oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. január 12. 06:37,  Skócia vagy Ausztria: melyiket válasszam? 217 komment

2015. január 12. 06:37 Határátkelő

Skócia vagy Ausztria: melyiket válasszam?

A két ország között a kapocs a felsőoktatás, és persze a poszt szerzője, jOeker, akiről azt is tudjuk, hogy végül az ausztriai lehetőség mellett maradt, de szerencsére most azt is megírta, miért, illetve hogy milyen tapasztalatokat szerzett a jelentkezés és az előzetes tájékozódás során.

ausztria_graz_egyetem.jpg

„Nagyon jó lehetőségeket tár elénk a nyugati szomszédunk felsőoktatás terén. Ez előtt két éve kezdtem el külföldi lehetőségek után érdeklődni és igazából számomra két járható utat találtam: az első Skócia volt, míg a másik Ausztria, ami mellett döntöttem végül.

Ami számomra fontos volt akkoriban, hogy ezek az országok ingyenesen biztosítják minden EU polgár számára a képzést. A skandináv országok szintén ingyenes oktatást biztosítanak, de a saját nyelvükön vagy business szakokon angolul, szóval őket kizártam akkoriban, igaz nagy szívfájdalommal bár. Az Erasmus-félév során, remélem, sikerül majd valamelyiküket érinteni.

Hosszas mérlegelés után az utóbbi mellett döntöttem, ezt már persze a családdal megvitatva, sok minden szerepet játszott, de főleg a távolság. Ausztria a legtöbb külföldi egyetemi diákját Bécsbe vonzza a nagyon jó képzéseivel, akkor miért jöttem Grazba továbbtanulni?

Egyszerűen nem szeretem a túl nagy világvárosokat. Graz sokkal nyugisabb minden szempontból és az itteni egyetemek és főiskolák is jó képzéseket nyújtanak.

A grazi felsőoktatás

Négy egyetem és két főiskola található a városban, én inkább az egyetemeknek jártam utána, a főiskolákról kevesebbet tudok, de igény esetén ezekről is tudok részleteket megosztani, mert mindkét főiskoláról vannak ismerőseim.

Az Uni Graz néven is ismert Karl Franzens Universität a tudományegyetem nálunk, a képzések a szokásosak, ugyanúgy, mint Magyarországon. Ez a legnagyobb és legtöbb diákot számláló egyetem.

A Medizinische Universität Graz az orvosi-, gyógyászati egyetem ahova nehéz a bekerülés, sok nagyon jó diák közül válogathat és a német nyelvterületeken mindenhol nagyon keresett az általa kiállított papír.

A napokban olvastam egy cikket, hogy Ausztria is orvoshiányban szenved, mondjuk nem olyan mértékben, mint kishazánk, de nekik is feltűnt, hogy a friss diplomások sokkal szívesebben helyezkednek el inkább Németországban és Svájcban a jobb kezdő fizetések miatt.

A Kunstuniversität Graz a művészeti egyetem, ami főleg a zeneművészetre épít, de ezen kívül más lehetőségeket is kínál természetesen. Legvégül pedig a Technische Universität Graz, ahova én is jelentkeztem és kicsit többet tudok róla írni, amit előző cikkemben meg is tettem.

Mi a helyzet Skóciában?

Skóciában voltaképp az egyetemi képzések nem ingyenesek, egy támogatást igényelhetünk, amit minden a kritériumokat teljesítő diáknak megítélnek. Ezt a támogatást csak alapképzésen vehetjük igénybe, első diplománkat szerezzük meg ezzel a képzéssel, az EU országok valamelyikéből érkezünk és más államban sem jártunk államilag finanszírozott képzésre. Ezt a támogatást nekünk kell igényelni a Student Awards Agency honlapján, az egész egy webes regisztráció, de mindenképp szükséges.

Az egyetemre való jelentkezés ugyan úgy az UCAS-on keresztül megy, mint a többi Egyesült Királyság-beli egyetemnél. Ami olyan szempontból szerencsés, hogy nem kell külön csak emiatt odarepülnünk idő előtt. A legtöbb egyetem Edinburghban és Glasgowban található, mindkettő nagyváros, ezzel barátkoznom kellett volna, ha Skócia mellett döntök.

Legnevesebb egyeteme az University of Edinburgh, a világranglista első húsz egyetemében benne van. Mondjuk ezt a felvételi követelmények is tükrözik. Nagyon sok szakon 6 érettségi tárgyat kérnek és az átlag Ielts 6.0-6.5 sem elég.

Itt Orvosi, Társadalomtudományi, Mérnöki és Természettudományi tanulmányokat folytathatunk. Az alapképzés jellemzően eltér az osztráktól, általában 4-5 év hosszú. Az említett két város egyetemein kívül a St Andrews egyetemnek van nagyon jó híre.

Hogyan juthatunk be osztrák egyetemre?

Ausztriában felvételi ponthatár nincs. Minden egyetem egy-két szakon hirdet meg képzéseket felvételi eljárással, ezek a népszerűbb szakok, ahol már előfordult túljelentkezés, ezért kidolgoztak egy rendszert, hogy szűrjék a bejutó diákokat, bár mostanság rendre maradnak el ezek a tesztek és a jelentkezők megússzák egy motivációs levél megírásával az egészet.

Amit még kérnek az egy középiskolai érettségi, lehet akár kettes is, nekik csak az a lényeg, hogy meglegyen és az anyaországban egyetemi továbbtanulási jogot biztosítson.

Nyelvtudást igazoló papírként mindenhol az ÖSD C1-es nyelvvizsgát kérik. Első félév végén van egy nagyobb szórás a STEOP miatt. Érdemes megemlíteni, hogy a képzés csak az eredetileg meghatározott képzési időben plusz két ún. türelmi szemeszterig ingyenes. Ha ezen túlcsúszunk, csak akkor válik költségtérítésessé. Egyedül tanulói hozzájárulást kell fizetni.

A skót rendszer

Érdemes megemlíteni, hogy a jelentkezési határidő Skóciában január 15-én jár le, ez egy hónappal korábban van a magyarhoz képest. Az osztrák viszont augusztus végén, ami olyan szempontból is jó lehet, ha valaki lecsúszott az otthoni határidőről itt még bőven nincsen elkésve.

A skót nagy egyetemi városok még az egyesültkirálysági viszonylatban is a drágábbak közé tartoznak. Az elsőévesek számára általában segítenek az egyetemek kollégiumi szállást szerezni, erre jobb esetben is érdemes havonta 600 fonttal számolni legalább.

A felsőbb éves diákoknál itt is népszerű megoldás az, hogy többen bérelnek ki egy lakást. A megélhetésre szerintem itt is elmegy minimum egy olyan 5-600 font havonta. Mondjuk, Skóciában sokkal több tanulmányi ösztöndíjra lehet pályázni, mint Ausztriában ezzel megkönnyítve megélhetésünket.

Mennyi a lakhatás Ausztriában?

Ami a lakhatást és megélhetést illeti, Ausztria egyértelműen drágább, mint Magyarország. Lakásra itt is olyan 600-800 eurót számolhatunk attól függően, hogy melyik városban szeretnénk továbbtanulni. A megélhetés 250-450 euróból kijön.

Sok minden magyarországi áron van, vagy éppen csak drágább, de van, ami az otthoni árakhoz képest sokkal többe kerül, ilyen például a húsárú és a kávé. Itt kevesebb ösztöndíjra pályázhatunk, mint Skóciában, és a maximális értéke 670 euró havonta, de ehhez hátrányosabb helyzet szükséges általában. Viszont úgy tudom, Skóciában nem vállalhatunk részmunkaidős állást, itt viszont heti max. 20 órában igen.

Ami az előző poszt alatt felmerült, hogy mennyibe kerülnek a könyvek. Ezt a szak válogatja, a legtöbb könyv 10 euró körül mozog, de van, ami eléri az 50 eurós összeget is, szerencsére ezek vannak kisebbségben, ezeket beszerezhetjük egyetemi könyvtárból is, de használtan is megvehetjük bőven áron alul.

Az eddigi egyetemi tapasztalataim (hát október óta nem valami sok), azt mutatják, hogy ahogyan a külföldi diákok számára, nekem is gondot okoz a dialektus, mondjuk most már kezdek hozzászokni, de az első pár előadás felettébb érdekes volt, szerencsére az egyik osztrák csoporttársamtól kölcsön tudtam kérni a jegyzeteit.

Ami a legfurcsább, a hallomásokkal ellentétben nem távolságtartók, legalábbis nem mind. Ezt inkább az ázsiaiakról tudnám elmondani. Nagyon sok barátom pedig a volt jugoszláv államokból van.

Az oktatóink nagyon felkészültek, az egyetemek minden szempontból jól felszereltek. Nem adnak le akkora mennyiségű tananyagot, mint otthon, de jobban, szigorúbban is kérik vissza, az osztályozásnál a ponthatárok is magasabbak.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás Ausztria Nagy-Britannia Skócia Graz

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr747062993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.12. 06:44:16

"Ha ezen túlcsúszunk, csak akkor válik költségtérítésessé."

Ez itthon is igy van.

NIKI LAURA 2015.01.12. 08:32:22

Ha tanulas,az mas mint a megelhetesi robot.
Akkor viszont el koll felejteni Europat...ajanlanam Yale,Hardvare,Stanford.( ott sajna nincs Erasmus)

tanato 2015.01.12. 08:49:56

@NIKI LAURA: A lányod milyen szakra jár Szegedre?

DieNanny CH 2015.01.12. 09:33:55

Szóval, akkor Skócia ellen szól, hogy nem lehet részmunkaidőben sem dolgozni... Vagyis, a diáknak legyen a zsebében jó sok pénz. Mert hiába segítenek kolesszal. Vagy a sok pályázati lehetőségből meg lehet élni?

DieNanny CH 2015.01.12. 09:35:36

@NIKI LAURA:

Már akartam kérdezni: ugyebár van feleséged, meg gyerek(i)d. Egyszer mégis azt írtad, aggódsz az állataidért, mert nincs aki etesse a kutyád, macskád, 2 kacsád.
Feleséged ezt nem tudja megtenni? Vagy valamit félreolvastam?

2015.01.12. 09:44:49

Magyarországot kell választani, mert a magyar konyha mellett a magyar oktatás is világszínvonalú. :))))

tanato 2015.01.12. 09:58:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem,a lánya Szegedre jár egyetemre akárcsak az enyém,azért kérdeztem meg tőle.

adg 2015.01.12. 10:03:57

@NIKI LAURA: "Yale,Hardvare,Stanford"
Az a kozepso erdekelne. Az valami infos suli? Nem Hardware veletlenul? :D

qkuc 2015.01.12. 10:31:57

@NIKI LAURA: Nahát, meg fog sértődni a MIT, kihagytad a sorból, :D.

Herr Géza 2015.01.12. 10:48:00

@adg [Au, Darwin]: :DDDD Épp kérdezni akartam, hogy ez valami menö új IT-s suli lehet.....

kardio1 2015.01.12. 10:50:47

@Philosoraptor: Nem-nem ! Angliat meg Hollandiat, mert az angol es holland konyha eppoly vilaghiru, mint az oktatas... :-)

adg 2015.01.12. 11:00:41

FIGYELEM!!!

Ma gonosz napom van, igy elarulom, hogy kicsoda HA, ha mar a kajaldaban nem ismertetek fel.
Ugyanis a bevezeto szovegben - elerulvan, hogy ki irta a posztot -leleplezte magat, es en jol eszrevettem. :P

Senilla 2015.01.12. 11:17:17

Több pontban nem értek egyet az előbbi bejegyzéssel.

Én Skóciában végeztem és meg kell jegyeznem, hogy több dolog másképp van , mint a cikkben leírtak.

Az alapfokú képzésben Skóciában a legtöbb szakon nincs költségtérítés. A a két sztáregyetemen "University of Edinbourgh" és "University of Glasgow", valóban van egy két szak, ahol alapképzésen is fizetni, de kell , de nagy általánosságba véve ingyenes az első 3 év. Edinbourgh-on és Glasgow-n belül is van több jó nevű egyetem ( Caledonian, Napier, Heriott-Watt), ahol szinte minden szak ingyenes.

Ezen kívül meg kell jegyeznem, hogy a St Andrews egyetem, -mivel elit iskola - valóban több szakon költségtérítéses, de szinte egyetlen elismert egyetemi rangsorban sem található meg alacsony színvonala és követelményrendszere miatt.

A St Andrews-i egyetemből kivált University of Dundee viszont ma Skócia és Anglia szinten is az egyik legjobb orvosképzést nyújtja , a világ minden tájáról érkeznek ide hallgatók, ráadásul az olaj és gáz területen mérnöki és közgazdasági vonalon világszintű teljesítményt nyújt.

Skóciában az élet valóban drága, főleg ha az ember a mesterképzést választja (Tandíj 3600 GBP-tól.......), viszont a tanulmányi támogatással és a könnyen szerezhető részidős diákmunkákkal (szülői segítség nélkül is!) simán elvégezhető. A színvonal általában skót szinten remek és nem ömlesztenek el tanórákkal. Sok az iskolán kívüli önálló project és rengeteg felkészülési időt adnak. Ez könnyen összeegyeztethető az iskolán kívüli teendőkkel. Kooperatív, diákközpontú szemlélet és abszolút emberszámba vesznek. A professzoroknál mindig nyitva van az ajtó személyes korrepetációra mind . Szerintem manapság ez rendkívül fontos , pláne ha az ember a saját lábán állva végzi az egyetemet.

Skóciában diáknak lenni igazi élmény.

taz15 2015.01.12. 11:17:17

Szerintem ez a munkavállalás nem így van itt Skóciában. Nekem legalábbis az összes egyetemre járó ismerősöm dolgozik.

qkuc 2015.01.12. 11:19:59

@Herr Géza: Massachusetts Institute of Technology

:D

M. Péter 2015.01.12. 11:23:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Miért ne lehetne részmunkaidőben dolgozni Skóciában? Törvény nem tiltja, legfeljebb az egyetem tanácsolhatja a hallgatóknka, hogy döntsék el, hogy tanulnak vagy dolgoznak, mert mind a kettőre nem lesz elég idejük.

2015.01.12. 11:30:47

@kardio1: Az angol konyhát nagyon szokta szidni mindenki, de az tény, hogy ott viszont annyi kultúra találkozik, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő ételeket.

Az oktatás meg "más", mondjuk így. A magyar amúgy szerintem nem lenne rossz, ha nem két lábon járó lexikonokat akarnának gyártani a gyerekekből. Visszagondolva, annyi mindent tanítottak és tanultam abból a kibaszott sok tantárgyból, de már rengeteg mindenre nem emlékszem...

Taxomükke (UK) 2015.01.12. 11:35:17

@kardio1: Az angol konyháról egy német faszi írt egy nagyon humoros könyvet...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.01.12. 11:35:57

@Philosoraptor: nah, ahol feltalálták az ecetes chipset az rossz hely nem lehet :D

DieNanny CH 2015.01.12. 11:36:52

@M. Péter:

"Miért ne lehetne részmunkaidőben dolgozni Skóciában? "

ezért:

"Viszont úgy tudom, Skóciában nem vállalhatunk részmunkaidős állást,"

Ez utóbbi a cikkben volt.

DieNanny CH 2015.01.12. 11:37:42

@tanato:

Ööö, az én kérdésemnek semmi köze a tiédhez... :-)

Muscari 2015.01.12. 11:38:53

@adg [Au, Darwin]: az én agyam simán kijavította, észre sem vettem az elírást :-)

Tök furcsa, hogy Skóciában nem lehet dolgozni az egyetem mellett. Itt nálunk egy csomó diák dolgozik, nem is tudom hogy tartanák fent magukat. Illetve az Unión kívülről jötteknél van limit, amit konkrétan tudok. Ismertem olyat, aki heti 10,olyat is, aki heti 20 órát dolgozhatott, ennyit engedett a vizuma. Ők nyilván nem tudnak meglenni szülői támogatás nélkül.

2015.01.12. 11:40:18

@Zka: Nem tudom, hogy az jó-e. :D

Muscari 2015.01.12. 11:46:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: szerintem annyi köze van, hogy nem tudja a lánya megetetni az állatokat, mert Szegeden van.

Ma látom többen megcáfolták, hogy ne lehetne dolgozni az egyetem mellett Skóciában, nagyon furán nézett volna ki, na.

Muscari 2015.01.12. 11:50:33

@Zka: szerintem borzalmas, de én amúgy sem szeretem a savanyú dolgokat. Ehy jó kis fish and chips viszont bármikor jöhet, nagyon szeretem, ahogy azt is, hogy egy csomó mindenhez adnak párolt zöldborsót.

DieNanny CH 2015.01.12. 12:03:19

@Muscari:

És a felesége?

Bocs, igazából NL-t kellene továbbkérdeznem...

Herr Géza 2015.01.12. 12:06:34

@qkuc: Na neee, nem tetszett érzékelni a szatirikus mivoltát kérdésemnek....????
(Jelentem magam is müszaki vagyok és már a dédapám is az MIT-n tanult volna, ha...... :DD)

qkuc 2015.01.12. 12:13:05

@Herr Géza: Bocs, a "hajnali" (hajnali 7:15) kelés mindig megzavarja a szarkasztika/irónia/vicc érzékelő központom, :D.

Áhh, nekem csak egy "vacak" hazai van, vagyis kettő, megyek is eltüzelni őket, :D.

rezsöatya 2015.01.12. 12:16:11

@Muscari: pl. Hungarian Goulash-hoz...
Talaltak fel mar nekem ilyet...!
:D

Muscari 2015.01.12. 13:16:49

@rezsöatya: az jó lehet :-)

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: én is kíváncsi vagyok a válaszára. Tippem persze van, eléggé magányos farkasnak tűnik nekem.

Hari Seldon 2 2015.01.12. 13:55:40

@kardio1:
Na-na! Hollandia az már majdnem Belgium, és ott van azért csokoládé!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.12. 13:57:09

Én úgy tudom hivatalosan heti 20 órában lehet munkát vállalni Angliában és Skóciában is
egyetem mellett.

Hari Seldon 2 2015.01.12. 14:01:36

@adg [Au, Darwin]:
Na, kicsoda a HA? Most én nem láttam valamit?
A HA lassan olyan lesz itt nekünk, mint a Charlie angyalaiból a Charlie, vagy a Columbo felesége.
Mindig van róla szó, de sose tudjuk meg ki az.

kardio1 2015.01.12. 14:03:58

@Philosoraptor: Ez csak egy baràti szurka-piszka volt részemrôl, mert tudom, hogy ezek az orszàgok (lesznek) lényegesek neked :) Azt hittem egyébként, hogy az oxfordi és Cambridge-i egyetemmel vàgsz vissza az angol oktatàst illetôen, azok tényleg jok és ahogy a kommentekben elhangzott, Skocia is jo egyetemekkel büszkélkedhet. Bàr "mit adtak nekünk a skotok" a konyhamûvészet terén? :))

kardio1 2015.01.12. 14:05:45

@Hari Seldon 2: Csokolàdé, mint konyhamûvészet?? Viszont a sült krumpli finom. Igaz, az sem a magas gasztronomia. :)

Evain 2015.01.12. 14:09:06

@kardio1: "Bàr "mit adtak nekünk a skotok" a konyhamûvészet terén? :))"

Skót főnököm erre egyből rávágná, hogy hát a haggist. Meg midnent, amit olajban sütni kell. Pl Mars szelet! :)
Ja, és a legfontosabbat kihagytam: Irn bru
www.youtube.com/watch?v=rMlyB8XBNu4
Azaz Skócia az egyetlen európai piac, ahol a Coca-Cola NEM piacvezető, ugyanis soha nem tudta megszerezni a piacrészesedést a nemzeti üdítőtől. :)

Ennyit már a tudomány és technika világából.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.12. 14:10:49

@Zka: tee, az valami borzalmas, egy brutális vicc ami a krumplival történhet....pfujjj

2015.01.12. 14:13:08

@kardio1: Mindenhol vannak azért kiemelkedő egyetemek.... :)

Az alsóbb szintű oktatás már más lapra tartozik.

Hari Seldon 2 2015.01.12. 14:24:33

@kardio1:
Én el tudnák lenni egypár hétig belga csokin...
Sőt tovább megyek: a lányok is!
Nem hiszed?

qkuc 2015.01.12. 15:23:48

@Evain: Bár ne adták volna a haggist ..., :D.

2015.01.12. 15:35:26

@NagyságosSodalisO [eng]: Regen a nem-EU allampolgar diakok maximum heti 20 oraban vallalhattak munkat UK-ben, nem tudom most mennyi a limit. EU allampolgarok barmennyit dolgozhatnak, fuggetlenul attol hogy diakok-e vagy sem. En vegig 'full time' dolgoztam, hivatalosan bejelentve, mialatt egyetemre is full time jartam nappalin (persze 'human' szak volt, komolyabb targyat nem lett volna idom tanulni).

Muscari 2015.01.12. 15:36:13

@NagyságosSodalisO [eng]: nekem volt egy lengyel kolléganőm, aki az egyetem mellett 30+ órát dolgozott. Most akkor ezt vagy szabad, vagy ő járt tilosban.
Egy kínai esetében úgy nézett ki a dolog, hogy 20 órát dolgozott, de nyáron illetve a téli szünetben dolgozhatott többet. Egy japán ismerősnek 10 órát engedett a vízuma.

Próbáltam rákeresni, de mindenhol az szerepelt, hogy 20 óra, de állandóan a vízumra hivatkoztak. Pl ha valaki túllépi ezt a keretet akkor elveszítheti a vízumát. EU-s diákokról nem találtam egyelőre semmit.

Muscari 2015.01.12. 15:39:06

@Mirjam2: ez akkor most is így van, köszi.

2015.01.12. 15:39:17

@Senilla: Nagyon informativ a hozzaszolasod es biztosan sokaknak hasznos. Annyit tennek hozza hogy a 3500 font mesterkepzesre akcios arnak szamitana UK Skocian kivuli reszen; egy ev alapkepzes legalabb 6000 font, de multkor mondta Muscari hogy mar tobb, nem emlekszem a pontos szamra.

2015.01.12. 15:42:42

@Muscari: Hacsak meg nem valtoztattak azota (nem hiszem), akkor igy. En ezt mindenhol ellenoriztem, az egyetemen is, a munkahelyemen is, es kesobb mikor allampolgarsagra jelentkeztem, reszletesen leirtam hogy dolgoztam es tanultam egyszerre (full time mindketto), semmi gond nem volt.

**mimi** 2015.01.12. 15:43:43

@Hari Seldon 2:
az első mondatban volt egy elírás....
A két ország között a kapocs a felsőoktatás, és persze a poszt szerzője, jOeker, akiről azt is tudjuk, hogy végül az ausztriai lehetőség mellett maradt, de szerencsére most azt is megírta, (itt azt volt, hogy megírtam, )
ezért írta adg, hogy HA lebukott....
na, de ezt csak a korán kelők látták :)))))))))))))))

Muscari 2015.01.12. 16:29:47

@Mirjam2: Kilencezer egy ev, az iden biztosan. aztan lehet, hogy tovabb emelik :-(

Viszont a diakhitel rendszere annyira jo, nem csak a tandij osszegeig lehet felvenni, hanem adhatnak un. maintenance loan-t anyagi helyzettol es csaladi korulmenyektol fuggoen illetve lehet tobbfele osztondijra is palyazni.

A hiteleket visszafizetni akkor kell csak, ha ember eves keresete 21000 font fole megy (remelem jol emlekszem az osszegre), es akkor is csak valami csekely osszeget 100-150 fontot kell havonta fizetni. Persze minel tobbet keres az ember annal tobbet, de a hitel egyaltalan nem nyomja agyon. Bizonyos ido elteltevel a fennmarado reszt elengedik, de erre nem emlekszem pontosan, hogy hany ev, a jegyzetek meg, amiket az egyetemi nyilt napokon csinaltunk a lanyomnal vannak.

Azt szerettem volna ezzel mondani, hogy senki itt elot vagy a gyerekeit ne riasszon el az egyetemi tanulmanyoktol a tandij. Persze jobb lenne, ha nem lenne, de egyaltalan nem azt jelenti, hogy csak a nagyon gazdagok tudnak tovabbtanulni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.12. 16:33:28

@Muscari: a diákhitelről nekem is azt mondták angol kollégák, hogy áá, nem komoly dolog az, úgyse kell igazán rendesen az egészet visszafizetni, majd elévül, itt külföldön úgyse találják meg az embert, stb. kicsit furcsa volt.

2015.01.12. 16:52:56

@Dragonlady (now in Thailand): Szerintem akikkel talalkoztal azok azert allnak hozza igy mert kulfoldon dolgoznak es nem valljak be a jovedelmuket UK-ben, illetve valoszinuleg regebben jartak egyetemre - az utobbi par evben drasztikusan megemelkedett a tandij.

adg 2015.01.12. 16:53:08

@**mimi**: nocsak. Eltunk a bizonyitek? Gyanus.
Folotteb gyanus...

:)))

2015.01.12. 17:08:07

@Muscari: Ez attol fugg hogy nezzuk. 21 ezer font (brutto) evente azert elegge alacsony jovedelem UK-ben, ha mar egy gyereked vagy lakashiteled van peldaul, alig lehet megelni belole (illetve nem is kapsz vele hitelt, kiveve ha a partnered sokkal jobban keres), es havi 100-150 font levonas ezen a szinten eleg sok. Csak akkor fog 'elevulni' a tartozasod, tehat akkor nem lesz annyi jovedelmed kb. 50 eves korodig hogy visszafizesd az egeszet, ha vegig az atlag alatt keresel. Ettol fuggetlenul termeszetesen meg mindig megeri sok embernek, de azert hatalmas befektetes, majdnem 30 ezer font csak egy alapdiplomaert es ez csak a tandij. Az jo hir hogy lehet tamogatasokat kerni, mikor en egyetemista voltam, ezek nagyon korlatozottak voltak, de gondolom azota kiterjesztettek oket hiszen nem sokan tudjak bevallalni a diakhitelt tandijra plusz a megelhetesi koltsegeket is fedezni es / vagy hitelt felvenni rajuk.

2015.01.12. 17:18:51

@Evain: Jó az a sült Mars v. Snickers szelet? :D

**mimi** 2015.01.12. 17:30:45

@adg [Au, Darwin]:
még a végén beletrafáltál...:))))))))

pasztasuta 2015.01.12. 17:39:57

@adg [Au, Darwin]:

"- A kémek nem úgy dolgoznak, hogy gyanút keltsenek. Épp ellenkezőleg. De pont az bennük a gyanús, hogy nem gyanúsak. Érti már, Pelikán elvtárs?
- Nem értem. Az tetszik mondani, hogy az benne a gyanús, ami nem gyanús?
- Erről van szó.
- Én se vagyok gyanús, mégsem vagyok kém.
- Honnan tudja?
- Lehetséges az, hogy én kém vagyok?
- Minden lehetséges. Magából még sok minden lehet Pelikán elvtárs, ha nem áll keményen a lábán. "

Muscari 2015.01.12. 17:47:46

@Mirjam2: igen, eleg sok tamogatas van, ezek egy resze vissza nem teritendo, de az nem jar mindenkinek. Nekunk mar ki kellett tolteni olyan papirt is, hogy a szulok dolgoznak-e a UK-ban. Sajnos nem emlekszem mindenre es olyan sok szam hangzott el, hogy csak kapkodtam a fejemet.

Az biztosan szamit, hogy a diak a szulokkel lakik-e, hogy be kell-e jarnia vagy kozel lakik az egyetemhez meg hogy UK resident volt-e korabban is vagy csak tanulni jon ide. Az elso esetben tobb mindenre jogosult a diak.

Egyetertek azzal, amit irtal a megelhetesrol, Londonban a 20000 az valoban nem sok, de diploma nelkul meg nem sok lehetosege van az embernek jol keresni (kiveve, ha diggerdriver az illeto :-))

Quercus a favágó 2015.01.12. 17:48:03

@adg [Au, Darwin]:

Akkor az is lehet, hogy a képen levő csaj a HA. Hm. Mondjuk nem rossz, bár a melle lehetne nagyobb. De hát az én koromban az ember már ne válogasson.

Hari Seldon 2 2015.01.12. 18:11:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Mi a hétvégén megyünk Baden Würtenberg-be farsangozni. A lányok már fel vannak szerelve csingiling-es jelmezzel.

Ludmilla a Beta 2015.01.12. 18:14:52

A skóciai mesterképzésekről tud valaki valami bővebbet? Erősen gondolkodom a határátkelésen, de szeretnék továbbtanulni is, mert a jelenlegi diplomámmal nem sokat érek külföldön sem (igen, igen, bölcsész). Vajon a mesterképzést is lehet diákhitelből finanszírozni? Ha egy határátkelést kifizetek, tanulásra már tuti nem maradna.
Mondjuk lehet, hogy jobban járnék, ha újra az elején kezdeném, és másik, hasznosabb alapképzésre mennék. Bár finanszírozás szempontjából esetemben már gondolom mindegy.

És vajon ott mennyire bevett a részidőben, vagy levelezőn való tanulás? Az itthoni kötelezettségeim miatt nem engedhetem meg magamnak, hogy ne full munkaidőben dolgozzak.

És az mennyire tipikus, hogy az ember "vén fejjel" megy egyetemre? Már csak ezért sem lenne jó ötlet a nappali tagozat...

Bocs, hogy mindent elárasztok a dilemmáimmal, de ezek már foglalkoztatnak egy ideje, és most témába vágnak.
Esetleg, ha valakinek lenne néhány linkje, amit érdemes lenne átböngésznem, igen-igen hálás lennék.

2015.01.12. 18:20:21

@Muscari: Persze, altalaban megeri a diploma, legalabbis remelem, most hogy kemenyen fizetek az ujabb MA-ert amit csinalok, hogy be fogja hozni az arat :)

rezsöatya 2015.01.12. 18:26:01

@pasztasuta: :-)

@QUERCUS: "bár a melle lehetne nagyobb..."

Ezt nem kellett volna...! ez olyan (...)-es volt...

2015.01.12. 18:33:03

@Ludmilla a Beta: 'Vajon a mesterképzést is lehet diákhitelből finanszírozni?'

Nem, illetve az 'allami' hitel (ezt hivjak diakhitelnek magyarul?) nem veheto igenybe masra, csak az elso alapkepzesre. Fel lehet venni bankban tovabbtanulasra kolcsont, de ez hasonlit mas banki kolcsonokhoz, tehat nem olyan kedvezoek a feltetelek mint az allami 'diakhitelnel' es jovedelmet kell igazolni, a bank elbiralja stb. (es termeszetesen nem evul el a fizetesi kotelezettseg). A diakok mindenfele koruak, nappalin es alapkepzesen is, emiatt nem kell aggodni. Reszben mivel draga a tovabbtanulas, nem mindenki engedheti meg maganak hogy 18 evesen egyetemre menjen, foleg mesterkepzesre. Amikor en egyetemre jartam, rengeteg diak volt kozepkoru sot volt egy holgy aki a hatvanas eveiben volt es jogot tanult 'hobbibol'.

Tavoktatasban vagy part time is lehet tanulni, kulonosen mesterkepzes eseteben ez nagyon gyakori. Arra figyelni kell hogy neha nem veszik komolyan a munkaadok, vagy ha PhD-t akarsz kesobb csinalni, a tavoktatasban szerzett kepesitest, de ez azt hiszem valtozoban van, illetve nem mindig tuntetik fel az oklevelen hogy milyen formaban szerezted.

montroyal ( CAN qc) 2015.01.12. 18:45:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: mar is? igaz nalunk a boltokban megjelentek a husveti tojasok csokinyulak..

ugy lattam sokan oltoztek Charliba ..

montroyal ( CAN qc) 2015.01.12. 18:50:20

amikor a munkakedvem parosul a lustasagommal, abbol semmi jo nem sul ki ...

M. Péter 2015.01.12. 18:58:12

@Muscari: A 21000 font feletti rész 9%-t kell vonják le.

M. Péter 2015.01.12. 19:06:06

@Mirjam2: Szerintem Skóciában is akciósnak számít, vagy Tesco gazdaságos színvonalú. Edinburgh-ben pl. évi 7800 fontnál kezdődik.

2015.01.12. 19:18:58

@M. Péter: Koszi az infot, mar kezdtem aggodni hogy ezt is olcson megusszak a skotok! :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.12. 19:24:25

@pasztasuta: köszi, de nem tudom, mihez, velem pont fordítva történt, olyan jó az átlagom:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.12. 19:32:38

@puhacica: most már nem rajtam múlik.:)
de a hajad begöndörödne, ha leírnám az utolsó kérdést....
(nem írom le;)

DieNanny CH 2015.01.12. 19:32:53

@montroyal ( CAN qc):

"ugy lattam sokan oltoztek Charliba .."

Hát, közvetve lehet úgy is értelmezni, mert a karmester a pápa, 2-3 zenész meg apáca. De van ott Supermario meg egyebek is.

puhacica 2015.01.12. 19:34:58

@Babette .: ird le legyszi, mindig szerettem volna, ha gondor a hajam, de olyan szog, hogy meg a dauert is kirugja egy nap utan. :D

DieNanny CH 2015.01.12. 19:35:29

@Mirjam2:

"Nem, illetve az 'allami' hitel (ezt hivjak diakhitelnek magyarul?) nem veheto igenybe masra, csak az elso alapkepzesre."

Viszont - tudom, magyar sajátosság az ügyeskedés -, ha úgy megyek oda, hogy csak az érettségi bizonyítványt mutatom be, akkor lehet az ottani képzést alapképzésnek tekinteni? Tehát a külföldi egyetem nem néz utána, hogy tényleg nincs-e már képesítésem?

DieNanny CH 2015.01.12. 19:39:24

@puhacica:

Szereted a kacifántos dolgokat? Akkor tessék, az én diplomamunkám címe 1999 januárjában:

"A környezeti nevelés módszereinek, eszközeinek, tevékenységi formáinak összehasonlítása az óvodai és iskolai programokban"

Muscari 2015.01.12. 19:48:51

@M. Péter: azaz, úgy van tényleg. Akkor hülyeséget mondtam a száz fonttal.
Évi 25000 font kerestnél ez 360 font/év, 30000-nél is csak évi 810, azaz havi 68 font. Alaposan mellément.

pasztasuta 2015.01.12. 19:55:05

@Babette .: hát nem ma volt a vizsgád? arra ment a drukk! :)

Muscari 2015.01.12. 20:00:51

@Babette .: hogy érzed, hogy sikerült?

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.12. 20:01:12

@pasztasuta: köszönöm. én már mindent megtettem, most Ő jön;DDD

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.12. 20:02:17

@Muscari: nem releváns nála, hogy mit érzek...de talán ezt már nem tudja lepontozni. 4 oldalt írtam, és nem hülyeségeket.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.12. 20:02:19

Ha mar oktatas...itt egy masik pelda arra, hogyan NEM celszeru megoldalni a problemat. Obama a community college-ok elso 2 evet ingyenesen adna a diakoknak. Ezzel - tobbek kozott - csak az a problema, hogy mar most is dugig vannak ezek a college-ok, ha meg tobben jelentkeznek, meg nehezebb lesz (es tovabb tart idoben) megfelelo creditet osszegyujteni. Sokan, akik a "standard" allami egyetemekre barmilyen okbol nem jutnak be, az altalanos targyakat community college-ban veszik, majd transferalnak bizonyos ido utan. na most ez a bizonyos ido meg jobban ki fog tolodni, ami senkinek nem jo. www.cnbc.com/id/102305722#.

2015.01.12. 20:08:30

Hmm hat ez nem az en dilemmam, de amugy erdekes volt elolvasni, de mindenkeppen szoljatok ha lesz posztgrados poszt :D

Muscari 2015.01.12. 20:23:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: szép téma. Már azt sem igazán értem, hogy mit értünk környezeti nevelés alatt.

Az én szakdogám nagyon speciális témában íródott. Dísznövény szakon végeztem, a csoprttársaim 90%-a parkfelmérést csinált, az volt a legegyszerűbb, minden a szájukba volt adva.
Én viszont egy csodálatos helyen voltam gyakorlaton, ahol egy új projektbe fogtak éppen. Sajnos tevőlegesen nem vehettem részt benne, de végigdokumentáltam az egészet majd a szakdogámban építő jellegű javaslatokat is tettem (ami persze senkit sem éredekelt a végén)
Elnézést, hogy ilyen körülményesen írom le, de a helyet, ahol gyakorlaton voltam, mindenki ismeri és nem akarom, hogy beazonosítsanak.

Ha érdekel téged vagy valakit, szivesen megírom priviben.

DieNanny CH 2015.01.12. 20:26:38

@Muscari:

Igen, engem érdekel! Várom a privit!

Muscari 2015.01.12. 20:29:37

@Zsuzsi65: nem kellene ezzel párhuzamosan férőhelyek számát is bővíteni akkor? Kibővíteni az iskolákat, több tanárt alkalmazni stb? Persze ez rengeteg pénz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.01.12. 20:35:34

@Muscari: Errol nem szol a fama...:) logikusan termeszetesen ezt jelentene, de akkor vegulis ott lennenk, ahol a part szakad, ezekre a helyi szinten finanszirozott foiskolakra meg tobb penzt kellene kolteni...ami persze me'g tobb adot jelent. Errol Obama nem szivesen beszel.

rezsöatya 2015.01.12. 20:58:52

@Babette .: Quercusnak biztosan tetszik. Van nagy melle...
:-P

rezsöatya 2015.01.12. 21:08:53

@cougarcat: nekem is megvan a velemenyem a dologrol.
DE!
Mivel HA-nak nem ez a fofoglalkozasa (ugyanakkor faradsagot nem ismerve karacsonykor is es minden vasar- es unnepnap uj poszttal orvendeztet meg minket), hadd feltetelezzuk, hogy dolga van es talan azert nem reagalt. Ezert igazan nem kell szegyellnie magat...
Probaljuk a jot feltetelezni eloszor...

2015.01.12. 21:15:34

@rezsöatya: Kosz Atya, de sajnos nincs igazad. A "szegyelld magad" nemcsak erre az egy alkalomra vonatkozik, mint fent irtam, megvan ennek az egesznek a tortenelme. Sajnos az nem segit hogy most jottok "kimagyarazni". Bar tudom hogy te joindulatu vagy es jot akarsz.

Ludmilla a Beta 2015.01.12. 22:06:15

@Mirjam2: Köszi a választ. Úgy látszik akkor csak az marad, hogy a jelenlegi munkakörömben keresek munkát, aztán gyűjtögetek. Viszont nem kések le semmiről, a hatvanas éveimig azért még van időm :D

Ludmilla a Beta 2015.01.12. 22:07:24

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Remek ötlet, kár, hogy ebből a szempontból nem vagyok tipikus magyar. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.12. 22:51:48

@cougarcat: Diggernek van egy stilusa, es bar multkor engem is sikeresen felreertett ( tipikus otthoni mentalitast vett fel, ha valamire azt mondja az ember, hogy az nem feher, de nem feher, az szerinte akkor biztos fekete.... Nem. UK benefit/tamogatasi rendszernel jott ez elo amugy) es kicsit furan kezeli neha a noket, de ugy igazan soha nem ereztem, hogy engem, mint -szerintem- ertelmes, tanult not tulsagosan tamadott volna.

Határátkelő 2015.01.12. 22:54:51

@cougarcat: Mivel nem szeretném, hogy itt újrakezdődjön a vita, ezért a két idemásolt részletet kimoderálom.

Válaszom megtalálod annál a posztnál.

Üdv

Mrs. Clayton 2015.01.12. 23:00:46

@tildy[UK]: ket szoval jellemezve bunko es alpari, a muzeumbajaras meg nem mentseg semmire

en a magam kis sznob modjan egyszeruen megoldom a kerdest, ugyanis, ha nem akarok chavokkal talalkozni nem megyek a belvarosba

ide is nem veletlenul nem jarok annyit
es akkor szerintem vilagos h melyik oldalon allok a hirtelen visszaolvasott vitaban

Határátkelő 2015.01.12. 23:03:17

@Jess G: És amikor te most lebunkózod, akkor mégis mit vársz??? Most komolyan. Te akkor mennyivel vagy jobb? Éppen erről beszéltem a másik posztban, hogy olyanok vagytok néha, mint a gyerekek a napköziben.

Mrs. Clayton 2015.01.12. 23:10:10

@Határátkelő: ja, ha nalad ahogy jellemzoen nyilatkozik az normalis, akkor nem bunko, hanem tanult es intelligens, bocs,
jarjatok egy kocsmaba es licitaljatok tul egymast mocskos, becsmerlo szavakkal

Határátkelő 2015.01.12. 23:11:44

@Jess G: Nem értem, miért kötözködsz velem. Nem azt írtam, hogy normális, hanem felhívtam a figyelmed, hogy éppen lebunkóztál valakit.

Mrs. Clayton 2015.01.12. 23:13:12

@Határátkelő: aki bunkon viselkedik es meg buszke is ra
na itt fejeztem be...

rezsöatya 2015.01.12. 23:13:28

(@Határátkelő: mar bocs: "bunko" nem mehet, "hisztis picsa" mehet?)

Beszeljunk inkabb a szalonnarol! :-)
Mivel tobben hoztunk otthonrol, ez lehet az etalon, az uj turo rudi!

Határátkelő 2015.01.12. 23:15:45

@Jess G: @rezsöatya: Az inkriminált kommenteket kimoderáltam.

**mimi** 2015.01.12. 23:16:09

@rezsöatya:
szerintem a körömgomba is téma lehetne...:))))

Mrs. Clayton 2015.01.12. 23:19:07

@Határátkelő: azt teszel amit jonak latsz, en meg tartom magam ahhoz, h kesdobaloba nem jarok

Határátkelő 2015.01.12. 23:22:38

@Jess G: Te pedig oda jársz, ahol jól érzed magad.

2015.01.12. 23:23:48

@tildy[UK]: Igen van egy alpari, nem megfelelo stilusa. Es epp ez a problema. Mivel ti haverok vagytok, veled tolem ugy beszel ahogy akar. Node irod hogy teged nem kezel le, veled normalis. Velem viszont nem, ujra es ujra belem rug, pedig semmi oka nincs ra. Hiszen itt se voltam, sot hozza se szoltam mar vagy 4 honapja. Szerinted miert kellett neki belem kotni ujra? (koltoi kerdes)

2015.01.12. 23:24:59

@**mimi**: Inkább a hüvelygomba. Habár arról csak a hölgyek tudnának társalogni.

2015.01.12. 23:25:30

@tildy[UK]: Na es most kozli velem hogy en nem vagyok "ertelmes, tanult no". :))) Ket egyetemi diplomam van, ket orszagbol. Szerinted se vagyok ertelmes? :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.12. 23:26:49

@cougarcat:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kardio1 2015.01.12. 23:27:43

@Philosoraptor: En inkàbb az intelligens mosoporszemcsékrôl tàrsalognék, ha lehet! Tudod, amelyek megtalàljàk a szennyezôdést a textiliàn!

2015.01.12. 23:29:32

@kardio1: Ez jóval mélyebb téma, mint amit én említettem. :)

kardio1 2015.01.12. 23:29:43

@diggerdriver: Kisujjàt eltartani??? Noooormàlis? Hiszen az hozzà van nôve, nem kell eltartani, mint a kiskorù gyerekeket! Amit ô eszik, azt eszi a kisujja is, nem kell rà pénzt költeni! :))

**mimi** 2015.01.12. 23:31:24

@Philosoraptor:
ezért legyen inkább a sima gomba...

**mimi** 2015.01.12. 23:32:46

@tildy[UK]:
lehet hogy digger színvak????? :))))

kardio1 2015.01.12. 23:32:55

@**mimi**: De arrol meg ki akar beszélgetni? :)

**mimi** 2015.01.12. 23:35:51

@kardio1:
igazából én se akarok...csak gondoltam bedobok valamit, hogy enyhítsük a feszkót....:))))
olyan emeséset.....:))))

morsels (törölt) 2015.01.12. 23:51:47

(mondjuk ezt meg fogom banni, de hat nekem mar vegulis mindegy)

Par dolog, ami szerintem erdekes lehet.
1. Velemenyem szerint ez az 'europai ertek, stilus, minta' tul van ertekelve. Persze, jelenleg valamifele kulturalis fejlettseg csucsanak tartjak, de azert joval tobb a kirakat, mint a lenyeg.

2. Igen, diggernek van egy stilusa, ami vegulis konnyen beolvadhatna egy kozossegbe, ha nem o akarna meghatarozo lenni. Marpedig jelen pillanatban az van, hogy amit o ir, azt el kell fogadni, vagy beszol annak, aki nem ert vele egyet.

Nincs igazan megoldas, marmint blog tulajdonosi, vagy moderacios.
Ha ket ember nem jon ki egymassal, akkor nem jonnek ki. Innentol kezdve az egyiknek meg kell szunnie, ami automatikusan a tarsasag osztodasahoz vezet; es ez ismetlodik a maradek csoportban.

Megint, szerintem.

Határátkelő 2015.01.12. 23:52:52

Jelzem, mostantól minden olyan kommentet, ami a másik poszt alatti vitával foglalkozik, kimoderálok. Akinek mondandója van az ügyben, ott megfogalmazhatja (ha nem bírja ki nélküle).

Bőven elég egy posztot hazavágni ezzel, a mait hagyjuk békén, ha lehet.

Köszönöm.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.12. 23:53:43

@cougarcat: hulye kerdesre, se nem tudok se nem akarok valaszolni :)) Mar miert ne lennel az?! De nem felelhetunk meg mindenkinek?! Minap egy masik forumon esett nekem szoban egy csajszi, hogy mekkora ocsmany mar "abigel" cipot hordani , foleg zoknival!! Noi cipot zoknival, ( hiaba fekete vekony) , uristen, szentsegtores. Es 42es labuk a travesztiknek van, vagassam le... wtf, hulyepicsa, most erre mit mondjak :D

Na szoval, ne akarj diggernek megfelelni, ugyse fogsz... :)

@Jess G: Igen, parszor az. Viszont a szive hatalmas, egy jo ember. Igy - bar utalom ha valaki alpari - ez abszolut pozitiv iranyba billenti a merleget.

morsels (törölt) 2015.01.12. 23:57:25

@tildy[UK]:
Mi az az abigel cipo?
Es 42-es labad van? :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.01.13. 00:01:37

@tildy[UK]:
Sógornőmnek 43-as lába van soha nem kapott rá megfelelő cipőt.
Egyszer kint élt New Yorkban vagy két évet és ott minden stílus minden méretben.
38pár cipővel jött haza.

2015.01.13. 00:01:39

@tildy[UK]: Mentsegemre szoljon hogy tudtam a kerdesre a valaszt. :)) Megintcsak azt tudom mondani, mas az, amikor valaki rendszeresen egy blogra jar aztan ott osszeakaszkodik valakikkel vagy konfliktusba keveredik - ilyesmi a blog elettel jar. De amikor mar nem jarsz oda, akkor jellemtelen dolog az illetot ekezni. Szerintem. En elhiszem neked hogy a "szive hatalmas" meg hogy "jo ember" - veled ilyen. De en nem latom ezt az oldalat, csak azt amelyik agressziv es kotozkodo. Es nem en vagyok az egyetlen. Ce la vie... :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.13. 00:02:43

@cougarcat: Tenyleg nem tudok mit mondani erre, sokszor az ember nem is veszi eszre mikor csinalja, vagy a masik tulerzekeny, viszont ez sosem szabadna, hogy ekkora vitava fajuljon. Ha most en lennek az ovoneni, szetultetnelek benneteket, tok mindegy ki kezdte ( amit hu de utaltam gyerekkent, ajaj)

A viccet felreteve, nem voltam itt, es azota kicsit gyomlalva is lett itt, igy nem tudom mi volt a kiindulopont, de nem is akarom tudni.

Lehet az idojaras, lehet csak nem passzol a mentalitas , ki tudja. Ajanloma szures gombot, ha maskepp nem megy.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.13. 00:07:15

@morsels: Uk szamozasban 7.5 , de amugy ja. z abigel meg gondolom abbol jott neki, hogy abbana filmben volt a csajoknak ilyen pantos.

www.clarks.co.uk/p/20351813

Mrs. Clayton 2015.01.13. 00:09:04

@tildy[UK]: megjegyzem a szetultetes egy szar megoldas, ugyanis ezzel a megtamadottat is abba a helyzetbe hozod, h epp ugy kuss a neve mint a tamadonak, ami nyilvan valoan nem szerencses
ha mar ovoda, akkor a renitens felelossegre vonasa, ha sokadszorra sem tanul, akkor eltanacsolas es a kedves mama foglalkozzon a neveletlen gyerekevel

2015.01.13. 00:11:54

@tildy[UK]: Persze, te nem tudhatod mi volt, hogy volt, ezt el se varnam toled. Es miutan baratok vagytok nem varnam el toled hogy biraskodj - ez neked kinos lenne. Szamomra a megoldas az hogy nem vagyok itt, mint ahogy Morsels irta. De ha nem vagyok itt, akkor szerintem ugy gerinces hogy ne en legyek a tema. :) Na mindegy. Tulajdonkeppen rohej hogy ket honap nem kommenteles es nem olvasas utan benezek es pont en vagyok a tema. :) Maskor nem teszem. :)

Határátkelő 2015.01.13. 00:12:03

@cougarcat: @tildy[UK]: @Jess G: Tényleg kérlek titeket, hogy ha erről szeretnétek beszélgetni, akkor azt a másik poszt alatt tegyétek, ne offoljuk szét teljesen ezt is.

hataratkelo.blog.hu/2015/01/08/hol_van_europa_761

Kösz.

Mrs. Clayton 2015.01.13. 00:15:08

@Határátkelő: en lefekszem, alszom, bar ugysem tudok, mert epp 2 perce dontottuk el, h 6 heten bellul koltozunk, de ejjel 11kor nem halal m1, foleg h az elmult 20 komment errol szol?

Határátkelő 2015.01.13. 00:19:46

@Jess G: Ha jól látom, mostanság került ki az Index-címlapra a poszt, szóval hátha akad valaki, akit esetleg az osztrák és a skót felsőoktatás érdekel inkább, és nem a kommentcsaták. :)

2015.01.13. 00:21:14

Huh atyavilag, mi volt ma :D Most neztem meg a masik threadet... Nem olvastam el az egeszet, es en nem nagyon tudom, hogy ki-kicsoda, de ha altalanos fiu-lany haboru van, akkor en az osszes lannyal vagyok. Azon nem csodalkozom persze, hogy a nokkel szemben az interneten is az megy ami a valo eletben, de errol nem akarok tobbet irni mert akkor nem alszunk ma este es azt pedig en nagyon szeretnek.

Re: szandalzokni tema, en nem tudom mi az az Abigel cipo, de szerintem a zokni az nagyon cool, a 42-es lab pedig azert jo, mert a learazasokon megmaradnak az extrem meretek es nem kapkodja el senki. Es, ha mar itt van a Hataratkelo, akkor azt szeretnem kerni tole, hogy a "hogyan unnepled a karacsonyt" es a "mit latsz az ablakodbol" utan beszeljunk vegre a divatrol, es legyen arrol sorozat, hogy hogyan oltozkodnek ott ahol mi lakunk, engem peldaul megesz a kivancsisag, hogy tenyleg mindenki emos-e Finnorszagban, Japanban lakoktol pedig kepeket kerekszepen. :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.13. 00:24:52

@mojyo: Dejóóóó, nem leszünk egyedül többé! Akkor majd jól megvédesz bennünket ? :-DD

2015.01.13. 00:34:54

@NagyságosSodalisO [eng]: Oh, hatenilyesmit nem tudok garantalni, ez csak amolyan whiteknight volt a vitatkozoknak :D Csak jeleztem, hogy bar en nem vagyok egy ilyen oskommentelo, vagy ez a kozossegi figura, meg ilyen baratkozos tipus, de attol meg egy kicsit en is itt vagyok, es ha mar igy alakult akkor ugy ereztem, hogy azt azert ki kell fejeznem, hogy egyetertek azokkal, akik szerint nem elfogadhato az, hogy a noket csak igy oltogatjak... (mar ha errol megy a vita egyaltalan :D)

marczy 2015.01.13. 00:36:37

Az átlag osztrák azért eléggé tartja a távolságot, míg a kínaiak között van ilyen is, olyan is, aranyos csajt is ismertem...
Nem mindig könnyű közel kerülni az osztrákokhoz... Azért akad néhány kivétel, de jellemzően ez van.

A csajoknál is azt tapasztaltam, hogy aki igazán aranyos, az ritkán osztrák, jellemzőbb, hogy bajor, görög, miegyéb.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.13. 00:49:57

@mojyo: Ha meg szandalzokni lett volna, megertenem. De nem. Kicsi tpaprikas is lett a hangulat, nehezen viselem a hulye3.14csakat, ebbol valakinek sikerult azt a kovetkeztetest levonnia, hogy semmibe nezema noi nemet:D:D:D
Nem varok megerositest, a magam utjat jarom. Akinek nem tetszik, hogy ebbe a cipobe franko fekete, vekony, ferfizoknit huzok , az elmehet melegebb eghajlatra.

egyebkent a kep ami verte a biztositekot ( leven direkt irtam, bocsi, nem oltoztem at a a kenyelmes melegitobol , itthon vagyok, gyorsan lottem csak a kepet, hogy nez ki egy ilyen cipo fekete zoknival)

lh6.googleusercontent.com/-p9zZ24SlRys/VLELodK8EuI/AAAAAAAAY88/JyNL33ylp_s/w328-h580-no/IMAG0170.jpg

jovo het mar az elso fontosabb uh, igy egyre inkabb vonzodom a mackonacikhoz, mert kenyelmesek:)

Muscari 2015.01.13. 00:51:17

@mojyo: ez nagyon aranyos volt :-)

Muscari 2015.01.13. 00:53:18

@tildy[UK]: nyugodtan lemehetsz így még a boltba is, senki nem fog megszólni :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.13. 00:56:05

Amugy meg tele a nemletezo micsodam, hogy ertelmes infot ugy kell vadaszni a neten babavarassal kapcsolatban, mindenhol az iq 90 -as gugyoges es leleksimogatas megy szinte.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.13. 00:59:00

@Muscari: Itt UK-ben mindenkepp, de par erzekeny lelku magyar no - ki mas lenne, aki ezen csamcsogna - rogton kiter a hitibol, es sikitofraszt kap. Kapjon. Nem-er-de-kel.

morsels (törölt) 2015.01.13. 01:02:11

@tildy[UK]:
De tenyleg, nehogymar hulye picsak mondjak meg neked, hogy hogyan kell egy nonek kineznie.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.13. 01:12:41

@morsels: Vannak nalam 100-szor szebb es szazszor csunyabb nok. En en vagyok. A magam hulyesegeivel, bohokassagaval, szurkaival, stb. egyutt. ( es igen, zavar ha a valaki a ferjemet Ferjemnek, Kedvesemnek, Szerelmemnek irja, mondat kozepen nagybetuvel :D )
Es nem no, nem ferfi, nem nemtelen, nem nemes, szimplan csak tildy vagyok. Szoval nem hogyan kell egy nonek, hanem hogyan kell tildynek kineznie. Pontosan ugy, ahogy neki tetszik :D:D Ennyi.

De... es ez masoknal is jol johet, azt kell nezni, osszesegeben jo vagy rossz ember az illeto. Csak ez szamit. Szoval meg is kovetem magam, es elvonulok innet, mielott meg tobb hulyeseget zagyvalnek ossze :D

2015.01.13. 01:13:06

@tildy[UK]: Ezt en most nem nagyon ertem, marmint, hogy ez a kep volt-e konkret konfliktus forrasa, es, hogy mibol lett levonva az, hogy semmibe veszed a noi nemet (?? :D) de ez egy... hmmm.... erdekesen meresz kovetkeztetes! :D Valoszinuleg most azert nem fogom fel, hogy mirol van szo, mert elegge faradt vagyok, de a lenyeg, hogy mindenki ugy oltozik ahogy akar, es en nem akarom tudni, hogy mi van azoknak a lelkeben akik ilyen fenykepek alapjan itelkeznek, vagyis, sejtem, de az meg elszomorit :D

Amugy koszi, hogy megmutattad, hogy nez ki az Abigel-cipo, ilyenje szerintem mindenkinek van, es pont az benne a jo, hogy ilyen ize, verszatilis, vagyhogyvanezmagyarul. (Szerintem mindenfele zokni jo hozza, a feher is, bar en ciganyasszonyokat es flugos nagymamakat tekintek stilusikonjaimnak, igy az en velemenyem meg a hulyepicsakenal is kevesbe szamit. :D)

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 01:24:02

@mojyo: " ilyenje szerintem mindenkinek van, es pont az benne a jo, hogy ilyen ize, verszatilis, vagyhogyvanezmagyarul."

magyarul all-rounder :)

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 01:26:12

amúgy az real, hogy az undorító rántott ponty meg a scotch egg+meatball kombóhoz 800+ hsz született?

na megyek elolvasom az utolsó háromszázat, gondolom ott a bunyó :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.13. 01:27:27

@mojyo: LOL:D Hosszu tortenet .Shilou Pitt- Jolie oltozkodese -> Abigel cipo-> Jehova tanui hordanak csak ilyet ( Lol) ->visszakanyarodva az eredeti temara ebbol jott, hogy anno, egy ideig filoztam rajta, ha ennyire kilogok a nok kozul, miert is vagyok no ( mikozben bahh, a termeszet ilyen szempontbol jol kitolt velem) -> sosem ereztem jol magam noi tarsasagban, kiveve ha ferfias mentalitasu nok voltak, a tobbinek a vasarlas a smink es egyebek voltak fontosak tobbnyire-> ebbol sikerult valakinek azt levonnia, hogy lenezem a noi nemet, tan jobban mint egy ferfi.
Lol. Max a magamban levo noiesseget, azt igen, azt tolom hatterbe, igen kemenyen tudom "ostorozni" magam, es a noeiesnek hitt gyengeseget hatterbe tolni. De ez az en sajat jatszam.

Az mondjuk teny es valo, hogy a buta nok buta fecsegesere nem vagyok kivancsi. Es igen, ha valakirol ezt gondolom, meg fogom mondani neki.

Off
Cougarcatot nagyon nem tartom ebbe a csoportba tartozonak :-)
/off

Es pont azert szeretek ide jarni, mert itt tobbnyire ertelmes emberek vannak, es amia legfontosabb, azert tobbnyire ertelmes vitak. Mert egy vita nem arrol szol hogy a masikat lenyomjuk, nagyon nem. En spec imadok vitazni, ertelmesen vitazni. Tok mindegy , hogy gazszerlo, vagy mernok, bartender, vagy mosogato, de ha ertelmes ember, ertlemesen vitazik, akkor hajra :)
Meh. Elnezest a szof...saert.

2015.01.13. 01:44:09

@tildy[UK]: Jol van, hat igy mar ertem. :) Enis szeretek idejarni azert, mert jokat lehet beszelgetni az elet nagy, kozepes, es egeszen apro kerdeseirol, mindenfele vadidegen fiukkal meg lanyokkal... akkor ezt azt hiszem, hogy megbeszeltuk :D Enis remelem, hogy azert tobben vannak ezzel ugyanigy, mint nem. Arcok, gyertekvissza, latjatok, az ejszakai muszakban egeszen nyugis a hangulat :D

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 02:35:50

@tildy[UK]: úgylátszik ez nem múlik el, én annyi tudatlan, félművelt, okkult barommal egy helyen nem találkoztam, mint a kismamablogokon. unatkozó, csodaváró fényevő háziasszonyok akik mintha egy percet nem jártak volna iskolába, borzasztó :( a kölesgolyó egyháza.

viszont nélkülük is nagyon frankó gyerekeket lehet szülni, sőt :) szóval hagyd a francba őket, nem ezen a bolygón laknak

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 05:55:07

@tildy[UK]: keress angolul, szerintem esélyesebb..... de a régi poronty archívum is viszonylag jó szerintem, ha az ember konkrét dolgokra akar rákeresni, nemcsak beszélgetni.
mondjuk látom, Rita megint elemében volt.... nem csoda, hogy kiakadtál, az a nő nem normális, évek óta ilyen szinten vagy még durvábban provokál mindenkit. de szerintem ismered :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 06:25:05

@Jess G: aaz európás kommentekben válaszoltam, nem akarok itt bajban lenni miatta

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 06:43:28

@mojyo: ha már divat, én külön szeretem, amit egyébként Londonról / Angliáról is hallok, hogy az ember akármit felvehet, nem fogják ufónak nézni.
hogy lehet esőben (vagy akár napsütésben, meg az év 365 napján) strandpapucsban mászkálni, és különben is, mindenki abban mászkál, mert kényelmes, és ez illik az éghajlathoz.
ja meg persze mindenkinek van esőkabátja, vannak esőnadrágok, nem egy szaros esernyővel viaskodik a szél ellen, és úgyis ronggyá ázik (ez tetszett Skandiáviában is, gondolom, ott hamarabb kiszelektálódik, aki "divatra" öltözik, és nem arra, hogy mi megfelelő a szakadó esőben).
kíváncsi vagyok, hogy otthon hány percig fog tartani, hogy beszóljon valaki a strandpapucsra és a sarongra. (vettem pár nagyon szép kézzel hímzett darabot Burmában, meg van balinéz aranyozott batik, meg csak úgy nagyon színes is.)
ja, és esténként sokszor előfordul, hogy valaki pizsamában szalad ki a közértbe, kajaárushoz.

FutureFry 2015.01.13. 06:54:34

@Babette .: Nem lep meg - a "Predator" című filmben is két nagyizmú későbbi kormányzó szerepelt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 07:54:55

@tildy[UK]:
nekem ilyan szandálom van
ww1.prweb.com/prfiles/2013/03/04/10469566/KEEN%20CNX%20Clearwater.jpg
ha kell, akkor zoknival (és amikor hideg van, akkor kell a zokni és kész)
persze ez egy túraszandál, Nepálban vettem, de ilyen kényelmes cipőm még soha nem volt, első pillanattól tökéletes, nekem az szokott még lenni a bajom, hogy feldörzsölnek a cipők, de az se.
ja, és 41-es láb itt is, de jobban szeretek egy kicsivel nagyobbat, idegesít, ha végigér a lábam, meg persze az egyik él számmal nagyobb alapból. szerintem soha nem volt még női cipőm. strandpapucs rózsaszínben, az igen :-) be kellett volna linkeljek abba a beszélgetésbe egy szőröslábas, rózsszín strandpapucsos, zoknis képet :-)

baladam25 2015.01.13. 08:23:03

@jOeker
szia! nekem lenne pár kérdésem az FH építész karával kapcsolatban! Voltam kint személyesen is már kétszer, ott vmi tanulmányi osztályos nőkkel beszéltem. Én most fogok végezni a BME-n, és ott szeretnék elkezdeni egy új Bsc-s építészmérnökit. nyelvizsgám van, papírjaim is megvannak, annyi lenne még a kérdésem, hogy be szeretném számíttatni a már tanultakat és azt nem tudom mennyire lehetséges, illetve írták ugye hogy van felvételi, de azt sehol sem találtam, hogy van-e tétje, megfelel vagy nem felel meg, vagy csak megnézik, hogy az ember miket tud? igazából ha a felvételiről tudnál mondani infokat azt nagyon megköszönném, meg hogy milyen ott a képzés, mennyire életszerű dolgokat tanítanak? köszönöm előre is!

kék madár 2015.01.13. 08:23:03

@Zsuzsi65: Zsuzsi nem-e kene esetleg kene felezni azt a cool-aidet? : ) En (sem) nem csipem az Obamat, de nem minden hulyeseg amit eroltet. Pl. ha ingyenes lesz a community college, nagy valoszinuseggel no az arverseny a fizetos egyeteken, amin par dekanon kivul mindenki nyer. A 45 ezer dollaros evi tandijat nem szeretnem tul sokaig fizetni a 3 gyerekemnek.

lavór 2015.01.13. 08:23:03

Mindegy melyiket választod. Csak minél gyorsabban, míg teheted.

rezsöatya 2015.01.13. 08:39:45

@tildy[UK]: "es igen, zavar ha a valaki a ferjemet Ferjemnek, Kedvesemnek, Szerelmemnek irja, mondat kozepen nagybetuvel..."

Zavarjon... szived joga.

En megadom a tiszteletet minden embernek (= nem hulye picsazok le senkit!) akit meg szeretek, arrol megkulonboztetett figyelemmel beszelek, irok. Ezzel is jelzem, hogy fontos nekem. Es egy no legyen noies. Tinikorban még elmegy a "lazadas", (bakancs, emos haj, pircing), de egy felnott no legyen no! S ferfiban ugyanez. Meghagyva persze a kulturak hagyomanyait, lehet csinos egy szari, vagy kimono...

UdjanMineck 2015.01.13. 08:47:46

Egyiket se. Hollandia, Dánia, Svédország SOKKAL jobb helyek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.13. 09:16:24

@rezsöatya: Hat azert ugye erzed, hogy tolem is azert ki kell erdemelni azt, hogy ilyen szintre eljussak, hogy valakire ezt mondjam?! Masszivan tenni kell erte...

Ez amugy nem lazadasrol szol. Ez arrol szol, hogy annak helyek, ahol ha nem illesz bele a megszokottba, a konvenciokba, akkor richtig le akar szolni valaki, nem tud elmenni mellette.

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 09:19:09

@Dragonlady (now in Thailand): "kíváncsi vagyok, hogy otthon hány percig fog tartani, hogy beszóljon valaki a strandpapucsra és a sarongra."

valamelyik nap strandolni voltunk és egy barátom (miután kiszörföztük magunkat) strandpapucs-sarong-rashy-castrosapka kombóban nyomta és senkit nem érdekelt, ő meg így érezte jól magát

de biztos nagyon hálás lett volna, ha valaki megmondja neki, hogy egy férfi legyen férfi és öltözzön fel szmokingba, mert bázakerettyén ilyet nem illik :)

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 09:21:05

ezt meg csórtam, off, de igen találó, értse aki akarja:

"persze ez a vicces, kiszolgálni a trollokat, és nem szembemenni velük. mert magyarországon az a humor, ha valami kurvára sablonosat mondasz, anyós/nő/cigány vicceket, a vaskos tévképzetekekre csak ráerősítesz, és nem az ha tabut döntögetsz."

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 09:21:53

ezt meg csórtam, off, de igen találó, értse aki akarja:

"persze ez a vicces, kiszolgálni a trollokat, és nem szembemenni velük. mert magyarországon az a humor, ha valami kurvára sablonosat mondasz, anyós/nő/cigány vicceket, a vaskos tévképzetekekre csak ráerősítesz, és nem az ha tabut döntögetsz."

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 09:27:44

@pappito: valamiért az a kényszerképzetem, hogy az ausztrálok és a kiwik is elég lazán veszik az öltözködést, meg úgy egyébként se olyan beszólongatós népek.
ja, a képek feljebb lemaradtak, netről kerestem képeket
balinéz szarong
www.danutours.com/image01/bali/laura_sarong.jpg
burmai
www.mytrails.dk/images/Gallery/None/myanmar01_01.jpg
én ezeket nagyon szeretem. vagy persze nadrág. soha nem mutogattam a lábam az elmúlt kb 15 évben.

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 09:46:23

@Dragonlady (now in Thailand): "valamiért az a kényszerképzetem, hogy az ausztrálok és a kiwik is elég lazán veszik az öltözködést,"

hát ez nem kényszerképzet, hanem tény :) elég sokmindent lazán vesznek és általában nem szoronganak azon, hogy más valamit másképpen képzel, ha azzal nem bánt senkit

úgyhogy egy bizonyos réteget leszámítva senkit nem érdekel milyen autóval jársz, milyen ruhában érzed jól magad és hogy esetleg olyan hobbid van amit mások baromságnak tartanak. mégis eléldegélünk csendeskén

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 09:59:06

@pappito: egyébként tényleg ez szokott lejönni nekem mindig az ausztrálokból (újzélandira nem emlékszem, pedig biztos találkoztam velük is), meg a blogokból, pár évig amíg volt az ausztrál tévécsatornából, stb. szerintem én nagyon jól érezném magam Cairnsben vagy Darwinban :-) egy időben sokat néztem a bevándorlási infókat, de túl nagy falatnak tűnt mindig.
(na mondjuk amikor Balin egy ausztrál kiscsaj bikinialsóban és egyszál atlétában ment be az ábécébe vásárolni, a parttól olyan 5 km-re, azért ott nekem is volt egy határ, bevallom. amit egy részük Balin művel, azt nem biztos, hogy otthon mernék.)

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 11:13:20

@Dragonlady (now in Thailand): hát van amin nekem is fennakad a szemem, pizsiben vagy vanziban a boltban, de hát itt sokan nyáron szimplán mezítláb élnek, és hát végül is nemtökmindegy? :)

az ozzik is elég lazák, és valószínűleg jóléreznéd magad ott

adg 2015.01.13. 11:25:52

@Dragonlady (now in Thailand): az atletaing tenyleg meredek. Eleg a bikinifelso. :)
Sokszor lehet ilyet latni. Meg elterjedtebb a falatnyi tokeletesen feszulo sportcuccok. Reggel a pizsama. Tangapapucs vagy mezitlab.
A prakrikum mindenek elott.
Pl van egy lany, altalaban akkor bicillizik haza, amikor a buszt varom. Valami hivatalban dolgozhat, mert kosztumfelso van rajta. Alul meg bringasgatya es sportcipo. Szerintem senki sem nezi hulyenek, es nem figyelmeztetik a nem passzolo ruha miatt. Nyilvan kicsereli az irodaban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 12:38:50

@kardio1: jónapot, besenyő Pista bácsi:D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 12:40:38

@pappito: @adg [Au, Darwin]:
most az jutott eszembe, hogy amikor IELTS-re készültem, néztem egy csomó ausztrál valóságshowt meg sorozatot (és bevallom, néhányat azóta is....), annyira bejön, ahogy egymáshoz viszonyulnak az emberek, még egy Masterchef vagy Apprentice is egészen más, mint az amerikai változat. aztán volt egy, amiben összeszedtek egy csomó modellt és kivágták őket az outbackre feladatokra (nem tudták előre állítólag,, hogy nem szépségverseny lesz), az kifejezetten szórakoztató volt, bárcsak emlékeznék a címére. ja, és stand-up comedy szintén, ausztrálok akik a legjobban bejönnek.
ja, és Balin persze leginkább a részegen bulizós randalírozással szokott komoly baj lenni, szerencsére csak egy kicsit kell odébbmenni, és akkor már nincsenek is.
bikiniben ábécébe, azért az szép :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 12:42:21

@tildy[UK]: esetleg itt is kérdezhetsz, hátha van itt olyan nő, akinek már van gyereke:D

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 12:46:50

@Dragonlady (now in Thailand):
"sarongra. (vettem pár nagyon szép kézzel hímzett darabot Burmában, meg van balinéz aranyozott batik, meg csak úgy nagyon színes is.)"

légyszimutasdmeg!
akár priviben, avgy fb-n, mindegy.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 12:51:33

@pappito: na hát itthon meg csak az számít, hogy milyennek mutatod magad.
különben megmondják, mit illik,
és különben is hogyan nézel ki,
és miért nem vágtad magad puccba meg sminkeltél a sarki boltba.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 12:51:44

@Babette .: kicsit lejjebb belinkeltem netről vett képeket itt:
@Dragonlady (now in Thailand):
én nagyon szeretem a színeket, ez pl az egyik dolog volt, ami nagyon tetszett Nepálban és Indiában a ruhákban.
otthon is piros télikabátom van. elég nyomasztó feketében a tél.
a fényképezésben is a színek a mániám.
(újra kéne kezdeni a blogomat... ha már túl sok időm van.)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 12:52:37

@pappito: egyszer pesten elszakadt a tangapapucsom nyáron, kénytelen voltam mezítláb bemenni a fagyishoz (ha már ott voltam),
MINDENKI engem nézett....

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 12:54:54

@Dragonlady (now in Thailand): nagyon tetszenek ezek a színes ruhák. főleg az indiaiak.
egyszer sikerült két pár színes és strasszoscsillogós indiai jellegű utcai papucsot vennem, sajnos, szarrá hordtam őket, annyira imádtam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 13:02:48

@Babette .: ugyanilyenek az enyémek is :-)
még az jutott esezmbe,hogy itt Észak-Thaiföldön szokás (meg állami hivatalokban és iskolákban előírás), hogy péntekenként népviseletben kell megjelenni.
www.sri.cmu.ac.th/~elanna/elanna_eng/public_html/clothes/pict/clothe1_3.jpg
mondjuk a pasik csak az inget hordják, a nadrág csak rendes nadrág.
egyébként mondjuk a régióban talán pont itt a legkevésbé hordják a tradicionális ruhákat (mert máshol gyarmatok voltak, és ez az identitásuk része maradt, itt meg a király előírta mindenkinek kötelezően a nyugatias öltözködést valamikor 1910 környékén).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.13. 13:09:12

@Dragonlady (now in Thailand): @Babette .: Most az jutott eszembe, hogy milyen tekinteteket tudnék elkapni Angliában , ha mondjuk full matyóhímzésben vonulnék be dolgozni egy reggel.:-)
Simán kipróbálnám amúgy.:-D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 13:10:51

@NagyságosSodalisO [eng]: mindenképpen érdemes lenne kipróbálni :-)

DieNanny CH 2015.01.13. 13:36:29

@NagyságosSodalisO [eng]:

Szerintem is próbáld ki! Te olyan bevállalós-fajta vagy! (Csak azért mondom, mert én meg egyáltalán nem... :-( )

2015.01.13. 13:52:03

@Dragonlady (now in Thailand): "hogy az ember akármit felvehet, nem fogják ufónak nézni." Igen, szerintem is ez lenne az idealis eset barhol a vilagon.... en is utaltam, hogy amig Magyarorszagon laktam hanyszor megbamultak, :D En Tokiorol is ezt hallottam, amugy, hogy ott barminek, akar mangalanynak is feloltozhetsz, akkor is ha fiu vagy peldaul. Ez nagyon tetszik.

Azok a sarongok es strandpapucsok gyonyoruek! Imadom az "oceanwear"-t meg amugy is elvakult hive vagyok a kezmuves textileknek. :))

@NagyságosSodalisO [eng]: Szerintem probald ki es utana szamolj be rola :D Viccet felreteve, en szeretem a himzest is meg az ilyen nepies dolgokat, szoktam hordani, van kekfestos szoknyam is, persze nem full nepviseletben jarok de jo az ilyesmi bakanccsal is vagy csak egy szep himzett taska :))

@Babette .: Ez nagyon igy van amugy, es nagyon utaltam amig ott laktam. Az a szep, hogy azok is igy gondolkodnak akik divatrol/textiliparrol tanitanak, es ezert akik onnak kikerulnek, azok vagy felveszik ugyanezt (pun intended), vagy nagyon megkuzdenek mindennel es mindenkivel, hogy a maguk utjat jarhassak, esetleg lelepnek kulfoldre :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.01.13. 14:01:57

@mojyo: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Semmi sem lehetetlen számomra. Világéletemben nagyívben sz@tam arra mit szólnak, vagy gondolnak rólam. Egyszerűen nem érdekel, mert nem tudsz úgy öltözni, meg kinézni, hogy mindenkinek tetsszen. Ennyi.
Nekem is vannak hagyományos népi viseletek amik tetszenek.
Pl. rokon lány Indonéziából hozott nekem sokféle kézzel készült textileket, jó nagy darabokat. Magamra nem venném, de használtam már ágyterítőnek, asztalterítőnek amikor voltak hozzávaló lakáskiegészítőim. Ez a korszak már lecsengett.
Aztán ha megyünk Erdélybe, mindig csak hagyományos erdélyi népviseletben járok kint. Nyers vászon, nyers csipkével, ingek, kötözős nadrágok, szőttes kabát, a sógorom még mentét és csizmát , kalapot is csináltatott. Büszkén viseljük mindig, és kedvesen meghálálják az ottaniak. Jól esik nekik , hogy figyelünk erre. /Anélkül, hogy "nagymagyarkodnánk".../
A kékfestőt is imádom, van is pár szoknyám kis fehér köténykével. Nagyon csinik.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 14:18:26

@NagyságosSodalisO [eng]: csodálókat.
most, hogy _ennyire_ divat lett.

blackhairlady 2015.01.13. 15:39:08

@tildy[UK]: En megertelek teljesen, szar dolog amikor az ember raeszmel, hogy kilog a sorbol. Tudom, elsokezbol. A cipod is jo, ha kenyelmes es neked az tetszik, senkinek semmi koze hozza.
De! Azert arra vigyazz, hogy ne kovesd el te is ugyanazt a hibat amit ezek az emberek. ne szolj le csak azert valakit mert noiesen oltozkodik, mukorme van, vagy sminkeli magat, esetleg ugymond "noies" temakrol fecsereszik.

blackhairlady 2015.01.13. 15:44:34

@NagyságosSodalisO [eng]: Mar vagy 18 eve amikor eloszor talalkoztam a mostohaanyosommal, hoztam neki ajandekba egy csodasan himzett matyo bluzt (blujzot:D). Szeptemberben meghivott egy rak tulelok osszejovetelre, es nagy meglepetesemre ezt a bluzt viselte. Akkora sikere volt a holgyek/urak koreben mintha valami slager divatdiktator kreaciojat hordta volna:) Igen buszken ujsagolta mindenkinek, hogy ez egy magayr nepviselet, hirtelne el tudtam volna adni egy joparat.

Epercsibe 2015.01.13. 15:58:18

Skociaban voltam 2 hetig. Eleg gaz hely. Marmint szepek a kastelyok, de; folyton esik, rondak a nok (ket het alatt 1 lanyt lattam, aki bar voros szeplos volt de legalabb volt alakja), rossz a kaja. Szerintem az egyetemi eveknek felhotlen szorakozasrol is kell szolnia. Ebbe a szappanopera idillbe meg Skocia nem illik.

Egyszoval nem kerdes, inkabb Ausztria mint Skocia, szerintem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.01.13. 16:36:00

@blackhair-lady: Azert nem is, de azert, hogy ez neki ekkora torest okoz, hogy sikitofraszt kap tolem, meg visszaolvasni /ertelmezo modon olvasni sem tud ...

@Babette .: Most gondol el parom. Felhosszu, festett szoke haja van. Nem is megy tul gyakran Magyarorszagra :D
Amugy akerdeseim jo resze nem illik ide. Van amit az ember csakbizonyos helyeken kerdez meg. Foleg ha osszefugg terhesseggel/meg emesztessel. Na. Ezert nem.

blackhairlady 2015.01.13. 16:56:09

@tildy[UK]: En altalanossagban irtam, nem tudom az a szemely mit irt.

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 17:16:51

@tildy[UK]: akkor csinálj topicot a honlapon terheseknek.
ketten már vagytok. tuti csak nők fognak odamenni.
meg digger, mert ő mindenhez ért.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 18:00:40

@Babette .: elég jól kibeszéltük ma a dolgot privátban Tildyvel :-)
és elég nagy a net, a témában is, előbb-utóbb talál majd ő is magának olyan társaságot vagy blogot / fórumot, aminek bejön a stílusa, és nem két ember van rajta :-) nem kell újra feltalálni a kereket.
(engem egyébként speciel kifejezetten szórakoztat ebben a témában (is) mindenféle stílusba beleolvasni.)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 18:10:53

@Dragonlady (now in Thailand): oké, vágom, hogy nem akarjátok, hogy bölcs tanácsokat adjak nektek.:)
pedig ma annyira belejöttem az okoskodásba:DDDDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.01.13. 18:31:22

@Babette .: facebookon bármikor jöhet, az email nekem még mindig olyan döcögős, valahogy egész kerek válaszokat kíván, amire nem vagyok képes perpill :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.13. 18:32:37

@Dragonlady (now in Thailand):
oké, akkor jelentkezem ott.
bár nehéz tanácsot adni, ha nem tudjuk a kérdést:D

**mimi** 2015.01.13. 20:52:21

@Babette .:
heheheeeee...
ma nagyon sziporkázol :)))

pappito · http://pappito.com 2015.01.13. 23:14:23

@Babette .: szerintem ha itt mondjuk Orewában nyáron bemennél a fagyishoz és lenne a lábadon valami, mindenki téged nézne :))))

(Orewa egy kedves kis parti városka, kb. mint Szabadi-Sóstó :)

pappito · http://pappito.com 2015.01.14. 08:25:48

@Babette .: https://www.google.com/maps/place/Szabadis%C3%B3st%C3%B3/@46.933983,18.118629,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0xe4e5b3513226c995

DieNanny CH 2015.01.14. 18:19:06

@Epercsibe:

"Szerintem az egyetemi eveknek felhotlen szorakozasrol is kell szolnia."

Ebben nem értünk egyet.

V!dra 2015.01.16. 20:40:56

@jOeker
Nagyon jo a cikk, hasznos, vilagos, tetszik

"ezért kidolgoztak egy rendszert, hogy szűrjék a bejutó diákokat, bár mostanság rendre maradnak el ezek a tesztek és a jelentkezők megússzák egy motivációs levél megírásával az egészet."

itt milyen szakokra gondolsz pontosan?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása