oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2015. április 13. 06:45,  Vállalkozást indítunk Angliában 226 komment

2015. április 13. 06:45 Határátkelő

Vállalkozást indítunk Angliában

Mármint nem a Határátkelő blog, hanem Ádám tett így, aki nem csak vállalkozni kezdett, de (megtartva jó szokását) posztot is írt róla. Szerintem nagyon sok érdekes és értékes információt tartalmaz arról, mire érdemes odafigyelni, és mik lehetnek a buktatók.

ellene_mellette.jpg

„A korábbiakkal ellentétben most nem a személyes dilemmámról szeretnék írni, hanem egy informatívabb témában, nevezetes a vállalkozás-alapításról IT-s szakemberek számára.

Mielőtt belevágnék a témába, azért még gyorsan egy kis life update-et írnék: ahogy februárban írtam, elköltöztem Cambridge-be egy munka miatt, és az elmúlt 1 hónap abszolút pozitív csalódás volt.

Érdekes a projektem, a város olyan, mint Debrecen (el is neveztem a költözésem „my homecoming in the UK”-nak), elkezdtem kapcsolat kezdeményeket kialakítani, szóval új ingerek érnek.

A szokásos unalmas munkatársak hada itt is megvan (az összes kollégám 50 körüli angol fickó), de ezt már kezdem megszokni, szóval nem panaszkodok miatta.

És most rátérve a fő témára elmesélem a vállalkozás-alapítás lépéseit, hogy miként is zajlott számomra.

1. Választási lehetőségek kezdő contractorként

Szóval először is abban a pillanatban jött el számomra a döntés, hogy vállalkozást alapítsak, amikor megkaptam ezt a szerződéses munkát Cambridge-ben.

Az ilyen megbízások 2-12 hónapra szólnak általában, és vagy egy hiányzó skillt (skill gap) kell betölteni vagy például anyasági szabadságon lévő kollégát kell helyettesíteni, ez általában az interjún kiderül. Hogy melyikről is van szó, ez később nagyon fontos lesz az adózásról szóló résznél.

Szóval amikor megvan a munka (és ez az első szerződése valakinek), akkor három választási lehetőség van a számlázásra az ügyfél felé:

a. úgynevezett umbrella company-hez (kb. ernyőcég - HÁ) csatlakozni, akik a saját munkatársukként foglalkoztatnak

b. venni egy már működő céget, és azon keresztül számlázni

c. új céget alapítani

Az a. verziónál az adózás abszolút hátrányos, mivel alkalmazottként lesz az ember foglalkoztatva, így magasabb adók és járulékok terhelik, ráadásul alig kevesebb a papírmunka, mint mondjuk a saját könyvelőddel.

A b. és c. opció érdemben nem különbözik, annyi csak a különbség, hogy a cégvásárlásnál kevesebb a kezdeti adminisztráció, hiszen alapból már működik a cég. Én mégis inkább a saját vállalkozás alapítása mellett döntöttem, mert az extra adminisztráció ellenére így mindent én alakíthatok-intézhetek a kezdetektől.

2. A cégalapítás lépései

A legjobb az egész cégalapításban, hogy minden online történik, soha senki nem kért tőlem útlevelet vagy ilyesmit. Én a könyvelőmmel (akit szintén online találtam) csináltattam meg a cégbejegyzést, a havidíjas szolgáltatásuk részeként.

Maga a cégbejegyzés díja £15 egyébként és 24 órán belül történik. Az egyfős Kft.-knél te lehetsz egyszerre az igazgató és a titkár, így mindent egyedül lepapírozhatsz (korábban szükség volt egy második személyre is, aki titkárként csak aláírt, de szerencsére ezt egy EU-s direktíva hatására eltörölték).

A cég bejegyzésén kívül érdemes ÁFA-kötelesként és EU-val kereskedő cégként is regisztrálni (ez minden ingyenes, 1 plusz papírt kell hozzá kitölteni), legalábbis akkor, ha az ügyfeleid szívesen fizetik az ÁFÁ-t is (céges ügyfél biztosan akarja majd).

Ezen kívül van az úgynevezett Flat Rate VAT scheme (egykulcsos ÁFA?) is, ami a szolgáltatószektorban dolgozó kisvállalkozóknak lett kitalálva. Ennek a lényege, hogy a vásárolt eszközök ÁFA-jának visszaigénylésének jogáról lemond a vállalkozás (tehát mindenért bruttó árat fizet), de cserébe a saját befizetett ÁFÁ-ja x %-át visszaigényelheti. Ez az x % a tevékenységi körtől függően változik, nekem IT-s tanácsadóként 20%-ból 5,5% jár vissza, szóval ténylegesen csak 14,5% ÁFÁ-t fizetek.

Végül a könyvelőm tanácsára kötöttem céges biztosítást is és nyitottam business bankszámlát (mindkettőt pár napon belül egy online nyomtatványt kitöltve). Szóval kb. 6 nap alatt a cégem minden adminisztrációval kész volt.

Itt jött egy kis bökkenő, amikor is az adózási státuszomat kellett megállapítania a könyvelőnek.

3. Adózás és az IR35 réme

A contract munkák arról híresek, hogy a vélt bizonytalanság miatt (nevezetesen hogy csak időszakos foglalkoztatásról van szó) több pénzt fizetnek, mint egy állandó munkahely. A többletbevétel 40-100%-kal több lehet szerződéstől függően.

Amikor én elfogadtam ezt a szerződést, akkor automatikusan azzal számoltam, hogy a kedvezőbb adózási kategóriába fogok esni (ami azt jelenti gyakorlatban, hogy csak osztalékjövedelmem lesz a cégből, aminek az adója 10%, szemben a munkajövedelemmel, ami minimum 20+12%-kal adózik).

Azonban a könyvelőm kérésére átolvastattam a szerződésem (aláírás után) egy contract reviewer-rel (ezt nem tudom magyarul). A reviewer pár nap múlva írt, hogy a szerződés megbukna egy adóellenőrzésen, és „bújtatott foglalkoztatásnak lenne minősítve”, ezt nevezik az IR35 szabálynak.

Ezt a szabályt még 2000-ben hozták, hogy visszaszorítsák a bújtatott foglalkoztatást, amikor emberek saját cégen keresztül foglalkoztatták magukat, de valójában 5-10 évig is egy-egy cégnél voltak alkalmazottak. Sajnos ez a szabályozás a tényleges vállalkozókat is sújtja, ezért fontos, hogy a szerződés úgy legyen megfogalmazva, hogy az védje a vállalkozót.

Én is így tettem, és utólagosan egy-két pontot átírattam a szerződésben a közvetítő céggel, akiktől az állást kaptam. Így már egy kicsit biztosabb a helyzetem, bár így is beleköthet az adóhivatal a szerződésbe (viszont jobbak az esélyeim annak megvédésére).

Szóval tanács minden kezdő contractornak: győződjetek meg arról, hogy az IR35 szabály alá estek-e, ugyanis abban az esetben sokkal rosszabb adózási feltételekkel találjátok magatokat szembe (és gyakorlatilag eltűnik a contract munka árelőnye a permanens állással szemben).

Egy afféle hüvelykujj szabályként alkalmazható az, hogy ha valaki helyére, aki pl. szülési szabadságon van, veszik fel a contractort, akkor sokkal valószínűbb, hogy az IR35 szabály vonatkozik az illetőre (mivel munkavállaló helyére vették fel, tehát ő is munkavállaló, nem vállalkozó), míg ha specialistának, akkor valószínűbb, hogy nem.

Ennél egyébként jóval összetettebb az egész szabályozás, de ha valakinek kérdése van, akkor szívesen válaszolok a poston kívül.

4. Árképzés

A legnehezebb egy-egy contract esetén megtalálni a megfelelő árat, mivel a legtöbb cég nem mondja meg, hogy mennyit is ajánl egy állásért (vagy csak kijelöl egy -tól -ig árat).

Én az itjobswatch.co.uk oldalt használom arra, hogy az aktuális átlagárakról tájékozódjak a szakmámban. Ez azért jó, mert a sok adat segít egy körülbelüli árat mondani, így se nem lesz túl magas, se túl alacsony a bérigény. Ami az átlagártól való eltérést befolyásolja az a személyes tapasztalat, a munka egyedisége, a munka helyszíne, és persze maga a cég is.

Fontos még azt is figyelembe venni, hogy ha egy adott álláshirdetésre jelentkezik az ember, akkor az állást hirdető közvetítő cég is akar majd részesedést a contract árából.

Én ezt sajnos nem tudtam, így egy kicsit alálőttem az árajánlatommal a kezdeti jelentkezéskor (a közvetítő cég 10-20%-ot is zsebre tesz, szóval érdemes 10-20%-kal magasabb összeget mondani kezdéskor). Persze így sem panaszkodok, mert ugyan kicsit az átlagár alatt keresek, de 4,5 év szakmai tapasztalattal még így is jól jártam (plusz örülök, hogy megvan az első contractom).

5. Nyereség, adóoptimalizáció

Ha az IR35 szabályt kikerülve dolgozik valaki, akkor a cég adózás utáni nyeresége után 20%-os vállalati adót fizet. A fizetendő összeg azonban nagymértékben csökkenthető, így akár a bevétel 82-83%-a is kivehető a cégből.

Néhány költség, amelyek a vállalati adó alapját csökkentik:

- fizetés saját magadnak (érdemes az adómentes limitig, évi 10600 fontig fizetést adni magadnak)

- önkéntes magánnyugdíj-pénztári befizetés (a befizetett összegre 20%-os jóváírást - felbruttósítást - ad az állam, plusz ez az összeg nem számít bele az éves adóköteles jövedelembe, növelve ezzel az adómentes jövedelemsávot)

- céges költségek (könyvelő, tréningek, munkába járás költsége, és hasonlók leírhatók)

Ezek közül főleg a magánnyugdíjat emelném ki, ugyanis a kettős előnye miatt (az állam hozzárak 20%-ot és növeli az adómentes jövedelemsávot) az egyik legjobb választás adóoptimalizációra.

Mindezek a költségek umbrella company esetében vagy IR35 szabály alatt nem alkalmazhatók, szóval ott a bevételnek csak nagyjából 70%-a marad a vállalkozónál.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vállalkozás ügyintézés cégalapítás Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr417363362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.13. 18:33:40

@Mirjam2: én azon szenvedek, hogy windows xp-n egyszerűen nem találom, milyen jelszóval csatlakozik a laptop a wifihez.... és így nem tudom ugyanazt a jelszót megetetni a telefonommal, amivel meg tudnék képeket feltölteni, mielőtt hazamegyek. hatalmas problémáim vannak nekem is :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.04.13. 18:35:07

@Mirjam2: latod amikor neha azt irom az irodai munka lablogatas ... most meg szenvedek ..:-)))

bxf 2015.04.13. 18:37:38

@Muscari: Igen, jozan esz, vagy jozan paraszti esz :-)

2015.04.13. 18:39:07

@tanato: Nyugi, semmi ilyen szavazas meg kilepes nem lesz. Angliaban is azzal nyert valasztast tobbek kozott a mostani kormany hogy szavazast igertek az EU-bol valo kilepesrol, aztan persze ugy nez ki hogy semmi nem lesz az egeszbol, pedig Mo.hoz kepest a UKnek sokkal realisabb opcio lehetne a kilepes. Mo.on nem lesz semmi ilyen, akarki kerul hatalomra, akarmit is igernek most. Meg ha egesz veletlenul lenne is szavazas amit nem hiszek, akkor is a bennmaradasra szavazna a tobbseg szerintem.

Muscari 2015.04.13. 18:48:19

@Dragonlady (Bp, Hun): hol hasznalsz te meg XP-t? Mi mar mindenhonnan letakaritottuk. Merre vagy, ha nem otthon?

Sanz 2015.04.13. 18:49:13

@Lugosi Albert: Mindkettő egyetemváros, és mindkettő kicsi. :-) Tehát pl. én a munkahelyemről (ami a város szélén van) 45 perc alatt be tudok sétálni a városközpontba. Szóval nem nagyok a távolságok... London után ez nekem üdítően hat.

A céget most csak a Cambridge-ben megkapott contractom miatt hoztam létre (eddig alkalmazottként dolgoztam), mert így kedvezőbb lesz az adózás a következő 6-12 hónapban (amíg a megbízás tart). Viszont mellette más ügyfeleket is akarok majd szerezni, de azért ez nem olyan egyszerű egy full-time megbízás mellett. Persze dolgozok rajta, amúgy is túl sok szabadidőm van. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.13. 18:50:01

@morsels: köszi, valszeg azon bukik, hogy nem adminként vagyok bejelentkezve?
@Muscari: anyukám laptopja, valakinek újra kéne húznia tényleg, de senki nem ért hozzá.... :-)

morsels (törölt) 2015.04.13. 18:57:22

@Dragonlady (Bp, Hun):
Hat, lehet.
De nem is tudod futtatni az ncpa.cpl-t, vagy ott nem adja az infot, vagy mi a baj?
Mert elvileg lehet futtatni az ncpa.cpl-t admin modban is.

Muscari 2015.04.13. 18:59:38

Ha mar ilyen sok segitokesz ember van a blogon, en is feldobok egy eddig megoldhatatlannak tuno problemat. Nem tudjuk a tevenket a szamitogephez csatlakoztatni, hiaba van rajta HDMI. Talaltam a neten tobb anyagot is rola, leirja lepesrol lepesre, hogy mit kene csinalni, de a teve megsem "akarja".

Beirtam a modell nevet pontosan, de megsem ugyanugy nez ki a menu egy bizonyos pont utan, mint a leirasokban/videokban. Ugy nez ki, mintha a HDMI port nem mukodne. Sajnos mar nem garancialis, mert olyan hulyek voltunk, hogy tobb, mint ket ev utan akartuk csak kiprobalni ezt a funkciot.

Ha valakinek van valami otlete, ne tartsa magaban. A teve egy Panasonic TX-L37U3B modell.

tanato 2015.04.13. 19:00:05

@Muscari: Az oké hogy jól vannak,csak az nem hogy ráuntak a blogra.

tanato 2015.04.13. 19:03:19

@Mirjam2: Úgy legyen!Ez volna a jobbik eset,nyilván a jobbikos szimpatizánsok családjában is van sok határátkelő ,kint dolgozó családtag,barát,ezért nem szeretnék a kilépést ,határlezárást feltétlenül.

morsels (törölt) 2015.04.13. 19:06:52

@Muscari:
Hat, ezt igy nehez innen megmondani.
A TV-n viszonylag egyszeru kivalasztani, hogy melyik HDMI-t akarjatok hasznalni, meg ha a szamitogepen Windows fut, akkor a display settingen kell valtoztatni, de gondolom arrol is tudsz.

Szoval innentol kezdve egy csomo apro hibalehetoseg van, eleg nehez igy ezt kitalalni. Vagy en legalabbis nem tudom, barmi lehet :-)

2015.04.13. 19:26:01

@tanato: A Jobbik eset? :))) Eddig azt hittem ez a nagyobbik rossz! :)

wuaaa 2015.04.13. 19:39:06

@Muscari: Annak elég kicsi az esélye hogy a tv-n ne működjön a hdmi csatlakozó, a gyártáskor szerintem ellenőrzik. Inkább arra tippelnék, hogy a pc videokártya beállításainál kell beállítani hogy legyen kimenő jel a hdmi-n. Vagy rossz a kábel.

Muscari 2015.04.13. 19:40:30

@morsels: persze, azt megcsináltuk, a fiam elég sokat ért a számítógéphez. Ő azt mondta, hogy nem tud másra gondolni, mint hogy nem jó a HDMI.

Most úgy nézünk filmet, hogy letorrentezem, aztán egy XBox-on keresztül nézzük a számítógépről. Szeretnék Netflixet, de az így nem működik. Ahhoz a Microsoftnál is elő kéne fizetni, hogy az XBoxon legyen net (havi 6-7 font, egy év hűség, ha jól rémlik), pusz a Netflix. Ez így elég bonyolult :-)

Muscari 2015.04.13. 19:46:13

@wuaaa [nor]: több kábelt is kipróbáltunk, a másik lehetőségről majd megkérdezem a fiamat, ha hazaér.
Az merült fel még, hogy a tévé szoftverében van hiba. Mondjuk hülye vagyok, hogy akkor kérdezek ilyesmit, mikor ő nincs itthon, mert ő tudná elmondani, hogy mit próbált már ki. Azt tudom, hogy többféle kábellel is próbálta.

morsels (törölt) 2015.04.13. 19:48:18

@Muscari:
Mind a ket port rossz? Az eleg valoszinutlen.
A szamitogepen (es rendes PC, vagy laptop) van HDMI? Vagy valami atalakito van dvi/VGA-rol?
Lehet, hogy azzal van a baj?

Szoval (mivel remlett, hogy a fiad sok mindent megbutykolt mar) nehez elkepzelni, hogy valaki innen tud segiteni, plane igy, latatlanban.

En biztos nem :-)

wuaaa 2015.04.13. 19:49:52

@Muscari: Aha... akkor még azt kéne tudni, hogy bármilyen más készüléket próbált-e már összehozni a tv-vel hdmi-n keresztül. Mert ha semmi más se működik, akkor mégis a tv. Ha minden más viszont igen, akkor a pc.

Muscari 2015.04.13. 19:54:17

@wuaaa [nor]: most mondja FB-n a fiam, hogy az XBox is komponent kábellel van a tévére kötve, mert az sem megy a HDMI-N. Ráadásul ő már használta gépét másik tévével.. Ezzel meg nem megy.

Az baj, hogy nincs egy rohadt telefonos ügyfélszolgálat, amit fel lehetne hívni. Mindenhova csak emailt lehetne írni, de mire elmagyaráznánk...
Az üzletlánc, ahol vettük, meg már megszűnt.

wuaaa 2015.04.13. 19:57:52

@Muscari: Hát így már kezd elég nyilvánvalóvá válni.. :|

Muscari 2015.04.13. 20:00:56

@wuaaa [nor]: @morsels: amikor a hdmi kabelt bedugom a gepbe, esa tv be a gep latja hogy van megegy kijelzo, de amikor beallitom, hogy legyen a tv egy masodlagos kijelzo akkor a tv nem csinal semmit

Ezt írta most.

Azért köszi fiúk, hogy megpróbáltátok. Az maradna, hogy elvinni a tévét szerelőhöz, vagy hívni egyet, de az gondolom egy vagyon lenne itt :-(

qkuc 2015.04.13. 20:07:07

@Muscari: A kábelt le tudod tesztelni az xbox-szal. Ha nincs jel, akkor egyértelmű a hiba, ha van, akkor még a megjelenítésnél kell szórakozni egy sort ...

Pórbáld meg, hogy a tv legyen csak a "kijelző". (Asszem erre van billentyűkombináció is alt f4, vagy alt f10)

FutureFry 2015.04.13. 20:11:46

@Muscari: Tudtommal nem kell külön előfizetés az Xbox-on a Netflix-hez (azaz csak a Netflix előfizetés is elég):
www.geekwire.com/2014/xbox-owners-can-now-access-180-apps-free/

kék madár 2015.04.13. 20:11:57

@Muscari: hanyfele kimenet van a szamitogepen? Sima RGB-vel probaltatok elso korben? Ne masodlagos kijelzonek allitsd be szerintem, azt nem minden gep birja, hanem siman, a "projector" funkcioval elsodlegesnek.

kék madár 2015.04.13. 20:13:23

@FutureFry: igy van, nem kell, csak XBOX live membership az a havi $10. Valahol mindenkepp akarnanak ok is keresni, szegeny MSke.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.13. 20:14:17

@morsels: @M. Péter:
köszi az infókat és a segítséget, átviszem majd legközelebb a saját laptopomat, és akkor rendben lesz, ez elvileg emlékszik rá tavalyról, mert akkor megtaláltuk a szolgáltató által adott papírt végül. valami random számsor volt persze.
lefutott, amit láttam a példában Morsels, de egyszerűen a végén nincs olyan fül, ahol a jelszónak kellene lennie. a sajátomon simán megtalálom majd, mert emlékszem, hol kell átállítani, amikor megváltozik.

rezsöatya 2015.04.13. 20:15:48

@Muscari: a teve egy, vagy ketpupu?
Mert nem mindegy!
:-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.13. 20:16:19

@~~Babette~~:
ez egyébként így ilyen formában korrekt infó?
:-/

qkuc 2015.04.13. 20:17:21

@Muscari: Sajnos ez egy másik típus, de lehet hasznos az alábbi infó. Apropó, csak egy HDMI bemenet van a tv-n? (Van olyan Pana tv, amin 3 is van, :D).

"Sorry, I am still not sure if you have followed my suggestion. I just looked up your model's user manual and it says the label can be any one of these: "[BLANK] Blu-ray/CABLE/SATELLITE/DVD/DVD REC/DVR/GAME/HOME THTR/
RECEIVER/COMPUTER/MEDIA CTR/MEDIA EXT/VCR/CAMERA/MONITOR/AUX/
OTHER/Not used". Notice, the last option is "Not used" and when such option is selected, the input will be greyed out. Your HDMI2's label may have been set to this one ("Not used"). So, can you go the "Input labels" menu and set HDMI2 to, say, DVD? If you have already done that and it's still not working then I don't have any other ideas. "

Muscari 2015.04.13. 20:25:31

@qkuc: nem megy az XBox sem.

@kék madár: asszem azt is próbálta a fiam, rendelt több kábelt is.

@FutureFry: ahhoz kell az előfizetés, hogy az internetet használhassuk az XBoxon, nem magához a Netflixhez. Asszem legalábbis így mondta a gyerek.

Holnap azért megmutatom neki, hogy miket írtatok, hátha valamit nem próbált.

Azaz, kék madár, a membershiph előfizetés kell. De ha működne simán a tévével a számítógép, akkor nem kéne.

Köszönöm mindenkinek a segítséget, sajnos a fiam csak hajnalban jön haza, de holnap még egyszer ráállítom a témára.

Muscari 2015.04.13. 20:31:18

@qkuc: kettő van, természetesen mindkettőt kipróbáltuk. Holnap teszünk még egy próbát azért.

Találtam egy szervizt, 95 font a szállítás és a munkadíj, plusz alkatrészek, ha kellenek. Ezért az árért elviszik és vissza is hozzák. Az egész tv 350 font volt :-(

FutureFry 2015.04.13. 20:33:39

@Muscari: @kék madár:
Mint a fenti cikk is írta, ha jól látom, tavaly óta nem kell a fizetős “Gold” X-box live a Netflix-hez, a rendes (tudtommal ingyenes) Xbox-live is jó:
support.xbox.com/en-US/xbox-360/apps/netflix-setup

Muscari 2015.04.13. 20:35:46

@FutureFry: most látom, azt írják, hogy membership nélkül. Vajon itt is működik, nem csak az USA-ban? Ezzel én igazából már megelégednék, úgyis csak filmet szeretnénk nézni, akkor el lehetne felejteni a HDMI-t.

kék madár 2015.04.13. 20:39:35

@FutureFry: nekunk a sima van, es nem ingyenes, akkor jobb ha utananezek, hogy tok feleslegesen fizetunk-e.

Muscari 2015.04.13. 20:40:21

@Dragonlady (Bp, Hun): én ezt nem bírom követni :-(
Tiszta tragikomédia.

ganjagym 2015.04.13. 20:43:07

@tanato: tiz eve? Jol birja a neni a csirrozat akkor!

Muscari 2015.04.13. 20:47:16

@~~Babette~~: itt nem is lehet kapni csirke farhátat. Húsos csontot is külön kell kérni a hentestől, a múltkor azt sem tudták, hogy mennyit kérjenek érte.

Nagyon szomorú, hogy nálunk a kisnyugdíjas és a csirke farhát szinte elválaszthatatlan fogalmak.

FutureFry 2015.04.13. 20:48:18

@Muscari: @kék madár:
A wikipedia egy jó forrásnak tűnik: ott táblázatban van, hogy mire jó ingyenes "Xbox live" és, hogy mihez kell a fizetős ("gold") Xbox live. A Netflix az ingyenes kategóriában van felsorolva:
en.wikipedia.org/wiki/Xbox_Live

Muscari 2015.04.13. 20:49:25

@rezsöatya: bocsi, ezt jól szétoffoltam itten.
Kétpupú könben :-)

Muscari 2015.04.13. 20:53:51

@FutureFry: sajnos elég béna vagyok az XBoxhoz, meg kell várnom a gyerekeket. ennek működnie kell, addig tűkön fogok ülni, míg kiderül :-)

FutureFry 2015.04.13. 20:58:01

@Muscari: Egyébként errefelé már (sajnos) nem is lehet olyan TV-t kapni amibe ne lenne "beleépítve" mindenféle App (Netflix, Hulu, Youtube, stb.). Azaz lehet, de az monitor-árban van.

qkuc 2015.04.13. 21:09:58

@Muscari: ahhoz nem kell, legalábbis nekem a fantasztikus wi-fi routerre van "kötve" és éppen netezhetnék rajta, ha nem lenne iszonyat kényelmetlen, :). Sőt, a VIERA-n is lehet wi-fin keresztül netezni, a típus alapján ilyen tévétek van.

2015.04.13. 21:12:22

@Mirjam2: Van ebben a rendszerben valami mesterkét, mintha direkt ilyen lenne.

Muscari 2015.04.13. 21:13:13

@~~Babette~~: @ganjagym: elolvastam, megnéztem (kétszer) , mire végre megértettem. Sose szerettem az ilyen nyakatekert logikai feladványokat.

qkuc 2015.04.13. 21:13:26

@Muscari: Hm, lehet nem voltam egyértelmű, tehát a célkábelt dugd be a tv-be és az xboxba, ha nem látod az xbox képernyőjét akkor a kábel a vacak, :).

Muscari 2015.04.13. 21:15:38

@qkuc: nem kell hozzá valami kiegészítő kütyü? Hogy lehet a tévével netezni? Ez nekem új.

Muscari 2015.04.13. 21:17:44

@FutureFry: a miénk már több, mint 3 éves és akkor sem a legújabb modell volt. Azért Most már megnézem, hogy mit tud.

qkuc 2015.04.13. 21:17:54

@Muscari: Telepítve van egy böngésző, meg egy csomó vacak a tv-re, :). Amíg nem frissült a rohadék tv szoftvere, addig a sorozatbarátot tudtam nézni rajta, :D. Megvan a tv manual-ja?

De a "buta" tv-ken is megoldható egy kütyüvel.

Muscari 2015.04.13. 21:29:38

@qkuc: nincs, illetev le van toltve valahova, de le tudom tolteni ujra.

Nagyon kedves vagy, hogy igy segitesz. Ne folytassuk privatban? Csak a tobbiek miatt.

wuaaa 2015.04.13. 21:42:27

@qkuc: Már többet tudsz Muscari tv-jéről mint ő maga... :)) Ha jön egy kihívás már írod is a kulcsszavakat a google-ba? :))) (na jó, én is megpróbáltam)
....ezek a hosszú tavaszi esték..... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.13. 22:04:12

Sziasztok

Segítsen valaki. Hogyan kel jegy foglalási időpontot módosítani a Ryanair-nél?
Köszi.

qkuc 2015.04.13. 22:15:59

@Muscari: Foglalkozási ártalom, alkalmazás oldali Helpdeskes is voltam még a régi munkakörömben, :D. Na meg, családilag van némi közünk többek között tv-k javításához, ;). Plusz hasonló tv van otthon is (sajnos nem ugyanaz a típus).

A gugli keresés meg mostani munkaköri ártalom, tudnék mesélni róla ..., :).

wuaaa 2015.04.13. 22:17:18

@qkuc: Ne írd le még egyszer. Így is elolvastam... :)

qkuc 2015.04.13. 22:21:19

"Fontos még azt is figyelembe venni, hogy ha egy adott álláshirdetésre jelentkezik az ember, akkor az állást hirdető közvetítő cég is akar majd részesedést a contract árából."

Hát ezt jó tudni ... Azért nem mindegy mit ajánl az ember, bár nekem "tájidegen" ez az egész, :).

wuaaa 2015.04.13. 22:31:39

@qkuc: ...családilag tv-szerelő, amúgy Légikatasztrófák néző... érdekes... :))

én a feri meg a bíró imre 2015.04.13. 23:36:08

@qkuc:
ne ijedj el a jutaléktól. attól függ hová mész. svájcban pl. páréves gyakorlatra ajánlottak 85 chf-es óradíjat (fejlesztő).

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.14. 00:01:04

A hvg. kapitalizmus blogján pár aspektusban kifejtettem, hogy miért huncut dolog a magyar minimálbér további támadásáról értekezni.

Ezzel is érveltem:?
"az adómentes limitig, évi 10600 fontig"

350.000 Ft ADÓMENTES HAVONTA??? Utána jön a 20% majd a 30% adó. Az a fölötti sávokra????

Ma beléptem egy ilyen ernyő izébe! Első körben megilyesztett ez a cikk, de aztán még se! Megnyugodtam, hogy jó helyen leszek!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.14. 02:31:34

@Evain: És akkor lassan vissza is tértünk a Jude Law vs Zsidó Törvény problematikájához... :-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.14. 03:04:33

@Muscari: Ez az, ezen pezsgek soxor én is.Itt ütnek vissza a durván magas nyugati bérek.Lassan lakáson meg autón (azt is csak olyan 8-10 évesig) kívül semmit sem éri meg megjavíttatni, mert egyszerűen ráfizetés.100 font neked a szállítás, az alkatrész is simán lehet 10-20-50, meg még áfa rá, meg a tegnapi dátum, és simán ott vagy, hogy egy ugyanilyen tévét megkapsz esetleg 250 fontért újban, valahány év garanciával...Így viszont, hogy mindent eldobunk a legkisebb, de bosszantó hibák miatt; bele fulladunk a szemétbe előbb-utóbb... :-(((

Ezért kéne olyan, hogy amíg én keresem a pénzt óradíjban, addig az legyen magas, de ha nekem kell fizetnem más óradíját, akkor ott legyen alacsony az az órafdíj...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.14. 03:09:04

@~~Babette~~: Atya isten, bzmg.Ez már lassan ilyen érettttségi emeltszintű kérdés lesz, besz@rás... :-S

Komolyan, ezekre is figyelni kell egy vállalkozónak otthon?Ha itt valami nüansznyit rosszul tud, megbírságolják százezrekre?
Elépesztő...Nyugaton ezt el se hinnék, hogy ilyen létezik...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.14. 03:14:25

@Muscari: Itt felénk egy idő óta elkezdték azt a szemétséget, hogy a fagyasztott csirkecombon rajta hagyják a hátát is, gondolom így kevesebb a hulladék, meg a vesződség a vágóhídon.Illetve a hátat is el lehet adni comb-árban.Cserébe egy kicsit lejjebb vitték az egységárat, télleg csak egy 10 %-al.Anyáztam rendesen.Bár igaz, hogy rá van írva.Meg lehet kapni hát nélkülit, az egy új kiszerelés/csomagolás/kategória is egyben, persze jóval drágábban.Azért megdögölhetne, aki ezt itt kitalálta... :-(
Én is épp erre gondoltam, hogy lassan ide is begyűrűzik a magyar-nyugdíjas szint... :-(

tanato 2015.04.14. 07:26:53

@ganjagym: Na,érted mit mondott?Tudsz románul?

tanato 2015.04.14. 07:29:36

@Mirjam2: Itt akárki nyer jobb nem lesz,hacsak valami új nem jön.A választók a távolmaradásukkal "választanak".Én sem szavaznék egyikre sem a három közül/Fidesz,Jobbik,Baloldali bohócok/

ganjagym 2015.04.14. 09:54:37

@tanato: cirrhosis, gondolom. romanul sajnosnem beszelek, de kulonfele egyeb ujlatin nyelveken igen, azok adnak nemi kulcsot hozzaja

adg 2015.04.14. 13:11:12

@~~Babette~~: ha meg nem magyarazta el senki, akkor megprobalom en. Szerintem a kep alatti megoldas es a posztolo ervelese nem jo.
Szoval szerintem albert tudja a napokat.
Bela tudja a honapokat.
Ha a nap 18 vagy 19 lenne, akkor albert egybol tudna a valaszt, mivel azokbol csak egy van. Igy maj 19 es jun 18 kiesik.
Ebbol (vagyis, hogy albert nem tudja a datumot, tehat az nem lehet m19 es jun18, mert akkor rajott volna) szoval ebbol megtudta bela a datumot, tehat az csak junius 17 lehet, mindnen mas nap nem egyertelmu. Elotte csak annyit tudott, hogy junius.
Mivel o megtudta, mar albertnek sem volt nehez kitalalni, hiszen ez az egyetlen egyertulmu datum.

En erre jutottam legalabbis. :)

adg 2015.04.14. 13:24:06

@tanato: nem fog uj jonni. Ennyi ido nem eleg, hogy valaki annyira ismert es elismert legyen, hogy erdemben befolyasolja a valasztasokat. Sot, igazabol meg kene nyernie ahhoz, hogy elerjen valamit. Az meg szinte lehetetlen, a tobbiek sem hagynak.
Az emberek gyanakvoak is, kiderult mar parszor, hogy az uj igeretes jelolt valamelyik part kreacioja, trojai falova.

Nagyon nehez dolga lenne egy tiszta uj embernek, partnak. Kb lehetetlen ennyi ido alatt. De ha legalabb a kovetkezo tiz evben kialakulna a valami, mar az is eredmeny lenne.

Ezt mondom fel eve en is amugy, hogy a fidesz annyit idetlenkedik mostanaban, hogy a vegen lazan hatalomra segiti a jobbikot. A baloldali bohocok meg a fasorban sincsenek.
Ugyanakkor en a jobbik eseten sem varnek olyan gyokeres forduatokat, amiket fentebb vazoltal. Hamar visszavennenek a szajukbol. Az orszag nyugati megitelese nyilvan kicsit negativabb lenne, de amit sokan varnak, hogy itt akkor pogromok, internalas meg mifene lesz, az szerintem marhasag. Lasd Haider partjat, attol is hogy be volt tojva mindenki, aztan csak nem tortent semmi tragedia. Kiveve a partvezetovel.
Ez csak szinjatek, a valasztas megnyeresehez kell, aztan be lehet tartani a normakat nagyjabol.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.14. 14:36:03

@Dragonlady (Bp, Hun): ha az ugy van, hogy csak az lehet nyitva, aki 200 nm alatti, es a tulaj vagy a csaladtagja all a pult mogott. nincs ez a megkotes, ha csak kenyeret meg tejet arul...
igy fognak letrejonni az 500 nm-es vasarnapi kenyerboltok:-):-):-):-):-)vagy nem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.14. 14:38:45

@Muscari: hja, a multkor a hentesnel kirohogtem oket, h 500ert volt kiirva a csont, mondtam, farhatat olcsobban kapom a kutyanak,erre adtak egy nagy csomaggal ingyen:-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.14. 14:40:10

@ganjagym: kosz,most hogy szoban mondjak angolul, biztos jobban megertem, mint leirva:-):-):-):-):-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.14. 14:43:38

@geegee: termeszetesen. rendnek kell lennie. minden nyilvantartas es nyomtatvany legyen rendben, az is fontos. hogy hetvegen is legyen dolga, meg a vegen unatkozna.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.14. 14:47:20

@adg [Au, Darwin]: cuki vagy, koszi.
mondjuk dragonlady is mondta, hogy te vagy a tanacsadoja:-):-):-):-)

adg 2015.04.14. 14:54:05

@~~Babette~~: cuki? :)) szerintem az elmult nehany evtizedben biztos nem mondtak nekem ilyet. :)
Meg tanacsado... Mi minden vagyok en... :))

Igy utolag visszaolvasva kicsit ertelmetlen lett, mert oda vissza lapoztam a kep meg a szoveg kozt, aztan ilyen lett.

wuaaa 2015.04.14. 15:04:59

@adg [Au, Darwin]: Nem is olyan távol Mo.-tól pedig megtörtént, hogy egy új és viszonylag ismeretlen embert választott meg a nép.
hu.wikipedia.org/wiki/Andrej_Kiska

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.14. 15:09:38

@adg [Au, Darwin]: ahhoz pont eleg volt, h rajojjek a logikajara.

adg 2015.04.14. 15:18:31

@wuaaa [nor]: ismerem az ipse tortenetet valamennyire. Kollegam felvideki magyar, neha eloadasokat tart nekem a szlovak politika vilagarol.
Azonban o "csak" koztarsasagi elnok, ilyenre nalunk is volt pelda, bar termeszetesen nem a nep valasztotta kozvetlenul.
Andrej mellett tovabbra is ugyanaz a hulladek politikai garnitura all a hatalom csucsan, ficoval az elen. Az igazi hatalom az ove. Es a haverjaie.

Jobban tetszik az izlandi valasztas par eve, bar az ha jol emlekszem csak polgarmestervalasztas volt.

wuaaa 2015.04.14. 15:27:24

@adg [Au, Darwin]: Így igaz. Na de a tény, hogy többen szavaztak rá, mint amekkora a vezérpárt támogatottsága azért csak jelent valamit. Főleg így, hogy a miniszterelnök volt az ellenfele.

tableno 2015.04.14. 17:27:25

@Golf2: Nekem a gyerekemnek nem is a magyar az anyanyelve (csak az "apanyelve"). Ilyenkor mi van? Ja, semmi.

tanato 2015.04.14. 19:32:03

@ganjagym: Jogos,jól értelmezed,először én sem tudtam,de a néni körülírta miről van szó.

tanato 2015.04.14. 19:33:15

@adg [Au, Darwin]: Pogromok,internálás persze nem lenne,de távolodás a nyugattól,meg közeledés Putyinékhoz,az viszont nagyon valószínű.

Simon Hasonmasa (Roch) 2015.04.14. 21:11:23

@Muscari:
Nekem legutobb a HDMI kabel csereje oldotta meg a problemat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.14. 22:36:33

Adam, mindenfelekeppen kell ceget alapitani, ha maganban akarja az ember tolni, a self emplyed miert nem jo ra?

Sanz 2015.04.15. 10:53:34

@tildy[UK]: Csak jobban megéri, ha céget csinálsz rá. Self-employedként hamar beüt a 20%-os adósáv, plusz National Insurance-t is kell magad után fizetni.
Cég esetében viszont kifizeted a corporation tax-et (20%), ráadásul költségeket is leírsz belőle (tehát az effective rate 15-17% körül lesz), és máris jobban jársz.
A plusz adminisztráció szerintem megér ekkora (10+%) adóbeli megtakarítást.

én a feri meg a bíró imre 2015.04.15. 21:16:05

@~~Babette~~: ugye! pár hónap múlva már a pickszalámi is ingyen lesz magyarországon. nem véletlen mondják, hogy jobban tejesít... de akkor már késő lesz, bezáródnak a határok, és a külföldre szakadtak csak édes álmaikban lehetnek újra a zanyaföldön.

én a feri meg a bíró imre 2015.04.15. 21:16:06

@adg [Au, Darwin]: csak elírás lehetett, biztos "ciki"-t akart írni. (Golf voltam) :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása