oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 17. 06:43,  Vásároljunk vagy béreljünk lakást Londonban? 522 komment

2014. január 17. 06:43 Határátkelő

Vásároljunk vagy béreljünk lakást Londonban?

Azt gondolom, nem csak az Egyesült Királyságban nagy kérdés, hogy béreljünk-e ingatlant, vagy a bérleti díjat törlesztésre fordítva inkább vásároljunk. A magam részéről én a mai fejemmel inkább bérelnék, de ezen lehet (és szerintem fogunk is) hosszan vitatkozni. Noha kifejezetten az angliai ingatlanvásárlásról szolgál rendkívül hasznos információkkal, mégsem gondolom, hogy London2009 mai posztja csak a szigetországban élőknek lenne érdekes – éppen a fentiek miatt.

London utca lakások.jpg

„Feldobtam a kérdést, hogy érdekelné-e a kedves HÁ közönségét a londoni lakásvásárlás téma és miután pozitív visszajelzéseket kaptam, íme itt az eredmény.

Próbálok tényszerű lenni és csak a fontos tudnivalókat összefoglalni, amiket a barátom megosztott velem lakásvásárlása során.

A minap kaptam az alábbi vicces kis összefoglalót, miszerint mi az, amitől csak akkor rettegsz, ha Londonban laksz. Az utolsó pont különösen találó...

lakás kép.jpg

Gondolom, nem mondok újat azzal, hogy valóban a londoni ingatlanárak az egekben vannak. Sokan az alapkamat növekedésétől és az ingatlanlufi kialakulásának veszélyétől rettegnek és pánikszerűen vásárolnak lakást.

Ingatlanlufi szerintem már van, attól már kár rettegni. Viszont az is tény, hogy egyelőre még mindig minden évben átlagosan 10%-al emelkednek a lakásárak. Egyik barátom, aki áprilisban vett egy lakást 370k-ért, már nyáron el tudta volna adni 420K-ért...

Több módja is van miként érdemes elkezdeni a nézelődést és ki-ki döntse el, mi neki a legjobb.

Állami támogatások

1. Help to Buy Scheme

Minimális kezdőtőkével (5%) elérhető államilag támogatott jelzáloghitelt jelent első lakásvásárlók számára. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy az ingatlan értékének 5%-val kell rendelkezni és az állam biztosít egy hitelt (loan) alacsony kamattal (a lakás értékének maximálisan 20%-át), amivel lényegében kiegészíti a hiányzó kezdőtőkét (deposit). A fennmaradó részre pedig fel lehet venni banki hitelt. Tehát ez így néz ki.

táblázat_1.jpg

Az egyik hátránya az, hogy csak első lakásvásárlók vehetik igénybe. Az otthoni ingatlan is számít. Állítólag meg lehetne próbálni nem bevallani... de én állami támogatásnál ezt nem merném megkockáztatni.

A másik hátránya, hogy csak „residential purpose"-re (azaz lakhatási céllal) adják. Tehát ha befektetésnek szánod és csak kiadni szeretnéd, de mondjuk máshol bérelni, akkor ez nem opció.

Az eladással kapcsolatban nincsenek korlátozások, azonban ha arra kerülne a sor, a loant vissza kell fizetni. A gyakorlatban ez megnehezítheti, bizonyos esetekben el is lehetetleníti az eladást. (Ha például az ingatlan értéke nem felfelé mozdul.) Erre példát is láttam az egyik barátoméknál.

Ebbe a témába nem vetette jobban bele magát a barátom, mert egyrészt volt kezdőtőkéje, másrészt a lakását befektetésnek is szánja, így jobbnak látta, ha nem veszi igénybe ezt az opciót. Nagyon jó lehetőség annak, aki vásárolni szeretne, de nincsen, vagy alig van kezdőtőkéje. (Ez a link dióhéjban elmagyarázza.)

Az újabb ingatlanlufi kialakulása sokak szerint emiatt a támogatott jelzáloghitel miatt fenyeget. Most a csapból is ez folyik. Mint említettem, szerintem már van lufi. Azt meg senki sem tudja, hogy ez mikor fog pukkanni.

Én azt gondolom, hogy ez a hitel leginkább a kisebb értékű ingatlanok árait befolyásolhatja. Az illeték (stamp duty) viszont 250k fölött ugrik nagyot. 250K alatt 1%, a fölött 3% és így tovább.

Ezért én kétlem, hogy a megnövekedett kereslet miatt 250k fölé emelkedne az a lakás, például ami idáig csak 200k volt. Azt gondolom, hogy az illeték ezt megfogja. Az elméletemet az ingatlanos ismerősöm is megerősítette. De ugye láttunk már karón varjút... (forrás)

táblázat 2.jpg

2. Share to buy Scheme

Ez elsőre nagyon szimpatikusnak tűnt nekem. Több kollégám is ezen keresztül vett ingatlant. Aztán jobban átrágva magam rajta arra jutottam, hogy jobb ezt az opciót is elkerülni, ha van más megoldás.

Közös tulajdon jön létre, a tulajdoni jog megosztásra kerül a meghatározott tulajdoni hányadok alapján. A jogosultságok és a terhek a tulajdonostársak között az őket megillető eszmei hányadrészek szerint oszlanak meg. Ezzel nyilván nem mondok újat.

A gyakorlatban ennek megint annyi előnye van legalább, mint amennyi hátránya. Nekem ezzel az egésszel hasonló a problémám, mint a fenti példával. Nagyon bonyolult hasznosítani és eladni a lakást a későbbiekben.

Ez a program úgy működik, hogy megveszed a lakás valamennyi %-t (25%-75%), majd a fennmaradó résszel a housing association (társasház, önkormányzat stb.) rendelkezik, amire te bérleti díjat fizetsz.

Ez az opció azok számára elérhető, akik kevesebb, mint 60k-t keresnek évente és első lakásvásárlók. Itt a háztartásnak összbevételének kell 60k fontnál kevesebbnek lenni. Tehát ha ketten vagytok, akkor a kettőtök fizetését veszik alapul. Emiatt sokan elesnek ettől a lehetőségtől.

Nagyon meggondolandó szerintem. A kollégámmal konkrétan az történt, hogy megvette a lakásnak a 70%-át 150k GBP-ért 7 évvel ezelőtt. Szeretne elköltözni és eladni a részét.

Az önkormányzat értékelése alapján a lakás jelenleg 350k-t ér... van lehetősége arra, hogy megvegye a maradék 30%-ot 100k-ért. Erre új hitel kellene, amit egyedül nem tud vállalni. A lakást csak akkor adhatja el, ha rendelkezik a tulajdonjog 100%-val.

Az önkormányzatnak ilyen esetben elővásárlási joga van a lakásra. A saját 70%-át csak a 30%-al rendelkező fél (council-önkormányzat) engedélyével és meghatározott áron lehetne értékesíteni. Az önkormányzatnak szintén joga van vevőt találni rá. Úgyhogy egyelőre bele van ragadva ebbe a lakásba. Addig nem tudja eladni normális áron, amíg meg nem vásárolja az önkormányzat részét.

3. New Buy

Új építésű lakásokra vonatkozik csak és akkor, ha más támogatást nem veszünk igénybe. Az újépítésű lakások olyan drágák, hogy azokat megnézni sem nagyon érdemes...

4. Help to Buy Mortgage Scheme

Ez megint a kevés, 5%-kal rendelkező vásárlók számára segítség. Hasonló konstrukció: első lakásvásárló, nem kiadható, benne kell lakni stb.

Ennyit az állami támogatásokról.

A hitelekről általában

Rengeteg hitelopció van a piacon. Ha valaki bizonytalan a termékekben vagy nincs ideje ezzel foglalkozni, akkor javaslom a mortgage broker használatát. Tapasztalatom alapján 500-1000 GBP körül számláznak. A barátom 3-nál járt. Az első tanácsadás ugyanis ingyenes. Miután minden információt megkapott, amire szüksége volt, úgy döntött, hogy saját maga intézi a hitelt.

• Először is kell, hogy legyen hitelkártyád (credit card) mert azzal is építed a credit historyd és az a hitelfelvételnél az egyik legfontosabb! Tehát ők az alapján tudnak besorolni jó adós vagy rossz adós kategóriába, ha látják, hogy kölcsönveszel, majd visszafizeted. Nekem erre azt a tanácsot adták, hogy használjam a hitelkártyámat nyugodtan, majd a hónap végén egy összegben fizessem vissza. Úgyhogy már hónapok óta ezt teszem én is. Ebből ők látják, hogy kölcsönzök és visszafizetem.

• A másik az Electoral Roll, azaz a választói névjegyzék. Ezen rajta kell lenni. Punktum.

• Megkérdezik, hogy mióta vagy a UK-ben. Bankja válogatja, de sok helyen 3 év a minimum.
• Megkérdezik, hogy magánvállalkozó, alkalmazott (állandósított vagy szerződéses) vagy-e.
• Megkérdezik, hogy van-e állandó kiadásod (betegápolás, óvoda, iskola), illetve van-e másik hiteled, tartozásod.
• Rendelkezel-e másik ingatlannal.

Mindenki döntse el, bevallja-e, hogy van másik ingatlana az Egyesült Királyságon kívül. A barátom esetében ugyanis ment a bankban a tanakodás, majd kitalálták, hogy akkor nem első lakásvásárló (végül is jogos), tehát azonnal elesik a hitelfelvételi díj mentességétől, ami 99-999 font is lehet.

Megint csak banktól függ, de például a Nationwide-nál elengedik ezt a költséget az első lakásvásárlónak. Van olyan bank viszont, ahol mindenképpen ki kell fizetni.

Azt is kitalálták, hogy miután a meglévő ingatlanból kiadása származhat a későbbiekben, ezért ez rizikófaktort jelent és így 15% depositot határoztak meg minimumként. (Szintén Nationwide.)

• Utolsó 3 év lakcíme

A maximum összeg, amit egy bank adhat neked, az az éves fizetésed 5-szöröse. Általában a 4-szeresét bármelyik megadja. Van ahol a bónuszt is beleszámolják. Az éves fizetéshez hozzáadják az elmúlt 3 év átlagolt bónuszát és azt szorozzák meg.

A lakásnézegetés elkezdése előtt érdemes kikérni egy Mortgage in Principlenek nevezett dokumentumot. Ez nekünk is jó, hiszen felesleges időt szánni a lakásnézegetésre, ha végül az derül ki, hogy valami miatt nem kapunk hitelt. Valamint az a tapasztalat, hogy az ingatlanosok Mortgage in Principle nélkül nem szívesen állnak szóba velünk.

Lakáskeresés

Ha kezünkben a Mortgage in Principle és kiszámoltuk, hogy körülbelül mennyi pénzzel fogunk rendelkezni, akkor indulhat a keresés. Erre van rengeteg oldal. A barátom az alábbi három honlapot használta: a Zoopla, a Prime Location és a Rightmove.

Hívogatás, időpont egyeztetés, majd lakásnézegetős hétvégék sorozata...

Ha megtetszett valamelyik lakás, akkor ajánlatot kell tenni rá. A barátom az Asking Price (azaz a meghirdetett ár) alatti ajánlattal próbálkozott. Eredménytelenül. A második ajánlatát végül elfogadták, kicsit az Asking Price (irányár) alatt. Szerencséje volt.

Egy másik kollégám úgy járt, hogy amikor ajánlatot tett a lakásra, akkor 4 másik vevővel versenyzett... Végül ő nyert és kapta meg a 340k-ért kiírt lakást 370k-ért. Ha az ajánlatot elfogadja a tulajdonos, akkor ezt írásban is meg kell erősítenie.

Ügyvéd

Ha nincs ismerős ügyvéd, vagy valaki, akit a baráti körből ajánlani tudnak, akkor az ingatlaniroda vagy a mortgage broker mindig tud ajánlani valakit. Az ügyvédi és egyéb költségre ingatlanártól függetlenül minimum 4k GBP-t kell számítani...

(A következő pár pont angolul lesz, abból a megfontolásból, hogy aki az Egyesült Királyságban él, annak fölösleges lefordítani, aki nem, annak talán annyira nem érdekes, pontatlanul magyarítani pedig nem szerettem volna – Határátkelő)

Professional Fee (ügyvédi költség) - xxx

Leasehold Supplement £150.00 - Additional cost associated with the legal work required for a leasehold property is applicable in the Professional Fee.

Administration Fee £50.00 - This is non-refundable and used by us to meet a proportion of the set-up and administration costs.

Disbursements Professional Search Package £299.00 - Enquiries must be made with the Local Authority on planning permissions, planned roads etc. Additionally, searches must be made with respect of water, drainage and environmental matters. Additional specialist searches may be required depending on your property location (e.g. mining, brine, chancery etc.) Your conveyancer will advise if these are applicable.

Bankruptcy Search Fee (V.A.T. Exempt) £6.00 - The Bankruptcy Search is carried out by the conveyancer on behalf of the lender to check for bankruptcy against each individual.

Land Charges Search (V.A.T. Exempt) £6.00 - Checks need to be made with the Land Registry to ensure there are no outstanding charges on the property.

Other Fees Acting for Lender £115.00 - Fee applied if your conveyancer is acting for your mortgage lender - only applicable if you are purchasing with a mortgage.

Telegraphic Transfer Fee £39.00 - When funds are transferred to the vendors conveyancers or to transfer any balance of proceeds to your bank, a telegraphic transfer fee is incurred for each transfer.

Stamp Duty Land Tax Return Preparation £75.00 - Your conveyancer is required to submit a Stamp Duty Land Tax return form on your behalf.

V.A.T. on the above fees £275.40

Government Land Registry Charges (V.A.T. Exempt) £190.00 - The charge raised by the HM Land Registry to register the change of ownership. The fee varies with the purchase price.

Stamp Duty (V.A.T. Exempt) - xxxx

A Stamp Duty (illeték) és a Professional Fee (ügyvédi költség) az ingatlan árától függ. Ezért írtam xxx-et. A többi összeget is vegyétek irányadó jellegűnek. A barátomnak ezt az ajánlatot adták.

Gondoljuk végig, valós lehetőség-e!

Hosszúra nyúlt a poszt. Gondolom, akit nem érint a téma, annak ez lesz az egyik legunalmasabb olvasmány a Határátkelő történetében. Azért szántam rá időt és osztottam meg az összegyűjtött információkat, mert szerintem sokan át sem gondolják, hogy a lakásvásárlás valós opció-e, hanem azonnal elvetik a gondolatát is.

A barátom lakása Blackheathen lesz. 2 hálószoba + nappali, erkély és nagy konyha, külön WC, kis fürdőszoba. 195k volt az Asking Price és 190k-ért kapta meg.

A jelenlegi keresetét és a depozit nagyságát nem osztotta meg velem. A hitelt 25 évre vette fel. Azt tudom, hogy úgy igazította a lakás árát és a hitel havi törlesztőrészletét, hogy ne legyen több kiadása, mint eddig. Pont annyit fog fizetni a hitelbe, mint amennyibe az albérlet került.

Ha valamit kihagytam volna, vagy van kérdésetek, csak szóljatok!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vásárlás lakás bérlés London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr895761702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2014.01.17. 07:08:19

Én nem vállalnám be. De persze mindenki maga dönt, igények és lehetőségek szerint.

tableno 2014.01.17. 07:25:10

@www.aonang.hu (TH): ez így kissé túlságosan sarkított megfogalmazás. A hitel nem feltétlenül rossz dolog. Arra kell vigyázni, hogy:

1. Kevesebb hitelt vegyél fel, mint amennyit elvben megengedhetnél magadnak
2. Akkor vegyél fel hitelt, ha valami olyanba tudod fektetni a pénzt, aminek jobb a megtérülése, mint a hitel kamata (az ingatlan simán lehet ilyen, de nem egy lufi kellős közepén - ne felejtsük el, hogy ugyan még 2-3-5 évig emelkedhetnek az árak, de 25 éves hitelről beszélünk, és minél nagyobb a lufi, annál hangosabbat pukkan)
3. Fogyasztási hitelt SOHA! (ne vegyél meg olyasmit, amire nincs pénzed)
3.

2014.01.17. 07:27:34

@tableno: marmint haz hitelt nem vennel fel soha? Vagy hazat nem akarsz vasarolni?

tableno 2014.01.17. 07:30:09

@charlieharper (UK, de nem London!): nem vennék hitelre ingatlant Londonban. Különösen nem most.

2014.01.17. 07:30:54

Az ingatlannal a Location Location Location harmasa a credit crunch alatt is vegig megvolt. Londo (egyes reszein)-Cambridge-Oxford harmasban nem lehetett erezni az ingatlan lufit. Nem mentek le az arak es eladhatok voltak az arak. Az atlagos ido mig egy haz a piacon volt nem valtozott meg a lufi alatt sem.

DieNanny CH 2014.01.17. 07:32:57

Szerintem, hogy tisztán lássunk, le kellene írni a másik oldalt is - vagyis, hogy egy ekkora értékű lakást ha bérelek, akkor mennyi a kiadásom (vagyis ha valami elromlik a főbérlő fizet, vagy egyéb dolgok.) Az angol dolgokkal egyáltalán nem vagyok tisztában, tehát lehet, hülyeséget kérdezek.
Meg persze van még egy olyan rizikófaktor, hogy mi van, ha jobb állást kapok jó távol...

Köszi a posztot, úgy érzem, alapos volt!
(Valaki megpróbálja a magyar helyzetet felvázolni...?)

tableno 2014.01.17. 07:39:55

@charlieharper (UK, de nem London!): ami azt is jelentheti, hogy a lufi még nem durrant ki. ráadásul az igazi prime location ingatlanok megfizethetetlenek egy földi halandónak, szart meg nem akarok venni.

2014.01.17. 07:43:57

A poszt egyebkent jo. Annyit tennek csak hozza, hogy nekem az egyik legstresszesebb befektetesem volt a hazvasarlas. Nem a penzugyi konstrukciok miatt, hanem maga a folyamat hosszu es bizonytalan. Onnantol, hogy a szerzodest alairtak a felek, az nem "binding". Vagyis a koltozes napjaig barmely fel elallhat tole. Felkeszul az ember, hogy akkor koltozik vegre es elintezi az iskolakat, stb. Erre a koltozes elott par nappal szolnak, hogy megsem!
A koltozes napjaig a pontos datumot nem tudjak, meg akkor sem, ha a penz elintezett (kp-val fizet), mert a jogi munka megmondhatatlan elore, hogy mennyi idot vesz igenybe, de kb 2-3 honap.
Van a "chain" nevu dolog. Attol fuggoen hanyan vannak a chain-ben, vagyis az elado is csak akkor tud koltozni, ha mar o vett hazat es abba a hazba is csak akkor koltozik, ga mar az abbol a lako elment, stb. Mindegyik haznal a chain-ben lehet valami gond. Ha egy valaki a chainbol bem koltozik, mert jogi ugy van vagy elall a szandektol, akkor borul a chain es senki nem koltozik.
Ezek mind UK specifikus dolgok. Ezert is nem szeretnek gyakran koltozni a tulajdonosok, mert stressz.
Es ami meg furcsa lehet nem UK-seknek, amit London2009 leirt, az a Wales es Anglia gyakorlat, Skociaban masok a szabalyok.

tableno 2014.01.17. 07:46:23

@charlieharper (UK, de nem London!): na ez a másik. Ha hazardírozni akarok a pénzemmel, elmegyek Monacoba kaszinózni. Sokkal kellemesebb élmény... :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 07:47:20

Meg nem olvastam a posztot, de London2009-nek megigertem, hogy csak kicsit szolok be, szoval: UgyanmarneNorbiskodjitt, mibolmosogattalvolnaennyipenzt?! :DDDDDDDDDDDDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 07:51:20

@DieNanny [SZ,CH]: "Meg persze van még egy olyan rizikófaktor, hogy mi van, ha jobb állást kapok jó távol..." Ez kb mindig megvan, igy sosem fogsz venni, ha ez hatraltat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 07:51:55

@DieNanny [SZ,CH]: Es orszagfuggetlenul, ez kimaradt az elozo hszbol.

2014.01.17. 08:21:23

@DieNanny [SZ,CH]: ha hitelt veszel fel, akkor kotelezo a haz biztositas. Egyeb allando koltsegrk a hazzal csak rajtad es a penztarcadtol fugg. Barmennyi lehet.
Az angol lakasvasarlasnal a hutelt megkapni konnyu, ha van jolfizeto munkad. Minden mas a stressz, jogi munka, koltozes, stb
Ha masodpiacrol veszel hazat, 80-as, 90-es evek epiteset, akkor ra kell majd valoszinuleg koltened, mert
-nincs szigetelve, hacsaknem az elozo lako eszhez tert es szigeteltetett
- a furdoszobahoz a vuztartaly a padlason van (ne egy jol megepitett padlast kepzelj el, hanem nehany gerendan gipszkatont, amire, ha ralepsz beszakad. Le kell padloztatnid a padlast. Leszereltetni a viztartalyt
- ha a futest nem korszerusitettek, akkor kazan csere es az osszes cso csereje
-nalunk es sok angol hazban "divat" volt, hogy falfesteskor a futotestet is festik. Mi az osszes futotestet lecsereltettuk
- amikor felszedtuk a nappaliban a fapadlorol a szonyeget (88-as epitesu haz, csak egy elozo lako volt, az eredeti), akkor lattuk, hogy a szonyeg alatti padlo nincs lekezelve es lefestve. Elkezdtuk feltepni a fapadlor, kiderult, higy az ravolt ragasztva egy koszos/gombas szonyegpadlora. Azt is felszedtuk, de az katrannyal volt a betonhoz ragasztva. Arra meg megsem rakhatsz uj parkettat. Ugyhogy a katranyt is fel kellett szedni. Utana vegre johetett a nirmalus parketta

2014.01.17. 08:29:39

@QUERCUS: persze, hogy nem. Ujepitesut is vehetsz, de ott is sok a jogi munka es hasonlo, mint amit leirtam.
A masodpiaci hazak Angliaban jellemzoen lakottak. Amit mi vettunk anno, abban mar nem lakott a tulaj, ezert is hirdettek ugy, hogy "no chain", ezek a konnyebben eladhatoak es egy picit talan dragabbak is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 08:30:03

@charlieharper (UK, de nem London!): Mondjuk akkor meg szerencsed is volt a 88-as epitessel. Ha oregebb lett volna lehet meg azbesztet is talasz benne, akkor meg az egesz hazat atvizsgalni, mentesiteni esetleg, stb. Azt az anyagot meg mindnbe belekevertek regebben, telsej hazakat lehetett epiteni azbesztos anyagok felhasznalasaval, meg a berendezes is televolt vele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.17. 08:44:31

Sulyos arak es koltsegek vannak...

Jo poszt, mindenkepp hianypotlo!

Link elek 2014.01.17. 08:51:22

A vasarlas vs. berlesnel mindig azt kell megnezni, hogy hany honap alatt fizeted ki berleti dijban a lakas arat.
Ha tobb, mint 144, akkor a berles az optimalisabb lehet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.17. 08:53:32

@tableno:
Fogyasztasi hitelnek szamit a notebook / telefon / auto?
Mert akkor valamit rosszul csinalok :)

Nem szeretem elkolteni egyben az osszes penzem, inkabb minden dragabb dolgot elnyujtok 3-6 honapra. Viszont a fedezete ott csucsul a szamlan.

Vannak extra koltsegek, de nem vagyok kiszolgaltatva egy honapig.

Quercus a favágó 2014.01.17. 08:55:01

@www.aonang.hu (TH):

Angliában lehet. Ők nem szopatják magukat svájci frank hitellel.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 08:58:56

Az volt mar, hogy
1. Bevandorlokent csak alja munkaja lehet a baratodnak, igy MAXIMUM egy kis lukat vehetsz sz@r kornyeken, de valoszinubb, hogy azt SEM.
2. Bevandorlokent csak a szarmazasi orszagodbol lehet baratod, tehat automatikusn az elso pont lep ervenybe.

Kulonben jo es hasznos poszt koszonjuk! :)))))))))))))

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2014.01.17. 08:59:33

@QUERCUS: Otthon se az emberek szopatták magukat, hanem a kedves kormányuk. :-/
Ettől függetlenül nekem semmi nem kell hitelre - és tök nyugodtan alszom. :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 09:01:08

@www.aonang.hu (TH): Maradjunk abban, hogy mindket fel ludas benne.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 09:01:55

Anyway forint alapu hitelre lehet angliai hazat venni? Abbol szerinte csak jol johet ki az ember :D

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2014.01.17. 09:03:00

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Ezt nem vitatom.

Azért ezektől az áraktól rosszul lettem. Itt nálunk tengerparti, 2 szintes, 3 hálószobás, teljesen berendezett, felszerelt, azonnal költözhető villát lehet kapni 10 ezer fontért. :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 09:04:21

@www.aonang.hu (TH): :) Csak onnan szar lenne bejarnom az irodaba :DDDDDDDD

Quercus a favágó 2014.01.17. 09:05:55

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

Három hunyós a játék. Kormány, bankok, hitelfelvevők. Aztán most azt játsszák, hogy dobálják a forró parazsat egymásnak. Na de a felcsúti Maradona megoldotta a dolgot. Odadobta a Kúriának. Égeti is a kezüket rendesen.

2014.01.17. 09:06:22

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: evek ota a BoE 0.5%-on all, igy en speciel jol jartam a hitellel. A hitel olyan 2.5-3% korul van jobb helyeken. Mig a Hinta altal lenezett derivative/ETF piacon jobb megterulest hoz a penz, marmint megfelelo befektetes mellett

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.17. 09:08:04

Komoly ember nem bérel. hanem vesz. Viszont ilyen magas árak esetében sok ember egyszerűen sosem képes venni, mert hatalmas hitel kell neki, ami még nagyobb baj lehet.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.17. 09:10:09

@QUERCUS:

Mo-n is van rosszabb a svájci frankos hitelnél, ez a japán jenes hitel. Aki ilyet vett fel (egy időben népszerű volt), az halálbiztosan bukott.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.17. 09:12:45

@DieNanny [SZ,CH]:

A magyar helyzet tiszta.

Aki bérel, az szarul jár mindenképpen.
Aki meg vesz, annak van esélye, hogy ne járjon szarul.

Ezért könnyű Mo-n adöntés és ezért vesz fel mindenki lakáshitelt.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.17. 09:13:31

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

Hippiknek való, fiataloknak. Hogyan lehet családot alapítani, tervezni, élni, ha az egész életed ideiglenes?

tableno 2014.01.17. 09:16:19

@Kövérmadár [swe]: igen, annak számít. És ha részletre veszed, általában drágább, mintha egybe kifizetnéd. Persze néha ajánlanak kamatmentes hitelt, akkor érdemes. Hosszabb távon a fogyasztási hitel drága mulatság, és nehezebb is megítélned, hogy VALÓJÁBAN milyen az anyagi helyzeted. Persze vannak olyan nagy egyösszegű kiadások (pl autó), amit nem biztos, hogy zsebből ki tudnál perkálni, ilyenkor a dolog elkerülhetetlen. Persze olyankor is érdemes megnézni, hogy nem tudnál e olcsóbbat venni (kevésbé prémium típust vagy esetleg 1-2 éves használtat). Egy dolog a lényeg: a havi törlesztőrészleteid összesen legyen LÉNYEGESEN kevesebb, mint amit úgy érzel, hogy még épp hogy megengedhetnél magadnak.

tableno 2014.01.17. 09:17:57

@www.aonang.hu (TH): na, elsőre meg is lepődtem...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.17. 09:26:53

"A maximum összeg, amit egy bank adhat neked, az az éves fizetésed 5-szöröse. Általában a 4-szeresét bármelyik megadja."

Ez a fizu 4-5X-ose egy nagyon szimpatikus aranyszam. Ha Mo.-n is mindig tartottak volna ezeket az aranyokat, akkor talan nem tudott volna ket bolti elado (jelzem sokszor nagyon erosen felfele kerekitett fizetessel... konkretan behazudott fizetessel, amennyit sosem kerestek) felvenni 25-30 millio Ft hitelt...

Ha mindenki csak addig nyujtozkodna ameddig a takaroja er akkor most talan nem lenne ez a sok megkeseredett, mindenkire merges, fuj le a bankokkal devizahiteles...

Quercus a favágó 2014.01.17. 09:29:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Boccs. Félre olvastam amit írtál. A jen hitel.Na az húzós volt.

Egyébként nekem volt két hitelem. Az egyik úgynevezett deviza alapú(süket duma), a másik forint alapú. Mind a kettőt visszafizettem. De csak a hitel összegét+a jegybanki alapkamat. Semmi többet. Közöltem, hogy itt vége a dalnak. Na volt is fenyegetőzés.
Leírtam nekik egy pár dolgot, meg kértem tőlük egy pár dokumentumot. Ennek lassan 2 éve. Azóta nem keresnek.

VHB 2014.01.17. 09:44:29

Vidéken sokkal kedvezőbb árak vannak.

Pár példa:
1 bed apt 65+
2 bed terraced 80+
3 bed semi 110+
4 bed detached 140+
Ezek újépítésű árak.

Google:
Barratthomes
Redrow
Miller homes

**mimi** 2014.01.17. 09:52:01

engem nem érint a téma,de attól függetlenül nagyon érdekesnek találtam :)

DieNanny CH 2014.01.17. 10:00:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Úgy értem a magyar helyzetet, hogy állami támogatás, meg banki lehetőségek, stb. Hogy valaki ezt össze tudná-e szedni.

DieNanny CH 2014.01.17. 10:04:25

@Don Kartasch:

Hát, én sem fújolok, de azért, mert benne van a szerződésemben, hogy a frank árfolyamától függ a havi törlesztő összegem.
Ami 392 frank havonta. De forintban kell fizetnem.
6 évvel ezelőtt 100 ezer Ft volt a fizetésem - úgy, hogy semmilyen kiadásom nem volt, ugyebár aupair-ként teljes ellátást kaptam.
Törlesztőrészlet 50 ezer Ft körül volt.
Na, ez mára majdnem a duplája lett...

jewel79bp 2014.01.17. 10:05:26

Mi Hollandiában vettünk házat, de itt is hasonlóak a lehetőségek. Ami egyedül kérdéses, és ez a magyar hitellel is így van. Bebetonozod magad, nem tudsz továbblépni. Mi még most is fizetjük a magyar lakáshitelünket, mert a hitelből kilépni nem tudunk. Egyszerre nem tudom az egészet végtörleszteni, nagyon sokat nem tehetem meg, hogy bukjak rajta. Itt Hollandiában ma hosszú hónapokig, néha évekig tart eladni egy lakást. Vagy az ember nagyon alámegy az árnak, de akkor meg azt a különbözetet kell előteremteni valamiből. Tehát ha megvan a lakás, maradni kell, ott, abban a házban. Ki tudja, hogy 8 év múlva az ember nem menne-e tovább. Egy esetleges hazaköltözéskor sem midnegy, hogy mondjuk még 4-5 hónapig kell-e fizetni az ezer eurós havi költségeket egy (már) magyar fizetésből, miközben a ház ott áll üresen. Szóval azért meg kell ezt gondolni. Mi mindensetre a cikkben vázolt okok miatt döntöttünk úgy, hogy mégis megvesszük a házat.

rezsoatya (törölt) 2014.01.17. 10:06:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ok, Bulgariaban a lakasok (hazak) 98%-a sajat tulajdonban van. Ugyanigy Mo-on is nagy szazalekban. Ez hozza magaval a szemleletet is, valamint, hogy nem alakult ki normalis berleti piac, illetve torz arak vannak (foleg a fizetesekhez kepest!).

Angliaban a berlesnek hagyomanya es piaca van. Most nem a "10 pakival lakom egyutt"-re gondolok.
Ha van egy jo szakmaja (ezzel egyutt munkaja) valakinek, akkor fiatalon is vallalhato a berelt lakas, haz (ismerek nem egy fiatal hazaspart gyerekekkel, akik igy elnek.
En a sajat helyzetemet tudom elmondani, ami persze nem etalon. 58 evesen egyreszt nem gondolkodom haz vetelben, mert minek? Meg az sem biztos, hogy ebben az orszagban fogom leelni az eletem. A fizetesem egyotodet fizetem lakasra egy kisvaros (900 ezer lakos :-) ) egyik csendes kis utcajaban, zoldovezet, udvari parkolas. Mivel berlem, barmikor tovabballhatok. Volt sajat hazam Mo-on, most elvezem a nem roghoz kotodesbol adodo szabadsagot! Es az is, hogy par ev mulva maskepp gondolkodjam errol... :-P

Quercus a favágó 2014.01.17. 10:17:11

@Don Kartasch:

Ez egy szelet az igazságból. De csak egy szelet.
Akkor sem értettem,mire számítanak azok, akik 20-30 évre vesznek föl hitelt. Addig lesz munkájuk? Addig szárnyalni fog a gazdaság? Magyarországon? Még az USA-ban sem.
Volt tehát felelőssége a hitelfelvevőnek is, nem kevés. De az államnak is. A bankokról nem beszélve.

rumitom 2014.01.17. 10:20:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ez botorság :)
ha valaha ki akarnám tenni magamat ekkora stressznek mint az ingatlanvasarlas, csakis befektetési szándékkal tenném, de általában mindig akad jobb befektetés az ingatlannal.
a saját lakásban lakok nem mobilisak, jobban roghoz kötöttek

Quercus a favágó 2014.01.17. 10:26:18

@DieNanny [SZ,CH]:

Tavaly decemberben mondott ki jogerősen egy devizahitel szerződést semmisnek a Fővárosi Törvényszék. Azért,mert nem voltak a törlesztőrészletek havi lebontásban föltüntetve a szerződésben.
Az egy más kérdés, hogy ez nem biztos, hogy jó hír az adósnak, mert ilyenkor az eredeti állapotot kell helyreállítani, vagyis egy összegben vissza kell fizetni a hitelt. Persze kérdés, hogy mennyit törlesztett már.

tableno 2014.01.17. 10:32:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: a nyugati bérleti rendszer olyan, hogy akár 10-20 évig is lakhatsz ugyanabban a bérleményben, és maximálva van, hogy évente mennyivel emelhetik a lakbért. Viszont te szabadon elköltözhetsz bármikor, akár azért mert máshova szólít a meló, akár azért mert nagyobbat/kisebbet akarsz. Szóval nem vagy olyan kiszolgáltatott helyzetben, mint Magyarországon bérlőként. Ettől függetlenül, befektetésnek érdemes ingatlant venni, csak nagyon nem mindegy, hogy mit, hol, mennyiért, és milyen finanszírozással. Charlieharper például nyílvánvalóan a lehető legjobban kihasználta a lehetőségeit, így neki megérte. Mint mindent, ezt is lehet okosan és bután is csinálni...

Csodabogár 2014.01.17. 10:33:40

Miért lenne ideiglenes? Életem nagyobb részét bérlakásban éltem le. Sokkal kellemesebb mint egy sajáttal kinlódni, ráadásul a költözés is egyszerübb ha arra kerül a sor.

Csodabogár 2014.01.17. 10:33:40

Autót végkép nem vennék hitelre. Egyrészt már másnap kevesebbet ér mint amit fizettem érte, + ellophatják, összetörhetik stb.
Igaz nekem soha nem esett le a korona a fejemről, ha nem a leg...legebb autóval jártam.

walleevagy 2014.01.17. 10:38:26

Nagyon osszeszedett bejegyzes, annyit tennek hozza, hogy Londonban iszonyat ganyolas megy, uhogy szerencse is kell ahhoz, hogy a 300k-ert megvett lakas hasznalhato legyen es ne kelljen meg 50k-t rakolteni.

A bankok baromi erdekesek itt egyebkent. Amikor bementem hitelkatya szerzodest alairni, akkor a masodik kerdes az volt, hogy mikor akarok lakast venni, a harmadik pedig az, hogy ha nem most, akkor mikor...

Quercus a favágó 2014.01.17. 10:46:57

@tableno:

"Szóval nem vagy olyan kiszolgáltatott helyzetben, mint Magyarországon bérlőként."

Na azt azért nem mondanám, hogy a bérlő Magyarországon kiszolgáltatott helyzetben van. Ha rendesen fizet, betartja az együttélés szabályait, nem egyszerű felmondani neki. Pl. a bérbeadónak hasonló cserelakást kell biztosítani, hacsak ettől a bérleti szerződésben nem tekintettek el.

DieNanny CH 2014.01.17. 10:49:09

@QUERCUS:

Én 7 milliót vettem fel. Abból 5-öt már visszafizettem. Még 10 millióval tartozom! (39 ezer sFr) :-)
Nem csoda, hogy Mo termeli ki a legjobb matematikusokat...

tableno 2014.01.17. 10:50:55

@QUERCUS: Mert Magyarország arról híres, hogy betartják az írott szerződéseket? :) Már ha egyáltalán van olyan, mert az esetek igen nagy százalékában a bérlő nincs is bejelentve, és a fizetés zsebbe megy.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 10:51:14

@rezsoatya(eng): Csak most tunt fel, hogy a masodik kepen, a lakashirdetesben szereplo ingatlan Diggi utcajaban van :DDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 10:52:47

@DieNanny [SZ,CH]: Csak meg ne tudjak, hogy svajcban dolgozol. Meg a vegen ez is szorzot jelent :)

Quercus a favágó 2014.01.17. 11:06:21

@DieNanny [SZ,CH]:

Már Einstein is megmondta. A világ legnagyobb matematikai találmánya a kamatos kamat.
Az úgynevezett devizahitelek esetében az a csapásirány, hogy a bíróságok tegyenek rendet, jó. Az ajtó rossz, amin kopogtatnak. Nem polgári, hanem az esetek többségében büntető ügy.
Megoldani meg kell a dolgot nagyon gyorsan, mert addig a magyar gazdaságnak esélye nincs a beindulásra, míg ezt a kérdést nem rendezik.

Gizi06 2014.01.17. 11:12:31

Amig fiatal vagy nem tudod, mit hoz az eleted. A mai vilagban percek alatt kidobnak a mun kahelyedröl.... ha hazad van , helyhez vagy kötve. Ha pang a piac, akkor megszivtad vagy nem tudod a reszleteket fizetni... szoval.....
Viszont ha nyugdijas vagy, fix a bejövö penz, akkor fontos, hogy ne kelljen lakbert fizetned, hanem te hatarozod meg mennyi a kiadasod.

London2009 2014.01.17. 11:12:50

Sziasztok!
@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Itt van Norbi! : )
@tableno: Csak Londonról tudok nyilatkozni, de itt a bérelt ingatlannal bármikor megtörténhet, hogy eladják a fejed felől. Nincs semmire sem garancia. A bérleti díjat is emelik minden évben és horrorisztikus pénzeket kérnek el. Kát hálós lakást, normális helyen nem lehet 1500 fontnál olcsóbban bérelni. Ez olyan hatalmas összeg, hogy ezt őrültség a tulajdonos hitelébe fizetni! Hiszen ez történik. A bérlő fizeti a tulajdonos hitelét. Na és ingatlanlufi ide vagy oda, akkor is inkább a saját hitelembe fizetem ezt a havi több mint félmillió forintot és vállalom a hitel kockázatát. Ez most egy csupán példa volt. De vegyünk egy átlagos családot ahol már van gyerek és szükség van a két hálóra. Ott bizony ilyen összegeket fizetnek ki havonta.

Befektetésként kell gondolni az ingatlanra. Eladni sem kell. Miért kellene? Bármikor ki lehet adni és nagyobbat venni, bérelni, másik országba költözni stb. Nem hinném, hogy egy ingatlan bárhol is röghöz kötne.
Sok mindenkinek van Magyarországon ingatlana. Otthon tartott minket? Nem! : )
Szép napot mindenkinek!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 11:18:23

@London2009: Szia Norbi! Ugy latom mar ingatlanba fekteted az olajozasbol szerzett penzt ezek szerint. :) Eddig kimeletesek voltunk?

justStevee 2014.01.17. 11:18:54

Érdekes post. Pont most áll az egyik barátom házvásárlás előtt (igaz nem London, hanem itt lenn délen Winchester vagy környékén) és ő is mesélt róla. Én eldöntöttem sose fogok házat venni, főleg nem hitelre, nekem nagyon szimpatikus megoldás a mobile home. Hitel nélkül kp.-re megveszem, sokkal olcsóbb de ugyanúgy saját tulajdon, ráadásul ezt "oda viszem ahová akarom" XD Különben is, nekem a ház arra van, hogy legyen helye a cuccaimnak és tudjak hol aludni :D vagy dolgozom, vagy megyek mint a mérgezett egér fotózni, felfedezni Angliát. És egy mobile home-ot sokkal egyszerűbb eladni is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 11:21:51

Na az ertelem megerkezett a facebookra :) Ott fog aztan igazan nagy port kavarni a poszt :D

London2009 2014.01.17. 11:23:30

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: ne viccelj! Egész éjjel forgolódtam, nem tudtam aludni, úgy féltem a kommentektől. Erre tessék! Semmi izgalom!
Ja, ja. Elég volt az olajfúrótoronyból! Le kell telepednem. Kérlek hívj mostantól Norbertnek. Megváltoztam. Más ember lettem.
Üdv, Norbert

tableno 2014.01.17. 11:24:12

@London2009: persze, mindenkinek mások a szempontjai, nem vitatom, hogy van akinek megéri. Abban pedig egyetértünk (le is írtam), hogy az ingatlant befektetésként kell tekinteni. Viszont a befektetésnél a legfőbb (ha nem is az egyetlen) szempont a megtérülés. Márpedig szerintem manapság egy londoni ingatlanvásárlás hosszú távú megtérülése nem a legjobb. Persze az igaz, hogy lakni kell valahol, és a lakbérek horribilisek. Én csak azt mondtam, hogy ÉN, a saját szempontjaim alapján nem vennék most. Charlieharper meg vett, és ő legalább annyira ért hozzá (inkább jobban), mint én... :)

Thargoid 2014.01.17. 11:36:09

@tableno: (Londonra vonatkozik főleg) Angliában a bérlésnek volt kultúrája, de Tatcher alatt kiárusították az önkormányzati ingatlanok jelentős részét, így több tízezres várólista van bármilyen szociális jellegű lakásra... kerületenként.
Tehát ha csak nem vagy pakisztáni menekült vagy egyéb halmozottan hátrányos helyzetű "rászoruló" - aki sokszor azonnal tovább kiadja az így kapott lakást... sokszoros áron, sokszor szobánként - esélyed nincs rá, hogy ilyen bérleményed legyen.
A magán kiadó lakások viszont vagy iszonyatosan lepukkantak, vagy nagyon drágák, ha csak egy kicsit is emlékeztetnek az Európaiu normákra, vagy nagyon kicsik vagy csak papíron vannakk Londonban, a valóság, hogy órákig tarthat a közlekedés naponta.
Felújítani lepukkant lakást ha bérelsz nem érdemes, bevett gyakorlat, hogy ilyenkor a tulaj annyira megemeli a lakbért, hogy elköltözöl, vagy csak egyszerűen kitesz amint lejárt a fix idő a bérlés szerződésből.
Bérlemény általában 12-24 hónapra fix, utána átváltozik folyamatos bérleti viszonnyá (rolling contract).
Ezt a bérlő 30 nap, a tulajdonos (landlord) 60 nap felmondási határidővel mondhatja fel, indoklás nélkül.
Az automatikus bérleti viszony kialakulását sokan nem tudják, az ügynökségek ezt használják ki, és a fix idő lejártával gyakorlatilag újra felszámolják az összes kezdő költségét a bérlésnek... nálunk is bepróbálkoztak, de volt nagy kussolás amikor elmondtam, hogy működik ez az angol törvények alapján...
A letétet (deposit, ami általában 6 vagy még több heti díj) gyakorlatilag a tulajdonos egyfajta ajándéknak tekinti, és embert nem ismerek annál a cégnél ahol dolgozom, aki valaha is viszont látta volna azt költözéskor. Normál lakásokról beszélünk, civilizált, fizetőképes, kultúrált, családos bérlőkkel, csak hogy elkerüljük a félreértéseket :) Egyszerűen a letétet elosztva hozzá a fix szerződés időtartamával hozzá kell adni a bérleti díjhoz, és akkor megkapod a valós bérleti díjat, ez az angol rögvalóság.
Néhány éve emiatt független letétkezelőket kell igénybevenni, így talán egy részét viszontláthatod ennek a pénznek - még nem tudom ez mennyire reális, majd kiderül ha elköltözünk a mostani helyről, ami már így lett kivéve. Az előző lakásomnál mindenesetre egy fillért nem láttam viszont.
Tapasztalatlan bérlőt lehet szivatni a heti vagy havi bérleti díjjal, ilyenkor azt kell nézni, hogy a havi díj az a (heti díj*52)/12 vagyis 4.3/mal kell szorozni a látott összeget.
Butórozatlan lakás ritka, viszont amit általában bútort talász egy bérleményben azt ha az utcára kitennéd, nem vinné el senki, beleértve a kukást is... viszont kiválóan alkalmas ürügy a bútor állagának romlása a kárterítés kérésre, de legalább a letét megtartására.
A bérleti díj szabadon emelhető a fix idejű szerződés lejártáva, de a bérlés azonnali hatállyal felmondható ha az ingatlan értékesítésre kerül vagy lefoglalják.
Mivel mindenki aki teheti befektetésnek vesz lakást, nem lakni, ezért az értékesítés normálisabb ingatlannál gyakran előfordulhat, a foglalás pedig tipikus azoknál a botcsinálta ingatlan mágnásoknál akik 5-6 lakást vettek befektetésnek, de ha csak í is üresen áll pár hétig, akkor már nem tudják fizetni a részleteteket egyik lakásra sem, és mind megy árverezésre, foglalásra.
A magánbérlések törvényi szabályozásáról évek óta elmélkednek, de semmi sem történik, különös tekintettel arra, hogy a parlameni képviselők és különösen felsőház jelentős hányada rendelkezik nagyon komoly kiadó lakás portfolióval, pl. Pimlico és környékén. Így - magyarnak különösen jól érthető módon -, a szabályozás nem fog megtörténni belátható időn belül.
Jelenleg ami magán lakásbérlés területén van, az egyszerűen vadkelet-vadnyugat, de semmi esetre sem jogilag jól szabályozott vagy civilizált.

És így tovább...

Most szerencsére jó lakásunk van, csak kicsi és drága, ami London közepén nem meglepő, viszont most már több hely kell.
Ezért lesz a következő lakásunk az amit már magunknak veszünk, és nem bérlünk többet.

tableno 2014.01.17. 11:43:56

@Thargoid: Ok, meggyőztetek, akkor Londonban más a helyzet, mint ahol én lakom. Itt a kontinensen sokkal jobbak a bérleti feltételek.

Thargoid 2014.01.17. 11:59:18

@tableno: emlegeti is mindenki... érdekes módon, itt aki bérel támogatja az EU normák, mintá, bérlői jogok átvételét pedig az EU amúgy nem népszerű az utóbbi időben, így 1 évvel a választások előtt. Erre egyelőre esély sincs, mind a konzervatívok, mind a munkáspárt képviselői ellenérdekeltek a valósz szabályozásban.
Esetleg ha akkora nyomás lesz a rendszeren már, hogy teljesen fenntarthatatlanná válik, újabb gyujtogatások, zavargások lesznek akkor talán lesz valami látszatintézkedés.

Jelenleg az egyetlen megoldás az lenne, ha több lakást építenének, a vásárló csak magánszemély és hosszabb ideje londoni lakos lehetne, és csak 1 lakást lehetne venni.
Nagyon jelentős a túlkereslet, befektetésként kezeltek az ingatlanok (bank helyett, többségében külföldi vevőkkel), a piac teljesen szabályoztlan és ezeket kombinálva jutottunk a jelenlegi állapotba.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 12:05:08

@diggerdriver: Erre mutatott a hivatkozasod:
"@Don Kartasch: Milyen volt a teli almod Mo-n?"
Ezt kerteztem Kartarstol.
Vagy te a rolad vagyis az utcadrol szolo dologra reagaltal?
Nezzed meg a cimet, az a te utcad kell, hogy legyen sex Road, London, N1 :DDDDDDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.01.17. 12:06:33

kep.psharing.com/779847.jpg

Szia mindenki!

Ha lenne pénzem vennék....
Pénzem nincs, ezért bérelek!
Mindkettőnek tudjuk mindannyian az előnyeit, hátrányait! Bőven, regényt tudnánk róla írni.....
A takaró" mérete döntő ebben a kérdéskörben!!!!
Abban, hogy megyek tovább vagy maradok, engem nem befolyásolna a lakástulajdonosság.
Puszi <3

M. Péter 2014.01.17. 12:07:58

@charlieharper (UK, de nem London!): A szerződés természetesen köti mindkét felet, amelyik fél eláll tőle, az fizet. Az ajánlat, ill. annak elfogadása nem kötelezi egyik felet sem jogilag.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.01.17. 12:15:00

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Otthon voltam,Európában :-D, szabin 1 hetet!
jóvóttttt, most sok kedvem nem volt visszajönni! :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.17. 12:16:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Mas kerdes ugye, hogy mennyivel jobb kiadni 30-40 millio Ftot egetett agyagra, betonra es fara :)

Pont ma beszelgettem egy kollegaval (sajat haza van), azt mondja, hogy nagyon nehez. Egy atlagos haz, atlagos helyen 1m korona.
Erre a beugro okyan 150e magasan van. Tegyuk fel, hogy erre nincs gondom, kapok hitelt 850e-t es megveszem a hazat.
Fizetem a torlesztest, rezsit, mindent, amit kell. Ha emberi idoben ki szeretnem fizetni, akkor ugyan marad mellette, de nem annyi, hogy a jelen eletszinvonalat tartani lehessen, holott nyerni nem nyertem vele (ugyanugy lakom valahol, nincs eletminosegbeni elorelepes).

Idovel persze olcsobb lesz. Az 1m koronat kb. 220 honap, azaz 18 ev alatt fizetem ki berletidijkent. Kamatokkal szamolva tobb.
20 evig le kell mondani az evi 2-3 nyaralasrol, jobb autorol, kenyelmes eletrol.
Arrol nem is beszelve, hogy ha elveszitem a munkamat (vagy Nori az ovet), akkor mi a fenet csinalunk?

@tableno:
A kinezett auto tobbe kerul, mint egy evnyi netto fizetesem. :) Ennyit nem konnyu osszesporolni.
Hogy minek nekem ilyen auto? Mert erre vagyom... van, aki hajot akar, gyereket, hazat... en autot :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 12:21:33

@Kövérmadár [swe]: Mondjuk egy csaladi haz, stb megvetele erdekesebb kerdes, atalakithato, szemelyre szabhato folyamatosan, stb. De egy lakas megvetele na az hulyeseg. Volt panelunk pesten, hat semmit se lehetett vele csinalni, nem rakom arrebb a falat, hogy kenyelmesebb legyen a konyha, vagy rossz oldalon van az ajto...

tableno 2014.01.17. 12:21:53

@Kövérmadár [swe]: Fair enough, ahogy a művelt svéd mondja... :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 12:22:48

@Kövérmadár [swe]: Az autovasarlas is nehez dolog hitel nelkul, nagyon szepek a Rangek es marha dragak :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 12:24:00

@Kövérmadár [swe]: Tenyleg, milyenek az atlagos fizuk svedben? Ahoz kepest mit jelent 1m korona?

London2009 2014.01.17. 12:26:12

@Kövérmadár [swe]: Igen, itt ez a lényeg. Bár kihangsúlyoztam, hogy a fent vázolt esetben a bérleti díj ugyanannyi volt, mint a hitel lesz. Tehát marad az évi 2-3-4-5 nyaralás : )
De nyilván a kérdés, hogy ki mit tervez az elkövetkező 25 évre.
Az autóknak a színét tudom maximum megkülönböztetni. Azt sem mindig. Legutóbb a barátom kocsija helyett a mellette lévőbe akartam beszállni, mert ugyanolyan színe volt. Bár állítólag 10-szer annyit ért. Nekem az autó a legutolsó ami számít. Egyáltalán nem hoz lázba. De hát én nő vagyok. : )

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.17. 12:49:48

Jó írás. Mondjuk engem ez a macera kikészít. Otthon is vettem, max. egy hónap (ha volt rajta hitel), ha nem, annyi se. Itt 3-4 hónap. Isten malmai lassan őrölnek.
15-20 % a beugró, a többi lehet hitel.
A hitel jelenlegi kamata 1-3 % között mozog. Hogy miért változó? Függ a befizetett önrész nagyságától, a havi jövedelemtől, többek között.
Van olyan eset, hogy egy ingatlanra több a jelentkező (jó az ára), és az eladó kedvére válogathat a vevők között. :(
Ház árak horror, lepukkant sz@r az Isten háta mögött 400-tól, határ a csillagos ég. :(
Nem egyszerű.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.17. 12:52:33

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Ha ugyanitt elnek es villamosmernok lennek, akkor netto 24e korul keresnek. Ez egy nagyon atlag ertek, meg nem eskuszom ra.

Erdekes, hogy a haz kapcsan felhoztad ezeket. Valoszinul bennem van a hiba, hogy ezek nem hoznak lazba. Szamomra az otthon az, ahol Nori is ott van. Az osszes tobbi nem erdekel. Nem szamit az eltendezes, a kert, butorok minosege es milyensege. Egy haz (vagy lakas) nekem csak 4 fal es egy teto (nameg futes). A legolcsobb a legjobb :)
Aposom imad a haz korul tevekenykedni. Engem az sem erdekel, ha potyog a vakolat. Attol meg a funkciojat ellatja. (a tisztasag fontos viszont).

Egy autot tudok szeretni, abba be lehet ulni es vilagga lehet menni :) egy haz csak van, nem mozdul.

Ettol meg ugysem fogom meguszni, de egy vagyonba fog kerulni, ha fel kell ujjitani (en hozza nem nyulok, munkaidon kivul nem vagyok hajlando dolgozni :) ).

freeetoaster 2014.01.17. 12:54:15

@DieNanny [SZ,CH]:
Itt a "saját lakás VS albérlet" a magyar helyzetre: kiszamolo.hu/alberlet-vagy-sajat-lakas-melyik-az-olcsobb/
Aktuális kamatok, megváltozott összegek behelyettesítendő...

Szerintem most, hogy magyarországon a 10 évvel ezelőtti ingatlan árak vannak és nem vészes a kamat megéri venni annak aki megteheti és tudja hogy pár évig nem mozdul..

2014.01.17. 12:56:10

@M. Péter: az exchane pillanataig (kulcs megkapas) elallhat barnely fel, buntetes nelkul.

2014.01.17. 13:00:34

@Thargoid: pontosan, ezert is "hot market" a londoni ingatlan piac. Veges kinalat, oriasi kereslet

Thargoid 2014.01.17. 13:05:57

@charlieharper (UK, de nem London!): valaha otthon voltam közgazdaságban, de hiába az MSc-m már Software Engineering - igaz, oxfordi :)

London2009 2014.01.17. 13:09:17

@Kövérmadár [swe]: Erre nem is tudok mit mondani. Tök jó, hogy megtaláltátok Nórival egymást! : ) Nekem az otthonom a váram. A kocsi meg elvisz ahová kell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.17. 13:13:02

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
A szexualitást hagyjuk meg a hanyatló nyugat mákonyának elvtárs.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.01.17. 13:22:04

@Kövérmadár [swe]:
" Engem az sem erdekel, ha potyog a vakolat. Attol meg a funkciojat ellatja. (a tisztasag fontos viszont)."

Azért majd ha a tető is a fejedre esik , majd teszel is valamit! Mert az amortizáció egy édes, kedves folyamat, ami a vakolat potyogásával kezdődik, de magától nem hagyja ám abba! Potyog, potyog, egyre nagyobb darabok jönnek és utána a fél plafon majd a tető is rád szakad! Igaz, akkor is még ott lesz a 4 fal, csak az a gebasz, hogy fent meg kimegy a meleg!
Szóval, lehet, hogy beszélned kéne az apóssal ?! :-DDDDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.17. 13:25:19

@London2009:
A megtalalas nem nagy ugy... a megszerzes es a megtartas mar mas kemenyebb feladat ;)
De tenyleg jo 8)

Sokat gondolkodtam egy lakoauton; talan az otvozi legjobban azt, amire vagynek :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.17. 13:28:39

@sodalisO [eng]:
Lehet :D
Majd fizetek neki, hogy megjavitson dolgokat :)

(lattam egeszen kellemes hazakat a ebedszunetben... picit lenne dragabb, mint a berles es garazs is van :) )

London2009 2014.01.17. 13:32:02

@Kövérmadár [swe]: Szerintem a megtalálás sem egyszerű a te esetedben! Mutass olyan nőt aki nem akar se gyereket, se családi házat. Azért valljuk be, a többség nem erre vágyik. De így kerek a világ : )
A lakóautó meg csodás ötlet! :DD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.17. 13:51:27

@DieNanny [SZ,CH]: "Hát, én sem fújolok, de azért, mert benne van a szerződésemben, hogy a frank árfolyamától függ a havi törlesztő összegem.
Ami 392 frank havonta. De forintban kell fizetnem.
6 évvel ezelőtt 100 ezer Ft volt a fizetésem - úgy, hogy semmilyen kiadásom nem volt, ugyebár aupair-ként teljes ellátást kaptam.
Törlesztőrészlet 50 ezer Ft körül volt.
Na, ez mára majdnem a duplája lett... "

Azt en sem allitom hogy ez volt a fo kivalto ok az elegedetlensegre es a problemakra. Nyilvan a casus belli az arfolyamok elmozdulasa volt.
Csak azt mondom hogy sokan nem lennenek most ekkora szarban ha egy 20 millios hitel helyett csak egy 10 millas szallt volna el... dehat utolag mar konnyu okosnak lenni, en ezt tudom.

@QUERCUS: "Ez egy szelet az igazságból. De csak egy szelet.
Akkor sem értettem,mire számítanak azok, akik 20-30 évre vesznek föl hitelt. Addig lesz munkájuk? Addig szárnyalni fog a gazdaság? Magyarországon? Még az USA-ban sem.
Volt tehát felelőssége a hitelfelvevőnek is, nem kevés. De az államnak is. A bankokról nem beszélve. "

Ez igy van, lasd amit Die Nanny-nek irtam. En amugy a bankokat sem ertem. Ertelmetlenul tulvallaltak magukat hogy a sales mutatokat az egekbe toljak. Ugyanakkor ok is tudjak hogy ha egyszer tomegesen dolnek be hitelek az nekik sem jo. Senkinek sem... azt leszamitva aki aztan majd az arveresen toredekaron megveszi az ingatlant...

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: "Milyen volt a teli almod Mo-n?"

Nagyon jo volt. Eskuszom hozott egy jo adag szemleletvaltast. :)
Voltam mar itt amugy azota, visszajottunk mar 6-an, csak besurusodott az elet. Meloban is egy projekt vegehez kozelitunk, az egyetem is beindult meg miegymas. :)

Olvasni mindig szoktam a posztokat (meg neha a kommentek egy reszet is) csak nincs mindig idom aktivan kommentelni.

2014.01.17. 13:51:28

@London2009: 'Befektetésként kell gondolni az ingatlanra. Eladni sem kell. Miért kellene? Bármikor ki lehet adni és nagyobbat venni, bérelni, másik országba költözni stb. '

Azert ez nem egeszen igy van, pl. Angliaban legalisan csak akkor lehet kiadni ha buy-to-let mortgage-od van, aminek eleve masok a feltetelei mint az olyannak amit arra veszel fel ahol lakni fogsz. Legalabbis nekunk eddig ezt mondtak (pont egy ilyet probalunk meg osszehozni). Ha maskepp tudod, szolj.

bobsys 2014.01.17. 13:51:56

De mennyi a hitel kamata? Van fix es valtozo kamatozasu hitel is?

2014.01.17. 13:56:11

@bobsys: persze, fixed, variable. Van BoE interest rate koveto; tracker.
Van a First Direct-nek offset mortgage-e, ami nagyon kedvezo. A rata az LVT (loan to value ratio) fuggo

@Thargoid: Tableno-san a blog kozgazdasza, plussz az onjelolt kozgazdasz a Hinta. Trading kerdesben meg Fekete Pestis.

London2009 2014.01.17. 14:02:51

@Mirjam2:
"If you cease to reside in a property that has a residential mortgage attached you must disclose this to the lender straight away.
Most lenders do not have a set time period before allowing borrowers to rent their property out, however, they will want the reassurance that the property was not purchased as an investment property initially and that it is genuine circumstance that has led to rental request.
It will depend on your lender and individual circumstances, but your mortgage deal could be kept the same and your lender will provide you ‘consent to let’ without any additional charges, however that is very much at their discretion.
They could increase your rate and, or, charge an administration fee for allowing this.
While the legal implications of non-disclosure are open to interpretation it is a clear breach of the mortgage contract between you and your lender should you not disclose of your intention to rent the property.
They could make significant charges should they find out you are renting the property."

Vagy eleve olyan szerződést írsz alá a bankkal, hogy ki tudod adni az ingatlant, vagy ezt kesőbb bejelented és megindoklod. Mindenképpen be kell jelenteni és nem lesz belőle semmi problémád. Emiatt nem kell aggódni.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.01.17. 14:26:45

A válasz, hogy nem éri meg. Legalább is nem nagyon.

paff63 2014.01.17. 14:27:27

Hellohallo!

Köszönöm a posztot, hasznos volt mindenképpen. Én azt hiszem maradok hippi, vagy legalábbis egyelőre ez a véleményem. 10 éve élek bérleményekben, ebből 8-at Budapesten a többit Finnországan, Svédországban, most meg Londonban.

Ahogy valaki említette, ha valami elromlik, cserélni kell, stb...az mindig a tulajt terheli. Ha én vagyok a tulaj, engem. Ha lenne saját lakás/ház, az engem bizony befolyásolna költözésben is.

A fentebb leírtak alapján maga a procedúra egy nagy adag stressz, már csak attól is megkímélném magam. De a lényeg, hitelt sehol, soha többet, semmi pénzért, még most is nyögök egy fiatalkori rossz döntést.

Nem motivál, hogy birtokoljak, legyen szó lakásról, vagy bármi egyéb nagy dologról. Egy jó élmény sokkal többet számít. Szerintem a mai világban az egyik legfontosabb asset, hogy az ember legyen rugalmas és alkalmazkodóképes, szituációtól függően akár marha gyorsan is.

De ez én vagyok és persze sosem lehetek benne biztos, hogy 10 év múlva is így fogom gondolni. :) Addig is élek bérlményekben. Jaés persze a bérlő és a landlor/-lady választja egymást. Tudni kell jól választani, az ember mindig tanul. :)

Volt tapasztalat ügynökséggel (az első bérlés Londonban), ami nagyon rosszul sült el, de még így is megoldottam, hogy visszakaptuk a depozitot, meg a részarányos lakbért, mivel előbb kellett kiköltöznünk, mint a megbeszélt (eladták a házat, plusz az utolsó hétre a fő vízvezeték megadta magát...)

Azóta magánemberekkel próbálkozom, volt magyar landlorddal 7en egy házban egy fürdőre megoldás két hónapig, mini kockaszobában. Amikor túlélésre játszol, tudni kell lejjebb adni. Most London melletti kisvárosban benn lakó landlady mellett 2 szoba + nappali + konyha + furdo nem sokkal többért, mint a londoni lakásban a kockaszoba, munkába még így is feleannyi idő alatt érek be, mint előtte.

Ezen a házon pl. látszik, hogy új nyílászárók kellenek. A tulaj csajszi 6 v 7 éve vette, de ugyanaz a padlószőnyeg van azóta is, amit az előző tulaj használt. Egyszerűen nem törődnek valamivel, amíg nem muszáj. Irtózatosan spórol a fűtéssel, de addig nem jut el, hogyha az ezer éves aluminiumkeretes ablakokat lecseréltetné, a lakás nem hűlne ki olyan gyorsan, az itt-ott felbukkanó penészproblémákat nem is említem - beköltözésem után nekem kellett végigmennem a kritikus helyeken penészölővel, mert ő nem érzi. :)

Ezt látva (meg azt az állapotot, amiben a korábbi házak voltak, amikben laktam) még csak befektetésként sem vennék házat hitelből. Ha mondjuk meg lenne rá a teljes összeg, akkor talán körbenéznék, de nagyon meg kéne válogatni, vagy az árba belekalkulálni egy teljes felújítás költségét. MAximalista vagyok és szeretek törődni az ilyesmivel, főleg ott, ahol lakom.

Long story short...boldog vagyok bérlőként és ettől nem tartom magam komolytalannak. :)

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.01.17. 14:27:27

Fura, én úgy hallottam a mindenáron ingatlan vásárlás magyar sajátosság. A külföldre költözők jelentős része azért mozdult, mert itthon kicsúszott a talaj a lába alól, szóval nehéz elképzelni, hogy 100 millákért fog ingatlant venni. Mert ugye szép dolog ez a hitel, de könyörgöm, hát semmit nem tanult a tisztelt magyarság az elmúlt években (költői kérdés volt ...)?

És ahogy többen jelezték, beesik egy meló máshol és be vagy ragadva. Ez itthon is gond persze, csak más egy 10 millás ingatlant eladni és esetleg picit bukni rajta meg más 100 millásat és ott bukni százalékosan ugyanannyit.

Én az biztos, hogy az elején csak bérelnék, aztán ha már olyan marha jól állnék hogy móka és kacagás és a megélhetés is hosszútávon egy helyre köt max akkor gondolkoznél külföldön ingatlant venni.

auntbessi 2014.01.17. 14:27:27

@Mirjam2: sot meg a hirekben is szerepelt, hogy a hitelintezetek furkeszik a lakashirdetesi oldalakat is, az utan kutatva, hogy az altaluk hitelezett lakast kiadokent hirdetik-e, megemlitve hogy megahtarozott idopontig kedvezmenyes dij elleneben egyes bankok hajlandok tudomasul venni, hogy az ingatlanban berlo lakik, mig masok ha rajonnek, hogy at lettek verve, kemeny buntetest vernek ra az illetore, esetleg fel is mondjak a hitelszerzodest

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 14:36:45

@bunny.hu: Aha, nem. Multkor beszelgettem errol ket kollegaval, 23 eves mind a ketto, most kezdtek el gyujteni a penzt hozza, par honapja dolgoznak meg csak, inditottak hitelkartyat, hogy noveljek a pontjaikat, stb. Egy problemajuk van, hogy nem tudjak merre fognak lakni mondjuk 5 ev mulva, bar ez nem befolyasolja a takarekoskodast.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 14:38:36

@bunny.hu: Nem mellesleg egy jobb munkaval a "szaz millas ingatlan" kb a magyar tiz millasnak felel meg a penzt tekintve.

London2009 2014.01.17. 14:56:10

A hitel egyáltalán nem rossz dolog. Sajnos otthon bele van verve egy pár dolog a fejekbe. Az egyik az az, hogy a lakást birtokolni kell. Egyetértek azzal, hogy nem kell. Különösen nem a a kiköltözést követő első pár évben. Hiszen valóban, ki tudja mi lesz. De 5-10 év után nagyon megunja az ember az ingatlant és igenis más érzés még egy hitellel terhelt de saját lakásban lakni.
A másik pedig a svájci frank hitel óta az, hogy a hitel ördögtől való és minden rossz a hitelből ered. Szerintem ez nagy butaság. Hitel nélkül nincs növekedés. Hitel nélkül semmi nincs. Nyilván az lenne a legjobb ha nem kellene hitelt felvenni, de amíg nem találom meg az arany tojást tojó tyúkot addig marad a hitel.
Nem tudok azonosulni azzal a gondolattal, hogy albérletet fizetni jobb, mint hitelt fizetni. Már hogyan lenne jobb?
Az ingatlan árát pedig tényleg arányában kell megvizsgálni. A fizetéshez mérten pedig ezek ar árak már egészen máshogy néznek ki.
De nem szeretnék meggyőzni senkit. Ez is egy álláspont.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 15:03:18

@London2009: "De nem szeretnék meggyőzni senkit. Ez is egy álláspont." De nem jo allaspont, mert van akinek nem tetszik :D
A kutyuket megvenni 0%-os hitelre sem rossz dolog szerintem, bar sosem vettem semmit igy. De haverom is mondta, hogy most ha minden honapban felretesz 10e ft-ot az uj 100e forintosTV-re, akkor kb "sosem" lesz, mert mire osszejon a love addigra majd masikat venne, vagy ezt nem lehet, stb. Inkabb megveszi 0%-ra es minden honapban fizeti a 10e-t es nezi az TV-t.

London2009 2014.01.17. 15:07:23

Na jó. Soha nem vennék semmi mást hitelre csak ingatlant. De nekem is van olyan ismerősöm aki habverőt is hitelre vesz. Tehát ha nincs 100ezrem tévére, akkor nem veszek tévét. Viszont a lakás más, mert valahol lakni kell. De abba ne menjünk bele, hogy mi miatt más, hiszen mégis csak péntek délután van! : )

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 15:11:16

@London2009: O mondjuk befektetesbe tolja a penzet, igy jobban megeri neki :) O kiszamolta es elvileg ert hozza :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 15:37:10

@Kövérmadár [swe]: Jaja, mink is szoktunk így fizetni.Ráadásul a svéd fogyasztási hitelek egész korrektek.Autóhitelnél volt, hogy a 100% összegre a havonkénti törlesztések összege 3 év alatt csak 110%-ot adott ki.Hát az semmi, molyfing.Míg ugyanez Magyarországon lett volna 150-170%.Megaqrvaanyjuk, az..(1 MqA= 10 a hatodikon qA, mint a SI-ben... :D ).Így lett szépen kiváltva az otthoni lakáshitel is, még fogyasztási hitellel is megérte.Ja, és idekint nem kértek ingatlanfedezetet se...Hoppá.
Ha tudnák az otthoniak, hogy nyugatániában hogy folyik a hitelezés, felgyújtanák a bankokat... :-((

tableno 2014.01.17. 15:46:29

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: a 0%-os hitel nem hitel, hanem egyfajta bújtatott árengedmény. Hülye aki nem használja ki (persze csak ha gond nélkül ki tudja köhögni a havi törlesztőt).

@London2009: "A másik pedig a svájci frank hitel óta az, hogy a hitel ördögtől való és minden rossz a hitelből ered. Szerintem ez nagy butaság. Hitel nélkül nincs növekedés. Hitel nélkül semmi nincs. Nyilván az lenne a legjobb ha nem kellene hitelt felvenni, de amíg nem találom meg az arany tojást tojó tyúkot addig marad a hitel." - igazad van.

blackhairlady 2014.01.17. 15:53:11

@DieNanny [SZ,CH]: "Valaki megpróbálja a magyar helyzetet felvázolni...?"
Sz@r, roviden es tomoren. Legalabbis videken. A szep nagy sok szobas hazamat 18 millioert sem tudom eladni mert nem Budapesten van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 16:03:24

Olvasom itt, hogy röghöz köt a vásárlás, stb.Persze, Magyarországon röghöz köt, mert gyaklorlatilag nincs már olyan, hogy ingatlanpiac, nincsenek vevők, akiknek pénzük is van.
Viszont külföldön vannak olyan helyek, ahol ha nem is eszetlenül, de simán értelmes dolog a vásárlás.Mert el is lehet adni, pörög a piac.Illetve még ha mondjuk csak 80%-on adja el az ember, akkor is pont 80%-kal több jön vissza, mint ha bérelted volna, mert a bérletből semmi nem jön vissza.És mondjuk 15-20 év bérleti díj, hát erősen tökön szúrnám magam, ha elesnék egy ekkora összegtől.Mondjuk én nem Angliáról beszélek, de gondolom ott is vannak jobb piacok.Na. Szóval ez az érme minimum 3 de inkább 4 oldalú... :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 16:08:49

@geegee: "Illetve még ha mondjuk csak 80%-on adja el az ember, akkor is pont 80%-kal több jön vissza" A veztesegminimalizalas azt jelenti magyar nyelven, hogy tobb jon vissza. Egesz egyszeruen ez a gondolkodasod elfogadhatatlan!!! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 16:13:36

@Kövérmadár [swe]: Én öregkoromra tervezem a húsbílt. :D Kicsi, könnyű kifűteni, vagy klimatizálni, oda megyek ahol épp jó az idő, asszonnyal ketten elférünk benne, ha már a kölök kirepült.Szóval erősen gondolkodós, de addig azért jó lenne épületben lakni...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.17. 16:14:25

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

Utálom a lakáshitelt, de a fogyasztói hitellel nincs gond. Van, hogy direkt hitelre veszek valamit készpénz helyett, mert nem akarok egyszerre annyi pénzt kiadni.

TilosazA (UK) 2014.01.17. 16:17:06

@blackhair-lady: Mi Budapesten sem tudtuk eladni, kb 3 éven keresztül. Végül kb az eredeti ár 80%-áért sikerült. Túl nagy ház volt, emiatt senki nem akarta megvenni. Egyszerűen nincs rá kereslet.

tableno 2014.01.17. 16:17:29

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: nem elfogadhatatlan, de van az érvelésben egy kis hiba: ha 80%-on adod el, de még megvan a hiteltartozásod 90%-a, akkor valahonnan elő kell teremtened a különbséget. Plusz lakni is kell valahol...

jzg 2014.01.17. 16:19:04

Hu, micsoda nosztalgiazas lett nalunk miutan elolvastuk ezt a cikket. Azaz, hogy en olvastam aztan forditottam Roy-nak. Mi 1970-ben vettuk a hazunkat Brightonban. Akkor meg minden riziko faktor nelkul is 20% deposit kellett, kulonben szoba sem alltak senkivel. Es a feleseg fizetesenek csak 1/3-at szamitottak be es nem 5-szorost hanem csak 3-szorost adtak mortgage-nak. Hat azok voltak a szep idok, amikor nem lett housing bubble, mert csak olyanok vettek akiknek tuti, hogy volt fedezetuk visszafizetni. Meg persze az egesz politikai, gazdasagi rendszer akkor megsokkal stabilabb volt, igy nem volt meg a riziko arra, hogy allastalan maradsz tul sokaig. Abban az idoben meg biztositast is lehetett venni erre az eshetosegre, ebbol is latszik, hogy nem volt valoszinu.

Aztan laktunk benne 36 evig, minekutan kiadtuk. Igy talan a masik oldalrol is kaptok most perspektivat. Mi megprobalunk tisztessegesek lenni, mivel olyan nagyon nem renovaltuk ossze-vissza a hazat, igy nalunk alig ment fel a lakber az elmult 7 evben. Sot, egyszer meg lefele is ment aztan kicsit vissza. Ha barmi problema van (es az van!!) akkor mindent mi fizetunk, meg akkor is amikor tuti, hogy 5 perc alatt meg tudnak a lakok is csinalni. Eddig mindig rohadt mazlink volt a lakoinkkal, tisztak, megbizhatoak stb. volt mindegyik. De az tuti biztos, hogy a vege fele mar mindegyik majdnem az ugynokseget hivta azert is, hogy egy kimult villanylampat becsavarjon nekik. :-)

Most viszont aruljuk. Erdekes volt olvasni, hogy azert vesz panikszeruen most a nep mert felnek a lufitol, holott ettol a tulajdonosok felhetnek a legjobban. Eppen ezert hirdettuk most meg, mert az arak barmikor osszeomolhatnak megint, ezt most mar senki nem tudja megjosolni, vagy ha megprobalna, ugyse hinnek neki. Persze az is lehet, hogy Brightonban majdnem ugyanaz a helyzet, mint Londonba, azaz, hogy amikor lementek az arak akkor se mentek tul messzire es azota boven visszamentek, a credit crunch elotti ertekekre. Mi leginkabb azert probalunk szabadulni, mert mar oregszunk es egyre kenyelmetlenebb az egesz. Sok a felelosseg, most mar tenyleg nagyot kellene rajta renovalni, ado, ugynokseg dijai, biztositas, javitasok stb., stb.

Es konkluzionak csak azt mondanam, hogy a vasarlas/bverles dilemmaja regionkent, emberenkent, gazdasagi helyzetkent stb.,stb., egyeb okokkent valtozik. 1970-ben tenyleg semmi ertelme nem volt valaki mas bankkolcsonet fizetni, ezert is vettuk. Aztan kesobb mar nagyon ugy nezett ki, hogy a berles jobb, mert flexibilitast ad, ha rosszabbul megy neked akkor kiveszel egy kissebbet egy rosszabb helyen es megoldod a helyzetet, mig eladni stb., stb., nagyon nehez. Ha akkor lettem volna fiatal akkor nem vettem volna. Most megint, szerintem, a vasarlas a jobb. Az viszont biztos, hogy ez a poszt nagyban segit barkit, aki ilyesmin tori a fejet, igy szerintem nagyon erdekes volt es meg annal is hasznosabb.

zkunsagi 2014.01.17. 16:19:13

@London2009:
Nagyon korrekt írás, köszönöm.
Én csak márciustól dolgozom Londonban, de lakásvásárlást (épp a hatalmas albérleti díjak miatt) szeretném mihamarabb nyélbe ütni.
- Említetted, hogy van olyan bank, amelyik csak 3 év kint tartózkodás után ad hitelt. Létezik olyan ahol 3 hónap is elég?
- Akár 4 év alatt is vissza lehet a kölcsönt fizetni illetve végtörleszteni, ha éppen úgy adódik? Nem szeretném évtizedekig húzni a hitel visszafizetését.

auntbessi 2014.01.17. 16:19:36

@London2009: egyebkent ez a lenyeg, sztem hulyeseg azt szamitasba venni, hogy a lakas lekot vagy mi van ha nem tudod a hitelt fizetni mert valahol mindig lakni kell. Ha a lakasarak emelkednek a berleti dijak sem fognak csokkenni, es ha odebb kell menni meg mindig kiadhatod. A berleti dij siman ablakon kidobott penz ami sehogy sem terul meg.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 16:19:37

@tableno: Persze, hogy van azert hatar, meg ilyen eset, de altalaban nem egy ev utan adod el a hazat.

tableno 2014.01.17. 16:20:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ez pénzügyileg óriási hülyeség. Ha nem 0% százalék a kamat (és amúgy ki tudnád fizetni egy összegben), akkor gyakorlatilag önként fizetsz többet a kelleténél.

TilosazA (UK) 2014.01.17. 16:22:20

@tableno: Csak akkor, ha a pénzed nem tudod jobban befektetni máshol.

tableno 2014.01.17. 16:25:12

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Magyarországon a devizahitelek miatt ez a helyzet 5+ év törlesztés után is simán előállhatott. Ugyanúgy megvan a kockázat változó kamatozású hitel esetén: felemelhetik a havi részletet annyira, hogy nem tudod fizetni (vagy elveszted az állásod, és azért nem) és kénytelen vagy sürgősen túladni az ingatlanon, vagy mindent elveszítesz. Szóval vannak kockázatok és mellékhatások...

Bérlet esetén, ha esetleg túl drága lesz a jövedelmedhez képest, mindig kereshetsz olcsóbbat.

tableno 2014.01.17. 16:28:47

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): ez minden hitelre igaz, de a fogyasztási hitel kamata általában olyan magas, hogy nem könnyű olyan befektetést találni, ami biztosan többet hoz.

xxylon 2014.01.17. 16:31:00

@Thargoid: deposit insurance mukodik, tulaj nem akart fizetni, beijesztettem a proceduraval, masnap mar kuldte a penzt. Mondjuk egy kicsit lecsipett belole, de az jogos volt.

London2009 2014.01.17. 16:32:55

@zkunsagi: Amelyik bankról biztosan tudom, hogy 3 év itt tartózkodást kér az a Nationwide, Natwest és a First Direct.
De mindez függ a depozit nagyságától és egy csomó egyéb faktortól. Ha kicsit is bonyolultabb a hitelkérelem az átlagosnál, én tényleg szívból ajanlom a mortgage brokert. Az első tanácsadás ingyenes és utána is megkönnyíti az egész procedúrát.
Vissza lehet idő előtt fizetni a hitelt. Szerződéstől függ, hogy mennyi a surcharge, illetve van e éves maximum. Van ahol a lakás értékének max 10%-át lehet evente plusszban visszafizetni surcharge nélkül. Ha neked ez a terved, lesz olyan szerződéses opció, hogy ez nem lesz probléma.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 16:38:27

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Loller!.De még így is jó... :D
Múltkorjában láttam valamelyik natgeó/disznóveri/akármelyik csatornán, hogy régi, százéves ipari épületeket tudnak költöztetni.Az ablakok mélyedésébe merevítőpaneleket raktak, ilyen spaniferszerű, kurv@erős szalagokkal körbevették a házat, majd olyasmikkel, mint egy olajemelő, megemelték az egészet a betonalapnál fogva, beraktak alá temérdek kereket és olyan nanométer/évmilliárdos sebességgel elkezdték az egész kócerájt vontatni.Marha érdekes volt, arrább húzták több kilométerrel is, mert asszem el kellett adni a telket de a ház még jó állapotú volt.Csoda egy dolgok vannak...az ember el se hinné.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 16:41:34

Ja, esett egy kis hó, sikerült egy keveset kilinccsel előre közlekedni az autóval... :D Sajnos elsőkerekes, szóval csak a kéziféket tudtam rángatni.De így is jó volt.Ezek a svédek eléggé sült halak ilyen szempontból, de néha látok másokat is vagánykodni, főleg üres, havas parkolókban...Csapassatok tik is! :D

Quercus a favágó 2014.01.17. 16:44:55

@Don Kartasch:

A bedőlt ingatlanok árverése egy külön fejezetet érdemelne. Ami mocsokság ott van, az meghalad minden emberi képzelőerőt.

Egyébként a bankok jelentős része törvénysértések sorozatát követte/követi el a hitelezések során. Nem csak az úgynevezett deviza alapú hitelek esetén. Igen sokáig úgy gondolták(és ebben megerősítette őket az éppen regnáló bábkormány is), hogy rájuk a magyar jogszabályok nem vonatkoznak.
Azért kíváncsi lennék mondjuk 10 milla jelzálog hitelszerződés magyar, amerikai angol, svájci, svéd, stb verziójára. Érdekes dolgokat láthatnánk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 16:47:32

Angliában azért tudtommal eléggé autóbuzi (autohomár, autoratyi.... :D ) a lakosság, legalább is a bennszülöttek.Sok helyen van pálya, versenyek, legális száguldási lehetőség.És van egy olyan csoda is, hogy Goodwood Festival of Speed.Na erre egyszer el kell jutni valahogy.Korhű ruhákban (nézők is!) múzeumokból előhozott, csilliárdos értékű versenyautóknak tolják kőkeményen, ha törik, le van szarva alapon! Nagyon nem egyszerű!Nem tutujgatnak semmilyen gépet, hanem vörösizzásig forgatják.Több mint fantasztikus lehet...
Nem lakik esetleg a közelében valaki?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 16:50:37

@QUERCUS: Jajaja, pont ez a durva, hogy mondjuk a Ráfázom Bank sose merte volna ezeket a dolgokat Ausztriában, Svájcban, stb végigvinni, amiket Magyarországon meg igen.A rohadék Pszáf meg sz@rt az egészre, nagyjából.És olyat is olvastam hogy a magyar leánybank nagyságrendekkel nagyobb hozamot produkált a válság közepette is, mint a külföldi anyabank.Durva-e?Hát, nem kicsit...

tableno 2014.01.17. 16:55:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: És mi ebben neked a jó? Az illúzió, hogy nem adtál ki sok pénzt? Pedig de.

Quercus a favágó 2014.01.17. 17:06:27

@geegee:

Egy olyan országban ahol a Jegybank honlapján a következőket lehet olvasni, mit várhat az ember.

"Milyen devizaárfolyamon történik a hitel nyújtása és törlesztése?

Mivel a bank a devizában nyilvántartott hitelt forintban folyósítja, azt át kell váltani forintra. Ehhez a bank devizavételi árfolyamot alkalmaz, mintha megvásárolná tőled azt a devizaösszeget, amelynek ellenértékét forintban kifizeti. A hitel törlesztésekor ugyanez fordítva játszódik le. Amikor az esedékes törlesztőrészletet forintban megfizeted, a bank azt devizaeladási árfolyamon számítja át devizára, mintha eladta volna neked a törlesztéshez szükséges devizaösszeget. Van bank, amelyik ezért az átváltásért külön díjat is felszámol (átváltási vagy konverziós díj"

Hát nem aranyos. A bank úgy tesz mintha. Pedig nem.

A PSZÁF honlapján ugyan ez a szöveg volt olvasható. Mint írtam volt "deviza alapú" hitelem. Szerettem volna elvinni a Kúriáig, hogy ők mondjanak erről véleményt. A bank nem perelt. Engedményezte a tartozásom. Az engedményezettnek sem fizettem. Ők sem perelnek. 2 éve. Én ráérek.

TilosazA (UK) 2014.01.17. 17:08:10

Nagyon hiányzik Magyarországon a pénzügyi oktatás, úgy értem általános iskolából. Démonizálni a bankokat, és elvből soha fel nem venni hitelt legalább akkora butaság, mint ész nélkül számolatlanul felvenni. Gondolkozni kell és tájékozódni. És az alapján eldönteni hogy mi éri meg, és mi nem.
Egyébként ha én vásárolnék ingatlant Angliában, akkor azt azért tenném meg, hogy olyan lakásban lakjak amilyet én szeretnék. Szinte lehetetlen olyan lakást találni ami mindenben megfelel, még így is, hogy rengeteg a kiadó. Amiben most lakunk az is csak nagy részt felel meg, nem ártana utána nézni a szigetelésének, illetve én már biztos kicserélném a padlószőnyeget... Minden másban viszont tökéletesen megfelel (hely, ár, méret, kert...)

DieNanny CH 2014.01.17. 17:13:36

@freeetoaster:

Köszi! Érdekes táblázat. De vajon milyen banki koncepciónál marad a havi törlesztés összege 25 éven keresztül ugyanannyi?

Quercus a favágó 2014.01.17. 17:22:40

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):

Egyszer Róna Péter beszélt arról az ATV-n, hogyan működik a lakossági hitelezés az USA-ban. Elmentettem a videót, de az utóbbi időben nem lehet elérni az ATV videotárát. Nem tudom miért.
A lényeg, emlékezetből.
Ha az USA-ban egy bank lakossági hitelezést akar folytatni, el kell készítenie egy szerződés mintát. Azt be kell vinnie az ottani bankfelügyelethez. A bankfelügyelet össze állít a szerződéssel kapcsolatban 50 kérdést. Majd behív az utcáról száz embert. Elolvastatja velük a szerződés tervezetet, majd fölteszi ezzel kapcsolatban az az 50 kérdést. Ha a 100 emberből legalább 80 nem válaszol helyesen legalább 40 kérdésre. visszadobják a tervezetet, mert az utca embere nem érti.

Ha valakinek volt már a kezében magyar hitelszerződés, az tudja miről van szó. Azt ugyan is még az sem érti, aki írta.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.17. 17:30:21

@geegee:
Nekünk egy "nagyobb" hitelünk van, autóhitel.
25.000 koronát vettünk fel 4 évre és havi 634 koronát fizetünk vissza. Ez összesen 30.432 kr, ami 21,73% kamat a 4 évre, ami évi 5,038% kamat.
Nem kevés, de azért túlélhető.

@London2009:
Nana! TVt nézni is kell :)

London2009 2014.01.17. 17:35:33

@QUERCUS: Hogy képzeled? Magyarország jogállam! :DD

Thargoid 2014.01.17. 17:38:19

@xxylon: ezt örömmel hallom, mert 2k áll a mostani lakásban...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 17:39:20

@QUERCUS: Ja, hát ja.Ilyen is csak Magyarországon lehetséges...

DieNanny CH 2014.01.17. 17:42:58

@geegee:

Azt hiszem Zürichben is 1-2 éve egy régi épületet is arrébb toltak, mert valami útbővítés vagy mi volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 17:45:09

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Így van, svédeknél is ez van.Meg az is egy nagy duma, hogy arrábbköltözök bármikor, amikor csak akarom (már egy bérelt lakásból...).Hát a lófa...szerszámot.Oda költözöl, ahová sikerül, ahová befogadnak, és ahol elhiszik azt, hogy tudod majd fizetni.Főleg, hogy egy kiadó lakásra, még a lexarabbakra is sokszor van 100-150 jelentkező és a tulajdonos uraság kénye-kedve szerint válogat, és szabja a feltételeket.Kaució, előleg stb. is játszik erősen.És a végén örülhetsz egy penészes, csótányos hányás odunak is, mondjuk a negyediken, lift nélkül.Szóval ilyen is lehet ez a "bárhova költözöm"...

freeetoaster 2014.01.17. 17:47:51

@DieNanny [SZ,CH]: Egyiknél sem marad ugyanannyi, de valamivel (átlag?) számolni kell. Egyébként az ingatlanhitelek 95%-ánál a futamidő előtt végtörlesztenek, tehát nem is kell 25 évig számolni. De Pl a betéti kamatok is változnak, ezért ha felmegy a kamat akkor HangyaÚr albérlettel sokkal sokkal jobban jár mint TücsükÚr a saját lakással :)

ocso79 2014.01.17. 17:47:55

@tableno:
Acsi azert van ott re mortgage ahol beleloksz meg egy kis penzmagot azutan maris konyebb az elet.

DieNanny CH 2014.01.17. 17:49:16

@QUERCUS:

Igen, ezért is én hiába vinném be a bankomba a 39 ezer sFr-ot, ők azt átváltanák forintra, majd vissza frankra, így mindjárt 38 ezer lenne belőle... (Meséltem már a magyar matekzsenikről...?)
:-)

2014.01.17. 17:50:22

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): allandoan elszall, anit irok.
Szoval, jozan esz nevu tantargyat kellene oktatni

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.17. 17:52:28

@Kövérmadár [swe]: Gondolom, vannak különbségek a bankok közt.De még ez is túlélhető.Néha látok reklámokat otthonról, és nyomják, hogy micsoda kedvező lehetőség.Épp csak gyors fejszámolással is kiderül, hogy néha duplája közeli a visszafizetendő összeg.Le kéne ezeket géppuskázni.
Én bizony nem hullatok egy deka könnycseppet egy magyarországi bank után se, ha bedől, csődbe megy, kivonul.Hulljon csak a férgese.Inkább legyen csak 3 bank, de azok működjenek korrektül, ellenőrizhetően.

2014.01.17. 17:54:21

@freeetoaster: most mar 5 eve 0.5 a bank of england base rate-je. Ezalatt azert szepen lehet torleszteni, amig el nem kezdik emelni.

Quercus a favágó 2014.01.17. 17:56:07

@DieNanny [SZ,CH]:

Tudod a hitelnek van egy pozitív hozadéka is.
Amikor az ember úgy gondolja, hogy vele már senki nem foglalkozik, vele senki nem törődik, ne fizessen be kéthavi törlesztőrészletet. Rá fog jönni, hogy ez mennyire nem így van.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.01.17. 18:14:40

A venni v. berelni termeszetesen orszagfuggo, most kivancsisagbol megneztem, az USA-ban nalunk hogy gondoljak. Az alabbi kalkulator szerint 5-6 ev utan altalaban mar megeri venni. www.nytimes.com/interactive/business/buy-rent-calculator.html?_r=0

blackhairlady 2014.01.17. 18:27:14

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Igen, nalunk is ez a problema, inkabb a kisebb lakasokat, hazakat keresik az emberek.

blackhairlady 2014.01.17. 18:37:40

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Tenyleg jo lenne a penzugyi oktatas az altalanosban, no de mit oktassanak? Itt ebben a szazvalahany kommentben is hany eltero velemeny hangzott el. Mire biztassak a gyerekeket, vegyenek fel kolcsont mert az olyan jo? Vagy csak hazra? Vagy csak fogyasztasi cikkre? (ezekre mind volt itt pelda, Max, Tableno, Kovermadar, Charly). Nem egyszeru dolog ez, es ahogy a magyar viszonyokat ismerem, lenne belole problema a resztvevok kozott.

nyuszigonosz 2014.01.17. 18:43:18

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Lényegében mit is képzelsz el pénzügyi oktatás alatt?
Nem hiszem, hogy ez jó ötlet lenne. Mert akkor ugye lenne rá tankönyv, amit valaki kidolgozott, aztán tanárok, akik elmagyarázzák... és már itt ütközhet pár nézet.
Végeredményben meg: aztán ha valaki mindent pontosan a pénzügyi oktatás szerint csinált, és mégsem jön be a várt eredmény, na akkor meg mi lenne? :-)
Ez nem egy járható út.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.17. 19:13:36

@tableno:

Sosem volt magas jövedelmem, nekem az idő is tényező.

DieNanny CH 2014.01.17. 19:14:24

@QUERCUS:

:-D
A lényeg a pozitív gondolkodás!

2014.01.17. 19:17:08

@nyuszigonosz/D/: ez a lakasvasarlas Londonban tipikusan igy nez ki. Egy ATLAGOS ember 20 evre veszi fel a hitelt egy 300K-s lakasra.
Ahhoz kb 10%-ot rak le es kifizeti az ugyvedi es egyeb koltsegeket, az ugy 40K (lehet, hogy picit tobb, nem tudom most mi mennyi az idei evben), ez kell ahhoz, hogy a ingatlantulajdonosok elso lepcsofokara allj. Eddig 40K.

Itt mar elhangzott, hogy nincs szignikfikans kulonbseg berles vs tulajdonlas kozott osszegben, kb ugyanannyi a lakber, mint a torleszto havi reszlet. De mondjuk vegyuk ugy, hogy £200-zal minden honapban dragabban laksz, mintha berelnel. Ez a £200 kulonbseg akkor is marad, ha valtozik a kamat, mert olyankor a berletidijjak is emelkednek, tehat olyan konstans. Ez 20 ev alatt 48K.
Eddig tartunk 40K kezdes es 48K sajat lakbasban berles kulonbozetenl. Az 88K.

Ehhez meg jon a sajat lakasban a mosogep, huto, kazan csere, festes, parkettazas a 20 ev alatt mondjuk ketszer. Ez is megall olyan 12Kban a 20 ev alatt. 88K+12k=100K.

Szoval 20 ev alatt 100Kval fizettel tobbet, mintha bereltel volna. Viszont van egy 300Ks lakasod a 20 ev vegere. Igen, tudom, ezt a
penzt befektethetted volna, ha ugyes es tajekozott vagy. Egy atlag ember es nagyon sok trader sem a sajat penzevel viszont NEM hoz ki ennyit.
A masik aspektus, hogy nehezebben koltozol erzelmileg, ha sajatod van egy masik helyre.

Azt is vedd szamitasba, hogy a 100K kulonbozet utan a 20 ev vegere, majd lefele megy, hiszen nincs tobbet torlesztoreszleted.

Mint minden befektetesben van gond:
- likviditasod korlatozott
- elszallhat a kamat
- elveszted a munkad
- megutalod a kornyeket (a legtobb hitel viheto a masik hazadra)
- elertektelenedik a kornyek, eladhatatlan lesz es te sem akarsz ott lakni
Stb

Mindenki maga dont

tableno 2014.01.17. 19:21:34

@nyuszigonosz/D/: a pénzügyi oktatás nem arról szól, hogy receptet ad, hogy mikor mit KELL csinálni. Hanem arról, hogy milyen LEHETŐSÉGEK vannak, hogy működnek a különböző hitelfajták, mire kell figyelni, milyen megtakarítási és befektetési formák vannak, mi a kamat, a kötvény, a részvény, hogy működik egy bank, és más alapfogalmak. Hogy majd adott esetben úgy tudjon pénzügyi döntéseket hozni, hogy legalbb érti, miről van szó.

2014.01.17. 19:23:25

@QUERCUS: eloveszem mindjart a hazhitel szerzodesemet. Mit akarsz rola tudni?
Kanadaban anno volt olyan hazhitel, aminek "cap"-je volt, ez sapkat jelent. Az a lenyeg, hogy mindegy hogyan valtozik a jegybanki kamat le/fel, a kamat egy kuszobb ala/fele nem mehet. Igy vedve voltal a nagy ingadozas ellen. Ilyen konstrukcio nem divott ottohon?

nyuszigonosz 2014.01.17. 19:24:49

@charlieharper (UK, de nem London!): Köszönöm a komplex magyarázatot.
Nos, én bérlakásban élek, pontosan amiatt, hogy egy másik országban volt ingatlanom, amit akkor és ott majdnemhogy muszáj volt megvennem, aztán nyüggé vált, és nem volt egyszerü jól eladni. Mert már régen nem is abban az országban éltem, mire eladható lett( 10 év nem eladási kötelezettséggel volt akkor). És nem volt könnyü tenylegesen el is adni.

2014.01.17. 19:25:52

@tableno: Hinta tanara, akirol beszeltel, valami B betuvel kezdodo tanar, latott mar belulrol bankot, a balatonaligai TSZn kivul?

nyuszigonosz 2014.01.17. 19:26:55

@tableno: Ez így ahogy írod, így lenne megfelelö.
Sajnos mire aztán egy ilyen elgondolás tantárggyá válik, addigra nagyon sok fölösleges butasággal tarkul.

tableno 2014.01.17. 19:36:24

@charlieharper (UK, de nem London!): Bogár László. Eredetileg valóban közgazdász, csak valamikor teljesen megzakkant. Érdemes elolvasni pár frissebb írását, sírva fogsz röhögni (vagy röhögve sírni, vérmérséklet szerint).

tableno 2014.01.17. 19:42:13

@nyuszigonosz/D/: ez nem hit- és erkölcstan! ;-) Itt "kemény" tények vannak.

Thargoid 2014.01.17. 19:56:11

Ezek a megzakkanások is valószínűleg sokszor olyanok, mint a topmodellek hirtelen korpásodó haja volt a reklámokban - van olyan összeg, amiért már megéri...

TilosazA (UK) 2014.01.17. 20:08:13

@QUERCUS: Az érti aki írta, hidd el. Az ilyen szerződésekkel az a baj, hogy muszáj így írniuk, ha ugyanis nem ilyen szavakat használnának, nem volna jogszerű, megtámadható volna a szerződés. Én tudom, volt ezzel kapcsolatban pár brainstorming, hogy hogy tudnánk érthetőbbé tenni pl. azokat a leveleket amiket az ügyfeleknek küldünk (én is bankos voltam/vagyok(?)). A vége az lett, hogy nem lehet érthetően leírni, különben a lényeg veszik el. Ha aztán nem tartja magát az ügyfél az abban leírtakhoz, jogosan mondaná, hogy dehát nincs is leírva.
Pl. nekem volt egy ügyfél még az ősidőkben, mikor ügyfélszolgálatos voltam, aki közölte, asztalcsapkodós hangnemben, hogy miért nem írjuk akkor ezt és ezt. Mondtam neki hogy akkor nézze meg a papírt amit a kezében tart, ott van kiemelve kövérített betűkkel... Aztán elolvasta, és lám...
Állandó küzdelem folyt és állítom hogy folyik is bankon belül, hogy az ügyfelek egyszerűen nem értik ami le van írva. Egy vezető azt javasolta, rajzoljunk nekik piktogrammokat, vagy valami aranyos képregényt... De ha egyszerűen nem érti hogy mi az hogy THM, vagy EBKM, még ha kiírod akkor sem, akkor hogy magyarázod el? "A hitel rossz dolog, érteeeem?" Csak hogy ez baromira nem igaz...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.17. 20:11:13

majd ha angolul akarok olvasni, angol blogra megyek...
ezt a szart...

2014.01.17. 20:16:08

@London2009: Köszi a posztot, érdekes volt, még akkor is, ha nem Londonban élek. Valamikor volt egy real estate müsor a UK-ből, Location, Location, aminek rendszeres nézője voltam. :) Amit a hitelről irtál, azzal maximálisan egyetértek (kivéve hogy én csak nagyobb összegre vennék fel hitelt, pl. ingatlan).

_______________________

Ha ugyanannyi a költség az ingatlannal mint a bérleménnyel, akkor hosszú távon mindenképpen érdemes belépni az ingatlan piacra. Olyan embereknek mindenképpen megéri (legalábbis itt), akik hosszú távon kivánnak valahol letelepedni, vagy bizonyos életformára vágynak (pl. kert, nagy család, kutya, stb.). Ha hirtelen költöznie is kéne állás változás miatt, akkor addig amig eladja, ki is adhatja az ingatlant. A szomszédunk jelenleg a UK-ben él és az itteni házukat kiadták, ami fedezi a jelzálog részletet.

Az ingatlan hosszú távú befektetés, és valamennyi pénzt érdemes ebbe befektetni, de nem az összes pénzedet. Mint minden piac, ez is ingadozhat és a "boom and bust" körforgása itt is természetes. A lényeg az hogy ne próbálj olyan ingatlant venni amit alig engedhetsz meg magadnak. Az esetleges teljes kudarc esetén itt lehet magáncsődöt jelenteni - ha ezt megteszed, akkor utána már nem vagy felelős a tartozásért, és a bank elálverezi az ingatlant. Nem tudom hány évig ezután nem kapsz hitelt, de azért mégis talpra lehet állni.

TilosazA (UK) 2014.01.17. 20:16:55

@nyuszigonosz/D/: alapvető dolgokat. Mi a valuta, mi a deviza, mi az árfolyam, mi az a BUX index, mik a részvények, mi az a bankkártya mi a bankszámla, mi a hitel, kölcsön, lízing, mi az a kamat, hogy gazdálkodik egy bank, ilyesmi. Talán azokba bele se kéne menni, hogy részvény, kötvény, állampapírok, mert azzal egyszeri ember nem foglalkozik. De bankszámlája, bankkártyája, hitele lehet. És erről tudnia kéne. Az ügyfeleknek nagyon nagy hányadának fogalma sincs róla, mi a különbség a bankkártyája és a bankszámlája között. Illetve hogy hitelkártyája vagy bankkártyája van...
És akkor még nem beszéltünk a biztosításokról.

TilosazA (UK) 2014.01.17. 20:20:14

@blackhair-lady: Nem kell biztatni arra hogy mit csinálj. Ezt nem is értem. Irodalomórán sem sulykolják, hogy olvass Shakespeare-t, de Tolsztojt ne. Viszont ha megismered, tudsz választani. Ilyen egyszerű. Illetve annyival bonyolultabb, hogy kevésbé tudnak átverni pl. botcsinálta biztosítási ügynökök.

paff63 2014.01.17. 20:40:58

Pénzügyi és gazdálkodási alapismeretek, vagy nevezhetjük akárhogy, de szerintem is egy nagy hiány a tantárgy palettán. Alapfogalmak, amik ismerete nélkül nem fogod érteni a bankszámlaszerződésed, etc. Plusz az a bizonyos takaró-effektus. Hogyan tudod elkerülni, hogy többet költs, mint a bevételed, stb. Saját tapasztalat, hogy nagyon sokáig gőzöm sem volt, hogyan szervezzem a pénzügyi életem, fel sem merült, hogy költségvetést kéne csinálni...otthon nem ezt láttam, máshol nem tanították...szóval maximálisan egyet értek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.17. 20:47:28

Na szóval...

kepkezelo.com/images/7yd67bhoa1ma59d8203u.jpg

Jó poszt volt egy csomó új dolgot tudhattunk meg belőle.
Egy biztos ha netán lakásvásárlásra adnám a fejem akkor @charlieharper (UK, de nem London!):-t kérem fel tanácsadónak.
Cserébe megígérem ha ő akar például groundworker lenni akkor én adok tanácsot neki. :))))))))))))))))))

A mai poszt egyértelműen Charlié volt, szinte lubickolt a témában és rendkívül sok érdekességet meg hasznos dolgot mondott.
Kösz Charli.

Muscari 2014.01.17. 21:00:48

@Babette_: Mi az, Babette, bal labbal keltel? Van, aki szamara informativ volt a poszt.

Szamomra peldaul kiderult, hogy biztosan nem veszek lakast Londonban, mondjuk ezt eddig is tudtam. Azert erdekes volt.

Quercus a favágó 2014.01.17. 21:04:39

@charlieharper (UK, de nem London!):

2011-ig nem volt szabályozva a kamat mértéke. 2011-ben beiktatták a Ptk-ba, hogy a magánszemélyek közötti hitel kamata nem lehet több, mint a jegybanki alapkamat+24%. Gyakorlatilag ez került a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvénybe is. A jelzáloghiteleknél még kikötötték azt is, hogyan kell meghatározni a kamat változását.
Az igazi probléma az, hogy a szerződések mellékletét képezi az úgynevezett ASZF(Általános Szerződési Feltételek). Ezek alaphangon 30-40.50 oldalas förmedvények. A szerződésekben az ezekben leírtakra hivatkoztak. Beleírták, hogy te ezt átolvastad, és megértetted. Az úgynevezett "deviza alapú" hiteleket 2008 előtt futószalagon gyártották a bankok. Lehetőséged sem volt, hogy az ASZF-et elolvasd, főleg, hogy megértsd. Eléd rakták a szerződést, kell a pénz, vagy nem. Ha kell, írd alá. Most meg a perek során erre hivatkoznak. Hogy elolvastad, és megértetted.
A másik átbaszás az, hogy ezek mögött a hitelek mögött nem volt teljes mértékben devizaforrás. Ez a bankok mérlegéből egyértelműen kiderül.
2012-ben a bankok 6200 millárd forinttal több kihelyezett devizahitellel rendelkeztek, mint betéttel. Ezt a lukat a bankok az anyabankoktól, illetve a piacról ugyan pótolták, de még mindig maradt kb. 3000 milliárd forintos lyuk. Vagyis a bankok nyitott devizapozícióval rendelkeztek. Ezt a nyitott pozíciót az úgynevezett FX-swap ügyletekkel zárták le. Ez azt jelenti, hogy a bankok "szintetikusan" állítottak elő fedezeti devizát. Vagyis a deviza hitelek egy része mögött forint állt.
A baj az, hogy erről a hitelfelvevőket elfelejtették tájékoztatni. A szerződésben. A másik baj az, hogy a swap ügyletekre nem a pénzintézeti törvény vonatkozik, hanem a 2001-es tőkepiaci törvény. Ami széleskörű tájékoztatást ír elő az ügyfelek részére. A mit a bankok elmulasztottak. Tehát ezen hiteleket e törvény alapján is vizsgálni kellene.
Na ezt nem akarja(többek között) megérteni a Kúria.

2014.01.17. 21:06:30

@diggerdriver: oh, nem. Nemsokara inkabb eladni szeretnek, az lett volna az igazi lubickolos tema. Viszont szeretnek majd epitkezni, akkor majd ugyis kikerem a tanacsodat. Mar irtam neked regebben, hogy pinces hazat szeretnek, amit itt nem nagyon ismernek. Talan nem jo hozza a fold minosege?

2014.01.17. 21:11:51

@Muscari: nem ertek a viragokhoz, se a muveszethez sajnos

Bicepsz Elek 2014.01.17. 21:17:28

Nem tudom, hogy irt-e rola valaki, hogy a
leashold-kb. mint a jobbagytelek 5(kommercial)30-50-120 evre lizingelt
freehold-oroklakas

vuvuvu2 2014.01.17. 21:17:28

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):

a pénzügyi oktatás valóban szükséges lenne. de ami még ennél is fontosabb a matematika oktatás. anélkül ugyanis a pénzügy sem oktatható.

és ma bizony a kölykök 90%-a nem tud számolni. barátném gimnáziumi matektanár és szokott mesélni (15 évesek 8-9 éves szinten és hasonlók). de sokszor saját magam is tapasztalom munkahelyen hogy a 30 alatti korosztályban nem jellemző hogy akár a 4 alapművelettel tisztában lennének a kedves FB-függő egyenarcok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.17. 21:40:27

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nem, itt klasszisokkal jobb a föld mint például a Pesti oldalon a homokban.
Szerintem itt értelmetlenül szigorúak a biztonsági előírások.
Dolgoztam egy bankár épülő házánál Wimbledonban.
alápincézett ház volt.
55ezer font volt csak a körbecölöpözése.
Magyarország gazdag ország ott alápincézik a házakat nagy költséggel
garázsnak. A világ legdrágább garázsai.
Itt amit csináltunk az alul moziterem meg kondiszoba volt. Meg egyéb kommunális helység.
Igazából megértem mert kis telek volt a házat nem lehetett nagyobbra építeni.
Nem tudom hogy a cölöpözés műszaki előírás vagy mi?
Az a furcsa hogy itt félig lesüllyesztett pincéket sem látok ami például csak egy vagy másfél métert van leásva.
A talaj nem indokolja az biztos. Az esővíz szintén nem mert itt kedvezőbb az eloszlása mint otthon.
Bár most hogy így belegondolok a belvárosban láttam Victoriánus házakban olyan félszuterént.
Tényleg azokból sok van.

2014.01.17. 21:45:50

@diggerdriver: nalunk apro kavicsos a fold. Probaltam asni, a hatam beszakadt, olyan kemeny. Majd lefotozom mire gondolok.

A pince azert is jo megoldas, mert a helyi onkormanyzattol az epitesi engedelyt haloszobak szamara kapod. Oldalra, hatra vagy felfele nem engedik az epitkezest egy epitesi teleknel. De lefele, na arra nincs szabaly (a mi regionkban).
Majd epitkezni inkabb Londontol Delre lenne jo, de majd meglatjuk.

Bicepsz Elek 2014.01.17. 21:57:46

@diggerdriver: Az angol hazak nyulketrecek a magyarokhoz kepest. A teleknek van igazan erteke nem a haznak!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.17. 22:08:39

@Bicepsz Elek:
Mire gondolsz?
A lakásállomány nagy részét képező sátortetős 10x10-es B30-as téglából épült gerébtokos ablakú redőnytokos házakra?
Amikor a nagyon lesajnált Londoni házak épültek akkor Magyarországon még vályogház volt az általános. Ártérben.
Meg lehet nézni itt egy Victoriánus házat meg a vele egykorú belvárosi gangos bérházakat.
A házak építési gyakorlatát a klíma erősen meghatározza.
Van ahol a pálmalevélből is házat építenek.
Magyarországon 60fok a téli-nyári hőingadozás míg itt 35fok.
Nézzél körül Londonban hány rossz állapotú tetőt vagy kéményt látsz.
Lakott házban egyet sem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.17. 22:14:22

@charlieharper (UK, de nem London!):
Persze, nincs problémám a pincével.
Egyet azért tudnod kell. Nem a talaj minősége vagy állékonysága határozza meg a kitámasztás szükségességét hanem a mélysége.
Mindegy milyen talaj ha árkot ások egy méter után már vagy lépcsősre kell szednem az árok oldalát vagy vaslemezekkel dúcolni kell.
Akkor is ha megesküszök rá hogy az a talaj olyan kemény hogy két méter mély ároknál is megállna.

2014.01.17. 22:19:17

@diggerdriver: van fotod rola, hogy milyen a lepcsos tamasztas? Mitol fugg, hogy lemezes vagy lepcsos a kitamasztas?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.17. 22:20:38

@charlieharper (UK, de nem London!):
Mindenhol vannak építési szabályzatok és előírások.
Ezek lehetnek országosak vagy helyiek.
Országos előírás például a falak hőátbocsátási tényezője.
Helyi előírás lehet olyan mint az én házamnál hogy csak a telek maximum 30%-a lehet beépítve. Ez akár már a szomszéd utcában is eltérhet.

blackhairlady 2014.01.17. 22:31:00

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Igen, kozben mar tovabb olvastam, es rajottem, hogy az alapfogalmakra gondolhattal. Koszi.

blackhairlady 2014.01.17. 22:33:51

@Babette_: Babett, ez a blog hataratkeloknek van. Ha Angliaban akar valaki ingatlant venni akkor angolul kell ismernie a szakkifejezeseket. le lehet forditani magyarra, no de minek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.17. 22:43:35

@charlieharper (UK, de nem London!):
A helytől.
Ha van elég hely akkor egy vagy két lépcsőt szedek az árok oldalába.
Például Magyarországon lejtősre szedtük az árok oldalát itt lépcsősre kell.
Ha nincs elég hely akkor lemezekkel támasztunk. A lemezeket úgynevezett mellszorítókkal feszítjük neki az árok oldalának.
Ami téged érint az a pince kitámasztásának lehetősége.
Én négy lehetőséget tudok de nem tudom ezek közül melyiket engedik.
Mivel nagy a távolság a falak között ezért mellszorítós támasztás nem jöhet szóba, csak olyan ami önmagában megáll és támaszt is.
A legolcsóbb a lépcsős partoldal.
Feltétele egy két méter mély ároknál hogy oldalirányban a ház körül legyen minimum két méter plusz hely.
A másik megoldás ha tényleg állékony a talaj hogy körbeszedjük egy 40 centi széles kanállal két méter mélyen és vashálót téve bele folyékony betonnal kiöntik.
A harmadik megoldás hogy Larsen vagy CS lemezekkel körbeverik és mikor kész a pince azokat kihúzzák.
Ezek egy speciálisan egymásba kapaszkodó hajlított vaslemezek amiket nem kell mellszorítóval feszíteni mert magukban is tartanak.
A negyedik megoldás a körbecölöpözés.
Két méternél mélyebb pince esetén az utolsó kettő ajánlott.
Azt tudnod kell hogy ha a pince 2,6 méter belmagasságú és az egészet a föld alá tennéd akkor legalább 3,30 mély lesz a pince a szélén.
De nem érdemes teljesen elsüllyeszteni mert csak úgynevezett angolablakokkal tudod megvilágítani.
Ha Ha a pincetömb másfél méter mély akkor a falak mellett még kell ásni egy fél méter mély alapot akkor már a 2méter. Csak a falak mellett meg középen a főfal alatt.
Kel rá 5centi szerelőbeton 10 aljzatbeton és a burkolat.
Körülbelül a pince fele 1,3 méter a föld alatt 1,3méter a föld felett. Ott már normális ablakokat lehet betenni.

PannonBoy 2014.01.17. 22:54:06

Jól sikerült, hasznos poszt. Az elmúlt időszak talán legjobb írása.
Maga a kérdés is már nagyon jó és elgondolkodtató, a válasz meg szerintem szubjektív.
Nekem az a véleményem, hogyha a bérlemények piaca megfelelő és normális, akkor a bérlés is jó mód lehet. Főleg, ha gyakran kell munkahelyet váltani, akkor kimondottan ideális.
Persze a vásárolt ingatlannak is megvannak az előnyei.
Ha most UK / London specifikus akarok lenni, akkor szerintem az a nyerő taktika, ha bérlőként minél több helyet megtapasztalunk, így ha majd ingatlan vásárlás mellett döntünk, meglesznek a szempontok, hogy mire kell figyelni: :)

PannonBoy 2014.01.17. 22:59:27

@QUERCUS: A devizahitel és a deviza alapú hitel, az két külön termék. Míg a devizahitel mögött valóban valós deviza van, amit át kell váltani, addig a deviza alapú hitel mögött sosem volt deviza, a forint törlesztőrészletet igazítják az adott deviza árfolyamához, ezt illik tudni. A bankok sosem állították a deviza alapú hitelekről, hogy azok mögött deviza van:

Mellesleg a deviza alapú hitelekben való eladósodás pont a lakosság hibája, a bankok csak egy lehetőséget adtak, nem volt kötelező felvenni.

MagyarJoe 2014.01.17. 23:05:19

A poszt nagyszeruen bemutatja az UKs helyzetet. Mi 8 eve vettunk hazat (nem Londonban) mert a 4 gyerekkel nehez volt mar a sok koltozes. Annak idejen a 'self-certified' hitel nagyon nepszeru volt. Mi egy tracker mortgaget valasztottunk es hála a globalis valsagnak :) jol jartunk vele. De lesz majd jaj hamarosan ha elindul a kamat :(

Taxomükke (UK) 2014.01.17. 23:19:19

Nem bírtam még végigolvasni az összes kommentet, de valami piszkál engem: oké, hogy sok előnye van a bérleménynek, de ha már nem aktív az ember, nyugdíjasként (alacsony nyugdíjjal) vajon hogyan lesz képes fizetni a bérleti díjat?
Éppen ezért én itt Angliában is inkább venni akarok majd, a bérleti díjjal azonos vagy inkább annál alacsonyabb havi összeget (amit ugye mindenképp fizetni kell) inkább saját ingatlanba ölném...

Taxomükke (UK) 2014.01.17. 23:21:07

Amúgy meg a nagyon régóta tartó tendencia alapján Londonban, sőt egész Dél-Angliában még mindig érdemes vásárolni, hosszú távon egyértelműen további áremelkedés vrható, még akkor is, ha kisebb hullámvölgyek elképzelhetőek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 23:21:22

Uhhh... elmegyek inni es ennyit irtok... N akezdjuk el olvani!

Taxomükke (UK) 2014.01.17. 23:24:37

@Babette_: Neked megint mi a bajod? Ha nem vagy érintett (nem vagy), ugord át.
Éééédesistenem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 23:27:20

@charlieharper (UK, de nem London!): en erre azt csinalom, hogy kuldes elott ctrl+a, mjad ctrl+c es igy ha a crome, vagy mas szar osszeomlik, meg megmarad az irasom!

Taxomükke (UK) 2014.01.17. 23:29:21

@blackhair-lady: Tudja ő ezt, de nem bírja ki beszólás nélkül. :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 23:35:37

@charlieharper (UK, de nem London!): Ma az angliai alagut epitesrol beszelgettem este egy kollegaval. Nem jo hozza a fold a legtobb helyen. Ha erdekel priviben irok, mert "nagyon" szakmai es nem akarom itt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 23:36:56

@diggerdriver: "Meg egyéb kommunális helység." ott dugnak? :DDDDDDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.17. 23:40:46

@diggerdriver: Lsd Martonvasar kornyeken a talaj, szamodra talan ismeros! O&K alig birta :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 00:07:51

Van meg par opcio, de elobb erre reagalnek:
"Ez a program úgy működik, hogy megveszed a lakás valamennyi %-t (25%-75%), majd a fennmaradó résszel a housing association (társasház, önkormányzat stb.) rendelkezik, amire te bérleti díjat fizetsz.

Ez az opció azok számára elérhető, akik kevesebb, mint 60k-t keresnek évente és első lakásvásárlók. Itt a háztartásnak összbevételének kell 60k fontnál kevesebbnek lenni. Tehát ha ketten vagytok, akkor a kettőtök fizetését veszik alapul. Emiatt sokan elesnek ettől a lehetőségtől."

Eloszor is: "You cannot purchase any property on the open market. Shared ownership housing is generally restricted to properties owned by a housing associations."

Szoval ezek a lakasok eleve housing association lakasok. Amikrol tudni kell, hogy allamilag finanszirozott lakasberles, kb 20%-al olcsobb a piaci berlesnel. Feltetelekhez kotott. Mi is ilyenben lakunk.

Masreszt mas szabalyok vannak Londonra, es Londonon kivulre, az osszbevetel mas: £64300 1-2 szobasra , Londonban, 77200 3 szobasra, Londonban .(Being in a well paid job doesn't rule you out - Shared Ownership is available to customers whose household income is £60,000 or less (£64,300 or less for 1-2 bed and £77,200 or less for a 3+ bed property in London).)

Ezen felul nemely housing association ad 5% kedvezmenyt, ha megvasarolnad a lakast.

+ igaz olcsobb helyeken, de relative uj lakasaik vannak, par evesek.

Ott van meg a Right to buy es Right to Acquire scheme is, elobbinel council lakasokban lakok kaphatnak 75 ezer fontnyi kedvezmenyt a vasarlasnal, utobbinal ha tenantek. Ez utobbi vonatkozna ram is, 5 ev ittlakas utan kb 13 ezer font kedvezmenyt kapnank.

Volt egy terv, hogy a housing associationben lakok is megkapnak a 75 ezre kedvezmenyt, de ugy tudom, az meg nincs benne.

Csak ugy kiegeszitesnek:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 00:11:53

@tildy[UK]: Mizu a munkafronton? Nem jelentkeztel, pedig mondtad. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 00:14:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: en nem vettem fel lakashitelt, es jol is jartam otthona berlessel. 40-50 ezer ft +rezsis lakasokban laktam mindig, teljesen jok voltak, sosem votl semmi gond.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 00:15:36

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: nem jott ossze, pedig tobbedik alkalom volt. Majd maskor.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 00:20:50

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: hat figyelj, kicsit kigyurom magam, es meg sem allok a google, BBC, Amazon,Virgin kozul valamelyikig.
Azert meg kell ra gyurni.
Meg jol erzem magam a jelenlegi helyemen.

BTW, egyszer csinaljam meg a petprojektem. Annak idejen a diplomamunkam egy idojarasjelzo wapoldal volt ( 10 eve, atyaeg), ahol metart dolgoztam fel. De annyi helyrol lehet mar infokat gyujteni, szeretnem megoldani google terkepen , hogy mutatni tudja, hol epp milyen ido van.

Mielott valaki idokepet kialtana, nos, meg tudom mutatni a diplomamunkam, az idokep akkor meg nem letezett, az elv hasonlo egy normal idojarasjelzeshez: adatok megjelenitese terkepen. Ennyi.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 00:25:54

@tildy[UK]: En varom :) Reggel 6 kor felkelek, azzal kezdem, hogy megnezem a BBC oldalan az aznapi idojaras "gorbet". Majd 7.30-kor is, mikor indulok munkaba es atigazitom a napom az "idojaras valtozashoz", majd 8kor, mikor beerek ujbol megnezem az aznapi harmadik joslatot ugyanazon a weblapon... Meg jo, hogy csak reggel van ilyenkor es meg van idejuk cserelgetni. :DDDD

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 00:36:33

@auntbessi: "A berleti dij siman ablakon kidobott penz ami sehogy sem terul meg."
Bocsanat, de ez hulyeseg.Vegulis az etel ara is ablakon kidobot penz, mer tugyis lehuzod a klotyon, vagy a mobilelofiztes is az, hizen eltelefonalod, volt nincs.

Nem, a berleti dij pont annak a szolgaltatasnak a fedezete, hogy van a fejed folott teto, van hol laknod. Szolgaltatast veszel, nem pedig tulajdonjogot.
Ablakon kidobott penz? Akkor minden ablakon kidobott penz, aminel nem szerzel tulajdont. ( mobilelofizetes, telefonelofizetes, de meg a tv license is az ennyi erovel)

blackhairlady 2014.01.18. 00:40:24

@diggerdriver: Es nem csak penzugyi, de epiteszeti tanacsot is kaptunk ma egy kalap alatt:) Ezt nagyon erthetoen leirtad, most mar elhiszem, hogy ertesz egy kicsit a munkadhoz:))))

M. Péter 2014.01.18. 00:42:48

@charlieharper (UK, de nem London!): Pontosan, mert a szerződés az exchange-dzsel lép életbe.

blackhairlady 2014.01.18. 00:45:56

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Kommunalis helyiseg a mosokonyha, ahol van moso ES szaritogep is! Mert anelkul nem elet az elet. Es ezt tenyleg komolyan gondolom:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.18. 00:49:52

@London2009: Jol összeszedted, még ugy is érdekes volt, hogy én tuti nem veszek Londonban ingatlant.
@DieNanny [SZ,CH]: @geegee: Erre gondolsz Nanny? www.tagesanzeiger.ch/zuerich/region/Hausverschiebung-15-Meter-in-dreieinhalb-Stunden/story/18636847
Ha beirod a youtube-on hogy Hausverschiebung Oerlikon kidob egy pär videot is. :-)
@QUERCUS: Hät én egy eléggé egyszerü eset vagyok hitelügyileg. Väsäroltunk az USA-ban, hitelre persze, de mär a väsärläskor közöltük, hogy amint hazatértünk szeretnénk egyben kicsöngetni az összeget. A szerzödés elsö oldalän tök jol le van vezetve, hogy ha 10évre akarod, akkor ennyi %, ami havi ennyit jelent; ha 15évre akarod, akkor ennyi, ha 20évre akkor meg emennyi a havi dij. (Nincs most elöttem, ezért nem tudom szämszerüsiteni) 1honapon belül ki lehet csöngetni a teljes összeget, és akkor nincs "bünti", de ha tulléped az elsö honapot, akkor mär fölszämolnak vmi dijat, de tulajdonképpen bärmikor ki lehet csöngetni a fönnmarado részt.
A szerzödés itt is kb 50 oldal, ha A4-esre ätvältod (mäs az oldalméret szabvänya). És kb a 40.oldalon ugrik ki a nyul a bokorbol. 10év utän kicsivel több, mint a dupläja a visszafizetendö összeg, mint amit eredetileg fölvettél... és ez le is van irva! De a hülye ügyfél csak annyit lät, hogy csak pär 100$ havonta...
Ha nem vagy észnél mindenhol be tudnak huzni a csöbe. :-(

Bicepsz Elek 2014.01.18. 00:50:12

@diggerdriver:
Hat en elegge sok helyen laktam, es nagyon sok az 1950 utan epult habszivacs haz. Az 1850-es evek elott azert Londonban is valyog(hoz hasonlo)hazak voltak. A viktorianus haz az csak alakra tipikus, nem anyagra. Persze a gazdagabb negyedekben jobbak epultek, de az az arukon is latszik (500 000 nel kezdodik egy jobban megepitett, jobb helyen levo kozeppolgari (nem gazdag de takaros tipushaz).
A helynel meg ket szempont van:
-a Cityhez valo kozelseg
-gettos kornyek-e vagy sem?

A londoni agglomeracio neha meg dragabb (igaz nagyobbak a tipushazak).

M. Péter 2014.01.18. 00:57:55

@blackhair-lady: Amíg a gyerek nem a saját pénzét költi, addig a pénzügyi oktatatás is ugyanolyan absztrakt dolog neki, mint a differenciálszámítás.

M. Péter 2014.01.18. 01:00:26

@charlieharper (UK, de nem London!): Londonban most divat, hogy már létező ház alá ásnak pincét.

Bicepsz Elek 2014.01.18. 01:02:11

Az arak nagyon hely orientaltak.
Ugyanaz a haz 2014
Manchester: 70 000
London: 400 000
1998.-ban a londoni kb. 40-50 000 volt

Bicepsz Elek 2014.01.18. 01:05:58

@tildy[UK]:
Ez nem biztos, hogy igaz. pl. egy videki faluban vagy kisvarosban a fizud joval kevesebb %-at viszi el a berlati dij, mint egy London tipusu nagyvarosban (kivetel persze, ha ugyesen fel tudsz venni segelyeket meg kibulizod a council flatet stb. de olyan szemelyisegnek szuletni kell. Nekem mondta egy algeriai(kb. 65 most), hogy jegyeztessem elo magamat council flatre(pedig se csalad, se gyerek), es majd idovel "beerik". Sot neha a councilos hazakat meg is lehet venni. Szerintem ha a Munkaspart ujra hatalomra jut sok fejfajast okoz majd a londoni haztulajdonosoknak...

Bicepsz Elek 2014.01.18. 01:05:58

@M. Péter: Azok a milliomosok jo nagy kerttel.

Latcho Rom 2014.01.18. 01:15:59

@diggerdriver: benyalsz csontig a chucknak s viritasz neki egy randa, szoros segget...ejnye man :)))

M. Péter 2014.01.18. 01:41:16

@tableno: Nincs egységes "nyugati" rendszer. Németországban a bérlőt, amíg rendesen fizet, csak akkor lehet kirakni, ha a bérbeadónak vagy közeli rokonának saját használatára kell a lakás.Az Egyesült Királyságban, ha valaki egy egész lakást vagy házat bérel (tehát nem 9 pakisztánival osztozik egy házon), akkor általában 2 hónapos határidővel minden indok nélkül kirakható, kivéve ha tanácsi vagy egyéb szociális bérlakásról van szó, vagy még a 80-as években vagy korábban költözött be. Az USA-ban 50 államban 50 különböző törvény van, de úgy általában még inkább a bérbeadó érdekét védik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 01:47:59

@Bicepsz Elek: mi nem biztos , hogy igaz? Szerintem pont ugy szolgaltasert fizetek, mint pl. teli , internet vagy egyeb elofizetes eseten. Itt a szolgaltatas maga, hogy van hol laknom.

Nem lehet, hogy nem megfelelo hozzaszolasnal kattintottal a valasz gombra?

Housing associationre barki jelentkezhet amugy, aki megfleel az ott leirt felteteleknek.
Meglevo, sajat tulajdonu lakas ( akar Magyarorszagon is) kizaro ok.

blackhairlady 2014.01.18. 01:57:05

@M. Péter: Az lehet, de talan ha elkezdi a sajatjat hasznalni akkor beugrik neki, hogy errol mintha mar hallott volna, es felidezi a tanultakat., vagy megkerdezi a szuleit, esetleg utana olvas.Persze csak amelyik amugy is ertelmesebb. akit mas sem erdekel, azt ez sem fogja. vagy tul optimista lennek?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.18. 02:44:47

@blackhair-lady: @nyuszigonosz/D/: A pénzügyi oktatást én is csak szorgalmazni tudnám Magyarországon.Ezt nem úgy kell érteni, hogy már a gyerekeket belehajszolni avagy tiltani mindenbe/mindentől.Hanem igenis elmagyarázni, hogy hogyan működnek a bankok (már ugye normáliséknál...) hogy mi az a kamatos kamat, hitel, betét, biztosítás, nyugdíjrendszer, infláció, tőzsde; hogyan működnek ezek általánosságban.Ha valamelyikre szükség van, mikor mi fog történni (nem jövőbelátás-szinten, hanem tapasztalati és működési szinten), miért volt világválság, stb, stb.
És akkor nem lenne ennyi reménytelen anyagi helyzetű ember.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.18. 03:12:01

@tildy[UK]: Hát az hát.De a lakásbérlés ellen lehet tenni, már csak azért is, mert az összege simán kitehet 20 év alatt egy saját lakást.
Ehhez képest a mobilelőfizetés, vagy a havi élelmiszer összege a molyfing kategória.
De nem akarok én itt téríteni semmi ellen vagy mellett, csak megjegyzem, hogy nagyon sok oldalú ez az érme...És azt is csak azért, mert az elején sokan jelentették ki, hogy a hitel az sz@r, ostobaság, stb.Nyilván ezt is ésszel kell csinálni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.18. 03:24:29

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ): Nem beszélek svájciul, csak a képeket kattintgattam végig, meg a látványterves videót.Nagyon durva!A sok lufi biztosan számottevően csökkentette a 6200 tonnát... :D
Az az amerikai project, amit én láttam, ennek a töredéke volt méretben.Azt gumikerekeken is tudták vinni, közúton.Igaz ott volt néhány km is a táv.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.18. 06:10:29

@blackhair-lady: határátkelőknek? ja bocs, akkor már megyek is, mert én eddig azt hittem határátkelőkRŐL.

nigara 2014.01.18. 08:41:43

A kommentekből látszik, hogy kik konyítanak valamit a pénzügyekhez. Mert ez egy olyan kérdés, amihez nem árt pénzügyi kultúrával rendelkezni. És akkor még nem beszéltünk az ingatlanpiaci ismeretekről, ami nagyon lényeges. Ja, és a műszaki kérdések.
Aki mindezekkel nem bír, az talán itt valamit tanulhatott. Volna. Ha nem a saját rögeszméihez ragaszkodik.

auntbessi 2014.01.18. 08:48:57

@tildy[UK]:
igy is lehet nezni, csak nem erdemes
mint mondtam lakni muszaj valahol, ha mas miatt nem is, de a jozan esz ezt diktalja
tudsz venni 10K deposittal egy lakast es fizetsz havi 800 fontot majd 30 ev mulva lesz egy 120K-s lakasod
vagy fizetsz havi 800 fontot berleti dijra es lesz a vegen 10k-d es elmondhatod, hogy volt hol laknod, persze ezt az elso esetben is megtehetetd
mondhatod, hogy kipukkanhat az ingatlan lufi, elszabadulhatnak a kamatok, de ez a berlokre is hatassal lesz, mert akitol berled, gyakorlatilag annak a hitelet fizeted
szoval lehet hogy egy lakas nem a legjobb befektetes, de attol meg befektetes, mig a berles egy nagyon draga szolgaltatas rendszeres igenybevetele

2014.01.18. 09:07:34

@M. Péter: azt hogy csinaljak? Marmint mar allo hazhoz utolag a pincet?

2014.01.18. 09:22:20

@M. Péter: az exchange of contracts resz a koltozes elott 7-10 nap a gyakorlatban. Tudod, hogy lehet 1 honap is, en csak a 7-10 napot latom korulottem. Addigra mar a 2-3 honapos jogi munkan tulvagy, ami mikozben megy, megjosolhatatlan, hogymikor lesz vege.
Nalunk az exchange es a completion kb 2 nap kulonbseggel ment.
Ez engem nagyon zavar. Ha megvan a vevonek a penze (hitel vagy kp) es mar mindket fel koltozne, mindenben megeyeznek hogy mi marad a hazban es a reszletekben egyetertenek. Meg akkor is, a jogi huza-vona miatt keptelenseg koltozni mondjuk 1 heten belul. Ezt mar tobbszor lattam. Minden megvan es a megegyzezes is, december elejen megegyzezett a vevovel az egyik baratunk es februar vegeig minimum nem tud koltozni. De az is csak egy hasra utott legjobb becsles. A vevo is ko,tozne mar be es az elado is koltozne mar el onnan. Kb hetente ketszer beszelnek egymassal, hogy ki mit intezett. Az elado meg durban naponta hivja az ugyvedet, hogy mi van mar.
Egybkent en is annon gyakorlatilag hetente hivogattam az ugyvedet, a vegen mar naponta. Lehet, ha kisebb ugyvedi irodat valasztottam volna, gyorsabb lett volna.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 09:29:32

@charlieharper (UK, de nem London!): "Lehet, ha kisebb ugyvedi irodat valasztottam volna, gyorsabb lett volna." Vagy a ceg jogi osztalyarol valakit :)

2014.01.18. 09:43:49

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: igen, ez is erdekel. Orulnek, ha leirnad.

Bicepsz Elek 2014.01.18. 10:14:08

Tildy:
Londonban tul draga a berles. Ez teny. Vagy utazhatsz sokat havi 300 fontert(7-8 zonabol). Viszont ha ingatlanod van, akkor ki is adhatod te meg koltozol oda, ahol a munkad van(egy londoni haz kiadasa egy atlagfizetesnyi jovedelmet hozhat minimum havonta).
Ha Magyarorszagon van ingatlanod annak ugysem tudnak utananezni(meg), de at is irathatod a szuleid(gyereked stb.)nevere es maris jogosultta leszel. Elelmesnek kell lenni. Az egyik exem hazudozott, hogy 5 eve Londonban el(es nem volt csak 4 honapja), csak idenymelon volt 2 evvel azelott 2 honapot). Es kapott diakhitelt siman.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 10:53:54

@auntbessi: ez attol fugg, mennyit tudsz mellette felretenni es azt hogyan tudod gyarapitani.

Anno vehettem volna havi 90 ezer forintos torlesztore ( 20 ev) BP-en, egy 32 nm-es lakast 2004-ben. A berleti dij 45 ezer forint volt. Szerinted vettem?
Ha fizetsz 800 fontot , megveve meg 1200-at fizetnel havonta, akkor azt a 400 kulonbseget pl meg is tudod forgatni valahol. Sot, ha olyan van, akkor siman elkoltozom konnyeden mashova, kisebb varosokban ugyanezt a lakast maris 400 fontert tudom berelni, 800-at pakolok el havonta.

Amugy meg nem ertem, mindenki azt hiszi, hogy aki a berles partjan van, az nyugdijaskoraig berelni fog. Miert tenne? Nem lehet, hogy egyszeruen csak nagyobb onerovel, nagyobb megtakaritassal lep be a lakaspiacra ??? ( hitellel vagy hitel nelkul, de elobb utobb vesz) En is berles parti vagyok. De valoszinu tiz even belul -megha hitellel terhelt -de sajat lakasban fogok lakni.
Szoval en nem ertem, miert 30 evre szamolod a berlest, szimplan ennyi.

Es raadasul otthon nem olyan konnyen viheted at mas lakasra. @Bicepsz Elek: Felejstuk mar el ezt a kiskapuzast. Nem csalok, es nagyon szomoru vagyok, hogy valakiben ez felmerul , lasd "ugyse neznek utana".
Bocsanat, ez nem elelmesseg, ez CSALAS.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 10:56:35

@geegee: persze, de en azert a legritkabb esetben lattam 20 evnyi "alberletezest". Azert elobb utobb vett az ember. Nekem csak attol van herotom, ha valaki azt mondja, ablakon kidobott penz. Nem. Nem az. Ha ablakon kidobott penz lenne, akkor benne se lakhatna az alberlo, mert a penzert nem kapott volna semmit.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 10:58:50

@tildy[UK]: Nem lattal meg ertelmezo keziszotarat? :)
Idezek:
"Csalas: lsd Elelmesseg." :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 11:01:30

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: hat most erre mit mondjak. Akinek van ver a pucajaban, es nem fel a lebukastol, tegye, ha akarja, sajat lelkiismeretevel kell elszamolni. De hogy ezt ajanlgassuk masnak?!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 11:04:37

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Magyarországon hihetetlenül változatos a talaj.
A pesti oldal gyakorlatilag teljesen homok.
Mégis a XVI. kerületben csatornáztunk és belefutottunk olyan mészkőbe hogy a vadonatúj 20tonnás O&K körmei két műszak alatt csutkára koptak pedig én törtem előtte hidraulikus kalapáccsal.
Szinte méterenként változhat a talaj szerkezete.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 11:08:29

@tildy[UK]:
Na ez a nagy igazság.
Ha jobban belegondolunk minden tulajdonunkat még ha egyben fizettük ki akkor is át lehet konvertálni bérleti díjra.
Veszel valamit X összegért, néhány év múlva kidobod. A vételárat visszaosztod az eltelt hónapok számával és más meg is van mennyiért bérelted a konyhaszekrényt a mosógépet a cipődet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 11:09:26

@diggerdriver: Amit irtam, ott homokko volt. Meg a hidraulikus kalapacs is csak ugy tudta torni, hogy lementek vele 1-2 (!) centit, majd felforditottak egy 30x30-as tablat belole :) Az o&k nem is birt beletorni ertelmesen, csak magat "borogatta".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 11:09:38

@blackhair-lady:
Délután folytatom csak addigra összeszedem a fényképeket akkor jobban érthetőbb lesz.

2014.01.18. 11:10:41

@diggerdriver: arrol is irnal, hogy mar meglevo hazhoz hogyan tudok pincet epiteni? Kosz

Bicepsz Elek 2014.01.18. 11:13:08

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Azbeszt megb.sz b.szd meg!!!
Na ne man!! Akkor ne is vegyunk 1988-nal regebben epult hazat Magyarorszagon?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 11:13:37

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Ilyen homokkő szerű táblás kőzetet én is szedtem vagy 20évvel ezelőtt a János kórház fölött a Zirzen Janka utcában maszekban.
Viszont nem volt összeállva így lehetett szedni törés nélkül de a sávalap amit 60centi széles kanállal szedtem az egy méter szélesre szakadt fel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 11:14:51

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ez nekem is teljesen új most olvastam róla először talán aki ideírta megmondja a technológiáját.

2014.01.18. 11:16:26

@tildy[UK]: Ha a berleti dij kevesebb, illetve joval kevesebb, mint a hitel havi torlesztese lenne ugyanarra a lakasra, akkor nyilvan nagyon is megerheti berelni attol fuggoen hogy hogyan fekteted be a kulonbozetet. Viszont ma Angliaban az a helyzet hogy a hitel torleszto a legtobb esetben nem vagy alig tobb mint a berles, tehat ebben az esetben nem tudom elkepzelni miert erne meg berelni ha valaki fel tud venni hitelt. Nyilvan a ti helyzetetek nem atlagos, mivel 'kedvezmenyesen' bereltek lakast, a piaci arhoz kepest. De a legtobb ember nem, igy valoban kidobott penz nekik a berleti dij mivel ugyanennyi penzbol a sajat hiteluket is fizethetnek es a vegen lenne egy sajat lakasuk / hazuk, mig 20 evi berles utan semmid sincs - nyilvan laktal valahol 20 evig, de ez akkor is igaz ha a sajat hiteledet fizetted.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 11:23:40

@Bicepsz Elek:
Nagyon sokan elkövetik azt a hibát hogy összehasonlítják a Magyarországi házakat a Londoniakkal.
Persze mindent össze lehet hasonlítani az iglut is a balsafa tutajjal csak nincs értelme.
Más klíma más anyagok más építési technológia más kultúra miért hasonlítjuk össze.
Kurva nagy divat itt megszólni a szimplaüveges ablakokat.
Jellemzően azok szólják meg akik úgy nőttek fel hogy a gerébtokos DUPLA ablakon keresztül süvítve húzott be a szél a redőnytokon meg mégjobban.
Csak ott a mínusz 20fok itt meg a mínusz 5fok. Aztán lehetne sorolni végtelenségig.
Mindkét ország építési hiányosságait oldalakon keresztül tudnám folytatni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 11:25:23

@Mirjam2: ez azert fugg attol is, hogy megkapnak-e a hitelt. Mert lehet, hogy a berlesnel atmennek a credit checken, de vasarlasnal mar esetleg nem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 11:26:55

@Bicepsz Elek: Charlienak angliai haza van, ott nepszeru volt ez az anyag. Betontol kezdve mindenbe raktak, meg ruhaba is! Furdokad, csovek, linoleum, szovetek, tapeta, villanykapcsolo, kazan es bojler szigeteles, stb.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 11:29:34

@Mirjam2: "nyilvan laktal valahol 20 evig, de ez akkor is igaz ha a sajat hiteledet fizetted."
Mindket helyzetnek van elonye, es hatranya. A berlesnek pl. a mobilitas nagyon nagy elonye. Ha veletlenul kevesebb beveteled lenne, akkor sokkal konnyebben tudsz olyanhelyre koltozni, ahol olcsobb a berles, mig sajat lakas eseten kinkeservesen, netan masoktol kolcsonkeregetve tudod csak atveszelni ezt az idoszakot.

Amugy sajnos otthon nem terjedt el a lizingeles, hogy miert, annak eleg sok oka van, de emlekeim szerint a hitelekhez kepest eleg alacsony a szamuk. Pedig az en eletvitelemhez talan az passzolna a legjobban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 11:30:49

@diggerdriver: URISTEN! Hol laksz te, hogy -5 van? Itt eszakon meg nem volt hidegebb 0-nal :) Bar a hel a hoerzetet lenyomja rendszeresen ala :)

Nekem legjubban az tetszik, amikor papirhazaknak nevezik oket. Na ja, mert ide is 80 cm vastag fofal, meg 50-es valaszfalak kellenenek, mert sok a hurrikan es a foldrenges...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 11:32:56

@diggerdriver: azert valljuk meg , a szimpla uveg eleg elavult. Olyan hazban nottem fel, ahol az eloszobaban egy hatalmas osztott ablak volt, persze szimpla uvezessel. Most hagyjuk az, hogy takaritani remalom volt, de bizony nem volt kellemes a lakas soros elrendezese miatt telen atcaplatni rajta a furdobe. Ugyanis telen siman volt 0-2 fok az eloszobaban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 11:35:34

Mielőtt itt agyongyőzködnénk egymást a bérlés és vásárlás előnyeiről hátrányairól azért vegyük figyelembe hogy minden élethelyzet más.
Befolyásolja a döntést a jövedelem, a kor, a munkahely, a gyerekek száma és még sok minden.
Amiben most lakok azt a lakást kb 30év alatt fizetem ki a bérleti díjjal.
Tegyük fel hogy megveszem vagy egy ugyanilyet.
Harminc évig fizetem a bérleti díjnak megfelelő törlesztőrészt plusz a rezsit és a karbantartást.
Nyolcvan éves koromra lesz egy tehermentes londoni lakásom.
Hudejójárnék.

2014.01.18. 11:36:09

@diggerdriver: @charlieharper (UK, de nem London!): Kicsit sem ertek hozza, de rengeteg ceg van akik erre specializalodnak es gondolom ok el tudnak magyarazni hogy csinaljak, pl. www.londonbasement.co.uk/services/basement-construction

Vagy Charlie irjon levelet Lakshmi Mittalnak, o tudhat valamit errol: www.theguardian.com/artanddesign/2012/nov/09/billionaires-basements-london-houses-architecture

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 11:37:47

@diggerdriver: Ugy fogjad fel a dolgot, hogy a gyereked fel londont felhordhatja majd oda probara :DDDDDDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 11:38:24

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Itt már tavasz van. 10fok reggel.
Idén nem is volt tél.
Csak azt mondtam hogy itt mínusz 5 a leghidegebb.

2014.01.18. 11:38:59

@tildy[UK]: Nem tudom mi a lizingeles :(. Ha nem tudod fizetni a hitelt Londonban, kiadod az ingatlant. A jelenlegi helyzetben kizart dolog hogy ne talalnal azonnal berlot, illetve hogy a berleti dij ne fedezne a hiteltorlesztot. Nyilvan ez nem mindig, nem minden orszagban van igy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 11:41:01

@tildy[UK]:
Eszemben sincs mást állítani. Igazad van.
Nade baszod, az fikázza legjobban aki a legalább úgy elavult gerébtokos ablakú házból jött ide. Egyik kutya másik eb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 11:42:52

@Mirjam2:
Attól tartok egy ilyen utólagos alápincézésből felépít egy új házat. Pincével.

2014.01.18. 11:44:38

@tildy[UK]: Ezt mondom, hogy sok ember nem kapna hitelt, de aki igen, annak szerintem most nagyon megeri Angliaban. En elkovettem azt a nagy hibat hogy kb. tiz evvel ezelott, mikor vehettem volna fel lakashitelt Londonban, nem vettem fel mondvan tul rizikos / jobb a berles stb., es azota rajottem hogy ez volt eletem legrosszabb dontese, azota elszalltak az arak es most kinkeservesen probalkozunk a ferjemmel valahogy feljutni a property ladder-re, mikozben valoban ugy erzem hogy tiz evig kidobtam azt a penzt amit berleti dijkent fizettem masoknak. De hat ez az en tortenetem, mindenkinek mas... Ahogy Digger mondta, eletkortol, csaladi helyzettol stb. is fugg kinek mi eri meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 11:44:54

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Igaz.
Remélem nem fog úgy járni mint én hogy mikor volt mivel meg volt kivel akkor nem volt hol, mikor meg végre volt hol volt kivel akkor már nem volt mivel.
:))))))))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 11:47:45

@Mirjam2: A leglényegesebb, hogy amíg fizeted a lizingdijat, addig nem te vagy a tulajdonos, hanem a lizingbe adó.

Jó benne, hogy futamidő lejártával jelképes áron tulajdonba vehető a lakás.

Nagyon szemeztem annó vele, tetszett benne, hogy ha korábban költöznék, akkor olyan, mintha albérletet fizettem volna, de ha maradok, akkor a végén jelképes összegért enyém lehet a lakás.

"Ha nem tudod fizetni a hitelt Londonban, kiadod az ingatlant. "

Ez attól is függ, mint ahogyan London2009 írta, hogy hogyan vetted a lakást. Nem biztos, hogy ki tudod adni, ha köti a szerződés a kezed. Share to buy-nál, meg még pár esetben nem adható ki emlékeim szerint a lakás.

2014.01.18. 11:50:10

@diggerdriver: Konnyen lehet hogy igazad van, csak gondolom ezt a vallalkozok akik ezt a szolgaltatast hirdetik elfelejtik megemliteni a haztulajdonosnak szerzodeskotes elott.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 11:50:22

@Mirjam2: abszolut. KEtszer is meg kell gondolni, en azt mondom, lattam embereket szenvedni durvan, mert a lakashitel ott volt a nyakukban, es hiaba terveztek anno jol, mashogy jottek ki a lepesek. Mindegy, hosszu. De azt senkinek nem kivanom.

2014.01.18. 11:54:47

@tildy[UK]: Igen, van amikor nem tudod vagy nehezen tudod kiadni a lakast - en olyanba nem mennek bele, mert tenyleg nagyon rizikosnak tunik, inkabb varnek amig eleg penzem lesz hogy pl. buy-to-let alapon vegyek (illetve most pont ezt probaljuk csinalni). Magyarorszagon hitelre nem vennek semmit az biztos, illetve pont most probalom eladni a pesti lakasomat, amit szerencsere keszpenzert vettem annak idejen. Tobbet nem veszek Magyarorszagon ingatlant, az biztos. Nem tudom elkepzelni hogy megerne, ha nagyon muszaj lenne Magyarorszagon laknom, inkabb berelnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 11:56:57

@Mirjam2:
Miért lenne ez más mint egy autóvásárlás.
Veszel egy autót X összegért légkondival.
Vagy utólag építteted bele 300ezerért.

2014.01.18. 11:59:06

@tildy[UK]: Ez a gond az egesszel, hogy olyan hosszu idoszakrol van szo hogy senki nem tudja 'megjosolni' mi lenne a legjobb dontes, mindenki csak talalgat, aztan vagy jol jarsz, vagy nem.

2014.01.18. 12:01:51

@diggerdriver: En no vagyok, Digger! Autokhoz, epitkezeshez nem tudok hozzaszolni! :) Ugy erted olyan ez, mintha vennek egy olcso ruhaanyagot es felkernem a Chanel-t hogy tervezzenek nekem belole egy egyedi ruhat, ahelyett hogy siman megvennek egy Chanel ruhat? Ha erre gondolsz, akkor mar ertem.

Taxomükke (UK) 2014.01.18. 12:20:05

@tildy[UK]: A housing assoc. keretében lehet ház is, vagy csak lakás?

Taxomükke (UK) 2014.01.18. 12:22:25

@charlieharper (UK, de nem London!): Na többek között ezért nem szeretem az ügyvédeket! (Hú de finoman mondtam...)

A Tyne folyó déli partja 2014.01.18. 13:46:55

@www.aonang.hu (TH): lakást kissé nehéz lesz anélkül venni, hacsak nem keresel nagyon-nagyon-nagyon jól. @charlieharper (UK, de nem London!): egyetértek, nekem nem is volt chain, mert az első üres volt, mikor megvettem (repossessed volt), és azért kellett másikat vennem, mert azt le fogják bontani. tehát, a council vette meg, nem költözött oda senki. az újban meg már nem lakott senki, ennek ellenére ugyanaz nap kellett kiköltöznöm az egyikből, és be a másikba. még nem volt kulcsom, mikor jöttek a költöztetők...s nem tudom, hogy miért, de mindegyiknél hónapokat vártam a kulcsra, pedig megvolt már minden.viszont, amíg a pénz át nem megy, nem adják oda a kulcsot. aztán volt gond a szolgáltatókkal is, hogy mondjam le a netet egy hónappal előtte. két héttel a költözés előtt tudtam meg, hogy költözöm...
meg mondjuk eleve ez a lakásvadászat se tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé, megnézni sokat, aztán hívogatnak, hogy miért nem tetszik, akarom-e.
ennek ellenére inkább sajátban óhajtok lenni, soha többet albérlet.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.18. 14:01:22

@VHB: ahogy mész (jössz) felfele, egyre olcsóbbak. én az elsőt 47ezerért vettem, két szoba, a nappali óriási, a konyha szintén. eltolt volt, szóval földszinten bementél, előszoba, lépcső, onnan konyha és nappali, megint lépcső, hálók, fürdő.a mostani meg 66 volt, , összterületre kisebb, de jobb környéken. az előző is csak azért volt rossz környék, mert odaépítették a szociális részleget, amúgy folyópart, két belváros közel, bevásárlóközt pont közel, maga a hely jó. ezért bontják le, új lakópark épül.@rezsoatya(eng): én se tervezem, hogy örökre maradok, de attól még vettem. ki is adhatom, el is adhatom, ha elmegyek, nem betonoztam magam le vele. a másik meg egy sztereotípia, hogy itt mindenki bérel. nekem csak angol munkatársaim vannak, s egyik sem bérel, mind mortgage-dzsel lakik sajátban, a fiatalabbak meg szülővel.

M. Péter 2014.01.18. 14:08:32

@diggerdriver: De nem London belvárosában.

DieNanny CH 2014.01.18. 14:11:10

@M. Péter:

Ezt hallgasd meg, 11:33-kor a Vendég a háznál műsorát.
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2013-12-31
Gyerekek véleménye a hitelről, meg úgy a felnőtt életről. Elgondolkodtató...

A Tyne folyó déli partja 2014.01.18. 14:19:48

@walleevagy: mondom, hogy itt is mindenki arra törekszik, hogy saját legyen.@tableno: pedig akármikor meggondolhatja magát a tulaj. mi így jártunk, négy hónapja laktunk itt, mikor úgy döntött, hogy ő mégsem akarja inkább kiadni, menjünk. miért gondolhatná meg magát? az övé, azt csinál vele, amit akar.@London2009: pontosan!@Thargoid: igen, depositot szeretik (nék) megtartani, azt hallottam,hogy a deposit protection schemet azért találták ki, mert ez volt a bevett gyakorlat, hogy nem adják vissza, mert mondjuk nem takarítottad ki a lakást professzionálisan. velünk el akarták játszani, pedig bent volt a deposit, at mondták, minden oké, aztán csak nem jött a pénz. nem hagytam annyiban, akkor kitaláltak mindent, hogy miért is nem adják vissza, én meg nem hagytam annyiban. de megpróbálták. ja, s mikor beköltöztünk, konkrétan mocskos volt a ház (pedig nayon jó ház volt, s környék), nemhogy profin nem volt kitakarítva...ugyanez volt, ahol négy hónap múlva meggondolta magát a tulaj, hogy inkább mégsem adja ki.@tilmir (ch): 10% előleget kell befizetni, az a muszáj, plusz az egyéb költségek. vagy lásd fent a schemek, @Mirjam2: kiadhatod a nem buy to let-eset is, de engedélyt kell kérni hozzá, nekem leaseholdom van, szóval a freeholdertől. a freeholdnál nem tudom, de asszem, ott is szólni kéne, ha kiadod, mert valamit változtat a mortgageon, vagy mi. nem igazán tudom, hogy mit, meg hogy van, mert én nem óhajtom kiadni, nem kellenek nekem vadidegenek a saját lakásomba. max, ha egy plusz lenne, és én nem ott laknék.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.18. 14:20:05

@paff63: felmerülő problémákkal tapasztalat albérletben: szólok az ügynökségnek, hogy gond van. kb. leszarják, nem ők laknak ott, nem nekik nincs melegvíz, fűtés, stb...
saját lakás: felhívom a szerelőt, ha nem jön, másikat. mert nekem érdekem, míg az ügynökségnek, tulajnak tökmindegy.@bunny.hu: mert ez van elterjedve, hogy nyugaton mindenki bérel, pdig a fenét. mondom, nekem csak angol munkatársaim vannak, egyik sem bérel.

a másik meg ez a szokásos kpasz munkát máshol...nem vagy kötve a megvett lakáshoz sem, egyrészt, másrészt, azért családdal, gyerekkel már nem olyan egyszerű ugrálni (egyedül se, vagyunk páran, akik szeretik a barátaikat, a megszokott dolgokat, s nem élvezik az összevissza költözgetést).@London2009: "igenis más érzés még egy hitellel terhelt de saját lakásban lakni"

pontosan! albérletben egy szöget nem üthetsz be, nem festhetem a falakat olyan színre, amilyenre akarom, jön az ügynökség hat havonta ellenőrizni, hogy minden oké-e (leginkább engem ellenőriz, a javítanivalóval már kevésbé foglalkozik). sajátot úgy rendezek be, ahoy akarok, sokkal jobb, mint egy bérelt. és bizony nekem is a hitelem kb. annyi, mintha egy garzont bérelnék. és a befizetett összeget saját magamnak fizetem, abból nekem tőkém lesz, az albérletnél meg örök életemben más zsebét tömöm.
az meg hogy meddig tart: az albérlet örökké, nyugdíjból is fizetni kell, a hitelnek meg egyszer vége lesz, s ráadásul a hossza függ attól is, hogy mennyit fizettél be, szóval még változhat is. nekem per pillanat 60 éves koromban jár le, de csak két évre van fixed rate alapban, szóval ez változhat, mint ahogy már változott, mert az előző lakásra sokkal több évre vettem fel (kevesebbet tudtam arra befizetni),

DieNanny CH 2014.01.18. 14:25:09

@geegee:

Neked is ajánlom az előző linkemet.
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2013-12-31
Kb a 10. perctől kezdődik a bankokról a gyerekek véleménye.
A legjobb, amit a politikusokról mondanak. Mármint, hogy ők azért zárkóznak be az országházba, hogy az emberek ne verjék meg őket... :-)

A Tyne folyó déli partja 2014.01.18. 14:31:59

@zkunsagi: szerintem a hitel attól függ, hogy mennyi a bevételed, kiadásod, kevésbé attól, hogy mióta vagy itt. én 2005ben jöttem, s 2009ben vettem lakást. a fizetésem meg volti valami 12-13ezer évente...viszont volt kb. 7000 fontom a bankban.
a visszafizetés is sok mindentől függ, négy év kicsit kevés, az első pár évben van olyna, hogy ha visszafizeted, akkor '"büntetést" kell fizetned (early repayment fee). a legjobb, ha elmész egy mortgage advisorhoz, az tud mindenre válaszolni. van a bankoknak is ilyenje, meg függetlenek is, meg a lakásügynökségeknél is szoktak lenni.@auntbessi: igen, ez a másik, hogy "ha a hitelt nem tudod fizetni", miért az albérletet tán nem kell? amúgy, a hitelemnél nekem van olyna, hogy három hónapig tarthatok szünetet...

M. Péter 2014.01.18. 14:57:25

@tildy[UK]: A lakbér általában megy felfelé. Ha fix kamatozású a hitel, mint ahogy az USA-ban szokásos, akkor az ember előre tudja, hogy a következő 25 évben havi x dollárt fog fizetni, vagy ha lemegy a kamatláb, akkor esetleg felvesz alacsonyabb kamatra hitelt, és még kevesebbet fizet. Az Egyesült Királyságban az ilyen hosszútávú fix kamatú hitel ritka, a változó kamatú hitel a jellemző, úgyhogy elvben a törlesztőrészlet mehet fel is, le is. Megeshet, hogy 10 év múlva a törlesztőrészlet és a lakbér is 1200 lesz, utána meg már a lakbér lesz magasabb.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.18. 15:09:24

@Taxomükke: én ezt a kérdést már sokszor feltettem (hogy az albérletet nyugdíjból is fizetni kell, míg a hitel lejár addigra). s még egy darab válasz nem érkezett@charlieharper (UK, de nem London!): én az előzőnél szeptember környékén egyeztem meg az árban, januárban kaptam kulcsot. a mkostaninál meg februárban egyeztünk, júniusban tudtam költözni. pedig nem lakott itt senki,s az előzőben sem. mondjuk, itt volt cucc, aminek a nagyját elvitték.@tildy[UK]: ezt nagyon egyszerű megoldani. csináltatsz egy hitelkártyát, s néha azzal vásárolsz. ennyi. nem azért veszel hitelre valamit, mert nincs rá pénzed, csak hogy növeld a credit historydat. én is így csináltam, egyéb hitelem sose volt, s valami 12-13ezres fizetésre kaptam hitelt anno.@diggerdriver: a hitel hossza függ a hiteltől. s közben remortgage is bejátszhat. kifizetheted előbb is, csak az első pár évben van early repayment charge.

2014.01.18. 16:13:39

@A Tyne folyó déli partja: 'én ezt a kérdést már sokszor feltettem (hogy az albérletet nyugdíjból is fizetni kell, míg a hitel lejár addigra). s még egy darab válasz nem érkezett'

Gondolom, sokan ugy gondolkodnak hogy vagy orokke fiatalok maradnak :), vagy vesznek egy olyan orszagban ingatlant ahol sokkal olcsobb (mint pl. Magyarorszag) es ott telepszenek le nyugdijas korukban, vagy housing benefit-et kapnak majd Angliaban ha nem eleg a jovedelmuk arra hogy alberletet fizessenek. Utobbi jelenleg realis lehetoseg, az angol kormany nem hagy az utcan oregembereket, legalabbis briteket tutira nem. Mas kerdes hogy mennyire szeretne az ember igy elni oregen, a benefit rendszernek kiszolgaltatva...

2014.01.18. 16:22:02

@A Tyne folyó déli partja: Teljesen egyetertek a nezeteiddel berlessel / hitellel kapcsolatban. Megkerdezhetem hogy ahol ennyire olcsoak a lakasarak, ott a berleti ar mennyi pl. egy egy vagy ket szobas lakasra? (Lehet hogy megerne nekunk ott egy buy-to-let-be beruhazni?)

Egyebkent teljesen igaz, hogy az angolok is mind venni akarnak, nem berelni, de Londonban es kornyeken ez egyre inkabb elerhetetlenne valik sok embernek, egyszeruen tul draga. Ezt nem ertik meg azok akik nem latjak a problemat a sok bevandorloval. Egy brit nem orul neki, hogy jon egy csomo olyan ember, akik hajlandoak minimalberert dolgozni mert nekik meg igy is megeri, par evig csinaljak, akar tobb emberrel egy szobaban lakva is, hazakuldik a csaladjuknak a penz egy reszet, vegul visszakoltoznek egy olyan orszagba ahol az ingatlanarak sokkal alacsonyabbak. A britek meg ott maradnak, tovabbra sem tudnak a fiatalok onallo eletet kezdeni, csaladot alapitani, reszben azert mert a bevandorlok alacsonyan tartjak a bereket. Ez az oka annak hogy egyre tobb brit fiatal vandorol ki pl. Ausztraliaba, Amerikaba, Kozel-Keletre stb., mert nem tudnak otthon onallo lakast venni. Es ok is hianyoznak a csaladjuknak, nemcsak a kelet-europai kivandorlok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 16:32:25

@A Tyne folyó déli partja: Totál bizonytalan dolgokon is elbukhat a credit checked. Nekem nem olyan rég a barclaysnál bukott el 3-szor is az igénylésem 500 fontra, miközben van hitelkártyám, sosem késtem fizetéssel, és excellent volt akkor az experianos credit ratingem( most good, de leronthatta simán az is).
(Természetesen voter registrationon is fenn voltam, stb., stb. )
Miközben párom, akinek kb 4 hónapja volt akkor munkahelye, kb közepes credit score-al simán megkapta.

Szóval érdekes.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 16:34:12

@Mirjam2: Valószínűleg ugyanez lehet mit LEeds környékén, 500-ért már kétszobás lakást simán kaphatsz, míg a lakásárak kb 60-150E font közt voltak többségében. (Voltak fentebb is, de nem túl sok.)

2014.01.18. 16:40:24

Ennek kapcsan talaltam erdekes adatokat arrol hogy hany brit el kulfoldon - tobb mint otmillio, majdnem 10%-a a lakossagnak, erdekes modon megsem sirnak hogy milyen elhetetlen orszag Nagy-Britannia :).
Kb. 4 millio az EU-n kivul el, ennyit arrol hogy milyen rossz lenne a briteknek ha kilepnenek az Uniobol... news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/in_depth/brits_abroad/html/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 16:40:55

@A Tyne folyó déli partja: Szerintem én is íram itt, semmi nem fekete vagy fehér, és még senkit nem láttam 20-30-40 evig albiban élni. Ellenben önerőt valamiből össze kell rakni, és addig is lakni kell valahol. Aztán kinek mennyi önerő az elegendő, meg mennyire hajlandó lekötni magát hitellel.

Ezért mondom, nekem nyugalmat ad pl. egy leasehold vagy lízinges megoldás. Mert nem az én tulajdonom, ha beázás , vagy egyéb ilyen dolog van, nem én javítom. Pont az albérlet előnyét adja azzal, hogy ha elég ideig lakok benne, a végén az enyém lesz. Addig nem az én tulajdonom.

Nem látom előre 20-30 évre, és fura, hogy ennyien úgy vélik, ők igen. Láttam már szenvedni lakáshiteltől valakit, csak mert elvesztette a munkáját, az országból kivitték azt a rendszert amiben dolgozott, és utána csak jóval alacsonyabb fizetésért kapott munkát, ill. volt munkanélküli is. A hitelt viszont továbbra is fizetni kellett, kiadásból meg nem jött be a törlesztő teljes összege.

Szóval nem annyira egyszerű ez. Mi 10 év alatt ki akarjuk fizetni a lakást, ha lesz hitelünk, ennyi még épp talán belefér.

2014.01.18. 16:43:56

@tildy[UK]: Igenyles 500 fontra? Ugy erted, kredit kartyat akartal igenyelni? Az ilyen tenyleg teljesen bizonytalan dolgokon bukhat el, nekem azon szokott hogy nincs semmilyen hitelem... Ordogi kor, most direkt azert hasznalok egy kreditkartyat amire semmi szuksegem hogy epitsem a credit score-omat, kivancsi vagyok bevalik-e.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 16:45:31

@A Tyne folyó déli partja:
"felmerülő problémákkal tapasztalat albérletben: szólok az ügynökségnek, hogy gond van. kb. leszarják, nem ők laknak ott, nem nekik nincs melegvíz, fűtés, stb..."

Más tapasytalatom van, ahol lakunk. Két év alatt kétszer jöttek ki, egyszer egy alulról felázás miatt, illetve egyszer melegvíz hiánya miatt. Mindkét esetben korrektek voltak, és gyorsan reagáltak.

@M. Péter: Londonban simán megeshet , jogos. De mint írtam nem igazán láttam még nyugdíjig albérletezőket, hitel alatt rogzókat viszont már igen. Otthon 8 év alatt 45 ezerről talán 55 ezerre ment fel az albbérletár, ahol laktam. A hitel ez idő alatt kb min másfélszeresére.

2014.01.18. 16:46:16

@tildy[UK]: Ez tenyeg nagyon olcso, de lehet hogy megeri buy-to-let-nek ha fedezi a mortgage-ot, utana kell szamolnom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 16:47:33

@Mirjam2: van két kreditkártyám is, elég szép felvehető összegekkel, nem is az a lényeg. 10 hónapos 0%-os áruhitel lett volna. MErt egyszerűbb úgy kifizetni, 10 hónapra elosztva, mint most zsebből. Nem kaptam meg. harmadjára sem.

2014.01.18. 16:51:22

@tildy[UK]: 'Otthon 8 év alatt 45 ezerről talán 55 ezerre ment fel az albbérletár, ahol laktam. A hitel ez idő alatt kb min másfélszeresére.'

Igen de Mo.on tulkinalat van ingatlanokbol, Angliaban mg forditva, sokkal tobben akarnak berelni / vasarolni mint ahany ingatlan van.

2014.01.18. 16:54:00

@tildy[UK]: Hasznalod a kreditkartyakat? Nem eleg ha van, sot az sem ha egyszer hasznalod aztan azonnal visszafizeted. En utalom az ilyen kartyakat, ezert soha nem hasznaltam oket, hiaba adta a bank. De kimondottan azt tanacsoltak hogy mielott lakashitelre jelentkezunk, hasznaljam a kartyamat es fizessek vissza havonta egy rendszeres osszeget (ne az egeszet egy osszegben) hogy konnyebben kapjak hitelt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 17:04:03

@Mirjam2: Persze , hogy használom. Úgy használom, mintha az lenne a debitem, aztán hóvégén meg levonják. Általában a limit 20-50% százaléka használatban van.

2014.01.18. 17:10:07

@tildy[UK]: Akkor vegkepp nem ertem, miert nem kaptal hitelt. Tenyleg kiszamithatatlan.

blackhairlady 2014.01.18. 17:56:02

@geegee: Esetleg lehetne ugy is mint Amerikaban, hogy vannak valaszthato tantartgyak, es ha a gyerek peldaul nem akar rajzot vagy eneket tanulni, valaszthasson egyeb tantargyak kozul, mint pl. ilyen penzugyi, gazdasagi tantartgy (nalunk az iskolai korzetben van ilyen tantartgy). Persze ez csak almom, sosem valosul meg otthon, mert mar az eddig meglevo tanarokra sincs penz.

blackhairlady 2014.01.18. 18:01:12

@Babette_: A lenyegen ez sem valtoztat, a poszt az angliai lakasvasarlasrol szolt, ezert a szakszoveget felesleges leforditani, aki erre adja a fejet annak bizony igy kell ismerni a kifejezeseket ahogy le van irva. Egyszeruen nem tudod megallni, hogy ne mondj valami rosszat a posztokra. Igen, szinte mindegyikre. Persze nekem mindegy, csak furcsa, hogy ennyire negativ szemelyiseg vagy.

nyuszigonosz 2014.01.18. 18:33:51

@charlieharper (UK, de nem London!): Lehethogy már valaki ilyet - is - tudó már valaszolt, de: én már láttam meglévö házhoz pincét csinálni.
Mit mondjak, eléggé csodálkoztam, mikor egy egyszintes ( itt bungalow-nak nevezett) házat egyszer csak elkezdtek aláásni.
Kiderült: tulajdnosos csere lett és az új tulajnak pince is kellett volna.
Így kimondottan arra jártam kutyust sétáltatni, mert érdekelt.
Ténylegesen aláásták a házat, de nem az egészet egyszerre, hanem két részben, viszont azt is természetesen úgy, hogy közben vascölöp félékkel volt alulról kitámasztva. A munkások egy része csakis azzal törödött, hogy szinte egyfolytában újabb cölöpöket rakjon, szóval amint egy markológép teli földdel eltünt, már változtattak is a cölöpökön. a sztatikus végig jelen volt és meglett az egész ház alápincézés kb. 3-4 hónap alatt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.18. 19:07:32

@blackhair-lady:
" Igen, szinte mindegyikre"
cseréljél szemüveget, és szállj le rólam.

Quercus a favágó 2014.01.18. 19:50:25

@PannonBoy:

Kapaszkodj meg. Tudom mi a deviza hitel. Az is tudom, mi a "deviza alapú" hitel. Egy átverés. Egy bankot mondjál ami kiejtette a száján, hogy e mögött nincs deviza.

"Mellesleg a deviza alapú hitelekben való eladósodás pont a lakosság hibája, a bankok csak egy lehetőséget adtak, nem volt kötelező felvenni."

Na ezt is tudom. Főleg a Kúria jogegységi állásfoglalása óta. Sőt. Azt is tudom,hogy a bankok a legjobb szívűbb, legfaszább gyerekek a világon.Ja és kibaszottul tisztességesek. Oly annyira, hogy már a Fatimai Szent Szűz is megjelent nekik. Meg azt is tudom, hogy az a hülye aki mondja.

Csak nem hiszem el.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 20:02:27

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ok Charli akkor folytassuk.
Első körben mutatom a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást.
A képen egy kiásott pincetömböt látsz kemény állékony talajban mindenféle rézsű vagy más omlásveszélyt csökkentő megoldás nélkül.
Kicsit túlzottan nagyra van szedve elég fél méter is a faltól de jól látszik hogy semmi probléma az állékonysággal.
Magyarországon semmi probléma nincs ebből a kutya sem szól ha valaki így készíti a házát. Angliában nem tudom mennyire ellenőrzik a magánépítkezéseket.

kepkezelo.com/images/zgra75zs014vkhfra97e.jpg

2014.01.18. 20:08:38

@diggerdriver: de ennel nincs lepcsos megoldas?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 20:09:16

A következő képen szintén egy pincetömböt látunk rézsűs partoldallal.
Ha van hely és nincs talajvíz akkor jó megoldás és olcsó.

kepkezelo.com/images/fneh4spdharsutyfflx8.jpg

A Tyne folyó déli partja 2014.01.18. 20:15:30

@Mirjam2: anno egy kisváros kieső részében 450 fontért béreltünk egy ikerházat (illetve, az egyik felét), ez két szoba volt, de két emeletes, kertes. és gyönyörű környezetben.

aztán innen beköltöztünk a nagyvárosba, ott 500 volt egy szintén kétszobás, de csak lakás, mini, és kert sem volt...csak ez bent volt a városban. hárman voltunk rá, de én nem akarok többet idegen lakótársakat, egy egyszobást per pillanat 350rt lehet bérelni, ami nem house share. a mortgageom meg mindennel együtt 321...
de azt nézem egyébként most a rightmove-on, hogy egy szoba, egy house shareben is 250 körül van. szóval nekem bérlés nagyon nem.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.18. 20:15:44

@tildy[UK]: és nem mondták, hogy miért bukott el? mert nekem folyton küldi a bank az ajánlatot, hogy hány ezer font hitelt tudok náluk felvenni. (nem mintha akarnék. de ezt mindig akkor küldik, amikor van pár ezer a számlán, mikor nincs, -értsd, szükség lenne rá) akkor valahogy sose akarnak adni...

A Tyne folyó déli partja 2014.01.18. 20:16:27

@tildy[UK]: de a leaseholdra (az enyém is az) ugyanaz vonatkozik lakásvásárlás szempontjából, mint egy freeholdra. ugyanúgy be kell fizetni a depositot, ugyanúgy mortgage van rá, és a benti dolgok megjavítása ugyanúgy a te dolgod.
csak mivel ugye leaseholdok lakások szoktak lenni, maga a blokk, amiben van (meg a föld, amire épült), az nem a tied, a közös dolgokkal foglalkozik a freeholder, a lépcsőházi világítás, közös ajtó, ilyenek. ha bent a lakásban elromlik a bojler mondjuk, az ugyanúgy a te feladatod megoldani. meg bizonyos dolgokhoz kell a freeholder engedélye, pl. ha leválasztasz egy szobát, meg ilyenek.
s én azt mondtam, hogy leasehold többet nem lesz, mert engedély kell háziállathoz, én szeretnék egy cicát, gondoltam, nem lesz semmi gond, az előző helyen, ahol laktam is, mind leaseholder, meg council tenant volt, s volt egy csomó állat. jókislányként kértem engedély, erre közölték, hogy nem, mert van közös bejárat (nekem van saját bejáratom is, mert az egyik szoba ablakát átalakították ilyen teraszajtóvá, szóval rögtön a sajátomba jutok kintről. és az előző szomszédéknak is volt kutya, holott volt közös bejárat, és azon keresztül jártak...akkor meg a cicát miért utasítják vissza? na mindegy, legközelebb ezt is tudni fogom, megyek házba:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 20:16:37

@charlieharper (UK, de nem London!):
Türelem Charli mutatok mindent.
Most jön a lépcsős megoldás.
Angliában nekem az egyik legnagyobb döbbenet volt hogy az árokpartot nem rézsűsre hanem lépcsősre kell szedni.
Gyakorlatilag ez is rézsű csak lépcsős.
Igazából megvan a magyarázata.
Egy rézsűs partnál ha véletlenül egy rög, egy darab föld legurul az nem áll meg az aljáig vagy a lent dolgozó lábáig.
Míg a lépcsőkön valamelyiken fennakad.
A melósok odateszik a szerszámot odakészítik a csövet kiásni sem nehéz úgyhogy nem rossza lépcsős rézsű.
Ezt az árkot én ástam.

kepkezelo.com/images/mhdd7qfq5mmrxmmph50m.jpg

kepkezelo.com/images/2wbqkafogpxd4lwn6zj.jpg

A Tyne folyó déli partja 2014.01.18. 20:16:52

@tildy[UK]: de nekem pl. fixed rate mortgage-m van, az előzőnél öt évre fix volt, aztán a mostani már csak kettőre (az előzőnél még épp kezdődött el a válság, mikor felvettem). szóval, addig mindig ugyanannyit fizetek, s mikor lejár, akkor kell menni az advisorhoz tanácsért. de felvehetek újra fixed rate-it, és akkor ugyanannyit fizetek, amíg le nem jár, nem ugrál fel-alá. de van variable rate is, azt nem tudom, hogy működik, egyelőre.

@Mirjam2: nekem bevált ez a módszer. amióta mortgage-m van, egyszer se használtam a hitelkártyát, csak míg lett historym, és meglett a lakás.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.18. 20:17:23

@Mirjam2: buy to letnél azt hiszem úgy van, hogy eleve úgy kell meghatározni az albérleti díjat, hogy fedezze a mortgage-t, sőt, azt hiszem, hogy plusz %kal magasabban is kell kiadni. túlságosan nem vagyok ezzel tisztában, de ez rémlik.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.18. 20:17:35

a bungalowról jut eszembe, nem tudja valaki, hoy miért kerülnek azok olyan sokba? itt 106ezernél kezdődik egy bungalow, kétszobás sorházi lakásrészt meg már 50-60 ezerért vehetsz...

pedig nem csak a mozgássérült öregeket érdekelheti. (az akadálymentesítés miatt)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 20:19:03

@diggerdriver:
A gép magasságához viszonyítva minimum 2méter vagy 2,5méter.
Ha van hely ez a legjobb megoldás.
Hogy rézsűs vagy lépcsős az már részletkérdés.

2014.01.18. 20:23:51

@diggerdriver: ezeknel rendes ablakos pincet tudok csinalni vagy csak mini-ablakosat?
Long magyarazott a talajvizrol is, hogy azt is figyelembe kell venni

2014.01.18. 20:25:58

@QUERCUS: Szereny velemenyem szerint nem a bankokkal van itt a gond, a bank vegeredmenyben nem jotekonysagi szervezet hanem egy olyan intezmeny ami profitot akar termelni (jo esetben az ugyfelek is jol jarnak). A gond kivetelesen valoban 'az allammal' van, konkretan azzal hogy sajat erdekuket a koz fole helyezve (= annak erdekeben hogy minel tobb adot es jarulekot lehessen behajtani), nem vezettek be a magancsod intezmenyet, ami a legtobb civilizalt allamban letezik. Ha pl. Angliaban tortenik ez hogy felveszek egy hitelt, aztan a torlesztoreszlet a sokszorosara ugrik mikozben az ingatlan erteke, amire felvettem, csokken, akkor magancsodot jelentek; senki nem fog engem tobbet terrorizalni, nyilvan elvesztem az eredetileg befektetett penzt illetve ot evig nem vehetek fel ujabb hitelt, de megsem fogok teljesen lehetetlen helyzetbe kerulni. Igy a banknak is jobban meg kell gondolnia hogy milyen feltetelekkel ad kolcsont, mikor tudja hogy bizonyos hatar folott nem fog tudni belolem penzt kiszedni, tehat az o erdeke hogy felmerje mar az elejen tudom-e fizetni a hitelt. Ugy tunik ez Magyarorszagon nem igy mukodott az elmult evekben. A jelenlegi helyzetre a magancsod bevezetese az egyetlen megoldas, amit a kormany mar regen bevezethetett volna, de persze mennyivel egyszerubb a bankokat / csunya zsido balliberalis nyugati bankarokat hibaztatni, meg a birosagot amelyik nem hajlando kormanyutasitas szerint iteletet hirdetni.

2014.01.18. 20:27:24

@A Tyne folyó déli partja: jelen pillanatban a tracker mortgage jo. Sokan felnek most, hogy a BoE majd emelkedni fog. Lathatoan sokan ternek at a trackerrol fixedre. A Scottish Widowsnal meg mindig pofatlanul lehet alkudni, mint egy algeriai piacon

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 20:28:58

Következő megoldás nagyságendekkel drágább, ez a Larsen vagy szádlemezes támasztás.
Ezek a lemezek egymásba kapcsolódnak és egy speciális gép nem beleveri hanem belerázza, belevibrálja a talajba.
Így néz ki leverve.

kepkezelo.com/images/x2lzc3xmg1jv1lc83wfp.jpg

Így vibrálják bele a talajba. Vagy daruval
mint a képen vagy munkagéppel.

kepkezelo.com/images/s4z4ttvah5aizzyvu.jpg

2014.01.18. 20:31:48

@A Tyne folyó déli partja: Ez biztato, remelem nekem is bevalik. Sose fogom utana tobbet hasznalni a hitelkartyat, kiraz a hideg minden hitelfelveteltol - de lakasra sajnos muszaj...

2014.01.18. 20:35:32

@Mirjam2: a magancsod intezmenye nem old meg mindent (egyebkent nem 7 ev? Vagy keverem USAval). Szerintem a hazhitel iparagra ferne ra UKban, USAban es ugy latszik Magyarorszagon regulazas es fegyelem.
Nem volt az normalis 2003-ban, hogy 3 honap UK history utan megadtak nekem a hitelt. Ugyan jol jartam, de kockazatos volt a banknak ezt meghuzni gyakorlatilag nulla credit historyval. Akkor meg a self-certified is ment.
Ugyan ez valtozott valamennyit, de tovabbra sincs rendes "stress-test" a hazhitelekre (scenario elemzes, hogy mi tortenik pl, ha 7%-ra megy fel a kamat). Pont tegnap volt errol egy jo kis cikk az FTben, ha erdekel atdobom.
Tablenonak annyiban igaza van, hogy a jelenlegi 0.5-rol a BoE rata csak egy iranyba mozdulhat, felfele. Akkor rengeteg ember nem fogja tudni fizetni a hazhitelet. En arra szamitok, hogy tomeges kulcsbedobas lesz. Volt mar ilyenre pelda a UKben, nem is olyan regen (amikor az emberek bementek es szimplan letettek a haz kulcsat a bankban, tessek, vigyed).

2014.01.18. 20:36:33

@A Tyne folyó déli partja: Ez jol hangzik, erdemes ezek szerint Londonon kivul korulnezni ha buy-to-let-ben gondolkodunk.

2014.01.18. 20:40:20

@diggerdriver: a colopoktol a masik oldalon milyen messze vana fal? Es ahogy kesz a pince, a colopoket kihuzzak. Gondolom?

Melyik megoldast mikor hasznaljatok?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 20:40:32

@charlieharper (UK, de nem London!):
A talajvíz az leglényegesebb kérdés.
Ha magasan van iszonyúan megdrágítja az építkezést mert vagy lemezes vagy cölöpös támasztás kell állandó szivattyúzás mellett.

Azt hogy mekkora ablak fér bele az attól függ milyen mélyre süllyeszted a pincét.
Valamint hogy az önkormányzat milyen magasra engedi építeni a házat.
Te mondtad hogy emelete nem lehet.
Akkor pedig előírásnak kell lenni a ház magasságára mert megpróbálnák kijátszani úgy hogy letennék az alsó szintet fél méterre és azt mondanák hogy az pince.
Úgy kell számolni hogy a belmagasság 2,6 méter legyen. Ha pince kész padlószintje (nem a földmunka szint) az udvar szintjétől 1.5méterre van akkor a kintmaradó 1,1méterbe már elég nagy ablakokat lehet tenni. Na nem 1,1métereseket mert az alja ne legyen a földdel egyszintben és a tetejére áthidaló kell de laposan elnyújtott 60-80centiméter magas ablakokat már be lehet tenni és az jól megvilágítja a benti teret.

2014.01.18. 20:41:51

@charlieharper (UK, de nem London!): Ugy tudom UK-ben 5 ev, szerencsere nem tapasztalatbol tudom :). Halas lennek ha atkuldened az FT-cikket, meg mindig nincs elofizetesunk es bena vagyok az ilyen internet-dolgok kijatszasaval... Igazad van, UK-ben is felelotlenul adtak regen hiteleket es meg mindig lenne mit szigoritani, ennek ellenere szerintem sokkal humanusabb rendszer hogy visszaadja az illeto a banknak a kulcsot es ez a sztori vege, mint ami most Magyarorszagon van a devizahitelek korul.

2014.01.18. 20:45:39

@charlieharper (UK, de nem London!): 'Ugyan ez valtozott valamennyit, de tovabbra sincs rendes "stress-test" a hazhitelekre (scenario elemzes, hogy mi tortenik pl, ha 7%-ra megy fel a kamat).'

Azert kis common sense-szel maganak is elemzi ezt az ember, mi pont magunknak elemezgettuk ma es nem vagyunk bankarok, csak ezt hasznaltuk: www.bbc.co.uk/homes/property/mortgagecalculator.shtml

2014.01.18. 20:45:48

@diggerdriver: igen, most olyan a hazunk, hkgy foldszint es a fenti emeleten vannak a szobak. Felfele akartunk menni, azt nem engedelyezte az onkormanyzat.
Aztan gondolkoztam a "loft conversion"-on, rendes padlasban, de nem eleg magas hozza a teto. Most a padlas tarolasra jo, de en mar nem tudok kiegyenesedve jarkalni ott. Ugyhogy gondoltam, akkor lefele lehetne menni. Lattam a kormanyzati planning portal-on, hogy a mi reszunkon ahhoz nem kell engedely.

Meg nekem a pince a maniam. Ha nem is maradunk ebben a hazban (valoszinu iden kiltozunk), akkor majd a kobetkezonel epitettni akarok. Inkabb telket vennenk es nullarol kezdenenk.

Nezegettuk a nemet "lego hazakat", mindjart atkuldok nehany peldat.

2014.01.18. 20:47:14

@Mirjam2: igen, ez a lenyeg, common sense. Kioltek az emberekbol. Nemcsak Ukben, Magyarorszagon is csokkeno arucikk a jozan paraszti esz

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 20:49:46

@charlieharper (UK, de nem London!):
A cölöpös megoldás most jön.
Erről van konkrét információm hogy 116 cölöpöt egy becslésem szerint 12X10méteres alapterületű ház köré 55ezer fontért verték le.
A képen egy másik már kész ház cölöpözése látszik.
A betoncölöpök és a ház fala közé lényegesen kevesebb távolság kell mert a cölöpök bennmaradnak míg a lemezeket kihúzzák és nézd meg hogy a gép amelyik leveri a talajba ugyanaz húzza ki is és mekkora hely kell neki. Legalább egy méter a ház faláig.

kepkezelo.com/images/2glof7fw3mcuxs8pqe6.jpg

kepkezelo.com/images/7n2hr8pxrw6bru24x7.jpg

2014.01.18. 20:49:59

@diggerdriver: ez, az. Ez tetszik nagyon nemet Huf Haus.
www.huf-haus.com/en/england/london/welcome.html

Allitolag, 1 het az osszeszereles es kikuldenek egy nemet brigadot es ok osszeszerelnek mindent. Errol mit gondolsz?

2014.01.18. 20:51:20

@diggerdriver: hulye kerdes, de honnan tudom, hogy nalam mekkora a talajviz?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 20:55:58

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nézd Charli én csak támogatni tudlak a pince mániádban nincs azzal baj.
Ha telket veszel akkor legelső hogy megnézed a helyi építési előírásokat.
Lehet hogy ott emeletet engednek pincét meg nem.
Én mikor építkeztem ha akartam volna se tudtam volna pincét építeni mert nálam időnként 30centiméterre van a talajvíz.

nyuszigonosz 2014.01.18. 21:02:00

@charlieharper (UK, de nem London!): Ezt csak akkor tudnád meg pontosan, ha talajfúrással megállapítanák.

2014.01.18. 21:04:29

@Mirjam2: FT cikk

Britain’s growing army of private landlords have been the biggest winners from recent rises in property prices, according to new research for the FT showing housing wealth concentrated in fewer hands.

The vast bulk of the equity gains from Britain’s rising housing market over the past decade has gone to landlords and wealthier individuals who own their homes outright, the research conducted by estate agent Savills shows.

The findings call into question the government’s home ownership strategy, which promotes housing as a way to accumulate assets and improve financial security. The launch of the Help to Buy scheme last year aimed to help more people on to the home ownership ladder, backing their purchases with the government’s financial strength.

Landlords’ total equity has more than doubled from £384bn a decade ago to £818bn today, thanks to rapid growth in the private rented sector and the fact that professional investors tend to buy property in housing hotspots.

But households who bought their home with a mortgage, often in poorer parts of the UK, have seen their share of Britain’s housing wealth drop over the same period.

Outright homeowners – less than a third of British households – hold £1.8tn of equity in their homes, more than the UK’s entire national debt of £1.2tn.
Homeowners with mortgages have less than half that amount of equity, and its value has dropped by £169bn in just five years. That is because of house price falls in some parts of the country and because the number of homeowners with mortgages has dwindled since banks tightened lending criteria.

Lucian Cook, head of UK residential research at Savills, said there had been a structural change in Britain’s housing market. “The massive store of wealth in the UK housing market is a reflection of the very strong growth in owner occupation that we saw from second world war until the turn of the millennium,” he said.
“But that is becoming less attainable for people and the gains in the housing market are becoming less evenly spread – housing wealth is becoming concentrated in fewer hands.”

The most indebted homeowners in Britain are in Burnley, the analysis found. They owe four-fifths of the total value of their housing stock to banks and other mortgage lenders. By contrast the least indebted place is Kensington and Chelsea in London, where homeowners with a mortgage owe just one-fifth of the total value of their homes to lenders.
Danny Dorling, a professor at the University of Oxford who specialises in inequality, said the figures undermined the case for home ownership.

“People are beguiled by low interest rates into borrowing a sum of money they can never imagine earning,” he said. “The whole market has reached this position because of people believing that something that isn’t cheap is actually cheap. We have got ourselves into an almighty mess and we don’t have any plan to get out of it.”
Building more homes will not necessarily solve the problem, he warned: “If society continues to get more unequal then the danger is that any increase in housing supply will just end up being underoccupied by people with large amounts of assets – people hoard housing.”

The disparities are being exacerbated by increasingly divergent house price growth across the country. House prices in London grew by 11.6 per cent year on year, figures from the Office for National Statistics showed earlier this week; meanwhile prices outside London and south east England rose by just 3.1 per cent.
Dan Wilson Craw, a spokesman for campaign group Priced Out, said that poor quality, insecure private rented housing was pushing people into home ownership despite the financial pressures.

“If there was less speculation in property and a better alternative to home ownership, then ownership might start competing as a tenure, rather than being the least worst option,” he said. “The vast majority of people want to buy their home. A big part of it is the assumption that house prices are going to keep rising.”

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 21:07:32

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nem tudom Angliában hogy van.
Az önkormányzat műszaki osztályán tudnak e felvilágosítást adni.
Budapesten vannak helyenként szondakutak.
Egy vascső lesüllyesztve és egy sapka van rajta. Ott lehet megmérni a szintet.
Hogy az önkormányzatnál van nyilvántartás vagy nincs azt talán az itt kommentelő mérnökök meg tudják mondani.
Vidéken egyszerű mert megkérdezek az utcában néhány embert és már tudom is.
Telekvásárlásnál pinceépítési szándékkal érdemes előre tájékozódni ezügyben.
Dombtető nem zárja ki hogy talajvíz legyen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 21:14:02

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ennek a háznak ha jól látom van egy vázszerkezete az a fekete rész rajta amit kitöltöttek téglával kifelé talán gipszkartonnal a belső falaknál és kúrva sok üveggel.
Én túl konzervatív vagyok ahhoz hogy tetsszen. Az az irtózatos üvegfelület iszonyatos hőt ad le kifelé és iszonyatos meleg üvegházzá teszi nyáron.
Az akárhány rétegű csodagázzal töltött üveg is nagyságrendekkel rosszabb hőszigetelő egy téglafalnál vagy egyéb hőszigetelő anyagoknál.
Az elv jó, a németekből kinézem hogy jól megcsinálják de nekem maga a ház stílusa nem tetszik. Viszont nem nekem kell tetszenie.

2014.01.18. 21:14:32

@diggerdriver: igen, pont dombtetore gondoltam!

2014.01.18. 21:18:59

@diggerdriver: epiteszetileg gondoltam. Akkora uveggel kerhetem, amekkoraval akarom. Nem kotelezo foldtol plafonig uvegezni (egyebkent tetszik).
Ezt is lehet pincezni, ugye? Amikor a Grand Designt neztem, ott ennek is csinaltak rendes alapot, nem colopokon allt. Akkor gondolom mehet a pince is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 21:19:15

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ott nagy eséllyel nincs talajvíz de 100%-ig nem kizárható.
Egy agyaglencse bármikor magas talajvizet okozhat. Nagyon ritka de előfordulhat.
A fúrás sem olcsó otthon ezt úgy oldjuk meg hogy szólunk a falubeli Markológépes Józsinak hogy ugyan már ásson le vagy 4méterig megnézni a talajvizet.

morsels (törölt) 2014.01.18. 21:20:38

@A Tyne folyó déli partja:
Az a vicces, hogy altalaban a teruletert fizetsz, a haz legtobbszor a kisebbik resze a vetelarnak.
Namost egy bungalow-hoz nagyobb terulet kell ertelemszeruen, igy a telek ara az, ami miatt dragabb a haz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 21:22:39

@charlieharper (UK, de nem London!):
Persze hogy lehet.
Gondolom az összeszerelés feltétele egy kész fogadószint és hogy az alap vagy pincefödém az lényegtelen csak előtte egyeztessél velük hogy a pincefeljárót hova tegyed.
Mit írnak a váz az fém vagy fa?

2014.01.18. 21:26:23

@morsels: ez pontosan igy van. UKban limitalva avan az epiteseti terulet, ezert is van "housing shortage".
A 2015-oa valasztasra a Labour eselyes mar megigerte, hogy atsorolja majd a telkeket epitesive es majd igy enyhiti a krizist. Igy most boldog boldogtalan foldet vesz. Ha a termofoldet atsoroljak, akkor oriasi penzt kaszalnak.

morsels (törölt) 2014.01.18. 21:26:36

@Mirjam2:
En egyszeruen nem ertem, hogy mi ez az elkepeszto, zsigeri ellenallas a kreditkartyaval szemben.

Es innentol kezdve azt sem ertem, hogy te, aki minden tovabbi nelkul tudja barkinek megmondani, hogy miert hulye, miert nem erted a 'credit history' lenyeget?

Igen, a bank annak akar kolcsont adni, akirol nagy valoszinuseggel feltetelezi, hogy vissza fogja fizetni a kolcsont, persze kamattal. Ez az alapja a 'kapitalizmusnak'.

Nade te attol miert lennel jobb, hogy a 'credit kartya egy brrr... el sem tudom kepzelni'.
Szerintem ez nevetseges.
A credit card is egy eszkoz. Ennyi. Tudni kell hasznalni, nem egy varazspalca ertelemszeruen, nadehat te mar evek ota hataratkelo vagy, toled azert meglepo ilyen hozzaallas.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 21:28:06

@charlieharper (UK, de nem London!):
Képzelj el egy lapos tetejű dombot aminek olyan a szerkezete hogy valamilyen magasságban van egy vízzáró agyagréteg ami nem engedi a csapadékot leszivárogni..
Maga a domb szerkezete ilyen.
Nagyon ritka de én már találkoztam vele otthon.

2014.01.18. 21:30:27

@diggerdriver: azt irja a HUf site, hkgy csinalnak pinces megoldast
In a HUF House, every detail of the basement is perfectly matched to the timber-frame construction so that basement and house function together as a single unit.

morsels (törölt) 2014.01.18. 21:32:21

@charlieharper (UK, de nem London!):
Hat biztos a UK-ben limitalva van az epitesi terulet, bar erosem ketlem, hogy ez igy igaz :-))

Szoval az epitesi terulet valoszinuleg nincs limitalva. Ami valoszinu az az, hogy van egy befekteto (csoport), akik egy adott teruletet felosztanak. Ehhez ki kell fizetniuk egy csomo dolgot; a fold tulajdonat (vagy 50 eves berleset, vagy mit tudom en), aztan eldonteni, hogy az adott teruletet hogyan tudjak felosztani (tehat egy egysegre mekkora terulet jut) es mennyit kerhetnek erte.

A bungalow a legnagyobb teruletet foglalo megoldas, igy minden esetben ez a legdrabb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 21:38:50

@charlieharper (UK, de nem London!):
Persze, mondom hogy az ő szempontjukból milyen a fogadószint.
Nekem tetszik az elv egyébként ha meghatározhatom hogy milyen legyen a ház. Pláne azért tetszik mert német.

2014.01.18. 21:40:09

@morsels: vita van rola, idezet egyik cikkbol
www.moneymarketing.co.uk/housing-shortage-attributed-to-more-than-lack-of-open-land/1062460.article
A lenyeg, hogy a fold besorolva van, mire lehet epiteni es mire nem. Tehat, mindenkeppen limitalva van az epitheto foldterulet.

He says: “In the UK and England at the moment we’ve got about 9 per cent of land developed. All we need to do is build on another 2 per cent to 3 per cent of land and we’ll have solved a housing problem.”

“Around 88 per cent would still be rural countryside and we would have completely solved our housing needs for the next 20 years.”

morsels (törölt) 2014.01.18. 21:48:09

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ja, azt nem vitattam, hogy azt szabalyozzak, hogy hova es esetleg mit lehet epiteni.

Ugy ertettem, hogy az epitesi terulet nincs limitalva... vagyis ha mar megkaptad az engedelyt, akkor arra a teruletre epithetsz akar bungalow-t is, csak az egy szoba es konyh lesz :-)

Es vilagos, a fold van besorolva, az az, ami draga, a haz rajta kb 40%-a a vetelarnak.

2014.01.18. 21:52:49

@morsels: Csak akkor akarok venni valamit, ha van ra penzem, ilyen egyszeru. Nem a kartyaval van a problemam, hanem a hitellel, nekem ez nem szimpatikus hogy emberek hitelre vesznek mindent, nyaralast, tevet, ruhat, stb. A bank szempontjabol meg nem ertem, miert nem vagyok jobb potencialis ados, ha nem koltok olyan penzt amim meg nincs (hitelkartya), mintha rendszeresen visszafizetnem a hitelt amit mondjuk felvettem egy iPhone-ra? Ertem hogy hogy mukodik a rendszer, de nem szimpatikus nekem a hitelre epulo eletstilus, ennyi.

2014.01.18. 21:54:17

@morsels: ja, ertem.

Nalunk ugy van, hogy meg van adva, hogy hany %-ig epithetsz a telekre. Be kell adni a helyi onkormanyzat Planning reszre a planning permit-et, ok dontenek. Olyasmiket neznek, hogy beillik -e a kornyekbe stilisztikailag, milyen messze van a tobbi epulettol (erre is van szabaly new build-nel). Ezalapjan kapsz engedelyt/vagy nem. Ha elkezdesz epitkezni, utana a fo fazisoknal jon ki a Building Reg emberek (alapozas, teto, stb), azok mar epiteszek es ok adjak majd ki a muszaki engedelyt, hogy lakhato az epulet.

Ha eputesi telket veszel, azt ugy szoktak hirdetni, hogy telek egy 2szobas vagy 3, stb szobas haz engedelyevel. Az engedely 12 honapig ervenyes, addig el kell kezdeni epitkezni.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.18. 22:01:57

@charlieharper (UK, de nem London!): nekem május végén jár csak le. majd meglátjuk, mi lesz. halifaxnál van egyébként.

morsels (törölt) 2014.01.18. 22:05:46

@Mirjam2:
A credit kartya gyakorlatilag kp.
En sem azert hasznalom, mert nincs ra penzem, hanem azert hasznalom, mert nem penzt hasznalok. A credit kartyaval vasarolt dolgok gyakorlatilag ugyanugy szamitanak, mintha kezpenzzel fizetnek.

Ne felejtsd el, hogy a debit kartyaval valo fizetes az viszonylag uj dolog, talan 8 eve kezdodott elterjedni (legalabbis mifelenk).
Szoval a honap vegen kifizeted a credit kartyat (kozben persze tudni kell, hogy mennyit koltottel ra, hogy beleferjen a budgetbe), szoval csak egy masfajta fizetesi eszkoz.

Ezert nem ertem, hogy miert kell belole valamifele ordogtol valo dolognak tartani.

A hitel meg megint egy mas dolog. Hogy csak akkor veszel meg valamit, ha penzed van ra. Peldaul hazat. Vagy autot. Vagy kazant. Vagy hutoszekrenyt.

Nem veletlenul hivjak big ticket items-nek azokat, amikre ritkan van szukseg, viszont nem olcso dolgok.

De a credit kartyanak semmi koze ezekhez. Talan neked sem artana egy alapveto tanfolyam.

morsels (törölt) 2014.01.18. 22:09:37

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ja, ertem.

Mifelenk ha telket veszel, akkor a kerdes az, hogy 1 vagy 5 (vagy tobb) acret akarsz, aztan oda azt epitesz gyakorlatilag, amit meg tudsz fizetni :-)

Vilagos, varoson belul (vagy suburb) ez nem igy mukodik...

2014.01.18. 22:10:24

@A Tyne folyó déli partja: a halifax mar evek ota lloyds, LBG (lloyds banking group), meg az elozo kormany "kerte meg" a lloydsot, hogy vegey at a halifaxot. A scottish widows is a lloydse. Maradhatsz a lloyds csoporton belul :)

2014.01.18. 22:12:30

@morsels: igen, feletek nincs helyszuke. Angliaban es Mallorcan (mert regebben ott neztem), be van szabalyozva elore, hogy a telekre mekkora hazat epithetsz.

morsels (törölt) 2014.01.18. 22:17:15

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ohh, a varosokban van.
Es hat persze ez hatarozza meg, hogy egy lakas mibe kerul.
Marmint az, hogy hol van :-).
(es ez nem a haznak az ara, hanem a telek; vagyis a 'location'; alapvetoen)

2014.01.18. 22:22:06

@charlieharper (UK, de nem London!): 'A big part of it is the assumption that house prices are going to keep rising.'

Na jo, de ez azert valamennyire igaznak tunik, vagy nem? Meg ha nem is mennek feljebb az arak, illetve nem olyan mertekben mint az elmult evekben, de nehez elkepzelni hogy drasztikusan lemenjenek, illetve nem latom mitol mennenek le. A nepesseg nem csokken, a fizetesek sem csokkennek, maximum stagnalnak. Uj hazak meg alig epulnek, es ahogy a cikkben is irjak, ha epulnenek is, az sem feltetlenul vinne le az arakat. Raadasul az a tarsadalmi trend hogy egyre tobb kisebb, onallo haztartas van mert az emberek kesobb vagy egyaltalan nem hazasodnak es nem akarnak szulokkel / nagyszulokkel egyutt lakni.

2014.01.18. 22:33:29

@morsels: Nem azt mondom hogy penzugyi szakember vagyok vagy valami, de nem ertem miert ne donthetnem en el, hogy szeretnek-e hasznalni valamilyen fizetesi modot vagy sem. Tisztaban vagyok vele hogyan hasznaljak az emberek ezeket a kartyakat, de engem szemely szerint idegesit az a tudat hogy virtualis penzt hasznalok; olyan kartyat szeretek hasznalni ami kozvetlenul a letezo penzemhez kotodik a bankban, vagy keszpenzt, ennyi. Egyebkent itt Szaudiban ahol vagyunk nagyon vicces hogy a helyiek egyertelmuen a keszpenzt reszesitik elonyben, kartyas fizetest meg nem nagyon lattam, sot penztarcat se nagyon, a legtobben nagy koteg bankjegyet huznak elo fizeteskor :)

Latcho Rom 2014.01.18. 22:37:46

@Mirjam2: a pakik is koteg penzekkel jarnak, vagy csak a feher burnuszos gorenyek? :)

Mr Long 2014.01.18. 22:46:41

Ez a sz@r kiirja, hogy a "Hozzaszolasod elkuldese sikerult.", de nem jelenik meg a hozzaszolasom...

Mr Long 2014.01.18. 22:46:43

@charlieharper (UK, de nem London!): O.O nem csodalom, hogy tetszenek ezek a hazak! :D

Mr Long 2014.01.18. 22:46:45

@diggerdriver: Van itt Manchesterben egy bedolt (epp elado) ingatlanfejlesztes. Ott is hasonloan csinaljak a tarsashazat. H acelgerendakbol csinaltak egy vazat es teglakkal kitoltik a "lukakat".

morsels (törölt) 2014.01.18. 22:51:52

@Mirjam2:
Termeszetesen eldonheted azt, hogy te mit szeretnel hasznalni; en csak azt az ellenszenvet, lenezest nem ertem, amivel masokat 'ertekelsz'.
Masreszt a penz (kezpenz) is bizonyos fokig 'virtualis', Gyakorlatilag egy hivatalos (jegybank altal) hitelesitett bizonyitek, semmi mas.

A credit kartya is kozvetlenul kotodik a bankban levo penzedhez. Azzal az apro elteressel, hogy van azonnali hiteled. Amire nincs kamat, ha nem debit kartyat hasznalsz.

Es irom ujra, sokaig nem lehetett debit kartyat hasznalni boltokban, mint most.

Aztan persze itt jon be az, hogy a boltoknak mibe kerul a credit/debit kartya hasznalata, nade nem is ez a lenyeg.

Engem inkabb az lep meg, hogy te ilyen alapvetoen ellenseges vagy az egesz rendszerrel szemben, mikozben ez alapvetoen mukodik. Persze lehet rosszul is hasznalni, nadehat nem arra talaltak ki elsosorban, ugye.

2014.01.18. 22:56:06

@shakti_rom: :) Az helyieknel vannak a nagyobb kotegek, a pakiknal csak par bankjegy van, de nekik sincs penztarcajuk. Pl. szupermarketben azt figyeltem meg hogy van egy helyi pasi egy oriasi megpakolt bevasarlokocsival, meg ot-hat paki egyutt akiknek alig van valami a kosarukban, de osszeadjak a penzuket es egyutt vasarolnak. Igy a 'koteg' penz is kozos, es egyutt tobbnek latszik, gondolom.

2014.01.18. 23:03:27

@morsels: Ugy tunik felreertheto volt amit irtam, egyaltalan nem akartam masokat megitelni illetve nem 'nezem le' vagy minositem azokat akik hasznaljak a kartyakat, hitelt, stb. En szemely szerint, alapvetoen szubjektiv alapon, idegenkedem a kartyaktol; ahogy te is irod, maga a keszpenz is virtualis, ezzel tisztaban vagyok. Viszont azt vettem eszre - teljesen egyeni alapon, nem masokra vonatkoztatva - hogy ha keszpenzt hasznalok, kevesebbet koltok, mert valahogy 'valosabbnak' tunik a tranzakcio mint kartyaval, foleg kreditkartyaval fizetve. Ez en vagyok, mindenki mas ugy fizet ahogy akar / tud, en ezert nem nezek le senkit.

2014.01.18. 23:12:16

@diggerdriver:
" A fúrás sem olcsó otthon ezt úgy oldjuk meg hogy szólunk a falubeli Markológépes Józsinak hogy ugyan már ásson le vagy 4méterig megnézni a talajvizet "
Markologepes Jozsi sem olcso es o sem er ra mindig:) Ha szolnanak nekem, talajellenallas-mero muszereimmel megmondanam par ora alatt, cm - es pontossaggal, ha kell, 1-25m melysegig, milyen a talajszerkezet, hol van a talajviz, agyaglencse, reteghatar, stb. En olcsobb vagyok,mint Jozsi, a talajt sem rongalom, de soha sem erek ra:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 23:19:05

@Mr Long:
A lényeg a hőszigetelés.
Végül is teljesen mindegy hogy vasbetonból vagy vasgerendából van a váz mindkettő rossz hőszigetelő és jó hővezető tehát utólagosan szigetelni kell.
Mostmár olyan irányba halad az építészet hogy helyben kevés emberi erőt igénylő munkát kelljen végezni és a házat gyakorlatilag összeszerelik
Ahol én most dolgozok ott a háznak a vasbeton vázát helyben zsaluzták és betonozták viszont a legaprólékosabb zsaluzó kézimunkát igénylő lépcsőket már készen hozták és emelték a helyükre.
Az a lényeg hogy minél több munkát arra szakosodott gyárakban végezzenek el és a helyszínen állítsák össze.
A nagy üvegfelület látványos és szép, már akinek tetszik de rengeteg gyakorlati hátránya van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 23:21:36

@Cascabel:
Korrekt, már csak telefonszámot kell cserélnetek Charlival és a dolog megoldva:)))))))))))))))))))))))))

2014.01.18. 23:29:03

@diggerdriver:
Mint irtam is, en soha sem erek ra:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.18. 23:33:24

@A Tyne folyó déli partja: Az experianra hivatkoztak, de nem mondták el. A poén, hogy az experiannál akkor pont 950-999 közti, azaz excellent ratingem volt.

Amúgy nálunk mi a housing associationtól ajándékba megkaptuk a white goodsokat, vagyis egy év utána tulajdonunkba került a hűtő, a mosógép de a sütő is. A bojler nem, azért HA ügynökség felel.

Otthon lakáslízingnél szerintem hasonló lehet, ami házgépészet, azért valószínűleg a lízingbeadó felel, de a white goods a tied. De ezt nem néztem mostanában, így fogalmam sincs róla, hogy megy.

@morsels: persze, de könnyű abba belefutni, hogy van még 45 napod kifizetni. Könnyebben költi az ember. Emlékeim szerint korábban volt egy tanulmány a kp használat - (debit) bankkártyahasználattal kapcsolatban. Ott is az jött ki, hogy hajlamos az ember kártyával többet költeni.
Persze lehet ezt is normálisan csinálni, de sejtem mire gondolhat mirjam.

Na most látom, írja is itt előttem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 23:44:46

@Cascabel:
Most akkor nem értem. Negatív marketinget csinálsz a Markológépes Józsinak és beajánlod a műszereidet.
Viszont nem érsz rá.
Akkor mégis a Józsi a megoldás?

2014.01.18. 23:46:57

@diggerdriver:
Jozsi megbizhato:) En nem:(

2014.01.18. 23:59:38

@tildy[UK]:
White goods:) Most hallottam ezt a kifejezest elosszor. E-Amerikaban major home appliances a nevuk, haz vasarlaskor, berleskor alapveto dologok, benne vannak az arban: huto, tuzhely, moso- es szaritogep, legkondi, futoberendezes.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.19. 00:10:11

btw, nem tudom láttátok-e de még sehol nincs kiírva, hogy a külföldön élő, de magyar állandó lakcímmel rendelkezők hogyan jelezhetik otthon, hogy hol szavaznának. Midnen más hülyeség kinn van a választási oldalon, meg itt is :

kerelem.valasztas.hu/vareg/MagyarCimKerelemInditasa.xhtml

de ez pont nem.

Valasytasi iroda oldala ayt irja, ugzfelkapun is kerheto , van is Névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek magyarországi lakcímmel rendelkezők részére (NVI) ott, de persze sehol nem lehet ugz regisytralni, ahogy kene.

2014.01.19. 00:13:22

@diggerdriver:
" A lényeg a hőszigetelés."
Es a tuzszigeteles. Az utobbi 10-15 evben nagyobb hangsulyt fektetnek ra, mint a hoszigetelesre. Marmint itt, E-Amerikaban. Meg a femszerkezetu epuleteknel is. Szobak, lakasok, helysegek kozott nem lehet meg 1mm atmeroju nyilas sem, ahol a tuz atterjedhet leghuzattal. A falak osztalyozva vannak, hogy mennyi ideig kell a tuzet kibirniuk: 1-2 vagy 3 ora hosszat. A fontosabb falak peldaul 3 retegben vannak gipszkartonozva, mindket oldalon, 5/8 inches tuzallo gipszkartonnal. A lepcsohazak, lakasok ajtajai fembol lehetnek csak, stb. A tuzszigeteles szinte egy onallo szakma lett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.19. 00:17:50

@Cascabel: Kedvesem sem ismerte, pedig felsofokon beszel es ir angolul, vegre valami ujat tudtam neki mondani. Igaz, o US Englishul tud.

Ezen mondat masodik resze viszont nekem volt uj:

en.wikipedia.org/wiki/Major_appliance
"The term white goods or whiteware[1] is also used for these items, primarily where British English is spoken, although definitions for the term "white goods" can differ. In the United States, the term white goods more commonly refers to linens rather than appliances"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 00:22:11

@Cascabel:
Itt ez még nem hangsúlyos.
Talán annyiban hogy hungarocell helyett a falak között inkább kőzetgyapotot használnak.

morsels (törölt) 2014.01.19. 00:31:03

@tildy[UK]:
Meg kell tanulni, hogy hogyan kell hasznalni.
Nem pedig eleve valamifele ordogtol valo dolognak minositeni, amit ha valaki hasznal, akkor az biztos nem tudja beosztani a penzet.

morsels (törölt) 2014.01.19. 00:35:47

@diggerdriver:
Te nem tudod, hogy Kanadaban hogyan epitkeznek :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.19. 00:50:37

@morsels: persze, de meg en is belefutottam ebbe a hibaba, pedig ha valaki soher, na az en vagyok.

morsels (törölt) 2014.01.19. 01:00:23

@tildy[UK]:
Meg te is? :-))
Hat akkor ez tenyleg valami nagyon alattomos dolog lehet :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.19. 01:04:25

@morsels: eleinte tul csabito volt, en meg picit elcsabultam. :D Node most mar okosan megy.

morsels (törölt) 2014.01.19. 01:11:26

@tildy[UK]:
Szoval teged is el lehet csabitani...
:-)

Világpolgár2012 2014.01.19. 01:30:15

@charlieharper (UK, de nem London!):
Úgy látszik, nagyon megegyezik az ízlésünk házakból, a HUF házak nekem is a kedvenceim mióta először láttam a Grand Design-ban, kb. 10 éve, ha nem több.

Egyébként van egy csomó infomációm a talaj tesztekről és pincékről, mert az egyik tantárgyam sustainable construction technology és nagyon részletesen foglalkoztunk ezzekkel a területekkel is :) Ha kell és van időd olvasni, szívesen átküldök privátban egy köteg dokumentumot. Erre nem kell várnod, mint a curry receptre, mert itt lapulnak a számítógépemen!

Világpolgár2012 2014.01.19. 01:39:07

@diggerdriver:
Neked is küldhetek egy paksamétát a talajtesztekről és a pincékről, ha érdekel a téma!

Mr Long 2014.01.19. 02:13:31

@diggerdriver: Ilyet meg nem lattam, azert "csodalkoztam". Nkem tetszik ez, hogy megepitenek egy harom emeletes acelvazat, utana kitoltik. Raknak ra hoszigetelest is, raanezesre hungarocell.
Nekem tetszne egy ilyesmi nagyablakos haz, felteve, ha valaki takaritgatja rendesen :) Asszony van ellene, neki a "modern" lakohazak sem tetszenek padlo-plafon ablakokkal. Nem akar egy akvariumban elni :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.19. 02:27:22

@morsels: vittem haza nagycsomo nexust. (napi devizaarfolyamon valtva, semmi bevetelem nem volt rajta). Persze hitelkartyara vetem emg, persze sokan forintban otthoni szamlara fizettek. Ami oke, ra is kerult, de az a penz otthonra is kellett.

Igy amikor letelt a 45 nap es visszafiyetni kellett itt , akkor szivtam kicsit a fogam....

Világpolgár2012 2014.01.19. 02:50:57

@Mr Long:
A hőszigetelést általában már beépítik a panelokba és a kész panelekkel töltik ki az acélvázat. Aztán megy rá a különböző vízhatlan burkolat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 10:16:59

@Mr Long:
Nekem sincs bajom vele.
Mármint az acélvázas technológiával, feltéve hogy csinálnak az én ízlésemnek megfelelő házat is.
A párodnak teljesen igaza van.
A sok, nagy ablaknak az a hátránya hogy nincs előnye.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 10:20:27

@Világpolgár2012:
Jó, csak az acélvázat is szigetelni kell.
A Charli által feltett képen nem kicsit hangsúlyos maga a váz ami nem baj mert stilisztikai elem de kúrva jól vezeti a hőt kifelé.

2014.01.19. 10:35:01

@Világpolgár2012: igen, igen, nagyonis erdekel!
A HUF oldalat nezegetem, de inkabb sales pitch es kuldenek a Sales-hez.

Mr Long 2014.01.19. 10:53:46

@Világpolgár2012: Ebben az epuletben nem panel tesznek, hanem szepen vorosteglat, rendesen falat huznak a vazba. Annyi a kulonbseg, hogy az acelszerkezet a teherviselo, igy nem kell fofalaat epiteniuk, hanem mindenhova alap teglat tesznek kivul. Gondolom bent gipszkartonozzak a valaszfalakat.
A hoszigetelest meg a kesz teglafalra kivulrol teszik ra.

2014.01.19. 11:22:47

@diggerdriver: az acelvazat hogy szigetelik? Hungarocell?

morsels (törölt) 2014.01.19. 12:00:32

@tildy[UK]:
Mi az a nexus?

Nade tenyleg nem erted, hgy nem a hitel a problema, hanem hogy te hogyan hasznaltad? Tudod, meg tudtok lepni neha. Elvileg ti mar felvilagosultak vagytok, tapasztaltak, aztan ha valamit a sajat karodon kell megtanulnod, meg mindig mast hibaztatsz.

Persze, a bankokat lehet hibaztatni egy csomo dolog miatt (meg az oket szabalyzo kormanyokat), nade a credit card mar viszonylag regi koncepcio.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.19. 12:14:34

@morsels:
nexus 4 es 5.
Telefon.

"Nade tenyleg nem erted, hgy nem a hitel a problema, hanem hogy te hogyan hasznaltad? Tudod, meg tudtok lepni neha. Elvileg ti mar felvilagosultak vagytok, tapasztaltak, aztan ha valamit a sajat karodon kell megtanulnod, meg mindig mast hibaztatsz."

Beszelj a magad neveben, vagy mirjameban, banomisen. En senkit nem hibaztattam, magamon kivul. Hidd el, abban nagyon jo vagyok.

Sehol nem irtam , hogy a hitel maga a problema, vagy hogy en ezert masokat hibaztatnek. Ha megis, akkor tevedtem, d etudomasom szerint nem.

Csak azt mondtam, csabito tud lenni, en meg kisse elcsabultam.

DieNanny CH 2014.01.19. 12:18:21

@nyuszigonosz/D/:

"Így kimondottan arra jártam kutyust sétáltatni, mert érdekelt."

Ezért szeretek én a gyerekekkel sétálni menni, mert így nem feltűnő, ha építkezést, vagonokból való kirakodást, vagy akár bokor metszést végignézek... Mert azért milyen fura látvány, ha egy felnőtt nő megáll bámészkodni...
A közelemben van egy garázs, ahol a tulaj a lakóautóját tartja. Megállt mellette egy fogyatékos - a közelemben van az intézetük - a tulajtól kérdezett pár dolgot, mire ő megengedte, hogy benézzen az autóba, meg ilyesmit. Hát, irigyeltem... :-)

DieNanny CH 2014.01.19. 12:33:17

@diggerdriver:

Teljesen laikusként belekotyoghatok?
Én úgy képzelem a talajvizes helyekre a pincét, mint egy fordított medencét.
Ugyebár, egy jó medence nem engedi KI a vizet. Akkor a jó pince meg nem engedi BE a vizet. Tehát fordított módszerrel létrehozni egy nagy medencét, és arra jön a földszint. (Természetesen rendes szellőztetés a pincébe, meg ilyesmik is kellenek.)
De az alapkoncepció ez, nem?

DieNanny CH 2014.01.19. 12:36:29

@diggerdriver:

Ez előírás, hogy belmagasság 2,6 legyen? Mert itt Svájcban az 1,9 is előfordul, az én lakásom 2,3, az otthoni házam 2,75, de én úgy vagyok vele, hogy a 2,5 a legideálisabb, komfortérzeti és fűtési szempontból.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.19. 12:37:35

@charlieharper (UK, de nem London!): hát, eredetileg azért volt az előző mortgage Halifaxos, mert csak ők adták meg a hitelt:) mert akkor kezdtem a mostani munkahelyemen, kb. 12-13 ezres fizetéssel, és még próbaidős voltam. a többiek nem adtak:) de nem tudom, hogy melyikek nem, mert a csaj (a mortgage advisor végigfuttatta a gépen az adatokat, s az jött ki, hogy a Halifaxnál van elérhető. a mostani lakásnál meg maradtam náluk, sőt, számlát is nyitottam:)

morsels (törölt) 2014.01.19. 12:40:14

@tildy[UK]:
Igy kezdodott a beszelgetesunk:

"persze, de könnyű abba belefutni, hogy van még 45 napod kifizetni. Könnyebben költi az ember. Emlékeim szerint korábban volt egy tanulmány a kp használat - (debit) bankkártyahasználattal kapcsolatban. Ott is az jött ki, hogy hajlamos az ember kártyával többet költeni.
Persze lehet ezt is normálisan csinálni, de sejtem mire gondolhat mirjam.

Na most látom, írja is itt előttem."

Szoval nem mirjam neveben beszelek, te csatlakoztal hozza.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.19. 12:55:03

@morsels: nem erdekel kulonosebben, de nem szeretem,ha olyat probalnaka szamba adni, amit nem mondtam.
Marpedig ezt allitottad rolam:
"Nade tenyleg nem erted, hgy nem a hitel a problema, hanem hogy te hogyan hasznaltad? Tudod, meg tudtok lepni neha. Elvileg ti mar felvilagosultak vagytok, tapasztaltak, aztan ha valamit a sajat karodon kell megtanulnod, meg mindig mast hibaztatsz."

Azt hiszem felesleges tobbet errol beszelhgetnunk, ha nem erted, hogy en nagyonis ertem , hogy nem a hitel problema, es nem hibaztatok masokat sem. Az, hogy te ilyet lattala mondandomba netan, nem az en hibam.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.19. 13:03:34

@Cascabel: nálunk, mikor először kijöttünk albérletbe, nem volt se tűzhely, se hűtő, se mosógép. előbbi kettőt két nap múlvára ígérték (két hétig tartott, mire lett), mosógépről meg közölték, hogy we don't provide that...köszi. 2005ben, Angliában. ezért vettünk egyet, de röhejesnek tartom, hogy egy albérletben, a 21. században nem alapfelszerelés a mosógép. amúgy hallottam vicces dolgokat, ismerősöm azon volt kiakadva, hogy étkezőasztal nincs, közölték, mert nincs dining room area. a konyha meg pici volt asztalhoz. na de akkor hol egyen az ember, tálcán?

A Tyne folyó déli partja 2014.01.19. 13:03:46

@diggerdriver: állítólag a nikecell tűzveszélyes...a külső szigetelésre meg még mindig nem jöttek rá.

és hiába van itt enyhébb tél, mint otthon, azért a szigeteléssel sokkal jobb lenne, az én lakásomban pl. elég szar a fűtés, s hiába megy, az előszobában van kb. két fok, és a fürdőt se melegíti fel, meg a padlóról árad a hideg akkor is, ha megy a fűtés. és az ablak mellett is hideg van, fűtés mellett. gyakorlatilag csak a radiátor mellett van meleg...

A Tyne folyó déli partja 2014.01.19. 13:03:48

@tildy[UK]: be kell állítani, hogy automatikusan fizesse vissza. direct debittel. így nem kell rá odafigyelni. nekem volt (van, csak már nem használom) a kreditkártyához internetes oldal, s ott ezt be lehetett állítani, ment észrevétlenül.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.19. 13:03:52

@diggerdriver: de világos lesz, nem? mondjuk, én se rajongok azért, hogy mindenki belásson, nagy ablakom van, be is van húzva a szalagfüggöny mindig...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.19. 14:03:28

@A Tyne folyó déli partja: be van ra allitva, igy lett alapbol kotve.

Mint irtam, sosem volt a visszafizetessel gond, de azert szivtam rajta kicsit a fogam, mikor lehuztak egy nagyobb osszeget. Pedig megvolt a fedezete, meg nem magamnak vasaroltam , csak ugye a penz egy resze magyar szamlamra ment vissza, fizetni meg itt kellett.

nyuszigonosz 2014.01.19. 15:52:21

@DieNanny [SZ,CH]: Kutyussal mászkálni tényleg érdekes, mert minden nélkül ott állok meg és bámulok, ahol gondolom / vagy ahol a kutyus is úgy gondolja:-))

Amúgy meg, ha valami érdekel, akkor olyankor is megállok megnézni, ha nem a kutyussal vagyok.
Hogy mások mit gondolnak rólam, ha állok és nézek valamit, az nem szokott érdekelni.

Még amit a pincékröl írtál. A jó pince-izoláció alapfeltétel, és nagyon drága dolog.

2014.01.19. 18:14:49

@A Tyne folyó déli partja: A mosogep valoban nem alapfelszereles alberletben Angliaban, en mar tobb helyen laktam ahol nem volt es mosodaba jartunk mosni, nem volt kellemes elmeny, viszont az ilyen helyeken alacsonyabb a berleti dij.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 18:26:30

@Mr Long:
Angliában nem a külső falra teszik a szigetelést hanem két fal közé vagy oda sem hanem csak a légrés szolgál hőszigetelésként.
Volt szerencsém sok új építésű lakóparkban dolgozni.
A legújabb angol technológia az hogy kívülre felhúznak egy kisméretű téglából készült falat, belülre pedig egy másik falat szürke könnyített beton blokktéglából. A kettő között hagynak 15cm légrést amibe vagy raknak kőzetgyapotot vagy nem.
A két falat fugába fogatott tartókkal kötik össze.
Az adott háznál mivel német technológia lehet kívül hungarocell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 18:28:53

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nem biztos. Macerásabb mintha fával burkolnák. Nem tudom.
A hungarocellt ragasztani kell glettelni kell hálózni kell majd színezni. Ráadásul rengeteg szegletben kis területen.
Én fával burkolnám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 18:32:13

@DieNanny [SZ,CH]:
Tökéletesen igazad van.
Ezt úgy nevezik hogy teknőszigetelés.
Az egész pincét mint egy teknő körbeveszi a szigetelés.
Teljesen jól gondolod.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 18:34:23

@DieNanny [SZ,CH]:
Egy általános számot mondtam.
2,5-2,8ig szerintem korrekt.
Apám kőműves volt és valahogy bennem a 2,6m rögzült.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 18:37:12

@A Tyne folyó déli partja:
Nem tudom hogyha a két fal között van akkor miért tűzveszélyes de biztos aki ért hozzá az meg tudja magyarázni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 18:40:03

@A Tyne folyó déli partja:
A nagy ablakon keresztül télen kihűl a lakás nyáron meg felmelegszik.
Ha meg behúzod állandóan a függönyt akkor meg minek?

A Tyne folyó déli partja 2014.01.19. 18:42:40

@Mirjam2: ezt a munkahely nézte ki nekünk, ahova jöttünk dolgozni. mi asszem 250 fontot fizettünk hetente a szobáért, de mivel ugye a szerződés a munkahellyel volt, nem tudom, hogy ők összesen mennyiért bérelték. a lakbért levonták a fizetésből:) magamtól, magunktól nem is mentünk volna olyanba, ahol nincs mosógép, nem érintett túl jól bennünket.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.19. 18:42:40

@diggerdriver: pedig nekem azt mondták, hogy állítólag az új házak már szigeteléssel készülnek.

Világpolgár2012 2014.01.19. 19:06:00

@diggerdriver:
Küldtem e-mailt, remélem, átment, mert elég sokmindent küldtem.

Világpolgár2012 2014.01.19. 19:14:15

@diggerdriver:
Ha a HUF házra gondolsz, amit Charlie belinkelt, az favázas, kevésbé vezeti a hőt és elég jól vannak szigetelve, nem hiába a német precizitás. De abban igazad van, hogy a acélvázas viszont nagyon vezeti és azt bizony rendesen szigetelni kell.

Világpolgár2012 2014.01.19. 19:24:21

@Mr Long: @diggerdriver:
Mint Digger is írta, tégláról kívülre nem tesznek errefelé szigetelést, mert a tégla ilyen esetben külső burkolat és a szigetelés belülről van. Ha a szigetelés kívülre kerülne, akkor a tégla nem tudna lélegezni és bepenészedne. Lehet egyébként kívülről szigetelni, de nem túl gyakori és akkor a fal nem téglából, hanem pl. beton blokktéglából van.

Amit Digger írt, az a cavity wall, bár nem új egyébként, de ez a legelterjedtebb lakóház építési módszer Angliában. A külső tégla csak arra szolgál, hogy megvédje a házat az esőtől, széltől, naptól, stb. A cavity részbe megy a szigetelés, a belső beton blokktégla fal pedig a teherviselő. Itt egy rövid infó:

en.wikipedia.org/wiki/Cavity_wall

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 19:44:30

@A Tyne folyó déli partja:
Én sem mondtam mást.
A légrés a szigetelés amit lehet fokozni kőzetgyapottal vagy hungarocellel.
A levegő a legjobb hőszigetelő amit úgy lehet fokozni hogy minél több és minél apróbb kamrára tagoljuk.
Ezért a hungarocell a legjobb ebből a szempontból.
Tégláknál még szokták azt csinálni hogy fűrészport kevernek az agyagba és kiégetéskor a fűrészpor elég, a helyén kicsi kamra marad fokozva a hőszigetelést.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.19. 19:44:31

@Világpolgár2012: Na akkor ha visszajottem megnezem az epitkezest. Szerintem ugy csinaljak, ahogy mondtam, de lehet rosszul lattam.
Az erkelyen szivarozgatok most es barhol kopogtatom a falat kivulrol olyan hangja van,.mint aoam falanak es o utolag szigeteltette a hazat.

morsels (törölt) 2014.01.19. 19:45:13

@diggerdriver:
Gyanitom arrol van szo, hogy az egyik lakasbol ne terjedjen konnyen at a tuz a masikba.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.19. 19:46:58

@diggerdriver: Azt vagod Diggi, hogy Charli azt tervezi meghiv minket vitorlazni es pecazni?

A Tyne folyó déli partja 2014.01.19. 19:47:02

@diggerdriver: a tesómnak mondták ezt, hogy azért nem nikecellt használnak, mert az állítólag tűzveszélyes. a logikát kérdezd az angoloktól:)

azért itt a North Easten attól nem nagyon kell félni, hogy felmelegszik a lakás:) amúgy, ilyen szalagfüggöny van, szóval nincs sötét, csak nem óhajtok akváriumban élni. és nyugatra néz, szóval nyáron, mikor süt a nap, nagyon besüt, zavaró.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 19:49:10

@Világpolgár2012:
Favázas? Kérdeztem Charlit de nem derült ki.
A favázas háznál az van hogy különlegesen kezelt és szárított fát kell használni mert a fa a légnedvesség hatására mozog. Ez a mozgás pedig a fal kapcsolódásánál repedéseket okozhat.
Londonban egyébként rengeteg régi favázas házat látni. Szász örökség.

Világpolgár2012 2014.01.19. 19:53:19

@diggerdriver:
Igen, a HUF házak favázasak és igen, különlegesen kezeltek :) A favázba mennek a különböző panelok, amik lehetnek fal vagy ablak panelok. Azért is tudják olyan gyorsan felhúzni, mert minden előre le van gyártva Németo-ban, aztán utána már csak összeszerelnek mindent a helyszínen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 19:53:50

@Világpolgár2012:
Így igaz ahogy írod bár azt vitatnám hogy a külső fal csak védőfal.
Ugyanolyan vastag mint a belső blokk és még keményebb is. Mindkét fal teherviselő.
Szigetelést nem mindig raknak a falak közé.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 19:56:37

@morsels:
Láttál már hungarocellt égni?
Egy pillanat alatt összezsugorodik és elalszik a tűz.
Szinte nem is látni hogy ég.

Világpolgár2012 2014.01.19. 19:56:50

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Lakóházakban előfordul az utólag szigetelés, mert pl. a régi viktória-korabeli házak nem voltak a mai értelemben szigetelve és sokan azt utólag csinálták meg, de vigyázni kell vele, főleg, ha téglára megy a szigetelés, mint, ahogy írtam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 19:59:07

@Világpolgár2012:
A Victoriánus házaknak milyen a falszerkezete?

Világpolgár2012 2014.01.19. 20:02:14

@diggerdriver:
A cavity wallban a külső fal nem teherviselő, biztos vagyok benne :) Bár tényleg majdnem egyforma vastagságúak, a tégla 102.5mm, a beton blokktégla 100 mm, ezek a sztandard méretek. Tudok küldeni rajzokat is, tavaly csináltam sokat. A tetőszerkezet a belső falra megy, az emeleteket is a belső fal tartja, a külső fal nem tart semmit.

Világpolgár2012 2014.01.19. 20:06:09

@diggerdriver:
Solid tégla általában. Azért is van olyan sok lyuk a házon, hogy szellőzzön, mert külonben a falak bepenészedtek volna. Ami persze a mai életszinvonalnak nem felelt már meg, ezért kell az utószigetelés.

2014.01.19. 20:07:05

@Világpolgár2012: a cavity wallt par eve agyonhirdettek, volt ra government scheme, kb kethetente jott valaki kopogtatni, hkgy megcsinalna.
@diggerdriver: mert nem tudom, szerintem favazas.

Világpolgár2012 2014.01.19. 20:07:08

@diggerdriver:
Igen, jó technologia szerintem is, szinte biztos, hogy én is így építenék egy modern házat. Faváz és szuper szigetelt panelok.

2014.01.19. 20:09:39

@Világpolgár2012: figyelj, miert van a 80-as, 90-es evekben keszult semi-ken es detached-eken felul szellozo? A ket teglasoron atjar a levego. Hogy a tegla szellozzon? Baromira nem hatekony igy futeni.
Amikor mi beloltoztunk meg nem volt szigetelve a tetonk es a padlas es a haloszobak kozott egy gipszkarton plafon volt. Szelesebb napokon lobogott a haloszobaban a hajam.

Világpolgár2012 2014.01.19. 20:12:08

@diggerdriver:
Ja, még a régi favázas házakról. Már a kora középkorban is használtak favázat Angliában, de akkor még a falak általában vályogból voltak.

morsels (törölt) 2014.01.19. 20:17:40

@diggerdriver:
Mint irtam, reszemrol ez csak feltetelezes.
Egyfajta 'tuzfal', amihez vannak jobb anyagok is, mint a hungarocell. Megintcsak feltetelezes reszemrol :-)

Biztos hogy a hungarocell egese nyoman nincs mergezo fust? Hogy csak osszezsugorodik? Mondjuk akkor megint csak nem jo tuzfalnak... de nem ertek hozza.

Világpolgár2012 2014.01.19. 20:25:32

@charlieharper (UK, de nem London!):
Mire gondolsz, hogy felül?

Van egy úgynevezett weephole, ami a külső falon szokott lenni, úgy néz ki, mint egy lyuk a téglák között, az azért, van, hogy a cavity wall szellőzzön, az esetleges bejutott víz ott távozzon és a pára ne halmozódjon fel.

Valamint a tető alatt is van szellőzőlyuk (ventilation hole), ez szintén azért, hogy a tetőben ne halmozódjon a pára és ne penészedjen be.

Egyébként a 80-as, 90-es házak a legrosszabbak, mert azok pont azelőtt épültek, mielőtt a minimum szigetelés meg lett határozva lakóházakon, szóval sok alig volt szigetelve, főleg a padlások. Ahogy írod, csak gipszkarton, mert annak már nem kellett terhet tartania (max. a viztartályt :)))

A mostani házakon a minimum tetőtéri szigetelés már azt hiszem 300 mm szigetelőanyag. A legnagyobb probléma egyébként mindig a megfelelő szigetelés és a megfelelő szellőztetés megtalálása. Meg persze, hogy hogyan lett kivitelezve az építkezés, mert a legjobb tervek mellett is lehet rossz kivitelezés.

2014.01.19. 20:34:47

@A Tyne folyó déli partja: ja, nalunk is ilyen szellozo volt, amig szet nem szedettuk a furdot. Most mar zarhato vent van.
Igen, jogosultnak kellett lenni ra, ha jol emlekszem. Mi nem voltunk, de lett volna valamilyen mas megoldas, mar nem emlekszem, mert mast valasztottunk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 20:43:11

@Világpolgár2012:
Várjál várjál, igazad van.
Most hogy mondod visszagondolva emlékszem hogy a külső falat megszakítás nélkül húzzák tovább az első födémnél is.
Azért nem látni hol kezdődik a második szint.
Igazad van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 20:47:35

@morsels:
A füstje az mérgező de nem nagyon füstöl.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 20:51:42

@Világpolgár2012:
Na azt hiszem te vagy a megfelelő ember aki megmondja nekem miért ragaszkodnak az ángliusok a padlófödémhez?
Na annak is az a hátránya hogy nincs előnye.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 20:53:24

@Világpolgár2012:
A dokumentumokat megkaptam. Ugyan megnyitni nem tudom mert valami szövegkódot kér hogy Windows közép európai vagy koreai vagy vietnámi.

Mr Long 2014.01.19. 20:54:38

@Világpolgár2012: A haz, ahol lakom 2008-ban epult, es ha kopodtatom olyan hangja van, mintha vakolva lenne a hungarocell, vagy valami hasonlo anyag. Kb ugy tudom elkepzelni, mint ahogy Magyarorszagon csinaljak, ott apamnal is a teglafalon van a hungaroceles utolag szigeteles.
De csak menet kozben lattam a korabban emlitett epuletet, majd hetvegen megnezem, ha nem felejtem el.

Világpolgár2012 2014.01.19. 21:09:37

@diggerdriver:
Mi az a padlófödém? Én tőled tanulok sokat, hogy magyarul, hogy mondanak dolgokat az építőiparban, de ezt nem tudom, mire érted :)

Világpolgár2012 2014.01.19. 21:11:50

@diggerdriver:
Pdf-ben ment a legtöbb, van Adobe olvasód? Majd meglátjuk, hogy Charlie meg tudja-e őket nyitni, hogy kiderüljön, hol a hiba. Ha nem sikerült neki sem, akkor megpróbálom valahogy máshogy küldeni.

Világpolgár2012 2014.01.19. 21:15:02

@Mr Long:
Több lakásos lakóépület vagy családi ház? Hogy néz ki kívülről?

2014.01.19. 21:19:03

@Világpolgár2012: igen, megnyilt. Most kezdem olvasni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 21:23:52

@Világpolgár2012:
Az a padlófödém ami itt minden ház alatt van.
Az alacsony lábazatra gerendázatot raknak béléstestekkel és az alul lévő 30-50centi légrést kiszellőztetik.
Biztos látod alul a szellőzőrácsokat.
Ugye nálunk megépül az alap arra a lábazat és az egészet feltöltik földdel arra megy a fogadószint.
Itt meg olyan a földszinti fogadószint mint az emeleté.
Miért?
Áthúz a levegő a ház alatt.
És?
Az miért jó?

A Tyne folyó déli partja 2014.01.19. 21:24:23

@charlieharper (UK, de nem London!): nekem mindegyik helyiségben van egy ilyen, a nappaliban meg kettő is. nem csoda, hogy nem sülök meg...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 21:24:33

@Világpolgár2012:
Akkor tanulunk itt egymástól rendesen:)))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.01.19. 21:58:15

@Világpolgár2012: Na akkor tegyuk rendbe.
Fateromnak egy tegla csladi haza van Mo-n. Utolag lett szigetelve hungarocellel, ahogy csinaltak sok helyen ott a szigetelest utolag a lakasra.
En egy tarsashazban lakom most, kivulrol vakolt es amikor kopogtatom az a tompa hangja van neki, mintha "ureges" lenne. Szerintem itt is kulso szigeteles van a hazon.
A google mapson megneztem (hatulrol az epites alatti kep van rola) es ezt is acelvazba epitettek, ott meg csak az acelszerkezet van kesz.
Az az epitkezes amit lattam szinten acelvazas es a teglak sok helyen be vannak pakolva mar es alulrol elkezdtek ratenni a szigetelest, ha jol lattam. Majd hetvegen elmegyek megnezem, ha nem felejtem el.

Világpolgár2012 2014.01.19. 22:01:35

@diggerdriver:
Oké, értem mire gondolsz.

Szerintem már nem nagyon használják ezt a fajta földszinti konstrukciót, mert nem érné el a minimum megszabott szintet a hőátengedésben (U-value) és szigetelésben. A szellőztetés minden esetben a penészedés elkerülése és a víz és páraelvezetés miatt van. Persze van egy csomó ilyen ház még, én nem szívesen vennék ilyet, mert tényleg nagyon nehéz befűteni.

Ami inkább használatos lakóházak alatt mostanában: tömorített föld, vizszigetelés, hőszigetelés, első betonréteg (min. 100 mm), második betonréteg (floor screed - 50 mm általában), majd a burkolat. A első betonréteg mehet a szigetelések alá is.

Világpolgár2012 2014.01.19. 22:08:41

@Mr Long:
Persze, anékül, hogy látnám, nem tudom megmondani, hogy mi van a falban :) Itt találsz egy csomó információt, hogy hogyan épülnek acélvázas lakóépületek:

www.steelconstruction.info/Residential_and_mixed-use_buildings#Resources

Világpolgár2012 2014.01.19. 22:25:22

@diggerdriver:
Ja, az amit még utálok, hogy ez a fajta fagerendás emelet konstrukció van a családi házakban és nem kötelező hangszigetelést közé tenni. Lakásokhoz kell, de családi házba nem és persze a hang nagyon jól utazik az emeletek között. Ha magamnak építenék, akkor én biztos tennék hangszigetelést az emeletek közé.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 22:25:41

@Világpolgár2012:
Nem nem, én már a sokadik építkezésen vagyok ahol új házak alá is csinálják a padlófödémet.
Mindjárt teszek fel képet.
Itt Londonban szinte minden ház ilyen.

Világpolgár2012 2014.01.19. 22:26:42

@diggerdriver:
Van alatta beton? Mert akkor a talajmozgás miatt is lehet.

Világpolgár2012 2014.01.19. 22:28:08

@diggerdriver:
Van Adobe olvasód? Ha nincs, akkor itt letöltheted, hátha segít:

get.adobe.com/uk/reader/

Most megyek vacsorázni, majd fojtathatjuk később, vagy holnap!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 22:47:05

@Világpolgár2012:
Nincs.
Ez a klasszikus hagyományos padlófödém.
A Carshaltoni harmadik képen a garázs alá is ezt rakják.
Érthetetlen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 22:52:30

@Mr Long:
Teljesen korrekt.
Zöldövezetben. télikerttel, tavacskával:)))))))))))))))))

Világpolgár2012 2014.01.20. 00:13:20

@diggerdriver:
Erre rögtön az jut eszembe, hogy olcsóbb :) De holnap mindenképpen rákérdezek!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 00:22:20

@Világpolgár2012:
Szerintem meg drágább.
Bár most hogy belegondolok....
Nem tudom.
Ezek képesek hagyományőrzésből is ragaszkodni hozzá.

Világpolgár2012 2014.01.20. 00:39:05

@diggerdriver:
Ja, a hagyományörzés nagy szó, de szerintem inkább azért, mert lusták tanulni újat.

Mondjuk ki kellene tudnom számolni, hogy melyik mennyibe kerül, mert ezt már tanultam! Ránézésre, kevesebb előkészítés kell hozzá és kevesebb anyag, de majd utánajárok.

Világpolgár2012 2014.01.20. 18:27:01

@diggerdriver:
Oké, utánakérdeztem a padlófödémnek (suspended floor angolul). Lehetséges indokok (majd fordíts magyarra, amikor kell, légyszíves):
- A föld nem elég stabil és nem elég teherbíró. Ilyenkor piled alapozást használhatnak, ami a földbe leviszi a terhet, a pile-okat a gerendák kötik össze.
- Valami miatt (pl. föld minőség, víz, stb.) szellőztetni akarják a ház alját (ne nevess kérlek!)
- A szervízeket ott akarják futtatni (pl. víz, gáz, stb.)
- Olcsóbb, mert gyorsabb. Az alapozás előre le van gyártva, nem kell helyben önteni és megvárni, amíg megszárad.
- Nem lehet megoldani a beton helyben öntését.
- Fűtésnek használják a ház alatt keringő levegőt (mint a római korban)
- stb.....

Azt, hogy egy-egy projeknél pont miért lett ez kialakítva, a tervezőket kell megkérdezni. Akinek megmutattam a képeidet egyébként nagyon kíváncsi, hogy miért, mert már régen látott ilyet, pedig több, mint 30 éve van az építőiparban. Ha elküldenéd (privátban is lehet), hogy melyik projektek voltak ezek, akkor én írok nekik e-mailt az egyetemről és megkérdezem őket, mert most már mindenki kíváncsi – látod elindítottad a lavinát!

Ami még lényeges, hogy a ház szigetelését nem befolyásolhatja, mert meg kell, hogy legyen a minimum, ami a szabályozásban le van írva. A szigetelés mehet alá, vagy felé vagy pedig a betontéglák már eleve szigeteltek. Szóval emiatt a ház nem szabadna, hogy hőt vesszen a padlón keresztül és nem szabadna, hogy penészedést okozzon. A régebbi építésű házakban, amikor még nem volt szabályozás a szigetelésre, persze gondot okoz nagyon is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 20:56:53

Na akkor...

Első pont.
Carshaltonban olyan kemény volt a talaj hogy a gép alig bírta ásni.
Olyat is láttam mikor nem elég teherbíró a talaj. Olyankor úgynevezett kútalapozást csinálnak vagyis betongyűrűket ásnak le és megtöltik betonnal majd ahogy írtad gerendákkal kötik össze. A gerendák helyben zsaluzott betonnal kiöntött monolit gerendák de teljesen mindegy melyiket csinálják mindegyik padlófödémes.
Mindjárt teszek fel képeket róla.

Második pont.
Miért?

Harmadik pont.
Mindegyik lábazattípusnál ott futtatják a szervízcsöveket elásva. Ha van légrés ha nincs.

Negyedik pont.
Nincs az alapozás legyártva. Én ástam ki majd beöntötték betonnal de nem a föld tetejéig hanem lejjebb kb 60centivel.
A beton tetejére ahogy a képen látszik két sor blokktéglát tettek ami között nincs légrés hanem lapáttal belelapátolták a betont. Gyakorlatilag ez a lábazat. Itt mindkét téglasor teherviselő.
Erre rakják a gerendákat és a béléstesteket.
Hogy mi a könnyebb és olcsóbb a betont felengedni a föld tetejéig és védőcsöveket tenni az alapon keresztül a szervizeknek vagy felfalazni és úgy kihagyni nyílásokat ezt nem tudom.

Ötödik pont.
Ilyen nincs.

Hatodik pont.
:)))))))))))))))))))))))))))

A Tyne folyó déli partja 2014.01.20. 20:59:54

@Világpolgár2012: eh, a csapokat is a hagyományőrzés miatt nem cserélik ki keverőtelepesre...bár nekem az van, mondjuk, csak kettő van a lakásban:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 21:15:19

Először is...
Megint rosszul mondtam a külső téglasor nem teherviselő.
Jól látszik a képeken.

kepkezelo.com/images/r9e73nvkshq56jgrfczo.jpg

kepkezelo.com/images/ejgzz6tulae8up4xw5yh.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 21:25:44

Amiről most írok az egy érdekes technológia, ami otthon ismeretlen míg itt elterjedt és olcsó.
Mikor megvan a kútalap akor a gerendarács vasalását ráteszik és egyszer használatos zsaluval zsaluzzák.
Annyi az egész hogy műanyag hullámpapírral bezsaluzzák amit kívül belül a föld támaszt meg.
Az a lényeg hogy nagyobb és sűrűbb távtartót kell használni hogy a hajlékony műanyagot ne nyomja neki a vasalásnak a föld.
A képen látható gerendarácsot egy nap alatt vasalták, másnap zsaluzták körbetöltötték földdel és kiöntötték.
A hagyományos zsaluzás árát idejét megspórolták. A műanyag lapok benn maradnak.

kepkezelo.com/images/xlkd3iuf3vtf4tqkksrq.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 21:32:25

@Világpolgár2012:
Márpedig a padlófödém lefelé nincs hőszigetelve.
Igaz hogy a béléstestek hasonló anyagúak mint a gázszilikát de a gerendázat brutális hőhidat ad.
Hogy a tetejére ás a járólap közé kerül e valami hőszigetelés azt nem tudom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 21:43:42

Elérhetőséget nem tudok mondani de ez alapján lelehet nyomozni a tervezőirodát.

kepkezelo.com/images/48yainhpnnbm1bxhgba.jpg

kepkezelo.com/images/98s65xutlbwgj99256nl.jpg

A másik ahol most folyik az építkezés ilyen technológiával a önkormányzati beruházás a fővállalkozó a Wilmott Dixon, az építkezés pedig Kilburn-ban a
a Kilburn Station mögött van.

2014.01.20. 21:48:32

@Világpolgár2012: ti vallaltok rajz kesziteset planning es building permithez? Anyagot is megcsinaltok a beadandokhoz?

Világpolgár2012 2014.01.21. 00:01:40

@diggerdriver:
Köszi a képeket és az infót! Ha válaszolnak, akkor majd bemásolom, hogy mit mondtak. Remélem, nem a római fűtés lesz :)

Világpolgár2012 2014.01.21. 01:23:00

@charlieharper (UK, de nem London!):
Sajnos ebben nem tudok segíteni. Ha a pincére gondolsz, ahhoz elég egy kisebb építésziroda, akik családi házakra specializálódnak, például ilyenek:

www.subspace-cambridge.co.uk/

www.harveynormanarchitects.co.uk/how-to/types-of-extension-remodeling/basement-conversions/

Világpolgár2012 2014.01.21. 17:03:10

@A Tyne folyó déli partja:
Bocs, tegnap este nem vettem észre a kérdésedet. Talán ez a cikk a legjobb ebben a témában anélkül, hogy túl technikai legyen a válasz:

online.wsj.com/news/articles/SB1034808366965148988

Egyébként az újabb építésű házaknál már nincs olyan probléma, hogy a melegvíz visszafolyhat a vízrendszerbe, valamint a víznyomás is rendszerezve van, de a hideg és meleg víz így is külön csövekből jön és a csap keveri a kettőt össze.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.21. 23:02:21

@Világpolgár2012: ja, nem kérdés volt, hanem ezt válaszolták:) amúgy, jha, tudom, hogy így is külön jön, a kollégáim egyébként sosem értik, mi a bajom a külön folyóval...sőt, egyikük lecseréltette a mixer tapet különállóra...

Bal 2014.01.25. 08:48:56

@Mirjam2:

hosszú téma, de röviden:

Tipikusnak mondható érveid az angol lakásvásárlás mellett nem veszik figyelembe azt, hogy az ingatlanlufi bedőlésekor lényegében a teljes befektetésed azonnal el fog úszni. Ha pedig a kormány a font elinflálásával / leértékelésével fogja védeni a nyakig eladósodott átlag britet, akkor amiatt tűnik majd el a házba tett vagyonod reálértéke. Szépnek tűnik, hogy a hitel (épp most) ugyanannyiba kerül, mint az albérlet, de a tulajdonosi pozícióval kiteszed magad a piacnak. Ha pedig a kötvények kidurrannak, a kamat felmegy 5-6%-ra, a törlesztők meg fognak duplázódni.

Persze senki sem tudja igazán, mi lesz. Kisembereknek kéne harmincéves trendeket megjósolni, ami persze képtelenség. Lufi mértékéről pár gondolat amúgy:

- tavaly becslések szerint 27%-a volt kínai állampolgár a londoni ingatlanvásárlóknak, tipikusan £2m felett,
- az árak úgy emelkednek, hogy a tranzakciószám lényegében még mindig feleakkora, mint a válság előtti években volt. Alacsony likviditás egyenlő irreális ár. Amikor a mindset megfordul, iszonyat sokan fognak próbálni kilépni majd.
- nagyjából az összes kollégám lakást vagy házat vásárolt az elmúlt három évben. Nem egy nagy minta, de mivel most már mindegyik az élethosszra szóló mortgage-t izzadja, nálunk nem lesz egy darabig új vevő, az biztos. Ha pedig nincs vevő, az árak csak egy irányba mehetnek, lefelé ...
- ha nem is lesz durva sokk, hosszú távú trendek japán minta alapján még emelkedés után hosszú, évtizedes de folyamatos áresés. Nagy értékű ingatlant birtokolni egy gyengülő demográfiájú világban várhatóan nem lesz jó hosszútávú befektetés.

Mi már régóta itt élünk Angliában, de végül Magyarországon vettünk házat ugyanabban az értékben, amiből itt is kijött volna egy (persze feleakkora, és közel sem Bp. közepén levővel ekvivalens) családi ház. Mivel az ingatlanok minden országban kb. 4%-ot hoznak, a magyar kiadásával lényegében ingyen lakunk Angliában. Így egy olyan országban vettünk fel ingatlanpozíciót, ahol az sokéves mélyponton van, nem pedig ahol sokéves csúcson, és ráadásul nem tettünk fel egy megtakarításaink többszörösét érő tétet egy bizonytalan lóra.

Persze a currency risk nyilvánvaló, de az az angol fontnál se kevés, fontunk pedig még lesz sok. A magyar és a K-európai szitu általában véve pedig jó eséllyel jelentősen javulni fog a következő évtizedekben, amikor Kína megrokkan, és az Eu-s államok hazahozzák a termelést közelre.

Szerintem angol ingatlant csak akkor lehet érdemes venni, ha 1. megvan az állampolgárságod (különben könnyen előfordulhat, hogy nem szavazóként téged nem fognak kihúzni a kakiból), 2. totál biztos vagy benne, hogy ebben az országban fogod eltölteni a lejáratig az időt. Egyébként könnyen találhatod magad abban a szituban, hogy nem tudsz költözni. De most még 1-2 esetén is érdemes lehet megvárni, lesze-e piaci sokk.

Mindenesetre az biztató, hogy pont ellened fogadunk, és az első játékod elbuktad. Bocs :D

A Tyne folyó déli partja 2014.01.28. 21:25:14

@Bal: én már a másodikat vettem, és még mindig nem vagyok állampolgár. se nem tervezek örökre itt maradni.

pl. az elsőt el kellett adnom a councilnak, ezt se lehetett tudni előre. akkor is mindenki azzal jött, hogy de majd ha el akarom adni, juj, mi lesz, nem fogok találni vevőt, stb. aztán nem is kellett keresni.

de ha folyton ezen agyal az ember, hogy mert hátha ez lesz, meg az lesz, akkor kb. az utcára nem léphetnék ki.
továbbra is saját lakás párti maradok, nem győztél meg. elegem volt az albérletezésből, egy életre.

kzolika 2014.02.04. 23:10:13

@DieNanny [SZ,CH]: Ezt rosszul tetszik tudni. Torveny irja elo, hogy devizaban is lehet (elo)torleszteni.

kzolika 2014.02.05. 08:05:40

@London2009: Ugye Te vagy a posztolo?
Ha jol vettem ki, akkor ez a lakas Greenwich alatt van? Nekem, ha londoni munka, akkor az egyik cel a Canary Wharf, oda innen jo a kozlekedes. Ez jo kornyek, ahol a lakas van? Budapesti osszehasonlitasban mondjuk Feneketlen-to, Mester utca melletti megujult resz, Ujlipotvaros, hasonlo reszekhez kepest (nem tavolsag a kozponttol, hanem eletminoseg tekinteteben, ezeken a reszeken keves a gazos elem, nem tudjak megfizetni).
Ha nagy az onerom, mondjuk egy ilyen ~200-as lakasnal be tudok tenni 140-et, az mennyivel konnyiti a helyzetemet hitelfelvetelnel? Vagy a depositnak es az LTV-nek a harom ev elotortenet szempontjabol nincs szerepe?

Akos Kiricsi 2014.02.14. 11:58:49

Alap cikknek jo, annak aki nem tudja hogyan mukodik az ingatlan uzlet. Ez csak a mindenki altal ismert felszin. Egyebkent az emberek 95% pontosan ennyit tud az ingatlanokrol. Es ez alapjan velemenyezik az ingatlan piacot. Keves tenyt kozoltel ahhoz, hogy mindenki szamara ertheto legyen az angol piac. Az igazi uzletek nem erre a kaptafara kottetnek. ;) Akit komolyabban erdekel a tema, es persze penze is van hozza az keressen meg.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása