oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. december 09. 06:50,  Terhesség és szülés Németországban 424 komment

2014. december 09. 06:50 Határátkelő

Terhesség és szülés Németországban

Mai történetünk főszereplője, Reni Magyarországon és Németországban is életet adott egy-egy gyermeknek, így van összehasonlítási alapja. Gondolom, senkit sem lep majd meg, hogy a két egészségügyi rendszer összehasonlításából melyik jön ki jobban, ettől függetlenül szerintem érdemes elolvasni a posztot.

nemetorszag_szuleszet.jpg

„A férjemmel és nagyobbik fiammal, aki most 6 éves, tavaly októberben költöztünk ki Németországba. Nem volt könnyű, a megszokás, beilleszkedés, hivatalos ügyek intézése és a megannyi teendő mellett még jobban oda kellett figyelnem, hisz kisbabát hordtam a szívem alatt, akkor már körülbelül 8 hetes terhes voltam.

Természetesen úgy jöttem el Magyarországról, hogy látott orvos, az otthoni nőgyógyászom is kitűnő szakember és nagyon kedves nő. De telt az idő és szükségem volt vizsgálatra Németországban is, így felkerestük a nőgyógyászt.

Az itteni első vizsgálaton még nem volt biztosításom, így a vizsgálatért természetesen fizetni kellett, ami körülbelül 14 000 Ft-nak megfelelő összeg volt. Ez úgy gondolom normális ár, otthon, az előző terhességem során, hat évvel ezelőtt fizettünk a magánorvosnak 9000 Ft-ot vizsgálatonként.

Következő alkalommal már volt biztosításom így a vizsgálatok térítésmentesek természetesen. Van olyan vizsgálat, ami Magyarországon kötelező és díjmentes, itt viszont fizetni kell érte, mert azt nem állja a biztosítás.

Persze nem kötelező, de ki az, aki nem kéri az egyik legfontosabb vizsgálatot? A nyaki redő vizsgálat pl. ilyen, aminek az ára elég borsos, 110,75€ + a laborköltség 52,4€. Különböző szűrési vizsgálatok is fizetősek, mint pl. a Varizella vírus, a Streptococcus, Toxoplazmózis, ezek nem kötelezőek, de várandósság alatt nem árt, ha tudatában vagyunk vele, ezeknek a vizsgálatoknak az ára 13€ és 25€ között mozog.

Bőrkanapék és orchidea

A váróhelység és az orvosi vizsgáló azért nagyban különbözött az otthon megszokottól, és szögezzük le, nem magánrendelőben jártunk. Míg bejelentkezésre vársz, egy nagyon szép várószobában várakozhatsz, ahol bőrkanapékon ülhetsz, ízléses dekorációban és orchideákban gyönyörködhetsz.

A felvételen dolgozó asszisztensnek fülig ér a szája, pedig most látott életében először, mindent megtesz, hogy minden információt átadjon, alapos és kedves, és ez egyáltalán nem esik nehezére.

Mikor sorra kerülsz, a doktornő ugyanilyen mosollyal fogad, alapos, kedves, barátságos és mindent megtesz, hogy a lehető legjobb kezekben érezd magad. Kiállítja a kismama könyvet (Mutterpass), amit egy szép kis tokba bele is tesz, hogy ne gyűrődjön, vagy sérüljön, persze a minőség itt is érezhető, nem spóroltak a nyomdászok semmin.

A berendezés a legmodernebb, ízléses, praktikus, a felszerelések újak, hihetetlenül korszerűek és modernek, minden patyolat tiszta és illatos. Minden egyes vizsgálat alkalmával ugyanez fogad, mosoly, alaposság, precizitás.

Folyamatos kontroll, vér- és vizeletvizsgálat, melynek az eredményi a beszélgetés végére meg is vannak. A terhesség előrehaladtával szükség volt CTG vizsgálatra is, amit egy külön erre a célra kialakított szobában folytattak.

Itt kényelmes bőrkanapén, szoptatós párnával, orchideák és illóolajos mécses társaságában, relaxációs zenét hallgatva örülhetsz, ahogy hallgathatod kisbabád szívverésének hangját. A terhesgondozás alatt a lehető legnagyobb biztonságban éreztem magam, minden információt megkaptam, nem volt kétségem, minden tökéletesen zajlott.

A védőnő

Mint otthon, itt is van védőnő, csak kicsit másképp működik, és több szerepet tölt be. A nőgyógyász adja meg a hebamme-k elérhetőségét, akit te választhatsz ki az ő ajánlásával. Akit a doktornő ajánlott, egy hihetetlenül kedves, bájos hölgy volt, akivel az első találkozásunkat otthonunkban beszéltük meg.

Mosolyogva alaposabban bemutatkozott, mindent elmondott a szülés folyamatáról, hogy mi fog történni előtte, közben, utána, a kórházban töltött napokról és hogy szülés után rendszeresen fog járni hozzánk hasonlóan az otthoni védőnőhöz, azzal a különbséggel, hogy a szülésnél ő van ott és az orvos természetesen. Védőnő és szülész egyben, talán bábának is hívhatnám.

Elmondta, hogy várandós, így felkészített minket, valószínű egy másik hebamme lesz ott a szülésnél, de megnyugtatott, hogy emiatt ne aggódjunk, minden rendben lesz, a kicsi születése után ő fog járni hozzánk.

Az ő védelme érdekében nem lehet ott a szülésnél, nehogy egy esetleges rúgás, vagy rántás kárt tegyen benne, hisz állapotos. Megbeszéltünk egy időpontot, hogy mikor tudjuk megnézni a kórházat, ahol ő is dolgozik, és körbevezet minket, megmutat mindent.

Érkezés a kórházba

Eljött a kórházi látogatás napja, és meg kell mondanom, itt sem csalódtam. A férjem édesanyja Németországból jött Magyarországra, ő látott kórházat, sajnos betegség miatt, de elmondta nem kell aggódnom, itt a kórházi ellátás messze felülmúlja az otthoni viszonylatokat. És így is volt.

A kórház egy város szélén helyezkedik el, hatalmas parkolóval, mint egy hipermarketé, a parkolás természetesen ingyenes, az orvosoknak és a mozgássérülteknek a bejárat közelében fenntartott hellyel. Saját helikopterleszálló-pályával, parkkal, padokkal, játszótérrel, a szabadban is külön a dohányzóknak fenntartott elszigetelt résszel.

Az előcsarnokba belépve az ember azt hiszi, szállodába érkezett, hisz a recepción egy elegáns úriember, öltönyben, nyakkendőben igazgatja az információéhes betegeket és a látogatókat. Ehhez számára hatalmas pult van biztosítva, a földszint tele növényekkel, dekorációval, számos ülőhellyel a várakozók számára, és étteremmel mely rendelkezik terasszal is.

A kórházban minden korszerű, modern, tiszta, illatos. A vendégek számára fenntartott mellékhelységekben minden feltöltve, és fertőtlenítőfolyadékkal is ellátva.

A szülészeten

A szülészeti osztály a 2. emeleten van. Mielőtt a szülészetre beléphetnénk, a várakozó helységben hasonlóan ez előzőleg leírtakhoz, minden a nyugalom, a tisztaság, a kényelem érzetét kelti, biztonságot áraszt, nem érzem, hogy kórházban lennék, annyira barátságos.

A hebamme mosolyogva üdvözöl és kéri, fáradjunk vele, körbevezet minket. Széles folyosó, biztonsági ajtók után megmutatja a nővérszobát, a kórtermet. A nővérek nyüzsögnek, (vannak bőven) és persze mindenki mosolyog, és előre köszön.

A kórterem, ahova a kisbabával helyeznek el, 2 személyes, de kívánságra lehetsz egyedül is, mindennel felszerelt, modern, korszerű. Szekrénnyel, zuhanyzóval, kis kerek asztallal természetesen rajta virággal, székekkel, szoptatós fotellel, hozzá lábtartóval, a kicsi számára pelenkázóval, mely feltöltve pelenkával, popsitörlővel, krémmel és ruhával.

Hogy miért? Mert a kórházban tartózkodás alatt a picinek semmit nem kell vinned, csak azt a ruhát, amiben majd hazaviszed. A pelenka márkája sem ismeretlen, mint ahogy a popsikrémé sem, nem csinálok reklámot, a lényeg, hogy nem alsókategóriás.

Az ágy modern, vastag, puha matraccal és persze többféleképpen gombnyomással állíthatóságával a kényelem érzetét árasztja. Továbbmegyünk a szülőszobára, kettőt tartanak fenn.

A gépek, a szülőágy, a pici ellátásához szükséges felszerelések a legmodernebbek, a vajúdáshoz szükséges összes eszköz fellelhető és persze hatalmas pezsgőfürdőkád, ha éppen ez segít a fájdalmak enyhítésében.

Minden eszköz és kellék feltöltve, patyolat tisztán csak arra vár, hogy a kismama világra hozza gyermekét. Megnéztük, megbeszéltük a továbbiakat, a hebamme felhívta a figyelmünket, ha kérdésünk van, hívjuk bátran.

A kórházi ellátással kapcsolatban semmilyen aggályom nem volt, tudtam a lehető legnagyobb biztonságban leszek én is és a születendő gyermekem is, de mégis féltem, mert tudtam eljön a nap, amikor újra át kell élnem a szülés fájdalmát.

Első gyermekemet nagyon nehezen hoztam világra, nem annál az orvosnál szültem, aki a második terhességem állapította meg, rossz élményeim voltak, a kórházi felszereltség, a szenvedni hagyás, a szülés utáni kórházban töltött napok és a 16 órás vajúdás... igazából csak kisfiam világrajövetele volt, ami csodálatossá tette azt a napot, másképp rémálomnak mondanám.

A szomorú hogy fogadott orvosom volt, akinek nem kevés pénzt fizettünk, mégis hagyta, hogy szenvedjek, az utolsó pillanatban érkezett, többszöri telefonhívásra.

Császárral vagy természetes úton?

Félelmem jeleztem az orvosnak a kórházban, és kérdeztem nem lehetne-e császárral szülnöm. Kiderült lehet! Itt választhatsz, hogyan szeretnél szülni, persze egészséges terhesség esetén megpróbálnak lebeszélni a császárról, hogy jobb ezt a természetre bízni, de a döntés persze a tiéd.

A doktornő megértette a félelmem, melegséget, nyugalmat árasztó hangjával felajánlotta a lehetőségeket, minek hallatán a biztonságérzetem újabb erőre kapott és a félelmem már csak arra a bizonyos utolsó 1/2-1 órára redukálódott.

Első lehetőség, császárral szülök, de azt ugye előrehozott, programozott időre végzik. Ez mégiscsak egy hasi műtét, és ennek is vannak komplikációi, mint tudjuk. Második lehetőség, mikor eljön az idő, kapok egy gerincbe adott érzéstelenítőt, (PDA-t) amivel tudok mozogni, járni, csak a hasi részt zsibbasztja el, és mikor jön a nagy feladat, ezt visszaveszik és csak az utolsó szakaszban érzem, amit kell, hogy természetes úton szüljem meg a kisbabám. Ha esetleg úgy érzem, hogy menet közben mégis meggondolom magam, csak szólnom kell és megcsinálják a császármetszést. Hát nem fantasztikus??? De az!

Szóval eljött a nagy nap, és minden a lehető legnagyobb rendben ment, de olyan gyorsan történt minden hogy nem volt szükség a PDA-ra, így pár óra alatt már a kezemben volt második kisfiam is.

A kórházban töltött napokról szülés után még annyit, hogyha osztályoznom kéne, számításba véve mindent, az ellátást, az empátiát, az információ átadást, a kényelmet, akkor csillagos ötöst adnék, de inkább tízest egy ötös listán. Röviden leírom miért.

A szülés után

A rövidke vajúdás és szülés közben a hebamme a lehető legtöbb segítséget nyújtotta, mindent megtett, hogy enyhítse a fájdalmam, kedves volt, odaadó és biztonságot sugárzó arccal végig mintha átvett volna a fájdalomból egy darabot.

Szülés után közvetlen körülbelül 2 óráig a picivel lehettem, babusgathattam, szoptattam, közben a férjem mellettem lehetett. Ezalatt egy gyerekorvos azonnal megvizsgálja a picit, hogy minden rendben van-e. Míg az egyik nővér a picit öltözteti, fürdeti (persze ha apuka akarja, ő fürdetheti meg először a kicsit) a másik egy kerekes székben elvisz zuhanyozni, ahol először gratulál, mosolyog és segít, ha nem megy egyedül, fogja a kezed.

Mikor mindketten kész vagyunk a fürdéssel megkérdik, hogy a kicsivel akarsz-e lenni éjszaka, vagy vigyék a csecsemőosztályra. Én kértem, hogy vigyék el, pihenni akartam, de szoptatásra természetesen hozták mindig, és napközben végig velem volt.

Kétféle menü, ásványvíz, tea

A kórházi ellátáshoz tartozott napi egy üveg minőségi ásványvíz, tea korlátlanul, (ebből kétféle, gyümölcs és gyógynövényes) kávé, reggeli, ebéd, vacsora. Erre külön alkalmazott van, aki felveszi a rendelésed, hogy az ebédhez a kétféle menüből melyiket választod, a reggelidhez és a vacsorádhoz milyen és hány szelet kenyeret kérsz (3 féléből választhatsz), szeretnél-e sajtot, felvágottat, joghurtot kérsz-e vagy dzsemet, vajat vagy margarint. Az állam itt esett le.

Másnap megkérdezi, elégedett vagy-e a reggelivel és a vacsorával, vagy akarsz-e változtatni valamin. Ezen kívül a kismamának van egészségügyi betét, eldobható fehérnemű, ha kell hálóing, és minden kórteremben kézfertőtlenítő folyadék.

Minden reggel takarítónő jött, aki mindent fertőtlenített, picit később megnézték az ágyneműt kell-e cserélni, vagy esetleg feltölteni valamit a babák vagy a kismama számára.

Reggeli után egy gyógytornász jött, aki megkérdi, szeretnél-e méhösszehúzódást segítő gyakorlatokat végezni, ha igen, veled tölt kb. 15 percet. Minden nap jön egy szoptatós nővér, aki mindent elmond a szoptatásról, mindenben segít, minden információt átad.

A kórházi személyzetből bárki, akivel először találkozol, mosolyogva gratulál, és 1-2 percben „élménybeszámolót” kér. Míg haza nem engednek, minden nap beszélsz az orvosoddal, a gyerekorvossal, vizsgálnak téged is a picit is. Minden kontroll alatt professzionálisan és makulátlanul.

Ha mind ez nem lenne elég, a kórháztól ajándékba kapsz, és most figyelj, egy hidegtálas vacsorát a család részére (apa, anya, ha esetleg van gyerek), melyet egy külön étteremben a kórházon belül fogyaszthatsz el, pezsgővel, sajttállal, salátákkal, csupa finomsággal, és egy ajándékfotózást, melyet egy profi fotós készít. Ezt a fotót megkapod ajándékba, (ha több képet szeretnél, külön díjért lehet készíttetni) és a kicsi képét a helyi újságban az engedélyeddel megjelentetik.

A hálapénz ismeretlen fogalom

Korábban leszögeztem, nem magánorvosnál és magánkórházban szültem, a fent leírtakat a betegbiztosító állja. Otthoni megszokás miatt megkérdeztük, mennyibe kerül a szülés, vagy milyen költségekre számíthatunk, mire értetetlenül néztek ránk, nem értve, miért akarunk fizetni.

Itt nincs „hálapénz”, nem járkálnak orvosok hatalmas zsebekkel, nincsenek borítékok, a nővérek mosolyognak, segítőkészek, mindent megtesznek, hogy a lehető legjobban érezd magad, hogy mihamarább talpra állj. Mindenre külön alkalmazott van, mindenki tudja a dolgát, nem végzik egyszerre 3 vagy több ember munkáját. Megfelelő létszámú a személyzet, nővérek, hebammek, orvosok. Minden olajozottan működik.

Szerencsének mondhatom magam, hogy volt alkalmam Németországban szülni és megtapasztalni, milyen a nyugati orvosi ellátás színvonala. Otthon sokan erről nem is álmodnak, nem mernek, vagy pedig borsos árat fizetnek érte. Állami kórházban Magyarországon erre esély sincs, ettől nagyon messze vagyunk.

Minden tiszteletem azoknak az orvosoknak és nővéreknek a magyar kórházakban, akik túlórázva, leterhelten, szerény körülmények között, minimális fizetés mellett is képesek mosolyogni és kedvesek lenni, zsebbe csúsztatott pénzek nélkül.”

Többen leírtátok a hozzászólásokban a szüléstörténeteiteket, ha valakinek van kedve kicsit jobban kibontani a dolgot, a szokásokat, körülményeket, jó vagy rossz tapasztalatokat egy posztban, küldjétek el a hataratkelo@hotmail.com címre, hogy mások is okulhassanak a tapasztalatokból.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: szülés egészségügy Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr566967581

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egészségügyi séták Kanadában - 4. Szülés kórházon kívül és kórházban 2014.12.10. 04:07:19

Egy otthonszülésnek szükséges, de nem elégséges feltétele az, hogy valaki otthon akar szülni. Az otthonszülés szándéka fennállhat már a terhesség első percétől kezdve, de "tervezett otthonszülésről" csak a 37. hét után lehet beszélni: az csak a terhe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.09. 07:59:50

Ott még a galambok is engedélyt kérnek, mielőtt leszarnának valakit. Hiába, ilyen ez a civilizált világ!

Ami a hálapénzt illeti, ez eleve egy kifejezetten magyar dolog. Mo-nál szegényebb országokban sincs ilyen mértékben elterjedve. Sokszor mondtam: Európában Mo. a borravaló hazája. Ebben leginkább az emberek a hibásak, akik okkal és ok nélkül szórják a borravalót, sőt megszólják azt, aki nem ad.

Golf2 2014.12.09. 08:03:01

azért nem kell elájulni bár a hebamme biztos felmosna is! A német adófizetöknek kell megköszönni hogy ilyen ellátást finansziroznak az országukba pottyant gazdasági menekülteknek!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.09. 08:04:40

Az írás nagyon jó, részletes.
Akit érint biztosan nagyon örül neki.
:)
Cikken kívül:
A mai modern anyukákat én már nem értem.
Nyaki redő? Az meg mi?
Császármetszés igény szerint?
Ez biztos normális?
Hm...

NIKI LAURA 2014.12.09. 08:08:37

@maxval bircaman szerkesztő: nem igaz,kelet europa,russzkik,afrika,es kubaba is jar,sot kovetelik az apanazst!

Szules: itthon is minden super,viragok,oltonyos orvos,csini apolono,jo kaja...a MAGAN,PRIVAT rendeloben!...egy vizsgalat 15 e,szules levezetes 100-300e ft.

Otthon mindenki maganhoz megy,csak Raffael/ Kolompar megy TB szulesre.

Terhesen kulfoldre?
Ez korabban allampolgarsagi vadasznak hivtak.

2014.12.09. 08:14:50

@svájci sapka (ch): Nyaki redő mérése UH-val nagyon fontos a Down kór kiszűrésére a terhesség 12. hetében, így van lehetőség időben elvetetni ha az anya úgy dönt. Meg az orvos is ezt javasolja. Magyarországon ez kötelező szűrés, ingyenes, sztk alapon. Elég régóta így van, mikor én szültem akkor is kötelező szúrés volt, ráadásul nem igényel semmi extra eszközt vagy időt, ezért is furcsa hogy pénzt kérnek érte a biztosítás ellenére. A császármetszés már összetettebb példa.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.09. 08:20:02

@Turchi: Köszi.
:)
Attól függetlenül, hogy a kismamákat folyamatosan rugóztatják, sok sérült gyerek születik.
Szóval, engem nem nagyon győznek meg ezek a vizsgálatok.
:(
Nekem volt 3 vérvétel, meg 2-3 UH, oszt jó napot.

puhacica 2014.12.09. 08:26:45

olyan volt ez a poszt, mint egy szines-szagos prospektus, melyben egyenlosegjel van a nemet korhazak es a mennyorszag kozott. :D

2014.12.09. 08:28:56

@svájci sapka (ch): Ha csak egy sérült magzatot ki lehet szűrni már jó. Persze hogy sok sérült születik, sok más betegséggel de legalább azokat ami egyszerűen kiszűrhető, azokat meg kell csinálni. Tény hogy semmi nem 100 %-os, de aki sérült gyermeket nevel vagy már kellett elvetetnie ilyen miatt, ők bizony sokra értékelik ezeket a vizsgálatokat. Én is. Az hogy régen nem volt az nem azt jelenti hogy most se legyen amikor már többet tudnak ezekről a vizsgálatokról. Amúgy meg a fiatal nőknél például azért születik több sérült, mert 35 éves kor fölött javasolják csak a magzatvíz, vagy egyéb kromoszóma vizsgálatokat. Aki fiatalabb és a vérképe rendben, ott kérheti, de nem csinálják automatikusan. Így gyakrabban előfordulhat sérült gyermek születése. A nyaki redőt kortól függetlenül kötelezően végzik és nagyon jól teszik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.09. 08:39:52

@NIKI LAURA:

Kubában hálapénz? Kizárt dolog. A legnagyobb, ami lehet, az apró ajándék.

Bulgáriában meg pl. sokkal ritkább a magyar gyakorlatnál.

Állampolgárságvadászat? Európában szinte sehol nem lehet állampolgárságot szerezni az országban születés alapján.

2014.12.09. 08:45:12

A poszthoz még: Több pénzből nyilván jobb a kórházi ellátás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.09. 08:50:32

@Turchi:
Abszolut igazad van.
Ne felejtsük ki azokat sem akiknek megmondjàk hogy sérült a gyerek és mégis megszülik.
Meglepöen sok olyan van.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.09. 08:53:05

@puhacica: Nekem is pont ez volt az érzésem. :) De azért örülök, hogy a posztolónak minden tökéletesen sikerült, és olyan volt, amire számított, én sajnos az enyémre nem így emlékszem vissza, pedig látszatra egy jó kórházban szültem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.09. 09:22:12

@Turchi: @svájci sapka (ch): Ma mar a nyaki redo szuresrol nem azt tartjak, mint regebben. Ugyanis eleg nagy a hiba lehetosege. A modernebb es megbizhatobb a kombinalt verteszt es ha az rossz erdmenyt ad, amniocentezis majd genetikai vizsgalat. A nyaki redomeres csak ido kerdese es meg fo szunni, csak a malmok lassan orolnek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.09. 09:23:37

@Turchi: a nyaki redo vizsgalatnal egyik hiba az, h az egeszseges ellen is teved...

2014.12.09. 09:24:17

@diggerdriver: Igen, sokan megszülik, ehhez nem tudok mit mondani csak azt hogy ha súlyosan fogyatékos lesz a gyerek akkor nem tudja ellátni magát miután a szülők megöregednek majd meghalnak. Akkor mi lesz vele? De ezt inkább nem is taglalom tovább mert ebből mindig sok vita van, aztán az meg minek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 09:30:15

na az első HÁ poszt, amit nem tudtam végig elolvasni
igen, a sámánposztokat is beleszámítva
a bőrkanapénál meg orchideánál hirtelen belecsöppentem valami bezzeganyába, és kész

szóval a kolbászkerítésen kívül miről szól?

2014.12.09. 09:30:19

@zöldeketbeszélek: Így igaz, nincs tévedhetetlen vizsgálati módszer, de amennyiben a mért érték gyanús akkor jönnek a többi vizsgálatok, mint pl. a kombinált teszt és a végén a magzatvízvizsgálat, vagy méhlepény kromoszóma vizsgálata. UH alapján nem nyilvánítanak magzatot betegnek csak a többi vizsgálattal együtt. Tehát arra mégis jó hogy elvégezzenek más vizsgálatokat is. Ráadásul 1 perc alatt elvégezhető miközben az UH-t egyébként is megcsinálják. Semmibe nem telik a nyaki redőre ránézni.

pappito · http://pappito.com 2014.12.09. 09:30:35

@maxval bircaman szerkesztő: "Európában szinte sehol nem lehet állampolgárságot szerezni az országban születés alapján."

szerintem a világnak csak egészen kevés országában lehet

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.09. 09:31:33

@puhacica: igen :D
Nagyon kiskegyedes a stílus, viszont nekem pont jó, mert bevallom, engem sokkal jobban érdekel a várótermi orchideák színe, mint a havi TB levonás összege.
@Turchi: na erre nem vennék mérget. Németországban alacsonyabb az adóteher, mint itt, szóval elvileg az itteni eü lenne a legcsodálatosabb... de a kórházak, szülészetek az ország bezzeghírnevéhez képest horror állapotban vannak. A kismamákat gyakran száz kilométereket utaztatják, mert a helyi szülészeten egész egyszerűen nincs hely, vagy nincs személyzet. A szülésznők, ápolónők botrányosan keveset keresnek a munkaterhükhöz képest, mennek is tömegesen Norvégiába, az itthon maradottak pedig helyenként majd belerokkannak a leterheltségbe.
Persze itt is tiszta, takaros minden, higiénia, felszereltség ezerrel, stb. Mosolygós orvossal ugyan még nem hozott össze a sors, de biztosan létezik olyan is.
Egy 2013-as jelentés szerint a svéd páciensek várnak legtöbbet kezelésre/orvosra az egész Unióban - ebbben Albánia is megelőz minket, amin ezen a blogon senki sem csodálkozik :) ami nagyon szomorú, hogy főleg a rákos betegek várnak leghosszabb ideig kezelésre...
A jelentés szerint a svéd eü még mindig jobb a magyarnál:
www.healthpowerhouse.com/files/ehci-2013/ehci-2013-summary.pdf

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 09:31:48

@svájci sapka (ch): nyaki redő vizsgálat jó dolog, Down kór kimutatására alkalmas
gendiagnosztika.hu/genetikai-ultrahang/

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 09:32:32

@NIKI LAURA:
"Otthon mindenki maganhoz megy,csak Raffael/ Kolompar megy TB szulesre."

mikor szültél utoljára, bogaram?

pappito · http://pappito.com 2014.12.09. 09:33:48

@maxval bircaman szerkesztő: a hálapénz meg a borravaló nem ugyanaz. a borravalót akkor adják ha elégedettek a szolgáltatással (elméletben, amúgy tényleg szórják mert "illik") a hálapénz viszont a korrupciónek egy speciális változata, amikor az adófizetők pénzéből működtetett eü mindenféle lehetőségeit magánértékesíti a tisztelt dottorúr/ina

fhdgy 2014.12.09. 09:33:59

@puhacica: Volt már "szerencsém" Mo.-on és No.-ban is kórházhoz.
Ha összehasonlítanám a kettőt, akkor nekem is azt mondanád, hogy prospektus vagyok? Sok mindenben van különbség. Van, ami "csak" pénzkérdés. Ekkor elfogadom, hogy szegényebbek vagyunk, mint németek, be kell érnünk ennyivel. Viszont óriási különbség, hogy van sok olyan dolog, ami nem pénzkérdés. Nem akarom sokat ragozni, de ott egy klinikai főorvos, aki megoperált, maximálisan "el tudta hitetni" velem, hogy ő értem van és nem én vagyok érte!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.09. 09:36:05

A poszthoz. Gratulalok a kismamanak, mindig maradjon ilyen boldog es optimista.

Azonban, meg ha en leszek is a blog varjuja, meg kell kerdeznem, h miert tesz egyenlosegjelet az orvosi es a korhazi ellatas koze? A masik, hogy miert olyan fontos a 3fele kenyer es plane a ketszemelyes vacsi? Kicsit vicces is. Az nagyon jo, h a halapenz ismeretlen fogalom, meg h a babak-mamak igy el vannak latva higieniai termekekkel, a gyogytornasz kifejezetten irigylem. Szoptatasi tanacsado itt is van, korhaza valogatja h a baba veled van-e ejjel- nappal vagy sem.

A vedononek a szules segitesen kivul (erre valo itthon a szuleszno) es az idegenvezetesen kivul mi a szerepe? Ugyanazok a feladatai pluszban mint az ittenieknek?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.09. 09:36:06

@Babette .: Biztos.
:)
Van néhány vizsgálat, ami bizonyára fontos, annak nem vitatom a szükségszerűségét, de hogy egy kismamát kéthetente "kotorásznak", az nekem sok(k).
Meg még az orvos elküldi ide, meg oda, ahol persze még le lehet húzni egy kis zsét.

2014.12.09. 09:37:34

@Réka ‎: Sem a svéd, sem a német egészségügyet nem ismerem csak gondoltam, ahol több a pénz ott jobb az ellátás. Nyilván sok más is szerepet játszhat még benne. Az biztos hogy otthon nincs pénz, ebből indultam ki.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.09. 09:38:12

@Turchi: ez igaz, de a veteles lehetoseget egy nem annyira megbizhato tesztre alapozott amniocentezis is megnoveli.

Határátkelő 2014.12.09. 09:38:13

@Babette .: @puhacica: Értem én, de az esetleg nem lehet, hogy tényleg így élte meg? Mármint hogy normális ellátást kapott, normális, kulturált körülményeket, szemben azzal, ami a magyar kórházakban van? Ha nem volt negatív élménye, mit kellett volna írnia? (Ami nem zárja ki, hogy másnak rosszak legyenek a tapasztalatai, én is tudnék mesélni, szerencsére csak hallomásból, olyan történeteket mondjuk Angliából, hogy a fal adná a másikat.)

2014.12.09. 09:39:45

@NIKI LAURA: Nem nem, kevesen szülnek magánban. Sokan járnak a terhesség alatt magán orvoshoz de a többsége az államiban szül.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 09:41:38

@Határátkelő: nem tudom, tényleg nem olvastam végig.
nekem olyan szinten nem fontos a bőrkanapé-díszvirág-orchidea az orvosnál, hogy azt te el sem tudod képzelni, ezért aki ebből ítéli meg az ellátást, hát azt...na, érted.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.09. 09:41:57

@Turchi: jójó nem kioktatni akartalak, csak szomorúan konstatáltam, hogy a pénz és a minőség nem mindig jár kéz a kézben, legalábbis ha eü-ről van szó.
Az is igaz, hogy Mo.-n sok olyan minden nem stimmel az eü-ben, amihez garantáltan nincs köze a pénznek. Pl. sose felejtem el a János kórházban a plafontól padlóig barna-fekete dzsuvás wc-t, ahol se villany, se víz (!), se papír nem volt. Egy kórházban, basszák meg!!!! Ú de felhúzom magam, amikor rágondolok. A főorvos, aki egy ilyen mosdó létezését elfogadja a klinikáján, egy ilyen mocskos lyukban haljon meg.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.09. 09:44:52

@Babette .: hat ezt en mar meg sem mertem emliteni...meg az illatgyetyat...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 09:45:08

@svájci sapka (ch): egyetértek. de a nyaki redőt asszem a sima ultrahangnál tudják nézni.

az én időmben trimeszterenként egyszer voltunk orvosnál + két ultrahang + valami A-val kezdődő vérvizsgálat a 16. héten
bőven elég volt.

2014.12.09. 09:46:19

@zöldeketbeszélek: A kombinált teszt azért elég megbízható, te is azt írtad. Nem az UH alapján küldenek amnióra rögtön hanem a kombinált tesztet is megcsinálják és ha az is rossz akkor néznek amniót. Szerintem :-) A vetélés kockázata 1-3 % amnio esetén. Igen, van kockázata. Én is bevállaltam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 09:46:54

@zöldeketbeszélek: illatgyertya? fasza. füstölő és tengerzúgás is volt?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 09:47:59

és semmi bajom a posztolóval amúgy, és egyébként is jó kedvem van.
csak itt valami értéktévesztés van, és nem bírom szó nélkül.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.09. 09:48:19

@zöldeketbeszélek: Szerintem az alap probléma (a múltkor egy másik kórházas írásnál már kibeszéltük), hogy sokan összetévesztik a kórházat a szállodával.
@Babette .:
Pontosan. Én is így emlékszem.

Herr Géza 2014.12.09. 09:50:08

Jajjjjj, nagy levegö: szóval egy kicsit túlzott részletességgel leírt szülési sztori, tényleg rózsaszín angyalkákkal a háttérben.
Összességében azt mindenképpen igazolni tudom, hogy a tárgyi háttér szempontjából kb. akkora különbség egy német és egy magyar kórház között, mint egy magyar és egy nyugat-afrikai dzsungelkórház között.
Azért az egészségügyi ellátás összképe nem ennyire rózsaszínü, mint a bemutatott esetben.
Nekünk eleve sokminden furcsa, hiszen gyakorlatilag egy önkiszolgáló eü.-ben nöttünk fel (40+ korosztály), ahol sokáig úgy müködött a világ, hogy a paciens beballagott, szólt Jucikának vagy a dokinak, hogy kéne egy beutaló akárhova, vagy meg kéne már nézni a vérképet, vagy kéne ez vagy az a gyógyszer, vagy csak szimplán kiíratta magát, mert teszem azt jött a szüret.... Ezt a kiszolgálást aztán persze ez ember honorálta is a kis borítékkal és mindenki happy volt.
Na ennek otthon is vége, itt meg sosem volt ilyen.
A betegbiztosító ugye szigorúan tartani próbálja a költség-beszedett díj egyensúlyát, és a szerzödött orvosok kénytelenek ugyanezt a célt szolgálni, Ergo: az adott betegségre pontosan azt a kezelést és azt a gyógyszert kapod, ami az orvosi protokoll szerint szükséges, nem többet, de nem is kevesebbet. Nincs itt susmusolás, hogy: -Doki, a dédnagynéném keresztapja olyan gyógyszert kapott, hogy elmúlasztotta a rákot is meg az influenzát, írja már fel azt nekem is...Nem: az adott hatóanyagot tartalmazó legolcsóbb gyógyszert kapod receptre, természetesen jogodban áll mást kérni, de akkor az bizony teljes áras fizetös.
Mondjuk ez a rendszer aztán hoz olyan jelenséget is, hogy tavaly a mi biztositónk (is) komoly plusszal zárt, így idén év elején kaptunk fejenként 120 € körüli díjvisszatérítést a jelentös "nyereségre" való tekintettel...
Nem mellesleg orvosi, szakmai szempontból ért már egy-két negatív élmény is, de alapvetöen (már amennyire ezt betegként meg tudom ítélni, azaz szubjektíve) nagyon magas szintünek ítélném meg az ellátást. Külön pozitívum, hogy nagyon nagy szerepet kap a megelözés.
Reni írta ugyan, hogy meglepte az, hogy egy-két dologért külön fizetni kellett, ezzel viszont szemben áll az, hogy rengeteg megelözö célú vizsgálatot finanszíroznak ill. horribilis pénzeket költenek rehabilitációra, szanatóriumokra, hogy egy betegség után minnél tökéletesebben "helyre tudjanak állítani".

Mr Long 2014.12.09. 09:50:17

Ahh, nincs is jobb, mint reggelente csak szelni kicsit a keritesbol es csak beledobni a szendvicsembe :)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.09. 09:50:24

@Réka ‎: Mikor elkezdtem olvasni a kommentedet, azt hittem Mo-ról írsz. :) Nem gondoltam volna, hogy ott (is) ilyen rossz a helyzet.
Albániában még nem szültem, de azt kell, hogy mondjam, hogy annyi pénzből, amennyibe Mo-n került a szülés 10 évvel ezelőtt, itt úri körülmények között szülhettem volna magánkórházban. Ott, ahol én szültem, a nővérek hozzáállása volt kritikán aluli, a neonatológus jól le is b@szarintotta őket, bár nem tudom, hosszú távon mennyi foganatja volt.

regenbogen12 2014.12.09. 09:50:52

De jó poszt volt! Nekem is foglamlazódott már a fejemben egy hasonló, de idő és energiahiányban szenvedek.
Én kétszer szültem Magyarországon, és egyszer Németországban. Én háromhetente jártam itt nőgyógyászhoz, nagy örömömre Nő volt! Semmilyen fizetős vizsgálatot nem kértem, viszont ha jól emlékszem 70 Eurot fizettünk azért hogy minden alkalommal csinált ultrahangot. Védőnőt szerencsére nem volt kötelező kérni, nekem nincs is.
Óriási volt nekem is a különbség a SOTE és az itteni kórház között, a tisztaságban, ellátásban. Igen is fontos, hogy nyugi legyen, kényelmes ágy, hogy mindenki türelmes legyen, mindent elmondjanak, mindenről tájékoztassanak!

Attól hogy Németországban született a harmadik gyerekünk, még magyar állampolgár lett.

puhacica 2014.12.09. 09:51:09

@Babette .: ma reggel, rögtön az első kávé után. :D

@fhdgy: @Határátkelő: hohóóó, álljunk meg egy szóra! én nem írtam semmit arról, hogy kétségbe vonnám az igazát az anyukának, vagy hogy egy magyar kórházban jobban járt volna. (hiszen ő írta, hogy az első, itthoni szülése mennyire megviselte, itt meg milyen lehetőségeket kapott, hogy a másodikkal minden a számára legjobban menjen.) biztosra veszem, hogy sokkal jobbak a körülmények egy németországi egészségügyi intézményben, még úgy is, hogy egyben se jártam idáig. én a stílusról írtam. ami számomra igenis katalógus jellegű, de ez meg egyéni, én például olykor modoros vagyok. van, akinek ez nem jön be, van, akinek meg az. a tartalom attól még lehet igaz, hogy a stílus nekem személy szerint nem jön be.
az anyukának pedig kívánom, hogy ezután is minden olyan flottul menjen, mint a második baba érkezése.

tableno 2014.12.09. 09:52:31

@Babette .: Röhögni fogsz, de szerintem ezek igenis fontos dolgok. Pszichológiailag nem mindegy ám, hogy a beteg ne azt érezze a kórházba belépéskor, hogy egy börtönbe/kaszárnyába/vágóhídra került! Ráadásul ez még sok pénzbe sem kerül.

2014.12.09. 09:53:31

@Réka ‎: Nem vettem kioktatásnak, csak beszélgetünk nem? :-) Ismerem a magyar kórházakat nagyon is, tudnék mesélni de hát mindenki ismeri az állapotokat.

puhacica 2014.12.09. 09:56:32

@VPBA: azért az szomorú, hogy hogy el lehet baszarintani valakinek élete egyik legcsodálatosabb élményét, azért, mert az orvos épp bal lábbal kelt mondjuk. :(

Mr Long 2014.12.09. 09:56:50

BTW mi van akkor, ha nem adom oda a dokinak a szules utan a penz, amiben megallapodtunk? Csak nem perelne be szerzodesszegesert.

Herr Géza 2014.12.09. 09:58:33

@Réka ‎: János kórház ?? Életem legszürrealistább élménye, pedig csak látogatóban jártam ott.
A baleseti osztályon hétvégén az egyébként ca. 16 személyes ffi kórteremben négy fazon (páciens) cigivel a kezében, sörözve kártyázott az ágyakon ülve!! A folyosón a személyzeti öltözöszekrények (hol lenne azoknak is a helyük, ha nem ott) tetején üres üvegek, müa. flakonok, cigisdoboz, papírszalvéta, zsepi, egyszóval: szemét vastagon.
Képzelhetitek a német ismerösünk kétségbe esését, akit pechjére pont M.o.-on ért autóbaleset és a magyar eü. egyik csúcsintézményébe vitte a mentö.....(90-es évek közepe....)

Mr Long 2014.12.09. 10:03:10

@puhacica: Ez valoszinu annak tudhato be, hogy mar a bejaratnal kejgazt fujnak rajuk es a legkondi finoman adagolja nekik egesz ott tartozkodasuk alatt. Na mekkora kiraly kiszolgalas? :D

pappito · http://pappito.com 2014.12.09. 10:04:24

@Turchi: ahol a magánorvosa amúgy rendel vagy dolgozik

a magánrendelésen kifizettet kilenc havi vizsgálatot, majd a szülést az államiban intézik aztán elteszi a pénzt zsebre

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.09. 10:08:46

@puhacica: Az orvossal meg a szülésznővel nem volt gond, a személyzet többi tagjával volt. Az a fajta hozzáállás, az, hogy gyakorlatilag semmit nem mondtak, nem segítettek, tök unottan tették a dolgukat, hát, alig vártam, hogy kikerüljek. Pedig maga a hely nem lett volna rossz, nem Bivajbasznádon volt, egy elmaradott régióban (bár a hozzáállás nem az elmaradottsággal áll összefüggéseben szerintem), hanem egy Balaton-parti településen. Persze, olyat is hallottam, hogy valakinek a fogadott orvosa elment nyaralni a szülés időpontjában, mert hát valamikor neki is kell. :) Én ilyen szempontból jobban jártam.

MagyarJoe 2014.12.09. 10:13:17

nyaralas halasztva.... inkabb megyek szulni Nemetorszagba :)

Krisztina Feldges 2014.12.09. 10:20:09

Ez egy nagyon erősen idealizalt tundermese. Ennyire nincs itt sem kolbaszbol a kerítés... Nincs ingyen hidegtalas kaja apukanak, napi tíz eurot perkal, ha ő is bent eszik. A védőnő és szuleszorvos nem választható, aki epp ott van, ahhoz kerülsz. Nem jön automatikusan gyogytornasz, na ez mekkora kamu, erről biztosan tudnék, ha így lenne :) max. komplikáció esetén küldik a kismamahoz. Egy normál vizsgálat díja saját zsebre kb. a kétszerese a cikkben emlitettnek. Nem szivesen adnak pda.t, mindenki a természetes szülés híve. Persze kerhetsz, de nem rajonganak érte. Persze a legtöbb dolog azért stimmel, de ez az írás nem a valóságot mutatja be...

Krisztina Feldges 2014.12.09. 10:20:09

Azt meg hozzátenném, hogy ez az ellátás - leszámítva a rózsaszín cukros mázat és a fent említett jó néhány túlzást - havonta átlagosan 300-500 euro biztosítási díjába kerül a normál adofizetonek. Ebből azért már jut sok extrara. A nőgyógyászom nekem is szuper, de nem láttam meg se orchideat, sd borkanapet a rendelojeben. Amugy meg elégedett vagyok teljes mértékben, de ne tulozzunk már ennyire...

fhdgy 2014.12.09. 10:20:32

@Babette .: Tudod, a bőrkanapé, virág, stb. csak kellék. Csak nem elhanyagolható. Ha beteg vagy, rossz a közérzeted, rossz a kedved, műtét előtt vagy és csak félsz valamennyire, ekkor ezek a kellékek nem mindegy, hogy milyen irányban befolyásolják a dolgokat. Voltam kemény műtét előtt közvetlenül vizsgálaton Mo.-on, sötét alagsori folyosó, összezsúfolt emberek. Egyszerűen nem éreztem, hogy ember vagyok. Állatként tereltek ide, oda. No.-ban is volt egy műtétem. A főorvos, aki később műtött, meginvitált az irodájába, beszélgetett velem pár percet, mind a ketten fotelben ültünk egy asztalka körül, elmondta a lehetőségeket és megkérdezte, hogy mit választok. Mondtam neki, hogy nem értek hozzá, szeretném, ha ő javasolna valamit. Mondta, hogy a kisebb műtét után kb. hat hétig semmire sem tudom használni a kezem, a nagyobb műtét után, már kb. két hét után ha nem is mindenre, de már használható lesz a kezem. Megnyugtatott, hogy mind a két esetben tökéletes lesz a kezem, csak az idő.... A nagyobbik műtétet választottam a tanácsa alapján. Kértem, hogy ne altassanak. Természetesen, ahogy kérem. Tökéletes partner volt mindenben. Műtét után is volt, hogy megkeresett, nem csak vizitkor. Az elbocsátáskor úgy búcsúzott, hogy ha bármi gondom lenne, nyugodtan keressem. Szóval, már műtét előtt is, de utána méginkább, tudtam ,hogy jó kezekben vagyok. Ez is csak kellék? Az is csak kellék, hogy nem volt opció semmi féle-fajta hálapénz???

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.09. 10:20:32

@pappito:

De, pl. az amerikai kontinensen a legtöbb országban ez a helyzet.

Pernilla 2014.12.09. 10:22:03

@Réka ‎: En mar azon felhuztam magam, hogy az altalam latogatott magyar eü. intezmenyekben rendszeresen csak hideg viz folyt a csapbol, es sosem volt szappan (a Honved korhaz csilivilin felujitott reszeben SEM).
Remelem nem kell közelebbi kapcsolatba kerülnöm a Janos korhazzal...

Herr Géza 2014.12.09. 10:25:05

Maszek szülész-nögyógyász ("másodállásban" az egyik neves kórház osztályvezetö föorvosa): megyünk a maszek rendelésre, mert legalább ott nem mindenkit reggel nyolcra hívnak be és örülhet, ha du. 4-re sorra kerül. (10k per alkalom, se számla, se pénztárgép, se kockás füzet, semmi).
A harmadik (!) alkalomnál a rendelöbe belépve a doki ránéz a nejemre: "Magácskát mivel is kezeljük?"
Borult az elmém, hogy a jó édes anyját, a 10 rupómért (ca.15-20 perc, utána kérem a következöt) harmadszorra akár már a nejem nevét is tudhatná, de ha mégsem, akkor legalább nézzen bele a "kórlapjába" mielött behívja a pácienst...
Nála, a kórházban szült a nejem, ott hallotta, hogy a szomszéd ágyon fekvö anyuka férje rákérdezett nála a konkrét fizetendökre: a doki szemrebbenés nélkül vágta rá, hogy nálam egy szülés 50e Ft. (Ja, magánál a szülésnél ott sem volt, mert nem ért rá....)
Ezek után a pléhpofát felvéve távozáskor egy meleg kézfogással MINDENT hálásan megköszöntem. Nem volt öszinte a mosolya. :))))

tableno 2014.12.09. 10:25:11

@fhdgy: Teljesen egyetértek. Amúgy tudományosan bizonyított, hogy a beteg jó hangulata segíti a gyógyulást. És még egyszer: ez az ami nem kerülne sokba!

La Pantera 2014.12.09. 10:25:31

Én is Németországban szültem, de azért nem volt ennyire rózsaszín a dolog. Bár az első gyerekemet császárral "szültem" még Magyarországon és csak 2 év telt el a következőig (már Némo.-ban) az orvosok mindent elkövettek, hogy elkerüljék a császározást, pedig ugyanaz volt a probléma a vajúdás közben(leesett a szívhang). Végül hagyományosan meg tudtam szülni a második gyereket. Szóval én inkább azt vettem észre, hogy csak a legvégső esetben és nem szívesen császároznak, holott elvileg tényleg létezik a "Wunschkaiserschnitt".
Az elhelyezés nem volt jobb, mint Budapesten (3 ágyas szoba), ha egyágyasat kértünk volna, az 100 euro / éjre jött volna ki. Az étel és a személyzet hozzáállása viszont fényévekkel jobb volt az otthoninál.
Magyarországon egy tündér orvosom volt, a csecsemős nővérek modora sajnos kívánnivalót hagyott maga után.

Herr Géza 2014.12.09. 10:28:26

@fhdgy: "....sötét alagsori folyosó, összezsúfolt emberek. Egyszerűen nem éreztem, hogy ember vagyok."
Tippelhetek? Péterfy S. utcai kórház ???

2014.12.09. 10:32:40

@pappito: Ez így igaz. Nem is mondtam az ellenkezőjét csak azt hogy nem a magánklinikán szül. Amúgy sokszor van olyan hogy jár a magánorvoshoz terhesgondozásra és a szülésnél meg éppen nincs ott az orvos, vagy meg sem fogadja. Árban még mindig kevesebb mint magánklinikán szülni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 10:34:47

@tableno:
"ne azt érezze a kórházba belépéskor, hogy egy börtönbe/kaszárnyába/vágóhídra került!"

hanem kórházba.
legyen
betegágy tiszta ágyneművel
szekrényke
növérhívó csengő
tiszta zuhanyzó és wc,
függöny az ablakon
a szoba ajtaját csukják be mindig, hogy ne kukkanthasson be a látogató/ambuláns beteg
legyenek kedves nővérek
orvosok

ha akad rá pénz, legyen tv meg wifi

a többi pazarlás. vegyenek az árukon kötszert, gyógyszert, lélegeztetőgépet

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 10:35:39

@tableno: vagy adják az árát a Nővéreknek.

pappito · http://pappito.com 2014.12.09. 10:39:13

@maxval bircaman szerkesztő: á, köszi, most utnaolvastam, aszondja az írás, hogy a százkilencvenakárhány országból harmincban van Jus Soli, pár helyen korlátozottan, a nagyrészben viszont nincs ilyen.
na megint tanultam valamit

puhacica 2014.12.09. 10:39:25

@Mr Long (UK): attól vajon a kispapák is csokorba kötik az orchideát? :)

@VPBA: persze, csak egy példát írtam. de valami "kellemetlenség" szinte minden esetben van. a barátnőm első babájánál például szülés előtt nem sokkal közölte az orvos, hogy akkor ő most külföldre költözik.

egyébként Magyarországon egyetlen egy helyen találkoztam "nyugati" szintű hozzáálláshoz, mégpedig a Semmelweis Szemklinikán a Mária utcában. pedig akárhányszor voltam, ott mindig lógtak még a csilláron is, mégis mindenkire jut idő, egy kedves szó. le a kalappal előttük, szakmaiság és emberség kéz a kézben jár náluk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 10:41:50

@fhdgy:
kellék? majd felsorolod, hogy mennyit jelentett neked, hogy az orvos mennyire korrekt volt. :DDD ez aranyos.

nekem soksok éve a barátnőm temetése napján volt műtétem, fél órával előtte még utcai ruhában ültem az ágy szélén és a végrendeletemet fogalmaztam halálfélelmemben. az orvos elém guggolt, és megkérdezte, mi baj. majd átölelt és megnyugtatott.

két hete szájsebészeten voltam vendég, minden orvos (igen, a rezidensek is) türelmes volt, beszélt-válaszolt, elmondott minden szükséges dolgot és nem kapkodott (ami általában a gyakorlat).

egyik esetben sem volt illatgyertya meg bőrkanapé.
csak emberség és szaktudás.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 10:43:23

@Herr Géza: hehe, komplikáció nélküli szülésnél nincs ott az orvos. csak vágni meg varrni megy oda.

pappito · http://pappito.com 2014.12.09. 10:43:27

@Turchi: "Amúgy sokszor van olyan hogy jár a magánorvoshoz terhesgondozásra és a szülésnél meg éppen nincs ott az orvos, vagy meg sem fogadja."

ami a leggerinctelenebb szarjankóbb dolog az orvostól, aki viszont ugyanúgy elvárja a pénzt...

á, ezen mindig felhúzom magam

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 10:44:34

@Herr Géza: ez meg általánosítás. Péterffyben feküdtem, és csak pozitívumokat mondhatok róluk.

fhdgy 2014.12.09. 10:46:55

@Herr Géza: Nem, Debrecen, szívsebészeti klinika!

2014.12.09. 10:47:37

@pappito: Nálam pont így történt, elutazott a szülés előtt, azt mondta lehet hogy visszaér a szülésemre én meg a lehetre nem pályáztam és orvost váltottam. Nem volt elájulva mikor megtudta.

Evain 2014.12.09. 10:50:20

Hmm, erről eszembe jutott, hogy a második gyerekem születésekor (bocs, a fogantatástól a születése pillanatáig) nőgyógyásszal egészen konkrétan 1 percet beszéltem, mikor vajúdás közben közölte, hogy már nincs idő bekötni az edát. Minden mást a bába intézett (profin). :D

pappito · http://pappito.com 2014.12.09. 10:50:58

@Turchi: nem vágok meglepett arcot. az első gyerekünk Mo-n született. Aztán született egy itt is és kiderült, hogy hogy kéne működnie a dolgoknak.

Határátkelő 2014.12.09. 10:51:16

@Babette .: Azt nem értem, hogy ha nem olvastad végig, hogyan nyilváníthatsz róla véleményt. Tényleg, és nem bántani akarlak, csak soha nem értettem azokat a kommenteket, amelyekben azt írja valaki, hogy "nem olvastam el, de szerintem ez érdektelen, vagy butaság".

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 10:51:34

@Herr Géza: és az a pozitívum nem a bőrkanapé

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 10:53:02

@Határátkelő:
tisztázzunk valamit: nem nyilvánítottam véleményt:
"Babette . 2014.12.09. 09:30:15
na az első HÁ poszt, amit nem tudtam végig elolvasni
igen, a sámánposztokat is beleszámítva
a bőrkanapénál meg orchideánál hirtelen belecsöppentem valami bezzeganyába, és kész

szóval a kolbászkerítésen kívül miről szól?"

és azóta is csak azt mondom, hogy mennyire fura nekem, hogy a bőrkanapé ennyire fontos.

tableno 2014.12.09. 10:53:13

@Babette .: Amiket leírsz, természetesen alap (kéne, hogy legyen). De fenntartom, hogy a KELLEMES környezet kialakítása sem pazarlás (és továbbra is hajtogatom, hogy NEM KERÜL SOKBA!). Egyébként a nővéreknek, orvosoknak is jobb egy olyan helyen dolgozni, ahol nem ronda és személytelenül rideg a környezet. Lehet, hogy a betegekhez is könnyebben lennének kedvesek, ha az ő hangulatuk is jobb.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 10:58:32

@tableno: ahhoz képest sokba kerül, hogy a bennfekvő beteg receptet kap, majd a hozzátartozó kiváltja és beviszi, hogy ott benn beadják neki.
ahhoz képest sok, hogy néha nem cserélnek kötést minden nap, mert nincs.

én most az itthoni eü-ről beszélek, nem a németországiról.

www.facebook.com/korhazikoszt?fref=ts

hékabéka 2014.12.09. 11:01:54

egy egészen apró sztori: Saarlandban élek, elmentem az éves szűrére a nőgyógyászhoz, amikor beléptem a vizsgáló ajtaján, a doktornő felállt, kezet nyújtott és bemutatkozott. Ezzel sikerült annyira meglepnie engem, hogy hirtelen nem tudtam megmondani a nevem...
*-)

fhdgy 2014.12.09. 11:01:54

@Babette .: Még egy "kellék" jutott eszembe, egy telefon. 2006-ban, Münchenben valami tüdőgyulladás körüli állapotban hétfőn reggel elmentem az orvoshoz. Vett vért, vizeletet, hogy eküldje a laborba, mert ott nem a beteget küldözgetik jobbra-balra, hisz beteg! Holnap reggel kilencre menjek vissza, addig meglesz a laboreredmény stb. stb. Még aznap este hét után felhívott a doki telefonon, hogy megkapta az eredményt és borzalmasak. Hogy érzem magam? Ugyan már vége a rendelésnek, de megvár, menjek hozzá, mert tényleg olyan borzalmasak az eredményeim. Mondtam, hogy nem vagyok valami túl jól, de nem érzem annyira borzalmasan magam, inkább holnap reggel. Jó, mondta, én tudom, de akkor most menjek el gyógyszertárba, ezt meg ezt vegyek vény nélkül, így meg úgy használjam, de akkor holnap reggel kilencre feltétlenül ott legyek. Milyen viszonyban kellene lennem Mo.-on egy orvossal vagy mennyit kellene csusztatnom, hogy ezt megkapjam? Ott egy cent nélkül, csak a betegkártyám alapján, megkaptam. Ja, és a németek által állítólag nem is igazán szeretett külfödiként. ( én is hallottam ilyen meséket, hogy nem szeretik a külföldieket, de nekem a saját személyemben soha nem voltak ilyen tapasztalataim, majd hét év alatt)

tableno 2014.12.09. 11:06:37

@Babette .: Nem emiatt hiányzik a pénz az EÜ-ből, hanem mert ellopják.

bxf 2014.12.09. 11:07:24

@Golf2: A nyaki redot a Down-kor szuresere hasznaljak.

Csaszarmetszes: ma mar a felfogas valtozott... anno, amikor en jartam orvosira (90-es evek), akkor csak a legszuksegesebb esetben vegeztek el, es sokszor a nyugatot szapultak, hogy ott tulzasba viszik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.09. 11:08:52

@pappito:

Mo-n a hálapénz mára borravalóvá vált. Egyszerűen része a szolgáltatásnak. Nem úgy van, hogy tetszett az orvos általi ellátás, s adok neki. Hanem adok neki, mert így "illik".

A másik abszurdum Mo-on, hogy a MAGÁNVÁLLALKOZÓNAK is adnak borravalót. Pedig eredetileg a borravaló csakis az alkalmazottnak járt. De annyira részévé lett az életnek, hogy "illik" adni, hogy adnak a vállalkozónak is. Pl. a taxisnak, akiknek csak egy kis része alkalmazott.

Személyes tapasztalataim vannak e téren Kubából, BG-ból és Spanyolországból. Egyik országban sincs akkora szerepe a borravalónak, mint Mo.-on.

A borravaló orientális dolog, s pl. BG sokkal orientálisabb, mint Mo., mégis Mo.-on lett fertőzés szintű a jelenség.

Mondok pár bulgáriai példát.

A bolgár taxisnak eszébe se jutna, hogy nem kell visszaadni a nagyobb címletből, legfeljebb az aprópénzt kerekíti, azaz 1 leva (= 150 Ft) értékig. De még ilyenkor is a legtöbb taxis megpróbál visszaadni. Sőt ha mondjuk a számla 11,10 leva, a taxis sokszor azt mondja "11 leva", azaz a saját kárára kerekít. A korábbi munkahelyemről mindig taxival utaztam haza (fizette a cég), így hatalmas tapasztalattal rendelkezem e téren. Ha kap borravalót, örül neki, de alaphelyzetben azt tartja természetesnek, ha nem kap. Az egyetlen eset, amikor elvárja, akkor van, ha valami plusz szolgáltatást teljesített, pl. segített cipelni valamit.

Az étteremben, cukrászdában, bárban a fizetésnél fillérre pontosan adnak vissza. A Mo.-on általános "mennyiből adjak vissza?" című borravalókövetelő kérdés ismeretlen. Igen, szokás adni valamennyit jobb helyen, de az alap az, hogy nem adunk, s ha mégis adunk, akkor az plusz öröm a felszolgálónak, de nem kötelező szokás.

A fodrász szintén pontosan visszaad. S a legtöbb vendég nem ad semmit.

Az orvosnál szinte ismeretlen jelenség. Megesik, hogy emberek adnak műtét UTÁN, ráadásul ez esetben is CSAK az orvosnak. De ezt sem csinálja a betegek többsége. Szülés esetében szokás a sikeres szülés UTÁN ajándékot adni, nem csak az orvosnak, a nővéreknek is, ez egyfajta ünneplés, hogy örüljünk együtt a gyerek születésének. (Ez eleve bolgár szokás, akinek valamilyen ünnepelnivalója van, az ad a többieknek, hadd örüljenek ők is.) Ez az ajándék jellemzően csokoládé a nővéreknek, s csokoládé + jobb ital az orvosnak. Megesik a pénz is, de nem általános, s sok orvos csak tárgyat fogad el, pénzt nem.

Pár éve volt egy igaz történet egy orvosról. Az orvosnak nagyon jó híre volt, s tele volt hálás beteggel. Hetente kapott átlag 30-40 doboz csokoládébonbont és italt, a pénzt visszautasította. Egyes betegek gondolták, hogy kevés a doboz bonbon meg az ital, így a dobozba belecsúsztattak pénzt is. Az orvos az italt hazavitte, elosztogatta, de mivel nem tudott mit kezdeni annyi bonbonnal, szerződést kötött a kórházzal szembeni bolttal, hogy vegyék meg tőle a sok bonbont. Aztán egyszer az egyik bonbongyártó cég telefont kapott egy hálás vásárlótól, hogy nagyon örül, hogy nyert a cég promócióján. A cég meg volt lepődve: milyen promóció? Kiderült: az illető a kórházzal szemben vette a bonbont, pénzt talált benne, s azt hitte, ez a bonbont gyártó cég speciális akciója. Biztosan voltak más "nyertesek" is, de ők nem szóltak róla.

A kevés helyek egyike, ahol tényleg szinte kötelező a borravaló az a kaszinó. Egy időben gyakran jártam, elsősorban bingózni. Ott tényleg szúrós szemmel néznek arra, aki a nyereményéből nem hagy egy kis részt, 5-10 %-ot a tálcán. De a ruletten és a blackjacknél is így van, nagyobb nyerésnél.

Hozzáteszem: egyébként BG-ban a korrupció a magyarországi többszöröse, de mindez nem hat ki a borravalózásra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 11:14:39

@Határátkelő: sőt, kifejezetten jeleztem, hogy semmi bajom vele:
Babette . 2014.12.09. 09:47:59
és semmi bajom a posztolóval amúgy, és egyébként is jó kedvem van.
csak itt valami értéktévesztés van, és nem bírom szó nélkül.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 11:16:31

@fhdgy: velem itthon általában szoktam ilyenek történni:)
de biztosan csak szerencsém van:)

Mr Long 2014.12.09. 11:17:25

"BTW mi van akkor, ha nem adom oda a dokinak a szules utan a penz, amiben megallapodtunk? Csak nem perelne be szerzodesszegesert."
Erre tud valaki valaszolni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 11:19:24

@tableno: ebben egyetértünk.
csak nem erről beszélek:)

bxf 2014.12.09. 11:22:05

@Réka ‎: Felesleges tragarkodni. Sokszor a foorvos is "keves" ahhoz, hogy a mosdot rendbehozzak, vagy papir kerujon a WC-be.

SzZoole 2014.12.09. 11:22:36

Egy magyarországi kórházban eltöltött bentlet es a nemet/angol közt biztos,hogy óriási a különbség.ezt csak az tudja akinek mindkettőben van tapasztalata.

Épp itt ülök az autó glass cégnél,most cserélik a tető üveget(£750 az en részem a nagyobb részt a biztositom fizeti)
A tévében Jeremy Kyle show megy.Az itt töltött 5evem alatt meg egyszer sem néztem,most is csak pár percet az is elég volt.inkabb kimentem sétálni a 3 fokba.
Na ez a műsor teljesen egyforma a magyar Maunika show-al,veszekednek,verekednek a közönség meg jol mulat.
A két műsor közt nincs kulombseg,semmi.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.09. 11:23:14

@Turchi: most mar igen. Olvsatad az Aldatlan allapot cimu konyvet? Szuleszno irta...

Egyebkent meg amikor en szultem (4 eve);akkor a kombinalt teszt nem volt ingyenes.

pappito · http://pappito.com 2014.12.09. 11:32:49

@maxval bircaman szerkesztő: a boravalónak más a funkciója mint a hálapénznek, mindig is más volt többek között ezért is van rá külön szó. az orvos ma sem borravalót kap. Az orvos szimplán zsarol és visszaél, eladja a szolgáltatást amit az államtól lop és aminek a nyújtásáért egyébként kapja a fizetését. (tisztkiv) tök más lemez.

egyébként a borravalót, mint jelenséget én spec. gyűlölöm, különösen ott, ahol ez ilyen kényszerszülte jéghátánismegélős sunyin összekacsintós marhaság.

Itt szerencsére nincs jattolás. a hálapénzt meg szerintem nem is értenék

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.09. 11:33:15

@bxf: tudomásul vettem, hogy feleslegesnek tartottad.
Ez viszont nem a praxis blog, ahol a magyar eü mundérját védjük a hülye beteggel szemben, akinek van pofája felháborodni a botrányos állapotokon.

2014.12.09. 11:35:01

@zöldeketbeszélek: Én 12 éve szültem, azt se tudtam mi az a kombinált teszt, de hallottam róla és úgy emlékszem igen sokba került és azt sem tudtam hol csinálják. Nem olvastam a könyvet, majd rákeresek.

SzZoole 2014.12.09. 11:39:40

@Mr Long (UK): elátkozott?
Pl.A jóisten adjon neked hatos ikreket:)))

bxf 2014.12.09. 11:39:46

@maxval bircaman szerkesztő:

Oooo, ize, ez a bonbonos promocios sztorit kicsit maskent tudom...

A sztori ugy hangzott, hogy egy jomodu roma szarmazasu no szult az egyik bp-i intezmenyben, es a nepes csalad megjelent a szulesznel, hogy megkoszonje a 'beavatkozast' az anyuka es gyermek tavozasanak napjan. A koteg penzt egy bonbondobozba tettek bele es igy akartak atnyujtani. A szulesz persze nem tudta, hogy penz van a bonbonos dobozban es flegman kozolte, hogy nem szereti az edesseget, meg me'g valamit "hozzajuk vagott", hogy az o szolgaltatasa ennel [a bonbonnal] tobbet er. A kiscsalad nezett egy nagyot, majd szepen elballagtak. Arrol nem szolt a fama, hogy mi lett a penzzel, vagy hogy ugyanahhoz a szuleszhez mentek-e vissza (ha voltak rakovetkezo terhessegek).

bxf 2014.12.09. 11:41:18

@Réka ‎: Nem a munder becsuletet vedtem, a stilusod ellen volt kifogasom - ha nem esett volna le. Elegge alpari modon irtad - no letedre.

Tudod, a stilus maga az ember...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.12.09. 11:41:56

@Mr Long (UK): Mégis mi lenne? Jelt ad a doki a nővérnek, aki hátulról támad orvul az injekciós tűvel, tele altatóval. Aztán ha teljesen kiütött a szer, akkor visszateszi az orvos a gyereket a szülőbe. Csak ezúttal az apába. Mondván vele aztán nem fog szórakozni senki sem.

Ha nem csak hogy nem fizetsz, de még be is szólogatsz az orvosnak akkor mindezt altatás nélkül csinálja.

tableno 2014.12.09. 11:44:28

@Babette .: pedig van köze a kettőnek egymáshoz. Minél többet spórolnak a betegeken (mert azok elfogadják a kamu érvelést, hogy "nincs rá pénz"), annál többet lopnak. Soha semmire sem lesz elég pénz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 11:46:01

@tableno: igen, ebben is igazad van, van köze hozzá.

de én akkor sem erről beszélek:D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.09. 11:47:09

@bxf: ez eléggé szexista megnyilvánulás volt, ha már a te kezdeményezésedre stílus alapján minősítgetjük egymást :) "nő létemre" is lehetek ugyanis olyan ideges, hogy káromkodok, ilyen téren az égvilágon semmi különbség nincs köztem és random férfi között (akiket gyaníthatóan nem próbálsz kioktatni káromkodási etikettből). Ritkán, de előfordul. Nyugtáztam és az annak megfelelő helyén kezelem, hogy téged ez taszít.

Hari Seldon 2 2014.12.09. 11:47:28

@svájci sapka (ch):
"Nyaki redő?"
A 35 évesnél idősebb anyukák csinálják, A Down kórra utalhat, ha túl nagy. (nem elégséges, együtt kell értékelni a végvizsgálattal).
Így nagyon kicsire szűrhető le a betegség valószínűsége.
Éppen ezért arányaiban sokkal kevesebb a Down kóros a 35 fölött szülő nőknél, mint a 35 év alattiaknál.
(kevesen tudják, vagy alkalmazzák 35 év alatt, az orvosok nem nagyon propagálják 35 alatt. - meg valószínű, hogy pénzbe is kerül)

Hari Seldon 2 2014.12.09. 11:49:12

@Turchi:
Most olvasom tovább a kommenteket, és látom, hogy szinte szó szerint már leírtad. Bocs.

Hari Seldon 2 2014.12.09. 11:51:26

@diggerdriver:
Azt gondolom, hogy életük legrosszabb döntését követik el ilyenkor.
(Mondom én 3 gyerekes apa)
Egy beteg gyerekre rámehet a család, az esetleg már korábban megszületett másik gyerek.Szóval minden.

Hari Seldon 2 2014.12.09. 11:52:17

@zöldeketbeszélek:
Igen. Mi is kombinált tesztet csináltunk.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.12.09. 11:55:09

@Hari Seldon 2: Köszi. Lehet azért vagyok tudatlan, mert
-marha rég szültem,
-sokkal voltam 35 alatt.
:)

Hari Seldon 2 2014.12.09. 11:55:20

@zöldeketbeszélek:
"A masik, hogy miert olyan fontos a 3fele kenyer es plane a ketszemelyes vacsi"

Két személyes vacsora:
Talán az kispapára is gondoltak, ezek a rothadó nyugatiak? :-)
Én örülnék neki, ha a családom részének tekintenek...

bpetya75 2014.12.09. 11:58:59

@bxf:

Akkor gyorsan változott a szemlélet. Feleségem 2005-ben lényegében le lett hülyézve a kaposvári kórházban, mert bő 2 évvel a császáros első után természetes úton szerette volna megszülni a másodikat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 11:59:07

@Turchi: @Hari Seldon 2:

és az anyám megszülik ezeket a down kóros gyerekeket. mert így döntenek.

fel nem tudom fogni, miért.

adg 2014.12.09. 11:59:36

@diggerdriver: @zöldeketbeszélek: Anelkul, hogy barmilyen vitaba belemennek, csak halkan megjegyzem, nekem csak harom gyerekem lenne, ha elfogadtuk volna az elso orvos magallapitasait...

Es most elolvasom a tobbi kommentet is. :)

Herr Géza 2014.12.09. 12:01:01

@Babette .: De éppen ez az, komplikáció volt böven. Söt, ha a dokira hallgatunk, akkor ma minimum özvegy és "jó" esetben apuka vagyok, rosszabbik esetben özvegy és apuka sem....

Hari Seldon 2 2014.12.09. 12:01:43

@La Pantera:
Mondjuk én sem értem ezt a császár dolgot. Amennyire tudom, Svédországban kifejezetten terelik el az anyákat a császáros szülésről. - Szóval a németeknél is lehet, hogy így van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 12:03:15

@Herr Géza: nem véletlenül emeltem ki, hogy normálisnál.

már biztos mondtam, de én még sosem adtam hálapénzt orvosnak.
anyám a múltkor akart, de lebeszéltem.

soha nem éreztem hátrányát.

TilosazA (UK) 2014.12.09. 12:05:29

@Mr Long (UK): Nincs semmi, de az utolsó pár órádat meg tudja keseríteni a kórházban. Nem adja ki a zárójelentést csak késve, addig meg ülhetsz órákat az ágy szélén, ilyesmi. És a második gyerekedet jobb ha nem abban a kórházban szülöd, és a 6 hetes vizsgálatra is jobb ha keresel új orvost...vagy pl. a varratszedésre.

bpetya75 2014.12.09. 12:08:37

@adg [Au, Darwin]:

Érdekes, hogy még mindig mekkora a hibaszázalék akár a magzat nemének megállapításában is. Az meg külön meglepő számomra, hogy ehhez képest milyen baromi biztosan tudnak ezt vagy azt állítani a szülészorvosok.

pappito · http://pappito.com 2014.12.09. 12:09:27

@Zoole[uk]: miért kell minden posztnál elsütni egy cigányozást?
valahogy mindig sikerül begyömöszölni a kommentek közé. ez valami ilyen közösségformáló erő ami átível kanadától az egyesült királyságig a bolygón?

csak kérdem

Herr Géza 2014.12.09. 12:10:05

@Babette .: Állj, a Péterfy-röl én sem mondtam rosszat (mármint az orvosokról és a növérekröl), én 1,5 hónapot voltam ott.... De a körülmények...
És tudod, amikor a vakolat a fejedre szakad a kórteremben, a WC/zuhanyzó az osztályon olyan kritikán aluli állapotban van, hogy Bantuországban is húznám a szám szélét, akkor elég felháborító, hogy az igazgató föorvos irodája (mellesleg szintén a pincében...:D) a legmodernebb szinten fel van csili-vili újítva és ott van az a bizonyos börgarnitúra, de nem a bútordiszkontból ám....
És ja, volt TV is, egy darab az egész szinten a huzatos folyosón (!), amolyan Munkácsy Color (ha még tudod milyen volt az), ami egy helyre kis szekrényben volt lelakatolva, és csak a növérek "kezelhették"....

labirintus1 2014.12.09. 12:10:56

@maxval bircaman szerkesztő: Maxval, ez nagyon érdekes leírás volt.

Létezik még annyira "borravalós" ország, szerinted, mint Mo? Szerinted, mi lehet az oka, hogy ez ennyire gyakori lett Mo-on?

pappito · http://pappito.com 2014.12.09. 12:11:22

@bpetya75: szerintem mindent magabiztosan mondanak, mert a kismamák/betegek ezt várják el.
egy határozott, egyenes beszéd sokkal profibban néz ki, még ha marhaság is, mint egy bizonytalan motyogás

SzZoole 2014.12.09. 12:13:29

@pappito: bocs,akkor az etnikum,igy jobb?
Meg azert is mert más nép csoportról nem hallottam eddig.de ettől függetlenül lehet,hogy más is igy tesz.
Kérdezd meg Tanatot vagy más dokit itt a blogon.

2014.12.09. 12:13:56

@adg [Au, Darwin]: Ha gond van akkor én sem fogadom el az első orvos megállapítását, akkor megyek tovább és a végén döntök több orvos véleménye alapján. Nem a szülésnél de később kellett ezt a módszert használnom és milyen jól tettem, mert nem az elsőnek volt igaza, vagy legalábbis az idő nem az ő véleményét igazolta.

TilosazA (UK) 2014.12.09. 12:14:39

@Zoole[uk]: @Babette .: Addig amig nem volt dolgotok dawnos gyerekkel vagy felnőttel, addig nem írjatok így vélemény róla, hogy a szülők hülyék. Az egyik exem anyukája nevelőnő volt egy otthonban, a kedvenc gyerekei dawnosak voltak. Fülig érő szájjal jött haza állandóan, imádta őket, akkora szeretet van azokban a gyerekekben. És ők más fogyatékosokkal ellentétben képesek megtanulni magukról gondoskodni is. És ez most gonosz lesz, de hogy azok is örüljenek, akik attól félnek, hogy mi lesz velük, ha a szülők meghalnak, ezek a gyerekek nem élnek 35-40 éves kornál tovább.

2014.12.09. 12:15:32

@Babette .: Igen, megszülik, de ez már messzire vezet. Sok okot hallottam már hogy miért, nekem egyik sem elfogadható.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 12:17:07

@TilosazA (UK):

NEM mondtam, hogy a szülők hülyék.
azt kérdeztem, miért.

ismerek down kóros gyerekeket. egyrészt a faluban van egy otthon, másrészt egy kedves ismerünk másodikja downos.
azt is tudom, mivel jár a nevelése.
az anyjának.
nem a nevelőnek, aki munka után hazamegy nyugodtan aludni.

peace.

Mr Long 2014.12.09. 12:17:58

Azert erdekes, hogy az iskolaban rossz, ha a gyereket egyenformara akarjak szabni, de amint kiderul, hogy a gyerek nem 120%-os az anyaban (mondjuk down), egybol "kidobnak". Azert most nem egy kezetlen-labatlan torzorol beszelunk, ott meg megertheto a dontes.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 12:18:41

@bpetya75: nézz meg pár uh felvételt és nem fogod érdekesnek találni.
én a fejét se találom el sokszor:DDDD
nem hogy egy kis pöcörőt:D

SzZoole 2014.12.09. 12:20:34

@TilosazA (UK): olvas vissza,egy szóval nem írtam,hogy a szülők hülyék,bár meg van a privát véleményem az ilyen szülőkről,hogy mar a terhesség korai szakaszában megtudják,hogy a gyerek sérült lesz es ennek ellenére ki hordják a gyereket.
En csak a miert-re válaszoltam @Babette .: -nak.

2014.12.09. 12:20:54

@Zoole[uk]: Ez nem egeszen igy van, peldaul en nem hiszek az abortuszban es akkor sem 'vetetnem el' a magzatot ha ne adj Isten kimutatna egy vizsgalat hogy allitolag Down-koros; egyebkent sem teljesen megbizhatoak ezek a vizsgalatok. Nem hinnem hogy barki direkt megszulne egy serult gyereket csak azert hogy benefitet kapjon utana, foleg nem UK-ben ahol egeszseges gyerekek utan is kapsz annyi benefitet amibol meg lehet elni.

TilosazA (UK) 2014.12.09. 12:21:19

Adja az ég, hogy sose kelljen ilyen döntést hozni - megszülni vagy elvetetni. Nem tudom, tudnék-e élni azzal a gondolattal, hogy megöltem a gyerekem. Nem akarok erről vitázni, mert ez messzire vezet, hogy gyerek-e már, vagy még nem vagy mivel tesz az ember jót... csak azt akartam érzékeltetni, hogy ennek a döntésnek lelkiismereti okai lehetnek. Főleg úgy, ha tudod, hogy ma már egy dawnosnak is lehet jobb élete, nem feltétlenül szenvedés.

rezsöatya 2014.12.09. 12:21:22

Megneztem a nyaki redoimet... 35 eves is elmultam mar... el vagyok cseszve...?

wallpapers.omwlife.com/wp-content/uploads/2014/09/dogs-cool-dog-wallpaper.jpg

:D

Herr Géza 2014.12.09. 12:21:33

@Herr Géza: Még csak annyi, hogy "VIP" betegként (a föorvos asszony régi ismerösünk volt) 6 ágyas kórteremben voltam, olyan szinten telezsúfolva az ágyakkal, hogy ha szellentettem, akkor a szomszéd takarója lerepült..... :)))))
A mellettem meghalt bácsi hajnaltól délig a folyosón parkolt a fal mellett, mert éppen nem tudták hova tenni valamiért, miközben a növérek rezzenéstelen arccal mérték a fejénél a levest már az ebédhez a háborút is megjárt aluminium "kondérból"...
Voltam itt is kórházban nem egyszer sajnos, de amikor a kétágyas kórterembe (mindegyik saját fürdöszobával), amiben egyébként táncolni lehetett, két napra beállítottak egy extra ágyat egy betegnek, aki éjszaka nem is volt bent, az egész vezérkar óránként gazsulált nálunk, hogy hát elnézést a kellemetlenségért, de annyira tele vannak, hogy nem tudták másképp megoldani....

Határátkelő 2014.12.09. 12:22:08

@Zoole[uk]: Ezeket nagyon nem kellene itt. Mármint ha nem szeretnél előzetes moderációt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 12:22:32

@Turchi: nekem sem
(titkon azt képzelem, hogy később mind megbánja, de a kognitív disszonancia miatt nem vallja be)

bpetya75 2014.12.09. 12:22:48

@pappito:

Teljesen igazad van. Általánosságban még egyet is értek ezzel a hozzáállással. Azt viszont nem értem, hogy miért kezelik szentírásként a terminust? Asszony alig úszta meg a másodiknál a műtétet, mert a terminushoz képest egy héttel túlhordta a kiscsajt...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 12:25:06

@Herr Géza:

megragadom a komment legfontosabb részét:D:

mi a baj a halottakkal? pár óráig senkinek nem lesz semmi baja tőle.

Mr Long 2014.12.09. 12:28:13

@Babette .: Mernoki lelemenyesseggel en raraktam folna valami nagy dobozt. Az gondolom senkit sem zavart volna, ha egy uj huto all bedobozolva a folyoson. Igy mindenki azt hitte volna, hogy valamit hoznak/visznek es kutyut sem zavarta volna a benne levo bacsi.

pappito · http://pappito.com 2014.12.09. 12:29:06

@Zoole[uk]: hiú remény volt feltételeznem, hogy megérted a kérdést, felejtsd el

Herr Géza 2014.12.09. 12:29:07

@Zoole[uk]: Autoglass 750 GBP önrésszel... Azannya. Nekem itt az üvegkár önrészmentes, ha náluk csináltatom.. Részcasco, évi ca. 120€-ért.... :))))

SzZoole 2014.12.09. 12:29:23

@Mirjam2: egy sérült gyerek után a UK-ban is jóval tobb benefitet kapsz,mint egy egészséges gyerek után

SzZoole 2014.12.09. 12:30:22

@Határátkelő: ezt mire írtad,mobilon vagyok es nem tudom vissza nézni

bpetya75 2014.12.09. 12:31:00

@Babette .:

Láttam már vagy hármat ;-)
Nem is ez a része az igazán meglepő számomra, hanem az, hogy a 100% bizonyosság híján miért akarták pölö császározni a másodikat. Mikor megszületett, a magzatmáz frankón rajta volt, nem volt fölázva a bőre, magyarán nem adta jelét, hogy túl sok időt töltött volna odabent. Mégsem sokon múlott, hogy műtét legyen belőle.

@TilosazA (UK):

Van egy ismerősöm, akinek az első lánya down-os lett (30 körül szülte, nem vizsgálták rá). Azt mesélte, hogy nagy volt a sokk, de ahogy teltek az évek, lányregényes fordulat állt be. Ha jó családba kerül egy ilyen baba, akkor neki nem szenvedés az élet, a szülőknek kell felnőni a feladathoz sokkal jobban, mint egy egészséges gyerek esetében.

SzZoole 2014.12.09. 12:32:53

@Herr Géza: nekem full comprehensive biztosítás van£3600/év
Full panoramic üveg tetom van es igy csak a hátsó felet cserélik

TilosazA (UK) 2014.12.09. 12:33:26

@bpetya75: Én is így tudom, bár nincs sok közeli tapasztalatom, ezért inkább hallgatok.

bpetya75 2014.12.09. 12:33:32

@Zoole[uk]:

A cigányozásra. Ne engedetlenkedj Zoli! ;-P

Mr Long 2014.12.09. 12:35:06

@bpetya75: "akkor neki nem szenvedés az élet" Foleg, hogy ilyen jellegu fogyatekkal szuletettek nem erzik ugy, hogy ok kevesebbek lennenek. Az megint mas, ha valaki egeszsegesen szuletve elveszti a vegtagjat, lebenul, bezarodik a testebe (pl Stephen Hawking), ott o is megsinyli, de maskor csaka kornyezetet zavarja, viseli meg.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.09. 12:35:28

@Babette .: Abszolút egyetértek. Akinek ilyen szituációkban marad energiája ilyenekre figyelni, hát na....nekem az ilyen emberek mindig nagykínúnak és affektának tűnnek.
...de nem vagyunk egyformák. Én szülés után örültem, hogy luk van a s@emen és a gyerek is meg én is egészségesek vagyunk, és teljes erővel a szoptatásra és a megerősödésre és a hazamenetelre koncentráltam. K@ára lesz@rtam, hogy hány fogásos a kaja, meg van-e 5 fajta süti.....
Hagyjuk már.....

bpetya75 2014.12.09. 12:35:38

@pappito:

Hát ja. Ez magyar specialitás vajon?

@TilosazA (UK):

Közeli nekem sincs, úgyhogy mélyebben én se megyek bele ;-)

SzZoole 2014.12.09. 12:36:56

@bpetya75: utánna javítottam @pappito: kérésére.
Az mar azert jo pontnak számít nem?:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 12:40:35

@Mr Long (UK): hűűűjee:)

@Zoole[uk]: arra írta, amiben etnikumra javítottad.

@bpetya75: ha láttál hármat, akkor miért hiszed el nekik a 100%-ot?:DDDD azon a maszaton csak egy sámán megy el (nem a mienk)

adg 2014.12.09. 12:40:36

@puhacica: "a barátnőm első babájánál például szülés előtt nem sokkal közölte az orvos, hogy akkor ő most külföldre költözik. "

Ellenpelda: A paromnak es a baratnojenek kozos szolesz nogyogyaszuk volt. Baratnonek beindult a szules, szolt az orvosnak. Elso gyerek, igy meg telefonon is elmondott a csajnak mindent ujra, mikor menjen, mit figyeljen stb. Aztan a korhazban talalkoztak persze, es kiderult, hogy a doki ausztriaban volt. Es hazaert a lenyegre. Ut kozben tobbszor hivta a szulesznot is, hogy anyuka hogy all, mi ujsag.

Sajnos, amikor nekunk szuletett az egyik gyerekunk, akkor epp pecsett volt a doki, es ez egy hipergyors szules volt, igy még kellett volna neki 40 km, hogy odaerjen. Lekeste. Az ugyeletes meszaros vezette le a szulest. Legalabb megtudtuk, mi az uterusmasszazs. :) A mi dokink tobbszor is bejott persze utana, es egy fillert sem fogadott el, merthogy o ott sem volt. :)

SzZoole 2014.12.09. 12:41:58

Csak,hogy eloszlassam mások kételyeit,hogy nincs tapasztalatom sérült gyerek ügyben.Az első feleségem 24 hetes terhes volt mikor elhalt a terhessége,a gyerek sérült volt.
A második nejem 14 hetes terhes volt es az Ő terhesege is elhalt,az a gyerek is sérült volt.
A termeszet megtette a dolgát.
Mindkét eset rendkívül megviselt.

Mr Long 2014.12.09. 12:42:11

@adg [Au, Darwin]: LOL "szolesz nogyogyaszuk" borhoz es asszonyhoz is ert? :DDDDDDD

bpetya75 2014.12.09. 12:42:19

@Mr Long (UK):

Úgy gondolom, hogy a veleszületett rendellenességeket könnyebben feldolgozza a gyerek, mint a család. De ha a családnak is sikerül, akkor már szerintem nem fogja őket sem jobban megviselni a sérült gyermek nevelése, mint egy egészségesé.

Nálunk sajnos szeparálják a sérült gyerekeket. Mikor még városi játszótérre jártunk a lányokkal, akkor is nagyon ritkán találkoztunk süket-néma vagy down-os gyerekekkel. Azon 2-3 alkalommal, amikor sor került rá, direkt figyeltem a gyerekeket, és mindenféle "gyakorlat" nélkül nagyon szépen játszottak velük.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 12:42:21

@Herr Géza: dehogy, szívem. csak viccelgetek itt unalmamban agrárjog vizsga előtt.

Ennike (DK) 2014.12.09. 12:43:52

En nem szultem, es nem is fogok, de a hugom szeptemberben, 37 evesen, eloszor az Uzsokiban, nem volt valasztott orvosa, nem fizetett semmi extrat, es nagyon jol ment, igaz 10 nappal tulhordta es orias baba lett 4650 grammal es 61 cm hosszal ezert csaszarral szult, abszolut jo tapasztalatai vannak. Es en ha hiszitek ha nem, orultem, hogy otthon szult es nem itt Daniaban, mert eddigi ismeroseim, bevandorlok, akik itt szultek es a magyar nogyogyaszathoz es szuleszethez szoktak, azok itt mind negativan iteltek meg a rendszert, ket ismerosomet 5x kuldtek haza, fajdalommal mert nem tagultak, nem befektettek es vartak, ÀAÀ, dehogy, normal szules eseten, meg aznap hazaengednek, kiirnak, es ha komplikaciomentes, akkor orvost nem is latnak. Itt kerem minden annyira termeszetes, de minden, hogy nekem mar neha faj...Nem is furosztik minden nap a babakat, de lehet nekik van igazuk. Mit tudom en.

bpetya75 2014.12.09. 12:43:58

@Zoole[uk]:

HÁ-t kérdezd ;-)

@Babette .:

Ez az, hogy én nem hiszem el nekik, ők kötik az ebet a karóhoz! Bár eddig nagy bajunk nem volt velük, a többit meg majd meglátjuk.

SzZoole 2014.12.09. 12:44:31

@Babette .: rendben,nem akartam rasszistának tűnni,de talán kérdezettek meg Tanatot
Es itt be is fejeztem a témát.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 12:46:48

@Zoole[uk]: nekem is megvan róluk a véleményem (hosszú évek tapasztalatán alapuló!), de nem tudom elég pc-n elmondani. így inkább nem is fogok bele sose. neked is így kéne, hiába van igazad.
;)

Evain 2014.12.09. 12:47:09

@Ennike (DK): hoppá, ez érdekel. Neked szakmádba vágó. Miért kell az újszülött babákat minden nap füröszteni? :)

Herr Géza 2014.12.09. 12:47:19

@Zoole[uk]: Casco havi 300 GBP ? Mlyen bónusszal? Német rendszámú autóval mennyi ideig közlekedhetnél ott ?
Ahogy elnézem jó párszázat lehet évente spórolni....
Arról nem is beszélve, hogy itt is vannak jobbkormányos autók a piacon, jellemzöen 10-20 %-kal olcsóbban, mint a balosok.
Annyira azért nem gondolom komolyan, de elgondolkodtató... :))))

Herr Géza 2014.12.09. 12:48:13

@Babette .: Agrárjog vizsga ??? Egészségedre !!! :)))))))

SzZoole 2014.12.09. 12:49:39

@Babette .: a tényre akartam rávilágítani,nem tudom,hogy,hogy kellet volna fogalmaznom,de tényleg hagyjuk...

SzZoole 2014.12.09. 12:51:20

@Herr Géza: ez taxis biztosítás
Míg nem volt betaxizva az autóm akkor "csak"£850/év volt.

bpetya75 2014.12.09. 12:54:10

@Zoole[uk]:

Asszonykám egyik kollégája évek óta próbálkozott a feleségével, már túl voltak egy sikertelen embrióbeültetésen is, amikor spontán megfogant egy baba. Nagyon örültek neki, és persze figyeltek, a szokásosnál gyakrabban jártak orvoshoz, stb. A 24. héten majdnem elment a baba. Kórház, visszatartás, ésatöbbi. Sikerült. Nem kellett volna. Megszületett és 10 hónap szenvedés után halt csak meg szegény...

adg 2014.12.09. 12:55:37

@Babette .: A masik harommal nem volt semmi gond, ezt az egyet akartak kidobatni. Ehhez kepest mult evben (elso ausztral taneve vegen, nulla nyelvtudassal indulva) az iskolai teljesitmenyeert az allam miniszterelnokenek kitunteteset vehette at. (Ebbol minden iskolaban kiosztanak par darabot, szoval nem ugy van azert, hogy a miniszterelnok ur felfigyelt ra. :) De akkoris.) Majd iden ugyanezt megegyszer, meg az iskola sajat dijat a kiemelkedo eredmeenyeert. Ez utobbibol egy darabot adnak evente. Es ezt a helyi, angol anyanyelvu gyerekek kozott.

Ehhez kepest az orvos szerint a gyerek hulye lesz, szenvedessel teli elete lesz, nekunk is, es irany a kuka. Es majd meglatjuk, o megmondta.
A masik orvos csak legyintett, nem eszik olyan forron. Feltett egy-ket elgondolkodtato kerdest, aztan rank bizta. Majd azt mondta, o is igy dontott volna.

Nem bantam meg...

Herr Géza 2014.12.09. 12:56:09

@sodalisO [eng]: 2-3 napnál totál jogos. Mondjuk, amikor már benn vagy két hete és 5.-ször kapod ugyanazt a mosléklevest, szarrá fözött krumplit, és a bakancstalppal vetekvö húst, vagy du. bejön hozzád a látogatód, megkérdezi mi volt az ebéd és komoly gondot okoz, hogy meg tudd neki nagyjából mondani, pedig megetted, na akkor azért el kezdesz álmodni emberhez méltó kosztról, még ha nem is kell feltétlenül 3 fogás meg ötféle süti.... :))) (Süti ?? Adnak olyat egyáltalán magyar kórházban??)

SzZoole 2014.12.09. 12:56:20

@bpetya75: ez eleg sajnálatos dolog,tudom hisz átéltem:(((

La Pantera 2014.12.09. 12:57:30

@Evain: Itt Németországban se fürösztik minden nap az újszülöttet.Sőt, azt tanácsolták, várjunk, míg a köldökcsonk leesik (ez nálunk majdnem 3 hét volt!). Otthon már a kórházban megfürösztötte a fiamat a csecsemős nővér.
A másik érdekesség volt számomra, hogy a gyerekszoba hőmérséklete 16-18 fokos legyen...:)

Herr Géza 2014.12.09. 12:58:09

@Zoole[uk]: Ja bocs, írtad már, de most nem gondoltam rá.... :)))

bpetya75 2014.12.09. 12:58:56

@adg [Au, Darwin]:

Ha nem vagyok túl indiszkrét, milyen elgondolkodtató kérdéseket tett föl?

SzZoole 2014.12.09. 12:59:06

@bpetya75: meg azt akartam írni,hogy a termeszet tudja a dolgát,lehet,hogy az orvosoknak nem mindig kellene beavatkozni

Ennike (DK) 2014.12.09. 12:59:37

@Evain: nem vagyok csecsemogondozo, felnott apolo vagyok, de itt azt mondjak, hogy, hogy a csecsemo borenek termeszetes vedoretege serul, es szappanfelet, az elso 6 honapban nem hasznalhatnak, ezt normalisnak talalom en is, de a melegvizes lemosast sem alkalmazzak naponta. Hogy miert kellene furoszteni, hat velemenyem szerint, a tejszag, a bokizes, es egyeb kivalasztas miatt tisztan tartasra. Hollandiaban sem furosztik a babakat, vagy ujszulotteket?

tableno 2014.12.09. 13:00:19

@bpetya75: Ez egy nagyon összetett kérdés. Nyilván a gyereket kicsi korában egyáltalán nem zavarja a saját születési rendellenessége, hiszen neki az a természetes. Később is csak akkor, ha a környezete érezteti vele, hogy valami nincs vele rendben (persze most nem az olyan életveszélyes rendellenességekre gondolok, mint szívbetegség, vérzékenység, stb. A szülőknek viszont szerintem minden esetben iszonyatosan nehéz. Lelkileg nyilván, de még fizikailag is, hisz egy egészséges gyerek ellátása sem egyszerű, hát még egy sérülté! Szóval, ha valaki megtudja, hogy a magzatával nincs minden rendben, döntse el maga, hogy vállalja-e a megszülését és gondozását. A fontos az, hogy minden információt megkapjon a döntéshez.

Mr Long 2014.12.09. 13:02:38

@Ennike (DK): Ezek az eszaki es nyugati nepek furcsak. Ezert nem termeszetes szamukra a furdes, hisz nem is csinaljak szuletesuktol :)

SzZoole 2014.12.09. 13:03:03

@Herr Géza: semmi gond Gejza:)))
Mindjárt kész es ujra tudok dolgozni,végre mar untam otthon lenni,most egy darabig megint nem leszek,ha valaki hianyolna.
Hajtom a nagy pénzt,hogy tobb adót tudjak fizetni es jusson a szegény benefiten élőknek:)))

bpetya75 2014.12.09. 13:03:12

@tableno:

Jogos. Én is úgy írogatok erről, hogy közben nagyon remélem, ha esetleg vállalunk még egy babát, Ő is egészséges lesz, mint a nővérei.

Evain 2014.12.09. 13:03:44

@La Pantera: No ez utóbbit nem értem. Főleg egy pár napos csecsemőnél, ami még nem képes önállóan elég hőt termelni... :s
Mondjuk azon pláne ki szoktam akadni, hogy mit vannak meglepődve, hogy ordít a gyerek, ha letenné aludni. Hát vazz, ha anyukám/apukám szerető testmelege után leraknak egy 16-18 fokos szobahőmérsékletű felületre mikor éppen elaludtam volna, én is ordítanék :D

Hari Seldon 2 2014.12.09. 13:04:06

@Ennike (DK):
"Nem is furosztik minden nap a babakat"
A babán van még valamiféle máz, ami lassan kerül be a bőrbe. Ezt nem tudom pontosan hogy működik, de szerintem ez lehet az oka. (Majd Mme Seldon is biztos ír valamit erről, ha lesz ideje.)

Evain 2014.12.09. 13:08:13

@Ennike (DK): No, itt úgy van, hogy születés után nem, pont azért, amit leírtál. De a rendszeres fürdetést az javasolják. Nálunk a szülés utáni házhoz járós gondozó hozta a kis vödrét, hogy megmutassa a fürdetést. Mondjuk szükség nem volt rá, mivel unokaöcsémmel már szereztem tapasztalatot. :)
Viszont a rendszeresség mértéke az a szülőkre van bízva. A napi fürdetést azt nem javasolják, inkább heti háromszorit szoktak javasolni. Nyilván a gyerektől is függ. Bukósabb babát én sem fürdetnék háromnaponta. :)
Aztán hogy ebből ki mit tart be, az ugye négy fal közt marad.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 13:09:18

@Herr Géza: kösz, finiselek:D
@Zoole[uk]: teljesen rendben volt, nem ez a baj, hanem hogy a téma felhozása elviheti a beszélgetést csúnya irányba. csak ennyi.

Hari Seldon 2 2014.12.09. 13:09:49

@tableno:
"A fontos az, hogy minden információt megkapjon a döntéshez. "

Az itt a baj, hogy hiába kap meg minden információt". A "való világ"-ban ezeket az "információkat" fel kell dolgozni és megélni naponta. Ezt nem lehet "előre elfogadni".

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 13:10:42

@adg [Au, Darwin]: szóval négy van?
most akkor ő egészséges avgy sem? (ha túl indiszkrét a kérdés, hagyd figyelmen kívül)

Ennike (DK) 2014.12.09. 13:14:32

@Evain: Egyebkent felnottekre vonatkozik, amit most irok. Itt a az agyhozkotott betegek tisztantartasara specialis torlokendoket hasznalunk, amelyek szappanmentesek, puhak es borvedo anyagot tartalmaznak. Klinikai vizsgalatokkal kimutattak, hogy ezek a kendok, sokkal hatekonyabbak, mint a viz es szappanfelek, ezert habar nagyon dragak, itt pocsekolasig ezt hasznaljuk, itt nincs lavorfurdes keremszepen. Egyebkent az idosebb danok sem szeretnek nagyon furodni, mintha felnenek a viztol.

En azt lattam, ugy tanultam, nagyon sok eve, hogy naponta furdetni kell a babakat is, es ez a mi kulturankban komoly esti rituale, mindenkinel ezt lattam es hallottam, es en magam is minden este megfurdettem az 5 hetes unokahugomat, , amikor otthon voltam, utana olajjal kisse atkenegettem. Nem adnam semmiert azt az erzest:)))

La Pantera 2014.12.09. 13:18:08

@Evain: Annyit tudok, hogy pl. a bölcsőhalál okai között is számon tartják, ha a gyerek túl melegben van / túlságosan be van öltöztetve.
Mondjuk én a 20 fokos szobában is fázom télen.

Ennike (DK) 2014.12.09. 13:19:21

@Hari Seldon 2: Megkoszonnem, ha gyerekorvosi szakvelemenyt irna errol, engem is erdelkel, hogy miert nem jo napnta furoszteni es ha igen miert. En nem sokat voltam babak kozott, meg soha nem is apoltam csecsemoket, szoval nincs tapasztalatom, csak hallomasos velemenyeket idezek

Evain 2014.12.09. 13:19:57

@Ennike (DK): Látod, itt speciel abszolút nem estéhez kötik a fürdetést. :) Pl a házhozjárós védőnő délelőttönként akart mindig fürdetni. :)

Ezt a fürdős dolgot Max már elmagyarázta párszor, hogy a török kultúrához köthető, onnan maradt ránk. :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.09. 13:20:27

@bxf:

Az ilyen történetek mindig terjednek, számtalan verzióban.

Az én kedvenc történetem a kisebbségi terrorról szól a többség ellenében.

A történet lényege: egy adott országban a többségi nemzet tagja bement egy kisebbségi boltba, s ott nem voltak hajlandók kiszolgálni, mert a többségi nyelven kérte a terméket.

A történetet hallottam eddig:
- franciától - a franciát nem szolgálták ki a franciaországi arab boltban, mert franciául kért,
- némettől - a németet nem szolgálták ki a németországi török boltban, mert németül kért,
- romántól - a románt nem szolgálták ki a romániai magyar boltban, mert románul kért,
- szerbtől - a szerbet nem szolgálták ki a szerbiai albán boltban, mert szerbül kért,
- bolgártól - a bolgárt nem szolgálták ki a bulgáriai török boltban, mert bolgárul kért.

Persze nem mondom, hogy ez mind áltörténet, de az mindenesetre gyanús, hogy az összes esetben csak és kizárólag kenyeret akart vásárolni a vevő...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.09. 13:20:27

@labirintus1:

Fene érti ezt.

Ha valami elterjed és szokássá válik, azt nagyon nehéz aztán megváltoztatni. Bárhol a világon.

Azt, hogy miért lett a borravaló ekkora méretű társadalmi szokás Mo-on, nem tudom. Mindenesetre a kommunizmusban UGYANEZ volt, jól emlékszem. Postásnak, mert ajánlott levelet hozott, mert táviratot hozott, s különösen a pénzes postásnak. Aztán a díjbeszedőnek (a fiatalok valószínűleg nem tudják mi ez). De még a gáz- és villanyóra leolvasónak is járt a borravaló.

Annak idején egy volt iskolai osztálytársam elhatározta eljön hozzám Kubába vendégségbe 1 hónapra. Ez 1985-ben volt. Persze nálunk az élete ingyenes lett volna. De a szülei mondták: oké, mehet, de gyüjtse össze ő a pénzt a repülőjegyre, nem fizetik ki helyette, ez akkor kb. 14 ezer Ft volt oda-vissza a legolcsóbb megoldással (Budapest-Berlin-Gander-Havanna), a legolcsóbb a keletnémet légitársaság volt. A gyerek elment a postához diákmunkára (17 éves volt akkor) két hónapra, táviratkihordónak, havi 4 ezer Ft fizetéssel. Ez ugye 8 ezer. Szülei mondták: oké, akkor majd odaadják a hiányzó 6 ezret. De erre nem lett szükség, a gyerek 15 ezret gyüjtött össze, a borravalók miatt!

Ha nem így lenne, eleve meg se születhetett volna a következő vicc a szórakozott öreg néniről:

A díjbeszedő csönget az öreg nénihez:
- 1010 Ft lesz.
Az öreg néni odaad 2 darab ötszázast:
- Köszönöm, a tíz forintot tartsa meg.

tableno 2014.12.09. 13:21:04

@Hari Seldon 2: na ja, de ez a legtöbb, amit tehetnek az orvosok. Senki sem dönthet a szülők helyett.

La Pantera 2014.12.09. 13:27:11

@Evain: Nálunk a fürdés a nagyobbak és a csecsemő részére is egyszerűen az esti rituálé része. Próbálom kb, mindig ugyanabban az időpontban elkezdeni fürdetni őket. Tudják mi a sorrend: vacsora, fürdés, mese, alvás (na, itt jönnek be a problémák:).

Ennike (DK) 2014.12.09. 13:29:16

@Evain: Hat igen, ahany haz, annyi szokas.
Nem olvastam Max irasat, habar erdekelne, mert az teny, hogy Europaban, a magyarok tisztasagmaniaja es furdesei, egyedulalloak.
Itt a gyerekek taknya folyik senki nem torli az ovodaban, az orrszivot nem ismerik, megis felnonek es nem betegebbek, mint mas, A fulukbol a kosz folyik, ezzel sem foglalkozik sok anyuka, itt ez sem gond. A hugom meg meg a rugdalozokat is vasalja!!!!, itt a forvoson olyan gyurott az ing, hogy en szegyellem magam a felesege helyett, de ez itt nem gond, na...

adg 2014.12.09. 13:29:54

@Babette .: Igen es igen. Teljesen.

puhacica 2014.12.09. 13:33:30

@Babette .: az ultrahanggal én nem tudok mit kezdeni. pedig a munkám során megfordult már a kezemben néhány felvétel és kép. de mikor azt mondja a szonográfus, hogy nézze anyuka, milyen szép kisbabája van! hát az kinyír. hogy lenne már szép egy cafat? főleg a korai szakaszban, mikor még baba formája sincs!? mert mondjuk az 5D-s uh, az egy dolog, azért ott már látszanak a vonásai, meg lehet számolni az ujjait, stb.

@adg [Au, Darwin]: mindig van ellenpélda, én is csak annyit írtam, hogy _szinte_ minden esetben van valami bibi. :)
jófej dokitok volt. hogy nyomhatta szegény a gázpedált! :D

Ennike (DK) 2014.12.09. 13:34:06

Borravalo, halapenz, Romaniaban is pont olyan nagy divat (volt) mint Magyarorszagon, csak ott "csubuk"-nak hivtak. Orvos, pincer, fodrasz, kozmetikus, de akar hivatali ugyintezo is elvarta, kovetelte, most nem tudom mi valtozott az elmult 15 evben.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.09. 13:34:44

@Herr Géza: Hát adnak bizony!
Úgy látom ebben a kérdéskörben is helytálló, hogy rosszkorrosszhelyen! :-)
Az én családomban 12 gyerek született az utólsó 20 évtől napjainkig magyar kórházban, úgy hogy ebből 2 tesóm is egészségügyes, kórházi dolgozó. Mindenki túlélte, senki nem nomorodott bele a cipőtalpevésbe...Mondjuk nem is cipőtalpat kaptak. :-) De gondolom, jókor voltak jó helyen...ja, és egyik tesóm sem szült magánklinikán.....
Szóval.....

SzZoole 2014.12.09. 13:35:29

@Babette .: nem volt semmi hátsó szándékom vele,csak az általad felvetett miert kérdésedre próbáltam választ adni,es semmi,de semmi más.

Most takarítják az autóm kívül belül es fel óra múlva ujra meló,végre:)))
További jo blogolast mindenkinek:)))

Evain 2014.12.09. 13:35:43

@Ennike (DK): Hát nem tutom melyik régebbi íráshoz írta egy háeszben, de érdekes volt. Esetleg megkérjük szépen, hátha leírja megint. :)

Na igen, biztos van egy egészséges középút. Lassan én is túlteszem magam azon, hogy a suliból kirohanó gyereknek én törlöm le az orrát...

Azért a nem betegebb kijelentésre nem vennék mérget. Érdemes lenne mondjuk egy bőrgyógyászati összehasonlítást tenni. :) Most tényleg kíváncsi lettem.

fhdgy 2014.12.09. 13:37:32

@Evain: Akkor az én esetem más volt. Én december elején születtem, jó régen. Alig voltam pár napos, fújt a szél, hordta a havat. A lakásban nem voltam hajlandó aludni, csak ordítottam, mint a fiaszamár. Kitettek a teraszra, aludtam, mint a bunda! No, végre elaludtam akkor gondolta anyám, hogy bevisz a lakásba. Abban a pillanatban újra ordítottam, amíg újra ki nem vittek. Most is szeretek hideg szobában aludni.

2014.12.09. 13:45:35

Turchinak, nem talalom a hozzaszolasat....
A Down teszt, amirol beszelsz, az mar jurrasic era. Ma mar egy sima vertesztbol megvan a megfelelo markerek alapjan es nemcsak Downt szur, hanem mas genetikat is.
Ja, es 100%-os, mig a regi teszt 95% korul mozgott

Igaz, a NYC-i korhazban nincs orchidea. Az asszonyt se fogja ket egyiptomi szolga masszirozni, mikozben sikit es tol. Viszont fizetunk erte es a parkolasert is. A rothado Nyugat.

Voltunk szules elokeszito micsodan, ikrek miatt specialis tanfolyam. Hat amit ott kerdezett nehany jol tajekozott holgy.... szemezgetek nektek:
- a gerinc erzestelinitot melyik testreszbe adjak be
- ehetek -e Thai kajat terhesseg alatt (megkerdeztem tole, hogy szerinte a Thai nok mit esznek, de csak ertetlenul nezett tovabb). Es nem, nem a magas higany tartalmu halakrol kerdezett, meg mielott

Ennike (DK) 2014.12.09. 13:55:59

@maxval bircaman szerkesztő: Max ha van idod es uri kedved irnal itt meg 1x a furdozesi szokasokrol, a torok kultura befolyasarol, meg egyaltalan mindenrol, ami a furdozessel kapcsolatos itt az europai kulturkorben:)))) please:)))

2014.12.09. 13:57:40

@charlieharper: Közben már megbeszéltük, igen tudom hogy vannak más eszközök is. Az UH down szűrés nem teszt csak egyszerűen megnézi. Belefér az UH vizsgálatba. 100%-os teszt azt hiszem semmilyenben nem létezik. De közelítheti. Annyiból viszont érdekes hogy a posztban ezért még fizetnek is. Mert ha semmi értelme nincs akkor nem is csinálják, pláne nem pénzért.

Ennike (DK) 2014.12.09. 14:04:52

@Evain: Na elolvastam a dan egeszsegugyi kalauzt, a babak furdetesere, szules utan, nem javasolt a furdes, mert a magzati zsirnak be- illetve, fel kell szivodnia a baba borebol, utana lehet naponta, vagy hetente 2x furoszteni (egyeni izles), ezt hamarabb is elolvashattam volna, de, tema nem volt keznel, eszembe sem jutott utananezni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 14:06:43

@Ennike (DK): a fülkosz fülzsír?

@adg [Au, Darwin]: szuper

@puhacica: klassz. én már a 4d elnevezésen is lekattanok...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.09. 14:08:02

@Réka ‎: A nejem egykori, még magyarországi munkahelyén (megyei kórház, csilivili új épületszárnyakkal...) most is az van, hogy a dolgozóknak kell bevinni klozetpapírt, ha azt akarják, hogy legyen.Nem a betegvécékről beszélek (azt valszeg le se sz@rja senki, illetve maximum csak azt csinálják vele...) hanem a szolgálati helyekről.Ez van, jobb valszeg nem lesz...

Ennike (DK) 2014.12.09. 14:10:02

@Babette .: az, fulzsir. De furcsa, hogy fel sem tunik, hogy hogyan hasznalok szavakat, es azok igy milyen jelentoseggel birnak....Mar volt par ilyen esetem itt, es mindig" nagyotcsodalkozom", de igazatok van :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 14:11:28

@Ennike (DK): nem ezért kérdeztem. csak mert engem lecseszett a FOG-ész, hogy tiszta a fülem. merthogy a fülzsír nem véletlenül van...

tanato 2014.12.09. 14:12:14

@Zoole[uk]: Igen én is ismerem ezt az elbeszélést.

Ennike (DK) 2014.12.09. 14:15:49

@Babette .: hat persze, hogy nem veletlenul van, meg "szunyogharito" tulajdonsaggal is bir:)), de, hogy nez mar az ki, hogy folyik ki a fuledbol, mert az termeszetes es jo... Egyebkent vannak emberek, akiken erzem a fulzsirszagot!!!!!!!

Evain 2014.12.09. 14:16:10

@Babette .: szerintem azért cseszett le, mert a hallójáratban sem volt. Szerintem Ennikét a fülkagylóban lévő zavarja. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.09. 14:26:02

@maxval bircaman szerkesztő: Ááá, Birkamann, gratulálok a kinevezésedhez! :-))))

Abszolút igazad van, ezzel a magyarországi kib@..tt borravalósdi-hálapénzesdivel.Max a taxis-fodrász-felszolgáló-postás az, akiknek szoktam/szoktam volt adni, az utóbbinak is csak ha hozza a pénzt.
Ha kib@.tt bírságot hoz, akkor adjon ő nekem...
Szóval télleg le kellene szokni róla, de valszeg kell ehhez egy generációváltás...

Evain 2014.12.09. 14:26:04

@Babette .: most hősiesen bevallom, engem is mindig lecsesztek érte. :D

Mr Long 2014.12.09. 14:34:07

@charlieharper: Erzestelenitest vascsovel fejbe...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.12.09. 14:36:51

@rezsöatya: A cool-dog az olyasmi, mint a hotdog, csak ez már ki van hűlve, ugye?

2014.12.09. 14:46:51

@Babette .: Ez a te egyeni nezopontod; szerintem meg sok mas ember szerint nem pazarlas. Nekem igenis sokat szamit ha vannak kepek a falon, szep butorok, dekoracio stb. Termeszetesen nem ezek a legfontosabb dolgok, de egy modern egeszsegugyi intezmenyben ezek normalisnak szamitanak es en peldaul igenylem oket.

2014.12.09. 14:53:28

@Babette .: Nem ertem mit rugozol a borkanapen. Ha neked nem kell, oke, akkor ne menj olyan helyre ahol van. Ha en fizetek egy maganbiztositasert - es Nemetorszagban peldaul kotelezo egeszsegugyi biztositast fizetni, ha jol emlekszem en kb. 150 eurot fizettem havonta - akkor kimondottan elvarom hogy szep butorok legyenek, jo illat, stb. En igenis jobban erzem magam ha illatgyertyak vannak a rendeloben, zene, stb. Nem szuksegesek ezek a gyogyulashoz, de jo ha vannak. Ha teged nem erdekelnek ezek az oke, de minek kell mas embereket kritizalni?

Herr Géza 2014.12.09. 15:01:11

@maxval bircaman szerkesztő: Valami nem gömbölyü a számokkal. 85-ben diákmunka a postánál havi 4000-ért nekem gyanúsan sok. Emlékeim szerint én végzett mérnökként, nyelvpótlékkal együtt ennél lényegesen kevesebbel kezdtem 86.-ban....
Nem a borravalóval együtt volt 4000 ??
Más: szintén emlékeim szerint a Bp-Berlin repjegy akkortájt diákkedvezmény nélkül sem volt 1000 Ft, 14k lett volna a szocreál Interflug árszabással Kuba?
Persze lehet, hogy én vagyok eltévedve a számokkal... :)))

2014.12.09. 15:04:12

@charlieharper: Javítom az előző hozzászólásom, igen, van amire 100 %-t mondanak. Azért elszomorodtam hogy én még a "jurrasic era"-ban szültem, pedig csak 12 éve :-(. Azt nem tudom otthon a kombinált teszt illetve a vérvétel TB-re megy vagy maszek.

SzZoole 2014.12.09. 15:05:39

Es mar meg is van az elso rendelesem,Heathrow T2-Regent's Park juheej:)))

2014.12.09. 15:06:51

@maxval bircaman szerkesztő: Nagyon erdekes amit Bulgariarol irsz; nekem nincs osszehasonlitasi alapom mas kelet-europai orszagokkal, de mindig is azt gondoltam hogy a magyar borravalo / halapenzt helyzet extrem (szerintem is osszefugg a ketto). Szerintem ez foleg attol van mert Mo.on a legtobb ember retteg attol hogy masok megszoljak, es nem mer kiallni az erdekeiert. Nekem meg olyan tapasztalatom is volt hogy magan fogorvosi rendeloben a Vaci utcaban (!) a recepcios nem akart visszaadni a tizezresbol, azt gondolta hogy borravalokent (?) ott fogom hagyni neki a visszajarot. Aztan nagyot nezett mikor az osszes tobbi beteg elott elegge hatarozottan koveteltem a penzt... Az volt kb. az utolso alkalom hogy barmilyen orvost hasznaltam Mo.on, kinek hianyzik ez. Azt gondoltam hogy legalabb maganorvosnal nem varnak el 'halapenzt'.

SzZoole 2014.12.09. 15:08:52

@tanato: Doki,ne haragudj,hogy megemlitettem a neved,de hanyagoljuk ezt a temat,nem akarok bajt senkinek,neked Meg foleg nem:)))

Mr Long 2014.12.09. 15:20:55

@Zoole[uk]: Neked ketyeg benne az ora, vagy elore megmomdod a tarifat? Gondolom a masodik.

SzZoole 2014.12.09. 15:32:44

@Mr Long (UK): Nem,ez nem olyan taxi mint otthon vannak,ebben nincs taxi ora.Mindossze 2 matrica,ami az elso es a hatso szelvedore van ragasztva,kulomboztet meg a tobbi autostol.Nincs az auton reklam se.A kozpont adja meg az arat az utasnak,aki vagy nekem fizet vagy a kozpontnak online.A kozpont meg minden penteken utalja a szamlamra.A kp. az az enyem,duzzad is a zako zsebem rendesen:)))
A tipp ropogosal kezdodik,az az alja,a leggtobbet eddig egy quvaiti palitol kaptam £16 volt:)))Ebbol is osszejon minden nap egy keves,atlag £15-30/nap,de nem mindenki ad,nem kotelezo.

Mr Long 2014.12.09. 15:37:49

@Zoole[uk]: Azt gondoltam, hogy nincs butyok a kocsidon (zavarna a kilatasban az uvegteton :). Azt hitem magan sofor vagy (teged hivnak, hgy kell fuvar), nem kozponton keresztul. Itt eszakon az ilyen , csak rendelesre taxikon bazinagy muanyag tabla van rogzitve az azonosito szammal a rendszamtablaknal, nem csak matricak.

Mr Long 2014.12.09. 15:40:22

@Zoole[uk]: Ezekben mondjuk van taxiora, nem "elore fixalt" arral dolgoznak. Ugyanaz az ut azonos utvonallal volt mar £4, de £4.80 is.

rezsöatya 2014.12.09. 15:40:41

@sodalisO [eng]: na, de a nyaki redők...!

@geegee: az mar meghótt es kihűlt...

:D

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.09. 15:40:54

@Ennike (DK):

Az az igazság, hogy a kereszténység is hibás abban, hogy a fürdés szokása erősen lecsökkent a középkorban.

Az ókorban ugyanis a fürdés még teljesen természetes dolog volt, minden társadalmi rétegben. S a csökkenésében szerepet játszott a kereszténység terjedése.

Persze a kereszténység sem magát a fürdést tiltotta, sőt elvárt volt, hogy az ember a vasárnapi misén tisztán jelenjen meg.

Azonban volt egy nagy gond. A korban kevés embernek volt saját fürdőszobája, ez szinte csak a felső elitnek volt. Így szinte mindenki nyilvános fürdőkbe járt. S bár ezek nemi alapon el voltak különítve, egyházi szinten úgy ítélték meg, hogy a sok ember egy helyen meztelenül serkentheti a homoszexualizmust, ami egy bűn. Így elkezdtek rossz szemmel nézni a nyilvános fürdőkre. Az eredmény: a hívők nem mentek nyilvános fürdőbe, de mivel saját fürdő meg nem volt, így maradt a nem-fürdés, ill. a felületes mosakodás.

A másik ok nem vallási volt, hanem egészségügyi. Mivel a városok egyre nagyobbak lettek, egyre több ember járt nyilvános fürdőbe, így a betegségek is egyre jobban terjedtek a fürdőkben.

Így hát sok ember számára teljesen racionális döntés volt a fürdés abbahagyása: hiszen nem csak erkölcstelen, de egészségtelen is.

Nyugaton ez volt a szokás egészen a középkor végéig. Gyakorlatilag csak a parasztok fürödtek gyakrabban, de ez még erősítette is a fürdés alacsony státuszát magasabb körökben: így már parasztos szokásnak is kezdett számítani.

Keleten viszont a dolgok máshogy alakultak. Az oroszoknál a fürdés a szauna szokása miatt eleve nem tudott egészségügyi problémává válni, hiszen a magas hőmérsékleten elpusztultak a baktériumok. S mivel a szaunák jellemzően sokkal kisebbek, mint a nagy fürdőházak, a homoszexuális csoportos szex kockázata sem tűnt akkora veszélynek.

A Balkánon pedig az iszlám hatása hozta el a fürdést. Eleve a Balkánon közelibb volt a kapcsolat az ókorral, mint nyugaton - ne felejtsük el, hogy a tévesen Bizáncnak nevezett Római Birodalom a XV. századig fennállt, s sok ókori szokást éltetett (szemben nyugattal, ahol a Római Birodalom az V. században véget ért, azaz ezer évvel korábban). Erre jött rá az iszlám hatás. A hithű muszlim naponta 5-ször köteles imádkozni, s imádkozni csak tisztán szabad. Így a muszlim ember kénytelen volt legalább hetente egyszer - de ha lehet, többször - fürdőbe menni, plusz naponta 5-ször mosakodni. A törökök által meghódított balkáni népek meg egyszerűen átvették a szokást.

Német nemzetiségű dédnagymamám mesélte, hogy kislánykorában (az I. vh. előtt, a mai Csehország északkeleti részén élt) prostituáltnak mondták és megszólták a túl tiszta nőket. Ugyanis rendes, tisztességes nőnek nincs szüksége arra, hogy tiszta legyen, hiszen nem azzal a bizonyos szervével keresi a kenyerét. Ha egy nő sokat fürdik, annak egyetlen oka lehet: tisztán akarja tartani magát a fizető ügyfelek részére.

2014.12.09. 15:44:10

@Mr Long (UK): UK-ben sem ajanljak hogy minden nap furdesd a csecsemot, foleg az ujszulottet, teljesen felesleges is szerintem. Tobb ujszulott gondozasaban is reszt vettem UK-ben, egyiket sem furdettuk minden nap, csak par naponta illetve ha lehanyta magat peldaul.

SzZoole 2014.12.09. 15:44:32

@Mr Long (UK): Magankent kezdtem,de az hol ment,hol nem,igy elkurvultam egy erre szakosodot ceghez,csak VIP utasok,jobb ez igy.Folyamatosan van munkam es jol szervezett.Pl.most 16:20-kor fel veszem az utast Heathrown es viszem NW1-be,de kesobb meg NW1-bol kell ki vinnem Heathrow-ra egy masikat.Szoval jo van ez igy.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.09. 15:47:12

@rezsöatya: a tesóm újszülött-csecsemő szakápoló, úgyhogy mi kenjük-vágjuk a nyaki redőket meg a fürdetést is.!!! :-p

Mr Long 2014.12.09. 15:48:02

@Zoole[uk]: Multkor en is E merciben taxiztam :) El kellett utaznom munka ugyben es az volt a legegyszerubb, ha a neten foglaltam egy taxit masnap reggelre a hotelhoz. Meg is lepodtem, mikor begurult ertem reggel a feher csoda. Ellenben kibaszott szar hatul utazni, mert en lesek ki elore ut kozben :) Viszont kenyelmes, mint allat.

Mr Long 2014.12.09. 15:48:47

@sodalisO [eng]: Nyaki redo az az, ami kopasz, draga kocsis ferfiaknak alakul ki a specialis gyurastechnika miatt?

SzZoole 2014.12.09. 15:49:54

@Mr Long (UK): Azok a black cab vagy mini cab-esek.
En PhD vagyok:))))) (Privat Hire Driver)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 15:50:09

@Herr Géza: nem vagy eltévedve, pályakezdő akkoriban 2400-ért dolgozott. diákmunka fele ennyi se. minden nyáron dolgoztam, tudom.

Mr Long 2014.12.09. 15:52:51

@Zoole[uk]: Ezek phdk szinten. De van bennuk ora. Nem gyakran utazom veluk, de eddig csak a repterre vittek fix, telefonon elore bemondott arral. Es ezeken van a taxi license tabla a counciltol.

SzZoole 2014.12.09. 15:53:52

@Mr Long (UK): Csak egy E,en bele sem ultem volna:)))))
Kerdezd Madar baratunkat,O ult benne.
Az enyem S 350 Long.Ha Te vezetne,mogotted a Don keresztbe tett labbakal kenyelmesen elferne:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 15:54:12

@maxval bircaman szerkesztő:
"a hívők nem mentek nyilvános fürdőbe, de mivel saját fürdő meg nem volt, így maradt a nem-fürdés, ill. a felületes mosakodás."

hát ez elég hülyén hangzik.
fürödtek lavórban, vályúban, mobil kádban, dézsában, bármiben. nem felületesen, hanem normálisan, szappannal, mostak hajat.,
nem tudom, hogyan jött a fejedbe, hogy akinek nem volt otthon fürdőszobája, ha mosdatlan volt.
baszki, kész vagyok tőled.

Mr Long 2014.12.09. 15:54:41

@Babette .: Max meg megkerdojelezhetetlen, szoval ti tudjatok rosszul :DDDDDDDDDDD

@Zoole[uk]: Rendes szemelykocsik ezek, kivulrol csak a nagy sarga license tablak es neha areklam latszik rajtuk. Ilyen pl a street cars manchesterben.

SzZoole 2014.12.09. 15:55:48

@Mr Long (UK): Nekem nem kell licence tabla,mert a TFL-nel vizsgaztam.

Mr Long 2014.12.09. 15:56:54

@Zoole[uk]: Akkor ez valami londoni uri moka :)

SzZoole 2014.12.09. 15:59:58

@Mr Long (UK): Nem tudom,itt ezek a szabalyok,sot nekem congestion charge(dugodij) sem kell fizetnem,pedig az egy normal autosnak £11,50/nap a central Londonban.

Mr Long 2014.12.09. 16:01:37

@Zoole[uk]: Fizetsz eleget a biztositasra :)

Ennike (DK) 2014.12.09. 16:05:36

@maxval bircaman szerkesztő: hat koszonom Max...., nem ilyenre szamitottam...nekem ezt dobta a google elsobol, miutan elolvastalak...www.balend.hu/szakmai-cikkekkategoriaja/86-a-fuerdzes-toertenete.html

2014.12.09. 16:07:30

@maxval bircaman szerkesztő: 'Így szinte mindenki nyilvános fürdőkbe járt. S bár ezek nemi alapon el voltak különítve, egyházi szinten úgy ítélték meg, hogy a sok ember egy helyen meztelenül serkentheti a homoszexualizmust, ami egy bűn.'

Ne haragudj, de ezt nehez elhinnem, mar csak azert is mert pl. a zsidosagban alapvetoen fontos a mikve hasznalata ami szinten kozossegi furdo formajaban mukodott evszazadokig, es a zsidok legalabb annyira paranoiasak a homoszexualitassal kapcsolatban mint te, szerintem ha ez egy komoly aggalykent femerult volna, mar regen mas megoldast kerestek volna. Nem akarom megint ebbe az iranyba elvinni a beszelgetest, de ezt nem hagyhattam szo nelkul, bocs. Tenyleg nem provokalni akarlak.

Ennike (DK) 2014.12.09. 16:13:14

@Mirjam2: nem is kell, mert csak jo alkalom volt arra, hogy arrol beszeljen, amirol nem kerdeztem...

SzZoole 2014.12.09. 16:13:27

@Mr Long (UK): Ja,meg uzemanyagra,kb.£300/het,meg auto mosasra is stb,stb.

@Babette .: Szerintem barki,aki megcsinalja a vizsgat meg van egy jo autoja,de berelni is lehet,csak akkor kevesebb marad a zsebbe:)))

www.tfl.gov.uk/info-for/taxis-and-private-hire/become-a-private-hire-licensee/private-hire-driver-licence

SzZoole 2014.12.09. 16:15:35

Most mar megyek,mert ki kell jutnom Heathrow-ra,ami ilyenkor nem egyszeru.

2014.12.09. 16:15:37

@Babette .: Mindenhol. De nem csak te, sokan masok is nekiestek a posztolonak, a te eseted azert kirivo mert sajat bevallasod szerint el sem olvastad a posztot. Szerintem ez egy nagyon jo poszt, leirja a sajat tapasztalatait, hogy neki mi volt fontos. Sokunknak fontos a kedvesseg, a normalis kaja, az emberi korulmenyek, a szep kornyezet ha orvoshoz megyunk. Ha neked mindez nem fontos az oke, de minek kell masokat kritizalni ha nekik meg igen. Minek kell kifigurazni a borkanapet meg a gyertyat meg mindent? Attol mert valakinek ez szamit, meg nem rosszabb ember nalad.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 16:19:36

@Mirjam2:

kemény szavak ezek- és hamisak

leszel szíves idézni, mikor kritizáltam a posztolót.

mert róla csak ennyit írtam:
Babette . 2014.12.09. 09:47:59
és semmi bajom a posztolóval amúgy, és egyébként is jó kedvem van.
csak itt valami értéktévesztés van, és nem bírom szó nélkül.

Herr Géza 2014.12.09. 16:40:22

@Babette .: Köszi, akkor Cavintont még nem kell iratnom....Mondjuk ahogy hülyül az ember, egyre jobban emlékszik a száz éves dolgokra és egyre kevésbé az egy órával, vagy nappal azelött történtekre... :))))))))))))))))

Herr Géza 2014.12.09. 16:50:23

@Babette .: Tényleg beugrott, hogy 86.-ban 3200.- Ft alappal kezdtem és arra kaptam még 400.- Ft nyelvpótlékot meg valami vidékröl "bejárós" hozzájárulást, azt hiszem valami buszbérletkedvezmény formájában. A 4000-es "álomhatárt" csak két év múlva, munkahelyváltással törtem át, ott viszont már nem volt nyelvpótlék, az alap ugrott egy ezressel.
Az is cocilista vidámság, hogy ott, ahol nem kellett és nem is használtam a nyelvet élböl járt a nyelvpótlék, ahova meg azért vettek fel, mert tudok németül és naponta használtam is, ott nem járt pótlék. De azt sosem állították, hogy azért nem kapok nyelvpótlékot, mert a munkakör miatt benne van az alapfizuban, pedig az még logikus magyarázat is lett volna. Nem, a termelö cégnél járt, a tervezöirodánál meg nem. Pont. Miért? Csak. :)))))

2014.12.09. 16:51:10

@Babette .: Idezek (toled):

'a bőrkanapénál meg orchideánál hirtelen belecsöppentem valami bezzeganyába, és kész

szóval a kolbászkerítésen kívül miről szól?'

'nekem olyan szinten nem fontos a bőrkanapé-díszvirág-orchidea az orvosnál, hogy azt te el sem tudod képzelni, ezért aki ebből ítéli meg az ellátást, hát azt...na, érted.'

Senki nem mondta hogy valaki a kanape alapjan iteli meg az ellatast. A posztolo sem erre koncentralt, hanem arra hogy emberszamba vettek, normalisan bantak vele, magas szinvonalu ellatast kapott es biztonsagban erezte magat. Mellekesen a targyi kornyezetet is megemlitette, vannak kozottunk olyanok - en is - akiknek tobbek kozott ez is fontos. Nem kell valakibe rogton belekotni azert mert leirja az elmenyeit hogy 'kolbaszkerites', 'bezzeganya' meg minden.

Nincs 'ertektevesztes', van akinek ertek a normalis berendezes az orvosi rendeloben. Neked nem, masnak meg igen. Ha valakinek nem ugyanazok az ertekei mint neked, az nem 'ertektevesztes'. Nem a posztolot kritizaltad szemely szerint, hanem minden olyan embert - mint pl. en - aki szereti ha normalisan nez ki egy korhaz vagy orvosi rendelo peldaul.

En nem gondolom hogy a falon logo kepek helyett a novereknek kene tobb penzt adni; altalaban nem Picasso festmenyek lognak a falakon, par olcso kepnek az arat meg igenis koltse mar el egy joleti allamban levo korhaz arra hogy szep legyen a kornyezet. A szep kornyezet ertek minden helyzetben, nem kell a korhaznak kaszarnyahoz hasonloan kinezni csak azert mert ott betegek vannak. Pont amikor beteg vagy, akkor nincs ra szukseged hogy minden a betegsegre emlekeztessen. Vagy ilyen alapon peldaul az iskolakban se legyen dekoracio meg szep butor, mert ott meg a tanulasra kell koncentralni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 17:07:19

@Mirjam2:
"Nem a posztolot kritizaltad szemely szerint, hanem minden olyan embert - mint pl. en - aki szereti ha normalisan nez ki egy korhaz vagy orvosi rendelo peldaul."

szerintem ma ugorj engem át, mert ez annyira nem igaz, hogy el nem tudom mondani.
végig magamról beszéltem. ha te mást olvasol ki belőle, az nem az én hibám, hanem a te engramjaidé.
amikért nem hibáztatlak.
téged sem.
csak ne adj a számba semmi oda nem valót.

köszi és peace.

Herr Géza 2014.12.09. 17:14:52

@Herr Géza: És ha már itt tartunk: az elsö cégem még IBUSZ-lakást is bérelt hármónknak (random hozzárendelt két kollégával-máig tartjuk a kapcsolatot), a tervezöiroda meg adott valami albérleti hozzájárulást, ami persze egy lakás bérléséhez már akkor olyan kevés volt, mint kempingsajtban a sátorvas, ezért összeálltunk hárman haverok, és együtt béreltünk egy kétszobás lakást Újpest-alsón. Rohadt jól éreztük magunkat és tényleg haverok-buli-Fanta életünk volt, pedig roppant különbözö egyeniségek voltunk. Nem azon nyavalyogtunk, hogy úristen kikkel kell összeköltözni és mekkora a népsürüség a kecóban.... Még N.o.-ba kerülve is 3 évig 2-3 magyar munkatárssal laktam együtt, mi több a cégen belül két irodából kialakított lakás=munkahely konstrukcióban...
Csak úgy nosztalgiázok, meg eszembe jutott egy-két tag nyafogása... :)))))))

Quercus a favágó 2014.12.09. 17:40:17

@Zoole[uk]:

Nehogy Te kérj már elnézést! Ha annyira szereti őket a kicsihuszár, vigyen ki egy párat magához.

tanato 2014.12.09. 17:53:44

@Zoole[uk]: Oké, a posztnak úgysem ez a lényege.

tanato 2014.12.09. 17:58:02

@Zoole[uk]: Egyébként szeretem a külföldi eü.-beszámolókat,főleg hogy sok kis magyar már ilyen helyeken születik.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.09. 18:02:30

@Herr Géza:

29 éve volt, lehet, hogy nem minden pontos, De a repjegy ára biztosan kb. ennyi volt, azaz 10 ezer felett, de 20 ezer alatt.

Lehet, hogy nem 14, hanem 17, ebben nem vagyok teljesen biztos.

A legdrágább jegy (Budapest-Madrid-Havanna) 30 ezer körül volt oda-vissza (Iberia).

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.09. 18:02:30

@Mirjam2:

A zsidók kevesen vannak, a keresztények sokan. Szerintem ez is lehet a különbség oka.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.09. 18:02:30

@Ennike (DK):

Mindig saját kútfő, ez nálam alapvető. El se olvasom most ezt a cikket. Majd később.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 18:12:25

@maxval bircaman szerkesztő: akkoriban 30ezer volt egy panel garzonlakás.....

csőcsere 2014.12.09. 18:31:50

@Herr Géza: végre valaki nem fizetett a tapló bunkó parasztjának. :-))))

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.09. 18:42:01

@Babette .:

Ne viccelj. A mi kétszobás panelünk 310 ezer Ft 1973-ban, azaz nem lehetett 30 ezer egy egyszobás 10 évvel később.

csőcsere 2014.12.09. 18:47:47

A poszternek: nagyon tetszett a poszt. A hócipőm tele van már a magyar szüléstörténetekkel, ahol csak a szenvedés, meg a repedés, meg a taplósag, meg az információhiány. Végre egy sztori, amit jó olvasni és kedvet hoz az embernek szülni.

Ennike (DK) 2014.12.09. 19:00:46

@maxval bircaman szerkesztő: en tisztelem a sajat kutfobeli tudasodat, az, amit belinkeltem, abszolut nem mervado, es nem forras, de meg elso olvasatra is jobbnak talaltam, mint, amit te irtal, azert tobbet vartam toled ennel, es tobbet is tudsz, csak most jo alkalmad volt belekeverni a kedvenc vesszoparipadat.
Most nem erek ra ezzel foglalkozni es kutakodni, ezert gondoltam. hogy konnyebb, ha kerdezek, de nem lettem okosabb, majd utanaolvasok. De koszi, hogy valaszoltal.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.12.09. 19:16:09

Na, ez a mai poszt teljes ellentéte.

www.nlcafe.hu/egeszseg/20141209/egeszsegugy-mento-korhaz-kaosz/

Bár, nyilván meg lehetne írni az ellenkezőjét is, az elhivatott, odaadó orvosokról, nővérekről, hiszen a körülményekről nem ők tehetnek.

Ennike (DK) 2014.12.09. 19:37:24

@VPBA: Borzaszto, allapotok. Csak azt tudom ismetelni, az elethez, az eletben maradashoz nagy szerencse is kell, es ez itt meg a gazdagabb nyugaton is ervenyes hidd el.

Estrella99 2014.12.09. 20:00:01

OFF

Sziasztok!
Az egyik múlt heti posztra visszautalva - otthoni teendők határátkeléskor - szeretnélek megkérdezni benneteket, hogy valaki megtette e már azt a gyakorlatban, hogy az Szja-bevallasban (az ominózus 44-es sorba) beírt egy összeget arra, hogy ezt külföldön kereste, s a kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó megállapodás alapján Magyaro-on nem adózik az említett összeg. Nekem jövőre kell egy ilyen bevallást készítenem majd (mivel otthon is volt munkaviszonyom idén, plusz külföldön is), s csak kíváncsi lennék, hogy az adóhivatal hogyan reagál erre a gyakorlatban. Simán elfogadja vagy azonnal berendel az összes alátámasztó irattal? Ami azért érdekes ugye, mert nem leszek otthon, így bemmeni se nagyon tudok hozzájuk ha kell... Bárkinek bárminemű tapasztalata erre vonatkozólag? Előre is nagyon köszi!

Fekete Pestis 2014.12.09. 20:00:01

@Ennike (DK):

hát nem tudom, a feleségem A Rigshospitalet-ben szült tavaly, és csak jó tapasztalataink vannak.
Valóban, nem császároznak. A gyerek csak nem akart kijönni, a szülésznö hívta a fönökét, az az orvost, az orvos meg a föorvost, és közösen kisütötték, hgy mit is csináljanak (vacuumoztak). Vagyis a kollektív bölcsességre támaszkodtak. Nagyon szimpi az a protokoll, ahol nem egy emberrek teszik a döntést, hanem az egész team tapasztalatára alapoznak.
Tényleg mindent adtak az osztályon ( kaját, gyümölcslevet, pelenkát, pizsamát), ingyen. Természetesen nincs hálapénz (miután kifizetek vagy negyvenezer euronyi adót, ez nem is csoda ;) ). A személyzet maximálisan segítökész.

Szóval le a kalappal a dán eü rendszer elött - ez is közrejátszott, hogy még itt vagyunk ;)

Sütemény1975 2014.12.09. 20:03:58

Tehat megtudtuk, hogy mennyivel jobb az orvosi ellatas a vilag 3. vezeto orszagaban. Es osszehasonlitja a mienkkel :) Arrol irhatok posztot, hogy mennyivel jobb a kozbiztonsag Osloban, mint Kolumbiaban? Vagy leszokunk arrol, hogy az almat hasonlitsuk a kortehez?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.09. 20:17:18

@Turchi: Azt javaslom, ne várandósan olvasd :). Én sajnos így tettem, nem voltam nyugodt utána. Szóval lehet olvasni babázás előtt, babázás után, de közben tilos :)!

@Hari Seldon 2: Nem arról van szó, hogy a kispapát is a család részének tekintik-e, vagy sem. De miért is olyan fontos ez a külön kiemelt ajándék két (vagy többszemélyes) vacsi? Mondja már meg valaki, aki már szült, hogy mennyire volt fontos, hogy milyen kaját kapott a kórházba és tűrhetetlen hiányként élte-e meg, hogy 3-4 napig nem együtt vacsorázott a kis családjával? Komolyan mondom, hogy én már a hazaérkezésem másnapján nem tudtam volna megmondani, hogy mit ettem a kórházban és ott is tettem rá nagy ívben, ugyanis volt más, amivel elfoglaltam magam :).

2014.12.09. 20:20:50

@zöldeketbeszélek: DD, az én koromban már nem szoktak direkt terhesek lenni, bár technikailag még OK, de nem akarok a gyerek nagyanyja lenni :-). Én semmit nem olvastam a terhesség alatt, viszont néztem egy sorozatot a tv-ben, hát volt para rendesen, aztán meg a valóságban is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.09. 20:22:07

@Mirjam2: Bocsi, hogy beleszólok, de a kezdetektől nagyjából @Babette .-vel értek egyet bizonyos tekintetben.

"Szerencsének mondhatom magam, hogy volt alkalmam Németországban szülni és megtapasztalni, milyen a nyugati orvosi ellátás színvonala."

Az a problémám, hogy az orvosi ellátás színvonalát a poszter nagyjából egészében külsőségekből vezeti le. Ráadásul ahogy már írtam, az orvosi ellátás színvonala nem azonos a kórházi ellátás színvonalával. Ahogy Tilmir is írta, vannak, akik összetévesztik a kórházat a szállodával. Ráadásul egy szülése volt Mo-n, egy szülése No-ban és ebből színvonalbeli különbségre következtetni nem egy statisztikusra vall :). Komolyan mondom, örülök minden pozitív kismama-sztorinak, jó ilyet olvasni, csak nem mindegy, mit hasonlítasz össze mivel és mi az ami igazán fontos.

2014.12.09. 20:42:30

@diggerdriver: most viszem az asszonyt epp vizsgalatra a korhazba, nincs orchidea.
Atgorditve, a lenyeg, hogy Nemetorszsgban szagos gyertya van, amitol nekem faj a fejem, es kep a falon. Mirjam szerint ez jo.
A Janosban nincs wcpapir, se szappan.
Babettet ma mindenki felreerti
Turchi akkor szult, amikor meg a regi Down teszt volt.

Babette, valasz marcius, de Hari felesege szerint statisztikailag elobb johetnek.

wuaaa 2014.12.09. 20:49:46

@diggerdriver: @charlieharper:
..és a kisbabát nem kell túl gyakran locsolgatni szappanos vízzel, hogy a magzati zsír a bőréről szívodjon fel és Zoli elmondta hogy lehet valakiből pobjedás Londonban... kb ennyi.

Imre apó 2014.12.09. 20:54:46

Tudnék egy regényt írni a Német és a Magyar egészségügyről, úgy a kórházi, mint a házi orvosi ellátásról. A posztoló nagyon élethűen adta vissza.
Majd ha idehaza is olyan lesz mint a fricceknél, na majd akkor lehet életszínvonalról idehaza csevegni. Mondjuk a magyar fostalicska mentalitással ezt soha nem érjük el.
Benne van a vérünkben sajna.
Szerencsétlen nyugat mi?, csak nevetni tudok egy pár itt írogató sorain, mondanék is pár ide nem illőt, de nem teszem, mert azt sem érdemlik meg.
Remek a poszt Gratula :)

Ennike (DK) 2014.12.09. 20:57:40

@Fekete Pestis: :)) mar irtam elobb, ismetlem, szerencsesek voltatok, az en ismeretsegi koromben, a merleg a rosszabb emlekek iranyaba mutat, habar, volt eset,amikor utolag, nagyon halasak voltak az itteni rendszerert. En 3 korhazban dolgoztam, a Righospitaltben nem es nem is szandekozom, mert sznobnak tartom, ettol eltekintve, szakmailag megallja a helyet. Ahol en dolgozom, az az orszag legnagyobb szuleszetevel rendelkezo korhaza, de nincs ralatasom, mert en az intenziven dolgozom, es csak hallomasbol hallok egyet es mast. Masreszt, nagyon jo tapasztalatokkal jott haza a hugom az uzsoki korhazbol, o is szerencses volt, nem volt fizetett orvosa, es nem is adott semmit, en ezt javasoltam, es bejott.:)))

Imre apó 2014.12.09. 21:03:36

@zöldeketbeszélek: Erre csak azért válaszolok neked, mert van az az emlék egy gyerek születésénél, amit egy életre magaddal viszel. Ha ez az emlék olyan amilyen, akkor az irtó klassz lehetett. De ha olyan mint a mesében, na az aztán igazi szép emlék, mert azt sose felejted el.
Na erre köss csomót, tudod miért

Herr Géza 2014.12.09. 21:04:46

@charlieharper: :D Egy apró pontosítás: a Jánosban SINCS WC-papír és szappan.... :)))))))

2014.12.09. 21:07:03

@zöldeketbeszélek: A posztolo a sajat elmenyeit irta le, azt hogy neki mi volt a fontos; nem tudomanyos ertekezest irt a nemet egeszsegugyi ellatasrol. Szerintem nem teveszti ossze a korhazat a szallodaval, viszont lehet hogy te meg Babette osszetevesztitek a korhazat a katonai kikepzokozponttal vagy valamilyen tulelotaborral. Nem ertem miert kene spartai korulmenyeknek lenniuk egy korhazban, anelkul is eleg rosszul erzi magat altalaban az ember. Mindenkinek mas fontos, nekem peldaul az fontos hogy normalis korulmenyek legyenek a korhazban es kedvesen, udvariasan banjanak velem a dolgozok. A korhaz is egy szolgaltatas amit igenybe vesz az ember, minel magasabb szinvonalu annal jobb, es a szinvonalba a butor meg az etkezes is beletartozik peldaul.

Imre apó 2014.12.09. 21:12:03

kíváncsi lennék, hogy mit válaszolnátok arra a kérdésemre, hogy a "JATT" szükséges?
és miért is van?

2014.12.09. 21:16:21

@NIKI LAURA: Otthon mindenkinek annyi pénze van, hogy CSAK magánba megy szülni. Még írj ilyeneket, kérlek. :DDD

Mr Long 2014.12.09. 21:18:54

@Imre apó: Mennyi penzt raknak a nemet egeszsegugybe atlagban fejenkent es mennyit a magyarba?

Mr Long 2014.12.09. 21:20:59

@Philosoraptor: Mindenkinek annyi enze van, hogy siman odaad a dokinakmegy szazast, meg akkor is, ha nem csinalt semmit. Plusz nyolcvanat a szulesznonek,aki dolgozik is...

2014.12.09. 21:22:15

Mi a helyzet a német melós életszínvonalával? Hány törökkel kell együtt laknia, hogy kijöjjön a fizetéséből?

Imre apó 2014.12.09. 21:23:44

@Babette .: Szerintem te még csak képről láttál kórházat, vagy már voltál mind a két ország kórházaiban, gyereked van? mert ha nem akkor ne durrogj itt fölöslegesen az írásaiddal, mert a különbség felmérése után lehet elfogadható választ adni, bármire.

2014.12.09. 21:23:47

@Mr Long (UK): És miért? Mert bizony elképzelhető, hogyha nem tejelsz, akkor nem fognak veled foglalkozni... Az éremnek két oldala van.

Imre apó 2014.12.09. 21:25:10

@Mr Long (UK): Szerinted az lehet téma? szerintem nem.

tableno 2014.12.09. 21:25:58

@Mr Long (UK): És mennyit lopnak el belőle?

tanato 2014.12.09. 21:32:33

@zöldeketbeszélek: @Sütemény1975: Igazán akkor volna érdekes a szülészetek összehasonlítása ha Birca meg megírta volna milyen körülmények között szült Bulgáriában a felesége,de sajnos Max.más irányba ment ma,pedig biztos jobban ismeri a bulgár kórházak,azon belül a szülészetek színvonalát,az orvosi ellátás minőségét./Ami nem is lehet rossz,egyik vállalkozó ismerősöm akinek van ott is cége,Szófiába ment gerincműtétre és pozitívan nyilatkozott utána/.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.09. 21:32:45

@Mirjam2: Dehogy gondolom, hogy egy kórháznak katonai kiképzőtábornak kellene lennie. De azt sem, hogy ötcsillagos hotelnek. És semmiképpen sem következtetek az orvosi ellátás színvonalára a kórházi ellátás színvonalából. Szerencsére a másodikból nem feltétlenül következik az első...

Imre apó 2014.12.09. 21:32:54

@Mr Long (UK): ebben a linkben láthatod a német egészségügy bevételét és kiadását.
www.aok.de/assets/.../ZahlenundFakten2011.pdf

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.09. 21:34:34

@Imre apó: nem vagyok elég pihent ehhez, szóval nem tudom miért.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.09. 21:36:39

@charlieharper: @wuaaa [nor]:
Köszi.

A természetes és a császáros szülésre itt a válasz.

"Kocsmapultnál egy férfi sört rendel, és megkérdi a mellette ülő fiát:
- Te mit kérsz, nagyfejű?
- Málnaszörpöt.
- Rendben, akkor egy málnaszörpöt ennek a nagyfejűnek!
A csapos nézi a helyes kiskölyköt, és megkérdi az apját:
- Miért hívja ezt a teljesen normális kölyköt nagyfejűnek?
- Hogyhogy miért? Egy férfinak mire van szüksége? Egy kényelmes fotelra a tv előtt, egy hideg sörre, meg egy szoros puncira. Na, ez utóbbit cseszte szét nekem ez a nagyfejű."

Megjegyzem hogy a fiam császármetszéssel született.
A sör meg a fotel is megvan:)))))))))))))))))))))))))))
Csaxólok.

Napra pontosan 10évvel ezelőtt én is hazamentem a kórházból és életem legdurvább lerészegedését produkáltam
Három napig létszámhiányosak voltak az agysejtjeim, lehet azóta sem álltak helyre.
Nem ittam sokat csak elsőhányásig.
Aztán belefeküdtem...

Imre apó 2014.12.09. 21:38:02

@zöldeketbeszélek: Nem. Ritkán kelek ki magamból, inkább vidámabb vagyok, de a mai sok hülyeségre nem tudtam mást reagálni.

Tóth Katalinka 2014.12.09. 21:42:52

En 2honapja szultem Nemetorszagban.Nagyon rossz tapasztalatom van,a noverek nem segitokeszek,a szulesnel a szulesznok turelmetlenul szoltak hozzam,az orvosomra sokat kellett varni.A PDA elore meg lett beszelve meg is konyorognom kellett erte!A szoptatast senki nem mutatta meg,csak bejottek a noverek a korterembe megnyomtak a mellbimbot(azt hittem bepisilek a fajdalomtol)majd raszoritottak a pici fejet a mellemre majd ott hagytak minket.Az etelt a ferjem ette meg mert ehetetlen iztelen volt.Sajat felelossegemre ott hagytam a korhazat es haza jottunk a picikemmel.Soha tobbet nem szeretnek a St.Anna klinikara vissza menni szulni(frauenklinik)!!! Szoval....itt sem mindenhol olyan jo am...

Határátkelő 2014.12.09. 21:43:59

@Tóth Katalinka:

Szia!

Ha esetleg lenne kedved részletesebben is megírni, nagyon örülnék - legyen mindenféle tapasztalat!

Üdv

Határátkelő

tanato 2014.12.09. 21:44:43

@VPBA: tv2.hu/musoraink/tenyek/164608_korhazban_is_dolgozott_az_alorvos.html
Ez még jobb,hamis francia orvosi diplomával dolgozott egy volt asszisztensnő 6 évig Egerben és környékén.

2014.12.09. 21:45:27

@diggerdriver: lattad a hirekben, hogy Londonban akkora a komuves hiany, hogy Portugaliabol hoznak be komuveseket, heti 1000 rataval?
Niki most gondolkodhat, hogy havi 2k-ert leegett kuplungszagu autokon csereli a chain belt-et vagy havi 4k-ert komuveskedik.

2014.12.09. 21:51:38

@tanato: tufom, hogy ez sztereotipizalas, de nem szivesen mennek bolgar korhazba.
Albanba sem, miota Jani haverjatol tudom, hogy az alban orvosok az olaszoknal tanultak.

A foorvos egy korhazban nem szegyenkezik, hogy nincs az osztalyan wcpapir es szappan? Ez meg a sokat szidott brit egeszsegugyben is alap!

tanato 2014.12.09. 21:56:37

@charlieharper: Nincs szerintem legtöbb magyar eü.-intézményben sem wc papír,ha kiraknak egyet azonnal elviszik sajnos,úgymint a szappant is.
Alapból persze én sem mennék balkáni kórházba,de ez a vállalkozó a munkája miatt már több éve élt vegyesen felváltva itthon meg BG.-ben is,és neki az a bizonyos fővárosi elitkórház jobban tetszett mint a magyar átlag.

2014.12.09. 21:59:40

@tanato: ertem. Ugy latszik ez a maradvany a Mienk a gyar mentalitasbol.

M. Péter 2014.12.09. 22:00:26

@maxval bircaman szerkesztő: Az USA-ban is szokás a taxisnak borravalót adni, pedig a legtöbbjük egyéni vállalkozó.

tanato 2014.12.09. 22:07:50

@charlieharper: Pontosan,mindent visznek,az iskolákban szintúgy nincs általában .

Tóth Katalinka 2014.12.09. 22:10:16

En 2honapja szultem Nemetorszagban.Nagyon rossz tapasztalatom van,a noverek nem segitokeszek,a szulesnel a szulesznok turelmetlenul szoltak hozzam,az orvosomra sokat kellett varni.A PDA elore meg lett beszelve meg is konyorognom kellett erte!A szoptatast senki nem mutatta meg,csak bejottek a noverek a korterembe megnyomtak a mellbimbot(azt hittem bepisilek a fajdalomtol)majd raszoritottak a pici fejet a mellemre majd ott hagytak minket.Az etelt a ferjem ette meg mert ehetetlen iztelen volt.Sajat felelossegemre ott hagytam a korhazat es haza jottunk a picikemmel.Soha tobbet nem szeretnek a St.Anna klinikara vissza menni szulni(frauenklinik)!!! Szoval....itt sem mindenhol olyan jo am...amin megdobbentem...Laranak a szivverese 70 korulire lement a fajasoknal....2x akartak csaszarozni de nem tudtak eldonteni mit csinaljanak...orvosom sehol a masik orvos meg csak probalta hivni....aztan annyira kimerultem mar hogy kanallal huztak ki a picikemet
...akinek a koldokzsinor 2x meg volt tekeredve a nyakan.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 22:15:09

@maxval bircaman szerkesztő: én viccelek????
komám, hova lett a memóriád?????

"kétszobás panelünk 310 ezer Ft 1973-ban"

az építőanyag '89-beli kétszeresére drágulása és az áfa bevezetése után vettünk kétszobás panelt '90-ben 956ezerért.

73-ban mennyi volt a fizetés? tegyük fel, hogy 2000. ebben az esetben, kamatot nem számolva (mivel 3% volt csak), havi 500 forintos törlesztőrészlettel (és akkor erősen sokat mondtam), 620 hónap lett volna a kölcsön lejárta, vagyis majdnem 52 év.

ugye viccelsz??

Mr Long 2014.12.09. 22:17:17

@charlieharper: Kar, hogy a youknowwho lelepett. kvancsi lettem volna a velemenyere.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.09. 22:17:51

@charlieharper:
Nem láttam de teljesen hihető.
Kereskedelmi alaptétel hogy az áru hiánya növeli értékét.
3,5 fonttal dolgozok mos többért óránként mint két évvel ezelőtt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 22:19:36

@charlieharper: engem nem zavar, ha félreértenek, szívesen elmondom másként, hogy érthető legyen.
az zavar, ha nekem ugranak, mondván nem lehet véleményem olyanról, ahol még nem voltam. mondjuk halott se voltam még, nem is értem, hogyan van róla véleményem.

hát én se láttam még ikreket végighordani.
bár nem tudom, mondhatom-e ezt, hiszen én sosem vártam ikreket:D

orchideát meg rendeljél márciusra és a bőrkanapét se feledd.

Mr Long 2014.12.09. 22:20:10

@charlieharper: Angol kollegamat ma azzal hecceluk masik helyi sraccal, hogy ne vegyen fenycsovet otthonra, mivel a cegnrl egy egesz szekrenyre valo van. Mar meregette a taskajat, amikor kitortunk rohogesben es akkor gondolta meg magat. Itt is a mienk a gyar!

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 22:20:33

@Herr Géza: ha a praxisblogon lennénk, kapnád a választ: mert a betegek ellopják.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 22:22:46

@Imre apó:

természetesen nincs gyerekem, se egy, se kettő, sőt anyám sincsen, csak kipattantam apám fejéből,
de csak azután, hogy gondosan a lelkemre kötötték, hogy nem lehet véleményem,
különösen nem más, mint a tiéd.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.09. 22:23:55

@charlieharper: Charli figyu, el nem hiszed milyen körülmények között dolgoznak a kőművesek.
Aszfaltozott járdát kellett csinálnunk nekik az állványzatig nehogymár a sárban lépkedjenek.
Mindegyiknek saját culágere van aki mindent tíz centire a kezétől odatesz, kétszer annyit dolgozik mint a kőműves.

2014.12.09. 22:27:18

@Imre apó: Nem, nem normális. Sajnos csak a (megszokott) magyar korrupció szerves része.

négyzet 2014.12.09. 22:36:19

Hát most irigykedek... kiemelném a posztból az orvosok és személyzet figyelmességét, a lehetőségek korrekt felvázolását, vagy például azt, hogy nem kell két bőrönddel menni szülni, mert van minden a babának és mamának, nem kell a fél lakást bepakolni arra a - szerencsés esetben - pár napra.

Kicsit rettegek a SOTE-tól, ahol hamarosan szülhetek majd. Voltam nemrég ott rövidebb időre, és hát az ülőke nélküli vécé, nincs meleg víz, kosztól fekete zuhanyzó.. (nincs vécépapír és szappan az alap, tudtam) és hogy tényleg egyszerűen nincs elég személyzet, aki még csinálja sok vagy meghülyült, vagy mindig is utálta az embereket, nem tudom. Amikor műtöttek, a műtét után az orvos be se jött elmondani, hogy most mi lesz, a fiatal ügyeletes csak nézett. Francnak sem a szálloda hiányzik. Bár az eddigi tapasztalataim alapján van némi összefüggés - hogy a jobb dokik egyszerűen elmennek a kevésbé stresszes, jobban megfizetett, nem hálapénzzel működtetett magánklinikákra, ahol mellesleg persze képek a falon, kellemes színek és terek, az embernek nem rándul össze a gyomra, hogy vágóhídra jött. Lehet ezt cikizni, bár érdekes, hogy mi magyarok ennyire ragaszkodunk a lepukkant állapotokhoz, merthogy "eddigisjóvolt". Persze aki kiment külföldre az nem panaszkodik, hogy "fúj bőrkanapé" :D

Herr Géza 2014.12.09. 22:36:50

@Tóth Katalinka: Na ja, itt sem lehet általánosítani... Privát biztosított vagy? Azt írod, a kaja ehetetlen volt, a férjed mégis megette... Akkor olyan őt ár mégsem lehetett.... :))))))

M. Péter 2014.12.09. 22:37:49

@charlieharper: Lehet pl., hogy a sógornő vagy szomszédasszony mondta neki, hogy terhesség alatt nem szabad thai ételt enni, akkor nem jobb, ha megkérdezi valakitől, aki esetleg ért is hozzá? Nem elképzelhető, hogy van valami thai alapanyag vagy fűszer, amit jobb elkerülni terhesség alatt? Bangladesben (és egyes más helyeken is) az a szokás, hogy a nők egyenesen diétáznak, hogy minél kisebb legyen a baba, és simább legyen a szülés. Ennek persze hátrányos következményei vannak, ezt csak példának hozzm fel arra, hogy az, hogy egy egész ország csinál valamit, nem garancia arra, hogy az jó is.

pappito · http://pappito.com 2014.12.09. 22:37:51

@QUERCUS: ne ugass bele a felnőttek beszélgetésébe

Herr Géza 2014.12.09. 22:38:03

@Herr Géza: ... őt ár = ótvar :)))))

2014.12.09. 22:44:09

@Mr Long (UK): nem lelepett. Kiraktak.
Fenycsovet meg ne vegyen, vegyen helyette led-et. Tudod, carbon footprint

@diggerdriver: mi az a culager?

@Babette .: hat remelem nagyon koran nem jonnek, mert akkor mennek special care-re. Orchideat nem volt szandekomba venni, szagos gyertyat sem. Borkanape van. A korhazban meg az ujsag helyett ipad van a varoban olvasni (nincs 150gb foto rajta). A mostani orvos veletlenul del-afrikai, mosolyogni nem szokott. Lehet azert, mert ez nem ingyenes?

A halapenzrol jut eszembe. Volt egy musor Gibraltarrol, ahol ugye brit korhaz es ambulance service van. Volt egy nemet hazaspar, akit be kellett vinniuk a korhazba. A nemetek allandoan halapenzt akartak adni a brit paramedicsnek. Az meg nem tudott hova fordulni szegyeneben.

2014.12.09. 22:47:01

@M. Péter: asszony kapott egy listat az orvostol/midwifetol, hovy mit nem lehet enni. Olyan nincs rajta, hogy tedd boycottra a francia/thai/gorig konyhat.

acsa77 2014.12.09. 22:47:32

Mi Ingolstadtban voltunk szülészeten. A kórházról annyit kell tudni, hogy egy nagy csúnya épület, minden létező vészellátást (szívoperációk stb.) is el tudnak végezni, tehát innen nem rohangálnak máshová.

A nyílt napon a német látogató kismamák is ledöbbentek, hogy:
- gyak. nincs semmilyen fekve/ülve szülés, első helyen az oldalfekvés van (ezt furcsálltam), második a térdelés, harmadik a guggolás aztán még a heveder és a medence. (A Mo.-on látható csili-vili ágyak helyet ott csak szimpla támlás heverők voltak.)
- igen, medence! És nem csak vajúdás, ami béna megoldás, kiráncigálni a vajúdó kismamát a vízből, hanem tényleg szülés
- orvosnak tilos jelen lennie a szülés folyamatában, mert statisztikailag növeli a komplikációkat (a magyar szülésznők is a hátuk közepére kívánják az állandóan jelen lévő orvost)
- orvos "csak" egyes kontrollokat végez, nincs bent, kívülálló, nincs orvosfogadás, nincs szükség összebarátkozni vagy ilyesmi
- nem csak a császár ritka, de repedés is ritka (lásd póz)
- a szülés folyamatát nem sürgetik, mondván szülés közben még nem aludt el senki, és komplikációk ebből nagyon ritkán adódnak (lásd orvos háttérben)
- szülés után azonnal haza lehet menni, de nagyon kényelmes bent, úgyhogy jobb két nap pihi
- ha szülés során nem kakilt be a gyerek ill. nincs fertőzésveszély megállapítva, akkor a gyereket az egészsége érdekében nem fürdetik meg. Ezt egyébként itt Mo-on is favorizálják egyre többen. Megdöbbentünk, hogy milyen kellemes illatú és tiszta bőrű marad. 10 nap után megfürdettük, de csak mert lekopott a máz.
- apa bent léte kívánatos, de van elég szülésznő ha kell - ti. kiképzőkórház és minden szüléshez raknak pályakezdőt is (a pályakezdő olyan odafigyeléssel dolgozott, mint ha atombombát hatástalanítana, és felkészülten válaszolt mint egy pszichológus)
- a cikkben taglalt kedvesség, figyelmesség igaz, és az állítólag nem létező német humor is fel-felbukkant, mint a célzás az elalvásra. Aztán a vajúdás lelassulása miatt elmentünk ebédelni a menzára, majd leküldtek valakit, hogy talán célszerű lenne feljönni szülni

És hogy mondjak negatívat is: bár a kórház tisztában volt az EU-s kártya lehetőségeivel, a nőgyógyász nem, sem az asszisztense. Ráadásul fölösleges szolgáltatással akart lehúzni minket. Az AOK győzködte a bagázst, hogy ki fog fizetni mindent a biztosító, ne aggódjanak.

A tanulság: Mo-on is vannak jó mozzanatok. A nemrég dutyiba zárt kuruzslóhoz hasonlóktól pedig óvjon mindenkit az ég.

négyzet 2014.12.09. 22:47:47

@Imre apó: Nekem az a válaszom erre - hogy a jatt rossz dolog. Azért rossz, mármint a hálapénzre gondolok itt, mert fenntartja ezt a rossz rendszert, és a benne lévőknek egyszerűen nincs elég érdeke fellépni saját érdekükben. Betegnek, dolgozónak stb. Ha kényszer lenne arra, hogy több pénzt toljanak az eü-be, akkor egyszerűen nem kellene a hálapénz. Biztos akkor is lenne, aki akarna adni, de az orvosok mondjuk nem röhejes bérért dolgoznának, akkor akinek nincs ehhez gyomra, képes visszautasítani, és nem hagyja el ezért az országot, mert elege van ebből.

Másrészt én fogok adni szülés után az orvosnak és szülésznőnek, ha úgy látom jónak. Mert a szülésznő mindenképp ott lesz, végigcsinálja velem, ha hétvége, ha ünnepnap, ha éjszaka, mert én megkértem őt. Jó okom van rá, hogy megkérjem, ezt most nem részletezném, mert hosszú lenne. Az orvos magánrendelésein mindig fizetek, így neki akkor adok pénzt, ha ott lesz, bejön és szükség lesz rá. Ennek arányában fogok adni, de nem automatikusan. Hanem mert ő sem biztos, hogy épp a műszakjában dolgozik, de bejön a kedvemért, mert a betege vagyok, bár én nem biztos, hogy ragaszkodnék hozzá, csak a szülésznőhöz.

Hát ennyi. Szerintem nem jó a hálapénz, fenntartja a rossz rendszert, de ez ellen csak összehangoltan lehetne tenni, és nem is biztos, hogy az a jó megoldás, hogy akkor én nem adok, vagy te nem adsz - eddig még sosem adtam hálapénzt életemben, szóval biztos ciki lesz elsőre a helyzet - hanem inkább felülről kellene belátni, hogy ez így nem megy, és legalább elindítani egy folyamatot, aminek a végén legalább a személyzeti helyzet javul.

Mr Long 2014.12.09. 22:48:18

@négyzet: kulfoldon vagyok, de nem leleptem, csak korulnezek. ettol fuggetlenul nem ertem a borkanape miert szukseges.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 22:51:15

@charlieharper:
culáger: segédsegédmunkás. akinek az a dolga, hogy a mester kezébe adja a szerszámot, tolja a talicskát, szóval a keze alá dolgozzon.

majd drukkolunk neki, hogy maradjmég, maradjmég:)

puhacica 2014.12.09. 22:51:36

@Babette .: szoval a te faterod Zeusz. :O

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.09. 22:52:52

@négyzet:
"műtét után az orvos be se jött elmondani"

én pont mostanában tapasztaltam meg, hogy ez változik, nekem legalábbis újabban mindig beszélnek az orvosok, és kérdezés nélkül.. még az sbo-n is, ahol aztán tényleg kevés az idejük.

nyuszigonosz 2014.12.09. 22:59:21

@charlieharper: Culager - a kömüves segédje. ( építkezési segédmunkás)

puhacica 2014.12.09. 23:03:26

azt mondja mar meg valaki, akinek volt mar pelenkas gyerekkel dolga, hogy ez a nem furdetes mennyire jo szokas? most beszelt nalunk egy borgyogyasz is arrol, hogy a baba boret mar a mehben is valami full taplalo cucc vonja be es ovja a kiazastol es en ezt ertem is. de! csorikaim allandoan be vannak csomagolva pelenkaba. nem pallik be a kis valaguk, ha meg meg se furdetik oket?

puhacica 2014.12.09. 23:06:35

@Babette .: nezd, apukad kiletebol kikovetkeztettem, hogy miert van mindig olyan hatarozott es _bolcs_ velemenyed. :D

négyzet 2014.12.09. 23:07:59

@Mr Long (UK): ez mondjuk most csak egy vicc volt. De nyugodtan tiltakozz, hogy fúj de rossz neked, mert nem 40 éves bútorok vannak a rendelőkben.

négyzet 2014.12.09. 23:10:05

@Babette .: nekem ez idén volt. Én amúgy észre sem vettem volna, hogy valami nem stimmel, eléggé kész is voltam az altatástól, csak az ügyeletes orvos kérdései után rájöttem, hogy azt sem tudom, mikor megyek haza, és hogy sikerült az egész vagy nem. Bár persze az jó jel, hogy élek meg minden, de azért :)

acsa77 2014.12.09. 23:15:29

@négyzet: először mi is adtunk. Másodszor már nem beszéltünk semmilyen orvossal, csak szülésznővel, pedig első alkalommal voltak komplikációk. Harmadszor pedig épp külföldön voltunk.

Szőrszálhasogatásnak tűnik, de nem vagy az orvosod betege kismamaként. Az szülészorvosod max. a tanácsadód ilyenkor. A nőgyógyász végez vizsgálatokat, de erről azt kell tudni, hogy az egész EU-ban az az orvosi álláspont, hogy az ultrahang NEM szükséges orvosilag. Nekünk ezért ki kellet fizetni. Különböző okok miatt a saját polgárainak a biztosítók mindazonáltal kifizetik.

spartacus 2014.12.09. 23:16:37

Megtapasztalta milyen a nyugati ellatas?
Szukitsuk min Nemetorszagra...
Gyere at Angliaba es visszasirod az otthoni siralmas korhazakat. En legalabbis a borkanape es csillogas helyett a szakertelemet szeretem. Nem maskeppen mondani: ennyi szerencsetlen hulyet egy helyen.... Persze magankorhazakba vannak rendes orvosok, de egy sima konzultacio £200....
Mielott elkezdenetek, hogy biztos veletlen tapasztalat vagy csak mivel bevandorlo vagyok tessek korulnezni a neten. Ezer szamra panaszkodo allampolgarok. (Angolok valamilyen csoda folytan...)

wuaaa 2014.12.09. 23:16:58

@puhacica: Nem a fürdetésnek köszönhetően nem pállik be a kis valaguk állandóan bepelenkázva, hanem mert minden seggtörlés után be bőven vannak kenve erre való krémekkel.

négyzet 2014.12.09. 23:18:42

@puhacica: én még nem tudom, nem is találtam erre igazán egyértelmű leírást, de azt láttam szülésfelkészítőn, hogy a bababarát hozzáállás az volna, hogy a magzatmázat nem mossák le úgy egyből, hanem rajtahagyják, lekopik pár nap alatt. Ettől állítólag ellenállóbb lesz a baba bőre, és talán emiatt az ilyen babák bőrét kevésbé kezdi ki a törölgetés, bepállás, nem tudom.

A magzatmáz rajtahagyás önmagában tök jó, de a napi fürdetés elhagyását ebben a korai szakaszban én sem tudom elképzelni. Unokahúgom amikor derékig volt fosos elég gyakran, hát nem volt olyan, hogy ne fürdessük, na. :)

négyzet 2014.12.09. 23:22:15

@acsa77: másodjára gondolom mi is bátrabbak leszünk, na meg remélem akkor már tényleg külföldön ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.12.09. 23:29:50

@charlieharper:
A culáger a segédmunkás régies elnevezése.
Ők azok akik odahordják a téglát a maltert a kőműves keze ügyébe.

pappito · http://pappito.com 2014.12.09. 23:45:01

@zöldeketbeszélek: nem tartom korrektnek azt a dumát, hogy "ne gondoljuk a kórházat szállodának"

Nem gondolom. Sőt. Azt vártam, hogy olyan legyen, mint egy kórház. Tiszta, működő, segítőkész személyzetű - mivel nem betegként voltunk, hanem szülni mentünk. Ehhez képest az itteni kórház olyan volt, mint egy kórház, az első gyerekem meg egy salétromosra rohadt falú, _koszos_ helyen szült, egy büdösgyökér nőgyógyásznál, aki annak ellenére, hogy a nejem a magánrendeléseire járt, csak a szülés végére ért oda, majd 3 perc varázslás után learatta a babérokat, majd otthagyott bennünket a szülésznővel, aki végig velünk volt (pontosabban ingázott két vajúdó mama között) aztán tisztelt dottorúr már csak a borítékért jelent meg.

Mindezek ellenére a legnagyobb különbség az volt amire a magyarban szó sincs: PRIVACY.

A második szülésnél nem jött oda senki basztatni, nem robogtak be a szobába ezért-azért, az egész kaland bonyolítását intézte a midwife. Anno Mo-n nekem kellett kibaszni a takarítónőt a helységből a koszos felmosóvödrével locsmogott a szülő nejem körül és a khm, érkezési oldalt nézegette. Mondjuk a csecsemős nővér végtelenül törelmes és segítőkész volt.

A különbség a rideg, ipari, szocreál igénytelenség és a természetesnek vett kiszolgáltatottság, a személyzettel szembeni hangsúlyozott alárendeltség és a civilizált szolgáltatás között van. És itt nem kell ezért külön fizetni, zsebbe meg pláne elképzelhetetlen.

és még budipapír is van

pappito · http://pappito.com 2014.12.09. 23:55:49

én az orvosnak nem adtam, a nejemre bíztam, de nem kérdeztem meg mennyit adott, szerintem lófaszt érdemelt volna a seggébe kettőt. A csecsemős nővérnek viszont adtam, mert a nejemet megkérdeztem, hogy ki segített (első gyerek) a legtöbbet, kire lehetett számítani? Aszonta arra ott, úgyhogy odamentem szépen és a néninek megköszöntem. És a nővérke aki gondolom valami havi hatvanezerért nyomta a bugit még meg is kérdezte, hogy akkor ezt most az övé v elosszák-e a többi nővérkével??
Érdekes orvostól nem hallottam még emlegetni, hogy "akkor ezt még szétcsapjuk a szülésznővel meg a nővérkével akik végigkeccsölték a szülést velem/helyettem"

úgyhogy elítélem a hálapénzt, de bűnös vagyok a rendszer fenntartásában :(

de aztán kiiratkoztam :)

montroyal ( CAN qc) 2014.12.10. 00:32:22

@pappito: állampolgárságot szerezni az országban születés alapján."

szerintem a világnak csak egészen kevés országában lehet

csak pl; a munkasom 18 eves koraban visszajott allampolgarkent mert itt szuletett ,de a szuleit akkor nem fogadtak el (baratok voltunk ) hazakuldtek...

de uj torveny lesz - az itt szuletes nem jelent automatikus allampolgarsagot

pappito · http://pappito.com 2014.12.10. 01:26:42

@montroyal ( CAN qc): nálunk restrikciók vannak, csak akkor lesz helyi állampolgár a gyerek, ha legalább egy szülője rendelkezik letelepedési engedéllyel (és/vagy már állampolgár)

2014.12.10. 03:40:12

@montroyal ( CAN qc):
"szerintem a világnak csak egészen kevés országában lehet "
Canadaban es az USA-ban lehet es Latin-Amerika legtobb orszagaban is:
en.wikipedia.org/wiki/Jus_soli

bxf 2014.12.10. 04:36:24

@Réka ‎: Oh my... ezt is megertem. Valaki szexistanak nevezett es ez egy no volt. Nagyon agyadra mehetett Svedorszag.
Reszemrol ezt a meddo vitat lezartam. Mas az, amikor valaki karomkodik, es megint mas, amikor valaki ezt le is irja. Szegyeld magad.

pappito · http://pappito.com 2014.12.10. 04:39:50

@bxf: amúgy tök igaza volt, a káromkodás nemfüggetlen :)

bxf 2014.12.10. 04:42:34

@bpetya75: A szemlelet az volt, hogy ha egyszer valaki csaszarral szult, akkor a kovetkezo szules(ek) csak csaszarral lehetseges(ek). Azota ez is valtozott. Az USA-ban pl. 2 csaszar utan nem okoz problemat egy 'per vias naturales' szules levezetese, de!

A mehizom simaizomszovetbol all, es min. 2 ev kell a teljes regeneralodasahoz (csaszarmetszes utan). Amennyire en emlekszem tanulmanyaimbol, ha 2 even belul kovetkezik be a kovetkezo terhesseg, akkor a regeneralodasa folyamat meg nem fejezodott be, es mehrupturatol tartanak. Ha tobb, mint ket evvel kesobb lesz az illeto terhes, akkor engedekenyebbek.

Azt gondolom, hogy vannak kulonbozo "iskolak", mas-mas velemennyel. A magam reszerol ket csaszarmetszes utan a harmadikat sem vallalnam huvelyi uton, tehat megertem az illeto szulesz odzkodasat. Mas"iskolak" mereszebbek, es nekik nem okozna gondot.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.10. 06:23:47

@négyzet: igen ez erdekes, az ember kesobb ugy erzi, valami agyi masallapotban volt

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.10. 06:25:44

@wuaaa [nor]: nem is ertem. ha minden pelenkazasnal lemosom a kis segget , akkor minek még furdetni is. ?

Keleti Szél 2014.12.10. 07:02:13

Napi szépirodalmi konteó, avagy kinek jó igazából a szuperpapírpelenka.

(...) "Ez a jó szándékú nevelés végül odáig jutott, hogy egész iparágak álltak rá például a papírpelenka gyártására, ami lehetővé teszi a kisgyerek számára, hogy ne a fájdalom kényszere, mert a vizelet kimarta a puha bőrét, késztesse arra, hogy szobatiszta legyen, hanem a szabad önálló döntés. Ennek persze az lett a következménye, hogy míg régen már másfél évesen, de legkésőbb kétévesen minden gyerek szobatiszta lett, addig ma nem ritka, hogy három-, sőt négy-, éjszaka akár öt-, hatévesen is pelenkát hordanak a gyerekek, mert a vizeletet a modern pelenkák olyan jól beszívják, hogy az ürítés után szinte észrevehetetlen, s ha lehet így is, miért menne az ember a mosdóba, vállalni azt a sok strapát, s nem utolsósorban hogy abbahagyja a játékot, amit épp szívesen csinál. Maga alá vizel, miért ne. Azt hihetnénk, hogy ezek mögött az új pelenkafejlesztések mögött a gyerekkor jobbá tétele rejtőzik, holott a gyerekekre senki nem gondol. Az új fejlesztéseket a pelenkagyárak gazdasági érdekből csinálják, hogy minél tovább hordják a gyerekek ezt a nagyság szerint növekvő árú terméket. S azt a pénzt, amit a szülők például jobb minőségű élelmiszerre vagy netán kellemes hétvégi programokra költhettek volna, azt szépen bezsebelik a pelenkagyárak." (...)

mozgovilag.com/?p=6010

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.10. 07:02:27

@Babette .:

Az a gond, hogy biztosan emlékszem a számra: 310 ezer.

1973-ban lettem első osztályos, akkor vették a lakást a szüleim. Igen, ez Zugló volt, jobb volt, máshol esetleg csak 200 ezer lett volna.

A hitel pedig akkor 1 % alatti volt, azaz nevetséges.

Mr Long 2014.12.10. 07:33:15

@négyzet: Viccet felreteve nem jobb az itteni rendelo, ahova ketszer mentem eddig. Ok, ki van festve, meg kivulrol jobb fajta epuletnek tunik, de a rendelo elott nincs hely, szuk folyoso. Plusz a paciensek nagy resze is nyolckeres kinezetu :). Ugyan olyan muanyag szekek, mint a nyockeres rendeloben, ahova neha elmentem. Teny, nem elitnegyedes kornyek.

tanato 2014.12.10. 07:35:52

@maxval bircaman szerkesztő: Jó,hogy itt vagy tettünk fel egy kérdést fentebb,milyen a kórházi és ezen belül szülészeti ellátás BG-ben illetve mesélj a személyes tapasztalatokról,hogyan zajlott feleséged szülése kint?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.12.10. 07:38:45

Azért ez az egész nem kicsit lett túlspilázva.
Nem kellene elfelejteni, hogy szabad kórházválasztás van, mindenki ott szül, műtteti magát , ahol akarja. Ha neked nem tetszenek a poloskás, retkes pesti vágóhidak, válassz másikat , keress egy kis csini, tiptop kórházat máshol,vidéken. Nem értem mire ez a műhiszti.
Nagyanyám aszonta , "aki hülye az haljon meg fijam, és meg is fog, légy biztos!" :-DDDD

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.12.10. 07:41:15

@Keleti Szél: úristen, te hol találod ezeket a szenzációs írásokat? :D Annyira imádom, amikor valaki kinyilatkoztatja, hogy mindenki más zombuló rabszolga, csak ő a szabad ember, aki átlát minden elnyomó struktúrán és kívülről nevet másokon. Nem Eddie írta véletlen? Bár ilyen okos, mindentlátó emberrel Dunát lehet rekeszteni.
"You're unique, just like everyone else" :D

bpetya75 2014.12.10. 07:50:21

@bxf:

Köszi a választ! Egyébként félreértettél ;-)

Az első volt császár, a másodiknál szívóztak. Fiatal doki volt asszony választottja, nem bízott annyira magában, tanácsot kért egy tapasztaltabb kollégától, aki burkoltan lehülyézte a feleségemet, hogy mit gondol, császár után, 40. hétben nulla tágulással hogy szülhetné már meg a gyereket. Aztán végül csak megszülte
Itt Kaposváron nagyon pártolták akkoriban a császárt. nem tudom, hogy pénzügyi okok miatt, vagy a defenzív orvoslás részeként, bár a rizikók tekintetében úgy tudom szintén megoszlanak a vélemények.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2014.12.10. 08:29:39

A poszternek: nekem nagyon tetszett a poszt,jo volt olvasni.Felidezte bennem a fiam születesenek mozzanatait.Ez utobbi egyebkent iden marciusban törtent,itt Franciaorszagban,a Hopital de Hautepierre-ben ( ez Strasbourg egyik ( azt hiszem a legnagyobb) korhaza.En most itt nem irok odakat,arra ugyis azt mondanak sokan hogy nem iga,tulzas,stb.A nemet rendszerre visszaterve: nem ismerem azt a rendszert,annyi tapasztalatom van vele,hogy mivel a kiköltözesem utan lettem terhes es meg nem volt biztositasom,nemet nögyogyaszt valasztottunk ki elsö blikkre ( nyelvi okok-ferjem anyanyelvi szinten beszel nemetül), hozza kb. 3 honapot jartunk-szinten csak jokat tudnek irni rola.Aztan valtottunk francia doktorra,szinten nem tudok rosszat irni rola-ö pont olyan volt,amilyet szerettem volna: idös,tapasztalt,higgadt,nem seggnyalosan kedves,de nekem nem is az volt a lenyeg.2.gyereket varo anyakent a tenyek erdekeltek,nem a cukormaz.Korhazat most szinten nem jellemeznem hosszabban,annyit erröl: a lanyomat 7 eve Magyarorszaon szültem, Miskolcon, a B.A.Z.-megyei Korhazban,32.hetre, koraszülessel.Na azt az idöszakot es azt a szülest nem kivanom senkinek,ellensegemnek sem.Fiam születeseröl annyit: ha ez a szülestörtenet Magyarorszagon zajlik,nem hiszem hogy ilyen vidaman ülnek most itt es valoszinüleg a fiam sem hömpörögne a jatszohelyen ilyen vidaman.A köritest most kihagytam,nekem akkora kontraszt volt a 2 esemeny között,hogy neha az itteni korhazban szo szerint bamultam bizonyos kerdesek meg helyzetek hallatan,olykor meg is kerdeztek,valami baj van -e,mert ugy ledöbbentem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.10. 08:56:07

@pappito: Mert az korrekt duma, hogy valaki a folytonos mosoly, borkanape, orchidea, illatmecses, haromfele kenyer meg az ajandek vacsi miatt vonja le azt a kovetkeztetest, hogy a nemet orvosi (!!!) ellatas milyen szuper? Bocsi, de oda-vissza lehet sorolni a pozitiv-negativ szulestorteneteket, kozben elfelejtve h a korites nem fontosabb a husnal akkor sem, ha ezzel lesz teljes a fogas.

Egyebkent en a MAV korhazban sultem kellemes korulmenyek kozott, felujitott szuloosztalyon, a szobak tisztak es kenyelmesek voltak, a noverek segitokeszek, az orvosom tobbszor is bejott hozzam mar amikor megvolt a baba.

Eveket keszultem a gyerekvallalasra, tobb szaz szulestortenetet elolvastam.

A korhazi (es nem az orvosi!) ellatashoz nem az kell, hogy borkanapen, relaxacios zenet hallgatva elvezd a ctg-t. Nem svedasztalos reggeli kell meg ajandek sajttal. Csak egeszseges, felfujodast, szekrekedest, allergiat nem kivalto etrend, tisztasag es sgitokeszseg. A tobbi luxus. Mamahotel kismamaknak.

bpetya75 2014.12.10. 09:07:16

@zöldeketbeszélek:

"Eveket keszultem a gyerekvallalasra, tobb szaz szulestortenetet elolvastam. "

Nem paráztál be ennyi idő alatt? Nem is beszélve a szüléstörténetekről! Mi azért álltunk le velük elég hamar, mert túl sok volt köztük a negatív. Te nem ezt tapasztaltad?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.10. 09:18:36

@Turchi: Kivancsi vagyok, itt UK-ben hogy megy, mert a haziorvosi ellatas, es szakrendelesre beutalas katasztrofalis.

Emiatt is van, hogy szivesebben jarok haza maganrendelesre ( nogyogyasz, fogorvos) , mint itt barmire. Ha korhazba kerulok itt, onnettol mar rendben van, nade az, hogy 2 hete varjak egy surgos szuresi idopontra.....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.10. 09:23:03

Amugy szivesen olvasnek az itteni rendszerrol is, elobb utobb szuksegunk lesz ra:)

2014.12.10. 09:47:17

@tildy[UK]: Igen, ezt én is hallottam hogy ott a beutaló meg az orvoshoz kerülés nem egyszerű. Én is szívesebben megyek otthon orvoshoz maszekba. Na de nemsokára biztos te is megtapasztalod a kinti dolgokat és majd leírod gondolom :-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.10. 09:52:15

@tanato:

A kórházi ellátás nagyon függ a helytől és a kórháztól.

Szófia és Plovdiv tömve van kórházakkal, több van a kelleténél. Az ország más részein meg sokszor 100 km távolságon belül nincs semmi.

Az állami kórházakban persze szegényes az ellátás: tisztaság van, de minden ócska régi. A festés 10 éves, az ágyak 30 évesek, stb. Az ágynemű több éves, de legalább mossák. Az étel szegényes.

A kórházi pizsoma olyan, mintha egy auschwitzi témát eldolgozó filmből vették volna. Persze sokan eleve saját ruhát használnak (én is így tettem).

Szeptemberben voltam 3 napot kórházban, lefényképeztem a reggelit www.flickr.com/photos/bircamax/15354748806/in/set-72157645547423049 és az ebédet
www.flickr.com/photos/bircamax/15191245257/in/set-72157645547423049 - a képek elég szarok, telefonnal készültek, a reggeli egy szelet kenyér vajjal és egy tucat olajbogyó, az ebéd meg zöldségkrémleves, csirkecomb paradicsomfőzelékkel, két szelet kenyérrel. A vacsorát nem fényképeztem le, mert nem kértem ki, a feleségem hozott nekem két BigMacet és sültkrumplit a McDonald'sból.

Viszont van a szobában wi-fi és televízió.

A magánkórházak persze szállodai minőségűek.

Viszont az a furcsa helyzet van, hogy az állami kórházak nagyobb presztízsértékűek szakmailag, ott vannak a jobb orvosok. Innen a modern bolgár mondás "szállodában akarsz üdülni vagy szeretnél meggyógyulni?".

Egyik korábbi munkahelyem az egyik magánkórház mellett volt. Oda jártunk be ebédelni rendszeresen, olyan jó volt a kórházi kaja.

A szülészet hasonló kategória. Ha a szülés problémamentesnek ígérkezik és van az embernek pénze, elmegy magánkórházba, hiszen ott nyugati szintű az ellátás. Ha viszont valami baj van, jobb az államit választani, mert a szakemberek ott vannak.

A nagyobbik fiam még a kommunizmusban született, a kisebbik már a demokráciában. A viszonyok hasonlók voltak, csak az utóbbi esetben sokkal kevesebb volt szülő nő. A demokrácia alatt a lakosság 20 %-a kivándorolt, plusz erősen csökkent a szülési kedv.

Nekünk eleve már az első szülés problémás volt, műtét lett a vége. A másodiknál is megpróbáltuk a normál utat, az se ment, sőt a gyerek homloka beleütődött a csontokba a próbálkozás közben, a nyomok egészen 12 éves koráig látszódtak. Lásd: www.flickr.com/photos/bircamax/8238084518/in/set-72157632149278979

christophe 2014.12.10. 09:52:15

@Krisztina Feldges: Belgiumrol tudok beszèlni,a hidegtàlas vacsit leszàmitva,egy az egyben hasonlo a tortènetunk,az onrèsz amit effektiv mi fizetunk,200 euro volt a terhesgondozàs alatti vizsgàlatokat is beleèrtve,kètszemèlyes szobàban.

2014.12.10. 09:59:14

@maxval bircaman szerkesztő: Cuki baba! :-) Enyémnek Gorbacsov foltja volt a homlokán 4 évig és a 8 éves korára múlt el.

tanato 2014.12.10. 10:11:24

@maxval bircaman szerkesztő: Köszi az infót.Azért akkor ti valamilyen szinten előbbre tartotok,Mo.-on ugyanis nem létezik magánkórház/ahová be lehet feküdni,/csak magánrendelések vannak/Egy volt ugyan Telkiben de bebukott.Itthon erősebb úgy látszik még a kommunista örökségű szemlélet.

bpetya75 2014.12.10. 10:22:15

@tanato:

A Seffer-Renner nem az, itt Kaposváron?

alprazolam 2014.12.10. 10:28:45

fantörpikus. Nem vagyok nő, de szeretnék ott szülni, ahol a posztoló.
Viccet félretéve pontosan ott vagyunk ahol lennünk kell, Németo. és Burkina Faso között. lehet egyiket, vagy a másikat is kipróbálni, nekem jó az itteni.
Ha az elvárásaidat a realitáshoz igazítod, nagy meglepi nem érhet.

tanato 2014.12.10. 10:42:08

@bpetya75: Nem tudom róluk még nem hallottam.de majd utánanézek.Sajnos Telki is a fizetőképes kereslet hiányában bukott meg.Nem tudták feltölteni kellő létszámban fizetős betegekkel.

tanato 2014.12.10. 10:49:45

@bpetya75: megnéztem a honlapjukat,oda valóban be lehet feküdni,de nem úgy magánkórház mint más államokban hanem csak bizonyos spéci kezeléseket,kisebb műtéteket csinálnak.Szóval nem sok osztályos általános kórház,beltől a szülészetig mint Telki volt.

Muscari 2014.12.10. 11:09:01

@bpetya75: én nem vállalnék be császár után sima szülés, sajnos tudok olyan esetről, mikor az anya méhe szétszakat acrégi sebhelynél, a gyerek feje meg beszorult a hasfal és a méh közé. Azt hitték, már nem is él, de mikor kivették kiderült, hogy mégis. Sajnos az oxigénhiány okozta agykárosodás miatt vak és fogyatékos szegényke. Én ezt a kisfiút két éven keresztül naponta láttam és hallottam, míg élek nem felejtem el. A szülők teljesen tönkremenve, a veszekedés minden nap áthallatszott hozzánk, mindeztcazért, mert hagyták az anyát hüvelyi úton szülni :-(

A fogyatékos gyermek témában eléggé jártas vagyok családi érintettség okán is, és mert anyukám egy gyermekotthonban dolgozott 30 évig, ahol fogatékosokkal foglalkozott.

Annyit hozzátennék, hogy a lelkieken túl jatalmas anyagi megterhelést is jelent egy iluen gyerek, a fejlesztő foglalkozások, speciális iskola, autót kell mindenk3pp fennrartani... Vidéken élve mindez még sokkal rosszabb, mert helyben nincs semmi, ráadásul az anyuka nem tud dolgozni.

A legtöbb házasság rámegy és legkésőbb akkor intézetb adják szegény gyereket ha felnő, mert nem tudják ellátni. Számtalan p3ldát tudok erre, persze nyilván van pár ellenpélda is.

A szegénység garantált hacsak apuka nem keres nagyon jól, támogatás csak a dupla csp(szinte semmi) és gyes jár a gyerek tízéves koráig. Utána semmi, esetleg az anya elmehet ápolásira néhány tízezer forintért.

Ez a szomorú valóság.

bpetya75 2014.12.10. 11:32:26

@tanato:

Aha. Azt sem tudtam, hogy volt olyan magánkórház, ami teljes profilban szolgáltatott.

@Muscari:

Laikus vagyok, de egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen méhszakadás minden előzmény nélkül, robbanásszerűen történjen meg. Feleségem végig azt érezte, hogy minden rendben, a vizsgálatok is ezt mutatták. A szülőszobán nem tartott tovább a dolog bő két óránál. Kontrollált körülmények között voltak, nem rizikóztunk, csak azt akarta elkerülni, hogy mivel az első császáros volt, a másodikhoz is eleve úgy álljanak hozzá a kórházban. A választott orvost leszámítva mondjuk úgy álltak hozzá, ennek ellenére sikerült megszülnie a babát. Ez volt az az esemény, amikor a lassú felfogásom ellenére leesett, hogy milyen kemény csaj a feleségem ;-)

puhacica 2014.12.10. 11:34:41

@wuaaa [nor]: @négyzet: hát, pont ez az, hogy ok, hogy krém meg nedves törlőkendő, de amikor nyakig végigfossák magukat, akkor azért az szerintem kevés. de még ha nem is sugárban jön a cucc, a törölgetés nekem akkor se tűnik soknak. inkább csak "helyi érzéstelenítés" jellege van. :) na mindegy, csak elmélkedtem, egyrészt ez a téma engem úgyse érint testközelből, másrészt meg a ritkábban fürdetett gyerekek is életben maradnak, szóval köszi a választ!

2014.12.10. 11:50:33

@zöldeketbeszélek: Az otcsillagos hotel meg egy nemet allami korhaz szinvonala kozott nagyon nagy kulonbseg van. A korhaz kb. egy vagy maximum ket csillagos hotelnek felel meg, ha az ellatast nezzuk. Ennyit pedig egy joleti allamban minden tovabbi nelkul elvarhat az ember. Az otcsillagos szalloda szinvonala kicsit mas. Tudom hogy a szocializmus idejen megprobaltak belenk nevelni hogy minden kenyelem 'luxusnak' szamit es a 'luxus' rossz, de szerintem ideje lenne tullepni ezen. Az egeszsegugy egy szolgaltatas amiert fizetunk, es jogunk van bizonyos dolgokat elvarni a penzunkert cserebe. Peldaul en normalis banasmodot es emberi hangnemet minimum elvarnek, meg Magyarorszagon is, ha mar nincs borgarnitura meg orchidea a varoban. Ha pedig tobbet fizetek mint egy atlag magyar adofizeto - mint peldaul Nemetorszagban, ahol kb. 150 eurot fizettem havonta - akkor johet a virag, borgarnitura, gyertyak stb.

Imre apó 2014.12.10. 12:15:44

@négyzet: Vannak még becsületes emberek :)

@Babette .: Te beteg vagy!! de ne menj orvoshoz.

2014.12.10. 12:28:22

@puhacica: En tobb ujszulottrol gondoskodtam mar, egyiket sem furdettuk / furdettem naponta, a pelenkazast ugy oldottam meg hogy tiszta, langyos vizbe martott es kifacsart vattaval toroltem le azokat a reszeket amiket szukseges volt, ezutan ronggyal szarazra toroltem es kremet tettem ra - az a legfontosabb hogy szaraz legyen a bor es lehetoleg krem legyen rajta. Ez a modszer mindegyik gyereknel bevalt, egyik sem lett budos :), koszos vagy beteg.

2014.12.10. 12:32:05

@maxval bircaman szerkesztő: Gyonyoru kep rolatok, ezt most minden ironia es hatso szandek nelkul mondom.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.10. 13:52:07

@tanato:

Mo-on túlárazták a szolgáltatásokat, szerintem ebbe bukott bele az egész. Telki is.

wuaaa 2014.12.10. 13:52:23

@puhacica: @Babette .: A vizes fürdetésnek nincs semmi olyan hatása, amit ne lehetne más módszerrel ugyanazt a hatást elérve helyettesíteni, sőt. Nem egy négykilós fickándozó gyerek a kihívás ezen a téren, aki páróránként tisztába van rakva. Édesapám fél évig kómában volt, keresztlányom 600 grammal született. Egyikük sem volt hónapokig fürdetve. Nem csak hogy túlélték, de még csak be sem pállott a valaguk, sőt, büdösek se voltak, pedig fosni fostak rendszeresen.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.10. 13:52:38

@Mirjam2:

Nekem is egyik kedvencem. A gyerek a képen kb. másfél hónapos. Jelenleg 18 éves.

puhacica 2014.12.10. 14:07:01

@Mirjam2: @wuaaa [nor]: ok, hiszek nektek, már csak azért is, mert nekem ebben nincs tapasztalatom.

DFK 2014.12.10. 14:25:33

@Mr Long (UK): Azt biza előre kell odaadni a dokinak.

boundary 2014.12.10. 16:33:14

Két gyerekre mennyi a kindergeld?

Quercus a favágó 2014.12.10. 16:56:17

@pappito:

Anyáddal is így szoktál beszélni, köcsög?

tanato 2014.12.10. 17:58:26

@maxval bircaman szerkesztő: Ebben van valami,irgalmatlan árakkal dolgoztak/volna/

FutureFry 2014.12.10. 19:35:57

@maxval bircaman szerkesztő:
"Szeptemberben voltam 3 napot kórházban ... A vacsorát nem fényképeztem le, mert nem kértem ki, a feleségem hozott nekem két BigMacet és sültkrumplit a McDonald'sból."

Van több olyan amerikai kórház (leginkább főleg délen, pl. Texas) ahol a McDonald's a kórház része ("ebédlője"). Mert az olyan egészséges. Bár talán mostanában már kezdik ezeket kiebrudalni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.10. 19:53:12

@Mr Long (UK): az nem ilyen;)
ezt a majmot ismerem máshonnan, bár személyesen nem találkoztunk, az fb-n ismerős volt, aztán idővel megkérdezte, ki a rosseb vagyok, és akkor én levettem, mert így minek nem? na azóta baszogat itt nyakra főre, hogy miért, felfogni nem tudom.

Tóth Katalinka 2014.12.11. 06:35:39

Kedves Herr Géza! Nem vagyok privat biztosított.Az ételt a párom megette, mert minden evő.Ápolónő vagyok és tudom hogy a mi kórházunkban sem törődnek úgy a betegekkel ahogy kellene.. A kórházban ahol szültem akkor voltál jó kismama, ha nem volt kérdésed vagy panaszod.Ha éjjel kimentem valami kéréssel, mérgesen néztek mert megzavartam az alvásban őket.Mikor panaszt tettem az orvosomnál a hozzá állásuk miatt....még kevésbé foglalkoztak a picivel és velem. Na akkor szóltam az orvosnak h.jobb ha én most haza megyek a picivel együtt.Marasztalni próbált, de akkor már annyira elegem lett az egészből hogy el jöttünk. Mikor késôbb felgívtam a klinikát és kértem hogy segítsenek mert nem tudom hova forduljak egy problémával a kislányomnál,akkor is barátságtalan hangnemven közölték hogy ez nem rájuk tartozik keressek egy kinderklinikát (holott az orvosom úgy engedett el,hogy ha bármi problémánk adódna az elkövetkező 3 hónapban,menjünk vissza nyugodtan a klinikára vagy hívjam fel őket nyugodtan és segítenek)...azóta már több embertől hallottam a klinika "jó"híréről.Igaz hogy előtte is ...de gondoltam csak 1km-re van tőlünk ki fogom bírni ezt a pár napot...anya és a férjem könnyebben jutnak el hozzám...hát nem bírtam :(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.12.11. 09:06:20

@wuaaa [nor]: nekem egy nap után palik be a bírom, és olyan savanyú szagom lesz, hogy megjegyzi a környezetem

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.12.11. 20:22:14

@Mirjam2: Az ötcsillagos szálloda példa csak egy sarkítás volt, egy illusztráció a kontraszt érdekében. Azért csak nem gondolod, hogy komolyan azt hiszem, a hidegtál meg a bőrkanapé már ötcsillagos minőséget jelent :)?

Egyébként meg egyáltalán nem ez volt a lényeg. Hanem az, hogy ne keverjük már az orvosi ellátás színvonalát a kórházi ellátás színvonalával. Ez független attól, hogy mihez szoktattak vagy nem szoktattak minket, magyarokat.

De nem szaporítom ezzel kapcsolatban tovább a szót, úgy látszik, nem jön át, akármennyiszer is írom le.

csakmotyogok 2014.12.13. 10:35:48

@fhdgy: Nyugi itt is elhitetnek veled havi 15 ezer euróért heti 40 órás munkaidővel.

csakmotyogok 2014.12.13. 11:55:33

@geegee: Moszt is így van. Viszont a betegek csili vili új kógházban 1 hét alatt lelopták a csaptelepet wc űlőkét, tükröt:((.

Angi Takacs 2017.02.07. 09:44:33

Mai világban is vannak kűlőmbségek akkor hasonlitsuk őssze tőbb évtizeddel korábbrol az EX Jugoslavia valamint Németországot mikor én láttam meg a napvilágot...Édesanjám azt mondta nem is lettem volna ha ujbol YU kelet volna átesnie a eseményen... akorábbi koraszüléses hoororja után.....

DeadBodiesEverywhere 2017.05.17. 14:19:57

Reni,
privat voltatok biztositva vagy a kotelezo kasszaban jartatok ilyen jol?

mert en azt olvasom tobb helyen is hogy a kotelezo kasszas pacienseket a regi korhazi szarnyakban helyezik el, reggelire nem kapnak narancs levet, vizsgalatnal tobbet kell varniuk, stb

masik kerdes:
beszelsz nemetul?

mert azt is el tudom kepzelni hogy aki nem beszel
azzal teljesen maskeppen bannak

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása