oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 26. 06:52,  Kilátások Ausztriától Ausztráliáig 154 komment

2014. július 26. 06:52 Határátkelő

Kilátások Ausztriától Ausztráliáig

Ha szombat, akkor újra kitekintünk a határátkelők ablakain. A mai felhozatal Ausztria, Anglia, Spanyolország, Hollandia, Oroszország, Norvégia és Ausztrália. Ismételten köszönet a képekért a küldőknek. Haladok szépen sorban, így akinek a kilátása még nem került sorra, az is meg fog történni a következő szombatok valamelyikén, illetve persze bátorítanék, hogy küldjétek továbbra is a szép vagy éppen kevésbé szép illetve érdekes kitekintőket.

Tirol_nyitó.jpg

Induljunk el Magyarországhoz legközelebbről, a szomszédos Ausztriából. Tirolból ketten is sorra kerülnek ma, először Ági fotói, a nyitókép is az ő érdeme.

„Hosszas tervezgetés után 11 hónapja egy kedves kis tiroli városkában kötöttünk ki, Imstben. Pontosan a kilátás az, ami engem napról napra még mindig elbűvöl, egyszerűen nem tudok betelni a hegyek látványával. A lakásunk kb. 1000 m magasan van, a helikopterek sokszor szinte az orrunk előtt repkednek. Mivel nem csak egy arca van a velünk szemben lévő vidéknek, nem is tudtam egy-két kép mellett dönteni.”

Még mindig Tirolból küldött képet Terepnyuszkó, aki Ágihoz nagyon hasonló élményekről számol be, talán nem véletlenül. „A hely: Ausztria, Tirol, annak is egy, a hegyek között fekvő kis faluja. Az ablakból bármerre kinézve ezeket a hegyeket látom (és persze a szomszéd házak tetejét, és a kerteket).

Tirol_terep.jpg

Negyedik évemet kezdem Tirolban, de még mindig pontosan emlékszem, hogy mennyire elbűvölt a hegyek látványa: csak álltam az ablakban, és órákig képes voltam őket nézni).

Ha Magyarországra látogatok, és meglátom Pécset, mindig elcsodálkozom, hogy hova "vitték el" a Mecseket? Remélem másoknak is ugyan úgy tetszeni fog ez a kép!”

A szomszédos Ausztriában maradva még mindig, jöjjön egy kép a fővárosból, ahonnan eddig még nem láthattunk kilátást. Szilvi és Balázs is küldte Bécs 18. kerületéből.

Bécs_1.jpg

„Bécs 18. kerülete jó. Nekem személy szerint innen 20 perc bejutni a munkába. Csúcsidőben is, kevés forgalom esetén is.

Van itt olyan, hogy leáll az U-Bahn, hogy valamilyen Betriebsstörung van, de még valahogy ezt is kellemesen teszik sógorék. Általában pár perc, és a fennakadás már meg is szűnt. Azt, hogy minden megálló tiszta, rendezett, már meg sem említem. Bécsben élni jó.”

Az Ausztriával szomszédos Németországból, Petika nem semmi nevezetességre lát rá az ablakából, ha csak átmenetileg is.

Köln1.jpg

„Csak ideiglenesen élvezhetem a kilátást (és magát Kölnt), hamarosan el kell költözzek. De ezt már tudtam a beköltözéskor, így kötöttem némi kompromisszumot: nincs terasz/erkély, csak "szingli-konyha" van sütő nélkül, legfelső emelet, lift nélkül, de mindez egy bő fél évre, bútorozva, "all inclusive", pár percre a központtól, remek tömegközlekedési adottságokkal. És hát a kilátás a konyhából ill. hálóból sokat számít.

Köln2.jpg

Íme, mit is látok lefekvéskor/adott esetben napközben (feltéve, hogy nincs köd és nem esik).”

Hollandiából, Capelle a/d IJsselből érkezett Anyucitól a következő szép kerti kép.

hol.jpg

„Ez egy első emeleti 4 szobás lakás egy 3 toronyból álló társasház. Minden hónap első vasárnapján kertészkednek a kertész csoport tagjai ( ahová bármelyik lakó beállhat). Közös péntek esti szalmakrumpli, sör a bárban:-) Gyerekeknek mozgózás. Megnyugtató érzés minden reggel madárcsicsergésre és szép zöld kilátásra ébredni.”

Nóra Moldéből, Norvégiából küldött képet.

Molde_Norvégia.jpg

Anglia, mint a legkedveltebb magyar célpont nem maradhat ki a heti kínálatból. Ma Laja képviseli a Brit-szigeteket.

Laja_Anglia1.jpg

„Én ezt látom az ablakból, egy közepes méretű angol kisváros központjától kb. 10 perc sétára lakom. Szemben egy park van, benne egy játszótérrel. Ennek ellenére a lakás csendes, a ház körülbelül 5 éve épült, teljesen korszerű. Jó a hőszigetelés, ráadásul déli fekvésű, így a nap reggeltől-estig besüt.”

Károly Spanyolországból, ezen belül a valenciai Faurából küldött fotót.

Szentpéterváron Gabi ezt látja az ablakból.

Szt.Pétervár.jpg

És még egy kis egzotikum a végére, adg jóvoltából már jártunk Darwinban, most Timi is küldött két képet ugyanebből a városból. „Pálmafák a teraszon, pálmafák és óceán a konyhaablakból.. Ez Darwin, a legtrópusibb aussi város.”

Darwin1.jpg

Darwin2.jpg

Apró szolgálati közlemény: mivel tegnap páran megjegyezték, hogy a szokásosnál lassabban kerülnek ki egyes kommentek (mármint azoktól, akik nem szerepelnek a prémium listán), kénytelen vagyok jelezni (noha nem akartam ezzel dicsekedni...), hogy a következő egy hétben szabadságon vagyok, ezért e csúszás, de igyekszem. Remélem, elnézitek nekem! :)

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: fotó Ausztrália Ausztria Németország Oroszország Anglia Spanyolország Norvégia Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr996545359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.07.26. 14:25:26

@Jani haverja: A Mediterran Alpok az ilyen, vagyis Franciaorszag deli resze / Olaszorszag eszaki resze, Monaco kornyeke ilyen, ugy is hivjak, hogy "a tengerparti Alpok" raadasul tele van burzsuj ettermekkel jobbnal jobb kajakkal, meno koktelokkal, miniszoknyas nokkel, rolexes, zseleshaju dzsemszbondokkal (de ilyenek lehet, hogy Albaniaban is maszkalnak. :D)

2014.07.26. 14:25:38

@NIKI LAURA: Ha-nak nem az a célja mint amit te írtál. Az a célja amit éppen akar. Saját blog saját célokkal. Mégis milyen sokan vannak rajta :-)

2014.07.26. 14:26:34

@NIKI LAURA: Ha-nak nem az a célja mint amit te írtál. Az a célja amit éppen akar. Saját blog saját célokkal. Mégis milyen sokan vannak rajta :-)

i got my (törölt) 2014.07.26. 14:27:56

@mojyo:
Meszto am mojyo? Nyesztajaty!

2014.07.26. 14:28:27

@NIKI LAURA:
" A HA celja a magyar jomunkasember hataratkelesenek bemutatasa. "
Pontosan. Kis kedvcsinalo Calgaryhoz: +10C reggel 6-kor, fűtök. Kesobb se lesz +25C-nal melegebb. Juliusban! Ez meg csak hagyjan:( De menni kell a gyapotfoldekre is, minden nap, keves a rabszolga vagy selejtes. Haverom 2 honapja kapott szivinfarktust, de minden nap hivja a tulaj, mikor jon mar vissza. Fel sem veszi a telefont, elvezi a kenyszerszabadsagot. Operalas utan mondta neki a doki, nem a kajatol, nem a cigitol, hanem a megfeszitett munkatol lett beteg. Kihajtottak a lelket is. 45 eves. Mit er a relative sok penz, ha nem tudja az ember elvezni? Tegnap kellett volna felmennem Fort McMurraybe, majd' dupla fizetesert, de nem mentem, mert 11 ora a napi munkaido. A vegen mar igertek 500 dollar keszpenzt is az utra, benzinre, csak menjek. En meg csak azert se!!!! Raadasul ott meleg is van most es szunyogok. Itt legalabb latom a havas csucsokat a Rockiesban:( Ah, nem is panaszkodom, var a slave driver:(

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.26. 14:36:08

@Cascabel: +10C reggel 6-kor, fűtök. Kesobb se lesz +25C-nal melegebb. Juliusban!
- megyek Kanadaba klimamenekultstatuszert folyamodni. Istenien hangzik szerintem :)

FutureFry 2014.07.26. 14:37:07

@pamut: Hawaii. The Big Island. Ott pickup teherautóikat a helyiek néha megpakolják hóval a Mauna Kea tetején, utána meg leszáguldanak a beach-re hóembert építeni.

FutureFry 2014.07.26. 14:51:23

@M. Péter: Igen, egyre gondoltunk. Még síelni is lehet. Van aki a boogie boardjával csúszkál a havon a hegyoldalban, aztán kicsit később ugyan azzal az óceánban szörföl.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.26. 15:57:18

@pamut: tenerife, tengerpart es a teide. elvileg mindig havas a csucsa.

i got my (törölt) 2014.07.26. 16:12:54

@Cascabel:
"Tegnap kellett volna felmennem Fort McMurraybe, majd' dupla fizetesert, de nem mentem, mert 11 ora a napi munkaido."

Nem jobb két hónapot dolgozni 11 órában, mint négyet 8-ban?

NIKI LAURA 2014.07.26. 16:15:13

@Cascabel: mondtam mar,utleveled,valamennyi penzed van,tuz haza egy par evre,vagy Mexiko.
Basz..tod a manit ha fortmekmoribe dolgozol,egy ev alatt tizet oregszel.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.26. 16:29:58

Hej, Londonba kiküldött mosogatók, 10 pakival együtt lakók, voltatok e parkolóban parádézni?

totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/07/25/londonban_is_paradeztunk/

:-)))

Jók a képek, mennék most én is hógolyózni, faxom tele van a 35 fokkal...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 16:38:39

@mojyo: Ugyanez a dél-albán tengerpart is Vlorától délre. Egyébként nehogy azt hidd, hogy itt nincs élet. Viszont ötöd-tized áron, mint ott.
www.youtube.com/watch?v=91sMicMqroo

www.youtube.com/watch?v=Fn6DsMeyHGA

www.youtube.com/watch?v=01gVSLzgI0E

Ja, erről az utolsóról jut eszembe: Albán emberrel SOHA, SENKI ne üljön le pénzben sakkozni!!! Nővel se!!! DDD

pamut 2014.07.26. 16:56:07

@Din Serpahis: @tableno: @Jani haverja: @pappito: @adg [Au, Darwin]: @M. Péter: @FutureFry: @Babette.:

Ó, köszönöm a sok választ, azt hittem nincs is ilyen, és tessék, ez már a bőség zavara :)) Mindjárt neki is kezdek válogatni :)
Most komolyan, milyen mázlisták már azok akik ilyen helyeken élnek.

2014.07.26. 17:03:15

@Jani haverja: En nem mondtam, hogy azt hiszem, hogy nincs elet :D Sot, ugy tippeltem, hogy nagyon is van, csak kevesbe "glam", vagyis de, csak nem ugy. :D Ezert is irtam azt. :D

Egyebkent nagyon szivesen beutaznam egyszer Albaniat, pont a hegyek meg a tenger miatt csak nagyon felek a kullancstol es egyeb verszivoktol, hogy az ilyen "meleg" hegyeken vannak, a francia/olasz/monacoi Alpok korul is vannak sajnos. (Jo, hat egy kicsit a maffiozoktol is, bar azok is vannak Monacoban de mivel nekik mar bejott az elet ezert toluk kevesbe felek. :D)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 17:12:57

@mojyo: Kullancsok itt nem nagyon vannak. Én a közel 3 év alatt eggyel sem találkoztam. Inkább a hegyekben a nagyon gazos területeken túrázva a kígyók.
A maffiózóktól sem kell félned, kivéve, ha kábszerrel, vagy fegyverrel szeretnél kereskedni a nyaralásod alatt, összekötve a munkát a pihenéssel :) De ez gondolom nem pálya Nálad, mint ahogy a többségünknél sem :)

2014.07.26. 17:21:13

@Jani haverja: Akkor jo, ha a kullancs nem jellemzo, a kigyotol kevesbe felek, ha nem merges, akkor azok altalaban elbujnak, ha ijedtek. De a kullancs meg is fertozhet, attol en nagyon parazok.

De amugy ja, csak nyaralasi celbol erdekel, nem "uzleti" ut miatt kerdem, szoval mindenkepp megnyutato. :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 17:38:55

@mojyo: Nana! A kígyók igaz, hogy zajra elmennek, de attól függetlenül véletlenül beléjük lehet szaladni, ha nagy gazban aránylag halkan mész!
És itt többfajta halálos mérgű kígyó van (persze ha idejében kapsz ellenszérumot, akkor nem halsz meg), mobiltelefon térerő meg a legeldugottabb völgyben is van itt, csak el tudd magyarázni, hogy hol vagy :) Mert ha igen, akkor küldik is a helikoptert az orvossal.

A Gögöllői Agrártudományi Egyetemről voltak itt sokszor kígyászok, itt egy képösszeállítás, kicsit lejjebb görgetve látsz egypár fajta kígyót, amik itt vannak:
www.flickr.com/photos/edvardmizsei/sets/72157636258826684

2014.07.26. 17:51:49

@Jani haverja: "többfajta halálos mérgű kígyó" ... OK, szevasz. :D

(Ezeken a fenykepeken amugy jol mutatnak, de akar a nenikem bibircsokja turazni Albaniaban ezek utan, terero meg helikopter ide vagy oda... :D)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 18:05:34

@mojyo: Ezt írta az egyik magyar kígyász egy másik honlapra:

"ME* 2013.06.10 07:49:41 Creative Commons License 2913

A Balkánon csak a homoki viperától kell tartani, aminek viszonylag erős mérge van. A többi kígyó majdnem veszélytelen, kivéve a másik két viperát: balkáni keresztes vipera (Vipera berus bosninensis) és a karszt viperák (Vipera ursinii macrops, Vipera ursinii graeca), amiknek valamivel gyengébb mérgük van. Aminek nincs cikk-cakk a hátán attól nem nagyon kell tartani, valamint, ha nem nyúl hozzájuk az ember nem történhet baj. Mindegyik kígyó egyből menekül, nagyon ritka, hogy inkább a támadást választják. Néhány helyen gyakoriak tudnak lenni (pl Durmitor), de a turista sújtotta helyeken nagyon ritkák.

www.herp.it/ Itt lehet nézegetni képeket az európai fajokról."

Ő ért hozzá, nem én :) De látod, a Durmitorban még több van :)

2014.07.26. 18:22:12

@Jani haverja: OK, hat ez valamennyire megnyugtato. En amugy sem tudok halkan turazni, mivel tenyleg mindentol felek es akkor is visitok, ha ramszall valami artalmatlan katicabogar, igy remelhetoleg a kigyok is megijednek a kozelbol. :D

De, ha ugy alakul, hogy tenyleg osszejon a kirandulas, tajekozodom elotte minden elolenyrol, es a "nem az enyem a kocsi amiben a drog es a fegyver van, es nem tudom, hogy kicsoda a Tetkos Joco" illetve a bocsanatkeresek es az istenaldjamegazalbanokatsokaig melle megtanulom azt is albanul, hogy megharapott a kigyo, es, hogy segitseg. :D Akkor igy mar nem tortenhet semmi gaz, igaz? :D

rezsöatya 2014.07.26. 18:23:32

@Jani haverja: "turista sulytotta hely"

Milyen kifejezo szokapcsolat!

rezsöatya 2014.07.26. 18:25:24

@mojyo: na tessek! Errol beszelek. Megy es visit!!! Szegeny kigyo meg fraszt kap...

:D

rezsöatya 2014.07.26. 18:26:36

@rezsöatya: ajjaj! Az az ly bizony j!
Hamu fejemre!

rezsöatya 2014.07.26. 18:28:23

@Babette.: tudod nekem is a telefon a hibas! :-P

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 18:55:03

@mojyo: A "kígyó" az "gjalper", azaz fonetikusan "gyálper", a "segítség" az meg "ndihmë", és "ndihm"-nek kell ejteni :)

De hogyan magyarázod meg, hogy éppen hol vagy? Mert azt ugye előre én nem tudom leírni... :)

Akik meg ilyen fekete dolgokkal foglalkoznak itt, azok nem vesznek fel stoppost, úgyhogy egészen biztos, hogy ilyen emberekkel nem is fogsz találkozni itt. Persze, ha mondjuk Lazarat környékén két autó áll egymás mellett, és az egyikből buzgón pakolnak csomagokat a másikba, akkor azért ne menj oda bekapcsolt videokamerával nézelődni, és megkérdezni, hogy berakhatod-e a cuccaik mellé a hátizsákodat is, meg elvinnének-e egy darabon... :)

firg_firg 2014.07.26. 18:57:06

@mojyo: turazz telen akkor kevesbbe aktiv a termeszet

Medvekkel meg farkasokkal most nem akarlak ijesztgetni ;))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 19:09:23

@firg_firg: Pedig azok is vannak itt a hegyekben :) Medve is, meg farkas is,

De nappal azok nem nagyon aktívak, meg az embert úgysem bántják, éjszakai sátrazásnál meg a kaját légmentesen (ol. műanyag dobozba) be kell zárni, és azért a biztonságért odébb vinni, a kajamaradékot meg jó messze kidobni (nem a konzervdobozt, hanem a kajamaradékot!).

Akkor nem lesz soha baj.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.26. 19:10:16

@pamut: asszem a Kanári-szigetekről szokták ezt mondani, hogy lehet reggel síelni, délután a beachen napozni? mondjuk nem tudom, melyik évszakban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.26. 19:17:30

@Jani haverja:
Egyszer megnézném Albániát.
Mondjuk a nejem hallani sem akar róla.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.26. 19:19:01

MŰKŐDIK A TV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SzZoole 2014.07.26. 19:28:43

@diggerdriver: na vegre:)))
Hogy sikerult beinditani?

SzZoole 2014.07.26. 19:37:32

@diggerdriver: a regi szoba antennad azert nem volt jo,mert csak regi analog adasokat tudott fogni.Azert kellet az uj modern antenna mert itt kb.2 eve mar csak digitalis adasok vannak.
Teccik erteni?:)))

2014.07.26. 19:38:00

@Jani haverja: Ezt felirtam, koszonom szepen! :D

Stoppooooost? Jezus, azt nem mondtam, hogy ugy mennek... Autoval gondoltam, vagy ugy a veszelyesebb? :D Egy olyan popec piros ladat mint ami a kepen van mar csak nem kell senkinek, ott, ahol mindenkinek Mercije van? :D Meg ha hasznalom az indexet akkor ugyis tudjak, hogy turista vagyok.... :D Legalabbis ezt tanacsoltak nekem eddig balkani autozassal kapcsolatban, lehet, hogy pont Te voltal, mar nem emlekszem, ne haragudj :)

@firg_firg: Akkor szoktam, altalaban, vagy eszaki szelben, ahol nem elnek ilyen lenyek, de Albianaba szerintem inkabb nyaron mennek, a tenger miatt :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 19:42:52

@diggerdriver: Neked nagyon könnyű lenne, és még olcsóbb is az amúgy is nagyon olcsó áraknál. Egyszerűen csak meg kell beszélned a két veled dolgozó albánnal, hogy mikor mennek haza, mert elmennél velük. Mivel itt a vendégszeretet kötelező, a "segged is kinyalnák", olyan helyekre is elvinnének, ahova egy átlag turista el se jutna. És amíg náluk vagy vendégségben, addig persze eszem-iszom ingyen van :)

Albánia melyik tájáról származnak?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.26. 19:45:26

@Zoole[uk]:
Értem én hogy villanymotor, de mi hajtja?
:))))))))))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 19:52:49

@mojyo: Ide bármilyen autóval jöhetsz nyugodtan, hozzá se fognak nyúlni. Akár méregdrágával jössz, akár olcsóval, mindegy, és az is mindegy, hogy milyen a típusa. Itt 2003 óta egyáltalán nem lopnak kocsit. Egyébként Merciből is egyre kevesebb van itt %-os arányban. Egy piros Ladával viszont igencsak megnéznének, mert olyan autó itt sose volt :)

Az itteni közlekedést meg meg lehet szokni egy tapasztalt vezetőnek kb. 10 perc alatt. Jobban kell figyelni az tény, de cserébe az adott útviszonyokhoz képest (pl. tömött városban) sokkal gyorsabban lehet haladni. Pl. ha Budapesten lenne annyi, és olyan keskeny útra annyi autó, mint pl. itt Tiranában, akkor Budapesten reggel fél 8-tól este 8-ig állna a forgalom, itt meg megy, mégha lassan is.

Körforgalomban kell átálítani az agyad, mert az első látásra egy idegennek esetleges, hogy kinek van elsőbbsége (a kintről bejövőnek, vagy a bent haladónak). Persze ennek is megvan a logikája, és ráál egy idő után az embernek ösztönösen az agya, de elsőre furcsa mindenkinek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.26. 19:56:00

@Jani haverja:
Nem tudom honnan vannak de nem Tiranából.
Bujar mutatta a házukat valami csodálatos hegyoldalban a Mapson.
Hihetetlen emberek.
A főnök a Bujar közöttük. Egy hihetetlenül tájékozott művelt ember aztán valamelyik nap mondja hogy csak négy osztályt járt iskolába.
Mondom hogyhogy? Azt mondja mikor náluk rendszerváltás volt összeomlott az iskolarendszer és ő hazament birkákat terelni a farmjukra.
Aztán 12éve lelépett ide Londonba minden nyelvtudás munkavállalási engedély nélkül ma már angol állampolgár.
A többiek nem ilyen műveltek de akit barátnak(shoku) fogadnak azért tűzbe mennek.
A legnagyobb érdekérvényesítő erejük az albánoknak van.
Engem az indiaiak meg a románok már többször le akartak nyúlni tőlük de mindig kiharcolták hogy velük dolgozzak.
Aminkor idejöttem Londonba az első hosszabb munkámat két albánnal dolgoztam végig.
Most ezekkel már egy éve dolgozok és most is hétfőn együtt megyünk másik munkára.

2014.07.26. 20:08:09

@Jani haverja: Az nem baj, ha megneznek, ahhoz mar hozza vagyok szokva a legtobb helyen amugyis :D Legalabb tudjak, hogy turista vagyok... ragasztok en matricat is, ha kell :D

De ha egy tapasztalt vezetonek is csak 10 perc megszokni, akkor vegulis egy fel nap nekem is eleg lehet mar csak... :D De amugy tenyleg minden hulye sztereotip viccet felreteve valoszinuleg nem akkora frasz, mint amennyi felelem az en fejemben van, de ez egyeni problema, egyszer tenyleg eljutok oda mert sokan mondjak, hogy nagyon szep es az albanokrol is mindenkitol csak azt hallom, hogy nagyon segitokeszek, es ha problemad van, akkor segitenek, vagy talalnak valakit, akinek a masodunokatestverenek a ferje ismer valakit aki tud. :D Ez kulonben nekem nagyon szimpatikus, emiatt is erdekel ez a kirandulas, de meg eddig mindig valami mas jott eddig azon az utazos listan, de egyszer tenyleg sorra kerul mar! :))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 20:08:16

@diggerdriver: Hát persze, hogy a Bujar a vezető :) A név kötelez :) Ennek a keresztnévnek ugyanis van rendes jelentése is, az a jelentése, hogy "tiszteletre méltó nemesember" ! :)
Sok ilyen albán név van, pl: Flamur=zászló, Durim=türelem, Shpresa (női név)=remény, Dhurata (női név)=ajándék, stb., stb.

Én 9 általánost végzett embert ismerek (itt 9 osztályos általános iskolarendszer van), aki Olaszországban egy gépgyár igazgatója. SOHA nem tanult semmi többet iskolában, minden ismeretét autodidakta módon szerezte, 1992-ben kiment Olaszországba segédmunkásnak egy gépgyárba, most ő az igazgató... :)

Tényleg kérdezd meg már tőlük, hogy merre laknak! Én is kíváncsi vagyok, meg Neked is jól jöhet.

Hari Seldon 2 2014.07.26. 20:18:45

@adg [Au, Darwin]:
Ez nagyon érdekes. Ez valami szolgálati átmeneti lakás?
(ha már írtad, akkor bocs, csak most kezdem végigolvasni a hozzászólásokat)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 20:19:33

@mojyo: Tényleg nagyon segítőkészek az albánok. Mi többek között az ő mentalitásuk miatt költöztünk éppen ide, és nem más országba.

És állítom, itt jóval nagyobb közbiztonság van, mint Magyarországon.

Sokszor leírtam már, hogy a Világ bármely országában kb. 3-4% a bűnöző típusú ember. Ez mindenhol nagyjából így van. Csakhogy amíg pl. Magyarországon a maradék 96-97% nem figyel a másikra, és emiatt az a bizonyos 3-4% simán be tud törni valahova, simán ki tud rabolni valakit, stb., addig itt Albániában a becsületes emberek FIGYELNEK EGYMÁSRA, és így egy bűnözőnek sokkal nehezebb dolga van. Itt én nagyon sokszor az utcán parkolva lehúzott ablakkal hagyom a kocsimat (mert meleg van), benne a kulcs (mert lusta vagyok kivenni és zsebre tenni). Ezt ha Budapesten megtenném, szerintem nem sokáig lenne autóm... :) Itt meg szinte mindenki így parkol bizonyos helyeken. Mondjuk turistás helyeken én sem parkolok így, mert a turisták mindig vonzzák a rájuk szakosodott bűnözőket a Világ minden táján, de azért itt legalább a turistás helyeken egészen biztosan nem fogják feltörni a kocsit. Ha nyitva hagynám lehúzott ablakkal, akkor sem vinnék el, de lehet, hogy valamit elemelnének belőle.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.26. 20:21:24

@Zoole[uk]: en mondtam, hogy ez a gond, csak maskepp:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.26. 20:22:28

@Jani haverja:
Ok megkérdezem.
Mikor egy fél éve elkezdtünk járni Park Royalba Én arra jártam amerre ők laknak.
Mondom gyertek velem ne buszozzatok.
Ok jönnek. Az első hét végén kérdezik mennyit fizessenek.
Mondom semmit nekem ez nem kerül semmibe.
Azt nem lehet ők nem fogadhatják el és kitett a műszerfalra harminc fontot fejenként egy tizest.
Jó rendbe. Később átvezényeltek máshova ami messzebb volt.
Következő héten szó nélkül fejenként 15fontot tett ki.
Kérdezi hogy you happy, hogy boldog vagyok e. Mondom igen, és ti hogy vagytok megelégedve a szolgáltatással?
Azt mondja úgy érzik magukat mint egy ambassador:)))))))))))))))
Attól kezdve mikor Bujár reggelente beül hozzám mindig mondom neki hogy its my pleasure Mr Ambassador:))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.26. 20:23:37

@Zoole[uk]:
Háhogy? Dróton dzsal a petró?
:))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.07.26. 20:28:42

@Babette.: ja,csak mar lekeste a foci vb-t mire megoldodott a gond:)

SzZoole 2014.07.26. 20:30:53

@diggerdriver: nem droton Jani,a levegobul gyun a zadas,frijun:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.26. 20:32:44

@Zoole[uk]:
Az a friju valami szállító cég?
Olyan mint a fedex?

artbrigitta 2014.07.26. 20:46:06

@pappito: Granada Spanyolországban

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 20:48:18

@diggerdriver: DDD
Egyébként nagyon korrektek, mindegyik.
Alkudozni bármilyen üzleti ügyben nagyon tudnak, de ha létrejön egy megállapodás, akkor azt a legmesszebbmenőkig betartják.

i got my (törölt) 2014.07.26. 20:56:55

@mojyo:
Albánia a stopposok mennyországa, ott még a rendőr is segít stoppolni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.26. 21:02:02

@Jani haverja:
Valóban nagyon korrektek.
Meg nagyon tiszták.
Melós ruhában nem ülnek be az autóba.
Az még nagyon érdekes hogyha valamit nem tudnak viszonozni akkor nem fogadják el.
Mivel látják hogy én mindent megteszek hogy ne kelljen sokat dolgozniuk kézzel ezért mindig igyekeznek a kedvemben járni.
Ha látják hogy tankolom a gépet amit kézzel kell felpumpálni mert csak öt tonna felett van elektromos pumpa akkor nem engedik, mindig ragaszkodnak hozzá hogy ők pumpálják tele.
Munka végén bemegyek az öltözőbe és a táskámat ráakasztom egy korlátra mert vissza kell menni az irodába az ujjlenyomatazonosítóhoz.
Mire megyek vissza a táskámat már betették a kocsiba.
Mindig mindenhol előre engednek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 21:14:08

@i got my: Igaz, viszont sokszor illik kifizetni a buszjegy árát, vagy legalábbis felajánlani.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 21:19:03

@diggerdriver: Igen, én is mindig jókat röhögök, hogy sok olyan lekoszosalbánozza őket, aki még életében nem volt Albániában, és nem is ismer egy albánt sem. Itt lehet, hogy valamivel több a szemét az utcán (bár rohamosan tisztul ez az ország), de a lakások, éttermek, kávézók, stb. patyolattiszták. És büdös ember sincs. Itt az az ember sem büdös, aki hajléktalannak látszik. (Azért írtam, hogy annak látszik, mert hajléktalan gyakorlatilag nincs.) Igaz, a víz itt szinte ingyen van, és legalábbis itt, a mediterrán sávban (a lakosok 75%-a itt lakik) nem kell nagy ügyet csinálni a vízvezeték bekötésből, azaz nem kell a csövet elásni mélyre, stb., mert úgysincs fagy :) Úgyhogy vize mindenkinek van annyi, amennyit akar, lehet tisztálkodni :)

Chaby 2014.07.26. 21:58:23

Látom az én kilátásom nem jelent meg :) Pedig akkor nem csak ilyen irigylésre méltó képek lennének. Na majd jövőre nekem is lesznek ilyen szép kilátásaim.

Herr Géza 2014.07.26. 22:15:18

@diggerdriver: Te Diggi, vegyél egy nagyobb autót/buszt, aztán már baggerozni sem kell....:))))))))))))

firg_firg 2014.07.26. 22:19:23

@rezsöatya:

- Csokolom Marika neni!
- Nahat! Szervusz Katikam! De reg nem lattalak! Jottok meglatogani nagypapat?
- Igen, Marika neni, igen. Na es hogy tetszik lenni Marika neni?
- Oregesen csillagom, edes draga kicsi csillagom, en mar csak oregesen vagyok. De meg itt vagyok. Es te jol vagy? Ugy lefogytal! Olyan sovany vagy gyermekem! Mondd csak, tudtok ti ott kulfoldon rendes ennivalot venni? Vannak ott is olyan jo boltok a kozelben mint itt minalunk az osanka?
- Persze Marika néni, hétköznap csak grószeri, hétvégén meg fogjuk az eszjúviiitt elmegyünk az uuubáánig, ha épp nincs betriibszstörung akkor a moll csak pár májl, ott lehet soppingolni, és ott van orgenik fuud is.
- … … … Hat jol van gyermekem, jol van. Biztos nagyon finom az a betribörung. Orulok hogy lattalak, udvozlom a nagypapat is...
- Csoklom Marika neni es jo egeszseget kivanok!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.26. 22:27:04

@Jani haverja: Még mindig tapasztalom a frissen kiköltözöttek között hogy milyen elképesztő előítéletek vannak a románokkal vagy az albánokkal bulgárokkal szemben.
Na most ami a legérdekesebb hogy ezek az előítéletek egyirányúak. a magyarok felől a többiek felé és sohasem vissza.
Ugye az alap az hogy a román az szőröstalpú bocskoros cigány az albán meg büdös kecskepásztor.
Magyarországon a politikai agymosás igen hatékony.

firg_firg 2014.07.26. 22:39:28

@diggerdriver: azert mert a magyar volt a legvidamabb barakk a szoc blokkban. (jugot most felejtsuk el) emiatt lenezi a tobbit, koszosabb, szegenyebb, alavalobb.

nyugatiaknak meg magyar-roman-alban-bulgar egykutya. A balkan a lajtan tul kezdodik. Van aki ugyanezt a rajnaval mondja.

rezsöatya 2014.07.26. 22:45:59

@diggerdriver: neked most nem a tévét kellene nezned? Vagy eleget nezted, mig nem mukodott??? :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.26. 22:55:28

@rezsöatya:
Így már nem olyan érdekes hogy van benne adás.
Eddig olyan titokzatos volt.

rezsöatya 2014.07.26. 22:57:33

@diggerdriver: ja. Azt hitted, tele van sok apro, de nagy csocsu holgyemennyel, mint a kompjutered. Aztan nem is!
:D

SzZoole 2014.07.26. 22:57:54

@rezsöatya: szerintem mar ugy besorozott,hogy nezi nezi,de nem latja:)))

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.26. 23:06:21

@firg_firg: :DDD

Te amugy szedsz valamit? Ha igen akkor en is kerek belöle:D

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.26. 23:09:19

@Jani haverja:
Ahogy ezeket irod, kedvet kaptam Albaniahoz. Csak azok a kigyok ne lennenek.

blackhairlady 2014.07.26. 23:18:43

@firg_firg: Kb mi igy beszelunk egymaskozt a gyerekeimmel:))))))

blackhairlady 2014.07.26. 23:23:53

Nagyon jok a kepek ismetelten, a piros Ladas a kedvencem:))) Csak emrt a tesomnak is piros ladaja volt, es bizony 25 evesen egy "jo barat" ala Turchi vette meg a lanyanak, mondvan jo lesz az neki osszetorni:D

A hegyek-volgyek-palmafak szekcio mind mind a maga nemeben csodas latkep, en nem is tudnek most hirtelen valasztani. ezert inkabb csomagolok es maradok:)

Muszaj lesz keritenem egy fenykepezot es az en kis palmafamat is bekuldeni, es a szomszedok meghitt kozelseget, na meg a kutyakenel meretu udvaromat:DDD

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 23:44:34

@diggerdriver: Tudom.
Régen volt az a vicc Magyarországon, hogy miért megy fel az albán tengeralattjáró gyakran a felszínre?
- Hát, hogy levegőt kapjanak az evezősök...

Na most akik anno ezen a viccen jókat röhögtek, azoknak fogalmuk sem volt, hogy 1967-ig Albániában volt A FÖLDKÖZI TENGER LEGKORSZERŰBB, ÉS LEGNAGYOBB TENGERALATTJÁRÓ FLOTTÁJA!!! (Igaz, szovjet segítséggel, de akkor is.) Sokkal korszerűbb, és nagyobb tengeralattjáró flotta volt itt, mint bármelyik más mediterrán országnak, beleértve természetesen Franciaországot is.

Szóval ennyit a magyar politikai agymosásról...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.26. 23:53:14

@Der echte Weinachtsmann: Nem kell félni, mi 3 év alatt egyet láttunk, igaz, azt a kertünkben :) De hamar elkotródott :) Az itteni falusi élet szépségei :) De ez még a régi házban volt, 2.000 m2-es kert, két patak határolta, és ez a kert végében volt.
Olyant viszont láttam hazafelé az út mellett, hogy egy párfős csoportosulásból valaki éppen lefelé lő az út széli vízelvezető árokba (itt a domborzat miatt ezek az árkok sokszor mélyek, és nagyok) egy sörétes puskával. Először nem értettem, hogy miért. Aztán hazaértem, és a szomszédok felhomályosítottak, hogy biztos kígyót lőtt le az illető.
Teknős az tavasztól őszig mindig van, azok nagyon aranyosak, de megfogni, felemelni csak oldalt lehet őket, mert azok is harapnak, de természetesen csak akkor, ha bántva érzik magukat, és természetesen nincs mérgük, csak állítólag fájdalmas, és nehezen gyógyul a harapásuk.

montroyal ( CAN qc) 2014.07.27. 00:13:36

@Jani haverja: lattam egy filmet albaniai utazasrol szolt tetszet a lelemenyesseg egyik autopalya alatt mostak a kocsikat a fonoknek 4-5 embere volt ment a business .. mutattak , hogy a vizet is es az aramot is lopjak, persze a teruletert sem fizetnek ,meg egy bufekocsirol arultak is kajat italokat ... gondolom ilyen illegalisan le kell fizetni valakiket.. a masik pasi egy lerobbant ezer eves vizieromuvet fabrikalt meg es vagy 800 hazat lat el arammmal... maszekba feketen ... super lehetosegek hazaja ...

adg 2014.07.27. 00:28:55

@Hari Seldon 2: Nem. Amikor idejottunk, a lakas meg holiday apartmentkent funkcionalt, rovid tavra adtak ki, mint nyaralot. Mi igy bereltuk ki egy honapra, meg Magyarorszagrol. Ha jol tudom, mi voltunk az utolso ilyen berlok, miutan kikoltoztunk, mar rendes kiado lakas lett belole. Nekunk is ajanlottak, de tul draga volt, akkor meg munkam sem volt. Aztan kicsit olcsobb lett, es amikor a kepek szerzoje par honapja idekoltozott delrol, akkor tok veletlenul pont ezt a lakast bereltek ki. Meg a berendezese is ugyanaz a lakasnak.
Ilyen kicsi a vilag.

blackhairlady 2014.07.27. 00:45:58

Azert ennek mekkora eselye van, hogy ket magyar a vilag masik vegen ugyanazt a lakast berelje ki? :) Tenyleg kicsi a vilag, ezek utan mar tenyleg itt az ideje, hogy a Holdat es a tobbi bolygot is lakotta varazsoljak a nagytudasuak:D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.27. 01:15:08

@montroyal ( CAN qc): Az már elég régen lehetett. Bár itt a "régen" fogalma más. Tehát ha kb. 10 éve, vagy régebben volt, az itt az őskor.

Iszonyat fejlődött Albánia 1997 óta. Nem nagyon tudok a Világban hasonló példát.

Most ilyen, legalábbis egy része:
www.youtube.com/watch?v=_t_fYzlCKEY
Egy másik:
www.youtube.com/watch?v=bISCduO-O48

Direkt angol nyelvű linkeket tettem be, hogy lehessen érteni.

De a szárazföldi ritkán lakott részek is őrülten fejlődnek.
Még az úgymond elhagyatott vidékeken is lakik ideköltözött született amerikai, én többet is ismerek ilyent. Merthogy Albánia az amerikaiaknak nagyon kedves valamiért. Nézd csak itt meg a lista NEGYEDIK helyezettjét:
www.nytimes.com/interactive/2014/01/10/travel/2014-places-to-go.html?src=dayp&_r=1
És ezen listán nem az első évben van az első 10 között Albánia!
Az egyik amerikai hölgy Valbonában él pl., majd nézd meg térképen, hogy milyen Isten háta mögötti hely egyébként a Valbona völgy, ő meg mégis oda költözött (sajnos ebben a videóban kevés az angol szöveg, azt is gyakran lekeverik).
www.youtube.com/watch?v=-48jePy1uFM

Szóval fejlődik bődületesen a vidék is. Persze vannak még megoldatlan dolgok, de már nem sok. Magyarországot pl. már számtalan dologban messze lekörözte Albánia, és a többi dologban is nagyon közel mögötte van, és közeledik rohamosan (el is fogja a többi dologban is pillanatok alatt hagyni).

Persze, mint minden gyors fejlődésnek, az itteninek is az a jellemzője, hogy nem egyszerre fejlődik minden szép lassan, így Albánia még mindig az ellentétek országa, de már közel sem annyira, mint pl. 2005-ben, amikor életemben először itt jártam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.27. 01:19:50

@montroyal ( CAN qc): Ja, a vizet itt senki nem lopja, mert gyakorlatilag ingyen van. Az előző házunkban 1,5 Dollárt fizettünk egy hónapra átszámolva. Ezt átalányként fizettük, és annyit folyattuk a vizet, amennyit akartuk.
Ebben a házban "nagyon drága" a víz. Sőt! Itt még vízóra is van! :)
Itt (kerti öntözéssel együtt) a vízszámlánk kb. 4,5 Dollárra jön ki átszámolva :)

A villanyt sem nagyon lopják tudomásom szerint, legalábbis nem olyan jellemző. Ja, annak az ára pedig HARMADANNYI, mint a rezsicsökkentés után Magyarországon :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.27. 01:35:43

@montroyal ( CAN qc): Ja, és büfékocsit már jó régen nem látsz a tengerparton! Az már 2005-ben sem nagyon volt. Helyette inkább elegáns éttermek, és az árak fillérekbe kerülnek.
Nem hiába fél Olaszország, meg fél Görögország ide jár nyaralni, mert jobb színvonalat kapnak, és jóval olcsóbban, mint otthon. Az előítéletesebb más országbeli (pl. német) meg hadd menjen Olaszországba, meg Görögországba! (Gondolják magukban az olaszok, meg a görögök) :)

adg 2014.07.27. 03:19:01

@blackhair-lady: Nagyon vicces volt, mert feltettek egy képet a fb-ra, amin az egyikük épp a nappaliban feküdt egy daybed-en. Van ennek magyar neve? :) Így ismertük fel a lakást, akkor még nem is találkoztunk személyesen. Én meg mellétettem egy másik képet, amin én fekszem ugyanazon az ágyon. Azt hitték, valami vicc. Így tudtuk meg, hogy ugyanazt a lakást sikerült megtalálnunk. :D

blackhairlady 2014.07.27. 04:23:16

@adg [Au, Darwin]: Ez tenyleg vicces:)))))))))
Az a kanape, nem?:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.27. 04:32:52

@Jani haverja: Az utak milyenek?Benzin milyen minőségű?Útközben ha ad hoc szállás kell, lehet találni, vagy csakis szigorúan előre foglalni/keresni, és aszerint utazni?Megnézném én is, meg esetleg egy 25-30 év múlva, öregecskedő korban ott letelepedni lehet, hogy jó lenne.Bár ahogy ismerem a balfék szerencsémet, addigra ott is minden jól megdrágulna...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.27. 07:39:21

@geegee: Az utak jók, legalábbis azok, amiket egy átlag turista, vagy egy átlag itteni lakos használ. Mert a hegyekben nagyon kevesen laknak, így ott az utak sem mindig jó minőségűek, mert nem nagyon van miért jót csinálni.
A benzinről: Az én kocsim benzines, és majdnem fél literrel kevesebbet fogyaszt, mint Magyarországon, pedig sem a vezetési stílusom, sem a használat módja (mennyi a városi, és mennyi a lakott területen kívüli használat) nem változott számottevően. Azt tudom, hogy itt nem kevernek bele bioetanolt a benzinbe, valószínűleg ezért (is) fogyaszt itt kevesebbet a kocsim. A dízel is jó minőségű, anno sokszor voltam itt dízel autóval is.

Ha apartmant akarsz venni a tengerparton, akkor azt mostanában érdemes, mert most még elég olcsó, olyan 650 EUR/m2-ért már ki lehet fogni jót is, de ha ilyenen gondolkozol, akkor keress meg privátban, mert ezt a dolgot részletesebben ki kellene fejtenem, és ez már tényleg nem tartozik ennek a fórumnak a témájához.

Biztos, hogy fog drágulni Albánia később, de egy dolgot nem szabad elfelejteni: Az albán embert bármifajta SZOLGÁLTATÁSBAN megverni lehetetlen. Ezek az emberek azt tudják a legjobban. Itt az emberek többsége vagy a kereskedelemben, vagy a vendéglátásban, vagy egyéb szolgáltatásokban (bankszektor, magánkórházak, fodrász, stb.) dolgozik, ipari és mezőgazdasági tevékenység itt elenyésző, és szerintem a szolgáltatások ár-érték arányban itt verhetetlenek. Ez valamennyire biztos, hogy így is fog maradni, mert ebből él az ország túlnyomó részt. Szóval szerintem 20-30 év múlva is ez lesz a legolcsóbb európai tengerpart, ha nem is ilyen nevetségesen olcsó, mint most. Idős korodban meg Neked (mint mindannyiunknak) legfőképpen szolgáltatásokra lesz szükséged.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.27. 07:51:33

@geegee: Ja, elfelejtettem: Ebben az országban mindig, mindenhol lehet találni ad hoc jelleggel szállást, a szárazföldön is úton-útfélen találhatók kisebb, de tiszta és színvonalas családi szállodák, a tengerparton meg kismillió szálloda van bármelyik településen. Ezek soha nem lesznek tele, mert mindig újak épülnek, hiába évről-évre egyre több (nagyon sokkal több) turista látogat el ide.
Mint már írtam, ha bármifajta szolgáltatást akarsz (a szálloda is ilyen), akkor ez az ország ebben verhetetlen. :)

2014.07.27. 07:56:21

@Jani haverja:

Én itthon, ha csak tehetem, albán pékségbe járok. Azt a minőséget senki más nem tudja produkálni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.27. 09:21:00

@Jani haverja:
Már csak a feleségemet kéne meggyőzni...

i got my (törölt) 2014.07.27. 13:13:57

@Babette.:
"Amennyiben egy EGT tagállam területén dolgozó, és ott biztosított magyar állampolgárnak Magyarországon van az állandó lakóhelye, akkor az illetékes – külföldi – biztosító által
kiállított igazoló nyomtatvány (E 106 vagy – 2010. május 1. után – S1) alapján, Magyarországon is teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult."
www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/GYIK_20121024.PDF

i got my (törölt) 2014.07.27. 13:14:08

Ha Ön másik uniós országban dolgozik, mint ahol él, mind a lakhelye, mind a munkahelye szerinti országban jogosult orvosi ellátásra.

Először jelentkezzen be az egészségügyi ellátórendszerbe abban az országban, ahol dolgozik, és szerezze be az S1 nyomtatványt (volt E 106 nyomtatvány) az egészségbiztosítási hatóságoktól. Ez a dokumentum feljogosítja Önt és hozzátartozóit, hogy regisztráltassák magukat annak az országnak a egészségbiztosítási rendszerében, ahol élnek. Így Ön mindkét országban rendelkezni fog egészségbiztosítási kártyával.

europa.eu/youreurope/citizens/health/when-living-abroad/health-insurance-cover/index_hu.htm

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.27. 14:02:59

@Jani haverja: Köszönöm a válaszod.Attól még azért messze vagyunk, hogy kapásból ingatlant vegyek, először legalább látni kéne a helyet legalább egyszer... :-)) Meg most a gempa is másra kell...De simán elhiszem, hogy pl mostanában érné meg a legjobban.Egyszer remélem eljutunk oda, talán jövőre.Nem is tudom, hogy érdemes menni kocsival (mondjuk Bécsből), az exjugó bandán keresztül, vagy inkább a digóktól átkompozni a csizmasarokról...?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 16:14:44

@i got my: köszönöm. ezek szerint már megy az oep oldala.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.27. 20:00:35

@lexrex: Én ezt tudom :) És akkor még nem is kóstoltál valami jóféle dél-albán pékséget :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.27. 20:01:10

@diggerdriver: Hát abban nem tudok sajnos segíteni... :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.27. 20:05:22

@diggerdriver: Bár mégis csak (esetleg).
Olvastasd el vele ezt a fórumot! Mennél több hozzászólást olvas el, annál jobban megnyugszik. Egyébként kommentelek ott is sokat:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9057737

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.07.27. 20:08:09

@geegee: A volt jugó tagállamokon keresztül jönni semmi vész. Úgy olcsóbb.
Lehet átkompolni Olaszországból, de az nagyon drága.
Ha aktuális lesz, keress meg privátban!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.27. 21:43:38

@Jani haverja: Köszi szépen.Elrakom a honlapodat is a búkmarkokba...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása