oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 05. 06:45,  Látjátok feleim szümtükkel 406 komment

2013. november 05. 06:45 Határátkelő

Látjátok feleim szümtükkel

Ma folytatjuk a nyelvhasználat kérdését körbejáró sorozatunkat (melynek korábbi részeit itt olvashatjátok el). Timi helyzete annyiban különleges, hogy Egyiptomban azt az irodalmi arabot beszéli, amelyet a hétköznapokban viszonylag ritkán használnak, és kicsit olyan, mintha Magyarországon valaki ómagyar nyelven szólalna meg. Ráadásul a párjával angolul beszél, mindehhez pedig még hozzáadódik a magyar is – nem akármilyen nyelvi kavalkádról van tehát szó.

Kairó utca.jpg

„Eredetileg azért jöttem Egyiptomba, hogy megtanuljam a nyelvet. Az A terv (azaz hogy egy itteni egyetemen tanuljak) sajnos nem jött össze, de helyette B tervként beiratkoztam egy nyelviskolába, ahol heti 5x4 órában tanultam az irodalmi arab nyelvet. Még a nyelvtant, az új szavakat is arabul magyarázták!

Ehhez társult még az akkori lakhelyem, ahol is 12 másik lánnyal (főleg tádzsikisztániakkal) laktam, és ahol rá voltam kényszerülve, hogy napi szinten használjam megszerzett tudásom a gyakorlatban is, mivel ők abszolút nem tudtak angolul, így az arab volt a közös nyelv.

Fél év alatt egy erős társalgási szintre tornáztam magam irodalmi arabból, ám gyorsan rá kellett jönnöm, hogy ez sajnos nem lesz elég, ha a hétköznapi emberekkel is szót szeretnék érteni.

Mik vogymuk arabul

Ugyanis habár az egyiptomi dialektus nagyon sokban hasonlít az irodalmi arabra (nem úgy, mint pl. a marokkói meg a tunéziai arab), de az utca embere számára ez körülbelül úgy hangzik, mintha Magyarországon valaki "látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk" stílusban beszélne magyarul.

Kairóban az iskolázottak megértik ugyan az irodalmi arabot, de inkább csak írásban használják, megszólalni már nem igazán tudnak rajta. S azt se felejtsük el, hogy a lakosság közel 40%-a írástudatlan, akik viszont végképp nem tanultak arabul az iskolában.

Ettől függetlenül még mindig a legtöbb könyv ugyanúgy irodalmi arabul van írva, a legtöbb híradó is irodalmi arab nyelven megy. De a politikusok, újságírók, vallási vezetők is mind klasszikus arabot használnak munkájuk során.

Nem beszélve arról, hogy sokszor ez az összekötő kapocs a különböző országokból érkezett arabok között – például egy algériai és egy kuvaiti között, ahol a két dialektus nagyon különbözik egymástól.

Megy angolul, németül vagy franciául is

Miután férjhez mentem és elkezdtem dolgozni, nem maradt időm az arab kurzusra, így az addigi arabtudásom hétről hétre gyengült és mindinkább átvette a helyét a helyi dialektus.

Ám Egyiptomban arab nélkül is kiválóan el lehet boldogulni angol, német vagy akár francia tudással is. Rengeteg multi céget találni a fővárosban és Alexandriában is, továbbá ott vannak az iskolák, óvodák, a turizmus, ahová szintén nem kell arab nyelvtudás.

Sokan gondolhatják, hogy egy egyiptomi oldalán én már biztosan perfektül beszélem az arabot. Nos, ez sajnos nem így van. Illetve jól beszélem, de nem a páromnak köszönhetően tanultam meg, hiszen a közös nyelv közöttünk elejétől fogva az angol, ezt szoktuk meg és csak mostanság kezdtük el forszírozni, hogy akkor igenis arabul beszéljünk egymással.

Jelenleg Magyarországon tartózkodunk, ahol kifejezetten motivál a dolog, hogy olyan nyelven beszéljünk az utcán, amit a legtöbben körülöttünk abszolút nem értenek. Így végtére az egyiptomi dialektust inkább csak a kollégák és a család révén szedtem magamra.

Mint minden, ez is csak gyakorlás kérdése, szerintem az arab nyelv sem könnyebb vagy nehezebb más nyelveknél. Van, aki az angollal szenved éveket, és csak nem megy a fejébe, míg például a francia, ami egy sokkal összetettebb nyelv bonyolultabb nyelvtannal, sokkal jobban megy neki.

Nem minden az anyanyelvi környezet

Az írás-olvasás különösen sok gyakorlást igényel, mivel ugye az arab nem latin betűkkel ír, de a beszéd viszonylag gyorsan elsajátítható. Nyilván sokat segít a nyelvtanulásban, ha az ember annak anyanyelvi környezetében él, DE szerintem nem feltétlenül!

Ugyanis habár akarva-akaratlanul is fog az illetőre egy-két kifejezés ragadni, de ha az ember nincs rákényszerítve – ahogy jó angoltudással én sem voltam igazán - akkor az illető élhet az adott országban akár 10 évet is úgy, hogy szinte semennyire nem beszéli az ország nyelvét. Gondolok itt főleg az egzotikusabb országokra, mint az arab vagy afrikai országok, illetve Thaiföld vagy Kína. De javítsatok ki, ha tévednék kedves egzotikus országban élők!

Itt Kairóban az emberek mindig megörülnek, ha külföldivel találkoznak össze, és gyakorolni tudják saját kis angoltudásukat. Nagyon tudom utálni, mikor arabul szólok valakihez, aki miután az akcentusomból megsejti, hogy külföldivel van dolga, rögtön angolul válaszol.

Hát így tényleg nehéz gyakorolni egy másik nyelvet, ha a boltban még a köszönömöt is thank you-nak mondják nekem, csak azért, mert nem egyiptomi vagyok.

Kint is őrzöm a magyar nyelvet

Szerintem fontos, hogy egy külföldön élő magyar napi szinten használja anyanyelvét, mert még ha valószínűleg elfelejteni nem is fogja, de gondjai támadhatnak a helyes szórenddel vagy a ragozással.

Emlékszem, egyik osztálytársam még a gimnáziumban egy évet töltött kint az USA-ban cserediákként úgy, hogy csak e-mailben kommunikált hébe-hóba családjával. Mikor visszajött, igen csak bajban volt a ragokkal.

Én kint általában minden nap beszélek a családommal, ha mást nem, e-mailezve tartjuk a kapcsolatot, illetve minden nap írok naplót vagy egy újabb blogposzton tevékenykedek. Nemrég újra elkezdtem magyar nyelvű könyveket is olvasni esténként, hogy folyamatosan használjam a magyar nyelvet.

Ami az angolt illeti, mivel napi szinten használom a munkám során, most már odáig jutottam, hogy néha egyszerűbb azon beszélnem, mint magyarul. Vannak szavak, amik rendszerint vagy csak angolul vagy csak arabul jutnak eszembe, és percekig azon töprengek, hogyan is mondjuk ezt a magyarban.

A nehézségek

Így sokszor mikor az anyanyelvemen beszélek, akkor angol szavak jutnak eszembe, viszont az angol beszédem tele van egyiptomi kifejezésekkel a napi párbeszédben. Tipikus hibám még, mikor leírok egy hosszabb szöveget, majd átolvasva azt észreveszem, hogy néhány mondatban elég kuszán állt össze a szavak sorrendje.

A másik nagy gondom a magyar billentyűzet és a magyar Microsoft Word hiánya. Körülbelül két éve férjem kint vásárolt laptopját használom, amin ugyan át tudom állítani a billentyűzetet magyar nyelvűre, ám egyrészt már megszoktam az angol billentyűzetet, ahol tudom, melyik jel hol van, így magyarul, de ékezetek nélkül írom minden nem hivatalos e-mailemet vagy beszélgetek a Facebookon.

Másrészt magyarra átállítva is néhány ékezetes magánhangzó hiányzik róla, így ez, illetve a folytonos ékezetek nélküli szöveg miatt van, hogy magyarul gépelve sokszor elbizonytalanodom, melyik szó van például hosszú í-vel vagy hosszú ű-vel és melyik nem.

Váltás a nyelvek között

De a nyelvek közötti hirtelen váltások sem mennek: nemrég a férjemmel beszéltem telefonon angolul, miközben az egyik kinti magyar barátnőmnél vendégeskedtem.

Ahogy leraktam a telefont, folytattam tovább a félbeszakadt beszélgetést. Az első mondat után az ismerősöm jelezte, hogy vele nem muszáj angolul beszélnem. Hát észre sem vettem, hogy ugyanúgy folytatom tovább angolul a beszédet, nem váltottam vissza magyarra a telefonbeszélgetés után. De szerencsére nem vagyok ezzel egyedül: a legtöbb itt élő magyar, akit ismerek, szintén erről panaszkodik, de legalább jókat szoktunk szórakozni egymáson.

Mindenesetre nagyon furcsa, de mindenképpen jó érzés szemtől szemben, Kairó utcáin sétálva magyarul beszélgetni más, itt élő magyarokkal, főleg ha már hetek óta nem Skype-olt az ember az otthoniakkal.

Nektek mi a tapasztalatok e téren, külföldön élő magyarként? Mennyire keveritek a nyelveket?"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat identitás nyelv Egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr825614693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eagles 2013.11.05. 06:59:40

Miután szar idő van,és nem tudok menni dolgozni, úgy döntöttem, ma én leszek az első hozzászóló. A posztot még nem olvastam, de két lehetőség van. Vagy jó, vagy rossz. Majd elolvasom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 07:01:59

@Quercus58:
Legalabb fizetik ezt is vagy ilyenkor IJ-t belyegzel?

eagles 2013.11.05. 07:06:31

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Saját magam alkalmazottja vagyok. Én meg a semmiért nem fizetek.

2013.11.05. 07:25:48

@Quercus58: arrol szol a poszt, hogy az arab nyelvet nem kionyu megtanulni Egyiptomban kulfoldikent. Egyebkent tanusitom. Nekem sem sikerult, nem is tortem ossze magam, hogy megtanuljam.
Milyen jo lenne, ha esoben nem kene dolgozni jarni!

eagles 2013.11.05. 07:33:37

@charlieharper:

"Milyen jo lenne, ha esoben nem kene dolgozni jarni!"

Úgy is, ha egy fillért sem keresnél?

eagles 2013.11.05. 07:36:19

@Babette_:

Itt ülök 6 óra óta a gép előtt.A szöveg előre megírva. Az ujjaim elzsibbadtak a billentyűkön.

Juszt se fogtok megelőzni. Se az atya, sem Te. Én vagyok a király!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 07:36:47

@Babette_:
Szamunkra mindig az elso leszel! ;)

@Quercus58:
Mindent ertek. Vagy majdnem mindent.

@charlieharper:
Ez benne volt a levegoben. :)
A heber mennyivel konnyebb / nehezebb?

2013.11.05. 07:59:32

@Quercus58: nem, persze, hogy nem.
@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: nem tudom, egyiket sem beszelem igazan. Heberul legalabb iras-olvasas-kicsit beszel szinten. Arab gyakotlstilag par mondatra emlekszem, irni es olvasni nem tudok. Unokatestvereim azt mondtak, hogy ugy 70%-ot ertenrk az arabbol

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 08:09:40

@Quercus58: igenis, felség.
(reggeli adagot be tetszett már venni?)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 08:10:54

@charlieharper: arabul egy szót tudok: habibi
héberül kettőt: jamina, szmóla

2013.11.05. 08:11:27

Londonos posztot követelek, szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

Ti is úgy érzitek kedves többi hozzászóló, hogy mostanság laposodik a blog? :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 08:18:24

Meg a tegnapi is erdekesebb volt.
De a napi nyelvhasznalat azert itt is erdekes neha. Rendszeresen belefutunk olyanokba a kulfoldi kollegakkal, hogy mondunk valamit, ahogy tanultuk az Oxbridge nyelvkonyvekbol es mosolyognak a kollegak, hogy ezt igy nem is mondjak...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.11.05. 08:19:30

Nincs is szebb annál mint, amikor egy blog a Halotti Beszéd soraival kezdődik. :)

A nyelvi problémák valóban végig kísérik minden kivándorló hétköznapjait és hasonló problémával mindenhol találkozni. Az angolra váltással én is szembesültem de, ahogy jobban belejöttem a nyelvbe ez megszűnt. Billentyűzet problémám nincsen mert magyar billentyűzetes laptopom van. Ezen könnyebben írok németül mint a német nyelvűn magyarul bár az sem lehetetlen. :)

2013.11.05. 08:19:55

@Mr. Long [wannabe Briton]: nem mindegy? Napi 20-30 komment szol a posztrol.

eagles 2013.11.05. 08:28:43

@Babette_:

De ugye azért tudod, hogy kedvellek. Nem kicsit, nagyon.

Flamy (fat cat wannabe) 2013.11.05. 08:30:54

Nem a mai posthoz kotodik de ma reggel ezzel van tele a BBC es amugy is kedvenc tema itt: m.bbc.co.uk/news/uk-24813467

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 08:32:53

Irjak egy posztot?
Az elmult nyó... ja nem az elmúlt 2évröl?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 08:36:16

@flash.gordon:
Ezert irigyellek am!
Nekem sved a laptop, alapesetben magyar kiosztassal, de egyetlen betu, az å miatt kenytelen vagyok valtani neha :(
Nincs numerikus bill. resz, igy nem tudom hasznalni az alt+#### kodokat :(

Van egy ° jel a bill-en, de valamiert csak az a-val nem hajlando mukodni... Pech.

2013.11.05. 08:39:23

@diggerdriver: Írhatsz, de nem kerülne ma ki. :-)

eagles 2013.11.05. 08:41:17

@diggerdriver:

Arról írjál, tegnap milyen "hivatalos" ügyet intéztél. Lomtalanítás volt a környéken, és áttúrtad a cuccot, hátha találsz valami használható PC.-t, vagy a fiadnak szereztél nőt?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 08:47:25

@diggerdriver: persze. de nem fogsz. csak kéreted magad. pedig amennyi energiát a csöcsök guglizásába fektetsz, akár már meg is írhattad volna.

(ma reggel csalánra pisiltem)

andaluzkutya 2013.11.05. 08:48:11

@Philosoraptor: "Ti is úgy érzitek kedves többi hozzászóló, hogy mostanság laposodik a blog? :( "

Ezt a mondatot a blog indulása óta majdnem minden héten elsüti valaki :)
A posztot amúgy nem olvastam, mert valamiért nem sok minden érdekel, ami arab, de ez nem az arabok bűne, hanem az enyém, amennyiben bűn az, hogy valami nem érdekel.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 08:50:16

@andaluzkutya: gyerekkorodban lattal egy meztelen arabot, onnan ez az elutasitas? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 08:50:18

@Quercus58:
Bassza a csörötöket mi?
Egy hónap múlva 9 éves a gyerek lefoglaltam egy kúrvát neki a Sohóban.
A tesztüzem is megvolt:))))))))))))
Ìgy már ok?

andaluzkutya 2013.11.05. 08:55:12

@Mr. Long [wannabe Briton]: ha láttam volna, és ettől traumatizálódok, akkor érdekelne a téma, és alighanem minden ilyen alkalmat megragadnék, hogy negatív dolgokat írjak róluk. Pont úgy, mint Kövérmadár :)

eagles 2013.11.05. 09:01:39

@diggerdriver:

Na ilyen egy igazi apa! Nem ad bóvlit a gyerek kezébe. Először kipróbálja!!!!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 09:03:22

@andaluzkutya: na jo, de szegeny a havas szomaliaban nem tudja kikerulni a valasztott nepet. :DDDDDDD

eagles 2013.11.05. 09:06:09

@Philosoraptor: @andaluzkutya:

Lehet, hogy én látom rosszul, de nekem ez a blog az első perctől kezdve olyan, mint ha egy pub-ban ülnénk, beszélgetnénk,miközben megy a tv. Ha olyan híreket halunk a tv.-ben (poszt), ami érdekel bennünket, kommentáljuk. Egyébként meg csevegünk mindenről. Akit érdekel valamelyik téma, hozzászól, akit nem az csendben hallgatja.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.05. 09:07:33

Billentyűzet témája:
Van egy német munkatársam, aki hobbiból tanul magyarul. Pár napja megkérdeztem, hogyan írja a magyar ékezeteket német billentyűzettel. Szégyen vagy nem, de nem tudtam eddig, hogy azok a kis ékezetek a számbillentyűkön hogy működnek. Ő azt használja. Pl AltGr+9, utána nyomsz o betűt = ó. A legtöbb ékezet előcsalható így. Most már le tudom írni helyesen, hogy pl Škoda :)

nyuszigonosz 2013.11.05. 09:21:18

@Zka: Én németre állított billentgyüzeten írok magyarul. Csak a hosszú ö vag ü miatt kellene váltani - esetleg. Minden más megvan.

nyuszigonosz 2013.11.05. 09:24:51

@Zka: Amúgy az eleve német billentyúzeten a felsů számsor utolsó billentyüje: azok az ékezetek.
A Škoda írásához meg átálítod lent CES vagy SLK -ra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 09:26:36

@Quercus58:
Tökéletes megfogalmazása a lényegnek.
Erröl szól a történet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 09:28:04

Nekem sosem volt magyar billentyűzetem, Mo-n élve sem, ez azonban sosem akadályozott magyar betűk írásában. Nem is értem mi ebben a gond.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 09:31:51

@Mr. Long [wannabe Briton]:

A nyelvkönyv mindig el van maradva az aktuális nyelvtől. A magyarral is ez a helyzet.

nyuszigonosz 2013.11.05. 09:32:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mondjuk nekem sem volt még magyar billentyüzetem. Pedig elég sok szöveget írok magyarul -is.

tableno 2013.11.05. 09:33:11

Sziasztok! A poszthoz nem nagyon tudok mit hozzászólni, de ezt a cikket megosztom, mert nem tudom, hogy sírva röhögjek, vagy röhögve sírjak:

nol.hu/belfold/a_kozigazgatasban_dolgozoknak_vizsgat_kell_tenniuk_nemzettudatbol?ref=sso

tableno 2013.11.05. 09:38:37

@tableno: (Semjén Zsolt) "A kormányfő nemzetpolitikáért felelős helyettese azt mondta, a világon elsőként született olyan tankönyv, ami a nemzetpolitikáról szól." - hát igen, ERRE büszkék lehetnénk (nem), ha igaz volna. De sajnos ebben is megelőzte bölcs vezéreinket a fejlett Türkmenisztán, ahol a néhai Saparmurat "Türkmenbasi" Niyazov témába vágó alapműve, a Ruhnama még a jogosítvány megszerzéséhez is kötelező tananyag. Van még hova fejlődni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.05. 09:38:44

@nyuszigonosz: na de érted, pont azt írtam le, hogy lehet átállítás nélkül is előcsalni egyes ékezeteket.

2013.11.05. 09:41:51

@tableno: ott nem 2 kecske es egy tyuk a jogositvany ara?

eagles 2013.11.05. 09:44:09

@charlieharper:

Nem. Az a menyasszony ára.

nyuszigonosz 2013.11.05. 09:52:27

@Zka: Értem, csak nekem az átállítás a gyorsabb, néha csak egy egy jel miatt is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 10:00:02

@andaluzkutya:
Semmi rosszat nem irtam roluk... irjak?

Na figyelj es jegyzetelj:
- rettenetesen hangosak;
- nem veszik fel az itteni ertekrendet (pl. lepedo nelkul jarni);
- mecsetet akarnak epittetni allami penzen (felreetes ne essen, templomot sem epittetnek allami penzen, mert a vallas mindenki maganugye).

Mas problemam nincs. Ismeret kereszteny arabot, ok teljesen normalisak. Keresteny feketeket (Eritreabok), semmi gond veluk. A problema bizonyos muzulman reteggel van (de ott sem mindenkivel).

Remelem jobban fogsz aludni ;)

@Zka:
Az az. De valamiert az a-ra nem tudom feltenni a °-t. :(

@Quercus58:
Miert, nem errol van szo?
Ugy fest ketten ulunk abban a pubban, a tobbiek meg ertetlenul neznek az uvegfal mogul :)

@tableno:
Hulyesegek irasa helyett esetleg a gazdasaggal is probalhatnanak foglalkozni...

macamuca [IHUN] 2013.11.05. 10:02:08

"... a legtöbb híradó is irodalmi arab nyelven megy."
"Kairóban az iskolázottak megértik ugyan az irodalmi arabot, de inkább csak írásban használják, megszólalni már nem igazán tudnak rajta. S azt se felejtsük el, hogy a lakosság közel 40%-a írástudatlan, akik viszont végképp nem tanultak arabul az iskolában."

Akkor a lakosság nagy része egyáltalán nem, vagy alig érti, amit a híradóban mondanak??
Ekkora különbség van az irodalmi és a hétköznapi nyelv/szóhasználat között?
Azt minden nyelvtanár elmondta angol kapcsán, hogy az ún. irodalmi angolt tanítják, ez a tananyag és nyelvvizsgán is ezt kérik számon = szleng, egyéb kifejezések használata finoman szólva is nem ajánlott, hibaként "értékelik". Pár év németo.-i (Berlin) munka után hazaköltöző ismerősöm (ezelőtt kb 10 évvel) gondolta, letesz egy nyelvvizsgát. Páros lábbal rúgták ki a szóbeliről, mondván, tanulja még egy kicsit = némettel is "műxik".
És ha a hétköznapi angol/német más is, mint az irodalmi, azt azért nem hinném, hogy akkora a differencia, mint az arabnál (mármint a poszt alapján). Megmosolyogják esetleg az embert 1-1 szó/kifejezés miatt, de hogy ne értenék meg...
Max, tényleg ekkora a különbség?
És mi az oka?

@tableno:
Tegnap olvastam a cikket, majd férjemnek is megmutattam. Igaz, ő közalkalmazott, nem köztisztviselő (=közigazgatásban dolgozók), tehát perpill rá nem vonatkozik a tervezet.
Node mit lehessen tudni: mire törvény/rendelet lesz belőle, netán később kiterjesztve annak hatálya a közalkalmazottakra is... jobb, ha felkészül... netán a tervezet alapján érintett tesójától kérhet majd felkészítést....
A kötelező hittan után ez.... áááá, nem haladunk a diktatúra felé, dehogy.... sőőőt, ezzel kimondottan vonzzuk haza a perpill kint élőket....
:(((((

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 10:03:40

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "Ugy fest ketten ulunk abban a pubban, a tobbiek meg ertetlenul neznek az uvegfal mogul :)" Legalabb harman! :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.05. 10:04:48

@nyuszigonosz: ezt mindenki maga dönti el ízlése és billentyűzete függvényében. Nekem könnyű, magyaron írok magyart meg angolt.

Azt végig se merem gondolni, hogy a japánok, kínaiak hogy a tökömbe gépelik le azt a többezerféle jelet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 10:05:41

@macamuca: Nem is orulnek, ha a gyerekelet olyanok tanitanak, akik nem tettek tanulsagot a nemzettudatukrol! :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.05. 10:13:13

@macamuca: " szleng, egyéb kifejezések használata finoman szólva is nem ajánlott, hibaként "értékelik". Pár év németo.-i (Berlin) munka után hazaköltöző ismerősöm (ezelőtt kb 10 évvel) gondolta, letesz egy nyelvvizsgát. Páros lábbal rúgták ki a szóbeliről, mondván, tanulja még egy kicsit = némettel is "műxik"."

Avagy miért nem megyek nyelvvizsgázni. A nyelvvizsga letételének egyetlen ésszerű indoka az lehet, hogy valahova feltétlenül kérik a papírt.

eagles 2013.11.05. 10:15:10

@macamuca:

Aki okosan csinálja, az először lerakja az alapokat, majd jön a felépítmény. A férjedre is sor fog kerülni.
Vegyük csak példának az útadót. Most csak a 3,5 tonna fölötti járművek fizetik, és csak a főútvonalakon. Le van rakva az alap.
Aztán majd fizetni fognak a 3,5 tonna alattiak is, majd minden közúton, nem csak a főútvonalon. A megkoronázása a dolognak az lesz, amikor mindenkinek fizetni kell az úthasználatért. A személyautóknak is. A rendszer, az alap ki van építve. Csak egy jogszabály módosítás, és már működik is

@tableno:

Ez a Tömjén-Semmilyen-Semjén Zsolt egy akkora barom, hogy szerintem ülve nyalja a holdat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 10:16:16

@Zka: Telefonon mar lattam okat irni. A japanok es a kinaiak egy resze latinbetus atirattal irnak es a telefon felkinalja nekik a lehetosegeket, mint nekunk. A maradek kinai meg mindenfele vonasokat tartalmazo billentyuzeten potyog. Ellenben nem tudom szamitogepen hogy csinaljak. Lehet ott is latin billentyukon potyognek es a gep automatikusan atirja japan, kinai karakterekre.

magyarlanykairoban 2013.11.05. 10:19:54

@macamuca: A 40%-ot internetes statisztikaban olvastam, ergo a tobbseg meg mindig tanulta az irodalmi arabot. Vannak helyi hircsatornak, amik egyiptomi dialektusban beszelnek pont ebbol a problemabol kifolyolag, de az allami csatorna, meg az AlJazeera, BBC, France 24 Arabic es meg sok masik irodalmi arabul beszel.

Feny evekkel nagyobb a kulonbseg az irodalmi arab es az egyiptomi kozott, mint a kulonbseg a brit es az amerikai angol kozott. Mas kifejezest, szot hasznalnak, az egyes betuket mashogy ejtik, egyszerubb a nyelvtani szerkezete a mondatnak,...De annyibol jo az egyiptomi dialektus, hogy az egyiptomi zene meg a filmek miatt, amik nagyon elterjedtek szinte az osszes arab orszagban, problema nelkul megertik az egyiptomi dialektust.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.05. 10:22:32

@Mr. Long [wannabe Briton]: érdekes lesz látni, mikor fognak áttérni egy sokkal egyszerűbb írásmódra. Meglepne, ha ez nem következne be. Kevés ésszerűtlenebb dolgot tudok elképzelni, minthogy a diákok éveken át tanulnak írni, aztán egész életükben kísérti őket mindennapjaikban a túl bonyolult ABCjük problémája.
www.funzug.com/index.php/technology/most-amazing-chinese-keyboard.html

Az angol meg a másik véglet, a írt és a beszélt formának szinte köze nincs egymáshoz. Azt is soká kell tanulni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 10:29:03

@Zka: "Az angol meg a másik véglet, a írt és a beszélt formának szinte köze nincs egymáshoz. Azt is soká kell tanulni." Nekem mondod? :DDDD

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 10:33:33

@macamuca:

"Ekkora különbség van az irodalmi és a hétköznapi nyelv/szóhasználat között?"

Nem vagyok arab szakértő, de olvasmányaim alapján azt tudom mondani, az arab nyelvjárások közti különbség akkora mint az egyes újlatin vagy szláv nyelvek között. Azaz mondjuk a két legtávolabbi arab nyelvjárás közti különbség olyan mint a román és a francia, vagy a bolgár és a cseh között. Azaz azonos az alapszókincs eredete, de az emberek nehezen értik meg egymást.

Ha az arabok nem ragaszkodnának ahhoz, hogy ezek nem nyelvek, hanem nyelvjárások, akkor ez így lenne.

Hogy meg lehessen érteni a párhuzamot: mintha Romániában, Franciaországban Portugáliában a latin a hivatalos nyelv, s a helyi nyelvet nyelvjárásként vennék számba. S az emberek is csak a hétköznapokban beszélnének románul/franciául/stb., a hivatalosabb helyzetekben latinra váltanának.

Azaz az átlag arab kétnyelvű, leszámítva a műveletlen réteget, mely alig tudja a klasszikus arabot,

A jelenség máshol sem ritka. Pl. Jamaika, ahol a lakosság egyszerre angolul és jamaikaiul is beszél, ez utóbbi egy angol alapú kreol nyelv.

tableno 2013.11.05. 10:39:50

@Zka: A japán gépelés nem olyan bonyolult, mind gondolná az ember. Nekik ugyanis van "fonetikus" írásuk is, a hiragana és a katakana (mindegyikben 50-50 karakterrel). A billentyűzeten általában hiraganák vannak, ezzel hangzás után begépeli az ember a kívánt szót, majd a szüvegszerkesztő felajánl egy listát az ilyen hangzású kandzsikból (kínai karakterek). Egyébként ezért nem is tudnak áttérni a japánok csak fonetikus írásra, mert rengeteg náluk az azonos hangzású szó.

2013.11.05. 10:49:12

@Quercus58: a menyasszonyert egyszer fizetsz, utana az eleted/hazassagod vegeig. Jogositvanyert csak egyszer.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.05. 10:49:58

@tableno: én a hiraganákat el is kezdtem megtanulni és félúton abbahagytam, amikor kiderült, hogy nem mindenre használják hanem van egy kínai alapokra építkező képírásuk is többezer jellel :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.11.05. 10:53:18

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Hosszú távon érdemes elgondolkodni egy magyar meg egy idegen nyelvű laptopon. Erre akkor ébredtem rá, amikor a word-ot nem tudtam rábeszélni, hogy magyarul meg néha németül vizsgálja a helyesírást.

Olcsóbb megoldás lehet ha az ember vesz egy magyar billentyűt az idegen oprendszerű géphez.

Bebbi 2013.11.05. 10:58:21

@Quercus58: Tudod, valahogy az utobbi hetekben egyre inkabb az volt bennem, hogy mire jo ez a blog, minek olvasom egyaltalan. De a kommented nagyjabol ravilagitott erre. Vagyis nem feltetlenul a postok miatt, hanem leginkabb a miattuk (vagy eppen toluk teljesen fuggetlenul) kialakulo beszelgetesek, vitak miatt.

Ugy voltam vele, hogy lehet, hogy en is irnek egy postot. Eleve temat is tok nehezen talaltam, de aztan vegig az volt bennem, hogy kit erdekelne egyaltalan, amirol irnek. Szoval, sikerult meggyozni magam, hogy nem kell nekem azt eroltetni, eleve nem tudok olyan szepen, olvasmanyosan fogalmazni, mint sokan masok.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 11:05:17

@flash.gordon:

Ez a Word beállításaitól függ, nem a billentyűzettől.

Én meg a FB-ot az egyszerűség kedvéért latinra állítottam. Így a FB saját hirdetései is latinul jönnek, pl. amikor nem vagyok bejelentkezve azt mondja, hogy "Salve ad Facebook! Adscribe!
Gratis est et semper erit.", s persze a latin fanatikusok mindent szépen lefordítottak, pl. a barátokat úgy ajánlja, hogy "Amici quos fortasse novisti:". Nagyon jó.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 11:06:13

@Zka:

Ez koreaiul is így van. Ott a kínai eredetű jelek az ábécét egészítik ki.

2013.11.05. 11:07:44

@andaluzkutya: "Ezt a mondatot a blog indulása óta majdnem minden héten elsüti valaki :)"

Aha.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.11.05. 11:09:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Valóban.De sokszor a magyar szövegnél nálam átvált németre és minden szót hibásnak vél.

SilentDreams 2013.11.05. 11:10:35

@macamuca: "...sooot, ezzel kimondottan vonzzuk haza a perpill kint éloket...."

Pontosan, ahogy irod. Amikor 5éve külföldre jöttem dolgozni, akkor még simán el tudtam volna képzelni azt is, hogy otthon dolgozzak/éljek, a fö ok a tapasztalatszerzés, a világ megismerése volt.
Azóta sajnos rohamtempóban halad az ország afelé, hogy ne menjek vissza. Ezzel az emlitett nemzettudat vizsgával meg egyenesen kikergetnének az országból, ha még ott dolgoznék... Eszméletlen ez az irány :((((

2013.11.05 10:35

LyukasBogrács 2013.11.05. 11:10:43

"Szerintem fontos, hogy egy külföldön élő magyar napi szinten használja anyanyelvét, mert még ha valószínűleg elfelejteni nem is fogja, de gondjai támadhatnak a helyes szórenddel vagy a ragozással."

Nem kell ehhez külföldre menni, egyeseknek otthon is gondjuk van a magyar beszéddel-írással, és ami a legrosszabb: még csak nem is tudnak róla!

"Mennyire keveritek a nyelveket?"

Semennyire.

2013.11.05. 11:10:46

@Quercus58: Régebben azért sokkal több hozzászólás született a napi témát illetően is, valószínű, hogy az is közrejátszott ebben, hogy tartalmaztak érdemi információt a posztok és/vagy kiemelkedően jókat küldtek be a kivándorlók.

Bebbi 2013.11.05. 11:14:22

@SilentDreams: Ezzel mi is igy vagyunk, hogy nem feltetlenul azzal a cellal jottunk ki, hogy az egesz eletunket itt eljuk le, de szinten minden nap tortenik valami Magyarorszagon, ami ebbe az iranyba mozditja el a dolgokat.

bpetya75 2013.11.05. 11:15:39

@tableno:

Szerintem kár aggódni miatta. Majd szólok, ha lesz belőle valami ;-)

andaluzkutya 2013.11.05. 11:16:26

@Philosoraptor: Az egyik olyan poszt, ami a legtöbb hozzászólást generálta és a hozzászólások többsége a poszthoz szólt, Norbi olajfúrótornyos története volt, amiről ugye kiderült, hogy kamu volt:)

2013.11.05. 11:16:51

@tableno: Tudom, hogy van még ennél lejjebb.

nyuszigonosz 2013.11.05. 11:18:33

@LyukasBogrács:" Nem kell ehhez külföldre menni, egyeseknek otthon is gondjuk van a magyar beszéddel-írással, és ami a legrosszabb: még csak nem is tudnak róla!"

Hát ez igaz.

bpetya75 2013.11.05. 11:18:35

@LyukasBogrács:

Épp tegnap rökönyödtem meg. Ötödikes lányom osztályában volt olyan, aki a nyelvtan dolgozatot 1/24 pontosra volt képes megírni. Ha most ekkora nulla, mi lesz később???

2013.11.05. 11:19:39

@andaluzkutya: Ez még nem cáfolja meg azt, amit írtam. :)

bpetya75 2013.11.05. 11:20:00

@andaluzkutya:

Ez csúsztatás kedves doktor úr! A nagyszámú hozzászólás nem a posztnak, hanem a kamuságának volt köszönhető.

andaluzkutya 2013.11.05. 11:20:45

@bpetya75: a posztra írott cáfolatok voltak, tehát a posztnak szólt:)

nyuszigonosz 2013.11.05. 11:20:47

@Philosoraptor: Nekem is így tünik.
Mondjuk semmi bajom azzal, ha a beszélgetés elmegy akármilyen más irányba, míg nem "trágárul" el a hozzászólások szövege.

andaluzkutya 2013.11.05. 11:22:08

@Philosoraptor: Nem is cáfolni akartalak. De szerintem általában a hozzászólások nagyrésze reakció a korábbi kommentekre, tehát nem közvetlenül a poszthoz kapcsolódik.

macamuca [IHUN] 2013.11.05. 11:22:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Nincs kötelező hittan."

Noigen, lehet helyette kötelező erkölcstant választani.
Vagy-vagy alapon, de az egyik kötelező.
Más kérdés, hogy erkölcstanon mit "oktatnak", no és hogy tényleg iskolai tananyag-e az erkölcs (oktatható-e, stb), meg hogy miért kell állami iskolában államilag szervezni a hittant, természetesen állami költségen....

A lényeg amúgy nem ez, hanem az, hogy a gyerekek "megfelelő" képzésének elkezdése után sor került a felnőttekére is, először a közigazgatásban dolgozók "bevonásával". Ami valójában nem egészen így van: a cikkben említett könyv tankönyv a jelenleg tanulók számára, ők fognak diákkánt vizsgázni belőle. Aki dolgozik, és nem tanul, az nem vizsgázik, legalábbis a cikk nem ír effélét (szemben a címben foglaltakkal...). Persze, simán elképzelhető, hogy őket meg utólag kötelezik majd nemzettudat-vizsgára....

A tendencia az, ami ijesztő... nem kicsit.... akkor is, ha nem muszáj hittanra járatni a gyereket, lehetséges helyette erkölcstanra (=mint "szabad" választás lehetősége...)

eagles 2013.11.05. 11:25:20

@charlieharper:

Azt azért Te is el tudnád viselni, ha a menyasszony is úgy működne, mint a jogsi. Öt évente meg kellene újítani.

eagles 2013.11.05. 11:29:27

@bpetya75:

Nyolcadikos korára felfut 3/24-re. Aztán elkezd felejteni.

bpetya75 2013.11.05. 11:29:49

@macamuca:

Nagylányunk hittanra jár. Egyik alkalommal elmaradt, így aznap erkölcstanon kötött ki. Lehet, hogy (ebben is) szerencsések vagyunk, de semmi ördögi dolgot nem mesélt róla. Sőt!

Ami a nemzettudatos témát illeti, azt írták a cikkben, hogy nem csak a diákokat fogja érinteni, mivel a közigazgatási alapvizsgának is része lesz, amit minden köztisztviselőnek teljesítenie kell a munkába állástól számított asszem két éven belül. Így az is benne van a pakliban, hogy akik ezen már túl vannak, azoknak "különbözeti vizsgát" kell tenniük. Ezért írtam tablenonak, hogy majd szólok, ha lesz belőle valami, mert érinteni fog, ha igen.

2013.11.05. 11:30:28

@tableno: gondolom van benne olyan kerdes, hogy "helyrerakta-e mar az asszonyt ugy issstenesssen az elmult 3 honapban?". Eljen a nullszazalekos KDNP-fele erkolcs, ismet bizonyitottak csaladbaratsagukat balogh kollegaval az elen :)

andaluzkutya 2013.11.05. 11:30:58

@Quercus58: Norvégiában 100 éves korodig érvényes a jogsi. Nem megújítani kell, hanem ha kiderül valakiről olyan betegség, ami korlátozza a vezetésben, vagy lehetetlenné teszi ezt, akkor azt az orvosnak kell jelenteni.
Úgyhogy itt nem érvényes a példád:)

bpetya75 2013.11.05. 11:31:23

@andaluzkutya:

Most vagy butára ettem magam, azért nem tudok vitatkozni, vagy vitathatatlanul igazad van. Nem tudom eldönteni ;-)

andaluzkutya 2013.11.05. 11:32:42

@bpetya75: Számomra mindkét verzió elfogadható:)

eagles 2013.11.05. 11:33:31

@andaluzkutya:

Na akkor nem is megyek Norvégiába. Pedig készültem piszkosul.
Rajtam ugyan is alapból látszik, hogy hülye vagyok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 11:35:10

@Bebbi:
Nem baj, megírod mi jól kitárgyaljuk és utána tudni fogod mit csináltál rosszul:)))))))))

bpetya75 2013.11.05. 11:35:38

@Quercus58:

Az mekkora kiráj/siráj/muszály lesz! Az ilyen biztos nem fog semmi csúnya felforgató irodalmat olvasni, mert mounikasónál mélyebb tartalmat nem lehet majd vele közölni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 11:37:05

@flash.gordon:
Egyetlen karakter miatt nem latom ertelmet. Annyira nem zavaro, nem surun irok svedul, ha megis, akkor csak atvaltom a kiosztast es kesz. Ha lenne egy olyan notebookom, amin van numpad (majd veszek, az elozon volt), akkor egy sima Alt+134-el megoldom az egyetlen hianyzo å-t.

A sved billentyuzeten pedig ott a Zka altal is irt ¨, ^, ´ kiegeszitok, amivel minden magyar betu helyettesitheto... ha eltekintunk attol, hogy ô es û nem pont igy van "magyarul".

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 11:38:14

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Akkor hetvegere veszek egy sort es megisszuk itt egyutt...

Bebbi 2013.11.05. 11:38:34

@diggerdriver: :-))) Pont ez az, hogy nem a hataratkelesrol szolt volna, hanem csak egyszeruen az eletunkrol, hogy mi mindent lehet csinalni egy masok altal esetleg unalmasnak hitt svajci varosban.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy ne csinalnank jo par dolgot rosszul. :-) Peldaul ma meg nem is ittam sört... :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 11:45:15

@Bebbi: Engem erdekelne! Ird meg, nem szedjuk szet :D

Fahim 2013.11.05. 11:45:22

Van egy hangulata a Tahrir mellett olvasni egy kairós posztot:)

Nagyrészt egyetértek Timivel, két meglátását leszámítva.

"mintha Magyarországon valaki "látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk" stílusban beszélne magyarul."

Ez akkor lenne igaz ha lenne irodalmi magyar és dialektus magyar. Ma Magyarországon senki sem tudna úgy beszélni mint 500éve, ellenben ha visszamennél az időben 500évet és kitennének Bagdadban irodalmi arab tudással remekül eltudnál beszélgetni.

"Ám Egyiptomban arab nélkül is kiválóan el lehet boldogulni angol, német vagy akár francia tudással is."

Én két egyiptomi típust ismerek aki beszél idegennyelvet:
1. Turizmusban dolgozik
2. Külföldön élt

A törzsvízipipázómba csupa értelmiségi jár(újságírók, ügyvédek, mérnökök) a legjobban közülük egy mérnök beszél angolul(erős alapfokon). Én azt vettem észre hogy míg nálunk az értelmiség a klasszikus európai műveltség jegyében beszél angolul, németül vagy franciául, itt a művelt ember az irodalmi arabot ismeri.

Persze mások a motivációk is a nyelvtanulásra. Míg Mo-n sokan Ny-Európaba vágynak ezért ny-európai nyelveket tanulnak, sok egyiptomi Szaúd-Arábiába és a többi öböl országban akar munkát vállalni.

Amúgy hol készült a kép? Van egy-két tippem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 11:46:17

@Bebbi:
Nebazmeg. Újabb gumicsizmás napló?
Toljad felfele én majd átírom:)))))))

Bebbi 2013.11.05. 11:50:48

@diggerdriver: :-))) Igen, igy mar jo lesz. :-) Azert azt megigerem, hogy nem lesz benne gumicsizma. :-)

eagles 2013.11.05. 11:50:51

@Bebbi:

Na pontosan ezt akartam mondani. Egy olyan posztot olvasnék szívesen, ami arról szól, hogy mi változott meg az itthoni élethez képest, azután, hogy kimentetek. De most nem arra gondolok, hogy van meló, van pénz, létbiztonság, stb. Arra, hogy érzelmileg. A családon belül. Ha itthon mókuskerékben éltetek, anyagi, egzisztenciális gondok, amik óhatatlanul erodálja a házasságot, a család mindennapjait, hogyan változott ez meg a határátlépés után. Visszazökkentetek-é a normális kerékvágásba? Mennyire igaz az, hogy a pénz, a létbiztonság igen is boldogít. Hogyan hat az új környezet magára a családi életre? Van-é megfelelőségi kényszer arra bennetek, hogy a mindennapi életetekkel is bizonyítsátok a környezeteteknek, hogy betudtok, be akartok illeszkedni.

Tudom, ehhez meg kell nyílni.
A Dokinak meg szabit kivenni. Több anyagot kapna/fő, mint eddig összesen

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 11:51:15

@diggerdriver: Gyerekednek-asszonyodnak van csimmije az esos evszakra?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 11:53:01

@Bebbi:
Engem is erdekelne!
Biztos adna tippeket az itteni mindennapokhoz is...

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Sort sorrel, sor sorttal... :)
Ihatsz valami rendes alkoholt is en meg eldurrantok egy bekepipat :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 11:53:02

@andaluzkutya:
Most néztem meg.
Az angol jogsim 2034-ig jó.
Két éve cseréltem angolra hogy miért pont 23évre adták meg azt nem tudom.

Evain 2013.11.05. 11:57:44

@Fahim: törzsvizipipázó. Már ezért megérte ma benéznem, ez marhára tetszik. :)

2013.11.05. 11:57:56

@tableno: ez a ossznemzeti agymosas nsgyon durva .mi lesz ezutan hs valaki maskepp gondolkodo vissza vonjak as allampolgarsagat .baszak Meg

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 11:58:25

@Quercus58: ez menyasszonytol es jogsitol (orszag) is fugg!
A menyasszonyt most nem ragozom, de amikor a magyar jogsimat csereltem UK-belire, a 2014-ig ervenyes magyar helyett kuldtek egy 2025-ig szolot... Addig meg orvoshoz sem kell mennem (igaz, oda amugy sem jarok!)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 12:00:01

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A gumicsizma öltöztet.
Emlékszel a reklámra vagy 30évvel ezelöttröl?
A szemüveg öltöztet.
Képzelj el engem egyszál szemüvegben:)))))))))

eagles 2013.11.05. 12:01:04

@rezsoatya:

Aztán meg csodálkozol, hogy az orvosok sem járnak hozzád gyónni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 12:01:17

A kep kulonben nem Pesten a Keleti pu elotti feluljaro alatt keszult? Tok hasonloak az epuletek! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 12:03:05

@rezsoatya:
Látták hogy én sportosabb vagyok nálad ezért nekem mindjárt 23évre adták meg.
A lepukkant vén trottyosok meg...:)))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 12:03:06

@diggerdriver: "Emlékszel a reklámra vagy 30évvel ezelöttröl?"
Gondolom marhara nem zavar, hogy 28 vagyok :D

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 12:03:11

@Quercus58: ne is lassak orvost! :-)

(azon a ketton kivul, aki a csaladban van)

eagles 2013.11.05. 12:03:23

@diggerdriver:

"Képzelj el engem egyszál szemüvegben"

Elképzeltelek. BORZADALOM!!!!!

Egyébként meg elmondhatjuk, hogy a HA gyereksztárt csinált Sárából.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 12:05:14

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Én sem éltem 60 évvel ezelőtt de a nürnbergi perröl tudnék mesélni:)))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 12:05:59

@Quercus58: Es hogy kepzelted el? Amint szorteleniti a labat az epilatorral a gepen ulve? :DDDDDDDDDDDDDDDDD

Fahim 2013.11.05. 12:06:00

@Evain: :) Az olyan mint az aranyér. Előbb-utóbb mindenkinek lesz.
Van kedvenc scwaurmás(olyan mint a giroszos) és kedvenc gyümölcsléfacsaró is.

Ha belépsz rögtön keverik a mangót, és itt lehet a legjobb infókat kapni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 12:06:33

@diggerdriver: "Én sem éltem 60 évvel ezelőtt" mese habbal! :D

eagles 2013.11.05. 12:09:07

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Minek neki ahhoz epilátor? Végig dörzsöli a kanállal. Ezt hívják úgy, hogy gyantázás.

2013.11.05. 12:20:45

@macamuca: azt a reszet nem nagyon ertem h 3000 fontig nem adozik. Az idei adomentes eves limit £9440, az afolotti kereseted adokoteles reszet pedig szetcsapjak 12 honapra, ha van. En pl tavaly novemberben kezdtem dolgozni, s az elso 3 fizumbol egyaltalan nem vontak adot, utana kezdtek el (ugyebar aprilis elsejetol van uj adoev itten angoloknal).

macamuca [IHUN] 2013.11.05. 12:22:46

@Bebbi:
Tornacsuka is jó lesz, az még nem volt úgysem.
Esetleg hótaposó (ha csimmázni szeretnél :D)

:)))))
(Írjad nyugodtan, szétszedjük ÉS összerakjuk, no problem :D)

macamuca [IHUN] 2013.11.05. 12:26:55

@Whave:
Ezt én sem értem, de azt hiszem, nem is a konkrét összeg a lényeg (bár fontos adat).

Nigro notanda lapillo 2013.11.05. 12:29:30

elnézést az offolàsért:
volt egy hollandiai poszt, a poszter azt fàjlalta, hogy a hollandok mennyire kulturàlatlanok a magyarokhoz képest.
index.hu/kultur/2013/11/04/kevesebbet_kulturalodnak_az_europaiak/
hm...

2013.11.05. 12:29:43

@macamuca: jaja amugy meglepoen jo iras.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 12:31:11

@macamuca: "1 kg. csirkemell filé 5 font" Hol a tokomben veszi? Ennyiert nem lattam meg, csak dragabban...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.05. 12:39:30

már megint nyelv téma? mintha mostanság alaposan lerágtuk és simára nyaltuk volna ezt a csontot 10x is :-(
(azért elolvasom a kommenteket, hátha...)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 12:42:05

@Chang Yai: Pont ma beszeltuk meg, hogy ez csak a TV a kocsmaban.

nyuszigonosz 2013.11.05. 12:44:07

@Nigro notanda lapillo: Más országok lakosságát sosem lehet általánosítás és szubjektivitás mentesen értékelni, fiókokban rakni, elkönyvelni róluk akármit, bármilyen rövid vagy hosszú idöt él az ember az adott országban.
Érdekes, hogy mennyien azt vélik látni az országban, ahol még csak pár hónapot élnek, hogy az ottaniak kulturálatlanok meg nem mosakszanak, meg ilyen érdekes dolgokat.
Jó párszor olvastam már itt ilyeneket. Azt a posztot is olvastam nemrég, ahol a hollandokról volt ez megállapítva.
Nem tudom kinek mire jó ilyeneket írni: ténylegesen így és ezt látja, vagy csak ilyenekkel találkozik....

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.05. 12:45:19

@Mr. Long [wannabe Briton]: bingó, igen, fonetikusan írnak a kínaiak a billentyűzeten, a tajvaniaknak saját fonetikus ábécéjük van erre, a szárazföldiek latin betűkkel, legördülő menü. sokan kétségbe vannak esve, hogy emiatt nem kell rendesen megtanulni már írni, elég, ha a delikvens felismeri a megfelelő karaktert a felkínáltak közül (átmegy az egész tudás passzívba).
nekem az első laptopom ilyen tajvani ábécés volt egyébként. a mostani thai persze. csak magyar kiosztással tudok gépelni nyomorult z és y miatt, meg persze minden írásjel.... ha muszáj, pár nap alat átszokok az angolra, de nehéz.

eagles 2013.11.05. 12:46:00

@Mr. Long [wannabe Briton]:

"1 kg. csirkemell filé 5 font" Hol a tokomben veszi?"

A kínainál. Csak előtte úgy becézték a csirkét, hogy cicukám.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.05. 12:50:18

@Zka: hát ha eddig többezer év alatt nem szoktak le róla, szerintem nem fognak, max tényleg lemegy felismerés szintjére.
fonetikusan nem működik a kínai, mert egy kiejtett szónak annyi féle jelentése van. beszédben csomó redundancia kell, hogy világos legyen, mit mondanak, írásban egyértelmű a karakterek miatt.
mellesleg nekem mindig is sokkal jobban ment az írás, mint a beszéd. botfüllel reménytelen az utóbbi, kis vizuális memóriával az előbbi egészen ok. de persze seperc alatt el lehet felejteni. én láttam őket tanulni a saját közegükben, nem olyan vészes, mint tűnik, csak sok meló. viszont utána az angolt nagyon gyorsan megtanulják, ha rendesen tanítják őket (mármint írni).

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.05. 12:51:02

@Mr. Long [wannabe Briton]: egyáltalán nem iszom, semmit. (ja de, vizet.) de köszi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.05. 12:53:27

@flash.gordon: ???
hát valahogy az én laptopomra is került az angol és a thai mellé magyar, nem hiszem, hogy ez hardware kérdése, inkább windows beállítások.
akármennyi nyelvet rá lehet rakni, vagy nem? csak a matricák helyzete lenne ilyenkor kérdéses.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:02:00

@Fahim:

Simán lehetne ez magyarul is.

A magyarban is van egyfajta konzervativizmus, pl. az a tévhit, hogy a mai nyelv az "romlott", míg bezzeg 2 nemzedékkel ezelőtt milyen "szépen" beszéltek. Ha ez ki lenne terjesztve, akkor előállhatna ugyanaz a helyzet, Pl. valami marha kitalálná, hogy Balassi Bálint korában beszéltek jól magyarul, s az az alap. Ebből aztán kialakulhatna a két nyelvi norma: az akkori és a mai.

Diglosszia a neve, s lehet időbeli vagy térbeli is. Az arab az időbelire a példa, míg mondjuk a svájci német meg a térbelire.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.05. 13:03:32

@nyuszigonosz: lefogadom, hogy a burmaiak műveletlenebbek, mint a magyarok, de ha a napszél elviszi az összes trafót, és az emberiség áram nélkül marad, akkor nem lesz még egy olyan nép a földön, ami ennyire felvirágzik, az tuti :-)
egy jó kis diktatúrát ép ésszel túlélni mint nép, ahhoz is kell nem kevés intelligencia, olyan érzelmi meg józanész fajta.
minden viszonylagos. ezért eszembe se jutna lenézni itt senkit.
amit nem bírok, de nagyon nem, az a bételrágás és az állandó piros levet köpködés, amit mondjuk eldugott hegyi falvakban lát az ember más DK-ázsiai országokban, na az nagyon bunkó dolog szerintem, és nem tűnik úgy, hogy le akarnának szokni a gazdagabbak / műveltebbek sem.

(kicsit se ironikus a vígan légkondicionált irodából, ahol jól bentmaradtam estig, mert elegem lett a lassú netből. én nem bírom egy napnál tovább áram nélkül, mert addigra simán megúnom a könyvet és lemerül a laptop, meg leolvad a fagyi a hűtőben.)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:06:04

@Quercus58:

Mint a szexuális fetisizmusok amatőr kutatója, el kell mondanom: létezik szemüveg fetisizmus. Egy részük meztelen szemüveges nőkre/férfiakra izgulnak, más részük felöltözött szemüvegesekre.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.05. 13:07:16

ja és ebben a linkelt felmérésben azért a kulturálódásnak nem kicsike feltétele a pénz, de manapság amennyire képben vagyok egészen luxus lett egy könyv, színház vagy akármi ilyesmi..... arról nem is beszélve, hogy a sok túlórázás és multiknak 12 órában tekerés után az ember inkább a tévé előtt zombul.
vagy csak gondolom, hogy az embereknek nagyobb igényük lenne a témára, mint amennyi kijön a helyzetből?
(eldugultam, megyek haza.)

macamuca [IHUN] 2013.11.05. 13:13:25

@Mr. Long [wannabe Briton]:
hát nem tudom, hol veszi, digger tán tudna tippeket adni (ennyiért, vagy legalábbis occsón).
Szintén digger írja:

diggerdriver.blog.hu/2013/05/28/hat_font

6 fontért 1,5 grillcsirke (ok, ez nem ugyanaz, "csak" viszonyításképpen)

De mondom, nem az a lényeg, hogy fillérre stimmelnek-e a leírt adatok (amelyek fontosak ugyan, de az írás lényege nem az, hogy 5 font, vagy mondjuk 8 font ténylegesen a csirkemell kilója, stbstb)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.05. 13:19:22

@Chang Yai: hát azért az utóbbi többezer év nem állított ilyen magas követelményeket tanulás és kommunikáció szempontjából, mint az utóbbi pár évtized. Nem lepne meg semmi ilyen változás.

Fahim 2013.11.05. 13:27:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Kitalálhatná egy marha hogy a Balassi féle nyelv a helyes magyar, viszont nem tudná feltámasztani. Nem is lenne rá szükség mert egy Párkányban élő magyar tökéletesen megért egy vajdaságit.

Az irodalmi arab nélkül viszont nem értenék egymást az arabok. A szükség pedig a legerősebb motorja a nyelvnek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:28:35

@Zka:

A szemüvegfetisiszták 90 %-a heteroszexuális férfi...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:31:57

@Fahim:

Persze, így van. A magyar szuper-egyközpontú nyelv, a nyelvjárások de facto kihaltak, nyomaik vannak csak. S még ezek a nyomok is nevetség tárgyai! Mo-n közmegegyezés: aki nem budapestiül beszél, az bunkó paraszt.

Az araboknál eleve a közösségi tudat szerintem a legfontosabb. A máltaik nem tekintik magukat araboknak, így náluk nem gond a máltait önálló nyelvnek nevezni, pedig valójában az is egy az arab nyelvjárások közül.

bpetya75 2013.11.05. 13:31:58

@Chang Yai:

"én nem bírom egy napnál tovább áram nélkül, mert"

Dehogynem bírod, Drága! Az embernél tágtűrésűbb állat nem sok van ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 13:34:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
En ilyet soha nem mondanek. Szerintem nincsen olyan, hogy ez vagy az szebb volt-e regen vagy sem. A nyelv csak egy nyelv, a celja a kommunikacio.
Alkalmas volt a regi magyar nyelv(jaras) erre? Ketsegtelenul. Most az? Ketsegtelenul! Akkor tehat a celnak mindketto megfelel(t), nincsen bezzeg.

@Fahim:
Kerdes, ha az irodalmi angol "kenyszer", viszont megerti mindenki, akkor miert nem alakult ugy, hogy csak az van? Igy gyakorlatilag mindenki kettot beszel, ami feleslegesseg benyomasat kelti.

@Zka:
Ha ez vigasztal, nekunk te vagy a legszebb szemuveges ferfi! ;)

@Chang Yai:
Milyen piros le kopes? Errol meselj meg!

eagles 2013.11.05. 13:38:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Azt nem mondom, hogy magömlést kapok egy szemüveges nőtől, de szerintem nagyságrendileg erotikusabbak, mint a nem szemüvegesek.
Egyébként a 10%-ba tartozom.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:42:20

@Quercus58:

Én is így vagyok ezzel, nekem kifejezetten tetszenek a szemüveges nők.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.05. 13:43:34

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: LOLOL :)

A piros lé köpés a bételrágás folyománya, úgy vélem :)

2013.11.05. 13:45:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: erdekelne, hogy pontosan hogy erted, hogy "aki nem budapestiül beszél, az bunkó paraszt"?

Arra lennek konkretan kivancsi, hogy egy -nák, -nék elrontasa, vagy akar a -ba, -be osszekeverese a -ban, -bennel , az lehet-e helyes videki "dialektus", vagy az csak szimplan helytelen nyelvhasznalat?

Engem tipikus os-pestikent sosem zavart a tajszolas, a maganhangzok mashogy ejtese, de egy jo izes "-nák" utan bizony bennem is megfogalmazodott, hogy bunko paraszt :)

tableno 2013.11.05. 13:54:39

@bpetya75: Aggódik a fene! Engem nem érint... Csak nem tudom, hogy inkább sírjak, vagy röhögjek rajta...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:57:11

@Whave:

Ez a közvélekedés. A médiákban pl. szinte nincs ember, aki ne budapestiül beszélne.

Helytelen nyelvhasználat nem létezik.

macamuca [IHUN] 2013.11.05. 13:59:18

Ha már szó volt ma nemzettudatot "mérő" vizsgáról, jöjjön egy másik intézkedés:

Az előzmények és a szándék:
index.hu/belfold/2013/10/30/csunyan_megszivhatja_aki_bedol_a_kamunak/

A tervezet:
www.parlament.hu/irom39/12865/12865.pdf

Elfogadták.
nol.hu/belfold/szabadsagvesztes_jar_a_becsuletserto_felvetelek_keszitoinek?ref=sso#

Készítés: 1 év
Közzététel: 2 év
Nagy nyilvánosság előtti közzététel: 3 év
Gondatlan közzététel: ezt mégsem büntetik...

Kédés, mi minősül mások becsületének csorbítására alkalmas kép és hanganyagnak, illetve mi a jelentős érdeksérelem?
Mert pld a nejét elkalapáló képviselő tettét közhírré tenni némelyek szerint becsületsértés:
azigazibaloghjozsef.blog.hu/2013/05/01/elutasitjuk_a_balogh_jozsefet_ero_meltatlan_es_aljas_lejarato_kampanyt
Miközben:
index.hu/belfold/2013/11/04/hajanal_fogva_verte_a_terasznak_elettarsa_fejet/

Szóval, mi is az a becsületsértés, jelentős érdeksérelem?
Netán olyasmi, amit bármikor elő lehet rántani, mint vádpontot??...?

bpetya75 2013.11.05. 14:00:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ezzel kapcsolatban van egy érdekes tapasztalatom. Öcsémen is, magamon is észrevettem, ismerősök is meséltek róla, hogy fogékonyak vagyunk a tájszólásokra. Egy ízesebben beszélő erdélyi vagy délvidéki az ismerősi körben, és ragad ránk a beszédmódja. Nem tudatosan! Ismersz ilyen jelenséget, vagy csak páran nyitottak vagyunk ilyesmire?

@tableno:

Szerintem inkább röhögj. Azzal jobban jársz :-D

tanato 2013.11.05. 14:01:18

@Whave: Hát az zavar e tégöd ha én úgy beszélök,ahogyan anyukám mög apukám is beszélt mög mindön gyerök mög főnőtt itt a környékünkön, alföldi ő-ző tájszólással.Öttem könyeret möggye,ha nem kő tödd-e majd mögöszöd röggee.Most én is bunkó paraszt löttem a szömödben.?

2013.11.05. 14:03:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hat, ez pl AngliaBA is igy van, a mediakBA a BBC Englisht beszelik (kiveve persze a lokalis adok, pl BBC Scotland), nem pedig a cockneyt vagy a geordie-t :)

Amugy meglepodtem, hogy ezt mondod. Nekem fura, hogy par alapveto szabaly sincs, aminek meg kene felelni; tudtommal videken is ugyanaz a nyelvtankonyv van az iskolakBA. :)

bpetya75 2013.11.05. 14:04:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nekem Reisz András beszéde pont a tájszólása miatt tetszett meg. Kimondottan rosszul esett, amikor a Dunáról átment valamelyik kertévéhez, ahol lenevelték róla. Vagy magától hagyta el, nem tudom.

2013.11.05. 14:05:23

@tanato: ha figyelmesebben elolvastad volna, amit irtam, nem a kiejtes, a betuk mas betukkel valo behelyettesitese zavar; a tajszolas az tajszolas. Te pl azt irtad, szomodben. Ez csak akkor fajna nekem, ha "szomodbe" lenne :D

bpetya75 2013.11.05. 14:06:53

@tanato:

Képzeld Dottore, állítólag itt, Somogyban is honos tájszólás az őzés. Pedig én inkább csak ilyeneket hallok: "Megyek Gabozsba a vázsárra!" ;-)

tanato 2013.11.05. 14:08:16

@Whave: Igen amiről beszélsz az a szóvégi betű elharapása.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 14:08:25

@macamuca: ha rakeresel a BTK magyarázatra,abban Elvileg benne van.

bpetya75 2013.11.05. 14:09:06

@Whave:

Ha már itt tartunk, a szömödbe' hogy tetszik? ;-)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Öcskös valóban nyelvi tehetség, node én? Más is mondta ezt magáról, aki szintén nem az a kimondott nyelvzseni kategória.

Bebbi 2013.11.05. 14:09:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ezt nem teljesen ertem, hogy mire utalsz a svajci nemettel kapcsolatban. Ki tudod kicsit fejteni? Tenyleg erdekelne.

bpetya75 2013.11.05. 14:10:22

@tanato:

Az a j véletlenül került oda, ugyi? Vagy felétek ilyen nyálasan mondják azt, hogy ahun?

tanato 2013.11.05. 14:10:36

@bpetya75: Persze az ő-zésnek is sok változata van,én pl.Székelyföld bizonyos részein szembesültem vele anno amikor arra jártam.Jé de hasonlított,úgy megörültem neki.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 14:10:57

@bpetya75: idekoltoztem, es már sokszor észreveszem, hogy vazsi tájszólásban beszelek, mindent zongesitek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:11:02

@Whave:

A nyelv nem a nyelvkönyvre alapul. Hanem a nyelvkönyv alapul a nyelven.

macamuca [IHUN] 2013.11.05. 14:11:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A tetőtől talpig szemüvegbe öltözött nő ezek szerint fokozhatatlanul szép :))))

Megyek, veszek még néhányat a meglévők mellé...

(tényleg, a napszemüveg számít? vagy csak a gyógy/nak látszó? :D)

tanato 2013.11.05. 14:11:47

@bpetya75: Az elütés volt,de a hol errefelé tényleg hun.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 14:12:18

@bpetya75: Kossuth Rádióban hallom néha, alig ismerni fel.

M. Péter 2013.11.05. 14:12:23

@diggerdriver: Nem 2034-ben leszel véletlenül 70 éves?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:12:28

@Bebbi:

A németajkú svájciak diglossziájára utaltam: hogy egyszerre beszélik a svájci németet és az irodalmi németet, s a 2 között váltogatnak a helyzettől függően.

tableno 2013.11.05. 14:13:32

@macamuca: Csakis szódásüveg lencsével!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:14:25

@macamuca:

A napszemüveg nem olyan jó, mert eltakarja a nő kihívő, szexis nézését. Aki jól lát, annak javaslom sürgősen nulla dioptriás szemüveg beszerzését.

eagles 2013.11.05. 14:15:07

@macamuca:

A napszemüveg nem . Az eltakarja azt ami talán a leggyönyörűbb egy nőben. A szeme.

2013.11.05. 14:15:25

@tanato: ok, mashogy mondom, bar latom nem akarod megerteni a pesti dialektusom :D

ezek az emberek nem azert parasztok, mert mashogy beszelnek, hanem mert nem tudjak, hogy hogy KENE helyesen alkalmazni ezeket a dolgokat. Ugyanezen ismeroseim ugyanis le is irjak, hogy "mennyel anyadba", es nem poenbol, nem roviditesbol :D nem elharapjak, hanem fingjuk nincs a -ba es a -ban kozti kulonbsegrol, azt se tudjak hogy letezik :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de akkor minek van nyelvtan es nyelvtankonyvek, miert tanitjak, miert kerik szamon, miert kap rossz jegyet a gyerek, ha gyakorlatilag barhogy lehet beszelni? Vagy miertnem irjak le tajegysegenkent egy szo hasznalatait? Tenyleg nem ertem :)

Bebbi 2013.11.05. 14:16:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Aaah, igy mar ertem, mire gondolsz. Oszinten szolva nem ismertem ezt a kifejezest...

De egyebkent (es ezt mar tobben leirtak) a svajciak eleg jelentos resze nem beszel tokeletes "irodalmi nemetet". Masreszrol meg nem is akarnak... A kollegaim is sokszor hajlandoak a kedvemert "rendes" nemetul beszelni, de mindig nagyon orulnek, amikor mondom nekik, hogy akkor ma delutan tartsunk svajci nemet napot. :-) Egyszeruen nekik a svajci nemet az anyanyelvuk (ugye az is kinek-kinek melyik dialektusban), a masik nemetet csak suliban hasznaltak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:17:46

@tanato:

Egyre tűnik el minden. Ma már a székely kamaszok is budapestiül beszélnek és a székely tájszólást nevetséges, elmaradott dolognak tartják.

Itt egy jó térkép: fonetika.nytud.hu/nyelvjaras/images/ATLASZ1.JPG

bpetya75 2013.11.05. 14:18:05

@Babette_:

Te csak ne a Reisz Andrist hallgasd a Kossuthon, hanem írd szépen a történeted, amivel tartozol nekem az 50 homoszexuális ismerősödről!

@tableno:

Ez helyenként zseniális, köszi!

@tanato:

Megnyugtattál :-)

tanato 2013.11.05. 14:20:08

@macamuca: Na a napszemüveges nők nekem is tetszenek,persze ha olyat választanak maguknak ami jól illik az arcukhoz.Valszeg azért lehet,mert kissé sejtelmessé teszi őket hogy nem látni az arcukat

macamuca [IHUN] 2013.11.05. 14:20:29

@tanato:
"... alföldi ő-ző tájszólással..."

Hajdú-Biharban effélét, mármint ö-zést (öttem, mög, könyeret, stb) nem hallottam, ő-zést igen: főd, ződ, stb.
Meg ó-zást, ú-zást, í-zést.
Meddig lú a lú? H-B határáig, onnan ló.

Valahogy minden lehetséges (és olykor lehetetlen) rövid hangzót elnyújtanak.
Ha elkap a hév, önkéntelenül visszaváltok én is erre, kollégáim szokták megjegyezni, hogy milyen ízesen (=számukra szokatlanul, PC-megfogalmazásban tudtomra adva :D) is tudok beszélni :)))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:21:41

@Whave:

Bárhogy nem lehet beszélni, de a közösség dönti el, hogy mi "helyes" és mi "helytelen", A könyv csak leírja ezt a konszenzust.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:23:18

@Bebbi:

De viszont az írott szövegek irodalmi németül vannak, a svájci német szinte csak beszélt nyelv, ugye?

tanato 2013.11.05. 14:24:47

@macamuca: Érdekes,kisfokú í zés felénk is van/Kiskunság/ Nizd mög,típd össze utána mög lípj rá!

2013.11.05. 14:25:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: tehat ha a konyv leirta a kozosseg nyelvhasznalata alapjan, hogy "Londonban vagyok", es "Londonba megyek", akkor megis helytelenul hasznalja a nyelvet az, aki azt mondja, hogy "Londonba vagyok"? :) Vagy betakarozik azzal, hogy elharapta az N-t es kesz? :)

macamuca [IHUN] 2013.11.05. 14:26:58

@tanato:
tuti tipp: panorámás = min. a fél arcot lefedi :DDD
(Látens csador/burka-szimpatizáns vagy? Netán magad sem sejted magadról? Dr. andalúz segít, ha kéred :DD)

(bocs, magas laszti...)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.05. 14:28:10

@bpetya75: "Ezzel kapcsolatban van egy érdekes tapasztalatom. Öcsémen is, magamon is észrevettem, ismerősök is meséltek róla, hogy fogékonyak vagyunk a tájszólásokra. Egy ízesebben beszélő erdélyi vagy délvidéki az ismerősi körben, és ragad ránk a beszédmódja. Nem tudatosan! Ismersz ilyen jelenséget, vagy csak páran nyitottak vagyunk ilyesmire?"

Ez jó kérdés, én is így vagyok ezzel.

Bebbi 2013.11.05. 14:28:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igen, leirva leginkabb csak SMS es chat nyelv.

Peldaul: i bi xi = ich bi gsi = ich bin gewesen :-)

tanato 2013.11.05. 14:28:50

@Whave: Na ez más,ha ugyanúgy írják le ahogy mondják az már tényleg nem helyes,az már nem tájszólás.

eagles 2013.11.05. 14:32:31

@macamuca:

Az új Btk. kidolgozásakor több jogász is fölvetette, hogy ki kellene hagyni belőle a becsületsértést, ill. a rágalmazást. Nem így történt. Lehet, hogy nem véletlenül. Ilyen per egyébként csak magánvádas eljárásban folytatható le, ahol a feljelentés a vád. A vádnak kell tartalmaznia a magánindítványt.
Most az a helyzet, az ítélkező bíró dönti el, hol ér véget a vélemény nyilvánítás szabadsága, és hol kezdődik a személyhez fűződő jog védelme.

macamuca [IHUN] 2013.11.05. 14:32:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @Quercus58:
nektek nem jön be a napszemüveg, mert eltakarja a szemet.

@tanato:
neked bejönnek, mert eltakarják a szemet/arc nagy részét.

Namost csuda, ha a nők össze vannak zavarodnak, és mindent, valamint azok ellenkezőjét is elkövetnek azért, hogy tessenek??
Miközben elég lett volna, ha leveszik/felveszik a napszemcsit...
Honnan lehetne ezt előre tudni?

:)))))))))

tanato 2013.11.05. 14:33:00

@macamuca: Érdekes a csador azért nem.de mondjuk a széles karimájú kalapokban glasszáló szinésznők a századelején játszódó kosztümös filmekben azok pl. tetszenek./mármint az 1900-as évek elején persze nem a mostani elején./

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 14:33:31

@Quercus58: Nekem a legszebb egy noben en vagyok :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

tableno 2013.11.05. 14:35:47

@Quercus58: a legszomorúbb az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a bíró dönti el. Lehet, hogy "súgnak" neki.

tanato 2013.11.05. 14:37:18

@macamuca: Jó meglátás,kinek a pap kinek a papné.Én viszont tényleg önkéntelenül odafordítom a fejem vagy a szemem egy nagyméretű napszemcsit viselő nőre.Gondolom tényleg azért,mert nem tudom milyen arcot takarhat és kíváncsiság.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:37:23

@Whave:

A magyarok 95 %-a -ba/-be alakot használ minden esetben. A -ban/-ben gyakorlatilag csak írásban maradt meg.

macamuca [IHUN] 2013.11.05. 14:38:02

@tableno:
jáááhájjjjjjájjjjj.....
A tegnapi cikk után megvan a mai "adag" férjemnek.

:))))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.05. 14:39:09

@tanato: Nem azért, mert úgy néz ki, mint egy mutáns légy :))?

eagles 2013.11.05. 14:44:13

@macamuca:

A női öltözködésben a szemérmesség küzd a fenségességgel: a látni engedett kincsekkel csupán célozgathat a rejtve maradt csodákra.

Anthony Capella

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:44:32

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Szinte mindenki ezt hiszi... :-)

De vedd fel saját hangodat amikor beszélgetsz valakivel, aztán hallgassd vissza, s lehet, hogy meg fogsz lepődni...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:49:39

@macamuca:

Én a téma nagy szakértője vagyok. Tudásomat autodidakta módon szereztem.

Szóval legyen smink mindenképpen, ez az alap. Kell mindenképpen fülbevaló, a fülbevaló nélküli nő fül olyan mint a meztelen csiga, nem szép látvány. Ugye a csiga is jobb házzal?

S felül a szemüveg megkoronázza a nő fejét!

A hajszínre is oda kell figyelni, A természetes szőke hajat betegségnek érdemes tekinteni, s festeni kell.

Az öltözködés is nagyon fontos. Vannak dolgok, amiket spsem szabad felvenni, pl. halásznadrág, rövidnadrág, miniszoknya, hosszú szoknya, buggyos-beszarós nadrág. Nem jó a túl gombos ruha sem. S még sorolhatnám...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 14:54:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Szornyu lehet, amikor embereknek az okoz lelki traumat, amin nem lehet valtoztatni, raadasul nem egy termeszetellenes folyamat eredmenye.

@Zka:
Lehet, de nem tudom mi az a betelragas :) De ha most azt mondod, hogy az az, amikor a betelt ragjak, eskuszom veszek egy repulojegyet es megverlek! ;)

@macamuca:
Az en egyszerusegemmel az a becsuletsertes, ami valotlansagot allit nyilvanossag elott masrol.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
En is abba! :)

tanato 2013.11.05. 14:57:29

@zöldeketbeszélek: Igen mostanában a nagyméretű napszemüvegek vannak divatban és kistermetű keskenyebb arcú nőkén tényleg légyszerű az összkép ilyen esetben.De hiába ilyen a divathóbort.Régebben ilyen méretűt csak híres emberek viseltek hogy ne ismerjék fel őket olyan könnyen.De érdekességképpen nemrégen olvastam a neten valahol,mint tanácsot a hölgyeknek hogy használjanak nagyméretű napszemcsit biztonságtechnikai okokból,tudniillik hogy ne tudjanak velük szemkontaktusba kerülni rossz szándékkal az utcán járó fiúk,férfiak.

tableno 2013.11.05. 14:58:43

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: A bételdió egy növényi termés, amit délkeletázsiában évszázadok óta enyhe serkentő hatása miatt rágcsálnak (úgy, mint Dél-Amerikában a kokalevelet). A leve vörös színű, így a rendszeres fogyasztó nyálát és fogait is elszínezi.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 15:00:09

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Negyedművelt ember vagyok. Sajnos nem tudtam eljutni a félműveltségig, nem beszélve a teljes műveltségről. Azaz kb. a témák egynegyedében tudok megszólalni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.05. 15:04:39

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: ha nem tudod, mi az a bétel, guglizz rá, vizuális effektusok nélkül semmit sem ér a téma :-)

a kínairól jut még eszembe: még az is jó benne, magamfajta földi halandó számára, hogy nem kell feltétlen tudni a szavak kiejtését, van egy shortcut a jelentés meg a leírt alak között. kb mintha a számokat néznéd, 1 az nem aztmondja, hogy egy, hanem a dolog jelentését, ha egy indonéznek muattod, hogy 1+1=2, értelmezi a fogalmat a nyelv megkerülésével is.
sokmindent el tudtam olvasni annó, amiről fogalmam se volt, hogy mondják, pl kaják. 10 év után is szépen látom a gyökjeleket (radicals), nem random krikszkraksz az egész (ahogy az A betű se random krikszkraksz, nem három véletlen ott található vonal, hanem együtt jelentenek valamit, a kínaiban is vannak ilyenek a nagy karakteren belül).

azt hittem, becsületet sérteni csak annál lehet, akinek van becsülete. de hát ha a görényre azt mondom, hogy irtó büdös, akkor is én vagyok a bunkó?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 15:06:17

@macamuca:
Igen így van.
6fontért nem másfél kg grillcsirkét kapni hanem másfél darabot.
Viszont azt nem tudom hogy egy grillcsirke hány kiló.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 15:11:36

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
A bételrágás fokozza a nyálképzödést és hatalmas sötétvörös plecsniket köpnek töle.
A foguk is tönkremegy.
Befeketedik.
Undorító szokás.

2013.11.05. 15:13:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: biztos sokmindent elrontok a beszedben, de a banbent tuti, hogy nem :) es az ismeroseim 100%-a is eszerint az 5%-hoz tartozik, mert erre rohadtul ugrok mar regota, es azonnal feltunik, ha ezt a kettot szurja el valaki :)

tableno 2013.11.05. 15:19:56

@Whave: persze az is lehetséges, hogy maxval ezúttal tévedett. Jajistenem, még belegondolni is szörnyű! :((

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 15:23:13

@Whave:

Nagyon sokan hiszik ezt magukról, aztán amikor visszahallgatják magukat, rádöbbennek ők is lehagyják a n-t.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 15:23:50

@tableno: Te is tevedtel :D Helyesen "maxval ezuttal IS tevedett! :DDD

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 15:24:15

@tableno:

Tévedés? Meg kell nézném a szót a szótárban, mert nem ugrik be a jelentése...

:-)))

2013.11.05. 15:27:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: fel fogom majd venni 1-2 magyarral folytatott telefonbeszelgetesem, mostmar kivancsisagbol :) De ez nalam kb idegi kerdes lehet, ugy ramuvoltott anno altalanosban a tanar, hogy "ES ROGTON PARASZT IS LETTEL, FIAM?!?", amikor meseltem, hogy hetvegen voltunk Debrecenbe... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 15:27:57

@tableno:
Az guszusos lehet.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Akkor en teljes mertekben muvelt vagyok. Barmihez hozza tudok szolni, legfeljebb nincs ertelme a mondottaknak / totalis hulyeseg. Mint most ;)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Mindennek igen ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 15:29:32

@Whave:

Legendás eset, de valós: betelefonál a műsorba a hallgató: "felháborító, hogy maguknál a műsorvezetők nem tudnak magyarul, még a ban/ben-t és ba/be-t is keverik! pedig elvárható lenne, hogy egy rádióba helyesen beszéljenek!".

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 15:31:28

@diggerdriver:

Meg van az alfeldió és a gammeldió is. Azok is finomak, ugye?

bpetya75 2013.11.05. 15:32:43

@zöldeketbeszélek:

Még a végén kiderül, hogy nem egy marginális jelenségről van szó ;-)

2013.11.05. 16:15:51

@andaluzkutya: Az biztos, hogy a Norbis posztot szinte mindenki benyelte, fenntartás nélkül. De ha nem számítjuk a kamu poszto(kat)t, akkor azért észrevehetjük, hogy régen sokkal jobb minőségű történetek kerültek ki.

2013.11.05. 16:17:31

@nyuszigonosz: Az is régebben volt jellemző, még mielőtt feltűnt az "új" rendszer, plusz akkor, amikor az oldal átkerült az index alá.

tableno 2013.11.05. 16:26:05

@Philosoraptor: ezzel nem feltétlenül értek egyet. Persze voltak nagyon jó írások "régen", de vannak időnként most is. Viszont "régen" is rengeteg kevésbé jó írás volt, csak akkor még a legsablonosabb londoni mosogatós poszt is az újdonság erejével hatott. Nem a poszt színvonala csökkent, hanem mi lettünk válogatósabbak...

andaluzkutya 2013.11.05. 16:26:50

@Philosoraptor: Engem nagyon nem izgat a posztok valóságalapja, mivel nem arra használom, hogy így tudjam meg, hova menjek, hanem beszélgetések katalizátorának. Így a posztok minőségére se vagyok annyira érzékeny.

De szerintem régebben és most is vannak gyengébb posztok, és persze jobbak is. Már régen felvetődött, hogy meddig lehet fenntartani a napi posztot, lehet, hogy fogynak a történetek, ezért több az elemzés, vagy kevésbé szigorú a szűrés.

blackhairlady 2013.11.05. 16:31:03

@Philosoraptor: Masfel eve minden masodik posztnal valaki beirja, hogy laposodik a blog.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 16:42:30

@andaluzkutya:

Én szívesen vállalok havi 2-3 kamuposztot. Lehet mindenféle. Csak olyan országot vállalok azonban, ahol még sosem jártam, ugyanis nem akarom, hogy megzavarjon a valóság.

Lehet mondjuk egy poszt kormányellenes üzenettel, egy teljesen politikamentes de fordulatos, s egy meg valamilyen mély morális tartalommal.

Csak szóljatok!

tanato 2013.11.05. 16:45:05

Ha lapos,ha nem lapos ,a blog él.Kétségtelen,a kommentelők köre szűkülni látszik,mindig egy kb 50 fős csoport kommentelget,nem látok igazán új neveket,ezt én is egy kissé bajosnak érzem.az Origós időkben majd minden postnál láttam új addig nem ismert nickneveket.

eagles 2013.11.05. 16:46:27

@tableno:

Az utóbbi pár évben érezhetően megnőtt az irányított bírói ítéletek száma. Az is igaz viszont, hogy a fiatal bírák jelentős része fölvette a kesztyűt a mamelukokkal szemben (Ítélőtáblák, Kúria). Ez jól kitapintható az úgynevezett devizaalapú hitelekkel kapcsolatban.

Ugyanakkor érdekesek lesznek majd azok a munkaügyi perek, amik a munkaidő utáni viselkedéssel kapcsolatban, az esetleges elbocsájtások kapcsán fognak indulni. Ez nálunk még újdonság, de máshol, pl. az USA-ban már "mindennapos"

Határátkelő 2013.11.05. 16:46:43

@Philosoraptor: Minden héten eltemeti valaki a blogot, hol ezért, hol azért. Én addig vagyok nyugodt, amíg így van. Majd ha mindenki elégedett lesz, akkor nagyon erősen elkezdek aggódni. :)

Az origós időkben is voltak olyan posztok, amiket ha ma kitennék, mindenki fanyalogna. De hát "régen" ugye a nap is szebben sütött. :)

Én nem gondolom, hogy gyengébbek lennének a posztok, csak természetesnek vesztek olyan írásokat, amiken anno mindenki ámuldozott volna, hogy milyen nagyszerű. Most meg az lett az alap, ami viszont szerintem nem baj, sőt.

Akkoriban nem nagyon volt mód és erő arra, hogy legyenek pl. interjúk, most néha van, ami szerintem pozitívum, a kommentelők közül sokan mégis "töltelékanyagnak" tartják, ami szerintem vicces.

Kíváncsi vagyok, a holnapi poszt esetében mi lesz a fanyalgás oka...

Határátkelő 2013.11.05. 16:53:43

@tanato: Ez azért is van, mert elég sok bunkózást kénytelen vagyok kiszűrni, például a tegnapi poszt esetében.

eagles 2013.11.05. 16:54:13

@tanato:

A "létszámleépítés" szerintem az előzetes moderációnak köszönhető. Ugyanakkor ezzel eléggé letisztult a kép.
Én bele szoktam olvasni más blogok kommentjeibe,ill. a különböző online újságok cikkeihez fűzött megjegyzésekbe. Ha azt mondom undorító, finoman fogalmazok. Pedig én sem vagyok egy matyóhímzés.

tableno 2013.11.05. 17:06:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: akkor rendelek egy média-kommunikáció szakot és OKJ-s CNC-esztergályos tanfolyamot végzett bölcsészcsaj által írt beszámolót, aki Grönlandon au-pairkedik egy szaudi expat családnál és mellékállásban egy magyar 56-os emigráns éttermében mosogat. Legyen benne jó sok túrórudi, kolbászkerítés és hazaköpködés!

2013.11.05. 17:07:09

@tableno: Lehet, hogy így van.

2013.11.05. 17:10:10

@tanato: Tarthatatlan volt az indexes indulásnál az, ami volt anno. Nem tudom ezt másképp megfogalmazni, csúnyán hangzik, de belterjesebb lett az oldal. Ha visszaemlékezel, a régi blog is ilyen volt nagyrészt. Persze ezzel nem azt mondom, hogy nem kellenek új arcok, sőt, pont ellenkezőleg.

2013.11.05. 17:11:28

@Határátkelő: Nem temettem a blogot, kímélj meg a "mártírkodástól", köszönöm.

2013.11.05. 17:13:47

@Quercus58: Annak köszönhető, hogy sok ember vérig sértődött, hogy őméltóságának le kell írnia 1 mondatot, hogy hozzászólhasson. Borzalmas cenzúra a felvilágosult Mo.-n. Csodálkozom, hogy nem hallottunk öngyilkosságba menekült emberekről. Erről is az Orbán tehet. :I

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 17:14:17

@tanato:
Itt is volt sok új név, nekem a Sári csimája posztoknál tűnt fel. Érdekes módon azok a kommentelők azóta eltűntek... :(

@Határátkelő:
Ezek szerint vannak szép számmal tahók, még mindig? Vagy a soraink közül kerülnek még ki bunkó hozzászólások (mármint engem nem számolva, mert én tudom, hogy az vagyok :) )?

@tableno:
Fontos lenne, hogy néger legyen és buddhista...
Aztán majd meglepődsz, ha tényleg jelentkezik egy ilyen posztoló :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 17:18:27

@Philosoraptor:
Szerintem az utóbbi időben mi is elég sokat finomodtunk.

@Határátkelő:
Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan alakul az oldal olvasottsága? Csökkent-e jelentősen az utóbbi időben vagy olvasni ugyan annyian olvassák (esetleg többen), mint korábban?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 17:20:17

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "Itt is volt sok új név, nekem a Sári csimája posztoknál tűnt fel." Az ev legnagyobb esemenye volt a gumicsimma tortenete! :D

Határátkelő 2013.11.05. 17:25:59

@Philosoraptor: Mártírkodik a halál. Csak válaszoltam neked.

Határátkelő 2013.11.05. 17:29:36

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Persze, hogy vannak, csak nem élesednek a kommentek.

Az olvasottságot nem elemeztem különösebben, de nagyságrendileg nem változott. Viszont (a látszat ellenére) több történet jön, mert olyanok is írnak, akik korábban azért nem írtak, mert elrettentette őket a sok troll.

2013.11.05. 17:29:48

@Mr. Long [wannabe Briton]: Valaki magyarázza már el, hogy miről van szó, lemaradtam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 17:42:56

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Szerintem simaliba!

@Határátkelő:
Nem gondoltam volna.
Az műhelytitok, hogy az itt rendszeresen kommentelők közül kerülnek ki ezek a hsz-ek is vagy "one-hit-wonder"-ekről van szó?
(annak idején én is ezért vezettem be a blogomon az előmoderációt - nomeg a robotok miatt, akik folyamatosan viagrát árultak :) ).

@Philosoraptor:
Teccett volna sűrűbben jönni, akkor teccene most érteni :)
Volt egy olyan (tervezett) posztsorozat, ami tulajdonképpen egy svájci család naplója a kezdetektől.
A családnak íródott (hihetetlenül személyes jelleggel, érthetően), ez az első pillanattól nem volt szimpatikus itt sokaknak. Rögtön az első ilyen posztban szerepelt Sári és a gumicsizma, illetve talán annak nemléte, amit a mai napig emlegetünk.
De volt még valami UFO-s story is, de arról én is lemaradtam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 17:44:13

@nyuszigonosz: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

@Philosoraptor: Arra vagyunk kivcancsiak hova tuntek a csimma fetisisztak, mert amikor posztova volt Sari tutyija, akkor megjelentek uj arcok (nyuszigonosz szerint Sariek rokonai)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 17:45:22

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "(annak idején én is ezért vezettem be a blogomon az előmoderációt - nomeg a robotok miatt, akik folyamatosan viagrát árultak :) )." Konkurenciat jelentettek a te bizniszednek? :D Vagy volt masik beszallitod?

2013.11.05. 17:49:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: gondolkoztam regebven, hogy irok Algeriarol, de senkit sem erdekel es mar lassan 25 eve volt.

2013.11.05. 17:50:43

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

"De volt még valami UFO-s story is, de arról én is lemaradtam."

OMG. :D

eagles 2013.11.05. 17:52:01

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Nyuszigonosznak igaza van. A rokonok voltak, no meg annak a sok szép, jól sikerült gyereknek a szülei, akik szakadó esőben vidáman sütögették a pecsenyéjüket az erdei tábortűznél.

2013.11.05. 18:06:34

@shakti_rom: Múltkor még az volt, hogy letörik a munkabéreket, meg húzzanak amúgy is haza, dolgoznia kellene most már az angoloknak is. :)))

Latcho Rom 2013.11.05. 18:09:37

@Philosoraptor: Kemeny kompeticio lesz jovore nektek is - ha ott elsz - amikor megjonnek a romanok meg a bulgarok is..

blackhairlady 2013.11.05. 18:10:54

@Philosoraptor: "Régebben azért sokkal több hozzászólás született a napi témát illetően is, valószínű, hogy az is közrejátszott ebben, hogy tartalmaztak érdemi információt a posztok és/vagy kiemelkedően jókat küldtek be a kivándorlók."

Illetve a blog regebbi kommentelo kozossege inkabb a posztra koncentralt, persze itt is kialakultak kesobb jo kis temak, nem a poszthoz kapcsolodo beszelgetesek.
A mostani kommentelok kozott pedig kialakult egy virtualis baratsag, es ok nem is a napi poszt miatt jonnek mar kora reggel, hanem a jo kis duma parti miatt. Legtobbszor mar az 1. kommentben kijelenti valaki, hogy ez xszar, es inkabb offoljunk.
A fentieket sem pozitiv sem negativ kritikanak nem szantam, csupan csak a megfigyeleseimet irtam le.

nyuszigonosz 2013.11.05. 18:12:14

@charlieharper: Miböl gondolod, hogy senkit nem érdekel?

2013.11.05. 18:13:03

@shakti_rom: Én nem, még egyelőre Mo.-n élek, amúgy most Hollandia a rövid távú célom. De majd idővel szeretnék eljutni Angliába is, persze ehhez az angolt tolnom kell rendesen, meg mire odajutok, lehet, hogy már kőkemény korlátozások lesznek a bevándorlókkal szemben.

2013.11.05. 18:14:03

@blackhair-lady: Igen, ez valószínűleg így volt/van.

nyuszigonosz 2013.11.05. 18:16:26

@shakti_rom: Úgy tünik.

Akkor is jó lenne, ha megírná.

nyuszigonosz 2013.11.05. 18:17:01

@Philosoraptor: Hollandia: ma volt Utrecht közelében tornádó!

Latcho Rom 2013.11.05. 18:19:09

@diggerdriver: hany eves a charlie, hetven?? :-)

Latcho Rom 2013.11.05. 18:20:57

@diggerdriver: Ha lehetne ma szilikonmentes togyeket kerni, ezek felgyuttek a viz tetejere.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 18:23:25

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Van masik beszALLITom ;)

A rozsaszint valasztom, mert megy a kabatomhoz.

@Philosoraptor:
Ez a minimum ;)

@blackhair-lady:
A szarozasra nem feltetlen van szukseg, viszont igazad van mindenben ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 18:25:39

@charlieharper: pedug a kommenteloktol megtudalnad, hogy mit csesztel el akkor! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 18:26:42

@charlieharper:
Egy szavazat az erdekel mellett! De irhatnal minden masrol is, pl. az MITs resz kifejezetten erdekel!

2013.11.05. 18:40:41

@nyuszigonosz: Remélem, hogy amikor én látogatok el a hollandokhoz, nem lesz semmiféle veszély. :-)

nyuszigonosz 2013.11.05. 18:43:42

@Philosoraptor: Biztosan nem. Amúgy meg nem elijeszteni akartalak. :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 18:45:21

@bpetya75: zűrzavar van, nem tudok most ilyen összpontosításokat elvégezni

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 18:53:56

@Quercus58: én terólad nem hiszem el, hogy erdész vagy, hallode.
vagy maximum olyan erdész, mint amilyen informatikus én.

2013.11.05. 19:15:57

@nyuszigonosz: Amúgy is fiatal vagyok a halálhoz. :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 19:42:46

mi van én szedek itt csak bérescseppet?

macamuca [IHUN] 2013.11.05. 19:48:04

@Babette_:
aggyad a flaskát, hadd húzzam meg én is :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 19:49:51

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131105/2012-01-04_201909_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Sok mindenről volt szó a mai napon csak egyvalamiről nem.
Arról hogy Timi egy fantasztikusan jól megírt remek posztot alkotott.
Informatív, jól megszerkesztett érdekes írás.
Sok szó nem esett róla mert az ingerküszöbünket már nem üti meg a téma de attól még ismerjük el a belefektetett munkát és jószándékot.
Én mindenképpen gratulálni szeretnék Timinek és bíztatni hogy bátran írjon, egy profi újságíró sem írta volna jobban meg.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 19:50:15

@macamuca: mindenki sorozni van, csak mi teazunk itt? :(

2013.11.05. 19:56:11

@diggerdriver: Ez már nő, papa. Kicsit kikerekedett a szemem. Kicsi vagyok én még ehhez. :I

eagles 2013.11.05. 20:03:38

@Babette_:

Pedig erdész a becsületes tanult szakmám. Kisdobos becs szó.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.05. 20:04:39

@Quercus58: a tanult szakmám nekem is informatikus ;)
még egy kis ideig ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 20:05:35

@diggerdriver:
Pedig a poszt tenyleg jo volt!
Meg kerdeztem is a temaval kapcsolatban...

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Be-be nezek, de ha ures a kocsma, nincs miert maradni ...

ffüttyfürütty 2013.11.05. 20:23:37

@macamuca: Nekikezdtem kétszer hogy miért nem jön képbe hogy a férjed közalkalmazottként alapvizsgázzon magyarságtudatból, de valahogy inkább carjunk rá. :D

Maxvaltól rendelnék egy csendes óceáni gyöngyhalászos / gyümölcstermesztős / korallzátonyos posztot.

Gumicsizmát pedig nem kérek, egyelőre még nem gázolok trágyában. :)

ffüttyfürütty 2013.11.05. 20:24:38

@diggerdriver: Valld be hogy csak a szemüveg miatt. :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 20:25:04

@Quercus58:
...És múzeumba szoktál járni?:)))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 20:27:40

@ffüttyfürütty:
Természetesen.
Tíz percig kerestem mert tudtam hogy van valahol egy szemüveges kép.

ffüttyfürütty 2013.11.05. 20:31:58

Diggi itt egy trükk a gyereknek, még jól jöhet vedd fel a tananyagába! :D
www.youtube.com/watch?v=_xf3ELqb6kc

eagles 2013.11.05. 20:33:09

@Babette_:

A "jogászkodás" csak a hobbim. Amikor el kellett döntenem,mi leszek, ha nagy leszek, három alternatíva volt. Erdész, jogász, közgazdász. Számomra a döntés egyértelmű volt. Erdész.
Más kérdés, hogy anyagilag a másik kettővel jobban jártam volna.

Miután nem nézek tv.-t, így esténként jogi kérdéseket tanulmányozok, bírósági ítéleteket olvasgatok. Na meg néha kikapcsolódás ként közgazdasági témákat is.

eagles 2013.11.05. 20:39:38

@diggerdriver:

Elkérhetnéd tőle a szemüveget, és megnézhetnéd mit írt Timi a poszt elején. 12 tádzsiknak látszó lánnyal élt együtt. Gondolj bele.
12 nyereg alatt puhított tádzsik kanca. Öreg, a JCB kanállal tolhatnád a viagrát!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 20:51:36

@diggerdriver: "Tíz percig kerestem mert tudtam hogy van valahol egy szemüveges kép." Ez a fiad, vagy a te gyujtemenyedbol van?

2013.11.05. 20:59:26

@diggerdriver: az egy generacioval elottem volt, a tiedben.

@Mr. Long [wannabe Briton]: ez az egyik visszatarto ero.

eagles 2013.11.05. 21:05:08

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Rezsőatya a minap megkérdezte a digger fiát:

-mi leszel, ha nagy leszel?
Mire a srác:
-kígyóbűvölő. Előcsalogatom a furulyámmal a bugyiból a vzicsiklót!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:06:47

@Quercus58:
Most hogy mondod kiváncsi lennék hogy egy ilyen tádzsik vagy nyenyec csajnak milyen technikája van az ágyban.
Emlékszel arra a filmre hogy Kisnagy Ember?
Dustin Hoffmant indiánok nevelik fel és lesz vagy négy felesége.
Minden ap megy este lefeküdni és hallja hogy Fürge Szarvas hív téged aztán Játékos Medve hív téged a végén már menni alig tud:)))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:08:13

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A fiam a közelébe se mehet a gépnek.
Még mindig nincs háttérképem meg nem tudok Word dokumentumot csinálni meg a böngészőkkel kínlódok.

2013.11.05. 21:10:12

@Határátkelő: nem irt tobbet a Sara gumicsizmaja szerzoje vagy csak nem rakod ki?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:12:04

@Quercus58:
Egy hangszeren tuti hogy fog tudni játszani.
Csiklofonon:)))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:13:14

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Haggyadmá máma megint kilépett a láncból. Két hét alatt másodszor.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 21:15:46

@diggerdriver: ha nem akarsz dolgozni te is leveszed a bakancsod nem? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:16:00

@charlieharper:
Na na az egy dolog hogy örökké akarok élni és eddig még jól haladok de azért nem vagyok még Joda.:))))))))))))))))

eagles 2013.11.05. 21:16:01

@diggerdriver:

Tádzsik lánynak milyen technikája lehet az ágyban. Lovaglós.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 21:19:28

@Quercus58: azert megneznem, ahogy a lovaglos csaj feldobja a nyerget digi hatara es csapat vele egy kort a szobaban :DDDDDDDDDDDD

rumitom 2013.11.05. 21:20:35

ez jo tema meg mindig, es mindig egy kicsit mas.
a nyelvekkel nincs gondom, eltekintve, hogy nem 100%ban atjarhatoak nalam, pl IT-t csak angolul tudom, ill. nemetul egy picit. magyarul a minap probaltam elolvasni egy wiki cikket es nem ertettem, atvaltottam angolra es "jaaa, csak ennyi".
ennek ellenere a szokincsem meg mindig magyarul a legnagyobb, koszonhetoen annak a rengeteg konyvnek gyerekkoromban. az en hetkoznapi eletemben nem elofordulo szavakat idegennyelvul ritkan tudom, max a passziv szokincsemben van jelen. az olyanok mint pl kengyel, csak hogy egyet mondjak.

az ekezetes iras nekem is gond. meg soha nem irtam magyar billentyuzeten. es bar tudom hol vannak a specialis karakterek, nem all ujjra gepeleskor

eagles 2013.11.05. 21:21:53

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Az még hagyján. De amikor ösztönösen elkezdi a kefével takarítani a farkát!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 21:23:21

@Quercus58: innom kell, ez nagyon utott! remelem van jeg!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.05. 21:27:15

@charlieharper:
Van egy olyan érzésem, hogy a szerző inkább nem küldött be több anyagot... rendesen ki lett osztve szegény...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:31:39

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Ez tény de hát mit várt?
Az ilyen faszbukon szocializálódott nyáltengerben fürdő embereknek persze hogy trauma ha földbe döngölitek.
Mármint hogy ti minden mert én nem voltam benne.

2013.11.05. 21:34:46

@diggerdriver: nemsokara megyek Svajcba par napra. Meg akartam volna tudni, hogy a fuggony hianyon es a mosogep hianyan kivul van -e valami mas egeto problema Svajcban. Csak hogy figyelmes es empatikus legyek a kollegaimmal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:38:52

@charlieharper:
Az az alap hogy mindenkinek viszel egy brit zászlómintás gumicsizmát.
Sőt itt már olyat is lehet kapni amit Magyarországon nem hogy acélorrú mint a munkásbakancsok.:))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 21:44:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azta kúúúúúúú.......ezt jól nyomtad, de mindjárt vitatkozni fogok veled...csak csokorba gyűjtöm a cuccot ! :-P

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 21:47:23

@Quercus58: en hogy kerulok ide??
(marmint ebbe a szovegkornyezetbe?)

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 21:49:26

@diggerdriver: tudod, szemuvegesben lattam mar jobbat... sokkal, de sokkal jobbat...! :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 21:52:08

@ffüttyfürütty:

Én szívesen továbbírom a gumicsizmás történetet is. Jó az alapanyag, sok van a történetben, sokféle szál, amiből még sok mindent ki lehet hozni. Mondjuk olyan Ramona-Bianca-Béla stílusban kezdeném, aztán lassan átmenne az egész horrorba. A végén hepiend lenne persze.

Valami olyanra gondolok, hogy a csaj meglát az ablakon kinézve egy félmeztelen albán vendégmunkást, halálosan egymásba szeretnek. Aztán egy menyét belopakodik a házba, elviszi a gumicsizmát, mert azt hiszi, étel.. A csaj és az albán hódoló ezek után üldözőbe veszik a menyétet. Ekkor már szürkület van. Az albán beleesik egy medvecsapdába (ilyenek vannak mindenhol a svájci parkokban a fokozott medveveszély miatt), megvadul ettől és vonyítani kezd. Lassan farkasemberré változik és ráugrik a csajra, meg akarja erőszakolni. Ő nem hagyja magát, fémeztelenül - ez a történet erotikus eleme - menekülni kezd. Ekkor egy csapat cserkész közbelép és svájci zsebkéssel ártalmatlanná teszik a farkasembert. A csaj megmenekül, visszatér a családjához, ráeszmél: az igazi helye férjénél van, őt szereti, az albán vendégmunkás csak múló csacsi fellángolás volt. A végén a menyét visszahozza a csizmát, a család megsimogatja őt és ad neki jutalmul egy KinderBueno csokoládét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 21:54:06

@rezsoatya:
Fater, csak halkan csendben csak neked csak most:
Nyalni nem itt kell.
Neked főleg nem:))))))))))))))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 21:55:51

@diggerdriver: hat a beilleszkedessel nincsenek gondjaim! :-P

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 21:56:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @Quercus58:
Én meg pont most akarom majd megműttetni a szemem, hogy ne legyek szemüveges !! Mert állítólag zavarja a pasikat! Most akkor mi van ?????? :-DDDD
Döntsétek már el!! :-)))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 21:58:12

@sodalisO:

Egy nullás szemüveg fog kelleni műtét után is, ha hódítani akarsz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 22:02:32

@sodalisO:
A nőknek jól áll a szemüveg. Olyan főnökös.
Mindig eszembe jut róla Jack Nikolson örökbecsű mondata amit a Guantanamói támaszpont parancsnokaként mondott az őt kivizsgáló küldöttség nőtagjának.
Aki emlékszik emlékszik aki nem az lemaradt róla:))))))))))))))))

2013.11.05. 22:03:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szemuveg kerettol fugg. Egy jo keret feldobja egy no arcat. Digger mai kepen senki nem az orosz csaj szemuveget nezi (a csaj biztosan CCCP).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:05:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Esküszöm, ezer évig kéne benneteket tanulni ! Sosem hallottam még pasitól, hogy a szemüveget szexinek tartják! :-D
De most legalább tudom, és akkor jóvan, kicsivel több így az önbizalmam ! :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:07:22

@charlieharper: Na jó, hát ez egyértelmű, ha valakinek kint van a gyomra a ruhából, még szép, hogy magasan tojnak a szemüvegére ?! :-DDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:09:52

@rezsoatya: Te olyan titokzatos vagy mostanában, de most komolyan ! :-)) nem akarsz róla beszélni ?? Bennünk megbízhatsz, nem mondjuk el senkinek! :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 22:11:15

@charlieharper:
Eszembe sem jutott volna orosznak nézni. Miből gondolod?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 22:12:44

@sodalisO:
Hogy az ég nem szakad le...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:14:09

@diggerdriver: Amúgy, csak kérdezem, majd nőnapon, gondolsz a női HÁ tagokra is és teszel be nekünk valami szexi kétajtósszekrényt?
Nem sürgős, lesz időd keresgetni ! :-)))))

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 22:14:41

@sodalisO: kizarolag Andaluzkutyanak vagyok hajlando "beszelni rola"...! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:14:45

@sodalisO: Ezt melyikre irtad, mert nem akar ugrani a kommenthez?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:15:06

@diggerdriver: Jóvanmá, most mi bajod van ? Én már meg se szólalhatok ?? .-)))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:18:06

@Mr. Long [wannabe Briton]: hát a Diggernek írtad, hogy igaz, hogy te 28 vagy , és a 30 évvel ezelőtti dolgokat nem biztos, hogy nagyon vágod !
Amúgy jó lett a kaja tegnap este ? Gyilkos merénylet késő este ilyen cuccos kajáról írogatni, azt ugye tudod? .-))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:19:19

@diggerdriver: Na, medvecukor, hagyjál az ilyen szarokkal, mondom FÉRFI, nem műanyag.....:-)))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:19:28

@sodalisO: Maradj szemuveges, csak mond mar meg vegre, hol vagassunk nalad hajat! :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:20:12

@rezsoatya: Jóvanakkor,az is jó, ő meg majd jól elmondja nekünk! :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:21:28

@Mr. Long [wannabe Briton]: Inkább kezdj el szervezni egy HÁ-s találkozót, az kevesebbe kerül mint a hajvágás+ utazás! :-))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:27:33

@sodalisO: UUU!!! Nagyon jo volt, ma tovabbvittem a receptet, csempeszve bele egy kis magyar vonalat is. Megkentem a husik egyik oldalat a sutes elott egy-egy teaskanal a blogon is ismert es nepszeru Eros Pistammal. Majd szepen uvegtalba tettem, letakartam alufoliaval es sutottem 3/4 orat, majd levettem a foliat es mindket oldalt megpiritottam. A paprika leazott rola a szaftban, de az ero egy kicsit beleivodott. Sajna tegnap ota bebarnultak a repak a zacsiban, igy azokat iktattam a kukaba. Ma volt a boltban fine beans (ez talan a ceruzabab magyarul?), azt vajon megparoltam es sutottem ma is tukortojast (4 db) hozza. Eleg emberes kaja lett. Bevertem hozza egy bogre koffeinmentes PG teat, meg lekuldtem rendetrakni 4 szem gumicukrot, abbol a cukrozott, de savanyus fajtabol. Most pihegek es neked irogatok. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:28:13

Btw, nem akarok szót fosni folyamatosan, meg trollibuszozni, vagy offolni sem, de látom hulláslisztbe futott a ma este .....viszont ha van kedvetek, nyugodtan beszélhetünk egy Vespa PX 125 87 km/h végsebességéről is akár ! Persze csak ha van kedvetek! :-DDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:29:46

@sodalisO: Hova? Itt vannak jo kocsmak, de nem sokan vagyunk itt eszakon, meg vannak tengerentuliak is.

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 22:29:59

@sodalisO: azt diggerdriver tudja a legjobban...! :-P

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 22:32:17

@Mr. Long [wannabe Briton]: a PG teat keruld, sok mereganyag van benne... csaxolok!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:32:40

@Mr. Long [wannabe Briton]: Najóvan hagyjál már, borzolsz itt éjszakára, mindjárt eszek valami szart hagymával kínomban! Ezt a cuccot majd részletes leírásban kérem, rohadt jól hangzik, ezt meg kell csinálnom.....sertéstarjából meg lehet csinálni amúgy, most csak az van itthon, de kiveszem akkor a fagyiból iziben...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:34:52

@Mr. Long [wannabe Briton]: Akkor hogy akarsz hozzám jönni hajat vágatni te ? Délre ! :-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 22:36:17

@sodalisO:
Nocsak. Vettél valami olasz szart?:)))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:41:04

@sodalisO: Delben dolgozom, nem jo! :D

A kaja csak siman sozom, borsozom a karajt es enny. Megsutom jenaiban a sutoben legkeveressel 180C 45 percig alufolia alatt, utana meg amig mindket oldala szepen meg nem pirul. A fine beanst meg megmosod, bedobod egy fazekba egy kis VAJJAL (igen digger, VAJJAL!!!) es neha kevergeted, amig meg nem puhul. Ha akarsz enni repat is hozza, akkor elozor csak azt tedd a fazekba, mert hosszabb ideig kell puhitani (nem nyereg alatt, mert ez nem tadzsik csaj atyam) es add kesobb hozza a babot. Meg csinalj tukortojat es azt is eszem hozza, de remelem az megy recept nelkul.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.05. 22:41:51

@diggerdriver: Persze, most ettem meg a 173889. előregyártott elemes spagetti carbonarat!! .-)) Nem is értem, de még lemegy!! :-DDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:42:52

@rezsoatya: Fasza, az van a cegnel is issza mindenki literszamra. En Twinings parti vagyok, de abbol nincs koffeinmentes. Tetley? Az mehet?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.05. 22:44:51

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Koffeinmentes. Fasza.
Guminőd is van?:))))))))))))))

bpetya75 2013.11.05. 22:48:35

@Babette_:

Miért? Egy erdész nem lehet széleskörűen tájékozott?

Egyébként meg zavard el a zűrt és ne felejtkezz el a történetről ;-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:49:20

@diggerdriver: Napi negy kave melle beverek 6-8 bogre teat. Ha azok is koffeinesek lennenek hivatasos vibratorra valnek :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.05. 22:50:11

@diggerdriver: Egy ferfi nem vesz fel ilyen bohocmaskarat! :D

rezsoatya (törölt) 2013.11.05. 23:45:27

@Mr. Long [wannabe Briton]: meg akartam keresni a cikket, de most hirtelenjeben nem talalom. A lenyeg, hogy mint az olcso, kommersz eteleknel altalaban, a teak eseteben is az olcso filteresek tele vannak "szemettel", fuvekkel, amik kozott mergezot is kimutattak. Es peldakent emlegettek a PG teat, azert akartam rakeresni, mert arra mar nem emlekszem, hogy epp a decaf-e az. Ugyhogy bocs, ha belezavartam a teafogyasztasi kulturadba, ha meglesz a cikk, kuldom. En inkabb iszom dragabb, minosegi kavet, teat, de ez a maganugyem. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy pl. a parizsi olcsobb, mint a Parmai Sonka. De a az elvezeti + tapanyag erteket nezzuk, akkor epp forditva van.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 00:05:24

@rezsoatya: don't be silly! nem zavartal bele. melyiket javaslod akkor a koffeinmwntes feketeteakbol? zold meg gyumolcs nem er, azokat nem szeretem. pgt azert vettem most, mert az volt csak a boltban en meg kifogytam a napkozbeni teambol otthon. twinings jo? abbol iszom reggel, m

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.06. 00:09:57

@Mr. Long [wannabe Briton]: (szarjon sunt a telefonom) meg ebed utan es delutan, amikor hazaerek. kozbenre keresek valami "tolteleket".

meg jo termoszbogret, varok arra is javaslatot. eddig volt ketto meg budapesten, de mindketto szivargott ott, ahol ra van csavarva a teto.

most jo ejt, majd reggel vasok, mert var a tuz es jeg dala masodik kotete es rohadt hosszu meg...

NorthPier 2013.11.06. 01:02:13

@tanato: Doki, tödd ee azt a möggyet... Mert az a helyzet, az én dédanyám mindig evvel piszkált, ha sokat fintorogtam a kajára, pedig hozzád képest a világ másik felén élte le az életét, ott, ahol Bpetya szerint nem beszélnek ö-vel. Bár így hirtelen csak a mözsgye jut még az eszembe.

JohnHenry 2013.11.06. 06:21:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: és mindenki másnak:
próbáljatok meg egy 101 gombos kiosztásnak megfelelő (notin kevesebb van ennél értelemszerűen) notibillentyűzeten magyarul írni úgy, hogy az op.rendszer nem támogatja a 101-es magyar kiosztást. (az általánosan használt az a 102 gombos kiosztás)

nekem is hever egy ilyen masina a polcon, épp a minap próbáltam újfent életet lehelni valahogy a magyar kiosztásba és újfent feladtam.

tanato 2013.11.06. 07:00:18

@NorthPier: Több változata van az ö-zésnek ,de legáltalánosabb Szegedtől Kecskemétig terjedő zóna.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 08:17:03

@Quercus58: ezt ismerem. egyetem előtt szépirodalom helyett jogszabályokat olvasgattam szabadidőmben.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 08:17:56

@bpetya75: de. de ez már olyan szint, amit nem tájékozottságnak nevezünk ;)

nyugibogyó, igyekszem.

(ennyit hisztizni azért az öt mondatért....)

bpetya75 2013.11.06. 08:30:16

@Babette_:

Szóval hasra vagy esve Öregtölgy szellemi színvonalától, ő meg a szemüvegedtől. Mi lesz még ebből!?

Továbbá kijelentem, hogy recece! Valamint nem is hisztiztem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.06. 08:35:08

@bpetya75:
hát igen, mindig is bírtam az okos embereket.

akkorjóvanakkor.

eagles 2013.11.06. 08:39:48

@bpetya75:

Nem csak a szemüvegétől.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.06. 23:18:42

@tanato: Hát...kérdözzetök nyugodtan, én a szegedi ő"-zésről bárkinek , bármennyit, bármikor.....
mert utálom amikor olyanok okoskodnak erről, akiknek fogalmuk sincs.....mint Jancsó Miklósnak anno......legszívesebben orrba vágnám még most is...:-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.06. 23:42:29

@Mr. Long [wannabe Briton]: Jót bizony, és van fénykép is , majd megmutatom!! Kicsit a köret másmilyen lett, de nem volt időm boltba menni hoszzúkás zöldbabért. De nagyon fincsi lett . Majd küldöm a képet, csak most már hulla vagyok, megyek csicsisbe. :-)

tanato 2013.11.07. 07:12:10

@sodalisO: A Rózsa Sándor sorozatra gondolsz?Az ebből a szempontból tényleg gyalázatos volt.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.07. 21:47:41

@tanato: Igen, pontosan arra gondolok, az egész dél-alföldi népség sereget akart küldeni Pestre és legyilkolni a Jancsót.......:-))))
Vérlázító volt az egész sorozat....beletört a fülünk! :-)))

tanato 2013.11.07. 21:51:38

@sodalisO: Bakfitty!Még ekkora marhaságot.Sajnos azóta sem készítettek egy jó Rózsa Sándor feldolgozást a magyar tv-sek,pedig megérne a téma ennyit,igen jó kalandfilmsorozatot lehetne belőle kanyartani.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.07. 22:18:42

@tanato: Hát ebben igazad van, a téma adott, a történet is megvan elvileg végig, gondolom pénz kérdés elsősorban....
De nézd meg,pl, ugyanez volt a Rejtő könyvéből készült 3 testőrrel is, mekkora egy gagyi szart csináltak, felháborító volt, zéró helyszín, 5 szereplő,végig ugyanaz , változatlanul az egész filmben, szétsz.....rták az egészet...., gondolom ez is pénz kérdés volt.

tanato 2013.11.07. 22:21:59

@sodalisO: Olcsó húsnak híg a leve,ez főleg a történelmi témájú filmekre igaz,pedig mennyit lehetne csinálni ha szánnának rá.

DieNanny CH 2013.11.08. 14:48:07

@Bebbi:

Nem így látom, bár igaz, leírva csupán "gyerekes" -dolgokon láttam. Tehát gyerekdalos-könyv, mesekönyvek. Meg óvodai értesítők.
www.falleri.ch/index.php?option=com_fjrelated&view=fjrelated&id=0&Itemid=82

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása