oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 17. 06:42,  Már csak nevetünk azon, amin egykor sírtunk 434 komment

2015. február 17. 06:42 Határátkelő

Már csak nevetünk azon, amin egykor sírtunk

Cintia egyike azoknak, akik egészen fiatalon vágtak neki a világnak, ami az ő esetében az angliai Saint Ivest jelenti. A városka csodaszép, nem csoda, hogy az ország egyik látványossága. Ennél fontosabb szerzőnk hitvallása, amit én körülbelül úgy foglalnék össze, hogy „kiállok magamért, és nem hagyom magam”. 

1_62.jpg

„Lassan öt éve, hogy először sodort az élet elém egy olyan embert, aki már megtapasztalta a kinti életet, és bőven volt mit mesélnie róla. Ültem egy széken, és úgy hallgattam, mint kisgyerek az esti mesét. Akkor még magam is félig gyerekként, hisz 16 éves gimnazista voltam.

Aztán az évek során láttam, ahogy a nálam idősebbek is kifelé veszik az irányt. A nyelvtanulásra talán jobban is odafigyelhettem volna a tanulmányaim során, de ez kimaradt. A német nyelv nem az erősségem, ezért nem is szívesen mentem volna német nyelvterületre.

Az iskola egyetem, ahol aztán elkezdtem a tanulmányaimat, nem nagyon fordított időt a nyelvtanításra. Mindenhol azt szajkózták, hogy az angol a világnyelv, ez valahogy mégis kimaradt. Két év után lezáróvizsgáztam, amit igazából nem bánok, de utána döbbentem rá, hogy a szakmámmal elhelyezkedni Magyarországon, pályakezdőként, protekció nélkül nehéz lesz. Voltam állásinterjúkon, de nem sok sikerrel. Két szakmával nulla eredmény.

Tiszta lappal

Aztán jött az elhatározás. Az élet ismét elém sodorta azt az embert, akinek a segítségével elindulhattam, és magam mögött hagyhattam Magyarországot. Egy hosszú nyár után, amikor a jogosítvány a kezembe került, eljött az idő. 2013. augusztus 5.-én hajnalban szálltam le a géppel, Bristolban, és 4 óra autókázás után megérkeztem az új otthonomba, ahol tiszta lappal kezdhettem el új életet.

Azt mondják, biztos állás nincsen, nem mondhatod azt, hogy amiatt hagyod el az otthonodat, és ez tényleg így van. A gondolat sosem lehet biztos. Tegnap volt a napja annak, hogy elmondhatom magamról, másfél éve itt élek, Saint Ivesban, Cornwall megyében. A város, ahol élek Nagy-Britannia TOP 15-ös látnivaló listáján a negyedik. Tengerparti kisváros, ami régen halászfaluként funkcionált.

2_44.jpg

Talán én még jobb helyzetben kerültem ide, mert nem egyedül kellett végigcsinálnom, nem ügynökség közvetített, hanem egy barát segített. Első naptól fogva vele élek, úgy hozta a sors, hogy ismét egy párt alkotunk. Segítséget kaptam tőle, és a tapasztalatait megosztotta velem, ami által könnyebb volt az elindulás.

A nagybetűs élet

Nem egy munkahelyen fordultam meg. Először kezdtem egy hotelben, az interjún meg voltam illetődve rendesen. Hiszen teljesen más tanulni egy nyelvet egy tanártól otthon a középiskolában, ahol megkérdezhetsz valamit magyarul, a saját nyelveden, ha nem érted, és teljesen más az, amikor szembesülsz egy ilyen helyzettél, és amikor visszakérdezel, akkor angolul írják neked körül az adott szót. De nem baj, megvolt ez is. Tanulságos volt az ott töltött pár hét, amíg el nem küldtek. Egyébként takarítónői pozícióban voltam.

Folytattam a munkakeresést, és egy helyi csokoládékészítő gyárban kaptam helyet. Napi 8 és fél óra munka volt, de csak a hétköznapokon. A hétvégén lehetett túlórázni, ami meg is érte anyagilag. Olyan szerencsém volt, hogy a 21. születésnapom után pár nappal kezdtem ott dolgozni. Ami azért jelent jót, mert kint 21 éves korodig kevesebb az órabér, 21 fölött pedig jobban fizet. Hetente fizettek, szerda volt a fizetésnap.

A munkahelyem 10 perc séta volt minden reggel. A munkaidő 8-kor kezdődött. Rengeteg 16 éves dolgozott ott, mert itt kint a fiatalok többségének nem az az életcélja, hogy 28 évesen végezze el az amúgy csak 3,4,5 éves egyetemet. Ezt sosem értettem, és valószínűleg nem is fogom már megérteni az otthoniakban.

Azt, hogy egyetlen magyar voltam a gyárban, csak olykor-olykor éreztették velem, ahogy a többi külföldi ex-kollégámmal is. Néha át lehet siklani a dolgok felett, de nem mindig könnyű. Sosem fogsz olyan munkahelyet találni, sem itt, sem otthon, ahol mindenki szeretni fog mindenkit. Az lehetetlen.

3_kicsi.jpgAz angoltudásom fejlődött az alatt a fél év alatt, amit ott töltöttem. Tavasszal mondtam fel, amikor indult a szezon, mert ez egy szezonális kisváros. Nyáron tömegestül jönnek a turisták, télen pedig nyugodt.

Megfordultam időközben egy pizzériában, ahol mosogatóként dolgoztam, és másodállásban vállaltam be, mert a pénz mindig jól jön. Nem igaz? A társaság jó volt, de a gyár mellett fárasztó volt, nem is kicsit. Nem tartom magamat „tápos” embernek, mert amióta az eszemet tudom, azóta dolgoztam az iskola mellett.

Nyarakat dolgoztam végig, még 15 sem voltam, azt hiszem, de egy étteremben mosogattam. De az, hogy hetente a 40 óra mellett még bevállaltam a mosogatást is, az már néha teljesen lefárasztott. Nem volt szabadnapom, két hónapon keresztül csináltam ezt.

Ahol a párom dolgozik, abban az étteremben felajánlottak egy szakács állást, pontosabban pizzasütő melót. Én igent mondtam, és ott töltöttem az egész szezont. Október közepéig volt lehetőségem ott dolgozni. Talán ez volt az az idő, amikor bebizonyosodott számomra, hogy fel kell nőni.

Nem hagyom magam

Nem egy nehézségbe ütköztem, amíg ott dolgoztam. Talán az is közrejátszott, hogy a párom pedig ugyanott pincérkedett. De aztán sok bosszús nap után, a negatívumot átfordítottuk a pozitív oldalára.

Már nem segített annyi mindenben, mint előtte, hagyta, hogy a saját lábamra álljak, és egyedül is oldjak meg problémákat. Akkoriban ezt nem díjaztam, de most már hálával tartozom neki emiatt. Kiállok magamért, és nem hagyom magam. Most már csak jót nevetünk azon, ami akkor sírásra késztetett olykor.

A szezon után újra munkakeresésbe fogtam, de előtte egy nyaralás is belefért az időnkbe. A télen a helyi öregek otthonában találtam mosogatói állást. Tudom, hogy ez csak ideiglenes, mert áprilistól ismételten mehetek vissza pizza szakácsnak. Nem egy álom munka, napi 9 óra, de félidős állás, mellette kisegítek az étteremben, ha szükség van rám. S a karácsonyi időszakban egyszerre dolgoztam 3 helyen. Kell a pörgés.

Ennyit a munkákról.

4_28.jpg

Egészen 2014 karácsonyáig egy 4 szobás családi házban éltünk, a tulajjal és a fiával. Most már ideje volt továbblépni, ezért karácsony előtt pár nappal albérletbe költöztünk ugyanúgy, mint előtte, de most már egy különálló lakásba, a belvárostól 3 perc sétára. Praktikus. Értelemszerűen több a kiadás, de mégsem másokkal kell együtt élni.

Utánpótlás

Egy nagyon jó barátom tavaly márciusban kiköltözött ide, St. Ivesba. Segítettünk neki a párommal, és úgy néz ki, tetszik neki. Ablakmosóként dolgozik, és Carbis Bayben él. A fizetése neki is fedezi a költségeit, és még félre is tud tenni.

A párom húga június végén költözött ki hozzánk, miután otthon leérettségizett, velünk él. Szakácsként dolgozik, és nem panaszkodik. Egyébként öt magyarról tudok rajtunk kívül ebben a városban.

A hazajárás sajnos nem sűrű program nálunk. Nemrég voltam otthon, ám azt megelőzően csak egy éve. Nem tervezzük a hazaköltözést, valahogy egyszerűbb itt az élet.

Nem fogok panaszkodni a magyarországi politikai helyzetről, mert nem akarok belefolyni, sőt... azt sem szeretném, ha bármilyen téren is közöm lenne hozzá. Nem tartozom senkinek semmivel. De azért véleményem szerint néhány vezető elgondolkodhatna azon, hová jut így Magyarország.

A minap láttam egy videót, amelyben egy hazai politikus végre nem negatívan állt azokhoz a fiatalokhoz, akik inkább a kiutat választják ahelyett, ami otthon folyik. Azt hiszem, kezdenek észhez térni az emberek.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia St. Ives

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr467181427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackhairlady 2015.02.17. 22:33:14

@~~Babette~~: Itt is vadidegenekkel beszelgetsz:))

SzZoole 2015.02.17. 22:44:40

@Muscari: Felre erted nikit,niki olyan masszor lanyokrol beszel,akik a csontbol elovarazsoljak a velot:)))

montroyal ( CAN qc) 2015.02.17. 23:11:41

@qkuc: ugy latszik az en eletem inkabb stesszes...

SzZoole 2015.02.17. 23:17:16

@montroyal ( CAN qc): Vagy csak a multtol nem tudsz elszakadni???:)))))

Cintia Somogyi 2015.02.17. 23:31:34

@midnight coder: kiemelted megint a lenyeget. Most nem az egyetem a gond hanem a mosogatas? Panaszkodtam ra? dolgoztal mar kint? Ja es nagyon okos vagy. Amugy a pizza szakacskodas az nem is szamit? Nezz mar a sorok koze.

Cintia Somogyi 2015.02.17. 23:32:08

@montroyal ( CAN qc): miert nem tudsz elszakadni a multtol?

M. Péter 2015.02.17. 23:35:45

@Mirjam2: Posztrgraduális szinten sok képzés eleve csak diploma vagy certificate szintű, alapképzésben kevesebb ilyen van. A lényeg az, hogy valakinek azért van-e csak diplomája vagy certificate-e, mert ilyen szintű képzésre jelentkezett, vagy pedig magasabb fokozatot próbált szerezni, és csak vigaszdíjként kapta diplomát vagy certificate-t a Bachelor vagy Master helyett.

SzZoole 2015.02.17. 23:38:06

@Cintia Somogyi: Latom HA megadta a bizalmat es whitelist-as lettel,csak vigyazz ez a blog fuggoseget okoz:)))
Rosszabb rola lejonni,mint a cuccrol:)))

Cintia Somogyi 2015.02.17. 23:39:49

@Zoole[uk]: az konnyen elofordulhat. :)de mar fuggo vagyok a sajat blogomnal. :)

Taxomükke (UK) 2015.02.17. 23:42:37

@NIKI LAURA: Inkább ne írj a masszírozásról semmit, mert eddig csak butaságokat sikerült.

bpetya75 2015.02.17. 23:43:08

@QUERCUS:

Nem. Eleve a "legpontosabb" becslés, amivel az elmúlt 10-11 évben dolgozunk, az egyszerű körlapösszeg mérés, aminek +/- 15% a hibahatára (ha jól emlékszem). A régi öregek még rengeteg körös mintavételt csináltak. Volt olyan kollégám, aki 10 m3 élességgel érezte a fatömeget. Mi már jó ha 50-re...

Ha több 1% környéki fafaj van, akkor azt szoktuk csinálni, hogy az egyiket leírjuk 5%-kal, és a szövegben megjegyezzük, hogy ebben a sorban benne van a többi is. Nyilván a KST-t így nem célszerű összevonni a ZJ-ral, de ez egy közelítő megoldás lehet.

Egyébként nemrég feltörzseltem maszekban egy 4 hektáros tölgyest, amit a kolléga körlappal vett fel. Az alsó szintben úgy 250 m3 gyertyán meg juhar nem lett felvéve, meg az elegyetlen tölgyből bő 300 köb valójában cser volt. Egyszerűen nincs idő tisztességesen felmérni az erdőket. Amikor '98-ban kezdtem, 1600 ha jutott fejenként, idén 2800-zal indulunk, és még jönni fog hozzá. A gazdálkodóknak 1-1 komolyabb véghasználat (akár az utolsó NFGY-t is ide lehet venni) előtt bizony áldozniuk kell a feltörzselésre, ha tudni akarják, mi van az erdejükben.

SzZoole 2015.02.17. 23:44:30

@Taxomükke: Te is felre erted Nikit,O a qurvakrol beszel:)))

Cintia Somogyi 2015.02.17. 23:44:45

@Zoole[uk]: nem biztos hogy itt szeretnem megosztani a linket.de ha adsz valami cimet akkor elkuldom a linket.

SzZoole 2015.02.17. 23:47:11

@Cintia Somogyi: A nevemre kattintva feljon az adatlapom es ott tudsz uzenetet kuldeni amit csak en latok

M. Péter 2015.02.17. 23:49:55

@maxval bircaman szerkesztő: Szerintem Orbánt határozottan érdekli a pénz, Castróról is lehet olyanokat olvasni, hogy nem vetette meg a luxust, és meglepne, ha Putyinnak nem lenne egy kis eldugott pénze valahol.

SzZoole 2015.02.18. 00:06:56

@Cintia Somogyi: Hogy meg kaptam e?
Mar tobbszor is megkaptam.A nejem mondta is,hogy,tripper canco szifilisz,ez a Zoole mindent hazavisz.En Meg mondtam,hogy tripper canco egyutt franko:)))
Csak vicc volt.
Ja amugy meg,koszi:)))

Cintia Somogyi 2015.02.18. 00:08:23

@Zoole[uk]: vicces kedvedben vagy. :)majd valami reakciot amugy varok. :)

SzZoole 2015.02.18. 00:12:16

@Cintia Somogyi: En mindig vicces vagyok,kiveve mikor nem:)))
Erekciot?
Hat ahoz eleg tavol vagyunk egymastol:)))

Viccet felre teve bele fogok olvasni a blogodba es velemenyezni fogom igerem,de nem itt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.18. 00:12:27

@Dragonlady (now in Thailand): Jaj, fúúj... :-))
Remélem nem lettél szeplős... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.18. 00:14:45

@adg [Au, Darwin]: Akkor marh@ lazán vagytok ott, nincs nagy tumultus... :-)
Itt is vannak az ország fenti végében olyan helyek, ahol a népritkaság 1fő/km2 alatti...

Herr Géza 2015.02.18. 00:15:04

@zöldeketbeszélek: Az a néhány órás masszőr (egyetemi :D) képzés ugyanabban a suliban van, ahol a pilóták néhány órás képzése... (Így már tudni fogja NL is....) :-)

Herr Géza 2015.02.18. 00:18:39

@bpetya75: Aha. Minden világos. Én is körlappal szoktam feltörzselni, de hát ezt már mindenki tudja :)))))))))))))))))))))))))))))))

Cintia Somogyi 2015.02.18. 00:19:09

@Zoole[uk]: rendben van varom. :)azt hiszem holnap is itt fuggok majd.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.18. 00:43:08

@Muscari: "miért gyújtják meg a gyertyákat péntek délután?"

Bár nem engem kérdeztél, de egy tipp: besötétedett...
:-))))))))))))))))))
(Bocsi.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.18. 00:48:53

@Zoole[uk]: Esküszöm a frankóra, gyerekkoromban, ha azt hallottam, hogy karosszérialakatos, aszittem, hogy fúr bele két lukat és belefűz egy lakatot, netán rá is zárja.
Q sokat gondolkodtam, hogy ennek mi értelme vajon...
:-)))))))))))
De most már, manapság kicsit okosabb vagyok.Igaz, nem sokkal...
:D

Muscari 2015.02.18. 00:53:46

@blackhair-lady: köszi, ilyesmire gondoltam :-)

Muscari 2015.02.18. 00:56:51

@bpetya75: "feltörzseltem" hm, tetszik ez a szó :-)

@Zoole[uk]: :-D

Muscari 2015.02.18. 00:58:24

@geegee: nem rossz, nem rossz...

Herr Géza 2015.02.18. 01:04:57

@bpetya75: Hogy miket nem tanul az emberfia itt....:))))))) Az biztos, ha elmegyek egy tévés vetélkedőbe, engem már nem fognak meg azzal, hogy "Mire való egy Dr. Bitterlich féle tükörrelaszkópos dendrométer?" A nyereményemből majd juttatok neked is.... :)))))

2015.02.18. 01:06:08

@M. Péter: Mind a ketten nagy államférfiak, őket csak az ország meg a nép sora érdekli. Bruhahaha. :)

Herr Géza 2015.02.18. 01:12:44

@Cintia Somogyi: @Zoole[uk]: Nono, kispajtások, mi ez a nyilvános évődés itt ???? Cintia, nehogy bedőlj az avatarjának, a netről nyúlta azt a hátat, az övére max. a keresztnevét tudná tetováltatni, azt is csak Very Small Arial 10-es betűtípussal.... :))))))

Cintia Somogyi 2015.02.18. 01:50:16

@Herr Géza: te honnan tudsx ennyi mindent?

montroyal ( CAN qc) 2015.02.18. 02:06:00

@geegee: fúr bele két lukat .... ennek mi értelme vajon...

2 lukat furni ... én karosszerialakatos vagyok ... es tud meg hogy az nem rossz ...:-)

blackhairlady 2015.02.18. 02:07:00

@bpetya75: Mintha kinaiul irtal volna, es megis erdekes volt:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.18. 02:13:45

@montroyal ( CAN qc): Jó, mondom, akkor lehettem olyan 5 éves.
Mondjuk eszem most sincs sokkal több...
:-))))

montroyal ( CAN qc) 2015.02.18. 02:13:52

@Cintia Somogyi: miert nem tudsz elszakadni a multtol?

mert csodagyerek voltam ....

mar 3 eves koromba annyi eszem volt mint most ....DDD

montroyal ( CAN qc) 2015.02.18. 02:14:58

@geegee: hasonloan hozzam ..fent irtam ..

Cintia Somogyi 2015.02.18. 02:57:18

@montroyal ( CAN qc): azt hiszem nem ertem. Vagy csak tul faraft vagyok mar.

adg 2015.02.18. 04:47:43

@~~Babette~~: igen, igy tudtam en is. De most itt arnyaltak nekem a kepet egy kicsit.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.18. 06:31:55

@Philosoraptor:

Igen, az utóbbi 2 év adatai reménykeltőek. Kérdés, ez tartós lesz-e.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.18. 06:32:20

@M. Péter:

Orbánt a pénz annyira érdekli, mint amennyire ez kell, nem jobban. Az ő célja nem az. Ezért is nem értik a ballibek Orbán személyiségét, mert abból indulnak ki, hogy minden oka a pénz.

Castro nem élt SOSEM jobban, mint egy amerikai vidéki kis bankfiók igazgatója..Igen, ez hatalmas gazdagság az átlag kubai szintjéhez képest, de nagyon-nagyon messze van a milliomosi életstílustól.

Putyinnak a vagyona lehet 1-2 millió dollár, ami szép összeg, az átlag orosznak ennek a huszada van. Az meg nevetséges, hogy az "elemzők" beleszámolják a vagyonába az állami rezidenciákat. Ez kb. olyan, mintha belszámolnánk Obama vagyonába Fehér Házat.

FutureFry 2015.02.18. 07:06:24

@Dragonlady (now in Thailand): @Mirjam2: @M. Péter: Tapasztalatom szerint a “diploma” amerikában leggyakrabban _középiskolai_ végzettségre utal, legalább is a mindennapi használatban/beszédben (persze, ez társaságtól/kontextustól is függ, és ha valami miatt egyértelműsíteni kell, akkor hozzá lehet tenni, hogy “high school (diploma)”). Szóval érettségiként lehetne fordítani (bár egy magyar érettségi azért sokkal erősebb).

FutureFry 2015.02.18. 07:29:10

@qkuc: Amerikában (tudtommal) nincs szövetségi szintű törvény a GMO jelölésre az élemiszercsomagoláson ("GMO labling"). Szóval állami hatáskörbe tartozik. Több államban próbálják/próbálták már bevezetni, lásd pl: www.righttoknow-gmo.org/states
Ez alapján úgy tűnik jelenleg Maine-ben és Connecticut-ban van ilyen törvény. Kaliforniában 2012-ben elbukott a dolog egy népszavazáson (Monsanto és egyéb társaságok millió dolláros lobbizásának köszönhetően). Valószínű ha sikerülne átvinni, akkor elég gyorsan elterjedne a legtöbb másik államban is (mivel Kalifornia hatalmas piac, és termelő).

Persze törvény nélkül is "GMO free" felirattal látnak el sok terméket (pláne amiket "bio" boltokban árulnak - Whole Foods és társai. Vagy csak a "rendes" boltok "bio" részén).
Itt van pl. egy "Garden of Eatin'" kék kukorica chip zacskó képe amin látható a "non gmo project verified" címke:
4.bp.blogspot.com/-41dqUeAEfcM/T4y-fvJSSfI/AAAAAAAAArI/1uBTieKkbCU/s1600/Organic+Corn+Chips.JPG

2015.02.18. 07:45:15

@M. Péter: @FutureFry: Igen, tobbfele kontextusban hasznaljak a 'diploma' szot, azt viszont semmikeppen nem tudom elkepzelni hogy egy tanult, angol anyanyelvu ember azt higyje hogy a 'diploma' a 'degree' megfeleloje mert szerintem nyilvanvalo hogy alacsonyabb szintu vegzettsegrol van szo. De lehet hogy tevedek es tenyleg van olyan ember aki nem erti a kulonbseget, annak ellenere hogy van legalabb egy diplomaja...

2015.02.18. 07:49:52

@~~Babette~~: Ez oke, csak ha nem beszeled jol az adott orszag nyelvet akkor hiaba veszed eszre hogy beszelgetni szeretne az ugyfel ha nem tudsz vele beszelni. Tehat szerintem igaza van a posztolonak abban hogy fontos egy jo tarsalgasi szintre felhozni a nyelvet mielott masszorkent kezd dolgozni. Arrol nem is beszelve ha maganvallalkozokent dolgozna, hiszen ehhez nehany hivatalos dolgot is el kell intezni es nem art kepben lenni hogy ne vagjak at az embert vagy ne kovessen el hibat pl. adofizetesnel mert nem erti a szabalyokat.

qkuc 2015.02.18. 08:23:57

@geegee: Lassan kezdek filmcímekben gondolkodni, ami meghatározza a hazai állapotokat.

Akkor jöhet a Baljós Árnyak? :D

qkuc 2015.02.18. 08:27:27

@FutureFry: Áhh, köszi. Biztos én vagyok túl "korlátolt", de nem rajongok a GMO-s termékekért/zöldségekért, stb.

Viszont egy másik kérdés, hogy áll a bevándorlási reform kérdése? Bár illúziókat nem kergetek, hogy alapjaiban szabnák át a rendszert ...

2015.02.18. 08:29:31

@maxval bircaman szerkesztő: Ühüm. És mire megyünk vele, ha ugyanúgy szarrá adóztatnak mindenkit? Propaganda célokra tökéletesen jó a pár százalék növekedés (sic!), amúgy meg nem fogunk tőle jobban élni...

Herr Géza 2015.02.18. 09:37:23

@Cintia Somogyi:
1. Vén vagyok, mint az országút.
2. Figyelek.
3. Néha emlékszem is rá, hogy mit olvastam-hallottam-láttam.
:))))))))))

kék madár 2015.02.18. 09:41:07

@M. Péter: kis dugipenz? Mind a ketto gancstalan diktator akik gondolkodas nelkul lemeszarolnak a fel orszagot par + millioert. Putyin becsult vagyona 200 milliard dollar

kék madár 2015.02.18. 09:41:07

@NIKI LAURA: egy jobb masszor folyamatosan kepzi magat. Egyebkent a vilag egyik legfarasztobb es legalufizetettebb munkaja, maximalis tiszteletet erdemelnek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.18. 09:41:07

@Philosoraptor:

Meglátjuk, nem tudom. Szerintem kell még várni legalább 2 évet, hogy lássuk, a folyamat tartós-e.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.18. 09:41:07

@M. Péter:

"Ha láthatná mindenki hogyan él Fidel, milyen körülmények között, érdekes dolog történne. Az átlag kubai azt mondaná: micsoda jólét! Az átlag amerikai-kubai ellenzéki meg meglepődne, hogy milyen szerényen él!"

Castro egyik közeli volt harcostársa, későbbi tábornok mondta ezt. Ugyanaz, aki a 90-es évek közepén kiment egy katonai repülőtérre, beültette a családját egy katonai gépbe, majd felszállt és meg se állt egy floridai katonai reptérig. A dologból az USA-ban nagyobb botrány lett, mint Kubában, ugyanis az amerikai katonai vezetés széleskörű vizsgálatot indított: hogyan lehetséges egy szovjet hadigéppel csak úgy simán berepülni az amerikai légtérbe úgy, hogy ezt az amerikai haderő csak akkkor veszi észre, amikor az illető gép leszállni készül. Oké, ő menedékjogot jött kérni, de akár bombázhatott is volna végsősoron. Szóval az eset kapcsán derült ki: az amerikai légvédelem nem figyeli komolyan az alacsonyan repülő gépeket, azokat nem tekinti katonai problémának.

Mr Long 2015.02.18. 09:57:33

@NIKI LAURA: Te direkt vagy sekelyes?
Az auto sem sokat valtozott az elso ota, csak mar van benzines, meg dizeles. Majd, ha nem az emberek atbaszasarol szol a "szakmad", akkor magyarazz...

adg 2015.02.18. 10:12:03

@Mr Long (UK): Niki szintjen a repulest is meg lehetne tanulni nehany ora alatt. Egy vereb is megtanulja azonnal, az elso proba alkalmaval. Vagy megdoglik a fa alatt.
Sot, az elmult milliard evekben mit sem valtoztak az aerodinamika torvenyei, nincs mit fejlodni.

Mr Long 2015.02.18. 10:23:05

@adg [Au, Darwin]: :) Sot tudod hogy kell felhokarcsolot tervezni?
Rajzolsz negy falat, meg egy lapos tetot es copy-pasteled oket egymasra 100-200 alkalommal
_
|_|
|_|
|_|
|_|
|_|
|_|
|_|
|_|

adg 2015.02.18. 10:27:33

@Mr Long (UK): Igen, pontosan. Ha tudsz rajzolni negy emeletest, akkor tudsz 400-at is, csak tovabb tart.
Sot, maratont is ugy kell futni, mit 200 m-t, csak nem kell megallni olyan hamar.

Vegulis lehet a vilagot egyszeruen szemlelni...

Mr Long 2015.02.18. 10:37:28

@adg [Au, Darwin]: Kb, hisz Forest Gump sem edzett...
"That day, for no particular reason, I decided to go for a little run. So I ran to the end of the road. And when I got there, I thought maybe I'd run to the end of town. And when I got there, I thought maybe I'd just run across Greenbow County. And I figured, since I run this far, maybe I'd just run across the great state of Alabama. And that's what I did. I ran clear across Alabama. For no particular reason I just kept on going. I ran clear to the ocean. And when I got there, I figured, since I'd gone this far, I might as well turn around, just keep on going. When I got to another ocean, I figured, since I'd gone this far, I might as well just turn back, keep right on going."

Kulonben megmutassam az ausztal tipusu felhokarcolo tervem?
_
|_|
|_|
|_|
|_|
|_|
|_|
|_|
| |

adg 2015.02.18. 10:46:56

@Mr Long (UK): Ez a masodik felhokarcolo kicsit fifikasabb, alul osszehuztad a falakat. Vagy az a teteje?

Na ezt figyeld, bennakad a lelegzeted is mara:

_
I_I
I_I
I_I
I_I
I_I
I_I
I_I
I_I
_I_I_
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
_WWW_

Na?

adg 2015.02.18. 10:48:41

Basszus, a szokozeim. Kreten egy program, kitorolte az osszeset a sorok elejerol.

Feladom, nem tervezek tobb felhokarcolot. Megyek pilotanak, vagy burit forgatni.

Mr Long 2015.02.18. 10:57:34

@adg [Au, Darwin]: Durvan tolod, nem vagy te autoszerelo???Mashogy nez ki a tervezoprogramban (komment ablak), mint plottalas (elkuldes) utan.
Nem huztam ossze, azok a labai akartak elnni, hogy alatta legyen barbihoz hely. Nem attol ausztral, ogy labakon all? :)

BTW tudod mi a hasonlosag a repulovezetes es a hambisutes kozt?
Ha jol kezeled a fogantyut megfordul a gep is es a huspogacsa is. :D

**mimi** 2015.02.18. 11:04:04

de pihentek vagytok :))))))))

qkuc 2015.02.18. 11:23:24

@adg [Au, Darwin]: ASCII várépítés folyik? :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.18. 11:33:27

@Mirjam2: a könyveléshez én felvennék valakit, szerintem Angliában nem olyn nagy cucc egyébként sem, aztán meg úgy hirdetném magam, hogy itt kellemes relaxos zene van (lehet választani, miféle) és ide gyere, ha nem akarod, hogy szövegeljen a masszőr. szerintem simán. voltál Bangkokban masszázson? nagyon-nagyon szeretem, egy időben minden héten mentem, aztán egyszer jártam iskolába is 3 hétig tanulni (itt Chiang Maiban). még mindig egészen jól megy, de nem tudnám főfoglakozásként csinálni, a csuklóm nem bírja.

adg 2015.02.18. 12:12:21

@Mr Long (UK): bakker, nem ismertem fel a barbisuto helyet.
Pedig tenyleg van minden toronyhazban is. Es valoban, azok is labakon allnak, ezeknek ez valami fetis lehet.

Mindenesetre megoldottam a szokozproblemat, a szimmetriatengelyen kettevagtam a hazat, egy tukorrel megkapod az egeszet.
Na, ez a poszt sem hiaba szuletett meg. :)


I_
_I
_I
_I
_I
_I
_I
_I
_I
_I_
_I_I
_I_I
_I_I_I
_I_I_I
_I_I_I
_I_I_I
_I_I_I
_I_I_I
_I_I_I
_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
I_I_I_I
WWW___________

@qkuc: dehogyis, a varak laposabbak. Ezek highrise epuletek, barbisutovel. OZ style.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.18. 12:24:34

@adg [Au, Darwin]: vannak árvizek, vagy vmi ilyesmi miatt a lábak? (krokodilinvázió??)

Mr Long 2015.02.18. 12:31:21

@adg [Au, Darwin]: Great job mate.
www.chris.com/ascii/index.php?art=animals/reptiles/aligators
Ha autentikusra akarod csinalni itt vannak beillesztheto blokkok :D

pacilecsenye 2015.02.18. 12:44:28

@adg [Au, Darwin]: @Mr Long (UK):
hájtek mérnököktől ennél többet várok. tessék megkeresni azt a unicode karaktert, ami place holderként funkcionál!

sic itur ad astra

adg 2015.02.18. 12:53:41

@Mr Long (UK): ezek nem gyengek, nagyon raernek a nepek. :))

@Dragonlady (now in Thailand): foleg a krokodilok miatt. Parzasi idoszakban tok magasra feldobaljak a tojasaikat, veszelyes. Meg sima csaladi hazaknal a haz alatti legmozgas huti a hazat, meg oda lehet rakni a kocsit, tarolni a cuccot. Igy arnyekban lesznek. Ott van a mosokonyhank is. Meg a cyclone shelter.
Ja, alig ezer km-re van epp egy harmas erossegu, holnapra negyes lesz. Remelem nem er el idaig, de van ra esely. A keleti parton meg epp formalodik egy masik hurrikan. Az klasz lesz.
Tarsashazak meg azert vannak labon, hogy tobb parkolo ferjen ala.
Mi lesz a krokillabaddal? :D

2015.02.18. 13:19:17

@maxval bircaman szerkesztő: Már 20 éve is pont ezt mondták, hogy már csak x év, és majd jobb lesz. Közben a valóság az, hogy nem lesz jobb. Legalábbis nem nekünk. :)

adg 2015.02.18. 13:23:35

@Philosoraptor: azt nem mondtak, hogy neked lesz jobb. :-)

SzZoole 2015.02.18. 13:34:03

@Herr Géza: Irigykedunk Gejza,irigykedunk?:)))
Pedig a ven kecske is megnyalna a sot:)))

SzZoole 2015.02.18. 13:40:09

@Mr Long (UK): Colos baratom ebben nincs igazad,igenis nagyon sokat valtoztak az autok,csak a laikusoknak tunik ugy hogy nem.
Mivel autos szakmam lenne nekem is az en automban igen csak nagy fej torest okozott mikor csak a xenont akartam kicserelni.Szenyenszemre service-be kellet vinnem az automat,pedig ez csak egy izzicsere lett volna.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.18. 15:03:50

@Philosoraptor:

Ha jobb alatt azt érted, hogy "nyugati életszínvonal lesz", akkor az sose lesz.

Herr Géza 2015.02.18. 16:51:14

@Zoole[uk]: Bocsesz, saját sókészletem van... :)))

SzZoole 2015.02.18. 17:03:55

@Herr Géza: Egy egesz keszlet Gejza,nem lenne neked eleg csak egy so tomb is,tudod a korod miatt:)))

pacilecsenye 2015.02.18. 18:46:16

@Muscari: azért mert napnyugtától kezdve már szombat van, és sabbathkor nem szabad munkát végezni. a gyertyagyújtás munka lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.18. 18:50:54

@Mr Long (UK): hu valaki itt mellettem igen megszivta a fogat erre :-):-):-):-):-)

Mr Long 2015.02.18. 19:04:41

@~~Babette~~: adg, mint hozzaerto (vagyis az oneletrajza alapjan) is igazat adott nekem. :)

2015.02.18. 21:02:53

@maxval bircaman szerkesztő: A jobban alatt azt értem, hogy valahogy el kellene mozdulni a "tömegek vannak minimálbéren és ettől várjuk a gazdasági növekedést" vonalról. Mert nem fog menni...

FutureFry 2015.02.18. 21:26:23

@qkuc: Bevándorlási reform: Obama (a most már alsó és felsőházban is republikánus többségű kongresszus miatt), amennyire lehet, saját jogkörében hozott rendelkezés (“executive action”) keretében próbálja megreformálni a bevándorlási szabályokat valamennyire. De éppen tegnapelőtt egy (texasi) szövetségi bíró “kaszálta el” a kezdeményezést, úgyhogy most felfüggesztették amíg a jogi vita (és fellebbezés) tart.
A vita egyébkent jórészt az illegálisok egy (nagy) részének legalizálása miatt folyik, bár az elnök (tavaly november végén bejelentett) rendelete más (az itt forumozóknak valószínű érdekesebb) kezdeményezéseket is tartalmaz, mint pl. a felsőfokú képzettséggel rendelkezők munkavállalási engedélyével kapcsolatos változtatások. Bár, ahogy mondod, ezek nem fogják a rendszert “alapjaiban átszabni”. Ráadásul tudtommal ezeknek a részletekbe menő kidolgozása meg tart. Mindenesetre, érdekesség képpen, itt van a rendelkezés egypár ehhez kapcsolódó felvetése:
- Amerikai egyetemen végzett STEM (Science-Technology-Engineering-Math, szabad fordításban talán “reálszakos”) diákok automatikusan dolgozhassanak több mint két évig az USA-ban (régen ezen a “practical training” címszó alatt kapott engedélynek 1 év volt a maximuma),
- A H-1B vízummal rendelkezők a zöldkártyára várakozás közben könyebben változtathassanak munkahelyet, és ez alatt már a házastársaik is dolgozhassanak. (Mondjuk nekem úgy tűnik ez inkább csak az olyan, bizonyos kategoriákban éves “zöldkártyakerettel” rendelkező országok állampolgárainál érdekes, miny pl. India, ahol ez a procedura évekig is eltarthat)
- Az ilyen jellegű (bevándorló-munkavállaló) vízumot szponzoráló vállalatoknak a papírmunkája egyszerűsödjön (pl. a munkapiac felmérése amivel a külföldi munkavállaló alkalmazását kell megindokolni).
Persze ezek relative elég kis lépések, a már kicsit is nagyobbakhoz (mint pl. az évente kiadható H-1B vízum mennyiségének a megemeléséhez) kongresszusi együttműködés szükséges (és az jelenleg elég valószínűtlen).

M. Péter 2015.02.18. 22:02:33

@maxval bircaman szerkesztő: Castróról persze nehéz hiteles információt szerezni, de egy volt testőre írt egy könyvet, amely szerint volt saját szigete (Cayo Piedra), jachtja, kizárólagos használatú kikötője, voltak a hivatalos gazdaságon kívüli vállalatok, ahol a rabokat dolgoztatták, pl. márkás cuccokat hamisítottak, és azokat Panamában eladták.

Oroszország nagy ország, ott többet lehet lopni, ha Putyint valaha is elszámoltatják, akkor inkább milliárdokat fognak találni.

2015.02.18. 22:55:36

@M. Péter: Szerintem lefizette őt is a nyugati média, hogy bemocskolja Castro emlékét. Még hogy szerette a luxust. Bah! :D

2015.02.18. 23:02:50

Aki kíváncsi, hogy Mo. miért nem tart sehol, annak ajánlom ezt az írást (:D): viszavzsodor.blogspot.co.uk/2015/01/jojj-es-lasd.html?m=1.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.19. 07:02:33

@Philosoraptor: uuuuu, okosabb vagy te ennel, hogy elhidd. Mar a masodik bekezdes nagyjabol a chemtrail szintjen van.

Herr Géza 2015.02.19. 19:59:18

@~~Babette~~: Rosszabb, mint a chemtrail... :DD És nekem is van néhai osztálytársam, aki hetente két ilyen szart küld nekem szó szerint felszólítva, hogy olvassam el/nézzem meg és "beszéljünk róla".... Aztán meg besértődik, ha azt mondom, hogy hagyjon békén az ilyen szarokkal, mert elolvasni sem vagyok hajlandó.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása