oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 06. 06:44,  Zokogott az ország 616 komment

2014. október 06. 06:44 Határátkelő

Zokogott az ország

Aligha túlzás azt állítani, hogy az elmúlt hetek-hónapok legnagyobb érdeklődést kiváltó világpolitikai eseménye a skóciai népszavazás volt, melyen az ott élők arról döntöttek, önállósodjon-e az ország. Végül azok győztek, akik nemmel voksoltak, ám a referendum és az azt megelőző időszak rengeteg tanulsággal szolgált. Ezekről számol be egy skóciai ismerősöm, aki egészen érdekes nézőpontot választott a beszámolóhoz – a gyermekeiét.

Skócia, referendum.jpg

„Bár már 3 hete, hogy túl vagyunk a skóciai függetlenségi szavazáson, nem csengett le a téma. A szavazási előkészületekről szeretnék egy kicsit részletesebben írni, mégpedig a gyerekek szemszögéből közelítve meg a dolgot.

Két kis lurkóm, - akik egy sima állami suliba járnak – nap mint nap izgatottan jöttek haza a népszavazást megelőző egy hónapban. Igen nagy volt a készülődés, izgalom, a gyerekeim is totál be voltak zsongva.

A demokrácia az első trimeszter témája is; nem csak a tanárokkal, hanem szünetekben, udvaron is diskuráltak a diákok egymás között. A szavazás előtti napon pont elcsíptem nagylányom érvelést az együttmaradás mellett. Ennivaló volt. :)

Hétköznapi demokrácia az iskolában

A suliban is demokrácia van, nem csak tanítják és beszélnek / mesélnek róla. A gyerekek maguk választják ki saját maguknak a „privilege”-eket és „consequences”­eket, vagyis a kiváltságokat / jutalmakat (hosszabb játékidő, tanári széken ülés egész nap), illetve a büntiket (fekvőtámasz / rövidebb játékidő). Mindezt közösen vitatják meg, majd elfogadják a többség javaslatát. Mindig, minden témában.

Visszakanyarodva a szavazáshoz, az egész suliban állandó téma volt a referendum. Előadásokat, workshopokat, sőt, saját kis választásokat tartottak a történelem és társadalom órák keretében.

Mindez annyira érdekes lehetett, hogy a gyerekeim a suliból hazaérvén azonnal nekiálltak a neten keresgélni másnapra, a következő órákra, különösen, hogy a házi feladat is heteken át a skót referendum volt.

Emellett órákat töltöttünk a helyi könyvtárban régi cikkek és könyvek után kutatva, mert minél jobban értették a témát és a szavazás miértjét, annál több és megvitatandó dolog és kérdés merült fel bennük.

Jobb, ha együtt maradunk? De akkor mi lesz a skót olajmezők további sorsa? Vagy a különválás lenne a jobb? De akkor mi lesz, ha az angolok mellett az Európai Uniónak sem tetszik majd a dolog, és nem segítenek a skótoknak többet? Tényleg a skót tengereken vannak azok a nukleáris dolgokat tároló katonai tengeralattjárók? Csak jöttek és jöttek a kérdések gyermekeim szájából…

Látogatás a Parlamentben

A suli minden osztálya valamilyen módon körberágta a témát, az enyémek eljutottak a skót Parlamentbe is, mi több, beszélgethettek parlamenti képviselőkkel, akik éppen ülésszünetet tartottak, de barátságosan és boldogan fogadták a gyerkőcök záporozó kérdéseit.

Ami külön érdekes, hogy ez a találkozó nem volt előre megbeszélve a politikusokkal, ám a gyerekek elmondása szerint hihetetlenül közvetlenek és barátságosak, „jófejek” voltak ezek a világszerte ismert emberek.

Érdekes az is, hogy mennyivel kulturáltabban és abszolút higgadtan zajlottak itt már a választás előkészületei is. Ezt szintén szemfüles gyerekeim konstatálták elsőként a családban a hétvégi belvárosi sétáink alatt.

„Itt minden olyan más”

Hetek óta figyeltük a sajtót, néztük esténként együtt a gyerekekkel, éjjelente kettesben a párommal a Függetlenségi referendumot több oldalról megvilágító élő politikai közvetítéseket és műsorokat.

Itt is érvényes volt gyermekeim mindent megvilágító megszólalása: „Anya, itt minden olyan nyugis és más!” És igen, sehol egy sértő, bántó szöveg / megjegyzés... sem az ellenzékre, sem senkire és semmire.

Érveltek, vitatkoztak, de többnyire csak beszélgettek; sőt humorral töltötték fel az előadásokat, ilyenkor a meghívott, felszólaló civil nézőközönséggel együtt hahotáztam. Pedig itt sokkal nagyobb volt a tét... sőt, világtörténelmi esemény volt.

Az utcán kampányolók is együtt teáztak a tereken békességben. Sehol sem rondította egymást ócsároló plakáttömeg a várost, utcákat és tereket, max. a saját lakásuk ablakait díszítették az emberek „Yes” vagy „No Thanks” matricákkal. Korrekt.

Aztán ugye megvolt a népszavazás 86 százalékos részvétellel, amihez azt hiszem, nem kell hozzáfűzni semmit. Ők tényleg megpróbálták, és igenis nagyon sokat tettek az országukért, s ahogy látom, fognak a jövőben is.

Zokogott az ország, ki az örömtől, ki a bánattól.

Maradunk United Kingdom.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: népszavazás Nagy-Britannia Skócia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr906762297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.10.06. 07:14:26

Mekkorak a gyerekek? Szoval hanyadikba jarnak?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 07:41:21

Ez egy nagyon aktuális remekül megírt poszt ami szemléletesen mutatja ba az oktatás a politikai kultúra és a közállapotok szinvonalbeli különbségét Magyarországgal.
Ilyenkor erösödik bennem a meggyözödés hogy ezt a lemaradást nem lehet behozni.
Lehet kapálózni meg felháborodni is akár de itt már várakat építettek mikor ott még jurtában laktak.
Gratulálok a posztírónak nagyon jól ír.

Muscari 2014.10.06. 08:00:50

Tok jo, hogy igy bevonjak a gyerekeket is mindenbe, persze kell hozzá a szulok közreműködése is. A posztolo gyerekei nagyon szerencsések és nem csak az iskola miatt.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.10.06. 08:01:38

@diggerdriver: Persze, lehet hogy annyira mégsem nagy a különbség. A sajtóhírek arról is szóltak, hogy verték a szavazókat a szakadás pártiak. :)

toportyánzsóti 2014.10.06. 08:05:22

Magyarországon arra játszik a vezetés ne menjen szavazni csak az aki rájuk akar szavazni,ha csak 1 megy el az is legitim szerintük,pedig 80% kell legalább hogy valaki elmondhassa ez az ország akarata.

Morgo1229 2014.10.06. 08:06:29

Engem inkabb az utott sziven ezt olvasva, hogy mi a jo franc koze van ehhez ket iskolas magyar gyereknek ? Ez nem az o orszaguk sorskerdese volt.

rezsöatya 2014.10.06. 08:17:09

@Morgo1229: miert ne? Ha ott fogjak leelni az eletuket?

Sütemény1975 2014.10.06. 08:18:49

Jo reggelt! Jo poszt, szimpatikus hozzaallas neveles tekinteteben. Orulok, hogy Scotland maradt.

Sanz 2014.10.06. 08:21:41

@Morgo1229: mivel minden Skóciában élő szavazhatott (EU-s állampolgárok is), ezért a népszavazás számukra is releváns.
És ezt mindig jó látni, ha az iskola politikára neveli a gyereket... nálunk ilyen sosem lesz, hiszen a politika tabutéma...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 08:22:32

@rezsöatya:
Meg egyébként is, a világ dolgai iránti érdeklődést már fiatalon beléjük lehet nevelni.
Én is megbeszéltem a fiammal a skót szavazàst.

Kiég3tt 2014.10.06. 08:22:51

@Morgo1229: aki ott el, az szavazhatott 16 felett. Egyebkent sztem oda igazsagos yzavazni, ahol elsz es nem azoknak a sorsarol donteni, akiket magad mogott hagytal

rezsöatya 2014.10.06. 08:27:02

@diggerdriver: igen. Ezert kerdeztem ra a korukra. Mert anno a gyerekeimmel en is megbeszeltem a vilag torteneseit, nyilvan kisiskolaskent maskent, mint pl. nyolcadikos korukban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 08:34:27

@diggerdriver: egyreszt megint tevedsz (var-jurta), masreszt az erre epitett kovetkeztetesed is hamis. Ok es okozat koszono viszonyban sincs. Egyebkent biztos jol erzed magad ott? Csak mert erdekes ez a folytonos kompenzalas...Reggeli ebreszto: 3 dl kave + egy rugas Mo-ba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 08:34:55

@rezsöatya:
Persze.
Én azért nem aggódok hogy az iskolában mit tanul mert én majd megtanìtom neki amit kell.
Azt is amit sehol sem tanítanak:))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 08:43:13

@zöldeketbeszélek:
Csodálkoztam volna ha szerinted nem tévedtem volna megint.
A te helyreigazításod olyan már mint a reggeli kávé. Felélénkít.
Tudom hogy te egy önjelölt Jean darkja vagy Magyarországnak és életedet béredet áldozod a hazáért.
Dícséretes.
Dícsértessék.

M. Péter 2014.10.06. 08:44:27

"És igen, sehol egy sértő, bántó szöveg / megjegyzés... sem az ellenzékre, sem senkire és semmire."

Én mást hallottam. Legalább két esetben az "nem" mellett kampányolókat tettlegesen is bántalmazták. Egy régóta Skóciában élő angol ismerősömnek, aki skót férfihez ment feleségül, azt mondták, hogy tűnjön el, ne szóljon bele Skócia belügyeibe, és úgy általában a függetlenség támogatói nagyon is fenyegetőek voltak a másik oldallal szemben.

rumitom 2014.10.06. 08:55:52

@M. Péter: ez gondolom nagyban fugg, hogy valaki orkney-ben vagy Dundeeben el :)

nagyon erdekes egyebkent a szavazatok tarsadalmi retegre valo lebontasa, pl hogy az oregek a maradas, mig a fiatalok az elszakadas mellett voltak tobbsegeben. ez nem sok joval kecsegtet a jovore nezve. a tema meg elo fog jonni a kovetkezo 20 evben tobbszor

rezsöatya 2014.10.06. 09:06:13

@diggerdriver: "de itt már várakat építettek mikor ott még jurtában laktak..."

es mennyivel praktikusabb egy "hataratkelonek" a jurta! A varat nem viheted magaddal!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 09:06:59

@Morgo1229: Ha ott laknak, akkor az ő országuk sorskérdése volt!

Kiég3tt 2014.10.06. 09:12:36

@rumitom: A fiatalok mindig hajlamosak erzelmi alapon dontest hozni es a valtozas mellett palcat torni.
20 evesen puszta kezzel kepes lettem volna elindulni, h Erdelyt visszahoditsam... azota megtanultam, h ez mar senkinek nem lenne jo XD igy nem mentem
Legtobbunknek volt ilyen korszaka, csak aztan kinottuk (jobb esetben)...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 09:14:56

@rezsöatya:
Teljesen igaz.

Most hogy onokád született mintha okosodnál.
Decemberben megszületik a másik ès már eléred az óvodai szintet....
:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 09:17:59

@Kiég3tt:
Én 20 évesen a Jolánt próbáltam meghódítani és félig sikerült is.
Én akartam...
:)))))))))))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.06. 09:48:25

@Kiég3tt: szinte senki nem növi ki. A politika kifjezetten érzelmi kérdés a legtöbb országban. Csak felnőttkorban már nem ugrana kútba az ember valami hülye elvért, de a döntés a többségnek továbbra is érzelmi és nem racionális.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 09:58:10

@Zka: Sajnos nagy általánosságban igazad van. Viszont azért vannak bizonyos embercsoportok között különbségek szerencsére.

rumitom 2014.10.06. 10:03:35

@Zka: en nem a karpatian es tarsain nottem fel, vannak ismeroseim (nem tul kozeli es nem sok) akik igen, ok mai napig nagymagyarorszag partiak, ha nem is radikalisan. pl csalados emberkent nem mennenek a hatarontulra balhezni, de erzelmileg, meg ha teszem azt nem is jobbik szavazok, bennuk maradt a nacionalizmus.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 10:06:47

miért is "zokogott az ország", ha a többség ezt akarta?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 10:07:41

@Morgo1229:
egyáltalán két iskolás gyereknek mi köze hozzá ilyen szinten?

ha ez itthon történt volna, mindenki azon sápítozna, hogy beviszi a politikát az iskolába.

tableno 2014.10.06. 10:14:53

@Babette.: Hát ha nem érzed a különbséget aközött, hogy az iskolában megtanulják a gyerekek hogy kell demokratikusan vitatkozni egy az ország szempontjából fontos kérdésről, mindkét oldal érveit megismerve és kielemezve, és aközött, amikor nálunk kijön a suliba a politikusbácsi, és szépen a gyerekek szájába rágja kit kell éppen utálni, akkor neked halványlila segédfogalmad nincs a demokrácia és a diktatúra közötti különbségről.

tableno 2014.10.06. 10:16:08

@Babette.: "Zokogott az ország, ki az örömtől, ki a bánattól."

Kiég3tt 2014.10.06. 10:19:48

@rumitom: az nem baj, ha az emberben van nacionalista erzes - miert ne legyen az emberben nemzeti ontudat. A baj akkor van, ha ez balhehoz, zavargashoz vezet.
Nekem tetszik pl. az amerikaiakban, h buszken kiteszik a zaszlojukat, es imadjak az orszagukat.
Anno 2002ben kulfoldrol jottem haza tavasszal es tetszett, h az emberek 15.e utan fent hagytak a kokardaikat. Ugy ereztem h vegre a magyarsagban is megmozdult vmi hasonlo. Aztan annal nagyobb csalodas volt, h valojaban az nem piros-feher-zold volt, hanem narancs

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.10.06. 10:26:10

@Kiég3tt: "h valojaban az nem piros-feher-zold volt, hanem narancs"

Bizony így volt, azóta nem vettem fel kokárdát.

tableno 2014.10.06. 10:28:49

@Kiég3tt: Igen, nagyjából itt lett nálunk elbaszva az egész, amikor nyíltan is kimondatott, hogy "aki nem ért velünk egyet, az nem is magyar". Ehhez képest a skót népszavazás után lemondott a függetlenségpárti miniszterelnök, anélkül, hogy bárkit is lehazaárulózott volna az eredmény miatt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 10:46:30

@tableno: te meg túl régen nem élsz itthon.

tableno 2014.10.06. 10:50:56

@Babette.: Ennek mi köze bármihez is? Attól még pontosan tudom, hogyan mennek a dolgok. A tény az, hogy nagyon nem ugyanazt jelent az "iskolában politizálás" demokratikus hagyományokkal rendelkező országokban, mint minálunk.

qkuc 2014.10.06. 10:54:45

@tableno: No, ezért nem kedvelem a narancsokat. Bezzeg a befizetés utánam az államkasszába, az azért jól jön, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 10:55:43

@tableno: tudod, milyen politikát nyomnak a papok a vasárnapi misén? vagy hgyan zajlik az iskolában választás előtt? vagy mik szerepelnek a tankönyvekben (na jó, erről van sok szó mostanában a neten)?

tableno 2014.10.06. 10:56:21

@tableno: és az a helyzet, hogy egy kis iskolai demokráciatanulás, vitakultúrára nevelés, országos ügyek iránti érdeklődés felkeltése, kritikai gondolkodás erősítése úgy kellene már Magyarországnak, mint egy falat kenyér. Ehelyett van ez:

index.hu/belfold/2014/10/03/fazekas_sandor_vilaghaboru_megemlekezes_riport_horthy/

tableno 2014.10.06. 10:57:31

@Babette.: igen tudom. Épp azt mondom, hogy EZ nem ugyanaz, mint amit a skót iskolákban csináltak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 11:00:24

@tableno: ebben nem lehetsz biztos. egyiket sem láttad. mindkettőt erősen elfogult forrásból ismered. én is elfogult vagyok, a z internet is az, meg a posztoló is az.
az egész csak kommunikáció kérdése. bármelyiket elő lehet adni olyan populárisan, hogy az tetsszen neked, nekem, az ellenoldalnak.

a demokráciát elméletben és az iskola szintjén kellene tanítani, nem a napi politikán keresztül.

TilosazA (UK) 2014.10.06. 11:01:10

@Kiég3tt: @Zka: Azóta én sem nagyon hordtam kokárdát, illetve jópár évvel utána, mikor sikerült meggyőznöm magam, hogy ez baromság. De mióta kiköltöztünk megint nem. :/

qkuc 2014.10.06. 11:01:35

@Babette.: Én itthon élek és tableno egy valós jelenséget írt le.

qkuc 2014.10.06. 11:06:13

@Babette.: hallottam hírét mi folyik főleg a református misék alatt. Ott sincs helye az ilyen jellegű "kampánynak". Nálunk nem a demokratikus vita, hanem az erőszakos "meggyőzés" dívik. Az ilyen jellegű politizálásnak nincs helye az iskolában és a templomban. Annak lenne, ha a gyerekek pro és kontra értelmes vita keretében elemezhetnék a választási ígéreteket/pártokat. Már ha itthon ennek bármi értelme lenne, mert választási program sincs, ígérgetésben meg egymás vállát veregeti az összes párt.

tableno 2014.10.06. 11:07:23

@Babette.: A demokráciát nem lehet csak elméletben megtanulni. Gyakorolni kell, anélkül nem megy.

tableno 2014.10.06. 11:08:13

@qkuc: Igen, kb erről beszélek.

qkuc 2014.10.06. 11:08:47

@Babette.: Te vitattad, hogy számítana tableno véleménye. Nem sok változott azóta, hogy ő nem itthon él, tehát miért is ne számítana a véleménye?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 11:09:12

@tableno: az általános iskolás gyerek az írást meg a focizást gyakorolja, ne a politikát.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 11:10:00

@qkuc: hát ezt rosszul raktad össze.
:)

qkuc 2014.10.06. 11:11:40

@Babette.: Előfordulhat, de nekem ez volt az olvasata, :).

TilosazA (UK) 2014.10.06. 11:15:10

@Babette.: Nekem pont az a bajom a magyar oktatási rendszerrel, hogy mindent elméletben tanít, és nem a napi történésekkel összefüggésben. Így totálisan emészthetetlen, elvont, és érdektelen.

tableno 2014.10.06. 11:19:35

@Babette.: De igenis tanulja azt is. Különben ugyanolyan fogalmatlan alattvaló lesz, mint a felmenői.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 11:22:21

@Babette.:
Van egy lényeges különbség.
Nem mindegy hogy a politikát viszik be vagy a PÁRTpolitikát.
A politika nem ördögtől való dolg amit tiltani kell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 11:23:36

@tableno:
Ez de jó vooooolt...
Én finomabban fogalmaztam de ez telitalálat.

puhacica 2014.10.06. 11:36:30

@TilosazA (UK): a napokban hallottam valakitől, hogy van egy terv most itthon, miszerint "pénzügyes tanárokat" kell képezni, mert a pénzügyi kultúránk jelenleg addig terjed, hogy spórolni kell meg a párnacihába dugni a pénzt. és most valami olyasmit szeretnének, hogy a befektetésekről is tanuljanak a gyerekek az iskolában. ez azért nem rossz, de hogy mikor válik valósággá? már így is le vagyunk maradva mint a borravaló.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 11:37:52

@tableno:
Én szért tudok olyan miniszterelnökröl pártelnökröl aki két bukott választás után sem mondott le.

A mai második rúgásom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 11:38:52

@33621:
Nehezen.
Soha nem dolgoztam csipegetö kanállal.

tableno 2014.10.06. 11:47:42

@diggerdriver: hát ja, más politikai kultúrák...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 11:50:50

@tableno:
Ha már benne vagyok akkor megint rúgok egyet haza.

Negatívumot mindkét országban lehet találni választással kapcsolatban.
Olyan pozitívumot amit a posztoló irt az viszont nem.

tableno 2014.10.06. 11:56:52

@diggerdriver: Az a baj, hogy nálunk 89 óta is csak ímmel-ámmal, kelletlenül művelték (illetve mímelték) a demokráciát, mint olyasmit, ami állítólag ahhoz kell, hogy olyan jól éljünk (kizárólag anyagi értelemben), mint a nyugatiak. Aztán amikor kiderült, hogy sem a kapitalizmusban, sem a demokráciában nincs olyan, hogy ingyenebéd, hanem rohadtul meg kell küzdeni azért a jólétért, akkor gyorsan ki is ábrándult a nép mindkettőből. Ezért van most az, ami.

labirintus1 2014.10.06. 12:05:39

@Morgo1229: Ez kvázi helyi népszavazás volt. Azaz az ottlakók szavazhattak, akkor is ha nem voltak állampolgárok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 12:18:54

@tableno:
Megint egyetértek a franc egye meg....
:)))))))))))))
Én ezt ott vettem ésxre hogy a magyar ember nem tanult meg küzdeni a munkáért.
Nem tanulta meg hogy DOLGOZNI kell a munkáért.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 12:34:45

@Zka: Ezzel én is így voltam :( Sikerült egyes politikusoknak Magyarországon kisajátítani a nemzeti jelképeket :(

Nem nagyon tudom ezt más országban elképzelni, de Magyarországon sajnos megtörtént :(

qkuc 2014.10.06. 12:34:59

@diggerdriver: Nananana, ne tessen általánosítani, :).

kardio1 2014.10.06. 12:43:13

@diggerdriver: Ezt ùgy ismertem, hogy az esély egy làny meghoditàsàra 75%: én akarom, ez màr 50%, ô meg vagy akarja, vagy nem: 25%. :))

kardio1 2014.10.06. 12:46:43

@rumitom: Az nacionalizmus, ha azt szeretné vki, hogy minden magyar egy orszàgban éljen? (nem, a teljes reviziorol beszélek, és nem is a nyugati magyarokrol)

kardio1 2014.10.06. 12:48:02

@tableno: Ez utobbi verziot Magyarorszàgra értetted? Mert ott nincs diktatùra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 12:49:21

@kardio1:
Én csak egy müveletlen digger vagyok tölem nem várják el hogy egy szüz nevét tudjam hogyan kell helyesen írni.
:))))))

fair city 2014.10.06. 12:49:29

OFF (de csak egy kicsit, mert gyerekekről van szó):

444.hu/2014/10/04/8-indok-amiert-a-holland-gyerekek-a-legboldogabbak-a-vilagon/

nekem nincs gyerekem, de a gyerekes kollégák belejavítottak:

4: folynak a viták arról, hogy végölis ez a CITO teszt is eléggé stresszes. Mindemellett elsősorban a nyelvi tudást és a matekot mérik - nyilvánvalóan a nem holland anyanyelvűek így egyből hátrányból indulnak, és már kialakultak a 'fekete' és 'fehér' iskolák, mert így nem keveredhetnek annyira a bevándorlók gyerekei az "echte" holland gyerekekkel.

8: A gyerektartási pénz neve ‘kinderbijslag’. A gyerekek korától függően kb. 235 euróra jön ki átlagban, és csak 3 havonta kapják.

Mindemellett személyes megfigyelásem alapján itt TÉNYLEG nagyon boldognak tűnnek a gyerekek. Ősszehasonltási alapom Írország (ahol még a 3 éveseket is gyerekkocsiba szíjazva tologatják) és persze kis hazánk (ahol meg kb. alig látni már gyereket...)

ON

adg 2014.10.06. 12:51:36

@qkuc: altalaban ebbe a temaba nem szoktam belefolyni, de kozkivanatra kivetelt teszek.
"hallottam hírét mi folyik főleg a református misék alatt."
Szerintem menj el parszor, es szerezz szemelyes tapasztalatot is a temaban. Elofordul az ilyesmi, ez teny, de a mediabol azt tudja meg az ember, hogy a "papok politizalnak a miseken" valamint, hogy ez valamiert nem helyes.
A papok es a lelkeszek hatalmas tobbsege nem hasznalja a miset es az istentiszteletet partpolikitai kampanycelokra. Elofordul olyan is, ahogy buszsofor, tanar, kocsmaros, taxisofor vagy orvos is van, aki politizal a kuncsaftjaval keretlenul.
Egyebkent a "politizalo" papok tobbsege sem jut messzebb annal, hogy megkeri a kedves hiveket, vegyek az 5 perc faradtsagot, es menjenek el szavazni.

-----------
En mar lattam politikust iskolaban, meghozza jobboldalit. Katona Kalman tartott nekunk egyszer az egyetemen egy kurta jo eloadast, vizgazdalkodas temaban, egy masik alkalommal Pokorni zoltan adott nekunk elo. Mindketto teljesen vallalhato eloadas volt, es az orszag jovojerol, celjaikrol es az elottuk allo feladatokrol beszeltek. Biztos kifogtam ket normalisat.

Szerintem az is teljesen okes lenne, hogy a helyi kepviselo meglatogatja az iskolat, es elbeszelget a gyerekekkel kotetlenul a politika mukodeserol. Mitobb, mehetne az ellenfelevel is...
Oh, en naiv.. :)

kardio1 2014.10.06. 12:52:49

@Zka: En meg igen. Itt is kitûzom :)
Egyébként 2002-ben egy szocialista érzelmû szavazonak sem volt megtiltva, hogy kitûzze a kokàrdàt màrc. 15-én, vagy hordja utàna is, de a szocialista érzelem és a kokàrda nem tùlzottan fértek össze. En egyébként gimnazista koromban nem vettem le a kokàrdàt màrc. 16-tol :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 12:54:27

@qkuc:
Ok persze.
Tioikus magyar tulajdonság hogy jelentkezik valahova vagy elküldi az önéletrajzát aztán várja a jószerencsét.
Jaaa hogy jövő héten is el kéne küldeni....
Minek már egyszer elküldte.
Mint amikor az asszony reklamált hogy régen mondam neki hogy szeretem.
Minek?
Egyszer mondtam ha változik szólok.
(Csak vicc volt)(by Zolika)

SzAdam 2014.10.06. 12:56:15

@diggerdriver: Jó cikk, szerintem a hozzáállás nem lehetne ilyen barátságos, ha az ország komoly gazdasági lemaradásban lenne vagy az angolok nem gondolnák komolyan a demokráciát. Ott nincs olyan, hogy a népszavazást már az aláírásgyűjtésnél megfúrja a kormány.

qkuc 2014.10.06. 12:56:35

@adg [Au, Darwin]: Kösz, voltam, valós életből merített tapasztalat volt, bár nem vagyok törzsközönség, de katolikus és református misén is tapasztaltam, :). Szerintem semmilyen szinten nincs ennek helye a templomban, még annyira sem, hogy megkéri őket menjenek szavazni az emberek.

kardio1 2014.10.06. 12:57:06

@qkuc: Ad 1: a reformàtusoknàl nincs mise, hanem istentisztelet van.
Ad 2. nem értem a problémàt: a templomban azt mondjàk, szavazzàl mindenképpen, màsfelôl lehetôleg olyanra, aki nem kapàsbol ellentétes a keresztény/keresztyén tanokkal.
Ha te Fradi drukker vagy és elmész a Fradi meccsre, miért zavarna, hogy olyanokkal vagy együtt, akikkel egyetértesz?

kardio1 2014.10.06. 13:00:24

@diggerdriver: Miért is kéne lemondani? Egyébként benyùjtotta a lemondàsàt, de nem fogadtàk el.
GYF, Mesterhàzy lemondott a vesztett vàlasztàs utàn? Vagy nekik nem kell, csak OV csipi a szemedet?

tableno 2014.10.06. 13:04:06

@kardio1: a Fradiban nem mondják azt, hogy ha a másik csapatot szereted, elkárhozol és a pokolra jutsz. Nem tudom, érted-e hogy mire akarok kilyukadni...

kardio1 2014.10.06. 13:04:27

@Jani haverja: A dolog ott kezdôdött, hogy Magyarorszàgon internacionalista, a többi keleti orszàgban pedig -az egy NDK-t leszàmitva- nacionalista kommunistàk voltak hatalmon. Nàlunk a jobboldal magàhoz ölelte, a baloldal meg eltaszitotta magàtol a nemzeti jelképeket. Innen màr csak egy lépés, hogy a nemzeti jelképek csak az egyik oldalnak jelentenek valamit. Es igy valoban nem össznemzeti jelképek többé.

tableno 2014.10.06. 13:05:11

@kardio1: "Mesterhàzy lemondott a vesztett vàlasztàs utàn?" - igen, lemondott. Lassan jutnak el a hírek tifelétek...

qkuc 2014.10.06. 13:07:33

@kardio1: ha nem haragszol én a fogalmak között nem teszek különbséget, nem vagyok gyakorló egyik felekezetben sem, nekem a mise, mise, függetlenül attól, hogy melyik felekezet gyakorolja, nekem ugyanazt jelenti, :).

Én nem tartom szerencsésnek a politikát összemosni az egyházzal. Főleg, ha megadják az "irányt" nyíltan vagy burkoltan, hogy kire is kellene. Az a kevés eset is túl sok, ami történt. Nem lehetne a felnőtt polgárokra bízni, hogy megy-e szavazni és ha igen, akkor kire? És nem pusholni a templomban, az abc-ben, az iskolában?

Az egyetemi előadáson már felnőtt emberek ülnek, de egy kisiskolás gyereket miért is kell traktálni az MSZP/Fidesz/stb. programjával?

De nem vagyunk egyformák, :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 13:10:00

@kardio1:
Igazad van miért is mondott volna le?
Egyenes gerincü hívö keresztény becsületes ember.
(Ne mi nyerjük a legtöbbet).
Semmi baj nincs vele.
Miért is nem otthon praktizálsz?

qkuc 2014.10.06. 13:12:20

@adg [Au, Darwin]: Én is láttam politikust, tanított is fél évig. Chikán Attila volt az, de vállalatgazdaságtanon nem erőltette az aktuális politikai vetületeket és nem fikázta a pártokat. Lehetősége szerint elég objektíven tartott előadást és jól, :).

tableno 2014.10.06. 13:18:32

@kardio1: Magyarországon 1989-ig diktatúra volt (remélem, eddig nincs köztünk vita). 1989 után pedig egy kialakulatlan, szinte csak formális demokrácia, aminek még kellett volna pár generáció, hogy valóban meggyökeresedjen. Most pedig egy átmeneti állapot van, amiről egyre nehezebb megmondani, hogy mi is valójában.

A lényeg az, hogy az iskolákból 89 után a totalitárius állami beavatkozás tapasztalata miatt próbálták kizárni a politikát, viszont arról megfeletkeztek, hogy bevezessék a demokratikus politizálásra való nevelést (vitakultúra, önkéntes munka, hírek és politika elemzésének tanítása). Ennek a levét issza most az ország, amikor egyrészt szinte kizárólag a szélsőséges pártok tudják a fiatalokat mozgósítani, másrészt teljesen védtelenek az iskolák a pártállami jellegű politizálás visszaszivárgása ellen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 13:20:00

@SzAdam:
Igaz. A gazdaság helyzete lényeges hangulatjavító tényező.

qkuc 2014.10.06. 13:20:22

@kardio1: A jelképeink nemcsak az egyik tábornak jelentenének valamit, csak a hozzákapcsolt "eszme", miszerint aki nincs velünk az ellenünk (vagy mostanában, az nincs) nem tesz annyira büszkévé, hogy viseljem.

Lehet minket ezekért kritikával illetni, de leginkább azokat kellene, akik erre a célra kisajátították és ezeken keresztül és megosztják a lakosságot.

Szerintem.

qkuc 2014.10.06. 13:22:29

@tableno: Harmadrészt az a (egyre gyakrabban) tapasztalható kulturálatlan, tapló kommunikáció, ami van a felek között, az ennek is köszönhető.

adg 2014.10.06. 13:23:14

@qkuc: chikan Attila nagyon jo eloado szerintem is, bar en csak egyszer hallottam. Sajnaltam, hogy nem o maradt a miniszter, lehet, hogy jobb lett volna.
A masikban meg nem ertunk egyet, van ilyen. Mindenesetre kozel 20 ev alatt egyetlen egyszer hallottam nyilt politikai allasfoglalast, meg nehanyszor a menjunk el szavazni szoveget. Es egyszer sem azt, hogy elkarhozik aki a masik csapatnak szurkol, bar ezt nem te mondtad.

qkuc 2014.10.06. 13:28:23

@adg [Au, Darwin]: Chikán egyébként érdekes egy ember, tisztelem azért, hogy nyílt kritikát fogalmaz meg a korábbi pártja ellen, ami ritka mint a fehér holló.

No látod, mi belátjuk, hogy nem értünk egyet, viszont "meghallgattuk" acsarkodás nélkül egymás véleményét, :). 7 miliárd ember él, saját kis gondolatvilággal, kizárt a 100%-os egyetértés, csak az a hangnem ami néha itthon a mindennapokban folyik, elszomorító, :(.

tableno 2014.10.06. 13:30:45

@adg [Au, Darwin]: Azt én sem azért mondtam, mert hogy szerintem ez lenne a jellemző (bár azért hallottam már ilyenről). Hanem @kardio1 azon megjegyzésére reagáltam, miszerint OK lenne, hogy a templomban a "nem kapàsbol ellentétes a keresztény/keresztyén tanokkal" pártokra való szavazásra biztatni a hívőket. Különösen, ha név szerint is beazonosítjuk azokat a pártokat. Mert így simán előfordulhat, hogy egy hívő, aki bizonyos konkrét kérdésekben nem a pap által preferált pártokkal ért egyet (meg amúgy sem gondol olyat, hogy a többi párt keresztényellenes lenne), lelkileg meghasonlik, mert választania kell a vallásos meggyőződése és a világi politikában vallott elvei között.

tableno 2014.10.06. 13:31:18

@qkuc: pontosan, jó a kiegészítés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.06. 13:44:23

A poszt erdekes, koszonjuk!
November elejen meg is nezem Skocia egy darabkajat, ha mar volt szerencsem meghivodni. :)

@kardio1:
Az elso ertekelheto komment ma, koszonom es gratulalok! :)

2014.10.06. 13:44:41

@diggerdriver: Nagyon egyszerű. Vannak, akik szerint nincsenek olyan súlyos problémák Mo.-n, de azért inkább élnek egy nyugati országban, mert azért a fizu meg a rendszer csak jobb. De ezt csak halkan szabad mondani, mert előjönnek a Mo. hívők, akik nem bírják elviselni a kritikát, és alaptalanul magukra veszik, pedig valójában nem kellene. És van a másik csoport, akik ugyanígy gondolkodnak, csak ők meg itthon élnek.

Figyelj, olyat itt miért nem olvasol soha, hogy igen, igazad van? Amikor azt mondom, hogy élhetetlen Mo., ezért és ezért (mutyi, korrupció, értéktelen a pénzed, zongorázható különbség egy nyugati és magyar mentalitása mellett, blablabla), akkor az a válasz, hogy máshol is van korrupció, máshol is ugyanolyan hülyék az emberek, máshol is csóró vagy, és 10 szomival kell együtt laknod. Afrikában éheznek. Csak véletlenül se kelljen beismerni, hogy hol vagyunk jelenleg és hova tartunk...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.06. 13:51:56

@Philosoraptor:
Az nagyon szomi lenne, ha valaki 10 szomival lakna egyutt :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.06. 13:54:50

@Sütemény1975:
Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy a nevnapomat unnepli egy orszag ;)
(azt ne kerdezd, hogy a szuleim miert pont ezt a napot valasztottak)

tanato 2014.10.06. 14:03:36

@kardio1: @tableno: Ismerek sajnos én is néhány ref.meg katolikus papot is aki alig burkoltan célozgatott a szélsőjobboldali pártra hogy arra szavazzunk még a négy évvel ezelőtti választásokon.Az egyik ráadásul még burkoltan de cigányozott és zsidózott is a szószéken.Szerencsére ő már nem a mi városunkban prédikál.A jelenlegi kifejezetten nem kedveli a Jobbikot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 14:12:32

@Philosoraptor:
Tudod azt várom hogy csak egyszer egyetlenegyszer írjon valki ehy olyan posztot hogy miért jó Magyarországon élni.
Vannak itt tanult és intelligens emberek akik körömszakadtáig védik Magyarországot.
Tegyék rendben van.
Csak szedjék már össze a sok jót és írják le hogy mi a valóság.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 14:15:39

@kardio1: Ebben is lehet valami, de a végeredmény akkor is eléggé sajnálatos Magyarországon :( Én nem is tudok más olyan demokratikus országról, ahol a nemzeti zászlót majdnemhogy kisajátítaná magának valamelyik párt. Merthogy ha valaki ma Magyarországon a saját házára kitesz egy magyar zászlót, akkor a többi magyar ember legalább 90%-a meg lesz győződve arról, hogy az illető vagy Fideszes, vagy Jobbikos. És ez nagyon nagy baj. Van egy itteni magyar barátom, az ő irodájában kint van a magyar, az amerikai és az albán zászló. Merthogy egy amerikai cég albániai képviseletét vezeti, ö maga magyar, a cég meg albán (mellesleg a barátom felesége is albán). És ez így van jól. Ő is mondta, hogy Magyarországon ki nem tenné a házára a magyar zászlót, és ezt ő is érzi, hogy nagyon nem rendjén van, nem így kellene ennek lennie.

kardio1 2014.10.06. 14:16:26

@Jani haverja: @diggerdriver:
Ugye? Szerintem is! Igy màr mindjàrt megnôttek az esélyek! :)

2014.10.06. 14:17:47

@Kövérmadár [swe]: Tudod, hogy hogyan értettem. Ha Mo.-n laknál 10 pakisztánival együtt, mert olyan az anyagi helyzeted, azzal nem lenne semmi gond. A kettős mérce, amit szánalmasnak érzek. Ha itthon mosogatsz 80 ezerért, az rendben van, ha kint teszed ugyanezt, akkor már nem. :) Eladod a lelked az ördögnek, lejjebb adsz az igényeidből, és a többi bullshit. Nem értik, hogy az emberek miért képesek kint ilyesmire is, és itthon miért nem...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 14:20:36

@adg [Au, Darwin]: "Sajnaltam, hogy nem o maradt a miniszter, lehet, hogy jobb lett volna."

Nem LEHET, hanem EGÉSZEN BIZTOS! Vagy le kellett volna neki mondania nagyon hamar :(

2014.10.06. 14:21:47

@diggerdriver: Arra a posztra még várhatunk. Vagy azért, mert nem mer senki sem ilyet írni "ide", vagy azért, mert nincsen valóságalapja.

kardio1 2014.10.06. 14:21:56

@tableno: Nem értem a problémàdat. Egyrészt a hangsùly nem a büntetésen van. Isten felkinàl valamit, amivel te vagy élsz, vagy nem. tehàt vallàsos szemszögbôl nézve az ember magàt zàrja ki valamibôl.
Màsrészt pedig, aki ateista, nem megy templomba és igy nincs ràkényszeritve arra, hogy olyat meghallgasson, ami neki nem tetszik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 14:26:24

@qkuc: ha szerinted a templomban nincs, akkor az iskolában miért igen?

enrobag 2014.10.06. 14:26:25

Magyarországon sokszor befolyásolta az aktuális politika a kokárda viselés-nem viselés kérdést. De mindig sokan voltak, akiket ez nem befolyásolt. Én például emlékszem a Forradalmi Ifjúsági Napok néven kötelezővé tett összevont ünneplésre, (nagyon undorító volt már csak az ötlet is), de akkor is hordtam a kokárdát, mert nekem volt rá szükségem. Érzelmileg, ha értitek, mire gondolok. Minden évben kitűzöm, és nagyon boldogan viseltem Németországban is együtt a kis unokámmal, amikor ott járt iskolába. Az osztálytársai és a tanító nénije is megkérdezték mi az, majd jobb ötlet híján gratuláltak .
Jó lenne tudni, hogy ki hordja közületek (Kardióról már tudom) március 15-én, vagy ki mesélt az aradi vértanúkról mostanában a gyerekének, vagy ki fog majd 23-án néhány szót ejteni a forradalomról. Van egy olyan érzésem, hogy kevesen. És ez bizony szomorú. Nagyon.

kardio1 2014.10.06. 14:26:48

@tableno: Persze, hogy idôben eljutnak ide is a hirek :)Lemondott, de nem a vàlasztàs utàn. Az eredeti megàllapodàs ùgy szolt, hogy az idei mindhàrom vàlasztàsnak Mesterhàzyval mennek neki. Ô csak az elvesztett Europa parlamenti vàlasztàs utàn mondott le. Tehàt a parlamenti zako utàn nem. GYF tovàbbra is pàrtelnök...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 14:28:52

@Jani haverja: Szerintem nem volt jó miniszter.
Tanárokból könvtárosokból történészekböl egyéb elméleti szakemberekböl nem lesz jó politikus.
Tudják mit kéne csinálni de nem tudják érvényre juttatni.
Nem harcosok.
Nem becstelenek.
Nem gazemberek.
Korpa közé keveredve megeszik öket a disznók.
Saját tapasztalat hogy a jó emberek nem jó politikusok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 14:29:33

@Philosoraptor:
" az a válasz, hogy máshol is van korrupció, máshol is ugyanolyan hülyék az emberek, máshol is csóró vagy, és 10 szomival kell együtt laknod. Afrikában éheznek."

kivéve, ha politikát oktatnak az általános iskolában, mert ott az is jó.

(csak míg nem jön hinta, addig se feledjétek a tanait)

qkuc 2014.10.06. 14:31:31

@Babette.: ott sincs, erre hívnám fel a figyelmed, amit tableno írt: "A lényeg az, hogy az iskolákból 89 után a totalitárius állami beavatkozás tapasztalata miatt próbálták kizárni a politikát, viszont arról megfeletkeztek, hogy bevezessék a demokratikus politizálásra való nevelést (vitakultúra, önkéntes munka, hírek és politika elemzésének tanítása)."

Ne a politikus menjen be téríteni a gyerekekhez. A gyerekeket vezessék be a demokrácia alapjaiba, ahol kulturált vita keretében pro és kontra elmondhatják a véleményüket. A kettő között óriási különbség van.

Plusz tegyünk különbséget Chikán Attila pártfüggetlen vállalatgazdaságtan oktatása és az órai körben elkövetett "pártpropaganda" között, amire az egyetemen is lett volna példa, csak minket nem érdekelt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 14:32:40

@qkuc:
egy alapjaiban autokrata magyar iskolában demokráciát oktatni? naneee.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 14:32:50

@Babette.:
Ne keverd össze a politikát a PÁRTpolitikával.
Amiröl a poszt szól az politizálás.
A templomban ha ki sem mondják a párt nevét ha csak annyit mondanak hogy mindenki nenjen szavazni az már pártpolitika.
A hely szellemének okán.

qkuc 2014.10.06. 14:39:39

@Babette.: Jólvanna, hát álmodni még lehet, :).

Legalább ennek a lehetősége legyen meg, :).

Ahogy a pólóra van: "Először a lepényhal, utána meg a reményhal meg utoljára." Vagy valahogy így volt. Bocs a fárasztó viccért, :D.

tableno 2014.10.06. 14:45:28

@kardio1: Figyu, olyan szerinted nincs, aki istenhívő és mondjuk liberális meggyőződésű? Fura pont tőled olvasni ilyeneket, aki a politika és vallás szigorú elválasztását hirdető Franciaországban élsz...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 14:47:56

@tableno: Tetejében néhány országban vannak ilyen formációk, hogy pl. Keresztényszocialisták...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 14:48:20

Akkor mindenkinek...

A poszt nem pártokrólszól és nem maradás vagy elszakadáspárti álláspontokról.
A poszt a normális emberi párbeszédröl a békés egymásmellett élésröl a normális politikai vitakultúra oktatásáról, a demokrácia alapelveinek GYAKORLÁSÁRÓL szól.
A poszt mindarról szól ami hiányzik otthon.

Ma ilyen rugdosós kedvemben vagyok.
:))))))))

Kaksi Kapitány 2014.10.06. 14:50:08

Hát a nagy egyetértés ellenére sem sétálnék be egy rangers-pubba egy yes kituzovel :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 14:54:31

@Kaksi Kapitány:
Nemrég volt szerencsém egy pubban megnézni a Liverpool Manchester meccset.
Tele volt a pub drukkerekkel. Mindenki a Liverpoolnak drukkolt kivéve egy azaz egy embert.
Élve hagyta el a pubot.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.06. 14:55:04

@enrobag: Mi minden évben ott vagyunk az itteni Magyar Nagykövetségen az október 23-án rendezett megemlékezésen, természetesen a kisfiunkkal együtt. És ott van az albán miniszterelnök, a Parlament elnöke, meg egy csomó diplomata. Mindig hívnak magyar művészeket is. Igaz, ebben az országban pl Shkodrában még 1956-os Magyar Forradalom utca is van :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 14:56:14

@diggerdriver: :))) Ezt tőled bóknak veszem.

De komolyan, Digger, ha költői túlzásnak szántad az összehasonlításodat, akkor sem állja meg a helyét. Ha jól emlékszem, az első skóciai és magyarországi várak építése kis eltéréssel hasonló időben történt. Gondolj Edinburgh-ra és Visegrádra. Hogy ki miből építkezett, az helyi adottság volt, de Mo-n is szép számmal épültek kővárak vagy az árpád-kori földvárakon, vagy önállóan. Azt ugye nem kell magyarázni, hogy melyik országban és miért maradtak meg nagyobb számban látogatható romok...

Na meg ugye a jurta. Nehezen tudom elképzelni, hogy a letelepedett magyarság a Kárpát-medencében is jurtákban lakott volna még 200 évig. A honfoglalás korában Mo teljesen más képet mutatott. Nem egy forró, száraz alföldi pusztaság volt a fél ország, hanem egy igazi vadvízország voltunk. Kiterjedt erdőségek, mocsarak. Szerinted a nemezjurta meddig volt életképes ilyen éghajlaton.

A másik meg a 'demokratikus' viselkedés, ugye. Hát az nagyon érdekelne, hogy a folyamatosan egymás vérét ivó skót klánok hogyan sajátították el az angol hidegvért...(már ha tényleg).

Na de végül a kapcsolat. Ami nincs, hiszen mi köze van annak 2014-ben a választási kampányban mutatott vérmérsékletnek, hogy 1100-ban hol volt kővár és hol nem, meg hol miben lakott a köznép? (Gyanítom, hogy a skót közember sem 30 méter magas kővárakban lakott...)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 14:58:40

A poszthoz:

Nem tartom szerencsésnek, hogy a gyerekek maguk választják meg a büntetéseket. Miért? Mert a gyerekek baromi kegyetlenek tudnak lenni kortársaikhoz. Nem bíznám rájuk, mondjanak bár maradinak.

Ha poszterék itthon is ilyen lelkesedéssel magyaráznák gyerekeiknek mondjuk a kettős állampolgársági népszavazás okait, előzményeit stb. akkor le a kalappal. Egyébként fura az egész.

tableno 2014.10.06. 14:59:04

@diggerdriver: Most meg én vagyok kénytelen egyetérteni. :)

2014.10.06. 15:00:11

@Lex D'Arquebus: Szoktál wh40k maketteket festeni, netalántán olvasod az univerzumot?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 15:00:43

@zöldeketbeszélek:
ő jobban tudja.
mindig.
hogy te mire gondolsz, azt is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 15:01:55

@zöldeketbeszélek: kívülről mindig szebb minden. nincsen személyes érintettség. nincsenek "génekben hozott" szocializálódás.

tableno 2014.10.06. 15:02:38

@zöldeketbeszélek: "Ha poszterék itthon is ilyen lelkesedéssel magyaráznák gyerekeiknek mondjuk a kettős állampolgársági népszavazás okait, előzményeit stb. akkor le a kalappal" - és miért feltételeznéd, hogy nem így van? Ugyanazért, amiért kokárdát manapság már csak fideszes hord. Látod, ez otthon a fő baj(ok egyike).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 15:02:38

@zöldeketbeszélek:
Maradjunk annyiban hogy Magyarország honfoglalás kori és közvetlen utáni történelme feltételezések halmaza.
Te is csak feltételezed hogy a jurta hogyan viselkedett egy feltételezett környezetben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 15:04:15

@diggerdriver: Azért amióta nektek a töriórán nyomták a nyereg alatt puhított húst, sok minden kiderült már a magyar történelemről :)))))!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 15:05:25

@tableno: Nem feltételezek én semmit. Mondom, ha ezt tették, le a kalappal. Egyébként hordok kokárdát.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.10.06. 15:09:56

@Philosoraptor: olvasom, nem tudom hanyadszorram most is épp, az Inkvizítort. Igazából csak Ian Watson műveit, a Dawn of War sorozat annyira nem kötött le.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 15:13:22

@diggerdriver: richpoi.com/cikkek/hazai/jurtaban-el-egy-csalad-az-orsegben--video.html

Ezek a megszállottak sem nemezjurtát építettek...pedig eléggé elszántaknak tűnnek. (impregnált vászon, hőszigetelés, kavicsalap, stb.) Lehet, azóta már visszaköltöztek a családi házukba...

tableno 2014.10.06. 15:13:24

@Babette.: Pont hogy ez kéne ahhoz is, hogy a magyar iskola kevésbé legyen autokrata. Persze csak akkor, ha követendő értéknek tekintjük a nyugati értelemben vett polgári demokráciát. Ha nem, akkor semmi gond, tovább a lenini úton!

tableno 2014.10.06. 15:14:32

@zöldeketbeszélek: szerintem a "le a kalappal" már önmagában azt feltételezi, hogy ez szerinted nem természetes...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 15:20:57

@Philosoraptor: Az a nehéz ebben, hogy először rá kellene csodálkozni az országra, szinte mint egy bevándorlónak, egy gyermeknek, egy turistának. Mert itt születtünk, itt élünk, minden természetes, úgy a jó, mint a rossz. Friss szem kell, ehhez pedig egy kicsit át kell állni.

kardio1 2014.10.06. 15:22:29

@qkuc: Ez a "nem teszek különbséget" olyan, mint ha én azt mondanàm, hogy nem teszek különbséget a Linux meg a Windows között, mert nekem MacBookom van. (lehet, a példa sàntit, de azért, remélem, érted) :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 15:24:00

@tableno: ezt egy tanárral kéne megvitatni.
a diákokkal fölösleges, ők már elkezdték a forradalmat:
valasz.hu/balesetbunugy/cigizik-es-tanart-vert-a-hatodikos-diak-104897

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 15:26:13

@tableno: Nem, a le a kalappal azt jelenti, hogy értékelem az erőfeszítést, amennyiben ez nem csak az új országban lett jellemző rá. Ott ugyanis lényegesen könnyebb dolga van...

Hogy természetes-e? A gyerekek korától függ, vagy inkább érettségétől. Mennyire jó, hogy a versengésre kondicionálják őket már kisiskolás koruktól? Hogy le kell nyomni az ellenfelet? Hogy ígérgetni kell a 'választóknak'? Az egész rendszer el van kefélve, de ne kérdezd, mi lenne a jobb, mert akkor a képzeletbeli grönlandi demokráciát mondom, az meg fikció.

2014.10.06. 15:29:22

Ez egy jo posztes ez a skot iskola jol csinalja.

Nalunk nem volt olyan sima menet a politikai vita, amikor a gyerek Mandelarol tanult. Be is hivattak minket, mivel a lanyom mondta a tanarnak, hogy "that racist white/jew-hater pig". Azt hiszem nem igy akarta az iskola bemutatni.....

kardio1 2014.10.06. 15:29:43

@diggerdriver: Tovàbbra sem értem, miért kellett volna lemondania. Sem a kereszténységbôl, sem az egyenes gerincûségbôl nem következik. Egyébként nem tartottam feltétlenül szükségesnek azt sem, hogy Salmond lemondjon. Szoros eredmény volt, ez azt jelzi, van igény arra, amit ô tud nyùjtani.
En nem azért vagyok tovàbbra is Franciaorszàgban, mert nem nyertem az otthoni vàlasztàson (majd itt: ùgyis volt màr egy magyar szàrmazàsù elnök, miért ne lehetnék én a következô? -ez csak vicc volt, hogy Zoolet idézzem). Ha egyszer màr az ember végigcsinàlt egy ilyen nehéz àtàllàst, mint a külföldi munkavàllalàs, nem nagyon van kedve egy hasonloan nehéz àtàllàshoz, mint a hazamenetel. De ennek a legkevésbé sincs köze az én esetemben OV személyéhez.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 15:31:14

@zöldeketbeszélek:
Igaz.
Például hogy Jézus pártus herceg volt a magyarok a Szíriuszról jöttek és hétszer csavarodik a DNS-ük.

tableno 2014.10.06. 15:33:35

@Babette.: Azt ugye tudod, hogy a két dolognak semmi köze egymáshoz? Mert ha lenne, akkor ugye ilyesmi ma nem fordulhatna elő a csodálatosan autoriter magyar iskolákban...

2014.10.06. 15:34:08

A referendum meg at lett nevezve a skotok eseteben neverendum- nak.

Mr Long 2014.10.06. 15:36:20

@charlieharper: Azert titokban egyetertettek vele a tanarok? :)

tableno 2014.10.06. 15:37:15

@zöldeketbeszélek: neked sincs fogalmad arról, mi az IGAZI demokrácia. Mondjuk nem a te hibád, hiszen te is (meg persze én is) a torz magyar "demokráciában" szocializálódtál. Azért is jó hosszabb ideig külföldön élni, mert ott rájön az ember, hogy nem az a normális menete a dolgoknak, amit otthon lát. És nem, a nyugati demokrácia nem fikció. Nem is tökéletes, persze hogy nem. Viszont létezik.

tableno 2014.10.06. 15:43:27

@Babette.: Miért, szerinted az, hogy megtanítják a diákokat az érdekeik demokratikus keretek közti képviseletére és a kulturált vitára, annak az lesz az eredménye, hogy pofánverik a tanárt? Ha pedig azt mondják nekik, hogy "neked kuss van, mert én vagyok az erősebb", az civilizált és törvénytisztelő polgárokat nevel belőlük?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 15:43:59

@kardio1:
Egyetértettem mi a probléma?
Aki lemond az egy erkölcstelen féreg.
:)))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 15:45:46

@tableno: Félreértesz, de nem a te hibád, nem voltam elég világos. Egy regényre céloztam, az Amazonkirályfira. Az ottani demokrácia a nyugati demokrácia romján épül fel, miután a két világhatalom kirobbantja a 3. vh-t és gyakorlatilag mindent nulláról kell indítani. Grönlandon kialakul egy érdekes állam, amit mindig egy asszony irányít, a Konega mégpedig az Asszonytanáccsal egyetértésben. A Tanács tagjai képviselők, itt jön a nagy különbség. Nem önjelölt képviselők, hanem felkért képviselők. A faluközösségek keresik meg és kérik fel az általuk legalkalmasabbnak gondolt személyt és ha az elfogadja a felkérést, bekerül az Asszonytanácsba. Ő semmit nem ígér, nem is ígérhet, ellenben meg kell tudnia, hogy a faluközösség mit tart a legfontosabbnak. A Konega nem egy teljhatalmú uralkodó, de ha háborús fenyegetés van, vagy természeti csapás, az Asszonytanács a veszély elmúltáig felhatalmazhatja teljhatalommal is, ezt bármikor meg is vonhatják tőle.

Szerintem ez nagyon érdekes elgondolás. Persze, mese.

kardio1 2014.10.06. 15:47:11

@tableno: Ez nem rossz jellemzése az elùlt idôszaknak, bàr nem értek vele mindenben egyet. En arra reagàltam koràbban, hogy a kommentedben az angliai demokràciàt vetetted össze a magyar diktatùràval, nem pontositottad, hogy a jelen idôszakra gondolsz-e vagy sem, csak sejtetni engedted, hogy arra. Ha félreértettelek, és a 89 elôtti Magyarorszàgra gondolsz, elnézést.

kardio1 2014.10.06. 15:49:20

@qkuc: Akkor miért van az, hogy a nemzeti jelképek joval 2002 elôtt sem jelentettek sokat a mai ellenzéknek? Kinek jutott eszébe példàul a koronàt micisapkànak hivni? Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

2014.10.06. 15:49:42

@zöldeketbeszélek: Arról van szó, hogy ha Mo.-n élsz, akkor megszokod és/vagy beletörődsz abba, ami itt megy.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 15:50:08

@tableno:

van nektek az a mániátok, hogy azt képzelik, tudjátok, mire gondolok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 15:51:22

@Philosoraptor: és még sokáig ilyen egybites probléma lesz ez...

tableno 2014.10.06. 15:53:25

@Babette.: Hja, hát ha nem vagy hajlandó érthetően fogalmazni... Amúgy ki az a "ti"?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 15:54:56

@tableno: igen, én tehetek róla, hogy nem érted az iróniád.
már csak egy lépés, hogy mindenről én tehessek. majd szóljatok, hogy beléphessek zsidónak.

2014.10.06. 15:56:43

@zöldeketbeszélek: Jót nem sokat tudok mondani, rosszat annál többet. Sajnos a rácsodálkozás nekem kimerül abban ebben az országban, hogy még mindig nem lopták el eléggé a politikusok az emberek jövőjét, mert nem igen lehet lázadásokról hallani. Van aki beletörődik a helyzetbe, van, aki meg csendben tovább áll másik országba. Így megy ez.

SzZoole 2014.10.06. 15:57:52

@tableno: Nem tudom,hogy neked van e gyermeked/gyermekeid,de jo dolgokat irsz,kar,hogy nem ertik az ervelesed.En maximalisan ertem,hogy mit mondasz.
Mar tobbszor irtam,hogy a fiam most fog eretsegizni a lanyom pedig 6th formba jar.Mindketten tanulnak a politikarol,partokrol a partok keletkezeserol stb.Az iskolaban nem azt tanitjak,hogy az egyik jo a masik meg szar part es erre szavaz a masikra meg nem.Semmi ilyesmirol nincs szo.
abban is igazad van,hogy masok megertsek,tobb idot kellene mas orszagban/orszagokban elni es akkor tapasztalatbol lehetne kommentelni es nem csak az internetrol kiollozott informaciokra tamaszkodni.

qkuc 2014.10.06. 15:58:57

@kardio1: Értem, és sajnálom, ha megbántottalak vele, :). Majd igyekszem feleveníteni a református hittant, :D. Látszik engem nem fogott meg a kereszténység "hivatalos" formája.

kardio1 2014.10.06. 15:59:43

@tableno: En egészen pontosan azt mondtam, hogy engem ez nem zavar, nem azt OK lenne-e vagy sem. Màsrészt, konkrét pàrtnév nem hangzik el, legalàbbis sajàt tapasztalataim alapjàn.
Annak alapjàn pl. amit Hegedûs Loràntrol hallottam, nem vagyok biztos benne, hogy ez màsutt is igy van-e. Az ô nyilt àllàsfoglalàsàt sajàt egyhàza sem nézi jo szemmel. De a reformàtusoknàl a gyülekezet hivja meg a pàsztoràt, nem a püspök nevezi ki, mint nàlunk (katolikus).

Vannak azért egymàst kizàro dolgok: nem lehetsz katolikus és és fogadhatod el az olyan politikai nézeteket, amik a katolikus tanitàssal homlokegyenest ellenkezô dolgokat hirdetnek. Lehetsz vallàsos a magad modjàn. De ez màr azt jelenti, hogy vàlogatsz: ami neked tetszik, elfogadod, ami nem, nem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 16:00:14

@kardio1: Abból, hogy a magyar bal-nak nevezett oldalon van jónéhány idióta, abból azért elég merész azt a következtetést levonni, hogy az egész bal-nak nevezett (azért írom így, mert pl. gazdaságpolitikában még mindig sokkal jobboldalibb politikát folytattak, mint a jobb-nak nevezett oldal) oldal semmibe veszi a nemzeti jelképeket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 16:00:15

@Philosoraptor: Ezt arra írtam, hogy miért nem írunk ide Mo-t dicsőítő posztokat. Mert ahhoz, hogy a szülőhazádról írj, egy kicsit újra fel kell fedezni. Ez meg időbe telik és egy kis szemléletváltásba.

Nem csak ez a két lehetőség van, ha itt élsz.- Megszoksz, beletörődsz. Esetleg teszel ellene. Már ha tudsz, meg akarsz, meg van is rá lehetőséged. Persze, rohadt nehéz, nekem is beletört a bicskám.

És egyébként meg ez nem a pokol tornáca, hidd el, van itt is olyan, amiért érdemes itt élni.

tableno 2014.10.06. 16:00:26

@Zoole[uk]: kösz, jól esik, hogy van aki szerint nem vagyok teljesen hülye... :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 16:03:05

@Zoole[uk]: Akkor te tapasztalatból tudod, hogy manapság a magyar iskolában a tanárok megmondják a gyerekeknek, hogy kire szavazzanak (mármint a gyerekek???), kire ne?

kardio1 2014.10.06. 16:03:21

@tableno: Még annyit, hogy a radikàlis pàrtok népszerûségnövekedése mind Magyarorszàgon, mind màs orszàgokban, igy nyugaton,is megfigyelhetô, ez nem demokràcia kérdése, hanem a gazdasàgi vàlsàg következménye.

qkuc 2014.10.06. 16:05:04

@kardio1: Azt én nem tudhatom, én 30 vagyok és nekem jelentene valamit a zászló/kokárda, de nem szeretnék közösséget vállalni azokkal, akik a mellükön fejnagyságú kokárdával azt hangoztatják, hogy aki nincs velünk, az lehetőleg ne is legyen (itthon).

És sokan vagyunk így ezzel. Btw.: miért kell egy címkét ránk ragasztani? Attól mert nem a narancs a kedvenc színem, még a szegfű se a kedvenc növényem és a zöldben is kételkedem, :D.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 16:07:04

@zöldeketbeszélek: sőt azt is tudja, hogy a magyar iskolában nem tanítják a gyerekeknek, hogy mi a demokrácia, mi a politika, és mik a pártok.
mert olyan csak londonországban van, mondtam, már, csak nem érted, te.

qkuc 2014.10.06. 16:07:59

@Babette.: Kettőt, csészével, :).

(Bocs, elfáradtam, aki ma még egyszer azt mondja, hogy sérülékenység, Linux és patch, azt megkínálom egy fagyasztott hallal, :D)

tableno 2014.10.06. 16:09:37

@kardio1: "nem lehetsz katolikus és és fogadhatod el az olyan politikai nézeteket, amik a katolikus tanitàssal homlokegyenest ellenkezô dolgokat hirdetnek." - akkor például nem lehetsz egyszerre katolikus (fordítás: egyetemes) és nacionalista sem. Vagy akkor mit mondjunk arra a francia és bajor katolikus papra, aki 1914-ben megáldotta a frontra vonuló katonák fegyvereit, és azért fohászkodott, hogy a másik oldal katolikusai közül lehetőleg minél többet öljenek meg?

tableno 2014.10.06. 16:10:21

@Babette.: elegem van belőled. Innentől szűrlek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 16:12:48

@diggerdriver: Azt hiszem, ez tényleg megér egy posztot. A negatív dolgokat meg ki is spórolhatom, majd ti szépen kiegészítitek :).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 16:13:19

@Philosoraptor: A gond az, hogy Magyarországon már RÉGEN felborult az eltartók és az eltartottak aránya :( A többség az államtól függ anyagilag is, meg mindenhogyan :( És erre is neveli az embereket az állam.

Csak egy apró példa: Kb. 6-7 éve egy szélviharban az egyik szomszédom nyárfája ráborult a másik szomszédom telkére. Túl nagy sem volt, túl nagy kárt sem okozott (kicsit megrongálta a drótkerítést), veszélyes sem volt. A szomszédom simán kihívta a tűzoltókat, akik díjmentesen el is takarították. Én meg csak ámultam-bámultam. Valahogy ez az én gondolkodásommal eszembe sem jutott volna soha (most sem jut eszembe ilyesmi). Ha itt Albániában valaki így kihívná a tűzoltókat, nemhogy nem takarítanák el ingyen a fáját, de olyan büntetést kapna a felesleges riasztásért, hogy ihaj! És gyanítom, hogy ugyanígy van Németországban, az USA-ban, az UK-ban, és egyéb fel nem sorolt normális országokban is. A tűzoltó ugyanis nem ingyen favágó! Magyarországon meg úgy látszik én voltam a (z egyik) kakukktojás ezzel a gondolkodásommal :(

Innentől kezdve nem lesz békés ez a változás szerintem, és csak akkor fog bekövetkezni, ha az államtól függők rájönnek arra, hogy hiába függenek az államtól, az állam már nem tudja megoldani helyettük a problémáikat, mert már nem lesz rá pénze. Hogy ez mikor lesz, azt nem tudom, én csak az irányt látom :(

Giddy Lamb 2014.10.06. 16:14:46

@kardio1: "En meg igen. Itt is kitûzom :)
Egyébként 2002-ben egy szocialista érzelmû szavazonak sem volt megtiltva, hogy kitûzze a kokàrdàt màrc. 15-én, vagy hordja utàna is, de a szocialista érzelem és a kokàrda nem tùlzottan fértek össze. En egyébként gimnazista koromban nem vettem le a kokàrdàt màrc. 16-tol :))"
Úgy érdekelne, hogy miért tűzöd ki!
Ha magad miatt, akkor felesleges, mert úgyis azt érzel, amit.
Ha mások miatt, akkor megsúgom, hogy külföldön senkit nem érdekel mi van a melledre tűzve, bross, vagy kokárda...
Ha az otthoni magyarok miatt tűzöd ki, azt se tedd, mert kitűzik ők maguk helyett, ha fontosnak tartják. Ha a halottakra emlékezve, akkor tűzd ki mellé a piros pipacsot is, hogy mindenki értse.
Azt pedig, hogy a szocialista érzelem és a kokárda hogyan fér össze nyilván nem tudhatod, ezért itt a politikai alapú negatív diszkrimináció esete áll fenn a részedről (ez mellesleg a vallásossággal nem fér össze). Végezetül ha azért tűzöd ki, mert szükséged van példaképekre, figyelmedbe ajánlom Aschoff és Tawara urakat, rájuk még fel is nézhetsz persze szigorúan szakmai alapon...

Giddy Lamb 2014.10.06. 16:14:46

@diggerdriver: "Te is csak feltételezed hogy a jurta hogyan viselkedett egy feltételezett környezetben."

Évek óta él egy magyar család jurtában az Őrségben gond nélkül, ha már ilyen releváns ez a kérdés a demokráciával kapcsolatban...

richpoi.com/cikkek/hazai/jurtaban-el-egy-csalad-az-orsegben--video.html

kardio1 2014.10.06. 16:14:47

@Jani haverja: Pedig pont, hogy ki kellene tenniük nekik is a zàszlot. Akkor aki jobboldali, az is làtnà, hogy baloldaliként is hangsùlyosnak tartja a magyarsàgàt. Igy közeledhetnének az àllàspontok.

Muscari 2014.10.06. 16:16:01

@tanato: jók a kommentek, mindjárt az elején valaki nem tudja mi az a harmadik ország.
Minket ez közvetlenül nem érint, mert úgyis külön ablaknál állunk sorba.

qkuc 2014.10.06. 16:17:30

Hölgyek és urak, fölösleges egymásnak esni, :). Mind emberek vagyunk, csak más-más véleménnyel, ;).

kardio1 2014.10.06. 16:18:43

@diggerdriver: Az, ha a templomban szavazni buzditanak, még nem pàrtpolitika. Itt is elmondjàk minden vàlasztàs elôtt, hogy àllampolgàri kötelességünk elmenni szavazni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 16:21:35

@Giddy Lamb: Ezt linkeltem Diggernek én is, de pont azért hogy lássa, ma már nem lehetne úgy élni jurtában, mint a sztyeppéken éltek az ősmagyarok, sőt, szerintem már a honfoglalás korában sem lehetett a Kárpát-medencében. Az az őrségi jurta sem pont olyan, mint a régi jurták, olvasd el, milyen anyagokat használtak benne, hogy komfortosabb legyen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 16:23:11

@Babette.: Betudom az újdonság lehengerlő varázsának :).

2014.10.06. 16:24:19

@zöldeketbeszélek: "Nem csak ez a két lehetőség van, ha itt élsz.- Megszoksz, beletörődsz. Esetleg teszel ellene. Már ha tudsz, meg akarsz, meg van is rá lehetőséged. Persze, rohadt nehéz, nekem is beletört a bicskám. "

Mit tudsz tenni a rendszer ellen? Tényleg érdekel. Már azon kívül, hogy gazdag leszel, és szarsz rá, hogy mi meg itt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 16:24:29

@kardio1: Ebben viszont igazad van. Az viszont egy más kérdés, hogy miért csökken a gazdaság...

kardio1 2014.10.06. 16:24:32

@tableno: Istenhivô és liberàlis lehet, de pl. katolikus nemigen.

Egyébként Franciaorszàgban pont ez a nagy laikussàg zavar. Fôleg azért, mert manapsàg egyet jelent a keresztény gyökerek feladàsàval. A megüresedô helyre pedig benyomul az iszlàm.
A franciàk egyébként sok szempontbol elég ellentmondàsosak: egyszerre tisztelik a francia forradalmat, Napoleont és a nagy kiràlyokat. Egyszer azt olvastam, hogy régen a Franciaorszàgba emigràlt magyarok, ha francia közegben voltak, a helybelieket- ha nem akartàk, hogy kiderüljön, roluk beszélnek- szürkének nevezték, merthogy ez az egyforma szürkeség a legkevésbé jellemzô ràjuk.

qkuc 2014.10.06. 16:24:47

@Babette.: :D Pedig ha tudnák milyen egyhangú lenne az élet, ha mind ugyanazt gondolnánk és képviselnénk ..., :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 16:26:38

@Giddy Lamb: "Azt pedig, hogy a szocialista érzelem és a kokárda hogyan fér össze nyilván nem tudhatod, ezért itt a politikai alapú negatív diszkrimináció esete áll fenn a részedről "

Azért érdekes, milyen rövid az emberek emlékezete. Pedig itt nem kell több száz évet visszamenni az időben...

Ha arról van szó, örülök, hogy már nem gáz egy baloldalinak a kokárda. (mint volt ugye nem is oly rég.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 16:27:22

@Philosoraptor: hisz benne.
az is több, mint ami bennem van.

kardio1 2014.10.06. 16:27:33

@Jani haverja: Ôk az egyhàz szociàlis tanitàsànak alapjàn àllnak, nem a Marx-féle szocializmusén!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 16:28:25

@Philosoraptor: Aktív politizálás, nyitott szemmel, nem elköteleződve egyik pár mellett sem, csak és kizárólag az ország mellett. Na ezt jobban nem akarom kifejteni.

2014.10.06. 16:29:54

@Jani haverja: Persze, mire kell beszedni az államnak ennyi adót, ha nem a sok szociális kiadásra...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 16:31:36

@kardio1: Hát én azért hallottam a magyar jobb-nak nevezett oldal egyes szimpatizánsaitól olyan hangokat, amikor beszóltak a bal-nak nevezett oldal parlamenti képviselőinek néhány éve, hogy azonnal vegye le a kokárdát... Asszem a Gyurcsány, meg a Lendvai Ildikó voltak a beszólás elszenvedői. Mindezt nem azért írtam, merthogy a Gyurcsányt, vagy a többit különbnek tartanám a Fidesz vezérkaránál, hanem csak ténymegállapítás véget...

2014.10.06. 16:31:57

@Philosoraptor: Nah, ez így kicsit azért durva volt, azt engedi sejtetni, hogy sajnálom a nyugdíjt meg a segélyt. Valójában nem vagyok tisztában, hogy pl. ezek mennyi pénzt visznek el, de egyszer jó lenne látni egy olyan táblázatot, ahol látnám, hogy mire megy el ez a sok adó. Lehet, hogy ezek a tételek csak cseppek a tengerben, a többi kiadás mellett.

Giddy Lamb 2014.10.06. 16:32:29

@zöldeketbeszélek:
Sajnos az én kommentjeim 1-2 órás késéssel jelennek meg sokszor :(( utána láttam a Tiédet is, de ez 1,5 órája történt minimum...

2014.10.06. 16:32:49

@Babette.: Én nem hiszek már, és nem is bizakodom. Lehet, hogy ebből fakad az, hogy nem tudunk közelebb jutni egymáshoz? Mármint a véleményünk. :D

kardio1 2014.10.06. 16:33:54

@diggerdriver: Felrebeszélsz! Làzat mértél màr? :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 16:36:19

@Philosoraptor: hát a tied meg az enyém elég közel van:)
nem mintha ennek lenne jelentősége, mert egy jót nem lehet veled vitatkozni.

---------
m.cdn.blog.hu/su/subba/postimage/jujbazmeg_1398871584.gif

tableno 2014.10.06. 16:36:54

@kardio1: "A franciàk egyébként sok szempontbol elég ellentmondàsosak: egyszerre tisztelik a francia forradalmat, Napoleont és a nagy kiràlyokat." - mi ebben az ellentmondás? Mi magyarok is egyszerre tiszteljük a honfoglaló pogány magyarokat, az erőszakosan térítő Szent Istvánt, a reneszánsz Mátyás királyt és a republikánus Kossuth Lajost, nem? Egy nép történelme egy folyamat, állandó fejlődéssel és alkalmazkodással.

2014.10.06. 16:38:06

@zöldeketbeszélek: Igazi idealista vagy, ha te tényleg hiszel ebben, itt Mo.-n. Ahol ha nem velünk vagy, akkor ellenünk. A "hülye" magyaroknak hogyan magyaráznád el, hogy ne legyenek szektások, hanem azt nézzék, hogy nekem jobb v. rosszabb a jelenlegi rendszer? Róluk lemondhatunk, reménytelenek. Aktív politizálás nagyon jó lenne, ha lenne mögötte vitakultúra, ráférne a politikusokra meg az emberekre is. Értem, hogy mire gondolsz, csak itt ez nem fog működni.

Az ország (állam) az emberek többségét megtiszteli alamizsna bérrel, innentől kezdve nehéz lenne kiállni mellette.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 16:38:38

@kardio1: Ezt tudom én is, viszont akkor sem nevezhetők jobboldalinak.

kardio1 2014.10.06. 16:39:06

@qkuc: En nem bàntodtam meg. nem is vagyok kàlvinista...:)

kardio1 2014.10.06. 16:40:17

@Jani haverja: Mindig az idiotàk dominàlnak! :(
Fôleg a baloldalon...

kardio1 2014.10.06. 16:42:20

@tableno: Nem, nem vagy hülye! :) Csak még nem tudsz mindent helyesen :D Nincs is kockafejed, Pistike! :)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 16:44:48

@zöldeketbeszélek:
''Dizöz elvtársnö adja elö müvészetét''
:)))))))))))))))))))

kardio1 2014.10.06. 16:47:45

@qkuc: akkor, hogy ki tudd tûzni a kokàrdàt és meg is különböztesd magad, ne a melledre tûzzél egy fej nagysàgùt, hanem a fejedre egy mell nagysàgùt! :))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 16:48:23

@Philosoraptor: A látszatintézkedések (pl. olyan beruházások, amik nem hoznak hasznot, de látványosak), a rossz szervezettség (pl. egészségügy, MÁV, BKV, stb.), a feleslegesen túlbonyolított bürokrácia és a (z ugyan általában lepapírozott, de attól még létező) korrupció.

Ezek viszik el a legtöbb pénzt ma Magyarországon, de semelyik oldalnak nem érdeke ezeken változtatni :(

A segélyek, a nyugdíjak, a tényleges egészségügyre (azaz a betegek konkrét ellátására) fordított pénz, az oktatás, stb. elenyésző tételek az előbbiekhez képest :(

2014.10.06. 16:48:34

@Babette.: Amúgy akkor mi van, ha nem vitatkozni járok ide, csak érdekel mások véleménye? Szükségszerű, hogy mindig keresd a másik véleményében a hibákat? Ez egy jó társaság, és egyfajta reményt adnak számomra, hogy külföldön majd "jobb" életem lesz.

2014.10.06. 16:50:10

@Cascabel: Ők nem is azért harcolnak egymással, hogy Mo. független legyen (kitől is?), hanem, hogy a pártjuk többet tudjon lopni, mert a mi kutyánk kölyke.... Pfff.

kardio1 2014.10.06. 16:50:22

@tableno: a katolikus egyhàz tanitàsa egyetemes. Ezzel nem ellentétes, hogy hazàdnak jo àllampolgàra légy, szeresd azt (ez a nacionalizmus, nem pedig az, hogy a többi nàciot lenézed. Az a sovinizmus). A harcba indulok megàldàsàval nem értek egyet.

tableno 2014.10.06. 16:50:35

@Cascabel: Öhömmmm... 2006? TV-ostrom? Szemkilövés?

tableno 2014.10.06. 16:51:12

@kardio1: tehát te is "válogatsz"... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 16:51:27

@kardio1: Igazad van, de azzal a kiegészítéssel, hogy nem csak ott, hanem az összesnél. :(

2014.10.06. 16:52:10

@Jani haverja: Sejtettem. Azért akkora pénzeket nem tud elvinni a szociális kiadás, a többihez képest. Az oktatást persze, hogy tönkreteszik, a "buta" embereket lehet a legkönnyebben megvezetni v. passzívvá tenni.

tableno 2014.10.06. 16:53:06

@kardio1: "hazàdnak jo àllampolgàra légy, szeresd azt" - szerintem ez a patriotizmus, de nem ezen fogunk összeveszni... :)

2014.10.06. 16:53:31

@Jani haverja:
"A tűzoltó ugyanis nem ingyen favágó! Magyarországon meg úgy látszik én voltam a (z egyik) kakukktojás ezzel a gondolkodásommal :( "
Nem csak Magyarorszagon, hanem az egesz Nyugaton "kakukktojas" lennel ezzel a gondolkodasmoddal. Normalis orszagokban a tuzoltok hivas nelkul mennek ki ilyen esetekben.

tableno 2014.10.06. 16:56:58

@kardio1: a nacionalizmus amúgy szerintem inkább az, amikor a nemzeti hovatartozás és a hazához való hűség követelménye felülír(hat) egyéb keresztényi erényeket, mint például felebaráti szeretet, a Tízparancsolat egyes passzusai (pl ne ölj).

A sovinizmussal kapcsolatban igazad van.

2014.10.06. 16:58:06

@tableno:
Gondoltam, hogy felhozza valaki 2006-ot. Az akkori esemenyeknek semmi koze nem volt egy demokratikus szavazas eredmenyehez. Az egy spontan (?) reakcio volt. Ilyen tuntetesek vagy meg kemenyebbek elofordulnak ugy Angliaban, Kanadaban, az USA-ban vagy barhol Nyugaton.

kardio1 2014.10.06. 16:58:19

@Giddy Lamb: A kokàrdàt azért teszem ki, mert ez szimbolizàlja a 48-asokkal valo lelki közösséget. Itt meg szoktàk kérdezni, mi ez, és ez alkalmat ad ahhoz, hogy Magyarorszàgrol valamit megtudjanak àltalam (pozitiv orszàgimàzs). Annak örülök, ha màsok is kitûzik, akàr otthon, akàr külföldön. A piros pipacs angol jelkép és nem 48-hoz, hanem a nagy hàborùhoz kötôdik.
En nem vagyok szocialista. De azt làttam, hogy 90-tôl kezdve nem nagyon tudtak mit kezdeni a nemzeti jelképekkel. Amit én leirtam, az nem politikai diszkriminàcio (egyébként az mi: ha vkinek van sajàt politikai véleménye, és nem mindenkivel ért egyet?), hanem a meglàtàsom.
Remélem, mindenre vàlaszoltam :)

kardio1 2014.10.06. 17:00:29

@Jani haverja: Angliàban àllitolag szàguld, mégis erôsödik az UKIP és Cameron tôlük vesz àt témàkat.

tableno 2014.10.06. 17:00:57

@Cascabel: azért az a kérdőjel a "spontán" után eléggé árulkodó, nem? :)

tableno 2014.10.06. 17:03:32

@tableno: mondjuk ezzel nem akarok itt összeesküvés-elméleteket propagálni, csak hát jellemző, hogy máig sem igazán világos, mi történt valójában, ki miért felelős. A hivatalos verzióknak meg senki sem hisz, főleg mert több is van belőle...

kardio1 2014.10.06. 17:04:10

@zöldeketbeszélek:
Digger irta nemrég nekem, hogy milyen gerinctelen a Fidesz, amiért 1997-ben megszavazta a magànnyugdijpénztàrakat, majd 2010-ben megszüntette ôket. Azon nem akadt fenn sem ô, sem màs, hogy az MSZP hogyan kampànyolt a kettôs àllampolgàrsàg elle 2004-ben, hogy aztàn 2010-ben megszavazza azt! :)

qkuc 2014.10.06. 17:04:56

@kardio1: Kösz, mondjuk egy fejpánt? Bár akkor teniszező leszek, :).

tableno 2014.10.06. 17:06:03

@kardio1: szerintem az MSZP is gerinctelen. Fogadok, hogy itt a többség egyetért ezzel.

2014.10.06. 17:06:38

@Jani haverja:
"Ezek viszik el a legtöbb pénzt ma Magyarországon, de semelyik oldalnak nem érdeke ezeken változtatni :( "
Jo 20 eve olvastam a soc.cult.hun. Useneten egy hozzaszolast, amiben azt vezette le valaki, hogy az akkori "karpotlasi jegyrendszer" -t es "privatizaciot" me'g 50 ev mulva is fogja nyogni a magyar nep. Milyen igaza volt!!!

2014.10.06. 17:07:31

@kardio1: A magyar politika ilyen. Miért, OV a kiszes titkári pozícióból egész jó kis kommunista gyűlölő lett, nem? Kár, hogy ő is váltott már párszor köpönyeget. És erre az emberre néznek fel milliók. Szörnyű ebbe belegondolni is.

kardio1 2014.10.06. 17:07:59

@Jani haverja: Pont Lendvai meg GYF teljesen hitelvesztett figuràk. Ôroluk nehéz elhinni, hogy meggyôzôdésbôl tették ki. De én azért optimistàn feltétezem, hogy igen. Minden emberben megvan a jo, csak nem mindenkinél làtszik. Messzirôl.

2014.10.06. 17:08:13

@tableno:
Nem ok nelkul tettem zarojelbe a kerdojelet:)

puhacica 2014.10.06. 17:08:48

a mai posztból és a kommentek nagy részéből azt a következtetést vontam le, hogy:

azért működhet ott az, ami működik, mert nincs kirekesztés.
itthon meg azért nem működik az, ami nem működik, mert van kirekesztés.

régi jó "oszd meg és uralkodj" elv. boldog országokban már rájöttek, nem uralkodni kell, hanem élni. együtt.

ez a bajom a vallással, a(z itthoni?) politikával, a zemberekkel, a gondolkodásukkal: aki nem ilyen, az tuti olyan, mindenki hülye, de aki jobbra lép vagy balra az még hülyébb, ha ezt szereted, nem szeretheted azt... k i r e k e s z t é s ...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 17:09:17

@kardio1: Igen, ezt én is tudom. Épp erre írtam, hogy igazad van, de az meg már egy más kérdés, hogy miért vannak gazdasági bajok. Mondjuk ez a második kérdés sokkal bonyolultabb, komoly közgazdászok is vitatkoznak róla :)

qkuc 2014.10.06. 17:09:51

@kardio1: ha szabad, én az elmúlt huszonpár évet ctrl + x-szel törölném. Egyik kormány sem volt jobb a másiknál. Mintha leprogramozott vetésforgó lenne, most ezek vannak a pénes kasszánál és azokat nem számoltatjuk el, majd ennek jön a fordítottja.

De így elég volt mára a politika, legalábbis nekem, :D.

kardio1 2014.10.06. 17:10:02

@tableno: Mondjuk Kossuth maga nekem nem a szivem csücske.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 17:10:41

@kardio1: Jajj bocs. Szóval Angliában nem mindenki érzi azt, hogy száguld, és azoknak az embereknek a szintjén gazdasági recesszió érzékelhető.

2014.10.06. 17:11:12

@puhacica: Pedig jobb, ha megszokod.

qkuc 2014.10.06. 17:11:36

@puhacica: azt hiszem, egyetértek veled, :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 17:13:31

@kardio1: Én erre azt mondom, hogy mindkét oldal gerinctelen patkányokból áll, akik vagy megélhetési politikusok, vagy olyan "vállalkozók", akik KIZÁRÓLAG állami megrendelésekből tudnak megélni, és egy piacgazdasághoz semmi közük.

kardio1 2014.10.06. 17:13:49

@Jani haverja: A jobb- és baloldalisàg egészen màs gyökerû. Ma Németorszàgban a CSU jobboldali pàrt.
Mellesleg Jézus nem baloldali volt vagy jobboldali. A keresztényszocializmus tàmogatta a szegényebb rétegek körében végzett pasztoràcios és szociàlis munkàt, de soha nem buzditott forradalomra, mint az agyament bolsevikok.

qkuc 2014.10.06. 17:13:50

@Cascabel: Hm, látom más összeesküvés elmélet "pártolók" is vannak, :).

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 17:14:30

@diggerdriver: figyelj elvtárs, belebotlottam a múltkori kérdésedbe:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300230.TV

Nyugdíjbiztosítási ellátások fedezetéül szolgáló BEVÉTELEK
Szociális hozzájárulási adó Ny. Alapot megillető része és munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulék 2 052 901,7
Biztosítotti nyugdíjjárulék
Biztosított által fizetett nyugdíjjárulék 870 721,2

Egyéb járulékok és hozzájárulások
Megállapodás alapján fizetők járulékai 1 293,2
Egyszerűsített foglalkoztatás utáni közteher 7 820,9
Nemzeti Foglalkoztatási Alap általi megtérítések 7 528,0
Késedelmi pótlék, bírság 11 970,2
Nyugdíjbiztosítási tevékenységgel kapcsolatos egyéb bevételek
Kifizetések visszatérülése és egyéb bevételek 10 510,0

Nyugdíjbiztosítási ellátások KIADÁSAI
Nyugellátások

Öregségi nyugdíj 2 404 964,1
Hozzátartozói nyugellátás
Árvaellátás 38 790,0
Özvegyi nyugellátás 341 700,0
Egyösszegű méltányossági kifizetések
Egyszeri segély 500,0
Szolgálatfüggő nyugellátás 161 908,9

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 17:16:24

@Cascabel: Arra, hogy egy kicsi fa, amit én (az aránylag gyenge fizikumú) egymagam KÉZIFŰRÉSSZEL (nem láncfűrésszel!!!) feldarabolnék kb. 4 óra alatt??? Kötve hiszem.

SzZoole 2014.10.06. 17:17:17

@tableno: egy olyan ember aki eveket elt tobb kulombozo orszagban es kulturaban,badarsag lenne azt feltetelezni,hogy hulyesegeket beszel:)

SzZoole 2014.10.06. 17:19:10

@zöldeketbeszélek: Nem tudom mirol beszelsz,en semmi olyasmit nem irtam,amit Te kerdezel.

kardio1 2014.10.06. 17:20:10

@tableno: Miért vàlogatnék? Azt mondtam koràbban, hogy a katolikus tanitàs egészét el nem fogadva nem lehetsz katolikus. Hogy egyetértesz-e a katonàk megàldàsàval (egyébként a nagy hàborù kezdetének euforiàja meglehetôsen speciàlis helyzet volt) az nem sért katolikus hittételt. Màs egyébként, ha a katonàt, màs, ha a fegyverét àldod meg. Ha a katonàt megàldod, az inkàbb azt jelenti, hogy kéred Istent, hogy ovja meg.

puhacica 2014.10.06. 17:20:33

@Philosoraptor: nem akarom. persze, naivitás a részemről feltételezni, hogy ez valaha másképp lesz...

tableno 2014.10.06. 17:21:02

@Zoole[uk]: ugyan már, többször megkaptam én már, hogy a zinternet autentikusabb forrás... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 17:22:24

@Cascabel: Ebben igaza is volt. Viszont pl. itt is volt kárpótlás, csak itt úgynevezett "eredeti" kárpótlás, azaz minden család azt kapta vissza, amilye volt.

Persze ennek is lettek nyertesei és vesztesei (nem csak azért, merthogy az egyik család '45 előtt szegény volt, a másik meg gazdag), nem lehetett itt sem igazságot tenni rendesen, de még mindig egy fokkal jobb volt ez a módszer, mint a Magyarországon megvalósított "kárpótlási jegyes" módszer.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 17:22:58

@kardio1: Az egyik egy negatív változás a másik meg pozitív.
Kapise?

tableno 2014.10.06. 17:23:46

@kardio1: amire itt ki akarok lyukadni, hogy az évszázadok során a katolikus egyház tanítása sem maradt állandó. Tehát lehetsz úgy katolikus, hogy az aktuális tanítástól bizonyos részletkérdésekben eltérő elveket vallasz.

2014.10.06. 17:24:37

@kardio1:
En kokardat utoljara meg a 60-as evek vegen tettem ki:) Kotelezo volt az iskolaban. Azota se kokarda, se sarlo es kalapacs, se kalapacs es fogaskerek, semmi mellre akaszthato szimbolizmus. Bar neha a ruhaimat ugy valogatom, hogy piros nadrag fekete poloval vagy forditva:) Igaz, van nehany polom, amiket nem merek viselni kozteruleten egyes orszagokban: Jesus Malverde, Zapata, Pancho Villa, # Yo Soy 132, stb. :)))

SzZoole 2014.10.06. 17:25:50

@Babette.: leirnad,hogy hol irtam ilyesmit,megsem emlitettem a magyar iskolakat,mivel fogalmam sincs,hogy otthon mit tanitanak,azt irtam le,hogy itt mit tanitanak a gyerekeknek a politikarol.
Eleg gerinctelen dolog masok hata moge bujva intrikalni a masikat.

kardio1 2014.10.06. 17:26:04

@tableno: Es akkor mi van az amerikai patriotizmussal, ami a nem amerikaiakat egy "kissé" lenézi és igyekszik, akàr fegyverrel is, az amerikai demokràciàt terjeszteni?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 17:27:34

@kardio1: Az, hogy hitelvesztett gerinctelenek, abban teljesen egyetértünk.

Én a "beszólást" nekik, csak arra hoztam fel, hogy azért nem könnyű kitűzni valakinek egy kokárdát, merthogy akkor általánosítani kezd mindenki (mind a jobb-nak, mind a bal-nak nevezett oldal).

kardio1 2014.10.06. 17:28:09

@qkuc: Ahhoz jàtéktudàs sem àrt(ana) ! :)

tableno 2014.10.06. 17:29:10

@kardio1: A nagyhatalmi politika, az megint más dolog. Ott az erkölcsöknek nemigen osztanak lapot. Amikor ennek az ellenkezőjét hangoztatják, az meg legtöbbször üres propaganda.

kardio1 2014.10.06. 17:31:44

@Philosoraptor: A Te politikai nézeteid sohasem vàltoztak?
Màr egyszer beirtam ide azt a mondàst miszerint egy ifjù konzervativnàl màr csak egy meglett liberàlis a szomorùbb! Ilyen értelemben OV jo irànyba vàltozott, nem?
Ezt még te is elismerheted a fentiek alapjàn! :))))))))))

kardio1 2014.10.06. 17:33:53

@Jani haverja: Pedig digger is megmondta, hogy a¨nyugdijra csak 0.6%-ot vonnak le! :D

2014.10.06. 17:35:04

@tableno:
En olyan hithu katolikus vagyok, hogy nem hiszek Istenben:) De hiszek egy "dologban", ami nelkul szerintem nem alakulhatott ki az Elet. Nem hiszek a spontan evolucioban:( Emiatt van is sok problemam magammal:))) Sokszor elvitatkozik egymassal En es a Letem, de meggyozni nem tudjak egymast :))))

négyzet 2014.10.06. 17:36:07

A 86 százalékos részvétel eleve sokat elmond arról, hogy a skótok tényleg hisznek a demokratikus eszközök működésében, talán nem is véletlen, hogy az iskolában már ésszel gondolkodásra és nem tekintélytiszteletre nevelik a gyereket. Nekem legalábbis a posztból ez jött le. Nagyon is jó dolog, hogy az értelmes beszélgetést, szempontok megvitatását beviszik az iskolába, mert később, felnőtt korban, már késő megtanulni érvekkel vitatkozni. Persze vannak, ahol a szülői háttér megteremti, vagy a gyerek nagyon okos, és akkor megy ez az iskola nélkül is, de a többségnél ez nincs meg sajnos. Ezért is van az, hogy okosabb országokban az oktatás nem kirekesztő, hanem bevonó.

négyzet 2014.10.06. 17:40:13

Szegény apám mindig hordta március 15-én és már előtte egy nappal a kokárdát, pedig hithű balos volt. De hát szegény nem is olvasott kommenteket, ahol megmondták volna neki, hogy ő olyat nem szokott.. :-/

kardio1 2014.10.06. 17:40:39

@diggerdriver: Neked negativ, vagy neked pozitiv. Capisce?:)
A kettôs àllampolgàrsàgi törvény ezek szerint pozitiv. De akkor most miért is piszkàljuk, hogy visszaélésekre ad lehetôséget?
Màs: nem tudom, megnézted-e a linket, amit a magyar nyugdijrendszerrôl küldtem. Abban benne volt, hogy évente 200-300 mrd forint hiànyt kellett a magyar àllamnak potolni a nyugellàtàsba, mert a magànnyugdijpénztàrak miatt nem volt bevétel az esedékes nyugdijak kifizetésére.. Akkor ez fenntarthato lett volna hosszù ideig. 12 évig évente 200-300 mrd. az kb. 3000 mrd, amit ugye ùygmond "eltapsolt" az àllam 2010-ben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 17:41:29

@kardio1: Ezt azért olvasd el légyszi! Érdekes vita: /kultura-es-kozosseg__vallaskritika__1485192-valoban-megaldottak-a-katolikus-papok-a-fegyvereket-vagy-csak-varosi-legenda

Az elejét a linknek kivettem, mert a blogmotor megtiltotta a beillesztését, de azért a Gugliban megtalálod, főleg akkor, ha eléje írod, hogy "gyakori kérdések" :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 17:44:20

@Cascabel:
"Bar neha a ruhaimat ugy valogatom, hogy piros nadrag fekete poloval vagy forditva:)"

Akkor itt mindenki nagy hazafinak tartana... DDD

Ezek ugyanis az albán zászló színei :)

kardio1 2014.10.06. 17:45:06

@tableno: A tanitàs maradt. A tanitàs hirdetésének modja vàltozhat.
A cölibàtus pld. nem a tanitàs része. Azt meg lehet vàltoztatni, ha a pàpa és a zsinat ùgy akarnà. Bàr a protestànsoknàl is paphiàny van, pedig ôk hàzasodhatnak.
Szerintem Ferenc pàpàt is sokan félreértik.¨Ô XVI. Benedekhez képest sokkal népszerûbb, pedig nem mond màst, csak màshogy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 17:45:11

@kardio1:
Te figyu, hallottad már azt a nevet hogy Grespik?

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 17:45:40

@Zoole[uk]:
"Eleg gerinctelen dolog masok hata moge bujva intrikalni a masikat."

pont erre gondolok, amikor az éjszakai beszélgetéseiteket olvasom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 17:46:55

@kardio1:
Van valami hiteles forrás hogy hol van?

2014.10.06. 17:47:06

@Cascabel:
# Yo Soy 132
Kis magyarazat: ket eve Mexiko Cityben veletlenul belekeverdtem egy "kis tuntetesbe". Kb felmillio tunteto koze, az elnokvalasztast kovetoen. Megdobbento es felemetes volt, raadasul bekes, eroszaktol mentes. Csodalkoztam is. Anarchistak, katolikusok, munkasok, fiatalok, oregek, koztisztviselok, kozeposztaly, prolik egyutt, kez a kezben. Csinaltam tobb szaz fotot az esemenyrol, egyszer majd felteszem "kozszemlere".

kardio1 2014.10.06. 17:48:55

@tableno: Az amerikai, mindennapokban tettenérhetô patriotizmus, és fennsôbbséges "we are Americans!" nem nagyhatalmi politika.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 17:48:59

@kardio1: fent pont beírtam digginek a pontos 2014-es számokat az idei költségvetési törvényből.

Mr Long 2014.10.06. 17:50:27

@négyzet: Szoval nem volt trendi? Jo dolog az internet, legalabb megtudhato, hogy aki balos erzelmu azon nincs kokarda, aki meg jobbos azon van... btw, aki se jobb, se bal az fel kokardat hordjon?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 17:53:52

@kardio1: Nana! Nagyon mást mond!!!
Illetve nem is mást mond, hanem más TESZ!

Pl. egyből körmére nézett néhány embernek, amihez XVI. Benedeknek már nem volt ereje.

Nem is hiába választotta a Ferenc nevet! Nem is hiába jött ide (Albániába) Európában első látogatása alkalmából! Ezek, és az összes többi kőkemény demonstrációk!

De persze közben tesz is sokat, csak az nem látszik olyan könnyen, mint amiket itt példának hoztam.

tableno 2014.10.06. 17:54:44

@kardio1: Valóban nem. Az a propaganda... ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 17:56:04

@Babette.:
Egyetlenegy kúrva tételnél nem látom hogy a manyup pénzként lenne feltüntetve.

SzZoole 2014.10.06. 17:56:50

@tableno: mint a tapasztalat???
Most ugye viccelsz:)))

kardio1 2014.10.06. 17:57:14

@diggerdriver: Aki hasonlit Garfieldra ? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 17:57:24

@Philosoraptor: Pont az a lényeg, hogy az ország nem egyenlő az állammal (nem jogi értelemben gondolom), azaz az éppen regnáló hatalommal. Ezek az emberek (a tornyos házban ülő felfújt hólyagokra gondolok) sehol sem lesznek már, amikor még mindig tanulják a gyerekek a magyar népmeséket, még mindig megnézik Szinyei Merse Pál gyönyörű festményeit a Nemzeti Galériában, még mindig főznek majd dödöllét Zalában és így tovább...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 17:58:07

@Zoole[uk]: Megkövetlek, tényleg nem. Már ott is mérges kígyót látok, ahol csak egy ártalmatlan sikló van :).

Muscari 2014.10.06. 17:58:55

@Giddy Lamb: miért nem kéred a prémium státuszt? Csak írj de a HA-nak hogy helló, jól fogok viselkedni.

Azt hittem, hogy ma milyen unalmas nap lesz, erre tessék :-(
Front van, vagy mi?

SzZoole 2014.10.06. 17:59:47

@Babette.: melyikre gondolsz,eleg sok mindenkivel beszelgetettem ejszaka.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.10.06. 17:59:54

@Babette.: Te mazochista vagy, Babette :)))? Vagy a paragrafusok biflázása helyett határátkelőzöl?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 18:00:51

@kardio1: Viszont nem származási alapú, hanem NÉZET alapú ez a mondat. És ez lényeges különbség!

qkuc 2014.10.06. 18:01:37

@kardio1: Valamennyi van, de az én sportom a tradis íjászat, :D.

kardio1 2014.10.06. 18:02:42

@Jani haverja: Megintcsak: vàlasszuk ketté, mi tartozik a tanitéshoz és mi nem. Az, hogy az IOR-t rendbe rakatja, vagy akàr ha megszünteti, nem tartozik a tanitàshoz.
A katolikus tanitàst iletôen nincs különbség közte és Benedek pàpa között.
Nem màst mond, hanem màsként. A màst tesz-ben a formàt làtod.
A homoszexualitàst eddig sem fogadta el az egyhàz, most sem teszi, de a homoszexuàlis embert nem vetette el eddig sem, és most sem teszi.

kardio1 2014.10.06. 18:04:03

@diggerdriver: 2014-ben? Manyup???? Nooormààlis, Margit? :))
Vagy az önkéntesre gondoltàl?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 18:05:10

@zöldeketbeszélek: +1
Azzal az egy kitétellel, hogy mivel nekem elég sötét "látomásaim" vannak Magyarország relatív közeljövőjét illetően, így a Nemzeti Galéria, és a festmények megmaradásában nem vagyok annyira biztos sajnos :(

SzZoole 2014.10.06. 18:07:01

@zöldeketbeszélek: orulok,hogy meg ertetted,kar,hogy Babette nem akarja,inkabb tereli a szot es kiforgatja azt amit irtam.

kardio1 2014.10.06. 18:07:04

@Jani haverja: Nézet alapù? Az mi? Vagy nemzeti alapùt akartàl irni?
Eeredetileg a nacionaizmus-patriotizmus-sovinizmus fogalmakrol indult el a beszélgetés tablenovel.

qkuc 2014.10.06. 18:07:09

@Muscari: Nagy véleményütköztetés van, :D. Csak nehogy végül ebből szülessen meg egy feketelyuk, a részecskeütköztető helyett, :D.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 18:07:09

@kardio1:
Kérjük meg Babettet hogy ásson elö bármelyik évről hasonló kimutatást amiben szerepel manyup pénz.
Azt mondtad abból pótolták.
Hol van leírva?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 18:07:14

@Muscari: OFF:
Megnézte az "embör" a linket? Nekem van jobb ötletem is, nem én találtam, hanem Vivike22, de azt tudom, hogy jó helyen van az is, viszont közelebb van egy csomú látványossághoz.
ON

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 18:09:31

@kardio1: Én sokaknak azt mondom, hogy a katolikus egyház kb. 500 év lemaradásban VOLT a jelenlegi világhoz képest.
Ferenc Pápa a rövid eddigi regnálása alatt már ledolgozott kb.. 200 évet. Csak így tovább!

kardio1 2014.10.06. 18:13:00

@diggerdriver: Kérjük.
Miért, szerinted fenntarthato volt, hogy évente egy rakat pénzt kellett màshonnan beletolni a nyugdijrendszerbe?

kardio1 2014.10.06. 18:16:59

@Jani haverja: En meg csak neked sùgom, hogy tévesen làtod a helyzetet! :))
Ha a lemaradàs bepotolàsàn azt érted, hogy a jézusi tanitàstol eltérô dolgokat tegyen magàévà az egyhàz, akkor pedig lehetetlent kérsz.
Màs: mennyire ismered a kereszténységet?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 18:19:25

@kardio1: Az amerikaiak elsősorban a saját szabadságeszményüket (amin lehet vitatkozni, de a lényeg akkor is ez) tartják mondjuk azt, hogy "jelképnek". Ezt testesíti meg pl. a zászlajuk is. Nem érdekli őket a származás. Persze az állampolgárság megléte, vagy nemléte már igen :)

Az albánok is valahogyan hasonlóan gondolkodnak. Itt is befogadtak mindenféle bevándorlót (hogy csak a nagyobbakat említsem: a bektashi muszlimokat, a zsidókat a II. Vh-ban, stb), épp ezért a származás másodlagos, meg a nyelv is. Épp ezért nem érti meg sokszor egymást itt két ember, ebben a kis országban! De VAN TÜRELMÜK megérteni egymást, és ez nagyon jó!

Pl.: Mindannyian tudjuk a mondókát: "Piros, fehér, zöld, ez a magyar föld".
Az albán zászló nem ezt testesíti meg, azaz (elsősorban) nem területalapú, és még csak nem is származásalapú. A kétfejű sas (Szkander bég eredeti zászlaja volt) azt testesíti meg, hogy 54 különböző törzs, akik nem is egy nyelvet beszéltek, nem is egy vallásúak voltak, összefogott, hogy megvédjék közösen saját magukat, de egyébként lehetnek vitáik egymással. Ugyanez Svájc is, és majdnem ugyanez az USA is.

SzZoole 2014.10.06. 18:21:05

@tableno: en nem ketelkedem az altalad tapasztaltakban:)
Babette ma mindenkiben az ellenseget latja.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 18:21:37

@kardio1: A kereszténységet meglehetősen ismerem.
A katolikus egyházat is.
Más keresztény egyházakat-felekezeteket is.

Én nem a Biblia tanításaival ellenkező dolgokra gondoltam, SŐŐŐŐT!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.06. 18:21:53

@Philosoraptor:

Igen, máshol is pont ugyanolyanok az emberek. És én pl Nyugatra sodródtam nem álmodoztam éveken át róla mint pl te. Aki csak beszél a Nyugatról, de meg se próbálja. Keserű csalódás lesz belőle.

négyzet 2014.10.06. 18:23:48

@Mr Long (UK): hát olvass visszább és meglátod, hogy meg lett mondva, bizony.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 18:24:23

@kardio1:
Én hiszek neked.
Csak lássam leírva hogy hol van 3ezer milliárd.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 18:26:12

@diggerdriver: Ezt én is szívesen megkérdezném... D
Meg azt is, hogy azóta mennyivel csökkent a TB hiánya.... D

2014.10.06. 18:32:47

@puhacica: A jelenből kiindulva, tényleg az.

2014.10.06. 18:36:18

@kardio1: Nem tudom értelmezni a kérdést, mert utálom az összes magyar politikust és pártot, oldaltól függetlenül. Amilyen országot én szeretnék, olyan program nem létezik és nem is fog, kiindulva a társadalmunkból.

2014.10.06. 18:38:13

@zöldeketbeszélek: Mi sem leszünk már sehol sem addigra...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 18:38:18

@morsels: Jópénzű nyugdíjasként (a háborús övezeteket, meg a szabad utazást megtiltó országokat kivéve) bárhol jól tudnám érezni magam. :)

2014.10.06. 18:40:24

@házelőtthinta: Ne legyél már ennyire frusztrált. :)

2014.10.06. 18:44:14

@morsels: Nah jól van, akkor nem fog kihalni Mo. Csak éppen a fiatalok húznak majd el innen.

kardio1 2014.10.06. 18:56:29

@diggerdriver: Mi szàmit neked hiteles forràsnak? A költségvetéshez magàhoz nekem nincs hozzàférésem :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 18:59:37

@kardio1: Többek között EZ a baj ma Magyarországon, hogy nem csak Neked, hanem másoknak sem (pl. nekem sem, meg Diggernek sem) nincsen hozzáférésünk.
De nem csak a költségvetéshez, hanem pl. ilyenhez sem:
vastagbor.atlatszo.hu/2014/10/06/atlathatosag/

kardio1 2014.10.06. 19:00:23

@Jani haverja: Gyakorlo keresztény vagy, vagy csak ismered? Bàr ha tegnap de. kocsmàban voltàl és nem templomban ... :))

kardio1 2014.10.06. 19:03:20

@diggerdriver: Akkor Babette-tel legyünk kedvesek! :)
Màs: a fenti kommentedrôl Màrkus Làszlo örökbecsû jelenete jut eszembe: "Mi került ezen a fotelon 7200 Ft-ba?" :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.06. 19:04:07

Meg nem olvastam vegig a kommenteket, csak egy gondolat igy a posztot elolvasva (bocs, ha ismetlek valakit): a politikai kultura kulonbozosege valoban feltunik, es biztos vagyok benne, hogy nemcsak Skociaval, hanem mas orszagokkal is osszehasonlitva. Ugyanez volt a gondolatom, amikor most het vegen beszelgettem az otthoniakkal, es anyukam mondta, hogy beindult a valasztasi orulet naluk (Bp. kornyeki kisvaros): ez azt jelenti, hogy a jeloltek egymas plakatjait tepkedik le...no comment...

kardio1 2014.10.06. 19:06:05

@Philosoraptor: Nem pàrtokra gondoltam konkrétan. a vilàgrol alkotott elképzelése is vàltozik az embernek, meg a mit és hogyan-ra adott vàlasza. Aztàn igyekszik megkeresni az ehhez passzolo pàrtot, amit vagy megtalàl, vagy nem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 19:06:53

@kardio1: BDSZ tag vagyok, és ez nem a Belügyi Dolgozók Szakszervezete :)

kardio1 2014.10.06. 19:07:56

@Jani haverja: Az albàn költségvetésre van ràlàtàsod? Vagy megkérdezed egy kukàs, vagy bankàr baràtodat vagy annak a baràtjàt és màris megtudod, mi àll benne? :))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.06. 19:09:04

@Philosoraptor:

A nyugati országok olyanok nem amilyet szeretnél?

kardio1 2014.10.06. 19:09:31

@Jani haverja: Pannonhalma?
En is ismertem egy pàr ott végzett embert.

Muscari 2014.10.06. 19:11:38

@Muscari: nekem 16 pontom lett, kivancsi vagyok ki mennyit er el

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 19:12:54

@kardio1: Itt közzéteszik, azt tudom. Bár életemben nem kerestem rá. Viszont azt is tudom (azért is nem kerestem rá), hogy a GDP-hez képest sokkal kisebb arányú itt a költségvetés által szétosztott pénz, és addig, ameddig ez így van, addig nem érdekel túlzottan. Kevésből ugyanis keveset lehet ellopni.

Muscari 2014.10.06. 19:13:22

@Jani haverja: igen, neki is nagyon tetszik

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 19:14:08

@kardio1: Nem, Győr. :)
Ez egyébként Szíjjártó Péterrel az egyetlen közös halmazösszekapcsolódási pontunk :)

kardio1 2014.10.06. 19:19:26

@Jani haverja: Es ha hitelt adsz ennek, akkor is elhiszed, ha màr/még/esetleg nem igy volt/van/lesz :).

A Te apukàd nem vasutas? :)

kardio1 2014.10.06. 19:21:39

@Jani haverja: Azért nézd meg azt a költségvetést, engem érdekelne!

Szoval Gyôr. Es apostata lettél, nem gyôztek meg?

Quercus a favágó 2014.10.06. 19:24:00

@tableno:

Hiába, ha politika, nem bírsz magaddal.DDD

kardio1 2014.10.06. 19:26:25

Még egy utolso gondolat màra:
Emlékezzünk kegyelettel a 13 aradi vértanùra!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.06. 19:30:37

@diggerdriver: "Ne keverd össze a politikát a PÁRTpolitikával.
Amiröl a poszt szól az politizálás.
A templomban ha ki sem mondják a párt nevét ha csak annyit mondanak hogy mindenki nenjen szavazni az már pártpolitika.

Teljesen egyetertek, szerintem Mo-n osszemosodik a politika es a PARTpolitika. Sajnos, ahogy irtam is, nincs politikai kultura. Ez valoszinuleg az elmult x evtized eredmenye, amikor nem volt lehetoseg a politikai kultura elsajatitasara, hiszen nem volt lehetoseg vitara sem.
Ami meg a templomban politizalast illeti, valoban sajnalatos, hogy meg oda is partpolitikat visznek...:( Szerencsesnek mondhatom magam, hogy a jelenlegi kornyezetemben ilyennel soha nem talalkoztam. Valahogy felnottkent kezelik az embert, es rabizzak, hogy dontse el maga a lelkiismerete szerint, kire szavaz. Pedig itt is (helyi) valasztasok lesznek hamarosan, folyik a kampany, de egy szoval nem emlitettek ezt egy istentiszteleten sem.

tableno 2014.10.06. 19:31:36

@QUERCUS: Asszem ebben hasonlítunk... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 19:32:05

@kardio1: Itt tényleg közzéteszik, sok helyen (értelmes itteni emberektől) hallottam. A Berisha többek között (sok egyéb ok is volt) ezen bukott meg tavaly a választásokon. Merthogy indokolatlan (legalábbis az albán többség számára indokolatlan) kiadásokkal feltornászta a GDP arányos államadósságot 60% fölé (nem sokkal). Holott 7 évig arra volt büszke, hogy az EUR övezetbe való belépésnek minden kritériumát teljesíti Albánia már sok-sok év óta, úgyhogy neki ne pofázzanak Brüsszelből azon államok képviselői, akik az EUR övezetben vannak, hogy mit kell neki teljesíteni a sima EU-s tagságért. :) És ezt Brüsszelben is elmondta anno :) Az már egy másik kérdés, hogy ez egy színjáték, és Albánia nem akar az EU tagja lenni, legalábbis a JELENLEGI EU-nak, és ezt tényleg a kukásautó sofőrje is tudja.

2014.10.06. 19:34:22

@kardio1: Mo.-n nehéz megtalálni, mert ha értelmes vagy, csak populizmusba ütközöl.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 19:34:27

@kardio1: Meg fogom nézni, megkérdezem azokat az ismerőseimet, akik értenek hozzá.

Én tagja vagyok a BDSZ fórumnak, ez egy zártkörű fórum. Ott kb. a tagok majdnem 2/3-a velem ért egyet. Vannak köztük gyakorló katolikus papok, szerzetesek is!

2014.10.06. 19:34:58

@házelőtthinta: Legalábbis jobbnak tűnik, mint a magyar megoldás.

2014.10.06. 19:38:35

@Philosoraptor:
" mert utálom az összes magyar politikust és pártot, oldaltól függetlenül. "
Plusz utalod az orszagot, utalod, hogy odaszulettel, utalod a magyarsagodat, az anyanyelvedet, a magyaros kajat. Mindent, ami Magyarorszaggal osszefugg.
Nem irigyellek! Nagyon xar lehet neked ott:( De ilyen hozzaallassal mindenhol az lesz, hidd el! Meg a Menyorszagban is:) Sirni azt tudsz nagyon, de tenni mit teszel a rossz kozerzeted ellen? Uj nyelv, uj szakma tanulasa keves lesz az indulashoz:( Legjobb lenne, ha eloszor megbekelnel onmagaddal!

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 19:39:17

@zöldeketbeszélek: most meg csak szorakozasbol csinalom:D
mondjuk maskor is, de akkor muszaj is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 19:41:05

@diggerdriver: ez a koltsegvrtesi tv volt. abban egyik eviben sem talalod meg a manyup lenyulast

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 19:43:40

@Zsuzsi65: papan is letepkedtek a dk-s plakatokat:(

dchloe 2014.10.06. 19:46:50

Tudom, hogy valószínűleg már más témában jártok a kommentekkel, de egy valamit hozzáfűznék a cikkhez:
Békésnek tűnhetett a dolog, azonban észrevettük, hogy itt Glasgowban csak elszórva látunk No, thanks feliratokat autókon, ablakokban, vagy kitűzőkőn, amíg ugyanezek Yes verzióban nagyon gyakran szembejöttek. Én azt gondoltam, ez azért lehet, mert a Yes kampány sikeresebb, többen fognak igennel szavazni, azonban körbekérdezgettük és utánajártunk, mire kiderült, hogy a nagy Yes campaign-esek előszeretettel törnek be ablakokat és vernek meg éjjel járókelőket, ha azok éppenséggel ellenzik a referendumot.

2014.10.06. 19:50:25

@Cascabel: Nem tudom, hogy honnan veszed ezeket a dolgokat, de szerintem valami drog hatása alatt állhatsz. Vegyük sorba.

Magyarság. Ugyanolyan nemzet, mint bármelyik másik. Ha te ilyen elborult vagy, hogy a magyarság a többi felett áll, akkor csak sajnálni tudlak. Ne erőltesd rám ezt a baromságot.

Anyanyelv. Elég sokat olvasok magyar nyelven (igen, könyveket), amúgy sem tudom ezt értelmezni. Szerintem egy szép nyelvünk van, és milyen választékosan lehet káromkodni is. :)

Magyaros kaják. Megeszem őket, de nem függők tőlük. Te állandóan magyaros kajákat eszel? Ha nem, akkor gyűlölőd őket? Kb. ilyen egybites baromságú a szöveged.

"Nem irigyellek! Nagyon xar lehet neked ott:( De ilyen hozzaallassal mindenhol az lesz, hidd el! Meg a Menyorszagban is:) Sirni azt tudsz nagyon, de tenni mit teszel a rossz kozerzeted ellen? Uj nyelv, uj szakma tanulasa keves lesz az indulashoz:( Legjobb lenne, ha eloszor megbekelnel onmagaddal!"

Mondja nekem ezt egy olyan ember, aki saját bevallása szerint semmit sem akar az élettől, csak legyen cigi meg kaja. Nah szerintem pattanj le rólam gyorsan, és a saját portádon sepregessél elsőnek, aztán lehet a másikat oktatni. Kösz.

2014.10.06. 19:52:17

@Cascabel: És amúgy nyugodtan visszajöhetsz Mo.-ra, ha szerinted annyira jó itt élni. Jah azért azt mégsem. Nah kb. ennyire lehet téged komolyan venni. A pofázásban te is jeles vagy, azt nekem magyarázol. Szánalom.

bpetya75 2014.10.06. 19:55:22

@Sütemény1975:

Utolsó mondatok:

Vécsey Károly:
“Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt.”
Török Ignác:
„Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam.”
Schweidel József:
„A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.”
Poeltenberg Ernő:
„Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide.”
Nagy-Sándor József:
„De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben! Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett.”
Leiningen-Westerburg Károly:
„A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját.”
Lázár Vilmos:
„Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke, és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek.”
Láhner György:
„Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon! És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom!”
Knézich Károly:
„Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat.”
Kiss Ernő:
„Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei, virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.”
Dessewffy Arisztid:
„Tegnap hősök kellettek, ma mártírok… Így parancsolja ezt hazám szolgálata.”
Damjanich János:
„Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt.”
Aulich Lajos:
„Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom, megértik ezt a szolgálatot.”

Nekem Knéziché tetszik a legjobban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 19:55:58

@Cascabel: Ne bántsd légyszi @Philosoraptor: -t.

Sajnos én is ugyanígy látom a jelenlegi magyar jövőt, ennek ellenére nagyon jól érzem magam itt (Albániában).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 19:58:59

@kardio1:
Na figyu, én hiszek neked. Ki kellett pótolni a pénzt.
Ok.
Tegyük fel hogy hitelből tették.
A hitel kompenzálásaként az államadósságot csökkentették a lóvéból.
Ok.
Na de az azért van akkora botrányt okozó nagy horderejű ügy hogy tájékoztatni illene a közönséget hogy mégis hova tapsolták el a 3ezer milliárdot?
Szerintem.

bpetya75 2014.10.06. 19:59:38

@kardio1:

Pontosan. Bár én arra jutottam, hogy szinte az összesben van egy kicsi, amit támogatni tudnék, de egy sincs, amelyik mellé tiszta szívvel oda tudnék állni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 20:00:41

@Babette.:
Mé' má' eefogyott?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.10.06. 20:01:36

@Muscari:

Az mennyire számít, hogy én csak halványan sejtettem a kérdéseket, kb 10-et 90%-ra, és így 5 pontom lett? ... :-)))

Quercus a favágó 2014.10.06. 20:04:06

@tableno:

Már nem. Én kiszálltam a buliból.

Egyébként Neked "tetszene", ami most itt a faluban folyik az önkormányzati választás kapcsán. Még engem is meglep, hová süllyedt ez az ország.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.10.06. 20:07:47

@bpetya75:" Nekem Knéziché tetszik a legjobban."

Pont en is az ovet szurtam ki, mielott meg elolvastam volna a te velemenyed:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 20:13:05

@Philosoraptor: Szerintem Te se bántsad @Cascabel: -t.

Én mindkettőtök sok-sok hozzászólását olvastam. Értelmeseket írtok mindketten (általában, és szerintem).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 20:16:06

@bpetya75:
Leborulok minden 48-as honvéd és tiszt bátorsága, mártíromsága és igaz hazaszeretete előtt.
Az Aradi 13-ak nagysága pont abban van ami mostani világunkban a legjobban támadott. A nemzetköziségben. Különböző országokból teljesen más anyagi és családi háttérrel ugyanazért harcoltak és áldozták életüket.

Mélységesen elítélem viszont a forradalom kirobbantóit az úgynevezett "márciusi ifjakat".
Forrófejű meggondolatlan tettük rengeteg ember életébe került és Magyarországot évtizedekre visszavetette.
Óriási hibájuk felesleges véráldozathoz vezetett.

Az igazán helyes úton Széchényi járt.

qkuc 2014.10.06. 20:16:30

@DieNanny [SZ,CH]: Uhh, 13 pont, azt hittem több lesz, :D. Na meg is nézem mit szúrhattam el, :).

2014.10.06. 20:22:21

@Jani haverja: Akármennyire sem szimpatikus itt valaki, akkor sem vetemednék ilyesmire, hogy életmód tanácsadást adjak a másiknak. Hinta ez alól kivételt képez, ő egy "különleges" ember. :) Megpróbálom elfogadni a mások véleményét, de amikor valaki tirpák, azt nem fogom szó nélkül hagyni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 20:26:49

@diggerdriver: Hát igen... :(

A magyar költségvetés, meg a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése a következőképpen zajlott képletesen:

Az alkoholista apuka keres 1500 EUR-t (a magyar regnáló kormány).
A szintén alkoholista anyuka, meg 1.200 EUR-t (szintén a magyar regnáló kormány).
A gyereket (Magyarország lakossága) meg járatják úgy-ahogy iskolába, meg úgy-ahogy enni is adnak neki, meg még néha ruhát is kap a gyerek. SŐT! mivel egy biztosítós ügynük rábeszélte őket anno arra, hogy havi 25 EUR-t tegyenek félre a gyerek nagykorára, ezért még azt is fizetik.
Csak hát egyszer csak arra lesznek figyelmesek az alkoholista szülők, hogy már a hitelkártyáról se lehet levenni semmit. Féljózanul összeül a 2 szülő, és kiszámolják, hogy mindez azért van, mert kettőjük összjövedelme csak 2.700 EUR, ugyanakkor ők 3.600 EUR-t költöttek el havonta, ebből 1.000 EUR a pia, meg a cigi. Közben meg megnézik, hogy a gyerek biztosításán már 4.000 EUR van, és ezt - ha most, ebben a pillanatban kiveszik - 3.000 EUR-ért rögtön ki is lehet venni. Ki is veszik hamar gyorsan, merthogy kell a családi költségvetésbe, a gyerek meg úgysem felnőtt még, a jövője majd csak lesz valahogy. Miután felvették a 3.000 EUR-t, kicsit több, mint 3 hónap alatt el is tapsikolják, mert az életvitelükön nem változtatnak, azaz piára és cigire ugyanúgy elköltenek havi 1.000 EUR-t. És akkor a negyedik hónap végén csodálkoznak, hogy hiába használták fel a gyerek életkezdési biztosítását, most éppen nagyobb pénzügyi bajban vannak, mint előtte.

Na ez van most Magyarországgal, meg a magánnyugdíjpénztárakkal :(

2014.10.06. 20:34:18

@Philosoraptor:
"akkor sem vetemednék ilyesmire, hogy életmód tanácsadást adjak a másiknak."
"Megbekelni onmagaddal" nem eletmod tanacsadas. Tobb annal:) De majd rajossz magadtol is, remelem.
A tirpak jelzot elnezem:) De van itt olyan, aki nem veszi jo neven:)
"Mondja nekem ezt egy olyan ember, aki saját bevallása szerint semmit sem akar az élettől, csak legyen cigi meg kaja."
Tevecc:) Cigi, kave, e ketto kell nekem!:) A kajanak nalam nincs jelentosege, szerencsere nem ismerem azt a szot, hogy "ehseg".

2014.10.06. 20:36:44

@Cascabel:
Peace Brother!:)
(mielott el nem felejtem)

qkuc 2014.10.06. 20:39:39

@Cascabel: OFF kérdés, ismersz olyan kanadába vándorlót, akinek el kellett ismertetnie a pl. egyetemi papírjait? Két kompániát ajánlanak, de mindkettőnek pocsék a hírneve, érdekelne pár szubjektív vélemény, :D.

2014.10.06. 20:41:23

@Jani haverja:

Nagy ajándék az a sorstól, ha valaki mindenhez ért. Mint Mekk Elek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 20:42:56

@diggerdriver: Pontosan, csak sajnos az ő nevét is lenyúlták illetéktelenek azóta, lásd.: Széchenyi terv.

Az igazi Széchenyi a SAJÁT PÉNZÉT, ÉS MÁS ÖNKÉNTES ADOMÁNYOKAT használt fel ugyanis a saját "tervei" megvalósítására, hogy csak a leglényegesebb különbséget írjam... :(

puhacica 2014.10.06. 20:43:21

@diggerdriver: hát, nem is vagyok a meglepetések embere. :D

@bpetya75: épp az előbb nézegettem a képeiket.
anno a koliban a szobatársam töri felvételire készült és míg mindenkinek Backstreet Boys meg mindenféle béna fiúbanda plakátja volt kint a falon, ő az aradiakat tette a feje fölé, minden este megnézegette őket, hogy pontosan memorizálja mindannyiukat. (szerintem Leiningen volt a legjóképűbb.)

na, aki meg azt mondta, hogy a papok nem kampányolnak a templomban, azt tsókoltatom:
index.hu/belfold/2014/10/06/pap_a_templomban_szavazzanak_a_fideszre/

@Muscari: 10 :(

Kaksi Kapitány 2014.10.06. 20:44:53

@diggerdriver: Nem vagyok benne biztos hogy ez ugyanígy történne Glasgow-ban is, de hát ahány ház annyi szokás...

Pár éve kihozták hogy Európában Glasgow-ban van rá a legtöbb esélyed hogy megkéseljenek. "Crap Towns of UK" című könyv évenkénti kiadásában is általában dobogós helyen végez.

M. Péter 2014.10.06. 20:45:32

@qkuc: Nemcsak a református istentiszteletem. Hívő katolikus rokonom, aki életében mindig rendszeresen járt templomba, és amúgy nem politizál, elkezdett panaszkodni arra, hogy túl sok politika van a templomban. Az nagyon kivágta a biztosítékot, hogy a püspök még a húsvéti szentmisébe is belekeverte Orbánt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.06. 20:46:23

@diggerdriver:
itt a 2009-es, nézd:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800102.TV

Garancia és hozzájárulás a társadalombiztosítási ellátásokhoz
Nyugdíjbiztosítási Alap támogatása
Magánnyugdíjpénztárba átlépők miatti járulékkiesés pótlására 354 099,1
Nyugdíjbiztosítási Alap kiadásainak támogatása 217 542,8
GYES-en, GYET-en és rehabilitációs járadékon lévők után nyugdíjbiztosítási járulék megtérítése a Nyugdíjbiztosítási Alapnak 19 012,6
Korkedvezmény-biztosítási járulék címen átadott pénzeszköz 9 295,0

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI ALAP
Nyugdíjbiztosítási ellátások fedezetéül szolgáló BEVÉTELEK
Munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulék 1 920 826,0
Biztosítotti nyugdíjjárulék
Biztosított által fizetett nyugdíjjárulék 326 574,3

Magánnyugdíjpénztárak átutalásai
Rokkantsági nyugellátás 5 000,0
Pénztártagok visszalépése 15 000,0

Egyéb járulékok és hozzájárulások
Megállapodás alapján fizetők járulékai 1 686,5
Közteherjegy után befolyt járulék 3 261,8

Rendvédelmi szervek és a Magyar Honvédség kedvezményes nyugellátásainak kiadásaihoz hozzájárulás
Honvédelmi Minisztérium fejezettől 23 305,1
Önkormányzati Minisztérium fejezettől 1 440,0
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium fejezettől 40 344,8
Pénzügyminisztérium fejezettől 2 347,9
Miniszterelnökség fejezettől 2 044,2

Nyugdíjbiztosítási ellátások KIADÁSAI
Nyugellátások
Öregségi nyugdíj 1 804 150,0
Rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíj 654 330,0
Hozzátartozói nyugellátás 339 580,0
Egyösszegű méltányossági kifizetések
Egyszeri segély 150,0
Rehabilitációs járadék 4 120,0
Tizenharmadik havi nyugdíj 165 577,2

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 20:47:43

@lexrex: Valami ÉRTELMES, LOGIKUS cáfolatot is bírsz írni, vagy csak olyan fideszes személyeskedésre sikerül mindig? D

Tudom, amikor a logikus érvek elfogynak a fideszéknél, akkor jön a személyeskedés... D Ezt már megszoktam :)

Ajánlom figyelmedbe, hogy máskor NE kövesd el ezt a hibát:
hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 20:50:12

@puhacica: Hát igen... Sajnos :(
Ezt Kardio-nak nem találtam meg, de köszi, hogy megtaláltad helyettem.

SzZoole 2014.10.06. 20:54:47

@Philosoraptor: En Szabolcs megyebol,Nyiregyhazarol valo vagyok,Szabolcs megyet tirpakia jelzovel is illetik,tehat tirpak vagyok es most megsertodtem,ki kerem magamnak a tirpak jelzot:)))))))))))))))))
(mielott barki belekotne a kommentemben had mondjam el,hogy ez csak vicc volt)

qkuc 2014.10.06. 20:55:46

@M. Péter: Akkor azért ez gyakoribb jelenség, mint hinnénk ...

DieNanny CH 2014.10.06. 20:56:23

@Jani haverja:

Az 'alkoholista' szó helyett a 'kaszinóbajáró' pontosabb lenne.
Amúgy rendkívül szemléletes példázat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 20:57:24

@Babette.:
Ok. Ez csak alátámasztja Kardio igazát. Már megbeszéltük hogy ok pótolni kellett.
Na de hol a pénz?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 20:58:40

@Babette.: Én arra lennék kíváncsi, hogy a komplett nyugdíjbiztosítási bevételekből mennyi ment el KONKRÉTAN a nyugdíjakra (meg egyéb ilyen jellegű pénzköltésekre), és mennyi az egész bürokratikus rendszer fenntartására??? (Pl. alkalmazottak fizetése, és járulékai, irodák fenntartása, stb., stb.) Ja, tudom, ilyen adat nincs, mert nagyon kellemetlen lenne az egész magyar államapparátusnak.

Ez tudom, hogy egyáltalán nem a Te hibád, és nagyon köszönöm, hogy ennek az egyáltalán fellelhető, általad idézett adatnak is utánanéztél, csak a probléma forrására akartam rávilágítani a jelenlegi Magyarországon.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 21:02:01

@DieNanny [SZ,CH]: OK, megegyeztünk, bár Nyugat-Európában 1.000 EURt két felnőttnek simán el lehet inni-dohányozni havonta, ha nagyon akarják mindketten ezt teljesíteni... D

A kaszinó viszont azért nem jó hasonlat, mert ott néha még nyerni is lehet... D

DieNanny CH 2014.10.06. 21:09:13

@Jani haverja:

EU-pályázatok, mint nyerés...? Hm?

2014.10.06. 21:10:54

@Cascabel: Ahol boldog tudok lenni, ott van a hazám is. Ha ez Mo.-n nem megy, megy majd máshol. Ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 21:12:48

@Jani haverja:
Ez jóóóóóóóóóóóóóóó
:))))))))))))))))))))))))))))

2014.10.06. 21:14:28

@M. Péter: Mivel Mo.-n kéz a kézben jár a politika meg az egyház, nincsen min meglepődni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 21:16:39

@Babette.:
Ok semmi probléma köszi hogy mindent elkövettél de akkor feltenném a kérdést @kardio1: -nak hogy mi alapján állítja hogy a nyugdíjpótlások fedezésére ment?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 21:16:56

@DieNanny [SZ,CH]: Akkor tényleg igazad van :) DDD
Jó mégiscsak a kaszinós hasonlatod :)

Engem MINDIG meg lehet észérvekkel győzni :)

2014.10.06. 21:17:29

@diggerdriver: Feltételezések alapján. Ahogy feltételezzük, hogy beleölték az államadósságba...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 21:20:06

@diggerdriver: Kiegészíteném, mert elfelejtettem írni, hogy az alkoholista családnak persze a gyerek biztosításának felvevésétől-megszüntetésétől kezdve természetesen havi 25 (azaz HUSZONÖT!!!) EUR-ral kevesebb lett a havi kiadása, mert már nem fizették a gyerekre az életkezdési biztosítást...

Ez így korrekt...

DDD

2014.10.06. 21:20:37

@Jani haverja:

Miért kiabálsz állandóan? Félsz?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 21:25:23

@diggerdriver: Hát tudod nekem az eredeti szakmám (ezt már leírtam tegnap Zolinak) úgymond "diplomás paraszt", azaz állattenyésztő üzemmérnök.

"...de akkor feltenném a kérdést @kardio1: -nak hogy mi alapján állítja hogy a nyugdíjpótlások fedezésére ment?"

Most VICCBŐL helyette válaszolok: A nyugdíjpótlásokat elb@szták...

Tudod, az én eredeti szakmámban a "fedezés" szó valami ilyesmit jelent... DDD

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 21:29:18

@lexrex: Én nem félek senkitől. Már szerencsére Tőletek sem :)
De még mindig ajánlom figyelmedbe, nem túl hosszú a cikk:
hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Amúgy meg az, hogy én itt mennyit "kiabálok" az rajtam kívül két emberre tartozik:
1./ A HÁ bloggazdájára, merthogy ő figyelmeztethet, vagy akár ki is tilthat.
2./ Az adott felhasználóra, merthogy ő meg szűrhet.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 21:32:10

@Babette.: Hát igen...
Emiatt az alkoholista (vagyis most már kijavítom: kaszinóba járós) család példájával nem nagyon lőttem messze sajnos :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 21:33:52

@Jani haverja:
Igen, tudom nem volt véletlen a szóhasználat...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 21:40:17

@Babette.: Na ez már valami.
Nincs több kérdésem.

Ja de. A megígért magánszámlámmal mi lesz?

puhacica 2014.10.06. 21:46:50

ez meg persze bárkivel megtörténhet, de valljuk be, birodalmi képet lőtt a fotós! :D :D :D

hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20141006_Hende_belenezett_a_sotetsegbe_es_nem_tets

kardio1 2014.10.06. 21:51:17

@Jani haverja: Miben értenek veled egyet a BDSZ forumon?
Mindenki költözik Albàniàba? :))))

Taxomükke (UK) 2014.10.06. 21:51:44

@diggerdriver: @kardio1:
"Én hiszek neked.
Csak lássam leírva hogy hol van 3ezer milliárd."

Na, erre egyetlen fideszestől sem fogsz valódi választ kapni, csak olyasmit, hogy "viszont a komcsik..." meg ilyeneket.

kardio1 2014.10.06. 21:54:35

@Philosoraptor: Ha alapvetôen baloldali vagy, az LMP jo lehet neked. Ôk nem akarnak szekértàborokban gondolkodni. Az én szememben Schiffer àzsiojàt nagyban emelte a Kàlmàn Olga-féle interjù. Ha nem làttad, keresd meg az interneten. Erdemes.

Taxomükke (UK) 2014.10.06. 21:56:20

@Philosoraptor: Már máskor, mástól is akartam kérdezni, de ez a "nah" meg a "jah" mit jelent? Ilyen magyar szavakat nem ismerek. Néhány éve tűntek fel internetes hozzászólásokban, korábban sehol nem találkoztam ezekkel. Erdélyi szóhasználat, illeve írásmód talán?

bpetya75 2014.10.06. 21:58:15

@diggerdriver:

Mindig ez van DD. A forrófejű ifjak kezdenek valamit, ami első körben egy csomó áldozattal jár, később meg némi előrelépéssel. '48 nélkül nincs '67. Petőfi nélkül nincs Deák.

@Zsuzsi65:

:-)

@puhacica:

1 éve olvastam Damjanich utolsó esti imáját. Egyfelől szeretném, ha olyan erős lenne a hitem, mint az övé, másfelől azt is szeretném, ha soha nem kéne kiderülnie, hogy van e olyan erős.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 22:00:39

@kardio1:
Láttam.
Semmire sem tartom Shiffert de Kálmán Olga kapitális barmot csinált magából és Shiffer valóban jól kezelte a helyzetet.

kardio1 2014.10.06. 22:00:48

@Philosoraptor: Te bolti eladoként dolgozol?
Ha igen, Akkor szeretnék tôled valamit kérdezni. Szerinted miért terjed egyre jobban el, hogy a boltokban letegezik az embert? De vadidegen eladok àm, és nem is feltétlenül korosztàlyos jelenség ez, van, aki az idôsebeket is tegezi. Ennek az okàra még nem jöttem rà. Ez valami angol hatàs lehet szerinted? Nincs ötletem.
a kérdésem komoly és nincs benne gùny vagy ironia.

bpetya75 2014.10.06. 22:00:55

@kardio1:

Na, azzal nálam is szerzett pár jó pontot. Meg az új fiú (SRB) a soraikban szintén. Követem a fészen, elég egészségesnek tűnik a gondolkodásmódja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 22:05:24

@bpetya75:
Szerintem meg 67-re nem lett volna szükség ha nincs a forradalom hanem a boldog békeidők nem 47 év lett volna hanem mondjuk 65.
A magyar történelem legnagyszerűbb politikusainak mindenképpen Széchenyit és Deákot tartom.
A mi lett volnán kár gondolkozni de hogy abban a politikai helyzetben forradalmat kezdeni öngyilkosság volt az biztos.

kardio1 2014.10.06. 22:05:31

@diggerdriver: Annak idején szerintem nagyjàbol ezt mondtàk, amit én az imént: hogy a nyugdijrendszer abban a formàban fenntarthatatlannà vàlt. Egyébként talàn az is elôkerült, hogy a pénztàrak pazarloan mûködtek és hogy nem is igazàn voltak jövedelmezôk. Nekem személy szerint egyébként alig volt megtakaritàsom azon a szàmlàn...

kardio1 2014.10.06. 22:08:20

@diggerdriver: Sokfelôl jöttek és nem mindnek volt magyar az anyanyelve, de mind magyaroknak érezték magukat. Akkor még nem a multikulti, hanem az egy magyar politikai nemzet volt a vezérlêlv.

blackhairlady 2014.10.06. 22:14:50

@Muscari: En is most olvasok vissza, es dobbenten ulok itt:)

qkuc 2014.10.06. 22:17:27

@blackhair-lady: Szerintem fölsöleges, :D. Kitten war, sokadik, :). Ma én is résztvettem a a bölcselkedésben, de kár volt, :)))).

2014.10.06. 22:21:04

@kardio1: Neked muszáj mindenkit berakni valamelyik táborba? Ha nem értek egyet a jelenlegi kormánnyal, akkor bizonyára baloldali vagyok... Nem tudom, hogy sikerül-e megértened, hogy egyik oldalhoz sem tartozom, egyiket sem támogatom, mert nincsen értelmes programjuk a hogyan lopjuk többet-nél.

kardio1 2014.10.06. 22:21:32

@Jani haverja:
Nem egészen helytàllo a hasonlatod.
Létrehoztàk a kötelezô magànnyugdijpénztàrakat 1997-ben. De ide nem plusz nyugdijjàrulék fizetése àràn lehetett bekerülni. Mindenki ugyanannyi jàrulékot fizetett, mint elôote, amikor a rendszer lényege az volt, hogy az aktuàlis jàrulékfizetôk biztositjàk a màr nyugdijba mentek nyugdijàt. 1997-98-tol tehàt az àllam kevesebb nyugdijjàrulékot kap, mert a jàrulék nagy részét a magànnyugdijpénztàrakba fizettük. az àllam nyakàn meg ott maradt a feladat: kifizetni az aktuàlis nyugdijakat. Ezért az àllam évente belerakott a csomo pénzt a rendszerbe. Ez kb. 3000 mrd-ra rùgo hiànyt eredményezett 2010-re.
Ha fizetésnapon kifizeted az elôzô honap alatt felhalmozodott, a fizetéseddel megegyezô nagysàgù adossàgodat, marad pénz a zsebedben?
Ezért demagog az a felvetés, hogy mindenféle obskurus célokra elment az a temérdek pénz, az "emberek pénze". Az senkit nem zavart, hogy vki (az àllam) 12 évig àllta cehhet.

2014.10.06. 22:26:56

@kardio1: Így van, bolti eladóként dolgozom. A legtöbb helyen a vásárló az első, és megkövetelik, hogy megadd a tiszteletet, tehát magázni kell, a kivételek a fiatalok, őket természetesen lehet tegezni. Az, hogy honnan terjed ez a lezserség, azt nem tudom, de mindenféleképpen káros. Azért egy 20 éves ne tegezzen le egy 80 évest, mert nem illik. Az persze megint más szituáció, ha téged is letegez a vásárló és nem sokkal idősebb nálad, az szerintem belefér.

kardio1 2014.10.06. 22:27:17

@Philosoraptor: En nem akarlak sehovà se berakni, félre ne értsd. Nem is kérdeztem,merre hùzol, ha egyàltalàn. Azért tettem hozzà a baloldali kitételt, mert az LMP inkàbb balos, igy egy jobboldalibb érzelmûnek nem felelnének meg, hiàba elég tàrgyilagosak. Ôk nem tûnnek nekem "loposnak" leginkàbb az elveikhez ragaszkodonak tûnnek, akik egyes konkrét, az értékrendszerükben fontos ügyek mentén mûködnek együtt màsokkal. Legalàbbis nekem ùgy tûnik.
Es nem "életvezetési tanàcsot" adtam :))

morsels (törölt) 2014.10.06. 22:30:42

@diggerdriver:
Ez a manyup dolog is annyira le van egyszerusitve, hogy mar csak arra lehet hasznalni, hogy a neten verekedjenek vele :-)

Azt hiszem, hogy eleve egy oszver (rossz) megoldas volt, hogy a nyugdij befizetes egy reszet lehetett maganpenztarba utalni. De az igazsag az, hogy jo megoldast nem tudok, valakinek a bekat (marmint hogy allami nyugdij + magantakarek, ahogy egy csomo orszagban ez van) az atallasnal le kell nyelnie. Vagy a mostani nyugdijasnak (kevesebb penz jut most), vagy az allamnak (koltsegvetesi hiany), vagy a mostanai befizetonek (jelenlegi magas nyugdij befizetes a mostani nyugdijak fedezesere PLUSZ magantakarek).

Szoval egyreszt hianyzott az a penz az allami koltsegvetesbol, amit azert ki tudtak volna gazdalkodni valahogy, csak azt probaltak elerni Brusszelnel (mar az MSZP is), hogy amit maganpenztarba iranyitanak at, az legyen a koltsegvetes resze, tehat a deficit eljarasban figyelembe kene venni azt az osszeget, amit oda iranyitanak at.

Ezt Brusszel nem fogadta el, a deficit eljaras elindult, igy nem sok lehetoseguk volt.

Namost az, ahogy ezt 'elinteztek', az elegge meredek volt szamomra. Azt mondani az embereknek, hogy nem kapnak egy fillert sem az allamtol nyugdijazasuk utan, ha megtartjak a takarekukat es az allam nem teheti ra a kezet (mikozben az allam vonja toluk a nyugdijat tovabb).

kardio1 2014.10.06. 22:31:12

@diggerdriver: avagy 3 millànyi szàmlàdon felgyûlt pénz volt, a te esetedben, ha az àllamiban maradt volna mindenki, ennyit fizettek volna ki nagyjàbol a befizetési idôszakod alatt nyugdijat kapoknak. Ezt az àllam hitelbol fedezte, vagy màshonnan vonta el.
Tovàbbra is azt gondolom, hogy a magànnyugdijpénztàr kell, jo dolog, de csak az önkéntes formàja.

kardio1 2014.10.06. 22:33:37

@Philosoraptor:
Örülök, hogy egyetértünk!! :))
Nem vagyok màr huszonéves, de ha Magyarorszàgon vagyok éppen, az az érzésem, egyre fiatalodom, mert ez a tegezôsdi egyre jobban terjed, és nem csak a boltokban...

SzZoole 2014.10.06. 22:35:30

@kardio1: az nem angol hatas,ha tolem egy uzletben azt kerdezi az elado,hogy:
How can I help you Sir/Mr.vagy csak
Can I help you Sir/Mr,akkor onoz/magaz es nem tegez.

kardio1 2014.10.06. 22:35:40

@morsels: Na igen, sem a létrehozàsànak, sem a megszüntetésének a modja sem volt finom, ùri lépés :(

Muscari 2014.10.06. 22:36:37

@blackhair-lady: megkaptam a leveledet am, holnap majd probalok valaszolni. A politikaba meg nem akarok itt belemenni, nekem annyi eleg, hogy egy par hirt elolvasok, de egyre kevesbe erdekel. Ez az onkormanyzati valasztas peldaul teljesen hidegen hagy, szerencsere.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 22:38:46

@kardio1: Részben abban is. Sok BDSZ tag készül ide költözni, vagy a vállakozását ide helyezni, annyit azért elárulhatok.

A fórum kb. 2/3-a pedig abban ért velem egyet, hogy nagyon-nagyon rossz irányba megy jelenleg Magyarország. :(

kardio1 2014.10.06. 22:38:51

@Zoole[uk]: Tudom. A te (thou) màr nincs is az angolban egyébként sem, de ezt itt Magyarorszàgon olyan laza tegezésnek veszik, ha you-t hallanak bàrmilyen szövegösszefüggésben.
Itt Franciaorszàgban egyébként az angolok nagyon megszenvednek a magàzàs-tegezéssel. Sokszor nem értik, mikor melyiket kell hasznàlni.

morsels (törölt) 2014.10.06. 22:41:34

@Muscari:
Ja, azon a teszten, amit betettel (foldrajzi ismeretek), 5 pontot ertem el :-)

kardio1 2014.10.06. 22:41:48

@Jani haverja: Lesz muzulmàn tagozata is a BDSZ-nek ? :)))
Azt hittem az apostatàra mondtad, hogy sok pap és szerzetes is egyetért veled. Màr megijedtem :)

kardio1 2014.10.06. 22:43:56

@Muscari: A teszten sajnos csak 17 pontom lett. :( Mi az a hajo Londonban? Sokszor csak kevéssel tévedtem a szàmadatoknàl. Indiàt pl. csak egymilliàrdosra becsültem...Pedig annyian vannak màr, mint az oroszok! Ja nem, "kicsivel" többen! :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 22:45:09

@kardio1: Az én hasonlatom sajnos NAGYON PONTOS!

Az állam minimálisat spórolt havonta azóta, de mérhetetlenül többet költekezik havonta teljesen felesleges dolgokra. Aztán csodálkozik mindenki, hogy - a múlt 4 éves ciklusra vetítve - eltapsikoltak egy komplett éves költségvetés kb. 1/4-ét, azaz a négyéves költségvetés 1/16-odát, aztán mégis nagyobb jelenleg az államadósság, mint volt!!!

Ilyen ajándékot a rendszerváltás óta egy kormány sem kapott (vagy nem élt ilyen alantas eszközökkel), hogy simán a négy év költségvetésének 1/16-odát ajándékban lenyúlhatta volna!!!

Mi lett az eredmény: NŐTT Magyarország államadóssága.

Azt már csak csendben teszem hozzá, hogy a dilettáns kuszaszem "államadósság mérőjét" már nem is lehet megtalálni a neten, merthogy most már aztán igazán kellemetlen lenne...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 22:45:34

@kardio1:
Nono. Itt álljunk meg.
Hitelből fedezte a 3millámat.
Viszont ne felejtsd el hogyha nyugdíjba megyek akkor annyival kevesebbe kerülök az államnak amennyit a manyup nekem nyugdíjként kifizet.
Vagyis visszakapja a pénzét

Muscari 2014.10.06. 22:45:43

@kardio1: ezzel en Magyarorszagon eloszsor a Mekiben talalkoztam, nem tudtam, hogy mar mashol is terjed, de valoszinuleg ott kezdodott.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 22:47:07

@kardio1: Ez egy zárt fórum. De úgy tudom, hogy van muszlim tagja is (1 fő), de ebben nem vagyok biztos. A fórumnak azok lehetnek a tagjai, akik ott végeztek. Reformátusból, evangélikusból, görög katolikusból, görög keletiből sok van.

morsels (törölt) 2014.10.06. 22:47:54

@kardio1:
Szerintem internetes dolog az altalanos tegezes.
Szinte mar mindenki hasznal forumokat, facebookot, SMS-t, mit tudom en es az idosebbek is 'lazabbak'.

En szemely szerint nem latom a problemat. Az en szuleim meg magaztak a szuleiket, nekem mar nem kellett oket magaznom.

A vilag valtozik. A tiszteletlenseg nem a maganzas hianyabol szarmazik, legfeljebb ott a leglatvanyosabb. De csak azert, mert egyre jobban terjed es akik maskepp nottek fel, azoknak furcsa.

2014.10.06. 22:48:51

@kardio1: Az lmp nem lophatott még sokat, mert még nem kerültek a tűz közelébe. De ez a jobbikról is elmondható. Mi lenne akkor, ha választást nyernének? Egyik kutya, másik eb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 22:49:54

@kardio1: Ja, egyébként sok pap, és sok szerzetes egyetért velem, és nagyon-nagyon kellemetlenül érzik magukat a jelenlegi Magyar Katolikus Egyház némely megnyilvánulása miatt. Ők inkább Ferenc pápával értenének egyet, csak hát a hierarchia lépcsőfokai ugye...
De nem sokáig lesz ez így, és akkor annak a változásnak a legfőbb vesztese az Orbán-Semjén páros lesz!

2014.10.06. 22:54:43

@morsels: "Az en szuleim meg magaztak a szuleiket, nekem mar nem kellett oket magaznom."

Hú de gáz, ezt már hallottam más emberektől is. :)

2014.10.06. 22:55:01

@Jani haverja:

Vagyis Ferenc pápa is veled ért egyet. Ja és Irma néni is.

2014.10.06. 22:57:43

@Taxomükke: Én tősgyökeres budapesti bunkó vagyok. Szóval, Ön téved. ;)

kardio1 2014.10.06. 22:58:52

@Jani haverja: Egyedi esetek mindig vannak, Hegedûs Loràntot még emlitettem is. En személy szerint ilyet még nem hallottam.

2014.10.06. 22:59:08

@morsels: Mai szemmel nézve csak annyi, hogy a tiszteletet a szüleidnek nem a magázással kell megadni, hanem a szeretettel. És baromira modoros amúgy is, főleg a 21. században. Mint az édesanyám kifejezés.

puhacica 2014.10.06. 22:59:12

@bpetya75: bar nem olvastam, de inkabb ne deruljon ki. az a biztos.

@Jani haverja: bar ne talaltam volna meg...

meg egy tortenet mara jobbrol es balrol. par eve megismerkedtem egy sraccal. akkoriban egy videki fidesz tv-ben dolgoztam. miutan eloszor jott ertem a fiatalember, masnap szonyeg szelere allitottak, hogy tudom-e, ki o es jo lenne, ha bimbozo kapcsolatunkat rovidre zarnam. persze fogalmam se volt rola, de mint kiderult, a srac nagy multu balos csalad sarja. a dolog pikanteriaja, hogy az illeto soha egy pillanatra nem kerdezett a munkamrol, belso infokrol. vegul nem lett ebbol az ismeretsegbol komolyabb kapcsolat, de nem is banom. azt sajnalom csak, hogy ilyen kozelrol tapasztaltam meg az "aki nincs velunk, az ellenunk van" elvet.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 23:00:52

@kardio1: Schiffer ázsióját tényleg emelte a Kálmán Olga-féle interjú.

Egy baj van: Ő is kollektivista.

Kollektivizmus meg még soha nem hozott gazdasági fejlődést egyik országban sem.

2014.10.06. 23:01:42

@lexrex: Te figyu má, tudom, hogy le kell ereszkedned az én szintemre, hogy válaszolj, és előre is elnézésedet kérem, sűrű hajbókolás közepette. Amikor nincsen Hinta úrfi, akkor te nyomod a full kretént?

kardio1 2014.10.06. 23:02:29

@diggerdriver: Melyik pénzt keresed? Ha évente az àllam beletett mondjuk 2-300 mrd-ot a nyugdijkasszàba, mindezt 12 éven àt, majd befolyat a magànnyugdijpénztàrakbol 3000 mrd-ot, hogy fedezze a felhalmozodott hiànyt, Akkor a mostani nyugdijasoknàl van a pénzed.

SzZoole 2014.10.06. 23:03:14

@kardio1: kosz doki,most is tanultam,ez a thou szo Meg nekem ujj,pedig a tanarom akitol itt tanultam itt szuletett es angol nyelvbol doktoralt.
Franciaul csak ennyit tudok;
Madam,moszio lok a padon,madam visit de tur:)))
(az utolso mondat csak vicc volt)

morsels (törölt) 2014.10.06. 23:04:48

@Philosoraptor:
Hat, az en szuleim meg ugy nottek fel, hogy petroleum lampa mellett csinaltak a hazifeledatokat. Meg a radio is ritkasagnak szamitott, nem hogy a telefon.
Az o szuleik meg meg abban a korban nottek fel, amikor meg voltak meltosagos urak, meg barok, grofok, meg ilyesmi.

A vilag nagyon sokat valtozott az elmult 100 evben. Te mar telefonnal a kezedben szulettel, azota csak jobb es jobb telefonok vannak, internet (ha tudnad, hogy mi volt az internet elott, ami nem is volt olyan regen, kb. 20 eve) es akkor is beszeltek emberek egymassal.

De ha szerinted modoros, akkor biztos az. Te vagy a jovo :-)

kardio1 2014.10.06. 23:05:27

@Jani haverja: Az a vicc, hogy a magànnyugdijpénztàrak ugyanolyan pazarloan mûködtek Mo.-on, mint az àllami rendszerek teszik. :(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 23:06:04

@kardio1: Nekem egyáltalán nem volt magánnyugdíjpénztári megtakarításom. Én túl öreg vagyok, úgyhogy már választhattam, hogy belépek-e, vagy sem. A cégem könyvelője ezt mondta: "Ne lépj be, mert mire nyugdíjas leszel, úgyis ellopja az állam". Ezt a magánnyugdíjpénztárak indulásakor mondta.

Én megfogadtam a tanácsát, és milyen igaza volt... DDD

kardio1 2014.10.06. 23:06:33

@Jani haverja: Nana, azért nem mindig! :))

blackhairlady 2014.10.06. 23:07:21

@Muscari: Engem erdekel valamennyire a politika, de direkt nem megyek bele, mert nem lehet ervelni sem pro sem kontra, ha valakinek van egy elkepzelese, akkor ugy sem valtoztat rajta ha en elmondom az enyemet. Raadasul politikarol beszel mindenki, kozben meg szepen atmegy partpolitikaba, kb 5 percen belul.
A testverem elmegy a varosaban a polgarmester jeleoltek gyulesere, javasoltam neki, hogy ha lehet kerdeseket feltenni, kerdezze meg toluk, hogy az elkovetkezendo 4 evben hanyszor fognak ilyen meghallgatast szervezni, vagy ismet a kovetkezo valasztasokkor erintkeznek majd a kozneppel.

Muscari 2014.10.06. 23:08:15

@kardio1: gratulalok! Azt is tudtad, hogy Justin Bieber jart a Nagy Falnal? Mert en sajnos nem, a zaszlokat viszont egy kivetellel eltalaltam. A lakossagot is jol belottem, sajnos pont az USA-t nem talaltam el. Voltak azert konnyu kerdesek is, Santiagot peldaul nem lehet elteveszteni, nincs meg egy ilyen varos, aminek ilyen hegyek adnak hatteret.

A hajo pedig egy muzeum (ahol meg sajnos nem jartam, de ami kesik az nem mulik):

en.wikipedia.org/wiki/HMS_Belfast_(C35)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 23:08:25

@Philosoraptor:
Jobb ha ebbe nem mászol bele....
Nem a te műfajod.

blackhairlady 2014.10.06. 23:10:19

@Muscari: Ott kotelezo volt, a treningen direkt kihangsulyoztak. A fiam dolgozot tott diakmunkaskent, o mondta annakidejen, mar vagy 6-7 eve.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 23:10:28

@én kérek elnézést.......: Ezért az én alapelvem az, hogy minden megtakarítást csak és kizárólag a legkönnyebben mozgatható eszközökbe!! Pl. pénz, nagyon pörgő, és biztonságos befektetési alap, stb. Ahonnan napok alatt ki lehet venni, és máshova rakni.

A nyugdíj (akár magán, akár állami) az vagy lesz, vagy nem. Egy a biztos csak ezzel kapcsolatban: Te minden hónapban biztosan be fogod fizetni a járulékokat :)

Muscari 2014.10.06. 23:11:00

@Philosoraptor: kapaszkodj meg, a ferjem magazza az anyukajat es az en szuleimet sem hajlando tegezni, hiaba kertek tole vagy szazszor. Azt mondta, hogy egyszeruen nem megy.

kardio1 2014.10.06. 23:11:20

@Jani haverja: Ha szûrnélek, a kommentek fele eltûnne :)))

Muscari 2014.10.06. 23:12:23

@blackhair-lady: akkor jol emlekeztem. Cikkeztek is rola annak idejen, mert ez annyira idegendolognak szamit Magyarorsazgon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 23:12:35

@kardio1:
Én arról beszélek hogyha minden marad a régibe és nem államosítják a manyupot.
Az állam meghitelezi a nyugdíj kiegészítéseket.
Aztán mikor a manyup generáció nyugdíjba megy nekik nem fizet teljes nyugdíjat mert a manyup fizet nem tudom 20 vagy 25%-ot.
Tehát onnan visszajön a pénze.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.06. 23:13:43

@Philosoraptor:

Leírtam hogyan él egy nyugati bolti eladó. (Nagyjából pont ugyanúgy mint a mekis) csak a fújás ment rá, hogy én nem vagyok érdekes itt a blogon neked, meg más az etalon meg ilyenek. Az igazság már nem is érdekes?

Egyébként ha Magyarországon nem vagy képes boldog lenni, akkor Nyugaton se leszel az. Sejtem hogy te megváltásként várod hogy végre egy nyugati országban élhess, de óriási csalódás lesz belőle ilyen elvárásokkal. Olvasgasd a nyugati életszínvonról őszintén posztomat, nagyjából olyan élet vár rád egy nyugati országban bolti eladóként. A nagyvárosokban természetesen még olyan se.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 23:14:53

@kardio1: Nagyon pontos a hasonlatom!
Az általam írt példát pontosítottam is itt:
@Jani haverja:

Ennyit spóroltak az alkoholista (kaszinóba járó) szülők. Csakhogy ez édeskevés! Az ÉLETVITELT kellene megváltoztatni ebben a példában, Magyarországra vonatkoztatva meg un. "strukturális reformokat" (de nem szeretem ezt a szót) kellett volna végrehajtani. Na ez maradt el, de nagyon :(

blackhairlady 2014.10.06. 23:15:00

@kardio1: Alatalaban egy ember ugyanabba a templomba jar (mar aki jar), csak arrol van szemelyes tapasztalata. A tobbit a hivotarsaktol, szomszedtol, internetbol hall, lat, olvas.

Muscari 2014.10.06. 23:15:13

@Philosoraptor: ez attol fugg, hogy nottel fel, mit szoktal meg gyerekkent. Ja es anyukam is magazta az o anyjat, akit mi, unokak meg mar tegeztunk.

Az edesanyam miert modoros? Szerintem nagyon szep szo.

Muscari 2014.10.06. 23:16:34

@kardio1: A Google szerint Szerbia, de alighanem most teved :-)

kardio1 2014.10.06. 23:16:46

@diggerdriver: Akkor egész Europa forradalmi làzban égett, és mit ad Isten, Pàrizsban kezdôdött februàrban, amikor Lajos Fülöp megbukott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 23:17:02

@Muscari:
Én még ismertem olyan házaspárt akik magázták egymást.
A bátyám és nővérem magázta apánkat én már nem.

blackhairlady 2014.10.06. 23:18:11

@morsels: Mar 20 eve? De szalad ez a rohadt ido:)

Muscari 2014.10.06. 23:19:53

@puhacica: aztamindenit, ez nagyon kemeny :-(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 23:20:56

@kardio1:
Józanul gondolkodó ember nem forradalmi lázban ég hanem erőviszonyokat mér egybe. Haderő fegyverzet lehetséges szövetségesek stb...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 23:22:18

@diggerdriver: Pontosan. És már asszem 4 évvel később el is kezdett volna SPÓROLNI (valamennyit legalábbis) az államnak a magánnyugdíjpénztár!!! És egyre többet spórolhatott volna évről-évre! Csak hát Fideszéknek rögtön kellett a pénz, tyúkhúslevest csináltak az aranytojást tojó tyúkból, abból a tyúkból, amit jórészt nem is ők neveltek fel!

Muscari 2014.10.06. 23:22:25

@diggerdriver: szerintem ez regen falun teljesen megszokott volt, persze a mai huszas generacio ezt mar valoszinuleg nem tudja.

kardio1 2014.10.06. 23:22:29

@Jani haverja: Akkor nekifutok még egyszer. Hiànyt halmoztak fel 12 éven àt. 2010-ben ezt a hiànyt szüntették meg a manyup pénzek àllamiba irànyitàsàval. Igy szabadonb àllo pénz nem marad. Ezutàn miinden jàrulék ismét az àllamiba megy. A jelenlegi helyettesitési aràny nem fenntarthato. Megoldàs: ösztönözni kellene az önkéntes magànnyugdijpénztàri befizetéseket.

kardio1 2014.10.06. 23:24:18

@diggerdriver: Petôfirôl pl. ezt te el tudod képzelni a versei alapjàn? :))) Ott ül az asztala fölé görnyedve, hàny àgyùja van Ferdinànd csàszàr-kiràlynak és hàny a a felelôs magyar ministeriumnak :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 23:25:05

@lexrex: Nem. Én értek sok mindenben egyet Ferenc Pápával, és nem értek sok mindenben egyet a régebbi és a jelenlegi MAGYAR Katolikus Egyházzal.

puhacica 2014.10.06. 23:25:17

@blackhair-lady: vannak szep torteneteim abbol az idoszakbol. ma mar csak nevetek rajtuk, olyan "vihar a biliben" dolgoknak tunnek igy evek multan. de akkor azert nem volt ilyen szorakoztato.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 23:27:11

@Muscari:
Szerintem a házastársak magázása inkább a városi polgárságra volt jellemző.
Falun a fiatalok együtt nőttek fel és egymás között házasodtak.
Ott még megszokott volt a Julcsa te vagy Ani te megszólítás.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Az hogy a gyerekek magázták a szülőket mindenhol általános volt.

kardio1 2014.10.06. 23:27:38

@diggerdriver: Te hiteleznél màsnak évtizedeken keresztül minden évben ùgy, hogy hitelt kell fegyél, hgy ezt a kölcsönt tudjad neki biztositani?
Mo. ezt 12 évig birta megtenni. Elôbb-utobb bedôlt volna a rendszer.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 23:28:08

@kardio1:
Ugye nem akarod érteni miről beszélünk.?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 23:28:11

@kardio1: Az a baj, hogy hozzám havonta kb. huszasával jönnek magyarországi magyarok a munkám miatt. Sokszor beszélgetünk magánügyekről, nézetekről, stb., az üzleti ügyeken kívül. A templombajárók elég nagy része tapasztalta ezt, sajnos, de mint mondtam ez szubjektív statisztika.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 23:29:33

@kardio1:
Pontosan ezért tartom egy forrófejű hülyének aki emberek életét tette tönkre.

kardio1 2014.10.06. 23:30:05

@lexrex: Jani haverjàval mindenki egyetért! :) Remélem, nemcsak én vagyok ezzel igy!

bpetya75 2014.10.06. 23:30:48

@kardio1:

Sallai Róbert Benedek. A bocskais LMP-s ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 23:31:16

@kardio1:
Nem. Megfordult volna a rendszer ahogy a manyupos generáció nyugdíjba megy. Sokat nem kellett volna várni rá.

kardio1 2014.10.06. 23:31:16

@Jani haverja: Gyôr ilyen vegyes? Megleptél.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 23:32:39

@bpetya75:
Ismernem kéne?
Ő ismer engem?
:))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2014.10.06. 23:35:11

@Muscari: elmult. tapasztaltam, tanultam belole. jobban megvalogatom, kikkel veszem korul magam. :)

bpetya75 2014.10.06. 23:35:44

@diggerdriver:

Józanul gondolkodó ember nem próbálja meg megszelidíteni a tüzet, mert az nagyon veszélyes, továbbá eszébe sem jut felülni egy lóra, mert az elöl harap, hátul rúg, középen meg ráz. Az a helyzet, hogy mi most azért élünk ilyen nagy kényelemben, mert egy halom idióta kipróbált elmebeteg dolgokat, és egy részük túlélte, meg még hasznot is húzott belőle.

kardio1 2014.10.06. 23:36:17

@Jani haverja: Ej, ej! Kollektivista maradtàl? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.06. 23:37:41

@bpetya75:
Nekem erről homlokegyenest más a véleményem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 23:37:49

@puhacica: Sajnos ilyen történetet is hallottam jópárat :(

Nekem esne jobban, ha azt mondhatnám, hogy "ugyan már, egy kicsit túlérzékenykedted" :( De sajnos nem mondhatom, mert nem a Tiéd az első eset, meg valószínűleg nem is az utolsó :(

Kicsit más, de idevágó: Én mindig szomorkásan zavarbaesek, ha egy albánnak azt kell elmagyaráznom, hogy Magyarországon politikai kapcsolat kell, hogy cigit árulhasson valaki. Ugyanis itt ez a legszegényebb emberek bevétele, amit az állam azzal támogat, hogy ha a szegény ember az utcán árul cigit, mondjuk egy kirakott asztalnál a napernyő alatt, de nincsen bódéja, akkor az gyakorlatilag nem adózik, igaz, segély se jár neki. Nem csak a cigarettaárusításnál van így, hanem sok mindennél, de ez már más kérdés. Most hogyan magyarázzam meg egy dohányos albánnak, hogy nagyon vigyázzon Magyarországon ottjártában, hogy nehogy elfogyjon a cigije, mert nem fog kapni 50 m-enként 7/24-ben??? D

kardio1 2014.10.06. 23:38:10

@Muscari: Pont Santiagot nem talàltam el, pedig gondoltam rà. A pàlyaudvart pedig nem Amszterdamba, hanem Antwerpenbe tettem. Benelux az is...

kardio1 2014.10.06. 23:40:11

@diggerdriver: Màr irtam az elôbb, hogy nem birtak kivàrni, amig nyugdijba mész :)))

bpetya75 2014.10.06. 23:40:20

@morsels:

Én is így gondolom. A virtualitásban a tegeződés dívik és ez átgyűrűzik az offline világba is.

Nálunk kijött a város és a falu különbsége. Apám magázta a szüleit, anyám tegezte.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 23:40:43

@kardio1: NANA! Kiderült, hogy még a válság ellenére is hasznot hoztak!!!
Miből is kapott a magánnyugdíjpénztári tagok TÚLNYOMÓ többsége lóvét???

bpetya75 2014.10.06. 23:42:19

@diggerdriver:

Nagyon meg lettem volna lepve, ha nem így lenne :-P

Egyébként SRB-t nem kell ismerned, ő sem ismert téged. Meg engem sem. De egyelőre egy józanul gondolkodó vidéki srácnak tűnik a Parlamentben.

kardio1 2014.10.06. 23:42:23

@Jani haverja: Persze, hogy pontosnak gondolod, hiszen te irtad! :) Nekem nem tükrözi a valosàgot, de azért értem, mit akarsz vele mondani.

kardio1 2014.10.06. 23:43:07

@blackhair-lady: De nem miundig ugyanott lakik az ember!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 23:43:22

@kardio1: De, mindig. Én észérvekkel mindig meggyőzhető vagyok. Hazáról, meg egyéb kollektivista baromságokról való hablatyolással viszont SOHA.

Ezt most nem bántásból írtam, tényleg így van.

blackhairlady 2014.10.06. 23:43:22

@puhacica: Atelni, bennelenni mindig nehezebb, elhiszem, hogy nem kacagtal akkor.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 23:44:41

@blackhair-lady: DDD
Ez jó tanács volt a testvérednek, gratula!:)

bpetya75 2014.10.06. 23:46:50

@Muscari:

Egyetértek. Örülnék, ha lenne kinek mondanom. Anyósomat simán tudom anyunak szólítani. De az édesanyám már nem él...

kardio1 2014.10.06. 23:47:50

@diggerdriver: Ez nem nem akaràs kérdése. Szerinted még sokàig lehetett volna folytatni, hogy az àllam kipotolja a hiànyt, amig önnfenntartovà vàlik a rendszer. En nemg ùgy gondolom, hogy nem. Nem muszàj azonos véleménnyel lennünk mindenrôl, ez még nem àrokàsàs! :)

kardio1 2014.10.06. 23:48:56

@diggerdriver: De Akkor nem ismerhetnénk a költészerét. Valamit valamiért.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 23:49:16

@kardio1:
Ad1: Valamikor HÓNAPOKIG nem kommentelek.
Ad2: A mai kommentfolyamban sem lenne meg még az ötöde sem.
Ad3: Mindenkinek joga van szűrni, ezt nem én határozom meg, de tiszteletben tartom, és egyet is értek vele.
D

kardio1 2014.10.06. 23:51:04

@diggerdriver: a mostani 40-45 évesektôl vàlt kötelezôvé a belépés. Azoknak még 20 év a nyugdij.

bpetya75 2014.10.06. 23:51:05

@puhacica:

A faluban él a fóti fidesz alapszervezet egyik alapító tagja. Lehet mondani róla, hogy ősfideszes. Somogyi párttársai számára persona non grata, mert közös cége van egy szoci kötődésű fazonnal. Nagy az Isten állatkertje.

kardio1 2014.10.06. 23:52:34

@Jani haverja: Csak vicc volt, mondanà a "festett ùr", remélem, vetted!

2014.10.06. 23:53:56

@morsels: 90-ben születtem, a telefonnal a kezemben születtem erős kifejezés azért...

2014.10.06. 23:55:11

@Muscari: Különbözőek vagyunk. Én nem tudnám magázni egyik rokonomat sem.

kardio1 2014.10.06. 23:55:20

@Jani haverja: Azt kéne megnézd, mekkora volt a haszon a mûködési költségekhez képest, egy magàncégnél, ugyebàr. Meglepôdnél.

kardio1 2014.10.06. 23:56:58

@Jani haverja: Ami nem àll olyan nagyon messze a te elképzelésedtôl, arôl igen. De ami nagyon màs, azt még megértened is nehéz (ez utobbival mindenki igy van).

2014.10.06. 23:57:05

@házelőtthinta: Én meg azt is leírtam, hogy tovább szeretnék lépni, mert már tudom, hogy mi akarok lenni. Szelektíven olvasol v. csak szimplán szereted izgatni itt a közeget? :)

2014.10.06. 23:58:41

@Muscari: Nekem az. Elnézést kérek mindenkitől, még egyszer mondom, nekem az. Másnak nem kell annak éreznie. :P

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.06. 23:59:53

@blackhair-lady: Hát ebben én eléggé speciális helyzetben vagyok itt :)
Tényleg az ittlétünk során a legkevesebbet voltunk katolikus templomban :)
Mindezt viszont csak megközelíthetőségi okokból.

Mi komolyan vettük azt az itteni mondást, hogy "Zoti është një", azaz "Egy az Úr", úgyhogy - ha nem is minden vasárnap - de azért el szoktunk járni templomokba. Legfőképpen az itteni Calvary Chapel gyülekezetbe, merthogy az számunkra a legpraktikusabb :)

Ezért katolikusként sem szégyellem magam, szeptember 21-én Ferenc Pápa itt Tiranában celebrált egy olyan szentmisét, ahol végig mellette állt az itteni kétfajta muszlim vallás egy-egy imámja, valamint az itteni görög ortodox pátriárka. Úgyhogy túlzott lelkiismeretfurdalásom nincs az ügyből kifolyólag.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.07. 00:03:19

@kardio1: Akkor én is még egyszer: Hiányt halmoztak fel 12 éven át. De azért, mert akkor is elverték az államháztartás pénzét másra!
Aztán lenyúlták a 12 év "termését" ÉS A HIÁNY NEM CSÖKKENT!!!

2014.10.07. 00:07:31

@házelőtthinta: CEO akarok lenni a mekinél, hogy kirúghassalak.

2014.10.07. 00:08:49

@Jani haverja: Neked nem kellene valami vérnyomás csökkentő tabit szedned? Ne izgasd fel magad, árt a szívnek. ;)

2014.10.07. 00:09:31

@Philosoraptor: Amúgy nem, csak vicceltem. Szakács v. cukrász lenne a cél.

bpetya75 2014.10.07. 00:12:24

@diggerdriver:

Megfontoltság vs forrófejűség

1552 Temesvár vs Eger Losonczyékat a megadás után lemészárolták, Dobóékról regényt írtak.

Pearl Harbor A japók teljesen megfontoltan megbénították a jenkik csendes-óceáni flottáját egy időre. Cserébe kaptak két atombombát.

Jeanne d'Arc nem épp a hűvös megfontoltság szobra. Valami szerepe mégis volt az orléans-i csata kapcsán, a franciák sikerében.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.07. 00:14:06

@kardio1: Előbb-utóbb így lesz. Legalábbis aki nem akar csődbe menni :)
DDD

kardio1 2014.10.07. 00:15:51

@Jani haverja: Nem fogalmazok elég vilàgosan, lehet. Az àllam fizette a nyugdijakat az aktuàlis munkavàllaloi nyugdijjàrulékokbol. Majd bevezetik a kötelezô magànnyugdijpénztàri rendszert, melybe àtirànyitjàk a koràbbi munkavàllaloi jàrulék jo részét, a munkavàllalo tovàbbra is ugyanannyi nyugdijjàrulékot fizet összesen havonta. Ez nem fedezi a màr nyugdijasoknak az àllam àltal fizetendô kiadàsokat. Hiàny keletkezik: erre mondjuk hitelt vesz fel az àllam vagy màshonnan vesz el pénzt. EU nem engedi a manyup befizetéseket àllamhàztartàsi hiànyt csokkentô tételként elszàmolni, igy az àllami nyugdijrendszerben keletkezett hiànyt a kötelezô manyupok felszàmolàsàval potolja. Ha ezt nem teszik, hanem közvetlenül a lakossàgra terhelik vagy megszüntetnek közszolgàltatàsokat, az jo eséllyel zavargàsokhoz, de legalàbbis politikai vàlsàghoz vezetett volna. Következmény: gazdasàgi visszaesés ennek minden hozadékàval: költségvetési hiàny magas marad, nyugdijrendszer nem finanszirozhato tovàbb, a hiàny miatt nem jönnek az unios pénzek stb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.07. 00:16:26

@kardio1: Nem Győr, az egész BDSZ (Ph, Győr, de vannak öregek, pl. Bp, stb) többsége nem szimpatizál a jelenlegi kormánnyal. Mondjuk az előzőekkel sem. Ahogy pl. én.

kardio1 2014.10.07. 00:20:04

@Philosoraptor: Sokkal jobb, ha viccelsz, mint amikor mérges vagy!
1990-ben születtél? Szemtelenül fiatal vagy. Ja és hinta korban hozzàd illik, nem ? :))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.07. 00:20:34

@kardio1: Az a baj, hogy AZ ÖSSZES jelenlegi magyar szóbajöhető párt ilyen értelemben baloldali. Mármint a kollektivizmusra kihegyezve. A Fidesz is, meg a Jobbik is :(

De ez természetes, mással a jelenlegi Magyarországon még a parlamentbe sem lehet kerülni :( Én ezért jöttem el onnan, mert láttam, hogy nem egyhamar lesz változás ott, ha meg esz, az meg nagyon véres lesz.
Nekem többet ér a gyerekem, a feleségem, és a saját magam jelene-jövője, mint az ottani kutyakomédia.

kardio1 2014.10.07. 00:22:11

@Jani haverja:
Nekem Orbàn I tetszett a legjobban, a mostani nem annyira. De még mindig sokkal jobban mint a kettô közti idôszak az "ùtelgàz"-zal :)

kardio1 2014.10.07. 00:23:24

@Jani haverja: Majd jössz te még haza, ha jön Enver Hodzsa! :))))))

kardio1 2014.10.07. 00:24:38

@kardio1: Na jo éjszakàt! Bonne nuit et "ora et labora"!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.07. 00:24:45

@kardio1: Dehogy is! Csak megtanultam az akkori könyvelőmtől, hogy ha a kútba kell pénzt hajigálnom mindenképpen, akkor ne próbáljak utána kapdosni, mert ebben a játékban a légáramlatoknak "több esze van", mint nekem, azaz nekem úgysem sikerül visszanyernem semmit, rosszabbik esetben viszont beleesek én is a kútba. :)

Aztán egy idő után megkérdeztem magamtól, hogy ugyan már, miért ülök a kút szélén és hajigálom bele a pénzt a kútba? Ok, hogy kényszerítenek, de csak addig kényszerítenek, amíg a kút szélén ülök... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.07. 00:31:11

@kardio1: Teljesen mindegy számomra, hogy mekkorát keres rajtam mondjuk az a cég, aki a befektetéseimet kezeli. Én nem vagyok egy irigy ember. Az a lényeg, hogy NEKEM IS megérje. A magánnyugdíjpénztárak kimutatható hasznot hoztak, még az éppen akkori válság ellenére is. Az állami nyugdíjpénztár meg a feneketlen kútba dobálás esete, nem csak Magyarországon.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.07. 00:33:11

@kardio1: Én elég fogékony vagyok sok mindenre, ami logikus. Logikátlan dolgokat (pl. művészeteket a zene kivételével) viszont tényleg nehéz megértenem, ebben igazad van.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.07. 00:36:10

@Philosoraptor: Dehogy is :) Én olyan nyugodt ember vagyok már 3 éve, hogy azt még álmodni sem mertem :)

Ez már nekem csak a kávé, hogy nehogy álmos legyek egész nap :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.07. 00:39:41

@kardio1: Dehogy kellett volna a lakosságra terhelni bármit is! Kevesebb falusi-városi főtér kellett volna, meg jóval kevesebb stadion! És még sorolhatnám a felesleges pénköltéseket, mint pl. a Pápa-Csorna vasútvonal NEM újramegnyitása, stb...

Ezzel meg is oldották volna Fideszék a gondot. De hát ez nekik ugye nem nagyon megy

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.07. 00:43:34

@kardio1: Hát őszintén szólva nekem soha egyik sem tetszett :( Tetejében, amikor az adott időpontban az adott bagázs nem tetszett, akkor sem volt egyetlenegy időszak sem, amikor az ellenzék tetszett volna :(

Aztán majdnem 20 év alatt én buta fejjel rájöttem arra, hogy ez nem is fog megváltozni. Én voltam a barom, mert erre sokkal korábban rá kellett volna jönnöm.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.07. 00:44:51

@kardio1: Hát az már nem, de az esetleges utódját itt zárótűzzel várnák, még valószínűleg nekem is jutna puska a szomszédoktól... :)

2014.10.07. 00:46:38

@kardio1: Korban lehet, de hozzáállásban semmiképp.

2014.10.07. 00:48:15

@Jani haverja: Gondolom, azóta, amióta nem kell itt élned.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.07. 01:05:54

@Philosoraptor: Hogyan találtad el? D

Komolyra fordítva: Nekem azóta egy hároméves nyaralás volt az eddigi életem, pedig egyrészt nem is a tengerparton élek, hanem egy bűzös nagyváros aránylag élhető peremén, másrészt meg nagyon-nagyon sok nehézségünk is volt közben (ez gondolom minden határátkelést kezdőre igaz lehet), de mindezek ellenére is.

Persze minden viszonylagos. Nekem a (sok) külföldi nyaralásaim többsége is azzal telt, hogy kényszerből magyarországi ügyekkel (is) kellett foglalkoznom. Aki belekerül a magyar mókuskerékbe, nehéz kijönni onnan :( Volt anno olyan külföldi 10 napos nyaralásunk is, hogy a mobil telefonszámlám költsége nagyobb lett, mint amit 10 nap alatt magára a nyaralásra elköltöttünk :) És nem azért, mert munkamániás vagyok, hanem azért, hogy közben csődbe ne menjek. :(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.07. 01:07:16

@Philosoraptor: Ja, és ne világkörüli nyaralást képzelj el, hanem egy sima Horvátországot! :(

2014.10.07. 06:48:13

@Philosoraptor:

Tévedsz. Ugyan az az emelet, csak másik ajtó.

Muscari 2014.10.07. 08:18:26

@kardio1: látszik, te nem vagy itt olyan régen. Az elején volt két lány Chile - ből, posztot is írtak meg kommenteltek is sokat. Tőlük egész sok mindent meg lehetett tudni az orszagrol, meg persze inspirálták is az embert, hogy jobban utánanézzen a dolgoknak

Egy ismerős amerikai házaspár tegnap le volt nyűgözve, mikor felsoroltam nekik egy jópár amerikai nemzeti parkot. Aztan mondtam nekik, hogy szeretem a természetet és a szeretetnek ezekbe mind eljutni, mert nagyon szépek, és hogy mennyi képet meg filmet láttam roluk.

Ugy tűnik tényleg nincsenek hozzaszokva, hogy valaki ismeri a minket körülvevő világot.

@Philosoraptor: félreértesz. Én sem tudnám, az tudja és magázza a rokonait, aki úgy nőtt fel, hogy ez a természetes.

Muscari 2014.10.07. 08:24:50

@Jani haverja: ez ismerős. Anno nekunk is úgy telt a nyaralás, hogy a telefon mindig készenlétben volt, reggel és este internet kávézó (akkor még nem volt okostelefon meg wifi. Most alapvetően mással foglalkozunk, azt simán itt lehet hagyni.

kardio1 2014.10.07. 08:52:58

@Muscari: Pedig még emlékszem is a posztjaikra. Az egyiket grafogirlnek, vagy valami hasonlonak hivtàk. A tesztben lévô képrôl nekem Aspen jutotteszembe Coloradoban. A Sziklàs-hegység is vmi hasonlo lehet.

kardio1 2014.10.07. 08:54:19

@Philosoraptor: Azt màr észrevettem! Pedig milyen jo pàros lehetnétek: ô sütné a burikat, Te meg eladnàd! :) Màrmint nem hintàt! :))

2014.10.07. 10:29:12

@lexrex: Mi lenne, ha lekopnál?

2014.10.07. 10:30:03

@kardio1: Ne kívánj nekem ilyet. :)

Sütemény1975 2014.10.07. 12:34:59

Ures sirankozasnak tartom. Ha nem erzi jol magat, "retteg" a jovotol, akkor menjen.

Sütemény1975 2014.10.07. 12:37:38

@Jani haverja: jaj, ez a lenyulas szoveg annyira gaz... max leirta par napja erthetoen.

kardio1 2014.10.07. 13:25:06

@Philosoraptor: Kaland az élet! Nem tudtad? :))

bpetya75 2014.10.07. 15:48:08

@QUERCUS:

Lemondtál a blogodról?

Nálunk is áll a bál. Majdnem jelöltettem magam. De szerencsére mégsem...

i got my (törölt) 2014.10.07. 17:55:33

@Babette.: google? nálam a harmadik találat. de enélkül is elég egyértelmű, ha olvastad a beszélgetésüket. :)

2014.10.07. 18:39:04

@lexrex: Megint kezded a szájkaratét? :D Neked is van valami kényszered, mint Hinta pajtásodnak, hogy mindenre válaszoljon, amit írok, akkor is, ha hozzá sem szóltam? Szűrlek, te kis pöcs. A saját stílusodban hátha megérted. :)

Quercus a favágó 2014.10.07. 19:44:56

@bpetya75:

Szeretek vitázni. Szóban, és nem írásban. Nem igazán akarom az életem a neten tölteni.

Képviselőnek,ma Magyarországon? Inkább költözz be egy méhkaptárba.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.07. 19:50:13

@QUERCUS: idén először mindössze kettő darab polgármesterjelöltünk van.
az egyik szomszéd falunak meg egy se.

Quercus a favágó 2014.10.07. 19:55:18

@Babette.:

Az idén nekünk is két polgármester jelöltünk van. Ami borítékolható, a parasztgyalázat.

bpetya75 2014.10.08. 07:24:40

@blackhair-lady:

Nem. Arra nem érzem magam képesnek. De képviselőnek jó lettem volna szerintem. Szerettem volna kicsit segíteni a mostani polginak a munkában (remélem újraválasztják) De összeférhetetlenség esete forog fönn a munkahelyemmel kapcsolatban.

McZozo 2014.10.08. 14:01:14

@kardio1:
Milyen hianyt szamoltak fel vele? csekely reszet tettek be az allamadossag csokkentesebe es nagyobbat olyasmikbe mint a mol visszavetele es egyeb koltsegvetesi tetelekbe. Akkor ez tenyleg javitott egy keveset az allamadossagunkon de nezd meg az elmult negy ev alatt ezt sikerult visszatornaszni az ezt megelozo szintre s ha jol tudom mar felette is vannak.
A masik fele meg hogy ha jo volt ha nem volt jo ez a kotelezo maganyugdij de volt. Egy olyan tarsadalomban ahol alapbol is eloregedoben van a lakossag, plusz az elmult negy ev alatt tovabbi szazezrekkel sikerult csokkanteni a majdani eltarto lakossagot. Igy konkretan halalra iteltek a nyugdijrendszert csak errol most meg nem nagyon beszelnek. Az emberek meg nem realizaljak mert jelenleg meg tomogetik innen onnan a hianyt es fenntartjak valahogy a verzo rendszert . De majd nezd meg 10-20 ev mulva mi lesz otthon. Es ez meg kozelebb johet ha tovabbi embertomegek patannak le.

kardio1 2014.10.09. 18:39:35

@McZozo: A kötelezô (hang^ùlyozom: kötelezô) magànnyugdijpénztàrak fenntartàsàval a rendszer nem 10-20 év mùlva, hanem sokkal hamarabb omlott volna össze. Nem lehet hosszù tàvon azt csinàlni, hogy az aktuàlis befizetôk eredeti rendszerbeli befizetéseit a töredékére csökkented, csak ha a nyugdijasok nyugdijàt is a töredékére csökkented ennek arànyàban. Az màr jàrhatobb ùt lenne, ha a nyugdijjàrulékon felül^¨onkéntes (!) magànnyugdijpénztàrba fizetnének az emberek.
Màr egyszer leirtam, ugyan nem neked, hogy az àllam évente 2-300 mrd forintot tolt bele a nyugdijrendszerbe, a kötelezô magànnyugdijpénztàri befizetések miatt keletkezô lyuk betömésébe. 12 éven àt. Meddig lehetett volna ezt még igy folytatni szerinted?

McZozo 2014.10.10. 10:52:53

@kardio1:
Szerintem te nem erted teljesen.
Tolni mindig is kelett bele plussz penzt mar jo ideje, mert sosem volt eleg a pillanatnyilag befizetett jarulekok merteke. Tehat ez a dolog nem a maganyugdijpenztar miatt keletkezett hanem a csokkeno lakossag emelkedo nyugdijak stb stb.
Tobbek kozott e miatt is emelgetik a nyugdijkorhatart esznelkul arra szamitva hogy csak megdoglik mindenki mire odakerulne.
De visszaterve a magannyugdijra. Lehet rovid tavon ez nehezseget hozott a nyugdijrendszernek mert a jarulek lecsokkent mig a nyugdijas megkozelitoleg annyi maradt, de ez pont azert volt mert meg nem kezdett belepni a magannyugdij. Ugyanis popnt lassan most kezdtek volna jonni azok az elso generaciok akiket anno beleptettek es most ertek volna el a nyugdij kozelebe. Es most lett volna tehermentesitve a nyugdijkassza azaltal hogy elso alkalommal vegre nem a mindenkori pillanatnyi befizetok penzeit osztottak volna ujra hanem egy korabbi megtakaritas penzeit kelett volna fizetni nagyreszben, igy pont vegre ez segitett volna azon hogy ne kelljen tomkodni az allami nyugdijkasszat. Ehelyett jelenlegi kiralyunk totalisan nem foglalkozva a hosszu tavu jovovel bealdozta a jovot es einstandolta a nyugdijkasszak penzet azert hogy legyen mibol szabadsagharcolni a imf ellen illetve molt vasarolni meg meg egyeb osztogatasokat vegrehalytani. NEzd meg a fo duma az volt hogy ebbol csokkentik majd az allamadossagot, es vegul csak egy toredek reszet forditottak arra, Az eredmeny pedig az hogy ma magasabb az adossaga az orszagnak mint mielott einstandoltak a nyugdijakat es emelett most ujra halmozottan fog jelentkezni a nyugdijproblema mert ahelyett hogy belepne a maganyugdijpenztar es a korabbi megtakaritasokbol finanszirozna legalabb egy reszet a nyugdijaknak ujra a teljes cehhet a jelenleg keresoknek kell allnia, ugy hogy a lakossag csokken egyre kisebb a fiatalok aranya a nyugdijasokhoz hasonlitva es ha mindez nem lenne eleg az elmult 8 ev teljesitmenyet dijazva lelepett tobb mint egymillio ember az orszagbol. es mivel ez a folyamat meg nem alt meg ezert mondtam hogy nem belathato az hogy ez a rendszer mikor omlik ossze hogy csak 20 ev mulva vagy mar 10 vagy esetleg meghamarabb.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása