oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 26. 06:50,  Csoda Magyarországon és Angliában 104 komment

2014. december 26. 06:50 Határátkelő

Csoda Magyarországon és Angliában

Karácsony második napja van, köszönt és minden jót kíván… ezúttal Digger, aki megírta, milyen volt az ünnep gyerekkorában Magyarországon, és milyen most, családos emberként Angliában.

cim_3.jpg

„Karácsony. Szent Karácsony Ünnepe. A családok, a szeretet ünnepe. Néhány alapvetést leszámítva a legkülönbözőbb módon megélt ünnep. Mit jelent nekem a karácsony és mi az, amit nem szeretek benne?

A magam részéről a leggyűlöltebb évszak a tél. Nem részletezem most, hogy a munkámat hogyan befolyásolja, de a munka nélküli hétköznapokban ugyanúgy utálom. Nem tudok elképzelni olyan szituációt, hogy én önként, csak a saját szórakozásomra kimenjek a hidegbe. Téli sportok közül én a meleg szobában fogyasztott hideg sört preferálom.

Ezt a negatív hangulatú évszakot töri meg a karácsonyi készülődés. Amióta az eszemet tudom minden évben ez volt az év csúcspontja az ünnepek ünnepe. Egyesek számára most csúnyát fogok mondani. Bizony az ajándékozás is beletartozik a készülődésbe. Manapság divat ezt bagatellizálni. Ez újabban nem menő. Nem trendi.

A szeretet és a meghittség kihangsúlyozása a divat. Minden fórumon, minden blogon ezt nyomják. Miközben erőn felül költ mindenki. A karácsony utáni kereskedelmi adatok nem hazudnak. Tételesen cáfolják az álszent kifelé menő kommunikációt.

Ugyan kérem. Az emberi természetet nem lehet felülírni. Egyszerűen arról van szó, hogy ajándékozni jó. Nagyon jó. Ha az ember ADNI tud, akkor boldog. Boldog, mert látja, hogy a megajándékozott is boldog.

Minden jóérzésű ember alapvető igénye ez. Részemről a megajándékozott korától független ez az érzés. A gyerek, a feleség, a nagymama öröme ugyanúgy örömet okoz. A karácsonyi meghittség a karácsonyi szeretet nekem ajándékozás nélkül üres.

Mire emlékszem gyerekkoromból?

Apám minden karácsonyra vett egy bébipulykát és volt rántott hal, meg karácsony előtt a disznót is levágták. Anyám fantasztikusan finom bejgliket sütött és a Szentestén elköltött vacsora volt a karácsony egyik fénypontja.

Nem volt a miénk vallásos család, de párthívő sem. Mindössze masszív ateista. Fogalmam sem volt ki az a Jézus, csak annyit tudtam, hogy ő hozza az ajándékokat.

Amikor én még hittem a Jézuskában, az a magyarországi olajkályha korszakra esik. Az olajkályháknak volt egy olyan tulajdonsága, hogy elaludt bennük a láng és telefolytak olajjal. Ezért aztán gyakran elhangzott, hogy „menjél fiam, nézd meg, ég-e a kályha a szobában".

Karácsony szenteste apám valami könyvet nézegetve lekötött engem a konyhában, míg anyám és nővérem feldíszítették a fát. Aztán mintha mi sem történt volna, megjelentek a konyhában és néhány perc múlva elhangzott a fenti mondat.

Én beléptem a szobába és ott volt a CSODA. A feldíszített fa az ajándékokkal. Mögöttem pedig a család. A gázolajszag vegyült a fenyőfa illatával, de mit számított az. MEGJÖTT A JÉZUSKA.

Mást jelent a karácsony

Nekem bizony az ajándékbontás szerves része a karácsonynak. Persze egy gyereknek az is számít, mit kap ajándékba. A karácsonyi ajándékokra az árnyékot a ruhaajándék vetítette.

Mai napig alapvetés nálam, hogy sem gyereknek, sem felnőttnek ruhát SOHA nem ajándékozunk. Az nem ajándék. Azzal nem lehet karácsony este játszani. Nem lehet belelapozni, nem lehet vele semmit kezdeni. Persze a hetvenes évek elejétől és Fekete István könyvétől a mai divatos elektronikus kütyü ajándékokig nagy volt az út.

Átformálódott a család fogalma. mást jelent a karácsony ma már. Megértem én, hogy ezt az elszemélytelenedést próbálják sokan átesve a ló túloldalára kompenzálni azzal, hogy ajándék nélkül a meghittséget és a szeretetet hangsúlyozzák ki.

Itt is valahol a középút a jó út.

A mi családi szokásaink

Minden család másképp ünnepel. A mi családunknak is megvannak a megrögzött szokásai.

Például műfenyőről szó sem lehet. Ez alapvetés. A túlhangsúlyozott díszítés sem szép. Elrettentő példa az amerikai karácsonyfa. A fa gyakorlatilag nem látszik. Egy kúp alakú dísz az egész. Ha véletlenül a karácsonyi pulyka kúp alakú lenne és feldíszítenék, senkinek nem tűnne fel, hogy nem a fa van feldíszítve.

Az utcák, a fák a kirakatok karácsonyi feldíszítése ellen nincs kifogásom. Növeli a készülődés hangulatát. London ilyen szempontból csodálatos. Mind a belváros mind a külső kerületek központjai fantasztikus fényárban úsznak. Most is szokás szerint beutaztunk a belvárosba lefényképezni a karácsonyi díszkivilágítást és a kirakatokat.

Milyen London belvárosa ilyenkor?

Minden képzeletet felülmúl. Csodaszép fények, fantáziadús kirakatok, elképesztő forgatag. Egymást érik a buszok, a taxik, és a riksák. Megálltunk a Regent’s Streeten és mondom a feleségemnek hogy „nézz körül, a legtöbb hozzánk hasonló embernek ez soha nem adatik meg, vagy csak életében egyszer, mi meg itt élünk”.

Lehet fanyalogni, hogy a bivajbürgözdi melós elkeveredik Londonba, és bemegy a belvárosba a nyálát csorgatni. Így is fel lehet fogni. Meg úgy is, hogy csináltunk magunknak egy csodálatos estét, vettem a feleségemnek egy gyönyörű gyapjúsálat, körbenéztünk a Hamley’s játékáruházban, ahol a fiam kiválasztotta, mit kér karácsonyra, majd jól elfáradva beültünk a Mekibe vacsorázni.

Nekünk ez az elégedettség. Az elégedettség egy kellemes állapot. Van, aki a pénzeszsákon ülve sem elégedett, van, aki a kapualjban aludva is az. Mi elértük azt, ami minden korábbi álmunkat messze túlszárnyalja.

Na, elég a pátoszból nézzétek, inkább a képeket!

Az utolsó két kép Golders Green főutcáján készült. Hanuka is most van.

golders_green_1.jpg

golders_green_hanuka.jpg

Végezetül pedig ezzel a videóval kívánok mindenkinek Boldog Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet. Kötelező végignézni.

Ahogy a magyarok legrégebbi fennmaradt nyelvemléke írja: „kezeket a paplan fölé, éljenek a csajok!”.

Köszönöm, hogy ehhez a közösséghez tartozhatok.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr507011115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puhacica 2014.12.26. 08:08:21

tegnapelott neztem az Igazabol szerelem cimu filmet, sokadszor, de most mas szemmel. mondtam is az uramnak, hogy majd ha mar ott leszunk, megnezzuk majd ezt is, meg azt is es atmegyunk majd azon a hidon is...? :D ugyhogy erteni velem, milyen lehet a "mi meg itt elunk" erzes.

ugye mi iden az urammal nem ajandekoztuk meg egymast. furcsa volt, de ki lehetett birni, foleg, hogy annyit nevettunk, hogy elfaradtunk bele. :D
viszont a regi dolgaim kozott csomo olyan van, amire nekem mar nem lesz szuksegem, ezek egy reszet mar elajandekoztam. voltunk egy gyermekotthonban... mit mondjak, adni tenyleg nagyon jo.

puhacica 2014.12.26. 08:14:38

@Dragonlady (now in Indonesia): hat, mint irtam, mi se ajandekoztunk, de en nem erzem, hogy emiatt le lennek fikazva. ettol persze te erezheted igy, csak arra akartam ravilagitani, hogy ahany ember, annyi reakcio, erzes, ertelmezes. ugyanugy, mint az unneples. ki igy, ki ugy, mindenki, ahogy neki jol esik. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.12.26. 08:20:10

@puhacica: egyébként szerintem is. mindenki csinálja, amit akar. jó neked, hogy nem érzed állandóan Digger lenéző stílusát. ok, persze tudom, segít nektek meg személyes kapcsolatban is vagytok. úgy biztosan más ő is, meg az egész helyzet is. nekem egyszerűen kicsit televan már vele a zoknim, hónapok óta az állandó kategórikus kijelentéseket és ítéleteket olvasni tőle, de még mára is kellett neki picike szurkapiszka a képmutatásról meg blabla.
mindegy, én bajom, hülye vagyok, hogy elolvastam, tudhattam volna. :-/

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.12.26. 08:22:41

Ez kerek volt. Valóban mindenki másképp karácsonyol.....
Na a többit itt most inkább cenzúráztam mert végtére is karácsony van. Nem kritizálom a kritizálót. :)

NIKI LAURA 2014.12.26. 08:37:51

En tiszta hulye vgyok,egy napig jo volt a punnyadas,de mennek vissza dolgozni.
Nem tudok tovabb aludni,reggeli szokasos keles,kv.

A " gazolajos( futoolajos) "korszakba nem volt reszem,nagyszuloknel cserepkalyha,es fatuzeles..mint szinte minden videki varosban v faluban.
Szokas szerint gyermekeknek ajandek a legujjabb Iphone termekek,bar a "6" - ost bojkottaljak,csak 5S a jo.
10-eves keresztfiam sirva meselte,csak neki nincs okos telefonja,es mar csak neki van kihajtos tolltartoja...
Raadadul " ciki" a samsung,meg az xperia...a Mc Hintos a meno.,az Apple termekek..

Azt mondjak,itthon nincs penz...nincs a fenet,22.en hosszu,fullra megtomott kosarak,mindenki kolt,kolt..

puhacica 2014.12.26. 08:44:01

@Dragonlady (now in Indonesia): biztos van, aki emlekszik ra, hogy az elejen mennyi csortem volt diggerrel. ott volt peldaul a macska-ugy, meg a nok farmerban-ugy... aztan megvilagosodtam. :) egyreszt rajottem (sokadszor), hogy nem kell mindenkivel egyetertenunk. masreszt pedig arra jutottam, hogy nem kotelezo ervenyu elmeleteket fogalmaz meg, hanem a sajatjat, vagyis lenyegeben elmondja, hogyan gondolkodik egy adott dologrol. amit el lehet fogadni, amin fel lehet haborodni, meg el is lehet rajta gondolkodni. mondok egy peldat: en peldaul nem szeretnek hosszu haju ferfival elni. de ha itt ezt leirnam, szerintem (bizom benne) mindenki ertene, hogy ez az en izlesemrol szol es nem vennek magukra azok a holgyek, akiknek a szerelme hosszu haju, hiszen nem is itelem meg se oket, se a parjukat. de hangsulyozom, _en_ igy latom a temat es mas persze lathatja ezt az egeszet mas osszefuggesben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.26. 08:47:49

@puhacica:
Nézd, az hogy valaki nem tart karácsonyt annak számtalan oka lehet nem tisztem az okokat firtatni.
Azt viszont érzem hogy ez nàlatok nem alapvetés.
Nem ismerlek személyesen, sohasem láttalak.
Az egyetlen oka annak hogy küldtem néhàny tefiltert az, hogy visszafogott lényegretörően okos, konfliktuskerülő hozzàszólàsaiddal nekem te vagy a mérce itt a blogon.
Mindig ilyen akartam lenni és sohasem sikerült, sikerülne ilyennek lennem.
Így aztàn maradok inkáb a kicsit polgàrpukkasztó és nagyon megosztó személyiség.
Mikor az ajàndék küldést elhatàroztam nem tudtam hogy ti nem tartotok karàcsonyt és ezért külön örülök hogy mégis volt meglepetés.
Én értelek, nem ugyanaz ha valaki nem tart karàcsonyt vagy hogy azt mondja hogy nem lényeges az ajàndékozàs hiszen te is àtélted a gyerekotthonban az ajàndékozàs örömét.
Egy vilàg omlott volna bennem össze ha akàr egyszer is a meghittség àlarca mögé bújva magyaràztad volna hogy miért nem ajàndékoztok.
Maradjunk a tényeknél.
Nem tartottatok karàcsonyt.
Jól éreztétek magatokat.
Mégis volt egy kis meglepetés.
Végül mégis ajàndékoztàl és jólesett.
Minden rendben van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.26. 09:34:36

"Mai napig alapvetés nálam, hogy sem gyereknek, sem felnőttnek ruhát SOHA nem ajándékozunk."

Parom is sokaig igy gondolta, fokepp gyerekkent, hogy ez mennyire gaz mar. Aztan felnott. Es rajott, aki ruhat ad akar sapkat, salat, vagy pulovert , azt azert adja, hogy ne fazzon, hogy ne legyen beteg. Es azota imadja ezeket az ajandekokat. Ugyanis tudja, hogy akitol ruhat kap, annak valojaban o nagyon is fontos, es az az illeto felti.

Tavaly ket jo vastag kotott , amolyan "bankigazgatos" pulovert kapott, iden kiegeszitokent egy szinten kotott salat, aminek a mintaja megy ezekhez a puloverekhez. Abszolut meghatodott.

( mondjuk ezek mellett meg volt mas is, de a sal volt a lenyeg)
Ugye kinek mi a fontos:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.26. 09:39:02

@puhacica: o , dehogynem vennek magukra :D Mi bajod a hosszu haju pasikkal? :)

Csak viccelek.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.12.26. 09:52:44

imádom Londont! irigy vagyok :)

amúgy idén nálunk nem volt hagyományos ajándékozás ... nem is volt karácsonyi hangulatunk :((

@NIKI LAURA: egyet értek ... sőt, a híradóban láttam, hogy egyre többen töltik szent estét is szállodák éttermeiben vagy akárhol, csak nem otthon

tényleg van itt pénz

édeskömény (törölt) 2014.12.26. 10:01:27

London tényleg lenyűgöző minden év és napszakban (akárcsak a legtöbb európai főváros)

A mekiben elköltött karácsonyi vacsora meg...hát a sors furcsa fintora számomra.

pamut 2014.12.26. 10:02:45

Digger-poszt karácsonykor? Tökéletes választás :) A ruhás megjegyzése szívemből szólt, halálomig elkísérnek a gyerekkori ruhás ajándékok traumái :)

Én sajnos nem tudok itt lenni sokat, de azért a posztokat igyekszem pótolni, követni a blogot. És természetesen - kicsit megkésve, de - minden kedves határátkelőnek boldog ünnepeket kívánok :)

Határátkelő 2014.12.26. 10:05:24

@Dragonlady (now in Indonesia): Nem akarok beleszólni a csörtétekbe, csak annyit szeretnék jelezni, hogy a személyes posztok lényege éppen az, hogy személyesek. Véleményt (is) tartalmaznak. Ő így gondolja, te pedig máshogy. Neki fontos, lényegi rész az ajándékozás, neked pedig nem. Én nem éreztem, hogy lenéző lett volna, de mindannyian másra vagyunk érzékenyek.

Röviden csak azt akarom mondani, hogy mindenkinek van egy világnézete, életmódja, és a részemről az a lényeg, hogy ne akarja ráerőszakolni másokra.

Békés karácsonyt mindenkinek! :)

Határátkelő 2014.12.26. 10:06:12

@édeskömény: Szerintem azt a részt félreértetted, nem karácsonyi vacsoráról van szó, hanem a megelőző napok egyikéről (legalábbis ha nem én értettem félre). :)

puhacica 2014.12.26. 10:07:28

@diggerdriver: ezzzazzzz, mondd mééég! :D
de most komolyan. ezt a hozzászólásodat azt hiszem kinyomtatom és bekeretezem, mert még soha senki nem mondta, hogy olyan akarna lenni egy percig is, mint én. kicsit zavarba is jöttem. akármennyire is magunkat adjuk, a blogtér mégiscsak egy "nem valódi hely", remélem, élőben is rászolgálok majd a bizalomra. :)

@tildy[UK]: érdekes elmélet, de logikus. :) az uram tavaly egy pulcsit kapott, nézegette már egy ideje, de drágállotta. a vásárlás elég érdekesen zajlott, mert ugye mi majdnem mindenhová együtt megyünk, de hogy meglepi legyen, szétváltunk. először beszaladtam a MediaMarktba, vettem egy nagy papírszatyrot, aztán átmentem a Nike boltba, megvettem a pulcsit és beleraktam a másik táskába, így azt hitte végig, hogy valami műszaki motyót kap majd. aztán volt nagy meglepetés. :D én gyerekkoromban is szerettem ruhát kapni, mert általában turiból öltözködtünk meg a piacról, ünnepekkor viszont lehetett "butikból" választani. :)
a hosszú hajú pasikról: nincs velük semmi bajom, csak nem tetszik a lobonc. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.26. 10:08:28

index.hu/kulfold/2014/12/26/svedorszak_eskilstuna_gyujtogatas/

Ezek a derék svédek is kezdenek kicsit bepöccenni, úgy látom.Mondjuk csodálkozni nem szabad rajta, lassan fordított a bennszülött-bevándorló arány mondjuk a 20 évvel ezelőttihez képest...

nyuszigonosz 2014.12.26. 10:09:51

Digger, tetszik a posztod.

Ajándékozni jó, ajándékot, söt, sok ajándékot kapni is nagyon jó!
Igen, és a ruha az nem ajádnék! :-)
Az ajándékok, azok a dolgok, amiket szeret kapni az ember, és örül nekik. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.26. 10:19:53

Na, hát jó volt ez, Digger, mit akarsz... :-)
Igazat adok majdnem mindenben...

Nekünk pl műfenyő van.Nem vagyok rá büszke, de ezek az itteni fák olyanok, hogy egyszerűen nincs semmi illata.Pedig az lenne a lényeg az egészben.Viszont ha nincs illata, akkor meg tökmindegy, milyen fa van, ezért vettem pár éve kínomban egy műfenyőt, mondván egy alkalomra jó lesz.Ennek már vagy 4 éve, mert hogy azóta se találok rendes élő fát.Szóval a kényszer is tud nagy úr lenni. (Soha ne legyen nagyobb bajunk...) :-)

nyuszigonosz 2014.12.26. 10:21:10

@tildy[UK]: Na most visszaolvastam a kommenteket is, és itt megállok: ruha és ruha között óriási a különbség.
Ugyanis gyerekkoromban is volt a fa alatt a könyvek és játékok között egy nagy csomag: meleg zoknikkal, téli alsónemüvel meg ilyenekkel. Ezt az ajándékot nem szerettem.
Erre gondoltam, mikor írtam, hogy a ruha nem ajándék.

Egész más, ha egy egy olyan ruhadarab az ajándék, amit azért választ az ember, mert tudja, hogy örömet tud vele szerezni: különlegesen szép pulcsik, saját kézzel kötött sál vagy sapka, elegáns blúz, nadrág, kosztüm... tudomisén, de nem zoknicsomag. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.26. 10:27:19

Meg állítólag azt is mondják, hogy azok a dolgok, amiknek nyelük van, szintén nem ajándékok.Mert hogy dolgozni kell velük...
Végül is... :D

nyuszigonosz 2014.12.26. 10:28:13

@geegee: Müfenyö: nekem is müfenyöm van, nagyon szép és kint van az erkélyen, és este öttöl kigyulladnak rajta a fények és piros és arany gömbök is vannak rajta. Jó bárhonnan hazajönni és már kintröl látni a karácsonyi fényeket. :-)
Semmi bajom a müfenyövel, pedig évekig el sem tudtam volna képzelni ilyet, hogy müfenyö.

tanato 2014.12.26. 10:32:43

@diggerdriver: www.otvenentul.hu/egeszseg/90374

Egyre tovább élnek az angol nyugdíjasok és egyre egészségesebbek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.26. 10:40:30

@édeskömény:
Nem nem.
Úgy történt hogy írtam ezt a posztot és napokkal utàna bementünk a belvàrosba fényképezni.
Ez azt hiszem egy hete volt.
Aztàn vasàrnap voltcegy karàcsonyi ebéd a londoni rokonokkal a Harvesterben.
Aztàn szenteste anyósoméknál és utàna itthon a lànyommal.
Kétszer halàszlé kétszer rràntotthal lefolytva egy fél sült nyúllal és negyed köbméter süteménnyel sörrel Chivas Regallal ês Unikummal kisérve.
Màr éledezek....
:)))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.26. 10:53:46

Poszthoz..
Karácsony van...Béke , boldogság...kinek így kinek úgy..

Csak úgy....

Van műfenyő is meg igazi klasszikus fenyő is...
És ajándékozunk..
És csillog villog a lakás is meg minden, még mi is...
Eszünk iszunk, unalmas, hagyományos tradíciós karácsonyi ételeket, sütiket....
Terjeng a linzer szag, és a fenyőszak, égnek az égősorok....
Ja és még a Jingle Bell és társai szólnal...

Mert én meg így szeretem....:-))
Boldog karácsonyt nektek mára is.!

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2014.12.26. 11:08:29

Sziasztok mindenki.
Tök jó volt a poszt.
Tökmindegy, mindent szeretek diggertől olvasni.
Mi elmentünk életünkben először egy Christmas Marketre a múlt héten.
Volt forró csoki, csecsebecse vásárlás, evés, forralt borozás, fények, szemerkélő eső, sok ember. Jó volt. Az otthoni ünnepet a másik (női) oldalról látom.
A család filmezett, evett, majd filmezett és közben evett, illetve evés közben filmet néztek....
Amikor néha kijöttem a konyhából, többnyire estefelé én is bekapcsolódtam.
Este ajándékbontás után sorban a harmadik lányunk (16) karácsonyi kvízzel lepett meg minket. Rendesen power pointos bemutatóval a tv-re kötve...még nyeremény is volt.
Annyira belejöttünk, hogy a végén éjjel egyig bohóckodtunk, míg a családfő el nem kezdett horkolni a sarokban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.26. 11:10:15

@nyuszigonosz(D) ESTP: es ha az epp ruha?

en gyerekkent is szerettem ruhat kapni, sokszor volt rokonoktol orokolt ruham, igy ha karacsonyra valoban uj ruha jott, amit elotte meg senki nem hordott, na az nagy orom volt.
Ba rahogy kedvesem ismerem, o a zokniknak is orul :D ( mindig eltunnek .... )

Ez amugy erdekes volt, tavaly is, iden is. 1 honapot vadasztam az idealis , szep, izleses salra, pulcsira (lp2.hm.com/hmprod?set=source%5B/model/2014/S00%200242018%20002%2046%208288.jpg%5D,type%5BSTILLLIFE_FRONT%5D&hmver=3&call=url%5Bfile:/product/main%5D ) . Tudtam mit akarok, tudtam milyet akarok, es attol nem tagitottam. Otthon persze probaltak csosalat ramsozni, sikertelenul.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.26. 11:12:26

Nekem amugy bejon digger posztja. Mas. Amit utaltam ilyenkor rgebben, az a sietseg, hogy a nok orakat toltenek a konyhaban. Semmi ertelme. Semmi. Inkabb legyen valami egyszeru, gyorsan elkeszitheto etel ( a halat en csak bepacoltam, es betoltam a sutobe, es ennyi!) meg 1-2 suti, es kesz.

nyuszigonosz 2014.12.26. 11:19:44

@tildy[UK]: Nagyon szép sál, tetszik.
Amúgy meg konkretizáltam az elözö - félreérthetö - hozzászólásomat.

**mimi** 2014.12.26. 11:44:44

Tök jó volt olvasni digger írását...és igaza van, adni jó...nagyon jó :)))

**mimi** 2014.12.26. 11:45:42

@**mimi**:
jaaaaa..és enni is nagyon jó! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.26. 11:51:29

@nyuszigonosz(D) ESTP: Na, ugyanez volt nekünk is...Télleg, a kinti tárolás, lehet kipróbáljuk jövőre... :D
Olyan képet is láttam, hogy semmi fa nem volt, hanem a falra volt fenyőfa-alakban szögekre felakasztva a fénysor, meg a díszek...Helytakarékos, 2D karácsony... :-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.26. 11:56:19

@tildy[UK]: Milyen a csősál?

Asszony olyat kapott nőrokontól, hogy ilyen végtelenített sál.Nem is láttam még olyat, de nagyon érdekes.Alapból kb méteres átmérője van és ilyen nyolcasokat kell csinálni belőle, úgy kell felvenni.Mindig vigyorgok, mikor veszi fel... :-)

nyuszigonosz 2014.12.26. 12:05:26

@geegee: Ez a kinti karácsonyfa annak idején a kutyus miatt lett, és bent egy kisebb volt.
És megmaradt így, hogy a nagy fa kint van.

rezsöatya 2014.12.26. 12:17:40

Digger: itt a halaszle, toltott kaposzta, halpaprikas... vendegek jonnek, most sutok linzert, van beigli, pulykasult, salatak, pite...

DE A FEBEBE IS!
KEDVET CSINALTAL A MEKIHEZ!!!

:-))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.26. 12:22:10

@geegee: Pontosan ugyanaz. Csosalnak irtak otthon a westendben is meg sok helyen. Parom ki nem allhatja, igy akarhogy probaltak ramsozni, egy kedves mosoly, es kosz nem volt a valasz.

2014.12.26. 12:42:34

"Bizony az ajándékozás is beletartozik a készülődésbe. Manapság divat ezt bagatellizálni. Ez újabban nem menő. Nem trendi.

A szeretet és a meghittség kihangsúlyozása a divat. Minden fórumon, minden blogon ezt nyomják. Miközben erőn felül költ mindenki. A karácsony utáni kereskedelmi adatok nem hazudnak. Tételesen cáfolják az álszent kifelé menő kommunikációt."

Újabban divat azt is fikázni, aki másképp látja ezt a jelenséget. :) A karácsony utáni kereskedelmi adatok tényleg nem hazudnak, látszik, hogy mennyi idióta él köztünk. Akik azt hiszik, hogy minél drágább ajándékkal kiváltják azt a szeretet, amit egész évben nem adnak meg a másiknak. A képmutatás az, amikor a családtagok előadják, hogy mennyire szeretik egymást ebben a pár napban, aztán meg le se szarják egymást a következő karácsonyig. Remélhetőleg nem ez az általános tendencia.

2014.12.26. 12:45:34

@NIKI LAURA: Majd januárban nézd meg a boltokat. Kongani fognak az ürességtől... :D

P.Elliot 2014.12.26. 12:49:39

Tetszett Digger irasa.
Az izlesek viszont masok! Nalunk mar evek ota nincs ajandekozas egymasnak, egyszeruen nincs ra igeny, mindenunk megvan, extra ajandekon nincs kedvunk torni a fejunket, ha valamit megahitunk akkor megvesszuk magunknak es kesz. Ismerosokkel sem szoktunk ajandekvaltast csinalni, emlekezve hogy milyen nehez kitalalni mas izleset es viszont, ide-oda rakosgatni a kapott, mi a fenet csinaljak vele ajandekot, amivel mas is igy van. A lanyunknak viszont nagyon igyekszunk hogy oromere szolgaljon amit kap, viszont ott is ugy van mar hogy iden felkertem a felnott gyerekemet hogy ennyi es ennyi hatarig vegyen maganak ajandekot es tegye a fa ala. Azt mondta hogy semmire nincs szuksege, meg a targyat sem tudta megmondani hogy minek orulne, / o is megveszi maganak evkozben amit akar es nem szereti maga korul a felesleges dolgokat/, vegul vett nehany, mas orszagbol rendelt feliratos polot/, azt mondta hogy az eleg neki, en viszont egy vicces kepeslapba rejtettem a maradek penzt es atadtam neki. A lapon nagyon sokat nevetett, tetszett neki. O viszont nagyon sok mindent vett nekunk megint, de elotte megkerdezte hogy mit akarunk, pontosan tudtam/ opera dvd-ket/, de o meg azon felul is egy csomo olyasmit amivel nemigazan tudok mit kezdeni, illetve fogok, de minek!
Nalunk a hangulatot a zene, a karacsonyfa, a nagyon gondosan elkeszitett vacsora, utana a gesztenyesutes, beszelgetes, / antialkoholista csaladom van valamiert, egyedul en iszok valami bort ilyenkor, tehat nem az ital adja a feldobott hangulatot amit erzunk, a beszelgetes, na meg a szenteste vegen megnezunk egy elore kivalasztott karacsonyi filmet hogy elmelazzunk masok karacsonyi torteneten, hangulatan.
A fenyonk mufenyo, lanyunk kicsi koratol az mert szerinte a karacsonyfak melolt, kivagott gyerekfenyok, / Andersen/... Igen, itt az Usaban teletomik diszekkel mert ezeknek ez tetszik, mint ahogy mas orszagban meg a keves diszeket kedvelik, ez tenyleg egyeni izles, miert is lenne egyik szebb mint a masik? Itt erre van igeny, masutt mas!
Ruha ajandek gyereknek? Hat gyerekkoromban nagyon fel lettem volna dobva toluk, nagyon szerenyen eltunk.

2014.12.26. 13:23:29

@**mimi**: Persze, hogy nem. De létező jelenségről van szó.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.26. 13:58:00

Én nem költök erőn felül. Ajándékra pl. nullát költök.

Igen, ételre több pénz megy el, de ennek egyetlen oka a munkaszüneti nap.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.26. 14:17:56

@P.Elliot: Ez erdekes tema, mert en utalom a vagott viragot, amit szinten a szepsegeert megolt novenyeknek tartok, de fenyoben volt mar mu is, es az azert mas. Imadom a fenyo illatat, igy hol foldlabdasat, hol vagottat veszunk, es semmifelekeppen nem diszitjuk mar dec elejen, csak es kizarolag 24-en delutan, utana vacsora - ami nem gondosan elkeszitett, hanem gyosan valami sutoben sult, hogy ne azzal menjen el a nap - caxsora utan pedig meg karacsony este ajandekbontas.

A fenyo nincs teletomve, es szaloncukor is van rajta. Meg a bejgli mellett a mince pie az asztalon a karacsonyi pudinggal. Az , hogy az emebr kulfoldre koltozik, nem jelenti, hogy minden hagyomanyt le kell adni, tegye kedve szerint:) Nekunk jo igy, hogy karacsonykor van mindket orsag eteleibol is az asztalon.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.26. 15:27:36

@Dragonlady (now in Indonesia): hat o ilyen kis megmondoemberke, a naszovallal kezdte:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.26. 15:31:18

@pamut: szegenyme
nekem a gyerekkori karacsonyok alapaja deka a konyv volt
ket kupac
a tobbi csak cicoma

P.Elliot 2014.12.26. 15:31:45

@tildy[UK]:
El kell mennem de erre meg gyorsan valaszolok. Nem tettunk le minden hagyomanyt, dehogyis! Karacsony este bontunk ajandekot ami itt elkepzelhetetlen de ezt megtartottam, sot a jovendobeli amerikai rokont is erre allitottam at, legalabbis tetszik neki ez a szokas, a csaladja ugyis masnap ajandekozik csak. A vagott viragot en nem tartom halottnak mert csak le van vagva a bokorrol, /mint talan mint az ember haja, ujra fog noni/. En mar december elejen diszitek mint itt szokas, ne felejtsd el, itt a karacsony csak egy napos, / szenteste maximum egy jobb vacsora van csak/, ki kell hasznalni a hangulatot. Azert a karacsony este nagyon hangulatos mert akkor gyujtom ki a fenyon az egoket, addig nem, hiaba van feldiszitve. kijovetelunk utan sokaig en is mindent 24 -en csinaltam, holtfaradtan rogytam a fenyo ala, ebbol elegem lett, minden tennivalo be van osztva, 24-en delelott kinnt vacakoltam meg a kertben, utana kicsit kompjutereztem is es csak kora delutan kezdtem fozni. Minden megvolt, friss es vidam voltam, pihent! Ezt nem is akarom sosem feladni. Na, rohanok, varnak! Ez a nap mar normal hetkoznap sajnos.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.26. 15:43:23

@DavidToth: "a híradóban láttam, hogy egyre többen töltik szent estét is szállodák éttermeiben vagy akárhol, csak nem otthon

tényleg van itt pénz"

Nem biztos, hogy jól látod a helyzetet, ha ilyen cikkek jelennek meg, mint ez a mai:

www.stop.hu/belfold/ehen-fogunk-dogleni/1287125/

De ha elosztjuk kettővel az egészet, tehát ha csak a cikk fele igaz (minthogy minden hírt érdemes némi fenntartással és szkepticizmussal kezelni), akkor is elég nagy a baj.
A karácsonyi bevásárlási láz pedig szerintem egyáltalán nem fokmérője egy nép anyagi helyzetének, mert ha máskor nem is, de ilyenkor általában még az is vesz ajándékot, és készít ünnepi ételt, aki nem szokott, hogy legalább karácsonykor legyen (ebben is vannak persze kivételek, de azért a nagy átlag nem ilyen). A kereskedelem is az éves forgalmának a jó részét ilyenkor év végén generálja.
Az meg, hogy sokan szállodában töltik az ünnepeket, szintén nem mérvadó szerintem, hiszen a másik részről azt halljuk, hogy a magyarok már alig járnak nyaralni, állítólag 10 családból 1 család megy el bárhova is pihenni akár 1-2 napra is. Itt is az lehet, hogy akik nem engedhetnek meg maguknak külföldi utat, vagy belföldit is elvétve, legalább ilyenkor elmennek otthonról, és összekötik a kellemest a hasznossal.
Kapcsolatban vagyunk egy idegenvezetővel, aki több utazási irodának is dolgozik, ő azt mondja, az embereknek már annyira nincs pénzük, hogy a 100.000 Ft fölötti utakat nehezen akarják kifizetni. Ezért ők is sokszor már csak rövid utakat szerveznek, hogy beleférjen az emberek költségvetésébe.
Szóval szerintem nem lehet egy ilyen karácsonyi bevásárlási lázból levonni azt a következtetést, hogy az embereknek van pénze. Meg hát ugye, sokan túlköltekeznek, aztán januárban már lavírozni kell a következő fizetésig.
Meg érdemes csak körülnézni az ember ismerősi körében. Hogyan alakultak a dolgok az elmúlt években? Abból is lehet következtetéseket levonni.

Mi pl. évek óta csak a kisfiunknak veszünk ajándékot, azt is csak mértékkel. Általában úgy szoktuk, hogy kap egy kisebb tárgyi dolgot, és mellé választhat egy élményt. Megmondja, mit szeretne csinálni, hová menjünk el együtt, ami mindhármunk számára maradandó. Attól persze, más szeretheti a nagy ajándékozást, az is teljesen rendben van. A karácsony mindenkinek mást jelent, és ez így van jól.

Aye aye 2014.12.26. 15:48:37

Nem nyitom meg a videot!!! Volt szerencsém az eredetijét kb 3825-ször végighallgatni az elmúlt 3 napban, mivel a sógorom egy zenélő rénszarvast hozott a gyereknek..

A szöveghez csak annyit, hogy jó, de bizony vannak különbségek - ami természetes, csak el kell fogadni, hogy a másik meg lehet, hogy mást szeret (én pl a ruhát és nem a kütyüt :)) Gyereknek viszont tényleg nincs ruha "ajándékként", ez alap.

Aye aye 2014.12.26. 15:54:21

@tildy[UK]: Nálunk is azóta van igazi nyugodt, jó karácsony, amióta lazára vettem a "vacsora" részét. Dec 25-től napokig úgyis a rokonok "hagyományos-karácsonyi" főztjét esszük szakadásig, előtte, 24-én pedig csak mi 4-en vagyunk otthon és valami egyszerű kaját csinálunk ketten az emberrel, aztán elfogyasztjuk a porontyokkal. Így a megőrülős-bevásárlásos részt is megúszom (ezzel a környezetem idegrendszerét is nagyban kímélem :))))
A mostani karácsony kifejezetten jól sikerült, semmi stressz, semmi timing :D

blackhairlady 2014.12.26. 16:39:47

Szep Karacsony masnapjat kivanok! Sajnos itt mar nem unnep, a ferjem is dolgozik ma mar, mi azert a gyerekekkel meg unneplunk egy kicsit, beiktatunk egy mozit (Ejszaka a muzeumban).

Nalunk volt ruha az ajandekok kozott, a gyerekeknek is, szerepelt a listajukon is, azt is emgkaptak, es meg plusszban. En is, a ferjem is kapott mindenfele goncot, tudtuk ki mit szeretne, ezert nem volt nehez. Volt elektronikai kutyu is, parfum, pipere holmi, konyv, illetve ajandekutalvanyok. Mindenki orult az ajandekoknak, de foleg azert, mert sikerult eltalalni a tobbiek megfelelo ajandekat.
Nekunk mufenyonk van, amikor a gyerekeim meglattak az uzletben, azonnal megvaltoztattak a velemenyuket, hogy mufenyot sosem, igy megvettuk, immarom 3 eve.
www.kepfeltoltes.hu/141226/Karacsony_013-001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

blackhairlady 2014.12.26. 16:43:17

@tildy[UK]: Szep ez a sal:)

En szeretek a konyhaban surogni, forogni. Most is 5 fele hus volt, francia hagymaleves, koretek mindenki kedvere, suti pedig ha jol szamolom 6 fele. Mivel egy legterben van a konyha nappali etkezo, ezert a csaladi tvzesbol, dumalalsbol sem maradok le, igy tok jo.

**mimi** 2014.12.26. 17:20:00

@Philosoraptor:
igen, sajnos létező, de én hiszem, hogy nem általános, és nem ők vannak a többségben!

2014.12.26. 17:20:18

@VPBA: És teljesen nyilvánvaló, hogy nem a "csórók" fognak menni wellness hétvégére. Azok otthon maradnak. És nem is ők fognak telerakni 2 bevásárlókocsit áruval.

Thor vagyok 2014.12.26. 17:23:06

@Dragonlady (now in Indonesia): @Babette .: én kicsit másképp fogalmaztam, nem is jelent itt meg a kommentem.

2014.12.26. 17:56:31

Na ne is emlitsetek az ajandekokat :), a ferjem nagyon nem elegedett a 'fo ajandekaval', egy 'okos karorat' vettem neki az okostelefonjahoz es azt mondja hogy nem fogja tudni kihasznalni es nem akart meg tobb elektronikus kutyut :(... Pedig szerintem meg fogja szeretni, csak lehet hogy elsore nem tetszik neki az otlet. En nagyon orulok hogy vegul azt kertem hogy ne vegyen semmit, mondjuk nem gondoltam hogy az lesz hogy szo szerint SEMMIT nem vesz, de hat ez ilyen pasi dolog, azt hitte a semmi semmit jelent! :))) De tenyleg nem gond mert most igazabol semmire sem volt szuksegem.

Par kep az idei 'karacsonyfankrol' (inkabb 'datolya-fa'):

kepfeltoltes.hu/view/141226/Dates2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/141226/Dates1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.26. 18:50:19

@Mirjam2: lattam metroban szap nagy doboz datolyat. Majd meglattam az arat (18000)

FutureFry 2014.12.26. 19:01:38

Ki hozza a karácsonyi ajándékokat?
en.wikipedia.org/wiki/Christmas_gift-bringer
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christmas_gift-bringers_by_country

A Mikulás ugyebár Magyarországon külön szokott volt jönni (Dec 6-án) és nincs köze a Karácsonyhoz (persze úgy tűnik ez változik a nyugati befolyás miatt). Mondjuk azt sem értettem soha, hogy ha Jézus születésnapját ünnepeljük, akkor miért Ő ad nekem ajándékot (és nem fordítva). Az is érdekes, hogy az összes angolszász országban a Mikulás/Télapó hozza (kéményen keresztül?) az ajándékokat, kivéve Új Zélandon, ahol (a második link szerint) szintén Jézuska van? Persze, lehet, hogy elírás (az első linken Santa Claus-t írnak Új Zélandra is - az hihetőbb...)

FutureFry 2014.12.26. 19:10:55

@blackhair-lady: "Szep Karacsony masnapjat kivanok! Sajnos itt mar nem unnep..."
Azért Obama kiadta szabadnapnak a szövetségi dolgozóknak:
www.npr.org/2014/12/26/373210903/most-federal-workers-get-day-after-christmas-off

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.12.26. 19:24:45

@VPBA: csúnya általánosítást fogalmaztam meg

és egyébként nagyon szomorú a cikk

@Mirjam2: jó a datolya fa :)

wuaaa 2014.12.26. 19:32:35

@Philosoraptor: A csórók többsége valami hihetetlenül kifinomult érzékkel tudja megtalálni a legkedvezőtlenebb lehetőségeket pénzügyi téren és anélkül, hogy végigszámolnának vagy összehasonlítanának valamit, máról holnapra gondolkodva minden szarba önként belelépnek és még mosolyognak is hozzá pár hónapig, amíg még valahogy kinyögik a provident törlesztőjét, vagy a mobilszolgáltató szükségtelenül magas havidíját a szinte ingyen okostelefonért, stb. Nem azok tartják el a kétes hírű pénzügyi társaságokat akik tudják hogyan kell pénzt keresni.

FutureFry 2014.12.26. 19:48:42

Na még egy karácsonyi "ajándék" - mert az egyik újabb keletű amerikai szokás némelyeknél (sokaknál?) a karácsonyi mozilátogatás: "Az Interjú" című vígjáték (amin Észak Korea nagyon kiakadt és be akarta tíltatni, és a nagy amerikai mozihálózatok berezeltek és levették a karácsonyi műsorról) mégis bemutatásra került Dec 24/25-én, bár jóval szerényebb terjesztésben (art mozihálózatoknál) meg online.

nyuszigonosz 2014.12.26. 20:14:58

Koradélutántól fehér lett a Karácsony. :-) Azonnal hóemberek jelentek meg mindenhol.

Der echte Weihnachtsmann 2014.12.26. 21:08:25

@nyuszigonosz(D) ESTP: te hol laksz? ITT reggel esett negY darab hopihe azota semmi.

nyuszigonosz 2014.12.26. 21:31:28

@Der echte Weihnachtsmann:
Ott, ahol hó van. :-))))
Kb. 250 km-re a csokigyártól lefelé. BY.
Minden fehér, fagy van, hó marad, hóemberek szintén,

2014.12.26. 21:54:29

@wuaaa [nor]: "Nem azok tartják el a kétes hírű pénzügyi társaságokat akik tudják hogyan kell pénzt keresni."

Inkább pénzt kezelni. Bánni vele. Attól még, hogy valaki sokat keres, még ugyanúgy túlköltekezheti magát, sőt.... Amúgy egyet értek veled, sajnos most nagy igazságot mondtál.

De(!), Niki azt hiszi valamiért, hogy Mo.-n nagy a jólét, mert elment 2 plázába és meglátta, hogy mennyit vásárolnak az emberek! Nah ez ugyanakkora faszság, mint az okostelefon "ingyen". Nem a plázákban fogsz találkozni éhezőkkel meg a nincstelenekkel....<szemforgatós smiley>

Der echte Weihnachtsmann 2014.12.26. 22:31:38

@nyuszigonosz(D) ESTP: akkor bajororszag eszaki hataranal laksz?De azert irigyellek. Es az uj trendnek megfelelöen <sargulo smiley>

nyuszigonosz 2014.12.26. 22:38:58

@Der echte Weihnachtsmann: :-))
Nem egészen az északi határ, inkább a közepe. Ott, ahol a legszebb. :-))

Der echte Weihnachtsmann 2014.12.26. 22:46:58

@nyuszigonosz(D) ESTP: ha Minden feher, biztos szep:DDD
Ja mar sejtem te Ohrdruf-tol szamoltad a km-t. De sajnos mar egy fel eve az "anya gyarban" vagyok. Oda ingazok Minden heten. Na AZ mar messzebb van töled joval.

Gizi06 2014.12.26. 22:51:35

En /mi imadunk ajandekozni, nem kell ahhoz karacsony!Egyszer valakinek , aki imadja a piros alapon feher pöttyös dolgokat, egy biciklicsengöt ajandekoztunk. Az egyetlen banata csak az volt, hogy csak egy biciklire tudta felszerelni
Ajandekozni jo, latni, hogy eltalaltuk a szive vagyat vagy olyasmit amire nem is gondolt, de imadja------ örülni a masik örömenek majd a legjobb dolog a vilagon!

nyuszigonosz 2014.12.26. 22:54:11

@Der echte Weihnachtsmann: Igen, én onnan számoltam, amit még talán egy éve vagy mikor írtál.

Tényleg csodálatos a kint, egy hátránya van az ilyen idönek, hogy csúszósak az utak.

Der echte Weihnachtsmann 2014.12.26. 23:04:14

@nyuszigonosz(D) ESTP: igen alapvetöenott vagyok, mivel Ott lakok ca. 30 km.re, csak most amott kell "hütenem-fütenem".

Ha valaki esszel közlekedik, nincsen semmi gond, de itt eleg sok AZ allat. Plane mikor egy AWD van seggük alatt, azt hiszik mindent tudnak. Meg persze van a masik veglet, amikor 25-tel halad a nyomorultja es rakenyszerit hogy megelözzem

nyuszigonosz 2014.12.26. 23:06:35

@Der echte Weihnachtsmann: Akkor ott is sok az olyan, mint itt. :-(

Muscari 2014.12.26. 23:07:06

Mielott elolvasnam a posztot hadd osszam meg, hogy mit csinaltunk ma vacsira. Sajat keszitesu pizza, a teszta elkesziteseert kulon koszonet a kenyersuto gepnek. Ez csak az egesznek a harmada am, a felet se tudtuk megenni, annyi lett.

kepkezelo.com/images/qbkbi8im2a89ouqcqszm.jpg

Muscari 2014.12.26. 23:11:53

@NIKI LAURA: hat en harom napja tizenegyig alszom. Annyira, de annyira jo.

2014.12.26. 23:12:17

@Muscari: Húdejólnézki. :)

Der echte Weihnachtsmann 2014.12.26. 23:14:11

@nyuszigonosz(D) ESTP: feletek meg extremebb. Jartam sokat le a "bajor faluba" es tömött autopalyan 210-nel letoltak az utrol.

Muscari 2014.12.26. 23:16:34

@tildy[UK]: en is ajandekozok ruhat. Olyat, amit a masik magatol nem venne meg, mert mondjuk tul draganak talalna, vagy ilyesmi.

Nekem a legjobb a karacsony esteben az, amikor leulunk egyutt vacsorazni. Ez olyan ritkan adatik meg, ilyenkor mindig szepen megteritunk, feloltozunk csinosan, iszunk is valami finomat es elvezzuk az egyuttletet.

Der echte Weihnachtsmann 2014.12.26. 23:20:28

@Muscari: hol az ananasz rola?:-)))))))))
Meg jo hogy tele vagyok zabalva, különben most neki allnek egy ilyennek, annyira guszta.

micsoda? 2014.12.26. 23:26:03

A " fabry " rontott a poszton:)
A posztíró minden sorából érződik, hogy boldog a bőrében. Tudjuk az angolok tudtak "házon kívül" is gyűjteni, de gyarapítják is. Hogy csinálják? Még a végén visszajön a régi vicc:
- A parasztbá. rácsodálkozik hogy a szögesdróton túl mennyi fej van, itt meg a sok fenék:)

Köszi a sok, szép fotót.

Muscari 2014.12.27. 01:16:33

@blackhair-lady: örülök, hogy boldog karácsonyotok van :-)

BTW te hogy barátkoztál meg a texasi akcentussal? Elkezdtem nézni a True detective-t de feladtam, mert csak a felét értettem annak, amit beszélnek.
Aztán mondja a férjem, hogy szerinte a Tommy Lee Jones is így beszél, megnéztem és basszus ő is texasi. Olyan, mintha csak motyognának maguk elé, asszem van még mit tanulnunk.
Imádom Matthew McConaughy-t, de még sajnos kell hozzá a felirat.

Muscari 2014.12.27. 01:25:44

Elnézést, biztos nagyon figyelmetlenül olvasok, de nem találom Fábryt a szövegben. Fel kellett volna, hogy tűnjön, mert utálom, mint a szt. Hova rejtette Digger?

Muscari 2014.12.27. 11:25:43

@tildy[UK]: jahogyja, ezt nem ismertem, nem vagyok tisztában az illető munkásságával. Nem is értem, hogy ez az idézet mit keres itt.

2014.12.27. 12:41:57

@Babette .: Nalunk olcsobb a datolya mint Europaban, mivel ez az egyik fo helyi termek. Tavaly gyakorlatilag egy datolyafarmon laktunk, illetve a lakoparkunk nagyobbik fele egy narancs- es datolyafarmbol allt, igy rengeteg ingyen datolyahoz jutottunk. A bolti sem draga, legalabbis mas orszagokhoz kepest.

lüke 2014.12.27. 13:31:27

Angliában csak a queen ünnepel hozzánk hasonlóan, kronländer,katolikus,kôzép európai karácsonyt
/de mi is kezdünk kiesni ebből a kultur körből azzal a sok f@szsággal,amit Rakosiék és a maiak kreálnak/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.27. 14:15:49

@Mirjam2: imadom a datolyat, meg a mezeskalacsra is tettem :-)!

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.27. 14:40:34

@Mirjam2: hat igen , nyilvan....
a friss datolya a legjobbjartam olynn helyen, ahol az ut szelen farol lehetett enni, a mandarinnal egyutt.
nem is ertettem minap egy musorban, h egy boltba azt magyarazta, hogyan pororzza be, h termes legyen, mondvan, magatol nem lesz (???)

Az egyik kedvencem a baconba csavart datolya megsutve....

2014.12.27. 14:47:00

@Babette .: 'Az egyik kedvencem a baconba csavart datolya megsutve...'

Erdekes, ez errefele nem elterjedt :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.27. 15:07:04

@Mirjam2: :-)
afrikában ettem, nem arábiaban

2014.12.27. 16:18:34

@Babette .: Tenyleg, hol? Gondolom Egyiptomnal delebbre, vagy ott mar nem zavarja oket a szalonna?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.27. 17:40:51

@Mirjam2: asszem djerban volt

@zöldeketbeszélek: az leesett, de miert nem mehek porozzak?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.27. 18:04:37

@Babette .: most utananeztem, anemofil azaz szelporozta noveny. ahhoz, hogy maximalis termest hozzon, novelni kell a viragpor eselyet. igy viragzas idejen porzos viragzatokkal mestersegesen is porozzak a noviragu palmakat. ezt mar evszazadok ota igy csinaljak.

blackhairlady 2014.12.27. 21:24:52

@FutureFry: Hat ha a fonok azt mondja, hogy unnepelni kell akkor a dolgozok unnepelnek, meg ha nem is szeretnenek:D

blackhairlady 2014.12.27. 21:29:39

@Muscari: Koszonom, igen, nagyon szep Karacsonyunk volt, remelem igy marad az uj evre is. De inkabb nem kiabalom el.

Bevallom, en az elmult 4 es fel ev alatt nem hallottam ezt a tipikus texaszi akcentust. Nehany idosebb, itt felnott emberen ugyan hallatszik egy kicsit, foleg az elnyujtott hangzokon, de olyat mint a filmekben hallani, meg nem talalkoztam.
Valoszinuleg ha az idekoltozesunk elejen neztem volna ezt a filmet akkor nekem is keleltt volna a feliratozas, de az iden mar megertettem nelkule is:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.28. 00:06:51

Nahát, én mindig szerettem ruhát kapni. Egyik legjobb karácsonyi ajándékom 2 pár gyönyörű gyapjú-mohair keverék pihepuha kályhameleg zokni volt, a mai napig boldogan hordom... de az idén felülmúlta magát a család... egy halom régi diafotót elvittek beszkennelni és egy pendriveon megkaptam a gyerekkoromat :))) az emlékeken felül igazi retro kultúrkincs.
Boldogat mindenkinek utólag is, alig pár munkanap és nyakunkon a következő ünnep, a számomra érthetetlen szilveszter...nem igazán várom.

2014.12.28. 05:28:42

@blackhair-lady: Veletlenul van egy huszoneves texasi csaj a csoportunkban a mostani munkahelyemen es neki is teljesen 'normalis' kiejtese van, eszembe sem jutott volna hogy texasi ha nem mondja (foleg mivel nem hord cowboy-csizmat es kalapot! :))). Lehet hogy ez ilyen generacios dolog, talan az idosebbeknek jellegzetesebb a kiejtese.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása