oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • fhdgy: @élhetetlen: "Csak a cím, tudod, hogy 17 különböző rendszerben hány féle képpen lehet leírni az A ... (2021.03.03. 18:50) Az érem másik oldala
  • élhetetlen: @fhdgy: Bocs, igazad van, de csak azt akartam írni, hogy a kommunikáció nem biztos, hogy nyelvtudá... (2021.03.03. 18:30) Az érem másik oldala
  • Shanarey: Az ONS, pont annyira hiteles, mint a KSH. Az egyetlen különbség az hogy az ONS egy zabhegyező klub... (2021.03.03. 17:28) Magyarok brit földön: melyik szám nem hazudik?
  • élhetetlen: @FutureFry: Igen, így kezdtük, volt vagy 20 programozó párokra osztva, de ennek nem volt meg a kul... (2021.03.03. 17:19) Az érem másik oldala
  • Buchhalter: @ChristineK: Egyszer volt erről valami infó talán tavaly . 2004-2019 között 8000 magyar szerzett B... (2021.03.03. 16:20) Magyarok brit földön: melyik szám nem hazudik?
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2014. november 13. 06:48,  Határátkelés Nagy-Britanniában – elintézendő ügyeink 605 komment

2014. november 13. 06:48 Határátkelő

Határátkelés Nagy-Britanniában – elintézendő ügyeink

Ma némi szünet után folytatódik a sorozat, melyben elintézendő ügyeinket vesszük sorra, azaz mi az, amire egy-egy ország esetében figyelnünk kell határátkeléskor. Németországot már kibeszéltük, ma pedig az egyik legnépszerűbb cél, Nagy-Britannia következik. Természetesen ebben az esetben is érvényes, hogy várom a pontosításokat, kiegészítéseket, személyes tapasztalatokat, amit aztán beépíthetek a posztba.

Anglia, London, Tower Bridge és emberek_1.jpg

Megérkezéskor

Alapszabály (nem csak Nagy-Britannia esetében), hogy két dolog nélkül ne nagyon induljunk el: nyelvtudás és pénz. A londoni magyar nagykövetség (egyébként nagyon hasznos) oldala azt tanácsolja, hogy tartózkodási helytől (London vagy vidék), és a szállás minőségétől függően 350-500 ezer forintnak megfelelő font (ez 1000-1500 GBP) legyen nálunk. Szerintem ez kevés, még akkor is, ha rögtön munkába tudunk állni, a magam részéről inkább a dupláját javasolnám, de ennyiből már kétségkívül túl lehet élni a kezdeti időszakot.

Fizetést kaphatunk hetente, kéthetente vagy havonta, de munkába lépéskor azzal érdemes számolnunk, hogy legkevesebb két hét eltelik majd az első fizetésig, addig a magunkkal hozott pénzből kell gazdálkodnunk.

(Itt kell megjegyezni azt is, mert nem lehet elégszer elmondani, hogy mindenképpen legyen nálunk annyi pénz, amiből szükség esetén haza tudunk utazni Magyarországra, a konzulátus kifejezetten hangsúlyozza, hogy anyagi segítséget nem tud nyújtani.)

Fontos link:

Magyar Nagykövetség

Szállás

Nem árt tudni, hogy a szállásköltséget természetesen előre kell fizetni, továbbá megélhetési és útiköltséggel is számolni kell. A legtöbben valószínűleg nem saját lakásban kezdenek, ha szobát bérelünk, minimum heti 70-80 (de inkább több) fonttal kell számolnunk, és akkor még csak nagyon alaphelyzetben vagyunk. A szállás bérlésekor általában kétheti bérleti díjat kell előre kifizetni, ezen felül pedig legalább kétheti kauciót is le kell tenni.

Lakás esetében ez az összeg értelemszerűen a sokszorosára nő, az egyhavi bérleti díj mellé általában alsóhangon még egy - másfél hónapnyi kauciót is le kell tenni, és akkor még ott van az ingatlanközvetítői díj, ami elég nagy szórást mutat, de 300 font alatt ne nagyon számoljunk. (Lakást gyakorlatilag lehetetlen nem közvetítővel kivenni.)

Fontos linkek
Zoopla
Rightmove
Primelocation
Gumtree

Bankszámlanyitás

No, ez az, ami nagyon macerás tud lenni, de azért nem olyan vészes.

Amit a bankok általában kérnek:
- személyi igazolvány vagy útlevél
- lakcímigazolás (valamilyen a nevünkre kiállított közüzemi számla, council tax, azaz önkormányzati adó) vagy angol jogosítvány, amit úgyis meg kell csináltatnunk (lásd lejjebb)

Ha nincs lakcímigazolásunk (ami az elején könnyen előfordul)
- a NI-szám visszaigazolásáról szóló levél
- útlevél és / vagy személyi
- munkáltatói igazolás
- magyar bankszámlakivonat (ha lehet, akkor már átíratott, kinti címmel)
- végső kétségbeesésünkben pedig személyes referencia, de ez már nagyon necces, ráadásul mindkettőtöknek be kell menni a bankfiókba

Lakcímigazolás hiányában eléggé a banki ügyintézőtől függ, hogy nyit-e nekünk számlát.

Hasznos tipp 1.: regisztrálunk a bankban, kérünk egy időpontot, küldenek a címünkre egy levelet, amit aztán beviszünk a bankba. Mivel ezzel gyakorlatilag bizonyítottuk a lakhelyünket, címünket, szerencsés esetben átvághatjuk vele a gordiuszi csomót.

Hasznos tipp 2.: besétálunk az önkormányzathoz (local council) és jelezzük, hogy szeretnénk helyi ingatlanadót (council tax) fizetni. Nem volt még olyan önkormányzat, ahol az adóbefizetést megtagadták volna, így hamar kezünkben lehet a hivatalos számla a lakcímmel, amivel aztán mehetünk a bankhoz…

A számlavezetés, netbank, belföldi utalás, készpénzfelvét, a legtöbb banknál ingyenes, külföldi utalásért fizetni kell.

Társadalombiztosítási szám (National Insurance Number)

Ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban dolgozhassunk, szükség van társadalombiztosítási számra, ezzel követik nyomon, hogy mennyi hozzájárulást fizettünk. Ha ez nincs, akkor kérvényezni kell. Lehet telefonon a 0845 600 0643 számon (hétköznap 0800-1600 között).

A Jobcentre Plus behív egy interjúra, ahol megkérdeznek a körülményeinkről és miért igényelünk NIN-t. Ilyenkor a levélben azt is leírják, milyen dokumentumokat kell magunkkal vinni (pl. útlevél, születési anyakönyvi kivonat, jogosítvány, stb.).

Fontos link

Gov.uk

Ha munkavállalók vagyunk

Alaphelyzetben azért a legtöbben munkavállalók lesznek, ilyenkor a következőket érdemes tudni. Amikor munkába állunk, a munkáltatónak át kell adnia a P46 Employee without a P45 nevű nyomtatványt, amelyet ki kell tölteni.

A törvény megköveteli, hogy a munkáltató legalább a minimálbért kifizesse, ami a különböző munkavállalói csoportok esetében változhat (miként az összeg is), telefonon pedig a National Minimum Wage segélyvonalt érdemes tanácsért hívni a 0845 6000 678 számon hétköznap 0900-1700 között.

Ha gondunk akad a munkahelyen, akkor a dallamos nevű Advisory, Conciliation and Arbitration Service (Acas) nyújt (ingyenes!) segítséget, őket általában is érdemes keresni bármilyen foglalkoztatással és munkajoggal kapcsolatos kérdésben. Telefonon a 08457 47 47 47 számon érhetők el hétfőtől péntekig 0800 és 1800 között.

Ha vállalkozóként próbálunk boldogulni, akkor saját magunk után kell fizetni a járulékokat, ugyanúgy, mint Magyarországon. Ha alkalmazottak vagyunk, akkor az egészségügyi és nyugdíj hozzájárulást a munkáltató vonja a fizetésből.

Szintén fontos lehet, hogy milyen papírjainkat, végzettségek, stb., milyen feltételekkel ismerik el - erről bővebben a UK Naric oldalán tájékozódhattok.

Fontos linkek

Minimálbérek
UK Naric
Advisory, Conciliation and Arbitration Service

Egészségügyi ellátás és tb-hozzájárulás

Egészségügyi ellátásra minden, jogszerűen az Egyesült Királyságban tartózkodó magyar munkavállaló, egyéni vállalkozó, önfenntartó jogosult. A társadalombiztosítási hozzájárulást (National Insurance Contributions, NIC) általában a munkáltató vonja a munkavállaló fizetéséből és juttatja el az adóhivatalhoz. (Egyéni vállalkozók maguk után fizetik be.)

Mikor kell NIC-et fizetni?

- ha elmúltunk 16 évesek
- ha munkavállalóként heti 153 fontot vagy annál többet keresünk
- ha egyéni vállalkozóként évi 5885 fontnál több a nyereségünk

Rászorultság-alapú juttatások

Európai Uniós állampolgárként nekünk is járnak azok a juttatások, amelyek a többi uniós ország polgárainak. Ezeket most itt nem sorolnám részletesen fel, a hivatalos kormányzati portál vonatkozó oldalán mindenki megtalálhatja az összes részletet.

Röviden a legfontosabbak

Ha alkalmazottként jövedelmünk nem ér el egy bizonyos összeget, már a munkaviszony kezdetétől jogosultak vagyok ún. „dolgozói juttatásokra" (in-work benefits). Ilyen a családi pótlék (Child Benefit), a lakbérpótlék (Housing Benefit) és az önkormányzati adófizetési kiegészítés (Council Tax Benefit).

Fontos tudni (és ebből elég sok félreértés volt már eddig is), hogy egyes munkanélküli juttatások csak akkor járnak, ha legkevesebb 12 hónapos regisztrált folyamatos munkaviszonyt tudunk felmutatni. Ilyen a jövedelemszint alapú munkanélküli segély (income-based Jobseeker’s Allowance), és a jövedelem-kiegészítés (Income Support). A bizonyíthatóan folyamatosan munkát keresők lakbérpótlékot és önkormányzati adófizetési kiegészítést is igényelhetnek.

Ha nem dolgoztunk folyamatosan legalább 12 hónapot, akkor nem igényelhetünk rászorultság-alapú juttatást!

Egyéni vállalkozóként alacsony jövedelem esetén ugyanolyan juttatásokra vagyunk jogosultak, mint a munkavállalók. Ha munkahelyi baleset ér és ezért nem tudunk dolgozni, betegségünk idején szükség esetén jövedelem-kiegészítést is igényelhetünk, arra viszont érdemes figyelni, hogy ha tevékenységünk megszűnik, és önfenntartóként már nem leszünk jogosultak juttatásokra.

Nagyon fontos tudni: ha álláskeresés céljából érkezünk, nem vagyunk jogosultak juttatásokra, és ugyanez érvényes akkor, ha nyugdíjasok vagy tanulók vagyunk! Ez alól kivételt jelent, ha valamelyik családtagunk dolgozik, ekkor ugyanis járnak a juttatások (tehát házastárs, 21 év alatti gyermek, vagy eltartott egyenes ági felmenő rokon esetén).

Ha a gyermek 16 vagy 19 éves kor alatti és nappali tagozatos tanuló, a szülők igényelhetnek családi pótlékot és gyermekek után járó adókedvezményt. A 19 éves kor feletti, 21 évnél fiatalabb eltartott gyermek saját jogon igényelhet rászorultság-alapú juttatásokat.

Egyéb juttatások

- Betegség alatti minimum fizetés (Statutory Sick Pay)

- Kötelező anyasági, ill. apasági fizetést (Statutory Maternity, ill. Paternity Pay) a regisztrált magyar állampolgárságú munkavállalók szintén igényelhetnek.

- Jár a súlyos munkaképtelenségi segély (Disability Living Allowance), és a gondozási segély (Attendance Allowance) is.

Járulékfizetéshez kötött szociális juttatások

Alapfeltétel, hogy minden ilyen juttatás igényléséhez igazolnunk kell, hogy előzőleg megfelelő mértékű tb-járulékot vagy adót befizettünk. Talán kevesen tudják, de ha Magyarországon munkanélküli segélyt kapunk, és Nagy-Britanniában keresünk munkát, akkor kérvényezhetjük, hogy a nekünk Magyarországon járó összeget fontban kifizessék nekünk – maximum 3 hónapig. Ehhez igazolnunk kell, hogy folyamatosan munkát keresünk.

Egészségügyi ellátás

Röviden és egyszerűen: ha jogszerűen tartózkodunk az országban, akkor jogosultak vagyunk állami egészségügyi ellátásra. Az állami egészségügyi szolgálatról (National Health Service - NHS) sok rosszat – és jót is – lehet hallani, olvasni, de a lényeg, hogy jár. A körzeti orvosok (GP) kötelesek felvenni minket az NHS nyilvántartásába. (Részletek az NHS honlapján.)

Fontos link

NHS

Magyar rendszámú autóval Nagy-Britanniában

Előfordulhat, hogy költözéskor praktikusabbnak érezzük, ha saját autóval megyünk (ez az érzés elég gyorsan el fog illanni, mert autót fenntartani nem olcsó). Annyit érdemes tudni, hogy külföldi rendszámú gépkocsit 12 hónapon belül összesen legfeljebb hat hónap időtartamban lehet vezetni (ez lehet egyszeri belépés, vagy több utazás együttesen) és a gépkocsinak rendelkeznie kell a szükséges regisztrációval és biztosítással.

Ha valamiért nagyon a szívünkhöz nőtt az autónk, és mindenáron magunkkal szeretnénk vinni (ami ugye a jobbkormányos rendszer miatt sem tűnik túl okos ötletnek), akkor a beutazás után azonnal kérnünk kell a brit rendszámot és meg kell kötni a brit biztosítást.

Nem nagyon érdemes ezzel viccelni, mert a rendőr ellenőrzéskor kérhet arról igazolást, hogy csak rövid időtartamot töltünk az országban (komp- vagy vonatjegy, szállodai foglalás, stb.). Ha ezt nem tudjuk igazolni, az autót akár el is kobozhatják és bezúzhatják, ráadásul még pénzbüntetést is kaphatunk.

Egy hasznos kiegészítés, pontosítás Zlottól:

Magyar autó használata esetén az autó tulajdonosa / vezetője nem lehet angol rezidens. Azaz, ha angol jogsija van, vagy a rendőr le tudja kérni az adatait a local counciltól / electoral registerből, akkor máris bukta van. Ezt sokan nem tudják, és azt hiszik, hogy simán vezetgethetnek 6 hónapig.

Az autó csak abban az esetben lehet Angliában, ha az illető „turistaként" tartózkodik itt, és nem itt él.

"You can usually use a vehicle with non-UK number plates without needing to tax or register it in the UK if all of the following apply:
- you’re visiting and don’t plan to live here
- you only use the vehicle up to 6 months in a 12-month period (one single visit, or several shorter visits adding up to a 6-month period)
- the vehicle is registered and taxed in its home country
You must tax and register your vehicle in the UK within 14 days if you become a resident or your stay is longer than 6 months."

Mostanában nagyon rászálltak az európai autókra és sokan buknak is meg vele, mert nincsenek tisztában a törvényekkel.

Fontos link

Járművek behozatala

Jogosítvány

Hasonló a helyzet, mint az autóval: ha tartósan az országban akarunk élni, akkor le kell cserélnünk a magyar jogosítványt britre. Részleteket a Driver & Vehicle Licensing Agency honlapján találhatunk.

Fontos link

Driver & Vehicle Licensing Agency

Nagykövetségek

Londoni Magyar Nagykövetség
Magyarország Nagykövetsége
35 Eaton Place, SW1X 8BY, London
Telefon: (00 44) (20) 7201-3440
Fax: (00 44) (20) 7823-1348
E-mail: mission.lon@mfa.gov.hu

Konzuli Hivatal
Telefon: (00 44) (20) 7235 5218
E-mail: consulate.lon@mfa.gov.hu

Budapesti Brit Nagykövetség
Budapest, 1051, Harmincad utca 6
Telefon: (1) 266 2888
Fax: (1) 429 6296
Email: consular.budapest@fco.gov.uk

Nos, én ennyit szedtem össze a legfontosabb információkból, de örülnék, ha (mint Németország esetében) tovább bővítenénk a posztot közösen, ha valami szerintetek kimaradt, esetleg pontatlan, vagy akad személyes megjegyzés hozzá, ne habozzatok!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat ügyintézés Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr286892051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 07:37:06

en rogton egy kerdessel inditanek ... ha nem tul indiszkret persze

volt mar valaki olyan itt a kommentelok kozott aki Permanent Residence-re vagy citizenship-re jelentkezett?

es ha van ilyen kozottunk, akkor tovabbi kerdeseim lennenek, privatban is mehetne persze

Koszi!

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 07:43:39

a Housing es Council Tax Benefithez mennyi most a jovedelemhatar?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 07:44:07

Akkor kezdem én.
lalkást kivenni közvetítöVEL gyakorlatilag lehetetlen..

Housing benefithez elég három hónap munkaviszony.

Nagyon korrekt jól összeszedett írás.
A pontosítások egyéni tapasztalatok alapján eltérhetnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 07:46:46

@Babette.:
Az eltartottak számától függ.
Pontosabban a nem dolgozó családtagok számától.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.11.13. 07:50:44

@DavidToth: Igen. Kérdezz nyugodtan, ha tudok válaszolok.

A poszt elég jól összeszedte az alapvető infókat az induláshoz. A pénz kérdésében egyetértek, minél többel jön az ember annál jobb. 1000-1500 fontból kb. egy-másfél hónapot lehet kihúzni ha szobát bérelünk. Szoba árakat a különféle FB csoportokban én mostanság nem látok 100-150 font per hét alatt. Persze Wembley és környékén tuti akad még ilyen árú tömegszállás de ott számolni kell azzal hogy 12-15 ember is lakik egy házban ergo ennyi emberrel kell osztozni a konyhán, fürdőn, egy szem vécén is.
Lakást kivenni új érkezők ritkán tudnak mert az ügynökségek akiktől lakást veszel ki kérnek mindenféle referenciát amivel akkor még senki nem rendelkezik.
NI number igénylésénél mindenképp van személyes interjú, én eddig még nem hallottam olyat hogy ez kimaradt volna.
Első kávé közben ennyi jut eszembe. :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 07:57:46

@ChristineK: Koszi!!

kicsit bonyolult a helyzetem, ugyhogy ha nagyon belebonyolodunk akkor majd atterunk privatra ...

tehat permanent residence-re akartam jelentkezni, de a feltetelek kozott szerepelt hogy az NHS "biztositast" nem fogadjak el comprehensive sickness insurance-nek a jelentkezeshez

es nekem csak NHS biztositasom volt, tehat nem volt maganbiztositasom

van ezzel kapcsolatban valami tapasztalatod?

es koszi meg egyszer!

puhacica 2014.11.13. 08:05:18

de jo! vartam mar. az induloosszeghez: nekem is kevesnek tunik, mi eddig videkben gondolkodtunk es kb. 2500 fonttal szamoltunk. ha London lesz, oda meg tobb kell. (onallo lakas eseten.)

HardPötty 2014.11.13. 08:05:41

Pár tipp még azoknak akik most indulnak:
1. Anglia nem egyenlő Londonnal. Érdemes más városokban is gondolkodni.
2. Készüljön fel aki nyelv nélkül jön hogy az NI interjún csak egyedül lehet bent most már. A kísérőt az épületből is kiküldik. Legalább is Woking-ban
3. Egyszerűbb venni az elején egy 400-500 fontos verdát mint bezúzatni az otthoni autót.
4. Nem minden esetben fogadják el az otthon angolra fordított tanulmányi okmányokat.
5. A héten hagyják jóvá - ha minden igaz - hogy a segélyre szoruló bevándorlók ha nem fogadják el a kínált munkát akkor mehetnek ( de ebben még nem vagyok biztos)
6. Akarj beilleszkedni ha már ide jössz.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.11.13. 08:06:57

@DavidToth: Nekünk nem volt és jelenleg sincs semmiféle külön biztosításunk, a munkáltató vonja automatikusan az alap NI-t és ennyi.
De ha rendes munkahelyen dolgoztál itt az elmúlt években és végig itt voltál, akkor a permanent státusz automatice jár.

NIKI LAURA 2014.11.13. 08:07:07

1' magyar auto kiraly,sokkal olcsobb,ezt hasznalom.
Ugyan nem eleg 6honap utan atmenni Franciaba,mert a rendszam ot tudjak...at kell rendszamozni 6 havonta az okmanyirodaban mikor haza megyunk,sokkal olcsobb mint kint fizetni mindent.( pl egy ev bizti nekem 21e ft/ev)

2, nem kellenek szazezrek,nalam kb 200£ volt kezdesnek.
3,NI interju MINDIG VAN ,nem opcio.
4,bankszamla nyitas egyszeru,a Barc.banknal.

Egy hulye beidegzodes,minek beszelunk segelyrol,romanok,bulgarok jateka....hat a munkaert,tobb fizetesert megy mindenki,nem??

NIKI LAURA 2014.11.13. 08:09:04

@ChristineK: nem jar,egy ev mulva kell confirmalni,ebbol volt tobb problema mikor allampolgari vizsga elott buktak a horror befizetest....Eu ide oda.

NIKI LAURA 2014.11.13. 08:19:03

NI interju kizarolag a szemely azonositas,ha nem tud egy szot se,akkor is megkapja a szamot,illetve mostmar police background check a nemzetkozi korozesbe.

Határátkelő 2014.11.13. 08:24:00

@ChristineK: Köszi, javítottam az NI-s részt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 08:29:58

Az NI-t én is megkaptam bár sokra nem jutott velem az indiánus.

radirpok123 2014.11.13. 08:31:28

NI Number: a megadott telefonszamot csak a UK-bol lehet felhivni, az ugyintezo elso kerdese is az lesz, hogy honnan telefonalsz. Nem tudom, hogy ellenorzik-e, hogy igazat mondtal, mindenesetre az ugymenet emiatt a kovetkezo: telefonalsz, szerencses esetben a kovetkezo hetre kapsz idopontot. Az interju utan meg 5 het (!), amig kikuldik az NI numbert igazolo levelet, tehat optimalis esetben a megerkezesed utan 6 hettel mar konnyeden tudod igazolni a lakcimedet, es tudsz bankszamlat nyitni.

A munkavallaloi igazolassal kitorolheted, a bank nem fogadja el, csak ha nagy allami cegnel dolgozol.

Munkavallalashoz nem kell NIn, mert a P46-on van olyan rovat, hogy meg nincs ilyened, es akkor atmenetileg besorolnak valahova. Az is teljesen a munkaltaton mulik, hogy mennyire rugalmas a fizetes atutalasanal, nekem peldaul anno siman atutaltak magyar bankszamlamra az elso honapot.

Jogositvany: hivatalosan fel evvel az orszagba erkezesed utan cserelheted csak le a magyar jogsit, de gyakorlati tapasztalatok alapjan ezt nem veszik tul komolyan. Ha meglesz a UK jogsi, onnantol a lakcim igazolasa gyerekjatek, mert azon rajta van az is (persze emiatt minden koltozesnel cserelni kell).

Lakast berelni nem lehetetlen akar ugynoksegen keresztul friss bevandorlokent, ha van az embernek megfelelo munkaszerzodese, de a koltsegek miatt valoszinuleg erdemes par honapot lehuzni egy szobaban, mindenfelekepp tanulsagos elmeny...

Sütemény1975 2014.11.13. 08:32:55

Hasznos cikk, koszonjuk!
En jol elvagyok a bal kormanyos autoval, a balos kozlekedesben :) Neha van olyan korforgo, ahova saccra megyek be :))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 08:35:13

@NIKI LAURA: "3,NI interju MINDIG VAN ,nem opcio."

Ne mindig magadból indulj ki Nikki. Például nekem sem volt. Első munkanapomon adott a HR-es egy lapot hogy töltsem ki ilyen kommersz alapadatokkal, lakcím, anyja neve, stb. Mondta hogy a többit szarjam le, ők intézik. 2 hét múlva jött postán a számom.

--------------------------------------------
"ingatlanközvetítői díj, ami elég nagy szórást mutat, de 300 font alatt ne nagyon számoljunk."

Nekem emlékeim szerint talán £180 volt a közvetítői díj (£575-ös lakbérhez és 6 heti kaucióval), de nem emlékszem pontosan mert ezt is a cég fizette. Az tuti, hogy £200 alatt volt.

Amúgy ha konkrét munkaszerződéssel jöb az ember és a munkáltató egy ismert cég nem egy NoName & Sons Ltd, akkor simán lehet egyből saját lakást bérelni, átugorható a társbérletes időszak. Illetve akkor a bankszámlanyitáshoz sem kell semmi, csak útlevél megy egy munkáltatói kontakt/referencia. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 08:38:53

@radirpok123: "A munkavallaloi igazolassal kitorolheted, a bank nem fogadja el, csak ha nagy allami cegnel dolgozol."

Ez nem feltétlenül van így. Én nem állami cégnél dolgozom és az első héten elintéztem mindent, lakásbérlés, bankszámlanyitást. Pedig nem volt még NI-m. Mindenhol csak megadtam a HR-esünket mint referenciaszemélyt. Nem akadékoskodtak egy pillanatig sem.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.11.13. 08:41:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Akkor te nagyon szerencsés vagy + jó céget fogtál ki. Mi anno úgy se tudtunk lakást kivenni hogy a teljes bérleti időszakot kifizettük volna előre.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 08:44:26

Jogsihoz még annyit, hogy ha az ember fél év után kocsit akar bérelni és még nincs angol jogsija, akkor az ügyintéző hölgy hivatalosan megtagadhatja a kocsibérlést. Bár nem hiszem, hogy egy kis ejnye-bejnyétől többet kapna bárhol is az ember (elvégre pöretik a cash registert), de hivatalosan mondhat nemet ha nincs angol jogsi.

---------------------------------------

Ha bárhol személyazonosságot kell igazolni, akkor a Student Card-okat is el szokták fogadni. Bár ez kevés embert érint a gyakorlatban.

qkuc 2014.11.13. 08:46:10

A hazai diplomákat (leszámítva pl.: orvos) elfogadják vagy kell valamilyen "honosítás"?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 08:50:10

@ChristineK: Valószínüleg igen. A tulaj mindenképpen akart találkozni a "jelöltekkel". Én voltam meg egy másik korombeli angol srác, akik ki akartuk venni a lakást. Én már elkönyveltem lélekben hogy az angolé lesz úgyis. Aztán dumálgattunk vagy 20-25 percet mindenféle átlagos dolgokról a tulajjal és 1 óra múlva hívott is, hogy az enyém ha kell. Gondolom az angol srácnak nem volt stabil a munkahelye vagy nem tudom. Mindenesetre meglepett, pedig bizisten nem ajánlottam fel hogy "természetben törlesztenék". :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 08:54:47

@ChristineK:
Tölünk az ügynökség 6havi kauciót kért. Anyátok...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 08:55:42

@qkuc: Többnyire elfogadják honosítás nélkül. Létezik amúgy egy szerv (meg nem mondom a nevét hirtelen), aminek az a dolga, hogy ha valami speciális diplomád van (mittudomén, mondjuk balneológia), akkor elküldöd nekik (persze anolul), ők beazonosítják hogy ez melyik szakhoz áll a legközelebb az angol rendszereben és igazolják, hogy a diplomád ezzel és ezzel egyenértékű.

De azt hiszem jópár éve EuroPass mellékletet adnak már minden magyar diplomához, azt meg ugye kötelező elismerniük EU-n belül.

Nah mostmár mentem mert a GDP-t is pörgetni kell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 08:55:56

A jogosítvány volt az első amit cseréltem.
Az első héten.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 08:56:28

@ChristineK: jajj bocs, latod mar most belekavarodtam a sajat cuccomba

szoval en vegig diak voltam a qualifying period alatt (5 ev) ... NI contribution-om nem volt, tehat nem tudok arra alapozni

es emiatt, vagyis a diakstatusz miatt szivoznak a comprehensive sickness insurance dologgal

radirpok123 2014.11.13. 08:59:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: van a bankoknak listajuk azokrol a cegekrol, akiktol elfogadjak a munkaltatoi igazolast - akkor ezek szerint nem csak allami cegek vannak rajta (pl. az osszes bank is, gondolom :)).

radirpok123 2014.11.13. 08:59:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: es honnan tudna a kedves ugyintezo, hogy fel eve vagy a UK-ben, vagy csak tegnap erkeztel? Nem nezi ezt a kutya se...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 09:06:10

@radirpok123: Autóbérlésnél megdöbbentően sok adatot bekérnek. Legalábbis a Europecar tuti. Többek közt azt is, hogy mióta élek itt. Persze hazudhattam volna mert nem kellett igazolni az érkezés dátumát, de én már csak ilyen Good Guy Greg vagyok. :)

rezsöatya 2014.11.13. 09:06:59

@Sütemény1975: ja, @Ödenburger [Hu/At]: igen... olyan pici, 17 meteres kisautoval konnyu saccra bemenni...! :D

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.11.13. 09:12:22

@DavidToth: Diákként is meg kéne kapnod, de annak nem ismerem a feltételeit. A lényeg hogy tuti igazolni kell az ittléted jogosultságát, hogy miből éltél, stb. Lényegében akkor tudod igazolni hogy fizettél valamiféle jogcímen NI-t?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.11.13. 09:15:03

@diggerdriver: uhh....6 hónap az rengeteg kaució gyanánt, főleg hogy annak szinte mindig problémás a vissza szerzése is.

rezsöatya 2014.11.13. 09:16:02

@Ödenburger [Hu/At]: az elozo nem neked szolt (70mph-nal konnyen hozzaer az ujjam a kepernyohoz... tudod, ezek a razos angol utak! :D )

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 09:16:42

@ChristineK: igen, meg kene kapnom, de nem, sajnos

nem fizettem NI-t, mert nem kellett fizetnem, egyetemre jartam

de kesobb lett NI kartyam, es reszidos melom is volt, csak nem dolgoztattak annyit, hogy elerjem a minimum limitet NI befizeteshez

NHS-hez meg erkezesem masnapjan regisztraltam, es annak elvileg meg kellene felelnie comprehensive sickness insurance-nek, foleg hogy eu-s vagyok es ottani egyetemista (most mar csak mult idoben)

mindenesetre koszi a tanacsadast! :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.11.13. 09:23:04

@DavidToth: Sajnálom hogy nem tudtam igazán segíteni. De talán jön majd valaki aki hasonló státuszban van.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 09:26:10

@ChristineK: ne hulyeskedj! en koszi

igazabol annyira bonyolult lett a helyzetem, hogy meg egy jogasz is annyit tudott mondani, hogy igen ...

... elvileg meg kene kapnom ...

mert mindenre keszultem papirral, hogy bizonyitsak mindent, es megsem

hat igy jartam, es most mar elegge belefaradtam ebbe a burokracias dologba, es most mar nem is vagyok UK-ben, ugyhogy ez a hajo mar nagyon nagyon eluszoban van

nem baj, a kelet nyitas jegyeben akkor kinezek valami kozep-azsia celt :D

qkuc 2014.11.13. 09:31:58

@DavidToth: Azerbajdzsánban úgy is építeni kell a kapcsolatokat ..., :D.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 09:35:32

@qkuc: jogos! :D akkor megyek beszerzek egy baltat is

az vegkepp megkonnyiti majd az ottani allampolgarsaghoz jutasomat

Gutishere 2014.11.13. 09:38:07

Esetleg a kinti jogosítvány szerzés módját valaki tudja? Mennyibe kerül hogy van stb stb
Köszi

Sanz 2014.11.13. 09:41:52

A lakásbérlés (teljes lakás) magánszemélytől is lehetséges, csak nehezebb. De nekem eddig 3-ból 2-szer sikerült, szóval nem lehetetlen.

bxf 2014.11.13. 09:53:57

"- ha egyéni vállalkozóként évi 5885 fontnál több a nyereségünk"

Nyereseg vagy bevetel?

M. Péter 2014.11.13. 09:59:07

Êszak-Írország is az Egyesült Királyság része, és bár sok területen jelentő autonómiája van, pl. saját gépjárműnyilvántartási rendszere van, Jobcentre Plus helyett ott Jobs and Benefits Office van, de alapvetően ugyanazok a szabályok.

Magyar rendszámú kocsival kapcsolatban meg annyit akarok hozzátenni, hogyha valaki úgy dönt, hogy 6 hónapnál hosszabb távon vagy örökre az Egyesült Királyságban akar élni, akkor 2 héten belül brit ill. északír rendszámot kell kérni. A "12-ből 6 hónap" szabály azokra vonatkozik, akik ténylegesen külföldön élnek állandó jelleggel.

Bankszámlaügyben pedig a Lloyds Bank nagyon hirdeti, hogy útlevél vagy személyi igazolvány is elég a számlanyitáshoz, nem kell lakcímigazolás.

2014.11.13. 09:59:12

@DavidToth: Szerintem az esetedben erdemes lenne egy bevandorlasra szakosodott ugyveddel konzultalni, hatha tudnak kiskapukat. Az NHS nem szamit 'comprehensive health insurance'-nek, az a szabaly hogy a diakoknak elvileg privat egeszsegbiztositast kene kotni amig tanulnak de nem dolgoznak. Viszont te EU-allampolgar is vagy, lehet hogy a te eseted mas, ezt valaki olyan tudna neked megmondani aki erre specializalodott. A masik dolog pedig hogy elvesztheted a permanent resident statuszt ha bizonyos ideig tavol vagy UK-tol, ez most nem tudom hogy hany honap mert folyton valtoztatjak a szabalyokat.

M. Péter 2014.11.13. 10:00:02

@Gutishere: Magyar jogosítványt simán ki lehet cserélni.

2014.11.13. 10:10:35

@puhacica: Nem akarok beleszolni, de en onallo lakast biztosan nem vennek ki az elejen, kiveve ha biztos allasod van. Nagyon sok penzbe kerul es eleg nagy riziko ha nem talasz munkat. Sokkal egyszerubb es kevesbe kockazatos szobat kivenni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 10:13:32

@qkuc:
ez az a fajta barátság, ahol az egyik fél mindenáron hasonul a másikhoz?
cink.hu/nyilt-bosszuhadjarat-a-reklamado-1658254915

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 10:14:09

@Mirjam2: Szia Mirjam!

Koszi Neked is a tanacsot.

Igen, konzultaltam valami ilyesmi jogasszal, nem annyira olcsoert, es o mondta hogy ugyan vannak szervezetek akik mar jogilag kikezdtek ezt az "NHS-t nem fogadjuk el" szokast ...

... mert ha belegondolsz, nekem eu-s-kent tenyleg nem kellene hogy maganbiztositasom legyen

es erre ki is tertem a permanent residence jelentkezesemben, de nem hatotta meg oket

mondjuk nem is indokoltak emg hogy miert dobtak vissza az egesz jelentkezesemet, de azt sejtem hogy (tobbek kozt) emiatt

igen, 2 even belul veszited el a permanent residence statuszt, de ha nem ismerik el az 5 evemet amugy sem, akkor sajnos mindegy

na nem akarom az en problemammal tuldominalni itt a beszelgetest!

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 10:15:20

@diggerdriver: mondjuk gyerek nélkül körülbelül mennyi lehet?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 10:18:18

@puhacica: hát eddig még itt mindenki kb annyit mondott
bár akinek nincs annyi, nem fogja érdekelni..

ocso79 2014.11.13. 10:20:33

@DavidToth: a Permanent resident az alanyi jogon jar 5 ev utan.
A citizenship az ma's teszta szinten 5 ev ittlet de melle nyelv vizsga Life in the UK teszt es az osszes P60 vagy berpapir az elmult 5 evbol.KB olyan 1000£ ugyintezesi dijat is szamolj.

Gutishere 2014.11.13. 10:20:33

Azt tudom de nekem magyar jogosítványom sincs:D ezért kérdeztem hátha van az írónak vagy bárkinek valamilyen tapasztala ezzel kapcsolatban.

rax 2014.11.13. 10:20:33

'(Lakást gyakorlatilag lehetetlen nem közvetítővel kivenni.)'

Maradjunk annyiban, hogy nehezebb (tobb utanajarast, szerencset) igenyel, mint kozvetitovel. Mivel hatalmas a piac, ebbol kovetkezoen a privatban lakast/hazat kiadok szama a kis aranyhoz kepest is szamottevo, meg lehet talalni oket.

rax 2014.11.13. 10:20:33

'350-500 ezer forintnak megfelelő font (ez 1000-1500 GBP) legyen nálunk. Szerintem ez kevés...'

egyeni igenyektol fugg, szerintem nem keves (kb pont realis ha az ember meghuzza magat a kezdeti idoszakban)

ocso79 2014.11.13. 10:20:33

@DavidToth: milyen regota elsz itt?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 10:21:26

@radirpok123:
"az ugyintezo elso kerdese is az lesz, hogy honnan telefonalsz"

ez milyen hülyeség már
nem jelent semmit, honnan telefonálsz, és mi köze hozzá? lehet, hogy csak hazaugrottál pár napra...nem?

qkuc 2014.11.13. 10:21:37

@Babette.: Ez az a fajta "barátság", aminek súlyos ára van és mindig számon kérik a kis szívességeket. Don Corleone tudna mesélni. De ahogy azt hallani szoktuk, a vadkeleté a jövő. Minden esetre én inkább a haldokló nyugaton szeretnék "szenvedni", :D.

qkuc 2014.11.13. 10:23:16

@DavidToth: szerintem nyugodtan, ontopic és hát lehet mást is érhet még emiatt meglepetés ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 10:24:41

@qkuc: el kell, hogy fogadják
max egyenértékűségi vizsgálat, plusz a szakmagyakorlást köthetik valamilyen feltételhez
pl ügyvédnek kérik a helyi ügyvéd melletti gyakorlatot x évig

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 10:24:56

@ocso79: igen, koszi, tudom hogy alanyi jogon jar, csak azert akartam a papirt beszerezni rola, hogy ne az allampolgari jelentkezesnel, 1000 fontert ahogy te is irod, kideruljon hogy nem ismerik el azt az 5 evemet

tehat a permanent residence jelentkezesem egy test case es olcsobb opcio lett volna

es jo hogy nem kockaztattam ... mar nagyon elegem van a UKVI-bol (az ugyemnek meg van egy masik nagyon kellemes oldala is, ha kivancsi vagy esetleg megirom privatban)

2008-2013 kozott eltem ott, utana masfele vitt az elet ... habar probaltam/probalok mindent ahhoz igazitani hogy a "jogfolytonossagom ne szunjon meg UK-ben, ez hatalmas teher, nem alapozhatom minden dontesemet es az egesz eletemet erre)

ugyhogy marad Azerbajdzsan ahogy qkuc javasolta :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 10:25:53

@qkuc: koszi!! egyebkent nem kivanok senkinek ilyen ugyet, de ha van valaki meg akkor az jelentkezzen lecci!

qkuc 2014.11.13. 10:29:23

@DavidToth: Érdemes lenne utánanézni valami célzott "jogsegély" szolgálatnak, hátha tudnak segíteni ...

rax 2014.11.13. 10:34:23

bankszamlanyitas:
Kicsit tenyleg ordogi kor... nagy altalanossagban ha nincs meg lakcimed es/vagy munkad, nem nagyon allnak szoba veled bankban, ha nincs bankszamlad, nem nagyon allnak szoba veled munkakereseskor.
Ami segithet: ismeroshoz (olyanhoz akinel mar mas ismeros nyitott) menni bankszamlat nyitni, ugyanis sokszor tenyleg csak az ugyintezo joindulatan mulik h megnyitja-e vagy sem.
Ami meg segithet: munkahelyeken sokszor rugalmasak, megadhatod feleseg/rokon/elettars/barat(no) bankszamla szamat hogy kezdetben utaljak oda a fizetesed (valami meghatalmazas kell hozza), igy mar kezedben lehet a munkaszerzodesed, amivel mar messzebbre lehet jutni a bankokban (melyik bank nem akar rendszeresen penzt kapni? ;))

rax 2014.11.13. 10:34:23

'Hasznos tipp 2.: besétálunk az önkormányzathoz (local council) és jelezzük, hogy szeretnénk helyi ingatlanadót (council tax) fizetni.'

szobaberlesnel ez necces, bar kivitelezheto, ha meg tudod beszelni a landlorddal vagy a lakotasrsakkal hogy szeretned a nevedre iratni az egesz lakas vagy haz council tax-at. (en mondjuk nem javasolnam mert ez ingatlantol fuggoen lehet havi £100-200 is, nem idealis ekkora terhet egybol a nevunkre venni)

Egyszerubb internet vagy viz/gaz/villany szamlat a nevedre venni - sok esetben meg is osztjak ezeket a lakotarsak. Ami ezekben jo hogy nagyjabol minden el lehet online vagy telefonon keresztul intezni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 10:34:23

@puhacica:

Még mindig mennétek? Miért? Meg tudtok élni otthon, vagy sem?

" Szoba árakat a különféle FB csoportokban én mostanság nem látok 100-150 font per hét alatt. "

Eddig 450-500 fontért kis lakásokról beszéltek Londonban. Most akkor ki hazudik? 150/hét az rengeteg egy szobára...a kulibér 900 font...600 elmegy a szobára...elég ramaty életszínvonal.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 10:34:26

@qkuc: igen ez jo otlet, koszi

es a SOLVIT-tal mar probalkoztam, ha esetleg hallotattok mar rola, es azt hiszem, hogy nem csak tanacsot lehet kerni toluk, hanem mindenfele igazolo doksit bekuldeni nekik, es akkor komolyabban foglalkoznak az uggyel

csak ahhoz megint neki kell keszulnom, hogy osszeszedjek mindenfele papirt

de mar megneztem, az EU parlamenthez is lehet peticiot benyujtani, vagy a bizottsaghoz vagy valahova, ugyhogy az a kovetkezo

csak mar elfaradok ebben ... szeretek en panaszlevelet irni, meg minden de ez mar sok

rax 2014.11.13. 10:34:46

@puhacica:
igen, csaladostul, onallo lakas vagy haz eseten kellhet ez az osszeg, vagy meg tobb is. Legjobb esetben maganembertol veszed ki, akkor is 1-1,5 honap kaucio + 1 havi lakber elore, ami olyan 2k kapasbol. es akkor meg nem ettetek semmit...

Az £1000-1500 annak eleg kb 2 honapra, aki egymaga jon ki es hajlando mini szobaban meghuzni magat a kezdetekben.

puhacica 2014.11.13. 10:35:51

@Mirjam2: igen, olcsóbb és egyszerűbb a szoba. viszont: ezzel kicsapom a biztosítékot páraknál biztosan, de a macskával nem költözhetünk osztott házba. az meg nem opció, hogy itthon hagyjuk egy darabig, mert nincs kinél hagyni.

@Babette.: igazad van.

puhacica 2014.11.13. 10:40:19

@házelőtthinta: minden héten meg fogod kérdezni? maradjunk annyiban, mint az egyszeri ember a feleségével, mikor az asszony mindig kérdezgette, hogy szeretsz-e? szóval majd ha változás lesz, szólok.

@rax: így számoljuk mi is.

2014.11.13. 10:41:08

Az a sok szükséges pénz azért eléggé megdöbbent. Persze biztos vagyok benne, hogy csak az első fizetésig kell kihúzni. Onnantól már sínen van az ember.

rax 2014.11.13. 10:46:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Sokszor az angolok problemasabb lakok, mint a bevandorlok. Az ontudatos helybeli piti dolgokert tud olyan vehemensen reklamalni, perrel fenyegetozni, nem fizetni (mert o BRIT allampolgar, es ismeri a jogait, es vele nem cseszhetnek ki, es ezt szepen es hangosan ki is tudja fejezni a legszebb brit akcentussal), hogy sokszor preferaljak az kevesbbe magabiztos, de tisztessegesnek tuno bevandorlot.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 10:55:52

@puhacica: én se mennék társbérletbe, ha ez vigasztal.
öreg vagyok már bohócnak.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.13. 10:56:18

@Philosoraptor: Hát, nekem a kiköltözés olyan 1.4 millióba fájt. Ebben mondjuk benne volt a benzin is, kaució, 1 havi lakbér, némi költőpénz, hogy ne haljak éhen az első fizuig. És belefért egy hazaút betársulással, 100 CHF-ért. A legnagyobb tétel a kaució volt, nem lehet kihagyni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 10:56:41

@puhacica: oké, ez a nap kommentje, megszavaztam:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 10:58:20

@Lex D'Arquebus: hátugye ezek a költségek akkor is megvannak, ha ithon másik városba költözöl. nyilván kisebb az összeg, de megkerülni nem lehet.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 11:00:20

@Philosoraptor:

sínen, persze. Ahogy móricka elképzeli.Ha melós vagy és bejön bármilyen váratlan költség, akkor el is úszol szépen, akárcsak otthon.Hiába keresel "jól" Londonban, ha a pluszot elviszi a lakhatás. És hiába laksz olcsón vidéken ha nem keresel jól. Ahogy hiába 450 euró egy kis lakás grazban, a többség 1100-1200 körül keres, tehát nem pukkkadoznak a jóléttől.Tudom hogy nem hiszed el,de ez van.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 11:00:23

@Babette.:

Erről van szó. sok embernek viszont csak az jut.

rax 2014.11.13. 11:00:50

@házelőtthinta:
'Eddig 450-500 fontért kis lakásokról beszéltek Londonban. Most akkor ki hazudik?'
Aki ezt mondta :) ennyiert nem fogsz talalni studiot se, vagy csak olyat, amibe joerzesu europai ember be nem tenne a labat, nem hogy ott elne... (persze mindig vannak kivetelek, hallottam en is egy-ket sztorit, de erre alapozni nem erdemes)
Studiok 700-800-tol kezdodnek, egyedulallo kulimunkas valoban nem fog ilyenben lakni. Egyedulallo kulimunkas szobat fog berelni.
150/het egy atlagos vagy kicsit jobb dupla szoba. Sokszor paroknak is kiadjak, ugy mar egesz jol ki lehet jonni.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.13. 11:02:08

@Babette.: persze, nyilván. Otthon annyi előny van, hogy ha valami gebasz van, esetleg szólsz anyunak, hogy figy, utalj már egy 10est hó végéig, megadom fizuból. Itt meg tudod mire elég 10e HUF. :) Bár 40 CHF, amíg egyedül voltam, ritkán érte el a 40 CHF-et, és elvoltam belőle majdnem 1 hétig. Kár, hogy az utalási költsége úgy 2000 HUF. Szerencsére nem volt rá szükség, és az első fizetés után meg már nem kellett annyira sakkozni, csak arra kellett figyelni, hogy a megcélzott félretett összeg ne sérüljön.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.13. 11:04:11

@Lex D'Arquebus: ritkán érte el egy-egy vásárlásom a 40 CHF-et.
Kimaradt, nagyon szofisztikáltan akartam fogalmazni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.11.13. 11:07:51

Jó kis írás, bár engem nem érint.
:)
Ha innen megyek, másfele veszem az irányt.
:)

2014.11.13. 11:09:26

@házelőtthinta: Nettó 1200 euróból 450 euró az barátok között is 750 euró többlet. Az azért nem tűnik rossznak, még úgy sem, ha kicsivel drágább a kaja, mint Mo.-n.

2014.11.13. 11:11:19

@házelőtthinta: Amúgy ha ez vigasztal, nettó 80 ezerből sem pukkadozol a jólétben. De úgysem hiszed el nekem... :))))

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.13. 11:12:07

@svájci sapka (ch): a család kijövetelét inkább nem írom le. :) igaz, ott meg bútorvásárlás, szobák berendezése, amit lehetett, otthonról hozni, kisteher bérlet. Az kicsit nagyobb összeg volt, de az már itteni fizetésből ment, úgy azért könnyebb.

Sanz 2014.11.13. 11:15:07

@DavidToth: Az 5 év az csak az "indefinite leave to remain (ILR)"-t (permanent residency) adja meg, az állampolgársági kérelemhez 5+1 év kell.
A jogszabály így írja:

Holders of ILR may apply for British citizenship if they have held ILR for twelve months or longer, are over 18 and have been living in the United Kingdom for the last five years.

There are several residential requirements.

The applicant must:-

- have been resident in the UK for at least five years (this is known as the residential qualifying period); and
have been present in the UK five years before the date of your application; and
- not have spent more than 450 days outside the UK during the five-year period; and
- not have spent more than 90 days outside the UK in the last 12 months of the five-year period; and
- not have been in breach of the Immigration Rules at any stage during the five-year period.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 11:15:47

6ezer fonttal jöttünk ki.
három hónap után anyagilag kivéreztünk.
akkor kaptam az első munkát.

Sanz 2014.11.13. 11:19:27

@házelőtthinta: Van 400-450/hóért is szoba, de az olyan helyen van, és olyan minőségű.
600-ért már jó szobákat lehet kapni. Vagy szerencsésnek kell lenni, nekem az előző szobám pl. 425 volt, de azért, mert 5 éve nem emelt árat a tulaj (80+-os bácsika, örül, hogy él, nem foglalkozik a piaci viszonyokkal).
A studiok 900-1000 körül kezdődnek, szóval az tényleg csak annak éri meg, aki hajlandó többet költeni a lakásra, vagy a fizetése magasabb, így %-os arányban kevesebbet költ a lakásra.
Meg persze annak éri meg, aki szívesen van egyedül egy lakásban (amit pl. én nem bírnék elviselni).

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 11:20:31

@házelőtthinta: "És hiába laksz olcsón vidéken ha nem keresel jól."

He? A minimálbér az mindenhol ugyanannyi. Londonban is meg vidéken is. Persze nem csak minimalbért lehet keresni (sőt!), de te ezzel szeretsz dobálózni.

Ezért hülyeség szerintem ha valaki Londonban él netto £1000-ből, mikor ugyanezt a pénzt megkeresi vidéken is, csak közben hajszalpontosan feleannyiba kerül a lakhatás és nem kell többszáz fontos bérletet venni vagy ülni a dugóban mert bringával 10 perc alatt benn van az ember munkában egy kisvárosban. :)

peacefroggg 2014.11.13. 11:22:10

@DavidToth: ne haragudj, de ez a baltás hozzászólás elég ízléstelenre sikerült

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 11:23:20

@Sanz: igen igen, jogos, efolott most elsiklottam

szoval amugy sem jelentkezhettem volna allampolgarsagra, de nem is akartam, amig nem mentem biztosra azzal, hogy az 1000 fontot nem csak ugy kidobom a semmiert

Badeni_lakos 2014.11.13. 11:23:44

...csak az időjárás lenne szebb,
a kaja lenne jobb (elérhető áron)
+ne egyedül lenne kint az ember (család, barátok, barátnő, cimborák mindenki itthon van)
...huszonéves barátságokat, számomra fontos kapcsolatokat,
még ha 3* annyit fizetnének is akkor sem hagynám el semmi pénzért! Nem mennék ki GB be, mert a pénz nem minden.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 11:24:51

@Lex D'Arquebus:

tehát ritkán vásároltál két órás melósbérért. (az kb 40 chf ha jól tudom). Ez olyan mintha én ritkán vásárolnék 13-14 euró felett. Nagyon életszerű...ennyivel jobb ott az életszínvonal?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 11:24:52

@Philosoraptor:

Ez egy szerény lakás itt. Autót fenntartani minimum 150 havonta. Kajálni mininum 200 havonta.Az 1200 meg nem a melós bére, hanem feljebb. Melós bérből örülsz ha kijössz hó végére a 1087 euróból.(40 órával)Igaz 14 alkalommal kapod, de 1087 euróból kell megélni havonta.

A szegénységi küszöb jelenleg 950 eur környékén van. Egy csomó ismerősöm ennyit se keres.

@diggerdriver:

volt 6 ezer fontotok (cirka 2,3 milla huf) és panaszkodtál hogy Magyarországon nincs jövő. Most akkor mi van? Honnan volt akkor ennyi megtakarítás?

Határátkelő 2014.11.13. 11:27:14

@házelőtthinta: OK, ezzel megvolt a mai napra rendelt "melósbérből nyomorgunk". Elmondtad, még egyszer ma már nem kell. Köszönöm.

puhacica 2014.11.13. 11:31:31

@Határátkelő: kedves HÁ, nem úgy volt, hogy @házelőtthinta: ilyen jellegű, 416597-szer elmantrázott kommentjei nem jönnek át a 2. posztja óta?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 11:31:52

@Sanz: az mit jelent egy hirdetésben, hogy "this is a Licence Agreement not Tenancy Agreement"?
mármint értem, csak a gyakorlatban mit jelent?

2014.11.13. 11:32:16

@Sanz: mi tudatosan nem hasznalunk ugynokseget, hogy kiadjuk a lakast, amit erre a celra vettunk.
Britnek, irnek es olasznak szinten nem adjuk ki. Az utibbi kettot nem reszletezem, de a brit berlok is megernek egy miset. A kosz es ugenytelenseg meg ok, mert utanuk jon a takarito mikor elmennek. De, mint mindtad, minden pitianer dolgokert veszekedes van. A szomszedok panaszkodnak rajuk. A hab a tortan a lakas atfestese, ami szinten nem erdekelne, de a brit izlesnek megfeleloen a radiatort is lefestik, mert az allitolag igy szep! Szerintem csak lusta disznok levenni a falrol festes elott.

puhacica 2014.11.13. 11:32:34

@Határátkelő: @puhacica: na tessék, erre megelőztél! :)

2014.11.13. 11:33:25

@Határátkelő: a Hinta poszta alatt legyszives vedd ki Hinta kommentjet, amit Diggernek irt a fizetesemrol. 1) semmi koze hozza 2) hulyesegeket ne terjesszen

qkuc 2014.11.13. 11:33:31

@charlieharper: Vajon a konyhabútort arrébbtoják? Vagy körbefestik? :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 11:33:42

@peacefroggg: bocs ha kiakasztotta az izlestelenseg merodet, csak a szomoru igazsagra reflektaltam

pasztasuta 2014.11.13. 11:33:56

@puhacica: ihihihi :)) (ps: raklikkeltem a blogodra es lattam, hogy fotozol, ez pl nagyon tetszik:
http://kovacsercsa.wix.com/galeria#!untitled/zoom/c3c1/imageisf )

ookma 2014.11.13. 11:34:34

Jogsi téma:

You can drive in Great Britain on a full, valid driving licence from another EU country until you’re 70, or for 3 years after becoming resident in Great Britain, whichever is longer.
forrás: gov.uk

Nekünk féléve van kocsink, biztosítás, stb... magyar jogsival.

rax 2014.11.13. 11:34:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
azert Londonnak is meg van a romantikaja netto £1000-bol havonta ;) persze eletkor es igeny fuggo. Ennyibol az ember szobat berel, szocializalodik, elvezi a londoni porgest, backpack-es stilusban utazgat (Londonon belul meg szigoruan bringazik vagy csak buszozik!), es meg emelett is felre tud rakni egy-ket szaz fontot havonta. Ez az eletstilus azert erosen a meg gyereket nem nevelo huszonevesekre jellemzo.

Határátkelő 2014.11.13. 11:35:56

@charlieharper: Megírnád mailben az kommentek időpontját, légy szíves? Nem érzem magamban az erőt, hogy újra átolvassam az egészet... :)

Hari Seldon 2 2014.11.13. 11:37:29

@NIKI LAURA:
"Egy hulye beidegzodes,minek beszelunk segelyrol,romanok,bulgarok jateka....hat a munkaert,tobb fizetesert megy mindenki,nem?? "
teljesen igazad van. Ezt a segély vonalat minek fújni. Persze, jó, hogy most le lett írva minden, kellhet még. De ezen pörögni?

Sanz 2014.11.13. 11:39:50

@Babette.: Mivel még csak tenancy agreement-tel volt dolgom, ezért annak tudom a szabályait. Gondolom, a Licence Agreement-re más szabályozás vonatkozik. Most egy 1 perces Google kereséssel annyit találtam, hogy a Licence Agreement például retirement home-ok kiadásánál van alkalmazva (néha).
De lényeg, ha lakást vesz ki valaki, akkor mindig Assured Shorthold Tenancy Agreement-et kell kötni, legalábbis az a leggyakoribb.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 11:42:40

@rax: Nyilván ez is igaz. Sokan úgyis csak egy kalandnak fogják fel, és meg is tudom őket érteni. Anno én is imádtam Pesten lakni egyetemistaként (aztán később kiábrándultam belőle).

Asszem talán Long linkelte tegnap BBC-ről a Londonról készült infografikás térképeket. Nagyon érdekes volt látni, hogy a huszonéves szinglik mind a belvárosban koncentrálódnak, míg a 30-as családosok az agglomerációban. Ez statisztikailag is színtisztán kirajzolódott.

Szóval jah, annak is van egyfajta bája. Bár nekem biztos nem mert 1 nap után kiújúl a tömegundorom, amikor Londonban túristásat játszunk. Utána már vágyom vissza a kisvárosba hogy az embereket lecseréljem mókusokra, birkákra meg tehenekre. :D

puhacica 2014.11.13. 11:44:03

@rax: mi úgy kalkuláltunk, hogy ha ketten keresünk 1800-at és az albérletre + rezsire/kajára elmegy Londonban 1500, akkor még mindig marad egy kicsi, amiből nyilván nem fogunk tudni vagyonokat megspórolni, de nem is az a cél. és ez idővel csak jobb lehet, ha már nem minimálbéres melónk van. de ha meg eleve minimálbérrel számolunk a kezdetekben, akkor @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: -nak igaza van. vidéken így sokkal több maradna a zsebünkben.

2014.11.13. 11:44:35

@Határátkelő: @ 23:36
@qkuc: korbefestik, de nem hasznaljak a tape-et, egy resze a festeknek racsepeg/az ecsetrol ramegy a konyhabutorra, "Jo lesz igy!". A mandarin nyelvben van a "chabuduo" kifejezes, amit a szokasos kinai minoseg leirasara hasznalnak. Tokeletesen kifejezi ezt.

qkuc 2014.11.13. 11:45:34

@Babette.: Jól látom, hogy az a böszömnagy fehér objektum egy hűtő a nappali sarkában? :D

gyengetölcser 2014.11.13. 11:46:57

@Gutishere: en Eszak-Irorszagban tanultam vezetni, siman jelentkeztem egy Driving School-nal, 10-20-30 ora utan mehetsz vizsgazni. Eloszor elmeleti teszt, asszem 45-bol 40 kerdesnek jonak kell lenni. Aztan vezetes, ami elott az orvosi vizsgalat annyi, hogy 20m-rol el kell olvasni egy kocsi rendszamat. Majd postan kuldik a jogsit.
Az elmeleti kerdesekre vannak erre szakosodott konyvek, CD-k, programok, en mar kivulrol tudtam mind a kb.300 kerdest, at is mentem elsore:)
Egyebkent egy ora vezetes olyan £25, de lehet csomagokat kapni, pl. 10 ora £200-ert.

qkuc 2014.11.13. 11:47:24

@charlieharper: Ezt valahogy éreztem, pár angol lakásfelújítós műsor után csodálkoztam volna, ha nem ezt mondod .... :D.

peacefroggg 2014.11.13. 11:48:09

@DavidToth: az igazság sajnos tényleg szomorú, csak olyan "vicceskedőnek" éreztem a kommentet... Ha nem az volt, akkor nem szóltam, látszólag másnak nem szúrt szemet.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 11:49:20

@puhacica: Amúgy hülyeség hogy vidéken nincs munka (már ha tényleg ilyesmiben gondolkoztok), pl. a asszony olvasta most az újságban, hogy mi környékünkön rekordalacsony, valami 2-3% a munkanélküliség aránya.
Igaz, ezen a vidéken inkább az ipar a hangsúlyos, szóval ha ti szolgáltatásban képzelitek el a jövőt, akkor talán inkább délebbre nézelődnék.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 11:50:24

@Babette.:

ez szoba lesz..ahol fetrenghetsz mással együtt. 334 ért lakás Londonban, hát persze.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 11:50:52

@qkuc: valahova csak kellett tenni a művirágot.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 11:58:28

@peacefroggg: bevallom, olyan ironikusan akart "vicceskedo" lenni

jOeker 2014.11.13. 11:58:46

A poszt jól összeszedett, hasznos írás. Engem csak érdekesség szintjén érint de jó volt olvasni. Ki tudja mit hoz a jövő. A hozzászólásokban amikor megjelent a vájkálás, hogy megint hazudik valaki, esetlegesen se tévedhet, lehet régebbi az adat... na szerintem az veszi el sok olvasó kedvét többek közt az enyémet is attól, hogy visszanézzen később is. Régebben felmerült egy végleges szűrés dolog, arra még mindig nincs valami lehetőség?

2014.11.13. 11:58:51

@Határátkelő: koszonom
@qkuc: mikor jo 10 eve a hazunkat vettuk, videk (!), igazi angol helyi csaladtol, a bekoltozes utan jottek a meglepetesek.
Felemeltem a nappaliban levo szonyeget. Oda volt ragasztoszalaggal ragasztva a hajopadlohoz. A hajopadlo meg korbefestve a szonyeg korul, szonyeg alatt le se volt kezelve a padlo. Szonyeg kidob, padlo feltep. Illetve csak felteptuk volna, de az meg oda volt ragasztva az alatta levo szonyegpadlohoz, amire raktak a hajopadlot. A szonyegpadlo meg katrannyal volt a beton alaphoz rogzitve. Es ez egy joallapotu haz volt a piacon.
Folytassam?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 11:59:09

@Babette.:

Igen, 350 fontért. Londonban. Most lett elegem ebből. Nem jövök egy ideig, lehet örülni. Viszlát.

qkuc 2014.11.13. 12:01:12

@charlieharper: Kérlek, :). Vagy nagyon ravaszok ezek az angolok, vagy ...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.13. 12:02:23

@Babette.: Bradford az London? (csak mert kivételesen én is megnéztem, miről van szó )

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.13. 12:08:56

@Babette.: a közeli állomásoknál láttam, hoy Bradford, de annyira nem lényeges, hogy most megint megnyissam és megnézzem.
főleg, ha ezen most Hinta annyira bedurcizott, hogy tényleg lelép :-)))))

DieNanny CH 2014.11.13. 12:08:58

@Babette.:

Jujj, Hintát fejbevágták a meggyőződésének teljesen ellentmondó tények... Most önkéntes kómába vonul... :-)

coeris 2014.11.13. 12:09:17

Nagyon speci esetem van, az egyetem utal "living costs" cimet fizut, de technikalilag ez osztondij, szoval nem kell NI number, nincs belole ado meg jarulek se fizetve. Viszont egy kis plusz penzert jelentkeztem tanarsegednek, ahhoz pedig mar kell NI szam, megvan mar az idopont az interjura (nov vege...). Az lenne a kerdes, hogy ha meglesz az interju, akkor kapok valami igazolast, hogy uton van a kartya, amivel esetleg mar elmehetek a HR-esekhez, hogy vegyenek fel az alkalmazott listara (kaptam emailt, hogy ez a teendo, ha megvan a szam), vagy ki kell varni a sok hetet, amig megjon? Nem annyira surgos, februartol kezdenek, de meg elotte jo lenne nyilvantartasba kerulni, hogy beosszanak tantargyhoz minel elobb. Egyebkent van olyan srac a tanszeken, aki szinten most szeptemberben jott ki, mar tanit, es csak most megy NI interjura a napokban... Fizetest majd visszamenoleg kap.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.11.13. 12:10:42

ja hogy a két linked nem ugyanaz volt.... bocs.

qkuc 2014.11.13. 12:11:58

Hm ... eléggé érdekes szórást mutat az az ingatlanos oldal. "Csak" 393 font egy 3 szobás házikóért Londonban? www.zoopla.co.uk/to-rent/details/35145327#GsBUsuxoRdFrUMef.97

Vagy ez valami átverés/extrém környék? :)))

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.13. 12:14:12

@charlieharper: Ez most akkor nem amolyan "délies" mentalitás? :)

puhacica 2014.11.13. 12:14:16

@pasztasuta: :)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: az első, hogy legyen munka. aztán majd ha az megvan, akkor teret engedünk az álmainknak is. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 12:14:27

@Dragonlady (now in Indonesia): nem tudom. a térképen láttam, hogy ez valami olyasmilehet, mint pesten újpest. persze tévedhetek.

Sanz 2014.11.13. 12:15:06

@qkuc: Elírás van a címben, a hirdetés első sora már 1700-at mond:

RAM Estate Agents are extremely delighted to present this large and spacious three bedroom terraced house in Upton Park, London which was recently refurbished to its highest standards for £1700 pcm and is available to move in now.

qkuc 2014.11.13. 12:17:54

@Sanz: Csudálkoztam volna, ha egy felújított ekkora kecó csak ennyi, :).

pasztasuta 2014.11.13. 12:20:55

@charlieharper: "Britnek, irnek es olasznak szinten nem adjuk ki."
Hu, ez erdekel, mit tettek az olaszok, hogy blacklistre kerultek?

La Pantera 2014.11.13. 12:28:03

@qkuc: ez tuti kamu hirdetés. A németországi lakáskeresős oldalon is volt ilyen, elit környéken tök jó lakás olcsón. Aztán ha az ember hívta, akkor nem vették fel, regisztrálni kell az oldalon és persze a lakás nem is létezik, csak az elérhetőséged kellett. Egy ismerősöm járt így.

La Pantera 2014.11.13. 12:32:26

@charlieharper: jóságos ég. Akkor nem kevés pénzbe és bosszúságba került a "jó állapotú" ház felújítása.

Muscari 2014.11.13. 12:36:12

@diggerdriver: nem lehetetlen, csak megfelelo jovedelmet kell igzolni. Vannal landlordok, akik rugalmasabbak, vannak akik mereven ragaszkodnak a hivatalosan igazolt haromszoros szorzohoz (ha meg nem irt rola senki: a csalad, vagy egyutt lako emberek osszes brutto jovedelme a haromszorosa kell, hogy legyen a beerleti dijnak, kulonben nem allnak veled szoba)

A Gumtreen levo magan hirdetesekkel nagyon kell vigyazni, rengeteg a csalo, aki lelep a foglaloval. En nem ajanlom, vagy pedig borzasztoan gyanakvonak kell lenni. Ilyen hirdetes amugy joval kevesebb van, az osszes lakashirdetes 1-2%-a csak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 12:38:52

@La Pantera: nem biztos. autós oldalon szokás feltenni 0-1 forinttal (vagy ezresben értve) az autót, hogy keresőben megjelenjen. főleg a hiteleseket.
simán el tudom képzelni, hogy valami unortodox matematika során ez jött ki neki személyenkénti árnak, és a keresőben elöl jön ki, ha ár szerint listázod.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.13. 12:38:53

@házelőtthinta: nincs befőttem, úgyhogy nem érdekel.

Fogalmam sincs, mit akartál ezzel írni.
Tehát tisztázzuk. Az első hónap megélhetési költségekkel kapcsolatban jött fel a 40 CHF, meg hogy mennyivel indultam neki, és igen, ritkán vásároltam, hetente mondjuk egyszer, toast kenyér, felvágott, sajt, paradicsom/paprika, édesség, mert az kell. Azt azonban nem mondtam, hogy ennyit költöttem kajára, mert nem ez volt a téma. Emellett minden nap kijártam a kollégákkal étterembe kajálni, ami napi kb. 25 CHF naponta, tehát heti 100 CHF, főzni nem tudtam hol, vagy nem volt kedvem, meg különben is, szociális kapcsolatépítés.
És hogy akkor tiszta legyen, nem melós bérem van, akkor sem az volt, és most sem az van.
Amúgy igen, magasabb az életszínvonal, még ha nem is teszünk félre minden hónapban, akkor is maga az életminőség jobb. Ez van, dolgozd fel.
Részemről vége, befőtt nincs, csak konzervbarack. 0.95 CHF a Migros-ban.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.13. 12:39:51

@Lex D'Arquebus: OFC: 100 CHF = 125 CHF. 3 órát aludtam, mert beteg a gyerek.

Muscari 2014.11.13. 12:44:20

@Babette.: mikor mi meg az elejen kaptunk, akkor lettunk jogosultak, mikor a lanyom is kijott. Ketten kerestunk olyan 1700 font korul, heti 180-at fizettunk a lakasert. Ebbol vallalt at az onkori kemeny 40-et. Amit persze azonna elvettek, amikor tax creditet is elkedztunk kapni.

Szerintem ket dolgozo, egyutt elo ember, aki megkeresi legalabb a minimalbert az nem jogosult szinte semmire.

A housing benetfittel az is a baj, hogy a landlordnak bele kell egyeznie, viszont nagyon sokan nem szeretnek. Ha egy hirdetesben olyat latsz, hogy "no DSS", ez azt jelenti, mert ez a housing benefit leanykori neve.

Az ugynoksegek szerintem meg nem is allnak veled szoba, ha ugy keresel lakas, hogy te majd housingot szeretnel igenyelni.
Bar az is igaz, hogy nem probaltuk ki.

Diggernek oriasi szerencseje volt, hogy talalt egy magyar kozvetitot, aki segitett neki, ez egyaltalan nem mindennapos, sot.

qkuc 2014.11.13. 12:46:51

@Babette.: erre tippelnék én is.

Az unortodox matekon sírva nevetek, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 12:48:41

@Muscari:
"a landlordnak bele kell egyeznie"

miért?

@qkuc: :) próbáltad megszorozni akárhány fővel?

qkuc 2014.11.13. 12:48:53

@Lex D'Arquebus: Nem fog eljutni odáig, hogy levezesse, a társadalom nemcsak szerencsétlen sorsú melósokból áll ...

Én meg utálom a befőttet és mára már mindegy, :D.

qkuc 2014.11.13. 12:50:06

@Babette.: 4 fő plusz kutya kb amire kijön az 1700, :D.

Muscari 2014.11.13. 12:50:18

@puhacica: elsore nem fogtok tudni onallo lakasba koltozni, mert nem lesz referenciatok meg credit history-tok. Hacsak nem fog ki valamelyikotok egy jo munkat meg otthonrol es eleve arra jottok ki.

Videken lakokat kerdezem, ott mennyivel rugalmasabbak az ingatlanugynoksegek, mint Londonban?

Az a problemam ugyanis, hogy lassacskan el szeretnek koltozni videkre. Ehhez viszont uj allast es uj lakast kell talalni. Szoval valszeg eloszor munkat kene keresni innen mindannyiunknak, majd a munkaszerzodes birtokaban lehet lakast keresni. Jol gondolom?

Muscari 2014.11.13. 12:56:17

@ChristineK: most 6 honapot kernek.

@puhacica: ja igen. Ha ki tudsz fizetni 6 honap berleti dijat elore, plusz kaucio, nem kerdeznek semmit, nem kell igazolni semmit.

Ismeroseim igy laknak gyonyoru uj epitesu lakasban, mivel egyikojuknek van egy kis nem hivatalos jovedelme is, igy hidaljak at. Itt viszont rengeteg penzrol beszelunk, egy studio eseten is siman lehet 6000 font.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 12:57:10

@qkuc: csesszemeg, a kutyára nem gondoltam:D

Sir Drinkalot 2014.11.13. 12:57:13

Üdv mindenkinek, régi olvasója vagyok a blognak, közel kilenc éve élek (élünk) Angliában.

A posztban felsorolt hasznos linkek közé jó szívvel ajánlom még a Citizens Advice Bureau-t, ahol ingyenes jogsegéllyel szolgálnak kérdéses helyzetekben. Honlapjuk:
www.adviceguide.org.uk/n6w/index.htm

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 12:57:13

@Babette.:

A neten sehol nem írnak 300-400 fontos lakásokról. Te biztos találtál 5 perc alatt. A realitás az hogy 800 fontért kivehetsz valami kutyaólat.

rax 2014.11.13. 12:57:13

@házelőtthinta:
hintanak igaza van, ez nem lakas, csak igy hirdetik. ha ramesz a full details-re akkor ott van:
Price stated per person/room.

rax 2014.11.13. 12:57:13

@Babette.:
nem.
Price stated per person/room.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 12:57:13

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

meg a 350 frankos lakás...ugye...elegem van...leléptem tényleg...ezen a blogon ez megy... lakásnak nevezni a leválasztott mini szobát, meg a többi...

2 perc alatt látható (akár egy numbeoval) hogy Londonban 800-900 font alatt ÖNÁLLÓ lakást nem kapsz...erre linkelget valami kamu hirdetést és elhiszi hogy van 350 ért is mivel ő ügyesen talált.

elegem van...sziasztok.

rax 2014.11.13. 12:57:13

@qkuc:
Price stated per person/room.

csak igy hirdetik, kattintas-vadaszat gondolom

rax 2014.11.13. 12:57:13

@pasztasuta:
pont te linkeltel videot roluk, nem? kb azert :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 13:00:17

@rax: nekem az no longer available...

Muscari 2014.11.13. 13:00:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: a ferjem nagyon megszivta az angol jogsival. Mivel o nem Magyarorszagon vizsgazott, hanem egy un. harmadik orszagban, ami most nem unios, nem cserelik ki neki automatikusan angolra. Hiaba van tobb, mint husz eve magyar jogsija, nem szamit, mert az angol allam nem ismeri el a vizsgat.
Ugy lehet csak angol jogositvanya, ha ujra vizsgazik mind gyakorlatbol mind elmeletbol. Nagy szivas.

Kerdes: lehet hazudni esetleg az igenylolapon arrol, hogy hol szerzte az ember a jogositvany, vagy nagy a lebukas veszelye?

qkuc 2014.11.13. 13:01:06

@rax: Nagyon ravasz, :). Mondjuk nem rossz egy vityilló, de tényleg ilyen kis lukak a szobák? :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 13:01:38

@házelőtthinta: igen? mondd csak, mennyi időt töltöttél brit lakáskereséssel?
ja hogy 0 percet

qkuc 2014.11.13. 13:02:15

@Sir Drinkalot: Köszi, szerintem @DavidToth-nak hasznos lesz.

Muscari 2014.11.13. 13:02:16

@TilosazA (UK): ez nem is off, egy posztnak is elmenne, hataratkeles az ellenkezo iranyba. Eleg gaz...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 13:04:10

@rax: viszont ha azt nézem, hogy ez kétszemélyes lakás, akkor a 334*2=668, és a minimálbér 800 körül van,
akkor ez olyan, mintha Mao-n a 67ezres minimálbér esetén 56ezerért bérelne lakást.

La Pantera 2014.11.13. 13:04:41

@Babette.: az a lényeg, hogy az egész lakás biztos nem ennyibe kerül (mint látjuk is), hanem sokkal többe. Az ingatlanközvetítők minden trükköt bevetnek, hogy kattints, érdeklődj, aztán nagyon gyorsan kiderül, hogy mégsem annyi az annyi.

pasztasuta 2014.11.13. 13:07:49

@rax: Jo jo, tudom tudom, de a videobol kimaradt az angliai lakasberles bemutatasa. Csak gazdagitani akartam a roluk meglevo ismereteimet. :)

puhacica 2014.11.13. 13:09:29

@Muscari: pedig muszáj lesz megoldanunk.

rax 2014.11.13. 13:12:40

@házelőtthinta:
Nyugalom! Babette benezett egy linket, elofordul...

rax 2014.11.13. 13:12:49

@Babette.:
Mar nekem is. Egy masik ugyanolyan aru lakasnal van kiirva a more details-nel hogy price/per person

rax 2014.11.13. 13:13:07

@Babette.:
igen csak ez abszolut nem realis. Ha felhivod oket azt fogjak mondani hogy legalabb az egyik dupla szoba (de inkabb mindketto) csak paroknak, es mivel price per person per room, igy maris 3(4)*334.
Studiot sem talalsz 668 pcm-ert nem hogy 2 bedroom lakast/hazat!
Ez teny.

rax 2014.11.13. 13:13:15

azert kovetkeztetni lehet belole :)

rax 2014.11.13. 13:13:22

Hello HA, rakerulhetek a premium listara? (vagy mi a neve...?)

Koszi

2014.11.13. 13:15:41

@VPBA: neeeem. Ez nem delies es a deliek kozul, tapasztalatom szerint, csak az olaszok elnek disznoolban. Az albanokat nem tudom :)

@qkuc: a csempezes es a tetoszigeteles is jo moka volt. Alapban a 80-as, korai 90-es evek hazai nem szigeteltek, a mi kornyekunkon legalabbis. A tetohoz meg csak a fenti szoba plafon allva fersz hozza. Vigyazni kell, hogy a gerendan egyensullyoz, kulonben ralepsz a gipszkartonra es beszakad, a labfehed belog a nappaliba. Akkor meg a haloszobadbol nezel fel egy lyukas plafonra :)

2014.11.13. 13:17:58

@pasztasuta: az eleg, hogy egyik kollegam sem vallakozik UKbol vagy USbol, hogy Milanoba menjen az olasz ugyfelekkel foglalkozni. Volt ra kiserlet, reszemrol is. Tapasztalatom, hogy olaszokkal az uzleti vilagban csak Petho-intezeti tanari hatterrel erdemes foglalkozni

qkuc 2014.11.13. 13:24:27

@rax: Ide dobj HÁ-nak egy levélkét: hataratkeloKUKAChotmail.com

:)

swGuru 2014.11.13. 13:25:09

Mind a lakasberles, mind a bankszamlanyitas az emberen mulik leginkabb.
Lanyommal bementunk a LLoydsba, meg nem volt munkaja, csak council tax letterunk, es megnyitottak.
Fiam bement oda, de kozoltek, hogy az emailben kuldott ajanlatlevel nem elegendo, sem a Council tax letter, mert az o neve nincs rajta, csak az enyem (ugyanaz a vezeteknev), kell a munkaltatoi igazolas lakcimmel.
Atmentunk az HSBC-be, ahol az en szamlam volt, ott se volt eleg nekik, de meg a fizetesebe is belekotottek, Halifax detto, tobb bank meg nemigen van nalunk a varosban.
Masnap bement a munkahelyere, kert egy igazolast, megkapta. Visszament a Lloydsba, es rogton meg birtak nyitni nekik.
A lakasberleshez megkerdeztem Facebookon egyik csoportban, melyik ugynokseget ajanljak, ajanlottak egyet. Irtam egy munkaszerzodest magamnak a sajat cegemhez, vittem ajanlolevelet a magyar haztulajtol!, es kibereltem a lakasunkat, ahol azota is lakom. Azota mar en ajanlottam berlot hozzajuk, aki azonnal megkapta a lakast.

Muscari 2014.11.13. 13:26:01

@puhacica: Digger lehet, hogy tud segiteni, nekem is megprobalt es nem rajta mult, hogy nem jott ossze. Mi ketszobasat kerestunk, nektek egy studio is jo lenne, ha jol gondolom.

Muscari 2014.11.13. 13:27:48

@ChristineK: nem hat ho elorefizetes volt az veletlenul?

2014.11.13. 13:31:34

@swGuru: ez vicces, mivel a Halifax a Lloyds tulajdona. 5 evvel a merger utan, tudtommal mar nagyjabol egy rendszeren is vannak. Majd megkerdezem

rax 2014.11.13. 13:31:38

@pasztasuta:
sorry, ez neked ment:
azert kovetkeztetni lehet belole :)

McZozo 2014.11.13. 13:31:57

@rax:
single szoba 80-100/het
Dupla szoba 100-130/het
Studio 130-200/het
lakas ezek felett 800-/ho
de egy 2-3 szobas normalis nem lux lakas kozepes helyen olyan 1200 tol felfele
Termeszetesen mindez londonban

Videk az teljesen mas es azon belul is mas hogy merre van az a videk

Muscari 2014.11.13. 13:35:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: pontosan ezert akarunk jovore videkre koltozni. Mentunk volna korabban is, csak a gyerekem szerelmes lett.
Ki lehet rohogni erte, de nem szerettem volna oket elszakitani egymastol. Szeptembertol viszont egyetemre megy, mondtam neki, hogy mi megyuk, o meg eldonti, hogy jon velunk es ingazik vagy marad. Eddig ugy nez ki, hogy jon.

Muscari 2014.11.13. 13:37:13

@McZozo: jo, es merre Londonban? Nem mindenkinek jo Wood Green meg Tottenham.

Muscari 2014.11.13. 13:39:29

@ookma: ezt honnan vetted, tudsz nyomni egy linket is? Koszi.

Sanz 2014.11.13. 13:39:33

@Muscari: Nem túl rugalmasak (legalábbis a sima magánszemélyekhez képest), London agglomerációjában én megszenvedtem velük. De tény az, hogy ha van fizetésed és ad a munkáltatód referenciát, akkor simán megy minden; fizetsz 200 fontot az reference checkjükért, 6 heti kauciót, meg 1 havi lakbért, aztán 1 héten belül költözhetsz is.
Szóval ha találsz vidéken állást, akkor már azonnal tudsz hozzá lakást is keresni,

McZozo 2014.11.13. 13:40:46

Kimaradt a posztbol, hogy angliaba van egy koztes foglalkoztatas is ami nagyon kozkedvelt az pedig a Temporary munkak. Ilyenkor A ceg x elore fixalt idore altalaba adott projektre szerzodik veled.
Ez kicsit olyan egyeni valalkozos dolog es lehet ra ceget csinalni de sok esetben nem eri meg igy ilyenkor lehetoseg van bemenni egy umbrela (esernyo ceg szarnyai ala menni, aki levon a berunkbol x osszeget a koltsegeire, de ez esetben nekunk semmi gondunk, ok lekonyvelik bevaljak intezik, es ilyenkor meg koltsegelszamolasra is van mod, utazasi etkezesi koltsegeket naponta le lehet vonni a brutto penzunkbol

McZozo 2014.11.13. 13:41:28

@swGuru: Bankszamla tenyleg lutri
NeKek kevesbe volt gond mert jott velem a fejvadasz es kuldott nekik valami igazolast toluk, igy magyar bankszamlakivonattal es az o ajanlolevelukkel megynyitottak nekem, az egyetlen kavar az lett hogy mivel magyar bankszamlakivonnattal nyotottam termeszetesen a bankkartyam es egyeb leveleim a magyar cimemre mentek, holott mar a nyitaskor elmondtam hogy hol lakom es ezt fel is vettek,

Viszont a paromnak nem volt munkahelye mikor kijott es a tenancy agreementen se volt rajta mivel azt en kotottem mikor kijottem. Igy mentunk bankrol bankra fiokrol fiokra es az esetek tobsegeben elzavartak, viszont kiderult hogy nagyban fugg magatol a branch manageretol az elbiralas. Mert mikor mar eselyt se lattam eggyik nap beugrottam egy Lloyds bankba a picadilinel ebedidoben es megkerdeztem ok mit szolnak a dologhoz.. Erre mondtak hozzam be asszonyt es megkotik. En meg meg ketszer rakerdeztem mert nem hittem el mire mondtak no para jojjek. Masnap berohantunk es csont nelkul megnyitottak egy darab utlevellel

Muscari 2014.11.13. 13:43:46

@Babette.: Uristen, ezt nem hittem el, hogy ennyiert lehet berelni. Aztan megneztem, hogy hol van. Bradfordnal nagyobb getto nincs Angliaban, ott fehet embert nem latsz, meg is erdemli az, aki oda koltozik.

Muscari 2014.11.13. 13:48:09

@Babette.: szerintem ez el van irva, szerintem heti 334 akar lenni. Ugyanugy a masik is hibas, igy utolag belegondolva.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 13:48:20

@Lex D'Arquebus:

Mármint az osztráktól magasabb sokkal? Akkor miért nincs tele svájc osztrákokkal?

rax 2014.11.13. 13:48:23

@McZozo:
Igen, jo meglatas. Fixed term contract (hatarozott ideju szerzodes) eseten megeri umbrella alatt menni, foleg az elejen, amig az ember nincs kepben az itteni viszonyokkal. Egy umbrella tenyleg mindent elintez, alacsony koltseg fejeben.

2014.11.13. 13:52:17

@házelőtthinta: Autót mióta tart fent egy kiskeresetű ember?Margit, nórmális? :D

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.13. 13:53:15

@házelőtthinta: osztrákot nem tudom, magyarhoz képest kényelmesebb. ki a tököm beszélt az osztrákokról?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 13:59:17

@qkuc: @Sir Drinkalot: Köszi!! már őket is néztem, de még egyszer futok egy kört az ő oldalukon is

nem hiszitek el mennyit bújtam már google barátunkat és jutottam mindenféle ilyen oldalakba, amik tényleg hasznosak ... csak más kérdés, hogy a UKVI szarik arra hogy mi van, minek kellene lennie

rajtam sajnos már max egy ügyvéd tudna segíteni, mert jogilag neki kell menni a UKVI-nak, de ezt nem tudom kifizetni, meg az egy szörnyű procedúra lenne attól félek

egyelőre egyedül próbálom minden lehetséges csatornán basztatni őket

2014.11.13. 14:01:31

@házelőtthinta: Ha nekem van 3 millióm (mondjuk banki kölcsön v. megtakarítás v. bármi), akkor nem mondhatom, hogy nincsen jövő Mo.-n? Mikor szabad mondani? :DDD

Muscari 2014.11.13. 14:04:27

@qkuc: eliras, idezek a leirasbol: "for £1700 pcm and is available to move in now."
Read more at www.zoopla.co.uk/to-rent/details/35145327#sSQV0XpyOZdltmTS.99

qkuc 2014.11.13. 14:05:32

@charlieharper: Atyavilág, :)))). Az amerikai házépítésii szokásokon is már csodálkoztam egy nagyot, de angol barátaink is ott vannak a szeren ahogy látom, :D.

puhacica 2014.11.13. 14:05:35

@házelőtthinta: te, nem úgy volt, hogy már kétszer elköszöntél?

Sanz 2014.11.13. 14:06:11

@McZozo: Ezek mikori árak vagy melyik környéken?
Én amit Nyugat-Londonról (2-3-as zóna, Ealing és attól közelebb a városhoz) az ez (rezsivel együtt):

Single: 90-120 / hét
Double: 140-160 / hét
Studio: 220-280 / hét
Lakás (1 hálószobás): 300+ / hét
Lakás (2 hálószobás): 350+ / hét

2014.11.13. 14:06:55

@charlieharper:
" A mandarin nyelvben van a "chabuduo" kifejezes, amit a szokasos kinai minoseg leirasara hasznalnak."
Kanadaban az ilyen minosegu munkakra a sloppy vagy butcher kifejezeseket hasznaljuk.

puhacica 2014.11.13. 14:08:04

@Muscari: igen, a háttérben már gyűjtöm az információkat. :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 14:09:12

Amúgy vásárolgattam előbb(lidl) :

banán :1,058 kg : 1,36
citrom (500g) : 0,79
pari 1 kg : 1,69
750 grammos félbarna kenyér : 0,89
pulykamellfilé (750 g) : 5,99
pringles paprika chips(190g) : 1,99
étolaj (1l) : 1,34
ketchup(800ml) : 0,96
kakaós doppelkeksz(500g) : 0,99
steffl sör : 0,69

el lehet dönteni hogy ez olcsóbb lett volna e egy otthoni lidlben vagy sem.

2014.11.13. 14:11:50

@házelőtthinta: Mi tart vissza, hogy visszagyere? Itt is rengeteg meki van, biztos találnál melót pillanatok alatt.

qkuc 2014.11.13. 14:12:46

@házelőtthinta: Honnan tudod, hogy nincsen tele velük? :) Egyébként te élsz az osztrákok között, kérdezd meg őket, :).

qkuc 2014.11.13. 14:14:17

@Cascabel: És akkor még a magyar célirányos szókincset el sem lőttük, :D.

pasztasuta 2014.11.13. 14:18:42

@puhacica: csak vasarolni ment el ne aggodj. :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 14:19:24

@Muscari:
Nem találtam magyar közvetítöt.
Ö a landlord teljes joggal megbízott embere.
Barátom most jött ki májusban egy hónap múlva talált Hendonban három szobás lakást munka nélkül 2gyerekkel.
A bérleti díjat majdnem fedezi a hausing benefit.
Ö dolgozik egyedül.
Szerencséje volt:))))))))

Muscari 2014.11.13. 14:20:38

@Babette.: nem tudom pontosan. Olyanokat talaltam a neten, hogy a berleti szerzodesben kikotheti, hogy nem kerhetsz.
Neha lehet olyan hirdetest talalni, ahol megengedik, de szerencse kell hozza.

Ezen a forumon mindenfeleket irnak, ugyhogy mar nem tudom.

www.mumsnet.com/Talk/legal_money_matters/a912410-Do-I-need-to-inform-Landlord-if-I-claim-Housing
Esetleg meg lehet probalni.

A problema nem ott van, hanem ott, hogy egyaltalan hogy veszed ki. Ha nem tudsz megfelelo jovedelmet igazolni, nem adjak ki neked. Azt meg ugye nem mondhatod kapasbol, hogy te majd benefitet igenyelsz.
Ez a fajta igenyles akkor jatszik, ha mondjuk valaki idokozben elvesziti a munkajat, vagy tartosan lebetegszik peldaul.

Muscari 2014.11.13. 14:25:54

@rax: sajnos igen, ezuttal igaza van Hintanak.

Itt van ugyanakkor ez a lakas Coventry-ben, ket haloszobas £495-ert:

www.zoopla.co.uk/to-rent/details/26963935?featured=1&utm_content=featured_listing#7Qemre5ujFBuVO0f.97

Ugy tudom ott is sok magyar el es eleg jol van munka. Anglia nem csak Londonbol all.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 14:27:20

@Muscari:
Soha nem bukna le.
a jogsit magyar hatóság állította kI?
akkor simán hazudjátoj be hogy Magyarországon vizsgázott.

2014.11.13. 14:27:28

@HardPötty: Ebben azt nem ertem hogy milyen munkat 'kinalnak' a segelyen levo bevandorloknak, vagy barki masnak? En voltam munkanelkuli, konkretan rakerdeztem hogy van-e valamilyen munka amit tudnak ajanlani a Job Centre-n keresztul kozvetlenul, pl. takaritas (gondoltam par hetig jobb a semminel). Csak meredt ram az ugyintezo, hogy egyreszt nincs ilyen, masreszt miert akarnek a vegzettsegemmel takaritani. Szerencsere par heten belul lett munkam, de ha nem lett volna, akkor sem 'ajanlott' volna a Job Centre semmit, szerintem ez nem mukodik igy. Jelentkezni lehet az allasokra amiket meghirdetnek rajtuk keresztul (en pl. naponta jelentkeztem takaritoi allasokra annak idejen es egy ceg sem hivott fel).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 14:29:15

@Babette.:
Te figyu azért megvan annak a bája mikor olyan szólja meg a 300 fontos lakásokat aki egy konyhában lakik 200euróért.
:))))))))))))))))))

2014.11.13. 14:32:54

@NIKI LAURA: Mar maskor is irtam, nekem nem volt NI interjum, kozvetlenul a munkaltatom intezte mikor megkaptam az elso hivatalos munkamat. Nem is tudtam hogy letezik ilyen interju, csak az itteni kommentekbol derult ki.

McZozo 2014.11.13. 14:40:08

@Muscari: en stratford leyton kornyeken eltem ez 3 as korzet tehat olyan feluton kifele. Kozvetlen central line metro mellett amivel 30 perc a belvaros belvarosa atszallas nelkul. Ezen a kornyeken garantaltan ennyik voltak az arak

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 14:40:27

@Philosoraptor:

nem akarok 67 rongyért robotolni. Abból konyhában éléssel is alig lehetne kijönni. Bár lehet kapnak kajautalványt ők is,nem? bérlettámogatás, ilyenek..

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 14:40:30

@diggerdriver:

Annak is megvan ahogy röhögve mondod hogy mennyi a benefit. Legalább meg tudom így menteni 500-600 eurónak a seggét..havonta..és nem koplalok. 500*12+2000(13-14 havi). Évi 8 ezer ojró. 2 év és mehetek haza a saját lakásomba.

2014.11.13. 14:42:25

Ingatlankozvetito: en veletlenul dolgoztam ilyen cegnel Londonban. Kiadnak lakast barkinek, akinek sok penze van (ez altalaban eleg), illetve munkaszerzodese egy komoly ceggel. Ha valaki uj az orszagban, akkor altalaban fel kell mutatni minimum 6 havi lakbernek megfelelo osszeget a bankszamlan, es par honapot elore kell fizetni, plusz depozit. Persze lehet olyan ceg aki nem all szoba az uj bevandorloval, akkor mashoz kell fordulni, ha nagyon ragaszkodik valaki az ingatlankozvetitohoz (en nem ragaszkodnek, sokkal inkabb berelnek maganszemelytol, de mindenkinek masok a szempontjai).

2014.11.13. 14:49:32

@házelőtthinta: Milyen 67 ezer? Szerintem a nettó 80-at simán megkeresed, de láttam már nettó 110-ért is gyorséttermis melót. Szerintem gyere haza... :))))

2014.11.13. 14:51:12

Lakasarak: nyilvan vannak iranyarak, de alapvetoen egyeni dolog hogy ki mennyiert es hol fog ki egy szobat / lakast egy akkora varosban mint London (UK tobbi reszerol nem is beszelve). En pl. szinte soha nem bereltem piaci aron, mert vagy ismeroson keresztul talaltam valamit (lehetoleg azsiai ismeroson keresztul...), vagy lealkudtam (igen, lehet alkudni es en szoktam), vagy egyszeruen olcsobban ajanlotta nekem a tulaj mert fiatal, feher, csendes, 'working professional', nem dohanyzo no vagyok, stb. Tehat nem feltetlenul hazudik valaki mikor azt mondja hogy a piaci arnal joval olcsobban berel - ettol fuggetlenul nem art tisztaban lenni a piaci arral, foleg ha ujonnan erkezik valaki, nem ismer senkit stb. Egyebkent figyelmetekbe ajanlom a property guardian agency-ket is, ezeket csak az tudja hasznalni aki mar egy ideje teljes munkaidoben dolgozik es mas felteteleknek is meg kell felelni, de nagyon sok penzt lehet vele sporolni ha sikerul bekerulnod a rendszerbe.

qkuc 2014.11.13. 14:54:16

@házelőtthinta: Ez a történet egyik lába, azt ugye vágod? Ehhez jön a minimálbéred, ami arányaiban összevetve több, mint a magyar minimálbér.

Tehát akkor fusson egy pro és kontra a teljes havi bevételekre és kiadásokra futtatva.

Btw.: nem igazán vagyok arról meggyőződve, hogy olcsóbb lett volna a bevásárlás itthon. Főleg Pesten. Mondjuk tény, hogy nem vagyok a Lidl törzsközönsége, ezért a varászlatos Tesco global holding jóvoltából prezentálom a listát.

banán 1 kg: 319 Ft/kg
citrom (600g) : 499 Ft
paradicsom magyar (nem akciós) 1 kg : 679 Ft/kg
1kg Tescos nem akciós félbarna kenyér : 179 Ft
pulykamellfilé 1kg "típustól függően" : 1799 Ft-2000 Ft
pringles paprika chips (165g) : 699 Ft (hellószia chipsadó!)
Vénusz nem akciós étolaj (1l) : 421 Ft
Tesco étolaj (na azt vegyen akinek két anyja van (1l): 275 Ft
Kőrösi ketchup (800 ml): 429 Ft
Tesco ketchup( 1l) : 245 Ft
kakaós doppelkeksz(500g) : ilyet nem találtam
steffl sör : 197 Ft

Kb annyira jön ki, sokkal vacakabb fizetés mellett és a megélhetés költségei is igen-igen magasak. Tehát még egy szobában lakva is irtó nagy szopóroller minimálbéren létezni itthon.

2014.11.13. 14:54:18

@Mirjam2: Ilyenekre gondolok: uk.cameloteurope.com/9/0/how-it-works/property-guardianship-how-it-works.html. Lecci, ha nem muszaj, ne irogassatok utalkozo kommenteket hogy ez miert nem jo; nem mindenkinek valo, de akinek igen, az meg tud vele sporolni egy csomo penzt es erdekes elmenyekkel gazdagodhat.

Mr Long 2014.11.13. 14:56:38

@rax: "Ami meg segithet: munkahelyeken sokszor rugalmasak, megadhatod feleseg/rokon/elettars/barat(no) bankszamla szamat hogy kezdetben utaljak oda a fizetesed (valami meghatalmazas kell hozza), igy mar kezedben lehet a munkaszerzodesed, amivel mar messzebbre lehet jutni a bankokban (melyik bank nem akar rendszeresen penzt kapni? ;))"
Az angol munkaszerodesben benne van a szamlaszamod?

qkuc 2014.11.13. 14:59:58

@házelőtthinta: Nyáháháhá, meleg kézfogást sem kapnak, :).

2014.11.13. 15:03:55

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ez a NARIC. Nem csak specialis diploma eseteben kell hozzajuk fordulni; ez a hivatalos szerv akik jogosultak eldonteni hogy egy nemzetkozi vegzettseg minek felel meg UK-ben. Annak idejen naluk kellett 'hitelesittetnem' a magyar erettsegimet, enelkul nem vettek volna fel egyetemre. Ez a Europass nem tudom mi, az en idomben meg nem volt. A NARIC eljaras fizetos es eleg draga, de neha elkerulhetetlen.

Muscari 2014.11.13. 15:05:23

@diggerdriver: hidd el, az volt. Ha valaki kitartóan keres hosszú időn át, előbb-utőbb talál. Nekünk elég hirtelen kellett költöznünk, így nagyon nem válogathattunk.
Az ismerősödék hogyan találták a lakást?

@McZozo: oké, így értem. Nálunk a gyerekek miatt Kelet London ki van zárva, főként az iskola miatt.

Muscari 2014.11.13. 15:08:57

@diggerdriver: sajnos közben az is lejárt. Úgy is ki lehet cseréltetni vajon?

A nyáron meg akarta csináltatni otthon, de még vérvételre is el akarta küldeni a háziorvos, úgyhogy hagyta a fenébe.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 15:09:21

@házelőtthinta:

"házelőtthinta · 2014.11.13. 14:40:27
@Philosoraptor:

nem akarok 67 rongyért robotolni.

házelőtthinta · hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 14:40:30
@diggerdriver:

Annak is megvan ahogy röhögve mondod hogy mennyi a benefit. Legalább meg tudom így menteni 500-600 eurónak a seggét..havonta..és nem koplalok. 500*12+2000(13-14 havi). Évi 8 ezer ojró. 2 év és mehetek haza a saját lakásomba."

mert 2 év múlva majd akarsz?

Muscari 2014.11.13. 15:12:02

@Mirjam2: erről az agency - ről van valami linked? Hogyan lehet velük spórolni?

2014.11.13. 15:12:59

@DavidToth: Tudom hogy ez nem vigasztal, de tenyleg ez a szabaly hogy kell kulon magan egeszsegbiztositast fizetned ha nincs munkaviszonyod, tehat pl. au pair vagy, haztartasbeli vagy diak; enelkul az az idoszak amikor nem dolgozol nem szamit bele a permanent residency-be. Gondoltam hogy egy tapasztalt jogasz ismerhet esetleg egy kiskaput, de alapvetoen ez a szabaly. Tevhit hogy az NHS 'ingyen van'; nincs ingyen, hiszen az adozok penzebol tartjak fenn, annyi a kulonbseg Mo.hoz kepest hogy nem hivjak kulon 'egeszsegugyi jaruleknak' a penzt amit ezert levonnak. Ettol fuggetlenul, ha nem adozol, nem fizetsz egeszsegugyi jarulekot. Szerintem nagyon jo hogy felhoztad ezt a temat, mert sokan masok is lehetnek ilyen helyzetben es lehet hogy nem is tudnak rola, csak akkor fognak rajonni ha allampolgarsagert folyamodnak.

2014.11.13. 15:17:30

@qkuc: "Sajnos" nemcsak minimálbérből szopóroller Mo.-n élni.

2014.11.13. 15:17:56

@Muscari: Tobb ilyen agency van, pl. Camelot, Ad Hoc, stb. Ird be Google-ba hogy 'property guardian London', vagy ahol eppen keresel. Nem mindenkinek valo: altalaban nagyon flexibilis egyedulallo embereknek idealis, de parok is jelentkezhetnek (gyerek, haziallat nem lehet). Teljes idos munkat kell igazolni hozza, es mindenfele fura helyeken lehet lakni, mint pl. iskolaepulet, templom, iroda, gyar stb. Nem tudod elore meddig maradhatsz, de ha szerencsed van, sokaig ki tudod huzni egy helyen. Majdnem mindig osztozni kell masokkal, de neha ki lehet fogni olyat ami csak egy parnak valo.

Mr Long 2014.11.13. 15:19:43

@Mirjam2: Multkor pont ezt kerdeztem itt, hogy mi a helyzet a haztartasbeliekkel es akkor senki sem szolt errol :(

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 15:21:48

@Mirjam2: köszi az infót!

és igen, azért nem vigasztal, mert ez tulajdonképpen eu jogellenes, legalábbis ahogy én értelmezem, mert full-time diákként nekem ott ingyen jár az NHS, vagyis járt

ez az NHS oldalán is fent van, és próbáltam velük is beszélni, meg a Department for Work and Pension-nel, hogy igazolják nekem a UKVI felé, hogy nekem ingyen járt az NHS, de ezzel a kérésemmel nem nagyon tudtak mit kezdeni

és mondom, ezt jogilag már kikezdték vmi szervezetek az EU-nál, de ez nem hatja meg a UKVI-t .. igazából ez lenne a kiskapu, csak mégsem

és akkor nem tudom, hogy lemerjem-e irni, de otthon a NAV meg követeli a tb járulékot rajtam arra az időre amig kint diák voltam, mert ugye otthon meg bent vagyok a rendszerben úgy mintha otthon lennék (ami az én hibám is részben)

de a nav nem akarja elfogadni hogy tudom igazolni, hogy kint az NHS-szel én tulajdonképpen biztositva voltam

ezt is felvetettem vmelyik Departmentnek, és azok azt mondják, hogy a NAV-nak ezt hivatalból kéne megtudakolnia az angol hivataltól (és egyébként volt otthon az egész időszakra olyan diákigazolványom amin az állt hogy "külföldi oktatási intézmény")

de mint mostanság felszínre került, a nav nem nagyon teszi a dolgát, semmilyen szempontból, vagyis nagyon rosszul

Mr Long 2014.11.13. 15:21:50

@Mirjam2: Megneztem a camelot-ot es ok pl itt stockportban hirdetnek lakast. talan £185 havonta, de ha kiveszed mind a ket szobat, akkor kedvezmenyes (ennol hogy lehet jobb???) Ez egy normalis tarsashazban van, bar nem tudom hogy csinaljak ilyen olcsova...

Mr Long 2014.11.13. 15:23:23

@DavidToth: Kerdezzed meg oket, lehet ledolgozhatod naluk tolmacskent! :)

Mr Long 2014.11.13. 15:25:25

@házelőtthinta: 16e ajrobol hova mesz? Talan miskolcon veszel egy garzont... Onresznek meg jo lenne, de ahhoz szerintem nem eleg a mekis fizu, hogy fizessed is a hitelt.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 15:25:41

@Mr Long (UK): :D ez jó ... "adócsalóként" dolgozom az "adócsalóknak", szuper üzlet

egyébként oroszul is vállalom ha kell :D

bár lehet hogy arra Vida asszonyság nem tart igényt ahogy más fórumokon emlegették a kommentelők

rax 2014.11.13. 15:28:02

@Mr Long (UK):
Nem, az enyemben nincs.

unax 2014.11.13. 15:28:03

@ocso79: Egészen pontosan jelenleg £1809. És a Life in the UK teszt sem olyan egyszerű, tényleg tanulni kell rá egy keveset.

Sir Drinkalot 2014.11.13. 15:28:03

@DavidToth: A Citizen Advice Bureau-t inkább felhívni lenne érdemes, vagy bemenni egy irodájukba, mert akkor konkrét segítséget is tudnak talán adni

Din Serpahis 2014.11.13. 15:28:03

@Lex D'Arquebus: Eleg jol le lehet nyomni ha magad fozocskezel. Az elso honapban nekem is gaz volt, mert mindig kijartam Wallisellenbe kajalni, aztan amiota itt van a felesegem o, mindig foz valamit, igy a havi kajakoltsegunk kijon 500 CHF-bol. Magam is meglepodtem rajta, de ha nem kajalsz sok hust, egesz jol ki lehet jonni :)

ookma 2014.11.13. 15:28:03

Itt elkezded megadni az adatokat, és eljutsz oda, hogy végül is nem kell kicserélned, ha nem akarod.
Tuti így van, párom még Car Allowance-t is kap a cégétől, amire spéci biztosítást kell.

www.gov.uk/exchange-foreign-driving-licence

Nem kaphatnék valami állandó moderálatlan hozzászólási jogot? Igérem jó leszek:)

Din Serpahis 2014.11.13. 15:28:03

@házelőtthinta: Szerintem erre tok egyszeruen az a valasz, hogy az osztrakok otthon is remekul megelnek, mi a fenenek maszkaljanak Svajcba.

En pl ugy vagyok ezzel, hogy nem szandekozom a hatralevo eletemet kulfoldon leelni, x ev utan haza akarok menni, hogy elvezzem a megkeresett penzt :) Na most a kerdes az, hogy x ev alatt hol tudsz tobbet osszekaparni - es az Svajc.

A fentiek ellenere marha sokan vannak itt nyugat europabol meg az USAbol is, oket szerintem leginkabb egyfajta kalandvagy, vilagjaras stb motivalja. A nemetekrol meg mar ne is beszeljunk, akik valosaggal elleptek Svajcot, a helyiek nem is nagyon szeretik oket.

rax 2014.11.13. 15:28:03

@Muscari:
Miert sajnos? Lehet neki is igaza (szokott is lenni), csak felfogni ill. alkalmazkodni nem kepes (meg) a mai vilaghoz. Meg kicsit write only modban ragadt egy ideje a srac.

Igen, UK =/= London. Nyilvan a Londoni eletnek is megvannak az elonyei es hatranyai, hatranyok koze tartozik a magas lakber.

2014.11.13. 15:31:27

@Mr Long (UK): Azert olcso mert ez nem egy atlagos tenancy, teljesen mas feltetelek vonatkoznak ra. A tulajdonos nem a profit miatt adja ki; sokszor nem is adhatja ki, pl. jogi vita alakult ki a tulajdonjog korul, stb. Viszont te teljesen legalisan lakhatsz ott az ugynoksegen keresztul ha vallalod a felteteleket. Sokszor rossz allapotban van az ingatlan, es butorozatlan.

Muscari 2014.11.13. 15:32:40

@rax: azert sajnos, mert barcsak Babette-nek lett volna igaza es lehetne ilyen olcson lakast talalni. Nem Hinta szemelyere celoztam.

Mr Long 2014.11.13. 15:34:18

@házelőtthinta: Az csak havi 300-400 uveg sorre eleg. Lehet nem lesz akkora elmeny szedalas nelkul.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 15:35:54

@Sir Drinkalot:

köszi! igen, de ez most nem opció, de talán felhívni felfogom őket, csak akkor meg azt fogják mondani hogy ugorjak be

jajj, ezek a bürokratikus ügyek

2014.11.13. 15:36:55

@DavidToth: Sajnalom hogy problemat jelent neked, de UK adofizetok szempontjabol nem fair szerintem hogy egy csomo ember, aki nem fizetett semmit a rendszerbe, eltoltson az orszagban par evet, ingyen egeszsegugyi ellatast kapjon es meg utana allampolgarsagert folyamodjon azon az alapon hogy o mar jo sok ideje UK-ben van... Nem rolad beszelek, de az a helyzet hogy ha megkapod a brit utlevelet, azzal ha akarsz, akar eleted hatralevo reszeben benefiteken elhetnel UK-ben. Kepzeld el hogy ha nem kotnek befizeteshez a permanent residency-t akkor egy csomo EU allampolgar beiratkozna kamu iskolakba UK-ben 5 evre, majd kerne az allampolgarsagot. Tudom hogy a te eseted mas, de mikor megalkotjak a szabalyokat, azokra kell gondolni akik ki akarjak jatszani a rendszert.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.11.13. 15:39:51

@Din Serpahis: ahol ezelőtt laktam, ott közös konyha volt, nem mindenki volt hozzá elég kultúrált, szóval nem sok kedvem volt főzni. Mivel család otthon maradt, bevackoltam magam a szobámba, szendvics, és filmek, meg sorozatok. Most már feleségem főz, így azért más a gyerek fekvése. Mi azonban nem spórolni jöttünk ki, úgyhogy ami megtetszik, megvesszük, és húsevők vagyunk. :) Egyelőre nem látjuk, miért mennénk haza.

Muscari 2014.11.13. 15:39:57

@Mr Long (UK): meg jo, hogy most azert elokerult. Ez sokaknak hasznos info lehet.

2014.11.13. 15:41:23

@Mr Long (UK): Nem tudom hogy hazassag eseten mi van, lehet hogy pl. te jelentkezhetsz es beadsz csaladi kervenyt es akkor nem nezik hogy a hozzatartozok biztositva voltak-e vagy sem? Fogalmam sincs, mivel en nem voltam meg ferjnel mikor kervenyeztem. Egyebkent ha a feleseged nem dolgozik, erdemes utana Class 3 NI contribution-t fizetni onkentesen, ez kb. 60 font havonta, de ha meg tudjatok engedni magatoknak, szerintem jo otlet mert pl. nyugdijat is fog kapni azok utan az evek utan amig ezt fizette, enelkul meg nem; es ugy tudom, maternity benefit-et is kaphat utana. Nem tudom hogy az allampolgarsagra valo jelentkezesnel elfogadjak-e, en a helyetekben megkerdeznek egy tajekozott immigration lawyer-t.

Na mi újság, Wágner úr? 2014.11.13. 15:43:08

@Muscari: Coventry jooooo :-) mi is ott lakunk

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 15:45:44

@Mirjam2:

nem, én konkrétan ezzel egyetértek!

és diákként se és sehogy sem használtam ki a rendszerüket, amit meg is jegyeztem a jelentkezéshez csatolt "cover letter"-ben, hogy lássák a tiszta szándékaimat

és ha ez jogi lehetőség az EU-ban amúgy, akkor márpedig az nem az én dolgom hogy mások csalnak, az pont a hatóságok feladata hogy a lehető legfairebb módon kiszűrjék a csalókat

és már elnézést, de fizettem a nem kevés tandíjat ... közvetetten egy részét diákhitellel ... azt azért tekinthetjük úgy hogy hozzájárultam a költségvetéshez nem?

és pont ezért nem megy oda mindenki, mert az ottlétet és az egyetemet is ki kell ám fizetni ... tehát egy lehetőség, de nem egy olcsó lehetőség

és a kamu iskolákat is az államnak kell kiszűrnie, de van is akkreditáció, ami pl az NHS regisztrációnál ki is derül, mert hogy az NHS gondolom nem vonul ki kamu iskolákba regisztrálni egészségügyi biztosításra a diákokat

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 15:54:22

@Muscari: Hááát, Coventry... azért én ezt átgondolnám mégegyszer. :D Meló van a környéken bőven, de nem tudom mennyit kéne hogy nekem fizessenek, hogy Coventrybe költözzem. :) Nem veletlenűl mondják róla a helyiek hogy Coventryt egyszerűen kár volt újjáépíteni, még akkor is jobban nézett ki, miután a Luftwaffe szarrábombázta az egész várost! :D Gondolhatod... még az elkerülő körgyűrű egy részét is besüllyesztették a földbe, amire én viccesen azt szoktam mondani, hogy azért hogy addig se kelljen a várost nézni az átutazóknak. :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.11.13. 15:56:15

@Mr Long (UK): jujj, a nyáron mekkora oltást kaptam Hintától, amiért hitelre vennék házat. Hogy akkor nincs is pénzem házra, mit ugrálok, és a Nyugat mennyire szar, mert a melós nem engedhet meg magának egy házat. Hinta világában annak van pénze lakásra, aki kessben kicsengeti a teljes vételárat.
Csak azt nem értem, miért akar pont 5 milliós lakást venni, amikor Miskolcon (ha jól tudom, borsodi) már 2 millióért is van lakás.
koltozzbe.hu/elado-panellakas-miskolc/h6534728/

montroyal ( CAN qc) 2014.11.13. 15:57:05

off

tegnap szulinapomra kaptam ezt a gyonyoru dalt csodalatos kepekkel... aki nem ismeri nezze vegig es talan legkozelebb elkuldhet Edesapjanak ...

www.youtube.com/watch?v=rMit2iHMvl8#t=11

Mr Long 2014.11.13. 15:59:52

@Mirjam2: Igazabol nem az utlevel miatt kerdem, az meg nagyon messze van, hanem mondjuk eltori a kezet, akkor kedvesen mosojogva kapok-e szamlat, vagy nem. :)

Shanarey 2014.11.13. 16:01:23

A posztról majd később.

Most egy majdnem off egy másik "határátkelő" miatt.
:-)
vs.hu/kozelet/osszes/bankrablot-fogtak-az-osztrakok-600-ezerert-megmondhatja-ki-az-1113?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 16:02:29

@Réka ‎: Középszer, Avas lába... Uhhh! :D Mondjuk unatkozni nem lehet arrafelé, ott mindig zajlik az élet. Maradjunk annyiban, hogy nem ok nélkül ennyi ez a kecó. :D Azért arrafelé vannak olyan részek, ahol én még egy tankban is magamra zárnám a központi zárat mert benne van a pakliban, hogy kilopja alólad a helyi szinesfém matador brigád. :)

2014.11.13. 16:02:34

@Cascabel: 'Kanadaban az ilyen minosegu munkakra a sloppy vagy butcher kifejezeseket hasznaljuk.'

Brit szlengben csak azt mondjuk az ilyenre hogy 'normal / average house' :)

2014.11.13. 16:04:11

@Réka ‎: Cigánysorra biztosan lehet van olcsóbb ingatlan.

2014.11.13. 16:04:41

@Philosoraptor: Ezt jól megmondtam. Kicsit törni a magyart. :D Nah de a lényeget úgyis érted.

2014.11.13. 16:05:12

@Na mi újság, Wágner úr?: Coventry jó hely? Mi a helyzet meló téren?

Mr Long 2014.11.13. 16:05:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Azert miskolcon elmeny lehet az ejszakai muszak a mekiben is :)

2014.11.13. 16:06:12

@Mr Long (UK): Ja, NEM, nem kapod meg a szamlat!!! Ingyenesen jar az ellatas, de valojaban nem ingyenes, az allamnak penzbe kerul. Tehat amikor allampolgarsagra jelentkezel, akkor figyelembe veszik ezt a faktort, mivel ugy ertelmezik hogy valojaban nem voltal onellato abban az idoszakban amikor nem fizettel NI jarulekot / adot. Ehhez hasonloan azokat az idoszakokat sem veszik figyelembe amig munkanelkuli voltal, de ezalatt is jarhat ingyenes egeszsegugyi ellatas ha UK-ben laksz, sot munkanelkuli segely is. Viszont az allampolgarsaghoz szukseges minimum idoszakba nem szamit bele, mivel nem voltal onellato.

rax 2014.11.13. 16:11:38

@házelőtthinta:
Na vannak azert ott kozep-hosszutavu tervek!

Szar kulimelost kizsakmanyolo nyugat de azert hozzasegit hogy 2 ev alatt megvalositsd a tervedet amit otthon hasonlo munkakorben 10-15 ev alatt tudnal (talan annyi ido alatt sem mert mindig kozbejon valami)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 16:11:47

@Réka ‎:

8-9 milliósat akarok.Butapesten. Ki mondta hogy 5 milliósat akarok?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 16:12:02

@Mr Long (UK): Amikor 16 voltam dolgoztam miskolci mekibe egy nyarat. Hát voltak ott izgalmas figurák. :D
Srác azzal a késsel csinált mindent egész nap, amivel előtte lekaparta a karjáról a varat... És ez még egy enyhe sztori volt. :) Volt csaj, aki másodállásban call girl volt. Miskolcon mindig zajlik az élet, bírom a szülővárosom. :D

Mr Long 2014.11.13. 16:12:29

@Mirjam2: OK. Az meg messzebb van, meg majd, ha akarjuk az utlevelet, mar regota feleseg lesz, szoval minen megoldhato (szerintem).

2014.11.13. 16:12:48

@DavidToth: Az egy dolog hogy te fizettel tandijat, de alapvetoen nem kell allami egyetemeken elore fizetni, hanem hitelt lehet felvenni az egesz osszegre, amit csak egy bizonyos jovedelemhatar felett kell elkezdeni torleszteni, igy sokan soha nem fizetik vissza. Ezen kivul meg kolcsont is lehet felvenni a megelhetesi koltsegekre. Az NHS nem megy ki sehova senkit regisztralni, neked kell magadat regisztralnod haziorvosnal. UK tele van pl. illegalis bevandorlokkal akik regisztralva vannak az NHS-nel (szemelyesen ismerek ilyet). Szerencsed volt hogy nem volt szukseged ellatasra, de ugyanezzel az erovel lehetett volna sulyos baleseted vagy betegseged is, es maganbiztositas hianyaban az allam fizette volna az ellatasodat ebben az esetben. Ertem hogy teged nagyon rosszul erint ez a szabaly, csak probalom elmagyarazni hogy objektiven nem veletlenul van; a britek csak a sajat jelenlegi allampolgaraik erdeket nezik.

2014.11.13. 16:16:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: 'Amikor 16 voltam dolgoztam miskolci mekibe egy nyarat.'

Hoppa! Teged is kizsakmanyolt a kapitalista tarsadalom? Fogadjunk hogy nem laktal egyedul egy belvarosi lakasban es autod sem volt! Hogy birtad?

2014.11.13. 16:21:00

@Réka ‎: Hinta mar csak ilyen. Nekem azert szolt be mert Kozel-Keletre jottunk ket evre hogy UK-ben lakast vegyunk, erre kiderul hogy o Grazba ment ket evre hogy Mo.on lakast vegyen.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 16:21:07

@Mirjam2: tudom, én is hitelt vettem fel, az alapképzésemre legalábbis

az eu-soknak nem jár, vagy akkoriban nem járt a maintenance loan ha arra gondolsz amugy

igen, és az illegális bevándorlónak "illegális" a státusza, tehát nem tudja bizonyítani hogy törvényesen volt az országban

egy diákstátusz legális, vagyis ott tartózkodási jogalapot kérdez ... de persze erre jön rá a többi követelmény ugye, pl a magánbiztosítás, ami nem feltétlenül egyezik meg az EU-s joggal

márpedig még ha csak is az állampolgáraik érdekeit nézik egyelőre az EU jogot be kell tartaniuk, és az EU jog hierarchiában feljebb áll mint a "hazai" jog (elméletben persze)

amikor én 2008ban ott voltam, nálunk kint voltak NHS emberek a campuson, pontosítok Student Medical Practice (ami az NHS-hez tartozott) emberek, és regisztrálták az új diákokat, beleértve jómagamat is

Hari Seldon 2 2014.11.13. 16:22:39

@házelőtthinta:
"Amúgy vásárolgattam előbb(lidl) :

banán :1,058 kg : 1,36
750 grammos félbarna kenyér : 0,89"

Most csak azért írok, mert tényleg az előbb vásároltam.
Itt a banán 0,99
a baguette 0,43

Ja és sört nem veszünk.

PS: kidobtam egy rohadt befőttet... :-)

2014.11.13. 16:25:21

@Mr Long (UK): Azert remelem GP-nel regisztralva van, ez 'legal requirement' ha UK-ben elsz es hasznos lehet mivel konnyen lehet hogy eltart egy ideig a regisztracio es ha hirtelen kell valami, gond lesz ha nincs GP. Surgossegi ellatason is eloszor a GP adatait kerdezik.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 16:29:00

@Mirjam2: "Hoppa! Teged is kizsakmanyolt a kapitalista tarsadalom?"

Igazából pont fordítva, én használtam ki a kapitalizmust. :)
Egy komoly bringát akartam. Szüleim nem tudták megvenni, hát összeszedtem rá a pénzt én 2 hónap alatt. Akkoriban ez tűnt a legkézenfekvőbbnek. :)

qkuc 2014.11.13. 16:30:10

@Philosoraptor: Kissé meglepődtem, hogy a felső 10%-ba tartozik a fizetésem, én nem érzem annyira soknak, :(.

2014.11.13. 16:31:26

@DavidToth: Ez nagyon kedves volt a helyi NHS-tol hogy regisztraltak benneteket, meg soha nem hallottam ilyenrol... Altalaban mindenki maga regisztral. Ertem hogy legalisan voltal az orszagban, csak azt magyarazom hogy pl. a munkanelkuliek vagy a haztartasbeliek is legalisan vannak ott, de nem fizetnek adot, tehat az adofizetok szempontjabol nem annyira jo hogy hasznaljak az NHS-t. Lehet hogy ez utkozik valami EU-s joggal, de eppen az ilyen esetek miatt szeretne sok brit kilepni az EU-bol, mert oszinten szolva eleguk van ebbol hogy egy csomo ember ingyen hasznalja az NHS-t peldaul. Ertem hogy te nem hasznaltad, de sokan masok igen. Tudom hogy ez teged nem vigasztal, ugyhogy nem fogom tovabb elemezgetni, csak probaltam elmagyarazni hogy miert vannak ezek a szabalyok - lehet hogy EU-jogba utkoznek, de van mogotte logika.

qkuc 2014.11.13. 16:32:24

@Hari Seldon 2: :D.

Hinta, neked volt legalább időd bevásárolni, csenek valami harapnivalót a csoport rejtett "élelmiszerbankjából", :D.

2014.11.13. 16:35:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ja hogy mar akkor is ilyen torteto voltal, csak a penz erdekelt - valld be hogy a csajokat akartad elkapraztatni a bringaddal :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 16:36:58

@Mirjam2: igen, látod mik vannak? :)

tudom hogy nem jó, és hogy ezért akarnak kilépni, amit meg is értek

de ez engem per pillanat nem érdekel

igen, és bocs mindenkinek, hogy itt ennyire belementem ebbe ... alapjában véve itt egy teljes jogi esetet/ügyet kéne felépítenem, és ehhez nincs se időm, pénzem se energiám

a saját magam képvislete pedig valószínűleg nem elég jó a UKVI ellen

2014.11.13. 16:44:19

@Hari Seldon 2: Eszmecseretek kapcsan megprobaltam osszehasonlitani az arakat az itteniekkel, es rajottem hogy fogalmam sincs - hosszu evek ota nem nezek elelmiszer-arakat... Van kb. egy fogalmam hogy nagyjabol mennyibe kerulnek a dolgok, illetve hogy hetente mennyit koltunk. Egyes etelek arait nem nagyon szoktam megnezni, ha megis, par perc mulva elfelejtem, ilyen szinten nem foglalkoztat a dolog. Hinta tenyleg nagyon unatkozhat, hogy folyton a blokkjait nezegeti...

qkuc 2014.11.13. 16:47:24

@Mr Long (UK): Asszem elfogadták az eladósodhatósági plafont, vagyis a havi törlesztőrészlet nem lehet több a havi bér 30%-án, ha jól rémlik.

2014.11.13. 16:49:09

@DavidToth: Szerintem jo hogy felhoztad ezt a temat, biztosan vannak / lesznek masok is hasonlo helyzetben. Sajnalom hogy visszautasitottak a kerelmedet, nagyon frusztralo lehet neked az egesz. Remelem ertesitesz bennunket a fejlemenyekrol, ha lesznek.

2014.11.13. 16:49:15

@qkuc: Persze, hogy nem érzed annak. Hiába több a fizetésed, attól még olcsóbb nem lesz semmi, ahogy a pénzed sem fog többet érni.. Max. több marad, amit nem élsz fel.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2014.11.13. 16:53:58

@Mirjam2: van még frusztrálóbb is ebben a helyzetben de azt itt most nem részletezném

de köszi az együttérzést

remélem, hogy akkor valaki(k)nek legalább valami útmutatást adott ez a helyzetem

mindenképpen hallani fogtok a fejleményekről ... a mostani helyzetnél már csak jobb fejlemény jöhet szerintem :)

Na mi újság, Wágner úr? 2014.11.13. 17:00:15

@Philosoraptor: Sztem nem jobb vagy rosszabb a melo helyzet, mint barhol mashol, plusz siman lehet innen ingazni Londonba, Birminghambe, ugyhogy vannak lehetosegek.

Hari Seldon 2 2014.11.13. 17:07:00

@Mirjam2:
Hát én sem nagyon jegyzem meg az árakat, de a banán és a baguette két alapcikk nálunk, ezért tudom.

tsabus UAE 2014.11.13. 17:08:00

Nekem most volt néhány aktuális tapasztalatom az NI igényléssel kapcsolatban. Feleségemnek a melóhely intézte és csak egy egyszerű papírt kellett kitöltenie. Én két hétig hívogattam a megadott számot, mire tudtak interjú időpontot adni, de azt is csak háromórányi autóútra innen - King's Lynn-ben. A dolog úgy nézett ki, hogy autóztam három órát oda, tíz perc alatt lemásolták az útlevelem, kitöltöttek egy papírt és megnézték a lakás bérleti szerződését, valamint kaptam egy igazolást, hogy folyamatban van az NI-szám kiadása, aztán megint autóztam három órát vissza. Ez olyan magyaros megoldásnak tűnt...
Lakás:
Két-hálószobás lakásokat kerestünk Derbyban. 500 font alatt csak nyócker kinézetű környéken volt. Volt egy csomó, ahol indiaiak/pakisztániak laktak. Ezeken a helyeken a lakásoknak olyan szaguk volt, hogy egy levegővétellel néztük végig, mint a gyöngyhalászok. Az angolok által lakott lakásokban nem volt ritka, hogy az előzetesen egyeztetett időpont dacára, térdig lehetett járni a koszban. Végül, egy előzőleg külföldi által lakott lakást vettünk ki, fedett parkolóval, havi 600-ért.
Bank:
Feleségem munkáltatójától kapott igazolással sikerült számlát nyitni. Az viszont kiverte nálam a biztosítékot, hogy nem lehet csak úgy beesni a bankfiókba, előzetes egyeztetés nélkül. Néhol hetekkel későbbre akartak időpontot adni !

qkuc 2014.11.13. 17:12:22

@házelőtthinta: Megint ez az "akarok", inkább "szeretnék", :D. Látod, én semmire nem mondom, hogy akarom, ezt gyerekkoromban elhagytam ... Mentalitásbeli különbség lenne?

tsabus UAE 2014.11.13. 17:16:16

Kedves HÁ !
Nem lehetne a hozzászólások hasznosabb infóit, a hozzászóló nickjével együtt, az eredeti posztba illeszteni ? Jó lenne, ha tényleg minden infó és hasznos link egy helyen lenne és egy részüket nem a hozzászólásokból kellene összebogarásznia annak, akinek szüksége van rá.

X0Y0ZQ3 2014.11.13. 17:28:23

@házelőtthinta:
Azt ki mondta, hogy Svájc nincs tele osztrákokkal? Legalább is TG és SG kanton fullon van velük. Figyelmedbe ajánlom a határátkelőhelyeket munkanapokon du.4-6 között. Akkora dugók vannak a svájci oldalon, hogy csak na. 10ből 9 autó osztrák. Gyanítom nem csak vásárolni voltak :-)
De honnan is tudnád te azt Ausztria másik végéből...

Ha csak a mi cégünket nézem (kb 55-60 emberke), itt is van most 11-12 MELÓS(!!!) Ausztriából. A maradék(4-5 svájcit kivéve), mind más országokból van.

Határátkelő 2014.11.13. 17:29:41

@tsabus [UK]: Dehogynem, ez lenne a cél. Ugyanakkor a személyes történetek szerintem nem nagyon férnek el egy ilyen információs posztban, de ha van rá társadalmi igény, akkor semmi akadálya. :)

Mr Long 2014.11.13. 17:29:42

@házelőtthinta: Hat a (12*500+2000)*2 elege csak 5 milla eurobol atvaltva.

Mr Long 2014.11.13. 17:33:07

@rax: Ha valakit erdekel viszonyitaskepp, volt munkatarsamnak havi £70-ert csinalja konyvelo ezt. Csak elkuldi nekia papirokat, a konyvelo meg intez mindent. A berletelszamolastol a kajaig.

tsabus UAE 2014.11.13. 17:36:04

@Határátkelő: Nem személyes élményre gondoltam, hanem voltak itt linkek feljebb, vagy egyéb kiegészítések. A személyes rész tényleg csak a kommentbe való.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 17:38:00

@házelőtthinta: ahhoz még mindig kell pár milla a megtakarításodon felül. hitelt veszel fel?

számoljunk
tegyük fel, nem minimálbéres melóra mész, hanem lesz havi 100ezred.
villany 10e
gáz10e
net 5e
mobil 10e
közös költség 6e
bkv bérlet 10e
napi egy sör 9e

ez eddig 60ezer
a maradékból fogsz ruházkodni meg enni meg vésztartalékot képezni?
esetleg a hitelt fizetni?

csak úgy kérdem...

coeris 2014.11.13. 17:38:13

@tsabus [UK]: nekem kb. 5 nappal kesobbre adtak idopontot a belvaros legforgalmasabb utcajaban. Viszont amikor megjelentem az adott idopontban, akkor a nekem kiosztott ugyintezo elfoglalt volt, vartam ra vagy 20 percet. Mondjuk belefert siman. Az egyebkent tenyleg vicces, hogy nem sorszam, mond el mi a fejfajasod, megcsinaljuk, hanem leultek velem egy boxba, felvettek az adataimat, aztan irtak egy cirkalmas papirt, hogy ekkor es ekkor jojjek.

Az viszont hatalmas pozitivum a bankoknal, hogy odajonnek az emberhez, amig sorban all, es megkerdik miben segithetnek, vagy akar akkor is, ha csak ugy acsorogsz, varsz valakire, stb., odajonnek ketten harman. Lehet, hogy idonkent nyakatekert a burokracia (nem csak bankokban), de nem zavar nagyon, amig mindenki kedves, es minden masodik szavuk a lovely meg a brilliant. Tudom, biztos felszines vagyok... :) Ja, es a szamlam friss bevandorlokent tokingyenes, sem penzfelvetelert sem szamlavezetesert nincs sap.

Az mondjuk tok mellekes, hogy az elso kartya, amit kikuldtek nem mukodott, csak bankon belul (tehat ATM meg online vasarlas sem ment), ezert kellett megegyet kuldeniuk. Azt mondtak ilyet meg nem lattak.

tsabus UAE 2014.11.13. 17:39:20

PL. a cikkhez egy kiegészítés, mivel valaki konkrétan rákérdezett:
Az NI interjú alkalmával adnak egy igazolást, hogy a szám kiadása folyamatban van. Ha ezután az ember munkát talál, meg kell mutatni ezt az igazolást a munkáltatónak, hogy ne indítson el egy új NI-szám kérelmet.
(Ma mondták az interún)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 17:42:05

@qkuc: nem, nevelés kérdése. ezért tart itt az ország amúgy. mindenki mindent csak szeretne, akarni senki se tud.
aki mégis, az rég elment külföldre.
te vagy a statisztikai hiba:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 17:43:03

@Mr Long (UK): 3 évvel számolj, kinn van másfél éve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 17:49:43

@Muscari:
Csodálkoznék ha egy érvénytelen dokumentet ki lehetne cserélni érvényesre.
Csináltassàtok meg aztán hajrá.

coeris 2014.11.13. 17:50:33

@Babette.: na igen, elegge ego volt nekik, nem gyoztek bocsanatot kerni. A bankbol tudtam volna szemelyesen felvenni penzt, meg tudtam volna utalast inditani, csak a lakbert pont hogy egyik modon sem lehet fizetni az egyetemnek. Na mindegy, megoldodott, szoltam bent, hogy van penzem, csak vacak a bank, de fizetek, ha tudok, ok meg bemondasra elhittek, no worries, aztan mikor lett kartyam vegre, akkor fizettem.

Olyan is volt amugy, akinek szimplan nem sikerult kipostazni a kartyat meg a pin kodot, konkretan ket lakotarsammal is szerencsetlenkedett ugyanaz a bank. De mondom, kit erdekl, tok kedvesek. :D

@tsabus [UK]: egen, en voltam, koszi az infot!

Egyebkent nekem hotziher, hogy a munkaltatom nem indit NI szam kerelmet, nekik kell az enyem, aztan ha van, akkor meg ezen felul is ala kell irnom papirokat, hogy igen, jogosult vagyok legalisan itt dolgozni. A fene se erti minek, az NI szam elvileg ezt bizonyitja, nem? Na mindegy, kit erdekel, mint mar mondtam, a lenyeg, hogy vegig mosolyognak es nagyon kedvesek... :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 17:51:28

@Mr Long (UK):

és? nem értelek...nem ma költöztem ide, tehát nem értem mit számolgatsz. Egyébként akkor se fogok szomorkodni ha esetleg nem jön össze.

@X0 Y0 ZQ3:

elhiszem hogy sokan ingáznak. Királyként lehet élni Auban 2500 frankos fos bérből is. Azt viszont nem hiszem hogy ugyanez lenne mint a magyarok menekülése Auba,Németbe.Bár lehet akkor ez van. ENnyivel jobb az életszínvonal ott?

@Babette.:

beteg költségekkel számolsz..egy 25-30 nmes lakásom lesz max.mobil 10? net 5? Mi van???? net van 2-3 ezerért is. mobil 10?? tessék? rezsi is kevesebb lesz... remekül levezeted hogy saját lakással se lehet megélni... ez butaság... ruházkodni?? itt se veszek magamnak ruhát...nincs miből.

1,5 éve itt vagyok?? jó tudni!! 2012.04 óta itt élek. A 500*12+2000 se tartható amúgy, mert valami mindig közbejön.

hitelt nem fogok felvenni az fix. Ezek csak tervek, valamibe szeretném nyomni a pénzt, ennyi. A lakás pedig jó ötlet, vagy nem?

Hari Seldon 2 2014.11.13. 18:02:24

Hmmm...
Lehet már OFF-olni az üstökös témával?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 18:04:27

@montroyal ( CAN qc):
Hubazmeg.
Ettől arcidegrángást kaptam.
Nem hiszem el hogy ez valakinek tetszik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 18:09:09

@házelőtthinta: tudod, mikor leszel te felnőtt?
ha majd képes leszel rá, hogy ne homlokráncolva kérd ki magadnak, ha valaki bizonyos dolgokat nem tud rólad pontosan.
egyébként te mondtad a múltkor, hogy másfél éve vagy kinn.

a kevesebb rezsiben ne bízz, előre szólok. kicsit el vagy tévedve.

tsabus UAE 2014.11.13. 18:09:12

@coeris: A kedvességgel tényleg nincs baj náluk. A sok bénázásukkal (pl. valamit elcsesztek a születési dátumommal és nem tudtam neten aktiválni a kártyám) egy nagyon jóindulatú és kedves balf@sz képét mutatják kifelé. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 18:10:53

@házelőtthinta: egyébként hogyan tervezed hitel nélkül megvenni a 8 milliós lakást?

Hari Seldon 2 2014.11.13. 18:11:16

@Igaz Barát:
Akkor OFF

Szóval most úgy néz ki, hogy a szonda oldalán fekszik, vagy legalábbis nincs minden lába a talajon. A szigonyok nem működtek. Most talán az lehetne a megoldás, hogy a mintavételre készült fúrófejet esetleg megpróbálhatják belefúrni a talajba. Talán ez lehet az egyik megoldás. Valaki tud többet azóta.

ON

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 18:11:47

@Hari Seldon 2: az engedélyt megadom. van valami újdonság?

2014.11.13. 18:17:01

@házelőtthinta: Miért kellene neked lakás? Nem a beteg fogyasztói társadalom erőlteti rád? :)

tanato 2014.11.13. 18:19:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Te vagy az ÍDon Kartács is aki az Origón ma megjelent angol cikkhez kommentelgettél?

qkuc 2014.11.13. 18:21:29

@Babette.: Kösz, akkor én vagyok alfa, mint hibaarány. (Vagy mi a szösz volt statisztikából ....).

qkuc 2014.11.13. 18:22:56

OFF

A kedves orosz barátaink nem férnek a bőrükbe ott a szomszédban, meg van idejük Ausztráliába kicsit integetni ...

qkuc 2014.11.13. 18:23:41

@Hari Seldon 2: Kelleni fog egy külön fórum, :D. Ma nem tudtam követni az eseményeket, mi történt?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 18:24:33

@Babette.:

Nem mondtam. Persze..nyilván akkor saját lakással se lehet megélni. Nyugaton se fizetek ennyit a netért!!! 10 ezres internet....

éltem már otthon "egyedül" (anyám pénzéből). Havi 65-70 rongyból kijöttem egy pesti szobában. Ez mit jelent? Annyit jelent hogy meg lehet élni minimálbérből is Magyarországon.

Úgy tervezem hogy fogom a tárcámat és kifizetem. Mi ezen a hihetetlen? 2 évet írtam, annyi kell még legalább HA nem jön közbe semmi. Van x pénzem kell még y. ennyi.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 18:24:41

@Philosoraptor:

Ha mondasz mást, meghallgatom. Elutazni nem fogom.

amúgy egy fővárosi lakás nem köt röghöz...bármikor kiadhatod...én egyből belenyomnám a pénzem ha lenne már annyi.

qkuc 2014.11.13. 18:26:49

@házelőtthinta: Helló csipkerózsika, a rezsiköltség helyes, kb ennyit fizetek és akkor még nem a szipi-szupi a lukakon átfúj a passzátszél panelben lakom.

Ja, üdv az unortodox rezsisztánban, ahol helyenként 20-30% NŐTT a fűtés. Szép sztori mi? :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 18:34:31

@házelőtthinta:
"Úgy tervezem hogy fogom a tárcámat és kifizetem. Mi ezen a hihetetlen? 2 évet írtam, annyi kell még legalább HA nem jön közbe semmi. Van x pénzem kell még y. ennyi."

hogy fog kijönni matematikailag?

2014.11.13. 18:37:48

@házelőtthinta: Igen, és szerinted hány év, míg megtérül egy 8-10 milliós lakás ára? Addig is élned kell valamiből.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 18:38:29

@qkuc: 8 millióért pedig vagy egy lukat vagy egy panelt fog kapni pesten

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.11.13. 18:56:00

@Babette.: Megszoktuk már a nehezített pályát. :) Aki el akar menni az is, aki vissza akar menni, most már az is. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.11.13. 18:58:12

off
egy kis lazitas .. vajon ez az IQ bajnok hogy szamolna ki az Londoni
ar viszonylatokat ...

www.youtube.com/watch?v=9HWavl9ugHY

Shanarey 2014.11.13. 18:59:16

Nos akkor a véleményem.

Ami itt le van írva, az többnyire igaz.

Azért csak többnyire mert ahogy a többiek is leírták azért nincs minden kőbe vésve.

NI szám:
Aki interjúra megy, az minden doksit vigyen, amije csak van. Általában az ügyintézők imádják ha egy rakás egyéb papírral is igazolod magad. Amikor én oda kerültem,a fickó lemásolta a magyar adószámomat, TB kártyámat, elvált szülőként a gyerekeimről is el kért adatokat, érdekelte a valaha volt házasságom, és a válásom időpontja.
Aki nem beszél annyira sem angolul hogy ezen átmenjen, az ne is jöjjön, avagy menjen haza ha már kijött.
S hogy miért? Mert akadnak olyan ügynökségek, ahol egy tesztet kell kitölteni, mert az adott melóhoz nem küldhetnek akármilyen embert. Az ilyen teszteken, szövegértés, matek, szövegek összehasonlítása van, na meg ha nem tud az illető az ügynökségi dolgozóval szót érteni akkor meló sem lesz. Az állásinterjú, ennél is rosszabb.

Szoba és lakás árak:
McZozo, amit leírt, az is egy igazság, és ettől van felfelé és lefelé is, de az utóbbi már szerencse és rámenősség kérdése.

Londontól északra úgy két-három órányira mindenesetre a lakás árak olcsóbbak. S ahogy itt már sokan leírták, Londonon kívül is lehet lakni, dolgozni, és normálisan élni.

A szoba árak: 60-90 Font között, van az átlag ár. Két három szobás lakás 600-800 Font között.

A bankok:

Ahány bank, és azon belül ahány ügyintéző, annyiféle módon sikerülhet a bankszámla nyitás. Ami viszont alap, nem szeretik az utcáról beeső embereket, persze van akinek így is sikerült megoldani a dolgot. Alapban preferálják az időpont kérést. Na meg annak is örülnek, ha a delikvens a számlanyitás címén betol egy marék pénzt a frissen nyitott számlára. Anno én is így tettem. S hogy ennek volt e köszönhető, vagy csak szerencsém volt, de az én debit kártyám mindenhol működött, mármint minden bankjegy kiadó automatánál, a haverom kártyája viszont nem így működött. Ő másfél évvel korábban jött és egy vasa sem volt erre a célra.

Benefit: halvány lila segéd sugalmam sincs a témáról, mert nem ezért jöttem, és egyedül élek.
:-))

Jogosítvány megszerzés, avagy csere:
Ezt már sokan leírták, ezért én kihagyom.

Autó fenntartás:
Na ez, az autó évjárata, motorjának nagysága, és annak függvénye, hol is lakik az illető, és hány éves, na meg a jogsija hány éves. Na meg van e büntetőpontja amit itt az UK területén gyűjtött be. Ha valaki sofőrként akar elhelyezkedni, akkor ez nagyon fontos mert az efféle melók úgy vannak meghirdetve, hogy a büntetőpontok megléte kizáró ok.

A címeres trollunk, megint hozta a formáját, sebaj. KB három éve A Londoni Magyarok fórumán volt egy efféle "okos" aki tolta az igét, miszerint Anglia szar, London még rosszabb, és mindenki menjen Svájcba inkább mert ő is ott él, és az mekkora jó dolog. Ám ott a fórum egyik "gazdája" nem volt ilyen türelmes és a tömeg megszavazta hogy dobják ki. Így múlt el az illető, és a vége volt a legjobb mert, az IP cím alapján kiderült hogy a fickó nem Svájcban dekkol, hanem Ausztriában, vagyis a Svájci és Londoni tapasztalatait a Google adta neki.

2014.11.13. 19:03:27

@Babette.: Atyuskam. Ez bonyolultabb mint kikoltozni. 330k csak a rendszam muhaha abbol veszek harom zsigulit es legalabb egyet tele is tankolok... :D

2014.11.13. 19:03:43

@Shanarey(England) ISTP: Egyedül meg lehet élni? Engem ez érdekelne. Nem szeretnék másokkal lakni több ok miatt is.

Shanarey 2014.11.13. 19:11:15

@Philosoraptor:

Egyedül élek, és egy szobát bérlek, amiben egyedül lakom.
Ez addig lesz így amíg szükséges, ennek a megoldásnak én sem vagyok a rajongója. S az hogy kik azok akikkel egy házban laksz, és milyen is az a ház, ez lutri, ha nem tetszik lehet költözni. Én is azt tettem.

2014.11.13. 19:13:39

@Shanarey(England) ISTP: Szóval esélytelen, hogy egyedül béreljek egy lakást?

montroyal ( CAN qc) 2014.11.13. 19:16:19

@diggerdriver: es nem hiszem, hogy nehez volt talalni .. valszeg nincs egyedul ... es vajon kire szavazott..

Shanarey 2014.11.13. 19:20:53

@montroyal ( CAN qc):

Ez a gyerek hangon elvonyított izé, ezt komolyan te kaptad?
Akkor részvétem.
:-)

Amúgy pedig Happy Birthday to you.
(Franciául nem tudom)
:-)

klx78 2014.11.13. 19:24:21

@qkuc: A diplomahonositas eleg egyszeru, a lenyege, hogy ok mondjak meg itt mivel egyenerteku a diploma.tehat nemcsak sima forditasrol van szo.a legfontosabb, hogy ok nem a bolognai rendszert hasznaljak, ezert honositasnal is azt veszik figyelembe.a sima ba/bsc ugyanaz, de mastert csak posztgradualis kepzesben lehet szerezni ezert a bolognai ma/msc vagy regi osztatlan az itt ba/bsc honors.nagyjabol mindent a helyen kezelnek, kiveve a jogi diplomat, mivel az angolszasz jog teljesen mas, azt csak bolcsesz diplomakent honositjak (ba-nak es nem llb hons.-nak) es kiegeszito vizsgaval lehet dolgozni europa kozossegi jogaszkent ami kb bullshit, de a magyar jogi diplomaval is lehet szerezni angol jogi mastert (llm) es akkor szamos kiskapu megnyilik.

jomtom 2014.11.13. 19:24:41

házelőtthinta · hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13.
8-9 milliósat akarok.Butapesten. Ki mondta hogy 5 milliósat akarok?

Felénk Budapest nyóckerben akad 8-9 millás. 5 perc gyalog a Corvin center (Nagykőrút, Corvin mozi). 10 perc a belváros. Környéken 2 meki, Lidl, Tesco, tucatnyi SOTE, Lidl-ben 3 hete kint van, 6 órás munkatársat keresnek, jó fizetés+benefit, Spar-ban szintén folyamatosan keresik a kulimelósokat. Alig 9-10 óra a munkaidő, bruttó 100-110 a fizetés.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 19:25:03

@Philosoraptor:

Gyere ide. Itt megoldható. Kiveszel egy szerény lakást 400 ért, és kész is. Ha kapsz 40 órás melót akkor azért ki lehet jönni. hó végére maradhat még pénzed is.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 19:25:05

@Shanarey(England) ISTP:

az érdekli a fiút hogy megoldható e havi 900 fontból az élet ott (kirántva egy lakást). Nehéz válaszolni rá?

Hari Seldon 2 2014.11.13. 19:28:20

@qkuc:
Sajnos nekem sem jó a kapcsolatom az ESA-val...

Mr Long 2014.11.13. 19:43:49

@házelőtthinta: igen nehez. megelni meglehet, de az inkabb tuleles.

2014.11.13. 19:44:31

@coeris: 'A fene se erti minek, az NI szam elvileg ezt bizonyitja, nem?'

Nem. Ugyanis az NI szam egy eletre szol, tehat lehetseges (es gyakran elofordul) hogy kapott valaki egyet amikor meg jogosult volt dolgozni, aztan lejart a vizuma de meg mindig vidaman dolgozik UK-ben az NI szammal.

Shanarey 2014.11.13. 19:45:19

Az igen ráérős troll, nem érti amit olvas, sebaj.

Azt írtam: "Két három szobás lakás 600-800 Font között".

Szerintem annak akinek van elég esze, ebből lejön mire is számítson, és hogy az egyszobás lakások ennél olcsóbbak.

Az hogy ki mennyit keres, több dologtól is függ.
Például mennyi az órabére, a minimum az a 6.50 itt, ettől felfelé is van ügynökséges meló, és ha van lehetőség túlórára, és ezt az illető kihasználja akkor gond nélkül lehet a havi fizetés 1000-1200 Font felett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 19:48:13

A kiköltözésnek rengeteg buktatója van.
Annak idején mondta valaki hogy három dolgot kell figyelembe venni és azok közül kettőnek kell meglenni.
Pénz, jó szakma, nyelvtudás.
Ezek közül ha bármelyik kettő megvan akkor lehet boldogulni.
Nekem a nyelvtudás hiányzott.
Viszont 3 millió 400ezeret öltem bele a projektba.
Majdnem a fele elment az otthoni dolgainkat elintézni a többit kihoztuk. Akkor még 300ft volt a font.
Hatezer font visítva volt elég három hónapra.
Jó, csak a CPCS vizsgám 1200volt.
A lakáskeresésnél több dologra kell figyelni.
Ügynökségek munka nélkül nem adnak vagy csak hathavi kaucióra.
Mi elmentünk egy ügynökségbe, megegyeztünk kéthavi kaucióban és kifizettük a 200font közvetítői díjat. Majd közölték hogy mégis hathavi kauciót kérnek.
Nagyívben beintettünk és alig akarták visszaadni a 200fontot.
De végül visszaadták.
Az NI számnál elég volt elmondanom hogy diggerdriver vagyok. A többi kérdést nem értettem.
Simán megadták.
A jogosítványt első héten minden gond nélkül kicseréltem.
Utólag visszagondolva megérte a beletett pénzt.

qkuc 2014.11.13. 19:49:58

@Babette.: Kikapartam az archívból a délutáni státuszjelentést, amint sikerül lehiggadonom a NAV baromsága után alfába, majd megnézem én is, :D.

www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Rosetta_media_briefing_replay

nyuszigonosz 2014.11.13. 19:50:34

@Shanarey(England) ISTP: Egy igen ráérös troll nem az értö olvasásáról híres. ( vagy hírhedt? ) :-)

montroyal ( CAN qc) 2014.11.13. 19:50:44

@Shanarey(England) ISTP: koszi igaz kicsit faraszto a csaj hangja de osszessegeben azon kivul tettszett ..@Hari Seldon 2: merci bcp ..

puhacica 2014.11.13. 19:51:29

azt hol lehet megnezni, hogy a council tax mennyi? azt tudom, hogy tobb dologtol fugg az osszege, de valami kalkulator vagy tajekoztato van, nem?

qkuc 2014.11.13. 19:53:24

@Hari Seldon 2: Na ezt neked szerettem volna, :).

Kikapartam az archívból a délutáni státuszjelentést, amint sikerül lehiggadonom a NAV baromsága után alfába, majd megnézem én is, :D.

www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Rosetta_media_briefing_replay

qkuc 2014.11.13. 19:54:10

@qkuc: Szkúzi, Harinak gondoltam volt, :).

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 20:00:21

@tanato: Igen. Sok volt ma a melóm és az asztalomnál ebédeltem. Ilyenkor hajlamos vagyok butaságokat csinálni evés közben a gépen és olyan vitákba is belefolyni, amiket normál esetben nem hogy nem olvasnék el, de észre sem vennék. :D

SzZoole 2014.11.13. 20:01:08

Ha mar lehet offolni,akkor egy kis erdekeseg kitiltasi ugyrol

index.hu/belfold/2014/11/13/nagykovetseg/

2014.11.13. 20:02:57

@Shanarey(England) ISTP: Nyilván, azért ez adja magát. :) Úgy értettem, hogy átlagosnak mondható fizuval mennyire megoldható a dolog.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.13. 20:04:17

@NIKI LAURA: , nem kellenek szazezrek,nalam kb 200£ volt kezdesnek.

es az eperfold eladasabol szarmazo lové a parnaba van varva még mindig ,nem beszelve a delafrikaba, izraelbe, canadaba ,osszeharacsolt milliokrol .. ..DDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 20:04:53

@montroyal ( CAN qc): Hallod, ez pontosan az a stílus, amit Sickratman annyira zseniálisan kiparodizált. :D Tökéletes iskolapéldája.

www.youtube.com/watch?v=pwDBaOqysC0

(Én ezzel szoktam köszönteni az embereket. Azokat, akikről tudom, hogy értik a viccet... meg a többieket is. :D)

2014.11.13. 20:05:07

@Philosoraptor: Ez teljesen attol fugg hogy Anglian belul hol laknal es mi lenne a munkad. Londonban atlagos vagy atlag alatti fizetessel eselytelen. Mashol konnyen lehet hogy megoldhato. Ha ez nagyon fontos szempont neked, akkor szerintem inkabb ne is gondolkodj Londonban, kiveve ha jo eselyed van ra hogy atlagon feluli fizetessel talalnal ott munkat.

2014.11.13. 20:05:53

@házelőtthinta: Igen, hiszen kint mindenki a minimált kapja kézhez. Az el sem képzelhető, hogy többet keressen valaki. :D

montroyal ( CAN qc) 2014.11.13. 20:07:16

@nyuszigonosz(D) ESTP: koszonom szepen, merci infiniment..(hogy hellenistikus muveltsegemmel is kérkedjek ..)

2014.11.13. 20:09:07

@Mirjam2: London kizárt, ahogy az átlagon felüli fizetés is. Mivel itthon sincsen menő szakmám, kint arányaiban nézve az ottani fizukat figyelembe véve sem fogom agyon keresni magamat. Legalábbis nem hinném.

SzZoole 2014.11.13. 20:10:27

@puhacica: Nincs kalkulator.A council allapitja meg neked,fugg a haz nagysagatol es,hogy hany ember lakja az ingatlant.Miutan be koltoztel a hazba be kel jelentkezni a council-hoz is telefonon vagy szemelyesen es Ok allapitjak meg a fizetendo osszeget.

qkuc 2014.11.13. 20:10:34

@házelőtthinta: Azért nézd majd meg, mielőtt megveszed. Nem mindegy, hogy a Dózsa melyik "szívderító" része, plusz kérdés, hogy milyen a szigetelás/nyílászáró, az a szakadt konvektor vaskos gázszámláról duruzsol.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 20:11:47

@Shanarey(England) ISTP: Londontól Északra? Nem úgy volt, hogy West Midlands-be költöztél? Egyedül? Nem te mondtad, hogy kinn él veled a fiad is? Keverlek valakivel?

Utolsó keresztkérdésem, jól emlékszem, hogy éltél már Aberdeen környékén is, ugye? :)

M. Péter 2014.11.13. 20:12:07

@rax: Megfordítva, jobb a külföldi, mert könnyebb átverni vagy illegálisan kilakoltatni.

klx78 2014.11.13. 20:15:41

@Muscari: Tuti lebukik mert nem csak siman lecserelik a jogsit hanem minden esetben le-emailezik a magyar felugyelettel es a magyarazkodas utana nagyon kinos.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 20:15:41

@Shanarey(England) ISTP:

Mégse írod le nagyjából sem. a mellébeszélés megy csak.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 20:15:41

@Philosoraptor:

mivel akarsz úgy keresni? eladóként minimálbért kapsz.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 20:15:41

@Philosoraptor:

Nem bírod megérteni hogy nyugaton jobban össze vannak húzva a bérek? 1200 fontot szakmunkásként keresnél, nem eladóként.

montroyal ( CAN qc) 2014.11.13. 20:16:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Koszi a videod inkabb hazassagi evfordulora stimmelne ...DD

az oct 18-n volt nekunk mar a masodik(2.).... mindent kibirok kemeny vagyok mint a vidia ...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 20:18:09

@puhacica: @Zoole[uk]: És meg egy dologtól függ, hogy helyileg hol van az ingatlan. Ez adott településen belül is szórhat. A mi környékünkön sok a zöld, ami kertészt igényel + az ablakokat kívülről lemossák néha, meg kicsit "posh" környék (ami azt jelenti szamukra a gyakorlatban, hogy több pénzt lehet legombolni a népről mielőtt kiegyenesítik a kaszát és megjelennek fáklyákkal a council előtt :)). Ezért pl. nálunk drágább a council tax a városi átlagnál. Kollégám 3 főre és egy komplett családi házra fizet ugyannyit (~£130) a város másik végében, mint én egy ~50nm-es lakásra...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 20:19:13

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: most megnezem, de ez az " evvel a dalban mo dom el hogy szivem uzenetet" ?:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 20:19:21

@montroyal ( CAN qc):
Monty erről van szó:

www.youtube.com/watch?v=iVC7HTuQoq8

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

coeris 2014.11.13. 20:19:31

@Mirjam2: Áhá, értem, köszi!

SzZoole 2014.11.13. 20:23:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Igen az ilyenek is bele szamitanak.

Akkor nem is fizetsz olyan sokat,mi is zold ovezetben lakunk £180/ho.

puhacica 2014.11.13. 20:25:27

@Zoole[uk]: @Don Kartasch [Warwickshire, UK]: koszonom, hogy mitol fugg, azzal nagyjabol tisztaban voltam eddig is. na de ha elore nem lehet kikalkulalni, akkor mi van, ha bekoltozunk valahova, aztan meg kiszabnak egy akkora osszeget, amit nem tudunk kifizetni? ha van egy rendszeres kiadasod, azert az nem mindegy, hogy mennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 20:26:45

@Philosoraptor:
Na figyelj ide Kiscsikó...

Egy kis motiváció.
Egy barátom kijött ide az idén nyár elején.
Otthon eladó volt. Az a fajta aki szereti a szakmáját.
Egy hónap múlva egy bolthálózatban volt próbaidős.
Azóta állandósították fizetésemelést kapott.
A célja hogy boltvezető legyen. Nincs kétségem felőle hogy eléri.
Jaa perfekt beszél angolul.
Szóval ne hallgass a sok faszra akik siettetnek.
Fiatal vagy még inkább ütős nyelvtudással gyere és feljebb kezdjél mint buriforgató.
Én bízok benned, el ne baszd.
Fogok segíteni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 20:29:19

@Babette.: Aki ismeri, annak szerintem rögtön ez ugrik be erről a montroyal által linkelt förmedvényről. :)

@Zoole[uk]: Najó, de az csak egy poros kisváros, ipari múlttal (ahhoz képest picit sokkalom). Én nem Richville-ben lakom, mint egyesek. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 20:30:09

@klx78:
Semmit nem egyeztetnek.
Mindössze hazaküldik a magyar jogsit.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 20:32:22

@diggerdriver: nem jött meg. kérlek, küldd el még egyszer.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 20:34:45

@Babette.:
Nebazdmeg, egy fél oldalt írtam. Elveszett?

pasztasuta 2014.11.13. 20:35:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Dzsizösz Krájszt :D Hát mit is mondhatnék, köszi, hogy ezt megosztottad velünk :D :D

Shanarey 2014.11.13. 20:36:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Jól emlékszel, de nem pontosan.

Aberdeen től nem voltam messze, de közel sem, vagyis kb 65 mérföldre Elginben éldegéltem ezév május végéig.

Arra hogy egyedül éltem vagy sem, a fiam otthon van az anyukájával, és esze ágában nincs kitekeredni (még)

Egy unokaöcsém van itt a közelben. Ja és már másik városban lakom, de még mindig nem vagyok messze tőled. Redditch-el volt némi problémám. Így most Corby a város neve ahol a levegőt rontom.
:-)

A Troll nem tud nyugton maradni, pedig ma már többször mondta hogy elmegy. Tán nem tud elmenni ha nem trollkodik?
:)))))))))))))))))))))))))

Nem túlságosan tisztelt Gráci troll

Lassan mondom hogy te is megértsed, mert mindenki más enélkül is érti. Volt olyan időszakom amikor sokat túlóráztam, és ennek eredményeképpen 435 font volt a fizetésem hetente. a többit találgasd, ahogy szoktad.

Legközelebb, majd akkor kérdezz másokat, ha te is válaszolsz mindenre amit tőled kérdeznek.

SzZoole 2014.11.13. 20:36:43

@puhacica: Eloszor koltozetek ki,utanna raersz ezen gondolkodni:)))

Shanarey 2014.11.13. 20:38:12

@Hari Seldon 2:

Köszi, talán befér a memóriámba.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 20:38:13

@diggerdriver: nem tudom, ide nem érkezett meg.
a spam mappában is néztem.

miért nem emailt írtál, az meglenne az elküldött mappádban?:(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 20:38:55

@puhacica: Ki lehet nyomozni a council taxet előre mindig. :)

Ha megvan a kiszemelt áldozat, akkor itt katt a "Start Now"-ra:

www.gov.uk/council-tax-bands

Megadod az irányítószámot, kiválasztod a pontos címet (ha kell) és kidobja a gép a "council tax bandet" (A-tól H-ig). Ez maga az árszabási sáv, amibe az ingatlan tartozik.

Ezzel az információval átmész ide:

local.direct.gov.uk/LDGRedirect/index.jsp?LGSL=57&LGIL=8&ServiceN

Megadod az irányítószámot. A rendszer átdob téged az illetékes council honlapján a releváns részhez, ahol valahol ki lesz téve az aktuális árszabás, ahol le tudod olvasni, hogy mennyi az éves díja az adott sávoknak. :)

pasztasuta 2014.11.13. 20:39:25

@diggerdriver: OFF: ma láttam a szupermerkatoban készre tisztitott friss gránátalma szemeket, 3 euroért vesztegettek 100gr-t, rögtön rád gondoltam. :)

2014.11.13. 20:41:13

@coeris: Pont ezert javasoltak nemreg brit politikusok hogy bevandorloknak olyan NI szamot adjanak ami egy ido utan 'lejar' es meg kell ujitani, de rogton kiderult hogy az is valami EU torvenybe utkozik. Nem csodalom hogy kezdenek frusztraltak lenni a britek, mert minden alkalommal ha barmit probalnak csinalni a korlatlan bevandorlas ellen, azonnal beint nekik az EU.

Shanarey 2014.11.13. 20:41:53

@diggerdriver:

Ez mekkora igazság.
:-)))))))))))))))))

SzZoole 2014.11.13. 20:43:41

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Én nem Richville-ben lakom, mint egyesek. :)"

Szemelyeskedunk,szemelyeskedunk?
Tudom hol laksz,tudom hogy hivnak,tudom a neved.Diggert be ultetem az automba es meglatogatunk egy barati beszelgetesre:))))))))))))))))))
CSAK VICC VOLT!!!!!!!!!!!!

qkuc 2014.11.13. 20:44:05

@pasztasuta: Hogy mennyiért?? Megyek gránátalma szemeket pucolni, :D.

SzZoole 2014.11.13. 20:44:30

@Babette.: Es az most nagy baj?:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 20:45:29

@Shanarey(England) ISTP: Áhhh értem. :) Köszi a választ. Aberdeen-el kapcsolatban akartam kérdezni, de akkor tárgytalan. Szerencsédre elég messze voltál tőle ahhoz, hogy megúszd a horribilis lakbéreket. :)

Benne van a levegőben, hogy köv. év végén lehet át kell majd költözni oda, de már most elkezdek hiperventillálni ha az ottani lakbérekre gondolok. Mindegy is, inkább megyek. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 20:46:48

@pasztasuta:
3euróért 10deka???
Akkor folyjon a vér...
)))))))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.11.13. 20:47:54

@Zoole[uk]: Akkor csak az felejtette el Madár említeni, hogy egy fél fejjel még nálad is nagyobb vagyok? :)
Jó, mondjuk ha digger rögtön egy Komatsuval köszön be reggel az ablakon, akkor khm... mondjuk úgy, hogy előnyös tárgyalási pozícióból indultok. :)

M. Péter 2014.11.13. 20:50:07

@Babette.: Tenancy azt jelenti, hogy a bérlőnek kizárólagos joga van használni az ingatlant, oda nem mehet csak úgy be a tulajdonos, míg a licence jellemzően olyan, hogy a tulajdonos is ott lakik, csak az ingatlan egy részét adj ki, és a konyhát vagy a fürdőszobát közösen használják. Licence esetén könnyebb a bérlőt kirakni, és persze vannak trükkös bérbeadók, akik ezzel megpróbálnak visszaélni.

2014.11.13. 20:50:59

@házelőtthinta: Ebben én nem lennék olyan biztos azért.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 20:51:15

@diggerdriver: nem kellett volna törölnöd a múltkori beszélgetésünket:)

írok egy privit, arra tudsz válaszolni.

2014.11.13. 20:51:28

@házelőtthinta: A szakmunkás inkább többet keres, nem? :)

SzZoole 2014.11.13. 20:51:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Tudom,hogy 198 centis vagy,de,nem baj,mert minel nagyobb vagy annal nagyobbat esel:)))
EZ IS CSAK VICC VOLT

2014.11.13. 20:52:52

@pasztasuta: Ez rablas! Legutobb mikor tisztitott granatalma-szemeket vasaroltam, egesz pontosan 0.08 eurot fizettem egy ugyanekkora csomagert (atszamoltam - 100 kyat). Igaz hogy azt az utcan arultak Burmaban.

2014.11.13. 20:53:10

@diggerdriver: Igen, oda kell eléggé keményen a szöveg. A Yes/No kevés lesz. :)

Köszönöm előre is a bizalmat. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 20:54:26

@Zoole[uk]:
A golyónak mindegy.
Majd figyeld az arcát mikor meglátja a mejjén a lézerpöttyöt...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 20:56:13

@Mirjam2:
Ott azért benne van a tisztítás során "hozzáadott érték" is.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

pasztasuta 2014.11.13. 20:56:34

@qkuc: @diggerdriver: Szerintem itt valami piaci rés van a dologban, követik a Határátkelőt és felmérték a keresletet, vagy valami hasonló, mert azért nincs ekkora drágaság.

2014.11.13. 21:01:44

@puhacica: Nem akarok okoskodni, de en a helyedben nem feltetlenul a council tax miatt aggodnek elsosorban... Ha lesz mindkettotoknek allasa, meg fogtok tudni elni valahogy, legalabbis egy studio flatben egy nem tul jo kornyeken - ha kozel van a munkahelyetekhez, tehat tudtok pl. busszal munkaba jarni. Studio flatnel nagyobbat nem nagyon fogtok tudni berelni alacsony fizetesbol. Ha csak egyikotoknek lesz munkaja, akkor a szoba a realis, ebben az esetben majdnem mindegy hogy mennyi a council tax. Ha pedig job fizetesetek lesz, akkor szinten nem kell parazni a council tax miatt.

pasztasuta 2014.11.13. 21:01:48

@Mirjam2: @diggerdriver: a Made in Italy matrica pont 2,92-be kerül. :)) Sajnos :(

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13. 21:02:49

@Shanarey(England) ISTP:

Nem értem mit akarsz ezzel mondani.

qkuc 2014.11.13. 21:07:28

@pasztasuta: Még ha egy jóképű olasz félistent adnának mellé, aki adja a cuccot a mancsomba mondjuk, egyefene, :D.

2014.11.13. 21:07:37

@diggerdriver: Nekem ennyi penzert barmikor megeri, hozzaadott ertekkel egyutt :). Egyebkent az a vicces hogy hihetetlenul koszos helyekrol ettem mar mindenfelet, es eddig eletemben egyszer kaptam etelmergezest: egy egg-and-cress szendvicstol, amit a sarki Morrisonsban vettem Londonban, ahol eveken keresztul minden nap vasaroltam! Raadasul ereztem rogton hogy valami nem stimmelt a tojassal, de nagyon ehes voltam es meggyoztem magamat hogy semmi bajom nem lehet egy Morrisons szendvicstol. Nagyot tevedtem, ejjel az ugyeleten kotottem ki :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 21:11:30

@Babette.:
Nem töröltem csak nem találtam.
Válaszoltam.
Ha most se kaptad meg akkor örök harag...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.11.13. 21:12:06

@diggerdriver: Ne ijesztgesd,mert megjobban kifeheredik:))))
Majd az albanjaid megoldjak,nem is kell nekunk oda menni:))))))))

pasztasuta 2014.11.13. 21:13:49

@qkuc: Hú, szerintem akkor már duplán megéri a burmait venni.
EZ NEM VICC!
;)

2014.11.13. 21:14:22

@pasztasuta: :))) Egyebkent UK-ban is belekerulne kb. 2-4 fontba, szoval korulbelul ugyanannyi. Nagyon ritkan szoktam magamnak venni ilyesmit a Marks & Spencerben.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 21:14:24

@Babette.:
Az szűk alagút?
Múltkor mindennap kétszer mentem át a Blackwall alagúton a Temze alatt.
Na AZ a szűk, és még kanyarog is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 21:16:32

@Zoole[uk]:
Igaz...
Van több lehetőség.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 21:17:29

@Zoole[uk]:
Besúgjuk a MOSZADNAK hogy mit tervez Izrael ellen?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 21:17:36

@diggerdriver: akkor inkább megjött:DDDDD

tényleg megjött, cuki vagy.

puhacica 2014.11.13. 21:19:04

@Zoole[uk]: hat, en mar csak ilyen vagyok. szeretem tudni, hogy mi var ram. de ezzel nem hiszem, hogy ujat mondok magamrol. :)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: koszonom!!!

@Mirjam2: kezdeskent nem is kell nagyobb egy studiolakasnal. most se palotaban lakunk. egyebkent pedig minden elore tudhato koltsegrol szeretnek informalodni, mert nem akarunk pofara esni es millios osszeget kidobni az ablakon. persze, be vagyunk carva, hogy minden flottul menjen es biztos vannak opciok, amikkel egyszerubbe es olcsobba tehetnenk a kezdeti idoszakot, de az onallo lakas sajnos nem ilyen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 21:19:44

@Babette.:
Akkor valamit nagyon rosszul csináltam.
Énmiattam BIZTOS hogy nem jönne meg neked...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.11.13. 21:21:50

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Most nem azert, de ti tenyleg nem ertitek ezt, azt hiszem :-)
(nem azert irom ezt, mert nekem tetszik, hanem azert, mert nem ertitek)

Szoval egyreszt ez a zenekar (motiva) egy uj magyaros izu muzsika, amirol szemely szerint fogalmam nincs, hogy mennyire ismert Magyarorszagon, de hogy Kanadaban uj, az szinte biztos. Legalabbis nekem is az volt, gyanitom hogy montroyalnak is.

Es itt van az, ahol kulonbozo kategoriak jonnek, ugye :-)
1. Montroyal (a hozzaszolasaibol nekem ez jott le) eleg regen ment el Magyarorszagrol, raadasul elegge jobbikos beallitottsagu.
2. Nem tudhatod, hogy ki kuldte neki ezt a videot. Lehet, hogy peldaul a francia lanya, aki soha nem jart Magyarorszagon, csak rakeresett kulcsszavakra.
3. Az is lehet, hogy a rommagyar felesege volt, de a romaniai magyaroknak egeszen mas a hozzaallasuk mint peldaul neked, vagy diggernek, meg ugy altalaban a legtobb mostanaban elmenonek.

Es nem montroyalt akarom vedeni (merthat en speciel nemigen foglalkozok azzal, ami neki eletfilozofia), vagy azt mondani, hogy majd 20 ev mulva te (ti) maskepp latjatok, hanem azt, hogy konnyu a giccsen nevetni.

Szerintem meg ez tokeletes pelda arra, hogy mi a giccs es mi a nosztalgia.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 21:21:57

@Babette.:
Akkor már a Tino-val voltam.
Két teljesen különálló alagút megy a Temze alatt 1894-ben építették.
1400méter hosszú.

SzZoole 2014.11.13. 21:24:40

@diggerdriver: Hagyjuk,mar el is tunt:))))))))
Hol vagy Don,irtam,hogy csak vicceltem:)))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 21:26:25

@diggerdriver: hálistennek a ránézekúgymarad időszakon már túl avgyok:D

puhacica 2014.11.13. 21:27:59

@Mirjam2: ja es meg valami. tudom, hogy jot akarsz es ertekelem a tanacsaidat, mert tudom, hogy tapasztalat van mogottuk. koszi! de onallo lakasra szuksegunk lesz, maskepp nem fog menni. :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 21:28:02

@morsels:
"mennyire ismert Magyarorszagon"

én még a nevét se hallottam sose.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 21:28:24

@Babette.:
Az nem lenne baj.
Az a baj hogy én is...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.11.13. 21:32:22

@Babette.:
En se.
Dehat magyar zenekar.
Valaki montroyalhoz kozel megtalalta.

Neki olyan, mint a Csik zenekar.
(ezt csak feltetelezem, fogalmam nincs rola, hogy o hogy gondolta)

De nincs nagyon messze a digger autos taskajatol, ami majd 30 eve volt divat Magyarorszagon, vagy az allando fafaragott kacsaktol.

Montroyal ilyen. Inkabb szelsojobbos, mint nem, viszont legtobbszor (szerintem) lila goze nincs, hogy miert.

A sovinisztqa is azert volt erdekes, mert rakeresett es nem tudta eldonteni, hogy melyik :-)
Merthat jopar fajtaja illik ra.

De egy csomo olyan ember el Kanadaban, mint montroyal. Ez nem vicc.

2014.11.13. 21:33:34

@puhacica: Persze, ez a ti eletetek, tenyleg nem akartam ismeretlenul beleszolni es sok szerencset kivanok.

2014.11.13. 21:37:43

@Philosoraptor: 1200 font netto nem olyan alacsony fizetes, foleg videken. Nyilvan fogalmunk sincs hogy te konkretan mennyiert talalnal munkat, de alapvetoen nem szamit kevesnek az 1200 font. Ha egyedul laksz egy lakasban, az mindenkeppen el fogja vinni a fizetesed nagy reszet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 21:41:40

@morsels: értettem én, hogy nosztalgia,
azért is írtam diggie-nek, hogy majd pár év múlva tetszeni fog neki:)

Furos 2014.11.13. 21:43:43

@Zoole[uk]: Az a szep zooooooooooood gyep :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 21:45:16

@morsels: értettem én, hogy nosztalgia,
azért is írtam diggie-nek, hogy majd pár év múlva tetszeni fog neki:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 21:47:57

@Furos:
Haggadmá...
Ott ahol ő lakik maximum ő van begyöpösödve.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.11.13. 21:52:22

@morsels: Megfigyelted azt hogy teged szorakoztat hogy kipecezel itt embereket es kielemzed oket? Pl. Zolee, Montroyal... En a helyedben elgondolkodnek rajta hogy mit akarsz ezzel magadnak bizonyitani, felsobbrendunek erzed magad tole, vagy nagyon okosnak, vagy valami ilyesmi?

SzZoole 2014.11.13. 21:56:54

@Furos: Azert Te sem panaszkodhatsz,keves ember lakik olyan festoi kornyezetben,mint Te:)))

SzZoole 2014.11.13. 21:59:25

@diggerdriver: Ja,be vagyok gyepesedve,foleg akkor,ha meg latom,hogy az autod meg all a hazunk elott:)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 22:01:14

@Zoole[uk]:

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.11.13. 22:03:43

@Mirjam2: Hagyd,csak probalkozik.Az olyan tipusu emberekel,mint Monty vagy en,nem sok mindenre megy a kostolgatasaival ,hagy probalkozon nyugodtan.

morsels (törölt) 2014.11.13. 22:07:34

@Babette.:
Ez nem biztos, hogy neki is tetszeni fog par ev mulva. A hatter mas.
Nekem sem tetszett kulonosebben, bar nem is zavart annyira, mint itt masokat.

De azt hiszem mar igy is tulzasba vittem.
Elnezest toled is.

morsels (törölt) 2014.11.13. 22:09:47

@Zoole[uk]:
Nem probalkozok, csak leirom azt, amit gondolok.
Ahogy ti is.

puhacica 2014.11.13. 22:12:18

@Mirjam2: nem tudhattad, en meg tenyleg minden tanacsnak orulok. nem biztos, hogy meg is fogadom oket, de ettol meg szerezhetek beloluk olyan infot, ami jol johet. es koszi a jokivansagot!

SzZoole 2014.11.13. 22:13:24

@morsels: Ha olyan jo megfigyelo vagy akkor tudnod kell,hogy en nagyon ritkan alkotok velemenyt masokrol,inkabb az off-ot szeretem:)

morsels (törölt) 2014.11.13. 22:19:54

@Zoole[uk]:
Ohh... alkotsz te velemenyt boseggel :-)
Csak maganban mondod el az _igazi_ velemenyed, nyilvanosan probalsz tojashejakon jarni, ami sokszor vicces :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 22:21:21

@morsels: én úgy vettem észre, hogy a műmagyarkodások (nem félreérteni) annál jobban tetszenek valakinek, minél többet van külföldön.

Furos 2014.11.13. 22:23:32

@Zoole[uk]: Kevesen tudnak olyan jol es sokat mosogatni mint en :)

Furos 2014.11.13. 22:23:39

@diggerdriver: Nem lattam meg , de meg vok invitalva csak az nekem mar erosen agg-lo-meracio :)

Keleti Szél 2014.11.13. 22:24:06

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Erre szokták mondani, hogy ez már annyira rossz, hogy az már jó! Mint amikor a mutató körbefordul, az anyagból antianyag lesz. :)

Zseniális!

Parti Nagy jutott róla eszembe, aki az irodalomban valósította meg ugyanezt a koncepciót. Még a 90-es évek elején - amikor talán még a mostaninál is népszerűbbek voltak a Romana, Denise és hasonló füzetek, tele "romantikus" történettel, sziruppal, és műérzelemmel - írta A test angyala c. "habszódiát".
Így kezdődik:

"Margittay Edina még soha nem volt egymáséi.

Dacára ezen a verőfényes, kora őszi reggelen kisportolt léptekkel haladt el az épületek övezte Váci utcán, melyen szerette a meg-megismétlődő metró és autó tülkölést nagyon, a felhangzó arab’s és székely nyelvet, valamint az Air-kondícionálások hűvösében ejtőző Romániai Nénikék tarka forgatagát. Kedvenc utcája volt!"

Aki szeretné tovább olvasni, itt megteheti:
dia.pool.pim.hu/html/muvek/PARTI/parti00001_kv.html

SzZoole 2014.11.13. 22:24:49

@morsels: Azt irtam masokrol.
Ez is csak feltetelezes nem tudom mire alapozod:)

morsels (törölt) 2014.11.13. 22:28:33

@Babette.:
Tenyleg nem kotozkodesnek szanom ezt, de mi a mumagyarkodas?

Ugy ertem, hogy... ezert irtam azt, hogy peldaul en mit irhatnek ide? Regen jottem el Magyarorszagrol, raadasul nem is europaban elek, nade plane semmi angliai tapasztalatom nincs, igy semmi ontopik dolgot nem tudok irni.

Csak olvasok nagyreszt. Ha neha irok valamit, az is baj.

Vilagos, montroyal inkabb kedvenc, mint en, ezt eszrevettem en is, bar az erdekes, hogy jelen esetben en probaltam mondani azt, hogy talan nem kene alapbol kinevetni, merthat mi a mumagyarkodas egy olyannak, aki vagy 30 eve nem elt Magyarorszagon...

De nem akarom megvedeni, mert szerintem a faszi erosen jobbikos ilyen messzirol es ilyenbol vannak boven.

Abban is igaza van mirjamnak, hogy vannak dolgok, amik szamomra erdekesek, amiken 'fennakadok', bar szerintem nem szemelyeket pecezek ki, hanem tipusokat.

De azt hiszem mar megint tul sokat irtam...

SzZoole 2014.11.13. 22:29:54

@Furos: Ugy konnyu gyorsan es jol mosogatni,hogy a kerted vegeben van egy gyors folyasu kristaly tiszta patak,amiben meg pisztrangok is vannak:)))))

A meghivas meg mindig all:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 22:32:00

@morsels: hát ez a nóta olyan műmagyar.

ha tudni akarod, akkor én kedvellek.
montival sincs bajom, egyáltalán nincs, de őt nem érzem olyan közelnek magamhoz, mint téged. pedig őt láttam egy homályos képen is már:D

2014.11.13. 22:34:00

@Mirjam2: Ahogyan elviszi Mo.-n is. A kérdés az, mennyi marad a zsebemben a kötelező kiadások után. Elég-e ételre, hobbira, ilyesmi.

morsels (törölt) 2014.11.13. 22:37:55

@Babette.:
En speciel szeretem a Majka-Curtis fele notakat. Vagy legalabbis van par, ami szerintem kifejezetten jo.
Sot, volt par szama a fankadelinek is, ami nekem szemely szerint tetszett.
Azt is rossz dolog? Az sem trendi?
Csak kerdezem.

NIKI LAURA 2014.11.13. 22:40:48

@montroyal ( CAN qc): annyi volt,tenyleg....na meg az afrikai Absa,a Kanadai BMO,es a magyar Cititol Visa..:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 22:51:08

@morsels:
uhh, ez durva.
ilyen zenéket én nem hallgatok.

de magyarost akarsz, akkor pl.
Ghymes
Boragó

vagy Balkan Fanatik, ami ugyan nem magyar, de kissé népzenei, és nagyon jó

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 22:52:12

@morsels: majka? az a majom? jesszusom.
itt hagyd abba

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 22:53:11

@morsels: és ezek nem is magyar népzenék, hanem valami underground rapek, avgy mik.

morsels (törölt) 2014.11.13. 22:55:11

@Babette.:
Nem mondtam, hogy nepzenek, azt mondtam, hogy nekem tetszik :-)

Muscari 2014.11.13. 22:58:14

@ookma: gondolom nekem jott a valasz, koszonom szepen. Mar csak haza kell utazni Magyarorszagra meghosszabbitani.

morsels (törölt) 2014.11.13. 23:02:04

@Babette.:
Es te mit szeretsz hallgatni?
Persze, en is szeretek Dire Straits, Supertramp, Peter Gabriel, Bruce Springsteen, Rolling Stones,
Duffy www.youtube.com/watch?v=fawOrelje7k
(vard ki az elso masfel percet)

meg egy csomo mas zenet.
Az Illesert meg az Omegaert nem vagyok annyira oda, akkor mar inkabb Presser, meg Piramis..
Nameg az Edda, az elejen :-)

Muscari 2014.11.13. 23:02:13

@montroyal ( CAN qc): Isten eltessen utolag is! Tippelhetek? 18 lettel eppen, ugye? ;-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 23:04:21

@morsels: jaaa, leragadtam, hogy a magyaros témánál vagyunk:)

Muscari 2014.11.13. 23:05:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ne is mondd, ferjem nagynenje az Avason lakik. En mondjuk nem lattam semmi kulonoset, mikor arra jartam, azon kivul, hogy egy lepuukant lakotelep. Nem tamadtak meg, tortek be hozza, vagy ilyesmi.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 23:09:00

@morsels: szinte minden '90 előtti zene:)))
amúgy Hobo, Bill kapitány, Queen, de leginkább egyes dalok szoktak tetszeni, nem kifejezetten előadók.
ami kizárt: U2.

morsels (törölt) 2014.11.13. 23:13:53

@Babette.:
Ohh, nekem johet Leonard Cohen, Tracy Chapman, az Eagles, Macy Gray, meg persze ha van jo magyar zene, az is.

Namost a magyar zenek kozott az, amit montroyal betett, nem log ki igazan.
Maximum azert, mert 'magyaros' akar lenni, amiben igazad is van, de innen en ezt nem latom (vagy nem igy latom), igy el kell fogadnom azt, amit te mondasz.

:-)

morsels (törölt) 2014.11.13. 23:20:43

@Babette.:
Hobot, meg Beatricet nem kedveltem annyira szemely szerint, bar mindkettonek van olyan zeneje, ami szerintem is jo.
www.youtube.com/watch?v=L6_M5jVU4Uo

Janis Joplin meg alap persze, ot azert nem is irtam :-)
(mint ahogy egy csomo masikat sem..)

Vagy peldaul J.J. Cale: www.youtube.com/watch?v=qZpSBse8M44

Aztan lehetne sorolni...

Muscari 2014.11.13. 23:21:52

@diggerdriver: biztos elsiklottal a kerdesem feleett, de meg tudod mondani, hogy a baratod hogyan talalt lakast Hendonban? Bocsi, hogy ezen rugozok, csak szeretnem tudni, hogy masok hogyan csinaltak.

Muscari 2014.11.13. 23:26:37

@puhacica: en annyit tudok mondani, hogy az elozo pici studio lakasert kb evi ezer fontot fizettunk (3-as zona), most a negyesben vagyunk, ket szobas lakas sajat parkoloval 1500. Ezt tiz honap alatt kell kifizetni valami miatt, nem egesz evre egyenletesen elosztva.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.13. 23:27:11

@morsels: nekem kilóg.

megyek aludni, itt már éjjel van:)

tsabus UAE 2014.11.13. 23:27:31

@Shanarey(England) ISTP: Ma egy fiatal lengyel srác volt előttem a sorban. A nevén kívül annyit tudtak az interjú során kiszedni belőle, hogy nem házas. Ennek ellenére, megkapta a kis papírját, hogy folyamatban van részére az NI-szám kiadása. Több másik fiatallal együtt jött és a beszélgetésükből az derült ki, hogy van munkájuk. Tehát, jó szervezéssel és sok szerencsével, nyelvtudás nélkül se lehetetlen boldogulni.
Az már más kérdés, hogy a rendszer miért engedi ezt...

Muscari 2014.11.13. 23:28:50

@Zoole[uk]: nekunk levelet kuldtek, ki kellett tolteni, hogy hanyan lakunk, mikor koltoztunk es visszakuldeni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 23:32:44

@Muscari:
Nem tudom. Egy zsidótól vette ki.
Jó lakás voltam ott többször.
A Bell Lane-nél.
A Tibornak pont nem volt akkor üresedés a barátomnak meg kellett mert jött a család.
Háromszobás bútorozott azt hiszem 1600/hó.

morsels (törölt) 2014.11.13. 23:35:10

@Babette.:
Szerintem meg illik a tobbi koze. Peldaul Akos semmivel sem jobb, a tobbi meg izles kerdese, de a tobbseg ezen a szinvonalon mozog.
Van par tehetseg, akik szinten nem lognak ki igazan :-)

Joejt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.11.13. 23:35:57

@tsabus [UK]:
Én sem tudom miért van ez.
Nyelvtudás nélkül a határon se engedném át.
Sok gyökér idejön, jó ha makog valamit aztán mindjárt NI számot kap.
Felháborító.
Tiltakozom.
Kitoloncolni mindet...

Muscari 2014.11.13. 23:39:34

@puhacica: Hat ha Londonba jottok, akkor mar nagyjabol tudod, hogy mire szamithat, de ezek szerint videken sem sokkal olcsobb. Evi 1000-1500 fonttal lehet szamolni szerintem.

Ha a rezsit kalkulalod szamold hozza a tv elofizetest, amennyiben akartok tevet nezni, ez evi 145 font. Nalunk nincsen gaz, arammal futunk es havi 126 fontot fizetek. Na most nem tudom, hogy ez betakarja-e a fogyasztasunkat, mert ez az elso evunk itt, de nincs gatyarohaszto meleg nalunk, a nappaliban 19 fok van, a halokban meg kevesebb. Vettem viszont elektromos agymelegitot, hat az akkora kiralysag!

Muscari 2014.11.13. 23:58:33

@morsels: ne hagyd abba :-)
Amiket felsoroltal egyuttesek, mind jok, nem is ertem Majkat, hogy hogy keveredik ide.

A regi Edda, az igen, az felulmulhatatlan. Az elso albumukrol minden szamot kivulrol tudtam valamikor, ha magyon megeroltetem, szerintem meg most is megy.

A most aktualis kedvenceim a Gogol Bordello (gypsy-punk-rock vagy mi), megyek is a koncertjukre decemberben.
www.youtube.com/watch?v=_6IJfo4q1zk

A masik meg egy orosz ska-punk egyuttes, a Leningrad: www.youtube.com/watch?v=a-CnWwbeetE

Nem meglepo modon a ketfele zene egy kicsit hasonlit.

Lehet, hogy ez egy kicsit meglepo valasztas egy tisztes negyvenes csaladanyatol, de vallalom :-)

Muscari 2014.11.14. 00:02:13

@diggerdriver: ja jo, koszi.

@morsels: Akosnak volt egy-ket jo szama, de nem birom, amiota igy benyalt a Fidesznek.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.14. 00:14:04

@Philosoraptor:

ételre elég lesz egy kisebb városban. Másra nem nagyon.