oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2015. április 21. 06:48,  Úgy éreztem, ez az utolsó esélyem 170 komment

2015. április 21. 06:48 Határátkelő

Úgy éreztem, ez az utolsó esélyem

Nagy örömömre sorra érkeznek az írások a „Magyarország és én” pályázatra (mindenkit bátorítanék, hogy írjon!), úgyhogy ma közre is adom az első írást. Judittól érkezett Londonból, és mint ő is írja, nem tartozik a tipikus határátkelők közé. Mielőtt belevágnánk, csak annyit, hogy szavazni a poszt végén (és a Facebookon) lehet.

Írd meg Te is a történeted a pályázatra, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashatsz el!

london_utca_sajat.jpg

„Mindössze két hónapja hagytam el Magyarországot és költöztem Londonba, így hát elég intenzív érzések kavarognak bennem e témában.

Nem vagyok tipikus kivándorló, a jellemző fiatal korosztályon sajnos túl vagyok. 53 évesen döntöttem el rengeteg álmatlan éjszaka, gyomorgörcs és sírás után, hogy megpróbálom egy másik országban.

A mérleg két serpenyője

A kérdés már évek óta foglalkoztatott, de csak kb. fél éve gyorsultak fel az események. A gyerekeim már nagyok, támogatták a gondolatot. Rengeteg érvem és ellenérvem volt az utazással kapcsolatban. Mit nyerhetek? Mit veszíthetek?

Magyarországon közalkalmazottként volt állásom. Egyszerű rabszolgamunka, alacsony fizetéssel, ami rövid időn belül a gyerekek után járó adójóváírás megszűntével tovább csökkent volna. Annyira, hogy abból normális emberi életet élni képtelenség: a nettó minimálbérre.

Ebből élni, lakást fenntartani kellett volna. A gyerekeim előbb-utóbb szétrebbennek. Mi marad? Hozzá kell tennem, hogy a családhoz tartozik még egy kutya és egy cica. Nekem ők is családtagok, imádom őket. A lakás tágas, kellemes, összkomfortos. Mindezek tehát a mérleg egyik serpenyője.

A másik? Remélhetőleg magasabb fizetés, a többi teljes homály, bizonytalanság. És a korom! Ha most nem lépek, akkor mikor?! Már most sem passzolok a képbe!

Ha megnézem a Facebookon a rengeteg ilyen-olyan angliai oldalakon lévőket, csupa huszon-harmincvalahány éves fejeket látok. Úgy éreztem, ez az utolsó esélyem. Vagy megpróbálom most vagy felejtsem el örökre.

Mintha kivégzésre indultam volna

Egy ügynökség segítségével nekivágtam az útnak. Iszonyatos volt a búcsúzás és az elindulás. Mintha kivégzésre indultam volna. Egy nagy táskával, néhány holmival indultam útnak, sírva. Ma is potyognak a könnyeim, ha visszagondolok rá.

Itt sajnos nem minden úgy alakult a munkában, ahogy vártam, de ez egy másik téma. Dolgozom, ugyanolyan rabszolga vagyok itt is, és még a pénz sem olyan jó. De hát mit akarok? Mit várok? Hogy rögtön jól, jobban fogok élni?

Bevallom, titokban igen, ezt vártam, reméltem. De elfogadom, hogy nem megy ez olyan könnyen. Először is az angol nyelvet kell megerősítenem, aztán már vannak más terveim.

Két világ között

A lelkem? Az köszöni, rosszul van. Még mindig nagyon fáj. Nem, nem Magyarország hiányzik, hanem csak annak egy része: a gyerekeim, az állataim, az otthonom. Ha mindezek itt lennének... Mivel még tanulnak, nem lehet tudni, kit, hova vet az élet. Rengeteg a bizonytalanság körülöttem és bennem.

Ez lesz az életem a továbbiakban? Egy megosztott szoba? Skype-kapcsolat? Esetleg kétszer egy évben személyes találkozás? Vissza már nem mehetek. Magyarországon a korombeli embereket leírták a munkaerőpiacon. Pláne vidéken. Új munka találására minimális az esély. Szóval itt vagyok két világ között. Lógok a levegőben.

Időnként dühös vagyok Magyarországra, miért olyan, amilyen. Világéletemben lázadó típus voltam, most is az vagyok. Itt, Londonban is látom a kisebb-nagyobb hibákat különböző területeken. Az az elvem, hogy jobbá soha sem a beletörődő, mindent elfogadó emberek tették a világot, hanem a magamfajták.

Magyarország a patópálok országa. Épp néhány napja említettem valakinek egy probléma kapcsán, amit én megoldanék, ő meg megadóan elfogad, hogy tiszta szerencséje az emberiségnek, hogy már elérte ezt a fejlettségi szintet, mert ha őrajtuk múlna, még mindig halásznánk és vadásznánk. Dühös vagyok, hogy ilyen türelmes, beletörődő és elnéző a magyar nép.

Olvasom, hogy ismét tüntetést szerveznek a korrupció ellen. Ugyan minek?! Ez egy Svédországban hatékony lenne, de Magyarországon??? Ez ellen a politikai garnitúra ellen pár ezer, pár tízezer ember tüntetése falra hányt borsó. Felesleges időpocsékolás. Mi a megoldás? Vagy megvárni a következő országgyűlési választást vagy más, amit senki sem mer nemhogy bevállalni, de még kimondani sem. Most én sem teszem.

Félek a hazalátogatástól

Kérdezik otthonról, hogy mikor látogatok haza. Ez pillanatnyilag egyszerű kérdés, mivel a közeljövőben nem lesz rá lehetőségem. De ha lesz egyszer... Azt hiszem, félek tőle. Nem tudom, milyen hatással lesz rám leszállni Ferihegyen(!). Megölelni Őket! Velük lenni! És tudni, hogy ez csak átmeneti. Ugyanakkor azt is tudom, hogy egy szülő sorsa már csak ez. Végül egyedül marad. Bárhol is van.

Lehet, hogy mindez egy kicsit zavaros, kapkodó írás. Írtam, ahogy jött belőlem, lehet, hogy néha ide-oda csapongva. De talán híven tükrözi a mostani állapotomat.

London? Fantasztikus város. Elég sokat járkálok benne erre-arra. Kellemes és kényelmetlen, szép és csúnya, mint – gondolom – minden nagyváros. Eleinte féltem, hogy „elveszek” benne, de gyorsan rájöttem, ha eljutottam valahová, onnan vissza is tudok jönni. Nem, ez nem valami életbölcselkedés, egyszerűen a londoni közlekedésről szól.

A történetem épphogy elkezdődött, még nagyon frissen él bennem a hazám. Az új pedig még nem mutatkozott meg igazán. A kezdő lépéseket teszem, egyelőre bukdácsolva. Ez persze nagyon lehangoló. De ugyanezt a lehangoltságot, reménytelenséget éreztem Magyarországon is, pedig ott 53 évet leéltem.

Nem tudom, maradok-e, meddig maradok.

A státuszom jelenleg: függőben.”

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Emellett lesz egy másik díj is, azt az az írás kapja, ami a Határátkelőnek a legjobban tetszik.

Mindenkinek felhívnám a figyelmét, hogy az alapcél nem a versengés, hanem az, hogy kirajzolódjon egyfajta kép arról, mit is gondolnak, éreznek Magyarországgal kapcsolatban a határátkelők, hazatérők, vagy az éppen költözést fontolgatók.

Írd meg Te is a történeted a pályázatra, amiről minden fontos részletet ide kattintva olvashatsz el!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Anglia Nagy-Britannia Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr257384546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.04.21. 08:00:36

Hm... abszolút megértem az írót.
Sokan vannak így...
:(

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.04.21. 08:17:53

Judit nagyon bátor volt, csak így tovább!!! Kitartást Neki!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.21. 08:20:20

A kor miatt kell a legkevésbé aggódni.
A kezdet nehéz mindenki tudja.
Nem feladni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.21. 08:21:57

@~~Babette~~: gondolom volt kire hagyni otthon. Viszont nagyon drága és macerás kivinni és társbérletbe szerintem nem is lehet.

**mimi** 2015.04.21. 08:30:11

Egyáltalán nem voltál zavaros, engem szíven ütött az írásod....
akár én is lehetnék a helyedben...
sok sikert és erőt!!!!!!!

Muscari 2015.04.21. 08:35:51

Kedves posztoló, nagyon nehéz most neked, leginkább azért, mert egyedül vagy. Mit dolgozol? Az ügynökség alapján idősgondozásra tippelek. Én is azt csinálom, ha gondolod, írj privát üzenetet, ezt a nevemre kattintva teheted meg.

@~~Babette~~: az egyetemista gyerekei otthon maradtak, így ez nem gond. Tudod, hogy mekkora macera egy állatot kivinni, gondolj csak Puhacicáékra.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.21. 08:56:42

Dühös vagyok Mo-ra, hogy a bérek nem angol szintűek.

A nyugatra kellene emiatt dühösnek lenni, bár sok értelme ennek se lenne, viszont még mindig több értelme lenne, mint annak, hogy valaki emiatt Mo-ra legyen dühös.

Egyébként - a fentiektől eltekintve - realisztikus írás, szép.

Shebelle 2015.04.21. 08:58:32

Én is emelem kalapom! Sok-sok jót kívánok minden téren. Ne add fel!
Gondolom a kutyus és a cicus majd csatlakozik a mamihoz idővel. Én is így csinálnám azt hiszem. Csak biztatni tudom a posztírót! Mert ha itthon maradt volna a lehetőségei csak beszűköltek volna és egyre lentebb kerülne. De igy a lehetőségei kinyíltak, még ennyi évesen is! Mert idővel, tapasztalattal és a nyelvtudás előrehaladtával lehetőség nyílhat feljebb lépni picit.

HardPötty 2015.04.21. 09:13:44

Nekem tetszett. Nem a tartalma mert ilyen dolgokon keresztül menni nem jó. Hanem az tetszett hogy nem erőltetett bemutatni egy olyan jobb életet ami egyelőre még nem létezik. Jobb lesz ha akarja és küzd. Sok erőt kívánok neki.

2015.04.21. 09:37:20

@maxval bircaman szerkesztő: Azt mar eszrevettem hogy te duhos vagy a 'Nyugatra' azert mert ott szerinted magasak a berek... Hogy miert erzel igy, azt csak te tudhatod, mindenesetre eleg furcsa es szokatlan hozzaallas szerintem.

Igaz Barát 2015.04.21. 09:45:14

@Mirjam2: Nem dühös. Gumicsontot dob a népnek, és megint erről fog szólni az egész nap. :(

kék madár 2015.04.21. 09:50:14

@Mirjam2: szerintem is sokkal jobb a 15 eves skoda mint egy uj Golf, bircanak igaza van, a nyugat tehet mindenrol. Ahelyett, hogy nyomorognanak, megjatszak a joletet, csakhogy Mo.-nak valamihez kepest rosszabb legyen. Micsoda osszeeskuves.

Mr Long 2015.04.21. 10:03:44

@maxval bircaman szerkesztő: Me' nem fizetik ki Mon is az 5000 forintos orabert a melosnak? Bezzeg Nyugaton, ott meg a dobozemelgetonek is jo elete van. Plusz Iphonon hallgatja kozben a muzsikat! :)

2015.04.21. 10:13:09

@Mirjam2:
Nem csak o duhos, hanem en is. Sot talan en meg jobban. Miert er az en munkam 6x annyit, mint pl. egy ugyan olyan munkat vegzo magyare, romane, mexikoie, albane vagy szerbe? Nem vagyok szebb sem, okosabb sem, jobb sem, ugyesebb sem, mint ok. Sot! Nem annyival olcsobb ott sem az elet, mint itt, sot nehany dolog sokkal dragabb. Igaz, itt meg nehany mas dolog dragabb. Ami azert kiegyenliti egymast. De nem a fizetes. Miert tudok en proli letemre evente hazalatogatni, ok meg meg Europaba sem nagyon?
Magyarazza meg valaki, hogy miert? A globalizacioval ennek a kulonbsegnek is el kellene tunni. De ez csak szelesedik.
Aki ezen nem haborodik fel, az a szokatlan es furcsa hozzaallas!!
(Be is gurultam kora hajnalban, hianyzik ez nekem? A haverom reggelente latja rajtam, hogy valami megint nem stimmel es rohogve kerdezi, hogy megint a HA-t olvastad?:) )

Mr Long 2015.04.21. 10:17:24

@Cascabel: Itt Nyugaton azert kap tobbet a proli, mert nem lopjak el a politikusok a nyereseget, igy a melosnak is tobb jut. Vagy valami hasonlot magyaraztak el nekem regebben.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.21. 10:22:34

@Cascabel: "A globalizacioval ennek a kulonbsegnek is el kellene tunni. De ez csak szelesedik."

Ha már globalizáció, globálisan nézd a képet. Rengeteg harmadik világbeli országban gyarapodik a középosztály és emelkednek ki 100 milliók a teljes nincstelenségből. Ez is a gonosz globalizáció átka :)

"Aki ezen nem haborodik fel, az a szokatlan es furcsa hozzaallas!!"

Én tökre nem háborodok fel ezen. Nekem az az óbégatás a furcsa, ami a jövedelmi különbségek miatt megy. Ugyanis ezek mindig is megvoltak, akár a mainál igazságtalanabb módon is. Csak most hogy az első világban elkezdtek nőni a jövedelmi különbségek, hirtelen fontos lett a téma. Eddig le volt szarva mert nem volt szem előtt és/vagy nem az első világban volt jellemző. Nem mondom, hogy rendellenes dolog, ha egy közösség érzékenyebb a saját problémáira, mint máséra, de azért látni kell, hogy ez a helyzet.

2015.04.21. 10:23:28

@Igaz Barát: Mennyire igazad van, en hulye meg mar megint besetaltam az utcajaba. Oke, benyomtam a szures gombot...

2015.04.21. 10:26:20

@Mr Long (UK):
Olvasd el a fenntebb bekopizott cikket. Ez a napi 26$ fizetes meg azelott van, mielott ellopnak a proli penzet. Akkor mirol is beszelunk? Magyarorszagon detto a helyzet. Mar lopas elott peanuts-ot kap a melos a Mercedes vagy Audi gyarban osszehasonlitva az anyagyari dolgozok fizetesevel. Az ebbol valo lopas csak bonus:)

Igaz Barát 2015.04.21. 10:27:52

@Mirjam2: Én ha válaszolni akarok Max valamelyik vitaindító felvetésére (a baromságot kitöröltem, mert mégis milyen már ilyent írni), akkor előtte gyorsan elmosogatok, és mire végzek, már el is múlik. :) Ja, és 9 feleségből 10 ezt ajánlja. :)

2015.04.21. 10:29:01

@Zka: +1. Vilagszerte vannak gazdagok es szegenyek, mindig is voltak. Ez termeszetesen igazsagtalan de az hogy utaljuk a 'gazdagokat' es elvesszuk a penzuket az nem megoldas (kiprobaltak mar a tortenelem soran tobbszor, soha semmi jo nem szarmazott belole). Senki nem lenne boldog egy olyan vilagban ahol mindenki egysegesen szegeny vagy eppen csak a letminimumon el, az emberek mindig tobbre vagynak, aztan vannak akik megkapjak, vannak akik nem.

2015.04.21. 10:30:55

@Mirjam2:
Es a szures gombbal megszunik a problema, elmulik a vilag baja? Ezt neveztek regen strucc politikanak:( Ma hivhatnank "szures gomb" politikanak:) Haladjunk a korral, sussunk Vancsa sutoporral!

2015.04.21. 10:31:09

@Igaz Barát: Koszi az informaciot, kulonosen hasznos hogy egy megbizhato statisztikaval is alatamasztottad! Nekem most dolgozatokat kell javitanom... A kovetkezo kb. tiz dolgozat utan meg meggondolom hogy akarok-e tovabbra is valaszolni Maxnak :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.21. 10:31:48

@Mirjam2: Így van, röviden kb annyi, hogy a mostani igazságtalan rendnél valószínűleg csak igazságtalanabbat lehet csinálni.

SzZoole 2015.04.21. 10:31:59

A kezdet szinte mindenkinek nehez volt.En is a 13, 11 eves gyermekeimet es felesegem hagytam otthon,9 honap kulonlet alatt csak 2x egy hetig voltunk egyutt.
Lehet a poszterinanak egy living care allas kellene.Ott nincs anyit egyedul,meg van oldva a szallas is es tobbet tud gyujteni.
De majd jon Taxomukke olvtars es O le tudja irni pontosabban,hiszen az O szakterulete.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.21. 10:33:14

@Mirjam2:

A dühös rossz szó, ugyanis abszurd lenne dühösnek lenni egy politikai-gazdasági-történelmi adatra.

A tényekre nem dühösnek kell lenni, hanem mögéjük kell nézni, s elemezni őket. Mindigis távol állt tőlem a voluntarista marxista vagy liberális eszme, mely a "rossz" tényekről nem vesz tudomást. A marxista egyszerűen letagadta, hogy Németországi keleti felén alacsonyabb az életszínvonal, mint a nyugati felén, s ezzel magát kiröhögtette. A liberális ugyanezt csinálja, amikor pl. csak akkor fogadja el a demokratikus döntést, ha az neki tetsző eredményt hoz.

Én ilyesmivel nem vagyok vádolható. Sosem tagadtam, hogy a mai nyugaton magas az életszínvonal. Amivel vitázni szoktam az az a liberális dogma, miszerint ezen életszínvonal a liberális rendszer eredménye.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.21. 10:33:14

@Cascabel:

Az okok komplexek.

Először is vannak objektív különbségek. Egy országon belül sem fizetnek ugyanazért a munkáért ugyanannyit. Pl. Spanyolországban 2-szeres különbségek vannak egyes régiók között.

Viszont az ennél nagyobb különbségek már valóban abszurdak. Az ok geopolitikai: gyakorlatilag a szegényebbek fizetik a gazdagok luxusfogyasztását. Az ingadozó lábakon vonszolódó nyugat így igyekszik fenntartani saját belső rendjét. Pont ez a nyugati válság alapja: ez egyre kevésbé megy, mert a világ népei ébrednek, s egyre erősebben követelik, hogy a kutyaólból bemehessenek ők is az ebédlőbe, s asztalhoz

ülhessenek. Mivel a világ erőforrásai korlátozottak, ez harcot jelent, a nyugat zsákutcába került. A megoldás az lehetne, ha sikerülne gazdaságosan földönkívüli erőforrásokhoz jutni, ez gyakorlatilag az egész bolygót felhozná a mai nyugati szintre, de erre nem léteznek technikailag elérhető megoldások: a jelenlegi szinten az űrkutatás csak egy drága hobbi, a gyakorlati anyagi haszon nulla körüli.

Látható, a nyugat rávetette magát a világra. Nekem a feleségem mondta 10 éve: meglátod, a nyugat rá fogja vetni magát Afrikára. Bevallom, nem hittem neki, de mára világos lett, hogy ebben igaza lett. A mai ukrajnai válság is erről szól: az USA meg akarja hódítani a kiváló minőségű ukrajnai termőföldeket.

2015.04.21. 10:33:40

@Cascabel: Miert, szerinted nekem mindenkivel szoba kell allnom? A valo eletben szerencsere nem vesznek korul anti-Nyugat-manias emberek, nem tudom miert kene ezzel toltenem az idomet a virtualis terben... Akit erdekelnek a kommentjei, olvassa nyugodtan. En most inkabb dolgozatot javitok.

firg_firg 2015.04.21. 10:34:18

A haza ott van ahol kaja van.

Az eleje szar, plane ha az ember kenyszerbol ment el es nem ugynevezett kanadvagybol. Aaztan ha talal tarsagot akkor maris jobb lesz, ha meg valamelyik gyerek is kikoltozik a londoni anyuhoz, akkor plane mas lesz a helyzet.

firg_firg 2015.04.21. 10:37:03

Az imeperialista kapitalista Nyugat mar vagy 70 eve rohad, zsakutcaban van, es hanyatlik.

En inkabb hanyatlok veluk.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.21. 10:37:23

@maxval bircaman szerkesztő: hú mennyi sületlenség :D A csúcs az ukrán földekért harcoló Amerika volt. Tőlünk meg a vizet akarják! :)))))

SzZoole 2015.04.21. 10:43:01

@maxval bircaman szerkesztő:
" az USA meg akarja hódítani a kiváló minőségű ukrajnai termőföldeket."
Es mit vetnek bele,bukfencet?:)))

Igaz Barát 2015.04.21. 10:48:30

@Zka: @Zoole[uk]: Az a baj, hogy nem néztek a dolgok mögé, csak a felszínen kapirgáltok. Próbáljátok összefüggéseiben nézni ezt az egész világra kiterjedő ördögi tervsorozatot.
Ha a Gonosz elveszi a földet és a vizet, akkor éhínség és szomjúság köszönt a régióra, és majd mindenki megveszi tízszeres áron a Gonosz által árult termékeket. Világos, nem?

Na, megyek, ások inkább egy mondjuk 200 köbméteres gödröt az udvarban.

tableno 2015.04.21. 10:48:50

@Zka: meg a szívcsakrát.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.21. 10:50:14

@Igaz Barát: jól mondod, bár az elején kicsit megijedtem, hogy komoly :D

SzZoole 2015.04.21. 10:51:13

@Igaz Barát: Sot,azert kell nekik az ukran fold,hogy furjanak egy nagy lyukat es kiszivatyuzzak Mo. vizkeszletet,nem?:)))

Igaz Barát 2015.04.21. 10:54:10

@Zka: Kicsit féltem is mindenféle smile nélkül elküldeni. :D

@Zoole[uk]: Hú, micsoda jó csapat lennék mi ilyen ötletekkel. Tíz éven belül át tudnánk venni ezekkel a tervekkel a Gonosztól a főgyíkember szerepét. :)

barkoca 2015.04.21. 10:54:41

Sok szerencsét és kitartást kívánok neked! Én 56 éves vagyok, nekem nincs bátorságom kimenni, bár az itthon maradáshoz is elég nagy bátorság kell. A fiam már odakint van, nagyon remélem, hogy nem jön haza.

SzZoole 2015.04.21. 10:57:04

@Igaz Barát: Szerintem 1 ev is eleg lenne:)))

2015.04.21. 10:57:20

@maxval bircaman szerkesztő:
Komcsi vagy te Max, hiaba is tagadod! :)
Mentem aludni ujra, remelem nem lesznek remalmaim. Majd kipihenem magam holnap a "nehez fizikai munkaban" :) A kifizetett 8 orabol effective 6-ot dolgozok, tartok 5X10 perces "fizetett cigarettaszunetet" illegalisan. A tulaj meg igy is profitot csinal, rendkivul meg van elegedve a munkammal. A tobbi melos naponta kesik fel orat, hetfon be sem jon, fizetes utan ket napig meg a telefonjat sem veszi fel. Ha dolgozik, legtobbszor elmeri, rossz helyre epiti a falat, stb. Van ket magyar szarmazasu srac is a cegnel, mar itt szulettek Kanadaban, mindig ugy be vannak allva bizonyos novenyi szerektol, hogy azt sem tudjak, hol vannak:) De a munkajukat ok is elvegzik legnagyobb meglepetesemre. Igaz, minden masnap eloleget kernek a horvat cegtulajdonostol, raadasul evek ota neki dolgoznak, o meg boldog, hogy vannak munkasai:)
Elnezest a kis kiteroert:)
Joccakat!

jewel79bp 2015.04.21. 11:19:14

Komolyan mondom, kismillió Határátkelő poszt után egyszerűen nem tudom megérteni, hogy a kedves posztoló mégis miért számított másra, többre? Mennyi idő kell még, amire az emberek többsége rádöbben, hogy pl egy megosztott lakásban, egy szobában lakni nem a legjobb? Hogy hiányzik a család? Hogy nulláról újrakezdve nem kap az ember rögtön olyan állást, amit úgy érzi, hogy megérdemel? Hogy azt a nyomorult nyelvet jobban kell beszélni, mert az segít? Hogy külföldön sincs rögtön kolbászból a kerítés, és ha valaki leélt x évet Magyarországon, és kvázi gazdasági menekültként érkezett külföldre, akkor hiányozni fog az otthona? Sajnálom, tényleg, hogy olyan embereknek is külföldön kell élnie, akiknek amúgy esze ágában sem lett volna kedve elhagyni Magyarországot... és nagyon remélem, hogy olyan sztorik is lesznek, amiket olyanok írnak, akik valóban szívesen vágtak neki a külföldi életnek.

Thargoid 2015.04.21. 11:28:35

Annak aki nagyon a különbségeken nyűglődik, mindenféle politikát kizárva:
en.wikipedia.org/wiki/Zero-sum_game

MRN 2015.04.21. 11:35:11

Ritkán írok (inkább olvasok), de most megkérdezném a kommentelőket, hogy más országokban is ennyire leírják az embereket 50 felett pusztán az életkoruk miatt? Mert ez a jelenség itthon elég elkeserítő, kíváncsi lennék, hogy ez másutt is így megy? Szomorú, hogy valakinek ennyi idősen kell elhagyni a hazáját, azért, mert már értéktelennek tekintik. Holott még jó pár aktív éve lenne - feltéve, hogy rendben az egészsége -, a gyerekek már nem akadály jellemzően, és amint a posztból is látjuk, van akarat, és tanulni, fejlődni vágyás.
A posztolónak kitartást és sok sikert kívánok.

Erzsébet Kiss 2015.04.21. 11:35:11

Kedves Judit!
Remélem,hogy bátorságod és az elszántságod meg fogja hozni a gyümölcsét!
Legyél nyitott, befogadó,toleráns, de nem megalkuvó!
Nem tudom milyen szintű az angolod, de az a legfontosabb, hogy
minél jobban megértesd és ki tudd fejezni magad, hiszen ez az
előrejutásod alapja.
Én 10 évvel ezelőtt 56 évesen vágtam neki Londonnak, és 3 évig maradtam.
Kívánom, hogy találd meg a számításod!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.21. 11:39:39

@Zka: mondjuk simán találni olyan cikkeket is amik arról érvelnek hogy igen, de tudtommal nem az a közg. által elfogadott álláspont.

Thargoid 2015.04.21. 11:42:10

@Zka: sok mindenféle nézet van, a lényeg, hogy mielőtt valaki saját világmegváltó nézeteit közzéteszi (és egyben feltalálja a spanyol viaszt) legalább az alapokkal ismerkedjen meg... mert különben elég idegesítő hosszú távon és/vagy szűrés gomb lesz a vége :)

SzZoole 2015.04.21. 11:53:25

@MRN: Nekem csak 5 ev 5 honap UK. tapasztalatom van,de itt nem jellemzo,hogy valakit azert nem vesznek fel dolgozni,mert 50 eves elmult,sot itt diszkriminacionak szamit,ami sulyos buntetest is von maga utan.
Azert vannak specifikus teruletek.

**mimi** 2015.04.21. 11:59:06

@jewel79bp:
nem számított többre, jobbra, pontosan azt kapta amit várt...

qkuc 2015.04.21. 12:15:52

"Itt sajnos nem minden úgy alakult a munkában, ahogy vártam, de ez egy másik téma. Dolgozom, ugyanolyan rabszolga vagyok itt is, és még a pénz sem olyan jó. De hát mit akarok? Mit várok? Hogy rögtön jól, jobban fogok élni?"

Valahogy reálisabban érdemes viszonyulni a kivándorláshoz, nem lesz tejjel-mézzel folyó Kánaán az első perctől, nem mindenkinek, minden esetben ...

Taxomükke (UK) 2015.04.21. 12:32:37

Nem volt rossz írás, de azért nem nevezném atipikusnak vagy rendkívülinek a posztíró történetét.

jewel79bp 2015.04.21. 12:35:04

@**mimi**: " Itt sajnos nem minden úgy alakult a munkában, ahogy vártam, de ez egy másik téma.... De hát mit akarok? Mit várok? Hogy rögtön jól, jobban fogok élni?

Bevallom, titokban igen, ezt vártam, reméltem."

Taxomükke (UK) 2015.04.21. 12:38:29

@Zoole[uk]: Zoli, honnan tudod, hogy ezt fogom javasolni?
Bár a bentlakásos ápoláshoz általában magasabb szintű nyelvtudást várnak el, mint a kijárósok esetében... a nejem volt munkahelyén már szinte bárkit felvesznek nullához közeli nyelvtudással is, mert annyira sok munkájuk van, hogy nem győzik.

Az mindenesetre tény, hogy bentlakásosként szinte alig vannak az embernek kiadásai - nincs rezsi, utazási ktg., nem kell kaját venni, piálni nem is szabad, tehát arra sem kell költeni, maximum a ruházkodásra és piperecikkekre. Mindezt alkalmazottként, 25-28 nap fizetett szabadsággal, nettó 1200-1500 font havi fizetésért.

SzZoole 2015.04.21. 12:42:30

@Taxomükke: Honnan?Hat nem is tudom,talan ismerjuk egymast szemelyesen is?:)))

MRN 2015.04.21. 12:50:14

@Zoole[uk]: Köszönöm, Zoole a reagálásodat.

marciasuroma 2015.04.21. 12:50:15

Nem igazán értem, hogy a korrupciós politikai rész hogyan jön ide.. de egyébként jó poszt. Kedves posztoló, gondolj bele abba, hogy milyen dolgod lenne Mo-n, ha összesen mondjuk albánul beszélnél. Kb ez a helyzet most veled Angliában. Tessék tanulni a nyelvet, tudom, hogy nehéz, meg sokkal jobb mást csinálni, de hosszú távon megéri. Tessék benyomni háttérzajnak éjjel-nappal valami beszélgetős rádiót és odafigyelni, h minél többet kihalljon belőle az ember, tanuljon szavakat minden nap (pl. ingyenes metró újság+ingyenes google translate csodákra képes együtt), és menni fog! Angol nyelvtudással sokkal egyszerűbb lesz, kint megbecsülik az idősebb munkavállalókat a tapasztalatuk miatt. Kitartást és sok sikert!

MRN 2015.04.21. 12:50:15

@qkuc:

De ezt is írta utána:
"Bevallom, titokban igen, ezt vártam, reméltem. De elfogadom, hogy nem megy ez olyan könnyen. Először is az angol nyelvet kell megerősítenem, aztán már vannak más terveim."

Ha nem remélte volna, hogy egyszer jobb lesz, neki se indult volna. Azt gondolom, mindenki azzal a reménnyel indul el, hogy jobb lesz. Aztán alkalmazkodnak a realitásokhoz. Ahogy ő is ezt próbálja tenni.

qkuc 2015.04.21. 12:58:07

@MRN: Ja ezt nem a posztolónak szántam, :). Hanem aki ezek után (és a többi itt megjelent poszt után) úgy vág neki a kivándorlásnak, hogy ott aztán egyből a siker, pénz és csillogás vár rá, az hasonlóan csalódni fog. Általában nem így van, és erre érdemes lélekben felkészülni.

SzZoole 2015.04.21. 13:06:04

@MRN: Igazan nincs mit,de ez az en szemelyes tapasztalatom,NEM ALTALANOSITAS,mielott valaki belem kotne,hogy altalanositok.
Talan,ha valaki mas is irna,esetleg mas orszagbol,akkor jobban lenne ralatasod.

**mimi** 2015.04.21. 13:13:26

@jewel79bp:
jogos....
én valahogy úgy éreztem, hogy nem várt mást...

adg 2015.04.21. 13:47:27

Jo iras, alapvetoen tetszett. Jo hasonlat a kivegzesre mentem erzes.

Amikor sikerult eladni a cuccaink egy reszet, a maradek javat meg szethordtak az ismerosok es rokonok, nakunk is valami hasonlo jutott eszunkbe. Mintha meghaltunk volna. Kicsit ugy is lett, eleg sok minden meghalt...

----------
Ez a "Ferihegy(!)" valami politikai tiltakozasi forma? Lattam mar hasonlot parszor. Liszt Ferenc kommunistafasisztaakarmi volt, es vallalhatatlan a neve, nem melto egy repuloter nevadojanak, mint pld CDG vagy JFK, vagy ez kifejezetten a fidesznek szol? Vagy ugyanigy a Tanacskoztarsasag(!) teren talalkoznak neha, majd elmennek kirandulni Leninvarosba(!), aztan irany Csahszlovakian(!) keresztul az NDK(!). :)
Mindegy, csak nekem erdekes. Illetve inkabb ertelmetlen.

Ezt leszamitva szamomra erdekes es elgondolkoztato iras volt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.21. 13:52:19

@adg [Au, Darwin]: itt Szegeden is vagy 20 éve átnevezték a Marx teret Marsra de még pár éve is hallottam Marxot, sőt nagyon sok Marszot :)) A Ferihegy átnevezés viszont totál felesleges volt, ezért is lehet az ellenállás. Én is úgy hívom.

Jozeph Pelikahn 2015.04.21. 13:55:40

Hajrá! Pár év és mennek a gyerekek is (suli után), s majd viszik az állatokat is! :-)

Magyarországon meg maradnak az éhbéresek és a politikai maffia tagjai.

MRN 2015.04.21. 13:55:41

@qkuc: Értem, és igazad van.
Engem egy kicsit szíven ütött ez a történet (biztos azért álltam neki kommentelni :) ), mert van az ismeretségi körömben hasonló korú, aki ilyen problémával küzd, mint a posztoló, és nyilván nincs egyedül.

SzZoole 2015.04.21. 14:01:17

@Jozeph Pelikahn: Igen Pelikan elvtars,ilyen ez a magyar narancs.
Kicsit pirosabb,kicsit rohadtabb,de a tietek:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.21. 14:12:22

@adg [Au, Darwin]:
azt nem tudom, a posztolónak mi volt a személyes oka. szerintem nincs baj Liszt Ferenccel, (habár nem ő volt az egyébként, aki nem tudott magyarul? és ez nem csípte az Orbánék szemét? meglepő.) de hát hogyan lehetne ezt a nevet közbeszédben használni? mert az egy dolog, hogy a híradó leadja, hogy "Orbán Viktor miniszterelnök ünnepélyesen fogadta a Liszt Ferenc Repülőtéren a nagy Szovjetunió küldöttségét", de akkor én is mondjam azt, hogy "és képzeljétek, a lisztferencen (?) lisztferencreptéren (?) liszten (?) csak fizetős csomagkocsi van"?
de én egyébként a mindenféle totál felesleges átvevezéseket se szeretem, ez a szarra csokireszelék szórása szintű sokszor. a reptér átnevezését még megértem, mert mégiscsak a nagy nemzetközi reptér (bár én jobban örültem volna, ha országimázsnak van vécépapír a klotyóban, ugye), de attól még szerintem kb senki nem fog a szájára venni egy ilyen használhatatlan nevet köznévként, ha van egy olyan név, ami pont erre való.
(nekem egyébként tetszik a Lisztferihegy mint megoldás is.)
na és legalább mire ezt bejrtam, jól lenyugodtam (IRL bosszantott fel valaki éppen már megint egy kicsikét.)

2015.04.21. 14:13:23

@marciasuroma:
"Kedves posztoló, gondolj bele abba, hogy milyen dolgod lenne Mo-n, ha összesen mondjuk albánul beszélnél."
Kerdezzunk meg errol egy 2-3 eve Magyarorszagon elo albant, akinek peksege, esetleg egy kinait, akinek etterme vagy "oco aru" uzlete van:) Nem is tudna valaszolni ra magyarul.
A nyelvtanulasra helyezni a fo hangsulyt, hogy akkor minden jobb lesz szerintem csak egy mitosz, "parasztvakitas". Sok helyi oslakos, anyanyelvi tudassal kevesebbet keres, mint nehany bevandorlo, minimalis nyelvtudassal. Vannak fontosabb tenyezok is a nyelvnel: a kapcsolat, (magyarul connection) a legfontosabb:) Masodszor a szerencse. Nyelvtudas az jon magatol, csak az eroltesse, aki tovabb akar tanulni, esetleg valasztekosan akar beszelni, eredetiben akar nepszeru muveket, szakirodalmat olvasni vagy ugy erzi, hogy o "angolnak szuletett", csak rossz helyre dobta le a golya:) Az elet perfect angol tudassal sem lesz faklyasmenet:) Egy egyszeru proletarnak eleg annyi angol, amit uzletben, pubban, a TV-bol, radiobol felszed az evek soran. "Ha en kerek, megertsek, ha engem kernek, ne ertsem meg" :) Ennyi:) Egyik 56-os ismerosom - amikor kozlekedesi vetsegert meg akarta buntetni a rendor - minden kerdesre csak azt valaszolta, hogy "Me no speaking Canada". A rendor nagy duhosen feladta a vele folytatott beszelgetest. A ferfi maskulonben 30 eve elt mar akkor Kanadaban, a varosnak dolgozott, epitesi ellenor volt:)
Mas: az 50 ev felulit nem csak a tapasztalata miatt becsulik meg, hanem leginkabb azert, mert nem kapnak mast:)
Ugy latszik, nekem neha Lucifer szerepe jutott az eletben, de azt is kell jatszani valakinek, nem csak Hofeherket es Csipkerozsikat:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.21. 14:34:07

@Igaz Barát: akkor kenytelen?lesz a kanadai kamionodba mosogatot epiteni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.21. 14:47:11

@Cascabel: " A tobbi melos naponta kesik fel orat, hetfon be sem jon, fizetes utan ket napig meg a telefonjat sem veszi fel. Ha dolgozik, legtobbszor elmeri, rossz helyre epiti a falat, stb."

És hogy nem rúgja ki a góré őket a vérbe?Nem talál jobbat?Ekkora kánaán van Kanadában munkavállalói oldalon?Bakker, esküszöm, nézem is már a repjegyeket... :D

Muscari 2015.04.21. 14:48:02

@adg [Au, Darwin]: felesleges volt átnevezni, mint ahogyan így utólag kiderült, a Moszkva tetet is :-))))

Az ötven feletti témához: múlt hétenkezdett nálunk egy új handyman (gondnok? karbantartó?), véletlenül magyar és saccra olyan 55 lehet.
Ruhaboltba mondjuk nem próbàlnék a helyében, meg a magam helyében sem jelentkezni, vagy nem mindenhova, a legtöbb helyen húsz év az átlagéletkor, ahogy elnéztem.

Mr Long 2015.04.21. 14:52:46

@Muscari: M&S-ben idoaebb az eladoi garda :)
Persze, hogy 20 ev az atlageletkor, mivel a fiatalok is dolgozni akarnak, nem csak az idepottyant kulfoldiek.

Muscari 2015.04.21. 14:53:12

@Cascabel: tőke és kapcsolatok nélkül meg otthon is nehéz vállalkozni, hát még ha nem ismeted a nyelvet.
Az általad említett csoportoknak nagyon nagy kapcsolati és egyéb tőkéje van, azt engedhetik meg maguknak, hogy ne beszéljék a nyelvet. Ha nem tudszvalami nagyon keresett dolgot, akkor a nyelvtanulás az eguetlen járható út.

Taxomükke (UK) 2015.04.21. 14:53:54

@Muscari: Ruhaboltba majd Philosoraptor jelentkezik.

Már ha egyszer tényleg rászánja magát a határátkelésre, nem csak mondja.

:)))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.21. 14:53:56

@adg [Au, Darwin]: @Zka: Legegyszerűbb Lisztferihegynek hívni.
Kecske is, káposzta is... :D

Muscari 2015.04.21. 14:56:19

@Mr Long (UK): az kivétel, oké, meg mionjuk a Clarks, vagy más drága üzletek. A másik, hogy ott nagy részben angolok dolgoznak, ilyen arányban semelyik más áruházban nem láttam őket.

SzZoole 2015.04.21. 14:59:15

Dagad a mellem a buszkesegtol.Nezzetek meg milyen feedbacket kaptam.

quotes Our driver (Zortan?) was amazing. He was absolutely exceptional. We will book with you again and we hope he is our driver! We got stuck in traffic from Heathrow but he took the opportunity to give us a tour of London. It was wonderful. Thank you Zortan!

Laurine Lee Mrs., 17-04-2015 15:02
United Kingdom
Es meg egy

quotes Our plane arrived early, but the driver was waiting as we came through. Very polite, and got us back safely through the very heavy London rush hour traffic. Immaculate Mercedes saloon car - very comfortable. Imwould definitely recommend your company, and use you again.

Gretl Davies, 17-04-2015 12:48
United Kingdom

Mrs. Clayton 2015.04.21. 15:00:08

@Cascabel: egy ilyen me no speaking Canadaval kb egy honapja en is osszefutottam, igen vicces volt vele kommunikalni
mondjuk o be volt zarkozva a lakasaba egy hatalmas kutyaval, nem is ertem minek nyitott ajtot

Igaz Barát 2015.04.21. 15:03:50

@~~Babette~~: Vagy megállok az első hamburgeresnél (nem asszociál!), és megkérem, hogy engedjen kicsit a mosogató közelébe. :)

Mr Long 2015.04.21. 15:10:13

@Zoole[uk]: En is kaptam feedbacket kollegatol:
i would go to northern scotland if i do not have to work on this project :D
or anywhere else:S

haha
northern scotland is an extreme measure
it must be bad
:P

MRN 2015.04.21. 15:11:55

@Cascabel: Mondjuk ebben lehet valami, hogy itthon talán azért nem kellenek az 50-esek, mert egy meghirdetett állásra 100-an jelentkeznek, a munkáltató meg inkább a fiatalt választja, akit jobban kihajthat, és esetleg alacsonyabb a bérigénye (legalábbis ezt feltételezi).

2015.04.21. 15:14:02

@jewel79bp: Szerintem sehol nem mondta a posztolo hogy nem erre szamitott, csak megirta a sztorit a sajat szemszogebol, ez az o egyeni tortenete. Akit nem erdekel annak nem muszaj elolvasni, ennyi.

2015.04.21. 15:20:14

@MRN: Londonban nem szazan, hanem sok szazan jelentkeznek egy meghirdetett allasra altalaban. A baratnom nemreg meselte hogy meghirdettek egy internship-et - fizetetlen gyakorlat - a jogi cegnel ahol dolgozik es kb. 600 jelentkezest kaptak egyetemistaktol. Par evvel ezelott meghirdettem a cegem neveben a sajat admin jellegu allasomat a Gumtree-n es ha jol emlekszem, kb. egy oran belul tiz-husz CV-t kaptunk (kesobb meg sokkal tobbet).

Mr Long 2015.04.21. 15:27:00

@MRN: Ha relevans es jo tapasztalattal rendelkezik az otvenest is felveszik. Femiparban dolgozik ismerosom, ok tele vannak otvenesekkel, mert nekik van meg az a tipusu tapasztalatuk, ami szukseges a munkahoz. Egy harmincas sem tudja megcsinalni, amit ok.

2015.04.21. 15:34:05

@Muscari: Igy van, masreszt ha nem tudja az ember viszonylag magas szinten a helyi nyelvet, akkor tenyleg csak egy magyar vagy alban vagy kinai stb. nyelvi 'gettoban' tud letezni; nem tud uj baratsagokat kotni, nem erti a helyi sajtot, tevet, kulturat stb., es ha gyerekei vannak, egy ido utan elveszti veluk a kapcsolatot hiszen a gyerekek eletenek a nagy resze (iskola stb.) az uj nyelven fog zajlani.

2015.04.21. 15:38:56

@Muscari: A Clarks nem draga, a draga az a Louboutin :). Viccet felreteve, a Clarks egy atlagos cipobolt.

SzZoole 2015.04.21. 16:15:18

@Mirjam2: @Taxomükke:
Ne csinaljatok ezt,ne dicserjetek,mert eddig is nagykepu bunko hiu faszagyerek voltam es ha meg dicsertek akkor meg jobban elszallok magamtol.

kék madár 2015.04.21. 17:05:47

@adg [Au, Darwin]: "Ez a "Ferihegy(!)" valami politikai tiltakozasi forma?"
Az ismeroseim kozott felig tudatosan hivjuk a regi neven a kozteruleteket: Felszab ter, Marx ter, etc. Nincs benne semmi politika, inkabb megszokas, talan nosztalgia

kék madár 2015.04.21. 17:08:47

" az USA meg akarja hódítani a kiváló minőségű ukrajnai termőföldeket."
Mar Schwajdanal a pap is megmondta, nincs az az isten aki ennyi hulyeseget ki tudna talalni.

adg 2015.04.21. 17:18:37

@kék madár: Nem, felreertitek. A ferihegy oke, az egy ezereves, jol bevesodott elnevezes. A (!) jelzes a vegen. Nekem azt sugallja, hogy "en juszt sem fogom ugy hivni, mint ezek". En is ferihegynek mondanam, ha elojonne valami beszelgetesben.

Az elobb irtam erre egy hosszabbat a tobbieknek, csak ledobott a router es elveszett az iromanyom. Most mar nincs kedvem megegyszer bepotyogni. Aludni van kedvem inkabb. :)
A New York International Airport is at lett nevezve JFK-re, kivancsi lennek, hanyan hasznaltak a regi nevet kiegeszitve egy kis (!) jelzessel, hogy azert mindenki ertse.

Ez csak a sajat kis megerzesem, de szerintem kar volt ebbe az egesz jo posztba.

qkuc 2015.04.21. 17:25:52

@adg [Au, Darwin]: A probléma áthidalására született LisztFerihegy, :D. Régi és új ötvözve, így az igazi, :D:

kék madár 2015.04.21. 17:28:21

@adg [Au, Darwin]: nem volt kar :) en is figyelmetlenul olvastalak

qkuc 2015.04.21. 17:28:25

@MRN: Köszönöm, hogy megtiszteltél minket/engem a kommentekkel, kérlek ne hagyd abba és gyere máskor is, :).

Mrs. Clayton 2015.04.21. 17:47:19

@Mirjam2: miota en is az indeeden hirdetek azota kb napi 50 jelentkezonk van, igaz, ebbol 45 teljesen irrelevans mivel a sok idiota meg azt sem tudja mire, hova palyazik, igy volt mar jelentkezom napi 2 ora takaritasra Londonbol
bar mar semmin sem lepodok meg, mivel a legutobb egy lengyel lany allitotta, hogy Northamptonshirebol Londonban heti 3 napot takarit, amit barhogy is nezek sztem rafizetes, de o tudja

**mimi** 2015.04.21. 17:54:51

@MRN:
ismerjük egymást??? :)

**mimi** 2015.04.21. 17:56:57

@Zoole[uk]:
és sokba kerül egy ilyen szolgáltatás???
értem is kijössz majd???

csak vicceltem :)))

különben meg granulálok :)

labirintus1 2015.04.21. 18:05:20

Nekem kifejezetten jó érzésem van a posztolóval kapcsolatban. Szerintem, realista és bátor, úgyhogy biztos meg fogja találni a számítását.

Ha szerencséje van, még 15 évet eltölthet az ottani munkaerőpiacon és úgy tud majd nyugdíjba menni, hogy meg tud élni normálisan. Bár ez valószínűleg Magyarországon lesz.

Csodabogár 2015.04.21. 18:05:32

Szerintem a posztoló kicsit sokat nyavalyog. Igen sokan hagyták el régebben az országot úgy, hogy azt se tudták, valaha találkozhatnak-e a szülőkkel vagy az esetleges gyerekekkel. Ha egyszer elmegy valaki, akkor nem vissza fele kell nézegetni hanem határozottan előre.
Ismerek olyat, aki 56 évesen megpályázott egy jó állást kint, megkapta és nem siránkozik, hogy a gyerekei otthon maradtak. Mindenki éli a maga életét és kész. Tudom, ma nem leszek itt népszerü.:-(

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.04.21. 18:23:10

@Muscari: Ebben teljesen igazad van. A @Cascabel által említett (és egyébként a magyar pékek által sokat szidott) albán pékek (akik egytől-egyig koszovóiak) azt a taktikát alkalmazzák, hogy olyan álláshirdetést írnak ki, hogy annak csak és kizárólag koszovói vagy albán tud megfelelni, ugyanis a feltételek közé beveszik, hogy kitétel az albán nyelvtudás. Na most, hány magyar pék felel meg ennek a kitételnek? :) Ez ugyanúgy működik más népeknél. Minden szentnek maga felé hajlik a keze. Ahányan vagyunk magyarok külföldön, külön kis kolóniákat alkothatnánk ugyanúgy, mint ők (nem itt értelemszerűen), de velünk magyarokkal kapcsolatban ez valahogy nemigen működik. Érdemes ezen elgondolkodni. A magyar valahogy a kapcsolati tőkét csak rosszul tudja működtetni, lásd a helyzetet kis hazánkban most.

2015.04.21. 18:31:28

@Zka: Nem, a vizet a zsidók akarják maguknak....

2015.04.21. 18:39:02

@Taxomükke: Kérlek, ne akarj nekem rosszat... Inkább legyen élelmiszer v. árufeltöltő droid. :D

2015.04.21. 18:42:52

@Taxomükke: Amúgy mivel ma hallottam a rádióban, hogy nőnek a bruttó és nettó fizetések Mo.-n a növekvő gazdasági teljesítmény miatt, erősen megfontolandó, hogy nekiinduljak-e bárminek is...:)))

2015.04.21. 19:03:04

@Jess G: En nem ilyen jelentkezesekrol beszelek, hanem amikor valaki az allasra szabott CV-t es bemutatkozo levelet ir, jelentkezesi lapot tolt ki stb. Hogy mennyien es hogyan jelentkeznek takaritoi allasokra azt nem tudom, de az biztos hogy 'atlagos' munkakra, tehat amihez nem kell kulonleges vegzettseg de nem is kulonosebben nehez munka, azokra tobb szazan jelentkeznek Londonban, es ezek igazi, az allasra szabott jelentkezesek. Tobbszor reszt vettem mar a valogatasi proceduraban 'egyszeru' irodai allasokra es a sajat szememmel lattam ezt, illetve tapasztaltam hogy mennyien telefonalnak naponta a ceghez az allas miatt, mikor direkt benne volt a hirdetesben hogy 'no phone calls'. Volt olyan is aki eljott szemelyesen behozni az oneletrajzat.

M. Péter 2015.04.21. 19:49:08

@Zka: Mars tér volt az eredeti neve, ott volt a laktanya is.

KanáriHajni 2015.04.21. 20:10:18

Szerintem jobb lett volna bevárni az összes pályázati anyagot és aztán közzétenni őket, de persze nem én döntöm el. Csak így már nincs kedvem megírni.

KanáriHajni 2015.04.21. 20:11:54

Ja, amúgy az írás tetszett, olyan kellemesen magyaros elkenődés van benne. Kitartás, lesz az jobb is! :-)

macamuca [IHUN] 2015.04.21. 20:43:21

@KanáriHajni:
Az elkenodes mitol magyaros? Es mitol kellemes?
"Picit" zavaros a megfogalmazásod....

Ha tudod, hogy az összes (ez mennyi is? , vagy pontosan kiktol "kell(ene)" beerkezni az írásoknak? = mennyiséghez, vagy szerzohoz kotott az ""összes" , mint meghatározás) poszt az e-mail fiókban lapul, akkor ez a tudat serkentoleg hat rad/ihletet ad es irsz?
Vagy miert is szamit, hogy "mindenki" megírta a maga posztját/meg csak Eztán irja meg?
Ezt sem ertem, bevallom....

KanáriHajni 2015.04.21. 20:51:47

Május egyig volt meghirdetve a pályázat. Serkentőleg hathat, ha megírás előtt nem olvassuk mások bejegyzéseit.
Első kérdésedre pedig: "sírva vigad a magyar". Ezt tudod értelmezni?

macamuca [IHUN] 2015.04.21. 20:52:29

Ha valaki esetleg 27.-én éjszaka Lutonon jar, szóljon.
Megihatnank egy kávét a Costanal

macamuca [IHUN] 2015.04.21. 20:58:55

@KanáriHajni:
Aha.
Ha tehat valaki kozepkoruan kenyszerbol/muszajbol (ez köztudottan nagy úr...) a kulfoldi munkavállalás útjára lép, es némileg elkenodik a nehézségek miatt, ugyanakkor él benne a remeny, hogy lesz ez jobb is , es mindket érzésének"hangot ad", akkor az sirva vigadas.
Marmint Szerinted....
A sirva vigadas nem ezt jelenti. A sirva vigadó nem ismeri a reményt... A posztolo nagyon is ismeri a remeny érzését.

Muscari 2015.04.21. 21:01:16

@Mirjam2: tudom, nem jól fogalmaztam, mert siettem, lejárt a szünetem. Szóval a Clarksban láttam idősebbeket meg a drága boltokban. Így jó? ;-)

samot 2015.04.21. 21:42:43

Annyit szeretnék a témàhoz hozzàfüzni,hogy én màr 35 éve vagyok kint.Aki ilyeneken filozik annak azt tudom javasolni,hogy mindig arra gondoljon,hogy nem hivta senki oda ahol épp van!
Ez mindenkinek a sajàt döntése volt,nem kényszeritette öt senki,hogy ezt a döntést hozza.Nem könnyü az biztos,de ha màr igy döntött,akkor vàlalja fel a döntése jo és rossz következményeit!
Nincs értelme nyafogni meg sajnàltatni magàt.Az élet màr csak ilyen.Mindig csak elöre akàrhogy is alakul,mert ilyen szituban az akaraterö egy döntö tényezö!Idövel biztos jobb lesz,ezt tapasztalatbol mondhatom.Azért hajrà mindenkinek és nem feladni!!

kék madár 2015.04.21. 22:06:07

@samot: "nem kényszeritette öt senki,hogy ezt a döntést hozza"
az otthoni allapotok kenyszeritettek

rumitom 2015.04.21. 22:57:33

@Thargoid: epp akartam Bircanak linkelni hogy sokak szerint a gazdasag nem egy zero osszegu jatszma, es akkor az egesz teoriaja alapjaiban dol meg.

szerintem meg amugy, nem a rendszert kell hibaztatni, hanem azt kihasznalni, mint tette azt pl Szingapur.

rumitom 2015.04.21. 23:00:28

@MRN: sajat tapasztalatom szerint (bar nem vagyok 50 korul) de egyaltalan nem. legalabbis az IT-ben biztosan nem. persze azt el kell tudni fogadni, hogy elofordulhat adott esetben, hogy egy huszon par eves, szuper motivalt (es altalaban inteligens) ember lesz a fonokod. ahogy a kor nem hatrany, ugy nem is erdem

rumitom 2015.04.21. 23:07:24

@adg [Au, Darwin]: vannak dolgok amik ahogy berogzultek, ugy maradnak. del-budarol menve a mai napig elkepedek a rakoczi hidon es gondlkozom hogy akkor most nekem merre kell mennem, hogy a lagymanyosira jussak.
de meg regebbi az osztyapenko (nem tudom hogy kell irni) ormezon.

a moszkva ter az meg moszkva ter. ott grundultam tinedzser koromban :)

2015.04.21. 23:12:12

@rumitom: Szóval akkor nem a köcsög multik miatt tart ott Mo., ahol tart? :O

rumitom 2015.04.21. 23:13:11

@Zoole[uk]: meno! en meg vegig azt hittem hogy privat sofor vagy. marmint egy specialis klienturanak. hogy tudsz versenyezni a sima taxikkal? olcsobb vagy?

rumitom 2015.04.21. 23:14:42

@Philosoraptor: de, nelkuluk nem lett volna akkora penzbearamlas es novekedes a 90-s evekben :)

montroyal ( CAN qc) 2015.04.21. 23:20:35

@MRN: ennyire leírják az embereket 50 felett pusztán az életkoruk miatt
@jewel79bp: Hogy nulláról újrakezdve nem kap az ember rögtön olyan állást, amit úgy érzi, hogy megérdemel?

nekem ezzel az a bajom hogy 53!!! évesen ...amikor ilyen idosen mar nem is kellene felmerulni ezeknek a kételyeknek ..biztos kenyelmes jo ,vagy normalis korulmenyek mellett kellene élni amit ennyi év alatt meg lehet , meg kell teremteni ...Hogy ez nem megy Mo-on es mashol lehetseges akarmilyen munkaval es elorebb is léphetunk ....na ez a szomoru valosag ...

rumitom 2015.04.21. 23:25:18

@Sanyi9: ezt meg egyszer regebben olvastam, valami elso eves kozgaz hallgato irhatta ekkora arroganciaval.

montroyal ( CAN qc) 2015.04.21. 23:25:18

@Zoole[uk]: mert 50 eves elmult,sot itt diszkriminacionak szamit

egy pelda ugye az idosodo pincernot lecserelik fiatalabbra ..

na ez nalunk birosagra kerult es komoly karteritesre buntetik az ilyen munkaadot ..

montroyal ( CAN qc) 2015.04.21. 23:38:20

@geegee: És hogy nem rúgja ki a góré őket a vérbe?Nem talál jobbat?Ekkora kánaán van Kanadában munkavállalói oldalon?

fizikai munkaban igen ! egy statistika szerint Canadaban mennek a legtobben egyetemre foiskolara tanulni ...fizikai szakmakbol egyszeruen nincs utanpotlas sokan itt nem ertenek velem egyet de az igazsag a fiatalok mennek az egyetemre , miert? mert azt mondjak; nem akarok dolgozni , nem akarok nehez, koszos, budos egeszsegtelen fizikai munkat végezni

na ezert nem rughatom ki a hanyag lusta szakmunkasomat mert még olyant sem talalok helyette ... nincs,0, zéro ..

adg 2015.04.21. 23:40:16

@rumitom: Semmi baj a ferihegy kifejezessel, ahogy irtam is lentebb. En is igy mondanam. De a kis (!) a vegen, az nem berogzules. Allasfoglalas. De mindegy, ez nem annyira fontos es nyilvan csak nekem tunt fel. Valoszinuleg nincs semmi jelentese.
Nalam mindenesetre ronntja egy poszt erteket a politikai allasfoglalas, mert ez nem az a forum. Eleg a kommentekben olvasni a sok agymenest pro es kontra.

rumitom 2015.04.21. 23:45:59

@adg [Au, Darwin]: jaja, csak kesobb olvastam, egy lapon vagyunk! szep jo reggelt :)

rumitom 2015.04.21. 23:47:53

@montroyal ( CAN qc): vegyel fel egyetemet vegzettet hatha be lehet tanitani :D

montroyal ( CAN qc) 2015.04.21. 23:57:05

@Muscari: tőke és kapcsolatok nélkül meg otthon is nehéz vállalkozni,
Ha nem tudszvalami nagyon keresett dolgot, akkor a nyelvtanulás az egyetlen járható út.

folytathatnam a fentieket a fizikai szakmakkal kapcsolatban .. az intelektuel allasokhoz vallakozasokhoz tenyleg beszelni kell hogy elad magad..dumaval kell meggyoznod a a clienset hogy jobb vagy mint a masik ezer hasonlo vegzettsegu

viszont ha hazat epitesz, autot javitasz akkor a munka beszel helyetted .. a cliens akarja elvegeztetni a munkat legyen kesz es nem erdekli milyen valasztekosan helyesen beszeled az adott nyelvet .. es fizet erte .. es en hatarozom meg az arat ,,

ezert vallalkozni fizikai szakmaban sokkal konnyebb , szerintem igaz ahhoz tobb szerszam kell mint egy computer . de ismeretseg es nagy toke nelkul is el lehet kezdeni .. nalunk egy vallakozasi engedely kivaltasa 35$...

montroyal ( CAN qc) 2015.04.21. 23:59:56

@rumitom: a vejem az fo fo diplomas , mondta jon segiteni nekem ... na neeeee...

de meg egy szakiskolabol kikerultbol is 5 év mulva lesz tehetseges kezdo ...

SzZoole 2015.04.22. 00:20:13

@rumitom: nem,nem vagyok olcsóbb,hivatalosan Privat Hire Driver vagyok.
A UK AirPort Campany-val van szerződésem es Ok adjak a munkát
99.9%-ban reptéri munkát csinálok es csak rendelésre megyek,ugy ertem,hogy nem strihelek mint a blackcab-esek.

montroyal ( CAN qc) 2015.04.22. 00:25:57

@Mirjam2: admin jellegu allasomat ....

kb. egy oran belul tiz-husz CV-t kaptunk (kesobb meg sokkal tobbet).

na errol beszelek .. amikor karosszeria lakatost kerestem senki sem jelentkezet de volt hogy , ha valaki jelentkezett kijelentette; napi 200-300 fizetsz es a nap vegen .. ja meg tul messze vagy( varoskozpontba ) oda nem megyek ... rozsdas kocsit nem csinalok ..
hetvegen nem dolgozok es nem tulorazok ..

montroyal ( CAN qc) 2015.04.22. 00:31:33

@Mr Long (UK): Femiparban dolgozik ismerosom, ok tele vannak otvenesekkel,

irodaban a szamitogep elott?

rumitom 2015.04.22. 00:36:57

@Zoole[uk]: ja, igy vagom, makes perfect sense. nem raktam ki a puzzlet jol a fejemben. tobbet kellenne olvasnom a kommenteket :)

KanáriHajni 2015.04.22. 00:44:06

@macamuca [IHUN]: Részemről tökre respect a posztolónak, tudom, mennyire nem könnyű ez (egy magyarnak) az ő korában, és bátornak tartom, hogy belevágott.
Ennek ellenére (csak hogy valahogy megértessem a magyar melankóliát, vagy minek neveztem az előbb), képzeld el, hogy egy amerikai ötvenes lakos pár állammal odébb költözik. Milyen helyzetjelentést adna? "All cool guys, megvan az új kégli, igaz, még szoknom kell, de jófejek a lakótársak, az időjárás nem annyira remek, cserébe imádom a fish n chips-t, meg az angol humort, jeee, hamarosan jönnek a srácaim látogatni, addigis, nyomom a melót, meg haverkodok, fedezem fel a várost ezerrel..."
Jó, tudom, eltúloztam, de nem akarom mégegyszer elmagyarázni amit írtam. Az olyan béna.

2015.04.22. 06:12:10

@adg [Au, Darwin]: Elég vastagon benne vannak a politikusok is abban, hogy miért olyan Mo., amilyen. Nem lehet őket figyelmen kívül hagyni.

Flúgatlan 2015.04.22. 07:17:15

Együttérzek a posztolóval. Én még eddig nem jutottam, mint ő, de sajnos efelé megyek... Nemcsak azért, mert kevesebbet keresek, mint kereshetnék nyugatabbra. Hanem mert a minden téren bekúszó buta, eszelős központosítás még a munkakedvemet is elveszi. Kevéssel beérem és gyerekeimet is így nevelem, de ha még tovább folyik az, hogy mindenért az olyan központokhoz kell fordulni, melyek a problémát már nem is érthetik, mert túl messze vannak a felbukkanási helytől, és az ember egyre több trükközésre kényszerül, ha el akarja végezni becsülettel a munkáját és nem a bürokrata-láncot akarja győzködni a tervezett lépés jogosságáról, akkor előbb-utóbb elszakad a cérna.

Ja, közalkalmazott vagyok.

PS: És ti, akik kivonatoljátok a közhangulatot az ország vezetése számára, húzzatok egy strigulát abba az oszlopba, ahol a központosítási divattól idegbajt kapókat számláljátok. Nem vezet semmi jóra a most divatos trend, hogy nem tartjátok fontosnak, hogy az alacsonyabb szinten állók azt érezzék, van beleszólásuk abba, mi történik körülöttük. Azt hiszem, ez is az oka annak, amit a fenti cikkben a patópálságról ír a szerző. Ez most pártpolitika-mentes hozzászólás, sajnos egyik párttól sem látom a javulás esélyét.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.22. 07:24:14

@montroyal ( CAN qc): 30 evvel ezelottig itthon is igy volt. 50 evesen anyugdijon gondolkoztak, nem azon, hog an menjenek apolonak kulfoldre penzt keresni.

MRN 2015.04.22. 08:52:45

@qkuc:
Köszönöm a kedves szavaid! :)

Valamint mindenkinek köszönet a reagálásért, hogy elmondta a véleményét arról, amit kérdeztem.

2015.04.22. 09:14:05

@Muscari: Persze, mindenhogy jo, nem akartam kotozkodni :). En draga boltokba nem jarok, viszont evek ota szinte kizarolag a Marble Arch kozeli Clarksban veszem a cipoimet az Oxford Streeten. Nem tunt fel hogy idosebbek lennenek az eladok, eleg porgos hely. Viszont az feltunt hogy az eladok nagy resze muszlim csaj, ez szerintem azert van mert a vasarlok kozott sok a kozel-keleti arab no.

2015.04.22. 09:21:37

@montroyal ( CAN qc): Tanulsag: legkozelebb nyiss ingatlanugynokseget (en ott dolgoztam akkoriban) :)

2015.04.22. 09:29:11

@montroyal ( CAN qc): Igen, ez ilyen egyszeru. En dolgoztam gyarban - a munkatarsak most is hianyoznak, sok ev utan is, nagyon jo csapat volt. Viszont miert nem szeretnek megint gyarban dolgozni? Mert nehez es egeszsegtelen munka.

Muscari 2015.04.22. 10:49:34

@Mirjam2: én Brent Cross-ba szoktam a Clarks-ba járni, ott vannak idősebb eladók, egy időben gondoltam is, hogy én is megpróbálom.
Az Oxford Street egy külön történet, az annyira pörgős, legyen az bármilyen üzlet, bhogy csak a legstrapabíróbbak maradnak ott. Én egy évet húztam le, nálunk rengeteg bangladesi dolgozott, mert ők bírták a legtovább, az európaiak nagyon hamar elmenekültek.

GERI87 2015.04.22. 18:08:09

@maxval bircaman szerkesztő:

"Sosem tagadtam, hogy a mai nyugaton magas az életszínvonal. Amivel vitázni szoktam az az a liberális dogma, miszerint ezen életszínvonal a liberális rendszer eredménye. "

Pedig így van.
Ahol nincs liberális modell ott a jólétet nem a népesség teljesítménye, tudása termeli meg hanem max. az ásványkincsek pl Öböl-menti államok, Oroszország és Venezuela is ide sorolható a relatíve jólétével.
De Venezuelában nem jött be, ahogy semmiféle kényszeres "erőforrás átcsoportosítás" nem szokott bejönni...

Persze nyilván az Észak-Atlanti térségbe áthelyeződött nemzetközi kereskedelem, a gyarmatosítás segített a nyugatnak elhúzni, de az áthelyeződés pont azért történt mert jobbak voltak, ki tudták használni helyzetüket...de pl Portugália, Spanyolország így is a el van maradva, nem tudta kihasználni hosszútávon a helyzetét, majdnem ott vannak mint a Földközi-Tengerbe zárt görögök.

A magas élszintvonal tehát a mentalitás és hozzáállás eredménye.

Itt nem azért nincs nyugati jólét mert "be vagyunk zárva ide középre" hanem mert "várják a mannát felülről", ahogy te Putyintól.

**mimi** 2015.04.22. 18:18:57

@MRN:
mert van hasonló helyzetben levő ismerősöd...ezért kérdeztem (akár én is lehetnék :)

GERI87 2015.04.22. 18:19:48

@Cascabel:

"Miert er az en munkam 6x annyit, mint pl. egy ugyan olyan munkat vegzo magyare, romane, mexikoie, albane vagy szerbe? "

Mert olyan közegben élsz ahol a te magasabb béredet megfizetik a fogyasztók a magasabb jövedelmükkel!
A magas béreddel "részesedsz" abból amit a magasabb tudást és így hatékonyabb termelést és szolgáltatást nyújtó gazdaság termel meg!
Ez nem azt jelenti feltétlen hogy az árak is 6-szor akkorák hanem hogy "többen, többet, jobbat" tudnak fogyasztani, szolgáltatást igénybe venni...így magasabb a béred.
Pl az albán fodrász meg azért keres lópikulát se, mert ezt senki nem "termeli ki" neki, azzal hogy "keveset, kevésszer, olcsóbban" fogyaszt.

"A globalizacioval ennek a kulonbsegnek is el kellene tunni. De ez csak szelesedik."

Miért kéne eltűnnie? Akik eddig sem produkáltak olyat amit világszinten el lehet adni, drágán, sokszor azok maradnak ott ahol voltak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.22. 19:19:02

@montroyal ( CAN qc): Oké, ezt értem, hogy így akarják.De bejut mindenki az egyetemre?Nem morzsolódik le?Nem rúgják ki, mondván oda is lusta vagy tehetségtelen?Mert ha igen, akkor egy bizonyos réteg csak el kell menjen fizikai munkát végezni, nem?
Őrület ez, komolyan, ha egyedülálló lennék, meg fiatal istenuccse kimennék hozzád beletanulni a "badizásba"... :D
Szerintem még kedvem is lenne hozzá.
Komolyan művésznek tartom azt az embert, aki a rongyyá tört karosszériát ki tudja vasalni, kalapálni, egyengetni.Főleg egy olyan autónál, aminél már nincs a polcon rogyásig pótalkatrész.Mondjuk egy Porka 356 Speedster...Hmm... :D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.22. 19:36:04

@GERI87:

Pont az ellenkezője. De ezt majd egy másik blogban beszéljük meg.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.22. 19:37:16

@montroyal ( CAN qc): Baxxa meg, de jó lehet...És ott nyalhat vissza a fagyi, hogy egy jó kétkezi szakmunkást kézről kézre adnak és lehet hogy még jobban is keres (talál...) mint egy közepesen sz@r ügyvéd, vagy hasonló, nyakkendős...

Itt a svédeknél viszont nincs ez a csak egyetem, meg csak könnyű munkát végzek felfogás.Ötvenes nőt is láttam már kezeslábasban, az oldalán kalapáccsal, fogóval, csavarhúzóval...Valszeg ilyen összeszerelői munkája lehetett...Fiatalabb csajokból meg egész osk is akad ilyen munkával.Egészen megdöbbenek rajta...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.22. 19:39:21

@Zoole[uk]: Ezt a szót eddig csak kurv@'kkal kapcsolatban hallottam... :-)))))

GERI87 2015.04.22. 20:11:43

@maxval bircaman szerkesztő:

Ahol liberális modell van és annak "működtetéséhez" megvannak a társadalomban az alapok, feltételek, ott jólét van. Ahol mással próbálkoznak ott nincs jólét, vagy a természeti adottságok termelik meg azt!

Abban igazad van hogyha ráerőltetik az emberekre a liberális modellt, demokráciát akkor az kudarc lesz mert nem értik és nem is tudják jól felépíteni sem jól működtetni! (Oroszország, MO-ág, Arab államok..)

Viszont jólétet más nemigen hoz!

Úgyhogy vagy találnak 100 évre elegendő olajat a földben vagy megtanulják, megértik a nyugati módszert használni!

Ez évtizedekbe és generációkba telik, pl kelet-Európában: az emberek (választók) sokszor türelmetlenek, azonnali eredményeket (és jólétet) akarnak mert nem tapasztalták meg soha, hogy másképp is lehet és hosszútávon kell és érdemes gondolkodni.

GERI87 2015.04.23. 15:39:49

@maxval bircaman szerkesztő:

Mit keverek mivel?
A jólét nem hoz demokráciát, liberalizmust (lásd arab olajállamok, gulyáskommunizmus..).
Fordítva viszont ez igaz lehet, ha megvannak hozzá a feltételek a társadalomban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.23. 15:47:18

@GERI87:

Ismétlem: ezt ne itt. Máshol szívesen válaszolok.

Szilva66 2015.04.24. 08:59:37

Teljesen megértem a hölgyet. Az itthoni körülmények kényszerítik a 40-es,50-es korosztályt, hogy meglépje ezt a nagy lépést. Minden áldott nap találok cikkeket arról, hogy mennyire nem akar a fenti korosztály nyugdíjra takarékoskodni.Ami persze nem igaz,mert szívesen tartalékolna az ember, ha volna miből.Átérzem a posztoló bizonytalanságát,de ennek ellenére azt mondom, hogy ha van az embernek egy kis mersze és lehetősége, jobb ha meglépi a kiutazást,persze körültekintően amennyire csak lehet. Ő megtette, mert nem látott más kiutat. Erre készülök 49 évesen én is. Mert még egy,két év és nem vesznek fel sehova. Szeretnék egy kis pénzt összerakni, hogy legyen később mihez nyúlni. Már csak azt bánom, hogy nem 10 éve gondoltam erre....A posztolónak és a többi kint élő honfitársamnak minden jót kívánok. Teljesüljön amit szeretnétek.

Lugosi Albert 2015.04.27. 12:15:05

@labirintus1: Valóban csak 15 évet kell dolgozni ahhoz Nagy-Britanniában, hogy valaki nyugdíjat kapjon? Nekem az egyik legnagyobb félelmem az, hogy ha most vagy egy-két éven belül nekivágok, akkor 65-70 éves korom körül úgy járok majd, hogy se itt, se ott nem szereztem meg a nyugdíjjogosultságot. Idén leszek 41 éves. (Ha megérem egyáltalán.)

M. Péter 2015.04.28. 01:07:50

@Lugosi Albert: 10 év után már jár nyugdíj, ebbe a EU-ban másutt ledolgozott évek is beleszámítanak, a teljes összegű állami nyugdíjhoz viszont 35 év szolgálati idő kell.

montroyal ( CAN qc) 2015.04.28. 02:42:15

@geegee: ehet hogy még jobban is keres (talál...) mint egy közepesen sz@r ügyvéd, vagy hasonló, nyakkendős...

mint a viccben amikor az ugyved fehaborodik a vizszerelo szamlajan hogy o mint ugyved nem szamlaz ennyit mire a szerelo
- ja amig ugyved voltam en se szamlaztam ennyit ..

itt tenyleg a kozepiskolabol szinte mindenki megy tovabb tanulni ( aki meg addig nem morzsolodott le )
azutan az egyetemen meggondolja magat 2x-3x mas szakra megy ujra kezdi... de ha lemorzsolodik is mar kemeny fizikai munkara nem megy ..
es mi lesz a rengeteg vegzossel ... oromhir az egyetem beleszamit a munkanelkuli segelyhez szukseges idohoz ...

Lugosi Albert 2015.04.28. 11:14:41

@M. Péter: Ez azért elég megnyugtató, köszi!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.