oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. február 02. 20:56,  Nem csökken az orvoselvándorlás Magyarországról 143 komment

2015. február 02. 20:56 Határátkelő

Nem csökken az orvoselvándorlás Magyarországról

Az elmúlt napokban több cikkben is foglalkozott nemrég indult közösségi-információs oldalunk, a hataratkelo.com az orvoselvándorlás kérdésével. A mai blogposzt után talán érdemes kicsit a számokat is megnézni, csak a tények kedvéért.

orvos_1.jpg

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai szerint az eddig megszokott ütemben folytatódik az egészségügyi dolgozók határátkelése. Míg 2013-ban 1950-en, tavaly 1943-an kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást.

Az orvosok és ápolók körében kisebb (pár fős) csökkenés tapasztalható, de a gyógyszerészek, a szülésznők és az egyéb egészségügyi szakmát művelők körében nőtt a határátkelők száma.

Az orvosok közül a legtöbben (egészen pontosan 59) háziorvosként vágtak neki, majdnem ugyanennyi (53) aneszteziológus és belgyógyász (51) is a külföldi munka mellett döntött. Ami a kor szerinti megoszlást illeti, semmi meglepő nincs abban, hogy a legkevésbé a fiatal (35 év alatti) orvosok elégedettek a magyarországi helyzettel.

A britek szívják el a magyar orvosokat

Nemrégen a The Guardian hosszú cikket közölt a brit egészségügy helyzetéről, az ott dolgozó orvosokról, különös tekintettel a magyarokra (és az indiaiakra). A brit lap szerint a szigetországban hatalmas a hiány orvosokból, idén körülbelül 3000 státuszt kellene betölteni.

Ennek egyik oka a brit közegészségügyi rendszer (az NHS), illetve az azt kiszolgáló egyetemi rendszer rossz tervezése, a másik pedig, hogy a vízumszabályok szigorítása miatt az indiai szubkontinensről származó kezdő orvosok nem maradhatnak elég ideig az országban ahhoz, hogy befejezzék tanulmányaikat, ezért inkább máshová (például Kanadába) mennek.

„Nem sokkolt most bennünket az Angliából érkező hír, hisz nem egyszer, nem kétszer elmondtuk, hogy 2020-ra körülbelül tízezres nagyságrendben lesz orvoshiány Európában, sőt a tengerentúlon is, hiszen ez világszerte érzékelhető tendencia – reflektált a brit egészségügyi szolgálat jelentésére a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke.

Bélteczki János az InfoRádióban hozzátette: az elmúlt hat évre visszatekintve évente az ezret megközelíti az országot elhagyó magyar orvosok száma, és ez a tendencia aggasztó.

(Ami pedig a Határátkelő közösségi-információs oldalát illeti, a tesztidőszak reményeink szerint véget ért, minden felmerülő hibát megpróbáltunk kijavítani, úgyhogy mostantól bátran lehet olvasni, kommentelni, fórumozni, kapcsolatokat építeni. Ezekről minden szükséges tudnivalót itt találhattok meg!)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr137134373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ganjagym 2015.02.03. 13:09:54

@Dragonlady (now in Thailand): a 'locum' munka lehetove teszti a rugalmasabb munkaeropiacot, nem csak orvosnak, hanem nover, mutosno, anesztasszisztens is jo kereseti lehetoseghet jut ezaltal. Es nagyon- nagyon jo beveteli forras, ha szarban van a csaladi kassza, usgyi locumozni, par nap surgosseg (sajnos a £110 csak a konzultansoknak, SHO/Registrar ber ennel joval kevesebb, de azert meg mindeg decens)

Sajnos az NHS a megszunes hataran van, fenntarthatatlan igy, ahogy van, a Tory-k mindent szetprivatizalnak, de errol majd maskor (a kommunisztikus idealizmusom jajkialtasa, ketsegbeesett refrenje, halalsikolya).

ganjagym 2015.02.03. 13:09:54

@Novák Aircraft Ferencné: kalkulald bele a koltsegvonzatba a migraciot, oszt nyugodjal le.
akkor senkinek nem sirt a szaja, amikor erdelyi, felvideki, stb htm magyar (vagy a magyarajku kulturkorbe bevonodott, szir, jordan, irani) orvosok gazdagitottak Magyarorszagot. vagy el akarsz kezdeni torleszteni a roma, stb. allamnak?

2015.02.03. 13:11:43

@A megvalósult amerikai ólom..: hat a UK pofatlanul.sokat fizetett be az EU budgetbe, meg pl Nemetorszag is (terulet aranyosan sokkal tobbet, mint az ex-cuclista orszagok). Azt amit Magyarorszag kapott akar lehetett volna igazabol is az oktatasra kolteni es sokkal tobb orvost kitermelni.
Az hogy mire van penz, az csak prioritas kerdese. Ajanlom tanulmanyozasra a Singapore modelt, ami kb 35 eve egy szemettelep volt.

2015.02.03. 13:14:44

@ganjagym: en a UKban szivesen fizetnekegy privat reszt az NHSbe, ha cserebe tenyleg minoseget kapok. De legtobbszor nem. A London Bridge korhaz, Harley Street es barmely NHS korhaz kozott zongorazhato a kulonbseg

Na es, persze nem kellene az NHSt mindenkinek ingyen adni, aki soha nem fizet be.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.03. 13:19:58

@ganjagym:
ha jövedelemkiegészítés, akkor értem a koncepciót.

végülis ezekszerint Mo-n ilyenkor kikényszerítik a fizetetlen túlórát, az illegális ügyelést, Angliában meg mennek az ügynökséghez és kénytelenek kiperkálni a piaci árat.
az NHS-nek nem az a fő problémája, hogy bármiféle járulékizetés nélkül is bárkinek tisztességesnek mondható ellátást ad? nem lehet ezt megpiszkálni? - bocs, ha naiv a kérdés.

dradix [freibürger] 2015.02.03. 13:23:00

@Novák Aircraft Ferencné: Azt hiszem tegnap kiveséztük az orvosképzés bődületes költségeinek misztikumát.
Nem kerül az semmivel többe, mint bármely más egyetemi végzettség megszerzése.
Ez csak arról szól, hogy az alulfinanszírozott egészségügyben a klinikák a szimpla kórházakhoz képest többletfinanszírozást nyernek. Nem véletlen, hogy míg ők fejlődnek, a megyei és kisebb kórházak összedőlnek.
Elhintették, sokan el is hitték, de ettől még nem igaz.

2015.02.03. 13:47:33

@charlieharper: 'Na es, persze nem kellene az NHSt mindenkinek ingyen adni, aki soha nem fizet be.'

Na ez az, ezzel kene kezdeni. Persze gyonyoru humanitarius koncepcio hogy legyen 'ingyenes' egeszsegugy, csak sajnos valakinek valahol fizetni kell, ha nem a felhasznaloknak akkor masnak. A legszebb amikor meg szidjak is - olyanok akik egy fillert sem fizettek bele - hogy milyen sz*r a brit egeszsegugy, persze a magyar jobb stb. Az olyanok meg mint te, akik rengeteg penzt tettek bele ado formajaban, nem kapnak igazan minosegi ellatast ahhoz kepest amilyet pl. Nemetorszagban kapnanak ha ott fizetnenek adot.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.03. 14:06:43

@charlieharper: @Mirjam2: de most ez komoly, ezzel be lehetne bukni egy választást, ha előállnának, hogy " az van, hogy mostantól fizetni kell, PONT AZÉRT, hogy akik rendesen fizetnek, azok számára fent lehessen tartani a szolgáltatás jelenlegi színvonalát? máskülönben bedől az egész ahogy van?"
vagy miért nem merik megpiszkálni a rendszert?
ezzel "poénkodtam" tavaly a brit kollégámnak, hogy nonszensz, hogy ha valami nagy bajom lenne itt, akkor jobban megérné gyorsan Londonba költöznöm, mint haza, annak ellenére, hogy közöm nincs a UK-hoz, de ott mégis kapnék ingyér ellátást alanyi jogon mint EU állampolgár. (lakásbérlés már elég, NI szám, vagy mi kell? nem azért, mert valóra akarnám váltani a fenyegetésemet, csak érdekel konkrétan.)

Hari Seldon 2 2015.02.03. 14:07:26

@A megvalósult amerikai ólom..:
Ja, inkább maradjunk a demagóg maffiavezér szintjén. Értem.

De légy szíves válaszolja már rá, mi a istenért KELLETT megépíteni? TUDSZ RÁ válaszolni? Tudsz? - NEM tudsz.

Mert nem lehet. PONT ERRE kellett a pénz? Tényleg? Pont erre?

Na ezen felhúztam magam. Egészségügyben a dolgozók gombokért dolgoznak, de cirkusz a népnek kell. Nyilván.

Ne már Lendvay szintjére. Ja persze. MERT stadion az kurvára kell oda. Nyilván, hiszen foci is nagyon van.

Sir Galahad 2015.02.03. 14:17:28

A szerző feltalálta a kanálban a mélyedést: Nyugaton magasabbak a bérek, így aki teheti, elmegy oda. Mondok titokot: nem csak az orvosok. A nyugat-dunántúli területeken már pincért is nehéz találni, de például hegesztőt, kőművest másutt se egyszerű. Jó reggelt!

ganjagym 2015.02.03. 14:18:10

@Dragonlady (now in Thailand): sajat korhazi munkahelyeden csak alacsonyabb berert valo 'belsos' locum munka van. azert annyira nem britek a britek, hogy a kulsos locum aron megfizetnek a munkat.
@charlieharper:
a 'free at the point of care' modell halott, de ezt meg egy politikus (Labour, Tory vagy kutyafule) sem meri beismerni.
A 'co-payment' logikus lenne, de politikailag nem keresztulviheto (meg).
A huszadik szazad legnagyobb brit szocialis vivmany omlik porba.
Nevetseges osszegekkel toldozzak-foldozzak az NHS koltsegveteset, ketsegbeesett terveket kialtanak szejjel uj, kozossegi ellatasba kapaszkodo modellek pilotjaira, de az egeszet belengi a haldoklas szelleme.
Bar mennyire is faj ez nekem, rakell jonnom, csak kis, homogen 'nemzetallamok' jatszhatnak szocialis allamot, ezen a skalan ez valoban fenntartahatalan. Barataim tobbsege nagyon kemenyen dolgozo 'squeezed middle', de latom a benefiteken elo retegek (a tobbseguk bennszulott feher angol) rombolo hatasat.

Lordmotor 2015.02.03. 14:18:10

Érdekelne, hogy mi az a fizu, ami - ha nem is akkora mint a nyugati célországokban elérhető - de elég magas ahoz, hogy ne menjen ki a doki, még akkor sem, ha esetleg itt több a meló, nem olyan jók a technikai körülmények stb...

Úgy tudom, kb 100000 eü dolgozó van ma Magyarországon, ebből kb 30e orvos. Ha veszünk egy bruttó átlag havi 500e forintos emelést, (ami ha nem is repíti norvég magasságokba a fizut, de azért már jelentene akkora életszínvonalat, hogy az eü dolgozók többsége ne akarjon lelépni)
Az évente kb 600 milliárd forintot jelentene. Ez az éves ktségvetésünk kb 4%-a. összesen évente kb 1900 milliárdot költünk eü re, ez az összeg tehát bő 30%kal emelné a cehhet.
Ez minden magyar állampolgárnak havi 5 rugójába fájna, vagyis egy 4 fős családnak havi 20 ropi.

Amúgy most kapnak plusz zsetont a körzeti dokik.

ganjagym 2015.02.03. 14:18:32

@charlieharper: dolgoztam en is maganeu-ben Angliaban, meg az NHS-ben is. Orvosok (a konzultans - tehat a szakorvos es a foorvos brit rendszerbeli szerelemgyereke ugyanaz tobbnyire (kiveve par nagyon kulonleges szakmat). Nos, barmennyire is kommunisztikus idealokkal birok, tenyleg jobb a legkor, mostansag is klinikakra, oktatasi esemenyekre inkabb jarok a kozeli magankorhazba, mint az NHS korhazba, ahol trainingem jelentos reszet toltottem, de csak a stressz, a kialvatlansag (meg a gyonyoru nemzetkozi kolleganok, nigareiatol trinidadon at sri lankaig) maradtak meg.

DE van egy ok, hogy A+E-t nem privatizal a kutya sem. Meg ITU-t sem. Csak a radiologiat, terdprotezist meg az allergologiat. Az egeszsegugy egyebefuggo rendszer. Lehet haveroknak 'cherrypicking'-et jatszani, a szar az adofizeto vegen marad.

ganjagym 2015.02.03. 14:18:32

@Mirjam2: a kiverzett, szetbombazott, kasztrendszerszeru brit tarsadalomnak az egyetlen igazi, maig hato forradalma volt az NHS Nye Bevan altali koncepcioja. igen, fizetni kell. Ahogy a politikusok kejholgyeiert, luxusorajiert, stb. Akkor meg minding inkabb megerdemli a szenvedo embertarsam, mint ok.

Mérnork 2015.02.03. 14:18:55

@Hari Seldon 2:
Bár a stadionok nekem kurvára nem hiányoznak, mivel a focival pont ki lehetne üldözni engem a világból, de nem emlékszem, hogy a másik banda alatt több lett volna a dokik fizetése, pedig ők nem építettek stadionokat. Olyan ez mint mikor valaki kiszámolja, hogy egy dohányosnak, hogy amit 10 év alatt cigire költött, abból ha befekteti már milliomos lenne. Na igen, de akkor mért nem vagyunk teli nem dohányzó milliomosokkal? ;-)))

ganjagym 2015.02.03. 14:20:49

@Dragonlady (now in Thailand): a fo problema, hogy valtoznak az idok, oregedik el a brit (mint minden egyeb) tarsadalom. Egyre tobb, jelentos koltsegekkel biro kezeles valik/valna elerthetove. A benefiten elo reteg illetve az ingyenelo bevandorloreteg csak egy kis szelet.
Viszont szep dolog, hogy nem meghalni kuldjuk ki az itteni cege altal nem biztositott, de franciaban majdnem csonkolo serulest szenvedett magyar kamionsofort (franciaban megvoltak a mutetek, meg a kozvetlen utokezeles), hanem fel tudom vetetni az orthoped/trauma osztalyra rehabra. Recepcios engem hivott, mint frankofon orvost. Vicces volt elkezeni az interakciot, latszott a betegen, hogy K-Europai, amikor meg a kollegai bazmegelni kezdtek, az megfizethetetlen.
Hiszunk bizonyos idealokban, van aki a shariaban, van aki az alanyi jogon jaro legjobb elerheto oktatasban es egeszsegugyben. De az utobbi csoportban legalabb nem robbantuk/vagunk le fejeket.
Csak probalunk a dalai lama/ tikkun olam/ caritas szellemeben eljarni.
Uff, szoltam, most megyek a Teszkoba!

Hari Seldon 2 2015.02.03. 14:30:20

@Mérnork:
Ebben igazad van. Akkor sem volt valami eget rengető a pénz. A múlt bűnei viszont nem adnak felmentést a jelen bűnei alól.

Egyébként szerintem a havi 500 ezer egy ideig elég jó visszatartó pénz lenne.

Csakhogy, az emberi természet olyan, hogy a jót könnyű megszokni, aki megszokja az 500-at, négy öt év múlva meg szeretetné szokni azt, hogy milyen ha nem 500 hanem több.

2015.02.03. 14:34:08

@ganjagym: ideal vs mi a megengedheto/fenntarthato

Mi a francert adja ingyen az NHS pl azt a gyomorgyurut az "obese"-eknek vagy a mell plasztikat, stb. Miert adjanak ingyen szolgaltatast annak, aki soha nem fizet/fog befizetni? Ez mar tulmutat az idealizmuson.
Nalunk kezdodik a nap.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.03. 14:35:29

@tanato: Hollandia az első? na azért ez vicces....

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.02.03. 14:38:42

@ganjagym: köszi a válaszokat és a történetet.
az biztos, hogy senkitől nem kell ilyen esetekben megtagadni az ellátást, de hogy a végén kinek kellene kifizetni, az más kérdés.
értem, hogy legyen ingyen, meg humánusság, stb, de ha ennek láthatólag az lesz az eredménye, hogy bedől z egész, és akkor mindenki szív, annak nem látom az értelmét egyszerűen.

ganjagym 2015.02.03. 14:57:23

@Lordmotor: "Amúgy most kapnak plusz zsetont a körzeti dokik." ja, 10 milliardot fejenkent a csaladi kasszaba:))))))

csababácsi 2015.02.03. 14:57:23

@A megvalósult amerikai ólom..: A válasz pofonegyszerű.
Egy medikus, míg orvos lesz, sokkal többe kerül az oktatási rendszernek, mint bármilyen más egyetemi végzettség.+ nagyon sokat kell tanulni, ami a fejlett ipari országokban a fiatalok számára egyáltalán nem vonzó. Sokkal kifizetődőbb tehát "importálni" és megfizetni a z idegen munkaerőt.

tanato 2015.02.03. 15:09:39

@ganjagym: 130 ezret kapunk rezsire,meg a rendelő bérleti díjra,ezért ennek jó része visszamegy az önkormányzatokhoz.

ganjagym 2015.02.03. 16:16:51

@charlieharper: olcsobb a mutet a kover embernek, mint kezelni a cukorbetegseget meg az ebbol fakado szovodmenyeit.
a plasztikai muteteknek szigoru feltetelrendszere van, tudomasom szerint (de az igen veges).
igazad van, de idealok tekinteteben, de nem ok, hanem a lehetosegek valtoztak meg kozben. 75 ev felett nem mereginjekciot adunk, hanem megszuletett a geriatriai ellatas, annak minden szocialis ellatasi aspektusaval egyetemben. rengeteg uj rakgyogyszer, termeketlensegi kezeles, es tarsaik a magzati kortol a haldokloig.
de mondom, igazad van, konnyu szocializmust jatszani a mas penzebol.
de akkor monomanias egyugyu kommentelokent meg egyszer leirnam, hogy MI vagunk itt, hogy tegyunk egy jobb vilagert, hogy jobb legyen nekunk, gyerekeink egy igazsagosabb vilagban nojenek fel.
sajat magunkon kell kezdeni a valtozast, de a felelossegunk nem all meg a kertkapunal.

ganjagym 2015.02.03. 16:16:51

@charlieharper: a 'NICE (National Instute For Clinical Excellence)' feladata a koltseghatekonysagi elemzesek vegzese. amit befogad, az - az elerheto evidence birtokaban legalabbis - megerni az adofizetonek.
a csehbe menekult agyrakos gyerek proton beam kezelese sajnos nem.
ennyit a 'rationing'--rol

ganjagym 2015.02.03. 16:16:51

@tanato: bocsanat, a humorizalas nem megy nekem.
valami hasonlora probaltam rairanyitani kommenttarsunk figyelmet.
de nagyon jo demagog szolam, hogy a haziorvosok most kaptak 'beremelest', milliardokat a halatlan g.cijei

ganjagym 2015.02.03. 16:17:15

@csababácsi: ez is egy ostoba mitosz, ogy tobbe kerulunk az allamnak. mi a csuda kerul tobb penzbe? vegyszert meg tobbet locsol el egy vegyesz, a radiologiai es nuklearis medicina csucsteljesitmenyeit/ masinait nem szedjuk szejjel es visszuk haza az izotopokat, igaz, koponyakat, egyeb testreszeket lattam mar (khm...) kollegiumokban, de hat a formalin olcso.

az orvoskepzesnek a piacon van ara, de az nem a koltsegeket, hanem a keresletet tukrozi, ami az allamnak hasznot hajt . nem a magyarajku osztondijas hallgato netto kepzesi koltseget adjak meg, hanem a piacon eladhato angol/nemetajku hallgatoet. es az jo biznisz. egy magyarul oktatott mongolista/ magyartanar/ jogasz ugyanannyiba kerul. de nem tudod a kepzesuket annyier eladni

Hari Seldon 2 2015.02.03. 17:41:36

@ganjagym:
Igen. Ezt már kibeszéltük, hogy ez "piaci érték" (ha már mindenképpen akarunk valami nagyot mondani), de nem a képzés költsége.

medika 2015.02.03. 17:47:29

@ganjagym:
Pontosan!
Semmivel nem kerül valóban többe, mint egy bármilyen természettudományi kar hallgatója... Azt is csak az első két-három évben, utána a kórházról kórházra járás kb. semmibe nem kerül, maximum az őket ingyen oktató orvosoknak, vagy a vizsgálatokat szintén ingyen eltűrő betegeknek lesz elegük... Az más kérdés, hogy mennyit kérnek el a fizetős hallgatótól! Különben az egyetem költségvetésében olyan kiadások is tartoznak, mint a klinikák, vagy a kutatás finanszírozása... Utálom, amikor azzal jönnek, mennyibe kerül az adófizetőnek az orvos képzése. Hát egyáltalán nem kerül annyiba, mint sokan gondolják!

Rotoxis 2015.02.03. 18:11:30

Hihetetlen naivitás, hogy az elvándorlást bármilyen módon meg lehetne állítani. A visszatérés pedig fantazmagória. Az előzőekben említett 500 ezer plusz még egy szaknővért sem tart vissza, nem egy orvost. Külföldön az egészségügyi dolgozókat tisztelik, megbecsülik. Jó körülmények között, nyugodtan neveli a gyerekét. A normális életvitel mellett megtakarítása van.

2015.02.03. 18:41:13

@Dragonlady (now in Thailand): Ugy tudom bevezettek valami rendszert hogy igazolnod kell hogy egy eve mar UK-ben elsz ha orvosi ellatast akarsz. A gyakorlatban el sem tudom kepzelni hogy hogyan mukodik ez. Engem nem erint, de annyit tudok hogy megjelentek az A&E falan ilyen notice-ok hogy igazolnod kell miota elsz UK-ben (ezeket csak homalyosan lattam mikor kb. ket eve malaria-gyanuval ott jartam, nem emlekszem a reszletekre, az is lehet hogy kepzelodtem mert eleg magas lazam volt :))).

2015.02.03. 19:01:10

@ganjagym: Ezzel ezer szazalekig egyetertek. Nem szeretek ilyen erzelmi dolgokrol beszelni, de hadd mondjam el, hogy en oszinten csodalom a 'brit ertekeket', szocialis vivmanyokat, ha egyaltalan lehet beszelni ilyenrol. Az egyik dolog ami szamomra a brit tarsadalmi rendszer nagyszeruseget mutatja az a 'free at the point of care' healthcare koncepcio; egy idealis tarsadalomban ilyennek kene lennie az ellatasnak. Sajnalatos teny viszont hogy nem idealis tarsadalomban elunk.

2015.02.03. 19:03:17

@tildy[UK]: Megeloztelek, ezt mar kerlek szepen belinkeltem 'first thing in the morning' :)

kardio1 2015.02.03. 19:16:51

@Hari Seldon 2: Ha csökkent, én nem mondanàm, hogy vàltozatlan a kivàndorlo eü. dolgozok szàma. A tendencia enyhén csökkenô. Hogy foltatodik-e, majd meglàtjuk.

kardio1 2015.02.03. 19:18:46

@ganjagym: Minek felel meg a Consultant, SHO, Registrar mondjuk magyarorszàgi viszonylatban?

kardio1 2015.02.03. 19:25:15

@Hari Seldon 2: OFF: elolvastam Houllebecq-tôl a Soumissiont. Ki ne hagyd!

DieNanny CH 2015.02.03. 19:26:07

@Lordmotor:

Szerintem ezt úgy lehetne kiszámolni, hogy ahol megmaradnak az orvosok - tehát, nem Anglia, Amerika, ahova mennek -, mármint abban az országban - talán Szlovákia ilyen? - megnézni, a gdp hány százalékát hogyan osztják szét. Mert ők valamit jól csinálnak. Nem szégyen tanulni az okosabbtól...

ganjagym 2015.02.03. 19:42:04

azt h@Mirjam2: te vagy a relative keves kommentelo egyike, akik a szepet, a pozitivat latjak az orszagban (UK). magadeva tetted azt a pozitiv, befogado, erteknovelo gondolkodast, ami ugy hianyzik otthonrol, a kelet balkanrol, szeretett szulohazambol, ciganyorszagbol.
Ha elkezdesz a keverocsaprol beszelni, mekkora nagy primitevseg, napestig fog belolem frocsogni a gyulolet, a butasag, a tanult termeszetemnel fogva igy regalok. A volt UK asszonyom csak primitiv KEuropai gyuloletkent azonosototta.
Lehet, ez rasszista dolog volt a reszerol, nem tudom, de szereintem NAGYON sokat tanitott nekem.
kedves mas, gyulokoldo kommentelok, mi a feszkes feneeret mennel mashova, hogy ugyanazt a gorcsos szart hordozd magadban, mint magyarban???
(sokan igy teszik. )
itt egy link,www.opendemocracy.net/ournhs/paul-teed/locum-ae-doctor-speaks-out-about-silent-privatisation-of-nhs-workforce,
valszeg errol beszeltel, mentsuk meg a mi NHS-unket!!! (NB szikevel felnyitod (vagy csak a fejlett communication skills-el nyitod fel, mintegy) a beteget, ugyanugy veres, szaros, nyakos belulrol, mint a videki magyar, cigany beteg - egy hajoban evezunk)
olelek minden kedves kommentelot, Mirjam-ot ketszer is (ha lehet a burkaban a szaudi rendoseg kozbeavatkozasa elott)

ganjagym 2015.02.03. 20:09:40

@kardio1: 3 evig(sem) dolgoztam Magarorszagban, 7 evig Angliaban (UK-ben), szoval nem lesz csont nelkuli a mondanivalom a magyar realitasok tekinteteben.
kezdjuk az egyetemmal. 4 (!!!) vagy altalaban 5 ev, utana kezdodik a Foundation Year 1, ami olyan, mint a magyar orvoskepzes hatodeve. (nem vagy meg orvos, gyakorlati jogositvanyaid hianyoznak, vizsgagk, stb).
Aztan Foundation Yerr 2, akkor mar orvos vagy, (majdnem) egyedul ugyelsz, (nyilvan nem vegzel szivatultetest egyszemelyes transplant teamkent, de nagyon sok, ellenorott feleosseged van).

utana- ha szerencse vagy ( s ismered a rendszert)- bekerulsz a szakorzvoskepzesbe. ez nagyon egyszeru, en, mikor kijottem, egy Mirjam2 (szelid, megerto, a brit kultura nagyszerusegere reflektalo holgy) antitezis raging bull borsodi veru gyerek voltam, volt egyspecialitas, amibe szerelmes voltam, abban dolgoztam evekig, beragadva a Middle grade fokozatba ( ebben elllehesz eleted vegeig, locumkent penzt is lehet keresni, ), ebbol sajnos torvenyileg nem lehet trainingbe valtani (ugyanazon szakkepzesen belul - hihetetlen, de az angol elme igy mukokik, el lehet menni, ha nem tetszik) de cigany elet, en ezert valtottam specialitast.
Szoval elkezded a Speciality Training , majd 2 -t, aztan le kell tenni vizsgakat. Szakmafuggoen.
Addig SHO (Senior House Officer) vagy.
Utana meg Registrar (Midde Grade aneszteskent ebbe a fizetesi katagoriaba esel, eppen ehen nem halsz, de bele vagy ragadva).
Szoval Registrar-kent kezded, mi tobb a felelosseg, (s a penz is), s haladsz a kepzessel.
Aztan szakmatol fuggoen leteszel meg egy vizsgat (1-5 ev) s meg egy-ket ev CCT (Certification of Completion OF TRaining) elotti minka.
S akkor konzulttas/GP leszel (GP az a haziorvos, itt a briteknel sokkal tobb jogositvanya van, kismuteteket, izuleti szteroid-injekciokat, Mirena-coil-oket stb csinal a sajat rendelojeben, amiert az allam fizet neki berleti dijat,, mellette szervezi az egeszsegugy strukturajat, iranyitja a penzeket, ebben van a penz, nem a kninkret betegellatasban, azt akarki meg tudja tenni (:((((()(partnerkent, a GP hierarchia csucsan- de ez asszem mar megerne egy posztot, ami, mivel lusta ember vagyok, s a csaladomra tudom fogni, nem lesz holnap, se utana kozvetlenul).
remelem, segitettemvalamit, (hogy egy jo baratom idezzem, ' buzikezekazangolok!!!)

medika 2015.02.03. 20:24:19

Azt hiszem, senki nem hiszi, hogy orvosként van reménye itthon megkapni "csak" a londoni fizetés felét... De azért ennél szélesebb a lehetőségek tárháza!
Nem ott van a probléma, hogy a magyar orvos a londoninál "kevesebbet" kap, hanem ott, hogy a magyar átlagfizetésnél is jóval kevesebbet, (6 +általában még 5 év tanulás után), amelyből a megélhetés is nehézkes - míg ha néhány száz kilométerrel odébbmegy, ugyanazért a munkáért az ötszörösét-hússzorosát, akát negyvenszeresét is megkaphatja. Az lenne a csoda, ha nem lenne orvoselvándorlás.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.03. 20:25:19

@csababácsi: Hát itt van a kutya elásva. " A fiatalok számára egyáltalán nem vonzó". Azon nem gondolkodtak el a tisztelt nyugati politikusok, hogy milyen folyamatok zajlanak le országukban a fiatal generációk körében? Nem fog ez hosszútávon teljes elkorcsosuláshoz vezetni, hogy importálni kell az értelmiséget? Járulékos következményként tönkrevágva az újonan felvett országok egészségügyi rendszerét. Ki a hibás ezekért a folyamatokért?

M. Péter 2015.02.03. 20:41:10

@csababácsi: Ezért van több mint 10-szeres túljelentkezés az orvosi szakokon.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.03. 20:42:22

@charlieharper: Vajon azt a rengeteg pénzt miért nem arra fordítják, hogy az ottani orvosképzést elősegítsék, amelyből kielégíthetőek az ottani igények? Nem lenne jobb a briteknek is, ha ott született orvosok kezelnék őket?
Másrészt az EU-s pénzeket konkrét beruházásokra lehet fordítani. Nem lehetne belőle pl. az általad vízionált hatalmasra növelt ingyenes orvosképzés működési költségeit (bérek stb.)finanszírozni.Ha így lenne, akkor akár orvosbér emelésre is fordíthatnák, de ezt nem lehet.

ganjagym 2015.02.03. 20:48:14

@A megvalósult amerikai ólom..: az orvos nem olyan, mint a kolbasz. tudod, betoltik az alapanyagot, vegigpumpaljak, betoltik, kijon, mindenki happy.
picit bonyolultabb. szakorvosnal kalklulajj11- 13 evet

2015.02.03. 21:02:12

@ganjagym: Nice image you built of me there, all I have left to do is try to live up to it :)

2015.02.03. 21:02:20

@Novák Aircraft Ferencné: "Az alaphelyzet az, hogy a komoly gazdasági hendikeppel bíró volt kommunista országok gazdaságai nem tudnak ilyen béreket kitermelni."

És mi akadályozza meg azt, hogy a volt kommunista országok fejlődjenek gazdaságilag?

2015.02.03. 21:08:37

@A megvalósult amerikai ólom..: "Ki a hibás ezekért a folyamatokért?"

Szerintem a nyugat a hibás (mint mindenben). Véletlenül sem a hülye magyar társadalom, meg a belőlük kikerülő elit. :)

kardio1 2015.02.03. 21:50:45

@ganjagym: Aki magyarorszàgon szakorvos màr, az kiköltözve Registrarként vagy Consultantként tud elhelyezkedni? Tudom, hogy te ez elôtt mentél ki, de hàtha van erre ràlàtàsod. En màr Franciao.-ban vagyok, nem àllàskeresés miatt érdeklôdöm :)

kardio1 2015.02.03. 21:54:26

@Philosoraptor: Mindkét fél sàros a perifériaorszàgok gazdasàgi fejlôdésének elmaradàsàban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.03. 22:00:01

@Hari Seldon 2: Úgy nem fog fejlődni a magyar labdarúgás, ha nincsenek megfelelő létesítmények. Az, hogy hozzuk vissza a grundokat, és majd jönnek az új kis Puskások irrealitás. A modern futball nem így működik. Jó színvonalú, modern stadionok nélkül esélyünk sincs arra, hogy nyugati szakemberek, és játékosok ide jöjjenek,
Másrészt ezek a létesítmények nemcsak focira használhatók.Az adott önkormányzat tulajdonába kerülnek, és közösségi térként is szolgálnak. Miért olyan nagy gond az, ha egy 200 ezres városnak van egy húszezres stadionja, normális vizesblokkokkal, járulékos létesítményekkel?
Másrészt a jelenlegi kormány nemcsak stadionokat épített, ,hanem számos kifejezetten tömegsport jellegű létesítményt is (Pl. a Tüske).

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.03. 22:00:13

@Philosoraptor: Nem hinném, hogy azért, mert nyugaton a fiatalságnak egyre kisebb hányada hajlandó tanulni, és értelmiségi pályára menni, a magyar társadalom lenne a hibás..Ez rájuk nézve igen szomorú, és meglesz még a böjtje hosszabb távon..
Az orvos elvándorlás pedig általános kelet-európai jelenség, ami előbb-utóbb komoly ellátási problémákhoz fog vezetni ebben a 80-100 milliós tömbben.

M. Péter 2015.02.03. 23:40:19

@A megvalósult amerikai ólom..: Nem zavar, ha nem fejlődik a magyar labdarúgás.

2015.02.03. 23:44:03

@kardio1: Oké, de volt olyan, aki azt hitte, hogy majd jól belépünk az eu-ba, és akkor itt nyugati fizetések lesznek?

Tételezzük fel, hogy csak a magyar politikai elitre támaszkodnánk, 2004-ben nem léptünk be az eu-ba. Szerinted előrébb tartanánk?

2015.02.03. 23:49:18

@A megvalósult amerikai ólom..: Sajnos csórikáim fordítva ülnek a lovon. Előbb legyen rendben a gazdaság, ne legyen ennyi nyomorgó, utána jöhet a stadion. Azt gondolom vágod azért, hogyha Orbánnak nem a foci lenne a kedvenc sportja, hanem a ping-pong, akkor most mindenhol hatalmas ping-pong asztalok épülnének. Kicsit megalomán a faszi. :) A magyar foci utoljára valamit az aranycsapat idején ért. Szerintem ők is a múltból táplálkoznak. :DDD

2015.02.03. 23:57:14

@A megvalósult amerikai ólom..: "Nem hinném, hogy azért, mert nyugaton a fiatalságnak egyre kisebb hányada hajlandó tanulni, és értelmiségi pályára menni, a magyar társadalom lenne a hibás..Ez rájuk nézve igen szomorú, és meglesz még a böjtje hosszabb távon.."

Hm, és ezt honnan is szülted meg? Van erre valami "statisztika", vagy a köldöködből jósoltad meg? :P

Ha már szóba kerül a tanulás, mit szólsz ahhoz, hogy -jelenlegi szent kormányunk- egyik feladatának tekinti, hogy még több kiszolgáltatott, és "buta" ember legyen ebben az országban. Az amúgy sem nívós magyar oktatást teljesen lezüllesztik. Az előző kormányokat sem kellett félteni, de szerintem eddig ők a csúcstartók. Mit is várhatunk mondjuk egy olyan országban, ahol dilettáns emberek irányítanak mindent, és nem -legalább kicsit- hozzáértő emberek? Csak a párt iránti hűség a fontos, és akkor nem esel ki a kosárból. Az, hogy sík hülye vagy a tárcádhoz, senkit sem érdekel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.02.04. 00:00:28

@ganjagym: Szerintem mirjam hozzaallasa sem tokeletes, es hasonlot latok a munkahelyemen is. Az, hogy ovatoskodoan nehogy a masik lelkebe gazoljunk inkabb szonyeg ala soporjuk a problemakat, emrt akkor az mar nem is problema...... Vagy simogassuka lelket, nehogy mar szoljunk, hogy ezt nem igy kene, vagy elrontott valaki valamit.
Nem kell mindent szidni, de igenis racionalisan kell a dolgokhoz hozzaallni, es beismerni azt is ha valami nagyon jo, de azt is ha valami el lett baszarintva.

Pl msot a deadline a projektre. Elore lathato volt, ,mar 4 honapja, hogy nem lesz kesz.... Szoltam. Szoltunk paran. Az egeszet csak moaningnak, meg panaszkodasnak vettek.
Viszont ateltem mar itt par projektet, ez nem negativizmus, ez racionalizmus.

ganjagym 2015.02.04. 02:05:23

@Mirjam2: PLEASE:::)))))) tudom, nem fogok csalodni. ez virtualis szerelem:)))) (vicceltem, renmelem, meg meg van engedve:))

ganjagym 2015.02.04. 02:07:20

@kardio1: par evig tuti megelhetes Reg-kent, utana van egy torveny EU-n belul elismerteteni a szakvizsgat, az megeri, ha van...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.04. 04:25:35

@Philosoraptor: Mégis mi termeljük az orvosokat Nagy-Britanniának, és nem ők nekünk. Akkor hogy is van ez? Egyébként a poszt béli cikk is erről szólt.
"Az amúgy sem nívós magyar oktatást teljesen lezüllesztik"
Konkrétumokkal tudok vitatkozni. Általánosságokkal, lózungokkal nem.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.04. 04:26:02

@M. Péter: Mikor fogod úgy érezni hogy fejlődik? Szerintem soha. Mindig meg lesz, hogy most épp miért volt mázlink, holott a miénk a világmindenség legszarabb válogatottja. "A románok ellen mákunk volt ,mert szabadrúgásból bement" meg hasonlók. Persze, ha ők ugyanilyen körülmények között nyernének Bp-en az a román labdarúgás profizmusának biztos jele. Hagyjuk..
Ez épp olyan szemellenzős gondolkodásmód, mint azoké, akik tarthatatlan teljesítmények után is védik a válogatottat, és mindig megmagyarázzák, hogy most épp miért volt pechünk, csak ellentett előjelű. Ők egy Luxemburg elleni 5-0 után vb döntőben látják a csapatot, te egy románok elleni vérrel verítékkel kiszenvedett bukaresti döntetlen után sem látsz fejlődést..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.04. 04:26:30

@Philosoraptor: Ez nem így van. A futball a mi civilizációnkban kiemelt sport. Ha úgy tetszik, önmagán túlmutató. Nem véletlen, hogy sok ország költ igen sok pénzt rá. Sokkal inkább számít mint a többi sport. Tetszik, nem tetszik ez a helyzet. A világranglistán 170 ország van, és még jelenlegi állapotunkban is a felső negyedben vagyunk. Mit javasolsz az utánunk jövőknek?
Mondjuk a lengyeleknek, akik aztán tényleg giga beruházásokat hajtottak végre, és most 60-adikak ha jól tudom..
A szegénység felszámolásában pedig egyszeri 30-40 milliárd nem oszt nem szoroz. Észrevétlenül tűnne el a nagy feneketlen zsákban. Rádásul a stadionokra fordított pénz egy része Eu-s támogatás, amit nem is lehetne működési kiadásokra fordítani..

adg 2015.02.04. 04:41:08

Van egy nem tul nepszeru velemenyem a stadionepitesekrol, valamint a foterfelujitasokrol, es a hasonlo beruhazasokrol, "amiket akkor kene csinalni, amikor a gazdasag rendbe lett teve".

Nos, ezek a beruhazasok darabonkent is milliard koruli, vagy folotti ertekuek. Nagy reszuket az eu finanszirozza, nagyobb reszben.
- mint tudjuk, az eu nem arra ad penzt feltetlenul, amire kell, hanem amilyen program epp van, amire lehet palyazni. Hiaba kellene felujitani egy korhazat, ha foterfelujitasr lehet palyazni. Lehet, hogy kellene penz az egeszsegugyi dolgozok beremelesere, ha arra nincs palyazat. Amire van palyazati lehetoseg, azt erdemes kihasznalni, mert ugrik a dotacio.
- akkor nezzunk egy stadiont ennek fuggvenyeben. Legyen egy milliard a beruhazas erteke. Ebbol fizet az eu mondjuk 70%-ot, a maradekot meg a koltsegvetes. Ez a penz nem tunt el, nem olyan, mint ha elegettek volna.
Ebbol egy rakas embernek van egy ideig munkaja, egy csomo beszallito es alvallakozo fog dolgozni a stadionon, ebbol egy csomo penz ado formajaban visszajut a koltsegvetesbe, a tobbi meg szinten bekerul a gazdasagba. Egy resze persze ellopodik, a dolog termeszetebol fakadoan, de meg annak nagyresze is lecsapodik valahol.
Az orszag meg akkor is jol jar, ha a stadiont felgyujtjak, amikor elkeszult. Kis tulzassal.
Ha nem gujtjak fel, akkor pedig tovabbra is munkat fog adni par embernek.

Szoval fugg az eu penz nagysqgatol is, de ezek a beruhazasok elenkitik a gazdasagot, ezek nelkul nem lehetne lehivni az erre fordithato eu penz.

Persze a stadion egy remek politikai szimbolum, de azert erdemes kicsit tovabb latni ennel. Ezek a dolgok az eu penzek falhasznalhatosega miatt keletkeznek, es egesz eu szerte elofordulnak ertelmetlen beruhazasok.

Mondom meg egyet: ha van egy cegem, es szeretnek felvenni meg d alkalmazottat es boviteni a profilomat. Vannak erre is tamogatasi lehetosegek.
Kapok az allamtol x penzt, hogy ezaltal y embert foglalkoztassak. Lehetne mondani, hogy ameddig a gasdasag nincs rendbeteve, addit az en adombol ne adjanak penzt ennek a cegnek, mert fontosabb dolgokra kell. Na most az y darab ember tobb bevetelt hoz a cegnek, ebbol tobb ado keletkezik, valamit nem kell segelyt fizetni az embereknek, hanem ok is adozni fognak, fogyasztani, stb. Jol jart-e az adofizeto, akinek az adojabol tamogattak az adott ceget?
Persze a korrupcios fakor kicsit ront a helyzeten. De az unios penzek nelkul sem lenne jobb.

Hari Seldon 2 2015.02.04. 07:00:23

@kardio1:
Mint tudod, nem szeretem a pesszimista dolgokat...
:-)

Ráadásul én tényleg azt gondolom, hogy 20-30 év alatt "mi győzünk", vagy legalábbis elindul a jó irány.

Na, jó, lehet, hogy beleolvasok, mert azért kíváncsi vagyok rá.

2015.02.04. 07:36:40

@A megvalósult amerikai ólom..: "Mégis mi termeljük az orvosokat Nagy-Britanniának, és nem ők nekünk. "

Persze, mert csak magyar orvosok mennek külföldre, más népek nem. Megint kiderül, hogy a magyar a legszebb, a legokosabb, aztán mégsem jut sehova az ország.

"Konkrétumokkal tudok vitatkozni. Általánosságokkal, lózungokkal nem."

A fidesz pont demagógiával és populizmussal nyert választást, szóval nyilván nekik meg szabad. :) Arra gondoltam, hogy hogyan alakították át a felsőoktatást, meg milyen fasza tankönyveket gyártottak, mert ugye haveroknak kellett az a piaci szegmens is.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 07:38:48

@A megvalósult amerikai ólom..:
"Miért olyan nagy gond az, ha egy 200 ezres városnak van egy húszezres stadionja, normális vizesblokkokkal, járulékos létesítményekkel?"

Mert a korhaza meg osszedol.

2015.02.04. 07:49:17

@adg [Au, Darwin]: "Nos, ezek a beruhazasok darabonkent is milliard koruli, vagy folotti ertekuek."

Ehhez csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy mondjuk 500 ezerből "ki lehetne hozni" egy mozgássérült akadálymentesítést, de valahogy 15 millióba fog kerülni. Szóval így nem nehéz milliárdokat eltapsolni. :D Tehát innentől kezdve nekem mondhatja bárki, hogy ez meg az hány milliárd, amikor az összeg jelentős része úgyis megy zsebbe, meg vissza lesz osztva egymás között.

2015.02.04. 07:54:57

@A megvalósult amerikai ólom..: Ebben az országban sokkal nagyobb problémák vannak, minthogy a múltban merengjünk, és sirassuk a színvonalas magyar focit. 50 stadionnal sem lesz színvonalasabb a magyar futball... De egye fene, mindenkinek van valami hobbija. :) Akkor most már csak a maradék pénzzel kellene elszámolni. Úgy mint a haverok pár év alatti meggazdagodása, közgép és a többi pénzszivattyú állami cég.

Afelől nincsen kétségem, hogy a szocialisták is ugyanolyan véglények, mint a fideszesek, de az tény, hogy ők legalább próbálták többé-kevésbé titokban tartani a sok mutyit. Már eljutottunk odáig, hogy büszkén lehet hirdetni, hogy bármit megtehetek, hiszen érinthetetlen vagyok. Persze, hogy ez vérlázító.

kardio1 2015.02.04. 08:37:22

@ganjagym: Köszi. Itt sokkal egyszerûbb :)

kardio1 2015.02.04. 08:39:51

@adg [Au, Darwin]: +1. Szép, vilàgos levezetés.

kardio1 2015.02.04. 08:41:40

@Hari Seldon 2: Eléggé többsikù regény: bemutatja az egyetem belterjes vilàgàt, a politikai iszlàm következményeit és egy ember személyes történetét. Nekem nagyon tetszett.

kardio1 2015.02.04. 08:43:33

@Philosoraptor: Bocsi, de arra a felvetésre, hogy miért mennek a magyar orvosok Angliàba, és nem az angolok Magyarorszàgra, az nem vàlasz, hogy màshonnan is mennek orvosok Angliàba.

adg 2015.02.04. 08:50:07

@kardio1: Latod, nem sokra mentem vele megsem. :D

DieNanny CH 2015.02.04. 08:51:42

@A megvalósult amerikai ólom..:

A modern futballal sérülések is járnak. Ha 10 év múlva a milliókért megvett játékos(ok) egymás után hullanak el a pályán, mert nem tudtak bekerülni a kontrollvizsgálatokra időhiány miatt - vagyis, mert majd 100 játékosra jut 1 orvos, nem pedig 3-4 -, akkor már senki nem akar külföldről a csilivili stadionokban játszani...
Erről van szó.
(Szerintem...)

2015.02.04. 08:59:24

@kardio1: Nem kell úgy csinálni, mintha csak Mo.-ról mennének orvosok Angliába...

kardio1 2015.02.04. 09:00:42

@Philosoraptor: De ô nem is ezt a kérdést vetette fel, hanem azt, hogy miért olyan a vàndorlàs irànya, amilyen.

2015.02.04. 09:04:07

@kardio1: Ezen gondolkodni kell, hogy miért olyan a vándorlás iránya, amilyen? Leírták a posztban, megy úgy általában akinek egy kicsi rálátása van az eü.-re, az tisztában van vele. A pénznél többről van szó, természetesen.

Hari Seldon 2 2015.02.04. 10:27:39

@kardio1:

Kíváncsi vagyok, majd belenézek.

Hari Seldon 2 2015.02.04. 10:34:08

@kardio1:
Jó, most ne leygünk már szőrszál hasogatók. Itt azt akarta jelenzni, hogy "nincs változás". A cím hatásvadász, de aki nem hülye az a cikket is elolvassa.
Másrészt, ha az egyik évben 1950 a másik évben 1493. Azt nem lehet még sehogy sem értékelni, mert valaki december 1-én adta be a kérelmet, a másik meg január 3-án, meg amíg kiadják az engedélyt az is pár hónap. Szóval ilyen különbség semmit nem jelent.

Az egyik orvos már a meglevő állásajánlat miatt adta be a kérelmet, a másik csak beadta mert tudja, hogy ő Svédországba/Angliába/Németországba/Franciaországba akar menni. Beadja, mert tudja ,hogy kell, és utána keres helyet.

Szóval az, hogy hány igazolást adtak ki és főleg, hogy milyen okból, és mekkora átfutással, abból még nem lehet levonni semmit. Legfeljebb a nagyságrendjéről lehet bármit mondani.

2015.02.04. 12:20:01

@kardio1: tudid miert? Ezert: €£$

@adg [Au, Darwin]: azt a 30%-ot az allam adokbol adja az epitoknek/beszallitoknak meg anyagra. Segely helyett szerzodest fizet. Az osszeget nem a jobb, hanem a bal zsebembol fizetem. Viszont a 30%-ot kolthettem volna korhazi felszerelesre vagy oktatasra. Prioritasok ugye.
Szep a foci es meg egyet is ertenek, ha nem kenne ennel surgosebb prioritas. Mikozben eg a hazam, eloszor a gyerekeket mentem ki, nem a Zsolnay keszlettel vacakolok ugye.

A masik meg, hogy az EUs penz palyazhato oktatasra. Valamelyik nap mondtak a szuleim, hogy mivel az egesz oktatasra kapott EU penz eltunt, azt most kell visszafizetni az EUnak.. tehat lehet oktatasra palyazni

Csak kis perspektiva, a szuleimnek 6 honap a varolista a tudorontgenre, mert nincs orvos. Rheumatologia 8 honap. Es ez ugye a gazdag belvaros, nem Rakosborzaszto

kardio1 2015.02.04. 12:37:13

@Philosoraptor: Az angol helyzetet kevésbé ismerem. Itt Franciaorszàgban egy idôben drasztikusan csökkentették a numerus clausust, a képzendô orvosok, ill. szakorvosok szàmàt. Most meg csodàlkoznak, hogy nincs elég orvos, és bevàndorlokra szorulnak. Azért ez sem normàlis, nemcsak az, hogy Magyarorszàgon exportra termelnek orvosokat.

kardio1 2015.02.04. 12:41:12

@charlieharper: Ez természetesen igaz. De az eredeti felvetés, amire Philo reagàlt, én meg rà, nem errôl szolt. Hanem arrol, tàgabb értelemben véve, hogy az Europai Unio nem értékközösség, hanem a nagyok gazdasàgi érdekeit szolgàlo közösség.

kardio1 2015.02.04. 12:49:29

@Hari Seldon 2: Ha leirom neked igy:
2009: 1614 fô
2010: 1777 fô
2011: 1901 fô
2012: 2061 fô
2013: 1950 fô
2014: 1943 fô
akkor te ebbôl azt olvasod ki, hogy nem csökken az orvoskivàndorlàs, én meg azt, hogy enyhén csökken, és a csùcs 2012-ben volt.

Hari Seldon 2 2015.02.04. 14:14:43

@kardio1:
Most miért kötekedsz?
A 2012-est nem tudtam.
A másik kettőnél meg leírtam, hogy az a pár fő simán lehet, hogy nem függ össze azzal, hogy ez mennyire tendenciózus. Lehet, hogy korábban adták be, vagy lehet, hogy aki beadta 2012-ben még nem ment ki csak 2013-ban. Stb. Én erről a két értékről írtam amit írtam.
Arról meg nem lehet írni semmit. Ha a 2014 lett volna 1952- akkor te most arra azt írnád, hogy növekedés volt? Arra ugyanúgy nem lehetne írni semmi érdemleges tendenciát. Gyakorlatilag be van állva egy nagyságrendre.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.04. 14:36:15

@Philosoraptor: Stadionok, létesítmények nélkül viszont egész biztosan nincs kiút, persze ez még önmagában nem elég. Nem elégséges, de szükséges feltétel. Az ezekre e létesítményekre költött pénz édeskevés lenne komoly szociális fordulat eléréséhez.
A korrupció pedig nem kormányfüggő. Ezt sajnos adottságnak kell elfogadni. Jön egy következő politikai brigád, lerántja a leplet az előző társsaságról, majd ő is pontosan ugyanott folytatja. Ez az örök körforgás, ami talán hosszútávon, és csak nagyon lassan fog csökkenni, és valamelyest visszaszorulni.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.02.04. 14:36:15

@Philosoraptor: Egy szóval sem állítottam, hogy csak magyar orvosokról lenne szó. Az Eu-n belül konkrétan a kelet-európai tömbről beszéltem, ahonnan szívják el az egészségügyiseket, ami közép-hosszú távon katasztrófához fog vezetni ebben a térségben a felelőtlen és rövidlátó nyugati gondolkodásmód miatt.
A brit társadalom is egészségesebb lenne, ha képessé válna kitermelni a működéséhez szükséges értelmiséget, és nem importálnia kellene azt fejletlenebb gazdaságú régiókból. Ez rövid távon jó megoldásnak tűnhet, hosszú távon viszont meg fogja bosszulni magát..

kardio1 2015.02.04. 14:42:34

@Hari Seldon 2: A vilàgért sem kötekedek, ne érts félre! Egyébként is nagyon hideg van errefelé, fagypont körül, reggel alatta, tegnap még kicsit havazott is...
En azt gondolom, hogy a növekedés megàllt mindenképpen. Ennek két oka lehet, valoszinûleg mindkettô szerepet jàtszik: egyrészt elég sokan mentek màr el, ùgy érezhetik otthon, hogy kevés jo szabad lehetôség maradt. Màsrészt volt azért valamelyes fizetésemelés az eü. szktorban, rezidensi ösztöndijak stb.
Hogy miképp alakul a tovàbbiakban az elvàndorlàs, egy év mùlva meglàtjuk.

adg 2015.02.05. 00:04:56

@charlieharper: Charlie, megmondom oszinten, pont toled nem vartam ilyen hozzaszolast.
Nezzuk:

"azt a 30%-ot az allam adokbol adja az epitoknek/beszallitoknak meg anyagra. Segely helyett szerzodest fizet. Az osszeget nem a jobb, hanem a bal zsebembol fizetem. Viszont a 30%-ot kolthettem volna korhazi felszerelesre vagy oktatasra. Prioritasok ugye."
Egyreszt marhara nem mindegy, hogy segelyt fizet, vagy szerzodest, amibol tortenik valami. A masik, magyarorszagon jelenleg a legtobb termekre es szolgaltatasra 27% az afa. Ha 30% az onresz, akkor cask az afa majdnem visszahozza azt, plusz jonnek az egyeb adobevetelek, es kiesnek az esetlegesen fizetett segelyek. Gondolom tudod, hogy mekkora adoteher van magyarorszagon, szoval a befizetettnel 30%-nal tobb jon vissza a kasszaba.
A stadion cask egy szimbolum. Minden kormany minden beruhazasanal ezek az ervek hangzanak el. Mindegy, hogy stadion, autopalya, furdo, lenyegtelen. Amugy a furdoepitesek is ezert tortentek. Arra volt palyazat, ha nem elsz vele, akkor nem kapsz ra penzt. De attol meg nem less masra, amire meg nincs palyazat.

Iskolaknal pl volt ilyen millio. Lehetett palyazni budifelujitasra, tornateremre, stb. Valami minimalis onerot biztosit a fenttarto, a maradekot adja az allam/eu. Modhatod, hogy nem, mert neked berre kell, de arra nem kapsz, es akkor nem lesz uj budi sem.

Ettol fuggetlenul a korhazakat is kellene nyomni, ez mehetne akar parhuzamosan is. Majd mindjart raterek.

"A masik meg, hogy az EUs penz palyazhato oktatasra.
Valamelyik nap mondtak a szuleim, hogy mivel az egesz oktatasra kapott EU penz eltunt, azt most kell visszafizetni az EUnak.. tehat lehet oktatasra palyazni"
Bizony palyazhato. Mondd meg a szuleidnek, hogy mielott elkoltoztem otthonrol, 2 eve, egy evig ki sem latszottunk az ovoda es iskola epitesi es felujitasi frogramokbol. Egy rakas uj ovi es iskola epult csak a mi kornyekunkon, ahova a gyerekeink jartak, azt a ket sulit is felujitottak.
Szivesen latnek egy forrast a "az egesz oktatasra kapott EU penz eltunt"-re. Igy kicsit a levegoben log. Elegge probalom kovetni ezt a temat, szerintem feltunt volna. Visszaelesen nyilvan vannak itt is sajnos, de hogy cakk-pakk eltunik a penz, az kb olyan, mint hogy smidt pal nyerte a lotto otost. Ezt is itt olvastam. Gondolom, hamisitott egy szelvenyt.
Az eu palyazotok tobbseget neked kell megfinanszirozni amugy, es utemezve kapod ra a penzt, ahogy haladsz elore. Azt nem teszik neked le az asztalra elore, hogy csak ugy hopp, eltunjon.

"Csak kis perspektiva, a szuleimnek 6 honap a varolista a tudorontgenre, mert nincs orvos. Rheumatologia 8 honap. Es ez ugye a gazdag belvaros, nem Rakosborzaszto"
Sajnos ezzel tisztaban vagyok, es ez egyszeruen borzaszto.
De hogy nem csak stadionok epulnek, nezd meg ezt a linket. www.kmk.hu/kmkweb/index.php?option=com_content&view=article&id=529
Ez a kecskemeti megyei korhaz epp futo eu-s projektjeirol szol, a korhaz honlapja amugy. Most adtak at a korhaz vadiuj szarnyat is, par eve az uj onkologiat, es a borgyogyot, es meg mindig mennek az uj beruhazasok. Remelem a berek is fognak emelkedni.

Remelem, legalabb egy kicsit sikerult arnyalnom a kepet.

2015.02.05. 13:44:52

@adg [Au, Darwin]: nem, fogalmam sics, higy mekkira otthon az adoteher. Azt tudom, hogy Digger mindig mondja, hogy nagy, de o munkaberrol beszel.
Az AFAt nem mindenre fizeted, pl berkoltseg es UK es E-Amerikaban sokmindenre nem fizetsz, nem tudom otthon pontosan mire fizetsz.
Azon kivul a 30%, amit kifizet az allam anyagra es beszallitokra, azon van az AFA, nem? Fizetem a beszallitokat es utana visszaveszem toluk az AFAt, ok, akkoris eloszor ki kellett fizetnem, ami egy ekkora isszegre azert mar szep.
Az EU a 70%-ot ugy adja es adja ajandekba az AFAt? Mert akkor az ugye potya penz jonne toluk a koltsegvetesbe. Ennyire potyazos lenne az EU?

Ertem, hogy a stadion vagy barmi mas egy szimbolum, nade elveszem a penzt mas helyrol. Mi a prioritasom? Szemelyszerint, ami szerintem nem varhat, az az egeszsegugy. Ha meg csak X osszegem van, akkor nem tudom parhuzamosan vinni az M0-ast es az egeszsegugyet, barmennyire is szeretnem.

Majd kerek neked forrast a masikra.

adg 2015.02.05. 14:24:24

@charlieharper: a beruhazasnak van egy bekerulesi osszege, ami tartalmazza a teljesiteshez szukseges anyagok arat afastol, valamint a resztvevok cegek koltsegeit, nyereseget es az azutan fizetendo adokat, az emberek munkaberet a hozza tartozo osszes adoval, jarulekkal stb. Ennek x szazalekat fizeti az unio, nem igazan lehet szetvalogatni.
Olyan, mint amikor az allam vesz valamit, kifizeti az afat is. Vagy az allami alkalmazottak jovedelemadojat es jarulekait is.

Megnezted a linket? Nem varhat az egeszsegugy, ez egyertelmu. De nem is var, folyamatosan fut tobb fejlesztes is. Persze nem mindenhol, gondolom a fontosabb gocokat veszik elore, meg a jobban lobbizo varosokat, korhazakat. Jo lenne, ha tobb intezmenyt ujitananak egyszerre, eleg sok lepukkant van meg.

Szoval pont az a lenyeg, hogy nem igazan veszed el a penzt mas helyrol. Az eu penzek megszerzese elegge fontos, jobban jar az orszag, ha bejonnek ezek a penzek. Az penzt hoz, nem visz.

Volna mas hely, ahonnan elo lehetne teremteni a tenyleg fontos celokra hasznalhato penzt. Vannak ilyen baromsagok rengeteg, mint a csokosoknak juttatott tularazott megrendelesek, a tulzott meretu allami apparatus, es meg egy csomo minden.
En hamar talalnek forrast az egeszsegugyre es az oktatasra is. Mondjuk lehet, hogy hamarabb eltennenek lab alol, illetve sose jutnek el a megfelelo pozicioba.

2015.02.05. 14:40:12

@adg [Au, Darwin]: most neztem meg. Kellett kozben valamit csinalnom. Tetszett.
Gondolom laikuskent, hogy amikor palyazol, le kell adni egy "breakdown of costs"-t; tervezo iroda koltsege, kivitelezo es abbol.is minden reszletre bontva. Nem? Es abba is beke kell tenni, hogy anyag, munkaber, egyeb, AFA, stb ado. Nem? Ennek a teljes 70%-at adja az EU??? Vagyis igazabol a fo nagy orszagok.....ha az egeszsegugy fejlodik, akkor bem szoktam. Eddig viszont a forumon olvasattokbol nem ez jott le. Ez inkabb 1 a milliobol tunik. Remelem nincs igzam.

a varolista, amirol fentebb irtam az nem a kotjaz hiany, hanem orvoshiany miatt van.
A korhazrol 2013-rol van tapasztalatom, ahol a fekesegemet tudtak diagnosztizalni, de oszinten megmindtak, hogy nincs a korhaznak (egyik bagy bp-i) olyan felszerelese, ami tartosan segitene neki

adg 2015.02.05. 15:00:19

@charlieharper: A 70% csak egy pelda szam volt, van amikor kevesebb, van amikor akar tobb is, millio palyazat van, hogy minel jobban lehessen halaszni a zavarosban. :) Minden beruhazasnal kotelezo kitenni egy tablat a keritesre, amin rajta van a varhato koltseg es a tamogatas merteke, osszege.

Es igen, termeszetesen eleg reszletes koltsegvetes kell a palyazathoz, ami tartalmazza az afat is. x Ft + afa. A tobbi adot nem, mert az valtozo lehet, meg nem is erdekes, hogy mennyi a kivitelezo takaritojanak a tb hozzajarulasa.

Es reszben igazad van, mert fejlodhetne sokkal gyorsabban is az egeszsegugy, volna mit meg. De azert van nemi elorelepes, Kecskemeten pl ez eleg latvanyos, de rengeteg lepukkant hely van meg hatra. De azert nem 1 a milliobol, annal kicsit jobb az arany. De ez erzekeny, a politika altal is nagyon befolyasolt tema. Nyilvan, ha a balos sajtot nezed, akkor hegyekben allnak a hullak, es orvos mar sehol a bomladozo epuletben, ha meg a jobbos sajtot figyeled, akkor csupa boldog, gyogyulo beteg a csodalatos szep korhazban, ragyogo arcu elegedett orvosok es optimista noverkek kozott. Valahol feluton...

En is voltam egy pesti korhazban nemreg, ugy nezett ki, mint amit 100 eve otthagytak, es senki nem jart ott azota. Engem kecskemeten beleztek ki, meg voltam elegedve, normalisak voltak, es a korhaz is elfogadhato volt.

Mme.Brioche 2015.02.05. 22:36:44

havi 500ezres emelés? :-D ha annak idején legalább csak 200ezerre felemelik+ügyeleti díj, tán el se jövünk soha. :-)
(ami elég nagy marhaság lett volna)

2015.02.06. 21:31:48

@kardio1: Nem normális, ahogy az sem, hogy minden magyar kormány látszatintézkedésekkel akarja orvosolni (haha, micsoda szóvicc :D) a problémákat. Vagy besöpri őket a szőnyeg alá.

2015.02.06. 21:32:48

@A megvalósult amerikai ólom..: "Ezt sajnos adottságnak kell elfogadni. Jön egy következő politikai brigád, lerántja a leplet az előző társsaságról, majd ő is pontosan ugyanott folytatja. Ez az örök körforgás, ami talán hosszútávon, és csak nagyon lassan fog csökkenni, és valamelyest visszaszorulni."

Sajnos senkinek nincsen ideje ezt kivárni, mindenkinek egy élete van. Attól félek a legkevésbé, hogy ezek ott fent önmaguktól majd jól megtisztulnak. Haha. :)

2015.02.06. 21:36:19

@A megvalósult amerikai ólom..: Továbbra is kérdezem, mi tartja attól vissza Mo.-t, hogy termeljen a világpiacra? Hogy sokkal erősebb gazdasága legyen, és sokkal több fizetést tudjon adni pl. az orvosoknak? De mondhatnám a tanárokat is.

2004-ben léptünk be az eu-ba. Előtte ki vagy mi akadályozta meg, hogy Mo. gazdaságilag olyan szinten álljon, hogy ne váljon függővé a nyugati cégektől? 1989 és 2004 között eltelt jó pár év, úgy gondolom. Lehetett volna kezdeni valamit ezzel az időszakkal...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása