oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 30. 06:50,  Félig háztartásbeli, félig szakember 784 komment

2013. december 30. 06:50 Határátkelő

Félig háztartásbeli, félig szakember

Tulajdonképpen sokféle címet adhattam volna a mai posztnak, mert Krisztina írása nagyon sok témát felölel. Mai utunk Olaszországba vezet, és kiderül, hogyan használják ki a tengerparti szállodákban a kelet-európai munkaerőt, kiderül, milyen is a valóságban az olasz bürokrácia és még sok minden más is. (A fotó természetesen csak illusztráció.)

pár a konyhában.jpg

„Már régóta olvasom a blogot, és sok írás nagyon tetszik, mert olyan országba visz el, és olyan jellemzőkkel ismertet meg, amiket máskülönben nem könnyen szerezhetnénk meg.

A múltkorában elcsíptem egy magyar lány írását, aki itt él Olaszországban, ahonnan valamilyen oknál fogva nem sok írás érkezik, és bizony úgy gondoltam, én is leírom az enyémet. Tetszett a leírása, gondoltam, én is leírom az enyémet.

Ami meglepett, az pont az a megjegyzése volt, amire én itt válaszolni szeretnék. Ahogy írja, ő is egy multinál dolgozott Magyarországon, csakúgy, mint én, aztán a szerelem és a változások Olaszországba sodorták és kipróbálhatta, milyen is külföldön élni.

Idegenvezetésből szerelem

Én is így voltam vele. Otthon dolgoztam, jól fizető állásom volt, lakáshitelem, és ezzel együtt lakásom is természetesen, a belvárosban, és tessék, szeptemberben megtalált egy magyar fiatalember, hogy Olaszországban élő romániai barátjának és annak a főnökének segítsek már Budapesten idegenvezetni, aminek az eredménye, hogy én is ide jutottam.

Szerelem volt második látásra. A kétnapos kirándulásunk után telefonon tartottuk a kapcsolatot, aztán rákövetkező nyáron kijöttem hozzá egy hétre, ami végzetes volt. Onnan már csak azért mentem haza, hogy beadjam a felmondásom, elrendezzem az ügyeim, és kijöjjek hozzá.

Arra gondoltam, hogy azzal a múlttal, amit otthon összeraktam magamnak munkaügyben, nem lesznek gondjaim, még egy ilyen kisvárosban sem, mint Faenza. Hát nem így volt.

Eleinte imádtam, mert kellett az idő, hogy egymással legyünk, és kiélvezzük egymás társaságát. Úgy fogtam fel, mint egy vakációt. Aztán hat hónap múlva már kezdett nehezemre esni a semmittevés. Nincs ez a magyarok DNS-ébe beprogramozva.

Német nélkül nem megy

Elkezdtem szezonális munka után nézni, és legnagyobb meglepetésemre minden tengerparti szálloda recepciójára az angol mellé kellett a német nyelv ismerete is. Az angol ment felsőfokon, az olasz is elég jól beleivódott már a zsigereimbe, elvégre ha az embert nem értik meg az anyanyelvén, egykettőre elsajátítja azt a nyelvet, melyet körülötte mindenki beszél.

Így nem maradt más választásom, mint elmenni egy nyelviskolába, és megérdeklődni, mibe kerülnek intenzív német nyelvtanfolyamok. A tulajdonos egy angol úriember volt, aki felkínálta a lehetőséget, hogy a német tanulása ellenében tanítsak nála angolt.

Örültem nagyon a lehetőségnek, és még azon a héten elkezdtem nála dolgozni. Azonnal volt két privát tanítványom, és egy háromfős csoportom. Majd minden héten adódott hozzá még néhány magántanuló.

Az iskolákban tanított angolról itt nem mondanék sokat, szégyenletes, hogy kik és mit tanítanak itt. A magyar és az olasz iskolák színvonala között óriási szakadék húzódik. Egy munkahelyre például azért nem vettek fel itt, mert az angolom jobb volt, mint a felvételiztető hölgyikéé.

A terv

Az iskolának köszönhetően aztán elkezdtem az önéletrajzom az összes tengerparti szállodába elküldeni, anélkül, hogy kerestek volna recepcióst, gondolván, hátha, és egy este felhívott egy kedves nénike.

Látta, hogy sosem dolgoztam még a turizmusban, de az önéletrajzomból kiderült számára, hogy nem vagyok buta lány, és ha sikerül megszeretnünk egymást, szerinte jó munkásemberré válhatok náluk.

A rákövetkező szombaton a villájában ültem, beszélgettünk, kávéztunk és bonbont ettünk, majd elárulta a hölgy, hogy velem szeretne dolgozni. Óriási boldogság. Ráadásul anélkül, hogy a németet beszéltem volna.

A párom pont ugyanabban a városban dolgozik nyaranta, így együtt lehettünk nyáron, télen pedig itthon ültünk volna, a munkanélküli segéllyel átvészeljük a telet, majd tavasszal újrakezdjük a mindennapos munkát. Ez lett a tervünk!

Egy érdekes ajánlat

Májusig azonban még maradhattam a nyelviskolában tanítani, ahol megbeszéltem a főnökkel, hogy a szezon végén visszatérünk a további oktatásra. Kaptam azonban még egy házaspárt, akik engem kértek tanárnak. Megígérték, hogy hetente kétszer jönnek, csak hogy befejezhessük a tanfolyamot a szezon előtt és ne kelljen tanárt váltaniuk.

Így történt, hogy a gyakori találkozásoknak köszönhetően jó barátokká váltunk, és felkértek, hogy menjek hozzájuk dolgozni, mert épp irodát akarnak nyitni a telekommunikáció terén és szükségük van egy angolul jól beszélő kollégára.

Napokig tartó őrlődés következett. A tengerparti munka, ahová már a szavam adtam, és a leendő főnökasszony nagyon vonzottak, de a mérleg másik serpenyőjében egy határozatlan idejű munkaszerződés állt, ami itt ritkaságszámba megy, ráadásul mindez abban a városban, ahol élünk. Emellett döntöttem.

Jótékonyság vagy pénzmosás?

Nagyon nehezen megmondtam a szállodaigazgatónak, hogy nem vállalhatom el a munkát, bár a szívem megszakad, de a jövőmet kell előtérbe helyeznem, és a nyári négyhónapos szezon helyett egy hosszú távú munkát választok. Megértett, de fájlalta a döntésem.

Így kezdtem el tehát egy „normális" munkahelyen dolgozni. A munkám annyi volt, hogy havonta egy excel formátumban érkezett árlistát módosítsak, azaz a nekünk adott árakat egy szorzóval módosítsam arra, amit a mi vevőinknek adunk, és aztán ezt a fájlt küldjem el két címre.

Máskülönben semmit nem csináltam. Kezdtem gyanakodni, hogy a céget miattam hozták létre, hogy nekem munkát adjanak, mert két jótét lélek volt a munkaadóm, akik gyerek nélkül éltek és imádtak felkarolni külföldieket. De az is megfordult a fejemben, hogy egy pénzmosó cégben töltöm a napjaim.

Lényeg, hogy a céget decemberben felszámolták, és nekem ismét munka után kellett néznem. Hat hónap munka volt az egész. Elkeseredésemben úgy döntöttem, a szívem követem végre és azt fogom csinálni, amire engem a Jóisten megteremtett: segíteni másoknak, a masszázzsal.

Egy hét alatt találtam munkát

Pár évvel kiutazásom előtt ugyanis elvégeztem egy gyógymasszőr tanfolyamot, amit imádtam, de a multiknál dolgoztam és ez csak hobbi maradt. Így kezdtünk el tehát a hegyekben munkát keresni a párommal: ő mint szakács, én mint masszőr.

Sajnos neki akkor már késő volt, november végén már nyitáshoz készülődnek a szállodák, és nem hagyják a legfontosabb munkaerő felvételét az utolsó pillanatokra. Én viszont egy héten belül találtam munkát.

Egy gyors hazaút, hogy üdvözöljem a családot, mielőtt elvonulnék négy hónapra a hegyekbe, majd búcsút mondtam a páromnak is, és beindítottam a karrierem. Kisegítettem a recepcióst is, amikor arra volt szükség, de máskülönben arany hónapok voltak azok.

Reggel teljesen szabad voltam, a munkaidőm délután 4-től 7-ig tartott, azaz 3 óra munka naponta, szabadnap nélkül. Ezzel a munkabeosztással ez nem nehéz, persze én azért maradtam esténként még a bárban kisegíteni, és délután a munkám előtt a recepción besegíteni.

A recepció nagyon bejött. Rájöttem, hogy elrontottam, hogy nem a tenger mellett döntöttem, de utólag könnyű okosnak lenni. Ekkor már tudtam, hogy a jövőm ez lesz, fizikai munka télen, nyáron pedig szellemi, közben meg utazunk és pihenünk. Mindketten.

Még márciusban sikerült leszerződnöm egy tengerparti szállodába recepciósnak, így tavasszal nyugodtan mehettünk kirándulni. Három nyári szezont tudtam le így, a téli kihagyása mellett, ugyanis inkább a relax mellett döntöttünk, és otthonunkat is élvezni akartuk.

Két munkahely egyszerre

A harmadik évem olyan rosszul sikerült, egy olyan szállodában, ami hat hónapot ígért nyárra, és emiatt otthagytam egy másik, bevált szállodát, hogy örökre elment a kedvem a szezonális munkától.

Abban az évben, hála a reggeli recepciósi beosztásomnak, délutánonként már egy másik hotelben, a wellness osztályon is dolgoztam, masszőrként sikerült munkát találnom.

A kellemetlen élményre visszatérve, a szezon végeztével a munkaadóim meg akartak fosztani egyhavi béremtől, ugyanis hála a kegyetlen bánásmódnak, a folyamatos, vendégek előtti megaláztatásomnak, lebetegedtem ülőidegzsábával, ami akadályozott a mozgásban, és egy hónapon keresztül injekcióztak.

Betegszabadságon voltam, de amilyen galád népség a tengerparti munkaadók köre, nem határozott idejű szerződést íratnak alá velünk, hanem behívásos alapon működőt, ami azt jelenti, hogy betegszabadság nuku, ha lebetegszel, vége a munkádnak.

Így vernek át a tengerparti munkaadók

Kénytelen voltam egy szakszervezettől segítséget kérni, akik azt javasolták, vigyük jogi útra az ügyet. Tudni kell, hogy tengerparti munkára előszeretettel vesznek fel külföldieket. Mégpedig arról a keletről, ahonnan mi is jövünk.

Miért? Mert ezek olyan emberek, akik áttelepülnek három-négy hónapra, felveszik a fizetésüket, majd a szezon végeztével hazamennek, és nem érdekli őket, hogy kaphatnának adóvisszatérítést,, munkaviszony megszűnése után járó összeget, stb., hanem hazamennek és kész.

Én sem panaszkodtam volna ezekért az összegekért, ha nem akarják lenyúlni a táppénzem, ami 600 euró volt. A legjobb, hogy ennyi miatt akartam reklamálni, amíg a szindikátus – vagy más néven a szakszervezet, ami ingyen segíti a dolgozót – a szerződésem, a munkaviszonyom, es minden hozzátartozó részletet megvizsgálva fel nem világosított, hogy engem jogosan 5500 euró illetne meg a munkaadótól, ugyanis az sok tekintetben visszaélt a hatalmával.

Ez már szépen hangzik, így természetes, hogy nem hagyom náluk a 600 euróm. Nem borzasztó, hogy mennyit nyernek a külföldi munkavállalón?

Rajtam ennyit nyertek volna, és én az voltam, aki igenis megkértem az áram. Tudom, hogy a tulaj többi szállodájában a recepciósok az enyémtől havi 300 euróval kevesebb fizetést kaptak.

Az ügy vége az lett, hogy bíróságon kívül megegyeztünk, így 2700 euró sikerült kapnom a főnökeimtől. Ezzel le is zártam a szezonális életem.

Az élet vállalkozóként

A párom látta rajtam azon a nyáron, hogy hiába szívták le a vérem a reggeli munkahelyen a recepción, a délutáni masszázsok sokszorosan visszaadták azt, így azt javasolta, önállósodjak, váltsam ki a vállalkozói igazolványom, és fogjak bele a gyógyításba.

Nem mondom, hogy könnyű. Először is a vállalkozói igazolvány kiváltásához kell valami dokumentum, ami igazolja, hogy tényleg képes vagyok a leendő munkát elvégezni. És kell jó sok pénz.

Én Magyarországon szereztem a gyógymasszőri vizsgám még 2004-ben, és ezzel otthon akár már vállalkozást is indíthattam volna, vagy indíthatnék akár most is.

Itt masszírozni csak kozmetikus masszírozhat, gyógymasszázst pedig csak fizioterapeuta végezhet. Én egyik sem vagyok. A diplomám honosítását az egészségügyi minisztériumnál kérhetem, mint massofizioterapeuta. Biztos mindenki ismeri Bruno Bozzetto kis videóját, ha nem, érdemes megnézni:

Ebből nyilvánvalóvá válik mindenki számára, hogy egy ügyintézés itt milyen hosszú és kínkeserves. Én több mint egy éve adtam be a kérelmem. Azt mondták, három hónap múlva adnak választ.

Bürokrácia a köbön

Három hónap múlva jött egy levél, hogy nem teljes a dokumentáció, kell más dokumentum is. Tehát irány haza, új igazolás a magyar egészségügyi minisztériumtól, új kérvény beadása, természetesen új befizetendő díj mellett, majd három hónap várakozás, amikor jön egy levél, hogy nem ismerik el így, csak masszőrként.

Telefonálok, hogy rendben, így is jó, csak küldjék már a papírt, mire mondja a hölgy, hogy azonnal küldjek egy levelet, melyben mégis kérem, hogy massofisioterapeutaként ismerjék el a diplomám, mert szeptember végén lesz egy kongresszus, és újabban sok kelet-európai papírját elfogadják így.

OK. Elküldöm, majd október közepén telefonálok, hogy akkor most mi van, a néni csak habog a telefonba, hogy mihelyst lesz kongresszus, bemutatják az én kérvényem is, és ezzel rámcsapja a telefont. Vagyis elfelejtették, hogy én is a sorban voltam. Most december van, még mindig semmi, és a telefont sem veszik fel.

Mindenesetre nem adom fel. Dolgozom, mint masszőr, együttműködök egy konditeremmel, ahol most már hetente háromszor vagyok jelen, vannak saját vendégeim is, és mindig jönnek újak.

Közben elvégeztem egy posturológia tanfolyamot is, ahol 18 másik, már sok éve a pályán dolgozó kollégával együtt gyűrtük az anyagot öt hónapon keresztül, és a csapatban én értem el a legjobb eredményt.

Nagyon büszke vagyok magamra, mert a többiek között bizony van, aki már 20 éve ezt a munkát végzi, beszélik az olaszt, a gyakorlati nyelvet is, noha én sok tekintetben még jóval mögöttük vagyok.

Egy kicsit ez, egy kicsit az

A páromnak köszönhetően nem kell aggódnom azokban a hónapokban sem, amikor kevés a vendég. És bizony rájöttem, hogy én szeretek így élni. Dolgozom néhány órát naponta, persze van olyan is, hogy nem dolgozom, de ezalatt az idő alatt főzőcskézem, sütögetek, ha már egyszer egy cheffel áldott meg a Jóisten.

Az olasz konyha segítségével tartom a versenysúlyom, még ha sok-sok süteményt is eszem. Ezt szeretném a magyar ismerősökkel és ismeretlenekkel a receptes könyvem segítségével megismertetni.

Boldogan mondom magam félig háztartásbelinek, félig szakembernek. A házimunkákkal sincs semmi bajom. Az évek során rájöttem, hogy nem rossz dolog ez.

Mi, magyar lányok nem erre vagyunk beprogramozva, mert a kegyetlen magyar valóság azt sulykolta a fejünkbe, és hála a feminista mozgalomnak ezt akartuk mi magunk is, hogy bizony a nő is menjen dolgozni, és ne elégedjen meg a gyerekek nevelésével, a háztartás vezetésével, hanem menjen, nyomjon le 8 óra munkát, aztán menjen haza, rakja rendbe a gyerekeket, főzzön vacsorát, készítsen tízórait, reggelit, ebédet, mosson, főzzön, és lássa el a házastársával szembeni kötelességeit is. Tehát ne panaszkodjon az ember lánya.

Én tutira nem haragudnék meg, ha megengedné nekem a párom, hogy ne járjak dolgozni. Ez a mostani megoldás egész tetszetős, hisz megenged annyi szabadságot, hogy a házunk tája is ragyogjon, anélkül, hogy agyon stresszelném magam.

Nem tudnék egyedül megélni, sajnos egyelőre ez a valóság, de nem is ragaszkodom hozzá. Elvégre az együttélés egy férfival azt jelenti, hogy megosztozunk mindenen.

Ezt eleinte nehéz volt elfogadni, de már egészen belejöttem. Megismertem rengeteg csodálatos embert, a vendégeim fantasztikusak, és nekik köszönhetően egy újonnan alakult amerikai futballcsapat masszőre is én vagyok. Remélem, a jövőben elég híressé és sikeressé válnak, hogy megalapozzák a szakmai jövőm és nekik szentelhessem időm legjavát!

A magyar és az olasz nők

Az ide vágyó magyar lányoknak azt javasolnám Olaszmammával ellentétben, hogy elégedjenek meg azzal, ha a párjuk el akarja őket tartani. Ha mindenáron hasznosak akarnak lenni házon kívül is, és nem akarják elbarikádozni magukat a külvilágtól, menjenek önkéntesnek valahová, és legyenek olyanok, amilyenek.

Nem véletlenül választanak magyar lányokat párnak a talján fiúk. Mert bennünk megvan az engedelmesség és a békés természet, otthonteremtők és anyatípusok vagyunk. Ezzel szemben az olasz nők nagyon emancipáltak, parancsolnak, dirigálnak, és nagy a szájuk. Ezt úgy általánosságban nem szeretik a fériak.

Nem rossz élet ez, amit nekünk talált ki a teremtő. Persze muszáj újra képessé tennünk magunkat erre a szerepre. Azért is, mert a nevelés, és a körülmények belénk sulykolták, hogy bizony egy fizetés nem elég a megélhetéshez. Pedig elé lehet, ha lejjebb adjuk az igényeinket.

Tudom, hogy a divat országában élünk, és itt az olaszok még a kuka ürítéséhez is glédába vágják magukat. Az egyetlen szakma, ami sosem kerül válságba, az a fodrász. Az olasz nők sosem mennek az utcára rendezetlen fejjel. Itt akár öt méteren belül találhatunk három fodrászüzletet, és mindben lesz vendég, akin éppen dolgoznak, és lesz olyan is, aki a sorára vár.

Ám lehet bárkinek bármilyen szépséges frizurája, ha alatta sokat nem lehet találni. Egy jó szív és egy ügyes, találékony agy mindennél jobban vonzza a férfiakat.

Nem rossz itt élni

Az olasz férfiakban még benne él a mamma kultúra. Az ő anyukájuk még az otthonnal törődött, gyerekeket nevelt, többfogásos ebéddel várta haza a családot, és gondoskodott a házról és tájékáról, ez az ő vérükben is mélyen gyökeret hagyott és ezt várják el a feleségüktől is.

Szerintem ez nem rossz szemlélet. Csak vissza kellene szokni erre a szerepre. Nem mondom, hogy egyszerű. Főleg nem most, hogy mindenki szeme előtt az egyetemi diploma képe lebeg. Márpedig ha valaki arra törekszik, hogy karriert csináljon, mert ha nem ezért, nem tudom, mi másért menne egyetemre, akkor nem tud beletörődni egy otthoni életbe.

Márpedig egyre inkább bebizonyosodik, hogy hiába a diploma, ha nem tudunk álláshoz jutni. Ráadásul az olyan munkákat, mint takarítás, vasalás, vagy bármi ehhez hasonló, nem tartjuk fontosnak, pedig ezeket is meg kell csinálni valakinek.

Valami nagyon el lett rontva ebben a világban. Én visszatérnék abba az ideális világba, és ez itt néhány honfitársnőmnek megadatik. Éljenek a lehetőséggel! Megéri!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

A karácsonyi fotóalbum sikerén (és egy kommentelő javaslatán) felbuzdulva megkérdeztem a Facebookon, lenne-e kedvetek szilveszterkor is valami hasonlóra. A válasz elsöprő igen volt, úgyhogy várom a szilveszteri fotókat a világ minden tájáról Új-Zélandtól Japánon át Magyarországig akár emailben, akár a Facebookra feltöltve. Remélhetőleg ez is nagy móka lesz! :)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: turizmus egészségügy vendéglátás Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr965716722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 07:21:40

A sved pasik sem szeretik a nagyszaju sved noket :) ezert kell importalni.

Jokis hetfo reggeli poszt volt, kave melle idealis! Viszont az egyik legfontosabb kerdes kimaradt: teeeeesztaaaaa!!?!?!???!? ;)

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 07:34:43

"Nem rossz élet ez, amit nekünk talált ki a teremtő."

Huhh....
Hogy ki szeretne főállású háztartásbeli lenni, és ki az, aki valamilyen munka/munkahely meglétét is fontosnak tartja, az igencsak eltérő.
Hogy miért tartja fontosnak, ott is többféle ok lehetséges, nem csak a család anyagi helyzete (=okvetlenül szükség van a nő keresetére), vagy karrier-célok miatt megy el egy nő dolgozni.
Az önkéntes munka hasznossága és szükségessége vitathatatlan, de más dolog heti 1-2 alkalommal pár órát dolgozni, majdhogynem hobbiból (elvégre önként vállalt dologról van szó), és más dolog napi rendszerességgel eljárni valahova.
Mindenesetre furcsa, hogy miután eddigi éveit munkával töltötte és igazából nem volt alkalma kipróbálni, milyen is az, amikor "csak" otthon van 1-2-pár gyerekkel, mégis tudni véli, hogy az az igazi, nőknek/feleségeknek/anyáknak való életforma...
Az önálló jövedelem hiánya, az emiatti teljes anyagi+egyéb kiszolgáltatottság csak az egyik része a háztartásbeli életmódnak (és ez akkor is így van, ha a férj nem érezteti a mindennapokban, hogy eltartja a feleséget).
Másik fontos elem az elszigeteltség: csak otthon, kisgyerekkel/gyerekekkel, vagy egyedül (amikor már a gyerek oviban/suliban tölti a napja nagy részét), felnőttek között akkor van, ha elmegy bevásárolni, netán éppen e miatt is vállal és végez önkéntes munkát. Mert hiányzik a felnőttek között töltött idő. Persze, lehet mondani, hogy hívja át a barátnőket uzsonnára... de heti 1-2 alkalom, nagy valószínűséggel anyuka-társakkal, vagyis még több gyerekkel kiegészítve nem épp ugyanaz, mint csakis felnőttek között eltölteni minden nap több órát.
Ok, van, akinek nagyon bejövős ez az életmód, és mindenki válassza azt, ami számára elérhető+kedvező.
De kijelenteni egy ki nem próbált életmódról azt, hogy a teremtő azt rendelte a nőknek... ezt azért átgondolhatta volna a posztoló, mielőtt kijelentés formájában leírja.
Néhány otthon töltött év után tapasztalatról írhatna, de akkor is csak az önmaga számára szimpatikusabb választásról.
Mindenkire vontakozó mennyei (=teremtő...) elrendelés: ez így gyomron vágott kora reggel....

2013.12.30. 07:42:59

Remelem jon ma Tokfozelek es elmondja a velemenyet.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 07:52:04

" Én visszatérnék abba az ideális világba,..."
Ki szerint volt ideális?
Mert a benne élt nőknek nem volt az... elkezdtek "harcolni" azért, hogy joguk legyen olyan pitiségekhez, mint az egyenlő munkáért egyenlő bér (merthogy akkor is általános volt a nők munkavégzése: paraszti életmódnál a mezőn éppúgy dologzott minden nő, a férfiak mellett, mint városi életmód esetén a gyárakban, csak éppen nem tekintették ugyanolyan értékűnek a munkájukat, egyetlen ok miatt: "csak" nő volt az, aki kapált/gyárban dolgozott...), tanuláshoz való jog (=nem csak az írás olvasás megtanulásának lehetősége, hanem bekerülési lehetőség a felsőoktatásba, majd középfokú, szakmatanulási lehetőség is, az addig elfogadott háztartási ismeretek oktatása mellett), szavazati jog, önrendelkezési jog (tán újdonság, de nagyon sokáig a jog számára a nő nem volt teljes jogú ember: pereskedés, vagyontárgy birtoklása, adás-vétel, stb nem volt lehetséges nő számára, csakis férfi rokon /apa, férj, fiútestvér, stb/ volt jogosult erre), és sok egyéb más.
A nem kicsit pejoratv felhanggal emlegetett feminizmus nem a férfiak ellen irányul, hanem a nőkért.
Tekintve, hogy olyan jogokat-lehetőségeket kért/követelt a nők szmára, melyek addig jellenzően férfijogok, -kiváltságok voltak, nem csoda, ha sok férfi személyes sértésként tekintett e kérésekre: nagyjából azok, akik számára a nő "csak" nő = maguktól kevesebbnek tartják őket.
Így nem csoda, ha kialakult a "miért nem elég az a nőknek, ami eddig volt, hát őket a teremtő is erre rendelte?!"-felfogás, "érv".
Nem meglepő módon férfiaktól származó érv...
Oké, ha a posztoló (és sokan mások) hasonlóan gondolkoznak és akarnak élni, node miért lenne ez az egyetlen elfogadható életforma? Netán úgy gondolja, hogy a nők tényleg "csak"-kategóriások?
Át kellene ezt gondolni...
Szerintem.

nyuszigonosz 2013.12.30. 08:18:18

A poszt eleje tetszett, de a vége felé bizony már nem.
Na de jó, nem vagyunk egyformák.

mirx 2013.12.30. 08:46:01

"azért nem vettek fel itt, mert az angolom jobb volt, mint a felvételiztető hölgyikéé."

na én itt hagytam abba

2013.12.30. 08:50:21

@mirx: ha valaki nekem fott tesztat paradicsom darabokkal ad vacsorara (lasd foto fent), azt a labossal egyutt vagom ki az utcara.
Meg akkor is, ha tiger-print leggings van rajta turbo sminkkel.

Ennike (DK) 2013.12.30. 08:54:45

Nekem tetszik Kriszta hozzaallasa, dinamikus, kreativ, alkalmazkodo, talpraesett. Hat persze, hogy nem vagyunk egyformak, de nekem mindig szimpatikus, aki tud valtani, mer vallalkozni, akar es tud dolgozni, de lazitani is, ha eppen ugy adodik.
Ugyes csajszi vagy.
Hiaba a burokracia, a gyenge gazdasag, de Olaszorszag es az olasz nyelv, az olasz zene szamomra orom, feludules, 25 evvel ezelott is, most is szivesen hallgatom Adriano Celentanot, Toto Cutugnot, , Al Banot,a fiatalabbak kozul Laura Pausinit. Az olasz filmeket is szerettem, A polip (La piovra) sorozatra emlekszik valaki? Corrado Cattani felugyelovel?, Hu de nagyon birtam... de ez is mutatja, elrepult az ido...most nosztalgiaztam :)
Itt Daniaban nem is ismerik ezeket a neveket, es gondolom a fiatal kommenteloknek, sem sokat mondanak:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 09:04:01

Recepcios es masszor... nem Vaj Mi irta? ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.30. 09:09:41

Nem értem, miért lenne ideális az, hogy csak a férfiak dolgoznak. Mit kezd magával a kedves háztartásbeli, ha meghal a férje? Ki tartja el akkor őt meg a csemetéket?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.30. 09:11:35

na ez a vége nekem is betett, nem láttam, hogy ide fog kifutni a történet, erre a következtetésre fog jutni :-( pedig olyan talpraesett, jég hátán is csajszi képe jött le, és erre ki akarja szolgáltatni magát valakinek, pedig nem is muszáj neki :-(

rezsoatya (törölt) 2013.12.30. 09:32:18

Ebben a posztban benne van az Elet. Sikerek, kudarcok, hataratkeles, munka, pihenes, stressz, megnyugvas.
Es igen: meyik Magyarorszagon elo no teheti meg, hogy akar elgindolkozzon azon, hogy akar elni... O megengedheti ezt, leirta. Nos, lehet okoskodni...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.30. 09:32:25

Majd a vasalgatástól fogja építeni legjobb képességei szerint szinapszisait az a bizonyos találékony agy a nőben? Nem tetszik nekem ez a kizárólag agyhalott tevékenységekre való kapacitálás. Önigazolását máshova próbálja beinjektálni a poszter. Igenis, ha egy kizárólag háztartásbeli miliőben él az a szerencsétlen feleség, aligha tud továbbfejlődni a "beállok az eresz alá, ha esik" szinttől. Környezet felfelé nem húzza, magától meg ugye nem, hiszen az önigazolással olyan jól körbe lehet magyarázni az mindent. Ne.
@Ennike: dinamikus lefele, hagyjuk már. Persze mindenki csinálja azt, amire születettnek érzi magát, de ebből azí írásból azért erősen süt, hogy nem csak erről van szó. Utálom, rühellem, mikor más/a közönséget akarja valaki felhasználni valaki önmagához.
@Chang Yai (Burma/Thailand): mert tipizáltál. Annyiból jó ez a poszt, hogy ilyen szempontból árnyalt, megkavarja a sémákban gondolkodó olvasót. Azt nem tudom hogy jelented ki, hogy nem muszáj neki, hiszen feltárta, hogy nem könnyő egészidős munkát kapni, nőnek főleg nem. Valahol még mindig a néhai, Mo-i teljesítménykényszer és munkában való önkiteljesedési van benne, emiatt a gázba fordult önigazolás-halom. Nem úgy tűnik, mint aki megtalálta a helyét. Valahol én preztizskérdésnek, preztizséletnek is érzem ezt az egészet: nem Mo-n lett végzetessé a dolog, nem is előszörre, hanem csak másodszorra, odakint. De bocs, nem szokott szabad lenni rámutatni az önhazugságokra. Ettől függetlenül felnőtt nőről beszélünk és feltételezzük tudja mit csinál. Az meg már az ő gondja, hogy mekkora szakadék van egy énposzt, meg a legbelső, igaz érzései és világa között. Ámen.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.30. 09:34:31

@rezsoatya(eng): na ezt meg hagyd abba szerintem. Bizonyára lesz, aki másképp látja, akiben mást keltett meg ez a poszt, mint benned. Megkérlek, hogy pszichológiai hadviselésedet hagyd otthon: nem kell eleve elnyomni akarni a többi véleményt. Különben is elég egybehangzónak tűnik (eddig). Most tulajondképp mi mellett kardoskodsz ezzel?

nigara 2013.12.30. 09:35:56

@macamuca [IHUN]: +1

Amúgy a poszt egyáltalán nem szólt arról, hogy Olaszo-ban milyen határátkelőnek lenni - szólhatott volna akár Tuvaluról is, mert csak a saját állásváltoztatásit regélte el. Na meg a személyes életstílus-preferenciáit. Kár.
Illetve valszeg tényleg ennyi - volt mellette valaki, aki lehetővé tette, hogy kedve szerint botorkáljon a munkahelyek között. Na így könnyű.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.30. 09:38:41

@rezsoatya(eng): az én feleségem megteheti. És biztos nincs vele egyedül. Csak ugye amint fentebb írtam az áll. A háztartásbeliség kockázatos egy dolog, mert ha egyszercsak az anyuka lesz a családfenntartó akkor jó móka lesz 40-50 évesen pályakezdőként melót keresnie.

rezsoatya (törölt) 2013.12.30. 09:40:11

@Kellemes Zérókomponista: szo sincs hadviselesrol! Az en velemenyem is EGY velemeny. A velemenyemrol irtat is annak veszem. Velemenynek. Nem hadviselesnek.
Nyilvan megvan az oka, miert igy gondolom. Majd napkozben kifejtem, most epp indulok a dolgozoba. Udv!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.30. 09:50:42

@rezsoatya(eng): ok. Csak nehogy valaki okoskodásnak vegye a magáét, így inkább magában tartsa. Amúgy fordulatokban gazdag volt a poszt, ami jó, de a vége szerintem a legtöbbünket elvitte.
@nigara: ez érdekes kérdés, honnan öncélú egy poszt. Nem mindenki tud úgy írni, hogy közben csekkolja a leendő olvasók fejével. Leginkább közös munka közreadó és befogadó az a hámozás ami végül kiad egy képet.

tanato 2013.12.30. 09:54:19

@Zka: A háztartásbeliség csak akkor kockázatos dolog,ha nem teljes az összhang a házasfelek között,azaz előfordulhat hogy a jól kereső apuka lelép.Ha nem ilyen kifelé kacsingatós apuka,nagy vész nem lehet.Váratlan betegség haláleset persze mindenkivel előfordulhat,de ilyen alapon ne menjek ki soha az utcára mert elüt a villamos.

tanato 2013.12.30. 10:01:23

@Zka: Egyébiránt itthon is sok htb anyuka van,csak rejtve,mert be van jelentve a családi vállalkozáshoz pl. a nyugdíj miatt,vagy a nagymamához mint háziápoló stb.Tkp. az én feleségem is megtehetné hogy otthon marad/igaz azért rendesen összébb kéne húznunk magunkat/ csak nála nincs értelme veszni hagyni a szaktudását /gógyszerészdiploma + két szakvizsga/amiért jó pár évig keményen tanult.Na meg nem is keres rosszul szerencsére.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.30. 10:02:40

@tanato: egy dolog, hogy valami előfordulhat, egy másik dolog meg az, hogy az ember ésszel él és nem szolgáltatja ki magát felelőtlenül óriási problémák lehetőségének. Szóval érted, ha kimész az utcára, akkor ugye körülnézel, hogy ne üssön el a villamos?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.30. 10:05:42

@tanato: inkább az mondanám, hogy itthon a háztartásbeliek sorozatban szülnek és végig gyes/gyeden vannak. Aztán ha már nem bírnak el több gyereket, akkor próbálnak valami munkát találni kényszerből. Nem igazán sikertörténetek ezek.

tanato 2013.12.30. 10:06:13

@Zka: Így van,erre van/egy jól kereső apuka esetén/ családi vésztartalék,meg különböző biztosítások.Rendkívüli helyzetre.

tanato 2013.12.30. 10:11:12

@Zka: Ilyen is van,de az tényleg időhúzás,a céghez bejelentkezés a nyugdíj miatt viszont inkább a jól kereső cégtulajdonosoknál van.És nem kevés ilyen van.Nyilván Olaszország azért más pasta,oda férjhez ment ismerőseim szerint tényleg sokkal gyakoribb a htb. status és jóval elfogadottabb mint itthon,nem nézik őket kitartott nőknek.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 10:11:13

@rezsoatya(eng):
"Es igen: meyik Magyarorszagon elo no teheti meg, hogy akar elgindolkozzon azon, hogy akar elni... O megengedheti ezt, leirta."

Nem, nem azt írta le, hogy számára a htb-státusz a vonzó ÉS meg is teheti, hogy így éljen, ezért így fog élni, hanem azt, hogy a nőknek (=mindenkinek) így kellene élni, hisz a teremtő így rendelte...
És ez nagyon nem ugyanaz, mint hogy neki teszik+megteheti, így ezt választja...

Arról nem is beszélve, hogy évekig másként élt, dolgozott, és nem az derült ki a soraiból, hogy utálta = nagyon is tetszett neki az, amit csinált, függetlenül attól, hogy a pénzre is szüksége volt, és ez nem sokaknak adatik meg, mármint az, hogy számukra tetsző dologgal/munkával keressék meg a szükséges összeget.
Azt írja:
"azt fogom csinálni, amire engem a Jóisten megteremtett: segíteni másoknak, a masszázzsal."
Később meg azt, hogy
"... majd búcsút mondtam a páromnak is, és beindítottam a karrierem. Kisegítettem a recepcióst is, amikor arra volt szükség, de máskülönben arany hónapok voltak azok."
Majd arról ír, hogy tanult, övé lett a legjobb eredmény a csoportban, és hogy nagyon büszke magára.
Jó lenne eldönteni, hogy mit is szeretne: emancipált nőként jogot/lehetőséget a tanulásra, munkavállalásra, stb, vagy a régi felfogás szerinti, általa "ideálisnak" nevezett életet élni, otthon lenni eltartottként és a háztartásvezetésben "kiteljesedni".
Bármelyiket is választja, a vele járó nehézségeket is választja: mindkettőnek van előnye, de hátránya is.
Olyan nincs (átlagembereket véve alapul, tehát nem kőgazdagékra gondolva), hogy mindkettőből kiszemezgeti a jót, a jogokat, de a vele járó nehézséget, kötelességet mellőzi.
Nem említi, hogy tervbe vették volna a gyerekvállalást (úgy értem, a közeli jövőben), tehát nem erre való felkészülés gyanánt forszírozza az otthonmaradást, illetve nem emiatt hiányolja ennek lehetőségét (az ő helyzetében, illetve sokak helyzetében).
Gyerekkel ugyanis picit másként néz ki a "felhőtlen" otthoni élet.
Ajánlanám figyelmébe Lustanyu blogját: gyerekvállalás, problémák, nehézségek, feledhetetlen pillanatok, minden.
5 évig írta, majd befejezte a blogolást.
Címe is árulkodó: Röhögj magadon, az Isten is megsegít.

lustanyu.blogspot.hu/

Kíváncsi lennék arra, hogy pár évnyi otthonlét+1-2 gyerek után hogyan vélekedik: masszírozni rendelte a teremtő, vagy háztartást vezetni...
Netán lehet a kettőt egyszerre is, és nem fog miatta bűnössé válni (=rendeltetés-ellenes tevékenység miatt...)

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 10:21:12

@tanato:
"... nem nézik őket kitartott nőknek."

Igazság szerint én sem tekintem kitartott nőknek a htb-ket, mivel tudom, mivel jár egy háztartás+gyerekek ellátása. A gyerek nélkül otthon élők esete nagyon más: mások a feladataik, jóval kisebb a felelősségük, jóval kevesebb a teendőjük. Összehasonlíthatatlanul másabb életet élnek-élhetnek, mint gyerekes társaik.
2 sógornőm is htb, 3-3 gyereket nevelnek.
Anyósom is az volt, ő 5 gyereket látott el...
Minden tiszteletem az övék (és még sok hasonló anyáé).
Mo.-on valóban nem becsülik meg a munkájukat, az általános felfogás miatt erősen "csak"-kategóriásak...
Hogy én másféle életre vágytam, és másként élek, még nem zárja ki, hogy becsüljem azt az életformát, amit a magam számára elképzelhetetlennek tartok.
Pont ez a bajom a poszterinával: kipróbálás/tapasztalat nélkül tesz olyan kijelentést, mely egyben ítélet is: úgy kellene élni, úgy lenne helyes élni, ahogyan ő szívesen élne, igazolásképpen pedig a teremtőt citálja, merthogy az rendelte úgy...
Nem vágyról ír (ő így szeretne élni), hanem ítélkezik: így kellene élni minden nőnek, így lenne helyénvaló, természetes...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.30. 10:23:14

@Kövérmadár [swe]:

Igen, ez nagy reménye az emberiségnek. A skandináv ember is - minden ellenkező híresztelés ellenére - normális élőlény, s nem tűri a feminináci, tomboló-romboló, elhanyagolt, smink nélküli, kocsmában verekedő és utcán hányó feminista nőideált, hanem helyette kedves, sminkelt, szép, nőies lényt importál.

tanato 2013.12.30. 10:23:49

@macamuca [IHUN]: Persze mert kint azt látta és átprogramozódott az agya magyarról-olaszra.

tanato 2013.12.30. 10:26:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: A trópusokról importál és máris a pálmafás tengerpartra képzeli magát a több hónapos sarki éjszaka helyett.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.30. 10:27:50

egyébként nekem semmi bajom azzal, ha az ember azt csinálja, amit szeretne, eldönti, és megteheti, akár nyomja a karrierjét, akár a gyerekeket terelgeti, míg a pasi tolja haza a pénzt, akár részmunkaidő, akár önkésteskedés, vagy ezek bármi kombinációja. mindenki döntse el felelősen, mi fér bele a pénztárcába meg a kapcsolat mélységébe, a személyiségébe, jövőképébe. (egyáltalán nem azt tolom, hogy teljesítménykényszer stb.) de ez az isten is arra teremtette a nőt, hogy mosogasson, na ezzel van a bajom, de nagyon. mondja azt, hogy ő azt szeretne, mert elege van a munkából meg a deréksérvből, vagy az agyi kapacitásába nem fér bele több a mosogatásnál hosszútávon, mindegy, de ne húzza rá a saját véleményét mindenkire.
és nemcsak ő, hanem ez még egy mindig elterjedt világkép, rááltalánosítva mindenre és mindenkire.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 10:31:59

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131230/2010-11-25_160225_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

@rezsoatya(eng):
Fater, menj a picsába.
Nem elég hogy azt gondolod amit én de szégyentelenül le is írod. Ami pedig tényleg skandallum, hogy előbb mint én.
Fel fogok kelni bazmeg 6órakor és én írom a legelső posztot.

Ez az írás az utóbbi hetek egyik legjobb írása.
Egy hedonista, életigenlő, az olasz életérzés a lehető legmesszebbmenőkig magáévá tévő nő írása.
Tökéletes.
Annyira tipikusak az első reakciók...
A besavanyodott fanyalgás.
Senkire nem próbálta rátukmálni az ő életformáját. BEMUTATTA azt.
Ha valaki esetleg nem tudná akkor felvilágosítom, az olaszok ÉLNEK és TUDNAK élni.
Itt most nem az olasz gazdaságról van szó. Nem az olasz termékekről.
Nem az olasz munkamorálról.
Itt egy ÉLETÉRZÉSRŐL van szó.
Egy olyan életről amire titkon mi is vágyunk.
Ez az írás egy ÖRÖMÓDA ha nem vettétek volna észre.
@Ennike: Fateron kívül te vagy az aki érti a posztot.

Ide lőjetek.

tanato 2013.12.30. 10:33:39

@Chang Yai (Burma/Thailand): Ez jogos, a világ nagyobbik részén még tényleg másodrendű lénynek tekintik a nőket akiknek otthon a helye.

LyukasBogrács 2013.12.30. 10:35:50

@Kellemes Zérókomponista:
"nem szokott szabad lenni rámutatni az önhazugságokra"
Ez mit jelent?

"nem kell eleve elnyomni akarni a többi véleményt"
És ez?

"Nem mindenki tud úgy írni, hogy közben csekkolja a leendő olvasók fejével"

Hát, neked sem sikerült...

LyukasBogrács 2013.12.30. 10:35:51

"olasz nők.....és nagy a szájuk. "

"Egy munkahelyre például azért nem vettek fel itt, mert az angolom jobb volt, mint a felvételiztető hölgyikéé."

Ezer szerencse, hogy te egy szereny kislany vagy.

tableno 2013.12.30. 10:37:27

Én rezsőatyával és tanatoval értek egyet. A posztoló nem lustálkodni ment ki Olaszországba, hanem szerelemből, megesik az ilyen. És igenis megpróbált mindent, hogy dolgozhasson, mindenféle munkákat elvállalt, akár tetszett neki, akár nem, mert nem akart teljesen a férjétől függeni. Viszont Digóland olyan, amilyen, a PIGS országok legpigsebbike (talán Görögország rosszabb), tehát munka az nincs. Ezt egyébként minden eddigi olasz poszt megerősítette, úgyhogy biztosan nem a posztolóval van baj. Ilyenkor mit tehet az ember? A szerelem továbbra is megvan, a férjnek hála istennek van melója és el tudja tartani a családot, hát most akkor a posztoló egész nap keseregjen? A világ egyik legkellemesebb országában? A tengerparton? Teljesen igaza van, hogy alkalmazkodni próbál és élvezi azt ami van. Aztán majd meglátjuk mit hoz a jövő, lehet hogy mégis beindul a vállalkozása, lehet, hogy gyerekeket szül, valahogy majd lesz. Ahogy az olaszok mondják: que sera, sera!

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.30. 10:38:57

bocs, de nekem nem életérzés a mosogatás :-)

tableno 2013.12.30. 10:39:30

@LyukasBogrács: én simán elhiszem, hogy így volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.30. 10:40:39

@tableno: persze, csinálja, nincs munka, tartassa el magát, de ne mondja már, hogy isten is erre teremtette a nőt, mondja azt, hogy neki ez jó, mert nincs másra lehetősége, és neki milyen jó, hogy a pasi gondoskodik róla, ennyi.

tableno 2013.12.30. 10:40:49

@diggerdriver: te meg engem előztél meg! :(

tableno 2013.12.30. 10:42:39

@Chang Yai (Burma/Thailand): na jó, ez a teremtős dolgot én is betudom költői túlzásnak, de szerintem attól még jó a poszt, és fölösleges a szerzőjét ekézni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.30. 10:44:23

@tableno: én is

@Chang Yai (Burma/Thailand): így van, a fanyalgóknak ez a bajuk. Lehet hogy nem értettük meg a postot, de egyesek meg minket nem értenek meg :D

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.30. 10:46:55

@tanato:

Én ha szőke kékszemű nőt látok - akkor is, ha nem feminista -, lazacvacsorát látok magam előtt, majd boxmeccset, melyen a feministák megverik a védtelen férfiakat.

tableno 2013.12.30. 10:48:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: érdekes fétiseid vannak. Pszichológus látott már? ;)

2013.12.30. 10:50:47

@diggerdriver: ez a poszt messze nem a legjobb. Joindulattal nevezhetjuk "chabuduo"-nak.

nigara 2013.12.30. 10:52:06

Na, ha már tényleg a posztoló életszemléletének kivesézése lesz ma a menü, akkor szerintem meg az van, hogy ő mindig azért lelkesedik, ami éppen van. Ezt hívhatjuk örömódának is (de inkább mégse), de inkább önigazolásnak.
Jó ez egyébként, amikor valaki így tud gondolkodni, hogy abszolut nem zavarja meg semmi a lelki egyensúlyát az adott pillanatban, nem vágyik többre, jobbra, és nem aggódik a jövőn.
De mondom még egyszer, úgy könnyű, hogy valaki eltartja.

tableno 2013.12.30. 10:55:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Akkor nem pszichológust, hanem pszichiátert javaslok.

tableno 2013.12.30. 10:57:16

@nigara: "ő mindig azért lelkesedik, ami éppen van. Ezt hívhatjuk örömódának is (de inkább mégse), de inkább önigazolásnak." - hát az biztos, hogy ez távol áll a búvalbaszott magyar lélektől, meg a sírvavigadástól, nem is csoda, hogy kap a fejére emiatt!

2013.12.30. 11:02:24

Tablenoval ellentetben, en nem tudnek Olaszorszagban elni. A romai birodalmat viszont kedvelem es egy ideillo szosszenet:

All right... all right... but apart from better sanitation and medicine and education and irrigation and public health and roads and a freshwater system and baths and public order... what have the Romans done for us?

nigara 2013.12.30. 11:03:58

@charlieharper (Cape Town, SA): akkor most te SA-ban vagy vagy mi? mi lett UK-val?

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 11:04:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"... tomboló-romboló, elhanyagolt, smink nélküli, kocsmában verekedő és utcán hányó feminista nőideált"

Miért gondolod úgy, hogy a feminista nőideál tomboló-romboló, elhanyagolt, smink nélküli, kocsmában verekedő és utcán hányó?
Mert nem az.
Az ilyen viselkedésnek semmi köze a feminizmushoz, "mindössze" az egyént minősíti, finoman szólva nem épp kedvezően.
Nálam a férfi/férfias fogalmakhoz sem társulnak eme viselkedésformák (és sacc/kb igen kevés nő igényli ezeket a vágyott férfitól), pedig férfinál is gyakori jelenség.

@diggerdriver:
"Senkire nem próbálta rátukmálni az ő életformáját. BEMUTATTA azt."

"Az ide vágyó magyar lányoknak azt javasolnám Olaszmammával ellentétben, hogy elégedjenek meg azzal, ha a párjuk el akarja őket tartani."
"Nem rossz élet ez, amit nekünk talált ki a teremtő."

Ez nem bemutatás, digger.
Mindezek előtt bemutatás volt: mi van ott, milyenek a lehetőségek, mit csinált, mit tapasztalt, hogyan-miért választott (munkát!!...), stb.
Majd konklúzió következett: a nőnek otthon van a helye, mert a teremtő...
Ezzel van a baj (szerintem), nem azzal, ami előtte volt: amiről előtte írt, az nagyon is tetszett, eseményeiben is, és a felfogásban/hozzáállásban is.
De az egész tetszést hazavágta a végkövetkeztetés (ami ráadásul megtapasztalás nélkül fogalmazódott meg), ami nem arról szól, hogy ő mit szeretne, hanem arról, szerinte hogyan kellene a nőknek (=minden nőnek) élni.

2013.12.30. 11:06:28

@nigara: most lent vagyunk Cape-ben. Majd januarban megyunk haza. Marmint UK haza. Akkor majd valtok zarojelet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 11:06:53

Ha belegondolunk nincs azzal sem baj hogy az isten mire teremtette a nőt.
Elsősorban a férfiak kedvére.
Ehhez nem kell hogy dolgozzanak.
Másodsorban hogy szüljenek és gondoskodjanak az utódokról.
Ehhez sem feltétel hogy dolgozzanak.
Persze ha egyes emancipunciknak perspektíva az hogy tüdejüket kiköpve karriert építsenek napközben, délután meg este pedig főzzenek mossanak pelenkázzanak, akkor őket az isten biztos arra teremtette hát akkor hajrá.
Hajcsavarókat ne felejtse el lefekvés előtt kivenni.

Egyébként nem a női nem kiváltsága az elférfiasodás.
Hány olyan apuka van aki sörözés közben büszkén meséli hányszor pakolta ki a szart a csemete alól.
Ez is egyfajta divattá vált.
A kőkemény macsó izmos karjai közé fogja a gyereket és beleteszi a fürdőkádba.
Olyan megindító pillanat hogy mindjárt elsírom magam.
Három gyerekem van SOHA nem fürdettem és nem tettem tisztába egyiket sem.
Lehet hogy az isten engem nem arra teremtett?

tableno 2013.12.30. 11:07:04

@charlieharper (Cape Town, SA): Élne a fészkes rosseb Olaszországban! Illetve csak nyugdíjas milliomosként...

tableno 2013.12.30. 11:10:06

@diggerdriver: pedig neked a te képességeiddel nem lenne gond valami precíziós markológéppel kicserélni a kakis pelenkát. Hozzá sem kellene érned a trutyihoz...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 11:10:21

@nigara:
Nabazmeg, döbbenj meg. Én is mindig azért lelkesedek ami éppen van.
A barátom barátja azt mondta hogy ő örül ha esik az eső.
Kérdezték tőle miért?
Ha nem örülök akkor nem esik?

nigara 2013.12.30. 11:10:40

@diggerdriver: "A kőkemény macsó izmos karjai közé fogja a gyereket és beleteszi a fürdőkádba." hát, ez a mondat nagyon nem koherens :) a macsók nem... (megjegyzem, az ilyen elnőiesedés nekem nagyon nem jön be)

mirx 2013.12.30. 11:11:27

@macamuca [IHUN]:

*****!

Eszméletlen jól látod a dolgot, nem is igazán tudnék mit hozzáfűzni.
De már a megfogalmazásból is lesír, mi a különbség egy igazán intelligens, művelt, tájékozott nő, meg a poszterina-féle "én annyit gondolkodtam, hogy agysebész legyek-e vagy asztrofizikus, dehát mégiscsak inkább itthon sütögetem a piskótát" típusú kamu között

nigara 2013.12.30. 11:11:27

@diggerdriver: nem döbbentem meg, he! komolyan mondtam, hogy jó neki

mirx 2013.12.30. 11:12:53

@charlieharper (Cape Town, SA): dehát mibaj a paradicsomos tésztával. szerintem a rántott sajt sokkal borzasztóbb étel.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 11:13:25

@tableno:
én is hiányolom dr. Andalúzt...
:)))

""ő mindig azért lelkesedik, ami éppen van. Ezt hívhatjuk örömódának is (de inkább mégse), de inkább önigazolásnak." - hát az biztos, hogy ez távol áll a búvalbaszott magyar lélektől, meg a sírvavigadástól, nem is csoda, hogy kap a fejére emiatt!"

Nem az élet élvezete, az életöröme miatt "kap a fejére".
Ki "cincálta" azért, mert élvezi azt, amiben él? Jól teszi, élvezze.
Csak ne akarja megmondani (tapasztalás nélkül pláne ne), hogy hogyan kellene élni a nőknek, És főleg ne másra (=a teremtőre) mutogatva.
Mondja azt, hogy ő így szeretne élni (=htb-ként).
De nem ezt mondja-írja....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 11:14:28

@macamuca [IHUN]:
Semmi baj nincs vele.
Ezt a nőt az isten is Olaszországba szánta.
Egy tipikus mediterrán nő.
Hogy mit magyaráztok bele, kiragadva két sort az a ti dolgotok.
Ne menjetek Olaszországba.

2013.12.30. 11:17:13

@mirx: egy magyar menyecske legalabb egy schnitzelt rakjon le elem, ha mar vindaloot vagy pad thait nem tud. A paradicsomos tesztanal nincs lejjebb a gasztronomia lejtoin.

@diggerdriver: a teremtes szovegedhez szeretnem ajanlani a Natural History Museum-ban a Darwin Center-t.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.30. 11:17:25

@nigara: az önigazolást, meg amiről írsz, talán ne mossuk össze. Digger lényegvaksága után te viszed a pálmát. Elképeszőek vagytok mind a ketten.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 11:17:28

@charlieharper (Cape Town, SA):
Charli, rajtad kívül még rengeteg ember nem tudna ott élni.
Én sem élnék arab országban de szívesen olvasok onnan posztokat.
Attól hogy elutasítok egy életformát még lehet igényem a megismerésére.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 11:19:01

@tableno:
Sőt még a szagát sem érezném.
Nem érzek szagokat.

mirx 2013.12.30. 11:19:41

@macamuca [IHUN]:
erről van itt kérem
nagybaszó

mirx 2013.12.30. 11:22:36

@charlieharper (Cape Town, SA): egy jóféle paradicsomszószt a taljánoknál bizony igencsak 2-3 órán át főznek, fokhagymával, bazsalikommal, olívával és olyanféle paradicsommal, ami csak náluk terem. aki ezt leoltja, az még nem evett ilyet.. csak arany fácán konzerves főtt spagettit - vagdalthúsos változatát "milánóinak csúfolva" - a menzán, azt végül is meg is értem, ha utálják.

puhacica 2013.12.30. 11:23:38

nos, ha nyernek a lotton valami irgalmatlanul nagy osszeget, azt hiszem, en is igy elnek. kicsi munka, meg tobb szabadsag. viszont amig csak az uram fizetese lenne a hatter, hat... a sajat hugomon latom, mennyire kiszolgaltatott helyzetben van.

ffüttyfürütty 2013.12.30. 11:23:46

A poszt elejét nehezen tudtam követni, de a videón jól szórakoztam (több esetben elég lett volna kicsit fordítani a körön ugye - pl. repülőn taps :) ).
Viszont a vége nem világos. A poszter házasságközvetítő / nőnevelő kisvállalkozásba is kezdett?

2013.12.30. 11:24:26

@mirx: nem erdekel hany oran keresztul fozik. Paradicsom van benne fozve. Innentol jo nem lehet. Kelkaposztafozelekkel vetekszik.

mirx 2013.12.30. 11:25:42

@charlieharper (Cape Town, SA): amivel szintén semmi baj nincs : )

de mi ez a Cape Town? hátte nem Angliában élsz?

skye8 2013.12.30. 11:26:25

a tortenet tetszett, a csaj a jeg hatan is megelo tipusnak tunik. emiatt nem is igazan ertem miert reklamozza annyira a haztartasbeli 'idealis' eletformat?
erre a kerdesre szivesen olvasnam poszter valaszat.

tableno 2013.12.30. 11:26:51

@nigara: @diggerdriver: Én az utóbbi két évben igencsak kivettem a részemet a pelenkázásból, fürdetésből, etetésből. Azért is, mert a feleségem egy karrierista femináci (persze naponta jól meg is ver), jól keres és szereti a munkáját. Na most mint macsó férfi mondhatom, hogy a babázás kurva kemény meló (fizikailag is, próbálj egy 5-6 kilós mozgó zsákot cipelni a karodban napi 6 órán keresztül), komolyan, az irodában dolgozni gyakran jóval pihentetőbb. Az a helyzet, hogy ezzel a tapasztalattal tényleg macsóbbnak érzem magamat, bár biztosan csak azért mert favágó még nem voltam...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 11:27:07

@Kellemes Zérókomponista:
Lényegvakság.
Ha valakinek az van az te vagy.
Lovagoljatok még bazmeg @macamuca [IHUN]: -val vagy 200kommenten keresztül azon az egy mondaton.
Amivel egyébként egyetértek.
Meg az összes többivel.
Hungarikumok vagytok.

2013.12.30. 11:28:29

@mirx: de Angliaban lakunk. Most viszont Cape-ben vagyunk. Mar a reggeli uszas is megvolt.

Es meg mindig azon gorcsolunk, hogy mi lesz a pantomim muvesszel Mandela temeteserol, aki Obama mogott hadonaszott a suketeknek.

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Maxval, nagyon fontos kerdes. Ki/mi nyerte az idei teve szepsegversenyt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 11:30:21

@tableno:
Az én feleségem meg szintén egy tipikus mediterrán nő. Nem vagyunk egyformák.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 11:33:09

@diggerdriver:
"Lehet hogy az isten engem nem arra teremtett?"
Lehet.
Nincs is ezzel semmi baj.
A baj azzal van, amikor valaki a saját értékrendjét tekinti kizárólagosnak és egyedül helyesnek, az attól eltérőt pedig helytelennek, netán elítélendőnek.

Hogy melyik párnál miért és hogyan alakul ki a feladatok megosztása (akár rendszeres, akár eseti előfordulással), azt mindig a konkrét pár konkrét helyzete+lehetőségei/szükségszerűségei határozzák meg.
Te soha nem pelenkáztál, más rendszeresen, megint más néha.
Nem ettől lesz férfias vagy férfiatlan valaki, ahogyan a nőiességet sem az határozza meg, hogy van-e gyereke, tüchtig megjelenéssel (ruha+frizkó+smink+tűsarkú) panírozza a húst, stb.
Férjem párszor pelenkázott, 2 öccse soha. Mindhárman szuper apukák és férjek. Nem a pelenkázáson múlik...
Te és nejed így alakítottátok, mások másként, de ebből még nem következik az, hogy csakis úgy helyes, ahogyan nálatok működött.
Mondom mindezt úgy, hogy remélem, tudod, tisztellek és becsüllek = nem piszkálni akarlak, de nőként nekem nagyon nem tetszik az a felfogás, miszerint a nő a férfi kedvére teremtődött, feladata a férfi igényeinek való megfelelés (bármi legyen is az az igény).
Szülni ugyan valóban csak a nő képes, de ahhoz, hogy ezt megtehesse, kell a férfi is. És nem csak azért, mert sperma nélkül lehetetlen a dolog, hanem később is szükség van rá, de nem kizárólag pénzforrásként. Apának/anyának/szülőnek lenni picit több, mint etetni-ruházni (=anyagiakat biztosítani) a gyereknek. (még ha sokaknál ki is merül ebben a szülőség: általában ők azok, akik utóbb csodálkozva pillognak: "miért csinál ezt-azt a gyerek? pedig én mindent megadtam neki!")

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 11:34:01

@Zka:
Az en kedvesem is megtehetne, megis minden vagya volt, hogy dolgozhasson es ez vegre sikerult is.
Nincs az a csaladi bevetel, aminel nem jobb ketto ;)

A masik az onbecsules. Egy otthon ulo ember (mindegy hogy ferfi vagy no) teljesen haszontalan. Persze lehet a gyerekkel takarozni, de en is jartam ovodaba, majd iskolaba a szuleim pedig dokgoztak.

Az ovoda kezdetetol mar lehet visszamenni dolgozni es beszallni a gyerek felnevelesebe (ovi, suli, egeszsegugy, stb).

A munka minden korulmenyek kozott jo az egyennek, tarsadalomnak, mindenkinek. Szerintem.

@mirx:
A rantott sajt kiralysag!!! A hal, na az rettenet ;)

@diggerdriver:
Miert egyenlo a no elferfiasodasa azzal, hogy dolgozik? Egy no dolgozzon. Egy ferfi is. Elobbi mondjuk ne a szenbanyaba...
Van millio szakma, ami mellett a no no maradhat es dolgozhat is. Ne legyen mar a szaporodas az egyetlen dolguk, mert arra minden hulye kepes, igy degradalo, nem is kicsit.

mirx 2013.12.30. 11:36:45

@skye8:

Segítek, a kulcs itt van:

"Nem tudnék egyedül megélni, sajnos egyelőre ez a valóság, de nem is ragaszkodom hozzá."

Mondom, ez a "lehetnék én agysebész, csillagász, USA-elnök, valamint vadakat terelő juhász, mert annyira intelligens és fasza csaj vagyok, sőt a felvételiztetőnél is jobban tudok mindent, ja, de igazából nem tudnék megélni abból, hogy napi 12 órában ütögetem be a pénztárgépbe a tételeket a boltban, úgyhogy akkor kitartatom magam"-vonal.

Megspékelve az önhittség csimborasszójával, hogy mivel én nem tudok megélni a (nemlétező) szakmai tudásomból, ezért minden más nőnek is kitartatnia kell magát, hiszen ez törvényszerű, hogy ha nekem nem megy, akkor másnak se.

A posztoló az a fajta, aki csak abban tudja mérni magát, hogy mennyire elégít ki egy férfit. Sok ilyen van, de játssza már itt isten ostorát, mert ettől a nála értelmesebb nők - és ezt, kedves poszterina, le kell nyeljed - agyhugykövet kapnak.

C'est tout.

mirx 2013.12.30. 11:37:50

@mirx: ***ne játssza már

tableno 2013.12.30. 11:38:28

@diggerdriver: Hát az enyém meg tud hegeszteni, papírja is van róla. Egyetemistaként sportszerűen focizott. És együtt jártunk kick-box edzésre. Szerintem jó haverok lennétek! :)

tanato 2013.12.30. 11:42:18

@tableno: Kick-box-ban a 16 éves unokahúgom is nagy,sok nemzetközi versenyen lett első .Igaz néha összerugdosták,de mindig felépült.

2013.12.30. 11:42:19

@diggerdriver: az mit jelent?

Johetne mar Toki, hogy megmondja a tutit.

puhacica 2013.12.30. 11:43:56

@diggerdriver: ezek alapjan en valami elbacott gyari hibas selejt vagyok. :D ugyanis szerintem a no alapbol a sajat kedvere van. amig sajat magat nem szereti, nem "kedveli", a ferfi se fogja. gyereket se akarok. nem azert, mert emancipunci lennek, egyszeruen nem kivanom/erdekel. a munkamat szeretem, de a kettonek semmi koze egymashoz. es plusz egy defekt: szamomra kifejezetten ferfias, ha az uram pl. elmosogat/felporszivoz, mivel felulemelkedik azon, hogy "noi" feladatot vegez, meghozza ertem/nekem/miattam! szoval nem biztos, hogy olyan fekete-feher a vilag. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 11:45:18

@macamuca [IHUN]:
Nem ugyanaz az értékrendünk. Ez egyáltalán nem baj.

Az én problémám az hogy van egy poszt ami teljesen másról szól mint az a mondat amin lovagoltok folyamatosan.
"Az ide vágyó magyar lányoknak azt javasolnám Olaszmammával ellentétben, hogy elégedjenek meg azzal, ha a párjuk el akarja őket tartani."
JAVASOL. Figyelsz? JAVASOL.
Szerintetek tukmál meg kényszerít meg kinyilatkozik meg övé a bölcsek köve.
Az egész írásnak HANGULATA van.
POZITÍV hangulata.
Az egyik helyen megalázták kizsigerelték.
Csak úgy mellékesen meg van említve. Nincs dráma belőle.
Ez a hozzáállás a JÓ hozzáállás.
Lépjünk túl, menjünk előre.
Végre egy poszt ahol a magyar megszűnik tipikus magyarnak lenni.
Az egésznek a lényegét nem értitek és zsigerből fikáztok.
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

mirx 2013.12.30. 11:45:55

@charlieharper (Cape Town, SA): Lehet, hogy töki írta az egészet. Összetört lelkileg, és paradigmát váltott.

tableno 2013.12.30. 11:48:34

@puhacica: pláne, hogy azon senki nem akad ki, ha egy férfi mondjuk egy londoni étteremben mosogat... :)

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 11:49:33

@mirx:
:))))

@ffüttyfürütty:
"A poszter házasságközvetítő / nőnevelő kisvállalkozásba is kezdett?"
:)))))
Nem, csak miután dolgozott sokfélét, meg tanult is, ÉS élvezte mindezeket (büszke magára, mint írta, és joggal, szerintem), majd vállalkozásba kezdett, nos, mindezek után megvilágosodott: a nőnek otthon lenne a helye és hagynia kellene, hogy eltartsa a férje.
Nem igazán értem, hogy az előzmények után hogyan-miért jutott erre a megállapításra, ezt már nem fejtette ki....

@diggerdriver:
"Hungarikumok vagytok."
Hungarikum lenne, hogy egy nő nem tekinti életcéljának a férj kiszolgálását és szeret dolgozni, még ha nem is beszélhet karrierről (egyszerűen élvezem a munkámat)??
Tudod, az az 1 (pár..) mondat elég ahhoz, hogy a korábbi elismerésemet minimum furcsálkodás, meghökkenés váltsa fel: nekem is htb-ként kellene élnem, mert (a poszterina, meg te, meg mások szerint) egyedül az helyes??
Helytelen, ha másra (is) vágyom, másként élek?
És olyan valaki mondja mindezt (a poszterina), aki maga és másként élt és él = dolgozott+dolgozik ÉS élvezi, büszke az eredményeire...
Dolgozó nőként hirdetni, hogy a htb-ség a helyes: picit ellentmondásos, nem gondolod?

puhacica 2013.12.30. 11:50:55

@tableno: hajjaj, azon akadnak meg csak ki igazan! :D

ffüttyfürütty 2013.12.30. 11:51:15

@mirx: Minden világos! A virágot és a jobbulást kártyát hova küldjük neki? :)
(nekem az aranyfácános "milánói makaróni" a kedvenc ételem)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 11:51:30

@mirx:
Csunyat fogok mondani:
Az a no, aki nem akar dolgozni (az akaron van a hangsuly es nem azon, hogy esetleg nem kap munkat / tanul / beteg), inkabb eltartatja magat, mert az ugy kenyelmes, megis milyen tiszteletre es megbecsulesre szamit a ferjetol?
Az ilyen ember csak arra jo, hogy a ferje uritsen bele idonkent. Amit egyebkent a ferj meg is fog unni aztan lehet pislogni 40 evesen, 3 gyerekkel, nulla vagy minimum elavult tudassal, mikor egyedul marad.

Lattam ilyet... nem annyira vicces.

2013.12.30. 11:51:44

@diggerdriver: azt mondtad, hogy "ide lojjetek", hat megkaptad :))

Szerencse, hogy a judaizmusban nincs pokol. Ha lenne, akkor ugy nezne ki, hogy paradicsomos teszta lenne a kaja, Fiatot kellene vezetni, olasz anyos folyamatosan olaszul dumal hozzam, olasz burokraciaval kellene naponta ugyet inteznem es olasz hatekonysaggal dolgozna a csoportom. Mindezt olaszul.

ffüttyfürütty 2013.12.30. 11:54:32

@macamuca [IHUN]: Igen az nekem sem világos, hogy hopp egyik bekezdésben még ez az amit akarok, következő bekezdésben hopp de szar ez és az a másik amit akarok, ezek váltakoztak amíg a végén a mostani a htb. az aktuális ez az amit akarok. (poszt vége, dicsfény, zene felerősödik, vastaps, bravók és rózsacsokrok)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 11:54:38

@charlieharper (Cape Town, SA):
Azt jelenti hogy az egész lényéből sugárzik valami pozitív.
Az életet élni akaró és tudó nő.
Az én feleségem például rengeteget énekel. Fantasztikusan jó hangja van.
A mediterrán nő az sugárzik mint Csernobil:))))))))))))))))

tableno 2013.12.30. 11:56:20

@charlieharper (Cape Town, SA): nem tudom, de én azt hallottam, hogy Izraelben az élet nem sokban különbözik az olaszoktól, legfeljebb spagetti helyett falafel van ebédre...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 11:56:24

@diggerdriver:
Persze, hangulata van...

Gyertek Olaszhonba, csapjatok szet a labatokat, majd a csodor eltart. Persze jo lenne dolgozni, de ha nincs mas, usse kavics, ellebecokunk a macsonk penzen.

Most, hogy mondod, imadnam, ha eltartananak. ;)

ffüttyfürütty 2013.12.30. 11:59:47

@Kövérmadár [swe]: Próbálkozz az olasz melegeknél! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.30. 11:59:52

@tableno: én nem a szerzőjét szerettem volna ekézni, hanem ezt a megnyilvánulását, de bocs, ha nem volt egyértelmű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 12:00:59

@macamuca [IHUN]:
Hol mondja hogy ez a helyes?
Egyébként ha mondaná is ez egy Olaszországról szóló poszt és ha ő úgy gondolja vagy JAVASOLJA az Olaszországba települőknek hogy fogadják el a htb státuszt mindez egy kicsit sem jelenti azt hogy NEKED üzent.
Olaszországban ez elfogadott bevett gyakorlat. OTT.

mirx 2013.12.30. 12:03:07

@Kövérmadár [swe]: a legtöbb ilyen feleségnek van annyi esze, hogy úgy üljön a férje pénzén, hogy a pacák nagyon megszívja egisztenciálisan, ha hirtelen frissebb pipit akarna otthon ágymelegítőnek

csak éppen az a b+ az egészben, hogy aki ilyen pasast választ magának, aki mellett kizárólag házitündérként/htb-ként tud tündökölni, az a pacák bizony 45 éves korában akkor is ugyanezt fogja akarni (hamvas+ engedelmes pipihusit), és a poszterina mehet a piskótsütési tudományával a levesbe. még akkor is, ha anyagilag előnytelen a pacáknak a válás - de bizony külföldi nővel a legkönnyebb jogilag kics.szni.
(ennyit a "miért választanak ázsiai-kelet-európai-stb feleséget nyugati férfiak-témáról)

szóval megnézem én ezt az ilonkát 48 éves fejjel festett vörös rövid hajjal, a két rendetlen, kettes tanuló kamasz lányával meg a nagy okosságával, hogy kell-e még az embörnek ez a házitündér, vagy jó-e a 20 éves egyetemista szerető-tisztító-étterem kombó.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 12:03:27

@diggerdriver:
Az eletet elni akaro es tudo no?

Ne viccelj mar joember! :)
Azt az eletet eli, amit masok megteremtenek neki. Tudod ki az, aki tud elni itt? Zopilote...
Mert mindent maga teremtett meg sajat maga szamara es nem fel elvezni azt.

Mit fog csinalni ez a lany, da a csodormacso egyszer raun? Mehet az utcara, mert onerobol semmire sem kepes (jelenleg). Ugye erzed mennyire atmeneti ez a nagy elni tudas?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 12:04:40

@Kövérmadár [swe]:
Madár, hozzád Olaszország fényévnyi távolságra van. Meg Charlitól is.
Ha Rómában vagytok akkor is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 12:06:41

@rezsoatya(eng):
Fater gyere már bazmeg mert ezek komolyan vették az utolsó mondatot.
:)))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 12:10:29

@mirx:
Az a pasi meg is erdemli.
Aki ertelmes az jogi szempontbol korbebastyazza magat, mert tudja, hogy a tundibundicukicica meg 10 evig nyero, utana csererette valik.

De mi van, ha alapbol sem jomodu a ferj csak eppen annyit keres, amibol kijonnek? Mondjuk egy Atlag Alfredo. Ott nincs vagyon, nincs min ulni, nincs semmi.

Pl. Svedorszagban gyerekenkent 1200 korona a sap, ez kb. kajara sem eleg. Asszonytartas nincs, miert is lenne?
Itt ha borul a bili, akkor az sziv, aki kusta volt. Mennek is vissza a nok dolgozni 1 ev utan, amit helyeslek. A gyerekek / felnottek semmivel sem rosszabbak vagy kretenebbek, mint a magyarok vagy barki mas.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:11:04

@Ennike: Való igaz, dinamikus és alkalmazkodó a hölgy, kár, hogy a saját elveit kell folyamatosan módosítani ennek érdekében. Csupa önellentmondás a poszt, ennek ellenére tetszik, én is szívesen lennék ilyen vállalkozószellemű, az utolsó stációját kivéve. Azt nem vállalnám.

La Piovra? Tudod, mennyit bőgtem Cattani felügyelő halála miatt :)?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 12:12:37

@mirx: @Kövérmadár [swe]:
Nem tudom hogy úgy mellékesen feltűnt nektek az a tény hogy a posztoló párja NEM olasz?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:12:38

@rezsoatya(eng): "Nos, lehet okoskodni... " Gondolom más szemét is az szúrja, hogy a tiédtől eltérő véleményeket egyből okoskodásnak titulálod...

tableno 2013.12.30. 12:12:56

@diggerdriver: Amúgy nekem egyik fajta életmóddal sinc bajom. Van is a klasszikus vicc:

A mennyország az, ahol a mérnökök németek, a szakácsok franciák, a szeretők olaszok, a rendőrök angolok, és az egészet a svájciak szervezik.

A pokol az, ahol a mérnökök franciák, a szakácsok angolok, a szeretők svájciak, a rendőrök németek, és az egészet az olaszok szervezik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 12:13:40

@diggerdriver:
Az biztos.
Nem is tudom melyik orszagot kellett kivakarni a valsag utan a szharbol...
a) Angliat
b) Olaszorszagot
c) Svedorszagot

Ha nem megy, kettot kiveszunk neked charlieval, hogy tovabbmehess a kov. kerdesre ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:14:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: A feminista nőideál nagyon-nagyon távol áll attól, amit te annak vizionálsz. Akármennyire is jólesik ezt hangoztatni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:16:31

@tanato: Pontosan. Az olaszok teljesen máshogy élnek, más értékek mentén. Másféle családi modellt tartanak fontosnak, nincs is ezzel baj. Csak nem feltétlenül ez az egyedül üdvözítő megoldás.

2013.12.30. 12:17:01

@tableno: legalabb annyi plussz van arra, hogy barmikor tudok libanoni etteremben enni. Hatekonysag Izraelben jobb, mint az olaszoknal.
A tobbiben igazad van, az izraeli anyos sem leanyalom.

2013.12.30. 12:20:32

@diggerdriver: ez igy van. Ami azert furcsa, mert Spanyolorszag, Gorogorszag es egy rakas mas mediterran orszaggal nincs bajom (Marokko, Algeria, Gibraltar, Ciprus, Malta), de az olaszok Europa fekete lyuka az irekkel egyutt. Nem tudom miert, lehet, hogy a Fiatot nem tudom megbocsatani nekik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 12:21:08

@Kövérmadár [swe]:
Madár ne gyere övön alul.
Elfogytak az érvek?

"Itt most nem az olasz gazdaságról van szó. Nem az olasz termékekről.
Nem az olasz munkamorálról.
Itt egy ÉLETÉRZÉSRŐL van szó."

Ezt írtam a legelső kommentemben.
Direkt kihangsúlyoztam hogy ne errefelé menjünk el mert nem erről szól a poszt.
OK. Megállapodhatunk benne hogy neked idegen az olasz Életérzés.
Nade ettől még nem foglak úgy betámadni hogy azért idegen mert nálatok három hétig van nyár és az év amúgy egészében letargia.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:21:13

@diggerdriver: A firenzei olasztanárnőnk sokat mesél erről a hedonista, életigenlő olasz életmódról. Neki magyar párja van, ő azt mondja, nincs az az isten, hogy olasz legyen a férje, mert elege van a mammismo-ból, hogy az olasz mamma - anyós - minden tudás letéteményese, az olasz pasik otthon szalmaszálat nem tesznek keresztbe akkor sem, ha a feleség is dolgozik stb. Elmondta, hogy az emberek életét hogyan stresszelik a rengeteg különféle adóval amelyek hetente változnak, a rengeteg hülyeségért is kirótt büntetéssel, azzal, hogy a fiatalok saját egzintenciájának kialakítását az barom törvények hogy akadályozzák és még lehet sorolni. Persze szépen süt a nap, finom a pizza meg a pasta.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:23:24

@LyukasBogrács: Érdekes, én értem. Nem szokás rámutatni a posztban hemzsegő ellentmondásokra. Nem szokás más véleményét még elhangzása előtt okoskodásnak bélyegezni. Nem úgy írunk posztot, hogy közben az olvasó szemével is nézzük a saját irományunkat.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:26:15

@diggerdriver: Úgy látszik elsiklottál ezek felett:

"Nem véletlenül választanak magyar lányokat párnak a talján fiúk. Mert bennünk megvan az engedelmesség és a békés természet, otthonteremtők és anyatípusok vagyunk. Ezzel szemben az olasz nők nagyon emancipáltak, parancsolnak, dirigálnak, és nagy a szájuk. Ezt úgy általánosságban nem szeretik a fériak.

Nem rossz élet ez, amit nekünk talált ki a teremtő. Persze muszáj újra képessé tennünk magunkat erre a szerepre. ....

Az olasz férfiakban még benne él a mamma kultúra. Az ő anyukájuk még az otthonnal törődött, gyerekeket nevelt, többfogásos ebéddel várta haza a családot, és gondoskodott a házról és tájékáról, ez az ő vérükben is mélyen gyökeret hagyott és ezt várják el a feleségüktől is.

Szerintem ez nem rossz szemlélet. Csak vissza kellene szokni erre a szerepre.

Én visszatérnék abba az ideális világba, és ez itt néhány honfitársnőmnek megadatik. Éljenek a lehetőséggel! Megéri!"

Tehát nekünk találta ki a teremtő. Ideális világ.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 12:26:46

@zöldeketbeszélek:
" Elmondta, hogy az emberek életét hogyan stresszelik a rengeteg különféle adóval amelyek hetente változnak, a rengeteg hülyeségért is kirótt büntetéssel, azzal, hogy a fiatalok saját egzintenciájának kialakítását az barom törvények hogy akadályozzák és még lehet sorolni. "

Itt melyik országról beszéltél:)))))))))))))))))))
Valahonnan nekem ez nagyon ismerős:)))))))))))))))))))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.30. 12:26:49

@zöldeketbeszélek: "Elmondta, hogy az emberek életét hogyan stresszelik a rengeteg különféle adóval amelyek hetente változnak, a rengeteg hülyeségért is kirótt büntetéssel, azzal, hogy a fiatalok saját egzintenciájának kialakítását az barom törvények hogy akadályozzák és még lehet sorolni. Persze szépen süt a nap, finom a pizza meg a pasta."

Hát ez nálunk is így van a finom pasta és pizza kivételével :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 12:27:24

@zöldeketbeszélek:
Neked is mondom a posztolónak NEM olasz a párja.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:28:12

@tableno: Teljesen igazad van. Egyébként che sará, sará :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:31:37

@Zka: Itt legalább a határozatlan idejű munkaszerződés még az általános, nem a határozott. Olaszországban az, hogy egy fiatal pár, ha mindketten dolgoznak már néhány éve és összeraktak 2-3 millió forint önerőt, lakáshitelt tudnak felvenni, nagyon nagy szerencsének számít, mert a fiatalok gyakorlatilag nem találnak határozott idejű szerződéssel munkát, kivéve az állami szektorban, ahol viszont rosszak a fizetések. Rengeteg harmincas él kényszerből a szüleivel, így tolódik ki a gyerekvállalás. Náluk is elég rosszak a népesedési mutatók.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:32:22

@diggerdriver: Az lehet, de ő is meg te is az olasz életérzést dicsőítitek. Gondolom, Olaszországban úgy élnek, mint az olaszok, nem mint a magyarok vagy a románok.

2013.12.30. 12:33:25

@zöldeketbeszélek: ez az olasz che sara, sara, egyenlo a kinai chabuduo-val. Az olaszoknak ez a valahogy lesz szovegenek jobb a PR-ja, de a lenyege ugyanaz. Igenytelen.

Digger, Nekem semmi eletigenles nincs az olaszokban. Az amerikaiban akkor sokkal inkabb. Azert mert sut, attol meg nincs eletigenles. Ilyen alapon az osszes napos orszag Indoneziatol Panamaig eletigenlos. Lehet, hogy egesz mast ertunk eletigenles alatt. A paradicsomos teszta zabalas egy napon atizzadt nap utan nalam nem eletigenles.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 12:33:44

@diggerdriver:
Nem tamad senki teged :)

Igaz, nekem nem jon be az a felelotlenseg, lattuk hova vezet.

Ez az eletigenles kisse arra emlekeztet, mikor a sved munkanelkuli jol berug minden nap es kozben baromi buszke az eletere. Kar, hogy ezt mas teremti meg a szamara. Orulni orulhet, de akkor is egy szep, kerek nulla.

Biztos ott a hiba, hogy nekem az eletigenleshez is minimum kovetelmeny, hogy en erjem el, az en munkam gyumolcse legyen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.30. 12:33:51

Nahát, ügyes a poszterina, grat neki, sok sikert!

A bloggazdától kérdezném, hogy a szilveszteri képeket milyen emilcímre lehet küldeni majd? A lap alján lévő, országfelelősös hotmélosra-e?

Hátha sikerül lőni néhány értelmeset.

mirx 2013.12.30. 12:38:25

@diggerdriver: Nem tökmindegy, milyen a párja? Ő arról megmondóemberkedik, hogy miért szeretik az olasz pasik a magyar nőket. Annak fényében, hogy a párja romániai, ez még külön röhejes.

Ez a csaj gyakorlatilag mindenről osztja az észt, amiről semmi tapasztalata nincsen. Tud(na) masszírozni kűfődön, miközben a román faszija eltartja (hogy miből, arról hallgat, mint a sír), de közben ő mindenkinél jobban tud angolul, meg mindenkinél jobban tudja, hogy kell élni minden más nőnek, mindent tud az olasz pasikról is (csak épp nincs neki), egy házitündér, gondolom, szexbomba, totál bejött neki az élet. Csak épp kicsit sem feltűnő, hogy egy 200 km-es posztban kell bizonygatni az egészet.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 12:39:08

Eleje OK volt.
Aztán.
Kövezésre nem vágyom, de nekem valamiért ezjutott eszembe, ahogy a posztot olvastam:
"Ez a gyerek meg nem nooormális..."

...agyhúgykövet is kaptam...akkor lehet, hogy én most mégiscsak okos vagyok? :)

A boldogság, a pozitív hozzáállás az nem baj, csak nem szorul ilyen hosszas magyarázatra, pláne meg nem a teremtőt idekeverve. Számomra az jött le, hogy saját maga előtt mentegetőzik.
Ha meg én vagyok helikopter, akkor belenyugszom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:40:26

@diggerdriver: Van olyan ismerős család a környezetemben, ahol a hozzád hasonló gondolkozású apuka simán elvárja a beteg feleségétől is, hogy a három gyerek ellátása után az ő seggét is kinyalja. Hála az égnek, hogy lassan ez a fajta is kihal, mint a dinoszauruszok. Persze mindig lesznek olyan nők, mint a poszterina is, akik újból kiköltik a tojásból.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 12:43:16

@zöldeketbeszélek:
Folyamatosan olasz csődörre hivatkozik mindenki

mirx 2013.12.30. 12:44:07

@zöldeketbeszélek: na, ez kimaradt, de annak tükrében, hogy egyszerűen nem bírtam az önfényezést meg az okoskodást tovább olvasni, annyira nem meglepő.
de köszi, most sokkal beljebb vagyunk! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 12:46:33

@zöldeketbeszélek:
Ajjjaj mivé lettem.
Nőket kizsákmányoló dinoszaurusszá.
Már vártam.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 12:53:13

Kicsit meg a kommentekhez. Nem vagyunk egyformák (ezt szánom enyhítő körülménynek), de nekem egy pasi munka után dobja le a koszos zokniját és bontson ki egy sört. Ne hajtogasson össze reklámszatyrot, ne vasalja ki az ingét. Én majd emancipálodom amikor időm engedi.
És igen. Kinyalom a seggét, mert megérdemli. Meg ő is kinyalja az enyémet ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:54:56

@diggerdriver: Hát ne haragudj, de azon röhögni, hogy egy férfi pelenkát cserél, megfürdeti a kölyköt...

Lehet, hogy én vagyok nagyon pesszimista, de többször mondtam már a páromnak, hogy mindent ugyanúgy tudnia kell, mint nekem, mert ha velem valami történne, hosszú távon csak magára számíthat. Szerencsére az én pasim, bár igazán nem vádolhatom metroszexuális beállítottsággal és nem szeret pelenkát cserélni, de ha kérem megteszi, a fürdetést pedig általában rábízom, míg én ágyazok meg az esti mesét bekészítem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 12:58:15

@diggerdriver: Mert a poszterina is rájuk hivatkozik.

"Nem véletlenül választanak magyar lányokat párnak a talján fiúk."..."Az olasz férfiakban még benne él a mamma kultúra. "

Azt meg a poszterinától kérdezd meg, hogy hogy jönnek ide az olasz pasik, amikor az ő párja román/romániai magyar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 12:59:01

@Mammaroza:
Légy üdvözölve a dinoszauruszok között:)))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.30. 12:59:13

@zöldeketbeszélek: Hasztakurta, másodpercre egyszerre két komment? :-o Izzik a vonal... :D

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 13:02:34

@diggerdriver: Ez van. Egy letűnt kor őskövületei vagyunk.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 13:06:02

@diggerdriver:
"Hol mondja hogy ez a helyes?"
"Nem rossz élet ez, amit nekünk talált ki a teremtő."
"... elégedjenek meg azzal, ha a párjuk el akarja őket tartani. Ha mindenáron hasznosak akarnak lenni házon kívül is, és nem akarják elbarikádozni magukat a külvilágtól, menjenek önkéntesnek valahová, ..."
Ez nekem azt jelenti, hogy ő ezt tartja helyesnek. De lehet, hogy rosszul értelmezem?

"Egyébként ha mondaná is ez egy Olaszországról szóló poszt és ha ő úgy gondolja vagy JAVASOLJA az Olaszországba települőknek hogy fogadják el a htb státuszt mindez egy kicsit sem jelenti azt hogy NEKED üzent."
Valóban, nem nekem, vagy konkrétan valakinek javallotta, hogy fogadják el a htb-státuszt, hanem mindenkinek, minden nő számára a teremtő által számukra kitalált életet javasolja. Nem akartam mással példálózni, ezért említettem magamat, mint a szerinte nőknek rendelt életformától jelentősen eltérően élő nőt (és mondtam/írtam azt, hogy nekem ez így jó, tetszik, nehézségeivel együtt).
Az a fránya fogalmazás: ha nem javasolja a htb-séget, hanem csak közli, hogy neki tetszik és szeretne majd úgy élni, akkor nem hökkenek meg (pláne azok után, amiket mindezek előtt leírt).
Nem vagyok ugyan hívő, de tiszteletben tartom mások hitét, azt, ha valaki hisz valamiben (érdekel is a vallás, mivel eltéphetetlenül kötődik-kapcsolódik a történelemhez, amit kimondottan szeretek).
Ezzel együtt lábrázást kapok attól, amikor valaki a teremtőt citálja, rá hivatkozik, mint valamit előíró/megtiltó "forrásra", és emiatt a hite/meggyőződése szerinti helyénvaló cselekvést fogadja el helyesnek, az attól eltérőt minimum helyteleníti (némely korban/helyen szankcionálja is).
Ne hivatkozzon a teremtőre, legyen bátor kijelenteni és felvállalni, hogy neki ez a szimpatikus változat.
Csak így, egyszerűen.
És akkor maximum Töki köt bele...

"Olaszországban ez elfogadott bevett gyakorlat. OTT."
Mo.-on is eléggé elterjedt ez a nézet (most kezdjem el emlegetni a parlamanti képviselőket?...), az, hogy a nőnek otthon van a helye.
20-huszonsok éve, még régebben általános gyakorlat is volt.
Aztán jött (nem csak Mo.-on...) a nők általános munkába állása. (Azért a II. vh. alatt a fronton lévő férfiak helyett valakinek elő kellett állítani a frontra+hátországba kellő termékeket... az önállóságot+függetlenséget muszájból "megkóstoló nők ezután nem mentek vissza tömegesen htb-nek, pedig karrierről csak csekély százalékuk beszélhet: a megtapasztalt függetlenség-érzés (=képes vagyok magamat eltartani, nem függök a férjemtől) sokak számára vonzó volt... És ez nem férfi-ellenesség, hanem önállósodás, társadalmi méretekben/nagyságrendben. Inkább vállalták a "dolgozó nő"-életformával járó nehézségeket, ahelyett, hogy lemondtak volna igényeikről, és beérték volna azzal, amit a férjük elő tud teremteni. Ezen azért érdemes elgondolkodni, hogy miért a munkát választották, lemondás helyett...)
Ma már az az általános gyakorlat Mo.-on, hogy a nő is dolgozik (ha van hol...), ugyanakkor ez keveredik azokkal az emlékekkel, miszerint otthon lenne a helye....

Akár dolgozik a nő, akár otthon van és a háztartással/gyerekekkel foglalkozik, az hadd legyen az egyén/pár döntése, és ne valamiféle elvárásnak akarjon megfelelni.
Ne legyen elvárás sem az egyik, sem a másik.
Legyen lehetőség választani, anélkül, hogy a döntést követően ne hördüljön fel senki azon, hogy "miért nem a másik életformát választotta?!"

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 13:11:00

@diggerdriver: Ebből mi az atyaúristen? mi ütközik a XIX. századi világnézeteddel?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 13:11:50

@Mammaroza:
Mikor megismertem a mostani feleségem akkor "kövület" volt a nick nevem:)))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 13:12:26

@diggerdriver: @Mammaroza: Mondom én, hogy mindig van valaki, aki ráül arra a bizonyos tojásra :)!

ffüttyfürütty 2013.12.30. 13:15:59

Így félidőben összefoglalhatom, hogy legalább egy jó olaszos veszekedés az már megvan mára úgy látom. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.30. 13:17:53

@tableno: Haha, ez is jó.Van valami ilyesmi az autókkal is, hogy az olaszok dizájnolják, a japánok legyártják, a németek szervizelik vs a németek dizájnolják, a franciák legyártják, az olaszok szervizelik...vagy valami ilyesmi.Az is nagyon jó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 13:18:39

@zöldeketbeszélek:
Az bazmeg hogy röhögtem rajtuk.
Reggel óta másról se megy itt a polémia mint a belemagyarázásról.
Mindig mindenbe bele kell magyarázni valamit.
Ha azt mondom a hó fehér akkor valamelyikőtök megjegyzi hogy nem is mert ha a nap 46,98fokos szögben esik rá és a Merkúr ascendense kollaborál a Szaturnusz gyűrűjével akkor kékes árnyalatú.

Határátkelő 2013.12.30. 13:19:11

@geegee: Igen, a hataratkelo@hotmail.com címre vagy a Facebook oldalra is fel lehet tölteni. Jó bulizást és jó fotókat! :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 13:19:27

@mirx: Legalább már tudod, hogy nem maffiózó ;).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 13:22:18

@diggerdriver: "A kőkemény macsó izmos karjai közé fogja a gyereket és beleteszi a fürdőkádba.
Olyan megindító pillanat hogy mindjárt elsírom magam."

Ez biza röhögés, csak nem amolyan öblösen férfiasan őszinte.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 13:23:57

@diggerdriver: Te is belemagyarázol, még ha észre nem is veszed. Te az életörömöt magyarázod bele, más meg az önigazolást. Hogy kinek van igaza, az csak akkor derülne ki, ha a poszterina megjelenne és a posztjában hemzsegő ellentmondásokat feloldaná.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 13:24:55

@ffüttyfürütty: Tudod, az olaszok és a magyarok nem is különböznek egymástól olyan nagyon ;)!

Latcho Rom 2013.12.30. 13:25:43

@diggerdriver: Bumm.

Az olasz Mamma kultura fogyofelben van - nekem egy macso, maradi dolog, akarhogy is szeretnek itt paran viszakuldeni a noket a konyhaba. Ok, olasz konyhaba :-) Az iras nem tetszik, slendrianul megirt dolgozat.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 13:27:07

@zöldeketbeszélek: Most ez én vagyok? Ne beszélj kérlek rébuszokban, mert ahhoz lehet, hogy nem vagyok elég fejlett.
Az én férjem nem egy macsó, önző disznó, és kurvára megállnék a saját lábamon nélküle is. A helyzet az, hogy nem nagyon tudnám elképzelni, hogy ő mondjuk mosogasson itthon, az esőben öt fokban meg mondjuk nem én cserélek kereket. Meg nem is akarok. Álljunk már meg egy pillanatra. Nem csak arról van szó, kinek mi van a lába között, basszus ezer dologban más egy nő, meg egy férfi. Számomra nőként fontos, hogy egy férfi az férfi legyen, mert nekem fontos, hogy én meg nő legyek, lehessek mellette.
Nem esetenkénti pelenkacseréről van szó, meg nem is arról, hogy egy nő diplomát akar. Ez részletkérdés.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.30. 13:27:29

@Határátkelő: Nincs f@lloszbúkom, azért kell a mél.Én még ilyen begyepesedett vagyok... :D Kösz!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 13:28:46

@zöldeketbeszélek:
Nem ez nem röhögés.
Ez gúny.
Kigúnyolása a TRENDI férfiaknak akik azért teszik meg mert az olyan "cuki".
Mert ez olyan jól illik a családi legendáriumba.
De ezt is lehet űberelni.
Mikor a baráti házaspár meghívott hogy videón megmutassák hogy a lányuk hogyan szült.
Megérett a világ a pusztulásra.

tableno 2013.12.30. 13:29:06

@zöldeketbeszélek: bocs, akkor ezt az olaszok akkor mondják, amikor spanyolul beszélnek... :))

Gizi06 2013.12.30. 13:29:21

Ha a posztolo igy erzi jol magat, lelke rajat, de.... en szemely szerint nem szivesen kernek engedelyt, hogy pl. otthon maradhassak. Ez csak szemelyes meglatas, de nem szivesen függök valakitöl, anygilag pedig plane nem. Abban viszont igaza van a posztolonak, hogy otthon tulsagosan sokat kivannak egy nötöl...persze mas lenne az elet, ha a ferfiak is segitenenek, de ez mar teljesen mas teszta ,Az is mas treszta, hogy a sved nök önallobbak..., van akinek a felesege a tarsa es van akinek csak rabszolga kell ;))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 13:30:56

@Mammaroza:
Na végre...
Már fogyóban volt a munícióm.
:)))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 13:32:43

@Mammaroza: Nem beszéltem rébuszokban, csak visszautaltam egy diggernek írt kommentemre, amire ő azt reagálta, hogy dinoszaurusznak tituláltam te meg csatlakoztál a krétakori bandához.

"Hála az égnek, hogy lassan ez a fajta is kihal, mint a dinoszauruszok. Persze mindig lesznek olyan nők, mint a poszterina is, akik újból kiköltik a tojásból. "

Egyébként éppen hogy a pelenkacseréről volt szó, meg az esti fürdetésről.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 13:34:30

@Határátkelő:
Bazmeg a könyvelésemet kéne rendberakni ere kiteszel egy ilyen posztot.
Megérdemelnéd hogy rádlőcsöljem...
:)))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 13:35:02

@zöldeketbeszélek:
A fenti idezet vegerol hianyzik, hogy "... Aztan felveszi az unnepi tangajat es ellatogat a Kek Osztrigaba". ;)

2013.12.30. 13:35:28

@diggerdriver: januar 31 a hatarido. Van meg 1 honapod

tableno 2013.12.30. 13:35:55

@ffüttyfürütty: Ott a pont! Teljesen belejöttünk ebbe az olaszos életérzésbe! O Porca miseria!

ffüttyfürütty 2013.12.30. 13:36:16

@zöldeketbeszélek: a videó alapján én is erre jutottam, csak ami ott "életélvezet" az itt talán "sírvavigadás".
Örülsz Digg? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 13:38:10

@Mammaroza:
Boldogan bevállalom a XIX századot.
Szívesen születtem volna 1847-ben mert akkor 20-éves lettem volna a Kiegyezésre és a következő 47évet Magyarország aranykorában élhettem volna le.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 13:38:10

@diggerdriver: Gúnyos röhögésre gondoltam. Oké, akkor gúny. Most ettől jobb, vagy rosszabb a kép? Nem hiszem, hogy jobb.

Lehet, hogy most felborítom a jól beágyazódott világképedet, de a férfiak többsége nem azért teszi ezt meg, mert cuki. Hanem mert rájöttek, hogy minél többet foglalkoznak a kölyökkel, az annál közelebb áll majd hozzájuk, vagy csak mert a feleségüket akarják egy kicsit tehermentesíteni. Aki esetleg ugyanúgy dolgozik mint ők, csak a műszakja otthon is folytatódik.

Biztos vannak ilyen trendi apukák is, én egyet sem ismerek szerencsére. A szülős videó mutogatása meg a hányinger kategória, normális ember ilyet nem mutogat és nem is nézi meg...(hacsak nem oktatófilmként...)

ffüttyfürütty 2013.12.30. 13:38:33

@Mammaroza: A többiek diplomatikusan mosolyogtak. ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 13:38:57

@charlieharper (Cape Town, SA):
Az idei évet kéne rendbetennem. Az már régen megvan.

ffüttyfürütty 2013.12.30. 13:39:57

@zöldeketbeszélek: Mindig azt hittem hogy az ilyen filmeket a szexuális felvilágosítás részeként az utód arcába csapják az aktuális életkorban. :)

Latcho Rom 2013.12.30. 13:40:36

@diggerdriver: zsák a foltját barnaboru hableány -)

skye8 2013.12.30. 13:41:07

@mirx: poszter becsuletere valjon, hogy nem sirankozik/panaszkodik/keresi a kifogasokat hogy miert nem dolgozik, hanem egyszeruen leirja, hogy nem akar es kesz :P
sztem rosszul dontott, mert talpraesett csaj es tobbre vihetne. viszont ha o csak haztartast + csaladot akar, akkor valoszinuleg nincs igenye masfajta ervenyesulesre.ezert viszont kar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 13:43:25

@ffüttyfürütty:
Igazatok van nagyon sokban hasonlítanak csak a dolgok lereagálása más. A végkövetkeztetés.
Hogy valaki egy sirvavigadó melankolikus magábafordult csődtömegként éli az életét vagy egy hedonista ahogyesikúgypuffan az élet szép éljünkamának életérzésként éli meg ugyanazt a szart.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 13:46:08

@zöldeketbeszélek: Ó, hogy azok a tojások...
Egész más tojásokra gondoltam, még jó, hogy így csak egy kicsit égettem be magam. Imádom a férjem, ő is engem. Pl. Kitartott mellettem, mikor rákos voltam, mikor ez után a hormonjaim összekeveredtek, és harminc kilót híztam. Kitartottam mellette, mikor a vállalkozása otthon csődbe ment, és le kellett húzni a rolót. Idegenben újra kezdte, mi utánajöttünk, közel a negyvenhez építettük újra az életünket. Együtt.
Van három végzettségem, folyamatban a negyedik. Négy gyerek, kettő félig felnőtt már. Ezzel együtt néhányszor fordult csak elő, hogy magának melegítette a vacsoráját. Amíg mellette vagyok, és ő mellettem, nem is lesz rá szüksége.
Ha ezzel dinoszauruszt teremtettem, hát ez legyen a legnagyobb hibám, amit elkövettem az életemben.

tableno 2013.12.30. 13:48:12

@zöldeketbeszélek: @zöldeketbeszélek: Na igen, ahogy az előbb már leírtam, én kb mindent megcsinálok a gyerek- és házimunkában, amit a feleségem (szoptatás kivételével ugye - bizonylos dolgokban tényleg kiosztotta a Teremtő a női szerepeket :), de eszembe sem jutott, hogy ez "trendi" lenne. Egyszerűen nálunk nem tudna a dolog másképp működni, mert a feleségem munkája semmivel sem kevésbé kíván egész embert, mint az enyém. Ez van, de nem bánom, mert így viszont én sem függök az asszonytól abban, hogy tisztán tartsa a lakást és kimossa az alsóneműmet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 13:49:35

@Mammaroza: Nem rólad van szó. A poszterről beszéltünk. Meg digger macsó életszemléletéről. És konkrétan a pelenkacseréről meg az esti fürdetésről. Semmiféle extrém élethelyzet nem merült fel.

Egyébként a kommentedből ítélve nem a huszas-kora harmincas kororsztályhoz tartozol, mint a poszterina, aki írt amit írt.

morsels (törölt) 2013.12.30. 13:51:57

@zöldeketbeszélek:
Magyarorszagon el az olasz tanarno a ferjevel?
:-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 13:52:39

@ffüttyfürütty: Hogy utána eszükbe se jusson a szex? Szerintem hatékony lenne :))!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 13:54:47

@diggerdriver:
Es bejott a csaj? ;)

@Mammaroza:
Mert en mindig meglatom a lenyeget! ;)

tableno 2013.12.30. 13:55:07

@diggerdriver: szerintem amúgy eléggé férfias dolog, hogy ha esetleg az asszony valamilyen okból kiesik a képből pár hétre (betegség, utazás, akármi), akkor én is simán el tudom vezetni addig a háztartást, és gondoskodni az utódokról, nem?

morsels (törölt) 2013.12.30. 13:57:56

@zöldeketbeszélek:
mirxben az a jo, hogy egy posztbol par mondat marad meg neki, amit aztan addig elemez (a posztbol kiragadva), amig sikeresen fel nem tud haborodni. Hogy a poszt tobbi reszevel (nagyjaval) mi tortenik, az az elet egyik nagy rejtelye, mint a fekete luk.

Nem ez az elso :-)

2013.12.30. 13:58:10

@diggerdriver: "Mikor a baráti házaspár meghívott hogy videón megmutassák hogy a lányuk hogyan szült." Meg mindig osszejartok?

Mar az is kinzas, amikor masok eskuvojet/bar mitzvojat kell felvetelrol vegigkinlodni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 13:59:36

@Mammaroza: Egyébként irigylésreméltó vagy, a pasik nagy része már ennél kevesebb miatt lepattan a családtól. Érdemes csak azt megnézni, hány anya neveli egyedül a sérült gyerekét, mert az 'erős férfi' ezzel már nem tud megbirkózni, és inkább passzolja a problémát. Gratulálok a családodhoz, nyilván tettél-teszel is azért - meg a férjed is- hogy ez így működjön.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 13:59:46

@diggerdriver:
Latod, en pont egy 100-assal kesobb es akkor most lehetnek 56-os magyar Los Angelesben ;)
Ha meg az is megadatott volna, hogy zsidonak szulethessek...

Na mindegy, nekem csak 84 jutott es a fajmagyarsag... viszont lett egy csodalatos menyasszonyom!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 14:01:18

@tableno: Ez lesz előbb-utóbb a természetes, hiszen egy keresetből már nagyon kevesen tudják úgy eltartani a családot, hogy ne kelljen sok fontos dologról lemondani.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 14:01:46

@zöldeketbeszélek:
Es vajon hany no pattan meg, amikor mar nem megy olyan jol a szeker, mert a pasi nem olyan kivanatos a penze nelkul?

Selejt mindenhol van... soha nem csak az egyik fel a hibas.

morsels (törölt) 2013.12.30. 14:02:27

@diggerdriver:
"Mikor a baráti házaspár meghívott hogy videón megmutassák hogy a lányuk hogyan szült."

Huhh...

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 14:05:55

@zöldeketbeszélek: érdekes, mert a posztból nekem is az jött le, hogy a csaj önigazol, tehát nem egyezek digger véleményével. Nem szimpi a poszt.
Viszont digger nem őskövület, ahogyan az én férjem sem az, erre próbáltam reagálni, mert erre mentek a kommentek.
Élethelyzet megoldásaként abszolút elfogadom tableno álláspontját is, mert én ilyen kicseszettül empatikus és kompromisszumkész vagyok.
De azt ne jelentse kis senki, hogy csak mert egy pasi nem pelenkázza a gyereket, már nem is torődik vele, se a feleségével, mert egy önző ősmacsó.
Ha meg egy pasi néha megteszi, attól még nem kell homokos baszoldába küldeni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 14:06:06

@tableno: Hű, eszembe jutott az a nemrég vetített angol sorozat, a Mamát akarom!, ahol 3 napra otthagyták a kölykökkel meg a háztartással az apukákat, anyu írt egy részletes kezelési utasítást és elment egy kicsit kikapcsolódni. Azt a kínlódást, amit az apukák nagy többsége levágott...

A végkifejlet mindig azt volt, hogy apuka elismerte, a háztartást vezetni és a kölyköket pesztrálni nem sétagalopp és belátták, hogy egy hangyányit többet is segíthetnének. Aztán hogy kameráktól távol ebből mit váltottak valóra, nem tudhatjuk.

tableno 2013.12.30. 14:07:31

@morsels: szegény lány, én egy ilyen után kitagadnám a szüleimet...

LyukasBogrács 2013.12.30. 14:10:31

@tableno:
Én is elhiszem, hogy így történt.
Okos lány a posztíró, az biztos. Csak sajnos nem bölcs! Ha bölcs lenne, akkor tudná, hogy mikor és kinek kell eljátszani a hülyét, úgy, hogy a partner be is vegye.

**mimi** 2013.12.30. 14:10:31

@skye8: ott a pont :)))))

Mamma mia :)))))) jól felkavarta a kedélyeket a poszterina

Mondjuk én is tudnám élvezni a Dolce Vitát, ha megtehetném...:)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 14:13:35

@Mammaroza: Ha valaki nem egy posztnál kihangsúlyozza, hogy egyszer sem pelenkázta és fürdette a gyerekeit még meg életében, az nekem őskövület, de legalábbis megrekedt a két évszázaddal ezelőtti férficentrikus gondolkodásban. Mi az a szörnyen borzalmas ebben a két, teljesen mindennapi tevékenységben??? Ráadásul szagokat sem érez:)!

És hogy isten a nőket elsősorban a férfiak kedvére teremtette?

Ez is Digger véleménye a női nemről.

Na nem mááááár. Hagyjuk Digger elemzését, mert akkor kanyarodhatunk akár Max felé, aki szerint a feministák nőideálja az utcán hányós, részeges, sminket csak a kirakatban látott nő...

Nekem egyébként tetszett a poszt csaknem kétharmada. Nincs azzal baj, hogy a lány alkalmazkodik ügyesen a körülményekhez és a jó oldalát látja mindennek. Csak ehhez ne gyártson ideológiát, mert akkor hamar kilóg a lóláb.

tableno 2013.12.30. 14:13:47

@zöldeketbeszélek: igen, és erre általában az szokott lenni a kifogás, hogy ez a nőknek könnyebben/jobban megy, mert őket erre teremtette az Isten/Evolúció, a férfit meg arra, hogy fejbebassza a mamutot egy husánggal és hazahozza a húst. Amivel csak az a gond, hogy egyrészt a nőbe sincs ez csak úgy beprogramozva, nekik is meg kell tanulni a háztartást/gyereket kezelni (csak nekik nincs ilyen jó kifogásuk), másrészt elég kevés férfi van manapság, aki akár egy palotapincsit is képes lenne fejbebaszni husánggal.

morsels (törölt) 2013.12.30. 14:14:51

@zöldeketbeszélek:
Csak vicceltem (mint latom, nem en voltam az egyetlen), de az az erzesem, hogy most epp nem vagy vicces hangulatban :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 14:16:09

@Kövérmadár [swe]: Erre közeli példát is tudnék hozni, van ilyen is, tényleg. De a pasik jellemzően nem ....

Nem folytathatom, mert a párom kikapcsolja a laptopot, hogy takarítsak!!!!

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 14:19:03

@zöldeketbeszélek: Igazad van, de ez egy különleges élethelyzet. Tény, hogy a legtöbb férfi ha hirtelen egyedül maradna (főként gyerekkel), eredményezne jópár verejtékcseppet, de ez így igaz a nőkre is, bár tény, hogy mi kicsit könnyebben vennénk.
Viszont együtt, családban élve megvannak a szerepek. Nálunk így, máshol meg másképp.
Eredendően a nök nagy része azért nem preventíven állítja oda a férjet a mosogatóhoz.
Lehet, hogy az a baj, hogy alapjáraton előítéleteim vannak a saját nememet illetően, annyi rossz példával találkoztam

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 14:29:06

@charlieharper (Cape Town, SA):
Senkinek semmilyen videójára nem vagyok kiváncsi.
Elég nekem a saját életem filmje.

tableno 2013.12.30. 14:30:06

@LyukasBogrács: azért ahhoz már nagy spílernek kell lenned, hogy egy állásinterjún (ahol nyilván feltétel volt az angoltudás), pont belődd, hogy az interjúztató milyen szinten beszél, és te pont egy PICIVEL rosszabbul beszéljél (mert ha SOKKAL rosszabb vagy, akkor meg azért nem vesznek fel, ugye).

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 14:32:17

@zöldeketbeszélek: szerintem digger csak kifelejtette, hogy....
...a férfiakat meg a nők kedvére...
Én csak nem értem mi a baj ezzel?
Miért baj az, ha én csak úgy a férjem (férfiak kedvére) teremtődtem? Nekem ettől sose volt rossz. Sosem ért hátrány (sőt), azért mert nő vagyok. Az én férjem se pelenkázott, ha már leragadunk ennél ( mondjuk neki jó a szaglása ), én meg nem cseréltem kereket, nem dolgozom 12 órákat egyhuzamban, meg még sokmindent nem csinálok, amit meg ő (ők) csinálnak. Lehet, hogy ez az én szegénységi bizonyítványom, de vállalom. Szeretek nő lenni, és szeretem, hogy a férfi meg férfi, még ha mútszázadi is a gondolkodásom sokak szerint. A sok emancipált fapina meg nem tudja mit hagy ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 14:33:55

@tableno: Én is meg tudnám tenni és szükség esetén meg is tenném de nem, nem tartom férfias dolognak.
Egyszerű háztartási munkának tartom mint a mosogatást.
A mosogatás sem egy nőies dolog.
Az hogy mi férfias és mi nőies az teljesen más dolog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 14:35:23

@Mammaroza:
Előbb is jöhettél volna...
:))))))))))))))))))))))

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 14:37:46

@zöldeketbeszélek: igen, amúgy tényleg szerencsés vagyok. Vagy lehet, hogy ez nem szerencse. Lehet, hogy az én dinoszaurusz férjem még tudja mi az a szeretet, tisztelet, becsület, és még sok ilyen egyébként már divatjamúlt dolgokat.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 14:39:49

@diggerdriver: offos vagyok, nemrég keltett azuram teával. Mert ilyen macsóféle teát csak ő tud csinálni. Mondta is menjél a határátkelőre, mert meg kell védeni a hazát...

tableno 2013.12.30. 14:42:19

@Mammaroza: "A sok emancipált fapina meg nem tudja mit hagy ki." - egészen eddig semmi bajom nem volt a hozzászólásaiddal, de azért ez kicsit erős. Attól, hogy egy nő emancipált, és nem hogy kereket cserél, de meg is javítja a kocsit, még nem fapina. És semmi "nőies" dolgot nem kell kihagynia. Persze ahhoz FÉRFI kell, hogy valaki egy ilyen csaj mellett tartani tudja az iramot... :)

2013.12.30. 14:44:33

@diggerdriver: furcsa egy barataid vannak. Az egyik a lanya szuleset mutogatja premiere planban. A masik meg azert pelenkazza a sajat gyereket, mert tredy. Tudom, hogy bennem van a hiba, de nekunk nem ilyen barataink vannak irl.

@Mammaroza: "erdekes" elmeletet festesz le itt a tisztelet, szeretet es becsuletrol.

2013.12.30. 14:46:19

@tableno: nalam a tisztelet, szeretet maszlag verte ki a biztositekot.

tableno 2013.12.30. 14:46:48

@diggerdriver: nem a háztartási munka önmagában a férfias dolog, hanem az, amikor minden helyzetben helyt tud valaki állni. Akkor is, amikor pelenkázni kell meg etetni meg mosogatni, esetleg mindezt egyszerre, segítség nélkül. Nem könnyű amúgy.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 14:51:23

@tableno: Lehet félreértettél. Én azokról a nőkről beszélek, akik az egyenjogúságot álcaként tűzik zászlóra és lobogtatják mindenütt. Amikor viszont a nőiségből származik előnyük, akkor egyből szempillarebegtetve visszavedlenek. Nem egy ilyen nőt ismerek. Ezerszázat.
Lehet, hogy nem volt jó szó az emancipált.
Nincsen bajom azokkal akik karriert akarnak, katonák lesznek vagy mittudomén...ahelyett, hogy a családi tűzhely mellett sütögessék a hamubasült pogácsát.
Jó nekik, a múlt században még autót se vezethettünk, szép eredmény.
De a szerepeket ezzel együtt se cserélhetjük fel. De lehet, hogy már késő... (és nem a pelenkák miatt ).

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 14:54:58

@charlieharper (Cape Town, SA): miért maszlag? Sajnos ezeket a szavakat nem lehet teátrális felhang nélkül leírni.. Elég baj már az is, hogy van ilyen zöngéje. Kb értem is miért.

Ennike (DK) 2013.12.30. 14:55:43

@diggerdriver: en is mediterran no vagyok,de muszaj dolgoznom, kemenyen, hogy eltartsam magam
@zöldeketbeszélek: en is bogtem:)
@mirx: teged azert birlak, mert pont azt kepviseled, ami bennem nincs : krtikus, cinikus, jo humoru, jol fogalmazo, eles eszu, nagyon karakteres velemennyel
@Kellemes Zérókomponista: mi a baj azzal, ha valaki dinamikusan lefele fejlodik, vagy nem fejlodik, vagy maskepp fejlodik? Ha neki jo, mi a baj? Elmeseli uj eletet Italiaban es szetmarcangoljatok.
En alapvetoen, elsobol pozitiv dolgokat szoktam meglatni es keresni az emberekben (mekkora baromsag gondolhatjatok).Nem vagyok mizantrop, es nem is szeretnek azza valni. En is tudok utalkozni, kritikus lenni, fujjolni, de en a megertesukre hasznalom a kezdeti energiamat. Soha nem bantok akarattal, soha.

tableno 2013.12.30. 14:59:57

@Mammaroza: "akik az egyenjogúságot álcaként tűzik zászlóra és lobogtatják mindenütt. Amikor viszont a nőiségből származik előnyük, akkor egyből szempillarebegtetve visszavedlenek." - na erre tényleg nem az emancipált a megfelelő szó.

Annak a szónak a jelentése ugyanis "önálló", "független", "egyenjogú". Szó szerint olyasvalaki, akiről "levette a kezét" (latinul a kéz: manus) az apja, férje, ura, stb. Amúgy a rabszolga- és jobbágyfelszabadítást is emancipációnak hívták anno.

Ez a karrier + család dolog pedig nagyon nem egyszerű, de manapság nem is lehetetlen. A szerepeket pedig nem muszáj felcserélni, itt egyszerűen munkamegosztásról van szó.

2013.12.30. 15:01:16

@Mammaroza: szerintem nem az a szeretet es tisztelet, amikor tradicionalis szerepeket csinalnak a hazassagban a felek. Nem fekete vagy feher a vilag.
Egyik unokatestverem felesege igazi JAP. Tartanak szakacsot, kerteszt, bejaronot es nannyt a gyerekek mellett. A feleseg megsem dolgozik mellette, hanem inkabb egesz nap otthon van es unatkozik (ezt a feleseg mondja, nem en). A felesege a tradicionalis noi szerep, de nem hivnam ezt a szeretet/tisztelet/becsulet mintakepenek.

2013.12.30. 15:02:48

@Mammaroza: egy gyors vallomas. Nem tudom egyedul lecserelni a 3 tonnas automon a kereket kezi emelovel. Akkor ez nem ferfias, ugye?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 15:05:04

@tableno:
Félre ne érts nekem ezzel semmi bajom.
A baj ott van amikor ezt egy baráti sörözés során úgy mesélik el mintha a férfi lenne a Sárkányölő Szent György aki hűha még ezt is...
Meg még azt is...
Ésmég azt is...
Lőjetek le de nekem egy apás szülés semmivel sem kisebb merénylet mint valakinek a szülős videóját végignézni.
Na látjátok az apás szülés is olyan trendi divat lett az utóbbi években.
Néhány ezer éven át valahogy apák asszisztálása nélkül is megszületek gyerekek.
Ma már nem. Apuka EGYÜTT szül anyukával. Közös fájásaik vannak.
A végén pedig közösen megeszik a méhlepényt.

tableno 2013.12.30. 15:05:45

@charlieharper (Cape Town, SA): szerintem te itt félreértetted Mammarozát. Ő itt arra utalt, hogy a férje végig kitartott mellette jóban és nagyon rosszban is: "Kitartott mellettem, mikor rákos voltam, mikor ez után a hormonjaim összekeveredtek, és harminc kilót híztam. Kitartottam mellette, mikor a vállalkozása otthon csődbe ment, és le kellett húzni a rolót. Idegenben újra kezdte, mi utánajöttünk, közel a negyvenhez építettük újra az életünket. Együtt."

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 15:06:22

@tableno: az emancipált szó ilyetén pontos meghatározását köszönöm. Használatba inkább a nők hátrányos/előnyös (nézőpont kérdése) megkülömböztetés felhanggal épült be, én is így használtam elnézést.
A fapinát fenntartom.
És nem a kényszerhelyzet szülte munkamegosztás a probléma, meg nem is az ha egy nő erős.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 15:08:30

@charlieharper (Cape Town, SA): te tényleg ennyire felhúztad magad? Vagy ezt komolyan kérdezed?

2013.12.30. 15:09:26

@Mammaroza: szarkazmus. csak nem hasznalok zarojeleket, mint a digger

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 15:12:44

@charlieharper (Cape Town, SA): ja bocs, én meg Mrs. Cooper vagyok.
Szarkazmusra szarkazmussal...
A 3 tonnával mit kompenzálsz?
Baromságot szarkaztikáltál.

tanato 2013.12.30. 15:13:19

@charlieharper (Cape Town, SA): Mi az a JAP?De ez már nem az emancipációról szól,hanem arról hogy milyen anyagi helyzetben van a háztartás,és a világ mely részén.Nyilván a 3. világban az általad leírt felosztás természetes a jómódú háztartásokban.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 15:14:30

@charlieharper (Cape Town, SA): hol mondtam én, hogy aki nem tud kereket cserélni az nem férfi? Én mondjuk nem tudok, igaz nem is vagyok férfi... Vagy most mivan?

tableno 2013.12.30. 15:16:21

@diggerdriver: nézd, én teljesen megértem a te álláspontodat is. Az apás szüléstől én is eléggé idegenkedtem, de a feleségem nagyon szerette volna. Nem divatból, hanem mert félt, és szükségét érezte, hogy ott legyek mellette. Úgyhogy ott voltam mellette, pedig semmit sem utálok jobban a vérnél és a korháznál. Fogtam a kezét a fájások alatt (majdnem összeroppantotta, úgyhogy tényleg volt közös fájás...), biztattam és nyugtattam, és nem lettem rosszul a vértől sem. Szerintem ez is belefér a "férfias" kategóriába, nem? Ami az én definícióm szerint az, hogy számunkra nehéz és megeröltető dolgokat is bevállalunk, ha úgy hozza a szükség.

(U.i. a méhlepényt nem ettük meg)

2013.12.30. 15:19:19

@Mammaroza: a 3 tonna onmagaban egy autonal semmit nem jelent. Ez ugye megvan? Nem a sulyt nezzuk egy autonal

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 15:20:27

@tableno: Az en férjem az utolsónál vállalta be, de csak mert győzött a kíváncsisága. Ezzel együtt csak a fejemnél foglalt helyet, és onnét nem mozdult.
A zöld köpenyt is letéptem róla, szerintem többet nem akarna bejönni.

Latcho Rom 2013.12.30. 15:20:49

@tanato: jewish american princess

2013.12.30. 15:21:43

@tanato: igen, igy van. A pelda pont nem 3. vilag volt, de igen, ott altalanosabb.
JAP = Jewish American Princess

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 15:22:09

@charlieharper (Cape Town, SA): mit nézünk? Gondolom az lejött, hogy k..ára nem értek az autókhoz, vagy mondjuk úgy - van, amihez kétségtelenül jobban értek.

NIKI LAURA 2013.12.30. 15:24:02

Nah, lenyeg:
A romanok - nagy szazalekben- bunozesbol elnek kulfoldon.(is)
A pitik lopnak autot,zsebtolvajkodnak,a nagyobbak bankokat,benzinkutakat rabolnak,az okosabb bankartya csalasokbol el.
Sajnos ez van Olaszba is.
A masszor az nem szakma,hanem egy hetes okj bufeszak.
Kell hozza nonek "konyhasneni kar",illetve tobb penzert erotikus masszazs csinalnak.
A magyar nok 90% sexiparban nyomulnak Olaszban is,nagy reszuk ferje volt kundshaft.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 15:25:11

@charlieharper (Cape Town, SA):
Charli, te ezzel a kifejezéssel nem biztos hogy találkoztál de Magyarországon farokhosszabbító autóknak nevezik az olyan autókat.

tableno 2013.12.30. 15:26:42

@Mammaroza: na látod, ezért van Digger kissé eltévedve. Most melyik a férfiasabb: aki legyőzi természetes idegenkedését a kaki-hányás-vér szentháromságtól, és csak azért is megteszi, amit megkövetel a haza, vagy aki fülét-farkát behúzva elmenekül, mondván hogy "ez a nők dolga"? OK, régen lehetett hivatkozni arra, hogy de a férfi meg háborúba megy, de manapság?

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 15:34:44

Én nem azért másztam bele ebbe mert szerintem nem férfias pelenkát cserélni meg együtt szülni, hanem azért, mert szerintem aki nem tesz ilyeneket attól még nem dinoszaurusz.
Tehát nem valami ellen szálltam be a beszélgetésbe, hanem valami mellett - mint általában.
Hogy melyik férfiasabb az egyáltalán nem számít.
Minden nőnek más. A férfiak véleménye a férfiakról meg úgyse számít.

SzZoole 2013.12.30. 15:43:00

@diggerdriver:

"Charlie, te ezzel a kifejezéssel nem biztos hogy találkoztál de Magyarországon farokhosszabbító autóknak nevezik az olyan autókat."Digge,ezzel nem ertek veled egyet,ha van akinek nagyobb autoja van,mint az atlagnak nem biztos hogy a farka kics.Az En autom is hosszab mint 5 meter es 2tonna felet van a sulya,de nem vagyok alacsony nem vagyok sovány sem es a farkam se kicsi.Az En ismeretsegi koromben jo par baratomnak van csillagos autoja,de egyikukre sem jellemzo az amit leirtal,ossze keveresz minket a BMW-sekel:)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 15:45:04

@Mammaroza: "Én csak nem értem mi a baj ezzel?
Miért baj az, ha én csak úgy a férjem (férfiak kedvére) teremtődtem? Nekem ettől sose volt rossz. Sosem ért hátrány (sőt), azért mert nő vagyok. Az én férjem se pelenkázott, ha már leragadunk ennél ( mondjuk neki jó a szaglása ), én meg nem cseréltem kereket, nem dolgozom 12 órákat egyhuzamban, meg még sokmindent nem csinálok, amit meg ő (ők) csinálnak. Lehet, hogy ez az én szegénységi bizonyítványom, de vállalom. Szeretek nő lenni, és szeretem, hogy a férfi meg férfi, még ha mútszázadi is a gondolkodásom sokak szerint. A sok emancipált fapina meg nem tudja mit hagy ki. "

Ha neked nincs problémád azzal, hogy saját magadat egy férfi használati tárgyaként aposztrofálod, akkor nekem sincs. Engem viszont nem azért szült az anyám, és nem arra nevelt, hogy majdan egy férfi 'kedvére tegyek' egész életemben. Elsősorban ugyanis ember vagyok és hála az emancipációnak, szabadon elmondhatom a véleményemet erről a kérdésről, lehet saját vagyonom, elválhatok akkor is, ha én akarok, szavazhatok és lehet diplomám. Mert igen, azt, hogy két diplomád van, az emancipációnak köszönheteted.

Egyébként te burokban élsz, hogy nem tudod, hány nő dolgozik 12 órákat egyhuzamban vagy három műszakban? Hány nő kénytelen egészen férfias dolgokkal is megbírkózni, mert egyedül maradtak?

Az aztán a szép, amikor egy nő minősít más nőket emancipált fapinának, mert nem a rég túlhaladott huszas évek családmodellje szerint építik fel az életüket.

Tudod, mit jelent a fapina? Elárulom neked, azt, hogy frigid. Gyönyörű, gratulálok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 15:47:43

@morsels: Rossz a hangulatom, mint egy emancipált fapinának ;)!

Egyébként Magyarországon élnek és a tanárnőm szerint nagyon jó itt élni, persze ő is tudja, hogy sok mindent másként lát, mint aki itt született. Viszont van összehasonlítási alapja.

SzZoole 2013.12.30. 15:48:57

@NIKI LAURA: ebben 100%-ig megerositeni tudlak,sajnos itt a UK-ban is ez a jellemzo a "szomszedokra".(negativ tapasztalat):(((

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 15:49:31

@Zoole[uk]:
Nem ÉN nevezem annak baszod.
Gyere azt lőjél le még te is.
Hogy te vagy én mivel értünk egyet vagy mivel nem az a lőtéri kutyát nem érdekli.
Attól még a nagy drága autókat farokhosszabbítónak nevezik.
Ha tetszik ha nem.

tableno 2013.12.30. 15:55:01

@Mammaroza: nem dinoszaurusz (legalábbis ha másban meg ő támogatja a feleségét/családját, mint a te férjed), de nem is feltétlenül keményebb macsó, mint az, aki a családfenntartás mellett még a házimunkába is besegít. Az utóbbi ugyanis, akárhogyan nézzük, többet teljesít.

SzZoole 2013.12.30. 15:58:12

@diggerdriver: de hogy lolek le,nagyreszt egyet ertek veled is meg mamarozaval is,de ez a szemlelet Magyarorszagon csak a komplekszusokal rendelkezo emberektol ered,irigysegbol es rosszindulatbol.Nem hogy inkabb tennenek erte hogy nekik is legyen,de ismered a mondast "ha meg doglik a lovam,akkor dogoljon meg a szomszede is":))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.30. 15:58:32

Hehe. A poszterina milyen hamar felvette a mediterran mentalitast (minimalis munkavegzesre valo torekves). :)

Persze engem ez speciel nem zavar. En ugyan mar fellogattam volna magam az elso olajfara az unalomtol, de ha neki bejon ez akkor reszemrol aldasom. :)

ffüttyfürütty 2013.12.30. 15:59:21

Mi van itt? Kicsit nem figyelek és tényleg bezzeganya lesz a blogból mára. :D

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 16:04:03

@zöldeketbeszélek: Nem aposztrofálnám magam használati tárgynak attól, hogy kaját rakok az asztalra, vagy pelenkázok, vagy elpakolom a férj zokniját. Csak egyszerűen nincsen bajom a női szerepeimmel, mindamellett, hogy nyilván az emancipációnak köszönhetem, hogy ezt választhattam. Köszönöm emancipáció.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 16:06:18

@diggerdriver:
Mert Magyarorszagon sokan nagyon irigyek es ilyen autorol almodni sem mernek.
Biztos en is faroknagyobbito autot akarok, de a velemenyeket is leszarom ;)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 16:06:52

@tableno: Nem, nem keményebb macsó.
Ebben kiegyezhetünk?
És digger imádja a családját. A macsó szive aranyból van.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.30. 16:07:25

@Chang Yai (Burma/Thailand): tegyük fel, hogy isten van.
szerinted a nők dolga nem a meleg családi fészek fenntartása?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 16:09:29

@Zoole[uk]:
Teljesen igazad van de attól még ez a fogalom él és el van terjedve.

2013.12.30. 16:12:44

@diggerdriver: nem, nem ismertem, de gondolom, hogy mit jelent. Itt ugye csak annyirol volt szo, hogy 3 tonna, amivel Mammaroza szerint kompenzalok. A 3 tonnas vas lehet akar egy kisteherauto is. Az gondolom nem esik bele ebbe a kategoriaba?

Ha ez egy farokhosszabito auto, akkor mi a Bugatti vagy egy Aston?

ffüttyfürütty 2013.12.30. 16:13:29

@Babette_: hajlamos vagyok azt gondolni, hogy mindenkinek az a dolga amiről úgy érzi, hogy a dolga :)
(de hogy jött ide isten?)

tableno 2013.12.30. 16:16:02

@Mammaroza: Efelől semmi kétségem, szerintem Digger nagyon jó fej, és mint mondtam, értem az ő álláspontját is. Én csak megpróbáltam a "szegény kiherélt, feminácik által elnyomott" férfiak becsületét védeni egy kicsit... :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.30. 16:17:35

@Kövérmadár [swe]:
"a tundibundicukicica meg 10 evig nyero, utana csererette valik. "

kívánom, hogy érd meg, hogy milyen, ha két ember tényleg megtalálja egymást, és nem számít, hogy kiöregedtek a cicamicaságból.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.30. 16:18:22

@charlieharper (Cape Town, SA): egy rövid, erősen öncenzúrázott a vélemény lesz csak, mivel nem szeretnék egy hosszút megírni, hogy azután a HA szó nélkül kitörölje

Szerintem eleve a kitartottságra ment a lány, mivel olaszul nem tudott, és így feladott mindent Magyarországon, hogy a köztudottan magas munkanélküliségű Olaszországban kössön ki.
Olaszországban meg sem próbált az állítólagos diplomás végzettségének megfelelő munkákhoz jutni, próbálkozott tingli-tangli helyeken arra bazírozva, hogy a pasi majd úgyis "kisegít" mindig, magyarul eltart. A folyamatos önigazolás, hogy ott mindenki hülye és a posztoló zseni, meg több mint gyanús, szerintem erős önértékelési problémái lehetnek, illetve valami nagyon defektes lehet nála.

Hogy bizonyítsam is a mondandómat, idézek a posztból:
- poszt eleje: "Aztán hat hónap múlva már kezdett nehezemre esni a semmittevés. Nincs ez a magyarok DNS-ébe beprogramozva."
- poszt vége: "És bizony rájöttem, hogy én szeretek így élni. Dolgozom néhány órát naponta""Mi, magyar lányok nem erre vagyunk beprogramozva" ... hogy dolgozzunk. Fordítok: tehát ha nem találsz neked tetsző munkahelyet, akkor már nem is szeretnél dolgozni
folytatás: "Én tutira nem haragudnék meg, ha megengedné nekem a párom, hogy ne járjak dolgozni." Fordítok: sőt, örülök, hogy nem kell!

aztán jön is a magyarázat, legalább őszinte vagy: "Nem tudnék egyedül megélni, sajnos egyelőre ez a valóság, de nem is ragaszkodom hozzá. Elvégre az együttélés egy férfival azt jelenti, hogy megosztozunk mindenen."
Fordítok: megosztozunk mindenen = eltart, minden ő fizet, néha egy kis szexszel kompenzálok azért.

Még egyszer megrágom ezt a mondatot: "Nem tudnék egyedül megélni, sajnos egyelőre ez a valóság, de nem is ragaszkodom hozzá. " Fordítok: ez azt jelenti, hogy nem is szeretnél egyedül élni, inkább tartsanak el, jobb az úgy.

"nekik köszönhetően egy újonnan alakult amerikai futballcsapat masszőre is én vagyok. Remélem, a jövőben elég híressé és sikeressé válnak, hogy megalapozzák a szakmai jövőm és nekik szentelhessem időm legjavát!" Fordítok: hátha ez végre bejön, annyi mindent megpróbáltam már, semmi sem sikerült, kicsit szégyellem is már magam, hogy ingyenélek évek óta (egy perverzebb értelmezés is van, de azt a fiúk úgyis tudják, mi az:-))

"Ezt eleinte nehéz volt elfogadni - szerk: hogy nem kell dolgoznom - , de már egészen belejöttem." Ezt azt hiszem nem kell fordítani. Tényleg kemény lehet egész nap semmittenni.

"Nem véletlenül választanak magyar lányokat párnak a talján fiúk. Mert bennünk megvan az engedelmesség és a békés természet, otthonteremtők és anyatípusok vagyunk." Fordítok: a kelet-eui nők a pénzért és a szebb jövőképért többet is eltűrnek, mint a jómódban nevelkedett társaik, sokszor jobban is néznek ki, ez csábító a nyugati férfiaknak.

"Nem rossz élet ez, amit nekünk talált ki a teremtő." A teremtő nem ezt találta ki, hanem régen a nők is dolgoztak a háztájiban, mostak, takarítottak, főztek gépek és segédeszközök nélkül, ezenkívül nevelték a gyereket. Manapság minden gépesítve van, városi környezetben nincsenek állatok, kert, ahol dolgoznának a nők, otthon a gépekkel mindent gyorsan el lehet végezni, a gyereknevelés az egyetlen adu, amiért otthon maradhatnak, neked viszont olyan még nincs.

"bizony egy fizetés nem elég a megélhetéshez. Pedig elég lehet, ha lejjebb adjuk az igényeinket." Azért mert nem dolgozol és nem is akarsz, ezért a pasinak és ezáltal az egész családnak csökkenjen az egzisztenciája?!

"Egy jó szív és egy ügyes, találékony agy mindennél jobban vonzza a férfiakat." ... meg egy jó test és egy megalázkodó, többet eltűrő személyiség.

"Az olasz férfiakban még benne él a mamma kultúra. " Honnan tudod, te nem egy románnal élsz Olaszországban?

"Márpedig egyre inkább bebizonyosodik, hogy hiába a diploma, ha nem tudunk álláshoz jutni. Valami nagyon el lett rontva ebben a világban. Én visszatérnék abba az ideális világba, és ez itt néhány honfitársnőmnek megadatik. Éljenek a lehetőséggel! Megéri!"" Fordítok: diploma helyett inkább találj egy szerencsétlent, aki eltart is kiszolgál, sokkal jobb mint a magunk lábára állni és küzdeni a munkaerőpiacon és az életben.

Megint hosszú lett a kommentem. A poszt szörnyű volt. Most megyek dolgozni, engem nem tart el senki.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.30. 16:18:23

@ffüttyfürütty: ez is igaz lehet.
a posztoló hozta fel istent...

SzZoole 2013.12.30. 16:18:30

@diggerdriver: igen,sajnos elvan terjedve,es manapsag egyre jobban flusztralja az embereket ,ha ilyet latnak.Mikor en haza menetem az enyemel,az a gyerek kori baratom akivel egyut notunk fel,egyut recskaztunk a kukoricasban,mikor meglatta meg a fejet is elforditotta es a mai napig nem koszon,ha meglat,ha otthon vagyok,megkerdeztem hogy mi a problemaja,de mindig csak annyit mond,hogy "bocsi sietek".

ffüttyfürütty 2013.12.30. 16:18:31

@tableno: Szerintem Diggernél ehhez olajosnak, vagy sarasnak, vagy csak szimplán koszosnak kéne lenned. :)

skye8 2013.12.30. 16:18:32

@**mimi**: az eltartott no szerepevel csak kevesen tudnak azonosulni a HA-n, poszter meg epp ezt javasolja :))

tableno 2013.12.30. 16:20:23

@charlieharper (Cape Town, SA): na a Bugattiról és Astonról a következő vicc ugrott be:

Tasziló grófot a nászéjszakáján megkérdezi az ifjú ara, hogy mi az a pénisz, mert ő olyan nevelést kapott, hogy soha nem mondtak neki többet, mint hogy a nászéjszakáján majd megtudja.

Tasziló gróf boldog, hogy ilyen jólnevelt lányt választott, és büszkén megmutatja a kérdéses testrészét.

Mire az asszonyka kissé csalódottan: "Jaaa, szóval az ugyanaz mint a fasz, csak kicsiben?"

ffüttyfürütty 2013.12.30. 16:20:52

@Babette_: közben megtaláltam, kösz. .)
Az ilyen a nőnekezadolga, a férfinakazadolga helyzetekből aztán olyan mártírkodások tudnak kibukni évek vagy évtizedek múlva, ezért jobbnak tűnnek nekem a személyes preferenciák menti megközelítések, pláne ha működnek is a másik féllel hosszútávon.

2013.12.30. 16:20:58

@ffüttyfürütty: az kerlek a boy toy.
@morsels: arra van a telefon, hogy kihivjam az AA-t vagy mas szervizt

ffüttyfürütty 2013.12.30. 16:22:13

@skye8: Mondjuk én csalódott vagyok, hogy Főzelék egy ekkora labdafelütésnél nem jelenik meg. :)

ffüttyfürütty 2013.12.30. 16:24:02

@charlieharper (Cape Town, SA): Hirtelen Toyboyt olvastam. :DDD Van itt még potenciál mindenféle variációra! Hogyhogy még nem írt a HÁ-ra egy kitartott férfi sem?! :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.30. 16:24:29

@Mammaroza: én meg szoktam engedni, hogy elmosogasson.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 16:26:29

@tableno: Hát ezen a pincsis mondaton hangosan felnevettem :)!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 16:28:11

@charlieharper (Cape Town, SA):
Az már Ron Jeremy kategória.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 16:28:16

@Kövérmadár [swe]: Mert Mo-n tisztességes munkával ilyen autóról nem is álmodhatsz.

SzZoole 2013.12.30. 16:32:27

@charlieharper (Cape Town, SA): akkor az en "farokhosszabitom"nagyobb mint a tied 3.94 cm-el,de szamit ez valamit?Attol meg ugyan ugy emberek tudunk maradni,ha van aki ebben meri az emberseget,na annal van a problema,szerintem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 16:33:48

@Mammaroza: "Miért baj az, ha én csak úgy a férjem (férfiak kedvére) teremtődtem? "

Neked a hagyományos női szerep kezdete az, hogy te a férfiak (férjed) kedvére teremtődtél. Oké, neked ez így rendben van, nem vitatkozom.

Én viszont egyrészt evolucionista vagyok, másrészt feminista és lehet elájulni, még sincs bajom a női szerepemmel. Ugyanakkor a mai világban, itt, ebben az országban különösen, a mindennapi valóság az, hogy a családban ketten dolgoznak, ketten keresnek, a család ellátásának gondja viszont még mindig nagyobb mértékben a nő vállán van. Aki elméletileg ugye a gyengébb nem. Egy egészséges munkamegosztás - nem a szerepek felcserélése - nem von le sem a férfi férfiasságából, sem a nő nőiességéből.

Az emancipált fapina még mindig magyarázatra szorul.

tableno 2013.12.30. 16:35:29

@charlieharper (Cape Town, SA): akkor az a kocsi meg farokrövidítő?

ffüttyfürütty 2013.12.30. 16:38:58

@zöldeketbeszélek: Mondjuk tényleg borzolják Mo.-n a kedélyeket a családon belüli erőszak statisztikák, és egyes honatyák is ("Majd ha eleget szül egy nő nem lesz megverve." illetve az asszony fejét -részegen- korlátba csapkodó honatya)

SzZoole 2013.12.30. 16:39:32

@zöldeketbeszélek: bar nem hiszem,hogy mammaroza vedelemre szorulna,de szerintem O a fapinat a plazacicakra ertette,akik ha be ulnek egy plazaba akkor a kavet edesitovel kerik es sok tejszinhabbal:)))

2013.12.30. 16:40:35

@ffüttyfürütty: nem az asszonybol elt Durbanban?

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 16:43:34

@zöldeketbeszélek:
sacc/kb igen.

@ffüttyfürütty:
:))))
Hát legalább ebben megkísérlődik ama olaszos életérzés/temperamentum felidézése :D
(mindenesetre kommentszám van = a téma így vagy úgy, de figyelemreméltó)

@diggerdriver:
"... férfiaknak akik azért teszik meg mert az olyan "cuki".
Mármint a fürdetés/pelenkázás.
Nos, nálunk a családi legendárium azzal indult, hogy problémamentes terhesség és könnyű szülés után 1 héttel kitört rajtam a himlő... ami miatt azt hittem ottpusztulok. Inkább bevállaltam volna még egyszer a vajúdást-szülést, mint a himlő első hetét... Így a férjem 1 hétig fürdetett+pelenkázott (meg még később is néhány alkalommal, ritkán ugyan, de megtörtént). Eddig azt hittem, azért, mert látta, mennyire sz...rul vagyok, de kösz, hogy most megtudhattam, hogy csakis azért, mert cukinak akart látszani (meg a családi legendáriumot bővíteni).
Belemagyarázol ám te is dolgokat ebbe a férfi pelenkáz-témába... Egyféle magyarázatot vagy hajlandó elfogadni....

Szülés-videó: gusztustalan. Az altájékomat csakis a nőgyógyászom+férjem "nézegesse"...

"Szívesen születtem volna 1847-ben mert akkor 20-éves lettem volna a Kiegyezésre és a következő 47évet Magyarország aranykorában élhettem volna le."
Ezt én is bevállaltam volna....

@Mammaroza:
"De azt ne jelentse kis senki, hogy csak mert egy pasi nem pelenkázza a gyereket, már nem is torődik vele, se a feleségével, mert egy önző ősmacsó.
Ha meg egy pasi néha megteszi, attól még nem kell homokos baszoldába küldeni."
Amennyire visszaemlékszem, senki nem mondta-írta, hogy ha egy pasi nem pelenkázik-stb, akkor önző ősmacsó.
Ellenben digger álláspontja az, hogy büszke arra, hogy ő nem csinálta, merthogy aki megtette, az cukiskodni akart+családi legendáriumot hizlalni...

"emancipált fapina"
Azért azon mindig meglepődök rendesen, ha egy nő számára az emancipáció azonos a fapinasággal (=enyhébb vagy erősebb férfigyűlölet)...
Ez nagyjából akkora tévedés, mint az, hogy max számára az emancipált nő hányós-részeges-ápolatlan-igénytelen-stb.

"Lehet, hogy az én dinoszaurusz férjem még tudja mi az a szeretet, tisztelet, becsület, és még sok ilyen egyébként már divatjamúlt dolgokat."
Ezek miért függnek össze azzal, hogy segít-e a háztartási teendőkben (rendszeresen vagy alkalmanként)?
Merthogy mindezeket az én férjem is tudja, és a besegítés sem idegen tőle, a nős öccsei úgyszintén tudják, ők nem "háziaskodnak", az egyedülálló öccse is tudja, aki szintén házias (saját magára süt-főz-mosogat-mos-takarít, a barátnőjét nem azért "tartja", hogy hétvégenként legyen, aki mindezt elvégzi..)

@tableno:
+1
Ezt ritkán hallani férfitől...

"Persze ahhoz FÉRFI kell, hogy valaki egy ilyen csaj mellett tartani tudja az iramot... :) "
EZT bevallani-bevállalni = még mélyebben emelem előtted képzeletbeli kalapom :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 16:45:35

@Zoole[uk]: Fogalmam sincs, mire értette, de valószínűleg nincs tisztában a szó jelentésével. Sértegetésre viszont remekül használ egy olyan szexista kifejezést, amit eddig csak neandervölgyi pasik szájából hallottam, nem egy nőtől.

NIKI LAURA 2013.12.30. 16:46:34

@ffüttyfürütty: na,lajosmizsei farm csak pihenes,hetente 3 napot Farnboroughba toltok.
Most dobott at a Gumtree-n egy echte roman 200£ tal...erdekes,mindegyik zt mondja,O Ir...marmint mikor az akcentusra kerdezek...mindenki Ir itt..
Most szamolom,csak a Wizz is meggazdagodott mar rajtam,nem kell ehez roman Csau:))
Na,Fokvarosba kell biszniszt csinalni,ott meg szeretik a fehereket.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 16:46:38

@zöldeketbeszélek: az emancipáltat már túltárgyaltuk, a fapinát meg pont úgy értem ahogy hangzik. Az oyan nőkre akiknek fogalmuk sincsen mi lenne a nőiség lényege, akik csak addig verik a mellüket amíg ebből profitálhatnak.
Arról, hogy te ezt így magadra vetted meg nem én tehetek.
Most meg elmegyek, mert ha nem lesz vacsora, a férjem előveszi a dézsából azt áztatott kötelet, és azzal fogja megmagyarázni mi a kötelességem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 16:48:32

@macamuca [IHUN]: "Szívesen születtem volna 1847-ben mert akkor 20-éves lettem volna a Kiegyezésre és a következő 47évet Magyarország aranykorában élhettem volna le."
Ezt én is bevállaltam volna...."

Azért tedd hozzá, hogy minimum középosztálybeli férfiként. Mert szegényként, hovatovább szegény nőként nem vállalnád be, azt garantálom ezt az aranykort.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.30. 16:49:04

@Zka: @Chang Yai (Burma/Thailand): Egyetértek.

" itthon a háztartásbeliek sorozatban szülnek és végig gyes/gyeden vannak. Aztán ha már nem bírnak el több gyereket, akkor próbálnak valami munkát találni kényszerből. Nem igazán sikertörténetek ezek. "
ezzel különösen

@rezsoatya(eng): "Es igen: meyik Magyarorszagon elo no teheti meg, hogy akar elgindolkozzon azon, hogy akar elni... O megengedheti ezt, leirta. Nos, lehet okoskodni... " Azért engedheti meg magának, mert eltartják. Ha Magyarországon sikerül egy gazdag férfival magának elvetetnie magát + a gyerek opció is megvan, akkor biztosított a gondtalan élet nála is.

@tanato: "Nyilván Olaszország azért más pasta,oda férjhez ment ismerőseim szerint tényleg sokkal gyakoribb a htb. status és jóval elfogadottabb mint itthon,nem nézik őket kitartott nőknek. "
Majd a válság helyreteszi őket.

@macamuca [IHUN]: igen, a posztolónak még gyereke sincs, de szerintem csak a babaproject csak nem akar összejönni nekik azért tölti az idejét mondvacsinált félállásokban

2013.12.30. 16:50:11

@NIKI LAURA: ha legkozelebb felenk jarsz, dobj egy mailt.
Ne gondold, hogy annyira szeretik itt a fehereket. Csak kiserettel engednek kimenni minket anyosek. Iszonyat megnott shanty town

ffüttyfürütty 2013.12.30. 16:50:20

@charlieharper (Cape Town, SA): Te jobban tudod akkor követni az életútját, nekem túl zavaros. Kanadát már hallottam tőle az tuti.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 16:50:44

@Mammaroza: Nem vettem magamra, elvi kérdésekről beszélünk. A fapina jelentése, frigid.

A szexista, ősbunkó férfiak is pontosan ebben a jelentésében használják, ugyanis szerintük a feministáknak csak arra van szükségük, hogy valaki jól megkefélje őket, mert még biztosan nem élveztek egy egészségeset.

Remélem, segítettem.

2013.12.30. 16:56:14

@ffüttyfürütty: Izrael, Del-Afrika, Kanada, Magyarorszag. Neha UK.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 16:59:54

@zöldeketbeszélek: Akkor ebben megegyezhetünk.
És attól, hogy ezt a szót nem hímsoviniszta férfiként használtam, ezek a nők még léteznek, akkor is ha sok nő azt gondolja egyemberként kell a nőkért kiállni.
Én a fapinákért (az én értelmezésemben) nem állok ki. Továbbra is az a véleményem, tévúton járnak. Az emancipáció jó dolog az esetek nagytöbbségében,(tableno, es a te ertelmezésedben), én azért a melltartómat megtartom, és a férj megy ki éjjel, ha zajt hallunk.
Nem kell ennyire mérgesnek lenni, mert ráncokat okoz.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 17:07:16

@Mammaroza:
"A 3 tonnával mit kompenzálsz?
Baromságot szarkaztikáltál."

A 3 tonnás jármű nagy valószínűséggel furgon/kisteherautó = nem az a "kompenzáló" járgány. Kompenzálásra 1,5 tonna körüli városi terepjárót (mecsoda elnevezés: ellentmondás-hegyek, de a vérmacsók effélékre vágynak, csúcs a Hummer, igaz, az "picit" nehezebb is...), meg sokkal-sokkal könnyebb papucsautót (=sportautó) vásárolnak.
................

@Zoole[uk]:
Nem Angliában, hanem Mo.-on nevezik farokhosszabítónak a böhöm/drága autókat.
Hogy máshol nem, az lehet, de itt igen :))

@ffüttyfürütty:
Még befuthat Töki :)))

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.30. 17:11:00

@charlieharper (Cape Town, SA): haha :)

@mirx: végre valaki megmondja az igazságot

látom, hogy az utóbbi hónapokban, amikor nem kommenteltem aktívan, a közösségnek kinyílt a szeme és végre nem minden posztolót feltétel nélkül dicsérget

örvendetes a változás!

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.30. 17:11:22

@diggerdriver: te melyik világban élsz? Az élethez pénz kell, ehhez pedig dolgozni kell, ha nem örököltél. Vagy te jókedvedből kelsz fel naponta 7-8:00-kor és dolgozol 16-17:00 óráig és érsz haza estére?

@Chang Yai (Burma/Thailand): egyetértek

@mirx: hát igen, én tényleg az vagyok (egy igazán intelligens, művelt, tájékozott nő) ellentétben a posztolóval

@Kövérmadár [swe]: "Egy otthon ulo ember (mindegy hogy ferfi vagy no) teljesen haszontalan. Persze lehet a gyerekkel takarozni"
"Miert egyenlo a no elferfiasodasa azzal, hogy dolgozik? Egy no dolgozzon. Egy ferfi is. Elobbi mondjuk ne a szenbanyaba...
Van millio szakma, ami mellett a no no maradhat es dolgozhat is. Ne legyen mar a szaporodas az egyetlen dolguk, mert arra minden hulye kepes, igy degradalo, nem is kicsit. "

Teljesen egyetértek!

LyukasBogrács 2013.12.30. 17:12:38

@diggerdriver:
"a baráti házaspár meghívott hogy videón megmutassák hogy a lányuk hogyan szült"

Ugye most csak viccelsz?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 17:12:48

@Mammaroza: "Én a fapinákért (az én értelmezésemben) nem állok ki. "

Még mindig azt várom, hogy definiáld, szerinted mit jelent az, hogy fapina.

Ugyanis ennek a szónak van egy jelentése, amit már leírtam neked. Attól, hogy te másként gondolod, bárki aki ezt a szót látja, az én definíciómra gondol, mert hogy az a jelentése, nem más. A tejet is hívhatod lósóskának, attól még senki nem fog a tejre gondolni, ha azt mondod, lósóska.

SzZoole 2013.12.30. 17:13:01

A fapinarol eszembe jutott egy vicc;Morickat a tanar haza zavarja az iskolabol mert nagyon rosszt tett.Be hivatta az apjat es elmondta neki,hogy Moricka egy legyet rajzolt az asztalra,a tanar azt hitte hogy igazi,le akarta csapni,de eltort a keze es ezert Moricka a hibas.Az apja erre mondja,hogy az semmi,a multkor a szomszed keritesere olyan pinat rajzolt,hogy azt hittem hogy igazi,elkezdtem nyalni es meg mindig huzgalom a szalkakat kifele:)))))na ez a fapina

NIKI LAURA 2013.12.30. 17:16:07

@ffüttyfürütty: sajnos,mindenhol otthon vagyok,es sehol sem...egyes orszagok pedig uldozik a tobbes identitast,nem jo ha kiderul..azt mondjak,dontsd el,hol akarsz elni,es ott fizesd az adot.(igazuk is van)
Nah,Charli Kapstadtba vagy?..hogy hogy nem setalhattatok szabadon,nem Joburg vagy Durban...4 eve voltam ott utoljara,semmi gond nem volt..feher a pogarmester(no) is...indulok Lutonra,holnap buli otthon!

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 17:16:23

@macamuca [IHUN]: fogalmam nincsen, hogy a 3 tonnás autó mire jó, vagy mire nem? Csak viszaszarkaztikálni akartam, egy szarkasztikus megjegyzésre, aminek nem értettem a lényegét. Aztán már senki sem értette, mire, mit, miért, és én nem értettem, hogy miért nem érti senki, hogy én mit nem értek...
Érthető voltam?
Amúgy szerintem bármilyen nagy azputó jó kompenzálni.
Csajozni nem jó. Kisbusszal egyből lebukik a pasi.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 17:16:39

@zöldeketbeszélek:
"Azért tedd hozzá, hogy minimum középosztálybeli férfiként. Mert szegényként, hovatovább szegény nőként nem vállalnád be, azt garantálom ezt az aranykort."

Nem szeretnék férfi lenni, úgy értem, ha akkor élhettem volna, akkor is szívesen lettem volna nő.
Prímán ellettem volna falun, mint gazdasszony, de ha városban éltem volna, akkor tuti, hogy előbb-utóbb a bontakozó feminista mozgalom körül kötöttem volna ki :D
És nagyon szívesen éltem volna nőként Hugonnai Vilma kortársaként, netán tanítványaként...
Kevesen tudják a magyar nők közül, hogy mit köszönhetnek neki...
Mammaroza, te tudod? (nem piszkálódás)

" fapina jelentése, frigid.

A szexista, ősbunkó férfiak is pontosan ebben a jelentésében használják, ugyanis szerintük a feministáknak csak arra van szükségük, hogy valaki jól megkefélje őket, mert még biztosan nem élveztek egy egészségeset."

Pontosan.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 17:18:20

@zöldeketbeszélek: keresd meg, már kifejtettem. Azok a nők akik csak addig emancipáltak és verik a mellüket ameddig előnyük származik belőle, kb szerintem negyedszer írom le.

SzZoole 2013.12.30. 17:18:58

@macamuca [IHUN]: igen,tudom,de mondtak meg azt is rajuk,hogy,bunko uj gazdag,meg egyeb mast is.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 17:21:11

@macamuca [IHUN]: Ez költői kérdés? Itt? Mondhatom, hogy nem tudom, de mire mondanám már google a barátom. Mondhatnám, hogy tudom, de akkor meg hiszi a piszi...
Á mindegy, inkább nem mondok semmit, a fapinából is baj lett.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 17:23:04

Amúgy meg rohadt élet, ha egy nő kiáll egy pasi mellett, a többi nő nekiesik. Mondtam én, hogy antiszociális vagyok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 17:23:28

@Mammaroza: Ha így érted, akkor ismét csak azt mondhatom, rosszul értelmezed a kifejezést. Az emancipációt sem tableno vagy én értelmezzük úgy ahogy, hanem egyszerűen ez a jelentése.

Hogy azok, akiknek a szemét ez 100 éve csípte, mindenféle mocskolódó szót, kifejezést ragasztottak utána, talán nem kellene hogy egy 21. századi, művelt nőnek mérvadó legyen, akár a hagyományos családmodell, akár a modernebb változat híve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 17:23:44

@macamuca [IHUN]:
"A 3 tonnás jármű nagy valószínűséggel furgon/kisteherautó = nem az a "kompenzáló" járgány. Kompenzálásra 1,5 tonna körüli városi terepjárót (mecsoda elnevezés: ellentmondás-hegyek, de a vérmacsók effélékre vágynak, csúcs a Hummer, igaz, az "picit" nehezebb is...), meg sokkal-sokkal könnyebb papucsautót (=sportautó) vásárolnak."

Ne merülj bele ebbe nagyon nem megy ez neked.
Tudod....
Én se szólok bele merre hajtogatod a pelenkát.
:)))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.12.30. 17:25:38

@charlieharper (Cape Town, SA):
Najo, de azert egy kerekcsere kb. 10-15 perc, annyi ido alatt egyetlen szerviz sem er oda.
Najo, mondjuk egyszer kellett -35 fokban kereket cserelni, akkor majdnem odafagytam a kocsihoz :-).

2013.12.30. 17:25:50

@NIKI LAURA: Igen, Kaapstadban, az afrikaansom meg mindig nem jo, igy marad csak Cape Town neven.

@Mammaroza: ertem, hogy szarkazmusozni akartal a 3 tonnas autos dologgal. Ez most tenyleg mellekszal, mindegy. Mint irtam fentebb, annak a hive vagyok, hogy egy kapcsolatban legyen egyetertes a szerepeket illetoen. Ne kenyszeritsenek senkit a noi vagy macho szerepbe, mert abbol jo hazassag nem hiszem, hogy kisulne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 17:26:31

@zöldeketbeszélek:
A fapina nekem az emancipunci.
Hogy kinek micsoda nem érdekel.

2013.12.30. 17:27:20

@diggerdriver: ne mar! olyan jot derultem rajta!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 17:27:23

@Mammaroza: Nem a pasi mellett, hanem a hagyományos női-férfi szereposztás mellett álltál ki, amelyet párhuzamba hoztál a szeretettel és tisztelettel. Ami lehet, hogy nálatok teljesen megállja a helyét, de a te példád csak egy példa.

A fapinából sem lett baj, csak rámutattam, hogy valójában nem tudod mit jelent, önkényesen használsz egy primitív férfiak által kitalált negatív, nőket minősítő szót.

tableno 2013.12.30. 17:28:09

@macamuca [IHUN]: "Prímán ellettem volna falun, mint gazdasszony" - akkoriban olyan nyomor volt falun, hogy ihaj. Nem véletlen, hogy még a mostaninál is nagyobb volt a kivándorlási hullám az előző századforduló táján. Érdemes megnézni a "Hunky Blues" c. kiváló dokumentumfilmet a témáról. Youtube-on rajta van.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 17:28:28

@Mammaroza:
"Amúgy szerintem bármilyen nagy azputó jó kompenzálni."
Önmagában az autó súlya még nem jelent kompenzálási kényszert, tekintve, hogy a munkára/munkához használt járgányok nehezebbek, mint az átlag normál személyautók.
Kompenzálni az átlagostól eltérő személyautóval szoktak, mégpedig az átlagostól nagyobb/drágább, netán nagyobb+drágább autóval (ezért említettem a városi terepjárót és a sportautót, típusokat a fiúk tudnak sorolni).
Az tehát, hogy a 3 tonnás jármű kapcsán feltételezed a kompenzálási vágyat/hajlamot, csak azt jelzi, hogy nem vagy járatos e témában, ami nem baj, csak éppen ha szarkasztikus akarsz lenni, nem árt, ha olyasmit említesz, ami biztosan "megállja a helyét", mint szarkazmus.
Ez nem sikerült, mindössze a tájékozatlanságodat árulta el (ami nem gond, félre ne értsd).
Ja, és a kompenzálós autó egyben csajozós autó: farokteljesítménnyel nem igazán sikeres, nehéz becsajoznia, ezért kompenzálásként böhöm/drága ótót vesz/használ.
Ezért sem mindegy, milyen ama kompenzálós autó: nem a súlya számít, hanem a márkája/ára.... (már akinek ez számít...)

@Tökfőzelék1:
Ééééésss igen :)))
Csak emlegetni kellett :)))

montroyal ( CAN qc) 2013.12.30. 17:29:17

@mirx: miközben a román faszija eltartja (hogy miből, arról hallgat, mint a sír

IT szakember .. creditkartyakat gyart ..

morsels (törölt) 2013.12.30. 17:31:25

@Tökfőzelék1:
Ez alapvetoen a te erdemed.
Tagadhatatlanul :-).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 17:32:43

@macamuca [IHUN]: Az a baj, hogy eléggé idealizált a mai ember szemében az a korszak. Pár éve olvastam először Kiss Lajos Szegény ember élete és Szegény asszony élete című kétkötetes munkáját. Nem egy idill. Móricztól az Árvácska is korrajz. Illyés Gyulától a Puszták népe is. Rendben, későbbre datálódnak, de előtte 50 évvel csak az elmaradottság volt még nagyobb.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 17:36:08

@diggerdriver:
"A fapina nekem az emancipunci.
Hogy kinek micsoda nem érdekel."

Ok, nem érdekel, de attól még fogalomzavar.
Nem kicsit.
A frigid és az egyenjogú teljesen mást jelent.
Nagyon mást.

@tableno:
"akkoriban olyan nyomor volt falun, hogy ihaj."
Igen, tudom. Pontosítok: az utóbb kuláknak minősített felmenőim szintjén. Cselédet ugyan nem tartottak (nagy volt a család, el tudtak látni minden teendőt), de aratáskor fogadtak napszámost.
Azt bevállaltam volna... (és ez tényleg nagyon nem az a szint, mint az uradalmi cseléd, stb).

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 17:36:14

@zöldeketbeszélek: OK. Akkor én nem vagyok modern mai századi művelt nő. És nagyon örülök, hogy te meg az vagy. Most hogy így megismerkedtünk, talán folytathatjuk külön utakon tovább.
Esküszó alatt kijelentem továbbá, hogy az emancipált szót soha többé nem használom pejoratíve, helyette pályázati kiírást készítek, egy megfelelően becsmérlő kifejezés keresésére, mely az általam leírt nőtipusra használható.
A fapinát továbbra is használni fogom, saját (és zöld által készségesen elmagyarázott, melyet utólag is köszönök) értelmezésben is.

....
....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 17:37:27

@macamuca [IHUN]: Hát szégyen vagy sem, rá kellett keresnem.

Azért ezt nézd meg:

Grófi család ötödik gyermekeként született. Alapismereteit otthon, majd a pesti Prebstel Mária leánynevelő intézet bentlakásos tanulójaként szerezte. Akkoriban erről a szintről nem léphetett tovább egy nő sem Magyarországon. .....
1869-ben értesült arról, hogy a zürichi egyetemre nők is beiratkozhatnak, viszont ehhez férje beleegyezése is kellett. Ezt megkapta, de anyagi támogatást nem kapott, ezért nagyon nehéz körülmények között élt. 1872-től lett a zürichi egyetem hallgatója, 1879. február 3-án védte meg disszertációját és orvossá avatták. Az egyetem sebészeti klinikáján dolgozott, majd egy alapítványi kórházban töltött egy évet.
1880 februárjában tért haza. Diplomájának elismertetése rendkívüli akadályokba ütközött: 1881. március 31-én letette a hazai egyetemi tanulmányokhoz feltétlenül szükséges érettségi vizsgát. 1882 májusában kérte orvosi oklevelének elismertetését. Kérelmét a pesti orvostanári kar támogatta, de Trefort Ágoston vallás- és közoktatási miniszter – az érvényes törvényekre hivatkozva – elutasította a nosztrifikálást.
Ekkor letette a szülésznői vizsgát, és szülésznőként működött. Szilassyval kötött házassága végleg felbomlott, és betegek sokaságát kezelte, hogy ebből tartsa fenn családját. Ebben az időben írta „A nők munkaköre” című tanulmányát. A nők számára is kedvező iskolareform mellett foglalt állást. Minden olyan szervezkedésben részt vett, amely a nők egyenjogúsítását tűzte ki céljául.

Szóval nem volt a nőknek még grófkisasszonyként sem olyan haj de jó dolguk...

morsels (törölt) 2013.12.30. 17:38:19

@montroyal:
Irta, hogy a 'faszija' szakacs.
En nem ertem. Itt a legtobben tenyleg csak reszeket olvasnak el? Vagy foltos a monitor es kimaradnak informaciok? :-)

2013.12.30. 17:41:52

@morsels: szerencsere soha nem volt semmi a kanadai vezetesnel. Nem tudom hogyan oldottam volna meg egy defektet -35-ben. Amikor ott vezettem, volt mindig az autoban pokroc, aso, zseblampa, gyerta es gyufa.
Egyszer olyan jegvihar volt, hogy kb 5 cm vastagon allt a jeg az auton es olyan 10 perces jegkaparas utan ertem egyatalan a kilincshez, hogy ki tudjam nyitni az autot. Rafagyott minden a kemeny minuszokban estere. Akkor meg rendes kulcs volt, nem a taviranyitos. Az sem volt semmi.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 17:44:12

@macamuca [IHUN]: Úgy örülök, hogy ennyire kis hülye vagyok, hogy mindenki ma nekem magyaráz.
Meg biztos tényleg az vagyok, betévedtem ide az okos emberek fórumjára, de nekem a csajozós autó nem feltétlen egyenlő a kompenzálós autóval. Van, hogy fedik egymást.
Vegyük úgy, hogy a csajozós lehet kompenzálós, de a kompenzálós nem feltétlen csajozós. Öhmmm. De ez már nagyon messze megy.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 17:44:49

@Mammaroza: "Van három végzettségem, folyamatban a negyedik. " Elnézést, hogy feltételeztem, tanultál, tanulsz. Tehát művelődsz.

Úgy használod a szavakat, ahogy csak akarod, legfeljebb mindenki más félre fogja érteni és majd nézel, hogy miért olyan morcosak.

De nem zavarlak tovább.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.30. 17:45:25

persze az en kritikamat kimoderlja a ha, nem ugy, mint a tobbieket

intelligens modon irtam, egy csunya szo vagy lebecsmerlo kiefejezes nem volt benne, erre tessek

nem erdemes nektek semmit irni!

morsels (törölt) 2013.12.30. 17:47:06

@zöldeketbeszélek:
Akkor az en 2 centem az emancipacioval kapcsolatban.

Szerintem mara 'kinotte' magat. A lendulet viszi, ami azt jelenti, hogy atesett a lo masik oldalara. Mar regen nem arrol van szo, hogy a nok nem tanulhatnak orvosnak, hogy nem lehet tulajdonuk, hogy nem szavazhatnak, hogy nem dolgozhatnak; viszont nagyon ugy nez ki, hogy egyre nevetsegesebb (szamomra) az 'egyenjogusag' ervenyesitese.
(erre az egyik legjobb pelda, hogy egy idoben itt mifelenk azon rugoztak, hogy azert nem lehet noi tuzolto, mert a fizikai felveteli ferfiaknak van csinalva es kell egy masik fizikai felveteli noknek)

Ettol persze meg nem vitatom azt, hogy egy csomo dolog nem, vagy csak kis mertekben valtozott. Nade ez csak azt mutatja, hogy _csak_ es kizarolag torvenyi szabalyozassal nem lehet megvaltoztatni szokasokat.

A csaladon beluli eroszek meg ilyesmi (amit meg sokszor felhoznak) velemenyem szerint eleve nem az emancipacio korebe tartozik, vagy kene tartoznia.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 17:48:46

@zöldeketbeszélek: Jaj hagyjál már. Még szerencse, hogy te mindig lexikális értelmezésben használod a szavakat, jó nagy könyvespolcod lehet. OK, megmaradok ebben a műveletlen szerepben.

morsels (törölt) 2013.12.30. 17:49:03

@charlieharper (Cape Town, SA):
Ohh, nekem volt olyan, hogy egy pitcherben meleg vizet vittem a kocsihoz, azt locsoltam az ajtora, hogy ki tudjam nyitni, mert befagyott :-)).
De a kulcshoz volt jegoldo, azt is az elso alkalom utan allandoan hordtam magamnal, az ongyujto mellett :-)

2013.12.30. 17:49:34

@Tökfőzelék1: nem lettel kimoderalva. Meg mindig latom, amit feljebb irtal.

Quercus a favágó 2013.12.30. 17:52:38

Lehet, hogy én már öreg vagyok.

Amikor a lányaim kicsik voltak minden különösebb gond nélkül megetettem, tisztába tettem, megfürdettem őket. A mikor iskolába jártak reggel lementem a boltba, megvettem a friss zsemlét, megcsináltam a reggelit, és a tízórait nekik.
Legalább annyit mosogatok mint a feleségem, szeretek takarítani.
Nem várom el, hogy elém rakják a kaját, ha melózni megyek magamnak készítek ennivalót.
Az esetek 90%-ában én vásárolok. Én tudom, mit hol érdemes megvenni.

Két dolgot nem tudok. Főzni, és bekapcsolni az automata mosógépet.

Lehet, hogy nem vagyok macsó? Pedig favágó vagyok.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.30. 17:52:57

@zöldeketbeszélek: OK en is olvastam csak reagaltam es elkepzeltem egy valos fenallast a roman pasik kreditkartyaznak a kitartott baratnok meg shopingolnak ... vagy ez csak fiction?

morsels (törölt) 2013.12.30. 17:53:57

@charlieharper (Cape Town, SA):
Ami lathato, abban nem kritizal, csak egyetert :-)
Lehet, hogy irt valami mast is.

2013.12.30. 17:54:35

@QUERCUS: haggyd, Diggernek ma midenki szembe jon vele az autopalyan. Mindenkivel megesik.

morsels (törölt) 2013.12.30. 17:57:16

@montroyal:
"elkepzeltem egy valos fenallast"
Igen, azt hivjak fictionnak :-)

Persze irhatod azt is, hogy a posztolo egyszeruen hazudott. Marmint szerinted.
Vagy irhatod azt is, hogy szerinted nem ez az atlag.

De te azt irtad, hogy 'hallgat mint a sir..' arrol, hogy a 'faszija' mit csinal. Nem, nem hallgatott rola, megirta, hogy szakacs :-).

Quercus a favágó 2013.12.30. 18:00:10

@charlieharper (Cape Town, SA):

Szólt előre. Azt mondta egy hétig egyfolytában olyan részeg lesz, hogy a kutyák nyalják a szája szélét. Majd ha már elég öreg lesz megtanulja, az italt nem elég szeretni, azt bírni is kell.

Egyébként minden rendben?

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 18:05:48

@zöldeketbeszélek:
Nem véletlenül tekintem példaképemnek (még ha manapság ez a szó is devalválódott...)
Édesanyja tüdőbeteg volt, ami akkor gyógyíthatatlan betegség volt (el is vitte), és gyerekeit (6 volt) úgy védte meg a betegségtől, hogy elzárkózott tőlük, a kastély egyik szárnyában élt egyedül, és naponta 10 percre láthatták csak a gyerekei, amolyan fogadóóra-féleségen.
Édesanyja betegsége meghatározta érdeklődését, mielőtt tanulni kezdett volna, első férje birtokán rendszeresen "kezelte" az ottlakókat (hozomány nélkül ment férjhez, az akkorra már elszegényedett apja nem tudott hozományt adni vele, ezt később többször felemlegették neki, koldus grófkisasszonynak nevezték).
Második férje, Wartha Vince szerteágazó ismeretekkel és érdeklődéssel bírt, részt vett többek között a káposztásmegyeri vízmű megépítésének előkészítő munkálataiban. Vegyészként kifejlesztett egy olyan mázat+égetési technikát, melyet jóbarátjának, Zsolnay Miklósnak az apja, Zsolnai Vilmos kezdett el alkalmazni, ennek köszönhetően lett neves+minőségi porcelángyártásunk.
Nagy elmék, ha találkoznak...
:)

@Tökfőzelék1:
nem vagy kimoderálva, én is látom a kommentedet :)

ffüttyfürütty 2013.12.30. 18:05:55

@QUERCUS: Huhú micsoda Naszóval lesz ma itt! :D

morsels (törölt) 2013.12.30. 18:08:23

@morsels:
"elkepzeltem egy valos fenallast"
Mondjuk ez igy, ahogy van egy oximoron, viszont annak aranyos :-)

2013.12.30. 18:08:46

A poszt lényege ez:

"Nem tudnék egyedül megélni, sajnos egyelőre ez a valóság"

Egy felnőtt ember aki saját magát eltartani nem képes, nincs olyan pozicióban hogy másoknak adjon tanácsokat. Ennyi korlátolt butaságot mint ami a posztban van, már régen olvastam. Voltak benne normális részek de a hülyeségek miatt ez már nem számit.

2013.12.30. 18:09:00

@morsels: ez nem mirx-nek ment volna?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 18:09:44

@Tökfőzelék1: Nem moderáltak ki, nem látod a saját kommentedet?

montroyal ( CAN qc) 2013.12.30. 18:09:44

@morsels: OK olvastam

az egeszhez csak annyit 4 felesegem volt es mind dolgozott (eletem barmely reszeben el tudtam volna tartani egy not nem a penzre van szukseg) mert a parazitakat elviselni nem tudom csak azert mert a szuleteskor szetrepedt..

mostani felesegem is eloszr azt hitte kiralynonek jott kanadaba ( vagy a fonok baratnojenek) de elmagyaraztam neki itt mar van egy kiralyno masik nem kell... indul a repulo hazafele..

elment angliaba szobalanynak sajat erobol visszajott ide es super dolgos feleseg otthon , kemenyen dolgozik minden munkat elvallal mindennapra van 1-2 kliense takaritas fozes betegapolas..
nem lenne szukseg ra de maganak csinalja ..

en ugy latom az idiotakat akik otthon tartjak a feleseguket mert felnek kiengedni munkahelyre emberek koze nehogy elcsabitsa valaki (arabok)
masreszrol buszkek ra hogy ok megtehetik $$$$
vagy tenyleg szerelmesek es a no az ujja kore csavarja kihasznalja oket ..

tudom sok no nem lenne egy napig se velem de en se veluk .. vannak normalis nok is ...

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 18:10:28

@QUERCUS:
"Lehet, hogy nem vagyok macsó? Pedig favágó vagyok."
Nem vagy macsó.
Férfi vagy.
A szó igazi, pozitív értelmében.

Ez többet ér (az én értelmezésemben), mint a macsó/vérmacsó.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 18:11:23

@macamuca [IHUN]: Szerintem nagyon jó szó a példakép, nem tartom elavultnak. Bár nekem is lenne! Nagyon inspiráló lehet egy olyan nőt tartani példaképnek, aki a nehézségek ellenére ennyire sokra vitte és nem anyagi értelemben.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 18:11:24

@QUERCUS:
:)))))))))))))
Eszembe sem jutott...
Kellett volna...
:)))))))))))))

2013.12.30. 18:11:40

@diggerdriver: az esti Naszoval-ban legyszives terjel ki a 3 tonnas autokra. Tedd meg a macho kotelessegedet es adjal egy oktatast arrol, hogy mitol 3 tonna az az auto (hasznalhatod a Mercedes Sprintert is peldanak).

**mimi** 2013.12.30. 18:12:11

@zöldeketbeszélek: Vilma doktorasszony?? :)
a kedvenc könyvem volt..valamikor...ezer éve :)

**mimi** 2013.12.30. 18:12:18

@skye8: én nem erre helyeseltem, sajnálom ha félreérthető voltam! :)
egyetértek azzal, hogy talpraesett, jég hátán is megélő nőszemély...aki élvezi az édes életet...én is azt tenném, ha tehetném, de világ életemben eltartottam magamat, sosem szorultam másra, és nem is tudnék eltartott lenni :)
de megértem a poszterinát is, mindenki maga dönti el, hogy neki mi a jó, mások vagyunk, és ez így van jól!

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.30. 18:12:22

@charlieharper (Cape Town, SA): irtma egy hosszut is, az lett kimoderalva

semmivel sem volt durvabb vagy kemenyebb /csunyabb, mint a kommentek, amiket kesobb olvastam

ennyit a ha-rol

morsels (törölt) 2013.12.30. 18:13:13

@charlieharper (Cape Town, SA):
mirxrol mar leirtam a velemenyem. Szerintem o szereti a nagybelepot, de altalaban csak az derul ki, hogy kimaradnak nala olyan reszletek a posztbol, ami nem illik a dorgedelmebe :-).

Montroyal csak azert erdekes, mert szerinte az, amit a posztolo irt, az nem lehet igaz. Merthat a romanok lopnak Olaszorszagban. Vagy zsebmetszok, vagy a tanultabbak bank automatakat zsebelnek, meg lanyokat futtatnak. Ez szerinte joval valoszinubb, mint amit a posztolo irt.

Termeszetesen igaza lehet, de nekem maga a kifejezes ("elkepzeltem egy valos fenallast") fogott meg, bevallom oszinten :-)

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 18:18:09

@diggerdriver:
Tudod te is, mi a különbség a haszonjármű és a személyautó/flancolós kocsi között...

Más:
Minden véleménykülönbségünk ellenére: írhatnál egy posztot a blogodban erről a témáról is, részletesebben kifejtve az általad tapasztaltakat, a saját egyéni stílusodban. Komolyan mondom, érdekelne.

Határátkelő 2013.12.30. 18:18:48

@Tökfőzelék1: Betettem, drága Tökfőzelék!

Boldog újévet!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 18:21:14

@morsels: Igazad van. Ami a hazai helyzetet illeti, a törvények - ha nem is mind - már nem diszkriminálják a nőket, csak a hozzáállásnak kell még változnia. Az meg szerintem csak idő kérdése.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 18:21:35

@Tökfőzelék1:
Olykor benyeli a kommentet a net mélye, ezért szoktam rá arra, hogy megírás után jobb gomb --> másolás, majd eztán küldés.
Ha megjelenik, jó, ha nem, akkor beillesztés, ismét küldés.
Így néha duplán jelenik meg ugyan, de nem vész el --> nem feltétlenül jelent moderálást az, ha eltűnik egy komment.

morsels (törölt) 2013.12.30. 18:22:09

@charlieharper (Cape Town, SA):
Azert egy pancelozott Escalade kenyelmesen meguti a 3 tonnat :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.12.30. 18:26:43

@morsels: bocs azt feltetelezed nem jol olvastam de ha visszanezed csak reagaltam nem en itram azt szoval menj vissza egy kicsit

SzZoole 2013.12.30. 18:29:03

@morsels: egy "mezei"Escalade sulya(ures)tomege 3223kg,egy pancelozotte siman 4000kg felett van

morsels (törölt) 2013.12.30. 18:29:58

@zöldeketbeszélek:
Namost ez a 'kinotte' magat ez a fejlett vilagra ertendo termeszetesen. Es nem, nem vitat akarok generalni, nade az, hogy ez igy alakult, annak igencsak gazdasagi alapjai voltak (ami leginkabb a masodik vilaghaboru utan gyorsult fel; ideertve azt is, hogy ugye joval kevesebb ferfi volt aranyaiban, mint no).

De az a gyanum, hogy ha a rendszer osszedol valami miatt, akkor mindez a vivmany megy a levesbe.
Eleg csak a haborus ovezetekre gondolni, vagy olyan termeszeti (vagy emberi) katasztrofakra gondolni, ahol az allami rendszer hatekonysaga gyakorlatilag a nullaval egyenlo. Megszunik mindenfele ellenorzes, a 'tomeg' minden egyes tagja magaert kuzd. Az emancipacio nem az evolucio resze. Vagy legalabbis nem a termeszetes evolucio resze. Inkabb egyfajta tarsadalmi evolucionak a resze, amihez meg egy csomo mas dolog is kell.

Es nyilvanvalo modon ezek a feltetelek adottak (meg), igy atlendul az egesz tulzasba.

morsels (törölt) 2013.12.30. 18:32:37

@Zoole[uk]:
Amit en talaltam annak 2.5 tonna volt megadva.
Gondolom ahhoz mar adnak olyan jacket, amivel lehet kereket cserelni. Vagy mogotte megy egy masik, amibe at lehet ulni :-).

SzZoole 2013.12.30. 18:32:40

@morsels: @montroyal: a bunuzo romanokrol Nikki Laura irt kommentet,nem is ertem,miert feltetelez ilyeneket szegenyekrol:)))

morsels (törölt) 2013.12.30. 18:37:16

@montroyal:
Kedves montroyal, te mindenre ugyanugy reagalsz. Kiindulva abbol, hogy 4 feleseged volt; kidobo voltal Pesten, aztan Becsben, most meg a matracba varrod a kezpenzt, mert nem akarsz adot fizetni :-).

Es persze, ez 'valos fenallas', nem fiction.
Nade a posztolo nem irt semmi olyat, amit te valoszinubbnek tartasz. Az, hogy kinek van igaza, azt en nem tudom. De te is csak feltetelezel valamit, amit aztan 'valos fenallas'-nak konyvelsz el es mivel a tapasztalataid azt tamasztjak ala, igy neked van igazad.

De mint irtam, nekem a kifejezes tetszett, amit hasznaltal. Azt hivjak oximoronnak :-).

ffüttyfürütty 2013.12.30. 18:37:30

@diggerdriver: Azt hittem lesz nap végi verzió is.

SzZoole 2013.12.30. 18:38:27

@morsels: meg egyszer megneztem egy 2009-es 6.2-es motorral,3221kg

morsels (törölt) 2013.12.30. 18:38:43

@ffüttyfürütty:
Arrol szerintem blogbejegyzes lesz :-)

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 18:41:43

@diggerdriver:
Nők szerepe, helyzete, szokásai, régebben és mostanság, változások, lehetőségek, stb.
Ilyesmi.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 18:42:28

@morsels: Nem a vita kedvéért, de erről eszembe jut, hogy léteztek matriarchális társadalmak, sőt, ma is vannak ilyenek és éppen hogy az ipari szempontból fejletlen helyeken. Sok találgatás van arról, hogy miért szűntek meg ezek az anyaközpontú társadalmak de szerintem még érdekesebb az, hogy miért áll fenn mégis még néhány.

morsels (törölt) 2013.12.30. 18:45:25

@Zoole[uk]:
Egyebkent mindegy, a pancelozottat inkabb csak viccbol tettem hozza, merthogy Cape Townban valoszinuleg en sem cserelnek kereket :-).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 18:47:29

@Babette_: Én sem :). Mert panelban lakunk és központi fűtés van. De amikor kertes házban éltünk, édesanyám vágott fát ha kellett, később én is megtanultam fát hasogatni. Persze nem féltonnás tönköket, hanem fűrészelt tüzifát.

ffüttyfürütty 2013.12.30. 18:48:53

@zöldeketbeszélek: Nem születésszabályozásból? Ahol nem volt annyi erőforrás ott ez volt a megoldás, azt hiszem pl. Tibet.

SzZoole 2013.12.30. 18:49:49

@morsels: megneztem a linket amit bemasoltal,ott azt irja,hogy 7300 lbs,az atszamolva kg-ba 3306.9kg.1lbs=0.453kg

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 18:51:26

@macamuca [IHUN]: Szeretnéd, ha egy magával meghasonlott, korán megőszült digger válna belőle, aki még az avatarjait is lecserélné cicis macák helyett nők lapja címlapfotókra? :)))

morsels (törölt) 2013.12.30. 18:51:31

@zöldeketbeszélek:
Szerintem a 'tokefelhalmozas' hianya az, ami a matriarchalis tarsadalmi berendezkedesekre jellemzoek.
Mint irtam, szerintem (persze nem vagyok antropologus, vagy egyeb scolar) tarsadalmi evolucio hatarozza meg a nok es a ferfiak feladatat (es igy a helyet is a tarsadalomban). A tarsadalmi valtozasok viszont minden esetben gazdasagi okok miatt tortentek.
A matrialchalis tarsadalmak ebbe belefernek, egyfajta atmenet volt, azok is tobbnyire elszigelt, kis letszamu csoportok eseteben.
Ez termeszetesen nem zarja ki azt, hogy adott esetben voltak eros, dominans matriarchak, akik atvettek ideiglenesen az iranyito szerepet, de ez szerintem nem azonos a matriarchalis tarsadalommal.

morsels (törölt) 2013.12.30. 18:52:40

@Zoole[uk]:
Ja, az elso szamot vettem ki, az 5527 lbs-t.
Nem elemeztem az egeszet, mint irtam, nem ez lett volna a lenyege a kommentemnek.

morsels (törölt) 2013.12.30. 18:53:22

@zöldeketbeszélek:
Irnal peldat a jelenlegi matriarchalis tarsadalmakrol?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 18:53:31

@ffüttyfürütty: Mármint a fennmaradás vagy a megszűnés oka volt a születésszabályozás?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 18:56:15

@morsels: Egyébként erről egy másik poszt kapcsán már volt egy hosszadalmas eszmecsere, de úgy látszik a téma mindig érdekes és aktuális. Akkor még az Amazonkirályfiról is beszélgettünk. (Thea Beckman)

tableno 2013.12.30. 18:57:47

@QUERCUS: A favágóság még nem garancia semmire, sőt:

www.youtube.com/watch?v=D7H-zrhS644

morsels (törölt) 2013.12.30. 18:59:18

@zöldeketbeszélek:
Akkor ez egyreszt nem cafolja azt, amit en irtam (tokefelhalmozas hianya, vagyis gyakorlatilag nem letezo economiai hatter, plusz elszigetelt es kis letszamu nepcsoport).

Viszont eros a gyanum, hogy a link egyfajta feminista, ezoterikus, noi-jolet orientalt kiadvany; rajuk altalaban jellemzo az, hogy barmibe kepesek belemagyarazni a sajat gondolkodasuk helyesseget. Kivancsi lennek, hogy az adott cikk forditoi kozul kik jelentkeznenek onkent hogy egy ilyen helyen szeretnenek elni :-).

2013.12.30. 19:03:54

@Mammaroza: Hát ha még tudnád, hogy vannak olyan férfiak, akik nemcsak segitenek a házimunkában, gyereknevelésben, jól keresnek, támogatják a karriered, a döntéseidet, és ezen túl szeretnek és tisztelnek mint nőt és embert. Na ez az igazi férfi, aki nem fél attól, ha egy nő a "hagyományos" szerepén túl is akar valamit kezdeni az életével! A macsó férfiak "felnőtt gyerekek", akiknek kell egy "anyuci", aki babusgatja őket. Ez nem jelenti azt, hogy ebből nem kerekedhet ki egy jó kapcsolat, jó élet - ha mindkét félnek pont ez kell, akkor igen.

morsels (törölt) 2013.12.30. 19:05:13

@zöldeketbeszélek:
Igen, vannak nepszeru temak, amikrol mindenkinek van velemenye :-).

Nem is akartam igazan belefolyni, csak gondoltam azert jelzem, hogy bar az emancipacio, feminizmus jelentese az, amit te irtal, de a jelenlegi nyugati es kozep-europai orszagokban szerintem eltorzult, tulzasba ment at, igy azok, amiket te pejorativ jelzoknek tartasz, valahol ertheto modon uj jelentessel birnak mara.

Mint irtam, csak az en 2 centem :-)
(es persze, nem vitatom, hogy vannak himsovinisztak, de bizony vannak feminacik is)

SzZoole 2013.12.30. 19:06:38

@morsels: ne erts felre,nem akarok nagyokosnak tunni,csak tudod a az autok a gyengeim:)))tudom hogy a helyzet nem tul rozsas Cape Townban miota fekete vezetojuk van a feketek szinte ulduzik a fehereket,ketto ismerosom is van itt a UK-ban akik onnan jottek,Ok mondtak,az egyiknek sajat haza van ott es inkabb kiadta alberletbe es itt vallalt munkat,mint IT-s mernok,mert fel a sajat szulovarosaban elni es dolgozni a feketek miatt.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 19:09:35

@morsels:
"Ez termeszetesen nem zarja ki azt, hogy adott esetben voltak eros, dominans matriarchak, akik atvettek ideiglenesen az iranyito szerepet, de ez szerintem nem azonos a matriarchalis tarsadalommal."

A matriarchális társadalom lényege az, hogy nőközpontú, az irányító szerep a nőé. Nem csak családon belül, hanem az egész csoporton/törzsön/stb belül is.
Tehát nem ideiglenesen vette át az irányító szerepet a matriarchális társadalomban egy erős, domináns nő, hanem eleve ő irányított.
A patriarchális társadalomban ugyanez az irányító, domináns szerep a férfié.
Itt sem ideiglenesen, egyedi esetként, hanem jellemzően.

@zöldeketbeszélek:
Nem, nem szeretném, nagyon nem.
Digger olyan, amilyen, részemről úgy kedvelem, ahogy van, akkor is, ha 1-1 dologban eltérően vélekedünk.
És tényleg érdekel, hogy miért-hogyan-stb: mi a véleménye (részleteiben kifejtve). Az ő sajátságos stílusában.
:)

@ffüttyfürütty:
Ezt hogy érted? Mármint azt, hogy mi az összefüggés a születésszabályozás és a matriarchális forma kialakulása között?

morsels (törölt) 2013.12.30. 19:09:43

@zöldeketbeszélek:
Ez megint nem cafolja azt, amit en irtam :-)

2013.12.30. 19:14:04

@morsels: ha jol emlekszem algeriai tanulmanyaimra, a Touragek voltak matriarchialisak, egeszen addig, amig nem konvertalodtak muszlimma. Akkor csinaltak eg 180-at.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 19:14:14

@morsels: Nem is akartalak cáfolni. Tudtommal nem vitatkozunk, hanem csak beszélgetünk egy érdekes témáról. Magam részéről nem tudom, jó lenne-e ma Magyarországon egy matriarchális társadalom kialakítása. Ami van, az sem jó, de a ló túloldalára sem szeretném, ha átesnénk. Egy egészséges egyensúly megfelelne. De azt gondolom, erre éretlenek vagyunk. Tegnap mimmi belinkelt egy borzasztó fotót az összedőlt bangladesi házról...
Az egyensúly erről is szólna, de egyszerűen gyerekek vagyunk még, akik a legyek szárnyát tépkedik, mert az olyan vicces és nem is gondolunk arra, hogy az fáj.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 19:15:36

@cougarcat: +1

Szerencsére én is ismerek nem egy ilyen igazi férfit.

morsels (törölt) 2013.12.30. 19:16:18

@macamuca [IHUN]:
Kedves macamuca, en tudom, hogy te szeretsz dolgozatokat irni, fuggetlenul attol, hogy tenyleg szukseg van-e ra, de jelen esetben vagy felreertettel, vagy nem olvastal figyelmesen, vagy szandekosan hagytad ki, ami fontos a tolem idezetthez.
(persze akkor nem irhattal volna megint egy fontos elemzest)

Szoval tudom, hogy mit jelent a matriarchalis tarsadalom. Es most is azt allitom, hogy ilyen csak kis letszamu, elszigetelt csoportban elo csoportokban fordult elo, ahol a 'tokefelhalmozasnak' nem volt sem jelentosege, sem ertelme.
Ezert alakult ki a tarsadalom olyanna, amilyenne.

Nade ezekbol az elszigetelt esetekbol, apro lehetosegekbol levonni olyasmi kovetkeztetest, hogy a matriarchalis tarsadalom elhetobb lenne, az vicc.
Remelem nem haragszol meg emiatt, de igy gondolom.

2013.12.30. 19:21:32

@Ennike: mi a baj azzal, ha valaki dinamikusan lefele fejlodik, vagy nem fejlodik, vagy maskepp fejlodik? Ha neki jo, mi a baj? Elmeseli uj eletet Italiaban es szetmarcangoljatok.

A saját életére vonatkoztatva nincs benne semmi, végül is ott reked meg, ahol akar. De te is úgy teszel, mintha a posztiró nem sajnálta volna le azokat a nőket, akik máshogy élnek, vagy máshogy kell hogy éljenek. Mások lehúzásával próbálja fényezni a helyzetét - erre jönnek a reakciók.

**mimi** 2013.12.30. 19:22:02

@zöldeketbeszélek: igen!!!!!! :)
csíkos regény volt anno, azt hiszem Kertész Erzsébet írta (de nem vagyok benne biztos) és a címe azt volt, hogy Vilma doktorasszony...

morsels (törölt) 2013.12.30. 19:23:55

@charlieharper (Cape Town, SA):
Fogalmam nincs, de konnyen elkepzelheto. Alapvetoen ahol valami okbol kifolyolag a nepesseg aranya erosen eltolodott a noi populacio tobbsege fele, ott egyertelmuen a matriarchalis tarsadalmi szervezettseg fog kialakulni.
Viszont nem veletlen, hogy ez (amikor kialakult) akkor viszonylag kis csoportban, tehat torzsi szinten (mint a tuaregeknel, ahol a ferfiak allandoan haboruztak valakikkel), masreszt elszigeteltek voltak (allandoan vandoroltak).

Aztan kulonbozo nepcsoportok (a foldrajzni, geopolotikia es economiai lehetosegeikhez kepest) kulonbozo megoldasokat valasztottak. Az araboknal a tobbnejuseg ugy abbol alakult ki, hogy a csataban elhullott testver feleseget es gyerekeit az eletben marado 'vette at'. Mert kulonben milyen eselyuk lett volna? Mehettek volna az utcara koldulni, felesegul mar senki nem vette volna ujra.

Mas vandornepeknel mas megkozelitesek voltak, mint ahogy a tuaregeknel is. A kulonbseg naluk az volt, hogy rendkivul kis torzsekben utaztak, zartak voltak, igy idovel a noi populacio lett nagyobb es hat economiai szempontbol sem volt jelentosege barmifele elonyok keresese. Egyszeruen csak mentek, probaltak tulelni.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 19:24:29

@morsels:
Én sem gondolom, hogy a matriarchátus élhetőbb = jobb lenne, egyszerűen csak más, mint a jelenleg általános patriarchátus.
Hogy melyiknek milyen konkrét megnyilvánulásai vannak, nos ebben lehetnek (és vannak is) túlzások: ha pedig túlzás (ama paci egyik vagy másik oldala), akkor nekem nem tetszik.

Csuda, hogy a téma kapcsán még nem került említésre egyik kedvenc könyvem: Robert Merle: Védett férfiak (ha már túlzást említettem :DD). (és férfi író tollából: ez külön pikantériája a könyvnek)

2013.12.30. 19:25:36

@zöldeketbeszélek: Hozzáteszem, mert legyünk igazságosak - az se stimmol amikor egy nő, kihasználva fizikai adottságait, biológiai előnyeit (hagy ne mondjam hogy mit!) és érzelmi fejlettségét, a férfi "tökeit csavargatja", ugráltatja, parancsolgat neki és férfias szerepében megalázza. Egy igazi nő nem tesz ilyet! :)

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 19:25:38

@morsels:
ja, és nem haragszom: miért tenném, semmi okom rá :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 19:28:02

@Babette_:
Nem ugyanarról beszélünk.
Nem azt mondtam, hogy nincs olyan, hogy megtalálják egymást, hanem azt, hogy az a típius, amelyik semmi másra nem volt jó életében, mint arra, hogy szüljön, előbb utóbb unalmassá válik és bizony ejtve lesz.

Szerintem kell annyi tartás egy nőbe is, hogy meg tudjon állni a saját lábán és nem az legyen élete csúcspontja, hogy szül. Mert abból pofáraesés lesz (nagyon nagy eséllyel).

@Don Kartasch:
Amíg nem nekem kell kifizetnem azt, hogy a poszterina nem szereti a munkát, csinálja csak. De ez sokszor nem így működik.
Mindenki választhat olyan életet, amilyet akar, de akkor hagy csöntsem el, hogy szeretném-e segélyezni az ilyen országokat vagy szeretnék-e adót fizetni azért, hogy ő szüljön és otthon rohassza a fenekét.

@Tökfőzelék1:
Ma többször is gondoltam ám rád :)
Benne volt a levegőben, hogy egyet fogunk érteni...
A másik, hogy 2,5 év izzadságos munkája után a menyasszonyom is kapott munkát a (diplomás) szakmájában. Méginkább tudom értékelni azt, aki tesz érte, hogy előre jusson és nem csak szétteszi a lábát, aztán eltartatja magát mással vagy az állammal. Van, ami mögött van teljesítmény és van ami mögött csak a biológia van...
(a fenti azért is fontos, mert így egy fokkal jobban megértem a gondolkodásodat, ha nem is kategorizálom a különféle szakmákat, de a tenni akarás, az előre jutási igény mindenképpen az egyik legfontosabb dolog az életben)

@zöldeketbeszélek:
Vagy csak nagyon kevesek... normális ember itt sem vesz ilyen autót, mert mások a vágyai. Igazából bármi elérhető, csak priorizálni kell.

@cougarcat:
Ott a ponty! Tépdszét!!! :D

@diggerdriver:
:D

Azon tanakodtam, hogy azt mondod, mi nem értjük a lényeget... de mi van, ha te nem érted?
Honnan tudjuk, hogy ki érti és ki téved?

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.30. 19:33:13

@Zoole[uk]: vártad már az alkalmat, hogy ezt elmondhasd, mi?
:)

morsels (törölt) 2013.12.30. 19:33:13

@cougarcat:
Azt hiszem, hogy az a baj (persze ez az en feltetelezesem), hogy te el sem tudod kepzelni, hogy ma milyen elvarasoknak felelnek meg a fiatal lanyok. Plane Kozep-Europaban. Lehet, hogy a posztolo is reszese volt annak a tarsadalmi 'evolucionak', ahol a lanyok talan rosszabbak, mint a te idodben a rosszfiuk voltak.
Ha gondolod, linkelek be youtube videot, peldanak :-).

Szoval egyszeruen maskepp latjatok. Nem hiszem, hogy teged, vagy az ideiro idosebb, csalados noknek probalt eletvezetesi tanacsot adni, hanem azoknak a fiatal lanyoknak, akik kabszereznek, isznak, dugnak barkivel, mert megtehetik.

Mint irtam, lehet hogy tevedek, de ha innen 'szabadult' ki, akkor ertheto az, amit irt. Egy masfajt vilagot talalt. Csak rosszul irta meg. Legalabbis nektek rosszul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 19:34:22

Közkivánatra
Na szóval...2

@macamuca [IHUN]: Mi vagyok én cucilógus?

Az egész vita egyébként onnan fajult el idáig hogy nekiestetek a posztnak mint tót az anyja picsájának.
Kiragadott mondaton csámcsogtatok 200 kommenten keresztül.
Véletlenül sem jutott eszetekbe egészében látni a posztot.
Folyamatosan támadó és kioktató szándékot magyaráztatok bele oda ahol nyoma sincs.
Ez a poszt egy remek írás, egy teljesen rendben lévő pozitív életszemléletű nőtől.
Te például olyan racionális vagy mint Pitagoras tétele..
A négyzet meg B négyzet egyenlő C négyzet. Egy meg egy az kettő és el sem tudod képzelni hogy kétszer kettő néha ÖT.
Önmagatok által felállított szabályok szerint élitek az életeteket és és ha valakire a sablonotokat ráteszitek könyörtelenül levágjátok ami kilóg.
Mert az úgy nem jó.
Olyan nem lehet hogy valaki csak úgy jól érezze magát.
Mire fel? Hogy merészeli?
Minimum járja meg a keresztutat, hulljon hamvába és támadjon fel mint egy nyálas regényhős.
Kétségem sincs felőle hogy ti bármikor többre viszitek mint a poszt írója.
De a poszt írója boldogabb.
Az a fajta ember aki egy fillér nélkül is boldogabb bármelyikőtöknél.
Erre születni kell. Ti TEHETSÉGESEK vagytok.
Ő pedig boldogságra van kódolva.
Persze.
Mondhatjátok ti is hogy boldogok vagytok.
Kétség nem fér hozzá.
Lakás, kocsi, nyaralás, szerető család csodálatos férj, ha mindebből valami hiányzik el fogjátok érni.
Súlyosat mondok.
Mégsem fogtok soha olyan boldogok lenni mint a poszt írója.
Mert a ti boldogságotokért meg kell küzdeni.
SZENVEDNI kell érte.
Ismeritek az örömet de nem ismeritek az ÖNFELEDT örömet.
Lehettek elégedettek de sohasem lesztek TELJESEN elégedettek.
A poszt egy nagyon jó üzenet és és azért örülök hogy ki tudtuk tárgyalni mert világosan látszik kit milyen életszemlélettel áldott vagy vert meg a sors.

SzZoole 2013.12.30. 19:35:41

@Babette_: nem tudom,mire gondolsz,milyen alkalomra vartam?

Latcho Rom 2013.12.30. 19:36:39

@cougarcat: Van magyar megfeleloje a pussywhipped szonak? vagy meg nem tolodott oda a szittya emancipuncipacio? :))

ffüttyfürütty 2013.12.30. 19:36:47

@zöldeketbeszélek: A fennmaradásra gondoltam.

@macamuca [IHUN]: 1 nőnek több férje van, emiatt kevesebb gyerek születik mintha egy férfinak van több felesége. Ahol nincs sok ennivaló ugye ez érthető is.

@morsels: A life.hu kb. a magyar DailyMail szintű pletyilap.

morsels (törölt) 2013.12.30. 19:36:54

@macamuca [IHUN]:
Nadehat az, hogy gyakorlatilag nem letezik noi kozpontu tarsadalom (es nemigen letezett az altalunk ismert tarsadalmi fejlodeseket keresztul sem), az jelent valamit.
Mint irtam, az elszigetelt esetek szerintem inkabb kivetelek, amik specialis korulmenyek kozott jottek letre.
Statisztikai es altalanos szempontokat is figyelembe veve a jelentoseguk elhanyagolhato, kifejezetten a feminizmusra jellemzo vehemencia az, ami allandoan eloterbe akarja tolni. Mint valamifele fontos dolgot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 19:38:05

@tableno:
Ez kész :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 19:38:26

@cougarcat:
Izé... egy igazi férfival nem lehet ilyet tenni :)

@Ennike:
"mi a baj azzal, ha valaki dinamikusan lefele fejlodik, vagy nem fejlodik, vagy maskepp fejlodik? Ha neki jo, mi a baj?"

Az, hogy a legtöbbször ez azoknak kerül pénzbe, akik viszont ténylegesen fejlődnek, de az állam visszafogja az ő lehetőségeiket, mert néhány idióta azt hiszi, hogy jópofi élősködni.

Ugyanaz a probléma velük, mint a menekültek jelentős részével Svédországban: kihasználva azt, hogy olyanok, amilyenek, a svédeknek kerülnek pénzbe. Ha a rájuk költött segélyek egy részét mondjuk visszakapnám adókedvezmény formájában, sokkal jobban is élhetnék. Mert nekem igényem a fejlődés, nekik viszont az élősködés az igényük.

De az is jó, ha vállalja, hogy a visszafejlődését nem terheli át másokra. Akkor úgy züllhet, szülhet, csinál, amit akar, de ha elfogy a pénze, akkor így járt. De az nem megy, hogy egyesek szórakozását a többiek fizessék.

2013.12.30. 19:41:41

@diggerdriver: hol van az autos resz?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 19:42:06

@**mimi**: Megkerestem, tényleg Kertész Erzsébet írta. Tőle a Csipkebolt Brüsszelben című regényt olvastam. A stílusa nem igazán tetszik, de a sztori egészen biztosan érdekes!

2013.12.30. 19:43:54

'Mert bennünk megvan az engedelmesség és a békés természet, otthonteremtők és anyatípusok vagyunk. Ezzel szemben az olasz nők nagyon emancipáltak, parancsolnak, dirigálnak, és nagy a szájuk. Ezt úgy általánosságban nem szeretik a fériak.'

Koszi az infot, ha ezt nem tudtam volna meg toled, hulyen halok meg. Tenyleg, mekkora egy engedelmes osanya-termeszetu otthonteremto vagyok! Mindjart el is egetem a diplomamat es megyek bekesen mosogatni. Ez egy ilyen magyar dolog. Nem dirigalunk emancipaltan. :)

ffüttyfürütty 2013.12.30. 19:44:55

@shakti_rom: ezt kicsit magyarázod, hogy jól használhassuk a későbbiekben? :)

2013.12.30. 19:47:42

@Mirjam2: hozd inkabb a currymet, extra spicy pls

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 19:49:31

@diggerdriver: "Az a fajta ember aki egy fillér nélkül is boldogabb bármelyikőtöknél."

Az a fajta ember, aki a más fillérjeiből boldogabb bármelyikünknél. Csak a korrektség kedvéért. Amit én egyébként nem sajnálok tőle, de azért hogy ez legyen a mérce...

ffüttyfürütty 2013.12.30. 19:50:41

@ffüttyfürütty: megnéztem urbandictionary-ben, nem kell magyarázni.

Latcho Rom 2013.12.30. 19:50:45

@ffüttyfürütty: felszemmel vagyok csak itt, mozizok, s az ilyen vitak sirba visznek, mindenfele szolid tortenelmi ismeret nelkul, mindenki nyomja a kenyszeres dolgait, roma tolvajokrol, sved eloskodokrol :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 19:51:23

@diggerdriver:
"Az a fajta ember aki egy fillér nélkül is boldogabb bármelyikőtöknél."

Aztán utána mi fizetjük az ő boldogságát.

"Mert a ti boldogságotokért meg kell küzdeni. SZENVEDNI kell érte."

Az övéért is mi szenvedünk.

Értem azt, amit mondasz. De nem értek egyet vele. A saját boldogságáért mindenki maga dolgozzon meg. Ha "elveszi", akkor nem több a cigányoknál... persze van, aki szerint az az etalon, mert minek dolgozni valamiért, ha el is lehet venni.
De ezzel ne kelljen már szimpatizálnom, rendben?

Egyébként a nagy egyetértésben azóta nem érkezett felajánlás az autóalapomba... na most akkor csak papiron vagyunk ilyen támogatóak? Mert az jól hangzik?
"Én elítélem a gyerekrabszolgákat... de azért megveszem a Kínában gyártott telefont ócóért"
Ha-ha-ha... én is (és most kirohanok az épületből, mielőtt a fejemre szakad 2 emelet)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 19:52:22

@morsels: Ezen ne csodálkozz, amikor a nőkbe 2000 éven keresztül azt sulykolták, hogy férfiak nélkül semmire nem mennének, hogy képtelenek a vezetésre stb. Még szép, hogy ha kiderül, hogy ez voltaképpen nem igaz, minden példát felhasználnak ennek igazolására. Pld. állítólag az őskori társadalmak jellemző formája volt a matriarchátus. Azt hiszem, ezt a Vénusz-szobrocskákra alapozzák. Na most cáfold vagy igazold, ugye tanúk már nem nagyon vannak :)!

morsels (törölt) 2013.12.30. 19:52:42

@charlieharper (Cape Town, SA):
Tudod mi a vicces?
Hogy az osszes emancipalt feminista rogton azzal jon, hogy diplomaja van. Vagy ketto. Esetleg harom.

Es innentol kezdve nem azert csereli a ferj a defektes kereket, mert az a ferfi dolga, hanem azert, mert az megjar a tobbdiplomas nonek.
Persze kozben ablakot mos, vasal es gourmet vacsorat is foz.
:-)

(egyszeruen imadom a kommenteket... az embereknek csak egy apro jel kell es onnantol a kormuk szakadtaig vedig az egyeniseguket; mint masok)

ffüttyfürütty 2013.12.30. 19:53:40

@shakti_rom: hát most nem jut ilyesmi eszembe, szerintem nincs.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 19:55:11

@morsels:
"... hanem azoknak a fiatal lanyoknak, akik kabszereznek, isznak, dugnak barkivel, mert megtehetik."
Amennyiben azt feltételezzük, hogy ez a réteg a célközönség (tanácsadás szempontjából), akkor rossz helyen próbálkozott: itt valahogy kevesen vannak jelen (feltételezés, az érdeklődési körüket alapul véve = nem netes blogot olvasnak, hanem isznak, dugnak, stb).
Azzal indítja a posztot, hogy már régóta olvassa a blogot = az itt megforduló+kommentelő nők (és férfiak) érdeklődése, felfogása nem ismeretlen számára = tudta, kiknek ír (mármint a kommentelők tekintetében, hisz reakciókra tőlük számíthatott, a csak olvasók felfogása nem ismerhető).

@diggerdriver:
"Olyan nem lehet hogy valaki csak úgy jól érezze magát."

De, lehet úgy is.

"Mire fel? Hogy merészeli?
Minimum járja meg a keresztutat,..."

Merészelje, és jól is teszi. Ha a keresztutat el tudja kerülni, hát kerülje, nem kell okvetlenül mindig mindenkinek megszenvedni mindenért.

Még mindig nem érted, hogy nem ez a baj poszterinával, illetve az írásával?
"Mindössze" azt nem lehet eldönteni, hogy mit is szeretne: lelkendezve ír dolgozó női életéről+eredményeiről (és komolyan mondom, hogy ezekért elismerésem), majd végkövetkeztetésként leírja, hogy háztartásbeli szeretne lenni.
Miközben intézi a vállalkozásának a beindítását...

Egyik variánssal sincs problémám, mindenki maga tudja, hogy számára mi+hogyan a legmegfelelőbb.
A gondom az, amikor egyik vagy másik változatot valaki kizárólag helyesként próbálja meg beállítani.
A posztoló pedig ráadásul zavarosan teszi mindezt (dolgozni is akar, meg nem is, de azért a teremtőre hivatkozva inkább mégsem...).
Ettől lett hiteltelen. Ama utolsó pár sortól. Az vágta haza az egészet.

És hogy kinek mit jelent a boldogság, elégedettség, önfeledtség: nos, erre sincs egzakt mérce. Így azt mondani, hogy aki a posztoló felfogásától eltérően vélekedik e témáról, a sosem lesz/lehet teljesen elégedett: nos, ez fals állítás. Nem tudhatod, kinek mit jelent a boldogság....

ffüttyfürütty 2013.12.30. 19:56:30

@shakti_rom: Olyat hallottam idősebbtől, hogy mondjuk Józsi csak a szőnyeg alatt biciklizik, de lehet hogy ez olyasmi mint a papucsférj.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 19:57:27

@macamuca [IHUN]: Borsótermesztő vagy? Esetleg borsónagykereskedő...?

2013.12.30. 19:57:37

@Tökfőzelék1: hat Tokfozelek, akar ez lehetne a mai Naszoval is.

SzZoole 2013.12.30. 19:58:21

@Kövérmadár [swe]: nem is tudtam,hogy van autoalapod,En adtam neked hasznos infokat,hidd el hogy egy jo info neha,tobbet er barmekkora osszegnel:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 19:58:48

@zöldeketbeszélek: Tipikus válasz.
A probléma az hogyha ezt Madár mondja annak van alapja, ha viszont te mondod az teljesen alaptalan.
Egy olyan országból mondod ezt amelyiket az EU tart el.
Életszinvonalad jelentős részét az EU biztosítja.
Ha az EU elzárná a pénzcsapot akkor te sokkal többet fizetnél mindenért.
Mert ne legyenek kétségeid a kormányod ugyanúgy ellopná a mostani pénzmennyiséget de azt már te fizetnéd.
Egyébként nem emlékszem a posztban egyetlen mondatra sem hogy az írója bármelyikőtöktől is segítséget kért volna.

morsels (törölt) 2013.12.30. 19:58:48

@zöldeketbeszélek:
Mar ne haragudj, de ha barmit is sulykoltak beled, az nem 2 ezer eve van; bar lehet, hogy ugy erzed :-))
(csak vicc volt!)

Nezd a tarsadalmi 'szabalyok' joval lassabban valtoznak, mint a vilag. Ez regebben (mondjuk 200 evvel ezelottig) nem is volt ugye problema, hisz a tarsadalom haterre (gazdasagi, politikai) sem valtozott surun.
A valtozas (marmint a gazdasagi rendszer valtozasa es annak hatasa) az utobbi 50 evben gyorsult fel igazan, amikor is a tarsadalmi valtozasok egyszeruen le vannak maradva. Regebben ilyen jellegu valtozasokhoz evszazadok kellettek, most meg egy atlag eleten belul megyunk keresztul olyan fejlodesen, amihez nehezen alkalmazkodunk egyen szintjen; es igy tarsadalmi szinten is.

ffüttyfürütty 2013.12.30. 20:03:09

@diggerdriver: Azt már nem merte beleírni, hogy küldjünk neki túrórudit :P :)))))))))

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 20:03:49

@cougarcat: Hát ahhoz képest, hogy onnét indultam a digger nem dinoszaurusz, eléggé én lettem itt a nap hülyéje akinek mindenki mindent megmagyaráz. A felvilágosítást ismét köszönöm. Az én férjem is ilyen. Ettől még tök szivesen elé rakom a vacsoráját, nem mert megköveteli, vagy kéri, hanem mert szeretem és így érzem jónak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 20:04:31

@Zoole[uk]:
Igen, van egy autóalapom, amivel a rászorulókat (azaz magamat) támogatom.
Rengetegszer hangzott már el, hogy a pénz nem minden, nem boldogít, stb. Ezért döntöttem úgy, hogy létrehozok egy ilyen alapot, ezzel lehetőséget adva a többi ember számára, hogy megszabaduljon a számára felesleges pénzösszegektől.

Természetesen senki sem küldött még rá pénzt, ezzel bebizonyosodtt, hogy sokan szeretnek szép dolgokat mondani, de ugyan annyira tojnak mindenre, mint én, aki ezt vállalom is.

Köszönöm, nagyon hálás is vagyok az infókért! :)

@diggerdriver:
Köszönöm :)

Mész a Sohoba holnap mulatni? Mit terveztek a családdal?

2013.12.30. 20:05:14

@diggerdriver: gyors kerdes. Az olaszokat szerinted ki tartja el? Evtizedek ota?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 20:05:15

@diggerdriver: Én a párjáról beszéltem. Akiről többször is írja, hogy szerencsére neki van munkája és ki tudja egészíteni a keresetét. Sőt, eltartja.

Nem ejtettem egy szót sem az EU-ról egész álló nap. Szóval nekem kuss, mert egy nyomorult közép-európai országból kommentelek?

Azt hiszem, volt már arról szó, nem is egyszer, hogy honnan van az a fene nagy gazdasági előnyötök. Ezzel tromfolni nem korrekt dolog.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.30. 20:06:33

@morsels: igazat adok neked kivetel hogy nem a postolonak reagaltam csak aki irta h valszeg semmit sem csinal a fiuja .. en tudtam hogy szakacs es szezonalis munkakat keres dolgozik csak valaszolva offoltam egy kicsit .. a postolo holgy abszolut nem is erdekel mint kifejtettem utalom a parazitakat ( csak a vege miatt a postnak ..

2013.12.30. 20:06:33

@Kövérmadár [swe]: holnap a Digger elmegy a szomszedhoz megnezni a lanyanak a szuleset. Gatvagasra kulon razoomol

morsels (törölt) 2013.12.30. 20:06:46

@macamuca [IHUN]:
Celkozonseg? :-)
(nem arrol van szo, hogy valaki leirja a sajat eletenek egy reszet? hogy jon ide a celkozonseg?)

Szerintem eleg tag fogalom ez, itt a HA-n :-)
Szerintem csak leirta azt, amit o tapasztalt, tanult... nem tudjuk, hogy honnan jott, hogy mi a terve, csak par szosszenetet olvastunk tole. En peldaul nem vettem ugy, hogy nekem eletvezetesi tanacsot adott :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 20:07:03

@zöldeketbeszélek:
Hátdenemponteztmondtaménis?! :D

@charlieharper (Cape Town, SA):
Jól emlékszem, hogy neked AMG-d van?
Az is olyan sportosított rettenet belsővel van megálldva, mint amiket egy AMG paketes mondjuk E250-be tesznek? Rém barátságtalan, fekete műanyag az egész...

montroyal ( CAN qc) 2013.12.30. 20:08:49

@Zoole[uk]: sok roman kliensem van nagyon rendesek es egyik hozza a masikat ... de az igaz az arabok mellet roman szabadalom a kartya hamisitas bar a magyar ciganyok is probalkoznak vele ..

ffüttyfürütty 2013.12.30. 20:09:20

Na lesz itt még a nap lezárásaként: mivanmivanmivan? gyerekigyerekigyereki! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 20:10:00

@Kövérmadár [swe]:
Te Madár komolyan azt várod el hogy amit Berlusconiék elbasztak azért az egész olasz társadalom hamut szórjon a fejére és menjen Flenbe szőrcsuhában canossát járni a CNC gyár körül?
Megnyugtatlak, nem fognak.
Azt a jóléti társadalmat ahol most te vagy azt nem te teremtetted meg de előszeretettel hivatkozol rá.
A nyugat, az olaszt is beleértve sokkal többet etetett téged mint ebben a néhány évben te etetted őket.

2013.12.30. 20:10:42

@zöldeketbeszélek: ne viccelj, akkor itt sok orszagnak kuss van. Gorog/Olasz/Spanyol/Ciprus, stb de meg akar az USAnak is

morsels (törölt) 2013.12.30. 20:11:20

@zöldeketbeszélek:
Nem egeszen azt irta, hogy eltartjak (merthat azert dolgozott o is, legalabbis a posztot olvasva), hanem azt irta, hogy o el tudna fogadni azt, ha egy olyan csaladi felallas lenne, ahol o csak akkor dolgozik, amikor 'kedve van'.
Vilagos, ez volt az, amibe konnyu beleakadni, nem is vagyok meglepodve azon, hogy mindenkinek van velemenye.

Es mindenki sajat magat hozza peldanak, hogy mennyi diploma, meg soha nem akarna fuggeni senkitol, meg ilyesmi :-).
Pedig nem hiszem, hogy ez ilyen fekete-feher.

Mert akkor mindenki Toki lenne :-)

SzZoole 2013.12.30. 20:11:49

@Mammaroza: En nem szivtam a vered,ketto kommentemben is Teged es Digget vedtem,az okosoknak inkabb ajanlanam,hogy olvasak vissza a Te torteneted,mert En es a felesegem is megkonnyeztuk,mas mar fele annyi viszontagsag utan regen feladta volna,szoval En veled vagyok:))))

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 20:11:53

@morsels:
"Celkozonseg? :-)"
Te említetted, hogy piás-dugós-stb fiatal lányoknak szánhatta a javaslatát = akárkinek szánta is, az a célközönség.
Mivel régóta olvasója a blognak (ezzel nyitja a posztot), ezért tudhatta, kik fogják olvasni ÉS kommentelni (Mammarozát név szerint említi a postban) = volt fogalma arról, milyen is a célközönség. Akiknek szánta.
Azt az írást, ami valóban saját életének egy részét tárja elénk.

2013.12.30. 20:12:07

@diggerdriver: hat a macamucanak a 3 tonnas autos kifejtesere, hogy az szerinte nem lehet SUV, csak van vagy kisbusz

2013.12.30. 20:12:15

@morsels: "Szerintem mara 'kinotte' magat. A lendulet viszi, ami azt jelenti, hogy atesett a lo masik oldalara. Mar regen nem arrol van szo, hogy a nok nem tanulhatnak orvosnak, hogy nem lehet tulajdonuk, hogy nem szavazhatnak, hogy nem dolgozhatnak; viszont nagyon ugy nez ki, hogy egyre nevetsegesebb (szamomra) az 'egyenjogusag' ervenyesitese."

Ha a feminizmusra mint "mozgalomra" gondolok és főleg itt Kanadában akkor egyet kell értsek. De itt nem is hallasz olyat hogy "fapina" és társai, mi ellen kellene "harcolni"? :)

@Kövérmadár [swe]: What comes around, goes around. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 20:13:27

@morsels:
Pedig megnézném, amikor elmész szülni, kettőt is, aztán eltartatod magad az uraddal, mert az úgy az igazi ;)

morsels (törölt) 2013.12.30. 20:13:44

@Kövérmadár [swe]:
Te madar... mar maga a feltetelezes, hogy charlie olyan autot vesz, amiben muanyag van, azt jelenti, hogy nem ertesz semmit :-)

ffüttyfürütty 2013.12.30. 20:15:00

@macamuca [IHUN]: Szerintem Olaszmammát említi nem Mammarozát. (Mammaroza nem a csizmából ír)

morsels (törölt) 2013.12.30. 20:15:21

@Kövérmadár [swe]:
Hat, ha arra kerul a sor, akkor meg is nezheted.
Fizetem a repulojegyedet :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 20:15:29

@zöldeketbeszélek:

"Az a fajta ember, aki a más fillérjeiből boldogabb bármelyikünknél. Csak a korrektség kedvéért. Amit én egyébként nem sajnálok tőle, de azért hogy ez legyen a mérce"

Ezt írtad. Válaszoltam

morsels (törölt) 2013.12.30. 20:17:29

@cougarcat:
Es egesz nyugat-europaban kinotte magat, aztan megis vannak feminista felhangok, amit feminacinak hivnak.

A fapina tenyleg regies szohasznalat, mas jelentessel, de egy uj nemi forradalom van kitoroben Magyarorszagon.
Ugy latszik :-)

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 20:18:49

@morsels:
"hanem azt irta, hogy o el tudna fogadni azt, ha egy olyan csaladi felallas lenne, ahol o csak akkor dolgozik, amikor 'kedve van'.
Vilagos, ez volt az, amibe konnyu beleakadni, nem is vagyok meglepodve azon, hogy mindenkinek van velemenye."

Nem ebbe a véleménybe akadt bele néhányunk. Ez teljesen elfogadható (akkor is, ha én, vagy más nem tudna, vagy nem akarna így élni):
Részemről azon "akadtam ki", vagy ha tetszik, abba akadtam bele, hogy a teremtőre hivatkozva a htb-életformát javallja a nőknek, mondván, fogadják el a nők, hogy a férjük eltartja őket, a teremtő is erre "tervezte" a nőket, ha másra is vágynak, akkor önkénteskedjenek.
Ez már nem személyes vágy, hanem tanács, útmutatás másoknak. Úgy, hogy ő maga nem is próbálta, milyen az, htb-nek lenni, netán pár gyerekkel....
Ez az, amit az általa ismert, itt kommentelő célközönségnek megfogalmazott zárásként az addig nekem is tetsző posztja végén.
Nekünk szánta, nem drogos-piás-dugós fiatal csajsziknak...

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 20:19:44

@Zoole[uk]: Köszi.
Jó volt ez így, legalább szembesültem azzal milyen ha szembe sül...
..ahogy a férj mondaná... :D (gy.k. jót akarok, aztán úgy járok mint a sportszeletes csávó)

SzZoole 2013.12.30. 20:20:08

@montroyal: nekem inkabb negativ elmenyeim vannak veluk,van koztuk normalis akikel jol kijovok es az furcsa hogy Ok meg raadasul ciganyok is.

morsels (törölt) 2013.12.30. 20:21:13

@diggerdriver:
Madarnak hatarozott elkepzelese van egy csomo dologrol.

Legtobbszor vicces, meg jopofa, aztan neha elkepeszto, nadehat ennyi idosen ez is normalis valahol. Lehetne rosszabb is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 20:22:27

@morsels:
Nana a németek nem szégyenlősek h néhány mázsa műanyagot kell belepakolni az autóba. Még álcázni sem nagyon szokták.
Egy kis stílust tanulhatnának.
Például az olaszoktól.
:)))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2013.12.30. 20:23:49

@Mammaroza: tudod,hogy szerintem az itt kommentelok kozul Ti laktok az egyik legszebb helyen?

33621 2013.12.30. 20:24:25

@NIKI LAURA: Csak nem cívis honból indulsz oda?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 20:25:43

@Mammaroza:
Hude egy perverz szexista férjed van.
Én kérek elnézést:)))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 20:25:47

@diggerdriver:
Nem, én azt várom el, hogy mindenki próbáljon meg dolgozni. Mert szerintem az az alap, hogy mindenki kiveszi a részét a közösből. Van, aki csak kicsit tudja, az sem gond, de akkor kicsit vegye ki. Van, aki jobban ki tudja, az vegye ki jobban.

Ezért utáltam Magyarországon az általános "inkább most mégsem fizetnék adót", illetve egy bizonyos réteget, akik inkább loptak, raboltak, mint akár otthon a kertben zöldséget termesztettek.

Tessék elmenni és csinálni valamit. Értéket létrehozni. Ha más nincs, akkor szolgáltatni, igyekezni jobbnak lenni a másiknál (mondjuk jobban takarítani, jobban masszírozni, jobb magántanárnak lenni, bármit).

Én az igyekezetet várom el... a posztolón nem látom az igyekezetet és ezért nem szimpatikus.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 20:26:35

@ffüttyfürütty: Na tessék mondom én. Már a posztban is benne vagyok...

SzZoole 2013.12.30. 20:27:20

@charlieharper (Cape Town, SA): ne szivd melre,mert nem tudjak mirol beszelnek,egy M63 vagy 65 tobb mint egy rakas muanyag,En tudom:)))))

morsels (törölt) 2013.12.30. 20:27:57

@macamuca [IHUN]:
Najo, a teremtore valo hivatkozas kisse eros, de ilyet lattam mar masfajta 'megteroknel' is. Legfeljebb nem volt teremto, csak valamifele vezerelv :-)
(peldaul megtert kereszteny, vallast valto, buddhistava valo..)

A lenyeg az, hogy nem benneteket akart megreformalni, hanem ugy erezte, hogy neki ezt le kell irnia.
Marmint szerintem. Mert kulonben lila gozom nincs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 20:28:13

@morsels:
Igaz.
Még nyesegessük róla az élet vadhajtásait de már látszik a szálfenyő.
:)))))))))))))))))))))))))))))))
Olyan tüskés:))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2013.12.30. 20:28:59

@Zoole[uk]: nekem semmilyen nemzettel nincs bajom de mint cliensek a hulye haitiek es az okos tanult kinaiak a legrosszabbak
élbol tamadnak hogy oket nem fogom atverni .... de meg csak nem is koszontunk egymasnak ...

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 20:29:22

@Zoole[uk]: Ezt én nem merném ilyen egyértelműen kijelenteni, de imádjuk. Tényleg megunhatatlan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 20:31:02

@charlieharper (Cape Town, SA):
http://bytbil.com/bilar/mercedes-benz/e/9vdcy6rg/80ABUDIAAY1ZkeRf2IcNHDUENL96AATgAA__!
Ez itt ultragány belülről és AMG paketes. Ezért kérdem, hogy neked milyen van :)

Tehat, ami AMG-paket, az a műanyagot jelenti. Ami igényes, az S63 vagy E63 vagy BÁRMI63... így már értem. :)

morsels (törölt) 2013.12.30. 20:31:16

@Kövérmadár [swe]:
A posztolo csinalt egy csomo dolgot...
Gyujtsem ki neked? :-)
Persze, nem fogorvos, nogyogyasz, vagy PHP programozo, nade dolgozott.
Sot, ahogy en olvastam, most is dolgozik. Csak nem napi 8 orat :-).

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 20:31:57

@diggerdriver: Azzz, perverz, szexista dinoszaurusz. Én ma kitettem magamért asszem ;)

morsels (törölt) 2013.12.30. 20:31:59

@diggerdriver:
Szalfenyo?
Ha sokaig nyesegeted, meg fogpiszkalo sem lesz belole :-)

2013.12.30. 20:32:13

@morsels: Miután egy rakás fiatal nő életét próbáljuk sinre tenni nap mint nap, gondolom igy tényleg fogalmam nincs, hogy milyen a helyzetük. :)

De félreértesz, én nem egy mantrát nyomok, nem itélem el az élet formájáért. Nekem tök mindegy, ha igy akar élni. Nem kell hogy tanuljon, dolgozzon. De mások felett ne itélkezzen, mert szerintem bizony ezt tette. Végül is azt mondja (burkoltan persze), hogy aki nem otthon ül mint tradicionális feleség, az valami nem "istentől való", "természetellenes" dolgot müvel. Na ez hülyeség és maradi gondolkodás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 20:33:19

@Kövérmadár [swe]:
Ezt a posztot idáig levezetni kőkemény perverzió.
Körülbelül olyan mintha én elolvasnám és azt a végkövetkeztetést szűrném le hogy
aki írta tökhülye mert nincs is isten.
Ok hogy nincs de ezt végkövetkeztetésként vagy érvként felhozni perverzió.

ffüttyfürütty 2013.12.30. 20:33:23

@Mammaroza: :D Lassan bevallhatod hogy ez az igazi történeted ;))

2013.12.30. 20:33:31

@Kövérmadár [swe]: attol hogy van egy AMG pedal (vagy egy kormany) az autoban, meg nem AMG.

tanato 2013.12.30. 20:34:16

@charlieharper (Cape Town, SA): Köszi az infót a JAP-ról.USA-beli példa volt?

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 20:34:20

@ffüttyfürütty:
igazad van, bocs, összekevertem őket :)

@morsels:
De, ezt írtad, 19.33.-kor:
"Nem hiszem, hogy teged, vagy az ideiro idosebb, csalados noknek probalt eletvezetesi tanacsot adni, hanem azoknak a fiatal lanyoknak, akik kabszereznek, isznak, dugnak barkivel, mert megtehetik."
Erre mondtam azt, hogy szerintem meg nem nekik szánta = tudta jól, hova-kiknek ír (bármit is), ismerte a célközönséget.
Persze, lehet megpróbálni belemagyarázni, hogy áá, biztosan csak a megtévedt, tévúton járó fiatal lányoknak akart segíteni a tanácsával. Ja, mert belőlük számosan ilyen és hasonló blogokat olvasnak, hogyne...

Mindegy, részemről fájront. Fapina emancipuncináci (kihagytam valamit??) üzemmódban ma ügyintéztem (bank, bíróság, önkorm., posta), főztem, mosogattam, sütöttem 3 tepsi sütit, a (diák)munkából hazaérkező lányomat (nah, szép, ilyen fiatal, és már dolgozik... ebből se lesz min. 3 gyereket szülő nemzetgyarapító+otthonülő, férje kedvét leső igaz magyar keresztény asszony... bár ha a leendő férjének lesz legalább 1 vak komondora, tán megmenthető... tán...) fájó karja miatt vigasztaltam.
Máról ennyi, nemsokára kezdődik az m2-n a Tudorok, 3 részt is leadnak = megyek, megpróbálok fejlődni (megnéztem, férjemnek nincs pallosa....)
Jóccakát.
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 20:34:29

@Zoole[uk]:
Persze. Egy szuper autó. Tényleg a mérnöki munka csúcsa.
Azért szentté ne avassuk.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 20:36:00

@diggerdriver: És ebben hol van az, hogy az eu pénzéből tartja el magát? Vagy mást kérdezek. Miért kell egy egyszerű mondatba olyat magyarázni, amit nem írtam, nem is gondoltam. A pasijáról beszélt mindenki, én is egész este. Nem az eu-ról. Nem az uniós polgárok pénzéről. A pasijáról. Te is szelektíven olvasod a posztokat?

"A páromnak köszönhetően nem kell aggódnom azokban a hónapokban sem, amikor kevés a vendég. És bizony rájöttem, hogy én szeretek így élni. Dolgozom néhány órát naponta, persze van olyan is, hogy nem dolgozom, de ezalatt az idő alatt főzőcskézem, sütögetek, ha már egyszer egy cheffel áldott meg a Jóisten."

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 20:36:57

@morsels:
Sosem lehet tudni :D

@diggerdriver: @morsels:
Én kérek elnézést, hogy a munkát és önállóságot részeítem előnyben az eltartottsággal szemben :(

Tulajdonképpen megint én vagyok a hülye, mert olyasmi nem tetszik, amin nem tudok változtatni. A legjobb lenne itt is adóelkerülést folytatni, mert ha másnak elég az, hogy szül, akkor én miért fizessek adót a munkám után?
Mejd felvetem a főnökömnek :)

SzZoole 2013.12.30. 20:37:49

@Mammaroza: pedig kijelentheted nyugodtan,hogy az egyik legszebb,En jartam ott,es meg fogok is ahol Ti laktok csak keresztul mentem,mert a szalasunk Paigntonban volt a pierel szembe es onnan kalandoztunk Brixhamig es nem volt tobb idonk arra feletek is menni,de a kovetkezo nyaron biztos,hogy arra fogunk kalandozni es talan be is koszonunk hozzatok:))))

2013.12.30. 20:38:04

@Kövérmadár [swe]:" Izé... egy igazi férfival nem lehet ilyet tenni :)"

Jogos :)

@shakti_rom:

Nem, odáig még nem jutottak, még nem kelt életre a "fapina". :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 20:38:20

@cougarcat:
Atyaúristen...
Kész. Nincs több érvem.
Főbelövéssel kivégeztél.

macamuca [IHUN] 2013.12.30. 20:38:25

@ffüttyfürütty:
igazad van, bocs, összekevertem őket :)

@morsels:
De, ezt írtad, 19.33.-kor:
"Nem hiszem, hogy teged, vagy az ideiro idosebb, csalados noknek probalt eletvezetesi tanacsot adni, hanem azoknak a fiatal lanyoknak, akik kabszereznek, isznak, dugnak barkivel, mert megtehetik."
Erre mondtam azt, hogy szerintem meg nem nekik szánta = tudta jól, hova-kiknek ír (bármit is), ismerte a célközönséget.
Persze, lehet megpróbálni belemagyarázni, hogy áá, biztosan csak a megtévedt, tévúton járó fiatal lányoknak akart segíteni a tanácsával. Ja, mert belőlük számosan ilyen és hasonló blogokat olvasnak, hogyne...

Mindegy, részemről fájront. Fapina emancipuncináci (kihagytam valamit??) üzemmódban ma ügyintéztem (bank, bíróság, önkorm., posta), főztem, mosogattam, sütöttem 3 tepsi sütit, a (diák)munkából hazaérkező lányomat (nah, szép, ilyen fiatal, és már dolgozik... ebből se lesz min. 3 gyereket szülő nemzetgyarapító+otthonülő, férje kedvét leső igaz magyar keresztény asszony... bár ha a leendő férjének lesz legalább 1 vak komondora, tán megmenthető... tán...) fájó karja miatt vigasztaltam.
Máról ennyi, nemsokára kezdődik az m2-n a Tudorok, 3 részt is leadnak = megyek, megpróbálok fejlődni (megnéztem, férjemnek nincs pallosa....)
Jóccakát.
:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 20:40:28

@morsels: Egészen pontosan ezt írta:

"A páromnak köszönhetően nem kell aggódnom azokban a hónapokban sem, amikor kevés a vendég. És bizony rájöttem, hogy én szeretek így élni. Dolgozom néhány órát naponta, persze van olyan is, hogy nem dolgozom, ...

Mi, magyar lányok nem erre vagyunk beprogramozva, mert a kegyetlen magyar valóság azt sulykolta a fejünkbe, és hála a feminista mozgalomnak ezt akartuk mi magunk is, hogy bizony a nő is menjen dolgozni, és ne elégedjen meg a gyerekek nevelésével, a háztartás vezetésével, hanem menjen, nyomjon le 8 óra munkát, aztán menjen haza, rakja rendbe a gyerekeket, főzzön vacsorát, készítsen tízórait, reggelit, ebédet, mosson, főzzön, és lássa el a házastársával szembeni kötelességeit is. Tehát ne panaszkodjon az ember lánya.

Én tutira nem haragudnék meg, ha megengedné nekem a párom, hogy ne járjak dolgozni. Ez a mostani megoldás egész tetszetős, hisz megenged annyi szabadságot, hogy a házunk tája is ragyogjon, anélkül, hogy agyon stresszelném magam.

Nem tudnék egyedül megélni, sajnos egyelőre ez a valóság, de nem is ragaszkodom hozzá. Elvégre az együttélés egy férfival azt jelenti, hogy megosztozunk mindenen.

Ezt eleinte nehéz volt elfogadni, de már egészen belejöttem. "

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 20:42:04

@Zoole[uk]: rozamami5 gmailesre dobj egy emailt, összehozunk egy kávét veletek, ha tényleg..

morsels (törölt) 2013.12.30. 20:42:19

@macamuca [IHUN]:
Azt nem mondhatod komolyan, hogy en, vagy digger, vagy charlie, vagy sokan masok celkozonseg neki.

Neha az olyan muvelt es tobb diplomas nok, mint amilyen te vagy, ugyanugy viselkedtek, mint egy penzbedobos automata. Csak meg kell nyomni a gombot es jon a vilag ama megvaltasa :-).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 20:42:32

@charlieharper (Cape Town, SA):
Teljesen jogos, sőt!
Mikor játszottam a konfigurátorral a neten, alapból beletette az AMG-paketet és nem kis pénz + erőfeszítés kiszedni belőle. :)
De miután kipucoltam, olyan, mint egy hatalmas bőr fotel az autó belülről :) Jó drága bőrfotel :)

@diggerdriver:
Hát igen, nem egy diesel pözsó :)

Latcho Rom 2013.12.30. 20:43:23

@cougarcat: Pedig az mekkorat tud utni :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 20:43:28

@charlieharper (Cape Town, SA): Nekem különösen kuss van, mert Magyarországon élek, ahol tudvalevőleg úgy utálják az idegeneket, hogy még a vezetéknév adása is hátrányosan megkülönböztető célzatú és még nő is vagyok. Nem tudom, a diploma még ront a helyzetemen :)))?

2013.12.30. 20:43:36

@diggerdriver: Nézd, te a saját értékitéleted szerint olvasod a posztot. Én és sok mindenki más, meg a sajátunk szerint. Miután nem vagy nő, gondolom nehéz neked megérteni, hogy mi a gond ezzel a poszttal. Ez rendben van, de tudod "élni és élni hagyni"....

morsels (törölt) 2013.12.30. 20:45:18

@cougarcat:
Azert gyanitom (bar nem tudhatom) szerintem a vancouveri elveszett lelkek masok, mint a magyar hatterbol jovok.
Canadaban tudsz adni lehetoseget, 'sinre tenni', ahogy te irtad, Magyarorszagrol meg valamifele celeb elet remenyeben 'prostitualjak' magukat a fiatal lanyok nagy resze; vagy szo szerint, vagy csak attetelesen.

Es hat erre gondoltam, nem a te ismeretedet probaltam ketsegbe vonni.

Latcho Rom 2013.12.30. 20:46:21

@cougarcat: Kulonosen a "tobbdiplomas, bolcsesz" ndk kivehetos ajtos tabori fapina :))))))

SzZoole 2013.12.30. 20:46:53

@diggerdriver: nem kell szente avatni,de valoban a mernoki munka csucsa,egyszer elmegyek feletek(mert tudom hogy hol laksz)megiszunk egy kavet,bar mar egyszer felajanlottam,es megnezheted kozelebrol azt halom muanyagot,es utanna foglalj allast:)))

tanato 2013.12.30. 20:47:36

@shakti_rom: Neked is köszi a felvilágosításért JAP ügyben.

morsels (törölt) 2013.12.30. 20:47:49

@Kövérmadár [swe]:
Kedves Madorsson, nem letesitem en sem elonyben azokat, akik nem akarnak dolgozni es inkabb a tarsadalmi joszandek fuggoagyaban tervezik elni az eletuket.
De az elet nem ennyire fekete-feher.

De ezen nem fogunk vitatkozni.

SzZoole 2013.12.30. 20:48:17

@Mammaroza: ha tenyleg....arra jarunk?vagy mit akartal irni?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 20:50:15

@morsels: A célközönsége a határátkelő olvasó-kommentelő gárdája volt, mint ő maga is leírta.

"Már régóta olvasom a blogot, és sok írás nagyon tetszik, mert olyan országba visz el, és olyan jellemzőkkel ismertet meg, amiket máskülönben nem könnyen szerezhetnénk meg. A múltkorában elcsíptem egy magyar lány írását, aki itt él Olaszországban, ahonnan valamilyen oknál fogva nem sok írás érkezik, és bizony úgy gondoltam, én is leírom az enyémet. Tetszett a leírása, gondoltam, én is leírom az enyémet."

Tehát igen, Diggerdriver, meg Macamuca, meg shakti_rom meg te vagytok a célközönség. Meg az a ki tudja hány száz, vagy akár több, mint ezer csendben olvasgató ember.

tableno 2013.12.30. 20:51:37

@Zoole[uk]: ez a "tudom hol laksz" eléggé fenyegetően hangzott!

Latcho Rom 2013.12.30. 20:52:41

@tanato: ha tobbet akarsz tudni errol az etnikai csodarol, keresd meg Zappa jewish princess cimu opuszat a jutubon, erdemes :)

2013.12.30. 20:52:45

@shakti_rom: Ha fából van, akkor ugyanolyat, mint a baseball ütő :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 20:53:42

@Zoole[uk]: A héten elnézhetnénk a motormúzeumba.

2013.12.30. 20:54:36

@shakti_rom: Bammeg én fel se hoztam a diplomát! :)

morsels (törölt) 2013.12.30. 20:54:48

@zöldeketbeszélek:
Es mi a meglepo azon, hogy valaki a sajat eletebol ad egy darabot? Sajat eleterzes, sajat velemeny, sajat valtozas.
Abbol mindenki celkozonseg, hogy azert vagyunk itt, hogy itt olvassuk az ilyesmit. Nade nem attol vagyunk celkozonseg, hogy itt valamifele szemelyre szolo tanulsagot osszon a poszt iroja, ugye?

Persze, adhat at tanulsagot, nadehat ha az nem ervenyes rad, akkor nem muszaj birkozni vele :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 20:54:51

@diggerdriver:
Egyszer, egy általam a mai napig sokra tartott hozzászóló azt írta a kommunizmusról, hogy azért (sem) jó, mert mindenki megszokja, hogy csak kicsit kevesebbet ad bele a közösbe, akkor erre a többiek is rá fognak kapni. A vége pedig az lesz, hogy már senki sem fog termelni, mert mindenki azt várja, hogy a többiek termeljenek.

A felvázolt modell, szerintem, pont ezt vetíti előre.

Én pedig mindig arra bátorítottam a páromat, hogy dolgozzon, teremtsen saját egzisztenciát, mert ha velem valami lesz, akkor ő is megszívta. Ha mindketten dolgozunk, akkor mindketten ott vagyunk támasznak, ha baj van. Ha csak én dolgozom, akkor ha baj van, nincs tovább támasz és megyünk a süllyesztőbe.

Ha neki ez így megéri, akkor tegye, de ne legyen sírás a vége (mert egy biztos keresettel mondhatja, hogy bármit kibírunk... de ha nem lesz egy kereset sem, akkor is tényleg bármit kibírnak majd? Ugyan ilyen mosollyal? Ezért inkább pörögnék és igyekeznéd bármit találni 4 helyett 6 órában, aztán 6 helyett 8-ban. Aztán dolgozni egy rendes munkahelyen és mondjuk szombaton és vasárnap 2-3 órát "maszekolni").

Latcho Rom 2013.12.30. 20:54:58

@cougarcat: :)

Mirrent nezem mint Bozsi, magyar szinkronnal, lojj le nyugodtan :)

2013.12.30. 20:55:08

@charlieharper (Cape Town, SA): Mit kepzelsz, hogy csak ugy parancsolgathatsz nekem, b*meg?? Ja bocs, ez az olasz stilus volt. Teljesen elfelejtettem hogy en egy bekes magyar osanya vagyok! Huzok is vissza a konyhaba magyarkodni.

tableno 2013.12.30. 20:55:34

@Kövérmadár [swe]: azért ne felejtsd el, hogy a posztoló hölgyet önként és olasz áriákat dalolva tartja el a férje. Nem egészen stimmel a párhuzam az adófizetők pénzén élősködőkkel.

SzZoole 2013.12.30. 20:56:13

@tableno: persze,hogy tudom,Golders Greenben,mar regen tudom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 20:59:09

@morsels:
Ne is :)

@zöldeketbeszélek:
"Meg az a ki tudja hány száz, vagy akár több, mint ezer csendben olvasgató ember. "

Akik előtt minden nap hülyét csinálunk magunkból :D Szerintem az olvasók egy része a cirkusz miatt jár ide ;)

2013.12.30. 21:00:46

@tanato: igen USAbeli pelda volt. A mi esetunkben a felesegem akar lehetne Jewish African Princess, de o dolgozik. Nem az anyagiak miatt, hanem a szellemi leepules ellen.

@Mirjam2: Mango lassit el ne felejtsd a curryhoz!

@zöldeketbeszélek: a diplomanak ehhez semmi koze.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 21:01:04

@Zoole[uk]: ha tényleg...erre jártok, akartok találkozni, dumálni, ismerkedni, kávézni mittomén. Tetszőlegesen behelyettesíthető ( korlátok azért vannak... ;))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 21:02:19

@tableno:
Igazad van.
És ha 10 év eltartás után szétmennek? Ne legyen így, de ha igen, akkor mi lesz? Van 10 év lyuk a CVjében, amit mivel magyaráz? Van egy 10 éve nem használt szaktudása, ami addigra lehet elavultá válik. Kinek fog így kelleni?

Na, majd utána jön az állam, aki a hóna alá kell nyúljon, mert éhen mégsem halhat.

Vagy 10 évre már nem érdemes tervezni? Nem tudom mennyi idős a posztoló...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 21:03:32

@Mammaroza:
Digger esetén azt a nyalásos dolgot is pontosítani kell, mert könnyen belelkesedik ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 21:06:17

@Kövérmadár [swe]: Állatira igazad lehet :))! Én a Homárra járok azért, hogy kabarét lássak :).

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.30. 21:07:43

@Kövérmadár [swe]: ;) :))) egy férfinak sem árt...ööö, mármint a lelkesedés...

2013.12.30. 21:07:49

@morsels: Ne felejtsd el hogy én is "alulról" jöttem, szóval sajnos saját bőrömön is tudom azt, hogy milyen amikor egy idegen országban vagy, nincs normális munka, és valahogy meg kell élni... Az hogy én más utat jártam be mint a posztiró, nem csinál belőlem "helikoptert", de ettől nem is vagyok rosszabb.

Ha tényleg olyan jól érzi magát a csaj, akkor nem áll neki arról filozofálni, hogy mire teremtődött a nő, hanem egyszerüen leirja, nála hogy van és éli vigan az életét.

morsels (törölt) 2013.12.30. 21:07:50

@Kövérmadár [swe]:
Reszemrol befejeztem, megyek read only uzembe :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 21:08:26

@zöldeketbeszélek:
Ne is mondd... egy-egy ilyen csörte után mindig elszégyellem magam és napokig nem akarok jönni. aztán másnap 6:55-től folyamatosan frissítem az oldalt :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 21:09:00

@morsels: Nincs azzal semmi gond, hogy a saját életéből ad egy darabot. Mint már írtam, nekem a poszt első kétharmada nagyon is tetszett, a leányzó bátorsága, karakánsága, vállalkozókedve igazán bejön. Az utolsó egyharmad már önigazolás...amit megideologizál. Ez valakinek vagy bejön, vagy nem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 21:10:10

@Kövérmadár [swe]: És ha mégsem, jelentkeznek az elvonási tünetek :))?

SzZoole 2013.12.30. 21:10:25

@Mammaroza: igerem megkerslek,amikor arra jarunk,majus vege vagy Junius elejen ugyan is akkor van a hazassagi evfordulonk es ott szoktuk unnepelni:)))

2013.12.30. 21:11:11

az biztos, hogy a Mr vagy Mrs HA nem gondolta, hogy ma ennyi hozzaszolas lesz. Ami kulon kiemelendo, nem volt igazan off, a posztrol volt vita foleg egesz nap. Nem is emlekszem meg egy ilyen napra az utobbi egy evbol!

morsels (törölt) 2013.12.30. 21:11:22

@cougarcat:
(azert erre meg reagalnek)
En elhiszem, csak azt nem tudod, hogy most mi van Magyarorszagon. A celebek, az egyetlen kiutnak tartott prostitualtsag; amit te nem ismerhetsz, hisz nem ott elsz.

Es pont ezert mas utat jartatok be.
(bar mint irtam, mindez feltetelezes tolem, fogalmam nincs, hogy igazam van)

Azt viszont viccesnek tartom, hogy te is, meg masok is (nyilvanvaloan a noi kommentelok) felhaborodtak. Irtam is, hogy nem akartam beleszolni; elnezest, hogy megis megtettem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 21:12:28

@charlieharper (Cape Town, SA): Hát én már ezt nem tudhassam. Itt, a sok okos férfiember között :).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 21:12:43

Ezt most láttam:

Mindenki várja 2014-et.
De mi lesz, ha 2013S jön el?

:DDDD

2013.12.30. 21:15:01

@Kövérmadár [swe]: jovoheten at kellene ugornod a szomszedba dr Andaluz doggiehoz

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 21:16:15

@zöldeketbeszélek:
Jaja, először csak ingerlékeny leszek...
Aztán aszociálissá válok...
Végül nem bírom tovább és betörök bárhová, hogy feljöhessek csak egyetlen percre is :)

@morsels:
Istenien hangzik! :)
Itt még mindig tavasz van... eszméletlen, +5 fok, hó sehol, még a nap is sütött ma. Kezdtem azt hinni, hogy nyáron rossz országba jöttünk vissza :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 21:17:47

@charlieharper (Cape Town, SA):
Ezt egészen biztos, hogy erre a kommentemre gondoltad valaszul? ;)

Lehet kellene, de még sok dolgom van, most nem fér bele egy hosszabb kezelés :)

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.30. 21:18:39

@Határátkelő: Köszönöm szépen, viszont kívánom.
Én amúgy úgy gondolom, hogy ha már rászánom az időmet és az erőforrásaimat, hogy írjak egy igényes kommentet, akkor azt illik kitenni majdnem minden esetben.

@charlieharper (Cape Town, SA): lehetne, csak én helyesen használtam a magyar nyelvtani szabályokat és nem csak (sokszor már a modorosságba átnyúló) közhelyeket írtam le

@macamuca [IHUN]: köszi, én is ügyeskedem általában, csak nem mindig van lehetőségem visszanézni, hogy sikerült-e tényleg elküldeni a kommentet

@Kövérmadár [swe]: gratulálok a menyasszonyodnak és neked is, hogy normálisan gondolkodsz.
Én soha nem tudnék valakitől függeni és kihasználásnak tekintem azt, ha egy nő a könnyebb utat választja és a biológiát kihasználva élvezi a pasija/férje által megteremtett jólétet.

2013.12.30. 21:19:29

@Kövérmadár [swe]: szerintem dr Andaluz a mai beszelgetest kimenti es felhasznalja a kutatasahoz. Sot, lehet, hogy o irta, hogy jellemrajzot kapjon. Ma mindenkirol megkapta.

SzZoole 2013.12.30. 21:19:51

@diggerdriver: a ketto nem jo nekem a harom igen,mikor es hol vegyelek fel?tudod mit?inkabb ide ird meg privatban zoole@icloud.com

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 21:21:50

@charlieharper (Cape Town, SA):
A könyvelési időmet áldoztam fel a HA oltárán. Mostmeg nem győzöm behozni.

2013.12.30. 21:24:02

@morsels: Ezt most nem értem, akkor érdemben nem lehet reagálni egy posztra, azt kell irni, hogy milyen szép és jó? :) A posztiró beletenyerelt egy igen kényes témába egy nyilvános blogon. A reakcióban nincs semmi csodálkoznivaló. A fagyi visszanyal esete....

Látod bennem fel sem merült, hogy prostituált, csak az hogy egy tradicionális, vallásos nő.

2013.12.30. 21:24:44

@Zoole[uk]: nem tudom, hogy irtak -e mar. Soha ne ird le az email cimedet nyilvanosan igy ahogy tetted. Rengeteg junk-ot fogsz kapni. Rengeteg program van, ami kulon posztokrol szed ossze email cimeket utana meg kezdi az attack-ot. Ha le akarod valahova irni nyilvanosan az emailedet, akkor peldaul igy tedd:
zoole kukac es utana a hotmail/icould.com vagy akarmi.

Latcho Rom 2013.12.30. 21:25:04

@cougarcat: Homlokodra van tetovalva :)

morsels (törölt) 2013.12.30. 21:26:21

@Tökfőzelék1:
Nos holgyeim, Toki a megtestesult, igazi no.
Miatta van a blog is, csak ezt sokaig HA sem tudta. Nem, nem feminista, hanem egy onallo eletre kepes tanult es muvelt ember, akinel nem az szamit, hogy ferfi vagy no, hanem hogy mit tud.

Es persze a ferfiak felnek tole, mert tele van onbizalommal. Azzal a fajta onbizalommal, aminek komoly, biztos alapjai vannak, tehat nem sekelyes bekepzeltseg.

Toki a HA noi reszenek egyfajta faklyaja; vagy utmutato. Olyan, aki minden HA-s kommentelo szeretne lenne, csak talan onmaganak sem vallja be.
De ezert van Toki. Hogy minden HA-s no megtalalja onmagat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 21:28:57

@morsels:
Az a baj hogy ma itt volt Tökiből egy csokorra való
:)))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.12.30. 21:29:33

@cougarcat:
Miert ne lehetne?
Csak irtam, hogy talan generacios es tobb ezer kilometeres tarsadalmi kulonbseg van.
De ha szerinted ez nincs igy, akkor elnezest kerek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 21:31:52

@charlieharper (Cape Town, SA):
Szerintem dr. Kutty már nem is jár közénk... :(
Idejét sem tudom, hogy mikor láttam erre utoljára.

De Barátuszt sem, Pappitot sem :(

Fogyatkozunk... :(((

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 21:32:47

@morsels:
Te ma többször kértél elnézést, mint ahány kommented volt ;)

2013.12.30. 21:38:16

@morsels: Akkor én ezek szerint közvetve arról a társadalomról formáltam egy véleményt. :)

SzZoole 2013.12.30. 21:39:45

@charlieharper (Cape Town, SA): koszi az infot,ezt nem tudtam nem vagyok egy IT szakember,de jo tanacsot el fogadom

Ennike (DK) 2013.12.30. 21:40:36

@morsels: Like a kommentjeidre:) Csodalom es felnezek a nagyon okos, nagyon muvelt nokre, de az okoskodoktol rosszul vagyok. Az elethez alazat is kell en azt vallom.
De nagyon szorakoztato es tanulsagos tud lenni ennyi egyeniseget egybeolvasni, nem igaz?

Egyebirant halas vagyok, hogy emancipalodtunk, es nem kell kiszolgaltatottnak lennunk, de, a tul nagy emancipacioval nem szimpatizalok. Jo kedvem lesz, ha igazi not latok, izlesesen feloltozottet, szolid sminkben, kecses mozgasut, rosszul vagyok az elnoisedett ferfiaktol, a metroszekszualisoktol, hogy mi nok, es az anyak nevelnek "anyamasszonykatonakat"

A regi mondas azt mondja, a ferfi a fej, de a nyak az asszony, ezzel egyetertek csak azt latom sajnos, hogy sok esetben a fej is meg a nyak is az asszony.

Igazi nonek lenni igazi ferfi mellett lehet, hol vagytok igazi ferfiak...?

En is csak itt magamban beszelek ertetlenul.

ffüttyfürütty 2013.12.30. 21:43:33

@morsels: A női 'fény az interneten'. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 21:46:49

@Ennike: Quercusról már kiderült, hogy igazi férfi :).

Olyan nincs, hogy túl nagy emancipáció. Emancipáció vagy van, vagy nincs.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 21:49:04

Egy remek dinnyevacsorát költöttünk el a nyúllal... jobban élvezte, mint én :)

rezsoatya (törölt) 2013.12.30. 21:49:16

@diggerdriver:latom, meg elsz, ne haragudj, 600 kommentet keptelen vagyok vegigolvasni! De kivanok sok erot! Tarts ki a vegsokig! :D

morsels (törölt) 2013.12.30. 21:50:43

@Kövérmadár [swe]:
Hat te aztan igazi ferfi vagy.
Mar egy dinnye is vacsoranak szamit, mert a torpenyul azt mondta.

rezsoatya (törölt) 2013.12.30. 21:51:57

@Ennike: "hol vagytok igazi ferfiak?"

engem keresel, Ennike? :DDD

Ennike (DK) 2013.12.30. 21:52:12

@zöldeketbeszélek: egyetertek, o az:)
A tul nagy emancipacio alatt, azokat a noket ertem, akik nonemuek egyebkent, de mar szinte ferfiak gondolkodasban, viselkedesben, tragarsagban, ivaszatban, akar szexben.

morsels (törölt) 2013.12.30. 21:53:42

@zöldeketbeszélek:
Mindent tulzasba lehet vinni.
A fogalmakat plane.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 21:55:20

@morsels:
Nemrég ebédeltem :)
Ez így vacsorára elég volt.

Vagyunk itt páran, akik nőknek való ételt eszünk. Ott van pl. digger és a hal... halat csak nők esznek (ahogy azt egy iráni szobatársam mondta a korházban :) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 21:56:33

@Ennike:
Úgy még férfit sosem hallottam pnaszkodni, mint a svéd kollégákat a Julbordon, a svéd nők miatt :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 22:01:51

@Ennike: Az már nem az emancipáció, hanem szimpla szereptévesztés. Különben férfias vagy férfiasan viselkedő nők mindig is voltak.

Nem egészen ide tartozik, de nagyon érdekes a fiúsítás fogalma is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.30. 22:02:44

@morsels: Mint ahogy ezt a mai nap fényesen megmutatta :).

Ennike (DK) 2013.12.30. 22:02:48

@Kövérmadár [swe]: ismerem Madar az itteni Julefrokostokat en is...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.30. 22:07:32

@rezsoatya(eng): en megtehettem. otthon is, itt is. Amugy latom a tobbiek mar elmondtak a feminizmusos reszre a velemenyuket:D

@Ennike: ferfias beallitasu nokent ( amde igencsak durvan noi idomokkal megaldva) kicsit maskepp latom . En ferfias ferfi mellett nem tudok kiteljesedni. Viszont kisse szenzitivebb, mondhatni noiesebb ferfi mellett olyan harmonikus es boldog a kapcsolat, sosem gondoltam volna. Mint jin es jang, vagy mint ket egymasba illeszkedo puzzle kiegeszitjuk egymast.

@morsels:
"Miatta van a blog is, csak ezt sokaig HA sem tudta. Nem, nem feminista, hanem egy onallo eletre kepes tanult es muvelt ember, akinel nem az szamit, hogy ferfi vagy no, hanem hogy mit tud." Neha ugy erzem tokfozelek az ikertesom:D Nagyon hasonloan gondolkodunk.

@Tökfőzelék1: utso mondat: errol beszelek. En sem tudnek ugy elni, hogy mas tart el .

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.30. 22:08:48

@Ennike: nem ertem ezzel mi a gond. ( nem a tragarsaggal, hanem hogy nok esetleg ferfiasak).

Ennike (DK) 2013.12.30. 22:08:51

@zöldeketbeszélek: elismerem, en a rosszul fogalmazott es rosszul tudott fogalomra fokuszaltam. Ugyelni kell itt, mert a leirt szonak egyertelmu jelentese van, lexikai, kosz a helyesbitest:)

2013.12.30. 22:11:37

Nemrégiben valaki föltett ide egy több részből álló videót az amcsi pszichiáterekről. Andaluzkutyát azóta nem lehet itt látni.

Ennike (DK) 2013.12.30. 22:19:51

@tildy:): szines a vilag, es mindenkinek helye van benne, gond nincs en szeretem a noies noket, es a ferfias ferfiakat, most mar helyesen fogalmazok, mert zoldeketbeszelek helyesbitett, akkor ugy fogalmazok, hogy a szerepek cserejevel van bajom, nehezen tudlak elkepzelni noi idomokkal megaldott ferfias csajszinak...de ha te mondod... miben vagy ferfias peldaul?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.30. 22:22:38

@Kövérmadár [swe]:
Akkor azért nem eszik az angolok.
Itt még nem láttam nyúlhúst.
Eh kúltúrnépek:)))))))))))

Ennike (DK) 2013.12.30. 22:23:52

@Kövérmadár [swe]: nem ertem, miert kertel elnezest?

morsels (törölt) 2013.12.30. 22:27:33

@tildy:):
Hat ne is haragudj, de... te nagyon messze vagy Tokitol.
Te csak szeretnel Toki lenni.
O mar elit, te meg kuzdesz erte.
Mondjuk a kuzdes elegge nyilvanvalo. Majd amikor Toki leszel, akkor nem kell kuzdened, hanem nyilvanvalo lesz.
Marmint az, hogy elit vagy.

2013.12.30. 22:28:11

@tildy:): A racionális gondolkodás, határozott, magabiztos fellépés sokaknál ellenérzést vált ki, ha nőről van szó. Pedig ez csupán személyiség tipus kérdése, semmmi köze a nőiességhez, vagy szexualitáshoz.

SzZoole 2013.12.30. 22:29:51

@diggerdriver: itt van egy hentes,strucc,krokodil,kenguru es vaddisznot is kapni,szerintem nyulhust is,de abban nem vagyok biztos,ha akarod megkerdezem neked,persze ha tenyleg erdekel

2013.12.30. 22:30:46

@morsels:

Egy tökfőzeléken legfeljebb a feltét lehet elit.

bpetya75 2013.12.30. 22:31:52

@QUERCUS:

Én nem vagyok öreg, de én is egész jól el tudom látni a lányokat. Még a ruhahajtogatásra is hajlandó vagyok, de elpakolni már nekik kell. A vásárást kb felesben csináljuk, A főzéssel most ismerkedem, de igen remélem, hogy asszony talál valami családbarátabb melót, és akkor nem kell benne nagyon elmélyednem. Az automata mosógéppel már elbírok, viszont se macsó, se igazi favágó nem vagyok ;-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.30. 22:34:03

@Ennike: kezdjuk a szakmammal. Villamosmernoki es mernok informatikusi vegzettsegem van, utobbiban dolgozom.

Miindig is jo voltam matematikaban, logikaban, tajekozodasban, nyelveket viszont kinkeservesen tanulok.
No letemre egyutterzo , empatikus kepessegem alacsony, nem tudnek a munkam nelkul elni, ha valaki valasztasr akenyszeritene, hogy csalad vagya munkam, akkor inkabb nem vallalnek csaladot. Hirtelen ennyi. Eleg?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 22:36:01

@diggerdriver:
Ezt nem értem :)
Itt nincs hó, mihez kezdenék egy hóemberkarral? :)

Nyúlhúst itt sem láttam, igaz nem is kerestem. Nekem a disznó-marha-csirke hármas szükséges és elegendő húsféle :)

@Ennike:
Csak úgy hangzott, mintha azt hitted volna, hogy bolondnak nézlek vagy valami hasonló...

nyuszigonosz 2013.12.30. 22:37:45

@Ennike:" Igazi nönek lenni igazi ferfi mellett lehet "
- látod, ezt én is így gondolom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 22:38:06

@bpetya75:
Ruhaszárítótk van-e? :)

@tildy:):
Akkor te sem vagy az a fajta, aki szeretne 2 évet otthonmaradni egy gyerekkel, mi? :)

2013.12.30. 22:39:14

Nőiesebb férfi. Érdekes kifejezés. Mit jelent? Ülve pisil?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.30. 22:39:42

@Kövérmadár [swe]: hat hulye vagyok en? Azt hiszed , meg tudnam azt csinalni, hogy csak a gyerekkel foglalkozzak, latastol-mikulasig, 3 evig? Meg kiessek a szakmambol?
1 ev. Max. Vagy valtasban a parommal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.30. 22:41:57

@lexrex:

ha az en hozzaszolasomra reflektalsz, akkor pontosan az otthon nyugalmat,a beket, a csalad osszetartasat. Ezt jelenti. Hogy erzelmileg hiperszenzitiv mas emberek viselkedesere, problemaira, oromere, banatara.

Hogy ha valasztani lehet inkabb foz, mint butort szerel:)

Ennike (DK) 2013.12.30. 22:50:59

@tildy:): Eleg,es oszinten gratulalok, igen ertelek a ritka nok koze tartozol, akik valszeg a bal agyfeltekejuket hasznaljak:) Szent irigyseggel irigyellek is, a logikad es matek kepessegeid miatt:)
Az, hogy a munkat valasztod a csalad helyett, abszolut nem elitelendo. @cougarcat: -nak igaza van, hogy a racionalis gondolkodas, a hatarozottsag, ellenerzest valt (hat) ki, es itt meg is ragadom az alkalmat, hogy mea culpa-t gyakoroljak, irigyellek titeket,akik ilyenek vagytok, a hianyossagok bennem, ellenerzest valtottak ki, de hozzateszem, csodalatot is. En csak atlagos vagyok, minden szinten. Atlagosnal jobb empatiaban, intuicioban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 22:51:00

@tildy:):
Van egy rokonom, 22 éves, már eldöntötte, hogy soha nemakar dolgozni, csak szülni, jó sokat. Ehhez megfelelő férjet is szeretne, dacára, hogy fél éve ment hozzá a barátjához (akivel nem gondolkodnak teljesen azonosan a dolgoról).

Szerinted is sok közös témánk van és mindenben megértjük egymást, igaz? :D

Kifejezetten magas helyet foglal el az én szememben... valahol a löncshűskonzerv szintjén ;)

morsels (törölt) 2013.12.30. 22:54:20

@tildy:):
Hat... valoszinuleg nem fog neked ez sokat szamitani, de jopar noi kollegam van. Sot, volt noi fonokom is, meg most is van noi fonok ott, ahol dolgozok, bar nem az en fonokom, de noi kollegakbol van jopar.
Es mindegyiknek van gyereke, van akinek tobb is.
Persze ettol te meg azt gondolsz, amit akarsz, mert az ugy is van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.30. 22:57:37

@Kövérmadár [swe]: pff , ezt sosem fogom megerteni.

@Ennike: Sajnos a matek mar kezd leepulni ( Bolyai megyei 2. volt a legjobb eredmenyem), a lexikalis tudas sosem volt az erossegem ( eppen ezert vezettem le nem egyszer a bemgaolva konnyebben hasznalhato dolgokat), de a logika szeretete es hasznalata mai napig vegigkiser. Talan tobbre viszem, ha anno van lehetosegem megfelelo intezmenybe kerulni, lehet akkor sem. Lehetnek jobb is, ezt az egyet tudom.

Az ellenerzes meg vegig megvolt, foiskolan is eleg kevesen baratkoztak, mindig mumus voltam, mert ki mertem nyitni a szamat.

2013.12.30. 22:58:09

@tildy:):

Ebben semmi nőiesség nincs. Egy normális férfi így gondolkodik.
A problém az, hogy sokan felülnek a látszatnak. Mármint annak amit a férfiak generálnak maguk körül. A kemény, vagány csávó mítosz.
A férfiak túlnyomó többsége érzékeny, fogékony a környezetére, mások gondjaira. Csak úgy gondolják ezt nem szabad kimutatniuk. Nem férfias. Egy frászt.

Az okos nő meg egy kincs.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.30. 22:59:13

@morsels: es ezzel mit akartal mondani? Hogy a munka meg a gyerek nem zarja ki egymast? Vagy mit?

Ennike (DK) 2013.12.30. 23:00:19

@Kövérmadár [swe]: nem tudnek rad haragudni:))) sok mindent maskepp gondolsz mint en, de ettol kedves vagy szamomra es szimpatikus.

puhacica 2013.12.30. 23:01:13

na, megjottunk a mozibol, ahova a hazimunkaba besegito antiferfi uram fizetett be engem, a nem tul noies szakmaban akar 12 orat lehuzo antinot. elarulom, a film se volt egy romantikus cukisztori, ellenben az utobbi idok legjobbika. nemnormalis eletunkben orombodottag van.

morsels (törölt) 2013.12.30. 23:06:38

@morsels:
Mondtam, hogy nem fog neked jelenteni semmit :-)

puhacica 2013.12.30. 23:09:28

@Kövérmadár [swe]: oh, lemaradt a lenyeg! :) a wall street farkasat neztuk. hatalmi volt. isten kozottunk el. leonardonak hivjak. :)

Ennike (DK) 2013.12.30. 23:14:09

@tildy:): Ilyen" fius" osztalytarsam nekem is volt a gimiben, nem is baratkozott a lanyokkal, csak a fiukkal, azokkal nagyon joban volt, mi meg kineztuk. Mar reg megertettem ot is, de akkor az volt.
Ha jo realos lettem volna en is mernok informatikat valasztottam volna akkor soha nem ertettem az integralast, a fuggvenyeket a vegtelent, algebraval huztam ki magam mindig a csillag muveletekkel, terben sem latok, pedig szeretnek, de nem megy...
szerencses vagy, ugy-e tudod?

2013.12.30. 23:14:22

@Ennike: Mindegyik személyiség tipus alapvetően jó, csak máshogy közelitjük meg a problémákat. Én pl. szivesen barátkozok olyanokkal, akik érzelmi döntéseket hoznak, kiegészitenek engem! Szóval a csodálat kölcsönös... :)

Ennike (DK) 2013.12.30. 23:22:28

@cougarcat: :)
Eleg megterhelo tud lenni erzelmileg donteni, azokat csodaltam, akik pillanatok alatt matematikai pontosaggal levezettek erveket ellenerveket, hideg racionalitassal, es pont. Valoszinu az ilyen tipusok jok vezetoknek .

2013.12.30. 23:30:10

@Ennike: Sztem az igazán jó vezető az, aki mindkettőre képes, racionálisan elemzi a problémákat, de ugyanakkor empátiával viszonyul emberek felé. Ritka az ilyen főnök! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.30. 23:30:42

@puhacica:
Van rá 20 koronám, hogy meghal a végén :D
Mi is megnéznénk valamikor, jó lenne már elmenni moziba :(

@cougarcat:
Engem egy idő után idegesítenek :) Különösen, ha egy probléma megoldása a feladat és még magát a problémát sem értem (mármint, hogy miért probléma) :)
Nem vagyunk egyformák :)

@Ennike:
Pedig ezek pofonegyszerű dolgot... én a nőket nem értem, erre varrjál gombot ;)

Ennike (DK) 2013.12.30. 23:35:52

@Kövérmadár [swe]: Madar vetitik-e mar nalatok Trier filmjet a Nymphomaniak-ot?

2013.12.30. 23:39:41

@Kövérmadár [swe]: Ha dolgozom akkor elfogadom hogy vannak emberek akiknek muszáj először az érzelmeiket kifejezni, mielőtt oda jutunk, hogy kibökik, mi a probléma. Itthon meg nincs gondom mert kettőnk közül én vagyok az empatikusabb, a férjem tiszta racionalista, és ő sem ért néha engem. :) (de mondja hogy néha a "magyar mentalitást" nem érti, fogalmam nincs, mire célozgat, haha)

Latcho Rom 2013.12.30. 23:45:44

Na itt a masodik resze a Little G filmecskenek.

nagyon kedvellek Gerendas, but...eat your heart out. Tudom, tudom..te magyarul, magyar notakat enekelsz..de azert megis.

index.hu/video/2013/12/30/little_g_weevil_2/

puhacica 2013.12.30. 23:47:35

@Kövérmadár [swe]: nem mondok semmit, nem akarom elrontani az elmenyt annak, aki meg nem latta. mi is ritkan jarunk. nagyon szeretek moziban filmet nezni, viszont nagyon nem szeretem a zembereket.

bpetya75 2013.12.31. 00:04:09

@Kövérmadár [swe]:

Mármint hogy szárítógép? Olyan nincs. Teregetünk lelkesen. ;-)

Bevallom, akváriumunk sincs...

@lexrex:

Én úgy szoktam. Mocsok dolog az energiamegmaradás törvénye. Fröcsögés az eredménye ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 00:07:58

@Ennike:
Nehez kerdes, nem tudom.
Viszon a Tozsdecapa diCaprio csak 10-tol lesz :(

@cougarcat:
Szerintem arra, hogy nobol vagy csak szebben mondja :)

@puhacica:
Ha nem premierre megyunk, akkor siman tudunk csak kb. 5-en lenni a moziban. Ezt csipem :)
De megertelek, nehez veluk...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 00:13:09

@bpetya75:
Az akvariumos reszt nem ertem :) az honnan es miert?

Anyosnak van, ha nincs centrifuga, akkor jopofa. De mi is teregetunk, jo az is. Az elozo lakasban a kozos gepet hasznaltuk (itt van sajat), ott volt szaritoszoba. Telen hasznos tud lenni.

Faradt vagyok, csak a szam jar, mint a kacsa shegge... mindig faradt vagyok ;)

Jo ejt mindenkinek! :)

... es BUEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

blackhairlady 2013.12.31. 02:57:54

@Kövérmadár [swe]: "Meg az a ki tudja hány száz, vagy akár több, mint ezer csendben olvasgató ember. "

Akik előtt minden nap hülyét csinálunk magunkból :D Szerintem az olvasók egy része a cirkusz miatt jár ide ;)"

Ez volt a legtalaobb hozzaszolas a mai napon:)))
Szemely szerint legalabb 20-25 emberrol tudok akik olvassak a blogot a vilag tobb orszagabol anelkul hogy valaha is irtak volna ide, es bizony mindegyikuknek van velemenye a torzskozonsegrol:DDD

pappito · http://pappito.com 2013.12.31. 03:43:11

hát ez fura poszt volt, inkább nem tetszett, mint de. reméljük hősnőnk jól érzi magát, sok sikert neki

Sütemény1975 2013.12.31. 05:34:47

huh, ez a sok modern no, itt a kommentek kozott. a jo Isten mentsen meg toluk......

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 08:35:26

@Kövérmadár [swe]: Pappito ma hajnalban azért bekukkantott egy komment erejéig :)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 08:40:16

@Ennike: Lehet, hogy sikerült itt eljátszanom a szemüveges, okoskodó könyvmolyt, aki a magyar értelmező kéziszótárral a párnája alatt alszik :)? Csak azért ugrom ezekre a szavakra, mert remekül lehet őket gyalázkodásra, minősítgetésre használni, holott a mögöttük álló eseményeknek köszönhetünk mi nők szinte mindent, amit most teljesen természetesnek veszünk.

Ennike (DK) 2013.12.31. 09:00:01

@zöldeketbeszélek: Igazad van egyebkent, es itt dobbentem ra en is, hogy gyakran hasznalok szavakat kifejezeseket, amiknek nem szotar szerinti jelentese van, hanem a koznyelvben elterjedt, es helytelenul hasznalt meg rogzult formajat.
Mivel en teljesen kezdo kommentelonek szamitok, meglepetten tudatosul, hogy, a leirt szo, vagy gondolat, ahany ember es szemelyiseg annyifele reakciot szul, es mivel ismeretlenul irogatunk egymasnak, csak a tisztan es helyesen megfogalmazott irott szoveget, nem kell utolag magyarazni.:)

egyebkent, ha nem titok aruld mar el hogyan szereztel ekkora imeretet? csaladi milio, ismeretszomj, kivancsisag, allando olvasas, okos inspiralo baratok vagy kornyezet? es honnan van annyi energiad ra? foleg, hogy kisgyerekes anyuka is vagy... Volt a tegnap emliteskent itt, es bevallottam, hogy neha irrital az okoskodas, szent irigyseget tanusitok a nagyon intelligensek irant.:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 09:06:53

@Ennike: Szó sincs hatalmas ismeretről, vannak dolgok, amelyek érdekelnek, azokról kicsit - de csak kicsit - többet tudok mint azok, akiket ez egyáltalán nem érdekel. Még csak nagyon intelligens sem vagyok, hiszen akkor sokkal többre vittem volna az életben!
Különben meg rengeteget olvasok - most már kicsit kevesebb időm van rá - és az a mázlim, hogy nagyon gyorsan, így lehet is haladni :). Mammaróza említette, hogy biztos nagy a könyvespolcom, bizony, több ezer kötetre rúg, bár nem mindig használhatom, mert a kerületi könyvtárban van ;). Mostanában főleg közlekedés közben olvasok, biztonságos helyen még gyaloglás közben is. Tudom, nem vagyok normális...

Ennike (DK) 2013.12.31. 09:09:12

@zöldeketbeszélek: :) ezen a blogon kivul mashol is szoktal irogatni, vagy 2vitazni" ismereteket cserelni?

tanato 2013.12.31. 09:15:07

@Sütemény1975: Szó nincs róla,csak akik máshogy gondolkodnak a témáról,már nem mernek hozzászólni mert lehurrognák őket,mivel az egyik oldal nagyon erőteljes/vagy mondhatnám agresszívnak is/.Ezt már más netes blogon is megfigyeltem,ha túl sok és erőteljes a témáról az azonos oldalon állók hangja,akik nem úgy vélekednek,már meg sem mernek nyikkanni,nehogy lehülyézzék őket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 09:16:11

@Ennike: Áh, már itt is túl sokat vagyok :))! A saját blogomat is elég régen frissítettem :(.

Ennike (DK) 2013.12.31. 09:22:52

@tanato: Nekem van onbecsulesem, es azt is tudom hol van a helyem, de valo igaz, itt erezheti igazan "kicsinek" butanak, muveletlennek magat az ember.
Tanulsagos, szociologiailag, pszichologiailag az biztos. Azonkivul neha hihetetlenul szorakoztato.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.31. 10:03:59

@Ennike:
A kamerádra vigyázz mert Sanyika szétszedi:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ennike (DK) 2013.12.31. 10:12:25

@diggerdriver: basszus, akarom erteni, de nem megy...:)

puhacica 2013.12.31. 10:17:44

@tanato: @Ennike: tegnap ereztem eloszor igazan rosszul magam a kommentek olvasasa kozben. olyan kinyilatkoztatasok irodtak le, hogy jaj. ne haragudj @diggerdriver: , nem kerestem vissza, de ezzel a "posztolo boldog de ti sosem lesztek igazan azok" elmelettel mintha pofon vagtal volna. nincs egy igaz ut, ezt meg kell ertenie mindenkinek! (ha netan felreertettem, akkor elnezest a tulerzekenysegemert!)

Ennike (DK) 2013.12.31. 10:43:34

@puhacica: nem kell komolyan venni, am elgondolkodtato.

bpetya75 2013.12.31. 11:01:54

@Kövérmadár [swe]:

Erre gondoltam:

"- Tudod te, mi a logika? - kérdi a rendőr a társától.
- Micsoda?
- Na majd megmagyarázom. Van neked akváriumod?
- Van...
- Ebből logikusan következik, hogy te szereted az állatokat. Így van?
- Így.
- Ebből pedig logikusan következik hogy szereted a természetet, a jó életet, tehát a nőket is. Igaz?
- Igaz.
- Na látod, ez a logika!
Másnap a felvilágosított rendőr odalép egy kollégájához.
- Mondd, Sanyi van neked akváriumod?
- Nincs.
- Na látod! Akkor te buzi vagy."

Boldog Újévet a bagázsnak!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 11:32:55

@tildy:): Lehet, hogy őrültségnek hangzik, de a 2014-es évre az egyik komoly elhatározásom, hogy teljesen előlről elkezdek a matekkal foglalkozni, megvan Obádovics két kötetes matematika tankönyve, szerintem nagyon jó. Mindig is humán beállítottságú voltam, a matek időnként ment - ha éppen érdekelt a téma - de inkább nem. Az egyetemen iszonyú sokat kínlódtam vele, mert gyenge gimiből kerültem be, ahol alacsony óraszámban és nem nagy lelkesedéssel adták le nekünk a matek anyagokat.

Sütemény1975 2013.12.31. 12:04:40

@diggerdriver: vegigolvasva a kommenteket, teljesen egyetertek veled. ha lehetoseg van ra, akkor apuci tartsa el a csaladot, anyuci nevelgesse a purdet, es vezesse a haztartast. ezzel nem bezarni akarom a not a hazba, de en ezt a klasszikus csaladmodelt lattam a szuleimnel is. nyilvan van sok no, akinek ez nem palya, azok nem hozzam valok :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 12:15:26

@blackhair-lady:
Nem akarom tudni :)

@pappito:
Szia pappito, már épp hiányoltalak... :)
Nem mentetek haza az ünnepekre?

@bpetya75:
Így már értem :) Kikezdhetetlen gondoltmenet!

nyuszigonosz 2013.12.31. 12:17:33

@puhacica: Hát, én is így értettem, ahogy most töled olvasom, és elment a kedvem sok mindentöl.

Nekem a poszt egy része tetszett is, a vége nem, mert nem szeretem, ha valaki - itt a poszt írója - a saját elképzelését mint az egyetlen járható utat szeretne mindenki másnak is életcélként kitüzni. Ez az ö élete, ö gondolja úgy, hogy neki most ez a legjobb.

Na és aztán jöttek a kommentek: sok esetben elég szélsöségesek.

Szerintem meg mindenki éljen úgy, ahogy szeretne. ahogy adott esetben megteheti.

Nem kellene másokat kigúnyolni amiatt, ha más elképzelésük van, ha a saját életüket másképp élik.

pappito · http://pappito.com 2013.12.31. 12:18:32

@Kövérmadár [swe]: itthon vagyunk

sőt, itt már 2014 van, húzzatok bele, elisszuk előletek a pezsgőt! :)

BUÉK

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 12:18:44

@zöldeketbeszélek:
Az Obádovics könyv nem nagyon jó, hanem a legjobb :)

Jó szórakozást hozzá, én középiskolában olvastam, hobbiból :)

@Sütemény1975:
Én is hasonlóban nőttem fel és sajnos azt tapasztaltam, hogy az értelmes időtőltés nélkül az anyám alkoholista lett (nomeg pám hathatós közbenjárására).
Nem vagyunk egyformák, nem tudnék együttélni olyannal, akinek az az élete csúcsa, hogy nem csinál semmit csak otthon van és kiszolgál.

Így legalább nem szereted el a menyasszonyomat ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 12:20:01

@pappito:
Aztarohadt! tényleg! :D

BUÉK Kiwifölde lakóinak! ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 12:31:01

@Kövérmadár [swe]: Köszi, remélem tényleg szórakozás lesz, nem vért pisilés :)!

ffüttyfürütty 2013.12.31. 12:39:38

@pappito: Akkor leszögezhetjük hogy idén is elmarad a világvége? :)

nyuszigonosz 2013.12.31. 12:41:31

@pappito: Akkor neked már Boldog Új Évet! :-)

pappito · http://pappito.com 2013.12.31. 12:41:45

@ffüttyfürütty: az én nem tudhatom, itt még van internet :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 12:48:49

@zöldeketbeszélek:
Élvezettel, hobbinak csináld és akkor szórakozás lesz. Eszméletlenül jól magyaráz, vannak példafeladatok is, én abból tanultam meg integrálni, úgyhogy annyira rossz nem lehet ;)

Ha esetleg valamiben tudok segíteni, kérdezz bátran :)

@ffüttyfürütty: @pappito:
Igen, mindenképpen jó lenne, hogy ha megtörténik a világvége, akkor Pappito szóljon nekünk, hogy felkészülhessünk :)

pappito · http://pappito.com 2013.12.31. 12:50:34

@Kövérmadár [swe]: ha itt elkezdődik, első dolgom lesz ide kommentelni, nem mintha lenne hova menekülni előle, ha az egész világnak vége van :)

Latcho Rom 2013.12.31. 12:52:56

@diggerdriver: jofej a kis bogar, mi? :-)

Hallom a rezso tataval fogtok pajzankodni szilveszter ejjel, igaz ez?? :-)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 12:53:35

@pappito:
Nem baj, ha nincs menekvés, de akkor még a menyasszonyomat, egy jointot és egy pohár whisky-t utoljára magamévá tennék ;)

pappito · http://pappito.com 2013.12.31. 12:54:51

@Kövérmadár [swe]: ha nem egy menetben zajlik, akkor van tizenkét órád miután szóltam, szóval mindegyikből belefér több menet is :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.31. 12:59:09

@pappito:
Az én koromban? Ne viccelj! :D
Nem lehet, hogy egy menetben zajlik... a világvége mindenképp isten kezétől való dolog, isten pedig keresztény dolog és mint ilyen, ragaszkodik a Gergely-naptárhoz. Az alapján pedig nálatok előbb fog bekövetkezni a világvége, mint nálunk, mi pedig riadóláncot alkotva jelezzük shakti_rom-éknak a dolgot.

puhacica 2013.12.31. 13:44:23

@nyuszigonosz/D/: hat igen, de vegul ha jobban vegiggondoljuk, @Ennike: -nek van igaza. ugyhogy:

almokat hozo es teljesito, boldog uj evet mindannyiunknak!

2013.12.31. 14:28:38

@zöldeketbeszélek: 'Szóval nem volt a nőknek még grófkisasszonyként sem olyan haj de jó dolguk...'

Ez egy erdekes dolog, ami elgondolkoztatott. Most a Kozel-Keleten elunk, ahol a legtobb helyi no kb. olyan eletet el mint kb. 100-200 evvel ezelott az arisztokrata nok Europaban. Semmit nem kell csinalniuk (meg hazimunkat sem), viszont 'cserebe' szinte semmi szemelyes szabadsaguk sincs. Sajnos azt latom itt a mindennapokban, hogy ez azoknak a noknek nagyon kellemes helyzet, akik nem tul okosak, az egesz napjukat kitolti a sminkeles / frizura / baratnokkel valo celtalan tarsalgas / szappanoperak nezese a TV-ben / vasarlas a shopping centerben stb. Annak, aki ennyire vagyik, paradicsomi ez az allapot. Ha viszont olyan 'noietlen' ambicioi vannak valakinek mint pl.: tanulni akar; dolgozni akar (es nem bolti eladokent); onallo akar lenni; muvelodni akar; utazni akar stb. stb., akkor paradicsom helyett rogton a pokolban talalja magat, minden lepesnel falakba utkozik, az egesz elete egy frusztralo kuzdelemme valtozik. Es 22-es csapdajakent egyertelmuen az a helyi tarsadalom uzenete a nok fele, hogy az elso csoportban levo nok a 'normalisak', mig a masodik csoporttal valami nincs rendben. Kozben ezzel parhuzamosan azzal indokoljak a nok szabadsaganak korlatozasat, hogy ok pont ezt akarjak, ugysem akarnak / kepesek tanulni, dolgozni, es minden vagyuk hogy zart shopping center-ekben toltsek idejuk nagy reszet, ahol a ferfi rokonaik fizeteset koltik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 14:37:53

@Mirjam2: Szia! Tegnap (?) válaszoltam egy kérdésedre boxing day ügyben:

"@Mirjam2: Lehet, hogy rosszul értelmeztem valamit, 26-án néztem az Euronews adót, ott mutatták a londoni boxing day-t. Egész tömegek álltak sorban hajnal óta az áruházak előtt, hogy a leértékelt árukból rommá vásárolják magukat. Szánalmas látvány volt az a roham, amivel a kinyíló kapukat 'bevették'. Örülök, hogy nálunk ez ritka esemény, mondjuk egy nagyáruház megnyitójánál és nem népszokás karácsony második napján. "

Jól tudom, vagy keverek valamit?

Egyébként a kommented sajnos eszembe juttatott egy néhány hete olvasott összeállítást, amely a fundamentalistam muzulmán államok tanulni vágyó lányairól, asszonyairól készült...agyonlövés, kiközösítés is előfordul a zártabb falusi közösségekben, nem a shoppingolás a másik alternatíva :(.

ffüttyfürütty 2013.12.31. 14:49:39

@shakti_rom: Nem csalódtam a második részben, kösz a linkelést. :)

tanato 2013.12.31. 15:00:59

@zöldeketbeszélek: Vannak olajban gazdag arab államok meg olajjövedelem nélküli koldus-szegény muzulmán országok is.Na ott nem shoppingolnak a nők hanem dolgoznak ezerrel a háztartásban és a földeken meg az állatok körül.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 15:55:41

@tanato: És egy nem túl régi posztnál az is kiderült, hogy óriási különbségek lehetnek egy gazdag arab országban a nagyvárosok és a távoli, elzárt falvak világa között.

blackhairlady 2013.12.31. 15:56:05

@tanato: Tanato, ezzel a kommenteddel tokeletesen egyet ertek. Valoban eletveszelyes megszolalni ellentetes velemennyel ha a masik tabor harap.

2013.12.31. 16:11:21

@zöldeketbeszélek: Boxing Day: most lusta vagyok utananezni mikor kezdodott, de lenyeg az hogy 'osi', regi szokas Angliaban a karacsony utani napon ajandekozni es ezt Boxing Day-nek nevezik. Boxing Day annyit jelent hogy karacsony masnapja, azaz Dec.26-a. Az utobbi evekben elterjedt hogy ezen a napon kezdodik a learazas, amikor valoban sokan hajnalban sorba allnak stb. Lehet hogy neked ez nem szimpatikus, de nem kotelezo reszt venni benne. Nekem az ev egyik legkedvesebb ritualeja mikor a baratnoimmel 26-an shoppingolni megyunk, es iden (hiszen nem Londonban vagyunk) nagyon-nagyon hianyzott hogy nem tudtam ebben reszt venni. Ez a legtobb embernek egy nagy buli tulajdonkeppen, es akinek nem szimpatikus, az otthon marad vagy mast csinal, ennyi.

A tanulni vagyo muszlim nokkel kapcsolatban, gondolom hogy elofordul az 'uldozes', de itt Szaudiban nem jellemzo, a kormany pl. aktivan tamogatja a nok tanulasat (illetve a ferfiaket is, vagyis azt meg jobban...), itt mukodik a Kozel-Kelet legnagyobb noi egyeteme stb... Ettol fuggetlenul egyertelmu hogy akkor egyszerubb egy no elete errefele ha a sminken, edessegen, shoppingolason kivul nem sok minden erdekli.

2013.12.31. 16:38:08

@tanato: zöldeketbeszélek: Igen, en kimondottan az olajban gazdag arab allamokra utaltam, mivel itt vagyunk jelenleg es ezt latom magam korul; a helyi nok helyzete az egykori arisztokrata europai nokehez hasonlithato leginkabb, annak minden elonyevel es hatranyaval egyutt. Jelentos elony hogy nem kell dolgozni, mar akinek ez elony... Egyebkent kisvarosban vagyunk.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 16:59:27

@Mirjam2: Nekem ebben az a visszatetsző - de hát ez csak egy vélemény - hogy karácsony második napja is a fogyasztás ünnepe így. Itthon 25-26-án minden zárva, így a kereskedelemben dolgozók is élvezhetik az ünnepet, nem a vásárlók hordáival kell küzdeniük. De hát mindenhol más a szokás, csak azt mondtam a kommentemben, hogy nagyon örülök, hogy itt ez nem lett népszokás.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 17:00:29

@Mirjam2: Azt a betyár mindenit! Le a kalappal, komolyan mondom!

tanato 2013.12.31. 17:03:44

@Mirjam2: Pontosan ezt írta anno 2 éve egy Kuwaitban élő magyar nő is,minden munkát a szegény országokból jövő cselédek csinálnak,még a gyereknevelést is,sőt még szoptatják is a csecsemőket ha az anyuka nem akar ezzel bíbelődni./mint anno Magyarországon a szoptatós dajkák./Azt írta ha hirtelen kivonnák az összes külföldi cselédet,bedőlnének a háztartások,leállna az élet.

macamuca [IHUN] 2013.12.31. 17:11:44

Ez a "nő feladata-helye-szerepe-stb" téma máshol is előjött mostanság, szintén pro és kontra véleményekkel együtt.
A fészen ezt linkelte egyik ismerősöm:

444.hu/2013/12/29/a-nok-lapjaban-olvastam-hogy-a-noknek-tenyleg-a-konyhaban-a-helye/

És ez a hivatkozott interjú:

www.nlcafe.hu/csalad/20131226/joos-istvan-parkapcsolat-parkereses-csalad-hazassag/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 17:16:04

@macamuca [IHUN]: A cikket még nem olvastam el, de micsoda szemei vannak ennek a pasinak :)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 17:25:29

@macamuca [IHUN]: Elolvastam. 39 éves, állati jóképű és nőtlen. Talán nem véletlen :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 17:28:55

@macamuca [IHUN]: Na a 444-et is elolvastam. Amellett, hogy a fazon elvei számomra elég idegesítőek, a 444 nem épp tisztességes módszert választott a nevetségessé tételére. Egy ilyen interjúból gyerekjáték olyan mondatokat kiragadni, amelyek torz képet festenek csak az egészről.

2013.12.31. 18:34:01

@zöldeketbeszélek: Úgy látszik "fapinázni", "emancipuncizni", az ellenvéleményt irókat "okoskodónak", "besavanyodottnak", "búvalbaxottnak", "Tökfőzeléknek" (ami egyeseknél negativ) nevezni lehet, de ha a saját orvosságot adja vissza valaki, akkor már keserü. :)

Érdekes módon tegnap én is pont úgy éreztem nem lehet nyugodtan egy véleményt leirni. Sokszor nem is irok semmit ha látom hogy nincsenek hasonlóan gondolkodók mert tudom hogy aggresszivan rám ugrálnának.

Na mindegy.

BUÉK!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.31. 19:04:11

@cougarcat: Engem nem tart vissza sem a blog 'nagy öregjének', sem a blog 'enciklopédistájának' sem senkinek a rosszallása attól, hogy ellentmondjak, ha nem értek egyet. Ettől még persze nem biztos, hogy nekem van igazam, de a tekintélytisztelet nem játszik a véleménnyilvánításomban, az biztos :).

És nem szabad vérkomolyan venni, akkor sem, ha az indulatok felizzanak, ahogy ezt már más megfogalmazta előttem.

2013.12.31. 19:18:01

@zöldeketbeszélek: Igazad van. És bátrabb is vagy nálam. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.31. 19:23:12

@puhacica:
Az egész napom arra ment rá hogy elmagyarázzam az olasz vagy mediterrán életérzést.
Én voltam a fasz mert olyanoknak magyaráztam akik belemerevedtek egy mindig minden esetben mérhető világba.
Ahol a boldogságnak mértékegysége van.
Három puszi aputól egy ölelés a kölöktől.
Soha nem fogják megérteni a SPONTÁN életörömöt.
Az örömért való örömöt.
Ebből a posztból árad a pozítív kisugárzás és erre mondatonként szétszedik.
Érted miről beszélek?

morsels (törölt) 2013.12.31. 19:24:07

@cougarcat:
Hat, a Tokfozelek az azt hiszem nem csak egyeseknel, hanem altalanosan negativ :-).

2013.12.31. 19:34:51

@morsels: Épp ezért probléma, hogy valaki normális érvekből kifogyva, úgy általában Tökfőzeléknek hivja azokat akiknek más a véleményük. Bár mint láthattad voltak akik egyetértettek vele, éppen tegnap is... De ne vedd ezt magadra, nem rád céloztam, veled valahogy mindig el tudok vitatkozgatni... :)

2013.12.31. 19:42:42

@tanato: Itt gyakorlatilag minden munkat kulfoldiek csinalnak, a helyiek - ha dolgoznak egyaltalan - akkor kozalkalmazottak. Fizikai munkat egyaltalan nem vegeznek helyiek. Csak az utobbi 1-2 evben kezdtek helyi nok pl. bolti eladokent dolgozni, de ez is csak a lakossag nagyon kis szazalekat erinti. Nemreg egyebkent valoban leallt az elet, tobbe-kevesbe, mert bizonyos kormanyintezkedesek kovetkezteben tobb mint egymillio kulfoldi munkavallalo hagyta el az orszagot nehany honap leforgasa alatt, es a tobbiek nagy resze bujkalt, nem mert mutatkozni. Mindenhol allt a szemet, sehova nem lehetett eljutni mert nem voltak soforok, a boltok fele be volt zarva, akadozott a vizellatas, bezartak az iskolakat, stb. Aztan kezdett lassan visszaallni a normalitas, ahogy visszamereszkedtek a kulfoldiek illetve ujak erkeztek. Bar az egyetemi vecek azota is kritikan aluli allapotban vannak, a takaritonok fele eltunt es azota sem sikerult potolni oket... Ja es minden dragabb, mert brutalisan felmentek a munkaberek - a fizikai munkasok dupla annyit kernek mint azelott :)

Az a legrosszabb kovetkezmenye annak hogy cseledek nevelik a gyerekeket, hogy nagyon elszemtelenednek, mivel a cseledek alarendelt helyzetben vannak es mindent megengednek nekik; ha a 6 eves gyerek csak csokit akar enni es nem akar hazi feladatot irni, a bangladeshi cseled nem fog neki nemet mondani mivel a gyerek a fonok. Es mar kiskorukban megszokjak hogy kulfoldieknek parancsolgassanak. A szulok generacioja meg tok tehetetlen, kulonosen a nok, mivel valoban meg azt sem tudjak hogy a sajat gyerekeikrol hogyan kell gondoskodni.

2013.12.31. 19:52:36

@zöldeketbeszélek: Londonban sokan nem unnepelnek karacsonyt, mivel nem keresztenyek. Senkinek nem muszaj 26-an dolgozni, de sokan jelentkeznek munkara, mivel dupla bert kapnak. En pl. mindig jelentkeztem az unnepekkor dolgozni, ha lehetett, mivel nincsenek gyerekeim es jol jott a penz. A 26-ai learazas meg tenyleg az egyik kedvenc esemenyem az evben, es ezzel gondolom nem csak en vagyok igy. Nem az a lenyeg hogy mit veszel, hanem van egy kulonleges buli-hangulata az egesznek, ami szamomra szorosan hozzatartozik a karacsonyhoz.

puhacica 2013.12.31. 19:56:18

@diggerdriver: hidd el, nem kell mindig elmagyarazni! nem mindenkinek a spontenaitas ad eletoromot es nem mindenkinek a pozitiv eleterzes jott at a posztbol. es ettol nem leszunk emancipuncik. egyszeruen maskepp gondolkodunk. egy kozos viszont volt bennunk: elragadtattuk magunkat kicsit. szoval... te is erted, mirol beszelek, ugye?

2013.12.31. 19:59:00

@diggerdriver:"Én voltam a fasz mert olyanoknak magyaráztam akik belemerevedtek egy mindig minden esetben mérhető világba."

Megint minősitesz másokat, sajnos ez a szokásod, ha valaki nem ért veled egyet.

Ne haragudj, de sztem pont te vagy "merev" a gondolkodásodban, mert nem tudod elképzelni, hogy valaki máshogy értelmezte a posztot. Nekem nincs problémám a te értelmezéseddel, de nem egyezik a véleményünk. Nincs abszolút értelmezés, ez mindig szubjektiv. Hiábavaló magyarázni, hogy "de nem értitek".

Részemről nem gondolom hogy "fasz" vagy, sajnálom ha igy gondolod, de a stilusod néha lehangoló.

Almandin 2013.12.31. 20:02:27

@macamuca [IHUN]: Egyetértek. Olyan a poszt hangneme, hogy javaslom, tegye ki a Férfihangra, ott a törzsközönség tapsikolni fog neki.
Természetes, hogy vannak hagyományos, alárendelődő típusú nők, mint a posztoló, de ne akarja már ezt követendő példaként beállítani. Sok nő sikítófrászt kapna az ilyen életmódtól.
Az, hogy a férj eltartja, sok nő számára lehet kényelmes megoldás addig, amíg nem kezdi el verni a férje, vagy más okból meg nem romlik a házasság. Akkor komoly baj lesz belőle, mert sokkal nehezebb lesz elválni. Ha meg valaki több száz/ezer km-re költözik, akkor lehet, hogy a hazaútra se lesz pénze, mert ha az utolsó fillért is a férj adja, egy doboz kekszet se tud venni nélküle.

2013.12.31. 20:14:51

@zöldeketbeszélek: Tenyleg erdekes hogy milyen indulatokat valt ki ez a ferfi-noi szerepek tema ezen a blogon. Azt hiszem tavaly tortent, egy csomo kommentelo (pasi) arrol probalta meggyozni a kozonseget hogy a magyar lanyok penzert mennek hozza nyugat-europai pasikhoz. Meg mertem emliteni, hogy az egyik fo ok ami miatt nekem sokkal jobban bejon az angol ferjem mint egy atlagos magyar pasi az az hogy ugyanugy kiveszi a reszet a hazimunkabol mint en. Hogy en azert ott mit kaptam! Hogy megsertodtek a sracok, hogy probaltak bizonygatni hogy az nem is igazi ferfi aki foz meg takarit, stb.! Meg olyanokat is irtak, hogy a ferfiak tamadas eseten megvedik a noket, mig a nok ezert cserebe elvegzik a hazimunkat, ez igy fair, nem? :) Mondtam nekik, hogy engem az elmult harminc-valahany evben ritkan ert tamadas, akkor sem vedett meg egy ferfi sem, viszont mosogatni minden nap kell, szoval en inkabb egy olyan pasit reszesitek elonyben aki mosogat. Mindegy, az a tanulsaga az egesznek, hogy en az ilyen temahoz tobbet nem szolok hozza ezen a blogon, nem eri meg.

Most pedig mennem kell, kezd elkerulhetetlenne valni a szilveszteri buli! :) Boldog uj evet mindenkinek!

morsels (törölt) 2013.12.31. 20:29:58

"Meg mertem emliteni, hogy az egyik fo ok ami miatt nekem sokkal jobban bejon az angol ferjem mint egy atlagos magyar pasi az az hogy ugyanugy kiveszi a reszet a hazimunkabol mint en."

Hat ezzel nem lehet vitatkozni, az atlag magyar aztan tenyleg nem veszi ki a reszet a hazimunkabol :-)
Es mi volt a masik fo ok?

morsels (törölt) 2013.12.31. 20:30:35

@cougarcat:
Nem vettem magamra, en nem hivtam senkit fapinanak :-).

2013.12.31. 20:37:32

@morsels: 'Es mi volt a masik fo ok?'

Azt nem arulom el egy nyilvanos forumon! :)

morsels (törölt) 2013.12.31. 20:42:21

@Mirjam2:
Akkor majd megkerdezem Tokit.
Hogy o mire tippel :-)

Almandin 2013.12.31. 20:50:48

@Mirjam2: Azt valóban el tudom képzelni, hogy az angol férfiak nagy része már természetesebbnek tartja a házimunka-végzést, mint a magyarok. Itt sokban hasonlít a helyzet az olaszországihoz. Azzal a különbséggel, hogy Itáliában megbecsülik a háztartásbelieket, itt lenézik. Az átlag magyar férfi is kiszolgáló típusú feleséget akar. Szerencsére itt már vannak felvilágosultabb férfiak is, de kevesen, szerencse kell ahhoz, hogy kifogja valaki.
Neked (nektek) is boldog új évet!

morsels (törölt) 2013.12.31. 21:20:38

@cougarcat:
Tudod, gondolkodtam ezen.
Abban biztos vagyok, hogy nem az a megoldas, hogy hirtelen mindenki nekiall masok tojashejait kerulgetni. Hogy mindenki udvariasan 'erveket' hoz, vagy udvariasan hallgat, esetleg udvariasan mosolyog.
(egyszeruen azert, mert az ket dolgot szokott eredmenyezni. az egyik a - jobb esetben - kozepszeruseg, a masik esetben meg celozgatasok, utalasok, elejtett megjegyzesek, ami nem igazan egeszseges kornyezet)

Azt mondjuk ertem, hogy neha kisse elszabadul a hev, dehat amikor _meggyozodesrol_ van szo, akkor abban mindig lesz erzelem is. Olyankor meg az ember nem a szavak pontos jelentesevel foglalkozik, hanem lenduletbol mondja :-).

Van jopar olyan temakor, amit barmikor elo lehet venni es vitat fog generalni. Ujra es ujra :-).
Ez (amirol a posztban volt szo) ilyen.
Kulonbozo allaspontok vannak, raadasul nem is csak ketto, bar idovel ket sarokba kerulnek a velemenyt nyilvanitok, amiket egyre hevesebben vedenek a vitatkozok. A sajat allaspontjukat es igy automatikusan azoket is, akik hasonloan (bar nem teljesen ugyanugy) gondolkodnak.
Ez idovel onmagat gerjeszti, mar nem vitarol lehet beszelni, inkabb valami hasonlova valik, ahol egy nagy teremben egy csomo ember egyszerre beszel es idovel ket tabor alakul ki.
Igazabol nem lehet feloldani az ilyen jellegu konfliktusokat.

Ilyenkor jonnek azok a 'jolelkek', akik a beket hirdetik, meg hogy a 'stilus maga az ember', meg 'kerulik a konfliktust', aminek a lenyege vegulis csak az, hogy ok felsobbrenduek :-).

De az igazsag az, hogy az ilyen emberek altalaban unalmasak. Szerintem :-).

2013.12.31. 22:18:40

@morsels: Sok minden igaz ebből. :)

BUÉK!

DieNanny CH 2013.12.31. 22:24:15

@zöldeketbeszélek:

Talán mimi már válaszolt, de: érdemes, asszem a csíkos könyvek-sorozatban volt benne. Idealizálva van megírva, de én 12 éves korom óta már nagyon sokszor újraolvastam.

DieNanny CH 2013.12.31. 22:27:16

@zöldeketbeszélek:

Hű, ezt a könyvet is hogy szeretem!

Latcho Rom 2013.12.31. 22:42:26

@cougarcat: Annyi itt a meleg levego hogy mindjart megolvad a -17 :))) . Kimentek bulizni?

BUEK :)

2013.12.31. 22:50:47

@shakti_rom: BUÉK Shakti! Mikor látom azt a videót rólatok?

Nem tudom még, most kicsit szemerkél az eső, ha eláll akkor valszeg - legalábbis le kell járni a zserbót, nem szeretek kikerekedni! :)

Latcho Rom 2013.12.31. 22:55:49

@cougarcat: ahogy kudi aki lotte kapod :)

itt mindjart hurka, aztan el egy kicsit - holnap repter, fiamek jonnek vissza, remelem nem kapunk sok hot...

2013.12.31. 23:02:12

@shakti_rom:

Hurka? El vagytok kényeztetve!

Szerencsére, most már lassan lehet csomagolni Mexikóba, hurrá! :)

2013.12.31. 23:06:03

www.j-walk.com/other/goodwife/index.htm

A jó feleség útmutatója - Hogyan kényeztesd a férjed, az 50-es évek stilusában.

Humor!!! :))))

Latcho Rom 2013.12.31. 23:10:20

@cougarcat: :)

1 het s suti a homok a talpunkat :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.01. 09:30:17

@cougarcat: hogyhogy nem lehet? följelentenek vagy átbújnak a dróton és megvernek?

KristinaI 2014.01.01. 16:56:56

:) Elorelathato volt ezt a sokfele velemeny. Nehez olyat irni, ami mindenkinek tetszik, a nyelvezetem nem egy irodalomtanare, nem olvasom vissza szazszor az irasom, hogy biztos helyes-e minden szo benne es nem felreertelmezheto-e, es tessek, kapok hideget es meleget is. A parom (nem ferjem) chef es olasz, en beszeltem olaszul, mielott idejottem volna, ha nem, nem vezethettem volna oket Pesten korul, es nem azert jottem ide, hogy eltartott legyek, mert mint irtam, nincs ez a magyar nok DNS-be belekodolva, en sem erre voltam nevelve. Anyukamek kicsi korom ota sulykoljak agyamba, hogy kezdjek el dolgozni egy fix helyen, vagy sosem lesz nyugdijam, es 7 ev kellett ahhoz, hogy rajojjek, nem ez a SZAMOMRA helyes eletmod. Itt megtanultam alkalmazkodni. Ez alatt ertem a sokfele munkakor betolteset, noha igenis igenyem lett volna szakmamban elhelyezkedni, de hala paromnak 6 ev utan rajottem, hogy titkon dedelgetett almom kell kovetnem, azaz massziroznom kell. Imadom a munkam, es nem stresszel, hogy nem dolgozom napi 8 orat, hanem lehetek a haz asszonya is. A haz ura kiveszi a munkakbol a reszet, mert evente 4 honapot dolgozik, igy lehetosegunk van egymas tarsasagat is kielvezni a maradek 8 honapban, es ehhez nagy segitseg, hogy nekem is van szabadidom, eleg sok, mert egy kapcsolat veget az is eloidezheti, ha a ferfi es a no a munkahelyen tolt az ebren toltott 10-12 orabol 8-at. Egymasra meg nem birtunk raunni, ugy sem, hogy abban a 8 honapban, amikor o nem dolgozik, majd minden nap 24 orat vagyunk egyutt. Kivanom mindenkinek, hogy megtalalja ezt a fajta szerelmet, es megtapasztalhassa azt, amit en. Ezert is batorkodtam azt javasolni, hogy probaljuk agyunkat atprogramozni, es elviselni az otthoni munkat, mert nincs abban semmi rossz, mint most tapasztalom. Egyik nagymamam soha nem jart semmilyen munkahelyre, es 92 evesen szinte vas egeszsegnek orvend, mig masik nagymamam 64 evesen halt meg, ugy, hogy meg szabadidejeben is masodik munkahelyet keresett. Nem azt mondom, hogy 100 eves koromig akarok elni, de nyilvan a stresszes munkahely plusz az otthoni teendok felemesztik a noket, es ezaltal a pasijukat is. En nem vagyok haztartasbeli, igaz, elnezest kerek a javaslatomert, mert van reszmunkaidos munkam, es ugy gondolom, igenis meg fogok tudni elni a jeg hatan is, akkor is, ha esetleg ramunna a parom. Ami pedig a nyugdijert vagy a jovoert valo aggodast illeti, azt mondhatom csak, amit anyukameknak is gyakran mondogattam, hogy ki garantalja, hogy eljutok addig a korig? Minden napnak megvan a maga aggodalma, eleg a mai napert felelni. Meg az sem biztos, hogy holnap itt leszunk, akkor miert rettegjek elore egy esetleges jovobeli esemeny miatt?
Hogy kinek mi tetszik vagy nem ebben a beszamoloban, az persze olyan szemelyes elmeny, mint az enyem!

2014.01.01. 18:39:40

@Babette_: Nem lehet, anélkül, hogy valaki rád ugrálna, vagy elkezdene személyeskedni. Ez ott is volt a hozzászólásomban...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 19:58:07

@KristinaI:
Kicsit megkésve, de köszönjük, hogy megérkeztél!

Nem vitás, hogy másként látunk dolgokat, én pl. a tervező, számolgatós, lehetőség szerint több oldalról is maximálisan bebiztositó fajta vagyok. Ami ezen felül marad (erő, idő, pénz), az mehet a Carpe Diem életstílusra.

További sok sikert a jövőben!

DieNanny CH 2014.01.01. 21:43:52

@KristinaI:

Szia! Akkor ezt magyarázd meg nekem:

"es nem azert jottem ide, hogy eltartott legyek, mert mint irtam, nincs ez a magyar nok DNS-be belekodolva, en sem erre voltam nevelve. Anyukamek kicsi korom ota sulykoljak agyamba, hogy kezdjek el dolgozni egy fix helyen, vagy sosem lesz nyugdijam,"

és:

"Nem rossz élet ez, amit nekünk talált ki a teremtő. Persze muszáj újra képessé tennünk magunkat erre a szerepre."
"Az olasz férfiakban még benne él a mamma kultúra. Az ő anyukájuk még az otthonnal törődött, gyerekeket nevelt, többfogásos ebéddel várta haza a családot, és gondoskodott a házról és tájékáról, ez az ő vérükben is mélyen gyökeret hagyott és ezt várják el a feleségüktől is.
Szerintem ez nem rossz szemlélet. Csak vissza kellene szokni erre a szerepre."

Leegyszerűsítve:

Bár a DNS-ünkbe nem az van belekódolva, hogy háztartásbeliek legyünk, mégis, mivel erre teremtettünk, szoktassuk vissza erre magunkat...
Na most, Teremtőnél maradva: ő alkotta meg a DNS-ünket is. Vagyis, akkor mit is akar a Teremtő: Hogy htb-k legyünk, vagy hogy dolgozzunk?
Köszi a választ.

KristinaI 2014.01.02. 11:55:56

@DieNanny [SZ,CH]:
Megprobalom: a magyar lanyok DNS-ebe nincs az belekodolva, vagyis javitom gyorsan magam: az enyembe nem ez volt, de a Teremto - mert latom ezen lovagol a kommentelok legjava -, arra teremtette az asszonyt, hogy otthon tevekenykedjen, es a ferfi kell legyen, aki a csaladot fenntartja. Ertheto igy? Mert nekem egyertelmu volt mar a sajat megirasombol, mire gondoltam. Persze nem vagyunk egyformak, es mindent mashogy ertelmezunk. Nem parancsba adtam a honfitarsaimnak, hogy jojjon ide htb-nek, hanem 7 ev tapasztalat utan, es het hosszu ev atallas utan ugy gondoltam, megoszthatom masokkal azt, amire en rajottem. De mint a cimbol kiderul, felig vagyok haztartasbeli, es felig szakember. Es mostanra jutottam el oda, hogy nem gorcsolok, mert nem dolgozom napi 8 orat irodaban, es nem aggodom azon, hogy lesz-e nyugdijam. Nem konnyu magunkat atnevelni. Van ertelme annak, amit irok?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.02. 12:09:47

@KristinaI: Szia! Kicsit félreérthető volt a párodra vonatkozó rész is, nem véletlenül hittem mindenki azt, hogy román. És nem értettük, miért példálózol az olasz férfiak mammakultuszával, amikor te román pasival élsz.

Másik. Ha a kinyilatkoztatás elé odateszed, hogy szerinted, talán nem ugrik rá annyi ember a témára.

Egyébként tetszik a posztod, hajrá, élvezd az olasz élet napos oldalát és kerüld el az árnyékosat :)!

tableno 2014.01.02. 12:15:04

@KristinaI: Nekem semmi bajom nem volt a posztoddal, és ez a komment még jobban letisztázta a dolgokat. Szerintem jól csinálod, lényeg hogy úgy éljen az ember ahogy őneki jó, és nem úgy, ahogy mások elvárják. További sok boldogságot!

tanato 2014.01.02. 12:27:55

@KristinaI: @tableno: Csatlakozom én is egyetértek,.van értelme amit írsz.Nem biztos hogy a napi 8-10-16 óra munka a hosszú nyugodt élet titka.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 12:30:03

@tanato:
Azert egy vaskos fizetesi csekk rendesen kisimitja a rancokat ;)

tanato 2014.01.02. 12:38:57

@Kövérmadár [swe]: Az bizony jól jön.De ha apu tudja ezt biztosítani egyedül akkor Ok.Különben meg két htb, nem azonos,pl. egy 5 gyermekes tanyasi asszony meg a fent említett általam eddig nem ismert JAP nő ég és föld,pedig egyik sem jár el munkahelyre napi 10 órában.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 12:53:34

@tanato:
Ha atlagemberekrol beszelunk, akkor azert jelentos minosegbeli kulonbseget jelent +1 fizetes.
Termeszetesen egy Warren Buffet mellet nem annyira eletbevago az asszonynak is dolgozni... ha viszont magunkbol indulok ki, akkor a kulonbseg pont annyi, hogy havi egy, nyugati fizetest felre tudunk tenni (holott eddig volt megtakaritasunk).

Megaztan ha nincs sem gyerek, sem nagyobb allat, akkor mit csinaljon az asszony otthon? Napi 8 oran at takaritson, fozzon, mosson?
Vagyok annyira nemtudommilyen, hogy joneven veszem, hogy ha napi 8 orat a csaladert dolgozom, akkor a masik fel is tegye ugyanezt (akar munka vagy haztartasi teendok). Egesz napos fetrenges csak felfekvest okoz ;)

tanato 2014.01.02. 12:59:43

@Kövérmadár [swe]: Általában egy családban azért vannak gyerekek,na meg háztartás is.Persze pl. Kelet-Európában fontos a két kereső,sőt még úgy is nehéz.Másutt meg máshogy van.pl.Itália,válság ide,válság oda sok helyen/nem csak a leggazdagabbaknál/ nem gond a htb.életforma,finanszírozható.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 13:25:46

@tanato:
Valoszinuleg ott kerult homok a gepezetbe, hogy szamomra a finanszirozhatosag nem eleg. Az Magyarorszagon is elerheto. Igenylem a felso-kozepkategorias autot (lehetoleg nem Fiatot ;) ), sok-sok nyaralast, lehetoleg jo messze es ugy altalaban a mindennapokban a "barmit" megvehetek eleterzest, kulonosebb merlegeles nelkul.

Lehet ezert sem akarunk gyereket, tuk sok lemondassal jarna es meg nagyon az almaink elejen jarunk :)

DieNanny CH 2014.01.02. 14:23:03

@KristinaI:
"Van ertelme annak, amit irok?"

Igen, van. Köszi.

KristinaI 2014.01.02. 15:10:29

@zöldeketbeszélek: Koszonom a pontositast, miutan a hozzaszolasokat elolvastam es visszaneztem a leirasom, nyilvanvalova valt, miert gondolta mindenki, hogy roman o is. Koszonom a biztatast, es igyekszem!

KristinaI 2014.01.02. 15:13:15

@tableno: Koszonom szepen, ez kedves volt nagyon! Meglatjuk mi sul ki belole, en igyekezni fogok jol elni, ami nem feltetlen jelenti az, hogy uszkalni akarok a penzben. Megelegszem kevessel is, mert ha sokra torekednek, messzire ternek az eredeti tervemtol. Sok sikert neked is!

KristinaI 2014.01.02. 15:15:25

@tanato: Szuper, nagyon orulok, koszonom a megertest! Es a kommenteket is, epito jelleguek voltak, mind tetszett! Meg a negativ is!

KristinaI 2014.01.02. 15:17:10

@DieNanny [SZ,CH]: Orulok, ha sikerult tesztavizet onteni a poharba! ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 14:16:02

@KristinaI:
Örülök hogy megjelentél itt.
Tetszett a posztod sok emberrel kerültem konfliktusba miatta.
Teljesen megértelek és drukkolok hogy minden a terveidnek megfelelően alakuljon.

KristinaI 2014.01.03. 14:28:54

@diggerdriver: Sziaaaa! Igen, meg is koszonom, igazan jolesett, ahogy kialltal mellettem. Latszik, hogy tetszik neked ez az eletmod, es pozitiv a hozzaallasod. Lehet, hogy Te is olasz vagy lelekben! Az anyagias hozzaallasa sok posztolonak pont azt tukrozi, amit a magyarokba beleneveltek. Nincs meg egy ilyen tulelesre programozott nep szerintem Europaban. Persze nem tudhatom, nincs nagy tapasztalatom, csak itt es Angliaban eltem, de tudom, hogy nehez volt atallnom erre az eletstilusra. Koszonom meg egyszer, amiket irtal es tovabbi szep napot es sok sikert kivanok!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 16:10:55

@KristinaI:
Nem, éntőlem távol áll az olasz mentalitás viszont maximálisan megértem.
A feleségem viszont egy hozzád hasonló igazi mediterrán nő.
Imádja az olasz életérzést.
Ezért értettem meg hogy miről írtál.
Maradj ilyen pozitív bármi történjék is.

2014.01.03. 21:57:26

@KristinaI: Csak most vettem észre hogy megjelentél.... :)

Ez nekem még mindig nem világos:

"Nem véletlenül választanak magyar lányokat párnak a talján fiúk. Mert bennünk megvan az engedelmesség és a békés természet, otthonteremtők és anyatípusok vagyunk."
" Ezzel szemben az olasz nők nagyon emancipáltak, parancsolnak, dirigálnak, és nagy a szájuk. Ezt úgy általánosságban nem szeretik a fériak."

Ez eléggé negativ sztereotipia az olasz nőkkel szemben, pedig éppen ők a tipikus mediterrán nők, ők képviselik az "olasz lelket" és "életstilust", hiszen ott nevelkedtek és élnek.

Részemről nagyon is értékelem az olasz nőket - temperamentumosak, életrevalóak, életvidámak. Az olaszok fantasztikusan kreativak és nem véletlenül hoztak létre egy luxusipart ami joggal vált ki elismerést a világon. Remélem továbbra is jól fogod érezni magad Olaszországban és sok sikert!

KristinaI 2014.01.04. 18:36:11

@diggerdriver: Az is nagyszeru! Sok boldogsagot akkor. Erdekes, az en parom sem az a kimondott olasz pasi. Biztos ezert is mukodik olyan klasszul a kapcsolat. :)

KristinaI 2014.01.04. 18:43:58

@cougarcat: Igazad van, negativ voltam az olasz nokkel kapcsolatban, noha nem lehet altalanositani, ahogy a magyar noket sem vehettem mind egy kalap ala, elnezest kerek. Sok baratnom van, oket szeretem, de ismerek olyan not is, akit elviselni nem birok, sem en, sem ferfi ismeroseim, de ez igaz a magyarokra is. Megis latok kulonbseget a ket nemzet leanyai kozott. Valahogy engedelmesebbek, anyasabbak. A mai nokrol beszelek. Az olasz lanyok legjava manapsag a divat rabja, kepesek tobb szaz eurot egy par extramagas sarku cipore elkolteni, es igenis igenylik, hogy a ferfi vacsorazni vigye, hogy a legujabb parfummel megajandekozza, hogy vigye shoppingolni, mig a magyar lanyoknak nem ez dominal. Lehet ezert valasztanak kulfoldrol. De biztos, hogy csak en gondolom igy, ne haragudj a hibamert! Sok sikert, es koszonom a jokivansagokat!

2014.01.04. 19:01:50

@KristinaI: Köszönöm a válaszod! Nem haragszom egyáltalán és igy már teljesen érthető,hogy te is "magadévá tetted" azt a bizonyos életstilust. Biztos vagyok benne hogy te mindig jól fogod érezni magad a bőrödben, akárhol is vagy, akármit is csinálsz! :)))

Megfontolt 2014.01.24. 16:52:44

Örülök hogy idetévedtem és olvashattam a rögös utad megpróbáltatásait , jó ízű előadásodban .
Sok sikert és folytasd a beszámolóidat ,ja és szívesen belenéznék a fotóidba de nem lelem .

ミラ · http://www.miranosekai.com/ 2014.05.18. 20:09:26

holnapután indul a nagy kaland részemről, elindultam olaszországba (csak még 1,5 nap ausztria van előtte). olasz, angol és német felsőfokon megvan (meg még pár nyelv középfokon), látom, akkor nagyon aggódnom nem kell, enni jut :) jah és idegenvezető vagyok végzettség szerint, bár sok éve főállású fotósként dolgozom.
tartok sok dologtól, nagyon is, de akkor hajrá.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása