oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 24. 06:50,  Anglia, ahol áll az idő 579 komment

2013. szeptember 24. 06:50 Határátkelő

Anglia, ahol áll az idő

Anglia a lehetőségek országa, ha van időd, türelmed, pénzed kivárni. Ha van két referenciád és minimum fél év gyakorlatod. Ha van elég önbizalmad és nem adod fel – írta Kata a története elé (amihez képeket is küldött, amiért köszönet!). Az idő persze nem abban az értelemben áll, hogy nem változik semmi, hanem... na, de ez majd kiderül a posztból!

Bibury cím.jpg

„Az ember nem is gondolná, hogy a mindennapi életében mennyi felesleges holmi, szemét veszi körül érzelmi kötődésből vagy szimpla figyelmetlenségből.

Amikor úgy döntesz, hogy magad mögött hagysz mindent és felszámolod a régi életedet, meglepődve tapasztalod, hogy annak lényege egy autóban kényelmesen elfér, minden más csak balansz – több zsák ruha a hajléktalanoknak, 7-8 körben – suttyomban lehordott és a környék szelektív gyűjtői között akkurátusan szétosztott hulladék a kukákba, bútorok kiárulva, minden egyéb raktárba szállítva, harmincöt év bőröndökbe csomagolva.

Így vágtunk neki Angliának hárman – két barátnő és egy kutya. Mivel az indulást megelőző hónapok húzósak voltak, gondoltuk, értelme nincs a rohanásnak, hát egy nyaralás formájában kezdjük meg az új életet, három napos kirándulással érkezünk meg az úticélunkhoz, Worcesterbe.

Így történt, hogy 2012. október elején elindultunk a 30 fokból egy Ausztria – Németország – Luxemburg – Franciaország – Dover - Worcester túrára, hogy végül megérkezzünk a 10 fok, szürke, szakadó esővel gazdagított, de csodaszép új otthonunkba.

Nem számítottunk rá, hogy ilyen nehéz lesz

Nem tagadom, bár tudtuk, hogy a kerítés itt sincs kolbászból, arra nem számítottunk, hogy ennyire nehéz lesz! Mindketten gazdasági szakemberként, stabil nyelvtudással, Angliában elismert és elvárt ACCA vizsgamodulokkal, helyi szakképesítéssel rendelkezve felettébb bizakodóak voltunk.

Szállásunk előre elrendezett, papírjaink rendben, a kutya engedélyei rendben, előzetes információk szerint annyi könyvelői munka van, mint csepp a tengerben, miénk lesz a világ! Persze ezt józan ésszel magunk sem hittük, de kávéfőző kisasszonynak fénymásolni csak beküzdjük magunkat valahová!

Hát kérem, aki hasonló elképzelésekkel tervez most útnak indulni, azonnal és önként húzza ki gyorsan a kezét a biliből! Anglia a lehetőségek országa, HA van olyan ismerősöd, akinek az ismerősének az ismerőse be tud juttatni egy pozícióba, HA van minimum fél év angliai munkahelyi gyakorlatod, HA informatikus vagy, lehetőleg fejlesztő vagy grafikus, HA beszéled a mandarin nyelvet :), és még sorolhatnám.

Azért e sorok olvasójának gyorsan elmondom, bár a megérkezésünk óta sem egy rózsaszín leányregény szereplői lettünk, az élet még így is szebb és jobb! Az első hónapokban megdöbbenve tapasztaltuk, hogy olcsóbb vásárolni, sőt, ugyanazért a pénzért jó minőségű élelmiszert tudsz itt venni.

Bár alapvetően a zöldségeknek, gyümölcsöknek fele olyan zamatos íze sincs, mint amit az ember otthon dézsmált le a nagyi kertjében, azért az Aldi és Lidl megbízhatóan jó minőséget hoz, az Iceland a fagyasztott termékek terén viszi a pálmát és konkrétan szerelembe estem az ASDA/George és Marks&Spencer, SportsDirect termékekkel.

Cotswolds_Shakespeare ház.jpgA Shakespeare-ház

A csoda nem köszöntött be

Na de kanyarodjunk vissza kicsit! Az első hónapokban lelkesen és naivan küldözgettük az önéletrajzokat az ügynökségeknek, néha személyesen is felkerestük őket, természetesen egyből a vágyott pozícióra lőve.

Néha egy-egy telefon becsöppent, személyesen roppant kedvesen és udvariasan kérték, hogy online regisztráljunk, de meggyőző az anyagunk és biztos, hogy pillanatokon belül lesz munkánk. Naná, hogy benyaltuk, azt hallottuk, amit szerettünk volna!

Aztán teltek a hetek, hónapok és bizony a csoda nem köszöntött be. (Egyikünk sem az a kimondottan pióca alkat, aki kétnaponta hívogatja az ügynököket, hogy azok idegeire menjen, hátha akkor valami leesik – van még mit tanulnunk.)

Novemberre sikerült önkéntes munkát találni, így legalább az angolunk felejtő pályáról újra fejlődésnek indult. Aztán eljött a karácsony, az új év, a január - tartalékaink erősen megcsappantak, a lelkesedésünk alábbhagyott. A lakhatási körülményeink kezdtek elviselhetetlenné válni, muszáj volt döntést hoznunk.

katedralis_worcester.jpgA worcesteri katedrális

Worcesterről (a Gyűrűk Urából jól ismert Középfölde) azt kell tudni, hogy gazdaságilag abszolút hanyatló pályán lévő kisvárossá vált az elmúlt években, a Worcester szószt már rég nem itt gyártják és a világhírű porcelángyár is évek óta zárva, egyedül a fizikai vagy mentálisan sérült betegek ápolásában van „perspektíva".

Irány London!

Mély levegőt vettünk és azt mondtuk, irány London! Kozmopolita, nemzetközi olvasztótégely, hátha befogadóbbak, mint az igazi angliai vidék! Február végén így áttelepültünk a Heathrow mellé.

Márciusban fantasztikus lehetőség ütött be, feketén matricákat ragasztottunk katalógusba öt napig. :) Végre beindult a szekér, tagadhatatlan jelei mutatkoztak!!!

Áprilisban egy négycsillagos szállodában szobalányként kezdtünk dolgozni, úgy örültünk, mint majom a farkának! A kiváló kardió edzés mellett legális jövedelemhez jutottunk, egyfajta rendszeresség köszöntött az életünkbe, nem kellett az erősen megcsappant tartalékokhoz nyúlni, sőt valamennyit vissza is tudtunk már pótolni.

DE! 6 nap munka 1 nap szabad mellett az embernek esélye sincs további lehetőségeket kutatni, a munkaidő sokszor 12-14 óra, hiszen szobaszám alapján teljesítesz, nem pedig órabérben, és ha ez még nem lenne elég, a nyelvtudást maximálisan amortizálja minden ilyen hely!

A vezetőség lengyel és litván, akik egymás között saját nyelvükön beszélnek, egész nap egyedül húzod az igát, se időd, se lehetőséged beszélgetést kezdeményezni, angolul megszólalni. Szóval kicsit megerősödve június végén beadtuk a felmondásunkat, bízva abban, hogy most már tényleg csak alakul valami.

Halmozottan hátrányos helyzetben

Jelenleg egy kis kávézóban dolgozom, köszönhetően a Facebook-közösségnek (itt mondok ellent épp az egyik elvemnek, hogy ne bízz a hazád fiában), az angolom szép lassan kezd visszakúszni arra a szintre, amivel anno elhagytam Magyarországot.

Jelenleg önkénteskedem egy GP-nél (orvosi rendelő), adminisztrálok és recepción vagyok, így talán összejön hamarosan a minimum hat hónap igazolt gyakorlat, de ez természetesen még semmire sem garancia.

A barátnőm egy raktárban dolgozik, sajnos még annyira sem jó, mint a szobalánykodás. A párom Svájcban él, így halmozottan hátrányos helyzetben vagyok, hiszen egyből két ország álláspiacán igyekszem aktívan keresgélni, amennyire erőmből telik, közben tanulom az angol és igyekszem mellé tenni a németet, ami sokszor már meghaladja minden erőmet. Az, hogy valaha tudunk-e családegyesíteni, a jövő zenéje.

Gloucester.jpgGloucester

Közben a szülőhazámból érkező személyes, gazdasági és politikai impulzusok egyre jobban mérgezik a képet Magyarországról és ölik ki a honvágyat a lelkemből, egyedül a családi kötelék az, ami miatt rendszeres vendég leszek a saját „otthonomban".

Amit minden Határátkelőnek tudni érdemes:

• ahány hivatal, annyi féle eljárási rend, (sokszor ugyanaz az ügyintéző is másképp kezeli ugyanazt az ügyet két különböző, de paramétereiben teljesen megegyező ügyfél esetén)

• az ASAP az esetek 99%-ában 3-4 hónapos átfutási időt jelent

• a lelkes fejvadász nem egyelő a biztos munkalehetőséggel, szimplán jó a marketingje

• engedd el a „nekem úgysem sikerülhet!" és vedd elő a „világon mindenhez értek és tökéletes, magabiztos vagyok!" személyiségedet (iszonyat nagy lecke, de e nélkül sehova sem jutsz! – azért nem árt, ha van mögötte tudás is)

• a kevesebb több – az angolok sokkot kapnak egy magyar önéletrajztól! Koncentrálj az adott munkakörben elvárt feladatokra, se többet, se kevesebbet ne írj bele, máskülönben kilógsz a sablonból!

• az angolok sokkal lazábbak, barátságosabbak még a hivatali életben is, technológiailag és szolgáltatás terén messze előttünk járnak, viszont bizonyos kérdésekben iszonyatosan maradiak és földhöz ragadtak

• az HSBC-nek van Passport Account-ja, amit elvileg bárki nyithat, akkor is, ha nincs még munkája, nincs lakásbérleti szerződése csak szeretné valahol elkezdeni az életét – gyakorlatilag az ügyintéző kezében vagy

• ha hosszú távú letelepedésben gondolkodsz, feltétlenül légy regisztrált szavazó, ez később megkönnyíti a hitelbírálatodat is (e nélkül nagyjából esélytelen részletre telefont, autót, lakást, bármit venni)

• Mindent, amire vágysz, megkapsz a lengyel boltban (kevés magyar bolt van, azok is többségében Londonban és Nottinghamben)

• az angolok elvből?? kerülik a sót és a fűszereket az élelmiszerekben. Minden, amire szükséged van, megvásárolható, de az angol konyha önmagában ízetlen, sótlan és közel ehetetlen. :)

• talán a legkeményebb, de: soha ne bízz a honfitársaidban!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr85530336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.24. 07:26:12

Jópofa írás, egyet nem értettem:
'köszönhetően a Facebook-közösségnek"

vs.

' talán a legkeményebb, de: soha ne bízz a honfitársaidban!"

Akkor most melyik?
:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 07:29:16

masodik!
@tilmir: azon nekem is megakadta a szemem!
A tobbi majd kesobb!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 07:33:26

@tilmir: inkabb pozitivan csalodjak, mint legyek atverve :D bar elnek angliaban rendes magyarok is. itt van pl a menyaszonyom :D

ffüttyfürütty 2013.09.24. 07:38:12

Hát vannak ellentmondások, na mindegy. Egyébként miért pont Worcester? Svájc fel sem merült ha már a csatolmány ott él? :)

ffüttyfürütty 2013.09.24. 07:38:43

@Mr. Long: Azért jobb ha szemmel tartod! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 07:45:57

@ffüttyfürütty: mondjuk konyvelokent miert pont Worcester. ennyi erovel thurso-ba is mehetett volna. nem akarok turkalni az eletebe, de az milyen mar, hogy "-Dragam elkoltozom svajcba! - OK, en meg angliaba!" utana meg nem tudja, hogy lesz-e csaladegyesites...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.24. 07:46:21

@ffüttyfürütty: Ez jó kérdés. :) Jó angollal itt is lehet a szakmában állást kapni, és jóval több léért...

2013.09.24. 07:49:45

Nem is tudom hol kezdjem.
ACCA, tapasztalt, de szerencseben es "ugynoksegekben" bizik, CVt nem tud irni UK modra (ugyanaz, mint az USA vagy Canada), mert a magyartol it "sokkot kapnak"...

10 eve dolgozom Londonban a szakmamban, "ugynokseget" meg nem lattam. Volt mar par munkahelyem. ACCAfele munkakat ne ugynoksegen keress

rezsoatya (törölt) 2013.09.24. 07:50:54

@Mr. Long: a kutya viszont itt van. O a legmegbizhatobb barat!

@tilmir: talan mert a Facebook nem csak magyarokbol all! :-P

2013.09.24. 07:51:18

@Mr. Long: hat az a masik.
Ugye attol is fugg, hogy milyen acca es milyen szektorban van tapasztalata. Allitolag tapasztalt

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 07:51:46

"Jelenleg egy kis kávézóban dolgozom, "

"Jelenleg önkénteskedem egy GP-nél "

most melyik? vagy mindkettő?

egyébként önkénteskedeK.

rezsoatya (törölt) 2013.09.24. 07:54:01

"Ket baratno es egy kutya".

Ez tok jo regeny cim lehetne!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 07:54:38

@tilmir: a szakmamban tobb szajci ceg van, akik alkatreszeket, rendszereket terveznek, szallitanak szerte a vilagba. probalkoznak a nemettel, de ezzel csak egy kis baj van. nemetorszagban van lenyegesen nagyobb ceg (eros allami kotodessel) igy az nem olyan nagy piac szamukra, ausztria nem rossz piac nekik es meg magyarorszagon szenvednek a nemet nyelvu ertekesitesukkel. mar ok is rajottek, hogy angolul dolgozzanak nemzetkozi szinten.

rezsoatya (törölt) 2013.09.24. 07:58:03

@Mr. Long: es azert nincs kolbaszbol a kerites, mert megette a kutya...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 07:58:27

@Mr. Long: szajci=svajci. ezt nem is ertem miert irtam.
@Babette_: onkenteskedeM helyesen. dicserendo, ha mar az iras tartalma nem is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 07:58:32

A lényeg: Angliában pont ugyanúgy lehet munkát találni, mint bárhol máshol a világon.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.24. 07:59:16

@Mr. Long: vicces, hogy még nem jöttek rá, mert a gyógyszeripar, IT, bankszektor, energetika stb. (bocs, ha kihagytam valami lényegeset) angol itt is. simán el lehet lenni német nélkül.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 08:02:13

@rezsoatya: alanyi ragozás.
@Mr. Long: ha az ikes igét tárgyasan ragozzuk tételre gondolsz, hát nem.
majd maxval elmagyarázza:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.24. 08:10:30

Bar meglehet hogy Worcester nem volt egy jo talalat (lehet tobb infot kellett volna gyujteni a varosokrol es a kivanatos cegek elhelyezkedeserol indulas elott) de szerintem butasag volt Londonba koltozni.

Marmint ha bejon a felszolgalas-takaritas-mosogatas szentharomsag, akkor hajra London, de ha jo vagy a szakmadban es tudsz angolul, akkor videk jobban megeri... Szerintem!

zopilote 2013.09.24. 08:12:01

A vilagon a legjobb erzes, amikor uj eletet kezd az ember, levedli regi kacatjait es egy duffle bag - gel utra indul az ismeretlenbe. Uj elet, uj remenyek, az az ujjaszuletes. Annyiszor es akkor, amikor akarja. En azt nevezem szabaccsagnak:)
Igen, vannak rendes es onzetlen magyar honfitarsaink is szerte a vilagban, de vannak sz..r szemetladak is. Nem vagyunk se jobbak, se rosszabbak mas nepeknel. Lehet szamitani a legvaratlanabb es legrosszabb helyzetekben is embertarsainkra. Hangsulyozom, emberekre, nem magyarokra, horvatokra, angolokra, argentinokra, hanem emberekre ebben a kibacott embertelen vilagban. De keresni nem kell, az emberseg magatol jon.
(na, a " ven megmondo ember is megszolalt koran reggel:) De ki nem carja le a bolcsesseget:) ) Ha ha ha:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 08:13:11

@rezsoatya: akkor te mondd úgy.
de akkor felszólító módban is pl.

VHB 2013.09.24. 08:15:06

A könyvelés nem rossz, sokan keresnek magyar könyvelőt a fb-on.

Ezen túlnenően a poszthoz : kettő csipkebokor vessző.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.24. 08:16:35

Frissek vagytok, ám! Én próbálok felébredni, ti meg nyelvészkedtek..
:D

zopilote 2013.09.24. 08:20:39

A CV - t nem ismerik az USA - ban es Kanadaban, resume az ottani neve, 1-3 oldalnyi szakmai oneletrajz. Az ugynoksegektol mentse meg az ember fiat vagy lanyat a sors:( Visszaterve a CV - re, kb 3 - 4 munkat kaptam CV segitsegevel: bekopogtatassal, szemelyesen annal tobbet, de a legjobbakat kapcsolati tokevel:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.24. 08:27:32

Majdnem lebasztam a postolót, hogy az Worchester, de rágugliztam és én kérek elnézést :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 08:28:58

@Babette_: inkabb elhiszem, nem akarok egy fel oldalt olvasni rola

Bonjour 2013.09.24. 08:35:36

@Babette_: az ikes igek E/1-ben m-mel ragozodnak, amennyiben nem jelolik kulon a targyat: 1. Eszek 3 almat. 2. Most eszem, mert utana indulnom kell.

zopilote 2013.09.24. 08:35:43

@charlieharper:
Termeszetesen, csak kotozkodtem koran reggel, nincs jobb dolgom:) Tegnap egesz nap fat fureszeltem - be van a hugom teli tuzeloje biztositva - utana mentem este 8 - kor furdeni Egerszalokra:) Szep az Elet!

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 08:38:09

@Mr. Long: :)))

@Bonjour: ez is egy irányzat:P)
te is ragozd kérlek az önkénteskediket felszólító módban tárgyas ragozással (vagyis m-mel). köszi;)

Bonjour 2013.09.24. 08:39:05

@Babette_: pedig de. A valos, letezo targytol mara elszakadt a ragozas, es m van minden esetben, akkor is, ha ertelmetlen kitenni barmifele targyat.
Az egy masik dolog, hogy a nyelv rugalmas es nagyon kezd elterjednî hogy az ikes igeket E/1-ben ragozni. Ez van, en az ikes igek miatt ezert sosem szolok, mert mara mar a szabaly kezd felulirodni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.24. 08:43:51

@Bonjour: helyesen, nekem a szőr feláll a hátamon az ikes ragozástól a legtöbb esetben. Jól szétoffoljuk a postot :D

Bonjour 2013.09.24. 08:44:28

@Babette_: a felszolito mod egy kulon ragozas, ne keverd. Magyarban kulon nincs felszolito mod E/1-ben, csak egy ahhoz hasonlo (pl. "Azt akarod, hogy onkenteskedJek?"). Amint latod, az egy masik ragozas.

Bonjour 2013.09.24. 08:45:39

@Zka: igazad van, abba is hagytam :))))

Din Serpahis 2013.09.24. 08:56:16

Hat ize... Ha valakinek gazdasagi vegzettsege van, es jol beszel angolul, az itthon is meg tud elni azert egy elfogadhato szinten. Fel nem foghatom, mi motival embereket arra, hogy ezt munkanlekulisegre, szobalanykodasra, meg ehhez hasonlo ratyi munkakra csereljek fel.

Ha meg valaki kvalifiklat poziciora utazik, azt siman megteheti itthonol is a monsteren. Nagyon nem ertem...

Aztan meg ha megis megyunk, miert pont egy olyan regioba, amirol eleve tudni lehet, hogy nem duskal a munkalehetosegekben?

A poszt tipikus peldaja szvsz az elokeszitetlen, szellelbelelt, nagyonelegemvanmarmagyarorszagbol tipusu kikoltozeseknek, aminek mindig kizarolag szivas a vege. Ahogy itt is...

cristallo 2013.09.24. 09:00:19

Nekem tetszik a posztoló öniróniája, talpra esett csajszinak tűnik, még ha nem is mindent intézett elsőre ügyesen. De majd belejön. Ebből is látszik, hogy otthonról teljesen másnak látszanak a dolgok, mint amikor az ember már kint van.
De ezt a posztot megírhatta volna nyavajgós stílusban is, de nem tette. Most mi bajotok van?! Respekt neki, mert nem adta fel.

dradix [freibürger] 2013.09.24. 09:05:54

@Babette_: ...önkénteskedek vmit (határozatlan, általános tevékenység)...
...önkénteskedem azt (bizonyos ismert tevékenység)...

Én is K-ra szavazok (csak digger nehogy félreértse :D)

Amugy pedig Grétsy László: Álljunk meg egy szóra!! Októberben indul az M3 műsora, a Közmédia múltjából összeválogatott mindenféle klasszikusból, hátha újra adják majd.

OFF/ON

A postról: Anglia, az elmúlt 2 évben kellő (vagy kellemetlen) mélységeiben ki lett tárgyalva, így ma nincs hsz-em ehhez.

Esetleg egy gyenge kísérlet: Itt hűvös van, szemerkél az eső. Angliában?

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 09:17:18

@Bonjour: azért csak próbáld meg
egyek, egyem (meg)
önkénteskedjek, önkénteskedjem (mit?)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 09:21:36

@dradix: :))
ez nem szavazás kérdése.
meg nem is konkrét nyelvtani szabályé.
hanem nyelvérzéké, olvasottságé. ezt nem lehet a mai állapotában szabállyal megmagyarázni. (Habár én is szabálypárti vagyok, az egyértelmű)

--
Grétsy tanárúr egy zseni volt, csak a nyelv azóta fejlődött

Evain 2013.09.24. 09:25:07

Humm, lehet bennem van a hiba, de gazdasági szakemberként miért vidéken kell munkát keresni?
Nem fordítva lenne logikusabb, hogy bedolgozod magad egy nagyvárosban (nem feltétlenül Londonban, nem az az egyetlen nagyváros), és miután megteremtetted az anyagiakat, körülnézel vidéken?

@charlieharper: mi a bajod az ügynökségekkel? Középvezetői állásokra vannak nagyon profi ügynökségek. Engem rendszeresen megtalálnak olyan állásokkal, hogy sokszor valóban kedvem támad megpályázni. :)

dradix [freibürger] 2013.09.24. 09:27:15

@Babette_: A szabályok nem feltétlen változnak, csak a többség (nyelvtani ismereteinek hiányossága miatt?) az élő nyelv változik.

De szép lesz, ha pár év múlva megkérdezik a kint élőtől: "Mikor jövöl haza? Tudol adni egy ímélcímet jó munkahelyre? Fogol mostanában hazgyünni?" :)

Én úgy gondolom, van valamennyi nyelvérzékem, és ezek például nagyon bántják a fülem.

De amiről a vita indult, annyira nüansznyi különbség, annyira alapos nyelvtan ismeretet igényel, hogy javaslom bevonni az MTA illetékes tagozatát állásfoglalás céljából :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.24. 09:29:53

@dradix: West-Midlands: kodos meg felhos a mai reggel. Nem tudom hany fok van, de nem mondanam huvosnek. Egy szal ingben tekertem be meloba es kellemes volt nagyon. Gondolom olyan 16-17 korul lehet. :)

De pont mult heten hasonlitgattam az itteni idojarast a miskolcihoz. Kb. fokra pontosan majdnem ugyanaz volt a szeptember. Nekem bejon az abgol ido, itt kozepfolden nem esik tobbet mint mondjuk Mo.-on.

dradix [freibürger] 2013.09.24. 09:35:40

@Don Kartasch: De furcsa szerzetek járnak mostanában a Megyében. Orkok, goblinok, törpök és tündék járják a vidéket. Azt beszélik, egy sötét árny költözött a Bakacsin-erdőbe...
Itt Miskolc körül is sok a furcsa szerzet, sötét árny is van köztük nem kevés, némelyik eléggé orknak néz ki. Szóval errefelé is változnak a dolgok, nemcsak Középföldén. :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.24. 09:36:03

Jah, es ne menjunk mar el szo nelkul amellett hogy az elso 3 kep mennyire szuper! Imadom, tokeletesen visszaadjak az angol videk feeling-jet. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 09:38:25

@dradix: itt nalunk 20C-t mondanak mara.
btw ahogy nezem az idojarasjelenteseket sexual az UK legmelegebb reszere koltozott :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.24. 09:39:43

@dradix: kuldjuk Szurke Gandalfot erositesnek?

Mondanam hogy lassan elinditjuk Frodot is a gyuruvel Ozd... Oooo, akarom mondani Mordor fele, de amig "szines fem"-bol van az egy gyuru, egyszeruen nem merjuk a borsodi "uruk hai"-ok koze engedni...

dradix [freibürger] 2013.09.24. 09:40:46

@Don Kartasch: :DDDD
Én ilyet le se merek írni. Neked már könnyebb! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 09:40:53

@Evain: a fejvadaszokat is beleertitek az ugnoksegekbe? mert nekem az ugynokseg aki munkaero kolcsonzessel foglalkozik, mig a fejvadasz meg embert keres egy poziciora. igy a ketto nekem nem ugyan az!

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 09:45:16

@dradix:
"A szabályok nem feltétlen változnak, csak a többség (nyelvtani ismereteinek hiányossága miatt?) az élő nyelv változik"

hozzáteszem, sajnos. (szerintem)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 09:46:23

@Mr. Long: a második mondatot nem értem...

Bonjour 2013.09.24. 09:50:08

@Babette_: visszavonok mindent. Edes Istenem, Babette itt a legolvasottabb kozottunk. Ehhez nincs mit hozzatenni. Ujabban meglehetosen arrogans adod elo az amugy jofej mivoltodat, nem ertem a miertet. Pedig amit Dradix ir, megallja a helyet, es itt csak szerinted kell k-val ragozni. Miert nehez azt mondani, ja meg koran van, tevedtem, bocs. Nem ertelek Babette. Na mindegy, nem az en dolgom. Azert jofej vagy.
Na mentem is.

Bonjour 2013.09.24. 09:51:52

Amugy a cikk szerintem kamu, ezert nem jellemzem. Ha tevednek, akkor kitartast a lanyoknak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 09:52:39

@Babette_: sexual harassment pandara gondoltam.
www.bbc.co.uk/weather/3042091
az elmult napok idojarasjelentezeit figyelve ott van a legmelegebb az egesz UK-ban. Bar az igazat megvalva az inkabb frnacia, mint angol idojarasu sziget lehet :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.24. 09:53:09

@dradix: no varj, akkor ezzel felteszem az i-re a pontot.
En sirva rohogtem rajta! :D

youtu.be/ZHgoP8wWOIQ

Magam is perui indianok kozott nottem fel tehat azt hiszem van jogom kritizalni oket. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 09:53:58

@Bonjour: igen, a határozott véleménynyilvánítás sokszor kelt arrogáns hatást.
de ne vedd magadra.
főleg, hogy dradix is k-ra "szavazott"
:DDDD

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 09:55:32

@Mr. Long: ok, de mi köze a pandának az időjáráshoz? nem vagyok túl képzett SP-ból.

Evain 2013.09.24. 09:55:48

@Mr. Long: Jogos a felvetés. Nyilván elég széles a skála. Pl számomra a Manpower az munkaerő kölcsönző iroda, a Yer (holland ügynökség) pedig fejvadász cég, ami középvezetői munkákra szakosodott. A monsterboard meg kvázi az expressz álláshirdetői online verziója. :)
(nem beszélve a LinkedIn-ről, hehe)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 09:56:58

Az oneletrajzrol meg annyit, hogy nekem visszadobtak, hogy fejtsem ki bovebben, amikro elkuldtem a fejvadasznak. Most meg a belso ceges audit dobta vissza, mert szerintuk nem eleg alapos a feladataim azonositasa. Bar fonokom szerint csak szivatnak...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 09:58:11

@Babette_: itt az elobb szobakerult, hogy milyen idjaras van angliaban. SHP meg tudtommal Jersey szigetere koltozott. Ahol "sokkal" melegebb van, mint kozepfolden.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 09:59:19

@Evain: a linkedin a ceges facebook, de szerintem hasznos. ennek koszonhetoen vagyok itt. :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 09:59:31

@Mr. Long: ahha.
és shp-nak mi köze középföldéhez? nem a sp-ban van?

bocs, hogy ennyit kérdezek:)

LyukasBogrács 2013.09.24. 10:00:44

"előzetes információk szerint annyi könyvelői munka van, mint csepp a tengerben, miénk lesz a világ! "

Ez biztos ? A csepp a tengerben nem azt jelenti, hogy semmi ? (ami be is igazolodott )

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 10:03:54

@Bonjour: egyébként valóban nagyon olvasott vagyok, nekem a könyv, a betű volt a betevőm 5 éves korom óta, más hobbim nem volt. első osztályosan már könyvtárba jártam.

ezek tények. arrogancia nélkül

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 10:04:51

@Babette_: huhhh, ez igy hosszu lesz es csak fel oram van ra :D
kozepfolde = midlands
dradix kerdezte (azt hiszem) merre milyen ido van. don kartasch kifejtette neki a kozepfpoldei idojarast (west-midlands) nekem meg errol eszembe jutott, hogy multkor mutattak a csatorna szigetek (vagy mi az osszefoglalo nevuk) idojarasat a bbc-n es az elmult par napban ott volt a legmelegebb a kiralysagon belul.

Evain 2013.09.24. 10:05:55

@Mr. Long: minden social mediának megvan a maga haszna és helye. :) Akármennyire utálom is, tudom, hogy mire való, és ha olyan érdekeltségem lenne, használnám is.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.24. 10:06:42

@Mr. Long: Bar majdnem ugyanaz, de amugy a pandank Guernsey-re ment nem pedig Jersey-re, nem?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 10:09:45

@Don Kartasch: akkor elneztem a terkepet. :) csak azt tudtam, hogy valamelyik ott lent a messzeben. ez tunt szimpatikusnak. :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 10:15:55

@LyukasBogrács: a csak csepp a tengerben igen, azt jelenti.

de az annyi, mint csepp a tengerben jelentheti azt, hogy olyan sok, mint ahány csepp a tengerben.

Len.Mag 2013.09.24. 10:16:46

@tilmir: @Mr. Long: Pont hogy leírta, hogy itt a saját elveivel szemben cselekedett.

Nekem tetszett a poszt. A bevezetőben említett idő, türelem és pénz mellé a szerző a saját példájával felsorakoztatta a kitartást.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 10:16:55

@Mr. Long: jahogy nem az igazi középfölde:D
@Don Kartasch: jahogy nem az igazi shp, hanem a miénk:DD

most már minden világos!

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 10:20:45

@Bonjour: akkor visszamásztam a szíved megfelelő csücskébe?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.24. 10:24:21

@Len.Mag: :) Nem azt írtam, hogy nem tetszett.
Csak értetlenkedésemet fejeztem ki, szerintem joggal.
Ha én nem bízom a honfitársamban, akkor nem fordulok hozzá/ nem fogadok el segítséget és a többi.
Lehet, hogy nem vagyok jól összerakva, de ez számomra feloldhatatlan ellentét.
:)

Bonjour 2013.09.24. 10:24:23

@Babette_: persze, nyilvan olvasott vagy, csak hat hozzad hasonloan itt sokan vannak olvasottak meg... Szakmatol fuggetlenul. Kommentedbol indirekte meg ugye -lassuk be - az jott le, hogy te vagy "Az olvasott", mas nem.

Igen a hatarozott velemeny tenyleg sokszor arrogancianak tunik, vigyazni kell. Foleg irasban. Idonkent en is rafazok. De nem vettem magamra, mivel annyira ismerem mar a kommentjeidet (az azert tulzas lenne allitani, hogy teged ismerlek), hogy tudjam, ez nalad meg okes :).

Szoval minden rendben, ez az ikes ige amugy is rem kusza, meg valtozik.

De most tenyleg lepnem kell.

Bonjour 2013.09.24. 10:27:41

@Babette_: :))) nanà, ki se mentel!

Bonjour 2013.09.24. 10:30:19

@Babette_: az ilyen kommentjeidbol lehet tudni, hogy lazan veszed magad, nem vagy frusztralt, kello ironia kello onironiaval parosul, egy szoval jofej vagy.
En meg a masik nagy megmondoember vagyok :)))).

Evain 2013.09.24. 10:33:31

@Don Kartasch: egyetértek! Főleg az első! Szoktam nézni házvásárlós angol műsorokat, ott láttam ilyen hangulatú falvakat. Nekem nagyon bejövős. Tervezzük már az angol kiruccanást, ha már egyszer ilyen közel van. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.24. 10:37:47

@Din Serpahis: Mondjuk az, hogy elege van az itthoni dolgokból? Mutyiból, stb. Vagy csaksimán szerencsét akar próbálni?

Mi is a "semmire" mentünk ki, most meg egyikünk fejlesztő, másikunk tesztelő, IT-ban vagyunk mindketten. ÉS igen,mg ha két napra is, én is elmentem takarítani, amikor az élet úgy hozta. Nem esett le a gyűrű a kezemről.

Mitöbb szintén laktunk másik 8 emberrel együtt , bár nem ma volt, de igen, meg kellett húzni magunkat egy ideig.
Megérte kimenni? Meg.

Pedig jó munkahelyünk volt itthon, mégis hiányzott valami.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.09.24. 10:43:02

Több dologgal is vitatkoznèk, de az angol kajára kaptam fel a fejem. Nem ők esznek sótlanul és fűszermentesen, hanem a magyar konyha iszonyú sós, és fűszeres. Ha valaki kicsit jobban belemerül, az rájön, hogy vannak nagyon jó ételeik. Citromos csirke, steak, gammon mandarinmártással, kacsa pulyka, halak ezerféleképpen, cottage pie, pastries, rengeteg zöldet esznek, kiváló édességeik vannak ( summer pudding, trifle, cheescake, brownie, stb.) . A párolt zöldség pedig igenis finom...mindenhez. Az meg, hogy tradicionális angol konyha nincs, mert összelopkodták, ahogyan jártak keltek a világban csak részben igaz, vidéki családoknál több benne a tradíció... Igen. Kb. úgy ahogy a magyar konyhán is erős német és török hatás érződik, és/vagy fordítva... A magyar konyha (amit melyik magyar ne szeretne) meg világhírű, csak a világnak elfelejtettek szólni.

Len.Mag 2013.09.24. 10:49:53

@cristallo: Veled értek egyet, nagyon szépen megfogalmaztad. De hát itt mindenki roppant kritikus határátkelés-szakértő.

Egyébként van valami kaland-szaga a történetnek, nem hiszem, hogy az írója rosszul fog kijönni belőle (a szaktudása szaktudás marad, simán visszaállhat majd a pályára, azt a pár kiesett évet meg betudja a önmegvalósító, kiégés-elleni kaland-szabadságnak, amire van egy szó, csak nem jut eszembe :))

Len.Mag 2013.09.24. 10:52:22

@tilmir: Én csak azt nem értettem, hogy maga a szerző hívta fel zárójelben a figyelmet arra, hogy igen, ez itt egy ellentmondás. És akkor az első észrevételed az írással kapcsolatban az, hogy ellentmondás van benne :)

LyukasBogrács 2013.09.24. 11:00:42

"soha ne bízz a honfitársaidban!"

Magyarán benned se bízzunk? Ahogy gondolod...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.24. 11:15:09

@Mammaroza: nekem is ízetlen az angol konyha, bocs. Mindig utána kell sóznom, borsoznom, fűszereznem az ételeket, mert gejl amúgy.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 11:16:34

@tildy:): íztelen

hogy így benne ragadjak ma a nyelvtani szerepembe.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.09.24. 11:17:22

@Mammaroza: Pont ezt akartam mondani én is. Persze idő kell hozzá meg vállalkozó kedv mire felfedezi az ember az ehető angol konyhát, de szerintem mindenképp érdemes megpróbálni. :)

A poszt irónak további sok sikert, maradjon meg ez a hozzá állása a dolgokhoz és idővel minden egyenesbe kerül.

London2009 2013.09.24. 11:24:43

Oh, nem is tudom mit mondjak erre. Már eleve az alaphelyzetet nem értem. Miért nem Svájcba ment? Miért Worcesterbe? Egyáltalán miért kell 35 évesen neki indulni Angliának és hotelben takarítani könyvelőként? Nem értem az egészet.

BTBTBT 2013.09.24. 11:26:59

Félig-London poszt.

Alapvető szabály, hogy aki ügynökségek révén próbál munkát találni Angliában, az már Mo.-ról felveszi velük a kapcsolatot és csatolja az angol telefonszámmal (és akkor még kamu angol címmel) ellátott életrajzát.
De ezt már meg lehetett volna tanulni az internetes információkeresés nevű tevékenység révén.

"minden más csak balansz"
Nem inkább ballaszt?

"Anglia a lehetőségek országa, HA van olyan ismerősöd, akinek az ismerősének az ismerőse be tud juttatni egy pozícióba, HA van minimum fél év angliai munkahelyi gyakorlatod, HA informatikus vagy, lehetőleg fejlesztő vagy grafikus"
Nos, ez ÓRIÁSI tévedés.

Miért vidékre megy egy könyvelő? A viszonylag közeli - és sokkal forgalmasabb - Birmingham-ben vagy Bristolban talán több esélyetek lett volna, nem?
Annyira sem készültetek fel, hogy feltérképezzétek a worcester-i lehetőségeket, és nem jött le, hogy a leírásod alapján eleve rossz esélyekkel indultok neki? Egyszerűbb a szopórollerrel száguldani? Érdekes...

"e nélkül nagyjából esélytelen részletre telefont"
Ne viccelj! Ezt a "jó" magyar szokást minek nem hajítottad be még otthon a kukába?

"az Aldi és Lidl megbízhatóan jó minőséget hoz, az Iceland a fagyasztott termékek terén viszi a pálmát"
WTF? Ha Waitrose-t vagy Sainsbury's-t írsz, még el is hiszem.

Minek megy Angliába, akinek Svájcban él a pasija? Úgy tűnik, hogy az angolod szintentartásán kívül eddig sokra még nem mentél.

"az angol konyha önmagában ízetlen, sótlan és közel ehetetlen"
Már megint egy 6 hónapja ott élő akarja megmondani, hogy az angol konyha mennyire szar.

Nagyon jó, irónikus stílus. A képek állati jók. Ilyen helyen akkor lenne jó élni, ha az embernek nem kéne mindennap dolgozni, és élvezhetné a hosszú sétákat. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.24. 11:43:07

@Babette_: Mifelénk ízetlen, ahogy a megcsípott is megcsípott és nem megcsípett. Mi így használjuk, ahogy a sréviz is sréviz vagy srévizavé, nem máshogy. Jászság.

Din Serpahis 2013.09.24. 11:48:41

@tildy:): Nezd, en is ITs vagyok, es szintugy elegem volt mar sokmindenbol amikor eljottem Magyarorszagrol. A sokminden elsosorban a korabbi munkahelyem dolgait jelenti, de azert persze az orszagnak is van baja. Ugyanakkor ez szerintem messze nem ok a sietsegre.

Na mindegy, en durvan egy evig probalkoztam otthonrol mig vegul beesett egy allas. Mosogatnom sose kellett, kezdettol az osztrak atlag tobb mint duplajat keresem, egybol egy kellemes lakasba koltoztem be a felesegemmel nem messze a dunaparttol.

Most nem jobb igy? Ket diplomaval meg tiz ev IT tapasztalattal majd biztos elmegyek hamburgert sutni. Na ne mar...

edina. 2013.09.24. 11:48:41

Nagyon tetszett, hasznos volt, en is ezeken megyek at pillanatnyilag. Valaki emlitette, hogy akinek gazdasagi vegzettsege van az otthon is kap konnyen munkat. Hat kerem, ez relativ. Lehet, hogy egy evbe is beletelik.. Most akkor az konnyu volt?
Az etelekhez hozzafuznem, mert ez a gyenge pontom, hogy vannak nagyon finom brit etelek/sutik es az ASDA-Iceland kombo a legalja, azt csak akkor szabad, ha az ember mosoporert indul vagy eppen nagyon lapos a penztarcaja.. Ezzel szemben M&S, Waitrose.. Kánaán !!:)
Valakinek van tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy ez a fel ev brit munkatapasztalat tenyleg attorest biztosit e kesobb? Ugyanis en is erre palyazok, jelenleg gyakornok vagyok.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.24. 11:51:26

Nekem tetszett a poszt.

Néha van az úgy, hogy az ember x éves, a leltár szerint mindene megvan, semmi ok nem lenne a panaszra, és mégsem stimmel valahogy az élet. Ilyenkor szerintem jót tesz a kaland, például az angliai mosogatás, nincs ezzel semmi gond. Lehet, hogy közben nem gyűjt pénzt, nem halad a karrierje, sok rossz dolgot (is) megtapasztal, de közben kipróbálja magát, fejlődik a személyisége, más perspektívából is meglátja a világot.

Nyilván mindenki más - nekem kifejezetten szimpatikus a posztoló hozzáállása, és hogy humorral kezeli a dolgot. A svájci vonal sem feltétlenül rossz dolog - ha ezt a megpróbáltatást kibírja a kapcsolat, akkor annál jobb lehet majd a 'családegyesítés' után.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 11:58:10

@tildy:): a srévizavét hogyan lehet máshogy mondani??:)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.09.24. 11:58:52

@tildy:): Semmi gond. ;)
Eleinte mi is ezt éreztük, de ahogy az idő múlásával egyre kevésbé sóztunk, ráéreztünk az ételek naturális ízére. Értem úgy, hogy nem csak a fűszert, sót érzed, hanem magát a húst, zöldséget. Ezzel együtt, nyilván nem mindenkinek jön be, ahogyan a kínai konyha, vagy a mexikói sem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 12:00:59

Jobban nem tudom kifejezni magam, mint hogy: Ezt a kurva mosogatast miert kell isteniteni? Mivel fejlesztene a szemelyiseget? Azaltal, hogy segit magaba forditani az embert? Ilyen munkat menekulesbol, vagy mert nincs jobb vallal el az ember, nem a fejlodesert. Az angol fejlesztesehez is csak kozvetlenul jarul hozza. Pont spanyol kolleganommel beszelgettem erreol. Idejon sok spanyol is (ugyan ugy, mint a magyarok) mosogattni, stb. Mondvan,, hogy megtanulja itt a nyelvet faszan. Aha, spanyol buli, spanyol kajalda, spanyol kozosseg, stb ugyan ugy befigyel naluk is. Meselte a csaj, hogy szamtalan spanyollal talalkozott itt, akik 2-3-4-5+ eve itt vannak es borzaszto az angoluk. Ja es ok is rinyalnak, hogy nem ragad rajuk a nyelv. Hat basszus, mert TANULNI kell. A kosz ragad magatol, a nyelvet fejleszteni kell. Mi penzt fektetunk a fejlodesbe (vagyis most csak o) pedig angolok kozt dolgozunk es folyamatosan hasznaljuk a nyelvet egesz nap.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 12:01:38

Bocsanat, mostanaban a morgos nagypapa stilus van rajtam. :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 12:03:17

Ja ugy akartam irni, hogy penzt es idot fektetunk bele.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 12:04:21

es kozvetetten jarul hozza, ajjjjj, de hulye vagyok!

Bonjour 2013.09.24. 12:07:00

Csak en gondolom azt, hogy ezt a cikket az angol nagykovetseg kuldte alneven elriasztasul Angliatol. Van ugyanis ilyen torekves, de egy eve meg benaztak, esplakatoltak, amitol annak is mehetnekje lett, akinek addig eszebe se jutott.
Vagy esetleg civil szervezodes alapjan?
A tobbi lehetoseget ki sem merem mondani.

Bonjour 2013.09.24. 12:08:28

Acca, es Ozd angliai megfelelojeben keresgel csak ugy vaktaban, mikozben ferje svajcban?
Ti ezt elhiszitek?

Bonjour 2013.09.24. 12:12:52

A headline (=bevezeto osszefoglalo, amit az allitolagos posztolo irt es nem a HA), pont azt vetiti elenk, hogy kiszinjuk, csak kepzett, magat eltartani tudo ember jojjon, akinek van penze es/vagy angliai gyakorlata. Maris leszukult a kor egy tehetos kozepretegre, azt meg ki latna szivesen ebben a demografiai nyomorusagban?
A poszt mar bena, dehat nem mindenkinek van tehetsege az ilyesmik megirasahoz.

Bonjour 2013.09.24. 12:13:59

Kiszinjuk=koszonjuk

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.24. 12:14:04

@Mr. Long: 'Idejon sok spanyol is (ugyan ugy, mint a magyarok) mosogattni, stb. Mondvan,, hogy megtanulja itt a nyelvet faszan. '

Na azért nem, a spanyol (olasz, francia...) teljesen külön kategória szerintem! A spanyol, ha egyedül is érkezik, már a reptérről úgy indul el a városba, hogy féltucat új spanyol puszipajtása van. Fél év alatt egy darab angol mondatot tanul meg, ami a következő: 'Do you espeak espanish?', aztán gyorsan hazamegy mert itt hideg van, nem jó a kaja, nehéz az angol és különben sem tud a pasija/nője nélkül élni. Ez a tipikus példa errefelé. (A félreértések elkerülése végett én nagyon bírom a spanyolokat, van is pár spanyol pajtim és csak mosolyogni szoktam ezen, hogy ők vonzzák egymást mint a mágnes, nekem meg mindig hosszasan kell magyarázkodnom hogy én pl. hogy élem túl ezta rideg országot honfitársak meg a 'közösség' nélkül :) )

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 12:18:48

@Kriszta D: na ja, faznak allandoan. meg minden helyi kaja rossz, csak a spanyol nem. modosiok, minden rossz, ami nem spanyol. az angolok meg siman elnezik neki ezt a mentalitast, mert hat spanyolorszag az valami. teljesen bele vannak szerelmesedve spanyolorszagba. nem is ertem.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.24. 12:28:17

@Mr. Long: én igen, én éltem ott és én is bele vagyok :)

Az igazság az, hogy az én spanyol barátaim tizenX éve éldegélnek itt, és mind a párkapcsolatuk miatt viselik csak el (nem spanyol a párjuk). Évente többször hazajárnak és bőröndben hordják vissza a Serrano sonkát meg az olívaolajat. (Mondjuk én is ezt csinálom...) Ja és a másik, hogy ők csak külföldön spanyolok ám, amúgy mind nagyon katalán/madrilenyo/andalúz, stb.

Nem tudom miért, de van bennük valami, ami miatt a nacionalitásuk sokszor inkább aranyos, mint ellenszenves.

2013.09.24. 12:29:20

@Evain: az a tapasztalt acca, aki ugynokseg/monsteren keres allast, megerdemli, amit talani fog UKban.
UKban bem igy mukodik az allas piac, illetve csak a low level.

A poszt szerint a kelet europai cv-tol sokkot kapnak --> nem tud cvt irni uk-ra?

Ezek mind schoolboy error kategoria.

@Mr. Long: acca joval tobb, mint konyvelo. Egy product control allast nem tud kihalaszni, hogy egesz nap p&l-t analizaljon? Nem ertem, dehat nem kell nekem mindent erteni

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 12:34:24

@charlieharper: ezt nem is ertem :) de legalabb tudom mar, hogy mijazzaz acca.

BTBTBT 2013.09.24. 12:42:48

@Mr. Long:
Ez a mosogatás éppen olyan, mint például gyorséttermi konyhán dolgozni. Ha már a pénztárban van az illető, ott jócskán lehet - meg kell is - angolt tanulni.

@charlieharper:
Egzszerűen nem hiszem el, hogy ACCA-vizsgamodulokkal valaki nem kap munkát. Ez nem ügynökség vagy nem ügynökség kérdése.
A poszterina egyszerűen alapvető hibákat követett el, és nemcsak a CV-k, hanem a hozzáállás terén is.

@Kriszta D:
"az én spanyol barátaim tizenX éve éldegélnek itt, és mind a párkapcsolatuk miatt viselik csak el (nem spanyol a párjuk)"
Érdekes, feszültségekkel teli házasságok lehetnek azok.

négyzet 2013.09.24. 12:47:31

@Barátusz: ""Anglia a lehetőségek országa, HA van olyan ismerősöd, akinek az ismerősének az ismerőse be tud juttatni egy pozícióba, HA van minimum fél év angliai munkahelyi gyakorlatod, HA informatikus vagy, lehetőleg fejlesztő vagy grafikus"
Nos, ez ÓRIÁSI tévedés."

Miért? Simán elképzelhető, hogy most egy frissen érkezőnek nem ugyanazok a lehetőségek, mint akár 3 éve volt. Aki már kint van x éve, az nyilván más lehetőségekkel indul új állást találni. Mostanában sok frissen próbálkozó embertől hallom, hogy az első munkahelyet megszerezni iszonyú nehéz lett, a néhány éves tippek már nem működnek, amit egy évek óta kint élő mond a bepróbálkozásról, az már lehet, hogy nem annyira evidens.

Amúgy gondolom, próbálkoztak Birminghamben, meg Bristolban, ezek viszonylag közel vannak. Kutyával viszont biztos nem könnyű albit találni. Ezt a kajás dolgot mondjuk én sem értem, a Lidlből meg csak a csokit szeretem, a többi egy szar :) (már Magyarországon).

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.24. 12:49:38

@Barátusz: Inkább olyan szenvedélyes-romantikus nagy szerelmek, háttérben az örök reménnyel hogy egyszercsak eljön az ideje a hazaköltözésnek :D Ezt a kis 20-30 éves átmeneti időszakot igazán ki lehet bírni a nagy szerelemért cserébe, és különben is minden évben nyáron egy hónapot, télen meg minimum 3 hetet kötelezően az anyaországban tölt el az egész család...

Shanarey 2013.09.24. 12:52:43

Könyvelni tényleg vidékre kell menni, nem valami nagyvárosba?????

@Don Kartasch:
A drágaszágom, hol a drágaszágom?
A gonosz Bilbo Baggins ellopta az én drágaszágomat...

@Mammaroza:

Vannak jó kajáik, bár én csak a félkész verzióban vagyok járatos, még én, a családfámon válogatósnak tartott fickó is találtam megfelelőt.
Hmmm, azért az ő általuk kolbásznak nevezett egyebet, Magyarországon nem hogy kajaként de állati takarmánynak sem adnák el.

Shanarey 2013.09.24. 12:54:11

@charlieharper:

Főleg hogy CV ügyben kilométernyi írás van fenn a neten hogy UK-ban hogyan ne.

BTBTBT 2013.09.24. 12:55:04

@négyzethálós:
Ahogy fentebb írtam, egy frissen érkező manapság sokkal könnyebben és jobban meg tudja szervezni előre az érkezését és munkalehetőségeit, mint 3-6 éve. Ez teljesen hiányzott a posztból.
Ráadásul a posyterinának hónapokig nem volt munkája. Igaz, januárban nem is egyszerű találni. Még nagyvárosban sem.
Ha próbálkoztak volna a két nagyvárosban, azt gondolom, említette volna.

A kutyát lehetett volna anyucinál-apucinál hagyni. Minek cígöli magával valaki, aki nem is biztos abban, hogy kint marad?

Erről a könyvelőségről Tyne tudná a legjobbakat mondani, de manapság nem látni errefelé.

@Kriszta D:
Szóval önámítás. Amire rámegy az ember fél élete. A nagy szerelem úgysem tart 20-30 évig.
Átjött az irónia.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 12:57:14

@Kriszta D: tényleg, ezt is hallottam már...

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.09.24. 12:59:59

@Shanarey: mondjuk pont a sausage-ot én is utálom. :D A család tagjai közül hétből ketten eszik meg, de nekik sem a kedvencük.

kergelepke [UK] 2013.09.24. 13:01:28

Nem kritika, csak kerdezem, hogy ez milyen Shakespeare haz a kepen? Mert a szulohaza az maskepp nez ki, az biztos. Annak egyik oldala setalo utcara nez, a masik pedig a kerte. Kokerites nincs korulotte.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 13:06:40

@Shanarey: az a kolbasz sutve tojassal es babbal nagyon jo. nem tudommi a bajod vele. teny, hogy nem az asdaban, aldiban kell megvenni.

nyuszigonosz 2013.09.24. 13:07:28

@Shanarey: Jé, akkor van valaki aki érthetövé tette ezt a nekem így írva eddig ismeretlen kifejezést is. :-)

( srég - így tudtam volna, hogy miröl is van szó )

Shanarey 2013.09.24. 13:11:35

@Mr. Long:

Talán az hogy szürke a színe, vagy netán egy árnyalatnyi rózsaszín is akad benne, amit tuti nem piros paprikával értek el.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 13:13:55

@Shanarey: gondolom a rozsaszin a nyers hus szine. no mindegy, izlesek es pofozkodom :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 13:15:57

@Zka:

Igen, ez egy népszerű tévhit.

Abból ered, hogy a szószt sokfelé "vorcseszter", sőt Mo-n "vörcseszter" néven emlegetik. Valójában a szószt sem így hívják angolul, de annyira elterjedt a hibás verzió, hogy már helyesnek számít. S ez nem csak magyar sajátosság, más országokban így van.

Márkanevekkel gyakran megesik, hogy hibás alakban terjednek el külföldön.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.24. 13:17:05

@Din Serpahis: Két diplomával (infó ésvillmérnöki), de 2 év fejlesztői tapasztalattal(igaz volt 5 év helpdesk mellé) én bizony úgy jöttem el, ahogy. Szerintem jobb is volt így, párkapcsolatunkat is erősítette.

Amúgy én is próbálkoztam otthonról korábban is, hollandiába már a 3.-4. körös interjún voltam túl. Aztán beütött a válság. De 30 éves koromra vagy le akartam lépni, vagy a zsebemben akartam tudni a repjegyet. Utóbbi összejött.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 13:18:06

@Babette_:

Hű, milyen érdekes vitáról maradtam le!!! De most bepótolom!!!

Szóval "önkénteskedek" és "önkénteskedem" egyformán teljesen oké.

Shanarey 2013.09.24. 13:20:23

@Mr. Long:

A húsokkal semmi bajom, csak éppen a szakács mesterség nem az én asztalom, de kolbászt sütni tudok, illetve tudnék, ám amit itt annak neveznek, azt a kutyáknak sem adnám oda.

Sajna itt csak ASDA, Tesco, Aldi, Lidl van, vagy legalábbis én nem tudok más lehetőséget még.

rumitom 2013.09.24. 13:20:26

@zopilote: eddig minden allasomat CV-vel es ugynoksegen keresztul kaptam. evi 1-2 alkalommal valtok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.24. 13:21:49

@Mammaroza: Na a kínai, thai, india konyha az konkrétan bejön. Demég a koreai is. A thai a kedvencem mondjuk.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 13:26:28

@Shanarey: en a tescoban szoktam venni, amit szeretunk. www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=262615661 egesz pontosan ezt szoktam venni. bejon az ize.

BTBTBT 2013.09.24. 13:26:31

@nyuszigonosz:
sréggel nekem is hamarabb leesett volna

@kergelepke:
Rosszul keresték a google images-ben, és ezt a hasonló képet dobta a gép. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 13:33:14

@Babette_:

Köszönöm. Szóval ez egy hatalmas téveszme a magyarok többsége között. A téveszme oka: az ikes ragozás egyre jobban tűnik el, s egyre kevesebb magyar érzi a helyét az igeragozási rendszerben. Innen a tévhit, hogy az ikes ragozás kapcsolódik a tárgyas (határozott) ragozáshoz. Pedig a kettőnek egymáshoz semmi köze!

Mi az ikes ragozás? Egy külön ragozási rendszer csak az ikes igék számára. Valamikor az ómagyar korban jelent meg, de sosem alakult ki teljesen, mert a nyelv fejlődése során okafogyottá vált. Így pl. ikes ragozás sosem létezett többes számban, hanem csak az egyes szám 3 személyében.

A nyelv fejlődése során viszont - mivel az ikes ragozás okafogyott lett - egyre inkább jelentkezett az ikes ragozás visszaszorulása.

A mai magyar nyelvben az ikes ragozás gyakorlatilag teljesen kihalt feltételes és felszólító módban. Az átlag magyar HIBÁSNAK gondolja a feltételes és felszólító módban ikesen ragozott igét, de legalábbis viccesen régiesnek, sőt esetleg meg sem érti.

Tegyé fel a kezét aki tudja, hogy hogy van feltételes módban, jelen időben, egyes szám első személyben az "alszik" ige, ikesen ragozva! Általában 100-ból 5 ember szokta tudni ezt. S az is tegye fel a kezét, aki ikesen ragozza mondjuk a "lakik" igét felszólító módban, jelen időben, egyes szám harmadik személyben vagy legalább tudja, hogy hogyan van ez az alak!

Az ikes ragozás egyes szám második személyű alakja 200 éve eltűnt. Ilyen alakkal csak régi irodalmi művekben lehet találkozni. Tudja valaki ezeket az alakokat?

Szóval maradt az ikes ragozás két alakban: kiejelentő mód, jelen idő, egyes szám 1. és 3. személy. De az 1. személyben is egyre húzódott vissza, ma már egyes ikes igéket még alegnagyobb sznobok sem ragoznak ikésen 1. személyben.

A mai helyzet az, hogy a művelt nyelvben egyes ikes igéket még szokás ikesen ragozni 1. személyben, de a köznapi nyelvben már teljesen eltűnt az ikes ragozás. Kb, 20-30 év és eltűnik a művelt nyelvből is.

Persze nyilván megmarad egyes szám 3. személyben, de ez nyilvánvaló.

Evain 2013.09.24. 13:35:26

@charlieharper: nézd, elhiszem neked, mert nincs tapasztalatom angliai álláskeresésben. :)
Azt viszont korábban is írtam, hogy én biztos nem vidéken kerestem volna ilyen jellegű állást. Az angol falvakban a lakosok vagy HTB nők, vagy a helyi shoppokat, pubot üzemeltetik, vagy bejárnak a nagyvárosba, vagy munkanélküliek. Ilyen körülmények között irodai állást találni finoman fogalmazva nagy kihívás. :)

A másik helyzet az, hogy nekem életemben nem volt gondom álláskereséssel, ezért kicsit értetlenkedve olvasom, amikor valaki szakmai végzettséggel nem talál állást. Tudom, hogy létezik ilyen, de akkor sem értem, mert nem tapasztaltam soha.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 13:37:35

@Bonjour:

"az ikes igek E/1-ben m-mel ragozodnak, amennyiben nem jelolik kulon a targyat: 1. Eszek 3 almat. 2. Most eszem, mert utana indulnom kell."

Nem ez totális tévedés!

Ikesen ragozod az ikes igét vagy iktelenül? Ha ikesen, akkor eleve egybeesik az alanyi és a tárgyas alak 1. személyben. Ha meg iktelenül, akkor a 2 alak különbözik.

Példák az "eszik" szóra:
- iktelenül ragozva: eszek egy almát, eszem az almát,
- ikesen ragozva: eszem egy almát, eszem az almát.

BTBTBT 2013.09.24. 13:39:15

@Shanarey: @Mr. Long:
Szupermarketek kínálata helyett van a környéketeken "farmers markets"? Csak mert ott aztán olyan kolbászt kaptok, persze drágábban, házilag készítve, amit nem tudtok majd leszólni. :)

@Evain:
"nekem életemben nem volt gondom álláskereséssel"
Hogy magácska milyen kis szerencsés. :)

Bonjour 2013.09.24. 13:40:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: kerjuk a magyarazatot. A nyelverzekem mast sugott, elmagyaraznam a nyelverzekemnek (tobbieknek: nem rohog!), hogy jol mukodjon.

Evain 2013.09.24. 13:41:45

@Barátusz: ugye? :D Minek is áltassam magam, hogy a szakmai tudásom és a piac reális felmérése miatt. :D

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: elirtam, fene, szal lakjék? Egyébként sejtem, hogy az aludnék sem a jó válasz lenne, ha már ennyit fejtegetted. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 13:41:58

@Zka:

"nekem a szőr feláll a hátamon az ikes ragozástól a legtöbb esetben"

Pont ez mutatja, hogy a magyar nyelv él.

30 éve az embereknek még attól állt fel a szőr a hátukon, ha valaki egyes ikes igéket iktelenül ragozott egyes szám első személyben, kijelentő mód jelenben.

Ma meg észlelem, sokakat idegesít az ikes ragozás. Különösen a 30 évnél fiatalabbak között tapasztalom.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 13:44:21

@Bonjour:

"Magyarban kulon nincs felszolito mod E/1-ben"

Ne viccelj! Igenis van. Persze csak jelen időben.

A magyarban 3 mód van: kijelentő, felszólító, feltételes. KIjelentő mind a 3 igeidőben, feltételes csak jelenben és múltban, felszólító meg csak jelenben.

De minden igének van felszólító jelen módja minden számban és személyben.

Bonjour 2013.09.24. 13:44:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: birca, ez nem valasz. Nincs konkluzio. Az biztos, hogy - elvileg - helytelen, ha csak onmagaban all az "eszek". Pl. Nem, koszi, most nem eszem/k." A legtobbunk nyelverzeke m-t mond es ezt vertenk belenk. Ugyanakkor abban teljesen egyetertunk, hogy ez eltunoben levo forma, jelentosege mar nincs, ergo en se szolok senkinek, mert annyira nem is bantja a fulem, mint sok mas hiba.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.24. 13:44:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Abból ered, hogy a szószt sokfelé "vorcseszter", sőt Mo-n "vörcseszter" néven emlegetik. Valójában a szószt sem így hívják angolul, de annyira elterjedt a hibás verzió, hogy már helyesnek számít. S ez nem csak magyar sajátosság, más országokban így van."

Meg szosz sem kell hozza! :) A Leicester-t a legtobb UK-en kivuli "Lejkeszter"-nek szokta mondani, pedig csak siman "Lesztö". :) Sok ilyen pelda van meg Anglian belul... de azon kivul is. Az Aberdeen ("ebödin")-re is hallottam mar erdekes variaciokat. :D

Bonjour 2013.09.24. 13:48:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ugye erted mirol beszeltem? Nem szolitom fel sajat magam. Hogy megis van egy forma, amivel megtehetem, az nem valodi felszolito mod. Megyek, menjek. Eszem, egyek. A hangsuly amugy is azon volt, hogy az kulonallo ragozas, nincs ket alakja, k a vege. Az mas kerdes, hogy de, a beszelt nyelvben van.
De teny, hogy Babette es tobbiek is, ha jol tudom, velem egyutt csak kontarkodunk.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 13:49:59

@dradix:

A szabályok és az élő nyelv ugyanaz.

Egyébként meg fogsz lepődni. Eredetileg, kb. 200 évvel ezelőttig a "lakol" volt a helyes alak, a "laksz" alak bunkóságnak számított, hiszen a "lakik" ikes ige és műveletlenség iktelenül ragozni.

Ma meg látod mi a helyzet, mondd, hogy "hol lakol?" és jól mosolyogni fog mindenki rajtad.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.09.24. 13:50:21

@Mr. Long: A zabkását imádom. A ronda, de finom paradoxont teljesen új megvilágításba helyezte. K...finom. :)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.09.24. 13:52:04

@tildy:): na ebben egyetértünk, bár a thai csak akkor, ha nem füstölög a fülem tőle.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.24. 13:52:20

@Shanarey: "Talán az hogy szürke a színe, vagy netán egy árnyalatnyi rózsaszín is akad benne, amit tuti nem piros paprikával értek el."

Nah, faterom a magyar husiparban nyomult jopar evig szoval ezzel kapcsolatban tobbet tudok, mint amennyit szeretnek. :D

Nehogy azt hidd hogy ami szep pirosas meg rozsaszines a huspultban az mind a piros paprika eredmenye. Barcsak az lenne! :) Segitek. Vert (jellemzoen diszno) adnak hozza hogy rozsaszin legyen mert a felvagottnak alapbol pontosan olyan "hulla szine" van mint a brit kolbasznak. Ha pedig "vilagositani" kell valamiert a termeken (mert mondjuk a fonok azt mondta h vegul sonka lesz rairva) akkor pepesitett csontszarmazekokat adnak hozza...

Az hogy milyen szine van a brit kolbasznak szamomra egy dolgot jelent. Sokkal tobb hus van benne mint a magyar kolbaszban, ami inkabb az "egyeb" kategoriaba sorolhato. De ez az izen is erezheto, kimondottan husos es puha. Nem ropog a fogad alatt a malac fulecskeje porcogostul. :D

Amugy a bramley almas kolbasz sutve szerintem utolerhetetlen. Kovezzetek meg de az en izlesem szerint kenterbe ver mindenfajta magyar kolbaszt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 13:52:35

@Babette_:

Miért sajnos?

Éppen egyik nap volt egy vita NYESTen. Ott egy dilettáns hozzászóló kijelentette, hogy a "liberálbolsevikek" miatt romlik a magyar nyelv. Erre egy nyelvész megjegyezte: ezek szerint a magyar nyelv utóbbi kétezer éve során folyton "liberálbolsevikek" voltak hatalmon, hiszen a nyelv folyamatosan "romlott".

Bonjour 2013.09.24. 13:54:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: na ez mar kedvemre valo magyarazat volt. Kicsit jobban osszszedettebb, mint amiket mi hordtunk ossze es ugy tunik reszben sokunknak igaza volt.

Koszi Birca.

Elarulod az altalad kerdezett alakokat, hogy vajon jol tudom-e? Csak a kivancsisag, tudod.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.09.24. 13:58:04

@Mr. Long: ami tény: nem szeretem a sausage-ot, de a melóhelyen van egy fajta, amit még én is megeszek. Viszont a férj imádja az angol reggelit. Babbal, black puddingal, hash browns - al. A cream tea - ért is odavagyunk, na hát azért tényleg jók a kaják na... A legtöbb legalábbis.

Bonjour 2013.09.24. 13:58:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: oke, elfogadom, lehet, hogy rosszul soroltam es a francia subjonctiffal keverem szerepet illetoen.

Annak viszont orulok, hogy 80%-ban egyetertunk.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 13:59:25

@Evain:

Lakik - felszólító mód 3. személyben: lakjék - ez az ikes ragozású alak. A "lakjon" az iktelen alak. Más kérdés, hogy az ikes alak szinte teljesen kihalt. Gyakorlatilag az egyetlen ige, ahol használják a "tetszik" - "tessék", de a "tessen" is terjed. Bár az átlagmagyar még megérti az ikes alakot, viccesen régiesnek hat ma már.

BTBTBT 2013.09.24. 13:59:25

@Evain:
Látom, van ott önbizalom is. Szerencsére ezzel nem vagy egyedül. :)))

@Don Kartasch:
Nem akarok kukacoskodni, de a Leicester-t simán csak Leszter-nek ejtik. A Gloucester-t meg Glószter-nek.
Anno nagyon meglepett, amikor először érkeztem ehhez a londoni metróállomáshoz, és így mondták be.
De hát a Salisbury-t sem Szaliszböri-nek ejtik. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 14:02:15

@Evain:

"Egyébként sejtem, hogy az aludnék sem a jó válasz lenne, ha már ennyit fejtegetted"

Így igaz.

Alszik - feltételes mód 1. személyben: aludnám - ez az ikes ragozású alak. Az "aludnék" az iktelen alak. 100 éve bunkónak számított, aki az "aludnék" alakot használta, Mára azonban az ikes alak teljesen kihalt, az átlagmagyar meg se érti.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 14:03:55

@Barátusz: en ezt sem szolom le, megtalaltam ami nekem izlik es azt veszem. nem tudom, hogy van-e farmer market, a lakotelepen nem szokott lenni, illetve, ha nem a belvaros fele van tulonk akkor csak halal kolbasz johet szoba :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 14:04:09

@Bonjour:

Korfüggő. 30 éven aluliaktól meg hallottam, hogy nem értik az "eszem" alakot ikes ragozásban. Várják a tárgyat, s ha nincs, hibásnak tartják.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 14:08:43

@Mammaroza: gondoltam kiprobalom hetvegen. csinaltam egy adagot, de asszony mar azt is ellenezte, hogy en megegyem. negyed ora alatt sikerult meggyoznom, hogy nyalja meg a zabkasas kanalat. a tanyert az utolso ket kanalnyi kasaval kaptam vissza...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 14:08:50

@Bonjour:

A felszólító mód az ami. Ne köss bele a nevébe. Nyilván nem lehet saját magamat felszólítani, de ettől még van felszólító mód egyes számban. Adjak, adjam, adjunk, adjuk.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 14:10:19

@Bonjour:

Persze, a magyar felszólító mód de facto egyszerre a latin nyelvekben meglévő felszólító mód és kötőmód.

négyzet 2013.09.24. 14:15:06

@Barátusz: amúgy milyen hibákat követett el szerinted? Nekem elég kevésnek tűnik az info a posztban ahhoz, hogy ezt megítéljem. Attól, hogy nem írta, miért ne kereshettek volna Bristolban is állást? Gloucesterig valahogy eljutottak a kép szerint...

Mindenki szidja a posztolót az ügynökség miatt, de itt félreértés van szerintem. Ha megnézitek az állásokat, már az első oldalon majdnem az összesnél recruiter cég a hirdető, ők lennének azok a bizonyos "ügynökségek". Szerintem. Ez van manapság.
www.accacareers.com/browse-jobs

Sanz 2013.09.24. 14:23:49

A posztolónak annyiban igazat adok, hogy a személyes tapasztalatom hasonló a "jó munkát csak IT-s kap" kijelentése kapcsán.
Az elmúlt 1,5 évben összesen 8 ismerősöm jött a Londonba, 2 IT-s és 6 nem IT-s. A 2 IT-s simán elhelyezkedett a szakmájában pár nap/hét alatt, míg a maradék 6 ember folyamatosan keresi a helyét, tűrhető vagy kevésbé tűrhető munkát végez, és alapvetően sokkal rosszabbak a kilátásai.
Viszont az tény, hogy a gazdasági végzettség is jó alap (nagyon jó angollal), bár ott valahogy zártabb a rendszer, mint IT-s területen. Ezt tudja valaki, hogy miért van így? Vagy csak én érzem ezt?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 14:26:49

@négyzethálós: egy csomo ceg a honlapjan is hirdet allasokat. azokra kozvetlenul is jelentkezhet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 14:29:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Lakjék?
Egyszer mondták nekem vidéki emberek hogy ''gyüjjék má' oszt' túrjék má' egyet azzal a vasdisznóval''

BTBTBT 2013.09.24. 14:31:34

@Mr. Long:
Halal kolbász? Ilyesmiről még nem is hallottam.
egyébként kész röhej, hogy olyan nagy étteremláncok, mint a KFC meg a Subway halal-húsból készítik a kaját Londonban (de lehet, hogy egész Angliában), csak hogy a piac egy pici szegmenség kiszolgálják, mert azok nem hajlandóak mást zabálni. :)
Mindezt úgy, hogy a nem-halal-húsra vágyó európainak nem is adnak választási lehetőséget egy európai országban. PC-ség.
Nem morgok, mert nagyon ritkán járok a fent említett helyekre, de azért a jelenség létezik.

Tejbegrízt/rízst szoktam készíteni reggelire ha ráérek, de felkeltetted az érdeklődésemet a zabkása iránt. Milyen márkanéven és hol lehet kapni?

@négyzethálós:
Például ezeket:
"Szállásunk előre elrendezett, papírjaink rendben, a kutya engedélyei rendben, előzetes információk szerint annyi könyvelői munka van, mint csepp a tengerben"
"Az első hónapokban lelkesen és naivan küldözgettük az önéletrajzokat az ügynökségeknek, néha személyesen is felkerestük őket, természetesen egyből a vágyott pozícióra lőve."
Arról semmit sem ír, hogy indulás előtt bármit tett volna. Még akkor sem, ha igen. És az életrajz-küldözgetésen kívül nem rémlik, hogy nagyon próbálták volna felhajtani a melót - vidéken.
Lehet, hogy szar CV-ket írtak, pedig annyi de annyi segítség és minta CV van a neten, hogy Atlanti-óceánt lehetne velük rekeszteni.

Az ACCÁ-s oldal, amit belinkeltél, nem egy ügynökség oldala, hanem egy gyűjtőoldal, mint mondjuk a jobs.ac.uk vagy más, szakosodott job search engine-ek. De mivel nem abban utazom, nem tudok neked ebbe a vonulatba vágó példát hozni.

Az ügynökség egy olyan magáncég, amivel egyénileg regisztrálsz, email-ezel, aztán egy informális és személyes interjú révén felmérnek, mert szeretik tudni, hogy kivel fognak valószínűleg együtt dolgozni.
Aztán a CV-d meg a rólad kialakult benyomásuk alapján (ami legtöbbször jó, mert más országból jőve sem görénykedsz, ha munkát keresel) kapcsolatba lépnek veled, amikor azok a cégek, amelyek keresnek valakit, jelentkeznek náluk az igényeikkel, és te beleillesz a profilba. Ennek az az előnye, hogy bár nem főállásban, de viszonylag normális óra/fix bérért szerezhetsz tapasztalatot, és aztán pályázhatsz más munkákra.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 14:41:04

@Barátusz: bemesz egy boltba es keresel porridge-ot. Lehet kapni kilos kiszerelesben, vagy kisebben, elore kiadagoltan, poharasba, amibe csak forro vizet kell onteni, izesitettet, naturt. szamtalan valasztek van. en naturt veszek, mert a hozza adott izt nem erzem rendesen, igy magamnak javitom fel. tehetsz bele mezet fozes utan, vagy lekvart, vagy kakaoport a tetejere, vagy kombinalhatod. elbirja a gyumolcsot frissen, vagy szaritottan. /majd kiprobalom szalonnahoz is :D / mellesleg tok egeszsegesnek mondjak. en csak tejjel fozom fel, de van aki viz+tej 1:1 keverekevel csinalja. kb annyi munka megcsinalni, mint a tejbegrizt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 14:42:36

@Barátusz: ja a halal-t csak az etnikai osszetetel jelzesekent irtam. bar lehet kapni barany, marha kolbast is, ha jol emlekszem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 14:47:43

@diggerdriver:

Olyan nyelvjárás, ahol erősebben megmaradt az ikes ragozás, mint a köznyelvben. Megesik ez.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 14:51:19

@Barátusz:

Ebből szokott botrány lenni időnként.

Pár éve volt hír, hogy muszlim hívő sikerrel perelt egy amerikai légitársaságot. Az emberke ugyanis halal menüt rendelt, de a légitársaság elfelejtette, s az utolsó pillanatban már csak normál és kóser maradt, így az emberkének kósert adtak. Ő meg kiszúrta az apró héber betüket, s pert indított. Meg is nyerte.

Bár szinte azonos a halal és a kóser, mégsem teljesen ugyanaz.

csello70 2013.09.24. 14:52:59

Engem tobbszor is adott el ugynokseg, es nagyon szeretnek hiszen ilyenkor 3 vagy tobb havi munkaberemet szamlazzak ki a leendo munkaltatomnak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 14:53:15

@diggerdriver: ez ut, ha osszefutok majd mo-n bobcat-es ismeroseimmel majd mondom nekik a vassuldot... :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 14:57:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de ez a kolbasz alapban sertesbol van, ami meg nem annyira elterjedt a muszlimok kozt.

Shanarey 2013.09.24. 14:57:50

@Mr. Long:

Köszi, majd utánajárok, ennek milyen is a szine.

@Barátusz:

Majd érdeklődök a helyi lakosoktól.@

Don Kartasch:

Tudom hogy otthon is trükköznek vele, de hogy itt a paprika szinte nem is létezik, legalábbis nem nagyon láttam a félkész ételeken a nyomát, ez engem zavar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 14:59:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Persze nincs ezzel semmi baj.
A tájszólás nem szégyen.
Az én Feleségemnek is furcsa volt hogy mi azt mondjuk leány kimondva minden betüt nem pedig lány vagy jány.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 15:00:44

@Shanarey: multkor eloadta a spanyol csaj, hgy a paprika az ilyen spanyol talalmany. majd leestem a szekrol a rohogestol. felvilagositottam, hogy nalunk is van es a magyarok meg ugyan igy gondolnak ra :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.24. 15:04:44

@nyuszigonosz: Elnézést, tényleg fontos valamennyire megtartani a táji jellegzetességet (még ha a tarjäni-t nem is komálom, de a sajátunk bejön) .Azt hittem triviális a sréviz, srévizavé ->srégan, sréhen.
Ezért sem szeretem,mikor valaki kijavít, hogy íztelen, mert az nekem, nekünk ízetlen és kész.

@Mr. Long: Jajj, de nem eszem azt sem! Rettenetesen ízetlen, de az ízesítettnek sincs nekem túl jó íze. Majd ha véenasszony leszek, akkor esetleg.

@Mammaroza: Én pont azt szeretem. Szerintem titkon valahol lehet rokonok a magyar konyhával:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 15:05:14

Valamelyik nap írtam hogy szakadok megfele a munkában.
Ez a családban szállóige ami egy régi Maunika sóból ered mikor a tiszaburai 14 éves háromgyerekes anyuka azt mondta a férjének hogy
''Há' csalsz megfele?''
:))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 15:08:54

@tildy:): ezert kell neked feljavitani. backburry lekvar, vagy mez, vagy kakopor (bar ekkor kell bele cukor, mert nem jo az ize), vagy valami izesiteni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 15:09:23

@diggerdriver:

A gond az, hogy Mo-n lenéznek mindenkit, aki másképp beszél.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 15:11:27

@Mr. Long:

Hát inkább spanyol, mint magyar. Legalábbis elmondhatják, hogy ők hozták be Amerikából először Európába.

Ez érdekes dolog. A "hagyományos" magyar konyha fő alapanyagai Amerikából származnak. :-)

nyuszigonosz 2013.09.24. 15:11:33

@tildy:): Nem probléma, már tudom mit jelent, és én szeretek új, nekem eddig ismeretlen szavakat tanulni,

Az ízetlen az nekem is ízetlen és nem íztelen. :-)

BTBTBT 2013.09.24. 15:14:24

@Mr. Long:
Azt vagom, hogy porridge a neve, de biztos van annak is valamilyen markaja, mint peldaul a muzlinek. Abbol az Alpen jon be leginkabb.

@Shanarey:
Szoktak lenni rendszeres meg idoszakos farmer piacok.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ha kiszurta, akkor nyilvan nem ette meg az egeszet, megis perelt? Furcsa.
Az is, hogy egy amerikai legitarsasag (de meg egy europai) eseten heberul van rairva a csomagolasra a tartalom.

Ettol eltekintve Az a gond, hogy csak akkor van belole botrany, amikor egy halalert szajat teporol van szo. Es ez gaz Ny.-Eu.ban. Mert ha nem-halal evokent azt mondod, hogy miert csak halalt szolgalnak, akkor te vagy a kirekeszto. :(

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.09.24. 15:15:43

@Mr. Long: double cream-et tesztek bele? Csak egy evőkanálnyit kell, mikor kész van, belekeverni. Az angoloktól lestem el, mennyei szintre emeli, komolyan. ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 15:18:23

@Barátusz: ja, ok. quaker oast. en ilyet vettem ez, jonak tunik. az alpen az nem egy matt zold zacskos muzli a tescoban? az nagyon allat!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 15:19:09

@Mammaroza: hazafele veszem a cream-et! koszi! a maradek meg megy a kaveba felkavarva :D:D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 15:20:29

@Mammaroza: ez a zabcucc frisss dolog, szombaton kezdodott, meg nem jartam rendesen korbe a temat. regen ettem zabpelyhet, amikor gyurtam a turmixban daralva, hudefosvolt. ellenben igy fozve mas dimenzioba emeli az elmenyt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 15:20:44

@Barátusz:

Gondolom rajta volt a rabbi igazolása. Ez meg héberül is ott szokott lenni.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.09.24. 15:22:11

@Mr. Long: mi családi kiszerelésben vesszük a 600ml-et. Egy hétig simán eláll hűtőben, ha rajta van a teteje. Azt nem tudom tovább meddig, mert nem sikerült kikísérletezni :) .

BTBTBT 2013.09.24. 15:23:25

@tildy:):
Nekem is az izetlen jon be. Talan azert, mert egyszerubb kiejteni. Vagy mert ezt hasznaltak korulottem.
A "sréviz"-rol meg meg sosem hallottam, viszont a srehen/sregan mindig is a szokincsem resze volt.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Rengeteg muszlimot lattam kajalni (tehat nem az osszeset), de meg egyiket sem lattam kolbaszt enni.
Ettol persze lehetseges, hogy letezik halal kolbasz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 15:24:47

@Barátusz:

Miért akarna halalt egy nem-muszlim? Másra kényszeríteni ezt abszurdum.

Ez olyan mint a spanyol inkvizíció a XVII. században. Sonkával kínálták az embereket, s aki nem kért, azt alaposabb vizsgálatnak vetették alá, hátha nem titokban zsidó vagy muszlim az illető. Azt is figyelték nem mosakszik-e valaki túl gyakran. Ha ugyanis mosakszik, akkor biztosan titokban muszlim, aki a napi 5 ima előtt kénytelen tisztálkodni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 15:25:32

@Barátusz:

Törököknél van biztosan. Araboknál lehet, hogy nincs. Nem tudom.

BTBTBT 2013.09.24. 15:26:14

@Mr. Long:
A Quaker-t mar lattam a polcokon.
Sainsburys-ben szoktam Alpent venni. A kek karton dobozos a cukrozatlan, a barnas a cukrozott. Nekem az utobbi jatszik.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Lehetseges, de amikor egy legitarsasagnak nagyipari mennyisegben csomagoljak a porciokat, ott nem hiszem, hogy jellemzo lenne.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 15:27:16

@Barátusz: errol ki a rsszista kirekeszto, hogy par eve, amikor a srac azt mondta "megollek magyar g**i!" vagy valami hasonlot es feljelentettek oket kozosseg tagja ellenei valamiert, akkor a jogvedok voltak meg felhaborodva. nyiltan kimondtak, hogy ez a kisebbsegek vedelmeben letrehozott torveny es ebben az esetben nem lehetne alkalmazni, mert a tobbsegi tarsadalom ellen kovettek el bunt! meg a faxom!

btw most volt nagy felhaborodas, hogy a teljes arc eltakarast be akarta tiltani egy egyetem vezetoje. na azota a media foglalkozik vele es furcsa mod csak olyan noket talalni angliaba, akik sajat akaratukbol takarjak el az arcukat. es mennyire mocskok a brittek, hogy nem engedik a vallasukat gyakorolni. bar kivancsi vagyok ha en mondjuk olyan vallast alapitok, ahol puceran maszkalunk az utcan, akkor nekem is jogomban allna e.

BTBTBT 2013.09.24. 15:28:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Angliaban, nem Torokorszagban. Az utobbiban nem jartam.

Hat eppen ez az: egy nem-muszlim nem akar halalt enni, de a fent emlitett kajalancok csak ezt kinaljak. Ugyhogy vagy megveszi es megeszi, vagy mashol kajal.
Persze hogy abszurdum, de Nyugat-Europaban ez leledzik a PC-seg zaszlaja alatt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 15:31:56

@Barátusz:

Szerintem az úgy megy, hogy a légitársaság rendel egy étkeztető cégtől. Ott meg vannak szép kis előre elkészített dobozok eleve halal vagy kóser jelzéssel. Nyilván nem személyesen a rabbi vagy a hodzsa írja rá minden dobozra... :-)

Mint hinduknál: ráírják, hogy húsos-e (persze marhahús nélküli), félig vegetáránus-e (azaz hús nincs benne, de van benne tej, tojás), vagy teljesen állati eredetet nélkülöző étel. Azt hiszem színekkel jelzik, valaki mesélte, de már nem emlékszem pontosan. A legradikálisabb verzió gombát sem eszik, ugyanis az nem növény.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 15:34:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: na nem lennek meglepve, ha a legitarsasagoknak kotelezo lenne alkalmaznia egy rabbit erre a celra... ha nem tennek megiscsak kirekeszto lenne a koser kajalokkal szemben! :S

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 15:38:35

@Mr. Long:

Ez mindig kérdés hol a határ a vallásszabadság és a többi jogszabály között.

Amerikában valami vicces gyerek megcsinálta, hogy alapított egy vallást, mely szerint tilos az embert a fején zsák nélkül lefényképezni. Majd bejelentette, hogy a jogosítványán olyan képet szeretne, melyen egy zsák van a fején, teljesen eltakarva az egész fejét. Persze elutasította a hatóság. Aztán per lett, de azt is elvesztette.

A magyar jogban úgy van, hogy a vallás nem lehet alkotmánysértő és nem lehet alap bűncselekmény elkövetésére. Viszont lehet olyan vallási szabály, mely jogszabályt sért, de csak önkéntes alapon alkalmazható. (Pl. nem szabad az emebereket nem szerint megkülönböztetni. Viszont a katolikusok és az ortdoxok nem engedik, hogy nő pap legyen. Ezt engedi a törvény, hiszen aki a vallás híve, annak joga van önklntenesen elfogadni ezt. Ha meg nem fogadja el, akkor persze az illető egyház kizárhatja őt.)

♔batyu♔ 2013.09.24. 15:40:43

Több ismerősöm is úgy ment Angliába, hogy innen küldte el az önéletrajzát és interjúkra mentek már csak ki.

Szerintem a 2 nő rosszul írta meg az önéletrajzát és itt sem vették volna fel őket.

Jesus.Green 2013.09.24. 15:40:44

@Don Kartasch: Vegre valaki, aki ertekelni tudja az angol kolbaszt! Ugyanez van a pork pie-val is: ha a hus szurke belul, akkor friss disznobol keszitettek. De jo is az, egy kis vereshagymaval es palesszal regelire!

HA: hamargyorsan engedd at a hozzaszolasomat, eddig teljesen konszolidaltan, bar ritkan szoltam hozza.

Jesus.Green 2013.09.24. 15:40:44

@Shanarey: Mivel itt alapjaban veve nem paprikasan foznek.

BTBTBT 2013.09.24. 15:40:55

@Mr. Long:
"megollek magyar g**i!"
Mo.-on egy verekedes soran ez sztenderd felkialtas, es semmi koze a rasszizmushoz. :)

A sok megelhetesi es liberalis jogvedorol inkabb ne inditsunk vitat, mert csak idopazarlas lenne.

A niqab nem kotelezo viselet muszlim noknek, es tenyleg nagy pataliat csapnak, ha arra kerik oket, hogy vessek le kozteruleten, kulonosen, amikor kommunikalnak valakivel.

Egyszer majd kostold meg az Alpent is.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem tudom, hogy megy. Nem dolgoztam legitarsasagnal.
De szerintem inkabb angolul van rairva, hogy milyen kaja van a csomagban. Mindegy.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 15:43:17

@Mr. Long:

Nem hiszem. Egy ismerősömnek van egy étkeztetési cége. S ő azt mondja: a megrendelő rájuk bízza az ilyesmit. Azaz pl. eleve halalt vagy kósert rendel.

A konkrét esetben a vicces az volt, hogy a halal engedékenyebb a kóserhez képest (zsidó kevesebbet dolgot ehet, mint egy muszlim), azaz a muszlim utas nem kapott tiltott ételt. Csak mivel nem halal, hanem kóser, nem lett betartva a hús vágási módjánál az ima. Ugyanis a halal és a kóser vágás tök ugyanaz, de a halalnál a mészárosnak minden állat levágása előtt imát kell mondania, míg a kósernél elég egy áldás az első vágásnál és aztán mehet a munkanap.

De az amerikai bíróság úgy döntött, hogy a légitársaság becsapta az utast, ami végülis igaz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.24. 15:46:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az angol helyesírásra nem a bonyolult a helyes kifejezés, hanem az, hogy nincs :) Igen laza kapcsolat van a szavak írt és kiejtett formája között, ha egyáltalán.
Olyan szélsőségeket lehet említeni, mint a lead, aminek a kiejtése attól függ, hogy éppen az ólomról vagy a vezetésről beszélsz.

rezsoatya (törölt) 2013.09.24. 15:50:57

@Barátusz: most akkor srévizetlen, vagy sréviztelen??? :D

BTBTBT 2013.09.24. 15:51:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A szabados amerikai birosagok mar csak ilyenek.

Bonjour 2013.09.24. 15:52:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: remlik az ugy neve? Vagy a gyereke? Vagy tudsz valami linket? A zsakosra gondolok.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 15:52:49

a kiejtesre jo pelda a mult penteki sorozes a ket uj kollegaval. az egyik a lake districtbol jott es newcatle-ban tanult, amig a masik delrol, cambridge mellol. na ott kellett neha a monologjaik kozt atallitani az agyat a kiejtesukre...

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.24. 16:10:12

@Mr. Long: "multkor eloadta a spanyol csaj, hgy a paprika az ilyen spanyol talalmany."

Ezt nekem is eloadtak a spanyol pajtik, fejenkent egyszer amig nem vittem nekik egy kis magyar paprikat... azota ok is azon elnek, messzirol kerulik a pimiento rojo nevu teglaport :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 16:13:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: mert én már ilyen ókonzervatív vagyok ebben a témában. nem tetszik, amerre a beszélt/írott köznyelv halad.

Shanarey 2013.09.24. 16:14:43

@Jesus.Green:

Ezt értem és nem is ez a gondom, hanem az hogy akkor semmibe nem tesznek?

Na akkor hívhatom anyámat hogy postázzon nekem egy félkilós paprika csomagot. Szerencsére a szülőfalujából minden évben jön egy szállítmány amit a rokonság közt szét dob.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 16:19:31

@Shanarey: ahogy a magyar konyhaban sem nepszeru a gyomber, itt nem nepszeru a paprika.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 16:19:59

@Babette_:

S melyik év magyar nyelvét tartod jónak? Mert bármelyiket is, az mindenképpen "romlás" az azt megelőző időszakhoz képest.

Persze mindenkinek joga van a saját ízléséhez. Én pl. az átlagnál jóval gyakrabban használom az ikes ragozást. A lényeg egy dolog: ne gondoljuk azt, hogy ami nekünk tetszik, az egyben helyes is, s minden más meg helytelen.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 16:24:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azt az évet, amiben rövidítés nélkül kimondták/írták a szavakat, és amelyikben még érték volt a helyes írás, jelentsen bármit a helyes.

ellenpéldák:

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=127115397&t=9043965
www.facebook.com/groups/419351388131655/
teccik, xekszárd, puxi, vok, ajcsi, stb.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 16:25:56

@Zka:

De azért az angol mégicsak ábécét használ, azaz VAN kapcsolat írás és kiejtés között, ha néha távoli is. Azaz ezzel eleve jobb, mint bármely nyelv, mely nem ábécét használ az íráshoz.

Persze nyilván az ideális a tökéletes ábécé, ahol betű=hang és hang=betű, de ettől a magyar is messze van. Ehhez legközelebb talán a latin, a finn, a szerb-horvát van. Szerintem az abszolút nyertes a szerb, ott nem lehet helytelenül írni, mert az írás teljesen a kiejtés alapján áll.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 16:26:56

@Babette_:

Dehát ez mind csak szleng, ezek nem kerültek bele a köznyelvbe.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 16:33:17

@Babette_: a puxi mit jelent? mert csak a csajok ... jut eszembe rola. vagy egy becezett fing...

tucano 2013.09.24. 16:48:09

@Mr. Long: vasárnap népszavazással tiltották be a teljes arceltakarást nőknek a svájci Ticino kantonban.

Taxomükke (UK) 2013.09.24. 16:48:54

Én csak azt nem értem, hogy ha annyira kurvára akarnak dolgozni, és képesek voltak szobalányként szívni, akkor már már miért nem inkább idősápolás? Fizet annyit, amiből meg lehet élni, mellette lehet mást is csinálni, van normális fizetett szabadság stb. stb.
Feltéve, ha nem lesznek rosszul egy kis kakitól. Bár a szállodai takarításhoz képest biztos, hogy jobb, ráadásul a nyelv gyakorlására is több idő és energia jut.

cristallo 2013.09.24. 16:52:40

@Len.Mag: Bárhogy is alakuljon a sorsuk, mindenképp több tapasztalatra tettek ezzel a kerülővel szert, mintha rögtön egy irodába kerültek volna. Hogy ez mekkora ár, majd ők eldöntik, de egy kis önismereti tréningnek mindenképpen jó. :))

cristallo 2013.09.24. 16:59:11

@Taxomükke: valószínűleg elbizonytalanodtak a kezdeti kudarcok után és elfogadták az első munkát, ami az útjukba akadt. Nem ők lennének az elsők, akikkel ez történik. Arról nem is beszélve, hogy nem mindenki alkalmas idősgondozónak, a szobalányi takarítói állás meg annyira egyszerűnek tűnik...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 17:00:25

@Taxomükke: arrol nem is beszelve, hogy az idosek, (kiveve, ha egy nemat fog ki) szivesen beszel szerintem meg segiteneneik is fejlesszteni a beszelokejuket.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 17:06:07

@tucano:

Legközelebb a piros póló viselésének betiltásáról lesz népszavazás.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 17:06:09

@tucano: mekkora felhaborodast valtott ki a kozossegben? a mediaban milyen visszhangja volt?

BTBTBT 2013.09.24. 17:11:07

@rezsoatya:
Amelyiket valasztod. :)

@Taxomükke:
Azert ott kicsit tobb is van ott egy kis kakinal. Goromba viselkedes az oregek reszerol. Az pedig annyira nem leanyalom.
Ettol persze lehetett volna mas munkajuk szoporoller helyett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.24. 17:34:44

Most akkor a megyek alszok egyet, vagy a megyek alszom egyet a helyes? Én az utóbbit mondanám, és nem érdekel ki mit mond, úgy érződik megfelelőnek.

BTBTBT 2013.09.24. 17:36:18

@tildy:):
En is a "megyek alszom egyet"-re szavazok - es nem izgat, ki mit gondol errol. :)

2013.09.24. 17:39:01

@Mr. Long: Shorty, nem koveted a hireket?
Svajcban referendum alapjan tilos mecsetet epiteni, ghettositjak a menekulteket. Megis mekkora felhaborodast varsz el Svajctol?

Jesus.Green 2013.09.24. 17:54:25

@Shanarey: Ritkan hasznalnak pirospaprikat, abbol is inkabb a fustolt verziot, de nem is baj, van elet a paprikan kivul!

Jesus.Green 2013.09.24. 17:54:25

@Zka: Hat mar hogyne lenne. Teljesen logikus, hogy miert irjak egyfelekeppen es ejtik maskeppen, na de ahhoz kicsit jartasnak kell lenni az angol etimologiaban. Egeszen jo hobbi, utanamenni a szavak eredetenek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.24. 18:01:54

@Taxomükke:
"Én csak azt nem értem, hogy ha annyira kurvára akarnak dolgozni, és képesek voltak szobalányként szívni, akkor már már miért nem inkább idősápolás? Fizet annyit, amiből meg lehet élni, mellette lehet mást is csinálni, van normális fizetett szabadság stb. stb.
Feltéve, ha nem lesznek rosszul egy kis kakitól. Bár a szállodai takarításhoz képest biztos, hogy jobb, ráadásul a nyelv gyakorlására is több idő és energia jut."

Aztarohadt! Ez nagyon durva volt. :D

Elolvastam a kommented majd fél percig azon agyaltam hogy milyen munkakör lehet az "idő sápoló". Hogy mondom az tuti hogy adminisztrációs munkakör, mondom biztosan a munkaidő nyilvántartót hívják így vagy valami hasonlót, de az istennek nem ertettem hogy jon ehhez a kaki... mire leesett, hogy nem "idő sápoló", hanem "idős ápoló". :D Gyóóó, lassan elő kéne vennem némi magyar irodalmat is azt hiszem...

2013.09.24. 18:17:59

@Taxomükke: Elvileg jó gondolat, de nem tudom a UK-ben ez hogy van - Kanadában a residential care aide-ek nem dolgozhatnak engedély nélkül. Az engedélyhez pedig szükséges valami elfogadott program elvégzése is, amit egy bevándorlók esetében az ICES-nél kell igazoltatni. Ez egy külön szakma, nem vesznek fel csak úgy akárkit, ellentétben pl. a takaritói munkával. Persze lehet hogy a UK-ben ez másként van....

33621 2013.09.24. 18:19:44

@Barátusz: Muszlimként sem köteles valaki szeretni a halat, mint ahogyan keresztényként is utálhatom a disznó, marha vagy szárnyas húst!

Bonjour 2013.09.24. 18:23:42

@Don Kartasch: ne aggodj, nekem tinikoromban tartott ugy egy evig, mig valami konzerven megfejtettem, vagyis leesett a tantusz, hogy mi az a pácsó, érted, a mi szép magyar "cs" betûnkkel. Aztan rajottem, hogy az pác-só.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.24. 18:24:35

"az angolok elvből?? kerülik a sót és a fűszereket az élelmiszerekben. Minden, amire szükséged van, megvásárolható, de az angol konyha önmagában ízetlen, sótlan és közel ehetetlen. :)"
Baromság jó helyen kell enni, vagy nem olcsó szar készételt venni.

"ha hosszú távú letelepedésben gondolkodsz, feltétlenül légy regisztrált szavazó, ez később megkönnyíti a hitelbírálatodat is (e nélkül nagyjából esélytelen részletre telefont, autót, lakást, bármit venni)"
Telefont lehet részletre venni csak minek, hitelhez meg az évi 25 e + fizetés jobban segít,. mind ha a bank számára le ellenellenőrizetlen helyen vagy regisztrálva. Meg egy jó credit score is sokat dob a latba.

"az HSBC-nek van Passport Account-ja, amit elvileg bárki nyithat, akkor is, ha nincs még munkája, nincs lakásbérleti szerződése csak szeretné valahol elkezdeni az életét – gyakorlatilag az ügyintéző kezében vagy"
Nem így hívják, valutára érvényes de a többi stimmel.

"talán a legkeményebb, de: soha ne bízz a honfitársaidban!"
75 % ban igaz. Na jó 85%.

Bonjour 2013.09.24. 18:25:29

@Barátusz: nekem is alszom a megfelelo, de nem is vagyok 30 alatti (lasd Birca).

2013.09.24. 18:29:49

@Don Kartasch: Én is fennakadtam egy kis ideig az "idő sápolón". Pont ma történik meg amikor a nyelvész "nácik" garázdálkodnak. :))) Persze csak elütés volt....

tucano 2013.09.24. 18:29:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Svájcban? Bármiről. Csak gyűjtsd össze a 120.000 aláírást az országos népi kezdeményezéshez vagy 10ezret a kantonálishoz.

@Mr. Long: Azért még egy-két kört meg kel futni mielőtt valóban jöhetne a tiltás a gyakorlatban, persze mindenki háborog.

BTBTBT 2013.09.24. 18:31:27

@Don Kartasch:
"Ido sapolas" :)))
Nekem is megakadt rajta a szemem, de gyorsan leesett.

@33621:
Nem arrol volt szo, hogy mit koteles szeretni, hanem hogy egyes helyeken mit adnak - vagy mit nem - enni.

@Bonjour:
No, ha mar egy fordito is egy huron pendul velem, nem lehet gond. :)))
Egyebkent igy tanultam gyerekkoromban, es azota is igy hasznalom.
Bar nem az ikes igekhez kapcsolodik, de az a vicces, amikor kommenteles kozben valtogatok az angol/magyar billentyuzetkiosztason, es rovid/hosszu maganhangzokat hasznalok, amikor nem kene.
Persze hogy ugy latszik, mintha nem tudnek helyesen irni.

2013.09.24. 18:40:47

@Pickles: Ezen az "angol konyha iztelen" dolgon én is csodálkozom. Rendben van, egyes hagyományos angol étkekhez nagyon kevés füszert használnak, de még itt is lehet élvezni a hozzávalók természetes izét (pl. egy jó roast beef). De hogy pont Angliában, ne legyen mindenféle módon füszerezett nemzetközi konyha? Curry, vagy jamaikai jerk, stb.? A só dolog meg olyan hogy egész egyszerüen egészségesebb, jobb az érrendszernek és a vesének - hamar hozzá lehet szokni.

A blogod meg nagyon tetszik, ez a képriport formátum szuper, be is jelöltem magamnak.

BTBTBT 2013.09.24. 18:56:38

@cougarcat:
Bocs, nem a poszterina vedelmeben vagy ellened, de o az angol konyha izetlensegerol irt (egyebkent helytelenul), nem a nemzetkozi konyharol. Tudom, hogy tudod, de a "jerk chicken" meg a "curry chicken" nem angol kajak. :)
A nagy mennyisegu sobevitellel pedig egeszed addig nincsen baj, amig sok folyadekot is iszik ra az ember.

Bonjour 2013.09.24. 19:00:05

@Barátusz: öööö...En nem vagyok fordito, bar teny gyakran rakenyszerulok. Na de hivatalosan sosem. Na jo kiveve egy, meg ifjabb koromban elkovetett forditast egy hivatalos nagyon hosszu anyagrol, de azt az egymillio ft-nyi penzt nem hagyhattam ott! Mondjuk egyszer az offit kijavitottam. Szoltam nekik, egyetertettek, bocsanatot kertek es ujbol megcsinaltak. :)))) de ez volt minden

Bonjour 2013.09.24. 19:01:07

@Barátusz: billentyuzettel en is gondban vagyok, mert tabletrol irok ide, es mindig felremennek a betuk.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.24. 19:02:29

@Bonjour: "ne aggodj, nekem tinikoromban tartott ugy egy evig, mig valami konzerven megfejtettem, vagyis leesett a tantusz, hogy mi az a pácsó, érted, a mi szép magyar "cs" betûnkkel. Aztan rajottem, hogy az pác-só."

Been there, done that! :D
Detto, csak en kb. 4x olvastam vegig egy komplett receptet, aztan meg kellett kerdeznem anyamat... :D

BTBTBT 2013.09.24. 19:08:36

@Bonjour:
Bocs, osszekevertelek Brioche-sal. :)))

Tableten nem lennek kepes kommentelni vagy email-ezni. (Probaltam.) Nekem a gepeles mindig ketkezes tevekenyseg, es felettebb gyors.

nyuszigonosz 2013.09.24. 19:09:02

@Don Kartasch: Na az ilyen velem is megtörtént már párszor. :-)
Igaz, minden ilyen szóval csak egyszer, de akkor is.
Bármilyen szövegben valahol ott tud lenni egy ilyen akadály. :-)

2013.09.24. 19:11:31

@Barátusz: A hagyományos értelemben vett angol konyhával kapcsolatban igazad van. De gyakorlatilag ez sztem nem lehet tényező azért, mert ma már a nemzetközi konyha mindenhol elterjedt. Nálunk "fusion cuisine"-nak mondják. Gondolom senki nem kényszeriti a poszterinát arra hogy csak hagyományos angol kajákat válasszon. :)

2013.09.24. 19:23:21

@Bonjour: @Don Kartasch: azt hittem ez a pacso a "pak choi" zoldseg eloszor, csak magyarul leirva

BTBTBT 2013.09.24. 19:23:42

Feltunt valakinek a poszt tetejen levo kepen, hogy csak egy jokora eso kene, hogy az uttol jobbra levo patakocska kiontson, es a baloldali hazakat atmenetileg lakhatatlanna tegye?

@cougarcat:
Ez a "fusion cuisine" megjegyzesre erdemes kifejezes.

A leiras alapjan arra tippelek, hogy a poszterina munka hijan - nagyon helyesen - nem ettermekben koltotte a penzet, es legfeljebb a bolti keszeteleket kostolta. Neki az Aldi meg a Lidl meg az Iceland csucsminoseg! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.24. 19:26:03

a fusion nem az, amikor többfélét kevernek egy ételen belül? mondjuk olasz spagettire rakják a thai/indiai curryt?

egyébként nem értem, hogyan csorbítja valakinek a jogait a halal kaja mondjuk a Mekiben.
amit még nem szoktak sokan tudni erről, az az, hogy a margarin és a zselatin is kérdéses (disznóból is lehet akár), tehát a cukrászdák, egy süti is lehet necces, szóval ha az ember valakit meg akar vendégelni, megkínálni, akkor erre is oda kell figyelni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 19:26:35

@charlieharper: Kenyarol olvasni mindenfele most a hetvege ota. lehet valaszcsapas a referendumert...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 19:27:53

@Don Kartasch: waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
te beteg!

vuvuvu2 2013.09.24. 19:30:40

Kedves Határátkelő !
Rendszeres olvasód vagyok, néha elhelyezek 1-1 kommentet is. Ma van a napja, hogy elegem lett a 80%-nál is több offtopik kommentből. Kit érdekel maxval birka okoskodása az ikes igékről és az ehhez kapcsolódó többi okos hozzászólás. E pillanatban 241 hsz van a poszt alatt, ebből lefogadom, hogy max. 10% a releváns, topikhoz kapcsolódó komment. Fontold meg és egyszerűn irtsd ki az offtopik kommenteket. Hidd el, jót fog tenni a blogodnak. Üdv, további jó munkát: vuvuvu

Joenegyzet 2013.09.24. 19:30:40

@ffüttyfürütty: A csatolmány akkor még csak egy hónapos kapcsolat volt.

Joenegyzet 2013.09.24. 19:30:40

@tilmir: Az anyagi háttér roppont kényes kérdés. Egy egy hónapos kapcsolatot összeköltözéssel megterhelni elég kockázatos, külön lakást bérelve (ha egyáltalán sikerül) elég gyorsan elfogynak a tartalékok. Két ember, aki korábban már elvált és abból az egyik, aki svájci, óvatosan ugrik fejest bármilyen medencébe. Ahogy anno Te is írtad a cikkedben, munkát találni nagyon nehéz (ott is). A kisebb kockázatot választottam, bízva abban, hogy itt előbb-utóbb egy multiig eljutok, közben tanulok, fejlesztem magam és kiderül, hogy a kapcsolat hova tart. Természetesen ahogy Svájcban, úgy Angliában is elsősorban az IT cégek és a pénzszektorban működő nagyvállalatok irányában tapogatózom.

Sütemény1975 2013.09.24. 19:30:40

megint megtudtuk, hogy Magyarorszagon szar elni es a magyarok szar emberek. Az ilyen menjen is ki es haza se jojjon.

Jesus.Green 2013.09.24. 19:30:40

@cougarcat: Szerintem meg eppen hogy an angol konyha hasznal tobbfajta fuszert mint a magyar. Sarkitva, a hetkoznapi magyar konyha nem lep tul a pirospaprika-petrezselyem-majoranna trion, mig a hetkoznapi angol konyhaban egeszen gyakori a borsikafu, lestyan, zsalya, snidling, rozmaring, koriander is.

nemetgabor 2013.09.24. 19:30:40

Akkor én is csatlakozoM és jól megmondoK a frankót:

1.Jön egy kollegina,jó sok rálátással, és mikor M-ból K-t csinál a fél blog rácuppan.Persze, ha van tudás akkor szórjuk szét és javítsunk ki mindenkit, aki tudatlan suttyó.

2.Ne hasonlítsuk mán össze a tavalyi, idei londoni sikereket a 3-5 évvel ezelőttivel.Ég és föld.
Én megpróbáltam a blogot arra használni ebben az évben, hogy infót szerezzek, hogy minél felkészültebben menjeM ki.
Lehetetlen.Egyrészt fizikailag lehetetlen, másrészt mindenki a saját kis területét látja ami körülveszi
Egy dolog biztos:Londonban bármi megtörténhet, egy dolog és annak a tökéletes ellentéte ugyanazon a helyen és időben.

Ez a poszt azért értékesebb mint egyes rezidens véleménye, mert ez nagyjából a mai helyzetet tükrözi.

A nonszensz:"talán a legkeményebb, de: soha ne bízz a honfitársaidban"
miért, itthon bízol egy magyarban?

.sas 2013.09.24. 19:30:40

Marmite... :) Vagy utálod, vagy szereted, de nem hagy közömbösen :)

Joenegyzet 2013.09.24. 19:30:46

@Barátusz: Na, legalább fotózni tudok.... A svájci pasi friss kapcsolat volt még, nyilván nem varrom a nyakába magam. Beismerem, gyáva vagyok, így első angliai városom olyan hely volt, ahol ismertem valakit, ahova legálisan költözhettem bérleti díj, stb. fejében. Birmingham onnan 30 perc vonattal, nyilván ott is megpróbáltam munkát találni. Tapasztalatom szerint az általad említett két üzletlánc drágábban kínálja a termékeit, mint az általam említettek, arról nem beszélve, hogy sem a korábbi, sem a mostani lakókörnyezetemben nincsenek - könnyen elérhető távolságban - ellentétben az általam említettekkel. Igen, szeretem a magyaros, fűszerese ízeket és szeretek főzni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 19:33:48

@Babette_:

Olyanokkal nem, mint amiket írsz. Ebből a rövidítéses dologból kevés maradandó. A magyar nem szereti a rövidítést. Csak nagyon hosszú szavak esetében megy át a rövidítés a köznyelvbe, pl. mozi. De az, hogy az ilyen ubi, zsepi és telcsi féle szavak valaha kikerülnek a szlengből, hát erősen kétlem.

Amikor kamasz voltam, a "ciki" szó miatt ment a siránkozás, hogy hűha mennyire terjed és segítség, pusztul a nyelv. Ma már a fiatalok nagy része nem is érti ezt a szót.

Ha pedig megnézel 50 évvel ezelőtti szleng szókat, meg se érted mit jelenthettek. Pl. hallottad a "duncsi" szót?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 19:35:43

@cougarcat: nekem egy volt kollegam az elozo (mgyar) munkahelyemen ezt a kaja dolgot komoly ellenervkent kezelte. konkretan amikor minden szakmahoz kapcsolodo kerdest megvalszoltam (diploma elfogadas, tervezhetek-e onalloan, nyelvileg megfelelo leszek-e, stb) akkor elohuzta a "Dehat mit fogsz ott enni!?" problemat... egy nemzetkozi varosban? majd anyam pakol felevre eleg rantotthust a taskamba, amikor haza utazom... :S

2013.09.24. 19:37:03

@Barátusz: Igen, valszeg helyesen tippelsz. :)

Egyébként talán nem ritka hogy az angolszász (nemcsak brit) füszertelen étkektől elriadva bevándorlók más népek konyhájához fordulnak - velem is igy történt. A boltban is lehet nálunk kapni nagyon sokféle mexikói, indiai, táj stb. stilusú készételeket (azért irom hogy "stilusú", mert azért mégsem autentikus az) - nagyon kedvelt lett az ilyesmi errefelé.

A patak "csurig" van, tényleg. Azért szivesen elsétálgatnék ott (persze amikor száraz és napos az idő).

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.24. 19:37:18

a pak choi-nak van magyar neve?
én meg azt hittem sokáig, ez thai szó, mert a pak zöldséget jelent thaiul, aztán ebéd körüli beszélgetéskor a menzán úgyis mindenki thaiul említ olyan dolgokat, amiknek nincs könnyen mindenki által ismert angol megfelelője. aztán azt mondják nekem, ez egy angol szó. ok, akkor legyen. (az egyik kedvencem, és különben megmég arra eszméletelen jó, hogy ha szétvágja az ember, lehet vele rózsamintákat nyomdázni a gyerekekkel anyák napjára :-) )

2013.09.24. 19:39:23

@Chang Yai: nem tudom mi a magyar neve, mi pak choi neven vesszuk

ffüttyfürütty 2013.09.24. 19:43:31

@nemetgabor: Szerintem olvassuk többen a blogot ezzel a szándékkal, de tényleg nem könnyű összerakni a képet, egy csomó benyomás ér különféle embereket.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 19:46:16

@nemetgabor: ha konkret kerdest tennel fel, akkor segitenenk a valasszal. vannak itt friss bevandorlok is (magam is az lennek), meg "oregebb rokak" akik melyebben atlatjak a rendszert. de segitunk, szoktunk kerdesekre valaszolni. de ahogy mondod, minden megtortenhet, lehet mi mashogy eltuk meg a tortenetet.

2013.09.24. 19:49:16

@Joenegyzet: meg mindig nem ertem, hogy nem talalsz munkat acca-val es tapasztalattal. Bocs, hogy ezen lovagolok, de ertetlenul allok elotte.
Hany ev tapasztalatod vab, szektor? Linkedinen vagy?

2013.09.24. 19:49:51

@Chang Yai: "a fusion nem az, amikor többfélét kevernek egy ételen belül? mondjuk olasz spagettire rakják a thai/indiai curryt?"

:) Remélhetőleg nem, az már nagyon durva lenne! A fusion cuisine-t olyan étteremre értik nálunk ahol a hagyományos nyugati étkeken túl reprezentálnak más konyhákból is népszerü ételeket. Pl. van a menün burger, steak, stb.-n kivül, curry, pasta, taco, stb. Ezenkivül mindig egy kicsit a nyugati izlés szerint alakitják át a recepteket. Ez már fiatalabb generációkra irányuló dolog.

@Mr. Long: Gyomrot cseréljen, aki hazát cserél ? :) Szerencsére velem nem történt meg. Kimondottan az életem minőségét javitja hogy megszerettem a különféle népek kajáit (itthon is főzöm). A magyar is belefér, csak nem olyan gyakran.

@Jesus.Green: A füszereket amit leirsz, nálunk is használják. A magyar füszerek után ezek kicsit "gyengének" tünnek és gondolom erre apellált a posztiró. Nekem nincs problémám vele - a kertemben nő egy csomó ilyen és használom rendszeresen. Azt bevallom hogy a magyar füszernövények közül a petrezselymet nagyon szeretem és bár eleinte totális ellenállás volt itt a férj részéről, sikerült elfogadtatni vele.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 19:50:44

@Babette_:

Akkor mondok nem budapesti szlenget a két vh. közti időszakból. Fejtsd meg jelentésüket:
- bőrfejű,
- kólizik,
- lulkizik,
- morgó,
- mári.

BTBTBT 2013.09.24. 19:51:29

Komolyan mar le akartam irni, hogyezentul nem veszem komolyan, mitobb kamunak titulalom azokat a posztokat, amikor a poszter/ina meg sem jelenik. Erre pedig... ime!

@Joenegyzet:
A stilusodat is dicsertem, nemcsak a kepeidet. :)))
Nemcsak videkre koltozhetsz legalisan, berleti dijjal, kulonosen azzal a jo angollal, amit emlitettel. Vagy ez a "gyavasag" annak szolt, hogy barattal felvertezve nem akartal ismeretlenhez koltozni egy masik orszagban?

Az igaz, hogy az altalam emlitett aruhazlancok dragabbak (a Waitrose-ban nem is szeretek vasarolni, mert irrealis arai vannak), de az altalad kedvelt olcsoknal viszont van egy jokora minoseg-zuhanas. Ha nincs mas a kozelben, akkor ertheto, miert mentel oda.
Az Iceland-et viszont nem ertem. Ha szeretsz fozni, biztosan jartal piacokon, ahol friss arut lehet venni. Nyilvan nem pizzat. :)

2013.09.24. 19:51:34

@cougarcat: megkaptad a tegnapi mailt?

Joenegyzet 2013.09.24. 19:55:30

@Barátusz: Mo után mindenképp. A patak pedig a képen rég nem emlékszik, hol is volt az eredeti medre, merthogy megáradt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.24. 19:59:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: bőrfejű: szkinhed
lulkizik: nemtom
kólizik: nem ismerem
morgó: morgue
mári: mariska? kalapos?

2013.09.24. 20:00:37

@charlieharper: Nem, és velem ma is szivózik a blogmotor. :(

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 20:02:27

@Babette_:

bőrfejű: tűzoltó
lulkizik: pipázik
kólizik: hazudik
morgó: házőrző kutya
mári: cselédlány

BTBTBT 2013.09.24. 20:04:16

@Chang Yai:
"nem értem, hogyan csorbítja valakinek a jogait a halal kaja"
Attol fugg, hogy egy halalt evo megy be egy nem-halalt arulo kajaldaba, vagy ha egy nem-halalt evonek csak halal-kajat szolgalnak.

@Joenegyzet:
Bocs, de ezen az oldalon is jartam meg a google images-en is, de kokerites nincsen az epulet korul. Lehet, hogy rosszul lattam, de az ablakszam sem stimmel.
Ettol meg biztosan voltal ott.

Es tovabbra sem ertheto, hogy az altalad leirt tudassal es vegzettseggel hogyhogy nem talaltal munkat. (Lehet, hogy ezt mar megvalaszoltad valakinek, amig ezt fogalmaztam.)

@cougarcat:
Nyilvan nem ritka, hogy megriadnak az angol kajaktol. Nekem jo reszuk bejon. Mondjuk haggist meg crubeens-t nem ennek, az egyszer biztos. A sheperd's pie viszont nagyon bejon.

Ahogy a legelso kommentemben irtam, elnek is ilyen helyen - ha nem kene dolgozni menni. Volna hol lesetalni az ebedeket. :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.24. 20:05:07

@cougarcat: értem, akkor a fusion lehet egy kaján belül vagy egy éttermen belül is a koncepció.
pedig elég népszerű a spagettire curry. sok embernek nem veszi be a gyomra a napi 3x rizst. Black Canyon-ban Thaiföldön pl nagyon jókat lehet enni ilyen témában, thai kaja nyugati módra megcsavarva, és tésztával :-)
én egyébként a paprikás krumpliba szoktam tenni néhány csík gyömbér, ha már fúziós.
de gondolom, ezerféle formában van Angliában, ahol megpróbálják a "fehér ember" gyomrához közelíteni a különféle népek ételeit az olyan éttermekben, amik nem kizárólag az indiai, kínai stb bevándorlók eredeti ízlését szolgálják. pl nincs benne 10 chili, csak 2.
thaiok sokszor reklamálnak arra, hogy ami külföldön thai címszó alatt megy, az everything but.

Egyébként érdekes, hogy a zöldségek / gyümölcsök az kifejezetten az a kategória, hogy az ember alien nyelveken tanulja meg először (mert meg kell venni), aztán lehet, hogy évekig nem is gondol rá magyarul, hogy ez vajon mi. Amikor voltak magyar lakótársaim, akkor kitaláltunk mindenféle neveket (nyelvújítottunk), amikor egyedül voltam, akkor x év után jött anyukám, hogy ez meg mi? Én meg néztem, hogy bakker évekig fel sem merült a kérdés, hogy ez vajon mi, thaiul megvan, angolul megvan, de a Nagycsarnokban állnának felette, hogy ez milyen bolygóról, tehát magyarul??! Aztán nyelvújítottunk.
Anglia és a kaja – bakker nekem most esett le, hogy én is mosogattam Angliában :- ) életemben egyszer volt esélyem menni Angliába, azóta se voltam többször - csóró egyetemistaként.Gyakorlatilag éheztem, mert kicentiztem a pénzt, hogy utazhassak. Viszont az utazgatás előtt úgy jutottam ki, hogy önkéntesnek mentem egy gyerektáborba 10 napig – ott volt kaja, szállás, repjegyet se én fizettem. Amikor nem akartam gyerekezni, mert tele volt a hócipőm, akkor megkértem, hogy a konyhába osszanak be. Nekem nagyon érdekes volt, hogy jééé zöldség az csak nem olyan lehet, hogy ecetes lében úszó fonnyadt szar (otthon nagyon hagyományos, tanyasi konyha, de nulla zöldség, a menza meg hát mindig is olyan amilyen). Egy csomó zöldséget akkor láttam életemben először rendesen, ehető módon elkészítve, és sokmindenhez megjött a kedvem. Imádtam Angliát, tobzódtam abban, hogy mindenkivel lehet angolul beszélgetni, véégre, nem egy absztrakció az egész. Előtte is sokat utaztam, már amennyit lehetett, gyerektábor, iskola cserék, de ez teljesen más volt :- ) 1998 vagy 1999. Jó lenne egyszer visszamenni egy kicsit, tán még a kaját is kipróbálnám rendesen étteremben.

Jesus.Green 2013.09.24. 20:05:47

@Barátusz: Az nem patakocska, csak egy sekely arok, alig par huvelyk mely, nem nagyon van mi kiontson. Illetve ha ki is ont, gyorsan lecsorog az utrol.

Taxomükke (UK) 2013.09.24. 20:07:18

@Barátusz: Goromba viselkedés az öregek részéről? Hát, előfordul olykor, de nem jellemző. Biztosan kevesebb stressz (legalábbis az alapján, amiket olvastam a szállodai munkákról), mint a szobalánykodás.

Joenegyzet 2013.09.24. 20:08:18

@charlieharper: könyvelési területen 7 év, titkárnőként több. Dolgoztam könyvelőirodába, felnőttképzési területen de legtöbbet az ICT szektorban. LinkedIn-en vagyok és onnan is pályázok természetesen.

Taxomükke (UK) 2013.09.24. 20:10:14

@cougarcat: Ha felvesznek, általában elvégeztetnek egy hetes tanfolyamot + online tréning + shadowing (kísérgetsz valakit pár napi, és nézed, mit és hogyan csinál) + további fél-egy napos képzések az első három hónapban. Nem ördöngösség.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.24. 20:10:17

@Barátusz: egyszerűen az a kérdés, hogy nekem pl hol csorbítja bárhol is a jogaimat, hogy már 8. éve halal kajás menzán eszek. (eszem??) itthon van disznyó, ha arra vágyok. (és egyébként is mindig van többféle kaja, hogy pl a hinduknak se kelljen marhát enni, vagy aki nem szereti, annak halat, meg van vegetáriánus menü is). nekem ugyanis semmi nem írja elő, hogy hogyan kell leölni azt az állatot, amit eszek (eszem??), és nem érdekel. nem szeretnék elvi kérdést csinálni olyan dolgokból, amik igaziból nem zavarnak. ha nem látom az arcát annak, akivel beszélek, azt én sem szeretem, vagy ha felrobbantanák alólam a bevásárlóközpontot, az is elrontaná a napomat, de ettől semmi nem változik nekem, max a szegény csirkének.

BTBTBT 2013.09.24. 20:12:24

@Jesus.Green:
Nem l'tszik, hogy mennyire sekely vagy mely. A lenyeg, hogy ha kiont a nagy viz, akkor sok mindent visz magaval. Nem akarnek ott lenni. Domb aljan sem laknek ilyen helyen.

@Taxomükke:
Szerinted sok oreg miert van bevagva az otthonba? Nemcsak azert, mert se kutyajuk, se macskajuk, hanem mert kib@szottul kiallhatatlanok (es ezt nem azert irtam, mert szeretek karomkodni, hanem mert ennyire azok), es igy szabadul meg toluk a csalad.
Hallottam horrorsztorikat angliai apoloktol. Meg usakosoktol is. Es nem el-elvetve fordul elo az ilyesmi. Csak a kulvilag legtobbszor csak valami botranyos helyzet mediumok altali kitudodasa reven szerez tudomast ilyesmirol.

Taxomükke (UK) 2013.09.24. 20:13:08

@vuvuvu2: Szerintem ugord át, ami nem érdekel.

rumitom 2013.09.24. 20:15:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a morgo-t es a mari-t ismertem. a borfejut csak most hogy irtad ugrott be. a tobbire eselyem sem volt. ezek szerint archaikus magyarban meg megkapnam a kegyelem kettest, mar csak a jelenkori magyart kell feljavitanom :)

Taxomükke (UK) 2013.09.24. 20:17:37

@Barátusz: Ezt a Blikkben/Sunban olvastad vagy valamelyik bulvárhíradóban láttad?
Képzeld csak, sokan azért vannak pl. idősotthonban, mert képtelenek ellátni magukat, a családnak megvan a maga dolga/baja vagy messze lakik vagy nincs is családja vagy már szakápolásra szorulnak vagy akármi.
Te sok ezer idős angolt ismersz személyesen, hogy ilyen határozottan tudsz nyilatkozni róluk? Már más alkalommal is írtam neked, hogy érdemesebb innkább véleményt mondani SZERINTEM, mint kinyilatkoztatást.

BTBTBT 2013.09.24. 20:18:48

@Chang Yai:
Europarol beszeltem, nem keletrol.
Nem azert megyek be Londonban (de lehet, hogy egesz Angliaban) egy (nehany) etteremhalozat uzletebe, hogy halal kajat egyek. De ott nem adnak mast. Full stop.
Fenenagy politikai korrektsegukben anelkul valtottak profilt ezek a cegek (Subway, KFC), hogy foglalkoznanak a vasarloik nagy tobbsegevel.
A fogyasztoi jogaimban is serulok, mert nincs valasztasi lehetosegem, hogy halalt vagy nem halalt akarok-e enni.
Persze vegulis van valasztasom, de ezzel csak annyit ernek el, hogy messzire elkerulom az adott lancot.

BTBTBT 2013.09.24. 20:26:04

@Taxomükke:
Szerintem olvasd el meg egyszer - ezuttal figyelmesebben -, amire reagaltal, mert benne van a valasz a kerdesedre. De segitek kicsit: apolokat ismerek.
Talan az is feltunik, hogy nem a magukat ellatni nem tudokrol beszeltem. :)

Angliaban van Blikk? Nem tudtam. A tobbi bulvarlahoz hasonloan a Sun-t sem nekem talaltak ki.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.24. 20:26:53

@Barátusz: továbbra sem értem, a halal KFC miben csorbítja a te jogaidat, vagy a nagy többségét. (Thaiföldön is átálltak, pedig még kevesebb a muzulmán, mint Angliában. a Meki emlékeim szerint nem váltott itt, illetve lehet, hogy ez változott az elmúlt pár évben.)
nagy bajban lennék, ha makacsul ragaszkodnék a nem halal kajához. az Oreo keksztől kezdve az indiai palacsintákig mindenen rajta a cimke (ált. mert az egész DK-ázsiai régióra termelnek, Malajzia, Indonézia stb). nézz körül rendesen minden egyes csomagoláson, még az is lehet, hogy ott is minősíttették magukat, és alattomosan halal kekszet, félkész terméket, fagyasztott akármit, fagylaltot, csokit etetnek veled :-)

2013.09.24. 20:28:44

@Chang Yai: OK, ezt a spagetti curry dolgot nem tudtam. :) Részemről ha megunom a rizst (mert elég sokszor eszünk thai vagy indiai curry-t) akkor "oriental noodle" tésztát csinálok hozzá. Néha thai, néha kinai. :) Paprikáskrumpli gyömbér kombó? Ezek szerint érdemes lesz kipróbálni. Mindig tanul az ember. :)

@charlieharper: Ez jó, köszi (és érdekes).

@Taxomükke: Értem, akkor más a rendszer.

Joenegyzet 2013.09.24. 20:29:08

@Barátusz: a belinkelt kép alulnézetből és nyáron van fotózva, a növényzet teljesen beszövi a kerítést. Az általam készített kép két ünnep között, télen készült. A perspektíva és a szög szinte ugyanaz, az évszak ellentétes. Egyébként Worcestert leszámítva a három másik fotó egy napon készült.

BTBTBT 2013.09.24. 20:30:29

@Chang Yai:
Egyebkent odafigyelsz, amikor olvasol? Nincs valasztasi lehetosegem.
Es Nyugat-Europaban elve egyaltalan nem erdekel, hogy Thaifoldon atallt erre a KFC vagy sem.
Most mar vilagos?

2013.09.24. 20:44:35

@Chang Yai: ezt tenyleg nem erted vagy vicc? Ha elveszik a valasztasi lehetoseget, hogy csak egy vallast kovethetsz kajaban egy europai varosban, ahol az adott vallas kisebbsegben van, az miert jo?
Parizsban tavaly volt balhe, amikor kiderult, hogy a slaughterhouseak mind halal Parizs kornyeken. Az agrar miniszter magyarazkodott, nem emlekszer a balhe vegere, de nagyot szolt.

Ha nem erted, hat nem. En azt nem ertem, hogy min kell felhaborodni egy Mohammednek nevezett Teddyn.... Igaz, ott kitoloncoltak a brit tanarnot, mert el merte nevezni a plussmackot Monak. Cserebe masnap az ebay televolt Mohammed nevu plussmacival.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 20:45:21

@rumitom:

Példáimmal azt akartam bizonyítani: a szleng jó dolog, nem kell félni tőle, s csak a szleng legjobb alkotásai kerülnek be a köznyelvbe.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 20:48:32

@charlieharper: @Chang Yai:

Szerencsére nálunk ilyen probléma nincs.

"Termékeink megfelelnek a zsidó, a muszlim, a sintóista, a klingon és az ateista vallási előírásoknak! Minden termékünkön rajta a pápua-új-guineai International Newton Institute, valamint a novoszibirszki Gagarin Intergalaktikus Egyesület háromszoros organikus-bio-ökológiai tanúsítványa!!!"

wp.me/P2SJJG-Z

:-)))

NorthPier 2013.09.24. 20:50:29

@diggerdriver: túrjék má' egyet azzal a vasdisznóval''
:-) Ez nagyon aranyos!

szuperkrumpli 2013.09.24. 20:50:50

Egyszer arról is lehetne egy poszt, hogy nekünk magyaroknak miért is kell egymást kerülni, undorodni a magyartól meg "magyarnak magyar a farkasa" és velünk ellentétben miért tartanak össze más nációk! Nekem nem tetszik ez a hozzáállás, mintha vmi tróger féreg nép lennénk!

NorthPier 2013.09.24. 20:52:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"A legradikálisabb verzió gombát sem eszik, ugyanis az nem növény."
Nem növény? Hanem mi?

Taxomükke (UK) 2013.09.24. 20:52:55

@Barátusz: Olvastam, mit írtál.
Na, akkor én is hadd segítsek egy kicsit: a feleségem ápoló és részben is az vagyok. Hidd el, nem az az átlagos, hogy kiállhatatlanok az öregek. Van olyan, persze, de a nagy többséggel nincs baj.
Persze vannak olyanok, akik szeretik kiemelni, akár eltúlozni a látottakat-hallottakat, és úgy elmesélni pl. neked.
Dolgoztam bentlakásosként, most egy idősotthonban dolgozom félállásban, a feleségem pedig házakhoz jár ki, szóval elég széles a spektrum. Nem, a többség nem kiállhatatlan.

Bonjour 2013.09.24. 20:54:41

@Joenegyzet: jaj de jo! Tenyleg.
Meg jo, hogy nem hallgatott ram senki. Bar Baratusz majdnem beallt mellem :).
Szoval akkor marad a "sok sikert". A stilusod jo. De nem lennek a helyedben, roppant nehez lehet igy a nullarol. Ugyanakkor a tapsztalatoddal, acca, meg egyebek... Ne ugy palyazz, mint egy vendeglatos, hogy ott vagy helyben, akkor csak ott. Ezer helyre add be, tavolabbra is.
Persze konnyu belebeszelni, ki tudja mi vitt ki teged oda, lehet, hogy valami varatlan jo lesz veled egyszer hirtelen.
Es azt, hogy eleged lett es mentel csak, hogy menjel... Hat megertem, ki kell ereszteni a gozt. Bar ezt egy szoval sem emlited, megis ez az erzesem, hogy volt mogotte ilyen.

2013.09.24. 20:57:13

@vuvuvu2: 'Kit érdekel maxval birka okoskodása az ikes igékről és az ehhez kapcsolódó többi okos hozzászólás.'

Engem. Foleg az ilyen beszelgetesek miatt olvasom a blogot. Ha neked nem tetszik, ne olvasd. Kenyszeritett valaki?

M. Péter 2013.09.24. 20:58:20

@Shanarey: Menj el Clitheroe-ban a Cowmanhez, és kóstold meg a kolbászát,

M. Péter 2013.09.24. 21:01:28

@Don Kartasch: A szósz meg nem is Worcester (/ˈwʊstər/, mint Bertie Wooster), hanem Worcestershire.
www.heinz.co.uk/media/4445/LandP_Product_Final.jpg

BTBTBT 2013.09.24. 21:01:35

@Taxomükke:
Amit leirsz, a sajat es a feleseged tapasztalata, es ez rendben is van - de altalanos igazsagnak elfogadni az angol helyzetrol kicsit keves. Mint ahogy onmagaban az, amit en hallottam is keves. De ettol meg mindkettonknek igaza lehet, nemcsak neked. :)

@Mirjam2:
Nem is farasztottam magamat azzal, hogy egy ritkan kommentelo provokaciojara reagaljak.
Szoval "alszoM" vagy "alszoK"? :)))

2013.09.24. 21:03:25

@NorthPier: A gomba nem noveny, kulonbozik mind a novenyektol, mind az allatoktol. Lasd pl. healthyeating.sfgate.com/can-vegetarians-eat-mushrooms-3501.html

Ennek megfeleloen vannak olyan vegetarianusok akik nem esznek gombat. Ettol tobbe-kevesbe fuggetlenul egyes vallasi iranyzatok kovetoi (kulonosen a jain vallasuak) nem esznek gombat, hagymat, es egyes mas zoldsegeket (pl. repa), de ez egy hosszu tema.

2013.09.24. 21:06:17

@Barátusz: Alszom! De most meg nem... :) Neked van igazad, nem kell az uj trollt batoritani.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.24. 21:07:03

@cougarcat: Örülök, hogyha tetszik. :) Arról nem beszélve, hogy utánasózni mindent lehet ha akarja.

Jesus.Green 2013.09.24. 21:07:03

@Barátusz: Mivel hogy ez Mary Arden, Shakespeare anyjanak a szulohaza, ill. anyai nagyszuleinek farmja.

Jesus.Green 2013.09.24. 21:07:03

@Barátusz: Ha beutod gugliba, hogy Bibury, kihoz jo par kepet, amin latszik, hogy nem egy hejjdenagy patak, hanem inkabb arok. Itten van, la: www.places-to-go.org.uk/wallpaper2012_bibury.htm

nemetgabor 2013.09.24. 21:07:03

@Mr. Long: Az alap kérdéseket természetesen megválaszoltátok már, csak sajna a lényeg, a lényeg az ami innen nem fogható fel.
De máshogyan mondom:itt a blog arról szólna, hogy a kivándorlást segítse (többek között).De minél többet olvasok, én csak a szélesedő tátongó szakadékot látom a két véglet között:vagy van piacképes tapasztalatod és előbb vagy utóbb sikerül, vagy ha nincs kimész és hazajössz.
Ezért jó a mai írás:nem érzékelem benne a kettő közötti átmenetet.Azért mert nincs.
Ezért gondolom úgy, hogy friss kivándoroltak jobban átlátják a helyzetet mint az öreg rókák.A küzdelmeik nem olyanok a régieknek mint a poszt szerzőjének.
Ezért megy fel a vérnyomásom, mikor ki azzal jön, hogy amikor én kijöttem 5 éve...

Erő e-meló 2013.09.24. 21:07:03

"a szülőhazámból érkező személyes, gazdasági és politikai impulzusok egyre jobban mérgezik a képet Magyarországról "

Mindent feladtatok egy nagy semmiért cserében, aztán még lélekben is hazátlanná váltok. Úgy tűnik, tényleg a magyarok között vannak a világ legnagyobb balekjei

Bonjour 2013.09.24. 21:08:05

@Sütemény1975: neked miert sutemeny a neved?

Taxomükke (UK) 2013.09.24. 21:08:26

@Barátusz: Nézd, pont azt írtam én is, hogy nem szabad általánosítani, és hogy a nagy többség nem szemét, mint ahogy a magyarok nagy része sem hülye... bár, ahogy a pártpreferenciákkal kapcsolatos felmérés eredményeit nézem...
bár nekünk már mindegy, a házat eladtuk, a pénzt kihoztuk.

Joenegyzet 2013.09.24. 21:09:36

@Bonjour: mindenkinek megvan a maga tragédiája, keresztje, mumusa, ahogy nekem is. De ezzel nem akartam fárasztani senkit sem, úgy gondoltam, az a lényeg, hogy most mi van, nem az, hogy otthon mi volt. Hoztam egy döntést és nyilván vállalom érte a felelősséget, teszem a dolgom, ahogy tőlem telik. A többit meglátjuk. Szeretem ezt az országot, az embereket, a történelmet, az összes furcsaságot. Magyarországot is szeretem (mielőtt bárki megkérdőjelezné), csodálatos és értékes ország, de számomra elfogytak a lehetőségek, bezáródtak az ajtók, nem volt tovább...

Taxomükke (UK) 2013.09.24. 21:11:06

@Erő e-meló: Ez komoly? Mert viccnek kicsit durva.

M. Péter 2013.09.24. 21:12:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: És mit csinál az, aki a hivatalos kiejtéstől eltérően ejti a szavakat?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 21:15:03

@Erő e-meló: dehogy adtam fel mindent. csak mas dimenzioba emeltem a lehetosegeim. reggel volt egy meeting az europa/uk igazgatoval. szemelyesen akar mindenkivel talalkozni. tudod mas volt kicsit, mint Magyarorszagon. itt arrol beszelgettunk, hogy milyen nemzetkozi projectekbe lehet bekapcsolodni, olyanokba, amik hozzajarulnak adott esetben tobb millio ember eletehez, kenyelmehez. na ez egy kicsit mas, mint otthon tapasztaltam, nagysagrendekkel kisebb projectek vannak ott. de gondolom ezt hiaba meselem, mert akkor is hazaarulo vagyok...
nekem nem mergezik, mert nem is kovetem a magyar hireket. es nem kopkodok hatra. miert is tennem? nekem nem lesz attol jobb.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.24. 21:17:19

@NorthPier:

Na most, nem vagyok otthonos a biológiában, így ennek most utána kellett néznem.

Íme: az előnyeket 3 főcsoportra (supperregnum) osztja a biológia: baktériumok, egysejtűek, többsejtűek.

A főcsoportok további csoportokra (regnum) oszlanak. A többsejtű csoport 7 regnumra oszlik:
- amőbák,
- chromalveolata (nem tudom mi ez, ne kérdezz),
- rhizaria (ezt sem tudom),
- excavate (ezt se kérdezd)
- állatok,
- növények,
- gombák.

Azaz a biológia is külön kategóriának tekinti a gombákat, ez amolyan átmeneti kategória növény és állat között.

2013.09.24. 21:20:36

@Barátusz: A shepherd pie tényleg jó, itt is kedvelt.

Sajnos gyakori helyzet hogy az ilyen gyönyörü "ékszerdoboz" helyeken nemigen van normális munkalehetőség. Illetve akinek van az szerencsés ember.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 21:20:57

@nemetgabor: mindenkinek mas a keresztje, nekem is volt bajom a forumokkal, amikor infokat gyujtottem. nem london, alairt szerzodessel jottem ki, jol fizeto munkara, fizetett relokacioval, stb. szoval nekem nem az volt a bajom, hogy irjak oneletrajzot, hogy keressek munkat, melyi bank nyit szamlat minden nelkul stb. altalanos dolgok erdekeltek, azokra meg pont az ilyen "beszelgetesekbol" kaptam valaszt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 21:21:09

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130924/2011-03-18_14492878_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Tetszett. Tetszett mert könnyed mert pozitív mert humoros. Ebből a sztoriból mindenki drámát csinált volna de legalább egy panaszfolyamot.
Ilyennek itt nyoma sincs. Egyet viszont nem kéne elfelejteni a kommentelőknek.
Több évi ittlét után MINDENKI tud tanácsokat adni és MINDENKI meg tudja mondani hogy mit kellett volna tenniük. Örülök hogy mindenkinek buktatóktól mentes egyenes útja volt felfelé.
Jó volt ez a poszt. Őszinte leírás a kezdetekről.

Viszont egy másik dologról szeretnék írni ami egy kicsit kapcsolódik a poszthoz is.
Azt látom, hogy a kommentelők között még mennyire jelen van a magyar mentalitás.
Talán a magyar ember egyedüli tulajdonsága hogy a saját életmódját mintegy mérceként vetíti ki másokra és ahhoz képest pozicionálja egy képzeletbeli ranglistán az embereket.
Aszerint osztályozza az embereket hogy
Hol vásárol (ha a Tesco-ban akkor szemetet eszik)
Mit néz TV-ben ( ha kereskedelmi TV-t akkor agymosott)
Milyen autója van (ha Suzukija van akkor csóró mert csak a német autó az autó)
Hol lakik (ha nem a bubai hegyekben akkor lúzer)
Hogyan beszél ( ha tájszólással akkor vidéki bunkó)
Kire szavaz (ha fideszre akkor turbómagyar ha a szocikra akkor komcsi)
A HA kommentelői mivel személyesen nem ismerik egymást ezért csak az első alapján sorolják be a másikat.
HOL VÁSÁROL?
Kardinális kérdés. Otthonról hoztuk. Bele van ívódva a személyiségünkbe.
Micsodaaaaaa? Az ASDA-ban? A Tesco-ban? Máris le van pontozva.
Egy pária lett. Hát ez SZEMETET ESZIK!!!!!!!!
Úristen.
Hát nem tudja hogy az elit a Waitrose meg a M&S?
Aki EMBER az ott vásárol.
Szegény posztoló is kiiratkozott az univerzum lakói közül mert az ASDA-ban meg az Iceland-ban vásárol és minő borzalom még tetszik is neki.
Nektek tisztelt FELSŐBBRENDŰ magyarok kik mélységesen lenézitek az ALSÓBBRENDŰ helyen vásárlókat feltennék néhány kérdést.
Ha csinálnék egy vaktesztet a felvágottak, a sajtok, a készételek közül és csomagolás nélkül kóstolás alapján meg kéne mondanotok melyik multitól származik, meg tudnátok mondani?
Ha csinálnék több helyről származó húsból pörköltet, meg tudnátok mondani melyik hús származik a Tesco-ból? Gondoljátok végig.
Miért a mi életmódunk, miért a mi vásárlási szokásaink a mérce?
Ismerek olyan embert ki évekig vegetáriánus volt és mindenki hülye volt aki húst eszik aztán már évek óta a paleo étrendet eszi húst hússal és mindenki hülye aki gabonát eszik.
Magyarok vagyunk.

Aztán most ide lőjetek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 21:23:12

@cougarcat: az ilyen exerdobozhoz (befigyel a mai nyelvora hatasa) kell a range rover, amivel bemegy az ember dolgozn a varosba :D

2013.09.24. 21:24:50

@diggerdriver: aki gyakorlott, tapasztalt diggerdriver es nem talal allast UKban, arra te mit szolsz?
Mert en ugyanazt az ACCA-s kepesitesre tapasztalattal.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 21:25:53

@diggerdriver: "Hol lakik (ha nem a bubai hegyekben akkor lúzer)" a tizmillio luzer orszaga. szerintem nem sokan laknak ott. :D

embe' van ma'n a malacho,? vagy min'kettot kend tereli-e? :)

Taxomükke (UK) 2013.09.24. 21:30:23

@diggerdriver: Digger, már a sokadik hozzászólásod alapján merem azt mondani, hogy te vagy az én emberem. Pedig egy csomó mindenben különbözünk.

Bonjour 2013.09.24. 21:34:25

@Joenegyzet: normalisnak tunsz. Helyre fog jonni a lelked, barmi is volt. Kitartas es szeleskoru gondolkodas. Ne hezitalj akar kint suliba menni, melle barmilyen allast elvallalni, ha a mostani nem jon be.

De ami sokkal fontosabb: merj segitseget kerni. Vannak itt jofejek, akik atfutjak az oneletrajzod uk szempontbol (sajnos en nem tudom, nem ertek ehhez) vagy elmondjak hogyan tedd. Kerdezz, kutass, hova lehet beadni mikent. Keress kulcsszavakra google-ban es olvass el mindent. Ismerkedj, menj el kint szeminariumra, pofatlankodj be kepzesre, konferenciara, barmire. Tobb van benned, mint szobalanyi karrier eleted vegeig.

Tedd le azt a kereszted, ritualisan. Most mas dolgod van. Ne hagyd, hogy tudatalattidban keresztbe tegyen.

Nagyon ezosan hangzik, de nem az. Ha megengeded, megosztok veled egy tapasztalatomat: azok vallalnak el tapasztalt munkaerokent nem nekik valo munkat, vagy rugatjak ki magukat, torik meg masok szemeben erthetetlen modon a karrierjuket, akik tudjak, hogy nem ott van a helyuk, es/vagy - es ez eleg gyakori - sulyos terhet cipelnek magukkal. Tudod, olyan lelkieket.

Egyszer regebben irtam, hogy vannak akik a multjuk elol menekulnek kulfoldre. Jogosan. Megfelelo lehet ez az ongyogyitasi/onmegnyugtatasi kiserlet. Ugyanakkor bele lehet ragadni, figyeld magad kivulrol, hogy ezt elkeruld (el fogod).

Adj magadnak idot.

Minden jot kivanok! Es bocs, hogy beleokoskodtam.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.24. 21:35:47

Nekem tetszett a mai történet Katától. "Kozmetikálatlan", őszinte,végre nem egy " nehéz volt de most milyen magasra jutottam" történet. Még benne vannak a lecsó közepében bőven, csinálják, tapossák, reménykednek, most már bíznak is magukban. A tapasztalataik is gyarapodnak, normális csajok, nincsenek szétszállva maguktól, szerintem menni fog. Én sok sikert és minden jót kívánok nekik, kitartást, egészséget, bátorságot, nagyra nyitott szemeket, hogy észrevegyék ha végre szembe jön a nagy lehetőség. Be ready and just take it girls !
Remélem majd a párjával is ideálissá válik hamarosan a helyzet és közel lesznek egymáshoz, mert az érzelmi támogatás egy nőnek nagyon fontos. Hiába, na kell az a kurva nagy szekrény nekünk! :-)))

nosuti 2013.09.24. 21:40:06

@diggerdriver: örülök, hogy leírtad :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 21:41:42

@charlieharper: Nézd, én tapasztalt digger létemre három hónapig nem dolgoztam.
Teljesen kivéreztünk anyagilag mire beesett egy meló.
Azért nem ítélem meg negatívan mert idejön egy idegen országba az se tudja merre hány méter. Lehet hogy egyszerűen más mentalotású mint mi.
Te is tudod itt nyomulni kell a munkáért. Folyamatosan tenni érte.
Én ezzel itt azonnal azonosulni tudtam.
Nem mindenki én vagyok meg Te.

Bonjour 2013.09.24. 21:43:24

@diggerdriver: ez tetszett, dehogy lovok oda!
En imadtam Londonban a tescot, de en piac-fuggo vagyok. Annal jobb nincs. Csak kenyelmesebb :). Ugyhogy fel szoktam adni emiatt a piacfuggosegemet.
De a piacfuggosegem oka az, hogy szeretek odaszokni valahova es a szemebe nezni a termelonek. Es ha Jozsi bácsi/Monsieur Jacque/Joe tortenetei megaldjak azt az etelt, amit megeszunk. Nem almat eszem, amirol tudom, hogy kordonos ultetes vagy sem, es tudom, hogy a bacsi a cidre-rel fog probalkozni, vagy hitelebe vett 20 ha foldet, hogy bodzat termeljen es jovore mar bodzas almalevet is hoz es a homlokan a vagasnyom tortenetet is ismerem. Es ettol aldott lesz az alma, Isten adta ajandék, lowfood, hogy divatos szoval eljek.
Na hegyibeszedemnek vege.

Digger for president.

Bonjour 2013.09.24. 21:44:24

@sodalisO: :))) ez aranyos toled, ez a szekreny dolog.

Bonjour 2013.09.24. 21:45:31

@Bonjour: megjegyzem en Londonban csak rovid idoket toltottem!

Bonjour 2013.09.24. 21:47:07

@Bonjour: helyesen: "...nem almat eszem, hanem az almat..."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 21:48:00

@sodalisO: Jó vagy:))))))))))))))))
Amit leírtál azt magadra is vonatkoztasd.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 21:51:44

@Bonjour: Persze, nem azzal van a baj ha valaki úgy vásárol mint Te.
Ott van a baj ha valaki csak azt tekinti üdvözítőnek és aki nem úgy csinálja az nem jól csinálja.
EZ a magyar örökség.

NorthPier 2013.09.24. 21:52:00

@Mirjam2: Rémlik, hogy rendszertanilag vannak a gombák, zuzmók, aztán a moszat, moha, harasztokkal kezdődnek a növényfajok (tovább most hirtelen nem is tudom),ez ugye biológia, de konyhatechnikailag még sosem állt úgy össze a fejemben, hogy a gomba az nem növény. A lábosban nekem zöldség és kész.... :-)
Hagymát sem?!

Bonjour 2013.09.24. 21:53:21

@charlieharper: most, hogy megjelent es beszelt a posztolo, en azt hiszem ertem ot. Ezt kepzelem.
Van ilyen, neki valahol valami nem jott be. Majd rendbejon idovel. Jo lesz neki a csend.

NorthPier 2013.09.24. 21:56:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Azaz a biológia is külön kategóriának tekinti a gombákat, ez amolyan átmeneti kategória növény és állat között. "
Külön kategória, de semmi átmenet nincs.
Hacsak nem biológia/vallás/étkezés hármasban gondolkodva a szaprofiták miatt, ami állatokkal is táplálkozik.

2013.09.24. 21:56:39

@diggerdriver: lehet. Az ACCAval azonositok tapasztalatot, szemelyiseget (ok, banki), amivel nehez a Wharfon vagy a Cityben nem ervenyesulni legalabb egy minimum szinten. Persze lehet mast ertek ACCA alatt, mint a poszterina.
Egyebkent a 3 hobap magyarazhato, a gond az +1 evvel lenne

Bonjour 2013.09.24. 22:01:23

@Bonjour: slowfood! Lemaradt az S betu. :)

2013.09.24. 22:01:31

@Pickles: Hát mit mondjak, irigylésre méltó az a csodálatos kert, amit kihoztál a közösen bérelt ház hátsó részén. A receptek a saját termésből. "Nudista csigák" és "babológia" kifejezések meg hab a tortán. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.24. 22:08:01

@Bonjour: Elmondom! Ez még csikólány koromból van, mikor még szabadon pasiztunk a barátnőkkel ! Összeírtuk az alapvető elvárásainkat egy füzetbe!! Többek között az is benne volt, hogy minimum 180 cm magas legyen és akkora háta meg válla mint egy kétajtós szekrénynek. :-D Én akkor ezt nagyon megszerettem, és azóta is bőszen használom! Mert nagyon találó és sztem még megtisztelő is egy nő részéről ha "leszekrényez" egy jó pasit ! :-D
Szóval az a lényeg , hogy jó nagy darab legyen ! :-)))

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.09.24. 22:09:24

@Barátusz:
Van halal kolbász, meg halal felvágott is. Mi sokat járunk muszlim szupermarketbe vásárolni, itt van mellettünk, elég sok mindenük van, feléről azt sem tudom, hogy mi az. Szeretem az ottani felvágottakat, amit szoktam venni az egy török gyártmány, kicsit téliszalámi jellegű, de nem olyan finom. Sőt, hamburgerhúst is szoktunk venni, az is halal. De még a cukor is halal, nem az édesítőszer, hanem az édesség (na jó, nem a Haribo, mert az is van...:), meg a sütik is!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 22:17:27

@charlieharper:
Ok. Csaltam. A vizsgáim miatt volt a három hónap.
CPCS kártyával két napon belül dolgoztam volna.
De ez lényegtelen. A személyiség a lényeg.

" (Egyikünk sem az a kimondottan pióca alkat, aki kétnaponta hívogatja az ügynököket, hogy azok idegeire menjen, hátha akkor valami leesik – van még mit tanulnunk.)"

Ez a mondat a kulcs.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.24. 22:19:41

@petrasp: Én mikor először megláttam a Halal feliratú boltokat, annyira örültem mint az állat !!!! Mert azt hittem magyar bolt !!! Mondjuk a termékek kicsit gyanúsak voltak, de gondoltam, kicsit kibővítették a készletet osztjóvan. Nálunk , otthon az alföldi kisvárosban rengeteg Halál családnevű emberke élt ugyanis , na mondtam magamnak, némá, nem csak én jöttem ki a városból Angliába, dejóóóóó. Hehehe! Aztán koppant Jenő a hülyenő! :-))
Bementem az egyik ilyen boltba és 3 koromfekete ,hatalmas turbános paki vagy indiai pöslérezett bent le-fel. Magyar egy szál sem volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 22:21:28

@Taxomükke: @Bonjour: @nosuti:
Hazudnék ha azt mondanám, nem esik jól.

Könnyű helyzetben vagyok. Egész nap van időm kigondolni mit írok este:))))))))))))))))

Joenegyzet 2013.09.24. 22:22:13

@sodalisO: abban nincs hiba, a 158 cm-hez közel két méter és nem kapja fel az első tornádó sem.... ;)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.24. 22:26:34

@diggerdriver: Jóhogyjóvagyok! :-D Sokszor az is a bajom, hogy többet is vonatkoztatok magamra mint amit kéne !!:-P
De!!!!!!! A mai képed, már ne is haragudj, nem vagyok prűd, meg álszent, meg szűzlánykodó buta p....a, de azért ez már nem egy nagycsöcsös nő, ott látok valamit ami nekünk nőknek való! :-))))))
Szóval tök rendes vagy, végre gondoltál a kedves női olvasókra is ! Puszi:-D

BTBTBT 2013.09.24. 22:28:22

@Mirjam2:
Nálatok mennyivel mutat többet az óra a londoni időnél?

@Jesus.Green:
Arrafelé élsz?

@Taxomükke:
Oké, akkor ebben megegyezhetünk. Neked a saját benyomásod, nekem a sajátom. Egyik sem reprezentatív egy egész országra nézve.
Persze amiről nem tudunk, az nem fáj.

@cougarcat:
A pájok jók, de nekem a "jacket potato" lett nagy kedvencem. Pedig az csak köret.

@diggerdriver:
Butaság. Nem vetítettem ki, és le se nézem a poszterinát, de gyenge minőségű kajákat vásárolva szólta le az angol konyhát.
Általánosítasz, és a véleménynyilvánítást a "jó magyar szokás" jegyében ítéletnek könyveled el. Nagy-nagy tévedés.

@Bonjour:
Amúgy meg lesz belőle (kiejtve és nyelveket keverve) lófúd. :)

A piacok nagyon jók. Kár, hogy farmers market-re nem nagyon van időm eljutni. Azok a legjobbak.

És én nem is-nem is mondtam, hogy kamu lenne a poszt. Csak már kezd unalmas lenni, hogy itt mostanában vannak nekünk ezek az írások, és - ki tudja, milyen okokból kifolyólag - jórészt nincs szerencsénk a szerzőikhez.

@petrasp:
Oké, elhiszem - bár nem is vitattam -, de itt nem arról volt szó, hogy van-e halal kolbász vagy sem. :)

Te egyébként hol élsz?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.24. 22:33:19

@nemetgabor: Az en velemenyem az (le leszek oltva erte) hogy azert abba a hibaba se ess bele hogy tul sok informaciot szedsz ossze. Ha tul sok helyen olvasol utana, akkor ohatatlan hogy olyan baromsagokat olvass napi szinten mint hogy "Anglia megtelt", "fix ajanlat nelkul el se indulj", "meg ne vedd a repjegyet, en is megyek haza" satobbi, akkor meg a vegen bemeseled ezt magadnak es el is hiszed... akkor pedig igy is lesz...

En allitom hogy ha utana sem nezel hanem csak belevagsz es kitartoan nyomod amig birod szusszal (utobbi azert buzinehez!), akkor hamarabb elered a celjaidat mintha minden letezo informaciot osszegyujtesz es ovatoskodva mindent bebiztositva semmit sem kozkaztatva probalsz meg nekivagni.

En anno frissdiplomaskent ugy talaltam kulfoldon melot otthonrol egy olyan orszagban hogy az az index forum tagok szerint kizart es en csak kitalaltam. :D Ez azert is tortent szerintem mert az utazas elott nem olvastam forumokat. Pont azert h elkeruljem az ilyen negativ lehuzos dumakat. Csak palyaztam mindenhova mint a gep es az egyik bejott. Persze, nagy szamok torvenye, van akinek bejon a 25. palyazat van akinek az 1000. Es? Az a lenyeg hogy egyszer csak osszejon ugyis, nem? :) A jelenlegi munkam 406 kikuldott palyazatbol jott ossze. De ez persze senkit nem erdekel. Amikor elmeselem valakinek hogy mit csinalok es milyen korulmenyek kozt, akkor jon az hogy "te mocskos mazlista". En meg csak vigyorgok magamban, nem mondok ra semmit. Persze, mert azt senki nem kerdezi meg hogy es ez hany honap meloja volt? Segitek: Fel even at atlagosan napi 1 ora csak keresesre-palyazasra. Es megerte vegulis? Ez meg kerdes? :)

Tudom ez ilyen tipikus MLM duma, de kovezzetek meg en akkor is hiszek benne: "Megcsinaltam, mert senki sem szolt nekem hogy ez lehetetlen". Reszemrol legyen ez a zarszo. ;)

PannonBoy 2013.09.24. 22:35:06

Hát, a poszter eléggé a looser kategóriába tartozik. Az ACCA az egyik legelismertebb, legnagyobb presztizsű könyelői képesítés, az auditoroknak is ez van (vagy az ICAEW). Magyarországon még kuriózumnak számít. Ha azzal nem tud elhelyezkedni, akkor semmivel.
Mondjuk, ha csak 1-2 modul van meg, az nem olyan nagy szám, a P szinttől lesz izgalmas.
Szakirányú tapasztalattal pedig nehezebb elhelyezkedni. De ez mindenhol így van, hogy többre értékelik a munkatapasztalatot, mint a szakirányú végzettséget (az mint beugró szükséges).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 22:35:27

@Barátusz:
OK. Menjünk bele.
Mitől gyenge minőségű egy étel?
Az hogy a készételek sótlanok az tény. Még én is megírtam annak idején a posztomban.
Viszont az is tény hogy a Waitrose készétele is sótlan meg az M&S -é is.
Szóval akkor mitől gyenge minőségű?
Mert hogy csak egy információ volt hozzá, az ASDA neve.

2013.09.24. 22:36:14

@PannonBoy: nekedis, loser egy o-val, ez HA betegseg?

2013.09.24. 22:37:50

@Don Kartasch: nem semmi tortenet. Gratulalok

Bonjour 2013.09.24. 22:38:05

@diggerdriver: legy turelmes. Ok a sajat gyerekkori sporolos eveket hagytak maguk mogott. Majd megerkeznek oda, hogy nem ezzel kulonboztetik meg magukat. Sok embernek ez kimarad, de oszinten: van olyan aki meg elete soran egyszer sem villantott fel egy tereptargyat?
A szegenysegi kuszobot atlepoknel olyan targyakbol valasztanak be eloszor markasat, mint mosogatoszer, meg a csoki. Most mar ugye nem tibi, nem is milka, nahem lindt. Vagy cadburry, mert ezzel megint be lehet magunkat sorolni.
Es ez utobbit tanulmanyok tamasztjak ala.
Aztan jon a ruha, taska. Kesobb auto, majd lakhely, majd utazas. Vegul ora, toll, ez nem mindenkinel. Mert az, hogy 16 millio ft egy ora, azt csak egy szuk csoport ismeri fel (en sem ismerem fel). A toll meg szakmafuggo, de aki tollal dolgozna, ha nem lenne szamitogep, annak altalaban lesz egy jobb, de az nem akkora beruhazas.
Ez csak egy sema, ettol eltero elettortenetek vannak, lehetnek. Es ezek megelese nem jelent semmi negativat.
Sziddhárta (Buddha) is leirja ezt az anyagi szakaszokat, meg kell elni, ki kell elni. Es szerencses vagy sikeres, aki kieli.
De valakinek mas a sorrend. Sziddhárta gazdag hazbol jott, ugyhogy o sem felel meg a xx szazad vegen keszitett eme tanulmanyoknak :))).

PannonBoy 2013.09.24. 22:38:45

@charlieharper: Tudom, de ez így sokkal hangsúlyosabb: "looser".
Mondjuk ahhoz nyomába sem ér, ahogy az angolok a FB-n írnak. Csoda, hogy egyáltalán fel lehet ismerni a szavakat. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 22:38:47

@Don Kartasch: ott a pont. en ket hete ausztraliaval voltam igy. nezegettem allasajanlatokat, minden szep es jo, szponzoralt vizum (minden koltseget alljak ennek is), relokacio, elhelyezes fedezve. mindenhol szepeket jokat olvastam az egeszrol. addig, amig magyar oldalra nem tevedtem (az indexes angliai magyarok kivetel ezalol), mert ott mar csak az szerepelt, hogy nem jott ossze senkinek sem a szponzoralt vizum... en vagyok a hulye, de el is ment tole a kedvem ezaltal. pedig amig nem szoltak, hogy NEM LEHET addig simanak tunt. furcsa mod az angol oldalak nem ezt irtak. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.24. 22:40:56

@PannonBoy: en meg ismerek egy csomo CFA embert, van koztuk jobarat is, akkor meno vagyok? :D

BTBTBT 2013.09.24. 22:42:49

@diggerdriver:
Olcsó húsnak híg a leve. Ez megmagyarázza?
Egyébként az összetevőitől.

A poszterina azt mondta, hogy szeret főzni. Innentől fogva érthetetlen, hogy miért szarok az angol kaják. Meg hogy miért jó fagyasztott cuccokat venni.

A Waitrose-ról nekem sincs nagy véleményem, mert túl van árazva. Akárcsak az Apple. De az nem kaja. :)

@charlieharper:
Egyébként már azt sem értem, hogy miért kell egy gyorséttermi hálózatban kapható kajának bármiféle vallással kapcsolatban lennie. Főleg mivel néhány éve még nem függött össze a kettő (vallás-kaja).
Mert az teljesen más kérdés, ha halal vagy zsidó, indiai vagy bármilyen más kaját akarok enni, és bemegyek egy erre szakosodott étterembe.
Ráadásul a pénzemért hadd válaszhassak már, mint fogyasztó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 22:43:31

@Bonjour:
Nézd, azzal nem tudok mit kezdeni ha valaki egy áruházlánc nevének hallatán azt mondja hogy ott gyenge minőségű árut kapni.
Ugyanakkor ugyanő kétpofára enné az ASDA-ból származó húsból a pörköltet és csak annyit kéne mondanom hogy az M&S-ben vettem.

BTBTBT 2013.09.24. 22:45:43

@Joenegyzet:
Most egyébként tényleg nem téged ekézlek, csak diggerrel megy az eszmefuttatás.

PannonBoy 2013.09.24. 22:46:12

@Mr. Long: Igen, az, eléggé! A CFA egy nagyon ütős kvalifikáció.
Egy ideig gondolkoztam is, hogy annak álljak-e neki. Első ránézésre nem könnyű eldönteni, hogy CFA, ACCA, vagy CIMA legyen. Egyikkel sem lehet mellényúlni.
Másodikra pedig, azért más irányultságról szólnak, noha nem átjárhatatlanok. :)

Bonjour 2013.09.24. 22:46:22

@charlieharper: olvasd el a kommentem, amiben javitottam. Piac, meg alma.
Slowfood a fastfood ellentete. A kilencvenes evekben indult talan ez a mozgalom. A lenyege a minosegi ikajat minosegi modon elfogyasztani. Leulni, lassan szepen, megteritett asztalnal enni. Nem nez tv-t, telefon kikapcs, nem olvas ujsagot.
Az almat agy padon lassan elragcsalni, kozben nem ujsagot olvas, meg telot nyomogat, hanem csak az almara es kornyezetere figyel.
Inkabb ritkan enni, de igy. Egy nap eleg egy foetkezes, a tobbi pedig belefer.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 22:47:48

@Barátusz: OK. Miben különbözik az Új Zeland-i báránycomb összetevője az ASDA-ban és az M&S-ben?
Még egyszer kérdezem bevállalnál egy vaktesztet például készételekből?

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.24. 22:48:45

@diggerdriver:

ASDAval meg Tescoval nincsen baj, sőt van olyan jó minőség mint más és ezt nem csak azért mondom mert ott melózom, hanem mert így gondolom.
Valószínűleg amit ő próbált az a sp készételek vagy a sima saját márkásak, nos azok szerintem elég vacakok. Ezt azért gondolom, mert szobalányként minimálbéren Londonban nem sokat engedhet meg magának.

Joenegyzet 2013.09.24. 22:50:55

@Barátusz: a poszterina megveszi fagyasztva a húst, a zöldségeket és ha kedve úgy tartja, akkor megfőzi őket. Soha nem vesz chips-et, készételt, tortákat ilyen formában - már csak azért sem, mert hízlal ugye, poszterina pedig maga is jellemzően hóember típus. De mivel a kávézó, ahol dolgozik, meleg ételeket is kínál az angol reggelitől a meal deal-eken át, melyeket sokszor ő maga készít el, otthon nem mindig van kedve főzni. De elismeri, nagy tapasztalata ezen a téren még nincs, egy-két dologba belenyúlt már, ami nem jött be, van, amit viszont kifejezetten megkedvelt. De a lelkében rossz érzéseket kelt a konzerv leves, a por gravy és a készételek.

Joenegyzet 2013.09.24. 22:52:57

@Barátusz: nyugodtan, sokat tanulok a kommentekből és viszonylag jól szórakozom :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.24. 22:55:20

@Pickles: Néha én is veszek készételt, ha épp nem főztünk, de meleg ételt akarok munkahelyen enni és nincs kedvem kiugorni a marketre.

Nos mind a tesco, mind a sainsbury's tésztás mikrós kajái szinte ehetetlenek. Utófűszerezni kell durván. Tocsognak a fehér besamelben, igen, és abszolút ízetlenek.

Ellenben az asda thai kajáival (de még a tescós indiaiak is), amelyek finomak , ehetők.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.09.24. 22:55:38

@Barátusz: Leicester...
Igen, olvastam és értem is, hogy mi volt a probléma, de abba nem akartam belefolyni, ezért jegyeztem csak ezt meg, hogy van mindenféle halal-dolog, húskészítmény, és gondolom vásárolják is, mert pl hamburger húst már egy ideje nem láttam.

Amúgy mi is szoktunk az Icelanban vásárolni, mondjuk leginkább jughurtokat és gyümölcslevet, meg konzerveket és néha fagyasztott termékeket, van nekik egyfajta kijevi húsgolyójuk, azt nagyon szeretem, otthon is sokat vettem ilyesmit, az SAGA volt. De húst csakis hentesnél veszünk, zöldséget meg a piacon szoktunk.
Tudom, hogy nem ez volt a kérdés, de gondoltam leírom..:)

Shanarey 2013.09.24. 22:55:55

@M. Péter:

Mennék én de se kocsim még, se kedvem 380 mérföldet utazni ezért.

Bonjour 2013.09.24. 22:59:37

@charlieharper: hu ezt regebben en is elrontottam neha. Nehez volt megemeszteni, hogy nem mint a book, vagy a look. Ugye akik tankonyvbol kezdtek az angolt, mint en is :), de a loser szoval mar mashol talalkoztak. En pl. Amerikaban.

BTBTBT 2013.09.24. 23:02:42

@diggerdriver:
Mondhatnám, hogy el kell olvasni a cimkét. Hogy tényleg új-zélandi-e az a báránycomb (bár mi van, ha a cimkének se lehet hinni?). De húst külalakra vásárolok. És nem veszem meg, ha rosszul néz ki, de olcsóbb.

Egyéni döntésről van itt szó, nem vaktesztről, hogy ki hol vásárol. Nyilván nem nyersen, hanem fűszerezve vaktesztelnél, annak meg sok értelme nincsen, ha mindent ugyanúgy izesítesz.

Már az, ahogy kinéz az üzlet, tükröz egy színvonalat nekem mint vásárlónak. És bár próbavásárláson voltam a Lidl-ben, Aldi-ban és az Iceland-ben is, a termékeik nem voltak olyan jók állag/összetétel/íz szempontjából, mint más szupermarketeké. Másnak sem, akinek megbíztam a véleményében.
Nem vagyunk egyformák.

@Joenegyzet:
Hidd el, tényleg nem az a célom, hogy lerántsam valakiről/rólad a keresztvizet. Éppen ezért szedtem csokorba az elején a kérdéseimet.

@petrasp:
Ha már a "leszter"-t meg a "glószter"-t is szóba hoztuk ma. :)
Mondjuk abban a városban nem is csoda, hogy halal-kajákat árulnak.

Bonjour 2013.09.24. 23:03:28

@diggerdriver: ah, ertem en. Fuvel taplalt allatokat keressetek, ha hus, a tobbi nem szamit.
Fuvel, zolddel (is) taplalt, levegon tartott allat husat nem lehet kapni. Usaban ez jobban ertekelt ficsor. Egyedul nemet teruleten van erre jobban lehetoseg.

BTBTBT 2013.09.24. 23:04:05

@diggerdriver:
Na, ezt a részt még egyszer:

Egyéni döntésről van itt szó, hogy ki hol vásárol, nem vaktesztről. Nyilván nem nyersen kínálod, hanem fűszerezel vaktesztelnél, annak meg sok értelme nincsen, ha mindent ugyanúgy izesítesz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.24. 23:05:41

@Barátusz: Na ha majd a waitrose meg ms árul olyan szép sonkákat, meg rántott sajtot, mint a lidl, na majdakkor vásárolok többet ott. Addig -bár néha beugrok- túlárazott, posh boltnak tartom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 23:08:10

@Barátusz:
Vennék különböző áruházakban, például tikka masalát.
Csak annyit tennék hogy megmelegítve tányárra tenném a csomagolást nem látnád. Ennyi. Találd ki honnan származik.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.09.24. 23:09:49

@Barátusz: na igen. :) itt minden halal, vagy nem halal, mert pl az egyik kávézóban ki volt írva, hogy a sütik nem halal-ok (??), hát érdekes.
A lakásunkkal szemben van egy halal étterem például, és a szupermarket is közel van, úgymond benne vagyunk a sűrűjében...:)

Bonjour 2013.09.24. 23:10:00

@Joenegyzet: mondom en, hogy jofej vagy :).
En sem sznobsagbol nem eszem ilyesmit, hanem mert nem tudom lenyelni. Rossz izu, es rossz utana a kozerzetem.

Aludni kene.

Meg egyszer sok jot kivanok a poszterinanak!

Bonjour 2013.09.24. 23:11:01

@diggerdriver: neked csak annyi szolt, hogy ah, ertem en. A tobbi altalanos jotanacs volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.24. 23:12:05

@charlieharper: @Barátusz:
ja, hogy ez egy érv, hogy "de nem érted"?
szerintem meg te nem érted, akkor már. egyikőtök sem.
ok, hogy érzékenyek vagytok az egész témára, teddymacistól és al-kaidástól, de nem lenne kicsit okosabb disztingválni, hogy melyek a fontos és valós és mások életét is negatívan befolyásoló dolgok, és melyek nem? de ez konkrétan miben csorbítja akárkinek is a jogait, a csirkén kívül, hogy hogy halt meg a csirke, amit megeszel? miben zavar? csak az elvekben? vagy állatjóléti érveid vannak - na azt megérteném, ha ilyen érveket hoznál fel, hogy szerencsétlen csirkéket meg marhákat nem szabad elkábítani. szerintem ez EU is ezért ment neki a dolognak, nem vallási okokból - de pont a kóser vonal miatt fog belebukni, nem mernek majd nekimenni teljes gőzzel a zsidó vallásúaknak a témában, tippem szerint.
de ha az az érv részedről, hogy nehogy már, amit megeszel, az OLYAN legyen. ja, bocs. akkor szerintem szívjál attól, hogy "nincs választásod"
szóval szerintem meg pont te nem érted, ha ilyen szinten akarsz vitázni.....
ez szerintem teljesen más attól, hogy ki mit hord, vagy mit imádkozik az iskolában - az valóban kézzelfoghatóan érinti a te jogaidat és mindennapjaidat.
Thaiföld meg szerintem azért volt pont nagyon is releváns, mert a lakosság 98%-a nem muszlim ott sem, aztán mégse csinált pont ebből senki se műcirkuszt. kiment ez x hatóság, bevizsgált valamit, rátett egy pecsétet, hogy ok, nekik is megfelel. ha benézek a hűtőbe, kb minden cuccon ott van a jel. remélem, nálad is, csak hogy bosszantson. szerintem ez kb olyan, mintha akadálymentesítenének egy épületet, aztán kiborulnál, hogy mostantól nincs küszöb, meg a liftben lejjebb van a gomb, a szobában a villanykapcsoló, csak azért, hogy "ők" is bejöhessenek akadály nélkül.

BTBTBT 2013.09.24. 23:14:32

@tildy:):
Mondjuk jobbnak tartani a Lidl-t mint az M&S/t vagy a Waitrose-t (még ha az utóbbi túl is árazott, abban egyetértünk) - egyéni vélemény. Szerencsére nem általános.

A Selfridges kínálatától ámulnál csak el igazán. Persze az áraitól is. :)

@diggerdriver:
Nincs az az isten, hogy különböző helyeken vett tikka masalának ugyanolyan legyen az íze. Tehát nem működne a teszt.
Az étel származásában tán akkor sem lehetünk biztosak, ha elolvashatjuk a cimkét.
Elfogadom, hogy neked mindegy, hogy megveszed-e a legolcsóbb kaját, de nekem a legolcsóbb nem kell, mert próbáltam és nem ízlik. Nem is fog.

@petrasp:
Van már arról valami statisztika, hogy a lakosság több mint fele nem fehér angol? 5-6 éve azt jósolták.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 23:16:40

@Barátusz: Egy szóval sem állítottam hogy ugyanolyan az íze.
Csak mond meg íz alapján melyik származik az ASDA-ból.

2013.09.24. 23:17:23

@Chang Yai: a lenyeg, ha a kozertben ramkenyszeritik a kosher kajat, mert nincs mas, akkor kenyszeritik, hogy egy mitzvat tartsak be. Ez nem vallasi szabadsag. A lenyeg, hogy nem valaszthatok, hogy megtartom -e vagy nem. Mondom ezt zsidokent.
Az en valasztasom, hogy holnaptol disznovert eszek es szombatonkent roulettezem, ne mas kenyszeritse ram. Ertheto igy?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.24. 23:17:27

@diggerdriver: @tildy:): @Barátusz: @Bonjour: Na akkor én meg megmondom nektek most a tuti frankót. Munka után mindig rohanok a vonatra, csak annyi időm van, hogy berohanok a közeli boltba , próbálok venni valami kaját. Olvasgatni, nézegetni nincs időm és pont emiatt én még életemben ennyi szart nem vettem meg mint itt. Próbálom a cimkéről vagy képről kitalálni mi lehet benne és megveszem vagy nem. Ha megveszem általában kiderül, hogy ehetetlen fos ,valami borzasztó ízű szósz, valami kegyetlen illatos fűszerrel ami szénné éget a számtól, egészen az alsó szektoromig!! Sose találom el kép alapján. !! Ennyit a tudatos vásárlóról. :-D Kb. 10 olyan kaja van , amit már kipróbáltam, ehető, na én azokon élek. Kicsit unalmas , de legalább lemegy.:-)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.24. 23:18:20

@petrasp: sütik: margarin / zselatin miatt.

Jesus.Green 2013.09.24. 23:20:47

@Barátusz: Marmint Bibury fele? Dehogy. Csak megneztem az image infot jobb eger klikkel aztan ott volt, hogy Bibury. Onnan mar csak egy lepes volt a tobbi kepet megtalalni.

BTBTBT 2013.09.24. 23:24:54

@Chang Yai:
charlie-nak már fentebb leírtam:
Nem szabad, hogy egy vallásnak bármilyen formában köze legyen egy olyan gyorséttermi lánc termékeihez, amelyekhez korábban nem volt, viszont politikai korrektségből vált ebbe az irányba a cég. Mindezt Nyugat-Európában. Egy kisebbség miatt.
És a cég ezen "üzletpolitikájá"-nak következményeként mi, a többség válunk kisebbséggé, mert vagy megzabáljuk a halalt vagy húzhatunk a búsba.

Vásárlóként enyém a végső szó, hogy mire költöm a pénzemet, és választási lehetőséget akarok. Ha nem kapom meg, akkor máshol költöm el a pénzemet. Ennyi.

Hidd el, hogy nekem - meg még jó néhány milliónak - Angliában teljességgel irreleváns ez a thaiföldi halal kaja. Az is, hogy ott miért balhéznak, vagy miért nem.
Ha ez nem világos, akkor később sem lesz az.

@diggerdriver:
Korában az összetétele, a származása volt a lényeg, most már az íze?
I'm not following you.

@sodalisO:
:DDDD
Ez sommás volt.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.09.24. 23:24:59

@Barátusz: • Ethnicity
(2011 statistics)[1]
Ethnic groups[hide]

50.6% White
45.1% White British
1.0% White Irish
0.1% Gypsy or Irish Traveller
4.6% Other White

3.5% Mixed
1.4% Black Caribbean & White
0.4% Black African & White
1.0% South Asian & White
0.7% Other Mixed

37.1% Asian or Asian British
28.3% Indian
2.4% Pakistani
1.1% Bangladeshi
1.3% Chinese
4.0% Other Asian

6.3% Black or Black British
1.5% Black Caribbean
3.8% Black African
1.0% Other Black

1.0% Arab

1.6% Other

Wiki szerint..
szerintem RENGETEG nem fehér ember van, és RENGETEG lengyel, de ez csak az én véleményem. Szóval kétséges, hogy egyáltalán a lakosság fele fehér.
Mondjuk engem nem zavar, hiszen a férjem is afrikai, meg itt legalább minden második ember külföldi, nem csak én...:))

Bonjour 2013.09.24. 23:26:05

@Chang Yai: vannak vallasok, amelyeket athat az etel es azon keresztul is megvalosul vallasossaguk.
Egy zsidonak halal feliratu kajat enni olyan eroszak, mint muszlimnak keresztet venni.
Vannak dolgok, amiket nem kell megerteni, csak elfogadni.
Te olyan helyen elsz, ahol ez elofordul, de az biztos, hogy orszagos szinten nem ez a helyzet.
Pont az altalad megjelenitett pc viselkedes vezetett oda, hogy tiitkon gyulolik a muszlimokat majdnem mindenhol. Pedig ha ezzel a kepmutato pc dolog nem lenne, mar reg leg lehetett olna ezt beszelni es megoldast talalni, hogy mindenkinek jo legyen.
De most mar van, hogy tobbsegben vannak a muszlimok, es attol hogy jofejek, a brit meg az europai kiszoritva erzi magat megelhetesi teruleterol. Evolucios osztonet el kell nyomnia pc, es egyszer csak robban.
Nem ertelmesebb beszelni rola. Ha csak kettojuket zavarja, oke, nem critical mass, hagyjuk. De ha mindenki merne szolni, mert lehetosege van ra pc, akkor el lehet erni oda, hogy na akkor most jussunk megegyezesre ki hoguan innentol.

Erdekes, hogy a nyugati vilagon kivul senki nem pc senkivel, aki nem hazankfia.

Jelzem, hogy volt mar egy kulturalis sokk, kulonosen Nemetorszagban, annak tudjuk mi lett az eredmenye, jobb lett volna idoben beszelni rola.

Most sokkal nagyobb a szakadek, es sokkal nagyobbat fog robbani. De ne legyen igazam.

Aztan majd lesz kiegyenlitodes, es indul egy uj pc szakasz. Majd akkor biztos a kinaiak jonnek :).

Szoval visszaterve: a kaja lehet olyan kozvetito kozeg, ami igen, sertheti mas ember vallasossagat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 23:28:26

@sodalisO: Namost akkor figyelj ide, nyalomahangodat.
Elkanyarodtunk a témától de a lényeg az hogy egyesek embereket az alapján sorolnak be hogy hol vásárolnak.
Az hogy te mit emelsz le a polcról az a Te egyéni szerencsétlenséged:)))))))))))))))))))))))

Bonjour 2013.09.24. 23:32:52

@Bonjour: bocsanat, sok az elutes (pl. robbanni) meg erhetetlen kicsit, nem volt erom atolvasni. Aludni akartam, ugyhogy bocsanat, aki megerti jo, aki nem, annak bocs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 23:33:05

@Barátusz:
Tudtam hogy eljutunk ide.
Az ízét te hoztad fel hogy nem egyforma. Nem én ficcentem rá.
Én még mindig makacsul ragaszkodom hozzá hogy vakon válaszd ki, igen, akár íz akár állag akár szín akár szag alapján hogy melyik az ASDA-ból származó.
Éntőlem a hajadra is kenheted ha úgy könnyebb.

BTBTBT 2013.09.24. 23:33:45

@Bonjour:
De jó, hogy ezt a retkes PC-séget már nemcsak én emlegetem. :)))

@diggerdriver:
Lazuljál már. Hová lett besorolva a poszterina? Játszod itt a moralistát.

@Joenegyzet:
Ért valami károsodás ma? De komolyan.

@petrasp:
Tisztára olyan, mint Tower Hamlets. :)
Leginkább a bevásárlóközpontoknál van az az érzése a fehér embernek, hogy "RENGETEG nem fehér ember van". :)

Bonjour 2013.09.24. 23:34:03

@Bonjour: aki nem hazankfia=aki nem abban az orszagban el, nem muszlim, stb.

morsels (törölt) 2013.09.24. 23:36:27

@charlieharper:
Mondjuk en sem ertem a problemat.
Vagyis valahol ertem, de szerintem az, hogy valami kosher, vagy halal, az csak jot jelent :-)
Legalabbis nekem. Persze reklamalhatnek, hogy ateista csirket akarok, de ezek a vallasi csirkek is csak abban kulonbozmel az altalanostol, hogy a vagasi es tarolasi szempontok par ezer eve alakultak ki, tobbnyire igen ertheto modon. Az EU eloirasok is eleg szigoruak, ezek meg meg arra is ratesznek egy-ket lapattal. Szoval tenyleg nem ertem, hogy mi a problema.
Legfeljebb akkor, ha a zsido csak koshert hajlando enni, a muszlim meg csak halalt.

BTBTBT 2013.09.24. 23:36:35

@diggerdriver:
"Tudtam hogy eljutunk ide."
Ne csodálkozz, ha leugatsz másokat, mert nem hozzád hasonlóan gondolkodnak.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.24. 23:37:34

@diggerdriver: Na akkor ezt hallgasd meg aranyvirágbogaram! Nagyon vágom, hogy miről hablatyoltok folyamatosan.:-DD Persze,hogy hülyeség ez alapján véleményezni bárkit is. Pl itt vagyok ÉN! Sose fogom elárulni, hogy mennyi pénzt költök kajára és hol teszem mindezt, mert még a végén rámsütik itt , hogy sznob vagyok és játszom az eszem !! :-DDDD / //Na jó, most hazudok!! Kíváncsi vagyok, ki ugrik rá a mozgóra ! :-)))/// De kicsit groteszk módon azt próbáltam sugallni, hogy vannak akiknek nincs lehetősége válogatni a boltok, áruházak között, örülnek ha néha beletalálnak valami jó vételbe amitől nem gyullad meg a fejük !! Értödmárn ??:-DD

Joenegyzet 2013.09.24. 23:38:59

@Barátusz:

Először kicsit besz@rtam a sok negatív felhangtól, de helyére kerültek a dolgok és egész jó borravalóm is volt a melóhelyen.... szóval itt nem és hogy a nagy sikerű AvenueQ szavaival éljek: It sucks to be me

www.youtube.com/watch?v=qIJJxL9utow

Csak megerősített, hogy annyira nagy baromságot nem csinálok, előbb utóbb meg csak jutok valahova, csak tanuljam meg az önmarketinget és a taposást.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.09.24. 23:39:00

@Barátusz: milyen érdekes: bevásárlóközpontban dolgozom, és a boltunk a Primark mellett van......hát több nem fehér embert látok, mint fehéret, és a fehérek között több a lengyel, mint az egyéb/angol...ja, elfelejtettem a kínai diákokat, szintén sokan vannak...

morsels (törölt) 2013.09.24. 23:39:55

@Bonjour:
Mondjuk nem tudom, de erosen ketlem, hogy a KFC pc megfontolasbol dontott volna igy (mondjuk nalunk en meg nem lattam a KFC-ben hogy halal, szoval fogalmam sincs, hogy arrafele hogy megy). Az viszont konnyen elkepzelheto, hogy mondjuk adott teruleten, ahol sok muszlim el, hogy halal csirket arulnak. Aztan mondjuk Anglia mas teruleten meg nem azt.

De ha igy dontottek, akkor is biztos, hogy uzleti megfontolas volt mogotte, nem pedig pc.

2013.09.24. 23:41:18

@morsels: mondjuk egy zsido nem eszik halalt. De Indoneziaban sem lenne sikere, ha a kozertekben holnaptol csak rabbinatusi pecsetes csirket arusitananak es halalt nem.
Chang Yai kommentjere a kosherrol, nos a vilagon a legoptimistabb becselesek szerint el 15 millio zsido. Ennel sokkal tobb muszlim. Na, melyik a nagyobb etelpiac?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 23:42:28

@Barátusz:
Tényleg. Emlékszem már. Megdícsérted hogy milyen takaros menyecske hogy olyan kiváló termékeket áruló olcsó boltokban vásárol.
A kiváló vásárlók közé soroltad.
Én írtam azt hogy az ASDA-ban gyenge minőséget árulnak.
Hiába öregszeK már. Felejtek.
Várjá csak valamit megint elfelejtettem.
Ja igen. Megvan.
Szóval meg tudnád mondani melyik termék honnan származik ha a csomagolás nem árulja el?

Bonjour 2013.09.24. 23:44:01

@Barátusz: a lenyeget ti fogtatok meg Charli-val, en csak kiegeszitettem. A lenyeg pedig: valasztasi lehetoseg.
De hagyjuk magunkat, ezert megerdemeljuk. Csak mit tehet a kisember? Azt, hogy nem pc, hanem elmondja, konstruktivan, hogy ez nem jo, mindenki a maga szintjen. Kovezzek meg bar erte.

Chang olyan kultursokkba helyezte magat (megjegyzem, mert megtehette, szabadsagaban allt), hogy mar nem erti az europai folyamatokat es lelket. Masik vilagban el, ahol mas hangsulyok vannak es nem kepes azokon tullepni. Ez van.

BTBTBT 2013.09.24. 23:44:36

@Joenegyzet:
Az egy dolog, hogy ezt az ACCA-s dolgot még mindig nem értjük (és most ezzel tényleg nem egy választ akarok kicsikarni belőled).
Viszont, aki be meri vallani, hogy gyáva, annak van önkritikája. :)

Egyébként - ha nem vagyok indiszkrét - mi van a svájcival?

@petrasp:
Ebben nincsen semmi érdekes: a fekete, fehér, zöld, rózsaszín, sárga ember is a bevásárlóközpontba megy, ahol egy helyen igyekszik mindent megvenni. Éppen ezért koncentráltan nagy számban fordulnak elő egy négyzetméteren.

Bonjour 2013.09.24. 23:45:35

@morsels: ez igaz. Altalanos kirohanasom a mar elnyomo jellegu pc ellen nem is erre vonatkozott.

2013.09.24. 23:45:58

@morsels: a KFCn kivul van rajta a jel, nem az egyeni csirkes dobozokon.
De befejeztem, mert igazabol engem nem erdekel annyira a halal pecset. Viszont sok olyat ismerek, akik elvbol nem mennenek halal vagy kosher pecsetes helyre (ateistak).

morsels (törölt) 2013.09.24. 23:48:27

@charlieharper:
Ezt valahol megertem, de akkor is erosen ketlem, hogy a KFC egesz Angliaban, mindenhol PC alapon ugy dontott, hogy csak halal csirket arulnak.

Mifelenk biztos hogy nincs igy. Vannak boltok (nem KFC, ott meg sem kosher, sem halal kiirast nem lattam, bar ritkan jarok), ahol halal cucc van, vannak boltok (olyan lancok, mint mondjuk az europai tesco), mint a Loblaws, ahol lattam mar kosher sectiont... mondjuk szoktam is venni onnan, mert en ateista vagyok, szoval engem csak a minoseg erdekel :-)

Bonjour 2013.09.24. 23:49:56

@petrasp: ez azert van, mert a primark olcso, meg magyar fizukhoz merten is. Nyilvan a bevandorlo/menekulo reteg megy oda.

rezsoatya (törölt) 2013.09.24. 23:49:58

@diggerdriver: azert ne mondd, hogy sznob vagyok, csak azert mert mindennap limuzinnal hozatom a Harrods-bol a napi betevo Maison de la truffe-mat (£ 21.95 / 25 gr)
:DDDDD

morsels (törölt) 2013.09.24. 23:50:30

@charlieharper:
Minden KFC-s bolton? Egesz angliaban?
Vagy csak egy-egy varos adott reszeben?
Mert az utobbit megertem. Es ha ezek utan valaki egyetlen KFC-be sem megy be, akkor talan azt is, bar az nekem mar meredek :-).

Egyebkent mintha multkor irtad volna, hogy KFC-t ettel :-)

2013.09.24. 23:50:36

@morsels: szerintem sem egesz anglia, hanem a tulaj donti el, hogy halal vagy nem. Ami kozel van hozzank, az halal, de mi ritkan jarunk a Kentuckyba.
Viszont afghan curry houseba gyakran, az halal.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.09.24. 23:50:49

@Barátusz: nem, az az érdekes, hogy a bevásárlóközpontot említetted az előző kommentedben, hogy ott hatványozottan több külföldi van, erre írtam, hogy érdekes, mert én meg pont egy bevásárlóközpontban dolgozom.

BTBTBT 2013.09.24. 23:51:19

@diggerdriver:
Az iróniád elveszik rajtam, mert csak te pörögsz, a poszterina nem.

@Bonjour:
A választási lehetőség durván megsértése.

Nem ismerem Chang-ot, nem tudom, hogy tényleg így van-e. Számomra az az egy érződik ki, amit emlitettél, hogy nem az európai gondolkodásmód mentén halad. Ami okés lehet számára, csak mi itt másként látjuk a dolgokat.

@charlieharper:
Ateisták, és ezért meg se kóstolják más vallások ízletes kajáit? Az tényleg gáz.

Joenegyzet 2013.09.24. 23:51:45

@diggerdriver: hát a ki hol vásárol és ettől proli-e vagy sem témát egyáltalán nem vettem magamra, tekintettel a lehetőségeimre. Az nyilván jobban szíven üt, hogy lúzernek lettem bélyegezve, de valahol ez is igaz sajnos, még ha igyekszem is változtatni ezen. Az Asda saját márkás joghurtját (kizárólag egy félét) kifejezetten szeretem, szemben a Miller márkákkal, de ízlések és pofonok. Sokáig munkanélküliként és most kvázi alacsony jövedelemmel, nyilván folyamatosan számolok, költségvetek és keresem az ár/érték szempontjából legkedvezőbbet, remélem, hamarosan lazulhatok kicsit ezen a téren. Az biztos, hogy nagy megfejtések, megoldások nem születtek a helyzetemre. Nyilván nem fogok bemenni cégekhez, hogy a pénzügyi osztályon vagy a HR-en beszéljek valakivel, hiszen már a recepción simán felkenődök a vasággyal 40 kilós kislányra. A cégekhez direktbe pályázok, célirányosan és tudatosan választom ezeket a cégeket, emellett az ügynökségekkel is fenntartom a kapcsolatot. Igyekszem fejleszteni a 'networking' képességemet - ami egyelőre alig-alig van - és minden szituból a legjobbat kihozni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.24. 23:52:10

@charlieharper: hát ha az ember mindenképpen keresi a küszöböt, amin hasraeshetteti magát :-) a koncepciót értem, azt nem értem, hogy bizonyos elvekhez miért jó ragaszkodni, csak az elv miatt. ha több van mögötte, ok, elgondolkozni érdemes.

@ ált. a témához, nemcsak neked.
nekem nagyon fontos, hogy azt csináhassak, amit akarok, a külföld nagy előnye ez, hogy lehet kulturálisan cikkcakkozni, hogy mi az, amit betartasz, mi az, amit nem, mi az, amikor kihasználod, hogy külföldi vagy, mi az, amikor meg pont az ellenkezőjét, hogy de hát máshol vagyunk. de nem csinálok magamnak külön problémákat, van mindig elég igazi is, mondjuk egy tízéves, aki péniszeket rajzol a matekdolgozatra, egy kilencéves, akinek leszakadt a fél ujja, vagy az a kibatt huszonegy report card, amit most fejeztem be végre hajnali háromnegyed négykor. nem élek lelki életet a csirkepörköltem halálának körülményei és ennek vallásszabadsági implikációi miatt, lehet, hogy tényleg felszínes vagyok :-)
lehet, hogy túlzásba viszem a pc-t. nem tudom. csak azt tudom, hogy az én kis osztályomban, ahol a gyerekek 12 féle nyelvet beszélnek otthon, és 4 különféle vallás van reprezentálva, másképpen nem lehet. simán lehet, hogy a való világ másképpen működik. nem tudom. nagyon oda kellene figyelnünk, hogy mi az, ahol érdemes és nem baj kompromisszmot tenni, és mi az, ahol nem kellene erőltetni.

azt pl én se szeretném, ha muszáj lenne hosszú ujjú blúzt hordanom, vagy a muszlim kisebbség hosszúujjú egyenruhát rakatna midnen gyerekre, csak mert ők azt szeretnék maguknak. de az nem zavar pl, a csirkén túl, hogy mondjuk nálunk a nők és a férfiak külön asztalnál szoktak enni (ha valakik szeretnének valamit megbeszélni, és nem követik a szabályt, senki nem szól semmit). lehet, hogy van, aki ettől odavissza kiborulna. lehet, hogy a csirke másnak ugyanez, ugyanolyan szinten akadályozva érzi magát valaki az önmegvalósításban.
lehet, hogy érzéketlen voltam. de ha minden egyes kis csatát meg akarunk vívni, és sehol ne lesz kompromisszum, akkor ne éljük meg, egyikünk sem, hogy mi lesz a világból.
peace.
és tényleg tényleg nem akartam megbántani senkit, de légyszi ne olyan szinten érveljünk már, hogy "de nincs igazad". én is próbálom ehhez tartani magam.

morsels (törölt) 2013.09.24. 23:52:58

@charlieharper:
Ez akkor is uzleti dontes, nem PC.

Bonjour 2013.09.24. 23:54:27

@morsels: hm. E meg panteista vagyok, annak egy szelsoseges valtozata, most hosszu lenne leirni. En alapitottam ugy 9 eves koromban. De meg kitartok, finomodtak azota a reszletek persze.
Mar akkor se voltam normalis :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.24. 23:54:42

@rezsoatya: Jó, én sem reklámozom hogy Észak Amerikai füstölt bölénynyelvet reggelizek a kotrógépben de valahogy demonstrálnom kellett az együttérzésemet a plebsel:))))))))))))))))))))))))

2013.09.24. 23:55:24

@morsels: persze, egyertelmu.

morsels (törölt) 2013.09.24. 23:55:35

@Bonjour:
A PC egy dolog, de itt most a KFC-s uzleti politikara rahuzni az (bar nem ertek hozza) szerintem a lo masik oldalanak atesesenek tipikus esete.

Egyekbent szerintem a PC az, amikor a demokracioban az iranyito csoport sajat magat nyomja el :-)

Bonjour 2013.09.24. 23:55:59

@rezsoatya: :)))
Na vegre egy lelazult kollega.

Joenegyzet 2013.09.24. 23:56:05

@Barátusz: namost, eddig a direkt és közvetítőn keresztül történt jelentkezéseknél, ha netán véletlenül jött elutasítás - megkérdeztem, mi az ok. Nem tudom, hogy igazat mondtak-e vagy sem, de 90%-ban a válasz az volt, hogy nincs helyi (UK) gyakorlatom és a cégeknek elege van azokból, akik csak azt mondják, értenek valamihez, nem óhajtanak kísérletezni a jövőben.
A svájci köszöni jól van és mi is együtt, nemrég ünnepeltük az első évfordulónkat, ami elég vicces, ha azt nézzük, hogy hagyományos értelemben alig-alig randiztunk, bár azok általában egy hetesek voltak. :)

Shanarey 2013.09.24. 23:57:02

@diggerdriver:

Lőnék, de én is ott állok.
:-))

BTBTBT 2013.09.24. 23:57:20

@Bonjour:
Nemcsak a bevándorló. Látnád a Marble Arch-nál lévő óriási Primarkot. Irtó sok angol csajszi is ott vásárol, mert bár olcsók, és ruhaipari ismerősöm szerint nem is nagyon tartósak a cuccok, eszméletlen választék van női rucikból.

@petrasp:
Ja, bocs. Félreértettem.

2013.09.24. 23:57:23

@Joenegyzet: London az europai financial services kozpontja (fuggetlenul attol, hogy a nemetek mit gondolnak magukrol)
Nem gondolkoztal FS-ben munkaval az ACCAval Londonban? City, Wharf?

rezsoatya (törölt) 2013.09.24. 23:58:38

@diggerdriver: miert? Most a leegett londoni allatkertnel dolgozol???!!!

morsels (törölt) 2013.09.24. 23:59:11

@charlieharper:
Nalatod. Szoval csinalnak egy trial run-t, aztan ha nem esik veszesen a forgalom, sot no, akkor ugy csinaljak tovabb. Dehat ennek semmi koze a PC-hez. Ahhoz van koze, hogy mennyi forgalmat tudnak csinalni.
Neked meg legfeljebb el kell koltoznod a varosnak abba a reszebe, ahol kosher van a KFC logo mellet :-)

Bonjour 2013.09.24. 23:59:12

@morsels: na ez egy jo kis definicio, koppintom, ha megengeded.

rezsoatya (törölt) 2013.09.25. 00:00:32

@Bonjour: hadd lazuljak má' egesz napi munka utan!!!

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.25. 00:01:42

@Barátusz: ha az az európai gondolkodásmód, hogy az ember csakazértis befeszül és semmiben nem köt kompromisszumot, akkor nem akarok európai lenni :-)
szerintem ha annyi embernek baja van pl a kfc-vel, akkor gyűjtsenek aláírást, csináljanak kampányt a választás szabadságáról, és adják elő civilizáltan a témát, próbálják meg üzleti érvekkel másra rávenni a céget. no problem.
komolyan, lécci nézze már meg nekem valaki, hogy Cadbury's, Oreo, KitKat stb csokikon, fagyasztott félkész kajákon, kozmetikumokon stb van-e Angliában kicsike halal pecsét, mostmár nagyon érdekel :-) köszi.
(4:30, elmentem aludni.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 00:01:53

@Barátusz:
Dehogy dehogy, az egyetlen voltál akinél az esti írásom talált süllyedt.
Utána próbáltál bevinni az erdőbe de most figyeltem.
A végén te húztad fel magad.
Az irónia meg te az fényévnyi távolság.

Joenegyzet 2013.09.25. 00:02:33

@Barátusz: Ja, gyávaság. Úgy értettem, gyáva lettem volna Svájcnak neki vágni annak tudatában, hogy van egy épp csak csírázó kapcsolatom, hogy nem kenyerem eltartatni magam és beköltözni egy pasihoz, mert az úgy kényelmes. Viszont a lehetőségeim és a keretem ahhoz az országhoz kevesek voltak. Gyáva voltam, amikor Worcestert és az ismerős által biztosított szállást választottam egy totálisan idegen, ismeretlen vakugrás helyett. Valószínű gyáva vagyok és ezért nem tudok kellőképpen asszertív lenni a munkakeresés, de leginkább a szerzés frontján. :( De dolgozom rajta, ezért is írtam le a posztban is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 00:06:52

@rezsoatya:
Ne viccelj, különgéppel hozzák csak nekem a prériről.
Buffaló Bill unokája lövi kizárólag az én részemre.
Háromezer éves mammutfenyő fájával van füstölve.
:))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.09.25. 00:08:12

@Bonjour:
Yeah sure.. GPL license alatt van minden, amit a netre kiteszek :-)

Latcho Rom 2013.09.25. 00:10:29

jo iras, tovabbi jo szerencset. Angol kajak - a nagyon meno helyeket, chefeket leszamitva eleg pocsek ha kosher ha halal :)

BTBTBT 2013.09.25. 00:11:09

@Chang Yai:
Semmiben? Ki mondta, hogy semmiben?
Bocs, de miért nekem, az európainak kell kompromisszumot kötnöm egy ilyen helyzetben? Nem kell. És ettől még európai maradok.
Túl sok PC-ség...

@diggerdriver:
Az augusztusi találkozó óta próbálsz basztatni. Miért most lettem volna meglepve?
Éppen azért nem talált az írásod, mert nem néztem le a poszterinát, különösen nem abban az értelemben, ahogy te állítottad. De mindegy. Te jobban tudod nálam.

@Joenegyzet:
Nekem nem kell megmagyaráznod. Nem piszkáltalak a gyávaságért. Ebben a helyzetben hülyeség lett volna bármelyik országnak nekivágni egy kezdődő kapcsolat révén.
És persze le se proliztalak. Vagy úgy tűnt?
A kutyával mi van?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.25. 00:11:46

@Barátusz: Jobbnak tartom bizony. M&S-től sosem estem hasra, waitrosenak vannak jó termékei, de amire nekem szükségem van, megfelelő ízben (mivel jórészt németországi piacra szánt élelmiszerekkel foglalkoznak, aminek az ízvilága közelebb áll az enyémhez) inkább lidl jön be. Igen, olvashatod úgy is, hogy a lidl nekem jobban megfelelő ,minőségi termékeket is árul.

Az iceland Feketeerdő tortája pedig valami mennyei ( pizzájuk is , 1.5 fontos , stonebaked, dr oetker elmehet mellette kekszet kapálni)

Amúgy meg nem saját márkás termék ott van az asda polcain is, csak 20-30%-al olcsóbban, akkor meg miről beszélünk?
Ja hogy vásárlási élmény...

Joenegyzet 2013.09.25. 00:14:26

Ödön (helyieknek csak Eugen) éppen vacsorázik. Imádja Angliát, a sok zöldet és az időjárást. Kezdi megszokni a nyelvet is. A worcester-i képen valamennyire látszik is a fehér szőrcsomó.

M. Péter 2013.09.25. 00:15:36

@Chang Yai: Vannak akik állatkínzásnak tekintik a halal vagy kóser mészárlást. A nagyobb gond szerintem az, hogy pl. egyes iskolák is csak halal húst szolgálnak fel, mert az egész konyhának halalnak kell lenni, így csökken a disznótenyésztők és a nem halal mészárosok piaca. Több élelmiszerboltláncról is kiderült, hogy bizonyos húsfajtákból csak halalt árul anélkül, hogy ez külön meg lenne jelölve. Ha pl. a Tesco csak halal bárányhúst árul, és egy mészárszék Tesconak akar húst szállítani, akkor egészen át kell állnia halalra, az nem lehet, hogy egyik nap halal, a másik meg nem, vagy nagyon el kell különíteni a halal és nem halal részt, ami nem mindig kivitelezhető. Így a halal hús aránya a brit kereskedelemben kb. 2,5-szerese a muzulmánok arányának a lakosságban.

morsels (törölt) 2013.09.25. 00:15:49

@diggerdriver:
A buffalo az a boleny? Mert annak jo a husa.
A javorszarvase meg meg jobb :-)

BTBTBT 2013.09.25. 00:18:01

@tildy:):
Ahogy korábban megjegyeztem valakinek: nem vagyunk egyformák. A Lidl nekem kiesik, te szereted. Annyi.

"Amúgy meg nem saját márkás termék ott van az asda polcain is, csak 20-30%-al olcsóbban"
Itt véletlenül nincsen egy fölösleges "nem"? Vagy ha nincs, akkor nem értem a mondatot.

Az ízvilág a lényeg. Ebben egyetértünk. Csak mindenkinek más ízlik.

Joenégyzet például nem szereti a Müller joghurtokat - én meg élek-halok a rizsesekért. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 00:18:24

@Barátusz:
("az Aldi és Lidl megbízhatóan jó minőséget hoz, az Iceland a fagyasztott termékek terén viszi a pálmát"
WTF? Ha Waitrose-t vagy Sainsbury's-t írsz, még el is hiszem.)

Ezt itt fenn te írtad.
Nincs több kérdésem.

rezsoatya (törölt) 2013.09.25. 00:20:36

@diggerdriver: es el is talalja? Jo oreg lehet mar! Buffalo Bill gyerekei 1876, 1883, 1904 es 1918-ban meghaltak. Az unoka mennyi lehet, hogy meg lovoldozik?

Szerintem Teged atvagnak! Azok a kis (Tescos) husgolyocskak, amit a multkor emlegettel, azok nem fustolt bolenynyelvbol vannak!

BTBTBT 2013.09.25. 00:24:42

@diggerdriver:
Ne is legyen, mert bár utálok magamtól idézni, de erre csak annyi a válaszom: "nem néztem le a poszterinát, különösen nem abban az értelemben, ahogy te állítottad." :)

Megpróbálhatsz bebizonyítani olyasmit, amit nem állítottam, de attól, hogy belemagyarázol valami mást, csak magadat győzöd meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 00:24:45

@rezsoatya:
Mi a problémád? 95 éves.
A bölény meg nem veréb.
Jól lő az öreg.
Abban a korban még én is akarok:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 00:26:32

@morsels:
Bár amilyen finom a lóhús. Kár hogy amit lókolbásznak árulnak az nem az.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 00:27:55

@Barátusz:
Persze. Nem vagy te sznob.
Csak szeretnél az lenni
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Joenegyzet 2013.09.25. 00:29:42

@Barátusz: Ödön (helyieknek csak Eugen) éppen vacsorázik. Imádja Angliát, a sok zöldet és az időjárást. Kezdi megszokni a nyelvet is. A worcester-i képen valamennyire látszik is a fehér szőrcsomó. (így terveztem)

morsels (törölt) 2013.09.25. 00:30:04

@diggerdriver:
Csak eszembe jutott, hogy mekkora felfordulas volt nem is olyan regen, hogy lohus kerult a diszno husba.
Szegeny romanokat basztattak, aztan kiderult, hogy nem ok csinaltak a bajt.

Nameg a lohus ugye joval dragabb is. Semmi ertelme disznohusnak eladni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 00:30:43

@rezsoatya:
Bazmeg:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Joenegyzet 2013.09.25. 00:30:47

@Joenegyzet: asszem az aktuális magyar helyesírási szabályok szerint worcesteri....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 00:33:17

@morsels:
Így van. Régi urban legend hogy a májkrém konzervben csigahús van.
Ja a csiga az egyik legdrágább exportcikk.

Amúgy a lókolbászt onnan lehet felismerni hogy fekete.

rezsoatya (törölt) 2013.09.25. 00:34:12

@diggerdriver: megy aludni?
Mert mindig igy koszonsz el tolem...
:DDDD

BTBTBT 2013.09.25. 00:34:16

@Joenegyzet:
Feltűnt, hogy ott egy blöki. Milyen fajta?
Mögötte a fűben te ülsz vagy a barátnő?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 00:36:18

@rezsoatya:
Igen mostmár megyek mert veletek ellentétben nekem holnap építenem kell Britanniát:)))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 00:37:32

@rezsoatya: Hubazmeg:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Joenegyzet 2013.09.25. 00:37:40

@Barátusz: Westie máltai keverék, jó természettel és hatalmas egóval. Jellemzően fotózni szoktam (másod hivatás), így ő a barátnő és egyben a gazdi.

morsels (törölt) 2013.09.25. 00:39:07

@diggerdriver:
Eletemben nem ettem semmit, ami lohusbol keszult :-)
Egyszeruen nem volt ra lehetosegem, hogy megkostoljam.

M. Péter 2013.09.25. 00:45:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Feltételezem, hogy nem úgy van, hogy mindenki mindent úgy ír, ahogy neki tetszik, hanem van valamilyen helyesírási szabvány, és ez a helyesírás valamelyik nyelvjárásnak a kiejtését tükrözi. Aki más nyelvjárást beszél, azt bizonyos szavakat másként ejt. Szerbül nem tudok, ha tudnék, akkor nem kérdeznék, ezért inkább magyar példát hozok fel. Magyarországon vannak í-ző nyelvjárások, pl. szípet mondanak szép helyett. Ha Szerbiában csinál valaki hasonlót, akkor azt írásban is megteheti?

Shanarey 2013.09.25. 00:49:16

Hehe, 500+ komment.

Vagyis ma az időjárás hatással volt a tömegekre.
:-)))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.25. 01:17:42

@Barátusz: Nincs fölösleges nem. "Nem saját márkás" = persil, lenor, stb termékek.

rezsoatya (törölt) 2013.09.25. 01:38:50

@Shanarey: ezt hogy erted? Milyen idojaras es melyik orszagban?
(En jot bringaztam ma, szepen kisutott a nap delutanra!)

Szerintem a posztban szereplo kutya volt az oka! :-)
(tudod, amelyik filmben kutya van, azt tobben megnezik - itt is ez lehetett!)

edina. 2013.09.25. 04:34:09

Sok dolog van, ami hianyzik otthonrol, de ez a melyseges kozony pl az etelek tenyleges minosegevel es pl az allatjolettel szemben,ami az atlagot jellemzi Mo-n, na ez az egyik ok,amiert kikoltoztem. Itt az emberek nagyreszet erdekli, hogy a csirke hol elt, mielott levagtak es a sajtot hol keszitettek. remek alapanyagok, ezer fele bio a termek a waitrose-ban, baratsagos arak. Persze otthon is fantasztikus biopiac van a Momnal, csak hetente egyszer es sajnos az arak a magyar atlagkeresthez kepest igen huzosak.

Jesus.Green 2013.09.25. 04:34:09

@morsels: Nalunk sem halal a KFC, sot mi tobb, halal bolt sincs es kosher aru is csak mutatoban akad a Waitrose-ban. Az indiai bolt stabil vevokor hianyaban bezart. Lengyel bolt viszont van rogton ketto is. Szerintem nagyon fugg attol, hogy a kornyek milyen etnikai osszetetelu. Nyilvan az uzletek, (gyors)ettermek is a vevokorhoz igazodnak, ha a beveteluk zome muszlimoktol vagy zsidoktol szarmazik, akkor nem szorakoznak es minden hahal vagy kosher lesz. Ugyanis el tudom kepzelni, hogy sokba kerulne egy KFCnek parhuzamosan halal es nem halal csirket tartani, kulon hutoben tarolni, kulon frituban megsutni meg ki tudja meg milyen eloirasoknak megfelelni. Ez is tisztan uzlet, mint oly sok minden mas.

HA: ezennel elertem a 10. kommentemet, jo gyerek voltam, ha meg ervenyesek a szabalyaid, akkor mostantol kezdve fel vagyok mentve a modera alol, ugye?

edina. 2013.09.25. 04:34:10

@diggerdriver : nekem nem az a problemam, ha valaki a Tesco-ban vasarol. Az a problemam, ha valaki szemetet eszik. Az vagy, amit megeszel. Sajnos biztos nem tudnam megkulonboztetni az organic tomato-t az autopalya mellett termesztettol(szerintem nem sokan lennenek erre kepesek), de szerintem nem is ez a lenyeg, hanem, hogy probalok egeszsegesen elni es olyan termekeket venni, amikkel nem csupan magamnak teszek jot , hanem a kornyezetemnek es pl az allatoknak is (free range egg, outdoor bred pork stb). Mindezek mellett megertem, ha valakinek nem futja ra es nem nezem le ezert! Viszont attol agyfaxt kapok mikor valaki meg van rola gyozodve, hogy az Icelandes fasirt pont olyan jo es egeszseges, mint a bio tarsa.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.25. 06:57:58

@Jesus.Green: (nem, nem úgy megy, mint a fórumon. itt kérned kell, csak három szó:))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.25. 07:31:09

@Don Kartasch: bazzzee én is töprengtem az idő sápolón, akkor most már ketten vagyunk :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 07:36:36

@edina.:
Na látod itt a baj amiröl beszéltem.
Azt írod az a bajod ha VALAKI szemetet eszik.
Miért foglalkozol vele hogy MÀS mit eszik.
MÁS beleszól hogy Te mit eszel?
Én nem.
Én is agyfaszt kaphatnék attól hogy valaki azt HISZI egészségesen táplálkozik.
Nem kapok nert nem érdekel.

Furos 2013.09.25. 08:00:39

@diggerdriver: ott a Pont kedves diggerdriver elvtars!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.25. 08:33:58

@M. Péter:

A helyesírás a köznyelv szabálya. Természetesen a szerbbel kapcsolatban arra gondoltam: ha valaki beszéli a köznyelvet.

Alapvetően a magyar helyesírásban egy csomó eltérés van írás és ejtés között, s az írás sok esetben nem tükrözi sem a köznyelvi, se más nyelvjárás ejtését.

Jesus.Green 2013.09.25. 09:22:56

@Babette_: Nemnem, hatarozottan emlekszem valami tizedik rendes komment utani beengedesre, de a fene se fogja mar vegigbongeszni a tobb, mint ezer kommentet azert, hogy bizonyitsam.

Határátkelő 2013.09.25. 09:24:15

@Jesus.Green: Nincs ilyen, de a tegnapit úgy vettem, hogy jelentkeztél.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.25. 09:24:36

@Jesus.Green: rosszul emlékszel:
hataratkelo.blog.hu/2013/07/31/a_hataratkelo_jovojerol
"ITT JELEZZÉTEK, HA SZERETNÉTEK BEKERÜLNI A PRÉMIUM KOMMENTELŐK KÖZÉ"

2013.09.25. 09:29:34

@Jesus.Green: en vetettem fel ezt a tizest, a Regebb ota vagyok Szuban kommentelo kapcsan, de nem ment at az "approval"-on

2013.09.25. 09:30:58

@morsels: persze, nem en PC-ztem

@shakti_rom: nem igaz

Evain 2013.09.25. 09:35:34

@diggerdriver: no, ebbe szerintem most menjünk bele, mert ez érdekes kérdés. :) Igazat adok neked abban, hogy ne érdekeljen minket, hogy más mit eszik. Jogos, hiszen te magad képes vagy eldönteni, hogy mit szeretnél enni. Mi a helyzet akkor, ha a gyerekeidet is szeretnéd magadhoz hasonló étkezésre tanítani? Amint közösségbe kerül, elengedhetetlenül elkezdik bombázni az általad eddig ignorált (hiszen más eszi), de nem kedvelt kajákkal.
Itt már kevés lesz az élni és élni hagyni elve, hiszen a szülők egymás ellen dolgoznak.
Nos? Mi a véleményed? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 09:49:08

@Evain:
Ok valóban érdemes róla beszélni de csak este tudok.

Jesus.Green 2013.09.25. 10:08:10

@charlieharper: Akkor jol emlekeztem, hogy volt valami ilyesmi. Hat most mar mindegy, bent vagyok a pikszisben.

Erő e-meló 2013.09.25. 10:46:15

@Taxomükke:
1 jó tanács: ha odakint vagy, kerüld messze a magyarokat. Máskülönben annyi balek akaszkodik rád, mint bogáncs a pulira

edina. 2013.09.25. 11:57:06

@diggerdriver : hidd el, nem azert zavar, mert szeretem vmivel elfoglalni magam. Fokent azert, mert bant, hogy ezzel kart/fajdalmat okoznak sokan az elovilagnak. Es en a sajat problemamnak is erzem, hogy sokan telibe.arjak meg azt is, hogy szelektiven gyujtsek a hulladekot. Es persze sokan jonnek a fantaziakkal, hogy en tudom, hogy a bio igazabol nem is jobb es, hogy a telepes csirke is ugyanolyan egeszseges stb. Zavar a magyar kozony es orulok a britek tudatossaganak.

labirintus1 2013.09.25. 12:47:27

@Barátusz: Tudom, hogy ezt napokkal ezelőtt írtad, de csak most olvastam el a kommenteket.

Létezik halal kolbász, pl. Belgiumban nagyon népszerű egy marokkói kolbász féle.
en.wikipedia.org/wiki/Merguez

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.25. 14:55:13

@cougarcat: Ez nem egy közösen bérelt ház hátsó kertje. Én ezt az allottmentet külön bérlem az önkormányzattól. Mert a tetőtéri lakásunkhoz valamiért nem jár. :)
Nem bírnék közösen bérelt házba lakni, főleg nem egy 4 hónapos babával.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.25. 14:55:13

@tildy:): Nekem szerencsére limitáltak az élményeim, de azok elég borzasztók. Ha munka helyen akartam régebben meleget enni vittem otthonról. Vagy a mostani munka helyemen elmegyek a büfébe ahol röhejesen kapok olcsó főtt kaját. Full English kevesebb mint két font, na jó pirítóssal két font.

M. Péter 2013.09.25. 16:13:16

@Jesus.Green: Sok pakisztáni, bangladesi vagy indiai által üzemeltetett halal gyorsétterem van, ahova nem a muzulmánok járnak, hanem a részeg angolok a kocsma után. Ott nem a vendégek miatt van halal hús.

2013.09.25. 17:05:14

@Pickles: OK, félreértettem. Látom hogy nagyon sok örömöt jelent neked. Jó ötlet ez az "allottment". Nálunk nagy ritkán létezik "community garden" - az ingatlanárak erre nagyon magasak. Pedig már itt is rájöttek hogy a legjobb lenne ha a saját magunk kis zöldségeit, gyümölcseit termelnénk meg (ebben Mo., legalábbis amikor én még ott éltem, verhetetlen volt). Nekem van egy szép diszkertem de a körülményekből adódóan sajnos zöldség-gyümölcs nem megy (őz, nyuszik, árnyék, talajproblémák, lejtő). Remélem még jó sokáig folytatni fogod a blogod. :)

@diggerdriver: Ez rendben van, de az egész abból indult ki, hogy a poszterina kijelentette, méghozzá a "Minden Határátkelőnek tudni kell", cimszó alatt, hogy

"az angolok elvből?? kerülik a sót és a fűszereket az élelmiszerekben. Minden, amire szükséged van, megvásárolható, de az angol konyha önmagában ízetlen, sótlan és közel ehetetlen".

Mi van, mit kell tudni? :) Ez egy erősen szubjektiv vélemény és akkor is az lesz ha itt 50 kommentelő felsorakozik mögötte - statisztikailag lényegtelen, és itt izlésbeli különbségekről van szó, nem abszolút igazságokról. Nem bántásból mondom, de pont az ilyen általánositásokat kellene levetkőzni, és mondjuk úgy előadni hogy "sztem ilyen az angol konyha", vagy "nekem ez nem izlik". Szerintem nincs abban semmi bántás vagy lenézés ha valaki az ilyesmit kritizálja vagy analizálja (és ennek során jött fel a minőségi dolog). Ha ezt nem tehetnénk meg, akkor mi lenne ebből a blogból? Support group és teadélután? :) A poszterina jól állta a sarat, még irta is, hogy hasznosnak tartotta a visszajelzéseket.

Egy komment volt ami bántó és sértő volt, a lúzeres megjegyzés vkitől. Na ezt nem kellett volna....

Relax..... :)

nemetgabor 2013.09.25. 19:39:38

@Don Kartasch: Ez igen kockázatos, de életre való hozzáállás annyi szent.
Irigyellek.

NorthPier 2013.09.25. 20:49:40

Ezt most találtam, van benne pro, meg kontra, meg egyáltalán.

Meg a hsz-ek közt Babettének egy gyöngyszem, N.Z.úrtól, 18:16:14-kor...

2013.09.25. 20:56:50

@shakti_rom: azert annal nagyobb a valasztek

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 21:06:20

@Evain: Ilyenkor az a helyzet hogy két eset lehetséges.
Vagy a szülői nevelés győz vagy a közösség csordaszelleme.
Általában az utóbbi. Esetleg a szülő nem tud róla.
Mivel senkitől nem lehet elvárni hogy az általunk támasztott normák szerint éljen ezért nem tudjuk elérni hogy a gyerekünk összes haverja biotyúkot egyen. Így aztán a gyerekünknek marad a KFC.

Evain 2013.09.25. 21:14:06

@diggerdriver: értem. Namost a kérdésem az, hogy egyáltalán van értelme kvázi széllel szemben vizelni, vagy megette a fene alapon több milliárd légy nem tévedhet és a szar finom? :)

Tudom, sarkítok, de biztos érted, amit mondani szeretnék. :)

Eléggé kettős a dolog, hogy én nem várhatom el, hogy az általuk támasztott normák szerint éljenek, de ők rám, illetve a gyerekeimre kényszerítik a normájukat. Nemde? Hol kellene meghúzni a határt? Hiszen a halal vs nem halal vágásról szóló vitának is ez a lényege.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 21:36:36

@edina.:
Hagyjuk most a szelektív hulladékgyűjtést nem ide tartozik.
Mi az egészséges életmód és ugyanazt jelenti e mindenkinek?
Nagyon sokan első számú közellenségnek tekintik a génmanipulált élelmiszereket.
Én meg azt mondom hogy az élelmiszer állagának, ízének, beltartalmának és minden fő tulajdonságának a legjelentősebb megváltoztatása a sütés főzés.
Mi lenne ha egyszer azt mondaná nekünk valaki hogy hagyjuk már az utolsó néhány százezer évet és étkezzünk természetesen.
Íme:

kepfeltoltes.hu/130925/2013-09-25_202127_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/130925/2013-09-25_202048_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/130925/2013-09-25_202001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Csatlakoznál hozzájuk egy vacsorára?
Ezzel azt akarom mondani hogy minden viszonylagos.
A társadalmi együttélési szabályokat be kell tartani és be kell tartatni.
Szerencsére ebbe még az étkezés nem tartozik bele.
Én azt mondom hogy a képeken látható emberek valóban természetes módon valóban bioélelmiszert esznek és hozzájuk képest én és Te valami olyat ami nyomokban sem természetes és bio.
Mondom hozzájuk képest.
Az a kulcs hogy kihez képest.
Lehet hogy én hozzád képest szörnyű egészségtelen életmódot folytatok és van aki hozzám képest még egészségtelenebbet.
Hová tegyük a választóvonalat?
A képen láthatók és miközénk, te vagy énközém esetleg én és a nálam is egészségtelenebbül táplálkozó közé?
Kinek van joga eldönteni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 21:38:17

@Evain: Edinának írt válaszom a kérdésedre is vonatkozik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 21:43:29

@cougarcat:
Nézd, ez játék a szavakkal.
Én sem teszem oda minden írásomban hogy szerintem mert az lenne a leggyakrabban szereplő szó.
Amit írok az az én véleményem vagy esetünkben a posztot íróé.
Ha egyetértek vele akkor azt mondom hogy "szerintem is"
Ha az "is" ott van akkor az első "szerintem" benne van az írásban ha szerepel a szó ha nem.

2013.09.25. 22:04:36

@diggerdriver: OK, de akkor ezzel a logikával az összes komment is csak egy magánvélemény, nem kell különösebb jelentőséget tulajdonitani neki, tehát nem is érdemes szóvá tenni. :)

Amúgy nem értek egyet azzal hogy nincsenek ordenáré általánositások posztokban, de ezen nem fogunk összeveszni - nyilvánvalóan más a véleményünk és engem ez nem zavar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 22:18:21

@cougarcat:
Persze hogy magánvélemény mi lenne más?
Miért ne lehetne válaszolni rá?
A fórum magánvélemények ütköztetése.
Jól van ez így.

Latcho Rom 2013.09.25. 23:05:05

@charlieharper: ?? azt irtad zsido nem eszik halat. erre en: gefilte fish.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.25. 23:12:15

@shakti_rom:
Szoktam látni üvegben ezt a gefilte fisht.
Már többször elhatároztam hogy veszek.
Milyen az? Jó?

Latcho Rom 2013.09.25. 23:30:01

@diggerdriver: neha jolesik. Szereted a ruszlit? olyasmi csak nem annyira fuszeres.

Latcho Rom 2013.09.25. 23:49:25

@charlieharper: nu baszmeg, vak is vagyok :))

evett nalunk egy marokkoi haverom, vettem halal csirket, paprikast csinaltam, egy icipici bort is tettem ala...evett de nem sokat.

ket nap mulva mondja, te..gondolod allah megbocsajtja hogy egy kis bor jutott a szervezetebe, megerezte a bort a kajaban, de nem szolt :)). ez az en halali sztorim

Evain 2013.09.26. 00:21:02

@shakti_rom: na lol, azt mondtad, neki, hogy ha allah a bort alkoholtartalma miatt tiltja, akkor ne aggódjon, mert főzés közben elpárolog az alkoholtartalma? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.26. 06:50:10

@diggerdriver: a gefilte fis bőréből kivarázsolt hal, a halhús fűszerekkel összedolgozva és visszatöltve, mint egy pástétom.
hogy az üveges milyen lehet, elképzelni nem tudom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.26. 07:28:56

@shakti_rom:
Micsodaaa???
Az egyik legnagyobb kedvencem.

2013.09.26. 09:03:55

@diggerdriver: diggger, te solettet, gefilte fisht es flodnit zabalsz. Gyanus vagy te nekem

NorthPier 2013.09.26. 09:04:33

@Babette_: De hülye vagyok, a linket meg úgy lefelejtettem, hogy észre sem vettem! Hiába, tegnap sem volt jó napom, de ma sem lesz az, ez már tisztán látszik.
De nektek egyen szép napotok! :-)

www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130924-az-olcso-etel-mindig-draga.html

NorthPier 2013.09.26. 09:07:22

Basszus.
LEGYEN!

(Most már csak egy hsz-t korrigáló lehetőséget hiányolok innen...)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.26. 09:08:44

@NorthPier:
sajnos a ts nem üti meg az elolvasási minimumszintemet semmilyen témában,

de köszi, hogy gondoltál rám:)

NorthPier 2013.09.26. 09:15:11

@Babette_: Öööö...Ts?! Mondom, hogy nem vagyok ma formában, az mi?

NorthPier 2013.09.26. 09:20:36

@Babette_:
Ja, tán a Tafelspicc röviden?
Maga a cikk a fentebbi, jó/rossz kaja birkózáshoz adalék inkább, amiért neked címeztem, hogy a hozzászólások közt a jelzettben van egy akkora nívós állatság, mint amit a blogodon gyűjtesz, gondoltam, hozzájárulok, grátisz.

edina. 2013.09.26. 09:20:37

@diggerdriver : valo igaz, minden viszonyitas kerdese. ebben a nyers husos temaban nem vagyok jaratos, lehetne cafolni is, mert pl azt mondjak h a rakos sejtek is allati feherjebol taplalkoznak.. Mindegy, ebbe ne menjunk bele, nem vagyok harcos vega. en azt gondolom , hogy mindenki a maga lehetosegei szerint jaruljon hozza a fenntartatosaghoz, az allatok es elovilag joletehez. Van akinek arra futja, hogy minden nap egyen gyumolcsot, van aki mindenbol biot eszik.. De amoge bujni h minden viszonylagos, ugyse jo a jo, manapsag minden egeszsegtelen etc..

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.26. 09:22:35

@NorthPier: de miért kell ehhez végigolvasnom őket, miért nem mondod, melyik az?:)

NorthPier 2013.09.26. 09:35:32

@Babette_: Nem kellett volna végigolvasnod, odaírtam a megjelenés időpontját (is), éppen azért, hogy egy egyszerű keres funkcióval megtaláld, ahogy most én visszakerestem.
(Ég óvjon attól, hogy végigolvasd, az alábbi a legtartalmasabb az összes közül!)

"-09-25 18:16:14

... ilyen nincs, hogy nem engethetyjük meg a minőséget.! EZT manapság csak AKARNI kell.!"

Nnnnaaa...?! Sajnálnám, ha nem tetszene... :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.26. 09:40:50

@charlieharper:
:)))))))))))))))
Következő avatarom a fitymám lesz premier planban.
Csak Neked:)))))))))

2013.09.26. 09:59:20

@diggerdriver: inkabb cicik, mint afitymad. No offense

zopilote 2013.09.26. 10:57:40

@charlieharper:
Most megyek Egerbe soletet enni:) Kedvelt kajaim kozul az elso 5 - be tartozik. Sorrend: juhturos sztrapacska, turos teszta, babgulyas, fustolt lazac, toltott kaposzta, solet. Tegnap vitaztam " magyar angolokkal ", hogy a toltott kaposzta angolul stuffed cabbage. Mondtak ok. Cabbage roll, mondtam en. Rosszul tudom, ok ugy tanultak. Most erre mit mondjak? :)
Sajnos nalunk csak kosher ruszlit lehet kapni kb 2 eve, norvegot mar nem. A kosher valahogy nem jon be, nem a megszokott izu. Amig itthon eltem, atjartam Szlovakiaba, de csak azert, hogy ruszlit egyek es lekiserjem jo szlovak sorrel.

2013.09.26. 11:03:37

@zopilote: jo nejed. Mi meg ontober vegen a7.keruletbe soletezni es flodnizni. Majd benezek a Carmelbe egy maceszgomboc levesre

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.26. 11:21:00

@zopilote:
Én a ruszki mindentn formáját kétpofára.
Almás-majonézes, kapros, natúr, üveges, kimért, mindegy.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.26. 11:26:27

@NorthPier: hát mekkora vaksi vagyok már!

jó kis találat;)

BTBTBT 2013.09.26. 11:41:05

@labirintus1:
Nem értem a kommentedet. Nem mondtam, hogy nem létezik halal kolbász, hanem hogy Londonban rengeteg muszlim közül egyet sem láttam ilyesmit enni.

@cougarcat:
Hagyd. Napokkal ezelőtt még ítélkezésnek lett nevezve a szabad vélemény kinyilvánítása, ma már csak magánvéleménynek. Kész vicc, hogy egyesek miként forgatnak köpönyeget. Komolytalanok.
Őket nem lehet kritizálni, de ők megszólják a másikat, mert az a harmadikról mond véleményt. :)))

Te, Elit, te. :DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.26. 11:50:00

@Barátusz:
A szabad véleménynyilvánítás és a magánvélemény között mi a különbség?
Fenntartom a jogot hogy szabadon kinyilváníthassam a magánvéleményem és itélkezhessek mások ítéleteiröl.
Vaktesztet bevállalod?
:))))))))))))))

BTBTBT 2013.09.26. 13:22:42

@diggerdriver:
Te vagy az egyetlen, aki magára vette a legutóbbi kommentemben foglaltakat. És továbbra is ítéletnek nevezed mások véleménynyilvánítását. Csak így tovább. :)))

2013.09.26. 13:56:06

@shakti_rom: nem szoktal Magyarorszagra jarni, once in a blue moon?

Latcho Rom 2013.09.26. 17:51:43

@charlieharper: ugy 3 evente. Jovore talan-talan.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.26. 21:38:27

@diggerdriver: Elképzeltem, amint oroszokat eszel mindenféle formäban...almás-majonézes, kapros, natúr, üveges, kimért... hmmmm tuti finom lehet! :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.26. 21:48:31

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Jóvanna:))))))
Rajtam kívül mindenki tévedhet:)))))))))))

Péter Londonból 2016.06.08. 09:33:04

Vigyázat: ahogy a cikkben olvasható, a HSBC banknak valóban létezett egy "Passport Account" elnevezésű számlája, amelyet könnyű volt megnyitni, de azóta megszünt!

A magam múlt év végi tapasztalata: sok bank megkérdezése után a Santander és a Barclays volt az, amelyek pusztán lakcím-igazolásra már nyitottak számlát, és lakcím-igazolásként elfogadták az adóhivatal levelét (csakis az eredeti példányt), amely az NI-számot igazolja és a lakcím is rajta van.

Szóval: igényeltem NI-számot (ahhoz gyakorlatilag semmi se kell); megkaptam a levelet róla; azzal mentem bankszámlát nyitni. A bank szerződését egyéként már bárhol elfogadják lakcím-igazolásként - úgy tapasztaltam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása