oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2014. október 07. 06:41,  Elmenjek Magyarországról? 778 komment

2014. október 07. 06:41 Határátkelő

Elmenjek Magyarországról?

Alighanem sokan vannak úgy, mint mai szerzőnk, aki komolyan fontolgatja a határátkelést, pedig Magyarországon is elég jól megél. József kételyei elsősorban nem a politikának szólnak, hanem a saját és a gyerekei jövőjével kapcsolatosak. Nem nagyon szoktam ilyet írni, de most fontosnak tartanám előre felhívni a figyelmet, hogy olvassátok végig a posztot, mert a határátkeléssel kapcsolatos kételyek és kérdések a végén fogalmazódnak meg.

férfi bizonytalan.jpg

"Sokat olvasom a Határátkelő blogot, mert nagyon tanulságos bejegyzések jelennek meg, melyek alatt itthonról és külföldről rengeteg érdekes hozzászólás érkezik. Az bátorított az írásra, hogy nemrég olvastam a blogon: az is írhat, aki itthon van / marad, esetleg tervezi a külföldre távozást.

Én azok közé tartozom, akik itthon vannak, de gondolkodnak a külföldi munkavállalásban, sőt abban, hogy „tartósan külföldre távozzanak”. Millió kérdés kavarog ugyanakkor a fejemben: legalább annyi érv szól a távozás, mint a maradás mellett.

Az is lehet, hogy a kommentek fognak afelé terelni, hogy „igen, érdemes váltani”, vagy éppen győznek meg arról, hogy maradjunk itthon. Azért írtam többes számban, mert van egy gyönyörű feleségem és egy kisfiunk, aki nemrég született.

Előrebocsátom: biztosan sokan örülnének annak a helyzetnek, amiben én jelenleg vagyok itthon, és ilyen körülmények között meg sem fordulna a fejükben a külföldi munkavállalás, kiköltözés. Lehet tehát, hogy a kommentelők között lesznek olyanok, akik átvitt értelemben küldenek el melegebb éghajlatra, de talán olyanok is, akik szerint ez tényleg, szó szerint jó ötlet lenne.

Nem megy rosszul

Kicsit több mint egy évtizede diplomáztam, és dolgozom a végzettségem szerinti munkahelyen. Ez a munka nem (vagy csak nagyon nehezen) vihető külföldre, ugyanakkor van egy nagyon keresett szakma – IT –, amelyet igyekeztem minél jobban kitanulni, ugyanakkor papírom nincs róla, viszont sok élő, működő referenciát fel tudok mutatni. Igen, ez webprogramozás, webes alkalmazások fejlesztése…

Ebből jelenleg „kis mellékesként” itthon is van némi bevételem, de nem ebből élek meg. Nincs tehát illúzióm, külföldön nem az itthoni végzettségem szerinti munkát tudnám végezni, de ez nem baj, hiszen szívesen élnék meg a programozásból.

Visszatérve a mostani, itthoni helyzetre: jelenlegi munkahelyemen több mint havi négyszázezer forintot keresek nettóban, a munka mennyisége elviselhető. Panaszra legfeljebb a szakmai vezetés miatt lehet okom, mivel az elképesztően katasztrofális, bár gondolom, legtöbben erre azt mondanák, hogy aki ennyit keres, tegye túl magát a vezetés alkalmatlanságán.

Sőt némi megtakarításunk is van, amiből éppen lakást szeretnénk venni, de felmerült a gondolat, hogy ezt esetleg már egy külföldi lakásba lehetne/kellene fektetni. Szerencsére tehát – lekopogom – anyagi gondjaink nincsenek, és tudom, ezzel (sajnos) a kisebbséghez tartozunk. Mégis miért gondolkodom a külföldre költözésben? És mi lenne a célállomás?

Nem a politika, hanem a kilátástalanság

Furcsa a válaszom: szinte mindegy, csak el itthonról. Szörnyű ezt leírni. Konkrét okot sem tudok mondani, hiszen a legtöbben anyagi okok miatt mennek el, de nálunk nem ez az elsődleges szempont.

A nem konkrét ok pedig a következő: egyszerűen nem látom, hogy nemhogy rövidtávon, de hosszútávon jobbra fordulnának itthon a dolgok. És ez politikai párttól független, mert teljesen mindegy, hogy éppen ki van hatalmon, semmi sem javul.

Választásról választásra – sőt évről évre – úgy vagyok vele, hogy „na, csak jobb lesz az elkövetkezőkben”, ehelyett már nagyon régóta nem érzem azt, hogy bármi is jobb lenne.

Elegem van abból a mindennapi hangulatból, ami Magyarországon mindenhonnan ömlik, naponta találkozom olyan emberekkel, akiknek egy élet munkáját tette tönkre így vagy úgy a gazdasági válság súlyosbítva az éppen aktuális kormányintézkedésekkel.

Nincs igazi piac, nincs fizetőképes kereslet, nincsenek olyan természeti értékeink, amelyek igazán nagy tömegekben vonzanák a külföldi turistákat stb., folytathatnám a sort.

Egyszerűen azt érzem, hogy Magyarország – és az ott élők – sorsa totálisan kiszolgáltatott mind a belső, mind a külföldi tényezőknek. És – bár még messze van – ha a nyugdíjra gondolok… nos, mindig is aktív nyugdíjas éveket terveztem magamnak, de majd mire odajutok, lehet, hogy másképp gondolom.

Mindenesetre ha bármi miatt az állami nyugdíjra leszek szorulva, hihetetlen megalázónak fogom érezni azt az összeget, amelyet egy ledolgozott élet után az állam a zsebembe tesz – gondolom ezt most, de vagy olyan magas lesz a nyugdíjkorhatár, hogy majd az ibolya alól integetek neki vagy egyáltalán nem is lesz nyugdíj. Mindenesetre ilyen szempontból sem biztató a jövő itthon.

Merre induljak el?

Visszatérve a célállomás kérdésére: a neten már szorgalmasan kattintgatok különböző cégek álláshirdetéseire. Elsődleges célunk az USA, de ha bármilyen más, angol nyelvterületre sikerülne kijutni konkrét állásajánlatra rámozdulva, annak nagyon örülnék.

Elejét szeretném venni a „külföldön sincs kolbászból a kerítés” kommenteknek. Volt szerencsém az elmúlt 10 évben néhányszor megfordulni az USA-ban, igaz, akkor nem elsősorban a kinti munkavállalás / letelepedés szándékával voltam kint, hanem ismerősnél látogatóban.

Tudom, hogy külföldön is reggeltől estig kemény munka van, és nem repül be a sült galamb az ember szájába. Mégis miért gondolom, hogy a külföldi munkavégzés jobb lenne?

Abban bízom, hogy talán jobban megbecsülik és elismerik az ember munkáját, és egy ledolgozott nap után nem azon aggódok majd, hogy már megint mennyit gyengült a forint, vagy melyik nap fognak hosszú, kígyózó sorok állni a bankok előtt, merthogy befagyasztják a betétesek pénzét.

Igen, sajnos ilyen és ehhez hasonló rémlátomásaim vannak látva az elmúlt és a jelenlegi kormány(ok) ámokfutását. Joggal mondhatjuk, hogy ez bárhol előfordulhat, lásd Lehman Brothers (persze ott „kicsit” más volt a helyzet), de azért nem gondolom, hogy az elkövetkező évtizedekben fejre állna az USA gazdasága.

Összefoglalva tehát az az érzésem, hogyha külföldön dolgoznék, sokkal stresszmentesebb életet tudnék élni, és sokkal nyugodtabb környezetben tudnék gondoskodni a családomról. Nem beszélve a kisfiamról, aki tökéletesen beszélne két nyelvet, és eleve egy olyan országban nőne föl, ahol milliószor több lehetőség adódhatna a számára már a kezdetektől fogva.

A legnehezebb: itthagyni a szeretteinket

Rengeteget gondolkodom a külföldre költözés nehézségein. És most nem a vízumra (pl. USA) vagy más adminisztrációs nehézségekre gondolok, hanem azokra és arra, akik és amik itt maradnak. Ez talán a legnehezebb.

Itt maradnak ugyanis az ember szülei, és ez nagyon fájó körülmény. Akik külföldre mentek, vajon milyen rendszerességgel tudnak hazalátogatni? Itthon, még bármilyen lépés előtt én például megfogadnám, hogy legalább kéthavonta hazajönnék, de ennek mi a realitása? Nyilván függ a kinti munkától is.

Itt maradnak az ember barátai, akiket szeret, és akikkel szerette minden nap megbeszélni, miért is kilátástalan a helyzet Magyarországon. :) Itt maradnak az ember gyökerei, új helyen kell gyökeret ereszteni. Ennek a nehézségeit talán fel sem tudom fogni.

Mégis több százezer honfitársunk döntött úgy, hogy ezt megteszi. Vajon én, mi is közéjük fogunk tartozni? Akik kimentek, és sikerült új munkahelyet találniuk, sikerült egy új, befogadó hazára lelniük, vajon hazaköltöznek valaha?

Nem hiszem, mert éppen azért mentek el, mert itthon nem jó nekik. Az én unokám talán nem is tud majd magyarul, és olyan lesz, mint azok az idős nénik, akikkel az USA-ban találkoztam, és azt mondták – természetesen angolul: „a nagymamám magyar volt”.

Tudnék boldog lenni külföldön?

Minél többet gondolkodom az egész témán, annál filozofikusabb – és nehezen megválaszolható – kérdésekbe ütközöm. A fő kérdés az: vajon tudnék boldog lenni külföldön? De ami ennél sokkal fontosabb: a feleségemnek és a kisfiamnak tudnék-e otthont és biztonságot nyújtani egy új országban, egy új kultúrában? Ezeket a kérdéseket nem tudom előre megválaszolni. Ha meg tudnám, most nem írnék.

A The Clash nevű együttesnek van egy híres száma, amelynek a címe nagyon erősen visszhangzik a fejemben: „Should I Stay Or Should I Go?” Biztosan köztetek is vannak, Kedves Olvasók, olyanok, akiket hasonló gondolatok, kétségek, kételyek gyötörtek (és külföldre mentek) vagy gyötörnek (és – még – itthon vannak). Biztosan vannak olyanok is, akik a külföld mellett döntöttek, és valami miatt nem sikerült a váltás.

Előre is nagyon megköszönöm mindenkinek, ha megosztjátok velem a véleményeteket, tapasztalataitokat, hiszen lehet, hogy a hozzászólásokból leszűrhető tanulságok fognak itthon tartani vagy éppen löknek tovább, az országhatáron túlra."

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr276765317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link elek 2014.10.07. 07:13:15

A webprogramozas tavolrol is uzheto.
Probalj meg ugyfeleket szerezni elore a tervezett celorszagodban!

tableno 2014.10.07. 07:13:15

Nem látom itt a nagy problémát. Bármikor ki lehet menni, bármikor haza lehet jönni. Kipróbáljátok, milyen kint., aztán ha tetszik, maradtok, ha nem, nem. Mondjuk Amerikából nehezebb lesz hazalátogatni, mint Európából, ezt érdemes figyelembe venni.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.07. 07:19:13

Háááát ez érdekes lesz. :)
Én mindig szoktam mondani a kijövetelt tervezőknek hogy aki otthon biztos egzisztenciával rendelkezik az nem garantált hogy megtalálja itt a számítását. Mert nekik nem biztos hogy tud annyi pluszt nyújtani a külföldi élet. Hisz a megszokott színvonalat jó eséllyel fel kell adni, és jóval lentebbről kell újra kezdeni mindent. Ez nem mindenkinek tetszik.
És a poszt írónál még vannak olyan tények is mint hogy nincs használható szakma a kezében. Bocs, de papírok nélkül hiába van tudás. A magyar referenciák pedig nem túl sokat érnek. Plusz a US-be tervez, ahová kijutni és törvényes úton letelepedni nem egyszerű még jó szakmával a kezünkben sem. A hazajárás kéthavonta onnan pedig egy erőteljes vágyálom.
Persze történhetnek csodák, ki tudja? A kérdés az fog e piszkálni és megőrjíteni életed végéig a "mi lett volna ha..." érzés ha otthon maradtok. Ha a válasz igen, akkor a dolog egyszerű: meg kell próbálni. Legfeljebb első körben nem kell minden hidat fölégetni, hogy ha mégse jön be a dolog akkor legyen egy B terv.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.07. 07:22:42

"Visszatérve a mostani, itthoni helyzetre: jelenlegi munkahelyemen több mint havi négyszázezer forintot keresek nettóban, a munka mennyisége elviselhető."

"Furcsa a válaszom: szinte mindegy, csak el itthonról. Szörnyű ezt leírni. Konkrét okot sem tudok mondani,"

Tehát hazavisz annyit mint 5 melós, nem szakad meg a munkában, fogalma sincs miért menne el, de menne.

Én azt javasolnám hogy ne menjenek sehová. Óriási életszínvonal süllyedés lesz belőle ha véletelnül nem sikerül elhelyezkedni a "menő" it szektorban. Annyira hogy még a feleségének is be kell állni dolgoznia.

Emellett még a szokásos, szar közhangulat (azt nem értem hogy elvileg egy boldog családapának nem teljesen mindegy hogy milyen a hangulata a prolinak aki villanyossal csapat melóba ötödannyiért mint ő?), kilátástalanság meg nem becsülnek meg mantra. Annyira nem becsülik meg hogy 5 ember fizetését adják neki.Szóval én nem értem mi baja van igazából. Persze majd jönnek a Raptorok és előadják hogy teljesen igaza van, ez egy kilátástalan és jövő nélküli ország és csomagoljatok minél hamarabb.

tableno 2014.10.07. 07:23:58

@ChristineK: "otthon biztos egzisztenciával rendelkezik" - Szerinted van otthon olyan, hogy _biztos_ egzisztencia?

TilosazA (UK) 2014.10.07. 07:25:52

Hasonló helyzetben hagytuk el az országot, bár kettőnknek együtt kicsit több volt a keresetünk. Nem bántuk meg.
Viszont két havonta hazajárni egyáltalán nem reális, kivéve ha Bécsig megy az ember, akkor akár hetente. Túl drága, gyerekkel főleg, de a legnagyobb érv ellene, hogy az embernek egyszerűen nincs annyi szabadsága. Hacsak nem szabadúszó, egyéni vállalkozó mindkét ember.
Sok sikert, és bátorság, akárhogy is döntötök.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.07. 07:32:14

@tableno: Ezen az alapon máshol sincs. A munkádat külföldön is elveszítheted egyik napról a másikra. És mivel pillanatnyilag ők az egykeresős családmodellben élnek ez mindenképp rizikós bárhol is élsz. Én úgy értem a biztos egzisztenciát hogy van állása, jól keres, van hol laknia és gond nélkül ki tudja fizetni a számláit.

TilosazA (UK) 2014.10.07. 07:35:54

@ChristineK: Én úgy tudom, hogy itt Angliában a szakszervezetek még mindig elég erősek, itt nem tudnak annyira egyszerűen kirúgni, bár lehet hogy ez csak pár munkahelyre igaz. Majd valaki javítson ki ha tévedek.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.10.07. 07:43:15

@TilosazA (UK): Persze, egy rendes munkahely esetében, ahol van működő szakszervezet ott igen. De nem mindegyik munkahely rendes és nincs mindenhol szakszervezet sem. Arról nem beszélve hogy itt a UK-ben nem ritka a 6 hónapos próbaidő még komoly cégeknél is. Ami alatt ugye bármikor elköszönhetnek tőled.

kék madár 2014.10.07. 07:52:51

Gondolom allasajanlat nelkul nem indulsz el. Ha van konkret ajanlatod akar tobb is, azt erdemes megfuttatni egy postban, hogy mik az elonyei/hatranyai egy adott varosnak. Nem derul ki, hogy mi a szakmad es mi az a webprogramozas, mert azert ez egy eleg fogalom.

Aye aye 2014.10.07. 07:53:31

Nem kell ezt tulbonyolitani. Menni kell. Max ha nem erzitek jol magatokat, 1-2 ev utan visszajottok. De ha meg se probaljatok es a gyerek kamaszkent, (mikor mar esetleg sokkal rosszabb a helyzet Mo-on es talan mar a hatarok sem lesznek nyitva..) a szemedre veti, hogy miert nem mentetek, mit fogsz mondani?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 08:01:22

@Aye aye:
Igazad van véznaujjú barátom.
:))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 08:09:11

Néha elgondolkodok rajta mi lenne ha valaki megkínálna egy visszautasíthatatlan ajánlattal otthon.
Mi hiányozna innen?
Mindenképp a stresszmentes életmód.
Munkahelyen a nyugodt légkör a folyamatos pozitív inspiráció.
A nyaralás fíling.
A mindennapi új látnivalók.
A mérhetetlen nyugalom.
Mindez megfizethetetlen.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.07. 08:11:32

@lexrex: Igazad van. Akár ide is jöhetne. Jó a klíma, jó a hangulat... A többit nem részletezem :)

Din Serpahis 2014.10.07. 08:12:45

Mar miert ne lenne realis hazajarni ket havonta? En Svajcbol havonta megyek haza, felulok egy swiss gepre, aztan csokolom.
Ezt akarmelyik nyugateuropai orszagban meg lehet jatszani.

fasor6 2014.10.07. 08:12:54

" a feleségemnek és a kisfiamnak tudnék-e otthont és biztonságot nyújtani egy új országban, egy új kultúrában?": igen, tudnal. Aki 10 ev ota meg tudja ezt tenni a mai Magyarorszagon, az kulfoldon ezerszer inkabb meg tudja tenni.

" A fő kérdés az: vajon tudnék boldog lenni külföldön?" Ebben a kerdesben egy blogon nem lehet tanacsot kerni. Ezt magadban, vagy a felesegeddel, barataiddal, pszichologusoddal kell megbeszelni.
Amugy meg nem kell eletre szolo dontes legyen. Menjetek ki, probaljatok meg, es ha (ami nem valoszinu) nem tetszik , akkor meg mindig mehettel mashova, vagy vissza Mo-ra.

Sesamelmo (Q) 2014.10.07. 08:12:56

Èn is pont ugyanazt gondolom, mint @ChristineK. 2 havonta hazajàrni szinte lehetetlen ès akkor meg az lesz, hogy se itt se ott nem leszel otthon. Ès annyi szabadsàg sincsen àltalàban. Èvente 3-4szer jàrok haza, de ez sem tarthato èvekig.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.07. 08:15:39

Hat ez erdekes volt. Ami a termeszeti szepsegeket illeti, hat erosen szubjektiv kerdes. Ami a munkat, miert ne dolgozhatnal ugy kulfoldon hogy ki sem teszed a labad Mo-rol? A gyereket illetoen meg ilyen jovedelemmel siman elkuldheted barhova tanulni. Az szokott eszembe jutni az ilyen tipusu posztoknal h vannak emberek akik akkor erzik jol magukat, ha nem erzik jol magukat ;-).

HardPötty 2014.10.07. 08:17:27

Durva hogy egyre magasabb életszínvonalú rétegeket érint meg az országelhagyás szelleme.

Sesamelmo (Q) 2014.10.07. 08:19:23

Nincs igazi piac, nincs fizetőképes kereslet, nincsenek olyan természeti értékeink, amelyek igazán nagy tömegekben vonzanák a külföldi turistákat stb

Ezt kell molyan gondolta a poszt iroja?

@Din Serpahis: te egyedül, ugye? Nem egy csalàd kisgyerekkel. Hètvègère 3 embernek hazaugrani nem biztos, hogy kènyelmes minden hònapban. Ha meg több idô, ahhoz szabadsàg is kell. Amerikàbòl nem hiszem, hogy 2 havonta haza èrdemes jàrni.

TilosazA (UK) 2014.10.07. 08:19:44

@Din Serpahis: Mert mint írtam, családdal, gyerekkel tennék. Szorozd be a repjegyáradat hárommal - nálunk kb 350-400 font csak a repjegy hármunknak. Ki tudnánk fizetni havonta, de az út mindennel együtt 6 óra. Péntek éjfélre érnénk haza, és vasárnap délben fordulhatnánk vissza, ha nem veszünk ki emiatt szabit. Nekünk nem éri meg. Annyi szabink meg nincs a világon, az évi kétszer másfél hét hazalátogatással így is elmegy az egész..., és nem voltunk nyaralni sehol. Főleg hogy most jön csak a neheze, nyáron 6 hetet kell megoldani iskola/óvoda nélkül.

NIKI LAURA 2014.10.07. 08:21:45

Csak szolok,hogy U.K kemenyiteni fog,nem szamit Brussel...ha valaki jonne,MOST tegye.Ha van NI number- barmi legyen- maradhat,ha kesobb vizummal is.
Usa- Kanada felejtos( ha csak nem oriasi koponya vslaki) probaltam kb 3x,Toronto- Calgary- Yelloknife....a szart fosa csereled,az elso 5 evben.Kinek van mar manapsag 5 eve?:(

KJ2000 2014.10.07. 08:28:46

Kedves Határátkelő!

Először is köszönöm a Határátkelő blognak, hogy megjelenhetett az írásom.

Nektek pedig, kedves kommentelők, köszönöm a hozzászólásaitokat, igyekszem reagálni rájuk.

@ChristineK: Nagyon jó, amit írsz, ezzel kapcsolatban kérdés/észrevétel. Sok helyen olvastam/hallottam, hogy az USA-ban fontosabb, hogy valamit meg tud-e csinálni az ember, minthogy legyen róla papírja. Ezek szerint ez azért nem teljesen így van?

@kék madár: Igen, állásajánlat nélkül nem szeretnék elindulni. Max. egy olyanra látok lehetőséget, hogy visa waiverrel kimenni körülnézni (vagy már 1-2 kiszemelt, konkrét célállomás), aztán ha valami komolyra fordul, továbblépni.

@TilosazA (UK): Valami miatt az az illúzióm van (vagy talán nem is illúzió), hogyha külföldön veszítem el, könnyebben/hamarabb tudnék találni mint itthon.

@Link elek: Ez nehéz feladat, de próbálkozom vele :).

KJ2000 2014.10.07. 08:28:55

@diggerdriver: Azt hiszem, megértetted, amiről írtam :).

@fasor6: Köszi, ezt többen is írják, tényleg nem végleges, valami miatt ebbe én nem gondoltam bele, csak előrefelé láttam/látok. De persze, vissza lehet jönni, ha a külföld nem jön be. (Kis képzavar, de nem baj :)).)

@Sesamelmo (Q): OK! :)

Giddy Lamb 2014.10.07. 08:29:08

@ChristineK: "@tableno: Ezen az alapon máshol sincs. A munkádat külföldön is elveszítheted egyik napról a másikra."

Aha, csakhogy ott nem süllyed a hajó és nem vár minden pozícióra legalább 10 ugyanolyan képességű ember, aki hajlandó ugyanazt féláron is megcsinálni + ha neadjisten 39 éves kor felett szűnik meg a munkahelyed, akkor neked otthon salao...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 08:29:24

@Sesamelmo (Q):
Tsikosh gulash puszta?
Hagyjuk.
Amit érdemes lenne megnézni azt is tönkretették az idegenforgalmi lehúzós Zimmer Ferik meg a lángosos palacsintás királyok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 08:30:50

Hát én amondó vagyok - és ez nem tanács, csak személyes észrevétel -, hogy inkább valahova kellene menni, mint valahonnan. Oké, hogy az ember eldönti, hogy elmegy... de jobb, ha egy olyan helyre megy, ahova valamilyen okból vágyódik. Hogy maga a célország is cél legyen, ne csak az elmenés.
Másik: én Amerikában nem tudnék élni. Én is sokszor jártam ott, és nem tudnám megszokni a munkatempót. Ott tényleg az a normális, hogy évekig dolgoznak megszakítás nélkül, szabadságot nem is mindenki vesz ki... itt az a szokás, hogy karácsony előtt pár nappal azért leáll a munka, a két ünnep között is csak zötyögés van, ott meg még Szenteste is munkanap... nekem ez nem menne.
@Sesamelmo (Q): természeti szépségben Magyarország valóban elmarad a legtöbb európai országtól.

berliner12 2014.10.07. 08:32:33

József: úgy érzed, hogy nincs esély az elsődleges szakmádból megélni? A hobbi szintű webprogramozás sajnos nem fizet annyira jól, mint esetleg gondolod.

Ha úgy látod, hogy ez lenne az egyetlen járható út és szeretnéd, akkor szívesen segítek a tényleges tudás-szinted felmérésében, hogy ne kint érjen meglepetésként a munkaadók véleménye . (Lead developer vagyok egy komolyan vehető nemzetközi startup cégnél Berlinben és elég sok nyelvben vagyok legalább némileg járatos.)

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.07. 08:33:33

Néha az ember menni akar, abszolút megértem. Benne van az is, hogy miért ne próbálnám meg? Miért ne adjak egy esélyt magunknak? Mi is hasonló cipőben jártunk, hasonló bevétellel rendelkeztem, de a feleségem is dolgozott, szóval nem panaszkodhattunk, és mégis nekivágtunk. Most meg jól érezzük magunkat.

@házelőtthinta: mert nem minden a pénz. Persze kell, meg jó ha van, de ha van se mindig érzed jól magad.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.07. 08:36:44

@Réka ‎: természeti szépség? csak meg kell látni. Nyáron, mikor beléptünk az országba, Szlovénia felől, majd az autópályán haladva feltűnt a Balaton, a tanúhegyek, ott azért megdobbant a szívem. Balatonfüreden kisvonatozva azt mondtam, hogy itt fogunk élni nyugdíjaskorunkban. Egerszalók, Tapolca, Gyula, Eger és a Mátra, gyönyörű helyek.
Aki azt mondja, hogy nem szép Magyarország, az még nem nézett körül.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 08:43:09

@Lex D'Arquebus: senki nem mondta, hogy nem szép, csak nem annyira szép, mint a legtöbb másik ország.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 08:45:01

@KJ2000:
Hátha segít...
Olvasd el a blogomon a ''Kispolgárok'' és a ''Megállapodva''
bejegyzést.
Ugyan nem a te szinted de talán a lényeg átmegy.

Evain 2014.10.07. 08:45:11

Csatlakozom az előttem szólókhoz, meggondolandó a dolog, az alábbi okokból:
- Az Usa marha messze van ahhoz, hogy rendszeresen utaztassátok a családot, akár ti vissza, akár szülők oda.
- Igaza van annak, aki az életszínvonal csökkenésről ír.
- Igaza van annak, aki azt írta, hogy csak ti tudjátok eldönteni, hogy be tudtok-e illeszkedni egy más kultúrába.
- Ha a nejed elszakítod a családtól, és egy idegen kultúrában lesz kénytelen éveket csak a gyereknek szentelni, barátok, nagyszülők segítsége nélkül, elég nagy eséllyel be fog kattanni. (ezt ne becsüld alá, sokkal fontosabb, mint hiszed)
- Egy kisgyerek alapvetően próbára teszi a szülők kapcsolati kötelékét. Biztos, hogy tetézni akarjátok ezt egy másik kultúrába költözéssel?
- A nejed is menni akar, vagy csak neked "viszket a talpad"?

Még sorolhatnám, de ha mindezeket átgondolva továbbra is mehetnéketek van, akkor hajrá. :)

Sesamelmo (Q) 2014.10.07. 08:46:28

@diggerdriver: @Réka ‎: koràbban sem làttam Magyarorszàgot rondànak, de miòta itt èlek, mèg többre èrtèkelem.
Nem pont gulyàs&puszta. A gulyàst nem is szeretem. De itt bàrkivel talàlkozom gyönyörûnek mondja Budapestet. Szerintem is az. Kiràndulni is szuperül lehet. Igen, fejleszteni is lehetne.
Termàlvíz? Hòesèsben ücsörni a Szèchenyiben? turistakènt magyarorszàg jò hely. Gondolom ezt abbòl is, hogy bôven jönnek turistàk.
Zimmer Frei lehet, hogy nem a legjobb, de èn inkàbb jobb hotelt vàlasztanèk. Vagy airbnb-n.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 08:47:06

@ChristineK:
Ez igen! Ennel jobban nehez lett volna osszefoglalni.

@Réka ‎:
De mi szerencsesek vagyuk ;)

Van, akinek a munka az elet csucspontja. Van, akinek nem. En sem tudnek mar szerintem tul sok mas helyen dolgozni, maximum a Karib-tersegben :)

@NIKI LAURA:
A tudomany jelen allasa szerint meg ugy 50-60 van nekem. Te rohansz valahova?
No worries, dude! :)

TilosazA (UK) 2014.10.07. 08:50:15

@Lex D'Arquebus: "mert nem minden a pénz. Persze kell, meg jó ha van, de ha van se mindig érzed jól magad. " Ezt se hallja hinta minden nap. :D

kék madár 2014.10.07. 08:50:44

@Réka ‎: "Ott tényleg az a normális, hogy évekig dolgoznak megszakítás nélkül, szabadságot nem is mindenki vesz ki."
10 ev alatt nagyon keves munkahelyen lattam, hogy nem vettek volna legalabb ket de inkabb harom hetet, evi 10 unnepnapot, etc.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.07. 08:50:54

Lefordítom: szeretnél nagyon gazdag lenni, s keresed az ehhez megfelelő körülményeket.

Nos, valóban érdemes ez esetben a mérsékelten gazdag Mo-ról valamelyik nagyon gazdag országba költözni.

Hozzáteszem: a nagy gazdagsághoz mindenhol gondolkodás és szerencse kell, azaz a világ leggazdagabb országában sem leszel több mint középosztálybeli, ha nincs se jó ötleted, se szerencséd.

DonTintoretto 2014.10.07. 08:52:19

@Din Serpahis: Már ahonnét van közvetlen járat :) Persze rengeteg helyen fel lehet pattani egy Swiss gépre, csak nem biztos hogy az úgy jó lesz :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 08:52:46

@Sesamelmo (Q):
Senki sem mondta hogy ronda.
Gyönyörű. Kár hogy nem lehet vele fizetni a boltban.
Élhetetlen gyönyörüség.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 08:53:11

@Sesamelmo (Q):
Mikor utoljara voltam Mo-n (augusztus) es felvettem a turista szemuvegemet (szerintem evek kellenek, hogy az ember ne "haza", a velt vagy valos problemak koze akarjon visszalatogatni, hanem turistakent rokonokat latogatni / kikapcsolodni), megdobbentoen mas Budapestet lattam, mint korabban. Jol ereztem magam, setalgattam a varosban, ultem a Duna-parton, talalkoztam ismerosokkel...

2 eve nem mondtam volna ilyet, sok volt a friss seb :)

Ettol meg nem koltoznek vissza. ;)

TilosazA (UK) 2014.10.07. 08:53:36

@maxval a bircaman: Látom sikerült megfognod a poszt lényegét... :))

TilosazA (UK) 2014.10.07. 08:54:53

@Kövérmadár [swe]: Ezt akár én is írhattam volna. Most, hogy már nem élek Budapesten, nagyon megszerettem a várost...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 08:55:18

@kék madár:
Evi 2-3 het??? :D
Nekem 6 het szabadsagom van + unnepnapok.

Es Skandinaviara mondja Birca, hogy elhetetlen, robotvilag? :DDD

kardio1 2014.10.07. 08:57:19

@tableno: Szerintem azért ez nem ilyen egyszerû: a kiköltözés-beilleszkedés is idôigényes, néha nehéz feladat, meg a visszajövetel-visszailleszkedés is. De az tény, hogy könnyebben visszacsinàlhato, mint régebben.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.07. 08:58:17

@Kövérmadár [swe]: Nekem el kellett jöjjek Svájcba, hogy karácsonykor hazamenve, betérjünk a Bazilikába és megnézzük a Szent Jobbot. Pedig ott laktam tőle 1 metrómegállóra 2 évig.
Sokkal több mindenre felfigyelek, mióta nem lakom ott.

kardio1 2014.10.07. 08:58:21

@diggerdriver: Most egyetértünk! Hurrà! :))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 08:58:41

@Sesamelmo (Q): Budapestet a világ legszebb városának tartom, de most a természeti szépségekről volt szó.

Evain 2014.10.07. 09:02:16

@Réka ‎: hát nézd, nekem gyerekkorom meghatározó élményei közé tartozott a Rám szakadékot megmászni pár alkalommal. Egyszerűen imádtam. Na most szerinted milyen élmény lesz az én két gyerekemnek, akik egy hótlapos mélyföldön nőnek fel? :)
Vagy legyen elég nyári bobozni a visegrádi vár háta mögött.
Vagy ücsörögni a badacsonyi domb oldalában, mikor ferdén esik be a napfény, kvázi alulról megvilágítva a Balaton vizét, egy sejtelmes fényt adva neki.

Szép az. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 09:03:35

@Lex D'Arquebus:
Igen, ez is meglehet.
Egeszen mas nem rohanni valahova, hanem csak ulni a koruton es nezni a forgalmat / a varos lukteteset. Setalgatni es aprolekosan megnezni a regi epuleteket. Beulni barmelyik etterembe es fillerekert barmit enni.

Herr Géza 2014.10.07. 09:05:14

@házelőtthinta: Látod, pont ez a baj. Hogy te tuti fordítva fogod meg a dolgok lényegét. Engem pontosan az "zavar", hogy azok, akiknek jó élete lehetne otthon (legalábbis minimum anyagi szempontból), miért gondolkodnak egyre többen úgy, mint József (vagy annak idején jómagam), hogy el onnan. Persze, egy-két "örült" mindig, mindenhol van, de amikor ilyeneket olvasok, nekem mindig a klasszikus vicc jut eszembe az autópályán szembejövökröl...
Ennyi örült azért nincs az országban.

Kiég3tt 2014.10.07. 09:07:21

Ez egy nagyon osszetett dolog... dehat kulonben nem lenne szukseg masok velemenyere...
Ahogy en latom, ha ugy dontesz, h mesz:
* USA-ba legalisan munkat vallalni, hacsak nincs olyan tudas es tapasztalat a kezedben, amit keresnek, akkor felejtos, ugyanis sztem a sokak altal jart illegalis ut szamodra sztem nem alternativa.
* Ha angol, akkor miert nem Anglia? Gazdasagban, eletszinvonalban nyujt annyit, igaz tropusi tengerpartja az nincs, de csereben kozelebb van, de meg innen sem fogsz 2 havonta haza jarni (vhogy ezt zsigerbol erzem)
Mit merlegelj, mielott elindulsz:
* A feladott egzisztenciaval az eletszinvonal feladasa is jar hacsak nincs, aki tart karokkal varjon, akkor bizony ha ideiglesen is, de nagyon melyrol indulsz kulfoldon, de cserebe minden bizonytalan.
(Most azt gondolod, h "tudom - tudom", de sokan akik vegig jarjak tudjak csak megerositeni, h nem ugyanaz tudni, mint atelni. - sosem gondoltam volna, h mekkora komfort az, hogy az embernek nem kell mar masokkal osztozni a konyhan es a furdoszoban)
* Egyebkent pont az elobbi miatt, ha csak menegetnel, immel-ammal ugy nem megy. Azt olvastuk, h te hogy latod, de a feleseged, o is menne?
* Ami Magyarorszag foldrajzi adottsagait illeti, sztem Bullsh*t amit irtal. Sztem ha csak a termalvizet emlitem, abban vilaghatalmak vagyunk.
* Egyebkent anyagilag en is hasonlo helyzetben voltam mint te, mikor felvettem a nyulcipot, azzal a kulonbseggel, h en a pokolba jartam dolgozni, ahol modszeresen kicsontoztak - persze nem szakmailag, mert ott nem tudtak fogast talalni rajtam.
En nem bantam meg a valtast, nagyon nem - de nehez volt az ut gyerek nelkul is!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 09:07:41

@Evain: úgy látszik, ezt ma még nagyon sokszor el fogom ismételni: nem mondtam, hogy nem szép (értő olvasás smafu?), de a Rám-szakadék messze elmarad a norvég fjordok, a horvát Plitvicei-tavak meg a keletnémet Erz-hegység mögött, hogy csak néhányat soroljak fel.
még párszor, hátha még vannak itt funkcionális analfabéták:
nem mondtam, hogy nem szép
nem mondtam, hogy nem szép
nem mondtam, hogy nem szép

szívesen :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 09:10:14

@Kövérmadár [swe]: jaja mi is remekül éreztük magunkat most szeptemberben. Háromszor is voltunk a Széchenyiben, amíg ott éltem, hat év alatt egyszer voltam :) amikor elnem mondtam, hogy először merültünk el a medencében, a párom átszellemült arccal megkérdezte: ugye sose kell innen hazamennünk? :D
de vissza én se költöznék :)

Sesamelmo (Q) 2014.10.07. 09:19:30

@Réka ‎: jo, jo èrtem. :) De nekem màshogy szèp Mo, mint Ausztrai, Norvègia... Es a termàlvizet onmagaban nagy vonzeronek tartom.
A posztban az volt, hogy nincsenek olyan természeti értékeink, amelyek igazán nagy tömegekben vonzanák a külföldi turistákat stb
Ez szerintem igy nem igaz, vele vitatkozom, nem veled.

Evain 2014.10.07. 09:21:19

@Réka ‎: De miért kéne a norvég fjordokhoz, vagy akár a grand kanyonhoz hasonlítani? Miért baj az, hgy a fátyol vízesés nincs akkora, mint a Niagara? Miért gond az, hogy a Balaton partja nem olyan, mint Málta homokos strandja?

De ha te úgy gondolod, hogy ettől én funkcionális analfabéta vagyok, csak mert máshogy látok dolgokat, ám legyen. :)

Hari Seldon 2 2014.10.07. 09:22:00

Egyrészt, simán Magyarországra lehet menni két havonta. nekünk is úgy állt be, hogy 6-8 hetente megyünk (három gyerekkel, ugye!).

Másrészt, hogy jól érzed-e magad máshol az szerintem döntően a személyiségedtől függ. Ha Nagyon kíváncsi vagy a világra, hogy máshol milyen, megakarod ismeri, mert "csak". Mert azt (is) tudni akarod, nemcsak a Nádor utca, Baross utca köveit akarod ismerni, hanem "mindent" amit lehet. Akkor nagy baj nem lehet. Mindent amit látsz szivacsként szívod magadba, és élvezni fogod, hogy megint egy csomó új dolgot tanultál meg. Kinyílik a világ.

Ha szereted a megszokott dolgokat (ilyen is van, és legitim gondolkodás ez is) akkor fél év múlva "honvágyad" lesz (legalábbis azt mondják a szakértők, hogy körülbelül fél év múlva érzi az ember), és hiányozni fog a "Túró Rudi".

Szóval te tudod, hogy milyen vagy, ez is egy szempont a váltásnál.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 09:23:15

@kardio1:
:)

@kék madár:
Nincs harag :)
Mi madarak, tartsunk ossze... :D

@Réka ‎:
En meg sosem jartam ott. Eddig valahogy nem volt ra ingerem. Enni adnak? ;)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 09:26:06

@Sesamelmo (Q): sajnos a termálvizet nem használják ki, az önmagában inkább belföldi turistákat vonz a vidéki fürdővárosokba. Csupán egy melegvizes medence egy ráépítettt gyógyszállóval nem fogja fellendíteni a turizmust. Magyarország elsődleges vonzereje Budapest, és mint turisztikai célpont, nagyon jól megállja a helyét a világvárosok között. De senki nem fog Magyarországra utazni a Badacsony szépsége meg a Rám-szakadék miatt, annál sokkal szebb helyek vannak a kontinensen - olcsó országokban is -, ha az ember természeti csodákra vágyik.
@Evain: nem baj, (nem is mondtam, hogy baj vagy gond), csak nem olyan szép. Innentől nem fog annyi turistát vonzani, mint Málta vagy Norvégia, Erről beszélünk ugyanis, nem arról, hogy kinek mi a személyes gyerekkori kedvenc kirándulóhelye.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 09:26:54

@Kövérmadár [swe]: van egy nagyon szocreál büfé, ellenben adnak sört is :) (már ha megveszed, nem ajándékba!)

Hari Seldon 2 2014.10.07. 09:27:03

@diggerdriver:
Az a fura, hogy mind a két oldalnak van igaza. Nem lehet helyette dönteni. Ahogy az előbb írtam, neki kell tudni, hogy milyen személyiség. Ha érdekli a világ, ha érdekli, hogy ne csak a köldöknéző provinciába éljen, akkor menjen. Ha szereti a megszokottat, akkor jobb ha marad.
Egyébként meg nem kell az USA-is szaladni, ha angol nyelvterület kell, ott van egyből Londonország, mint tudjuk.

Hari Seldon 2 2014.10.07. 09:29:19

@Din Serpahis:
Szerintem is. Mondjuk mi Wizz-el megyünk, de lényegtelen ebből a szempontból. Egy jegy 20-30 Euro körül megvan, de már volt hogy 10 alatt kaptunk jegyet.

Hari Seldon 2 2014.10.07. 09:30:30

@Sesamelmo (Q):
Attól függ honnan jársz. (és van-e fapados járat oda)

Sesamelmo (Q) 2014.10.07. 09:30:52

@Réka ‎: ismerek egy csomo nyuddijast, akit a termàlvíz vonz minden èvben. Aztan hivjak a barataikat meg hozzàk az unokàkat.... Olyanokat is, akik egy bortura miatt mentek oda.

bpetya75 2014.10.07. 09:31:36

@zöldeketbeszélek:

Van igazad Zöldi. Én is érzek egy kis kilátástalanság programozást a sztoriban.

Amikor ilyeneket olvasok, főleg a gyerek jövőjével kapcsolatban, mindig Réka meg Charlie írásai szoktak eszembe jutni. Itthon sokkal többet tudunk nekik segíteni. Például abban is, hogy majd a maga idejében lépjenek, ha lépniük kell. Lezárják a határt? Ugyan már! Legfeljebb nehezebb lesz bejutni a fejlettebb országokba.

Herr Géza 2014.10.07. 09:33:41

@TilosazA (UK): Pontosan. Egyedül nagy "vidámság" az élet, nekem még 1000 km-röl is volt ifjú koromban olyan idöszak, amikor minden hétvégén péntek délben autóba ülve (még a Fapad Airlines-ok elötti világ) hazadöngettem, majd hétfön reggel munkakezdésre megint itt voltam.
Most meg családdal, még a reptértöl 40 km-re lakva sem jut eszünkbe, nemhogy hetente, de akár háromhavonta sem. A fapad itt jellemzöen böven 100 €/fö felett van oda-vissza (ha nem veszem meg a jegyet tutira fél évre min. elöre), napi egy-két járat, nem pont ideális idöpontokban, ha az egyébként nem kevés szabinkat nem akarjuk elaprózni, akkor egy hétvégi turné (ca. 500 €-ért) csak egy nagy rohanás otthon.
Arról nem is beszélve, hogy a gyerek miatt a suliszünetekhez kell igazodni, amikoris a repjegyek már élböl sokkal drágábbak, így a sátoros ünnepekhez, hosszú hétvégékhez kötött hazautak meg részben a "sóherságunkon" is buknak el. Na meg sajnos a szük család is redukálódott jelentösen, a haverok/barátok meg szintén itt vannak túlnyomórészt. Marad az évi egy-két alkalom, plusz a srácnak a nyári szünetböl ca. két hét szólóban a rokonoknál (bár már az sem sokáig, egyre kevésbbé akar menni a kamaszkor beköszöntével...)

Hari Seldon 2 2014.10.07. 09:34:27

@TilosazA (UK):
"350-400 font csak a repjegy hármunknak"
Milyen céggel mentek? Brüsszelből, ha nincs karácsony, vagy valami választás, két három hónappal korábban simán lehet kapni 20 Euro körül.
Persze, ehhez meg kell tervezni kell előre fél- vagy egy évre a repüléseket, meg a nagyszülők repülését is.
Ja, a fene, én megint tervezek... (homokot szórok a fejemre...)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 09:35:19

@Evain:
Nem kell.
De az ember neha csak pusztan masra vagyik.

Szerintem nagyon sok mulik az aktualis korulmenyektol is. Mehetsz egyedul South Beachre, ehetsz egyedul az Ocean Driveon. Es nyaralhatsz a paroddal a Balatonon, ehettek langost es nevethettek azon, hogy meg a fuled is tejfolos lett (nalam ez alap, talan meg a tarkom is olyan lesz ;) ).
De elmehetsz egyedul hegyet maszni vagy tarsasagban raftingolni.

Na most melyik nyujt tobbet? Hol erzed jobban magad?

Persze, ha mar megvolt a Balaton, kar kihagyni Miamit. Vagy millio mas helyet a vilagon. De a jol-erzem-magam allapot 95%-ban fuggetlen a foldrajzi helyzettol (Del-Afganisztanban azert nem szivesen langosoznek :D )

Evain 2014.10.07. 09:35:26

@Réka ‎: Ebből a szempontból pont az a gond, hogy nem a norvég fjordokkal kell megpróbálni versenyezni. A klimából, a földrajzi elhelyezkedésből és _ezzel_ együtt a természeti adottságokból szerintem lehetne turistacélpontot csinálni.
Nyilván nem ugyanaz lesz a célcsoportja, mint Ibizának, vagy a Cote'd Azurenak.
De nyilván van oka annak, hogy annyira vonzza néhány régió a holland és egyéb nációjú nyugdíjasokat. Ezt nem kiaknázni elég nagy hiba. De ez pont ugyanaz a kategória, mint a világhírű (lol) magyar borok.

Ennike (DK) 2014.10.07. 09:36:19

@ChristineK: ugyanezt gondolom en is, szepen megfogalmaztad :)
@zöldeketbeszélek: :)) engem jellemeztel:)))
@KJ2000:idezek Marai fuveskonyvebol, ajanlom olvasd el azt a reszt, hogy "Arrol, hogy mikor van jogunk eroszakosan valtoztatni az elet helyzetein", nos...."semmi esetre sem akkor, ha unalmad szuntet, vagyaid kieleguleset, bosszud beteleset remeled az ilyen elhatarozastol. Maradj,ahova az elet allitott, vegezd kotelesseged es toltsd meg lelked igazsaggal; tobbet az uj vilagban sem kaphatsz, a deli szigeteken sem. De ha ugy tapasztalod egy napon, hogy munkad, eleted kornyezete es feltetelei nem egyeznek a jellemeddel - akkor es csak akkor szand el magad a valtozasra. Es tudjad, hogy te minden valtozason belul ugyanaz maradsz" Ezen gondolat elso reszeben hittem, es igy eltem sokaig..., aztan, mire megertettem es felfogtam a gondolat masodik felet, es 2x is hazat valtoztattam, tudod kicsit keso volt, es ezt csak most 14 ev tavlatabol erzem ennyire fajdalmasan.
Nyugaton konnyebb elni igaz, de tudd, szemelyisegfuggo es el lehet idegenedni es maganyosodni nagyon. Senki ne feledje, aki magasan ul a lovon, hogy beteg, barki, barmikor, barhol lehet. Az jo, ha sokan szeretnenek segiteni es meglatogatni. Es ez is egyik resze az eletnek.

wuaaa 2014.10.07. 09:37:41

@KJ2000: Érzek némi naivitást a posztban. Lehet, hogy régóta gondolkodsz a határátkelésen, de a leírtak alapján nekem inkább úgy tűnik, hogy egy helyben totyogsz a gondolataiddal és egy blog kommentjeitől több segítséget vársz a jövőd alakításában mint amennyit magad következetes tervezéssel elérhetnél. Ez amit leírtál, lepkefing. "Usa-ban gondolkodom, de kéthavonta megfogadom hogy hazajövök, amiről már most tudom hogy hülyeség..." Legális munkavállalás és letelepedés esélyét mérlegelted-e amikor ezt leírtad? "..itthagyni a barátokat..." - akkor elárulom neked, a jelenlegi barátaid jelentős része jó eséllyel lemorzsolódik 4-5-6 év alatt, jó ha marad kettő, akikkel évek után is úgy fogsz tudni beszélgetni mint ma. A szüleid se lesznek se fiatalabbak és sajnos se egészségesebbek, c'est la vie. Ha lelépsz is, semmi nem garantálja, hogy pár év múlva ugyanolyan állapotban lesznek mint ma.
Az usa-t elfelejteném a helyedben és keresnék egy reálisabb célországot, mert ahogy Réka írta, valahova kell menni, nem valahonnan, nem vagy menekült. Elmennék néhányszor oda körülnézni, hogy ne csak net-alapú információim legyenek. Esetleg megpróbálhatnál kapcsolatot találni, vagy a webszerkesztést oda de még otthonról, ha szimpi lenne, rá lehetne állni a nyelvtanulásra is még otthon, aztán ha úgy alakul, kimenni, amikor már majdnem minden kérdésedre tudod a választ és minimalizáltad a rizikóját annak, hogy egy esetleges nagy pofáraesés után az ismeretlenben nem lesz mibe hazamenned.
Nehéz így mást mondani, hogy nem tudni mi olyat csinálsz amihez papirod is van és csak azt tudni, hogy olyat is csinálsz, amihez papirod nincs, de szerinted értesz hozzá.
Nem sokan fogják itt azt mondani hogy maradj, de szerintem maradj, legalábbis amíg nincs egy sokkal konkrétabb koncepciód, mert szerintem a dolgok jelen állása szerint lenne mit vesztened és ami rosszabb, hogy esély is bőven van rá per pillanat.

Evain 2014.10.07. 09:38:21

@Kövérmadár [swe]: most megyek, iszom egy kávét, mert elvesztettem a fonalat. :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.07. 09:38:43

A postolóhoz hasonló helyzetben vagyok. Én végül arra jutottam, hogy amíg anyagilag jól vagyok itt és szabadon lehet távozni az országból, addig maradok. Ha egyik sem adott, akkor megyek el.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 09:39:56

@Réka ‎:
Akkor felejtos :)
Engem sorrel maximum kinvallatni lehet :D

bpetya75 2014.10.07. 09:42:10

@Réka ‎:

Akinek a pálmafás tengerpart tetszik, annak nyilván nem ;-)

Szerintem képtelenség országszépség sorrendet felállítani.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 09:42:45

@Zka:
Ha mar nem lehet szabadon tavozni, hogyan akarsz elmenni?
Vagy "Az ev disszidense" cimre palyazol? ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.07. 09:43:12

@Din Serpahis: egy Svájcban dolgozó munkatársam HETENTE jár haza. Innen viszi a kaját és még a mosatást is így intézi. Sokkal olcsóbb, mintha kivinné a 3 kölköt és fizetni kéne az ovit/sulit nekik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.07. 09:44:32

@Kövérmadár [swe]: még Észak Koreából is lehet távozni :) A "szabadon távozás" alatt leginkább az EU tagságot értem, most ugye egész EUban simán lehet mozogni egy szál személyivel. De ha már nem lennénk EU tagok, ez máshogy alakulni. Nem számítok ilyesmire, de az elvi lehetősége megvan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 09:45:11

@bpetya75:
Nem ertek egyet :)

Ha lehet Miss Mokus Lofuttye szepsegversenyeket is tartani, akkor miert ne lehetne legszebb orszag / auto / pikkelysomor kategoria is?

Rendben, objektiv pont nem lesz :)

Sesamelmo (Q) 2014.10.07. 09:45:43

@Zka: es ezt lehet csinalni hosszu tavon?vezet/repul?

bpetya75 2014.10.07. 09:46:08

@Evain:

A világhírhez kiváló minőség és/vagy kiváló marketing kell. Van néhány termelő, aki tud világszínvonalú bort készíteni idehaza. Hogy világhírű e, azt nem tudom, de nem szokott a nyakán maradni.

Evain 2014.10.07. 09:46:34

@Kövérmadár [swe]: Hát majdnem azt írtam, hogy mit szívtál, én is kérek :D

Bluely 2014.10.07. 09:47:12

Nekem ismerős a probléma. Én is jól élek itthon, jól keresek, de sokat gondolkodom a külföldre költözésen. Engem is az életszínvonal-csökkenés és a szülők tartanak vissza. Egykeként nyugdíjas szülőket nem tudok itthon hagyni. Ráadásul én egyedül mennék.

radirpok123 2014.10.07. 09:47:12

@KJ2000: "papírom nincs róla, viszont sok élő, működő referenciát fel tudok mutatni. Igen, ez webprogramozás, webes alkalmazások fejlesztése…"

Szakmai tanacsok
1. papir tokmindegy, senkit nem erdekel, csak ha teljesen palyakezdo vagy
2. mielott ugrasz egyet, erdemes felmerni a szintedet, hogy nehogy nagy hasraeses legyen, illetve hogy komolyan vegyenek. Ha nem dolgoztal tenylegesen webfejlesztokent, de van referenciad (megha nem is helyi), akkor szerintem kezdonel kicsit magasabb berre szamithatsz csak (kiveve ha nagyon utos open source contribution-jeid vannak pl), viszont az biztos, hogy ket kezzel fognak kapdosni utanad
3. USA-t nem tudom, hogyan gondoltad (hacsak nem nyertel a zoldkartya lotton), de pl. UK-ban, pontosabban Londonban napi atlag 3 megkeresesre szamithatsz a fejvadaszoktol - mas nagyvarosok kornyeken atlag heti 2-3 megkeresesre. Viszont erdemes kijonni, es nem otthonrol keresgelni, sokkal konnyebben es gyorsabban mennek ugy a dolgok
4. LinkedIn profile-od mindenkeppen legyen!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.07. 09:47:12

@Lex D'Arquebus:

Én meg sosem mentem el a Dimitrov-mauzóleumba. Gondoltam: lesz időm megnézni a holttestet bármikor.

Amikor meg el akarrtam menni, már nem lehetett. Eltemették végre tisztességesen és lebontották az épületet.

Az unokája meg éppen hülyéskedik. www.frognews.bg/news_76005/Vnuk-na-Georgi-Dimitrov-kandidat-za-deputat-vav-26-MIR/

Din Serpahis 2014.10.07. 09:47:12

@Hari Seldon 2: Svajcbol sajnos marha draga hazarepkedni, kettonknek az asszonnyal altalaban havi 150k HUF alatt nem sikerul kihozni, de itt legalabb van mibol fizetni :)

kék madár 2014.10.07. 09:47:12

@Réka ‎: "nem mondtam, hogy nem szép"
tok relativ, hogy kinek mi a szep. Hulyeseg leirni, hogy mi szebb Magyarorszagnal. Neked.

Din Serpahis 2014.10.07. 09:47:16

@Zka: Persze. Ovoda / gyerek az legalabb egy ezres havonta, harom gyereknek az mar 3000 lenne, na annyibol kijon a repulojegy is.

Badeni_lakos 2014.10.07. 09:47:33

@házelőtthinta: Szia! Szeretnék tőled kérni egy kis infót! BurgerKing Wien auf Vollzeitbasis megadják az € 1450 havi bruttót? Mi a kollektiv Vertrag szerinti bér? (haverom jelentkezett Teilzeit ra)

Remélem megvan ott is az 1450 € a 38,5 óráért.
Nagyon köszi a gyors infót! :)

bpetya75 2014.10.07. 09:49:07

@Kövérmadár [swe]:

Ja! Ha az ojjektivitás nem szempont, akkor simán. Bár sajnos én nem tudok egyetlen szép országot se mondani. Ahol eddig jártam életemben, mindenhol láttam szépet, lélegzetelállítóan szépet, egész jót, kettes alá, elmegy kategóriát, meg "anyám, ezt a fost" is.

Asszem nem leszek zsűritag :-P

Evain 2014.10.07. 09:50:08

@bpetya75: Azt pont azért írtam, mert van jó magyar bor, de nagyon szar a nemzetközi marketingje. Utolsó magyar cégnél, ahol dolgoztam, évente szerveztünk borversenyt. VAN jó magyar bor, nem is kevés.

De. Amíg megéri ausztráliából meg chiléből behozatni többszáz hektós műanyag tárolókban a bort a nyugat-európai piacra, mikor alig 1500 km-re hasonló minőségű "szőlőlé" van, addig no comment. :)

M.G.M. 2014.10.07. 09:50:25

Én családdal nem épp az USA-ba mennék. Nézz utána mennyi a fizetett szabi. Ha jól tudom nincs betegszabadság(max 7 nap). Ami gyerekkel azért eléggé szükséges.
Kéthavonta hazautazni. Szép elképzelés. 10 órás repülőút és 700 euró. Én is ezt terveztem, csak én Finnországból. Hát ebből az lett, hogy évente 3x megyek haza. És lehet ez is kevesebb lesz, mert így nem marad túl sok szabi, valami tengerparti nyaralásra, vagy síelésre.
Ismerek családot, aki amerikából költözött ide, mert itt sokkal jobbak a feltételek a családoknak.

hiirvi piirvi 2014.10.07. 09:50:25

Teljesen átérzem a posztoló "válságát", itt nem a jövedelemről van szó, hanem az ország kilátástalanságáról, a havonta változó jogszabályi környezetről / lásd nyugdíjpénzek lenyúlása, lehet hogy holnap befagyasztják a betéteket stb./. és különben is ki akarna egy alapvetően szegény országban jómódú lenni.
Arról nem is beszélve, hogy csak a hivatásos "karrier" az ami ennyit fizet, külföldön meg pont haszna vehetetlen, és ha egyszer leszerel vissza már nem veszik ugyanabba a beo-ba.
A nyugdíjkorfát és az elvándorlást tekintve nem agyalnék túl sokat, tényleg csak a gyerek miatt.

Hari Seldon 2 2014.10.07. 09:50:29

@bpetya75:
Nem lehet, mert érzelmi alapon értékel mindenki. Nyilván mindenkinek az az ország tetszik, ahol lakik. Ez érzelmi alapú értékelés.
Objektív meg nincs. Illetve, ha valaki elmegy nyaralni, csinál egy csomó képet vízesésről tengerpartról, fjordokról, hegyekről stb...
És büszkén mutatja a barátainak, hogy micsoda gyönyörű helyen nyaralt.

Sesamelmo (Q) 2014.10.07. 09:54:43

@Hari Seldon 2: megragadva a lènyeget: nekem nem tetszik Katar, ahol lakom. A sivatag es a tenger tud szep lenni, de nem tetszik. Viszont fülig èr a szàm, ha Bpen bôrig àzom.

bpetya75 2014.10.07. 09:55:54

@Evain:

Szerintem ez az adottságokkal lehet összefüggésben. Csak a nagyon extra minőségben van reális esélye magyar bornak, ahol a kis mennyiség előny, és nem hátrány. (Szepsy pölö erre ment rá). Egyenletes jó minőségű tömegbort nem tud magyar borász megfelelő mennyiségben termelni. Legalább is így olvastam/hallottam innen-onnan.

jewel79bp 2014.10.07. 09:57:23

Kéthavonta hazajárni... ez fogott meg leginkább az írásból. Szerintem ha az ember azon gondolkozik, hogy külföldre költözzön-e, ne azon elmélkedjen, hogy kéthavonta HAZA tud-e járni... Mert ha komolyan gondolod, akkor a haza elsősorban OTT lesz, és nem Magyarországon. Látok sok embert, akik a kis megkeresett, megspórolt pénzüket arra fordítják, hogy minél gyakrabban Magyarországra repüljenek - ami nem olcsó, akármennyit is keres az ember. Akkor már abból a pénzből vegyél az új házadba egy új kanapét, vagy utazz a gyerekeddel, családoddal, vagy tedd félre a gyerek későbbi tanulmányaira. Szerintem azok soha nem lesznek boldogok az új, választott országukban, akik szeme előtt kizárólag az lebeg, hogy minden karácsonyt Magyarországon kell tölteni, minden nyaralást kizárólag Magyarországon lehet elképzelni. Ha így állsz hozzá, a külföldi életed nem fog előrelépni, mert minden spórolt pénzedet egy olyan kétlaki életbe ölöd, amit egyszerűen hülyeség fenntartani. Szóval szerintem csak az induljon külföldre, aki képes ezt a dolgot elviselni és helyén kezelni. Különben egyszerűen nem éri meg.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.07. 09:58:55

@Sesamelmo (Q): repül. Én nem csinálnám, de ő is csak pár évre tervezi, aztán a tervek szerint hazajön.
@Din Serpahis: valamint így elég neki egy külvárosi luk 1500-ért, úgy meg valszeg belvárosi lakás kéne ami vagy a triplája.

bpetya75 2014.10.07. 09:59:15

@Ennike (DK):

Nagyon szép gondolat. Az értelmezéseddel együtt meg pláne.

bpetya75 2014.10.07. 10:02:23

@Hari Seldon 2:

Teljesen igazad van. Jó pár éve annak, hogy beszélgettem egy hölgyeménnyel, aki szeretett eldugott magyarországi helyeken kirándulni. Közben sokat fényképezett, aztán a barátainak vetítést tartott. A fél világot körbelőtték, hogy merre járhatott ;-)

Hari Seldon 2 2014.10.07. 10:06:53

@Evain:
OK. Hollandába nem nagyon lehet RÁM szakadékot találni. De itt van neked a szomszédban két érdekes cseppkőbarlang Vallónában:

Mi itt voltunk a múlthéten. Gondolhatod,Johanna rám kötve, és végigjártuk a barlangot. A végén van egy 20 perces földalatti csónakázás is a barlangban. (na ott már nagyon ki akart mászni a csónakból is)
fr.wikipedia.org/wiki/Grottes_de_Remouchamps
www.mondesauvage.be/grottes/fr/

Ide meg várhatóan most vasárnap megyünk, ha jó idő lesz:
www.grotte-de-han.be/fr
Itt egy kis vonattal kell a hegyekben eljutni a barlang bejáratához.

Szóval azért hozzátok viszonylag közel van azért az Ardennekben pár érdekes látnivaló.

Evain 2014.10.07. 10:07:51

@bpetya75: Már hogyne tudna, ha akarna. A tudás is és a felszereltség is megvan. Jártam pár pincészetben.

Madeirának hogy sikerült? :)

Na jó, mára abbahagytam, ezt a hszt hatszor javítottam ki, annyi elütés volt benne... :o

Badeni_lakos 2014.10.07. 10:10:56

@házelőtthinta: Bocs a kérdésért, utánanéztem, h kb € 1200 a bruttó vollzeitniveau szóval nem éri meg, mert kevés ide bécsbe. Legjobbakat Grazba!

Hari Seldon 2 2014.10.07. 10:11:21

@Din Serpahis:
Bazelből a Easyjet nem jön szóba?

bpetya75 2014.10.07. 10:12:41

@Ennike (DK):

:-)

@KJ2000:

Többen neked szegezték a kérdést, hogy jól átgondoltad-e, hogy hova is mennél. Szerintem jól rág át, amiket ezzel kapcsolatban írtak. Főleg a ne valahonnan, hanem valahová menj részét. Egyébként webfejlesztésben tényleg kipróbálhatnád magad távmunkában is. Hátha az ismerősödnek lenne is tippje, merre keresgélj. 1 éve feleségemnek kerestünk ilyen lehetőséget, végül nem merte megpróbálni egyiket sem, de volt olyan, ahol félévente elég lett volna kiutazni pár napra.

Evain 2014.10.07. 10:13:03

@Hari Seldon 2: Húúúúúúúú, kösz a tippet!!!! Ezt elmentettem, pont ideális egy hosszabb hétvégére!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 10:14:10

@Zka:
Utleveeeel!!! ;)
Gyula kollegam nemreg kapta meg a sved szemelyit es utlevelet. Hozta mindkettot a hetvegen Amszterdamba. De valahogy sosem akarodzott neki az utlevelet hasznalni.

Mar nagyon sok embernel tapasztaltam (mindenfele korosztalybol), hogy mennyire belejuk egett a szemelyivel valo utazas lehetosege. Ami persze jogos, csak nekem valamiert az utlevel ettol ordogtol valo dolog latszatat kelti es nem ertem az okat.
Szemelyim jelenleg egyetlen orszagban sincs. Itt helyi jogsim van, utazni meg magyar utlevellel tudok. Mindketto 10 evre szol, mint a szemelyi.

Herr Géza 2014.10.07. 10:15:14

@Hari Seldon 2: Pont ez az. Vannak városok (ld. Brüsszel v. London, stb.), amire rá vannak telepedve a fapadosok, de mi Stuttgartban a Malév bedölése óta csak szívunk. Csak a Germanwings maradt, ami egyre kevésbbé fapad (az árakat illetöen), egy oda-vissza út már nagyon elöre tervezve sem igazán jön ki 70-80 €/fö alatt. "Ad hoc" két hónapra elöre, meg már simán 100 fölött lesz...
Most belenéztem konkrétan, két hétre elöre hármunknak 750 €...(és mindez hét közben - szerda-szombat), két hónapra elöre péntek-vasárnap 500 €.
Csak irigylem azokat, ahova Wizz, EasyJet, RyanAir meg egyebek járnak.

bpetya75 2014.10.07. 10:17:46

@Evain:

Én is abbahagyom. Inkább csak véleményem van a témáról, mint tapasztalataim. ;-)

kardio1 2014.10.07. 10:19:47

@bpetya75: Inkàbb marketing kérdése szerintem. En szoktam magyar bort ide hozni, és elég sok borértô ember van a környezetemben. Meg szoktak lepôdni, hogy milyen jok a magyar borok. Nem volt még olyan reakcio, hogy "fùj, mi ez a lôré".

TilosazA (UK) 2014.10.07. 10:20:22

@Hari Seldon 2: Mi is tervezünk, hidd el. Manchesterből nem nagyon lehet válogatni a fapadosok közül, egy időben csak Ryanair volt,most azt hiszem van Jet2 is. A legolcsóbb jegy 90-100 font, ami hajnalban vagy éjjel megy, csomag és helyjegy nélkül, iskolaidőben. Sajnos ide nagyon drágán jönnek gépek, drágább mint Londonba. Karácsonyi időszakról ne is beszéljünk, vicc kategória. Pl. sokan csinálják azt, hogy Brüsszelbe vesznek jegyet, és ott szállnak át Bp-i gépre, mert úgy jóval olcsóbb. Csak gyerekkel az ember nem vállalja be azt a plusz valahány órát az átszállásnál, meg a macerát ami vele jár, csomag-tologatás, ilyesmi.

kék madár 2014.10.07. 10:21:47

@M.G.M.: " Ha jól tudom nincs betegszabadság(max 7 nap"
most van, vagy nincs? Egyeb feluletes/felinformacio?

ememil 2014.10.07. 10:22:24

Nagyon tetszett, amit irtal, mert mi is hasonlo cipoben jartunk, azzal kiegeszitve, hogy a ferjem kutatasban dolgozik, es otthon egyszeruen nincs olyan egyetem, ami annyi penzt kinalna, hogy abbol normalisan megelhessunk. Megis mielott kijottunk, kettonk keresete tobb volt, mint a tietek (mas teruleten dolgozott). Mi meg csak januar ota elunk kulfoldon, a tapasztalataimat igy vedd figyelembe :)
USA-ba nem mennek semmikeppen, messze van (ket havonta hazajarni keptelenseg onnan, evi egy a realis), es nem fogadnak szivesen, mint bevandorlot. Nalam az elsodleges szempont az, hogy ne erezzem magam - mar amennyire lehet - kivulallonak es nem szivesen latottnak, tehat marad az EU :)
Ha angol nyelvteruletet szeretnetek, ajanlanam Angliat, onnan meg a ket havi hazajaras is realis, ugyanis nagyon sok gep megy, es olcson!

Ami nagyon hianyzik - az minden! Csalad, baratok, megszokott helyek, es amikor azt irom, hogy nagyon, akkor azt komolyan gondolom
Sokszor gondolkozom rajta, hogy megerte-e jonni, hiszen nem volt otthon sem rossz dolgom. De az otthoni helyzettol kiraz a hideg, egy darabig meg szeretnek maradni!
Szerintem sem vegleges egy ilyen dontes, egy koltozes nem feltetlenul egy eletre szol, de azert szerintem erdemes kituzni egy celt, hogy mennyit maradtok minimum, mert a honvagy eleg kinzo tud lenni :)

Szoval fel a fejjel, es ha meg szeretnetek probalni, akkor nem erdemes sokaig halogatni a dontest, mert szerintem minel kesobb probalod meg, annal nehezebb lesz - ahogy irod, lakasvasarlas elott vagytok, ha pl. otthon lesz egy szep hazatok, azutan eleg nehez bekoltozni barhova, a gyerek kotodeseirol nem is beszelve

hiirvi piirvi 2014.10.07. 10:22:30

@M.G.M.: Szia!Érdekelne, hogy a finn munkaerőpiacot mennyire özönlötték el az ukrán, észt, orosz stb bevándorlók? "belülről" hogyan látod ezt, érezhető-e a 9 %-os munkanélküliség, vannak -e leépítések az orosz piac befagyása miatt?

Mighty Duck 2014.10.07. 10:23:00

Mint webfejlesztő mondom, hogy Európában egy személynek a netto 400-nak megfelelő életszínvonalat tartani nagyon nehéz. Ennyi pénzért általában már a belépő teszten is kérnek olyat, amin látni fogják, hogy van-e az iskolával ekvivalens tapasztalatod. Barátom, aki felvételiztet, azt mondja, hogy tipikusan nem szokott lenni. Egyébként az iskolát sok helyen nem követelik meg, szerintem egyébként nem is reális igazi portfóliót bemutatni. Ennek az oka, hogy rendes szolgáltatást úgysem fogsz bemutatni, mivel üzleti titok, a sarki zöldséges oldala kategóriával a kívánt bér esélytelen. Még annyi, hogy az angol nyelvterület + utazás kombóból ha London jönne ki, a 3 főre elég költségek sokkal többet fognak elvinni, a lakásvásárlástól pedig csak távolabb fogsz kerülni. Én azt mondom, vedd a kezedbe a LinkedIn-t még ma és kezdj el keresni/jelentkezni a megfelelő bérigénnyel, én olyan 70k fontot javasolok a netto 400 megfelelőjének. Ha nem jön be, csak időt veszítettél, ha igen, akkor ráérsz akkor mérlegelni.

Eiknarf 2014.10.07. 10:23:16

Anno én is nagyon hasonoló paraméterek mellett költöztem ki (jól fizetö magyar állás, IT terület stb.) és egyátltalán nem bántam meg.
Az, hogy csökken-e az életszinvonal csak és kizárólag a fizutól függ,és ha a nyelvtudás megvan, semmi akadálya nincs szakmában elhelyezkedni.

Èn most németeknél vagyok, az otthoni fizum kb 3.5x keresem, raádásul pörög a gazdaság, (otthon még sokan elhiszik, hogy válság van mindenütt. pedig már 4 éve vége)

Szóval ha jol megy az angol vagy bármilyen nyelv akkor hajrá. Viszint egyetérek Réka véleményével, ha kimész az alapján válassz országot ahova tényleg vágysz. Ne csak "el innen" legyen mert akkor csak csalódás lesz.

Mit szeretnél? Egy szervezett országot ahol minden le van szabályozva (DE, CH) vagy inkább egy lazább (UK, US) megengedöbb, de emiatt kockázatosabb területet? Ilyesmiken gondolkozz el..

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.07. 10:23:27

@Kövérmadár [swe]: az útlevéllel gyakran együtt jár a vízumkötelesség is, aminek az a vége, hogy valaki eldönti helyettem, hogy mehetek-e.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 10:24:07

@Herr Géza:
Hat.
A Skavstara jar WizzAir es RyanAir, de elobbi csak Kelet-Europaba megy. Azzal nem vagyok sokszor kisegitve.
Norwegian eleg jo, csak az Arlanda messze van :(

bpetya75 2014.10.07. 10:25:01

@kardio1:

Ha értesz hozzá, és ha az a célod, hogy megmutasd nekik az itthoni jó borokat, akkor van miből válogatnod. Evain szerint minden adott a nagy mennyiségű, egyenletesen jó minőséghez is. Ehhez nem értek, de ha ez a helyzet, akkor nem értem, miért nincs előrelépés. Marketing szakembert csak lehet találni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 10:25:19

@Zka:
Ezt most nem ertem.
EUn belul nem sok vizum kell. EUn kivul meg csak a kokaint szeletelheted a szemelyivel.

Határátkelő 2014.10.07. 10:26:27

@ememil: @Eiknarf: Sziasztok! Örülnék, ha lenne kedvetek megírni a tapasztalataitok, szerintem nagyon érdekes lenne, és sok embert érdekelne. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.07. 10:26:31

@Kövérmadár [swe]: persze, hogy nem kell. MOST és reméljük "örökké". De pont arról beszélek, hogy ha ez változna, mert mondjuk kilépünk vagy kivágnak az EUból akkor van baj.

Din Serpahis 2014.10.07. 10:26:55

@jewel79bp: Ugyan miert ne jarna haza? En peldaul nem azert jottem ki, hogy itt eljek nyuggerkoromig, par ev mulva haza tervezek menni. Van otthon egy vallalkozasom, csomo baratom, csalad ilyesmik... Ez siman meger havi 500 CHF-et...

Din Serpahis 2014.10.07. 10:26:55

@Hari Seldon 2: Az Easyjet-tel az a baj, hogy valami iszonyat hulye idopontokban jar. Pl Pentek reggel repul Mo-ra, ami azt jelenti, hogy szabadsagot kellene kivennem. Ha swissel megyek, eleg, ha 3kor lelepek a melohelyrol.

A masik meg az, hogy egy oda-vissza ut Baselbe ket fonek vonattal 100 CHF felett van, ugy meg mar nem is akkora business.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.07. 10:27:51

@wuaaa [nor]: mindenkinek igaza van, nekex is. csak ne feledjefek, hogy mindenki utazasa igy kezdodott. ilyen gondolatokkal.

Mr Long 2014.10.07. 10:29:23

@Hari Seldon 2: Most neztem jovo majusra jegyeket csak hasrautes szeruen. Ryanair nem repuk penteken, csak csutortok reggel. Ez alapban ket nap szabi plusz a jegyar kb £96 fejenkent returban.
Ja, pont tegnap neztem hetvegere jegyet Brusszelbe, januarban £42 fejenkent normalis idoben a retur. Melo utan repulve penteken, vasranap este visszaerve.
Innen nem megy sok gep, csak ryanair es jet2. Nincs igazan valasztasi lehetoseg...

Mr Long 2014.10.07. 10:30:46

@Kövérmadár [swe]: Akkor keszulj a vallatasra... ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 10:30:48

@bpetya75:
Ezt jól hallottad.
Nincsenek meg az egyenletes éghajllati feltételek.

kardio1 2014.10.07. 10:31:18

@Határátkelő: Megkaptad, amit küldtem neked a hétvégén?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 10:31:56

@Zka:
De akkor megint semmit sem er a szemelyid.

Ertem, talan, amit mondasz, de egy utlevel mindig, minden korulmenyek kozott ut egy szemelyit. Ugyanarra jo, sot tobbre is. Innentol, spec. eseteket nem szamolva, a szemelyi egy ertelmetlen plasztikkartya.

kardio1 2014.10.07. 10:32:30

@Zka: Az EU-bol sem kilépni nem fogunk, sem ki nem vàgnak onnan. Ausztria 2000-es példàja ota nagyot vàltozott a vilàg.

kardio1 2014.10.07. 10:34:30

@diggerdriver: Arra gondolsz, hogy az egyes évjàratok nagyon eltérôek? ert az mindenütt ùgy van.

Hari Seldon 2 2014.10.07. 10:35:11

@Evain:
Szívesen.

Az első Liége közelében van.

Nektek szerintem Maastricht felől egyszerű jönni. Szerintem szuper az Ardennek, mészkőhegység nagy részben, ezért vannak ilyen barlangok. A lányok mit tudod 4,5 évesek, Johanna meg most volt 2-án két éves, szóval mi nem szoktunk vacillálni, ha menni kell valahova. És így abszolváltuk öten. Szerintem nektek is megcsinálható. A barlangi csónakázás kicsit izgalmas, mert hosszú szakaszokon nincs kivilágítva. És csak éppen hogy lehet látni a következő lámpát. Sok helyen nagyon le kell húzni a fejet, hogy ne verjük be. Megéri, na. Ez objekítven van olyan "kaland" mint a Rám szakadék, főleg három kisgyerekkel...

A másodikba most megyünk vasárnap, ha nemfog (nagyon) esni az eső.

Evain 2014.10.07. 10:35:50

@bpetya75: Várj, azt írtam, hogy az egyenletes minőséghez. Az ismertséghez nem kell kínai mennyiséget gyártani. :)
(Az egyenleges minőség meg nem az én agyszüleményem, hanem borászé) Ja, és országomat egy pár üveg villányi jégborért.

Bocs, de hulla vagyok ma, nem tok értelmesen fogalmazni.

Evain 2014.10.07. 10:39:25

@Hari Seldon 2: Igenigen, ezért örültem meg az ötletnek, mert ideális hétvégi program egy hosszabb hétvégére (azaz akkor már ott is alszunk egy-két napot). :) Mivel Amszterdam magasságában lakunk, azért 3-4 órás út innen is befigyel, de én már korábban is szemeztem a régióval. :)

2014.10.07. 10:43:03

@Zka: Nem lenne baj, Mo. gazdasága soha nem látott mértékben növekszik, mindent megtudunk finanszírozni, amit akarunk. ;)

Hari Seldon 2 2014.10.07. 10:45:07

@TilosazA (UK):
Mi is Brüsszelből megyünk. Igaz mi semmilyen csomagot nem adunk fel. Csak hátizsák, oldaltáska, amit fel lehet vinni. Kész. Mindenki vihet egyet, és miután mi öten vagyunk, vihetünk fel többet. (Általában elég négy táska)

Ezek szerint Brüsszelbe olcsóbb?

Kriszta D 2014.10.07. 10:47:52

Nem olvastam végig a kommenteket, csak így egyből a posztra reagálnék.

Szerintem ez teljesen személyiségfüggő, hogy kinek mi a jó. Én amióta csak az eszemet tudom mindig úgy voltam vele, hogy nem hogy külföldön szeretnék majd élni, hanem még külföldön is különböző országokban. A gondolattól, hogy otthon éljem le az életem mindig kivert a hideg veríték is. Nincs konkrét oka és nem az országgal van bajom, csak ilyen vagyok és kész. Ha mondjuk németországban vagy az USAban születtem volna, akkor is valószínűleg elköltöztem volna.

Viszont ismerek olyat, aki már Bécsben sem bírja ki, annyira honvágya van és csak egy bakonyi faluban tud boldog lenni.

Szóval ezt neked kell eldöntened, hogy melyik csoportba tartozol. Ha mehetnéked van, akkor bizony menni kell. Ha nem jön be, mindig haza lehet menni, vagy kipróbálni egy másik helyen.

Az országok közül--- hát, az USA talán kicsit messze van, ha a család miatt aggódsz. Földrajzilag is, meg ugye az időeltolódás.... Így családosként a szociális rendszert, nyugdíjrendszert, egészségbiztosítást stb. is nagyon meg kell gondolni, nem beszélve az oktatási rendszerről.

Szerintem érdemes olyan országot nézni, ahol magas az életminőség. Mondjuk Anglia most nagy sláger, de én mindig mondom hogy Írországot se felejtsük el. Főleg ITs szakmával jól el lehet ott helyezkedni, lassan az összes nagy tech cégnek lesz ott főhadiszállása. Az adók nagyon kedvezményesek, a bürokrácia viszonylag egyszerű, az élet pedig egészen nyugis. Ráadásul ezek a cégek elég jó extra juttatásokat szoktak ajánlani.

Én most Hollandiában élek, és ezt sem zárnám ki a lehetőségek közül a helyedben. Ez egy gyerekparadicsom (pont tegnap linkeltem be, hogy a UNESCO felmérése szerint itt a legboldogabbak a világon a gyerekek). Ha pl. egy nemzetközi cégnél tudnál elhelyezkedni, angolul kell tudni, a holland nyelv elsajátítása opcionális. Vannak angol óvodák és iskolák is, ha mondjuk a gyereket nem akarnátok kitenni a holland nyelv megtanulásának :) (Bár amint megfigyeltem, itt már az egészen picike holland gyerekek is beszélnek angolul). Az életszínvonal általában elég jó és az életminőség az egyik legmagasabb Európában. Az állam és a társadalom kifejezetten támogatja a gyerekes családokat.

Az ITs dologhoz annyit fűznék hozzá, hogy rokon területen dolgozom. Konbkrétan arról, amit most csinálok nekem sincs papírom - megnyugtatásul közlöm, hogy egyébként még SOHA, sehol nem kértek papírt se nyelvvizsgáról, se diplomáról - eddig nekem mindig a munkatapasztalatot és a referenciákat vették figyelembe. A diploma mindenhol követelmény, nekem van egy BTK-s, ami bőven megteszi, még ha nem is kapcsolódik a szakterületemhez.

Az másik kérdés, hogy milyen munkákat és referenciákat tudsz felmutatni. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy Magyarországon eléggé alacsony a színvonal (néhány kivételtől eltekintve!) és a nagy átlag külföldön alulinak minősülne. Nem ismerem a munkáidat, de szerintem nézz utána a szakmai követelményeknek, meg hasonló munkakörben dolgozók munkáinak.

A jó hír viszont, hogy ebben az iparágban eléggé elterjedt, hogy külföldről vesznek fel munkaerőt, és segítenek a költözésben. Szóval simán tudsz otthonról is jelentkezgetni. Kezdetnek jó megnézni ilyeneket mint pl. a LinkedIn meg Jobety, aztán rá lehet menni a konkrét cégekre. Ha nagyon Amerika az álmod, akkor olyanokat érdemes nézni, akiknek van mondjuk egy európai központjuk, meg pár irodájuk az USA-ban.

TilosazA (UK) 2014.10.07. 10:48:48

@Hari Seldon 2: Igen. Mint írtam, még brüsszeli átszállással is olcsóbb mint Mcr-Bp direktben.

kamane 2014.10.07. 10:50:56

Sziasztok!

Nos, én elmentem, teljesen más okokból, mint az itteni magyarok - németként Németországból. Idejöttem.
Tudom, mivel jár ott hagyni mindenkit. És teljesen újrakezdeni, ill. megszokni egy adott társadalom minden szabályát, szokását, furcsaságát. Tudom, hogy x év után az ember hazalátogat és csak egy idegen az asztalnál. Hogy a megszokott arcokba néz, barátokkal beszélget, és egyik sem tudja igazán, mi van vele, hogy él, mik a gondjai. Hatalmas szociális szegénység ez, ha nem sikerül, egy jó baráti kört kialakítani az új lakóhelyen.
Sokkal, de sokkal nagyobb teher család nélkül valahol gyerek(ek)et nevelni, mint a cikkíró gondolja! Itt vagyok 2 picivel, anyám, apám, testvéreim nélkül. És nagyon rossz úgy beteg lenni, vagy tele lenni munkával, hogy nincs az ők segítségük.
A másik hatalmas nehézség a mentalitás. Annak ellenére, hogy nekem a magyar mentalitással egyáltalán nincsen bajom, hisz, pont ezért jöttem és ndk-ás fiatal németként hamar meg is szoktam, azért mégiscsak nagyon más minden. Ezt teljes egészében felvállalni előre nem lehet, de egy életen keresztül foglalkoztat majd (hisz az ember marad az, aki volt, csak máshol él).
És nem utolsósorban azt gondolom, hogy ha mindenki elmegy, még az is, aki meg tud élni... Akkor ez egyenesen Magyarország temetését jelenti... Én értem azokat, akik semmilyen jövőt nem látnak. De aki viszonylag megél, az ne adja fel a harcot... Olyan nagy kincs ez az ország, olyan más, mint bármelyik más nép és kultúra, olyan büszkék lehettek költőkre, írókra, zenére, festőkre, konyhátokra, tájaitokra... Ne temessük el még, még bízzatok egy kicsit tovább!

radirpok123 2014.10.07. 10:50:59

@TilosazA (UK): ezt nem ertem, Ryanair eleg olcso, ha jokor veszed a jegyet (oke, nyaron tenyleg 100 fontig felmentek az arak, de most osszel visszacsusztak 30-40 font kornyekere). BUD-MAN 19:35-re erkezik meg, ami teljesen idealis, MAN-BUD meg ezutan megy, ami ejfel koruli erkezest jelent Ferihegyen, ez mar nem annyira, de talan meg bevallalhato. Sokkal inkabb, mint anno a Malev kozel-keleti jaratai, hajnali 3 oras indulassal Kairobol...

Mr Long 2014.10.07. 10:51:51

@Hari Seldon 2: Dec 23 ryanair brusszeli atszallassal £20 + 64€. Innen 8.20 kor szallsz fel es ott vagy 16.00 kor.

Kozvetlenul £136 19.50 kor felszallsz es 23.30kor leszallsz. Bar akkor hova tudsz menni, ha pesten nem aludhatsz az kerdes.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 10:53:40

@jewel79bp: Istenem, szinte szó szerint ezt írtam nemrég egy másik blogon... nagyon igaz! Sose értettem az 1-2-3 havonta hazarohanókat, akik a spórolandó/életszinvonaljavító pénzt és szabadnapokat beáldozzák a fapadoson való tülekedésre meg a "kis magyar valóságra", ami miatt állítólag elmentek... sose értettem, hogy az ilyen miért költözik külföldre? Nem lát semmit a világból, csak a munkahelyét meg a hazai utcákat.
Nem kell bemutatni nekem a honvágyat, de azon kell munkálkodni, hogy egy idő után oda vágyjunk haza, ahova elköltöztünk.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.10.07. 10:54:08

Errol a posztrol eszembe jutott egy cikk amit reggel olvastam.. www.stylemagazin.hu/hir/A-magyar-egy-napja/11643/

:)

kardio1 2014.10.07. 10:54:58

@diggerdriver: Na de mindenki?
Bàr (kövér)madarat tollàrol, embert baràtjàrol, tartja a mondàs. :)

Kriszta D 2014.10.07. 10:56:37

@Kriszta D: "és a nagy átlag külföldön alulinak minősülne." - mármint kritikán alulinak.

A feladott egzisztenciát emlegették itt páran:

Na ezt én is megkaptam MINDENKITŐL mielőtt ide költöztem. Komolyan, nem volt olyan, aki ne azt sulykolta volna belém, hogy itt majd eleinte biztos egy McDonaldsban kell a krumplit sütnöm, mielőtt egyáltalán eszembe juthatna a szakmámban elhelyezkedni,

Most konkrétan kétszer annyit keresek, és amúgy az élet minden területén előrelépést jelentett a váltás.

Szóval ez sem egy kőbe vésett szabály...

TilosazA (UK) 2014.10.07. 10:58:05

@radirpok123: Nyáron, és karácsonykor megyünk, és fél évre előre szoktuk megvenni a jegyeket. Karácsonyra pl. már júliusban megvettük. És mint írtam, amúgy is iskolai szünetben tudnánk menni egyéb időpontokban, ezért. Igen, család nélkül Hawaii az élet mint tudjuk, utazhatsz ősszel is, meg amikor jólesik.

2014.10.07. 10:58:42

@kamane: Mo.-t nem kell temetni olyan értelemben, amire te gondolsz, mert már félig benne áll a sírban. Olyan társadalmi problémák lesznek évtizedeken belül, amivel most sem akar senki sem foglalkozni.

TilosazA (UK) 2014.10.07. 10:59:39

@Réka ‎: Szerintem ezek az emberek nem a magyar valóságba vágynak vissza, hanem a rokonokhoz. Így azért már érthető szerintem.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.07. 11:01:50

@Réka ‎: Nagyon széles smiley :) Mi amióta itt élünk (4 nap múlva lesz 3 éve) nem voltunk otthon. Otthon? Hol van az? Ha valaki kíváncsi ránk, jöjjön ide. Neki is jobb, meg nekünk is :)

Mr Long 2014.10.07. 11:02:17

@Réka ‎: "sose értettem, hogy az ilyen miért költözik külföldre"
Ha elkoltozik Gyorbe es onnan visszajar hetvegente a csaladhoz, baratokhoz, rokonokhoz, kiskutyahoz, stb az mivel mas, mint valaki Berlinbol csinalja ezt?

Hari Seldon 2 2014.10.07. 11:03:49

@Evain:
Vallóniában vannak tényleg nagyon jó kis helyek. Van itt valamilyen európai űrcentrum, a Brüsszel Arlon autópálya mellett.
www.eurospacecenter.be
Meg egy "hajó lift". Magyarul olyan zsilip, ami szépen felemeli a hajót egy másik csatornába. (mondjuk ez gondolom nálatok is van dögivel) Van még Citedella libegővel.
www.citadelededinant.be

De érdemes innen is keresgélni ötleteket:
www.ardenne-attractions.be

Nekünk ez jó, mert elég közel vannak ezek hozzánk.

De Pays-bas-ból nézve minden hegy érdekes... :-)
... és hozzátok is ezek a legközelebbi hegyek.

adg 2014.10.07. 11:04:48

Hm, ize. Mintha par embernek nem esett volna le, hogy amerikaba szeretne koltozni, ha azt javasoljuk neki.
Vagyis hiaba lehet franciaorszagbol, svajcbol meg londoniabol hazaropkodni egy csoki araert kethetente, o nem fog. Amerikabol nincs fapados, meg az ut sem 1.5 ora. Persze ha van eleg szabi es penz, akkor megolhato, de ez szerintem csak kosza gondolat. Eleg faraszto egy ilyen ut.
Az is tetszik, hogy "miert akar amerikaba menni, mikor Anglia kozelebb van?". Hat azert, mert oda akar. Ha angliaba akarna, akkor meg oda akarna. Nem ugyanaz a ket orszag, es nem csak az eletszinvonalat, vagy fizetest lehet nezni. Magam is sokkal hamarabb koltoznek az usaba, mint angliaba, mert azt kozelebbinek erzem magamhoz. Ausztraliat meg még kozelebbinek ereztem, igy itt vagyok. Pedig londonba egyszerubb let volna, gyorsabb, olcsobb, es meg Diggerrel is talalkozhatnek neha egy-egy epitkezesen, itt meg ez nem valoszinu. :)

Na ennyi...

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.07. 11:05:00

@Réka ‎: mi is inkább a világot szeretnénk látni és erre elhasználni a szabadságot, nem azért, hogy összevissza utazgassunk Magyarországon. Idén nyáron megtettük, fáradtabban jöttünk haza, mint ahogy elmentünk. Szülők 300km-re laknak, plusz az ismerősök, akik találkozni akarnak, nagyszülők, satöbbi.
Inkább befizetünk egy török nyaralásra és meresztem a sxggem 1 hétig a tengerparton. Szülőket meg kihozzuk 1-1 hétre évközben, nyugdíjasok, aztán elvannak itt. Nekem meg nem fogy a szabadság, feleségemnek van társaság, mert ő még nem dolgozik. Nyáron meg majd eljönnek a gyerekért és elviszik 2 hétre, amíg dolgozunk. Mindenki jól jár és happy.

wuaaa 2014.10.07. 11:07:04

@Mr Long (UK): "Dec 23 ryanair brusszeli atszallassal..."

Ez olyan mint az orosz rulett.. Tél, átszállás már így együtt is rizikós, nem még Ryanairrel...

Evain 2014.10.07. 11:07:08

@Kriszta D: szerintem itt arra gondolt mindenki, hogy míg Magyarországon havi nettó 400 ezerből elég szép ingatlant lehet fenntartani gond nélkül, még egy keresetből is. Ugyanehez a körülményekhez mondjuk pont Hollandiában, ahol az angol nyelv is elegendő, tehát nem egy isten háta mögötti kisvárosban, a bérleti díj olyan 1000-1500 euró körüli, plusz a rezsi, plusz a kaja, és akkor még sehová nem mentek el. Ez egy három fős családnak alaphangon 2000 nettó, de akkor nagyon alábecsültem.

Szerinted fog ennyit kapni végzettség nélkül és csak kelet-európai gyakorlattal?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 11:08:22

@kardio1:
Nézd külön kell választani a közönségbort és a hozzáértö bort.
A közönség az édesebb borokat veszi.
A cukrot a nap teszi bele nem a Vihar és a Szellö nevü ló viszi szekérszámra a répacukrot.
Ezért van hogy nsgy mennyiségben a chilei a Spanyol a Dél Afrikai az Ausztrál borokat veszi a közönség.
A hozzáértök meg elcsámcsognak a savanyú de ''bukéja van'' borokon.

radirpok123 2014.10.07. 11:09:13

@Mighty Duck: 70k hobbi fejlesztokent, nulla UK tapasztalattal, Magyarorszagrol? Hat... ezzel az erovel lottozhatna is. 35-40k inkabb realis (es ahhoz is fel kell mutatni valamit), igaz, ha ket fizetesbol jon ossze a 70k az mar nem is olyan elkepzelhetetlen. Alternativa, ha sikerul contractorkent 400 fontos napidijjal talalni valamit, de azon a piacon meg nagyobb a konkurrencia, kezdonek (ugy ertem, a UK munkapiacon) nem ajanlanam.

bpetya75 2014.10.07. 11:09:14

@Réka ‎:

Bizonyos kritikai észrevételeitekre társadalmi és/vagy oktatási területekkel kapcsolatban. Arra jutottam, hogy szinte biztos, hogy nem tudnánk biztosítani a gyerekeknek a fejlődésüknek megfelelő körülményeket külföldön. Itthon több esélyünk van rá.

Evain 2014.10.07. 11:09:27

@Evain: *ugyanezekhez.

kész, feladtam. :(

Hari Seldon 2 2014.10.07. 11:09:35

@Mr Long (UK):
Karácsonykor tényleg drága még Brüsszelből is. Néztük a Wizz-t is meg a Ryan-t is, (mindkettő megy Brüsszelből, Wizz kétszer is), de karácsony környékén nem volt normális ár, pedig mi aztán időben megterveztük volna...
Ezért mi 19-én autózni fogunk, éjjel kettőkor indulunk és délutánra megérkezünk.

kamane 2014.10.07. 11:09:39

@Philosoraptor: egy német ilyenkor azt mondja, dehát, csak félig! az a baj, hogy mindenki valakit okol mindenért és nem fogtok össze. ha minden magyar, akinek gondja van, aki rosszul és becsapottnak érzi magát a jelenlegi kormánytól, ahelyett, hogy bajusza alá hangosan jelezne, hogy idáig és ne tovább, akkor azért másképp festene minden. bocs, hogy ezt mondom, de ndk-ás vagyok, szüleim generációja hónapokon keresztül békésen demonstrált, imádkozott és járta az utcákat és még a szovjeteket is sikerült elküldeni. nép nélkül nincs állam. nép nélkül vezetők sincsenek.
én csak azt mondom, hogy ahelyett, hogy mindenki pesszimista és homokba dugja a fejet, ahelyett akár tenni is lehetne valamit (mondjuk legelsősorban voksolni,ugye). félig van eltemetve? akkor küldjük haza ha temetkezési vállalatot...

Kriszta D 2014.10.07. 11:11:41

@Evain: Hát ezért mondtam, hogy a magyar gyakjorlat szerintem is necces. De nem ismerjük a munkáját - lehet, hogy pont szuper tehetséges és az összes programozási nyelvet ismeri... Meg az is lehet, hogy ével óta külföldi cégeknek dolgozott szabadúszóként. Ha ilyesmiről lenne szó, akkor lenne esélye itt is jó kis állást megcsípni. És még a 30% ruling is szóba jöhetne, ami eléggé megdobja a nettó fizetést. De ez persze ilyen legjobb eset, amire így látatlanban kevés esélyt sejtek... Csak hát sose lehet tudni.

Muscari 2014.10.07. 11:13:12

@TilosazA (UK): nalunk nincs szakszervezet. Elvileg fordulhatsz persze a nagyfőnökökhöz, de sokan nem mernek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.07. 11:13:40

@kamane: látod, ezért megy el a java, mert látja, hogy a "nép" szerint ami van az megfelelő. Nem tudjuk megváltoztatni a többség elmaradott gondolkodását.

TilosazA (UK) 2014.10.07. 11:15:24

@kamane: Jaj, ez nagyon aranyos. :) Gondolod ha utcára vonul a nép, valami változik? Leszámítva persze hogy elveszítik az állásukat, és most itt arra gondolok, hogy nem megy be két hétig dolgozni, nem a politikai vonatkozásra. Volt már egy pár tüntetés, volt ami elég hosszan is tartott.

TilosazA (UK) 2014.10.07. 11:18:26

Bocs mindenkitől, ma a cinikus nadrágomat vettem fel. Megyek is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.07. 11:19:20

@TilosazA (UK): Milyen tüntetésekre gondolsz? Én csak a Kossuth téri csürhére tudok gondolni hosszan tartó tüntetés alatt, ők pont nem előremutató célokért küzdöttek.

Mr Long 2014.10.07. 11:22:41

@Hari Seldon 2: Ez draga??????? :D
Ennyibe fajna itthon, Csak en meloznek itt hetfotol pentekig, hetvegen meg Pesten laknek :DDDD

Muscari 2014.10.07. 11:25:23

@diggerdriver: a Balatonra gondolsz? Az kinek vonzó a magyarokon kivül? Millió sokkal szebb tó van, ahol fürödni lehet sokkal jobb infrastruktúra és szolgáltatás mellett, a tengerről nem is beszélve.

A gyógyfürdők az más tészta, abban rengeteg lehetőség van.

Mr Long 2014.10.07. 11:29:10

@wuaaa [nor]: Az lenyegtelen, csak a torz arak miatt irtam. :) BTW atszallossal fogunk menni :DDDDDDD

Sesamelmo (Q) 2014.10.07. 11:30:55

@Evain: szerintem nem.

Kàr, hogy eltûnt a poszt iròja.

2014.10.07. 11:34:51

A nep nem megy az utcara, mert a nep egy jelentos reszenek kimondottan tetszik, ami van, egy masik jelentos reszenek meg csak azert nem tetszik, mert eleg radikalis, a harmadik reszet meg nem erdekli mi van, amig van sor es virsli. Es ez a harom csoport boven a magyar nep 60-70 szazalekat teszi ki. A maradek 30-40 pedig vagy szavaz es beletorodik, hogy a demokracia szabalyai szerint a tobbseg akarata ervenyesul, vagy elmegy kulfoldre.

Magyarorszagnak akkor lehetett volna eselye, ha apolitikusok az elmult 25 evet arra hasznaljak, hogy kvazi "neveljek" a nepet. Ehelyett minden kormany a nepbutitasra es demagogiara koncentralt, mert azt gondolta a hatalma zaloganak. Az meg, hogy mi jo az orszagnak, eddig sem erdekelt senki, es ezutan sem fog. Ezert nincs semmi jovoje az orszagnak. Nem a politikusaink miatt, hanem a szavazok miatt. Es tudomasul kell venni, hogy egy demokraciaban a tobbseg akarata ervenyesul, meg ha a szakadek fele viszi is ez az akarat az orszagot.

Jol latszik, mekkora a magyar kormany es a diplomacia erdekervenyesito kepessege, es ezaltal jol latszik az is, mekkora a sulya a nemzetkozi szintereken. Nagyjabol nulla. Na, pont ennyire ertekelik a magyar kormany teljesitmenyet nemzetkozi szinten. Viszont az is biztos, hogy sem az EU, sem senki nem fogja helyettunk, magyarok helyett megoldani a problemainkat, ugyhogy a posztironak egy tanacsom van: he be tudja vallalni, hogy 3-4 evig lennebb kell adni az eletszinvonalabol, azert hogy cserebe hosszu tavon kapjon egy biztosabb jovot, kezdjen el keresni, es menjem.

techsup777 2014.10.07. 11:35:39

@ChristineK: Ez pontosan így van. Nekem az első munkahelyemen Angliában 6 hónap próbaidő volt, a másodiknál már csak három. OK, sosem rúgtak ki, de meg kell mondjam, nem érzem azt a hatalmas nagy biztonságot. Nemrég menesztettek csak 20 embert a cégtől, mert nincs rájuk szükség.. köztük briteket is. Szakszervezet? Ugyanmár. Itt is akkor tesznek ki, amikor akarnak, csak elég egy okot találni rá.

Közel 2 év külföld után látom azt, hogy más az, amikor az ember olyan háttérrel érkezik, mint a posztoló. Én is így érkeztem, és nekem kevés pluszt adott a külföldi lét (anyagilag/életszínvonalban). Adott pluszt abban, hogy megtapasztalhattam, milyen egy másik országban élni, más kultúrát megismerni ... alapvetően ez volt a cél.

Muscari 2014.10.07. 11:35:59

@Sesamelmo (Q): ebben teljesen igazad van. A sivatag után még a Nepliget is szépnek tűnhet.

Nekem a Bakony a kedvencem, most is úgy elmennék a Cuha patak völgyébe sétálni egyet. Hiányzik az erdő :-( Cseszd meg, kijottek a könnyeim is, mi van velem? Pedig igazán szeretek itt élni. Azt hiszem megrohantak a tinikori emlékek, megyek is vissza dolgozni.

kamane 2014.10.07. 11:36:39

Hát igen, lehet eléggé naívan hangszik. De attól meg igaz.
Inkább legyek naív, de harcolok az igazamért, a jövőmért, minthogy pesszimista legyek, aki semmilyen reményt nem lát. (és ezt úgy mondom, hogy keményen dolgozok azért, hogy boldoguljak, nem tart el senki és sem gyest, sem családit nem kapok Németországból - és nyugdíjat sem kapok majd). Amikor az utolsó választási eredményt hirdették, a német sajtó nem azzal foglalkozott, hogy jaj, megint a fidesz, és hogy jaj, megint kétharmad, hanem AZZAL, hogy mennyire nem ment el senki szavazni és hogy ezek szerint mindenki boldog. Hát ja, az is milyen aranyos gondolkodás, nemde? Azért erről le kéne szokni, hogy mindenért azt a pár idióta politkust okoljuk, ugyanakkora hiba a rendszerben, hogy ott pesten tudják, hogy MEG IS TEHETIK.
Ui: Ha tényleg a tüntetés miatt elveszíted az állást, akkor még mindig ráérsz elmenni máshová, nem? ;) És amennyire itt mindenkinek tele van hócipője, ha összefognátok, elég nehéz lenne, nem észre venni, hogy változásokra lenne szükség.
(Brüssel teljesen ki van akadva az Orbánon, ha látna, hogy a magyarok rosszul vannak és demonstrálnak, elég nagy nyomás lenne kedves Viktoron.)
Na mindegy, én csak sajnálom ezt a passzív hozzáállást, bár értem, miből ered, attól még nem tartom hasznosnak. És visszatérve a cikkíróra, ő saját állításaként jól van, én meg csak azt mondom, akkor maradjon. Hisz ez a hazája, és nem akármilyen (ajaj, vigyázat, pozitív értelemben!).

Bonjour 2014.10.07. 11:38:18

@Hari Seldon 2: ezek jók, köszi, hogy megosztottad ezeket vallon helyeket.
@kamane: régóta Mo-n lehetsz, ha ilyen jól beszélsz magyarul...

KJ2000 2014.10.07. 11:40:18

@berliner12: Szívesen, mit kell tennem? A webprogramozás alatt azt értem, hogy nulláról létrehozok honlapokat: tervezést és programozást is csinálok. Az előbbit az Adobe termékekkel, az utóbbit php + mysql-ben (+minél jobb felhasználói élmény érdekében erős jquery "rásegítéssel").

@radirpok123: Nagyon köszi, és a többieknek is, egyre inkább meggyőztök arról, hogy a "kontinensen belüli" kellene (első körben :)) gondolkodni. Van LinkedIn profilom, épp a napokban kezdtem el frissíteni.

@hiirvi piirvi: Köszi :)

@bpetya75: Igen, most erősen nyomom a neten keresztül találjak valamit, de ahogy többen is javasolták, megfontolandó egy párhetes (esetleg hónapos) angliai "körülnézés". Jártam már Manchesterben, Londonban gyerekként. Régen volt :).

@ememil: Nagyon köszönöm a kedves soraidat :).

@Mighty Duck: Köszi a tippet!

@Eiknarf : Köszi neked is. A német nyelvtudás hiánya nálam sajnos probléma, ezért gondolkodom abban, hogy angol nyelvterületre kellene váltani.

@Kriszta D: Neked is köszönöm a hosszú választ és a tippeket.

Hamarosan folytatom a kommentek olvasását, és írom a válaszaimat!

DieNanny CH 2014.10.07. 11:43:58

@Evain:

Tegnap itt ittam kávét. Küldök neked is, hogy magadhoz térjél...
:-))))

kepfeltoltes.hu/141007/SAM_3764_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Sesamelmo (Q) 2014.10.07. 11:50:27

@KJ2000: mennyire gondoltad komolyan, hogy el akarsz költözni?
Ne bàntòdj meg, de USAba akartàl menni a poszt megíràsakor, majd pàr òra komment olvasgatàs utàn belàtod, hogy onnan nem lehet 2 havonta hazarepülni, vizumot szerezni nehèz. Ezt magadtòl is tudhatò vagy nem?
Az nem alap, hogy a LinkedIn profilod frissitve van ebben a helyzetben?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.07. 11:55:49

@kamane: pont ezt magyarázzuk, hogy a Magyar soha nem fog összefogni változásért. Vagy ha mégis, akkor a követelés a szokásos lesz: még több pénzt ide a változatlan teljesítményért, vegyétek el valaki mástól. Nyilvánvalóan nem életképes elgondolás. A vállalkozásbarát, korrupciómentes kormányzásért kéne összefogni, de ez csak a társadalom kisebb részét érdekli. A többi olyan, mint Hintánk, aki ugyanakkora erőfeszítésért több pénzt akar, figyelmenkívül hagyva mind a lehetőségeket, mind a gazdasági törvényszerűséget - mert az neki JÁR. És kész.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.07. 11:56:33

@DieNanny [SZ,CH]: ha ezt látod a lakásodból akkor most irigyellek :D

wuaaa 2014.10.07. 11:56:59

@Mr Long (UK): Lehet átszállva menni télen, csak több időt kell ráhagyni mint nyáron. Meg jobb nem fapadozni, ha nagyobb az esély arra, hogy ottragadsz valahol. De hát van akinek kell az adrenalin.. :)

SzAdam 2014.10.07. 12:00:35

@jewel79bp: Egyetértek. Kell hozzá egy nyitottság és elfogadás ,hogy "ez az új otthonom" ami jön magától is, ha tetszik a hely. Ha nem tetszik, akkor meg nem hazajárkálni kell, hanem visszatelepülni.

kamane 2014.10.07. 12:00:43

@Bonjour: 9 éve. :) 9 nehéz, boldog éve. :) ;)

Én mindennél jobban szeretem ezt az országot. Komolyan. Idejöttem, mert már gyerekkoromban csakis idevágytam. Hallani akartam a magyar nyelvet, látni a tájakat, és itt élni. Sikerült. ;)

Suhanó táj 2014.10.07. 12:01:01

@Kriszta D:

Na, ezzel pont én is így vagyok. Mindig is vágytam a külföldi életre és nem csak egy országban. Végre valaki, aki szintén így van ezzel. :)

A cikkhez hozzászólva:
A személyiségem miatt sokszor érzem, hogy inkább az USA-ba kellett volna születnem, mint Magyarországra. Optimista, pozitív gondolkodású vagyok, nyitok a világ felé, nem szólom le mások álmait, hanem inkább támogatom, még ha lehetetlennek is tűnik. Ezt próbáltam/próbálom átadni a környezetemnek is, de egyre kevesebb sikerrel. A folytonos panaszáradat, rossz indulat, fásultság akkor is körbevesz, ha hozzám hasonló emberek vesznek körül. Ez pedig hatással van rám, akár mennyire küzdök ellene.
Nekem ez a fő indokom a külföldre költözés mellett. Persze számít a pénz is, de sokkal többet ér az, hogy olyan helyen él az ember, ahol tényleg otthon van.

Szóval szerintem menj, de csak egy kész tervvel és B opcióval. Családdal még is csak nehezebb.

kardio1 2014.10.07. 12:01:01

@kamane: Na ez nagyon kellett! Valaki olyannak a véleménye, aki kivülrôl làt minket, magyarokat. Aki szintén hatàràtkelô, de forditva, mint mi.

DieNanny CH 2014.10.07. 12:01:20

@Muscari:

Küldtem HÁ-nak képeket a környékemről. Sok erdős kép van benne - bár nem magyar...
Mindenestre ide is teszek kettőt, hátha jobb kedvre derítenek...:
kepfeltoltes.hu/141007/SAM_3722_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/141007/SAM_3738_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Thargoid 2014.10.07. 12:04:23

Távirati stílusban:
- Papír legfeljebb az első munkahelyedhez kell, de ha komoly szakmai referenciáid vannak oda se.
- UK-ben csak Russell Groupos egyetemek diplomái érnek valamit, az összes többi olyan mintha nem is lenne. Büfészakok itt is gyakoriak, de az ebbe a csoportba tartozó egyetemeken nagyon magas elvárások vannak, ezért számítanak jónak.
Ez csak komolyabb állásokhoz számít, ahol a diploma valóban követelmény. A többségben szakmai referenciák, portfolio, kapcsolatok ami számít.
- Néhány munkakörben kötelező a honosított végzettség, de ez téged nem érint, így pl. orvos, nővér, ügyvéd.
- LinkedIn profilod legyen nagyon rendesen megcsinálva.
- Az UK nem csak London, sőt...
- Londonba csak magas fizetésért gyere, de ha számítasz a cégnek amelyik felvesz akkor ez adott.
- Színvonalas magán bölcsöde (más meg esélytelen), óvoda 3 éves korig nagyon drága Londonban, erre havi 1100 fontot nyugodtan számolj - persze csak ha feleséged nem marad otthon a gyerekkel. 3 éves kortól heti 15 órát az állam fizet tetszőleges általad megjelölt intézménynek, ha regisztráltak - ha nem regisztráltak akkor oda úgyse akarod vinni a gyereket...
- Mielőtt elfogadsz valamit, nézz utána a körülményeknek, nem kidobott pénz. Ha valamiben bizonytalan vagy, kérdezz - elég sokan élnek UK-ben ezen a fórumon.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.07. 12:06:29

@kamane: azóta tanulsz magyarul? Ha igen, nagyon szép eredményt értél el :)

DieNanny CH 2014.10.07. 12:07:15

@kamane:

Amikor egyszer pár hónapig nem volt munkám, nekem is egy ismerősöm azt mondta, össze kell fogni, tüntetni kell menni. Namost, egy retúr volánbusz-jegy 4000 Ft Pestre, egy BKV retúr kb 1000. Ez 5000. Ez rengeteg pénz egy olyannak, akinek szó szerint, minden fillért be kell osztania...
A másik a szavazás. Ha nincs KIRE szavazni, akkor hogyan lehessen mérni a hajlandóságot?

Amúgy nagyon érdekesnek találom az életpályádat. Nincs kedved belőle posztot írni?

DieNanny CH 2014.10.07. 12:08:49

@KJ2000:

Feleségedben is megvan a menni-akarás?

London2009 2014.10.07. 12:09:36

Az elso evekben volt olyan idoszak amikor havonta hazajartam… Valaki fentebb emlitette, hogy egyaltalan nem tesz jot, mert tenyleg se itt, se ott allapotot eredmenyez. Ezzel teljesen egyetertek. Mostanaban olyan 3szor azert hazamegyek minden evben, de igazabol sokkal jobban szeretem ha engem latogatnak… Hetvegekre mar nem megyek, -es tenyleg nem a penz miatt,- hanem egyszeruen nem hianzyik a rohanas, a repteri kalamajka, nem latom semmi ertelmet. USA nalam azert esik ki, -vagy max par evre lehetne opcio, ha nagyon muszaj – mert az azt jelentene, hogy minden evben arra menne el az osszes szabadsag, hogy egyszer hazalatogatsz… Ha valami problema adodik, mar nem rohangalsz haza, hogy megold. Talan New Yorkbol meg jobban kivitelezheto lenne…de mashonnan ezt nem tudom elkepzelni.
Nekem sem voltak anyagi problemaim otthon es megis eljottem. Azota is csak azt banom, hogy nem korabban indultam utnak… Viszont 5 ev kellett ahhoz, hogy elerjem, illetve tulszarnyaljam az otthon eletszinvonalamat. Igy utolag visszatekintve ez nem is tunik olyan sok idonek es azt mondom megerte. De azert foleg az elso evekben, ez nem volt egy setagalopp. Csaladdal es idosebb fejjel ezt vegig csinalni viszont sokkal nehezebb lenne, az biztos.
Honvagyam sosem volt. Ezt en sem igazan ertem, de soha egy percig sem gyotort az otthon hianya. Nosztalgikus erzesek persze gyakran kavarognak bennem, de a nosztalgiat nem szabad osszekeverni a honvaggyal.
A barataim viszont egyaltan nem tuntek el mellolem. Amikor talalkozunk ugyanott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Az egyetlen erdekesseg, hogy az elmult ot evben a tobbseguk ugyanugy eljott Budapestrol, mint en. Brusszel, Becs, Dublin, Franciaorszag… Enough said…

DieNanny CH 2014.10.07. 12:10:17

@Zka:

Nem, nem! :-D 1140 métert kellett kutyagolnom - felfelé...

kardio1 2014.10.07. 12:12:45

@diggerdriver: Csak jelezném szerényen, hogy itt a tömegbor sem édes, vagy félédes. Igaz, nem is savanyù, mert az rossz bor lenne. A bor leginkàbb szàraz. Egyébként itt nincs is ràirva a palackra, hogy szàraz, félszàraz, félédes, vagy édes a bor.
Ha nem a mûanyag palackos 2 literes, vagy a kannàs bort nézed, Magyarorszàgon is inkàbb szàrazabb borok vannak. Szerencsére.
Es a chilei, dél-afrikai, kaliforniai importborok is szàrazak.

Bonjour 2014.10.07. 12:31:13

@kamane:
"Ui: Ha tényleg a tüntetés miatt elveszíted az állást, akkor még mindig ráérsz elmenni máshová, nem? ;) És amennyire itt mindenkinek tele van hócipője, ha összefognátok, elég nehéz lenne, nem észre venni, hogy változásokra lenne szükség."

Nos, ha Magyarországon vagy, akkor lehet menni tüntetni. Hajrá. Mint lelkes európai. Mutass utat, vidd véghez te a tervet. Miért is ne? A magyar mártírok 3/4-e nem volt magyar. Német, szláv, zsidó. Aradi vértanúk? Volt aki, csak törte a magyart. Nézz csak utána.

Ott élsz, választott hazád, lépj, ne csak beszélj.

qkuc 2014.10.07. 12:33:24

Huhh, mit tudnék mondani? Én nem az USA-t választanám, papírok/spéci tanfolyamok nélkül biztosan nem, sőt, ha nem a szimpla "kalandvágy" hajtja és minél előbb menni szeretne innen, akkor nem az USA lesz a legjobb "cél".

Herr Géza 2014.10.07. 12:35:24

@kamane: Willkommen im Klub! Jól láttam? Kilenc éve élsz Magyarországon? De ugye nem csak azóta tanulsz magyarul, mert ha igen, akkor lepadlózok.... Írnál egy-két sort magadról ? (Én ugyanis fordítva, mondhatjuk úgy, hogy az NDK-n keresztül kerültem ki Németországba....) :))))

Bonjour 2014.10.07. 12:36:17

@kamane: előbbi cinizmus volt, de jó értelemben. Örülök, hogy szereted Mo-t. Ilyen szemléletre egyébként szükség is van, hogy csökkenjen a kishitűség.
Bár az ndk-sok mind szeretik Mo-t, az a tapasztalatom :).

Rokker 2014.10.07. 12:38:12

Pakoljatok, és menjetek! Magyarország menthetetlen, megérett a tisztítótűzre, de amikor eléri, bánni fogod, hogy nem csomagoltál már korábban. Már a titeket körülvevő, az életükkel elégedett emberek látványától is jobb hangulatotok lesz, ha léptek.

Majd beszéljetek a kölykökkel magyarul, járjatok haza nyaranta a nagyszülőkhöz vagy a Balatonra nyaralni, hogy a gyerekeitek ne veszítsék el (teljesen) a magyar identitásukat, és akkor egyszer, talán, ha a körülmények úgy hozzák, meg lesz az esélye, hogy kalandvágyból hazaköltözzenek. Új hazájuk adta biztonságérzetük miatt nem fognak görcsölni a sikerességen, mint a Magyarországon felnőttek, mert mindig lesz hova visszamenekülni, és akár még sokra is vihetik. Szemléletmódjukkal mindenképpen az ország javát fogják szolgálni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 12:38:17

@Mr Long (UK): mindenben.
@bpetya75: spontán azt mondanám, ezt nem értem, hogy hoztad össze, ugyanakkor ma megjelent egy vitacikk az egyik legnagyobb napilapban, mely szerint hivatalos kisebbségi nyelv státuszt kell adni az arab nyelvnek, mivel a rasszista svédek másképp nem tanulnak meg arabul, így aztán nem tudnak beszélgetni arab szomszédjaikkal és nem lesz integráció. Szóval könnyen meglehet, hogy teljesen igazad van.

kamane 2014.10.07. 12:38:19

@zka: köszönöm, igen, azóta. Elég hamar megtanultam, hogy el tudjak menni fősulira. meg hát, vágytam erre jó pár évet, hogy végre összejöjjön ;)

@DieNanny: teljesen igazad van. De ebben is össze kellene fogni! Az az igazság, ezt okosan meg kéne szervezni, mindenféle indulat és gyűlölet nélkül. És akkor kisbusz bérlés, csoportszervezés, indulás, hazajutás, kész. Cigánykodás, zsidózás, erőszak nélkül. Csak megmutatni, hogy ELÉG. Hogy vagytok valakik! Nem hiszem, hogy németként kell ezt mondanom, de: Ha Petőfi és Kossuth tudná, ha a Vértanúk tudnák, hogy ennyire el vagytok keseredve, és merre sodródik az ország... Voltak hőseitek, akik még harcoltak. És ma már ugyan senki sem hisz a mesében, de ez nem mese, hanem történelem. TI vagytok a nép, a zsidóval, cigánnyal, butával, okossal, pappal együtt. De sajnos az "okosak" elmennek, mert merészek, bátrak, talpraesettek, maradnak azok, akik tűrik a helyzetet... :(
szavazásra csak annyit tudok mondani, hogy igazad van, de ezzel az eredménnyel viszont csak azt sikerült bebizonyítani, hogy mehet tovább a korrupció és a butítás... :(

Bonjour 2014.10.07. 12:38:21

@kamane: előző életedben magyar voltál :)

Mighty Duck 2014.10.07. 12:38:24

@hiirvi piirvi: Az IT-szektorban nagyon sok az orosz és indiai. Jelenleg minden héten lehet olvasni, hogy kirúgdossák az embereket, a Microsoft-ot még a magyar sajtóban is lehet követni, de a Rovio pl a héten jelentett be 180 vágást - róluk azt kell tudni, hogy saját termékük, ami bejött, mind a mai napig csak az Angry Birds. A fiatalok munkanélkülisége elég kritikus. A másik probléma a munkaerőpiac működése, sokkal hosszabb távra van berendezkedve. Még annyit, hogy finn nyeltudás nélkül a legendák ellenére sem vesznek fel sok helyre, illetve jelenleg bőven van helyi munkaerő a piacon, de még ha nem is lenne, bevándorlóból is akad bőséggel, aki munkát keres. Ukránokra visszatérve, volt kollégám barátnője donyecki. A probléma az, hogy nekik vízum kell, amit nem tudnak jelenleg intézni, ezért és a nyelvtudás miatt a legtöbb ember Oroszország felé ment új életet kezdeni. Ezért sem szabad elhinni Putyin propagandáját elhinni a sok oroszérzelmű ukránról.

Bonjour 2014.10.07. 12:48:04

@Réka ‎: ez komoly?
Belinkeled ezt a cikket? Igen, nem baj, hogy svédül van... Köszi

kardio1 2014.10.07. 12:48:38

@Zka: Te voltàl kint a Kossuth téren 2006 szeptemberében? Igen jo hangulat volt ott, és nagyon pozitivak voltak az emberek. Ott lehetett összefogàst érezni. Szerintem az elég elôremutato volt, hogy GYF lemondàsàt akartàk.:) Voltak szokatlan jelenségek is: mintha egy kis Hyde Park lett volna: sok -egyébként a politikàban nem mozgo- ember is felment a szinpadra és elmondta a gondolatait a tömegnek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.07. 12:50:20

@kardio1: Gyurcsány leváltása = Fidesz vagy Jobbik kormány. Ez nem valami előremutató, ha meg nem haragszol. Csak a színük más, mind a populista fosztogató irányzatot képviselik.

kardio1 2014.10.07. 12:50:24

@Muscari: Szebb to lehet, hogy van, de melegebb nem nagyon! Eléggé speciàlis ilyen szempontbol a Balaton, hogy ennyire sekély és gyorsan felmelegszik.

Hari Seldon 2 2014.10.07. 12:51:04

@kardio1:
Tegnap erről már egy jól vitáztatok...
Ma már nem szeretnék beszállni ebbe.

kardio1 2014.10.07. 12:51:57

@Ödenburger [Hu/At]: Te erdélyi vagy, ugye? A lennebb-bôl gondolom :)

Hari Seldon 2 2014.10.07. 12:53:54

@Zka:
Annyi a különbség hogy a jelenlegi maffia nem is szégyelli, hogy ha lop és lebukik.
Sőt, más szégyellje magát, hogy az apja nem tudott 60 milliót adni a 700 M2-es palotájához...
Na, szóval van ott választék... Hogy öröm nézni.

Bonjour 2014.10.07. 12:54:33

@kamane: na oké, ez egyre szimpatikusabb. De azt komolyan gondolom, hogy te legyél az első.
Ugye ismerős, hogy a nagy francia gondolkodók? Ugyeugye? Na most 100 éve igazán értelmeset megmondók az újat alkotók és a a nem politikai nagy emberek mind külföldiek voltak, vagy másodgenerációs bevándorlók. Jó, van kivétel, de az arányok!

Őszintén mondom, neked sokkal könnyebb lenne, és te az álmodért küzdenél.

2014.10.07. 13:00:15

@kamane: vegre, hogy van egy ilyen kommentelonk is. Megirhatnad a cikket, amire Digger var Magyarorszagrol!

@Réka ‎: a UKben eddig az osszes altalam ismert magan es nem magan krohazban ki van minden irva arabul es hindiul, illetve utobbi idoben lengyelul. Ha csak ennyit jelent a dolog, nincs gond. A gond akkor lesz, ha kotelezo nyelv lesz, akkor adhatod be a refugee kerelmedet a baloldali szomszedba.

Uzenet a sok USA huhogonak - a mi cegunknel, a kizsakmanyolo gonosz bankban (raadasul multi, vagyis multi bank), kb ugyanannyi fizetett szabadsag van, mint a UKbeli bankokban. Es mielott megint egeszsegbiztositasi hiszti lesz, biztositast is ad a ceg. Minden a cegtol fugg.
Igaz, itt tobb a munka, nincs teaszunet

KJ2000 2014.10.07. 13:00:48

@Thargoid: OK, köszi! :)

Bonjour 2014.10.07. 13:01:27

@Réka ‎: ott mindenki megőrült, vagy csak ennyire unatkozik a kulturális vita felelős?
Nem mondom, hogy ne legyen színes a társadalom, egy kicsit, de ez tényleg túlzás.
Úgy tudom, hogy a felszín alatt nagyon is elégedetlenek a svédek, meg az elsvédültek. Hiszen az életterükről van szó.
Ugyanakkor a befogadásnak muszáj megtörténnie, ha már bekerültek.
Mi a megoldás vajon, és mennyi menekültnek lenne még ott hely?

2014.10.07. 13:02:04

@Hari Seldon 2: Hari kaptal te vagy a doki feleseged emailt a kardiotol? @kardio1: Ha igen, atkuldod nekem?

2014.10.07. 13:02:09

@kardio1:

Igen, de ez mar korabban is szobakerult itt tobbszor... :) De akkor megint lebuktam... :)

Bonjour 2014.10.07. 13:02:42

@charlieharper: mégis van időd itt kommentelni :P

Hari Seldon 2 2014.10.07. 13:04:52

@charlieharper:
Én nem. Megkérdezem Mme Seldon-t.
Lehet, hogy célszerűbb egyből kardio-nak szólni. Most úgyis itt van, vagy ahogy látom időnként hozzászól.

Bonjour 2014.10.07. 13:05:42

@charlieharper: már nem UK? Kicsit alaposabban elolvastam a kommented. Biztos lemaradtam valamiről.

Határátkelő 2014.10.07. 13:06:54

@kardio1: Igen, köszi megkaptam! Jelentkezem, csak még nem volt időm olvasni.

2014.10.07. 13:07:09

@Bonjour: nem :) NYC mar. Es a gonosz banknal elozo heten fizetett szabadsagon voltam. Mert ilyet is adnak.

négyzet 2014.10.07. 13:08:51

@ChristineK: az IT-ban pont lehet papír nélkül is munkát találni, csak meg kell találni azt az oldalát, ahol emberhiány van, egy új programozási nyelv például, amit még kevesen ismernek. ráadásul a webprogramozásban értelmezhetetlen, hogy "magyar referencia"

Bonjour 2014.10.07. 13:08:55

@charlieharper: na a válaszom után megnéztem az órát is...hát amúgy simán bent lehetsz egy NYC-beli irodában. Kérdés, hogy merre vagy, és 12 órát dolgozol-e.

kardio1 2014.10.07. 13:08:57

@Zka:@Hari Seldon 2:
Nem, vitatkozni én sem szeretnék. Csak azt akartam elmondani, milyen volt ott a hangulat. Pont azt lehetett ott megtapasztalni, amit olyan gyakran hiànyoltok itt a blogon: a magyarok összefogàsàt és olyan bàzisdemokratikus jellegû történéseket, amikrôl fentebb irtam.
Arrol, amiben eltér a véleményünk veletek, nem szeretnék nagyon irni, mert hosszas pàrbeszéd utàn is megôrizné mindegyikünk az àllàspontjàt. Ez van; Es ez nem tragédia.

Mr Long 2014.10.07. 13:09:12

@charlieharper: szoval elhasznaltad az egesz evi keretet egy het alat? :DDDDDDD

Bonjour 2014.10.07. 13:10:35

@charlieharper: na beletrafáltam, NYC.
OKÉ. Én éltem egy rövid ideig ott, nekem nem kell bebizonyítanod. Amerika jó hely, szociálpolitika nem az erősségük, de ez csak EU-ból nézve fura csak

kardio1 2014.10.07. 13:11:46

@Hari Seldon 2: Még annyit csak, hogy ne vitatkozzunk, de azért te bàtran leirod, amùgy jo sarkosan, de én, vagy màs, aki esetleg ezzel igy, ebben a formàban nem ért egyet, az ne irja le a véleményét, mert akkor vitatkozunk... ;)

KJ2000 2014.10.07. 13:15:36

MÉG EGYSZER KÖSZÖNÖM az eddigi kommenteket (és előre is köszi az ezt követően érkezőket), valamikor a mai nap folyamán még leszek, és elolvasom az új kommenteket, igyekszem is válaszolni minden felvetésre.

kardio1 2014.10.07. 13:20:20

@charlieharper: Nem kaptam semmit. Pedig az üzenet elküldését visszaigazolta ablogmotor. Néztem, hogy ez esetleg nem valami beàllitàsi probléma, de nem talàltam magyaràzatot.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 13:20:37

@charlieharper: az arab, szomáli plakátozás már régesrég megvalósult. Most az a comme il faut, hogy az arabok nehogy kényszerűek legyenek megtanulni svédül és beilleszkedni a társadalomba, mert a cikkíró szerint ez rasszista és iszlamofób követelés és egyenlő az arab nyelv és kultúra kötelező elnyomásával.
@Bonjour: szerintem is-is.. a kérdéseid jók, szerintem a válaszomból posztot írok, hozzăm vagy ide igény szerint :)

qkuc 2014.10.07. 13:21:43

@TilosazA (UK): Én őt (hintát) azért sajnálom, mert nincs abban az anyagi helyzetben, hogy ezt elmondhassa ... Talán majd egyszer ... Nekem könynen jár a szám, mert itthon sem probléma állást találni/megélni belőle.

kardio1 2014.10.07. 13:21:45

@Határátkelő: Akkor jo, ha megérkezett! :) Több mailt is küldtem egyébként.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.07. 13:24:55

@DieNanny [SZ,CH]: ha elmentél volna tüntetni, lett volna munkád?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 13:31:35

@kardio1:
Aha. Azért bukott meg Magyarországon az ''Év borásza'' mert cukrozta a borát.

qkuc 2014.10.07. 13:32:26

@Zka: Dio Mio, :D, és a bőröndben hozza a szennyest és viszi a tisztát? :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.07. 13:33:18

@qkuc: pontosan. Eleinte vonattal járt. Jó móka lehetett.

qkuc 2014.10.07. 13:37:45

@Zka: Vonattal?? Mennyi ideig tarhatott az út? Végom, hogy nem csigaMÁV van nyugatabbra, de akkor sincs itt a szomszédban ...

2014.10.07. 13:38:24

@kardio1:

Igen, a magyar tarsadalom egy reszeben valoban megvan az osszefogas, a gond az, hogy jelenleg ez az a kemenymag, akinek egyebkent is tetszik az az irany, amerre az orszag halad. A konzervativ es radikalis oldal altalaban sokkal egysegesebb, sokkal jobban ossze tud zarni, ha kell. A szocialista es liberalis oldal altalaban sokkal szegmentaltabb, de ennek tortenelmi es ideologoiai okai vannak foleg.

Vagyis aki kimenne ma az utcara, mert olyan habitusu, annak jo a rendszer, akinek meg nem (pl. en), az meg egy radikalis baromsagnak tartja az utcai politizalast, es inkabb elhuz, ha betelik a pohar.

bpetya75 2014.10.07. 13:43:23

@kamane:

Teljesen igazad van. Egészséges nemzeti öntudat. Szívesen olvasnám még a gondolataidat. Poszt?

kardio1 2014.10.07. 13:45:43

@diggerdriver: Tehàt, ha én talàlkozo egy diggerrel, még ha az év diggere is Magyarorszàgon, aki rosszul dolgozik vagy csal, akkor minden digger ilyen, vagy legalàbbis a többségük, ugye?
Jo dolog àltalànositani? Szereted? :)

kardio1 2014.10.07. 13:47:15

@qkuc: Biztos pont neki nem jo idôpontban lehetett csak a hàz közös mosogépét hasznàlnia :))

Mr Long 2014.10.07. 13:49:02

@qkuc: Probald az angol vasutat. Na az azert vetekszik a mavval. Bar a fontosabb vonatok (aka londonba menok) tenyleg gyorsak.

kardio1 2014.10.07. 13:49:15

@kardio1: Fene vigye, mindig lemarad egy-egy betû. Pedig nem vagyok diszgràfiàs...

négyzet 2014.10.07. 13:49:22

@Réka ‎: mondjuk ez tényleg csak egy publicisztika, másrészről meg a svédek hozzáállása a nyelvhez mindig is más volt, mint más országokban, rengeteg a hivatalos nyelv és ha jól tudom, ezek mellett a svéd sokáig nem volt az (merthogy az magától értetődik), de hivatalosan elismert kisebbségi nyelv a roma és a jiddis is, gondolom mégsem beszéli a svédek többsége :)

Mr Long 2014.10.07. 13:52:53

@diggerdriver: Azt azert remelem vagod, hogy ezek a cimek nem eredmenyhez kotodnek.

kardio1 2014.10.07. 13:53:30

@Ödenburger [Hu/At]: Mert régen volt màr a NOSZF. Az elkényelmesedett szocialistàk elszoktak màr az utcai érdekérvényesitésrôl. :))
Ez utobbiakrol jut eszembe, hogy otthon a nagyobb demonstràciok alkalmàbol mindig külön közölték a résztvevôk szàmàt a rendôrség és a szervezôk szerint. Na ez itt is igy megy. A napokban volt egy nagy tüntetés több francia vàrosban egyszerre: Pàrizsban a rendôrség szerint 70 ezren vettek részt rajta, a szervezôk szerint félmillioan.

Ronnie_27 2014.10.07. 13:54:53

Hasonló cipőben járok. Igaz, én kevesebbet keresek, vidéki városban lakok és nincs gyermekem.
Rövid távon maradni szeretnék, de 3-5 éven belül talán mozdulnék.
Angolul jól tudok, németül nem valami jól, de nemrég elkezdtem szavakat tanulni mindkét nyelven.

DieNanny CH 2014.10.07. 13:56:19

@Babette.:

:-) Nem. (Tehát a kedvemért nem hoztak volna létre egy óvodai csoportot.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 13:58:59

@kardio1:
Csak arra akartam rámutatni hogy lehet nem elég a napsütés hogy a napfényt zsákokban kell belehordani?

Egyetlen digerdrivernek se higgyél mind gazember.
Általánosítani meg jó.
Mert olcsó.

Mr Long 2014.10.07. 13:59:09

@DieNanny [SZ,CH]: ossze lehet hozni, csak kozeptavu project es tobb embert kell bevonni :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 14:00:23

@négyzet: igen, írtam is, hogy vitacikk. A svédek által is ratifikált, kisebbségi nyelvek európai chartája szerint az arab nem felel meg a kisebbségi nyelv kritériumainak, a jiddish meg a romani viszont igen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 14:01:16

@Mr Long (UK):
Axért lehet hogy nekik kéne példát mutatni nem?
Valami rangot azért ad.

DieNanny CH 2014.10.07. 14:01:39

@Mr Long (UK):

Igen, végül is, ha hirtelen mindenki megbízik a kormányban, örömében összebújik a párjával, és nekem 3 évvel később van munkám!

Mr Long 2014.10.07. 14:04:38

@DieNanny [SZ,CH]: Hmmm... Azert nem hiszem, hogy lenne olyan politikus, aki miatt beindulnek :D

qkuc 2014.10.07. 14:06:08

@Hari Seldon 2: Oh, felveszem a megnézendő barlangok listámra, :).

négyzet 2014.10.07. 14:07:28

Hasonlóan vagyunk anyagilag és mégis mi is el fogunk költözni, ha adódik a lehetőség.

Nálunk viszont az elsődleges ok az volt, hogy beleszerettünk egy helybe, rájöttünk, hogy gyerekkorunk óta az olyan helyek álmával vagyunk tele, és csak közben jött az, hogy az országban (Mo.) is egyre inkább elszaródtak a dolgok.
Ki is próbáltuk a külföldre költözést, aztán mégis úgy alakult, hogy itthon vagyunk, beláttuk, hogy szakmát kell váltani a sikeres próbálkozáshoz, ami meg is történt, és akkor most ott tartunk, hogy a szakmai váltás által itthon is jó a jövedelem, de továbbra is menni akarunk.

A kérdések persze attól a mi fejünkben is megvannak, bár úgy gondoljuk, hogy nem kell túldramatizálni a dolgokat, lehet néhány évet is külföldön élni, és aztán hazajönni, ha úgy jobban tetszik.
Nekem spec a kortárs kultúra a fontos itthon, nagyon szeretem például a kis színtársulatainkat, a sok kulturális lehetőséget, ezekhez képest ahova mennénk, ennek csak töredéke maradna meg. Azonban családtervezés (=gyerekek) mellett az életünk amúgy is megváltozik, kevesebb szórakozás, több biztonságra és nyugalomra való igény. Nem utolsósorban pedig, mi most csak Budapesten tudunk normálisan elhelyezkedni, de nem tudjuk a gyereknevelést itt elképzelni. Ez is motiváció, legalábbis nekünk.

qkuc 2014.10.07. 14:12:20

@Mr Long (UK): Most mondhatnám, hogy "vígasztal", de nem, :). Viszont egyszer elvonatoznék Angliában, kezemben egy kapcsolódó Agatha Christie kötettel, :D.

Sesamelmo (Q) 2014.10.07. 14:15:26

@Réka ‎: angol nem lehet közös nyelv? Azok az arabok nem tudnak angolul? Vagy a szegèny bevàndorlò lelkènek jobb ha az anyanyelvèn szolsz hozzà?

négyzet 2014.10.07. 14:18:57

@Sesamelmo (Q): tapasztalataim szerint (Dél-Svédország), nem beszélnek angolul. Bementünk egy zugpizzériába, amikor arrafelé nyaraltunk, és az egyszerű angol mondatokat sem értették, mutogatva kellett kaját kérni. De a kocsmában a távol-keleti származású csapos ugyanúgy nem tudott angolul... Akik ott nőttek már fel, azok viszont beszélnek svédül, ami nekünk akkor édesmindegy volt :)

berliner12 2014.10.07. 14:31:50

@KJ2000: Küldtem privát üzenetet.

kamiLLa 2014.10.07. 14:34:24

Mi Londonban élünk két gyerekkel, 3 és 5 évesek. Ezt azert tartom fontosnak elmondani, mert én a feleség szemszögéből is vegiggondolnam a helyzetet. Mi mind a ketten informatikusok vagyunk, most csak a ferjem dolgozik, mert nekem egyszeruen nem eri meg dolgozni, olyan draga a gyerekfelugyelet, amig nem lesz mind a két gyerek iskolás. Ha a feleséged is tud nagyon jol keresni, vagy szivesen marad otthon 5 évet, akkor ez nem akadály. Kulonben olyan eletszinvonalat, amit Mo-on négyszázezer forintból megteremtesz, azt itt kb evi brutto 60-70 ezer fontbol tudod. Ezzel számolj, mert mi is számoltunk sokat, mi is hasonlóan jo körülményeket hagytunk otthon es ennyi kell Londonban es szep házhoz es rendes eletszinvonalhoz. Ha ez megvan, akkor tok jo. Gyerekek jol beszelnek angolul es nyugi van, bar 3 év utan mar beszelunk rola, hogy majd hazamegyünk egyszer, majd...

Rebekababa 2014.10.07. 14:34:46

Nehéz eldönteni, de valahogy azt érzem az íràsodból, hogy màr eldöntötted és menni akarsz. Én lassan 9- éve élek Angliàban, akkoriban huszonévesen még kalandvàgyból jöttem ki. Tudom, hogy mostanàban màr mindenki inkàbb az otthoni rossz körülmények miatt teszi. A szomorú az, hogy én màr ugyanezen okok miatt nem tudnék otthon élni többé. Egyrészt, 9 év túl hosszú idô ahhoz, hogy vissza tudjon az ember ràzódni az otthoni életbe màsrészt addigra màr kialakul egy itteni élet, megszokod és ez vàlik természetessé. Azt mondod, hogy nem politikai okok miatt döntenél a kivàndorlàs mellett. Én pedig pontosan ezért nem tudnék haza költözni. El kéne gondolkodnod rajta, hogy szeretnéd-e ha a gyermekeid szabadon élhetnék majd azt az életet amit vàlasztanak maguknak? Sajnos Magyarorszàgon erre egyre kevesebb az esélyed. Egy un. Illiberàlis "demokràciàban" egyéni szabadsàgod, véleményed abszolút nem szàmít.. Ha azt akarod, hogy gyermekeidbôl nyitott gondolkodàsú, elfogadó, sikeres emberek legyenek, akkor megmutatod neki a vilàgot, hogy làssàk màshogy is lehet élni, gondolkodni. A hazalàtogatàssal kapcsolatban, nekem nincs semmilyen un. divatos szakmàm, csak egy viszonylag jólfizetô àllàsom Londonban. Én évente hàromszor-négyszer haza tudok menni kb 2- hetekre. Persze, azért Anglia közelebb van, mint az USA. Azt írod, hogy nincsenek természeti kincseink, de bizony vannak. Tudta, hogy ennyi termàl víz egyetlen màsik orszàg alatt sincs ha figyelembe vesszük az orszàg területét? A baj az, hogy nem kezdünk vele semmit, néhàny fürdôn kívûl. Pontosan ez az egyik baj, a hozzààllàsunk a dolgokhoz.

Warlimont 2014.10.07. 14:34:55

Jo a poszt. Szerintem a posztoloval hasonlo cipöben jarok. Otthon stabil egzisztencia a vegzett szakmaban tizenparev gyakorlattal, mellette egy stabil informatikai vallalkozas, valamint feleseg+gyerek.
Mint rendszeres hirolvaso, nekem is jöttek ilyen vilagvege gondolataim a politkarol, gazdasagrol, mint Neked, azutan 2011-ben volt egy varatlanul nehez ev a munkahelyen (uj vezetö elefant a porcelanbolt stilusban) utan leleptunk. Tapasztalatok vegyesek: mostanra anyagilag itt is minden rendben, söt meg joval inkabb, de ha otthon jol eltel, a szakmadban volt mar egy rangod, akkor döcögös visszaallni a frissen vegzett sracok köze, akikkel egy szinten ("most erkezett kulföldi") allva kell indulni ujra, ugy, hogy ök a fiatalabb labukkal "gyorsabban futnak". Az pedig szomoru tapasztalat, hogy az otthon felszedett elettapasztalat es munkaban rutin sem elöny hozzajuk kepest, söt hatrany is lehet, mert kint mas szokasok vannak, mashol van a belefer-nem fer bele hatara, mas nekik a vicces es mas nekunk, az itteni emberek fejeben mas verzioju software fut, mint a tiedben, az pedig komoly hatranyba hozhat, hogy allandoan hasonlitgatsz itt es otthon között.
Ha a csalad, baratok szamitanak, akkor ketszer gondold meg a kiköltözest, mert az ures smuzolas megy sokszor, igazi baratokat nehez szerezni, egyedul ulni egy idegen bolygon pedig fejben nem egyszeru, legalabbis az elejen. A nehany helyi magyarral vegyes a tapasztalat, önmagaban az, hogy azonos nyelvet beszeltek kulföldön, lehet alap egy sörözeshez, de tartos baratsagok epitesehez ennel több kell. Nagy mazli kell pont olyanba futni kint 3-5 magyar közul, akivel otthon ketmillios magyar varosbol valasztva is a baratok lennetek.
Kint lenni egy uj kompromisszum a regi helyett, es tulajdonkeppen nem rossz, de döntöen anyagilag megvehetö dolgok ertelemben jo. (Nem lebecsulendö ez, a napi elmenyek is anyagiakon mulnak, egy etterem, egy mozi, vagy egy egzotikus utazas, mind penzert megy...) Igazan annak valo a kimenetel, aki vagy nagyon fiatal, es nincs viszonyitasi alap, otthonhagyott dolgok, vagy full nincstelen volt otthon, es mindennek orul, amit kap, es ezert cserebe szinte mindent el is nez.
Ne ess a szomszed kertje zöldebb hibaba, mert ami kerites messziröl kolbasznak tunik, lehet közelröl kiderul, szarbol van. Bocs a durva hasonlatert... :)

tommygun 2014.10.07. 14:35:24

"egyszerűen nem látom, hogy nemhogy rövidtávon, de hosszútávon jobbra fordulnának itthon a dolgok" - ezt akár egy amerikai is írhatta volna.

Warlimont 2014.10.07. 14:35:29

@négyzet: "A kérdések persze attól a mi fejünkben is megvannak, bár úgy gondoljuk, hogy nem kell túldramatizálni a dolgokat, lehet néhány évet is külföldön élni, és aztán hazajönni, ha úgy jobban tetszik."

Mint a posztiro is irta, van gyerek, es ez a "gond"... Kimesz, a gyerek elindul egy, a magyartol inkompatibilis oktatasi rendszerben, es par ev utan lehet, nem tudod hazahozni, vagy nagyon kicseszel szerencsetlennel.
A magyar nyelv full idegen, hogy tanul meg irni-olvasni? A magyar duplabetukkel, specialis ekezetes hangokkal nagyon meg lehet szenvedni, hogy semmi többet ne mondjak. Vagy ottvan a full magyar irodalom, törtenelem, földrajz. Nem azt mondom, hogy megoldhatatlan, de mondjuk ugy, versenyhatranyba hozod a gyereket a kortarsaival szemben, ha x ev utan hazarantod, es kezdhet ujra irni-olvasni tanulni.

kamane 2014.10.07. 14:35:42

@bpetya75: poszt lesz, amint időm lesz :D sok a meló, de megfelelő érzelmi állapotban nagyon szívesen írnék a magyarországi életemről, tapasztalataimól. :)

Taxomükke (UK) 2014.10.07. 14:40:10

@Kövérmadár [swe]: "Del-Afganisztanban azert nem szivesen langosoznek"
Neked meg mi a bajod a dél-afgán lángossal???
:)

négyzet 2014.10.07. 14:41:13

@Warlimont: hát én úgy gondolom, hogy megtanítanám magyarul is írni-olvasni, bármi legyen is a terv. Volt már szó többnyelvű gyerekekről itt a blogon és gyerekkel költözésről is, úgyhogy nem hiszem, hogy megoldhatatlan.

2014.10.07. 14:42:41

@bpetya75: Magániskolában, esetleg.

2014.10.07. 14:44:37

@kamane: Kivel fogjak össze? Azokkal, akik külföldön élnek? Mert ők láthatják hasonlóan a helyzetet, azért húztak el innen. Vagy azokkal, akik arra is képtelenek, hogy elmenjenek szavazni? Bocs, de te valami álomvilágban élsz, és nem vagy tisztában a magyar rögvalósággal...

2014.10.07. 14:46:34

@kamane: Lemaradt...

Pont azok mennek el, akik nem dugják a fejüket a homokba. Igen, lehet tenni valamit egyéni szinten, vagy kitanulsz egy jól fizető szakmát v. elmész külföldre. De hiába van sok pénzed Mo.-n, ha nem érzed magad boldognak. Mert nem mindent lehet pénzen megvásárolni.

DieNanny CH 2014.10.07. 14:49:38

@Warlimont:

Hát, az unokaöcsémet senki nem tanította magyarul olvasni, egyszerűen mellettem ült, mikor esti mesét olvastam nekik, és az ujjammal követtem a szót, amit kimondtam.
Az első tanévben februárban már tudott olvasni. A némettel együtt.

2014.10.07. 14:50:44

@kamane: Beszélni meg a fotelből okoskodni mindenki tud. ;)

négyzet 2014.10.07. 14:53:19

@DieNanny [SZ,CH]: pont erre gondoltam, köszi a hozzáfűzést.
Van több ismerősöm, aki iskolaköteles kora előtt megtanult otthon olvasni, persze aztán lehet, hogy unatkoztak az iskolában :)

qkuc 2014.10.07. 15:00:44

@charlieharper: Oh, bankos kollégához van szerencsém? :) Ilyen irányvonal gondolkodom, bár nem hiszem, hogy a 6 év banki tapasztalat olyan sokat nyomna a latba ott, :D.

qkuc 2014.10.07. 15:01:49

@kardio1: na ez a közösségi mosás nekem kissé életidegen dolog, de elfogadom, hogy valakinek bejön, :D.

qkuc 2014.10.07. 15:04:13

@négyzet: Lehet, csak attól függ, hová akarsz kivándorolni legálisan ...

négyzet 2014.10.07. 15:06:20

@qkuc: hm? ezt most nem értem, mire írod?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 15:09:31

@Taxomükke:
A langossal semmi.
Az arabok irant nemi ellenerzesem van.
Az alacsonyan repulo raketakat viszont k8fejezetten nem csipem ;)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.10.07. 15:10:17

@házelőtthinta: Elfelejtetted megemlíteni, hogy 5 melós fizetését viszi haza. ;-)

szaszo71(D) 2014.10.07. 15:14:27

@kamane: off
Megkaptam az e-mailt, fogok is válaszolni, csak el vagyok havazva. (Itt is régen jártam, most is csak 1ö percre kukkantottam be.)
on

2014.10.07. 15:16:07

@házelőtthinta: Nekem nincsen személyiséghasadásom, veled ellentétben. Ejnye, már megint olyan durcás és frusztrált vagy. :(

2014.10.07. 15:16:59

@flash.gordon: Belegondolni is szörnyű.

szaszo71(D) 2014.10.07. 15:18:05

@Kövérmadár [swe]: Dél- (meg Észak)Afganisztánban is baromi kevés arabot találsz. Az afgán nem arab!!!

Muscari 2014.10.07. 15:24:53

@Kövérmadár [swe]: en pont így érzem. Turistaskodni nagyon jo Magyarországon és Budapesten is. Az ember szinte újra felfedezi.

qkuc 2014.10.07. 15:29:21

@négyzet: Az USA-ba szerintem nagyjából zéró az esély H1B-t kapni papírok (értsd: szakmához kapcsolódó végzettséget "igazoló" diploma) nélkül. Vagy legalábbis nekem eddig ez jött le, miután beletúrtam magam az internet bugyraiba. Kanada most csavar egyet a történeten, hogy "képességek" alapján rangsorolja majd a bevándorlókat, amiből a legtöbb "pontot" az elismertetett végzettség fog érni.

Szóval nem minden esetben igaz, hogy a papír nem kell. Még ha a munkáltató nem is kérné, a vízumkiadásnak lehet "feltétele". Mj: itt a kezdő ország a startmezőnél az USA volt, és a választott szektor az IT, :).

Európában nagyobb szerencsével járna a posztoló.

Muscari 2014.10.07. 15:29:22

@Evain: A Rám szakadék, o Istenem. Alig vartam én is, hogy akkorák legyenek a gyerekek, hogy el tudjam őket vinni.
Nalunk a következő lépés jövő nyáron a lanyom angol barátjának megmutatni az országot. Nem lesz könnyű választani, hogy mi fér bele két hétbe.

négyzet 2014.10.07. 15:31:59

@qkuc: jajaja, én már európai célokra gondolva írtam azt, a vízum persze tök más, nem is értek ahhoz.

bpetya75 2014.10.07. 15:41:39

@kamane:

Ahogy látom, nem csak engem érdekelne, úgyhogy hajrá! :-D

Írj egy modern kori Talpra magyar!-t. Időszerű ;-)

@Philosoraptor:

Nem feltétlenül. Az itthoni alapképzésnél eléggé képben vagyunk, mire kell odafigyelni. Tudunk segíteni a gyerekeknek, és tudjuk biztosítani a tehetségüknek megfelelő plusz művészeti nevelést. Amit itt megkapnak, azért egy idegen országban (az itt és másutt olvasottak alapján) vagy keményen fizetni kell, vagy a színvonal lesz kérdéses. Ráadásul segíteni sem tudunk, mert tök hülyék vagyunk az egészhez.

kamane 2014.10.07. 15:57:22

@Philosoraptor: számodra csak kétféle ember létezik? ha nem sikerül összefogni, akkor ez nem azért van, mert nincs kivel, hanem azért, mert a legtöbben nem nagyon akarnak. vagy mert nincs is okuk. azért érdemes ezen elgondolkozni, hogy mi az, amitől jó valahol és mitől nem jó. ha elegetek van saját magyar honfitársaitokból - akkor tényleg el kell menni. (egyébként nekem ez egy ok a sok küzül, miét jöttem el otthonról ;) )
túl szigorúan csoportosítasz - engem meg hagyd ki, mert ha álomvilág is az enyém, én jól megvagyok benne :) ANNAK ELLENÉRE, hogy szembesültem jópárszor a magyar egészségügy bájos igazi arcával, a korrupcióval és az "inkább ne beszéljünk róla"-val. Hálapénz, munkanélküliség, diszkrimináció. Semmit nem tudsz rólam, nem tudhatod, mivel vagyok tisztában és mivel nem. Vagy szerinted gyerekjáték idejönni és megélni? Nem. Viszont nekem életem legkedvesebb kalandja (azért is, mert nehéz), amit nem hagyom, hogy egy politikai rendszer elvesz tőlem. Rengeteget dolgozok, küzdöttem nagyon és érdemes volt. Szóval... nem kis hülye lány vagyok, aki kényelmes fotelban ül (ezt tényleg kikérem magamnak) hanem nagyon is tudatosan, talpraesetten döntöttem és felépítettem az életemet. Erre mindenki képes, csak "álmodni" kell. Szerintem meg az is álomvilág, aki arról beszél, hogy majd kinn minden jobb lesz. Pont ahogy mondod: Nem a pénz a lényeg, nem ettől lesz valaki boldog. Kb. 20 közelálló ismerősöm, barátom kinn van valahol és senki sem boldog. Én meg igen.

Kaksi Kapitány 2014.10.07. 15:57:22

Korrekt írás.

Hogy IT-ben kapsz-e majd állást azt a szerencse dönti majd el, mert szerintem papírok nélkül (főleg helyi diploma nélkül) elég kevés az esélyed. Az évtizedes lemaradású, gagyi magyar oldalakból álló portfólióval meg szerintem ne is próbálkozz. (Tisztelet a kevés kivételnek)

Ja és a "webprogramozás" eléggé sántít én nem nagyon hallottam még ilyenről :/

Hari Seldon 2 2014.10.07. 15:57:34

@kardio1:
Igen kicsit sarkosan fogalmazok, hiszen tudod, hogy én már kiszámoltam a jövőt. - Tehát aki mást gondol az ebből következően nyilván téved... :-)

Hari Seldon 2 2014.10.07. 16:00:07

@qkuc:
Valahol a környéken laksz?

bpetya75 2014.10.07. 16:04:41

@kamane:

Neked az volt az álmod, hogy itt élj. Sikerült, boldog vagy. Neki az, hogy ne itt éljen. Ha sikerül neki, épp úgy lehet boldog, mint Te ;-)

bpetya75 2014.10.07. 16:05:46

@Hari Seldon 2:

Hülye vagy, de legalább jól áll neked :-P

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 16:09:24

@Rebekababa: " Én évente hàromszor-négyszer haza tudok menni kb 2- hetekre. "
Le a kalappal, évi 8 hét szabadság nem mindenkinek adatik meg. Vagy kiveszel pár fizetés nélküli hetet is? Nekem csak 5 hét jár, ebből egyet elvisz a karácsony/újesztendő körüli időszak, a maradék négyben világot látok és pihenek.

2014.10.07. 16:11:19

@bpetya75: Lehet, hogy rosszul látom, de a magyar gyerekekből két lábon járó lexikont csinálnak, de hiányzik belőlük mindenféle önállóság, mert azt már nem tanítják meg nekik. Teljesen hiányoznak a pénzügyi és a közgazdasági alapok. Én meg afelől nyugtatlak meg, hogy itt is kőkemény pénzeket kell lecsengetni, ha járatni akarod a gyerekedet különórára...

qkuc 2014.10.07. 16:12:54

@Hari Seldon 2: (Még) nem, de nyaralni viszem az uncsihugomat Európát látni, és arrafelé még nem voltunk, :).

FutureFry 2014.10.07. 16:13:10

@KJ2000: "Sok helyen olvastam/hallottam, hogy az USA-ban fontosabb, hogy valamit meg tud-e csinálni az ember, minthogy legyen róla papírja. Ezek szerint ez azért nem teljesen így van?"

A cégeket általában önmagában nem (nagyon) érdekli a végzettség de a "munkaengedélyes" vízumhoz - legalább is a te szinteden - számít (hacsak nem zöldkártyalottó vagy családi alapon történik a bevándorlás). Mint látom, már lebeszéltek az USA-ról, de azért leírom: A Te esetedben egy lehetséges (de persze nehéz) megoldás a "H1B" vízum megszerzése: egy cég szponzorálása által (azaz konkrét munkaajánlat/vállalat kell hozzá). A "H1B" vízumnak pedig a feltétele a munkakörhöz tartozó felsőfokú _szakirányú_ végzettség:
"Your job must be in a specialty occupation related to your field of study."
( www.uscis.gov/eir/visa-guide/h-1b-specialty-occupation/understanding-h-1b-requirements )
Persze ha műszaki jellegű a végzettséged az már jó alap (de web-fejlesztéshez egy humán diploma azért nem lesz jó).
Ez persze csak az egyik feltétel van még pár más is (lásd pl. a fenti linket), meg komplikált procedúra, hogyan kérvényezheted a később zöldkártyát (a H1B vízum 2x3 évre jó).
A legnehezebb egy szponzor-céget találni, és a H1B kvóta is hamar betelik. Pl. a 2015-ös költségvetési évre szánt 65000 + 20000 hely kevesebb mint egy hét alatt "betelt":
www.uscis.gov/news/uscis-reaches-fy-2015-h-1b-cap
Plusz, ha a munkaviszonyod cégnél (akinél a H1B-vel dolgozol) megszűnik, kb. 10 napod van az országod elhagyni vagy új munkahelyet találni (bár ennyi idő alatt papírokat elintézni szerintem lehetetlen). Ehhez még az is jön, hogy Amerikában a legtöbb államban a munkaviszony az "tetszés szerinti" ("at-will employment"), azaz a munkaadó (de a munkavállaló is) minden indok nélkül (és azonnal) felmondhat.

blackhairlady 2014.10.07. 16:15:46

@KJ2000: Az USAban nagy szukseg van web fejlesztokre, foleg az autokolcsonzoknek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 16:22:00

@kamane:
Tisxtelem becsülöm amit elértél de ne eröltesd ezt a lázadó vonalat mert felesleges.
A magyar ember arra van szocializálva Koppány óta hogy bármit tesz a hatalommal szemben az bukásra van ítélve.
Alulról jövő népi kezdeményezésre kialakuló forradalom, szabadságharc, tüntetés még SOHA nem nyert Magyarországon.
A magyar ember a béka aki alatt melegítik a vizet.
Ha túl gyorsan melegítik és ki akar ugrani akkor fejbevágják aztán megnyugszik.

Persze beszélni lehet róla.
Az nem kerül semmibe.

2014.10.07. 16:28:47

"számodra csak kétféle ember létezik? ha nem sikerül összefogni, akkor ez nem azért van, mert nincs kivel, hanem azért, mert a legtöbben nem nagyon akarnak. vagy mert nincs is okuk. azért érdemes ezen elgondolkozni, hogy mi az, amitől jó valahol és mitől nem jó. ha elegetek van saját magyar honfitársaitokból - akkor tényleg el kell menni."

Pontosan, és erről szól ez a blog. Meg a hitvitákról, hogy maradnod kell/menned kell, kinek melyik oldal a szimpatikusabb. Nagyon jól rávilágítottál a problémákra a korábbi hozzászólásodban, csak nem mondtál újdonságot, mindenki tisztában van ezekkel a dolgokkal, aki egy kicsit is látja, hogy merre tartunk.

"Semmit nem tudsz rólam, nem tudhatod, mivel vagyok tisztában és mivel nem. Vagy szerinted gyerekjáték idejönni és megélni? Nem. Viszont nekem életem legkedvesebb kalandja (azért is, mert nehéz), amit nem hagyom, hogy egy politikai rendszer elvesz tőlem. Rengeteget dolgozok, küzdöttem nagyon és érdemes volt. Szóval... nem kis hülye lány vagyok, aki kényelmes fotelban ül (ezt tényleg kikérem magamnak) hanem nagyon is tudatosan, talpraesetten döntöttem és felépítettem az életemet. Erre mindenki képes, csak "álmodni" kell."

Arra írtam a "beszélni meg fotelból okoskodni mindenki tud"-ot, hogy konkrétan erről van szó. Sokan tisztában vannak a problémákkal, nem te találtad fel a spanyol viaszt ebben az esetben. Mindenki elmondja, hogy mit gondol, aztán megy minden tovább, mert ez a menete a dolgoknak ebben az országban. Az emberek képtelenek bármiért is összefogni, annál jobban szeretik viszont fúrni a másikat, az irigységnek és rosszindulatnak pedig semmi sem szab határt. Örülök neki, hogy megtaláltad a számításaidat itthon, én meg máshol fogom megtalálni, napról napra erősödik bennem ez az érzés. Ha nettó 300 ezret keresnék, akkor is ugyanolyan posvány és lehúzó közegű lenne ez az ország, nekem a pénzen kívül még van egy csomó (számomra) fontos tényező, hogy miért nem akarok itt élni.

Din Serpahis 2014.10.07. 16:29:34

@Kaksi Kapitány: Miert, egy asp.net vagy egy GWT fejleszto, az szerintem pont ez a kategoria.

qkuc 2014.10.07. 16:32:02

@FutureFry: Köszi az infót, megerősítettél, hogy jól informálódtam a H1B émájában, :).

2014.10.07. 16:33:22

@kamane: A feletti neked ment, csak lemaradt a válasz gomb.

Herr Géza 2014.10.07. 16:34:08

@FutureFry: "Ehhez még az is jön, hogy Amerikában a legtöbb államban a munkaviszony az "tetszés szerinti" ("at-will employment"), azaz a munkaadó (de a munkavállaló is) minden indok nélkül (és azonnal) felmondhat."
Ez azért "vidám" világ így... A szakszervezet meg az egyéb ilyen öseurópai "csökevények" arrafelé nem sokra jutottak még az elmúlt uszkve 200 évben... :))))))

qkuc 2014.10.07. 16:34:22

@blackhair-lady: Nagyon remélem, hogy IT biztonsági szakértőre is szükségük lesz, vagy nekik, vagy Kanadának, :D.

blackhairlady 2014.10.07. 16:35:06

@Réka ‎: Talan mert hagyott otthon olyan csaladtagot akiert megeri bevallalni?

Mr Long 2014.10.07. 16:35:21

@Herr Géza: Szegeny angolokat meg a keverocsap hianyaval baszogatjak...

Mr Long 2014.10.07. 16:37:25

@blackhair-lady: Nyugi, aki orszaghataron belulrol jar haza minden hetvegen az okes, de masik orszagbol mar nem, vagyis nekem igy magyaraztak. Igaz kicsit kettos merce, de legyen :)

blackhairlady 2014.10.07. 16:38:25

@VPBA: Biztos nincs idos szulod akihez haza kene utaznod.

Herr Géza 2014.10.07. 16:39:56

@Kövérmadár [swe]: Neked már van túrista-szemüveged? Hol szerezted? Az Országimázs Központnál ? :)))))))))))))

qkuc 2014.10.07. 16:40:27

@Mr Long (UK): Pedig láttam leleményes megoldást a probléma áthidalására, műanyag flakon közbeiktatásával, :D.

blackhairlady 2014.10.07. 16:41:49

@adg [Au, Darwin]: Pont ezek jutottak nekem is eszembe ahogy olvasom a kommenteket. Szerintem mindenkiben elnek ilyen "ott akarok elni" orszagok. Meg olyan is, hogy "sose mennek oda ha a a leggazdagabb lennek akkor sem".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 16:42:23

@Mr Long (UK):
Az hagyján baszod be most alákozok tizedszer a 80literes mosdó vályúval amibe 6 különálló csap adja a vizet. Három forró három hideg.
Na ott csinálj langyos vizet.

Herr Géza 2014.10.07. 16:42:38

@Mr Long (UK): Ja, bezzeg szakszervezeti góréknak meg nem hirdetnek zöldkártyás állásokat.... Mondjuk azok nem is akarnának otthonról (sem) elmenni. :))

wuaaa 2014.10.07. 16:43:52

Évekig dolgoztam olyan körülmények között mint teljes munkaidős alkalmazott, hogy kéthavonta két hét szabadom lehetett volna, ha akarom. Teljesen hivatalosan. Ahol most dolgozok, ott is lehetne, ha így akarnám összekombinálni, mert van 6 hét szabadságom meg rendszeresen 5 egybefüggő szabadnapom. Ha összekötném a kettőt, évente 6x majdnem két hét kijönne. Szóval attól hogy a többségnek nem kivitelezhető, még van, akinek igen.

Rebekababa 2014.10.07. 16:44:15

@Réka ‎: 4 napot dolgozom, utàna 4 szabadnapom van, aztàn újra 4 nap munka, aztàn 4 szabad.. Összesen 28 nap szabadsàgom van. Ha el akarok menni mondjuk 10 napra, csak négy napot kell kivennem. Ez a munkarendem miatt ilyen szerencsés, de tisztàban vagyok vele, hogy heti ötnapos munkàval màs a helyzet. Csak arra akartam célozni, hogy megengedhetem magamnak a gyakori hazautazàst még így is, hogy nincs "divatos" szakmàm. Segíteni szerettem volna a kommentemmel. A hozzàszólàsod elég szarkasztikusra sikerült. Hadd kérdezzem meg, kint vagy vagy Magyarorszàgon?

blackhairlady 2014.10.07. 16:44:17

@Lex D'Arquebus: A szuleid is? nekik is igy elmagyaraztad?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.07. 16:47:41

@blackhair-lady: De van. Szerencsére még nem túl idősek és utazóképesek, és eddig, ha kijöttek hozzánk soha nem bánták meg. Sőt! A hosszú távú cél, hogy ők is ideköltözzenek, mivel egyke vagyok.

blackhairlady 2014.10.07. 16:47:55

@Evain: Nekem fel sem tunnek az eluteseid, csak amikor a javitast olvasom:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 16:49:18

@Mr Long (UK): sokszor és sokan kifejtettük, miért jár sokunk számára vállalhatatlanul sok szabadnappal és utazási órával és pénzzel a külföldről hazajárkálás. Miközben minden egyes magyarországi utat a külföldi beilleszkedés sínyli meg. Természetesen ez mindenkinek a szabad választása, de ettől még lehet kritizálni és értetlenkedni felette.

blackhairlady 2014.10.07. 16:49:19

@VPBA: Azt kerdeztem, hogy biztos nincs idos szulod.

DieNanny CH 2014.10.07. 16:50:59

@kamane:

" tudatosan, talpraesetten döntöttem és felépítettem az életemet. Erre mindenki képes, csak "álmodni" kell. Szerintem meg az is álomvilág, aki arról beszél, hogy majd kinn minden jobb lesz."

Tehát te megálmodtad magadnak az életedet a hazádon kívül külföldön - és bejött. Boldog vagy.
Aki Mo-on álmodja azt, hogy hazáján kívül, külföldön boldog lesz - annak miért nincs joga ebben hinni?

DieNanny CH 2014.10.07. 16:51:58

@bpetya75:

Na, te megírtad előttem...

DieNanny CH 2014.10.07. 16:53:13

@Philosoraptor:

Ezt pont Petya tudja a legjobban. A 3 gyereke legalább hatfelé jár...

2014.10.07. 16:53:51

@wuaaa [nor]: +1. Nem akarom megbantani a posztolot, de velemenyt kert: szerintem nagyon naivan all hozza egy ekkora donteshez - ami huszoneves, egyedulallo embernek meg oke lenne de egy csaladapanal nem feltetlenul pozitiv dolog. Annak alapjan amit leirt, USA nem latszik realis celpontnak. Konkretan melyik orszagba mennenek, hova, hogyan? Ezeket kene a posztolonak vegiggondolnia, mivel az o helyzeteben nem megoldas hogy ossze-vissza utazgat az orszagok kozott, alkalmi munkakbol el aztan majd lesz valahogy.

blackhairlady 2014.10.07. 16:54:13

@DieNanny [SZ,CH]: Jujj! Beleszedultem a kavenezesbe:)) Csodaszepet fotoztal!

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.07. 16:56:54

@blackhair-lady: igen, ők is tudják, és ők is látják.
az én szüleim félig-meddig nyugdíjasok ráadásul, szóval több idővel rendelkeznek, és ha ők jönnek, fele annyi a repülő, mint ha mi megyünk, szóval inkább akkor kifizetjük nekik az utazást, eljönnek 7-8 napra, találkoznak is velünk, de mégsem szabadság. feleségem szülei más tészta, ott a szabadságnapok szintén szűk keresztmetszet, de megoldjuk. a karácsony most érdekes lesz, de inkább ők fognak jönni, mert 4üknek a repülőjegy fele annyi, mintha mi mennénk 3an.

Mr Long 2014.10.07. 16:58:28

@Herr Géza: A repteren van egy rutin ellenorzes. Egy kedves holgy/ferfi (utobbi a noknek) koszon magyarul. A magyarok reflexbol visszakoszonnek magyarul es ekkor a kezebe nyomnak egy szemuveget, amin keresztul nezve jo hely Mo.
(Ezzel nem azt mondom, mielott a honvedok megtamadnak, hogy rossz hely, nekem nincs semmi bajom vele!!!)

adg 2014.10.07. 17:01:53

@blackhair-lady: ugye? Csomoszor elojon, hogy miert akar valaki valahova koltozni, mikor anglia-nemetorszag-svajc stb sokkal jobb, es kozelebb van. De hat ha egyszer o oda akar?

Ebben az esetben viszont mellelottem, mert azota kiderult, a posztolo se igen tudja merre menjen, mit is akar.
De en juszt sem fogom eldonteni helyette. ;)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.07. 17:03:50

@blackhair-lady: Valóban, nem túl idősek még, de ez szerintem egyáltalán nincs összefüggésben. Idős ember is utazhat, ha jó egészségnek örvend. Időben is rugalmasabb, hiszen nyugdíjasok. Másrészt, ahogy írtam, ha tényleg idősek lesznek és már úgy érzik, hogy egyedül nem megy, akkor itt a helyük. Ők is látják, hogy itt jobb az éghajlat, a pénzük legalább kétszer annyit ér, meg mi is itt vagyunk az unokájukkal. Minek maradnának Mo-on?

Mr Long 2014.10.07. 17:04:07

@diggerdriver: Szerinted mi a f@sznak van rajta 6 csap? Nyomjad, csavard, dugd fel mindet egyszerre es pikk-pakk tele lesz a valyu! :D

Mr Long 2014.10.07. 17:07:26

@Réka ‎: Mindenkinek van egy hobbija. Ha innen is megjarhato lenne oda-vissza pest £70-80-bol, mint brusszel valoszinu en is csak hetelni jarnek ide. Siman megerne, maradna penz rendesen. Pentek delutan repulnek, este ott lennek, vasarnap delutan vissza. Anno 4-4.5 orat vonatoztam penteken es vasarnap egy iranyba, tudom mirol beszelek!

2014.10.07. 17:07:46

@Zka: Nyugodt lehetsz hogy nem fog Mo. 'kilepni' az EU-bol, azonnal osszeomlana a gazdasag teljesen. Ilyen nem lesz. Inkabb az valoszinu hogy a gazdagabb EU orszagok, mint pl. UK, folyamatosan eltavolodnak az EU tobbi reszetol es probaljak pl. korlatozni a bevandorlast.

wuaaa 2014.10.07. 17:09:35

@Mirjam2: "@wuaaa [nor]: +1."

Jééé köszi, az első plusz egyem, azt hiszem.. :)

blackhairlady 2014.10.07. 17:14:27

@Taxomükke: Rasszista a langosokkal szemben:DDD

2014.10.07. 17:14:34

@wuaaa [nor]: Tenyleg?? Akkor gyakrabban kene irnom - egy csomoszor egyetertek veled :). Biztosan masok is, csak (szerencsere) nem nagy divat a 'like'-olas ezen a forumon.

osoma 2014.10.07. 17:15:12

Egy kulfoldre koltozesnek nem csak anyagi okai lehetnek. Vannak akik siman csak nem kepesek a mocsarban evickelve elni, fuggetlenul a havi beveteleiktol. Ha azzal kapcsolatban ketelyek merultek fel a posztoloban, hogy kepes-e hosszutavon Magyarorszagon elni ugy, hogy meg nem is elt mashol, akkor azt javaslom, hogy menjen mielobb.

A baratok megmaradnak, ha igazi baratok. En is sokszor gondolkoztam rajta, hogy milyen jo is lenne barmikor atugrani a legjobb baratomhoz, de messze van. Viszont amikor otthon voltam sem talalkoztunk tobbet, az elfoglaltsagaink miatt sajnos inkabb telefonos kapcsolatot tartottunk es csak evente par alkalommal toltottunk egyutt hosszabb idot. Telefonon most is beszelunk, amikor otthon vagyunk akkor pedig tartalmas talalkozokat szervezunk.
Csalados emberkent a haveri kor pedig nem fog annyira hianyozni, vagy kialakul ujabb.

A csalad nehezebb ugy, a Skype nem ugyanaz, mint a szemelyes kapcsolat. Foleg akkor van gond, ha a szulok idosebbek vagy nehezen viselik a gyerekek koltozeset. Az ido ezen is segit, de mondjuk az USA-bol hazaugrani ha barmi tortenik, nem olyan egyszeru.

Ha valakinek jo referenciai vannak, a kutya nem fogja a papirjait kerni a vegzettsegerol. Egyre tobb olyan allashirdetes van, ahol X diploma, vagy Y evnyi tapasztalat a kovetelmeny. Tolem meg soha, sehol nem kertek semmit. Angolul beszelek? Igen. Nyelvvizsga csak arra jo, hogy villogjon vele az ember Magyarorszagon, esetleg a kozszferaban plusz penzt kapjon erte, aztan melyen eldugja szegyeneben amikor mar a repteren nem erti meg, hogy mit is akarnak tole a vamosok. Ha az ember szimpatikus es az interjun nem csinal nagy marhasagot, felveszik. Utana ott a probaido, barmikor ki lehet rugni, ha kiderul, hogy programozonak adta ki magat, kozben pedig allatszelidito. Persze vannak szakmak, ahol nem lehet papir nelkul ervenyesulni - orvos, nover, pilota, stb.

En mindenkeppen azt javasolnam, hogy menjen a posztolo, legalabb probalja meg. Ha most nem probalkozik, kesobb egyre nehezebben fog mozdulni es talan 15-20 ev mulva a fejet veri a falba, hogy meg csak meg sem probalta. Ha nem jon be, haza lehet menni.

@házelőtthinta: gyerehaza.org szerkeszto vagy? Hogyan lenne mindegy valakinek akinek erzesei vannak - akarmennyit is keres -, hogy kik veszik korul? Ezt csak pszichopata mondhatja, aki keptelen masok erzeseire rahangolodni es az empatiarol meg nem is hallott. Amikor felesegemmel Magyarorszagon voltunk es valamiert betevedtunk az Oktogonra, hangosan felnevettunk valamelyikunk poenjan. Ugy megbamultak minket, hogy kinomban el akartam bujdosni. Borzalom a kozhangulat es gyanus aki jokedvu.

2014.10.07. 17:15:21

@DieNanny [SZ,CH]: Én meg teljesen mást hallok gyerekes emberektől. Akkor erre varrjál gombot. :P

2014.10.07. 17:16:16

@wuaaa [nor]: Tenyleg?? Akkor gyakrabban kene kommentelnem, egy csomoszor egyetertek azzal amit irsz (biztosan sokan masok is).

blackhairlady 2014.10.07. 17:18:11

@qkuc: Ez igy van szerintem is. Ha csak nem a ceg kuld ki, a vizumhoz igazolni kell a vegzettseget

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 17:20:20

@Mr Long (UK):
Nana.
Csak nyomásra müködik és néhány másodperc után lezár.
Mennyiséget nem lehet állítani.

2014.10.07. 17:20:43

@Mirjam2:

Jelenleg eppen az UK tavolodik el az EU gazdagabb orszagaitol... ;) Es az EU-n belul elegge le is csokkent az UK diplomacia hatekonysaga a kulonbozo Orbant megszegyenito idiota populista izmozasok miatt... Ha tovabb csinaljak, konnyen belekormanyozhatjak magukat egy olyan helyzetbe, hogy ki kell lepniuk az EU-bol, mert a demagog brit politikusok megszavaztatjak a neppel. Es nem vagyok benne biztos, hogy a nemetek es a franciak sirnanak, ha megszabadulnanak az UK-tol...

blackhairlady 2014.10.07. 17:22:13

@bpetya75: Talan ez volt a legrosszabb az elso idokben amikor kikoltoztunk. Nem ertettem a zitteni rendszert, es nem tudtam segiteni a gyereknek. Sokszor sirva fakadtam, hogy most hol, mit, mikor kell csinalni, hogy talalok oda ahova menni kell, hol talallok emgfelelo sport es egyeb elfoglaltsagot. Otthon nagyon elfoglaltak voltunk, sok mindentr csinaltak a gyerkocok, it tujra kellett tanulni, es pont az elso idokben amikor a legjobban kellett volna, hogy lekosse oket a plussz feladat, akkor nem volt meg semmi. Most persze mar bepotoltuk sokszorosan, de azert nem volt egyszeru.

DieNanny CH 2014.10.07. 17:23:52

@Philosoraptor:

Pontosan mit hallasz?
Mert Petya is több ezret fizet a lányai különóráiért.
Én erre reagáltam:

"Én meg afelől nyugtatlak meg, hogy itt is kőkemény pénzeket kell lecsengetni, ha járatni akarod a gyerekedet különórára..."

Vagyis, erre írtam, hogy ezzel Petya nagyon is tisztában van.

Tehát: mit hallasz gyerekes emberektől?

Mr Long 2014.10.07. 17:28:03

@házelőtthinta: "Annyira nem becsülik meg hogy 5 ember fizetését adják neki."
Egy ember fizeteset kapja egy ember.

blackhairlady 2014.10.07. 17:35:53

@FutureFry: Te mindig preciz valaszokat, infokat adsz az USA-rol, erdemes elolvasni minden mondatodat:)

blackhairlady 2014.10.07. 17:38:18

@qkuc: Az csak egy vicces megjegyzes akart lenni, nem tudom, hogy vennenek-e fel europai webeseket:)

2014.10.07. 17:40:48

@Ödenburger [Hu/At]: En csak orulnek neki, ha UK kilepne, es ezzel nem vagyok egyedul - a brit lakossag nagy resze tamogatna a kilepest. De nincs olyan szerencsenk... Sokan csak azert szavaztak Cameron partjara mert azt igertek hogy nepszavazast fognak kezdemenyezni az EU-tagsagrol, ez persze nem tortent meg; most azt igerik hogy ha ujra megvalasztjak oket, tutira lesz szavazas. De mar nem sokan hisznek nekik.

Velem egyutt sokan azt szeretnek ha olyan statusza lenne a UK-nek az EU-ban mint mondjuk Svajcnak.

Herr Géza 2014.10.07. 17:40:55

@diggerdriver: A víztakarékosság legjobb eszköze. Biztos a skótok találták fel/ki az egészet. Az más kérdés, hogy ezáltal pont a célnak nem felel meg.
Bár: sose felejtem el, az elsö ilyen csodacsapot Franciaországban láttam még vmikor a 80-as évek elején. Kempingben a zuhanyzó müködött így, megturbózva azzal, hogy pénzbedobós, ill. zsetonos volt. Naná, hogy a zsetont a fülkén kívül kellett bedobni egy mechanikus "automatába", ami ráadásul egyszerre csak egyzsetonnyi vízadagot adott, akkor is, ha ne adj isten megpróbáltál ravaszul többet bedobni egyszerre. Bedobtad, bementél, megnyomtad a csapot és ca. 20-30 mp-ig folyt is a víz. Akkor elvileg ki, új zseton, új nyomás stb.
Ehelyett élmény volt látni, hogy vadidegenek állnak össze a különbözö nációkból vegyesen, mennek kettesével a fülkébe, mert ha a csapot lenyomva tartottad, akkor viszont folyt a víz az idök végezetéig. Egyedül viszont próbáljon vki úgy zuhanyozni, hajat mosni, hogy közben egyik kezével folyamatosan nyomva tartja a csapot.... :)))
Szerintem innen indult az európai unió alapötlete. (Csak egy kicsit sok volt benne a homoerotikus töltés....) :)))))

blackhairlady 2014.10.07. 17:44:23

@Lex D'Arquebus: Akkor jo. Csak arra szerettem volna utalni, hogy ami neked jo, az nem biztos hogy nekik is, es igy valaki megsinyli. De termeszetesen mindenki maga ismeri a sajat csaladjat, es az is nagyon jo tud lenni ah a szulok is kimozdulnak othonol, latjak, hol laknak a gyerekek, utana mar a skypeolas is mas erzes lesz, szinte mintha ott lennenek:)

2014.10.07. 17:45:29

@osoma: Szerinted legalisan ki lehet vandorolni az USA-ba valakinek vegzettseg nelkul? Ha igen, akkor kerlek ird mar le hogy hogyan, biztosan sokakat erdekelne. Azt elhiszem hogy a UK-ban nem kernek papirt (bar ott sem hatrany ha van), de USA-ba hogyan kapsz vizumot, meg akkor is ha esetleg talalnal munkat?

blackhairlady 2014.10.07. 17:46:09

@adg [Au, Darwin]: Az iment jutottam el en is addig a kommentig:)
Hat es sem tudnek tanacsot adni, az biztos. Meg azt sem tudom en hova koltoznek innen ha egyszer ugy adodna:)

blackhairlady 2014.10.07. 17:50:23

@VPBA: Alatalaban az idosek mar egeszsegileg nem nagyon birjak az utazast, foleg a repulout es az azzal jaro procedura nagyon maceras. europaban is, hat meg a tengerentulra. azert egy 70+ eves emert meggondolando, hogy kiteszunk-e ennek.
Az elkoltoztetest pedig en semmi esetre sem tennem meg az en anyukammal, meg ha egeszseges lenne akkor sem. Egyszeruen rovid ido alatt maga alatt lenne, mert nem beszeli a nyelvet, nem tudna aszomszedokkal kommunikalni, a boltban vasarolni, meg csak a tv-t sem ertene meg. Az unoka az iskolaban, a gyerekek dolgoznak, mi maradna nekik?

kamane 2014.10.07. 17:55:27

@Die Nanny és a többiek:

Én nem mondtam, hogy ne menjen el, vagy hogy nem lehet boldog máshol! Én az általános negatív hozzáállásra reagálva azt mondtam, hogy nem biztos, hogy jobb lesz valaha is, ha még a jó szituáltak is elmennek és feladják a reményt. Ennyi.
Én nem a pénzért jöttem, gondolom, ez nyilvánvaló. mert ez egyáltalán nem fog boldoggá tenni. Én azért jöttem, mert úgy éreztem, itt kell élni, szerintem nagyon más a helyzet, mint a cikkíróé.
Én személy szerint minden határátkelőt megértem, hiszen tudom, miben vagytok. És nem mondom, hogy nem élheti az álmát! Csak sajnálom, hogy már ott tartunk, hogy 400.000 Forint és egészség mellett is már külföldre készülnek a magyarok... és felvetettem azt a hihetetlenül ostoba és liberális gondolatot, hogy akár másképp is lehetne ezeket a problémákat megoldani. De... ezt csak azért mondom, mert így lettem szocializálva. Bocs.

bpetya75 2014.10.07. 17:56:41

@Philosoraptor:

Nem mondod! Most aztán jól megleptél :-P

@diggerdriver:

Miket tudok, mi?!

@DieNanny [SZ,CH]:

A kicsi azért még nem. Szerencsére. Mire ebbe a korba ér, reményeim szerint lesz keret az ő óráira is.

@blackhair-lady:

Nem lehetett egyszerű. Inkább nem próbálnám ki, hacsak nem lesz mégis muszáj.

kardio1 2014.10.07. 17:57:07

@kamane: Hagyd! Philo sötéten làtja az otthoni jövôt és mindenàron el akar jönni önnan. Ez a sajàt nézôpontja, és biztosan igaza is van a sajàt környezetét tekintve. En màr utaltam rà neki, vagy legalàbbis igyekeztem, hogy nem mindenkinek ugyanaz a nézôpontja otthon sem, és aki màsképp gondolkodik, az nem feltétlenül - hogy egy a mostani kormàny pàrtolokat demagogiàval vàdolok szerinti kedves kifejezéssel éljek- agymosott Fidesz droid. (ez a kifejezés egyébként azért szuper, mert egyàltalàn nem demagog :( )

kardio1 2014.10.07. 17:58:15

@Hari Seldon 2: Es mi van, ha jön egy mutàns?

TilosazA (UK) 2014.10.07. 17:58:36

@blackhair-lady: Melyik államban élsz? És mit szeretsz benne a legjobban?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.07. 18:00:42

@blackhair-lady: És ha már nem tud magáról gondoskodni? Nekünk pont ezért is volt szempont, hogy nem menjünk "túl messzire". Azért ide már 14-15 óra alatt el lehet jutni autóval, meg van rendszeres buszjárat is Budapest-Prishtina között, onnan meg Tiranába.
Egyébként ők maguk mondogatják, hogy barátkoznak a gondolattal, hogy úgyis itt fognak kikötni. Ez csakis az ő döntésük kell, hogy legyen, de mint tudjuk, az élet produkál furcsa dolgokat, amikor nem sok választás van. Persze, nem mindegy, hogy valaki egyedül van, vagy még él a házastársa is. A tv nem szempont, mert interneten bármi elérhető.

bpetya75 2014.10.07. 18:00:59

@kamane:

Én hiszek a közösségépítésben. De egyelőre csak kis közösségben tudok gondolkodni. Az már jó lehet arra, hogy valamiféle tartást adjon az embernek. Nagy összefogásban egyelőre nem tudok bízni. Egy dologban jók voltak az utóbbi negyed évszázadban nagyjaink, ez pedig a megosztó politika. Mi meg hagytuk magunkat megosztani. Hosszú lesz az út az erős, szolidáris társadalomig.

2014.10.07. 18:01:59

@kamane: Teljesen meg vagyok dobbenve azon hogy 9 ev alatt ilyen szinten megtanultal magyarul. Hihetetlen, nagyon buszke lehetsz magadra. Es mennyien rinyalnak itt a blogon arrol hogy (a magyarnal sokkal egyszerubb) nyelveket nem tudnak megtanulni... Peldat vehetnenek rolad. Persze ez adottsag kerdese is, de biztos hogy a hozzaallas is nagy szerepet jatszik.

2014.10.07. 18:02:43

@DieNanny [SZ,CH]: Azt írta, hogy máshol sokkal több mindenbe kerülne a gyerek oktatása. Ezzel szemben Mo,-n is kőkemény pénzeket kell leszurkolnod. Szóval nem hiszem, hogy nagy különbségek lennének. Se forintból, se fontból nem olcsóbb megúszni.

2014.10.07. 18:06:04

@kamane: De akkor halljunk konkrétumokat. Minden triviális dolgot leírtál te is, ahogy bárki is más is eddig, aki kicsit kinyitja a szemét, és észre is veszi, hogy nem igazán haladunk jó irányba. Az egyén nem fogja megváltoztatni sem a rendszert, sem a társadalmat. Akkor marad az, hogy elmegyek külföldre v. szarok bele az egészbe és nem veszek tudomást a dolgokról, így megőrzőm a lelki békémet és az egészségemet is. Van más megoldás az egyén számára?

2014.10.07. 18:06:34

@kamane: Na pont ezt utaltam Mo.on. Ezt a mentalitast, hogy panaszkodnak valamirol, es ha erre azt mondom hogy ezt es ezt a megoldast lehetne megprobalni a problemara, arra azonnal az a reakcio hogy 'ezt te nem erted, azt nem lehet, mert...'. Es ez egy gondolkodasi minta, teljesen fuggetlen attol hogy milyen problemarol es milyen megoldasrol van szo, zsigerbol vagjak ra hogy 'ezt te nem erted...'.

2014.10.07. 18:11:14

@kardio1: Azért nem kellene úgy beállítanod, mintha én nem fogadnám el mások véleményét, főleg, hogy itt vagy pár hónapja, én meg pár éve, főleg ha hozzávesszük a postr-es időszakot is. Szóval pár hozzászólásból nem kellene kinyilatkoztatnod... A politikát mindig te kevered bele, szóval akkor rólad is lehetne ezt-azt állítani ennyi erővel. :)

Így van, sötéten látom Mo. jövőjét, és nem szeretem, amikor ezt megpróbálják meghazudtolni, meg elbagatellizálni. Mert ez a tipikus bedugom a fejemet a fenekembe, nem veszek róla tudomást=beletörődés, meghunyászkodás, minden jó, ahogy van.

2014.10.07. 18:11:16

@Philosoraptor: Szerintem azt probalja kamane magyarazni hogy csak azert mert 'nem jo iranyba mennek a dolgok', nem hagy el mindenki egy helyet ami egyebkent fontos neki. Ilyen alapon mindenki felallhatna es otthagyhatna pl. Mo.ot meg egy csomo masik orszagot is. Mindenkinek szubjektiv, egyeni szempontjai vannak. En pl. keptelen lennek Mo.on elni, de nem azert mert 'nem jo iranyba mennek a dolgok', hanem egy csomo szemelyes ok miatt - akkor sem elnek ott ha a vilag leggazdagabb orszaga lenne peldaul. Van aki meg imad ott elni, a relativ nehezsegek ellenere. Nem vagyunk egyformak.

blackhairlady 2014.10.07. 18:12:16

@TilosazA (UK): Texasban. Es azt, hogy a ferjem mellett ebredek minden reggel:)

2014.10.07. 18:12:18

@kamane:

"Csak sajnálom, hogy már ott tartunk, hogy 400.000 Forint és egészség mellett is már külföldre készülnek a magyarok..."

Te is azert jottel el, mert ugy gondoltad, itt jobban erezned magad, nem? Es gondolom, ha €4000 lett volna a fizetesed, akkor is igy erezted volna. Ennyire egyszeru.

En sem erzem jol magam Mo-on, azt erzem, hogy a kozhangulat, az emberek gondolkodasa es egyaltalan az egesz orszag mukodese sokkal kozelebb all hozzam Ausztriaban, mint Mo-on. Annyi, hogy mivel ingazom, azaz kint dolgozom, kint van a TB-m es kintrol fogok majd nyugdijat is kapni, igy nekem nem annyira eri meg kikoltozni, mert az mar tenyleg csak egy luxushobbi lenne a helyezetemben. De ha Pestrol indulnek, es most kezdenek el keresni, en sem az ingazas mellet dontenek, hanem mennek jo messzire, valahova a svajci-nemet-francia hatar kornyekere... Es en is ugy jottem ki, hogy elegem volt Budapestbol es Mo-bol, hiaba volt jol fizeto allasom. Csak sajnos en most valahoy megakadtam a senkifoldjen, a ket vilag kozt...

blackhairlady 2014.10.07. 18:15:37

@VPBA: Te kozel laksz, sok mindent meg tudsz oldani. De aki messze van, meg ha nem is tengerentul, az mar nehezen.
Igazabol azert tettem fel eloszor a kerdest, mert annyira nyilvanvaloan kijelentetted, hogy minek haza menni, nem azert jottel el. A szulokre vonatkozo kerdes erre iranyult. Nem minden olyan egyszeru mint amilyennek latszik.

2014.10.07. 18:16:02

@Mirjam2: De ezt a legegyszerűbb mondani. Mint mondtam, beszélni mindenki tud, azt a legkönnyebb. Nem fog kiürülni Mo., a magyarok többségéből hiányzik a mobilitás legkisebb jele is, valamint nem beszélnek nyelvet. Szóval ezen nem kell aggódni, nem fogunk eltűnni. A probléma még mindig az, hogy kik mennek el, és azok közül milyen arányban találjuk a jól képzett, nyelve(ke)t beszélő embereket, és a fiatalokat.

De tényleg, valaki mondja már el, hogy mi a megoldás a poszt-kommunista rendszer és társadalom eltörlésére. Mert én nem tudom.

2014.10.07. 18:17:29

@diggerdriver: Szia Digger - csak hogy lasd, nem felejtettelek el amig Burmaban jartam, itt van neked egy friss, sajat keszitesu kep egy burmai digger-rol: kepfeltoltes.hu/view/141007/P1030396_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2014.10.07. 18:18:21

@Ödenburger [Hu/At]: Van egy pozitív dolog mindenféleképpen abban, hogy te euróban kapod a fizudat. Ilyen gyenge forint árfolyam mellett sokkal többet ér a pénzed itthon. Nem csoda, hogy a határ mellett mindenhol magyarokba ütközöl.

TilosazA (UK) 2014.10.07. 18:19:15

@blackhair-lady: Semmi nincs amiért érdemes volna odalátogatni? :) Nem hozzád gondoltam becsengetni, csak szétnézni arra is. De Amerika olyan bazi nagy, hogy dönti el az ember, melyik részét nézi meg...

Muscari 2014.10.07. 18:21:20

@jewel79bp: csak azt kerdeznem, hogy akkor mit csinaljunk a szuleinkkel? Ne latogassuk oket, vagy hogy gondolod?

A legtobb ember ugyanis nem azert utazik haza evente tobbszor, mert hianyzik neki a Gellert-hegy. Hanem mert latni akarja a szuleit, nagyszuleit.

2014.10.07. 18:23:55

@Mirjam2:

Azt elhiszem, hogy az UK jol ellenne egy Svajchoz hasonlo szerepden, ahol elvezne a az EU nyujtotta gazdasagi elonyoket, de sajat hataskorben szabalyozna mindent, ami neki nem tetszik, es nem kellene mindenben egy csomo masik hasonloan fajsulyos orszaggal kuzdeni a donteseken. De en a magam reszerol kizartnak tartom, hogy az EU lenne ennyire nagylelku. Ha az UK megy, akkor ott utana nagyon meg kell majd kuzdeni minden penny elonyert, amit az EU nyujt neki, ebben biztos vagyok. Az mostanra tobb EU-s ugy kapcsan is nyilvanvalova valt, a brit kormany es diplomacia igen egyedul maradt a kulonutas elkepzeleseivel, es ha ez elmegy a szakitasig, akkor nem hiszem, hogy nagy engedmenyeket tudnak majd maguknak kiharcolni. Pl. lasd az EB-s ugyeket: eloszor Junker kapcsan maradt azUK teljesen egyedul (pontosabban elvezhette Orban megtisztelo tamogatasat), most meg ott csukloztatjak a brit biztos-jeloltet.

DieNanny CH 2014.10.07. 18:25:25

@Mirjam2:

Na várjál, azt, hogy ez és ez a megoldás a problémára, azt @kamano nem írta. Csak azt, hogy fogjunk össze és tüntessünk.
Erre írtam neki, hogy csak a felutazás Pestre milyen sokba kerül. Mert ugye kisbusz szerzése is pénzbe kerül, abba benzin is pénzbe kerül - pont ezen a blogon nem mondhatod, hogy vaktában hárítunk.
Fogjak karon pl 2 munkanélküli akárkit, és tulajdonítsunk el egy autót? (Mert nekem nincs autóm. És nem biztos, hogy annak a kettőnek van.)
Szóval, azért az itteni törzsgárda szívesen tett volna valamit, ha tudná, hogyan álljon neki...

(Mintha @rezsőatya mondott volna valamit, hogy volt valami kezdeményezése - amibe aztán bele is bukott.)

blackhairlady 2014.10.07. 18:27:10

@TilosazA (UK): Biztos van, csak en meg enm lattam. En azok koze tartozom akik eddig haza latogattak a szabadsagok alkalmaval, szoval nem nagyon utazgattam meg. Texas oriasi, szerintem millio gyonyoru hely lehet amit erdemes megnezni. A kovetkezo nyar lesz az elso amikor nem megyunk haza, igy en is szivesen varom az otleteket masoktol akik ismernek szep helyeket erre.

Szerintem Amerika minden reszeben lehet szepet talalni, egyeni preferencia kerdese. Tildy nem reg jart itt, Kovermadar is, ok a keleti parton, szerintem tobbet tudnak mondani mint en. Zsuzsi Californiaban lakik, o jartas a tengerparti es hegeys videkeken is, biztosan o is ajanl szivesen megnezendo dolgokat.
szerintem vannak olvasok innen Texasbol is a blogon, talan ok is mondanak erdekessegeket ha olvassak a kommentedet.
Bocsi, hogy nem tudtam segiteni.

DieNanny CH 2014.10.07. 18:29:55

@Philosoraptor:

Na, ugyanezt kérdeztem én is az előző kommentemben... :-)

kardio1 2014.10.07. 18:30:22

@Philosoraptor: Nem gondolom, hogy soha nem fogadod el màsok véleményét. De ha vki azt mondja, hogy nem làtja olyan sötétnek Magyarorszàg helyzetét, mint te, arra ugrasz.
Azt senki sem hazudtolja meg, se itt, se a valo életben gondolom, hogy Te sötétnek làtod a helyzetet. De azt te is elfogadhatnàd, hogy nem mindenki làtja igy.
Egyébként régota követem a blogot read only modban és egyàltalàn nem gondolom, hogy itt "elsôbbségadàs kötelezô" van a régi motorosoknak. Majd megkérdezem HA-t, hogy ez igaz-e és ha igen, javaslom, hogy a kezdôlapra jo nagy betûkkel irjuk ki, nehogy valaki frissen érkezô azt gondolja, hogy egyenjogù tagja a kommentelôk közösségének és szabadon kifejtheti a véleményét, még mielôtt megmondanàk neki, hogy milyen témàban mit gondoljon. :(((

qkuc 2014.10.07. 18:31:47

@TilosazA (UK): Ha érdekel az űrkutatás, akkor Houstonban a NASA központ egy telitalálat, :D. Én Floridából tudok ajánlót adni, :).

qkuc 2014.10.07. 18:33:01

@blackhair-lady: Jövőre, ha sikerül mindkét vizsgám és még a certeket is megkapom, akkor már nő a piaci "értékem", :D.

Hari Seldon 2 2014.10.07. 18:33:13

@bpetya75:
Kicsit több elismerést érdemelne az, hogy éjt nappal alá téve dolgozom a galaxis jövőjén!

Hari Seldon 2 2014.10.07. 18:33:56

@kardio1:
Arra már ott van a Második Alapítvány. Szóval mindenre fel vagyunk készülve.

2014.10.07. 18:34:53

@kardio1: Nagyon is jól tudod, hogy mire értettem, amit. Nem kell itt a nagy mártír halál.

Ők meg arra ugranak, hogy túl sötéten látom Mo. jövőjét. Mi ez a kettős mérce? :)

jewel79bp 2014.10.07. 18:35:14

@Muscari: Sosem értettem, hogy s rokonoknak miért nem "szabad" utazni... Miért a külföldön élő utazzon mindig? Ha egyik évben a szülő jön, a következőben te, akkor már rögtön megfelezted az utak számát.

Muscari 2014.10.07. 18:35:16

@kamane: Szia! Nagyon orulnek neki es szerintem meg rajtam kivul rengetegen, ha megirnad a tortenetedet. Ez is hataratkeles es az semszamit, hogy hany eve tortent.

jewel79bp 2014.10.07. 18:38:57

@Muscari: Erről máshogy gondolkozunk. Akinél ennyire erősek a családi kötelékek, szerintem jobb, ha nem megy külföldre élni.

2014.10.07. 18:40:41

@jewel79bp: Esetleg túl idős ahhoz, hogy repüljön több száz v. több ezer kilométert?

kardio1 2014.10.07. 18:42:01

@Hari Seldon 2: Es a Földrôl valo "külföldre költözéssel mi lesz? Azt oldd meg elôbb! Ha robotokkal, hàt robotokkal...

jewel79bp 2014.10.07. 18:45:24

@Philosoraptor: Nekem ez túl szentimentális... Ha ez lenne a fontos, maradtam volna. Nekem a szűkebb család, férj, gyerekek jövője fontosabb. Ez is egy ok volt a külföldre költözéskor. Jól meg kell gondolni, hogy mi a fontos. Mert különben lehet, hogy felesleges költözni.

Muscari 2014.10.07. 18:45:41

@DieNanny [SZ,CH]: de kedves vagy, nagyon szepek a kepek. Nincs rossz kedvem, csak egy kicsit elerzekenyultem ahogy visszagondoltam tinikorom kedvenc helyeire.

kardio1 2014.10.07. 18:46:52

@Philosoraptor:
Konkrétan ezt nem vettem jo néven:
"főleg, hogy itt vagy pár hónapja, én meg pár éve, főleg ha hozzávesszük a postr-es időszakot is. Szóval pár hozzászólásból nem kellene kinyilatkoztatnod... "
Arra szeretnélek kérni, hogy ha majd kiköltözöl, irj egy posztot a tapasztalataidrol, de ne rögtön, hanem valamivel késôbb. Nagyon kivàncsi lennék rà! Es persze szurkolok neked, hogy megtalàld ott, ahovà mész, azt, amit Magyarorszàgon hiàba kerestél! :)

2014.10.07. 18:48:32

@Ödenburger [Hu/At]: Szerintem a UK volt nagyon sokaig nagyon nagylelku az EU tobbi tagjaval, en csak remelem hogy vegre elkezdi a brit kormany a brit emberek erdekeit komolyabban figyelembe venni.

River_Of_No_Return 2014.10.07. 18:49:36

Ahogy már FutureFry is írta korábban, ahhoz hogy USA-ba munkavállalói vízumot szerezz szakirányú végzettségre lenne szükséged. A zöld kártya megszerzése pedig még nehezebb, mert ennek az egyik lépése, hogy a munkáltatónak be kell tudnia bizonyítani, hogy nincs olyan helyi ember, aki alkalmas a te általad végzett munkára. Ennek során a cégnek meghatározott szabályok szerint meg kell hirdetnie a te állásodat, és ha csak egy ember is jelentkezik, aki a tudása/végzettsége alapján alkalmas, akkor elutasítják a kérelmedet. A zöld kártya megszerzéséhez nagyon speciális vagy magas szintű tudás kell. (Vagy magas szintű managernek kell lenni egy multi cégnél, ami a te esetedben nem releváns.) Nekünk ez az időszak volt a legnehezebb, mert bár vízummal itt voltunk, teljesen bizonytalannak tűnt, hogy végleg itt maradhatunk-e. A férjemnek egyetemi végzettsége és több éves, speciális és magas szintű tudást igénylő területen szerzett tapasztalata volt a világ egyik legnagyobb IT cégénél, és így is csak második körben tudott átmenni a zöld kártya igénylési folyamaton.
Plusz aki kéthavonta Magyarországra szeretne járni, annak én biztos nem ajánlanám USA-t. 1000-1500 dolláros repülőjegy árak mellett egy háromtagú családnak még itteni viszonyok között is magas jövedelemre lenne ehhez szükség.

i got my (törölt) 2014.10.07. 18:49:36

@Mirjam2: azonnal és teljesen összeomlana? húha, akkor ennek fele se tréfa!
vajon az eu csatlakozás előtt is össze volt omolva? vagy nem is létezett előtte?

i got my (törölt) 2014.10.07. 18:49:36

@Mirjam2: álmodozni lehet. persze, az igazi az integrációt lefölözni. a terheket viseljék mások, mi meg jelentkezünk az előnyökért. ahogy látom, egyre inkább svájcnak is beint az eu. azaz nemhogy a uk-nek nem nyílik egy újabb svájci pozíció, de svájc se sokáig freeriderkedhet már.

KoPeTi 2014.10.07. 18:49:36

Sziasztok!

Eddig csak olvastam a Határátkelőt, de most úgy éreztem, hogy nekem is írnom kell. Sajnos a kommentek nagyrészét nem olvastam (majd este), de szerettem volna csatlakozni a beszélgetéshez, aminek oka, hogy mi is a költözésen gondolkodunk, bár nem Amerikába, hanem két célországot választottunk ki, amelyek közül választani fogunk: az egyik Anglia, ami azért lenne könnyebb, mivel angolul napi rendszerességgel beszélek, a másik Németország, ahol a Németek gondolkozása, szabályszeretése tetszik a legjobban, de a nyelvet kb 15 éve nem beszéltem. Rengeteg pozitívumot fel tudnék sorolni mindkét ország mellett, most a mérleg nyelve épp Németország felé áll.
Feleségemmel és most 2 éves kisfiammal élünk hitel és pénzügyi gondok nélkül, megtakarításunk meglenne az induláshoz, de még 1-1,5 évet a választott nyelv csiszolásával, és felkészüléssel töltünk (munka mellett), és valószínüleg nekivágunk. Sajnos rengeteg érvet tudok felsorolni amellett, hogy elmenjünk, elsősorban a fiam jövőjével kapcsolatban, de az sem igazán tetszik, amerre az emberi gondolkodás halad manapság. Ezen felül a barátok jelentős része már külföldön él, és úgy vettem észre, hogy az elmúlt hónapokban ismét gyorsult a környezetemben a kivándorlás.
Feleségem gimnáziumot végzett, én villamosmérnök vagyok 8 év tapasztalattal. Úgy gondolom, hogy ha nyelvet sikerül magas szintre fejlesztenünk, akkor nem lesz gond a kinti megélhetéssel sem, és sikerül beilleszkedni is.

Tényleg, azt tudja valaki, hogy villamosmérnöki (esetleg gépészmérnök) diplomát Németországban "honosítani" kell, vagy automatikusan elfogadják?

Péter

FutureFry 2014.10.07. 18:51:00

@Herr Géza: Azért léteznek szakszervezetek amerikában is, egyes nagyobb (főleg "blue collar" (fizikai munka) jellegű) munkaadóknál, pl: UAW a detroiti autógyártóknál, vagy a Boeing-nél, amelyik több nagy szakszervezettel rendelkezik. Ilyen esetekben persze a munkavállaló jobban "védett" a kollektív szerződés miatt.

Igaz, az ilyesmi nem igazán az amerikai "kultúra" része. A Walmart áruházlánc (az USA legnagyobb privát munkaadója) pl. inkább bezárta egy kanadai (quebeci) üzletét minthogy megengedje a munkavállalók szakszervezetbe lépését (bár tagadták, hogy azért zárták volna be). Ha jól tudom, csak Kínában lehetnek (persze csak a hivatalos, állami, azaz "olyan amilyen") szakszervezetnek tagjai a Walmart dolgozói. Vagy talán még Mexikóban. Európában ezért (is) buktak bele a közvetlen megjelenésbe (Németországban), így csak a korábbi felvásárlásokkal vannak jelen: pl. az Asda áruházlánc tulajdonosai (ott is elég szakszervezetellenesen).

Muscari 2014.10.07. 18:51:40

@jewel79bp: Szerintem felreertesz. En siman meglennek a ritkabb latogatasokkal, van Skype-unk meg minden, nekik van szukseguk rank. Egyebkent evente ketszer megyunk, ez szerinted sok?

Azon kivul a gyerekek apja is Magyarorszagon van, ot is latni akarjak neha es viszont. Nagyon konnyu am latatlanban itelkezni.

Neked hany evesek szuleid?

2014.10.07. 18:54:08

@kardio1: Én meg azt nem veszem jó néven, amikor megmondják, hogy én milyen vagyok, interneten keresztül, vadigenek...

Lesz mindenféleképpen poszt, ha majd letelt az a szükségszerű pár év, ami kell ahhoz, hogy tisztuljon a kép. Azon még erősen gondolkodom, hogy leírjam-e, miért mentem el. Túl sokan érzékenyek erre, és magukra veszik az ország kritikáját...

2014.10.07. 18:58:17

@FutureFry: Persze, hogy szakszervezet ellenesek. Csak az a baj itthon, hogy itt meg mindegyik cég az, és ehhez még kap is állami asszisztálást is. Aztán mindenki csodálkozik, amikor a terror jelen van a munkahelyeken. Meg az áskálódás. Mindenki félti a szaros kis szemétdombját...

Muscari 2014.10.07. 18:58:37

@Réka ‎: megprobaltam leforditani, de mar a cimbe beletort a gugli bicskaja : "Készíts arab, mint a nemzeti kisebbségek"
????

qkuc 2014.10.07. 18:59:00

@FutureFry: Kínában van Walmart? Oh ... lost in time ..., :D.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 19:02:54

@lexrex: attól függ, mit ittál :)
@Muscari: szerintem próbáld meg angolra lefordíttatni! Általában teljesen elfogadható lesz az eredmény.

bpetya75 2014.10.07. 19:16:30

@Hari Seldon 2:

Bocsánat. Nem vagyok jó elismerésben. Egy pofátlan, nagyképű, arrogáns bunkó vagyok ;-P

2014.10.07. 19:18:57

@Mirjam2:

OK, majd kiderul, mi lesz, de hidd el, az EU nem fog megroppanni a brit gazdasag nelkul, a brit viszont eroteljesen megerezne egy akkor automatikus piac elveszteset. Igen sok ceg hagyna el a szigetet, es nyugodtan elkezdhetnenek egy eroteljesen recesszios budzset tervezni maguknak.

Azt gondolom, az ertelmes megoldas a targyalas az lenne, ha az UK-s vezetok vegre levetkoznek a merhetetlen arroganciajukat es demagog populizmusukat, de vegul is ok is politikusok, valasztast szeretnenek nyerni, es hat ha ez kell a nepnek, ezt kapja a nep. Csak aztan nehogy esetleg tenyleg kilepes legyen a vege, es olyant kapjon a melyen tisztelt brit nep, aminek annyira nem fog orulni...

FutureFry 2014.10.07. 19:19:47

@qkuc: @blackhair-lady: @TilosazA (UK): Igen, Huston "Space Center". A legjobb, hogy van egy kiállított Saturn V rakéta (az a típus amit a holdraszállás küldetésekhez használtak), ami máig a világ legnagyobb (legmagasabb/legerősebb/stb.) rakétája...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 19:21:31

(bréking: ma rövid időn belül harmadszor történt incidens orosz harci gépekkel Öland szigeténél. Nyáron egy orosz harci gép 10 méterre repült egy svéd felderítőgéptől. A fotón látható, ahogy az orosz gép megbillen és megmutatja a robotokkal teleaggatott hasát a svéd, fegyver nélküli gépnek. Ma két svéd gép vett üldözőbe egy vagy több orosz gépet, akik a svéd légtér határán ólálkodtak.
www.svd.se/Bilder/Artikelbilder/3975706.svd/representations/c/flyg-nara.jpg?1412279134000
Szeptemberben pedig két orosz gép megsértette a svéd légteret.
Jól elvagyunk itt, az arab és az orosz offenzívák között :D )

wuaaa 2014.10.07. 19:22:29

A mai poszt azért is volt jó, mert több - eddig csak olvasó (értelmes) jelenlévő - írt egyet s mást a kapcsán. Én személy szerint örülnék, ha bővülne a rendszeres kommentelők köre, ezért is kérném arra a már említett néhány "új" hozzászólót, hogy kapcsolódjanak be gyakrabban. Nagyszerű lenne.

wuaaa 2014.10.07. 19:24:51

@Réka ‎: És? Neked ez újdonság? A hidegháború óta ez megy ott.

M. Péter 2014.10.07. 19:26:12

@qkuc: H1-B-hez kevés kivétellel egyetemi diploma kell, de 3 év szakmai tapasztalattal ki lehet váltani 1 év egyetemet, Az USA-ban 4 éves az egyetem, így 12 év szakmai tapasztalat egyetem nélkül is megfelel. A H1-B-vel a legnagyobb gond az, hogy az éves kvóta néhány nap alatt betelik.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 19:26:34

@TilosazA (UK): @FutureFry: én ajánlanám Washingtont is. Igaz, hogy bizonyos szempontból nagyon "európai" város, hiszen emberi léptékű, nincsenek felhőkarcolói, rengeteg a park, a kultúra, a klasszikus épület. Ugyanakkor látnivalóból kifogyhatatlan, a világ legjobb múzeumai egymás hegyén-hátán, ráadásul ingyenesen. Itt is van két Air and Space múzeum, illetve egy múzeum két helyszínre oszva. Van SR-71 meg űrsikló meg Concorde, meg V2 rakéta, meg Apollo 11-kapszula meg meg meg meg meg... :D
(de aki nyáron nem a 40 fokot és fülledt párás levegőt szereti, az inkább tavasszal vagy késő ősszel menjen)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 19:27:49

@wuaaa [nor]: ilyen intenzitással a hidegháború vége óta azért nem nagyon... Putin ugye nemrég közölte, hogy két napon belül el tudná foglalni az egész Baltikumot, ezzel így összevetve elég gáz.

FutureFry 2014.10.07. 19:28:01

@qkuc: corporate.walmart.com/our-story/locations/china#/china

Meg még sok más országban is (bár nem mindig az amerikából "ismert" Walmart/Sam's Club néven).

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.07. 19:31:57

@wuaaa [nor]: rosszul. pont a minap nyomtam neked egyet_P

kardio1 2014.10.07. 19:32:45

@Philosoraptor: En nem mondtam meg neked, milyen vagy. Annyit mondtam, amit egyébként te is meg szoktàl erôsiteni, hogy sötéten làtod az orszàg, és benne a te helyzetedet, jövôdet.
Erre te jössz nekem azzal, hogy ki volt elôbb az itteni jàtszotéren...No comment!

2014.10.07. 19:33:47

@Ödenburger [Hu/At]: Szerintem azt nem erted, hogy a penz nem minden. Messze nem csak a penzrol van szo. Nagyon sok brit tamogatna a kilepest akkor is ha biztosan tudna hogy gazdasagilag szenvedni fog tole az orszag. Az egyik ember populizmusa a masik ember patriotizmusa, ez mar csak igy van. Azt nem veszed figyelembe hogy a britek egy reszenek a UK nem csak egy gazdasagi egyseg, hanem a hazajuk. Es szerintuk 'rossz iranyba mennek a dolgok' a hazajukban, es nem elsosorban gazdasagilag.

FutureFry 2014.10.07. 19:34:08

@Réka ‎: Kár, hogy ott nem lehet bemenni a Concord-ba... Viszont a Seattle-ben lévő "Museum Of Flight"-nál be be lehet menni. Meg ott egy régebbi Air Force 1-on is végig lehet sétálni (amit még Eisenhower-től Nixon-ig használtak)

jewel79bp 2014.10.07. 19:34:09

@Muscari: Szerintem te is félreértesz :) a posztban az volt, hogy 2 havonta akar a posztoló hazajárni. Erre volt az a felvetésem, hogy ha valakinek ennyire fontos s család, tényleg jobban jár, ha Magyarországon marad. Mert szerintem ez iszonyat sok pénzbe kerül, és akkor pont azt a pénzt költi erre, amit befektetve jobb élete lehetne külföldön. Amit személyesen hozzátettem, az az, hogy mi pl nem megyünk haza minden karácsonykor, mert szerintem a család is jöhet (ha akar). És én azt tapasztaltam, a magyar rokonok egy része bizony kényelemből nem mozdul. Na, erre én azt mondom, hogy akkor én se mozdulok kényelemből. Amúgy meg ha tényleg van idős, beteg rokon, és nincs más (testvér, rokon), aki vállalja a gondozását, tényleg jobb, ha nem megy külföldre az ember, hogy aztán állandó lelkiismeret furdalása legyen. A családi hátteremet nem részletezném itt, nekem így van. Nem ítélek el senkit, csak adott esetben én így döntenék. Ha nagyon fontos lenne a család, maradtam volna. (Amúgy ha szerintem a gyerek apjának fontos a gyereke, ő is látogathatja. Már úgy alapelvként. A részleteket nem ismerem persze.)

2014.10.07. 19:34:12

@Réka ‎:

Ez kemeny. De miert pont Svedorszag?? Akkor mar konyebb lenne a Fekete-tenderi tersegben repkedni, esetleg a lengyel es a balti tersegben... Vagy van ott valami strategiailag erdekes, hogy pont ott tesztelik a legvedelmet?

M. Péter 2014.10.07. 19:35:05

@techsup777: 2 év után már csak törvényben meghatározott okból lehet valakit elbocsájtanil és csakis az előírásokat pontosan követve, egyébként a munkáltató sokat bukhat, ha a munkavállaló bepereli.

qkuc 2014.10.07. 19:35:13

@M. Péter: Az egyetemi végzettség megvan plusz össz 7 év tapasztalat (bár ez 3 IT területről jön össze, IT systema analyst, IT auditor, Security manager), a certek is meglesznek (CISSP, CEH), de nem hiszem, hogy végigvergődnék ezen a tortúrán, :D. Beadtam a zöldkártya lottót, ha beleesem kb%-ba, hurrá, de én inkább Kanadára "gyúrok", :). (Vagy maradok Európánál, :) ).

kamane 2014.10.07. 19:38:49

@Ödenburger: Én nem okos felnőtt fejjel döntöttem, hanem csak tudtam, hogy erre kell jönnöm, kész. Nem hiszem, hogy olyan sokan lennénk, akik így éreznek, tehát ne hasonlítsuk össze ezeket az eseteket. A cikkíró pro és kontrát állít, keresi a választ a kérdéseire. Én ugyan tudtam, mire vállalkozok, és ha meg is lepődtem, azt is elkönyveltem tapasztalatként. A cikkíró nem tűnik annyira megszállottnak saját ötletétől, már a cím is erről tanúskodik. Nálam nem volt kérdőjel a főcímben. (ez nem az én érdemem vagy ilyesmi, inkább azt mondanám, így születtem ;) ) Szóval köze nincs a két eset egymáshoz, azon kívül, hogy TALÁN a cikkíró is majd valahol máshol él.
Én nem értem, miért nem jó neki, talán ez a baj. Ha így van, akkor talán ebben kellene nekem segíteni.

@Philosoraptor: Én nem tudom a megoldást. Én csak elmeséltem, hogy nálunk hogy volt és mi vált be. Ezek tények. Az én "őseimnek" bejött, ennyi.
Sajnálom, hogy ennyire feketén látod. Biztos igazad is van valahol, de nekem ez a magyar kisebbségi komplexus, hogy jaj, senkik vagyunk, nincsen semmink, nem tartunk semerre, nincsen piacunk, nincsenek turisták, szar a forint, szar a kormány... ez nem nagyon jön be. Ugyanannyi erővel lehetne sorolni azokat a dolgokat, amiben Magyarország élenálló és különleges. És ha most azt mondod, hogy okoskodni otthonról könnyű, tenni is kell valamit... Én nagyon szívesen írnék arról, mi mindenért jó kis ország ez. Szerintem mindenki kicsit jobban élne, ha egy icipicit pozitívabb (és nem annyira passzív) lenne a hozzáállás a mai Magyarországotokhoz.

Tony Joe 2014.10.07. 19:38:49

Úgy látom, még el sem indult a család, máris erős a honvágy. Ha az ember nem tud "elszakadni" az otthonmaradóktól - nem lazul a kapcsolat - rövid időn belül vissza fogja hozni Őket az összetartozás érzése. Megfontolandó lenne az ideiglenes kiköltözés, esetleg nyugati cégnek dolgozni itthonról, ottani bérért. Programozóként szerintem ez is járható út.

2014.10.07. 19:39:47

@Mirjam2:

OK, de ilyen alapon nincs semmi baj a magyar, a francia vagy sved radikalis-nacionalistakkal sem... Ok is ugyanezen az alapon ervelnek... Es ugyanazt a demagog populista nemzeti szoveget nyomjak... Ra kellene mar vegre ebredni, hogy ez nem vezet sehova, Europanak csak egyutt van jovoje egy globalizalt vilagban, es lassan itt lenne az ideje, hogy az emberek ne Angliat, Nemetorszagot vagy Magyarorszagot tekintsek a hazajuknak, hanem Europat. Szerintem.

2014.10.07. 19:41:06

@i got my: Tenyleg, es hogyan 'int be' Svajcnak az EU? Biztosan rettegnek most a svajciak...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.10.07. 19:41:33

@Ödenburger [Hu/At]: mert itt nagyjából felszámolták a honvédelmet :) gondolom, azt hitték, hogy a megszorítások hatására nőni fog a NATO melletti közvélemény, de ráfáztak, mert még mindig kompakt az ellenállás, hadsereg az viszont már nincs.

blackhairlady 2014.10.07. 19:42:23

@FutureFry: No ez miert nem jutott eszembe, hisz ketszer is jartam ott? En inkabb termeszeti szepsegekben gondolkodtam, amit Houstonrol nem mondhatnek el. Szep, szep, de nem az igazi:)

2014.10.07. 19:42:25

@kamane:

Komolyan fontos, hogy ertsd, miert nem jo neki? Nem eleg siman elfogadni, hogy o igy erez? Te meg maskent. Sokan vagyunk es sokfelek, ettol szep az elet... Ki Mo-ra vagyik es ezt imadja, ki el innen barhova, annyira utalja itt...

Quercus a favágó 2014.10.07. 19:48:12

@kamane:

Ha majd bezárnak minden kiskaput, földindulás lesz. Addig nem.

2014.10.07. 19:48:15

@Ödenburger [Hu/At]: UK-ben teljesen ertelmetlen radikalis nacionalizmusrol beszelni, hiszen eleve tobb 'nemzetbol' all az orszag (angolok, skotok, irek, wales-iek), masreszt a jelenlegi brit lakossag nagyon jelentos reszenek az osei nem britek hanem pl. volt gyarmatokrol szarmaznak. A patriotizmus nem ugyanaz mint a radikalis nacionalizmus. En egyaltalan nem hiszek ebben az 'egyseges Europaban', ez tortenelmileg es kulturalisan soha nem letezett, politikailag probaljak eroltetni az elmult par evben de az eredmenyek nem tul biztatoak. En nem Europat tekintem a hazamnak, hanem Angliat. Ezzel a legtobb ember igy van, hogy egy bizonyos orszagot, teruletet tekint a hazajanak. Pl. egy zimbabwei is elsosorban a torzse tagjanak tartja magat, aztan zimbabweinek, nem 'afrikainak'. Lehet eroltetni ezeket a kategoriakat mestersegesen, csak nem erdemes. Ha pl. Torokorszag tagja lesz az EU-nak, akkor szerinted egyik naprol a masikra a torokok is europainak fogjak magukat tartani? Es te is oket?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.07. 19:48:54

@kamane:
"Én nem értem, miért nem jó neki,"

Kérdezd meg tőle, és talán elmondja.
De engedjük már meg neki, hogy így érezzen.

Muscari 2014.10.07. 19:49:30

@blackhair-lady: na már megint ugyanúgy gondolkodunk :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 19:50:28

@QUERCUS:
Ez de jóóóóóó.
Megmutatta hogy készül a kiskőrösi Durbints Sógor.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2014.10.07. 19:50:46

@Ödenburger [Hu/At]: A pénz miatt biztos sírnának, mert az Egyesült Királyság a 2. legnagyobb nettó befizető a kasszába,

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 19:52:26

@Mirjam2:
Köszi a képet.
Irigylésreméltó légkondícionáló van benne...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

FutureFry 2014.10.07. 19:53:10

@River_Of_No_Return: "A férjemnek egyetemi végzettsége és több éves, speciális és magas szintű tudást igénylő területen szerzett tapasztalata volt a világ egyik legnagyobb IT cégénél, és így is csak második körben tudott átmenni a zöld kártya igénylési folyamaton."

Az ilyesmi attól is függ, hogy milyen kategóriába esik az ember (általában EB1...EB3 - tudás/tapasztalat szerint), és hogy honnan jött (pl. Indiaiaknak/Kínaiaknak sok "képzettebb" kategóriában is tovább kell várniuk), lásd pl:
travel.state.gov/content/visas/english/law-and-policy/bulletin/2015/visa-bulletin-for-october-2014.html

2014.10.07. 19:58:29

@diggerdriver: Ja ugy erted hogy nincsenek ablakok? :) Nekem fel sem tunt, amig nem mondtad...

Quercus a favágó 2014.10.07. 19:59:14

@diggerdriver:

Lehet. A különbség az, hogy ezért a kiskőrösi Durbints Sógorért időnként elvisznek embereket.
Az ugyan ilyen olasz-, spanyol-, chillei-, argentin szemétért viszont senkit.

KJ2000 2014.10.07. 20:00:23

@FutureFry: Köszönöm a részletes leírást és az összefoglalást. Igyekeztem az USA hivatalos oldalain tájékozódni a vízumokról, de pl. abba az infóba nem futottam bele, hogy a 2015-ös kvóta már betelt.

@Mirjam2: Eszemben sincs ide-oda utazgatni különböző országok között! Biztos munka kell külföldön. Anélkül nincs kimenetel! Max. néhány hetes tájékozódás, körülnézés.

@osoma: Köszi, a szívemből szólsz.

Sikerült visszarángatnotok a realitásba (kicsit :))), már ami az USA-beli munkavállalást jelenti. Úgy hallottam egyébként, hogy ezen az egész bevándorlós-munkavállalós rendszeren mostanában akarnak módosítani (hogy konkrétan milyen irányban, arról nincs infóm).

Annyi adalék még a posthoz, hogy az USA-val kapcsolatban volt (van) egy olyan elképzelésünk is, hogy éghajlatot váltunk, tehát előbb-utóbb valamelyik délebbi államban kötünk ki (vagy esetleg irány egyből Panama :))))))))). A válaszaitok alapján persze nemhogy ilyen "válogatós" sem lehetek, de maga az USA-beli munkavállalás is komoly akadályokba ütközhet - erről persze tudtam, tudok, de ha lesz rá lehetőségem, szerintem küzdeni fogok azért, hogy sikerüljön. Még az is lehet, hogy a ködös albion lesz az ugródeszka? Lehet, hogy egy angol cégtől könnyebben tud továbblépni az ember? (Pláne, ha egy USA-beli cég európai leányánál dolgozik az ember...)

Ha már Anglia, akkor vajon mennyi időre érdemes kimenni, hogy az ember "körülnézzen"? 2 hét? Egy hónap?

wuaaa 2014.10.07. 20:00:48

@Babette.: Bocsánat, valószínűleg nem vettem észre... ..akkor majd a te egészségedre iszok először.. :))

KJ2000 2014.10.07. 20:01:38

@FutureFry: Azt volt szerencsém látni élőben :). Nem semmi élmény volt! :)

qkuc 2014.10.07. 20:02:58

@TilosazA (UK): @FutureFry: @blackhair-lady: Itt érdemes körbenézni Houston kapcsán, :). www.visithoustontexas.com/things-to-do/

kamane 2014.10.07. 20:03:55

@Ödenburger: Szuper, akkor viszont semmilyen értelme nincs ennek a posztolgatásnak és kommentelésnek.

@Babette: Komolyan kérdezem, ez jött le, hogy nem engedném bárkinek úgy érezni, ahogy szeretne? Ha igen, ELNÉZÉST, egyáltalán nem állt szándékomban ezt hangsúlyozni. Én egy embert írását olvastam, aki bizonytalan a külföldre menéssel kapcsolatosan és viszonylag jól megvan itt. Nagy árat fizet az, aki elmegy és ha nem teljesen biztos benne, akkor szerintem ne tegye. De ha tényleg attól boldogabb, akkor Isten vele! :D Én sosem mondtam mást...

Kaksi Kapitány 2014.10.07. 20:04:02

@Sanyi9: Megnéztem az odavetett linkedet, sehol nem találkoztam "web programming" kifejezéssel.

Talán valami új tudományág lehet ez a világháló-programozás?

Furos 2014.10.07. 20:05:02

@kamane: legyszives sorold fel a dolgokat amiben Magyarorszag elenjaro es kulonleges.

qkuc 2014.10.07. 20:05:49

@KJ2000: Én a helyedben egy olyan multit céloznék meg, akiknek Európában is van központjuk, és náluk kezdenék. Relocationnel egyszerűbb kijutni az Államokba. Bár, hogy ez mennyire kivitelezhető, annak utána kell járni a net segítségével, :). Esetleg FutureFry kolléga még tud ennek kapcsán bővebb felvilágosítást adni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.07. 20:06:51

@Furos:
önsajnálat
kuruc vér
közgazdászok
és a Széles Gábor Antigravitációs Repülőtér.

puhacica 2014.10.07. 20:07:53

@kamane: nagyon szepen megtanultal magyarul. :)

FutureFry 2014.10.07. 20:08:41

@M. Péter: "3 év szakmai tapasztalattal ki lehet váltani 1 év egyetemet,"...
Jogos: Ez benne van a bevándorlási hivatal "Can I qualify without a bachelor’s degree?" kérdése alatt.
www.uscis.gov/eir/visa-guide/h-1b-specialty-occupation/understanding-h-1b-requirements

De szerintem elég elismertnek kell lenni a szakmán belül hozzá (és/vagy a cég akarhat nagyon), hogy ezt elfogadják. Kiváncsi lennék, hány embernek sikerül így (nem tudom van-e erről nyilvános statisztika). Persze ha tényleg _nagyon_ tehetséges valaki akkor semmi sem számít, lehet "O-1" vízummal végzettségtől függetlenül kvótamentesen bevándorolni...

Quercus a favágó 2014.10.07. 20:09:51

@puhacica:

Egy német ennyire soha nem tanul meg magyarul. Szerintem.

qkuc 2014.10.07. 20:10:35

@Babette.: :D :D :D Tényleg, Széles úr nem villantotta még meg a csodakütyüjét ... Pedig tűkön ülve várom a Zenergiacellát.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 20:11:39

Néhány gondolat a magyar világhírességekről.

Valamikor azt tanultam hogy az Aggteleki cseppkőbarlang az aztán hú de meg húha meg fú de.
Aztán a sors elvetett Brno-ba és egy erdei turistaszállóra.
Öt perc járótávolságra négy olyan cseppkőbarlang van hogy simán megfelel az Aggtelekinek.
Valamikor az volt a duma hogy a Kalocsai paprika aztán, ésaztán....
Kiderült hogy valóban fajsúlyos termék merthogy ólmosnemes.
A belőle készült paprikást két pincér hozza ki olyan nehéz az ólomtól.
Aztán úgy tudtam hogy a téliszalámi az meg a megtestesült orgazmus.
Aztán rá kellett jönnöm hogy a spanyolok hússzor annyi kiválóbbnál kiválóbb nemespenészes kolbászt és szalámit gyártanak.
Úgy tanultam hogy a Balaton az Európahírű idegenforgalmi turistamágnes.
Amíg a kelet és nyugatnémet családok ott találkoztak addig az volt.
Aztán kiderült hogy a kutya sem kiváncsi rá. Annyiért. Olyan szolgáltatásért.
A hortobágyi pusztaromantikáról reisenbuszt megállító álkirabló betyárokról nem is ejtenék szót.
A világhírűnek tartott termékek közé a magyar bor is beférkőzött.
Az a magyar bor ami úgy lesz Etyeki Chadonnay hogy kiskőrösön a homokon terem és leszüretelve Etyeken lesz belőle ETYEKI bor.
Az év borásza meg lebukik mert cukrozza a bort.
A világhírű magyar konyha szerte a világban megbukik és csak a gulash öregbíti a sosemvolt hírnevét apró hibával miszerint nem levesről van szó hanem pörköltről.
A világhírű magyar szürkeállományról ha mélyebben leásunk akkor kiderül hogy szinte minden Nobel díjas elüldözve külföldön érte el sikerét.
Büszkék lehetünk valóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.07. 20:12:29

@Furos:
Megírtam mielőtt olvastalak.
:)))))))))))))))))))))))))))))

qkuc 2014.10.07. 20:12:38

@diggerdriver: Ha már cseppkőbarlang, akkor Posztojna, ;).

DieNanny CH 2014.10.07. 20:13:16

@qkuc:

Attól nem félsz, hogyha esetleg a lottó nem sikerül, akkor a legközelebbi vízumkérelmedet usába elutasíthatják, mert azt gondolják, talán illegálisan ott akarsz maradni?

2014.10.07. 20:15:14

@Sesamelmo (Q): Az en oriasi szerencsemre, az itt elo arabok donto tobbsege nem beszel angolul :). Lehet hogy nalatok jobb a helyzet? Pont tegnap jottem haza Dohabol a repulon es kaosz volt, mivel a legtobb utas nem tudta elolvasni a szamokat a beszallokartyajan, az utaskiserok meg nem beszeltek arabul, igy az egesz tomeg allt a szuk folyoson kozepen es a szemelyzet kezjelekkel mutogatta ketsegbeesetten hogy ki hova uljon...

Egy csomo diakom volt tanfolyamokon akik legalabb egy evet eltek USA-ban vagy Angliaban (altalaban az ott dolgozo ferjukkel) es szinte semmit nem tudtak angolul meg ezutan sem. Emlekszem, az egyikbol kb. annyit sikerult kihuznom elso beszelgeteskor hogy 'Manchester bad. Cold. People not nice.' Es szegeny kb. 2 evet huzott le ott! Nem csoda ha nem erezte jol magat, hiszen szinte senkivel nem tudott beszelni...

puhacica 2014.10.07. 20:15:34

@QUERCUS: akkor most talaljuk ki, hogy a gyerehaza.org beepitett ugynoke Karancslapujtorol. szerintem. :P

wuaaa 2014.10.07. 20:15:52

@Réka ‎: :) ...hagyjuk inkább ezt a vonalat, Réka, szerintem úgy mindenkinek jobb lesz... :)

"A fotón látható, ahogy az orosz gép megbillen és megmutatja a robotokkal teleaggatott hasát a svéd, fegyver nélküli gépnek."

Ez a magyarázat a saját fantáziád szüleménye, vagy valami svéd "Nők Lapja" portálon volt a kép alá írva? :))

qkuc 2014.10.07. 20:17:54

@DieNanny [SZ,CH]: Nem igazán, :). Más "okból" kifolyólag nem megyek egy darabig sajnos, ahhoz azért még spórolni kell egy ideig, hogy turistáskodjam, :). A H1B sikerében meg nem hiszek, körbe fogok nézni, de azért nem vagyok egy pótolhatatlan őstehetség, :D.

Quercus a favágó 2014.10.07. 20:18:36

@puhacica:

Karancslapujtőn kevés NDK-ás van. Palóc vagyok.

Quercus a favágó 2014.10.07. 20:20:59

@QUERCUS:

". Palóc vagyok"

És erre büszke is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 20:22:44

@Herr Géza:
Jah, múltkor megkérdezték Ferihegyen, hogy kérek-e. Ingyen volt, hát kértem egyet.
Nagyjából így történt :)

@diggerdriver:
"akkor kiderül hogy szinte minden Nobel díjas elüldözve külföldön érte el sikerét."

Arról nem beszélve, hogy jelentős részük zsidó volt. Ez persze nem probléma, ameddig nem kezdjük el szidni a zsidókat, mert csak.

@QUERCUS:
De sokszor még egy magyar sem ;)

@Réka ‎:
H*lye! :D

puhacica 2014.10.07. 20:22:49

@QUERCUS: hat akkor nem tudom, mi a megoldas. lehet, hogy tenyleg igazat ir?

2014.10.07. 20:23:46

@KJ2000: Ertem hogy nem akarsz utazgatni, pont ezert, ahogy te is mondod, konkret elkepzelesre lenne szukseged hogy hova mesz es hogyan. Ezt az USA-dolgot nem ertem; nyilvan utananeztel mivel te vagy az aki az egesz csaladjaval oda tervez koltozni, de mibol gondolod hogy barmi realis esely van ra hogy ez diploma nelkul lehetseges? A kovetelmenyeken nem fognak valtoztatni akkor sem ha UK-bol van munkatapasztalatod. Egy egesz csomo brit szeretne az USA-ba kivandorolni de nekik is nagyon nehez, es altalaban nekik is kell relevans diploma meg minden egyeb ahhoz hogy egyaltalan eselyuk legyen munkavallalasi vizumra.

A masik dolog, amin mindenki lovagol itt reggel ota, a 2 havonta Mo.ra utazas; ugye nem gondoltad komolyan hogy ezt az USA-bol csinalnatok? Ahogy tobben elmondtak, meg Europan belul is elegge ambiciozus terv.

Quercus a favágó 2014.10.07. 20:24:44

@Babette.:

Én megpróbálok odafigyelni a helyesírásra. Nem mindig sikerül.
Ha magyarként x éve élnék Németországban, és egy német blogon kommentelnék, még inkább így működne.
De ennyire biztos, hogy nem sikerülne.

blackhairlady 2014.10.07. 20:29:00

@qkuc: Koszi:) Most csak feluletesen neztem bele, de azt mar latom, hogy azert eleg sok helyen jartam, eleg sok mindent lattam az ajanlottak kozul. Viszont van meg mit bepotolnom:)

Quercus a favágó 2014.10.07. 20:29:01

@puhacica:

Lehet. Nem tudom. Attól függ melyik "oldalon" állsz.
Én már egy jó ideje egyetlen dolgot nem értek. Miért kell szégyellni a magyarságot. De hát én csak egy favágó vagyok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.07. 20:29:55

@wuaaa [nor]:
A bepofátlankodó oroszokat én is meg tudom erősíteni.
A megbillenő repülő ajára aggatott "robotok" nekem is gyanúsak. Ha jobban megnézed, akkor az egyik egy "húsdaráló", a másik meg egy "húsklopfoló". A középső viszont minden kétséget kizáróan egy Putyinról mintázott vibrátor.

FutureFry 2014.10.07. 20:32:29

@qkuc: @KJ2000: "USA-beli cég európai leányánál dolgozik az ember..."

Az "L-1" vízum egy cégen belüli amerikai "kiküldetéshez" használható (ha a cégnek van amerikai irodája). Legalább egy év óta kell, hogy valaki a cégnél doglozzon, meg persze vannak egyéb feltételek is:
www.uscis.gov/eir/visa-guide/l-1-intracompany-transferee/understanding-l-1-requirements

Előnye, hogy nincs kvóta. És (ha jól tudom) ez is (csak úgy mint a pl. a "H1B"), "dual intent", azaz egy zöldkártyakérvény alapja lehet .

DieNanny CH 2014.10.07. 20:32:52

@QUERCUS:

Lehet, hogy szülei magyarok. Vagy az egyik. Vagy ő egy második Lomb Kató.
Vagy Norbi óta már túl gyanakvóak vagyunk.