oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 31. 06:42,  Az Európai Unió szégyenfoltja 132 komment

2014. augusztus 31. 06:42 Határátkelő

Az Európai Unió szégyenfoltja

Messze nem járt le a vasfüggönyök korszaka Európában, csak éppen ezek máshol húzódnak, mint negyedszázaddal ezelőtt. Például Melillában, ahol évről évre menekültek ezrei próbálnak meg bejutni az Európai Unióba. Erről is szó lesz az eheti blogajánlóban, emellett olvashattok még arról, milyen egy munkainterjú az interjúztató szemével, és bemutatunk egy hamisítatlan japán tűzijátékot is.

cím_Melilla.jpg

Állandósuló problémát jelent az Európai Unió országaiban az illegális migráció, az egyik leginkább kitett ország Spanyolország (persze az olaszok is panaszkodhatnak eleget), azon belül is annak marokkói exklávéja, Melilla – írja legutóbbi posztjában a Spanish Special blog szerzője, egyúttal spanyolországi országfelelősünk, Roxi.

„A spanyol híradóban napi szinten téma, hogy az adott napon éppen hányan próbáltak meg bejutni Melillán keresztül Spanyolországba. (...) Aki azt hinné, hogy a vasfüggönyök ideje lejárt, az jó, ha tudja, hogy Melillát (vagyis hivatalosan az Spanyolországot és így az EU-t) egy szögesdróttal megerősített, hat méter magas és tíz kilométer hosszú biztonsági kerítés választja el Marokkótól.

Nem véletlen, hogy a menekültek ezt az egyetlen szárazföldi lehetőséget választják a határátlépéshez, a határ vonalán végighúzódó kerítésen próbáltak meg átmászni. A spanyol hatóságok nemrégiben hálóval erősítették meg a kerítés védelmét, ezt a cipőikhez erősített kampókkal és csavarokkal próbálták meg kijátszani.

Sajnos azonban az elkeseredett próbálkozások nemritkán tragédiával végződnek.
Február elején legkevesebb 14-en vízbe fúltak, amikor megpróbáltak úszva elérni Ceuta partjaihoz.

Múlt hónapban Melillában többen felmásztak egy villanyoszlopra és nem voltak hajlandóak lejönni onnan. A spanyol rendőrség végül daruval szedte le őket. A menekültek közül többeket könnyebb sérülésekkel vagy kiszáradással kezelnek. (...)

Akik minden nehézség ellenére bejutnak Spanyolországba, azok menekülttáborba, úgynevezett „bevándorlási központba” kerülnek. A melillai bevándorlási központok rendkívül túlzsúfoltak, a 450 férőhelyesre tervezett létesítményekben az újonnan érkezettekkel együtt jelenleg 2400-an tartózkodtak, tegnapi adat szerint ez a szám 1150.

Innen kikerülni körülményes, a papírok intézése hónapokig tart, ha mégsem küldenek vissza, akkor is szinte lehetetlen munka és papírok nélkül boldogulni.”

Eddig a szokásos rövid részlet, akit bővebben érdekel a téma (például az, milyen megoldási javaslatok léteznek), az kattintson ide és olvassa el az eredeti bejegyzést!

Állásinterjú Londonban - a leggyakoribb hibák

A határátkelés egyik alapkérdése természetesen a munkaszerzés, aminek egyik legfontosabb eleme az állásinterjú. Erről általában az interjúzó szemszögéből olvashatunk beszámolókat, most viszont következzen egy rész a felvételiztető nézőpontjából, a Sándorblog szerzőjétől, aki a leggyakoribb hibákat vette sorra.

állásinterjú.jpg

Túlzott szerénység

Szerény véleményem szerint ez a legrosszabb. Amikor a jelölt egyenesen elmondja, hogy “tudom, hogy szar / junior / nem elég tapasztalt vagyok, de hajlandó vagyok fejlődni / tanulni / stb”. Ezzel az a probléma, hogy hiába a mondat második fele pozitív (tanulni akar és fejlődni) az összbenyomás nem lesz jó, akárhogy nézzük. (...)

Alapok hiánya

Minden szakmában van pár olyan kérdés, ami alapján egy percen belül elmondható, hogy az illetőnek kevés fogalma van róla. Nem kivétel az IT szféra sem. (...) Mindig fel kell készülni az alapokból, mert ha azon bukunk, már nem segít semmi.

Csőlátás

Több olyan jelölttel volt dolgom, aki a legegyszerűbb kérdésnél is elakadt. A kérdés úgy hangzott, hogy „Véleményed szerint mi lesz a legjelentősebb vagy innovatívabb technológia a következő pár évben?”. Természetesen hozzá is adtam, hogy erre nincs jó vagy rossz válasz, csak a jelölt személyes véleménye érdekel.

Meglepő volt, hogy páran egyszerűen semmit nem tudtak mondani erre vagy az előző, kifejezetten technikai jellegű, kérdések medrében próbáltak választ találni. (...)

Szenvedély

Mindenkinek van saját kedvenc szakterülete, technológiája a szakmáján belül. Ez rendben is van, csak az interjú során nem szabad, hogy ezek átvegyék az uralmat. Ne essünk át a ló túloldalára!

Kommunikáció

Akadtak jelöltek nyelvi nehézségekkel, ami persze elnézhető bizonyos mértékben. Ennél sokkal rosszabb, ha egy jelölt nem képes a gondolatait oly módon kifejezni, hogy ez érthető legyen mindenkinek az interjú során.

Ha valaki minderre bővebben is kíváncsi, esetleg azt is elolvasná, hogy a szerző mit gondol a fejvadászokról, akkor ide kattintva az eredeti posztban mindezt megteheti.

Tűzvirágok

Végül, de messze nem utolsósorban következzen egy beszámoló a Tokyo Reloaded blogról a nagaokai tűzijátékról, ami így nem sokkal augusztus 20. után különösen érdekes lehet szerintem.

tűzijáték.jpg

„Öt óra után megindul az emberek áradata, a kivezényelt rendőrök lankadatlanul üvöltöznek a megafonokba, a 22-es szektor megtelt, kérjük, legyenek nagyon óvatosak, igen nagy a tömeg!

Ekkorra mi már jól kiérdemelt helyünkön ülve élvezzük a színes yukatákba öltözött és getában botorkáló fiatalok látványát, és figyeljük, ahogy megteszik első, bizonytalan lépéseiket a néhány órával később jó eséllyel bekövetkező négykézlábas hányáshoz vezető úton.

És persze hallgatjuk a hangszórókból recsegő zenét, jönnek az elmaradhatatlan enkák a korosodó helyi sztárok előadásában, a konferanszié negédes felvezetésében, tapsoljuk meg ezt a csodálatos, szívhez szóló dalt!

Megtapsoljuk, de meglennék enélkül és helyette inkább csöndben nézném a drámai naplementét és a lassan ibolyaszínűvé váló eget a nígatai hegyek mögött. (...)

Aztán egy nagy durranás, a tömeg boldogan felnyög, és megkezdődik az előadás!

A tűzijáték egyike az egyelőre nem túl számos dolgoknak, ahol a „kínai” nem fosztóképző, elvégre mégiscsak ők találták ki ezt a mókát, de mint megtudtam, azért a japán gyártmányú ebből is pöpecebb.

Mert, hogy itt nem gépekkel tömik az anyagot a bombákba, hanem igazi kézműves megmunkálás van. Nem vagyok szakértő, de az biztos, hogy nagyon szépek a rakéták, nincs két egyforma minta, csudálatos változatosságú színek és formák rajzolódnak az égre, ráadásul éppen mögötte van a hold, ami még egy külön látványelem a tűzvirágok mögött. (...)

A nagaokai tűzijáték állítólag teljesen „magánerős”; vagyis a rakétákat nem a város fizeti, hanem a helyi tűzijáték-manufaktúrák, Nígata prefektúra erős ebben! mutatják be ez úton termékeiket és próbálnak megrendelőket toborozni.

Így minden szett előtt bemondják a gyártó-szponzor nevét és egy ilyen, jó ötperces kombináció egy-egy külön kis előadás, hatásos felütéssel, lassan fokozódó feszültséggel, majd pedig drámai végkifejlettel. (...)

Aztán egy óra elteltével olyan történik, amit még tényleg nem láttam: megnyílik az ég és a nézőtér teljes hosszában, 8-10 helyen egyszerre! lőnek fel rakétákat, amik beragyogják az eget és a magában is eddig is gyönyörű minták most önmagukat megsokszorozva beborítják az egész horizontot. És újra, és újra és újra... fausti pillanat, szerencsére jó sokáig tart, hát igen, ezért érdemes volt idáig eljönni.”

A teljes beszámolót további képekkel és egy videóval az eredeti posztban, ide kattintva olvashatjátok el.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Anglia Spanyolország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr876647893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2014.08.31. 13:58:36

@wuaaa [nor]: innen nem nézhető :(

@vivike22: hungarian.hungary.usembassy.gov/vwp_hu.html
Nem kell vizum, pár perc alatt megszerezhető regisztráció elegendő magyar állampolgároknak

wuaaa 2014.08.31. 14:05:53

@adg [Au, Darwin]: Kár. Gondolom nem sok helyen fog ez lemenni, mert ugye "nehogy még tüntetések legyenek" miatta. A valóság rosszabb mint amit mi el tudunk képzelni.

arncht 2014.08.31. 14:08:31

@házelőtthinta: masok neveben beszelsz... dolgoznal az afrikai menekultekert? hogy mondjuk ne a gyerekednek vegyel csokit, ne menjel el nyaralni, hanem a megsporolt penzedet odaadod nekik a menekulttaborban, hogy ok uj eletet kezdhessenek ott, ahol laksz? remelem igy elsz, ha ilyeneket irogatsz.

vagy ha ok mar beilleszkedtek ide, aldoznanak ra, hogy tovabbi honfitarsukon segitsenek? amig vmelyikre is nem a valasz, a budos eletben nem fog mukodni a dolog, viszont megoldas kell.

vivike22 2014.08.31. 14:08:38

@tableno: Ezt olvastam en is, el sem hittem elsore, csak felek, hogy visszaforditanak a repteren. Azon gondolkozom, hogy Mexiko, es jojjon oda az amerikai csalad is.

2014.08.31. 14:23:10

@házelőtthinta:
Kedves proletar baratom!
Napok ota hallgatom ujra egy kedves zenemet, naponta tobbszor is. Megy a hozzaszolasaidhoz:

Procol Harum - As Strong As Samson
www.youtube.com/watch?v=HdDFUOFX4oU

Psychiatrists and lawyers destroying mankind
Driving them crazy and stealing them blind
Bankers and brokers ruling the world
Storing the silver and hoardin' the gold

Ain't no use in preachers preaching
When they don't know what they're teaching
Weakest man, be strong as Samson
When you're being held to ransom

Famine and hardship in true living color
Constant reminders, the plight of our brother
Daily starvation, our diet of news
Fed to the teeth with a barrage of views

Ain't no use in preachers preaching
When they don't know what they're preaching
Weakest man, be strong as Samson
When you're being held to ransom

Black men and white men and Arabs and Jews
Causing congestion and filling the queues
Fighting for freedom the truth and the word
Fighting the war for the end of the world

Ain't no use in preachers preaching
When they don't know what they're teaching
Weakest man, be strong as Samson
When you're being held to ransom

Ain't no use in preachers preaching
When they don't know what they're teaching
Weakest man, be strong as Samson
When you're being held to ransom
Ain't no use, ain't no use, ain't no use
Strong as Samson
When you're being held to ransom

Songwriters
Reid Keith; Brooker Gary

PS: az egykori menekult megy a gyapotfoldekre, vasarnap, mise helyett:(
Peace!

2014.08.31. 14:28:03

@vivike22:
Mexiko jo otlet, Unios utlevellel 6 honapig lehet ott tartozkodni. Ott nem forditanak vissza a repteren, az biztos.

adg 2014.08.31. 14:29:44

@i got my: És akkor miben látod a megoldást? Tényleg érdekel.

Mert az valahogy nem tűnik járhatónak, hogy fél afrika és ázsia az eu-ba, meg az usába, vagy kanadába és ausztráliába költözzön. Például azt sem tudom, hogy Magyarország, vagy a 20 éves Szlovákia mennyi gyöngyökön vett hasznot húzott az afrikai/ázsiai gyarmataiból ahol lemészárolta a népeket, mindenesetre most ezrével tart el menekülteket ezekből a térségekből. Meg jönnek menekültek olyan helyekről is, amik sosem voltak gyarmatok, vagy pl a szovjetúnió fennhatósága alatt voltak.
Az tiszta sor, hogy emberi kötelessége valahogy segíteni a gazdagabb országoknak a szegényebbeket, bizonyos határok között. Pl háborús menekülteket, éhezőket, stb.
Mondok ausztrál példát. A legtöbbször látható ún. csónakos menekültek általában több ezer dollárt (ez sokszor 8-10000/fő) fizetnek a csempészeknek. És ők vannak a legkevesebben,, csak jól mutatnak a hírekben. A menekültek jelentős része repülővel érkezik, túristavízummal.
Kanada hasonló.
Tehát nem a leginkább rászorulók menekülnek, mert nincs pénzük rá. Na most aki ki tud fizetni több ezer dollárt afganisztánban, vagy sri lankan, de még akár a fülöp szigeteken is a csempészeknek, vagy repülőjegyre, az ugye inkább a módosak közé tartozik. Az unióba is rengetegen az embercsempészek szolgáltatásai révén menekülnek.

A kerítésen átmászó szerencsétlenek más kategória, és ők még sokkal többen lennének, de szerinted tényleg megoldana bármit is, ha nem lenne kerítés, és pl spanyolországnak kéne kezelni mind az összes 3. világból érkezőt?

Mert szerinem hasznosabb lenne otthon tartani őket, és ott segíteni valami értelmes módon, ami nem a megmaradt élelmiszer, veszélyeshulladék és fegyverkészlet átpasszolása, hanem valami jövőbemutató, értelmes dolog lenne. Ugye a pénzadomány egyértelmúen kontraprodktív.

adg 2014.08.31. 14:36:10

@wuaaa [nor]: Szerintem hamar felkerül a netre valahogy.
Vagy lehetne nézni egy norvég proxyt, de valószínűleg nem fogok.

@vivike22: Megkérdezhetem, miért nem hitted el, és miért gondolod, hogy visszafordítanak? Ha bizalmas, akkor persze nem akarom tudni. :) Sok millió turista érkezik évente az USA-ba, nagyon keveseket fordítanak vissza, és a legtöbbször okkal. Ne legyen a taskádban a diplomád meg önéletrajzok. :)

2014.08.31. 14:43:41

@adg [Au, Darwin]:
Talalkoztam es beszeltem sok ausztral es uj-zelandi turistaval San Fransiscoban, Los Angelesben, San Diegoban, legtobbjuket megnyaggatak az USA-ba lepeskor. Huztak is le Mexikoba, ott is talalkoztam sokkal kozuluk. De vidam emberek voltak!!!:)))) Tudtak elvezni a szabadsagot:) (meg ujjlenyomatot sem vettek toluk Mexikoba valo belepeskor, sot utlevelet sem kertek a hatarnal) :))
Tenyleg mentem, mar ordit a "slave driver":))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.31. 14:59:18

@adg [Au, Darwin]:

Nekem meg az lenne a 10 ezer dolláros kérdésem hogy a menekültnek honnan van 8-10 ezer dollárja? Ezt elképzelni nem bírom.Ez hatalmas összeg nekünk is.

wuaaa 2014.08.31. 15:08:02

@adg [Au, Darwin]: Elég friss anyag, idén áprilisi. Most kéne a BBC-n leadni. Nagyon kemény.

M. Péter 2014.08.31. 15:46:32

@házelőtthinta: Pl. úgy, hogy volt állása vagy akár cége is mielőtt politikai, vallási vagy etnikai okból elkezdték üldözni.

i got my (törölt) 2014.08.31. 15:53:32

@adg [Au, Darwin]:

a megoldást? én a problémát se látom. :) ha csak az nem probléma, hogy az emberek önzők és maguknak/családjuknak nagyjából bármi áron jólétet akarnak.
egyedüli vigasz, hogy rövidesen (néhány évtizeden belül) elsöpri majd a túlerő a gazemberek kerítéseit. vagy még előbb meg kell nyitniuk maguktól, mert különben éhen halnak a nyugdíjasaik, ugyanis nem lesz elég termelő munkára képes korú egyén.

vigyázó szemetek bhutánra vessétek! :) a világ nyolcadik legboldogabb országa, miközben a lakosság 30%-a napi 2 dollárnál kevesebből él.

magyaro. a fillérekért megkapott importtermékeken keresztül zsákmányolja ki a szegény országokat. vagy egyenlő felek alkujának tartod, aminek eredményeként az afrikai olaj vagy az indiai tea a mi autónkban, meg a mi csészénkben landol?
nagyon szofisztikált módszereink vannak. azzal, hogy ellopjuk az olajukat, megmérgezzük a földjeiket, nem csak mi jutunk olyan kincsekhez, amiket tőlünk veszünk el, hanem egyben megfosztjuk őket az egyszerű létfenntartáshoz szükséges feltételektől is. aztán csodálkozunk, hogy nem akarnak a seggükön maradni az olajtól elszennyezett földjeiken, az elsivatagosodott, terméketlenné tett, megmérgezett országukban.

az emberek mindig is fognak migrálni, nincs ezzel gond. s ha túl naggyá válik a különbség két hely között, akkor tömegesen. ami ellen a jobb helyzetben élők nyilván próbálnak védekezni, hiszen aprópénzt szívesen adnak a koldusnak a lelkiismeretük megnyugtatása érdekében, na de azt ugye senki nem várhatja tőlük, hogy komolyan tegyen a kettőjük anyagi helyzetének kiegyenlítése érdekében... márpedig a kerítésen kívüli nyomás csak akkor csökken lényegesen, ha a két oldalán lévő életszínvonal lényegesen csökken.

ha lebontanánk a kerítést, akkor hatékonyan tennénk a kiegyenlítődés irányában. s akkor végre valódi erőfeszítéseket tennének a gazdagok, hiszen a mindennapjaikat befolyásolná, a bőrükön éreznék. többé nem csak az esti vacsorához felszogált televíziós képek formájában találkozna a problémával.
persze, tudom, ez irreális. de a jelenlegi szituáció mutatja, hogy az eddig használt eszközök mire elegendők. MOTIVÁCIÓ, ez lenne a kulcsszó. jelenleg max. némi altruizmus és lelkiismeretfurdalás munkál a gazdagokban, miközben véletlenül konfrontálódnak a naponta kerítéseken, tengerben elpusztuló menekülők hírével. ha hirtelen megugrana a koldusok száma, lezuhannának egyes szakmákban a bérek, emiatt tüntetések lennének, fellendülne a lopások száma, stb., biztos hatékonyabb eszközök találására sarkallnák a gazdag országok polgárai a politikusaikat.

egyetértek, ideális esetben olyan körülmények teremtéséhez kellene hozzásegíteni őket, ami nem űzi el őket az otthonaikból.

M. Péter 2014.08.31. 16:02:23

@DieNanny [SZ,CH]: QUERCUS-tól kérnék egy megbízható forrást, mielőtt a számot elfogadom. A lényeg az, hogy hosszú távon csak úgy fog javulni a helyzet, ha a menekülés okát kezeljük. A legtöbb menekült egyébként nem a fejlett országokban van, hanem a saját országán belül vagy valamelyik szomszédos országban. Egy svájci nyelvóra árából valószínűleg egy hétig lehet valakit etetni Afrikában.

adg 2014.08.31. 16:06:28

@házelőtthinta: Úgy, hogy - ahogy fentebb irtam - nem feltétlenül a leginkább rászoruló réteg menekül ilyen módon. Hanem akinek van pénze rá. Akinek nincs, az itt is megszívta. A sors furcsa fintora, hogy a csónakos menekülés kifejezetten drága, és erőssen életveszélyes, nagyon sokan halnak bele, néha heteken keresztül lötyögnek a vizen egy ócska csónakban, nagyon kevés kajával és vízzel. Hullanak, mint a legyek. Feleségemnek van egy ilyen ismerőse, először a fickó jött, majd nem sokkal később a felesége is. Túlélték, de amit mesélt a hapsi, az nagyon durva.
Persze lehet magánszervezésben is csónakos menekülni, de nem az a jellemző. A repülős megoldás sokkal gyakoribb és olcsóbb is, biztoságosabb is, csak van, aki nem kap útlevelet, vagy nem engedik ki az országból ily módon, stb. Marad a csónak.
Mindenesetre tény, hogy aki tényleg éhezik otthon, az csak igen ritka esetben tud elemenekülni pl. ausztráliába, vagy kanadába.

A háború elől menekülők tömege teljesen más tészta. Ott a segítségnyújtást is egész másképp kellene csinálni szerintem. De nekem ebben nem sok szavam van. :)

vivike22 2014.08.31. 16:22:11

@adg [Au, Darwin]: Tobb barati csalad van, akiket mar visszaforditottak, a 2000-es evek elejen. Egy jo baratomat is visszaforditottak, mindannyiukat indoklas nelkul. De mindannyian tobbszor jartak az USA-ban, elotte is, utana is, turista vizummal, nem volt gond. Pedig ok igazoltak lakast, bankszamlat, munkahelyet, mindent. Na, nekunk pl lakasunk sehol nincs.

M. Péter 2014.08.31. 17:36:07

@vivike22: Az első lépés akkor is az ESTA beszerzése, ehhez nem kell semmi papír, és remélhetően azonnal vagy néhány napon belül megadják. A határon bármi történhet, volt már, hogy alaposan kikérdeztek, pedig csak átszálltam, máskor meg csak annyit kérdeztek, hogy mi célból jövök és mennyi időre, és már pecsételtek is, még a visszafelé szóló repülőjegyet sem kérték.

vivike22 2014.08.31. 17:41:34

@M. Péter: Eppen most beszelunk a csaladdal skype, akikhez mennenk Coloradoba, valszeg Mexico lesz a vegallomas, utazasi irodanal itt befizetjuk, es igy nincs benne annyi kockazat. 3 ember repjegye nem olcso, annyira nem megy jol, hogy kidobaljuk az ablakon, es akkor meg arrol nem is beszelve, hogy mibe kerul a csere, ha visszaforditanak.

2014.08.31. 18:56:02

@i got my: 'vigyázó szemetek bhutánra vessétek! :) a világ nyolcadik legboldogabb országa, miközben a lakosság 30%-a napi 2 dollárnál kevesebből él.'

Es azt tudod hogy Bhutan a vilag egyik olyan orszaga ahova nagyon nehez bejutni, meg latogatokent is? Turistavizumot is csak extremen szigoru feltetelekkel adnak, es csak akkor ha minimum ketszaz dollart koltenek naponta fejenkent a turistacsoport tagjai. Mindjart nem lenne olyan boldog orszag, ha fel Afrika a hataron felallitott keritesen probalna atugralni :)

2014.08.31. 19:25:29

@i got my: Nem igazan ertem a gondolatmenetedet a kerites lebontasarol. Komolyan gondolod hogy valogatas nelkul barkit be kene engedni Europaba? Ez megis hogy mukodne? A vilag mas reszeivel mi a helyzet?

Pl. az europai tarsadalmon belul nagyon kis kulonbsegek vannak, atjarhatoak a tarsadalmi retegek, mindenkinek egyenlo jogai vannak, mig pl. Indiaban a kerites nem az orszagon kivul kezdodik (bar ott is van kemenyen), hanem az egyes tarsadalmi regetek kozott vannak atjarhatatlan szakadekok. Nem minden indiai szegeny, sok millioan nagyon jol elnek europai mercevel is, es semmit nem akarnak kevesbe mint hogy a sajat orszagukban elo szegenyek atugraljanak a virtualis keritesen.

Es mi a helyzet a nagyon gazdag arab orszagokkal peldaul? Tudod hogy szinte rabszolgakent kezelik azokat a kulfoldieket akiket nagy kegyesen beengednek az orszagukba? Tudod hogy azok is kulfoldinek szamitanak, barmikor kitoloncolhatok es soha nem kapnak allampolgarsagot, akik az orszagban szulettek es nottek fel, egesz eletukben ott eltek? Miert pont az europaiaknak kene mindenkit beengedni, miert nem az araboknak peldaul?

2014.08.31. 19:39:58

@házelőtthinta: "Komolyan, naponta leírjátok hogy Magyarország (ahol nincs háború, nincsenek járványok, nincsen hatalmas bűnözés, fejlett az egészségügy, ahol ingyen tanulhatsz, ahol minden lehetőséged megvan normális életet kovácsolni magadnak) nyomortelep, akkor mégis mit várjunk egy nigériai falutól?"

Magyarországot olyan országokhoz viszonyítsuk, amelyekkel egy ligában mozog. Mert az almát a körtével nincsen sok értelme összehasonlítani. Attól még, hogy Afrikában meg Ázsiában sokan éheznek, attól még nem lesz élhetőbb az ország...

Mr Long 2014.08.31. 20:00:39

@Mirjam2: Ne legyel rasszista! ;) Csak a feher europai/amerikai lehet ilyenfajta bunelkoveto!

Quercus a favágó 2014.08.31. 20:06:43

@Mirjam2:

"Miert pont az europaiaknak kene mindenkit beengedni, miert nem az araboknak peldaul?"

Mert egy jó ideje a világpolitikában Európára a hülye gyerek szerep van kiosztva, a politikusaink lelkes asszisztálása mellett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.31. 20:43:09

@Aye aye:
Tévedsz.
Nem a vallással van baj. Azokkal az emberekkel akik a vallást pajzsként használva a nevében gyilkoltak, gyilkolnak.
A vallás semmivel sem alábbvaló mint bármilyen eszmerendszer a liberalizmustól kezdve a konzervatívizmuson át a kommunizmusig vagy fasizmusig.
Ezek mennyivel kevésbé kártékonyak mint a vallás?
Ha az ember valaminek a nevében követ el szörnyűségeket az nem biztos hogy annak a bűne aminek a nevében elkövették.
A vallás kell.
Mondom mindezt ateistaként.

i got my (törölt) 2014.08.31. 20:45:55

@Mirjam2:
nem hinném, hogy az afrikaiak bhutáni vízumról álmodnak meleg nyári éjszakákon. mint ahogy azt se hiszem, hogy a bhutáni vízumkényszer bármely gazdasági menekült elriasztására irányulna.

nem pont az európaiaknak kéne mindenkit beengedni. pont mindenkinek be kéne engedni bárkit. s ez pont ahhoz vezetne, hogy kiegyenlítődnének azok az anyagi körülmények, amiknek jó ideje (de már nem sokáig) jogosulatlan haszonélvezői a "nyugatiak". de az olajjal az arabok is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.31. 20:50:28

@arncht:
Amit te mondasz az a klasszikus esete a "ne halat adjunk nekik hanem tanítsuk meg őket halászni" elvének.
Igazad van, ez lenne a legjobb módszer.
Csak azért ne felejtsük el hogy az EU milyen pénzeket öl bele az EU országok egy szintre hozásába. Afrika fényévekre van a legszegényebb európai országtól is.
Az Ausztrálok azt mondták hogy nem lesznek Ázsia lefújószelepe és ezért rendkívül szigorú bevándorlási politikát folytatnak.
Itt viszont úgy néz ki hogy Európa lesz Afrika lefújószelepe mert Európa mint fél kontinens rengeteg országgal és liberális EU törvényekkel nem egységes.

2014.08.31. 21:09:11

@i got my: Erre tudtommal soha nem volt pelda a tortenelem soran hogy 'mindenki beengedett barkit', nem veletlenul volt / van annyi haboru, amik nagyreszt arrol szolnak hogy melyik embercsoportnak van joga egy teruleten elni, azt iranyitani. A 'nyugatiak' nem csak ugy ajandekba kaptak a joletet, hanem evszazados tarsadalmi fejlodes eredmenyekent kialakitottak maguknak egy magas eletszinvonalat. Ennek nem csak a technikai fejlodes a resze, hanem egy bizonyos tarsadalmi hozzaallas, pl. egyenloseg, emberi jogok tisztelete, ami sajnos nagyreszt hianyzik sok mas tarsadalombol. Ha nem lennenek hatarok, akkor persze hogy gyorsan kiegyenlitodnenek mindenhol az anyagi kulonbsegek: mindenki nagyon gyorsan szegeny lenne, kiveve egy nagyon apro kisebbseget akik magukhoz ragadnak a hatalmat.

Ami a bhutaniakat illeti: lehet hogy nem a gazdasagi menekulteket akarjak elriasztani, de azert az hogy nem engednek be latogatokat az orszagba ha nem koltenek minimum 200 dollart naponta, az nagyon-nagyon tavol all attol az eszmenyedtol hogy ne legyenek hatarok es mindenki menjen ahova akar minden korlatozas nelkul.

Mr Long 2014.08.31. 21:19:36

@i got my: Hat legyen neked is eltero kulturkoru szomszedod, majd akkor rajosz, miert vagyunk ellene. Itt a hazunkba koltozott egyket nem europaban szocializalodott csalad, barati korok es az udvarra nem lehet kimenni, mert uvolt a zene a teraszaikrol, plusz szerintem az afrikaiak nagy resze hallasserult, mert egy meterre egymastol csak uvoltve birnak a masikhoz szolni. Hal istennek a mi lakasunk nem a belso udvarra nez, igy en csak az alattunk lako barati tarsassagot szoktam hallani. Azert erdekes, hogy nekik nincs mas dolguk, mint egesz pentek ejjel bomboltetni azt a valami, amit zenenek csufolnak. Meg az is erdekes, hogy a lepcsohazba csak kirakjak a szemetet, mert a kukahoz mar le kellne menni a garazsba. Barbmentsegukre legyen mondva nemelyik leviszi a garazsszintre, igaz nem a kukahoz, csak a lepcsohaz ajtoig...
Szoval nem is tudom mi a baj a mindenfele bevandorloval.

tucano 2014.08.31. 21:19:45

@DieNanny [SZ,CH]: hú, akkor Máltát komálnád nagyon. A mi falunkban 3x2 és fél órás tüzijáték volt múlt héten, mégiscsak Szűz Mária a védőszent. A pesti tüzijáték elbújhat egy 1700 fős falu bulija mellett. Az országban 32 tüzijáték gyár van és persze a híres tüzijáték világbajnokság, na az valami egészen döbbenet.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.31. 21:20:40

@i got my: ja az roppant fasza lenne, ha az extrém iszlámmal társul extrém idióta kőkorszaki kultúrák, benne az olyan nyalkánkságokkal, mint a női nemi csonkítás, becsületgyilkosságok et. al., korlátozás nélkül tódulnának be olyan országokba, amelyekben sikerült létrehozni egy Michelangelót, egy Da Vincit, egy Newtont, egy Ybl-t... tényleg remek ötlet, köszönjük Emese. Már a mai, elviekben "korlátozott", de a gyakorlatban számolatlanul kiosztogatott letelepedési engedélyek és állampolgárságok idejében is katasztrofális hatással van az európai fejlett kultúrákra és társadalmakra, amit ezek a minden európai civilizáltságot és társadalmi összetartozást mellőző emberek magukkal hurcolnak hozzánk. Kösz, nem kell belőle.

Mr Long 2014.08.31. 21:22:09

@Mirjam2: Tetszik a stilusod, mert emlekeim szerin te rasszizmus/kirekesztes ellenes vagy, de nem az elvakult fajtabol.
A napi 200 ban benne van a szalloda is, vagy ezt "extraban" kell elkolteni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.31. 21:24:27

@i got my:

Ej ej...
Az MSZMP KB XII. kongresszusán felszólalva ezt előadva megalapoztad volna a jövődet egy éltre.
Micsoda párttitkár vagy politikai tiszt lett volna belőled...

arncht 2014.08.31. 21:25:48

@diggerdriver: ez keptelenseg lenne... de epp azert kellene naluk kezdeni vmit, mert annyira eltero kultura, hogy egy europai modell tuti nem mukodne.

amugy europanak is hasonlo politikat kellene folytatnia, mint ausztralianak es kanadanak: johetnek a hasznos emberek. sajnos nincs mas megoldas, hosszutavon az itt elo tarsadalom erdekeit kell nezni.

a nyugati orszagok is folyamatosan agalnak a betelepulo keleteuropaiak ellen, pedig alapvetoen arra kellene figyelniuk, hogy ne olyan embereket fogadjanak be, akiknek eszuk agaban sincs asszimilalodni, hanem inkabb megvaltoztatjak kornyezetuket. tipikusak ilyenek a nagyon eltero kulturabol jovok. egy keleteuropai egyket generacio mulva ugyanolyan, nemet/francia, mint akarki mas. viszont egy arab/torok, plane ha mas vallasu, az inkabb kialakitja a maga kis vilagat. szep ez addig, amig jol megy a szeker, de ahogy jon vmi nehezebb idoszak, baromi nagy tarsadalmi ellenteteket fog szulni. ez nem amerika, hogy homogen a tarsadalom, itt blokkokban elo eltero kulturak vannak, amelyek kevesbe toleralnak masokat.

ausztriaban pl nem egy helyen tapasztaltam, hogy a nagy kifele mutatott liberalizmus mogott az emberekben egy teljesen mas felfogas mukodik, de amolyan struccpolitikat folytatnak. semmivel sem kevesbe elutasitoak vagy befogadoak mint mi, csak eppen ok jol kozmetikazzak (es persze mi rasszistak vagyunk). olyan ez, mint a puskaporos hordo.

tucano 2014.08.31. 21:27:32

@DieNanny [SZ,CH]: ez így ment Olaszországban, amíg az a patkány Berlusconi meg nem szüntette.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.31. 21:29:46

@arncht: +1
Egyébként a svédek is hasonlóképpen nyomják. Egy kimutatás szerint a svédek a legkevésbé rasszista nép a világon, mivel a megkérdezett nemzetiségek között ők válaszolták a legkevesebben, hogy nem laknának szívesen egy bevándorló mellett (3,5%). De ezek csak szavak. Svédország olyan szegregált, hogy ihaj, a svédek könyörtelenül és kivételezés nélkül menekülnek olyan helyekről, ahol sötétebb hajú-bőrű népesség megveti a lábát. Természetesen nem a haj-vagy bőrszín miatt, hanem mert a sötét haj és bőr legtöbbször olyan eltérő, a svéd vérmérséklettel nem egyeztethető kulturális és szociális megnyilvánulásokkal jár, ami nem engedi az integrációt. A white flight nem új találmány és teljesen természetes.

Quercus a favágó 2014.08.31. 21:32:56

@i got my:

Konkrétan milyen kiegyenlítődésre gondolsz.

Egyes becslések szerint már közel 20 millió hektár földet vettek, vagy béreltek az Afrikai kontinensen külföldi kormányok,ill. multinacionális cégek.
A külföldi kormányok, mint Kína, India, Dél-Korea, Szaúd- Arábia, Katar, stb ezeken a termőföldeken az éhbérért dolgozó helyiekkel termeltetik meg élelmiszer szükségleteiknek egy részét. A multik az általuk vásárolt, vagy bérelt földeken a bioetanol előállításához szükséges növényeket termelik, a nevével ellentétben nem bio módszerekkel, és génkezelt vetőmagokból.
Ezekkel a vételi/bérleti szerződésekkel együtt jár az amúgy is szegényes vízkészlet fölötti rendelkezési jog is.
Miután a földek egy jelentős része már művelés alatt állt, így ez azt jelenti, hogy az ott generációk óta gazdálkodó helyi lakosokat, akik a saját, illetve szűkebb közösség számára termeltek élelmiszert, egyszerűen elüldözik.
Ennek egyenes következménye a növekvő éhínség, ami megindítja a menekülést az adott országból. De ez a menekült áradat nem a fenti országok felé irányul, hanem Európa felé.
Vagyis Európa lakosainak kell megfizetni az árát a fenti országok, az amerikai, és néhány európai multi "étvágyának".

Na én ezt nem hívnám kiegyenlítődésnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.31. 21:35:36

@arncht:
Jól látod a dolgokat. Elviekben.
A gyakorlatot kéne még kitalálni, hogy hogyan.

tucano 2014.08.31. 21:36:56

@házelőtthinta: amikor látod, hogy hajóval jönnek át Európába, akkor ők fejenként 7-12 ezret fizetnek, gyerekek is. Összeadja a család.

Bevándorlás szempontból elég szélsőséges vagyok, de eltörölném az összes határt, mindenki menjen oda, ahová csak kedve van. Amerikába mehetett boldog-boldogtalan, most már fenn az orr, ugyanez Ausztráliában. Mi még rabolni jöttünk a Kárpát-medencébe, de a miniszterelnökünk már a háború elől menekülőket sem engedné be. Közben fogyunk és rinyálunk, hogy ki fogja kifizetni a nyugdíjunkat?

És egyben sokadszorra is küldeném mindenkinek:
www.youtube.com/watch?v=rSEUH4KRfN8

blackhairlady 2014.08.31. 21:37:13

@tanato: Lattam multkor egy amerikai dokumentumfilmet a bulgariai menekult taborokrol. Le sem lehet irni szavakkal milyen korulmenyek vannak ott.

nyuszigonosz 2014.08.31. 21:41:42

@arncht: "amugy europanak is hasonlo politikat kellene folytatnia, mint ausztralianak es kanadanak: johetnek a hasznos emberek. sajnos nincs mas megoldas, hosszutavon az itt elo tarsadalom erdekeit kell nezni. " - írod.

Nos pontosan ezt szeretné Martin Schulz - az Europa Parlament elnöke is elérni az EU-n belül. Reméljük sikerül.

" a nyugati orszagok is folyamatosan agalnak a betelepulo keleteuropaiak ellen" - írod tovább.

Ez meg nem egészen így van. EU-n belüli migrációval a világon senkinek semmi baja nincs, míg a bárhol letelpülö, akár Kelet-Európából jött ember ténylegesen dolgozni akar itt élni és beilleszkedni.
Azokkal van a baj, akik csakis a szociális segélyt akarják itt kapni.

blackhairlady 2014.08.31. 21:42:07

@vivike22: Ha turista vizum kell akkor a neten kell kitolteni az ESTA -t, es azzal ha jol tudom 3 honapot maradhatsz. Kb 3 perc kitolteni, minimalis a koltsege, es azonnal veheted is a repulojegyet.

blackhairlady 2014.08.31. 21:43:38

@vivike22: De miert forditananak vissza?

blackhairlady 2014.08.31. 21:47:47

@Cascabel: Az en fiam tavaly 2 honapot toltott itt, semmi gond nem volt az utlevelellenorzesnel. Ujjlenyomat, fenykep, megkerdeztek milyen celbol jott es mar mehetett is a csomagjaert. Hamarabb atert mint a lanyom aki a citizen kapunal jott at.
Ne legeyn nala semmilyen tiltott aru, elelmiszer, hatarozottan mondja, hogy cak vakacio, es ennyi.

blackhairlady 2014.08.31. 21:50:56

@vivike22: 2000 azert mar 14 eve volt, vizum kellett meg akkoriban. Es csak ugy, minden indok nelkul visszforditottak oket?

arncht 2014.08.31. 21:56:14

@Réka ‎: a rendszervaltas utan jartam svedorszagban, rokonok elnek ott. atruccantunk egy napra koppenhagaba, visszafele ket iranyba tereltek az embereket, az egyik sort vizsgaltak. engem akkor is megdobbentett, hogy szinte kivetel nelkul sotetborueket valogattak ki a megvizsgalando sorba, velunk egyaltalan nem foglalkoztak.

ausztriaban akkor nyilt ki a bicska a zsebemben, amikor kisiskolasokat lattam, ahogy lekopnek egy neger kislanyt a buszmegalloban. szerencsetlen, csak felrehuzdott, es semmi nem tortent. valoszinuleg nem ez volt az elso tapasztalata. komolyan gondolkodtam rajta, hogy most odamegyek es lenyomok egyet a gyereknek, ha meg tovabb inzultaljak a kislanyt. kb ez a zsigeri reakcio jellemzo, max kesobb leplezik. de valoszinuleg nem azt hallja a gyerek otthon, hogy hude jo ez a multikulturalis dolog, es szinesedik az orszag.

otthon sehol sem tapasztaltam ilyen eloiteletet (a tapasztalat az mas kerdes sajnos).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.31. 22:07:31

@blackhair-lady: @vivike22: De miert forditananak vissza? "

En is ezen gondolkodom...azert altalaban "csak ugy" nem forditanak vissza...altalaban van valami "gyanu", meg ha azt nem is kotik az ember orrara. pl. volt olyan ismerosom, akit, bar nem forditottak vissza, de nagyon kifaggattak (valahol ertheto volt: a lany tel kozepen jott Del-Dakotaba, ami nem kifejezetten turista kozpont ilyen idoben, a volegenyehez, borondjeben feher ruha, ami akar eskuvoi ruha is lehetne, szoval kicsit gyanus volt a dolog). A lany persze nagyon megijedt, es miutan tenyleg ferjhez ment, Mo-n a kovetsegen keresztul beadta a csaladegyesitesi vizomot, mert nem akart kockaztatni tobbet. lassan egy eve tart a varakozas, talan hamarosan megkapja a vizumat.
Szoval a lenyeg, hogy ha az emberrol eleg egyertelmu, hogy VALOBAN turistakent jon latogatoba, akkor nem szokott gond lenni. Ahogy olvastas is a kommentekbol, lehet, hogy a vizumos idoszakban tobb volt a visszaforditas, de amennyire en tudom (cafoljatok meg, ha nem igy van), az ESTA bevezetese ota valtozott a helyzet...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.31. 22:16:55

@Réka ‎: Azt nem értem, hogy miért ilyen eszetlenek, hogy a saját országukban bárkik elől is menekülnek.Ahelyett, hogy szigorúan megválogatnák, hogy ki jöhetne be, vagy legalább utólagosan kibaxnák a rákba azokat, akik bejöhettek, de nem tanusítanak olyan viselkedést, hogy továbbra is bent maradhassanak.Ha usákok, ozzik, kanadaiak meg tudják csinálni, a svédeknek is illene...

Muscari 2014.08.31. 22:53:27

@tucano: ugyan nem ertek veled egyet, de ez a szam mar akkor is tetszett, mikor eloszor belinkelted :-)

i got my (törölt) 2014.08.31. 23:20:24

@Réka ‎:
emese, javaslom az ismerkedést a középkori arab tudománnyal:
hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%A9pkori_arab_tudom%C3%A1ny
amikor michelangelo és ybl ükapjáék még javában rakták a máglyát a boszorkányoknak, az "extrém iszlám" már jóval magasabb szinten volt - az orvostudománytól a matematikán át a csillagászatig bármely területen.

@Mr Long (UK):
értem én, hogy ti csak a szokott módon a saját tyúkszarost igyekeztek a lehető legkényelmesebben leélni, amihez nemhogy az iszlám, de még a túl hangos afrikaiak, sőt a cigányok is zavaró, "kiküszöbölendő tényezők". not in my backyard, ugye?

@Mirjam2:
" A 'nyugatiak' nem csak ugy ajandekba kaptak a joletet, hanem evszazados tarsadalmi fejlodes eredmenyekent kialakitottak maguknak egy magas eletszinvonalat."

aha, ez a legszimpatikusabb, amikor legyártjuk

Ennek nem csak a technikai fejlodes a resze, hanem egy bizonyos tarsadalmi hozzaallas, pl. egyenloseg, emberi jogok tisztelete, ami sajnos nagyreszt hianyzik sok mas tarsadalombol.

i got my (törölt) 2014.08.31. 23:21:13

@Mirjam2:
" A 'nyugatiak' nem csak ugy ajandekba kaptak a joletet, hanem evszazados tarsadalmi fejlodes eredmenyekent kialakitottak maguknak egy magas eletszinvonalat."

szóval a legszimpatikusabb az, amikor legyártjuk az ideológiát, hogy miért is érdemli meg a "fehérember", európai, keresztény, stb. azt, hogy jobban éljen, mint a világ többi része. hiszen ő "kialakította" magának a magas életszínvonalat. nem más kárára tulajdonította el a javakat, á, dehogy! kiérdemelte. mert okos, belátó, fejlett...

mindenkinek teljesen világos, hogy a gazdagok ökológiai lábnyoma sokszorosa a föld teherbíró képességének, ergo ellopjuk a többiektől a lehetőségét is annak, hogy ők is olyan remek, pazarló életet "érdemeljenek ki", mint mi, a szentek...

nem baj, a játszma láthatóan véget ért. az ideológiáink meg mehetnek a padlásra, a lomok közé.

vivike22 2014.08.31. 23:21:25

@blackhair-lady: Koszi neked is, kozben mar linkeltek tobben is, de mashogy oldjuk meg ugy nez ki :)

Nem tudom, miert forditottak oket vissza, egyikojuknel sem indokoltak. Illetve, mikor a baratnom ment az anyukajaval, az anyukajat nem akartak beengedni, ot igen, a kulonbseg annyi volt, hogy a baratnom holland-magyar kettos allampolgar az apukaja reven. Persze, anyukaja nelkul nem ment o sem, akkor nyaralni mentek volna. Aztan kapott vizumot tanulni, ott erettsegizett es csinalt valami kepzest is, asszem 3-4 evig volt kint.

Az unokatesoja egyedul akart belepni, (egyebkent eleg hires zenesz Magyarorszagon) ot is vsszaforditottak, majd kert uj vizumot, akkor beengedtek, utana pedig beengedtek dolgozni is, egy evig volt egy farmon, azota mar csaladostol kint el, ott zenel, dolgozik legalisan. Amikor a farmon dolgozott, a tesojat pl siman beengedtek, turista vizummal volt egy honapig.

Szoval, ilyen van sapka nincs sapka erzesuk volt nekik is ezzel kapcsolatban.

vivike22 2014.08.31. 23:21:34

@Zsuzsi65: Ezek meg a vizumos idokben voltak, ahogy itt tobben is linkeltek, es en is neztem, 2010 ota nem kell vizum, van ez a regisztracios dolog, de en 2008 ota Spanyolorszagban elek, nem is kovettem ezeket az esemenyeket.

Oket is kikerdeztek, illetve sokaig ott voltak a repteren, volt hotel foglalas, visszajegy, megsem volt eleg, nem tudom, igazan. Ha tudnam, megmondanam, nincs miert kodositenem a dolgokat, es veluk is voltam olyan viszonyban, hogy megmondtak volna ha tudjak mi az ok.

i got my (törölt) 2014.08.31. 23:21:50

@QUERCUS:
amit leírsz az éppen a modernkori gyarmatosítás, aminek a haszonélvezői a gazdagok, az árát meg a szegények fizetik meg. hogy ki a földvásárló, ebből a szempontból szinte mindegy is. nyilvánvalóan nem a szegények vesznek más országokban földet. és az is nyilvánvaló, hogy nem az indiai vagy kínai, napi 2 dollárból élő (akik még mindig sokszázmilliós réteget képeznek).
biztos nem jár rosszul az se, aki bonyolítja az üzletet, de az olcsó üzemanyag (bioetanol), meg a filléres zöldség hasznait elsősorban a fogyasztók: a gazdagok élvezik. és kár lenne tagadni, hogy az európaiak nagyon nagy része világviszonylatban gazdag. a világ népességének 80%-a kevesebb, mint 10 dollárból él naponta. európában mennyien vannak? 5%? 10%?

2014.08.31. 23:26:35

@blackhair-lady:
Ezt irtam:
"Talalkoztam es beszeltem sok ausztral es uj-zelandi turistaval..." Nem magyar csaladtagot emlitettem, hanem kalandvagyo turistakat:) Olyannal meg nem beszeltem az USA-ban, akit nem engedtek be:)
"Hamarabb atert mint a lanyom aki a citizen kapunal jott at."
Gondolom, volt nyitva Visitor kapu 6, Citizen pedig 2:) Raadasul a belepok harmada volt csak turista:) Ez is elofordulhat, nem?:))

2014.08.31. 23:38:51

@diggerdriver:
Ha nincs esszeru ellenerv, jon a szemelyeskedes, jelen esetben rejtett komcsizas:) Vitakultura hataratkelo modra:)
BTW: a reggeli hirek olvasasa kozben jott a gondolatsor, hogy mi lesz, ha Ukrajnat beveszik az Unioba: egy ido utan jon egy ujjabb vendegmunkas hullam Ny-Europaba, akik meg lejebb nyomjak a mostani bereket. Ki van ez tanava kerem:)
Haborus menekultekre nem is merek gondolni:( Remelem, testverharcba azert nem zavarjak a ket szlav nepet:(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.08.31. 23:47:30

@vivike22: "Szoval, ilyen van sapka nincs sapka erzesuk volt nekik is ezzel kapcsolatban."

hat, elkepzelheto :)) egyebkent sokszor attol is fugg, melyik varosban lepsz be az orszagba, vannak hirhedt visszaforditok, mint pl. New York JFK...

Muscari 2014.08.31. 23:52:55

@i got my: mondd, neked valamifele kuldetestudatod van? Van igazsag azokban, amit irsz, de megis, mit szeretnel? Osszuk szet mindenunket Afrikaban, hogy egy kicsit helyrebillnetsuk az egyensulyt?
Nekem nincs lelkiismertefurdalasom, mert megveszem az olcso kinai cuccot es hasonlokat. Sajnalom azokat az embereket, de en szemely szerint nem tudok rajtuk segiteni.

Nincs kedvemmeg idom sem vitatkozni, aludni keszulok mar, mindenesetre ajanlom elolvasara a Matt Ridley Rational optimist cimu muvet, hogy meglasd, hogy mennyire rossz kovetkezetetseket vonsz le.

2014.08.31. 23:59:17

Off:
Szlovak etelek - sztrapacska, tocsin vagy lepcsanka - kedveloinek: par napja veletlenul meglattam a polcon a helyi magyar deliben - igaz, horvat tulajdonba kerult par eve - az alabbi arut:
www.oetker.sk/sk-sk/nase-produkty/sladke-a-slane-jedla/slovenske-halusky.html
Ez nem mas, mint a sztrapacska nokedlije, por alakban. Vizzel kell csak osszekeverni es mar lehet is szaggatni a forro vizbe:) Az ara itt 4,95 CAD.
Errol jut eszembe, otthon a CBA - ban lehet kapni fagyasztott lepcsankat, assziszem szlovak import. Nem kell krumplit reszelni, keverni, stb. Eggyel kevesebb ok arra, hogy ujra megnosuljek vagy novel eljek:))))
Viva Esther Vilar!!!!!! :) Peace!
On:

2014.09.01. 00:10:01

@Cascabel:
Most jut eszembe, hogy volt vagy 6 fajta Turo Rudi is, de mar csak azert sem vettem:) Ellenben Sport szelet kerult a kosaramba jo par. Lattam 2 literes Traubiszodat es Meggymarkat is, 4.95$/uveg. A 250 grammos magyar akacmez 10$ volt. A roman akacmezet harmadaert lehet megvenni a piacon.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 09:27:23

@i got my: jaha, és ennek mi köze van ahhoz, hogy a középkor óta semmit nem fejlődtek az iszlám államok? Hogy amikor nekünk volt Beethovenünk , Straussunk, mást ne mondjunk, Babitsunk, akkor a Közel-keleten még vígan ásták el a nőket és élve kövezték agyon őket, és ezt a kedves szokásukat a mai napig nem hagyták el? És mi köze van ahhoz, hogy ma muszlim szélsőségesek özönlenek be Európába, azonnal bevetik magukat a kirekesztett életmódba, az adófizetők pénzén furikáznak haza dzsihadozni, és még sorolhatnám? Feltalálták a nullát meg volt pár jó matekosuk, hurrá, ez most akkor évezredeken át fogja jogosítani őket arra, hogy rajtunk élősködjenek? Kösz, de nem. De te befogadhatsz magadhoz pár dzsihadistát, ha egyenlítősdit akarsz játszani. Mekkora baromság!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.01. 10:05:43

Ez nem az EU szégyene, hanem Marokkóé. Onnan menekülnek az emberek, nem tőlünk.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.01. 10:07:29

@Cascabel: ha egyszer szegény hozzászóló olyat vágott le, mintha a kezdő kommunisták kézikönyvéből másolta volna ki az első meggyőzési gyakorlatot :)

tucano 2014.09.01. 11:48:01

@Muscari: pedig ide szinte csak olyanok írnak, akik valamilyen okból elköltöztek külföldre. De másnak már nem engednék. A többi csak sallang.
Viszont a linkelt zene magánhimnuszom és ugye szól is valamiről. Ráadásul pont benne vannak az úszók is Ceutánál.

@Zka: A tőlünk alatt mit értesz? Sztem kb. ugyanannyian húznak el Marokkóból, mint Magyarországról a lakosság számát tekintve.

@Réka ‎: szar lehet általánosítani, meg rasszistának lenni. Ne is mondd, hogy nem, mert de. Gyrost ne is egyél, mert bomba van benne, meg megkövezett nők.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 11:58:20

@tucano: nem mondom, hogy nem, mert teljesen mindegy, hogy minek gondolsz. Abszolút nem sértő a jelző egy olyan korban, amikor bármilyen ellenvéleményt rászistázással/komcsizással tudnak le egy vita során. Az iszlámot egy fasisztoid halálkultusznak tartom, amelynek semmi keresnivalója Európában, ha valaki emiatt rasszistának tart, kedves egészségére.
(Mellesleg a gyros görög étel, de ezt a magamfajta szűklátókörű rasszistának nem is illene tudni.)

tableno 2014.09.01. 12:16:06

@Réka ‎: "Az iszlámot egy fasisztoid halálkultusznak tartom, amelynek semmi keresnivalója Európában, ha valaki emiatt rasszistának tart, kedves egészségére." - ilyen alapon a kereszténység meg minden egyéb vallás is az, mert vannak szélsőséges irányzatai. Sőt, egész Skandinávia őrült tömeggyilkosok gyülekezete, mert kitermelt egy Breiviket. És persze minden német náci, és minden magyar nyilas...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 12:23:21

@tableno: nono azért a kereszténység kötött egy új szövetséget Istennel, amely sokkal inkább a szeretetről és elfogadásról szól (tette ezt akkor, amikor az iszlám még egy kósza gondolat sem volt). Az iszlám ilyet nem tett. Ez máris különbség. De van, aki a kereszténységet is en bloc egy veszélyes rákfenének tartja, hát lelkük rajta, ez is egy teljesen elfogadott felfogás, nincs is semmi bajom vele.
Ezen kívül velem ellentétben te összemosod az ideológia kritizálását az egyének gyűlölésével - soha nem mondtam, hogy minden muszlim terrorista vagy öngyilkos merénylő. Az egyes hívőkkel semmi bajom nincs, ettől még az ideológiát mint olyat bírálhatom, a kettő nem zárja ki egymást.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.01. 12:25:40

@tucano: A tőlünk alatt az EUt, nyilván Magyarországnak is megvan a maga adag szégyene hasonló okokból.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.01. 12:27:27

@tableno: szerintem minden vallás szemétdombra való.

tucano 2014.09.01. 12:27:59

@Réka ‎: nem sértés, ténymegállapítás. Neked nem ellenvéleményed van. Többszáz millió embert ítélsz el pár mondattal, akiknek a történelme, vallása, szociális és társadalmi berendezkedése teljesen eltér egymástól. Embereket ítélsz meg úgy, hogy nem ismered őket, nem tudsz róluk semmit, mert akkor nem írnál ilyeneket. Itt van az egyik szomszédom Alinak hívják és hangosan imádkozik, naponta többször. Képzeld nőket szokott megvágni. Mert szívsebész... De nem is magyarázom, gyűlölködj nyugodtan tovább, ha ettől neked jobb, szép napot.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 12:35:10

@tucano: ha te nem vagy képes egyszerre fejben tartani két olyan egyszerű gondolatot, hogy Alival semmi bajom, a vallását viszont bírálom, akkor tényleg nem érdemes folytatni. Szép napot neked. Menj egyél egy gyrost :D

Ginix 2014.09.01. 12:44:17

@adg [Au, Darwin]: @házelőtthinta: dél-amerikából meg közép-amerikából az igen szegényeket mennek ezeken a csónakokon és nem a család dobja össze, hanem x év alatt ledolgozzák. tehát utólag fizetik ki.

tableno 2014.09.01. 12:56:36

@Réka ‎: Te kábé annyit tudsz az iszlámról, mint egyszeri tálib a genderelméletről... De nézzük praktikusan a dolgokat: akár van, akár nincs szerinted helye az iszlámnak Európában, a tény az, hogy már elég régóta itt van, több tízmilliónyi követővel. Ha kollektíve megsérted és megbélyegzed őket, szerinted kinek használsz vele? Megmondom: a szélsőségeseknek, akik nem együttélni kívánnak a nyugati civilizációval (mint amúgy az európai muszlimok elsöprő többsége), hanem el akarja pusztítani azt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 13:03:27

@tableno: megnyugtatlak, hogy sokat tudok az iszlámról. De a Szily-imitáció jópofa volt.

tableno 2014.09.01. 13:10:52

@Réka ‎: Ha sokat tudnál az iszlámról, nem írnál ilyen bődületes ostobaságokat.

adg 2014.09.01. 13:11:01

@Ginix: Nem tudom, hogy ott mi történik velük megérkezéskor, de ez itt nem működik.
Itt ugye jön a társaság a csónakkal, és amikor ausztrál vizekre érnek, akkor kihalássza őket a partiőrség. Megpróbálják visszaküldeni őket, ha az nem veszélyes, de mivel általában valami nagyon ótvar egyszerhasználatos ladikon jönnek, ezért inkább kihalásszák őket.
Ekkor bekerülnek valami táborba, pl a Karácsony szigeteken, vagy Nauruban, esetleg Asztráliában, pl itt Darwinban. És akkor elkezdődik az ügyintézés, ami hónapokig, problémásabb esetben évekig tart.
Ezalatt tartják őket, kapnak enni, tanulhatnak nyelvet, szerveznek nekik szociális programokat, egészségügyi ellátást, bármit, de tulajdonképpen el vannak zárva. Idővel a megbízhatónak bizonyulókat kiengedik néha, vagy akár állandóra is, járhatnak templomba, tanulhatnak kint is valamit, stb., de nem dolgozhatnak, legfeljebb önkénteskedhetnek valamit, pl a saját táborkban.
Aztán ha eldőlt a sorsuk, akkor vagy visszaküldik őket haza, vagy kapnak egy állandó vízumot a vele járó összes szociális támogatással, társadalombiztosítással, dolgozhatnak amit tudnak, és 4 év múlva kengurus utlevéllel mehetnek balira nyaralni. :)

Szóval a hosszú és elzárt várakozas miatt csak előfinanszírozási rendszerben tudnak jönni. Szerintem azt sem tudják előre, melyik táborba kerülnek.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 13:14:51

@tableno: én azután jutottam erre a következtetésre, hogy tanulmányoztam az iszlámot. Nem vitatom el tőled a jogot, hogy baromságnak tartsd. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.01. 13:18:54

@Réka ‎: hagyd, tabi nickjét elrabolta valaki pár hete, aki azt képzelni, mindenkinél mindent jobban tud, mivel ő _külföldön él_.

azt még nem teszteltük, hogyan működik az axiómája, ha olyannal vitatkozik, aki szintén külföldön él.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 13:27:09

@Babette.: nem értem azokat az embereket, akik képtelenek elképzelni, hogy valaki azonos tudás birtokában más következtést von le, mint ők. Nem értem, miért csak az az elképzelhető, hogy aki más véleményre jutott, az csak tudatlan idióta lehet... mindegy. Én vagyok a beszűkült rasszista, nekem magas az ilyesmi :D

Ginix 2014.09.01. 13:34:10

@adg [Au, Darwin]: ott meg erre jól kiépült maffia van, leginkább náluk is dolgoznak semmi pénzért, hiszen a tartozást kell leróni. mivel mindenképpen illegálisak nagyon sokszor 15-20 évbe telik mire újra találkozhatnak a családtagjaikkal (már ha egyáltalán). ecuadorban pl nagyon kevés reklám plakát van, viszont azok egy része pont arról szól, h óvakodj a coyoterok-tól (embercsempészek). sehogy sem jó ez sajnos:(

tableno 2014.09.01. 13:43:55

@Réka ‎: Nem a következtetéseiddel van baj, hanem hogy eleve rosszul tudod a tényeket. Például hogy az iszlám halálkultusz lenne? Gondolom itt a mártírhalálra gondolsz. Csakhogy ez a dolog a kereszténységben is úgyanúgy létezik, sőt nem egy elvileg keresztény szektáról tudunk, ahol kollektív öngyilkosságot követtek el. És ügye ismerünk keresztény fundamentalista terroristákat, sőt terrorszervezeteket is (pl Ugandában a Lord's Resistance Army, ami kb egyenértékű a muszlim Boko Haram-mal). És az is tény, hogy az iszlám hittudósok többsége elítéli a terrorizmust, az erőszakot. De mindegy, kiszálltam. Nem fogok itt ingyér' népnevelni, ha ennyire nincs rá igény... :P

tableno 2014.09.01. 13:54:57

@Réka ‎: "nem értem azokat az embereket, akik képtelenek elképzelni, hogy valaki azonos tudás birtokában más következtést von le, mint ők." - a kreacionisták is mindig ezzel érvelnek... :)

Na de most már tényleg kiszállok.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 13:56:38

@tableno: kár. Hitlert még bevethetted volna, már csak ő hiányzott. Bár Breivik is megteszi.

2014.09.01. 14:27:39

@Ginix:
"óvakodj a coyoterok-tól (embercsempészek). "
Ismertem par coyoterot, rendes emberek voltak. Elofordul sajnos, hogy nehany visszael a helyzetevel, de igy van ez mashol es mas szakmakkal is:)

2014.09.01. 14:47:24

@Réka ‎:

"Az iszlámot egy fasisztoid halálkultusznak tartom, amelynek semmi keresnivalója Európában"

Háát, előre szólok, hogy én nem tartom magam az iszlám szakértőjének, de szerintem is durván általánosítasz. Például a közel-keletről beszélsz, holott a legnagyobb iszlám országok nem is ott vannak.

Indonézia, India, Törökország pl. Ez utóbbi ráadásul elég európaközeli... mi van üzbegisztánnal, mi van a tádzsikokkal? Sőt, mi van az azeriekkel meg a bosnyákokkal?

Biztos vagyok benne (nem iróniából, hanem tényleg), hogy svédországból nézve ezek nem tűnnek civilizált helynek, se nem európainak például a bosnyákok, de mégis melyik ezek közül az, amelyik semmit sem fejlődött a középkor óta?

Apropó középkor: ez az iszlám újjászületés egy teljesen friss dolog, maga az iszlám viszont nem, úh ezeket egybemosni is viszonylag nagy csúsztatás.

Szóval szvsz elég pontatlanul fogalmazol: ha azt mondanád, hogy a dzsihádistákat nem szívesen látjuk, azzal szerintem minden józan ember egyetért. Én még azzal is (ami pedig már jóval kevésbé PC), hogy a világon jelenleg élő erőszakos elmebetegek között kellemetlenül felül vannak reprezentálva a muszlimok, de azért így mindent egybemosni tényleg elég meredek.

tableno 2014.09.01. 15:03:25

@Th's child: Teljesen igazad van, minden egyes pontban. Annyit még, hogy a jelenlegi legveszélyesebb szélsőséges iszlámista terrorszervezet, az ISIS ellen pillanatnyilag egyedül a szintén muszlim kurdok tudták sikerrel felvenni a harcot. Azok, akiknek az alakulataiban nők is harcolnak. És akik a Nyugatot, de még Izraelt is szövetségesüknek tekintik.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 15:03:32

@Th's child: a volt szovjet tagállamokban elég durva iszlamista szakadárok vannak, Kínában is merénylenek ilyen csoportok sajnos, a közép-ázsiai muszlim csoportok szélsőséges mivolta egyáltalán nem ismeretlen előttem. Azt hiszem, itt üzbég bevándorlók követeltek paravánt az osztályterembe, mert nem voltak hajlandók beülni koedukált svédoktatásra. Indiát nem kell bemutatni. Törökországban sajnos előretörőben van a Muszlim Testvériség.
Nem mondtam, hogy nincsenek mérsékelt muszlimok. nem értem, miért értelmezed a mondandómat ügy, hogy minden mohamedánt terroristának nézek. Nyilván a legtöbb muszlim ember békességszerető. Ettől még gondolhatom azt, hogy nemtörődömségből, tudatlanságból, megszokásból egy iszonyúan idejemúlt és potenciálisan életveszélyes vallást követnek, amelynek megvannak a szép oldalai is, de a világeseményeket nem ezek a jellemzők dominálják. Az iszlámnak nincs egy össze- és visszatartó egyetemes egyháza, hanem az egyes imámok magyarázatai szerint alakul egy-egy közösségben a vallás értelmezése. A szegregált nyugati társadalmakban ez iszonyú feszültségekhez vezethet, amit a többségi társadalom konfliktuskerülő kultúrája és a tolerancia iránti törekvés nem képes a helyén kezelni és kellően megfékezni.
Elvétve vannak államok, ahol az iszlám többségi vallás nem jelent nyomort és elnyomást (bár a kettő közül legalább az egyik általában befigyel, lásd UAE és társai aranykalitkákat), de azért nem véletlen, hogy többnyire iszlám országokból menekülnek szekuláris országokba az emberek.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 15:05:08

@Th's child: egyébként meg persze, hogy pontatlanul meg túlozva fogalmazok. Ha pontosan, minden kitételt és kivételt felsorolnék, nem blogkommentet írnék, hanem enciklopédiát. Mindenkinek minden szavába bele lehetne kötni, csak minek.

tableno 2014.09.01. 16:21:55

@Réka ‎: Hát nem sikerül betartanom a fogadalmamat, mert akkora magas labdákad adogatsz, amiket egyszerűen nem lehet kihagyni:

"Az iszlámnak nincs egy össze- és visszatartó egyetemes egyháza, hanem az egyes imámok magyarázatai szerint alakul egy-egy közösségben a vallás értelmezése." - akárcsak a protestánsok...

A többire inkább tényleg nem reagálok, jobb lesz mindenkinek.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 17:19:34

@tableno: fergeteges h engem vadolsz tudatlansaggal. A protestans vilagban csak nehany pelda: anglikan egyhaz, sved egyhaz, reformatus egyhaz, mikozben az iszlamban minden mecsetben mas-mas valtozatot predikalnak... azokkal a labdakkal oriasi ongolokat rugsz am!

2014.09.01. 17:34:29

@i got my: Kivancsi lennek hogy te eltel-e mar nem-nyugati orszagban. Valahogy az az erzesem hogy 'nem' a valasz. Egyebkent ha kicsit tanulmanyoznad a vilagtortenelmet, eszrevenned hogy a 'nyugati' kultura tortenete kicsit tobbol all mint masok javainak a jogtalan eltulajdonitasabol.

2014.09.01. 17:41:50

@Mr Long (UK): Ezt most lattam... Ugy tudom benne van a szalloda is a napi 200 dollarban. Ez a minimum amit el kell kolteni fejenkent naponta, azt hiszem csak 'low season'-ben, 'high season'-ben 250, legalabbis igy emlekszem de oszinten szolva most nincs idom utananezni.

Rasszizmusrol: ha valaki ellenzi a rasszizmust az nem azt jelenti hogy helyesel mindent amit barmely nem feher boru ember csinal. En egyszeruen nem szeretem az igazsagtalansagot, barki ellen iranyuljon; feher, fekete, no, ferfi, stb. Jelen esetben 'i got my' forumtarsunk egyes kommentjeit igazsagtalannak erzem nyugati, europai emberekkel szemben.

tableno 2014.09.01. 17:48:06

@Réka ‎: "A protestans vilagban csak nehany pelda: anglikan egyhaz, sved egyhaz, reformatus egyhaz" - plusz még felsorolhatok neked vagy húsz (de lehet, hogy száz) különféle amerikai protestáns felekezetet. Ugyanezeknek a megfelelői az iszlámban a siiták, az alaviták, wáhábiták, szúfik, stb. Ja, és a református egyház annyira nem egységes, hogy pl Hegedűs Lóránt a mainstream vezetéssel szemben homlokegyenest ellenkező dolgokat prédikál. Erős központi világegyházi vezetés gyakorlatilag csak a katolikusoknál van. Úgyhogy ez öngól...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 18:26:02

@tableno: öngol ja a reszedrol. A sved egyhaz csak 2000 ota nem allami. Amerika peldaja is engem igazol mivel ott valoban hasonlo a sokfele felekezet, mint az iszlam, es ott is tortenik a legtobb es legdurvabb elfajzas is. Igenis az a jellemzo hogy ha van egy nagyobb egyhaz az jobban osszetartja es moderalja a hiveket, mint amikor minden sarkon mast predikalnak.

tableno 2014.09.01. 18:39:16

@Réka ‎: Ja, csak nem erről vitatkozunk. Azt éppen hogy ÉN állítottam veled szemben, hogy az elfajulás és a szélsőségesek NEM csak az iszlámra jellemzőek. Vagy akkor te most egyetértesz velem?

tableno 2014.09.01. 18:44:28

@Réka ‎: Ja, amúgy Iránban is államvallás a siitizmus. Akkor az úgy már oké?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 19:06:47

@tableno: abban egyetertunk h nem csak az iszlamban vannak elfajzasok, ilyet nem is allitottam. De az iszlam szerintem hatvanyozottan veszelyesebb barmi mas vallasnal, mivel nem puszta vallas, hanem politikai ideologia is es mar csak ezert sem hasonlithato ossze a tobbi mai vallassal.
Siitizmus az iszlam egy iranyzata. De ugye te ertesz hozza :D
Meg szerencse h kiszalltal a vitabol! Mi lenne itt ha nem tetted volna :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.01. 19:08:51

@tableno: igen es? Most komolyan itt jatszod velem a hulyet? Nem vagyok vevo ra. Megint engem igazolsz: az iszlam a sarki szektamecsetben es allamvallaskent is ugyanolyan veszelyes. Köszi hogy egyenkent alairod az erveimet de most mar en szallok ki, mert unlak. /Ignore on.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása