oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 18. 06:45,  Azt mondom, megérte elindulni 254 komment

2015. június 18. 06:45 Határátkelő

Azt mondom, megérte elindulni

Jojo képeit már korábbi fotós posztokban láthattátok az angliai Bordonból. Most a történetüket is megosztotta, amely céltudatos határátkelésről szól, ahol a kezdet nem könnyű, de az említett kitartás eredményeként már jó ideje a saját szakmájában dolgozik, és az itthon hagyott kutyus is csatlakozni tudott gazdáihoz. (Szolgálati közlemény: a szerző csak magyar idő szerint késő délután tud reagálni a kommentekre. A képeket is neki köszönhetjük.) 

1_71.jpg

„A kezdetektől olvassuk a blogot, és sok információt innen tudtunk meg, amire szükségünk volt. Régóta gondolkozom, hogy leírom a mi történetünk, most rászántam magam. 

A feleségemmel már bő két éve, hogy Angliába jöttünk. Otthon egyre több lemondással járt az életünk, pedig mindketten dolgoztunk. Nem részletezem, gondolom, mindenkinek van elképzelése. Eldöntöttük, hogy megpróbálunk külföldön boldogulni. 

Sok mindent el kellett adni, illetve még jobban spórolni, hogy legyen pénz az induláshoz. Tanakodtunk sokat a térkép felett, hogy hová lenne jó menni (Londont kizártuk), végül Southampton lett a választott város. Sikerült szobát bérelni még itthonról, telefonon. 

Elérkezett az indulás napja, nehéz volt elindulni és hátrahagyni a házat, kutyát, mindent. Megérkeztünk Lutonba, majd onnan busszal Londont érintve Southamptonba. Szerencsésen megtaláltuk a házat, ahol béreltük a szobát, de a tulaj még nem volt ott. 

Ekkor megállt mellettünk egy autó és kiszállt egy rosszarcú pakisztáni, - gondoltuk, jól indul -, de csak valami utcát keresett. 1 percre rá megjött a tulaj, egy angol férfi. A nagymamája magyar volt, de ő már nem beszélt magyarul. 

Megbeszéltünk mindent és már birtokba is vettük az „új otthonunkat”. Rajtunk kívül még 4 fiatalabb angol lakott ott és egy spanyol srác (Ő volt a legnormálisabb). Ők szerettek bulizni, mi már annyira nem. Ők nem ismerték a tisztaság/rendrakás fogalmát, mi viszont szerettünk volna emberibb körülményeket. 

Begyalogoltuk munkáért a környéket 

Elkezdtünk munkát keresni. Nem voltak elvárásaink, tudtuk, hogy első munkának bármi jó lesz. Mentünk ügynökségekhez, keresgéltünk neten, jártuk a várost (és környékét) önéletrajzokkal. Volt olyan nap, hogy kb. 35 kilométert gyalogoltunk egy közeli városban önéletrajzokkal. 

Közben megpróbáltunk bankszámlát is nyitni, másodikra sikerült is, de nem volt egyszerű. Egy fiatal angol ügyintéző srác nyitott nekünk számlát, de olyan gyorsan beszélt, hogy nem volt könnyű megérteni. 

Először a feleségem talált egy hotelben takarítói munkát. Pár hétre rá én is elkezdtem a szállodai takarítói karrierem egy másik hotelben. :) Ez a munka tényleg a tipikus alapmunka. Nagyon kell pörögni, és a pénz nagyon kevés. Feleségem 6 hétig csinálta, én az első fizetésig. 

Szinte egyből utána találtam másik munkát egy angol étteremben mint konyhai kisegítő. Itt egyenrangú félként kezeltek, a pénz is jobb volt és még főtt ételt is adtak. 

Mellette elkezdtem egy másik részmunkaidős állást. Mobilházakat kellett takarítani egy holiday parkban heti kétszer. Ez is normális munka volt. Közben persze küldözgettem az önéletrajzomat meghirdetett állásokra a szakmámban, illetve ahhoz kapcsolódva, amihez még értek. Jött is pár visszajelzés, de semmi komoly, aztán eljött az első személyes interjú is. 

Ez egy karbantartó/kertész munkakör lett volna egy kastélyban. Személyesen a kastély lordja interjúztatott. Ez a kastély egyébként a Downton Abbey című sorozat forgatási helyszíne. 

Az interjú, amire már megérkezni sem könnyű 

Három hónapja voltunk kint, mikor jött a második állásinterjú. Délután kettőre kellett mennem, de kb. 1 órányi autóútra. Persze autónk még nem volt itt kint. Az interjú napján, korán reggel elgyalogoltam az egyik autókölcsönzőhöz, persze hogy nem volt már bent autójuk. 

Gyorsan elbuszoztam a vonatállomásra, Portsmouth-ban át kellett szállni másik vonatra, amivel Liphook-ig tudtam menni. Onnan busszal mentem volna, ha jön. Persze nem jött, taxira meg nem akartam költeni, mert amíg nem volt biztos, teljes munkaidős munka addig óvatosan költekeztünk. 

Gondoltam elindulok gyalog - visszaemlékezve a Google térképre nem volt messze - legalább pár megállónyit, amíg nem jön a következő busz. Busszal nem találkoztam, viszont legyalogoltam vagy 11 km-t. Persze már késésben voltam, szóltam is telefonon hogy késni fogok kicsit. Átvágtam keresztbe egy golfpályán is hogy rövidítsek, de nem találtam a címet. 

3_50.jpg

Gyalogoltam még pár kilométert mire megtaláltam, ekkorra már olyan késésben voltam, hogy felhívtam a feleségem, hogy én már oda nem megyek, hiszen ez már nagyon ciki. Ő mondta, hogy azért menjek csak, ha már odáig elmentem (kb. 2 órát késtem az interjúról). Mondom oké, odamegyek, de ez már úgyis bukta, elmondom nyíltan, hogy rossz az angolom, igen, késtem is. Kérdeztek pár dolgot, és hogy mennyi pénzt szeretnék. Még autóval visszavittek a vasútállomásra, aztán mondták, hogy majd szólnak. 

Két nap múlva hívtak, hogy enyém az állás, illetve mikor tudok kezdeni és még magasabb fizetést is ajánlottak, mint amit én kértem. Mondtam szerdán, (ez volt pénteken) szóval volt pár napom autót venni meglehetősen kevés pénzből, mert esélytelen lett volna tömegközlekedéssel reggel nyolcra odaérni. 

Sikerült is venni egyet elég olcsón, így szerdán boldogan indultam munkába. Ja, még nem mondtam, asztalos a szakmám és az új munkahely egy konyhabútor készítő manufaktúra. Tökéletes számomra. Elkezdtünk keresgélni kiadó szobát az új munkahelyem környékén. Szerencsére pár nap alatt találtunk egy jót, a helytől mindössze 2 km-re. 

Ez a szoba sokkal jobb volt, mint az előző, rajtunk kívül csak a nő lakott ott, aki kiadta. Ő viszont csak hétköznap volt otthon, így hétvégén csak a mi voltunk a házban. Itt már volt külön fürdőszobánk is. 

Gyorsan megszoktam az új munkahelyet, csak a speciális szakszavakat kellet tanulnom. Elismerik, megbecsülik a munkám. Rajtam kívül csak angolok dolgoznak a cégnél, de én ennek csak örülök, mert jobban tanulom/gyakorlom a nyelvet. 

Utánunk jöhetett a kutya is 

Közben a feleségem is talált munkát, szintén itt helyben. Mivel már mindkettőnknek volt teljes munkaidős állása, úgy döntöttünk, hogy elég volt idegenekkel együtt lakni ezért nekiálltunk keresni kiadó házat. Persze ez nem volt olyan könnyű, mert olyat kerestünk, ahol megengedett a háziállat. Szerettük volna már kihozni magunkhoz a kutyánkat. 3 hónap keresgélés után sikerült kibérelni egy kis házat. Szerencsére a munkahely innen sincs messze.  

Amint beköltöztünk máris kértünk a munkahelyen szabadságot, és 1 hónap múlva már indultunk is Magyarországra autóval a kutyáért. Otthon elintéztünk minden szükséges papírt, így simán, gond nélkül behoztuk Angliába.

Nehéz volt az indulás, az eleje, de most már egyenesben vagyunk. Rengeteget kirándulunk, nyugodtan élünk. Azt mondom, hogy megérte elindulni. 

Update: Bő két hete egyik napról a másikra megszűnt a munkahelyem (mindenkit elküldtek). De szerencsére szinte azonnal tudtam kezdeni feleségem munkahelyén. Igaz ez nem a szakmám, de igyekszem megtanulni (felsőbb kategóriás motorsportba gyártunk alkatrészeket karbonból). Közben volt már két asztalos állásinterjúm, de még nem az igazi.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: munkakeresés Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr117552958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.18. 06:52:42

Nagyon teszett a poszt.Hatarozottak,celtudatosak es eletrevaloak,összehoztak a dolgokat szuperül.Happy törtenet,jo volt olvasni.Tovvabi sok sikert kivanok es hogy minden tervük valora valjon a tovabbiakban is! :)

pappito · http://pappito.com 2015.06.18. 07:22:22

tetszikelném, ha lenne gomb

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.18. 07:26:55

Teljesen rendben van.

Ismerek olyat aki kijött ide aztán a kutyáit otthon kiadta gebinbe...

Hari Seldon 2 2015.06.18. 07:45:40

Ma nem lesz a témához sok hozzászólás, mert nagyon kerek. Nem lehet nagyon "belekötni".

mernok-ur 2015.06.18. 07:50:07

Jó írás.

Az asztalos az olyan szép szakma szerintem! :-)

DieNanny CH 2015.06.18. 07:56:49

Tetszett! És, hiába jn délután a posztíró, alig lesz mit tőle kérdezni...
Bezzeg, a tegnapihoz meg nem jött, pedig lett volna kérdés bőven...

(Szeretem a Downton Abbey-t! Meg az angol kastélyokat... Meg úgy általában a bármilyen kastélyokat...)
:-D

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.18. 08:06:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Na igen, a tegnapinal nem artott volna ha megjelenik a postolo es felhomalyosit minket picit erröl-arrol..Bar,ahogy a feszbukos felületen olvastam a megnyilvanulasait a post alatt,lehet hogy jobb hogy ide nem jött.Kitört volna a parasztgyalazat,szegeny HA nem gyözött volna moderalni minket,szerintem.

A kastelyokhoz: azok nekem is tetszenek,itt a környekünkön is van nehany,de a Loire-menti kastelyok meg csak az utitervben szerepelnek..:)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.18. 08:06:58

@Hari Seldon 2: Nekem is ez volt az elsö gondolatom..de hiszen mindig egyetertünk...:)

fasor6 2015.06.18. 08:07:19

Gratulalok. Megterveztek, tudtak, mit akarnak, komolyan kuzdottek erte. Innentol mar nyugalmas az elet, es meg lehet szokni azt is, hogy letbiztonsag van. Jo erzes.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.06.18. 08:16:03

Tovabbi sok sikert es csak igy tovabb. Jo latni klasszikus HA posztot is.

wuaaa 2015.06.18. 08:25:45

Szimpi. A 11km-es interjúra gyaloglás golfpályán keresztül sokat elárul. Jó a kontraszt a tegnapihoz képest. Gondolom nem véletlen, hogy így jelentek meg.

kardio1 2015.06.18. 08:31:29

@fasor6: számomra nem igazán megtervezett egy határátkeles, ha nincs állás még a kiutazáskor. Tőlem idegen az ilyen határátkeles, de nem vagyunk egyformák. Azt is értem, hogy miért van oda mindenki ezért a posztert, jobban beleillik az itt kommentelok lelkivilagaba, mint pl. a tegnapi.

kardio1 2015.06.18. 08:32:40

@fasor6: más: a letbiztonsag stabil állást is jelent...

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 08:39:53

na ez igen!

o bezzeg kinnmarad.
a tegnapi meg visszajon boldogítani bennünket

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.18. 08:46:34

@~~Babette~~: ugy latom a tegnapi post mindenkinek (helyesebben sok mindenkinek) megrezgette a türeshatarat.

Cinkapanka 2015.06.18. 08:47:01

Szeretem az ilyen posztokat es extra respect a kitya miatt :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.18. 08:47:35

@kardio1: elmondom, miért tetszett _nekem_ a mai poszt jobban, mint a tegnapi (ugye anno szabad akaratomból éltem Mo.-n, nem oda születtem, senki nem "kényszerített" hogy ott éljek, ezért nem is vagyok elfogult ellene, szóval szerintem viszonylag függetlenül nyilatkozhatok)
Szóval: szoktam mondani, hogy minden posztot minimum kétféleképpen lehet megírni: optimistán vagy siránkozva.
Ezt a mait is megírhatták volna úgy, hogy mennyire kemény volt az első időszak, "aljamunka", rémes lakótársak, most ugye munkanélküliség, ismét rosszabb munka, kell-e ennél nagyobb baj? Azt az elkésős interjút is le lehetett volna írni mint egy kálváriát. Szerintem a tegnapi poszterina abszout negatív élményként írta volna meg ezt a posztot, ezt a történetet.
A mai posztoló pedig úgy írta volna meg a tegnapit, hogy tök jól boldogultak, saját vállalkozás is alakult, a nyelvtanulás lassan de biztosan, gyerekek szépek egészségesek, stb...
Ez a különbség nagyon szembeötlő nekem és ez alakítja a rokon- és ellenszenvet :)

Mme.Brioche 2015.06.18. 08:53:17

@Réka ‎: Teljesen egyetértek. Én magam határátkelés szempontjából az előre megtervezés híve vagyok, a nagyon alapos megtervezésé, és rákészülésé, de amikor ilyen pozitív hangvételű posztot olvasok olyan emberekről, akik talpraesettek, fiatalok, nincs veszítenivalójuk, és még jókedvűek is, akkor az nekem tetszik még akkor is, ha én sose választottam volna ennyire kalandos kiutat.

Az meg különösen tetszett, hogy nem Londonba mentek.

**mimi** 2015.06.18. 08:54:23

jó poszt...hatalmas piros pont a kutya miatt!!! :)

kardio1 2015.06.18. 08:57:55

@Réka ‎: @brioche (FR): Ez persze teljesen igaz, a hozzáállás sokat számít. Én se mentem volna Londonba.

kardio1 2015.06.18. 09:02:36

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): tegnap érdekes volt, hogy kiakadtal Pinkre, amikor a posztirot azért bírálta, mert gyerekeket szült és otthon maradt velük. Egy platformra helyezkedtel a posztoloval. De a legelso reakciód a posztra az volt, hogy felment benned a pumpa a posztolot olvasva...

pappito · http://pappito.com 2015.06.18. 09:02:47

@kardio1: "Azt is értem, hogy miért van oda mindenki ezért a posztert, jobban beleillik az itt kommentelok lelkivilagaba, mint pl. a tegnapi."

nájsz

sasfészkes 2015.06.18. 09:02:52

A férj a tegnapiban is boldogult.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.18. 09:21:30

@kardio1: Nem a gyerek(ek) miatt ment fel bennem a pumpa.En is ittthon vagyok 2 gyerekkel,es megis tanulgattam-tanulgatok franciaul,beilleszkedtem ide,es mindenben tamogatom a ferjem,ha mar ö a csaladfenntarto-mondom ezt ugy,hogy azert az en munkam sem elhanyagolhato resze az ö sikereinek.Szoval a lenyeg: posztolo hozzaallasa miatt ment fel bennem a pumpa, es ebbe nem tartozik bele az,hogy gyerekeket szült es otthon van velük.Az annal inkabb,hogy emöge bujva nem tanulta meg a nyelvet es füle botjat nem mozgatta hogy neki is jobb legyen,meg egyaltalan,hogy valamit tegyen a boldogulasert.

Chamroe 2015.06.18. 09:25:18

Nagyon szimpatikus a poszter, kívánom neki, hogy mihamarabb sikerüljön elhelyezkednie a szakmájában! :)

Augusztusban én is cuccolok kifelé, aztán jön majd a férjem is.
Még az is lehet, hogy a gyerekeket is hozzuk, igaz sok velük a gond, de már úgy megszoktuk őket :D

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.18. 09:28:24

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): de mindegy is,nem akaras,nem vagyunk egyformak..barmi lehet a pakliban.Ezt tegnap kiveseztük.En nem ekeztem a poszterinat,ma sem akarom.

@Chamroe: Sok sikert kivanok Nektek is!

Hari Seldon 2 2015.06.18. 09:51:58

@kardio1:
Igaz.
De a te (illetve a mi) eseted más. Egy orvosnak eleve könnyebb Magyarországról keresnie munkát, mint bárki másnak. Eleve a munkakör (ha már konkretizálva van) akkor szinte azonnal "bevethető" és az orvos is szinte azonnal (kis túlzás, de nagyjából) tudja hogy milyen "feladatokra" megy ki. Egy szinte bármilyen más szakmával, először magát kell "elhelyezni".
Én Magyarországon ezt dolgoztam, de lehet, hogy az itteni cégeknek ez a tapasztalat nem jó, az ő tevékenységünk nem fedi azt azt amit én tudok (holott például a gazdasági profiljuk hasonló).
Egy orvos viszont tudja, hogy egy kórházba megy. Az "ügyfél anyag" nem különbözik. Viszont nagyjából ugyanazt a tevékenységet várják el. - Nyilván ezért is elterjedtebbek az orvos fejvadász cégek.

qkuc 2015.06.18. 10:25:45

Végre, régi, klasszikus tematikájú poszt, talpraesett emberek, szimpatikusak. Tetszikelem.

A kutymorgó kicipelése miatt még egyszer tetszikelem.

Mme.Brioche 2015.06.18. 10:26:12

@Hari Seldon 2: hát nem tudom... Mi amikor még csak úgy feltettük magunkban, hogy elmegyünk, akkor először Angliába küldtünk szét egy csomó önéletrajzot, mert angolul mindketten jól beszélünk, de a legtöbb helyről még csak válasz sem érkezett, és akkor jött a francia utazás, az konkrét állásajánlat, amire nem is számítottunk, és az első orvosfejvadász-cég már csak akkor kereste meg a férjemet, amikor már kint éltünk jópár hónapja, és már rég megvolt az állás a kórházban. Azóta szinte folyamatosan érkeznek az ajánlatok mindenhonnan, de mikor otthon voltunk, akkor semmi.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 10:32:54

@**mimi**: ja én is csak a kutya miatt:-)

(nem)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 10:35:32

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): na meg ehhez annyit, és leszállok a tegnapról, h o pontosan azt gondolta, h mindent megtett. Ez volt a legirritalobb benne. Hogy o aztán! És csak a körülmények!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.18. 10:35:50

Es jok a kepek is, szep a kornyek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 10:36:38

Mondjuk én első korben vittem volna a kutyát.
úgyhogy ide löjetek-)

Hari Seldon 2 2015.06.18. 10:46:02

@brioche (FR):
Persze, mert magyar telefonszám volt beírva az önéletrajzban... :-)
Innentől szerencse, hogy jelentkeznek. Bár amikor én jártam ilyen orvos fejvadászos állásbörzékre, ott sem volt francia cég. Csak később kaptuk a tippet, hogy nem kell feltétlen fejvadász cég. fel kell menni az ország orvosi honlapjára, és oda kell írni direkt. Nekünk ez jött be.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2015.06.18. 10:50:00

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Mivel nálunk csak délig van óvoda, és az iskola is hasonlóan lesz, a feleségem otthon van. Úgy jött utánam, hogy kb. minimális nyelvtudása volt, így heti két nap jár oktatásra, oviidőben, egy éve. Tegnap elkezdtünk beszélni a szomszéddal, és kb. WTF fejet vágtam, olyan szinten tolta a dumát németül. Én meg csak ácsorogtam, mivel csak minimális németem van, angollal vagyok. És erre azt meri mondani, hogy alig beszél németül. Szóval büszke vagyok rá, és igen, ha akarat van, meg lehet oldani. Gyereket 2-3 órára bébiszitterhez, bölcsibe, és lehet menni nyelvoktatásra.
Közben elfelejtettem, mit akartam ebből kihozni. :) Csak örülök, hogy ennyire tud már kommunikálni, és kapcsolatokat teremt. Több barátja is van, mint nekem. :)

pappito · http://pappito.com 2015.06.18. 10:53:01

@~~Babette~~: Pink P. is éppen ezt mondta, csak nem udvariaskodott, hanem. Mégis ment a sarokba legón térdepelni

PJRT 2015.06.18. 11:30:27

Nagyon tetszett a poszt és nagyon könnyen azonosulok a szerzővel! :) Én is így tennék, ahogy ők és pont ugyanilyen nagy ívben kerülöm majd Londont.
Mondjuk amikor írták, hogy "nehéz volt ... hátrahagyni a házat, kutyát", akkor úgy éreztem, hogy elkaszálták magukat nálam és tovább sem olvasom, de szerencsére a kíváncsiság tovább vitte a szemem és később olvastam, hogy hazajöttek a kuttyért. Big-big like! :)
Én júliusban dobbantok.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 12:09:27

@Taxomükke: ahová magamat. Úgy szerveztem volna. Én nyaralni is elviszem, meg kirándulni. Nem egy házorzo komondorrol beszélünk:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 12:10:49

@pappito: a prosztó stílus mögött is rejtozhet igazság. Csak nem mindig látszik ki mogule.

Herr Géza 2015.06.18. 12:11:27

@Chamroe:
"Még az is lehet, hogy a gyerekeket is hozzuk, igaz sok velük a gond, de már úgy megszoktuk őket :D"

Behalok töled !!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kardio1 2015.06.18. 12:35:23

@pappito: és ezt nem negatívumkent írtam, ez tény.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.18. 12:36:46

@~~Babette~~: Hadd kérdezzem már meg, hogy te milyen jogon minősítesz így embereket? Mi az, hogy "a tegnapi meg visszajön boldogítani bennünket"? Te nem érzed, mennyire szint alatti a stílusod?

Mindenkinek megvan a maga baja. Ki így kezeli, ki úgy. De valakiről ilyen hangnemben beszélni, mint ahogyan te teszed néha egyesekkel, nem helyes. Nagyon nem. És nem ez az első ilyen megnyilvánulásod.

Kérlek, hogy próbáld meg átgondolni, amit írtam. Köszönöm!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.18. 12:36:46

@Réka ‎: Az megvan, hogy a legtöbb tulajdonságunkat gyerekkorból hozzuk magunkkal? Na meg persze a gének, de az más lapra tartozik.
Láttál te már olyan gyereket, aki rettegésben nőtt fel, mert az apja minden áldott nap részegen ment haza, és szíjjal verte? És olyan gyermekkel találkoztál-e már, aki soha nem tudott az édesanyjához bújni, mert az esetleg idő előtt elhunyt?

Csak azért kérdem, mert mielőtt valakiről ítéletet alkotunk egy "siránkozós posztja" miatt, talán el kéne gondolkodni azon, hogy az illető milyen szociális/lelki alapokkal indult az életnek.

Sok olyan embert ismerek, akik bár nagyon igyekeznek, egy lebonthatatlannak látszó belső fal miatt mégis képtelenek átlépni a saját határukon. Lehet rájuk azt mondani, hogy nincs helyük a mai világban, mert a mai értékrend szerint ezek "lúzerek", de azt hiszem, hogy nem ez a megfelelő hozzáállás.

Elképzelhető, hogy te szerencsés voltál és jó alapokat kaptál a szüleidtől; megfelelő mennyiségű és minőségű szeretetet, támogatást , ami aztán segített kialakítani egy egészséges magabiztosságot, de hidd el, hogy nagyon sokan nélkülözik ezeket. Gyakran ennek lecsapódását látod egy felnőtt viselkedésében, ami a te szemedben talán csak egy "siránkozós poszt". Pedig ezek az emberek nem értéktelenebbek, mindössze mások. Viszont ha sokszor a fejükhöz vágod, hogy szerencsétlenkednek, azzal csak tovább zsugorítod az amúgy sem túl nagy önbecsülésüket.

Ardenta 2015.06.18. 12:36:46

Nekem is tetszett a poszt, örülök, hogy beindult az életük. Jó ilyet olvasni. Az is tetszett, hogy külön kitért a tömegközlekedés és a távolságok adta nehézségekre. Ez bizony nem az a világ,amikor felszállsz a buszra és időben letesz. Továbbá a saját közlekedési eszköz is rengeteg pénzbe tud kerülni.
Még ami tetszett: megírta, milyen munkakörben dolgozik. Még ha nem is ügyvéd/orvos/menedzser xy szakmája, konkretizálta, hogy mi.
Köszönöm :)

kardio1 2015.06.18. 12:37:10

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): tudom. De azért érdekes volt látni, ahogy a kezdetben bírált posztoloval egy oldalra kerültél.

pappito · http://pappito.com 2015.06.18. 12:39:29

@kardio1: "és ezt nem negatívumkent írtam, ez tény."

ne kövesd el a hibát, hogy a véleményedet összekevered a tényekkel

kardio1 2015.06.18. 12:40:04

@Hari Seldon 2: Persze ez igaz. Még akkor is, ha azért kiderul, hogy bizonyos dolgok csak másként vannak itt. A vakvilagba én akkor sem tudtam volna kijonni.

Chamroe 2015.06.18. 12:41:35

@Herr Géza: Tudod, jól kell velük bánni, hiszen ők választják majd ki nekünk a nyugdíjas otthont :))))

Jut eszembe, a gyerekeknek elég az útlevél, vagy chip- is kell nekik?
Néha olyan nehéz megtalálni őket :D

kardio1 2015.06.18. 12:51:32

@pappito: akkor kifejtem: volt olyan érzésem, amikor leirtam a szót, hogy a tény birkát idézi...
Arra gondolok, hogy a legtöbb ember, akinek sikerül a határátkeles, az határozott, céltudatos, nem érzelgős típus, aki tudja, mit akar, és hogy azt hogyan érheti el. Ez a mentalitás segít át a nehézségeken, és az ilyen embereknek okoz kevesebb problémát a lépés érzelmi oldala. Logikusan az itt kommentelo, már határátkeltek között nagyobb az ilyen típusú emberek aránya a sokevi átlagnál. Erre gondoltam, amikor az előzőeket írtam.

2015.06.18. 12:56:07

OFF

index.hu/kulfold/2015/06/18/dan_valasztas_2015/

"a nagyvárosok bevándorlók laktak területeiben a radikális muszlimok fenygetéssel próbálják távol tartani az embereket a szavazástól, és a kampányban nem egyszer a standoló politikusokat is elkergettek. “Azt mondták, azonnal takarodjak el a területükről, mert a msuzlimoknak tilos szavazni. Azt mondták, hogy ha valaki részt vesz egy demokráciában, nem kerülhet a mennybe” – mesélte a Guardiannak a Szociáldemokraták egyik, egyébként félig török származású jelöltje."

ON

pappito · http://pappito.com 2015.06.18. 12:58:06

@kardio1: értem, köszönöm, hogy kifejtetted

Herr Géza 2015.06.18. 12:58:40

@Chamroe: Legjobb a póráz, minek ide hightech ??? Ha meg dolgod van, kikötöd öket az udvarban.....:)))))))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.18. 13:04:27

@Megnevelő Ember: na ez hosszú lesz :)
1. Nem minősítettem a posztolót, csak az írásat. Nem vágtam a fejéhez semmit, nem ítéltem el. Ezt fontos megállapítani, hogy korrekt kiindulópontja legyen a vitának.
2. Abszolút megértem, amiről beszélsz. Ez evidens, bárkinek lehet poggyásza a múltból, ezért nem kell pálcát törni ismeretlenül. Viszont természetes, hogy a mostani cselekedeteik alapján alakítunk ki egy első benyomást az emberekről. Nekünk nem volt más forrásunk, mint a poszt, bármilyen múltat belemagyarázni értelmetlen. (ahogy te sem tudsz semmit az én múltamról, s ezért kár is spekulálnod a magabiztosságom forrásáról)
3. Nem tudom elfogadni az érvedet, hogy a múltbéli poggyász annyira meghatározza az embert, hogy ne tudna tudatosan dönteni a hozzáállása és cselekedetei felől. Ez az egyén szuverenitásának, képességeinek lekicsinylése a szememben. Nagyon hiszek az egyéni felelősségben. Persze hogy befolyásol a gyerekkor, viszont nem törvényszerű, hogy véglegesen lebénít, ha épp szar volt.
Egy osztálytársnőmet 6-8 éves kora között a súlyos alkoholista anyja rendszeresen eladta férfiaknak, hogy legyen pénze piára. Ennél borzalmasabb sorsot nehezen tudok elképzelni. Nem is tudhatom, hogyan dolgozta fel, hogyan érzi magát legbelül. Viszont nem tette tönkre az életét, nagyonis jól boldogult, ami az iskolát, munkát, családot illeti. Az anyjának megbocsátott és tartja vele a kapcsolatot. Ha valaki a nehéz gyerekkorral akarja magyarázni a kisiklott életét, mindig ő jut eszembe. Igen, egyéniség kérdése, erre is lehet mondani, hogy biztosan szerencsés alkat. Szerintem viszont potenciálisan mindenkiben megvan a lehetőség a kitörésre, a boldogulásra. Nem szerencse kérdése!

Observer99 2015.06.18. 13:13:51

"Külföldre menne? NAV-büntetést kaphat, ha nem figyel erre"
"A NAV az ideiglenesen vagy véglegesen külföldre távozó magyar állampolgárok bejelentési kötelezettségéről készített tájékoztatót. Ha valaki ezt elmulasztja, jókora tartozást is felhalmozhat az adóhatóság felé."
Napi.hu:
www.napi.hu/ado/kulfoldre_menne_nav-buntetest_kaphat_ha_nem_figyel_erre.599276.html?utm_source=Napi.hu_hirlevel&utm_medium=Hirlevel&utm_campaign=Napi.hu_hirlevel_kiemelt_cikkek
NAV tájékoztató:
nav.gov.hu/nav/ado/jarulek/Ideiglenesen_vagy_veg20150617.html

A Napi és a NAV együttes elolvasását javaslom!

2015.06.18. 13:16:38

A tegnapi poszttal kapcsolatosan némi magyarázkodásra kényszerülök. Miután a FB oldal nyilvános, volt szerencsém elolvasni a szerző kommentjeit. Izé, no comment, azt hiszem cserbenhagyott az amúgy sem túl legendás emberismeretem, magyarul: ezt vazzeg benéztem. :)

qkuc 2015.06.18. 13:20:48

@Observer99: Tudom perverz vagyok, de vajon arra van mód, hogy itthon is csöngessem azt a havi 6 v 7000 forintot, hogy a TB kártya aktív maradjon ...?

qkuc 2015.06.18. 13:26:46

@Ödenburger [Hu/At]: Hm, ezek a radikálisok éppen haza is mehetnének, ha már nem sikerült idomulni az európai/dán értékrendhez ...........

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 13:27:29

@Megnevelő Ember: latom van benned ilyen kis tanarkodas, ne fogd vissza magad, meseld el szepen, hol vanmasok szemelyenek minositese (barmelyik ) mondatomban.
engem mondjuk nem erdekel, de neked biztos jol fog esni.

Probald ugy, hogy kozben nem szemelyeskedsz.
Lehet, hogy le kell szallnod hozza a lorol, de valamit valamiert.

nl_eni 2015.06.18. 13:34:11

@Ödenburger [Hu/At]: Én nem hiszem, hogy számít a posztoló személye. A történet számít, az általánosítható belőle, ami nekem, vagy akárkinek tanulság lehet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 13:34:33

@qkuc: ugy, h nem jelentesz semmit sehova, hanem itthonmaradt regisztralatlan munkanelkulikent viselkedsz. Vagy kitartottkent:-):-):-):-)

nl_eni 2015.06.18. 13:37:55

@~~Babette~~: Kedves Babette, vannak olyan kihívások, ami elé nem áll oda a józan ember. Mert minek? Egy rakat veszett kutya közé se megyek be, nem hogy érveket, de a szavaimat se fogják érteni, én pedig nem tudok lemenni erős kutyába (mellesleg nem is áll szándékomban)...

qkuc 2015.06.18. 13:38:27

@~~Babette~~: :D oksa, akkor megtudom tőlük álmunkanélküliként hova kell és mennyi zsozsót utalni

(bizalmatlan vagyok annak kapcsán, hogy ha mégis hazafutamodom, mennyi idő alatt kapom vissza a kártyácskát ......)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.18. 13:38:39

@Réka ‎: Nagyjából nyolc éve figyelem a munkásságodat (a fotós vonalra gondolok), egyéb helyeken sokat leveleztünk már, szóval valamennyire ismerlek, ismerjük egymást. :-) Egyébként örülök, hogy lehet veled beszélgetni, és nem értettél félre szándékosan.

Az egyén felelősségét én is fontosnak tartom (talán a legfontosabbnak, főleg egy szülő esetében), mégsem mondanám, hogy "potenciálisan mindenkiben megvan a lehetőség a kitörésre".

Vannak például talpraesett nők, akik a rossz gyerekkor ellenére (vagy talán pont azért) nem engednek beleszólást az életükbe, és vannak olyanok is, akik ugyanezen okból "férjhez menekülnek", és akár még a családon belüli erőszakot is eltűrik, csak hogy tartozhassanak valakihez.

Így én továbbra is azt mondom, hogy a legapróbb részletek ismerete nélkül nem tanácsos messzemenő következtetéseket levonni egy emberről, pláne nem egyetlen tettét figyelembe véve.

Az megint más kérdés, ha valaki visszaél a "nehéz" helyzetével, és tudatosan nem akar semmit tenni önmagáért, de talán még ekkor sincs jogunk bírálni, hiszen alapvetően úgyis magával szúr ki. Mi odébb állhatunk, ha terhesnek érezzük a személyét, de neki együtt kell élnie önmagával.

Remélem, hogy sikerült valamelyest árnyalnom a mondanivalót.

Observer99 2015.06.18. 13:38:39

@qkuc:
Sajnálom, nem tudom a választ(lásd a nickem), próbáld meg a NAV vagy az OEP nicknevüeknél! :-)

2015.06.18. 13:46:35

@qkuc:

Van. Nem jelentkezel ki magyar lakcimrol. Es nem jelented be itthon, hogy kulfoldre tavoztal. Ezaltal, amennyiben nem jelentkezel be munkanelkulinek sem az allasod megszunese utan, ugy fogjak venni, hogy itthon elsz, es nem vagy biztositva. Marpedig mivel ilyent nem lehet, kotelezoen fizetned kell magad utan. Kb. ennyi. Csak ne jelezd sehol, hogy kikoltoztel es ne jelentkezz ki a magyar lakcimedrol.

Kiég3tt 2015.06.18. 14:14:20

@kardio1: nem mindenkinek adatik meg az a luxus, h kulfoldon munkahely varja. Sot...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.18. 14:18:24

@Kiég3tt:
Bizony hogy nem. Három hónapomba került.

qkuc 2015.06.18. 14:24:37

@Observer99: ezeket a nickeket igyekszem kerülni, mint ördög szentelt vizet ...., :D

2015.06.18. 14:26:12

@Observer99: Ez mindig elokerul, es en mindig beparazok rajta mert ezt nem csinaltam meg, marmint ezt a kijelentkezest, mert nem tudtam, hogy kellett, akkor meg szerintem nem volt ez. De ha be tudom bizonyitani, hogy itt fizetek, akkor elengedik a tartozast, ugye? Es ha nem fizetem be akkor mit fognak csinalni, az anyukamtol nem veszik el a penzet, ugye? :D Marmint, az en regi cimem az az ove nyilvan, szoval tole nem vehetnek el semmit, ha en nem tudok fizetni, mert itt vagyok tarsadalombiztositva?

Allitolag ossze fogjak vonni a szemelyit a TAJ kartyaval es a BKV berlettel es a jogositvannyal vagy nemtudom, ez igaz? Mar nem tudom hol olvastam, de ez azert erdekes, mert nekem 2 ev mulva kellene szemelyit hosszabbitani, ha addigra egyutt lesz a TAJ-jal akkor eszre fogjak venni, hogy en eltuntem a rendszerbol es akkor mehetek bizonyitani, hogydemarpedigen fizetek, csak nem ott. De ugye akkor elfogadjak? Jajistenem.

2015.06.18. 14:27:50

Ja amugy jo kis poszt volt, tetszett az allasinterjus, hogy ket orat kesett, es az ove lett az allas, kar, hogy aztan megszunt, remelem talal hasonlo jot majd.

Herr Géza 2015.06.18. 14:33:44

@nl_eni: Már hogyne számítana a posztoló személye ? Az a történet másik 99 emberrel szimplán nem történhet meg. Mert olyan a személyiségük....
Javallom, nézz bele a tegnapi FB válaszaiba és/vagy vess egy pillantást az FB oldalára. A gyerekeken kívül (ami normális és dicséretes) semmi más téma nincs, csak a fodrász és a buli. Na meg egy jellemzö poszt, valahol, egy sor: "Történjen már valamiiiiiiiiii !" Így. Azt hiszem innen egyenesen következett a tegnapi "tartalom".

Herr Géza 2015.06.18. 14:35:50

@mojyo: Többször, több helyen, többen leírtuk már: utólag, visszamenölegesen is ki lehet jelentkezni a TB-töl. Egy ürlap az egész. Tényleg nem értem, miért parázol ezen.....

nl_eni 2015.06.18. 14:36:50

@diggerdriver: @Megnevelő Ember:
Nem, a blogot nem kell bezárni, nem az itt megjelenő posztok okafogyottak, hanem a reakciók közül sajnos nagyon sok.
Mindegyik itt megjelenő írásnak (az adatokon és tényeken túl) van tanulsága. Van, amelyiknek több. Ezek pont azok a cikkek, amik tabukat, vagy általánosan helyesnek vélt dolgokat máshogy mutatnak be, legyen az a más akármilyen irányban eltérő a közvélemény által helyesnek ítélttől.
Az otthon ülő anya, az anyaság, mint olyan, a beilleszkedési nehézségek, amikkel nem sikerül megküzdeni, mind reflexes népítéletet vonzanak. Pedig mennyivel hasznosabb lenne közösen gondolkodni ezekről. Mondjuk arról, hogy a) mitől érezheti magát bezártan egy kisgyermekes anya, b) ha külföldre mennek, ahol még inkább magukra maradnak, akkor ebből mi várható, c) hogy lehet a nehézségeken enyhíteni stb.

Sokszor már az is segítség lehet, ha visszajelzést kap az illető, hogy nincs egyedül a problémájával. Az is segítség, ha leírom, nekem hogyan sikerült. Ha sok megoldást lát, akkor talán valamit be tud emelni a saját életébe. Segít az is, hogy jóhiszeműen állunk a szerzőkhöz. Nem azt feltételezzük, hogy a rendszert mentek kihasználni, ingyenélő, buta, és a sort egész változatos jellemzőkkel folytathatnám.

Hőzöngeni lehet, csak nem érdemes, senkinek sem lesz haszna belőle. Az egyiknek fájdalmat okoz (mert segíteni nem segít), másiknak gőzszelep a frusztrációi ellen.
Magam részéről azt gondolom, hogy attól, mert valaki nem olyan jó, mint én (vagy inkább amilyennek gondolom magam), attól én még nem leszek jobb.

2015.06.18. 14:38:33

@Herr Géza: Hat de mostmar nem akarom felhivni magamra a figyelmet, ha visszamenoleg jelentkezem ki, akkor eszreveszik, hogy mar 5 es fel eve gyulik a tartozas :D Mindig ilyenkor szoktak megszivni a johiszemu emberek, nem? Amikor elebe mennek a dolgoknak... Hat ezert parazok. Hulye vagyok? Valoszinuleg. :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.18. 14:42:01

@Megnevelő Ember: nagyon álságosnak, sőt aljasnak tartom egy anonim nick mögül meglebegtetni, hogy más néven már ismersz. Hogy te tudod, én ki vagyok, de nekem esélyem sincs tudni, hogy te ki vagy. Ez egy piszkos hatalmi játszma és az ilyen emberekkel semmiféle kapcsolatot nem kívánok ápolni, még kommentmezőben sem. Nagyon remélem, hogy az állításod nem igaz és soha nem álltam szóba ilyen hamis emberekkel. Ha viszont mégis, az ilyen alakoskodás nem engem minősít.

Eva55 2015.06.18. 14:44:11

@mojyo: nyugi, velem is ez volt. Letöltöttem a netről a nyomtatványt a kijelentkezeshez, ezen rajta van a külföldi biztosítási számod. Elküldtem anyukámnak egy meghtalmazassal együtt, ezekkel bement a TBhez es máris ki voltam jelentkezve. A másik része a dolognak, h a NAVhoz is el kell menni azzal a papírral, amit a TBnel kapsz (vagy a meghatalmazottad). Ide a fontos, h a meghatalmazasban benne legyen, h "teljes körűen" hatalmától meg az illetőt. Amikor ez is megvolt, töröltek a "tartozást".

nl_eni 2015.06.18. 14:46:07

@Herr Géza: Ismétlem, engem nem érdekel a posztíró személye, ennélfogva se facebookon, se sehol máshol nem fogok rákeresni. Ő mindazok mellet is, amit megosztott velünk, egy idegen ember számomra, aki fölött információ hiányában nem ítélkezhetem.

A jelenségekről, az általános emberiről lehet véleményem, az ellen és mellet lehet érveket hozni, a konkrét (ismeretlen!) emberről nem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.18. 14:46:43

@qkuc: be kell menni a navba es nyilatkozni, h magad utan akarsz fizetni. Le lehet tolteni elore a nyomtatvanyt de telefonrol most meg nem mondom neked a szamat. Akkor kapsz egy rakas csekket es fizethetsz havonta.

Muscari 2015.06.18. 14:48:46

Na most meg nem lehet szavazni, pedig nyomtam volna egy tetsziket.

Így kell ezt csinálni, látszik, hogy csak egy jó szakma kell es az elhatározás. Biztos vagyok benne, hogy pár hét és a posxter újra a szakmájábsn dolgozik. Addig sem tétlenkedik azonban, ez külön becsülendő.

Well done, további sok sikert.

Bredpitt Monika 2015.06.18. 14:49:34

kiszállt egy rosszarcú pakisztáni

hogy nez ki egy joarcu pakisztani?

Olvasom tovabb es komoly leszek, igerem.

Muscari 2015.06.18. 14:53:33

@Chamroe: :-)))

Hova, merre visz majd az utad, kedves Chamroe?

Herr Géza 2015.06.18. 15:07:49

@mojyo: Sztem meg sokkal sanszosabb a szívás, ha ök veszik észre. Akkor valószínü, hogy egy "kis" büntit nem úszol meg.....

2015.06.18. 15:08:59

OFF

"Másfél év alatt nyolcszáz embert akar felvenni a GE budapesti szolgáltatóközponjába a a meglévő 1200 fő mellé - írja a Világgazdaság.

Havonta 50 embert vesznek fel épp számlázásra, más kapcsolódó pénzügyi területekre, IT-re, HR-re - mondta el Bjorn Bergabo, a GE területi igazgatója. Azt is hozzátette, hogy vesznek fel még embereket ellátási lánc menedzsmentre, jogi és adózási területekre is, hogy kiszolgálják a GE különböző egyéb vállalatait, főleg Eurpában. IT-szakembereket főleg a GE-Healthcare-hez vesznek fel."

index.hu/gazdasag/allas/2015/06/18/sokan_mehetnek_szamlazni_konyvelni_a_ge-be/

ON

Demi78 2015.06.18. 15:14:29

A cikkhez: ennyi, ezt igy kell csinalni, grat Nektek! Celtudatosan, a problemakat pozitivan kezelni es nem sirni, mert mindennek meglesz a maga gyumolcse!
Nalunk is ez volt, csak a csatorna masik oldalan, a nyugati parton. Parommal itt vagyunk (29-37 evesen) lassan 4. eve, O szerencsere szakmajaban, gyogytornaszkent helyezkedett el mar a kezdetektol, en elejen kerteszkedtem vagy ket evig, meg kamionosokat iranyitottam, mert nem volt mas, most irodaban ulok es managerkent dolgozom a szakmamban (munka- es minosegbiztositasi mernok), amibol kitudja hany papirom van es hany ev tapasztalattal jottem el otthonrol. Es profitalunk is belole: ma hajnalban szorfoztem a francia haverokkal (nem zarkoztunk be, mint sokan masok, nem a magyarok tarsasagat keressuk - elnezest, magyarul tudunk, franciaul meg ismerosok kozt tanulsz a legjobban -, nyitunk az orszag fele, ahol elunk), most munka este meg indulunk egy 3 napos kempingezesre. Jo csamcsogast trollok!:)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.18. 15:14:30

@nl_eni: Én már inkább nem is akartam írni semmit, de köszönöm, hogy összefoglaltad helyettem is a lényeget. Kár, hogy néhányan nem fogják (akarják) érteni, miről is beszélsz.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.18. 15:14:30

@Réka ‎: Minden nick "anonim", ettől lesz nick a nick. De majd a fotós oldaladon felveszem veled a kapcsolatot. Biztos vagyok benne, hogy meg fogsz enyhülni. Addig is legyen elég annyi, hogy eszem ágában sincs hatalmi játékot játszani.
Adj nekem pár órát, kérlek, mert most van egy kis dolgom, aztán megkereslek. Köszönöm a türelmedet!

Observer99 2015.06.18. 15:14:30

@mojyo:
Már bocsánat! A jóhiszemű emberek nem summantanak öt és fél évig, majd elkezdenek aggódni! Döntsd el mi a követendő. Bejelenteni a bejelentendőt és ha bünti van akkor kifizetni a büntit, közben levonni a tanulságot, vagy summanmtani "jóhiszemüként" és megbukni mint Rottenbiller, viselve minden következményt.

Egyébként szerintem a jóhiszemű viselkedés az, ha tudomására jut, hogy a cselekedete nem jogkövető, akkor beismeri, változtat és viseli a következményeit!!! :-(

Herr Géza 2015.06.18. 15:16:17

@nl_eni: Onnantól, hogy kitett ide valamit, már nem ismeretlen.... Én nem ítélkezni akarok fölötte (minek is ???), hanem megérteni a történtek mozgatóeröit. Nem jött ide válaszolni a kérdésekre, de a HÁ FB oldalán megtette. (Kár volt.) Onnantól meg nem kell utána "nyomozni",
De mindegy is. nem magyarázkodni akarok.
A sztorik meg a mögötte lévö emberek nélkül mesék is lehetnek (volt már itt is rá böven példa), arról meg minek érvelni ? Akkor már olvashatok Andersent is.

2015.06.18. 15:20:39

@Observer99: Hat, ha igyis ugyis van bunti, akkor jobb kesobb, mint elobb, nem? :D

Amit @Eva55: meg @Herr Géza: irtak, az mar majdnem megfontolando volt, de te most elbizonytalanitottal... :D

Majd meg konzultalok az otthonmaradt felnottekkel ezugyben, hogy mit kell csinalni es akkor ugy lesz.

qkuc 2015.06.18. 15:21:52

@Observer99: Enyje már, ne essünk a torkának. Főleg, hogy a amgyar bürokrácia mélységeit és magasságait ismerve 5 éve simán lehet, hogy rosszul tájékoztatták vagy akármi ...

qkuc 2015.06.18. 15:25:18

@nl_eni: Egy posztban mindenkinek benne van a személyisége, amit vagy kedvelni vagy utálni fognak azok, akik olvassák. Ezt a rizikó plusz, hogy esetleg negatív kritikát fogalmaznak meg, bizony benne van a pakliban.

Egy valamire hívnám fel a figyelmet, ez nem a lelki terápia blog .... /Bár már javasoltuk, hogy kéne ilyen szakkör./

Amivel abszolút egyetértek, hogy az ember elmondhatja bátran a véleményét, csak nagyon nem mindegy milyen stílusban teszi.

Bredpitt Monika 2015.06.18. 15:27:07

Eloszor is erdekessegnek. Mikozben csinaltam a reggelit , tiz eves lanyom elolvasta a posztot es ket dolgot mondott>
Ez a bacsi ott dologozott ahol a Downtown Abbey t forgatjak, es ket orat kesett az inerjurol.

Nekem az jutott eszembe, hogy ha valaki ket orat gyalogol es nem adja fel mar eleve szimpatikus, azert kivancsi lennek, hogy itt mi volt a donto erv tudvan azt, hogy a kollegak angolok voltak. Talan a szakma.
En Diggerrel beszeltem a HA talalkozon arrol, hogy egyes szakmak milyen keresettek Europaban, meg nyelv nelkul is nagy esely van munkat talalnia pl. egy hegesztonek.
Remelem van meg szulo, aki a gyerekenek nem azt szajkozza minden nap, hogy egyetemre kell menni, mert ugy latom a szakmunkanak itthon nem sok becsulete van. Bezzeg ha diplomas an soprogethet az ember Pecs kornyeken, az milyen jol hangzik.

Taxomükke (UK) 2015.06.18. 15:28:20

@~~Babette~~: Semmilyen haziallattal nem konnyu itt alberletet talalni, foleg nem kulfoldrol.
Szoval te ezert vagy meg otthon, mert neked sem sikerult.
:P

2015.06.18. 15:34:18

@qkuc: Engem errol sehogyan sem tajekoztattak, igaz, hogy nem is neztem utana :D Ezt az egeszet azutan vezettek be, hogy en leleptem, az allamvizsgam utan egy hettel en mar itt voltam :D Tehat ugyis mondhatjuk, hogy a magyar rendszer szerint en egy diplomas munkanelkuli vagyok, aki hallgatokent volt biztositva, azota pedig nem fizetek, mivel azt ugye egyelore nem tudjak, hogy depedig dolgozom en, csak nem ott, hanem itt, es ilyenforman itt is vagyok biztositva. Kesobb, amikor ezt bevezettek, utananeztem, hogy mit kell csinalni, de akkor a szuleim azt mondtak, hogy ne foglalkozzak vele, mivel egy EU-s orszagban vagyok, es ugyis tiltott a kettos adozas, tehat, ha kerik akkor majd mondjuk, de szerintuk nem kell ugralni, vagyis nekem akkor ezt mondtak ok, es az ember hallgat a szuleire, meg akkor is, ha lehet, hogy nem neztek elegge alaposan utana :D De mostmarmeg nem akarok ugralni, es enis a @maxval fele elvet vallom, hogy minel kevesebbet legyunk a mindenfele allami szervek elott, onkent pedig ha lehet, ne jaruljunk a szinuk ele. Nahat na. Mostmicsinaljak. Lehet, hogy egy idozitett bomban ulok, de meg nyugodt vagyok, csak idonkent ramjon a paragorcs, de el szokott mulni, majd meglatom, mit teszek.

firg_firg 2015.06.18. 15:34:18

@Bredpitt Monika: es honnan tudta hogy pakisztani? Ugy kezdte, hogy: "Hello, Am from pAkistAn"

Bredpitt Monika 2015.06.18. 15:34:49

Sok sikert Jojo, nagyon szimpatikus tortenet, remelem minden ugy alakul, ahogy elkepzelitek.

Nekem van kint egy baratnom, aki kitartasbol szinjeles. Ket gyerekkel ment Londonba, diplomaja van, de mivel nem beszel jol angolul meg mindig szallodaban takarit. azt mondja nagyon kemeny melo es heti 200 fontot keres, nekem ugy tunik kihasznaljak az embereket.
Tobben laknak egy lakasban, most igy tud megelni. Kerdeztem tole megis mi volt a motivacio, hogy nekivagott tudva, hogy nagyon nehez less egyedul. Azt mondta az, hogy a ket gyerek profin megtanuljon angolul. O is megirhatna a posztjat, ha lenne ideje szegenynek. Kitartas Zita !!!!!

qkuc 2015.06.18. 15:37:30

@Bredpitt Monika: Nem mindegy, hogy milyen szakmunka és nem mindegy, hogy milyen diploma. Nem minden szakmunka keresett. Szóval sem egyik, sem másik véglet felé általánosítani botorság.

Felhőbodorító szakiparosként meg meg büfészakos diplomásként valóban nehezebb elhelyezkedni (pl. most nem mennék kéményseprőnek, legalábbis itthon tuti nem).

Bredpitt Monika 2015.06.18. 15:38:07

@firg_firg: kiszállt egy rosszarcú pakisztáni

hogy nez ki egy joarcu pakisztani?

Olvasom tovabb es komoly leszek, igerem.

Erre reagaltal? Udv,

qkuc 2015.06.18. 15:39:30

@qkuc: mármint azok felé általánosítani botorság, elromlott a fogalmazóközpontom

Bredpitt Monika 2015.06.18. 15:41:26

@qkuc: Igen, jogos.

Botorsag? Az mi? Jol hangzik.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 15:44:15

@qkuc:

Itt az info
nav.gov.hu/nav/regiok/kozep_dunantul/kozepdunantul/ugyfelszolgalatok/segitjarulekfizetesikotelezettseg.html

A t1011 nyomtatvanyonkell befizetni minden ho 12-ig, az adofolyoszamla kivonaton rajta lesz a szamlaszam, ahova utalni kell.

Ami fontos: csinalj ugyfelkaput, mielott kimesz!!! Ha megnincs. Ott egy csomo mindentmegtudsznezni online, meg intezni is!

Bredpitt Monika 2015.06.18. 15:45:29

@qkuc: Tovabb is a fenti temahoz, en nagyon ugy latom, Magyarorszagon agyament modon gyartjak a diplomasokat es valamiert megis van ertelme (munkakereso szempontjabol). Egyre tobb olyan hirdetest latok, ahol diplomas recepciost, titkarnot keresnek. Konyorgom, egy recepciosnak mi a turoert kell diploma?

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 15:45:52

@Megnevelő Ember: orulok, ezek szerint a jovoben beken hagysz a hulyesegekkel.

nl_eni 2015.06.18. 15:46:07

@qkuc:majdnem egyetértünk. Annyival kiegészítem, hogy a kritika is lehet pozitív, mégpedig minden lelkizés nélkül. A tisztelet pedig alap. Aki ide kiteszi a történetét, megtisztel azzal, hogy megoszt valamit magából. Ennél fogva azonban nincs jogom őt fejben felépíteni, még a facebook profilja alapján se.
A dolgokról, amiket mond, lehet véleményem, hozzátehetem a magam tapasztalatait, érvelhetek mellette vagy ellene.
A gond azzal van, amikor érveknek nyoma sincs, csak az öncélú fröcsögés van, aminek egyetlen célja, hogy az írója kiadja magából a benne felgyülemlett feszültséget. Erre a célra azonban vannak sokkal jobb eszközök is, nem lelkizés, de legalább öncélúan nem bánt senkit :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.18. 15:53:53

@~~Babette~~: qkucnak -- mire az ember telepiti az apeh kibaszott keretprogramjat ezrkhez a nyomtatvanyokhoz (nem am egy sima kis pdf lenne am es ket kattintas), addigra eleg sok destruktiv indulat elo tud jonni. Gondoltam, szolok elore! -- aztan bemesz a hivatalba es ott a Gizike a nyomtatvanyrol bepotyogi az adatokat a Rendszerbe (akkor meg nem volt ugyfelkapum). Mig te ott allsz es varsz. Facepalm.
juteszembe most hogy mar vagy 3 hete letiltottam ugyfelkapun ezeket a konzultacios szemeteket es a cimem kiadasat ugy altalaban, kuldtek vegre egy emailt, hogy elbiraltak(??) es elfogadtaka kerelmemet. Tuti van valahol egy kulaklista, hogy ki iratkozott igy ki. Kicsit se hangzott megfelemlitonek az email....

firg_firg 2015.06.18. 15:57:34

@Demi78: Ha ennyire bizonygatod hogy neked milyen jo, akkor en nem irigyellek teged.

Demi78 2015.06.18. 16:04:53

@firg_firg: Szia, felrement az uzenetem: nem azt bizonygatom, hogy nekem mennyire jo, hanem az hogy ne adja fel senki, ha van àlma, harcoljon erte, mint a posztiro es mi is tettuk. Es dehogy akarom en, hogy barki is irigykedjen ram!:) Mindenki ott van, ahol es amikor szeret lenni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.18. 16:08:28

@Megnevelő Ember: rendben. Elnézést, hogy fellobbantam. Vettek már hülyére ilyesmivel és nagyon rosszul esett.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 16:08:51

@Herr Géza: hu,megneznek egy posztolot, ahol nincs egy kommdnt se.....érdekes kísérlet lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 16:12:03

@qkuc: eltunt par szo, szoval nema anyomtatvanon kell befizetni, hanem bejelenteni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 16:14:01

@Dragonlady (Bp, Hun): azert kell ugyfelkapu. A nenik a pultban mitse tudnak.

Persze, h van lista, ott van benne az orakléban. Kulonben honnan tudnak, h te nem kersz?
:-)

2015.06.18. 16:25:29

@~~Babette~~:

Pedig a magyar allamigazgatast korrupcios szintjet ismerve teljesen hiheto es eletszeru lenne, hogy kerjuk toltse ki a kervenyt es csatolja a befizetes osszeget keszpenzben, tegye egy boritekba mindkettot, es kuldje el a NAV postacimere... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.18. 16:27:18

@~~Babette~~:
hát ott a navban azt nem értettem, hogy miért a pultban ülő (egyébkét tök rendes) Gizike gépelt be mindent két ujjal, miközben én álltam ugye, helyett, hogy átnézte volna, és az emeleten egy Mancika meg később bevitte volna az adatokat, és felhív, ha valami nem stimmel. mindegy, végülis másfél óra alatt megvolt.
ügyfélkapu már van. ennek örömére megnéztem a benefit igényléseket (nem szeretem a segély szót én se, na, pedig az), dejóóó, anyasági és családi pótlék papírokat nem lehet online beadni, csak a gyest (ha jól emlékszem, hogy a 3 közül ez az 1, és nem valamelyik másik). érdemes elolvasni valahol online, hogy még mindig milyen kétnapos ügyintézés minden papírt beszerezni szülés után, hány hivatalba kell menni. na de ezzel majd akkor foglalkozunk. és akkor én még kussoljak is, mert azért mégse az a több mint féléves vesszőfutás a téma, mintha külföldön születne a gyerek. szóval ennyit az ügyfélkapuról.
egyébként érdekes dolgok is voltak, pl 2001-ben nem jelentett be az utolsó munkahelyem úgy tűnik, meg van pr olyan kezelés elszámolva, ahol soha a büdös életbe nem jártam (szinten 2002 körül).

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 16:30:35

@Dragonlady (Bp, Hun): ezt nem tudom...amikor en szultem, sehova sekellett menni, mindent intezett a ceg. Azotanem volt ilyen inteznivalom.

firg_firg 2015.06.18. 16:40:21

@Dragonlady (Bp, Hun): "úgy tűnik, meg van pr olyan kezelés elszámolva, ahol soha a büdös életbe nem jártam "

peldaul prosztata mutet?

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 16:44:17

Off

Annak akit erint: en nem felek sem szemelyisegi jogi pert inditani, sem buntetojogi feljelentest tenni, ha szukseges.
Ez nem fenyegetes, csak szolok. Ez egy konkret figyelmeztetes.

On
Bocs mindenkitol az offert. Nem fogom kifejteni.

SzZoole 2015.06.18. 16:57:17

@Ödenburger [Hu/At]: Hihetetlen,hogy mit meg nem engednek maguknak:(((
Itt mar van halal subway.
A Pizza Hut-nal is probaltak elerni,de azok elkuldtek oket a halal nathas faxara.
Sot,mar a vizi vidamparkban is azt probaljak elerni,hogy a nok viselhesenek bikinit,csak burkinit.A belinkelt cikk aljan lathatsz kepet rola.

www.express.co.uk/news/uk/584338/WaterWorld-Stoke-on-Trent-Muslim-Islam-waterpark-women-only-bikini-ban-clothing-veil-burqa

Muscari 2015.06.18. 17:19:38

@qkuc: na szóval, mi idén kijelentkeztünk, miután 2011-ben jöttünk el. Na most férjemnek felfüggesztették a TAJ számát, azt hittük, monden oké. Erre pár hete a NAV küldött neki csekkeket, hogy a 2011 február óta keletkezett tartozását fizesse be.
A bejelentő lapra természetesen ráírtam, hogy itt mikortól vagyunk biztosítottak, de valahogy mégsem vették figyelembe. Most megyünk haza és megpróbálom kideríteni, hogy milyen dokumentumot fogadnak el.

Nyilván nem követelhetik a pénzt, hisz itt fizetett, csak valahogy ezt be kell bizonyítani. Az egyetlen, amit kiszabhatnak az a mulasztási bírság.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 17:20:59

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): feszbukos felületen olvastam a megnyilvanulasait a post alatt,lehet hogy jobb hogy ide nem jött.

igaz de kapott is .. en is megnyilvanultam kemeny ironiaval .. megkerdeztem mit szoltak a rokonai baratnoi a francia cuccaihoz amit hazavitt ...:-))

FutureFry 2015.06.18. 17:22:55

@Herr Géza: @mojyo: @qkuc:
Már leírtam többször: Egyszer (kb. 6-7 éve) engem (is) megtalált “magától” egy magyar hivatal (OEP?) egy régi magyarországi címen: be lettem “rendelve” mindenféle szankcióval való fenyegetés mellett “adategyeztetésre”. Aztán amikor ottani “ügyintézöim” megmondták nekik, hogy én már jó régen nem vagyok az országban, mondták, hogy semmi baj - csak ki kellett tölteni valami nyomtatványt. Nem volt büntetés (annak ellenére, hogy majd másfél évtized volt a “késésem”, ráadásul egy olyan országból, amivel TB megállapodás sincs (igaz talán idén már lesz)). Szóval én addig nem papíroztam soha mindenféle kijelentkezéssel (igaz nem is tudom, hogy anno a múlt évezredben mi volt a szabály), most se csinálom, ha nem kényszerülök rá.
Let sleeping dogs lie.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 17:24:59

@sasfészkes: A férj a tegnapiban is boldogult.

maiban a feleseg is .. sot vitte a ferjet a munkahelyére ... so reszpect ...
persze gyerekrol nem tudunk .. ja a kutya .. az is olyan ...

SzZoole 2015.06.18. 17:27:33

@Taxomükke: Videken mas a helyzet,ha @~~Babette~~: egy kisebb varosban nezne hazat a landlord nem nagyon foglalkozna vele.
Nekunk most van folyamatban egy kutya,a macska melle,szoltunk a tulajnak,az meg csak a vallat vonta meg.

SzZoole 2015.06.18. 17:37:36

@montroyal ( CAN qc):
"megkerdeztem mit szoltak a rokonai baratnoi a francia cuccaihoz amit hazavitt "
Es valaszolt ra?

adg 2015.06.18. 17:44:15

@Zoole[uk]: ez a cikk nem errol szol. Csak a cime szol errol.
Az irasbol az derul ki, hogy a furdo maga talalta ki, hogy nyitvatartasi ido UTAN, mint egy zartkoru rendezvenykent varja a pizsamaban furdozoket, es tiltja a bikinit. Ezzel akarnak ujabb vendegeket fogni. Nyilvan muszlimokat, akik meg amugy nem akarnak majnem pucer emberek kozt furdeni. Meg esetleg a majdnem pucer emberek sem akarnak a zsakosok kozt.

Nalunk ebbol nincs gond, itt mindenki ugy furdik, ahogy akar. Teljesen termeszetes a polo, nadrag kombo. De van aki teljesen becsomagolva megy a vizbe, mig melette a masik no meg tangaban. Mokas latvany. :)

2015.06.18. 17:48:14

@Muscari: Ahham, es az mennyi? :D A mulasztasi birsag marmint... Csak, hogy felkeszuljek, ha esetleg megtalalnanak :D

@FutureFry: Koszonom szepen a megerositest es a pozitiv peldat :D Igaz, regen volt, de remelem en is igy fogok jarni, ha megtalalnak...

nemor 2015.06.18. 17:48:20

@Bredpitt Monika: Ennek szerintem két oka is van.
Az egyik, hogy a recepciósnak ma már többnyire nem csak az a dolga, hogy kedvesen mosolyogjon és útbaigazítsa a vendégeket -ami szintén nem megy bárkinek-, hanem sok más könyvelési/beszerzési/szervezési/fordítási stb. feladatot is ellát a legtöbb helyen. Ehhez kell több szoftver magas szintű ismerete, egy, vagy inkább két idegen nyelv minimum társalgási szinten, szóban és írásban, folyamatismeret stb. Ezt persze lehet(ne) érettségivel is produkálni, van is rá példa, de kivétel.
A másik ok pedig bizonyos diplomák devalválódása. Nagyon sok diplomás ember ma minden további nélkül pl. nákol, nem-e összetételt standard módon használja, alapvető szakmai folyamatokat nem ismer, Excelben az autosum-on kívül más műveletet nem tud elvégezni, nyelvet alig beszél. Így tolódik felfelé a kritériumok formális szintje anélkül, hogy a tartalmi rész is nőne.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 17:56:59

@Zoole[uk]: nem de lehet megmutatja nekem is kesobb...

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 18:01:14

A nagymamája magyar volt, de ő már nem beszélt magyarul.

es amikor a berloje spanyol akkor spanyol a nagymama ..:-)

SzZoole 2015.06.18. 18:03:47

@montroyal ( CAN qc): Csak nehogy le esen az alad,ha meg latod talpig Luji Vuttyonban:)))

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 18:10:06

off
ne ram lojetek en is csak olvastam de voltam Johannasburgba es az utcak neptelenek lepusztitva, bezarva minden ..

harcunk.info/index.php/elemzesek/88-karadi-zoltan-szemelyes-velemenyem-a-negerekrol-40-eves-afrikai-tartozkodasom-utan

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.18. 18:20:08

@Réka ‎: Részemről nincs harag. Én kérek elnézést! Ez tényleg elég hülyén vette ki magát.

Küldtem neked levelet a r....o.o@gmail.com címre. Remélem, hogy megkaptad.

FutureFry 2015.06.18. 18:23:49

@qkuc: “megtudom tőlük álmunkanélküliként hova kell és mennyi zsozsót utalni”

Ezt először “álommunkanélküli”-nek olvastam, és elgondolkoztam rajta, hogy egy pozitív szó vagy sem (attól függ, hogy olvassa az ember).

Mr Long 2015.06.18. 18:28:33

@mojyo: Csinaltass utlevelet es akkor nem kell szemelyi. Azt nem
vonjak ossze semmivel.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 18:30:34

masik off .. mert ma nem dolgozok nem jott egy kocsi a masikhoz meg nincs alkatresz csak holnap .. a postba meg nem tudok belekotni ...

ez is erdekes es nagyon igaz ... en mar csak tudom..

valasz.hu/vilag/a-nemzedek-amit-tonkretesz-a-magany-az-online-jatek-es-a-porno-113480

2015.06.18. 18:33:00

@Mr Long (UK): Igen, az utlevelem amugy elobb jar le, mint a szemelyim, az mar jovore esedekes.... szoval azt mondod, hogy ha lejar a szemelyim, akkor nem is kell utlevel? Jogsi vegulis van meg utlevel is... hmmm.... vegulis minek pattogjak, tok igaz! :D

jojó78. 2015.06.18. 18:33:22

Sziasztok!

Kiegészítés az írásomhoz:
A "vakvilágba" indulást másfél év tervezés, pénzgyűjtés (3 hónapra elegendő összeg), angol tanulás előzte meg. Feleségem 3 hónap fizetés nélküli szabadságot kért és kapott az otthoni munkahelyén. Én kiléptem a munkahelyemről, de a volt főnököm azt mondta, hogy, ha hazamennénk, akkor szeretettel vár.

2015.06.18. 18:33:36

@mojyo: Hulyevagyok, ugy ertem, ha lejar a szemelyim akkor nem is kell uj, mivel van utlevel? Ezt akartam irni a masodik mondatban bocsanat.

jojó78. 2015.06.18. 18:43:18

Kutymorgóra Édesanyám vigyázott. Mire érte mentünk, alig akarták visszaadni.

2015.06.18. 18:43:55

@kardio1: "Azt is értem, hogy miért van oda mindenki ezért a posztert, jobban beleillik az itt kommentelok lelkivilagaba, mint pl. a tegnapi."

Én is értem. Önigazolás, mi más. Véletlenül sem azért, mert a siránkozást mindenki rühelli.

2015.06.18. 18:54:39

@mojyo: Mivel a tb tartozásra fizetsz kamatot, inkább előbb tudd le, mint később. Évek alatt pedig számíthatsz több százezer forint tartozásra, szerintem.

jojó78. 2015.06.18. 18:57:04

@kardio1: 3 hete meeting, főnök bejelenti, hogy bezárja a boltot. Annyit tudunk, hogy kevés a haszon, nincs kedve folytatni. Megteheti, elég gazdag ember. Végkielégítést hetente fizeti rendesen. Adott egy szuper referenciát, és egy cég nevét, ahová szerinte érdemes lesz jelentkezem. Jelentkeztem, ma behívtak interjúra, igaz jelenleg nem keresnek embert. :-)
Biztos állás a mai világban? Feleségem tudna mesélni, hogy 2007-ben mennyi kórházat zártak be, vontak össze Magyarországon, és hogy hány ember veszítette el a munkahelyét az egészségügyben.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 18:57:14

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Hát öt év az 12*5*átlag 6500.-.
plusz a késedelmi kamat.
és max 12 havi reszletfizetestengednek, de inkabbcsak 10-et.

------------
lh3.googleusercontent.com/-tvmL2tYfkj0/VW_107tdoaI/AAAAAAAAHV4/q4cNwhBH71g/s800/daily_gifdump_835_13.gif

2015.06.18. 18:59:08

@~~Babette~~: Hogyan lehet akkor ismerősömnek több százezres tb tartozása?

A TB amúgy jelenleg 6930 forint, csak hogy akkor én is írjak valami okosat. ;)

2015.06.18. 19:01:03

@~~Babette~~: Jajnemaaar... de de de elengedik, nem? :D Ha viszem a papirt, hogy en itt... ? Ugye? #ozikeszemek #krokodilkonnyek

2015.06.18. 19:04:50

@**mimi**: Látom, fejlődsz. Mennek már az összetett mondatok is. :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 19:16:04

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: hát matematikailag ez több százezer:-)

Tudom, hogy annyi, de pl 4 éve nem annyi volt, azért írtam átlagot.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 19:18:01

@mojyo: igen, azt mondják, hogy akkor igen. Múltkor kikerestuk tildyvel pontosan. Ha gondolod, kérdezd meg tőle, nagyon jó a memóriája. En mar kitettem a fejembol.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.18. 19:18:38

@Ödenburger [Hu/At]:

Nálunk ugyanez van. Egyre több ilyen cég jön ide.

Az eddigi módszer az outsourcing volt, azaz egyes feladatok kihelyezése más cégekhez, melyek itt dolgoztatnak a nyugatinál jóval alacsonyabb fizetésért (ugyanakkor ez az itteni átlagfizetés minimum duplája, de inkább több).

Most jött a második hullám, melyben maguk a nagy cégek telepítik ide egyes részlegeiket, kivonva ezeket az eredeti helyekről.

Alapvetően ezzel mindenki jól jár, kivéve a nyugati államok költségvetését és az ottani munkavállalókat.

Eddigi 4 itteni munkahelyemből 3 pont ilyen típusú volt.

Csak egy példa. 2009-től voltam évekig a PartyGaming-nél, ez többek között a PartyPoker tulajdonosa. Ez egy gibraltári cég, eredetileg a dolgozók Londonban és Gibraltárban voltak. Aztán elkezdték az áthelyezást Indiába és Bulgáriába. Amikor elmentem a cégtől, már a munkahelyek 90 %-a e két országban volt: Londonban csak a tőzsdei részleg maradt, s Gibraltáron meg a legfelső vezetás és annak adminisztrációja.

Szófiában a cég irodája egy bútoráruházban van. A bútoráruház irodarészének 80 %-át kivette bérbe a Party. Amikor kérdezte valaki hol dolgozom, mindig azt mondtam "pókerezem egy bútoráruházban", ezen mindenki röhögött, pedig ez volt az igazság.

https://www.google.bg/maps/@42.661465,23.393174,3a,75y,235.06h,93.85t/data=!3m7!1e1!3m5!1sAOPGtPn30bsTwZrLPta8-A!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DAOPGtPn30bsTwZrLPta8-A%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D100%26h%3D80%26yaw%3D118.09323%26pitch%3D0!7i13312!8i6656?hl=hu

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 19:19:40

@jojó78.: nagyon tetszett a posztod . Kedvelem a talpraesett embereket.

jojó78. 2015.06.18. 19:24:25

Köszönöm! Fel voltam készülve a támadó kérdésekre, erre meg semmi. Sőt, mindenki dicséri a posztot. :)

firg_firg 2015.06.18. 19:33:33

@jojó78.: A lord mennyit akart fizetni Downton Abbeyben?

jojó78. 2015.06.18. 19:37:22

Talán 17-18000 Font az éves fizetés. Már nem emlékszem pontosan.

firg_firg 2015.06.18. 19:48:15

@montroyal ( CAN qc): Azert ez igy kicsit sok volt kaja kozben.

2015.06.18. 20:12:09

@jojó78.:

A kerek posztokkal nehez kotekedni... :)

Ami engem erdekelne, hogy mi alapjan dontottek Southampton mellet, foleg latatlanban? Mik voltak a pro es kontra ervek? Es miert nem London?

DieNanny CH 2015.06.18. 20:13:51

@~~Babette~~:

Ó, hát így könnyű!!! Te már majdnem doktorasszony vagy!!!
:-P

jojó78. 2015.06.18. 20:24:19

@Ödenburger [Hu/At]: London nekünk túl nagy, zsúfolt. Szeretjük a tengert, ezért néztünk tengerparti városokat. Déli part, mert jobb az idő mint északon. Azt is néztük hogy minél több munkalehetőség legyen, ezért muszáj volt valami város (kezdésnek).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.18. 20:30:37

@mojyo: 2009 aprilisatol kell. Visszamenoleg. Azoknak is, akik korabban mentek el Magyarorszagrol.

2015.06.18. 20:33:56

@jojó78.:

Ertem... Sok sikert a tovabbiakban! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.18. 20:49:20

@~~Babette~~: terhes no memoriajaban megbizni :D:D Na jo, tenyleg megvan valahol.

@mojyo: En is ugy emlekszem, hogy ha viszed a papirt, akkor elengedik arra az idoszakra, amire kulfoldon biztositva voltal.
Ez logikusnak is tunik, ugyanis az egyezmenyek alapjan egt tagallam eseten nem kovetelhetnek ket helyen tarsadalombiztositast.

Ellenben a kesedelmi kamatot azt siman kovetelhetik.

http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/kulfoldon_munkat_vallalok_bejelentese/_kulfoldon_munkatvallalok_bejelentes.html#Mikor%20kell%20a%20bejelentés%20megtenni?%20Milyen%20következményekkel%20jár%20a%20bejelentés%20késedelme%20vagy%20elmulasztása?

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 20:52:11

@jojó78.: ja .. amelyik rosszarcu , az nagyon rosszarcu .. viszont amelyik szép ... na olyannal még én se talalkoztam ...

PJRT 2015.06.18. 21:06:57

@~~Babette~~: Az a terv, hogy jön velem, de, ha nem, akkor max 1-2 hónappal utánam érkezik! :)

PJRT 2015.06.18. 21:12:27

@qkuc: Németország, vagy Anglia a cél. Németországot jobban szeretném, de az angol nyelv jobban megy és több kapcsolatom van kint. (Mindkét nyelven folyékonyan beszélek.)

Határátkelő 2015.06.18. 21:13:21

@én jól szórakozom:

1. Kivenném, de ezen a blogon nincs ilyen komment. Más blogokról kérlek ne hozz ide kommenteket, mert nem érdekel.

2. Nem Barna Eszter a bloggazda.

2015.06.18. 21:18:28

@tildy[UK]: Jaj, ez nem jo... 10.000-tol 100ig b*zmeg... na mindegy, majd meg kitalalom mit csinalok, beszelek a "felnottekkel" aztan lehet, hogy segitenek. Koszonom szepen a linket amugy eltettem bookmarkba.

Muscari 2015.06.18. 21:32:29

@mojyo: memtom, max 100 rugó asszem. De nem biztos, hogy megbüntetnek.

2015.06.18. 21:34:29

@Mr Long (UK): Quercus bá nem bír magával. Egyetlen életcélja van most már, miután kirakták innen. Fényt deríteni arra, hogy ki a HÁ. Jobb, ha nem tudjuk, hogy miért ilyen fontos ez neki. Lehet, hogy felgöngyölíti a fizetett liberális hálózatot, ami táplálja ezt a blogot.

Te nem vagy fizetett liberális véletlenül?

Muscari 2015.06.18. 21:37:01

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem kell neki otthon fizetni, mert ott fizet, ahol lakik, amióta csak kiment. Két helyen törvénytelen fizetni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 21:40:35

@PJRT: jaj, már tudom, ki vagy:-) a járt fórumról:-) szia.

PJRT 2015.06.18. 21:48:15

@~~Babette~~: Szia! Igen, én vagyok, kedves, hogy emlékszel rám! :) Nekem kicsit könnyebb dolgom volt az avatarod miatt, de a nicked is ismerősen csengett. Nem akarok itt offolni, pü-ben küldök neked képet a kisördögről.

2015.06.18. 21:51:03

@Muscari: Azt én értem. De az otthoni tb tartozásod 5 év alatt évül el. Elvileg. Addig viszont behajtják rajtad, ha tudják.

Muscari 2015.06.18. 22:03:32

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ha itt fizetyem, akkor otthon nincs tartozásom. A férjemen max egy hónapot követelhetnek, annyi idő telt el aközött, hogy otthon befejezte a fizetést és itt t elkezdtet Ha valakinek ez az időszak hosszabb, akkor persze szívás, mert ezt követelhetik. Onnantól kezdve, hogy itt munkába állt viszont már nem.

2015.06.18. 22:13:28

@Muscari: "ha itt fizetyem, akkor otthon nincs tartozásom"

Most vagy elbeszélünk egymás mellett, vagy nem értem...

Ez működik a banki hitelek esetében is? Ha felveszek egy angol banktól hitelt, az otthonit már nem is kell fizetni? Az alap szituáció továbbra is az, hogyha évekig nem fizetsz tb-t az államkasszába, akkor elég "komoly" tartozásod lehet a kamatokkal együtt összeadva, és be is hajtanák rajtad, ha tudnák. Ha nincsen jövedelmed (mert mondjuk itthon feketén dolgozol), akkor meg sok mindent nem tudnak veled kezdeni a hatóságok. Interneten az van, hogy 5 év az elévülési idő ebben az esetben.

2015.06.18. 22:24:59

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ennek semmi koze a banki hitelhez, annyit veszel fel amennyit csak gyozol, de tarsadalombiztositva csak ott lehetsz, ahol dolgozol. Az EGT tiltja a kettos adozast/jarulekfizetest, es mas orszagokkal is vannak ilyen egyezmenyek, @Muscari szerintem arrol beszelt, hogy mivel ok kulfoldon elnek, ott vannak biztositva, ezert a magyar TB tartozast el kell engedni, mivel nem ott elnek, nem fizettek a rendszerbe es nem is vettek azt igenybe.

Az, hogy az ismerosoddel is ez-e a helyzet, nem tudjuk, mert nem mondtad, ha o nem kulfoldon el, hanem azert van tartozasa, mert feketen dolgozott, vagy ilyesmi, az egy masik helyzet amire mas megoldas kell, akkor tenyleg elbeszeltek egymas mellett.

@mojyo vagyok, magyar-magyar forditast vallalok. :D

2015.06.18. 22:45:59

@mojyo: Oké. Akkor lehet, hogy félreértettem.

Amúgy az lényegtelen, hogy igénybe veszed-e az itthoni egészségügyi ellátást, attól még köteles vagy fizetni, ha itthon élsz.

2015.06.18. 22:50:57

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Hadd kotozkodjek en is kicsit... :D

Ha itthon elsz ES nincs masik EU tagorszagban tb jogviszonyod. En itthon elek, de megsem vagyok koteles fizetni, sot, az osztrak TB jogviszonyom alapjan leadtam egy E106-os nyomtatvanyt a magyar TB-hez, es igy Mo-on is teljes jogu biztositott vagyok, mintha magyar TB-t fizetnek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.18. 22:59:30

@mojyo:
a tesóm vgy két évig útlevéllel igazolta magát mindenhol itthon, miután elvestette a személyijét és nem akart újat csináltani. működik a dolog. (mondjuk ez akkor lett volna igazán nagy bukta, ha az útlevelét is elvesztette volna.)

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
hol lehet jelentkezni fizetett liberálisnak? jól jönne egy kis kiegészítő bevételke.
meg akkor is fizetni kell, ha EU-n kívül dolgozol, és nem jelentkeztél ki (volt itt lakcímed). ha leadod a lakcímkárytát és bejelented, hogy külföldön élsz, akkor senkit nem érdekel, hogy hol és mit fizetsz kinek, az is lehet, hogy Timbuktuban és senkinek nem fizetsz eü járulékot. -- egyébként ez az, amit én is bebuktam, de még mindig nem kért senki semmit visszamenőleg.
aki nem jelentkezett ki, de van másik tagállamban munkaviszonya, és ott eü ellátásra jogosult, annak el szokták engedni utólag is a megfelelő dokumentumok bemutatása után.

Muscari 2015.06.18. 23:35:08

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem érted. EU-n belül nem lehet két helyre fizetni. Tehát ha valaki Angliában fizet, otthon nem kell. Havezt nem jelentette be időben, hogy ezentúl máshol fizet, akkor csúnyán fognak rá nézni, be kell bizonyítani, hogy Angliában fizette, és akkor max azért bünyetik meg, mert nem szólt időben. Ez viszont max 100000 Ft.

Bocsi, fáradt vagyok és nem tudom jobban elmagyarázni. Majd megkérdezem Tildyt, ő még linkeket is tud, de most alszom inkább.

Szóval havte elmész majd, az a legjobb, ha azonnal lemondod a tébét, akkor nyugodtan alhatsz.

Muscari 2015.06.18. 23:37:41

Ja látom jól ki lett vesézve :-)

kardio1 2015.06.18. 23:38:55

@Kiég3tt: Persze. De én ezt arra reagálva írtam, hogy vki szerint a posztiro alaposan megtervezte a kikoltozest. Szerintem azért ennek a tervezésnek a munkahely vonatkozásaban is érvényesülni kellene. Vagy mondjuk azt, hogy a posztiro bátran belevagott. De ne azt, hogy alaposan megtervezett mindent előre.

kardio1 2015.06.19. 00:05:20

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem olvastad, amit pappitonak válaszoltam ? Nézd meg!

kardio1 2015.06.19. 00:11:20

@jojó78.: ezekkel a pótlólagos információkkal némileg más a leányzó fekvése.

kék madár 2015.06.19. 00:13:18

@kardio1: sokszor nehezebb munkahelyet talalni tavolrol, foleg ezeken a szakteruleteken sokkal egyszerubb kimenni es belevagni. Pl. azert is mert tyuk-tojas ugyet fog belole csinalni a munkavallalo: ma keresek valakit de annak mar legyen lakasa, holnap kezdjen.

pappito · http://pappito.com 2015.06.19. 00:40:10

@Muscari: "EU-n belül nem lehet két helyre fizetni."

és eun kivűl mi van? mármint pl. én nem fizetek külön TB-t, minden benne van az adólevonásban, egészen pontosan szja+ACC(ez amolyan kötelező balesetbiztosítás) amit vonnak, tehát igazából igazolni se tudnám, hogy fizetek TB-t, mert itt olyan nincs.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 01:10:20

@jojó78.: elvesztettem a fonalat , mondtam valamit?

2015.06.19. 06:18:54

@Ödenburger [Hu/At]: Ez jó, de tartozásról volt szó eddig is, nem pedig arról, hogy hol vagy biztosított és hol nem.

2015.06.19. 06:22:43

@Muscari: Nekem az volt a furcsa, hogy felhalmoztam több százeres tb tartozást itthon, majd kimegyek külföldre, elkezdem fizetni ott a helyi tb-t, és akkor megszűnik az itteni tartozásom.

adg 2015.06.19. 07:03:45

@Dragonlady (Bp, Hun): "mondjuk ez akkor lett volna igazán nagy bukta, ha az útlevelét is elvesztette volna.)
"
ha van jogsija, akkor semi gond. Az eleg az eu-ban elvileg mindenhol.

Most csinaltattam uj jogsit, mert a regit gonosz erok hatasara elvesztettem. Vittem egy fenymasolatot rola. Ficko ket kattintassal nyomtatott egy uj jogsit, megkerdezte, hogy minden jo-e rajta, 19 dollar es hello. Ahhoz kepest, hogy ez az egyetlen ozi szemelyi azonositom, eleg rugalmas volt. Nem is kert mas papirt, hogy igazoljam magam. (jo, latta a fenykepet, de akkor is.)
Meg mindig meglepnek ezek a dolgok... :)
Otthon lenne mit intezni, ha mas papir nelkul akarnek szemelyit csinaltatni.

kardio1 2015.06.19. 07:04:46

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: akkor nem értem, miért írtad rá reagálva, amit írtál.

Muscari 2015.06.19. 08:27:17

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ja az nem szűnik meg természetesen. Én abból indultam ku, hogy otthon is volt az embernek munkája meg kint is azonnal lett.
Az otthon felhalmozott korábbi tartozás az marad of course.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.19. 08:51:29

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: nem jól figyeltek:-)
Arról volt szó, h régen ment ki, akkor meg nem jelentett be semmit, mert nem kellett, de most gyűlik a tartozása, miközben kinn biztosított.
ezt tudja egy kinti igazolással hullani.

Mondjuk erre azt gondolom, h aki akkor ment ki, amikor meg nem kellett jelentetni, annak nem is biztos, h gyűlik atartozasa,mert egyelőre nem tűnik automatikusan az eu járulék előírása, csak ha bejelenti a t1011-en. És nyilván azt sem tette meg.

Chamroe 2015.06.19. 09:01:09

@Muscari: Mivel egyedül megyek, London a cél. De a férjem már vidéken fog keresni melót, persze csak olyan helyek jöhetnek szóba, ahol SMT gyártással foglalkozó cégek vannak.

Tegnap akartam válaszolni, de délutános voltam, és a "big brother" figyeli minden lépésünket a csarnokban...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.19. 09:58:30

@~~Babette~~: amikor meg nem kellett jelenteni idoszak mar elevult nem?

M. Péter 2015.06.19. 10:00:39

@adg [Au, Darwin]: A jogosítvány nem alkalmas az állampolgárság igazolására.

adg 2015.06.19. 10:12:43

@M. Péter: "két évig útlevéllel igazolta magát"
Nem volt szo az allampolgarsag igazolasarol. A szemelyazonossag igazolasahoz eleg.

qkuc 2015.06.19. 15:39:07

@Bredpitt Monika: Internet és a magyar értelmező kéziszótár a barátod.

:)

qkuc 2015.06.19. 15:41:38

@~~Babette~~: Huhh, köszi, jövök neked egy virtuális bambival/sütivel/akármivel, :).

qkuc 2015.06.19. 15:45:15

@FutureFry: A (valamelyik) ausztrál szigeten (?) egy évig "házmesterkedni" az végülis már majdnem az álom munkanélküli, :D.

DieNanny CH 2015.06.19. 15:47:01

@Bredpitt Monika:

"Botorsag? Az mi? Jol hangzik."

Ne csináld, hogy író létedre nem ismered ezt a szót! Nekünk középiskolában fogamazásként meg kellett írni a "Légy jó mindhalálig" folytatását, én már akkor használtam ezt a szót...

qkuc 2015.06.19. 15:55:37

@Bredpitt Monika: Ugyanez elmondható rengeteg szakmunkáról is. Hogy miért írnak be diplomát? Kérdezd meg tőlük, lehet azért mert sok az eszkimó és kevés a fóka (betölthető állás)? Amit te leírtál, azt rengeteg szakmunkára is be lehet írni, kitanulják a kölykök és itthon nem tudnak benne érvényesülni/nem lehet megélni belőle.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 15:56:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Fontos megjegyeznem minden guny nelkul.

soha nem irtam magamrol, hogy iro vagyok. Udv.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 15:58:11

@qkuc: Igen, de pl egy hegeszto, aki most fog bele a szakma tanulasba (ld szomszedom gyereke) mar most svajcba keszul hegesztonek, ahol tart karokkal varjak.

qkuc 2015.06.19. 16:16:47

@Bredpitt Monika: És? Én meg informatikus vagyok és megyek Írországba, ahol extra tárt karokkal várnak. Nem lehet mindenki informatikus és hegesztő.

2015.06.19. 19:20:21

@kardio1: Csak azért, mert úgy állítottad be a dolgot, mintha egy természetes jelenségről lenne szó, közben meg nem.

2015.06.19. 19:21:32

@Muscari: Király. Sikerült eljutnunk oda, ahova alapból indultam volna. :D

2015.06.19. 19:22:07

@**mimi**: Büszke vagyok rád. Csak így tovább. ;)

jojó78. 2015.06.19. 21:49:43

@Bredpitt Monika: A "roszarcú pakisztáni"ra reagáltam. De már én sem vagyok biztos benne :)))

kardio1 2015.06.19. 21:52:42

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Miért ? Szerinted nem természetes, hogy azoknak jön be jobban a külföld, akik lelki alkat, habitus, hozzáállás szempontjából olyanok, mint a posztiro, vagy itt a blogon a többség ?

kardio1 2015.06.19. 21:54:54

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: eredetileg a kérdés az volt, hogy a kikoltozest kovetoen keletkezik-e tb tartozás...

M. Péter 2015.06.20. 00:25:44

@adg [Au, Darwin]: "ha van jogsija, akkor semi gond. Az eleg az eu-ban elvileg mindenhol." Erre írtam, hogy a jogosítvány nem elég.

2015.06.20. 00:28:57

@kardio1: Valahogy nem így sikerült megfogalmazni fentebb a véleményedet.

2015.06.20. 00:29:40

@kardio1: Nem az volt, de mindegy.

kardio1 2015.06.20. 07:39:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: induló komment a témával kapcsolatban:
Observer99. 06/18 13:13:51

Onnan kezdődött, hogy ha kikoltozes előtt nem jelentkezel ki az oepnel és navnal, akkor be akarják hajtani a be nem fizetett járulékot.

kardio1 2015.06.20. 21:40:54

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: azt hiszem, ezt tultargyaltuk:-)
Mindenesetre várom már a te élményeidet is, poszt formájában !

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása