oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. április 13. 06:45,  Vállalkozást indítunk Angliában 226 komment

2015. április 13. 06:45 Határátkelő

Vállalkozást indítunk Angliában

Mármint nem a Határátkelő blog, hanem Ádám tett így, aki nem csak vállalkozni kezdett, de (megtartva jó szokását) posztot is írt róla. Szerintem nagyon sok érdekes és értékes információt tartalmaz arról, mire érdemes odafigyelni, és mik lehetnek a buktatók.

ellene_mellette.jpg

„A korábbiakkal ellentétben most nem a személyes dilemmámról szeretnék írni, hanem egy informatívabb témában, nevezetes a vállalkozás-alapításról IT-s szakemberek számára.

Mielőtt belevágnék a témába, azért még gyorsan egy kis life update-et írnék: ahogy februárban írtam, elköltöztem Cambridge-be egy munka miatt, és az elmúlt 1 hónap abszolút pozitív csalódás volt.

Érdekes a projektem, a város olyan, mint Debrecen (el is neveztem a költözésem „my homecoming in the UK”-nak), elkezdtem kapcsolat kezdeményeket kialakítani, szóval új ingerek érnek.

A szokásos unalmas munkatársak hada itt is megvan (az összes kollégám 50 körüli angol fickó), de ezt már kezdem megszokni, szóval nem panaszkodok miatta.

És most rátérve a fő témára elmesélem a vállalkozás-alapítás lépéseit, hogy miként is zajlott számomra.

1. Választási lehetőségek kezdő contractorként

Szóval először is abban a pillanatban jött el számomra a döntés, hogy vállalkozást alapítsak, amikor megkaptam ezt a szerződéses munkát Cambridge-ben.

Az ilyen megbízások 2-12 hónapra szólnak általában, és vagy egy hiányzó skillt (skill gap) kell betölteni vagy például anyasági szabadságon lévő kollégát kell helyettesíteni, ez általában az interjún kiderül. Hogy melyikről is van szó, ez később nagyon fontos lesz az adózásról szóló résznél.

Szóval amikor megvan a munka (és ez az első szerződése valakinek), akkor három választási lehetőség van a számlázásra az ügyfél felé:

a. úgynevezett umbrella company-hez (kb. ernyőcég - HÁ) csatlakozni, akik a saját munkatársukként foglalkoztatnak

b. venni egy már működő céget, és azon keresztül számlázni

c. új céget alapítani

Az a. verziónál az adózás abszolút hátrányos, mivel alkalmazottként lesz az ember foglalkoztatva, így magasabb adók és járulékok terhelik, ráadásul alig kevesebb a papírmunka, mint mondjuk a saját könyvelőddel.

A b. és c. opció érdemben nem különbözik, annyi csak a különbség, hogy a cégvásárlásnál kevesebb a kezdeti adminisztráció, hiszen alapból már működik a cég. Én mégis inkább a saját vállalkozás alapítása mellett döntöttem, mert az extra adminisztráció ellenére így mindent én alakíthatok-intézhetek a kezdetektől.

2. A cégalapítás lépései

A legjobb az egész cégalapításban, hogy minden online történik, soha senki nem kért tőlem útlevelet vagy ilyesmit. Én a könyvelőmmel (akit szintén online találtam) csináltattam meg a cégbejegyzést, a havidíjas szolgáltatásuk részeként.

Maga a cégbejegyzés díja £15 egyébként és 24 órán belül történik. Az egyfős Kft.-knél te lehetsz egyszerre az igazgató és a titkár, így mindent egyedül lepapírozhatsz (korábban szükség volt egy második személyre is, aki titkárként csak aláírt, de szerencsére ezt egy EU-s direktíva hatására eltörölték).

A cég bejegyzésén kívül érdemes ÁFA-kötelesként és EU-val kereskedő cégként is regisztrálni (ez minden ingyenes, 1 plusz papírt kell hozzá kitölteni), legalábbis akkor, ha az ügyfeleid szívesen fizetik az ÁFÁ-t is (céges ügyfél biztosan akarja majd).

Ezen kívül van az úgynevezett Flat Rate VAT scheme (egykulcsos ÁFA?) is, ami a szolgáltatószektorban dolgozó kisvállalkozóknak lett kitalálva. Ennek a lényege, hogy a vásárolt eszközök ÁFA-jának visszaigénylésének jogáról lemond a vállalkozás (tehát mindenért bruttó árat fizet), de cserébe a saját befizetett ÁFÁ-ja x %-át visszaigényelheti. Ez az x % a tevékenységi körtől függően változik, nekem IT-s tanácsadóként 20%-ból 5,5% jár vissza, szóval ténylegesen csak 14,5% ÁFÁ-t fizetek.

Végül a könyvelőm tanácsára kötöttem céges biztosítást is és nyitottam business bankszámlát (mindkettőt pár napon belül egy online nyomtatványt kitöltve). Szóval kb. 6 nap alatt a cégem minden adminisztrációval kész volt.

Itt jött egy kis bökkenő, amikor is az adózási státuszomat kellett megállapítania a könyvelőnek.

3. Adózás és az IR35 réme

A contract munkák arról híresek, hogy a vélt bizonytalanság miatt (nevezetesen hogy csak időszakos foglalkoztatásról van szó) több pénzt fizetnek, mint egy állandó munkahely. A többletbevétel 40-100%-kal több lehet szerződéstől függően.

Amikor én elfogadtam ezt a szerződést, akkor automatikusan azzal számoltam, hogy a kedvezőbb adózási kategóriába fogok esni (ami azt jelenti gyakorlatban, hogy csak osztalékjövedelmem lesz a cégből, aminek az adója 10%, szemben a munkajövedelemmel, ami minimum 20+12%-kal adózik).

Azonban a könyvelőm kérésére átolvastattam a szerződésem (aláírás után) egy contract reviewer-rel (ezt nem tudom magyarul). A reviewer pár nap múlva írt, hogy a szerződés megbukna egy adóellenőrzésen, és „bújtatott foglalkoztatásnak lenne minősítve”, ezt nevezik az IR35 szabálynak.

Ezt a szabályt még 2000-ben hozták, hogy visszaszorítsák a bújtatott foglalkoztatást, amikor emberek saját cégen keresztül foglalkoztatták magukat, de valójában 5-10 évig is egy-egy cégnél voltak alkalmazottak. Sajnos ez a szabályozás a tényleges vállalkozókat is sújtja, ezért fontos, hogy a szerződés úgy legyen megfogalmazva, hogy az védje a vállalkozót.

Én is így tettem, és utólagosan egy-két pontot átírattam a szerződésben a közvetítő céggel, akiktől az állást kaptam. Így már egy kicsit biztosabb a helyzetem, bár így is beleköthet az adóhivatal a szerződésbe (viszont jobbak az esélyeim annak megvédésére).

Szóval tanács minden kezdő contractornak: győződjetek meg arról, hogy az IR35 szabály alá estek-e, ugyanis abban az esetben sokkal rosszabb adózási feltételekkel találjátok magatokat szembe (és gyakorlatilag eltűnik a contract munka árelőnye a permanens állással szemben).

Egy afféle hüvelykujj szabályként alkalmazható az, hogy ha valaki helyére, aki pl. szülési szabadságon van, veszik fel a contractort, akkor sokkal valószínűbb, hogy az IR35 szabály vonatkozik az illetőre (mivel munkavállaló helyére vették fel, tehát ő is munkavállaló, nem vállalkozó), míg ha specialistának, akkor valószínűbb, hogy nem.

Ennél egyébként jóval összetettebb az egész szabályozás, de ha valakinek kérdése van, akkor szívesen válaszolok a poston kívül.

4. Árképzés

A legnehezebb egy-egy contract esetén megtalálni a megfelelő árat, mivel a legtöbb cég nem mondja meg, hogy mennyit is ajánl egy állásért (vagy csak kijelöl egy -tól -ig árat).

Én az itjobswatch.co.uk oldalt használom arra, hogy az aktuális átlagárakról tájékozódjak a szakmámban. Ez azért jó, mert a sok adat segít egy körülbelüli árat mondani, így se nem lesz túl magas, se túl alacsony a bérigény. Ami az átlagártól való eltérést befolyásolja az a személyes tapasztalat, a munka egyedisége, a munka helyszíne, és persze maga a cég is.

Fontos még azt is figyelembe venni, hogy ha egy adott álláshirdetésre jelentkezik az ember, akkor az állást hirdető közvetítő cég is akar majd részesedést a contract árából.

Én ezt sajnos nem tudtam, így egy kicsit alálőttem az árajánlatommal a kezdeti jelentkezéskor (a közvetítő cég 10-20%-ot is zsebre tesz, szóval érdemes 10-20%-kal magasabb összeget mondani kezdéskor). Persze így sem panaszkodok, mert ugyan kicsit az átlagár alatt keresek, de 4,5 év szakmai tapasztalattal még így is jól jártam (plusz örülök, hogy megvan az első contractom).

5. Nyereség, adóoptimalizáció

Ha az IR35 szabályt kikerülve dolgozik valaki, akkor a cég adózás utáni nyeresége után 20%-os vállalati adót fizet. A fizetendő összeg azonban nagymértékben csökkenthető, így akár a bevétel 82-83%-a is kivehető a cégből.

Néhány költség, amelyek a vállalati adó alapját csökkentik:

- fizetés saját magadnak (érdemes az adómentes limitig, évi 10600 fontig fizetést adni magadnak)

- önkéntes magánnyugdíj-pénztári befizetés (a befizetett összegre 20%-os jóváírást - felbruttósítást - ad az állam, plusz ez az összeg nem számít bele az éves adóköteles jövedelembe, növelve ezzel az adómentes jövedelemsávot)

- céges költségek (könyvelő, tréningek, munkába járás költsége, és hasonlók leírhatók)

Ezek közül főleg a magánnyugdíjat emelném ki, ugyanis a kettős előnye miatt (az állam hozzárak 20%-ot és növeli az adómentes jövedelemsávot) az egyik legjobb választás adóoptimalizációra.

Mindezek a költségek umbrella company esetében vagy IR35 szabály alatt nem alkalmazhatók, szóval ott a bevételnek csak nagyjából 70%-a marad a vállalkozónál.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vállalkozás ügyintézés cégalapítás Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr137363362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.13. 07:28:08

afa: pont a ceges ugyfelnek tokmindegy, mivel o visszaigenyelheti

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.13. 07:30:58

ir35: ez itthon katasnal ugy megy, hogy jogszabalyilag velelmezik, hogy csalsz, vagyis neked kell bizonyitanod ellenorzeskor, hogy nem vagy alkalmazott.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.13. 07:33:02

"vásárolt eszközök ÁFA-jának visszaigénylésének jogáról lemond a vállalkozás (tehát mindenért bruttó árat fizet), de cserébe a saját befizetett ÁFÁ-ja x %-át visszaigényelheti."

ez akkor praktikus, ha nincsenek kiadasok, vagyis valami szellemi munkat vegez. jo otletnek tartom.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.04.13. 07:49:28

Nem akarok vészmadárkodni, de ez még nagyon az eleje. Kár még arról beszélni, hogy ennyi, meg annyi marad.
Majd jön még ilyen, meg olyan kiadás.

Ettől eltekintve, valóban sokkal könnyebb Magyarországon kívül vállalkozni.

Golf2 2015.04.13. 08:00:26

Érdekes, kinn müködnek a dolgok...Szinte vakon kell írni ebbe a miniatür ablakba gondolom ez magyar találmány...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.13. 08:34:55

Grammar nácizmus következik: a magyarban nincs "hüvelykujj szabály", csak ökölszabály van. Egyébként mindkét kifejezés borzalmas szerintem :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.13. 08:36:08

@svájci sapka (ch): itthon is egyszerű vállalkozni amíg nem léped át az évi 6 millás határt (kivéve EVA), ami felett áfával kell foglalkozni. Ott akkor hirtelen felveszed a szopóálarcot.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.13. 08:37:45

@Zka: ja igen és az említett 6 millás határ felett nem tudok olyan adózási módot itthon amivel legálisan ki lehetne venni több mint ~50%-át a haszonnak bármilyen módon. A különbség sokkal inkább ebben van, legalábbis ez a legfájóbb pont.

Evain 2015.04.13. 08:57:36

Akkor most nyissuk meg a vitát arról, hogy a hüvejkujj szabály kifejezés az helytelenül alkalmazott tükörfordítás, avagy nem. :)
Szerintem magyartalan. :)

Bár még mindig jobb, mint amit hetekkel ezelőtt olvastam: "a nap végén" ez csak egy rúzsmárka...
"At the end of the day, this is only a lipstick brand."

Evain 2015.04.13. 08:58:19

@Zka: na lol, lehet frissítenem kellett volna küldés előtt. ^^

2015.04.13. 09:34:00

@Zka: Nem a bevételre gondolt. Ne kezdj építési vállalkozásba, mert előfordulhat, hogy nem fizetnek ki, hiszen ez teljesen megszokott ebben a szuper országban. Ne számíts arra, hogy az adóhatóság jóindulatúan fog eljárni veled szemben, hiszen nekik az a dolguk, hogy megbüntessenek. Mert alapjáraton nem tejelsz eleget állambácsinak. :) A 27% áfa is azért van, hogy csaljál, legyél te is a korrupt rendszer építőköve. Az egész adózási rendszer arról szól, hogy hogyan csaljál, mert legálisan nem sok magyar tulajdonú vállalkozás maradna fent ebben az országban.

bxf 2015.04.13. 09:48:03

@Evain: Igen, ezen a "rule of thumb"-on en is kiakadtam mar parszor. Eleinte nem is ertettem, hogy mit akarnak a huvelykujjammal? :-)))

Van meg egy par ilyen: a common sense-t es a plaint and simple-t is lattam mar tukorforditasban.

A huvelykujjrol jut eszembe, hogy a buvaroknal a thumbs up arra utal, hogy megkezdtek az emelkedest, az integes pedig arra, hogy baj van :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.04.13. 09:48:17

@Zka: Ezt nem tudom. Mindig Kft-ben voltam érdekelt.
Az meg...
:(

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.13. 09:57:28

@Philosoraptor: igen, ezek is a problémásak egy picikét :D
Én egyébként nem hiszem, hogy azt akarják, hogy csaljunk. Csak nem tudják, mi a kiút ebből a szarból. Még 88-ban csinálták az adórendszert a komcsik, tulajdonképp ugyanolyan volt mint most, csak az SZJA sok sávos volt és nagyon brutális elvonást jelentett bármi olyan bér esetén, amiből már ki lehetett fizetni legalább a rezsit. Azóta ezt a szart foltozgatja minden kormány, tologatják az adók mennyiségét fel-le, inkább nagyon lassan le. Mindeközben az elszámolást, ellenőrzést szigorítják, hogy egyre többen fizessék is be ténylegesen a befizetendőt. Közben kivetnek újabb specifikus adókat, mint pl tranzakciós adó, chips adó, környezetvédelmi termékdíj, whatever. De a lényeg nem változott: az adók kurva magasak, akkor is ha kis bevételű, kis céged van, ami ezeket nem tudja kitermelni. Ekkor vagy csalsz, vagy egyáltalán nem is vállalkozol. Mindkettő sokkal gyakoribb, mint az kéne.
Egyszerűen nem tudják, mit kéne csinálni a rendszerrel, hogy ne érje meg ennyire csalni de ne is essenek vissza extrém mértékben az adóbevételek egy esetleges érezhető könnyítés esetén.
Az, hogy a komcsik miért csináltak ilyen brutális adórendszert, számomra rejtély.

Muscari 2015.04.13. 10:00:37

Nekem a kiskereskedelmről vannak infóim, ott nem muszáj céget alapítani, simán lehet self employed-ként csinálni. Ugyanúgy adózik az ember, mintha alkalmazott lenne.
Ami a nagyon jó hír, hogy amíg nem érjük el az éves 75000 font forgalmat, nem kell törődni az ÁFÁ-val!
Regisztrálni, adóbevallást készíteni simán lehet a neten, könyvelő sem kell hozzá.

Mivel nincs számlaadási kötelezettség, nincs rettegés az adóellenőröktől, és mivel az adó alacsony, az emberek simán befizetik és nyugodtan alszanak. A piacokon pl. meg soha senkit nem láttam nyugtát adni, ha valamelyik vevőnek nagyon kell, akkor jellemzően egy darab papírra leírják oszt jónapot.

Gondolkodtam már rajta, hogy miért hagyják így élni a kisvállalkozásokat itt. Arra jutottam, hogy ha olyan adóprés és szigor lenne, mint otthon, az emberek tömegével hagynának fel a vállalkozással és állnának sorba segélyért. Az állam azzal sokkal rosszabbul járna, mint így.
De ha valakinek van jobb ötlete akkor elő vele!

Muscari 2015.04.13. 10:05:47

@bxf: kertészek között van az a mondás, hogy valakinek zöld hüvelykujka (green thumb) van, azaz van érzéke a növényekhez, ezt is hallottam már magyarul, igaz külfölditől. A többek néztek is bután :-)
A common sense - t hogy lehet másképp fordítani, mint józan ész? Annyira adja magát, nem is értem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.13. 10:08:31

@Muscari: láttam nemrég egy kimutatást, hogy az EUban Magyarországon adnak a legnagyobb arányban számlát a cégek és még következtetést is levontak ebből: az, hogy az itthoni gazdaság a legfehérebb! :DDDDDDDDDDD
TRUE STORY! :D

Muscari 2015.04.13. 10:12:23

@Zka: az évi hat milla az elég kevés, de ami mégnagyobb baj, hogy kezdettől fizetni kell a járulékokat a minimálbér duplája után. Akkor is, mikor még alig van bevételed.
Angliában simán elhiszik, hogy csak ennyit meg ennyit kerestél és csak az után adózol. Ha tízezer alatt kerestél, akkor meg nem is adózul, ha egyéni vállalkozó vagy, akkor sem.

kék madár 2015.04.13. 10:12:27

@Zka: "Az, hogy a komcsik miért csináltak ilyen brutális adórendszert, számomra rejtély."
de azert azota 6 ciklus alatt boven helyre lehetett volna pofozni nem?

Lefty Rosenthal 2015.04.13. 10:25:36

a flat rate vat az elso evben 12.5% a brutto szamlaerteknek, (tehat netto £100, brutto £120 (ha 20% az afa), ebbol a brutto £120-bol fizets az elso evben 12.5%-ot, utana 13.5%-ot. Ezt minden kiadott szamlad utan fizeted, tehat ha menet kozben lesz olan melo ami nem afa-s akkor szivsz, vagy kiregisztralsz a flat rate VAT-bol, de akkor utana egy evig nem mehetsz vissza. Ha egy ugyfeled van (contractorkent nekem nincs tobb egyszerre), akkor ez nem gond, de volt mar olyan projektem ahol vegul kiderult h a megbizo kulfoldi volt, es akkor vissza az osszes afa, en meg viszont mar befizettem, nem volt szep tortenet.

Osztalek kivetel eseten a 10% dividend tax az "deemed", tehat azt nem fizeted, evi £32,000-ig (vagy valami hasonlo osszeg, konyvelot kerdezd) tulajdonkepp adomentes. Ha a max adomentes jovedelmet fizeted magadnak akkor a ceg fog NI-t fizetni utana, igy is megeri mert picivel tobbet sporolsz corporation tax-en. IR35 biztositast lehet kotni, nekem a qdos-nal van 3 eve, a koltsege nehany tiz font havonta, kb reflektalja egy IR35 birsag valoszinuseget... de azert legyen :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.13. 10:36:03

@Muscari: igen, ez egy kurvanagy probléma. Meg az is, hogy a minimálbér a járulékaival együtt egy kisebb vagyon pl egy zsákfalu gazdasági helyzetében, ergo ilyen helyen helyi piacra termelő vállalkozást gyakorlatilag nem lehet üzemeltetni.
@kék madár: lehetett volna, ha nem csupa válogatott hülye került volna be :)

Muscari 2015.04.13. 10:38:47

@Dragonlady (Bp, Hun): ne is mondd, történelmi esemény :-(
Sajnos nem meglepő, ezek a tendenciák ma. Az a sok szavazó, aki elpártolt a Fidesztől, nem a baloldalhoz pártolt. Lehet, hogy lassan szoktatnunk kell magunkat a gondolathoz, hogy a következő egy Jobbik kormány lesz.

2015.04.13. 10:52:39

Nem akarok politizalni, de azt hittem koztudott hogy legkozelebb valoszinuleg a Jobbik lesz kormanyon Mo.on, ez megleponek szamit?

A mai poszt biztosan sokaknak hasznos, remelem nem fognak tobben belekotni a szerzobe a 'rule of thumb' miatt, igazan nem hiszem hogy ez lenyeges elem... Termeszetes hogy az ember neha lefordit szo szerint olyanokat veletlenul aminek a masik nyelven nincs ertelme, nem lehet ezt 100% kivedeni.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.04.13. 10:54:46

@svájci sapka (ch): Elég közelről ismerem az angliai szerződéses IT-szakemberek életét, és nem, nincs más rejtett szopás benne. Az IR35 van és kész.

A kedvencem, hogy ha céges költségre elmész karácsonyozni a pároddal, az bizonyítékként szolgálhat arra, hogy valódi vállalkozásod van. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.04.13. 10:58:48

@Püspök utcai gombaszedő: Nem rosszindulatból írtam.
:)
Mivel magam is vállalkozó vagyok, vagy 20 éve, van fogalmam, hogy beeshet ez meg az.

Például, az is érdekelne, ha valaki munka nélkül marad, kap-e munkanélküli segélyt?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.13. 11:00:13

Nahát, lehet odahaza is sikeresen vállakozni, csak "pici" hátszél kell hozzá... :-|

index.hu/gazdasag/2015/04/13/a_duna_aszfalt_az_uj_kozgep/

Lefty Rosenthal 2015.04.13. 11:04:55

@svájci sapka (ch): munka nelkul nem maradsz, max a ceg marad megbizas es bevetel nelkul. Te a director vagy, az a munkad :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.04.13. 11:15:47

@Lefty Rosenthal: Nulla bevételből nem lehet bért fizetni, nemde?
Akkor mi van ebben az esetben?
Jár segély, vagy nem?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.13. 11:16:08

@Mirjam2: én már belekötöttem sálláláá :)
A Jobbikos kormányra meg nem kötnék fogadást, simán triplázhat még a Fidesz. De az tény hogy bármi más eredményen meglepődnék.

Lefty Rosenthal 2015.04.13. 11:21:11

@svájci sapka (ch): ne keverjuk a szemelyes jovedelmet a ceg bevetelevel. Ha ltd company-n keresztul csinalod, akkor a ceg bevetele az, amit naponta ledolgozol. Abbol fizetsz magadnak fizetest, koltsegteritest stb.. Jovedelmet nem kotelezo fizetni magadnak, de munkanelkuli nem leszel akkor sem, ha nincs x honapig megbizasa a cegnek. A masik, h ha van penz a cegben, akkor van mibol jovedelmet fizetni akkor is, ha nincs epp megbizas. Igy nem jar munkanelkuli.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.04.13. 11:24:23

@Lefty Rosenthal: Az utolsó mondatra voltam kíváncsi.
Akkor mégsem annyira egyszerű ez sem.

Freelancer75 2015.04.13. 11:30:33

Hali!
A kérdésem az lenne, mennyire megszokott az hogy valaki pl. self employmentként vállal projekt alapú melókat angliában? Mert ugye ez nem contractor nem permanent.. Én ezt szeretném megpróbálni, jó pár hónapra a háttér adott.. miket tanácsoltok adózásilag, és amúgy is érdekelnek a tapasztalatok, hogy állnak a cégek az ilyen megkereséshez ?
Natív mobil app androidra és unity3d programozás a profilom.

Lefty Rosenthal 2015.04.13. 11:30:33

@svájci sapka (ch): mihez kepest. Ahhoz kepest h alkalmazott vagy es minden el van helyetted rendezve ahhoz kepest vannak extra korok igen.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.04.13. 11:34:40

@Lefty Rosenthal: Ok, erre gondoltam. Illetve arra, hogy míg alkalmazottként jogosult vagy munkanélküli segélyre, vállalkozóként nem. Sajnos, az is benne van a pakliban.

Muscari 2015.04.13. 11:38:48

@Mirjam2: ajjaj, hogy ebből mennyi vicces szitu származik. Vagy amikor olyan szavakat alkotunk, mint "feltopupolni" "kipunchingolni" aztán az otthoniak meg nem tudják, hogy miről beszélünk :-)

2015.04.13. 11:53:09

@svájci sapka (ch): Nem vagyok benne biztos hogy hogy mukodik ez a segelyekkel, de alapvetoen UK-ben a segelyt a befizetett ado utan fizetik, tehat ha bizonyos ideig fizettel es utana nem lesz jovedelmed, ugy tudom kapsz valamit, fuggetlenul attol hogy alkalmazott voltal-e. Ezen kivul ha jogosult vagy ra (ez vonatkozik brit allampolgarokra, nem briteknel nem tudom mik a feltetelek) akkor is kapsz jovedelempotlo tamogatast ha nem vagy jogosult munkanelkuli segelyre. Ennek az a lenyege hogy nem hagynak ehen halni, fuggetlenul attol hogy eppen miert nincs jovedelmed. Tehat ilyen szempontbol nem kockazat vallalkozonak lenni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.04.13. 11:55:14

@Mirjam2: Értem, köszönöm.
:)
Itt nálunk nem így működik. Ha vállalkozó az ember, semmire sem jogosult.
:(

adg 2015.04.13. 11:56:11

@Muscari: jaja, van ujabban egy magyar kollegam, nagyon izesen beszeluk egymas kozt, kb ilyesmiket:
Alulra tegyel ket Nszixtin bart, de rakhatszt mest is, ne nagyobbat mint szl ejtitu. Kell egy masik bim is a slebbe. Hasznaljunk kast in ferruloket a prikaszt panelokhoz, az jobb, mint utolag befurni a dauelokat. Stb. Igazan szep, neha jokat rohogunk.

-------
A huvelykujj szabalyt en mar sokszor hallotam magyarul. Ez szerintem mar gyokeret eresztett a magyar nyelvbe. Nem ez lesz az elso joveveny kifejezes.

2015.04.13. 11:59:41

@Freelancer75: IT-rol fogalmam sincs, nekem 'bolcsesz' tipusu munkarol van tapasztalatom, ott siman lehet self employed-kent projecteket vallalni, en igy csinaltam evekig es nem volt problemam. A cegeket szerintem egyaltalan nem erdekli hogy neked mi a statuszod. Adozas egyszeru, ha self employed vagy, kell adobevallast keszitened (ha csak alkalmazott vagy akkor nem), ezt magadnak siman meg tudod csinalni, en mindig magamnak csinalom, online par perc evente egyszer. Minden jovedelmet be kell vallani, akkor is ha pl. a jovedelmed egy resze alkalmazotti munkabol van tehat mar adozott (persze nem fogjak meg egyszer levonni az adot).

Lefty Rosenthal 2015.04.13. 12:05:41

@svájci sapka (ch): Alkalmazotti statuszhoz kepest jelentosen kevesebb adot fizetsz, ezert viszont alig jar valami. Igy korrekt.

Freelancer75 2015.04.13. 12:05:41

@Mirjam2: köszi!
gondolom self employmentként mehet a contractor szintű árképzés? Nyilván ha projekt alapú akkor a napra kiszámolt összeg, de csak az arányok miatt érdekes....

2015.04.13. 12:08:42

@Muscari: Mi egyszer igy beszelgettunk a magyar baratnommel, mikor hallott bennunket egy masik ismerosunk aki nem beszel magyarul, es megjegyezte hogy 'erdekes, mennyi angol szo van a magyar nyelvben' (hozza kell tennem hogy nem egy nagy zseni az illeto :))). Mondtuk neki hogy nem, csak felig angolul beszelunk. 'Ja, tenyleg?' :)

2015.04.13. 12:12:44

@Freelancer75: Oszinten szolva fogalmam sincs, en amator vagyok ehhez. Oraberben szoktam szamolni, tehat azt a szamot adom meg a cegnek amit szeretnem ha nekem utalnanak direktben, munkaorankent. Ebbol fizetek kesobb adot.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.13. 12:17:11

Akarhogy is, tobb mint szomoru, hogy EU zaszlo egetessel es a kilepes igeretevel is valasztokat lehet fogni tomegesen. Oruljon mindenki, aki belathato idon belul mas EU-s utlevelet tud szerezni. :-( (es akkor a tobbi temarol ugye meg szo sem volt)

Golf2 2015.04.13. 12:21:01

szép új világ 2 teljesen külömbözö nyelvet összezagyválni...Azért megnézném hogy 1 francia vagy német is zagyvál e...

Lefty Rosenthal 2015.04.13. 12:21:13

@Freelancer75: altalaban megadjak h naponta v orankent mennyit fizetnek. Azt kell szeretni, hacsak nem valami hihetetlen atyauristen vagy a teruleteden es nincs beloled minden bokorban. Pl biztositasi matematikus. Nekik kifizetnek egy ezrest is naponta (fontban), mert alig van beloluk. IT-sbol tobb van. Hatvanyozottan tobb.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.13. 12:21:26

@Golf2: igazabol fideszes, de a jobbik is kuzd a jogaert.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.13. 12:24:51

@Zka: egyedul aZ eva. azzal cakumpakli 37%az ado, vagyis 63% meg is marad.
nem tunik soknak, de ha leveszed az afat belole, akkor maris csak 90% ra ugrik a megmarado osszeg.
nem olyan rossz, csak nem szabad elore elkolteni az afat:-):-):-)
annyi hatranya van a 6 milla alatti katahoz kepest, hogy kell hozza konyvelo.

2015.04.13. 12:27:06

@Golf2: Igen, igy mukodik a ketnyelvuseg, ilyen az emberi agy. Reklamalni a gyartonal lehet :). Egyebkent hihetetlen hogy egyesek mennyit tudnak erzelmileg rugozni ezen a nyelv-kerdesen. A nyelv egy eszkoz amivel kommunikalunk, se tobb, se kevesebb.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.13. 12:30:13

@Muscari:

ez az unioban is "koztudott", ugy ertem, a multkor volt egy szabaly indoklasaban, hogy a megalkotasat a franciak es a nemetek csinaltak, ahol sokkal jobb a gazdasagi moral, es most csak neznek, ahogy a magyarok, gorogok, romanok kihasznaljak a laza szabalyozast.

2015.04.13. 12:31:35

@Dragonlady (Bp, Hun): Nyilvan itt a 'ballib blogon' (bocs, HA :))) sokan egyet fognak erteni veled abban hogy szomoru, de megleponek nem hiszem hogy meglepo. Regota mutatjak mar egyertelmuen a kozvelemenykutatasok es a valasztasi eredmenyek hogy a masodik legerosebb part az orszagban.

qkuc 2015.04.13. 12:31:43

@Freelancer75: No, ha összejön, majd mesélj a tapasztalatokról. Nem gondolkodtam contractos melókban eddig, de ki tudja, lehet érdemes lenne.

2015.04.13. 12:38:27

@bxf: Common sense=józan ész, nem? Mit lehet ezen másként fordítani? :)

Muscari 2015.04.13. 12:39:38

@adg [Au, Darwin]: nagyon jó, egy szót sem értettem belőle :-))
A munkával kapcsolatos szavakat hajlamos az ember otthon is angolul használni. Jó példa, hogy mikor még kávézóban dolgoztam és jöttek magyarok, alig tudtam nekik feltenni a szokásos kérdéseket. Volt, hogy a tejszínhab nem jutott eszembe magyarul, hiába törtem a fejem.

2015.04.13. 12:47:59

@Zka: De, azt akarják, hogy csalj. Megmondom az okát. Mihelyst csalsz, neked is lesz szennyesed, onnantól bűntárs leszel. És jöhet az a bizonyos cinkos összekacsintás, te is tudod, én is tudok az ügyeidről... Szerintem Mo.-n az állam arra ösztönöz, hogy adót csalj, kiskaput keress, minden lehetséges úton és módon. Mert másképp nem tudsz életben maradni. Ők pedig sokat lopnak a közösből, ez köztudott. És akkor bezárul az ördögi kör. Hiszen én minek fizessek adót egy ilyen herdáló és vízfejű államnak, nem kapok érte cserébe "semmit".*

*Gyengébbek kedvéért. Nem, a vezetékes víz, az áram, a gáz, nem ezekbe a kategóriákba tartozik. Az utak állapota, a kórházak állapota és az egészségügyi ellátás színvonala, az oktatás színvonala, a megfelelő jogi és gazdasági háttér már annál inkább. Ami adja az életszínvonalad jelentős részét.

2015.04.13. 12:49:46

@Muscari: Normális gazdaságban nem nyomják el a kkv szektort. Ez az oka...

2015.04.13. 12:52:13

@Zka: Én a tegnapi M1-en azt hallottam, hogy már megint erősödik a magyar gazdaság, plusz javul a háztartások anyagi helyzete is. Nem tudom, hogy hova kapjam a fejemet, annyi jó hír éri nap mint nap az embert!

2015.04.13. 12:55:18

@Dragonlady (Bp, Hun): EU kilépéssel és bevándorló deportálással máshol is lehet szavazóbázist szerezni... ;)

2015.04.13. 12:57:13

@Mirjam2: Ez annak is köszönhető szvsz, hogy ők még nem voltak kormányon, és sokan átpártoltak hozzájuk. És csak idő kérdése, hogy még többen legyenek.

2015.04.13. 12:57:59

@geegee: Egy igazi magyar sikertörténet. Ne irigykedj. :-(

Freelancer75 2015.04.13. 13:01:24

@qkuc: mindenhol azt hallom hogy egyrészt ha valaki itt vállalkozni kezd akkor nem tud éhen halni, másrészt láttam kicsit hogy milyen esztelen pénzeket fizettek érthetetlenül lassú tempóért az ügyfelek. Meglátjuk, be fogok számolni. Több mint másfél évtizedes szabadúszó múltam van magyarországról, abban szocializálódtam és tanultam meg túlélni.

2015.04.13. 13:01:48

@Philosoraptor: Ez igaz, bar olyan orszagok is vannak az EU-ban ahol 'kicsit' tobb a bevandorlo mint Mo.on :), es az utobbi orszagok tobbnyire netto befizetok az EU-ba, szemben Mo.gal. Egyebkent kizart dolog hogy kilepjenek, fuggetlenul attol hogy ki lesz kormanyon Mo.on, pont a bejovo hatalmas penzek miatt nem tehetik meg szoval ez nem is kerdes.

2015.04.13. 13:07:48

@Freelancer75: Azert ez relativ hogy 'nem tudsz ehen halni'. Termeszetesen vannak kockazatok. Ahogy fentebb is irtak, nem vagy nem feltetlenul jar munkanelkuli segely pl. ha nincs munkad, es nehezebb pl. munkanelkulisegi biztositast kotni vagy lakaskolcsont felvenni / lakast berelni ha vallalkozo vagy es bizonytalan a jovedelmed, foleg az elejen. Ha meg tudod oldani, erdemes lehet az elejen megmaradni alkalmazotti statuszban, legalabb reszmunkaidoben, es emellett elkezdeni magadnak dolgozni szinten reszmunkaidoben. Ez nyilvan attol fugg mennyire vagy kockazatvallalo tipus (pl. en a magam reszerol mindig probalom minimalizalni a kockazatot).

Sanz 2015.04.13. 13:10:55

@Lefty Rosenthal: Látom, te mindent tudsz. :-)
Igen, kötöttem IR35 biztosítást, de ettől függetlenül a könyvelőm akadékoskodott (előre fixálni akarta, hogy az adott szerződésem IR35 alá esik-e).

Mindenesetre az tényleg pozitívum, hogy gyors az ügyintézés, és nem bonyolultak a szabályok.

A Jobbik győzelméhez pedig annyit, hogy várható volt, ha az emberek megunják a cirkuszt, akkor már kenyér kell majd... és ezt a Jobbiktól várják a választók.
Izgalmas lesz 2018...

2015.04.13. 13:14:19

@Mirjam2: Nem Mo. tartja el az EU-t? :O

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.13. 13:29:51

@~~Babette~~: "egyedul aZ eva. azzal cakumpakli 37%az ado, vagyis 63% meg is marad."

Nem egészen. Egyrészt van egy 30 misis határa, másrészt a 37% az csak az EVA. Kell még fizetni iparűzésit ami bevétel 2%-a úgy rémlik, valamint ha nincs mellette főállásod akkor ugyanúgy be kell jelenteni valamekkorára magadat (amikor legutóbb még az mszp alatt evás voltam, volt ilyen erősen ajánlott bér, pl informatikusként bruttó 300ra kellett volna magamat bejelentenem) amivel kis bevételi szint esetén simán 100% fölé is mehet az adószint. Ez az az adónem, ami Oszkó Péter szerint annyira kurva jó, hogy inkább el kéne törölni. Remélem a KATÁt nem látta.

Evain 2015.04.13. 13:30:04

@~~Babette~~: Az ebben a környezetben egy kifejezés, aminek a magyar megfelelője valami olyasmi lenne: hogy voltaképpen/végülis. De semmiképpen sem az, hogy a nap végén.
Ezeket nem fordítani kell, hanem a magyar megfelelőjét alkalmazni.
De láttam már jó példát is, mikor a filmben valaki szentségel, hogy lemarad a Tonight with Jay Lenoról, a magyar szinkronban meg Fábry show szerepel.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.04.13. 13:35:51

@Zka: itt egy kalkulátor, valami minimálbér 4%-a után mindenképp kell járulékokat fizetni.
adozona.hu/Kalkulatorok/EVA_kalkulator_QL8S0X

adg 2015.04.13. 13:39:29

@Muscari: Igen, a szakszavakat nem hasznalom sem itthon, sem mashol. Csak a munkaban, ahol csak az egyik kollegam magyar, szoval a nap nagy reszeben nyilvan angolul kell megnyilatkoznom. Igy elsorvadnak a magyar megfeleloi ezeknek a szavaknak. A legtobbet evek ota nem hasznaltam magyarul, es jott egy halom uj kifejezes, ami nem volt otthon.
Raadasul a srac felvideki, szlovakul tanult az egyetemen, szoval van par szakszo, amit alapbol nem is tud magyarul. :)

@Mirjam2: Valoban igy mukodik, korabban nem hittem volna en sem. Gyerekeknel meg igyebb. Legkisebb lanyomat kerdezte valaki, hogy hogyan kell magyarul mondani, hogy drink? O meg buszken ravagta, hogy "iszás".
Ezt persze autoknak eleg nehez megmagyarazni, pedig nekik is gondjaik vannak a magyar nyelv "külömbözö" szavaival, holott ki sem iratkoztak a magyarsagbol.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.13. 13:52:50

@Zka: az iparuzesi mindig van, kata mellett is, es az onkormanyzat veti ki, es altalaban inkabb 1,5%, mert jofejek akarnak lenni, raadasul lehet vele valamit varialni, valasztani, es van olyan lehetoseg, amivel csak evi 50ezerre jon ki.

2015.04.13. 13:52:56

@Philosoraptor: Ja de, ezt el is felejtettem de koszi hogy emlekeztetsz :)

2015.04.13. 13:56:40

@Evain: Persze, ezt tudatosan tudja az ember, de mikor beszelsz, nem fogod mindig igy 100% vegiggondolni mint egy hivatasos fordito, csak probalod a leheto legjobban kifejezni magad es neha becsusznak ilyenek. Ez nyilvan forditva is igaz, pl. ha magyar ember altal irt angol szoveget olvasok, ott is vannak neha kifejezesek amik angolul ertelmetlenek, es ha vegiggondolja az ember, rajon hogy szo szerinti forditas magyarbol. Ezeket nem direkt csinalja az illeto hanem veletlenul.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.13. 13:59:42

@Evain: ja, amikor ilyet hallok, akkor mindig elgondolkodom, miert is nemforditjak a johnnyt jancsira, ny-ot budapestre, mr. biget nagy urra,
a lila akac kozt rozsa presszora,
john mcclane-t meg meklan janosra...

2015.04.13. 14:00:22

@adg [Au, Darwin]: Te csak ne oszd azt eszt onnan 'down under', fejjel lefele jo hogy nem lehet normalisan beszelni meg gondolkozni! :)

Evain 2015.04.13. 14:02:25

@Mirjam2: várj, ezt egy cikkben olvastam. Nem egy hozzászólásban, hanem egy ismert online magazin cikkében. Van az a helyzet, ahol elvárható az ilyen pontosság.
Nálam is előfordul, hogy egy kifejezés angolul jut eszembe először, és azt próbálom lefordítani, lesz is belőle néha jó kis magyartalan hülyeség, de egy magyar magazinban nem tartom elfogadhatónak. :)
A múltkor pl azt kellett így másodpercek alatt lefordítani, hogy "the last thing I want is to undermine your authority". Hát nem mondom meg, mekkora baromságot lett belőle. :D

2015.04.13. 14:04:55

@~~Babette~~: Na ez az, hogy hol huzod a hatart. En szemely szerint ott hogy nem vagyok hajlando a kulfoldi szemely- es helyneveknek a hivatalos magyar atirasat alkalmazni, amikor sokszor teljesen eletidegenek es maskepp hangzanak mint ahogy az eredeti nyelven mondjak vagy ejtik, akkor meg mi ertelme van a 'kiejtes szerinti' atirasnak - semmi.

Evain 2015.04.13. 14:07:35

@~~Babette~~: mert nem lehet mindent. De van, aminek van helye. Pl nekem teljesen jó volt Frodó Zsákosnak Baggins helyett. :)

Evain 2015.04.13. 14:10:20

@Mirjam2: Nálam az Orániai Vilmos veri ki a biztosítékot a mai napig. Ha már magyarították, miért nem lehetett az a szerencsétlen Narancs Vilmos?

**mimi** 2015.04.13. 14:16:32

Szerintem ez egy hasznos írás...mire kikerülök Angliába, egészem kiokosodom :)

pasztasuta 2015.04.13. 14:57:04

@adg [Au, Darwin]: itt is megy az angol szavak vegyitese, a legviccesebb amikor ragozasuk is lesz ugymint pl switchare, shiftare, endorsare, badgeare, forwardare, uploadare, briffare, schedulare.

2015.04.13. 15:21:39

@Evain: Persze egy ujsagcikkben nem szabadna ilyet irni, en arra reflektaltam hogy pl. blogposztban vagy elo beszedben elofordulhat ilyesmi. Ujsagcikk eseteben en Google forditora gyanakodnek.

Sanz 2015.04.13. 15:26:58

@Muscari: Igen, a self-employedság is megoldás, csak nekem mivel céges ügyfélnek kell +ÁFÁ-val számláznom (pontosabban egy agencynek, aki aztán továbbszámláz az ő ügyfelének), ezért a limited company volt az egyszerűbb megoldás. Plusz a flat rate VAT (az 5,5-6,5% visszaigénylés) plusz bevétel lesz.
De eleinte, amikor csak egy-egy kis projektek csináltam, akkor még én is self-employed voltam normál munka mellett.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.13. 15:49:38

@Evain:
a kivetel nem erositi szabalyt, miszerint ez marhasag. ennyi erovel teljesen at kene forditani mindent magyar kornyezetbe.
es akkor sosem tudnank meg a pepsicocacola letezeset, a vasfuggonyis maradhattott volna, a forditokat meg szigtitkos bazisokon kepeznek...

2015.04.13. 16:01:27

@Philosoraptor: Teljesen igazad van sajnos, pont ugyanez jutott eszembe a vasarnapi zarva tartasrol, kulonosen mikor ilyen szabalyok vannak hogy az uditot ki kell bontani az elado elott a benzinkuton stb. Mintha direkt arra akarnak osztonozni a normalis, atlagos embereket, hogy kijatsszak a szabalyokat, mert valami olyan bunos otletuk tamadt mint pl. etelt es italt vasarolni vasarnap es ennek a kivitelezesehez ugye kiskapukat kell keresni.

Muscari 2015.04.13. 16:04:07

@Dragonlady (Bp, Hun): nem az EU-ből való kilépés a fő motiváció. A Jobbik nagyon egyszerű válaszokat kínál összetett kérdésekre, sok egyszerű ember meg erre vevő.
Főleg vidéken, a falusi lakosság körében népszerű, meg az egyetemisták, fiatal felnőttek között, ott más okból. Nekik tetszik a fiatalos lendület, a majd jól odacsapunk mentalitás, és nem szabad lebecsülni a bűnbakketesés jelentőségét sem. Ennek nagy hagyománya van Magyarországon.

Muscari 2015.04.13. 16:05:40

@Dragonlady (Bp, Hun): válaszoltam az előbb, csak elveszett a highlight.

Muscari 2015.04.13. 16:09:20

@Evain: nekemsem esett le, hogy miről beszélsz, pedig én is szoktam használni az "at the end of the day" kifejezést :-)

jomtom 2015.04.13. 16:13:48

Hétvégeken szoktam keresni, hogy mivel bővüljön vállalkozásunk. Már 10 árucsoportot találtam. December 31-ig egyéni vállalkozó is voltam, emellett ügyvezetem családi kft-nket. Január 1-től fáj a szívem. Tavaly 7%-os német Ust-vel hoztam be a termékeket és közel 6 millióig adómentesen árultam, úgy hogy havi 25eFt járulékkal megfizettem mindent +most iparüzési adó, de az kibirható. Idén a 7% áfa fizetése helyett 27%-ot számlázok. A 20% áfa különbözet éppen elviszi a tavalyi teljes nyereség lehetőségét, ugyanis az a 20% különbözet tette lehetővé, hogy 10-20% kedvezménnyel áruljak szinte egész évben sok terméket.
Még néhány hét, de legkésőbb nyár vége és az osztrák 10% és 20%-os áfa is belép a mindennapjaimba. Tény, hogy itthon a 27% áfa nyomja agyon a gazdaságot.

Golf2 2015.04.13. 16:13:50

én biztos elgondolkodnék ha a gyerekem törné a magyart...Bár végül is van ahol már a halandzsa is elég,ugyse lesz már rá szükség.

Muscari 2015.04.13. 16:23:34

Valaki kommentelt az elobb egy ket es fel evvel elotti poszthoz. Beleneztem az akkori hozzaszolasokba, es szomoruan allapitottam meg, hogy mennyien nincsenek mar itt azok kozul, akik akkor aktivak voltak. Hothead, Momo, Silent Dreams, Gilda, TilosazA-t is regen lattam. Vajon mi lehet most veluk?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.13. 16:49:55

@Muscari: na erről tudod mi a véleményem. még ha az úgy kicsikét sarkos is.

@Golf2: de te Magyarországon laksz, nem? úgy persze hogy ne törje a magyart az ember gyereke.
nekem fontosabb prioritás lesz, hogy angolul jól tudjon. (iskolás korára.) minden más nyelv csak bónusz.

@Mirjam2: na nekem ez egy vesszőparipám. a thai neveket sokszor a thai betűk eredeti szanszkrit megfelelőjével írják át latin betűkre. az ottani angol sajtó tudja, hogyan mondja a neveket, sőt, a CNN vagy a BBC is veszi a fáradságot, hogy utánanézzen, hogy kell mondani a király vagy a miniszterelnök nevét. de ide már csak valami torzszülött izé jut el, amiből az illető anyukája se ismerne a saját gyerekére. pedig ezeket általában simán meg lehet hallgatni pl a wikipédián (ha kellőképpen híres az illető). Aung San Suu Kyi-val szintén jól elbántak ezügyben és magasról szarnak bele, amikor az ember írogat a szerkesztőknek (kb még nekik áll feljebb).

sajnos Jobbik ügyben nem vagyok igazán meglepve, és a motivációk alapjait is értem. de attól még elég kiakasztó, és főleg az a része, hogy akkor ezekszerint majd szurkolhatunk a Fidesznek három év múlva mint a kisebbik rossznak? naggyon ügggyes.....

2015.04.13. 17:20:57

@Dragonlady (Bp, Hun): Igen, ez pontosan igy van, mar evek ota, a 'ballib' emberek szempontjabol a Fidesz a kisebbik rossz a Jobbikkal szemben. Csak ennek a ket partnak van realis eselye hogy kormanyt alakitsanak. Aung San...: hogy irjak magyarul?

Lugosi Albert 2015.04.13. 17:24:19

Milyen szempontból mondod, hogy Cambridge olyan, mint Debrecen? OK, mindkét városban van egy nagy egyetem, de azon kívül mennyiben hasonlítanak?

Lugosi Albert 2015.04.13. 17:24:19

Az érdekelne még, hogy a kiutazás és a cégalapítás előtt, akár még itthonról építettél-e magad körül bármiféle on-line brand-et, reputation-t, amire alapozva repülő rajtot vett az egyszemélyes céged.

2015.04.13. 17:25:55

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez vicces (vagy nezoponttol fuggoen, lehet hogy nem az...), utananeztem a helyzetnek Google-on es ugy tunik Tamas Gaspar Miklos szemelyesen megmondta hogy 'a végromláshoz képest Orbán a kisebb rossz': hvg.hu/velemeny/20150319_TGM_A_politikai_helyzet_Magyarorszagon.

Tenyleg nem akarok politizalni de ezt nem hagyhattam ki, elnezest mindenkitol...

Muscari 2015.04.13. 17:37:50

@Mirjam2: az oldal nem található. Lehet olyan sarkos a véleménye, hogy az internet sem bírja el :-)

négyzet 2015.04.13. 17:38:45

Nagyon hasznos poszt, köszi!
Lassacskán létjogosultsága lesz Mo-ról külföldön vállalkozást alapítani a kedvező adózási/bürokratikus feltételek miatt.

Esetleg nincs valaki Észtországból? Hátha lennének kicsit közelebbi infok az e-estoniáról, amivel elvileg nem ott lakók is vállalkozhatnak az ország internetalapú rendszerét használva.

2015.04.13. 17:41:08

@Muscari: :))) Ez a cime: 'TGM: A politikai helyzet Magyarországon'

Muscari 2015.04.13. 17:41:10

@Lugosi Albert: efelett el is siklottam, szerintem nem olyan, Cambridge sokkal szebb. Nagyon hangulatos, sajnos nem sokkal olcsóbb, mint London, azt mondják.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.13. 17:41:27

@Mirjam2: nem emlékszem már pontosan, Ang Szan Szú Kjí vagy valami hasonló lett belőle.

a hvg-s link valamiért nem műxik. (hopp, megvan, a pont a végén nem kell)
úgy általánosságban szólva, gondolom, te az átlagnál jobban megérted, hogy tartok attól, hogy definiálják nekem, ki eléggé magyar.
és gondolom, a fentebb említett folyékony magyar nyelvtudás szükséges ámde nem elégséges feltétel lenne.

tanato 2015.04.13. 17:49:52

@Muscari: Látod engem is érdekelne mi lett a régi aktív kommentelőkkel.Az általad felsoroltakon kívűl még jónéhány névre kíváncsi volnék,Kacce ,Amarante,Kövérmadár,bandirepublic,Váj mi,Spangola,teo in rio ,a chilei lányok,Fruka.Tucano és Tablenó is leültek.

négyzet 2015.04.13. 17:50:22

@Dragonlady (Bp, Hun): a választási eredmények után az jutott eszembe, hogy remélhetőleg van akkor három évünk, hogy felépítsük magunkat egy vállalkozásra, meg úgy általában külföldi létre. Mert hogy még a fidesz és a lopások, korrupció, rohad minden, de hogy még egy fejlődéstagadó párt is a tűz közelébe kerüljön... hát nem sok jót nézek ki ebből.
Az is igaz, hogy nehéz szabadulni a gondolattól, hogy a jobbik igazából csak a fidesz szélsőségesebb szervezete - főleg ha az ember a 2000-es évek elejéről származó Vona G interjúkat olvas.

montroyal ( CAN qc) 2015.04.13. 17:54:39

off

3 honapos osszesitot kell csinalni forgalmi adora ... utalom... irodaba ulni ... nem nehez es nem kell hozza konyvelot fizetni magam csinalom .. az az a nejem . de segitek mert le vagyunk mardva ... utalom ..

tanato 2015.04.13. 17:55:32

@Dragonlady (Bp, Hun): Jól mondod,ha VOnáék hatalomra kerülnek. a mi uniós tagságunknak annyi,mert népszavazás lesz rendelve róla /ez nem az ördögtől való, Angliában is tervezik 2017-ben/ami szerintem legalábbis kétséges a bennmaradás szempontjából.Úgyhogy Raptor,meg még akik olvassák ezt és menni készültök,gyorsítsátok az indulást.Vonát abszolút nem fogja zavarni a pénzcsapok elzárása,nála abszolút első a nyugatellenesség és Putyinhoz való közeledés.Nem tartanám kizártnak,orosz katonai támaszpontok létesítését nálunk,persze az uniós és Nato kilépésünk után.

tanato 2015.04.13. 18:00:37

@Mirjam2: @Dragonlady (Bp, Hun): Jó ez a nyelvkeveredés.Erdélyben régen :Megyek az alimentárba,utána az univerzál magazinba elvisz engem csónakos motorral Áron a cséfirista.Megb az áttelepült erdélyi néni.Nekem már 10 éve csirrózám van,azzal kezeltek már otthon is a szanitárián.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.13. 18:01:12

@tanato: + Barátusz jutott még eszembe a minap

tanato 2015.04.13. 18:07:52

@Dragonlady (Bp, Hun): Többen is vannak csak most hirtelen nem jut nak eszembe.

tanato 2015.04.13. 18:09:35

@tanato: Nyelvkeveredés:Bükkszentkereszt a bükki szlovákok által jócskán lakott hegyi/üdülő/falu:Beszéd az utcán:Ja vigyela szarvasbiku korán reggel na hori.

Thargoid 2015.04.13. 18:10:55

Amit adózáshoz nem árt tudni, hogy ne meglepetés legyen január 31-én... :)
www.gov.uk/understand-self-assessment-bill/payments-on-account

Röviden összefoglalva: ki kell fizetned az adódat, plusz az adód felét jövőre előre az idei bevételed alapján (!) a következő évre... ha csak...

Kikerülni úgy lehet (mert lehet!):
- jó könyvelőd van
- fizetsz adóelőleget, PAYE (pay as you earn)

Mi megoldottuk, de nem volt egyszerű utólag visszakönyvelni... jobb ha nem meglepetés, hanem számoltok vele :)

Muscari 2015.04.13. 18:20:54

@Mirjam2: na végre megtaláltam. Sokszor nem értek egyet TGM-mel, de most szerintem nagyon is igaza van. Elég reménytelen a helyzet.

Muscari 2015.04.13. 18:25:41

@tanato: Kövérmadár jól van, minden rendben vele. Amaranténak tönkrement a házassága, azt hiszem, ő csak így jött és ment, az origós időkben is megcsinálta már egyszer.
BPetya is régen járt erre, egyébként ő is jól van még a családja is.

Nekem hiányoznak.

2015.04.13. 18:29:24

@montroyal ( CAN qc): Kitartas. Nekem oravazlatot kell irnom, szenvedjunk egyutt :)

2015.04.13. 18:31:57

@Muscari: En sokszor nem ertem amit TGM ir, pont :). Ami a regi kommenteloket illeti: nyilvan ez egy behatarolt korszak mindenkinek az eleteben amikor itt vagy mas forumon aktivan kommentel, en sem tervezek meg ide irogatni husz ev mulva...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.13. 18:33:40

@Mirjam2: én azon szenvedek, hogy windows xp-n egyszerűen nem találom, milyen jelszóval csatlakozik a laptop a wifihez.... és így nem tudom ugyanazt a jelszót megetetni a telefonommal, amivel meg tudnék képeket feltölteni, mielőtt hazamegyek. hatalmas problémáim vannak nekem is :-)

montroyal ( CAN qc) 2015.04.13. 18:35:07

@Mirjam2: latod amikor neha azt irom az irodai munka lablogatas ... most meg szenvedek ..:-)))

bxf 2015.04.13. 18:37:38

@Muscari: Igen, jozan esz, vagy jozan paraszti esz :-)

2015.04.13. 18:39:07

@tanato: Nyugi, semmi ilyen szavazas meg kilepes nem lesz. Angliaban is azzal nyert valasztast tobbek kozott a mostani kormany hogy szavazast igertek az EU-bol valo kilepesrol, aztan persze ugy nez ki hogy semmi nem lesz az egeszbol, pedig Mo.hoz kepest a UKnek sokkal realisabb opcio lehetne a kilepes. Mo.on nem lesz semmi ilyen, akarki kerul hatalomra, akarmit is igernek most. Meg ha egesz veletlenul lenne is szavazas amit nem hiszek, akkor is a bennmaradasra szavazna a tobbseg szerintem.

Muscari 2015.04.13. 18:48:19

@Dragonlady (Bp, Hun): hol hasznalsz te meg XP-t? Mi mar mindenhonnan letakaritottuk. Merre vagy, ha nem otthon?

Sanz 2015.04.13. 18:49:13

@Lugosi Albert: Mindkettő egyetemváros, és mindkettő kicsi. :-) Tehát pl. én a munkahelyemről (ami a város szélén van) 45 perc alatt be tudok sétálni a városközpontba. Szóval nem nagyok a távolságok... London után ez nekem üdítően hat.

A céget most csak a Cambridge-ben megkapott contractom miatt hoztam létre (eddig alkalmazottként dolgoztam), mert így kedvezőbb lesz az adózás a következő 6-12 hónapban (amíg a megbízás tart). Viszont mellette más ügyfeleket is akarok majd szerezni, de azért ez nem olyan egyszerű egy full-time megbízás mellett. Persze dolgozok rajta, amúgy is túl sok szabadidőm van. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.13. 18:50:01

@morsels: köszi, valszeg azon bukik, hogy nem adminként vagyok bejelentkezve?
@Muscari: anyukám laptopja, valakinek újra kéne húznia tényleg, de senki nem ért hozzá.... :-)

morsels (törölt) 2015.04.13. 18:57:22

@Dragonlady (Bp, Hun):
Hat, lehet.
De nem is tudod futtatni az ncpa.cpl-t, vagy ott nem adja az infot, vagy mi a baj?
Mert elvileg lehet futtatni az ncpa.cpl-t admin modban is.

Muscari 2015.04.13. 18:59:38

Ha mar ilyen sok segitokesz ember van a blogon, en is feldobok egy eddig megoldhatatlannak tuno problemat. Nem tudjuk a tevenket a szamitogephez csatlakoztatni, hiaba van rajta HDMI. Talaltam a neten tobb anyagot is rola, leirja lepesrol lepesre, hogy mit kene csinalni, de a teve megsem "akarja".

Beirtam a modell nevet pontosan, de megsem ugyanugy nez ki a menu egy bizonyos pont utan, mint a leirasokban/videokban. Ugy nez ki, mintha a HDMI port nem mukodne. Sajnos mar nem garancialis, mert olyan hulyek voltunk, hogy tobb, mint ket ev utan akartuk csak kiprobalni ezt a funkciot.

Ha valakinek van valami otlete, ne tartsa magaban. A teve egy Panasonic TX-L37U3B modell.

tanato 2015.04.13. 19:00:05

@Muscari: Az oké hogy jól vannak,csak az nem hogy ráuntak a blogra.

tanato 2015.04.13. 19:03:19

@Mirjam2: Úgy legyen!Ez volna a jobbik eset,nyilván a jobbikos szimpatizánsok családjában is van sok határátkelő ,kint dolgozó családtag,barát,ezért nem szeretnék a kilépést ,határlezárást feltétlenül.

morsels (törölt) 2015.04.13. 19:06:52

@Muscari:
Hat, ezt igy nehez innen megmondani.
A TV-n viszonylag egyszeru kivalasztani, hogy melyik HDMI-t akarjatok hasznalni, meg ha a szamitogepen Windows fut, akkor a display settingen kell valtoztatni, de gondolom arrol is tudsz.

Szoval innentol kezdve egy csomo apro hibalehetoseg van, eleg nehez igy ezt kitalalni. Vagy en legalabbis nem tudom, barmi lehet :-)

2015.04.13. 19:26:01

@tanato: A Jobbik eset? :))) Eddig azt hittem ez a nagyobbik rossz! :)

wuaaa 2015.04.13. 19:39:06

@Muscari: Annak elég kicsi az esélye hogy a tv-n ne működjön a hdmi csatlakozó, a gyártáskor szerintem ellenőrzik. Inkább arra tippelnék, hogy a pc videokártya beállításainál kell beállítani hogy legyen kimenő jel a hdmi-n. Vagy rossz a kábel.

Muscari 2015.04.13. 19:40:30

@morsels: persze, azt megcsináltuk, a fiam elég sokat ért a számítógéphez. Ő azt mondta, hogy nem tud másra gondolni, mint hogy nem jó a HDMI.

Most úgy nézünk filmet, hogy letorrentezem, aztán egy XBox-on keresztül nézzük a számítógépről. Szeretnék Netflixet, de az így nem működik. Ahhoz a Microsoftnál is elő kéne fizetni, hogy az XBoxon legyen net (havi 6-7 font, egy év hűség, ha jól rémlik), pusz a Netflix. Ez így elég bonyolult :-)

Muscari 2015.04.13. 19:46:13

@wuaaa [nor]: több kábelt is kipróbáltunk, a másik lehetőségről majd megkérdezem a fiamat, ha hazaér.
Az merült fel még, hogy a tévé szoftverében van hiba. Mondjuk hülye vagyok, hogy akkor kérdezek ilyesmit, mikor ő nincs itthon, mert ő tudná elmondani, hogy mit próbált már ki. Azt tudom, hogy többféle kábellel is próbálta.

morsels (törölt) 2015.04.13. 19:48:18

@Muscari:
Mind a ket port rossz? Az eleg valoszinutlen.
A szamitogepen (es rendes PC, vagy laptop) van HDMI? Vagy valami atalakito van dvi/VGA-rol?
Lehet, hogy azzal van a baj?

Szoval (mivel remlett, hogy a fiad sok mindent megbutykolt mar) nehez elkepzelni, hogy valaki innen tud segiteni, plane igy, latatlanban.

En biztos nem :-)

wuaaa 2015.04.13. 19:49:52

@Muscari: Aha... akkor még azt kéne tudni, hogy bármilyen más készüléket próbált-e már összehozni a tv-vel hdmi-n keresztül. Mert ha semmi más se működik, akkor mégis a tv. Ha minden más viszont igen, akkor a pc.

Muscari 2015.04.13. 19:54:17

@wuaaa [nor]: most mondja FB-n a fiam, hogy az XBox is komponent kábellel van a tévére kötve, mert az sem megy a HDMI-N. Ráadásul ő már használta gépét másik tévével.. Ezzel meg nem megy.

Az baj, hogy nincs egy rohadt telefonos ügyfélszolgálat, amit fel lehetne hívni. Mindenhova csak emailt lehetne írni, de mire elmagyaráznánk...
Az üzletlánc, ahol vettük, meg már megszűnt.

wuaaa 2015.04.13. 19:57:52

@Muscari: Hát így már kezd elég nyilvánvalóvá válni.. :|

Muscari 2015.04.13. 20:00:56

@wuaaa [nor]: @morsels: amikor a hdmi kabelt bedugom a gepbe, esa tv be a gep latja hogy van megegy kijelzo, de amikor beallitom, hogy legyen a tv egy masodlagos kijelzo akkor a tv nem csinal semmit

Ezt írta most.

Azért köszi fiúk, hogy megpróbáltátok. Az maradna, hogy elvinni a tévét szerelőhöz, vagy hívni egyet, de az gondolom egy vagyon lenne itt :-(

qkuc 2015.04.13. 20:07:07

@Muscari: A kábelt le tudod tesztelni az xbox-szal. Ha nincs jel, akkor egyértelmű a hiba, ha van, akkor még a megjelenítésnél kell szórakozni egy sort ...

Pórbáld meg, hogy a tv legyen csak a "kijelző". (Asszem erre van billentyűkombináció is alt f4, vagy alt f10)

FutureFry 2015.04.13. 20:11:46

@Muscari: Tudtommal nem kell külön előfizetés az Xbox-on a Netflix-hez (azaz csak a Netflix előfizetés is elég):
www.geekwire.com/2014/xbox-owners-can-now-access-180-apps-free/

kék madár 2015.04.13. 20:11:57

@Muscari: hanyfele kimenet van a szamitogepen? Sima RGB-vel probaltatok elso korben? Ne masodlagos kijelzonek allitsd be szerintem, azt nem minden gep birja, hanem siman, a "projector" funkcioval elsodlegesnek.

kék madár 2015.04.13. 20:13:23

@FutureFry: igy van, nem kell, csak XBOX live membership az a havi $10. Valahol mindenkepp akarnanak ok is keresni, szegeny MSke.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.13. 20:14:17

@morsels: @M. Péter:
köszi az infókat és a segítséget, átviszem majd legközelebb a saját laptopomat, és akkor rendben lesz, ez elvileg emlékszik rá tavalyról, mert akkor megtaláltuk a szolgáltató által adott papírt végül. valami random számsor volt persze.
lefutott, amit láttam a példában Morsels, de egyszerűen a végén nincs olyan fül, ahol a jelszónak kellene lennie. a sajátomon simán megtalálom majd, mert emlékszem, hol kell átállítani, amikor megváltozik.

rezsöatya 2015.04.13. 20:15:48

@Muscari: a teve egy, vagy ketpupu?
Mert nem mindegy!
:-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.04.13. 20:16:19

@~~Babette~~:
ez egyébként így ilyen formában korrekt infó?
:-/

qkuc 2015.04.13. 20:17:21

@Muscari: Sajnos ez egy másik típus, de lehet hasznos az alábbi infó. Apropó, csak egy HDMI bemenet van a tv-n? (Van olyan Pana tv, amin 3 is van, :D).

"Sorry, I am still not sure if you have followed my suggestion. I just looked up your model's user manual and it says the label can be any one of these: "[BLANK] Blu-ray/CABLE/SATELLITE/DVD/DVD REC/DVR/GAME/HOME THTR/
RECEIVER/COMPUTER/MEDIA CTR/MEDIA EXT/VCR/CAMERA/MONITOR/AUX/
OTHER/Not used". Notice, the last option is "Not used" and when such option is selected, the input will be greyed out. Your HDMI2's label may have been set to this one ("Not used"). So, can you go the "Input labels" menu and set HDMI2 to, say, DVD? If you have already done that and it's still not working then I don't have any other ideas. "

Muscari 2015.04.13. 20:25:31

@qkuc: nem megy az XBox sem.

@kék madár: asszem azt is próbálta a fiam, rendelt több kábelt is.

@FutureFry: ahhoz kell az előfizetés, hogy az internetet használhassuk az XBoxon, nem magához a Netflixhez. Asszem legalábbis így mondta a gyerek.

Holnap azért megmutatom neki, hogy miket írtatok, hátha valamit nem próbált.

Azaz, kék madár, a membershiph előfizetés kell. De ha működne simán a tévével a számítógép, akkor nem kéne.

Köszönöm mindenkinek a segítséget, sajnos a fiam csak hajnalban jön haza, de holnap még egyszer ráállítom a témára.

Muscari 2015.04.13. 20:31:18

@qkuc: kettő van, természetesen mindkettőt kipróbáltuk. Holnap teszünk még egy próbát azért.

Találtam egy szervizt, 95 font a szállítás és a munkadíj, plusz alkatrészek, ha kellenek. Ezért az árért elviszik és vissza is hozzák. Az egész tv 350 font volt :-(

FutureFry 2015.04.13. 20:33:39

@Muscari: @kék madár:
Mint a fenti cikk is írta, ha jól látom, tavaly óta nem kell a fizetős “Gold” X-box live a Netflix-hez, a rendes (tudtommal ingyenes) Xbox-live is jó:
support.xbox.com/en-US/xbox-360/apps/netflix-setup

Muscari 2015.04.13. 20:35:46

@FutureFry: most látom, azt írják, hogy membership nélkül. Vajon itt is működik, nem csak az USA-ban? Ezzel én igazából már megelégednék, úgyis csak filmet szeretnénk nézni, akkor el lehetne felejteni a HDMI-t.

kék madár 2015.04.13. 20:39:35

@FutureFry: nekunk a sima van, es nem ingyenes, akkor jobb ha utananezek, hogy tok feleslegesen fizetunk-e.

Muscari 2015.04.13. 20:40:21

@Dragonlady (Bp, Hun): én ezt nem bírom követni :-(
Tiszta tragikomédia.

ganjagym 2015.04.13. 20:43:07

@tanato: tiz eve? Jol birja a neni a csirrozat akkor!

Muscari 2015.04.13. 20:47:16

@~~Babette~~: itt nem is lehet kapni csirke farhátat. Húsos csontot is külön kell kérni a hentestől, a múltkor azt sem tudták, hogy mennyit kérjenek érte.

Nagyon szomorú, hogy nálunk a kisnyugdíjas és a csirke farhát szinte elválaszthatatlan fogalmak.

FutureFry 2015.04.13. 20:48:18

@Muscari: @kék madár:
A wikipedia egy jó forrásnak tűnik: ott táblázatban van, hogy mire jó ingyenes "Xbox live" és, hogy mihez kell a fizetős ("gold") Xbox live. A Netflix az ingyenes kategóriában van felsorolva:
en.wikipedia.org/wiki/Xbox_Live

Muscari 2015.04.13. 20:49:25

@rezsöatya: bocsi, ezt jól szétoffoltam itten.
Kétpupú könben :-)

Muscari 2015.04.13. 20:53:51

@FutureFry: sajnos elég béna vagyok az XBoxhoz, meg kell várnom a gyerekeket. ennek működnie kell, addig tűkön fogok ülni, míg kiderül :-)

FutureFry 2015.04.13. 20:58:01

@Muscari: Egyébként errefelé már (sajnos) nem is lehet olyan TV-t kapni amibe ne lenne "beleépítve" mindenféle App (Netflix, Hulu, Youtube, stb.). Azaz lehet, de az monitor-árban van.

qkuc 2015.04.13. 21:09:58

@Muscari: ahhoz nem kell, legalábbis nekem a fantasztikus wi-fi routerre van "kötve" és éppen netezhetnék rajta, ha nem lenne iszonyat kényelmetlen, :). Sőt, a VIERA-n is lehet wi-fin keresztül netezni, a típus alapján ilyen tévétek van.

2015.04.13. 21:12:22

@Mirjam2: Van ebben a rendszerben valami mesterkét, mintha direkt ilyen lenne.

Muscari 2015.04.13. 21:13:13

@~~Babette~~: @ganjagym: elolvastam, megnéztem (kétszer) , mire végre megértettem. Sose szerettem az ilyen nyakatekert logikai feladványokat.

qkuc 2015.04.13. 21:13:26

@Muscari: Hm, lehet nem voltam egyértelmű, tehát a célkábelt dugd be a tv-be és az xboxba, ha nem látod az xbox képernyőjét akkor a kábel a vacak, :).

Muscari 2015.04.13. 21:15:38

@qkuc: nem kell hozzá valami kiegészítő kütyü? Hogy lehet a tévével netezni? Ez nekem új.

Muscari 2015.04.13. 21:17:44

@FutureFry: a miénk már több, mint 3 éves és akkor sem a legújabb modell volt. Azért Most már megnézem, hogy mit tud.

qkuc 2015.04.13. 21:17:54

@Muscari: Telepítve van egy böngésző, meg egy csomó vacak a tv-re, :). Amíg nem frissült a rohadék tv szoftvere, addig a sorozatbarátot tudtam nézni rajta, :D. Megvan a tv manual-ja?

De a "buta" tv-ken is megoldható egy kütyüvel.

Muscari 2015.04.13. 21:29:38

@qkuc: nincs, illetev le van toltve valahova, de le tudom tolteni ujra.

Nagyon kedves vagy, hogy igy segitesz. Ne folytassuk privatban? Csak a tobbiek miatt.

wuaaa 2015.04.13. 21:42:27

@qkuc: Már többet tudsz Muscari tv-jéről mint ő maga... :)) Ha jön egy kihívás már írod is a kulcsszavakat a google-ba? :))) (na jó, én is megpróbáltam)
....ezek a hosszú tavaszi esték..... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.04.13. 22:04:12

Sziasztok

Segítsen valaki. Hogyan kel jegy foglalási időpontot módosítani a Ryanair-nél?
Köszi.

qkuc 2015.04.13. 22:15:59

@Muscari: Foglalkozási ártalom, alkalmazás oldali Helpdeskes is voltam még a régi munkakörömben, :D. Na meg, családilag van némi közünk többek között tv-k javításához, ;). Plusz hasonló tv van otthon is (sajnos nem ugyanaz a típus).

A gugli keresés meg mostani munkaköri ártalom, tudnék mesélni róla ..., :).

wuaaa 2015.04.13. 22:17:18

@qkuc: Ne írd le még egyszer. Így is elolvastam... :)

qkuc 2015.04.13. 22:21:19

"Fontos még azt is figyelembe venni, hogy ha egy adott álláshirdetésre jelentkezik az ember, akkor az állást hirdető közvetítő cég is akar majd részesedést a contract árából."

Hát ezt jó tudni ... Azért nem mindegy mit ajánl az ember, bár nekem "tájidegen" ez az egész, :).

wuaaa 2015.04.13. 22:31:39

@qkuc: ...családilag tv-szerelő, amúgy Légikatasztrófák néző... érdekes... :))

én a feri meg a bíró imre 2015.04.13. 23:36:08

@qkuc:
ne ijedj el a jutaléktól. attól függ hová mész. svájcban pl. páréves gyakorlatra ajánlottak 85 chf-es óradíjat (fejlesztő).

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.04.14. 00:01:04

A hvg. kapitalizmus blogján pár aspektusban kifejtettem, hogy miért huncut dolog a magyar minimálbér további támadásáról értekezni.

Ezzel is érveltem:?
"az adómentes limitig, évi 10600 fontig"

350.000 Ft ADÓMENTES HAVONTA??? Utána jön a 20% majd a 30% adó. Az a fölötti sávokra????

Ma beléptem egy ilyen ernyő izébe! Első körben megilyesztett ez a cikk, de aztán még se! Megnyugodtam, hogy jó helyen leszek!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.14. 02:31:34

@Evain: És akkor lassan vissza is tértünk a Jude Law vs Zsidó Törvény problematikájához... :-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.14. 03:04:33

@Muscari: Ez az, ezen pezsgek soxor én is.Itt ütnek vissza a durván magas nyugati bérek.Lassan lakáson meg autón (azt is csak olyan 8-10 évesig) kívül semmit sem éri meg megjavíttatni, mert egyszerűen ráfizetés.100 font neked a szállítás, az alkatrész is simán lehet 10-20-50, meg még áfa rá, meg a tegnapi dátum, és simán ott vagy, hogy egy ugyanilyen tévét megkapsz esetleg 250 fontért újban, valahány év garanciával...Így viszont, hogy mindent eldobunk a legkisebb, de bosszantó hibák miatt; bele fulladunk a szemétbe előbb-utóbb... :-(((

Ezért kéne olyan, hogy amíg én keresem a pénzt óradíjban, addig az legyen magas, de ha nekem kell fizetnem más óradíját, akkor ott legyen alacsony az az órafdíj...
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.14. 03:09:04

@~~Babette~~: Atya isten, bzmg.Ez már lassan ilyen érettttségi emeltszintű kérdés lesz, besz@rás... :-S

Komolyan, ezekre is figyelni kell egy vállalkozónak otthon?Ha itt valami nüansznyit rosszul tud, megbírságolják százezrekre?
Elépesztő...Nyugaton ezt el se hinnék, hogy ilyen létezik...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.14. 03:14:25

@Muscari: Itt felénk egy idő óta elkezdték azt a szemétséget, hogy a fagyasztott csirkecombon rajta hagyják a hátát is, gondolom így kevesebb a hulladék, meg a vesződség a vágóhídon.Illetve a hátat is el lehet adni comb-árban.Cserébe egy kicsit lejjebb vitték az egységárat, télleg csak egy 10 %-al.Anyáztam rendesen.Bár igaz, hogy rá van írva.Meg lehet kapni hát nélkülit, az egy új kiszerelés/csomagolás/kategória is egyben, persze jóval drágábban.Azért megdögölhetne, aki ezt itt kitalálta... :-(
Én is épp erre gondoltam, hogy lassan ide is begyűrűzik a magyar-nyugdíjas szint... :-(

tanato 2015.04.14. 07:26:53

@ganjagym: Na,érted mit mondott?Tudsz románul?

tanato 2015.04.14. 07:29:36

@Mirjam2: Itt akárki nyer jobb nem lesz,hacsak valami új nem jön.A választók a távolmaradásukkal "választanak".Én sem szavaznék egyikre sem a három közül/Fidesz,Jobbik,Baloldali bohócok/

ganjagym 2015.04.14. 09:54:37

@tanato: cirrhosis, gondolom. romanul sajnosnem beszelek, de kulonfele egyeb ujlatin nyelveken igen, azok adnak nemi kulcsot hozzaja

adg 2015.04.14. 13:11:12

@~~Babette~~: ha meg nem magyarazta el senki, akkor megprobalom en. Szerintem a kep alatti megoldas es a posztolo ervelese nem jo.
Szoval szerintem albert tudja a napokat.
Bela tudja a honapokat.
Ha a nap 18 vagy 19 lenne, akkor albert egybol tudna a valaszt, mivel azokbol csak egy van. Igy maj 19 es jun 18 kiesik.
Ebbol (vagyis, hogy albert nem tudja a datumot, tehat az nem lehet m19 es jun18, mert akkor rajott volna) szoval ebbol megtudta bela a datumot, tehat az csak junius 17 lehet, mindnen mas nap nem egyertelmu. Elotte csak annyit tudott, hogy junius.
Mivel o megtudta, mar albertnek sem volt nehez kitalalni, hiszen ez az egyetlen egyertulmu datum.

En erre jutottam legalabbis. :)

adg 2015.04.14. 13:24:06

@tanato: nem fog uj jonni. Ennyi ido nem eleg, hogy valaki annyira ismert es elismert legyen, hogy erdemben befolyasolja a valasztasokat. Sot, igazabol meg kene nyernie ahhoz, hogy elerjen valamit. Az meg szinte lehetetlen, a tobbiek sem hagynak.
Az emberek gyanakvoak is, kiderult mar parszor, hogy az uj igeretes jelolt valamelyik part kreacioja, trojai falova.

Nagyon nehez dolga lenne egy tiszta uj embernek, partnak. Kb lehetetlen ennyi ido alatt. De ha legalabb a kovetkezo tiz evben kialakulna a valami, mar az is eredmeny lenne.

Ezt mondom fel eve en is amugy, hogy a fidesz annyit idetlenkedik mostanaban, hogy a vegen lazan hatalomra segiti a jobbikot. A baloldali bohocok meg a fasorban sincsenek.
Ugyanakkor en a jobbik eseten sem varnek olyan gyokeres forduatokat, amiket fentebb vazoltal. Hamar visszavennenek a szajukbol. Az orszag nyugati megitelese nyilvan kicsit negativabb lenne, de amit sokan varnak, hogy itt akkor pogromok, internalas meg mifene lesz, az szerintem marhasag. Lasd Haider partjat, attol is hogy be volt tojva mindenki, aztan csak nem tortent semmi tragedia. Kiveve a partvezetovel.
Ez csak szinjatek, a valasztas megnyeresehez kell, aztan be lehet tartani a normakat nagyjabol.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.14. 14:36:03

@Dragonlady (Bp, Hun): ha az ugy van, hogy csak az lehet nyitva, aki 200 nm alatti, es a tulaj vagy a csaladtagja all a pult mogott. nincs ez a megkotes, ha csak kenyeret meg tejet arul...
igy fognak letrejonni az 500 nm-es vasarnapi kenyerboltok:-):-):-):-):-)vagy nem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.14. 14:38:45

@Muscari: hja, a multkor a hentesnel kirohogtem oket, h 500ert volt kiirva a csont, mondtam, farhatat olcsobban kapom a kutyanak,erre adtak egy nagy csomaggal ingyen:-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.14. 14:40:10

@ganjagym: kosz,most hogy szoban mondjak angolul, biztos jobban megertem, mint leirva:-):-):-):-):-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.14. 14:43:38

@geegee: termeszetesen. rendnek kell lennie. minden nyilvantartas es nyomtatvany legyen rendben, az is fontos. hogy hetvegen is legyen dolga, meg a vegen unatkozna.

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.14. 14:47:20

@adg [Au, Darwin]: cuki vagy, koszi.
mondjuk dragonlady is mondta, hogy te vagy a tanacsadoja:-):-):-):-)

adg 2015.04.14. 14:54:05

@~~Babette~~: cuki? :)) szerintem az elmult nehany evtizedben biztos nem mondtak nekem ilyet. :)
Meg tanacsado... Mi minden vagyok en... :))

Igy utolag visszaolvasva kicsit ertelmetlen lett, mert oda vissza lapoztam a kep meg a szoveg kozt, aztan ilyen lett.

wuaaa 2015.04.14. 15:04:59

@adg [Au, Darwin]: Nem is olyan távol Mo.-tól pedig megtörtént, hogy egy új és viszonylag ismeretlen embert választott meg a nép.
hu.wikipedia.org/wiki/Andrej_Kiska

Ugyandehogy (törölt) 2015.04.14. 15:09:38

@adg [Au, Darwin]: ahhoz pont eleg volt, h rajojjek a logikajara.

adg 2015.04.14. 15:18:31

@wuaaa [nor]: ismerem az ipse tortenetet valamennyire. Kollegam felvideki magyar, neha eloadasokat tart nekem a szlovak politika vilagarol.
Azonban o "csak" koztarsasagi elnok, ilyenre nalunk is volt pelda, bar termeszetesen nem a nep valasztotta kozvetlenul.
Andrej mellett tovabbra is ugyanaz a hulladek politikai garnitura all a hatalom csucsan, ficoval az elen. Az igazi hatalom az ove. Es a haverjaie.

Jobban tetszik az izlandi valasztas par eve, bar az ha jol emlekszem csak polgarmestervalasztas volt.

wuaaa 2015.04.14. 15:27:24

@adg [Au, Darwin]: Így igaz. Na de a tény, hogy többen szavaztak rá, mint amekkora a vezérpárt támogatottsága azért csak jelent valamit. Főleg így, hogy a miniszterelnök volt az ellenfele.

tableno 2015.04.14. 17:27:25

@Golf2: Nekem a gyerekemnek nem is a magyar az anyanyelve (csak az "apanyelve"). Ilyenkor mi van? Ja, semmi.

tanato 2015.04.14. 19:32:03

@ganjagym: Jogos,jól értelmezed,először én sem tudtam,de a néni körülírta miről van szó.

tanato 2015.04.14. 19:33:15

@adg [Au, Darwin]: Pogromok,internálás persze nem lenne,de távolodás a nyugattól,meg közeledés Putyinékhoz,az viszont nagyon valószínű.

Simon Hasonmasa (TW) 2015.04.14. 21:11:23

@Muscari:
Nekem legutobb a HDMI kabel csereje oldotta meg a problemat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.04.14. 22:36:33

Adam, mindenfelekeppen kell ceget alapitani, ha maganban akarja az ember tolni, a self emplyed miert nem jo ra?

Sanz 2015.04.15. 10:53:34

@tildy[UK]: Csak jobban megéri, ha céget csinálsz rá. Self-employedként hamar beüt a 20%-os adósáv, plusz National Insurance-t is kell magad után fizetni.
Cég esetében viszont kifizeted a corporation tax-et (20%), ráadásul költségeket is leírsz belőle (tehát az effective rate 15-17% körül lesz), és máris jobban jársz.
A plusz adminisztráció szerintem megér ekkora (10+%) adóbeli megtakarítást.

én a feri meg a bíró imre 2015.04.15. 21:16:05

@~~Babette~~: ugye! pár hónap múlva már a pickszalámi is ingyen lesz magyarországon. nem véletlen mondják, hogy jobban tejesít... de akkor már késő lesz, bezáródnak a határok, és a külföldre szakadtak csak édes álmaikban lehetnek újra a zanyaföldön.

én a feri meg a bíró imre 2015.04.15. 21:16:06

@adg [Au, Darwin]: csak elírás lehetett, biztos "ciki"-t akart írni. (Golf voltam) :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása