oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 25. 06:49,  Útlevél ügyintézés külföldön 683 komment

2015. február 25. 06:49 Határátkelő

Útlevél ügyintézés külföldön

Most amolyan információs poszt következik, személyes élményekkel fűszerezve. Ugyanis Brünhilda és Mephisto megosztotta velünk kalandjait a magyar bürokráciával itthon és külföldön. Nekem az „akkor is kell igazolványszám, ha igazolvány nincs” rész tetszett, mert az egész rendszer abszurditására rámutat.

magyar_utlevel_2.jpg

„Az elmúlt hónapokban sikerült olyan interakcióba keverednek a magyar hatóságokkal, amelyre már évek óta nem volt lehetőségem, legnagyobb örömömre. Három éve élek Dániában, ez idő alatt háromszor volt dolgom a magyar ügyintézéssel, mindegyik felejthetetlen volt.

Letelepedési szándékkal külföldre távozom

Az első alkalommal törvény-és szabálytisztelő állampolgárként, jóhiszeműen érkeztem meg a lakóhelyem szerint illetékes önkormányzathoz azzal a céllal, hogy bejelentsem, három hónapnál hosszabb időre, tartósan, letelepedési szándékkal távoztam külföldre, magyarországi lakcímmel nem rendelkezem. Ezt egyébként az akkori szabályoknak megfelelően tettem, már több, mint három hónapja voltam kint, és úgy tűnt, maradok is, így az albérletet felmondtuk, lakcím nélkül maradtunk.

Az ügyintéző hölgy erre pedig nagyon érdekesen reagált: pökhendi stílusban közölte velem, hogy olyan nincs, hogy nekem ne legyen magyarországi lakcímem, mert – és itt jön az érvelés, aminek a logikája egészen lenyűgözött- neki nincs olyan gomb a számítógépén, ami ilyen esetekben használható lenne, vagyis nem tudja semmilyen formában értelmezni azt, hogy kijelentkeznék a lakcímemről, mert neki oda be kell írnia valamit. Nehezen hittem el, de megmutatta, e tekintetben nagyon lelkes volt.

Végül fél óra patthelyzet után, kioktatott, hogy nem hiszi el, a szüleim vagy egyéb rokonaim sem tudnak bejelenteni, de hát ilyen ez a világ, bizony létezik olyan, hogy van, akinek nincs saját tulajdonú ingatlanja. Végül sikerült megoldani a helyzetet egy másik osztályon, aminek eredményeképp a személyimet elvették, és adtak egy határozatot, hogy külföldön letelepedett, nem regisztrált magyar vagyok (adatbázisba vételt nem kértem, köszöntem, máig nem értem, milyen jogon kéri az állam a külföldi lakcímem...).

Ezt a fordulót egyébként egy évvel később a férjem is eljátszotta, annyit változott a történet, hogy addigra a szabályok alapján neki kötelező volt külföldi lakcímet megadnia (az ügyintéző elmondása szerint úgysem ellenőrizik...no comment), a személyit tőle is elvették, ellenben kapott egy üres lakcímkártyát, amin azok a szavak szerepeltek hogy: külföldi cím. Nagyon hasznos találmány egyébként, az égvilágon semmire sem jó, döbbenten állok a magyar bürokrácia és a lakcímkártya kapcsolata előtt.

Családi állapot igazolása házasságkötéshez

A második szívmelengető találkozásunk másfél éve történt, mikor hazautaztam, hogy családi állapot igazolást kérjek a külföldi házasságkötésünkhöz. Mivel ugyanis nem volt magyar lakcímkártyám, így egész egyszerűen otthon nem házasodhattunk, illetve lehetett volna, de olyan macerás ügyintézést követelt meg ez az egész, hogy feladtuk.

Dániában bementünk a papírokkal, aláírtunk egy kérvényt, majd egy hét múlva esküdtünk, ingyen...no comment ismét.

Útlevél intézése a nagykövetségen

És itt jön a kedvenc részem, amiért valójában virtuális tollat ragadtam: útlevél ügyintézés. Az esküvő hatására elkövettem azt a merész tettet, hogy nevet változtattam, nem gondoltam, hogy ez ilyen sok macerát akaszt majd a nyakamba. Valahogy logikusnak tűnt a lépés, ahogy az is, hogy a lányunk születését is megvártuk az új dokumentumok intézésével (a kettő között nem telt el, csak pár hónap).

Mivel nem a fővárosban lakunk, ezért egy füst alatt kívántunk súlyos összegeket kifizetni. Amikor már úgy ítéltük meg, hogy az egész napos kalandhoz elég nagy a pici lány, felhívtam a követséget, ahol a kelletlen konzulátusi alkalmazott elmondta, mire lesz szükségünk. Kapaszkodjatok meg, hosszú a lista: először is anyakönyvezni kell a külföldi házasságkötést, majd a névváltoztatást, majd a gyerek születését, majd elkészülnek az útlevelek.

Ehhez kellett kikérnem születési anyakönyvit, házassági levelet, névváltoztatási igazolást a dán hatóságoktól (mert három hónapnál ezek nem lehetnek régebbiek). Ezt-most tessék figyelni- egy óra alatt elintéztem úgy, hogy két különböző helyre kellett mennem. Nem viccelek, egy óra alatt, úgy, hogy a nagyon kedves ügyintézők dánul és angolul is adtak nekem egy-egy példányt. Majd ezeket elpostáztam még aznap a fővárosba, hogy ún. Apostille-pecsétet tegyenek rá, válaszborítékkal együtt. KETTŐ nap múlva nálam voltak a hitelesített dokumentumok.

Na jó, jöjjön a lényeg azért lassan. 2,5 óra vonatozgatás után a koppenhágai pályaudvaron belőttük az irányt, hogy is jutunk el a követségre, és persze helyismeret hiányában el is késtünk, ezért persze megkaptuk a magunkét finom megjegyzések formájában (dacára, hogy útközben telefonáltunk, hogy késni fogunk). És itt kerültünk be ismét az örök várakozás világába, amiből úgy tűnt, sosem kerülünk ki.

Mi voltunk az egyetlen ügyintéző magyarok, a hölgy kelletlenül jött kinyitni a kaput. Babakocsival lekúszni a szűk lépcsőn egyébként érdekes mutatvány volt, sajnos a másik kapu - mint megtudtuk - a konzul lakhelyéhez társult, így azon csak kocsival neki lehet behajtani, halandó magyar a lépcsőn közlekedik lefele. El sem tudom képzelni, kerekesszékes honfitársainkra milyen tortúra várna (az épület alagsorába vezető lépcsőn már van mozgássérült lift...).

Márpedig valamilyen igazolványszám kell, akkor is, ha nincs

Az ügyintéző faarccal nyomott a kezünkbe 5 tonna papírt, kétoldalasan, aminek kitöltésében hamar elvesztünk. Döbbenet, mennyi mindent kell tudniuk egy útlevélhez, soha nem kérdezték pl. tőlem a nagyszüleim nevét hivatalos ügyek intézésekor. De egyszer mindent ki kell próbálni, nem igaz? Egy óra papírtöltögetés, és az asztalon történő pelenkacsere után (mosdó, pelenkázó asztal nincs, gondolom azért nem túl forgalmas hely ez az épület az itt élő pár ezer magyar miatt. De azért mégis...)

Két óra múlva kész voltunk a papírokkal, volt fotóm, nagy nehezen lett ujjlenyomatom is, majd jött az anomália: közölték, hogy nem írhatom be a papírokra az útlevél számomat, mert az már nem érvényes (minden dokumentumra kellett igazolvány szám). De nekem nincs személyigazolványom, se jogosítványom (ilyen is van, komolyan). Kérdeztem, a dán sárga kártyámé megfelel-e nekik, a válasz az volt, hogy NEM. Meglepetés.

Akkor most mit csináljak? Fogalma sem volt a hölgynek, úgyhogy elment egy idősebb és tapasztaltabb kollégáért. Aki homlokát ráncolva arra jutott, hogy akkor mégis hagyjuk benne a régi számom, majd maximum visszadobják a papírjaimat Magyarországról. Jó, mi? Majd kioktattak gyorsan, ha már ott voltunk, jó, hogy jöttünk, mert két hónap múlva a névváloztatás miatt már nem használhattam volna a régi útlevelem, és az új készítéséhez állampolgársági vizsgát állampolgársági vizsgálatra lett volna szükség. Ha nem a saját fülemmel hallom, nem hiszem el.

Fizetni persze csak készpénzben lehetett, visszaadni nem tudtak (haha, erre készültem némi apróval, problem solved), és naná, hogy a magyar ügyintézés többszörösét fizettük ki. Azt hiszem, a dán árakat számolták fel, de az ügyintézési sebesség ezzel nem egyenesen arányos, ugyanis a dán útlevél 3 hetet vesz igénybe, erre pedig annyit mondtak, hogy eltart majd egy darabig.

A héten érdeklődtem, csak úgy, ujjgyakorlatképp, valójában én sem gondoltam komolyan. A válasz szuperül hangzott: még mindig a házassági anyakönyvezés zajlik (már lassan három hónapja), papírt nem tudnak adni arról, hogy az útlevelem folyamatban van (mert nincs), várjak türelemmel, mert fogalmuk sincs róla, mikor lesz kész.

Közben kiderült egy másik esemény folytán, hogy születésem jogán, édesapám révén jogosult vagyok brit útlevélre (brit állampolgárként), de ehhez kellene a magyar útlevelem. Előzetes, optimista kalkulációim szerint 4-5 hónap múlva meg is kapom, azt hiszem 12 hónapon belül azért be fogják fejezni, mert lassan azért kellene valamilyen fényképes igazolvány. Mondjuk azért az vicc, hogy a Magyar Állam büntibe teszi azokat, akik külföldre költöztek „kalandvágyból”. Bár az igaz, hogy kalandvágy kell ahhoz, hogy valamit hivatalosan elintézzünk az anyaországgal kapcsolatosan.

Eddig tartott Brünhilda beszámolója, de Mephistonak is volt még mit hozzátenni.

„Brünhilda férje vagyok, pár gondolatot hozzáfűznék a fentiekhez. Ami nekem külön tetszett a követséggel kapcsolatban, hogy az ügyintézést száműzték a pincébe (hova máshova, annál az épületben semmi sincs lejjebb, talán ha ásnának egy gödröt benne, de az meg munka ugyebár), ahol is sikerült igazi kora nyolcvanas éveket idéző szocialista miliőt kreálni.

A pici már épp a négykézláb suhanós korszakában volt, de arra a mocskos padlóra esélytelen volt, hogy lerakjam, gyermekszék, bármi egyéb meg természetesen nem volt. Én megértem, hogy ide "csak" magyarok jönnek, de ennyire ne vessük már meg a honfitársainkat. Igazán vidám dolog ficergő picivel órákig a hazai bürokrácia habjaiban lubickolni.

Nyomasztó hivatali légkörben

Amit még nem értek, hogy miért nem tud leülni egy alkalmazott az ember mellé és segíteni a papírok kitöltésében? Mert kb. annyira egyértelmű ez a művelet, mint a Pitagorasz-tétel kiscsoportosoknak. Kezedbe nyomnak egy rakás papírt, persze az két különböző dokumentum, oldalszám semmi, hogy mi tartozik mihez, azt csak a jóisten tudja.

Ha mondjuk rám szánna az amúgy végtelennek tűnő idejéből 20 percet, és elmondaná, hogy ide ezt, amoda meg azt, akkor nem kellene tízszer odamennem ablakhoz és kérdéseket feltennem. Azt meg külön megköszönném, ha nem vágna minden egyes interakción alkalmával olyan arcot, mintha az egyszer egyet magyarázná egy szellemileg különösen hátrányos embernek.

A világ legboldogabb országában is összehozták azt a mindannyiunk által jól ismert nyomasztó, hivatali légkört. Három centis üveg közted és az előadó (?) közt, mosolymentes faarc, sértődött hozzáállás, ha bármi kérdésed vagy problémád van.

Aranyos kis szösszenet volt közben egy kedves hölgy, aki velünk egyidőben volt ott. Épp az állampolgárságát akarta leadni, immáron kilencedik hónapja. Kedélyesen elszidtunk a rendszert, természetesen ügyelve arra, hogy ezt hallják is, amilyen az adjonisten, hát olyan a fogadjisten is alapon. Elmesélte az ő kis kálváriáját, amin elnevetgéltünk, mert ezen már csak nevetni lehet.”

A moderálási alapelveket itt találod.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ügyintézés Magyarország Dánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr187213431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.25. 07:21:40

:D
Ez persze ott és akkor nem lehetett olyan vicces.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 07:23:41

"milyen jogon kéri az állam a külföldi lakcímem"

Nem kötelező megadni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 07:23:41

"Nagyon hasznos találmány egyébként, az égvilágon semmire sem jó"

Fordítsd meg a lakcímkártyát, nézd meg a mésik oldalát. Meg fogsz lepődni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 07:31:37

"az új készítéséhez állampolgársági vizsgát kellett volna tennem"

Nem igaz.

rumitom 2015.02.25. 07:33:31

az a gond az ilyen sztorikkal, hogy mindenkinek van belole, meg csak kulfoldre sem kell menni hozza. nekem tobb tucat van, de meg a "kedvenceimbol" is akad voven.
a kulfoldre tavozasom fo oka pont az efajta hivatali ugyintezes illetve annak elfajzasa volt, igy ezekrol olvasni se nem epito, se nem felemelo elmeny.

szerencsere a poszt egeszen jo stilusban, mar mar vidaman dolgozza fel a temat a szokasos kiakados panaszaradattal szemben.

rumitom 2015.02.25. 07:35:47

@maxval bircaman szerkesztő: sok nem igaz dolgot allitanak a hivatalnokok akiktol az ember azert kerdez mert mint autentikus szmeely van jelen.
gondolom nem tudnak lepest tartani a valtozasokkal vagy csak hianyoztak a tovabbkepzesrol.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.02.25. 07:40:33

Hasonlókat lehet elmondani a londoni magyar követségről is. A wc hiánya és az ügyintézők kelletlensége bizonyára valami kötelező kitétel csak nekünk magyaroknak. Hogy otthonosan érezzük magunkat. Vagy mi...

Mr Long 2015.02.25. 07:46:19

O, hogy mekkora gumicsont mar a cim alapjan!
Velem jofejek az ugyintezok, igaz en is jo fej vagyok. :)

2015.02.25. 07:49:29

@maxval bircaman szerkesztő: Tolem kertek, de a helyi Tesco cimet adtam meg es eddig meg nem jottek ra :). Bar ki tudja, lehet hogy azota figyeli a magyar titkosszolgalat a Tescot. Ha igen, abbol elobb-utobb diplomaciai botrany lesz.

Bebbi 2015.02.25. 07:56:02

Fuuuu, jo sok gondolat kavarig a fejemben. Talan leirom en is, hogy nekunk hogyan zajlott az utolso konzulatusi kalandunk:

Alapvetoen tobb dolog miatt mentunk:
- utlevelhosszabbitas mindharmunknak (felesegemnek, fiunknak, nekem)
- felesegem meg akarta valtoztatni a "ferjezett" nevet (vagy hogy is mondjak ezt)

Elso korben megneztem az interneten, hogy milyen papirok kellenek. Biztos, ami biztos, meg fel is hivtam oket es megerositettek a neten talalhato infot.

Ezutan osszeszedtuk a szukseges papirokat es kineztunk egy napot, hogy mikor tudnank megejteni ezt a latogatast. Megterveztuk az utvonalat a parkolohaztol a konzulatusig, es a 10:00-s nyitas elott 10 perccel mar ott is voltunk. Ekkor egy ottani munkatars felfigyelt rank es mondta, hogy jojjunk nyugodtan be, szivesen fogadnak minket a munkido elott is.

Ahogy meglattak a Picit, egybol hoztak neki kiszinezos fuzetet meg ceruzakat. Majd kb. 20 perc mulva mar vegeztunk is, kitoltottunk minden papirt, csinaltunk mindekirol fotot, a paromrol meg rolam ujjlenyomatot is vettek.

Ezutan par het mulva megkaptuk a sikeres nevvaltoztatasrok a hatarozatot illetve a harom uj utlevelet.

Meg annyi, hogy par evvel elotte a szuletes anyakonyvezese miatt kellett mennunk es nalunk is peluscseret kellett eszkozolni. Mivel ott sem volt kulon pelenkazo (de talan meg vendeg wc sem), igy minden szo nelkul rendelkezesunkre bocsatottak a konzuli targyalot, hogy ott tehessuk tisztaba a Picit.

Szoval, nem mindenkivel tortenik minden ugy, ahogy a posztban le volt irva. Hogy ebbol mennyi a szerencse kerdese es mennyi koszonheto a tervezesnek, kedvessegnek, stb., azt nem tudom. De semmikeppen sem altalanositanek a fentiek alapjan.

Bebbi 2015.02.25. 07:56:51

@Mr Long (UK): na, nem akartam ezt irni, de valami hasonlot gondolok... :-)

M. Péter 2015.02.25. 08:02:46

@ChristineK: Nekem a london magyar konzulátussal jó tapasztalataim vannak.

Mr Long 2015.02.25. 08:03:36

@Bebbi: Neeeeeeeeeee... Kedvesek voltak es jofejek??? Biztos a magyar konzulatuson voltatok? Pedig annak ilyen negyedik vilagbeli valaminek kellett volna lennie, nem olyannak, mint az angol, nemet, amcsi, stb fejlett orszagoke. :)
Na jo, lehet tuloztam es valojaban otodik vilagbeli allapot az elvarhato maximum.

Mr Long 2015.02.25. 08:04:37

Baszki, elvitte a tek a hozzaszolasomat...

Mr Long 2015.02.25. 08:05:10

Baszki, visszaadta...

Taxomükke (UK) 2015.02.25. 08:09:26

En nem kotottem a hatosagok orrara, hogy kulfoldre koltoztunk.
Az eladott hazunkba tovabbra is be vagyunk jelentkezve.
A csalad egyes tagjainak tavaly szemelyit, ill. utlevelet kellett intezni - igy ez nagyon egyszeru volt.

Taxomükke (UK) 2015.02.25. 08:12:28

@M. Péter: Persze, mert te ott dolgozol. :)
Amugy nekem is, pedig rosszul indult a dolog, de aztan meglepoen segitokesz volt a holgy, sot meg mosolygott is!!!!!
Es ez nem vicc!!!

M. Péter 2015.02.25. 08:13:23

"édesapám révén jogosult vagyok brit útlevélre (brit állampolgárként), de ehhez kellene a magyar útlevelem."
Ezt valaki meg tudná magyarázni nekem?

2015.02.25. 08:16:28

@rumitom:
Azért állítanak/kérnek ilyen képtelenségeket, mert ők maguk is bizonytalanok és nem tudnak eligazodni a rengeteg egymásnak ellentmondó szabály között, így magukat akarják levédeni azzal, hogy inkább több adatot, papírt bekérnek, mint kevesebbet.

2015.02.25. 08:16:28

A stockholmi magyar nagykövetség biztos kivétel, de ott igényes, szép az épület és korrekt az ügyintézés.

Golf2 2015.02.25. 08:16:28

Az ingyenesküvő szép lehetett...Ez már hisztikategória.

Golf2 2015.02.25. 08:16:28

@Bebbi: Lehet hogy a posztoló hozzáállásával is baj volt.

rezsöatya 2015.02.25. 08:19:02

A kedves poszt iro pelenkazni jar a konzulatusra, @ChristineK: meg wc-re...

Hogy milyen vilag ez...?

:D

2015.02.25. 08:31:22

Annyi pozitív reakció érkezik, hogy valami negatívot is írnom kell. :) Amikor kiköltözés előtt csináltattam új útlevelet a Visegrádi utcában, az életem egyik legrosszabb napja volt. Pontosabban napjai, mert az első alkalommal sorra sem kerültem 2 óra várakozás után. Mire eljött az a pont, hogy fényképet csináljanak az útlevélbe, már rohadt dühös voltam, ami aztán rákerült a fotóra is persze, ami alapján még én is kapásból 10 év letöltendőt adnék magamnak. :D USA-ban ki is emeltek a sorból egy kis extra vizsgálatra! :)))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 08:31:22

@rumitom:

A magyar hivatalnok legendásan ostoba. Akkor sem szokta tudni a szabályt, ha az évek óta változatlan.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.25. 08:37:37

@Mr Long (UK): Nekem nem az a bajom a magyar hivatalban dolgozókkal, hogy nem kedvesek, hanem hogy fogalmuk sincs mi történik és mit hogyan kell elintézni. :)

Amikor vállalkozóimat akartam leadni, akkor 3X mentem az illetékesekhez. Mindháromszor nagyon kedvesek voltak és mindháromszor egymásnak teljesen ellentmondó dolgokat mondtak. :) Negyedik alkalommal közölte velem a nő, hogy dehát a rendszerük szerint már le van adva. Mutatom neki, hogy dehát hölgyem, itt van a kezemben, akkor legalább hagy adjam most át ha már a rendszer szerint le van adva. Hát ő azt nem veheti át... Azt, ami a rendszer szerint le van adva? OK, nincs több kérdésem! :D
Jó 6 éve nálam van egy okmány, amiről ők szentül hiszik hogy visszaadtam... és közben végig nagyon kedvesek voltak, csak én ettől nem vagyok beljebb. De már leszarom az egészet. :D

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.02.25. 08:38:53

@rezsöatya: Ugye? Milyen extrém igényei vannak az embernek, hogy több óra utazás után (netán kisgyerekkel) pisilni szeretne. Vagy uram bocsá nem egy órát várni, úgy hogy egy hónapokkal előre megkért időpontra megy. A pofavágást, meg a kelletlenséget, netán beszólogatást már nem is említem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 08:45:07

Az első esethez hasonló volt nekem is tavaly.Szépen ment minden, kicsit várakozni kellett a kijelentkezéskor, mert valami új rendszer akkor kezdett működni, és nem voltak még áptudétek az ügyintézők.Az útlevél is simán ment, igaz mi a fizetős, gyorsított eljárást választottuk, mert kellett a hazaútra az útlevél.
A Visegrádi utcai központi NKIKHIKH irodában meg jól átvettem a kész okmányt.
Kinti címet mitőlünk is kértek, morogtam is rendesen, mert nem akartam az újat az orrukra kötni.Nem hiányzik, hogy mindenféle épületes f@sságokkal megtaláljanak...A régit beírtuk, jó lesz az nekik.(Egy darabig van postai utánküldés a régiről az újra).Majd pár hét múlva kaptam egy ajánlott levelet a magyar államtól, hogy hivatalosan is töröltek a nyilvántartásból, ezáltal ki is iratkoztam a magyarság alól... :D
Szóval ezért kell nekik a kinti cím.
Gondolkoztunk mink is a konzulátusi módszeren, de mondták, hogy az időigényes erősen, úgyhogy letettünk róla.
Egy évvel korábban, szintén a magyar hejhán jogsit csináltattam újat, ott is faxán ment minden.Van már fotostúdió is, nem kell képet se vinni.Nekünk flottul ment, egészen elcsodálkoztam, lassan csak begyűrűzik Európa az óhazába...(?)

adg 2015.02.25. 08:52:51

@Taxomükke: Engem nem engedett az ocsmanyiroda kijelentkezni az eladott lakasombol, igy mai napi is ott lakunk, 3 evvel azutan, hogy eladtuk.
Ha nem lehet kijelentkezni, hat nem lehet. Nekem mindegy, az o nyilvantartasuk szar, nem az enyem. :)

adg 2015.02.25. 08:55:58

@M. Péter: Azt gondolom, hogy szemelyazonositasra kell. Lehet, hogy mast is elfogadnanak.
Hasonlo volt nekunk is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 09:11:08

@Mirjam2:

Ez eleve úgy van, hogy JAVASOLT, hogy a külföldi magyar adja meg címét a külképviseletnek. Az ok: ha valami gond van, legessen kapcsolatba lépni vele.

Sosem volt kötelező a cím megadása, még a kommunizmusban sem.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 09:11:08

@M. Péter:

Lásd a brit állampolgársági jogszabályt.

Pl. az apa brit állampolgárság volt, akár úgy is, hogy nem volt róla papírja.

Nekem volt egy ilyen ismerősöm. Az apja magyarként a brit hírszerzésnek dolgozott a háború alatt, s többek között ezért állampolgárságot kapott. De nem váltott ki soha semmilyen papírt erről, maradt Mo-on élete végéig. A fia elment Angliába a 90-es évek elején, s ott derült ki mindez a letelepedési ügyek intézése során. Elutasították a kérelmét, kiderült: az apja brit állampolgár volt 1945 óta, s így ő automatikusan jogosult ugyanerre, azaz természetesen nem adhat be letelepedési kérelmét, hiszen állampolgárként joga van eleve Angliában élni. Szóval mondta neki az ügyintéző: Ön brit, Ön nem hozzánk tartozik, tessék kiváltani a brit papírokat.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 09:11:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Én 1986-1988 között harcban álltam a magyar hivatallal. Ugyanis volt egy joghézag, ami miatt senki sem tudta mi a teendő.

A kérdés az volt: ki ad kiutazási engedélyt 3 hónap feletti tartózkodásra annak a magyar állampolgárnak, aki letelepedési szándék nélkül egy másik szocialista országban akar tartózkodni, minden hivatalos jogcím nélkül?

Kiderült: ilyen eset nem létezik jogilag.

Golf2 2015.02.25. 09:11:08

@ChristineK: a nök egyből ósszezárnak...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 09:11:08

@snygg panda:

3 éve végeztek egy felmérést EU-tagállamokban az ügyintézést illetően. Mo. az egyik legjobb helyen végzett, Hollandia meg az utolsók között.

A felmérés adataink böngészése viszont rámutatott vicces dolgokra.

A magyar átlag ügyintézési idő 1 óra volt, a holland meg 15 perc. Viszont míg a hollandok a 15 percet "hosszú, bürokratikus várakozásként" értékelték, addig a magyarok az 1 órát úgy, hogy "gyorsan, alig 1 óra alatt sikerült elintézni".

Szóval minden nézőpont kérdése.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 09:11:08

@adg [Au, Darwin]:

A nagyobbik fiam budapesti lakcíme egy olyan lakás, ahol utoljára 1992-ben laktunk, s 1997 óta nincs a tulajdonunkban.

Az én budapesti lakcímem egy olyan lakás, melyet 2007-ben eladtunk.

A feleségem magyarországi lakcíme egy 2006-ban eladott vidéki ház.

A dolognak semmi jelentősége. Ha esetleg zavarja a jelenlegi tulajt, élhet a kényszerkijelentés eszközével.

A lakcím egyetlen jelentősége: oda érkeznek a hivatalos papírok, ha nem adtál meg a hatóságnak más értesítési címet. Pl. ott keres a népszámláló, oda jön a szavazási igazolás, ott keres a rendőr, oda jön a bírósági idézés, stb.

Az viszont régi magyar néphiedelem csak, hogy valakinek bármi joga lenne egy lakáshoz, az oda való bejelentés miatt. E néphiedelem miatt nem szokta sok lakáskiadó engedni a bérlőnek, hogy bejelentse a bérleményt lakcímként. A néphidelem alapja a tanácsi lakásokban való főbérlői státusz összekeverése a bejelentett lakcímmel.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.25. 09:14:35

Mi van abban a esetben, ha egy hajó a lakásom. Akkor hova jelentem be az állandó lakcímet?
:D

soad1221 2015.02.25. 09:15:31

@Mr Long (UK): ezért a pár sorért kösz!!! ez most így a kávé mellett nagyon jó volt... :D

soad1221 2015.02.25. 09:19:29

@adg [Au, Darwin]: tévedsz! Te tudod rosszul! Te ott laksz és kész, hiszen ott van a rendszerben, érted?!

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 09:19:36

hehe, király poszt, és ott még követség is van. Nálunk még az sincs, a Canberrai hivatal pedig 6 napja baszik felvenni a telefont, így nem tudok rákérdezni se, hogy mi a fene van a gyerekem útlevelével, ami 4x annyiba kerül, mint egy azonnali 10éves felnőtt útlevél Mo-n.

ja, és a horribilis díjakat nem lehet ám átutalni nekik, nem, bankcsekket kell kérni a bankban, ami 25 dollárba kerül. (plusz a csekken szereplő összeg, plusz a konverzió díja, mert persze AUD-ban kell küldeni)

plusz az itteni tiszteletbeli konzul díja

nem véletlen, hogy a kisebbik gyerekemnek nincsenek magyar okmányai, van neki rendes

puhacica 2015.02.25. 09:20:04

mielott jottunk, csinaltattunk utlevelet. fel ora volt az egesz kettonknek elozetes bejelentkezes es idopontkeres nelkul. nagyon jo hangulatban telt az akcio, vegig rohogtunk mi is es az ugyintezok is. emlekezetes marad, az biztos. :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.02.25. 09:21:21

@snygg panda: muti :)
egyébként muszáj ezt végigcsinálni? Nem lehet a magyar papírokat csak úgy függőben hagyni? OK a kijelentkezést jó ha megcsinálja az ember, de csak akkor, ha már minden közüzemi számlát, bankszámlát lezárt, átiratott, stb. A többi papír meg előbb-utóbb úgyis lejár magától. A dán (vagy ahol épp vagyunk, olyan) papírokra kell koncentrálni és leszarni a magyar bürokráciát. Néhány év után úgyis meglesz a kinti állampolgárság, akkor meg jól be lehet inteni az összes magyar hivatalnak. Nem?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.02.25. 09:23:10

@adg [Au, Darwin]: pontosan. "Ha nem, nem" hozzáállást gyakorlom én is.

soad1221 2015.02.25. 09:24:20

@maxval bircaman szerkesztő: illetve amiatt mert a bérbeadásból származó jövedelmet nemigen szeretné semmilyen hatóság tudtára adni, így arról sem szeretne bizonyítékot, hogy bárkit is beengedett a lakásába, aki nem köthető szorosan a tulajhoz..

2015.02.25. 09:28:54

@Taxomükke: Ez oke, csak ebben az esetben hivatalosan TB-t kene fizetni. Marmint ha nem jelentesz be senkinek semmit es megmarad az allando lakcimed Mo.on.

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 09:29:35

@maxval bircaman szerkesztő: ""az új készítéséhez állampolgársági vizsgát kellett volna tennem"

Nem igaz."

nem vizsga, hanem állampolgársági vizsgálat van, erre nyomatékosan felhívja a hatóság a figyelmünket minden alkalommal, amikor beszélünk vele.

másfél éve van az a könnyítés, hogy a lejárt okmány nem azonnal veszti el a képességét, hogy igazolja a magyar állampolgárságodat, hanem egy év után.

"Amennyiben az ügyfél nem rendelkezik érvényes, vagy kevesebb, mint egy éve lejárt útlevéllel, érvényes személyi igazolvánnyal, állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal, és a személyiadat- és lakcímnyilvántartó rendszerben nem szerepel, úgy hivatalból állampolgársági vizsgálatot kell lefolytatni az állampolgárság megállapítása céljából. Az eljárás 3-6 hónapig tart."

www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=39&Itemid=389&lang=hu

szóval az ,hogy nem igaz, nem igaz.

2015.02.25. 09:31:13

@pappito: Igazad van, viszont az is lathato ebbol hogy kb. fel perces Google kereses utan megkaptad a pontos informaciot. Szoval nem eleg mindig az ugyintezot szidni, erdemes magunktol utananezni a dolgoknak.

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 09:33:07

@Mirjam2: igaz, ugyanakkor az, hogy te ismered a jogszabályt, nem jelenti azt, hogy azt követve és betartva el is tudod intézni az ügyeidet. (jó, nekünk könnyű, itt nincs ügyintéző, nincs gond :)

2015.02.25. 09:37:59

@maxval bircaman szerkesztő: Mikor en a kovetsegen az ugyintezo elott ultem, muszaj volt megadni neki egy cimet, volt egy rubrika a papiron amit ki kellett tolteni. Lehet hogy elkezdhettem volna vitatkozni meg jogszabalyokra hivatkozni, de gyorsabb es egyszerubb megoldas volt megadni egy cimet. Szerencsere keszultem :) igy megadtam a Tesco cimet, ennyi.

adg 2015.02.25. 09:39:08

@pappito: Mi is postan inteztuk, money ordert, vagy mi a retket kellett kuldeni nekik, de az csak 7 dollar volt. Az utlevel dijat meg rosszul mondtak a telefonon, igy tobbet kuldtem 70 dollarral.
Egyszer cask felhivtam oket, hogy mi van, es akkor mondtak, hogy megakadt a folyamat, mert tobb a penz, mit kellene. Mit csinaljanak?
Hogy esetleg attol meg mehetne a dolog, aztan majd lesz valami a penzzel, az nem megoldas.
Szoval javasoltak, hogy visszakuldik a csekket nekem, en meg kuldjek egy ujat nekik. Nem lelkendeztem.
Utalni nem lehet.
Vegul felajanlottak, hogy boritekban (!) elkuldik a visszajarot. Es vegulis az utlevelek melle volt teve a 70 dollar, pedig en keresztet vetettem ra, plane, hogy elore szoltak, hogy nem tudjak garantalni, hogy ideer.

Osszessegeben amugy tok normalisak voltak. Igaz, hogy 3 telefonalas alkalmaval 3 kulonbozo dolgot mondtak ugyanarrol, igy a felesegem hataskorebe utaltam az eljarast, nehogy csunyat mondjak veletlenul. Mar ott volt a nyelvemen.

De aztan vegul felgyorsult, es par het alatt megjottek az uj dokumentumok. Meg egy kis reklamanyag is.

Tiszteletbeli konzul meg nem kellett (a legkozelebbi 3000 km-re van, ide meg nem jon fel a mozgo konzul sem), elfogadtak egy ozi kozjegyzot is, az meg nem kert semmit a hitelesitesekert.

33621 2015.02.25. 09:39:16

@geegee: Ebben a cikkben, a második felében meg Írországban lévő magyar szoci autóklub! :-)

totalcar.hu/magazin/kozelet/2015/02/25/uj_opel_dizelek/

2015.02.25. 09:41:36

@pappito: Persze, csak nekem furcsa hogy valaki nem nez utana egy ilyen fontos kerdesnek, viszont az ugyintezot hibaztatja ha pontatlan informaciot ad. Ez az allampolgarsagi vizsgalat rengeteg hivatalos helyen le van irva a neten.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 09:41:42

@33621: Hehe, most fejeztem be az olvasását... :D

Golf2 2015.02.25. 09:43:24

@maxval bircaman szerkesztő:
Ki se lehet rakni ha be van jelentve még kulcscserével sem.Az albérlőt még az új tulaj se rakhatja ki ezt most találták ki a barmok.

DánBrünhilda 2015.02.25. 09:44:01

@maxval bircaman szerkesztő: de kötelező, nekünk ezt mondták legalábbis, addig ugyanis nem zártak le semmit, ill. ha nem adod meg, akkor marad a régi lakcímed a rendszerben, ez igaz, viszont problémát fogok okozni a későbbiekben a külföldön született gyermek regisztrálása pl (ha ugyanis mindkét szülőnek van bejegyezve magyarországi lakcíme, akkor arra fogják regisztrálni a gyereket. Ezt mondták nekünk, friss info).
Ugyanez áll az állampolgársági vizsgálatra is: ha egy évig a névváltoztatás után nem készíttetsz új okmányt, akkor az új készítését egy ilyen vizsgálat fogja megelőzni. Nem én találtam ki, hanem a Magyar Állam

DánBrünhilda 2015.02.25. 09:44:01

@Réka ‎: Bár ilyen egyszerű lenne. Mivel a gyermeket regisztráltatni kell Mo-on is (mivel születése jogán nem kap dán állampolgárságot), nem lehet magasról tenni a magyar hatósági eljárásokra, akkor sem, ha ez lenne a legegyszerűbb. Mivel még nem vagyunk állampolgárok, nem jár dán útlevél, az itteni kártya meg nem fényképes, így az nem alkalmas külföldön személyazonosításra. Mivel mo-i lakcímünk nincsen, ezért kell a követségen keresztül intéznünk mindent

DánBrünhilda 2015.02.25. 09:44:01

@M. Péter: úgy, hogy édesapám kint született, és a nagypapám a mai napig is ott él, bár ez esetben ez nem releváns. Mivel édesapámnak brit anyakönyvi kivonata van, így az első generációs leszármazottainak (gyermekek) automatikusan jár a brit állampolgárság akkor is, ha nem születtek a Brit Királyság területén

DánBrünhilda 2015.02.25. 09:44:01

@Mirjam2: az a hölgy is ismerte a jogszabályokat, aki az állampolgárságát szerette volna már vagy 9 hónapja leadni, mégis újabb és újabb papírokat kértek tőle, amiket előzetes telefonos egyeztetés során pl nem (direkt rákérdezett, a válasz az volt, erre biztos nem lesz szükség. mégis kérték, mikor bejött...) Persze, az is logikus, hogy panaszkodni az ügyintézőkre ugyanúgy a folyamat része, ez a hazai bürokrácia tánca, mindenkinek meg van benne a szerepe szerintem

2015.02.25. 09:44:11

@maxval bircaman szerkesztő:

Ez jó! :) Az első bekezdésnél ledöbbentem, az utolsónál viszont fellélegeztem! :D

Megjegyzem, a svéd hivatalokban még sosem töltöttem 15 percnél több időt.

DánBrünhilda 2015.02.25. 09:44:20

@Mirjam2: a férjem is ezt csinálta. Ezért dobták vissza elsőre a papírokat a gyerek születési anyakönyvezésénél, mert a cím megváltozott azóta (be kellett ugyanis mutatnunk és fénymásoltatni ott a helyszínen a dán kártyát, amin rajta volt a lakcím)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 09:44:58

@Réka ‎:

Alapvetően mindig ez a helyes hozzáállás: a hivatalos papírokkal nem kell soha, sehol túl sokat foglalkozni.

A túlságosan törvénytisztelő állampolgár olyan, mint a korsó, mely sokat jár a kútra: előbb-utóbb kiderítik róla, hogy valamit mégsem szabályosan csinált, s jól megbüntetik. A normál, nyugodt, a törvényekről tudomást se szerző állampolgárt meg a hatóság hagyja békésen élni életét, hiszen ő eleve be se kerül a hatóságok látókörébe.

Vannak ismerőseim, akiknek a törvénytisztelés a hobbijuk, ők mindig mindent igyekeznek betartani, s mindig kiderül: valamit még mindig nem tartanak be.

Különösen az olyan esetek viccesek, amikor a hatóság bejelenti "a határidő június 31." és aki addig nem csinál X-et, annak nagyon rossz lesz, meg egyébként is le fog szakadni az ég ebben az esetben. Én az ilyenekre ugyanúgy reagálok, mint a "kihagyhatalan csak most és csak itt" típusú reklámajánlatokra: tudom, hogy lesz még 10 végső határidő, meg egyébként se lesz semmi az egészből.

2015.02.25. 09:46:02

@Réka ‎:
De!
Nekem tapasztaltabb disszidensek mesélték, hogy le ne adjam a magyar papírjaimat, mert aztán igen csak nehéz lesz bármit is elintézni Mo-n. Így most az otthoni lakcímem anyámnál van (ő kapja a hivatalos leveleket), az összes többi dologhoz meg hozzá sem nyúltam. Úgysem foglalkozik vele senki.

Egyedül az otthoni OEP-hez jelentettük be egy formanyomtatványon, hogy kint biztosítva vagyunk, miután megkaptuk a levelet a Försäkringskassantól. Erre azért volt szükség, mert ismerősömnek (aki akkor másfél éve Angliában élt) kiküldött az OEP egy 120ezres csekket olyan címen, hogy nem fizet tb-t, legyen szíves most egyben pótolni. :)

2015.02.25. 09:47:29

Az en ket centem a poszthoz: itt kulonbozo dolgok vannak osszemosva, pl. jogszabalyok, ugyintezes lassusaga / korulmenyessege, ugyintezo hozzaallasa. Ezek kozul a jogszabalyok nem az ugyintezo hibaja, es nemelyik olyan ami a legtobb orszagban van, pl. egy masik allamban tortent hazassagkotest anyakonyveztetni kell stb., ezeket nem lehet megkerulni. Az szomoru hogy az ugyintezo hozzaallasa ebben az esetben nem volt segitokesz, ez nyilvan szerencse kerdese is hogy kit fog ki az ember. En eddig ketszer jartam a londoni magyar nagykovetsegen, egyszer tobb mint tiz evvel ezelott es aztan kb. ket evvel ezelott. Mindket alkalommal nagyon udvariasak es segitokeszek voltak, de biztosan van olyan is akinek negativ tapasztalata van, lehet hogy nekem szerencsem volt.

M. Péter 2015.02.25. 09:49:55

@DánBrünhilda: De miért kell ehhez a magyar útlevél?

2015.02.25. 09:52:31

@DánBrünhilda: Veletlenul emlekszem, mert utananeztem par evvel ezelott, hogy a hivatalos honlapon azt irjak, legalabb hat honapot vagy tobbet vesz igenybe amig elbiraljak a kerelmedet ha le akarsz mondani az allampolgarsagrol. Nem igazan ertem miert lenne surgos a magyar allamnak az ha valaki le akar mondani, hogy rekord ido alatt megcsinaljak... Ertem hogy ez frusztralo a kerelmezonek, de ez van, nem hinnem hogy mas orszagokban oriasi erofeszitest tesznek a hivatalok hogy segitsenek neked gyorsan elvesziteni az allampolgarsagodat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.02.25. 09:53:54

@maxval bircaman szerkesztő: teljesen egyetértek. (A krónikások jegyezzék fel eme jeles esetet.)

2015.02.25. 09:55:40

@DánBrünhilda: Ez teljesen mas helyzet, nyilvan ha ahhoz kell a lakcim hogy postazzanak egy fontos iratot, akkor a valos lakcimet kell megadni. Az en esetemben nem errol volt szo. Ahogyan te is irtad, magan az uj lakcimkartyan csak annyi szerepel hogy 'kulfoldi cim'.

DánBrünhilda 2015.02.25. 09:56:21

@M. Péter: mert a brit útlevél megigényléséhez csatolni kell a jelenleg érvényben lévő útlevél színes másolatát (mivel már van egy állampolgárságom, a magyar)

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 09:56:45

@adg [Au, Darwin]: igen, de nektek országon belül van a követség, nekünk meg nem és a gyerk (kiskorú) útlevélkérelmét a tiszt. konzulbácsi előtt kell aláírni a két szülőnek

amúgy az útlevélkérő nyomtatvány ugyanaz, mint gyerekkoromban volt, annak ellenére, hogy az útlevélszám ma már egy karakterrel hosszabb, mint amennyi rubrika az igénylőlapon van (meg kell adni a gyerek érvényes okmányának számát)

ilyen készpénzes borítékost mi is csináltunk, az sokkal olcsóbb volt, mert AUD-t váltani nem gond, csak a bank draft a drága. viszont úgy meg hazudni kell a postán, hogy nincs pénz vagy érték a csomagban...

ehh.

DánBrünhilda 2015.02.25. 09:58:38

@Mirjam2: nekem azt sem adtak (mármint lakcím kártyát, mert közölték, hogy olyan nincs, hogy nincs lakcímem)
igen, valóban, utána nézhettem volna, hogy ilyen létezik, hogy állampolgársági vizsgálat, nem tettem, mert meg sem fordult a fejemben, hogy a születési anyakönyvi kivonatom önmagában nem igazolja ezt. Ahogy arra sem gondoltam, hogy valaha is kétségbe vonódik az állampolgárságom. Igazából nem szoktam jogszabályokat meg egyéb hivatalos dolgokat olvasgatni, csak ha valamit intézni kell. Így tudtam meg, hogy létezik ilyen szituáció

soad1221 2015.02.25. 10:00:21

@Mirjam2: mondjuk az ügyintéző ugye arra volna, hogy pontos információkat tudjon adni az ügyet intézni akaró ügyfélnek, nem? :)

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 10:01:47

@Mirjam2: a két centeddel semmi baj, tényleg keverednek a dolgok

visoznt az, hogy az ögyintéző húzza a száját meg beszólogat, az kurvára nem menő, nem szívességet tesz, hanem a munkáját végzi

és ha nekem fél perc gugli kitúrni a hatályos jogszabályt, akkor ő miért nem tudja azt fejből (kis túlzással) amikor az a munkája?

az más tészta, hogy a jogszabály meg teljesen felesleges papírokrácia az nem az ügyintéző sara

de azért mondjuk egy dán vagy ausztrál nagykövetségen nem ezrek állnak sorba naponta, juthatna idő arra, hogy mondjuk a fontosabb tipikus ügyek intézéséhez csináljanak valami protokollt vagy csekklisztet, hogy heló, majom, ezek a szükséges iratok, okmánybélyeg, anyám izéje... ha ezeket hozod, akkor 10 perc az ügyintézés

btw az előző ozzi garnitúra tök segítőkész és kedves volt, ezeket a mostaniakat nem tudom

mert nem veszik fel azt a kibaszott telefont :)

DánBrünhilda 2015.02.25. 10:01:56

@Mirjam2: mondjuk akkor még nem tudtuk, hogy egyszer ilyen szituba kever minket ez a lakcím dolog, ez már 3 éve volt, a gyermek pedig alig egy éve született (később kiderült, hogy az az ügyintéző végül nem vette ki az akkori lakcímem a rendszerből, ellenben lakcímkártyám nincs, de kaptam egy papírt, hogy a rendszerben nem nyilvántartott külföldön élő állampolgár vagyok. ezt így elvileg nem lehetne. Ezért akarták először a lányunkat arra a magyar lakcímre anyakönyvezni, végül az apa külföldi lakcímére sikerült ezt megoldani. Lehet én vagyok túl értetlen, de nekem ez így picit fura. Biztos vagyok benne, hogy lehetne ezt egyszerűbben, és gondolom a sok külföldre költözött magyar között nem én leszek a jövőben az egyetlen, akinek ilyen problémái lesznek)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.25. 10:06:59

Nekem eddig semmi gondom nem volt az ügyintézéssel, pedig sokmindent intéztem már, lakást, kocsit, vállalkozást, gyereket. Lehet ezen a környéken kevésbé idióták a hivatalnokok :)

Herr Géza 2015.02.25. 10:09:17

@maxval bircaman szerkesztő: Ennyit a statisztikákról, felmérésekröl meg a közvéleménykutatásokról..... :)))

DánBrünhilda 2015.02.25. 10:09:49

@pappito: a követség honlapját olvastam, mielőtt felhívtam őket személyesen is, készítettem csekklistát (az állampolgársági vizsgálatot ott közvetlenül nem, azt csak később, gugglizva találtam meg), majd felhívtam őket, hogy vegyük át még egyszer, és mondják meg, mi a következő lépés, illetve kértem időpontot. Sajnos biztos, hogy van kavarodás a sztorimban, de én a kapott információk alapján lépegettem végig ezen a pályán. Amúgy az ügyintéző mondta a telefonban, hogy max évig használhatom az előző útlevelet (ezt én nem tudtam, így a névváltoztatás után azonnal fiókba tettem, ha ezt előbb tudom, még utazhattam volna), utána érvényét veszti, és jön az a bizonyos vizsgálat... Hangsúlyozom, továbbra is fenntartom a tévedés jogát, de nem hiszem, hogy nekem egyszerű állampolgárként legalább olyan felvilágosultnak kellene lennem az aktuális jogszabályokat és ügyintéznivalókat illetően, mint annak, akinek ez a munkája (persze, lehet mégsem ártana?)

Hari Seldon 2 2015.02.25. 10:10:43

@Golf2:
Gondolom Long a londoni követségről tud információkat, a posztoló meg a koppenhágairól.

Miután a kettő nem ugyanaz, lehet, hogy a két helyen más volt a személyzet?

Ebből következik, hogy attól, hogy a londoni jó, még lehet a koppenhágai rossz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.25. 10:11:34

@pappito: "de azért mondjuk egy dán vagy ausztrál nagykövetségen nem ezrek állnak sorba naponta, juthatna idő arra, hogy mondjuk a fontosabb tipikus ügyek intézéséhez csináljanak valami protokollt vagy csekklisztet, hogy heló, majom, ezek a szükséges iratok, okmánybélyeg, anyám izéje... ha ezeket hozod, akkor 10 perc az ügyintézés"

Én mindig bejelentkezek online a magyarorszag.hu-n keresztül, úgy sorbaállni sem kell, sem fogalmatlanul nem megyek oda mert az időpontfoglalás után kiírja, hogy mit kell majd bemutatni.

adg 2015.02.25. 10:13:33

@pappito: Azt tudom, hogy orszagon belul van, de alairhatod notary public elott is, aztan mehet az egesz paksameta postan a nagykovetsegre.
Van egy listajuk az elfogadott kozjegyzokrol, ha azon levot valasztasz, akkor happy days, ha az sem jo, akkor lehet akarmelyiket valasztani, csak ok lecsekkoljak mielott elfogadjak az alairasat.
Persze, ha van helyben konzul, akkor nem kell ezzel szorakozni. Mondjuk igy, hogy ez a koma ingyen hitelesit, lehet, hogy megis csak ot valasztanam. :)

A nyomtatvany eleg rohejes volt, volt par kitolthetetlen pontja.

Mindegy, megvan, egy jo ideig megint nem kell veluk foglalkozni.

2015.02.25. 10:16:16

@DánBrünhilda: @soad1221: @pappito: Teljesen egyetertek abban hogy az ugyintezo bunkosagara, segitokeszseg hianyara nincs mentseg. Azonban mivel veletlenul dolgoztam par evet egy nagykovetsegen (nem magyaron), latom az erme masik oldalat is. Az ugyintezo altalaban nem tudja semmivel se jobban a jogszabalyokat mint barki aki tajekozodott a nyilvanosan elerheto hivatalos forrasokbol. Nincsenek specialis 'treningek', ha kerdezel valakit, sokszor nem tudnak valaszt adni. Nalunk ez volt, nem hiszem hogy Mo. eseteben maskepp van.

A posztolo eseteben ugy tunik hogy az ugyintezo meg a nyilvanosan elerheto informacioval sem rendelkezett az allampolgarsagi vizsgalatrol. Ez termeszetesen hiba, de sajnos gyakran elofordul ugyintezok reszerol. Ezert a legbiztosabb megoldas az ha az ember maga nez utana az ot erinto jogszabalyoknak. A baratsagtalan ugyintezo tenyleg elfogadhatatlan, ha ez velem tortent volna, en panaszt tennek hivatalosan. Ahol en dolgoztam, ott a legfontosabb kriterium az volt ugyfelekkel kapcsolatban hogy mindig 100% udvariasnak es segitokesznek kellett lenni, es minden panaszt nagyon szigoruan kivizsgaltak. Remelem hogy a magyar nagykovetsegen is ezt teszik, bar sajnos elkepzelheto hogy nem ez a helyzet.

2015.02.25. 10:16:37

@Mirjam2:
Erről eszembe jut, amikor haverom egy buliban elkérte a csaj számát, aztán mikor másnap felhívta, akkor az ELMŰ ügyfélszolgálat jelentkezett be neki! :D:D:D

Csodabogár 2015.02.25. 10:16:37

@svájci sapka (ch): Svájcban is kötelező megadni a külföldi lakcímet, ha az ember "kivándorol". Ráadásul a svájciak felszámoltak egy csomó konzulátust. Most nekem pl.Pestről, bármilyen ügyintézésem van akkor Bécsbe kell mennem. De ez semmi, Ausztráliában is csak egyetlen konzulátus van.A vastag üvegfal + mikrofonon keresztül értekezés minden könzulátuson alap. Posztolonak ajánlom egyszer pl. az amerikai konzulátus meglátogatását.:-)))
Magyar ügyintézés meg olyan amilyen. Lakcimkártya üresen ismerős, mi is belefutottunk egyszer. Igaz volt itthoni lakás de a hivatalos lakhely külföldön volt. A mi kerületünkben igen kedvesek és igyekvők voltak az alkalmazottak, szerencsénk volt.

esban 2015.02.25. 10:16:37

En voltam a Koppenhagai nagykovetsegen a mosdoban, akkor kivaltsagos vagyok? Mondjuk szavazni mentem.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 10:16:37

@Mirjam2:

Ez olyan, mint az én esetem a bolgár rendőrségen.

A bejelentett lakcímemben valaki hibát vétett évekkel ezelőtt. A lényeg: az adott házszámon nincs olyan számú lakás! Az a lakás a szomszéd épületben van. Valaki a cirill Б betű helyére latin B-t írt tévedésből, ami viszont cirillül V - gondolom, az adatfeldolgozó munkatárs nem váltott át bolgár és angol billentyűzetkiosztás között az adataim bejegyzése idején.

Igazolványcserékor én a kérelembe beírtam az igazi címet, mire észrevette az alkalmazott, hogy az nem egyezik az adatbázisban lévővel. Erre mondta: fáradjak el a polgármesteri hivatalba, onnan az építésügyi hatósághoz, majd az állampolgárok nyilvántartó hivatalához, mindenhonnan hozzak 2-3 pecsétes papírt, majd jöjjek vissza a dédszüleim oltási igazolásával, s akkor ki lehet javítani a hibát az adatbázisban. Szóval olyan 3 napra való programot kaptam. Szerencsére az ilyen helyzetekre meg vagyok edződve még a kommunizmus alatt, így gyorsan észbe kaptam mi a teendő: "ó, de hát most látom, én vagyok a hibás, elírtam a címemet, jajj, de buta vagyok!", s a kérelmemben átírtam a valódi címemet az adatbáziban lévő hibás címre. Mivel így már egyezés volt, az alkalmazott boldog lett, s megkaptam az új igazolványomat. Azóta is azzal az igazolványal élek, benne egy nemlétező címmel, de ez semmiben sem korlátoz, pl. szavazáskor sem jelent semmilyen gondot.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 10:16:37

@soad1221:

A gond az, ahogy az adóhatóságot egyáltalán nem érdekli ki hová van bejelentve, ez teljesen érdektelen a számukra.

S eleve nem szoktak vizsgálódni magánlakás kiadásánál magánszemély részére, hiszen bizonyíthatatlan a bérlői jogviszony. Ha mindkét fél állítja, ez szívéssgi lakáshasználat, nincs mit tenni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 10:16:37

@pappito:

S szerinted az állampolgársági vizsga és az állampolgársági vizsgálat ugyanaz?

Az állampolgársági vizsga a honosítandó állampolgárok egyik kötelezettsége (vannak mentességek), míg az állampolgársági vizsgálat az érvényes papírokkal nem rendelkező állampolgárral szembeni hivatali eljárás.

Mr Long 2015.02.25. 10:17:16

@Hari Seldon 2: Ne sertegess, azt sem tudom hol van a kovetseg!

DánBrünhilda 2015.02.25. 10:19:50

@Mirjam2: jogos, persze, ezt írtam is, hogy én is tájékozatlan voltam, hiszen amíg az embernek nincs szüksége ilyen dolgokat intézni, nem néz utána általában. Aki ismer, tudja, hogy alapvetően kedves és nyitott ember vagyok, ezért számomra fura volt, hogy milyen érdektelen és kelletlen volt az ügyintéző hozzáállása a telefonban, aztán később személyesen is (bár ott azért egy fokkal már jobb volt)

különösen szembeötlő egyébként ez, ha valaki évek óta nem volt Mo-on (mi nem voltunk), és ismeri a dán ügyintézést (tényleg nem túlzok, mosolygós, kedves, segítőkész emberek, és ezt nem azért írom, mert bezzeg itt milyen jó minden)

DánBrünhilda 2015.02.25. 10:20:55

@maxval bircaman szerkesztő: nem kell ebbe többet belelátni, mint ami: egyszerűen elírtam, természetesen nem kell állampolgársági vizsgát tenni

soad1221 2015.02.25. 10:22:29

@maxval bircaman szerkesztő: ez más kérdés, hogy felesleges ez a félelem, de attól még van. Bár nem beszéltem az összessel, de biztosan tudom, hogy vannak ilyen bérbeadók akik emiatt nem akarják megengedni. :)

Őszintén szólva meg értem én azt az álláspontot, ha vki nem bízik a hivatalos szervekben...

2015.02.25. 10:22:59

@DánBrünhilda: 'gondolom a sok külföldre költözött magyar között nem én leszek a jövőben az egyetlen, akinek ilyen problémái lesznek'

Biztos hogy nem, es jo hogy leirtad itt a tapasztalatodat, biztosan sokaknak hasznos. Elhiszem hogy nagyon frusztralo volt az egesz, foleg kisgyerekkel.

2015.02.25. 10:25:15

@snygg panda: Ez nagyon gonosz huzas volt a csaj reszerol :)))

DánBrünhilda 2015.02.25. 10:30:03

@Mirjam2: azért én remélem, keveseknek kell ilyen bonyolult módon papírokat intézni (otthoni lakcímmel nem is kell), mert talán akkor kevesebben mondanák: "alig várom, hogy megkapjam az X ország állampolgárságát/tartózkodási engedélyét". Egyre gyakrabban hallom ezt a közvetlen környezetemben is

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.25. 10:30:04

@33621: ez mi a fasz? Első ránézésre borzasztó baromság. Éjjelente sincs áramszünet, folytassam vagy ennyi elég? :D

soad1221 2015.02.25. 10:30:52

@snygg panda: ugyanilyen sztorit hallottam én is.. csak a János kórház urológia volt a vonal végén :)

2015.02.25. 10:31:08

@DánBrünhilda: Teljesen megertelek, en a helyedben nagyon felhaborodtam volna a baratsagtalan hozzaallason. Nekem azt mondtak annak idejen mikor elkezdtem dolgozni a kovetsegen hogy sok allampolgar akkor veszi fel velunk a kapcsolatot amikor valamilyen krizishelyzetben van, pl. elloptak az iratait, vizumproblemaja van, betegseg, halaleset, szuletes stb. Ezert meg ha az illeto ingerult is, az ugyintezonek meg kell probalni segitokesznek lenni. A te esetedben pedig feltetelezem hogy normalisan viszonyultatok az ugyintezohoz, semmi rendkivuli nem tortent, igy tenyleg nincs mentseg ra hogy o viszont udvariatlan volt.

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 10:32:30

@Zka: "Én mindig bejelentkezek online a magyarorszag.hu-n keresztül, úgy sorbaállni sem kell, sem fogalmatlanul nem megyek oda mert az időpontfoglalás után kiírja, hogy mit kell majd bemutatni."

gondolom olyan országban élsz ahol van magyar külképviselet?

soad1221 2015.02.25. 10:34:44

@DánBrünhilda: mondjuk ez nem csak azért van, mert az Mo ügyintézés olyan amilyen, merthogy ha iszonyatosan fasza és gördülékeny lenne, akkor is könnyebb ügyintézést és más előnyöket jelent az adott ország állampolgárának lenni...

DánBrünhilda 2015.02.25. 10:34:56

@Mirjam2: összehasonlításképpen: két hete beszéltem a koppenhágai brit nagykövetséggel telefonon. Ég és föld volt. Bár annyit hozzátennék gyorsan, hogy tavaly szeptemberben még egy másik ügyintézővel beszéltem telefonon, idősebb hölgy, nagyon kedves és segítőkész volt. November végén már egy fiatal hölgy volt a kapcsolattartó, róla beszéltem a posztban. Tehát nem szabadna általánosítanom, ez igaz (bár a mo-i ügyintézéseink során is pont a "tipikus" alkalmazottakba futottunk bele)

soad1221 2015.02.25. 10:35:59

@pappito: szerintem Mo-n él :) tény, hogy 1 fokkal itt könnyebb ügyet intézni.. bár nem vagyok mindig biztos ebben :)

DánBrünhilda 2015.02.25. 10:37:25

@soad1221: nekem itt azt mondták, telefonon kell időpontot kérni, nem lehet csak úgy megjelenni. Ki tudja, lehet elég lenne csak ezen az oldalon bejelentkezni? :)

2015.02.25. 10:38:37

Le lehetne egyszerűsíteni az egészet úgy, hogy írnak egy guidline-t, ami iránymutatás lenne mind az ügyintézőnek, mind az ügyfélnek.

Jelenleg az van, hogy van egy rakás egymásnak ellentmondó, zavaros jogszabály, aminek az alkalmazása még szakembernek sem olyan egyszerű. Az ügyintéző kitalálta a saját kis módszerét, ami eddig bevált neki, de ha más ügyintézőt kérdezel, akkor ő lehet, hogy mást silabizált ki magának a jogszabályokból, így mást fog mondani.

Egy abszurd sztori otthon:

Első EU egészségkártyámat akartam igényelni. A lakcímem még szegedi volt, de már Budapesten éltem. Utazni nem akartam, de a kártyát csak Szegeden kérhettem. OEP honlapján olvastam a tájékoztatót, hogy postai úton is lehet kérni, csak küldjem meg mellé a személyim fénymásolatát. A biztonság kedvéért felhívtam a szegedi irodát, hogy ezt és ezt olvastam, szóval biztos lehet így intézni? Csávó teljes megdöbbenéssel válaszolja jó primkó stílusban, hogy "Micsoda!? Postán ilyet? Hogy lehetne már??? Csak személyesen!". Mondom, de ez áll a honlapon, hogy postán is lehet kérni. "A honlapon? Biztos?" Hát ő nem tudja, de - és most figyelj! - ilyenre itt még nem volt példa!!! Érted??? Szegedről beszélek, nem egy 200 fős faluról! :D Na mondom, én kibírom azt a pár forintos bélyeget, megpróbáltam postán, és végül működött. De, ha az ostoba ügyintézőre hagyatkozom, akkor vehetek ki szabit, utazhatok 2,5-3 órát Szegedre, ügyintézek várhatóan jó lassan, és aztán utazás vissza...

2015.02.25. 10:38:37

Azt se feledjük kedves "szökevény barátaim", hogy a követségi és konzulátusi ügyintézők magyar felségterületen dolgoznak és töltik napjaik legnagyobb részét, így nem csoda, ha az otthoni búvalbaszott, flegma, depressziós attitűdöt külföldön is megtartják. Hiszen ők külföldön is Magyarországon vannak. :)))

2015.02.25. 10:40:03

@maxval bircaman szerkesztő: Ez jo :). A kommunizmusban szerzett rutin sokat segit. Pl. mikor brit allampolgarsagra jelentkeztem, egy csomo olyan adatot kellett megadni mint pl. a pontos datum amikor a nagyszuleim (!) hazassagot kotottek, nagyszulok szuletesi datuma es helye, lanykori neve, stb. Eloszor ketsegbe estem, aztan rajottem hogy legegyszerubb ha beirok barmilyen nevet, helyet vagy datumot ami eppen eszembe jut. Igy is tettem es minden tovabbi nelkul megkaptam az allampolgarsagot. Ertelmetlen kerdesekre ertelmetlen valasz...

SzZoole 2015.02.25. 10:42:18

Na ez nekunk pont aktualis lesz,ugyanis majusban lejar az utlevelunk,kar,hogy nem jovore,mert akkor mar Britre tudtam volna cserelni.
Csak azt nem tudom,hogy mit csinaljak.
Otthon a tesom a Megyei Jogu Varosi Onkormanyzatnal az adoirodajan dolgozik,mint a felszamolasi csoport vezetoje,igy soha nem volt gond a hivatalos ugyek intezese,ugyfelfogadasi idon kivul mindig fogadtak minket(vajon miert?)
De ezert haza kellene utazni mind a negyunknek,ami nem olcso.
De ha itt a londoni Kovetsegen csinaltatnam az viszont anyagilag olcsobb lenne,de idegileg megviselo,idoben meg nem tudom,hogy mennyit kellene varni.
Mennyivel elotte kell a kovetseget hivni,hogy idopontot kapjunk egyatalan es mennyi ido amig a friss utlevelek elkeszulnek,van errol valakinek valamilyen informacioja?

soad1221 2015.02.25. 10:42:53

@DánBrünhilda: igaz, a PR státuszt egy kalap alá veszem az állampolgársággal, az a világon kb mindenhol ugyanazokat az előnyöket jelenti, általában katona meg választott képviselő, és ilyesmi nem lehet az ember pr-ként.

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 10:43:49

@soad1221: feltételezem akkor neki nem kell 6+ órát repülni egy másik országba (rossz esetben érvényes útlevél nélkül, ugye) 5-700 dollárokért hogy a dicső ügyéntéző elé járulhasson és kérvényezhesse az okmányát 4x áron...

hát hiába, ő nem másodrendű állampolgár akkor, hanem a szerencse fia/lánya

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.25. 10:44:39

@pappito: a post és a beszélgetés jelentős része hazai helyszínen zajló ügyintézésről szól, vagy nem?

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 10:45:24

@DánBrünhilda: PR státuszhoz útlevél? mi a fene?

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 10:47:51

@Zka: nekem úgy tűnik, mintha a nagykövetségen kalandozott volna, MO-n viszont egyelőre nincs magyar nagykövetség tudtommal

a dán követség kazamatáiban játszódik a nagyja, de javíts ki, ha tévedek

(btw ez a HÁ blog, nem látom a relevanciáját a "besétálok az okmányirodába" sztoriknak)

adg 2015.02.25. 10:48:15

@Zka: Mar a poszt cime is sokat elarul: "Útlevél ügyintézés külföldön" :DD

2015.02.25. 10:50:11

@snygg panda: Mikor en a kovetsegen dolgoztam, egyszer konkretan az tortent hogy a jogszabaly elavult, de a honlapon nem valtoztattak meg. Na most egy kovetseg honlapja nem ugy mukodik hogy en pl. kapok egy jelszot es mindenfelet kiposztolhatok, hanem csakis hivatalosan, az anyaorszagi szervek valtoztathatnak rajta, csak nekik van hozzaferesuk. Hetekig kuldozgettuk az e-maileket, konyorogtunk, amig megvaltoztattak az infot a honlapon. Addig minden erintett ugyfel minket szidott hogy miert tajekoztatjuk felre oket az interneten :(. Mint minden hasonlo esetben, itt is az az alaphelyzet hogy az ugyintezo csak egy ugyintezo, semmi befolyasa nincs fontos dolgokra. Persze pont ezert idegesito ha fontoskodik az illeto, vagy bunko, mert a legkevesebb amit megtehetne az az hogy udvarias es segitokesz. Az ugyintezo kb. olyan mint a pincer az etteremben, nincs befolyasa az etel minosegere, az egyik legfontosabb funkcioja hogy segitse az ugyfelet / vendeget es mosolyogjon. Ha ezt sem tudja megcsinalni akkor szerintem nem alkalmas a munkara.

soad1221 2015.02.25. 10:54:55

@Zoole[uk]: érvényes személyi vagy jogsi van? ha igen szerintem szard le :)
tudom, könnyen beszélek :D

@pappito: na figyelj, Ti adg-vel már jócskán kiírtátok magatok a magyarságból (vagy miből), szóval csoda, hogy a dicső ügyintéző egyáltalán szóba áll Veletek.. :)
mondjuk itt felmerül bennem a kérdés, hogy a dicső ügyintéző vajon kiírta-e magát, ha ő is 10000+ km-re van a hontól, de ezt most nem igazán tudom megválaszolni...

SzZoole 2015.02.25. 10:56:20

@DánBrünhilda: De jo lenne,ha itt a UK.-ban is igy mukodne,a PR. statusz mar folyamatban van,par het es megvan,csak itt nem jar hozza brit utlevel,sajnos,ha jarna akkor nem ragaszkodnak az allampolgarsagi vizsgahoz.Az ugyanis negyonknek tobb ezer fontba faj.

SzZoole 2015.02.25. 10:59:09

@soad1221: A szemelyi csak a nejemnek es nekem ervenyes a gyerekeknek mar reg lejart.
Jogsi meg csak angol van,de azzal nem lehet igazolni magunkat hataratkelesnel.

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 11:00:25

@DánBrünhilda: na ennek most pegróbáltam utánaolvasni, de sokat kopott a dán tudásom, szóval nekem az jött le, hogy asylum seeker meg hazátlan személy kaphat alien's passportot

meg az állapolgárnak jár dán útlevél

de ha a PR státuszhoz jár útlevél akkor mi a különbség a PR és az állampolgárság között? nincs erről valami leírásod, szívesen elolvasnám?

bxf 2015.02.25. 11:00:25

2004. elott amikor betevedtem a helyi okmanyirodaba, meg feher hollonak szamitottam. Ahol tudtak, szivattak.

2004. ota a figyelem elterelodott [sigh], mar fel sem tunik nekik, hogy ha megjelenek.

Azelott meg a szemelyim be akartak vonni, mire a szelrozsa egyik iranyaba mutattam, hogy nna ebben a korhazban szulettem... majd a masik iranyaba, hogy ott pedig erettsegiztem, a harmadik fele, hogy es itt lakom sok eve, ugyhogy eszukbe ne jusson elvenni a szemelyim, vagy leperlem a gatyajukat :-)

Innen kezdve amikor az ugyintezo csak meglatott, mar menekult is ki a terembol...

Elegge fabol vaskarika, hogy add le a szemelyid, ha kikoltozol, de ugyanakkor mutasd be a szemelyid, ha ugyeket akarsz intezni kulfoldon, stb.

Ehhez kepest az USA-ban eleg sok mindent Interneten keresztul intezek (otthon neztek is nagyot, amikor eloadtam), raadasul az egyik konzul segitseget (nem magyar, amerikai) tobbszor is kertem, mindig pozitivan allt hozzam. A magyar kepviseletrol kb. annyit, mint a halottakrol (vagy jot...).

Reszemrol ahol lehet, kikerulom a magyar kovetseget/konzulatust, mert egyszer sem voltak kifejezetten segitokeszek, raadasul az informaciojuk sem volt pontos (mas mint a honlapon), es ezzel nem csak en voltam igy, hanem az egyik ismerosom, aki a gyerekei allampolgarsagat probalta intezni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.25. 11:01:16

@adg [Au, Darwin]: az a címe. Idézet a postból " jóhiszeműen érkeztem meg a lakóhelyem szerint illetékes önkormányzathoz "...

2015.02.25. 11:01:54

@DánBrünhilda: @Zoole[uk]: Ugy latom ez Daniaban is csak azokra ervenyes akik nem kaphatnak utlevelet a sajat orszagukbol, mert pl. menekultek vagy hasonlo, lasd www.nyidanmark.dk/en-us/coming_to_dk/asylum/passport_application.htm

'Foreign nationals who hold a Danish residence permit, and who have been recognised as stateless in accordance with the United Nations Convention of 28 September 1954 about the legal rights of stateless individuals, are entitled to a Danish alien's passport which states that the holder has been recognised as stateless in accordance with the convention.

The Immigration Service can also issue a Danish alien's passport to other foreign nationals who hold a Danish residence permit, for example, as a family reunified person, if the authorities in the country of which they are a national will not issue a national passport.'

DánBrünhilda 2015.02.25. 11:02:26

@Zoole[uk]: igen, láttam, hogy közel 900 font, nagyon húzós (ezért örültem, mikor kiderült, hogy nekem a brit állampolgárság már születés óta meg van- kár, hogy nem tudtam előbb,- csak az útlevelet kell kiváltanom. Amint megkapom a magyart, kezdem intézni a britet, és akkor én azzal be is fejeztem a magyar ügyintézést egy életre szerintem)

soad1221 2015.02.25. 11:04:11

@Zoole[uk]: hát így szívás... mondjuk szerencsés, hogy van érvényes személyi, úgy egy fokkal könnyebb a buli, ha jól sejtem :)

DánBrünhilda 2015.02.25. 11:04:56

@Mirjam2: és tényleg, megint bedőltem anélkül, hogy utána jártam volna. A lengyel kollegám most intézi a residence permitet, és ő azt mondta, jár neki az útlevél. Kár, hogy nem lehet törölni a hozzászólásom, mert ez így tényleg félrevezető :(

DánBrünhilda 2015.02.25. 11:08:52

@pappito: ma sorozatban égek, lehet jobb lett volna csendben maradni :D Le kéne szoknom arról, hogy mások által informálódjak, mint írtam, a lengyel kolléga mesélte múltkor, hogy intézi a residence permitet, amihez jár az útlevél (én meg nem olvastam utána, csak elhittem). Lehet akkor ő is meg fog lepődni :D
(én meg ezennel leszokom mások félretájékoztatásáról)
Jobban belegondolva, ha ez valóban így lenne, semmi értelme nem lenne az állampolgársági vizsgának...

2015.02.25. 11:09:26

@DánBrünhilda: Az nem lehet hogy mostanaban nem annyira a szaktudasuk mint a kapcsolataik reven kapnak ugyintezoi allasokat az emberek nyugati magyar nagykovetsegeken? Fogalmam sincs, nem vadolok senkit, csak tippelek. Pl. Londonban az arab orszagok nagykovetsegei hiresek errol, ott kizarolag fontos emberek unokatestverei dolgoznak :) akik vizumot szerettek volna UK-be. Neha felveszik a telefont de nincs benne sok koszonet, elofordult velem hogy az illeto megkerdezte franciaul hogy beszelek-e franciaul mert o nem beszel angolul... Ennyit meg megertettem, de sajnos nem beszelek franciaul igy ez volt a beszelgetes vege :). Annyit tennek meg hozza hogy az orosz es a kinai kovetsegen felveszik ugyan a telefont, de nem feltetlenul udvariasak, hogy finoman fogalmazzak :)

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 11:09:41

@DánBrünhilda: pláne ha dán állampolgár akarsz lenni, mert aszondja az írás, hogy akkor a meglevő állampolgárságodat fel kell adnod, csak kivételes esetekben tűrik meg a kettős állampolgárságot (többesről meg szó sincs)

mondjuk megértem, azt is, hogy van vizsga meg kell a nyelvet tudni meg nyilatkozni kell, hogy dán leszel. elég klassz.

"You will also need to sign a declaration in which you pledge your allegiance and loyalty to Denmark and the Danish society, declare your willingness to observe Danish legislation and respect fundamental Danish principles of law. "

DánBrünhilda 2015.02.25. 11:13:16

@pappito: szeptemberben lép életbe a változás, tavaly megszavazták a kettős állampolgárság engedélyezését :) A residence permithez is kell a nyelvvizsga, nekem az mondjuk (optimistán) három hónap múlva meg lesz (idén egyébként az elvárt szintet is csökkenteni fogják, ahogy az állampolgársági vizsgán is könnyíteni fognak, mert tavaly egy felmérésből kiderült, hogy a dánok egy részén is kifogtak a kérdések :)

2015.02.25. 11:13:55

@DánBrünhilda: Szerintem nem egsz egyaltalan, ez a beszelgetes pont azt mutatja hogyan mukodnek ezek a dolgok, senki sem teljesen biztos semmiben (az ugyintezok sem!), hallottak valamit, kulonbozo helyeken utananeznek, lehet hogy elavult vagy teves az info stb. Ha valoban fontos dologrol van szo, erdemes tobb helyen utananezni, tobb helyen megkerdezni, pont ezert. Ha pedig nem annyira fontos, hat akkor nem annyira fontos, rovid az elet ahhoz hogy folyton jogszabalyokat tanulmanyozzunk :)

adg 2015.02.25. 11:13:57

@Zka: igazad van. Bocs, beneztem.

DánBrünhilda 2015.02.25. 11:13:58

@Mirjam2: én már mindent el tudok képzelni, erős szkepticizmus él bennem a magyarországi bürokráciával szemben, bevallom, ez nem biztos, hogy jó dolog, de ez van :D

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 11:14:58

@DánBrünhilda: np, legalább tisztábban látunk kicsit :)

DánBrünhilda 2015.02.25. 11:16:38

@Mirjam2: Jogos, engem kb másfél év múlva fog a PR érinteni, úgyhogy nagyon nem ástam bele magam a témába, ki tudja, itt leszünk-e még másfél év múlva, lehet addigra egy másik ország jogszabályait fogom böngészni. Ha mégsem, majd akkor ráérek bogarászni :)

SzZoole 2015.02.25. 11:17:40

@Mirjam2:
@DánBrünhilda:
Ezek szerint ott sem enyire egyszeru,sebaj
Hat igen a felre tajekosztatas ,masodkezbol kapott informaciok sokszor felrevezetik az embert.De ne agodj nem fogunk emiatt neheztelni rad,ugyanis nem az az okos ember aki a mas karan tanul,hanem az aki a sajatjan es el is ismeri:)

DánBrünhilda 2015.02.25. 11:18:31

@pappito: sok a vegyes házasság errefelé, régóta zajlott a lobbi, hogy ne kelljen lemondani az egyik állampolgárságról a dán javára. Szerintem ez valahol érthető, de ez egyéni ízlés kérdése

SzZoole 2015.02.25. 11:19:07

@soad1221: Nem aggodom emiatt,majd csak lesz valahogy,olyan meg nem volt,hogy ne legyen sehogy:)

DánBrünhilda 2015.02.25. 11:21:58

@Zoole[uk]: azt már el sem hittem, hogy az egyik ismerős biztos forrásból tudja, hogy szeptembertől 3 év után is lehet jelentkezni az állampolgárságra. Erre vonatkozó infot én nem is láttam sehol (ennek azért utána néztem), és nem is hiszem, hogy 9 évről hirtelen levinnék háromra (ez tudtommal csak akkor járható út, ha dán állampolgárral köt az ember házasságot).
Szóval UK-ban ennyivel azért egyszerűbb, hogy 5+1 év után lehet indítani a folyamatot
Valóban, a tévedés is a tanulási folyamat része :)

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 11:26:57

@DánBrünhilda: na pont erről olvastam amikor megjött az értesítés a válaszodról :)

"az állampolgársági vizsgán is könnyíteni fognak, mert tavaly egy felmérésből kiderült, hogy a dánok egy részén is kifogtak a kérdések :)"

pár éve olvastam, hogy a magyar állampolgársági ismeretek vizsgán is csúnyán megbukna a mo-i magyar többség - viszont a magyar állampolgárságért folyamodó magyaroknak muszáj levizsgázni és vért szenvednek, hogy átmenjenek, miközben ők hát már magyarok

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 11:31:14

@DánBrünhilda: hát az a három év se egyszerű:

'Each year of marriage to a Danish citizen reduces the requirement by one year, to a maximum reduction of 3 years. For example, as little as 6 years of continuous uninterrupted residence for people who have been married to Danish nationals for 3 years. One year of cohabitation before marriage counts as a year of marriage for this purpose.'

vajon hogy találják ki ezeket a szabályokat? ülnek a törvénygyárban és odaszól Mikkel Sebastiannak, hgoy
- "hé, számítson már bele egy év együttélés a házassági évekbe amik csökkentik a folyamatosan itt élés követelményét házasság esetén!"
- "hú, ez jó ötlet, írd bele!"

:)

SzZoole 2015.02.25. 11:32:26

@Mirjam2:
@DánBrünhilda:
Csak egy valamit nem ertek,nekunk 5+1 ev kell,hogy allampolgarok legyunk,ez ido alatt folyamatos munkaviszonynak kell lenni,fizetni kell az adot,rentet,meg egy csomo mindent,gyakorlatilag mintapolgarnak kell lennem es a vegen Meg igy is tobb ezer fontomba kerul az egesz,vagyis 5+1 ev alatt 100 ezer + fontomba kerul,hogy allampolgar legyek.
Masok akik meg ide jonnek menekult kent azoknak pont forditva mukodik,nem dolgoznak,ingyen lakast kapnak Meg egy csomo benefitet.
5+1 ev alatt menyibe kerul ez az allamnak???
Es Ok rovid idon belul allampolgarsagot kapnak........

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 11:37:19

@Zoole[uk]: According to Statistics Denmark, 3,267 foreigners living in Denmark replaced their foreign citizenship with Danish citizenship in 2012. A total of 71.4% of all those who were naturalized in 2012 were from the non-Western world. Half of all new Danish citizenships in 2012 were given to people from Iraq, Afghanistan, Turkey, Somalia and Iran

2015.02.25. 11:39:17

@Mirjam2:
Ismerős szitu, én is dolgoztam állami szervnél. Az a bürokrácia valami borzalmas volt. :( Hetekig, hónapokig belső levelezést folytatni egy olyan kollégával - aki amúgy ugyanazon a folyosón ült, ahol én - olyan dologról, amit szóban megbeszélhettünk volna fél óra alatt, aztán csak le kellett volna papírozni. Válasz: "Neeem, azt úgy nem lehet, megvan annak a hivatalos útja", meg a másik a kedvencem az "azt nem úgy szokás" kifejezés volt. :) Tehát véletlenül sem a hatékonyság, hanem csináljuk minél lassabban, minél bonyolultabban, így hátha úgy tűnik kifelé, hogy fontosak vagyunk és sokat dolgozunk. :)))

Tudom, hogy az ügyintézőnek sok esetben nincs ráhatása a dolgokra, de az, hogy szóban félretájékoztat, nem tudja, hogy mi van a saját honlapjukra kiírva, nem tudja, hogy mi áll a formanyomtatványon, aminek az elintézése elvileg az ő hatáskörébe tartozik, ezek felháborító dolgok.

A személyes attitűdről, hozzáállásról már nem is beszélve! A fent említett OEP-es bejelentésnél történt, hogy foglaltunk időpontot, bementünk az adott irodába időpontra, ahol üveg mögött ültek az ügyintézők, középen meg csomó ember várakozott, ahogy ez lenni szokott. Semmi nem utalt arra, hogy mi a teendő, ha mi foglaltunk időpontot, így odamentünk egy ablakhoz, ahol épp nem volt ügyfél, az ügyintéző viszont az üveg mögött kedélyesen cseverészett a szomszéd ügyintézővel. Odalépek, de csak annyit tudtam kimondani, hogy "elnézést kérek, csak...", már rám is ordított (szó szerint kiáltott), hogy "mit akar, ne jöjjön még ide, ha nem szólították a sorszámát, minek jön ide csak így". Érted b+, ilyen stílusban!!! Feleségemet már az ájulás kerülgette, mert nem bírja elviselni az ilyen primitív embereket, én közben folytattam, hogy "szóval csak azt szeretném kérdezni, hogy ha időpontra jöttünk stb...". Válasz "Jaaa, hát akkor miért nem ezzel kezdi, akkor üljenek ide." Hm, próbáltam én ezzel kezdeni, de azt hiszem a felvezető mondatom 3. szava után közbe tetszett vágni. Szerintem ez az a mentalitás, amiről viszont csak az ügyintéző tehet!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 11:39:17

@pappito:

Ahol jár is útlevél állampolgárság nélkül, ott is érdemes ezzel óvatosnak lenni, ez ugyanis jellemzően nem azonos értékű útlevél.

Pl. a brit PR-útlevéllel még az EU-n belül is vízum kell egy sor országba.

Azaz ez a legtöbb esetben csak egy másodrendű útlevél.

labirintus1 2015.02.25. 11:39:17

@Mirjam2: Az a gond, hogy semmire nem garancia, hogy te tudod a szabályt.
Nekem pl. 2008-ban elvették az okmányirodában a lakcímkártyámat, amikor bejelentettem, hogy 3 hónapnál hosszabb időre külföldre költözöm. Akkor még kötelező volt bejelenteni.

Viszont meghagyták a személyi igazolványomat. Hiába magyaráztam az ügyintézőnek, hogy ilyen felállás nincs, mert vagy mindkettőt elveszi, vagy egyiket sem. Nem jutottunk dűlőre, amiben benne lehetett, hogy akkoriban még nem volt annyi költöző és fingjuk nem volt a szabályokról. Üvöltözhettem volna, de minek. Kulturált vitával meg nem jutottam semmire.

A dolog 2010-ben oldódott meg, amikor útlevél ügyben jártam az okmányirodában és ha már ott voltam, felvetettem a problémát. Kiállíottak nekem egy új lakcímkátyát ingyen és elismerták, hogy hibáztak. A gond csak az, hogy nem minden adat jó benne, mert ez pont a választások előtt volt és zárva volt a rendszer, hogy ne lehessen csalni az átjelentkezésekkel. Szóval csak úgy tudták megcsinálni, mintha azon a napon jelentkeztem volna be a lakásba, noha 10 éve volt, de a tiltás miatt nem lehetett visszamenőleges adatokat bevinni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 11:39:17

@DánBrünhilda:

A magyar állampolgársági vizsgán se menne át az átlagmagyar...

Jellemző kérdések:
- Ki és hogyan választja meg a KE-öt és a ME-öt?
- Mi az AB szerepe?
- Hány tagja van az Országgyűlésnek? Hogyan történik megválasztásuk?
- Mikor kell elrendelni országos népszavazást?
- Hány ország határos Mo-gal?
- Mik az alkotmányos alapjogok?
- Ki volt Mo. államfője a német megszállás idején, 1944-ben?
- Mikor lett Mo. az ENSZ, a NATO és az EU tagja?
- Mikor uralkodott I. Mátyás?
- Ki volt Deák Ferenc?

SECI 2015.02.25. 11:39:17

Sosem ertettem azokat, akik feleslegesen szivatjak sajat magukat.

Ha valaki tenylegesen kulfoldon akar letelepedni akkor tegye. Akar jelentkezzen is ki otthon (minek? de tegye, lelke rajta) Viszont ezek utan ne nyafogjon, hogy nem tud Mo-on hazasodni. Hazasodjon ott, ahol el.

Masreszt ha barmit el akarsz Mo-on intezni - a sajat magad szivatasa nelkul - akkor kell a kis-SZIG-ed meg a lakcimkartyad. Ezt tudjuk. Miert kell akkor ezekrol lemondani? Illetve ha lemond valaki, akkor ismetelten ne nyafogjon, maganak akarta a problemat. (Mit var otthon az ember, amikor az autoja muszaki vizsgajahoz kell a SZIG-szam es a mamam neve???)

Ez hasonlo ahhoz, mint amikor kulfoldre (munkavallalas celjabol) pusztan szemelyivel indul neki valaki. Szivas lesz belole jo esellyel, foleg ha olyan allamba megy, ahol nincs szemelyi, csak utlevel. Elvben pont ugy lehet vele ugyintezni mint Mo-on SZIG+lakcimkartya nelkul :) Vagy kedves hozzad az ugyintezo, vagy elhajd a malac farkara.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 11:39:17

@pappito:

Ha igazolod, hogy jártál magyar tannyelvű iskolába, már mentesülsz az állampolgársági vizsga alól. Mivel pl. a legtöbb erdélyi magyar járt, nem kell vizsgázniuk.

labirintus1 2015.02.25. 11:39:28

@DánBrünhilda: Azt megkérdezhetem, hogy végül hová regisztrálták a gyereket?

Nekem nagyon aktuális a kérdés, mert gyereket várok. Most épp arra hajlok, hogy leadom a lakcímkártyám és a személyimet, hogy a gyereket ne jegyezzék be magyarországi címre, hanem külföldön élő magyar állampolgár legyen.

Ennek az az oka, hogy a körülöttem élő magyarokat vérmérséklet függvényében üldözi az otthoni önkormányzat (gyámhivatal?). Van akit levelekkel bombáznak, hogy küldjön igazolást, hogy jár a gyerek iskolába, van akinek viszont nem fogadták el, ami küldött és azt akarják, hogy irassa be a gyereket otthon is iskolába és tegyen évvégén vizsgákat. Megint van, akinél soha semmilyen magyar hivatal nem jelentkezett.

Hajlok arra, hogy a legjobban akkor jár a gyerek, ha nem kerül a magyar hatóságok látókörébe. Ez meg úgy lenne a legegyszerűbb, ha külföldön élő magyar állampolgár lenne.

rakoczigabi 2015.02.25. 11:39:44

Ohh nálam is hasonló volt a helyzet.
2013 szeptemberében meg házasodtam angliaba ( angol férj ).
Londoni nagykövetséget gyorsan fel is hívtam hogy mi is a teendő. Hazassag anyakonyvezese es utana uj útlevél készitése.
Hazassag anyakonyvezese miatt fel kellet mennem Londonba de szerencsere nem lakunk messze. Azt mindtak par hét es postán meg küldik a magyar papirt.
Vártam vártam vártam de semmi nem jott.
Eljutottunk december elejéig amikor is felhívtam a nagykövetséget. Ok sajnos nem tudtak felvilágosítást adni de mondtak hívjam fel a Bevándorlási hivatalt Pesten.
Szerencsere sikerult felhívnom őket. Mint kiderült ok mar szeptemberben elküldtek a papirokat a Dunaújvárosi okmányirodában ellenőrzés céljából. De ok nem válaszoltak semmit.
Ügyintéző rendes volt mindta hogy felhívja a dunaujvarosiakat es megkérdezi mi a helyzet. Mit kiderült ok elfelejtettek az en papirjaimat teljesen.
Hát mit mondjak szep. Nem mintha annyi dolguk lenne.
Bevándorlási hivatal azt mondta hogy amint ok vissza kapjak a papirokat felhívnak es megmondják hogy mikor küldik nekem.
2 nappal kesobb csörgött a telefon es 5 nappal kesobb a postas hozta is nekem angliaba a magyar házassági papirt.
Ugy látszik ha en nem telefonálók rajuk akkor meg ma is rajta ülnének a papirjaimon.

Következő hercehurca : útlevél.
Mivel az 2014 decemberében le jart igy kellett egy uj.
Nagykövetséggel beszeltem es mondta ha megyek haza el tudom intézni otthon is , mivel olcsóbb. Nem kell semmi csak a le jart útlevél es a házassági papir.
Szuper. Mivel mentem haza áprilisban ugy voltam vele hogy akkor meg csinaltatom.
Dunaújvárosi okmányiroda megint.
Mint kiderült nem fogadjak el a le jart utlevelet , hozza teszem londoni nagykövetség elfogadja ha 12 hónapon belül van.
Van e személyi igazolványom ? Persze van , de azon is a leánykori nevem van. Hát az sem jo. Azt ki kellett volna csereltetnem az eskuvo utan 7 napon belül mivel megbuntetnek több százezer forintra.
Ügyintéző elvette a személyim es az útlevelem is es nem akarta vissza adni. Nagynehezen ra beszeltem adja mar vissza mivel másnap repülők Vissza Londonba. Erre az arcomba röhög es mondja " hogy repülők en amikor semmim sem érvényes? Minden a leánykori nevemen van ??"
Hiába mondtam neki hogy en azzal mentem mar Krétára , Londonba es Pestre is sehol nem állítottak meg. Azt mondta az lehetetlen.

Nagynehezen eljöttem es vissza kaptam minden iraton.
Irány London akkor uj útlevél miatt. Ott egy kedves srác volt az ügyintéző. Oda adtam neki a lejárt utlevelem es a házassági papirt es meg csinálta nekem az újat. Semmi probléma semmi bunkoskodas.

Megkérdeztem tőle hogy otthon miért nem csináltak meg szerinte ? Annyit mondott nem meglepő sok ilyet hallott mar.

2015.02.25. 11:43:51

@snygg panda: Igen, ez a hozzaallas az ugyintezo reszerol kritikan aluli. Nagyon remelem hogy ez egyre kevesbe fordul elo.

SzZoole 2015.02.25. 11:43:51

@pappito: Ok ez Dania,nezz utana a UK-nak is

Taxomükke (UK) 2015.02.25. 11:46:47

@Golf2: Neked mindig minden hiszti.
Csak az az érdekes, hogy én pl. nem emlékszem egyetlen pozitív, építő jellegű kommentre sem tőled.
Mondjuk biztosan nem olvaslak eléggé figyelmesen.

Határátkelő 2015.02.25. 11:46:59

@DánBrünhilda: Tudom törölni a hozzászólásod, ha megírod az időkódját, hogy melyik lenne az, és ha valóban töröltetni akarod, akár itt, akár emilben.

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 11:47:53

@SECI: "Sosem ertettem azokat, akik feleslegesen szivatjak sajat magukat."

hát, sokan élünk olyan országban, ahol egy db jogsival + egy db adószámmal intézed _minden_ ügyedet, nincs személyi szám, tb kártya, adókártya, személyi igazolvány, lakcímkártya, taj szám, forgalmi engedély, sárgacsekk - tehát nem szükséges, hogy ezekkel mind szopassa az állam a saját polgárait.

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 11:52:41

@Zoole[uk]: amúgy az egyszerűbb, nem kell nyilatkozni, hgoy elfogadod a UK életformát, nem kell lemondani másik állampolgárságodról, nem kizáró ok, hogyha kaptál benefitet, stb, az UK citizenship az easy-peasy (és nem kell dánul se karattyolni :)

Taxomükke (UK) 2015.02.25. 11:56:00

@maxval bircaman szerkesztő: " Különösen az olyan esetek viccesek, amikor a hatóság bejelenti "a határidő június 31." és ..."
Én ilyenkor az intézkedést mindenképpen június 31-re hagyom.
Kivéve, ha van egy kis ráérő időm február 30.-án vagy május 35.-én.

2015.02.25. 11:58:43

@rakoczigabi: Na ez mar tobb mint bunkosag, ebben az esetben az ugyintezo kimondottan visszaelt a 'hatalmaval', ez teljesen elfogadhatatlan. A helyedben mindenkeppen hivatalos panaszt tettem volna az illeto fonokenel. Hihetetlen hogy milyen emberek vannak...

Velem egyebkent pont az ellenkezoje tortent, indokolatlanul segitokeszek voltak az okmanyirodaban Pesten. Mentem megujittatni az utlevelemet plusz szemelyit, ez meg akkor volt amikor ugy tudom muszaj volt hivatalosan bejelenteni hogy kulfoldon laksz es elvettek a szemelyit plusz lakcimkartyat. Persze en semmit nem jelentettem be sehol. Besetalok, mondom a pasinak hogy kene nekem uj utlevel mert nemsokara lejar a regi, meg uj szemelyi is mert az mar lejart. Azt mondja hogy ezt nem lehet egyszerre mert akkor nem marad nalam szemelyazonositasra alkalmas okmany (marmint azert mert bevonjak a regi utlevelet). En meg nem gondolkodtam csak mondtam hogy nem baj mert van masik utlevelem is, Angliaban elek. Aztan lefagytam, rajottem hogy akkor hivatalosan nem kaphatok szemelyit :(. A pasi is lefagyott egy kicsit, aztan megvonta a vallat, elvette a papirokat, par het mulva kaptam az uj utlevelet plusz szemelyit, lakcimkartya nalam maradt, semmi gond nem volt. Komolyan nem is ertem hogy egy ugyintezo miert akarna direkt keresztbe tenni valakinek, de hat sajnos vannak ilyen emberek akik szeretnek hatalmaskodni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 12:03:30

na még nem olvastam végig a kommenteket, de nekem ugye ezért nem volt még csak döntési lehetőségem sem, hogy hazajövök-e a Minidragonnal vagy nem.
mert képtelenség 3-4 hónapot várni külföldön mindenféle papírok nélkül, amíg hajlandóak a magyar hatóságok a gyereknek összekaparni a papírjait.
(nekünk a másik állampolgárságért valszeg bíróságra kell majd mennünk, ha végül úgy döntök, nagyon kellene.)
török, angol, amerikai, brazil ismerősöknek és kollégáknak két héten belül megvoltak a papírjai és nem töltötték a fél életüket a konzulátuson. ezt még Yangonban is meg tudták futni az ottani követségek.
ezúton is üdvözlöm a magyar bürokrácia összes tetves karmesterét és a külügyet (mert nyilván nem az a szerencsétlen alkalmazott tehet semmiről, aki ott ül egy ablakban).

csak hogy valami jót is mondjak, ma süt a nap végre és ettől legalább félig embernek érzem magam perpill.
meg jobban is vagyok.

Gizi06 2015.02.25. 12:04:16

A baratnöm ket eve csinaltatott uj utlevelet. Kezdödött azzal, hogy valami ujjlenyomat szkennelö gep nem volt rakapcsolva a követseg komputerere vagy mi. Vegül is nem igazan arultak el.Eleg sokaig huzodott a dolog, addig kapott egy ideiglenes utlevelet--- nagyon vicces volt, amikor idönkent felnapi probalkozas utan ugyanazzal a baratsagtalan növel kellett intezni a dolgokat.Többet között a hölgy többször megjegyezte--- mar megint maga az?-- Tyja a nemet hatosagok nem igazan voltak elragadtatva, hogy nincs hivatalos utlevele, mar amikor az ideiglenes is lejart. A hölgyemeny teljesen el volt ajulva, amikor a baratnöm kerte, hogy ugyan postan küldjek ki , ugyanis nincs lehetösege es penze 300 km-t utazni. Olyan SOHA nem letezett, hogy postan küldjek ki----a hölgyemeny valltig allitotta.... na de aztan megoldodott, megis kiküldtek. Amikor en mentem , akkor mar ugy ahogy gyorsabban folyt a dolog, de jol megkertek az arat.Ja az , hogy egy ilyen relativ hosszu ut utan, betegen meg meg sem moshattam kezem , csak a szomszed kavezoban, nem talaltam viccesnek es bizonyara azok sem akik pici babaval varakoztak orakat, majd felszolitottak öket, hogy lejart a fogadasi idö , jöjjenek vissza ket nap mulva

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 12:07:10

@Dragonlady (Bp, Hun): "török, angol, amerikai, brazil ismerősöknek és kollégáknak két héten belül megvoltak a papírjai és nem töltötték a fél életüket a konzulátuson."

azért a délafrikaiak is szivnak bőven, nem csak mi

2015.02.25. 12:07:23

@labirintus1: Na igen, itt kezdodik a problema, ha nemcsak nem tudjak, hanem rosszul tudjak a szabalyt, neked viszont nem hisznek. Pont ezert nem megyek hivatal kozelebe, kiveve ha elkerulhetetlen, ebben teljesen Max allaspontjan vagyok :)

2015.02.25. 12:08:40

@Mirjam2:

Sajnos nem hinném, hogy sokat változott az ügyintézők mentalitása az utóbbi években. Az én fent említett esetem 2009-ben történt.

A kormányzatnak sem érdeke, hogy a külföldön élő magyarokat kényeztesse, mivel a többség nem hinném, hogy az ő potenciális szavazótáborukat erősíti. :) Volt erről egy jó kis cikk az Indexen tavaly, hogy mennyire megnehezítették, hogy a külföldön élő magyarok szavazhassanak.

Én már minden ilyet úgy időzítek, hogy akkor intézhessem, ha éppen Magyarországon járok, és akkor is titkolom, hogy külföldön élek.

Taxomükke (UK) 2015.02.25. 12:08:54

@Zoole[uk]: Szerintem ha itt adod be az útlevélkérelmet, akár fél év is lehet, mire megjönnek az okmányok (ismerőseink jártak így).
Kérj időpontot a vecsési okmányirodába, az közel van Ferihegyhez, elröpültök, beadjátok a papírokat (magyarországi postázási címmel), visszaröpültök, és a rokonség két hét múlva elküldi nektek az iratokat.

Amúgy meg személyivel is utazhattok, úgyhogy nyárra is lehet ezt hagyni, de akkor szerintem lassabb, mert sokan akkor ébrednek rá, hogy lejárt az útlevél.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 12:11:13

@pappito: én alapból nem szoktam örülni annk, ha másnak is megdöglik a tehene. bár volt már rá példa.
nem tudom, mivel szívtok éppen, de részvétem, és kitartást.

DánBrünhilda 2015.02.25. 12:16:05

@Zoole[uk]: ez itt is így van Dániában, a refugee-k külön kasztot képeznek. Ki érti ezt?

DánBrünhilda 2015.02.25. 12:17:47

@maxval bircaman szerkesztő: pedig azért ezek elég "átlagos kérdések" szerintem. Persze ez még nem jelenti azt, hogy mindenki tudna is válaszolni

DánBrünhilda 2015.02.25. 12:19:38

@SECI: mert le kell róla mondanod, ennyire egyszerű. Ez a szabály. És mivel a külföldre költözés ténye nem jelenti azt, hogy elveszíted az állampolgárságod, csak a fogadó ország adhat érvényes úti okmányokat. Házasodni pedig a rokonok és barátok miatt szeretne az anyaországban az ember, bár lehet ezt lényegtelen szempontként is kezelni

DánBrünhilda 2015.02.25. 12:20:49

@labirintus1: mivel a férjemnek kötelező volt megadnia külföldi lakcímet kijelentkezésről, ezért az apa jogán Dániában élő magyar állampolgárként regisztrálják (elég, ha az egyik szülőnek van kinti lakcíme)

DánBrünhilda 2015.02.25. 12:25:55

Most egyébként ott tartunk, hogy a tervezett költözést elhalasztottuk, mert erre a lakcímünkre fogják kiküldeni az útleveleket, és elfelejtették mondani, hogy ez több időt vesz majd igénybe, mint 3 hónap (utólag mondták, mikor kérdeztem, hol tart az ügy, hogy konkrétan még hozzá sem kezdtek az útlevélhez). Nem hiszem, hogy jót tenne az ügynek egy lakcímváltozás, szkeptikusan úgy vélem, nem tudnák rugalmasan kezelni az ügyet, és végül még az új lakóknál landolna az irat (magyarul nem szeretném egy lakcímcserével hosszabbítani az ügymenetet, ami így is már több mint 3 hónapja zajlik)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 12:26:52

@labirintus1: gratulálok! hány hetes? bocs, nem emlékszem, te merre vagy? Anglia? remélem, könnyen megússzátok a bürokráciát....

qkuc 2015.02.25. 12:28:36

Szeretem a magyar bürokráciát:

"neki nincs olyan gomb a számítógépén, ami ilyen esetekben használható lenne" - Ez annyira vicces, hogy ha nem lenne gyakorik, még nevetnék is rajta igazán, :D. Nincs gomb, nincs ilyen ügytípus, slusszpassz!

"soha nem kérdezték pl. tőlem a nagyszüleim nevét hivatalos ügyek intézésekor" Még szerencse, hogy géntérképet nem kértek, :D.

qkuc 2015.02.25. 12:30:06

@maxval bircaman szerkesztő: Mire gondolsz? A személyi számra? Amint nem használnak már szinte sehol? Az mire is jó? :D

soad1221 2015.02.25. 12:30:48

@SECI: a mo-i ügyintézésekkel azt hiszem 3+1 probléma van:

1. átláthatatlan, értelmetlen, egymásnak ellentmondó szabályok
2. a szabályokat nem ismerő ügyintézők ->halvány javulás azért tapasztalható
3. nem túl kedves, dolgozni nem nagyon szerető ügyintézők -> hogy korrekt legyek, ebben van érezhető, komolyabb javulás az évek alatt

+1: mindent csak egy adott helyen, egy adott módon fizetve, a két hétig avar alatt érlelt rózsaszín nyomtatványon lehet igényelni, kivéve a személyi igazolványt, mert azt hupilila, a jogsit kék, a forgalmit zöld, az útlevél sárga, stb...

Tehát a kérdésedre a válasz valójában az,hogy a magyar állam szívatja az állampolgárait a bürokráciával. Ha lenne mondjuk 1 db igazolvány 1 db számmal, akkor szerintem mindenki boldogabb lenne. És az 1 db igazolvánnyal tökéletesen igazolod magad bárhol és bármikor, illetve az 1 db szám alapján az adott személy (orvos, adóellenőr, rendőr, bárki akinek joga van ehhez) hozzájut a számára releváns információkhoz...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 12:31:09

@Taxomükke: mondjuk nekem Bangkokban az útlevél legalább megvolt 3 hét alatt (nem sürgősségi), és ezt mondták előre is, hogy max egy hónap lesz. mármint a saját útlevelem, lejárt a régi, csak egy új kellett, nem változtattam nevet, nem volt csavar.
ja annyi csavar volt, hogy személyesen érte is kellett menni. (másik országból, naná.)
Londonban tényleg hónapokig kell várni?

SzZoole 2015.02.25. 12:32:52

@pappito: hat,mivel itt elek egy ideje van egy kiss ralatasom a dolgokra,mivel azokkal a "minta polgárokkal"voltak problémáink
De megoldottuk:)

DánBrünhilda 2015.02.25. 12:38:50

@qkuc: azt szerencsére nem, de ujjlenyomatot igen, amit nagyon nehezen tudtak levenni. 10-ből 3 érvényes sikerült fél óra alatt, azt mondták, vigyázzak jobban az ujjbegyeimre...majd megkérdezték, szeretném-e, hogy rögzítsék a levett ujjlenyomatokat a rendszerben. kérdeztem, mire jó az? A válasz: legközelebb nem kell bejönni hosszabbíttatni, elintézhető online. Mondom, persze, akkor legyen így, mivel már most is alig van ujjlenyomatom. Majd a végén megjegyezték: emiatt lehet, hogy csak 1 évre fogják engedélyezni az ideiglenes útlevelet, mert bár én 5 évre kértem, ahhoz minimum 5 érvényes lenyomat kell...(habár fizetni az 5 évest fizettem, ki tudja, lehet visszakapom a különbözetet?)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 12:39:33

@soad1221: lakcímbejelentő lap, halványnarancssárga háttéren neonnarancssárga betűkkel. nem küszödök egyébként vizuális kihívásokkal, de golyózott a szemem rendesen most itt.

SzZoole 2015.02.25. 12:40:23

@Taxomükke: ez komplikált lenne
Most PR miatt is be kell adnunk minden papirunkat.Az 4-6 hét alatt meg van
Az utlevelunk májusban jár le igy nagy valószínűséggel a tavaszi szünetben haza kell mennünk egy pár napra
Az otthoni okmány iroda nem gond,negyonknek meg van 20 perc alatt,a tesom ki küldi postán
Valószínű ezt az utat fogjuk járni,csak meg nem tudom hogy kocsival vagy repülővel menjünk

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 12:41:56

@DánBrünhilda: ideiglenes útlevél csak 1 éves van, nem?? és ahhoz viszont nem kell ujjlenyomat. legalábbis nekem 2 éve ezt mondták.

qkuc 2015.02.25. 12:44:39

@Mirjam2: Gondolom ott, ahol ezért fizetni is kell például, ott azért gyorsabban pörögnek, :D. (Emlékeim szerint a szerb állampolgárság leadásáért elég szép összeget kell fizetni.)

DánBrünhilda 2015.02.25. 12:45:22

@Dragonlady (Bp, Hun): őszintén, ennek nem jártam utána, nem tűnt opciónak. 5 évre kértem útlevelet, majd az ujjlenyomat szenvedés után mondták, hogy lehet csak ideigleneset fogok kapni, mert a 3 érvényes ujjlenyomat nem elég az 5 éveshez. Lehet ezért adják akkor csak ideiglenesként? (ez kb az ügyintézés 3. órájában volt, itt én már nem kételkedtem semmiben, nem is kérdeztem, csak tettem, amit mondtak :D)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 12:47:54

juteszembe, nem tudom,még mindig így van-e, de pár éve ez volt, az angolok szívtak nagyokat ezzel az új útlevél témával. az történt, hogy Bangkokból kiszervezték Hong Kongba az egészet (miközben több tízezer vagy tán százezer brit él Thaiföldön, sebaj). ha új útlevelet igényelt az ember, DHL-lel vagy hasonlóval el kellett küldeni a régit Hong Kongba, és ott álltak hetekig útlevél és bármi okmányok nélkül, míg vissza nem kapták, ha nem veszett el útközben (pl nagynehezen megszerzett éppen aktuális vízummal együtt ugye). hogy akkor mire való a konzulátus pl, miért nem tudják ők egy lyukasztóval ártalmatlanítani a régit, amint megjön az új, vagy valami ilyesmi?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 12:50:41

@DánBrünhilda: akkor lehet, hogy nem árt utánakérdezni, ne szaladj bele valami kellemetlen meglepetésbe....

2015.02.25. 12:52:08

Ez a tortenet setagallop a del-afrikai utlevel intezeshez kepest.

soad1221 2015.02.25. 12:52:31

@Dragonlady (Bp, Hun): tudtam, hogy kihagytam vmit.. :)
mondjuk ez nem csoda, gyakorlatilag nincs olyan ügymenet, ami ne lenne kivétel :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 12:53:26

@DánBrünhilda:

Hozzáteszem: maga a vizsga teljesen kamu. Ha kinyögsz egy mondatot, akkor át is mentél.

Az amerikai állampolgársági vizsgáról mesélik, hogy angolul nem beszélő analfabéták is átmennek rajta. Nos, a magyar hasonló szint.

Szóval ha nem lenne a személyes adatok védelmének kötelezettsége, már lennének gyüjtemények a vizsgázók által
benyögött ökörségekről.

A Pázmányon régebben volt saját felvételi (már nincs), kiszűrendő a teljesen tájékozatlan emberkéket. Aztán név
nélkül ki is adtak egy gyüjteményt az elhangzott legnagyobb baromságokról.

– Mikor tört ki az 1848-as forradalom?
– Február 1-jén.

– Mikor alapították a Szovjetuniót?
– XVII. század?
– Nem. Mikor szűnt meg?
-1450-es, 1460-as évek.
– Nem jó. Azt mondja meg, mely országok tartoztak hozzá!
– Az északiak!
– Például?
– Norvégia!

- Mit tud a keleti kereszténységről?
- A keleti kereszténység vezetője a tibeti láma.

- Mondjon egyet a Tízparancsolatból!
- Felebarátod feleségét szeresd!

– Mondjon magyar szenteket!
– Szűz Mária.

– Ki volt az első pápa?
– VII. Gergely.

– Ki volt Luther Márton?
– Luther Márton templomi könyvnyomtatással foglalkozott, és egyet-kettőt ki is szögezett a templomkapura.

- Mi a feminizmus?
- A feminizmus azt jelenti, hogy a nők el vannak nyomva a férfiak alatt.

– Ki jelenleg a köztársasági elnök?
– Nem tudom, mert szerintem alkalmatlan.

– Mi az Alkotmány?
– Az Alkotmány egy intézmény, szervei: az Alkotmánybíróság, a zászló, s a címer.

- Hol van Bős és Nagymaros?
- A Tiszán.
- Hol?
- Elnézést, a Maroson!

– Mi a Szentháromság?
– Jézus Krisztus, Mária Magdaléna és a galambjuk.

- Ki volt Szent István felesége?
- Bajor Gizi.

- Ki jelenleg a köztársasági elnök?
- Nem tudom.
- Segítek… Gondoljon egy madárra!
- Ja, igen. Sas József.
(Ez 10+ éve volt.)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 12:53:26

@qkuc:

A személyi szám egy önmagában létező entitás: nem szükséges, hogy használva legyen, elegendő oka a létezésre önmaga.

:-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 12:53:26

@snygg panda:

"a többség nem hinném, hogy az ő potenciális szavazótáborukat erősíti"

Népszerű tévhit, de nem igaz. Tavaly a Fidesz a külképviseleti szavazáson NAGYOBB arányban nyert, mint belföldön.

2015.02.25. 12:54:26

@Zoole[uk]: a brit utlevelhez kell majd a magyar (illetve lehet, hogy nem kell, de en azt adtam le, ami alapjan azonositottak). Ha lehet, csinaltasd meg.

DánBrünhilda 2015.02.25. 12:55:08

@Dragonlady (Bp, Hun): köszönöm, meg fogom tenni, még a végén valami kellemetlen meglepetés érne

qkuc 2015.02.25. 12:57:21

@maxval bircaman szerkesztő: A dolognak van jelentősége, szépen meg lehet szivatni az aktuális tulajdonost ugyanis. Sőt adásvételnél is adódhatnak pikáns esetek, sőt ingatlan adónál is (ezt a fantasztikus építmény adó, kommunális adó mögé bújtatta Zugló).

Nem véletlenül köteles minden állampolgár bejelenteni a lakcímben bekövetkezett változást, és elméletben talán büntetőjogi felelősség is terhel a valótlan adatokért.

qkuc 2015.02.25. 12:57:57

@maxval bircaman szerkesztő: Szóval egy fölösleges adat? Vagyis bizony esetekben fölösleges a lakcím kártya? :D

soad1221 2015.02.25. 13:07:43

@maxval bircaman szerkesztő: ez annyira tetszik: "elegendő oka a létezésre önmaga"
gyönyörű, komolyan mondom :)

Mr Long 2015.02.25. 13:14:08

BTW ha nevvaltozas tortenik csak uj utlevelet es szig-et kell csinaltatni, vagy menni kell a navhoz, oephez is?

qkuc 2015.02.25. 13:14:36

@qkuc: Az más kérdés, hogy a magyar hivatal bizonyos szekvenciái nem tudnak bizonyos eseteket kezelni. /Értem én, hogy vannak ritka ügyek, de hogy nincs erre egy nyomorult tudásbázis, az vicc./

adg 2015.02.25. 13:22:05

@qkuc: Elsosorban ingatlanyilvantartasban hasznaljak. Ha veszel egy lakast, fogjak kerni. Az utolso negy szamat is.

qkuc 2015.02.25. 13:26:55

@adg [Au, Darwin]: Nem tudom kérhetik-e még, talán 2 éve már nem kell megadni (ez egy konkrét bankra igaz, :D, a többiről nem tudok), de hitelt sem lehetett nélküle igényelni, hiába adtál bármilyen más okmányt. Amíg nem volt valid szám, nem lehetett a rögzítést lezárni.

Egy időben a tesztekhez kellett személyi szám generátor, mert akármit nem krampácsolhatsz be, :D. (Van egy szép képlet rá a wikipédián.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 13:29:09

@Mr Long (UK): anyám annó két nap szabit vett ki, mikor elvált és nevet változtatott, hogy minden okmányát átirassa (apeh stb is....)

DánBrünhilda 2015.02.25. 13:33:36

@Mr Long (UK): gondolom ha van mo-i lakcímed, akkor végig kell zongorázni az egész történetet

qkuc 2015.02.25. 13:36:04

@snygg panda: Kineveznek egy épületet magyar nagykövetséggé és áttelepül a hazai hangulat vagy mi? :D

adg 2015.02.25. 13:43:27

@qkuc: A foldhivatal keri, nem a bank. Az csak akkor, ha a nevedben jar el a foldhivatalban.

Legalabbis en igy tudom, nekunk igy voltak, de telik az ido, boven meg lehet ennyi ido alatt valtoztatni barmilyen szabalyt. :)

Milyen tesztekhez?

Mr Long 2015.02.25. 13:46:51

@Dragonlady (Bp, Hun): Hmm... A NAV dolgozik postan keresztul, kezdem oket megkedvelni (igaz meg nem voltak nalam revizorok :)

Akartam ma kerni online idopontot uj utlevelhez a magyarorszag.hu-n. A kovetkezo hat hetben nem volt szabad az online szerint. DE urtak, ha nincs idopnt foglalasi lehetoseg, akkor hivjam azt az irodat, ahova akarok menni es segitenek. Hat hivtam. Azt mondt a no, hogy kb 3-4 hettel elore tudnak ok is csak idopontot felvenni, mivel a kozpont annyira elore csinalja meg az online hozzaferest (? patchwork-olik az online foglalasokat a kozpontban?) Hivjam oket vissza a kivant datum elott 3-4 hettel, ha nem tudokonline foglalni megint.

Mr Long 2015.02.25. 13:47:35

@DánBrünhilda: Nem tunik veszesnek a lista, csak iratok, meg bejelentes a navnak, de az postan.

DánBrünhilda 2015.02.25. 13:50:37

@Mr Long (UK): Igen, minden lényegesen egyszerűbb, ha van mo-i lakcímed, ezt hangsúlyozták nekem is többször. Kezd változni az otthoni ügyintézés, ez azért látszik (ismétlem, ha van lakcímed :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 13:55:12

@qkuc:

Adásvételnél semmi gond nincs. Hiszen a bejelentett lakó nem számít tehernek. Ellenben egy bérlő igen, s mindegy be van-e jelentve.

Ha megveszel egy lakást, s van bejelentett lakó, nem perelheted ezért az előző tulajdonost, viszont ki tudod jelentetni a lakost.

A legnagyobb baj ami lehet, az a foglalás. Ugyanis pl. XY tartozik, jön a végrehajtó. S a címére megy. Ott pedig simán foglal, mert automatikusan az övének tekinti az ott lévő tárgyakat. Kivéve, ha más igazolni tudja, hogy az övé és nem a tartozó személyé.

Szóval ha érkezni kezdenek postán fizetési felszólítások, melyek nem a lakásra vonatkoznak, hanem személyre, érdemes kijelentetni az előző lakót. Egyébként felesleges.

Hozzáteszem: itt is cégfüggő ez. Egyes cégek nem indítanak behajtást. Pl. a kábeltévés cégek lenyelik a tartozást, ha lakócsere zajlott, mert nem szeretnék a potenciális új ügyfelelet elveszíteni.

Ami gond szokott lenni az a gyorshitel és a banki hitel.

Dehát minden jogügyletnek vannak kockázatai, ilyen az élet.

Én pl. amikor eladtam a budapesti lakásomat, aláírtam, hogy tehermentesen adom át. Ez jelképes, tekintve ez eleve látható a tulajdoni lapon. De nem jelenkeztem ki, ilyen feltétel benne se volt a szerződésben. A család többi tagja meg be se volt jelentve ott, én is csak azért jelentkeztem be, mert szükségem volt ingyenes parkolási engedélyre a kerületben.

Mivel volt kb. egymillió Ft kifizetetlen tartozásom (parkolási bírságok), esetleg zaklathatta az új tulajt párszor végrehajtó.

Az ingatlanvételnél az igazi problémák nem ilyen dolgokból szoktak jönni. A fő bajok a rossz ügyvédektől származnak, akik egyszerűen nem figyelnek oda a részletekre.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 13:55:20

@soad1221:

Ez a teológiai érdeklődésem hatása.

- Szükséges volt-e Isten számára, hogy bármit teremtsen?
- Nem, mert Isten önmagában elégséges entitás.
- Akkor miért teremtett mégis?
- Mert úgy döntött. De nem volt számára kényszer ezt tenni, ez nem változtatott rajta.

2015.02.25. 14:02:04

Jaj neee, fejfajos poszt.... :D Iden lejar a szemelyim, jovore az utlevelem... felek... :D

Mr Long 2015.02.25. 14:02:38

@DánBrünhilda: Csak figyelmesen szolok, hogy be lehet jelentkezni hajlektalannak is, ha nincs magyar ingatlanod. Igy van lakcimkartyad es mindent elintezhetsz. Ha valaki nem jar utana a dolgoknak, az nem a rendszer hibaja (nem tokeletes a rendszer, de a masik fel is lehet hibas).

Mr Long 2015.02.25. 14:03:23

@mojyo: Te most kilfoldon vagy? Mert kulonben mitol felnel? :)

DánBrünhilda 2015.02.25. 14:04:17

@Mr Long (UK): nem engedték, kérdeztem :D azt mondta a hölgy, hogy nem lehet, mert külföldre költözöm (ezzel a szándékkal jelentkezem ki az előző lakhelyemről), így ezért ő nem írhatja be, hogy hajléktalan vagyok

2015.02.25. 14:06:31

@maxval bircaman szerkesztő:

"– Ki volt az első pápa?
– VII. Gergely."

Logikus... ja nem :D Ez nagyon jo, ez a kedvencem.

DánBrünhilda 2015.02.25. 14:08:51

@DánBrünhilda: egyébként tudom, hogy egyszerűbb azt firtatni, hol hibáztam én, és feltételezni, hogy ezt a helyzetet el lehetett volna kerülni, de azért menjünk biztosra, leírom újra: nem lehetett. Nem volt lakcímem, ahová bejelentkezhettem volna, az akkori szabályok szerint ki kellett jelentkeznem az albérletből (mert a főbérlővel sem akartam kiszúrni), másrészt mivel tartósan jöttem letelepedni, el akartam kerülni a NAV-val, OEP-pel és társaival való további levelezgetést arról, mit miért nem fizetek otthon stb. Az akkori ügyintézővel másfél órát vitáztam, kértem, hogy akkor írja, hogy hajléktalan vagyok, végig mentem az összes ponton, azt mondta, nem lehet, nem lehet, nem lehet, neki kötelező beírnia egy másik magyarországi lakcímet, vagy egy külföldit (amit én nem akartam megadni, mert akkor még olyan helyen laktam, amit nem tudtam megadni---> a további rejtvények elkerülése végett au pair-ként indultam)

2015.02.25. 14:10:09

@Mr Long (UK): Igen, kulfoldon elek enis, azert kommentelek ide. micsoda meglepetes. :D

Felek az ugyintezestol, meg sose csinaltam semmit konzulatuson keresztul... Meg attol is felek, hogy eszreveszik, hogy mar 5 eve igy van ez, ennek ellenere nem jelentkeztem ki, a lakcimkartyam eddig megvolt, es megsem fizettem TB-t, es be akarjak majd vasalni.. meg mittudomen mi mindent talaltak ki azota, vagy kiderul, hogy valaki ellopta a szemelyazonossagomat es felhalmozott haromezermilliard svajci franknyi tartozast vagy mittudomen :D

qkuc 2015.02.25. 14:20:19

@adg [Au, Darwin]: Hitelrögzítő + kapcsolódó rendszerek tesztjei, :). 2-vel ezelőtti munkaköröm egy része volt.

pilezi 2015.02.25. 14:21:42

Tavaly áprilisban költöztem külföldre. Márciusban változott meg a családjogi törvény, amely már nem kötelezett arra, hogy ha a gyereket magammal akarom vinni, és az apa Magyarországon marad, a gyámhivataltól kérjek engedélyt. Egyszerűen, de szabályszerűen ügyvéd előtt megállapodtunk arról, amiről kellett. Amikor májusban, mire megvoltak a tartózkodási engedélyeink, meglátogattuk a konzulátust - bejelenteni, hogy kivándoroltunk -, kisebb pánik fogadott, nem akarták elfogadni a megállapodásunkat, mert nem volt még benne gyakorlatuk. Biztosra akartak menni, ezért egy közjegyző által hitelesített dokumentumot kértek. Ott egy pillanatra megfordult velem a világ, de mivel nagyon jó ügyvédünk volt Mo-on, nem akartam elhinni, hogy tényleg meg kell futnom még ezt a kört is. Így kijelentve, hogy tudomásul vettük a tájékoztatást, de nem fogadjuk el a törvénynek ezen értelmezését, elindítottuk a meglévő dokumentumokkal az ügyet. Néhány hét múlva meg is érkeztek a lakcímkártyák (sikerült, hurrá!), "külföldi lakcím" felirattal (ez is nonszensz, nem?), de mindössze egy fénymásolt papírom van a követség által bevont személyimről, pecsételve, aláírva, igazolásképpen. Más mit kapott ilyen helyzetben?

Aztán jött a NAV és az OEP, itt már nem csodálkoztam az állami hatóságok dilettantizmusán....pedig azért elég meredek volt, de sikerült (remélem).

Amit nagyon furcsálltam, azok a bankok, szolgáltatók, ahol még volt szerződésem: egyik sem tudta átírni a rendszerében a külföldi lakcímet. Mindenki azt a megoldást találta megfelelőnek, hogy a budapesti állandó lakcímet meghagyják (ahonnan kijelentkeztem, és a lakást is eladtam), és "Van esetleg családtag, ismerős Magyarországon, akinek a lakcímét levelezési címnek meg tudná adni?" ment mindenhol. Ez is nonszensz. Legutóbb, amikor Budapesten voltam egy fél napot, megszüntettem a bankszámlámat és a mobil-előfizetésemet (16 évig volt ugyanaz a számom, fájt a szívem, de nem tudták aznap megoldani, hogy megváltoztassam pre-paidre, vissza kellett volna mennem 2 nap múlva, így dobtam inkább). Már csak magánnyugdíjpénztári tagságom van, amíg van, ott állítólag többedik megkeresésre végül egy ajánlott levélben történő bejelentés alapján megoldják a lakcím átírást, de "igazából ez nem fontos, a levelezési cím a lényeg". Nesze neked ügyfélazonosítás....

qkuc 2015.02.25. 14:22:13

@mojyo: Majd meséld el hogy sikerült a procedúra, vannak kétségeim, hogy ilyen finomságokat észrevesznek, mint nem fizeted a TB-t.

Egyébként tényleg érdekel, biztosan nem kéne ennyire izgatnia, de ezeket a macerákat is bele kell kalkulálni a tervekbe, :D.

DánBrünhilda 2015.02.25. 14:24:39

@pilezi: én kértem a konzulátust, hogy adjanak egy papírt arról, hogy folyamatban van az útlevél ügyintézésem, hogy legalább valami igazolásom legyen arról, van igazolványom, csak még nincs kész. Azt mondták, ezt akkor tudják majd megtenni, ha már elkezdték magát az útlevelet (ez ugye minimum 3 hónap), és persze be kell fizetnem kb 200 DKK illetéket (annak ellenére, hogy egy kisebb vagyont már kifizettünk az útlevél-ügyintézésekért, és a kapcsolódó szolgáltatásokért)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.25. 14:28:23

Erre csak annyit mondok, hogy eskuvo elott fel kellett volna hivni a kovetseget, vagy rakeresni google-n, hogy masoknak mi a tapasztalata...

Ha oszinten megvallja a cikk iroja, minden lepes logikus:

Hazassag anyakonyvezese -> gyermek anyakonyvezese -> utlevel kiallitasa

Es aki ervenyes igazolvany (szemelyi, utlevel) nelkul van az meg is erdemli... foleg ha Europaban el az illeto ;)

Golf2 2015.02.25. 14:29:00

@maxval bircaman szerkesztő: 1 milla tartozást hagytál hátra? És nem félsz hogy a fagyi visszanyal?

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.25. 14:29:00

remeljuk olvassa ezt a cikket a dan konzul es valaszol ra! (illetve kirugja az emlitett ugyintezot)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.25. 14:29:00

@pappito: Miert nem irta be a cikkiro a google be, hogy hazassagkotes kulfoldon? Van rola egy halom cikk, amiben le van irva, hogy mit kell csinalni. Illetve egy telefon se kerult volna sokba. Es ezugyben barhelyik kovetseget lehetett volna hivni, mert ugyanaz a procedura (lasd londoni, ott eleg jol dolgoznak)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.25. 14:29:00

@DánBrünhilda: havi 8 ezer forint TB befizeteseert cserebe mindenki beken hagy. Nem kell leadni utlevelet, szemelyit, lakcimkartyat se. Sot meg a fogadat is betomik ha Mo-n kezd el fajni...

Csinalni kell egy ugyfelkapu-t, es onnantol kezdve telefonon lehet intezni mindent nem kell bemenni navhoz.

2015.02.25. 14:29:00

@maxval bircaman szerkesztő:
Elképzelhető, ha az ún. határontúli magyarok (nem mi) elmentek szavazni szeretett vezérükre, az ún. "disszidens" magyarok (mi) meg nem bonyolították ilyennel az életüket, hiszen számukra nem volt olyan fontos, ha már úgyis külföldön élnek.

Nekem személy szerint kb. 8-10 ezer forintos költség (utazás, parkolás) lett volna, ha elmegyek szavazni, de nem tettem.

2015.02.25. 14:29:00

@qkuc:
Lényegében igen! :) Mivel az egy kis szelet Magyarország, magyar külügyi irányítással, magyar ügyekkel, magyar kollégákkal, magyar fizetésekkel stb... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 14:31:54

na majd tb ügyben alkalomadtán beszámolok.
van pár sztorim is hozzám hasonlóan 2005 előtt külföldre ment emberekről.
szerintem nem kerültek bele az ilyen régi adatok valami digitális adatbázisba.

DánBrünhilda 2015.02.25. 14:32:40

@hunjanicsar: persze, csak a törvény szerint nem fizethetek kétfelé TB-t. És itt fizetem. és ha kiköltözöl egy albérletből, nem maradhatsz bejelentkezve. Ez is törvény, ha jól tudom. És érvényes irat nélkül sem maradtam, mert az útlevelem nem járt le. Csak nevet változtattam. Ami röhej, hogy ez az egész procedúra minimum 6 hónapig tart. De végül is igaz, az állampolgár van az államért, és nem fordítva

DánBrünhilda 2015.02.25. 14:35:53

@hunjanicsar: mi változott volna, ha felhívom őket? elmondják, hogy névváltoztatás esetén új útlevél kell? ezt tudtam én is. ahogy azt is, hogy a gyereknek is fog kelleni. Ezért csináltattuk egyszerre az egész procedúrát. Ettől még a helyzet ugyanaz: nincs érvényes fényképes igazolványom. Pont. Kérdés: ha a rendszer szabályait követve intéztem mindent, hogy lehetséges, hogy egy külföldön élő magyar állampolgár így járjon? Csak azért, mert nincs mo-i lakcíme. Szerintem ez ironikus, de nem kötelező egyetérteni

pilezi 2015.02.25. 14:38:44

OFF @pilezi: még valami lakcím ügyben: tegnapelőtt töltöttem ki a magyar adóbevallásomat, kitöltőprogram, online...gyorsan, hatékonyan. Aham :) Be lehetett ikszelni, hogy ez most egy külföldi cím lesz, amit megadok. Aztán szépen beírtam a jelenlegi irányítószámot meg a várost, és az ellenőrzés hibát dobott ki, mert ehhez az irányítószámhoz nem ez a város tartozik (megnéztem, valóban nem, mert Magyarországon Fehérvárcsurgó lenne) :D
Láthatóan alaposan tesztelték a 2014-es "söralátétet". Kicsit cicomáztam rajta, hogy ne tűnjön annyira magyarnak az irányítószám, és elküldtem, de azért mégis, na.... ON

2015.02.25. 14:38:56

@qkuc: Hat, annyit meg elarulok a tartozkodasi helyemrol, hogy az EU-ban van, igy az, hogy a TB-t nem fizetem Magyarorszagon talan meguszhato azzal, hogy itt meg igen, es az EU tiltja a kettos adozast/jarulekfizetest, igy *REMELHETOLEG* ha eszre is veszik, meguszom. :D Deeee mar voltak itt a HA-n olyanok, akik mondtak, hogy oket nem is kerdeztek es a @maxval szerint ezek az adatbazisok nincsenek is osszekotve, marmint pl. az OEP-e a tobbievel, igy remenykedem benne, hogy talan meguszom...

De majd beszamolok, megigerem, sot, ha nagyon szurrealis trippe valik az egesz, mint kb a mai, akkor eskuszom posztot is bekuldok rola :D

Mr Long 2015.02.25. 14:42:59

BTW NAV & OEP
Visszamanoleges lemondasa a tbnek, foleg, ha nem fizetett az illeto:
www.nav.gov.hu/data/cms354858/15T1011_kitoltesi_utmutato.pdf

"20. § (7c) bekezdése alapján az állami adóhatóság kérelmére (bejelentésére) a Tbj. 39. § (2) bekezdése szerinti járulékfizetési kötelezettségét visszamenőleges hatállyal törli. Ezen bejelentése esetén is a 6-os számot szíveskedjen a kódkockába feltüntetni.
Az állami adóhatóság a fenti feltételek teljesülésének igazolásaként a következő okiratok együttes bemutatását fogadja el hitelt érdemlő bizonyítékként:
- a külföldi hatóság igazolása lakóhelyről, lakcímről (például lakcímnyilvántartó által vagy más hatóság által erre vonatkozóan kiadott igazolás) és
- a tényleges lakóhely szerinti államból származó egészségügyi szolgáltatásra (orvosi ellátásra) való jogosultság igazolása."

labirintus1 2015.02.25. 14:47:37

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem, én Belgiumban vagyok.

Hát én is remélem. Az itteni követségről egyébként nem tudok rosszat mondani, mert általában nagyon rendesek, csak néha a szabályok hülyék. Utoljára a magánnyugdíjpénztár mizéria miatt voltam náluk, amikor volt némi káosz, de ott sem nem ők voltak bénák, hanem naponta változott, hogy mit kell csinálni.

Én az otthoni önkormányzat marhaságaitól tartok. Mármint, hogyha feltűnik náluk "lakosként" a lakcímkártya miatt, akkor megpróbálnak minden marhaságot ellenőrizni.

Golf2 2015.02.25. 14:47:37

elröpültök Hát te se vagy Pesti.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.25. 14:47:37

En is kulfoldon eskudtem, megspekelve annyival, hogy Azsiaban, es mar ket eve tart a folyamat... lassu, de ha elore megkerdezed, akkor mindig tudhatod, hogy mi a kovetkezo lepes.

Ha eskuvo utan felhivod a konzulatust, akkor megmondtak volna rogton, hogy ha eskuvo nincs Mo-n anyakonyvezve, akkor a gyereked sem lehet anyakonyvezve.

S ebbol logikus modon jon, ha nincs anyakonyvezve, akkor utlevele se lehet... ez 3 perc google is megmondta volna neked, ha UTANA NEZEL! Nem mindegy, hogy egyszerre 3 dolgot kell intezni, vagy kulon kulon szepen, lassan.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.25. 14:47:37

@DánBrünhilda: magyar lakcimnek ehhez semmi koze... lakcimkartya nem kell kulfoldon.

Ha eskuvo utan felhivod oket, hogy szeretnel a leendo beli gyerekednek magyar utlevelet, akkor elmondtak volna, hogy

1) eskuvo anyakonyvezese kell
2) gyerek szuleteset anyakonyvezni kell
3) megmondtak volna, hogy nevet azutan valtoztass, ha minden papir el van intezve, mert durvan bonyolitja a dolgot...

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.25. 14:47:37

TB tartozasat (jogos, vagy jogtalan) ITT lehet ellenorizni:

ebev.nav.gov.hu/lekerdezes?page=eFolyoszamlaLista

ugyfelkaput mindenki csinaljon, 10 perc es sok fejfajastol megov.

labirintus1 2015.02.25. 14:47:37

@qkuc: Szerintem, a lakcímkártya minden esetben felesleges, mert a nevével ellentétben csak azt nem lehet megtudni belőle, hogy hol lakik az illető. :-)

Millió számra vannak olyan állampolgárok Mo-on, akik nem ott laknak, ahová be vannak jelentve. Ők a most érvényes jogszabályok alapján mind szabályt sértenek, mert mint az a Sukoró botránynál megtudhattuk közhiteles nyilvántartásba hamis adatot szolgáltatnak.

2015.02.25. 14:50:19

@Mr Long (UK): Ez jo, koszonom szepen, ha elokerul a kerdes, akkor majd eloveszem.... de ha ok nem kerik en nem fogom firtatni. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 14:50:37

@mojyo: ilyen esetben, ha tudod igazolni, hogy EU-n belül kint fizetsz, akkor el fogják engedni, még ha meg is találnak és reklamálnak. páran írtak itt ilyen sztorikat mostanság.

Shanarey 2015.02.25. 14:54:32

Ha Magyar hivatali ügyintézés, egy igen érdekes dolog, mert van ahol jól csinálják, nekem a Budaörsi okmányirodában mindig rendben volt, amikor arra jártam.Ellenben a szintén Budaörsi gyámhatóságról is van pár jó sztorim, és nem a jobbik értelemben, na meg a rendőrséggel kapcsolatban is akad pár, nem beszélve az Országosan Takarítjuk a Pénztárcátokat névre hallgató bankról.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Nekem a vállalkozóival nem volt gondom, de a biztonságtechnikai szereléshez szükséges rendőrségi engedély leadása már nem volt ennyire egyszerű. Hogy miért kellett azt leadni,amikor már nincs is vállalkozásom, arra nem jöttem rá.
De a vállalkozóim leadása után kb 4 hónappal, a rendőrség megtalált egy igen dörgedelmes levéllel, amelyben mindenféle fenyegetéseket helyeztek kilátásba, ha ezt nem adom le.
Azt pedig hogy ezen sajtcetli meglétét hány ügyfelem akarta tudni, arra a válaszom ZÉRÓ. S arra a kérdésre hogy eme papír leadása után csináltam e biztonsági rendszereket, a válasz: Á dehogy........

@maxval bircaman szerkesztő:

"Az viszont régi magyar néphiedelem csak, hogy valakinek bármi joga lenne egy lakáshoz, az oda való bejelentés miatt. E néphiedelem miatt nem szokta sok lakáskiadó engedni a bérlőnek, hogy bejelentse a bérleményt lakcímként."

Ez elvileg igaz, gyakorlatban ostobaság.
S hogy mennyire nem az, a földhivatalnál, lehet kérni hogy a saját tulajdonú ingatlan tulajdoni lapján bármi változás lenne, arról értesítsenek. Persze erről, nem sokan tudnak, és még kevesebben használják

Tegyük fel hogy Átlag József kisnyugdíjas éldegél pici de összkomfortos lakásában, a Ménesi úton. Ámde Csaló Gazember Dániel, valamely aljas módon (tényleg nem nehéz) bejelenti magát az öregúr lakcímére. Majd pár év múlva, levelek jönnek, egy ismeretlen névre, de a megfelelő címre. Az öregúr ezeket, nem lévén sok köze hozzá, nem veszi figyelembe. Majd ismét egy két év és az Országosan Takarítjuk a Pénztárcátokat Bank képviseletében megjelenik a végrehajtó, az immár nem három lelakott Zsiguli értékű tartozás miatt. Nos a végrehajtó tojik arra mi a valós állapot, a papír szerint ő jó helyen jár, és végrehajt, ami miatt majd utólag, illeték megfizetése mellett lehet reklamálni.

Persze ahol "normális" az ügyintéző, ott nem lehet csak úgy bejelentkezni, de ez a ritkább eset. 2009 ben amikor a válásom okán megszűnt a régi lakcímem, bejelentkeztem az anyám lakásába, amihez az ügyintéző kérni akart egy bele egyező nyilatkozatot az anyukám részéről. Na erre mondtam neki hogy nyilatkozat az nincs, de az anyukám ott kinn ül, és mellékesen nézze már meg a lakás tulajdonosainak a nevét, mert az egyik név az én vagyok. Így nem kellett semmi igazolás.

@33621:

Ez igazából pánik keltés, de de persze van valóság alapja.

@bxf:

A személyi igazolvány helyett az útlevél is jó ha ügyintézni akarsz. A lakcímkártya a vicces, mert a nélkül nem igazán lehet semmit csinálni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 14:57:01

@hunjanicsar: csak úgy mondom egyébként, hogy meg lehet kerülni azt az esküvőt, külföldön is lehet apasági nyilatkozatot tenni. sőt. apa nélkül is lehet gyereket anyakönyvezni.

ja és most megint ott tartunk, hogy a szegény polgár a hülye, mert nem számított arra, hogy amit neki mondtak, az esetleg hülyeség, plusz bunkók vele, ésvagy nem akarják megpróbálni megoldani a problémáját. :-(
- mondjuk legalább ha mázlija van, akkor Dániából okmányok nélkül is haza lehet jönni, és itthon megpróbálni új okmányokat szerezni.

2015.02.25. 14:57:16

@Dragonlady (Bp, Hun): Igen, ebben bizom enis... Remeljuk meg sem talalnak :D

Volt egy manus regebben egy napilapban olvastam, hogy egy hivatalosan teljesen ingyenes parkolonal uldogelt 20 even keresztul lathatosagi mellenyben es az emberek keres nelkul adtak neki az aprot a parkolasert.... :D Soha nem derult ki, hogy kicsoda... :D

Mme.Brioche 2015.02.25. 15:00:44

@Mirjam2: hogyhogy TB-kell fizetni? mióta? amikor legutóbb hosszabbíttattam az útlevelemet (pont Magyarországon voltunk, nem konzulátuson kellett), annyit faggatott az ügyintéző nő, hogy kicsúszott a számon, hogy nem is otthon élek, erre megkérdezte, hogy ezt most hivatalosan jelentettem-e ki, mert ha igen, akkor most rögtön ki kell iratnia az országból, és elveszi a lakcímigazolómat, én meg megkérdeztem, hogy számít-e valamit adó vagy akármilyen ügyintézés, állampolgársági kérdés szempontjából hogy be vagyok-e iratva az országba lakcímileg vagy nem, ő meg azt mondta, hogy semmit nem számít, csak egy adat a rendszerben, az ő lánya is Franciaországban él, és őt se jelentette ki, szerinte nem kell. Szó se esett TB fizetésről.

DánBrünhilda 2015.02.25. 15:04:12

@hunjanicsar: ez idáig rendben is van, ezekről tudtam, csakhogy erre azt mondták, kb 3-4 hónapot vesz ez az egész igénybe, én meg nem kérdőjeleztem meg az ügyintézőt. Most járunk 3 hónapnál, és még csak a házasság sincs anyakönyvezve, nemhogy a többi. A névváltoztatás pedig a házasságkötéstől számított 3 hónapon belül ingyenes errefelé, és a házassággal együtt seperc alatt elintézik (az összes itteni hivatal és szolgáltató kapott róla értesítést, az új papírjaim innen megjöttek 5 nap alatt). Utólagos névváltoztatás költséges, és akkor is végig kellett volna ezt ugyanígy csinálni, csak a gyereknek lett volna előbb útlevele.én pedig ugyanígy okmány nélkül maradok hónapokra. Tehát nem értem a logikát

DánBrünhilda 2015.02.25. 15:05:55

@hunjanicsar: de nagyon sok köze van, ha van magyar lakcím, nem kell a követségre menni, hanem lehet bp-en, a visegradi u-ban intézni, akár a szüleim altal is meghatalmazassal

DánBrünhilda 2015.02.25. 15:08:43

@Dragonlady (Bp, Hun): gondoltam rá, de ha mégis megállítanának a határon, lehet gondba kerülnék...most mar azért kivárjuk a végét, ha már beadtuk a papírokat. Am pont az apasági nyilatkozatos mókát akartuk elkerülni

Golf2 2015.02.25. 15:12:25

@pilezi: Már csak magánnyugdíjpénztári tagságom van, Ne aggódj ezt végképp megoldják majd! 0 gondod lesz vele nemsokára!

labirintus1 2015.02.25. 15:12:25

@mojyo: Szerintem, simán jelentsd be a TB-nek, hogy máshol fizetsz. Én még nem hallottam olyanról, akit meg akartak volna bírságolni azért, mert későn jelentette ezt be.

Viszont időről időre keresni kezdik azokat, akik valamiért nem fizetnek és egyszer véletlenül te is belkerülhetsz a szórásba. Ha így bírságolnak meg, azt szerintem nem lehet megúszni, olyan mintha adótartozásod lenne.

Golf2 2015.02.25. 15:12:25

@Taxomükke: elröpültök Csak nem Szögödröl? Vannak pozitívok is nézz utána!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 15:12:25

@Golf2:

Hová nyalhat?

Tudod hány embernek van parkolási bírsága ügy az országban? Több tízezres a létszám.

Egyszer elment egy rendőr a szüleimhez, s megkérdezte, tudják-e a címemet. Ők mondták "nem tudjuk", s ezzel
zárult a "nyomozás".

Ilyenkor a következő történik: a rendőrség megállapítja, hogy az illető nem idézhető, így a bíróság dönt a tartozó távollétében. (Kiakasztják az idézését a bíróság hirdetőtáblájára, ezzel az idézés szabályosnak minősül.) Aztán a parkolócég odaadja az ítéletet végrehajtónak. Majd a végrehajtó nem csinál semmit, miután nem tud végrehajtani.

Majd elévül az egész.

Mivel nem bűncselekmény, további cselekmény nem történik.

De ha bűncselekmény is lenne, kis érték esetében semmi nem történik. Ha véletlenül elévülés előtt a hatóság látókörébe kerülsz, megpróbálják behajtani.

Ilyen esetben még körözés sincs kiadva, ahhoz ez túl kis ügy. Ki se adható körözés.

Még a NAV-tartozásoknál is kell egy bizonyos összeghatár ahhoz, hogy komolyan lépjenek. 10 millió alatt nem szoktak csinálni semmit. Van elég adós belföldön behajtható vagyonnal, velük foglalkoznak.

Aktívan csak a nagy pénzek miatt kereshetik az embert, vagy olyan bűncselekményeknél, melynek büntetési tétele
legalább 2 év. A parkolódíj nem fizetése pedig csak szabálysértés, nem bűncselekmény.

Hozzáteszem: ha van az ember nevén bármilyen vagyon az országban, behajtják az esetek 99 %-ában. Szóval naív dolog arra számítani, hogy nem lesz behajtás, ha van vagyon az országon belül. De lesz!

Egyébként mostanában tervezik e kérdés EU-szintű megoldását, azaz lehet majd végrehajtást kérni másik tagállamban is, mindenféle bonyolult procedúra nélkül. Ennek egyik oka pont a számtalan sok apró szabálysértés, melyre nem adható ki körözés, viszont ha a vétkes elmegy az országból, a hatóság tehetetlen vele szemben (jellemzően parkolási bírság, szabélysértési bírság, rendőr által kiszabott közlekedési bírság). Ha ez hatályba lép, akkor majd érdemes lesz vigyázni... De az persze nem lesz visszamenőleges hatályú.

S nekem pedig 2007 óta nincs semmilyen kifizetetlen büntetésem, adóelmaradásom, stb. Szóval már nem is érint az egész. Feleségnek van elmaradt egészségbiztosítási befizetése - ha nagyon kell, majd kifizetjük (kb. 1500 euró), de eddig még senki se követelte túlságosan. Ha meg nem követeli senki, jobb nem fizetni és kivárni az elévülést. Itt ha 5 évig a követelés jogosultja nem szól, nem követelhető semmilyen tartozás. Persze, egy bankkal nem érdemes packázni, ők MINDIG szólnak, nem engedik, hogy elévüljön, de az adóhivatal nem működik ennyire hatékonyan.

Tanulság: banknak sose tartozzunk szabálytalanul, az államnak viszont lehet.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.25. 15:12:25

@Dragonlady (Bp, Hun):

miert marad barki okmanyok nelkul? vannak orszagok ahol ervenyes utlevel, szemelyi nelkul vonatjegyet se lehet venni.

az apasagi nyilatkozatot ugyanugy anyakonyvezni kell, ami ugyanaz a folyamat...

engem az zavar, hogy mielott egy ilyen varhatoan maceras folyamatban kezd az ember, miert nem kerdez meg par ember, keres ra google-n, hogy tudja mire szamitson.

Utana mikor mar megvan a baj (nevvaltoztatas) vagy nincs ervenyes dokis, akkor meg csodalkozik az ember, hogy macera.

Az, hogy bunkok az ugyintezok, az teny. Mindenhol azok. Az osszeset ki kellene rakni, vagy egy teljesitmeny mero gombot berakni.

Vannak jo oldalak, mint hataratkelo.com, ott meg lehet kerdezni masokat, hogy o naluk, hogy volt, mire figyeljen az ember.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.25. 15:12:25

miert nem jelentkeztel be a szuleidhez? Senkinek nem faj, nem kerul penzbe es egy halom fejfajastol.

En tavaly majusban eskudtem, azota sem sikerult anyakonyvezni a hazassagot, szoval en tudom mennyire lassan orolnek a Bevandorlasi hivatal malmai.

Illetve az is fontos, hogy a konzulatus csak osszegyujti a papirokat, az eskuvo bejegyzese a bevhivatalnal tortenik.

Ha megkerdezted volna, akkor rogton a hazassag utan megcsinalod az anyakonyvezest, es akkor most csak a gyerek anyakonyvevel szivnal...

Golf2 2015.02.25. 15:12:29

@Dragonlady (Bp, Hun): apa nélkül is lehet gyereket anyakönyvezni. Gratulálok.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.02.25. 15:14:18

Azért az érdekes, hogy a posztolóval mindig flegmán bánnak. Nem csodálkoznék ha a hivatalnokokat meghallgatva kiderülne, hogy egy kicsit magasabb lóról beszélt mint az indokolt.

Ez a klotyó hiány meg külön furcsa nekem. Na mindegy nekem ha útlevél kell hazaugrom érte és a postázást Sopronba kérem.

DánBrünhilda 2015.02.25. 15:17:10

@hunjanicsar: ha olvastad volna, azért, mert a szüleim is albérletben élnek, ahogy a férjem részéről sem volt megoldható a dolog. Ilyen is van. Továbbra sem értem viszont, h mi váltoozik, ha később változik a nevem

2015.02.25. 15:19:33

@labirintus1: De miert? Mi a kulonbseg, ha most csinalom, es ha akkor amikor ok keresnek? Persze, hogy olyan, mint az adotartozas, de ha bebizonyitom nekik, hogy nem jogos, mert en kozben vegig fizettem, akkor el kellene engedniuk nem?

Amugy nincs is mar ervenyes TAJ szamom, akkor vezettek be ezt a fizetest, amikor leleptem, igy nem is tudom benne vagyok-e egyaltalan a rendszerben, remelem nem. :D

DánBrünhilda 2015.02.25. 15:21:56

@flash.gordon: amikor szóltunk, h pelenkát kell cserélni, rámutattak egy pici asztalra, amin volt egy törölköző. Biztos azért, mert magas lóról beszéltem. Mással biztos mindig mindenki kedves volt a hivatalokban, vsak bennem lehet a hiba

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.02.25. 15:24:30

"és naná, hogy a magyar ügyintézés többszörösét fizettük ki."

Imádom azokat a honfitársaimat, akik külföldön külföldi fizetést akarnak kapni de magyar árakon akarnak mindent megfizetni. Eszébe sem jut, hogy lehet, hogy a külképviseleten dolgozónak is külföldi fizetést kell adni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.02.25. 15:34:03

@DánBrünhilda: "amikor szóltunk, h pelenkát kell cserélni, rámutattak egy pici asztalra, amin volt egy törölköző. Biztos azért, mert magas lóról beszéltem. Mással biztos mindig mindenki kedves volt a hivatalokban, vsak bennem lehet a hiba"

èn is így gondolom. Sok külföldi magyar azt képzeli, hogy ö fingotta a passzát szelet. ;-)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.25. 15:36:28

oksa, ez elkerulte a figyelmem.

mindegy, most mar tudod, es remeljuk, hogy masok mar okosabbak lesznek.

Remelhetoleg a hataratkelo.com ra is felkerul egy cikk a kulfoldi anyakonyvezesrol, hogy mindenki vagja mi a szitu.

qkuc 2015.02.25. 15:38:52

@flash.gordon: És sok hivatalnok is ...., :).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 15:39:58

@33621: Na ez a napi.hu meg portfolio.hu aztán abszolút a gazdasági honlapok közül is a legalja, kb blikk színvonal...Akkora épületes baromságok szoktak lenni rajta, hogy csúcs.Pl itt is, ha jön egy combosabb felhő sokkalta jobban leárnyékolja, mint a napfogyatkozás árnyékcsóvája, ami lehet hogy csak pár km-pár 10 km átmérőjű, a teljes sötét részben...

adg 2015.02.25. 15:40:17

@flash.gordon: "Eszébe sem jut, hogy lehet, hogy a külképviseleten dolgozónak is külföldi fizetést kell adni."

Ez a konkret esetben meg jol is hangzik, de miert kell ugyanannyit fizetni kanadaban, ausztraliaban, thaifoldon vagy indiaban, sri lankan, laoszban...? Az indiai kulkepviseleten dolgozo is annyit keres mint az ausztraliai kollegaja? Meg az laoszi lako is annyi keres mint az ausztraliai, kanadai?

Shanarey 2015.02.25. 15:44:26

@hunjanicsar:

Az ügyfélkapu nem rossz dolog, de megtalálni rajta a kívánt információt, nem egyszerű.

Lemondani a TB-t, elvben ügyfélkapun keresztül is lehet, de hogy hol, na az a macerás rész. Én még nem találtam meg, persze az elszántság is hiányzik (még)
Szép dolog hogy értesítenek, mikor jár le a jogsim és a kocsim műszakija, de azért még sok javítani való van rajta.

DánBrünhilda 2015.02.25. 15:45:49

@flash.gordon: tök mindegy ki fingotta a passzát szelet, akkor ha már kifizetjük az itteni díjakat, és ők is itteni fizetést kapnak, futhatná egy pelenkázó asztalra, egy porszívóra meg egy mosolyra, mert errefelé az szokás

DánBrünhilda 2015.02.25. 15:46:39

@hunjanicsar: ez jó ötlet, biztos sokakat fog még érinteni a jövőben

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.02.25. 15:48:05

@adg [Au, Darwin]: Szerintem azért kell ugyanannyit fizetni mert helyi lakást bérel helyi áron, helyben kajál megy orvoshoz stb. Most nem pont a nagykövetre gondolok hanem a követséget üzemeltetö többi tagra.

Egyébként ez földrajzi helytöl független jelenség, hogy egy magyar azért akar másik magyarral dolgoztatni mert az majd hazai árakon csinálja meg. Vagy, ami még jobb: ingyen. :)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.25. 15:50:14

Nem egyszeru... csinaltam egy kepernyosmenteses segedletet TB egyenleg lekerdezeshez, remeljuk hamarosan kinnt lesz hataratkelo.com on

Addig is ez jo alap, ha raszanod az idod ki lehet bogozni. De teny direkt ugy van csinalva, hogy csak PHD val lehessen elboldogulni az oldalon.

ebev.nav.gov.hu/lekerdezes?page=eFolyoszamlaLista

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.25. 15:50:16

@hataratkelo egy jo osszefoglalot varunk az oldalra ezzel kapcsolatban :) hazassag anyakonyvezese kulfoldon cimmel

Muscari 2015.02.25. 15:51:44

@geegee: hogy intézted az orvosi vizsgálatot a jogosítványhoz? Fizetitek otthon a TB-t? Nálunk ugyanis ez most esélyes a kövő hónapban. Férjem jogsija lerjárt és angolra nem tudja kicseréltetni, újra kellene vizsgáznia hozzá.

Szóval otthon kell megcsináltatni. Igaz, hogy a tb már le lett mondva, de ez amúgy is fizetős. Ráadásul vérvételre is el kell majd mennie, mert 45 elmúlt (WTF?), tehát szép kis ügyintézésnek nézünk elébe.

Viszont legalább én fogok egész héten vezetni :-)

Határátkelő 2015.02.25. 15:54:09

@hunjanicsar: Köszi, megkaptam, és arra gondoltam, olyan hasznos és érdekes, hogy (párban egy másik történettel, ha minden jól megy) holnap ide teszem ki. Aztán persze kikerül az oldalra is, és beteszem az Elintézendő ügyeink Magyarország cikkébe is.

hataratkelo.com/magyarorszagi-kijelentkezes/

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.02.25. 15:54:19

@DánBrünhilda: Ez speciel így igaz. Reméljük a jövöben megvalósulnak ezek és kevesebb ilyen jellegü poszt fog iródni. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 15:56:49

@snygg panda: Áááá, katasztrófa... Főleg ez a nem úgy szokás...:D
És a tetejében simán előfordul bármilyen hivatalban, ügyfélszolgálaton, hogy ahány ügyintézővel beszél az ember, annyifélét mondanak.Mindenki különbözőt és ennek megfelelően is dolgoznak...El nem tudom képzelni, hogy a p!cs@ba nem dőlt már be az egész nyilvántartás Magyarországon... :-((

adg 2015.02.25. 15:57:39

@flash.gordon: Na de a logikad alapjan az ausztral kovetsegen tobbet fizetni jogos, mert magasabbak a berek es az arak.
Ugyanezen logika alapjan sri lankan toredeket kene fizetni, mert az arak es a berek is messze alacsonyabbak.

A valosagban meg europan kivul ugyanannyt fizetsz, mindegy, hogy laosz vagy kanada, esetleg japan.

Szerintem egyszeruen csak a kezbesites modja miatt nagyobb az ar, nem mindegy, hogy belfoldre postazod, vagy a vilag masik vegere a konyelt es ajanlott akarmilyen levelet, plusz meg a kovetsegnek, mint plusz szervnek is van vele dolga. A helyi ar/ber viszonyok irrelevansak.

Mindegy, innen nezve nem izgat a dolog, nehany evente kell vele szorakozni, nem rengeti meg a budzset. Viszont ha annak idejen azt mondjak a hangok, hogy pakisztanba kene menni, akkor lehet, hogy szivnam a fogam egy utleveligenyles alkalmaval.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 15:58:34

@brioche: kb 5-6 éve ez a szabály..... de kb 3-4 éve került tényleg a köztudatba, annyira csendben csinálták.
ha nem jelentkeztél ki, fizetni kéne otthon a havi 6980-at (asszem most ennyi).utánad is mehetnek érte, 5 évre visszamenőleg, itt is van több posztoló, akivel megtörtént.
de ha EU-n belül vagy most, és ott fizetsz, és ezt igazolod, akkor elengedik majd.
azért azt csodálom, hogy ezt egy ügyintéző nem tudta :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 16:00:49

@maxval bircaman szerkesztő: Hát ja, nem egyszerű kérdések, de régebben adtak hozzá "tananyagot" is.Ez első kézből való információ.Igaz, olyan jó 10 éves.Hogy mostanság mi van, nem tudom.De én is néztem, hogy ilyen kérdések, bazzeg, egy itt született se tudná rá a választ kapásból... :-))

adg 2015.02.25. 16:00:54

@Muscari: A jogsihoz nem fizeti a tb a vizsgalatot, teljesen mindegy, hogy van-e tb-je, vagy sem. Nem lesz vele semmi gond.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 16:03:22

@Golf2: pontosan mi a problémád / kérdésed?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.02.25. 16:04:57

@adg [Au, Darwin]: Akár még ezt is el tudom képzelni. Na nem a kiküldöttekröl hanem a helyben lakókról, akik történetesen magyar anyanyelvüek.

adg 2015.02.25. 16:06:44

@Dragonlady (Bp, Hun): Nincs neki olyan. Kell a napi egy beszolas minimum, ez elteti.

blackhairlady 2015.02.25. 16:07:09

@maxval bircaman szerkesztő: Nem egeszen. ha van magyarorszagi lakcimed, es olyan orszagba koltozol akivel nincs megallapodas TB ugyben (nem tudom a hivatalos megnevezest), akkor otthon TB-t kell fizetni. En ez miatt faragtam ra, mert 2010-ben a Navos holgy azt mondta, hogy nem kell kijelentkeznem, mert az USA-val is hamarosan alairjak ezt a kolcsonos akarmit, aztan kiderult, hogy megsem, en emg enm fizettem otthon.
Tehat ezert fontos sok esetben, hogy megszuntetetd-e a lakcimed.

Shanarey 2015.02.25. 16:07:37

Hja igen, útlevél ügyben meg annyit, aki még csak tervezi az útlevél megújítását, avagy beszerzését Magyarországon, az lehetőleg 10 évre váltsa ki és akkor 10 év múlva kell aggódni emiatt.
Én is így tettem, vagyis a lejáratig még rengeteg időm van.
A személyim az még két évig oké, a jogsim az Angol így 2038 végéig az is le van tudva

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 16:10:24

@Shanarey(England) ISTP: kivéve ha annyit mászkál, hogy amúgy is betelik az útlevele 3-4 év alatt... mert a 10 évesben is csak ugyanannyi oldal van. nekem mindig hamarabb betelik, mint lejár :-(

Shanarey 2015.02.25. 16:10:53

@Dragonlady (Bp, Hun):

Amit ő csinál, az verbál szex, vagyis b.......ás

blackhairlady 2015.02.25. 16:10:55

@puhacica: Mi is mindig vegig rohogjuk az ugyintezokkel az idot, igaz mi a lanyommal mindenbol viccet tudunk csinalni, a legszarabb helyzetbol is kihozzuk a legjobbat, es ez ragados az adminisztratorokra is:)))
Jo, hogy ilyen elmennyel mentetek el es nem valami negativumal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 16:11:03

@SECI: Mi például azért léptünk ki a magyarság alól, mindezt bejelentve, mert őszintén szólva félünk, hogy mennyi és mekkora f@sságokat fognak még otthon kitalálni.
Volt pl olyan, hogy minden 45(?) év alatti felnőtt férfi köteles lesz tartalékos katonai szolgálatot adni.Nem tudom már miért, de tervezték ezt bevezetni.
Aztán olyan is volt, szintén tervezés szintjén, hogy minden külföldön élő magyartól próbálnak ilyen szolidaritási adó néven pénzeket lehúzni.Mert hogy külföldön él, nem okoz neki gondot, a magyar államkincstárnak meg milyen jól jön...(= mennyi új lóvét lehetne ellopni)
Illetve ami a legjobban beb@szott az a pár évvel ezelőtti rendszámfrász, mely szerint ha magyar állampolgár a külföldi rendszámú, teljesen joxerűen tartott kocsijával hazatér, pl látogatóba, akkor a magyar joxabályok szerint, ha nem jelentkezett ki, akkor rábaxhatnak 2-4-800 ezer forint bírságot.Mert hogy akinek van bármilyen magyar lakcíme, az nem használhat Magyarországon külföldi rendszámú kocsit, mert hogy az adócsalás.Ez az ügy konkrétan pörgött vagy másfél-két évig, mire elcsitult, mert észrevették a magyar jogalkotók, hogy konkrétan EU-ellenes a szabály.

Elég indok ez a háromféle gigantikus f@sság, vagy kell még?
És mivel sosem lehet előre tudni, hogy a kötsög magyar jogalkotás, törvényhozás mit fog mexavazni és mit nem, ezért én maximálisan védem a s*ggem lukát, ameddig csak tehetem.Hát ezért kell kijelentkezni, ha huzamosan külföldre költözik az ember.Az útlevél ugyanolyan hivatalos irat, bármit kell tudni vele ügyintézni.Amit meg mégse lehet, az le van szarva...

Shanarey 2015.02.25. 16:12:46

@Dragonlady (Bp, Hun):

Ebben igazad,van de nem mindenki olyan mászkálós , és főleg nem EU-n kívül.
A minidragonnak, sok sok kilométere lesz, pedig még egy lépést sem tett ezen a világon.
:-))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 16:13:45

@adg [Au, Darwin]: na neked vagyok még kíváncsi a magyarságból való kiiratkozási együtthatódra. :-)

@geegee: plusz volt még ez a gyámhatósági rászállás is a gyerekes családokra, na az se volt nudli :-/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 16:15:20

Nyilván ezt a kijelentkezősdit a legcélszerűbb akkor csinálni, ha már megházasodtunk, elváltunk, eladtuk a házat, mexültük a gyereket, és egyáltalán, minden ilyen dolgon túlestünk.
Persze sajnos addig is kockázatban állunk az ilyen ötletelésekkel szemben.Az általam említett dolgok aztán szerencsére elsikkadtak, ha jól tudom, de ki tudja előre, hogy mi fog elsikkadni, és mi nem...?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 16:16:12

@Dragonlady (Bp, Hun): Jajajajajaja, az a másik (ennedik) pofaleszakító eset volt, el is felejtettem...

Shanarey 2015.02.25. 16:16:34

@Dragonlady (Bp, Hun):

A gyámhatósági buli, az még nem múlt el, és sajnos téged is utolérhet.
:-(

blackhairlady 2015.02.25. 16:17:58

@Mirjam2: Ha eszebe jut az embernek akkor utana nez. De sok esetben meg sem fordul a fejekben, hogy mit vonhat maga utan egy lejart, rosszul kitoltott, stb... okmany. Ezert hagyatkozunk sokan az ugyintezore.
En hiszek az autoszerelomnek is, enm nezek utana aszerviz elott, hogy mit kne csinalni a kocsin, az orvosnak sem viszek listat a lehetseges betegsegekrol a tuneteim alapjan, es -vessetek meg- en a banki ugyintezonek is hinni szoktam. Ezert hiszek (szunk) el dolgokat a hivatali ugyintezonek is, hisz ez a munkaja, ezt tanulta, ugye elvileg kepben kellen hogy legyen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 16:18:51

@Shanarey(England) ISTP:
Minidragon szegény hatszor repült már, összesen vagy 15 ezer km-t, és kifejezetten tetszett neki a kínai újévi dobolás (vagy nem, nem tudom, hogy táncolt, vagy ököllel verte a falat). szerintem most össze van zavarodva, mert más nyelven beszélek, mint eddig ;-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 16:25:40

@Shanarey(England) ISTP:
úgy tudtam, azzal most meg van oldva a gyámhatósági cucc, ha kijelenkezik végleg az ember?
ettől egyébként nem félek különösebben, mit tudnak velünk csinálni, ha nem vagyunk itt?
sajnos a gyámhivatallal lesz pár problémám viszont, míg itt vagyok, az biztos.

Mme.Brioche 2015.02.25. 16:26:10

@Dragonlady (Bp, Hun): köszi szépen, akkor ennek utánajárok és megpróbálom elintézni, bár még vagy két évig nem terveztünk hazamenni.
10 év alatt nem találtak meg, remélem mostmár egy ideig nem is fognak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 16:26:25

@qkuc: Jaja, kb a Kretén Magazinban voltak ilyen sztorik, válaszok...Akkoriban még röhögtünk is rajta, nem tudtuk, hogy simán valósággá is válhat... :-))))))))))))))))

soad1221 2015.02.25. 16:26:27

@Shanarey(England) ISTP: szerinem azt egy nyomtatvánnyal tudod a navnál.. ugyfélkapun keresztül :)
szóval kell az a bizonyos ÁNYK, letöltöd, aztán kell a megfelelő nyomtatvány (majd kikeresem, ha kell), telepíted a keretrendszerbe, kitöltöd, és a keretrendszerrel lépsz be ügyfélkapun keresztül és töltöd fel a nyomtatványt.. :)

Üdv a magyar online ügyintézés rejtelmeiben :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 16:32:58

@brioche: az eddigi sztorik alapján azokat nem találták még meg eddig, akik ilyen régen tűntek el. a "frissebb" határátkelőket inkább.

soad1221 2015.02.25. 16:34:12

@Golf2: miért is ne lehetne? sőt, ha nem házasok, akkor az apának nyilatkoznia kell a születés előtt, hogy az ő nevére anyakönyvezzék...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 16:34:33

@maxval bircaman szerkesztő: :-))))

Azt tudod e vajon, hogy az ororsz kérdőszavak közül miért csak a kamu (KaMy) jött át a magyar szlengbe?A párja a csemu,(yemY) az miért nem?

A zárójelbe a körülbelüli cirill változata van, most lusta vagyok feltelepíteni egyet... :-))))))

soad1221 2015.02.25. 16:37:27

@Shanarey(England) ISTP: de hál istennek elmúlt.. már csak akkor kell, ha a két szülő nem elvált.. ha együtt mennek külföldre, akkor már nem kérdőjelezheti meg a döntést, egyszerűen csak be kell jelenteni és ennyi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 16:37:37

@soad1221: na akkor már tudom, honnan jön ez a keretrendszer :-)))))

ja, ügyfélkapuval van egy olyna nagy baj, hoyg itthon kell lenni hozzá megnyitni legalább. (nekem ugye kiesett a dolog teljesen, mert 2006 és 2013 között nem jártam Európában.) szóval mondhatták nekem, hogy menjek ügyfélkapura....

2015.02.25. 16:38:23

@blackhair-lady: "En hiszek az autoszerelomnek is, enm nezek utana aszerviz elott, hogy mit kne csinalni a kocsin, az orvosnak sem viszek listat a lehetseges betegsegekrol a tuneteim alapjan, es -vessetek meg- en a banki ugyintezonek is hinni szoktam. Ezert hiszek (szunk) el dolgokat a hivatali ugyintezonek is, hisz ez a munkaja, ezt tanulta, ugye elvileg kepben kellen hogy legyen."

Uramisten, te tenyleg amerikai vagy :D Roluk volt ez a sztori, hogy mit vinnenek magukkal egy lakatlan szigetre, es mindenki kajat meg ivovizet valaszolt, kiveve az amerikaiakat, akik tukroket, hogy tudjanak jelezni, mert ok voltak benne egyedul egeszen biztosak, hogy keresni kezdik oket :D Ez a hit a rendszerben, ez a hihetetlen bizalom a masik emberben, ez engem mindig rettentoen ledobbent.... En mindig azt gondoltam, hogy aki igy all hozza az potencialis aldozat mindenfele atveresre, muhibara, felrevezetesre, akarmire. En igyekszem ugy elni, hogy a hivatalokkal, az orvosokkal, sot, barmilyen ugyfelszolgalattal minel kevesebbszer kelljen kapcsolatba kerulni, de ha tul akarom elni es nem akarok rosszul jarni, akkor bizony en diagnozissal mennek az orvoshoz, es az autoszerelonek is megmondanam, mit csereljen ki, es a banki ugyintezonek is, hogy mit csinaljon a penzemmel. Lehet, hogy en csinalom rosszul persze, hiszen ez vegulis egyfajta paranoia es bizalmatlansag, es miattam is van, hogy a vilag gonosz es az emberek nem biznak egymasban, mivel en sem veszek reszt a bizalomban, de... en csak igy erzem magamat biztonsagban.

soad1221 2015.02.25. 16:40:06

@Dragonlady (Bp, Hun): én azon magyarsági együtthatón nagyon sokáig röhögtem, idézzem? tudom ám fejből :))

soad1221 2015.02.25. 16:41:27

@Dragonlady (Bp, Hun): az keretalkotó... :)
lehet, hogy van összefüggés a kettő között, de még én sem vagyok benne biztos :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 16:43:39

@soad1221: sőt, ha az apa nem nyilatkozik, akkor manapság már csak az anya nevével is adnak anyakönyvi kivonatot. bizony, hova rohad a világ.

Shanarey 2015.02.25. 16:44:13

@Dragonlady (Bp, Hun):

A zenét szeretik ebben a korban, legalábbis azt ami az anyukának tetszik.

Anno a lányom úgy döntött egy este 11 órai időpontban hogy ő most akar bulizni, amikor az anyukája akiben még akkor bentlakó volt, már aludna. Nos egy fejhallgató által, amit az anyuka pocakjára raktam, toltam némi zenét a csibének és 10 perc múlva mindketten aludtak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 16:44:26

@hunjanicsar: Igen, csak ez szabálytalan.Nem lehetsz egyszerre TB-biztosított két országban is.

Amúgy meg azt hogy csináltad, hogy két kommentet is másodpercre egyszerre küldtél el?
:-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 16:46:32

@geegee: Bocsánat, három komment is volt 14:29:00-kor...
De snygg pandának is volt kettő...
Miféle mágusok, szuperhősök vagytok tik, hogy megállítjátok az időt?
:-))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 16:48:51

@soad1221: hát azt a keretrendszert valamikor meg kellett keretalkotni!
javaslom, hogy mindenki tüntesse fel zárójelben a magyarsági együtthatóját is a neve mögött. (igaziból negatív számnak kéne lennie, nem, hogy ennyire NEM vagyok magyar :-) ) illetve valahogy be kellene még kalkulálni az elráncigált kiskorú és nagykorú gyerekeket is az egyenletbe, mert az aztán tényleg minősített eset!

soad1221 2015.02.25. 16:52:10

@Dragonlady (Bp, Hun): ja igen, a lényeg ez akart lenni, köszi :)
szóval nem hogy lehet, hanem házasság nélkül (jujjjj, azt hiszem ez lehet a kulcsa ennek a rothadó világnak) ez az alap eljárás...

megjegyzem nálunk ez volt a fő indok a házasságra, mint intézményre, hogy a kurva sok nyilatkozást és macerát elkerüljük a gyerkőcöknél.. szóval tény vannak adminisztratív előnyei :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 16:52:58

@Shanarey(England) ISTP:
már folyamatban van a hangberendezés beszerzése :-)
amikor elkezdett hallani, azon zokogtam, najó nem, csak majdnem, hogy szegénynek az az első hallásélménye, hogy egyfolytában rókázok :-)

@geegee: szerintem egyszerre engedte be őket HÁ.

én bevállalnám azt a szabálytalan két helyen dolgot, ha valamiért fontos lenne megtartani. szerintem ez az a dolog, amire végképp nem fognak rájönni. és ha igen, akkor majd micsinálnak, szaladnak utánad, hogy itt van vissza a befizetett járulékod?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 16:55:33

@maxval bircaman szerkesztő: Tudtommal már működik eu-n belül a közlekedési bírságok államhatáron átnyúló behajtatása...
Szóval a többieknek, aki eu országban élnek, csak óvatosan...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 16:58:09

@Dragonlady (Bp, Hun): Na de a HÁ se tud másodpercre egyezően két helyre klikkelni...Vagy a fene tudja... :D

Úgy emléxem, volt már valami eset, hogy valakit meg akartak büntetni, hogy két országban is fizetett tébét.Az egyik a magyar volt.
Haha, naiv vagy, ha azt hiszed, hogy majd csak a túlfizetést akarják visszaadni... :-)))

labirintus1 2015.02.25. 16:59:41

@Dragonlady (Bp, Hun): Én azért tartok a gyámhivataltól, mert pár éve egy Spanyolországban élő orvos házaspár jutott odáig velük, hogy azzal fenyegették őket, hogy köröztetni fogják őket is, meg a gyerekeket is.

Ha nem vagy otthon, nem kapod meg a leveleiket, aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy pl. egy ciprusi nyaraláson lekapcsolnak a reptéren.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 16:59:42

@flash.gordon:

A magyar állam legendásan nem fizet jól. Kb. 25 éve így van.

Alapvetően két kaszt van: a kiküldött és a helyi alkalmazott.

A kiküldöttnek jó a fizetése, plusz kap magyar fizetést is. Összesen jóval a magyar átlag felett keres. Ez persze

elsősorban ott érték, ahol a helyi szint alacsony. A nyugatra kiküldött magyar az ottani átlag körül kap, nem érezheti magát gazdagnak. Kivéve a magasabb rangú diplomaták.

Egy magyar nagykövet kb. havi 1,2 millió Ft körül keres, azaz annyit mint egy magyar miniszter, viszont ez neki nettó, mert diplomataként nem fizet adót az országban, ahol van. Plusz gyakorlatilag minden ingyen van neki: a lakás, annak rezsije, a szolgálati kocsi korlátlan magánhasználatra, benzin bele, stb. S plusz reprezentációs keret.

Minél alacsonyabb szintű a diplomata, annál kisebb a fizetés és annál jobban csökken az állam által fedezett költség. Pl. egy követségi titkárnak nem jár korlátlan magánhasználatra autó, s a rezsit is ő fizeti.

S van a helyi alkalmazott, akinek jellemzően a helyi fizetési szinten fizetnek, sőt inkább kicsit alatta. Nyilván itt a fizetés országfüggő: a londoni követségen sokkal magasabb a fizetés, mint a tiranain.

Szófiában pl. a magyar követség KEVESEBBET fizet a helyieknek, mint a lengyelek, a csehek és a szlovákok a saját helyi alkalmazottainak.

A kommunizmusban még nem így volt: a kommunista követségek között a magyaron volt az egyik legjobb a fizetés,
s a legszarabb a szovjeten.

Akkoriban a kiküldötti fizetések között is nagy különbségek voltak. Alapvetően három szinte "ellenséges" csoport volt: a diplomaták, a külkeresek, s mindenki más.

Emlékszem pl. Kubából hogyan éltek az egyes "szocialista" diplomaták a 80-as években. A szovjetek voltak a

legrosszabbul fizetve, az alacsony rangúak alig éltek jobban, mint egy szovjet átlagember, de a nagykövetük is - aki pedig istenségnek számított náluk - alig a felét kereste a magyar nagykövetének. A mongolok a szovjet szinten voltak, de ők kevesen voltak eleve. A románok is ezen a szinten voltak, gyakorlatilag nyomorogtak. (Emlékszem: a román nagykövetnek fekete Dacia szolgálati kocsija volt, mindenki rajta röhögött emiatt.) A bolgárok kb. a szovjet szint másfelén voltak. Ennél jobban a csehszlovákok, lengyelek, keletnémetek. A csúcson a magyarok voltak, kb. 2-2,5-szeres fizetésekkel a szovjetekéhez képest.

Most a jugoszlávokat nem számoltam, ők nyugtai szinten voltak, a magyar felett, de őket eleve nem lehetett

egyértelműen besorolni a "szocialista" diplomaták közé.

2015.02.25. 16:59:42

@geegee:
Jaaaaaj, erre a rendszámos dologra emlékszem! Beszarok, hogy miket ki nem találnak! :)

labirintus1 2015.02.25. 16:59:42

@mojyo: TAJ számod örökre van, ha egyszer volt. Most 4 "színed" lehet a rendszerben: zöld, minden oké; piros - nem fizetsz és gond van; kék - máshol fizetsz; barna - átmenetileg nem fizetsz.

Te most jó eséllyel piros vagy a rendszerben, ha bejelentenéd, akkor kék lennél. Amennyire én tudom, a kékeket nem piszkálják, a pirosakat viszont időnként üldözik.

Szerintem, ha te magad jelented be, akkor csak tévedtél és ezért nem büntetnek. Ha viszont ők kapnak el, akkor az TB "logikája" szerint csaltál, tehát jár a büntetés.

Szerintem, csináld azt, ami ide van írva, aztán jó eséllyel egy életre lerendezted a dolgot.
www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/bejelentesi_kotelezetteg/kulfoldon_munkat_vallalok_bejelentese

Sok szerencsét!

ABL CA 2015.02.25. 16:59:42

@maxval bircaman szerkesztő: "milyen jogon kéri az állam a külföldi lakcímem"

Nem kötelező megadni.

De igen. Nehany honapja mentem at ugyanezen a proceduran, en sem akartam megadni a kulfoldi lakcimemet, Sot, regisztraltatni sem akartam magam a magyar rendszerben es azt is kotelezove tettek, muszaly volt megadnom es regisztraltak is. Amit leirtak a postolok, az korrekt, Par eve valoban nem volt kotelezo, de (jo) nehany honapja ezt a draga magyar hatosag megvaltoztatta, tudni akarnak rolunk mindent meg mindig.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 16:59:42

@geegee:

A magyar tehetséges nép rémhírek kieszelésében.

Egyébként próbáld ki. Találj ki valami irtózatos baromságot, színezd be politikailag, majd tedd fel valahová. Az érdekelt politikai oldal fanatikus hívei egy héten belül biztos infóként fognak rá hivatkozni.

Egy javaslatom:

Segítség! Orbán a vasárnapi üzletbezárással párthuzamosan bevezeti a vasárnapi kötelező önkéntes munkát. Minden 18-60 év közti magyar állampolgár köteles lesz vasárnaponként 4 órát közhasznú ingyenes munkával tölteni, az állam által megállapított feladatokban. Mentesülnek azok akik igazolni tudják, hogy vasárnap dolgoznak, pl. a rohadék papok. Aki külföldön él, az megváltatja ezt pénzzel. Havi 16-20 ezer Ft körülire tervezi a kormány ezt a vasárnapadó összegét. Ha nem fizet valaki, bejegyzik a jelzálogot belföldi ingatlanjára, s ha nincs saját ingatlanja, a legközelebbi belföldi rokona ingatlanjára. Készül a törvénymódosítás, melynek értelmében adókötelezettség meg nem fizetése esetében a rokonok ingatlanjára jelzálog terhelhető! Ezt meg kell akadályoznunk, szóval gyűljünk össze február 29-én tüntetni!

Ha bárki azt mondaná, hogy ez ökörség, mondd azt, hogy őt megvette Orbán kilóra, ezért állítja azt, hogy mindez nem igaz. Te ezt egyébként onnnan tudod, hogy egy kiábrándult fideszes minisztériumi tisztviselő mondta ezt el neked tegnap.

:-)

De te találj ki valami mást!

ABL CA 2015.02.25. 16:59:42

@maxval bircaman szerkesztő: "az új készítéséhez állampolgársági vizsgát kellett volna tennem"

Nem igaz.

Valoban. "Csak" allampolgari vizsgalatnak vetettek volna ala. Masodizigleni felmenokig kell igazolni, hogy magyar vagy, majd ha az ugyintezo is ugy talalja, engedelyt ad az utlevel kerelmezesere. (pluszhonapok kerdese)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.25. 16:59:42

@geegee:

Erősen kétlem, hogy a magyar kamu szó orosz eredetű lenne...

labirintus1 2015.02.25. 16:59:42

@flash.gordon: A hihetetlenül gazdag Törökország a hivatalos papírokkal kapcsolatos ügyintézés nagyrészét ingyen csinálja és villámgyorsan.

Itt eléggé szivatják a hivatalok a törököket és az egyik barátnőm török férjét azzal boldogították, hogy akkor hozzon egy eredeti születési anyakönyvi kivonatot is. Kb. 2 óra alatt megvolt és ebben már az buszozás is benne van a konzulátusig. Tök ingyen csináltak neki egy vadonat újat 3 nyelven. Csak lestünk, hogy így is lehet.

Ott az a hozzáállás, hogy a saját állampolgáraimat nem szivatom, hanem próbálok nekik mindenben segíteni.

ABL CA 2015.02.25. 16:59:42

Nekunk par honapja az LA-i konzulatuson a "kedves" ugyintezo majdnem visszadobta az egesz paksametankat, mivel fekete(!) szinu tollal volt kitoltve. (itt ezt hasznaljak hivatalosan, ezt lehet kapni, kek tollat ugy kell talalni mint a feher hollot!)
A masik kifogasa az volt hogy miert az itteni valtozatban irtam ala nevemet. (Mert itt elek,es igy hasznalom, nekem ez a "hivatalos"?Mi az, hogy nem tudom automatikusan a magyar alairasmodot???) De lagy volt a szive a kis draganak, es megkonyorult rajtunk, bevette. Es csodak csodajara, Mo-n nem voltak ezek gondok...

Jaffar 2015.02.25. 16:59:46

Teljesen megértem a posztolót.
Nekem 1 évig tartott (4.ik alkalomra sikerült) a kijelentkezés Sopronban...

2015.02.25. 17:00:52

@Shanarey(England) ISTP: @Dragonlady (Bp, Hun): mi ez a gyamhatosagi ize? Es mit csinalnak a 2 vagy 3 allampolgarsagu gyerekekkel?
Nalunk meg soha nem jelentkeztek.

soad1221 2015.02.25. 17:01:34

@Dragonlady (Bp, Hun): namost a Te helyzeted eléggé speciális.. lássuk be, te most nagymagyar lettél, itt vagy a szívében a dicső 0 km kő közelében.
Én mindig is az voltam, szóval velem ugyan senki ne packázzon, azt majd 2-3 év múlva :)
De visszatérve Rád, szóval Te most itthon laksz, így az együtthatód megnőtt minimum 100-ra.. persze nem tudom mennyi idő kell ahhoz, hogy ledolgozd ezt a néhány évet, meg hát mivel apa nélkül fogod anyakönyvezni a gyereket (jesszus, még leírni is bűnösnek érzem magam) így eleve hátrányból indulsz... mondjuk Te most haza ráncigáltad picit, igaz nem votl sok választása, de így ő gondolom ismét 100 ról indulhat, vagy esetleg cipeli magával az anyák bűnét? hmmm. komoly dilemma... illetve akkor ez most plusz pont? márhogy a hazacipelés.. :)
ozzi kolléga, segíts ebben! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 17:04:39

@charlieharper: szerintem túl régen eltűntetek. azokra mentek rá, akik bementek az okmányirodába leadni a papírjaikat, hogy külföldre mennek (és ezt kénytelenek voltak, pont azért, mert akkor szálltak rá előtte a külföldi rendszámos kocsikra). volt ott minden, kértek kinti gáymhatósági papírokat, hogy minden rnedben van, stb. valami 1954-os vagy hasonló régi törvényre hivatkoztak. arra már nem emlékszem, mvel tartották a markukban az embereket, miért nem intettek be nekik. annyira nem emlékszem a részletekre, de biztos van itt, aki igen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 17:06:16

@soad1221: ozzi kolléga már pár hónapja kiszámolta a gyerek várható bőrszínének kódja alapján, hogy itt is komoly magyarsági problémák merülnek majd fel :-)

soad1221 2015.02.25. 17:10:57

@charlieharper: @Dragonlady (Bp, Hun): a dolog lényege az volt, hogy az aki le akart telepedni külföldi országban kiskorú gyermekkel, annak ezt a gyámhatóságnak be kellett jelentenie és annak engedélyeznie kellett, hogy a gyerek fizikai és mentális fejlődése biztosított lesz-e, merthogy ugye kikerül az ő fennhatóságuk alól.
Ehhez kellett kintről lakcím igazolás, jövedelem igazolás, a kinti gyámhatóság által kiállított papír, ilyesmik.
A vicces az volt, hogy több országban nem tudták a hivatalok, hogy mi a szart csináljanak, és milyen papírt állítsanak ki, merthogy nem is értik az egészet... :)

soad1221 2015.02.25. 17:13:10

@Dragonlady (Bp, Hun): na de várjál, nem tudhatod előre a RAL színe kódját. gondolom ozzi kolléga az építőiparban azzal bűvészkedik... nekem a pantone vagy cmyk színek alapján egyszerűbb lenne, de mindenképp kellene a képlet felállításához némi segítség.. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 17:13:51

@soad1221:
köszi a normális magyarázatot :-)
eszembe jutott közben, melyik blogon írták le a hivataljárást, de nem akarom ide linkelni . szerintem itt a HÁ-n is eléggé ki lett tárgyalva a dolog annak idején, még egészen a blog elején.

Quercus a favágó 2015.02.25. 17:16:05

@maxval bircaman szerkesztő:

A fizetési felszólítás már nem szakítja meg az elévülést.

Mme.Brioche 2015.02.25. 17:16:25

@Dragonlady (Bp, Hun): meggondoltam magam, inkább mégsem hívom fel magamra a figyelmüket, ezt most találtam az OEP honlapján:

"A bejelentést a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét, illetve megszűnését követő 15 napon belül kell megtenni. A bejelentés elmulasztása mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után."
www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/gyik

én 10 évvel túlléptem a 15 napos határidőt, még a végén rámvernek egy böhöm bírságot, mikor épp a legjobb szándékkal rendezném a dolgot, szóval inkább lapítok, aztán ha megtalálnak, akkor beadom az igazolást. :-))

soad1221 2015.02.25. 17:17:46

@Dragonlady (Bp, Hun): fúú én nagyon sok helyen elkezdtem utánaolvasni, és a törvényt nem is olyan régen változtatták, talán tavaly...
enyhén szólva megrémültem, hogy ezt most nekünk is kell-e majd, de már szerencsére nem... :)

Mr Long 2015.02.25. 17:20:15

@soad1221: "namost a Te helyzeted eléggé speciális"
Maradjunk abban, hogy adg igy is nagyobb magyar, mint amennyire dragonlady visszatudja magat tornazni. :)

@adg [Au, Darwin]: Nem tudod, hogy mi hajtja el az angolkakat toletek 3.5 ev utan? Tobb kollegam volt kint melozni, de minegyik pont 3.5 ev utan jott vissza. Amikor kerdeztem miert, akkor mindnek akkor ert veget a projectje. Kulon-kulon dolgoztak, azert nem ertem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 17:22:54

@brioche: ismerős megúszta, hogy kijelentkezett, úgy, hogy 8 éve fedezetlen volt már a kártyája, sokéve kint volt. egyszerűen csak bejeletette az okmányirodában, hogy külföldre megy és kész, leadta a személyijét, kapott egy "kölföldi cím" -es lakcímkártyát. ez másfél éve volt, nem mentek utána.

@soad1221: ez jó, ha már megváltozott tényleg. agyrém kategóriás volt a téma. konkrétan ezek a bloggerék, akik eszembe jutottak, akikre rászálltak, az EU-nak dolgozó hivatalos kiküldetésben levő család!

Mme.Brioche 2015.02.25. 17:23:17

@Mirjam2: de jó neked! nekünk nem csak kérdezgetnek ilyeneket, de anyakönyvi kivonatokat is kérnek hozzá. Már hónapok óta szedegetjük össze a szülők születési meg házasságkötési kivonatait az ország minden részéből.
De legalább már fordíttatgatni nem kell, mert eleve három nyelven adják ki.

2015.02.25. 17:23:40

@soad1221: koszonom. De mit csinalnak egy tobbes allampolgaru gyerekkel? Mert ugye a pl brit child protection/social services ala is tartoznak. Nemcsak a magyar ala. Azt nem fogadjak el?

soad1221 2015.02.25. 17:24:13

@Mr Long (UK): @Dragonlady (Bp, Hun): ajjajjj, sárkánylány akkor nem tudom meddig kell Neked itthon küzdeni, mert ugye az alapvetés az volt hogy adg kiírta magát... így hogy permanent-ek lettek meg pláne... szóval nem irigyellek... mondjuk adg esetét súlyosbítja, hogy több személyt is kiíratott, ráadásul akaratukon kívül... na nem fokozom, nem bírom ezt a züllést...

2015.02.25. 17:26:05

@Dragonlady (Bp, Hun): ja, hogy ez a torveny kozben megvaltozott?!
Merthogh szandekozom regisztralni Mo-n is a nemsokara megerkezo jovevenyeket. Nem a konzulatuson. Majd otthon, amikor mar repulokepesek es megyunk roadshowra haza es Cape Townba.

soad1221 2015.02.25. 17:27:52

@charlieharper: na ez jó kérdés, lehet, hogy nekik sincs olyan gomb a gépen.. :)
De gondolom addig amíg nincs állandó bejelentett lakcím semmit, onnantól, hogy van, meg ugyanazt...
Igazából ha jól emlékszem volt egy gyámhivatali dolgozó aki név nélkül nyilatkozott, hogy ő bizony nagyon szégyelli magát emiatt, de hát szabály nekik is... picit meg is sajnáltam.. de nem nagyon.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 17:30:35

@Mr Long (UK): ez most bók volt vagy sértegetés? :-)))

@soad1221: juteszembe, nekem majd még valahol azzal is el kell számolni, hogy perpill alaposan kiírtam a gyereket az indonézságból (-ségből??)
feltétlen szökség van valóban egy permanensi ésvagy idegen állampolgársági korrekcióra is a képletben, igazad van!

@charlie, nem tudom, hogy megváltozott-e, itt a többiek azt mondják, igen, de az agyam nem működik annyira, hogy most jogszabályoknak keressek utána.
link, valaki?

blackhairlady 2015.02.25. 17:30:52

@hunjanicsar: Szerintem ha megkerdez par embert akkor sem lenne elorebb. Nezd meg csak itt a 200 komment alatt hany eltero ugyintezest olvashattal ugayarrol az ugyrol.

soad1221 2015.02.25. 17:31:29

@charlieharper: egyébként szerintem a többes állampolgársággal annyira szerintem nem foglalkoznak, hiszen ott a másik állam állampolgáraként van aki "felügyeljen", amikor meg bejelented, hoyg itt vagy, beíratod iskolába, akkor meg itt.
A szabály arra vonatkozott, ha innen szimplán kimegy egy család, akkor ugye nem fog senki figyelni arra, hogy az a gyerek járjon iskolába, meg rendesen legyen nevelve, ne verjék, mert ugye nyugaton erre nincsenek felkészülve, hát muszáj előre gondoskodni nekik erről...
aztán szerencsére megszüntették, így kétlem hogy veled problémáznának..

Mr Long 2015.02.25. 17:32:31

@soad1221: Valaki itt szobahozta, hogy nincs olyan gomba a gepen, meg kell a kulfoldi lakcim nekik. Sajna ez a torveny hibaja, nem az ugyintezoe. Amikor en leadtam a szemelyim kertek az itteni lakcimem. Mondtam meg nincs, mert egy szallodaban fogok lakni amig nem talalok kecot. Ez mnem volt opcio, szoval megadtam a szalloda cimet, mivel cim nelkul a program nem engedte tovabb az ugymenetben. Agyrem, de ha fejreall es labdakkal zsonglorkodik kozben akkor sem jutunk elorebb. Ha szurke a tovabb gomb adathiany miatt, akkor szurke.

soad1221 2015.02.25. 17:33:32

@Dragonlady (Bp, Hun): linket majd este esetleg, ha a gyerekek alszanak. jogszabály olvasásnál gyakran előfordulhat, hogy kurva anyázom egy kicsit.. nem kell összerombolni ilyen fiatalon az apjukról kialakított képet :)

soad1221 2015.02.25. 17:35:22

@Mr Long (UK): persze tudom, de ez akkor is szállóigévé vált, olyan, mint az elkúrtuk, a magyarságból való kiíratkozás, meg hasonlók.. :)

Quercus a favágó 2015.02.25. 17:37:59

@Muscari:

Háziorvosnál kell megcsináltatni az eü alkalmasságit. Fizetős. Vérvétel nem kell.

Mr Long 2015.02.25. 17:39:20

Kulonben valahol ertheto a gyamhivatal hozzaallasa. Gondoljunk csak bele, hogy egy par orokbefogad/neveloszuloje lesz egy zsaknyi gyereknek. Majd fogjak magukat es csak ugy eltunnek veluk europaban es kikozvetitik oket szexualis szolgaltatasokra. Igy legalabb a szuloknek bizonyitaniuk kell, hogy el tudjak latni a gyerekeket ott, mert van ra fedezetuk, plusz azzal az igazolassal a gyamugy moshatja kezeit, ha megis rosszat csinalnak a szulok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 17:44:59

@Mr Long (UK): akkor viszont üljenek le az EU fejesek, és egységesítsék ezt, mert ilyen töredezett rendszerben egyszerűen a nyugati hatóságok nem tudták, mit csináljanak pl a környezettanulmányra vonatkozó kéréssel.
ja mondjuk egyébként nem tudom, mi köze van a magyar hatóságoknak egy mondjuk Spanyolországban élő családhoz. az a spanyol gyámügy meg iskola (meg apeh, meg rendőrség, meg társadalombiztosítás stb) dolga onnan szerintem. el kell tudni engedni.
és arról akkor ugye még szó se volt, hogy Magyarországon hány gyerek éhezik vagy nem jár iskolába, foglakozzon velük a gyámügy.

blackhairlady 2015.02.25. 17:50:25

@mojyo: A, en sosem leszek igazi amerikai, de valoban ilyen az alap beallitottsagom. Magambol indulok ki, en sosem vernek at senkit, mindenhol segitokesz vagyok, ezert mindig azt gondolom, hogy masok is ilyenek. A ferjem sem tud ehhez hozzaszokni, szerinte is pontencialis aldozat lehetek barhol:))))
No, en sem keresem az alalndo kontaktust ezekkel az emberekkel, hivatalokkal, de hat van az ugy, hogy valami elromlik az autoban, bennunk, lejar ennek, annak a szavatossaga, es cserere szorul, akkor mit tehetunk mast, mint meglatogatjuk eme kedves helyeket, embereket.
Viszont en alapbol fulig ero mosollyal (amit tenyleg ugy is gondolok) nyitok, es megkerem oket, hogy minden informaciot mondjanak el nekem, mert nem ertek hozza, es nem baj-e ha esetleg kerdezek. Na ilyenkor megtorik a jeg, es meg a titkos hatterinformaciokat is elmondjak 10 perc alatt:DDD

blackhairlady 2015.02.25. 17:51:47

@mojyo: Amit meg elfelejtettem, hogy azert en is utana nezek dolgoknak, nem teljesen rajuk hagyatkozom, de azert van bizalmam felejuk.

soad1221 2015.02.25. 17:53:20

@Mr Long (UK): a bűncselekmény elkövetesere most is van lehetőség... Ezzel nem lehet ilyet megelőzni.

Mr Long 2015.02.25. 17:55:59

@soad1221: De itt jon be, hogy a gyamhivatal innentol kezdve nem okolhato. Onvedelmi mechanizmus.

blackhairlady 2015.02.25. 17:58:15

@ABL CA: Milyen ugyintezest csinaltatok?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:01:14

@Muscari: Dehogy fizetjük.Eddig nem volt gond, eztán sem szabad hogy legyen.Nekem csak 2016-ban jár le, addig meg át fogom kérni svéd jogsira magam.Az nem jár le sose...:ördögi vigyor:
Csak az a baj, hogy motoros jogsit is le kéne addig tegyem, és az q nehéz lesz, nem vagyunk annyit otthon.

Quercus a favágó 2015.02.25. 18:01:21

@Muscari:

Miért nem Angliában hosszabbítja meg a férjed a jogsit? Itthon 2-3 hét, míg megkapja az újat. Minimum.

Shanarey 2015.02.25. 18:02:12

@charlieharper:

A Magyarországon született gyerekek után szoktak ugrálni, persze nem minden gyámhatóság, csak ahol agyatlan illetve túlbuzgó idióták ülnek.

Mr Long 2015.02.25. 18:03:21

@geegee: Miert nem kered at most es csinalsz ott motort?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:04:51

@Dragonlady (Bp, Hun): Az igen...Na ezért jó az EU, nekem tizen-huszon éve üresek az útleveleim..Jó, tudom, téged ez kevéssé vigasztal...:D

blackhairlady 2015.02.25. 18:06:29

@Muscari: Szerintem ez amugy is fizetos, enm kell otthoni TB hozza.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:08:28

@Mr Long (UK): Mert itt kib@szott drága.Annyiba kerülne itt a motorjogsi, mint otthon a jogsi meg a motor együttes beszerzése...
:-)))
El vannak szállva, őrültek; ilyen 1500 euró, átszámolva...és bonyolultabb is.

3-400 ezer körül gondoltam a motrot, 100 mondjuk a magyar jogsi.
De lehet, nem lesz belőle semmi, ha nem tudom összehozni.
akkor meg marad az 50 köbcentis határ...Mint majom a köszörűkövön, úgy fogok kinézni... :D

Mr Long 2015.02.25. 18:09:43

@geegee: B125 nalatok nincs? Ha tudsz motortvezetni akkor igazabol csak viszga es a 125-os robogok azert mar nagyobb testuek, mint a jo kis jog-ok :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 18:10:35

@geegee: burmai business vízum, és az ehhez kapcsolódó 70 naponta kötelező visa run pecsétjei (thai be-ki) = évente 8 oldal :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:13:44

@Mr Long (UK): Nincs sajnos, ezen eszem a kefét...Valszeg már az is elég lenne.Az otthoniról meg arról volt szó, hogy akár egy szombat délelőtt letehető, ehhez képest meg simán hetekbe tellik, legalább is volt egy cikk erről, mikor új volt a rendszer.Meg pénzben se sokkal kevesebb a teljes korlátlannál, ezért hajlanék inkább arra.A legbosszantóbb a rohadék kresz vizsga, amit ráadásul idén szigorítottak meg ezerszeresével...Hát persze, ilyen az én szerencsém... :-((
De már mexoktam, a világ legnagyobb balfékje vagyok ilyen szempontból.Mindig, mindenből/ről lecsúszok, kimaradok, mint a kutyasz@r a hóból... :D

Mr Long 2015.02.25. 18:16:13

@geegee: Mennyibe van egy motor jogsi Mon (elsore, alap oraszammal)? Adnak motort hozza, vagy vinni kell?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:17:41

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem szokott hullámzani a hasad? :D Nekünk volt párszor, hogy visszaütögetett belül, óriási kár, hogy nem vettük fel kamerával.Ki ne hagyjátok... :-))))

Mr Long 2015.02.25. 18:18:00

@geegee: MIvel tok ures az utlevelem en a csomagfeladas matricait kezdtem beleragasztgatni a kemenyborito belso felere hatul. Legalabb valami tortenik vele. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:20:04

@Mr Long (UK): Tudtommal a kocsi van olyan 150 ezer körül, a motornak olcsóbbnak kell lennie, asszem ilyen 100 ezer.Pluszminusz valamennyi.Adnak motort edzésen is, meg vizsgakor is.
Nem is a pénz lenne a gond (bakker, de jó ezt kimondani...) hanem az időtartam és az eljárás...És asszem elhúzni se lehet nagyon, hogy pl több év alatt tenni le az összes mindent...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 18:22:04

@geegee: mondanám, hogy vizsgázz le Thaiföldön, és utána abból nemzetközi, még repjeggyel is olcsóbb lenne (pár tíz dollár), de sajnos szigorúak, kell proof of address a jogishoz, ezért nem lesz nekem se már érvényes pár hét múlva :-((((

Mr Long 2015.02.25. 18:24:14

@geegee: Az utlevelemnel kevesebbszer csak az adokartyam es a jogsimat hasznaltam.
Adokartyat amikor meloztam Mon (haromszor fenymasoltak le), a jogsimat meg sosem Mon, Angliaban egyszer, mert ket fenykepes igazolvanyt kellett bemutatnom egy igazolvany kivaltasahoz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 18:27:45

@geegee: még épphogycsak látszik pár napja kívülről is a mozgás, de majd később nem hagyjuk ki :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:28:18

@Dragonlady (Bp, Hun): igen, én is gondoltam ilyesmire, hogy egy harmadik országban, de valszeg túl nagy macera...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 18:29:40

@geegee: hátha van valakinek másik tuti tippje, Görögország vagy mittomén, valami ilyen mikiegér-állam :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:34:14

@mojyo: Az lenne a normális, amit blackhairlady ír, de amúgy sajnos veled kell egyetértsek.Azért sajnos, mert ez szomorú valahol.Illetve ez a magyarországi szocializációnkból ered.Mert hogy az van általában megcsinálva, amit te magadnak megcsinálsz, vagy aminek alaposan utánanézve megmondod az illetékesnek, hogy mit csináljon...
:-|
Itt a svédeknél is döbbenetes bizalom van mindenkiben a másik iránt.És persze el is várják ezt viszont is.Én meg nem tudom levetkőzni az első 35 évemet... :-(
Úgyhogy nem bízok meg senkiben, szinte.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:34:58

@geegee: És ez akár egy posztot is megérne, szerintem...

2015.02.25. 18:36:16

@Dragonlady (Bp, Hun): Ezzel kapcsolatban a legdurvabb amit olvastam (itt a forumon...) az az volt hogy egy Spanyolorszagban elo magyar csaladnak kuldott egy kerdoivet a gyamhatosag amin pl. azt kerdeztek hogy van-e mosogepuk :). Na most ha nincs mosogeped Mo.on akkor arvahazba viszik a gyereket?

Quercus a favágó 2015.02.25. 18:37:03

@brioche:

Kérj egy igazolást abban az országban, ahol élsz, hogy az ottani jogszabályok szerinti eü rendszer hatálya alatt állsz, írj egy kérelmet a NAV-nak, hogy visszamenőleg kéred, töröljék a járulékfizetési kötelezettségedet, csatold hozzá az igazolást. Ennyi.

Shanarey 2015.02.25. 18:41:19

@Mirjam2:

Magyarországon, ez nem szempont, ezt csak a külföldön élők kapják. Magyarországon, hivatalos részről, senkit sem érdekel a gyerekek sorsa, kivétel ha ügy lesz belőle, illetve ha választási kampány van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:41:43

@maxval bircaman szerkesztő: Fekete Dália szolgálati kocsi, na ez az über harcore.. :-))))))))))

Akkor már inkább egy régi függönyös Pobjeda, tekintélyben az is komolyabb lehetett... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:43:07

@snygg panda: A magyar hivatali, kormányzati agy f@szságai végtelenek tudnak lenni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:48:05

@maxval bircaman szerkesztő: Nem, Birka, azért ezek nem rémhírek voltak, a rendszámos sz*patéás évekig ment, vegzáltak is egy csomó embert.Az "álszlovák" cégek külföldi rendszámos autóit akarták kiszűrni, csak balfaszul lett megfogalmazava az egész.És persze leghamarább az álszlovákok tudták magukat kibiciklizni a rendszerből.Nyilván, mit is vártunk... :D
Aki meg télleg magáemberként élt külföldön, nyilván külföldi rendszámú kocsit használva, azon meg csattant az ostor.
Hát a kurva anyjukat...

2015.02.25. 18:50:16

@Dragonlady (Bp, Hun): UK-ben lehet vastagabb utlevelet kerni extra lapokkal, kicsit tobbe kerul mint a normal meret. Mo.on nincs ilyen opcio?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:50:21

@maxval bircaman szerkesztő: Azt mondod?
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
De teljesen olyasmi hangzású, mintha a kamu/csemu kérdéspáros tagja lenne, nem? :D
Nem is tudom, részes, eszköz vagy elöljárós eset?

Tegye fel a kezét, aki ilyen sokra emléxik vissza az általános iskolai orosz nyelvoktatásból...

Jól látom, senki?Senki.
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mme.Brioche 2015.02.25. 18:51:27

@snygg panda: és hogy sikerül titkolnod? nekem is feltett szándékom volt legutóbb, hogy titokban tartom hogy külföldön élek, de halálra faggatott a nő. Hogy lehet hogy férjnél van x éve, de nincsenek egy lakhelyre bejelentve? hogy lehet hogy nincs egészségügyi biztosítása? hogy lehet hogy nincs bejelentve munkanélkülinek, de munkavállalónak sem?
Én nem is tudtam, hogy ilyen információkat egyáltalán lát a gépén egy okmányirodista, de annyira zavarban voltam, hogy nem tudtam helyben a szemébe hazudni csak úgy, nem olyan könnyű az.

2015.02.25. 18:52:55

@geegee: 'őszintén szólva félünk, hogy mennyi és mekkora f@sságokat fognak még otthon kitalálni'

En is pont igy voltam vele, ha kitalaltak ezt a kotelezo TB-fizetest, mindenfele mast is kitalalhatnak, csak ido kerdese.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 18:53:35

@Mirjam2: nincs. utólag pótlap sincs. de végülis megoldható a dolog mostmár. csak kb másfél évig rettegtem, amíg nem voltak az ujjlenyomat szkennerek még a követségeken, mert akkor az útlevél elvesztése azt jelentette volna, hogy mindenképpen vissza kell bumlizni egészen idáig kilencezer kilométert. a hajótörésből szárazon jött ki szerencsére.... de akkor volt pár nagyon rossz napom.

P.Elliot 2015.02.25. 18:54:08

@Dragonlady (Bp, Hun):
De azzal hogy otthon szulod meg a gyereket es magad anyakonyvezteted mint itt valaki irta, az szerintem elony, mert a tied, nem fognak ra vonatkozni az apa orszaganak a torvenyei, sot meg az apa sem formalhat ra jogot ha te ugy dontesz. Vagy maskeppen van ott?
Itt bizony egy ismerosom hagyta hogy az apa a nevere vegye a gyereket, csak egyutt eltek, most hogy az anya menne haza az apa semmifele papirt nem irt ala a gyereknek hogy mehet vele.
A kapcsolat mar regen megromlott es a no meg van fogva, a gyerekkel, tobbszor vannak a birosagon mint nem!
Szerintem te jol csinaltad hogy a magad felugyelete ala helyezted a gyereket, majd meg raersze donteni maskeppen ha ugy latod jonak. En sem csinaltam volna maskeppen.
A gyerekhez csak a hazastars apanak van torvenyileg koze es kesz!

Shanarey 2015.02.25. 18:54:56

Na tisztelt határátkelők, ki emlékszik ezek közül valamire?

index.hu/kultur/media/2015/02/24/gyermekkorunk_legjobb_sorozatait_a_csehek_gyartottak/

Részemről, csak a Stirlitz, és a és a Forró szél az ami tetszett, a többi nálam nem igazán jött be.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:55:03

@soad1221: Így van.És ráadásul esettanulmányt is kellett csináltatni amiről kb senki se tudta hogy egyáltalán micsoda és hogy kell kinéznie, stb...Barom állatok, komolyan mondom...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 18:56:31

@geegee: Na azért...Így kell ezzel bánni, vasszigorral...El akarta nyelni a kommentet... :D

nyuszigonosz 2015.02.25. 19:08:22

@Shanarey(England) ISTP: A Stirlitz az jó volt.
Tau bácsi meg a Maka, hát azokról annyit tudok, hogy nem tetszettek - így nem is néztem belölük csak maximum egy rész részét. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 19:10:32

@P.Elliot:
bizony másoktól is hallottam már mindenféle horror sztorikat.
majd meglátjuk, mi lesz, mindennek megvan az előnye és hátránya.
perpill azért csak én leszek a szülője neki, mert amint van papíron is apja, egyedül útlevelet se tudnék igényelni neki onnan kezdve. (személyesen fel kell vonulni és aláírni a papírt mindkét szülőnek.)
ha ki tudjuk bulizni az állampolgárságot, akkor lenne csak igazán értelme az apaságinak.
egyébként olyan szinten retteg minden hivataltól és hatóságtól, hogy legalább abban biztos vagyok, hogy nincs mitől tartanom a részéről.

P.Elliot 2015.02.25. 19:27:59

@Dragonlady (Bp, Hun): Azt nem tudhatod hogy hogy fog esetleg elolvadni a fia latvanyatol. Nem erdemes bizni senkiben ilyen esetben. A gyereked olyan allampolgarsagot fog kapni mint az anyja majd, nem? Barhol is leszel esetleg allampolgar!
Van itt egy magyar hazaspar, ugy nyertek a zolfdkartyat, amikor allampolgar lett az apa, / csak o csinalta meg a vizsgat, a feleseg nem, nyelvtudas hijan, a gyerekek abban a pillanatban automatikusan megkaptak az allampolgarsagot, ugy nem is ertettem, hiszen egyik sem itt szuletett.
Szoval jo alaposan gondold at majd es csak okosan! A gyereknek attol meg meg lehet az apa szereto apja amellett hogy te vagy az egyeduli aki rendelkezel folotte, hogy mekkora nagy dolog ez csak akkor tudhatnad meg ha beleesnel egy mindent es mindenkit visszahuzo idegbajos apasagi jogokat kovetelo sztoriba. En meg olyat is hallottam ahol egyszeruen elpereltel az anyatol a gyereket azzal hogy nem jo anya mert ragaszkodni mereszel hozza!
Mikorra varod kulonben? Megvan mar a neve?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 19:35:08

@P.Elliot:
köszi, tényleg ezeken a dolgokon (is) pörög az agyam egy ideje, elhiheted.
meglátjuk.
június 18-26 körül, mikor éppen mit mondanak, még csak ideiglenes neve van, hátha találunk még másikat.

2015.02.25. 19:43:56

Kb 4 eve csinaltattam magyar utlevelet az egri okmanyirodaban, azt hiszem, csak egy szuletesi anyakonyvi kivonat kellett hozza, 2 het mulva kikuldtek. Velenceben (Italy) leptem be a schengeni ovezetbe kanadai utlevellel es 4 honappal kesobb Munchenben leptem ki. A nemet hataror xarozott, mert 3 honapnal tovabb voltam. Erre eszembejutott, hogy van egy uj magyar utlevelem, bemutattam, problema megoldodott buntetes nelkul:)

Herr Géza 2015.02.25. 19:45:37

@Mr Long (UK): Online idöpontfoglalás otthoni okmányirodába: a rendszer tavaly év végén simán adott idöpontot dec. 31.-ére du.5 órára....... Persze nem hittem el, de vazze olyan nagy kihívás egy ilyen tetves rendszert úgy programozni, hogy "magától" észrevegye, hogy a dec. 31. nem egy mezei hétköznap?
Másik: nyáron foglalás másik okmányirodába, visszaigazolás kinyomtatva a kezemben. Hivatalnál feketéllik a tömeg az ajtó elött, biztonsági ör "kezeli" a foglalt idöpontos ügyfeleket. Megyek hozzá magabiztos jónapottal, a cetlire rá se néz, név alapján keres engem egy saját kinyomtatott listán, nem vagyok rajta. "Akkor sajnos..." kezdi a dumáját, mire én: de hát nézze meg, itt a maguk visszaigazolása. Válasz: az öt nem érdekli (!!). Na itt van vége nálam a pozitív, csupamosoly hozzáállásnak... Félrelöktem és bementem. Ö mögöttem csaholva, szerencsére bent hamar felismerték, hogy az ügyfél zabos és a vérontást elkerülendö villámgyorsan találtak egy addig csak a papírokat jobbról balra pakoló macát. Rokon lakásába jelentkeztünk át, rokon és összes papírja velünk. II. felvonás: olyan cím nem létezik... Orra alá dugom a rokont (15 éve lakik ott...) és a lakcímkártyáját, ránéz,asszondja: "az hibás,mert a rendszerben ilyen cím nincs". Folytassam ?????? Grrrrrbrrrrr, hajrá magyarország.....

A nick már létezik válassz másikat 2015.02.25. 19:46:35

a derék svédek igyekeznek a rasszizmus látszatát is elkerülni. most tíz madárfajt neveztek át, amik szerintük rasszista (köztük a cigánymadár és a négerpinty).
nincsenek egyedül, a norvég példát követik, de időközben már a dánok is dolgoznak az ügyön, hogy "politikailag korrekt" nevet találjanak a madaraknak is.
www.sueddeutsche.de/wissen/vogelkunde-schweden-schaffen-rassistische-vogelnamen-ab-1.2360589

amúgy a németeknek se kell szégyenkezni, egyes éttermekben már nincs többé cigánypecsenye. kreatív élcelődők hátrányos helyzetű bevándorló-pecsenyét emlegetnek helyette. :)
"Schnitzel mit Migrationshintergrund"

2015.02.25. 19:47:54

@Cascabel:
Miota van magyar utlevelem, kanadai utlevellel hagyom el Kanadat, de mar a magyarral lepek be Europaba:)

nyuszigonosz 2015.02.25. 20:00:40

@A nick már létezik válassz másikat:

Schnitzel mit Migrationshintergrund -

ezen most jót nevettem, a német humor, az tényleg jó. :-)))
Csak ugye így már nem cigánypecsenye, mert migrációs háttere akárkinek lehet...:-)

Még azért van Zigeunerschnitzel is, meg lehet kapni Zigeunersoße-t is. Mert az azért, hogy migrációs hátterü szósz, az azért nagyon sehogy hangzana. :-)

www.mamas-rezepte.de/rezept_Zigeunersosse-25-1682.html

nyuszigonosz 2015.02.25. 20:01:59

@Cascabel: Halászni is mész? Mert hát a hotel neve miatt. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 20:23:10

Hat mi is ingyen eskudtunk, nem tudom, honnan vettek, hogy penzbe kerul.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 20:25:24

@snygg panda: a keruletibe kellett volnamenned, a visegradi mindig tomve van. Siman lehet mindenhova neten ip-t foglalni.

2015.02.25. 20:37:52

@nyuszigonosz(D) ESTP:
Nem hiszem, mar nem szeretek se horgaszni, se vadaszni. Ellenben kimegyek csonakkal balnakat nezni, most van a vonulasuk. A haverjaim nagy halaszok, azert adtak a Pescador nevet a szallodajuknak. Voltak csonakjaik is, vittek ki turistakat horgaszni. Mara mar elkenyelmesedtek:)
www.youtube.com/watch?v=FLCCME97XxY
www.youtube.com/watch?v=cHegQ_mxQn8
www.youtube.com/watch?v=TYXWITs1Ir4

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 20:42:09

@Zka: valamelyik magyar kormanytag is nyilatkozta, h nem kell nekunk napelem, mert nalunk este kell a villany, amikor nem sugta nap...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.25. 20:49:34

@Herr Géza: Gééééza ne idegelj, holnap megyünk okádmámyirodába lakcímkártyáért.....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.25. 20:52:18

@Mr Long (UK): mert epp illeszke3dsz a matrixba. Abban a pillanatban, hogy nem, na akkor kezdodik a gubanc.

Errol azjut eszembe, hogy vegtelen turelmes paromat, aki amugyis egy tunder lelek az en -ha valami nem oke, akkor bizony jelzem- mentalitasomhoz kepest, szoval na, ot szepen elkuldtek, mikro a magannyugdijrol akart nyilatkozni, utazhatott Magyarorszagra . Ugyanis bar ideiglenes kulfoldon tartozkodasa be volt jelentve, azonban se nem kiuldetesben, se nem alkalmazottkent, se nem tanulokent volt itt. Nem volt epp munkaja. Hat o igy - a torveny szovegenel fogva - nem nyilatkozhatott a nagykovetsegen. PAr hettel kesobb mar rajottek, hogy a hulye szabaly, az hulye szabaly, de addigra mar hazautazott Magyarorszagra elintezni.

@M. Péter: Neked is azt tudom modnani, ugyintezestol fugg. Volt mar jo es rossz tapasztalatom is veluk. Tenyleg attol fugg, hogy mennyire illeszkedsz a matrixba.

De meg okmanyirodanal is hatalmas kulonbsegek vannak otthon. Kozponti okmanyiroda - akkor minek kozponti, ha nem intezheto midnen ott- szoval nem volt hajlando ideiglenes kulfoldre koltozest intezni anno, amikor meg kellett, csinaltathattam konzulatusan, mert "bivalybocsogei" jaras, ahova mi helyileg tartozunk bizonyos napokon nincs nyitva, amugyis napi ket busz jar oda oda meg vissza, intezd el ha tudod.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.25. 20:53:52

@~~Babette~~: hetkoznap? Nekunk marciusban , egyik hetvegen lesz az eskuvo, es mivel az nem hivatali nyitvatartas, ezert 12 ezer forint alapbol. ( plusz az extrak, mint a gyertyagyujtas+pezsgo, meg sajat zene) Szoval valami 18700 volt a vegen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.25. 20:57:39

@~~Babette~~: probalj Jaszberenybe, vagy Jaszapatiba idopontot foglalni, sok sikert. :D:D:D:D

Amugy mar elore felhivta az anyakonyvvezeto a figyelmet, hogy a gyereknel, mivel magyar allampolgarok vagyunk ezert lehet erdemes majd a konzulatusnal kerni az utlevelet, meg intezni az anyakonyvezest, mert egyebkent csak ideiglenest adnak, azzal Magyarorszagra meg el tudunk menni, de vissza mar nem johetunk, csak ha megvannak a papirok. MEg jo, hogy ilyen szempontbol talan itt szerencsesebbek vagyunk, mert a geyrek alapbol brit lesz, leven permanent residence nekunk megvan, igy lesz brit utlevele is, igy a magyar burokracia elmehet melegebb eghajlatra.

Herr Géza 2015.02.25. 20:59:36

@Dragonlady (Bp, Hun): Akkor reggel 3x énekeld el a zuhany alatt, hogy "don't worry, be happy"! De jó hangosan ám... :D

FutureFry 2015.02.25. 21:00:20

@snygg panda: @Mirjam2: @soad1221:
Aztán lehet, hogy a direkt rossz számon a hölgyet már mindenki ismeri név szerint...
Már megint Seinfeld:
www.youtube.com/watch?v=lCo5C1mxJSU

2015.02.25. 21:07:18

@flash.gordon: Sok belföldi is azt hiszi... :)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 21:10:13

@rakoczigabi: l
"személyi igazolványom ? Persze van , de azon is a leánykori nevem van. "

Es minek vetted fel a ferjed nevet, ha meg a szemelyidbe se irattad be? Ami egyebkent kotelezo?
es akkor csodalkozol, hogy nem tudnak veled mit kezdeni....

FutureFry 2015.02.25. 21:19:08

Azt valaki meg tudja mondani, hogy - egy magyarországon született, magyar születési anaykönyvi kivonattal rendelkező, de jó ideje lejárt magyar okmányokkat (útlevél, stb.) rendelkező egyénnek - az állampolgársági vizsgálathoz miért kell a családi állapotot igazoló magyar vagy külföldi kivonat (hitelesítéssel/fordítással!) ? Elveszthette a jogosultságát valahogy amiatt (esetleg országfüggő)? És ha letagadja/nem adja meg (pl. hogy házas), és kiderül, hogy mégis, akkor elveszik a magyar allampolgárságát/útlevelét?

Én ez alapján kérdezem:
www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/Barcelona/hu/Konzuliinfo/allampolgarsagi_vizsgalat.htm

Nem tudom, hogy ez mennyire pontos (a gugli ezt adja ki mint első találat). Itt külön megemlítik, hogy “Külföldön történt anyakönyvi esemény okirattal történő igazolásától nem tudunk eltekinteni.”

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.25. 21:22:52

@~~Babette~~: de azt csak akkor tudja beleiratni, amiko rmar megvolt a Magyarorszagi anyakonyvezese a hazassagnak. AMugy a 7 napos hataridorol en nem talaltam semmit.

Mondjuk en hulye lennek barmelyik ferfiert is feladni a becses nevem, amit a szuleimtol kaptam. Szoval en megtartom a lanykori nevem.

puhacica 2015.02.25. 21:24:57

@blackhair-lady: nekem mar azon a fenykepezkedos bodegan rohognom kellett, foleg, miutan meghallottam, hogy mondja az uram, hogy lehetne-e masik kepet csinalni. ugyanis az elsonel valami nem volt ok, az egyik szeme egy vizszintes csik lett a kepen, de az ugyintezo siman elfogadta volna. :D vicces volt, na. :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 21:26:31

@maxval bircaman szerkesztő:

"jön a végrehajtó. S a címére megy. Ott pedig simán foglal, mert automatikusan az övének tekinti az ott lévő tárgyakat. Kivéve, ha más igazolni tudja, hogy az övé és nem a tartozó személyé."

Nem igaz, eleg jegyzokonyvbe veve nyilatkozni, hogy kiek a dolgok. Az anyu azt mondja, minden az ove, nem foglalhatjak le a te vegrehatasodban.

rakoczigabi 2015.02.25. 21:27:25

@~~Babette~~:
Azért mivel nem voltam előtte otthon hogy újat igenyeljek. Ugy voltam vele először meg csinaltatom az uj utlevelem es csak utana a személyit

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 21:29:58

@Mr Long (UK): kerruleti/telepulesi szintu bejelentesnek hivjak.
ilyenkor a lakcim helyen budapest eseteben annyi szerepel, hogy pl 14. Kerulet
Ezzel mar szavazni is lehet
Viszont munkaugyi hivatalba tenyleg a hajletalanok koze kell vele menni:-)

33621 2015.02.25. 21:30:29

@labirintus1: Egy újabb HA-s baba várható! Gratulálok és sok egészséget és boldogságot. Szólj ha megszületik!

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 21:31:03

@rakoczigabi: ertelek, de azt ertsd meg, hogy ez nem az ugyintezo hibaja.

rakoczigabi 2015.02.25. 21:36:14

@~~Babette~~:
Ne haragudj de nem értelek.

Mindenem nálam volt ami kellett volna.
Születési anyakönyvi kivonat , házassági papir , regi útlevél, lakcim kartya. Mint ahogy a önkormányzat oldalán fel van tüntetve.

De mivel a személyimen nem a házas nevem volt ezért nem csinálta meg a no az utlevelem. Pedig azt nem is kellett volna elérnie.

A nick már létezik válassz másikat 2015.02.25. 21:36:32

"Dénes Tamás a rezidensszövetség számításait ismertetve elmondta: felmérésük szerint a szakorvosok jelenlegi fizetésük háromszorosáért mondanának le a paraszolvenciáról. Ez 500-700 ezer forintos nettó bért jelentene valójában"
www.portfolio.hu/gazdasag/egeszseggazdasag/haromszoros_ber_kellene_a_halapenz_helyett.210617.html

nem is értem, miért nem nettó másfélmilliót kérnek. norvégiában is van annyi, nem? hát akkor? merjünk nagyot álmodni!
jól látható, hogy a magyar néplélek és a magyar politikus egy tőről fakad. bőr van bőven...

2015.02.25. 21:36:32

@brioche:
Hát, ez konkrét helyzettől függ, hogy mikor hogyan lehet eltitkolni egy adott szituációban azt, hogy külföldön élsz. Nálam olyan fordult elő eddig, hogy pl. azt mondtam azért nincs magyar számlaszámom, mert egy külföldi cégnek dolgozom, amelyik külföldi számlára fizet. Vagy olyan is volt, hogy azt mondtam 2-3 hónapot szoktam külföldön dolgozni, de egyébként Magyarországon élek. Szóval ezek ilyen csúsztatások, de át lehet vele hidalni olyan kellemetlenségeket, hogy pl. el akarják venni a magyar személyimet, meg hasonlók.

Btw, erre mondta egy nigériai haverom, hogy ha elvennék a magyar jogsim, ne aggódjak, 50 euroért csináltat nekem nigériai jogsit úgy, hogy még Afrika közelébe sem kell mennem :D Mondtam neki, hogy a jogsim pont nincs veszélyben. :)

2015.02.25. 21:36:32

@A nick már létezik válassz másikat:

Mekkora ez a cikk! :D:D:D

Itt a svédeknél abból volt ősszel botrány, hogy egy étterem visszatette az étlapjára a "négecsók" nevű édességet. Majdnem karóba húzták érte szegény csávót!! Az egyik legnagyobb napilapban kellett egy oldalas hirdetésben bocsánatot kérnie! :D

2015.02.25. 21:36:32

@~~Babette~~:

Sajnos az volt a felállás, hogy SOS kellett útlevelet csináltatnom, és azt akkor csak ott lehetett. (Lehet ez még most is így van.)

Korábban nem tudtam elintézni, mert nem engedett el az akkori főnököm - aki akkora világi g...i, hogy dobogós helyet érdemelne a TOP 50 Villains listán, ott érted, ahol Gordon Gekko is csak a 24. helyet ugrotta meg!!! >:-(

2015.02.25. 21:36:32

@nyuszigonosz(D) ESTP:

Mekkora hülyeség ez! Mintha bárki is rasszista indíttatásból találta volna ki a cigánypecsenyét vagy a negro cukorkát. Röhejes.

A nick már létezik válassz másikat 2015.02.25. 21:36:32

"Nehezen tudják feldolgozni a vásárlók a hipermarketek vasárnapi bezárását, ki így, ki úgy fejezi ki nemtetszését. Van, aki tüntet, van, aki kamerába nyilatkozik, de mindent visz az alább hallható, nézhető állampolgári Tesco-sirató, Orbán-búcsúztató.

Száz időközi választással és tüntetéssel felér az a videó, amelyet József Pál alanyi trubadúr tett közzé az interneten, s amelyben 1 perc 38 másodperc alatt elintézi a vasárnapi zárva tartást, a szabad pálinkafőzést és Orbán Viktor további karrierjét."
www.youtube.com/watch?v=r2yzhi2aPVM

A nick már létezik válassz másikat 2015.02.25. 21:36:32

ödenburgernek köszi a youtube linket a londoni románokról, mindenkinek ajánlom. kicsit perspektívába helyezi az ember életét. :)

közben elérhetővé tették a második részt is:
The Romanians Are Coming Episode 2
www.youtube.com/watch?v=ugbUpnY-s4k

Shanarey 2015.02.25. 21:37:43

@~~Babette~~:

Tudod, a szakértelem az valami liberálbolsi trükk.
:-(

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 21:42:23

@maxval bircaman szerkesztő: a tanulsag az inkabb,
h a legujabb valtozas szerint az elevulest nem szakitja felbe a felszolito level.
csk mondom.

morsels (törölt) 2015.02.25. 21:49:04

@FutureFry:
En is pont ezt nem ertettem annak idejen (mondjuk 15 eve volt, nem tudom, hogy azota ez hogy valtozott).
Az allampolgarsagi vizsgalatohoz nem volt eleg az en anyakonyvi kivonatom, hanem a szulok es nagyszulok adatai is kellettek (amit akkor megertek, ha valaki nem Magyarorszagon szuletett, de mint irtam, nekem magyar anyakonyvem van), ehhez meg pluszban (mivel hazas voltam es gyerekunk is volt) kellett a nejem anyakonyv, a hazassagi papir, meg a gyerek anyakonyve.

Mintha barmit szamitana az en allampolgarsagom abban, hogy nekik mi az allampolgarasaguk, vagy hogy egyaltalan vannak-e.

morsels (törölt) 2015.02.25. 21:50:33

@morsels:
Ja, most sincs ervenyes magyar igazolvanyom, az akkori utlevelem mar joideje lejart, szoval gyanitom, hogy ezen ujra at kell majd mennem, ha esetleg ujra kellene.

De ugy latszik, Magyarorszagon siman elintezik. Cascabel azt irta, hogy nem kellett neki semmi ilyesmi az utlevelhez.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 21:51:31

@hunjanicsar: nem egy nagy vasziszdasz ezt lekerdezni, a hozzaferes igenylese annal inkabb, ugyanis szemelyesen kell azonositot kerni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 21:53:13

@geegee: en azon csodalkozom, hogy a nemugyszoktuk nem kerult bele az alaptorvenybe.

Shanarey 2015.02.25. 21:55:19

@~~Babette~~:

Olvastam ezt a cikket akkoriban, és csak a fejemet fogtam ekkora ostobaság hallatán.
S az a baj hogy minden kormányban akadt pár hozzá nemértő idióta aki a száját sem tudta befogni, de ez a mostani kormány szinte csak ilyenekből áll.

Quercus a favágó 2015.02.25. 21:56:39

Településszintű lakcímkártyával(hajléktalanok) országgyűlési választáson csak pártlistára lehet szavazni, előzetes regisztráció után. Önkormányzati választáson viszont nincs szavazati jog ilyen lakcímkártyával. Polgármesternek, képviselőnek azonban lehet indulni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 21:57:42

@geegee:
ki foglak tiltani a szamok meg az ikszek miatt, meglatod fiam, ha nem kapod ossze magad, es nem irsz rendesen,
holnap kuldd be apadat az igazgatohoz, te meg leirod szazszor, hogy A harmashatarhegyet elkelkaposztasitottalanitottatok.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 22:01:24

@soad1221: es akkor ajava-t meg nem is emlitettuk,meg azthogy mennyire random, melyik ikonnal indul az anyk. Bar nekem tegnap ketszer is sikerult ugyanazzal elinditani:-):-):-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 22:08:08

@ABL CA: ez a magyarok maniaja, ez a kek toll....
kesz rejtely

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 22:11:32

@soad1221: inkabba szigetszentmiklosi gyerekekre figyeltek volna ennyire, csesszemeg

Shanarey 2015.02.25. 22:13:30

@~~Babette~~:

Az Angoloknál pedig a fekete a menő.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 22:19:27

@geegee: asszem reszes eset es azt jelenti, hogy kinek/minek.
nem?

Taxomükke (UK) 2015.02.25. 22:20:01

@Mr Long (UK): Ezért nagy köszönet jár neked. :)
Beleolvastam... hát, elszoktam az ilyen jellegű szövegektől. Elképesztő, hogy átlagon felüli intelligenciával rendelkezők számára is szinte érthetetlen, amiket meg bírnak fogalmazni.
Itt Angliában olyan egyszerű nyelvezettel írják meg az ilyen hivatalos tájékoztatókat, hogy - kis túlzással - félanalfabéták is megértik, "mire gondolt a költő".

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 22:23:43

@A nick már létezik válassz másikat: majd jonnek a norvegok es mit cainalnak, ha meghalljak, h itthon a ciganyokat nemlyek norvegoknak hivjak...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 22:25:54

@tildy[UK]: pentek volt, karacsony elotti utolso:-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 22:27:32

@tildy[UK]: en videken elek, ide nem kell idopont, kisvarosbase, nagyvarosba lehet kerni szemelyesen (!), de nem szukseges, mert alig kell varni. Gondolom, a jaszok sincsenek sokkal tobben;))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 22:42:13

@Shanarey(England) ISTP: hat akiknek habony restaurator arpi, meg szeles antigravitacios gabor ad tanacsot....
ennyi erovel lehetne besenyo igazamvan istvan is...

M. Péter 2015.02.25. 22:42:14

@Shanarey(England) ISTP: De 10 évenként a brit jogosítványt is cserélni kell, új fényképet raknak bele.

qkuc 2015.02.25. 22:49:21

@~~Babette~~: A hivatali trolloknak küldd el, ne nekem, :D.

FutureFry 2015.02.25. 22:49:31

@pappito: @DánBrünhilda: Érdekesség képpen: Egy dán ismerősöm mondta, hogy évente (kétévente?) be kell hogy mutassa (nem tudom pontosan hogyan) a zöldkártyáját a Dán államnak, igazolandó, hogy még nem amerikai állampolgár. Mondjuk ez elég régen volt, és azt sem tudom, hogyan tudták meg, hogy van zöldkártyája.

M. Péter 2015.02.25. 22:53:51

@DánBrünhilda: Nem tudnak mit kezdeni azzal, ha az illetőnek nincs másik útlevele, mert az EU-n belül személyivel utazik, vagy akár még ki se mozdult abból az országból, ahol született? írországban van sok brit-ír kettős állampolgár, ott még személyi sincs, nem hinném hogy nekik ír útlevelet kellene csináltatni ahhoz, hogy brit útlevelet kaphassanak.

FutureFry 2015.02.25. 23:06:55

@qkuc: Az amerikai állampolgárság leadása sem olcsó. Leginkább adóproblémák - azaz annak elkerülése - miatt szokták kérni, és az összege tavaly ment fel: $450 helyett $2350. De nem hinném, hogy az ügyintézes gyorsasága változott volna.

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 23:08:46

@Mr Long (UK): "- a külföldi hatóság igazolása lakóhelyről, lakcímről (például lakcímnyilvántartó által vagy más hatóság által erre vonatkozóan kiadott igazolás) és
- a tényleges lakóhely szerinti államból származó egészségügyi szolgáltatásra (orvosi ellátásra) való jogosultság igazolása.""

ez klassz. ha valamiért úgy döntenék, hogy szembehelyezkednék Birca szaktárs egyetlen értelmes megnyilvánulásával (szóbaállnék az állammal) akkor a fentieket igen körülményesen tudnám csak igazolni.
A lakcímemet a vízszámlával szoktam itt igazolni (ezen kívül csak az ingatlanadó jön papírlevélben) semmilyen okmányomon (értsd: jogsi) nincs feltüntetve.
Az állami eü ellátás jár, mert arra jogosít a letelepedési engedélyem, de ez nincs feltüntetve a let.engedélyen, szóval mellékelnem kéne a jogszabályi helyet, hogy az nekem istenbizony jár?

én egy bélyegző, okmánybélyeg és (jobbára)felesleges bürokráciától mentes államban élek

Amikor megváltozott a lakcímem, felhívtam az addóhivatalt és telefonon megmondtam nekik, hogy mi az új cím. Mondjuk ezt is csak jófejségből csináltam, emailben kommunikálnak, az meg nem változott.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.25. 23:14:51

OK valami positiv

a Canadai magyar kovetsegen secperc alatt beadtuk a nejemnek az utlevelkero lapot es 1.5 het alatt megkaptuk semmi akadekoskodas .. jo meg mindig a 3 eve elvalt ferje neven szerepel, az ujhazassagarol semmit sem mondtunk, mert az nagyon megbonyolitana az egeszet ,meg az en anyakonyvi dolgaim is mert valasomat nem jelentettem be MO-on , meg az uj hazassagomat sem fogom ... igy a nejem amig meg nem kapja itt az allampolgarsagot a regi ferje neven fog utazgatni ..

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 23:19:30

@flash.gordon: "Imádom azokat a honfitársaimat, akik külföldön külföldi fizetést akarnak kapni de magyar árakon akarnak mindent megfizetni. Eszébe sem jut, hogy lehet, hogy a külképviseleten dolgozónak is külföldi fizetést kell adni."

én meg imádom azokat akik azt hiszik, hogy a külképviseletek költségvetése az általuk elintézett ügyek díjából történik.

A tény az, hogy magyar állampolgárként magyar szolgáltatást veszek igénybe, ha mondjuk hosszabbítani kell egy magyar okmányomat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.25. 23:21:49

@~~Babette~~: Akkor azert.

Amugy meg valakinek kell idopont, pl. nekem kellene, ugyanis limitalt , hogy mikor epp Magyarorszagon vagyok epp hol mennyi idot toltok. Es nincs idom orakat varakozni, ha lehet elore lebeszelt idopont is.

@SECI:
"Ha valaki tenylegesen kulfoldon akar letelepedni akkor tegye. Akar jelentkezzen is ki otthon (minek? de tegye, lelke rajta) Viszont ezek utan ne nyafogjon, hogy nem tud Mo-on hazasodni. Hazasodjon ott, ahol el."

Szeencsere normalis orszagok nem igy gondoljak. Senkinek semmi koze, hogy ki hol hazasodik, akar ket brit is hazasodhat Magyarorszagon, ha epp ugy akarja, vagy barhol mashol a vilagban. Ha a ket orszag kzot megallapodas van, el kell fogadniuk.

"Masreszt ha barmit el akarsz Mo-on intezni - a sajat magad szivatasa nelkul - akkor kell a kis-SZIG-ed meg a lakcimkartyad. Ezt tudjuk. Miert kell akkor ezekrol lemondani? Illetve ha lemond valaki, akkor ismetelten ne nyafogjon, maganak akarta a problemat. (Mit var otthon az ember, amikor az autoja muszaki vizsgajahoz kell a SZIG-szam es a mamam neve???)"

Tegyuk fel az illeto mondjuk az USA-ba megy. Mint tudjuk, ebben az esetben biza ket helyen is fizetned kene eu biztositast, ugyanis usa-val nincs megallapodas. Erre megoldas, ha valaki kijelentkezik, vegleges kulfoldi letelepedest valaszt. Ha valaki jogszabalykoveto akar lenni, akkor ha igy gondolja, miert ne tehetne meg?
Ja mert balfek a magyar ugyintezesi rendszer? Hat ne haragudj mar, de nem azt kene basztatni, aki torvenytisztelo modon akar eljarni, hanem a hulyesegeket felszamolnia burokraciaban ( Lasd az altalam leirt mnyp kijelentkezesi esetet is....)

@QUERCUS: csak szolok, paromnak is 3 het volt a uk-ben, ha nem tobb, igaz ez atvaltas volt.

@labirintus1: gratulalok:) Igazi babyboom van itt a ha-n.
Mondjuk nekem most derult ki a terhessegi diabetesz, es mivel a csaladban van tobb cukorbeteg is, elegge stresszelek rajta.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.25. 23:28:00

@Mr Long (UK): "- a külföldi hatóság igazolása lakóhelyről, lakcímről (például lakcímnyilvántartó által vagy más hatóság által erre vonatkozóan kiadott igazolás) és"
Lol, probaljanak uk-bol olyantol kerni, akinek nincs uk jogsija.... Terdet csapkodo smiley.... Ezek hulyek....

pappito · http://pappito.com 2015.02.25. 23:30:43

@flash.gordon: "Egyébként ez földrajzi helytöl független jelenség, hogy egy magyar azért akar másik magyarral dolgoztatni mert az majd hazai árakon csinálja meg. Vagy, ami még jobb: ingyen. "

izé, nem szobafestésről meg gumicseréről van szó, hanem államilag szabályozott folyamatokról. amelyeknek államilag meghatározott díja van.
Viszont én eddig egyszer kaptam számlát arról, hogy pénzeket küldözgettem magyar okmányokért, amiért bemondásra kérnek el random pénzeket, amivel nem számolnak el. És még csak meg sem tudják mondani, hogy mennyi időbe telik.

Nem akarok _ingyen_ útlevelet, de 2500 forint helyett már most kb. negyvenezer forintnyi pénznél tartunk és még ehhez kb. tizezer Ft-nyi pénz hozzájön, ha egyszer elkészült a cucc.

vö: www.pappito.com/2009/06/30/tovabbi-utlevelugyek/
www.pappito.com/2012/02/07/miert-jo-magyarnak-lenni-utleveligenyles/

szóval picit hátrább az agarakkal

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 23:33:43

@Shanarey(England) ISTP: És ez a legnagyobb röhej az egészben... A nagy gyermekvédő liga... Rohadnának meg. :-(

33621 2015.02.25. 23:34:22

@geegee: A 80 években Budapesten a követségen a Thököly úton is, és az akkor még egy darabig létező Debreceni konzulátuson is, fekete Dacia volt kék alapon fehér betűs DT rendszámmal.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.02.25. 23:38:01

Most megy a a channel 4-on az immigration street, Southamptomban forgatták. Egész érdekes. Kb a nyitomondatok egyike volt, amikor a Pakisztanbol származó helyi boltos belemondta a kamerába, hogy az angolok lusták és nem végeznek el bármilyen munkát, ezért kellenek bevandorlok. Ja, egy magyar lányt is megszolaltatattak..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.25. 23:47:19

@petrasp: Te egy nappal le vagy maradva, mert a junk foods who's to blame megy most. Az immigrations treet tegnap ment.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 23:50:20

@Shanarey(England) ISTP: Gyáááá, hahaha, a Surda az vitt mindent.De a Látogatókban az űrhajó villogó Skoda-hátsó lámpája is ott volt a szeren.Gondolom, ők is azzal főztek, amijük volt.
A többi is nagyjából megvan 1-2 kivétellel.Meg a hétfői adásszünet nap, amikor a fajfenntartással foglalkozott minden magyar család, aki csak tehette... :-)))))))))))

A fél ország akkoriban szerintem hétfőn fogant...
:PPPPPPPPPPPPPP

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.02.25. 23:52:06

@tildy[UK]: tényleg?? Nagyon érdekes, mert én most nézem. Ja, mert nem a channel 4-en, hanem a 4seven-en...,nem vettem észre, bocsi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.25. 23:52:24

@nyuszigonosz(D) ESTP: Igen a Vau bácsi kicsit idétlen volt.Ám ha egy varázslatot elárulna, nevezetesen, hogy hogyan lehet kibírni a repülőgép szárnyán ülve, akkor manapság a fapadosok a szárnyakra is totál eladnák az összes helyjegyet...
:-)))))))))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.26. 00:01:41

Nem ovlastam me'g vegig a kommenteket, de a szambol itelve eleg sokunknak volt e teren tapasztalata :) Nekem vegyes elmenyeim voltak: a "statuszomat" me'g 2011-ben, az uj rendelet szuletese elott kellett volna rendeznem. Akkor me'g csak a 3 honapot meghalado idot kulfoldon tolto status letezett, ezt en tervenytisztelo allampolgarkent 2007-ben, mikor az USA-ba koltoztunk, bejelentettem (a 2 lanyommal egyetemben). Szoval 2011-ben jott a felszolitas a magyar cimemre, hogy rendezzem a jogi statuszomat v. ilyesmi. Mivel a magyar okmanyaink, amit le kellett adni, otthon volt, a meghatalmazasommal anyukamnak sikerult leadni az Okmanyirodaban. Az ugyintezes masik fele az volt, hogy itt LA-ban a konzulatuson kitoltottem a vegleg kulfoldon telepszik le c. nyomtatvanyt. Gondoltam, ezzel le is tudtam az egeszet. Ehhez kepest 2014 elejen, amikor a lanyaim lejart utlevelet akartam megcsinaltatni (szinten a konzulatuson), az ugyintezo kozolte, hogy a statuszunk me'g mindig "rendezetlen/folyamatban van (!).
Az itteni konzulnak egy piros pont, hogy miutan az egyszer mar kitoltott es a konzulatuson leadott papirokat meg egyszer elkuldtem nekik (allitotlag kuldtek nekem anno egy ertesitest, hogy valamit nem toltottem ki az egyik nyomtatvanyon, ezert nem iktattak az egeszet - de errol soha nem kaptam meg a levelet), szoval ezek utan intezkedtek, es vegre a rendszerbe kerultunk.

A pozitiv tapasztalat viszont az, hogy az utlevel csinaltatas siman ment, bar tartottam tole, mert 1 evnel regebben lejart utlevelekrol volt szo. Ebben az esetben elvileg igazolni kene, hogy a lanyaim magyar allampolgarok. Mindenfele jogszabalyt bujtam, hogy ki szamit magyar allampolgarnak, es a konzulnak hivatkoztam is egyre, amely szerint a magyar allampolgar gyerekekent Mo-n szuletett szemely is magyar allampolgar. Ezek utan nem volt problema a lanyok utlevelenek csinaltatasaval, es az igert idoben, postan megkaptuk. (ezuton koszonet Dr. Pinter Oliver konzulnak :))

Herr Géza 2015.02.26. 00:04:33

@~~Babette~~: Dehogy rejtély, csak az illetékes elvtárs(nő) állva maradt a múlt században. Amikor színes fénymásoló még csak a sci-fi-ben létezett, az volt a legegyszerűbb módja az okmány erdetiségének megállapítására, hogy az aláírás kék színű-e..... Most, amikor minden utcasarkon találsz színes másolót, a módszer finoman szólva is avéttos. De kell még biztos húsz év, hogy a hivatalokban is leessen mindenkinek a tantusz. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.26. 00:04:52

@A nick már létezik válassz másikat: Hahaha, ez de jó téma.
Hát igen, engem itt is megtalált valami idióta, mert a cigányfúrót a nevén mertem nevezni... :-(
A kaját meg odahaza is lassan kisebbségi- vagy etnikumpecsenyének kell mondani...
(Tessék, a cigányfúró szót a helyesírásellenőrző is aláhúzza pirossal.Pedig így kell írni...Kib@..tt PC-világ... :-( )

FutureFry 2015.02.26. 00:09:23

@mojyo: @qkuc: @blackhair-lady: @brioche: @Dragonlady (Bp, Hun):
Engem jópár éve megtalált az APEH/NAV/OEP (vagy hogyishívják) egy régi otthoni címen (én is a “paírmunkát csak akkor végzünk, ha nekem valamiért konkrétan szükségem van rá” táborát gyarapítom). A “behívón” az állt, hogy irgum-burgum szemelyesen jelenjek meg (konkrét időpont pár napon belül) és magyarázzam el miért nem fizetek, vagy miért járna nekem valami (TB?). Szerencsére voltak otthoni intézőim akik letárgyalták az ügyet helyettem (“már a múlt évezredben sem itt élt”), és valahogy kijelentettek a rendszerből (?) mindenféle tartozás/következmény nelkül.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.26. 00:12:28

@pilezi: "Amit nagyon furcsálltam, azok a bankok, szolgáltatók, ahol még volt szerződésem: egyik sem tudta átírni a rendszerében a külföldi lakcímet. Mindenki azt a megoldást találta megfelelőnek, hogy a budapesti állandó lakcímet meghagyják (ahonnan kijelentkeztem, és a lakást is eladtam), és "Van esetleg családtag, ismerős Magyarországon, akinek a lakcímét levelezési címnek meg tudná adni?" "

Na, akkor nekem Citibankkal szerencsem volt, siman beirtak az USA cimem a rendszerbe, sot mar kaptam szamlaertesitot is egyszer az itteni cimemre postazva (!) :) igaz, ez csak egyszer fordult elo, azota valoszinuleg csokkentendo a kiadasaikat, csak e-szamla kivonatot kuldenek :))

pappito · http://pappito.com 2015.02.26. 00:12:43

@Shanarey(England) ISTP: "aki még csak tervezi az útlevél megújítását, avagy beszerzését Magyarországon, az lehetőleg 10 évre váltsa ki és akkor 10 év múlva kell aggódni emiatt."

ez okos tanács, de csak felnőttekre igaz, a gyerekeknek nem adnak tíz évest

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.26. 00:13:03

@FutureFry: Engem is megtalaltak. A gond, hogy en mar elotte kijelentkeztem az oeptol.
Gondolom valami ilyesmivel talaltak meg:

logout.hu/dl/upc/2011-05/3717_apeh1.jpg
logout.hu/dl/upc/2011-05/3717_apeh2.jpg
logout.hu/dl/upc/2011-05/3717_apeh3.png

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.26. 00:14:35

@Cascabel: Ez az, ugye?

https://www.google.se/maps/@15.665485,-96.544409,3a,75y,109.91h,90.9t/data=!3m4!1e1!3m2!1sXOBGUAPOa2GMBCt0R-wfEA!2e0

Nincs kurv@meleg nagyon?Egyszer elmennék arra, de félek hogy a légkondis szobából ki se bírnék lépni, maximum csuromvizesen...
:-))

Elég szegényes arrafelé a guglimapsz.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.02.26. 00:19:29

@pappito: "én meg imádom azokat akik azt hiszik, hogy a külképviseletek költségvetése az általuk elintézett ügyek díjából történik."
Ki hiszi azt? Én biztos nem.

"A tény az, hogy magyar állampolgárként magyar szolgáltatást veszek igénybe..."

Valóban.

"Nem akarok _ingyen_ útlevelet, de 2500 forint helyett már most kb. negyvenezer forintnyi pénznél tartunk és még ehhez kb. tizezer Ft-nyi pénz hozzájön, ha egyszer elkészült a cucc."

De mennyi az államilag szabott ára? Mert ha ennyi akkor ennyi. Ha többet fizettél mint kellene az meg vmi egyéni partizán akció az ügyintézőtől, amihez az államnak semmi köze.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.26. 00:22:41

@mojyo: "Ez a hit a rendszerben, ez a hihetetlen bizalom a masik emberben, ez engem mindig rettentoen ledobbent.... En mindig azt gondoltam, hogy aki igy all hozza az potencialis aldozat mindenfele atveresre, muhibara, felrevezetesre, akarmire."

Szerintem ez az alapveto kulonbseg(ek egyike) a ket rendszer kozott: mi (foleg a keleti blokkban) megtanultuk, hogy senkiben ne bizzunk, mert atver(het)nek. Az Ujvilagban viszont sok minden a bizalomra epul, mivel a rendszerben resztvevok - nagy altalanossagban - becsuletesen dolgoznak, nem akarnak atvatni. hangsulyozom, hogy NAGY atlag, mert termeszetesen itt is elofordulnak kivetelek, de teny, hogy magyar szemmel az amerikaiak naivaknak tunnek (ezert lehetnek potecialis aldozatok olyan orszagokban, ahol a masik ember atverese sokkal elterjedtebb.

morsels (törölt) 2015.02.26. 00:25:01

@flash.gordon:
Nekem 15 eve a magyar utlevel (az allampolgarsagi vizsgaval egyutt) ketszer annyiba kerult, mint a kanadai.

FutureFry 2015.02.26. 00:27:27

@tildy[UK]: Hát arra én konkrétan nem emlékszem (nem is láttam minden papírt), nekem az volt a lényeg, hogy minimális papírmunka mellett legyen az elintézve, hogy ha hazalátogatok ne próbáljanak "lecsapni rám" valamiért. Ha jól tudom van/lett (biankó?) lakcímkártyám meg új személyim. Igaz már a (magyar) útlevelem vagy tízegynéhány éve lejárt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.26. 00:28:29

@~~Babette~~: Ezt már eccer én is linkeltem ide.A barom állattya.És ilyen emberek vannak otthon döntésképes helyzetben, vezető beosztásokban...Reménytelen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.26. 00:33:35

@~~Babette~~: Valami ilyesmi dereng nekem is.Érdekes, hogy már talán ötödikben azt mondták, hogy aki nem tudja a főnévragozást rendesen, az megbukik.Na most én nyolcadik végére se tudtam teljesen, csak olyan 70%-ban, oszt mégis élek még...Igaz, általában a négyes megvolt oroszból.

Viszonylag jó volt a nyelvérzékem, nem kommunista szülők gyereke voltam, még mielőtt valaki...Meg akkor, 88-ban még úgy volt, hogy télleg használható lesz valamire ez a nyelv...

2015.02.26. 00:37:26

@geegee:
Igen, ez az a hotel es etterem. Innen Hataratkelo-zok most is:)
Nekem a +35C homerseklet az idealis:) Hajnalban kisse faztam, +20C volt. Takarom meg nem volt:( Ja, nem volt legkondi sem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.26. 00:42:43

@33621: Nem láttam sajnos vagy szerencsére.:D OLyan maffiózós mattfeketén tudnám elképzelni, az nagyon odaverne...
:-)))))))))

De a Thökölyn télleg q sok volt a diplomata kocsi, a franc se tudja miért...

2015.02.26. 00:45:59

@Zsuzsi65:
"de teny, hogy magyar szemmel az amerikaiak naivaknak tunnek (ezert lehetnek potecialis aldozatok olyan orszagokban, ahol a masik ember atverese sokkal elterjedtebb. "
Sajat orszagukban is atverik oket, meghozza nagyon: pl. Enron scandal.
A kanadaiak is naivak, oket is atverik sajat orszagukban is: pl. Bre-X scandal:(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.26. 00:48:59

@33621: Ez még nem az év autója, csak bemutatja egyenként a hét utolsó, döntőbe jutott kocsit.Hétfőn derül ki, melyik kapja a díjat...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.26. 00:51:31

@Cascabel: Haha, akkor Fort McMurrayban inkább nekem kellett volna dolgozni... :-)))))
Majd nyomjál képeket, ha belefér az idődbe.A múltkori Mexikóváros ,meg nem tudom még melyikek is klasszak voltak a dropboxodból...

FutureFry 2015.02.26. 00:55:11

@geegee: @33621: Nehezen hihető, hogy ez az esemény, ahol a teljes napfogyatkozás egésze az atlanti óceán fölött van (a fekete pötty a lenti animációban), jelentősen is befolyásolná a napelemek által termelt energiát. Legalább is nem jobban mint egy felhős égbolt.

eclipse.gsfc.nasa.gov/SEanimate/SEanimate2001/SE2015Mar20T.GIF

2015.02.26. 00:59:12

@snygg panda: Ez már tényleg a vég....

2015.02.26. 01:00:10

@A nick már létezik válassz másikat: Nos, ehhez erős gazdaság is kellene. Amiben Mo. sosem volt erős, a gyíkemberek miatt. :)

2015.02.26. 01:00:18

@geegee:
OK, keszulnek majd kepek is:) Ma meg csak aklimatizalodtam, de holnaptol csavargas es fenykepezes ezerrel:)

2015.02.26. 01:04:39

@flash.gordon: Az államnak van bármihez is köze Magyarországon? Vagy csak úgy van, és nincsen semmi felelőssége?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2015.02.26. 01:09:40

@morsels: Meggyőztél. Ezentúl (is) haza fogok menni okmányt intézni.

@Philosoraptor: Van, hogyne lenne. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.26. 01:27:46

@Mirjam2: Nekem 2008-ban järt le az utlevelem, akkor vältottam munkahelyet, gondoltam probaidöben nem szerencsés elkéreckedni "pär orära", meg a konzulätus oldalän is az volt, hogy a lejärt utlevél még 1évig érvényes...
Na amikor hétközben volt végre szabadnapom, és a konzulätus is nyitva volt, elmentem. Miutän illedelmesen välaszoltam a kérdésre, hogy lejärt az utlevelem, megkaptam én is a paksamétät.
Ez az egyik fincsiség belöle, ha van idöd: konzuliszolgalat.kormany.hu/download/6/69/70000/AP%20ig%20kerelem.pdf
Miutän nem értettem, megkérdeztem, hogy ez miez? Erre közölték velem, hogy mivel lejärt az utlevelem, ezért kell ez. Mondom, de a honlapon mäs van. A välasz: Ja, az 1,5éve megvältozott... És akkor tegnap még én voltam, ma meg mär nem? És nem fogadtak el semmilyen igazolvänyt. Csak a magyar személyi lett volna jo nekik. Erre mondtam az ügyintézönek, hogy akkor felejtse el, hogy engem itt lätott. És hazacsempésztem magam. Otthon igazoltam magam 1olyan személyivel (Magyar Népköztärsasäg), aminek a lejärati dätumät kb annak lehetett olvasni, aminek akartad, mert a tinta kissé megfolyt a ragasztäs alatt. Jofej volt az ügyintézö, kicserélte nekem ingyen a személyimet is. Meg egyuttal lett lakcimkärtyäm is, mert amikor én eljöttem, akkor csak ideiglenes külföldön tartozkodäst kellett bejelenteni, ami élethosszig is tarthat. :-))) A cimhez csak orszägot kellett beirnom anno.
@hunjanicsar: Szerinted én mijafaxt csinältam mielött häzassägra léptem hites férjemmel? :-)))
SEHOL nem tudtak értelmes välaszt adni. A szegedi anyakönyves "kedves" néni elhajtott a haläl faxära...(ugy, hogy anyäm ott dolgozik...képzeld milyen kedves lett volna, ha nem lett volna csokom...) Azzal jött, hogy a leendö férjem tegyen 1hivatalos nyilatkozatot, hogy nem häzas. Majd ezt fordittassuk le, vigyük be nekik, és majd ök eldöntik, hogy häzasodhatunk-e... és hiäba téptem a szäm, hogy mi nem Mo-on akarunk häzasodni, és nekem csak 1igazoläs kell, hogy häzasodhatok. Ö azt mondta, hogy nem, és kész. :-)
És itt is igy van:
www.kormanyhivatal.hu/hu/ugytipusok/kormanyhivatalban-intezheto-ugyek/anyakonyvi-ugyek/magyar-allampolgarok-anyakonyvi-ugyei
Mi amugy még bonyolitani akartuk, mert 2különbözö orszägbol valok vagyunk (EU), egy 3. orszägban lakunk (nem EU, nekem tartozkodäsim, a férjemnek letelepedésije van), és egy 4. orszägban (szintén nem EU) szerettünk volna häzasodni. Elärulom, SENKI nem tudta a helyes välaszt. A neten csak annyit tudtam kibogaräszni, hogy Mo elfogadja az ottani häzassägkötést, de mindenütt magyar-magyar, vagy ottani-magyar pärokrol volt szo. Ahol lakunk is elfogadja az ottani häzassägkötést, de mindenütt csak helyi lakos-magyar, vagy helyi lakos-ottani lakos szinten volt info.
Tudom, nem a vilägvége, én meg amugy sem egy könnyen engedö tipus vagyok. Nekünk az volt a fontos, hogy itt legyen bejegyezve, igy a végén kompromisszumot kötöttünk. Helyben häzasodtunk. Online megnéztem, hogy mi kell, irtam anyämnak egy meghatalmazäst (konzulätusi tipp volt), és azt mondtam neki, hogy ne engedje leräzni magät, nekem csalädi ällapotot igazolo okmäny kell. Ha erölködnek, akkor mondja meg, hogy häzassägkötés céljäbol, ha nem akarjäk kiadni, akkor mondja azt, hogy banki ügyintézéshez kell. Szo nélkül kiadtäk neki az Okmányiroda, Személyi adat-, és Lakcím-nyilvántartó Csoportjänäl B+!!!
Szerinted ez normälis???
Holott külföldön történő házasságkötéshez családi állapot igazolást a Központi Okmányiroda (1133 Budapest, Visegrádi u. 110-112.) állít ki. Elméletileg...
De ez a sväjciakat kib@szottul qrvara nem érdekelte. Megvolt a listäjukrol az összes cuccos, nyilväntartäsba vetettem magam, kicsit küzdöttem, mert nem értette meg az ügyintézö, hogy anyäm häzassägban élt apämmal amikor megszülettem, de nälunk az anya leänykori nevét irjäk be a születési akviba. :-)
Hogy läsd az ellenpéldät:
A férjemnek ez ugy nézett ki, hogy kitöltött 1formanyomtatvänyt, ezt belerakta 1 boritékba 1fölbélyegzett välaszboriték és CHF 10 tärsasägäban, és simän föladta...és postafordultäval nälunk volt az igazoläs. :-)
Amugy, ha érdekel valakit:
konzuliszolgalat.kormany.hu/ugyintezes-konzulnal
konzuliszolgalat.kormany.hu/hazassag-valas

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.26. 01:34:09

Amugy nem értem mi ez a nagy rugozäs azon, hogy én ugyan nem jelentem be a kötsög magyar szerveknek, hogy hol tartozkodom / mi közük van hozzä. (Bezzeg, ha gäz van, akkor mär segitsenek, de azonnal...)
Hivatalosan, ha letelepedési engedélyed van, akkor kéne leadni a magyar személyit. És akkor nyilväntartäsba LEHET vetetni magad.
Férjemet annyival "zaklatjäk", hogy välasztäsokkor küldenek neki a pärtok leveleket. :-) Meg megkapta, hogy bezärt a konzulätus St. Gallenben.
Asszem, ennyi még mindenkinek böven belefér...

pappito · http://pappito.com 2015.02.26. 02:01:24

@flash.gordon: "De mennyi az államilag szabott ára? Mert ha ennyi akkor ennyi. Ha többet fizettél mint kellene az meg vmi egyéni partizán akció az ügyintézőtől, amihez az államnak semmi köze."

ügyintéző=állam

www.nyilvantarto.hu/hu/utlevel :

6-12 éves korig:

5 évig érvényes magánútlevél 2500 forint
második magánútlevél 5000 forint
12-18 éves korig:

5 évig érvényes magánútlevél 2500 forint
második magánútlevél 5000 forint

Herr Géza 2015.02.26. 02:15:17

@flash.gordon: "Ha többet fizettél mint kellene az meg vmi egyéni partizán akció az ügyintézőtől, amihez az államnak semmi köze."

Nehogymár! Mondjuk nyilván nem egy egyéni partizánakcióról volt szó, de: az ügyintéző az állam alkalmazottja, a történet az állami hivatali helységben zajlik, jóhogy nem már a Marika nénit kell perelnem, ha ő az állami hivatal nevében vmit elkövet ellenem!!!!

pappito · http://pappito.com 2015.02.26. 02:15:43

btw örvendetes fejlemény, Canberrában felvették a telefont és nagyon kedvesek és segítőkészek voltak.
Mondjuk fogalmuk sincs, hogy hol lehet a gyerekem útlevélkérő lapja, de "ne aggódjunk, ha a courier szerint átvettük a küldeményt, akkor biztos nálunk van"

január vége felé kapták meg, egy hónap alatt még meg se találták...

viszont annyi jó dolog van az ügyben, hogy:
a, gyerek útlevele biztosan le fog járni mire az új ideér, így a lejártat már nem kell majd sehova se küldözgetni, csak idepostázzák az újat

b, tudjuk, hogy még neki se álltak :)

mondjuk nem bánnám, ha április végére meglenne, de hát ez nem valószínű sajnos

Herr Géza 2015.02.26. 02:16:48

@pappito: :D , még a tiédet nem láttam, amikor elkezdtem én írni. :))))))

Herr Géza 2015.02.26. 02:18:17

@pappito: :D Gondolom a telefont is napok óta "keresték" ....

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.26. 02:32:07

@Dragonlady (Bp, Hun): Manapsäg? Az egyik nevelt öcsém 29éves, és neki sincs az apja nevénél semmi. ;-)
@hunjanicsar: Én folyamatosan azon küzdök, hogy ne trükközzenek mär, én fizetni szeretnék. Csak a fogrol jut eszembe, mert pont multhéten voltam otthon, és pont probältam meggyözni az aszisztenst, hogy nem akarok barätnövel trükközni a fogröntgenhez...
@snygg panda: És érdekes modon Szeged tele van szloväk rendszämu autokkal. :-)))
@Mr Long (UK): Az a vicc amugy, hogy amikor itt bejelentkezel, akkor kell nekik 1cim. És ez lehet a szälloda, vagy a munkahelyed cime is. Ältaläban ugy néz ki, hogy cim és /co. a szälloda cime. Ha költözöl, akkor ujabb cimcsere.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.26. 02:50:09

@geegee: Sväjcban pl, ha mär itt élsz (van tartozkodäsid), akkor nem fogadjäk el az idöközben akärhol lerakott akärmilyen vizsgät. Én itt csinältam a nagymotoros jogsit. Ki kellett vältanom egy tanulojogositvänyt. Ezutän 3honap alatt abszolvälnom kellett 3x 4orät. Errök kaptam 1pecsétet a tanulojogsiba. Innentöl kezdve Volt 1évem, hogy levizsgäzzak. Kb az utolso idöpontig huztam. Megbuktam, de mivel egyböl lett idöpontom, ezért addig az idöpontig meghosszabitottäk a tanulojogsimat. Itt a vizsgabiztos a motoron ül mögötted. Igy egyböl megkapod a személyszällitäsos jogsit is. :-) Ja, és amint van tanulojogsi, egyböl lehet motort vezetni, csak egy L-es täbla kell rä. Személyt is lehet szällitani, de ennek a személynek kell, hogy legyen motorra jogsija.

pappito · http://pappito.com 2015.02.26. 03:53:53

@Naschkatze (Mostindien / CH): vajon miért van így megbonyolítva?
ha a szállított személynek van motorra jogsija az mennyivel jobb,mint ha nincs? vezetni nem tud (hátul ül), ba bukás van, akkor bukás van...

komolyan ezeket olyan találja ki aki még képen se látott motort

FutureFry 2015.02.26. 05:53:32

@morsels: Igen, ez lehet a dolog nyitja (azaz az ilyen papírmunkát - ha kell - akkor Magyarországon érdemes intézni)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.26. 06:12:33

@FutureFry: Ááá, dehogy ez a honlap egy komolytalan valami, gigantikus ostobaságok szoktak lenni rajta.A gazdasági élet Blikkje, kábé.

2015.02.26. 06:15:07

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem akarok veled kotozkodni, nem tudom hol volt ez az info hogy ervenyes a lejart utlevel meg egy evig. En mar evek ota tudom hogy ha lejar minden magyar okmanyod akkor allampolgarsagi vizsgalatot kell csinalni, ezt nem ugyintezoktol tudom, hanem tobb forrasbol az internetrol (marmint hivatalos forrasbol). Egyebkent logikusan is nyilvanvalo lenne nekem hogy nem oke ha minden szemelyazonosito okmanyod lejart. Persze sajnalatos ami veled tortent, de szerintem az ilyen eseteknek egy resze elkerulheto lenne.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.26. 06:15:45

@Naschkatze (Mostindien / CH): Én nem is néztem jobban utána a helyi jogsinak, mert egész egyszerűen fémillió forintot nekem nem ér meg...Magyarországon meg nyilván letehetem bármikor, el kell fogadja mindenki, hisz magyar állampolgár vagyok.Jelenleg még csak...

2015.02.26. 06:24:36

@blackhair-lady: Pont ezt mondom, es tapasztalatbol, mivel a munkam reszekent inteztem 'ugyeket' egy nagykovetsegen - raadasul nem is egy kis faluban hanem Londonban... - hogy az ugyintezo nem olyan mint egy autoszerelo vagy orvos. Az utobbiak tanultak valamit, ertenek valamihez, amihez masok nem. Az ugyintezes nem ilyen, ez inkabb a pincerkedeshez vagy call centeres munkahoz hasonlo betanitott munka. Nincs semmi kulonleges tanulasi folyamat vagy trening, ugyintezokent nekem is kb. ugyanaz az info allt rendelkezesemre mint barki masnak aki tudja hasznalni a Google-ot. Annyi volt a kulonbseg hogy az elejen elmondtak a kollegak hol kell keresni es el voltak mentve a honlapok a szamitogepemen. Mikor fontos dolgot kell intezned, az neked fontos elsosorban es nem az ugyintezonek, igy neked kell erte felelosseget vallalni, legalabbis en igy latom. Persze lehet hagyatkozni az ugyintezore, de aztan nem kell csodalkozni ha pontatlan informaciot kap az ember, mert ez gyakran megtortenik sajnos.

DánBrünhilda 2015.02.26. 06:33:49

@M. Péter: Nekem két hete azt mondta a Home office munkatársa, hogyha másik országból adod be a brit útlevélkérelmed, mint ahol születtél (nekem ez most ugye Dánia), akkor a jelenleg érvényes útlevél kell. Kérdeztem, h a másik nem jó e, amit épp cserélek, azt mondta, nem (gondolom az írekre az Egyesült Kir területén más szabályok vonatkoznak).

DánBrünhilda 2015.02.26. 06:36:28

@Mirjam2: nekem az ügyintéző azt mondta, névváltozás esetén 12 hónapig használhattam volna az előző útlevelet, bár az is igaz, h az még 5 évig érvényes a dátum szerint. Lejárt okmánnyal sztem más a helyzet

Kvikveg 2015.02.26. 07:06:33

@maxval bircaman szerkesztő: Ez azert nem semmi jelenet lehetett. Filmbe valo. :)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.26. 07:06:51

@~~Babette~~: 10 perc az okmanyirodaban... nekem 2007 ota van hozzaferesem!

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.26. 07:07:01

@Naschkatze (Mostindien / CH): SENKI SOHA NE HAGYJA LEJARNI AZ UTLEVELET MERT SZIVAS!!! AZ 1 ORA MUNKABOL CSINALSZ 15OT.

A HAZASSAG VALOBAN VALTOZOTT KET EVE. ANNO KELLETT EGY EXTRA IGAZOLAS A KULFOLDON VALO HAZASSAGKOTESHEZ. SZERENCSERE EZ MAR NEM KELL. ELEG A HITELES FORDITASA APOSTILLAL (HA NEM EU) A CSALADI ALLAPOT IGAZOLASNAK.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.02.26. 07:07:06

@Naschkatze (Mostindien / CH): NEM ERTEM. Ha fizeted a TB-t, vagy bejelentetted hogy svajcban dolgozol, akkor az orvos annyit lat hogy TB OK. Minden ugyanugy zajlik, mintha mo n fizetned a sarcot...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.26. 07:07:14

@~~Babette~~:

Igen, ezt nem tudtam valóban. Ez pozitív változtatás.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.26. 07:07:21

@33621:

A románok nagyon komolyan vették a spórolást a 80-as években.

A román nagykövet volt Kubában az egyetlen nagykövet, akinek nem voit cselédje.

S a kiskorú gyereknek nem fizette az állam a repülőjegyet.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.26. 07:07:28

@FutureFry:

Hiába születsz Mo-on és van magyar születési anyakönyvi kivonatod, az még nem igazolja magyar állampolgárságodat.

2015.02.26. 07:09:50

@DánBrünhilda: Igen, ezt en is igy tudom, hogy ez az egy ev extra ervenyesseg csak nevvaltoztatasra vonatkozik. Ha lejart az okmany, akkor lejart.

DánBrünhilda 2015.02.26. 07:22:23

@maxval bircaman szerkesztő: ez így igaz, a lányunknak is dán anyakönyvije van, mégsem dán állampolgár

2015.02.26. 07:22:48

@FutureFry: Teljesen ertelmetlennek tunik nekem (mondjuk nem lep meg hogy ertelmetlen dolgokat kernek...). Nem hinnem hogy manapsag lehetseges allampolgarsagot elvesziteni hazassag miatt. Egesz veletlenul tudok arrol hogy nagyon regen, kb. szaz evvel ezelott, volt olyan torveny Amerikaban hogy ha egy amerikai no hozzament egy indiai ferfihoz akkor automatikusan elvesztette az amerikai allampolgarsagot :), ezt onnan tudom hogy felmerult egyszer egy tanulmanyban amit olvastam. Ebbol gondolom hogy regen mas orszagban is lehettek ilyen torvenyek, de feltetelezem hogy ezek mar elavultak. Szerintem a magyar allampolgarsagot biztos hogy nem lehet elveszteni hazassag miatt, ha rosszul tudom, akkor javitson ki valaki.

DánBrünhilda 2015.02.26. 07:40:20

@Mirjam2: a magyart biztos nem, de pl.a a dánt v a szlovákot igen, még mindig van néhány ország, ahol nem engedélyezett a kettos állampolgárság, bár gondolom ez a nagyobb arányú mobilizáció miatt majd változik

adg 2015.02.26. 08:10:44

Hogy en is mondjak valami okosat, en ugy tudom, hogy a lejart utlevelet hasznalhatod egy evig a szemelyazonnossagod igazolasara. Utazasra persze nem.
Nekem ezt modtak a nagykovetsegen. Mondjuk mi keszultunk, es mivel a kicsik utlevele cask ket evre volt ervenyes, kertunk nekik indulas elott szemelyit is, hogy legyen ervenyes okmanyuk amikor lejar az utlevel.
Az utlevel lejart, es a kovetsegen mondtak, hogy no worries, egy evunk van a meghosszabitasra, a lejarat utan.
Mivel volt szemelyiuk, igy nem kellett allampolgarsagi tesztet csinalni persze, es nyilvan nem tudtuk volna elhagyni az orszagot sem.

De hivatalos ugyintezesnel egy evig fel lehet hasznalni a lejart utlevelet szemelyazonossag igazolasara, vagy hogy kell ezt bikkfanyelven mondani.

Canberraban igy ertelmezik a szabalyt. :)

Quercus a favágó 2015.02.26. 08:15:59

@tildy[UK]:

Elhiszem. Viszont itthon a jogosítvány érvényesítésekor bevonják a jogsit, és egy ideigleneset adnak helyette. Amivel itthon vezethetsz, de külföldön már nem. Tehát ha korábban mész vissza, mielőtt megkapnád az új jogsit, akkor addig pl. Angliában nem vezethetsz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.26. 08:32:09

@DánBrünhilda:

Az anyakönyv a születés helyéhez kötődik elsősorban, az állampolgársághoz nincs köze.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.26. 08:32:09

@Mirjam2:

A magyar állampolgárság nem veszthető el automatikusan kb. 70 év óta.

Sőt 25 év óta az állampolgárság elvétele sme lehetséges már.

Van olyan, hogy állampolgárság visszamenőleges érvénytelenítése, de sosem alkalmazták még.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 08:40:03

@pappito:
részemről még csak nem is arról van szó, hogy magyar árakat akarnék fizetni a konzulátuson (juteszembe, a tiszteletbeli konzul még csak meg se tarthatja azt a 65 vagy hány eurót, amit leperkáltam, miközben fizetést se nagyon kap).
inkább az, hogy ha elmondják / megírják előre, hogy ilyen papírok kellenek, és az ember kivesz két nap szabadságot, utazik 700 kilométert egy másik országból, akkor ne ott helyben találják már ki, hogy ez így mégse jó, és jöjjek vssza jövő héten, és kérjek OFFI fordítást.és hasonlók.
azt is érdemes megnézni egyébként, hogy itthon, más útlevéllel hazahozott gyerek utólag magyar papírjainak beszerzése milyen procedúra és mennyibe kerül. végighallgattam ismerősöktől ezt is, nem kívánom senkinek. volt, aki feladta, a mai napig thai útlevéllel és schengen-vízummal hozza haza a gyerekét látogatóba évente.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.26. 08:59:40

@petrasp: erdekes volt, foleg amikor az azsiai masodikgeneracios bevandorlok hisztiztek azon, hogy hat idekoltoznek az eu-bol, es hogy hu , mennyire eltero kultura a brittol... Hat az agyam ledobta az ekszijat. Szep kis korkep volt, aki nyilatkozni mert, azt megdobaltak,a producerbe belefojtottak a szot....

soad1221 2015.02.26. 09:01:09

@Mr Long (UK): @~~Babette~~: na most nekem van egy pici tapasztalatom 2 gyámhivatallal, hogy melyikek mellékes. A főbb gondok: Ahogy mondtad Mr. Long, a mosom kezeimet elv tökéletesen érvényesül. Ez pedig szerintem a gyermekvédelem területén az egyik legnagyobb bűn ami létezik. Ezért lehetett kihozni azt Szigetszentmiklóson, hogy a gyámhivatal nem hibázott, úgy hogy kivülről is tök egyértelmű, hogy a gyámhivatal nem tette amit kellett volna. Lévén az iskola többször is jelezte a problémát, így nem is lehet kérdés...
Az én tapasztalatom:
1. a gyámhivatalokban a gyermekvédelemhez mit sem értő emberek dolgoznak tömegesen, egyszerű hivatalnokok, lehetnének akár nyugdíjfolyósítónál is
2. a szokásos jogszabály ismeret hiány itt is jelen van.
3. elképesztő méretű fluktuáció -> így aztán lehetetlen a nyomon követés és a következetesség
4. bár nem vagyok minden esetben a centralizáció híve, de a gyermekvédelemben ez másképp működésképtelen. Az, hogy másképpen értlemeznek szabályokat, másképpen tartatnak be, vitatkoznak, hogy ez nem az én hatásköröm (mert nem oda van mondjuk bejelentve, de ott tartózkodik életvitelszerűen, stb..) és még sorolhatnám, na addig a gyermekkel nem foglalkozik senki.

Az egésznek az az eredménye, hogy az a gyám, nevelőszülő aki aláveti magát a rendszernek, mindent szabályosan akar csinálni, csak kurva sok papírt kell töltenie, igazolni, minden szart, hogy mire mit költött, mit csinál a gyerek - röviden olyan mértékű adminisztrációt varrnak a nyakába, hogy az elképesztő...
Eközben aki el akarja kerülni az ellenőrzést, az vígan megteszi, mindenféle következmény nélkül, mert papíron rendben van. Ugye az adminisztratív szopatásra simán be lehet rendezkedni, rutint felállítani, hogy a papírok rendben legyenek. De a gyámhivatalban már megmosták a kezüket.

Na ennek a rendszernek volt a gyöngyszeme ez a szabály is... Mivel tömeges lett a letelepedés, így már nagyon látszott, hogy mekkora faszság, szerencsére megszűnt :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 09:02:52

@Naschkatze (Mostindien / CH): na ezek a tanulságosak, és ettől megy el az ember életkedve, és akkor még jönnek ilyen okos kommentelők, hogy tájékozódni kell előre.
ha jól tudom, britek Thaiföldön olyan papírt töltenek ki házasság előtt, hogy "büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy nem vagyok házas", ezt a konzulátus lepecsételi, és annyi. de ez nekem olyan legendai magasságú, hogy el se akarom hinni. (brit állampolgárok?)

OFF melyik lyukból másznak elő ezek a telefonos marketingesek rejtett számról hajnali háromnegyed nyolckor, hogy örömmel értesjtjük, hogy nyert egy akármit??
(eleve mi az, hogy rejtett szám?? ok, emlékszem még rá. Thaiföldön nincs ilyen, hogy letiltod magad, látja, akit hívsz.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.26. 09:06:14

@Naschkatze (Mostindien / CH): Addig vagy ideiglenesen kulfoldon, ameddig akarsz, addig nem kell bejelenteni a vegleges letelepedest ameddig csak akarod. Ez nem fugg mas orszag letelepedesi engedelyetol, az egyen egyedi dontese.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 09:10:06

@flash.gordon:
útlevél kiállítási díja külföldön 65 euró. euróban fizetve, kp, ahol én voltam. szóval azért messze nem a magyar ár.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 09:13:57

@pappito: jesszus.
mondjuk még jó, hogy nem azt mondták, vidd be szeméyesen a gyereket meg az igénylőlapot. ez is valami.
ja meg hogy legalább kedvesek voltak.
nem is értem, mi bajod van az ügyintézéssel :-))))

adg 2015.02.26. 09:15:36

@Dragonlady (Bp, Hun): "büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy nem vagyok házas"
Ezt minden tovabbi nelkul elhiszem. Igy mar jartam en is itt, bar nem hazassaggal. Meg volt hatarozva, hogy mit kell benyujtani valami igazolasakent. Az nekem nem volt, igy irnom kellett statutory declarationt, hogy minden oke. Alairtam, es elfogadtak. Annyi, hogy ezt valaki felhatalmazott elott kell alairni, de ehhez nem kell kozjagyzo, lehet akar tanar is, patikus, orvos, mernok, meg meg egy csomo mindenki. Szoval maset en is tudnam hitelesiteni, az enyemet meg a kollegam csinalta.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 09:19:29

@Naschkatze (Mostindien / CH): tanár ismerős szerint itt (Bp) kábé az lóg ki mostanság, akinek együtt vannak a szülei, még nem váltak el, nincsenek féltestvérek vagy egyéb módon patchwork család. (mellesleg a gyerekek harmada házasságon kívül születik, persze nagyrészüknél van apasági nyilatkozat.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 09:21:33

@adg [Au, Darwin]: a fegyencivadékok így bíznak egymásban? betyárbecsület? :-)))))
egyébként emlékszem erre, megragadt a Bertók Zoltán (többieknek: ausztrál bevándorlási ügynök az illető) weboldaláról, hogy milyen egyszerű dolog a hitelesítés arrafele.

2015.02.26. 09:29:30

@Mirjam2: " En mar evek ota tudom hogy ha lejar minden magyar okmanyod akkor allampolgarsagi vizsgalatot kell csinalni"
Nekem nem hogy lejart magyar okmanyom, de semmifele magyar iratom nem volt, csak a szuletesi anyakonyvi kivonatom. Erre kaptam magyar utlevelet. A kanadai utlevelemmel igazoltam, hogy mikor es hol szulettem, az az hogy en vagyok a szuletesi anyakonyvi kivonaton levo szemely. Nem volt semmi allampolgarsagi vizsgalat tudtommal.

pappito · http://pappito.com 2015.02.26. 09:38:56

@Dragonlady (Bp, Hun): "észemről még csak nem is arról van szó, hogy magyar árakat akarnék fizetni a konzulátuson (juteszembe, a tiszteletbeli konzul még csak meg se tarthatja azt a 65 vagy hány eurót, amit leperkáltam, miközben fizetést se nagyon kap)."

az engem sem zavarna, ha többe kerül, postázgatni kell meg minden, ez pénzbe kerül. de akkor legyen odaírva, hogy
2500ft útlevél
4612 forint posta
21 dollár ajánlott küldemény a követségről ide
summa ennyi meg annyi

de azért ne kerüljön már hússzor annyiba úgy, hogy amúgy se időpont se hivatalos árak, se semmi...

pappito · http://pappito.com 2015.02.26. 09:42:25

@Dragonlady (Bp, Hun): ja, a JP ingyen hitelesít itten is, és mégsem bomlott fel a társadalom szövedéke, hogy a közjegyzőkaszt nem játszhat a szárazbélyegzővel sok pénzér' :)

adg 2015.02.26. 09:47:53

@pappito: Arak vannak, de nektek durvan dragabb. Ez nem 65 euro, valaki fillentett. Tegnap meg azt olvastam egy masik tajekoztatoban, hogy egysegesen 65 euro europan kivul.
www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/AU/hu/Konzuliinfo/konzuli_dijak.htm

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 09:49:12

@pappito:
értem a problémád és teljesen igazad van :-(
a kispostázás részért viszont továbbra is irigyellek, nekem egyszer se voltak hajlandók, cirka 20 ezer huf bukta az útiköltségre és a fizetés nélküli szabadságra.

adg 2015.02.26. 09:53:48

@Mr Long (UK): Nem tudom. Van negy eves vizum, esetleg nem akartak meghosszabbitani? De miert 3.5 ev, miert nem negy?

Sok fiatal meg working holiday vizumon van, de az csak egy, bar lehet azt is hosszabbitani. Ertelmesebb munkakra nem azt szoktak kerni, az inkabb bacpackereknek van, korbecsovezi az orszagot, aztan ha kifogy a penzbol, elmegy mangot szedni. Szoval ez sem lehet.

Lehet, hogy valami sugarzas, vagy szennyezodes van itt, amit egy brit 3.5 evig tud komolyabb karosodas nelkul atveszelni, jobb magyarazatom nincs.

Akiket en ismerek, azok ittragadtak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 10:01:12

@adg [Au, Darwin]: tőlem nem kértek többet, mint az a 65 euró, erről adtak papírt is. de mint mondom, mehettem el emiatt Bangkokba személyesen kétszer. a többi az valszeg valami postaköltséges maszatolás lehetett, én erre tippelek :-(

adg 2015.02.26. 10:12:56

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem, ott irja, hogy canberreaban, a nagykovetsegen szemelyesen intezve 136 dollar egy felnottnek a tiz eves utlevel. Ez 95 euro eppen. Egyebkent pont ezt fizettuk a postas modszerrel is, mert nem ohajtottam canberraba faradni, ott hideg van.
Ha ausztralian belul, valami konzulon keresztul nyomod, akkor 159 dollar, a zatonyrol meg 174 AUD.
A kulonbseg lehet a konzul borravaloja, gondolom.

SECI 2015.02.26. 10:33:43

@pappito: Tudom, en is eltem Finnorszagban, de szerinted mennyi a realis eselye annak, hogy Mo-on (vagy akar Angliaban) ez igy lesz? Mert ott (Finnorszag) a torvenytisztelo allampolgarokat vedi a torveny, Mo-on meg a bunozoket (mert ki nem adocsalo? akinek nincs mit elcsalnia, max.), az adatvedelmi jogokra hivatkozva.

Persze valahogy el kell tartani azt a 1/2 millio (1? inkabb 1) semmit sem dolgozo ugyintezot, ezert kell a muszaki vizsgahoz is a mamam neve.

De ezen ne csodalkozzunk, Mo mindig is a burokracia fellegvara volt.

labirintus1 2015.02.26. 10:33:50

@tildy[UK]: Én még boldog tudatlanságban élek. Itt a 28. héten csinálják csak a vércukor vizsgálatot és én csak a 24. hétben járok.

Remélem, minden rendben lesz, mert nálunk nincs családi előzmény.

pappito · http://pappito.com 2015.02.26. 11:48:54

@Dragonlady (Bp, Hun): "a kispostázás részért viszont továbbra is irigyellek"

majd ha ideért a motyó, nyugtával a napot

pappito · http://pappito.com 2015.02.26. 11:54:29

@adg [Au, Darwin]:

egészen pontosan:
NZD 49.00.- konzuli díj
NZD 113.14.- (AUD 81).- a követségnek bank draft-on, aminek a költsége
NZD 25.-
NZD 22.07.- ajánlott küldeményként postázás a követségre

eddig itt tartunk.(nem számoltam bele az útlevélképeket és a parkolást)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 12:26:32

@adg [Au, Darwin]: Ausztrália messzebb van. többe kerül oda a postagalamb. :-/

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 12:36:29

@labirintus1:
egyidősek vagyunk akkor majdnem :-) fiú, lány? remélem, jól vagytok.
Thaiföldön nem csinálnak cukorterhelést egyáltalán, ha nincs rá indikáció. majd várom itt a lecseszést, hogy ez miért nem volt eddig. de pont most kaptam egy cukormérőt, legalább magamnak meg tudom nézni az alapértékeket éhgyomorra meg evés után.

ügyeletes 2015.02.26. 12:50:21

Vissza kanyarodnék az eredeti problémához.
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy akik útra kelnek és más országban próbálnak új életet, rendezetlen "hivatali" viszonyokat hagynak maguk mögött.
Miért az az érzésem, hogy csak akkor válnak ezek a témák fontossá, ha az ember önmaga számára fontos ügyet akar intézni.
Az viszont eszébe sem jut, hogy több éve lejárt okmányai vannak. Ha valaki Magyarországon bármit intézkedik megteheti érvénytelen igazolvánnyal vagy útlevéllel?? Arról nem is beszélve, hogy időközben házasodik, a neve megváltozik és elvárja, hogy maguktól intéződjenek a dolgok.A nyomtatványok amik kellenek ezekhez az eseményekhez persze szerintem is túlzóak, de nem kell hozzá diploma, hogy valaki a saját nevén kívül a megszületett gyermeke nevét, a saját okmányai számát vagy netán talán a lakcímét le tudja írni.
Elvárható lenne az is , hogy aki ügyeit intézi legalább tájékozódjon egy kicsit.

labirintus1 2015.02.26. 12:50:21

@Dragonlady (Bp, Hun): Lány. Ezt a genetikai tesztek miatt tudjuk. Amúgy minden oké.

Itt alapból 2 nagy ultrahang van, meg a vércukor vizsgálat. Illetve ha az anya kora vagy más indokolja, akkor genetikai szűrés. Először vérből, és ha eltérés van, akkor boholyból.
Mi számít indikációnak egy vércukor vizsgálathoz? Rosszul érzi magát, akinek elszáll a cukra?

Ami nekem érdekes volt, hogy itt a toxoplazmózist minden hónapban nézik. Magyarországon, ha jól tudom, akkor csak a terhesség elején és kész.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 13:08:49

@labirintus1:
szoktak szúrni egy cseppet, meg vizeletbe csíkot dugni, amikor orvoshoz megy az ember, gondolom, ha az nem stimmel, akkor nézik a terhelést. meg kérdezték, hogy a családban van-e cukorbeteg.
toxoplazmózist na azt pont nem nézett még senki.
az orvosnak frusztrált napja lesz majd itt, amikor megjelenek, az biztos :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 13:17:19

@tildy[UK]: szóval lásd be azért, ezek extrák, nyilván pénzt kérnek értük. alapból a házasságkötés ingyenes.:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 13:21:20

@Herr Géza: elmesélem, hogy az egyetemen le kellett adnom egy adatlapot. csak kitölteni kell, majd ők írják alá, nekem nem kell.
nem, nem volt jó emailen, vigyem be személyesen. mondom többszáz kilométerről?
őket nem érdekli.
így elküldtem egy ottani ismerősömnek, ő kinyomtatta, és bevitte.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 13:22:10

@geegee: JObb egérgomb, Felveszem a szótárba.
tádámm!

FutureFry 2015.02.26. 13:25:36

@maxval bircaman szerkesztő: igen, ezt értem. De:
- Mi köze a a családi állapotnak vagy a gyerekeimnek ehhez
- ha van lejárt magyar útlevelem, akkor miért a nagyszúlők/szülők firtatása.
Mindegy, már le lett írva: a megoldás, hogy Magyarországon kell az ilyet intézni (ha kell), akkor nem kell az ilyen extra (irreleváns) papírmunka)

2015.02.26. 13:28:57

@FutureFry: pont a mai posztban irtam, hogy nekem nem kellett. A regi lejart utlevel (olyan 10-12 eve lejart) es az anyakonyvi alapjan megtalaltak a konzulatuson a miniszterium rendszereben

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 13:29:38

@maxval bircaman szerkesztő:

de.

(elég unalmas már, hogy bulgáriából mondod meg, hogy mi itthon a gyakorlat-....)

FutureFry 2015.02.26. 13:45:56

@charlieharper: ok, (nagyon) régen (az én tapasztalatom szerint) ez nem így volt. De legalább kipostázták, anno. Ezek szerint változilk a rendszer, vagy legalább is rugalmasabb ahhoz képest ami hivatalosan/online fellelhető.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 13:49:23

@maxval bircaman szerkesztő:
egészen pontosan

Megszűnési okok:
1. lemondás: aki más állampolgársággal rendelkezik, vagy annak megszerzését valószínűsíti és lakóhelye nem Maon van
2. szankciószerűen megfosztani nem lehet
3. visszavonás: ha honosítás útján szerezte, de a honosítási eljárásban a hatóságot félrevezette (elhallgatta vagy valótlan), ezáltal jogsértő módon szerezte meg
10 év után még így sem lehet
4. visszaállítás: kérheti, aki lemondott, de mégsem szerzett más áp-ot
5. visszahonosítás: akinek megszűnt (magyar nyelvtudást igazolni kell)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 13:51:40

@soad1221: az összes hivatalban ez zajlik. a lényeg, hogy mindig valaki más legyen a felelős, ez tölti ki a napi 8 órájukat

soad1221 2015.02.26. 14:31:00

@~~Babette~~: jaja, csak annyi különbség, hogy egy lakcím kártya miatt anyázok vagy röhögök vagy bármi, de amikor egy gyerekről van szó, már utólag sem igazán lehet röhögni...

ehelyett meg olyannal szívóznak akivel nem kellene... picit olyan ez, mintha a rendőr épp engem vegzálna amiatt, hogy 50 helyett 50,09 km/h-val közlekedtem, ami ugyan hibahatáron belüli, de hát mégis, csak szabály, mialatt a háta mögött éppen módszeresen kivégeznek pár embert vmi aprópénzért is... sőt igazából pont azért fordul meg, hogy mutassa, hogy ő biz' dolgozik ám keményen, csak hát ugye én vagyok a könnyebb préda, így jártál... :)

blackhairlady 2015.02.26. 14:41:15

@Zsuzsi65: Zsuzsi, mintha valaki itt irta volna, hogy a citibank megszunik. Vagy keverem egy masik bankkal?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.26. 14:45:39

@~~Babette~~:

Valójában csak a lemondás és a visszavonás. De a visszavonás fikció, sosem alkalmazták még.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.26. 14:45:39

@tildy[UK]:

Pontosan így van. Ezt amikor elmondom, sokan nem hiszik el.

A szabály lényege:
1. Mindenki aki X, köteles alávetni magát Y eljárásnak.
2. Azt, hogy ki X és ki nem az, azt mindenki maga döntheti el.

Jogi nyelvről magyarra fordítva ez: "akinek kedve van hozzá, az alávetheti magát Y eljárásnak".

:-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.26. 14:46:42

@~~Babette~~:

Ez filozófiai kérdés.

Minden szervezet legfontosabb funkciója saját létének igazolása. Minden egyéb csak másodlagos.

Azaz ha megalakul bármilyen hivatal, az mindenképpen sok munkát fog kitalálni magának, akkor is, ha e munka nagy része értelmetlen és felesleges.

S ez nem csak az állami szervekre igaz, de a magánszférára is: a nagy cégek pont ugyanígy működnek. Azaz a kérdés nem profitfüggő. Az önfenntartás elve felülírja a profit elvét.

kibic 2015.02.26. 14:46:42

1. A magyar burokracia logikatlan, osszefuggestelen es gyakran irrelevans adatokat kernek. Eddig egyetertunk.
2. A konzul nem lakik a koppenhagai kovetseg epuleteben.
3. A konzult abszolut nem jellemeznem "faarcu, baratsagtalannak".
4. Az emlitett kosz egy felhoszakadas miatti elázás kovetkezemenye volt. Klimavaltozas ugyebar..
5. A 3 centi vastag uveg EU-kovetelmeny a biztonsag erdekeben, a cikkiro is olvas talan ujsagot es tudja, hogy az "idilli" allapotok sajnos megvaltoztak. Ez kismiska ahhoz kepest, hogy a pesti bankokban hogyan vedik a penztarakat.

Nem kell mindjart a "neheztuzerseggel" lovoldozni. Dániaban is vannak nevetseges oktalansagok. Ajanlanam pl. kiprobalni egy kulfoldrol behozott auto átregisztralasat, mint szorgalmi feladat.

McZozo 2015.02.26. 14:46:42

@Zsuzsi65: Tudnak szepeket, nekem olyan volt hogy leadtam a londoni konzulatuson egy papirt, amihez persze meg kelett adnom a kinti cimem emailcimem telefonszamom ... Ezek utan vartam vartam vartam semmi majd egyszer csak szuleim mondtak hogy a magyar cimemre postaztak hogy formai okora hivatkozva elutasitottak. namost ha nincs otthon senkim a boha eletbe nem kapom meg mert miota kint elek egyszer nem mentem haza

McZozo 2015.02.26. 14:46:47

@ügyeletes: REszben egyetertek, viszont sajnos ugy latom nem inteztel mostansag hivatalos dolgokat. Ha csak annyi lenne hogy neve anyja neve szuletesi szama akkor senki nem szolna egy szot se de mostansag divat meg a atyai dednagyapad zoknimeretet is kerni illetve sok esetben van ugy megfogalmazva kerdes hogy az baromira nem egyertelmu mit is irj be, persze ha elrontod akkor elakad az ugy.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 14:54:27

@maxval bircaman szerkesztő:

figyi, éntőlem okoskodhatsz itt napszám, nem érdekel.

de hamis és valótlan infókat ne irkáljál le, se az állampolgárságról, se a végrehajtásról,
ahhoz túl sokan tájékozódnak innen.

évek óta nem jártál Magyarországon, nincs itthon ügyed, az internetről tájékozódsz, semmit nem tudsz, hogyan zajlik a gyakorlatban.

én csak ennyit kérek szelíden.
és nem én vagyok az első.

McZozo 2015.02.26. 15:22:06

@Cascabel: HA van Canadai utleveled m ia turonak a magyar?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.26. 15:22:45

@~~Babette~~: Az extrakat megertem, amiatt nem is szolok egy szot sem , a szombati napra kulon penzkerest viszont nem tartom fairnek.

ügyeletes 2015.02.26. 15:52:03

Kedves Mc Zozo!
Minden nap foglakozom ügyintézéssel.
Ezek a nyomtatványok megtalálhatóak a konzuli szolgálat honlapján is. Hidd el nincs ebben semmi ördöngösség.
Ajánlom a figyelmedbe.
Én is ismerem a szóban forgó konzuátust. Segítőkészséggel, és toleranciával találkoztam.
Hogy a hazai ügyintézés hosszadalmas, nem az ő hibájuk.

2015.02.26. 16:31:35

@DánBrünhilda: De a hazassag miatt nem veszted el az allampolgarsagot akkor sem. Ha a hazassagkotes utan ugy dontesz hogy kervenyezed a hazastars allampolgarsagat, es ennek feltetele a magyarrol valo lemondas, akkor lemondhatsz, de ennek nincs kozvetlenul semmi koze a hazassagkoteshez. Siman lehet pl. dan a ferjed anelkul hogy felvenned a dan allampolgarsagot / lemondanal a magyarrol. Igy a hazassagkotesnek semmi koze a magyar allampolgarsaghoz.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 17:03:08

@rakoczigabi: enteged ertelek. Hadd vilagitsam meg a hivatal felol. Volt nalad egy csomo papir, ami egy bizonyos nevre szol, egy hazassagi ak kivonat, es akartal egy utlevelet, ami egy masik nevre szol, amirol semmi papirod nem volt, hogy te vagy:-)

A kivonat nem szemelyazonosito okmany!
A megoldas az lett volna, hogy fegi szemelyi es kivonattal uj szemelyi, majd azzal az uj utlevel.

Ott tevesztitek el mindig, hogy azt hiszitek, gondolkodnak. Nem , olyanok, mint a szamitogepek:azt csinalja, amit mondasz neki, nem pedig amit szeretnel.
ez betanitott munka, elvileg vegig tud csinalni egy folyamatot. Ha nem zavarod meg kozben

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 17:04:34

@maxval bircaman szerkesztő:

Ok, akkor en ezennel benyujtom a hatarozott igenyemet egy allando szures gombra.

Kedves HA!!!

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 17:05:20

@tildy[UK]: te is ingyen dolgozol szombaton tuloraban?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.26. 17:33:21

@~~Babette~~: a mult havi fizut nezve, ugy tunik igen... :S

Egyebent meg ahogy lattam heti 5 nap reggel 8-12 kozt dolgoznak, nem tudom igy a heti 50 ora hogy jon ki.
Eskuvok szombaton szoktak tobbnyire lenni. A hetkozbeni eleg ujkeletu dolog, nem?

FutureFry 2015.02.26. 17:46:14

@McZozo: Azért pl. amit fentebb is írt @Cascabel:

Demi78 2015.02.26. 17:51:55

Akkor en is, elso hsz pedig mar harom eve vagyok kinn Franciaorszagban. Parommal elhataroztunk, hogy PACS-t kotunk, ez itt kb. lepapirozott elettarsi viszony. Kell hozza egy-ket dolog, tobbek kozt a parizsi magyar nagykovetsegtol csaladi allapot igazolas. A tobbit el tudtam intezni a helyi francia ugyfelkapun (mon service public), ezt nem, de sebaj. Megneztem a Magyar Konzulatus honlapjat, kuldtem emailben egy kervenyt, hogy szeretnek ezt meg azt kerni, hogyan kell fizetni pontosan stb (2*30euro - a francia papirok ingyen jonnek). Hetfon kuldtem el a levelet. Varok varok, szerda kornyeken gondoltam felhivom oket. Akkor kesernyesen konstataltam, hogy a nagykovetseg nyitvatartasa napi 1-2 ora, kiveve szerda - pentek, amikor is 3 orat vannak nyitva. Pentekig semmi valasz nem jott, elkezdtem oket hivogatni. 12-ig vannak nyitva, 11:30 korul elertem (egy amugy baromi kedves) holgyet, aki tajekoztatott, hogy az ugyintezes postai uton tortenik - a honlap ketertelmu... Es azert nem valaszolt meg emailben, mert hetfo ota NEM nyitottak meg a levelezoszoftvert - 5. nap a heten, zaras elott fel oraval. Ugyhogy kernem kell postan is hivatalosan. Elkuldtem meg penteken a levelet postan, erre nagyjabol egy idoben kapok egy emailt, amiben a konzulatus hivatalosan kozli, hogy tudomasul vettek a hetfoi emailben foglalt keresemet es amint megerkezik a penz, intezkednek. Remelem nem kapok 2 peldanyt....

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 17:53:34

@tildy[UK]: ezeknek nem csak az ugyfelfogadas am a dolguk:-)

Mindig lehetett hetkoznap is eskudni.

2015.02.26. 18:04:24

@McZozo:
"HA van Canadai utleveled m ia turonak a magyar?"
Egyszeru az ok: azert kell a magyar utlevel, mert magyar vagyok:)
De gyakorlati haszna is van: peldaul vallalhatok munkat az Unioban vele, 3 honapnal tovabb tartozkodhatok Europaban, a schengeni ovezetbe valo belepeskor az unios kapun mehetek be, ahol kissebb a sor altalaban, csak hogy a fontosabbakat emlitsem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 18:38:04

@blackhair-lady: csak a citibank lakossági üzletág szűnik meg, többi marad, elvileg. én is náluk vagyok, hónapok óta járnak a húgomra, hgy mikor jövök már haza igazolni magam, pénzmosás elleni törvény, stb stb (egy éve voltam bent ezért utoljára, basszus!), le is tiltották a kártyámat pár hete, még jó, hogy van másik (thai, azok soha nem vegzálnak semmivel).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.26. 18:38:36

@blackhair-lady: valamit en is hallottam rebesgetni a Citibankrol, utana kell neznem...me'g van penz a szamlamom, azzal kezdenem kell valamit.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.26. 18:41:31

@Dragonlady (Bp, Hun): tudsz esetleg vmi konkret infot, hogy mikortol szunnek meg? Nem emlekszem, hogy kuldtek volna emailt errol (igaz, nem is nagyon szoktam nezni a toluk jovo emaileket)

gabors 2015.02.26. 18:48:25

Nekem kb egy eve nagyon jo tapasztalatom volt utlevel ujitas ugyeben a New Yorki konzulatuson...

varni nem kellett (igaz idopontot kell elore online)

1. utlevelem meg ervenyes volt
2. van eredeti anyakonyvi kivontaom is
3. kevesebbe kerult mint otthon a surossegi es 6 napon belul a kezemben volt (gondlom hala a digitalis adat felvetelnek nemkell legalabb oda fele semmit kuldeni)

Amugy ez nagyon sokat javult ... eloszor a 90-es evek elejen csinaltattam New Yorkban utlevelet azota is meg kettot volt olyan eset hogy 6 honapig tartott !!! nem vicc !!! kicsit aggodtam mert a regi mar lejart boven, mert kb 1 honappal lejarat elott kezdtem hozza.... bar vizumom rendben volt utazni nem tudtam volna meg surgos esetben sem ...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.02.26. 18:50:25

@Zsuzsi65: én is személyesen érintve vagyok az ügyben, de bevallom, nem emlékszem pontosan

azt hiszem a jelenlegi év végére, tehát 2016-tól már nincs

de azért kérdezd meg google barátunkat (aki megbízhatóbb mint én) is a biztonság kedvéért

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 18:52:10

@Zsuzsi65: fogalmam sincs pontosan, de amikor be kell mennem, majd úgyis meg kell kérdeznem, mi legyen az én pénzemmel, meddig maradhat

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.26. 18:59:43

@Dragonlady (Bp, Hun): ha tudsz majd konkret infot, akar itt, akar privatban ha megirod, tobben is megkoszonjuk!:) ahogy latom, mas is erintett. Probalom most keresgelni az oldalukon es a neten, de nem tul sok mindent talaltam.felhivni oket kicsit maceras, bar 24/7, az idoeltolodas miatt ez altalaban otthoni ido szerint keso esti, ejszakai (vagy hetvege) idore esik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 19:22:17

@Zsuzsi65: majd kérdezz rá valamikor jövő htéen, mert az agyam az már nem úgy működik, mint fiatal koromban :-/

blackhairlady 2015.02.26. 19:32:46

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem emlekeztem pontosan, hogy melyik meg mi, csak mintha valaki itt emlitette volna. nekem mar nincs otthon szamlam, ugy hogy nem erint egyik sem. Viszont ugy tunik ahogy olvasgatom ma a hireket, ujabb bank, broker bontrany van kialakuloban.

blackhairlady 2015.02.26. 19:33:24

@Zsuzsi65: Utald at nekem, most pont jol jon a repulojegyre:))))))))))

kisokos73 2015.02.26. 19:33:53

Kedves Brünhilda!
Megértem a felháborodásodat és azt is hogy fontosnak érezted megosztani ezeket a tapasztalataidat. Szeretném azonban megkérdezni miért ezt az utat választottad? Ott jártál a hivatalba mindent előre megkérdeztél, elvitted a kért papírokat és jogkövető állampolgárként tetted a dolgodat. Veled ott a mocsokban, a pince sötétjében ülő, elvetemült, felkészületlen és csupa rosszindulattal felvértezett konzul állt szemben, aki kereste a kifogásokat arra, hogyan lehetne nem megoldani a te ügyedet. Mindezt teszi a jól megérdemelt nyugati fizetéséért.
Próbálom megérteni, vajon miért hagytad ezt szó nélkül, és miért nem kérted ki magadnak ezt a bánásmódot, felkészületlenséget, arroganciát. Könnyűnek tartom és már bocsánat méltatlannak is, hogy álnevek mögé bújva leírod a történetedet esélyt sem adva arra, hogy a másik fél reagálhasson rá. Nem védem a hivatali dolgozókat, nem szorulnak rá. Teszik a dolgukat és igen, lehet hogy nem minden nap tudnak az elvárható 100+1% -on teljesíteni, ahogyan ügyfélként mi sem állunk a helyzet magaslatán a legtöbb esetben.Vajon mennyire vállalnád fel önmagad akkor, ha nyilvánvalóvá válhatna pontosan miket kellett kitöltened a gyermeked anyakönyvezéséhez, és a te mulasztásod miatt az elmaradt házasságod anyakönyvezéséhez? Ha élhetnének azzal a lehetőséggel azok az ügyintézők, hogy megmutathatnák a számtalan esetben átfirkált javítgatott, olvashatatlan és semmiféle tudást (az írástudáson kívül )nem igénylő nyomtatványokat, amikkel munkáik során találkoznak. Ha elmondhatnák mennyi minden nem úgy történt ahogyan leíródott, vagy hogy nem létezik olyan hogy valakinek csak 3 ujjlenyonyomata van és csak ideiglenes útlevelet kaphat. Ültem már én is ügyintézőként és ügyfélként is az ablak mindkét oldalán, de ha az ember úgy megy be a hivatalba, hogy ott mindjárt ráborítja az asztalt az ügyintézőre,vélt vagy valós sérelmei miatt, tele van ellenérzéssel mit vár a másik oldalon ülőtől? Nem szeretném taglalni a magyarországi bürokratikus ügyintézés rejtelmeit, ezt a problémát valószínűleg nem mi fogjuk megoldani.Vallom, hogy nem kell elfogadni ami sértő, megalázó és számunkra elfogadhatatlan. De azt nem találom elfogadhatónak, hogy százával szapulunk valakiket, akikről tudjuk, hogy ezeken a felületeken nem reagálhatnak.És a végére még egy kérdés: Te vajon hogyan fogsz a szemükbe nézni amikor legközelebb találkoztok?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.26. 19:34:03

@pappito: :-)
Hät kb annyi értelme van, mint amikor tanulojogsival vezethetsz autot, de csak ugy, ha az anyosülésen ül 1olyan személy, akinek van autora 2évnél régebbi jogsija.
@Mirjam2: Tudom, hogy nem akarsz kötözködni. :-)
Ez ugye régen történt, tehät mär bizonyitani sem tudnäm, mert azota kb 100x megvältoztattäk az oldalt.
Viszont talältam 1érdekeset, igaz ez Spanyolorszäg. Az elsö pontot olvasd el! :-):
www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/ES/hu/Konzuliinfo/utlevelugyek.htm
Lehet, hogy én vagyok a hülye. Nekem volt 1db 1évnél nem régebben lejärt magyar utlevelem, és 1db kärtyaformätumu vezetöi engedélyem. A föntieket elolvasva ezeknek elegendöeknek kellett volna lenniük. (Kinai konzulätus oldalän még az is van, hogy kérhetnek lakcimkärtyät is. :-))) )
Mind1, megoldottam. :-)
@hunjanicsar:
Most te üvöltözöl velem, vagy csak beragadt a Caps Lock-od?
Olvasd mär el légyszives még 1x, hogy mit irtam, és hogy mit linkeltem be! Ha nem tudod megnyitni, akkor szoljäl, bemäsolom!
hunjanicsar 2015.02.26. 07:07:06 -ra
A fogäszati ellätäs nem az alapbiztositäs része. Én Mo-on csak magändokikhoz järok, mert külföldi biztositässal csak sürgös esetben kereshetem föl az ällami rendszert. Volt erre is példa, de szegények azt sem tudtäk, hogy mit csinäljanak. És még mindig egyszerübb az orvosoknak, hogyha valakinek a nevére terhelik rä a vizsgälataimat. Mert a rendszer bonyolult. (A tarifäk meg viccesen magasak, magänban kb olcsobb, mint ällamiban.)
A fogklinikän nem tudok elmenni röntgenre ugy, hogy én mindent kifizetek. Mert nem sürgösségi ellätäs, ezért nem fogadnak. (Specko röntgen kellet, amit anno csak ott csinältak.)
A gyogyszertärban nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy nincs érvényes mo-i TB-m. Nem kapok meg semmilyen gyogyszert, hiäba fizetném ki a teljes ärät. A fogorvos sajät magänak irja föl a fäjdalomcsillapitot. Szerinted ez normälis?
@tildy[UK]:
Kb én is igy gondolom, meg régebben igy is volt.
Ugye van tartozkodäsi / munkavällaläsi engedély (itt ältaläban muszäj munkädnak lenni), és letelepedési engedély (itt lehetsz kb akärmi is, és szo nélkül meghosszabbitjäk). A letelepedési engedélyt ugye nem adjäk csak ugy ukmukfuk. Az én logikäm szerint, ha megkéred a letelepedési engedélyt, akkor le szeretnél telepedni. :-) Mo pedig azt mondja, ha letelepedési szändékkal hagyod el az orszägot, akkor le kell adni a személyidet, kapsz 1lakcimkärtyät, amin rajta van, hogy külföldi cim. (Mert logikusan nem fogsz a költözéseidkor ällandoan uj lakcimkärtyät csinältatni.) És itt jön be az is, ha szeretnéd, akkor nyilväntartäsba vesznek. Itt kell ugye a cim, mert különben hol értesithetnének, ha van valami.
Szoval én igy értelmezem - lehet, hogy rosszul - ezt az egészet.

blackhairlady 2015.02.26. 19:34:56

@Zsuzsi65: Komolyabbra forditva a szot, tedd be lekotott szamlara, es egyszer csak lesz sok sok penzed:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.26. 19:43:38

@Naschkatze (Mostindien / CH): itt van residence, permanent residence, meg naturalisation (citizenship).
Ebből egyik se letelepedési, szerintem.

2015.02.26. 19:52:15

@Naschkatze (Mostindien / CH): :((( Ez nagyon gaz, teljesen felrevezeto. Egyebkent szokas szerint semmi logika nincs benne, miert fogadnak el pont az egy eve lejartat de nem a ket eve lejartat stb. Es raadasul teljesen felrevezeto is, nonszensz. Egyebkent az egesz allampolgarsagi vizsgalat hercehurca ugy ahogy van hulyeseg szerintem, pl. UK-ben nincs szemelyi igazolvany vagy hasonlo, utlevele termeszetesen nem mindenkinek van, megis kepesek megallapitani ki az allampolgar es ki nem, nem ertem Mo.on ezt miert nem lehet megoldani egy hosszadalmas procedura nelkul. De hat ez van, ezek a szabalyok, annyit tehetunk hogy megprobalunk tajekozodni de persze ez nehez ha direkt felrevezetnek hivatalos honlapokon. Nem lenyeges, de az jutott rola eszembe hogy egyszer a szaudi magyar nagykovetseg honlapjat tanulmanyoztam es mindenfele inkorrekt dolgot irtak a helyi torvenyekrol, pl. hogy nok nem utazhatnak egyedul orszagon belul ami egesz egyszeruen nem igaz. Ennel az is sokkal jobb lenne ha nem irnanak semmit, legalabb nem vezetnenek felre.

DieNanny CH 2015.02.26. 20:11:50

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Ebben nekem csak az a furcsa - mármint, hogy elveszik a személyit -, hogy akkor mivel lépem át a határokat? Unión belül ugyanis elég a személyi. De ha nincs? Mert pl én már 7 éve nem újíttattam meg az útlevelemet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 20:19:33

@Naschkatze (Mostindien / CH):
"A gyogyszertärban nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy nincs érvényes mo-i TB-m. Nem kapok meg semmilyen gyogyszert, hiäba fizetném ki a teljes ärät. A fogorvos sajät magänak irja föl a fäjdalomcsillapitot. Szerinted ez normälis?"

na ez röhej. asszem Tildy mesélt még ilyet pár évvel ezelőtt. ha minket ennyire meg tudnak szivatni, baromira rossz lehet itt turistaként mondjuk akár egy ételmérgezéssel is orvoshoz menni és utána gyógyszert szerezni, nyelvtudás és helyismeret nélkül. (jó, tudom, hülye pénzes külföldi húzzon magánba és rendezze le a biztosítójával, kész.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 20:32:06

@Mirjam2:
"megis kepesek megallapitani ki az allampolgar es ki nem, nem ertem Mo.on ezt miert nem lehet megoldani egy hosszadalmas procedura nelkul."
ma ugye okmányirodában voltam, szerencsére útlevéllel tudtam igazolni magam (enélkül anyakönyvi kivonat kellene, amin ugye nincs fénykép....), név alapján simán látta a nő a rendszerben, hogy az utolsó érvényes személyim 2010 áprilisban járt le, ez és ez volt a száma stb. még ha nem is érvényes, ott voltak neki az adatok képpel mindennel. az én logikám szerint is azért ez elég kéne hogy legyen.

és persz emikor ott voltam, egy szomszéd ablaknál összeszaladtak szegények hárman, mert volt bent egy apuka, aki az újszülött lányának akart iratokat, és elsőre valami tévesen került be a rendszerbe, és perpill nem engedte nekik a program, hogy kijavítsák, nm volt meg a megfelelő kód, vagy valami beragadt,és fél órán keresztül nem tudták megoldani, pedig nagyon próbálták.
szóval ma nekem olyan érzésem lett ettől a kicsike egyetlen tapasztalattól, amiből nem fogok azért általnosítani, csak elrakom egyelőre, hogy azért az ügyintézők próbálkoznának, de akárhogy is, csak a megadott hülye kereteken belül mozoghatnak, és valószínűleg ők többet anyázzák a szabályokat meg a hülyeségeket, mint mi, akik évente egyszer kell hogy menjünk max. valami miatt.
ja persze arra nincs mentség, ha összevissza beszélnek, nem tudják, mi lesz az ügymenet, vagy ha bunkók, ez egyértelmű.

2015.02.26. 21:05:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem veszik el a szemelyit ha nincs ervenyes utleveled, az elso dolog amit kertek tolem a kovetsegen az az utlevel bemutatasa volt mielott elvettek a szemelyit. A magyar torvenyek szerint mindig kell vagy ervenyes utlevelednek, vagy szemelyi igazolvanyodnak lenni.

DieNanny CH 2015.02.26. 21:09:53

@Mirjam2:

Köszi!
Csak mert valaki írta, hogy a hivatalban elvették, úgy kellett visszakönyörögnie.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 21:19:08

@Naschkatze (Mostindien / CH):

"A gyogyszertärban nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy nincs érvényes mo-i TB-m. Nem kapok meg semmilyen gyogyszert, hiäba fizetném ki a teljes ärät. A fogorvos sajät magänak irja föl a fäjdalomcsillapitot. Szerinted ez normälis?"

most gondolj bele, vannak a vénykoteles gyógyszerek. azok arról szólnak, hogy csak receptre kapod meg őket, ha az orvos felírta.
ha ilyen recepted nincs, akkor örülj, hogy a gyógyszerész fölírja pro familia, mert egyáltalán nem szabadna neki.

és ennek semmi köze a teljes árhoz, avgy támogatott árhoz.

2015.02.26. 21:21:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ja az teljesen mas, en arra gondoltam amikor valaki bejelenti hogy kulfoldon el es azert veszik el a szemelyit. Ha jol ertem, a mai posztban arrol volt szo hogy az ugyintezo szerint az illeto okmanyai ervenytelenek voltak mivel a regi neve szerepelt rajtuk. Ha tenyleg nem adta volna vissza, akkor semmilyen okmanya nem lett volna az illetonek atmenetileg es nem hagyhatta volna el az orszagot amig nem rendezodik a helyzet, de szerencsere nem igy tortent. Mo.on ugy tudom meg mindig ervenyben van az a torveny hogy nem hagyhatod el a hazat szemelyazonossagot igazolo okmanyok nelkul (azt hiszem Nemetorszagban is van ilyen torveny, meg nehany mas orszagban is).

2015.02.26. 21:29:48

@Zsuzsi65: Én voltam a bankban januárban, megkérdeztem hogy mi lesz a betétekkel meg egyáltalán a citivel, azt mondták, egyelőre nem változik semmi, időben értesíteni fogják az ügyfeleket ha változás lesz. Na ezzel annyira nem nyugtattak meg, de eddig nem értesítettek. Előbb-utóbb szerintem ki kell a pénzt venni, én legalábbis minél hamarabb megteszem. Ennyit tudok jelenleg.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 21:50:21

@~~Babette~~: és ha valaki nem biztosított, vagy nincs rendben a biztosítása, de el kell mennie orvoshoz, ott kifizeti a teljes árat a konzultációért (tudom, ez se megy egyszerűen), vagy magánban kap receptet, majd kiváltaná a felírt gyógyszert, de nem tudja, az dögöljön meg, akkor is, ha kifizetné, csak hagyják már békén?
nane.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 21:56:06

@Dragonlady (Bp, Hun): hú, ezt egyszer tanato írta, hogyan oldják meg érvényes magyar taj szám nélkül, de nem emlékszem már rá...nem érdekelt annyira.

de itt az volt a felvetés, hogy nincs receptje (a gyógyszerész írja fel magának). erre mondtam, hogy ez független tajszámtól meg teljes ártól, vényköteles receptet nem fognak recepet nélkül kiadni senkinek. ha igen, akkor szerencséje van, én egyszer próbálkoztam, de visszautasítottak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 21:58:46

@~~Babette~~: nem azt írta, hogy z orvos a saját nevére volt kénytelen felírni a gyógyszert, mert az illetőnek nem volt érvényes tb-je, és ezért nemhogy támogatottan, de teljes áron SEM kapta volna meg, hiába recepttel a kezében, mert egyszerűen nincs olyan, hogy teljes árú recept a biztosítástól függetlenül?

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 22:01:15

@Dragonlady (Bp, Hun):

"A gyogyszertärban nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy nincs érvényes mo-i TB-m. Nem kapok meg semmilyen gyogyszert, hiäba fizetném ki a teljes ärät. A fogorvos sajät magänak irja föl a fäjdalomcsillapitot. "

blackhairlady 2015.02.26. 22:03:11

@Dragonlady (Bp, Hun): Nekem irt mar fel otthon privat orvos gyogyszert, rendesen receptre, a patikaban mondtak, hogy teljes arat kell fizetnem mert nincs biztositasom, mondtam, hogy tudom, es az 5000Ft leperkalasa utan megkaptam a gyogyszert.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 22:03:21

@~~Babette~~: hát ez szerintem azt jelenti, amit én mondtam, de én most aludni fogok, és majd tán kiderül, fogfájós kolléga mire gondolt :-/

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.26. 22:05:40

@blackhair-lady:
na ha ez meg van már oldva, az jó. :-)
nem akarom Tildyt belekeverni, de szerintem ő volt, aki végülis másvalaki tb kártyájára tudta csak megkapni __pár éve__ a gyógyszerét, mert nem hagyták így simán kifizetnie a teljes árat.
bocs Tildy, ha rosszul emlékszem.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.26. 22:06:43

@Dragonlady (Bp, Hun): hja, igazad van:)
gondolom, a tajszám hiánya miatt, vagy majd jön tanato és megszakérti az esetet:)

mondjuk kéne arra valami hivatalos folyamatnak lennie, hogy külföldi hogyan kap receptet fizetős ellátáson taj nélkül.
de sosem érdekelt különösebben

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2015.02.26. 22:16:35

@puhacica: szia, lenne egy - két kkérdésem feléd, küldenél egy üzenetet a következő email címre? somosi.petra@gmail.com
Lehet tudok segíteni munkában.

puhacica 2015.02.26. 22:26:04

@petrasp: szia, irtam neked, de szerintem ezt a kommentedet vetesd ki HA-val, nehogy ellepjek a keretlen levelek a fiokod! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.26. 22:29:48

@labirintus1: elvileg itt is, de nalunk volt sajnos. Es ugy nez ki, alapbol is magasrol indul, aminek abszolut nem orulok.

@Dragonlady (Bp, Hun): nem vagyok ra buszke, de igen, par eve volt, hogy holyaghurutomra igy kaptam csak gyogyszert.

Velem volt egy csaladtag, es bar ott volt az eu-s biztositasi kartyam, nem lehetett teljes aru gyogyszert felirni taj szam nelkul/ vagy utolagos tb szamlazassal.

Ha kulfoldi vagy, vagy nincs biztositasod, igy jartal. Pedig kertem, hogy ne igy oldjuk meg, de valaszthattam, vagy gyogyszer vagy ... Pedig hogy utalom az ilyet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.26. 22:31:34

@~~Babette~~: venykotelest nem akartak teljes arral felirni taj nelkul.

2015.02.26. 22:52:45

Ezt találtam a mostani receptekről: "EU: jelzéssel 20 számjegy számára üresen hagyott rész, amely arra alkalmas, hogy az Európai Unión belüli lakosok Eu-s azonosítószámát feltüntessék. Az Európai Unión belül valamennyi, a saját hazájában biztosított lakos számára államközi megállapodás, vagy Uniós megállapodás alapján jár a helyi támogatás. Feltéve, ha fel van tüntetve az EU-s azonosító.
Az EU azonosító egyenértékű a recepten ezután következő TAJ-számmal."
Innen: www.betegvagyok.hu/cikkek/minden-amit-egy-receptrol-tudni-kell?print=1
Azt nem tudom hogy pont erről volt-e szó mert nem olvastam mindent.

blackhairlady 2015.02.26. 23:05:49

@tildy[UK]: Nekem felirtak. Na ezek szerint ez is olyan ami van ahol mukodik, van ahol nem?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.26. 23:20:28

@blackhair-lady: Te maganorvosnal voltal. En haziorvosnal. Ez is lehet ok. Az is, hogy jobban kepben volt az orvosod.

blackhairlady 2015.02.26. 23:48:48

@tildy[UK]: Na de a recept nem ugyan az? Nem tok mindegy, hogy ki irja fel?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.02.26. 23:59:14

@~~Babette~~: És mi van akkor, ha a vényköteles gyogyszer kell nekem, amit az orvos fölirna nekem, én teljes ärat kell(ene) hogy fizessek érte, de nem lehet, mert nincs mo-i TB-m. Viszont van egy egész EU-ra kiterjedö biztositäsom (olyan, mint az Europai Egészségbiztositäsi Kärtya). A biztositäsi szämom nem kompatibilis a magyar szämsorral, mert hosszabb. :-) A recepten meg csak 9szämnak van hely. Ott van a Turchi ältal idézett mondatban: "Feltéve, ha fel van tüntetve az EU-s azonosító." Ezért egyszerübb nekik mär eleve mäs nevére räirni a gyogyszert.
A fogorvos a sajät nevére irta föl a fäjdalomcsillapitot, ami vényköteles volt. Mert ugye a fogäszati kezelés nem tartozik a sürgösségi ellätäsok közé , nem fizeti a biztosito sem. Egy gyökérkezelés, vagy egy bölcsességfog kivésése meg nem tartozik a fäjdalomcsillapito nélkül vigan elleszek kategoriäba.
De lätom, jo kis lavinät inditottam el. :-)))
@Dragonlady (Bp, Hun): "...és ha valaki nem biztosított, vagy nincs rendben a biztosítása, de el kell mennie orvoshoz, ott kifizeti a teljes árat a konzultációért (tudom, ez se megy egyszerűen)..." Ez konkrétan ugy müködött, hogy a klinika ügyeletén fingjuk nem volt, hogy mit csinäljanak. Azota sem kaptunk szämlät rola, szerintem rähäkätéztäk valaki mäsra a tetanuszt. :-) Amikor kötözésre mentünk vissza mär a rendes orvoshoz, akkor meg hosszas tanakodäs utän ätküldtek a gyogyszertärba, hogy hozzunk pontos összeget, mert nem tudnak visszajäroval szolgälni. :-) És ment az agyaläs, hogy hol és hogyan täroljäk a pénzt.
Ehhet képest itt ugy néz ki, hogy ellätjäk a magyar päcienst, a szämlät elküldik az OEP-nek, majd az OEP fölszolitja levélben a päcienst, hogy azonnal adja meg a külföldi korhäz utcäjät és häzszämät, mert nem volt rajta a szämlän. (Gugli +2mp)
@Turchi: Azért az a mondat sem piti, hogy "Feltéve, ha fel van tüntetve az EU-s azonosító." :-)))

2015.02.27. 00:29:09

@Naschkatze (Mostindien / CH): No igen, ha ott van. Feltéve DD. Teljesen hivatalos, egyértelmű megfogalmazás :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.27. 07:27:40

@Naschkatze (Mostindien / CH): nem tudom, nem vagyok otthonilyenmel segig a temaban. Raadasulvagy fel oraig abbanahitben voltam, hogy a gyogyszeresz irta fel maganak,ne kerdezd, miert:-):-):-)

tanato 2015.02.27. 08:03:00

@Naschkatze (Mostindien / CH): @~~Babette~~: Tegnap láttam el egy fiatal székelyföldi cigányfiút,/persze szokás szerint nincs nekik TAJ számuk pedig nem ma érkeztek/Fulladt elküldtem kórházi RTG-re,már ott fizetett pá ezer forintot,randa lett a RTG eredménye:Tüdőgyulladás meg TBC gyanú is,be akartam fektetni,de olyan összeget mondott napidíjként a kórház,hogy inkább azt mondta felül a vonatra az 7000 ftért hazaviszi és inkább SEpsiszentgyörgyön fekszik be a román kórházba ingyen.

FutureFry 2015.02.27. 13:12:34

@blackhair-lady: @tanato: @tildy[UK]: @~~Babette~~: @Naschkatze (Mostindien / CH): Csak nehogy Amerikában kelljen teljes áron fizetni az egyik új Hepstitis C gyógyszert (Sovaldi):
"In the United States, Sovaldi costs $1,000 a pill, or $84,000 for a typical 12-week course of treatment."

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.27. 13:19:51

@petrasp: majd írd meg, hány spamet kaptál attól, hogy így kiírta egészben rendesen a címed.... vagy tán még nem késő leszedetni.

@tildy[UK]: na és még nehoyg neked kelljen szarul érezni magad emiatt, amikor te ki akartad fizetni a gyógyszer teljes árát, csak nem hagyták :-(

@tanato: ez jó, hogy legalább már valamit tudnak arra mondani, mi a teendő, ha nincs biztosítása a betegnek. egyébként ez magyar állampolgárral is így működött volna, hogy akkor egyszerűen benyújtják neki a számlát és kész?

blackhairlady 2015.02.27. 15:26:22

@FutureFry: Akkor igy is, ugy is a halal mellett dontesz, ha kered a gyogyszert ehen halsz, ha nem akkor a betegseg visz el:)

tanato 2015.02.27. 17:32:51

@Dragonlady (Bp, Hun): Valószínűleg vele is igen,de azért magyar polgárnál adnak két hetet hogy rendezze a TB tartozását-

zombika 2015.03.01. 08:52:40

@ügyeletes: Képzeld el hogy amikor költöztem Dániában egy másik címre, akkor (miután bejelentettem a neten cca 1perc) kipostázzák az új sárga kártyát (azt is villámgyorsan) és a banktól elkezdve a mindenkiig tudja hogy hova költöztem. Egy helyen jelentettem be. Egy. Nem kell 84385689 helyre elmennem és ott órákat sorban állni, mindenféle papírokat kétszáz példányban aláírva hajbókolni unott, faarcú ügyintézők előtt. Pontosan az államtól lehetne már elvárható hogy ezt a bürokratikus labirintust 100 év után végre felszámolja, és a nagysebességű internet korában létrehozzon egy ehhez hasonló gyorsan és jól működő rendszert. Eléggé fárasztó már hogy mindig meg van magyarázva hogy az állampolgár a hülye, neki vannak csak kötelezettségei és egy véget nem érő szívás és idegborzolás az egész. Mivel ez ellen érdemben csak az állam tehet, ezért úgy gondolom kettőnk közül nem én vagyok a hibás.

zombika 2015.03.01. 08:53:00

@kisokos73: úgy gondolod hogy ez a poszt túlzó, netán szándékosan rosszindulatú? Ez a valóság. Én is megszoktam hogy mindenhova mosolyogva megyek be, hogy minden ügy elintézése egyszerű és 5 perc, hogy az "ablak másik oldalán" ülő kedves és segítőkész. És ha már sok száz kilométerre Magyarországtól összefutunk akkor ne erőltessük a hazai hozzáállást és egy ilyen pozícióban mutassunk némi profizmust és kedvességet. Kőkemény pénzeket kifizet az ember, és ha ez a versenyszféra lenne, hát hamar nem lenne munkájuk. Az a kérdésed meg hogy hogyan néz a posztíró legközelebb a szemükbe, az egy vicc. Tipikus tekintélyelvű "ő ott van a pozícióban, te meg hajbókolj előtte" hozzáállás. Szégyelljék ők magukat hogy így állnak a saját honfitársaikhoz, hogy így néz ki egy magyar konzulátus magyaroknak fenntartott része.

Ginix 2015.03.02. 15:24:34

@Turchi: @Zsuzsi65: én is karácsonytájt érdeklődtem és azt mondták, aki átveszi őket (akárki legyen is az, még nem adják ki az infot), ugyanazokkal a feltételekkel viszik tovább a számlákat, mint amivel a citynél használtuk. nemtom, ez mennyit segít, de összerakjuk, amink van:)

2015.03.02. 16:12:31

@Ginix: Segít, persze, ugye nekem még ennyit sem mondtak. Azért valszeg először kiveszem a pénzem mielőtt más kézbe kerül, biztos ami biztos DD. Meg mindenképpen pozitív dolgot kell mondaniuk tájékoztatásként hogy ne vegye ki egyszerre mindenki a pénzét mert az ugye valakinek nagyon rossz lenne a tulajdonosok közül.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása