oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 08. 06:50,  Mintha kórház helyett hotelbe léptem volna 305 komment

2015. február 08. 06:50 Határátkelő

Mintha kórház helyett hotelbe léptem volna

Ma egy kicsit az egészségügy területén kalandozunk (úgy látszik, ilyen napokat élünk…), de akit untat a téma, az sem marad ajánlott poszt nélkül, ugyanis Hollandia és Ausztria után átugrunk kicsit Spanyolországba is, méghozzá autót venni.

korhaz_hollandia.jpg

Az elmúlt napokban több poszt is szólt az egészségügyről, de Hollandiáról eddig kevesebb szó esett, úgyhogy a Holland waffel blognak hála (és igen, ismét egy új szereplő itt, a Határátkelőn!), kicsit betekinthetünk abba, hogyan is működik a rendszer.

„Kezdjük a biztosítással: természetesen az egészségbiztosítás abszolút magán kézben van, így a biztosítás kötése kicsit hasonlít ahhoz, amikor autó vagy lakásbiztosítást kötsz.

Aki Hollandiában van regisztrálva, annak 3 hónapon belül meg kell kötnie az egészségbiztosítást, függetlenül attól, hogy van-e munkája vagy sem; a biztosítás abszolút független a jövedelemtől (nem úgy, mint pl. Svájcban, ahol szintén magánbiztosítók vannak, de ott a biztosítás összege függ a jövedelemtől). Szóval ki kell választani a biztosító társaságot, azon belül pedig azt a csomagot, amit igénybe szeretnénk venni. (...)

Én, mint gyakorló hipochonder egy nagy biztosítót választottam: a VGZ-t, aminek sok szerződött partnere van. Az alapcsomagok közül pedig a középső árkategóriát. Ez 100%-os fedezetet nyújt a szerződött partnerek esetében és 80%-osat a nem szerződött partnerek esetében, viszont nem vándorolhatok az egész országban, hanem, csak a körzethez tartozó egészségügyi intézményekbe mehetek. (...) Ezzel a csomaggal 375 euró önrészt kellett vállalni, ami a legkisebb lehetőség. (...)

A következő lépés a háziorvos, akinek sokkal nagyobb jelentősége van, mint Magyarországon. Magyarországon is elvileg a háziorvos az első lépés bárhova, de igazából ez csak papíron és egy-két szakrendelés esetében van így – a legtöbb szakrendelésre pl. szemészet, nőgyógyász, bőrgyógyász simán lehet direktbe menni. Na, Hollandiában a háziorvos élet és halál ura, semmilyen szakorvoshoz nem jut el az ember a beutalója nélkül; akkor sem, ha ez csupán egy kontrollvizsgálat. (...)

Én a szemészeti kontroll és egy korábbi műtét kontrollja miatt jelentkeztem be a háziorvoshoz; itt ugye hiába hajtottak volna el paracetamollal. :) Szóval kaptam is időpontot, a doki is teljesen oké volt, és gyorsan megkaptam a beutalókat.

Természetesen mindenhol időpontra működik minden, úgyhogy szépen telefonáltam a 2 beutaló birtokában a kórházba (itt az sztk egyben van a kórházzal), ahol létrehoztak a rendszerben, és megkaptam az időpontokat 1 illetve 2 héttel későbbre, mivel az eseteim nem sürgősek csak simán kontrollok.

Ma mentem az egyik helyre, ahonnan egy MRI beutalót kellett szereznem. Amikor bementem a kórházba, hirtelen elbizonytalanodtam, hogy jó helyen járok-e. Konkrétan azt hittem, hogy egy szálloda halljában vagyok: kulturált recepció, egy csomó fotel kis asztalkák körül, jobbra egy óriási kávézó, étterem, nyoma sincs az otthon megszokott fehér-zöld „kórházi színvilágnak”.

Amúgy minden flottul ment, két apró különbséget szeretnék kiemelni: Magyarországon MRI-re 3-4 hónap a várakozási idő, ha tb-sen csináltatod, ha fizetősen, akkor is 1-2 hét. Az időpontos nő sajnálkozva nézett rám, hogy hát elnézést kér, de a legkorábbi időpont 1 hét múlva van. Ó, mondom, tökéletes lesz.

A másik, hogy amíg Magyarországon csak az orrod alá dugják, hogy írd alá és vállald a felelősséget a kontrasztanyag miatt, itt először elutaltak vérvételre, hogy az esetleges kockázatokat kiszűrjék.

Nem mellesleg sehol nem kellett egy pillanatig sem várni, úgyhogy megvannak az előnyei annak, hogy az emberek nem hobbiból járnak az orvoshoz, hanem tényleg csak azokat utalják be, akiknek szükségük van rá. (...)”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el, szerintem megéri!

Páciens eladó

És akkor irány Svájc, ahol egy berni háziorvos (aki egyben egy nagy sürgősségi rendelőintézet vezetője), Daniel Flach tabut döntött egy orvoskonferencián Bernben. Hogy mi is ez, arról a Svájc és más blog számolt be.

cim_orvos.jpg

„Arról beszélt ugyanis, hogy tudomása van olyan esetekről, amikor a háziorvos ahhoz a szakorvoshoz, vagy abba a kórházba utalja be a beteget, amelyik a legtöbbet kínálja érte - neki, a háziorvosnak, zsebbe.

Négy konkrét esetet említett, természetesen nevek említése nélkül, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a jelenségre.

Az első esetben egy privát klinika fizet a háziorvosnak betegenként 500 frankot, ha az hozzájuk utalja a pácienst (természetesen megfelelő biztosítással kell rendelkeznie az illetőnek).

A második esetben egy nyilvános kórház kínálja fel CT (komputertomográfiás) vizsgálat lehetőségét, hogy a drága berendezés jobb kihasználtsággal működjön. (...)

A 3. eset sokkal meredekebb. Egy bizonyos háziorvosi hálózat (Ärztenetzwerk) csak akkor utal pácienseket egy adott ortopédiára, ha azok fizetnek a páciensekért. Enélkül nincs páciens.

Egy bizonyos magánkórház a kanton tulajdonában lévő közkórház számára megvásárol egy MRI (mágnesrezonanciás-tomográf) készüléket. Ezért cserébe a közkórház a magánkórházba utalja a betegeit. Kizárólag oda. (...)

A szakmában már korábban is rebesgették, hogy létezik ez az úgynevezett „kick-back”, vagy magyarosan kenőpénz, hogy olajozottabban menjen az üzlet, de ilyen konkrétan soha senki nem beszélt róla. (...)

Az okokat kutatva kettőt is ismertettek. Az egyik az lehet, hogy a háziorvosok kevesebbet keresnek, mint a szakorvosok, specialisták és így némelyek kísértésbe eshetnek egy csábító pénzügyi ajánlat hallatán.(…)

A másik okot a Svájcban egyre nagyobb számban dolgozó német háziorvosok számlájára írnák (…), Németországban ugyanis elfogadott az ilyesfajta gyakorlat és elképzelhető, hogy ezt a gyakorlatot itt is folytatják.”

Természetesen ez sem a teljes írás, azt ide kattintva találhatjátok meg!

Autót venni Spanyolhonban

Végül egy teljesen más téma, ám mégis érdekes, hiszen egy autóvásárlást (legalábbis az én esetemben) mindig komoly fejtörés, utánajárás és vacillálás előz meg. Úgyhogy át tudtam érezni Roxi írását a Spanish Special blogon

roxi_fiesta.jpg

"Megmondom őszintén, magamtól eszembe sem jutott volna új autót venni, aztán minden racionális körülményt és spanyol sajátosságot mérlegelve, úgy döntöttem, mert megérdemlem, veszek egy új autót. (...)

A jelenlegi lakhelyem 1,7 km-re van a Lidltől, 2,5-re a Mercadonától - mondanom sem kell, egyedül, kocsi nélkül intézni egy bevásárlást (egy olyan igazit) elég körülményes volt.

A munkába járást megoldottam - reggel kevesebb, mint fél óra alatt be lehet gyalogolni a munkahelyemre, de a tél beköszöntével a hazavezető út nagyon veszélyes lett, ahol jöttem volna nincs világítás, autók járnak - igen esélyes volt, hogy pár nap alatt elütnek. A másik út pedig egy 5 kilométeres kerülő, ennek egy része is főút járda nélkül. (...)

Elkezdtem hát autókat nézni. Először kizárólag olcsó, használt autók érdekeltek, míg rá nem jöttem, hogy ha nem egy lestrapált, agyonhajtott autót akarok venni valami hely bohóctól, aki, ki tudja mire használta, változtatnom kell a keresésen. Arról nem is beszélve, hogy itt Spanyolországban az autó javítása horror összeg! (...)

Itt két eshetőség van:

Vagy magánszemélytől veszed, és kockáztatod, hogy nem tudod, mit veszel. A spanyoloknál pl. a manuális váltó egyszerűen dísznek van, ha nem muszáj, nem használják. Pocsékul vezetnek, rapszodikusan, és mint minden egyébbel, ez sem érdekli őket túlzottan, ahogy esik, úgy puffan, ráadásul sérülésmentes autó gyakorlatilag nem létezik: mivel nem tudnak parkolni folyamatosan lehúzzák a kocsijuk elejét-hátulját-oldalát.

A másik lehetőség, hogy kereskedőtől veszed, aminél a lehetőségek, amiket fent írtam ugyanúgy fennállnak, de legalább van 1 év garanciád mindenre. Szóval elkezdtem a kereskedők ajánlatát böngészni.

Na, itt volt az, hogy elkezdett bennem motoszkálni, mi van, ha mégis új autót veszek. Ugyanis a kereskedőnél az autók méregdrágák. Egy 2 éves autó gyakorlatilag többe kerül, mint egy új, ki tudja miért?

Elkezdtem nézni az új autók árát is, és minél többször hasonlítottam össze a használtakkal, annál jobban megerősödött az elhatározás, hogy újat veszek. Miért? Mert ugyanazon az áron 5-7 év garanciát kapok, én ülök az autóban először, előttem senki nem nyüstölte, és mert megérdemlem. (...)

Fontos tudni, hogy Spanyolországban van egy ún. Plan Pive, ami egy 2000 EURós állami támogatás azoknak, akik 12 évnél idősebb autójukat újra cserélik. Ezt a Kiánál nem tudták kihasználni, ellenben a Fordnál, bár nincs öreg autóm, volt egy „dummy” autójuk, amivel 1500 EUR kedvezményt ajánlottak.

Mindenestre mindkét helyen elindítottam a kérelmet az új autóra (nyilván részletre), ehhez kellett:
- NIE
- Munkaszerződés, és az utolsó 3 nomina (fizetési lap)
- Bankszámlaszám
- Utolsó éves adóbevallás
- Lakcímbejelentő lap
- rezsiszámla vagy a bankszámlakivonat, amiről levonták

Mindezeket e-mailben elég volt elküldenem, gyakorlatilag ahogy megérdeklődtem a szalonokban, mondták, hogy mindent tudunk távolról is intézni, majd a szerződéskötésre kell bemennem. Három nap elteltével visszaszóltak a Fordtól, hogy mehetek aláírni a szerződést. Ennyi volt! (...)

A törlesztőrészleteket havonta automatikusan vonják, mint Spanyolországban mindent, minden adminisztratív ügyet elintéztek Nekem, egyedül a biztosításról kellett gondoskodnom. Ezt pedig megkötöttem online - semmit, de semmit nem kellett se papírozni, se a fizetéssel bajlódni, hiszen azonnal rendeztem online a fizetést is. Egy évre amúgy 179 EUR-t fizetek biztosításnak.

Mindent egybe vetve, 2-szer kellett kimozdulnom autóügyben: amikor aláírtam a hivatalos papírokat, és amikor átvettem a kocsit. Hihetetlen!”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy blogajánló Svájc Spanyolország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr337150129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2015.02.08. 07:03:55

Szep jo reggelt!
Na, az egeszsegugy tovabbra sem erdekel, majd, ha beteg leszek, (hozza)szolok.
Az autos temahoz meg majd hozzaszolnak az itt levo nagyokosok, nekem mindossze a kovetkezo tunt fel:
"Pocsékul vezetnek... ... ráadásul sérülésmentes autó gyakorlatilag nem létezik: mivel nem tudnak parkolni folyamatosan lehúzzák a kocsijuk elejét-hátulját-oldalát.
Ebbol hogy kovetkezik, hogy uj autot vegyen? Hogy ket nap mulva meghuzzak, benyomjak?
De a dontes Roxie, az o dolga... :-)

DieNanny CH 2015.02.08. 07:23:45

Még csak 2 bekezdést olvastam, és ott tartok, hogy Svájcban a biztosítás összege függ a jövedelemtől. Én erről nem tudok. Tájékozatlan vagyok? Svájciak, ti mit mondtok?

DieNanny CH 2015.02.08. 07:37:59

Jó volt a másik 2 poszt is.

DieNanny CH 2015.02.08. 07:42:02

@rezsöatya:

Hát, mert a használt autó belül is megsérülhetett, ki tudja, mennyire, amit egy kis kalapálással eltüntettek, aztán azt elég kockázatos vezetni.

(Egy magyar oldalon volt, hogy tavaly egy totálkáros autót javítottak fel és akartak eladni, aztán az autó volt tulajdonosának egy ismerőse ismert rá egy online hirdetésben...
totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/12/12/igy_ujszeru_auto_a_totalkaros_roncsbol/ )

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.08. 07:44:52

dejó, korrupció Svájcban. mégiscsak emberek, nem robotok. (nem tudom, miért örülök mások gyarlóságának, de ez most bizisten jólesett.)

DieNanny CH 2015.02.08. 07:50:48

@Dragonlady (now in Thailand):

:-D

(Á, ők igazából németek, nem svájciak... :-D)

Bebbi 2015.02.08. 08:09:07

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szerintem nem vagy tajekozatlan es jol tudod. Anelkul, hogy a szavakon lovagolnank, en ugy tudom, hogy az alapbiztositas (marmint Zusatzversicherung nelkul) a 3 eletkorkategoriatol (gyerek, fiatal, felnott) es a lakhelyedtol fugg egyedul. Tehat se a nemed, se a jovedelmed nem tarifalo tenyezo.

Az mas kerdes, hogy a kantonodtol kerhetsz tamogatast, amennyiben a jovedelmi helyzeted ezt indokolja. De ettol meg a Krankenkasse nem fog kevesebb penzt kapni/kerni utanad.

Maskeppen megfogalmazva, ilyen esetben a kedves adostarsak segitik ki az igenybevevot. ;-)

**mimi** 2015.02.08. 08:31:46

oppáá...a svájci páciens eladón nagyon meglepődtem......

az autós ügyben @rezsöatya val értek egyet, minek új ha úgyis össze-vissza nyomják , húzzák...

adg 2015.02.08. 08:35:42

@Dragonlady (now in Thailand): de robotok. Nyilvan meg van hatarozva, hogy szerda reggel 10-11-ig, ajtonak hattal, barna zokniban lehet a korrupciot lebonyolitani, a helyi ujsag 4. oldala melle helyezett osszeg atadasaval.
Ha ez nem felel meg, akkor nepszavazason lehet uj szabalyt hozni, csutortok este.
Aki maskepp csinalja, azt feljelentik a szomszedok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.08. 08:38:38

@adg [Au, Darwin]: vajon a pénzmosásra is van órarend, hogy kinek melyik nap mettől meddig szabad? :-)

Golf2 2015.02.08. 08:42:04

a spanyolok jól vezetnek

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.08. 08:46:44

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ez ebben a formában nem igaz.
"nem úgy, mint pl. Svájcban, ahol szintén magánbiztosítók vannak, de ott a biztosítás összege függ a jövedelemtől."
Nem tudom honnan vette az író.
Van a KK, aminak alapja, hogy merre lakik valaki és hány éves.
Ennyi.
Ő lehet, hogy valamilyen privát biztosításra gondolt.
:(

A második cikkben említett a "németek behozzák" a mentalitásukat.
NE gondolja már senki, hogy a helyiek szentek. Ugyanúgy "ügyeskednek" mint mindenki más. Max. nem olyan pofátlanul. Még.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.08. 08:47:28

@**mimi**: Én csak azon, hogy megpróbálják rátolni a dolgot a németekre...
:(

nyuszigonosz 2015.02.08. 09:07:47

Hát, hogy én szóljak hozzá egy orvosos íráshoz!
De: a második poszt szerint az orvos-korrupció a németek miatt lenne Svájcban... hát, ez így alibista, ezen felül meg igaztalan megállapítás.

Ugyanis, ha én itt Németországban szakorvoshoz akarok menni, vagy a háziorvos szakorvos vizsgálatát ajánlja, akkor NEM ö mondja meg, hová és melyik szakorvoshoz kell mennem.
A szakorvos - úgymint a háziorvos is - saját választás!
Söt, a betegbiztosításom minden évben leküldi a szakorvosok listáját, plusz azok értékelését is - paciensek értékelhetnek- értékelnek, hogy ténylegesen jól választhasson az ember, ha szakorvoshoz megy.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.08. 09:18:37

Remek összeállítás, ez így együtt egy művészi látlelet egy hanyatló világról.

tanato 2015.02.08. 09:24:15

@svájci sapka (ch): @nyuszigonosz(D) ESTP: @maxval bircaman szerkesztő: A tehetős betegekért mindenütt nagy harc folyik az orvosok között,itthon is Nyugaton is,meg nyilván pl. BG-ban is.És teljesen mindegy hogy a beteg zsebből zsebbe fizet,vagy drága biztosítást fizet.A tanulatlan pl. cigányért vagy menekültért itthon sem harcolnak,meg gondolom kint sem.

LittleG (uk) 2015.02.08. 09:27:44

179 euró egy évre az autó biztosítása... Angliában miért kerül vajon olyan sokba? Csak mert megtehetik?

rezsöatya 2015.02.08. 09:27:46

@maxval bircaman szerkesztő: rosszul tudod! Csak a Nyugat hanyatlik! :D

DieNanny CH 2015.02.08. 09:38:09

@Dragonlady (now in Thailand):

"vajon a pénzmosásra is van órarend, hogy kinek melyik nap mettől meddig szabad? :-)"

Igen, ezt "mosási időnek" kódolják, és területtől függ, hogy heti hány óra, és melyik napon. De ha valakinek sürgős pénzmosási ügye van, egy listára beírhatja, hogy mondjuk hétfő este 6-8-ig sürgősen pénzt kell mosnia.
Szóval, jó ez a beszabályozás!

:-DDDDDDDDDDDD

nyuszigonosz 2015.02.08. 09:46:01

@LittleG (uk): Nos, ez nekem is szemet szúrt, föleg annak fényében, hogy a poszt-blog írójának eddig nem volt kocsija, így autóbiztosítási "elöélete" sem.
Érdekesen alacsony az összeg, ez talán csak a kötelezö biztosítás, de akkor is elég kevés, pont a balesetmentes evek bónuszai hiányában.
Mert egy új kocsi, ami hitelre van, és ami ugye míg ki nem fizeted a hitelt adó tulajdona, ott szerintem egy mindenre kiterjedö biztosítás a minimum.
De tudomisén.

nyuszigonosz 2015.02.08. 09:48:27

@tanato: Perszehogy. És biztosan van ilyen Németországban is, meg Svájcban is meg mindenhol.
Korrupció is biztosan van, meg volt már itt skandál, amikor a gyógyszergyárak fizettek az orvosoknak zsebbe óriási összegeket, hogy az ö termékeiket írják fel, ha jók voltak ha nem.

De nem ez a mindennapi és általánosan elfogadott.

tanato 2015.02.08. 09:52:41

@nyuszigonosz(D) ESTP: Persze nem ez az általános,azért itthon se meg nálatok se dugják vissza az anyjába a gyereket mert nem fizet vagy nincs drága magánbiztosítása.meg nem is kapcsolják le azért a lélegezetetőgépről.de kétségtelen a korrupciót vissza lehet ugyan szorítani,de megszüntetni teljesen soha.

nyuszigonosz 2015.02.08. 09:55:40

@tanato: Sajnos az úgy van, hogy ahol emberek dolgoznak, ott sosincs a korrupció lehetösége túl messze. És igen, vannak korrupt orvosok is.

NIKI LAURA 2015.02.08. 09:56:18

Autovetel: bolond,v szentimentalis aki uj autot vesz.

Az uj auto az elso 3 evben pont a felet veszti az uj aranak,tehat 3-4 eves hasznalt auto vetel a gazdasagos megoldas.
( hihetetlen,hogy 2 eves koraban dragabb lenne,mint az uj,ez kizarolag a hianygazdasagba volt,lsd 80 -as evek merkur,KGST specialitas,kizart hogy Spanyolba igy lenne)

Az evi 1-200€ eves bizti korrekt,bar itthon 70€ fizetek/ ev,U.K - ba viszont 100£/ honap+ road tax!

Svajc egy okor orszag,ami a biztositast illeti.
Rajtam 3x hajtottak be penzt,amit alig akartak visszafizetni,
- a balesetet okozo svajci gk feklelosseg biztositon
- a magyar Tb - tol
- a hitelkartyam miatt alapbol jaro utasbiztositomon.

Azonkivul az ellatas utan - addig nem engedtek el- lehuztak 2x a hitelkartyamat,eloszor nem mukodott,de az elszmolason duplan szerepelt.

NIKI LAURA 2015.02.08. 10:03:15

Off
Birca,az indexen kubai,regi fotok szerepeltek tegnap cimlapon,nem Te csinaltad?
Azonkivul nyilatkozott bolgar callcenteres,hogy magyart nehez talalni,orosz nyelvu rengeteg van.Nem Te voltal?

On

DieNanny CH 2015.02.08. 10:06:01

@NIKI LAURA:

Úgy tudom, törvényellenes több biztosításból pénzt kapni.
Ha a svájci autó okozta a balesetet, miért a te számládról szedtek le pénzt?

Ja, most olvasom pontosabban: "alig akartak visszafizetni" Vagyis, visszafizették, jól gondolom? Mert szerintem ez a lényeg...

DieNanny CH 2015.02.08. 10:07:50

@NIKI LAURA:

Az új autóhoz; ezt már Rezsőatyának is belinkeltem: totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/12/12/igy_ujszeru_auto_a_totalkaros_roncsbol/
Lehet, Sp.o-ban is vannak ügyeskedők.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.08. 10:11:07

@tanato: Persze, így van. Itt is van egy kötelező alap, amit mindenkinek fizetni kell. Az ellátás kötelező.

Aki többet fizet, magasabb ellátást kap (egy ágyas szoba, magánkilinka, stb.)
Otthon én is privát rendelésekre járok, oda ahol maximálisan kiszolgálnak. Előfordult már, hogy privátot is lecseréltem, mert nem voltam elégedett.
Ennyi.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.08. 10:15:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Khm... Tudok egy hasonló sztorit, még a '90-es évekből. Egy Suzuki kereskedő csinálta, hogy Romániából hozott be autókat, kis optikai tuning, és eladta újként. Akkor derült ki, hogy mi a játék, amikor egynek meghúzták az oldalát, és ott volt alatta a felirat: Taxi Bucuresti.
:)

NIKI LAURA 2015.02.08. 10:28:01

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:aaa,ez semmi.

Par eve,egy " haverom" megvett egy Patrasnal elsullyedt SEAT szallitmanyt,zsir uj autokkal.
Ugy hoztak fel a tengerbol,elazva.Uj autok,zir uj.

Itthon takaritas,majd szakvelemeny keszites,abban mar az szerepelt,hogy kicsit vizkaros,mert kiontott egy patak:)))

Persze,a marka importor visitozott,mert az uj uto 3/4 arba kerult,mint a kereskedesben.A vevok orultek,kis hibas autot vettek piti aron....sajno fel ev mulva kezdtek bedogleni a kiszaritott elektronikak,minden megpusztult....
Perelni nem tudtak,mert szakvelemennyel vettek,hogy elfogadjak az eloeletet.

A dolog ott bukott meg,hogy az egyik uj utot elloptak,a gazda meg cascora uj auto arat kert.
A biztosito rajott,hogy egy elsullyedt vizkaros auto volt biztositva( azert volt jlentosege,mert uj autora nem kell casco szemle a kotes elott) es a karterites is toredeke a hibatlan ujnak...

NIKI LAURA 2015.02.08. 10:35:47

@maxval bircaman szerkesztő: a cubai fotok a tegnapi indexen.

A masikat tegnap olvastam,gondolkozom....eskuszom,nem jut eszembe,de arra emlekszem:

- valami atlagos magyar nevu( kovacs,?)nyilatkozott,hogy a bolgar call center lasszoval fogja a magyart,mert nincs...ezert nem rugnak ki egy magyart,aki 20 percenkent megy ki cigizni,pedig tilos....orosz nyelvut meg rengeteget talalnak,oket konnyen potoljak.

Egybol Te jutottal eszembe.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.08. 10:44:16

@NIKI LAURA:

Közben a kubai képeket megtaláltam. Nem az én képeim. Én eleve 1980-1986 között voltam Kubában. S akkoriban nemigen fényképeztem, sajnos.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.08. 10:44:21

@NIKI LAURA:

Ezt én írtam, de ha Kovács is ezt mondta, az érdekes. Nem tudod hol volt ez?

Igaz Barát 2015.02.08. 10:46:07

Szerintem is jól vezetnek a spanyolok. Több tízezer km-t vezettem náluk már, de nem igazán hozták még rám a frászt egyszer sem, és az autóik sem olyan ütött-kopottak. Az is igaz, hogy városok belsejében nem sokat jártam.
Vagy lehet csak van összehasonlítási alapom a dél-olasz mentalitással szemben? Na, ott tényleg úgy kell menni, hogy az ember hat szeme egyszerre néz nyolc irányba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.08. 10:46:47

@LittleG (uk):
Azért mert a saját károdat is fizeti. Magyarul CASCO is van benne.

33621 2015.02.08. 10:46:50

@NIKI LAURA: Én már tegnap linkeltem neki a cikket. Nem az ő képei.

33621 2015.02.08. 10:49:26

@maxval bircaman szerkesztő: A tegnapi cikk kommentjében ott van neked a link.

nyuszigonosz 2015.02.08. 10:52:57

Ez a vezetési stílus dolog is olyan valami, hogy elgondolkoztam rajta, mert évekig minimum egy hónapot Spanyolországban töltöttem, saját kocsival, és szerintem nem volt más a spanyolok vezetési stílusa, mint bárki másnak.
De ez csak a saját véleményem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.08. 10:55:51

Új autót venni luxus.
Mármint Angliában. Londonban.
Szaré-hugyé kapni jobbnál jobb autókat.

nyuszigonosz 2015.02.08. 11:03:59

A mostani kocsimat újonnan vettem, és nem bántam meg.

NIKI LAURA 2015.02.08. 11:04:29

@LittleG (uk): nem,lletve reszben.

A legtobb esetben- mi t Digger is irta- UK ban meg az " oreg" autora is van alapba Casco,azaz sajat hibara is fizet,persze van onresz.

Benne van - ha javitas- berauto,es automentes is,azaz sokkal atfogobb a biztositas.
Oreg autonal- a horror javitasi arak miatt- azonnal totalkar,es a biztosito azonnal elviszi a roncsot,nincs trukkozes " majd okosba megcsinltatom" jatek.

NIKI LAURA 2015.02.08. 11:08:11

@maxval bircaman szerkesztő: nem emlekszem,ekuszom....a nyilatkozo teljesen atlagos magyar nev volt.

Istvan,Janos,Zoltan?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.02.08. 11:10:49

Na, hát eddig is azt mondtuk, hogy Albánia Dél-Európa Svájca. Lassacskán kibújik a szög a zsákból. :D

A "sérülésmentes autó gyakorlatilag nem létezik" itt is létező jelenség, kár, hogy az új rendszámok már nem mutatják, honnan való az illető, mert a Mirdita (Jó napot) megyéből való albán kecskét meg birkát nagyon jól tud vezetni, de autót...

NIKI LAURA 2015.02.08. 11:20:37

@VPBA: az autok allapota,mint az orszag lakosainak jellemrajza.

Norveg,Dan,Nemet,Svajci....gondozott,karbantartott,jo gazda
Olasz,Spanyol,Gorok.....kitapossa a belet,nincs egy epp eleme,
Szerb,Alban,magyar: addig hajtja,amig megy.

Muscari 2015.02.08. 11:23:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: a szüleim autója is törött volt valószínűleg, de már vagy hat éve megvan nekik és semmi komoly baja mincsen. Van, hogy rendesen megcsinálják, persze van, hogy nem.

Hallottam olyat, hogy valakinek a Porsche-ja ette meg az egyik gumit pár hónap alatt egy karambol után, bár itt a tulajdonos volt a baleset elszenvedője is. Aztán lecserélte a gumikat és eladta az autót...

RoxiSpain 2015.02.08. 11:24:34

@svájci sapka (ch):
Ez a Taxi Bucuresti itt is megy: sok barcelonai taxit újrafólázva adnak el, miután durván lestrapálták öket- ezért van az, hogy bizonyos modelleket használtam egyszerüen nem veszel. (pl. Skoda Octavia, Toyota Prius), mert nem tudhatod, hogy nem volt-e elözö életeben taxi.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.08. 11:27:05

@RoxiSpain: Jéééé. Ezt nem is gondoltam volna.
:)
Otthon akkoriban nagy balhé volt belőle, azt hiszem rendőrségi ügy, stb. Egyik embere leülte a büntit.
:(
Utána is csinálta.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 11:27:17

Az a Ford szerintem nem karamellszínű, hanem kolbászzsír-metál...
:-)))))))))))))))))

RoxiSpain 2015.02.08. 11:30:08

@Igaz Barát: E is helyfüggö - itt, ahol lakom tele vannak vasárnapi vezetökkel. Ez egy tengerparti nyaralóhely, szezonon kívül vagy csak nyugdíjasok vannak, vagy a háziasszonyok, szóval katasztrófa. Szezonban meg van itt minden, meg persze túristák vagonszámra. A spanyolok dekocemtráltan vezetnekráadásul LASSAN- ami sokszok sokkal balesetveszélyesebb, mint egy normál (szabályos) tempó (a körforgalomban külónösen tanácstalanok, lláne ha többsávos). Nem mondom, nem az én vezetési stílusom a követendö, így is tuti lekapcoslnak párszor gyorshalytásért, a kollegáim a mai napig húznak a cégel, hogy több lóerös változatot kellett volna vennem :)

pasztasuta 2015.02.08. 11:33:41

@Igaz Barát: "Vagy lehet csak van összehasonlítási alapom a dél-olasz mentalitással szemben? Na, ott tényleg úgy kell menni, hogy az ember hat szeme egyszerre néz nyolc irányba. " :D Nem csak délen.. És a helyi bkv-s busz sofőrök is úgy vezetnek, hogy naponta kétszer pereg le előttem az életem.

Igaz Barát 2015.02.08. 11:42:07

@RoxiSpain: A vasárnapi vezető - turista az nem ország függő, bár nálatok gondolom rengeteg van. Azok mindenhol katasztrofálisak.
Spanyolországban az tetszik nagyon a körforgalmakban, hogy amíg nem akar belőle kijönni a delikvens, addig balra indexel. Ez többsávosban hasznos, mert nem mer mellém jönni a kisautós, ha indexelek, tudja, mik a terveim.

Igaz Barát 2015.02.08. 11:44:32

@pasztasuta: Északon olyant még nem láttam, hogy a balra kanyarodó sáv mellé, ahol egyébként lámpa is volt, a helyi vagányok önkényesen nyitottak egy plusz balra sávot a szembeforgalomban. Bár Nápoly állítólag még olasz viszonylatban is kirívó eset. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 11:47:31

@NIKI LAURA: Jaja, ezeket én is olvastam, én is kapásból Bircát saccoltam a dologba...
:D

P.Elliot 2015.02.08. 11:49:31

@nyuszigonosz(D) ESTP:
Mi csak egyszer vettunk hasznalt kocsit masodik autonak, 1 ev mulva adtuk el apropenzert es tele voltunk javitasi szamlakkal. Soha tobbet!
Ahogy idosodtunk ugy gyarapodtunk igy az utolso 3 kocsi uj volt,/ volt uj elotte is csak reszletre/, meghozza nem reszletre, egyszeruen bementunk, kivalsztottuk 20 perc alatt, mi nem szoktunk vele vacakolni, nem vagyunk autos emberek, fontos az hogy jo menjen, utana leultunk az eladoval vagy 1 orara hogy szoval akkor mi az ara? Igen, ennyi? Akkor kerunk engedmenyt mert most unnep van es az ujsagokban igertek ha most veszek, levontak, kertunk engedmenyt arra hogy ez mar a 3-ik kocsink toluk, tehat visszajaro vasarlok vagyunk, ezert is szoktak adni, vontak le szinten, aztan hogy a ferjem ahol dolgozik van egy olyan hogy azoknak a tagjainak is jar levonas, azt is levettek, az auto elado tudott meg mast is, most az utolso kocsinal hogy ha toluk veszunk hitelt akkor 1 ezer dollart meg le tud vonni, mondtuk hogy nem akarunk hitelre semmit, azt mondta hogy legalabb 3 ezer dollar hitelt ha kerunk akkor meg tudja csinalni es a kovetkezo honapban fizessuk ki egyszerre.
Nem igazan hittuk el de rabeszelt, valoban igaza volt, be tudtuk egyben fizetni es nem kekeckedtek.
Utana megcsinalta interneten a hitelfizetest, felhivta a biztositot es megkototte a biztositast, illetve a ferjem kezebe nyomta a telefont hogy beszeljen veluk/ ez a sajat biztositonk volt ahol a masik kocsi is van/, hogy megfelel-e az ar. Utana meg a rendszamot is elintezte, hozta, ez a szolgaltatas az elozo kocsinal meg nem volt.
Utana mondta hogy jojjunk vissz ket ora mulva addigra lemossak a kocsit mert kinnt allt a hoban, kivulrol szinte alig lattuk csak belulrol, be volt temetve, elmentunk a bankba a csekkert, megebedeltunk, visszamentunk, a kocsi mar ott allt, gyonyoru volt, szebb mint ahogy a hoban kinezett, rajta a rendszamtabla,mar vihettuk is haza. Reggel nyitasra mentunk talan 9-10 korul, delutan 3-kor mar otthon is voltunk.
Azelott azert tobb idobe telt, a rendszamert is nekunk kellett elmenni.

A biztositas itt is nagyon draga mert mindig mindenre biztositjuk.
Mivel uj kocsi, van vagy evi 1600 vagy 800, nem is emlekszem, ket szemelyre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 11:49:59

@diggerdriver: Oda én se vennék...
Angol használtautó-árakat mindenhová Európába!!három!
:-))))))))))))))))))

tanato 2015.02.08. 11:52:04

@nyuszigonosz(D) ESTP: Az vegyen használt autót aki meg is tudja javítani,különben ráfizetés lesz belőle.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.08. 11:54:31

@NIKI LAURA:

Pár kubai képem:

www.flickr.com/photos/bircamax/8271780887/in/set-72157632247154638 - ez az egyik nappali a házban, ahol laktunk - 3 nappali volt a házban, összesen 600 nm az alapszinten, plusz egy komplett cselédlakás 120 nm-en az alagsorban (konyha, fürdőszoba, hálószoba) + 80 nm garázs, mindez egy 1500 nm-es kerttel.

A ház havi bérleti díja 1200 (ezerkettőszáz) Ft volt (mai forintban ez kb. 15 ezer Ft), de azt se mi fizettünk, hanem a minisztérium. Igen, ezek ilyen idők voltak.

www.flickr.com/photos/bircamax/12535701665/in/set-72157632247154638 - ez a házunk háztetejéről

www.flickr.com/photos/bircamax/12535701235/in/set-72157632247154638 - az első kutyám kiskorában a kertben, aztán 1996-ban halt meg Budapesten, 16 éves korában

www.flickr.com/photos/bircamax/8236943487/in/set-72157632153349230 - a házunk jobboldali szárnya, a kertből fényképezve

www.flickr.com/photos/bircamax/12535825903/in/set-72157632247154638 - utolsó képem, 1986-ból a hajóról készítettem

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.08. 11:54:31

@diggerdriver:

Amikor volt kocsim (ez 1991-2009 között volt, 2009-ben lemondtam az autóvezetésről, annak egészségkárosító jellege miatt, jelenleg érvényes jogosítványom sincs, hagytam lejárni, nem mentem el meghosszabbítani) nekem MINDIG új kocsim volt.

Mivel semmit se értek a kocsikhoz, féltem régit venni. Ezen időszak alatt 3 autóm volt, mindegyik alkalommal autóüzletből vett új. S mind a 3 francia volt. Ennek persze nem valami különleges oka volt, csak az, hogy éppen ilyen gyártmány volt kedvezményesen.

Csodabogár 2015.02.08. 11:54:31

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ezen én is elcsodálkoztam. Régen nem igy volt, hanem az ember maga szabta meg, hogy milyen fokozatu biztosítást akar kötni. Általános, félprivát, privát volt a lehetőség. Az összeg ettől függöt. Nem hinném, hogy az elmult években ez sokat változott.

pacilecsenye 2015.02.08. 11:54:31

A svájcos blog egy korábbi bejegyzése elég elgondolkodtató:

"Az 5.000 franknál kevesebb havi bevétellel rendelkező háztartásokban azonban nemhogy félretenni nem tudnak, hanem több a kiadásuk, mint a bevételük. Ezen háztartások 57%-ában nyugdíjasok élnek, akik kiadásaikat korábbi megtakarításaikból tudják csak finanszírozni. Nem csoda, hogy nyugdíjas éveiket sokan (7%, nem számítva azokat a bevándorlókat, akik nyugdíjbavonulásuk után visszaköltöznek hazájukba) olyan országokban töltik, ahol alacsonyabb költségszínvonal van (tehát gyakorlatilag bárhol máshol). Az átlagos nyugdíj ugyanis 2.026 frank egyedülállók részére (a max. 2.340 frank), házaspárok részére pedig 3.361 frank (max. 3.510)."

M. Péter 2015.02.08. 11:57:16

@LittleG (uk): Tényleg nagyon olcsó, az átlag 500-600 euró között van évente.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 11:57:33

@NIKI LAURA: A svédet is vedd az első brancsba.Döbbenet, de senki nem jár sérült autóval.Meg olyannal se, hogy minden lemeze más színű.Rozsdásodó is elég kevés van, bár láttam már olyat, hogy konkrétan a fél autó oldalt alul ki volt nyílva.De 7 év alatt 1 ilyen volt.És állítólag a svéd utak a legbiztonságosabbak az egész világon.Már ha igaz.De az első tízben biztos benne vannak...

444.hu/2014/12/31/svedorszag-utjai-mar-most-a-legbiztonsagosabbak-a-vilagon/

pasztasuta 2015.02.08. 11:58:32

@Igaz Barát: Hát igen, Nápolyt látni és meghalni... Azt mondják, ott a piros lámpa nem tiltást jelez, csak egy javaslat. :)) Én most dél és észak között vagyok félúton, de itt is mindenki ott parkol, ahol jól esik (pl buszmegálló, zebra, konkrét közlekedési sáv), kettős záróvonalon gond nélkül fordulnak vissza, indexelni optional, ésatöbbi...

nyuszigonosz 2015.02.08. 12:01:06

@tanato: Valahogy így voltam én is. Mert az elötte lévö kocsi - egy csúnya autóbeleset után gyorsan kellett, így egy olcsó használt kocsi lett, új müszakival - na az nem volt jó vásár! Nagyon nem!

Ezért is lett a kocsi új, és mivel nem hitelre, hanem készpénz-fizetés volt, így szalon óriási árengedményt csinált! Pedig a felszerelése is pont az és olyan, ahogy mondtam, hogy legyen, szín, belsö színek szintén - ezért kellett rá pár hetet várni, hogy így jöjjön a gyárból megrendelésre.

@P.Elliot: Nekem csak a biztosítást kellett intéznem, mármint csak egy telefonhívás az addigi biztosítómnak: küldték a a szalonnak a biztosítás meglétét faxon vagy mélben nemtudom.
Megmondtam, mi legyen a rendszámon ( a város adott, a többi betü-szám az lehet választott )
Aztán mentem érte, és csak akkor fizettem ki. :-) Elöleget sem kértek. Pedig elöször vásároltam náluk.

Bebbi 2015.02.08. 12:01:49

@NIKI LAURA: "Rajtam 3x hajtottak be penzt,amit alig akartak visszafizetni,
- a balesetet okozo svajci gk feklelosseg biztositon
- a magyar Tb - tol
- a hitelkartyam miatt alapbol jaro utasbiztositomon."

Nemi ellentmondast velek felfedezni ebben a mondatban. Jo lenne tisztazni, hogy rajtad vagy a biztositokon hajtottak-e be a penzt. Talan felesleges hangsulyozni, hogy mennyire nem mindegy.

Ez is talan csak a megszokason alapulo pongyola szohasznalat, mint sokszor az ingyenes... Nem, a legtobb dolog nem ingyesen, csak legfeljebb mas fizeti helyetted. De attol meg nem ingyenes.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 12:02:07

@RoxiSpain: Én is olvastam olyat, már nem tudom melyik országban, de vágül is bárhol történhetett; hogy a taxinak szánt kocsikat már nem krém/vaj/sárga, stb taxiszínekben veszik, hanem mindenféle egyéb, átlagosban és csak a fólia rajta az, ami taxiszínű.Hogy lefutott korában el lehessen adni...Ez ellen télleg csak a jellegzetes típusok vásárlásból való kizárása segíthet.

Igaz Barát 2015.02.08. 12:10:03

@pasztasuta: Olaszországban van egy nagyon furcsa kettősség a közlekedési rendőrökben. Vagy minden elnéznek (szinte), vagy úgy megbüntetnek, hogy megfeketedsz. Kamionnal előzni tilosban előzésért például 2-300 Euró + három - hat hónap vezetéstől eltiltás a tarifa. És ha nincs szerencséje az embernek, még a jogsit is elviszi, aztán lehet érte rohanni a konzulátuson keresztül. Mondjuk ennek van is visszatartó ereje. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 12:11:19

@P.Elliot: Na, tessék, ez már úgyis autós poszt lesz, legyen még egy téma: írjon be mindenki ilyesmiket, hogy mire, hogyan lehet alkudozni új vagy használt autóra a saját országában!Csapó!
:-)))
Remélem Há nem fog nagyon morogni, hogy egyik posztban indul egy másik...
:D
Itt a svédeknél nekem nincs saját tapasztalat új autóra, akit ismerek hogy vett újat, nem nagyon tudott alkudozni.
Állítólag ha mondjuk 152.512 korona egy kocsi, akkor elengedik mondjuk az 512-t...Mekkora gavallérok... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 12:16:11

@maxval bircaman szerkesztő: Cselédlakás 120 négyzetméteren??
:-ooooooooooo
Biztos, hogy olyan szegények ezek a kubaiak?
:-)))))
Nem rég volt egy cikk, hogy egy kínai egyetem környékén évente otthagynak nemtudom hány ezer biciklit, mert csak, már nem kell, vagy fene tudja.Vazze, egy normális bicikli legalább 40-50 ezer forint otthon.
Biztos, hogy olyan szegények ezek a kínaiak??

nyuszigonosz 2015.02.08. 12:19:03

@geegee: Fólia van manapság mindenen, hogy újra el tudják adni átfújás nélkül. . Söt, pár éve a rendörségi kocsik sem festve vannak, hanem fóliázva és a katonaság személykocsi állománya sem terepszínü, hanem általában ezüst, vagy közben meg már fehér. hogy könnyebben eladhatóak legyenek.

NIKI LAURA 2015.02.08. 12:21:04

@Bebbi: Matolcsy utan szabadon: a g...ik leveleztek a magyar Tb- vel,a balesetben vetkes svajci- ZURICH- biztosioval,es a Visa hitelkartyam melle jaro AIHO bizoitoval is....de ugyengedtek el a korhazbol,hogy kiizetttetek a szamlat.
Hosszu leveleze utan visszafizettek,vegul a Zurich versicherung fizetett mindent....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 12:22:17

@nyuszigonosz(D) ESTP: "hanem készpénz-fizetés volt, így szalon óriási árengedményt csinált! "

Ez érdekes, tudtommal a szalonok a hitelt szeretik, mert abból még akasztanak le jutalékot.
Magyarországon a nagy hitelbuli idején, még a válság előtt volt olyan, hogy a kápé-vásárlás majdhogynem árnövelő tényező volt...Hogy rohadnának meg.

Bebbi 2015.02.08. 12:24:19

@NIKI LAURA: Ok, igy mar erthetobb. :-) Koszi! Ha legkozelebb ilyen gondod lesz (bar kivanom, hogy ne legyen!), akkor majd keress meg. ;-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 12:26:49

@nyuszigonosz(D) ESTP: Elhiszem, simán...

Mindenkinek: óratekergetés mennyire divat a saját hazában?Ezt is lehet bátran taglalgatni...
Svédeknél általában nem jellemző, évente van műszaki, és olyankor rögzítik a rendszerbe, amit akárki, bárki és mindenki láthat...Ingyen és tetszőleges számú autóra.Persze ettől még lehetne, de nem jellemző.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 12:28:19

@geegee: Inkább úgy kérdezem, hogy a saját országban.Ne kezdjünk most el moralizálni...

nyuszigonosz 2015.02.08. 12:34:04

@geegee: Én ezt akkor hallottam - mert a használt kocsit is azért vettem gyorsan, ( az volt a rossz vásár), hogy egy rendes autót veszek majd, és mindent elolvastam, amit kocsivásárlásról találtam.
Aztán rákérdeztem: és mennyibe kerül, ha készpénzben fizetem átvételkor? és tényleg igaz volt. :-)

nyuszigonosz 2015.02.08. 12:37:47

@geegee: Óratekergetés: bizony van a használtkocsi piacon.
Kétévenként van müszaki, rögzítik szintén, mennyit ment a kocsi, de ennek ellenére aki tekergetni akar, megtalálja a módját. :-(

P.Elliot 2015.02.08. 12:38:03

@geegee: Ahol ferfiak beszelgetnek es valaki elojon a kocsival, ott mar mas teme nemigen lesz....hehehe..

2015.02.08. 12:38:07

Nekunk most itt nincs autonk. Manhattanben felesleges. Egyik unokatestverem vett, evente 4szer, ha beinditja, sokat mondok.
A masik gondom, hogy nem nagyon lattam olyan 6szemelyest, ami tetszene is. Vezessen minivant, akinek 2 anyja van. First world problems

P.Elliot 2015.02.08. 12:39:35

@nyuszigonosz(D) ESTP:
Van bizony oratekergetes, de ugy hallottam hogy mar eleve ugy csinaljak a kocsikat hogy ne lehessen eszre nem vehetoen megcsinalni...

DieNanny CH 2015.02.08. 12:41:11

@pacilecsenye:

Ezért van értelme a magánnyugdíj-pénztárnak.

P.Elliot 2015.02.08. 12:43:01

@charlieharper:
En is utalom a miniwant...Amiert mindig is rajongtam azok a regi 70-es evekbeli station wagenjei, abba bepakoltad a csaladot, szamtalan gyereket, a kutyat es az osszes cuccot es meg mindig kenyelmes volt!

2015.02.08. 12:43:18

@RoxiSpain: tenyleg rendkivul rossz vezetok a spanyolok. Azon belul is az Islas Baleares talan a legrosszabb.
Egyszer az erkelytol neztem vegig egy parhuzamos "parkolast". Eloszor az elotte allonak ment neki, aztan a mogotte levonek es sikerult betennie az autot a 2 kocsi koze.
Es tenyleg csiga modjara vezetnek.

azt hinne az ember, hogy az a rengeteg nemet megszallo nyaranta vitt mar le valami vezetesi kulturat. De nem!
Ezert utalok ott vezetni.

DieNanny CH 2015.02.08. 12:44:34

@pacilecsenye:

Ja, meg elkezdődött egy olyan együttélési-mód, ami 50-en felülieknek van, mint a közös bérlés. Tehát 3-4-5-en egy nagylakásban, így olcsóbb, mint a nyugdíjas-otthon.
De van egy olyan változata is, hogy ha valakinek nagy lakása van, egyetemistát fogad magához.
Szóval, igen, nyugdíjasnak lenni abban az országban, ahol a nyugdíjadat kapod, nagyon kevés embernek éri meg.

2015.02.08. 12:48:35

@M. Péter: off
lattad a washington post 2 nappal ezelotti cikket az oltasokrol a mostani ksnyaro jarvany miatt?
Azt taglaltak, hogy vissza kellene vonni az orvos engedelyet, aki az oltas ellen beszel (es Californiat is ideztek benne)
Olvasd el, az Opinion resz alatt
On

DieNanny CH 2015.02.08. 12:49:49

OFF

Nálunk megint szakad a hó.

Herr Géza 2015.02.08. 13:00:34

@maxval bircaman szerkesztő: Már lassan (?) te is olyan vagy, mint Hinta. Nincs másik lemezed a kezdésre ? Mert ezt már rogadtul unjuk megint. Plusz minket úgysem gyözöl meg....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 13:01:04

@nyuszigonosz(D) ESTP: Szerintem a két éves vagy hosszabb műszaki-periódus a tekergetés melegágya.Hiszen egyrészt sokkal inkább van mit, mennyiséget tekerni, másrészt jobban megéri két év alatt egyszer, mintsem két év alatt kétszer fizetni érte...
Azt nem értem, hogy a rohadék autógyártók miért nem tesznek ellene.A technika simán adott lenne, hogy kiküszöbölhető legyen.Persze azért sejtem: amig lehet tekerni, addig egy csomó ember ráb@szik a használtautós sompolygásra, tehát egyre többen vesznek új autót...
Erre szerintem EU-szinten kellene "rávenni" az autógyártókat, hogy lehetetlenítsék el a tekergetést.Mint ahogy ráveszik őket az egyre szigorúbb emissziós normákra.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.08. 13:02:17

@geegee:

A kommunizmus előtt Kuba volt a térség leggazdagabb országa, a legmagasabb életszínvonallal.

Persze a mi cselédlakásunk nem egy átlagos cselédlakás volt, hanem ez egy elit cselédlakás volt.

A házunk az Upman család egyik tulajdona volt 1961 előtt, ez volt az egyik kubai milliárdos család, ők voltak az egyik nagy név a szivargyártásban.

Egyébként a magyar nagyköveti rezidencia Havannában is az Upmanoké volt, csak az 3-szor ekkor ház volt, 10-szer ekkora kerttel. Az most is megvan, a magyar állam a bérlő. Azaz a "bérlő" szó kicsit zavaró, mert a bérleti díj nulla.

A mi lakásunkban jelenleg egy kubai autókölcsönző cég irodája működik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.08. 13:02:19

@geegee:

Kínában óriásiak a vagyoni különbségek.Egyrészt vannak milliárdosok, márészt földművesek a magyar átlagbár negyedén, s e kettő között minden átmenet.

Feszültség azért nincs, mert mindenki sokkal jobban él, mint korábban, a legszegényebbek is. Így a legszegényebb réteg is érzi, hogy egyre jobb a sorsa, ami miatt nincs kilátástalanság érzés.

pacilecsenye 2015.02.08. 13:02:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Akkor már értem, miért mennek külföldre az emberek fiatalkorukban. Hogy ha úgyis költözni kell öregségükre a nyomor ellen, legalább hazaköltözhessenek, ne külföldre kelljen menni. :)

Herr Géza 2015.02.08. 13:04:56

@NIKI LAURA: Jó legenda, kár hogy nem igaz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 13:20:05

@P.Elliot: Azok a famintás-tapétázott oldalú nagy dög tepsi kombik?Na egy olyan nekem is kellene, a testméreteim simán igényelnék...Klímával, automatával, belelapátolni a anyaraláshoz szükséges sok sz@rt 3 méterről és gyí, belecirkálni a naplementébe.
:-)))))))))
Csak egy baj van velük, még pedig az, hogy az amerikai benzinárak is kellenének hozzá...Az meg itt rohadtul nincs, még most se, hogy beolcsult a benzin viszonylag.

Muscari 2015.02.08. 13:27:54

@**mimi**: ezt nezd meg, egy kis sziciliai kozlekedes, ajanlom mindenkinek, aki azt mondja, hogy milyen rossz Budapesten vezetni. Ha igy vezetnek Spanyolorszagban is, tuti nem erdemes draga autot venni :-)

www.youtube.com/watch?v=BADQAFTacto
www.youtube.com/watch?v=3KK5-S2yRY8

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 13:27:54

@maxval bircaman szerkesztő: Igen??
Akkor meg miért tűrik ezt a kib..tt kommunizmust?Miért nem rázzák le a rabigát és akasztják fel Castrót és bandáját?
Döbbenet.
És abban a cselédlakásban csak 1-2-3 cseléd lakott?Mert akkor az télleg kábulat.Manapság Magyarországon egy szabad embernek sincs általában ekkora lakása...

Lakásbérlés: na, ügyes ez a magyar állam, ennyiért jó bérelni...
:-)))
Csak az zavarja őket, ha más is ennyiért szeretne.

2015.02.08. 13:29:19

Hat, en sehol nem vennek uj autot, nemhogy Spanyolorszagban... :D De lehet, hogy csak irigy vagyok :D

Egy kicsit enis orulnek, ha Oroszorszagban, a Balkanon, vagy egy Mediterran orszagban tanultam meg volna vezetni, akkor olyan iszonyu gyakorlott lennek, olyan skillek birtokaban, amiket lehetetlen mashol megszerezni + bennem lenne ez az "elj ugy minden nap, mintha aznap lenne az utolso napod" mentalitas ami allitolag jot tesz a mentalis egeszsegnek :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 13:29:46

@maxval bircaman szerkesztő: Jó, de ez nem elitegyetem volt, vagy ilyesmi, hanem sima kétfülű, földigérő-lábú átlagemberek voltak.Csak nem volt kedvük elvinni a bicikliket.
De amúgy örülök, ha a kínai gazdaság jobban teljesít.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 13:36:40

@Muscari: Áááááááhh, ilyen helyre csak robogó, azzal is szigorúan toronyiránt... :-)))))))))
Máskülönben 2 percen belül agyf@szt kap az ember...
Mondanám még a biciklit, de 43 fokban tekerjen akinek 3 anyja van...

qkuc 2015.02.08. 13:44:17

@rezsöatya: Pont ezért vettem első kocsinak használtat. Kevésbé fájt a szívem, amikor megtörtem, :). Arra nagyon jó volt, hogy a pesti tempóhoz hozzászokjam, meg legyen némi "rutinom".

Herr Géza 2015.02.08. 13:44:40

@nyuszigonosz(D) ESTP: Akkor nagyon kellet neki a lé ... Megvan még egyáltalán ??? Mert ahogy @geegee: is írta: a kereskedönek alapvetöen tök mindegy lenne, hogy cash vagy hitel, hiszen a hitelt nem ö nyújtja, az autó komplett árát a finanszírozó bank napokon belül ugyanúgy átutalja neki, mint ahogy te kifizeted (nyilván nem táskából..).Mivel a sima kereskedöknél (nem gyári kirendeltség vagy vezérképviselet) x bank versenyez a koncért, ezért ök még különbözö nagyságú jutalékot is fizetnek a kereskedöknek, ha az ö hiteljüket nyomják.Így alapesetben szinte kizárt, hogy a legendás "itt a lóvé, így mennyi lesz" verzió lenne a legolcsóbb.
A gyári kereskedök/vezérképviseletek meg vagy a saját cégük által gründolt bankokkal (VW Bank, Mercedes Bank, stb.), vagy egy adott partnerbankkal állnak kapcsolatban, ök viszont azért nyomnak nagy kedvezményeket a részletre vásárlásba, hogy a saját újautó-forgalmukat felpörgessék, azaz olyan is vegyen autót, akinek elvileg nagyon nincs pénze rá. Ilyenkor villannak a 0%-os kezdö befizetések meg a 0%-os akciós kamatok. Náluk persze elképzelhetö, hogy a cashnél rátesznek még néhány százalékot a rabattra, viszont ezeknél az autó eredendöen drágább (csili-vili paloták, milliónyi dolgozó, kávé-pia-virágcsokor, stb.).
Én N.o.-ban soha (?? - lottónyeremény max.) nem vennék vadiúj autót. Az elsö évben bukod az értékének 20-30 %-át, és így tovább, három-négy évesen már jó ha az áruk felét éri. Inkább két-három éves használt autó kereskedötöl, garanciával, olyan örületes a felhozatal, hogy simán rátalálsz az álomdarabra, Itt kímélik alapvetöen az autókat, szervízelik, stb., nagy zsákbamacskát nem veszel, ha egy kicsit is értesz az autókhoz és tájékozódsz. Vagy interneten, EU-autót. A német listaárakhoz képest 10-20-30%-kal olcsóbban jutsz a tényleg 0 km-es autókhoz. Garancia, minden ugyanúgy érvényes.
Mellesleg 0 km-es vadiúj autóból is ki lehet fogni olyat, hogy utána csak a hajadat téped. OK a garancia, de boldog nem leszel, ha havonta kétszer a szervízben kötsz ki, na meg Murphy törvénye alapján az autó nem péntek este szarik be, amikor éppen be akarsz állni a garázsba....

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.08. 13:58:56

"Egy 2 éves autó gyakorlatilag többe kerül, mint egy új, ki tudja miért?"

Mert annak mar kijottek a gyerekbetegsegei es meg is javitottak?
de hat arra van a garancia
Szoval miert?

Muscari 2015.02.08. 14:01:50

@Igaz Barát: akkor neked ismeros az, amit 13:27-kor linkeltem be miminek, ugye? A ferjem homlokarol hatalmas vizcseppek gordultek le, mikor Palermoban vezetett, pedig ment a klima :-)

Muscari 2015.02.08. 14:02:45

@geegee: es hogy viszed a borondot a robogon? ;-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 14:07:57

Egy nagyon fontos kérdés: létezik Milka-kakaópor?Lehet kapni osztrákba' , németbe'?Svájc az meg nekünk már kiesik az útvonalból...
Magyarországon se látok, idekint a svédeknél meg semmi nincs, ami Milka...de miért? :-((
Komolyan mondom, beállok Milka dílernek...
Jó, tudom, first world problem, és igaz is... :D

Muscari 2015.02.08. 14:13:37

@charlieharper: hogy van a feleseged, meg mindig 3 in 1? Hogy birja?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 14:15:55

@Herr Géza: Igen ez is igaz.Én úgy vagyok vele, hogy ha az ember alaposan kiválaszt, mérlegel mindent, és megtartja legalább 7-8-10 évig, akkor megéri újat venni.
Már csak azért is, mert egy autót 1-2 év alatt is simán tönkre lehet b@szni...És nem ért sajnos mindenki a műszaki dolgokhoz.Pl egy egyedülálló nőt úgy vernek át a palánkon, mint a huzat...
Viszont ami nem szól az új autók mellett, az a teljes mértékben elborult árak.Lassan egy normális méretű családi autó 7-8 millió forint, annyiért meg már lehet majdnem új lakást is kapni Pesten.Komolyan mondom, elgurult a gyártók gyógyszere...
Szóval nehéz ügy...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.08. 14:17:22

@Muscari: Bárhogy, megoldom, felkötözöm.... :D De az ilyen káoszba nem megyek bele kocsival, nem én! :-))))
Ha meg többen vagyunk, több robogó kell és kész.

pasztasuta 2015.02.08. 14:18:50

@mojyo: őőő izé, én itt szereztem jogsit, el is ment a kedvem egy életre a vezetéstől. :)) maradok a jól bevált "belvárosban élek, minek nekem autó" stratégiánál, még úgyis jobban megéri, hogy a tömegközlekedés egy fostalicska.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.08. 14:19:29

@Muscari: óóóó ha látnád mi mindent lehet szállítani robogón :-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.08. 14:22:30

@geegee:

Kubában Castróék felkelését a nép szinte teljesen támogatta. Hozzá kell tenni: ez NEM kommunista felkelés volt akkoriban, hanem valójában két oka volt:
- a kubai politikai elit totális korrupciója,
- s az USA totális befolyása a kubai politikai és gazdasági életre.
Castróék csak lassan csináltak az egészből kommunista diktatúrát, ráadásul ezt katonai diktatúrával kombinálták. Ez ellen nagyon-nagyon nehéz lázadni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.08. 14:22:30

@geegee:

Amikor a 60-as években Mo. és Kuba diplomáciai kapcsolatot létesítettek, volt egy megállapodás, hogy mindkét ország nagykövete ingyen fog lakni a rezidencián. Persze egy Mo-nak előnyösebb, mert a kubai nagykövetnek nincs ekkora háza Bp-en. De ez a megállapodás maradt a rendszerváltozás ellenére is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.08. 14:22:30

@geegee:

Nem tudom hány cseléd volt a házban. Azt hiszem 2, ez volt a normális arány akkoriban, Így mindegyik cseléd napi 12 órában volt készenlétben.

Nekünk nem volt cseledünk, se az apám előtti tanácsosoknak, nálunk már csak bejárónő volt, aki jött 8-kor és elment 15-kor, hétköznap. Ha volt nagyobb fogadás, akkor jött este is, de ez évente 3-4 alkalom volt csak, a kisebb fogadásokat az anyám intézte egyedül. Tulajdonképpen az anyám ott tanult meg rendesen főzni-sütni, mert ellenezte az ételrendelést, s mindent ő csinált meg. A bejárónő nem is főzött, csak segédkezett, pl. mosogatás, de az ételhez anyám nem engedett nyúlni senkinek annak készítése közben.

Anyám másik mániája az volt, hogy a bejárónő csak apám és az én ruháimat mosta, míg anyám a sajátját ő maga, nem engedte ez másnak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.08. 14:22:30

@Herr Géza:

Ez jött le. Tessék mást közétenni, hogy más jöjjön le.

Igaz Barát 2015.02.08. 14:28:44

@Muscari: Igen :) Ezek őrültek, minden normális nép tart egy kicsit a kamionoktól, de ezek, ezek nem félnek az ördögön kívül talán semmitől sem. :)

Herr Géza 2015.02.08. 14:29:01

@geegee: Jelentem Németbe' lehet.
Pl. www.ebay.de/itm/like/150956172068?lpid=106&chn=ps
De a diszkontokon kívül (persze lehet, hogy egyik-másikban van, Lidl/Aldi tuti nyet) bárhol...

2015.02.08. 14:54:19

@pasztasuta: Hat igen, el tudom kepzelni, en se ugy gondoltam, hogy ilyen helyeken vezetnek orokre, csak megtanulni. De aztan atkoltozni egy masik orszagba :D

DieNanny CH 2015.02.08. 14:57:31

@Igaz Barát:

Na, ezzel aztán lehet utat vágni a tömegbe... :-)

nyuszigonosz 2015.02.08. 14:59:21

@Herr Géza: Nem, nem kellett nekik ennyire a lé, hiszen egy nagy autószalonról van szó, és a mai napig odajárok inspekcióra.

A kocsi most lesz hat éves, egyetlen autórádió problémán kívül egy lámpát kellett benne cserélni most pár hete, meg a hátsó ablak törlö lapátját szintén most az isnpekció keretében.
Persze az inspekció keretében évente cserléik az olajat plusz az összes folyadékot, kétévente az automata klíma folyadékot és a fékfolyadékot, a filtereket minden évben. Kocsi mindig rendben van.

Amúgy náluk is lehet hitelre venni, vagy banktól hitelt és úgy venni. Viszont készpénz vásárláskor a pénz ott van, megvan nekik, míg egy-egy hitel robbanhat bármikor

nyuszigonosz 2015.02.08. 15:01:57

@Herr Géza: Ja, és még ennyit: amit vesztettem volna az értékvesztésen az elsö 1-2 évben, annyit mar eleve nem is kellett kifizetnem.

Nekem megérte.

2015.02.08. 15:17:22

@Zoole[uk]: nem lesz eleg a csomagtarto.
Ahhoz amerikai hodaly kell

@Muscari: igen, meg bent. Aggodik a stretch marks miatt. Paternity leave alatt nem leszek :)

2015.02.08. 15:18:35

@geegee: a nesquick miert nem jo? Szerintem vilagbajnok

Muscari 2015.02.08. 15:20:50

@Babette .: az az erdekes, hogy ez altalaban maskepp van, ahogy tobben is irtak fentebb. A legjobb 2-3 eves autot venni szerintem, de persze ez penztarcafuggo is. Nekem azt mondtak, hogy ahogy kihozod az autot a szalonbol, egybol 20%-kal kevesebbet er.
Szoval nem ertem a spanyol modit.

Herr Géza 2015.02.08. 15:23:21

@charlieharper: Sztem is minimum ua., de lehet, hogy én is inkább a Nesquickre szavaznék. A Milka csak egy mesterségesen felpumpált brand, a csokijaik jó esetben is alsó középosztályt jelentemek.

Muscari 2015.02.08. 15:24:34

@charlieharper: miert, az elso kettonel nem lett neki? Vagy most olyan sokkal nagyobb a hasa? Nekem egy baratnom szult ikreket tavaly augusztusban, o mindig is kicsi vekony lany volt. Azt csodalom, hogy nem esett hasra az utolso hetekben, olyan hatalmas kicsucsosodo hasa volt.

Rendben, a parternity idejere elengedlek, de aztan vissza kell jonnod, okes? ;-)

2015.02.08. 15:26:29

@Muscari: most 2szer akkora (na jo, nem 2*, de lathatoan tank meret).
Korabbinal nem voltak. Meg akkor fiatalka volt meg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.08. 15:29:27

Vesz valaki egy új autót 20ezer fontért.
Az első három évben minden nap 10fontot veszít az értékéből,
Minden évben 1havi nagyon jó melós fizetéssel ér kevesebbet.
Tízéves korára az új ár értékének 10%-át éri.
Mindez presztízsautóra értendő.
Presztízs nélkül még kevesebbet ér.

pasztasuta 2015.02.08. 15:31:49

@mojyo: akkor így érthetőbb. :)

Muscari 2015.02.08. 15:38:05

@pasztasuta: szerintem Eszakon meg egesz okes, ott legalabbis nem paraztunk ugy, mint Delen. Bar, hogy oszinte legyek en Olszorszagban nem vezettem meg, csak autopalyan, az meg nem nagy kunszt.

Quercus a favágó 2015.02.08. 15:42:01

Most értem haza, és megnéztem hol tart Digger blogján a "hintázás". Több mint ezer kommenttet generált eddig a buriforgató. Na ezt csinálja valaki utána.
Irány a külső körlet, favágás.

Muscari 2015.02.08. 15:42:19

@Dragonlady (now in Thailand): elhiszem, lattam is csoda kepeket rola mar, na de nem Europaban :-)

SzZoole 2015.02.08. 15:43:34

Itt a tavasz:)
Kensington Gardens London,11 fok,hétágra süt a nap,felhőtlen az égbolt a szel alig fujdogal

Herr Géza 2015.02.08. 15:43:43

@nyuszigonosz(D) ESTP: Te, a mondatom úgy kezdödött, hogy "ÉN nem vennék...". Ez nálam NEM azt jelenti, hogy mindenki más hülye, aki mégis....
Én pont azért vagyok kiakadva az értékvesztésre, mert az a szegmens, ami nekem érdekes, az inkább 40, mint 30k, söt. Ott meg azért elég csúnya, hogy az elsö év végére akkor is bebuktam közel 10k-t, ha csak a szalonból a garázsig vittem az autót...Simán 800 nettó € / hó. Hát akkor inkább az egy éves autó, a plusz pénzt meg max. beleteszem az extrákba/jobb felszereltségbe, mert azok ára még az autó áránál is jobban avul. Legkésöbb a harmadik év végére az autókba beépített extrák ára nullára olvad, azaz majdnem ugyanannyiért tudod eladni a fapados meg a "full" extrás autót (párszáz euró difi marad max.) Annyi elönyöd van a sok extrákból, hogy hamarabb elmegy.
Nekem az Audi A6 vagy a BMW 5-ös az "autó". Újonnan az álomkonfigurációt nem úsznám meg 55-60k alatt, ugyanezt az autót max. 3 évesen simán megveszem kb. 25k-ért (kevés km-rel).
És azt azért tudjuk, hogy a német autók, föleg autópályán használva még három évesen is olyanok, mint ha újak lennének.

Persze logikus, hogy egy Suzuki Swiftnél kicsit mások az arányok és dimenziók.

Muscari 2015.02.08. 15:46:11

@charlieharper: en inkabb azon aggodnek a helyeben, hogy hogyan fogyok vissza. Huszonevesen meg sima ugy, de egy bo harmincas konnyebben ugy marad sajnos. Persze ez alkati kerdes is, remeljuk vele minden rendben lesz.

fishaa 2015.02.08. 15:48:26

Sajnos elég sokszor voltam már CT-n (itthon) és minden esetben csak friss vérképpel (veseműködés miatt) adtak kontraszt anyagot. Sok ponton lehet kritizálni a magyar egészségügybe jogosan is, kár olyat kitalálni, ami nincs.

édeskömény (törölt) 2015.02.08. 15:48:29

@Muscari: Nápolyba beérve, az első húsz percben valósággal pánikoltam vezetés közben. A forgalom teljes káosznak tűnt és szinte egyetlen törés vagy húzásmentes autót sem láttam magam körül :)

Muscari 2015.02.08. 15:50:29

@Zoole[uk]: vajon hany fok lehet Rezsoatyanal? Nala mindig hidegebb van, mint Londonban. Olyan szepen sut a nap egesz nap, hogy fantasztikus :-)

P.Elliot 2015.02.08. 15:52:45

@Muscari: Mit szamit ha az uj kocsi kevesebbet er ha kihozom az eladotol ha en hasznalni veszem, nem eladni? Mi ugy nagyjabol 7-8 eves koraig szoktuk hasznalni mert itt az autojavitokban gazemberek vannak, ez uj jelenseg, azt is megjavitjak amivel nem volt baj, mar kaptunk rajta szerelot!
Azelott ilyen nem volt, ezzel csak azt fogjak elerni hogy mindenki az uj kocsikra fog hajtani es nekik nem lesz munkajuk!
Mashol az orszag tobbi reszein valoszinu hogy maskeppen van de itt ahol lakok mar mas is panaszkodott hogy uj modi jott be!

Muscari 2015.02.08. 15:54:01

@édeskömény: Szicilis detto. Annyi megzuzott autot meg sosem lattam egy helyen, mi szerencsere megusztuk. Ami meg erdekes, hogy a kolcsonzott autokon nincsen semmi jelzes. Allitolag azert, mert eloszeretettel tortek oket fel regebben, igy nem igazan lehet megmondani, hogy ki hasznalja az autot. Azt is ajanlottak meg, hogy vegyunk egy hely ujsagot es hagyjuk ott az ulesen. Ez mar egy kicsit tulzasnak tunt.

nyuszigonosz 2015.02.08. 15:54:30

@Herr Géza: Persze, tudom, hogy nem kritikaként írtad.
( ja, amúgy virágcsokor nem volt, mert téli vásárlás, meg szerintem azért voltak ott olyan gondoltataik, hogy esetleg mégsem megyek érte :-)) - bár erre volt egy strono össze a megrendelési szerzödésben) - ehelyett francia pezsgö ajándékcsomagolásban, na az volt )

BMW vagy Audi újonnan, hát az örületes összeg és mire hazaértél, akár csak 10 percre lévö garázsodhoz, már minimum 10 ezer Euróval ér kevesebbet. :-(

Olyat nem vennék újonnan, de pl. az egyik szomszéd most vett ( elment érte egész Karlsruhe-ba) egy féléves Volvo kombit, Óriási autó. Minden lehetö extra benne, mert ez volt a bemutatóató és eladták 16 ezerét! 5 ezer kilométer volt benne a vételkor.

P.Elliot 2015.02.08. 15:57:05

@Igaz Barát:
Egy ilyennek a lattan a rendornek fennt akadna itt a szeme!
Aztan mar vinne is a jamuvet tulajjal egyutt!

Muscari 2015.02.08. 15:57:53

@P.Elliot: azt, hogy egy keteves autot sokkal olcsobban veszel meg. Nem eladoi, vevoi szempontbol nezzuk.

P.Elliot 2015.02.08. 16:01:25

@maxval bircaman szerkesztő:
Dolgoztam kubaiakkal akik atszokdostek Usaba, hat amit azok meseltek az ottani eletszinvonalrol!
Azt mondtak hogy inkabb lojjek le oket a szokesnel. / kis vacak hajokkal jottek/, inkabb meghalnak de ott nem elnek tobbe!
Kuldozgettek haza a penzuk egy reszet a csaladnak, erdekes hogy azt Castro nem tiltotta be. Persze az is novelte a beka segge alatt levo szinvonalat mert nem annyira ehezett a koznep!

P.Elliot 2015.02.08. 16:06:05

@Muscari:
Nem vagyok hajlando 2 eves kocsit sem venni! Nem ertunk hozza, jol atverhetnek, nekunk megeri hogy en legyek az elso es egyetlen tulajdonosa. Tonkreverni nem szoktuk, hacsak nem az orszagjarassal teszunk bele jo sok kilometert, minden utazas elott, utan teljes atnezes, olaj meg szurocserek meg altalanos felulvizsgalas. Nem hianyozna hogy ott rohadjak le az uton valahol ahol a madar sem jar csak azert hogy megtakarithassak valamit. De szerintem nem takaritok mert igy 7-8 eves koraig hasznalom nagyon kicsi javitasokkal, ugy meg 5 eves koraig tudnam csak es cserelni kene. Nem takaritok meg vele semmit.

P.Elliot 2015.02.08. 16:11:25

@Muscari: De jot rohogtem az ujsagon!

montroyal ( CAN qc) 2015.02.08. 16:16:05

a biztosítás kötése kicsit hasonlít ahhoz, amikor autó vagy lakásbiztosítást kötsz.

Aki Hollandiában van regisztrálva, annak 3 hónapon belül meg kell kötnie az egészségbiztosítást, függetlenül attól, hogy van-e munkája vagy sem;

ezzel csak az a bajom ,zsortolodesem ,hogy mig van valasztasod tartasz-e autot vagy nem , a biztositast nem kerulheted meg , allami rendelettel ,torvennyel,segedlettel noveled a bevetelet a biztositonak ... mintha corrupcio , osszefonodas szaga lenne ... de biztos igy jo a magan biztosito tarsasagoknak ...

P.Elliot 2015.02.08. 16:19:15

@geegee:
Jo a hasonlatod! Tenyleg mint a lovak. Hehehe...Amikor a hetvenes evekben kijottem akkor voltak tele az utak ezekkel a Station Wagenekkel.
Csaladi auto volt, ilyennel mentek nyaralni is meg mindenhova. Egyszer valaki beultetett a sajatjaba/ nekunk nem ilyen volt hanem Pontiac/ es az az auto az atlagosnal is nagyobb volt! En meg akkorat nem lattam abban a markaban, azota is faj a szivem utana. Manapsag mar meg nosztalgia autok kategoriajaban se latok olyat, ha nyerek a lotton fogok egyet kerestetni es azzal fogok jarni! Engem nem erdekel a BMW, a jaguar, megcsak a Ferrari sem/ kiveve az alomzold Lamborghinit/, engem ez a hodaly erdekelne de nagyon.

nyuszigonosz 2015.02.08. 16:20:08

@Muscari: Vevö szempontból olcsóbban, de: nem tudod, miért adja el valaki két évesen a kocsit: van olyan hibája, ami miatt, vagy azért mert esetleg üzletkötö volt és majd 200 ezer kilométert legurult az a kocsi, és 3-4 soför nyúzta.
Szóval a használt kocsi vásárlás az elég zsákbamacska dolog.

Az olyannak jó, aki valamennyit ért is hozzá, vagy esetleg sok mindent maga meg tud rajta csinálni.

Akkor már jobb egy 5-6 éveset venni olyantól, aki normálisan használta és mindent azonnal javíttatott is meg cserélte az olajat filtereket, és most újat vesz.
Az ilyet viszont nehéz megtalálni.

DieNanny CH 2015.02.08. 16:23:44

@charlieharper:

Szerintem a Caotina a legjobb. Van belőle fehércsoki, tejcsoki és fekete csoki.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.08. 16:30:37

a háziorvos ahhoz a szakorvoshoz, vagy abba a kórházba utalja be a beteget, amelyik a legtöbbet kínálja érte -

mint ahogy nyilvanossgra hoztak a mediaban azt a mutyit is hogy pl nalunk azt a gyogyszert irjak fel amelyik gyogyszergyar ,lekorrumpalta az orvost penzzel luxus utazasokkal ugynevett luxus conferenciakkal stb ... a sumak megy minden szinten

egy kis karorom .. kajakra elfogadtattak az uj torveny hogy az orvosok DOLGOZZANAK... most minden tesztelet mellett 160 napot dolgoztak atlag egy evben es 4-5szaz beteget lattak el pl a hazi orvosok ... most kajakra 1000 emelik .. persze nagy az ellenallas a szakszervezeteknel hogy veszelybe kerul a beteg stb bullshit... mondom minden tisztelet az orvosoknak de amikor nincs eleg orvos a betegeknek ez a dozsoles nem dolgozas, tarthatatlan ...OK quebecrol beszelek .. nem tudom mashol hogy van ...

Muscari 2015.02.08. 16:47:18

@P.Elliot: nalunk is csak a ferjem ert hozza valamennyit, en mindig ra hagyatkozom. Ezt a ket evet is o mondta, en meg hiszek neki :-)

P.Elliot 2015.02.08. 16:49:31

@Muscari: Nalunk meg a ferjem sem ert hozza! Egy kereket nem tud kicserelni, ha megis megtenne akkor abba a kocsiba nem mernek beleulni!

montroyal ( CAN qc) 2015.02.08. 17:01:18

Vagy magánszemélytől veszed, és kockáztatod, hogy nem tudod, mit veszel.

nem biztos de tenyleg nagyon rizikos de a kereskedonel megjobban fent all ... pl a szomszedom kereskedo ; honnan tudna szegeny milyen az az auto ,soha nem vezette ,hasznalta elhozza egy arveresrol , ahova eleve problemas autokat visznek be amit nem tudnak eladni , nem tudnak garanciat vallalni erte, nem eri meg javitani , persze a kereskedo eskuszik ra oreg holgyé volt az auto es soha nem vezettek telen ..

privat szemelytol ismerostol a legjobb venni , sokszor tenyleg azert adjak el mert uj autot vesznek ...

a legjobb auto viszont tenyleg az uj auto ..

Herr Géza 2015.02.08. 17:08:40

@nyuszigonosz(D) ESTP: Na jó, én sem listaáron veszek autót, de sztem senki ebben az országban. A min. 5% engedmény még a legkurrensebb autókban is alapból benne van. Volt egy csomó céges autóm, jónéhányszor saját magam intéztem a vételt (ill.lízinget, de hát annak is a kialkudott ár az alapja). A lízingnél viszont az új autókra vannak jó konstrukciók, a cégek használtat nemigen "vesznek". Az én posztomhoz se A6-ost, se 5-ös BMW-t nem kapok sehol. Tavaly futottam egy kört, az egyik választottam a Citroen C5 lett volna, a másik a Ford Mondeo. Az elsö körös alkunál megkínáltak az egyiknél 27, a másiknál 29% kedvezménnyel. Az extrákkal teli Mondeót a 42k listaár helyett 29,8-ért elhozhattam volna, az meg nem semmi ár érte. Na ott megint más a matematika.

nyuszigonosz 2015.02.08. 17:18:55

@Herr Géza: Céges kocsik az tényleg más matematika.

Milyen lett a céges kocsid?

ganjagym 2015.02.08. 17:39:50

@nyuszigonosz(D) ESTP: ha laikusok ertekelnek egy orvost, s arra alapozod, hogy kit valasztasz, az egy veszelyes rendszer. Nem azt mondom, hogy az o velemenyuk nem szamit, de sulyozni kellene. Kontraproduktiv modszer az egeszsegugyet szolgaltatasnak felfogni.

kuki123 2015.02.08. 17:42:14

Hát ebből a svájci sztoriból is az tűnik ki hogy a nagy nyugati társadalmak is csak addig életképesek amíg van pénz a rendszerükben.
Mivel van pénz így nem merülnek fel a nálunk már jól ismert szociális problémák nagy tételben...korrupció csalás stb

A holland sztoriból jól látszik itthonra csak a szemetet adják el drágán. Ami már oda se kellett....nah azt itt eladják prémiumnak.

A spanyol storyból is csak az derül ki hogy éppen ugyan olyan népek mint a magyar, sőt még szarabbak, csak van pénz a rendszerükben gyarmattartó országok (voltak)...
Abban a szent pillanatban hogy egyszer csak huss eltűnne vagy elkezdene durván megbukni nyugati gazdasági pénz rendszer .
Azt a szintet se érnék le társadalmilag mint ahol a magyar vagy a román van.
Egyszerűen nem tapasztalták már generációk óta milyen az hogy csóringer mélyszegény és csak a lassú lecsúszás van mint lehetőség.

édeskömény (törölt) 2015.02.08. 17:42:25

@QUERCUS: én még mindig lobbiznék, hogy a tékozló fiút HA és a közösség engedje (engedjétek) ide vissza, szeretett köztetek lenni.

24 éve okán jóval kevesebb rálátása és tapasztalata van az életről, többeteknek a legidősebb gyereke ennyi idős vagy hasonló korú, a véleményformálása talán ezért is nyersebb és idealisztikusabb.

portugéza 2015.02.08. 17:42:36

@P.Elliot: @nyuszigonosz(D) ESTP:

Pontosan én is így gondolkodom.

1. Abszolút nem értek az autókhoz, már a vásárlásnál átvernének használttal. Nem beszélve az utána évekig tartó szervizelgetésről. Mo.-on élek, két szomszédunk is autószerelő, mindkettő évekig átvert bennünket (az egyik be is csukta a boltot, el kellett mennie alkalmazottnak).

2. Ez a "20%-kal kevesebbet ér, amint kigördül a szalonból" elv elméleti, könyveléstechnikai személet. Akkor igaz a valóságban, ha valaki 2-3 évente cserélgeti az autóit. Aki 10 évig akarja használni az újként megvett járgányt, annak a -20% megtérül hosszútávon a kisebb szervizköltségen. (Középkategóriáról beszélek.)

Herr Géza 2015.02.08. 17:42:41

@nyuszigonosz(D) ESTP: Toyota Avensis, a fönöknek mégis más ötlete támadt :DD. Nem lettem nagy barátja se az Avensisnek, se a fönöknek. :)))) Azóta el is vette az autót, mert felvett egy új embert, akinek elvileg szintén járt volna autó, de ö úgy gondolta, hogy kettönknek elég egy is.... Most váltok új melóhelyre (a változatosság kedvéért...:(( ) , mivel utána még a fizumat is kikezdte. Megnyertem egy majd két milliós melót, addig faszagyerek voltam, majd utána már drága faszagyerek. Ezt még a skótok is kiközösítenék a szarrágása miatt... :))) Mivel én nem éreztem viccesnek az ötletét, a stílus is sarkkörivé vált és ilyenkor kijön a kis cég hátránya: ki sem lehet kerülni öt, mert légvonalban öt méterre vagyunk egymástól. Piszkosul hangulatember is, így minden reggel úgy bemenni, hogy na vajon ma melyik lábbal kelt fel....brrrrr. Hiába, itt is nagyon igaz, hogy "lakva ismerni meg egymást".

Muscari 2015.02.08. 18:00:46

@rezsöatya: azert mi is futunk, de ma egy kicsit kevesebbet kellett.

blackhairlady 2015.02.08. 18:04:34

@Muscari: 5 eve pont ilyenkor voltunk Londonban egy hosszu hetvegere, es csodas ido volt. Bar huvos volt, de mindenfele csapadekot megusztunk, csak egyszer esett, pont amikor a Harrodsban vasaroltunk. Egyszer meg a nap is kisutott, amikor a lovas felvonulas kezdodott:) Ugy visszamennenk a lanyommal!

blackhairlady 2015.02.08. 18:08:16

@P.Elliot: A lanyomnak van most Pontiacja. De csak 2 ajtos, G5-os.

nyuszigonosz 2015.02.08. 18:10:29

@ganjagym: Még ezeddig nem választottam paciens értékelés szerint szakorvost, az is igaz. :-)
Valahogy nekem sem tünik annyira száz százalékos dolognak az ilyen.
Csak leírtam, hogy ezt ajánlotta a biztosítóm, mármint, hogy akár ez szerint is választhatok.

Quercus a favágó 2015.02.08. 18:10:44

@édeskömény:

Engem nem zavart. Abban már nem vagyok biztos, hogy sokat tudna dobni a jelenlegi helyzeten. Én a magam részéről föladom.

blackhairlady 2015.02.08. 18:12:08

@Muscari: Futassal futod magad?:)))))

nyuszigonosz 2015.02.08. 18:12:17

@Herr Géza: Sok sikert az új munkahelyhez/ munkahelyen!

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.08. 18:18:42

@Herr Géza: ennem is szeretem. Mondjuk altalaban a csokit sem.
bar egy lindt johet azert

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.08. 18:26:59

Most akkor jól értem, tulajdonképpen ha egy mondatban akarnám összefoglalni a digger blogján történteket, akkor azt mondhatnánk, hogy az Ass Blaster felületet biztosított egy 1000+ kommentes, vírusmarketinges PR kampányhoz, amely elősegíti a "Frankfuter und Hamburger vom die hintázó gyufaárus Mädchen GmbH" felfutását?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.08. 18:27:11

@nyuszigonosz(D) ESTP: szerintem ez olyasmi lehet, mint a szállodaértékeléseknél: ha egy helyről / valakiről mindenki csak rosszakat mond, és egybehangzóan ugyanazt, pl hogy bunkón beszél(nek) az emberrel, akkor részemről nagyívben....

csoki részemről bármelyik narancsos étcsoki.
vagy a marcipánosak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.08. 18:29:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
ha én is kitalálok valami jó bizniszt, akkor szerinted esetleg nagyobb eséllyel fogad örökbe valaki? :-)

DieNanny CH 2015.02.08. 18:31:13

@kuki123:

A spanyol rendszerben van pénz??? Ez nekem új. Azt hittem, ott is válság van.

DieNanny CH 2015.02.08. 18:32:33

@édeskömény:

Menjél Diggie blogjába, vagy Hinta saját blogjába. Megtalálod a blog.hu-s profiloldalán.

nyuszigonosz 2015.02.08. 18:33:51

@Dragonlady (now in Thailand): Gondolom, hogy valami ilyen, mert nem néztem meg az oldalt. :-)

Eddig sem volt probléma ilyen értékelés olvasás nélkül szakorvoshoz mennem, és ha annyira nem tudnám hová-kihez: hát megbeszélném a háziorvos hölggyel, kit ajánl.
Szerencsére én még nem találkoztam orvosnál bunkó viselkedéssel sehol.

2015.02.08. 18:36:34

@ganjagym: Doki, nekem teljesen tetszik ez a modszer. Miert ne lehetne Tripadvisor szerinti ertekrlest adni egy orvosrol? Megiscsak hasznalom es fizetek?

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: jonak nez ki. Ezeknel a hegyi embereknel minden csoki jo! Majd rendelek kiprobalni, de feheret azt biztos nem. Tejet vagy vizet adsz hozza?
Egyik svajci kollegam lakik valami csoki gyar mellett. Meselte, hogy valami karacsonyi dolog alkalmabol beengedtek oda a gyerekeket es a gyerekek csinaltak mindenfele alkotast a csokikbol.

@Dragonlady (now in Thailand): veled jon 4 honap mulva egy ujszulott.

2015.02.08. 18:41:21

@nyuszigonosz(D) ESTP: gondolom nem csak a stilust ertekelik, hanem az orvos mutetei/tanacsai sikeresseget.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.08. 18:41:37

@charlieharper: gondold meg, mekkora potenciál van egy újszülöttben. remélhetőleg rohamosan fejlődik, és ennnnnyire nem kell neki mindent háromezerkilencszáznegyvenhétszer elmagyarázni. legalábbis remélem, hogy egy év alatt nagyobb haladást lehet vele elérni, mint a buris kollégával :-)))))

DieNanny CH 2015.02.08. 18:42:03

@Dragonlady (now in Thailand):

Egy sebész, aki már rengetegszer műtött (Pesten) arról volt híres, hogy rendkívül nyers a modora (Dr Haus .2). Ambuláns műtéteket is csinált, és volt olyan, hogy a beteget úgy felhúzta, hogy be kellett fektetni éjszakára, annyira rosszul lett. (Mármint a beteg.) Nos, erre engem a nővér felkészített.
Aztán, mivel én pont nem altatásos műtéten voltam nála, így beszélgettünk. Vicceket mesélt, meg hogy most éppen Bonfiniről olvas könyvet.
Tehát, hogy ki hogy viszonyul egy másik emberhez, az egyéniség kérdése...

DieNanny CH 2015.02.08. 18:43:16

@charlieharper:

Én fele tej, fele vízzel iszom. Finom.

nyuszigonosz 2015.02.08. 18:44:18

@charlieharper: Gondolom mindent, legalábbis így írta a biztosító.

Csak nekem most nem kellett semmilyen szakorvoshoz mennem, lehethogy ezért sem néztem még az oldalra.
Azért ha most valamilyen prolbéma miatt mégis kellene valamilyen szakorvos, a háziorvos ajánlás után azthiszem benéznék az adott oldalra is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.08. 18:45:24

@nyuszigonosz(D) ESTP: kinek mi jön be, vagy mi a szempont. pl itt mivel nincs ez a háziorvosi baromkodás a szakorvos előtt, én a helyi expat fórumokon szoktam ajánlásokat keresni, így találtam pl olyan dokit, aki az USÁban végzett és rengeteg nyugati kliense van (és ezért hozzánk van szokva), ja meg persze fogorvosból, akinél csak a gatyád felét kell otthagyni, de hát az mindenhol érzékenyebb történet.

2015.02.08. 18:46:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: irigykedsz?
Mar tegnap kifejtettem, hogy dr Andaluz lesz a virtualis nev mogott. Kell a tanulmanyahoz. Nemes cel erdekeben barmit

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.08. 18:48:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: én nagyon nem bírom a nyegle, bunkó orvosokat, volt már olyan, hogy mondtam, hogy anyád, és kisétáltam (meg olyan is, hogy ki kellett volna, de legalábbis fejberúgni, az esett volna ugye kézre (lábra)).
napersze nem életmentő műtétről vagy a körzeti egyetlen szakorvostól, ennyi eszem még nekem is van :-(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2015.02.08. 18:50:26

@Dragonlady (now in Thailand): Simán csak előtte te is építs fel egy ilyen megosztó "love it or hate it... rather hate it" személyiséget pár hónap alatt és csak utána vágj bele. :)

@charlieharper: Fair enough. :) Ez sokmindent megmagyaráz. :D

2015.02.08. 18:51:54

@nyuszigonosz(D) ESTP: a haziorvos sem ismer mindenkit minden teruletrol. Foleg mondjuk egy Frankfurt vagy Munchen teruletu varosnal. Lehet, hogy ismer jo sebeszt a vakbelgyulladasodhoz, de az onkologiarol fogalma sincs.

UKben ugy volt, hogy a GP felcsapta a konyvet, amiben s maganorvis nevjegyzeke volt es mkbdegyik mellett ott volt, hogy melyik korhazban rendel es mi a szakterulete.
Itt meg mi a korhaz neveben bizunk, mert ez a korhaz nem vesz fel rossz orvosokat. Plussz a csaladon keresztul mindegyiket le tudjuk informalni :)

nyuszigonosz 2015.02.08. 18:59:48

@charlieharper: Nem, persze, nem is ismerhet mindenkit, söt az ember mehet bárhová szakorvoshoz, szóval nem kell még csak a város területén sem maradni, a szakorvos lehet pár száz kilométerre is innen.

Eddig általában az volt, háziorvos ajánlott 3-4 szakorvost, körülkérdeztem az ismeretségi körben, ki volt már hol... és aztán mentem valahová.

Van olyan érzésem, hogy ha legközelebb kell ilyesmi, elolvasom az értékeléseket is. :-)

ganjagym 2015.02.08. 19:00:08

@charlieharper:
1. pl Harold Shipmant (GP (haziorvos) volt) 1000%-ra ertekeltek volna a betegei. Kedves, intelligens, muvelt, igazi gentleman volt. Aztan kiderult bo ket evtized mulva, hogy tobb, mint ketszaz idos embert gyilkolt meg.
2. egy laikus ketlem, hogy a muteti szovodmenyeket, sikeressegi ratat a kezelt esetek nehezsege/kockazata fuggvenyeben ertelmezni tudja
3. szakmafuggo, pl . egy aneszteziologusrol a tobbseg azt sem tudja, hogy orvos. A munkajarol meg aztan tenyleg semmit nem tudnak. (Egy itteni anesztes konzultans meselte, hogy volt valami partin, ahol megkerdeztek, hogy mivel foglakozik a kedves felesege. Haziorvos (GP)-felelte. Komolyan? Maga olyan szerencses, hogy egy ORVOS a felesege?) (Ugyanez magyar kollegaval, mentek a seb. osztalyon, odekoszon neki egy elozo nap altatott beteg "Jo napot doktor ur!', mire a szobatarsa letorkollja, "de Jani, ez nem is doktor, csak anesztes!".
4. Bernie Madoffrol is a kliensei kivalo feedbackeket irtak volna, tuti.
5. ez nem egy szolgaltatas. Van ilyen oldala is, az teny. De pl. nincsen magan A+E. Ha majd lesz, terjunk vissza. De ez nagyon sokretu tema, ha van nalamnal jobban beszelo/fogalmazo orvos a blogon, akinek ideje is van, kerem szolaljon meg a temaban.

ganjagym 2015.02.08. 19:04:34

@charlieharper: szakmabeli kozeli ismerosok ajanlasa a legbiztosabb, egyetertek. bizalmat kreal mindket felben, ami a gyogyito munka alapfeltetele, kozos kulturalis hatterrel egyetemben.
de eu-ben biztos nincsen sajnos.
anonim, laikusok altal telebofogott , ellenerdekelt korhazak/ bosszuallo kollegak honlapok katyvasza pedig eletveszelyes

nyuszigonosz 2015.02.08. 19:04:37

@charlieharper: Még hozzáteszem: a kutyadoki választása sem volt egyszerü, ott is elöször informálódtam. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.08. 19:05:19

@montroyal ( CAN qc):
A "legjobb autó az új autó" és a "megéri megvenni autó" az két egymástól nagyon messze álló kategória.

ganjagym 2015.02.08. 19:08:50

@charlieharper: pardon, OFF kerdes.
"The website known as the Drop-Out-Club—which hooks doctors up with jobs at hedge funds and venture capital firms—has a solid following."
Ismered ezt a site-ot? Mennyire keresettek az orvosok a fenti teruleteken? (Sok a transferable skill -unk, legalabbis szeretnem ezt hinni. De ti is ugy hiszitek?)
full cikk:www.thedailybeast.com/articles/2014/04/14/how-being-a-doctor-became-the-most-miserable-profession.html

2015.02.08. 19:10:08

@Dragonlady (now in Thailand): 'volt már olyan, hogy mondtam, hogy anyád, és kisétáltam'

Szimpatikus hozzaallas - ezt meg konkretan nem csinaltam, de tervbe van veve! :)

pasztasuta 2015.02.08. 19:10:11

@Muscari: Na igen, vannak fokozatok. Mondjuk kérdés, hogy kinek hol kezdődik "Dél"; múltkor egy bolognai srác volt kiakadva, hogy Firenzében mennyire "Dél"-i viszonyok uralkodnak. :D

2015.02.08. 19:14:02

@nyuszigonosz(D) ESTP: 'Szerencsére én még nem találkoztam orvosnál bunkó viselkedéssel sehol'

Hat, mit mondjak, kulonlegesen egeszseges ember lehetsz - hiaba, vannak ilyen mazlistak jo genekkel :)))

M. Péter 2015.02.08. 19:19:33

@Muscari: Milánóban és környékén is láttam elég hajmeresztő dolgokat.

kuki123 2015.02.08. 19:21:00

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
hát a magyar alföldi vidékhez, a borsodi hevesi nógrádi nyomorhoz képest maga a megtestesült mennyország...

édeskömény (törölt) 2015.02.08. 19:21:08

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: attól hogy én odamegyek, hinta még nem nyer ide bebocsátást :)

Nekem is volt egy fülészorvosom, akitől rettegtek a betegek verbálisan annyira goromba volt, noha magát a vizsgálatot és kezelést a legkíméletesebben és igencsak hatékonyan végezte.

2015.02.08. 19:25:36

@ganjagym: vegyuk sorba
1. Sajnos "crook"-ok vannak es lesznek is (mint pedofil gyerekorvos).Ugy gondolon, hogy a beteggel valo banasmodot kulon kategoriaba kehetne tenni es kulon a "sikeresseget".
2. Nyilva nem. De egy orvos feladata elmondani, hogy mennyi eselyt lat es mik a lehetseges szovodmenyek.
Azt is alairom, hogy egy onkologus sokszor addig nem tudja, mig ki nem nyit (es van hogy visszazar, mert mar nincs ertelme...)
3. Oszinten szolva, amikor szakorvost keresek, akkor nem anesztesre gondolok. Hanem, aki a diagnozist adja; kardiologus, sebesz, stb es aki aztan mut is. Ez nem lenezese az aneszteseknek, de ok nem diagnosztizalnak.

4. Bernie papa, see point 1
5. Ha a londoni magankorhazakat nezed vagy az USAt, az eu szolgaltatas.

2015.02.08. 19:28:51

@ganjagym: a hedge fundok egyik fontos resze a sales. Nem hiszem, hogy befektetesi modellezesben vesznek reszt. Szerintem Salesben, ahol az orvosok az egyik fo clientele

blackhairlady 2015.02.08. 19:58:46

@charlieharper: Ez teljesen mukodoik itt, marmint az orvos ertekelese. Mi is ez alapjan valasztottunk csaladi orvost, es mukodik is, minden igaz amit irtak rola.

Illetve van az Angie's list ahol mindenfele vallalkozast lehet ertekelni es ajanlani.

ganjagym 2015.02.08. 20:14:53

@charlieharper:
Bocs, hosszu lesz, es lehet rossz fogalmazassal, nehezkesen.
Ket fo kerdes van itt.

1.Ami ellen foleg szot emeltem, az az orvosok pusztan laikusok velemenye altali rangsorolas, velemenyalkotas. De a tobbvaltozos, szakmai "eredmenyeket" bevono league table-ek szinten veszelyesek, egy dimenziora egyszerusitenek le nagyon komplex rendszereket. E.g. X sebesznek 2%, Y-nak 4% halt meg a mutetet koveto 6 honapban. Ergo X jobb sebesz, mint Y. Ez igy nyilvanvaloan teljesen ertelmetlen, es eu-ben ha valami ertelmetlen, akkor eletveszelyes.
Az USA-ban region bevezettek a sebeszi league table-ket, minek kovetkezteben minden sebesz igyekszik a kisebb kockazatu eseteket valasztani, illetve hihetetlen koltsegvonzata lesz a beteg szamara. Ez mindenkinek rossz, a biztositot leszamitva.
Itt a UK-ben tavaly ev vege fele kezdek ezeket a sebeszi LT-ket publikalni, lenyegeben az okos, joravalo, altruisztikus, fenyevo, penzt messze elkerulo politikusok otletere. Szerencsetlen sebeszeket a hideg kezdte razni.
Egy hihetetlenul komplex rendszert leegyszerusiteni 1-2 valtozora, s aztan azt mondani, hogy a te sebeszed/ kardiologusod jobb, ez bun. Laikusnak ertelmezhetetlen. De politikusnak/ maganbiztositonak kedves.

Ettol fuggetlenul a Statistical Process Controll ternyerese az egeszsegugyi minosegellenorzesben nagyon fontos es jo dolog, de azt laikusnak es foleg politikusnak felfogni nem egy instant, konnyen emesztheto valami, ott a szamoktol, grafikonoktol azok gyokereig eljutni nagyon sok egy bonyolult munka.

2. szolgaltatas vagy nem?

Nagy mertekben befolyasolja a koz velekedese az idealis eu-rol. Az USA-rol nem tudok sokat, csak annyit, hogy nagyon sok penzednek kell lenni, hogy jo legyen. Egy vietnami/iraki veteran kib.sznak a VA centerekbe, az nyilvan mas tapasztalat, mint amit a te csaladod atel(Kerlek, NE vedd szemelyeskedesnek). Hihetetlen nagy egyenlotlensegek vannak.
Parbeszedunket nyilvan befolyasolja, hogy en a "szavakban szocialista" (valojaban mindig is co-paymenten alapulo) magyar egeszsegugy-koncepciotol a lenyegeben szocialista brit egeszsegugy-koncepcioig jutottam el. Es hiszek benne, hogy azert vagyunk ezen a foldon, hogy az egeszsegugy mindenkihez eljusson, alanyi jog legyen, a kormanyzatoknak pedig kotelessege. Ez idealizmus, de tehetunk erte.
Nyilvan ha bemegyek a szemolcsomet, szurkehalyogomat megoperaltatni, kepalkoto diagnosztikat csinalnak a vallizuletemrol, stb. az az lenyegeben szolgaltatas (ha amugy relative egeszseges vagyok). Viszonylag egyszeru forgatokonyvek.
DE magan, azaz szolgaltato A+E, tertiary centre, stb. nem letezik. Ha valaki itt nagyon beteg, azt az allami eu latja el.
A profitabilis reszt kiprivatizaljak.
Aztan szelhamosok, akik a kormanyhoz kozel allnak, meg jatszanak a csontokka, s aztan visszab.szjak a kormanyzatnak (lasd Hinchingbrooke Hospital rovideletu privatizalasa - mar az elejetol nagyon budos volt).

"Fizetek erte, tehat szolgaltatas" - ez nem ennyire egyszeru, aki ebben dolgozik, az erzi, hogy ez nem csak ennyi, de nagyon nehez ezt megfogalmazni. Azt hiszem, most errol ennyit, ez lehet, egy orok filozofiai vita, majd talan maskor, ez is eleg hosszu, meg talan zavaros volt.

2015.02.08. 20:18:12

@blackhair-lady: mi meg soha nem hasznaltuk. Ilyenkor elony a nepes zsido csalad. Valaki ugyis ismeri az orvost

@ganjagym: tudom, hogy nem rossz szandekbol irtad, de mindig irritalt a "laikus nem ert hozza mentalitas". Jo pelda ra, hogy a magyar muteti zarojelentest nem erted, ha nem tudsz latinul. Mig E-Amerikaban vagy a UKben standard hulyeknek valo szimpla angol nyelven le van irva es rajzolva (!) hogy hol mit talaltak es mit vettek ki.
Magyarorszagon miert kell ugy ereznie magat egy betegnek, mint egy hulye?

ganjagym 2015.02.08. 20:19:16

@charlieharper: koszonom a valaszt, ki tudja mit hoz a jovo!

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.08. 20:20:41

@Dragonlady (now in Thailand): a marcipanos nekem is johet,csak ne legyen rajta csoki.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.08. 20:23:26

@diggerdriver: nem mondom hogy megéri venni uj autot de az az auto leszamire vigyazol csak Te hajtod ismered (hibait is) tehat aki nem akarja hogy atverjek a hasznaltal allandoan szervizbe jarjon ott megint lehuzzak .. es megengedheti arban ... megis csak legjobb az uj ... neha az olcsobb lesz a dragabb ... en is hasznaltat vettem leasingbol visszaadottat ..

ganjagym 2015.02.08. 20:23:41

@charlieharper: gyuloltem az orvosokat a hulye, bennfentes beszedmodjuk, nyelvuk, kasztrendszeruk miatt nagyon sokaig, nagyjabol talan meg az egyetem elvegzese utanig is.

A kommunikacio nagyon alulfejlett resze egy magyar orvos kepzesenek, teljesitmenyenek, itt pl. sokkal-sokkal elorebb jarnak. A beteggel valo kommunikacio nem csak szukseges rossz, hanem gyogyito munka, ugyanugy, mint muteni, altatni, stb.

blackhairlady 2015.02.08. 20:32:03

@charlieharper: Mi nem ismertunk senkit, a ferjem 20 eve kulfoldon dolgozott, talan mar a rendszert is elfelejtette:)
Most mar a cegnek az assistent programjat hasznaljuk. Felhivja a szamot, elmondja a preferenciakat, a holgy pedig az alapjan korul kerdez (nem csak googlet hasznal), beleertve a biztositast is.

blackhairlady 2015.02.08. 20:33:57

@blackhair-lady: marmint assistant meg mielott...:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.08. 20:36:42

@montroyal ( CAN qc):
Ja. Egyetértünk. Nem éri meg de ha megteheted akkor az új autó a jó autó.

33621 2015.02.08. 20:52:36

@geegee: Neked és minden érdeklődőnek! Egy Magyar mozdonyvezető blogja Svédországból! Érdemes végig olvasni az elejétől.

iho.hu/blogpost/amilyen-az-adjon-isten-olyan-a-fogadj-isten-szabadidos-tevekenysegek-egy-veteran-klubban-150207

montroyal ( CAN qc) 2015.02.08. 21:17:27

off valszeg bovul a HA tagjainak szama

A tűzzel játszik a kormány: eltörlik a munkanélküli-segélyt, csak közmunka lesz

index.hu/gazdasag/2014/11/13/szocialpolitika/

tanato 2015.02.08. 21:46:28

@ganjagym: Egy része szolgáltatás,de jó részben meg nem ,hanem hatósági munka mint a rendőrségé vagy a tűzoltóságé.amikor sürgősen bajba kerülsz.ott nem szolgáltatás mint egy műkörmös vagy suszter akit te választasz.Szolgáltatás ha nem sürgős és nem életfontos,pl. plasztikai sebészet,vagy fogpótlás ahol te választasz/ha van pénzed/Persze a kettő keveredik néha pl. egy választott sebész vagy szülész esetén ahol ugye sürgősség is van meg választás is.Nyilván mentőorvost nem választunk vérző fejjel az úttesten baleset után.

Mrs. Clayton 2015.02.08. 21:47:59

@montroyal ( CAN qc): en nem tudom mi van Mo-n ujabban, de mindenki arrol beszel, hogy a rohadt cigok tobb szazezres segelyeket vesznek fel, hogy ok szavaztak meg a fideszt ketszer is
nekem komolyan olyan erzesem volt, hogy egyszer elkezdik oket lagerba zarni, rohadtul nem lepodnek meg

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.02.08. 21:48:49

@M. Péter: én tovább mennék és köztörvényes bűncselekménnyé nyilvánítanám az oltásmegtagadást vagy az arra való nyilvános felbújtást. Az utóbbit mindenképpen. Elegem van a hülyékből és a hülyeségből, főleg ha mások életét és egészségét veszélyeztetik vele.

Herr Géza 2015.02.08. 21:51:38

@nyuszigonosz(D) ESTP: Köszi, egyébként nagy a dilemma: van egy régi/új, ahova visszahívtak, meg egy általam talált "most akkor csináljunk tök mást, mint eddig" típusú. (Na azért annyira nem más, műszaki világ, nem hamburgeres leszek :))) )

Muscari 2015.02.08. 21:55:17

@blackhair-lady: gyertek, majd szervezunk megint egy HA talalkozot :-)

tanato 2015.02.08. 21:56:41

@montroyal ( CAN qc): Nézd meg ezt a filmet,ha érdekel az orvosok gyógyszergyárak általi korrupciója.Ez pl. az USA-ban játszódik ,egyébként nagyon jó romantikus vígjáték.A főhőse egy tanulni lusta kirúgott orvostanhallgató aki gyógyszerügynöknek áll.Van a filmben sima tömött borítékos főorvosi megvesztegetés,egzotikus luxusutak felajánlása,Szupercsinos gyógyszerügynöknő bevetése ingyen gyógyszerek adása beetetés céljából stb.Egyszer még két ellentétes cégnél dolgozó ügynök össze is verekedik a kórház parkolójában.Pont mint a való életben.
Egyébiránt aranyos film a gyógyszerügynök beleszeret egy általa képviselt antiparkinsosnos szer használójába egy Parkinson kóros lányba.Szóval ez így megy sajnos,óriási a gyógyszergyári korrupció és nyugaton kezdték hozzánk csak később terjedt el.

Muscari 2015.02.08. 21:58:56

@Dragonlady (now in Thailand): csoki teren egy az izlesunk, ugy latom. En meg szeretem az egesz mogyorosat is, de a narancsos etcsoki magasan az elso.

blackhairlady 2015.02.08. 22:57:52

@Muscari: jo lenne, szivesen talalkoznek veled es meg nehany emberrel:)

drnapene 2015.02.08. 23:01:33

Szervusztok, ha minden igaz a nyáron már én is beszámolhatok a német egészségügyi tapsztalataimról Baden Württembergből. ;-)

@Herr Géza: szia, irtam neked egy mailt, megköszönöm ha válaszolsz, amikor ráérsz. Üdv.

montroyal ( CAN qc) 2015.02.08. 23:05:58

@tanato: szoval letezo jelenseg ... de bocs akinek nem inge ...:-)

montroyal ( CAN qc) 2015.02.08. 23:12:19

@tanato: OK 1h 47 letoltjuk kosz
@Jess G: tenyleg csak a nettrol tudom de beadjak a gyerekeket allami gondozasba utana kiveszi agyanaz a csalad es hatalmas allami segelyt kapnak a vallalt(sajat ) gyerek utan ...

Mrs. Clayton 2015.02.08. 23:17:41

@montroyal ( CAN qc): na hat ez az, h ilyen az urban legendekben nem csak egyszeru emberek, de magasan kepzett, tanult emberek is hisznek es terjesztik
en komolyan rettegnek ma Mo-n ha cigany lennek
es mint mondtam nem lepodnek meg, ha egyszer csak taborokba zarnak oket
nekem ugy tunik, h tul sok magyar imad gyulolni, es ez nekem felelmetes

pacilecsenye 2015.02.08. 23:23:11

@Zka:
"Elegem van a hülyékből és a hülyeségből, főleg ha mások életét és egészségét veszélyeztetik vele. "

a dohányzást is köztörvényes bűncselekménnyé nyilvánítanád? arra is illik ez a két ismérv.

pappito · http://pappito.com 2015.02.08. 23:38:25

"Fontos tudni, hogy Spanyolországban van egy ún. Plan Pive, ami egy 2000 EURós állami támogatás azoknak, akik 12 évnél idősebb autójukat újra cserélik. Ezt a Kiánál nem tudták kihasználni, ellenben a Fordnál, bár nincs öreg autóm, volt egy „dummy” autójuk, amivel 1500 EUR kedvezményt ajánlottak."

szóval a Ford hivatalos márkakereskedője kamuból a nevedre írt egy használt autót, hogy papíron újra cserélhesd, erre hivatkozva lerántott az államtól kétezer eurót amiből ötszázat zsebretett, ezerötszázat meg odaadott neked (levonta az autó árából) mint kedvezmény. Fuckyeah!

A márkakereskedő ingyen szerzett ötzáz ejrót.
Te ötszáz ejróval kevesebbet kaptál meg a neked (nem is járó) járó állami támogatásból.
Az állam kifizetett kétezer ejrót kamu indokra.

A kereskedő ötszáz eurójáért _mindenki_ rosszul járt a sztoriban, csodálatos :) Ezek a spanyolok nem magyarok véletlenül?

Mrs. Clayton 2015.02.08. 23:43:33

@pappito: nem, mert ez a magyaroknal ugy ment, hogy a Trabantot vettek meg 500.000 Ft-ert a jellemzoen VW/Skoda kereskedok, nekem volt olyan orvos ismerosom, aki csak emiatt vett egy Trabantot 20.000 Ft-ert, hiba mondtuk neki, hogy ez kamu, csak akkor latta be, amikor fel evvel kesobb a fia romma torte az uj kocsit es kiderult, h a 20.000 Ft-os Trabira adtak neki extra 500.000 Ft hitelt, amit ugye vissza kellett fizetnie

pappito · http://pappito.com 2015.02.08. 23:48:58

@Jess G: ehh, de akkor is szép gyakorlat, kudos :)

Mrs. Clayton 2015.02.08. 23:55:44

@pappito: gondolom a spanyol kormany be akarta inditani a kereskedelmi forgalmat, ha valodi celjuk lett volna az oreg autok lecserelese, akkor beleirjak a jogszabalyba, hogy x eve a neveden kell lennie a kocsinak
igy meg Roxi, vagy akarki vesz egy roncsot 3 euroert, besetal a kereskedesbe es leadja, ugyanaz, mintha a kereskedo mar eleve tart ilyen dummy kocsit a vevoknek
persze ennyi erobol adhatnanak akar 2000 euros kedvezmenyt is, na de nem vok en spanyol kereskedelmi miniszter, akinek meg kell felelnie holmi eu-s eloirasoknak, hogy hova megy a penz

pappito · http://pappito.com 2015.02.09. 00:08:43

@Jess G: én értem jól, de azért mind a ketten tudjuk, hogy ez tipikus kummantós sztori, végignéztük a németeknél is, ahol ugye ki is kellett vonni a forgalomból a régi autót, ami aztán, valahogy csak megjelent keleten a használtautó piacon :)

tipikus példája az értelmetlen állami beavatkozásnak - meg annak, hogy kb. másfél perc gondolkodással lehet ezt kijátszani ill. visszaélni vele. szóval az adózó végül is úgy támogatja az adójából mindenki más újautóvásárlását, hogy neki csak a támogatás 75%-a jut, az autókereskedő meg kaszál 25%-ot a semmire, miközben az öregautóállomány (aminek csökkentése lenne az állam célja) egy fikarcnyit sem változott.

félre ne érts, én nem ítélem el ezért se roxit se a kereskedőt, sőt még az államot se (mert nem az én pénzemet cseszik el) de azért öröm nézni, hogy a kereskedő a hasznon meg a finanszírozás jutalékén felül még kap ötszáz ejró közpénzet is autónként - mintha a lézerjani találta volna ki a rendszert :)

Mrs. Clayton 2015.02.09. 00:15:53

@pappito: persze, hogy ertem en, de ha korbenezunk a vilagban, akkor szamomra az latszik, hogy az un. magyar modell, oldjuk meg okosban, azert igy vagy ugy de mindenhol jelen van, persze jellemzoen inkabb ott ahol kevesebb jomodu ember el
aztan azon lehet vitazni, hogy az ilyen "tamogatasok" hiaba kidobott penzek-e vagy sem
en konkretan ateltem, amikor a magyar autokereskedelem egyik naprol a masikra leallt, es kozben csak nalunk dolgozott 60 ember
most hogy otthon voltam ugy tunik kezd a piac magahoz terni, de nem tudom megbecsulni, hany ezer ember vesztette el akkor a munkajat

Muscari 2015.02.09. 00:20:58

@Zka: épp most néztem egy filmet, amiben szerepelt egy vak kisfiú, aki a kanyarótól vakult meg. Az anyuka meg saját magát okolja, mert visszautasította az oltást. Csak hát már késő bánat.

Muscari 2015.02.09. 00:26:00

@Jess G: én is hallottam legendákat hatalmas segélyekről, de hogy hogyan szednének össze annyi péznt, azt el nem tudom képzelni. A legtöbb segély max néhány tízezer forintra rúg, a csp se túl sok. Ezek az állítások szerintem csak hangulatkeltésre jók.

Mrs. Clayton 2015.02.09. 00:32:13

@Muscari: persze hogy csak hangulatkeltes, de mint mondtam en ilyeneket, hogy a ciganyok szerveztek meg Orban masodik megvalasztasat, meg hogy millios segelyeken elnek, nem csak szegeny, elkeseredett emberektol hallottam
akarkivel beszeltem vegul ilyenekkel jottek elo tok indulatosan
sot volt olyan, aki helyeselte, ami most az uj szlogen, hogy a megelhetesi menekulteket el kell zavarni, mintha Mo-t tamadnak kulfoldiek ilyen cellal, mintha olyan bokezu volna a magyar segely rendszer, amikor lassan semmire se jar semmi
eleve milyen mar ez a szo, hogy lehet emeberkerol azt feltetelezni, hogy megelhetesi menekult
nem mondom, hogy nincs ilyen, de hogy azok nem Mo-ra mennek, az is biztos

pappito · http://pappito.com 2015.02.09. 00:33:16

@Jess G: " oldjuk meg okosban, azert igy vagy ugy de mindenhol jelen van"

persze, csak nem mindegy, hogy ez mekkora jelentőségű az átlagember életében, mondjuk erre van-e alapozva az államigazgatás... az ilyen intézményesülő lopkovic az állam sara, a pógár mindig meg fogja találni ezeket a kiskapukat. Csak mondjuk finnországban ez általában nem merülne fel, a spanyoloknál meg ugye...

" de nem tudom megbecsulni, hany ezer ember vesztette el akkor a munkajat"

na ja. és hány ózdon meg más nehézipari/bányavárosokban hányan? a megszűnő könnyüipari dolgozókból mennyi került utcára?
az autópiac (legutóbbi) összeomlása mélyen bele volt kódolva a működésbe, csak senkit nem érdekelt amíg dőlt a pénz meg a "személyivel veszek szuzukit" módszer, amikor a finanszírozás jutaléka jobb volt, mint az árrés a kocsin...

szóval az ilyen állami beavatkozás lehet, hogy hirtelen meglöki a piacot, de hosszú távon biztos, hogy káros - ráadásul a most kifizetett pénzeket már előre meg kellett termelnie valakinek, és ahogy hallom Sp. sem brillírozott az elmúlt pár évben...

Mrs. Clayton 2015.02.09. 00:39:32

@pappito: persze, en ertem ezt a reszet is, meg biztos az is vezet valahova, ha hagyjak a gorogoket, spanyolokat, meg a magyarokat belefulni a sajat kakijukba, de eddig nekem ugy tunik, h azert ettol europa gazdagabbik fele erosen tart, igy inkabb onti a penzt olyan ertelmetlen projektekbe mint az oveges program, meg a spanyol hasznaltauto csere, mert addig is 3 emberrel tobbnek van munkaja es nem akar forradalmat csinalni
szerintem a legkor Mo-n igy is felelmetes, es nem ismerek lecsuszott embereket, hanem inkabb tehetoseket, akik ugy beszelnek, hogy az ember azt hiszi mindjart el is vagjak valaki torkat duhukben

Muscari 2015.02.09. 00:46:52

@Jess G: tudom, hogy sajnos sokan elhiszik ezeket, nem is tudom, hogy mi lesz azzal a társadalommal. Ez borzasztó nagy feszültségforrás. Az meg a csúcs, hogy valakik a magyar jóléti rendszer akarnák kihasználni. Ami nincs, azt ugye nem lehet...

Mrs. Clayton 2015.02.09. 00:54:48

@Muscari: en nagyon sajnalom ezt, mert az ilyen merteku populizmus nem vezet jora
erdekes egyebkent, hogy itt is kozelegnek a valasztasok es multkor kerdeztem S-t hogy szte mennyi eselye van a UKIP-nek itt, hiszen legutobb folenyesen nyertek
erre azt mondta, h nem kell megijedni, az csak onkormanyzati valsztas volt, az emberek ilyen szelsoseges partot soha nem fognak megvalasztani, mert van eszuk
hat kivancsian varom mi lesz, tenyleg van e eszuk a briteknek

pappito · http://pappito.com 2015.02.09. 00:57:44

@Jess G: a kétezer euró autónként az szerintem nem egy okos dolog,pláne, hogy a posztoló példájából kiválóan látszik is, nem befolyásolja a munkanélküliséget egyáltalán, az ő esetében (ami nyilván nem egyedi, ha a kereskedő tart egy dummy autót) pl. csak kétezer kidobott ejró, semmi más. ennél már az út meg hídépítések is sokkal jobb ötletek...

a Mo-i légkört meg csak másodkézből ismerem, arról nem tudok nyilatkozni

Mrs. Clayton 2015.02.09. 01:02:51

@pappito: miert mondod h nem befolyasolja a munkanelkuliseget? spanyolorszagban nem egy autogyar van, ahol nem egy ember dolgozik ezekenek nem egy beszallitoja van ahol megint sokan dolgoznak es igy tovabb
persze nem tudom hany autot adnak igy el es igy hany emberrel tobbnek van munkaja, de biztosan tobbnek, mintha leallna a kereskedelem es a hitelezes
egyebkent 2000 euro egy kocsi araban mennyi? ha a posztban szereplo fiestat vesszuk akkor lehet meg 10% sincs
mennyi az afa meg egyeb ado emellett?
mint mondtam ertem mi a bajod a rendszerrel, csak en latom egy masik lehetseges oldalat is a tortenetnek

montroyal ( CAN qc) 2015.02.09. 01:21:56

@tanato: megneztuk ... a nejem epp filmet keresett .. jo kis romantikus comedia bar a veget tudtam , mondtam is a nejemnek elore de fejbe vagott hogy - jol van mar Te olyan érzeketlen pasi vagy ..

pappito · http://pappito.com 2015.02.09. 02:03:20

@Jess G: "miert mondod h nem befolyasolja a munkanelkuliseget?"

hát mert ez az igazság :) a vásárló saját eszéből eljutott odáig, hogy újat vesz, az autó már kész volt, a kereskedő meg kész megoldást adott arra, hogy hogy lehet zsebrerakni 2k ejrót. vagyis gyakorlatilag nem fogyott több autó, csak az adófizetők beszálltak másfélezer juróval a vásároló új autójába, ötszázzal meg a kereskedő életszínvonalába, end of story.

Mivel a vásárlónak nem volt használt autója, tehát alapból nem is lett volna jogosult az állami pénzre, kijátszották a rendszert, hogy az állam beszálljon - nincs ennek semmi köze a munkanélküliségnek, de tényleg. Az újautó-eladások változásaiban komolyabb tétel egy biztosítási változás, sőt az üzemanyagár-változás is, mint az, hogy beszáll-e az állam.

egyébként ez alapján: stats.oecd.org/index.aspx?querytype=view&queryname=91
nőnek az eladások de az nem látszik, hogy az állami lóvétól, vagy sem

aszondja a ford spanyol oldala, ha jól olvastam, hogy kb. 16-17000 ejró egy alap fiesta (asszem az van a képen) abból két rongy már szabad szemmel is látszik... 8700+hitelért lehet beleülni vagy mi. meg persze felszeretlség-függő

blackhairlady 2015.02.09. 02:24:20

@Zoole[uk]: miert bannam meg?:) egyebkent mostanaban nem fenyeget az a veszely, europsba utazok, sajnos:(

Mrs. Clayton 2015.02.09. 02:27:04

@pappito: ok tenyleg nem vagyok se kozgazdasz, se semmi csak rohadt influenzas, egy biztos roxi 1500 euroval olcsobban kapott egy fiestat es most jo neki, en nem sajnalom tole, tudom te se :-)

pappito · http://pappito.com 2015.02.09. 02:28:41

@Jess G: persze, hogy nem sajnálom tőle, én is rámentem volna 1.5K ajándékpénzre azonnal

neked meg jobbulást!

Mrs. Clayton 2015.02.09. 02:46:39

@pappito: hat koszi, remelem jobban leszek, mert a helyzet valami borzaszto

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.09. 03:15:10

@Herr Géza: Kösz.Pedig nézegettem ilyenekben, a nagy zenész-áruházakban, de nem futottam bele.Na majd legközelebb kérdezek is... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.09. 03:16:48

@Observer99: Kösz.Valszeg ez volt az egészben a szívatás, hogy csokó drink és nem kakaó.Nyilván az ellenség megtévesztése lehet a cél e mögött... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.09. 03:18:02

@charlieharper: Jó az instant bagoly is, de a Birkát (terméknév! :D ) mindennél jobban szeretjük...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.09. 03:19:20

@Herr Géza: Alsó középosztály?Akkor mi a csúcs?Írjál egy pár példát lécci.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.09. 03:30:56

@P.Elliot: Európában ezekkel az is baj, hogy nem lehet beférni a smucig méretű parkolóhelyekre.Vagy ha véletlenül mégis, akkor már az ajtót nem lehet kinyitni, hogy kiszálljon az ember.Nejemnek volt egy kis Pögó 206-ja, háromajtós.Ezeknek elég hosszú az ajtaja, mint minden háromajtósnak; hát már abból is alig tudtam soxor kiszállni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.09. 03:39:38

@montroyal ( CAN qc): "persze a kereskedo eskuszik ra oreg holgyé volt az auto es soha nem vezettek telen .."

ERz manapság Magyarországon úgy mondják, hogy nyugdíjas, vak, orvos házaspár hétvégi, templomi autója volt, és csak nyáron, napsütésben használták.Rettenetesen elcsépelt szöveg, minden marha így akarja eladni az autóját.
Ez az öreg hölgyes duma, meg nekem inkább taszító, az igazi öreg hölgyek általában rettenetesen vezetnek, nem tudnak váltani, égetik a kuplungot, meghúzzák az oldalát; sokkal inkább károsak az autókra nézve, mint bárki más...Elnézést az öreg hölgyektől... :D
Persze ugyanez az öreg urakra is vonatkozhat, egyszerűen idős korban ez se megy már olyan jól, mint sok minden más se...
Pont erre utal a másik magyaros elnevezés, a "bácsiautó" ami általában jól megvigyázott műszaki állapot, kevés futott kilométer, de sok itt-ott meghúzásnyom, lepattogzás, karosszériasérülés.Hát na, nem véletlen semmi sem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.09. 03:47:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Igen, olyasmi... :D
Illetve egy koplett lelkigyakorlatnak is elmegy... :-))

montroyal ( CAN qc) 2015.02.09. 04:28:45

@geegee: igaz ezek az idos urak holgyek a legjobb klienseim attol tenyleg lehet jo allapotban a mechanic keves km , de a karosserianak nincs épp eredeti festeses eleme .. mindig tobb festeket rendelek ... ugy is rovid idon belul visszajon ...es a legjobb barataim a kozos garazsok oszlopai ...

DieNanny CH 2015.02.09. 06:23:05

A Holland waffel blog eredeti posztjából mára ki lett törölve a biztosítókról a svájci szöveg.
Pedig kíváncsi lettem volna, az író hol hallotta...

nyuszmam 2015.02.09. 07:12:08

.....igen teves info, hogy Svajcban a fizetestöl függene a biztositas összege, teljesen mindegy, hogy mennyit keresel!! A szocialisan raszorulokat a helyi önkormanyzat segiti, a gyerekekre egysegesen 75 Chf/ ho! Ott biztositod magad, ahol akarod es meg alkudozni is lehet velük!! Amiröl a kommentelö ir, az nemetorszagban van!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.09. 07:24:21

@ganjagym:
nyilván azt nem tudom megítélni, hogy milyen sikeresen műt epehólyagot valaki, meg a többi beteg sem.

de egy csomó olyasmi van,hogy mondjuk a gyerekfülészről minden anyuka egyöntetűen írja, hogy bunkó és durva a gyerekekkel, nem lehet utána megnyugtatni őket, vagy vannak egész kórházi osztályok, ahol a vonatkozó törvényeket megszegve csak napi 2-3 órára engedik be az anyukákat, akkor ezt minimum jó ha tudja az ember (és csak akkor megy oda, ha nincs más választása, mert akkoranagy szakemberek az ottaniak). olyanokat se árt tudni, és biztos kiderül, hogy kinél mennyit kell várni, mennyire tartja be vagy tojja le az időpontokat. nőgyógyásznál, hogy hajlandó-e évente megcsinálni egy alap vérvizsgálatot, vagy automatikusan tolja tovább tizenöt évig a fogamzásgátlót mindenféle vizsgálat nélkül (és ezek vannak többségben, nehogy azt hidd, hogy ritkaság!!) ha műtét, akkor az jut eszembe, hogy melyik kórházban hány napig fektetik be feleslegesen az embert, olykor csak papíron, a tb-kassza lenyúlása céljából, lehet, hogy ez se mindegy influenzajárvány idején, hogy az ember menne haza, ha semmi oka ottmaradni.

de te is azt gondolsz, amit akarsz, meg én is amit akarok, és ennyi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.09. 07:33:50

@Muscari: a munkanélküli segély 3 hónapig jár max, utána semmi, a mindenféle szociális segélyeket meg most sózták az önkormányzatok nyakába, hogy vessenek ki olyan helyi adókat, amiket akarnak, és abból segélyezzenek, de hát a legcsóróbb falvak milyen adókat vetnének ki és kire már? a rendszeres gyerekvédelmi támogatást szeptembertől törlik el, helyette lesz a kötelező óvoda (ha jól értem). a tartós beteg családtagot ápolóknak adot havi 25ezer is elszállt teljesen, nulla, semmi nem maradt belőle. - én se nagyon látom, hogy iszonyú pénzeket lehetne felmarkolni a rendszerben.

DieNanny CH 2015.02.09. 07:36:17

A legújabb poszthoz már fél órája próbálok kommentet írni. Mindig valami hibára hivatkozik.

Határátkelő 2015.02.09. 07:49:56

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: @svájci sapka (ch): Furcsa. Én most próbáltam és megy... Ha megpróbáljátok és még mindig nem megy, akkor szólok az illetékeseknek. Kösz!

DieNanny CH 2015.02.09. 07:52:14

7:52-kor próbáltam, megint nem megy. Bezártam az oldalt, újra megnyitottam, újra beírtam... Semmi... :-(

DieNanny CH 2015.02.09. 07:52:57

@Határátkelő:

Ja, és ezt írja ki: "Hiba történt a komment elküldése során, kérjük, próbáld meg újra!"

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.02.09. 07:55:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Remélem, nem egyszerre fogja kidobni az összes kísérletet.
:D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.09. 07:58:12

@Határátkelő: nekem se megy. remélem, megoldódik :-)

Határátkelő 2015.02.09. 08:01:03

@Dragonlady (now in Thailand): Most írtam nekik, reménykedjünk a mielőbbi gyógyulásban...

M. Péter 2015.02.09. 10:52:48

@pappito: Viszont biztosan voltak olyanok is, a 200 eurós kedvezmény hatására döntötték el, hogy új kocsit vesznek, vagy korábban vettek, mint egyébként tették volna, mert egy fix összeg van a programra, ami ki fog merülni.

Az USA-ben is volt hasonló program, ott az is feltétel volt, hogy a leadott autónak már legalább egy évig az ügyfél tulajdonában kellett lennie, és rendszám és biztosítás is kellett, hogy legyen rajta, szóval nem lehetett bármilyen roncsot leadni, és a leadott autót be is kellett zúzni. Lehet találgatni, hogy Spanyolországban miért hagytak ilyen kiskaput, sima hanyagságból, vagy pedig azért, mert valamelyik kormánytagnak egy rokona vagy haverja autókereskedő.

Herr Géza 2015.02.09. 11:55:48

@nyuszmam: Ez így itt sem igaz. Az "eü. hozzájárulás" %-os nagysága a kötelezö biztosításnál (alkalmazottak) minden biztosítónál ugyanannyi, államilag elöírt nagyság (jelenleg 15,5%), de onnantól a fizudtól függ, hiszen minnél többet keresel, a járulék összege annál nagyobb lesz (egy plafonig, ott megáll).

Herr Géza 2015.02.09. 12:00:30

@geegee: A "csúcs" megint nem téma nekem, nyilván kapsz 10-20 e-ért egy tábla csokit, annyit nem adok érte, sznob nem vagyok. De pl. a Lindt tényleg sokkal jobb sztem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.09. 12:52:14

@montroyal ( CAN qc): :-))))))
Itt van, hogy a teremgarazsakban szépen beburkolják a közeli oszlopokat polifóval (ilyen habszivacs szerű szigetelőanyag) hogy meg ne fázzon, meg kevésbé karistolja a fémet... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.09. 12:56:19

@Herr Géza: Na nem, hát én is csak ésszerű értelemeben kérdeztem.Lindtet is próbáltam, nem rossz, de nekem az már inkább bonbon-féle.Meg ott a csomagolásra megy el egy csomó pénz, amit én nagyon nem csípek...
Adják ide zacskóba, parasztnak (nekem) jó az úgy is, cserébe kerüljön a harmadába... :-)))))))))))))

McZozo 2015.02.09. 13:23:40

@Jess G: 4
En is ettol tartok. En is kerdezgettem ismeroseimet es hasonlo valaszt kaptam, viszont aztan eus valasztasokon is folenyesen nyertek. Szoval en se tudom mi lesz es tartok is tole kicsit, es en mar nem hiszek benne hogy van eszuk. Sajna Nekem Cameron nagyon is emlekeztet Viktorra. Mindent probal csakhogy hataomba maradhasson. Az elmult evekben nagyon is populistara kezdte hangolni az orszagot.

blackhairlady 2015.02.09. 15:40:15

@Herr Géza: A piros mogyoros a legfinomabb:) Azok a hatalmas mogyorok benne, oh te jo eg, nekem ez lesz ezutan a "turo rudi" ami utan epedezek es honvagyam van:D

Herr Géza 2015.02.09. 20:08:28

@geegee: Akkor te itt dözsölhetnél. Ismered a Ritter Sport-ot? Itt gyártják a szomszédban, a gyárnak van amolyan mintaboltja, ahol lehet törött csokit kapni kilóra átlátszó nejlonzacsiban, meg a kísérleti, de aztán tömeges gyártásba mégsem került charge-okat is eladják szimpla fehér fóliába csomagolva. Idönként egészen fantasztikus kreációk vannak, nem is érti az ember, hogy miért nem került föl a palettára. A szar az benne, hogy néhány nap alatt elfogy, és tudod, hogy ilyen még egyszer nem lesz. A csomagoláson is csak a fajta meg az összetevök vannak rajta. Egy fokkal még szimplább, mint a Tesco gazdaságos csomagolás.
Általában mondjuk a minöség sztem átlag ca. Milka-kategória, van jobb is belöle, de gyengébb is.

Herr Géza 2015.02.09. 20:09:58

@geegee: A Lindt-nek is van táblás csokija, annyira azért nem súlyos az ára....

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.09. 20:45:46

@Herr Géza: abból a fehér csoki földimogyorós a legjobb

Herr Géza 2015.02.09. 21:01:33

@Babette .: Háát, én nem vagyok nagy fehércsoki rajongó. Nekem inkább a kekszes, kókuszos, sima ét, sima tej, meg az ilyen szezonális cuccok mennek: narancsos-crisp, tavasszal joghurtos-epres/málnás-crisp, stb.

Herr Géza 2015.02.09. 21:02:23

@Herr Géza: Meg az ilyen "vad" dolgok: sósmandulás pl. :))))

pacilecsenye 2015.02.09. 22:17:21

@geegee: gondold újra. pontosan 70%-a színtiszta kristálycukor. :) kakaót alig látott.

M. Péter 2015.02.09. 23:22:25

@Jess G: Az EP-választást nem veszik komolyan, más a választási rendszer, és nagy hagyománya van a "protest vote"-nak, amely eddig főleg a LibDemeknek kedvezett, de miután most a kormánykoalícióban vannak, rájuk már nem lehetett tiltakozásként szavazni. Emiatt nehéz az EP-választás eredményéből messzemenő következtetéseket levonni. Szerintem az a legvalószínűbb, hogy a UKIP legfeljebb néhány képviselője lesz, viszont a UKIP által a konzervatívoktól elvett szavazatok miatt a Munkáspárt nyer.

blackhairlady 2015.02.10. 00:55:55

@Herr Géza: Na a Ritter a masik amit imadok, pedig nem vagyok egy nagy csokizabalo.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.10. 06:06:07

A spanyoloknal nem tud akkora valsag lenni, hogy rosszul eljenek :) A gorogok is csak sziesztaznak egy eleten at, adot nem fizetnek, valsagok sora eri el oket, kozben meg jobban elnek, mint a legtobb europai.
Europa onmagat eli fel, nincs mar honnan finanszirozni a joletet.

Quercus a favágó 2015.02.10. 07:44:06

@aki mást mond az hazudik:

Mielőtt ilyen marhaságot leírsz, jobban tennéd, ha utána néznél alapvető dolgoknak, és nem az idióta, propaganda dumát nyomó sajtót ismételnéd.

Mrs. Clayton 2015.02.10. 10:30:12

@M. Péter: ez megnyugtatoan hangzik, mar a UKIP-ot tekintve, ugyanakkor en Ed Milibandnak meg csak a latvanyatol is hanyok, nekem irto unszimpatikus az urge

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása