén csak egynek számít). Nagyjából egy évig próbálkozni álláskereséssel akkoriban nem nagy kitartásra vall, persze egy évig a semmiből élni nem könnyű, ezt elismerem.

Aztán mintegy isteni sugallatra kimenni pincérkedni...hát megmondom őszintén kár azért az 5 évért, amit a felsőoktatásban töltöttél (neked is, meg annak is, akik fizették).

Mindettől függetlenül, ha ott jól érzed magad, akkor csak így tovább és remélem a nagy ő-t is megtalálod.

qkuc 2015.06.22. 13:18:50

@Ödenburger [Hu/At]: Hazai sajátosság, :D. Mint a németeknél a (nem létező) precizitás, :D.

Taxomükke (UK) 2015.06.22. 13:19:14

@Zoole[uk]: "A bolcsesz diploma nem tudom mit takar,de ha jol emlekszem Mirjamnak is ilyen van es eleg jol elboldogul a diplomajaval."
Lehet tanár, könyvtáros, irodalmár stb., de ha nem igazán jó a szakmájában vagy nem szereti, akkor másban kell jónak lennie, különben marad a szar meló.
Én is bölcsészkart végeztem, de utálok és nem is tudok fegyelmezni, ezért mindig is mást dolgoztam, maximum másodállásban tanítottam olykor, de ott megválogathattam, kiket vállalok el.
Vannak olyan szakmák, ahol előnyös a bölcsész végzettség, de kell mellé jó, logikus gondolkodás, talpraesettség, szervezőkészség - szóval hogy ne álomvilágban éljen valaki, és ne füstöt pöfékelve nyilatkozgasson lenézően a sok hülyéról, aki nem érti meg, sőt nem is érdemli meg őt.
Nem a poszterre célzok, még mielőtt valaki félre akarná érteni. Neki sok sikert, de keressen magának mielőbb kitrési lehetőséget, ha nem akar hosszú távra a vendéglátásban ragadni. Ha akar, azzal sincs baj, csak érezze jól magát a bőrében.

catnip cupcake 2015.06.22. 13:21:22

@qkuc: ááá, még nem is osztottam meg minden részletet:)
Eredetileg orvos akartam lenni, csak két sikertelen felvételi után úgy gondoltam, itt az ideje a B-tervnek (angol szak).
Közben a sikertelen felvételik miatt kiesett időben lehúztam egy félévet egy műszaki főiskolán is, ahol megismerkedtem csodás DOS-os szövegszerk. és táblázatkezelő programokkal, valamint tanultam analízist, fizikát meg jó ég tudja mit (a tobbire nem emlékszem már, jó régen volt). A vicces az, hogy erről a főiskoláról nem is hallottam előtte, pont nyaraltam a Balatonnál, amikor mentek a pótjelentkezések és anyukám elküldte a jelentkezésemet "meglepiből":)
Utólag néha kicsit sajnáltam, hogy nem próbáltam meg az orvosit harmadjára, mert a műszaki főiskolán tök jó fizikatanárom volt, ott értettem meg dolgokat, amit gimnáziumban kellett volna (ott rémes fizikatanárom volt) és valószínűleg sikerült volna a felvételim. Ezt főleg akkor sajnáltam, amikor láttam, hogy a brit állami egészségügyben is milyen orvos fizetések vannak:)

qkuc 2015.06.22. 13:26:20

@catnip cupcake: orvos én is akartam lenni, mert érdekel, csak amikor már a vérvételt is csukott szemmel csinálja végig, akkor hiába nem zavarják a szervek meg ilyenek, azért csak nem célszerű orvosira menni, :D

SzZoole 2015.06.22. 13:28:14

@Taxomükke: Ertem es koszi.
Akkor ha itt csinalna egy atkepzest,akkor sokkal nagyobb eselye lenne a diplomajahoz melto munkat talalnia,mint a vendeglatasban dolgoznia,arrol nem beszelve,hogy otthon akkor nem hiaba ult vegig 5-6 evet az egyetemen.

Taxomükke (UK) 2015.06.22. 13:28:20

@VPBA: Azt ne felejtsük el, hogy a holland, svéd, norvég stb. viszonylag közel áll az angolhoz, némethez. Nagy az átfedés szókincsben (még ha kicsit másképen is írják/ejtik a hasonló szavakat), és jellemzően (tudomásom szerint) nem szinkronizálják a filmeket, úgyhogy ők mind nagy előnnyel indulnak a magyarokhoz képest a nyelvtanulás terén. Ráadásul ezeknek a nyelveknek a logikája is meglehetősen hasonló (egy nyelvcsaládba tartoznak ugyebár), úgyhogy egy csomó dolgot (pl. Present Perfect, megszámlálható/nem megszámlálható főnevek, szórend stb.) nem kell külön megérteniük, mert az ő nyelvük is hasonlóképpen működik.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.22. 13:28:52

@Hari Seldon 2: Nem a személynek szól a kritika, hanem az oktatási rendszernek.
Látom, hogy mik az elvárások itt, otthon is be lehetne vezetni.

Taxomükke (UK) 2015.06.22. 13:30:34

@Zoole[uk]: Így van. Még átképzés sem feltétlenül kell. Nekem két hét alatt "honosították" a diplomámat. Mondjuk én szerencsére tűrhetően tudok angolul. Tovább kell lépni (már persze ha akar valaki), különben óhatatlanul beleragad az adott közegbe.

Herr Géza 2015.06.22. 13:32:55

@Golf2: Söt, kettöért-háromért-négyért is. :)))))))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.22. 13:45:17

@Taxomükke: Igen, ők ilyen szempontból előnyben vannak, meg persze a szinkronizálás hiánya. Nálunk meg mindent szinkronizálnak. Meg szerintem az is közrejátszik a nyelvi hasonlóságokon kívül, hogy náluk talán nem ölik ki a gyerekekből az egészséges önbizalmat, amire pedig nagyon nagy szükség lenne az életben.
Egyébként itt sem viszik túlzásba a szinkronizálást, vannak mesék, természetfilmek, amik szinkronizáltak, vannak amik feliratozva vannak.

Evain 2015.06.22. 13:46:49

@catnip cupcake: bruhaha, mintha magamat olvasnám. Érdekelt az állatorvosi szakma, az építészmérnöki, valamint felvételiztem emellé még az iparművészeti főiskolára is. :) Rokonszakmák! :P

SzZoole 2015.06.22. 13:47:47

@Taxomükke: De nem szebben mutat a CV-ben egy itt szerzett diploma:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.22. 14:13:01

@Ödenburger [Hu/At]: a mai napra te vagy a szovivom. :-) azt hittem, szimplan velem van a baj, hogy ilyesmire jutottam, bar kicsit enyhebb wtf felutessel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.22. 14:31:27

@Taxomükke: @~~Babette~~:
Do you need some extra bags? - ezt jelenti. A masik hasonlo a gyü jü höv öe nöktæ kæ volt -> Do you have a nectar card?

macamuca [IHUN] 2015.06.22. 14:46:19

Off (de csak egy kicsit)
Szolgálati közlemény:
Ma megirtam a regota esedékes posztot es elküldtem HA-nak, par képpel.
A tobbi a jovo zenéje

Golf2 2015.06.22. 14:51:07

@Zoole[uk]: pont ezt olvasom
Láttad a videóját,hátul ül a sofőr,magától megy.Lassan már sofőr se kell majd...Pár évtized.

macamuca [IHUN] 2015.06.22. 14:53:12

@tildy[UK]:
Koszonom! Azt hiszem, most mar elmondhatom, hogy tényleg kezdem tűrhetően erteni az inglis szpíket (a "csipetnyi" skót ökszent még jócskán bekavar soxor

adg 2015.06.22. 15:03:30

@tildy[UK]: haha, en tudtam. Az ozik edzesben tartanak. :))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.22. 15:17:46

@adg [Au, Darwin]: ugy konnyu.
@macamuca [IHUN]: hat , volt mar parszor, hogy csak pislogtunk, mit beszelnek. De elsore nagyon fura volt. Ugye az eamerikai angol az elegge tiszta hangzasu, es mindketten kb abbol indultunk ki.

Nomeg nekem jobban anemet volt erossegem korabban, ott meg ha tudod a szabalyokat, akkor kb hallas utan le tudod irni a szot.

Na szoval ezzel csak azt akartam mondani, hogy attol meg, hogy valaki felsofokon tud - tenyleg tud - angolul, nem biztos hogy tud brit vagy ozi angolul. Es siman beleszaladhat olyanba, hogya fule ketteall.

ha valaki nem hiszi, hallgassa meg ezt : www.youtube.com/watch?v=Ti2rqlUycM4&noredirect=1

adg 2015.06.22. 15:35:47

@tildy[UK]: a foszereplo srac még elegge rendben van. A kis kolykok durvabbak sokkal. Szep film.
Eleg aljanep, gondolom a kulturaltabbak ott is kicsit szebben beszelnek.

Ladiszla Oprável 2015.06.22. 15:54:47

Sziasztok!
Én volnék a cikk elkövetője. Először is köszönöm, hogy 90%-ban pozitív kommenteket kaptam erről a kis szösszenetről. Átolvastam a kommenteket, és volt, aki felhozta, hogy diplomás létemre, nem beszélek nyelvet. Ez nem egészen igaz, ugyanis németül és olaszul is beszélek, csak angol kimaradt, legnagyobb bánatomra. (szülői kényszer volt a német, én angolt akartam, de 7 éves voltam, az, hogy én mit akartam, nem sokat számított, a sok okos ember azt mondta anyámnak, hogy a sorrend német-angol és punk tum...ő elhitte, én meg szívtam) Angolul magamtól tanultam, filmekből, könyvekből, sorozatokból, amiket felirattal és utána egy idő múlva már a nélkül néztem.
A főiskola és egyetem pedig nem volt pazarlás nekem, mivel diákhitelből én fizettem, ha jól emlékszem valaki ezt is felhozta, és saját magamat tartottam fent.
Nem csak színházakba jelentkeztem, azt a luxust sajnos nem engedhettem meg magamnak, és nem is kifejezetten takarítani jöttem ki, hanem general assistant pozícióra, amiben benne van a takarítás és a felszolgálás is...
Terveim vannak, most először is le szeretnék nyelvvizsgázni, és jövő szeptembertől elkezdeni az egyetemet Edinburgh csodás városaban...hogy milyen szakon, az még legyen titok...nem bölcsész:)
Az pedig, hogy kiválasztottam, melyik színházban akartam volna dolgozni...szerintem mindenkinek lehetnek álmai, én legalább is álmodozós típus vagyok...és úgy éreztem, hogy az a közeg közelebb áll hozzám, mint mondjuk a Katona Színház, amellett pedig magam is dolgoztam egy musicalen:)
Szóval, még egyszer köszönöm a kedves hozzászólásokat mindenkinek!

Evain 2015.06.22. 16:08:00

@tildy[UK]: én azt szoktam mondani, hogy akkor tud valaki igazán angolul, amikor felirat nélkül végigröhög egy Live at the Apollo adást, ahol van skót, ír, angol és egyéb fellépő. :D

SzZoole 2015.06.22. 16:16:39

@Golf2: Lattam a videot,de en nem merem kiprobalni ezt a radaros koveto rendszert,sot meg a parkolo aszinsztest sem,egyszer ki akartam,de amikor ranyomtam az ok gombra es az auto elkezdett magatol be parkolni,megijedtem es raleptem a fekre,inkabb beparkoltam a hagyomanyos modszer szerint tukorbol:)

FutureFry 2015.06.22. 16:17:08

@tildy[UK]: Én mindig is amerikai angolt beszéltem, és így költöztem Londonba és éltem ott egy hosszabb időszakot , de nem tűnt gondnak a beszédértés egyik oldalon sem (esetleg a szóhasználat/szófordulatok voltak újak, de az sem ment gyakran az érhetőség rovására). Na jó, mondjuk Skóciában néha megkérdőjeleztem, hogy tényleg angolul beszélnek-e, és Angliában is belefutottam cockney tájszólásba (ahol a slang értelmezése is problémás volt). De ezek a kivételek között voltak, és a mindennapi angollal (bolt, lakótársak, stb.) nem volt probléma. Gondolom manapság kelet-európai akcentusba futnék bele gyakran - ami egyébként (ha durva is), nagyon is érthető számomra (gondolom a hasonló háttér miatt).

blackhairlady 2015.06.22. 16:39:20

@HardPötty: " Bár van valami öngyőzködés az íràsban hogy jó lesz, jó lesz bárhogy is van."
Es ez jol is van igy, szerintem. Ha nem lenne, akkor eluralkodna rajta a kilatastalansag, es talan sosem tudna kitorni. Sokkal jobb hozzaallas mint az allando siras.

Kitartast Ladiszla, lesz ez meg jobb is:)

Bredpitt Monika 2015.06.22. 16:48:21

@~~Babette~~: Nekem meg itt pattant el a hur:

Ami a fő, van munkám, van életem, van lehetőségem egy jobb jövőre, ami otthon nem volt, és egyre kevesebb ember számára lehetséges

Megfogadtam, hogy n em fogok bantani senkit, mert tudom milyen rossz ha valakit darabokra szednek a hozzaszolok, de pont attol jo az egesz, hogy emberek oszinten elmondjak amit gondolnak.

Azert visszafogom magam. Kedves posztiro. Melyik vagy a kepen? Arra kivancsi lennek ha mar ilyen batran kiraktad.
Skociat imadom es orulok, hogy jol erzed magad. Csak igy tovabb, de tovabbra is a kiemelet resznel maradnek. Es mindenkitol kerdezem. KOnyorgom, mi az , hogy egyre k evesebb ember szamara lehetseges. Elmagyarazna ezt valaki?

Ja es fantasztikus Zukerberg ur. Nem talalmany, hanem ellopott otlet. En szo szerint ruhellem a FAcebookot. A keves kis haszna mellett egy szimpla kemhalozat.

Ja m ar cask annyit Diggerhez, felig komolyan felig viccesen. Neked minden poszt tetszik. Soha nem lattam meg tapsikolo rasszistat? puszi neked is meg a posztironak is tenyleg, de most nalam elpattant a hur (most kene a moonshine).

Bredpitt Monika 2015.06.22. 16:51:02

Nem kerek elnezest a kis tolvaj genyatol hogy elirtam a nevet. FB

Bredpitt Monika 2015.06.22. 16:54:16

Digger a kerdojel rossz helyre kerult, mar most osszevissza irkalok, mi less meg ebbol?

blackhairlady 2015.06.22. 16:54:42

@fhdgy: A ketteannyelvu iskolarol tudok nyilatkozni. A fiam ilyenbe jart, 5 eves kepzes. a 3. evben kozepfoku nyelvvizsgat tett, es atment mindenki. Aki felsofokut akart, annak emelt szinten angolul kellett erettsegizni valamilyen tantargybol, az en gyerekem tortenelembol tette ezt. Akinek 4-es vagy 5-os lett, az automatikusan kapott egy felsofoku nyelvvizsga bizonyitvanyt is. Emelett meg 2 vagy 3 masik tantargybol is kellett angolul erettsegiznie mindenkinek.
Az egyetemen mar nem kellett emiatt nyelvet tanulnia.
Itt volt nalunk 3 honapig, csak amultam, milyen valasztekosan beszel angolul, az akcentust leszamitva barmirol folyekonyan elbeszelget.
Szoval csak azt akartam mondani, hogy iskolaja valogatja, hogy hogyan tanitjak meg a nyelvet, es mennyire motivalt diakok ulnek az iskolapadban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 16:57:12

@Bredpitt Monika: az a helyzet Monix, hogy a látszatszámok ellenére egyre kevesebb embernek van munkája, egyre több vállalkozás megy csődbe, egyre kevesebb alakul, a munkanélküliség nő*, a szegénység-gazdaság ollója egyre jobban nyílik, a normál középosztály lassan megszűnik, az életszínvonal felül egyre nő, alul egyre csökken, egy dolog állandó csak, a hazugságok*.

*a számok hazugok, mert ugyan a munkanélküli ráta az országos 10% körüliről lement 6,5% körülire, de a számítási metódus változott, már beleszámítanak a közmunkások, meg ti ott külföldön, no és hát sokan, nagyon sokan estek ki a regisztrációból.

a lényeg, hogy míg 20-30 éve az iskolapadból kikerülő fiatalnak nem volt gondja a munkával, ma már tök para nekik az egész iskolabefejezés. ezen az oktatási rendszer és a sztárszakmák sem segítenek.

blackhairlady 2015.06.22. 16:58:04

@svájci sapka (ch): En enm ertek egeyt ebben. Mar most is rengeteg ember nem kapja meg a diplomajat azert, emrt nincs meg a nyelvvizsgaja.
Szerintem a nyelv legyen az egyen felelossege, ne az iskolae. ha valki tudja, hogy kulfoldre akar menni dolgozni, akkor tanuljon nyelvet. Viszont aki Magyarorszagon akar maradni, azt miert kenyszeritik a sok mas tantargy meleltt meg idegennyelv tanulasara is? Dontse el maga az illeto, hogy kell-e neki barmely mas nyelv, de ez miatt en tartsak mar vissza a diplomat, es akadalyozzak meg, hogy otthon allast talaljon.

Bredpitt Monika 2015.06.22. 16:58:25

@Ödenburger [Hu/At]: Koszonom szepen, eppen most fakadtam ki, majd vegig olvasom a kommenteket, de en ezt nem ertem es igen, Gorogorszag jo pelda szerintem is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.22. 17:04:28

@Evain: akkor en tudok angolul hurra :-)
Pont 4honapja jottem haza egyebkent, csak angolul olvasok most is, es meg mindig ugyanugy kb felereszben angolul almodok, mint korabban. Meg mindig sokszor angolul jon elo minden az agyamban beszelgetes kozepen, a multkor az orvoshoz is angolul kezdtem el beszelni. Meg mindig jobban tudok mit kezdeni az angolul beszelo szemelyisegemmel, mint a magyarral.

egyebkent szerintem bocs de manapsag senkinek nincs mentsege, ha nem tud legalabb egy stabil B1szinten megtanulni. Vannak konyvek, internet, tv, appok. Meg akar csak 20 eve is sokkal nehezebb volt levadaszni barmit is, ami segitett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.22. 17:06:25

@FutureFry: Nekunk az elso sokk a boltban ert. Haringey-ben, mint ahogy irtam is , mit kerdeztek. Elsore fel sem fogtuk.

Aztan Hackneyben laktunk, ott ugye a cockney megy. Most mar raall a fulem, fulunk, de azert meg vannak esetek, mikor valaki vadidegen , de echte brit Londonban eligazitast ker, vagy csak pubban probal velunk kommunikalni. Nem gyakori, de meg mindig belefutunk ilyenekbe.

Bredpitt Monika 2015.06.22. 17:17:02

@~~Babette~~: Fent vagyok, de pl ha ez alapjan akarnek munkat talalni, mert ugy hallom mar a FB oldalad is megnezik?

Nem hasznalom, ket ismerosom van bejelolve, egy diplomas jobaratom aki nyelveket beszel, meg egy elmebeteg cigany kislany akit azert jeloltem be, hogy boldog legyen. Na, ha ez alapjan figyelnek engem soha nem less allasom.

Meg ilyenek. Egy kollegam elindult egypar haverjaval otthon kirandulni, tobb autoval indultak el es osszekoccantak valamelyik helyi uton videken. A biztosito kitalalta, hogy mivel ismerik egymast biztositasi csalas, es nem fizetett. nem tudom mi lett a vege a tortenetnek, remelem a biztositot jol elkaptak, hogy a bugyuta FB ot hasznaljak allitolagos profik.

A masik meg hogy en nem vagyok kulfoldon, most itt vagyunk egy par hetig, de otthon elek. Szoval en nem vagyok most abban a peldaban amit felhoztal.

Ha mar itt tartunk. Nem vagyok Fidesz parti de adtam rajuk voksot. Nekem abbol van elegem, hogy a birka Magyar nepnek cask annyi kell, egy hulye elkezdi szidni a kormanyt valami miatt es mindenki csatlakozik, azert mert eppen akkor az o kis nyomorat valakire ra kell fogni.
A posztban benne van minden , ezert ilyen hosszu.
Ja, es mikozben emberek szazai nyavalyognak log a cigi a szajukbol.......meg meg sorolhatnam es kozben inkabb felrakjak a csekkeket a konyhafalra hogy majd befizetem akkor ha.....less egy jobb kormany, aki nem lop nem csal nem hazudik. Ja, majd valaki mas megoldja helyettunk. Isten aldd meg a magyart !!!!!

A lenyeg, hogy igen a Fidesz megdolgozik azert , hogy kiabranditsa az embereket, de minden kormanynak szuksege van a nepre, az emberekre. Azokra akik kimennek az utcara, mint a francia parasztok, meg azokra, akik felemelik a szavukat is azok ellen akiket ok maguk szavaztak meg. A
Fideszt valahogy arra kell raebreszteni, hogy a nep nem azert szavazott rajuk, hogy szabadon haracsolhassanak. Az embereknek mindig van felelosseguk, a szavazas utan is, de az nekem nagyon uncsi mar, hogy most megint mintha ott tartanank, a csunya Fidesz csinalt mindent egyedul. Ugyan mar !!!!!!!!!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.22. 17:26:57

@blackhair-lady: Kinek a pap, kinek a papné.
:)
Manapság nem csak azért van szükség nyelvre, mert valaki külföldre akar menni.
Én úgy gondolom, hogy a mai diplomás fiataloknak az alapműveltséghez kellene tartozni, hogy legalább egy nyelven meg tudjon szólalni.
Itt az érettségihez is kettő kell.

33621 2015.06.22. 17:45:29

Vajon ezt egy nyugat-európai országban megcsinálták volna az utassal ezzel az indokkal?

www.origo.hu/itthon/20150622-szektasok-zavartak-le-a-miniszoknyas-lanyt-a-112-es-buszrol.html

Taxomükke (UK) 2015.06.22. 17:56:40

@tildy[UK]: OMG, ti hol laktok, hogy így beszélik az angolt a közértben?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.22. 18:20:59

@Taxomükke: Ez epp Haringayben volt, Londonban.

2015.06.22. 18:33:05

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Egyszer amikor megkérdeztem, hogy mit tehet az ember, hogy megoldja az anyagi problémáit és a nincsen jövőm látomását, akkor azt mondtad, hogy el kell hagyni a süllyedő hajót... Nyilván nem fogom visszakeresni azt a hozzászólást, hiszen már hónapok teltek el. De azért vicces pont tőled olvasni ilyesfajta számonkérést. :)))

blackhairlady 2015.06.22. 18:37:00

@Ladiszla Oprável: Melyik musicalben dolgoztal? En az osszeset lattam az Operett repertoarjabol :)

2015.06.22. 18:37:00

@svájci sapka (ch): "Számomra továbbra is nonszensz, hogy valaki kijön az egyetemről és nem beszél egy nyelvet sem.
Ezen nem kéne már változtatni, így 2015 körül?"

A magyar nyelvoktatás pont annyira világszínvonalú, mint a magyar felsőoktatás...

Mr Long 2015.06.22. 18:48:13

@blackhair-lady: En ket kettannyelvu sulit ismerek Mon. Az egyik olaszos, az nagyon jo, a masik nemetes, az csak egy sima gimi. De egyikben sincs problema a nyelvtanulassal. Nagyon jok a vegzosok nyelvi kepessegei, tobben is az adott nyelvu orszagba mentek kesobb tanulni. Volt aki jogot vegzett kesobb nemetul, gondolom ott ismerni kell a legfinomabb eltereseket is. Ez total egyenfuggo, de a kettannyelvuek jo kozeget biztositanak.

Mr Long 2015.06.22. 18:49:46

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: A svajci egyetemeken kell nyelvvizsga a diplomahoz? Mert csak a nemet nem sokkal hasznosabb, mint csak a magyar tudas.

DieNanny CH 2015.06.22. 18:51:11

@fhdgy:

Én soha nem tanultam iskolában németül. Aztán a diplomámhoz kellett egy igazolás, miszerint 'részt vettem'! egy 60 órás nyelvtanfolyamon, ezt megcsináltam 1998 őszén. Aztán 2000 tavaszán jött az ötlet, hogy Ausztriába megyek, ekkor szintén elmentem egy 60 órás tanfolyamra. Aztán, augusztus végén már utaztam is Ausztriába... 2004 májusában pedig letettem az osztrák középfokút 98%-os eredménnyel...

A poszt tetszett, további sok sikert, és menjen valahogy közelebb a színházakhoz...

Mr Long 2015.06.22. 18:53:55

@fhdgy: Masodjara sikerult kozepfoku nyelvvizsga utan par honappal allasinterjum volt itt. Szerintem eleg alapot ad.

2015.06.22. 18:56:21

@Ödenburger [Hu/At]: Amikor már elsüllyedt az a bizonyos hajó, akkor is lesznek olyanok, akik azt bizonygatják, hogy nincsen nagy gond, csak átalakult a hajó tengeralattjáróvá! Megint ez a bagatellizálás. Mintha bármit is megoldana. Közben csak halogatjuk az elkerülhetetlent. Nem az a lényeg, hogy mi lesz holnap vagy 1 év múlva, hanem az, hogy mi lesz 20 v. 30 év múlva. Jövőkép vagy mifene.

2015.06.22. 19:00:20

@Mr Long (UK): Arról van szó, hogy -saját tapasztalataimat is beleértve- sajnos nagyon elméleti síkon és könyvből tanítanak nyelvet. Beszédkészség meg alig v. nem fejlődik, plusz tele van gátlásokkal a diák az esetleges kudarc miatt. Nekem volt jó és volt rossz némettanárom is. Ég és a föld a különbség. A diákok eredményeiben is...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.22. 19:04:52

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Én nem kérek számon semmit.

Semmi gondot nem látok abban, ha valaki a több pénzért elköltözik. Egy dologban látok csak gondot: ha ez az ember elkezd kamuzni, azaz a valóság helyett elkezd magyarországi nyomorról beszélni, vagy arról, hogy őt a gonosz Gyurcsányorbán üldözte el.

Épp a múlt héten ismerkedtem meg egy magyar csajjal, aki 3 éve ide költözött. Kérdezem "miért jöttél?", válasz: "otthon csak olyan munkát találtam, ahol 100 ezer alatt volt a nettóm, ez nekem nem elég, láttam egy hirdetést egy bulgáriai munkahelytől, jelentkeztem , felvettek, kész".

Ez őszinte szöveg. Nem beszél se afrikai szegénységről, se nemlétező diktatúráról, se más fantáziákról.

blackhairlady 2015.06.22. 19:07:57

@Mr Long (UK): Ami engem meglepett, hogy az osztaly oriasi nagy szazaleka a tobbi tantargybol is a toppon volt, es ha jol emlekszem, 2 gyerek kivetelevel mindannyian foiskolara, egyetemre mentek.
Az igaz, hogy volt felveteli a gimi elott, szobeli is, es nem nyelvi.
Ebben a suliban az angol mellett azt hiszem egy fel osztaly francia volt. bar te valoszinuleg ismered a sulit, ami nem a tancsics hanem a masik:)

blackhairlady 2015.06.22. 19:10:54

@svájci sapka (ch): Az egyetemen is kell tanulni es nyelvvizsgazni idegen nyelvbol?
Szerintem otthon is kell min. 1 idegen nyelv erettsegi, de az nem nyelvvizsga szintu.

SzZoole 2015.06.22. 19:26:20

@maxval bircaman felelős szerkesztő:
"Épp a múlt héten ismerkedtem meg egy magyar csajjal, aki 3 éve ide költözött. "
Max,a nejed mit fog szolni hozza,ha ezt megtudja?:)))
Csak vicc volt.

Mr Long 2015.06.22. 19:33:54

@blackhair-lady: jAh, akkor harmat ismerek. :) Felteve, hogy a magyar mediteran varosrol beszelsz.

2015.06.22. 19:37:51

@maxval bircaman felelős szerkesztő: Tehát amíg az emberek a pénz miatt költöznek el, addig szerinted minden oké, ha viszont nem a pénz miatt költöznek el, hanem mondjuk mert kilátástalannak látják az ország és a saját jövőjüket, az kamu?

2015.06.22. 20:13:16

"Megtanulsz erős lenni, nap mint nap legyőzni azt, aki tegnap voltál."

Ezt a mondatot ugy kepzelem el, hogy ilyen TED eloadason ulunk, ahol ezt (csak ezt az egy mondatot) egy amerikai ex-sportolo adja elo felig uvoltve, miutan arrol meselt, hogy milyen kemeny elete volt a gettoban, de Jackson bacsi az edzo megmentette a drogozastol es a bunozestol es szupergyors csatart faragott belole (tudom, amerikaban leszarjak a focit de en csak ehhez ertem, asse tudom mit jatszanak, mindegy, be lehet helyettesiteni valami bezbolos hivatkozassal), vagy mittudomen, Lance Armstrong miutan legyozte a rakot, de mielott kiborult a bili, szoval ezt egy ilyen sztori utan mikor mar felig konnybe van labadva a szemunk, es gorcsben van a gyomrunk a sok elkepzelhetetlen szornyusegtol amit hallottunk az eletrol, szoval akkor, a megfelelo hatasszunet utan a megfelelo hangerovel igy elojon ez a mondat, es akkor kitor a katarzis, bogvetapsolas, a kozonsegnek ilyenkor az a feladata, hogy erezze magat felemelve, azt hiszem legalabbis, hogy ezt jelenti a felemelkedveerzes, es a meghatas, hogy az eletunt, sertodott, vagy egyeb modon megbetegedett lelkekben harom masodpercre megmozdul valami, ilyenkor meg kell fogadni, hogy holnaptol kevesebbet facebookolok es tobbet fogok dolgozni, korabban fogok folkelni es kevesebb penzt fogok hulyesegekre kolteni, sot. mindenkit szeretni fogok, de sose sikerul, tiz perc mulva a dugoban kurvaanyazik mindenki, kiveve Lance Armstrongot aki keresett az egesszel egy csomo penzt, azt hiszem a tanulsag is vegso soron csak ez lehet.

Na mindegy, kicsit elkalandoztam, bocsanat. :D

FutureFry 2015.06.22. 20:15:52

@tildy[UK]: @adg [Au, Darwin]: Nem néztem végig, de a narrátor és felnőttek számomra érthetőek (bár tényleg figyelni kell), a “kiskölyök” meg ugyebár nem csak az angolul nem tudók miatt vannak feliratozva. Egyébként meg ha nagyon erős a “tájszólás” akkor a magyart is feliratozni kell. Lásd pl. a magyar “Szerelempatak” film egyes részeit: én nem feltétlenül értettem volna meg, és nem (csak) azért mert némely kifejezés ismeretlen volt számomra.

2015.06.22. 20:21:38

@maxval bircaman felelős szerkesztő: De miért? Te szoktad mondani, hogy a tényekkel nem lehet vitatkozni. Nézzük a tényeket akkor. Kiöregedik a magyar társadalom (is), de hozzánk nincsen akkora bevándorlás, mint a gazdag országokba, a születési ráta jóval elmarad a halálozási aránytól, teljesen érthető okok miatt. Nem mernek ebbe a helyzetbe gyereket vállalni az emberek. Tehát ha a demográfiát nézzük, akkor az borítékolható, hogy nem lesz már túl sokáig nyugdíj, évtizedek kérdése. Erősen megkérdőjelezhető az is, hogy miből fog beszedni pénzt az állam, ha egyre kevesebb lesz az aktívak aránya.

Nézzük az egészségügyet. Akik nem mennek el külföldre, azok sem fognak életük végéig dolgozni. Már most komoly problémák vannak, hiányzik sok fiatal háziorvos, hiányzik baromi sok ápolónővér az egészségügyből, egyszerűen túl vannak terhelve. Nem normális, hogy 1 nővérre jut 30 beteg. Ez katasztrófa. Fokozatosan kivonják a pénzt az oktatásból és az egészségügyből, mintha direkt az lenne a cél, hogy lerohasszák teljesen. Ez mondjuk nem most kezdődött, a fidesz csak folytatja azt, amit a bal oldal elkezdett.

A fizetések értéktelenek. Ha ugye mi állítólag a nagy kapitalizmusban vagyunk itt, akkor hogyan várhatja bárki is azt, hogy fogyasszon az ember, ha a fizetése arra elég, hogy vegetáljon? Mitől lenne komoly fejlődés ebben az országban, ha az átlagember nem költi a pénzét? Pont leszarom, hogy pár hiányszakmával nagyon jól lehet keresni, nem is értem, hogy külföldön miért nem gond, hogy nem CEO az ember, ha Mo.-n nem vagy CEO, akkor pedig nyilván nem tanultál vagy csak lusta voltál dolgozni. Nincsen komoly szakszervezet, aki védené a munkavállaló érdekeit, és erőt tudna demonstrálni a munkáltatóval v. az állammal szemben.

Csodálatos adórendszer. A lehető legtöbb pénzt beszedni, hogy a haverok jól járjanak. Ugyanez ment az mszp idején is, azoknak is kötél kellene, mint a mostani brigádnak. Vállalkozni legálisan kb. öngyilkosság, amúgy sincsen tőkéje az emberek többségének bármihez is, lásd fentebb a vegetálást. Tehát akkor marad a maslow piramis alsó része továbbra is.

Társadalom. Eddig csak politikailag volt megosztva, de nem sokára eljutunk majd oda is, hogy már anyagilag is szétszakad. Várjuk a csodát, hogy majd bekövetkezik. Várjuk, hogy majd valaki csinál valamit. De nem fog. Szép lassan lesz egyre rosszabb a helyzet. És nem tudom, hogy mit lehetne tenni. Amíg 10 magyar 10 különböző irányba húz, addig nem fog változni semmi.

Jöhet a hurráoptimizmus. :(

Mr Long 2015.06.22. 20:33:38

@mojyo: 500e jo magyar forintert lehetett csinaltatni kozos fotot Svaercival multkor pesten. Kb ennyi ertelme van annak is :D Legalabb o jol jart es megvan a kovetkezo doboz feherjere a penze...

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 20:42:59

@onlajnok: msc helyett ma-t akartal mondani, nem?

kardio1 2015.06.22. 20:43:37

@tableno: az én helyzetem más, mint a posztiroe. Ha olyan lenne, azt mondanám, hogy az egyetem után Magyarország vezető agykutatoja mellett szerettem volna dolgozni, de az én agyam csak mint munkadarab érdekelte. Ezért száz sikertelen boncmesteri és nővéri allaspalyazat után úgy döntöttem, hogy az én helyem Orkney egyik, ha nem az egyetlen szállodájában van, mint recepciós és szobafiu :)
Komolyra fordítva a szót, én szakmamban maradva, orvosként jöttem ide, szakmai és anyagi okok miatt. A kozkorhazi fizetéseket nem kell ecsetelnem, maganorvoskent jól lehet keresni, de szakmailag sokat felejt az ember. Én a jó keresetet és a szakmai fejlődést szerettem volna összeegyeztetni, ez külföldön volt lehetséges.

SzZoole 2015.06.22. 20:44:52

@Mr Long (UK): Hehehe,nekem van kozos kepem Swarcival,de az ingyen volt:)))

blackhairlady 2015.06.22. 20:51:39

@Mr Long (UK): mediterran? K.varrol beszelek:) Ugy emlekszem, te is a kozelben laktal, nem?

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.22. 20:52:56

@mojyo: nekem errol tyson musora jutott eszembe...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.22. 20:53:12

@FutureFry: Ha tudsz upper intermediate szinten , akkor nem gond a nagyobb resze, de egy alap-kozepfokkal rendesen megizzad az ember.

Amugy nekem Magyarorszagon is volt hasonlo elmenyem: Ozoran a juhasz mikor mondta : horrantette, horrantette, ha nem gyönnik lö a higyrül

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 21:29:30

@Zoole[uk]:
Nana, és a belépőjegy?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.06.22. 21:31:20

@diggerdriver: Milyen belojegyrol beszelsz?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.22. 21:38:12

@Zoole[uk]:
A panoptikumba:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.06.22. 21:39:34

@diggerdriver: Ja,azt nem en fizettem:)))

svédnyugger 2015.06.22. 21:49:01

Hát furcsa dolog ez a nyelvtudás. Arra emlékszem, hogy a telefont nem szívesen vettem fel az elsô 3 évben. Semmi nyelvtudással jöttem ki, de tudván, hogy nekem itt "élnem halnom kell" ezerrel nyomtam a tanulást. Kb 3 év kellett, hogy meg merjek szólalni, addigra levetkôztem, hogy jól mondom-e. Sajnos a mai napig van egy két rossz beidegzôdésem, amit tudom, hogy nem helyes mégis eltévesztem. A 12 hetes itteni nyelvtanfolyamon kívül más képzést nem kaptam, mindent magán szorgalomból tanultam. A szókincsem veri a "bennszülöttekét", néha megcsinálom az egyetemi felvételi próbát, jó eredménnyel. Azt hittem, hogy hú de jó vagyok, míg magán okokból el nem költöztem másik vidékre. Nos van olyan szomszédom akit csak félig-meddig értek. Azt tudtam, hogy Skåne nem lenne jó választás, de a lysterländska sem piskóta. Most 4 évi ittlétem után már kezd az agyam átváltani a tájszólásra. Kitartás mindenkinek aki ilyen problémába ütközik, meg lehet tanulni kis odafigyeléssel.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2015.06.22. 21:49:11

@~~Babette~~: Igen, bocsánat, én a bsc-msc vonalról jöttem, itt akkor a ba-ma irány érvényes, de persze ez semmit nem von le a mondandómból.

FutureFry 2015.06.22. 22:04:18

@mojyo: Miért, a TED-es előadások mindig inspiráló kutatásokról, felismerésekről, világmegváltó ötletekről szólnak, teljes amatőr odaadással előadva (de persze azért profin megkoreográfolva), elképzelem pl. ahogy Zuckerberg “találmányát” népszerűsíti (ami lényegtelen, hogy lopott-e vagy sem (az), hiszen annyira eredeti mint az Amazon 1-click rendelése), de amiről gondolom nagy lelkesedéssel tudott perzentálni a VC befektetőknek is (ami alatt bizonyára “buzzword bingo”-t lehetett játszani), és biztos előadta, hogy hogyan forradalmasítja a kommunikációt, pedig igazából csak az eddigi leghatékonyabb módszer időpocsékolásra, igaz azt így biztos le is védette, persze csak elővigyázatosságból, “defensive patent”-ként, mert bár tudvalevőleg a szoftver szabadalmak nem gyakran merítik ki a “novel” is “nontrivial” feltételeket (btw. 2+2=4: patent pending, ha ezt a formulát más is akarja használni annak nekem kell licenszdíjat fizetnie), dehát ez egy ilyen jogi értelemben vett MAD helyzet (kivéve a patent troll-okat, azok túlélik mint a 7-Eleven az atomháborút), vagy ahogy egy San Franciso-i parkban a riporter kérdésére egyszer egy fejlesztő mérnök a cég ügyvédei által forszírozott, de az ő neve alatt beadott szabadalomról mondta nemes egyszerűséggel: “it’s crap”.
Egyébként meg: “Let’s make the world a better place!”: www.youtube.com/watch?v=J-GVd_HLlps

kardio1 2015.06.22. 22:04:58

@mojyo: ez nagyon jó volt :-)

SzZoole 2015.06.22. 22:37:39

@diggerdriver: Az,az olyan occso Janosoknak valo,amilyen Te is vagy,en a Véjtrozba jarok:)))

adg 2015.06.23. 00:43:58

Milyen erintetlen maradt a posztolo kijelentese, hogy beszel ket nyelvet, csak epp nem az angolt. Lehet, reszben ezert is valasztotta a szigetet?

Eleg sokszor felmerul, hogy ha a posztban irja a szerzo, nem ment neki a nyelv, akkor sokan palcat is tornek felette. Hogy nem lehet a mai vilagban megtanulni eegy nyelvet?
Hat igy. Siman lehet, hogy beszel mas nyelvet, csak az nem volt erdekes a poszt szempontjabol nezve.

adg 2015.06.23. 00:45:58

@FutureFry: jaja, a tinedzserekkel van a legtobb gond, mindenfele hulye szleng, meg teljesen mas stilus.
Meg a kisgyerekek, de az mas kerdes.

kék madár 2015.06.23. 02:33:57

@FutureFry: hat szerintem a TED-es eloadasok nagy resze olyan mint egy NGeo cikk, mar akkor se erted amikor olvasod, de ket perc mulva biztos elfelejted. Hatasvadasz szenzaciohajhasz buzzword sutogeto verseny.

kék madár 2015.06.23. 02:48:28

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: azon vitatkozol bircaval hogy mi van mi lesz Magyarorszagon, amirol neki fogalma sincs. Neha az az erzesem, hogy egy betonbunkerbol ir ahova 1988-ban ment le es az akkori gimnazista tortenelemkonyveket bujja meg mindig. Ez persze a jobbik verzio, a valosag valoszinuleg az, hogy mindennel tisztaban van, es annak ellenere nyomja a FIDESZ-es propagandajat.

skye8 2015.06.23. 03:20:21

az otthon maradottakat lesajnalja a szerzo, de az o helyzete sem sokkal jobb. szereny velemenyem szerint valamilyen diplomat kell szereznie Angolhonban is ha a pincerkedesbol tovabb szeretne lepni.

pappito · http://pappito.com 2015.06.23. 04:33:50

@blackhair-lady: " Mar most is rengeteg ember nem kapja meg a diplomajat azert, emrt nincs meg a nyelvvizsgaja."
Szerintem a nyelv legyen az egyen felelossege, ne az iskolae."

van ebben némi ráció, de. ha egy angol középfokot sem tudsz felmutatni, akkor nyilvánvaló, hogy kizártad magad a szakterületed aktuális irányaiból, fejlesztésekből, nem olvasod a szakmádat érintő kiadványokat, mert ezek általában mind angolul vannak.

" ha valki tudja, hogy kulfoldre akar menni dolgozni, akkor tanuljon nyelvet. Viszont aki Magyarorszagon akar maradni, azt miert kenyszeritik a sok mas tantargy meleltt meg idegennyelv tanulasara is? "

mert egyelőre nem természetes, hogy középiskolás korodra beszélsz legalább egy idegen nyelvet, majd ha úgy jönnek ki a csávók a gimiből, mint hollandiában, akkor felesleges lesz külön egy rigó utcát is megkövetelni

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.23. 06:44:59

@pappito: becsülöm a türelmed, nekem sokkal hamarabb szakad el nyelvtanulás témájában. nyelvet bárki bármikor nekiállhat tanulni és kizárólag szorgalomtól és belefektetett időtől függ az eredménye. természetesen gyerekek mellett még nehezebb feladat, de akarat kérdése.
máig a magyar emberek nyelvtudása az egyik legalacsonyabb arányú Európában (bolgárokkal vállvetve) a szinkron beszüntetése és a feliratos fil.ek - akár eredeti nyelven, pl angol hang+angol felirat - lenne a minimum. közben cseh alaptantervben 18éves korig már a középszintű angol és német (nem vagy!) a cél. igen, a szláv nyelveknél létezik intermodalitás is.
szóval óriási a baj a jelen magyar oktatással és rengeteg erőfeszítést követel meg a szülőktől, ha európai szintű képzést szeretnének csemetéjüknek. közben Dél -Korea és Vietnam előz.

a poszt nagyszerű, olvasmányos és lényegre figyelve se veszít az érzelmi témájából, erős szavazattal jutalmaztam.

2015.06.23. 06:51:15

@kék madár: Bármi elképzelhető. :)

Bud Taste 2015.06.23. 07:23:14

@kardio1: "Magyarország vezető agykutatoja mellett szerettem volna dolgozni, de az én agyam csak mint munkadarab érdekelte. Ezért száz sikertelen boncmesteri és nővéri allaspalyazat után úgy döntöttem, hogy az én helyem Orkney egyik, ha nem az egyetlen szállodájában van"

Orkney már Thorfinn Einarsson, (the 7th Viking Earl of Orkney) óta híres az agykutatókról, úgyhogy zseniális választás volt, nem beszélve a Higland Parkról:)

siba.co.uk/2015/02/silver-award-for-orkney-brewery%E2%80%99s-legendary-skull-splitter-ale/

Bud Taste 2015.06.23. 07:23:29

@Zoole[uk]: "Az,az olyan occso Janosoknak valo,amilyen Te is vagy,en a Véjtrozba jarok:)))"

Ne arcoskodjá, bisztos Neked is van Morgács a házadon, mek a merdzsón is :)

Mrs Rumcajsz (törölt) 2015.06.23. 07:23:53

Udv Kanadabol a poszterinanak es a kedves kommenteloknek. Tobbnyire csak olvasgatom a posztokat meg a kommenteket, de most a nyelvtanulasos kommentek meghoztak az en kedvemet is a hozzaszolashoz. Foleg az, hogy diplomahoz az idegen nyelv kotelezo kene hogy legyen...Ez sztem hulyeseg. Megprobaltak kotelezove tenni a nyelvizsgat ennek az lett az eredmenye, h egy csomoan nem tudtak lediplomazni ugyhogy megint konnyiteni kellett. Zarojelben jegyzem meg nemtom melyik szak az, ahol nem kell kulfoldon publikalt cikkeket olvasni...ha csak egy hazidolgozatot kell leadni annak a forrasai is nagyreszben a netrol jonnek es sok forras nem erheto el magyarult.
Masreszt valaki emlitette a filmeket, sztem ennel nincs jobb modja a nyeltanulasnak, mint youtubon meg vimeon logni es mindent megnezni pl angolul abban a temaban, ami erdekel. Unokaocsem imadja a minecraftot es YT jatekos komment videokat nez es mar csomo mindent megert. De lehet ez egy kedvenc egyuttes dala(i) is; tele van a net dalszovegekkel mikozben hallgatja a notat olvassa hozza szoveget. Vagy ha nagyon alapokat akar tele van a net mesekkel, szintanulos, szamtanulos meg mittomen milyen videokkal. Foleg az angol olyan nyelv ami hamar sikerelmenyt ad. Ha mar vki tud 100-150 szot azzal mar kommunikalni tud. Szal nem egy agysebeszet pont az angol. Ezt pedig ugy mondom, h tok nincs nyelverzekem

Mrs Rumcajsz (törölt) 2015.06.23. 07:23:58

@pappito: "van ebben némi ráció, de. ha egy angol középfokot sem tudsz felmutatni, akkor nyilvánvaló, hogy kizártad magad a szakterületed aktuális irányaiból, fejlesztésekből, nem olvasod a szakmádat érintő kiadványokat, mert ezek általában mind angolul vannak."
+1 ezert a kommentert
En is tok ugyanezt irtam csak az en kommentemet nem engedtek at

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.06.23. 09:35:31

@Mrs Rumcajsz: nem minden egyetem konnyitett es nincs minden europai nyelvbol ketnyelvu zold ut nyelvvizsga. @pappito: A szakirodalom reszt illetoen teljesen igazad van. Ha van is mas nyelven mint angol hasznalhato szakcikk, nem biztos, h a vilaghalon elerheto. Esetleg csak az absztrakt...

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.23. 09:57:23

@onlajnok: igazából rosszul javítottalak.
arra akartam utalni, hogy ez általában igaz, de több szakon nem elérhető ez az osztott szerkezet, hanem csak osztatlan (5 éves). és mivel nem tudjuk, hogy a hölgy milyen szakra járt, akár kétféle diploma is lehet, amit említett, ha az egyik osztatlan.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.23. 10:10:17

@pappito: ez általában természetesen igaz lehet, bár vannak kivételek, pl egy jogász, aki csak simán ügyvéd akar lenni valahol vidéken, nem érdekli a publikáció, nem érdekli a jogdogmatika, nem érdeklik a nemzetközi vetületű ügyek, annak aztán semmi szüksége külföldi publikációkra.

de
miért negligáljuk az ember önrendelkezését? hadd döntse már el, hogy ezzel a tudással akar boldogulni, úgy, ahogy sikerül, vagy külföldi publikációkat olvasva a legjobb akar lenni (mondjuk mindenki nem lehet a legjobb, tehát ez abszurd).
essen ki a pelyva és kész. államilag szabályozni elég kommunista dolognak tűnik nekem.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2015.06.23. 10:22:16

@~~Babette~~: Ok ez is lehet, de egyrészt kevés ilyen van, másrészt az utóbbi években hallom ezt rendszeresen, a kartól, szaktól függetlenül frissen végzett diákoktól, hogy nekik 2 diplomájuk van. Aztán kiderül, hogy az egyik egy alapképzés, a másik meg egy hozzá kapcsolódó mesterképzés. Persze ez fizikailag valóban 2 diploma (2 darab papír), de akkor is kicsit megmosolyogtató.

pappito · http://pappito.com 2015.06.23. 10:30:07

@~~Babette~~: azért, mert valaki egy vakondtúrásban akar lakni, még lehet szüksége arra, hogy értelmesen beszélgessen az únió egy olyan hivatalos nyelvén amin háromnál több ember beszél. vagy egy világnyelven.

alapvetően igazad van, én sem vagyok nagy híve az önrendelkezés megvonásának és a központi döntéseknek, ugyanakkor vannak kivételek (pl. oltások, közlekedés szabályozása, ilyesmi)
Már rég nem arról van szó, hogy ha mondjuk tudsz angolul, akkor te lehetsz a legjobb, hanem arról, hogy ha nem tudsz, akkor el se végezd az egyetemet, mert alapból nem lehetsz jó szakember - a saját szakmádat sem tudod követni, kijössz az egyetemről, ahol évtizedek óta ugyanazt tanítják ugyanazokból a könyvekből. (tisztkiv)
egytemre sem kötelező menni, (ehun-e önrendelkezés) de ha mész, akkor ez a feltétele a diplomaszerzésnek. Ha nem tetszik, lehet menni a postaforgalmi szakközépbe pörgetni a postairónt vagy egyből pincérkedni londiba.

Mondjuk egy magyar jogász végzettségű úgysem fog külföldön jogászkodni, ha csak ott is el nem végzi a jogot, de mondjuk egy mikrobiológus, szilárdtestfizikus, gépész, építész hogy lesz értékelhető szakember mondjuk angol nélkül? Az angol nem csak világnyelv, hanem úgy nagy általánosságban a tudomány közös nyelve is. Ráadásul, nagyon kevés kivétellel a tudomány nem Mo-n zajlik, hanem mindenfelé a világban, ahol nem beszélnek magyarul.

Szóval értem én, hogy ne akarjuk már megszabályozni a dolgot, de szerintem az egy teljesen valid elvárás, hogy huszonévesen ne legyél már a magyar nyelvbe zárva egy egyetemi végzettséggel.

Ráadásul ezt tudod jó előre, hogy egy nyelvvizsga nélkül nem kapod meg a diplomád - úgyhogy nekem elég ellenszenves sírás az, hogy négy felsőoktatásban töltött év alatt nem lehet megszerezni egy angol középfokot.

Persze jobb lenne, ha ez nem egy rigó utcai izé lenne, meg ha nem lehetne lóváriból meg eszperantóból vizsgázva megkummantani az egészet, de ez legalább valami ösztönző.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.23. 10:35:51

@pappito: én ezt az érvelést el tudom fogadni.

kettőt fűzök hozzá:
1. csak élő európai nyelvből lehet nyelvvizsgázni + orosz, plusz az egyetem engedélyezhet más nyelvet, ha a szak tartalma igazolja annak szükségességét (már nem emlékszem, hogyan van fogalmazva)
2. egy magyar ügyvéd simán ügyvédkedhet az unióban, bizonyos feltételekkel (amik elenyészőek az 5+3 éves szopáshoz képest:))

pappito · http://pappito.com 2015.06.23. 10:55:00

@~~Babette~~: az elsőben nem voltam biztos, régen csak be kellett lengetni egy c közepet és pipa, ha ezt szigorították létező nyelvekre, az csak jó

a második... hát egy nyelveket nem beszélő magyar jogász az eu-ban - nem tűnik az évszázad bizniszének :) de pl. az angol jogrend tök más, nem tudom mennyire kompatibilis azzal egy magyar jogászi végzettség

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.23. 12:01:16

@pappito: es ezt o szeoen be is fogja latni, es maris megvan a motivacioja. igy megiscsak mas, mintha kotelezi lenne, nem?

igen, joltudod, de kepviselhet o ott magyarokat is, meg adhat nekik tanacsot eligazodni stb.
ha rákeresel, vannak kinn magyar irodak, nem sok, de van.
es az eu nagy része nem londonorszag, a nemet svajci osztrak mind kontinentalis jogrend a magyarral egyutt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.23. 12:15:32

@pappito: nagyon egyetértek.
egyébként a bölcsészkaron már 15 éve is két nyelvvizsga kellett.
én speciel kötelezővé tenném, hogy az egyik az angol legyen, de persze ebbe bele lehet kötni. a minden máshol is kell egy nyelvvizsga szabálya is ezer éves, tudták akik felvételiztek, nem derült égből villámcsapás. szar nyelvérzékkel is meg lehet tanulni középfokon angolul vagy németül vagy olaszul. és manapság már nem igaz az sem, hogy csak a "rigóutcai" szarságok érvényesek, lehet választani kismillió másikat is. nem minden nyelvvizsga szól arról, hogy direkt kibasszanak az emberrel és életszerűtlen hülyeségeket kérjenek számon, csak sokaknak jólesik erről is nyafizni.

Mrs Rumcajsz (törölt) 2015.06.23. 12:37:10

@zöldeketbeszélek: jogos , en inkabb arra utaltam h felesleges kotelezove tenni, mert egyszer mar kudarcba fulladt a kezdemenyezes

2015.06.23. 12:47:59

Szerintem nevetseges, hogy mikozben az irni-olvasni-szamolni tudas kotelezo es alapmuveltseg resze, a nyelvtudas az egy ilyen luxus maradt, amit meg huszonevesen, diplomassa, tehat ertelmisegive valas elott sem lehet megtenni... Ezzel nem az egyeneket szapulom persze, akiknek nem ez nem sikerul, hanem inkabb a nyelvoktatas szinvonalat, de akkor is, ultragaz.

Legyen valasztasi lehetoseg, persze, legyen valaszthato, hogy melyik nyelv legyen, es ne legyen kotelezo folyekony anyanyelvi szintu hasznalat, ahogy a matek is hanyagolhato es nem kell mindenkinek integralnia tudni, de ilyesmirol inkabb az erettsegi utan lehet donteni, illetve elotte, ha neked az harmasra is eleg, akkor legyen ugy, legyen egy harmas szintu nyelvvizsgad, de legyen..... egy pohar vizet tudjal mar kerni kulfoldorszagban, egy bugyuta szoviccet ertsel mar meg, ha matekzseni sem vagy, de azt ki tudod szamolni, hany penzen veszed meg a 60%-os learazasban a cipot, akkor ennyi kepesseged legyen mar egy nyelvbol is...

pappito · http://pappito.com 2015.06.23. 12:48:15

@~~Babette~~: "gy megiscsak mas, mintha kotelezi lenne, nem?"

ja, vagy nem látja be és zugügyvéd lesz bázakerettyén, vagy még ott se. szóval én nem érzem a tragédiát a dologban. és mivel saját bőrömön tapasztaltam anno, hogy mekkora hátrány egy ismeretlen nyelvbe zárva élni, nagyon nehezen vagyok meggyőzhető arról, hogy az ilyesmi ellen nem kell minden eszközzel küzdeni (mondjuk én már a középiskolából se engednék ki senkit legalább konyha-angol nélkül de ez csak én vagyok)

eu-ban zsinnyegés ügyben biztos igazad van, szinte teljesen fogalmatlan vagyok etéren, csak életszerűtlennek látom, hogy magyarok jogi segítsége bárhol Mo-n kívül csak magyarul beszélve működhetne-e. általában kell valami kamarai vagy egyleti tagság az ilyesmihez (csak tippelek) ott meg magyarázhat a helyi testületnek magyarul, a belépési nyilatkozatot se érti :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.06.23. 12:49:58

@Dragonlady (Bp, Hun): Tavaly volt az olasz kozepfoku nyelvvizsgam (ketnyelvu) a 'rigoban', teljesen aktualis temak mentek es a vizsgaztatokra-a pozitiv, osztonzo hozzaallasukra egy rossz szavam sem lehet. Szvsz ez a szar rigozas elegge divatjamult. Nem a vizsgan, a vizsgazon mulik, mennyire hasznalhato az a nyelvtudas, amire a bizonyitvanyt kapta.

pappito · http://pappito.com 2015.06.23. 12:51:41

@Dragonlady (Bp, Hun): "manapság már nem igaz az sem, hogy csak a "rigóutcai" szarságok érvényesek,"

na, ez király, ezt nem tudtam, ezek szerint ilyen kembridzsek meg toefl-ek meg gőte insztitútok is jók a tekintetes vizsgabizottságnak? régen csak rugó utcát fogadtak el

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.23. 12:52:32

@pappito: ez az info elcsúszott. en sem gondolom, h nyelv nelkul elboldogulna kinn. ezt aki belatja, magatol is tanul nyelvet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.06.23. 12:54:27

@mojyo: Csakhogy akkor legxen az is elvaras, h a nyelvtudasod folyamatosan szinten tartod...akkor is, ha evente 1* 1 hetre van csak ra szukseged egy horvatorszagi strandon punyulva. A nyelvtudas hihetetlen gyorsan zsugorodik ossze es egy'felnott' dolgozo, csalados ember nem biztos, h a csekely szabadidejet a meg oly hasznos nyelvtanulasra akarja forditani.

pappito · http://pappito.com 2015.06.23. 12:55:17

@zöldeketbeszélek: én csak örülök neki, a közvetlen környezetem tapasztalatai alapján tudok csak ítélni - túl öreg vagyok, régen a rigóban legendás katasztrófák mentek, ha ez változott az szuper

pappito · http://pappito.com 2015.06.23. 12:56:02

@~~Babette~~: aki magától is tanul nyelvet annak meg nem gond, hogy anélkül nem kapja kézbe a diplomatáját, nemde?

2015.06.23. 13:00:27

@zöldeketbeszélek: Nem kell, hogy az legyen az elvaras, hogy tartsuk szinten, a matek is zsugorodik, en se tudok mar integralni pedig az egyetemen meg ment, de szamolni meg tudok, akkor van ra szukseg, ha AFA-t kell szamolni, vagy a lakashitel torlesztoreszletet, vagy a horvatorszagi strandon a kunat. Szerintem az nem problema, ha valakinek csak ennyi marad meg, de valamennyi legyen...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.06.23. 13:00:39

@pappito: Egyeteme valogatja. Most kerdeztem meg egy msc-s diakot (BCE), a mai rendszerben bsc diplomahoz kell 1 kozepfoku, ha msc kepzesen tovabbmegy akkor plusz meg 1 kozepfoku. Ezt kivalthatja 1 felsofoku. Lehet egynyelvu es ketnyelvu is. En osztatlan kepzesben vegeztem, nekem 1 ketnyelvu kozepfoku kellett. Viszont a phd fokozathoz +1 alapfoku is eleg...

pappito · http://pappito.com 2015.06.23. 13:01:15

@zöldeketbeszélek: "Csakhogy akkor legxen az is elvaras, h a nyelvtudasod folyamatosan szinten tartod."

miért, a többi tudást szinten kell tartani? nem várja el senki.
ha jó akarsz lenni a szakmádban úgyis szintentartod, ha nem, akkor úgy döntöttél, hogy kispályán focizol. miért pont a nyelv? a logaritmus meg a recesszív öröklődés meg a nemesgázok meg a vas-szén állapotábra miért nem? ezekből is vizsgázni kell...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.06.23. 13:06:00

@mojyo: A matekot folyamatosan, napi szinten hasznalod. Az alap matektudas pont eleg a mindennapi szamolgatos feladatok megoldasara, amit egyebkent bele sem gondolva, rutinszeruen vegzunk. A nyelvnel ez a szint nem erheto el anyanyelvi kornyezet vagy napi ! gyakorlas nelkul.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.06.23. 13:10:55

@pappito: molyo felvetesere irtam, olvasd legyszi vissza.

Egyebkent az lenyegtelen h vizsgaztal e vmibol, a fontos h azt tanultad. Es ha meg akarsz egy alapszinten marsdni, akkor azt gyakorolnod kell. Erre irzam h ez azert egy eletszakaszt elerve mar nem egxszeru. Mig mondjuk a matekot rutinszeruen, naponta tobbszor is hasznaljuk, hiszen kikerulhetetlen.

négyzet 2015.06.23. 13:13:49

Ettől a poszttól olyan reményteli érzésem lett. Hogy van most egy nemzedék, amelyiknek muszáj felnőnie, a sarkára állnia és megcsinálnia a jövőjét, és nem siránkozhat magába fordulva. Szóval mer váltani és változtatni, és kijövünk végre abból a téves elképzelésből, hogy egyszer elvégeztem egy iskolát, és most már egész életemre el van intézve.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.23. 13:19:56

@pappito: persze. csak ugye most nem róluk beszelunk.

pappito · http://pappito.com 2015.06.23. 13:31:33

@~~Babette~~: há ha nem róluk, akkor a többiek meg borbélyhoz...

2015.06.23. 13:32:13

@zöldeketbeszélek: Hat de az idegennyelvet is mindennap hasznalja az ember, peldaul ha megy az a szam a radioban, hogy ajlavjuforever, ez kb pont az a szint, mint azt kiszamolni, hogyha most 14.04-van, akkor a 14.10-es buszt fogom elerni, ha szaladok. Ez kb ez a szint :D Ettol ugye nem lesz senki sem matekzseni, es a 80as evek szerelmesdalaitol sem fog tudni mindenki angolul, de attol meg hasznal belole valamennyit napi szinten az ember, es ezert az szerintem nem fair, hogy az egyik alapkovetelmeny, a masik pedig luxus.

pappito · http://pappito.com 2015.06.23. 14:14:27

@mojyo: pláne, hogy londiba mosogatni lehet matek nélkül, de angol/lengyel nélkül még azt se :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.06.23. 15:43:01

@mojyo: Erdekes amit irsz. Biztos az en keszulekemben van a hiba, de ha idegen nyelvu szamot hallgattam, a szoveg, a jelentes nem foglalkoztatott. A szavakat csak mint a dallam reszeit eszleltem, meg az sem erdekelt hol kezdodik az egyik, hol vegzodik a masik. Tolem akar hottentottaul is enekelhetnek :-).

A matekot meg szerintem sokkal valtozatosabban hasznaljuk, mint hogy hany perc van meg a fel tizes buszig. Es a mindennapi matekunk nagysagrenddel hasznosabb es hasznalhatobb mint a slagerekbol felcsipett 'nyelvtudas'.

Egyebkent igazad van, tenyleg nem kellene, h luxus legyen.

2015.06.23. 15:51:45

@zöldeketbeszélek: Jo, a buszos pelda csak egy pelda volt, tenyleg sokkal tobbfelekeppen hasznaljuk a matekot, ez igaz :) De, ahogy azt sem vesszuk eszre, hogy az eppen matekozas, igy az idegennyelvet sem vesszuk eszre, a zeneszamok is csak egy pelda volt :) Mas modon is ertunk idegen nyelveken, peldaul olyan aprosagokat is, mint peldaul a nemzetkozi roviditesek.

Az persze igaz, hogy nemcsak te, hanem sok mas ember szinten nem figyel peldaul a zenek szovegeire, de ha nem lenne luxus a nyelvtanulas, hanem jobban beepulne a gondolkodasba, akkor ez valtozhatna (es tobben jonnenek ra, hogy a zenek amiket hallgatnak szarok es jobbakat csinalnanak :D)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.06.23. 15:55:07

@mojyo: Amikor eloszor olvastam el az egyik kedvenc Beatles szam szoveget, csodalkoztam nagyon :-D.

FutureFry 2015.06.23. 15:59:40

@mojyo: @pappito: Matek és/vagy nyelv: Az érdekes az (már más is mondta, de magamon is észrevettem), hogy amikor már (pl. évtizedes külföldi lét után) már idegen nyelven beszél, gondolkozik, álmodik, és úgy általában él valaki, a számok/számolás marad meg utolsónak az eredeti nyelven...

nyuszigonosz 2015.06.23. 16:04:56

@FutureFry: Nem marad meg az sem. Legalábbis én csak hallásból ismerem azt, hogy " de az ember az anyanyelvén számol" mert hát nem.

@mojyo: Ez jó, amit írsz, és így is van. Meg ma, mikor mindenkinek ott az internet a kezében szinte, vagy elötte, hát nem nagy ügy híreket vagy bármi mást is más nyelven olvasni, vagy hiszen könyveket olvasni, szabadidöben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.23. 16:09:12

@zöldeketbeszélek: @pappito:
a csak és kizárólag rigóutca már legalább 12 éve megszűnt, még a határátkelésem előtt én is készítettem fel már embereket más vizsgákra. nem emlékszem már melyik volt (a műszakis??) ahova csapatokban özölöttek át az emberek, mert másféle volt (szerintem jobb). aztán elkezdték zt, hogy a Cambridge stb azért nem jó, mert nincs benne fordítási feladat ("nem kétnyelvű"), és ezeket el kellett menni honosítani a rigóban (csak a fordítási feladatot megcsinálni). aztánvolt olyan, hogy pl a külker, azidegenforgalmi és a gazdasági főiskolák/ egyetemek akkreditáltatták a saját szakmaival bővített nylevvizsgáikat, és azt kellett letenniük a diákjaiknak (tesóm is ezzel szenvedett pár évig, mert 1 felsőfokú + 1 közép volt a követelmény). aztán ezután leragadtam, nem tudom, mi történt.
egyébként 2001-ben volt olyan érettségiző taníványom, akit hatszor vágtak ki a rigóból, ő nagyon hangosan tudott hisztizni. elég hamar rájöttem, hogy konzekvensen és makacsul rosszul használta az összes igeidőt, és nem volt hajlandó elhinni nekem (az angoltanárnak), hogy igazam van és ő beszél hülyeségeket. simán lehülyézett (az egész osztály előtt), hogy én nem tudom :-) aztán nem is tudom, mi lett a vége a történetnek :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.23. 16:20:40

@pappito: ez biztos, hogy seperc alatt megváltozott akkor, amikor lett konkurenciájuk, de hogy most milyen állapotok vannak, fogalmam sincs.
ha már felejtés, szerintem nem mindegy, hogy az ember a majdnem semminek felejti el a 60%-át vagy a jó erős középfoknak.
"bezárva a magyar nyelvbe" na ezt én némelyik családtagon látom nagyon. szégyen és gyalázat ezt erőszakkal továbbvinni a következő generációkra. nem vagyok egy nagy konteo-mániás, de szerintem simán van mindenféle hátsó szándék abban, ahogy a mai oktatáspolitika abszolút háttérbe nyomta a nyelvoktatást. nehogy már mást is lássunk és halljunk és tudjunk, merüljünk csak bele a privát kis pocsolyánkba, ahol a kormány propagandaplakátjai meg az m1 az "információ".

@négyzet: veled mi van??? :-)

@mojyo: én mostanság a Lidl-ben pislogok, egy csomó dologra angolul van ráírva, mi az, magyarul meg valahol csak a sok dolog között picike betűvel. én elvagyok, de elképzelem Béla bácsit, hogyan tájékozódik, kb mint én Kínában a képek alapján. (ez se normális szerintem.)

Ginix 2015.06.23. 16:21:44

@FutureFry: @nyuszigonosz(D): nekem te vagy az első, aki nem az anyanyelvén számol, mindenkivel ezen szoktunk rötyörészni (nemzetközi mindenkivel), h a folyamatos társalgásunkban azzal a svunggal mondja a finn, a német, a venezuelai, stb a számolást az anyanyelvén, amivel a mondatot kezdte:) sztem az egy tök jó skill, ha ez neked nem kihívás, persze, tudom én is, csak ösztönösen magyarul jön és csak odafigyeléssel megy angolul.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.23. 16:34:14

@nyuszigonosz(D):
@Ginix:
nekem is csak magyarul megy a számolás úgy igazán.
sőt a telefonszámok memorizálása is.
de legalább ettől nem dőlök a kardomba :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.06.23. 16:35:16

@Dragonlady (Bp, Hun): En eloszor a BME ketnyelvu vizsgajaval probalkoztam. (2005) A magnohallgatas remalom volt. Recsego, halk, hadaro szoveg, zsufot, nagy terem, tema: szervatultetes diszkobaleset utan...(???).

Rigo utca (2014): Nyugodt, kis letszamu terem, fejhallgato, gyonyoru, tiszta szovegfelmondad. Tema: motoros rablas autopalyan...

Observer99 2015.06.23. 16:41:29

@zöldeketbeszélek:
"...a mindennapi matekunk..."
Maradjunk annyiban, hogy az nem matematika, hanem nemes egyszerűséggel számtan!! A négy alapművelet néha megspékelve egy egyszerű százalékszámítással, még a számtannak sem a csúcsa!!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.06.23. 16:51:15

@Observer99: Es ez most problema? Meg ez is hasznosabb es hasznalhatobb mint az a par szleng, ami a dalszovegekbol rankragad...- csak mert az eszmecsere errol szolt ;-).

2015.06.23. 16:54:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Hat igen ez valoban gaz, de Magyarorszag mindig szivas volt, multiceg logisztikaja szempontjabol, az elso szavaim amit oroszul megtanultam az a cukor, viz, so, es egyeb elelmiszeripari osszetevok voltak amiket csomagolason lattam :D Most gondolom meg rugalmasabba valt az egesz, ezert rairjak angolul es barhol kozott utaztatjak a csomagokat, nem csak K-Europaban. Vagyis azt hiszem ez lehet az oka, de Bela bacsi szempontjabol tenyleg nem jol van ez igy, ezzel egyetertek.

@zöldeketbeszélek: Atyam micsoda temak :D Ezekben biztos van valami nepneveloi szandek, hogy ne csak nyelvet tanulj, hanem vigyazz magadra az autopalyan, es ovatosan vezessel :D

Ginix 2015.06.23. 17:01:07

@zöldeketbeszélek: nem feltétlenül, legalábbis egy kolumbiai barátom szerint:) mikor ecuadorba kerültem, az első heteben ez a barátom nagyon komolyan kifejtette, h jobb, ha megtanulom a káromkodásokat, mert ha megtámadnak (ami ott elég esélyes), akkor ha azt kiabálom, amit tudok (pl. ajtó, ablak, konyha, stb), akkor legfeljebb mindenki hülyének néz, ellenben, ha tudok egy ízes "concha tu madre"-t, arra azért felkapják a fejüket!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2015.06.23. 17:03:13

@Dragonlady (Bp, Hun): Ha tenyleg ez lenne barki szandeka...ezt ma mar keptelenseg megcsinalni, hacsak nem cenzurazzak a netet es nem zarjak el a mar most is idegen nyelvet/nyelveket jol beszeloket.

blackhairlady 2015.06.23. 17:05:20

@pappito: Abban egyetertunk, hogy jo, ha van nyelvtudas. Abban viszont nem, hogy ezt kotelezove kell tenni. Legyen ez az egyen sajta dontese, aztan majd o profital vagy ellenkezoleg, lemarad allasokrol a nyelvtudas meglete vagy hianya miatt. Az egyetem tanitsa meg az adott szak tantargyait tokeletesen, azon felul mindenki sajat maga donti el, hogy mit, melyen nyelven olvas, tanul.
Raadasul te teljesen kihegyezed az angol nyelvre. Szerinted minden egyeteme vegzettnek kellene tudnia angolul? Mi vana zokkal akik nemetet, olaszt, spanyolt tanultak?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.23. 17:24:04

@blackhair-lady:
akkor szerintem meg hadd döntsem el én is, hogy akarok-e tanulni integrálni meg szögfüggvényeket számolni, de ha én egyszer nem mérnök akarok lenni, hanem pszichológus.

FutureFry 2015.06.23. 17:24:50

@Ginix: @nyuszigonosz(D): Én (magamban) - több évtizedes angol nyelvterületen élés ellenére - ritkábban számolok angolul mint magyarul (pedig minden másban angolul - akarom mondani amerikaiul - gondolkozom). Ráadásul nálam az is "súlyosbítja" a helyzetet hogy gyerekként egy jó darabig csak angolul tanultam a matematikát (is).
Informális felmérés alapján személyes (nem feltétlenül magyar) ismerősök is így vannak (azaz az anyanyelvükön számolnak, annak ellenére, hogy sok évtized óta itt élnek).

blackhairlady 2015.06.23. 17:42:42

@Dragonlady (Bp, Hun): Csak megjegyzem, en nem a nyelvtanitas/tanulas ellen vagyok, hanem hogy kotelezove tegyek a nyelvvizsgat ahhoz, hogy a diplomad megkaphasd.

FutureFry 2015.06.23. 17:48:50

@Dragonlady (Bp, Hun): Ezt már egyszer kifejtettük itt, a telefonszám nem igazán számolás, hanem "memoriter" (mint egy vers). Azaz azt olyan nyelven "böfögi vissza" az ember amin hallotta/megjegyezte (legalább is én így vagyok vele, azaz egy amerikai telefonszámot lassabban fogok megadni magyarul mert "le kell fordítanom" fejben)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.23. 17:57:58

@blackhair-lady:
akkor én meg az ellen vagyok, hogy matekból kelljen érettségizni akkor is, ha az ember nem ebben az irányban tanul tovább.

@FutureFry:
bocs, és tényleg ez igaz egyébként. csak eszembe jutott. a másodfokú egyenlet megoldóképletét angolul tudom pl, ez is ilyen. vagy az angol kollégám, aki nem tudott rendesen thaiul, de a saját telefonszámát ezen a nyelven magolta be.
egyébként engem az is összezavar, ahogyan az angolok / agolosok írják a számokat írásbeli szorzásnál és osztásnál. sokmindent meg kellett szoknunk, pl a szorzás jelét, tizedespontot, de szerencsére ezzel viszont nem nyüsztettek minket gimiben.

FutureFry 2015.06.23. 18:16:41

@Dragonlady (Bp, Hun): A telefonszámnak egyébként tényleg olyan versritmusa/tagolása van minden nyelvben - jó jelenet róla (amerikai telefonszámokról):
youtu.be/RW7iB2iOTKw

blackhairlady 2015.06.23. 18:17:36

@Dragonlady (Bp, Hun): Rendben:) Azert a gimit es az egyetemet en nem kevernem, de vegul is mindenki az ellen tiltakozik ami ellen csak akar, sajnos (vagy hala isten) donteshozoi helyzetbe csak kevesen kerulnek.

Mr Long 2015.06.23. 18:28:19

@pappito: A nyelvvizsga a diploma megkapasanak a feltetele, de ki ellenorzi, hogy kesobb is tudja-e?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.23. 18:28:55

@blackhair-lady:
én mondjuk érettségit se adnék senkinek jó kis B1-es angol vagy német nélkül :-))) most is kötelező ugyan az érettségi egy nyevlből, de azért ezt viszonylag könnyű megírni kettesre.
szerintem a mai világban egyszerűen nyelvtudás nélkül nem beszélhetünk művelt, "érett", tanult emberről.

Mr Long 2015.06.23. 18:32:02

@blackhair-lady: Az en szakmamban az igazi fejlesztesek nemet nyelvteruleten tortennek. Az angoloknak, araboknak is ok szallitanak.es tudjuk mennyire nem szeretnek angolul beszelni. Szoval siman lehetnek nemet nyelvteruleten angol tudas nelkul, de akkor miert kellene kotelezoen angolul is tudnom? usz a diplomam nem is szukseges a szakmamhoz, nem is sokszor olvasok a vegzetsegemnek megfelelo szakirodalmat.

SzZoole 2015.06.23. 18:36:04

Ezt nem hiszem el,meddig kel meg a kommentjeim utan oda irni,hogy,Csak vicc volt,mar megint magyarazatra szorulok.
@Bud Taste: Figyelj,mi diggerel nem csak a blogon,de a valos eletben is baratok vagyunk es ezert engedhetjuk meg magunknak az ilyen kommenteket.Hogy eloszlasam a ketelyeid,nem,nem jarok a Waitrose-ba,sot,sehova se jarok vasarolni,ugyanis azt a felesegem intezi,en ugyanis utalom vasarolni.Amire nekem szuksegem van,azert beugrok a legelso utamba eso uzletbe,teljesen mindegy,hogy mi a neve.
A masik,az otthon levo lakasunkon egy filler tartozas sincs,es nem is volt.Az ittenit meg meg csak bereljuk,meg!
Az igazsaghoz hozza tartozik,hogy 2,azaz ketto darab "merdzso" all a garazsban,egy a felesegemnek es egy nekem es ha hiszed ha nem,azon sincs egy filler/penny hitel sem.
Ez most nem volt vicc.

blackhairlady 2015.06.23. 18:45:55

@Mr Long (UK): Errol beszeltem. Annyi fele egyetemi, foiskolai szak van, dontse el mindenki maga, hogy kell-e neki nyelvvizsga vagy sem. Foleg ugy, hogy az iskola nem is koteles felkesziteni a nyelvvizsgara, mindenki oldja meg maganak, sajat penzbol. Igy szerintem nem fair elvarni akarmilyen nyelvvizsgat.

blackhairlady 2015.06.23. 18:48:23

@Dragonlady (Bp, Hun): Figyi, te nyelvtanar vagy, pontos keped van arrol, hogy milyen egy 30-as letszamu osztalyt tanitani egy nyelvre. ha most ebbe belegondolsz, akkor is elvarnad a nyelvvizsgat?

Mr Long 2015.06.23. 18:48:49

@blackhair-lady: " mindenki oldja meg maganak, sajat penzbol."
Ez nem erv az ellenkezoknek. :) Tudod, a neten barmibelerhrto mar. Igaz az nem javitja ugy a hibaidat, mint egy magantanar x ezeret...

2015.06.23. 18:52:47

@blackhair-lady: Szerintem meg az nem fair, hogy az iskola nem koteles biztositani a nyelvtudast. :D Ertem, hogy mi a problemad amugy, de szerintem nem az elvaras a rossz, hanem ahhoz kellene igazitani az oktatast. Legalabbis ez lenne a normalis. Regen rossz, hogy arrol vitatkozunk, hogy diplomahoz, felnott fejjel kelljen-e egy nyelvet legalabb kozepfokon tudni, kb altalanos iskolaban kellene az elso nyelvvizsgat megcsinalni. :D

2015.06.23. 18:54:30

@Dragonlady (Bp, Hun):

"szerintem a mai világban egyszerűen nyelvtudás nélkül nem beszélhetünk művelt, "érett", tanult emberről."

@mojyo:

"Szerintem nevetseges, hogy mikozben az irni-olvasni-szamolni tudas kotelezo es alapmuveltseg resze, a nyelvtudas az egy ilyen luxus maradt,"

"Ezzel nem az egyeneket szapulom persze, akiknek nem ez nem sikerul, hanem inkabb a nyelvoktatas szinvonalat"

Én pont fordítva gondolom, éppenhogy az egyéneket kellene szapulni. Ha meggondoljuk, az iskolából tömegével jönnek ki az emberek, akik nem olvasnak semmit (alighanem az is szűkíti a szellemi horizontot), másik tömegével, akik egyáltalán nem sportolnak, pedig ezekre is vannak tantárgyak. Plusz a legtöbb ember (az értelmiségiek is) állati műveletlen akár csak a felső tagozatos geometriából meg a legalapvetőbb fizikai vagy kémiai ismeretekből is, a dolognak meg az a mérnök az ellentétpárja, aki azt sem tudja, hogy a verset vagy a filozófiát eszik-e vagy isszák.

Én nem hiszem, hogy az iskolának az volna a szerepe, hogy erre megtanítson minket, ha pedig mégis, akkor nyilván nem csak a nyelvoktatás nem működik, de semmi más sem, és soha nem is fog, és én személy szerint erőszakos, otromba marhaságnak tartom például a kötelező olvasmányokat, a nyelvvizsgát, meg éppenséggel az érettségit magát is. Soha senki nem lett még attól (illetve: nem attól lett) nyitott, érdeklődő, művelt, érdekes stb. ember, hogy leérettségizett (lediplomázott) vagy van középfokú nyelvvizsgája. Ha az ilyen vágyainkat akarjuk iskolai keretek közé ültetni, csalódni fogunk.

Szvsz az egész rendszert el kellene törölni a francba... de tudom, hogy megint csak kileng az anarcho-méterem.

Mr Long 2015.06.23. 18:59:22

@mojyo: Van egy angol es egy magyar egyetemista a sajat orszagukban. Vegignyomjak azonos kurzuson az azonos targyakat (ezert kapni fogok...) es a vegen atvehetnek a diplomajukat. Az egyikmegkapja, mert beszel angolul, amasik meg fel evig nyelvet tanul, hogy legyen egy papirja, amiert megkapja az ugyan olyan diplomat (megint kapni fogok) mint a masik. Kinek tart tovabb ugyan azt a tudast megszerezni? Kinek tart tovabb a diplomajat megszerezni, hogy kapjanak ket egyforma allast?

2015.06.23. 19:02:34

@Mr Long (UK): Termeszetesen ugyanannyi ido lenne megszerezni ugyanazt a tudast mindkettojuknek, hiszen az altalam elkepzelt vilagban a magyarnak mar erettsegivel kellett, hogy legyen legalabb egy nyelvvizsgaja, illetve en az angol diaknak is kotelezove tennem. :D

Mr Long 2015.06.23. 19:09:15

@mojyo: A tudas megszerzese ugyan annyi, csak a diplomae nem :)
De mindegy, szarok bele es megyek zakokat nezegetni, esetleg venni. :)

blackhairlady 2015.06.23. 19:12:24

@mojyo: Nem arrol vitatkozunk, hogy kell-e nyelvet tudni, hanem hogy a diplomahoz csak a nyelvvizsga megletekor juthatsz hozza.
Azzal egyet ertek, hogy a nyelvet normalisan, idoben elkezdve kell okattani az altalanos iskolakban es a kozepsulikban. Abban mar nem, hogy az egyetemen is, ha az nem konkretan a te szakodhoz elengedhetetlen, pl angol tanar. Miert kene egy kemia-biosz szakosnak nyelvizzsgaznia ha o nem akar?

Ugy erzem sokszor, hogy idonkent a fellegekbe emelunk bizonyos targyakat, masokat emg ledegradalunk, attol fuggoen, milyen a sajat erdeklodesi korunk.
Es ilyenkor jonenk az olyan reakciok, hogy "nem halt bele meg senki, hogy nem tudott integralni, hogy enm tudja jol a helyesirast, hogy enm tudja a lug es a sav kombinaciojanak eredmenyet, hogy enm olvasott Esterhazyt, stb, stb...".

Mr Long 2015.06.23. 19:17:00

@blackhair-lady: Cimboram nemetul dolgozik, de nincs nyelvvizsgaja belole. Akkor o most tudja a nyelvet, vagy menjen el vizsgazni, hogy elhigyjek. Maskor mindigvaz van, hogy nem szamit a papir, csak a tudas. Bezzeg most mindenki a papirt vedi.

blackhairlady 2015.06.23. 19:17:24

@mojyo: A szemelyekkel is gond van, emrt sok sok diak lustasagbol nem tanulja meg a nyelvet, mert nem fogja fel, hogy majd szuksege leeht ra. Voltak mar itt is peldak, es szerintem mindenki aki ult mar nyelvoran, kozossegben, latta, hogy hanyan teszik oda magukat ugy igazan, es hanyan vannak csak ugy el, mert ugye egy nyelvorara tanulni kell, es ha nem irsz hazi, nem gyakorlod, akkor nem fogod tudni. Ez meg neha ugye idoigenyes, amely idot nem szeretne a diak a nyelvtanulasra tolteni. Aztan majd egyetemistakent, vagy amikor beteszi a labat eloszor a kulfoldi orszagba, a fejet veri a falba, hogy miert is nem tanult akkor amikor csak ez let tvolna a dolga. Szoval szerintem az egyennek legalab akkora felelossege van mint az oktatasnak.

blackhairlady 2015.06.23. 19:19:55

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Igy van. Majd ha el kezd elni, dolgozni a nem magyar kornyezetben, akkor kiderul, kinek a tudasa mennyit er.
Aztan szep zakot vegyel am, nehogy valami ronda angol stilusut :))))

2015.06.23. 19:22:33

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Rendben, kellemes shoppingolast. :D

@blackhair-lady: Nem errol van szo, nem emelunk a fellegekbe meg degradalunk semmit, vagyis en nem, es semmikepp sem en vagyok az, aki azt mondja, hogy nem halt bele meg senki, hogy NEM tudott valamit. Ilyesmit sose mondanek, szerintem tanuljon mindenki minel tobbet, ebben egyetertek Leninnel :D

Pont, hogy az van, hogy sokan ugy allnak hozza, hogy hat attol meg lehet valaki jo szakember, hogy nincsen nyelvvizsgaja. Lehet, de nem diplomas szinten, szerintem.

A diplomahoz meg sok egyeb esetben nem juthatsz hozza, peldaul, ha nincsen erettsegid. Ebben az esetben el sem kezdheted. En azt szeretnem, hogy ha az nyelvi erettsegi (ami azt hiszem mar kotelezo), olyan szinvonalu legyen, hogy lehessen erte nyelvvizsgat is kapni. Ha ilyen lenne az oktatas, ez az egesz nem lenne tema, mert nem lenne olyan diplomas, akinek csak a nyelvvizsga hianyzik. A masik, hogy ha mar igy alakult, hogy nyelvvizsga nelkul kerult be valaki egyetemre, akkor az egyetemek miert nem tamogatjak egyaltalan a piackepes nyelvtudas, vagy akarmilyen nyelvvizsga megszerzeset, es ez sem kellene, hogy igy legyen... en csak errol beszelek.

Mr Long 2015.06.23. 19:22:39

@blackhair-lady: Nekem bejon az angol zako stilus. A tapados olaszost gyulolom. Azok keptelenek emberi ruhakat csinalni.

nyuszigonosz 2015.06.23. 19:24:31

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Szerintem a tudás - föleg egy egy nyelv tényleges tudása, ismerete - százszor többet számít, mint egy papír, sokesetben a semmiröl. Csak lehet legyezgetni meg beszélni róla, hogy "de nekem felsöfokú nyelvvizsgám van" aztán a jónapotot nem érti ugyanazon a nyelven a papírt lengetö.

2015.06.23. 19:24:55

@Mr Long (lassan exhataratkelo): En nem a papirt vedem, en nem tudom mi a kulonbseg papir es papirnelkuli nyelvtudas kozott, ha valaki tud valamit, akkor le tud belole vizsgazni, nem? En komolyan nem ertem, hogy mi a kulonbseg.

Igaz, az szerintem is hulyeseg, hogy sok penzbe kerul mondjuk a vizsga, de ha egyetem lennek, en fizetnem minden hallgatonak eskuszom. :D

2015.06.23. 19:27:19

@blackhair-lady: Igen, az egyennek is van felelossege, de az oktatas felelossege az, hogy az egyenben elultesse az erdeklodes csirajat, ha mar otthonrol nem jon :) De nyilvan mindenkinek masok a kepessegei... en elfogadom, hogy valaki nem akarja tudni magas szinten a nyelvet, en csak azt hiszem, hogy az oktatas tudna csokkenteni az ilyen emberek szamat. :)

pasztasuta 2015.06.23. 19:31:41

@Mr Long (lassan exhataratkelo): én vagyok az a cimborád, csak eltévesztetted a nyelvet, mert nem német, hanem olasz. :D

Mr Long 2015.06.23. 19:41:28

@mojyo: Nem, mert mas a szokincse, lenne vele munkaja rendesen. Szaknyelvet beszeli evek ota, masra nem hasznalja.

2015.06.23. 20:13:54

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Hat valahogy csak megtanulta a szaknyelvet :)

A nyelvvizsgaztatasi rendszeren amugy biztos van mit javitani, hogy ilyen eset minel kevesebbszer forduljon elo (marmint, hogy beszeli a nyelvet, de nincs rola papirja), de valahogy merni kell a nyelvtudast, ahogy minden mas tudast is csak igy lehet lemerni, a diplomaig az ember valojaban rengeteget vizsgazik az egyetemen, akkor a nyelv is beleferhetne, persze ahhoz rendesen is kellene tanitani az egyetemen is, es hat itt kezdodik a problema sajnos :(

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.23. 20:20:20

@zöldeketbeszélek: nekem ezzel komoly problemam van. Neha olyanok vannak, amikrolmagyarul se tudok egy tomondatnal tobbet mondani, nemhogy akarmilyennyelven.....

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.23. 20:32:58

@mojyo:

Mar napkozben szerettem volna ezt beirni, de csak most ertem haza.

Szoval. Egyet felejtetek el, egy csomo ember mar felnottkent megy egyetemre.
hogy a pelda ertheto legyen, legyek mondjuk en, aki nem akarok kulfoldre menni, nem akarok nemzetkozi joggal foglalkozni, tegyuk fel, jegyzo akarok lenni a kis falumban, amihez aztan semmi idegen nyelv sem kell, tegyuk fel, hogy nem tudok egyet sem semennyire.
Rossz jegyzo lennek?

Vagy az a 84 eves bacsi, aki par eve beiratkozott miskolcra, vagy a 60 eves csoporttarsam, akik mindketten onceluan jarnak ide nem keves penzert, ok most akkor nem kaphatjak meg a diplomajukat? Ok akkor rosszabb jogaszok lennenek, mint a nyelvvizsgazott huszevesek?

Nem demagogozok, rengeteg 40-50-60 eves iratkozik be.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.23. 20:55:40

@mojyo: Nem. Engem rigo kozepen kivagnanak, itt meg siman letettem a cambridge esol level 2-t. Beszelni tudom, bemagolni a szabalyokat kevesbe.

2015.06.23. 21:09:00

@~~Babette~~: Hat de en sem mondom, hogy jo ez igy, ahogy van, en csak azt mondom, hogy nem az elvaras a rossz, hanem, hogy az oktatas minosege es a lehetosegek nincsenek hozza igazitva. Azt kellene megoldani, hogy lehessen olcson megtanulni legalabb egy nyelvet kozepes szinten, es nem eltorolni a nyelvvizsgat, mint kovetelmenyt, en csak ezt szeretnem.

Nem lennel rossz jegyzo, de ha le tudsz vizsgazni romai jogbol, le fogsz tudni nyelvbol is, nem? Akik kesobb iratkoznak be, nekik meg azert nincsen mar reg nyelvvizsgajuk, mert 40-60 eve meg a mostaninal is kevesbe volt ez sajnos hangsulyos, amit mar reg be kellett volna potolni az oktatasi rendszernek.

@tildy[UK]: De nem kell a Rigoba menni, Magyarorszagon is lehet Cambridge-t csinaltatni es azt is elfogadjak a diplomahoz. Es meg a Rigon, meg a Cambridge-n kivul kismillio nyelvvizsga van amik kozul lehet valasztani.

kék madár 2015.06.23. 21:28:41

@~~Babette~~: ezzel az ervelessel, hogy o csak jegyzo akar lenni Rojtokmuzsajon, a tantargyak 85%-a alol fel kene ot menteni, mert tok felesleges

Mr Long 2015.06.23. 21:58:04

@mojyo: Nem lett zako :( De lett ing :)

BTW attol mert van nyelvvizsgaja nem tudja jobban kovetni a kulfoldi szakirodalmat. Ahhoz akarnia kell, akkor meg tudni fogja a nyelvet.

2015.06.23. 22:07:06

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Ezt en is igy szoktam, marmint, hogy elindulok peldaul zakoert, es hazajovok harom par cipovel, negy puloverrel, meg meg egy csomo mas dologgal. :D

Amugy meg mondom, hogy elhiszem, hogy nem tokeletes a nyelvvizsgaztatasi rendszer, es, hogy nem minden esetben fedi a papir a tudast, es van egy csomo olyan, mint a baratod, aki tudja, de nincs papirja, es olyanok is, akiket most emlegettel, hogy papir meg van de nem erdekli a kulfoldi szakirodalom, de a diploma ugye egy papir, amiert meg kell tanulni dolgokat, es az is le van valahogy merve, tesztelve, akkor valahogy le kell merni a nyelvtudast is, es erre a vizsganal meg nem talaltak ki jobb modszert. Egy kicsit olyan ez a nemkellpapir, mintha en a rendornek magyaraznam, hogy esku biztosur, tudok en vezetni... :D

Mr Long 2015.06.23. 22:41:43

@mojyo: Nem azzal van bajom, hogy tudnjon nyelvet, hanem azzal, hogy ez egy extra dolog, amit beker az egyetem, de nem tesz semmit az elerhetosegeert. Ningy minosegbiztositott nyelvoktatas (volt egy feleves heti 1x2 oras kurzus nekem, annyit is ert), de megkovetelik, hogy legyen. Ennyi erovel kerhetnek, hogy tudj repulot vezetni, de nem erdekeli oket hogy szerzed meg rola a papirt.

2015.06.23. 22:51:20

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Igen, egyetertek, en is pontosan errol beszelek, hogy szerintem is ez a problema.

De, szerintem erre az a megoldas, hogy fejlesszek az egyetemi (kozepiskolai, altalanos iskolai, ovodai, stb) nyelvoktatast, es nem az, hogy ne kelljen nyelvvizsga a diplomahoz. (Igen, tudom, alomvilagban elek.)

Mr Long 2015.06.23. 22:57:44

@mojyo: Vagy legyen egy-ket szakmai targy valaszthato idegen nyelven. Az tobbet erne, mint egy nyelvvizsga.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.23. 23:04:00

@blackhair-lady:
a nyelveket már elég régóta két csoportban szokták tanulni, inkább az a baj,hogy heti 2-3 óra lószart se ér.
de 15 fős csoportokban heti 4-5 órában a középiskola alatt igen szerintem reális elvárás egy B1-es szint.
az más kérdés, hogy remélem, nem kerülök olyan helyzetbe, hogy a mostani fizetésekért vissza kelljen mennem magyar iskolába a mostani körülmények közé és ezt elérni. simán megértek mindenkit, aki jó nyelvtanár (én is annak tartom magam) és inkább elmegy máshova normális fizetésért ennyit gürizni.

@Th's child:
értem, hogy honnan jössz ezzel a szöveggel, de akkor ilyen alapon szüntessük meg az egész társadalmat is.
Papagály kollégával (szerintem jó rég nem járt már itt) nagyon jól meg tudnátok ezt beszélni, neki is egyik vesszőparipája a téma.

@nyuszigonosz(D):
persze hogy a tudás számít, nem a papír, de azért általában azért vannak papírjaink, mert van mögötte valami, ezek olyan egyezményes dolgok, pl jogosítvány is.

@mojyo:
na, pont ezt mondom én is.

2015.06.23. 23:04:53

@Mr Long (lassan exhataratkelo): Hat ez most is van, nekem kellett, de en egyaltalan nem ereztem hasznosnak :D A szaknyelv persze fontos es kellene is vele foglalkozni egyetemi szinten, de ahhoz is kell, hogy legyen valami nyelvtudas, ahonnan mar nem lenne nehez letenni akar a nyelvvizsgat sem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.23. 23:09:53

@mojyo: ugyanabban az álomvilágban élünk :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.23. 23:11:16

@Mr Long (lassan exhataratkelo): te nem exhatárátkelő vagy, hanem sokszoros határátkelő. ezt soha nem lehet visszacsinálni (undo), nem erről szól a hazajövés :-)

Mr Long 2015.06.23. 23:53:40

@Dragonlady (Bp, Hun): Szoktam is mondani asszonynak, hogy en meg sosem voltam "kulfoldi turista" angliaban. Eloszor az interjumra jottem, masodik alkalommal meg mar koltozes volt. Egyszer el kell jonnom ide csak ugy magamnak intezve :)

FutureFry 2015.06.24. 03:48:46

@mojyo: @~~Babette~~:
(Bár nem diploma) de van precedens arra, hogy nyelvtudás alól “felmentést” kaphat valaki kora alapján: pl. (ha jól tudom) a magyar állampolgársághoz nem kritérium a magyartudás (legalább is nem kell vizsgázni) 60 éves kor felett (plusz sok (8?) év ottlakás után).
Meg az amerikai állampolgársági vizsgánál is van hasonló (ahol 50-55 éves kor felett és 15-20 év permanens rezidensként már nem feltétel az angoltudás).

swfla 2015.06.24. 07:06:51

Hat ebbe az irasba belelattam 26 evvel ezelotti onmagam.
Kosz az idoutazasert!

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.24. 07:16:49

@mojyo:

Hat nem eppen:-)

Mert annak, hogymi a kulonbseg a longa manu traditio meg brevi manu tradicio kozt, arrol tudokbeszelni, mert annak van ertelme, de arrol,
hogy egy marha balesetet okozott a palyan, arrol nem, menjen lassabban es kesz, kit erdekelnek az idiotak.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.24. 07:17:46

@kék madár: hja, szamitottam egy ilyenvalaszra;)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.24. 07:21:56

@FutureFry: volt ilyen a diplomanal is, 40 ev felett, de egylepcsos felmeno rendszerben megszuntetik. Szerencses, aki meg beleesett;)

De rossz is a kifejezes, hogy felmeno, mert csak azokra vonatkozik a mentesseg, akik mar szerzodesben voltak a felsooktatasi intezmennyel, es zaros hataridon belul befejezik azt.

2015.06.24. 08:59:25

Na meg az hogy két diploma meg a gyenge angol. Mégis milyen lehetett az a két diploma? a mai fiatalok legalább 8-12 évig tanulnak angolul, akkor mitől lehet gyenge mégis ?

M. Péter 2015.06.24. 09:07:58

@zöldeketbeszélek: Szakirodalom olvasása lehetséges nyelvvizsga nélkül is, pl. nem kell tudni hozzá beszélni vagy írni tudni. Olvastam már holland, cseh és bolgár szakcikkeket, pedig egyik nyelven sem tudok. Egy falusi jegyző vagy általános iskolai tanító mennyi idegen nyelvű szakirodalmat olvas az életében?

Ezzel szemben természettudományokból elég kegyelemkettessel átmenni az középiskolában, érettségizni már nem kell belőlük, gazdasági témájú tárgyakat egyáltalán nem kell tanulni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.24. 09:37:55

@irdesmond:
írta később, hogy két másik nyelvet tanult
@M. Péter:
szerintem is kellene egy alap science érettségi mindenkinek, és történelem helyett meg alap gazdasági. nagyon sokmindent át kellene alakítani, de az elkövetkezendő 20 évben nem fogják.

nekem furcsa a mai világban, hogy bárki is tud a nyelvek ellen érvelni, de hát van ilyen :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.24. 09:38:52

@Dragonlady (Bp, Hun):

félreértés van.
nem a nyelvek ellen érvelünk, hanem a kötelező nyelvvizsgapapír ellen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.24. 09:46:29

@~~Babette~~:
de hát valahogy mérni szokták a tudást ezen a szinten már.
szerintem aki tud normálisan egy nyelvet, annak nem lehet gond egy IELTS 5-ös szint vagy valami hasonló.
nem abból kéne kiindulni, hogy a Rigó utcai nyelvvizsga 15 vagy 20 éve egy merő szemétség volt, és ebből lehúzni az egész koncepciót úgy ahogy van. azért ma már kicsikét árnyaltabb a dolog.

2015.06.24. 12:34:40

@blackhair-lady: Eeeen? Dehogy, ezt nem @Mr Long-nak irtad? O tervezi, ugy tudom :)

@~~Babette~~: Hat, honnan tudod, hogy nem gondolod meg magad az egyetem alatt, es nem akarsz inkabb kgfb meg casco biztositonal dolgozni, ha jogasz leszel? :D

Amugy, a jogon nem kotelezo a latin? Ugy tudom, az orvosoknak is kell... akkor valasszatok latin nyelvet, franciat, vagy olaszt, abbol menni fog a vizsga! :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.24. 13:27:58

@mojyo: onnan tudom, hogy nem akarok:) nem fogom kifejteni, de nem.
de, kötelező. de nem élő nyelv, és az euban sem beszélik:)
az én nyelvvizsgámmal semmi baj;)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.24. 13:28:39

@Dragonlady (Bp, Hun): világos. ma már az egyetemek is csinálnak saját nyelvvizsgát

2015.06.24. 15:08:21

@~~Babette~~: Ertem, rendben, ha nem, nem. :D Ez teljesen elfogadhato amugy, de a tomegeknek szolo (felso)oktatast nem lehet ennyire individualis igenyekhez igazitani, en hiaba csakis azert jarok az orvosira, hogy szerencsejatekfuggoket gyogyito pszichiater legyek, attol meg vizsgaznom kell ortopediabol is vagy hogy hivjak azt a tudomanyt ami a csontok egeszsegevel foglalkozik :) Szoval erted, bizonyos kovetelmenyeket akkor is teljesiteni kell, ha ugy erzed, hogy arra szemely szerint nincs szukseged a karriered szempontjabol.

Igen, a nyelvvizsga is lehet ilyen valakinek. de szerintem nem rossz kovetelmeny, elmeletileg a nyelvtudast kellene, hogy merje, az pedit potencialisan ugye arra valo, hogy az ember perspektivajat szelesitse a vilaggal kapcsolatban, az ilyen vilaglatas pedig minden diplomastol, ertelmisegitol elvarhato. Csak nincs hozzaigazitva az oktatas sajnos.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.24. 15:49:59

@mojyo: na jo, de erted,ennyi erovel a jogsit is kerhetnek, az is alap, es azt se tanitjak tantargykent.

2015.06.24. 15:53:07

@Dragonlady (Bp, Hun):

"de akkor ilyen alapon szüntessük meg az egész társadalmat is."

Neeem.:) (Vagy legalábbis nem ilyen alapon.)

Nehéz nekem higgadtan érvelni oktatásügyben (nem is nagyon szokott menni), mert az egészet egy megalázó horrornak éltem meg, de slágertéma amúgy, pár havonta tuti van egy "viral" videó vagy cikk a témában, ahol egészen komoly emberek mondanak komoly kritikát az oktatásról (és nem azzal folytatják, hogy szüntessük meg a társadalmat is).

Itt van például ez a viszonylag közismert TED előadás 2006-ból, hogy az iskola hogyan öli a kreativitást:
www.youtube.com/watch?v=iG9CE55wbtY

Vagy nagyon keresgéltem most egy cikket (nem találtam meg), ami nagyjából arról szólt, hogy elég komoly félreértés arra használni az iskolát, hogy tárgyi tudásokat tanítson az embernek. Példaként hozta fel, hogy például írni-olvasni úgyis minden gyerek megtanulna, mert egyrészt a gyerekek mintakövetők (ha apu olvas, én is fogok), másrészt állati kíváncsiak.

Meghökkentő gondolatnak tűnik, de ajánlom megfontolásra például a számítógép-használatot. Te, ti, mi ezt még nyilván nem tanultuk iskolában, mégis a fiatal generációnak teljesen alap, hogy használ számítógépet. Mind megtanulunk valamennyire főzni, barkácsolni, mindannyiunknak van valami hobbija, az, ha az ilyesmiket betesszük az iskolába, az nem más, mint a gyerekek idejének nem hatékony felhasználása.

Szintén közhely gondolat a témában, hogy mennyire gyorsan változik a világ. Én például netnomádként élek, pedig amikor a gimit kezdtem, még mobiltelefon sem nagyon volt. Nyilván nem készíthetett fel az iskola az életre, és nyilván a mostani iskola sem készítheti fel a mostani diákokat, hogy mi lesz 25 év múlva, mert arról senki nem tud semmit.

Közismert probléma a végzettségek inflálódása is: az elmúlt 100 évben egyre emelték a kötelező oktatás korhatárát, és míg 30 éve még elég volt egy érettségi az élethez, ma egy diploma sem elég. Világosan látszik, hogy senkinek a munkaerő-piaci helyzetén nem segít a még több oktatás (illetve: egyénekén természetesen segít, az átlagén nem).

Ebben a standardizált, vizsgákra meg pontszámokra épülő rendszerben egyébként a diákok egy része (5-10-20 százalék? nem tudom) nyilván kivirágzik, van egy másik része, amelyiket meg érzelmileg megráz, de a többség számára egyszerűen nem hatékony, értelmetlen időtöltés hosszú évekig, akár két évtizedig is.

És ugye ez most nem csak az érzelmektől megrohasztott véleményem, hanem időről-időre felvetődik komoly szinteken is, hogy kell-e például folyóírást oktatni, vagy kellenek-e egyáltalán tantárgyak általában. Én azt gondolom, hogy nem kellenek, és a nyelvvizsga meg a nyelvvizsga követelménye éppenséggel egy lépés a (szerintem) rossz irányba, és ez a válasz @mojyo: -nak is ("a valaki tud valamit, akkor le tud belole vizsgazni, nem?"), nos, azért rossz ötlet a nyelvvizsga, mert ez az egész standardizált, méricskélős, tornasoros rendszer kártékony.

Plusz beemelném a beszélgetésbe az ECDL-t is, ami egy rém alapfokú tanfolyam a számítógépek használatáról. Számítógépek nélkül ma létezni lehetetlen, ebben, gondolom, egyetértünk, és vajon nem kellene egy ilyen vizsgát is kötelezővé tenni érettségi előtt? Mojyo, te nyilván tudsz számítógépet használni, elmész-e letenni egy ilyen vizsgát, és vajon fogja-e javítani az esélyeidet bármilyen munkára, és fogja-e javítani az életedet bármiben, ha lesz ilyen vizsgád? Én azt gondolom, hogy nem, mert az egész egy felesleges kreáció, akárcsak a nyelvvizsga, és mindkettő kizárólag azoknak az életében hasznos, akik emiatt valami bérpótlékot kapnak a kis állásukból.

Ezzel arra is reagálnék, hogy nyelvtudás nélkül eleve kár diplomát adni, hiszen naprakész szakirodalom-olvasás nélkül úgyis kaka szakember lesz illető. Nos, az emberek többsége nem a munkájának él. Hogy ez jó-e vagy rossz, azt nem tudom, de így van. A mi korosztályunkban a diplomások aránya már 30% fölött van, a mostani fiatalok között nyilván 50% fölött lesz (a végzettségek inflálódása, emlékszünk). Ezeknek az embereknek csak kis része akar übermenő szakember vagy kutató lenni, a legtöbb csak egy viszonylag kényelmes életet akar magának (amivel szerintem semmi baj nincs).

Félre ne értsetek, a nyelvtudás, és szerintem különösen az angol nyelv tudása szerintem is abszolúte elengedhetetlen, hiszen az ember se utazni, se a szűk nyelvi határain kívül barátkozni, se információkat szerezni, de még egy tisztességes pornót letölteni sem tud e nélkül. És szerintem is át kellene szabni az iskolai nyelvoktatást (és az iskolákat általában), de kifejezetten nem értek egyet az érvekkel, amiket itt többen írtatok. Ez előfordul, remélem, nincs harag.:)

Ja és Dragonlady, a zolee kérdésére adott válaszodból látom, hogy a kisbaba-projektben ráfordultál a célegyenesre. Nem tudom, mit illendő ilyenkor mondani, mindenesetre sok szerencsét és kitartást kívánok! :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.24. 16:25:29

@Th's child: segytek: meg kell kérdezni minden áldott nap, hogy egyben van-e még :DDD

kék madár 2015.06.24. 16:26:17

@~~Babette~~: es engem a tantargyak 85% alol fel is mentettek (hulye vagy kisfiam itt a 2-es) mert tudtak, hogy a budos eletben nem fogok azzal foglalkozni amit "tanultam"!

2015.06.24. 16:31:12

@~~Babette~~: Igen, amugy teljesen igazad van, kerjek a jogsit is! :D

@Th's child: Kerlekszepen, hogy ne vedd ezt szemelyeskedesnek, es foleg nem sertesnek, de veled nagyon faraszto beszelgetni, mert minden valaszod egy oriasi hatalmas essze es egy reszletkerdesbol is kepes vagy eljutni valami vegletes kovetkeztetesig :D Mar mondtam az eletertelme-kommentednel is, gondolkodj kevesebbet, erezzel tobbet :D Itt egy ilyen reszlet dologrol beszelgetunk az oktatassal kapcsolatban, hogy kell-e nyelvvizsga a diplomahoz, erre neked az a valaszod, hogy az egesz iskola hulyeseg, es minek mericskelni barmit is. Ne haragudj, de ezzel en nem nagyon tudok mit kezdeni. Elfogadom, hogy te igy latod a kerdest, es oszinten sajnalom az iskolaval kapcsolatos traumatikus elmenyeidet, amiktol erre a kovetkeztetesre jutottal, de ezek vegletek, es nagyon messzire visz attol a kerdestol, hogy kell-e nyelvvizsga, vagy sem.

Nem kell mindenbol filozofiai kerdest csinalni, es nincs ertelme azzal az egesszel szemben vitatkozni, ahogy most be van rendezve az elet, mert ez belathato idon belul nem fog megvaltozni, foleg nem egy TED-es bullshiteloadastol, es foleg nem attol, hogy az egeszet fenekestul tamadjuk. Tudom, hogy manapsag narcisztikus idoket elunk, es divatos azt mondani, hogy az iskola megoli a kreativitast (nem oli meg egyebkent, csak a tanulasi folyamat serti az egot, de manapsag mar ez is elviselhetetlen sokak szamara, foleg nyugaton), de az a helyzet, hogy amig nem vagyunk gondolatolvasok, nem tudjuk, hogy mi van masok fejeben, ezert azt talaltak ki, hogy akkor vizsgazzon le nehany dologbol. Erre azert van szukseg, mert ez egy garancia arra, hogy akkor tudni fogja, mit operal, mit vezet, milyen munkat ad ki a kezebol. Kell, hogy legyen egyfajta felelossegvallalas ezzel kapcsolatban, a vallalatoknak sem azert van minosegbiztositas, hogy szivassak vele a dolgozokat, hanem, mert ez fogja garantalni, hogy nem csak az az ugyfel lesz boldog, akinel eppen ugy sikerult, hanem mindegyik ugyanazt a minoseget kapja meg tolunk. Muszaj valami garancia arra, hogy en tudok vezetni, kulonben megolok valakit az autommal. Igy arra is kell egy garancia, hogy en beszelek egy nyelvet, tudok szamolni, es ertek a szamitogephez. Tudom, hogy minden ilyen meres egy stresszforras, es tudom, hogy sokszor szivataskent elik meg az alanyok, de erre nem lehet az a megoldas, hogy akkor en bloc toroljuk el a vizsgat, mert akkor hogyan mashogy vallaljunk felelosseget a megszerzett tudasunkert? Sajnalom, elfogadhatatlannak tartom, nem ez a megoldas, hanem inkabb az, hogy tanitsuk meg, hogy ez a garanciavallalasrol szol, es nem a szivatastol, tanitsuk meg az onbecsulest, es a helyes onertekeles, hogy a vizsga eredmenyetol ne re-evalualodjon mindenki komplett szemelyisege es eletenek az ertelme, es kezeljuk helyen a tanulasi folyamatot.

Ez a velemenyem a dologrol, nem kell valaszolni, reszemrol en ezt lezartam, nem akarok ebbe tovabb belemenni, mert tenyleg rettenetesen faraszto minden apro kerdesbol eljutni addig, hogy mit csinaljunk az egesz tarsadalommal, nem hiszek ebben, nem visz elore, sajnalom, es bocsanat ha ezzel megbantalak, nem annak szantam.

blackhairlady 2015.06.24. 16:31:44

@mojyo: Ezt jol beneztem:) Igen, o az, es rola tudom is. Es meg kavera vagy faradsagra sem hivatkozhatok, szimplan csak figyelmetlen voltam:(

kék madár 2015.06.24. 16:33:05

@Th's child: "az emberek többsége nem a munkájának él"
en sem a munkamnak elek, estenkent nem a szakirodalmat bujom, de ha nem tanulnek evente egy jo negyedevi anyagot, mar reg nem tudnam elvegezni az alapveto feladataimat. Mondj egy szakmat, amihez diploma kell es nem valtozik semmi, eleg az amibol levizsgaztal eleted vegeig

blackhairlady 2015.06.24. 16:38:24

@Dragonlady (Bp, Hun): Szerintem senki enm beszelt a nyelvek ellen, ezen a blogon meg aztan foleg elhangzik naponta tobbszor is, hogy mennyire fontos. A diplomahoz szukseges nyelvvizsga bizonyitvannyal nem ertunk egyet nehanyan. Es (tudom, es-sel enm kezdunk mondatot:D) kezd egyre inkabb bebizonyosodni, hogy jelenleg nem is mukodik rendesen, mivel rengetegen nem kaptak kezhez az allamvizsga utan a diplomat, most viszont valami konnyitett nyelvvizsgat vagy mit tehetnek azok a diakok.

kék madár 2015.06.24. 16:43:38

@mojyo: ez nekem uj
" csak a tanulasi folyamat serti az egot, de manapsag mar ez is elviselhetetlen sokak szamara, foleg nyugaton"

2015.06.24. 16:52:43

@kék madár: Marmint micsoda? Hogy a tanulasi folyamat serti az egot? Hat akinek azt mondjak a szulei, hogy te vagy a legokosabb, es az iskolaban szembesul vele, hogy nem is, az konnyen megsertodhet, foleg, ha nem kezeli a helyen a dolgokat. A tanulasi folyamat sok kudarcelmennyel is jar, ezt igy ertettem.

Vagy a nyugatozas? :D Hat tobbnyire onnan jonnek ezek az otletek, hogy az iskola hulyeseg, es tobbnyire nyugati felfogas az egocentrikussag (ti, az iskola ertem legyen, vs kelet: az iskola azert van, hogy utana en lehessek a gazdasagert/tarsadalomert).

kék madár 2015.06.24. 17:07:45

@mojyo: ertem, de en nem ezt tapasztalom. Soha senkitol nem hallottam meg "nyugaton" azt, hogy az iskola/tanulas hulyeseg, csak pont az ellenkezojet

2015.06.24. 17:15:11

@kék madár: Hat orulj neki, akkor nem olvasol Guardiant meg ahhoz hasonlo lapokat :D Tobbnyire onnan jonnek ezek az otletek, es ez a TED-es eloadas amit @Th's child belinkelt, is egy nyugati ember adja elo, o sem azt mondja, hogy a tanulas hulyeseg, hanem, hogy az iskola megoli a kreativitast.

Te is iskola/tanulast hasznaltal az elobb, vagyis, behelyettesited egymassal, ennek az (altalam nyugaton divatosnak tartott) allaspontnak a kepviseloi meg elvalasztjak a kettot, azt mondjak, hogy tanulni nem ugy kell, ahogy eddig, mert az iskola rossz es elnyomja a szemelyiseget (szerintem csak az egot). Vagy valami ilyesmi. En meg nem ertek veluk egyet. Csak ennyi :)

2015.06.24. 17:23:24

@mojyo:

Ok, értem, sajnálom.

@kék madár:

"Mondj egy szakmat, amihez diploma kell es nem valtozik semmi, eleg az amibol levizsgaztal eleted vegeig"

Hát, nyilván változnak dolgok egy élet alatt, de nagy élmezőnyködés biztos nincs például a tanároknál, tiszti iskolát végzett rendőröknél meg katonáknál, logisztikusoknál, könyvelőknél, banki alkalmazottaknál, nav-nál, de még olyan patinás szakmákat is le lehet tudni minimális efforttal, mint a jegyző vagy a gyógyszerész. Stb. Eleve minden vállalatot működtetnek pénzügyesek, személyzetisek, hasonlók, akiknek többnyire van vonatkozó felsőfokú végzettségük, de ha nem akarnak megszakadni és továbblépni, akkor egy életet le lehet tudni abszolút minimális erőfeszítéssel.

kék madár 2015.06.24. 17:23:45

@mojyo: a TED-rol mar leirtam a velemenyem. Az iskolarol meg egyetertek veled, azt meg tudom tenni egy mondatban :)

kék madár 2015.06.24. 17:29:01

@Th's child: jo kis lista, utalok tanulni, ezt korabban is megkerdezhettem volna!

DieNanny CH 2015.06.24. 18:36:06

@Th's child:

"Hát, nyilván változnak dolgok egy élet alatt, de nagy élmezőnyködés biztos nincs például a tanároknál,"

Ha a tanárokról nem is tudok nyilatkozni, de óvónőként elég sok problémám volt olyan kolléganőkkel, akik alig 10 évvel előttem végeztek, és már számomra is begyepesedettek voltak...

Ladiszla Oprável 2015.06.24. 19:10:08

@blackhair-lady: Azt írtam, hogy én dolgoztam egy saját musicalen:)) A sajátomat kezdtem el írni:)

M. Péter 2015.06.24. 23:07:35

@Dragonlady (Bp, Hun): A természettudományokat, informatikát pedig teljesen el lehet kerülni az érettségin és az egyetemen.

négyzet 2015.06.25. 18:25:25

@irdesmond: úgy lehet, hogy két másik nyelvet tanult, nem angolt (írta az elején hozzászólásokban). Az egyik a német, a másik az olasz. Angolt csak magától tanult, filmekből, internet stb. segítségével.

négyzet 2015.06.25. 18:29:12

@Dragonlady (Bp, Hun): bocs, hogy csak most, kicsit lejöttem a netről az elmúlt egy hónapban :) Jobban és könnyebben alakult minden, mint vártam, lényegében egészen simán ment, semmi komplikáció és mindenki jól van. Csak az itthonlétet viselem kicsit nehezen már, de hamarosan lehet többet és messzebbre mászkálni.

kardio1 2015.06.25. 22:19:15

@nyuszigonosz(D): Bocsi a kései vàlaszért, de nem olvastam.

nyuszigonosz 2015.06.25. 22:21:46

@kardio1: Kösz, hogy válaszolsz. Így is úgy is meg kell várnom, míg végre megjelenik itt, de meg fogom venni. Az összes könyve jó, de az Adamsberg könyvek, azok a legjobbak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása