oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 13. 06:44,  Magyarán szólva 568 komment

2013. december 13. 06:44 Határátkelő

Magyarán szólva

Kicsit gondban voltam, mit is írjak a mai poszt elé. Eddie írása ugyanis alighanem komoly indulatokat fog kavarni, de hát ez nem újdonság errefelé. Nem feltétlenül értek egyet mindazzal, amit leír, de nem is ez a dolgom, viszont érdekesnek és megvitathatónak tartom.

blogírás.jpg

"Ez a poszt nem kifejezetten a kivándorlásról fog szólni. Ha valaki arra kíváncsi, hogy én személy szerint hogyan élem meg a hétköznapjaimat Írországban, az elolvashatja a történeteimet a blogomon. Ez itt most nem a reklám helye.

Ma inkább az emberek belső igénytelenségéről szeretnék írni. Bocsánat, de ennél jobb kifejezés nem jut eszembe.

Rengeteg poszt jelent már meg a Határátkelőn, és ezekkel kapcsolatban egy fontos kérdés állandóan ott motoszkál a fejemben.

Ha valaki az internet közönsége elé tárja az életét – vagy annak egy apró darabkáját –, és mindezt magyarul teszi, magyar emberekhez szólva, akkor hogyan lehet, hogy ezt brutálisan gyenge magyar helyesírással teszi?

Én vagyok csak annyira maradi, hogy úgy gondolom, ez fontos?

A különböző posztok szerzői miért nem veszik a fáradságot, hogy legalább egyszer átolvassák azt, amit kiadnak a kezükből? Természetesen nem csak a Határátkelőre igaz ez – amely blog üzemeltetője ráadásul igyekszik is kijavítani az esetleges hibákat –, hanem minden blogra, fórumra, hozzászólásra.

Vajon a külföldre szakadt magyarok – és a hazaiak egyaránt – miért nem tisztelik meg a honfitársaikat azzal, hogy mellőzik a szövegből a rengeteg helyesírási hibát?

A probléma az, hogy ez már a legtöbb olvasót nem is érdekli igazán. Átsiklanak felette, természetessé válik.

A magyarok helyesírása – sajnos – közel egy szinten mozog Magyarország helyzetével. Igénytelenség itatja át a sorokat.

Az emberek többségét – tehát nem mindenkit! – kizárólag az érdekli, hogy a történet szereplője mikor, hogyan, miért hagyta el Magyarországot, továbbá legalább ennyire lényeges az is, hogy pusztán mosogatásból él-e az illető, vagy a társadalmi elvárásoknak megfelelő munkához tudott-e jutni.

Hogy egy mosogatót miért néznek le az emberek, és egy IT területen dolgozóra miért néznek fel, azt a mai napig nem értem, de ez itt és most nem is lényeges.

Tucatnyi felvetést olvashattunk már arról is, hogy mi történik, ha egy külföldre vándorolt magyarnak gyermeke születik. Érdemes-e az anyanyelvet megőrizni, és hány idegen nyelvet tanuljon meg a gyerek.

Azt viszont valamiért senki nem teszi szóvá – vagy csak nagyon kevesen –, hogy a történeteket megíró emberek többsége nemhogy idegen nyelven, de még a saját anyanyelvén sem tud helyesen írni, beszélni.

Ezt a gondolatot egy kicsit tovább fűzöm. Arról az emberről, aki a saját anyanyelvén nem tud helyesen írni, az is feltételezhető, hogy az olvasással és a szövegértelmezéssel is gondjai vannak, tehát alapvető problémákkal küszködik. Most képzeljük el, hogy egy ilyen ember turkál a pénztárcánkban. Fizető szolgáltatást kínál, esetleg valamilyen kapcsolat révén felelős beosztásba kerül, amely közvetlenül vagy közvetetten hatással van az életünkre.

Ugye senki sem szeretne egy olyan embernek dolgozni – akár Magyarországon, akár külföldön –, aki még a saját anyanyelvét sem tudja helyesen használni?

Én tudom, hogy a hétköznapi gondok mellett szinte eltörpül ez a probléma. Ugyanakkor érdemes végiggondolni, hogy ez mennyire fontossá tud válni például egy önéletrajzot kísérő levélben vagy egy hivatalos iratban.

Azzal is tisztában vagyok, hogy a magyar nyelv borzasztóan bonyolult, és olykor teljesen logikátlan szabályok övezik. Nekem is sokszor meggyűlik vele a bajom, én is követek el hibákat. Ha valaki ezekre felhívja a figyelmemet, akkor én nem vágom be a durcit, hanem megköszönöm a kiigazítást. A különbség köztem és mások között talán az, hogy engem zavar, ha valamit rosszul tudok, és igyekszem minél hamarabb korrigálni a botlást, mások pedig csak kifogásokat gyártanak.

Az egyik leggyakoribb ilyen, hogy a poszt írója nem irodalmi versenyre szánja a művét, de erre csak azt tudom mondani: megfelelő helyesírási tudás nélkül az általános iskolát sem volna szabad elhagyni, nemhogy Magyarországot.

Amennyiben valaki nem tud két számot összeadni, vagy azokat kivonni egymásból, nem tud százalékot számolni, vagy megszorozni hatot öttel, arra rögtön felkapják az emberek a fejüket.

Ha ugyanez az ember nem tud leírni helyesen egy szót, vagy éppen összefüggéstelen mondatokat tesz közzé valamelyik internetes felületen, az a mai beteg társadalom szemében elfogadott. Miért?"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyelv Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr75688920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.13. 07:20:20

Imadom, ha kapasbol az all a bevezetoben, hogy "írása ugyanis alighanem komoly indulatokat fog kavarni, de hát ez nem újdonság errefelé."
Meg jo, hogy taj reszeg (egyszo, vagy kulon kell irni?) leszek ma, mert majd akkor talan megertem miert kaptuk ezt a posztot.
_______________________________
Elnezest kerek, ha veletlenul nem helyenvalon/magyartalanul/igenytelenul/szabadon_barmi_beillesztheto fogalmaztam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 07:25:13

Ma Julbord, jovoheten Nemetorszagban tanfolyam... kenyeztetve erzem magam, fel fogom zabalni (erre nincs talalobb szo), a nemet-nemzeti schnitzel (vagy barhogy is irjak :) ) alapot!

A posztrol:
...

OK, lapozzunk, digger, hogy van a lanyod?
Kinek mivel tellt a tegnap este?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 07:27:15

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Rajadasul egy csomo ekezeted hijanzik!

Azt ugy irlyak, hogy thai-reszeg! ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.13. 07:28:10

@Kövérmadár: 'Reggelt kollega!
Tegnap este Skypeoltam asszonykammal, majd furdes utan olvasgattam helyi ido szerint 23.45-ig (kurva hosszu konyveket ir ez a GRRM, egyem a lelket). Majd jot szunyaltam.
Es neked?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.13. 07:29:49

@Kövérmadár: Az igaz! Ellenben le fogunk búr-ulni az asztal ala! :) Gondolom ti is ilyesmire keszultok No-ban.

csello70 2013.12.13. 07:41:55

Kedves Eddie, teljesen egyetertek, de nem kell ezt ennyire szigoruan venni. Attol hogy valaki ekezetek nelkul ir, attol meg igenyes es gondolom helyesen beszel magyarul. A masik, az ido, gyorsan gepelunk, felreutunk egy-egy betut, itt is sokan, megis ertheto, es nem gondolom, hogy ettol igenytelen lenne az illeto.

Hidd el, kulfoldi tapasztalataim azt mutatjak, egy magyar ember meg mindig sokkal helyesebben ir a sajat anyanyelven mint egy angol. Pedig, iskolazott emberekrol van szo, nem tudja hogy kell leirni azt a szot, hogy aeroplane (repulo) Hany felnott magyar ember nem tudna leirni ? Es meg sok sok peldat irhatnek.

A masik tapasztalatom a gorogokkel kapcsolatos. Sokszor ugy gondoljak, maceras lenne atallitani a billentyuzetet, meg a telefonon az sms iras, angol betukkel megy, de gorog nyelven. Na, ott aztan irnak mindenfelet, megis ertheto, es senki nem kot bele, es mara mar elfogadott es mindenki erti. Nincs ezzel semmi baj, szerintem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 07:42:27

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Nagyszeruen! :)
Delutan nyitottunk kozos bankszamlat asszonykammal a haztartas koltsegeinek.
Utana Breaking Bad-et neztunk, lassan vege az utolso evadnak is (itt kernem meg Baratusz kollegat, hogy NE arulja el a veget ;) ).
Aztan szunya helyi ido szerint kb. 23-tol.

Elsosroban ma este lesz a lereszegedes, No-ban inkabb kulinaris elvezkedes lesz :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.13. 07:51:20

@Kövérmadár: Keszulj, mert marha nagy csavar lesz a sorozetban! ;)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.13. 07:55:26

A meglátás jó és kellő. Azért tömörül az igénytelenség a külföldies írásokban, mert többségükben szakmunkások kelnek útra. Nekik az önérzetüket sérti a helyességre, megbotránkoztatótól eltérő írásképre való sarkallás, építő kritikának szánt kiigazítás. Tudat alatt bár, de van egy kiváló módszerük: bűntudatot kelteni az őket "támadókban", így leverve az érzelmi intelligenciájuk - igen, erről gyakran szólok, minthogy gyakran jelen is van, mint abszolút eredő - által bántássá konvertált beérkező ingereket.
Rendszerint számukra kánaán a kinti alapbér az itthoni alaphoz képest, ők azok, akiknek évek múltán sincs igényük új környezetük nyelvét befogadni. Elképzelni nem tudom miről szól az életük, úgy értem érdemben, mi adja a gyönyört, a mentális kielégülést. Gyári mentalitás: 8 óra güri, aztán valami hangos és arikulálatlan kikapcsolódás - és ennyi.
Vannak persze kényszerű fizikai munkások, anno megszerzett akár több diplomával is, de nem róluk van szó most, érezzük. Nem kell azon sem fennakadni, hogya fizikai munkával társítom a fenti mentalitást és életvezetést, aki nem ilyen és nem illik rá és sipákol az önérzete, hát az tanulja meg nem magára venni azt, ami nem rá való. Úgy gondolom tudjuk ezt kezelni itt és senki nem fog ovismód megborulni soraimon.
Személy szerint örülök, hogy posztszinten is megjelent a probléma.
Na, egyszóval a fent vázoltak tükrében, mennyire meglepő, hogy egy remekbe szabott szöveges közlés igénye hiányzik? Illik a képbe, hogy hiányzik. Magam is a világ jobbításán vagyok, ahol csak lehet. Aki vevő rá és ahol vevőek rá. A gyermeki szinten megragadt önérzet bizony nagy-nagy ellensége ennek. Fel kell ismerni: van, mikor jobb hallgatni, s az adott közegből soha nem lesz "szallonna".

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.13. 08:16:06

@csello70: ebben egyetertek, valoban lehet ekezet nelkul is teljesen jol irni. Azonban a felreutes, mint erv rettenetesen gyenge, ne haragudj! A goroghoz nem ertek, de szamomra elkepeszto, hogy Angliaba szakadt honfivereink azon megokolas menten irnak ekezettel, mert hogy nincsenek ekezetek felpaszirozva a billentyuikre... Nem kell jonni azzal, hogy nem mindenki szamtech zseni, elegge beszivargott a laptop, s Windows mint olyan - illeve ma mar Android - az emberek szeles tomegenek mindennapi eletebe ahhoz, hogy egy billentyuzetkiosztast eszkozolni ne legyen "ehhez egyetem koll" szintu feladat. Es tudod anelkul, hogy barki felett is palcat tornek (majdnem perecet irtam), szerintem valahol ez igen-igen jol mutatja az atlag gondolkodas szintjet. Nem tudom hanyadreszben igazi ok a fentebb irt es hanyadreszben tereles, kifogas, melynek az igazi megfeleloje: konnyebb ekezet nelkul gepelni, s kozreadni (egyebkent tenyleg konnyebb).

Bebbi 2013.12.13. 08:16:48

Fuuu, erdekes... Elso kerdes a posztolohoz: hogyan definialja a brutalisan gyenge helyesirast? 10 hiba egy A/4-es oldalon? Vagy inkabb 20? Mert az ugye remelem tiszta, hogy mondjuk 1 hiba egy A/4-es oldalon meg mindig boven 5-ost er a suliban, tehat azt nyugodtan el lehet fogadni jo helyesirasnak.

Az en posztomnal is egy helyesirasi hibat talaltak a kommentelok (igaz, ketszer volt leirva), erre volt, aki ezen kiakadt. Nagyszeru... 2 oldalon 2 hiba... Es ugye mar ott is emlitettem, hogy nagyon sokan egyszeruen nem irnak magyarul, vagy legalabbis nem ekezetekkel. (Nekem peldaul nincs magyar ekezetu billentyuzetem, sem magyar helyesirasellenorzom, ez azert nem konnyiti meg a dolgot.) Szoval, szerintem azert nem art ezeket a tenyeket is figyelembe venni.

Es hogy kicsit Kovermadar kerdesere is valaszoljak: tegnap esti ceges karacsonyi party volt es musorszamkent egy illuzionista/varazslo szorakoztatott minket. A szunetben tudtunk vele beszelni es egyszer csak ram szol, hogy miert nem magyarul beszelunk? :-) Ebbol is latszik, hogy boven van meg mit csiszolni a nemetemen. :-) Szoval, nagy elmeny volt, nagyon jo musort csinalt es annak ellenere, hogy O mar itt szuletett Baselben es csak a szuleivel tud magyarul beszelni, megis nagyon jol el tudtunk tarsalogni magyarul. Es nem mellesleg egy nagyon tehetseges eloado, csak ajanlani tudom. (Bar nem a reklam helye es nem is kert meg ra, de egyszeruen megerdemel egy kis reklamot: www.danielkalman.ch/_fullhtml/home.php)

rezsoatya (törölt) 2013.12.13. 08:18:03

Azert nem kell felteni az egyeb (nem magyar) naciot sem. Kapok angol kollegatol olyan SMS-t (angol nyelven!), hogy a par sorban van, vagy ot helyesirasi hiba! Nem elutes es nem egyszerusites (pl. 4 u)!
Igenytelenseg... hmm... megallapitottam, hogy pl. az angol kocsmakban a ferfiak tobben mosnak kezet a WC-ben hasznalat utan, mint Budapesten a Zeneakademian a koncertre jaro "kultur kozonseg"!
Ugyhogy nem csak a helyesiras...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.13. 08:18:54

Bocsanat: irnak ekezet nelkul. Amugy ne strapaljatok magatokat, mostmar, mint buligyilkos vegigviszem egymagam a napot.:D

rezsoatya (törölt) 2013.12.13. 08:21:42

@Mr. Long [expert .... szakerto]: legalabb 8 x 60-as, hatlapfeju es balmenetes...! :DDD

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.13. 08:36:54

Bar ez mar csak periferiaja a poszt temajanak, de nagyon kikivankozik belolem, hogy sokszor ez van: irhatsz te helyesen, jol kozpontozottan, de ha ekezet nelkul teszed, egybol a debil/igenytel kosarkaba kerultel a fejekben, aki meg ekezettel ir, helyenkent agyrohaszto hibakkal, ok persze rendben vannak, az "elutes". Ettol orulok meg, hogy erosebb a sztereotipia, mint a valosag-erzekeles! Maskulonben meg: mindenki irjon ekezet nelkul, sokkal konnyebb befogadni is.:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.13. 08:46:24

@Kellemes Zérókomponista:
Köszönöm, magam sem tudtam volna jobban jellemezni itteni létemet.
Fizikai munkás neveltetésem tiltja hogy erösebb szavakat használjak elemzésedre.
Azért Töki ezt rövidebben is le tudta volna írni.

M. Úr 2013.12.13. 08:53:43

Kedves Edi!

Te hüjje ló akki vagggy! Ez a poztt 1. vesz-Éjjes irronány. Kihasznájjja hogy. Nidzsen neki ekezet. A glavilyaturájján neki. Ne pofffázz! Puccolly inét. Mert nadjon gönnyen llehet. Hodj Egysszerüüen lellő nek. Legalláp is elvissznekk. jjól nészől ki Te. Nem issmerred a gomenttelökket. vesszééjjes nép segg!!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.13. 08:55:39

@diggerdriver: látod ez a baj itt: nem tudod levetkezni az önérzeted. Direkt kikötöttem, hogy.. de hiszen olvashattad. Csak nem bírtad ki ellentételezés nélkül!:) Így, ezeken a szavakon keresztül fogtam meg. Ha direkt nem akarod érteni, illetőleg direkt félre, az ugye nem baj, ha nem az én bajom? De hagyjuk ezt, ne kötekedj velem, nem ezért vagyunk itt.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.13. 08:57:27

@Kövérmadár: Köszi a kérdést! Tegnap este Escalade ünnep volt itt finom levessel és forralt borral! :-)
A poszthoz nincs mit hozzáfűzni, felesleges okoskodás...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.13. 09:07:56

@Gilda66: nem az. De ha már így állsz hozzá, a másik oldal meg akkor simán mondhatja, hogy igénytelen vagy. Kár ilyen sarkosan nekifeszülni ennek, de ehhez az kell, hogy kis empátiát tanúsíts az önmagadon kívül létező embertársak felé, kik nem a közvetlen környezeted és valamelyest mások, mint te. No, szóval, ha mindez megvan, akkor nem teszel talán csípőből ilyen hevenyészett megjegyzéseket, akkor az adjon isten is festhet másképp, de így nem. Sok flame warnak ez a csírája. De van nekem egy olyan érzésem, hogy téged ez baromira nem érdekel, hanem inkább 100%-ig be vagy töltekezve a véleményeddel és akkor az úgy jó (neked). 1 szó, mint 100: NEM okoskodás. Ne is próbáld terjeszteni ezt a benyomást. Utálom ezt. Jönnek majd, akik olvassák ezt és saját, készegész vélemény híjján majd jól beállnak az ilyen tőmondatos okosságok mögé, mint amit te is produkálsz itt. Nem haragszunk egymásra ugye, ha én ezt szeretném megakadályozni.

rezsoatya (törölt) 2013.12.13. 09:09:33

@diggerdriver: most miert mondtad el?!
Direkt kerte Kovermadar! Most mar nem fog izgulni, ha jon az a Withworth...! :D

Teee! Te szakmunkas, Te!!! :DDD
(legalabb egy helyesirasi hibat beletehettel volna, hogy ugy erezze ZK, hogy igaza van!)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 09:10:42

@Kellemes Zérókomponista:
Telefonrol kinkeserves ekezetekkel irni, majdnem ketszer annyi ideig tart...

Szamitogepen semmivel sem nehezebb ekezetekkel irni, mint nelkule, felteve, hogy nem a sas-modszerrel gepel... annak ugyis mindegy ;)

Egyebirant maximalisan csak irigyelni tudom azt, akinek ikyen problemakon kelk tornie a fejet.

Ugy vagyok a kerdessel, hogy mivel szamomra az ekezetek hianya, illetve masok helyesirasa (vagy talalobban helytelenirasa) semmifele hatranyt (sem maganeleti, sem anyagi) nem okoz, egyaltalan nen erdekel... az mar mas kerdes, hogy felvennem-e dolgozonak, de sem munkaado nem vagyok, sem a HA nem egy munkahely...

@rezsoatya:
A 4u valovajan a (12u^2) / 3u egyszerusitese?

A svedek sem tudnak helyesen irni... rettenet! En pedig tudok, sokszor jobban, mint ok... na akkor mi tortenik? Semmi...

@Bebbi:
Tegnap karacsonyi buli es ma ilyen koran keltel??? Brrr! ;)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.13. 09:12:11

@Kellemes Zérókomponista: :-) Fogalmad sincs, hogy miről írsz! Nem ez az első írás, amit a poszt szerzőjétől olvasok, hát az empátia tőle igen messze van!

rezsoatya (törölt) 2013.12.13. 09:12:47

@Kövérmadár: tegnap este a Friday's ben vacsoraztam. A tarsasag elsoosztalyu volt, soha jobbat...!

Latcho Rom 2013.12.13. 09:12:49

@Kellemes Zérókomponista: S te mibol elsz ha szabad kerdezni, minden prolik ostora? :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.12.13. 09:13:11

@Kellemes Zérókomponista: Èrdekes, hogy a helyesírással való elvárásaid úgy vannak meghatározva, hogy te még kényelmessen beleférjél. Az elütés gáz de ha ékezet hiányzik (mint nálad is) az nem olyan probléma.

Legalább is az elsö mondatban ezt írod. Később meg azt, hogy nem kell egyetemi végzettség ahhoz, hogy magyar tasztatúrát kapjon egy Android vagy Windows. (Reméljük a jó példát idővel prezentálod :) )

A poszt szerzője nem az az Eddie, aki az "el onnan, amíg nem késő" alcímet viselő blogjában rendszeresen alázza a magyarokat ill. aki, minden alkalmat megragad arra, hogy olyan magyarokhoz köthető dolgokat mint pl. a kokárda rendszeresen nevetséges színben tüntessen fel?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 09:17:21

@M. Úr:
"Veszelyes nep segg"
- ezt kifejtened? ;)

@Gilda66:
Szerintem is. Egy velemeny, OK, de ennel azert vannak erdekesebb temak is.

@Kellemes Zérókomponista:
Te, eddig jol ereztuk magunkat igy... most akkor mi lesz? Produkal a poszt 650-850 kommentet, fele OFF, fele anyazas. Holnap pedig megyunk tovabb, ahogy eddig is.

Bebbi 2013.12.13. 09:18:04

@Kövérmadár: Azert azt nem mondom, hogy topon vagyok... :-) Egyebkent egy svajci ceges buli (vagy legalabbis amiken en reszt vettem vagy lattam) nem olyan, mint Magyarorszagon vagy Londonban. Semmi budiban hanyas, semmi gyors szex munkatarsak kozott, csak a szokasos vacsi, aztan mindeki megy haza. :-)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.13. 09:19:08

@Kellemes Zérókomponista: Egyébként az utolsó mondatodat átfogalmaznád, mert így nem érthető? :-)
De nem kívánok veled vitatkozni, én nem is reagáltam a te hozzászólásaidra, azt írsz, amit akarsz.
Persze én is megfogalmazhatom a véleményem. Vagy nem?

VHB 2013.12.13. 09:19:13

Szeretném megkérdezni, hogy a posztolónak van-e akváriuma. Mert ha nincs.... :-)

rezsoatya (törölt) 2013.12.13. 09:20:08

@Kövérmadár: en a
2 az 6-ikon osztva 8-cal per ketto-re gondoltam... :D
(nem tudok kommentben felso indexet irni, - ezert rossz a hejjjes irassom!)

Latcho Rom 2013.12.13. 09:22:32

@Kövérmadár: na akkor visszafexem meg egy kicsit :)

rezsoatya (törölt) 2013.12.13. 09:22:55

@Bebbi: es milyen a svajciak helyesirasa? :D

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 09:23:13

Ez így nagyon kevés. Kellett volna egy lista a hibákról.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 09:26:03

@csello70:

A magyar helyesírás könnyebb az angolnál, szóval ezt azért így összehasonlítani nem érdemes.

De ha olyan szavakat veszel, ahol a helyesírás eltér az ejtéstől, azokban bizony a magyarok is gyakran hibáznak.

Evain 2013.12.13. 09:30:14

Most én is értetlenkedni fogok. Ez egy blog, ahol átlagemberek átlagírásai jelennek meg, ami azt jelenti, hogy vannak jobb és vannak rosszabb íráskészségű emberek. Ami _itt_ összeköti őket, az a téma.
Vagy az legyen a kitétel, hogy aki nem tud minimum egy Jókai szintjén fogalmazni, az már ne is írjon? :o
Egy felsőfokú végettség nélküli, helyesen írni nem tudó embernek már nincsenek érzelmei? Vele már nem történhet semmi érdekes?

Ha már példálózni kell, pont a hetekben volt nem is egy példa arra, hogy egy normális helyesírással megírt poszt után megjelent a poszter, és a kommentjeivel szépen leírta magát. Ez jobb ugye? Éééértitek?!? :)

nyuszigonosz 2013.12.13. 09:31:03

@Kövérmadár: Bratwurst, majd azt egyél meg Weißwurstot is édes mustárral.
Ne hagyd ki.
Meg Grillhaxe meg akármit, itt minden finom.

2013.12.13. 09:32:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: a poszter egy boldog ember, ha ez az elete nagy problemaja (oriasi problema lehet, ha errol posztot ir).
A francia nyelvu blogokon ez nem igazan problema, pedig a franciak a magyarnal nacionalistabb nep. Ott meg senki nem szolt, hogy javitsak vagy ekezettel irjak. Csaxolok

Bebbi 2013.12.13. 09:32:27

@rezsoatya: :-) pont ez a szep a helyi nyelvben, hogy nincs helyesirasa, kb. ugy irod le, ahogy szeretned. :-)

tanato 2013.12.13. 09:32:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Pl.Anyám fősztye,apám kosztya,úgy ahogy ejtjük.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 09:33:39

@Kövérmadár:

20 éve még én is ékezetek nélkül írtam a neten magyarul és bolgárul meg latin betűkkel. Ennek oka objektív volt, nem léteztek még elterjedt szabványok, s az egyik írás nem volt olvasható a másik gépen. Pl. a Windows és a Unix között szinte mindig baj volt.

Ez a probléma azonban a 90-es évek közepére teljesen megoldott lett. Így azóta nincs ok nem úgy írni egy nyelven, ahogy kell azon a nyelven.

Muscari 2013.12.13. 09:38:12

@Kövérmadár: koszi a krrdest ( igy, ekezeyek nelkul, deirekt jo sok elutessel ;-)) Sajnos a helyesirasom eleg jo, annak idejen versenyt is nyertem, de azt eszrevettem, hogy a vesszokkel neha meggyulik a bajom, valoszinuleg az angol miatt.

A lanyom baratjanak ma van a szuletesnapja, meglepetes partit tartanak neki. Ebbol az alkalombol sutottunk tortat tegnap este, mert ma mar nem lenne ra ido. Remekul sikerult, elete elso tortaja, en csak segedkeztem neki.
Csokis es vanilias piskota, vanilias kremmel toltve, csokival leontve es pillecukorral diszitve. Nagy kar, hogy en nem fogok enni belole.

Evain 2013.12.13. 09:39:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: no igen, én azzal kezdem minden cégnél a pályafutásomat, hogy ha nincs, akkor telepítek magyar billkiosztást. :P

Férjemmel az otthoni gépen azért csináltunk két felhasználó profilt, mert meguntuk az anyázást, hogy nem a saját nyelvünkön gépelünk. :D:D

Len.Mag 2013.12.13. 09:39:58

Nekem van az ismerősi körömben olyan ember, akinek nincs érzéke a helyesíráshoz, mégis - immár évtizedek óta - elindította és fel is futtatta a saját vállalkozását. Több embernek ad önmagán kívül megélhetést, tehát azt nem lehet ráfogni, hogy nem alkalmas a vezetésre.

Én gyerekoromban gondolkodtam hasonlóan, hogy pl. aki helyesen írni nem képes, az esetleg "felelős beosztásra" sem alkalmas, de ezt felülírta a tapasztalat. Talán a posztoló is fiatal még, nem tudom.
Mindenesetre ezek nem összefüggő készségek, simán lehet valaki jó a szakterületén erős helyesírás nélkül is.
Ami szerintem adottság kérdése is, van akinek a nyelvérzéke jó, másoknak mondjuk a matek fekszik. Nem lehet elvárni mindenkitől, hogy tökéletesen helyesen írjon, mint ahogy azt sem, hogy tisztán énekeljen, ha nincs olyan hallása. Ezek mind fejleszthetőek valamilyen szinten, de azért vannak egyéni korlátaink.

Azzal egyetértek, hogy nem szerencsés, ha a társadalom egyes készségeket pozitívabban ítél meg.
Szerintem a kérdés az, hogy mi a cél. Ha a matematikai készségeim nem kielégítőek, abból komoly anyagi hátrányom származhat. Ha a kommunikációval állok hadilábon, abból hasonlóan adódhatnak nehézségeim. Gondoljunk a tegnapi poszt nyomán egy hivatali ügyintézésre! Amikor akár az ügyfél, vagy rosszabb esetben az ügyintéző (hiszen neki ez a foglalkozása) nem tudja kereken, értelmesen elmagyarázni, hogy mire van szükség.

Elcsépelt dolog, hogy a nyelv él és változik, meg hogy a nyelv van az emberért és nem fordítva.
Én is így gondolom, ugyanakkor MI változtatjuk a nyelvet, tehát igen, valahol felelősség, hogy mihez kezdünk vele.
Azt is gondolom, hogy a nyelv és annak struktúrája a gondolkodásunkat tükrözi. Így egy "wtf?omg!lol:)" szinten kommunikáló fiatalt látva én is el szoktam gondolkozni, hogy mi is lesz itt a jövőben.

Lehet, hogy a hallgatóság/olvasók iránti tiszteletet jelzi, hogy hogyan használom a nyelvet, de a másik oldalról pedig szerintem illik egy kis jóhiszeműséggel megtisztelni az illetőt, tehát feltételezni, hogy tőle telhetően kommunikál. A kérdés az, hogy akarjuk-e érteni.

SilentDreams 2013.12.13. 09:40:59

@Kövérmadár:

Tegnap este: kollegákkal meglátogattunk egy helyi kisvárost (Seligenstadt), ott sétálgattunk a karácsonyi vásárban, majd étterem, ahol is a:

Schweineschnitzel "Wiener-Art", Schweineschnitzel "Mailänder Art", Schweineschnitzel "Jäger-Art", Rahmschnitzel, Kalbsschnitzel Original "Wiener-Art", Schwarzwaldschnitzel közül nagy nehezen az Original Wienert választottam, nem bántam meg, óriási volt (2 szelet), s jó is.

Majd Dél-Hessen legnagyobb privát sörfözdéjét tanulányoztuk e célra szakosodott vezetövel, kisebb-nagyobb kóstolóval... :))

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.13. 09:42:06

@Gilda66: Közben elolvastam rendesen is, amit írtál (nem csak átfutottam rajta), így már érthető a mondat :-)

Evain 2013.12.13. 09:42:37

@Kövérmadár: tegnap sütöttünk lekváros joghurtos muffint, majd csináltunk mandulás rumos pohárkrémet meg áfonyalekvárt hozzá, estére meg karfiolos krumplifőzeléket tojásos baconos fasírtmuffinnal. És ez nekünk jó volt. Nagyon. :)

Btw, tegnapi kommentfolyamot összefoglalná valaki? Nem volt időm nézegetni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 09:45:08

@tanato:

Ezek nagyon durva példák, ezeket csak tényleg a legiskolázatlanabb emberek írják így.

De van sok eset, melyet művelt emberek is gyakran rosszul írnak, Pl., mindjárt kitalálok gyorsan 10 példát:
- 2013. December 13.
- elosztom 3-al
- december 13-kán
- amig
- higyj
- muszály
- helység/helyiség
- eltünik
- kisérlet
- mennyasszony
+ szinte minden olyan szó, ahol a köznapi ejtésben rövid magánhangzó van, de az írásban meg hosszú, vagy fordítva

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 09:47:56

@Evain:

Ha a cégnél ez le van tiltva, az nyilván objektív akadály.

Nekem a számítógépen 5 nyelv van telepítve. Mindenki megszokja, hogy váltani kell.

Muscari 2013.12.13. 09:48:39

@diggerdriver: remeltem, hogy hamar felbukkansz. En elegge felhuztam magam, de probalok disztingvalni.

Bar tudod, en kommentelhetek, posztot is irhatnek, ha akarnek, hiszen van diplomam es tudok helyesen irni.

De a fiam nem is ember, mert csak egy szakmunkas es meg raadasul diszlexias is. Mindjart fel is keltem es elmondom neki, hogy aki nem tud helyesen irni, az annyit is er..

SilentDreams 2013.12.13. 09:49:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

En a "szöllő, rolla" -féle dolgoktól megyek a falnak, s ha nagyon bepörgök, akkor továbbviszem: "hüttő, kolla, csokka..." :)

Kata24 2013.12.13. 09:53:51

Nem kell leszűkíteni a kört a külföldre szakadt magyarokra. Az itthon élők nagy része is képtelen helyesen írni / beszélni :(

lujo22 2013.12.13. 09:53:51

Az álamfő helyesírása után ez a nem hiszem, h túlzottan érdekes lenne. De vehetem az áldoktor környezetvédelmi államtitkár esetét is, akinek a írása ugyancsak kívánni valót hagy maga után.

labirintus1 2013.12.13. 09:53:51

Én nem venném ezt az írást különösen komolyan. A "nyelv(tan)náci" az internetes troll egyik fajtája. Mint ilyen, ő is megfér a Nap alatt, de túl sok időt nem érdemes rá pazarolni.

Én egyébként Nádasdy Ádámmal értek egyet, aki szerint, minden, amit egy anyanyelvi beszélő mond vagy ír, az helyes. Persze ennek is van határa, ez addig igaz, amíg nem zavarja a megértést.

A nyelv ugyanis nem statikus dolog, folyamatosan változik és az a "helyes", amit a többség elfogad helyesnek.

kód 2013.12.13. 09:53:51

Egy rossz helyesírással írt hozzászólást minden további nélkül el tudok olvasni, de az ékezethiányosoktól annyira keresztbe áll a szemem, hogy rögtön ugrom is át. Igaza van maxvalnak, 2013-ban nincs ok arra, hogy ékezetmentesen írjon valaki.

Mária 2013.12.13. 09:53:51

"Ha valaki az internet közönsége elé tárja az életét – vagy annak egy apró darabkáját –, és mindezt magyarul teszi, magyar emberekhez szólva, akkor hogyan lehet, hogy ezt brutálisan gyenge magyar helyesírással teszi?"

Nem tettcikk nemolvassodd malyom.

yenoee 2013.12.13. 09:53:51

"Arról az emberről, aki a saját anyanyelvén nem tud helyesen írni, az is feltételezhető, hogy az olvasással és a szövegértelmezéssel is gondjai vannak, tehát alapvető problémákkal küszködik."

No.
Feltételezhetőt ír a szerző, ami ugyebár olyasmit jelent, hogy ez az egyik lehetséges megfejtés a sok közül. Eközben végig csak ezt az egyetlen lehetőséget veszi figyelembe, eltartott kisujjal körülfinomkodva véleményét, miszerint aki hibásan és pongyolán fogalmazva ír, az igénytelen és ostoba, sőt, egy sorral lejjebb már megbízhatatlan is.
Hát nem.
Simán elképzelhető, hogy valaki az élete történetét nem szeretné úgy megfogalmazni, mint egy motivációs levelet vagy egy hivatalos jegyzőkönyvet. Meg az is, hogy nem szövegírással/fogalmazással tölti a munkaidejét. Írja az igazat, az érdekeset, inkább adjon valami tartalmat egy ötös iskolai fogalmazás helyett és megpróbálom megérteni.
Nekem több olyan ismerősöm is van, aki diszgráfiás - ám ettől még nincsenek olvasási vagy szövegértési problémái. Sőt évek óta felelős beosztásban, versenyszférában, közép- és felsővezetői állásokban dolgoznak. Hatalmas hibát követtem volna el, ha az alapján ítélem meg őket, milyen helyesírással írnak egy internetes fórumon, vagy magánlevélben.

LyukasBogrács 2013.12.13. 09:53:51

Kösz a tippet! Most már a telefonnal is tudok magyarul gépelni.
Például Bázel!

Trackers 2013.12.13. 09:53:51

Nagyon rossz a megközelítés.

Hála az internetnek az az idő elmúlt, amikor csak és kizárólag a könyveket, újságokat szerkesztő, írástudó elit írásait olvashatjuk.

Az átlagembernek pedig, szerintem régebben még rosszabb volt a helyesírása.
Hisz nem is írtak semmit.
Akár egész életükben iskola után.

Most pedig írnak. Hozzászólásokat, blogokat.

Ami nemcsak azért üdvözölendő, mert gyakorolják a helyesírást, az írás puszta művelésével, hanem azért mert kiadják magukból azt, ami ki akar jönni.

Mi pedig gazdagabbak lehetünk egy véleménnyel, egy gondolattal.

Patricia Kolosy 2013.12.13. 09:53:51

Én igyekszem megadni a magyar nyelvnek a tiszteletet, pedig harmadik tanult nyelvem és még csak nem is ott születtem. Ennyit erről, és mindig mulattat amikor 2-3 hónapja külföldre szakadt magyar már el is felejti a saját nyelvét és csak a bulikról képes posztolni...

nyuszigonosz 2013.12.13. 09:54:58

@SilentDreams: Mifene a "rolla" ? Szörnyen hangzik.
Mondjuk én a gügyögyös rövidítéseket utálom, és nagyon.
Az itt ott kimaradt betü, vagy elírt szó a kommentekben nem érdekes. A tartalom a mondanivaló az érdekes.
A billenytüzetem 5 nyelv beállítással van, lehetne több is, még nem volt több szükséges.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 09:55:38

@SilentDreams:

Pedig a szöllő nem is igazán hiba. Pl. vannak helységnevek, ahol a -szőlős és a -szöllős tag egyaránt megvan.

Ezért én is jellemzően a szöllő verziót szoktam használni, tudván, hogy ez eltér a hivatalos helyesírástól.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 09:57:29

@labirintus1:

"Nádasdy Ádámmal értek egyet, aki szerint, minden, amit egy anyanyelvi beszélő mond vagy ír, az helyes"

Nádasdy SOSEM mondott ilyet az írásra. Az írás egy szabályzat, s kész.

A helyesírást nem szabad keverni a nyelvhasználattal.

Muscari 2013.12.13. 09:58:01

@SilentDreams: en egyszer lattam egy uzletben az uditot kiirva uditto-nek, persze ekezetekkel. Utana egy darabig en is igy hasznaltam annyira tetszett.

Mi az a csokka?

bpetya75 2013.12.13. 10:03:35

@M. Úr:

Aláírás?

@flash.gordon:

Bennem is felmerült a gondolat, de az írás alapján kétlem.

SilentDreams 2013.12.13. 10:04:55

@nyuszigonosz: A "rolla" az "róla" akar lenni hivatalosan....

Igazából ezek nem is "igazi" helyesírási hibák, hanem sokan így beszélnek, és ezt a beszélt formát viszik át aztán írásba is. Kérdés, hogy ez az alak hivatalosan elfogadott-e, mint kiderült a "szöllő" igen... :))

Egyébként ki is találtam a szabályt ezekre: egy eredetileg hosszú magánhangzót röviden ejtenek, s az utána álló mássalhangzót megkettőzik, ha még nincs megkettőzve:

Igy lesz: róla => rolla
tőle => tölle
és társai :)

bpetya75 2013.12.13. 10:08:08

@Gilda66:

Hol olvastál tőle? Mégis az a bizonyos Eddie lenne?

SilentDreams 2013.12.13. 10:08:28

@Muscari:

"Üdittő" kitűnő példa!!! Pont azt a szabályt követi, amit imént leírtam :)))

A csokka ezen szabály alkalmazása a "csóka" szóra, lehet, hogy már túlzás :))))

nyuszigonosz 2013.12.13. 10:13:20

@SilentDreams: Köszönöm a választ: erre nem jöttem volna rá.

mirx 2013.12.13. 10:14:08

Hehh! Helyesírás-poszt!

*brings popcorn*

Len.Mag 2013.12.13. 10:20:17

@Muscari: Mit kellett volna a munkáltatónak tennie megelőzésképpen? Ne vigyen a pincér tálcát?

Erről eszembe jutott a budapesti running sushi étterem. :)) Hmm, vissza kéne menni.

rezsoatya (törölt) 2013.12.13. 10:23:36

@kód: ok, ne olvasd, de mint fentebb irtak mar, telon ketszer annyi ideig tart megirni egy hozzaszolast ekezettel. Pont. A masik fel meg nem ertese a te bajod... :-P

M. Úr 2013.12.13. 10:24:01

@bpetya75:

Kiváló Disztelleddel:
Te ló!

Muscari 2013.12.13. 10:27:32

@Len.Mag: Hat azt en sem tudom, mindenesetre erdekes.

Nem tudom, mire szamithat az, aki a munkajabol kifolyolag betegszik meg, mint pl. Digger lanya. Jogosult valami karteritesre?

Babette, ha olvasod, van valami otleted?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.13. 10:29:37

Tegyük hozzá, hogy a Határátkelőn sokkal igényesebbek a posztok, mint mondjuk a Munkahelyi Terror blogon. Aki élvezi a magyartalan mondatokat, annak azt a blogot ajánlom sok szeretettel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 10:30:00

@Bebbi:
Akkor az sem egy woodstocki fesztival volt ;)

négyzet 2013.12.13. 10:35:19

A helyesírási hibák (egy bizonyos határon belül) nem feltételezik, hogy a szöveg írójának gondjai lennének a szövegértéssel, ez úgy baromság, ahogy van. Csak szólok, hogy például Balzac helyesírása legendásan rossz volt. Azok a piszlicsáré dolgok, amikért a nyelvtannácik imádnak beszólni nagyon távol vannak attól a szinttől, ahogy egy olyan ember ír, aki nem tud értelmezni például egy dokumentumot. Amúgy én is nyelvtannáci vagyok, az "eheti" láttán kezd habzani a szám. Most akkor "megeheti", ha nem "e heti" b+!.

bpetya75 2013.12.13. 10:39:10

@M. Úr:

Na!

Én hüje meg asztat hitemm, hodj a torok szuldán.

Frőczy Sanyi 2013.12.13. 10:40:13

Szerintem az, hogy valaki vét egy-két helyesírási hibát egy nem túl rövid szövegben még nem akkora probléma. Sokkal nagyobb problémának tartom azt, hogy még a felnőtt lakosság nagy részének is gondjai vannak az olvasott szöveg értelmezésével. Aki tud szöveget olvasni és érti is amit olvas, annak nem jelent problémát az, ha ékezetekkel vagy anélkül írták az adott szöveget. Az sem, ha nem is sorrendben állnak a szavakat alkotó betűk.

Len.Mag 2013.12.13. 10:43:14

@Muscari: Digger lányának a történetéről lemaradtam. (Sajnos nem tudok annyit itt lenni, ezért is van néha az, hogy mire elolvasom a posztot és megírom a véleményemet, már húszan leírták és megvitatták ugyanazt előttem. :))

Mondjuk az, hogy egyből hazaküldték a pincért, kicsit fura, mert valami "üzemorvosi" ellátásnak csak kéne lenni, de feltételezem, hogy egy hajón inkább a gyors és elsősegélyszerű meg életmentő dolgokra vannak felkészülve, nem a hosszú kúrálgatásra. (Ja lehet, hogy jólesett volna a pincérnek a medence partján koktélt szürcsölve betegeskedni :))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 10:44:38

@nyuszigonosz:
Koszonom, remelem nem felejtem el :)

@rezsoatya:
De hol marad az "u"?
Te is tudsz, valahol az alt+2 vagy alt+3 kornyeken lesz (magyar kiosztas) vagy ha angol, akkor ra van irva, vegso esetben alt+nnnn ;)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Emlekszek meg en is olyan mIRC forumokra, ahol heves anyazast valtott ki az ekezet, mert kulonfele &n174 es negyzet es miegymas jelent meg helyette.

Telefonon (az egyemen biztosan) nincs teljes erteku magyar kiosztas. Azt megtehetem, hogy hosszan taperolok mondjuk az "o" betut, majd valasztok a megjeleno ō ø œ õ ò ô ő ö o es ó kozul, de nem fogok :) hosszu es korulmenyes, kulonosen ha mindent ki kell keresni.
Osszehasonlitaskepp a svedben csak 3 ekezetes betu van (ä å ö), ahhoz csinaltak kulon kiosztast. De azt sem hasznalom, mert akkor a tobbi betu lesz kisebb es folyton melleutok. Ott kihalaszom a "hatso" listabol, de osszehasonlithatatlanul kevesebb az ekezeset betut tartalmazo szavuk (szerintem).

Warlimont 2013.12.13. 10:46:17

Ezektöl a nyelvtanmanias idiotaktol mindig kesz vagyok. :) Hol termelik ezeket, hogy minden topicba, blogba jut belöluk...? :) Olyan indulattal tudjak osztani fentröl magasrol az eszt, hogy akkor is ellenerzest valtanak ki belölem, ha esetleg eppen igazuk is van.

Föhösunknek meg annyit tudok uzenni, ha olyan fontos neki az anyanyelv szent ugye, akkor ne "Eddie"-nek nevezze magat, hanem legyen nyugodtan Bela, Pista vagy Joco, az alapjan, ahogy odahaza anyakönyvezve lett. :)

LyukasBogrács 2013.12.13. 10:46:17

Nekem továbbra is kedvencem a "kukactengely".

Warlimont 2013.12.13. 10:46:17

@kód: "2013-ban nincs ok arra, hogy ékezetmentesen írjon valaki."

De van. Peldaul, hogy nincs magyar ekezetes billentyuzet a kulföldi munkahelyen. Ill vannak ekezetek, csak eppen ilyenek: å, ö, ä, mas nincs. Es nem, a Windowsra sem lehet magyar karakterkeszletet telepiteni, mert munkahelyi gep, es az IT semmihez nem adott jogkört.

Egyebkent ketfele billentyuzetet hasznalni nekem rontja a gepel helyesseget es sebesseget, pedig Magyarorszagon "vakon", es (csaknem) tiz ujjal gepeltem gyorsan. Most otthon magyar laptopom es asztali gepem, itt bent meg sved. A z es az y forditva van, a 0 szam nem ugyanott van, elteröek az ekezetes betuk, stb., rendesen meg tudja zavarni az embert meg gyakorlassal is.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.13. 10:46:18

Matyar nyelftan oj szigorrú,
Minnt a bábba awassorrú.
Sokk a szabáj ammi hammis,
Félekk tőlle lyómagam isc!
:)

ComLo 2013.12.13. 10:46:18

Én imádok beszélgetni, (kulturáltan) vitatkozni, műveltnek, széles érdeklődési körrel rendelkezőnek tartom magam, épp ezért a net ideális terep lenne ...

lenne ...

Középiskola környékén sejtette meg a magyar tanárom, hogy valami nem stimmel, és elküldött kivizsgálásra. Még abban az időben kaptam papírt a diszgráfiáról, amikor ezt nem osztogatták boldognak boldogtalannak.

Sosem reklámozom, inkább meghúzom magam. De baromi kellemetlen hogy egy post, vagy egy komment megírását követően, apránként át kell nézni amit írtam, régebben word-be bemásolni hogy úgy is ellenőrizzem ...

Lehet (sőt biztos), ez sokaknak egy természetes igény, el is fogadom, nincs vele bajom. Én csak arra akartam rávilágítani, nekem pl baromi fusztráló, és nyomasztó érzés, hogyha írok valamit, érvelek valami mellett vagy ellen, folyton attól "rettegek" a helyesírásba fognak belekötni.

VT Man 2013.12.13. 10:46:18

Egy hagyományos újság esetén, ahol van szerkesztő:

1. az igénytelen írás nem kerül be az újságba
2. ha mégis be kell kerülnie, akkor egy lektor és korrektor átnézi, vagy maga a szerkesztő kijavítja

Lehetne ezt blog esetén is csinálni, de mennyivel egyszerűbb munka a copy&paste. Az megvan 10 másodperc alatt.

Csak épp igénytelen. Tehát a kritika nem is a beküldőket érinti, hanem a szerkesztőt.

F Csaba · http://backpacking-kaland.blogspot.com 2013.12.13. 10:46:18

Kicsit talán erős, de alapvetően egyetértek. Én is mindig elolvasom a blogbejegyzésemet, mielőtt közzéteszem, bár ez egy ilyen hozzászólásról nem mindig mondható el.

Viszont ami még eszembe jutott, hogy ma a magyarországi könyvek igen nagy százaléka tartalmaz helyesírási hibát, extrém esetben oldalanként többet is, ami szintén elég nagy probléma. Régen azt mondták olvass sokat, és jó lesz a helyesírásod, ma ez megváltozni látszik.

A nyelvtanulásról pedig annyit, hogy ha nekem születne külföldön gyerekem, nem tudom, hogy megtanítanám-e magyarul. A jobb beilleszkedés érdekében talán (hangsúlyozom talán) szükség lehet a nemtudásra. Szintén probléma, amikor külföldön élő, harmadik generációs bevándorlók sem tudják még az adott nyelvet, csak a sajátjukat, köszönhetően a zárt közösségnek, amiben élnek, és annak, hogy nem akarnak beilleszkedni.

khmm... 2013.12.13. 10:46:18

@labirintus1: Azért ezzel vigyázni kell - mert előbb utóbb újra suksükölni fogunk......

belgabela 2013.12.13. 10:46:18

Annak is lehet nagyon okos véleménye, aki nem szörnyülködik, ha valaki valamit rosszul ír. Egyébként többnyire inkább elütés, mint helyesírási hiba.

Szóval nem a helyesírási szabályok bemagolása és az akadémikus helyesírás konzekvens, minden helyzetben az írás miden lényegi eleme fölé rendelt fontossága tesz valakit (valamit, egy írást) érdekessé, intelligensé, igényessé, sőt mégcsak tanulttá sem. Neked fontos (biztos, mert rengeteget kellet tanulnod, mire elfogadható lett a helyesírásod), másnak nem.

Theg 2013.12.13. 10:46:18

"Amennyiben valaki nem tud két számot összeadni, vagy azokat kivonni egymásból, nem tud százalékot számolni, vagy megszorozni hatot öttel, arra rögtön felkapják az emberek a fejüket."
Az emberek többsége, ha megkérdezed, hogy mennyi 6 + 5 * 0, azt mondja, hogy 0, és még ki is oktat, hogy hülye vagy, ha szerinted 6.

lavór 2013.12.13. 10:46:18

"Ha valaki az internet közönsége elé tárja az életét, miért teszi ilyen pocsék helyesírással?"

Talán ilyen gyenge az oktatás... Esetleg megveszik a szülők a bizonyítványt.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.12.13. 10:46:18

ahogy ejcsük, úgy írjuk, oszt jáónapott!

Negrogo 2013.12.13. 10:46:18

Ez a halalom mikor vki ebbe kot bele. En pl konkretan le szarom, hogy neten, plane blogokon, forumokon mit hogyan irok le. Nem is olvasom at es mivel nem vagyok gyors gep iro csak gyorsan irok ezert vannak benne hibak, kihagyasok, ossszevonasok. Ugy fogom fel mint egy sms-t amiben szinten ekezetek nelkul irok es roviditek illetve az erinto kepernyonek hala elofordul rosz betu egy szoban. Ezen aki fen akad vernem egy sziv lapattal!:) Ekezeteket is azert nem hasznalok mert kb. 20 eve hasznalok PC-et es anno meg nem volt magyar bill. Igy angol klaviaturan tanultam meg irni es ehez szoktam hozza es bar ma mar nem is kapni csak magyart elso dolgom, hogy allitom vissza angolra! Erre szoktak megint csak rakotni, hogy de hat en meg 30 eve hasznalok pc-et megis magyar billel irok. Na es? En meg nem!

Theg 2013.12.13. 10:46:18

Az ékezetek elhagyásának azért vannak veszélyei. Ha megírod az asszonynak sms-ben, hogy:
"Elmentunk a haverokkal csocsozni",
tuti, hogy félreérti.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2013.12.13. 10:46:34

EZ nem csak magyarországon gond, a mai generációk jelentős többsége nem tud helyesen írni. Angol nyelvterületen komoly gondot okoz, hogy a beszélt szöveget képtelenek helyesen leírni az anyanyelvi fiatalok se.
Hogy hazánkra visszatérjek igen komoly gond, hogy úgy hagyják el a gyerekek az általános iskolát, hogy nem csak hogy helyesen nem tudnak írni, de konkrétan kézzel írni se igazán, meg számolni, ja és olvasni is rosszul.
És itt most nem a netes trollok egyik faját képező nyelvtannácik etetésére gondolok, hanem valódi alapvető gondokra. A helyesírás szép dolog, és nekem is báncsa (sic!) a szemem de ennél komolyabb gondok vannak sajnos az oktatásban.

sas70 2013.12.13. 10:46:48

Engem igazából nem nagyon érdekel a helyesírás, azonban van amiken kiakadok. pl. a külömbség, vagy ha valaki nem tud különbséget tenni az egyenlőre és az egyelőre között. A j vagy ly írása meg kétségbe ejtő tud lenni, pedig azért ezek alapok. A legdurvábbnak azt tartom, amikor újságokban, folyóiratokban, könyvekben, sokszor nyomtatásban is, durva hibák vannak.
Ettől függetlenül egy jó, hasznos, célszerű helyesírási reform tényleg szükséges lenne.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 10:47:06

@Online Távmunkás:
Ez azert van, mert naphosszat itt kogunk (aka nem dolgozunk). Mind eltartott, londoni mosogatok vagyunk ;)

rezsoatya (törölt) 2013.12.13. 10:48:13

@Kövérmadár: csak tudod szar telom van, nincs rajta alt billentyu... :-P

Az u tenyleg lemaradt, de hat nem tudok helyesen irni...

Frőczy Sanyi 2013.12.13. 10:49:11

@Frőczy Sanyi:

"Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát, melyin serenrodbn vnanak a bteuk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslo és az ultosó bteuk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteu lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteut mgaát, hneam cska a szót eszgébéen.

A cmabritgei emegyeten kéüszit eikgy tnuamálny áitllsáa sznreit a szvkaaon Bleül nicsn jlneestögfée akann, mkénit rdeeözndenk el a btüek: eyegüdl az a fntoos, hgoy az eslő és az uolstó betű a hlyéen lygeen. Ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivsazsg a jleezmlö, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad. A jlneeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btüeket, hneam tleejs sazakvat ovals."

bpetya75 2013.12.13. 10:51:30

@LyukasBogrács:

Azmiaz? Olyan mint a tlt-tengely?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.13. 10:52:11

@labirintus1: Nem vagyok nyelvtannáci, nem szoktam a helyesírásba belekötni, de sajnos egyre több az olyan poszt a címlapos blogokban, ahol nem 1-2 helyesírási hiba van, hanem minden bekezdésben 10 és több mondat értelmezhetetlen. Nagyjából egy háromszor megbukott 10 éves gyerek szintjén írnak egyes posztolók, miközben állításuk szerint 30-40-50 évesek. Azt hiszem, ezt nevezik az internet demokratizálódásának...

tanato 2013.12.13. 10:52:12

@bpetya75: Ő az,Eddie77 akinek blogja van.

Len.Mag 2013.12.13. 10:54:34

@Frőczy Sanyi: "Aki tud szöveget olvasni és érti is amit olvas, annak nem jelent problémát az, ha ékezetekkel vagy anélkül írták az adott szöveget. Az sem, ha nem is sorrendben állnak a szavakat alkotó betűk."
Nem hát!
Erről jutott eszembe, biztos ismeritek (azzal mondjuk nem értek egyet, hogy csak kevesen tudnák elolvasni):
3Z 4Z UZ3N37 4Z7 4 C3L7 5Z0LG4LJ4, H0GY B3B1Z0NY1754 M1LY3N C50D4L4705 D0LG0KR4 K3P35 4Z 4Z 3LM3.
3LK3P35Z70 D0LG0KR4! N3H3Z V0L7 3L05Z0R 3L0LV45N0D 3Z7, D3 M1R3 1D33R5Z 3HH3Z 4 50RH0Z, 4Z 3LM3D 4U70M471KU54N 3L 7UDJ4 0LV45N1.
4N3LKUL H0GY G0ND0LK0DN0D K3L3N3 R4J74.
L3GY BU5ZK3! C54K K3V35 3MB3R K3P35 3L0LV45N1 3Z7.
H4 7375Z377, 05ZD M3G M450KK4L 15!

Pedig ebben is van ám helyesírási hiba is a kódoláson felül :)

macamuca [IHUN] 2013.12.13. 10:59:57

@M. Úr:
:)))))))))))))

(most lebuktál, Törögg!!)

@Len.Mag:
+1

Helyesírás: magam részéről fontosnak tartom, ennek megfelelően igyekszem alkalmazni, ugyanakkor más írásainál (akár poszt, akár komment) ritkán "kötök bele".
Adott írás egészét tekintve 1-2 hiba: na bumm, nem tudja, vagy elgépelte, ettől még egyetértek (vagy nem) a mondanivalójával, és arra reagálok.
Több hiba: vagy annyira gyorsan/figyelmetlenül gépelt, hogy sokszor vétett, vagy annyira rossz a helyesírása, hogy ennyi telik tőle: ismét csak a mondanivaló a lényeg, a szóvátett hibák után nem hiszem, hogy megjavulna a helyesírása, netán a szóvátétel ténye felé menne el a beszélgetés (esetleges sértődéssel): inkább hagyom.
Ékezetek hiánya: igen, lehet(ne) beállítani más bill.kiosztást, de az ékezetektől még nem javulna meg/romlana el a helyesírás, mivel tudható, hogy nem eme tudás megléte/hiánya miatt ír ékezettel/nélküle. Részemről ezt nem hibának tekintem, hanem eszközbeállítási helyzetnek. És több oka van/lehet annak, hogy ki miért használ ékezet nélküli kiosztást.
Amire általában "ugrok", az az, amikor hibás helyesírással (sok és ismétlődő hiba = nem elgépelés) kezd el valaki magyarkodni, ezügyben bármit számon kérni....
Családban az egyik emberke egy latin (ékezetes) és egy cirill betűs klaviatúrát csatlakoztatott a gépéhez, folyamatosan vált a kettő között, pld a fészbukos beszélgetéseinél: párhuzamosan több beszélgetés, eltérő betűkészletet igénylő nyelveken. Rutinos, megszokta, kénytelen volt, nem is tekinti nehézségnek.
Ilyen is van.

bpetya75 2013.12.13. 11:00:48

@tanato:

Fura. Mondjuk HÁ toleranciáján nem lepődöm meg, de az az Eddie emlékeim szerint ennél sarkosabban, odamondogatósabban szokott fogalmazni.

Hol van a blogja?

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.13. 11:01:45

@Theg:Na, azért az nem mindegy, hogy az élő beszédben ezt hogyan hangsúlyozod!

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.13. 11:02:25

@Theg:Na, azért az nem mindegy, hogy az élő beszédben ezt hogyan hangsúlyozod!

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.13. 11:03:13

@Theg:Na, azért az nem mindegy, hogy az élő beszédben ezt hogyan hangsúlyozod!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.13. 11:04:14

Egy könyv vagy újságcikk legyen hibátlan.
Egy blogpost legyen közel hibátlan.
Egy blogpost alatti komment viszont nem követel meg különösebb igényességet szerintem. A komment beszélgetés, képlékeny és illékony, általában nem szól olyan hosszú időre és nagy közönségnek, mint a post vagy az újságcikk.
Az írásnak is különféle szintjei vannak, mint a beszédnek. Máshogy beszélsz a főnököddel, a munkatársaddal, a családdal és máshogy a haverokkal a kocsmában.
Kb ennyi a történet.

Persze vannak dolgok, amiket még egy kommentben is nehéz elviselni. Tegnap angol nyelvű fórumon láttam ilyet, hogy egy csóka következetesen azt írta, hogy "you'r" meg "you'rself". I mean what the fuck.

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.12.13. 11:04:39

Engem is zavar a helytelen írás. És szerintem egy ponton túl mindenkit, mert a szöveg olvashatatlan lesz. De. Kérdezném a szerzőtől: Ha ennyire olvashatatlanok a blogok, akkor MI A FENÉNEK OLVASOD?? Get a life!! És vajon a nyelvtan tanárok felelősségéről miért nem esik szó? ?
@Mária: "Nem tettcikk nemolvassodd malyom." Ennyi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 11:05:23

@Warlimont:
" csak eppen ilyenek: å, ö, ä, mas nincs."

Basszus, mintha mar lattam volna ezeket... szuaheli?

@sas70:
Pl. az indexen? :)

VHB 2013.12.13. 11:11:12

Babette még nem reagált, pedig ez az ő asztala. Gyanús, nagyon gyanús.

Muscari 2013.12.13. 11:14:11

@mirx: koszi, de mi ez az ERROR 403 ingyen tarhely? ;-)

sas70 2013.12.13. 11:14:54

@Theg: Jó, csak nehogy hazahozz egy párat! :-)

dodge2 2013.12.13. 11:14:54

Kedves posztoló,

Az írásod alapján az a véleményem, hogy igen erősen beskatulyázod az embereket, kvázi aki nem tud helyen írni, az már nem is ember...ezzel engedélyt adtál, hogy én is beskatulyázzalak: szerintem neked nincs barátnőd...

Rémbódess 2013.12.13. 11:14:54

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Csak a jegyzőkönyv kedvéért: a "taj részeg" az igazából tajtrészeg.

lobaszopiatej 2013.12.13. 11:14:54

Amíg nem lehet biztos as író hogy kellően sokan el is olvassák, addig minek fektessen bele erőfeszítést?

Azon túl szó nincs igénytelenségről, főleg határátkelő posztnál örüljön az itthon rekedt hogy tapasztalatot olvas.

megtürt személy 2013.12.13. 11:14:54

Diszgráfiás vagyok,
(Sokszor a saját nevem írását is elrontom. Kihagyok betűket, vagy más betűket teszek e helyükre, és újraolvasáskor helyesnek fogadom el ezeket)
ennek ellenére, a helyesírásom a neten bőven megüti az átlagot.

A rossz helyesírást, az ékezetek hiányát a következőkre vezetem vissza:
- túl hülye, hogy telepítsen egy ingyenes OpenOffice szövegszerkesztőt (helyesírás ellenőrzővel), egy magyar billentyűzet kiosztást
- igénytelen, ezért nem teszi
- az ékezetek hiányával jelezni akarja, ő már nem a magyar posványban él, és erre rohadt büszke.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.12.13 10:59
Magyarország

2013.12.13. 11:14:54

@Kövérmadár: Nem, nem! Az a thai-szólás kérlek szépen! :)

David Bowman 2013.12.13. 11:14:54

Mit jelent az. hogy "helyesen"? Az Akadémia szerint? Vagy ki szerint?

2013.12.13. 11:14:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: S a legújabb helyesírási förmedvény fentről (példamondat következik).
- Találkozom este majd vele.
- De hát kivel?
- Mariann-nal.
(Mi ez könyörgöööööm? Ki a fene találta ezt így ki?! Máig nem térek napirendre fölötte...)

Theg 2013.12.13. 11:14:54

@Gilda66: Nem élő szövegben történt a kérdés. Valami hasonló facebook-os feladvány volt, ahol megdöbbentően sokan adtak rossz választ.

Len.Mag 2013.12.13. 11:15:49

@Frőczy Sanyi: Igen, ez is olyasmi, mint amit utánad írtam.

@Theg: Ez is ott van! :D

@Frady Endre: :D Gratula!

bpetya75 2013.12.13. 11:16:49

@Gilda66:

Ez az! Nem mindegy, hogy van e zárójel vagy nincs.

Egyébként kézidegességed van, hogy háromszor is leküldted? :-P

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.13. 11:19:10

@charlieharper: Na jo, de budosek is (ezt mondjak a magyarok roluk), ergo duplan igenytelenek a francik.

bpetya75 2013.12.13. 11:22:29

@charlieharper:

Sok más gondja is van. Írt már róluk pár száz posztot. @tanato: linkelte a blogot. Köszi Dottore! ;-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.13. 11:23:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: En csak sz@rok bele es erthetoen irok, ekezet nelkul.
Na jo, Madar neha kotozkodik, de valojaban erti. eloszoba vs elszoban :DDD

tanato 2013.12.13. 11:25:56

@bpetya75: Én szoktam olvasni az írásait napi rendszerességgel.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 11:26:02

@HUN_Sector:

Mi ezzel a gond? Szerintem jobb, mint az előző verzió.

rumitom 2013.12.13. 11:28:50

ez nem magyar specialitás hanem internet probléma. mint írországban elonek meg aztán plane lehetne tapasztalata az ír fórumok ékes angolsagaval. es volt mar olyan angol anyanyelvű főnököm aki atkuldte a mailjeit előtte nekem h angol proofoljam, nem kevés

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 11:29:07

@rezsoatya:
:)
A regi Nokiamon is elo lehetett varazsolni ekezeteket, nemi potyoreszes utan. Az erintokepernyosrol nem is beszelve...
Ott vannak azok, csak lusta vagy, mint en ;)

@Zka:
Fuck'r ;)

@Gilda66:
Ezt ennel jobban nehez lett volna nyomatekositani ;)

rumitom 2013.12.13. 11:30:41

@rumitom: ez túl Koran elment, bloody telefon. szóval nem kevés angol helyesírási hibát lehet olvasni sok céges mailben es meg több angol fórumon (ahová anyanyelvűek irogatnak)

London2009 2013.12.13. 11:33:32

@Bebbi: nem olyan mint Londonban...:D Ez tetszett!
Akkor már csatlakozom a többiekhez és én is beszámolok a tegnap estémről.
@Kövérmadár:
Miután egész nap szenvedtem a másnaposság következményeitől, úgy döntöttem, hogy akkor már inkább visszarészegülök gyorsan, az kevésbé fáj. Megittam 4 Guinnesst, majd egy német kocsmába keveredtünk ahol 2 pint méretű sör volt kapható. Ettem frankfurti würstöt párolt káposztával, majd amikor ez a kocsma bezárt, találtunk egy másikat. Végül hazakeveredtem és elaludtam a District 9-on a kanapén. De az ágyamban ébredtem, mert a barátom egy igazi úriember és átszállított. (részleteket nem tudok) Most alig várom, hogy ebédidő legyen és újból a kocsmában találjam magam. Ma is Xmas partym van. A harmadik a héten. London2009 vagyok és nincsenek alkoholproblémáim. Boldog Karácsonyt! : )

bpetya75 2013.12.13. 11:34:09

@tanato:

Finomodott a stílusa? Mivel fogott meg?

@Gilda66:

Aha :-D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.13. 11:36:55

@Rémbódess: Koszi, en csak egy mosogato vagyok angliaban, igy nem hat meg :DDDDDDDDDD

bpetya75 2013.12.13. 11:48:03

@Mr. Long [expert .... szakerto]:

Semmit sem tudsz! Ha csak egy mosogató lennél, akkor nem hogy nem hatna meg, hanem egyenesen leszarnád (továbbá mivanbazeee?).

Keres más kamu identitást :-P

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 11:48:10

még nem olvastam végig a kommenteket, de a hócipőm televan azzal, hogy annyira arról szól a közhangulat, hogy rúgjunk bele egymásba valamiért. ha nincs ok, akkor csináljunk gyorsan. és a helyesírás adja magát. mondjuk az, hogy nem használok nagybetűket. vagy hogy ezer évig ékzetek nélkül gépeltem, mert a z/y problémát akkor még nem fordítottam meg az agyamban.
alapból, nekem ezerszer inkább egy diszlexiásgyanús gyerek borzalmasan nehezen olvasható mesékkel, vagy egy kezdő angolos, aki török helyesírással írja perpill még mindig az angol szavak egy részét, viszont érdekeseket ír, vannak gondolatai, mint egy mini-nyelvtannáci kölyök, aki tökéletes mondatokban beszél a semmiről. ok, persze, tanárnéni "kedvence" az, akinek mindkettő megy. de még én se fogok senkit lealázni, beszólni, belerugdosni, az értelmi képességeit felemlegetni, csak mert csikorogva ír. mert vannak ennél fontosabb dolgok is az életben, még egy iskolában is. az alapvető tiszteletet szerintem csak akkor írhatja felül a nyelvtannácizás és a helyesírásmánia, ha könyvről van szó.
pedig engem is bosszant, hogy néhány adag házifeladat vagy angol fórum olvasgatása után fogalmam sincs már kb, mi a különbség az its és az it's között. még jó, hogy nagyon jól működik a vizualitásom. de hát mi még úgy nőttünk fel, hogy könyveket olvastunk, nem fórumokat, nem jött szembe ugyanannyi muszály, mint muszáj. egymást rontjuk lefele. de ha rugdalózunk, attól jobb lesz?

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.13. 11:49:51

@Kövérmadár: Hát akadozik a net, nem akarta betölteni az oldalt, így frissítettem. Ez lett az eredmény :-)
Egyébként a diákok nagy részének írásban is gondja van a műveletek sorrendjével, ezt tapasztalatból tudom, még középiskolában is.

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.12.13. 11:51:53

erdekes, hogy pont ez a tema jott ma fel. epp a minap beszelgettunk a zemberrel a Pechy Blanka altal eletre hivott Beszelni nehez! cimu radiomusorrol. mennyit elemezgettuk azokat a mondatokat! manapsag pedig nehezemre esik magyarul beszelni mas magyarokkal... es nem csak azert mert keresem a szavasakat, nehogy a fejemhez legyen vagva, hogy a sznob kulfoldon el es elfelejtett magyarul, de azok a rogzult udvariassagi formulak, amiket az angolban hasznalok nap mint nap baratokkal, kollegakkal akik nem magyarok (egyik sem) azokat nem tudom a magyarban hasznalni. hacsak nem olyan emberrel targyalok, akivel hozza vagyok szokva ahhoz, hogy magyarul beszelunk (lsd, szulok vagy a volegeny) akkor ugy erzem, hogy nem tudok helyesen beszelni es zavarba jovok es szegyellem igyhat inkabb hallgatok. azon persze vitazhatunk, hogy melyik is a fontosabb az iras vagy a szobeliseg.
van a posztban valami igazsag.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 11:54:11

@London2009:
:D

@megtürt személy:
A megturt egesz veletlenul nem ű-vel van?

Az OpenOffice mar onmagaban igenytelen, mirol beszelsz, joember? Vagy mast akartal irni, de igy sikerult?

@HUN_Sector:
Igy igaz!
Thai-futas, thai-ekozodas... jonnek fel a kis thaiok rendesen!

rumitom 2013.12.13. 11:54:40

@kód: probaltal mar telefonról kommentelni?
esetleg úgy hogy autocorrect is be van kapcsolva ami angolul nagyon meggyorsítja az írást magyarul egy pain?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.13. 11:57:37

@rumitom: az angolt több nem anyanyelvi beszéli, mint anyanyelvi. Plusz az írásmód és a kiejtés jó esetben is csak köszönőviszonyban vannak egymással. Így fordul elő, hogy az a nyelv nagyon szanaszét van rongálva :D

Én egyébként utálom a helyesírásellenőrzőket, mindig beleugatnak a szakmai kifejezésekbe, az első dolog, hogy ezeket kikapcsolom a 'csába.

M. Úr 2013.12.13. 11:57:45

@rumitom:
Sok telefonra elérhető több nyelvű autocorrect. Az enyémen (WP8) gépelés közben egyetlen pöttyintéssel lehet váltogatni a német-angol-magyar között.

Evain 2013.12.13. 11:59:55

@Kövérmadár: láthatod, a poszter is egyenesek thai-tékzik az dühtőll! :D

De fura amúgy, az ékezet nélküli írás engem sokkal kevésbé zavar, mint bármi más, holott én ragaszkodom a magyar ékezetekhez. :)

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.12.13. 12:01:47

@dodge2: ezen hemperegtem a rohogestol! koszi! kar, hogy nem lehet "like"-olni a hozzaszolast. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 12:02:59

@Gilda66:
Nekem mondod?! 6 evig magantanar voltam (matek, fizika)... :(

@Chang Yai:
Nem lesz!
Tudod, en jobban keresek, mint te... de ha megsem, akkor egesz biztosan okosabb vagyok nalad... de legalabb szebb, az mar biztos!
Vegso esetben elit munkat hazudok magamnak... vagy csak szimplan jobb a helyesirasom... erosebb is vagyok...

;)

Ez is, mint a hulyegyerekek legtobb jateka a versengesrol, az "de en akkor is jobb vagyok nalad" dologrol szol.
En meg leszh@rom az egeszet, mig masok belegebednek a versenybe es a gyozni akarasba en hatradolok es enyhe mosollyal a szam szelen nezem ahogy a vilag felzabalja sajat magat.
Csak en, a menyasszony, a nyul es a duplacsovu...

A vegen sosem az oroszlan gyoz, hanem a csendesen varakozo dogkeselyu ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 12:04:21

@Evain:
Engem is jobban zavar a hangos zene, az ejszakai legkalapacs vagy a szomszedba koltozo szomaliai csalad ;)

London2009 2013.12.13. 12:05:11

@Evain: @Kövérmadár: részemről én thai-ok az egíszre! ; )

Len.Mag 2013.12.13. 12:08:15

@Kövérmadár: :D
El-thai-olta magát. Az az amikor már annyiszor volt thai-részeg, hogy nem talál vissza az eredeti állapotába :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 12:09:22

@dodge2:
De lehet, hogy pasija van... ;)

@HaHáromLábonGyábokorsz:
Te lany vagy???

@bpetya75:
Mr. Long igazabol vetkozos-tancolos Chip&Dale (ooo, van osszefugges a Chip es Dale mese es a vetkozos fiuk kozott?)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.13. 12:10:33

@Kövérmadár: Te kis bevandorlo! Mijen jogon kritizalsz mas bevandorlokat? Nekik is jogukban all elnyomni a sved nepet, mint ahogy neked is!!!

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 12:12:23

@Kövérmadár: ez a dögkeselyű nagyon ottvan :-) bár egy túlsúlyos dögkeselyűnek milyen élete van? :-DD

"Ha valaki az internet közönsége elé tárja az életét – vagy annak egy apró darabkáját (....) akkor hogyan lehet, hogy ezt brutálisan gyenge magyar helyesírással teszi?" (a posztból)

nekem erről az jut eszembe, hogy mondjuk az ilyen ember dugás közben is esetleg összecsippenti az asszony hasán a hájacskát, és beszól, hogy Maris már megint híztál két kilót, lassan olyan leszel, mint egy tehén? mert lehet, hogy technikailag igaza van... csak éppen amikor valaki kiadja magát éppen, beenged másokat a testi vagy lelki intimszférájába, megoszt valamit az életéből - na pont akkor nem kéne ilyeneken leakadni.
szigorúan szerintem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 12:14:09

ja és nem értem, mi gond van a tájokkal ;-) myanmar ilyen hülye szóvicceket kitalálni?!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.13. 12:16:41

@mirx: Lol, olyan hangosan rohogtem fel, hogy fordithattam az angoloknak... Most ok akarnak megszakadni...

macamuca [IHUN] 2013.12.13. 12:28:17

@HUN_Sector:
"Mariann-nal."

Ez a gond? Mármint az elválasztás és -n betű írásának módja?
Mert ez nem új.
A Mariann név létező név (áprilisi névnappal, a Marianna pedig novemberivel: két külön alak), végén kettőzött -n.
A név végén kettőzött mássalhangzó van, a -val, -vel toldalék első betűje hasonul, és kötőjellel kapcsolódik (tulajdonfőnév esetében, mivel ekkor az eredeti írásmód -aminek része a név végi betűkettőzés is- jelzi pontosan a megnevezettet), mivel a magyar nyelv nem alkalmaz hármas betűtorlódást.
Ez eddig is így volt....
A köznevek végén lévő kettős betű írásban szintén nem hármazódik meg -val, -vel toldalék kapcsolódásakor, de ekkor nem kötőjellel írjuk, hanem egybe, sima hasonult kettőzéssel (pld sakkal, makkal, blokkal, bummal, stb.).
:)

@megtürt személy:
Az ékezetes bill. kiosztás telepítésének van más oka is (pld a fentebb már említett munkahelyi tiltás = tilos bármit is telepíteni, nem is lehetséges /pld férjem munkahelyén/), nem csak a hülyeség/igénytelenség.
Így az ékezet nélküli írásmód sem feltétlenül "felvágás" (="bibibííí, én már nem Mo.-on élek!"), ez, ne haragudj, de eléggé gyerekes feltételezés (mármint az, hogy csakis ez az oka az ékezet nélküli írásmódnak).
A világ nem csak fekete/fehér, a szürkének is van sok-sok árnyalata, a többi színről nem is beszélve = bármiről legyen is szó, az általad ismert, vagy elképzelhető okokon kívül sok egyéb ok is létezik.

Amúgy lehet ezt a témát rágni, de szerintem nem érdemes.
Aki akar/tud, az ír helyesen, aki nem, az meg nem. Ha a mondanivalója érdekes, akkor arra kell(ene) figyelni, ha meg nem, akkor felesleges belekötni sok (vagy kevés) hibájába.
Szerintem.

DieNanny CH 2013.12.13. 12:38:42

@Kövérmadár:

OFF
Elmondod nagyvonalakban, miről szól a Braking Bad? csak azért, hogy elkezdjem-e nézni. Köszi!

Posztról:
Tökéletesen egyetértek! Ha már megír valaki egy posztot, legalább futtasson át rajta mindenféle ellenőrző dolgot.
Ez kb olyan, hogy a 8 éves kiírja a szobája ajtajára az instrukcióit, tele hibával, szülők meg mosolyognak, hogy: jaj, de édi. Aha, csak aztán ezt nézi a drága naponta 10x, és RÖGZÜL BENNE!

Ja, és láttam, néhányan keverték a poszt/komment fogalmát.
Eddie csak a posztokról írt!

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.12.13. 12:40:13

@Kövérmadár: ahhah. mikor legutoljara ellenoriztem meg az voltam. ^_^

Muscari 2013.12.13. 12:41:07

@mirx: ah, igy mar ertem :-))))

Babette blogjan van sok hasonlo, nagyon jokat szoktam rajtuk rotyogni. Mint a Tucsok es bogar regen, Peterdi Pallal

DieNanny CH 2013.12.13. 12:44:17

@Bebbi:

Off

Jól emlékszem, te kerestél olyan szavakat, amik márkanévként indultak? Rotring és tsai?
Mert a ráma is ilyen lett, nem? A kockamargarin szinonímiájaként.
Ha keverlek valakivel, bocs!

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 12:50:11

@DieNanny: erről jutott még eszembe a múltkor, hogy ami Thaiföldön angolul beszélve szigorúan scotchtape, az itt csakis sellotape, és ami Thaiföldön liquid paper, az itt correction pen. most nem jut eszembe több, pedig biztosan voltak még (ilyen esetleg részlegesen köznevesült márkaneves esetek is)

Warlimont 2013.12.13. 12:51:36

@Mr. Long [expert .... szakerto]: "Na jo, de budosek is (ezt mondjak a magyarok roluk), ergo duplan igenytelenek a francik."

Akkor hova teszed azt, hogy a svedeknel szinte alig van lakasban mosogep, es full altalanos a tarsashazak alagsoraban levö közös mosokonyha (tvättstuga), ahol elöre fel kell iratkozni papiron idöpontra mindenkinek. Azutan ki tudja, eppen milyen hepatitises, stb joember utan kerulsz Te sorra.
Tovabba a svedeknel a furdöszoba egy elhanyagolt pont meglepöen nagy-szep lakasokban is, többsegben a furdö egy kis lyuk zuhannyal, ahol kadat talalsz ott nagy kiralysag van. Kulön WC sem divat itt, az is a furdöbe van bezsufolva.

Amikor hazat vettunk, az elsö szempont az volt, hogy van-e benne kadas furdöszoba es mosogepnek hely.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.12.13. 12:51:36

szerintem nem szabad egy kalap alá venni az anyanyelvet ismerőket és a rossz helyesírókat - egyrészt az anyanyelvet ugyebár szóban adja tovább az ember, másrészt a helyesírás függ olyantól, mint például a diszgráfia. Egy "normál" embernek fogalma sincs arról, milyen nehéz egy diszgráfiásnak megkülönböztetni a zöngés és zöngétlen hangokat (járda-járta), ráadásul ezek egy részét a helyesírás-ellenőrző programok sem tudják kiszűrni, mivel mindkét szó értelmes magában. Külön probléma a hosszú és rövid hangok megkülönböztetése - a diszgráfiások általában azt tudják helyesen leírni, amit már megtanultak, nem pedig azt, amit hallanak. Nekik aztán mondhatod, "nem hallod???? Írj füllel!!!"

Ezt a problémát a magyar tanárok többsége sem fogja fel, egyszerűen lustának tartja ezeket a gyerekeket, felnőttként is diszkriminálják őket. Pedig akár még köztársasági elnöki szintre is emelkedhetnek ...

Egyébként pedig ha mindenki helyesen írna, a kommentek száma felére csökkenne - mert ugyebár ha úgy érzed, nem győzhetsz a vitában, köss bele a helyesírásba.

És vannak híres diszgráfiások is, mint például Agatha Christie, aki soha életében nem tanult meg helyesen írni. És ne feledkezzünk meg a nyelvtantanárok réméről, Anatole France íróról sem.

morgasjoga.blog.hu/2013/09/27/az_allamositott_kozneveles_uj_taigetosza

Szelid sunmalac 2013.12.13. 12:51:36

@Warlimont: Tudod te hany ezerszer magyaraztam el kedves korlatolt agyu barataimnak? Akik minden kibaszott blogon meg akarjak mondani nekem, hogy marpedig telepithetem az ekzetes billentyuzetet, akkor is ha kozpontilag szabalyozva van? De hat OK tudjak!

A poszthoz:
Egyebkent en sem ertem, hogy speciel mi a kulonbseg egy IT-s, meg egy mosogato kozt. En a mosogatot tobbre becsulom ha jol csinalja a munkajat, sokkal kemenyebben dolgozik, sokkal kevesebb penzert.

megtűrt semély 2013.12.13. 12:51:36

@Kövérmadár:
De.
Mint már említettem diszgráfiás vagyok, így nem mindig sikerül azt írni, amit akarok.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.12.13 12:37
Magyarország

Szelid sunmalac 2013.12.13. 12:51:36

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Tenyleg erdekel, hogy egy ilyet hogyan forditasz le! Altalabna mire egy szojatekot megprobalsz elmagyarazni, addigra rettento hosszu, reszletes es kinos lesz a magyarazat, de a csattano mindenkepp elveszik. En meg sem szoktam probalni. Mert mit is mondasz? Hogy elirtak egy szot es igy MAJDNEM egy masik szot jelent?

negtürt személy 2013.12.13. 12:51:36

Többször viszont nem volt kedvem nicknevet gyártani.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.12.13 12:38
Magyarország

megtürt személy 2013.12.13. 12:51:36

És még ez hasonlított legjobban a kívántra.

Természetesen ha én is hozzád hasonlóan ékezetek nélkül írnék, nem állna fenn a probléma.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.12.13 12:40
Magyarország

Hüvely Matyi 2013.12.13. 12:51:37

Nekem a helyi TV képújságjában a "Hizok eladok" volt a kedvencem évekig.

JohnHenry 2013.12.13. 12:51:37

már a kilencvenes évek elején (közepén?) lefordították a netikettet magyarra, amiben szvsz elég érthetően elmagyarázták, hogy nincs mindenkinek több órája egy poszt/komment megírásával bíbelődni, ergo lesznek benne hibák, ezt szóvá tenni pedig nem illik.

Mária 2013.12.13. 12:51:37

@Szilvana1:

"És vajon a nyelvtan tanárok felelősségéről miért nem esik szó? "

A nyelvtantanárokra gondltál?

JohnHenry 2013.12.13. 12:51:37

@megtürt személy:
1. megnézem én, hogy pl. egy céges laptopra vállalati privacy mellett te bármilyen programot feltelepítesz, bill.kiosztást variálsz...
2. nem igénytelen, nincs rá lehetősége, tableten/mobilon én se használok ékezeteket, mert _muszáj_ egy bizonyos koreai billentyűzetet használnom, amit viszont csak angolra lehet átállítani.
3. és ettől most jobban érzed magadat? jól megaszontad nekik :-p

megtürt személy 2013.12.13. 12:51:37

OFF
index.hu/bloghu/y-gen/2013/12/12/kabbe_gyikok_en_leleptem_613
Azbej Trisztán májusban azzal haknizta körbe a médiát, hogy egy jól fizető biztos állást hagyott ott Amerikában azért, hogy újra Magyaroroszágon élhessen. Az általa létrehozott Gyere Haza Alapítványt az Emberi Erőforrások Minisztériuma kétmillió forinttal meg is támogatta. Pár hónap elteltével Azbej Trisztán jól fizető, biztos állást kapott Izraelben. Már kint is van.

ON

Emlékszem arra az időre, mikor a HIX-en azért baszogatták az embereket, mert ékezettel írtak, és az akkori netes adat továbbító pontok ezzel nem birkóztak meg, csak valami értelmetlen katyvasz jutott a levlistára.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.12.13 11:44
Magyarország

rumitom 2013.12.13. 12:53:43

@M. Úr: az enyemben is van magyar autocorrect, csak épp angolul sokkal jobban tud a telo. a magyar ragozassal meggyulik a baja :(

M. Péter 2013.12.13. 13:04:50

@Warlimont: Windows alatt az Alt billentyűt lenyomva és numerikus billentyűzeten különböző kódokat bepötyögve lehet ékezetes betűket írni, pl. Alt+0225 = á.

Evain 2013.12.13. 13:08:29

@Warlimont: az kevés. Ez legyen a minimum elvárás egy fürdőszobával és vécével szemben:
d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/ajrVx0q_460s.jpg

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 13:10:57

@JohnHenry:
Tudod, van akinek nem jut mas az elettol ;)

@negtürt személy:
A profilodban barmikor atirhatod...
Copy-paste dolgot ismered?

Segitek, nehogy elgepeles legyen belole megint:
megtűrt személy
Ezt masold be es menni fog, meg neked is... legyunk mar kicsit igenyesebbek, OK? ;)
Vagy diszgrafia helyett probalkozzunk a diszkrecioval, ha nekunk sem megy a dolog... legvegso esetben disznotorral.

@Chang Yai:
Bruhaha-muha! :D

Kover keselyu? Kiralyi elet! :)

A peldadnal maradva, milyen dolog dugas kozben csippenteni? Maximum az elso menet utan be lehet dobni, hogy "... es akkor most ledolgozzuk ezt a kis rucogos hajacskat a pocirol ..." :)

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Basszus, igaz! Akkor disznozsirral ontom le oket! ;)

@DieNanny:
A fohos rakos lesz es ugy dont, hogy speedgyartasbol fog gondoskodni a csaladja jovojerol.
Az elso evad eleg lapos, sok benne az idegesito szereplo. Ha minden reszt atporgetsz, amiben a gyerek vagy barmilyen no van, akkor eleg jo sorozat :)

Evain 2013.12.13. 13:13:57

Igaz, ez ugyan most madár kárára ment, de ritkán látok valakit egy fogyatékosságból ilyen ütős riposztot gyártani:

@megtűrt semély:
@negtürt személy:
@megtürt személy:

Megemeltem virtuális kalapom. :)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.13. 13:15:41

@megtürt személy: Na ja! Én most írtam a Nagykövetségre ékezetekkel, de ezt a külföldön lévő magyar nagykövetségen nem tudják olvasni...El kellett küldenem mellékletként, hogy megértsék. Bár én mindig ékezetekkel írok :-)

Evain 2013.12.13. 13:15:51

@Kövérmadár: dehogydehogy, amire te gondolsz, az a szexrodeó. Csippentesz, aztán indítod az órát, és méred, meddig bírsz fennmaradni. :D

DieNanny CH 2013.12.13. 13:30:51

@Len.Mag:

Ez de jó! Meg is osztom! :-)

Evain 2013.12.13. 13:38:18

Aki meg szereti az autocorrectet, azoknak szeretettel küldöm. Külön figyelmeztetés, olvasása közben tilos inni vagy enni. :P
acidcow.com/pics/53973-funny-autocorrects-25-pics.html

Bebbi 2013.12.13. 13:40:12

@DieNanny: igen, igen, en voltam/vagyok. :-) Mondjuk en ezt leginkabb csak Rama margarinkent hasznalom, de siman el tudom kepzelni, hogy valaki csak Ramakent hivatkozik mindenfele margarinra. Szoval, elfogadva, +1 pont Svajcnak! :-)

2013.12.13. 13:58:08

Ja!!! Hogy Eddie Irorszagban el! Igy mar mindent ertek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 13:59:17

@Evain:
Ne viccelj, csak copy-paste kellett volna ;)
Direkt segitettem is...

Szexrodeo? En sosem lovagolok :)

estella 2013.12.13. 14:10:01

@morgás joga mindenkit megillet: Miből gondolja szinte mindenki, aki itt kommentel, hogy a rettenetes helyesírásnak két oka lehet: vagy diszgráfiás az illető, vagy a "nyelvtannácik" bele akarnak kötni a helyesírásába? Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy a botrányos mértékű igénytelenség, mely egyébként kis magyar életünk gyakorlatilag minden területét behálózza, néhány embernek - pl. nekem is - szúrja a szemét és nagynéha veszi a bátorságot, hogy ezt ki is mondja. Igen, bátorság kell hozzá, mert valamiért ez olyan érzékeny téma, hogy azonnal kötözkodő nyelvtannácinak minősül, akinek nem tetszik, hogy az emberek nagy részének gőze sincs a magyar helyesírásról. És itt nem elütésekről, angol tasztatúráról, diszgráfiáról, hanem egyszerűen pocsék, igénytelen írásról beszélünk. Kérdezi itt valaki, hogy mi lesz attól jobb, ha ezt szóvátesszük? Azaz, minek szóvátenni, ha attól nem lesz jobb senkinek a helyesírása. Ebben igaza is van a kommentelőnek. Viszont akkor ilyen alapon soha semmit nem lenne érdemes szóvátenni, amit ezzel nem tudunk megváltoztatni, nem? Szerintem a helyesírás kifogásolása pont olyan kommentelői jog, mint bármilyen más tárgyú írás, amúgy meg akinek nem inge, nem veszi magára, nem? Kifejezetten élveztem, hogy az itt kommentelt cikkben egyetlen helyesírási és stilisztikai hbát sem találtam, ez olyan ritka, mint a fehér holló. Az elírások senkit sem érdekelnek, az pontosan látszik, ha egy hiba elírás, biztos ebben a kommentben is van ilyen. De ne mondja nekem semmi, hogy a muszály, az egyenlőre, a Magyar, a fen akad (ezt itt írta egy felháborodott kommentelő), az elakarok menni, továbbá a vesszők és a nagybetűk teljesen ötletszerű használata, stb. betűhiba lenne. Sajnos, nem az, hanem kőkemény igénytelenség. Ez zavarta a cikkírót és zavar engem is nagyon régóta, csak ritkán merek megnyilvánulni ezügyben, mert előre tudom, hogy azt fogom kapni, amit majd most kapok.

Reggie 2013.12.13. 14:10:04

"Hogy egy mosogatót miért néznek le az emberek, és egy IT területen dolgozóra miért néznek fel, azt a mai napig nem értem, de ez itt és most nem is lényeges."

Mert mosogatni mindenki tud.

talján sógor 2013.12.13. 14:10:13

Kellemes Zérókomponistának üzenem: "készegész vélemény híjján " c. szösszenetében több hiba is javításra szorul.

@macamuca: Mariann-nal nem helyes, eddig sem volt így, helyette: Mariannal. Családnevekhez a -val, -vel ragot kötőjellel kapcsoljuk (Kiss-sel, Papp-pal), hogy az alapforma világosan kitűnjön, de a keresztneveket egyszerűsítve írjuk (Bernadettel).
Nem okoskodásból, csak elbizonytalanított és utánanéztem. :) Persze most látom, hogy a 93-as kiadásra hivatkozom, úgyhogy lehet, hogy már nem is érvényes, akkor bocs.

megtürt személy 2013.12.13. 14:10:21

Amikor neten kommunikálok, nem látom a másik személyt.
Nem látom, hogy mennyire ápolt, hogy van öltözve, túrja-e az orrát, kövér vagy sovány, hadar vagy raccsol, mosolyog vagy vicsorít, stb.

Az egyetlen, amiből meg tudom ítélni, milyen ember, az íráskép, helyesírás, fogalmazás.
És ha valaki egy virágárus lány szintjén teszi ezeket, nem fogom professzornak gondolni, és fordítva.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.12.13 13:27
Magyarország

megtürt személy 2013.12.13. 14:10:24

@Kövérmadár:
"Tudod, van akinek nem jut mas az elettol ;)"

:DDDDD

Mondja ezt az, aki a boldogságos svéd élete ellenére, szinte már virtuálisan beköltözött a blog.hu-ra.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.12.13 13:20
Magyarország

2013.12.13. 14:10:53

@dodge2:

"szerintem neked nincs barátnőd."

Van. A jobbkeze.

nosuti 2013.12.13. 14:11:49

@bpetya75:

Úgy látom a posztoló is várta az írása mai megjelenését, de ő maga még nem jelent meg. Vagy igen?

elonnan.wordpress.com/2013/12/12/laptop-csere/

ez kifejezetten kedves tőle:
"Talán érdemes lesz figyelni a primitív tömeg megnyilvánulásait."

Szelid sunmalac 2013.12.13. 14:11:57

@Evain: Ez rettento igenytelenul lett megoldva. A tartalyt fedo lapot miert nem lehetett beilleszteni rendesen? Itt egy menonek kinezni akaro ubergiccs WC, aztan tatong rajta egy haromcenti res.

Lencsés István 2013.12.13. 14:12:03

" .... Ha valaki az internet közönsége elé tárja az életét, miért teszi ilyen pocsék helyesírással? .... " .

Ezt pont te mondod aki kötőszóval kezd mondatot , holott úgy nem lehet ? :D Enyhén szólva szarkazmusos . :D

megtürt személy 2013.12.13. 14:12:05

@JohnHenry:
nyilván mindenki céges erőforrást igénybe véve kommentel.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.12.13 13:03
Magyarország

varisztor 2013.12.13. 14:12:16

@ComLo: Frusztrál és nem fusztrál. :)

De! Azt kell megértened, hogy nem az a baja a poszt írójának szerintem, hogy néha-néha van valaki, aki, mondjuk mint te, valamilyen rendellenesség miatt nem képes helyesen írni, hanem azzal, hogy a sok igénytelen ember össze-vissza kopácsol, ahelyett, hogy megtanulna írni. Képesek rá, nem diszgráfiások csak lusták és igénytelenek. Ha elvétve jönne ez a jelenség szembe, nem is írta volna meg a posztját. Még valami. Az érvelést legitimálja a helyesen megfogalmazott, nyelvtanilag hibátlanul kivitelezett közlés. Az ellenkezője elhitelteleníti.

Szelid sunmalac 2013.12.13. 14:12:57

@megtürt személy: Elmagyarazom neked egyszeruen, miert nem stimmel egyik felvetesed sem.
Egy olyan cegnel, ahol nemzetkozi kornyezetben dolgozik tobbtizezer ember mas nemzetkozi cegek szigoruan titkos uzleti informacioval, kozpontilag szabalyozva van mit telepithetsz (ha telepithetsz egyaltalan), es mit valtoztathatsz meg a gepen.
Ha pedig megis telepithetnel, akkor sem azzal fogok foglalkozni, hogy kicserelgessem a billentyuket a billentyuzeten amikor kommentelek, aztan meg vissza, amikor dolgozom. Vagy ragasztgassak kis cetliket az eltero billentyukre?
Meg soha nem volt abbol problema, hogy valaki ne tudta volna elolvasni ekezetek nelkul.

megtürt személy 2013.12.13. 14:13:01

@macamuca:
imádom mikor olyat adnak a számba, amit nem mondtam, és utána cáfolják.
Az általam felsoroltak között nem és, hanem vagy kapcsolat van.
És természetesen a teljesség igénye nélkül volt. Én is tudnék még sok okot felsorolni az ékezettelenségre.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.12.13 12:52
Magyarország

tanato 2013.12.13. 14:13:11

@bpetya75: Időnként finom a stílusa,időnként meg durva.De sok olvasót gyűjtött már be.

Len.Mag 2013.12.13. 14:19:30

@Evain: Ahh, egy hős vagyok. Elolvastam az irodában! Olyan rekeszizmom lett, mint a beton! A titok a helyes légzéstechnika. :)))

Evain 2013.12.13. 14:23:15

@Kövérmadár: ugyan, én is csak utána néztem meg ezt az opciót, hogy írtad, pedig nekem ugye ehhez még értenem is kéne, úgyhogy mesmeg el kell ásnom magam :D

Sosem lovagolsz? Nemáááár. :D

@nosuti:
ez kifejezetten kedves tőle:
"Talán érdemes lesz figyelni a primitív tömeg megnyilvánulásait."

Egggen, erre mondtam, hogy szívesebben beszélgetek egy kellemes modorú, érdekes mondanivalójú, ám kevésbé jó helyesírású emberrel, mint egy helyes nyelvtanságú posztot író, ámde kommentjei eredményeképpen rohamosan romló renoméjú figurával.

Evain 2013.12.13. 14:26:10

@Szelid sunmalac: uramisten, csak nem gondolod, hogy ez bárkinek tetszhet?! :D Pont azért linkeltem be! :P

@Len.Mag: én szóltam előre! :P

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 14:27:30

@talján sógor:

" Mariann-nal nem helyes, eddig sem volt így, helyette: Mariannal."

De igen, idén változott.

Len.Mag 2013.12.13. 14:39:10

@nosuti: Ez az én feltételezésemet látszik alátámasztani: a posztoló igen fiatalka lehet. Senki más nem gondolja komolyan, hogy szélesebb közönséget érdekelhet, hogy ő éppen laptopot cserélt.

De nem értem: etikusnak gondolja, hogy egy másik oldalon szapulja az itteni közönséget? Úgy lett volna tökös, ha ide is belinkeli ő maga.

nosuti 2013.12.13. 14:41:45

@Len.Mag: hát igen, itt legyen nagy legény :)
így csak a szája jár...

Len.Mag 2013.12.13. 14:43:41

@Evain: A-aa! Te csak azt mondtad, tilos enni és inni! ;)) Baj is történhetett volna. :) De a rekeszizmom... mondtam már? :))))

Basszus annyira péntek van!

filemon80 2013.12.13. 14:47:31

Csak a poszthoz, a kommenteket felületesen tudtam olvasni:

A szerzők a saját írásaikat a legritkább esetben tudják hiba nélkül megírni, túlságosan benne vannak a szövegben, túlságosan a tartalomra koncentrálnak. Ezzel nincs feltétlenül baj, ezért vannak a szerkesztők, a korrektorok (már ahol...). A kérdés az, hogy ez egy blog esetében kinek a feladata. A legtöbb blog leközli az írást úgy, ahogy van, legalábbis ami a helyesírást illeti. Egy ilyen forgalmú blognál, mint a Határátkelő, talán erre már lehetne apparátust működtetni, talán már van olyan szinten. (Amúgy engem érdekelne, hogy ki üzemelteti ezt a blogot - én egy harmincas pasira gondolok, bocs, ha ezt már mindenki tudja, csak én nem :).)

Ha már írta valaki a leggyakoribb hibákat, azért az egyelőre/egyenlőre is viszi a pálmát, vagy az, hogy az "XY mint a cég vezetője" és hasonló mondatrészben nem kell vessző a "mint" előtt. Ez olyan becsípődés - "mint" előtt vessző -, amiből nehéz kisokkolni a népeket :)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.12.13. 14:47:35

@talján sógor:
93-as kiadás nincs. 1984-es van. Előtte meg 1957-es.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.12.13. 14:47:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Nem kéne hülyeségeket írni, még mindig az 1984-es helyesírási szabályzat van érvényben,és a Mariannal a helyes.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.12.13. 14:47:41

Amit írsz, az Index összes újságírójára igaz.

GonoszMostoha 2013.12.13. 14:47:50

Mióta számít értéknek magyarhonban, ha valaki helyesen ír az anyanyelvén?
Egy statisztikára kíváncsi lennék: hány magyar anyanyelvű szülő gyötri önmagát és a gyermekét is egy-egy délutáni leckeíráskor, hogy fiam, vedd elő a helyesírási szótárt, ha valamelyik szó leírásában bizonytalan vagy.
Vagy túl magabiztos a csemete (és a szülő is), vagy a francot sem érdekli a téma. Erre ma senki nem fizet, a hazugságra, nagyotmondásra annál inkább.

Nekem egyébként a kedvencem az egyenlőre és az egyelőre szavak használata.

skaven 2013.12.13. 14:47:57

felrakhatnek egy magyar kiosztast a billentyuzetre, de minek, attol meg maga a billenytuzet brit marad.
es lehet hogy holnap epp masik gep elott fogok ulni, ha epp olyan van. de ahogy nezem, a gorog munkatarsak kozul sem hasznal mindenki sajat kiosztast, pedig naluk meg indokoltabb is lenne az eltero abc miatt.

de amugy meg ez legyen a legnagyobb problemaja mindenkinek az eletben.

SzJ1982 2013.12.13. 14:48:00

"Tom", a tudom helyett, "nemtok" a nem tudok helyett, a krónikus w-zés, y-zás, vesszők helytelen használata, ékezetek kihagyása, tulajdonnevek kisbetűvel történő írása, magyartalan mondatszerkesztés... Aki a saját beszédére, írására igénytelen, attól az élet más területén sem lehet, sőt, nem is szabad elvárni többet. Nyelvtannáci lennék? Akinek ez a véleménye, az igénytelen szar...

Evain 2013.12.13. 14:49:18

@Len.Mag: ellenben lehet, hogy feltaláltam az irodában végezhető, profi, kockás hasfalat eredményező edzést?
Levédetem! :P

Latcho Rom 2013.12.13. 14:50:47

Hát igen, vannak zavaro dolgok, otthonrol hozták, nem itteni-ottani dolgok, mint: ez miatt, az miatt, na dehat, mondjuk.

Mondjuk nadehat annyira nem zavarnak hogy ne talaljak bennuk valami kis fényt, okosságot, s ez miatt nem is szurom ki oket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 14:52:21

Engem a helyesírási hibáknál sokkal jobban zavar, amikor egy kommentben keverve használják a magyar és angol szavakat, pláne, ha nem lefordíthatatlan fogalmakról vagy szójátékokról van szó.

Pernilla 2013.12.13. 14:52:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Rettenetes. Így próbáljon helyesen írni az ember, ha a tudta nélkül ilyen változások mennek végbe :-)

2013.12.13. 14:56:00

Mivel itt rengeteg okos es muvelt ember van, elmagyarazna valaki, hogy mi a kulonbseg az egyenlore es az egyelore kozott? Elnezest, most mar tudom, hogy en csak egy igenytelen bunko vagyok.

nosuti 2013.12.13. 14:59:33

@charlieharper: igénytelenekre is van szükség, különben fele ennyi hasznos blogbejegyzés sem születne :)

London2009 2013.12.13. 15:02:25

@charlieharper:
"A két szó alakja hasonló – egy mássalhangzóban térnek el -, de jelentésük különböző. Az egyelőre ’most és még egy ideig, jelenleg még’ jelentésben használatos. Pl. Egyelőre nem veszünk új ruhát.
Az egyenlőre az egyenlő melléknév ragos (-re) alakja, ennek jelentése ’egyenlő részekre’. Pl. Egyenlő darabokra vágtuk fel az almás süteményt." Tessék : )

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 15:03:34

@Pernilla:

Nem gond. Az, hogy az előző szabály szerint írsz, nem gond, senki fogja ezért helytelennek mondani az írásodat.

rezsoatya (törölt) 2013.12.13. 15:04:14

@Kövérmadár: igen, ott vannak (kivéve az ő és ű betűket... tudom, ha azzal szórakozom, hogy átállítom a telefont magyarra, akkor azok is ott vannak! Aztán persze vissza, mert többet használom a készüléket "angolul", mint magyarul!), de az igazi ok amit te is írtál. Most versengjek, hogy ki a lustább? Vagy inkább kényelmesebb? :-P
(most gépen vagyok, itt magyar billentyűzetem van, LÁTOD???!!!) :D

2013.12.13. 15:05:58

@London2009: koszonom

-----------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy nem visszatartott, nem cenzúrázott (aka nem ellenőrzött) hozzászólás, íródott egy igenytelen bukotol

2013.12.13. 15:08:41

Ez valami konkret posztra jott valaszul? Volt itt valami brutal helyesirassal megjelent iras amirol en lemaradtam es ezt kiprovokalta vagymivan? :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.13. 15:12:18

@Szelid sunmalac: gondolom lefordítja, hogy mit akartak kiírni, meg azt is hogy mi lett helyette. Abból már átjön.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 15:12:32

@Trackers: "Nagyon rossz a megközelítés.

Hála az internetnek az az idő elmúlt, amikor csak és kizárólag a könyveket, újságokat szerkesztő, írástudó elit írásait olvashatjuk.

Az átlagembernek pedig, szerintem régebben még rosszabb volt a helyesírása.
Hisz nem is írtak semmit.
Akár egész életükben iskola után.

Most pedig írnak. Hozzászólásokat, blogokat.

Ami nemcsak azért üdvözölendő, mert gyakorolják a helyesírást, az írás puszta művelésével, hanem azért mert kiadják magukból azt, ami ki akar jönni.

Mi pedig gazdagabbak lehetünk egy véleménnyel, egy gondolattal. "

Szerintem te megfogtad a lényeget. Így van.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.13. 15:13:58

@33621: innentől minden bevándorló süketnéma lesz :)

@zöldeketbeszélek: ez igaz, egyúttal soha nem terjedtek még olyan gyorsan akkora kreténségek mint most (ld mindenféle összeesküvéselméletek, kamu rágyógyszerek)

Pernilla 2013.12.13. 15:22:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Én általában törekszem a helyesírásra, de van egy-két új szabály, amitől a falra mászom, és következetesen a régi formában használom, mert nekem az úgy tetszik, ezzel se lesz másként :-) De ezt a "saját szabályrendszert" inkább a német nyelvben alkalmazom, még nem szóltak meg érte :D

megtürt személy 2013.12.13. 15:36:13

@charlieharper:
"Mivel itt rengeteg okos es muvelt ember van, elmagyarazna valaki, hogy mi a kulonbseg az egyenlore es az egyelore kozott? Elnezest, most mar tudom, hogy en csak egy igenytelen bunko vagyok. "

Egyenlőre a sorozatgyilkos szeletel fel, hogy beférj a bőröndökbe. Egyelőre ennyi, majd később folytatom.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.12.13 15:22
Magyarország

megtürt személy 2013.12.13. 15:36:22

@Szelid sunmalac:
"Ha pedig megis telepithetnel, akkor sem azzal fogok foglalkozni, hogy kicserelgessem a billentyuket a billentyuzeten amikor kommentelek, aztan meg vissza, amikor dolgozom. Vagy ragasztgassak kis cetliket az eltero billentyukre?"

Ne bassz már, ki az aki két hét billentyűzet használat után keresgeti a betűket, és nem ösztönösen teszi az ujjait a megfelelő helyre?

Sokáig nem volt magyar nyelvi kiosztású billentyűzet, ennek ellenére tudtunk ékezetesen írni.

Nyilván sok cégnél megszabják mit telepíthetsz a gépedre, de ne mondd már azt nekem, hogy itt mindenki céges gépről ír éjjel-nappal.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.12.13 15:14
Magyarország

talján sógor 2013.12.13. 15:36:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ugyan macamucának írt kommentemben jeleztem, hogy az én "A magyar helyesírás szabályai" c. kötetem 1993-as kiadású, most utánanéztem a neten is a személynevek helyesírásának (forrás: helyesírás.mta.hu):

"163. c) Ha a családnév mássalhangzót jelölő kettőzött betűvel végződik, a -val, -vel (és néha a -vá, -vé) rag megfelelő alakját kötőjellel kapcsoljuk hozzá, hogy az alapforma világosan kitűnjön: Kiss-sel, Makk-kal, Papp-pal, Széll-lel stb. (Vö. 94.) – Egyszerűsítve írjuk viszont a keresztneveket: Bernadettel, Marcellal v. Marcellel, Mariannal stb."

valamint:

"94. A toldalékolás következtében egymás mellé kerülő három azonos mássalhangzót jelölő betűt kettőzöttre egyszerűsítjük: orra (= orr + ra); fedd meg (= fedd + d meg), tollal (= toll + lal), vádlottól (= vádlott + tól), füttyel (= fütty + tyel), könnyé (= könny + nyé), nagyobban (= nagyobb + ban), hallak (= hall + lak); Bernadettől (Bernadett + től), Mariannal (Mariann + nal); stb."

:)

GonoszMostoha 2013.12.13. 15:36:35

@charlieharper:
Miért lennél igénytelen bunkó? legalább kíváncsi vagy rá, ez már önmagában kizárja az állításodat.

Egyelőre= most még, jelenleg a jelentése. Pl. Egyelőre jól áll a focicsapat a meccsen.

Egyenlőre=az egyenlő melléknév ragos alakja, jelentése: egyforma, megegyező (részek)
Pl. Mindkét csapat egyenlőre áll.

Nadiposzi (törölt) 2013.12.13. 15:36:44

Azért aranyos, hogy az igénytelenséget, helyesírási hibákat pellengérre állító poszt is tartalmaz egy visszatérő, tehát nem véletlen hibát. A kötőjelekkel kiemelt mondatrészek után nem rakunk vesszőt, olyan nincs.
Értem én hogy nagy az arc, csak növeszteni is kéne mögé valamit, öcsém.

mildi 2013.12.13. 15:36:59

na, drága posztoló, lenéztél szellemi magasságodról, és beleszédültél?
1. helyesen írni nehéz. örülj, hogy neked megy, de ettől nem vagy sem jobb, sem különb annál, akinek nem. hiába hiszed magadról, hogy igen.
2. a magyar nyelv bonyolult :) kapaszkodj meg, sőt ülj le: a többi is az.
3. faszt törődsz a másik helyesírásával egyáltalán? (jó, tudom, hizlalja a májad, ha látod, a másik milyen "igénytelen")
értetted, mit akart a másik mondani? igen. akkor meg? (vagy élőbeszédben is beszólsz a másiknak, mert mondjuk suksüköl?)
ha már az érthetőség rovására megy, mert nulla központozás, vagy egyeztetés, az tényleg kurvára idegesítő. akkor szólok: ennek szaladj neki még egyszer, kösz. de addig? ugyanmá'...
4. és most lehet kijavítani az én hibáimat. kinek mire áll fel...
:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.13. 15:45:19

@megtürt személy:
Nem valaszoltal arra, hogy minek feltunoskodsz, ha neked sem megy a helyesiras? ;)

Len.Mag 2013.12.13. 15:54:45

@jóeznekem?: Oh, ezt nekem mindig újra kell gugliznom, mert egyszer levezették nekem ugyanezzel a logikával, csak fordítva (!), és mivel mindkettő rögzült, sosem tudom eldönteni, hogy melyik a helyes :)

DieNanny CH 2013.12.13. 15:59:07

@Nadiposzi:

Jól értelmezem amit kifogásolsz?
Pl: " Azt viszont valamiért senki nem teszi szóvá – vagy csak nagyon kevesen –, hogy a történeteket megíró emberek többsége nemhogy idegen nyelven, de még a saját anyanyelvén sem tud helyesen írni, beszélni."
Mert akkor kell vessző, hogyha a mondatrész nélkül olvasnád a mondatot, és oda szükséges lenne. Ebben az esetben pl: " ... szóvá ( ... ), hogy a..." A 'hogy' előtt ebben az esetben kell vessző.

Latcho Rom 2013.12.13. 16:01:55

@Kövérmadár: Tsak szabatosan, szépen ekézzétek egymást swerige fatbird, nagyon figyelnek bennunket a karakoszercsegi bus magyarok :-)

délioldal 2013.12.13. 16:09:38

@Lencsés István: Akkor ez tény, ugye? A tények pedig általában le vannak írva könyvekben, azokkal foglalkozó oldalakon szakemberek által, ugye? Megtennéd, hogy elárulod nekünk, hol találjuk ezt a szabályt? Szerintem meg kell, hogy legyen az valahol. Mutasd meg nekünk, hogy a tényeid nem csak a fejedben léteznek és nem a hangok mondják amiket hallasz. Gyerünk, István! Bizonyítsd be, hogy igazad van! Menni fog a bizonyítás? Vagy jössz megint a hülye szövegeddel? Hajrá!

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2013.12.13. 16:09:38

"Ha ugyanez az ember nem tud leírni helyesen egy szót, vagy éppen összefüggéstelen mondatokat tesz közzé valamelyik internetes felületen, az a mai beteg társadalom szemében elfogadott. Miért?"

Mert ők sem tudják, hogy hogyan kellene azt helyesen írni.
Ettől csak még jobban nő a mindennapok terhei alatt egyre nagyobbra duzzadó kisebbségi komplexusuk, majd végül a frusztrációjukat támadásban vezetik le.

Mellesleg nem csak az általános iskolából nem kellene őket kieengedni, de szavazójogot sem lenne szabad nekik adni.

Shopping 2013.12.13. 16:09:38

Önmagáról állít ki szegénységi bizonyítványt, az aki nem tanul meg helyesen írni.

Azt, hogy mikor volt a nándorfehérvári csata, el lehet felejteni.
De azt hogy miként kell valamit helyesen leírni, kötelező tudni.
Ha nem megy, egy szinten vagy a 4 általánost végzett cigányokkal.
Értelmileg, igényességben egyaránt.
Tudom fáj, de ez van...

talján sógor 2013.12.13. 16:09:38

@Mr. Közbiztonság Szilárd: "93-as kiadás nincs. 1984-es van. Előtte meg 1957-es."
Hát, én akkor is ezt látom az én példányomon: Akadémiai Kiadó, Budapest, 1993. De ha te jobban tudod...

@Nadiposzi: bocs, de neked is szeretnék linkelni egy részletet a helyesírás.mta oldalról (xn--helyesrs-fza2j.mta.hu/helyesiras/default/akh#F12_4_0_1):

"252. Ha a közbevetett szó, szókapcsolat vagy tagmondat írásjelnél ékelődik a mondatba, az írásjelet a közbevetés után, vagyis a közbevetett részt körülfogó gondolatjelpár vagy zárójelpár második tagja után ki kell tenni: Műszaki egyetemen szerzett diplomát – vegyészmérnökit –, de író lett. (...)"

:)

eddie1977 2013.12.13. 16:09:49

Sziasztok!

Az egész posztban egyetlen egyszer sem hangzik el az ékezetek nélküli írás, tehát kár is ebbe az irányba elvinni a mondanivalót.

Hogy miért okozhat gondot a helyesírás hiánya a szövegértésnél? Ha valaki nem tudja a vesszőket helyesen használni, ami pedig megváltoztathatja a tartalmat, akkor az hogyan lesz képes felismerni, ha esetleg egy szerződés – talán nem véletlenül – rossz vesszőhasználattal íródik?

Azt, hogy ez nem csak magyarországi probléma, én is pontosan tudom. Ez a blog azonban általában magyarokról szól, magyarokhoz szól, így kézenfekvő volt, hogy a magyar emberek helyesírását említettem, és nem az írekét.

Amennyiben valaki megpróbálja ezt a problémát – amely kétségkívül az oktatás színvonalát is jellemzi – elkenni azzal, hogy máshol sem jobb a helyzet, az pusztán elhárítja magától a felelősséget.
Pontosan ezért kezdtem azzal, hogy ez a poszt elsősorban az emberek belső igénytelenségéről szól.

Mindenkinek szép napot kívánok!

Eddie

eddie1977 2013.12.13. 16:09:49

@Nadiposzi:

"Ha a közbevetett szó, szókapcsolat vagy tagmondat írásjelnél ékelődik a mondatba, az írásjelet a közbevetés után, vagyis a közbevetett részt körülfogó gondolatjelpár vagy zárójelpár második tagja után ki kell tenni: Műszaki egyetemen szerzett diplomát – vegyészmérnökit –, de író lett. Felvették a jelentkezők nagyobb részét (45 fiút és lányt), s csak néhány alkalmatlant kellett elutasítani. Sok megszokott holmiját becsomagolta, hogy minél kényelmesebben érezze magát – ez mindig fontos volt neki –; csak még a magnója hiányzott, amit javíttatni vitt. Egy gondolat bántotta (és nem tudott megszabadulni tőle): hogy ő is felelős a hiányért. Stb."

Az én arcom nem véletlenül nagy!

Ginix 2013.12.13. 16:17:31

@macamuca: keresztneveknél egyszerűsítve volt eddig. mariannal. na nem mintha most már nagyon számítana:)

TilosazA (UK) 2013.12.13. 16:23:36

@Evain: :D Nem kapok levegőt a röhögéstől... :DD

2013.12.13. 16:25:23

@zöldeketbeszélek:

A minap némi neműleg kikeltem itt magamból ezzel kapcsolatban.
Nincs azzal gondom, ha valaki külföldön él, hosszú évek óta, és keveri a magyar szavakat a befogadó ország szavaival.
Itt a blogon viszont szerintem nem erről van szó. Vannak akik ügy gondolják, ez vagány dolog. Nem az. Ez egy magyar blog. Függetlenül attól, hogy a posztolók, kommentelők egy része már egy ideje külföldön él. Aki el akarja felejteni ezt az országot, komolyan, az nincs itt. Aki itt van, az meg beszéljen magyarul.

Lehet helyesírási hibákat véteni. Főleg, ha nem magyar a billentyűzet. Ezt meg lehet érteni. Én azonban úgy gondolom, ha valaki nem igényes arra, hogy mondandója érthető formában jelen meg, attól azt sem lehet elvárni, hogy az élet egyéb területén igényes legyen.
Számomra nem indok az, hogy ilyen világot élünk, hogy az időpénz, stb.
Az igényesség önmagunkkal, és másokkal szemben, vagy van, vagy nincs.
Ha nincs, az baj.

Evain 2013.12.13. 16:28:09

@eddie1977: Értem. Szerinted teljesen reális elvárás egy magánember által üzemeltetett blogon, hogy kizárólag olyan posztokat tegyen közzé, ami minimum nívós újságírói színvonalon íródott.

Összevetve azzal, hogy a saját blogodon nevezett blog országfelelőseit ekézed név szerint.

Nem azzal van gond, hogy egy valós jelenséget ekézel, hanem azzal, hogy túlzott elvárásaid vannak egy magánbloggal szemben.
Arról nem is beszélve, hogy nevezett blogger még külön át is nézi az anyagot, mielőtt kitenné.

Esetleg azt kellene feltételeznünk, fentiektől eltekintve, hogy pusztán jószándék vezérel, és a blog minőségének javulását várod?

Mi is a célod valójában?

2013.12.13. 16:35:00

@az igazi Trebitsch: szerintem mellelottel. Sokan vannak a kommentelok kozott, akik 15+, 20+, 30+ eve vannak tobb ezer kilometerre Magyarorszagtol (nyilvan nem Madarrol beszelek). Vegre van egy blog, ahol magyarul tudunk gyakorolni es hasonszoru emberekkel. Pontosan tudom, hogy nem jo a magyar irasom, de orulok, hogy vegre tudom naponta hasznalni es nem csak a gyerekekkel, akik tolem veszik at a hibajakat magyarbol.
Ha ennyi idot lehuztal a magyar nyelv hasznalata nelkul, becsuszik egy-egy idegen szo, mert jobban kifejezi, amit gondolsz es ez vesz korbe minden nap.

eddie1977 2013.12.13. 16:37:58

@Evain:
Az én esetemben mindig a stílust kifogásolják az emberek, noha a szándékom alapvetően jó.
Számos bloggernek jeleztem már hozzászólásban és magánlevélben egyaránt a problémás részeket [és ezek tényleg alapvető hibák voltak, tehát nem irodalmi versenyről beszélek], de ezek az emberek nagyjából azzal hárították el a kifogásomat, hogy mi közöm van hozzá. Igazuk van, semmi.
Viszont ugyanazzal az energiával, amit arra szántak, hogy az én kritikám alól kibújjanak, akár a szöveget is átjavíthatták volna. Nem azért, mert én azt mondtam, hanem azért, hogy az tényleg kinézzen valahogy.

Ez az egész történet nem rólam szól, és még csak nem is a céljaimról, hanem az emberek egyre mélyebbre süllyedő igénytelenségéről.

Latcho Rom 2013.12.13. 16:46:56

Arrol is szeretnek egy posztot olvasni ahogy kis hazankban kitekernek egyes angol, germán szavakat-kifejezeseket, filmcimeket...etc.

Az abszolut rettenet szamomra a proJekt, szo Jével. Mire jo ez?

Evain 2013.12.13. 16:48:17

@eddie1977: Ezzel csak egy gond van. Ha megnézed, az ide írogató kommentelők igen jó része helyesen és igényesen ír. A posztok megjelenés előtt ellenőrzésen esnek át.

Ergo hiába jogos a felvetésed, kábé úgy néz ki, mintha bemennél egy normálisabb étterembe, és a bent ülőknek elkezded ecsetelni, hogy a környékbeli kifőzdék mennyire silányak.

Hiába lesz igazad, a társaság egy része bólogatni fog, mert már ettek ott, egy részük ellenkezni fog, merthogy a konyha attól még jó, a maradék pedig kikel magából, hogy ha nem tetszik, minek mész oda. Változni meg pont semmi nem fog.

A hitelességeden meg tényleg nem fog segíteni, ha máshol meg az itt ebédelgető és néha főzögető vendégeket kezded a szomszéd sarkon szidalmazni.

TilosazA (UK) 2013.12.13. 16:49:09

@Evain: Jaj, ez a nevetés nagyon kellett már. :)) Köszi szépen.
A poszthoz meg: csodálkozom rajtatok, délután 5 van (Magyarországon), és még mindig nem offoltok... vagy csak nagyon keveset. Mi van veletek, embeeer?

2013.12.13. 16:51:15

@charlieharper:

Nem rólad van szó. Akiről szó van az szerintem képben van.
Ismétlem, nincs azzal gond, ha keveritek a magyar szavakat az angollal, vagy más nyelv szavaival. Ez természetes. Az már kevésbé elfogadható, ha valaki úgy ír kommentet, vagy főleg posztot, hogy nem veszi magának a fáradságot arra, kijavítsa helyesírási hibáit. Én sem a helyesírási kéziszótárt szoktam lapozni, ha valamiben nem vagyok biztos, hanem beírom a "gugliba" a szót, bízva abba, hogy ott helyesen jelenik meg.

Nem ékezet, vagy elütési hibákról beszélek. Az igényességről. Arról, hogy van véleményem, amit kinyilvánítok, és megtisztelem az azt elolvasókat, hogy érthető, világos, kifejező legyen.

Ha tényleg úgy gondolod, ez a blog segít benneteket, évek, évtizedek óta külföldön élő magyarokat abban, hogy gyakoroljátok az anyanyelvet, az számomra megtiszteltetés.
De ehhez szerintem az kell, hogy mindenki törekedjen arra, apróbb hibáktól eltekintve helyesen használja a nyelvet.

Evain 2013.12.13. 16:52:11

@shakti_rom: Nem kell ehhez poszt, csak nézd meg akármelyik magyarított Windows programot. Szörnyűűűűű. :)

Evain 2013.12.13. 16:55:00

@az igazi Trebitsch: Így én is szoktam guglizni, nem szégyellem. :)

Viszont erre nem tudom megállni, hogy ne adjak egy linket. :)
global3.memecdn.com/wtf-germany_fb_257101.jpg

VHB 2013.12.13. 16:55:13

@eddie1977: Ha mindenki megfogadná a tanácsaidat, és a poszterek/poszterinák, valamint a kommentelők szépen és helyesen írnának, akkor ez jelentené számodra az ideális világot?
Ebben érzenéd kényelmesen magad? Ide mutat a jószándékod?

Nem válaszoltál az első kérdésemre: van akváriumod? :P

Latcho Rom 2013.12.13. 16:55:43

@Evain: Nem lattam meg olyat, halistennek :-)

Evain 2013.12.13. 16:56:51

@shakti_rom: Uramisten, meg ne nézz akkor egyet sem, mert éveket fog elvenni az életedből! ÉVEKET!

Len.Mag 2013.12.13. 17:01:48

@eddie1977: Tudod, ha nem Rólad szólna, akkor nem foglalkoznál ilyen szinten másokkal, mások hibáival. Ugyanis nem zavarna.

Mindenesetre javaslom, hogy olvasd el a többi hozzászólást is. A sok offolás (nem tudom használhatok-e ilyen átvett szót, elnézést) és a vehemens vélemények között megbújik egy-két megszívlelendő gondolat is.

Kritikus emberek sokszor takaróznak azzal, hogy de hát ők jót akarnak, Uram bocsá' csak segítenek. A jó szándék azonban kevés. Fel tudod mérni,, hogy a viselkedésed, a szavaid, vagy a stílusod milyen hatással vannak a többi emberre?

Tudod, az a jó ebben a blogban, és az itteni közösségben, hogy a beszélgetés, a hozzászólások tele vannak kedves, összekacsintó, csipkelődő megjegyzéssel. Egyiket másikat csak az érti, aki már egy ideje hűséges olvasó. Akik ide járnak, érdeklődnek egymás iránt és ismeretlenül is ismerik egymást valamennyire, tudnak egymás életéről, érdeklődéséről.
Én amondó vagyok, hogy inkább olvasok ezer hibáktól hemzsegő, de emberséges és tiszteletteljes hozzászólást, mint egyet, ami tökéletes, ám szívtelenül és feleslegesen igénytelennek nevez sokakat.

Len.Mag 2013.12.13. 17:03:58

@Len.Mag: Most látom, hogy duplán tettem ki egy vesszőt, ettől nyilván teljesen hiteltelen lett mindaz, amit leírtam! :D

2013.12.13. 17:05:26

@Evain:

Nem igazán jellemző rám a kertelés. Akiről beszélek, az @shakti_rom: . Nem formálok jogot magamnak arra, hogy ítélkezzek fölötte. Nemes egyszerűséggel, csak nem szimpatikus.
Főleg az nem, hogy egy négyszavas mondatban keveri az angol, és a magyar szavakat. Arról már nem beszélve, hogy nem igazán értem az esetek többségében, miről beszél. Pedig értem az amúgy értelmezhetetlen magyar jogot. Ez úgy látszik, annál bonyolultabb.
Lehet, bennem van a hiba.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 17:08:23

igényességről: namost én egész nap kurva igényesen azon lavírozok, hogy szép és helyes angolsággal, de a gyengébben beszélő gyerekek számára is érthető szerkezetekkel és szókinccsel adjam elő Martin Luther King munkásságát, a 3 kismalac és a farkas átiratát, vagy a nagy fehér cápa leírásán keresztül az ok-okozati összefüggéseket nem irodalmi művekben. aki ilyesmit napi 4+ órában csinál, az tudja, hogy iszonyú mentális energia megy el rá, és mosott szar lesz belőled a végére - illetve belőlem jobban, mintha csak úgy simán beszélhetnék angolul, ahogy nekem puffan. a beszéd után még ülhetek le normális angolsággal megcsinálni a papírmunkát is, mert tudod, ha az anyanyelvű ír valamit rosszul, akkor az csak egy melléütés, ha én, akkor hülye vagyok (szerencsére nem, de ettől a kényszerképzettől nehéz szabadulni).
magyarul meg csak itt írok, és évente kétszer beszélek mondjuk 3-4 órát az elmúlt 4 évben (előtte kicsit többet).
akar a vasorrú bába retkeslábú öreganyja igényes lenni és minden szót hat és félszer megfontolni,mikor egyszer végre itt vagyok.
és gondolom, ezzel ugyanígy van mindenki, aki napközben szavakkal (is) dolgozik, akinek nagyon oda kell figyelnie, mit és hogyan ír le.

Latcho Rom 2013.12.13. 17:09:05

@Evain: I'm an old fucker, no time to lose :-))

Lefogadom hogy ez az Eddie gyerek is ProJektezik az ir kollegak nem kis mulatságára :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 17:09:15

@Zka: Hát bizony (háttal nem kezdünk mondatot :))?) ez benne van a pakliban. Volt az ekhós szekérrel vidékről vidékre járó kuruzsló a csodaelixírjével, ami a szemölcstől az impotenciáig mindent gyógyított, később ugyanezek a hölgylapok hasábjain hirdettek, most meg itt a világháló...

Latcho Rom 2013.12.13. 17:10:10

@az igazi Trebitsch: Szurj ki koma, oszt jonagyot :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 17:11:19

@az igazi Trebitsch: Örülök, hogy nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 17:12:53

@Chang Yai: A hasadtpatájú kormos öregördögnek legyél te igényes :)))!

eddie1977 2013.12.13. 17:18:32

@Len.Mag:
És még csak nem is a hozzászólásokról szólt ez a poszt, de ferdítésben te is nagyon penge vagy.

2013.12.13. 17:18:56

@shakti_rom:

Én sacc/kb 50 éve bízom az intuiciómban. Koma. Tehát nem szűrlek ki. Se Téged, se mást.
Főleg, mióta láttam a fizimiskád. Jó fej vagy így első ránézésre.
Csak ne akarj ennyire laza lenne. Nagypapa vagy, oszt jónapot!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 17:19:43

@eddie1977: "Az én arcom nem véletlenül nagy! "

Rosszul emlékszem, hogy azok az emberek, akik valamiben tényleg kiemelkedően jók voltak, nem a nagy arcukról híresültek el? Amellett, ha a remek helyesírás már elég hozzá, hogy valaki büszkén hirdesse magáról, hogy megérdemelten növesztett asztallapnyi arcot, az elég szánalmas dolog számomra.

eddie1977 2013.12.13. 17:22:16

@VHB:
Az én kényelmem érdektelen, de hadd kérdezzek vissza!
Szerinted az az ideális világ, ahol az emberek képtelenek a saját anyanyelvüket helyesen használni?

Hogy van-e akváriumom? Nem hiszem, hogy ez a szakállas vicc rámutatna bármire is, kivéve akkor, ha primitív módon csak kötekedni akarsz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 17:23:11

@zöldeketbeszélek: á, mióta kiderült, hogy nem sminkelek meg magassarkúzok, azóta az igényesség területén labdába se rúghatok. már amennyiben magassarkúban amúgy praktikus ötlet focizni. szóval semmi vesztenivalóm nem volt :-)
ma volt a legjobb szülőnk. mondom, hogy a szülők rosszabbak, mint a kölykök. a gyereknek a jobb keze béna, nem tudja használni, bal kézzel ír meg eszik (pálcikával tésztát), meg bal kézzel behúz akárkinek. de otthon előadja a bambaszemű őzikét, és az anyukája eteti meg segít neki vécére menni, és nem érti, kurvára nem érti, hogy miért nem kéne, nagyon nem.... mert a gyerek semmit nem hajlandó magától megcsinálni az iskolában, csak eszik, meg lemásolja, amit az ember ír. ja meg ő az, aki nem ismer olyan szavakat, hogy fuck you, és mi mind hazudunk, ha mégis ezt állítjuk róla. esküszöm hétfőn magyarul fogok írni a táblára, előtte beavatom a többit és kuss lesz. és ez a nő ott zokog nekem félórát, a tolmácsoló kolléga lekési az iskolabuszt, az én idegeimnek meg annyi. legyen az az igényesség, hogy nem vágtam hozzá semmit.

Len.Mag 2013.12.13. 17:25:39

@zöldeketbeszélek: Hagyd el! Még egy kötőjelet is kihagytam! :D
@eddie1977: Kb. 15 bekezdés után (ezt mobilon olvasva nehéz megállapítani) általánosítva kijelented, hogy aki nem képes helyesen írni, az más dolgokban sem tekinthető felelősnek...

2013.12.13. 17:28:07

@shakti_rom:

Itthonról. Vagy mondjam úgy, Magyarország?

Latcho Rom 2013.12.13. 17:30:14

Honnan? pest, vidék, aggteleki cseppkobarlang?

Azt teljesen vilagos volt eddig is hogy MO-rol bámulod a "szabad világot" :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 17:32:02

@Chang Yai: Atyaég, neked aztán kijut a jóból! Én szívesen tanítanék, de kizárólag felnőtteket. Azoknak már lehet mondani, hogy nem kötelező iskolába járni...A szülőkkel meg általában már nincs semmi probléma :).

eddie1977 2013.12.13. 17:32:12

@Len.Mag:
„Ereggy a dolgodra!” – ez egy művezető által firkált levélben volt olvasható.
Te szívesen dolgoznál egy ilyen főnöknek?

Len.Mag 2013.12.13. 17:38:12

@eddie1977: Nem a helyesírásával, hanem a hangvétellel lenne bajom.

GonoszMostoha 2013.12.13. 17:39:37

@Len.Mag: :))))
Kíváncsi vagyok, ki vezette ezt le neked fordítva.
Próbáld meg a ragozatlan melléknevet megjegyezni:
egyenlő=matematikai azonosság
egyelőre=időre vonatkozó

megtürt személy 2013.12.13. 17:39:38

@Kövérmadár:
"Nem valaszoltal arra, hogy minek feltunoskodsz,"
?????
"ha neked sem megy a helyesiras? ;) "
Mert én legalább próbálkozom.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.12.13 16:14
Magyarország

Lencsés István 2013.12.13. 17:39:38

@délioldal: Igen az . Le is van írva könyvben , csak te azokat nem olvastad el . A link nem tény . A szabály benne van könyvben ( Másodszorra írom .... ) A tény nem csak a fejemben létezik , itt van leírva , általam IS . A tényt nem kell bizonyítani . Az általam leírt betűk mindegyike tény , nem hülye szöveg .

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.12.13. 17:39:38

@talján sógor:
Amiről te beszélsz, az lenyomat (újranyomás), nem kiadás. Nézd meg jobban, benne van a szennycímlapon (a borító utáni első oldalt nevezik így).
A kiadás a szabályzat esetében azt jelenti, hanyadik változat. Jelenleg a 11. kiadás van érvényben, az 1984-es.
Előtte a 10. kiadás 1957-es volt, és most dolgoznak a 12. kiadáson, ami egy elég elbaszott változat lesz a hírek szerint, mert minden idiótát odaengenek, úgy látszik.

VHB 2013.12.13. 17:41:32

@eddie1977: Szerintem az az ideális világ, ahol a helyén kezeljük a dolgokat.

"A rock and roll hamis, többnyire kretének éneklik, írják és játszák."
Frank Sinatra

A szakállása vicc arra mutatna rá, hogy egy adott jellemzőt vizsgálva és abból messzemenő következtetést levonva, nem feltétlenül leszel közelebb az igazsághoz.

Szar helyesírás -> igénytelenség
Akvárium nincs -> buzi

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.13. 17:42:21

"Hogy egy mosogatót miért néznek le az emberek, és egy IT területen dolgozóra miért néznek fel, azt a mai napig nem értem, de ez itt és most nem is lényeges."

Pedig egyszeru. Mosogatni mindenki tud es azt meg tanulni sem kell, mig egy jo IT-s raaldozott az eletebeol 3-5-akarhany evet a tanulasra es azota is csak gyujti a tapasztalatokat.

Mi, AKA a tarsadalom, azert nezunk fel az IT-sra es a mernokre meg az orvosra, mert ha kiesnek a helyukrol akkor azt adott esetben nagyon nehez lehet potolni. Kevesen vannak es ami keves az ertekes.

A mosogatos melo nem ilyen, mert mosogatni mindenki tud.

Ha kiesik egy mosogato, akkor be tudok allni a helyere tanyert pucolni, viszont ha ha kiesik mondjuk egy halozatfejleszto a T-Mobile-tol, akkor engem hiaba tesznek oda, fogalmam sem lesz a dolgokrol... es akkor azt meg nem is hoztam fel hogy a tarsadalom szempontjabol melyik munkanak mennyi a haszna...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 17:42:41

@zöldeketbeszélek: nekem a felnőttek jönnek be a legkevésbé, addigra már vagy hullafáradtak, vagy szarnak bele, vagy mittomén elmentek a tanszékvezetőhöz kavarni és hazudozni a beadandóikról. neeeem. a gyerekeknél azért még jó eséllyel el lehet valahogy jutni az agyukig. pl a negyedikesejk imádnak énekelni, vagy odavoltak a Charlie and the chocolate factory-ért. a felnőttek már nem lelkesednek semmiért :-/

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.13. 17:48:18

"Az egyik leggyakoribb ilyen, hogy a poszt írója nem irodalmi versenyre szánja a művét, de erre csak azt tudom mondani: megfelelő helyesírási tudás nélkül az általános iskolát sem volna szabad elhagyni, nemhogy Magyarországot.

Amennyiben valaki nem tud két számot összeadni, vagy azokat kivonni egymásból, nem tud százalékot számolni, vagy megszorozni hatot öttel, arra rögtön felkapják az emberek a fejüket.

Ha ugyanez az ember nem tud leírni helyesen egy szót, vagy éppen összefüggéstelen mondatokat tesz közzé valamelyik internetes felületen, az a mai beteg társadalom szemében elfogadott. Miért?"

Pedig ez is marha egyszeru. Vannak emberek, akik tok jok nyelvtanbol meg minden human dologbol, de cserebe egy masodfoku egyenletet nem tudnak megoldani.
Meg vannak peldaul olyan emberek is, akiknek nagyon gaz a nyelvtanjuk, de a sajat teruletukon tokeletesen elvannak. Nem a nyelvtanrol szol a szakmajuk.

Neked nyilvan fontos a nyelvtan meg ilyen cuki nyelvtannaci vagy, igy te nem engednel ki embereket az iskolabol megfelelo nyelvtan nelkul.

En meg muszakis vagyok es attol kaparom a falat hogy az emberek nagy resze meg azt sem tudja hogy mi a tokom az az ejszakai aram vagy hogy a tavfuteses radiatorban forro viz van es nem gaz, ergo neha legmentesiteni kell a rendszert.

En is mondhatnam hogy hogy lehet ilyen alapveto fizikai ismeretek nelkul kiengedni az embereket az iskolabol (es talan jogos is lenne), de nem teszem mert tudom hogy nem vagyunk egyformak. Es tisztaban vagyok vele hogy egy titkarno ezen ismeretek nelkul is elhet peldaul teljes erteku boldog eletet.

Nem vagyunk egyformak.

No offense, de szerintem semmi ertelme nem volt ennek a posztnak...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 17:49:06

@Chang Yai: Én olyan felnőttoktatásra gondoltam, ahol egy speciális dolgot (pld. biokertészkedés) tanulnak lelkes és kitartó felnőttek ;).

Len.Mag 2013.12.13. 17:51:45

@Don Kartasch: Hát igen, csak az ember nem egyenlő a munkaerőpiaci értékével. Az csak egy összetevő.

eddie1977 2013.12.13. 17:52:07

@Don Kartasch:
Az én szememben pedig mind a kettő EMBER.

Nem a társadalmi pozíciójuk alapján ítélem meg őket, hanem az emberi értékeik szerint. Egy mosogató is lehet felelősségteljes anya vagy feleség, ugyanakkor egy informatikai szakember is lehet modortalan tuskó.

2013.12.13. 17:54:50

@shakti_rom:

Ez lenne a szabad világ?

www.hir24.hu/sotet-oldal/2013/12/13/hatrabilincselt-kezzel-lotte-fejen-magat-a-rendorautoban/

444.hu/2013/12/13/matol-100-kerdeses-teszttel-vizsgaztatjak-az-angliai-vendegmunkasokat/

Tudod több ezer kilométer távolságból nem csak a hitgyülis ATV-ből kellene megítélni Magyarországot. Na meg nem a Hír Tv-ből. Ha szerinted Canada ahol élsz szabad ország, azt mondom igazad van. De ne döntsd el, hogy Magyarország nem az.
Lehet köpködni az itthoni helyzetet, lehet birkázni az itthon élőket, lehet azt mondani, hogy mi itt a cocializmus posványában akarunk dagonyázni, de aki ezt mondja, az nem érti miről van szó.
És főleg. Tessék hazajönni, és megmutatni hogyan kell változtatni. Tudod, a pálya széléről mindenki ért a focihoz.

eddie1977 2013.12.13. 17:59:16

@Don Kartasch:
Az idézett rész arról szólt, hogy a helyesírásnak – és természetesen az általad említett ismereteknek is – alapvetőknek kéne lenniük. Abban igazad van, hogy egy jó titkárnőnek nem feladata ismerni a fűtésrendszert, de amikor ez a tudatlanság már olyan szintre süllyed, hogy abból „szőke nős” vicceket gyártanak, az már baj. Szerintem.
Sokak szerint persze nem.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.13. 18:01:33

Eddie nagyjából fél éve lovagol ezen a témán a posztjaiban, nem nagyon tud túllépni rajta, kicsit beleragadt szerintem. Több bloggerbe is belekötött, ( többek között belém is), ami építő kritikaként nem lenne rossz dolog, de sajnos nála nem ez volt a cél. Most sem az.
A poszt célja szerintem csak amolyan önigazolás. Remélem elég helyesírási hibát biztosítottunk neki ahhoz, hogy az elkövetkező néhány hónapra legyen mondanivalója a blogjában, persze csak miután az összeset számba vette, és kielemezte.
Az rossz az egészben, hogy kár érte (önértékelési gondok, egoizmus, kissé neurotikus stb.), mert amúgy értelmes faszi.

eddie1977 2013.12.13. 18:03:42

@Mammaroza:
Köszönöm a pszichológiai kiértékelést! Bóknak veszem.

Latcho Rom 2013.12.13. 18:06:34

@az igazi Trebitsch: Vetitesz ezerrel, pedig en csak arra voltam kivancsi hogy hol elsz. Ugy tunik ezt a nagy titkot megtartod magadnak.

Frusztralt vagy, talan eltel kint egy darabig, talan nem volt merszed vagy lehetoseged nekivagni, de valami oka csak van annak hogy a kinti magyarok tarsasagat keresed.

bpetya75 2013.12.13. 18:06:52

@Mr. Long [expert .... szakerto]:

Egyujjas kifordított bundakesztyű?

Esetleg senior IT security expert?

Vagy rigol eke? Úgy is, mint mélyenszántó :-P

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 18:08:33

@Don Kartasch: Nálam meg a biológia ilyen vesszőparipa. Lévén hogy mindannyian élőlények vagyunk nem fér a fejembe, hogy lehet, hogy sokaknak egyáltalán nem hiányoznak azok az ismeretek, amelyeket nagy keservesen a fejükbe töltöttek az általános-és középiskolában, majd az iskolapadból kikerülve rekordgyorsasággal felejtik el. És akkor jönnek az olyan gyermeteg kérdések, hogy teherbe lehet-e esni a csókolózástól...

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.13. 18:11:08

@eddie1977: nagyon szivesen, én is azt tenném... Amúgy meg - ebben a beteg világban, ahogy te szoktad nevezni - ki normális?

bpetya75 2013.12.13. 18:13:33

@shakti_rom:

Miből gondolod, hogy frusztrált?

Amúgy aki magyarországiként olvassa a blogot, az tuti, hogy a kinti magyarok társaságát keresi? Ez egy chatszoba, nem egy szivarterem, egy szalon vagy egy kricsmi.

ffüttyfürütty 2013.12.13. 18:14:07

Ennyi a mai poszt? Ez komoly?

nosuti 2013.12.13. 18:14:56

@eddie1977: szerintem a rossz helyesírású ember is ember...te meg igénytelennek nevezed, és egyből arra is asszociálsz, hogy akkor megbízhatatlan meg még mit tudom én mi.
Speciel, sosem gondoltam a helytelenül beszélőről vagy íróról, hogy elhülyül, vagy sötét lenne. ellenben te a blogodban frankón ítélkezel
ennyi erővel, aki mosogatni megy az is igénytelen, mert nem vágyott tanulásra, más munkára.

hozzáteszem, én nem nézem le a mosogatásból élőket, csak a logikád erre vezet

bpetya75 2013.12.13. 18:19:56

@nosuti:

Milyen kedves a srác. Akkor nem sokat fejlődött az elmúlt 1,5 évben, mióta nem olvastam tőle semmit :-P

@Kövérmadár:

Emlékeim szerint nem volt rajtuk túl sok ruha, szóval némi hasonlóság felfedezhető.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 18:24:37

Roza, de jó látni téged, remélem, minden rendben veletek.

Latcho Rom 2013.12.13. 18:45:08

@az igazi Trebitsch: Kanada. Ez egy Magyar forum, ugye..

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 18:52:13

OFFFF

óbasszameg. én nem tudtam, hogy anyám orbánista még mindig. ez még akár teljesen érthető is volt 4 éve, nem láttuk tisztán előre, hogy mi lesz, de akinek azóta nem esett le, hogy milyen szinten lebontották a jogállamot, és nem tudja felülvizsgálni a véleményét..... óhogyaza. nem akarok hazamenni látogatóba 10 napra!!! nem akarok politizálni a családdal. én nem is ismerek senki más orbánistát online vagy sehol..... help!!

VHB 2013.12.13. 18:53:42

A szerző egy másik remekművéből idézet:

"Az elmúlt hónapokban sokat fejlődtem. Mind a párkapcsolatban, mind az egyéb emberi kapcsolataimban eljutottam arra a pontra, hogy nem számít.

Ez a nem számít nem közönyt jelent, hanem megértést. Fel kellett fognom azt a tényt, hogy mindannyiunknak megvan a keresztje."
elonnan.wordpress.com/2013/12/07/elrendezett-felreertes/

A mai poszt erre rácáfol, attól tartok.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.13. 18:58:24

Hát, Eddie, minden egyes szavaddal egyetértek.

2013.12.13. 18:59:31

@shakti_rom:

Nem éltem soha külföldön. Ez nem jelenti azt, hogy nem érezném jól magam abban az országban, ahol Te élsz.
Mindig csodáltam Canadát.
Mindig utáltam az USA-t.
Az a baj, hogy nem igazán értitek miről szól ma Magyarország.
Ti, akik évek, évtizedek óta vagytok távol, felületes ismeretekkel rendelkeztek. Gondolj bele. Mi lenne, ha én az alapján alkotnék véleményt Canadáról, Svájcról, Angliáról,stb, amit itt olvasok?
Kinek higgyek? Neked, aki a szabad világban él, vagy annak, aki csalódott ebben?
Persze az is nehezem érthető a számomra, hogy azok, akik nem régen mentek el, miért haragszanak rám. Az országra, az itthon maradottakra. Voltak gondjaik. Családi, megélhetési, vagy egyszerűen csak kalandvágyuk volt. Neki vágtak. Hogy jól tették-é, vagy sem, azt nekik kell eldönteni.
De miért kell az itthon maradottakat utálni? Mert lehet, hogy nem értitek meg, de ha fikáztok, bennünket fikáztok. Azokat akik még itt élünk. Amíg itthon voltatok, mit tettek azért, hogy változzon a helyzet? Semmit. Most meg mi vagyunk a "birka magyar"?

Latcho Rom 2013.12.13. 19:05:46

@az igazi Trebitsch: A "szabad világ" idezojelben irodott.

Latcho Rom 2013.12.13. 19:08:11

@az igazi Trebitsch: @Chang Yai: Ne sirj, nekem jobbikos rokonom is van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 19:14:20

höhö, az unokatesóm Adolfnak nevezte el a fiát, brrrrr.
az öcsém volt gárdista, de az már nagyon régen, azóta szerencsére benőtt a feje lágya.
10 nap múlva megyek vissza, 10 napra, 7 év után, NAGYON be vagyok tojva.

Latcho Rom 2013.12.13. 19:16:50

@Chang Yai: Nem szabad vitatkozni, ha politizalnak bologatsz mint eperfa, senkit nem tudsz meggyozni semmirol.
Eszel-iszol bulizol :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 19:18:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: szerintem nem lófarok a hátsójába annak, aki az ilyen szerviz-féléket változtatgatja, mikor épp milyenje van, és holnaptól azért leszek bunkó, amiért ma még okos voltam.
de én már ott feladtam, amikor behozták a nyitva tartást meg a kézen állást. mert nekem az agyam azt mondja, hogy a nyitva tartás más, mint a nyitvatartás, és a kézen állás kicsikét más mint a kézenállás.

Roza : örülök :-) olvasom a blogod, de az olyan kirakósjáték inkább.

2013.12.13. 19:19:14

@shakti_rom:

Nekem nincs. Az egész rokonságom baloldali.
Engem kivéve. Én egyik oldali sem vagyok. Vagy mondjuk úgy kétoldali. De az meg tüdőgyulladás.
Én megvetek minden politikust. Párthovatartozástól függetlenül.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.13. 19:20:59

@VHB: Eddienél én is észrevettem, hogy folyamatosan ellentmondásokba ütközik saját magával. Jellegzetes példája ennek, hogy a kommentekre való felhívásban azt írja: minden vélemény számít, a posztjaiban viszont nemegyszer kifejtette, az olvasói annyit sem jelentenek számára, mint egy jelentéktelen csótány. A kommentekre való reagálásait már nem is említem. Tény, hogy azt is sokszor leírta, ő csak a maga örömére irogat, akkor meg viszont nem értem, miért számít minden vélemény... Szóval nehéz eset...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 19:22:05

@Babette_:

Igen, egy pár esetben, ahol idegen szóban a kiejtésben hosszú magánhnagzó van, de a helyesírásban rövid, jellemzően a kiejtés szerint írom a szót, pl, szervíz, anoním, argentín.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 19:22:21

@Chang Yai: Ne félj, nem masíroznak sem gárdisták, sem narancsharcosok a budapesti utcákon...akárki akármit mond. ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 19:23:46

@Chang Yai: Szeretnéd, ha valaki bemutatna neked pár igazi keményvonalas orbánistát?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 19:24:03

@shakti_rom: óóó épp most adtam le a rendelést, hogy töltöttkáposzta meg zserbó meg még egy tucat más szépen egy listára. nem vagyok hajlandó főzni. a bólogatás nemtom hogy fog menni, olyan szépen magszokja az ember, hogy nem érti, mit beszélnek körülötte, ettől nyugi van és kisimult arcok :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.12.13. 19:24:17

Eddie, udv ujra itt:) Meg nem ovlastam vegig a hozzaszolasokat, csak egy par gondolat...Szoval az en velemenyem szerint legalabb 2 dolog lehet a problema mogott (mar akinek problema:)
1. digitalis kommunikacio elterjedesevel az emberek - ugy tunik - igenytelenebbekke, vagy "lazabbakka" valtak, amikor irasrol van szo. A slendrian fogalmazas, helyesiras betudhato a gyors gepelesnek, amikor megprobalunk minel gyorsabban elkuldeni valamit, anelkul, hogy atneznenk, kijavitanank a hibakat. 2. valahol - szerintem - neveles, iskolai stb. pelda, amit magunkkal hozunk. Ha arra tanitottak, hogy preciz munkat adjunk ki a kezunkbol, mert az egyfajta kepet ad rolunk, biztos, hogy jobban oda fogunk figyelni. Attol Is fugg, kinek szanjuk az irast. Egy oneletrajzot biztos, hogy tuzetesen at fog nezni az illeto, es nem akar hibakat hagyni benne. Hogy mennyire tiszteli meg az olvasokozonseget valaki azzal, hogy igenyes (hibamentes) munkat ad ki a kezebol, az az illetotol fugg....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 19:25:17

@az igazi Trebitsch: Ez még semmi, valamelyik posztnál valaki még azt is képes volt leírni, hogy az okosok mennek el, a gyávák meg maradnak...

VHB 2013.12.13. 19:26:41

@Mammaroza: A megoldás egyszerű. A "minden vélemény számít" egy template, azaz egy előre beállított szöveg. Természtesen megváltoztatható. Pusztán akarat és igényesség kérdése. Bár ez utóbbiban nem vagyok biztos.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.12.13. 19:27:31

Eszembe jutott egy aranyos angol nyelvtani vicc (a vesszo nem csak a magyar nyelvben okoz problemat:)))
"let's eat grandma
Let's eat, grandma.
Commas save lives"

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 19:27:34

@zöldeketbeszélek: nemnemnem keményből inkább tojást kérnék ;)
szerinted engem meg lehet ijeszteni egy kis vonulással féltucat év Thaiföld után? tankok az utcán meg sajnos napokra bezárt iskola. igaz, kijöttem a gyakorlatból, mert itt Yangonban nem vonul senki, csak tegnapelőtt volt egy kis para, mert vitték az olimpiai (izé, SEA games) lángot Yangonból Naypyitaw-ba, pont itt az ablak alatt, reggel négykor, és az tényleg úgy nézett ki, mint egy lázadás.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.13. 19:28:06

@Len.Mag: és ugye emlékszünk még arra az esetre is, amikor Babette-nek rossz volt a billentyűzete :D

2013.12.13. 19:30:46

@zöldeketbeszélek:

Én annyira gyáva vagyok, hogy naponta több alkalommal beszínezem a gatyámat.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.13. 19:33:32

A helyesírásnál nekem a közpotozással, a vesszőkkel van problémám, hogy arra Eddie is rávilágított nálam. A gond/kifogás csak annyi, hogy legtöbbször érzésből, ha úgy tetszik ösztönösen használom a vesszőket. Nem volna időm folyton szabályokat keresni, és ötvenszer lektorálni magam. Néhányszor átolvasom, belejavítok, próbálom hibátlanul kitenni a posztokat, szerintem ezt is nevezhetjük igényességnek. Amúgy meg létezik írói szabadság is, ezzel nyugtatom magam. :) (Eddie a smiley-kat is utálja.:) )

Taxomükke (UK) 2013.12.13. 19:37:39

@megtűrt semély: Téged ismerlek/ünk, az aláírásod elárul.

Taxomükke (UK) 2013.12.13. 19:38:46

@Chang Yai: Próbálj meg nem beszélni vele politikáról.
KURVA nehéz lesz. Csaxólok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.13. 19:48:35

@Taxomükke: de hát pont ez a bajom, hogy politikát én amúgy bottal se, de ha az egyik oldal gyújtja fel mondjuk az iskolákat, az hurráááá, ha a másik, akkor nemzetrombolás, ugyanaz a dolog, na ez nekem magas. mintha a dolgok nem állnának meg önmagukban, csak onnan lehet tudni az értéküket, hogy ki csinálta őket.
sokszor szoktam mondani, hogy hatalmas előnyei vannak az ember lelki békéjére nézve, ha az ember nem érti az óriásplakátokat meg a szalagcímeket meg a buszon pletykáló kollégákat. nem kell felidegesednki semmin. ha meg tényleg lázadás lesz, szerintem felhív valamelyik főnök, hogy szóljon, ma nincs iskola.
na elhúztam aludni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 19:48:58

@az igazi Trebitsch: Nem is gondoltam volna rólad, hogy kedveled a batikolt cuccokat :))!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.13. 19:58:56

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131213/tumblr_mjdlu1cBwb1qfaf1fo1_1280_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Meg lettem ma szólítva mint fizikai munkás.
Itt kellett megtudnom, hogy az egy dolog hogy nem illik múzeumba és a Sohóba járnom de hangosan és artikulátlanul kapcsolódok ki.
A helyesírásom meg nemes egyszerűséggel igénytelen.
Jól van. Legyen így.
Mi vagyunk a társadalom páriái. Az alsóbb kaszt. A plebs.
Elnézést kérek a létezésünkért.
Bocsánat hogy olyan ostobák vagyunk hogy még egy diplomát sem vagyunk képesek összekaparni.
Most megkaptuk hogy nem jó a helyesírásunk.
Mi lesz a következő?
Büdös a lábunk?
A szart esszük a multiktól?
A Primarkból öltözködünk?
Olcsó autóval járunk?
Nem nézünk kultfilmeket és nem olvasunk Kantot?
Tessék tessék tisztelt publikum, lehet választani.
Van támadási felület bőven.
A melósnak nincsen önérzete.
Miért lenne, hiszen régóta tudjuk hogy "a lelke a vállalatot illeti meg"
Aztán ha belerokkan a munkába akkor a tisztelt diplomás értelmiségi MENAGER urak és hölgyek kidobják mint egy rongyot.
Jöhet a következő. A proli fogyóeszköz.
Hiszen még írni sem tud.
Műveletlen bunkó aki csak vegetál mint egy növény.
Persze. Ismerem a reakciókat.
Nem rólad van szó meg ne vedd magadra meg te kivétel vagy bla bla bla...
Fizikai munkás vagyok? Igen. Akkor nincs több kérdés.

Egy dologhoz viszont mindig ragaszkodok. Az ékezetes magyar billentyűzethez és az ékezetes íráshoz.
Igen, én a telefonon is hosszan nyomom az o betűt és kiválasztom a hosszú ó-t.
Egyet viszont bizton állíthatok.
Soha eszembe sem jutna valakit megszólni, leminősíteni, lenézni azért ha nem így tesz. Lehet hogy azért mert proli vagyok? Lehet hogy azért mert nekem az írás TARTALMA számít nem pedig a körítés?
Gusztustalan egy proli szokás.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 20:06:39

@diggerdriver: Ne már, hogy mellreszívd egy nyelvtannáci 'jogosan nagy az arcom' Eddie minősítgetését!

Egyébként meg bővítem a listádat: MARGARIN :D!

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.13. 20:07:04

@zöldeketbeszélek: az én voltam.
abból a szövegkörnyezetből kiemelve valóban hülyén hangzik ;)

délioldal 2013.12.13. 20:09:03

@Lencsés István: Pont erre számítottam. Ismét csak az üres szavaid. Persze megmutatni nem tudod, csak ismételgeted ugyanazt. A tényeket elég könnyű bizonyítani és ne haragudj, de nem találom ezt a szabályt sehol. Segítenél? Köszönjük, István!

délioldal 2013.12.13. 20:09:32

@Lencsés István: Jut eszembe, kedves Lencsés István! Ez az a könyv, amelyikben az a szabály is szerepel, hogy az írásjelek elé szóközt kell rakni és, hogy mondaton belül a zárójel után kapitális betűt kell használni? És a négy pont, valamint a "kötőszóval nem kezdünk mondatot" szabály is? Megtudhatnám melyik könyv ez? Valóban szeretném tudni. Biztosan létezik, ha te mondod, csak légyszíves áruld már el, hogy jutok hozzá, mert ez a vaskos vacak ami az ölemben van és azt hazudja magáról, hogy nyelvtani határozó biztos egy selejt és elrontották a nyomdában... Szóval segítesz nekem, hogy olyan okos legyek, mint te? Karácsony van, szánj meg egy ilyen buta tudatlant, mint én!

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.12.13. 20:10:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ott sem hosszú kiejtésben, csak rossz a füled.
Egyébként meg benne van a szabályzat szógyűjteményében , hogyan kell írni.

@Babette_:
A 2 már magában úgy ejtendő, hogy kettő. A 3 meg úgy, hogy három. Ahogy te írod, az ketőő, háromom.

A megszüntetést senki nem ejti hosszúval. A megszűnés, az hosszú.

talján sógor 2013.12.13. 20:10:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: köszönöm, hogy "kötekedtél", újra utánanéztem és bocs, ha unalmas, de most ezt találtam (www.nyest.hu/hirek/mi-valtozik-az-uj-helyesirasi-szabalyzatban):

"Körülbelül egy évvel ezelőtt lezárultak a helyesírási szabályzat módosításai (...) A korábbi szabályozás szerint korábban a kettős betűre végződő vezetéknevekhez kötőjellel kellett kapcsolni az azonos betűvel kezdődő toldalékot (Wittmann-nál), de a magyar keresztneveknél a három betű közül az egyik kiesett (Mariannál). Az új szabályozás szerint most már a magyar keresztnevek esetében is a kötőjeles megoldás alkalmazandó: Mariann-nal."

Tehát én nem voltam naprakész, természetesen @macamuca: -nak is mondom, hogy én tudtam rosszul. Illetve talán még nem léptek érvénybe a változások.

Szóval ma is tanultam valamit, kösz. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.13. 20:14:07

@Mr. Közbiztonság Szilárd: kérlek, tedd meg, hogy megnézed mire válaszoltam azzal a kommenttel. köszi.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.13. 20:18:45

@Babette_: Biztos? Bár most, hogy látom, egyetértettél a posztolóval...végül is nem csodálkozom ;).

ffüttyfürütty 2013.12.13. 20:24:22

@diggerdriver: Ne lovalld bele ennyire magad Digger! (ha bides a láb használ a szappany) :)

DieNanny CH 2013.12.13. 20:29:23

@Chang Yai:

Ez az éneklés jó dolog! Én a 17 hónaposomnak szoktam mindenfélét énekelni - legtöbbször magyarul, főleg, hogy pelenkázás közben ne akarjon sz*ros hátsóval lemászni -, de van egy kiskacsás dal is németül.
Tegnap, mikor ebéd után letettem aludni, tisztán kivehető volt a csukott szobaajtón keresztül, hogy altatódalul ezt a kacsásat énekli - persze nem szöveggel, olyan "tátátátá"-féle, de a ritmus jó volt.
Utána meg azt kurjongatta, hogy: Bávó!!! ('bravo') és még meg is tapsolta magát... A tesóival dőltünk a röhögéstől az ebédlőasztalnál...

bpetya75 2013.12.13. 20:29:27

@shakti_rom:

Honnan tudod? Pusztán a leírtak alapján markáns következtetéseket levonni erősen vitatható. Hiszen sokszor még a másik nemét sem sikerül eltalálni...

Latcho Rom 2013.12.13. 20:38:13

@bpetya75: Netes gyakorlat, kb 87 ota, IRC chat, etc.
Nem atomfizika.

DieNanny CH 2013.12.13. 20:38:19

@Babette_:

Azok a régi szép idők... :-) Azóta kakaóbiztos a billentyűzeted?

DieNanny CH 2013.12.13. 20:40:26

@Mammaroza:

... Csak úgy nagyon halkan kérdezem, mert nagyon szégyellem, hogy nem tudom, de: mi az a központozás?

(Suliban mindig kitűnő volt a helyesírásom, de nyelvtanból 1-2 között voltam...)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.13. 20:40:34

@DieNanny: á, még nem vettem újat, a másikon nyomulok, ennek meg döglődik az aksija, úgyhogy rövid időn belül leszek kénytelen valamelyikbe invesztálni:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.13. 20:41:19

@DieNanny: írásjelek elhelyezése a szövegben: pont, vessző, stb.

talján sógor 2013.12.13. 20:43:49

@Mr. Közbiztonság Szilárd: ok. Az 1984-ben elfogadott szabályzatot (tizenegyedik kiadás) többször kinyomtatták, például 1993-ban is. Leülök, köszönöm. :)

@Babette_: nagyon tetszik nálad a "becsempézte" (gondolom a labdát) és a "tyúkjaim légyszáma".

macamuca [IHUN] 2013.12.13. 20:46:09

@DieNanny:
Szerintem elismerésre vágyik a gyerkőc... hát megadja magának :)))))))

Bár nem tőlem kérdezted:

alhfy.blogspot.hu/2012/06/magyar-helyesirasi-rendszer-kozpontozas.html

DieNanny CH 2013.12.13. 20:52:41

@Babette_:

Aham. Köszi! Honnan jött a neve? Valami gugli-fordító követte el angolból, vagy van ősi magyar magyarázata is?

VHB 2013.12.13. 21:00:25

@diggerdriver: A meglátás jó és kellő. Azért tömörül az igénytelenség a cigányoknál/zsidóknál/buziknál, mert többségükben ők kelnek útra. Nekik az önérzetüket sérti a helyességre, megbotránkoztatótól eltérő írásképre való sarkallás, építő kritikának szánt kiigazítás. Tudat alatt bár, de van egy kiváló módszerük: bűntudatot kelteni az őket "támadókban", így leverve az érzelmi intelligenciájuk - igen, erről gyakran szólok, minthogy gyakran jelen is van, mint abszolút eredő - által bántássá konvertált beérkező ingereket.
Rendszerint számukra kánaán a kinti alapbér az itthoni alaphoz képest, ők azok, akiknek évek múltán sincs igényük új környezetük nyelvét befogadni. Elképzelni nem tudom miről szól az életük, úgy értem érdemben, mi adja a gyönyört, a mentális kielégülést. Gyári mentalitás: 8 óra güri, aztán valami hangos és arikulálatlan kikapcsolódás - és ennyi.
Vannak persze kényszerű cigányok/zsidók/buzik, anno kikeveredtek akár több diplomával is, de nem róluk van szó most, érezzük. Nem kell azon sem fennakadni, hogya cigányokhoz/zsidókhoz/buzikhoz társítom a fenti mentalitást és életvezetést, aki nem ilyen és nem illik rá és sipákol az önérzete, hát az tanulja meg nem magára venni azt, ami nem rá való. Úgy gondolom tudjuk ezt kezelni itt és senki nem fog ovismód megborulni soraimon.
Személy szerint örülök, hogy posztszinten is megjelent a probléma.
Na, egyszóval a fent vázoltak tükrében, mennyire meglepő, hogy egy remekbe szabott szöveges közlés igénye hiányzik? Illik a képbe, hogy hiányzik. Magam is a világ jobbításán vagyok, ahol csak lehet. Aki vevő rá és ahol vevőek rá. A gyermeki szinten megragadt önérzet bizony nagy-nagy ellensége ennek. Fel kell ismerni: van, mikor jobb hallgatni, s az adott közegből soha nem lesz "szallonna".

2013.12.13. 21:04:48

@M. Úr: :))) Regen nem rohogtem ilyen jot. (Azota miota a sokadik koltozeskor kenytelen voltam megvalni a Rejto-konyveimtol. Kb. az egyetlen dolog ami hianyzik Magyarorszagrol.)

BTBTBT 2013.12.13. 21:07:38

A poszternek -

"Arról az emberről, aki a saját anyanyelvén nem tud helyesen írni, az is feltételezhető, hogy az olvasással és a szövegértelmezéssel is gondjai vannak,...
Ugye senki sem szeretne egy olyan embernek dolgozni – akár Magyarországon, akár külföldön –, aki még a saját anyanyelvét sem tudja helyesen használni?"

Ha mindenkitől elvennék az állását, mert nem ír tökéletesen az anyanyelvén, akkor nem sokan dolgoznának, kedves uram.
A véleménye alapján maga is közéjük tartozna.

Azzal egyetértek, hogy az emberek lehetnének igényesebbek, ha kitolnak egy posztot.

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ha már úgyis ment itt egész nap az offolás - miközben elvonultam új Hobbitot nézni kristálytisztába -, nézd át ezt a kis filmes listát, és árult el, melyiket láttad közülük?

www.listchallenges.com/ultimate-cult-movie-list?ref=share

@Kövérmadár:
Barátusz ha akarná, sem tudná elárulni, mi lesz a sorozat legvége - de nem akarná -, mivel abbahagyta a "Breaking Bad" nézését a 3. évad 1. epizódjakor.

@Kellemes Zérókomponista:
"Azért tömörül az igénytelenség a külföldies írásokban, mert többségükben szakmunkások kelnek útra."
Ez szimplán: faszság. :)

BTBTBT 2013.12.13. 21:21:23

Ha az angol billentyűzeten elég sokszor elütöm a magyar ékezetes betűket, amelyek a ; ' # [ ] - = billentyűkön szerepelnek, akkor rossz a helyesírásom?

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"van sok eset, melyet művelt emberek is gyakran rosszul írnak"
A "mindíg" is gyakran hibás szokott lenni, "mindig" helyett.
Viszont a "helység/helyiség" nem jó példa, mert az két különböző dolgot jelent, tehát nem a helyesításukkal van a baj, hanem az értelmük összekeverésével.

@Don Kartasch:
"Mosogatni mindenki tud es azt meg tanulni sem kell"
Ne haragudj, de megnéznélek téged is meg az összes IT-st is, hogyan nyomnátok azt a mosogatást egy étterem vagy kórház konyháján. Meg azt is, hogy meddig.
Az, hogy otthon elcsapod az edényeket ebéd után, messze van attól, amit a mosogatók művelnek. :)

Taxomükke (UK) 2013.12.13. 21:21:39

@diggerdriver: Le se szard őket.
De szerintem tényleg le sem szarod őket.

BTBTBT 2013.12.13. 21:22:26

helyesításukkal = helyesírásukkal
:DDD

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.13. 21:41:55

@Barátusz:

"a "helység/helyiség" nem jó példa, mert az két különböző dolgot jelent"

Az ejtésük azonos, azaz ez nem releváns.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.13. 21:45:04

Látom Eddie leereszkedett a kommentelők közé!

Hiba volt, ugyanis igaza van és a legjobban azok kritizálják őt, akik nem tudnak helyesen írni. Mindenféle indokot kitalálnak, hogy megmagyarázzák, miért buták.

Nyilván aki fiatal korától kint él vagy 5-10+ éve van kint nem magyarok társaságában és semmi magyart nem olvas, annál megengedhető néhány hiba.

Azonban a legtöbben nem ilyenek, így a helyesírásból legtöbbször lehet következtetni az adott kommentelő értelmi színvonalára.

Amúgy @Kövérmadár: második kommentje jellemzi a legjobban a mostani HA színvonalát: máris offol, nem foglalkozik azzal a kritikával, ami esetleg segíthetné személyes fejlődését (ő sem ír túlzottan helyesen), barátnője apjának segítségével ment ki, talált állást (nem ám magától), még alig dolgozott a balesetének köszönhetően (részvétem), így jól kihasználta a svéd jóléti rendszert, a HA blogon éli az életét és a nickek a barátai, közben ismételgeti, hogy ő utálja Magyarországot.

Köszönöm szépen, ebből nem kérek.

BTBTBT 2013.12.13. 21:45:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Már miért lenne azonos a kiejtésük?

Inkább a filmes listát nézd.

Határátkelő 2013.12.13. 21:47:35

@Tökfőzelék1: No, most egyetértek veled. Ha nem kérsz ebből, akkor kímélj meg minket a jövőben! Bár tulajdonképpen trollnak nem vagy rossz... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.13. 22:18:37

@Kövérmadár: Inkább a rendes, officiál nikkemről: @Kövérmadár: Na, Madár, mesélj már, milyen a julibord?Van e pl. tzigánjzene...? :D Nem voltam még sose olyan igazin, megéri-e a magyar gyomornak?Azt tudom, hogy a julimust az egy rettenet, olyan mint a szirszar, nóném kóla, brrr...

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.13. 22:18:57

@Kövérmadár: Na, Madár, mesélj már, milyen a julibord?Van e pl. tzigánjzene...? :D Nem voltam még sose olyan igazin, megéri-e a magyar gyomornak?Azt tudom, hogy a julimust az egy rettenet, olyan mint a szirszar, nóném kóla, brrr...

morsels (törölt) 2013.12.13. 22:29:41

@Babette_:
Az internetes kommunikacionak vannak hatranyai, ez nem kerdes. Alapvetoen nem valamifele helyesirast ovo es orzo celja, bar erre is ki lehet hegyezni. Amit eddie meg is tesz.

Szoval persze, igaza van. Nadehat az igazsag az, hogy kulonosebben nem mondott semmit. Es azt a par posztjat, amit olvastam, ugy altalaban nem mond semmit.
Kiveve ha arrol van szo, hogy attol legyen mas, hogy o aztan faszan ir magyarul.

Egyebkent mit dolgozik az eddie Irorszagban?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.13. 22:32:05

És ha már itt vagyok, eloszlatnék egy általános tévhitet: a magyar ékezetes írási képesség nem a magyar billentyűzet meglétének a feltétele! Vagyis az nem jó szöveg, hogy angol, svéd, ír, olvas, hottentotta billentyűzetem van.
Az egyetlen feltétel a magyar nyelvű kódlap feltelepítése.
Ez egy nagyon egyszerű folyamat, egész biztos van találat a guglin, ha beütöd; de ha valaki ír nekem, elárulom, hogyan kell (azért először tessék guglizni...).Még csak rendszergazdai jog sem kell hozzá, vagyis a munkahelyi gépen, ahol csak júzer vagy, ott is meg lehet oldani.Sőt az operációs rendszer (windows ugye a nagy többségnél...) nyelve sem akadály.Nahát, előre akkor a szép magyarosch kommentekért, posztokért! :D

Bocs, ha már volt, nem olvastam még a napi 400 kommentet.De inkább a mai posztnál legyen ez, már csak a téma miatt is.

33621 2013.12.13. 22:32:26

@Chang Yai: Remélem írsz a vissza határátkelésről is cikket majd! Ez a minimum amit ez a közösség elvár tőled!
-----------------------------------------------------------------------------------
Ez egy nem visszatartott, helyesírás ellenőrzővel korrigált hozzászólás.

morsels (törölt) 2013.12.13. 22:33:05

@Tökfőzelék1:
Az elso mondatod hataroz meg legjobban :-)

Ertem en, hogy te is elit vagy, mint eddie, meg valoszinuleg vannak ilyen elit internetes szalonok, ahova ti jartak, nade aruld mar el, hogy te mitol vagy elit?
Azon kivul, hogy jol tudsz lenezni, meg ingyen kapsz vacsorat.
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.13. 22:34:58

@geegee: Na, még annyit, hogy igen, először meg kell keresgélni, hogy melyik magyar ékezetes betű hol van.De csak egyszer.Aztán lehet a billentyűre ragasztgatni kis matricákat, vagy alkoholos filccel megjelölni.Vagy ha igényes az ember, akkor meg is lehet jegyezni, hogy mi hol van... :P :D

morsels (törölt) 2013.12.13. 22:36:17

@geegee:
Most nem azert... a magyar kodlap feltelepitese nem okozna gondod, nade attol meg mindig meg kell tanulni, hogy melyik billentyu melyik magyar betunek felel meg.

Es megmondom oszinten, hogy en ezt nem fogom megtanulni.
Igen, igenytelen vagyok, proli, meg amit akarsz.

..|.

rezsoatya (törölt) 2013.12.13. 22:45:29

@geegee: na neee! Alkoholos filccel osszefirkalni a billentyuzetet! Van meg lejjebb? Uristen!!!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.13. 22:46:01

@Muscari: Na, nekem ugyanez volt a "hüttő"géppel.Sírva röhögtem rajta, de megmaradt bennem... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.13. 22:47:20

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): Pedig sokan csinálják...nem mondom, hogy jó, de ez is egy megoldás... :-) Én inkább megjegyzem.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.12.13. 22:51:51

@DieNanny: Beszédritmus tagolás írásjelekkel, a mondatok tagolása és egymáshoz kapcsolása és a beszéd olyan jellemzőinek a jelölése, amit a betűkkel nem lehet kifejezni pl. hangsúly, hanglejtés, szünet, érzelmek, ritmus stb.

BTBTBT 2013.12.13. 22:52:13

@geegee:
"Az egyetlen feltétel a magyar nyelvű kódlap feltelepítése."
Ezt felhasználóként nem csinálod meg, amikor céges szinten le van tiltva minden telepítés.
Firkálja a billentyűt, akinek 3 annya van. :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.13. 22:54:28

@Frady Endre: Benned egy Glázser Bozsó veszett el... :D És vajon FTC szurkoló-e vagy? (tessék, egy újabb helyesírási gyöngyszem)
Már sok helyen kérdeztem, de nem jött még válasz soha... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.13. 22:56:16

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): Úgy látszik eltűnt a kommentem.Szóval nem mondom, hogy szép, de megteszi.Sok helyen láttam már.Én is inkább megjegyzem... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.13. 23:00:17

@morsels: Ad1: mha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz...
Ad2: nem én mondtam, hogy proli, ne add a számba.

@Barátusz:

Én spec csináltam már munkahelyi gépen is, összejött.
De ha nem, akkor meg ott vannak még mindig az ascii-kódok, pl alt-161=í, alt-130=é, stb... :D :D Na, jó, abbahagyom, mert megdobáltok tojással. :-))

bpetya75 2013.12.13. 23:00:28

@Chang Yai:

Másrólbeszélni! Másrólbeszélni!! Másrólbeszélni!!!

Teljes mértékben ignorálni kell a rohadtqurcsány/bajnai/mesterházi/etc vs áldottorbán vonalat. Nem elmondani, hogy nem akarsz beszélni róla, hanem konkrétan semmi ilyesmire nem reagálni.

Talán sikerül. Kem é

nyuszigonosz 2013.12.13. 23:04:16

@morsels: Kitudja, leereszkedik -e még a kérdezett ilyen mélységekbe. :-))

Szerintem a Töki elitsége ott kezdödik, hogy mint írod: jól tud lenézni. A többi meg, mint a német mondja: heiße Luft. (meleg levegö) Semmi.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.13. 23:04:23

@Határátkelő: Pontatlanul fogalmaztam. (Igen, egy olyan intelligens ember, mint én, beismeri, ha valamit rosszul csinált, ugyanis ettől fejlődik. Tessék példát venni!)

Azt akartam írni, hogy a kommentelőtársak színvonala van mélyrepülésben, mióta be lett vezetve a moderálás. Mindig ugyanaz a no life 5-10 kommentelő beszélget értelmetlen dolgokról, az újaknak/néhányszor hozzászólóknak pedig esélyük sincs bekapcsolódni, mivel 1-2 órás késéssel kerül ki a kommentjük. Nem mindenki akar hardcore kommentelő lenni, hogy utánaolvasson a HA szabályainak, ír neked, számon tartja a nickjét... Sokaknak van a blogon kívül is tartalmas életük.

Ennek éppen ellenkezője igaz a HA cikkeire, amelyek az utóbbi időben erőteljes javulásnak indultak. Nyilván nem rajtad áll, hogy kik és mit küldenek be, így rosszabb/gyengébb cikkeknél jól esne elolvasni a kommenteket is, hogy az egyes országban élők hogy látják az adott országban az olvasottakat, lehetne reflektálni és intelligens módon vitázni.

Viszont amikor elkezdem olvasni a kommenteket és már a 2. kommentben elkezdődik egy HA függő offolása a másik HA függőnek éppen akkor, amikor a poszt neki is szólna ... hát kár érte.

Ne aggódj, kedves HA, a blogot továbbra is látogatni fogom, azonban nem veszek részt a beszélgetésekben az említett okok miatt. Egy-egy (moderált) hozzászólást azonban megengedek magamnak, a kommentelőtársak fejlődését segítendő.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.13. 23:05:23

@Len.Mag: Na eeeez nagyon ott van, köszi.Vittem is belőle egy példányt...szinte már gépi kód... :D

Latcho Rom 2013.12.13. 23:11:25

@Tökfőzelék1: Szerintem tobbet sasolod itt az irasokat mint Diggy es Baratfule egyuttveve, hisz azt szeretned kivetiteni masokra hogy nincsenek barataid, eleted. Egyszeru vagy, na.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.13. 23:12:14

@Kövérmadár: Így van, sőt, már Magyarországon is van Thaiföld,a Duna-kanyar előtt.Úgy hívják, hogy Thaitótfalu.Nyilván a bevándorolt emberek közössége lehet... :-)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.13. 23:17:05

Na tessék egy nem határos-átkelős poszt, s ez mozgatja meg az emberek fantáziáját. :)

"Vajon a külföldre szakadt magyarok – és a hazaiak egyaránt – miért nem tisztelik meg a honfitársaikat azzal, hogy mellőzik a szövegből a rengeteg helyesírási hibát?"
Mert az emberek hülyék és/vagy lusták.

"...egy IT területen dolgozóra miért néznek fel..."
Mert az emberek hülyék. :)
1. Az IT dolgozók iszonyúan lusták. Nagyon. Erre nincsen szó, sőt, több szóból álló kifejezés... :)
2. Az IT dolgozók olyan problémákat oldanak meg számítógéppel, amiket a számítógépek okoznak. :)
3. Az IT dolgozók egy része (support) az emberi hülyeséggel hadakozik munka közben. És vesztésre áll.

Ezeket 10 év helpdesk/admin tapasztalat után bátran kijelenthetem.

ui: gond, hogy a billentyűzet angol/német/urdu nyelvű?
Ebay: hungarian keyboard stickers: 2font, ingyen posta, többféle szín...

BTBTBT 2013.12.13. 23:20:51

@geegee:
Haggyá' mán az ascii-kódokkal! Tudod, ki tanulgatja őket! Inkabb irok ekezet nelkul munkahelyrol. :)))
Te IT-s vagy, én meg felhasználóról beszéltem. Se jogosultságom nincs telepíteni, se azt nem akarom, hogy le akarják ordítani a hajamat, ha mégis képes lennék megkerülni a rendszer tiltásait.

@shakti_rom:
Ha nem kommentel, a Barátfüle általában el sem jut a napi poszt elolvasásáig. Meg nála korhatár is van. Tudod: 24. :)

@nyuszigonosz:
"a Töki elitsége ott kezdödik, hogy ...jól tud lenézni."
Csak szeretne jól lenézni, de nem tud.
Mondjuk ebből a szempontból - lenézés - nem ő az egyetlen ezen a blogon, aki elitnek képzeli magát.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.13. 23:56:07

Jó estét!
Lassan újra hozzászólogatok, sokak örömére vagy bánatára! :-)
Ez a mai poszt , gazdáját illetően is, és tartalmát tekintve is beteg!
Eddie, orvos látott már ??? Te azt javaslod, hogy írjanak a magyarok helyesen, én pedig azt javaslom fordulj az egészségügy felé és vegyél pár órát, csak úgy kikapcsolódás képpen, hidd el rád férne már !!
Üdv. :-P

BTBTBT 2013.12.14. 00:02:55

@nyuszigonosz:
Melyikre értetted a nemet? T-re vagy a másikra? Vagy mindkettőre?

@sodalisO:
Szia! A pasizás mellett ránk is jut időd? Vagy kérdezzem inkább így: Eddig csak olvasgattál, de most leereszkedsz közénk? :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.14. 00:11:29

@diggerdriver: Hjaaaj istenem, etalon ez a link... :P Biológiakönyvekbe való.

rezsoatya (törölt) 2013.12.14. 00:19:11

@nyuszigonosz: akkor beszeljunk a nemet helyesirasrol is... illetve... szoval: a heiße az forro, nicht war?
A meleg levego meg warme Luft.
Mutterbutter essen beled! :D
(mutterbutter=anyavaja)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.14. 00:21:53

@Barátusz: Azért olyan egy kis izémizé vagy....Így kell fogadni ??? :-D
Meghalni sincs időm, elfoglalt voltam és vagyok, de már hiányoztatok!!!
Olvasgatni is csak ritkán volt időm, kimaradtam egy rakás jó kis szájkaratéból amint látom.....
/Költözködtem, berendezkedtem, egyelőre nyögvenyelősen szokom az új helyemet....átmenetileg nem vagyok túl happy mostanság..de dolgozom az ügyön! :-D/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.14. 00:25:11

@Barátusz: Jóóó, oké, csak vicceltem az asccii-val.:-) Meló miatt meg kellett annó tanulni bizonyos karaktereket mindenféle gépeken előhozni, szóval számomra nem idegen.Csak mint lehetőség...
Amúgy nem vagyok sajnos IT-s, csak szeretnék, bár már ez sem egyértelmű bennem... :D

BTBTBT 2013.12.14. 00:31:24

@Nadiposzi:
"A kötőjelekkel kiemelt mondatrészek után nem rakunk vesszőt, olyan nincs. "
Ezt gondold át még egyszer. Meg olvass sokat magyarul.

@geegee:
Biológiakönyvbe? A szilikoncsöcs? Ne viccelj. :)

@nyuszigonosz:
Nevet úgysem mondok. De biztosan eltalálnád a másikat, ha nagyon akarnád.

@sodalisO:
De hát én tűntem el, mint szürke szamár a ködben? :)))
Csak nem átjöttél hozzánk?

nyuszigonosz 2013.12.14. 00:31:34

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen):
Ez a szó kombináció az eredeti: "Nichts, als heiße Luft" mondásból való. Ezért megengedett a szabad fordítása meleg levegönek.
Vagyishogy: "Nem más, mint meleg levegö".

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.12.14. 00:36:30

@Barátusz: Mondom, költözködtem!!!! :-)))
Te Londonban vagy igaz? Na oda én nem megyek sosem, az biztos! Legfeljebb mint kíváncsiskodó túrista. Az nekem nagyon nagy falu! :-))

rezsoatya (törölt) 2013.12.14. 00:41:09

@sodalisO: na, mindjart kapsz az itt leereszkedo intelligens elittol ezert a "tÚristaert"!

BTBTBT 2013.12.14. 00:41:29

@tanato:
"Pl.Anyám fősztye,apám kosztya,úgy ahogy ejtjük. "
Akkor a külömben is jöhet. Meg a

@az igazi Trebitsch:
"Ez lenne a szabad világ?"
Miért baj az, hogy egy nyugat-európai ország lépéseket tesz arra nézve, hogy ne kaphasson boldog-boldogtalan, a közösbe semmit be nem tevő, a szociális támogatásokból?
A tesztet nem minden Angliába érkezőnek kell kitöltenie, hanem csak azoknak, akik támogatás igényelnek.
Ennek semmi köze a szabad munkaerőáramláshoz, amit a "jól értesült" cikk írója pörög.

Itt az eredeti szöveg -
www.theguardian.com/uk-news/2013/dec/13/eu-migrants-new-questions-benefits-romanians-bulgarians

Meg a teszt leírása -
www.adviceguide.org.uk/england/benefits_e/benefits_coming_from_abroad_and_claiming_benefits_hrt/benefits_the_habitual_residence_test_introduction/what_is_the_habitual_residence_test.htm

@geegee:
Az ascii-ból egyetlen egyet tanultam meg, mert nem volt kedvem a Word szimbólumokra kattintgatni: ALT + 142.
Ó, pedig aszittem, ájtííííís vagyol. :)

@sodalisO:
Értettem ám elsőre is, hogy költözködtél. Azért kérdeztem, hogy hozzánk (L.-be) jöttél-e? :)
De akkor hová is cuccoltál, ha nem titok?

BTBTBT 2013.12.14. 00:45:27

@tanato:
Lemaradt a második fele: Meg a kissebb, britt, fizettség, aljanép, billiárd is.

Herr Géza 2013.12.14. 00:47:50

Jó'stét mindenkinek!

Sajnos csak most jutottam hozzá végigolvasni kedvencem, eddie(a sas) posztját és a kommenteket. Azért a kedvencem, mert tegnap is ilyen gyönyörüen vezette fel a mai posztot a saját blogján:

"Talán érdemes lesz figyelni a primitív tömeg megnyilvánulásait."

Ezzel is belopta magát a szívembe. Mellesleg Eddie barátunknak van egy nagy sérelme. Egeket verö géniusza ellenére nem ö lett az írországi országfelelös. Ez annyira megborította, hogy azóta csak idézöjelek között hajlandó leírni ezt a szót. Természetesen egyúttal az összes "országfelelös" (most már én is így írom, mert még a kardjába döl, azt meg mégsem venném a lelkemre) ellenséggé vált. Én belefutottam véletlenül, amikor belerondított @tilmir blogjába, ami (és föleg a hogyan) kinyitotta a bicskát a zsebemben rendesen. Eddie következtetése @tilmir helyesírási, elütési stb. hibáiból levezetve:
"Igazi nyugatra szakadt magyar sötétség vagy te is. Már bocs!
A nagy svájci országfelelős. Na ja." (Ugye alig látszik, mi a fö gond ?)
A problémám: @tilmir blogja egy privát napló. Ezt ö publikussá teszi ilyen-olyan okokból (szerintem jól teszi, én is szeretem olvasni). Jön viszont egy (söt, nem is egy) senkiházi jöttment, aki ebben a blogban talál valamit, ami neki nem tetszik, jelesül ez esetben a helyesírási hibákat. Erre földbe döngöli és lealázza a szerzöt, majd távozik. Hogy jön ö ehhez ? Én is beleolvastam eddie blogjába, nekem se tetszett abban ez meg az, de az életben nem jutna eszembe beírni kommentként, hogy "te köcsög gyökér", még akkor sem, ha ez lenne a tényleges véleményem. Vannak az emberi együttélésnek kimondott, kimondatlan szabályai (ld. etika), amiknek megszegése - a helyesírási hibák vétésével ellentétben-, súlyos jellemhibára vall. Pl. gyávaság: egy blogon kersztül, nicknévvel, nem nagy tett bemosni egyet az oroszlánnak, de megtennéd ugyanezt szemtöl-szembe is ? Arról nem is beszélve, hogy erröl a kihegyezett helyesírási korrektségröl és a mellette jól látható lelki sivárságról csak az jut eszembe, hogy nekem speciel a tartalom sokkal fontosabb, mint a forma. A csili-vili papírba csomagolt szar, az bizony továbbra is büdös szar marad.

Mellesleg 1: engem is idegesít, ha a lyukat juknak látom, a harkály meg harkáj. De minden vesszö, kötöszó helyes használatát cikizni, söt ebböl az illetö értelmi szintjére vonatkozó messzemenö, primitív következtetéseket levonni egyszerüen nevetséges.

Mellesleg 2: igen, én sem használok ű, meg ő betűt a gépelésnél. A néhány címzetes IT-zseninek meg ezúton üzenem, hogy de, át tudom állítani a billentyüzetet, az ASCII kódokat is ismerem, de mivel a felére csökkenti a gépelési sebességemet, nem használom. Ha valakit ez zavar, ugorja át nyugodtan a hsz.-emet. (Ja, és nem fogom összefilctollazni, meg matricázni a billentyüimet, amikor 90%-ban nem magyarul írok a gépen.)

Mellesleg 3: a fenti szövegben elrejtettem egy pár hibát. Aki megtalálja, tartsa meg! "Oszt jónapot!"

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.14. 00:57:18

Autocorrect röhej: még csak pár hónapja használok okostelefont (szerintem én voltam az utolsó, aki ilyen sokáig húzta... :D ) de ha sokat szívat ez a sz@r funkció, akkor azonnal kapcsolom ki a vérbe...Az se volt normális, aki kitalálta, hogy majd egy gép bele fog látni a felhasználója gondolataiba...Még m@rhára nem tartunk ott, majd talán úgy 2100 körül, esetleg.

De viccesnek vicces. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.14. 00:58:35

@Barátusz: Tudtommal az övé nagyon nem szilikonos...Csak a nagy mellre már mindenki így asszociál... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.14. 01:02:41

@Barátusz: Sajnos csak középfokon, de az meg még nem ájtííí.És mivel egyre kevésbé van kedvem a szinte másnapra elavuló tudást fejlesztgetni, lehet átnyergelek valami másra, mondjuk bútorasztalosnak... A fa fűrészelése nem változik meg 4-5 évente...
:D

Herr Géza 2013.12.14. 01:09:45

@nyuszigonosz: @rezsoatya: Eredete pedig: "...was er geredet hat, war nur heiße Luft " - azaz: amit beszélt/mondott, csak meleg levegö volt... Nem mindig a szó szerinti fordítás a nyerö! Lásd: Google fordítások egetverö marhaságait.

BTBTBT 2013.12.14. 01:12:16

@az igazi Trebitsch:
Még csak annyit, hogy ezt a "habitual residence test"-et 1994-ben vezette be az akkori konzervatív kormány, éppenséggel ugyanezzel a céllal, hogy keresztbe tegyenek a támogatás-turizmusnak. Tehát nincs új a nap alatt.

@Herr Géza:
Jól beszélsz, mester. :)

@geegee:
Tudtoddal? Ismered a hölgyeményt? :)))
Ezen nem fogunk összeveszni, de szerintem az ekkora méretű mellek - külön-külön is - elég súlyosak ahhoz, hogy segítség nélkül - pl. szilikon - legyőzzék a gravitációt.

Legyél ács. Ott se sok minden változik.

atlova 2013.12.14. 02:28:52

ez pont olyan....(hatásszünet) mintha nem én irtam volna! és ez határtalan örömmel tölt el, mert ha ennyire logikátlan cikket irnék (formailag tökéletesenek mondott, viszont tartalmilag és főképp logikai eszmefuttatásban ennyire silányt) járhatnék még mindig az elemibe de a cikk irójával biztos nem mosogatnék együtt, max. megenegdném neki, hogy elmosogasson, miután befejezte végre a bibelődést az evéssel Magyarán szólva :... én leszarom a csomagolást.. persze ha nőkről van szó, akkor már más a helyzet, no meg ott felesleges és nem is a logikát keresi az emberfia :)
szövegértéshez meg,határtalan a képzeleterőm...az ország helyzete meg Kosztolányi Dezső idejében sem volt rózsás, ahogy schimdtpalika idejében sem vált még mindig azzá, és pont nem a helyesirás az oka, annál inkább a tartalmi semmit mondás és a logika teljes hiánya... egy másik Kosztolányi, André nem is otthon csinálta meg a szerencséjét, ahogy sokan mások sem...a cikk szerőjének pedig javaslom, menjen el gépirónak ott a tökéletes helyesirás fontosabb, sőt egy tökéletes gépiró nagy előnyére válik, ha a szöveget nem is érti, a logikáját meg végképp nem is tudja/akarja megérteni.. Én meg azt feltételezem hogy ebben az országban sajnos többen tudnak helyesenirni, mint helyesen (bocsánat logikusan, mert kinek mi a helyes) gondolkodni... ezért is az országhatáron belül csak összeszerelői vagyunk a multi cégenek, mig a feltalálói között sokszor megtalálhatóak szintén magyarok csak ők már a határontúlról...oszt jónapot ;)

eddie1977 2013.12.14. 06:09:01

Milyen érdekes, hogy a közel 500 hozzászólásból csak alig néhány tesz említést arról, hogy „ez tényleg egy létező probléma, és talán inkább szégyellni kéne magunkat, semmint leugatni a poszt íróját”.

És akkor ezek után csodálkoznak az emberek azon, hogy a történet felvezetése így hangzott: „Talán érdemes lesz figyelni a primitív tömeg megnyilvánulásait.”

Köszönöm a véleményeket!

VHB 2013.12.14. 06:33:32

@eddie1977: A probléma létezik. De az, hogy ennek ekkora jelentőséget tulajdonítasz, sajnos lóf@sz és esti fény.

Próbáld úgy felfogni, hogy amikor taxiztál, te sem költöttél téligumira, pedig. Bár lehet, hogy tévedek és téligumi fontosabb, mint a helyesírás, elvégre rossz helyesírással még nem öltek, Eddie.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.14. 07:05:41

@morsels: nekem gőzöm sincs, ki ez az ember.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.14. 07:07:50

@geegee: hát amíg nem voltak normális billentyűzetek, fejből nyomtam az ascii kódokat, és nem gépeltem tőlük lassabban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.14. 07:11:45

@geegee: nem-nem, én vagyok az utolsó, nekem csak 1 hónapja van. azóta írok olyanokat, hogy attól koldulok:D

Facer 2013.12.14. 08:43:03

@eddie1977: osztom véleményed! A probléma létezik! Sajnos, a magyar oktatàsi rendszer nem abba az irànyba halad, hogy a diàkok helyesebben és vàlasztékosabban tudjanak, vagy tanuljanak irni, olvasni, szöveg szerkeszteni.

Ha csak a "nyelvtanilag helyes" blogokat akarod olvasni, akkor nem sokat talàlsz és föleg nem "ilyen" témàkon. Miutàn inkàbb a blog tartalma érdekel àtmegyek a màsok hibàin, hiszen én is követek el helyesiràsi hibàkat (most nem a billentyüzet hiànyzo karaktereire gondolok ;))) ). Fontosnak tartom, hogy emberek kifejezzék magukat, akàr hibàsan is. En ezt toleranciànak nevezem. Engem nem érdekel kimondottan, hogy ki kicsoda, honnan, miért és stb. amennyiben érdekel a blog tartalma, a beiro véleménye, stb. Amelyik nem tetszik, azt "dobom" :)

Alapjàba véve, egyet értek Veled, az alapgondolatoddal, a probléma felvetésével- a sértegetésekkel, személyeskedésekkel sajnos nem, mert ez itt nem az a hely!
Ezt utàltam, utàlom és utàlni is fogom!
Ez lenne a "magyar virtus"? Köszi, akkor inkàbb NEM!

Szép napot Mindenkinek!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.14. 09:21:04

@Barátusz:

Meg fogom nézni a listát alaposan.

Én még nem láttam magyart, aki kiejtette volna az i hangot a helyiség szóban.

BTBTBT 2013.12.14. 09:41:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ahogy te szoktad mondani: ez nem érv.
Akárkit ismerek, mindenki különbséget tesz a két szó között, tehát másként ejti, és nem biztos, de lehet, hogy több magyar ajkót ismerek nálad. Persze lehet, hogy neked meg ez nem érv. :)

BTBTBT 2013.12.14. 09:42:28

@Tökfőzelék1:
Te korábban a magukat kitartató nőket próbáltad ekézni. Most a kommentelőket.
Majd szólj, ha megint profilt váltasz. :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.14. 10:18:02

@Tökfőzelék1: ne görcsöld túl, vegyél példát rólam (nem mintha én tökéletes lennék vagy mindig jól csinálnám). Szóval leírod a véleményed amikor odaérsz, amikor elolvastad, lehet ez teljesen aszinkronos időben és témában az addig alakult kommentfolyammal, ezért szerintem - komolyan - még soha nem szólt meg senki senkit itt.
A közösséget és belterjességet bizony egy hajszál választja el. Légy oláé vera krémmel bekent törzsű nyárfacsoport-együttes, mely mindig az adott szélmozgásoknak megfelelően ingadozik, magát, s önérvényesítését, véleményét fel nem adva. Ezt híják egyensúlynak. Ha ez megvan tebénned, hidd el nem mozgatnak majd a kőbe vésett tagok kőbe vésettnek gondolt megavéleményei (amik amúgy nem azok, csak annak éled meg őket).
Fejlesztési cél kiváló, viszont reménytelen.:D Töpörödött, befeszült kis harcosként kalimpálsz műanyagkarddal a nagy kommentvilágra így, ahelyett, hogy mit sem törődve az "elnyomással", individumodat szárnyalni eresztve magad után húznád a népet. Rögtön más. Direkt visszreakciókra ne számíts, de magukban elgondolkodnak néha, hidd el.:)

BTBTBT 2013.12.14. 10:24:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Meghallgattam, ismerem a kiejtést. Eleve különböző jelentésű és kiejtésű szavakról van szó.
Nem is igazán tudunk mirol vitázni, mert arra, hogy ezeket miként ejtik az emberek, semmilyen leírt szabály nem lesz képes érvényessé lenni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.14. 10:30:41

@Barátusz:

Ez ugyanaz, mint amikor emberek állítják, hogy ők sosem keverik a -ban/-ben és a -ba/-be végződést. 95 % komolyan ezt hiszi. Aztán amikor felveszik a hangot, rádöbbennek, hogy mégsem.

A helyiség szó normál magyar ejtése "hej-ség". A "he-ji-ség" alak direkt lassú ejtésben és persze szótagolva fordul csak elő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.14. 10:40:16

@geegee:
Na most ezzel azért vitatkoznék.
Szerintem egy Nyomasek Bobo veszett el benne:))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.12.14. 10:45:51

Eddie es a tobbi hasonszoru:

Kitoltottem a "szintfelmero" tesztlapot. Rajzoltam napocskat. Bekerulok az "elitbe"?

m.index.hu/belfold/2013/12/14/minosithetetlen_a_kozmunkaskepzes_egesze/

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.14. 10:46:42

@atlova: : nagyon vigyázz, hiszen éppen kimeríted a felesleges okoskodás bűntettét!! (eztet a stílust ez a hely adta nekem, ugye milyen menő?)
@morsels: igen, szárnyaljon, mert ő az a típus, aki könnyen elnyomódik azaz nem, de csak hajszálon múlik, de izgul ezen, és. (Nem tudom mennyiben ironizáltál). Következő versenyzőnkben viszont némileg biztosabb vagyok, ezért neki ilyeneket írok, hogy:
@VHB: ha ezt most vicces-összekacsintós cinizmusnak szántad, akkor fennhangon közlöm, hogy nem vicces (és mindjárt ki is vonulok farkafelvágva). De most komolyan: falusi kocsmában, tanulatlan keserlegények között biztosan elmegy ez. Továbbra sem gondolom - hát nem tehetek róla, hogy mindig előjön: - hogy a fejletlen érzelmi intelligencia lenne az a fajta etalon, ami felé a fejlődő köznek húznia kellene. Az más kérdés, hogy ez a kényelmesebb, egyszerűbb lelkek számára, ez a legrövidebb és leghatható(abbnak gondolt) út az önvilágkép ismételt helyrebillegetéséhez, önigazoláshoz. Nyilván ez lepereg, meg leírsz magadban mindenféle sznobnak, magát felsőbbrendűbbnek vélőnek (még mindig nem rólam szól a történet, itt sem), a probléma ott van, hogy amíg én látom, hogy netalántán más, eltérő megoldásokat és talán eltérő lehetőségeket adó világból jövünk, addig te fegyverbe borulsz és gúnykacsingatsz. Lehet engem idézni, attól még a tények tények maradnak, azok igazságát pedig pont te támasztod alá, pont az ilyenekkel (bár ezen a ponton már szűnni szokott az értés képessége valahogy, valahogy direkt). Megjegyzem sokáig végeztem fizikai munkát is, nem madártávlatból szövegelek. Jellemben viszont van egy kis szakadék és igen, _ebben_ érettebbnek gondolom magam a te reakciódnál, péládul. Arról nem is beszélve, hogy diggerdriver hátszelét hagyd, legyen sajátod. Nem nyitok meg youtube linkeket, mert nagyon félek az AIDS-től, szóval.., el kellene magyaréznod mit közölsz vele: legyen már saját szavad is az örökös köztesek mögé való bújkálásokon túl. Fenntartom a lehetőségét, hogy félrement valami és félreértelek, bár ennek sajna nem nagy az esélye.

tableno 2013.12.14. 10:47:14

Én régen kifejezetten kedveltem Eddie írásait, és a blogját is gyakran olvasgattam, kommenteltem is. Az utóbbi időben viszont, hát, nem annyira. Most ez a cikk eszembe juttatta, és megnéztem, miket írt mostanában, de az sem hozta meg a kedvemet. Eddie, ha ezt olvasod, egy üzenet: kritizálni, gúnyolódni, másokat alázni nagyon könnyű, de egy idő után marhára unalmas is, különösen, ha a dolog nem is mindig jogos, meg hát ugye ott van a szálka és a gerenda példázata is... Tudsz te ennél jobbat is!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.14. 10:48:07

@Don Kartasch:
"meg ilyen cuki nyelvtannaci vagy"
- Ez nagyon szép... :D

Nekem az egyik kedvencem, ha már ekézni kell a helytelenülírókat, amikor a melléknevetek nagybetűvel írják. Pl. Magyar. Ezek a sima nácik, nem a nyelvtánnácik ugyan, de attól még vicces, hogy még leírni sem tudják azt, amiért annyira odáig vannak :)

@morsels:
Ő azért ilyen, mert valójában ugyanolyan jelentéktelen ember, mint mi. Csak amíg ez minket egyáltalán nem érdekel, neki kapálóznia kell, hogy valakinek látszótjon.
Értelmetlen, mert annyira nevetséges az egész jelleme, hogy még felidegesíteni sem tud, ahhoz is kevés :)

@megtürt személy:
Próbálkozz jobban, mert ez így kevés ;)
Ha pedig csak ennyire futja, legalább maradj csendben, mert így csak egy okoskodó majom vagy.

@eddie1977:
Elmondom neked is, most is: pont annyira nem érdekel az általad felhozott helyesírás-téma, mint pl. a gyerekneveléssel kapcsolatos posztok vagy a tanítsuk-e magyarul a gyerekünket külföldön.
Egy téma lehet érdekes és érdektelen, teljesen függetlenül az adott poszt helyesírásától vagy egy adott kommentelő helyesírásától.
Igénytelen lennék ezért? Ha így gondolod, akkor az vagyok, az emberek véleménye pont nem az, ami érdekelni szokott. Ha mindig azt csinálnám, amit az elvárt, baromi unalmas életem lenne...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.14. 10:51:20

@Facer: én is fontosnak tartom a kifejezést, szólásszabadságot (na jó, ez már demagóg, de fontosság is egyben). De legyen azért egy szint, egy közmegegyezés, amin megértjük és nem borzoljuk egymást. Nem kell féltenie senkinek az egóját, mindenkinek megmarad a művészi és kifejezési szabadsága, viszont az igénytelenséget/helyesírás-írástudatlanságot ne palástoljuk a fentire való hivatkozással (gyakori jelenség). Ennek szintje valóban szubjektív. Lehetne kérdezni, miről is beszélünk akkor. A változás mindig konfliktussal jár és ennek a jobbító változtatásoknak mindig a műveltebb irányba vinni akarók isszák meg a levét. Hát hiszen: az "ekézettek" jól megvoltak idáig is, lesznek ezután is a maguk nyelvezetével. Őket ne inzultálja senki, ugye.. Reménytelen valahol. Másfelől néhányakban mindig ott fog motoszkálni a kikapcsolhatatlan küldetéstudat. Nincs (jó) megoldás.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.14. 10:53:18

@tableno: őszintén, nem látok alázást, gúnyolódást, kritikából is építőt csak. Nem őt védem, nem harcolni akarok, egyszerűen csak nagyon máshogy látjuk ezt. De miért? Szerinted miért. Te hogyhogy ezeket olvasod ki belőle?

tableno 2013.12.14. 10:56:45

@Kövérmadár: A magasrangú nyelvtannáci hivatalos megnevezése: Oberrechtsschreibungsführer.

Heil Umlaut!

tableno 2013.12.14. 10:58:52

@Kellemes Zérókomponista: nem csak konkrétan erre az írására reflektálok. Mint emltettem, rendszeres olvasója voltam a blogjának. Itt még erősen visszafogta magát.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.14. 11:10:28

@tableno: ok, azt már te tudod.:)
Bloggazdánk jól látta előre, hogy indulatok a köbön, tapasztalt már. Tényleg jól kirajzolódik mindenki énje a jelenség kapcsán. Tudjátok minek örülnék? Hogy ha még wrestling is megy itt, az elkövetkezendő posztok alatt ne legyen hatása ennek! Ne legyenek pórias visszautalások, bezzegelések, egyszóval következmények. Kb. egyetlen járható útja a lezüllésmentességnek. Én így látom, persze az ilyen sosem 100%-os, az emberben (majdnem) mindig maradnak tüskék. Egyúttal megragadom az alkalmat, nagyrabecsülésem kifejezésére amit a blog szinten- és egybentartásáért tesz az üzemeltető. Ez nagy munka lehet napi szinten is és látszik, hogy lelkiismeretesen űzi. E törekvés szelleme járjon körül mindannyiunkat és viselkedjünk "jól". Kicsit átgondoltabban, kicsit alázatosabban (igen!) - neki is kevesebb munkája lesz.

tableno 2013.12.14. 11:20:12

@Kellemes Zérókomponista: bennem az égvilágon semmi tüske nincsen, bár gondolom a fentieket inkább általánosságban írtad. Ami egyébként a helyesírást (és választékos fogalmazást) illeti, nálam kevesen ügyelnek kínosabban ezekre - saját magam esetében. Másokat viszont nem kritizálok azért, ha nem használnak ékezeteket, vagy becsúszik egy-két elütés, meg akkor sem, ha mondjuk ly-nal írja a muszájt... :) Szerintem arra kel figyelni, AMIT mond, és nem a formai hibák miatt akadékoskodni, pláne nem leigénytelenezni valakit pár hiba miatt, aminek kismillió oka lehet. Persze más az, ha valakiből süt a butaság, de itt nem arról van szó.

BTBTBT 2013.12.14. 11:26:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Akiket hallottam, azok sosem szotagolva, hanem siman kimondjak, hogy bemennek ebbe a helyisegbe (szoba, barmi), vagy elutaznak egy helysegbe (telepules), ahol meg sosem voltak. Maskent iras, maskent ejtes.

Mi ujsag a filmes linkkel?

BTBTBT 2013.12.14. 11:30:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Amit viszont konnyen el tudom kepzelni, az az, hogy azert nem hallottad masoktol, hogy kulon kiejtenek az "i"-t, mert sokan keverik a ket szot, es a szobara/teremre helyseget mondanak.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.12.14. 11:33:48

@geegee: Hogy mennyire vagyok Glázser Bozsóba oltott Nyomasek Bobó, azt a blogomat megtekintve magad is eldöntheted: fradyendre.blogspot.hu/ :)
Amúgy természetesen Fradi drukker vagyok, csak a bőrfejű huligánok, a pénzmosó korrupció, a politika rátelepedése és a strandi sörfocinál is gyengébb színvonal miatt már nagyon-nagyon régóta nem járok ki. Egyetemistaként még bérletem is volt és kimentem minden meccsre, de hát akkor még a Nyíl Tibiék játszottak, nem ezek a megye kettes hurkák. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.14. 11:39:09

@tableno: azt tudod, miért nem nevezték hitlert inkább hónak?

morsels (törölt) 2013.12.14. 11:39:36

@Kellemes Zérókomponista:
Porias visszautalasok??
Hat ugy inditott eddie a blogjaban, hogy: „Talán érdemes lesz figyelni a primitív tömeg megnyilvánulásait.”

Mondjuk bennem sincs semmilyen tuske, de az elegge meglep, hogy te eddiet, meg tokit tartod valamifele etalonnak.

Az igazsag az, hogy en szivesen olvasgatnalak benneteket egy - mint peldamutato - elit blog kereteben, ahol egyikotok ir egy vitainditot, majd jol megbeszelitek egymassal. Termeszetesen ontelten, egotol mentesen, csak a problemara fokuszalva.
Gyanitom, megoldast nemigen fogtok megfogalmazni, inkabb egyfajta elkeseredes lesz majd belole, hogy hogyan kaphattak emberek diplomat, de mindenfelekeppen tanulsagos lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.14. 11:43:57

@tableno: mert hülyén nézne ki, hogy egyenruhás emberek azt kiabálják, hogy hejhó.

DieNanny CH 2013.12.14. 13:05:26

@geegee:

Az mennyire számít okostelefon-használatnak, hogy ugyan nekem van egy Nokia E75-öm - sógorom nekem adta az ő régijét -, de semmilyen okosságát még nem használtam? = Csak telefonálok és sms-ezek, meg fényképezek vele.

tableno 2013.12.14. 13:15:55

@DieNanny: Nokia E75 mint okostelefon? Ne röhögtess! A Nokia okostelefon a Lumia sorozat, a többi tényleg csak telefonálásra és SMS-re jó.

DieNanny CH 2013.12.14. 13:44:46

@tableno:

Aha.
Minek kell lennie egy telefonnak ahhoz, hogy okostelefonnak lehessen nevezni?

DieNanny CH 2013.12.14. 13:46:24

@tableno:

Mert én azt hittem, amelyiknek van oprendszere, az az.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.14. 13:49:26

@DieNanny: az olyan telefon, amibe még én se tudok belekötni:) pedig elég kritikus vagyok a telefonokkal szemben, bár nem vagyok újtechnológia-buzi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.14. 13:50:08

@tableno: @DieNanny:
A Nokia megvette az autópályát? E75, Görögoszrágból, Norvégiába...

tableno 2013.12.14. 13:59:32

@DieNanny: hát szerintem nem árt ha rendesen lehet vele netezni, és van rá megfelelő mennyiségű app. Ja és az érintőképernyő manapság alap. Nem véletlen, hogy még a Nokia is áttért a Symbianról WP-ra.

tableno 2013.12.14. 14:02:57

@DieNanny: persze az E75 attól még lehet jó telefon, de okostelefonnak nem nevezném.

2013.12.14. 14:26:03

@tanato: Nagyon kosz hogy belinkelted a cikket, erdekes olvasmany! Azt sem tudtam hogy van magyar nagykovetseg itt Szaudiban. Bele sem merek gondolni milyen merteku korrupciora volt szukseg ahhoz hogy meg Szaudiban is (!), a magyar hatosagoknak is (!) feltunt.

2013.12.14. 14:40:34

@Mirjam2: Elolvastam a cikket, most latom hogy 'a magyar hatóságok külföldről is kaptak figyelmeztetést'. Tehat a magyaroknak valoszinuleg fel sem tunt hogy arulja valaki a vizumokat Riyadhban...

eddie1977 2013.12.14. 15:10:43

@tableno:
Köszönöm a soraidat!

Megmondom őszintén, hogy a régiek közül te vagy az egyetlen, aki hiányzik az oldalról. Hogy bizonyos emberek eltűntek, azt egyáltalán nem sajnálom.

Egyébként nemrégiben volt egy posztom, amely pont az önkritikáról szólt.

elonnan.wordpress.com/2013/11/27/tiszta-eges/

Megfelelni természetesen neked sem akarok, de elgondolkodom azon, amit írtál.

Szép napot!

eddie1977 2013.12.14. 15:21:48

@VHB:
Ez igaz. A téli gumi [két szó :)] fontosabb, mint a helyesírás.
Előbbi életet menthet, utóbbi „csak” az író műveltségéről ad tanúbizonyságot.
Az pedig mostanában már nem is olyan fontos, mint ahogy ezt a hozzászólások zöme be is bizonyította.
Ha valaki megtanul helyesen írni, azzal csak kilóg a sorból. Az ilyen ember nem csapatjátékos.
Tehát minden tekintetben igazad van.
Maradjon mindenki tahó! Manapság úgyis az a trendi.

DieNanny CH 2013.12.14. 15:47:29

@tableno:

Na, várjál. Te nem neveznéd annak. De mi alapján nevezi a szakma annak? (Én nem szeretem az érintőképernyőt.) Az enyém az általad felsoroltaknak eleget tesz.

tableno 2013.12.14. 16:11:11

@DieNanny: nem tudom, nem vagyok szakmabeli. Lehet, hogy rosszul látom, és a Symbian egy használható rendszer, de szerintem nem lehet véletlen, hogy a Nokia ekkorát bukott vele, és végül eladta magát a Microsoft-nak. Mellesleg imádom a Nokia Lumiákat, már a harmadikat nyúzom, és nem is vágyom másra. De nekem az okostelefon az, ami szinte mindent tud, amit egy tablet, és mellesleg telefonálni is lehet vele.

DieNanny CH 2013.12.14. 16:15:23

@tableno:

Oké, mivel ez ügyben analfabéta vagyok:
Mit tud egy tablet?

tableno 2013.12.14. 16:20:30

@eddie1977: részemről nincs semmi harag, és természetesen nem várom el, hogy megfeleljél nekem vagy bárki másnak. Egyszerűen nem esik jól állandóan negatív hangvételű és mindenkivel mindenért konfrontálódni akaró posztokat olvasni, meg az sem tetszik, amikor hozzád alapvetően jóindulattal közelítő, csak másként gondolkodó embereknek esel neki, mint tót az anyjának. Tudom, hogy neked az egyéniséged integritása a legfontosabb, de azért azt úgy is lehet védeni, hogy nem feltétlenül húzunk még az ötórai teához is boxkesztyűt...

tableno 2013.12.14. 16:24:22

@DieNanny: nagyjából mindent, amit egy számítógép (felhasználói szinten) csak érintőképernyővel.

eddie1977 2013.12.14. 16:29:58

@tableno:
Talán ezt hívják érzelmi intelligenciának. Ebben kétségkívül fejlődnöm kell.
Ugyanakkor beláthatod, hogy ezzel a stílussal nagyon sok nemkívánatos embert távol lehet tartani, hiszen az én oldalamra nem hiányzik posztonként 500 hozzászólás, aminek a többsége csak üres fecsegés.
Hát ezért lettem én ilyen, de természetesen én sem haragszom senkire. Egyszerűen jobb, ha bizonyos emberek nem látogatják az oldalt.
Te nem tartozol közéjük.

De mint ahogy mondtam, elgondolkodom azon, amit fentebb írtál.

tableno 2013.12.14. 16:37:30

@DieNanny: konkrét példa, hogy én most éppen a Lumiámról kommentelek a Határátkelőn. Nem a mobil, hanem a teljes változatot nézem, kifogástalan minőségben. Az előbb skypeoltam a szüleimmel az utcáról, szintén kiváló minőségben (természetesen videóval). Facebookozni is mobilról szoktam. Ha készítek a telefonommal egy fotót, azt azonnal szerkeszthetem és megozthatom bármelyik közösségi hálózaton. Ezeken túl van egy kiváló GPS rajta, műholdas térkép, tömegközlekedés-útvonaltervező applikáció, valamint több százezer letölthető játék, zene, youtube, stb... Na nekem ez az "okostelefon".

morsels (törölt) 2013.12.14. 16:50:07

@eddie1977:
Te csak azert posztoltal ide, mert a te blogodra mar nem ir senki. Itt meg kaptal egy kis figyelmet, amit persze arra hasznaltal, hogy igazad van. A te egodnak is kell egy pumpa haver.

A sorbol meg nem azert logsz ki, mert tudsz helyesen irni. Csapatjatekos meg nem is akarsz lenni.

So yeah, you are special.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.14. 17:16:39

@tableno:
Ezzel azért óvatosan :)
Egy tablet a környékén nincsen használhatóságát és univerzalitását tekintve egy PChez képest.

Próbálj meg pl. egy tableten AutoCAD-et, GibbsCAM-et, PhotoShop-ot vagy bármi komolyabb probramot futtatni.

Egy tablet persze pici, könnyű, jajjdearanyos. De személy szerint jobban preferálok egy 15,6-os notebookot közepesen erős felszereltséggel. Az is hurcolható kényelmesen még egérrel is (biztosan őskövület vagyok, de nem mondok le az egérről, a touchpad megint alkalmatlan a fenti programok kezelésére).

Csak netezésre, emailezésre ott a telefon, minden másra a notebook. A kettő között van a tablet, így sok értelmét nem látom. De ez én vagyok.

@morsels:
Egy kollégám mondta egyszer egy másik kollégámra: "Well, you know... he is a little special" Ez így nem megy át, de ezzel a hanglejtéssel nem szeretnék különleges lenni ;)

Ez is egy ilyen elitista phöcs, mint a töki? Vajon miért nem szoknak egymásra? :)

tableno 2013.12.14. 17:39:58

@Kövérmadár: nyilván ezért tettem hozzá, hogy "felhasználói szinten". Amibe nekem nem tartozik bele az AutoCAD vagy a Photoshop. Viszont abban egyetértek, hogy tablet nélkül is megvan az ember - ha van egy jó okostelefonja! ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.14. 17:49:14

@tableno:
Jajj, akkor félreértettem a dolgot :)
Nekem a felhasználói szintbe beletarotznak ezek is. Amikor meg már pénzt is keres vele az ember, akkor az egy kategóriával feljebb (ITsek, tervezőmérnökök, stb)

@morsels:
Mondom, hogy nem jő' át az irónia :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.14. 17:51:32

@Barátusz: Ööö,nem, nem ismerem.Bár van a neten sokféle infó sok mindenkiről. :-) Inkább úgy fogalmazok, hogy megvan a természetes esése, lógása, szerintem nem töltöttek ezek.De én se akarok ezen vitázni.Viszont szívesen meggyőződnék tapasztalati úton mondjuk egy néhány perces manuális mammográfia által... :P :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.14. 17:54:16

@diggerdriver: Én úgy tudom, hogy Glázser valamiért kegyvesztett lett annó és csak a későbbi időkben jött be a képbe Nyomasek... :D :D És lehet, hogy neked lesz igazad... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.14. 17:56:19

@Babette_: Hát ja, ilyen ez a popszakma... :-))

Facer 2013.12.14. 18:13:08

@Kellemes Zérókomponista: "legyen egy szint"- rendben! És ki dönti el a "szint" szintjét? Ki fog moderálni? Honnan tudod, hogy miért nem jelenik meg a beírásod? És- ki tartja a nyelvtan órát? ;)

Mrsmihaly 2013.12.14. 18:21:58

@ComLo: Nem kell megijedned. Nincsen miert, 1 okostojassal több vagy kevesebb, nem szamit.

tanato 2013.12.14. 21:16:11

@Mirjam2: Sajnos nagyon dobogós helyen állunk a korrupciós rangsorban.

BTBTBT 2013.12.14. 21:26:58

@geegee:
Az asszony mit szólna ehhez a te kis mammográfiás vizsgálatodhoz? :)))

eddie1977 2013.12.15. 04:54:25

A végkövetkeztetés olyan hosszú, hogy abból inkább egy poszt lett.

elonnan.wordpress.com/2013/12/15/tehetetlennek-erzem-magam/

ComLo 2013.12.15. 07:48:11

@varisztor: @Mrsmihaly:

Igazából én megértem akit ez zavar (a nem is tudok egyetérteni vele). Mint sejthető nem ezen a vonalon mentem tovább, és (többek közt) programozó matematikusként, sosem merült fel bennem hogy kiakadjak azon, ha valaki nem tud számolni, vagy alapvető matematikai összefüggéseket nem ért. Dehát minden ember más, és lehet (biztos) én vagyok túl toleráns.

Amit mondani akartam, az az, hogy amikor valaki valakibe beleköt a neten a helyesírása miatt, nem biztos hogy végig gondolja, mi lehet e mögött. Egy ronda ember egész életében gátlásos lesz a kinézete miatt, egy pöszét nagyon kellemetlen helyzetbe tudsz hozni ha ezt gúnyolod ki, ugyanígy egy diszgráfiás embernek is ilyen érzés ha a helyesírásába kötnek bele.

Könnyű azt mondani hogy ignorálja az ember, mikor egy őt kevésbé érintő jelenségről van szó. De mikor valami olyanról, amiről akármit is tesz, nem tehet, az nagyon rossz.

És mint mondtam nem vitatkozni akarok most itt. Én teljesen megértem a postolot, és mindenkit akinek ez szívügye (valamilyen szinten egyet is értek vele). Csupán fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy nem minden fekete és fehér, és ennek a történetnek van egy ilyen oldala is.

DieNanny CH 2013.12.15. 08:53:42

@ComLo:

Én is egyetértettem a posztolóval a témát illetően, viszont ő meg kategorikusan bunkónak nevezi azokat, akik nem.
És ebben az esetben bizony inkább olvasok hibás, de udvarias sorokat, mint kitűnően megírt, de fröcsögő szavakat.
Ennyi.

rumitom 2013.12.15. 13:28:56

@eddie1977: en is atfutottam a kommenteken, es egesz mas vegkovetkeztetesre jutottam, lehet nem vagyunk egyformak es mashogy ertelmezunk dolgokat? :)
lehet a tahosag es bunkosag valakinek nem azonos a helyesirasi hibak szamaval?

rumitom 2013.12.15. 14:29:44

@morsels: :) a velemenyem nekem is valtozatlan, a helyesiras nagyon nem megy az embereknek, tehat feltelezheto nem tartanak nagyobb jelentoseget az irott komunikacionak a puszta informacio atadasnal, melynek milyensege, bar enged az uzenet megfogalmazojnak mind szemelyisegere mind intellektualias enjere kovetkeztetni, valojaban az esetek tulnyomo tobbsegeben nem is annyira fontos. Ha csak a puszta informacio atadas igenyet nezzuk.

szoban egeszen mas a helyzet, hiszen a kommunikacio alig tizen par szazaleka a szavakkal megfogalmazott tartalom, az informacio tobbsege metakomunkacios uton jut el a hallgatohoz.

tehat aki blog hozzaszolas szintjen koveteli meg ezt a fajta magas formai igenyt, valojaban igenytelen a tartalommal szemben :))
vagy valami ilyesmi, reverse eddie logika

morsels (törölt) 2013.12.15. 14:53:54

@rumitom:
Nadehat a sajat baratnojet kell kitennie, mint valamifele bizonyitekot, hogy o aztan komolyan gondolja?

Tenyleg nem esik at egy bizonyos lo masik oldalara?

Mondjuk ebbol irhatnek en is egy szosszenetet, miszerint neki szuksege van egyfajta moralis osvenyre, amit a helyesirasban talalt meg es ahhoz igazitja az osszes velemenyet.
Ami - ha belegondolunk - elegge fura.

Egyebkent meg teny es valo, hogy a kommukacio eszkoze a beszed, vagy annak irott formaja. Informacio hordozas, atadas az alapveto cel; a milyenseg mar egyfajta magasabban muvelt, mondhatni kifinomult informaciocsere, aminek a jelentosege pont abban van, hogy a prezentacio a lenyeg, nem az informacio.

Az is elegge vitatott, hogy a gondolatok atadasara mennyire alkalmas a beszed, de mivel meg nem vagyok kepesek telepatikusan absztrakt elkepzeleseket, esetleg erzelmeket atadni kozvetlenul (tehat muszaj korbeirnunk oket), igy valoszinuleg marad az, hogy a szinvonal a technikai (ertsd helyesiras, helyes fogalmazas es kozpontozas) resz kritizalasa korul fog elesedni.
Egyszeruen aki kepes elegansan kifejezni magat, az muveltebb es felsobbrendu.
Marmint a logika szerint.

En meg proli vagyok.

eddie1977 2013.12.15. 15:28:09

@morsels:
Erre hadd reagáljak!

Te mit látsz belőlem? Úgy értem, hogy mi alapján alakíthatod ki az első benyomásodat? Az írásom alapján, hiszen annak segítségével közvetítem feléd a gondolataimat. Amennyiben ezt hibásan teszem, akkor a mondanivaló is veszíthet az értékéből.

Ha valaki azt írja, hogy „engem nagyon át vert a elado nö és ezért mérges letem”, akkor ez a panasz hitelét veszti, még akkor is, ha tudjuk, az írónak valószínűleg igaza van.

De mondok mást.

Miért van az, hogy a tanulatlan, segélyen élő cigányokra mindenki ki van akadva, de ha egy diplomás ember nem tud helyesen írni, az természetes?
És innentől kezdve teljesen mindegy, hogy a barátnőmről van-e szó, vagy egy számomra ismeretlen emberről.

Ez nem az én „morális ösvényem”. Ez alapvető elvárás, legalábbis annak kéne lennie.

Latcho Rom 2013.12.15. 15:36:19

@eddie1977: Csak egy frusztralt paraszt tesz fel egy ilyen irast a blogjara mint te, egy egesz kozosseget lerakva. Igen, a lerakva szot az angolbol nyultatok le, eleg ocsmany...
Ennyit rolad ocsem.

morsels (törölt) 2013.12.15. 15:38:09

@eddie1977:
Hatrafele ulsz a lovon kedves lovag.

Az embereknek eletuk es erzelmeik es gondolataik vannak, azok minosege meg viszonyitas kerdese.
Van, amit lehet erdektelennek, lenyegtelennek minositeni, de attol meg ember az az allat.

De ami az igazan lenyeges (legalabbis szamomra), hogy te tenyleg nem erted azt, hogy mi a baj veled. Peldaul ahogy a baratnodet nyilvanosan ertekelted. Persze a logikat ertem, meg nekem aztan tenyleg oly mindegy, nade szerinted ezt tenyleg igy kell?

Hogy nem erted azt, hogy azzal, hogy te egyfajta nyelvi Vilagitotorony akarsz lenni a vilag mindent beszovo halozatan (es raadasul magyarul, mert ugye csak akkor muvelt a fo, ha tud magyarul es azt csakis tokeletesen), ahhoz mar mas blogokat kell hasznalnod, mert senki nem all veled szoba?

Orulj a baratnodnek es igyekezz azon, hogy ne veszitsd el ot valamifele "misszio" miatt.

morsels (törölt) 2013.12.15. 15:41:47

@eddie1977:
Egyebkent meg nem latok beloled semmit.
Mint ahogy te sem belolem.

Kettonk kozott a kulonbseg az, hogy en elolvasom azt, amit te irsz; te meg nem, mert szerinted en igenytelen vagyok.

Ami viszont erdekes az az, hogy ebbol ki milyen kovetkeztetest von le. Ugye.

eddie1977 2013.12.15. 15:52:54

@morsels:
Mikor és hol olvastál te olyat, hogy én személy szerint téged igénytelennek tartalak?

eddie1977 2013.12.15. 15:58:44

@ComLo:
Én sem vitatkozni akarok, de őszintén kérdezem: tényleg itt tartunk?
Aki nem matematikus, attól már nem is elvárható, hogy az alapvető matematikai műveletekkel tisztában legyen?

Felnőtt emberek a mértékegységek átváltását sem ismerik. Szerintetek ez így rendben van?
Vagy lesz majd egy külön szakma, amit az iskolák jó pénzért fognak oktani? Mértékegység-átváltó OKJ képzés? Ne már!

Ti tényleg nem értitek, hogy ez a poszt nem csak a helyesírásról szólt?

morsels (törölt) 2013.12.15. 16:04:14

@eddie1977:
Ugyanmar... ezt komolyan gondolod? Te ugy altalaban az egesz blog kozosseget minositetted, amibe en is tartozom.
Persze lehet ezen utolag finomitani, vagy azt irni, hogy akinek nem inge, nadehat azt te is erzed, hogy ez elegge elcsepelt formula. Szoval ha ostorozni akarsz, akkor azt tedd ugy, hogy az egyeni legyen.

Nade nezzuk a velemenyed.
"A tahóság egyre trendibb. Minél nagyobb bunkó valaki, a társadalom annál jobban a keblére öleli."

Akkor (a logikad szerint) neked nem lehet sok problemad azzal, hogy a tarsdalom a keblere olel.
Azon kene elgondolkodnod inkabb, hogy az egyenek miert nem olelnek a keblukre. Mert az., hogy a 'csurhe', a 'tomeg' nem fogad el, az vegulis jo (marmint te ez alapjan mered a szinvonaladat), viszont hogy senki nem reagal a posztjaidra, az csak ket dolgot jelenthet.

1. Annyira okos vagy, hogy masnak mar velemenye sincs.
2. Inkabb nem is allnak szoba veled.

Szerinted melyik? Es miert az.

eddie1977 2013.12.15. 16:08:09

@eddie1977:
És igen: az oktatni szónál volt egy elütés. Velem is előfordul, tehát a poszt mondanivalója nem az volt, hogy én vagyok a tökéletes, mindenki más pedig bunkó.

Én csak azt tartom furcsának, hogy az embereknek egymással [és magukkal] szemben egyre kisebb az igényük. Ez hová vezet?
Visszafejlődünk oda, amikor csak bizonyos emberek tudtak olvasni, és a tanulatlanok hozzájuk vitték a leveleiket, hogy megtudják, mi áll bennük? Mert ez három évszázaddal ezelőtt talán még elfogadható volt, de 2014 küszöbén?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.15. 16:09:27

@eddie1977:
Te miért kezeled úgy a dolgokat, mintha azok mindenki számára azonos jelentőséggel bírnának?

Nekem a matematika és fizika a dilim. Az érdekel, olvasok róla ha kell, ha nem. Az irodalom viszont egyáltalán nem érdekel, semmilyen szinten. Történelem szintén.
Felmértem, hogy van, amihez értek és van, amihez nem (képtelen vagyok pl. verset elemezni, nem értem őket) és abba fektetek energiát, aminek van látszatja.

Nyilván az én helyesírásom is olyan, amilyen, ezzel együtt kell élnem. Vannak nálam rosszabbak is...

morsels (törölt) 2013.12.15. 16:11:55

@eddie1977:
Volt egy posztod, ahol azt probaltad meg leirni, hogy 'elmenni', 'mashol elni' nem csak a penzen mulik. Hogy az anyagi osszehasonlitas alapvetoen teves.

Nadehat mindenki atmegy egyfajta osvenyen. Sokszor sajat maganak kell kitaposnia, vagy masok nyomdokaiba lepve jon ra, hogy az az osveny mar nem ugyanaz, mint az elsonek.

Miert gondolod azt, hogy te tudod a tutit? Ettol meg a te torteneted is erdekes lehet, nade miert gondolod azt, hogy csak azert, mert te tokeletesen fejezed ki magag magyarul, igy mindenki mas csak tevelyeg?

Biztos, hogy nem te vagy az, aki sokat gondol magarol?

morsels (törölt) 2013.12.15. 16:19:36

@eddie1977:
Az emberek alapvetoen informaciot akarnak cserelni.
Ez akkor is ervenyes, amikor az informacio minosege, fontossaga megkerdojelezheto, de az akkor is informacio, amit valaki meg akar osztani.

Namost a kommunikacio miinosegen es szinvonalan lehet vitatkozni, aminek kb. annyi az ertelme, hogy melyik informacio szamit fontosnak.

Kinek mi. Ezen aztan szomorkodhatsz a blogdon; es meg is ertelek. Azt is megertem, hogy a sajat unalmadba suppedtel es kellett ez a poszt (pontosabban az ahhoz fuzott kommentek) ahhoz, hogy kijojj belole.
Nade szerinted ezt igy meddig fogod tudni fenntartani?

Es szerinted mit fog elerni vele?

eddie1977 2013.12.15. 16:25:36

@morsels:
Nekem nincs időm unatkozni.

De hogy a témánál maradjunk: biztosan találkoztál már olyan emberrel, aki a nék-et nák-nak mondta. „Most úgy innák egy pohár vizet!”
Minden bizonnyal bántotta a füledet [vagy nem], esetleg kijavítottad. Egyszer, kétszer, sokszor. De az embered továbbra is nák-ot használ, képtelen fejlődni és tanulni.

Én nem nézek le másokat azért, mert nem tudnak valamit. Legalább hatvanezer dolog van, amit én sem tudok. Viszont ha olyan valamiről van szó, ami az alapvető műveltségemet tekintve égés, akkor azon megpróbálok változtatni. Ennyi a lényeg.
Itt pedig, sajnos, azt tapasztalom, hogy a helyesírás, az összeadás, a kivonás, a százalékszámítás, a hibás történelmi ismeretek, tehát úgy általában az általános műveltség hiánya egyszerűen nem számít. Miért nem?

Ettől még senki nem lesz kevesebb nálam, és én sem leszek több senkinél, mindössze érdekel, hogy miért jutottunk idáig.

morsels (törölt) 2013.12.15. 16:31:37

@eddie1977:
Hat dehogynem nem nezel le embereket. Sot, ugy altalaban lenezel mindnekit. Ezt bizonyitando, meg a sajat baratnodet is lenezed nyilvanosan, csak hogy ne erjen az elfogultsag vadja.

Es hogy oszinte legyek, az alapveto muveltsegedrol semmit nem tudtam meg, bar az is igaz, hogy nem olvastam az osszes szosszenetet a blogodon. Amit megtudtam az az, hogy neked a helyesiras es helyesen fogalmazas az mindennel fontosabb; gyakorlatilag egy hatarvonal, egy szinvonal, amit aztan mint merce cipelsz magaddal mindenhova.

Szoval persze hogy lenezel masokat. Mert szukseged van ra, hogy lenezhess. A kerdes csak az, hogy miert.

eddie1977 2013.12.15. 16:36:46

Hibásan ítélsz meg, de ez nem baj, hiszen nem ismersz, mint ahogy én sem téged.
A fenti kérdésekre azonban nem válaszoltál. Na nem mintha válaszra köteleznélek, csak jelzem.

morsels (törölt) 2013.12.15. 16:46:52

@eddie1977:
Ezt nekem szantad? Merthogy nincs link arra, hogy kinek irtad.

Mit valaszolhatnek arra, hogy hova vezet?
Te miert elsz Irorszagban? Miert nem foglalkozik az allam azzal, hogy elmennek az emberek? Hova vezet ez?
Hova vezet a Jobbik? Hova vezet a mai vilag?

Szoval persze, hova vezet az, hogy az informacio alapvetoen az, hogy a cuki kutya milyen jopofa a foton, meg hogy a kommunikacio minosege degradalodik ugy altalaban. Nadehat ez az informacio ertekehez igazodik es csak attol nyilvanvalo, hogy globalissa valt.

Regebben csak konyvek voltak, amiknek volt minoseguk. Aztan voltak filmek, amiknek volt minoseguk.
Aztan jott az internet.

(persze a minosegen lehet vitatkozni, nadehat az internet elott ez a vitatkozas elegge szukkoru volt; mostanra meg barki megmondhatja, vagy elolvashatja mas velemenyet)

morsels (törölt) 2013.12.15. 16:52:58

@eddie1977:
Ja, egyebkent meg ami a te blogos irasaidat illeti, szerintem (marmint hangsulyozottan szerintem) az informacios erteke nulla.
Van egy-ketto, ami erdekes, meg persze az osszes popec es fasza ami a nyelvi helyesseget illeti, de a legtobb gyakorlatilag meleg lufi.

Persze keresheted az onigazolast ott is, aztan ha ott nem talalsz kielegulest, akkor johetsz erre a blogra, nadehat nem gondolhatod komolyan azt, hogy tenyleg te vagy az, aki aztan tenyleg teljesen mas, mint a tobbiek.

eddie1977 2013.12.15. 16:56:44

@morsels:
Igen, a kérdés neked szólt. Elnézést kérek, hogy lemaradt a link!
Legalább a világ globális visszafejlődésében valamelyest egyetértünk.

Most mennem kell, de az egyik posztomat talán érdekesnek fogod tartani, már csak azért is, mert egy nagyon kedves hölgy jobbító szándékát próbáltam vele reklámozni. Sok köszönettel tartozom neki.
elonnan.wordpress.com/2013/11/03/napi-helyesirasi-szosszenetek/

Szép napot!

morsels (törölt) 2013.12.15. 17:08:16

@eddie1977:
Az igazsag az, hogy olvastam par posztodat. Talan olyan 15-ot, talalomra. Es hogy oszinte legyek, nem ereztem azt, hogy nekem itt kene ragadni.
Van egyfajta erdekessege, bar nem mondanam ujdonsagnak, vagy frissesegnek; inkabb valamifele primitiv egyszerusegnek, naiv eltikeltsegnek tunik az egesz. Persze egyfajta felsobbrendu erzesssel, aminek az erosodese nyilvanvalo a posztokat kovetve, de az szinte torvenyszeru mellektermeke annak az onelegultsegnek, amirol irtal is.
Sajat magadat viszed egy sikatorba, aztan azon hisztizel, hogy masok a fenyes reklamokra mennek, mint a bogarak :-)

morsels (törölt) 2013.12.15. 17:09:27

@morsels:
"eltikeltsegnek "
ez eltokeltseg akart lenni :-)
elnezest

ComLo 2013.12.15. 18:18:33

@eddie1977: Ez nagyon magas labda, igazából erre mondhatnám azt, hogy a világ egyik legellenszenvesebb embertípusa az, aki beleszól a mások beszélgetésébe úgy, hogy nem is néz utána annak, kik és miről beszélnek, és így mond véleményt. Abból amit nekem írtál, úgy néz ki, fogalmad sincs kinek és mit írtam, egyáltalán mit keresek itt.

De hogy ne tereljem vakvágyányra leírom mégegyszer.

Alapvetően egyetértek a mondanivalód lényegével (a stílussal és a részletekkel már nem annyira). A helyesírás romlását, tényleg az egyre nagyobb tömegek, helyesírás iránti egyre nagyobb közönye okozza. Ez részben amiatt is van, mert az emberek átlag műveltsége, egész más irányokba mozdult el.

DE!

Tudod nálam, egész régen (még bőven az előtt hogy ez divat lett volna) diagnosztizálták a diszgráfiát. Ezzel együtt nőttem fel, együtt élek vele. Világ életemben problémám volt a helyesírással, a nyelvekkel. Ennek ellenére azért más vonalon ami később a szakmám lett szép eredményeket értem el, mindig büszke voltam az általános műveltségemre.
Neked vagy akárki másnak ösztönként jön a jó helyesírás. Nekem és sok más embernek, sajnos nem. Ha valaki lusta, és nem figyel oda, arról lepereg ha valaki beleköt a helyesírásába. Ha valaki genetikailag "hibás", annak viszont ez nagyon rosszul esik. Lehet hogy 3-4 szer is átnéztem, word-be is bemásoltam, és mégis benne maradt az a hiba. Ahogy egy csúnya ember is egész életére gátlásos marad a kinézetével kapcsolatban, ahogy egy pösze embernek is nagyon rosszul esik ha a kiejtését kritizálják, úgy egy diszgráfiás embernek is borzalmas érzés, ha minden erőfeszítése ellenére, az érvelése helyesírásába kötnek bele.

És hangsúlyozom, nem azt akartam mondani, hogy nincs igazad. Tényleg romlik a helyesírás a neten, részben tényleg igénytelenedik a társadalom ilyen téren. Én csak rá akartam világítani erre az aspektusra is. Azzal hogy mindenkit ledegradálsz a helyesírása miatt, megsértesz olyan embereket is, akik nem tehetnek róla.

eddie1977 2013.12.16. 01:38:04

@ComLo:
Abba a beszélgetésbe szóltam bele, amelyben a posztot értékeled. Úgy éreztem, hogy van hozzá valami közöm, de természetesen nem szerettem volna belepofátlankodni egy magánbeszélgetésbe. Azt én is illetlenségnek tartom.

Ami a mondanivalódat illeti, az pedig mindenképpen tisztázásra szorul. Írtam is egy posztot, beillesztem a linket. Remélem, hogy ezzel sikerül elkerülni a további félreértéseket!
elonnan.wordpress.com/2013/12/16/diszgrafia/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.16. 01:39:35

@Barátusz: Hátőőő, azt tudja, hogy erősen cicibuzi vagyok... :D

Lencsés István 2013.12.16. 13:59:02

@délioldal: Amit írok , az maga a tény , tehát nem üres szavak . Mutatnék linket , de a link nem tény . A tény pont attól tény , hogy nem kell bizonyítani . Aki keres az talál . Idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) Boltban jutsz hozzá a könyvhöz . Nincs még Karácsony .

délioldal 2013.12.16. 17:08:28

@Lencsés István: Ez nagyjából olyan gyenge válasz volt, mint amilyen gyenge a tudásod... És ha már "aki keres, az talál", akkor ajánlom, hogy keresgélj. Talán használ és fényt gyújt a kis sötét fejecskédben.

Lencsés István 2013.12.17. 11:10:58

@délioldal: A tudásom több mint a tiéd , a válaszom pedig hibátlan volt , csak te nem vagy képes felfogni . Kötőszóval ( és ) nem kezdünk mondatot . Idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen , ha ezt nem tanulod meg , akkor ma és ezen blogbejegyzésnél utoljára reagálok rád . A rólam kialakított véleményed meg nem érdekel , mert hazugság .

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása