oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 22. 06:36,  De hol a honvágy? 316 komment

2015. február 22. 06:36 Határátkelő

De hol a honvágy?

Három nagyon különböző, de (szerintem) nagyon érdekes posztot ajánlok ezen a héten a figyelmetekbe. Az első a honvágyat (pontosabban ebben az esetben annak hiányát) boncolgatja, a második arról szól, milyen is Kanadában szülni, és kisgyereket nevelni, míg a harmadik egy elképesztő túra történetét eleveníti fel.

cim_honvagy.jpg

Kezdjük akkor a Hóvarjú? blog bejegyzésével, melyben a honvágyról esik szó, egészen pontosan arról, miért is fordulhat elő, hogy nem érezzük azt, ami elvileg természetes lenne.

„Az egyik dolog, amitől nagyon tartottam a kiköltözéskor az a honvágy volt. Az érzés, ami lassan őröl belül, ami kis ördögként ül a válladon és folyamatosan suttogja, hogy: Menj haza! De az igazság az, hogy a mai napig nem talált rám. Velem van a baj? (...)

A legnagyobb szerencsém az volt, hogy a feleségem velem tartott ebben a kalandban és nem hátrált meg. Sőt sokszor fogta a kezem és ő húzott tovább, ha megtorpantam. Igen. Megtorpantam, de sosem amiatt, hogy haza kéne menni, csak a kaland nagysága rémített meg néha. (…)

Persze anya, a testvérem és a családja, a nagymamám, az unokatestvérek hiányoznak. De az nem honvágy. Ki kell mondanom, akár milyen csúnyán is hangzik: nem hiányzik Magyarország. :(

Tudjátok ez után a mondat után lelkiismeret furdalást érzek. Én is tehetek róla, hogy a hazám nem hiányzik, mert végül is hátat fordítottam neki. Nem próbáltam élhetőbbé varázsolni.

Lehet sokat vártam a hazámtól anélkül, hogy adtam volna? Vagy mondhatnám azt is - és talán közelebb van az igazsághoz - hogy adtam is, meg el is vettek, meg követeltek is, de még sem kaptam semmit. És ez nem hiányzik.

Nem hiányzik az sem, hogy amikor valaki szárnyat növeszt, akkor azt körbeállják és levágják a szárnyait. "Itt maradsz és sz*psz tovább velünk!" Hmm? Ismerős? Nem? Akkor neked honvágyad van vagy lesz, de az is lehet már elnyomtad.

Elcseréltem Magyarországot Angliára. Ez tény. De még mindig úgy érzem nem volt ez rossz csere.”

A teljes posztot ide kattintva érhetitek el a Hóvarjú? blogon.

Kisbabával Kanadában

Többször szemléztem már az Oh Pura Vida blogot, amin van egy nagyon érdekes sorozat, melyben magyar édesanyák vallanak arról, milyen is volt szülni és milyen kisgyereket nevelni a világ különböző részein. Legutóbb a Kanadában élő (de gyermekének anno Dubajban életet adó) Réka beszélt arról, milyennek látja a két országot.

reka_es_kislanya.jpg

„Dubajban terhesnek lenni és szülni nagyon jó élmény volt még akkor is, ha 30 órát vajúdtam és végül a kislányom császármetszéssel született meg. Persze pénzbe kerül, illetve érdemes külön biztosítást kötni a terhesség és a szülés idejére, ami a költségeket fedezi, hiszen államilag támogatott egészségügyi ellátás nincsen az Emirátusokban, de a pénzedért legalább mindent megtesznek érted és a babá(k)ért. Az orvosom és egy dúla is végig velünk volt, akitől rengeteg erőt és támogatást kaptam a végtelennek tűnő másfél nap alatt.

Kanadában, ha van államilag finanszírozott egészségügyi ellátásod, akkor a terhesgondozási költségeket ez fedezi, ha nincs, akkor akár csak Dubajban, érdemes biztosítást kötni erre az időszakra, meg egyébként is, mert egy sima vérvétel 50 CAD-nál (kb. 10.000 HUF) kezdődik. Számomra nagyon megdöbbentő, de Kanadában a terhesgondozás, nem akarok nagyon kritikus lenni, de szinte nem is létezik. A kismama legfőképp a házi orvosával tartja a kapcsolatot a 40 hét alatt. (...)

Reginában, Saskatchewan provinciában, ahol élek, létezik Bába-program, aminek keretében egy szakképzett bába végig kíséri a terhességet és jelen van szüléskor is. Ez azonban nem állami támogatású, ha jól tudom a díja 500 CAD (kb. 110.000 HUF) és elég hosszú a várólistájuk. Egy-két anyuka, akiket ismerek, azon viccelődtek, hogy már akkor érdemes a listára jelentkezni, mikor tudod, hogy teherbe szeretnél esni. (...)

A szülési szabadság minimum 6 és maximum 12 hónap, de ezt közösen elosztva kiveheti az anyuka és az apuka is, ha szeretnék, illetve, ha a munkahelyük ezt támogatja. Vannak cégek, ahol 18 hónap szülési szabadság is lehetséges, de nem ez a jellemző.

Szülői ellátást (GYES kanadai megfelelője), csak akkor kapnak, ha dolgoztak már szülés előtt. Ezen felül, a gyermek első 6 évében az államtól kapnak a szülők úgynevezett “gyermekgondozási segélyt” (Child Care Benefits), ami kb. 100 CAD (22.000 HUF) havonta.

Az ismerőseim többsége egy évig maradt otthon a babájukkal, de vannak olyanok is, akik nem terveznek vissza menni dolgozni és otthon maradnak, kvázi háztartásbeliek. Szerencsére Kanadában a részmunkaidős állások elfogadottak és bejáratottak a munkáltatóknál, így nagyon sok anyuka az első gyermek megszületése után részmunkaidőben dolgozik. (...)

A bölcsődék már 6 hónapos kortól fogadnak babákat, de a gyerekek többsége 12 hónaposan kerül közösségbe. Ugyanúgy, mint otthon, a bölcsőde nem kötelező, de az óvoda igen.

Vannak úgy nevezett házi privát bölcsődék is. Ez annyit jelent, hogy ha egy anyuka úgy dönt, a saját otthonában berendezhet egy bölcsit max. 8-10 gyerkőcnek. Ezeknek a díja havi 20 napra kb. 650 CAD-nál (140.000 HUF) kezdődik, részidőben kb. 30 CAD (Kb. 6500 HUF) óránként.

Léteznek privát bölcsődék is, ezek díja változó: teljes időre kb. 600-850 CAD (130.000-185.000 HUF) között van, részidőre vagy van vagy nincs lehetőség, ezt az adott intézmény dönti el. Vannak még speciális intézmények, például francia nyelvű bölcsi, ami 850 CAD-ba kerül havonta. A bölcsődékbe és az óvodákba való bekerüléshez 3-4 éves várólisták vannak.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el.

Aki magasra tör, készüljön fel

Végezetül egy régi kedvenc, amit gyakorlatilag a Határátkelő indulása követek, a Chile Beautiful blog, amely ezúttal egy nagyon izgalmas túráról számol be. Sok minden más mellett kiderül az is, hogy a 4500 méteres magasság nem gyerekjáték.

chile.JPG

„Megkeresett egy fiatal pár nemrégiben, hogy szereztek egy olcsó, akciós repülőjegyet Chilébe (ilyen is van!!! :)))), és szeretnék megnézni az UYUNI sómezőt Bolíviában abban a 6 napban, amennyit erre az egész dologra tudnak szánni (és persze amit a repülőjegy enged).

Mivel az Uyuni sómező és Bolívia, Chiléből kiindulva San Pedro de Atacama falucskából közelíthető meg, a hozzá eső legközelebbi reptér Calama városában van, így ide szereztek egy belföldi repjegyet. (...)

Calama első ránézésre (sőt második és harmadik ránézésre is :))), csak egy poros sivatagi város millió kutyával. A városról azt írják, hogy a lakossága kb. 174.000 fő. Én ezt az információt annyival egészíteném ki, hogy a négylábúak lélekszáma ennél lényegesen nagyobb. Nem lennék nagyon meglepve akkor sem, ha a város kutyakontingensének létszáma elérné vagy meghaladná a több milliót. (…)

Befizettük a másnapi túrát, némi rohangálás után egy kissé olcsóbb szállást is találtunk (nagy nehézségek árán - ugyanis a falu tűrőképessége határáig tömve volt turistákkal) és pénzt is váltottunk a másnapi Bolíviába induló kiránduláshoz.

Már a chilei határon meglepődtem. Sorban álltak a buszok és mindannyian Bolíviába akartak átjutni. Eddig minden évben kb mi voltunk az egyetlen turisták a határon most meg ez az egész tömeg oda akart menni. Úgy tűnt az én egykor csendes, sivatagi falucskámat végképp felfedezte magának a tömegturizmus. (...)

Sokan még ma is tartanak Bolíviától, mint valami sötét elmaradott országtól (oké, az is), amióta volt a bizonyos Rózsa Flores terrorista ügy. A Magyar Külügyminisztérium azóta is a magyar állampolgárok számára „nem ajánlott” és „veszélyes” úticélként jegyzi az országot.

Hogy ez mekkora marhaság azt az alábbi határincidens jól példázza: amikor kitöltöttem a migrációs jegyzéket és átadtam az útlevelemmel együtt a határőrnek, az rám nézett és közölte: fizessen 375 bolivianót (nagyon sok pénz).

Nem értettem miről beszél. Előbb azt hittem, hogy a pár száz méterre levő nemzeti park belépti díjait szedik mostantól itt, de még ahhoz is túl borsosnak tűnt, úgyhogy megkérdeztem: miért kell fizessek? A határőr közölte: a vízumért!!! Én még mindig nem értettem: de milyen vízumért?? Erre ő: a magyaroknak fizetniük kel a vízumért!

Idővel leesett a tantusz mindannyiunknál: fogalma sem volt róla, hogy az általa buzgón nézett Európai Uniós listán szereplő Magyarország és az általunk beírt magyar nemzetiség az egy és ugyanaz (húngara és Hungría)! Végül szépen elmagyaráztuk, hogy mi magyarok vagyunk és Magyarországon élünk, ami az EU tagja, így nem kell vízumot fizetni.

Ennyire SEMMIT sem tud senki Bolíviában Magyarországról és a magyarokról... még a határőrök sem. Egyszóval nyugodtan lehet Bolíviába utazni, persze a perfekt spanyolnyelv-tudás alapfeltétel, különben már a határon bajba kerülsz. (...)

Amikor végre továbbgurultunk az általam már sokszor látott fehér lagúna felé, meglepődtem. Eddig már négyszer jártam itt és ennek a lagúnának a színe sosem volt ennyire fehér.

Mikor elhagytuk a lagúnákat, hamarosan megérkeztünk a Dali sivatagba. A szürrealista művész képeire emlékeztető sziklaformációkat láthattunk a csodálatos tájon, melyek mintha a művész keze munkáit tükröznék. (...)

Amikor megérkeztünk a gejzírekhez (pöfögőkhöz), már a házaspár (akiket kísértem) lány tagja mondta, hogy nem érzi túl jól magát, de ekkor még nem volt nagy baj. Mikor megérkeztünk az aznapi utolsó megállóhoz, már én is fáradt voltam és nem éreztem elég erőt magamban ahhoz, hogy lemásszam a fantasztikus Laguna Colorada partjához. Csak ahol álltam, onnan lőttem pár fotót. A látvány egészen fantasztikus volt. Régi vágyam volt eljutni ide és végre teljesült. (...)

Ekkor már a nap végén jártunk, mindenki fáradt volt és többen rosszul voltak. Kérdeztem a sofőrünket (ő volt egyben a túravezető is), hogy a szállás ahol az éjszakát fogjuk tölteni alacsonyabban lesz-e? Megvigasztalt, hogy szó sincs róla, magasabban, kb. 4800 méteren.

Amikor megérkeztünk a lány, akit kísértem, akkorra lett igazán rosszul. Szinte mindentől hányt, egyetlen korty vizet nem tudott leerőltetni a torkán, mert azonnal viszontlátta. Mivel ezt az óriási magasságot akkor tudja elviselni könnyebben a szervezet, ha sok folyadékot kap, ő pedig még azt a keveset is elvesztette az állandó hányással, ami benne volt, ekkor már határozottan aggódtam érte.

Az Andok mélyén voltunk, éjszaka, óriási magasságban és egy napi autóútra a civilizációtól, vagyis a chilei határtól. Odahívtuk a túravezetőt és tolmácsoltam a fiatalok kérését, miszerint vigyék vissza őket Chilébe, mert ilyen állapotban nem tudják folytatni az utat (mindkettejüknek erős migrénjük, hányingerük volt, a lány pedig szinte fél óránként hányt).

A túravezető mondta, hogy a holnapi nap már lejjebb megyünk erről a magasságról, kb. 3800 méterre és ott már jobban lesznek, de a fiatalok hallani sem akartak róla. Féltek és teljes joggal attól, hogy még mélyebbre megyünk Bolíviába, még nagyobb távolságra kerülünk a civilizációtól.

Akkor a túravezető azt javasolta, hogy továbbvisz minket még most éjszaka Bolíviába, egy sokórányira fekvő kórházhoz, ahol majd ellátják őket. Ekkor kezdett mindannyiunkat elhagyni a béketűrés és közöltük: NEM KÓRHÁZRA van szükségünk, hanem arra, hogy levigyenek a hegyekből alacsonyabb magasságra.

A túravezető kötötte az ebet a karóhoz, (…) végül úgy egyeztünk meg, hogy ad mate teát (esküszött rá, hogy attól mindenki jobban lesz) és ha reggel is ennyire rosszul vannak, visszavisz minket a chilei határra. (…)

Ha nincs idő a néhány napos fokozatos akklimatizálódásra és hozzászokásra a nagy magassághoz és oxigénhiányhoz ez sajnos egy lutri. Aki bírja annak kutya baja nem lesz, aki nem az így jár, mint ők. Azért az egy nap alatt csodálatos dolgokat láttunk, három álomszép lagúnát, rengeteg flamingót, fantasztikus tájakat, remélem, nem könyvelik el szimpla veszteségnek az ittlétüket.”

A teljes posztot (rengeteg káprázatos képpel, teszem hozzá gyorsan) ide kattintva tudjátok elolvasni. Nagyon ajánlom!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Anglia Kanada Nagy-Britannia Chile Bolívia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr627195481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2015.02.22. 22:28:23

@diggerdriver: Az en Daimlermet is mas mossa:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.22. 22:33:56

@puhacica:
Fogsz látni még 328 legalább olyan templomot.
Szívesen.

FutureFry 2015.02.22. 22:36:30

@Dragonlady (Bp, Hun): "... máshol még nem láttam ingyen ivóvizet..."
Ezt pl. amerikában (is?) nagyon jól megoldották (lehet, volt róla már szó): Mindenhol (nem csak reptereken, de bárhol, áruházakban, stb. ahol van nyilvános WC - és az van mindenhol) van ivókút (általában hűtött vízzel). A reptereken mostanában még külön "kulacstöltő" csapok is vannak (ami pláne jól jön a biztonsági kapu után, ahol - még mindig - elveszik a vizet).

montroyal ( CAN qc) 2015.02.22. 22:38:15

@Zoole[uk]: Boske ugy latszik igen fukar :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.22. 22:40:28

OFF: jelentem, az eso elallt, de itteni mertekkel merve hideg van Hollywood-ban :) 57F (14c)..brrr. Gondolom, a sztarok is alig varjak, hogy fedett (melegebb) helyen legyenek :))

SzZoole 2015.02.22. 22:49:19

@montroyal ( CAN qc): Jo lenne olvasni az eredeti cikket,mert a napi 3 etkezes ingyen van a bohocruhaert szinten nem kell fizetni es szerintem a mosasert sem,ha szallas is ingyen van,akkor mar nem olyan rossz penz.

SzZoole 2015.02.22. 22:51:47

@diggerdriver: Vidd el oket Arundel Castel-ba,hadd csodalkozzon:)))

montroyal ( CAN qc) 2015.02.22. 23:02:37

@Zoole[uk]: OK akkor meggondolando .... meg az is hogy van-e mozgalmi élet,. Erzsebet jegy stb .:-)

SzZoole 2015.02.22. 23:08:10

@montroyal ( CAN qc): ha jobban belegondolsz nem olyan rossz az a pénz
Egy csomó helyre bejárása lesz szobalanyok mindig kaphatóak egy numerara,igy az is ingyen van a konyhába szinten bejárása lesz
Szóval nem olyan rossz az:)

adg 2015.02.22. 23:08:29

@FutureFry: "Ha nem ad semmit vissza akkor csak egyszer "kiszabadítja" valaki aztán mindenki más ingyen használja (mert miért is vinné vissza bárki?"
Nem feltetlen. A parkolohazban tudod felvenni a trolit, majd elvonulsz vele a masfel km-rel arrebb levo csekinhez, es ott hagyod. Nem nagyon fog senki elore elmenni oda egy kocsiert, hogy megsporoljon par dollart. Legfeljebb, ha tenyleg nagyon sok a csomag. Raadasul ott ossze is szedik hamar.

puhacica 2015.02.22. 23:20:05

@Herr Géza: igen, nagyon rossz volt. :)

@diggerdriver: ebben mondjuk biztos vagyok. :)

SzZoole 2015.02.22. 23:24:31

@diggerdriver: az kb.3 órás út,oda 1 nap kevés

Muscari 2015.02.22. 23:35:33

@Ferencné Juhász: igen, koszonom kerdesedet, nagyon jo. Valoszinuleg kiemelkedik az atlag idosotthonok kozul, mar amennyire meg tudom itelni. Nagyon nagy a szoras, meg kell talalni a jo helyeket, ami sokszor nem konnyu.

Teged is erdekelne az ilyen munka?

morsels (törölt) 2015.02.22. 23:41:23

@diggerdriver:
Azt ugye olvastad, hogy ez SPOOF, satire, mert oda is van irva.
Az enekesno izraeli.

Mondjuk az, hogy ez mitol vicces, azt en sem ertem, de nem palesztin enekesek.

Muscari 2015.02.22. 23:52:19

@Mirjam2: hát sajnos csak ennyit számítanak a túristák az országnak :-(

blackhairlady 2015.02.22. 23:55:45

Szerintem a honvagy nem egyenlo az orszag hianyaval. Szamomra pont azt jelenti, hogy emberek, helyek, tevekenysegek hianyoznak. Idorol idore ram tor.

Muscari 2015.02.23. 00:03:55

@Mirjam2: mikor me először mentünk Londonba, pont ez volt a helyzet, turistaként mentünk.. A repülőn néztem ki az útikönyvből, hogy van vonat Lutonból, akkor döntöttünk úgy, hogy azzal megyünk. Már nem emlékszem a részletekre, de semmi gondot nem okozott sem a jegyvétel sem a shuttle bus, azonnal megtalaltunk mindent, szerintem jegyet bent vettünk a reptér épületében.

blackhairlady 2015.02.23. 00:14:41

@Zsuzsi65: Tavaly nyaron is fizetos volt? En nem emlekszem ra. Pedig biztos, hogy igenybe vettuk, es az is biztos, hogy egy kanyi forintom sem volt. Lehet, hogy csak talaltunk egy kobor borondszallitot?:)))

blackhairlady 2015.02.23. 00:17:09

@pasztasuta: En imadnam ezt az olasz "kulturat":))))))

adg 2015.02.23. 00:25:33

@Zoole[uk]: azonkivul ott van az a rohadt sok kastely meg fold, hat azokat sem ket penny fenttartani. Szerintem orul, hogy ezt a soforfizetest ki tudja gazdalkodni ho vegen. Londonban marha draga minden, az emberek meg alig elnek meg a kuliberbol, mindenki csak vetit a hazaiaknak, kozben meg mosogat a sarki kocsmaban. Az otthonianak meg csorog a taknya, hogy igy a kiralyno meg ugy, kozben az is csak a kirakatot lehelgeti, csak errol nem beszel. Meg nyilvan kitartott is.
Meg azt sem engedheti meg maganak, hogy maga vezesse a pobedajat. Szerencsetlen.

Azt ne gondoljatok mar, hogy a fenyes nyugaton meg londonban olyan jol elnek emberek, pff.
:))

blackhairlady 2015.02.23. 00:28:26

@FutureFry: A houstoni nemzetkozin biztosan nem kell fizetni erte.

pasztasuta 2015.02.23. 00:28:52

@blackhair-lady: jaj.. :) ez csak vicc volt, ugye?

blackhairlady 2015.02.23. 00:32:24

@FutureFry: Ezt megjegyzem, most keszulok jegyet venni:)

Azt lehet tudni nagyjabol, hogy a het melyik napjara legolcsobbak a jegyek? Nekem valamikor marcius vegere kellene, de teljesen mindegy, hogy melyik napra, Bud-HUS utvonalon.

blackhairlady 2015.02.23. 00:33:25

@pasztasuta: NEM!:))) Istenbizony kiprobalnam par honapig. aztan lehet, hogy sikitva menekulnek:) En nagyon turelmes tipus vagyk am!:D

pasztasuta 2015.02.23. 00:37:50

@blackhair-lady: jaj hát vakációzni tutijóság itt! :) az ittélés a problémásabb..

2015.02.23. 00:41:16

@puhacica: Továbbra sem a honvágyat kérdőjelezem meg, hanem hogy az emberek mit látnak bele.... :)

FutureFry 2015.02.23. 00:46:55

@Zoole[uk]: @adg [Au, Darwin]: A hirdetésből nekem úgy tűnik, hogy a fizetésből lejön a "kvártély" (ha a koszt nem is), ami szerintem nem kis tétel (mivel olvasatom szerint az is valahol a Buckingham palotánál (-ban?) van). Lehet a végén még a sofőr fizethet...

blackhairlady 2015.02.23. 00:50:23

@puhacica: Miert nem teted duntsztos uvegbe?:)))))

FutureFry 2015.02.23. 00:50:27

@blackhair-lady: Hétközbeni indullással/érkezéssel általában az olcsóbb. De, ahogy említettem, az a kis oszlopdiagram amit a keresésnél mutat nagyon hasznos, hogy egy szempillantással meglehessen állapítani a legolcsóbb napokat...

blackhairlady 2015.02.23. 00:55:13

@Zsuzsi65: zBiztosan, amilyen szellos ruhacskakban pozolnak a voros szonyegen:)))
Az iment lattam Melanie Griffith-et es lanykajat, igen csinosak voltak:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.23. 00:57:52

@blackhair-lady: jaja, en is nezem, meglepodtem, hogy Melanie Griffith lanya! Szegeny anyukaja mar nagyon szet van plasztikazva

blackhairlady 2015.02.23. 00:59:14

@pasztasuta: Ugy gondoltam, hogy ottelesi statusszal probalnam ki:) azt mondod prverz vagyaim vannak?:))

blackhairlady 2015.02.23. 01:00:04

@FutureFry: Megnezem, koszonom a tippet.

blackhairlady 2015.02.23. 01:01:11

@Zsuzsi65: En tudtam, miota elkezdtek a filmforgatast, sokszor olvastam. Szep lanyt hoztak ossze Don Jonsonnal.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.23. 01:01:39

@blackhair-lady: szerintem het vege kivetelevel nincs nagy kulonbseg koztuk. Mennyi idore mentek haza?

blackhairlady 2015.02.23. 01:04:34

A chilei bloghoz akartam meg irni, hogy nagyon durva lehet ez az oxigen hiany a magassag miatt. Elhiszem, hogy mindenaron korhazkozelbe akartak kerulni. Nagyon durva szituacio lehetett.

blackhairlady 2015.02.23. 01:05:26

@Zsuzsi65: Nem en megyek, a fiam jonne, de en veszem a jegyet neki.

blackhairlady 2015.02.23. 01:06:04

@Zsuzsi65: Nagyjabol 600-670$ kozott talaltam eddig.

blackhairlady 2015.02.23. 01:08:57

@Zsuzsi65: Most latom, hogy ismet esik az eso nalatok:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.23. 01:09:18

@blackhair-lady: oh,ok.otthonrol valamivel olcsobb, es most meg off season van szerencsere.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.23. 01:11:17

@blackhair-lady: igen, esik-elall egesz delutan, igazi cuddling ido van ( csak 14c), nekunk ez teli hideg:)

blackhairlady 2015.02.23. 01:23:27

@Zsuzsi65: Hat mivel en fizetem, ezert itt kell megvennunk.

Itt is tiszta hulye az ido. egyk nap nayri meleg, a masik nap tiszta hideg. Az ebedet kint foztem a terszon, csuda jo ido volt, most mar egesz hideg van, holnaptol meg ejjeli fagyok lesznek ismet, es max 40 akarhany fok korul:(

pasztasuta 2015.02.23. 01:23:28

@blackhair-lady: de nyertél a lottón vagy van valami életjáradékod? :))
Meg lehet próbálni de nem árt ha van egy plan B-d, meg esetleg egy plan C-d..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 01:24:40

@snygg panda: :-))) A repülő megáll odafönt pár helyen... :D

Ha nem csak a nettó 2 órás (inkább van az 3 is bőröndökre, kiszállásra várakozásokkal együtt) menetidőt nézem, hanem hogy két órával előtte kiérni, ahhoz majd két órával előtte elindulni, ahhoz majd két órával előtte felkelni, plusz a magyar részen ugyanez. meg Pestről lemenni Köcskemétre, akkor összejön lazán 12-14 óra.
Kocsival legrövidebben 1800 km, ha asszonnyal felváltva vezetnénk egyfolytában akkor az is kijönne 18-20 óra alatt.Q fárasztó lenne, de a 20 nem olyan sokkal több mint a 14 mondjuk.
Így értettem. Viszont cserébe nem kell egy sz@r kis fosh bérautóval szenvedni Pesten-Kecskefalván meg ahová még eljutunk; tudunk cuccolni, nem vagyunk időhöz kötve és nincs ez a kib@..tt szenvedés a repüléssel.Plusz még útközben is meg lehet állni, látnivalókat nézegetni.Na, ennyi. :D
De ha rohanni kell egyszál kézicsomaggal, akkor repülő, nyilván.Volt már Skavsta-Pest-Skavsta 10 e forinton belül, az egy korrekt ár volt! :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 01:28:16

@maxval bircaman szerkesztő: Jó, hát ez várható azért.De gondolom az amerikán technikához képest sehol sincsenek, nem?
Persze az amerikánokhoz képest senki sincs sehol se...Ez is igaz.:D

FutureFry 2015.02.23. 01:28:32

@FutureFry: @Dragonlady (Bp, Hun): Javítom magam (rosszul emlékeztem): a csomag-kocsi Berlin, Tegel-en negyeddollárost is elfogad(ott). És az volt is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 01:34:01

@FutureFry: Érdekes.Itt mi valahogy azt látjuk, hogy ha egy útra többször is ránézünk, mondjuk minden nap egyszer-kétszer, akkor kezd szépen emelkedni a jegyek ára, mert a rohadék algoritmus úgy érzékeli, hogy kezd nőni az érdeklődés a desztinációra, nosza, akkor emelgessük csak.Hát a q anyjukat!És pont emiatt inkább nem is nézzük olyan sűrűn, így viszont kimaradunk esetleg az ilyen egy napos akciókból; mint a kutyasz@r a hóból.De rühellem ezt az egész cécót, komolyan... :-((((((((((((((

blackhairlady 2015.02.23. 01:36:51

@pasztasuta: :)))) Ok, lebeszeltel:D De ha nyerek a lotton akkor keresztben kasul bejarom, az biztos:) Ereztel mar ugy, hogy ha meghallod egy orszag nevet, akkor libaboros leszel? na en igy vagyok Olaszorszaggal:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 01:41:16

@Zsuzsi65: Sajnos ezt a sportot játsszák Magyarországon a Dzsimik* a hipermarketek nagy parkolóiban.De nem ám csak úgy, hogy megvárja, hogy visszaviszem-e vagy sem, és ha nem akkor visszaviszi ő.Nem már-még a kocsiba pakoláskor odaáll és várja, hogy elkészüljek, türelmetlenkedik, grimaszol, cüccög, és a végén letámad, hogy hagy vigye már vissza.Khurv@ idegesítő tud lenni.Néha röhögünk rajtuk, amikor mi is pénz nélkül találjuk a talicskát, odaadjuk, vigyed csak, nagy bőszen visszatolja, venné ki a pénzt és semmi nincs, bróhahah.

(Nem a szegényeken röhögök, mielőtt valaki rámtámad, hanem rühellem az arrogáns embereket, ha dzsimi, ha milliárdos...)

*= a dzsimi nálam a hajléktalant jelenti.

Állítólag már gondolkoznak, hogy inkább eltörlik ezt a köcsög aprópénzesdit a bevásárló kocsiknál, annyi a panasz a hajlékonyakra.Nem sírnék egy cseppet se utána...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 01:45:07

@maxval bircaman szerkesztő: Jééééééé, nahát, ezt nem tudtam.Kösz. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 01:49:35

@svajcineger: Mi általában rugalmasok vagyunk, de ami bosszant, hogy ha soxor nézem, pl naponta egyszer legalább, akkor elkezd emelkedni a jegyár, saját magam verem fel a költséget.Rohadjanak meg...Így inkább nem nézem olyan sűrűn, ekkor meg lemaradok az ilyen egynapos, stb jellegű akciókról.Hát, dögöljenek már meg...
:-(((
És olyan sok cég sem jár erre, Wicc, Norweg, meg talán a SAS.Szóval kb. az van, hogy melyik ujjamat harapom meg.Hurrá.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.23. 01:49:52

@geegee: haha:) regebben a Nyugatinal a jegykiado automataknal akartak mindenkinek "segiteni", aztan vartak, hatha leesik nekik egy kis apro

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 01:56:07

@Dragonlady (Bp, Hun): Haha, jó lehet.De miért "kell".Direkt a szívatás a lényeg?
Volt eccer valami cikk, hogy ürge asszem parkolóbírságot fizetett be egyforintosokban.A barna pici inggombok még megvoltak akkor.Mert hogy sz*pjon már a parkolócég is...
:-))))))))))))))))
Ott is volt egy pár vödör biztos, ha van mondjuk 10 e forint büntetés.
Aztán elkezték kiírogatni, hogy apróban nem fogadjuk el, stb...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 01:57:57

@Zsuzsi65: Jajj, ne is mondd.Meg a parkolásoknál, pl a híd alatt, mondja, hogy ő majd vigyáz, nem kell félni, távol tartja a parkolóőrt egy kisebb összegért.Meg a piroslámpáknál az ablakmosók, jáááájj, de t*köm tele van már előre, 2 7 múlva hazamegyünk egy kicsit... :-(((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 02:01:24

@puhacica: Nyomjatok majd posztot mindenképpen! A cafka cica is kint van? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 02:12:52

www.vezess.hu/vezetunk/ho-havazas-oroszorszag/58676/

Szovjet archeológia, b+... :D
Itt Európában senki ne nyígjon 10-20 centi havazás miatt!
Az molyfing.

pappito · http://pappito.com 2015.02.23. 03:35:02

@Herr Géza: "Azért ezen jótanácsok egy része simán az urban legends kategória: a browser history törlése a célból, hogy az ellenoldal ne számolja a többszöri belépést, az kábé olyan hasznos, mint a halottnak az"

tru, ellenben a kukik bizony ott csücsülnek és jelentik a központi központnak, hogy mennyire is érdekel téged az a jegy. szóval a brózer hisztori helyett a kukikat kell irtani és/vagy több gép/böngésző kombóval kell játszani

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 03:51:54

Montroyal, hol vagy?

index.hu/mindekozben/poszt/2015/02/23/penthouse-szerzodest_kapott_a_konyvtarban_maszturbalo_egyetemista/

Ezért akarsz nő lenni következő életedben, ugye?
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mondjuk az érem másik oldala, hogy kell azért egy ilyen kinézet is ehhez a PH szerződéshez... :PPPP

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 04:02:08

@montroyal ( CAN qc): Aham, alakul nálatok is...
:-)))))
Szerintem egészen egyszerűen az van, hogy az Európába szánt mennyiség is oda átkerül hozzátok.Itt évek óta nincs lófasse, pedig szeretnénk... :-(

Nálatok minden totál fhanszia?Csak angollal fel is akaszthatja magát az ember???Durva...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 04:05:31

@pappito: Mindig is gyanús volt nekem, hogy kukik vannak egy böngészőben...
:-)))))))))))))))))))

De télleg jogos, mi általában elfelejtjük.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.23. 04:19:46

@pappito: igy van, talan a Chrome-bsn ugyanott torlod a kettot, igy nekem egy kategoria:) es tenyleg mukodik, probaljatok ki: keressetek ra egy adott jaratra tobbszor, par klikk utan erdekes modon emelkedik az ar.

FutureFry 2015.02.23. 04:21:41

@pappito: A legtöbb browser/OS konfiguráció cookie-k nélkül is egyedileg beazonosítható (lásd panopticlick.eff.org)

montroyal ( CAN qc) 2015.02.23. 05:05:01

@geegee: nem csak francia ... beszel majdnem mindenki angolul is a varosokban , kulonosen Montrealban ... de nekem a francia es az angol kozul meg mindig a magyar megy a legjobban :-)

a radio canadanak angol csatornaja ugyanugy van ..

montroyal ( CAN qc) 2015.02.23. 05:11:36

@geegee: valami ilyesmi no leszek ... dehogy biztosan tudjam a modelt kuldjetek el nekem ...:-)

adg 2015.02.23. 05:12:19

@geegee: Ha pornomodra valtasz, akkor nem hagy kukit.
En is tapasztaltam a jelenseget, csak nem esett le a tantusz. Megszivtam...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.23. 06:33:12

OFF:jelentem, az eso elallt, Hollywood mehet after partizni:) spoiler alert:) Birdman got the best Picture:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.23. 06:41:32

@geegee: en olyan helyen elek,ahol szomszed varosban a sparnal penz nelkuli a kocsi.
es soha nem lattam meg szanaszejjel hagyva!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.23. 07:37:15

@montroyal ( CAN qc): Háppersze, gondolom, kell a mintavétel...

@adg [Au, Darwin]: Gyááá, ez télleg jó ötlet.Kár hogy megvettünk már mindent idénre, fákk.

@~~Babette~~: Akkor ott már el van törölve...odahaza eddig mindenhol volt bárhol jártam...
Legfőbb ideje, hogy mexüntessék.

pasztasuta 2015.02.23. 08:26:39

@blackhair-lady: nem akarok én senkit lebeszélni, élhető hely ez is, én is itt vagyok (habár nem örökre tervezem..), csak azért jobb ha az embernek nincsenek hamis illuziói. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.23. 08:41:06

@blackhair-lady: az oxigénhiány. naigen. ebbe a magaslati betegségbe konkrétan bele lehet halni. nem szabad csak így ad hoc felszaladni 3000 méter fölé. 4000 fölé pedig, ha ott gyalogol is az ember, 4 nap akklimatizációt mond mindenki (Nepálban legalábbis - én nem gyalogolok, de ott kb mindenki más igen, és végighallgattam pár sztorit). amikor barátnőm ment Limába repülővel, az se éppen tengerszinten van, az ismerősei pár napig nagyon vigyáztak rá, hogy ne mászkáljon sehova, ne erőltesse meg magát, ja meg persze itatták vele a mate-t, nem lehet rögtön nekiállni felszaladni a legmagasabb hegyre.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.23. 08:51:33

@geegee: naigen. persze Thaiföldön stb a teszkó és társai kifizetik néhány ilyen szerencsétlennek a minimálbért, hogy egész nap bevásárlókocsikat szedjenek össze. reptéren is.

ja, a lakbért azért egydollárosokban kellett kifizetni, mert az volt a legnagyobb forgalomban levő pénz akkoriban :-) azóta már van ötös is. tizes is, de azt csak egyszer láttam.
Thaiföldön is dobozban gyűjtöttem a nagyon aprót (kb magyar 8-10 forintig bezárólag), aztán olykor ment adományba valamelyik templomi perselybe. (8 forintos alatt senki nem szőrözik az apróval, csak a teszkó és hasonlók, azok képesek visszaadni a fityingeket.)

OFF
mai kínai turistás: "Chinese tourist fimed kicking temple bell in Chiang Mai". mondjuk én részemről örülök, hogy perpill a kínaiakra van rászállva a thai közvélemény, nem mondjuk ránk. :-)

qkuc 2015.02.23. 09:10:53

@Zsuzsi65: Múlt héten még meleg volt, :D. Vagy nem? :D

qkuc 2015.02.23. 09:24:47

@Zsuzsi65: Ott még mindig segítenek és Istenuccse a rohadék jegyosztó automatáknál tudnak egy-két trükköt (nem szokták bevenni a papír pénzt).

puhacica 2015.02.23. 09:36:47

@Philosoraptor: ertem.

@blackhair-lady: vagy parnacihaba! :D

@geegee: kint bizony. o ne lenne? :D

qkuc 2015.02.23. 09:51:52

@geegee: Volt az a film a Holnapután vagy mi, hogy majd Európa jól befagy az új jégkorszakban, bezzeg az USA alja majd nem fog. Nos, erre felénk idén télen is tavasz volt ..., :D.

2015.02.23. 10:45:04

@Dragonlady (Bp, Hun): Itt Szaudiban van a filler megfeleloje a 'halala', ami fempenz formaban letezik de szinte soha senki nem hasznalja. A legtobb boltban, foleg nagyobb uzletekben, az a rendszer hogy megkerdezik, felajanlod-e a visszajaro halalat adomanynak. A legtobb ember igent mond, igy nincs senkinel felesleges apro es jotekony celra megy a penz, szerintem ez egy nagyon jo rendszer, mas orszagokban is be kene vezetni. Pl. UK-ben szinte minden ismerosomnek van egy oriasi befottesuvege tele penny-vel amit soha senki nem fog bevaltani. En idonkent el szoktam vinni az enyemet a McDonalds-ba es beletomkodom a penztarnal elhelyezett perselybe (persze a mogottem allok ezt nem nagyon szoktak ertelekni...).

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.23. 10:57:46

@geegee: o, csak ezen a helyen, mashol van. Es annak ellenere szethagyjak, nem is ertem.
lehet, hogy ez valami kontraproduktiv dolog, ez az erme, h azt gondoljak, fizettek erte, h nem vittek vissza.
brit tudosok megvizsalhatnak a kerdest:-)

Lovely jubbly 2015.02.23. 10:59:29

"...Én is tehetek róla, hogy a hazám nem hiányzik, mert végül is hátat fordítottam neki. Nem próbáltam élhetőbbé varázsolni...."...Mégis, mit kellett volna tenned? Én is tartottam a honvágytól nagyon, amikor 9 éve Írországba költöztem, de engem sem kapott el, talán túl jól éreztem magam ott...
Más: látom vagyunk egy páran itt a hírös városból :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.23. 11:03:00

@Mirjam2:
ez tényleg jól hangzik.
már nem emlékszem, Mo-n láttam-e ilyeneket, de Thaiföldön és Indonéziában is nagyon sok boltban van adománygyűjtő doboz a pénztáraknál, árvaház, vörökereszt, kutyamenhely, mittomén, oda nagyon szépen be lehet szórni az aprópénzt. sok helyen minimum vásárlás van a kártyahasználathoz, vagy persze kis boltban, étteremben, utcai standnál stb nincs kártyázás, úgyhogy valahogy mindig összegyűlik az apró.
biztos vannak más országokban is visszaélések, de amennyire képben vagyok, Mgyarországon túl sok nagy volumenű botrány volt mostanság, és nagy a bizalmatlanság a témában. rádásul amilyen szinten rászálltak mstanság a civil szervezetekre, azok vezetőinek a magánvagyonát is elkezdték piszkálni stb, még inább olyan irányban mennek a dolgok, hogy egyre jobban el fog lehetetlenülni a civil szféra. az önkénteskedésnek még mindig semmi hagyománya és kultúrája, stb stb.
tudod most így hirtelen fejből, hogy az iszlám a jövedelem mekkora részét írja elő adománynak? ok, én is tudok guglizni, és most meg is tippelem magamnak először, mielőtt megkeresem. (mondjuk szerintem te tudd az ilyenekt fejből :-) )

Dohában volt vgy 5 fok reggel hétkor, nálatok is ilyen borzalmas hidegek vannak még reggelente? csak pár percig kellett kint fagyoskodni strandpapucsban, de meg voltam lepődve.

qkuc 2015.02.23. 11:16:56

@Lovely jubbly: Ój, még egy tezsvír? Alapítsunk klubot, :)))). Valamit nagyon tud a kecskés város, :).

2015.02.23. 14:40:48

@Dragonlady (Bp, Hun): Most lattam a kerdest, ugy emlekeztem hogy nincs meghatarozott mertek es tenyleg nincs:

'The Quran does not provide specific guidelines on which types of wealth are taxable under the zakat, nor does it specify percentages to be given. But the customary practice is that the amount of zakat paid on capital assets (e.g. money) is 2.5% (1/40).'

A jovedelem utan nem kell adakozni, ezert is nincs jovedelemado a Kozel-Keleten (meg azert sem mert nincs szuksege a kiralynak a penzre :))). A vallalkozasoknak kell fizetni adot de nem tul sokat. Sokan adakoznak onkentesen, foleg Ramadan idejen. Ramaddannak elvileg az a lenyege hogy azt a penzt amit etelre koltene az ember a szegenyeknek adomanyozza (vagy magat az etelt adja a szegenyeknek).

Reggelre nagyon lehul a levego itt is, nagy kulonbseg van az ejjeli es a nappali homerseklet kozott, nagyobb mint Azsiaban. Mi olajradiatort hasznalunk, foleg reggel. Ma reggel nagyon hideg volt, szetfagytam meg telikabatban is, meg szerencse hogy csak az ajto elott allo autoig kellett gyalogolnom :). A skot kolleganom panaszkodott hogy olyan hideg van mint Skociaban. Persze delutanra felmelegszik, meg pulover se kell.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.23. 17:45:12

@qkuc: "Múlt héten még meleg volt, :D. Vagy nem? :D "

Igy van, a tavasz itt nalunk is ilyen szeszelyes :) de mara kisutott a nap, egesz heten kb. 20c korul lesz...tavaszi ido. 1-2 heten belul mehetunk gyonyorkodni a hires Antelope Valley pipacsmezoben:) www.kcet.org/living/travel/socal_wanderer/state-park/antelope-valley-poppy-reserve-ready-to-bloom.html

M. Péter 2015.02.23. 18:35:56

@Mirjam2: Olyan muzulmán országokban, ahol nincs olaj, mint pl. Pakisztán vagy Marokkó, viszont van személy jövedelemadó. (Pakisztánban persze egy jó részét elcsalják.)

M. Péter 2015.02.23. 18:49:27

@Mirjam2: Szaúd-Arábiában megkérdezném, hogy milyen jótékonyságra költik, a szegények etetésére vagy a vahabita tanok terjesztésére.

A nagyobb élelmiszerboltokban van önkiszolgáló pénztár, a modernebbekbe, amilyen itt a Tescóban és a Morrisonsban van, bele lehet dobni egy marék aprót, nem kell egyesével adagolni, szerintem így lehet az összegyűlt pennyket legegyszerűbben elkölteni. Még jobb megoldás nem gyűjteni őket, hanem fizetni velük, amikor lehet.

qkuc 2015.02.23. 19:25:49

@Zsuzsi65: Az rémlik, hogy twitteren nyafizott egy-két ott élő arc, hogy begyulladnak a kocsiban, :D.

Egyszer még megnézem azt a völgyet magamnak, :D. Még ha csak turistaként is.

2015.02.24. 05:46:19

@blackhair-lady:
"A houstoni nemzetkozin biztosan nem kell fizetni erte."
Most erkeztem meg a houstoni international repterre, $5 a baggage cart:(
Es milyen kibacott hideg van itt Texasban!!! :((( Calgaryban tavasz volt, mikor indultam, +8C! Reggel megyek tovabb Huatulcoba (Oaxaca, Mexico), ott is hideg var, +30C csak :(((

2015.02.24. 06:06:52

@M. Péter: Biztosan jo megoldas csak valamiert a legtobb ember nem hasznalja - ahogy mondtam, szinte barkihez megyek UK-ben latogatoba, mindig latok befottes uvegeket tele pennyvel. Kizart dolog hogy az onkiszolgalo penztarnal azzal toltenem az idomet hogy pennyket dobalok be, nem is tudtam hogy elfogad egyaltalan penny-t a gep. Nem tudom mire hasznaljak az osszegyult penzt Szaudiban, de magat a kezdemenyezest jonak tartom, es itt is mukodnek jotekony szervezetek pl. szegeny emberek segitesere - ezekbol itt is van jo par -, allatmenhelyek fenntartasara, stb.

2015.02.24. 06:28:51

@M. Péter:
Ma lattam egy ilyen szerkezetet egy Superstore-ban. Otletes. Eddig berolloztam eloregyartott papirhuvelyekbe es bevaltottam a bankban az aproimat. A kanadai 1 centest par eve kivontak a forgalombol, tobbe kerult az eloallitasa, mint a neverteke. 36 billio 1 centes (pennynek hivtak) volt forgalomban .

M. Péter 2015.02.24. 09:26:07

@Mirjam2: Más az ismeretségi körünk, mert én meg senki olyat nem ismerek, aki otthon befőttesüvegbe gyűjtené a pennyket.

blackhairlady 2015.02.25. 17:06:26

@Mirjam2: Nalunk van apropenz bevalto gep nagyobb aruhazlancokban. Bedobod az aprot es kiadja a papirpenzt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása