oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 06. 06:42,  A Flammkuchentől a Schwenkerig 385 komment

2014. június 06. 06:42 Határátkelő

A Flammkuchentől a Schwenkerig

Ma ismét nyálat csorgatunk (én már túl vagyok rajta…), azaz jöjjön a szokásos gasztrosorozat egy újabb epizódja, ezúttal pénteken (hogy legyen idő és mód megvenni a hozzávalókat a hétvégére). Célterületünk Saarbrücken és környéke, kalauzunk pedig Theg, aki nem csak írt, szerencsére fotózott is. Akkor gyomrokat előkészíteni, és lássuk!

cím_ Schwenkbraten répasalátával.jpgSchwenkbraten répasalátával

„Üdv mindenkinek, ismét Theg vagyok Saarbrückenből. A legutóbbi posztom (elolvasható ide kattintva) megjelenését csak egy nap csúszással vettem észre, ezért nem tudtam túl aktívan válaszolgatni. Ezúton is elnézést kérek és igyekszem ezúttal jobban figyelni.

Ma a helyi gasztronómia azon kis szeletét szeretném nektek megmutatni, amivel eddig volt szerencsém találkozni. A mellékelt képek a saját próbálkozásaim eredményei.

Előételek

Számomra korábban az előételt valamilyen leves jelentette. Itt is előfordul, hogy levest esznek előételnek, de nem ez a jellemző. Két tipikus kategóriába sikerült eddig belefutnom, ezek a saláták és a Flammkuchen.

A salátáknak özön variációja van, az egyszerű reszelt répás salátától a virslis tésztasalátáig. Amit kiemelnék, mert számomra meglepetés értéke volt, az a zöldsaláta koktélparadicsommal, olívaolajjal és balzsamecettel, ebben még nincs meglepő, de kenyérrel eszik. Először furcsán néztem, hogy „köretet körettel?!”, de kipróbáltam és nem is rossz.

A másik saláta, amit megemlítenék, az az almás lilakáposzta. Eddig lilakáposztával még csak párolt változatban találkoztam alma nélkül, de ez is bejött.

A Flammkuchen a szomszédból szivárgott át, elzászi specialitás. A hagyományos változat úgy néz ki, hogy egy nagyon vékony tésztát megkennek sajtkrémmel és teleszórják felkockázott szalonnával és hagymával. Gyakorlatilag kenyérlángos light. A feltétek variációja itt is megszámlálhatatlan, ahány ház, annyi Flammkuchen.

Flammkuchen.jpgFlammkuchen

Főételek

Ez már egy számomra kedvesebb terület. Azzal kezdeném, hogy bevezetem a Knödelteig (gombóctészta) fogalmát, mert több helyen elő fog fordulni.

A Knödelteig 1/2 rész nyers krumpli, 1/2 rész főtt krumpli, tojás, liszt, só, bors és szerecsendió keveréke. Lehet kapni előre gyártott tésztát és port is, amit vízzel kell csak elkeverni. „A legnagyobb istenáldása a krumpligombóc!” - mondta volna Buga Jóska, ha ide születik.

Az első saarlandisch főfogás, amivel megpróbálkoztam a Gefüllte Klöße (töltött gombócok), vagy ahogy a helyiek hívják „Gefilde”. Ehhez a fent említett Knödelteig-ból gombócot formázunk úgy, hogy a közepét májkrémmel töltjük. Ezt 20-25 percig főzzük.

Ezalatt megfőzhetjük a szószt is hozzá, ami felkockázott szalonnából, hagymából és tejszínből áll, egy kis borssal és petrezselyemmel ízesítve.

Gefuelte.jpgGefilde

Ha kihagyjuk a képletből a májkrémet, egy másik helyi specialitást, Hoorischét kapunk. Ehhez a tésztát henger vagy duplakúp alakúra formázzuk, a többi ugyanúgy megy.

Szokás még gombóc formájában köretként felszolgálni például pörköltekhez. Előre leszögezem, hogy ha valaki pár éve azt mondja, hogy pörköltet fogok enni krumpligombóccal, áfonyalekvárral és ízleni fog, azt helyből lehülyézem. Pedig ettem és ízlett.

Ehhez mondjuk hozzátartozik, hogy itt a helyi pörkölt (Gulasch) elég jellegtelen ízű a magyar változathoz képest. Ha tőlem kérdeznék egy bográcsozáson, hogy „Na, mi kell még bele?”, azt mondanám, hogy minden.

Másik régi ismerős a Wiener Schnitzel (bécsi szelet), de ezt sem úgy eszik a helyi vagányok, ahogy otthon megszoktuk. Általában valamilyen szósszal lelocsolják, ebből van több típus, vadászszósz, borsszósz, etc..., és mellé salátát esznek. Néha van mellé sültkrumpli is, de a saláta állandó kellék.

Szintén állandó kellék a saláta a grillezéseken (ha nem nomád körülmények között zajlik). Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy van 2 fajta, hátha van, aki az egyiket nem szereti. Legalább 5-6 féle a választék.

A Schwenker

És ha már grill, az előző posztomban már kitértem pár szóban a Schwenkerre (a mellékelt fotó ez esetben a Wikipédiáról származik). Nézzük, mit is sütnek rajta?

Schwenker (Wikipédia).jpgA Schwenkeren a Schwenker süti a Schwenkert, ami lehet egy a megszámlálhatatlan fajta grillkolbászból, Weißwurst, Rotwurst, Rostwurst, (egyedül a Conchita Wurstot hagyják meg az osztrákoknak), lehet Lyoner alias Fleischwurst, ami kicsit hasonlít a mi lecsókolbászunkhoz, csak sokkal homogénebb, és lehet Schwenkbraten, ami egy átlag 1.5-2 cm vastag tarjaszelet legalább egy napig pácolva olaj, mustár, hagyma, fokhagyma, paprika, curry, bors, cayenne-i bors, kakukkfű, oregánó és borókabogyó elegyében.

Eddig kétféle Schwenkerben volt részem. Az elsőt nevezzük mondjuk nomádnak. Itt se tányér, se villa (spanyolok előnyben), csak te és a Schwenker. Itt úgy zajlik a móka, hogy egy zsemlét vagy baguette darabot a kezedbe veszel, széttéped és sorba állsz a húsért / kolbászért, amit a Schwenker belerak.

Általában a húsfélék nem kompatibilisek a kenyérfélékkel méretben, így eléggé
röhejesen néz ki, amikor a 20 centis kolbászhoz próbálsz az 5 centi átmérőjű zsemléből is harapdálni. És akkor a szószról még nem is beszéltünk!

Van ennek persze kulturáltabb változata is, amikor asztalnál, tányérból, késsel-villával, salátával.

Még egy kicsit a húsoknál maradva, a helyi húsnagykerből is kipróbáltunk már két előre előkészített húsfélét, az egyik a Schweinrollbraten névre hallgat, ami sertésdagadó feltekerve, hagymával töltve és paprikás pácban érlelve, a másik a Zigeunerrollbraten, ami hasonló, csak kicsit erősebben fűszerezve. Abba nem mennék bele, hogy ha a kukoricaolaj kukoricából készül, akkor a babaolaj miből...

Egyéb

Nem szánok külön fejezetet a desszerteknek, mert gyakran kimerül egy pár gömb fagyiban, vagy egyáltalán nem desszerteznek. Ami szülinapokkor elő szokott kerülni, az a Käsekuchen (sajt- / túrótorta) ami ízre leginkább vaníliás krémtúróra emlékeztet, esetleg almás-pudingos torta.

Fingerfood kategóriában a bajor és sváb perecek viszik a prímet, általában vajjal megkenve.

Tipikus gyorskajának számít a Fleischkäse (hússajt). Ez egy békés átmenet a párizsi és a gépsonka között és van többféle ízesítése. Ennek a szokásos elkészítési módja, hogy a hentespultnál a néni lekaszabol egy hüvelykujjnyi vastag szeletet (ami vagy eleve meleg, vagy ezután lesz megmikrózva) és belerakja egy általad választott típusú zsemlébe.

Jó étvágyat! És evés után ne felejtsük el egy jó sörrel leöblíteni!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr176280818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 07:02:13

Szep jo regelt napot estet mindenkinek!

Meg jo hogy a jobbik felem szulinapja miatt szabit vettem ki, kulonben lemaradok Errol a jo posztrol es gasztronaprol.

Jol belemerultel a helyi kajavilagba. Ami a porkoltet illeti igazad van a magyarnak amugy sincs parja. Plane bogracsban.
Ajanlom meg neked a thuringiai krumpligombocot marhahus tekercsel.(Rinderrouladen) Ha mar ennyire bejott a gomboc.
A sajttorta pedig az egyik kedvencem de kihagytad a tejszinhabos epertortat. Azt is igen nagyon szeretik.

Egyebkent nagyon jo penteki inditas. Koszi erste:D

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 07:02:56

Hogy a fenebe vagyok en az elso?!

Theg 2014.06.06. 07:07:33

@Der echte Weinachtsmann:
Köszi! Majd kipróbálom.
Én sem értem, hogy hol van mindenki. Pedig direkt korán feljöttem, hogy még a szétoffolás előtt tudjak válaszolgatni :)

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 07:10:17

@Theg: ha gondolod szivesen megirom neked a mi valtozatunkat. Ösi, nagypapam fele recept.

Theg 2014.06.06. 07:13:49

@Der echte Weinachtsmann: Köszönöm, szívesen kipróbálom.

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 07:19:15

@Theg: A Sylt krumplit is megemlitetted. Szeretnem annyival kiegesziteni ha nem haragszol meg erste, hogy ez nem siman megsütött burgi, hanem hagymas szalonnas es önalloan es isteni finom vagy ket harom tükörtojassal. Nyam.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.06. 07:19:17

Hmmmmmm....
:)
Felétek nem eszik a csülköt?
Jó kis káposztával....

Theg 2014.06.06. 07:31:37

@svájci sapka (ch): Nem jellemző. Legalábbis én még nem találkoztam vele étlapon.

bpetya75 2014.06.06. 07:40:44

@Der echte Weinachtsmann:

gyanús vagy nekem, ezzel a sok rejtett reklámmal :-P

A poszt tényleg nagyon rendben van, gratula érte! Az azért szerencse, hogy Max száműzte magát, különben a koncsitás utalás miatt állt volna a bál egész nap.

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 07:43:36

@bpetya75: reklam? Nem allt szandekomban.
Ja es szakacs sem vagyok, hanem telapo:D

Max mar nincs?
Hogy mi Minden tortenik negy nap alatt!?

bpetya75 2014.06.06. 07:46:28

@Der echte Weinachtsmann:

Most meg a posztkommunista beidegződés bukott ki belőled! Télapónak nevezni a Mikulást? Nagggyon gyanús, nagggyon gyanús!

Bocs a korai offért, húzok a zerdőbe ;-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.06. 07:48:47

@Theg: Jééé. Ez meglepett. Köszi. :)
Pedig a káposzta, egy jó kis sült csülökkel....
;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.06. 07:53:02

a szoszokrol meltanytalanul keves szo esetf

La Pantera 2014.06.06. 07:59:46

A Flammkuchen tényleg nagyon finom. Van, ahol egyszerűen csak tejföllel kenik meg, a legtöbb receptet tejföl-tejszín keverékével láttam. Én ezt szoktam elkészíteni, pikk-pakk megvan, az egész család szereti.
www.chefkoch.de/rezepte/27691006523420/Elsaesser-Flammkuchen.html

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 08:02:44

@Babette.: pedig szosz a lelke mindennek. Mint ahogy Theg irta a rantott husit is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 08:28:05

Amúgy a fritzek tudnak fözni csak adhatnának valami emberi nevet is a kajájuknak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 08:32:02

Jaaa és smucigok mint állat.
Vendégségben 8fö 8szelet hús.
Anyátok.
Amikor meg eljönnek Magyarországra ötször szed a töltött káposztából.

Hari Seldon 2 2014.06.06. 08:38:57

Az hogy nincs leves francia hatás.
Nálunk sincs leves. - A legnagyobb örömömre... :-)
Elvégre, a Saarvidék itt van mellettünk.
Sokkal kellemesebb a saláta, vagy hasonló, csak Magyarországon általában az az ebéd, ahol tyúkhúslevessel kezdenek.
Amennyire tudom az olaszoknál a pizza is előétel a leves helyett, de majd olaszos határátkelők megírják.
Majd még benézek.

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 08:49:51

@diggerdriver: sokszor azert tenyleg iztelen. Fö füszer a Bord, AZT mindenbe es sokat.
Kajamennyiseg tenyleg igy van de kevesebbet is dobnak ki. Mo.-n voltam egyszer videken egy husvetkor. Na ami Ott az asztalra került ebed cimszoval na attol rosszul lettem. De hat ott ez volt a szokas es senki se maradjon ehen. Söt!

Herr Géza 2014.06.06. 08:54:55

Na guten Morgen,
ígértem többeknek egy receptet, fel is tettem tegnapelött, de a blogkarbantartás miatti leállásban szerintem egy kicsit elrejtözött, na meg késö este is volt már.. Ide viszont abszolút passzol.
Rebarbarás süti:
drive.google.com/file/d/0B7ziSrhGEgtBU1p6b05ROEJSRjg/edit?usp=sharing
A posthoz meg: nem véletlenül lóg ki Saarland minden értelemben egy kicsit Németországból.... :DDD
Saarland-on kívül a csülök persze mindenhol alapkaja, de föleg a bajoroknál külön kultusza van.....
Na majd jövök még....

Herr Géza 2014.06.06. 08:59:06

@diggerdriver: Ezt azért nem állítanám, hogy smucigok... Ill. ha a nem smucig azt jelenti, ami otthon megy sokfelé, hogy minimum dupla annyi kaja kerül az asztalra, mint kéne, aztán meg megy a kukába meg a kutyának, akkor tényleg azok. :))))
Mindenesetre velem még nem fordult elö, hogy egy itteni vendégség után a Meki felé kellett volna kanyarodnom.....

Pernilla 2014.06.06. 09:01:18

Na végre, helyi receptek a gasztrorovatban! :)
Mondjuk ez a német-osztrák konyha nem a kedvencem, de remélem ezen felbátorodva más országokból is jönnek majd hasonló posztok.
Najó, azért a német kolbászok tényleg isteniek...
Megyek is ma grillezni a Duna-partra.

Herr Géza 2014.06.06. 09:10:35

@Der echte Weinachtsmann: Te miröl beszélni ?? Mi az a Bord ? :))

Herr Géza 2014.06.06. 09:19:34

@Der echte Weinachtsmann: Né má', te merre laksz: Sylt krumpli ??? Az moat akkor a Bauernfrühstück flancos neve lenne ???

Herr Géza 2014.06.06. 09:20:32

@Herr Géza: Moat=most... :))
Vagy a Bratkartoffeln ???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 09:21:41

@Herr Géza:
Rossz háztartás ax ahol kidobják a maradékot a mai világban.
Annál csak az a rosszabb háztartás ahol LEHETŐSÉGE felmetül annak hogy nincs elég étel.
Ez a MAGYAR vendéglátás alapja.
Innen indulunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 10:00:09

@Pernilla:
Igen kolbásxban a németek és a spanyolok a jók. Ax angolok meg nem tudják mi az.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.06.06. 10:07:05

@La Pantera: Én is szoktam csinálni, imádjuk, de még nem sikerült megfelelően elkészíteni a tésztáját. Leírnád, hogy te hogyan csinálod? Köszi :-)

Herr Géza 2014.06.06. 10:11:23

@diggerdriver: Most akkor egy kicsit másak a nézeteink. Nekem speciel a vendégül látásban nem az a lényeg, hogy mennyi kaját tolnak elém. És ha nincs "elég" nagy trakta, akkor sem jutok arra a következtetésre, hogy szarul mehet nekik: nincs elég étel.
Pont attól van herótom, amikor a vendéglátás abban merül ki, hogy teletömnek kajával, elalélsz az asztalnál, aztán menjé' mán, mert "még el is kéne mosogatnunk".... :DDD

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.06.06. 10:27:30

A poszt pedig nagyon tetszik, sok ötletet merítettem! :-) Bár kicsit sajnáltam, hogy nem Elzászból érkezett...régi vágyam már, hogy valaki onnan írjon! :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 10:33:27

@Herr Géza:
Ns ezt teljesen másképp gondolom.
Senki ne nézze nálam hogy szedhet e még mert esetleg nem jut másnak.

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 10:36:12

@Herr Géza: Bord= bors ( es mi az a Sylt krumpli?:D)
Nana nem összekeverni a Bratkartoffelnt a bauernfrühstück-el.
Krumpli maskepp vagva es a "parasztreggelinel" omlettbe van hajtva, göngyölve KI hogyan.

**mimi** 2014.06.06. 11:03:53

@diggerdriver:
+1 :)

A poszt nagyon jó...már megint csorog a nyálam..:)
Ezek a gombócok különösen tetszenek, ki kéne próbálni....

Herr Géza 2014.06.06. 11:07:32

@Der echte Weinachtsmann: Nem is keverem a Bratkartoffeln meg a Bauernfrühstücköt, pont azért kérdeztem, hogy az a "Sylt" mi akar lenni (merthogy az ü meg az y igen távol vannak a klaviatúrán.....) :DDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 11:09:11

@Theg:
Nagyon szuper poszt volt, igy reggeli elott kicsit kinzas is :)

Szeretnek egy jo schnitzelt csinalni, de nem ertek hozza sajnos :(

En is bevallalok mindenfele furcsa kompinaciot, igy a porkolt es afonyalekvar combo csak jo lehet.

A flammkuchenrol nekem a pizza jutott eszembe.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 11:13:37

@Hari Seldon 2:
Nekem is jobban tetszik a salata, mint a leves.
Amibol levest csinalsz, abbol lehet salatat is es akkor van mit harapni,,nem csak inni :)

Pernilla 2014.06.06. 11:18:53

@Kövérmadár [swe]: Ja, hát a cérnametélt tényleg elég jól ropog a fogad alatt :D

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 11:21:14

@Herr Géza:
Hogy a kerdesedre is valaszoljak, Thüringen.
A Sylt pedig kiejteve akar mar jo is lehetne majdnem.:D

DieNanny CH 2014.06.06. 11:24:35

OFF

Tegnap, öntudatlanul megfogadva egy bizonyos olvtársunk tanácsát, nem konditerembe, hanem építkezésre mentem. Több órás munkánk eredménye eme városrész infrastruktúrájának több fokú fejlesztése volt:

kepfeltoltes.hu/140606/20140605280_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(Segítőtársam az 5 éves keresztfiam volt. ) :-)))

Off vége.

Jelentem, Lóbelt posztjának kommenthalmazán rágom át magam jelenleg, jún. 4, 18:40-nél tartok... Valamikor ideérek...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 11:29:39

@Pernilla:
Meg lehet ám főzni és akkor ott a tésztasaláta. Bele a tojás, virsli, valami szósz :)

Apámnak is dilije volt a leves. Ha nem kapott levest, hisztizett (komolyan). Biztosan ezért van benne, hogy férfiember nem eszik levest :)

@diggerdriver:
Még szerencse, hogy sem nekünk, sem Herr-nek nincs magyar háztartásunk :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 11:34:25

@Kövérmadár [swe]:
Ne keverjük a salátát és a levest.
Két külön müfaj.
Milyen saláta mérhető egy csülkös bableveshez csipetkével?
Egy birkagulyáshoz?
Egy szegfügomba leveshez?
Egy aranysárga tyúkhús leveshez csigatésztával vagy grízgombóccal?

Pernilla 2014.06.06. 11:36:03

@Kövérmadár [swe]: amúgy én is inkább salátapárti vagyok, csak adta magát a poén ;)
Egyébként jó is hogy mondod, ezer éve nem csináltam tésztasalátát, pedig milyen jó! Bár biztos hogy nem cérnametéltet használnék hozzá :)
Kár, hogy nem jutott eszembe korábban, vihetnék ma a grillezésre...

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 11:38:42

@diggerdriver: szepen kerlek hagyd abba a felsorolast.:DDD

Legszivesebben most megföznem mindet. Ugyhogy ne emlits többet mert annyit nem tudok enni.

Ja es holnap grillnap. Kis baranycomb meg lapocka.:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 11:39:05

@Kövérmadár [swe]:
Szerencse hogy nem hívtok meg vendégségbe.
Ha kiporciózott adagot akarok enni akkor elmegyek vendéglöbe.
Zolika itt vagy?
Mit szólnál egy szabolcsi lagzihoz 300 vendéggel 300szelet hússsal aztán coki?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 11:40:59

@diggerdriver:
A bablevest és a gulyásleveseket én rendszerint telepakolom tejföllel, amitől közel főzelék sűrűségű lesz. :) Na az már valami, igazad van.
Konkrétan a szegfűgomba levest nem ismerem, de a hagyományos gombaleves is kap bőven tejfölt.
Tyúkhúsleves nálam nem játszik, "húslevest" (kockából csinálom) csak akkor eszünk, ha valaki beteg vagy erős diétán vagyok.

@Pernilla:
Ugye ugye?
Még nekem is ki kell találni, hogy mi lesz a hétvégi és jövő heti menü :) A fentiek fényében nehéz dolgom lesz, de az biztos, hogy most húst hússal kívánok (mióta terembe járok, nem tudom mi van velem).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 11:47:28

@Der echte Weinachtsmann:
Ha most otthon lennék belinkelném ide neked a filmtörténelem legjobb ebédjét.
A Szindbádban ahogy Latinovics eszi a húslevest velös csonttal az mindennek a szuperlativusza.
Az a hedonizmus maga.
Az a polgári lét esszenciája.
Egy olyan ebédért érdemes megszületni.
Ahhoz képest a relativitás elmélet 1meg1azkettö.
Az az evés maga a költészet.
Az az evés a Valkürök Lovaglása.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.06. 11:49:44

@Herr Géza:

Akkor Nyugaton a vendéglátás is jobban működik? Mindennap tanulunk valami újat... Bár én már meg sem lepődöm azok után hogy mondták hogy Nyugaton étteremezni is olcsóbb. Csak tudnám hol...mert én mindenhol 3 szoros árakat látok. Persze lehet hogy a zseniális Németországban magyar étteremi árakkal is kitermelik az 1500 eurós szakács meg pincérbéreket.

Jók ezek a gasztro posztok de írhatna olyan is aki tényleg eszik különlegesebb kajákat nem pedig a szokásos kádár éra beli hozzáválókból főz. tarja tarja tarja, az igénytelen osztrákoknak teljesen mindegy, virslin is elélnének ha úgyvan. Szívesen olvasnék valami libamájas citromos vesepecsenyés szarvasfilés posztot.

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 11:50:21

@diggerdriver: na majd ha degeszre zabaltam magam majd kijutubolom magamnak es megnezem.

Muscari 2014.06.06. 11:55:08

@diggerdriver: eleve mas a kiinduopontunk. En is utalom, ha a vendegsegben huszadik fogast is meg kell kostolni, mert megsertodik a hazigazda. En meg mar rosszul vagyok.

Nalunk senki nem eszik sokat, egy normal magyar ettermi adag kettonknek eleg (leszamitva a fiamat, o eszik rendesen, de o sem tul sokat). Desszertet altalaban nem is tudok enni, mert nem marad neki hely.Tegnap voltunk pizzazni a kollegakkal, ossze-vissza cserelgettuk a szeleteket, hogy mindenki mindent megkostoljon, de egy haromnegyed pizzanal tobb nem ment le, az biztos.

Mondjuk elnezve a kettonk kozti meretbeli kulonbseget, azt hiszem, a hozzaallasbeli kulonbseg ertheto :-)))))

Ugyhogy ha meghivunk, fozok majd egy konder kajat:-)))))

Tegnap foztem egy csomo frankfurti levest, ugyhogy ma nem kell semmit, kiveve a friss kenyeret hozza. Mar ehes vagyok...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 11:55:36

@Der echte Weinachtsmann:
A Sörgyári Capriccióban ahogy Magda Vasariova eszi a véreshurkát az a vegytiszta erotika.
Az életigenlés csimborasszója.
Mindenki csak nézi nézi és a gondolatok kiülnek az arcokra.
Elképesztö magasságok ezek.
Ez a gasztronómia nem a három szál zeller Picassosan elrendezve a tányéron.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 11:58:03

@Muscari:
Na azt akartam mondani hogy nem vagyunk egy súlycsoportban.
:))))))))))))))

Muscari 2014.06.06. 12:01:03

@diggerdriver: a romanoknal lehet velos csontot kapni, ha esetleg megkivannad a fent emlitett levest.

En a Fatal nevu etteremben ettem ilyet utoljaraa, ott ilyen cuki kis zomancozott fazekban talaljak, a csont vege meg kilog. Nyami.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 12:06:34

@diggerdriver:
:)
HA vendég jön, nyilván nem porcióznánk ki semmit. Kell csinálni sokat, aztán ha elment a vendég, még lehet 2 napig enni, nekem nem probléma, ha egész héten ugyanazt kell ennem, különösen ezért, mert akkor megúszom a főzést :)

De 3 év alatt még nem volt vendégünk, igazából még sosem volt vendégünk, mióta saját háztartásunk van.

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 12:27:22

@diggerdriver: csatlakozom.
De azt viszont nem birom ha tukmaljak hogy meg egyel meg. Aztan meg egy kis süti STB STB.

tsabus UAE 2014.06.06. 12:33:31

@diggerdriver: Számomra az egész filmből az a pár perc volt nézhető... :-D

Ludmilla a Beta 2014.06.06. 12:37:45

Sziasztok! Ez életem első kommentje, kérlek legyetek kíméletesek. :)
A poszthoz: éhes lettem tőle, pedig ha Németországra gondolok, tutira nem a gasztronómia jut eszembe. Ki hitte volna...

Vendéglátás ügyben pedig diggerdriverrel vagyok. Valahogy udvariatlanságnak érezném, ha meghívnék valakit vendégségbe, és ki lenne számolva a kaja. Mi több, ehhez még azt is hozzáfűzném, hogy azt is, ha mondjuk salátát szolgálnék fel húsevő vendégnek (velem történt már ilyen).

tsabus UAE 2014.06.06. 12:37:50

@Der echte Weinachtsmann: A tukmálásról az jutott eszembe, mikor először voltam kedvesem anyukájánál. Normál esetben válogatós vagyok és ki nem állhatom, ha tukmálnak. De akkor mindent megettem, amit elém raktak. Azt is, amit egyébként tutira nem ennék meg... :-DDD

Herr Géza 2014.06.06. 12:38:05

@házelőtthinta:
Te most miröl beszélsz már megint ?????
Miért nekem ?
No, comment, vazze....
Ja, majd nézzél be egy-két osztrák étterembe is, ne csak a mekiböl, meg a kolbászos bódéból indulj ki. Nekik is vannak elsö osztályú kajáik....

Herr Géza 2014.06.06. 12:40:28

@Muscari: Mi az hogy "egy Fatál nevü étteremben..." Az nem egy x nevü étterem, hanem A FATÁL. Már ha egyre gondolunk (Váci u. sarok...) :DDD

tsabus UAE 2014.06.06. 12:42:58

@Ludmilla a Beta: Üdvözlet a körünkben ! :-)
Amit írtál, az a kulturális különbözőség tipikus esete. Voltam olyan magyarországi sváb családnál vacsorázni, ahol pontosan úgy működtek a dolgok, ahogy a posztban le lett írva. Mint később megtudtam, náluk az a legelfogadhatatlanabb (de szép szó !) pazarlás, ha kaját ki kell dobni. Inkább kicentizik, hogy kábé jól is lakjanak, de maradék se legyen.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.06. 12:45:58

@Kövérmadár [swe]: 3 év alatt 0? Az szép, mi 3 hete vagyunk (én 1 éve), és vasárnap már vendégek jönnek. :)

tsabus UAE 2014.06.06. 12:51:11

@házelőtthinta: "...mondták hogy Nyugaton étteremezni is olcsóbb..."
Az átlagos polgár fizetéséhez képest.
"...én mindenhol 3 szoros árakat látok."
Ettem már Ausztriában fantasztikus éttermi ebédet, ami az otthoni hasonló kategóriás árakhoz képest csak 50%-kal volt drágább. Az pedig az osztrák fizetés mellett kifejezetten jó ár. Szóval, azt nem hiszem, hogy átlagban minden étterem háromszor drágább náluk, mint a hasonló szintű magyarok...

La Pantera 2014.06.06. 13:01:15

@Gilda66: úgy szoktam, ahogy a linkelt receptben van, csak olyan elvetemült vagyok, hogy tejföllel kenem meg. Szóval 200 gr liszt, 2 evőkanál olaj, 125 ml víz (ez nekem sok szokott lenni), só összegyúrni, szép, könnyen gyúrható tészta lesz belőle. Ezt vékonyra kinyújtom, rákenem a tejfölt, megszórom szalonnadarabokkal és hagymadarabokkal, mehet is az előremelegített forró sütőbe. Magas hőfokon süsd, gondolom nem véletlenül Flammkuchen a neve. A recept szerint ez 8 személyre elég mennyiség, hát ez "enyhe" túlzás, szerintem 3-4 adag maximum.

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 13:02:15

@tsabus: amig jol esik rendben is van ez. De mikor mar tele van az ember es jön a szöveg hogy alig ettel valamit egyel meg, na az mar sok nekem es ez csak az ebed! Utana meg jönnek a hazi sütik, egyik finomabb mint masik. Meg a mereg eros kave.:D
En tudom hogy jot akarnak. De hat ha eleg akkor eleg.

Rebarbaraa 2014.06.06. 13:04:06

@Herr Géza: Arrol mi lenne a velemenyed ha azt mondjak neked, hogy meghivnak ebedre, legyszi ne egyel semmit elotte mert finom kajak lesznek. Az ebednel eled tesznek 1dl levest, levesbetet nelkul. Foetelnek 2 kanal rizst, 1 kanal krumplipuret, 1 (fel tenyernyi) rantotthust es 1 paradicsomot felkockazva:)) Desszertnek egy kb 3x3-as sajttorta darabot.

@Kövérmadár [swe]: En is kb igy kepzelem el a vendegseget. De Gezanak irt vendegsegben volt reszem es a szememben sztem jol latszodott a "mivaaan??" :))

Igaz Barát 2014.06.06. 13:11:36

@tsabus:
Kb. úgy jártál, mint én a nyers paradicsommal :)
Utána 1 órán keresztül fetrengtem kínomban, mert valami epe vagy gyomor vagy mittomén milyen görcsöket kapok tőle mindig :)

Herr Géza 2014.06.06. 13:17:59

@Rebarbaraa: Úgy látom különbözö dolgokról beszélünk. Félreértés. Ha ebédre hívnak, föleg úgy, hogy ne egyél elötte, mert kapzsi-dözsi lesz, na akkor nekem is leesne a pofám a "te menüdtöl" ..:)) Ha vendégségbe hívnak simán, akkor meg nem készülök "disznótorra". Ilyen egyszerü ez. A németeknél külön is válik a dolog, ha vendégségbe hívnak, akkor jellemzöen kávé+süti a max. elvárható táp. Ha ebédre, vacsira vagy grillezni hívtak, akkor soha nem találkoztam még azzal, hogy be kell osztani a kaját (ld. Digger, a németek smucigok: 8 fö=8 szelet hús)
Otthon ezért is van herótom, ha csak azt beszéljük meg, hogy felugrunk egy órára dumálni egyet, majd 5 fogásos kajával várnak (és két napig fözöcskéznek). Mire jó ez?
Eleve utálom a traktát is: "egyél még egy kicsit" (a nyolcadik fogásból is), mi van nem ízlik ??? És ha öszinte lennék, be is lenne sértödve rendesen... Ha színházat akarok, akkor eleve oda megyek....

SzZoole 2014.06.06. 13:25:06

@diggerdriver: itt vagyok,csak mar keszulunk Devonba 3 napra nem sokara indulunk is.Holnap este mar Rozamamiekal fogunk a tengerparton egy etteremben talalkozni:)))
Hat mitszolnek egy szabolcsi lagzihoz kiporciozott ennivaloval?Az lehetetlen,hogy ne lakjanak jol az emberek,tobb fogasos vacsora van,lehetetlenseg kifogyni az ennivalokbol es az innivalokbol,sot,ha egy csalad mar indul haza a lagzibol olyan csomagal engedik el a vendeglatok,hogy a keze leszakad a csomag sulyatol:)))

Muscari 2014.06.06. 13:26:57

@Ludmilla a Beta: vagy csak hust kinalsz a vega vendegnek. Itt Londonban, meg sok helyen kulfoldon meg kozbeszolhat a vallas is: ha muszlim is van a vendegek kozott, illik halal husbol fozni es mellozni mondjuk a csulkot :-)

Muscari 2014.06.06. 13:28:22

@Herr Géza: Arra gondoltam. A FATAL-ra. te is ismered? Bejon a rantott husuk? Oda kene Diggert meghivni egyszer, kivancsi lennek meg birna e enni ;-))

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 13:28:52

@Herr Géza: sikerült tökeletesen megfogalmaznod a gondoltaimat.:D total egyetertek.

SzZoole 2014.06.06. 13:33:26

@Muscari: mar pedig nem sokara jon az az idopont amikor a digger csalad Ti es Rezsofater,es aki meg jonni szeretne,amikor terulj asztalkam lesz a hazunkban megrendezve,fustolt csulkos bogracsgulyas,BBQ es persze egy kis setemeny is lesz:)))
Ja es innivalo is,de nem csapviz:))))))))))

Muscari 2014.06.06. 13:35:47

@Der echte Weinachtsmann: igy van. Sajnos az idosebb rokonok, foleg videken, elegge "tomosek" hogy ugy mondjam.
Erre jo ra az, amikor egy nap tobb mindenkit vegiglatogatsz, ez nalunk rendszeresen elofordul, ha otthon vagyunk. Na, akkor egyel mindenhol mindent!

Szegeny anyukam jarja meg mindig, mertmire este hazajovunk, nala mar nem tudunk enni. Szerencsere o nem az a sertodos fele.

Muscari 2014.06.06. 13:37:30

@Zoole[uk]: jaj, mar elore felek:-))))))

Ludmilla a Beta 2014.06.06. 13:40:31

@tsabus: Persze, egyetértek, el is fogadom a kultúrális különbségeket. Viszont ha mondjuk meghívok egy svábot vendégségbe, biztos, hogy "magyarosan" fogom fogadni. Bár most, hogy mondod, lehet, hogy az agyára megyek vele, mert pazarlásnak tartja.
Sebaj, akkor majd elmagyarázom, hogy a maradékot mennyiféleképpen fel lehet használni (pl. leveshúsból rizseshús, húsvéti sonkával krumplileves stb.). Meg hát a kutyának is kell ennie valamit :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 13:41:11

@diggerdriver:
Ezt én is így gondoltam egykor. Imádtam enni, hihetetlen boldogságforrás, elégedettség érzet párosult vele. Meg is lett az eredménye, gusztustalan módon meghíztam. Ma már csak egy kötelező eleme a létezésnek és sokkl jobban is nézek ki.
Persze ezek mind szubjektív dolgok, nincs általános igazság, pusztán csak fontos lett a külsőm... pedig azok a régi, nagy zabálások!!! :)

@Lex D'Arquebus:
Mit nevezünk vendégségnek? :)
Voltak itt Nóri osztálytársai 4 napra, de akkor nem volt főzőcske, hanem mi átköltöztünk anyósékhoz, napközben pedig közösen jártuk a környéket, Stockholmot.
Nem is lett volna sem annyi étkészlet, sem annyi szék, hogy 6-an leüljünk egy asztalhoz. De még az asztal sem elég nagy :)
Mi 2 főre vagyunk berendezkedve teljesen. Bögrénk lenne csak elég, mert azt gyűjtgettünk egy időben az utazások során :)

@házelőtthinta:
A Mátyás Pincében 12e körül fizettünk. Ez kb. 350 korona lehet. Itt a görög étteremben megebédelünk ennyiből ;)
Minden csak viszonyítás kérdése.

Tudod, hogy mi a legjobb dolog Svédországban? Hogy NEM VAGY ITT!!!! :)))))))

@tsabus:
Ez a végtelenül olyanamilyen hinta azt nem fogja fel, hogy lehet, hogy itt átszámolgatva drágább minden, de a fizetésemhez viszonyított arányát tekintve maximum ugyanannyi, sok minden olcsóbb.

Pl. az üzemanyag. A napokban volt kb. 500 ft egy liter benzin. Magyarországon mennyi? A holtankoljak.hu szerint ma Budapesten 400 ft körül van.
Tehát a svéd benzin sokkal drágább, egészen pontosan 25%-kal.

Egy magyar CNC-s hazavisz jóesetben 200e forintot (csak tipp). Ebből vehet 500 liter üzemanyagot.
Én a fizetésemből vehetek több, mint 1300 liter üzemanyagot.

Na, akkor hol is olcsóbb a benzin???
Ez a hinta annyira fogalmatlan, hogy borzasztó, elképzelni nem tudja, hogy valaki nyugaton nem a minimálbérnek nevezett mekis fizetésből él.
A tápláléklánc legalján lenni sehol sem jó buli, Japántól Kanadáig.

SzZoole 2014.06.06. 13:43:14

@Muscari: ohh nem kel felni,nem fog fajni:))))

Rebarbaraa 2014.06.06. 13:45:38

@Herr Géza: Nem beszelunk kulonbozo dolgokrol csak kivancsi voltam a velemenyedre:) Amugy a kapzs-dozsi nem habzsi-dozsi?) Vagy ebben is van tajegysegek szerinti elteres? Nem hallottam meg ezt a szofordulatot. Amugy en sem tapasztaltam, hogy a nemeteknel a 8 fo 8 hus lenne. Nagyon jo vendeglatok tudnak lenni. Gorogoknel majdnem mint a magyaroknal:) Egyel meg egyel meg. Spanyolok, portugalok kb ugyanez. Angolokhoz gyakran jarok, van sok jo barat. A szivuket is kiteszik az asztalra szinte. Afikaiaknal ugyancsak boseges es sokfele. Lengyeleknel ketszer voltam, mindketszer csak pia volt az asztalon vendegseg kereteben. Semmi mas....az mondjuk fura volt.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.06. 13:55:25

@Kövérmadár [swe]: Mi másik véglet vagyunk. :) Tudjuk, hogy jönnek majd a szüleink látogatóba, úgyhogy eleve úgy kerestünk lakást, hogy vendégszoba is legyen, meg kihúzható hatszemélyes asztal, étkészlet, satöbbi. Szóval fel vagyunk készülve. Plusz mindig van valami ennivaló, ha jönnek hozzánk, még ha csak valami sós mártogatós is. Ezt feleségem hozta magával (a mennyiséget, maga a kínálás az én szüleimnél is megvolt), nálunk senki nem megy el éhesen haza. Sőt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 13:55:32

@tsabus:
Nekem is de az a jelenet nagyon eltalált.

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 14:00:47

@Muscari: na most igen. Egy nap ezert nem lehet vegiglatogatni több ismeröst, baratot, rokont. Mikor Mo.-n vagyunk egyebkent egymerö rohanas az egesz szabi. Mert szeretnenk mindenkivel talalkozni aki kedves nekünk es persze mindenki szeretne ha ennenk ott.

Herr Géza 2014.06.06. 14:05:38

@Rebarbaraa: De, igazad van: habzsi-dözsi !!! :DDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 14:07:08

@Zoole[uk]:
Jó utat érezzétek jól magatokat Rózamamit üdvözlöm.
Kivételes nö.

A lagzira ilyen választ vártam.

Herr Géza 2014.06.06. 14:07:18

@Kövérmadár [swe]:

"Tudod, hogy mi a legjobb dolog Svédországban? Hogy NEM VAGY ITT!!!! :)))))))"

Big like !!! Na ugye, hogy megy ez megint..... :))))))

Herr Géza 2014.06.06. 14:08:41

@diggerdriver: @Zoole[uk]: Rózamamit én is csókoltatom !!!!!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.06. 14:08:49

frászt hoztátok rám, hogy már gasztro szombat van és valahogy átaludtam egy napot és lekésem a vonatomat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 14:10:47

@Lex D'Arquebus:
:)
Mi hendikeppel indulunk, mert Nóri szülei 3 utcányira laknak, így az esetek 99%-ban mi ugrunk át oda és nem fordítva.
Az én családomról már elég szó esett, nem reális opció a vendégül látásuk.

A svédek annyira nem eljárósak, a kollégáim sem járnak össze igazán, néhány alkalmat leszámítva, de az inkább az ivásról szól, amiben ugye én nem szoktam részt venni. 1-2 kávézás volt már, de ennyi.

A nyúl viszont mindig több fogásos menüt kap, bár mindig éhes marad a végén (mert úúúúgy tud nézni) :)

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 14:11:59

@Chang Yai: hat pedig gasztroszombat van!:D menj repulovel:D

Muscari 2014.06.06. 14:15:03

@Zoole[uk]: jaj efolott atsiklottam, en is udvozlom Rozamamiekat! Erezzetek jol magatokat, ugy nez ki az idovel is szerencsetek lesz.

Herr Géza 2014.06.06. 14:16:53

@Muscari: Bizony ismerem, de már "ezer" éve nem voltam ott... Nem csak a rántott húsuk volt király, hanem úgy minden.... Megvan még? Még mindig jó?
Olyan 2000-2007 között jártam oda sokat, föleg céges partnerekkel. Nem egy német már hallomásból eleve ismerte....

tsabus UAE 2014.06.06. 14:18:24

@Ludmilla a Beta: Megkérdezhetem, hogy mit jelent a nevedben a Beta ? Gondolom, nem verzióra utal... :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 14:20:06

@Kövérmadár [swe]:
Írjál már egy posztot a fogyókúrádról vazze.
Apránként adagolod és már olyan mint a Melegek Önsegélyező Egyesülete.
Ma eszünk.
Elárulom hogy gusztustalanul kövér vagyok.
Majd a sárgaföld lefogyaszt.

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 14:24:28

@Chang Yai: hogyne.: D miert, van kulonbseg? Nalunk van hogy olcsobb lemenni Munchenbe rep.vel. mint vonattal.komolyan vt mar ra pld.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.06. 14:25:59

@tsabus: de mér kéne a maradékot kidobni? ok nyilván nem a rántott szeletet, amit körberágott már a nagynéni (az megy a szomszéd kutyának), de amihez senki nem nyúlt hozzá, az mér ne mehetne a hűtőbe másnapra?
vagy másoknál ez rutin, kajamaradékot kidobni?

Herr Géza 2014.06.06. 14:26:29

@Rebarbaraa: Én egyszer a legjobb haverommal szívtam meg rendesen. Ismertem ezer éve, azt hittem mindent tudok róla már, mindenevö ínyencnek ismertem. Aztán jöttek a barátnöjével hozzánk, pont szezonja volt a kapornak, amit mi imádunk és föztem valami levest (kapor is volt benne), a feleségem meg megcsinálta a kaporszószos specialitását. Messziröl jöttek, dög éhesen, elsö kérdésük: kaja van? Naná. Tálalunk, haverom belekóstól, kis híjján ki is köpte. Nézünk rá, hogy mi van, mire közli lazán, nyugodtan, hogy "egy dolog van, amit nagyon utálok: a kapor"..... :))) Hát evett zsíroskenyeret fokhagymával és lilahagymával.... Azóta tudom: kapor - megkérdezni a vendégtöl.... :DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 14:28:26

@diggerdriver:
Nem írok :)
Tudom, hogy van némi felesleg rajtad, de ha így szereted és az asszony is elfogadja, akkor pont tökéletes az alakod, nem? :)

Jó étvágyat, bármit is esztek! :)

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 14:31:59

@Chang Yai: amihez nem legt hozzanyulva szerintem is el lhet tenni.en is a hetvegi kajakat szoktam enni hetkozben. Mert egy gulaschbol vagy egyebbol ugysem lehrt keveset fözni. De a rantott husibol is többet csinalunk. Fasirtrol nem is beszelve, azt mar sütes kozben is el szoktam hordani. Tehat sokkal több Kell.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.06. 14:32:00

@Der echte Weinachtsmann: igen, sajnos, én is elkényelmesedtem ilyen szempontból, sokfelé olcsóbb a repjegy, mint a busz / vonat, vagy csak annyival drágább, amiért nem ül az ember 20 órát buszon (pl Bangkok-Kuala Lumpur, belföldi indonéz járatok, stb stb). az elmúlt években többet jártam taxival és repülővel, mint bármi mással(bkv buszt is beleértve). de most szívás van, tízszeres árat én nem fizetek repülőért, cserébe meghódítom holnap az indiai vasutat. kéretik drukkolni, kicsit be vagyok tojva, még nem voltam Indiában, Mirjam tartja bennem a lelket :-) viszont az online rendszerük így első ránézésre nagyon profin működik. igaz, az én időmben még nem volt a mávnál e-jegy, gondolom, mostanság már van, és nem kell rácsodálkozni :-)

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 14:35:54

@Herr Géza: hat a kaprot nem mindenki szereti. Pld. en sem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 14:40:00

@Herr Géza:
Kapor mazsola köménymag.
Ez a három necces.
Én mindegyiket szeretem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.06. 14:40:40

@Kövérmadár [swe]: szerintem Nepál a legolcsóbb az egész kerek világon. mert ma ettem ebédre 6 darab krumplis samosa-t kevesebb mint 100 forintért. az hogy egy melós ezért mennyit dolgozik, én leszarom magasról. (szemforgatós szmájli.) szerintem Hintának itt a helye, ha csak pénznemet átváltani tud, örülne magának.
bár ha belegondolok, nem láttam Mekit. akkor mégse, stornó. :-/

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.06. 14:42:52

@morsels: annyira tudtam, hogy valaki benyom egy ilyet, hogy majdnem beraktam én :-)
az történt, hogy ezen az osztályon már nem volt hely, úgyhogy kénytelen vagyok első osztályon menni, rendes hálókocsival. :-D

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 14:42:54

@Chang Yai: sok szerencset kivanok a vonathoz. Nem tudom, indiai vonat eseten mindig a kivulrol csimpaszkodo emberek es tulterheltseg jutnak eszembe. Persze ezt csak tv-ben lattam. Valosag gondolom mas:D

morsels (törölt) 2014.06.06. 14:44:41

@Der echte Weinachtsmann:
De majd meseld el, hogy milyen volt igazabol.

Herr Géza 2014.06.06. 14:45:12

@diggerdriver: Többek között. Bár a mazsolát én igazán sosem értettem, hogy nem lehet szeretni.... De nálunk is van a családban, akinek, ha a sütiben egy szemet talál, akkor vége van. Hiába mondom neki, hogy akkor köpd ki... :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.06. 14:47:39

juteszembe, hogy ne legyek teljesen off, nagyon élvezem a kaját itt Nepálban. csak egyszer kaptam gyomorrontást a túl sok mangótól. vannak képeim, de lusta vagyok :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.06. 14:50:22

@Herr Géza: a mazsolát kérném szépen forwardolni az emailcímemre vagy mobilszámomra, köszönettel :-)

Sütemény1975 2014.06.06. 14:57:28

Kajahoz csak annyit, hogy este a harwichi hajoval megyek es ott svedasztal lesz. nem fexek le ehesen :)

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 14:57:31

@Herr Géza: mit lehet szeretni egy megrohadt szöllön?
Csak wizz volt. De en sem szeretem.

@morsels:
Mi volt milyen igazabol? Mit meseljek el?

Herr Géza 2014.06.06. 14:59:30

@Chang Yai: Nálunk is elfogy, nyugi.... :))

Sütemény1975 2014.06.06. 14:59:56

@Herr Géza: en is csak szolo formajaban eszem.

Muscari 2014.06.06. 15:00:13

@Herr Géza: sajna nem tudom, utoljara ot eve voltam. Oda vittuk a "magas rangu" vendegeinket mindig.

morsels (törölt) 2014.06.06. 15:01:30

@Der echte Weinachtsmann:
Elnezest, Chang Yai-nak akartam irni, hogy majd meselje el, hogy milyen volt az indiai vasut igazabol.
Csak ugy latszik felrement a link.

Herr Géza 2014.06.06. 15:02:05

@Der echte Weinachtsmann: Azt még értem, hogy valaki nem szereti. Ok, ne egye marékkal. De hogy egy szelet tortában az az 5 szem mazsola mit oszt-szoroz ? Én max. kipiszkálnám.... Arról nem is beszélve, hogy mazsola és mazsola között igen nagy különbség bír ám lenni....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 15:02:47

@Der echte Weinachtsmann:
Mit lehet szeretni egy fél éve döglött disznó combján?
A napon rothasztott uborkán?
Az erjesztett káposztàn?
A penészes sajton?
A gombával gázosított kelt tésztán?

Herr Géza 2014.06.06. 15:03:22

@Muscari: Hát akkor a te tapasztalatod sem sokkal aktuálisabb... Valaki othonról ????

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 15:05:40

@Herr Géza:
Igazad van.
A dinnyemagot is megeszem meg a halat sem szálkázom.
A kukaccal megeszem a cseresznyét. Az is cseresznyèböl van.

Herr Géza 2014.06.06. 15:06:56

@diggerdriver:
Ezek csak olyan szalonképes dolgok - majdnem.
Na de a svédek rothasztott hala?
Az olaszok sajtja, ami direkt kukacos és akkor eszik (a kukacokkal együtt), amikor a kukacok már folyósra zabálták a belsejét... ?
Brrrrrrr.....
És akkor még Európa civilizáltabbik felén maradtunk csak...

Herr Géza 2014.06.06. 15:09:35

@diggerdriver: @Herr Géza: És erre a sajtra mit szólnál ? Eszik a digók a fehér guszta kis nyüvekkel együtt és a bajszukon néha még ott is tornázik egy-egy példány....
Ja, jó étvágyat mindenkinek, bocsiiiii :)))))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.06. 15:15:31

@Kövérmadár [swe]:

Hasonló kaliberű helyet hasonló kaliberű hellyel vess össze. Ránéztem erre a mátyás pincére :

Hideg libamáj saját zsírjában lilahagyma-salátával és kerti zöldségekkel 4.150 Ft

Aha, szerinted egy ilyen fogás Nyugaton mennyibe kerül? :) Tippelnék lazán legalább egy háromszoros árat, de lehet keveset mondtam.

Hideg angolos némakacsamell saját májával töltve, vargányasalátán 2.990 Ft

10 euróért egy ilyen fogást kapsz. Tudod itt mit kapsz 10 euróért? A legócskább helyen egy tál gulyást. Jó kis csípős ócska szósszal és kb ennyi, semmi extra.

Klasszikus marhagulyás 1.450 Ft

Ez otthon drága gulyásnak számít úgyhogy ez egy nívósabb hely szerintem. Ezresért is lehet rengeteg helyen jó gulyást enni. Nyugaton? A belépő a 10 eurós gulyás. Láss csodát pont annyival drágábbak mint amennyivel többek itt nagyságrendileg a bérek. Mert ez így működik. Ki kell termelni a béreket. Úgyhogy a bérekhez képest se olcsóbb Nyugaton étterembe
járni.

egyébként nagyon aranyos tényleg ahogy összehasonlítod a kommersz görög éttermet a hazai közép kategóriás étteremmel. Ha egy ilyen helyre itt bemennék enni lazán kapnék egy 150 eurós csekket a végére.

Mondok másik példát.Bemész egy kocsmába és 3 euró alatt nem iszol sört. Láss csodát otthon pont 1 eurókért iszol hasonló kaliberű kocsmákban sört. és láss csodát az osztrák csapos megkapja az 1000 euróját, a magyar meg megkapja a harmadát. Éppen mint a sörárakban, annyi az arány. Az ócska egyetemista helyekről beszélek, nem azokról a turista kocsmákról /bárokról ahová a hazalátogató magyarok be szoktak ülni Pesten költeni az eurót, és ahol rácsodálkoznak hogy nahát 600 forint egy sör. Mintha tényleg az lenne az átlag.

Én egyébként sose írtam olyat hogy Nyugaton se jobb semmi, csak az idegesít fel mindig hogy egyesek látványosan füllentenek. pl erről a szórakozás dologról. Tisztában vagyok vele hogy a nyugati országokban nagyobb a vásárlóerő, de ez leginkább csak az élelmiszerekben merül ki. Minden másért fizetsz mint a katonatiszt.

**mimi** 2014.06.06. 15:23:57

@Herr Géza:
én nagyon szeretem a kaprot...
"feleségem meg megcsinálta a kaporszószos specialitását. "
lehet tudni mi az???
kaporban minden érdekel, ne csak kaporszószt egyek....

Ginix 2014.06.06. 15:31:47

@Der echte Weinachtsmann: pedig sütinek MINDIG marad hely! mert az a desszertgyomorba megy.

Herr Géza 2014.06.06. 15:40:40

@házelőtthinta: "Ha egy ilyen helyre itt bemennék enni lazán kapnék egy 150 eurós csekket a végére." Kicsi szívem, miért reklamálsz ? Nifelénk max. számlát kapsz, de nem csekket. Szóval nyomd a címet, oda megyünk mi is.... :))))

Hari Seldon 2 2014.06.06. 15:43:23

Hogy bírod ezt a nagy meleget Theg?
30 fok, és a hét végére 33-at ígérnek.

bpetya75 2014.06.06. 15:43:52

@Chang Yai:

Jogos. Ezen nekem is fennakadt a szemem. Miért is kellene a maradékot kidobni? A gyerekek után simán megeszem. Másokéi után mondjuk nem, de ahogy írtad, ami érintetlenül megmaradt, az jó lesz vacsorásra vagy másnap, ha olyan, harmadnap is.

Herr Géza 2014.06.06. 15:44:25

@**mimi**: Hót primitív, de nagyon jó kaja. Kaporszósz sült krumplival (nix husi). Kockára vágott krumpli olajban (diétásoknak tepsiben) pirosra sütve és nyakon öntve vastagon jó sürü kaporszósszal. Mi imádjuk. Még én is, pedig a családommal ellentétben én inkább vagyok az a húst-hússal típus.

bpetya75 2014.06.06. 15:44:40

@Ginix:

:-DDD

Nem copyrightoltad, úgyhogy lopom a dumád ;-)

bpetya75 2014.06.06. 15:48:24

@Herr Géza:

Én ezt terrorral oldottam meg. Nagylány nem szereti, a középső meg a kicsi viszont igen. Így fujjolás esetén ráripakodtam párszor a nagyra, hogy adja a húgainak, vagy nekem. Egy ideje tudja ;-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 15:50:36

@Herr Géza: "Az olaszok sajtja, ami direkt kukacos és akkor eszik (a kukacokkal együtt), amikor a kukacok már folyósra zabálták a belsejét... ?"

Ohhh, a casu marzu. :)
Ráadásul a sziciliak szerint úgy autentikus, hogy ha úgy eszed meg, hogy a lárvákat nem ölöd meg. Ők kenyére tesznek belőle egy vékony szeletet és letakarják a sajt tetejét a tenyerükkel mert a lárvák ha megriadnak leugrálnak a kenyérről.
Ráadásul marha necces mert az élő lárváktól az edzetlen európai gyomor könnyen elkap mindenféle bélfertőzést...

Ennél már csak a callu de crabettu durvább, ami úgy készül, hogy miután a kecskegida (Babette, innentől ne olvasd tovább) jól belakmározott anyu tejéből azonnal megölik, kivágják a gida gyomrát benne anyu tejével, elkötik zsinórral és felakasztják érlelődni pár hónapra.
Majd amikor kész van, akkor szeleteket vágnak a gida gyomrából, tehát gyomorfal + sajt egyben. Állítólag olyan szaga és íze van, hogy a pálpusztai meg a legerősebb kékpenészes sajt is jellegtelen mozzarellának tűnik mellette...
Valahol olvastam, hogy a fertőzésveszélyre való tekintettel amúgy betiltotta az EU a készítését és forgalmazását ennek is meg a lárvás casu marzunak is, de ha Szardínán jársz "pult alól" jó eséllyel kapsz.

Nekem a személyes kedvencem amúgy a brunos, ami egy karamellizált norvég kecskesajt. Nagyon fura, mert abszolút nem sajt íze van. Színben és ízben is közelebb áll a karamellhez.
Amolyan "utálni vagy imádni" termék. Baráti körömben 1 embernek izlett csak rajtam kívűl, szóval eléggé megosztó. :)

Én élek-halok érte, de sajnos itt, UK-ben csak 1 helyen lehet kapni Londonban és itt nem túl olcsó... :(

Sajt-nagydoktorimból ma már ígérem nem olvasok fel több szemelvényt! :)

bpetya75 2014.06.06. 15:53:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Szerintem komoly kínzással tudnának csak rávenni, hogy ilyesmiket a számba vegyek. Hihetetlen, hogy mekkora ízlések és mekkora pofonok vannak a világban.

hablaty67 2014.06.06. 15:53:56

Nos, én Tirolban dolgozom, konyhán.
Ezek itt nem tudnak rendesen főzni... gondolom, az exluzív helyeken a nemzetközi konyha ügyes, de a kis konyhán...
Az én főnököm nem rossz, de egy magyar szakács a kezét vágná le ott hegyben, ha a pörköltbe (Gulasch) lisztet tenne, márpedig ez mát az elején belekerül itt, és még csak fedőt sem tesznek a fazékra...
Viszont a hagyományos dolgaikat jól csinálják.

Ginix 2014.06.06. 15:56:13

@bpetya75: jó napom van, vigyed:)

Herr Géza 2014.06.06. 15:57:45

@házelőtthinta: Már megint a levegöbe beszélsz... Nyugaton ? N.o.-ban gulyás max. 5 €, (persze tudjuk, ez nem az a gulyás), jobb kaja (föfogás) jó helyen jellemzöen 20-30 € között. Az meg pont a kétszerese a 4.150 HUF-nak...Menö kínai étteremben (nem müa. tányéros kanalas büfé) all-you-can-eat svédasztal alkoholmentes piákkal inkl. a szomszédságunkban 16,90 hétköznap, 19,90 hétvégén. Otthon ?
Itt egy étlap találomra egy igen jó stuttgarti étteremböl:
www.faessle.de/index.php/speisen_getraenke/speisekarte
Kérdés ?
És itt egy középkategóriás (gutbürgerliche) étterem étlapja Stuttgartból:
www.staeffele.de/Speisekarte/Staeffele_Speisekarte.pdf
Kérdés?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.06. 16:22:16

@Herr Géza:
Kíváncsi lennék hogy mekkora adag az az 5 eurós gulyás. Szerintem kinevetném olyan kevés. A legócskább helyen itt 8 euró a kis adag. De Németországban biztos a fele. Nagyon hihető tényleg, mikor a bérviszonyok meg kb ugyanazok.

A kocsmaárakban is remekül kijön a háromszoros különbség nagyjából. Éppen mint a bérekben! Ne hülyítsük már a jó népet azzal hogy Nyugaton vígan tud falatozni étteremekben a kulimelós is mert olyan olcsó, mert nem igaz! Volt olyan kocsmázós estém hogy ott hagytam 50 eurót! Otthon mennyit iszol szerinted kocsmában 50 euróból? ELnézést kérek hogy mindig ezen lovagolok de teljesen felidegel hogy be akarjátok állítani hogy Nyugaton milyen olcsó kirúgni a hámból még a kuli bérekhez képest is. Ez egyszerűen nem igaz!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 16:30:03

@házelőtthinta:
Nem iszom sört (vagy bármilyen alkohol). Az itt amúgy is kirívóan drága. A cigaretta is nagyon drága, de ez is kit érdekel?

Akkor mondok még pár dolgot, amiben nagyobb az itteni vásárlóerő (élelmiszereket már nem veszem ide, mert leírtad):
- üzemanyag;
- külföldi utazások;
- új autó (közel annyiért veszek itt 0km-es autót, mint Magyarországon);
- áram...

Amik minden kétséget kizáróan drágábbak:
- alkohol és cigaretta már volt fentebb;
- bármilyen mesterember órabére tud horrorisztikus lenni (ide értve minden ...szerelőt);
- labkér, bár a nettóm negyedét sem fizetem ki rá (igaz majdnem).

Amik számoma fontos dolgok, azok jellemzően pont nem drágák. Amik nem (lakásfelújítás, cigi, alkohol), azok meg felőlem kerülhetnek 10* annyiba is, mint most.

Cáfolj meg, hol állítok valótlanságot? Mire alapozod, hogy látványosan füllentek? Drága a szórakozás? Melyik? Az, hogy felülök a repülőre és 15 óra múlva Hawaiin vagyok? Az nem drága és nekem ez a szórakozás?
Drága seggrészegre inni magam Stockholmban egy szórakozóhelyen? Ebből 18 évesen kinőttem már, ingyen sem kellene.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 16:34:29

@Herr Géza:
:D
Nehéz szó, ne bántsd!
De lehet, hogy még nem volt étteremben ;)

@házelőtthinta:
Te, nálad a kocsma egy ilyen fixáció? Nem csoda, hogy gondjaid vannak az élet minden területén...
Kocsmába a középiskolás hülyegyerekek járnak, hogy 500 forintért széthányhassák az agyukat a kannásbortól, majd másnap elmesélhessék, hogy kétfejű kutyát láttak az aluljáróban.

Komolyan ez a szint?
És veled állunk le vitatkozni?

De hülyék vagyunk! 8)

Theg 2014.06.06. 16:36:23

@Hari Seldon 2:
Már éppen ideje volt. Idén eddig kétszer indultam dolgozni pulóver nélkül, abból egyszer eláztam.

Hari Seldon 2 2014.06.06. 16:45:54

@Chang Yai:
Jó, de te nem számítasz! Nálad a 30 foknál a helyiek felveszik a pulóvert... :-)

Sütemény1975 2014.06.06. 16:47:41

@házelőtthinta: nemet arakhoz annyit tudok hozzatenni, hogy autopalyak kozelebeb levo, autohofokban, kb kozepkategorias etteremben, 10-15 euro egy nagy adag etel.

mrsmihaly 2014.06.06. 16:51:40

@La Pantera: kerhetnem a receptet magyarul? Nem mindenki tud nemetul.

Hari Seldon 2 2014.06.06. 16:54:09

@Theg:
Még mostr sem szeretted meg az esőt?
Párt év és megszereted te is.
Nálunk már a legkisebb is nagyon élvezi (persze nem a bőrig ázósat, hanem a szemerkélőt).
Más: Amikor megadtam a címemet, pár napig nézetem, aztán pár hétig nem. Azóta is pár hetente nézek oda be, ezért kicsit későn válaszoltam.
Ennek kapcsán, kicsit módosítom a korábbi kijelentésemet, hogy hol olcsóbb a kaja. A Corába is járunk, de azóta mi is inkább a E.Leclerc-be megyünk nagy bevásárlásra. Például a 250g-os baguette 0.39 Euro.

Muscari 2014.06.06. 16:57:53

@Herr Géza: na most en nem tudom, hogy kell csinalni a kaporszoszt. Sajnos az egyetlen ember a csaladban, aki ilyet szokott csinalni mar nem el. A nagymamam emlekere foznek belole, ha leirod a receptet. Mihez eszitek meg, fott hushoz?

Koszi. Majd csak este leszek legkozelebb, de biztosan elolvasom.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2014.06.06. 17:02:31

@Kövérmadár [swe]: "Komolyan ez a szint?
És veled állunk le vitatkozni?

De hülyék vagyunk! 8)"

És legyőznek rutinból. Ahogy a klasszikus mondja.

Hari Seldon 2 2014.06.06. 17:13:46

@Kövérmadár [swe]:
"Kocsmába a középiskolás hülyegyerekek járnak, hogy 500 forintért széthányhassák az agyukat a kannásbortól, majd másnap elmesélhessék, hogy kétfejű kutyát láttak az aluljáróban."
Ez nagyon +1
Nekem is mindig elszáll az agyam, amikor az alkohol és dohány termékekkel jönnek. Aki olyan, hogy kell neki, így járt. Én is kb. évente egyszer iszom valami alkoholos dolgot (mondjuk szilveszterkor a koccintás kedvéért, meg esetleg ha valami nagy családi esemény van) Cigarettázni meg? Szó szerint soha egy szálat nem szívtam el.
Szóval akit érint, annak szívás, nekünk indifferens.

Rebarbaraa 2014.06.06. 17:18:33

@házelőtthinta: Hat nem tudom hinta...en ettem az Ally Pally-bol gulyast (felkapott szorakozo es pihenohely Londonban, valaha itt volt a BBC szekhaza is) nagyon finom volt, meg ugy is, hogy nem en csinaltam. Bar nagyon surunek tunt (pedig en is surure csinalom) de olyan fincsi volt h csak na. 4.50£ volt az etlapon, en mondjuk ingyen kaptam. Szoval....4.50 meg valljuk be ...feloras ber. (nem nem a mosogat 6.31-es berevel szamolva) Es egy nagyon nivos etteremben. 10l uzemanyag 13.90, ezert 2 orat kell dolgozni, otthon ugyanennyiert 8 orat. Egy jo kocsi (nekem megfelel a hasznalt is) 1200£ korul +/- 1-200 mar kaphato, az 360 ezert Ft nek felel meg. Nem tudom azert otthon mit kapsz de itt tokeletes allapotut hasznalt szalonbol. Legutolso emlekeim szerint ebben az arban otthon hasznaltan egy rohadasnak intult opel astra/astra caravan jon ki. Szoval megintcsak mellefogtal.

Hari Seldon 2 2014.06.06. 17:20:14

@Kövérmadár [swe]:
Majd megkapjuk hintától a magunkét, hogy miért nem érezzük át a problémáját.
Szegény, nem ihat eleget, mert drága a bor... :-)

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 17:35:15

Na Hals a "napon rohasztott uborkanak, a peneszes sajtnak, a swed rohadt halnak es STB.- nek" mar nem Kell gondolkognom a vacsoran.
Koszonom .:DDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.06. 17:38:11

@Kövérmadár [swe]: teljesen rosszak a prioritásaid. mi az, hogy inni és szétcsapni magad nem akarsz, de utazni Havájra meg igen?
bár bevallom, ma nekem is ivásproblémáim vannak. hat liter víz ment le, és nemigen rohangásztam a vécére. a srác az étteremben meglát és már hozza a két palack vizet :-)
minden nap két üveg sörről lemondással mennyit lehet megspórolni egy év alatt Svédben? csak mert Thaiban kijön belőle 3 hét belföldi alacsony költségvetésű nyaralás. más országok is érdekelnének.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 17:44:33

@Hari Seldon 2:
Ugyehogyugye?
Én mondjuk dohányoztam 4 évig, pont a középiskolában. Le tudtam szokni, nem volt nagy ügy. Igazából a legtöbb dolog nem nagy ügy, csak nem akarja igazán az ember. Persze ez sem baj, csak ne mondja, hogy próbálta, mert az nem igaz.

Hintának annyi problémája van, hogy ennyit nem tudok egyszerre átérezni, hiába rendelkezem kimagasló szociális érzékkel :))))))))))))

@Lex D'Arquebus:
Ha legalább! De szegény még hazai pályán is harmatgyenge. Hisztérikusan durcás kisgyerek benyomását kelti, nagyjából egy 7 éves szintjén.
"De a melós! De a Mekis kiszolgáló! De mindenkinek egyenlő bért! De a nyugat drága és rohad! De akkor is drága! De jajjj a borocska! Bezzegkocsma, magyarkocsma, olcsókannás, retyetye!"

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 17:47:20

@házelőtthinta: "...Hideg libamáj saját zsírjában lilahagyma-salátával és kerti zöldségekkel...
...Hideg angolos némakacsamell saját májával töltve, vargányasalátán..."

Azt hiszem meg kéne néznem közelebbről is ezt a Mátyás pincét, amikor legközelebb Pesten járok. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 17:53:29

@Chang Yai:
Megfogtál :)

A Systembolaget oldalán a 0,33-as zöld Tuborg (ez volt a legolcsóbb nemzetközi sör) 8,90 korona.
Ugyanez, csak Gold márkajelzéssel 11,90.

Ebből egy évben, napi 2-t számolva lesz 2*365*11,90 = 8.687 korona.
Ha úgy számolok, hogy 2 üveg sör = 1 liter, akkor az napi 3 doboz, összesen 13.030 korona. Ennyibe került (picit kevesebbe) két főnek, oda-vissza a nyári repülőjegy Amerikába.

Tisztára megéri minden nap sörözni! :)

Mit szólnál hozzá, ha elszívnánk napi 1 dobozzal is, hogy teljes legyen a lepukkant igénytelenség?
Az még 365*50 korona, azaz 18.250 korona. A kettő együtt 30-en felül van, ami gusztus szerint forintosítva 1m-t jelent.

Persze sokan vesznek garázsból, kb. 60%-os áron, de akkor is kijön a kettőből egy repülőjegy majdnem bárhová. Nem is értem, hogy miért nem gyújtok rá és hamuzok a már üres sörösdobozba :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 17:54:23

@bpetya75: "Szerintem komoly kínzással tudnának csak rávenni, hogy ilyesmiket a számba vegyek. Hihetetlen, hogy mekkora ízlések és mekkora pofonok vannak a világban."

Az a szép a világban, hogy bármi megtörténhet... és az az ijesztő, hogy meg is történik. :)

Szerintem ez szocializáció kérdése. Nekünk vadul hangzik, de belegondolva a hazai disznóöléseken is vannak meredek dolgok (sült vér, perzselt nyers malacfül, stb.). Valószínűleg egy laikusnak ez ugyanolyan bizarrnak tűnik. :)

Megmondom őszintén halott lárvával még talán én is megkóstolnám (az élő lárvásat kizárt). A gidagyomor meg... a tény, hogy szegény gida milyen hamar pórul járt jobban nyugtalanítana, mint a tény hogy mit eszek. Szerintem megkóstolnám ha elém tennék. Ha nem undorító a szaga.
De én alapvetően nagyon vállalkozókedvű vagyok a gasztronómiában és megkóstolok szinte bármit, amit elém tesznek.

Ettem már például bálna steaket. :)

Papagály (törölt) 2014.06.06. 17:58:39

@Herr Géza:
"dupla annyi kaja kerül az asztalra, mint kéne, aztán meg megy a kukába meg a kutyának"

kínálás: "faljon kedves, úgyis a kutyának megy" :)

Papagály (törölt) 2014.06.06. 18:03:13

@Chang Yai:
mondjuk évi 730 üveg sört nem neveznék normálisnak. de egy üveg abból, amit inni szoktam (ausztria) kb. 1 euró, azaz 730 euró per év. persze, lehet fél euróért vagy tán még olcsóbban is söröket venni, ha csak az a fontos, hogy ártson. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.06. 18:04:09

@házelőtthinta: maj jovo heten irok neked a birkaporkoltrol. bogracsban,fejevel egyutt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.06. 18:05:57

@Kövérmadár [swe]: nahh valami ilyesmit gondoltam, hogy ez lesz a matek vége.
hajrá Hinta!! (és most felbontom a 7. palac vizet. hukk!)

juteszembe - bár külön kommentbe kéne, de megint lusta vagyok - van egy olyan ötletem heti posztra, ami a magamfajta lustáknak nagyon jó lenne. minden héten be lehetne dobni egy olyan témát, mint mondjuk a karácsony volt, csak mindenfélét, és összegyűjteni a néptől a mindenféle beküldött pályaműveket és képaláírásokat.
csak azért jutott eszembe, mert szómenésem nincs, de rengeteg képem van, és nagyon szeretek fényképezni, és hátha mások is vannak így ezzel.
lehetne valami szimpla elsőnek, pl kilátás az ablakból. aztán akármi, mondjuk hogy "kék", vagy "szimmetria", vagy "szobor".
esetleg érdekelne valakit a dolog?

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.06. 18:06:12

@Muscari: hat magambol kiindulva nincs osszefugges. ha ram nezel,nem gondolnad,h szinte fenyen elek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.06. 18:07:39

@Ludmilla a Beta: a kimelet attol fugg, mi a kedvenc szavad.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 18:09:05

@Rebarbaraa:
Ezt teljesen alá tudom támasztani.
Camdenban van egy kínai ahol 20 fogásból annyit eszel amennyit akarsz 7fontért.
Rajtam nem sokat keresnek.
:)))))))))))

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 18:12:42

@Papagály: melyik aza az €1.00 sör? Vagy ausztriaban is olyan draga a sör? Nalunk a normalisiert sörök ca. €0,75-0.85-be kerulnek.
Es ez most emeles utan van.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ugye azert nem haragszol RAM amiert en meg sorozok meg cigizek meg Epp most ittam egy pohar Whisky-t.:D
Valahogy le kellett obliteni az elobbi rohasztott dolgokat:D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.06. 18:13:52

@Papagály: szerintem simán van, akinek "normális" a napi 2. nekem is volt olyan kollégám, aki napi szinten szétcsapta magát. és ugye nem az árokásó brigádban.
én úgy szeretném néha leinni magam, de nagyon nem szeretem az alkohol ízét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 18:16:11

@Der echte Weinachtsmann:
Itt az üveges minöségi ALE 1, 5-1, 9ig van. Fontban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.06. 18:18:37

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hallottam errol, isteni lehet:D

multkor probalkoztam egy uj peneszes sajttal,de mar tul meleg van hozza a kamraban, eszembe is jutott a casu marzu:D:D:D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 18:21:31

@Der echte Weinachtsmann: Nem haragszom én senkire. Miért kéne rád haragudni? :)
Milyen whisky volt?

@Babette.: "multkor probalkoztam egy uj peneszes sajttal,de mar tul meleg van hozza a kamraban, eszembe is jutott a casu marzu:D:D:D"

Az lett belőle? Megtalálták a legyek? :)

**mimi** 2014.06.06. 18:22:52

@Muscari:
Mi többnyire főtt húshoz esszük (főleg a jó kis húslevesben főtthöz)..:)))
Leírom én is a receptet:
kevés világos rántást készítek, ebbe beleteszem az apróra vágott kaprot, kis vegetát, és felengedem egy kis húslevessel, tejföllel meg tejszínnel sűrítem. A tejföl elhagyható, de már volt úgy is , hogy tejföl nem volt otthon , és csak tejszínnel készült. Főtt krumplival esszük, meg a főtt hússal.
Nagyon finom :))))

Papagály (törölt) 2014.06.06. 18:23:36

@Der echte Weinachtsmann:
stiegl
a legrégebbi sörfőzde az országban, már kolumbusz idejében okmányokban említették. van egy múzeumuk is, monarchia-korabeli MAGYAR nyelvű plakátokkal (sörreklám). :)
a céges rendezvényeket előszeretettel tartják ott, a karácsonyin sültgesztenye meg forralt bor mellett forralt SÖR-különlegességeket is kaptunk.

bpetya75 2014.06.06. 18:24:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

A családban öcsém az, aki a legbevállalósabb ételek tekintetében. Én olyan nyomorult vagyok, hogy pont a spanyolországi nyaralásom előtt valahogyan megundorodtam a haltól. Pedig ott kóstolhattam volna szépiát, meg polipot, meg más érdekességeket is, de már a szaguktól felkavaradott a gyomrom...

@Chang Yai:

Ez érdekesen hangzik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.06. 18:26:41

@**mimi**: zsomlemartast ismered? engem azzal riogatnak itt vas megyeben, de nemhogy csinalni, ragondolni se tudok.

nyuszigonosz 2014.06.06. 18:33:11

@Theg: Nagyon jó kajaposztot írtál.

Úgyhogy ideje lesz nekem is valami kaja után nézni, mert az még ma nem volt. :)

Papagály (törölt) 2014.06.06. 18:34:03

@bpetya75:
aszittem a szépia egy effekt, de látom tengeri szörny is:
en.wikipedia.org/wiki/Sepia
sőt, most nézem, hogy a kettő nem is teljesen független egymástól, mert a barnás szín jogos tulajdonosa a tintahal.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 18:36:21

@diggerdriver: "Ezt teljesen alá tudom támasztani.
Camdenban van egy kínai ahol 20 fogásból annyit eszel amennyit akarsz 7fontért.
Rajtam nem sokat keresnek.
:)))))))))))"

Ebbe amúgy szerintem valamilyen szinten közrejátszik az étkezési kultúra is.
Alapvetően UK-ben az átlagos család vasárnap ugyebár elmegy az egész családdal pubozni. Mindenki állandóan pubokba jár, egymást érik ezek a helyek. Gombamód nőnek ki a földből és mindig tele van mindegyik. Nem is értem.

Bár sosem volt vendéglőm, de úgy tippelem ilyen forgalom mellett talán könnyebb alacsony tartani az árakat, megbecsülni miből mennyi fog kelleni.

Norvégiában az "eating out" hem akkora divat. Az emberek leginkább csak valamilyen ünnep alkalmából mennek étterembe. És amúgy a települések méretéhez képest sokszor vadászkutyákkal kell kerestetni azt a pár éttermet úgy el vannak dugva. És természetesen ehhez mérten iszonyatosan drága is az étterem. Egy vidéki városban 3 fős üzleti ebédre 1-2 sörrel vagy borral simán elpattan vagy 60 000 HUF.
Persze, nyilván ki kell termelni a személyzet netto 1,2 millás fizuját, de akkoris... aránytalanul drágának éreztem az éttermeket norvégoknál és szerintem ennek az az egyik oka hogy ők nem igen járnak oda. Ott az étterem egy alkalmibb, exkluzívabb "szórakozás", mint UK-ben.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 18:40:13

@Babette.: "szerintem ne. turistarablo sznob hely."

Meglehet mert a neve amúgy nagyon ismerősen cseng. Meg tudom is, hogy hol van... Váci utca. :)

"meg a kis rohadekok."

De jól sejtem hogy nem volt már kedved befejezni a sajtot utána? :)

@bpetya75: Én is úgy utálom, amikor valamiből annyit eszek hogy megutálom. 11 évesen egyszer annyi túrós palacsintát ettem, hogy máig nem tudok ránézni. Ezt sosem fogom megbocsájtani magamnak! :D

Rebarbaraa 2014.06.06. 18:49:58

@diggerdriver: Es nem is elvetve vannak ilyen helyek, jarok kelek Londonban mindenfele es jobbnal jobb kajaarak vannak. Cigizni cigizek (bar valaki megjegyezte, h ne merjem magam dohanyosnak nevezni) de 1 doboz eleg egy hetre. Inni...tok reg ittam alkoholt, neha ha megkivanom akkor egy kortes cider, vagy valami fincsi koltel. 1.7 ert mar smirnofos-t lehet kapni. A karibi koktelokat szeretem meg. Sorert nem vagyok nagyon oda. Mondjuk becks. De hejj mondjatok meg mar, hogyha tudjatok, hogy hol tudok venni Kingsley gyombert?? Az marhara hianyzik (magyar boltot hagyjuk) Mert van egy nagy kedvencem, beck sor es gyomber. 2:1 aranyban. 1,5 eve nem ittam kingsley gyombert. Es nagyon innek mar.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.06. 18:54:21

@bpetya75: köszi a lelkesedést, úgy tűnik, nem lesz nagy tolongás :-)

Rebarbaraa 2014.06.06. 18:56:40

@Chang Yai: Imadok fenykepezni. Csak van egy baj. Ha meglatok valami klasszat amit le kellene fenykepezni, akkor annyira tatom a szamat, es oromkodok h milyen klassz meg minden, hogy elfelejtek fenykepezni:D

Papagály (törölt) 2014.06.06. 19:09:32

@Chang Yai:
régebben én is javasoltam, szerintem is remek ötlet lenne, akár kvíz formájában is (pl. melyik országból származik). utcakép, kilátás ablakból, stb.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 19:23:55

@Papagály: Awwwwww <3 Amúgy felismertem a Geirangefjordot. Pont ebben a térségben éltem (Ålesund, Sunnmøre). Imádom! :)

Itt a respondeo: vimeo.com/93449710

Lofoten-szigetek. Szerény szubjektív véleményem szerint ez a legszebb pontja az egész sárgolyónak (eddigi ismereteim alapján). :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 19:25:56

@Chang Yai: Nagyon jól hangzik, bár szörnyű fényképész vagyok, de azért vannak képek a gépemen innen-onnan. :)

Hari Seldon 2 2014.06.06. 19:31:20

@Chang Yai:
Jó ötlet, de "sajnos" itt mindenki tudja mindenkiről, hogy hol lakik.
Legfeljebb internetről levett képekkel lehetne operálni, de azt is elég könnyű megtalálni.
Ha megtudnánk állapodni egy jó szabályban, hogy milyen képhez milyen pontosságot kell megadni. Úgy értem, van olyan kép, ahol elég az ország, van, ahol a régió, van ahol a várost is ki kell találni. nem tudom de szerintem, előtte ezt tisztázzuk.

Hari Seldon 2 2014.06.06. 19:33:37

@bpetya75:
A polip olyan mint a rosszul megfőzött kerti slag. Jó rágós, és eléggé semmi íze nincs.
Bár én nem számítok, mert általában nem szeretem a "tenger gyümölcseit".

SzZoole 2014.06.06. 19:36:47

Udv mindenkinek Paington-bol nem regen erkeztunk,Diggernek kuldtem egy kepet amit a szoba ablokbol keszitettem,remelem kirakja.
Most megyunk vacsorazni az etelekrol is csinalok kepet ha mar eteles poszt van:)

DieNanny CH 2014.06.06. 19:40:02

@Papagály:

"kínálás: "faljon kedves, úgyis a kutyának megy" :)
"

Eszembe jut 12 éves kori énem. A kertünkben sok alma termett, mi nem tudtunk vele sok mindent csinálni, ezért apukám elküldözgetett néhány munkatársához 2-3 kilónyi almával. Ott persze elhangzott a szokásos szabódás: Nem kellett volna!
Én meg gyermeki nyíltságommal: Úgyis kidobtuk volna! ...
Na, mikor ezt otthon megismételtem, kicsit le lettem szidva, hogy ilyet nem mondunk...

DieNanny CH 2014.06.06. 19:41:51

@Chang Yai:

Hasonló volt, olyan " kilátás az ablakból"-szerű, de amúgy tetszik a dolog.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.06. 19:43:01

@Rebarbaraa:

Nagyon nívós étteremben 4 fontos gulyás? :))) veszek egy kebabot kólával és az is 5 euró így alles zusammen. De Londonban biztos a nagyon nívós étteremben lesz 4 font egy gulyás.Teljesen hihető tényleg :D

@Der echte Weinachtsmann:

Ausztriában is kapsz 45 centekért sört, de nekem van annyi sörkultúrám hogy nem a legócskább söröket iszom. A legolcsóbb, még nagyon jó sör nagyjából 70 cent körül mozog. A normálisabb tényleg nagyon jó sörök meg simán kerülnek 1 euróba.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.06. 19:43:06

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Nem hiszem hogy a norvég mosogató 4 ezer eurót keres. Inkább 2ezerre tippelnék nettóban 170 órával.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.06. 19:44:41

@Kövérmadár [swe]:

Nem rád értettem elsősorban hogy füllentesz, de olvastam én már nagy füllentéseket ezen a blogon. Mikor közölték hogy olcsóbban kijönnek étteremben meg hasonlók. Meg mikor a svájci óvónő szerint olcsóbban bevásároltak Svájcban mint otthon... A kocsmát csak azért írom mert remekül látszik a kocsmán hogy mennyivel drágább Nyugaton szórakozni. De írhatunk bárokat is. Ittam már bárban is 4 euróért sört, és nem valami puccra kell gondolni, csak egy ócska bár volt. Na most 4 euró otthon az már a sztriptízbárok kategória. De írhatnék diszkót is akár, vagy mozit, vagy bármi hasonlót. A többi szolgáltatásról ne is beszéljünk. A reál dolgokról még annyira se, 150 ezer euró egy koszos 1 szobás panel itt. 300 ezres város. Szevasz. Ennyiért otthon mit kapsz? Palotát. Ha lakásárakat nézünk akkor sincs a nyugati béreknek nagyobb vásárlóereje, mivel még Nyugaton nem pukkadt ki az ingatlanbuborék sok helyen (Ausztriában pl nem) ezért itt még talán rosszabb is az arány.

DieNanny CH 2014.06.06. 19:49:21

@házelőtthinta:

A tegnapi posztnál feltettem neked egy kérdést, most megismétlem, gondolom nem jártál arra:

""Nem lehet meghatározni hogy mi az hogy siker. Egyik embernek az is siker hogy megél, a másik csak akkor érzi magát sikeresnek ha egyre magasabbra törhet. A harmadik meg szimplán jól érzi magát bármi történjen is. Őket azért irigylem. Igyekszem efelé tartani. Szerintem az az ember sikeres aki egyszerűen jól tudja magát érezni a keretei között. "

Kedves @házelőtthinta! Annyi kérdésem lenne ehhez, hogy ismersz ilyen embert? Pontosabban: beszélőviszonyban vagy legalább 1 ilyen emberrel?

nyuszigonosz 2014.06.06. 19:51:38

@házelőtthinta: "Ausztriában is kapsz 45 centekért sört, de nekem van annyi sörkultúrám hogy nem a legócskább söröket iszom. A legolcsóbb, még nagyon jó sör nagyjából 70 cent körül mozog. A normálisabb tényleg nagyon jó sörök meg simán kerülnek 1 euróba. "

Nos, akkor nem ajánlom neked az ezévi Oktoberfest látogatását Münchenben: mert a Maß Bier - az egy liter sör, mert Bajorországban így van, az 10,10 € lesz. :-)

DieNanny CH 2014.06.06. 19:54:27

@házelőtthinta:

"de olvastam én már nagy füllentéseket ezen a blogon. (...) mikor a svájci óvónő szerint olcsóbban bevásároltak Svájcban mint otthon... "

Ezek szerint nem olvastad el figyelmesen a reagálásomat.
Svájci óvónő keres 4000 sFr-t, vehet 1000 db 1 kg-os, 4 frankba kerülő kenyeret.
Magyar óvónő keres 110 000 Ft-ot, vehet 550 db 1 kg-os, 200 forintba kerülő kenyeret.
Mi ebben a füllentés???????????

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 19:59:17

@házelőtthinta: Természetesen nem tudom, hogy mennyit keres egy mosogató arrafelé. Bár a személyzet az ugye nem csak mosogatókból áll egy étteremben.

Minimálbér ugye nincs náluk, az átlagbér jelenleg 1,2M Ft. És ugye arrafelé nagyon-nagyon alacsony a szórás (értsd a főorvos és a nővér fizetése között csak kb. 2X-es szorzó van).

Tény, hogy nem ismerem pontosan az ottani péncérek, séfek, mosogatók bérezését, de 2 ezer euro biztos hogy nagyon kevés lenne. Iszonyú drága ország, annyiból ott felkopik az ember álla vicc nélkül. Szerintem egy pincér olyan €3500+jatt körül kaphat. Közvetve ismerek egy magyar lányt, aki pénztárosként kap netto 1.1M Ft-ot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 20:06:12

@házelőtthinta:
Ingatlanbuborék még itt sem pukkant, de biztos vagyok benne, hogy idővel fog.
Katasztrófális árakat kérnek olyan lepukkant, 60-70 éves, gusztustalan rozsdabarna házakért, hogy szörnyű.

Ha szórakozás, akkor nekem mozi vagy étterem. Sem kocsma, sem pub, sem semmi ilyesmi.
Egy mozijegy olyan 90-100 korona körüli áron mozog, de a cégnél adnak kedvezményes jegyeket, 60 kr-ért (valami szakszervezeti támogatás, azt hiszem).
Rendes áron ez 3000 ft körül van. Nem tudom, hogy mennyi Mo-n a mozijegy, ennél biztosan jóval olcsóbb.

Étteremben eddig a legtöbbet a Qvarnen-ban fizettem, Nyköpingben, 2*3 fogás 700 koronáért (24e ft).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 20:08:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Vessetek a mókusok elé de én semmi szépséget nem láttam.
Szürke hegyek fagy és hideg.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.06. 20:13:40

@DieNanny [SZ,CH]: köszi, hogy gondoltál rám, nem szoktam blogokon kívül semmit magyarul olvasni, rajongói oldalakat meg pláne semmilyen nyelven :-)

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 20:16:31

@Chang Yai: en is tamogatom a dolgot. Jo otlet.
@házelőtthinta:itt is vannak olcso Export sorok. Azok mar vannak €0,39 ert is.de hogy azokat meg nem iszom az biztos.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.06. 20:17:01

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nem ott, de közel hozzá, , a hídnál le a rakpart felé a Váci utcából

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 20:17:34

@diggerdriver: A szürkeség az itt most inkább filmezési technika volt. Szines az amúgy. :)

img.xcitefun.net/users/2013/11/343312,xcitefun-lofoten-2.jpg

De ezért is mondtam, hogy "szubjektív véleményem". Nem vagyunk egyformák. Én például a pálmafás, homokos tengerpartban nem tudom hogy mi a szép, de tekintve hogy rengeteg embernek az a háttérképe, elismerem hogy én vagyok gyári hibásan összeszerelve. :)

bpetya75 2014.06.06. 20:20:32

@Hari Seldon 2:

Én sem. Csak arra nem emlékszem, hogy régebben sem szerettem, vagy valamiért "besérültem" rá. A lényeg, hogy polip, kagyló, tintahal, cápauszony, szusi, ésatöbbi szóba sem jöhetnek nálam. Maximum kábé félévente egyszer wgy kis olajos halkonzerv.

bpetya75 2014.06.06. 20:26:41

@Papagály:

Mindig tanul valamit az ember :-P

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Én biztos értékelném, ezt a defektedet, ha egy tálból palacsintáznánk ;-)

@Chang Yai:

Próba glück? Esetlegesen?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 20:28:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @diggerdriver:
És az milyen gyárihibának minősül, amikor mindkettőt szeretem? :)

Ugyanúgy imádom a homokos tengerpartot, mint az északi fjordokat. De tetszett Tunéziában a szivatag is (a nagy meleg már annyira nem).

Az egyetlen kikötésem, hogy minél kevesebb legyen az ember. :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 20:29:50

Ééééééééés igeeeeeeeen!!! Megtörtént, barátaim! Már csak egyetlen lépés választja el Magyarországot a monarchiától:

index.hu/belfold/2014/06/06/megis_a_varba_koltozik_orban_viktor/

Ez óriási! :DDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 20:30:47

@Kövérmadár [swe]:
Nincs ezzel baj. Az északi vidékek a világ legszebb helyei. NYÁRON.
Kár hogy az csak két hét.
:)))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 20:30:54

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Na látod, nekem ilyen problémám nincsen. Különösen a túrós palacsintával nincs :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 20:31:27

@diggerdriver:
Lóf@szt két hét!
Vagy te beleszámolod a tavaszt és az őszt is?

Határátkelő 2014.06.06. 20:34:12

@Chang Yai: Tök jó ötlet, alapvetően ennek indult a gasztro is. Én örülnék képriportoknak is, ha vannak rá jelentkezők!

2014.06.06. 20:39:14

@Chang Yai: @Határátkelő: Szerintem lesz rá jelentkező bőven :-)

DieNanny CH 2014.06.06. 20:49:07

@Kövérmadár [swe]:

Méghogy a minisztériumokat szétköltöztetni az ország különböző szegleteibe??? Mikor nemzetközi vonatjegyet még a dunaújvárosi máv-állomáson sem lehet kapni a 21. században az internet korában???
Persze...

DieNanny CH 2014.06.06. 20:50:45

@Der echte Weinachtsmann:

Hol, a műjégpályán? Mert a Duna már régóta nem jeleskedik... :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.06. 21:01:42

@DieNanny [SZ,CH]: de legalább el lehet rá számolni utazási költséget.
persze nem nav árfolyamon...

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.06. 21:02:42

@Der echte Weinachtsmann: azt én is szeretném. most már nemcsak a nyár, hanem a tél is alkalmas rá ;DDDDDDDDD

DieNanny CH 2014.06.06. 21:07:51

@Babette.:

Hú, te, ne adj ötleteket, mert aztán megalakítják a Sólyom Belföldi Légitársaságot...
Debrecen, Kecskemét adott, a többi helyen meg hétköznapokon a 100ezres nézőterű új stadionokat fogják leszállásra használni...

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 21:08:30

@DieNanny [SZ,CH]: parancsra lesz az befagyaztva. Akar meg nyaron a 36 fok melegben is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 21:10:04

Na szóval...

kepkezelo.com/images/kdpfwztt2cis7p7etiu3.jpg

Remek poszt volt a mai, előhozta belőlem a régi német ebédek hangulatát mikor Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz-et ettem Donaudampfschifffahrts-al majd kapitänswitwenversicherungs-ot ittam hozzá és desszertnek lefojtottam egy berechtigungsklausel-el.

Beszéljünk az evésről.
Az étel HANGULAT.
Hangulata van egy piaci kolbászozásnak mikor beleharapsz és ráfröccsen a zsír a kedvenc fehér ingedre mikor a feleségeddel pizzát esztek az utcán és mikor megállsz egy kirakatnál ő nekedgyalogol és végighúzza a hátadon.

Emlékszel amikor a velőscsontot odatartod a kenyér fölé és ahogy megütöd az kicsusszan és remegő halmocskaként tornyosul ott enyhén gőzölögve.
Óvatosan szétkened és miután megsóztad becsukott szemmel átadod magad a kulináris élvezetnek.

Emlékszel a hetvenes évek vasárnapi ebédjére tavasszal?
Pöszögve fő az aranysárga húsleves tele zöldséggel az udvar legöregebb kakasával együtt. A sütőben sül az almáslepény anyám panírozza a disznóhússzeleteket az olaj már melegszik a gázon. A petrezselymes újkrumpli már kész ecetes salátával.
Apám a kertben bóklászik néha kitép valami gyomot lemetsz néhány rosszul növő szőlővesszőt.
Az egésznek van egy békés megismételhetetlen hangulata.
Az illatok, a napsütés a családi harmónia együttese végtelen nyugalmat áraszt.

Emlékszel a téli disznóvágásokra? A szalmával pörkölt disznó szagára? A melegen párolgó belek szagára? A hagymás vér illatára? A fél négyzetméter bőrkére amit megettél?
Az abaléből kivett fejhúsra, főtt májra? Az akkor este feltálalt sült hús ízére?
Utolérhetetlen. Abban még benne volt az élet. A forró orjalevesre a friss hurkára, kolbászra?
A friss tepertőre amitől olyan beteg lettél hogy három napig fetrengtél?

Mindez HANGULAT.
Az ÉLET HANGULATA.

**mimi** 2014.06.06. 21:11:05

@Babette.:
nem ismerem...de nem is hangzik valami jól..:) Mi az?

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 21:12:12

@Babette.: ezt most mire irtad? Elvesztettem a fonalat.

**mimi** 2014.06.06. 21:12:45

@Zoole[uk]:
érezzétek nagyon jól magatokat! :)

Furos 2014.06.06. 21:19:15

@diggerdriver: Nana :)
Ha igy lenne hamar felkopna az allam :)
£2.30 meg folotte. Minosegi of course :)

morsels (törölt) 2014.06.06. 21:21:08

@Kövérmadár [swe]:
Akkor NYC tokeletes valasztas volt :-)

kardio1 2014.06.06. 21:21:10

Ez a gasztronomia érdekes téma. A poszthoz annyit, hogy egyszer Strasbourg-ban làttam egy német csalàdot, akik hely specialitàst ettek az étteremben, értsd choucroute-ot, ami tkp. a német sauerkraut franciàsitott vàltozata...A flammekueche ott is divik.
En Franciaorszàgban azt szeretem, hogy ahàny vidék, annyiféle konyha. Ami meg a sajtokat illeti, De Gaulle-nak volt egy mondàsa, miszerint szinte lehetetlen egy olyan népet kormànyozni, aminek még sajtbol is legalàbb 365-féle van...
Felénk (Gascogne-Guyenne, Délnyugat-Fro.) az egyszerûbb, parasztosabb ételek is divatosak (pl confit de canard, sajàt zsirjàban sült kacsacomb), és persze vannak Michelin-csillagos (1,2 vagy 3) éttermek is. Amit nagyon birok itt, hogy a pincér ezekben a gasztronomikus éttermekben céges rendezvények alkalmàbol (értsd amikor nem te vàlasztottàl az étlaprol, hanem szabott menü van) bejelenti a fogàsok elôtt, hogy mit fogunk enni, és persze a borral ugyanez van.Ez valami kiràlyi-fejedelmi udvarokbol visszamaradt hagyomàny lehet) Ezeken a helyeken a tànyér nagy, az adag nem annyira, bàr egy komplett menüsor a következôkbôl àll: amuse-bouche (afféle étvàgygerjesztô), elôétel, halétel, hùsétel, desszert, kàvé édességekkel...
Itt nagyon sok étterem van, és elérhetô àrùak, sokan jàrnak étterembe enni...

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 21:23:14

@diggerdriver: te örült vagy! Sirok a röhögestöl.neked könyvet kellene irnod. Ehhez azert pihent agy Kell, nem?

puhacica 2014.06.06. 21:24:37

@Chang Yai: nagyon jo lenne, ha megvalosulna az otleted!

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: tesom hozott egyszer ajandekba ilyen barna, edes sajtot. eltartott egy darabig, mig elfogyott, mert en voltam az egyetlen, akinek izlett. malnalekvarral ettem es piritossal. :)

Rebarbaraa 2014.06.06. 21:25:55

@házelőtthinta: Hat akkor ezt is beszoptad:)) Mert itt meg a jobb sorok is olcsok:)) Greene King Gold is elegge barati aron van pedig eleg nagy marka. Nezd meg es vakulj, na meg erezd a szadban az izet amit sose fogsz ugye :)))

www.tesco.com/groceries/product/search/default.aspx?searchBox=greene+king&icid=tescohp_sws-1_greene+king

De ha neked a Greene King nem mond semmit akkor linkelek Guiness sort:)) LOOOOOL.

www.tesco.com/groceries/Product/Search/Default.aspx?searchBox=guiness&newSort=true&search.x=0&search.y=0

Taxomükke (UK) 2014.06.06. 21:27:37

@diggerdriver: Digger, szerencséd, hogy este olvasom, és pont teleettem magam, mert a levesfelsorolás kapcsán éhesen biztosan elküldtelek volna a fenébe, hogy minek csordítod a nyálamat. :))

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.06. 21:30:43

@diggerdriver: melegen párolgó belek?
sose jobb parfümöt neked:D

tanato 2014.06.06. 21:31:18

@diggerdriver: Tetszett a kommented,előjöttek gyermekkorom emlékképei nekem is.A 70-es években tényleg így ment,ezt hívták gulyáskommunizmusnak,ilyenekről pl. Lengyelországban,Romániában álmodoztak akkoriban, a náluk lévő élelmiszerhiány miatt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.06. 21:31:42

@**mimi**: húsleves utánra csinálják a főtt húshoz, húslevesből meg szarrá ázott zsömléből. ennyit tudok, meg a nevemet.

Furos 2014.06.06. 21:32:04

@Zoole[uk]: Merre vagytok Zoli Devonban?

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 21:34:48

Na most Lenne itt meg egy kerdes. Regen ettünk egyszer Mo.-n egy olyat hogy "matrai fatanyeros" itt tanakodunk hogy mik voltak azon. Ha valaki tudja es elmondja azt megkoszonnem.

tanato 2014.06.06. 21:35:23

@kardio1: Hiszen a franciáknak mindenük az evés-ivás.Ők nem azért esznek hogy éljenek,hanem azért élnek hogy egyenek,igyanak és lehetőleg két nap sem ugyanazt évente.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.06. 21:37:17

@Der echte Weinachtsmann: háhá. ahogy ezeket ismerem, volt tajta, rántott szelet, natúr szelet, cigánypecsenye. meg krumpli. meg rizs.
díszítésnek karika répa, cakkosan vágott paradicsom, meg egy csipetnyi ecetes káposzta. jobb esetben fonnyadt salátalevél.

tanato 2014.06.06. 21:37:31

@Határátkelő: Kevés szöveg,sok kép ugyanazon témában,jó ötlet.

Der echte Weihnachtsmann 2014.06.06. 21:38:44

@Babette.: de akkor magyar kiralysag lesz nem koztarsasag.bar nem tudom hogy ez a modern korban hogy mukodne.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.06. 21:39:43

@Der echte Weinachtsmann: a mosatni időjárásban? nem lesz ott semmi. csak vigyék gyorsan a dunára, aztán álljon ott, amíg meg nem koronázzák.
:DDDDDDDDDD

Furos 2014.06.06. 21:41:58

@Zoole[uk]: ide megyunk 16-an :)
https://www.google.co.uk/maps/dir/Catchfrench+Manor,+Catchfrench,+Trerulefoot,+Saltash+PL12+5BY,+UK/Paignton,+Torbay/@50.4664808,-4.5227845,9z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x486c9add9a70fc4f:0x90143fb3279a10a8!2m2!1d-4.3813742!2d50.4113929!1m5!1m1!1s0x486d05153a96414f:0x4fd6edcbdf832569!2m2!1d-3.564235!2d50.43508!3e0

kardio1 2014.06.06. 21:44:35

@tanato:
Ebben hasonlitanak rank, magyarokra a leginkabb:) Eszakabbi orszàgokban nincs ekkora kultusza az evésnek, pontosabban a jot evésnek, mint Franciao.-ban, vagy Europa keleti felén.
Kicsit visszakanyarodva egy koràbbi témàhoz, a megélhetési kôltségekhez: ha j minôségû élelmiszert akarok venni, akkor az azért nem olcso. Làttam, hogy Seldonék is a Leclerc-be jàrnak. Ez és az Auchan vagy a Cora, Carrefour, azért nem az az àrszinvonal, mint az Aldi, a Lidl vagy a Leader Price.
Amit itt nagyon szeretek, az a valodi bàrànyhùs, a finom borjù vagy marhahùs és persze a tengeri halak Nyamm :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 21:47:46

@kardio1: "egy komplett menüsor a következôkbôl àll: amuse-bouche (afféle étvàgygerjesztô), elôétel, halétel, hùsétel, desszert, kàvé édességekkel..."

Aham, no akkor ez megmagyarázza a nickedet. :)

tanato 2014.06.06. 21:49:15

@kardio1: Tengeri halban,bárányban,marhában tényleg nagyon jók.Na meg süteményekben,tortákban.

kardio1 2014.06.06. 21:57:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Kardiologusra itt is szükség van :), bàr ezen a téren jobban àllnak, mint mi...
Egyébként egy Loire-völgyi kastélyban azt mondta az idegenvezetô, hogy ez a menüsor, ami most divat (àltalàban egyébként vagy hal van vagy hùs), ez az orosz menü, az eredeti francia menüben még négy fogàs volt...

@tanato:
Nekem a süteményeik kissé tùl édesek. Na de a sajtok!
azért egy jo charlotte, vagy egy Paris-Brest, egy Saint-Honoré bàrmikor jöhet, ha màr édességröl van szo.

Egyszer voltam egy étteremben szarvasgomba-szezonban. Olyan menüsor volt, ahol mindenben (még a desszertben is!) volt szarvasgomba!

kardio1 2014.06.06. 22:01:57

Helyesen: az eredeti francia menüben ezen felül még plusz négy fogàs volt

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.06. 22:05:59

@Rebarbaraa:

£8.00 (£2.67/l) Ez lenne az olcsó kategória?A 8 fokos prémium söreim se kerülnek ennyibe.

**mimi** 2014.06.06. 22:10:30

@Babette.:
nem tudom...nem kaptam kedvet hozzá...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 22:28:33

@kardio1: Jaaaa, hogy kardiológus. Bocs, én a "kardio"-ra gondoltam, mint edzésformára. :D
Bár a magas koleszterinnek köszönhetően akár még áthallásos lehet így is (ez csak egy szar vicc volt...). :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 22:32:36

@Furos:
Na mesélj melyik az?
Én itt nem láttam annyiért.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 22:37:11

@Taxomükke:
Figyelj má' vazze ezek a barbárok holmi salátához hasonlítják a leveseket.
Ehhh...

Furos 2014.06.06. 22:39:50

@diggerdriver: Hat pl a mienk.
Azt ennel olcsobban nem fogod megkapni a waitroseban.

SzZoole 2014.06.06. 22:41:33

@Furos: sajnos nem tudom megnyitni,mobilon vagyok

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 22:43:34

@Babette.:
Ne kényeskedj.
A világ legbüdösebb állata az ivarzó kecskebak.
Te meg azt szagolod.
:)))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.06. 22:45:07

@Furos:
Tényleg?
Nem gondoltam volna.
Áruljátok már itt?
Mondjuk én nem járok a Waitroseba de gyanítom hogy a Tescoban olcsóbb lenne.

Ludmilla a Beta 2014.06.06. 22:48:21

Bocsánat, hogy nem válaszoltam eddig, pedig kedvesen fogadtatok. Amikor bementem a munkahelyemre reggel, nem számítottam arra, ami később következett: dolgoznom kellett! Mondjuk kicsit hamarabb is jöhettem volna, de még ki kellett találnom, hogy melyik a kedvenc szavam :)
Tehát:
@Babette: Mára a "borsszószt" választanám kedvencemnek. Nem tudom ezek után érdemlek-e kíméletet...

@Muscari: Igen, pontosan. Ha meghívok egy vendéget, igyekszem a kedvében járni. Ha vega, nem etetem hússal, annak ellenére, hogy a legnagyobb gasztronómiai élményem az volt, amikor a steaket magában kellett ennem, mert akkora adag volt, hogy a köret már nem fért. Na jó, lehet, hogy ez nem a gasztronómia csúcsa, de nekem emlékezetes volt.

@tsabus: Most, hogy mondod, akár béta verziót is jelenthetne, hiszen folyamatos fejlesztésre szorulok, de ez esetben a béta csak annyit jelent, hogy valamiért mindig mindenben második vagyok. Ez egy viszonylag új felismerés számomra, ezért került be a szép új nevembe. Egyébként, bár ez nem ide tartozik, tegnap gyanút fogtam, hogy mi dolgoztunk ugyanazon a munkahelyen. Legalábbis ha jól emlékszem te emlegettél valami budapesti multit...?

Hari Seldon 2 2014.06.06. 22:49:45

@kardio1:
Még este benéztem egy pillanatra:
Igen. Mi inkább a E.Leclercbe meg Corába járunk.
Sok oka van, de például jobban szeretjük a baguett-jüket mint a Lidl-ét (pedig az 0,35-ért adja, legalábbis felénk).
Na, holnap még visszanézek.
Jó éjszakát.

SzZoole 2014.06.06. 22:52:05

@diggerdriver: kuldtem egy ujjabb kepet,epp a pier-en szorakoztunk mikor meglattuk azt a markolot,mind a negyen egyszere kialtotunk fel;itt van digger gepe:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.06. 22:54:52

@Furos: Megírod (akár privátban ha nem publikus), hogy melyik brewery sörébe szoktad munkaidőben beleköpdösni a szotyihéjat? :) Megkóstolnám már! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.06. 23:01:00

@morsels:
Ne gondold. Egy akkora városban lehet a legjobban eltűnni a világ elől :)

Furos 2014.06.06. 23:02:30

@diggerdriver: Nem lesz olcsobb a Tescoban sem mert nem adom el nekik :)
Csak a helyi Waitrosokban kaphato, mint ahol voltunk pl.

Furos 2014.06.06. 23:03:55

@Zoole[uk]: Irtam majd nezd meg ha nagyobb gep ele kerulsz.
Addig is jo szorakozast :)

Muscari 2014.06.06. 23:05:54

@**mimi**: koszi szepen, ki fogom probalni.

@Hari Seldon 2: ezzel vitatkoznek. Ugyan nekem nem sikerult, de egy spanyol tapas etteremben ettem olyan isteni puha omlos polipot, rozmaringos olivaolajjal, hogy majd megszolalt.

Ez itt a reklam helye: a neve El Parador es az Eversholt Streeten talalhato a Mornington Crescent kozeleben.

Furos 2014.06.06. 23:09:19

@diggerdriver: Nem engedheti meg a Tesco maganak, hogy kifizesse :)))
Esik is a reszesedese a piacon :)

Herr Géza 2014.06.06. 23:16:40

@DieNanny [SZ,CH]: Miért is lehetne? :DDD Nemhogy nemzetközi vonat nem érinti a várost, de még csak nem is fövonalon van! Csoda, hogy még egyáltalán állomás van....
Mellesleg egy hasonló kaliberü metropoliszban itt is már csak automata van... Vicces is, amikor a ca. 80 éves Schmidt házaspár megpróbál belöle olyan jegyet varázsolni, hogy oda szóljon ahova menni akarnak... (és ne csoportos diákjegy legyen)....

Rebarbaraa 2014.06.06. 23:28:26

@házelőtthinta: Te idegnhulye, megnezted, hogy az 8 doboz sor ara?:))) Raadasul nem is az olcsobbol? Jajistenem, eddig is tudtam, hogy valami baj van veled de bealltal azok koze akik akiknek kiszurja a valasz a szemet es akkor is letagadjak:))) Hinta.....teljesen leirtad magad elottem. Eddig azt hittem csak karosan befolyasol az, hogy nem erzed jol magad, de most rajottem, hogy ostoba is vagy. Ertelmezni, erton olvasni, es szamolni sem tudsz. Hat mostantol csak legyinteni fogok rad.

SzZoole 2014.06.06. 23:28:26

@Furos: megkaptam koszi,majd vasarnap este megnezem
Koszi,nem lesz nehez jol erezni magunkat:)))

SzZoole 2014.06.06. 23:32:56

@Rebarbaraa: ne huzd fel magad,mert csak szivat,te meg felulsz neki,O meg rohog rajtad,er ez enyit neked?

Papagály (törölt) 2014.06.06. 23:36:02

@DieNanny [SZ,CH]:
a múltkor szó volt az óvóbácsikról, pontosabban a fájó hiányukról.
a német helyzet elég szomorú. 4% a férfi gondozók aránya az óvodákban és bölcsődékben, s 40% azon szülőké, akik gyanakodva néznek rájuk. :(
sz-magazin.sueddeutsche.de/texte/anzeigen/41920/Nicht-auf-den-Schoss-nehmen

Papagály (törölt) 2014.06.06. 23:38:41

@Rebarbaraa:
pedig nincs igazad, pontosan a literárat másolta ki, ami az oldalon is fel van tüntetve.

Papagály (törölt) 2014.06.06. 23:41:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
romantikusan hangzik.
(középiskolában a csókolózást csak nyálcserének hívtuk. :) )

Herr Géza 2014.06.06. 23:42:34

@házelőtthinta: "kíváncsi lennék hogy mekkora adag az az 5 eurós gulyás. Szerintem kinevetném olyan kevés. A legócskább helyen itt 8 euró a kis adag. De Németországban biztos a fele. Nagyon hihető tényleg, mikor a bérviszonyok meg kb ugyanazok"
Kisfiam, rohadtul unom már az értetlenségedet:
1. 8-nak a fele nálunk nem öt
2. Ausztriában magasabb az árszínvonal (élelmiszerek, éttermek) kb. 10-15 %-kal, mint N.o.-ban.
3. Auszriában jellemzöen a bérek is magasabbak nominálisan...
4. senki nem állította itt, hogy (idézlek): " Nyugaton vígan tud falatozni étteremekben a kulimelós is mert olyan olcsó,"
5. Ugyanígy senki nem állította: "Nyugaton milyen olcsó kirúgni a hámból még a kuli bérekhez képest is "
6. Ha az 1000 eurós fizudból 120 eurós nacikat veszel, meg 50 eurókat kocsmázol el, akkor még le is hülyézlek (bár abszolút magánügy, de akkor viszont ne nyafogj itt és föleg ne nevezz minket permanensen hazugnak).
Csá.

Papagály (törölt) 2014.06.06. 23:47:19

@Herr Géza:
1. száz forintnak ötven a fele :)
2. én is így tudom, sőt talán még inkább 20%
3. nekem ez nóvum. eddig úgy tudtam, hogy a német bérek magasabbak min. 10-20%-kal. IT területen biztos vagyok benne, hogy így van, a többit nem tudom.

Rebarbaraa 2014.06.06. 23:56:33

@Zoole[uk]: Nem vagyok ideges, csak sajnalom ot, es most kicsit lejjebb kiosztom Papagalyt is, mert az se normalis. En nem olcso SZART linkeltem, hanem OLCSO JO SORT.

@Papagály: Ha a literar 2.67 (mellesleg a legdragabbat valasztotta az oldalon) es nem literes uvegekben van hanem fel literesben akkor hany palack van a dobozban, valamint hany liter JO SORT kapsz 8£ ert te hinta hasonmas????????

Tanuljal mar meg szamolni mennyibe kerul egy uveg sor: 1.33£. A MINOSEGI, felsokategorias sor, nem a hugynak valo szar amit szamolgatsz.

tsabus UAE 2014.06.06. 23:58:17

@Ludmilla a Beta: Budapesten, egy évig toltam a Rockefeller család szekerét. Ha te is, akkor tudod melyik cégről van szó. Mondjuk, csak egy évig voltam ott, aztán sürgősen jöttem a feleségem után.

Papagály (törölt) 2014.06.07. 00:00:52

@Rebarbaraa:
:)
igazi élmény veled társalogni, köszönöm a lehetőséget!

annyit azért még megjegyeznék, hogy a minőségi sörök üvegje magyarországon, ausztriában és németországban jellemzően az általad említettnél (lényegesen) alacsonyabb.

Rebarbaraa 2014.06.07. 00:03:03

@Papagály: Segitek:

Greene King Head Brewers Selection 6X500ml

£8.00 (£2.67/

Itt a linkje, premium kategorias sor:
www.tesco.com/groceries/product/search/default.aspx?searchBox=greene+king&icid=tescohp_sws-1_greene+king

Rebarbaraa 2014.06.07. 00:06:54

@Papagály: Valoban? Guinesst pl kapsz 1£ korul? mondjuk 2£ alatt? 1£ most 1.23 euro. Mirol beszelunk????? Ohh veled is jo volt beszelgetni. De egy: Igazad van Rebarbara galansabb es fairebb lett volna. Kossz

bpetya75 2014.06.07. 00:08:20

@Rebarbaraa:

Te megnézted az oldalt, amit linkeltél? Hinta a legelsőt választotta ki, aminél három olcsóbb és tíz drágább sör fut az oldalon. Nem kell számolni, csak megnézni a literárat.

Szerintem jobban jársz, ha leszoksz mások kiosztásáról.

Papagály (törölt) 2014.06.07. 00:09:04

@Rebarbaraa:
jé...
a megtévesztésig hasonlít a két órával ezelőtt adott hivatkozáshoz. sőt, nem csak a cím, de az oldal tartalma is.
vagy azt akarod ezzel mondani, hogy "Rebarbaraa 2014.06.06. 21:25:55" óta semmit sem változott?
milyen csodálatos dolog az internet és a hipertext hivatkozások tarkabarka világa! köszönöm, hogy beavattál a titokba!

Rebarbaraa 2014.06.07. 00:31:47

@Papagály: ja es magzaroknal majdnem 700t egy guinness, fel liter (se). Miert is olcsobb?

Rebarbaraa 2014.06.07. 00:38:21

@bpetya75: Ha egy UVEG, vagy egy DOBOZ sorrol beszelunk az kb 500ml. Szoval az 1 uvegre, vagy dobozra vetiett ara a minosegi sornek olcsonal mondhato. Nem tevesszuk ossze a szezont a fazonnal. Vagy te is olvasd el mit irtam. Ertelmezzetek mar a jo istenit. En egy FELSO kategorias OLCSO sort linkeltem, sot egy egesz sornyit. Ha akarsz venni egy, azaz 1 uveg sort az mennyi liter???? Fel liter ugye (vagy 440ml), es ha az felso kategorias es 133. az ara azt te olcsonak nevezned????? En annak, a hinta legolcsobb 70 centesehez kepest KURVA olcsonak.

@Papagály: Pontosan, mert azt linkeltem neki is, hogy nezze meg milyen felsokategorias jo soroket lehet venni olcson. Ezert linkeltem neked ujra.

bpetya75 2014.06.07. 00:42:54

@Papagály:

Ránéztem a tecsó söráraira. A guinness 1600/l körül van. Az meg majd 4 font. Hm?

Papagály (törölt) 2014.06.07. 00:44:08

@bpetya75:
köszi, én maradok a stiegl-nél. :)

bpetya75 2014.06.07. 00:44:09

@bpetya75:

Illetve több, mint 4 font.

Rebarbaraa 2014.06.07. 00:47:37

@bpetya75: "Szerintem jobban jársz, ha leszoksz mások kiosztásáról."

Tudod petya...lehet. Mert ekkora suttyo agyu embereket mint amit itt lattam 1,5 ev alatt...az fajdalmas. Es az ertetlenseg amit itt par ember bemutatott magarol az mar onminosites. Amikor meg akarod mutatni valakinek, hogy egy kibaszott uveg jo markaju sort itt megkap 1.33-ert a 70 centes olcso sorehez kepest. Es leugatja par ember a fejemet, hat elgondolkodom rajta, hogy milyen aggyal rendelkeznek. De igazad van, en vagyok a neveletlen. Ki mas. Nem az aki se szamolni, se olvasni se ertelmezni nem tud. En vagyok a hulye aki otvenotszor leirja kiemelve a szavakat, h osszefuggeseiben mutasson be valamit es csokott agyuak nem tudjak ertelmezni. De hogy meg te is nekem ugrassz.....

Papagály (törölt) 2014.06.07. 00:52:37

igen, bpetya hírhedten agresszív, keresztbe nyeli le a sárgarépát is, s egészben a hagymát. kontrollálatlanul nekiugrik fűnek-fának... :)))

bpetya75 2014.06.07. 00:53:03

@Papagály:

Én se vágyom prémium sörre, jó nekem a Soproni Démon, a Heineken, vagy a Dréher Bak ;-)

@Rebarbaraa:

Látom nem érted.
Pont az összehasonlíthatóság kedvéért muszáj feltüntetni az egységárat. Erősen kétlem, hogy Hinta ne látta volna, hogy hat sör kerül 8 fontba, mégis nekiestél, mint töt az anyjának, hogy milyen hülye. Aztán Papagálynak is, aki felhívta a figyelmedet a dologra, most meg nekem. Eléggé besenyőpistabácsisan nyomod

Papagály (törölt) 2014.06.07. 00:54:56

@bpetya75:
"besenyőpistabácsisan nyomod "

szerintem inkább maaaaaaargit... ;)

bpetya75 2014.06.07. 00:58:25

@Rebarbaraa:

Ahogy látom, a magyar árakhoz képest tényleg olcsó, amit linkeltél, ezzel nincs semmi baj. A lehengerlő stílust nem értem. Mintha az életed függne tőle, hogy valaki leírja; igazad van.

Nem estem neked. Abból már kinőttem ;-)

@Papagály:

Nem is igaz. A fűk-fák és bokrok ugranak nekem! Csupa karcolás meg kék-zöld folt vagyok!

Papagály (törölt) 2014.06.07. 01:04:53

@bpetya75:
látom tereled a szót. az élesszemű olvasó észrevette, hogy nekiugrottál. valld be inkább, hogy a nevedben a 75 az átlagos napi támadásaid számát jelzi, aminek legfrissebb áldozata egy guinessárszakértő!

bpetya75 2014.06.07. 01:05:59

@Rebarbaraa:

Egyébként nyilván azt csinálsz, amit akarsz, csak egy javaslat volt. Magamnak most pár óra ágynyugalmat javaslok. Jó éjszakát!

bpetya75 2014.06.07. 01:07:24

@Papagály:

Átlátsz rajtam, mint a szitán! De most már tényleg megyek aludni, neked is jó éjt ;-)

Rebarbaraa 2014.06.07. 01:11:31

@bpetya75: nem az arak voltak a lenyegesek petya, hanem, az h mig hinta a legolcsobb sort emlegette, ami valoszinuleg a leggagyibb addig en peldanak allitottam a legjobbat es annak arat. O azt bizonygatta h itt meg a legolcsobb is biztos dragabb mint az o legolcsobbja. Besenyopistabacsi hasonlatod ezert nem allja meg a helyet. Nem az eletem fugg tole. Ez baromsag. Nem azert bizonyitom az igazamat. Hanem azert mert igenis igazam van. Es ahelyett, hogy ezt pl Papagaly is elismerne, mert kibaszott hotziher, hogy nem hulye, de nem fogta fel mi a lenyege az osszehhasonlitasnak, leszolt, utana meg meg basztatja az agyamat mert szegyen lenne neki elismerni, hogy elbaszta. Ez anem mindegy. Elismerni ha elbasztuk. Konnyebb inkabb margitozni. Ez a szanalom, nem en.

Papagály (törölt) 2014.06.07. 01:14:53

a magyar demokráciárul és sajtószabadságrul

a vodafone nyilvánosságra hozta, hogy abban a 29 országban, ahol tevékenykedik, egyenként hány alkalommal tette lehetővé a hatóságoknak a beszélgetések lehallgatását. érdekesség, hogy néhány ország joga tiltja ezek számának összesített közzétételét is. s hogy mely országoké? "Albanien, Ägypten, Ungarn, Indien, Malta, Katar, Rumänien und Südafrika".
ismét illusztris társaságba kerültünk. hiába, a hírhedt magyar demokráciát az efféle apró, de nehezen vitatható tények minősítik a legpontosabban.

In Albanien, Ägypten, Ungarn, Indien, Malta, Katar, Rumänien und Südafrika dürfen Provider sogar gar keine Informationen zur Anzahl der Regierungsanfragen veröffentlichen.
www.sueddeutsche.de/digital/vodafone-bericht-zur-ueberwachung-regierungsbehoerden-koennen-telefonate-direkt-abhoeren-1.1989155

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.07. 04:32:32

@Határátkelő: köszi a fogadtatást, ha lenne a dologra igény, segítenék koordinálni / szerkeszteni a dolgot, ha szeretnéd. jelentkezem privátban holnap vagy holnapután. negyvennégy fokban úgyse lehet egész nap az utcán lófrálni és várostnézni :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.07. 04:36:07

@Határátkelő: ja, és rólad se kaptam értesítést, hogy válaszoltál. magadat is moderálod? :-D
nekem az a tippem, hogy nem a szűrt kommentelőkről nem jön értesítés, hanem akkor, ha egy poszt alatt túl sok van már (15, 20, nem tudom, nem számoltam).
tegnap is belecsúsztam ebbe, mikor mindenki kitöltötte az angolos játékot.
nem nagy ügy, de esetleg megcsiszolgathatnák a blog.hu lovagok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.07. 05:32:09

@Chang Yai: Na, ez érdekelne engem is... jó ötlet.

DieNanny CH 2014.06.07. 06:39:12

@Zoole[uk]: @diggerdriver: Köszi, nagyon guszták így reggeli előtt...

DieNanny CH 2014.06.07. 06:46:43

@Herr Géza:

:-///
Gondolom, ugyanezt gondolják a mávosok is... Mert hogy pl nemzetközi volánjegyet (oké, blaguss, ami külföldi) lehet venni, nyomtatni - de vonatjegyet???? Csak ezért kell(ene) felmennem Pestre, oda-vissza majd' 5 ezer Ft (BKV-jeggyel együtt), hogy megvegyem.
Igazán nem akarok Svájccal példálózni, hiszen itt is interneten megy a dolog, de a legutolsó kis állomáson is lehet ilyen jegyet venni...

DieNanny CH 2014.06.07. 06:49:42

@Papagály:

Hát, utánanéznék, hogy ennek a 40%-nak hány százaléka elvált... Mert a legtöbb ilyen kikergetné a hímneműeket a világból.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.07. 07:14:53

@bpetya75: es eshrevetted, h ujabba a fel liter 0,4???

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.07. 07:16:33

@Rebarbaraa: mondjuk a margitot nem tudni oriasi hiba.

Ludmilla a Beta 2014.06.07. 09:05:36

@tsabus: Az lesz az. Csak nekem ez már a tizedik.

Badeni_lakos 2014.06.07. 09:06:41

@tsabus: Nagyon érdekel Te mégis mire gondoltál a "Rockefeller család szekere" alatt Pestenn??!
ugyan már, mivan Pesten,, semmi!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.07. 09:07:24

@Rebarbaraa:

Igazából mit akarsz nekünk megmagyarázni? Hogy London a világ közepe mert olcsó a prémium sör (ami nem igaz) meg 5 font a téliszalámi? Én is ismerek rengeteg sört és hidd el hogy itt se 3-4 euró egy üveg prémium sör, vagy nem tudom mit képzelegsz már. Hasonló árakban vannak, de szerintem itt olcsóbbak általában mert nagyobb a sörkultúra és több sört fogyasztanak az emberek.

www.mercer.com/insights/view/2014/quality-of-living-rankings-spotlight-emerging-cities.html

Tessék, a lesajnált Ausztria fővárosa a világ legélhetőbb városa a mercer szerint. Amit meg is értek, még Bécsben is meg tudod azt csinálni hogy kiveszel egy mekis melóból egy saját lakást és megélsz. Mindezt úgy hogy világváros. Londonban ilyen hogy csinálsz a 850 fontos meki bérből? Arra se elég a kulibér hogy kivegyél egy lakást.... Szóval hagyjuk abba London ajnározásárt mert egy élhetetlen város.

tsabus UAE 2014.06.07. 09:33:35

Nagyon reggel van es ilyenkor be vagyok lassulva.
@Ludmilla a Beta: Mi a tizedik ?

tsabus UAE 2014.06.07. 09:35:57

@Badeni_lakos: Bocsi, de nem akarom kiirni a nevet. A fenti informacioval 1 perca alatt ki lehet talalni a ceg nevet, plane ha raguglizol.

kardio1 2014.06.07. 09:38:02

@Hari Seldon 2:
A Leclerc-ben itt 66 cent egy kenyér, azt hiszem, a baguette megy olyan 35-40 cent lehet. Péknél nem szoktatok kenyeret venni? Joval dràgàbb, 1.10€ körül van, de a minôségi különbség igen nagy!

@Rebarbaraa:
Ahhoz képest, hogy Magyarorszàgbol és a magyarokbol nagyon eleged van,meglehetôsen magyarosan reagàlsz azokra, akiknek a véleménye nem egyezik a Tiéddel :)

tsabus UAE 2014.06.07. 09:39:50

@Ludmilla a Beta: Jaaa... Kellett egy kola... Szoval te meg otthon vagy es a tizedik evet tolod a cegnel ? Estleg nem otthon, hanem egy masik BSC-ben ?

Határátkelő 2014.06.07. 09:54:20

@Chang Yai: Persze, jelentkezz, örülnék neki!! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 11:05:20

@Babette.:
Ezt most kivételesen tapasztalatból tudom.

Hari Seldon 2 2014.06.07. 11:10:11

@kardio1:
Most néztem meg a blokkot a E.Leclerc-nél: 0.39 a baguette. Nekünk megfelel a minősége. Időnként veszünk boulangeire-ben is venni, de oda csak óvatosan megyünk, és csak én, mert ott lehet venni, sucette-t... :-)
A gyerekeknek meg rááll a szemük, azonnal.
Mi viszont nem szívesen adunk nekik nyalókát.
(Csak a legszükségesebb esetben.)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.07. 11:54:37

@kardio1:

Nem tudom milyen kenyéren éltek, de az én kenyerem 2,49 eur és csak 750 gramm. Bár igaz hogy nem a legócskábbakat veszem.

Hari Seldon 2 2014.06.07. 12:04:56

@házelőtthinta:
Mi kéhlek széphen franchia kenyeret eszünk...

Ugyhe elhiszhed, hogy a mi kenyherünk elég jó lehet a tédhez képest...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 12:10:56

@Furos: Próbáltam visszaírni privátban, de nem megy át. Mailer Daemont kapok, nem értem. Segáz, ez lett volna:

"Valóban tévedsz. :) Mr. Long lakik Manchasterben.
Mi kicsit délebbre vagyunk. Egy Coventry melletti kisvárosban, Rugby-ben lakunk.

Mondjuk sörfesztivál az pont pár hete volt, egy darabig sajnos biztos nem lesz újra, de azért igyekszem nyitott szemmel járni mert tényleg kíváncsi vagyok rá milyen lehet. Van nálunk egy bolt amúgy (Rugby Tap), ami kimondottan kisebb főzdék műveit és különféle kézműves söröket árul. Talán ott van esélyem.

Köszi az infot! :)"

bpetya75 2014.06.07. 12:15:15

@Babette.:

Ki is akadtam, hogy május 1 után nem vették vissza a fél literes Heinekenes üveget.

Válság van, vagy mifene, a fogyasztók átverésére játszanak...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.06.07. 12:16:54

@tsabus: "Budapesten, egy évig toltam a Rockefeller család szekerét. Ha te is, akkor tudod melyik cégről van szó. Mondjuk, csak egy évig voltam ott, aztán sürgősen jöttem a feleségem után."

De ha jól tudom ott csak valami kisebb pénzügyi-IT részlegük van, nem? Tehát termeléshez semmi köze sincs a magyar ágnak, nem?

kardio1 2014.06.07. 12:54:53

@házelőtthinta:
Itt a kenyér 400 g-os, a bevàsàrloközponti àra 66 cent, tehàt 1 kg kerül 1.65 €-ba, a péknél pedig 1.15 egy kenyér, azaz 1 kg 2.875€. Ez utobbi màr nem az alap fehér kenyér, hanem extra minôségû. Te barna vagy fehér kenyeret eszel? Nekem a németes barna kenyér nemigen jön be. Erdekes làtni, hogy sok embernek, aki a péktôl tàvozik, a kenyere màr meg is van kezdve :)

A sörhöz: én itt többnyire belga sört veszek (vagy franciàt, az meg elzàszi :) ). Ma vettem Leffe brune-t (barna, 1.5 l volt 4.31 €), és Affligem blonde-t (vilàgos, 1.5 l 4.96€). A Guinness is hasonlo àrban van.

Papagály (törölt) 2014.06.07. 13:07:24

@diggerdriver:
milyen szaga van a szaolának?
(aki tapasztalata tudja melyik a legbüdösebb állat, az nyilván AZ ÖSSZESET szagolta... :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.07. 16:38:02

@diggerdriver: akkor tudnod kell, hogy ez nem igaz. ráadásul nem is egyformán büdösek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 17:50:57

@házelőtthinta:
Bazmeg kilónként ezerforintos kenyéren élsz.
Mi a tökömre vered magad???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 17:52:08

@Papagály: Most ettem éppen egy szaola vesepecsenyét 5fontért.
Nem volt rossz.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 17:55:10

@Babette.: Történt valamikor 84 tájékán. Fülest kaptunk hogy Kőhányáson (ez egy Csákvár melletti néhány házból álló kis település) van egy öreg motor eladó. Barátommal felültünk az MZ-re aztán irány Kőhányás. Az egész település szinte lakatlan minden házat pestiek vettek meg nyaralónak. Egyetlen idős bácsit találtunk aki kecskéket legeltetett az út mellett. Odamentünk kezet fogtunk az öreggel és kiderült hogy öreg motor nincs a faluban. Ezzel nincs is semmi baj máskor is jártunk így. A hibát ott követtük el hogy kezet fogtunk a bácsival ugyanis a bakkecskéje éppen üzekedett márpedig az üzekedő bakkecskének förtelmes szaga van, olyan büdös hogy arra rá lehet könyökölni. A kézfogástól átragadt ránk a szag jelentős része hazafelé olyan szagnyomot húztunk magunk után hogy a mögöttünk jövő autósok máig mesélik unokáiknak. Pedig csak kezet fogtunk a kecske gazdájával. Otthon be se engedtek minket a lakásba még a ruhánk eltüzelése is kilátásba lett helyezve de végül megúsztuk egy udvari fürdéssel. Pedig csak kezet fogtunk

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.07. 18:20:32

@diggerdriver:
"az üzekedő bakkecskének förtelmes szaga van"

akarod mondani, annak, amivel találkoztál.
a bácsi meg sokat simogatta a bak pöcsét, vagy ha hosszú szőrű, akkor a hasát is elég, hogy büdös volt a keze.
több bakom is volt, még attól lettem szagos, amelyiknek a szaga előrejött a házhoz.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.07. 19:45:57

@diggerdriver:

Tehát hallgassak mert van pénz kenyérre? :)

Papagály (törölt) 2014.06.07. 19:58:46

@házelőtthinta:
kábé.

az a gond a nézőpontoddal, hogy kapitalista jólétet akarsz. szocialista berendezkedés és munkamorál mellett.
ez nem fog menni.
sajnos vagy el kell fogadnod a kapitalizmussal járó taposást, kizsákmányolást és versenyt, vagy pedig, ha szocialista életstílust akarsz, akkor búcsút kell mondanod a kapitalista jólétnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.07. 20:20:16

@házelőtthinta:
Ezer forintos kenyeret eszel Pierre Cardigan nadrágban jársz.
Egy sznob fasz vagy, egy elkényeztetett hülyegyerek aki nem tudja jó dolgában mit csináljon.

DieNanny CH 2014.06.07. 21:14:55

@diggerdriver:

Pierre CARDIGAN!!! nadrág... :-DDDDDDDDDD

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.08. 00:59:31

@diggerdriver:

170 órákat álltam a forró grill mellett havi 1070 euróért, és egyébként semmim sincs. Csak kardom meg becsületem. És busszal meg gyalog járok mint az állatok.Szerintem egy elkényeztetett kölyök élete nem ilyen. Annak lakást vesznek érettségire. Mit lakást...palotát vesznek neki. De nekem nem kell semmi csak egy ölelő tündérlány. Már nem vágyom semmi másra csak hogy öleljen már és húzzon befelé a konyhámba két kézzel nyájasan mosolyogva.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.08. 07:26:55

köszi a reggeli esztrádműsort, Rebarbara alighanem megdöntötte a percenként leostobázott kommentelőtársak guinness sörét, izé, rekordját :-)
bocs, ezt még tegnap akartam írni, de benyelte a rendszer.

Kavics Szofi 2014.06.08. 08:10:29

@házelőtthinta: volt tündérlányod tegnapig. igaz, hogy kicsit kopottasabb, kicsit szerényebb mint amilyenre vágysz, de a tiéd volt és szeretett.

mindeközben itt is bepróbálkoztál akinél csak lehetett, az engem senki sem szeret, senkinek sem kellek előadással.

neked nem kellenek az emberek, nem te nekik...

kedves régóta olvasott fórumozók, szeressétek (ódor emíliát) hintát :)

(bocs az offért HA)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.08. 08:26:30

hoppá.
pont azt akartam mondani, hogy a tündérlányok ott tolonganak, ahol a hercegek a fehér lovon, de visszaszívom.

tanato 2014.06.08. 08:34:57

@Kavics Szofi: Mi a fene,csak nem te vagy Hinta exbarátnője?Ilyen már máskor is előfordult itt,megjelent a kommentelő exe a blogon.

Papagály (törölt) 2014.06.08. 13:54:09

@Kavics Szofi:
hát, hogy is mondjam, beleillene az eddig magáról rajzolt képbe ez az info. pierre cardin és bélszín minimálbérből, no meg mellé minimum egy háromszoros szépségkirálynő.

@házelőtthinta:
ej, ej, hinta.
úgy látszik, nem csak azt nem érted, hogy az anyagi javak piacán nem vehetsz meg mindent? a "húspiacon" is van árfolyamod, bármilyen szomorú.
nem fog jóra vezetni, ha nem fogadod el az élet alapszabályait. előbb-utóbb kiírod magad az élet könyvéből. és ezért egyedül a te konokságod hibáztatható.

ha szabad javasolni, próbáld meg elfogadni, hogy másoknak is vannak (veled szemben) igényei. s ha azoknak nem felelsz meg, akkor nem várhatod tőlük, hogy mindent megadjanak neked, s a szemük fénye legyél. valamint próbáld meg értékelni azokat, akiknek te vagy a szemük fénye. főleg akkor, ha nem sok ilyen emberrel találkozol.
csak a saját érdekedben, hogy hamarabb eljuss a virágos rétre a tündéreddel.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.08. 14:59:42

@Papagály:

Mindent meg akarok venni? Mert nem akarok darált disznóhúson élni meg ócska cipőben járni? Nem én vágyom szép nagy lakásra, szép autóra, nagy utazásokra. Mi az hogy mindent meg akarok venni / elérni?Egyetlen berögződött hülyeségem van : aki dolgozik az ehessen mindenféle finomságot. Jelenleg ez nincs így. Még a leggazdagabb országokban sem.Ez pedig véleményem szerint szomorú. Ugyanúgy bejárok melózni mint a mérnök úr, csak én kevesebb üveggolyót kapok hó elején. És emiatt én máris kevesebb vagyok? Mert ha igen, akkor én már nem is akarok emberekkel ismerkedni. Ilyen értékendű emberekkel biztos nem.

Papagály (törölt) 2014.06.08. 15:54:34

@házelőtthinta:
te is jól tudod, hogy nem csak darálthúsra meg ócska cipőre jut az osztrák fizetésedből.
ha a "mindenféle finomságot ehetni" azt jelenti, hogy csaknem korlátlan mennyiségben tetszőleges gasztronómiai termék fogyasztása az általad megálmodott helyen, akkor azt kell mondjam, hogy ez még a svájci bankigazgatónak sem érhető el.
és nem is elvárás, hogy valaki naponta háromszor a világ legdrágább éttermében tömje tele a hasát és 4000 eurós pezsgőt nyakaljon.
persze, te ettől még szomorkodhatsz, hogy ilyen a világ. a cinegemadárnak több esze van: elfogadja a kukacot és fütyül a világra. boldog, mert betölti a rendeltetését.
te egy olyan világról álmodozol, amilyen az édenkertben sem volt.

viszont a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszerek igenis elérhetők ausztriában még egy magadfajta számára is, aki azzal tüntetsz, hogy te márpedig ragaszkodsz a társadalmi ranglétra legalsó fokához.

abban a téveszmében élsz, hogy a születéseddel a társadalom kötelezettségeket vállalt a jóléted tekintetében. ki kell ábrándítsalak, nincsenek efféle jogaid - bélszínre váltható kuponok formájában legalábbis biztosan.

kérlek, nézz körül, hogy a világ népességének mekkora százaléka van olyan szerencsés helyzetben, mint te. és adj hálát az istenednek, hogy érdemtelenül ilyen nagy jótéteményben részesít.

békülj meg a helyzeteddel és örülj, hogy kedvedre élhetsz a periférián - s nem halsz éhen. s adj hálát nagyravágyó polgártársaidnak, beszélj tisztelettel róluk, hiszen az ő ambíciójuk és a társadalom segítsége nélkül te egyszerűen éhenhalnál.
nagyon helyesen részesít a társadalom kevesebb üveggolyóban, mint a mérnök urat. te ugyanis sokkal kevesebbet teszel a társadalomért, mint a mérnök úr. képzeld el azt a társadalmat, ahol mindenki olyan ambiciózus, mint te. sikerült? ugye, nem? három napig se létezne az ilyen társadalom.

nem azért vagy kevesebb, mert a munkád gazdasági értéke csekélyebb lenne, mint egy mérnöké. azért vagy kevesebb, mert nem adni akarsz, nem tenni akarsz, hanem követelsz és elvársz, miközben közel sem teszel meg mindent, hogy a lehető legtöbbet adhasd a társadalomnak. azt hiszed, hogy neked bármi is JÁR. tudod ugye, hogy mi jár neked? ami nekem: semmi.
úgy beszélsz mintha azt hinnéd, hogy azért, mert hajlandó voltál megszületni, akkora szívességet tettél a társadalomnak, hogy ezért köteles életed végéig tejben-vajban füröszteni. ha ebben reménykedsz továbbra is, akkor életed végéig csalódott ember maradsz.

nem vagy köteles ismerkedni semmilyen értékrendű emberrel. bátran tégy belátásod szerint!

DieNanny CH 2014.06.08. 18:39:12

@Papagály:

Ezt szépen megírtad. Ámen.

tanato 2014.06.08. 20:37:22

@házelőtthinta: Mi volt a bajod Szofival, Hinta?

**mimi** 2014.06.08. 21:08:10

@tanato:
lehet az, ami az egész világgal....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.09. 02:08:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jajj, baxxameg, amióta megláttam képeken, azóta akarok kb egyfolytába menni oda.Csak csatlakozni tudok, annyira kib@szottul szép a hely...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.09. 02:11:16

@Hari Seldon 2: Kábé ezzel is egyetértek.Én a tintahalat kóstoltam, akaratlanul, valami mintafalat volt, nem tudtam mi az, csak utólag.Egy sz@r, rágós, nyúlós rántott bicikligumi-darabot kell elképzelni, phföjj... :-[ :D A hal az egyetlen, ami jöhet a vízből, de az jöhet sok! :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.09. 02:21:36

@nyuszigonosz(D): Na azokon a képeken szoktam még ámuldozni.Gyönyörű, bögyös parasztlányok, asszonyok, és viszik ki a söröket.Egy ilyen liter sör mondjuk egy kiló, a "bögre", vagy inkább üvegvödör még másik egy-másfél kiló; legyen mondjuk kettő az egész.Van egy kézben 6 ilyen krigli, két kézben 12, 2 kilójával 24 kiló...És ezt folyamatosan hordják ki a szivacsoknak, esetleg napi 8-10 órában.Engedje meg, hogy asztakurv@... :-O Le a kalappal ezek előtt az asszonyok előtt...Nem szeretnék egy nyaklevest kapni tőlük, pedig én se 48 kg vagyok, vasággyal... :-)))))

nyuszigonosz 2014.06.09. 10:06:43

@geegee: Tényleg óriási mennyiséget képesek vinni, és mit csak vinni? Még kerülgetni a vendégeket, és nem azokat nyakonöntve sietni is, és az elé rendben letenni az óriási korsót, aki kérte.
Amúgy nem egyszerü ide bekerülni, mármint ezt a munklát megkaparintani. Sokan egész valami mást dolgoznak és kimondottan szabadságot vesznek ki, hogy ezen a két héten egy halom oénzt keressenek - föleg a borravalókból.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.11. 18:54:37

Jaja, simán elhiszem.Asszem csak kétszer voltam, de én rühellem a sört... :D
Haverokat elkísértem, mert nehogymá' ne, meg a buli kedvéért.Volt vagy 15 éve... :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása