oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 04. 21:36,  Rabszolgamunkást keresnek Angliába 128 komment

2015. február 04. 21:36 Határátkelő

Rabszolgamunkást keresnek Angliába

Autószerelőket vár egy angliai állásra egy, a céges adatbázis szerint román állampolgárságú, ámde magyar nevű férfi. A feltételek finoman szólva is sajátosak – lássuk, milyen is az, amikor rabszolgamunkára keresnek embert!

autoszerelo.jpg

Az ajánlat elsőre nem is hangzik olyan nagyon rosszul, mert bár a havi 800 fontos fizetés szinte semmire sem elég (még a fél évvel későbbre beígért 1000 font sem), de jár ingyen szállás is, ami azért sokat dob a dolgon. Ráadásul a 444.hu szerint még angolul sem kell tudni hozzá.

Válogatás a munkafeltételekből:

Heti 6 nap munka
Munkaidő: reggel 8-tól este 8-ig
Szabadságra akkor mész, amikor a főnök
Minimum 1 évre szerződsz, ez alatt az idő alatt nem mondhatsz fel
Ha mégis felmondasz, bukod az 1000 fontos letétet
Ha a főnök úgy látja, hogy rossz lábbal keltél fel, aznap nem dolgozhatsz
Amelyik napon nem dolgozol, 10 fontot kell fizetned a szállásért

Szállásfeltételek:

Kötelező a főnök házában laknod
A házba tilos elektronikai eszközt bevinni (tévé, fűtés, hangszer)
Ha egyvalaki tíz percet tölt a vécén, a többieknek 90 percet kell várniuk
A szobádat hetente alaposan ki kell takarítanod. Ha megbuksz az ellenőrzésen: 10 font levonás
Az egész házat ki kell takarítanod, amikor rád kerül a sor. Ha elmulasztod, 10 font levonás.

Szerintem mindez magáért beszél, további részletek közösségi-információs oldalunkon, a Határátkelő.com-on

A moderálási alapelveket itt olvashatod el.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: autószerelés Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr297142089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2015.02.05. 04:16:19

@bxf: engem az nem hat meg különösebben, hogy erdélyi magyar a jóember, tőlem lehet akárki. de egy munkaszerződésnek azért meg kell felelni bizonyos szabályoknak, amit meg suksüknáknékolva írnak az nekem rossz jel. másrészt ez, hogy nálam dolgozol, nálam laksz, de ha 11 percet ülsz a retyón, akkor a többieknek várni kell... az egész úgy faszság, ahogy van.

persze lehet, hogy a csávó sem tud angolul, és akkor hogy válllalkozik sikeresen? ráadásul egy munkáltató sem írhatja elő csak úgy, hogy nekem borotvált arccal kell megjelennem (többiek borbélyhoz!) hogy a többiről ne is beszéljünk.

az egész egy agyrém

pappito · http://pappito.com 2015.02.05. 04:34:02

@montroyal ( CAN qc): nekik nem működött a netjük vagy mi?

montroyal ( CAN qc) 2015.02.05. 05:03:26

@pappito: mukodik csak ... ujak... csak 3 eve vannak itt es Canadanapassport-nak nincs magyar formulaja . ..franciabol meg csak a Casino szakszavait tudjak ...meg .. miert ne segitsunk egymasnak ...:-)

pappito · http://pappito.com 2015.02.05. 05:07:52

@montroyal ( CAN qc): 3 éve vannak ott és "újak"??? wtf?

a segítséggel semmi bajom, sőt, csak... miért lenne a C-passportnak magyar formulája?

nem értem

2015.02.05. 06:11:53

Az volt mar hogy egy komment a poszthoz - tiz font levonas??

2015.02.05. 06:24:23

@Shanarey(England) ISTP: @pappito: Felreertitek itt a dolgokat (mondjuk a cikk sem vilagos). Ez nem szerzodes, nincs jogi ervenye. Az illeto egyeni vallalkozokent tervezi foglalkoztatni a 'rabszolgakat' es nem alkalmazottkent, tehat jogilag szerzodes sem kell, csak kivalt (ahogy le is irta) egy vallalkozoi engedelyt az 'aldozatnak' aki soha nem lesz alkalmazotti statusban es meg adoznia is kell a 800 fontbol (mas kerdes hogy az osszes keresete annyira keves lesz egy evben hogy valoszinuleg beleesik az adomentes minimum jovedelem savba). Ez termeszetesen illegalis, mivel ha kizarolag egy cegnek dolgozik valaki az nem lehet egyeni vallalkozo hanem alkalmazottkent kell kezelni es ennek megfelelo jogokat es minimum jovedelmet kell neki biztositani, amit termeszetesen nem biztosit a munkaado, ahogy le is irta a dokumentumban. Termeszetesen fel lehetne jelenteni, ha lenne erre valakinek ideje, penze, bizonyiteka stb.

2015.02.05. 06:27:06

@pappito: Ebben pont tevedsz, nagy valoszinuseggel beszel valaki urdu nyelven a jogsegelyszervezetnel, sok millio ember beszeli vilagszerte es tobb mint valoszinu hogy ket percen belul talalnak olyan dolgozot a szervezetnel aki szinten. A magyarral nyilvan tobb gond lenne mert kevesbe elterjedt nyelv, de biztosan erre is talalnanak valakit.

2015.02.05. 06:56:02

@Mirjam2: Ja arrol nem is beszelve hogy kotelezoen levon ez a 'munkaltato', ha jol emlekszem, 130 fontot a vallalkozoi papirok elintezeseert (nem tudom ez most hogy mukodik de mikor en egyeni vallalkozo lettem UK-ben, ingyen volt, csak ki kellett tolteni a papirokat) es meg kb. 100 fontot az eves adobevallas elkesziteseert, amit en pl. magamnak csinalok online, kb. tiz percet vesz igenybe. Utobbi nyilvan azert van, tehat azert kell a ceg konyvelojevel csinaltatni, hogy meg tudjak teveszteni az adohatosagot: gondolom megoldjak hogy ne deruljon ki hogy vegig egy cegnek dolgozott az illeto. Ezert meg penzt is kerni az aldozattol (nem is keveset), a pofatlansag teteje.

De nem is erdemes tovabb elemezgetni, ez az eset valoban az embercsempeszet / rabszolgasag kategoriaba tartozik es nem a munkajog / alkalmazas kategoriaba. Ha valaki egyaltalan hajlando ezt a papirt alairni, az annak a jele hogy vagy annyira alacsony az IQ-ja, vagy erzelmileg es / vagy szocialisan annyira kiszolgaltatott hogy nem lenne szabad olyan helyzetbe kerulnie amikor valakinek a totalis kontrollja alatt van egy idegen orszagban ahol nem beszeli a nyelvet. Ebbol jo nem szarmazhat.

2015.02.05. 07:04:55

Egyebkent most eszembe jutott hogy sok evvel ezelott mikor magam is felig rabszolga voltam Londonban :), azaz angolul nem beszelo es elegge kiszolgaltatott helyzetben levo au pair voltam, en is kaptam a csaladtol egy reszletes hazirendet. Az elejen nem ertettem mert nem tudtam angolul, de kesobb kiszotaraztam. Abban is egy csomo olyan volt hogy tiszta es vasalt (!) ruhaban kell dolgoznom, rendben tartani a szobamat, senkit nem lehet a lakasba felvinni, a szabadsagomat akkor vehetem ki amikor ok (mondjuk ez elegge evidens egy bentlako nanny eseteben), es az is hogy nem ehetek csak ugy akarmit amit a konyhaban talalok, stb. Tiz font levonas nem szerepelt benne mint szankcio :))) de mivel 45 fontot kaptam hetente, abbol tutira nem sok maradt volna ha meg szankcionalnak is. Persze ez meg joval az EU-csatlakozas elott volt mikor legalisan nem lehetett mas munkat vallalni, es valo igaz hogy nem tudtam angolul, kesobb mikor megtanultam mar sokkal jobb feltetelekkel talaltam munkat egy masik csaladnal, es persze meg sokkal jobbat 2004-ben mikor vegre 'felszabadultunk' es legalisan dolgozhattunk barhol UK-ben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.02.05. 07:23:07

@Mirjam2:
Akármeddig dolgozhatok egy cégnek mint self employed.
Az építőiparban.

kék madár 2015.02.05. 07:23:29

@Babette .: a reggel 8-tol este 8-ig az eleg abnormalis, ugy hogy telen nyaron esoben hoban kell dolgozni.
De szerintem a 90%-a embertelen.

kék madár 2015.02.05. 07:23:29

@Zsuzsi65: fun raising = en szivesen felnevelek par viccet :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.05. 07:23:29

Ilyen típusú munkát nem szabad vállalni soha.

2015.02.05. 07:28:59

@diggerdriver: Konnyen lehet hogy az epitoiparban maskepp van. En kovettem a szabalyok valtozasat mert evekig self employed is voltam mellekallasban az alkalmazotti jogviszony mellett. Par eve behoztak egy uj szabalyt hogy ha csak egy cegnek dolgozik valaki akkor az nem igazan self employed; ezt pont azert csinaltak mert egy csomo olyan munkaado van mint a posztban emlitett aki 'kenyszervallalkozokent' probalja foglalkoztatni az embereket, pont azert hogy megfossza oket az alkalmazottaknak kijaro jogoktol. A reszleteket nem tudom, nem vagyok sem jogasz, sem konyvelo, de valahogy ez volt a lenyeg.

csőcsere 2015.02.05. 07:31:30

Öööö, akárhonnan is nézem, a főnök lakásán kívül, nem látok különbséget a hirdetésben leírt feltételek és egy magyar multis, vagy állami droid munka között.

2015.02.05. 07:35:26

@diggerdriver: Az meg a masik, hogy ha self employed vagy, akkor nem hatarozhatjak meg elore a havi beredet fixen, hiszen nem lehet elore tudni hogy mennyi munka lesz. Ugy lenne logikus hogy orabert hataroznak meg. Ha meghatarozott havi ber van az egyertelmuen alkalmazotti statusra utal. Az oraber termeszetesen nem lehet kevesebb mint a legalisan meghatarozott minimum oraber (nem tudom mennyi most, ugy tudom 6 font felett van, adozas elott). Gondolom te sem egyeznel bele abba vallalkozokent hogy havonta, egy evre elore meghatarozva, x osszeget fizetnek neked es ezert gyakorlatilag barmennyit dolgoztathatnak (kiveve talan ha az osszeg nagyon magas lenne).

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.05. 07:45:46

@pappito:

"az adott ország nyelvén kell,"

Nem feltetlenul, a lenyeg, h mindket fel ertse, ami le van irvA

Shebelle 2015.02.05. 08:43:44

Nem vagyok jártas a jogrendszerben, de az egyik ismerős ismerőse hasonlóan járt,csak német nyelvterületen.ügyvédhez fordult s Az a része a szerződésnek ami ellenkezik az ország törvényeivel, jogaival stb. érvénytelen a szerződésben. többet sajna nem tudok az ügyről, de szerencséjére ő időben llelépett és talált mást.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.05. 09:00:06

@NagyságosSodalisO [eng]: jáájjjjjjj.
.....................korán van vagy mi? *röhej .-DDDDDDDDDDDDDDDD

M. Péter 2015.02.05. 09:27:07

@Shanarey(England) ISTP: Akkor nyilvánavalóan kell fordítás, de ez nem megoldhatatlan dolog.

Angolul nem tudóval angol nyelvű szerződést aláíratni veszélyes dolog. Ha bíróságra megy a dolog, ott fel fog merülni a kérdés, hogyha az üegyik fél tudta vagy tudnia kellett volna, hogy a másik fél nem tud angolul, akkor mit tettek az érdekében, hogy megértse a szerződést. Nem kell feltétlenül írásbeli fordítás, elég, ha valaki szóban elmagyarázza a másik fél anyanyelvén, hogy miről van szó. A szerződésben nem a papír a lényeg, hanem az, hogy a két fél megegyezzen valamiben.

M. Péter 2015.02.05. 09:28:59

@Mirjam2: Az au pair nem alkalmazott, ennyiben más a helyzet.

M. Péter 2015.02.05. 09:29:51

@pappito: Pont az urduval lenne a legkevesebb gond.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.05. 09:41:08

@Babette .: pl. hogy csak naluk lakhatsz, mashol nem. Pl. hogy ha nem vagy ott egy evig, akkor mennyit kell kicsengetni. Mire, hogy stb.

2015.02.05. 09:51:16

@M. Péter: Abszolut, es ebben a helyzetben nem is ereztem kihasznalasnak - messze nem dolgoztattak napi 12 orat, es raadasul meg szinte gyerek voltam, igy jobban ertheto hogy 'szabalyozni' probaltak. A posztban szereplo hirdetes egeszen mas helyzet, itt legalis munkalehetosegkent probalnak beallitani egy tulajdonkeppen rabszolgasaghoz hasonlo allapotot.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.02.05. 10:06:13

@Zsuzsi65: ha már belinkelted, akkor leírnám az ilyesmiről a véleményemet:
Nálunk is dívik az ilyen "volunteer" utazások fiatal felnőtteknek: veszélyeztetett állatok menhelyén, gyermekfalukban, stb stb. Persze mind egzotikus helyeken, véletlenül sem román árvaházakban vagy borsodi kutyatelepen. Az utazással kapcsolatban felmerülő összes költséget és a közvetítő iroda által kiszabott borsos részvételi díjat természetesen a jelentkező állja. Lehet persze azt gondolni, hogy milyen jó, a fiatal világot lát és rádaásul segít, nem csak turistáskodni megy oda, a részvételi díjakra meg van elég pénze a gazdag nyugatinak - csak éppen ezek az utak nettó turistautak, a jótékonyság hamis mázával nyakon öntve. Nekem senki ne mondja, hogy egy nyugati diák a pár hónapos tartózkodása alatt jobb munkát végezne a gepárdokkal vagy az árvagyerekekkel, mint egy helyi fiatal. A gazdaggyerekek így helyi fiataloktól veszik el a lehetőséget, és miért? Hogy a jótét lélek szerepében tetszeleghessenek, önmaguk előtt és persze a Facebookon, ahol kötelező ódákt zengeni a jóságukról. Pár hónap múlva továbbállnak és jön a következő jelentkező, hát ez marha jót tehet a gyerekeknek, akiket rájuk bíznak. Szerintem visszataszító az ilyesmi, egy rövid időre megjelennek szájtátani más nyomorán, hősiesen élnek a putriban, annak biztos tudatában, hogy elérhető távolságban ott a puha ágy és a nyugati életszínvonal, közben komolyan el is hiszik, hogy megváltották a világot. Mire akár kontár mód beletanulnának valami valódi értéket teremtő munkába, lejár az idejük és mennek vissza shoppingolni...
Aki turista, az legalább helyben költi el a pénzét, munkalehetőséget teremt (nem elvesz), így támogatja a szegény országokat.
Jelen esetben még rátesz egy lapáttal, hogy a költségeket közösségileg koldulják össze, hát erre igazán nem tudok mit mondani... Kötve hiszem, hogy nem lennének helyi erők, akik jobban el tudnák végezni a munkát, amire a nyugati fiatalok jelentkeznek.
Elnézést a hosszú offért, de ez a divat szerintem a legundorítóbb dolog, amit az utóbbi időkben láttam elharapózni a környezetemben.

2015.02.05. 10:22:05

Akit jobban erdekel a tema, utananezhet itt hogy mi a kulonbseg az alkalmazottak es a maganvallalkozok kozott Angliaban: www.nidirect.gov.uk/are-you-a-worker-employee-or-self-employed.

2015.02.05. 10:25:39

@Réka ‎: Nekem volt az egyetemen egy japan evfolyamtarsam aki nyaron romaniai arvahazban vegzett onkentes munkat (meg akarta ismerni Europat!). Azt meselte hogy nem volt melegviz es elloptak az arvak a telefonjat :( - tudom hogy kicsit random de most ennyi jutott eszembe a temarol :)

DieNanny CH 2015.02.05. 10:28:09

@Réka ‎:

Így én még sosem gondoltam bele. Úgy érzem, igazad van.

búvár kondér 2015.02.05. 10:33:01

Na ilyen az echte magyar! 10 fillérért vagy tíz fontért a hirdető is a saját anyját is meg...ná!

Mr Long 2015.02.05. 10:37:38

@Mirjam2: "Ez termeszetesen illegalis, mivel ha kizarolag egy cegnek dolgozik valaki az nem lehet egyeni vallalkozo hanem alkalmazottkent kell kezelni"
Contractorkent 24 honapig lehet csak egy helyen. Utana kell ha jol emlekszem 6 honap szunet es mehet vissza.

Mr Long 2015.02.05. 10:42:05

@NIKI LAURA: BTW ez nem a te hirdetesed? Gondolom nem rosszabbaka korulmegyenk, mint a kontenerben lako eperszedoknel.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.05. 11:11:45

@M. Péter: Szia.Érdeklődnék, hogy te hogy tudod, mennyi a tól-ig átlag orvosbér az Úkában?Én ilyen 30-70 ezer fonot látok a neten, de ez bruttó vagy nettó?Azt sejtem, hogy éves.Kösz, ha van infód, vagy bárki másnak.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.05. 12:07:51

@M. Péter: nem mondtam, hogy néhol nem jogellenes.
de nyilván nem véletlenül születtek ezek a szabályok, és nem véletlenül lettek leírva.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.05. 12:16:38

@Shanarey(England) ISTP: valamit kell nekik kezdeni, mivel az eu hivatalos nyelve a magyar is.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.05. 12:17:12

@rezsöatya: itt vagyok drágám, sürgős helyesírási problémád van?

McZozo 2015.02.05. 12:17:19

@Mirjam2:
Azert nem hiszem hogy pontosan igy van, mert en miota kint vagyok masodszor vagyok self employed statuszban ugy hogy bedolgozom konzultanskent egy cegnek projekt meloban es csak egy cegnek dolgozok de etol meg nem sertek semmi szabalyt. Ettol meg egyetertek azzal hgoy ez az egesz torvenyellenes de csak ezzel a reszevel kapcsolatban nem hiszem hogy teljesen igy van

McZozo 2015.02.05. 12:17:19

@geegee: mindig brutto van irva es az eves. van kalkulator a neten amivel pontosan le tudod bontani havi nettora de ha durvan akarsz szamolni akkor vedd a 2/3 at es az a netto kb

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.05. 12:26:24

@pappito: alapvetően igazad lenne, de voltak már neked alkalmazottaid a kékgalléros fajtából...?

Herr Géza 2015.02.05. 12:29:51

@Shebelle: Ez a szerzödés úgy, ahogy van érvénytelen. Pont azért, mert bár (al)vállalkozói szerzödésnek van "álcázva", az egyes pontok viszont sorban ellentmondanak a vállalkozói szerzödés kritériumainak. (Szabadság, munkaidö, hogy csak a két leglényegesebbet említsem...)
Bármilyen bíróságra elmennél ezzel, egy perc "tárgyalás" után a bíró képletesen darabokra szaggatná a szerzödést és max. az orrát fújná bele. A baj az, hogy azok, akik egy ilyet aláírnak, sose fognak eljutni vele semmiféle bíróságra, mert pl. le kéne fordíttatni (pénz), tudni kéne angolul a tárgyaláshoz, vagy meg kéne fizetni egy tolmácsot legalább (megint pénz). Meg ennek aláírása sajna egy bizonyos max. IQ-t "igényel" és abból kb. annyi sül ki, mint itt nem egyszer voltam tanúja: Kárvallott berongyol a rendörségre a magyar nyelvü papírral, majd lassan, tagoltan, hangosan "elmagyarázza" a rendörnek, hogy " here contract, nix money, you must shot down the man"... :))) A rendör talán még nagyjából fel is fogja, hogy miröl van szó, de legfeljebb annyit tehet, hogy megadja neki a munkaügyi hatóság elérhetöségét, amit persze a koma nem ért meg. Ezek után felháborodottan kijön és mindenkinek meséli, hogy a g..i rendörök lesz.rják a külföldieket, b+. :)))

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.05. 12:33:34

@kék madár: ja bocs, itthon az nem abnormális.

nyuszigonosz 2015.02.05. 12:48:21

@Herr Géza: Ilyennel itt nem a rendörséghez, hanem a vám/pénzügyörséghez kell fordulni.
Meg is teszik sokan, nyelvtudás hiánya nem probléma.

Mr Long 2015.02.05. 13:48:54

@tildy[UK]: Nem tudom, hogy van az angoloknal, de pl Mon siman csengetned kell, ha a hatarozott ideju szerzodesedbol lelepsz. A szerzodes vegeiog visszalevo beredet, max 12 honapot. Mondjuk akkor nem egyeni vallalkozo vagy, hanem alkalmazott. De Siman lehet (szerintem) banatpenzt beleirni egy szerzodebe, ha vallalkozobval kotsz szerzodest.

2015.02.05. 13:49:20

@Babette .: 'nyilván nem véletlenül születtek ezek a szabályok, és nem véletlenül lettek leírva'

Nem hat. Azert szulettek mert a pasi nem kepes (vagy nem is akar) embereket normalis uton alkalmazni es fizetni a vallalkozasaban. Leirva pedig azert lettek, mert vagy tul hulye ahhoz hogy felmerje hogy ez illegalis, vagy ugy gondolja (sajnos, ugy tunik, helyesen) hogy ugyis mindegy mert ugysem fogja feljelenteni senki.

Ladislav 2015.02.05. 14:07:36

Aki ilyen feltételekbe belemegy az meg is érdemli, mondanám, ha nem lenne Magyarországon annyi elkeseredett, reménytelennek mondott helyzetű, itthon is heti 70órákat dolgozó, kizsigerelt ember, aki még ilyen feltételekkel is elvállalja.
"Ha egyvalaki tíz percet tölt a vécén, a többieknek 90 percet kell várniuk"
A többit értettem (ha meg nem is), de ennek mi lenne a lényege?
Úgy gondolom, a hirdetőt, tulajdonost, vagy foglalkoztatót egy-két évig egy szibériai táborba kellene tenni, majd utána meg kellene kérdezni, hogy hogy látja a helyzetet most.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.05. 14:10:31

@McZozo: Kösz!Nekem ez a kétharmados ökölszabály bőven elég, csak a nagyságrend érdekel.

Ladislav 2015.02.05. 14:10:38

"Minimum 1 évre szerződsz, ez alatt az idő alatt nem mondhatsz fel"
Majd ezután jönnek az 5-10-20 éves és az életfogytig tartó szerződések, ahol az elhunyt a végrendeletében "saját" kezűleg fog nyilatkozni, hogy a gyerekei feletti gyámság joga a munkáltatóé lesz.

Ladislav 2015.02.05. 14:14:40

@Herr Géza:
"Meg ennek aláírása sajna egy bizonyos max. IQ-t "igényel"" Egyetértünk, megvan ez a réteg, de van aki hitel, pénzügyi okok miatt olyat is elvállal, amit "józanul" sajnos nem tenne. Az, hogy ki kerül olyan helyzetbe, megint más kérdés, de több embert is ismerek, akit nem tudok hibáztatni igazán.

2015.02.05. 15:22:21

@McZozo: @Mr Long (UK): Oke, nekem ezt egyszer telefonon mondta az HMRC kb. ket eve hogy ha egy cegnek dolgozok csak akkor szerintuk nem vagyok self employed. Nem arrol volt szo hogy en megszegtem volna a torvenyeket, inkabb ugy latta a no akivel beszeltem hogy a ceg aminek dolgozok szegheti meg a torvenyeket ha 'kenyszervallalkozokent' alkalmaznak (ez nem igy volt egyebkent, csak mellekallasban dolgoztam nekik). Az adobevallason is van egy olyan kerdes hogy egy vagy tobb cegnek dolgozok egyszerre mint self employed (reszletekre nem emlekszem), es ha egynek akkor mik az adataik, en erre azt szoktam mondani hogy tobbnek es nem adok meg adatokat, eddig meg nem volt gond.

Most utananeztem hogy mi a hivatalos allaspont, azt irjak hogy nem lehet szaz szazalek biztonsaggal egy vagy ket kriterium alapjan eldonteni hogy alkalmazott vagy-e, de van nehany faktor aminek alapjan nagyjabol eldontheto.

Az biztos hogy a munkaado nem dontheti el onkenyesen hogy melyik kategoriaba tartozik a munkavallalo. Peldaul a fenti esetben teljesen vilagos a feltetelek alapjan hogy alkalmazotti statuszba kene venni a 'rabszolgakat', ami azzal jarna hogy egy csomo olyan joguk lenne amit ez a munkaado nem akar biztositani nekik (pl. minimalber, szabadsag, betegszabadsag, barhol lakhatnak, nem lehet visszatartani a berbol 'deposit' formajaban, stb. stb. stb.).

Linkek azzal kapcsolatban hogy self employed-e valaki: www.taxguideforstudents.org.uk/working/employed/am-i-employed-self-employed-both-or-neither#table; www.taxguideforstudents.org.uk/working/employed/am-i-employed-self-employed-both-or-neither#law

'Whether you are employed or self-employed is not a matter of choice; it depends on the circumstances. The distinction between employment and self-employment is not always clear; some businesses try to exploit this, by treating you as self-employed when you should be treated as an employee. This means the business avoids operating PAYE. HMRC could chase you for the tax in this situation, although they should approach the business first. So be wary if:
- you are offered work and given a choice of being an employee or self-employed;
- someone you are going to work for tells you that you are self-employed.'

2015.02.05. 15:28:34

@McZozo: @Mr Long (UK): Most jut eszembe, egyszer felajanlottam egy cegnek akik full time irodai munkara akartak felvenni hogy self employedkent dolgoznek naluk es szamlat adnek minden honapban. Azonnal mondtak hogy ez lehetetlen mert ellenorzeskor kiszurnak es nem lenne legalis mivel ez alkalmazotti status. Konkretan azt mondta nekem a ceg konyveloje akivel beszeltem hogy illegalis lenne es megbuntetnek oket.

Mr Long 2015.02.05. 15:39:43

@Mirjam2: Hmmm.. Nem tudom, host egy csomo ceg keres nalunk contractorokat es ez azt jelenti altalaban, hogy 6-12 honapig egy cegnel dolgozol napi 7.5 oraban es ezert adnak neked hetente x fontot. Ezek mind napiberes melok. Gondolom egy egesz iparag (kicsit komolyabb, mint az autoszerelo vilag) nem csinalna ezt, ha illegalis lenne.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.05. 15:40:28

@Réka ‎: Egyetertek veled, es az nekem sem tetszik, amikor kb. turizmus szinten mukodik a "jotekonykodas". Szerencsere a mi esetunkben szo sincs errol, egy kereszteny szervezet, amely mar evek ota mukodik Thailand-en, szervezi ezt, es sok tagja ott el, rendes munkajat, eletvitelet feladva. ( www.samaritancreations.org/projects/ ) Azok a fiatalok, akik most, a lanyommal egyutt mennek oda dolgozni 2 hetig, helyi szinten, a mi lakohelyunkon is szolgalnak, szamukra ez nem "turistakodas", hanem valoban szolgalat, es meghatarozo az eletukben. Na, OFF-olast befejeztem, mindenkitol elnezest :)

montroyal ( CAN qc) 2015.02.05. 15:41:38

@pappito: nem erted .. én se .. de egy kulon historia; pletykalok egy kicsit nevek nelkul, egy pesti vagany osszeszedett egy csovest es elhozta ide, lejelentkeztek ,mint elettarsak, uldozott buzik es elfogadtak oket , talan csak azert hogy legyen kivetel ne mondjak hogy az osszes magyart hazakuldik ... sajnos az embert ismerem 40 ev elottrol , ezert segitek ... a szomoru benne ,hogy a kisse visszamaradott ,de rendkivul joindulatu csoves tulajdonkeppen a csicskaja ... de biztos jobb neki itt ..feketen dolgoztatja , segelyen vannak es az urasag az osszes penzt viszi a casinoba .. es ami meg meglepobb sokszor van nala tobb tizezer nyert penz .. na igy is lehet elni ....

Mr Long 2015.02.05. 15:41:40

@Mirjam2: Mondjuk azt nem tudom, mennyire valtoztat a dolgon, hogy altalaban ezek az emberek egyszemelyes cegek, szoval nem mr y x egyeni vallalkozo, hanem director at x company :) televagyok cegvezeto ismerosokkel :D

2015.02.05. 15:55:37

@Mr Long (UK): Szerintem az a lenyeg hogy azt probaljak a UK-ben megakadalyozni hogy kenyszervallalkozo legyen valaki, kedvezotlenebb feltetelekkel mintha alkalmazasban lenne (pont az olyan esetek elkerulesere mint ami a posztban megjelenik). Tehat az oke ha 'genuinely' self employed vagy, ami az altalad vazolt esetekben lehetseges - ha jol ertem, csak egy bizonyos munkara, egy bizonyos projectre szerzodtettek ezeket a munkavallalokat. Ez gondolom oke, az viszont nem ha hatarozatlan idore felvesznek valakit egy teljes idos allasra amit altalaban alkalmazotti statusu emberek latnak el. Tehat nem megallapodas kerdese hogy self employed vagy alkalmazott-e valaki, hanem ha pl. meghatarozott munkaorak vannak, meghatarozott havi vagy heti ber stb. stb. (lasd a belinkelt tablazatot) akkor valoszinu hogy alkalmazott az illeto es ennek megfelelo jogok kell hogy megillessek, akkor is ha a munkaltato ezt nem szeretne.

2015.02.05. 16:01:57

@Mr Long (UK): Lehet, de itt nem arrol van szo hogy hatarozott ideju szerzodes van, hanem ellenkezoleg: nincs szerzodes, elvileg self employed a munkavallalo, ennek az egyik legfobb ismerve pedig hogy barmikor felmondhatja a munkat kovetkezmenyek nelkul. A berebol penzt levonni 'depositra' pedig nagyon egyertelmuen illegalis (ugyanigy az is hogy havi bert hataroznak meg elore mikozben self employed es nem fizetnek utana adokat, jarulekokat).

Mr Long 2015.02.05. 16:04:10

@Mirjam2: Nem projectre, hanem idotartamra (x honap) szerzodnek le (tetszoleges mennyisegu project lehet ez alatt), oraberben vagy napiberben, fix napi munkaorakra.

2015.02.05. 16:06:27

@Herr Géza: "here contract, nix money, you must shot down the man"...

:)

vagyis inkabb :(((

2015.02.05. 16:16:14

@Mr Long (UK): Na latod, oraber vagy napiber, gondolom itt van a kutya elasva! Ez mar inkabb self employed-nak hangzik mint a havi fix ber.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.05. 16:18:11

@Mr Long (UK): Mintha itt elore letetet kernenek : "Ha mégis felmondasz, bukod az 1000 fontos letétet"

2015.02.05. 16:33:45

@tildy[UK]: Levonjak / visszatartjak az elso ket havi berbol az ezer fontot, igy jon ki a 'deposit'. Tehat az elso ket honapban havi 300 fontert elsz rabszolga-eletet egy idegbeteg pasas hazaban (minusz a tiz fontok ha meg mersz moccanni! :))). A harmadik havi berbol levonnak tobb mint szaz fontot annak a (nem letezo) koltsegeire hogy bejelentenek self employednak. Jol atgondolta ezt valaki...

Bicepsz Elek 2015.02.05. 17:51:50

Angliaban egy rakas kisebbseg(kinaiak, pakik, bangok, arabok, mindengele afrikaiak)ugyanezt csinaljak a sajat nemzetbelieikkel.

M. Péter 2015.02.05. 18:26:51

@Mr Long (UK): Nem keversz itt valamit? Olyan volt, de ha jól nézem, az új Munka Törvénykönyvében már nincs, hogyha a munkaadó felmond a dolgozónak a határozott idejű szerződés, tartama alatt, akkor ki kell fizetnie fennmaradó időre, max. 1 évre járó fizetést.

2015.02.05. 19:06:39

Ha elvállalnám, az első adandó alkalommal "ellopatnám" a kocsiját a szerszámokkal együtt, oszt jónapot.

T.Jani 2015.02.05. 20:56:37

Közmunkásokat keresnek Magyarországon, a munkaidő napi 6 vagy 8 óra, 39 vagy 50 ezer forintért ami a minimálbért sem éri el.
Ha 5 percet késel vagy korábban elmégy akkor ki vagy rúgva és segélyért sem fordulhatsz.
A kijelölt munkahelyed nem hagyhatod el szakadó esőben is szorgalmasan gyűjtened kell az avart, szerszámot pedig szerezz magadnak.
WC-re mehetsz, .. ha találsz elég széles fát ami eltakar, különben közszeméremsértésért még jól meg is büntetnek.

**mimi** 2015.02.05. 21:21:12

@T.Jani:
kiegészíteném még azzal, hogy már a közmunkához is protekció kell, sőt ha nem úgy szavazol, ahogy mondják, akkor sincs közmunka.

M. Péter 2015.02.05. 22:13:29

@geegee: Mindig bruttó. 30000 egy nagyon kezdő orvos lehet, aki most fejezte be az egyetemet. Egy gyakorlott háziorvos (GP) vagy kórházi főorvos inkább 100000 körül keres.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.02.05. 22:46:06

Most úgy elképzeltem, ahogy Főnök és HR-es összeülnek és kitalálják ezt a szöveget. De az is lehet, hogy ez csak valami online stratégiai játék...

bxf 2015.02.05. 22:47:34

@Zsuzsi65: Pontosan tudom, hogy nyugaton hogyan szokas, mivel en is az USA-ban elek.

Egyaltalan nem csodalkozom, hogy otthon utaljak az amerikai magyarokat.

A fosulin van scolarship is meg travel grant is. A kuncsorgasnak az ilyen formajat ki nem allhatom.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.05. 22:59:22

@bxf: a foiskolak nem szoktak tamogatni a misszios utakat :))nem valoszinu, hogy scholarship-et v. travel grant-et adnanak ilyen jellegu utakhoz. Szerencsere az itteni magyar kozossegben is vannak olyanok, akik egy jo ugyet minden tovabbi nelkul tamogatnak, es nem "kuncsorgasnak" tekintik. Igy alig 1 nap alatt $265-t ajanlottak fel. Nagy kulonbseg van fundraising es fundraising kozott, attol fuggoen, mi a celja :) pl. az iskolai (allami iskolai) fund raising szamomra sem szimpatikus, mert az iskola budzsejet a helyi (on)kormanyzatnak kene biztositani, es nema szulokkel fizettetni, epp eleg adot fizetnek egyebkent is.

morsels (törölt) 2015.02.05. 23:24:46

@bxf:
Teged olvasva en sem csodalkozom ezen.

FutureFry 2015.02.05. 23:27:47

@Réka ‎: "hősiesen élnek a putriban, annak biztos tudatában, hogy elérhető távolságban ott a puha ágy és a nyugati életszínvonal, "

Common people:

"... But still you'll never get it right,
'Cause when you're laid in bed at night,
Watching roaches climb the wall,
If you called your Dad he could stop it all.

You'll never live like common people,
You'll never do whatever common people do,
You'll never fail like common people,
You'll never watch your life slide out of view,
And dance and drink and screw,
Because there's nothing else to do.

Sing along with the common people,
Sing along and it might just get you through.
Laugh along with the common people,
Laugh along even though they're laughing at you,
And the stupid things that you do.
Because you think that poor is cool.
"

play.google.com/music/preview/Tjbgkt6rccr5c7c32y3uzyti6pi?lyrics=1

a zajtó kzáródnak 2015.02.05. 23:37:15

@bxf: ne haragudj, de a te fröcsögésed szerintem sokkal zavaróbb, mint az eredeti megosztás. kulturáltan is meg lehet fogalmazni a különvéleményt. sokaknak sikerült.

2015.02.05. 23:58:11

@FutureFry: Uristen, de nagyon szerettem a Pulpot...

FutureFry 2015.02.06. 00:15:56

@mojyo: Ez a dal "követett" Angliából Amerikába (szerintem jó feldolgozást készítettek itt belőle, persze azt is már régen (guglizzad a "Has Been" albumot)). Csak vigyázni kell, ha az ember énekli a "...smoke some fags..." sort, mert az ugye egész mást jelent itt...

pappito · http://pappito.com 2015.02.06. 00:22:15

@Mirjam2: az urdu csak egy példa volt a "nem angol" ra

2015.02.06. 00:42:21

@Réka ‎:

"Persze mind egzotikus helyeken, véletlenül sem román árvaházakban vagy borsodi kutyatelepen. (...) - csak éppen ezek az utak nettó turistautak, a jótékonyság hamis mázával nyakon öntve."

"So I'm going to Rio De Janeiro, and watch football at the Maracana, for charity"
www.youtube.com/watch?v=oLj4NZ0p59Q

(Ez csakugy jutott eszembe arrol amit irtal. Nem neztem meg, mire reagaltal, az altalad leirt jelenseggel pedig nem annyira talalkoztam, csak az ilyen "ice bucket challenge" szintu hasonlo, jotekonysagnak alcazott baromsagokra... Ezen a videon egy nemet humorista beszel aki az UK-ban el, es szerintem tokre igaza van ezekkel kapcsolatban. :))

montroyal ( CAN qc) 2015.02.06. 02:04:46

@pappito: igen ... no comment categoria ...

montroyal ( CAN qc) 2015.02.06. 04:02:15

elgondolkoztam egy magyar hirrel kapcsolatba ..
a kulombsegek Mo es egy normal orszag kozott

www.blikk.hu/blikk_aktualis/osszekoltozes-hende-csaba-honvedelmi-miniszter-baratno-fiatal-allas-2326761

1 fujj osszeallt egy idosebb ferfivel- maganugy ..
2 de zsiros allami allasa van 500K
3 de de akik kint elnek , v mas orszagban sok sok no ...megkeresnek ennyit+ es nem is kell arra torekednunk hogy megfogjak az isten labat egy 17 evvel idosebb miniszterrel ..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.06. 04:05:37

@a zajtó kzáródnak: koszonom:)) megnyugodtam, hogy nem csak en erzekeltem hasonloan a hozzaszolast:)

blackhairlady 2015.02.06. 04:48:43

@Zsuzsi65: Zsuzsi, remelem osszejon az osszeg ami az utazashoz kell. Massal meg ne foglalkozz. Aki akar ugy is ad, aki meg nem az tovabb lep.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.02.06. 05:03:40

@blackhair-lady: Igy van:) es le a kalappal az amerikai magyarok elott (hogy jot is mondjunk roluk :)) legalabbis azok, akiket en ismerek, mind nagyon segitokeszek, es - ezuttal valami, amiben tanulhatunk Amerikatol - a jotekonysag (charity) jo szokasat sikerult elsajatitaniuk :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.06. 05:24:16

@Réka ‎: annyiban egyetértek, hogy nettó lehúzás, amit a közvetítők művelnek. önkénteskesz és még te fizessél? ha kijössz, akkor ezer lehetőség van, ahol senki nem kér mindenféle díjat, a munkáértáltalában adják a szállást és az ételt.
szerintem azért simán vannak olyan helyek, ahol a nyugati önkéntes többet használ, mint árt, persze különösen akkor , ha van valami olyan szakértelme, ami helyileg nem elérhető (amiket én láttam / ismerek: persze az angoltanárok vagy gyógypedagógusok, a búvároktatók, akik először megtanítottak pápua fiatalokat búvárkodni, a napelemeket felszerelő technikusok, ilyen gyerekcsempész ügyekben nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező szakemberek, stb)
ami még eszembe jut.
Nepálban van nagyon jó kis embercsemész biznisz. még mindig. a nagyon távoli nagyon szegény vidékeken valami helyi "üzletember" összeszedi a gyerekeket, hogy elviszi őket Kathmanduba iskolába. a szülők és a család összeszedik minden kis vagyonkájukat ezért. pasi és a gyerek nyomtalanul eltűnik. a gyerekek valami árvaházban éheznek, ahol lehet őket mutogatni turistáknak és adományokat beszedni. van egy alapítvány, meg biztos mostmár mások is, amit egy (kanadai? amerikai?) srác hozott létre, aki egyébként ilyen naiv önkéntesnek került egy efféle "árvaházba", és minden erejükkel azon vannak, hogy megtalálják sok év után a gyerekek elveszett, elfelejtett szüleit és hazajuttassák őket.
www.nextgenerationnepal.org/
egyébként tudom, hogy Bangkokban más a helyzet, itt több mint kétmillió állampolgárság nélküli ember él, többségük gyerek, és a szomszédos nagyon szegény országok gyerekei egyébként is nagyon sebezhetőek, még akkor is, ha vannak papírjaik. ez megint más probléma és nyilván minden segítséget megérdemel. hogy helyi fiatalok mennyire mennének el fizetetlen, önkéntes állásokba, vitatható. hogy esetleg arr akéne költeni az adományokat , hogy inkább ők kapjanak fizetést, nem tudom. nem vagyok benne egyáltalán a témában.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.06. 05:36:12

ja és juteszembe, amikkel én összefutottam eddig, azok minimum 3, de leginkább 6-12 hónapos önkéntes melók szoktak lenni. akik gyerekekkel foglalkoznak, tanárok, azoknál általában kikötik az egy évet, nem véletlenül tényleg.
de tényleg nem ezekről a kamu ügynökségekről beszélek, hogy "adjál ezer dollárt, és fizessél a szállásért is, cserébe dolgozhatsz velünk egy hónapot".
nem néztem meg konkrétan itt melyik szervezetről van szó, annyira nem érdekel, és pláne konkrétumokba nem akarok belefolyni.

2015.02.06. 06:19:48

@montroyal ( CAN qc): Szerelem volt első látásra. :)))

2015.02.06. 07:36:47

@pappito: Ertem, csak arra mutattam ra hogy az urdu nagyon is elterjedt nyelv UK-ben, eszerint a forras szerint pl. egyike a tiz leggyakrabban beszelt nyelvnek Londonban: www.ucl.ac.uk/atlas/urdu/community.html

2015.02.06. 07:55:05

@Dragonlady (now in Thailand): 'annyiban egyetértek, hogy nettó lehúzás, amit a közvetítők művelnek. önkénteskesz és még te fizessél?'

Ezt regen en is igy lattam. Gyokeresen megvaltozott a velemenyem mikor NGO-iskolaban dolgoztam Indiaban es beosztottak arra hogy en 'vigyazzak' a nyugati onkentesekre. Ebben az idoben az iskola barkit fogadott akik felajanlottak hogy onkenteskent 'dolgoznak' par napig vagy hetig, ingyen szallast es kajat biztositottak. Hamar rajottem hogy az iskola semmit nem profital ebbol semmilyen ertelemben, viszont ido es penz ment az onkentesekre amit nem nagyon engedhetett meg maganak a szervezet. Par nap vagy het nem eleg arra hogy barmi ertelmeset csinaljanak az onkentesek; meg egy orvostanhallgatonk is volt es o sem tudott semmi olyat csinalni ami tenylegesen segitette volna a gyerekeket. Viszont a legtobb onkentes megbetegedett, nem volt elegedett a szallassal, az etellel, masik szallast kellett nekik keresni, mindent megszervezni, korhazba jarni veluk, figyelni rajuk, es mindekozben persze parazni hogy nehogy pl. kideruljon hogy valamelyik pedofil vagy hasonlo, mert nem tudtuk leellenorizni hogy honnan jottek - az egyiknek sulyos mentalis problemai voltak (egy fiatal csajnak), fizikailag megtamadott valakit a szallason es nem volt hajlando tavozni mikor megkertuk ra, en meg ott alltam hogy most mi legyen, hivjam az indiai rendorseget, vagy mi?

Az lett a vege ennek hogy bevezettuk hogy fundraising-et kell csinalniuk mielott jonnek es igenis penzt kertunk toluk azert hogy onkenteskedhessenek. Utolag is azt gondolom hogy az fair volt, mert az iskolanak penzre volt szuksege, es ha mar idot es penzt aldozunk mi az onkentesekre akik par napra 'nyaralni' jonnek gyakorlatilag, akkor legyen valami ertelme is a dolognak.

Termeszetesen ez csak az en tapasztalatom volt egy konkret helyzetben, nem akarok senkit megitelni, kulonosen nem @Zsuzsi65: csaladjat - ellenkezoleg, sok sikert kivanok a lanyanak az uthoz. Sokkal de sokkal rosszabb dolgokat is csinalhatna egy fiatal a szabadidejeben mint az onkenteskedes, es szerintem is szep hagyomany a nyugati vilagban hogy annyian vesznek reszt ilyen kezdemenyezesekben. Viszont en ugy erzem hogy a rovid tavu onkentes munkabol sokszor nem a 'celkozonseg' hanem maga az onkenteskedo profital (emberi ertelemben), ezert megertem ha penzt kernek erte bizonyos szervezetek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.06. 08:35:35

@Mirjam2: tök jó, hogy leírod ezeket a dolgokat, mert én csak onnan látom, ahogy én itt lennék a másik oldalon. hogy lenyúlnak egy havi placementért ezer dollárt, plusz fizess a szállásért, kajáért is, ez nekem röhej (mert ugye még ingyen is dolgozol). de ha tényleg olyan rövidtávú dolgokról van szó, ahol be kell tanítani embereket, nagy a lemorzsolódás, nagy eséllyel lesz kórház stb, akkor ok, legyen, de úgy, hogy akkor viszont legyen erről szerződés, tényleg segítsenek is mindenben, és a pénz tényleg oda menjen, ahol szükség van rá, nem valami ügynök zsebébe.
én egyébként nagyon nem szeretem a rövidtávú dolgokat, sokáig tart, amíg beilleszkedek valahova, biztos hogy nem akarnék két hétig beugrani valahova, főleg ha gyerekekről van szó, nem vagyok az a fajta, aki azonnal megtalálja a hangot. én inkább dolgozok és pénzt szoktam adni olyan alapítványoknak, amikben megbízok. ha ilyesmit akarnék csinálni, akkor biztos elmennék egy évre, mert másképp számomra nem lenne értelme. referenciákkal, nézzenek utánam, próbáljanak ki egy hónapig, akármi. de akkor viszont ha egy évig "ingyen dolgozok", akkor adományt pluszba ne kérjen már senki. - azért vannak ilyenek is, ahol nem forgóajtó szinten jönnek-mennek az emberek. szerintem ezt érdemes szétválasztani.
egyébként azt se mondanám, hogy az önkénteskedés csak egófényezésre jó, szerintem nagyon is pozitív dolog tud lenni, csak ez nálunk még mindig annyira nem alakult ki. azt is mennyien fikázzák, hogy felvetették azt, hogy az érettségi feltétele legyen valamennyi társadalmi munka. (ezt egyébként a nemzetközi érettségitől (IB) vették volna át. senkinek nem ártana meg 50 óra társadalmi munka, és még választhatna is mindenki, hogy mit akar, futóversenyt szervezni, kóbor macskákat etetni, túrejelzéseket újrafesteni a Pilisben, gyerekkórházba járni angolozni a sokáig bent fekvő gyerekekkel, hajléktalanoknak teát főzni, vagy millió más lehetőség. de ebből is mekkora hisztit csináltak... pedig ráférne nagyon a társadalomra. azért ennek elég nagy kultúrája van Angliában is, Amerikában is, hogy az ember ne csak a saját kis dolgaival foglalkozzon, vegyen észre másokat is.
nna mindegy, ezt a prblémát se fogjuk tudni ma megoldani :-)

2015.02.06. 10:25:44

@Dragonlady (now in Thailand): 'egyébként azt se mondanám, hogy az önkénteskedés csak egófényezésre jó, szerintem nagyon is pozitív dolog tud lenni'

Abszolut, ezzel teljesen egyetertek. Az egy evi onkentes munka pedig tenyleg munka, en ezt nem csinalnam ingyen, akkor sem ha megengedhetnem magamnak, elvbol nem. Indiaban is fizettek, a lehetosegekhez kepest eleg sokat (persze nyugat-europai mercevel keveset). Abban is igazad van hogy nehez ellenorizni mi tortenik a penzzel, de ez majdnem mindig igy van adomanyok eseteben. Az a legjobb szerintem ha nem kozvetiton keresztul zajlik a szervezes hanem kozvetlenul a szervezeten keresztul, pl. a mi esetunkben az iskolanak fizettek. 'Munkat' gyakorlatilag nem vegeztek, par nap vagy het alatt nem is lehetett volna.

A gyerekeknek pedig idonkent kimondottan hatranyos volt, pl. eljottek parszor az arvahazba, az arvagyerekek elkezdtek hozzaszokni hogy figyel rajuk valaki aztan nagy csalodas volt mikor nem jottek tobbet. Vagy vettek az egyiknek uj ruhat, de az osszes tobbi is akart, stb. Tanitani nem tudtak, hiszen nem lehet tanitasra csak ugy par hetre beugrani, foleg tapasztalat nelkul; ugyanez az irodai munkakkal, felig megcsinaltak, utana nekem ujra kellett irnom az egeszet. Kozben nyafogtak hogy nincs teve meg huto a szallason :(((, nincs legkondi, nem jo az etel stb. Pedig elore lehetett tudni hogy mik a feltetelek.

Es azt meg nem is emlitettem hogy sokan fel akartak hasznalni az onkentes tapasztalatot pl. a szakdolgozatukhoz, terepmunkanak (antropologia, hasonlok), interjukat, videokat csinaltak, az orvostanhallgato vizsgalatokat vegzett a gyerekeken mert alultaplaltsagrol probalt irni valami tanulmanyt stb. Voltak akik tanarkepzest csinaltak es a szakmai gyakorlatukat akartak vegezni nalunk.

Azert volt par kivetel, pl. egy amerikai zenetanar eljott par hetre es angol dalokat tanitott a gyerekeknek, meg volt egy jo fej horvat fodrasz aki fodraszatra tanitotta oket ami nagyon hasznos volt csak aztan sajnos o is korhazban kotott ki napszuras miatt es haza kellett mennie...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.06. 10:45:15

@Mirjam2: na mondjuk ilyen szinten átjáróházat csinálni egy árvaházból vag yiskolából, ennek tényleg nem sok értelme van :-(
ha valaki csak pár napra vagy hétre akar valamit, akkor tényleg sokkl óvatosabbnak kell lenni, mibe nyúl bele :-( pár nap alatt is lehet mittomén kutyaketrecet takarítani vagy téglát pakolni (mármint ciklon, földrengés tsb utáni újjáépítésben).
nagyon jó, hogy ennyi részletet meg szempontot felvetettél, tényleg köszönöm

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása