oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 18. 06:50,  Határátkelőből vendégmunkás? 597 komment

2013. szeptember 18. 06:50 Határátkelő

Határátkelőből vendégmunkás?

A miniszterelnök szerint az elmúlt tíz évben 350 ezer magyar vállalt munkát külföldön. Ők jellemzően vendégmunkások, akik azért távoznak, mert máshol könnyebben tudnak boldogulni és ez a szám a népességhez viszonyítva még csak nem is magas. Szemöldökfelvonás következik.

Orbán Viktor.jpg(fotó: miniszterelnok.hu)

Orbán Viktor Magyarország tiszteletbeli konzuljainak konferenciáján azt találta mondani, hogy Magyarországról tíz év alatt 350 ezren mentek el vendégmunkásnak Magyarországról.

A kormányfő kifejtette: a népességarányokat nézve ez a szám Közép-Európában alacsonynak számít. Hangsúlyozta, nem egy sajátos magyar jelenségről van szó, és például Ausztriából tavaly többen mentek el, mint Magyarországról.

Orbán Viktor szerint akik ma elmennek Magyarországról, azok vendégmunkások, azért távoznak, mert máshol könnyebben tudnak boldogulni, több pénzt tudnak keresni.

Közép-Európa-szerte egy elsősorban Németországba irányuló vendégmunkás-jelenség tapasztalható - fogalmazott, hozzátéve, hogy az alapvetően német központú „agyelszívás" szerinte „nem egy baleset", hanem egy jól átgondolt stratégia következménye.

Eddig a hír, amivel kapcsolatban több problémám is van, mindjárt sorra is veszem őket.

Mennyi az annyi?

Az egyik a 350 ezres adat. Értem én, hogy nehéz akár csak megközelítőleg pontos számot mondani, de hát idén januárban éppen az (akkor még) nemzetgazdasági miniszterként működő Matolcsy György mondta azt, hogy jelenleg félmillió magyar munkavállaló dolgozik külföldön. Tehát: nem az elmúlt 10 évben, hanem most, és nem 350 ezer, hanem félmillió.

De ha nem fogadjuk el pontosnak a volt miniszter (jelenlegi jegybankelnök) adatát, akkor nézzünk egy igazán megbízhatónak elkönyvelhető másik számot: a KSH Népessségtudományi Intézetének minden eddiginél pontosabb, nyáron publikált kutatása szerint az állandó magyar lakhellyel rendelkező 18-49 éves magyar állampolgárok 7,4 százaléka tartózkodott 2012 és 2013 fordulóján tartósan külföldön, ami 335 ezer főt jelent.

Azt a szakemberek is hangsúlyozták (és logikusnak is tűnik), hogy ez a 335 ezres szám nem egyenlő a kivándorlók teljes számával, azaz alighanem ennél többen hagyták el Magyarországot.

Nem 10 év alatt és nem 350 ezren

Gondoljuk csak végig! Nem 10 év alatt ment el 350 ezer „vendégmunkás", hanem a tavalyi és idei év fordulóján élt (és alighanem jelenleg is él) ennyi (vagy több) külföldön, a miniszterelnök tehát finoman szólva sem fejtette ki az igazság minden részletét (hogy klasszikus idézzek). Arról nem is beszélve, hogy még ez a 350 ezres adat is eléggé alulbecsültnek tűnik, hiszen a KSH felmérésében nem szerepelnek a gyerekek, hogy mást ne mondjak.

Ha ez nem lenne elég, hadd idézzek itt egy 2010-es Kopint-TÁRKI felmérést, amely akkor 60 ezer főre becsülte a tartósan külföldön dolgozók számát. Azaz három év alatt hatszorosára (!!!) nőtt a határátkelők száma. Nem tíz, hanem 3 év alatt!!

A miniszterelnök az agyelszívást csak és kizárólag a fogadó ország számlájára írja („nem egy baleset, hanem egy jól átgondolt stratégia következménye"), holott a bloghoz érkező levelekből is pontosan nyomon követhető, hogy a többség dolgozni és megélni akar.

Agyelszívásnak nevezni a végső elkeseredettségükben, a teljes nyomor elől külföldön éttermi, szállodai munkát keresők távozását végtelenül cinikus és nagyon igaztalan dolog. Az emberek egy jelentős része nem menne külföldre, ha Magyarországon stabil megélhetése lenne.

Vendégmunkás-e vagy?

Ráadásul nekem nagyon nem tetszik a vendégmunkásozás. Vendégmunkás ugyanis az, aki (az eredeti elképzelések szerint) csupán a munkavégzése idejére telepszik le a befogadó országban, amely akár több évet is magába foglalhat. (Más kérdés, hogy ez aztán sokszor vezet végleges letelepedéshez.)

Még ha el is tekintek a vendégmunkás szónak a magyarban kétségtelenül meglévő mellékzöngéjétől (lásd török vendégmunkások, stb.), akkor is olyasmit sugall, hogy itt minden határátkelő csupán anyagi boldogulása érdekében ment külföldre élni, holott akik olvassák ezt a blogot, pontosan tudják, hogy ez nem igaz.

Mi a cél?

Mégis, mi lehetett a miniszterelnök célja mindezzel? Egyfelől a tíz év emlegetésével nyilvánvalóan azt akarta sugallni, hogy az elvándorlás nagyobb részt az előző kormányok felelőssége (is), ami persze egyfelől nyilván igaz, de a fenti adatok azt bizonyítják, hogy még három évvel ezelőtt is a jelenleg külföldön dolgozóknak csupán töredéke élt a határokon túl.

Másfelől a vendégmunkás kifejezés behozatalával új szintre emelte a határátkelőkről szóló diskurzust, szerintem nem árt felkészülni arra, hogy a választásokig hátralévő időben akad majd még egy-két érdekes kormányzati megnyilvánulás velünk, határátkelőkkel kapcsolatban.

Én maradok határátkelő.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr55521398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.18. 07:08:50

HA, most te tényleg meg vagy lepődve azon, hogy ez az ember hülyeségeket beszél, és elhiszi?

ha még csak ez lenne az első eset...

pappito · http://pappito.com 2013.09.18. 07:12:59

nem ez az első eset amikor baromságokat beszél a jóember, nincs ezen mit csodálkozni.
Sokkal érdekesebb maga a jelenség, hogy beszél a témáról, ami azt jelenti (jelentheti azt is), hogy akkor az elvándorlás mértéke, hogy hallgatással és eltussolással már nem lehet takargatni a dolgot. A jelenlegi politikai vezetés Mo-n nem arról híres, hogy megrebbenne a szeme, ha valami khm, merészet kommunikál vagy valamit nem kommentál. A tiszteletbeli konzulok pedig (akik leginkább önkétes alapú társadalmi munkások) gondolom néztek egy nagyot, mert ők azért, ha kis eszük van, látják mi történik.

De hát az arcbőr vastagságával sose volt baj, ha meg a nép elkezdi hinni, hogy ezek az elvándorlók azok a csávók akik szalag mellett csomagolnak, akkor megnyugszik. Aztán leül a szkájp elé, hogy beszélgessen a rokonaival és barátaival :)

rezsoatya (törölt) 2013.09.18. 07:14:14

@Babette_: +1

Vigasztalja csak magat (marmint a PM), megszoktuk, hogy pszichopata.
En koszonom jol vagyok, soha nem megyek vissza Mo-ra! Nevezzen, aminek akar. En is ot...! Melysegesen lenezem, szamomra egy senki!

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.18. 07:15:44

@pappito: igazából téged akartalak előcsalogatni:)

rezsoatya (törölt) 2013.09.18. 07:22:59

@Babette_: @pappito: valaszaitok idopontjabol arra kovetkeztetek, hogy Nektek sincs 51 percetek az eletetekbol vegighallgatni a videot! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 07:33:49

Ha en vendegmunkas vagyok, akkor o a ciganyvajda!
Eszem megall ettol a fogalmatlan repatol...

Maradok tisztelettel,
Gazdasagi es politikai menekult

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 07:40:44

@rezsoatya:
Akkor mar ketten vagyunk, atyam! :) Szivem szakad meg... :>

rezsoatya (törölt) 2013.09.18. 07:41:54

@Kovermadar: leszunk (vagyunk) meg tobben is! :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.18. 08:06:05

Nekem az tetszett nagyon amit tegnap ugyanezen facebook poszt ala irt egy lany. Akkor a poszt azzal a kerdessel vegzodott hogy ti mit gondoltok errol?

Elso komment: "hogy az otthoni kormany meg vendegmunkasokhoz melto eletkorulmenyeket sem tud teremteni". Nagyon nagyot nevettem rajta. Szerintem ez a legeszencialisabb valasz erre a kerdesre. :)

Bebbi 2013.09.18. 08:10:32

Eloszor a cikkhez: azt nem ertem, hogy miert (szinte) mindig csak a magyarorszagi allando lakhellyel rendelkezo, de kulfoldon tartozkodo magyarok szamat probaljak megbecsulni. Szerintem nagyon sokan vannak olyanok, tobbek kozt mi is, akik megszuntettek a magyarorszagi allando lakcimuket. Tehat a tenyleges szam mar csak emiatt is lenyegesen magasabb kell hogy legyen.

Es akkor egy hetfoi tortenet: A fizioterapeutam lengyel es kezeles kozben megkerdezte, hogy milyennek latom a politikai helyzetet Magyarorszagon. Nagyon nehezen tudtam erre valaszolni, egyszeruen nem is tudtam hirtelen, hogy hol kezdjem a tortenetet. Meg ha joindulattal is neznem az elmult 3.5 ev torteneseit, akkor sem tul sok pozitiv dolgot tudnek felsorolni. Viszont nagy meglepetesemre O teljesen odavolt Orbanert es azt mondta, hogy barcsak Lengyelorszagnak is ilyen vezetese lenne, meg hogy mennyire jo, hogy megmutattak a multiknak a helyes utat. Arra persze mar nem nagyon akart figyelni, hogy ennek eppen milyen ara volt, es hogy a vegen tulajdonkeppen szinten mindig az atlagember fizeti meg ezeket az "otleteket".

Es akkor itt a kerdesem: Ti hogyan irnatok le korrektul, tehat nem politikailag elfogultan az elmult par ev torteneseit?

rágógumó 2013.09.18. 08:10:34

Szerencsére ezen a pökhendi senkiházin már több ezer kilométerrel arrébb röhögök :D Orbán :D

orange85 2013.09.18. 08:10:34

@rezsoatya: ha rossz indulatú akarnék lenni. akkor azt mondanám, hogy ezt a beszédet tegnap tolták fel a tube-ra...

51 perc?ember, az idő a legdrágább ebben az életben.senki nem vonható azért felelősségre mert nem tékozol el akár egyetlen percet is.attól még hogy végignézem-nem fogom-az a 350e nem lesz sem kevesebb, sem több.ami alapvetően orbitális ferdítés.

Csinompalkó 2013.09.18. 08:10:34

Viktor és kormányárá mindig is igaz volt a cinizmus és a hazugság, ez már ma nem meglepő. Populista szövegei mögött nincs belső tartalomsem együttérzés. Egy igazi előadóművész. Csak azt nem értem, hogy hányszor tudja még becsapni a jó népet, hogy elhajtsák majd végre p@csába.

eagles 2013.09.18. 08:12:07

Én majd arra a reakciójára leszek kíváncsi, mikor megtudja, hogy a 350 ezer vendégmunkás, meg a családtagjaik kire szavaztak 2014-ben.

A videót Én sem nézem meg.
Nem szeretem a politikai pornót.

bpetya75 2013.09.18. 08:14:04

Ez a nyilatkozat (sem) azokról szólt, akikről elvileg beszélt benne. Megkezdődött a kampány, aminek fontos része lesz a 3-4 éve elmúltnyolcév, meg hogy "Azoknál most rossz és nálunk meg azért nem jó!". Illetve nyugaton rossz, nálunk meg egyre jobb. Vagy valami hasonló baromság.

Szóval meg kell(?) magyarázni a népnek, hogy nem fog kiürülni az ország, nincs semmi rendkívüli, minden rendben, jók vagyunk. Tartok tőle, hogy a pár százezer fanatikus mellett még jónéhányan el is hiszik.

Én meg elfelejtettem feldíszíteni a táskámat, a francba.

rezsoatya (törölt) 2013.09.18. 08:25:33

@Bebbi: en is leadtam a kartyaimat.

"Es akkor itt a kerdesem: Ti hogyan irnatok le korrektul, tehat nem politikailag elfogultan az elmult par ev torteneseit?"

Roviden? Szar!

@orange85: egyrol beszelunk! Nekem sincs 51 percem a hazugsagokra!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 08:29:40

A lényeg más: jó-e, hogy sokan elmennek szerencsét próbálni? A válasz: igen, nagyon jó. Ezek után az egész téma hagyományos pártpolitikai értelmezése abszurd.

andaluzkutya 2013.09.18. 08:29:56

Tegnap összefutottam pár magyar munkással. Három hetet dolgoznak itt, egy hetet vannak Mo.-n. Ők valóban vendégmunkások. Én lassan három és fél éve vagyok itt, ez alatt összesen négy hetet voltam Mo.-n. Én inkább bevándorlónak nevezném magam, csak hogy segítsek viktornak a fogalmak helyes használatában:)

@bpetya75: MI lesz így a tudományos kutatással?

tableno 2013.09.18. 08:30:12

A legszomorúbb az egészben a tipikus önáltatás, a problémák tagadása illetve kisebbítése, hogy az egész csak ellenséges propaganda, de különben is az ellenség aknamunkája az oka mindennek, mi nem hibázunk, minden úgy jó ahogy van. Ez aztán garantálja, hogy a probléma érdemi kezelése elmarad.

A szocializmussal való mindennemű hasonlóság csak a véletlen, illetve az ellenséges propaganda műve.

bpetya75 2013.09.18. 08:32:25

@Bebbi:

Én úgy gondolom, hogy az első 1-1,5 év volt a legvállalhatatlanabb a politikai hatalom megtartása érdekében tett pofátlan törvénymódosításaival (Alaptörvény, választási törvény és társai) és minisztériumi, háttérintézményi tisztogatásaival. A folytatásban küszködtek azzal, hogy a rengeteg új embernek meg kellett tanulnia az apparátus működtetését, ez mára úgy amennyire sikerült, de komoly fennakadásokat okozott a tapasztalatlanság. Aztán felszínre törtek a centralizációs törekvések, amelyek egy részével elérhettek némi megtakarítás, de cserébe bonyolultabbá, hosszadalmasabbá vált az ügyintézés. A wc papír beszerzéstől a tankönyvellátásig, vagy még azon is túl.

A multik és a bankok állammal való kapcsolatának rendezése nagyon időszerű volt már, de iszonyatosan rossz hozzáállással, még rosszabb retorikával kezelik a kérdést. Úgy gondolom, hogy sokkal jobb eredmény lenne elérhető szabadságharc helyett partnerséggel. Néhány koki még belefér, hiszen a korábbi években a multiknál és a bankoknál is a lovak közé dobták a gyeplőt, de káros, hogy ellenségként kezelik őket, és lényegében uszítanak ellenük.

Úgy gondolom, hogy vannak jó elképzelések, hazugság, hogy mindent rosszul csinálnak, de a motivációjuk kicsinyessége (a hatalmat megtartani bármi áron) rányomja a bélyegét egész regnálásukra. Nálam eddig a non plus ultra az a levél volt, amelyben OV elbüszkélkedett vele, hogy legyőztük az EU-t, mert az kénytelen volt megszüntetni Magyarország ellen a túlzott deficit eljárás.

2013.09.18. 08:33:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szerinten is. Storm in a teacup. Nem ertem a nagy felhaborodast.

bpetya75 2013.09.18. 08:35:43

@andaluzkutya:

Egy napot csúszik a kezdete. Majd megpróbálom kiimádkozni a Jóistenből, hogy egy nappal tovább éljek, nehogy csorbát szenvedjen a mulasztásom miatt a kutatás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 08:36:48

"Egyfelől a tíz év emlegetésével nyilvánvalóan azt akarta sugallni, hogy az elvándorlás nagyobb részt az előző kormányok felelőssége (is), ami persze egyfelől nyilván igaz, de a fenti adatok azt bizonyítják, hogy még három évvel ezelőtt is a jelenleg külföldön dolgozóknak csupán töredéke élt a határokon túl."

Valójában az egésznek nincs köze se a jelenlegi, se a korábbi kormányokhoz. Mind a két oldal ködösít és csúsztat.

Mi az igazság? Mo. 2004-ben lett EU-tag, előtte SOKKAL nehezebb volt csak úgy elmenni másik országba, (Hiszen a többség EU-államba megy!) S a munkapiaci korlátozások pedig teljesen csak 2011-ben szűntek meg a magyarokkal szemben. Azaz teljesen kormányfüggetlen az egész, szimpla véletln egybeesés, hogy 2011-ben Orbán volt kormányon,

Az érvelési hiba neve cum hoc ergo propter hoc. Azaz két egymással kapcsolatban álló eseményt úgy állítani be, mintha egymás következményei lennének.

Példa:
“Az internethasználók között kevesebb a mélyszegénységben élő ember, így a mélyszegénység ellen hasznos lehet az internet terjesztése.”

Magyarázat:
Lehet, hogy egyszerűen csak a mélyszegénységben élőknek nincs pénzük internetre?

Szóval ez is olyan. Az Orbán-kormány és a munkapiaci korlátozások megszüntetése egyszerűen egybeesett, de egyik se követezménye a másiknak.

rezsoatya (törölt) 2013.09.18. 08:36:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hat a kivandorlasom nem nevezheto "szerencset probalni"-val! Teljesen tudatos volt es nem a szerencsere biztam magam, hanem a tudasomra, amit itt ertekelnek es megbecsulnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.18. 08:37:22

@Kovermadar: @rezsoatya:
Egy biztos.
Nekem kéjes örömet okoz a nyertes pozíciójából visszaugatni.
Lehet ezért bírálni hazaköpködönek nevezni de engem elégtétellel tölt el és valahogy úgy érzem hogy a kisember nyert a hatalommal szemben.
Persze ez hülyeség de jó hinni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 08:38:38

@charlieharper:

Magyar politikai hülyeség az egész. Vita arról, ami nem vitás. Kb. mint 2010 előtt az "a Gyurcsány megemelte az olaj árát" című baromság.

rezsoatya (törölt) 2013.09.18. 08:41:34

@diggerdriver: nem hulyeseg! Raadasul tobbre tartalak, mint barmelyik mo-i megmondoembert, legyen az a hatalom barmelyik szintjen!

andaluzkutya 2013.09.18. 08:45:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azért szerintem a kivándorlás nem csak annak köszönhető, hogy nyitottak a határok és a többség szerencsét akar próbálni, vagy tapasztalatot akar szerezni. Elég sokan indulnak el azért, mert reménytelennek látják a helyzetüket, jövőjüket Mo.-n, így nekik kapóra jött csak, hogy történetesen könnyebb külföldön munkát vállalni.
Abban is lehet igazság, hogy Mo.-nak egyszerűen nincs szüksége 10M emberre, nem tud ennyit eltartani az ország. De mint sokszor leírják, többségében képzett emberek mennek el, aminek lehet az a következménye, hogy az ország teljesítménye tovább romlik, így a kisebb teljesítmény még kevesebb embert bír eltartani, stb, stb.
Tehát szerintem gond van, de nemzethalált én se vizionálnék, max. annyit történik, hogy az ország tovább veszít a nemzetközi/gazdasági jelentőségéből.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 08:45:07

A cikkíró is vicces.

Először kritizálja Orbánt, mert azt mondja, hogy az emberek "azért távoznak, mert máshol könnyebben tudnak boldogulni, több pénzt tudnak keresni".

Aztán a cikk végén megerősíi Orbánt: "Az emberek egy jelentős része nem menne külföldre, ha Magyarországon stabil megélhetése lenne.".

Most akkor melyik?

Az ellenzéki hangadók érve legalább koherens, mert ők azt hangoztatják, hogy az emberek nem a pénz miatt mennek el, hanem politikai okok miatt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 08:45:36

@rezsoatya:
Ez rendben van, csak azokat sajnalom, akik kitartanak, mert kepesek hinni az orszag jovojeben, kozben egy ilyen hatalommanias politikus poffeszkedik az orszagon es bar lehet jot akar, baromira nem megy neki a dolog.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 08:49:41

@andaluzkutya:

A kettő egybevág.

Sok ember manapság döbbent rá arra a történelmi tényre, hogy Mo. utoljára 500 éve volt a nyugat szintjén, s bármi is lesz, belátható időn belül Mo-n NEM LESZ nyugat-európai életszínvonal. S a fanatikus fideszesek is rájöttek, hogy ezért nem az MSZP a hibás, a fanatikus ellenzékiek meg, hogy nem a Fidesz. Egy jobb kormány esetleg elindíthatna pozitív folyamatokat, de ezeknek a hatása sem lenne olyan, hogy hamarosn az országban nyugati szint álljon be. Ez az alapigazság. S sok ember úgy döntött: ő inkább gondoskodik magáról, s máshol, gazdagabb országban próbál szerencsét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.18. 08:55:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Igen így van mert egy életünk van.
Próbálom azt a tyúkszarost emberi körülmények között leélni.

felcsutisuttyo 2013.09.18. 08:58:20

HAZUDIK A NEMZETI HÜVELYKMUTYI!!!! (mint mindíg)
A KUSZASZEM MÁR HÓNAPOKKAL EZEK ELŐTT 500 EZRET MONDOTT AKIK ELHAGYTÁK AZ ORSZÁGOT,..-.....akárkivel beszéltem magyarokkal Münchenben, Hamburgban vagy Frankfurtban, mind azt mondta, "amig ez a rohadék felcsúti suttyó van az ország élén, és nem változnak az otthoni megélhetések, legalább a 2007 as szintre,...addig nem megyek vissza"

Din Serpahis 2013.09.18. 08:58:20

Tolem az osztrak kollegak erdeklodtek, hogy megis mi van most Mo-n. Roviden azt mondtam, hogy az inaktivak es a nyugdijasok tuszul ejtettek a Magyar allamaot, erdemi gazdasagpolitika helyett pusztan az o simogatasuk zajlik, mivel ez kell a valasztasok megnyeresehez.

Ahhoz pedig, hogy erre legyen penz, mindent ki kell taposni egyrest a vallalkozasokbol (bankado, ilyen ado olyan ado) es a dolgozo emberekbol, fiatalokbol (manyup lopas stb.)

Kvazi elmondtam, hogy magyarorszagon meg mindig szocializmus van cask nem ugy hivjak.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 08:59:16

Vendégmunkás az, aki hétvégenként hazamegy. Vagy csak pár hónapot, max 1 évet van kint és aztán terv szerint hazamegy.
Aki kitelepszik és ott is akar maradni az nem vendégmunkás.

eagles 2013.09.18. 09:02:49

@Bebbi:

Egyszerű ez, mint az ágybaszarás.

Az ötlet: nem emelek nyíltan adót, nem turkálok a választók zsebébe. Ehelyett népnemzeti gatyát veszek föl. Megetetem a zemberekkel, hogy én őket védem, a multikat, bankokat, szolgáltatókat sarcolom meg. Természetesen tisztába vannak vele, hogy ezek már másnap áthárítják a terheket a fogyasztókra, de a birka magyar ezért nem a kormányt köpködi, hanem pl. a multikat.
Nagyságrendileg több pénz vesznek ki a zsebből, mint egy sima adóemeléssel, csak ezt nagyon kevés ember fogja föl.

Az értelmiséget,a "felső tízezret" meg megvették az egykulcsos adóval. Ha majd ebből a rétegből valaki bemegy a szavazófülkébe, és el kell döntenie kire szavazzon, a gyűlölt Fideszre, aki több tízezer forintot hagy a zsebében, vagy egy másik pártra, aki vissza akarja hozni a többkulcsos adót, szerinted hogyan fog dönteni?

Az igazán nagy kérdés azonban az: Hány ember fogja föl, mi fog jönni akkor, ha Orbánék kapnak még 4 évet a választásokkal.
Na ez az amibe még belegondolni is rossz.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.18. 09:04:37

Most őszintén...
A számunkra van ennek jelentősége?
:)

négyzet 2013.09.18. 09:05:38

A különböző forrásból származó adatokat értelmetlen összehasonlítani. Nem lehet megmondani, hogy mennyien vannak külföldön, épp annyira igaz lehet a félmillió, mint a 350 ezer, meg a 335 ezer meg a többi. Most komolyan, az egyik ilyen felméréseket végző cég például abból állította ki az okosságot, hogy odamentek, felcsöngettek ezer(!) emberhez, és megkérdezték, Marinéni, tud itt olyanról, aki külföldön dolgozik, ebben a házban? Aztán ebből a (vajon reprezentatív?) mintából megmondták a tutit. Matolcsynak meg konzulok adtak hasraütős becslést.

Az egyetlen, akik tényleg komolyan foglalkoznak ezzel, és van értelme nézni az adataikat, azok ők: www.seemig.eu/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 09:08:18

@Bebbi:
Korrektul es elfogulatlanul?
Oszinten szolva sokkal jobban elek, mint 3,5 eve!

Aztan politikai oldaltol fuggoen ki lehet emelni vagy el lehet sunnyogni, hogy tobb mint 2 eve kulfoldon ;)

Komolyabbra forditva: sok szerintem ertelmes dolog nem tortent. A kozteruletek atnevezese egy vicc. A trafikos dolog akar jo is lehetett volna, de csak akkor ha allami trafikok vannak es nem maganemberek (haverok) kapjak oket. Nalunk pl. az alkoholt lehet csak allami boltokban megvenni.
Latszik a kenyszeres ragaszkodas a hatalomhoz, ami sajnalatos.
Egy vicc a hittan es az alkotmany buzeralasa is.

Ami "mellettuk" szol, hogy egy halott gazdasagbol sokat nem lehet kihozni. Csak akkor mondjak ki...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 09:08:38

@diggerdriver:

Ezzel semmi gond. De vicces, amikor ebből hazug propaganda lesz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 09:09:42

@felcsutisuttyo:

Ne viccelj! Komolyan elhiszed, hogy amikor megbukik Orbán, az aki elment, az tömegesen fog hazamenni?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.18. 09:09:57

Most olvasom a hirekben hogy 250 000 euro-ert aruljak a magyar allampolgarsagot a kinaiaknak. WTF! Hat nem sokan eltek vele eddig! :D

Nyilvan akik lecsapnak ra, azok sem akarnak Mo.-n tolteni egy percet sem. Ez csak azert jo mert zold kartyat jelent a Schengeni ovezetbe. Ezt en is tudom.

Mindenesetre innen uzenem a kinaiaknak hogy sok az a 250 000 euro, az enyem most elviheto akciosan 100 000-ert!!! :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 09:10:57

@Zka:

A törököknél vendégmunkás az is, aki 30 éve él Németországban és csak nyaralna jár haza.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 09:12:01

@Don Kartasch:

Túl magas ez az ár. Sosem lesz 2-3 ezernél több vásárló. Szerintem többre nem is számítottak.

négyzet 2013.09.18. 09:12:56

Btw szerintem OV-nak ez a beszéde kivételesen tiszta volt, maga a kormányfő ismerte be, hogy elmennek az emberek jobb megélhetésért. Az ilyen beismerések pedig eléggé távol állnak a mostani elittől, úgyhogy ez inkább pozitív volt most, mint negatív. Persze ő vendégmunkásnak hívja őket, mert azt reméli, hogy hazajönnek. Az ilyen címkék alapvetően fontosak a politikai kommunikációban. A leggázabb szerintem az volt, hogy tudatos agyelszívásról beszélt, mint ami a németek stratégiája, ami szerintem nevetséges, és csak azért kellett, hogy a kivándorlással kapcsolatban is legyen egy ellenségkép, de lehetőleg ne a kivándoroltak legyenek azok, mert akkor nagyon (még jobban) eltaszítják maguktól őket.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.18. 09:13:11

@Din Serpahis: nem, nincsen szocializmus, csak most építik (újjá).
a szocializmusban nyugodtabbak voltak a hétköznapok.
és a holnapok.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.18. 09:14:00

@tilmir: ezt a vonalat ne kezdjük meglovagolni, nehogy kiábránduljak belőletek.

DieNanny CH 2013.09.18. 09:14:21

@Bebbi:

Ezt én is szívesen meghallgatnám, ugyanis politikai analfabéta vagyok. Olyat, hogy jobboldal, meg liberális - nem tudom, mit jelent. (Persze, a Jobbik-ot a nácizmussal hasonítom...)
Amiatt is kíváncsi lennék, mert gondoltam, márc. 15-én felteszem a kokárdát. Igen ám, de mit mesélek itt Svájcban, miért? Mert a Habsburgok leverték a szabadságharcunkat, és vesztettünk? EZT ünnepelni?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 09:15:09

@Bebbi:

Ez tény. Orbán nagyon sok helyen népszerű. Elsősorban szélsőbalos és antiglobalista médiákban lehet róla pozitívan olvasni. A róla leírt kép kb.: a kis kelet-európai emberke, aki dacol a brüsszeli hatalommal és a nemzetközi nagytőkével.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 09:17:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: te nem élsz itthon, talán nem érzed, hogy mennyit romlott a helyzet Orbánék alatt. Az alsó jövedelmi percentilisekbe tartozó emberekre soha ennyi extra adóteher nem került, miközben nemcsak reál, hanem akár nominális értékben is csökkent a bérük.
Minden város tele van bezárt üzletekkel és egyre csak szaporodnak. Ezelőtt ilyen nem volt, a helyzet borzalmasan szar és csak romlik.
MNYP felszámolva, demokrácia erősen megnyirbálva, soha nem látott mértékben és nyilvánossággal lopnak a politikusaink és röhögnek az arcunkba minden nap. A multik beruházásai nagyrészt megálltak, ha ismét nyer a kormány, szerintem elkezdenek menekülni is. Az lesz csak a nagy szopás.
Az egyetlen kézzelfogható eredmény pedig az, hogy nem nőtt az államadósság. Ezt éppen meg lehetett volna csinálni kiadáscsökkentéssel és gazdaságélénkítéssel is és akkor mindenki jobban jár. De ezek is csak segg hülye tolvajok, mint az eddigiek.
Sokak reménykedtek, hogy 8 év mszp után talán majd a Fidesz jobb lesz. Még én is reménykedtem, pedig 98 óta nem szavazok rájuk. De csalódnunk kellett, nem jobbak. Ez sokaknál nagy törés volt, hiszen innentől teljesen világos, hogy nincs megválasztható alternatíva, ami jobb irányba vezetne.
Az ismerőseim mind akkor mentek el, amikor tele lett a tökük. Aki akart, 2011 előtt is nyugodtan elment és nem jött vissza.

2013.09.18. 09:18:02

@Don Kartasch: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az nem csak residence permit befektetoknek? Usaban ugyanez $500K

pafff 2013.09.18. 09:18:22

véleményem szerint amúgy az az elképesztő, hogy ezt a magyarázkodást a magyar társadalom legalább egynegyede egyszerűen becumizza.
mondjuk mint bármi mást ami A Nagyvezír fogainak kerítésin kiröppen.
höhö.

amúgy a családom és a baráti köröm fele már külföldön él most szeptembertől, és mindenki az orbánkormány miatt lépett le. persze könnyebb most az EU miatt, de no, attól, hogy könnyű lenne egész nap buborékot fújni a városligetben, még nem teszi ezt mindenki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 09:19:04

@andaluzkutya:
Volt neki valaha is barmilyen jelentosege? :)
Magyarorszag egy nemzzetkozileg cipalhato rongy. Sem gazdasagilag, sem penzugyileg, sem diplomaciailag, sem hadero szempontjabol nem jelentos. Cserebe nyersanyag sincs.

Ezert mondom azt, hogy fel kell epiteni Euro Vegast, szerencsejatekkal, konnyudrogokkal es prostitucioval. Es maris ott kotne ki az EU GDPjenek jelentos resze... :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 09:19:53

@Bebbi:

"Ti hogyan irnatok le korrektul, tehat nem politikailag elfogultan az elmult par ev torteneseit?"

Orbán megvalósította a magyar nép többségének álmát. A magyarok zöme erősen baloldali, antikapitalista. A Kádár-rendszerrel a baja csak az volt a legtöbb magyarnak, hogy itt voltak az oroszok, meg a hatalom beleavatkozott az emberek magánéletébe: nem lehetett szabadon utazi, volt cenzúra. Most Orbán megcsinálta a Kádár-rendszer reformváltozatát: nincsenek oroszok, lehet magyarkodni, lehet utazni, a magánélet szabad. S ez kell a nagy többségnek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 09:20:14

@Quercus58: én pl jól jártam az egykulcsossal és a KATÁval is, havi szinten a kettő együtt 6 számjegyű összeget hagy nálam a 2010es állapothoz képest. Mégsem szavaznék rájuk, mert van eszem és vannak elveim.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 09:20:39

@Quercus58:

A többség nem fog elmenni szavazni. ott kezdődik.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.18. 09:21:04

@Babette_: Mindjárt veszek elő zsebkendőt.
:)
Már kezd unalmassá válni, hogy havonta előkerül a téma. Bedobnak -egy rendszerint- új számot, és a sok okos megmondja a tutit.
Mert ők tudják, hogy ki, és miért ment el, és vissza fog jönni (el a legújabb), stb.
Szerintem ezt a vendégmunkás sztorit is azért dobták be.
Megjegyzem lesz a köv. hétvégén a Rákai (bocs 'y' ) gyereknek egy műsora.
Láttátok a beharangozót?
Ha röhögni akartok, nézzétek meg.
A hét vicce.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 09:22:33

@Quercus58:

Nos, az egykulcsos elleni ellenzéki szöveg a legnagyobb butaság amit el lehet követni. Valójábn ez az adó Orbán kevés jó lépéseinek egyike.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 09:22:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: van egy szépséghiba. A Kádárrendszerben a tehetségtelen balfasznak is volt munkája és ebből annyi pénze, amiből szerényen, de biztonságban elvolt. Ez most nincs.

dradix [freibürger] 2013.09.18. 09:23:25

Az egészségügy vendégmunkásai, az Angliába ingázó RMO (Resident Medical Officer) doktorok, akik 2 hét UK-2 hét Mo. leosztásban (általában) ténykednek. Ha viszont megvizsgáljuk azt az aprócska tényt, hogy a kint töltött 2 hét alatt fél éves itthoni bérüket tudják megkeresni, akkor esetleg felmerül (jogosan), hogy nem azért ingadoznak-e még magyarországra, mert kvázi olcsóbb az élet itt a tajgán? Akkor viszont nem kiutazó vendégmunkás, hanem ide utazó vendég vásárlóerő...

Az agyelszívásról. Valós, és nagyon súlyos probléma. De nem a kivándorló, dolgozni és megélni vágyó emberekre vonatkozik... Az ő agyuk, köszönik szépen, megvan...

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.18. 09:26:31

@Kovermadar:
www.facebook.com/photo.php?v=10151830124659836&set=vb.298090296092&type=2&theater

"Bihal Dávid Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Köszönjük, hogy fényt hoz az életünkbe ! Köszönjük, hogy nem hagyja magát és az Országot.

Dékány Örs Orbán Viktor a 21. század Széchenyije: a legnagyobb magyar

Barnabás Síró Hajrá Fidesz Hajrá Orbán Viktor:Áldja meg a jó Isten minden léptét,ilyen Miniszterelnöke még nem volt az országunknak 40-éve,2014.ben a bizalom újra a Fidesz kormányunknak!!!:)
Tetszik · Válasz · 55 · szeptember 3., 7:12"

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 09:26:37

@Zka:

A választást alapvetően az fogja eldönteni, hogy a többség szerint ki a kisebbik rossz. A kemény mag nem elég választás megnyerésére. Márpedig minden adat azt mutatja, a többség számára most is a Fidesz a kisebbik rossz.

Már nem lesz meg a kétharmadjuk, de simán abszolút többséget nyernek. Hacsak nem történik a következő hónapokban drasztikus változás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 09:27:18

@charlieharper:

Igen, az, csak sokan tévesen állampolgárságnak mondják.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.18. 09:27:58

@charlieharper: tudtommal teljes erteku allampolgarsag, hogy jarhass-kelhess kedvedre az EU-ban... mar amig ki nem penderitenek minket belole... :D

Hat ez az Birca, mondom en hogy sok a 250k, ezert viheto az enyem hatalmas akcioval! :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.18. 09:28:44

@Zka: a kata az egyetlen jó lépés. néha aggódom is, hogy észreveszik, hogy ez jó, rájönnek, hogy hibáztak, és gyorsan eltörlik.

eagles 2013.09.18. 09:35:54

A magyar választásokon eleddig az ellenzék mindig balról akarta előzni az éppen regnáló kormánypártot. Ez most is így van.
Csak kérdezném, egy zsír kommunista pártot, mint a Fidesz, hogyan lehet balról előzni? A szalagkorláton?

Most megyek dolgozni. Valamiből élni is kell.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.18. 09:36:28

@tilmir: csak nekem olyan lehangoló, azt mondani, hogy számotokra már nincs jelentősége...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 09:37:18

@DieNanny:
Ezen en is mindig fennakadtam :) unnepeltuk az osszes elbukast, nagyszeru nemzet! ;)
Igazi looser nep (sajna).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 09:37:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ezt a régeget hívjuk a rendszerváltás veszteseinek. Gondolom ebből kivehető az is, hogy mióta van ez így, tehát ez már rég tudatosult :)

bpetya75 2013.09.18. 09:38:19

@DieNanny:

Nem egészen. Március 15-én szerintem azt a reményt ünnepeljük (jó esetben), hogy jobb világot lehet teremteni annál, ami addig volt.

Október 6-a pedig nem ünnep, hanem megemlékezés a tébolyodott áldozatairól.

bpetya75 2013.09.18. 09:42:53

@tilmir:

Nem biztos, hogy akkora gáz lesz a műsor. Persze veszély van, hogy csöpögősen patetikus lesz, de én bízom benne, hogy talán mégsem.

négyzet 2013.09.18. 09:44:06

@Bebbi: hallgasd meg ezt, ha lesz időd, és akkor tudni fogsz válaszolni
inforadio.hu/arena/4833/

bpetya75 2013.09.18. 09:46:44

@Babette_:

Igazad van. Olyan jó nagy lemondó legyintésnek tűnik a dolog.

négyzet 2013.09.18. 09:48:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: csak az osztrák és német munkapiacon szűnt meg ilyen későn, 2011-ben a korlátozás. Angliába előtte is mehettek. A dolog mögött egész egyszerűen a válság áll, a munkanélküliség. 2010-től kezdtek elmenni nagyobb számban a magyarok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 09:49:48

@charlieharper:
Nem tudom mi az, de az enyemet eladom szivesen 50e euroert :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.18. 09:51:30

@bpetya75: Azt gondolom, hogy nem lesz gáz a műsor, csak nem értem a beharangozót. Mint ahogy pl. a Richter reklámot sem.
Már a csapból is a "gyere haza, itt a helyed folyik".
Ettől nem fogunk hosszú, tömött sorokban hazavándorolni.
:)

dradix [freibürger] 2013.09.18. 09:53:59

@tilmir: Mert még nem láttad az 1. adást... Majd utána nyilatkozz.
Lesz még több órás dugó Hegyeshalomnál... (Kérdés, hogy melyik irányba :D)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 10:00:37

@charlieharper:
Koszonom! :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Az egykulcsos ado ugyan mitol jo? Svedorszagban erosen progressziv a rendszer es megis mindenkinek sokkal jobb.

pappito · http://pappito.com 2013.09.18. 10:00:48

@rezsoatya: "Nektek sincs 51 percetek az eletetekbol vegighallgatni a videot! :D"

nem érdekel a propagandahiszti 5 percben sem, nehogy 51-ben

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.18. 10:01:10

@dradix: Egyébként nem fogom nézni, mert elvették a kedvem.
+1 Nehogy elrontsák már a szülinapom.
+2 A műsorvezetőtől eddig is hányt az ingerem.
:D

négyzet 2013.09.18. 10:03:03

Amúgy a Határátkelő hol székel, mint határátkelő?

bpetya75 2013.09.18. 10:09:01

@tilmir:

Ez se nektek szól. Az itthoniaknak, vagy esetleg inkább saját maguknak kell megmutatni, hogy mi mindent megtesznek az országért.

LyukasBogrács 2013.09.18. 10:10:44

Nekem nincs ketharmadom a parlamentben.
Cserebe van viszont 100 szazalekom az eletemben.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 10:10:58

@Zka:

Pont ez a réteg a Fidesz fő bázisa. Előtte meg az MSZP bázisa volt

dradix [freibürger] 2013.09.18. 10:11:44

@bpetya75: Gondolom csak elírtad. Az országért tették volna?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 10:12:16

@Kovermadar:

A skandináv adórendszerhez egy erős gazdasági alap kell. E nélkül abszurdum.

négyzet 2013.09.18. 10:13:08

@Kovermadar: szerintem nem jó az egykulcsos. Az alsó jövedelmi szinteknél elvett 180 milliárdot, hogy odaadja azoknak, akik jól keresnek. Csak jól kell meghúzni a sávhatárokat (a korábbinál feljebb tolni az első ugrást), és nem kell elszállt kulcsokat alkalmazni, és mindenki jobban járhatna, szerintem. Az alsó szinten elvenni totális értelmetlenség, ezek az emberek a teljes jövedelmüket elfogyasztják, hazai fogyasztás, áfa satöbbi, nem pedig külföldi számlákba tologatják a felesleget.

bpetya75 2013.09.18. 10:18:44

@tilmir:

Nem. Eddig lemaradtam róla. Nagy veszteség? ,-)

@dradix:

Nem írtam el. Szerintem tényleg ezért csinálnak ilyeneket. Az más kérdés, hogy gyanús, ha valamit nagyon bizonygatni kell.

dradix [freibürger] 2013.09.18. 10:18:55

Gazdaság: miben erős Mo. ? Iparunk nincs (bár egyes területek (cukorgyártás, malomipar) kivételesen jól működhetnének, ha... (haha).
Mezőgazdaságunk lehetne a fő versenyképességünk, munkahelyeket teremthetne, de a kvóták ugye, nem termelhetünk csak úgy. Pedig szépen fejlődne belőle az ország.
Turizmus: maradt még vagy 2 várunk amit érdemes megnézni + fürdőnagyhatalom vagyunk, rengeteg jó minőségű gyógyvízzel. Ennek megfelelően ki is nőtt gombamód több ezer "wellness" szálló (értsd: bokor mögött sátor+lavor = wellness kastélyszálló), csaképp nem kellően szabályozva. Ennek gyümölcseként máris csődbe ment a fele ezeknek, pedig lehetett volna benne fantázia...

Lényeg az, hogy bár kicsik vagyunk, lenne miből építkezni, csak ne legyen félkarú a karmester. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 10:20:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: én már nem tudom ki a bázisuk. Mindenféle társadalmi rétegben látok nagyon sok lelkes agyhalottat pro Fidesz és contra Fidesz beállítottsággal is :)

M. Péter 2013.09.18. 10:27:10

@charlieharper: Általában 1 millió, csak ott 1/2 millió, ahol magas a munkanélküliség. De ezt ténylegesen valamilyen cégbe kell fektetni, legalább 10 új munkahelyet kell teremteni, és a bevándorlónak kell irányítani a céget.

pamut 2013.09.18. 10:28:45

Az 1956-os forradalom elbukása után 200-240 ezer magyar ember menekült nyugatra.
Most ennek több mint a dupláját sikerült elérni, eddig, de a kivándorlás (azaz menekülés) folyamatos, és ahogy elnézem növekszik.

Miközben mindenki a gazdasági adatokon hisztizik, fel sem fogják, hogy ez sokkal-sokkal-sokkal nagyobb veszteség az országnak. Elmennek azok, akiknek fel kéne építeni most és 10 meg 20 év múlva egy modern Magyarországot. Pont a legokosabbak, a legtöbbre vágyók, a jelenlegi helyzettel elégedetlenek, az idegen nyelvet beszélők, a vállalkozó-szellemiségűek. a külföldön is helyt állni tudók mennek el. A legértékesebb rétege minden népnek pont ők. Az ilyenek vinnék előre az országot. De már nincsenek itt.

Egy ember felnevelése 0-tól kb. 18/22 éves koráig, azaz mire elkezd dolgozni és GDP-t termelni, több tízmillió forint. Ha csak ezt a számot nézzük, már több ezer milliárdot veszített az ország, és ez csak az apró, mert az igazi veszteség az a meg nem termelt GDP-jük, meg fogyasztásuk, adózásuk, amit itt csináltak volna felnőtt aktív évtizedeikben, ha maradnak. Ez már sok ezer, sok tízezer milliárd ft veszteség hosszútávon, felfoghatatlan összegek.

Az, hogy az értelmes fiatalok elhagyják az országot, ez konzerválja Magyarországot a múltban, mind gazdasági, mind szellemi, mind politikai értelemben. A motort jelentő emberek elmentek, maradt a többi.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 10:29:39

@Zka: ja igen és azt nem hiszem, hogy a bázis nagyon váltana. A politika mindenhol érzelmi kérdés, itthon meg főleg. Az érzelmeket nehéz megváltoztatni. Leginkább racionális emberek között látok olyat, hogy egy ideig X pártra szavaz, onnantól pedig annak az ellenfelére. Racionális ember pedig kevés van. Aki érzelmi alapon dönt, azt nem érdeklik a tények és ha nem csalják meg nagyon durván akkor nagyon nehezen pártol át.

pappito · http://pappito.com 2013.09.18. 10:31:41

@négyzethálós: "2010-től kezdtek elmenni nagyobb számban a magyarok."

inkább 2005-től és azóta ez szig.mon. nő

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 10:33:22

@Zka:

Alapvetően a magyar választások arról szóltak eddig, hogy először 1989-ben mindenki komolyan elhitte, hogy 2000-re az ország osztrák szinten lesz, majd miután az Antall-kormány alatt kiderült, ez nem lesz így, 1994-ben a emberek visszaszavazták Kádárt. Aztán az MSZP-ről is kiderült, hogy ők nem hozzák vissza Kádárt. Lett apátia. S mostanra kialakult a konszenzus: Orbán az igazi Kádár. Orbán sikeresen tudta elhitetni az emberekkel, hogy minden rosszért titokzatos erők a hibásak, nem maga az ország a hibás, s e titokzatos erők minden vágya a magyarokat a sárba lelökni. Kádár alatt ez úgy volt, hogy "mi szeretnénk, de az oroszok nem engedik". Most az oroszok helyére léptek a tiokzatos erők. Orbán azért jó tehát, mert míg ő legalább próbál küzdeni a gonosz erők ellen, addig az MSZP/Gyurcsány/Bajnai meg se próbálták.

Röviden kb. ez a politikai hangulat.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 10:34:48

@pamut:

"Az 1956-os forradalom elbukása után 200-240 ezer magyar ember menekült nyugatra."

Ebből egyharmad egy éven belül hazatért.

De a hasonlt nem jó, az egész más helyzet volt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 10:37:02

@M. Péter:

Barbadoson ez egyszerűbb. Ott elég ingatlant venni, s ez is befektetésnek számít, s jár érte az állandó tartózkodási engedély. Hozzáteszem: egy államilag megállapított listáról kell ingatlant venni.

bpetya75 2013.09.18. 10:37:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Helyes az okfejtésed, de szerintem a többségnek Orbán nem jó, csak kevésbé rossz, mint a másik oldal. Persze ettől még az eredmény ugyanaz lesz.

pappito · http://pappito.com 2013.09.18. 10:39:46

@bpetya75: persze, kampányduma. Egyébként ez ilyen kényszeres izé (nem csak a jelenlegi garnitúránál, általában) hogy egyszerűen képtelenek megállni, hogy reagáljanak valamire, ha kell, ha nem. Nem csak társadalmi jelenségekre, hanem amúgy is. Valamit mindenről kell mondani, legyen az traktormajális vagy tarlótűz, a politikának ebbe bele kell pofázni valamiért. Nem tud nem belepofázni. Pedig mindkettő az emberek dolga, akik majd megoldják. A traktormajálist az érdeklődők, a tarlótüzet meg a tűzoltóemberek.

Mivel az elvándorlást (mármint, hogy van ilyen jelenség és ami még rosszabb, átlag géza is beszél róla) nem akarják vizsgálni (valójában ezt is leszarja a politika) ergo számok sincsenek, marad az egyszerű "elémgyszakkorhazátlanbitangvagyakinemmagyareléggé" kutyázás lesz belőle, erre a turujhívő réteg vevő, végre valakikhez képest magyarabbak lehetnek, és a politika is úgy érzi csinált valamit.

Pedig szimplán maxvalnak van igaza, ez egy természetes jelenség, az elindulásban meg rengeteg faktor van, a szabad eu-s mozgás, munkavállalás, az, hogy felnőttek azok akik már angolt/németet tanultak az iskolában, gazdasági hatások, jövőkilátás, kalandvágy, partnerkeresés/találás, iskola, stb.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 10:40:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: meglátjuk. Én a rendszerváltáskor meg az EU csatlakozáskor is azt éreztem, hogy az embereknek csak a pénz kell és azt gondolják, hogy ezektől majd hirtelen varázsütésre gazdagok leszünk. Persze nem lettünk, mert a nyugati világban a pénzért dolgozni kell, méghozzá jól. Az meg itt nem nagyon megy. Sokat tud dolgozni a magyar, de szarul. Jók vagyunk abban - erre szocializáltak minket a Kádárrendszerben - hogy gurítsuk a kockát és toljuk a golyót, csak még mindig nem látjuk, hogy ez mennyire nem vezet sehova. Úgyhogy volt szép várakozás és ennek megfelelően a pofáraesés, hogy jé, hát ezek nem tömtek tele minket pénzzel, pedig milyen királyok vagyunk már. Meg is indult a gonoszmulti szemétEU idiótaság térnyerése, mert az ugye nem lehet, hogy mi vagyunk a hülyék.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 10:45:02

@Zka:

Kortünet, hogy a "mindenkinek alapjövedelmet" című marxista ökörség mekkora népszerűségre tett szert Mo-n. Lelkes fideszesek és fanatikus orbánutálók találnak egymásra ebben a kezdeményezésben.

pappito · http://pappito.com 2013.09.18. 10:49:04

@dradix: "Mezőgazdaságunk lehetne a fő versenyképességünk, munkahelyeket teremthetne, de a kvóták ugye, nem termelhetünk csak úgy."

hagyjuk már ezt a "kárpátmedence elbírna százcsillió embert is etetni" marhaságot. A mezőgazdaság marginális gazdasági hatású, pár százalék szokott lenni az ország életében, a benne dolgozók meg annál is kevesebb százalék. A holland paraszt már akkor száz meg ezer hektárokon termelt a családjával, amikor nálunk a nadrágszíjparcellákon bohóckodott a nép. ELbaszott, még a feudalizmusból örökölt birtokszerkezet, elveszett vagy soha meg se szerzett know how, elmaradott technológiák, fejlődés hiánya - a kvóták csak hab a tortán, ugyanazok a kvóták nem zavarják a többi EU-s termelőt.

A mezőgazdaság már rég nem munkaerőfelszívó hatású, utoljára a félkegyelmű torgyán jött ezzel a minden magyarnak legyen spárgafőgye dumával, de hát ő jogásznak is hülye volt, a mg-hoz meg pláne.

Lehetne pár érdekes és profitábilis dolgot csinálni, az adottságok jók lennének ehhez, de ilyesmire (pl. génbankok) még kevesebb ember és még több pénz kéne. Ehelyett jelenleg a "piaci" verseny kimerül abban, hogy melyik eu-tag tud több lóvét varázsolni a parasztjainak. Sikerült elmarni az ex-szovjet területekről vásárolni jövőket, edig már pénzük is van, szerették is a magyar terméket konzervtől búzáig, de Mo-n hevesen köpködött, hgoy a komcsi muszkákkal nem állunk szóba. Hát most meg ők adják másnak a dollárjukat.

M. Péter 2013.09.18. 10:49:57

@Don Kartasch: Nem állampolgárság, hanem állandó tartózkodási engedély. Magyar tartózkodási engedéllyel persze szabadon mászkálhat a Schengen-zónában, de pl. az Egyesült Királyságba továbbra is kell vízum. Az állampolgársághoz meg kell tanulni magyarul, stb. A 250000 euró viszont csak egy 5 év lejáratú kötvény, tehát 5 év múlva vissza kell fizetni, és közben is fizeti rá az állam a kamatot. Azt nem tudom, hogy alacsonyabb-e a kamat erre a letelepedési kötvényre, mint egy ugyanilyen lejáratú sima kötvényre, és ha igen, mennyivel. Ha 1%-kal alacsonyabb, akkor 12500 euro a letelepedési engedély valódi ára. A kötvényeket a nagy offshore elleni harcban természetesen offshore cégeken keresztül árulják.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 10:49:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: pedig az a téma Svájcban is megy, pedig ők nagyon nem Marxisták. Nem is tudom mi lesz belőle, tán meg is népszavazták :)

pappito · http://pappito.com 2013.09.18. 10:50:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez klasszik neobal idiotizmus, a szegényésget úgy győzzük le, hogy mindenkinek adunk pénzt.

"Nem kell erőmű, az áram a konnektorból jön!"

pappito · http://pappito.com 2013.09.18. 10:53:23

@M. Péter: és ezek a cégek többet keresnek az egészen, mint az állam maga

kutya vacsorája 2013.09.18. 10:58:31

no igen. szerintem már az egy nagy dolog, hogy nem tudja elhallgatni.
persze hogy simliskedik a számokkal, mindig is azt csinálja (ahogy a többi politikus is). de mennyire lehet már kellemetlen - távolabbról nézve tragikus -, voltaképpen az egész orbán-rendszer alapja dől meg: egy nemzeti, fülkerforradalmi szabadságharc elől menekül a nemzet bátrabb és/vagy képzettebb része. fontos: a félmilliós adat csak a legálisan az unióban dolgozókra vonatkozik. a feketén dolgozók, az eu-n kívülre mentek, a tanulók ebben az adatsorban nem szerepelnek.
aki elmegy, akár csak megélhetési okból is, annak az ország nem ad jövőképet, vagy amit ad, az elborzasztja. nem teszi lehetővé, hogy itt éljen, ide szüljön, itt neveljen. na azok a hazaárulók, akik ezt a helyzetet előállították.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.18. 11:00:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
" A Kádár-rendszerrel a baja csak az volt a legtöbb magyarnak, hogy itt voltak az oroszok, meg a hatalom beleavatkozott az emberek magánéletébe: nem lehetett szabadon utazi, volt cenzúra. Most Orbán megcsinálta a Kádár-rendszer reformváltozatát: nincsenek oroszok, lehet magyarkodni, lehet utazni, a magánélet szabad."

Nem itt élsz, a világlátásod közelebb van a narancsidiótákhoz, mint a liberálisokhoz, azért írsz ilyen hülyeséget.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.18 10:14
Magyarország

szuperkrumpli 2013.09.18. 11:00:46

Választások előtt próbálja elbagatellizálni a kivándorlás okát!
2004. EU tagság, 2008. válság, 2011. munkaerőpiac megnyitás! Tehát nagyon nem az utóbbi 10 hanem inkább az elmúlt 5 év ami számít.
Máshol is megírtam, hogy ez a 350k nagyon rövid idő alatt lehet 7-800k is. Egyre több itthoninak vannak külföldön élő ismerősei, így nem 100% ismeretlenbe ugrik ha a kivándorlást választja ill. sok gimnazista már kint kezdi meg az egyetemi tanulmányait is.
Mindent összevetve jól jár az ország, mert ha eljutunk oda, hogy tényleg munkaerőhiány lesz, akkor ezek a rabszolgabérek végre elkezdenek felmenni ill. aki hazajön azt már nehezebben kúrják át a palánkon ilyen látszatintézkedésekkel!

Józsi01 2013.09.18. 11:00:46

Nagy egy újabb uszító bejegyzés. Gratula az írónak!! :-((((

Minden EU-s országból indulnak el emberek, hol többen, hol kevesebben. Tény, hogy gazdasági válságok esetén többen kelnek útra. Magyarhonban az emberek sajnos későn ébredtek. Már sokkal korábban el kellett volna indulniuk. (Ja akkor a szocion kormány idején ez erény lett volna, ugye, ugye Libsikéim).
Igen is menjenek külföldre minél többen szereznek tapasztalatot, építsenek ki kapcsolatokat és akkor, ha ők is úgy akarják akkor ezt a Haza érdekében is kamatoztathatják.
Ön "Tisztelt" betüvető sajnos megragadt a puszta gyűlöletnél. Sajnálom Önt, hogy úgy éli életét, hogy gyűlöl mindenkit, aki magyar, aki jót vagy rosszat tesz Magyarhonban.

kutya vacsorája 2013.09.18. 11:01:42

@dradix: @pappito:
kvóták? agrárium? nyerges zsoltnak, mészáros lőrincnek, simicskának, csányinak valamiért megéri.

Határátkelő 2013.09.18. 11:05:58

@Józsi01: Aztán drága Józsi01 idézz már egyetlen mondatot, amely uszít és gyűlölködik! Csak nem arra gondolsz, hogy az ember szembesíti adatokkal (nem én találtam ki, a KSH - tudod, az ÁLLAMI Központi Statisztikai Hivatal - adatait idéztem) a miniszterelnököt?

Pedig nagyon nagyvonalú voltam, mert a beszéd többi részéről (például hogy Orbán Viktor szerint ők sosem mondták, hogy 2010-ben forradalom volt) egyetlen szót sem szóltam.

Szóval értem én, hogy neked minden uszító, ami kritikus, de azért ajánlanám az Értelmező kéziszótárt a figyelmedbe. Az pedig, hogy mi lett volna a szoci kormány idején, merőben teoretikus felvetés, mert nem az van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 11:06:46

@négyzethálós:
Egyetertek.

A masik okossag, ami pl. Svedorszagban nagyon tetszik, hogy nincsenek jarulekok.
Van egy, esetemben 32,5%-os kulcs, ami ev vegere nagyjabol 30%-ra merseklodik (adojovairas) es ennyi. Ez az ado, TB, nyugdij es minden egyeb. Nincs flancolas.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 11:14:40

@Józsi01:
A hazat kis h-val irjak... ha mar osmagyar vagy, legalabb helyesen tudj irni! ;)

kutya vacsorája 2013.09.18. 11:18:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a magánélet nem szabad. pl. a család=férfi és nő házassága (ptk), amiből nem csak a melegek vannak kizárva (ismerem a véleményedet, kérlek, ne nyissuk meg ezt a frontot, ha kibírod, köszönöm), hanem pl. egy özvegy anyuka a gyerekével is. kötelező a hitoktatás vagy az erősen hitoktatás-szerű (voltaképpen alapjaiban ferenc pápa kijelentéseivel kat.részről hivatalosan meghaladottnak tűnő) etika, a gyerekeket 3 éves korban kötelező ovival magához vonja a nemzeti együttműködés és 18 évesen adja vissza, a családtámogatás rendszere egyes családtípusokat tartatja el a másikával stb.

csello70 2013.09.18. 11:21:22

@pappito: "2010-től kezdtek elmenni nagyobb számban a magyarok.

inkább 2005-től és azóta ez szig.mon. nő"

Mai napi korkerdes, ki mikor ment el ? :) En 2008-ban.

vascsaba 2013.09.18. 11:34:09

Hát ez egy érdekes téma. Magyarország szerintem kábé az átlagot képviseli azon kelet-európai országok sorában, ahonnan nyugatra vándoroltak emberek. Én pl. nagyjából épp a kormányváltás után pár hónappal jöttem, de ez épp időbeni egybeesés volt, semmi köze nem volt a kettőnek egymáshoz.
Egyébként azt még a HVG is elismerte tavaly (ami nem kis szó), hogy ha balos kormány maradt volna hatalmon, akkor is legalább ennyi ember eljött volna otthonról, mert a dolog úgy nézett ki valójában, hogy sok emberben még az tartotta - és tartja némileg a mai napig is - a reményt, hogy egy nemzeti kormány azért még más pályára állíthatja az országot, de mivel ez nem történt meg pár hónap-év alatt, ezért eljöttek. Ennek a számnak a másfél-kétszerese jött volna el becslések szerint alapból, ha a régi kormányok maradnak. Mondom, ezt egy olyan mértékadó balos lap merte leírni, mint a HVG. A kommenteket nem olvastam (meg szerintem nem is nagyon fogom ebben a témában), mert félek, hogy az eddigieknél is politizálósabb, és magyarországgyalázósabb a hangulat, az meg nekem nem tesz jót, szóval bocs, ha valami olyat írtam le, amit esetleg már valaki előttem.

cristallo 2013.09.18. 11:34:25

Ertem en, hogy altalaban ket part verekszik a hatalomert Europa szerte, de azert vannak kisebb partok is, akik labdaba tudnak rugni a nagyok mellett. Magyarorszagon miert nem tud tobb part meg letrejonni sem, nemhogy valamit csinalni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 11:34:37

@csello70:
Tenylegesen 2011.05.30.
Miota tervezem? 1984.07.03, 05:30 ;)

cristallo 2013.09.18. 11:35:28

@vascsaba: mit tud egy nemzeti kormany csinalni, amiert ott lenne erdemes maradni?

cristallo 2013.09.18. 11:35:57

@cristallo: amiert erdemes lenne ott maradni (bocsi)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.18. 11:36:40

@cristallo: mert a saját maguk szagát sem bírják.
:D
gyakorlatilag a 3 hülye már kigurította a piros szőnyeget a jelenlegieknek.

cristallo 2013.09.18. 11:39:48

@charlieharper: hogy neked mennyi eszed volt! en 1998-ban akartam mar, de akkor maskent alakult. Pedig ha tudtam volna, amit most tudok, akkor tuzon-vizen keresztul veghez vittem volna a tervem es nem vartam volna eddig:( hiaba a fiatalsag egyik elonye es egyben hatranya is, hogy meg van illuzioja.

cristallo 2013.09.18. 11:41:05

@tilmir: reszletezned, nemigen tudlak kovetni. Lehet, hogy mar aktualis lenne a masodik kavem, mindenestre nem igazan ertelek.:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 11:42:49

@Don Kartasch:
Dehogyis, csak realerteken kezelem a dolgot ;)

@cristallo:
Ugye, hogy hianyzik a Ketfarku Kutya Part? :)

cristallo 2013.09.18. 11:43:39

@Kovermadar: te jo eg, te is kezded?:) mi az a Ketfarku Kutya Part??

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 11:44:28

@cristallo:
Magyar, nemzeti hipp-hopp rappet... vagy keverem valamivel?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.18. 11:45:07

@cristallo: Ha összehasonlítod más Ny-országokkal, ott stabilabbak a pártok, még akkor is ha kicsik. Így van esélyük, hogy kiépítsék a maguk biztos szavazótáborát, amivel beférnek a parlamentbe.
Otthon, meg mindegyik bomlik ezer fele, mint most példa rá a szocik.
Hárman, három irányba mennek, a "nép" meg azt se tudja melyikre szavazzon.
Így a figyisz hátradől és meg is jöttünk.

cristallo 2013.09.18. 11:47:36

@tilmir: koszi az infot, kisse lemaradtam az utobbi idoben a magyar politikarol, ugyis csak agyverzest kapnek tole. Inkabb az itteniekkel foglalkozom, sokkal erdekesebb, mert az itteni politikusok nem csak beszelnek, hanem mondanak is valamit.

cristallo 2013.09.18. 11:48:56

@Kovermadar: eskuszom meg mindig nem vagom, hogy mirol beszelsz... tudnal egy kicsit konkretabb lenni? Ma nem igazan tudok a sorok kozott olvasni.

négyzet 2013.09.18. 11:49:10

@cristallo: ingyensör. nem igaz, hogy nincs meg :-)

cristallo 2013.09.18. 11:52:56

@négyzethálós: ez nagyon jo, eskuszom nem hallottam meg rola:)))) meg is van a delutani programom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.18. 11:53:22

@tilmir:
:)))))))))))
Idönként megnyugszik az én mimóza lelkem:))))))
Amúgy ami nincs a képen a képaláírás az érdekes.

''A demokráciát hozom el neked,,

bpetya75 2013.09.18. 11:55:30

@cristallo:

Nézd meg ezt: www.youtube.com/watch?v=WBva2g3evGk

Állítólag Reyjavikban egy efféle viccpárt jelöltje lett a főpolgármester. Mogács is elindult (mármint Budapesten), össze is gyűjtötte a kopogtatócédulákat, de végül visszalépett. Biztos beszart, hogy megnyeri.

vascsaba 2013.09.18. 11:56:27

@cristallo: Hát, ez hosszú, és sok, úgy érzem, a dolgok hátterét csak felszíneiben - vagy sehogyan sem - ismerő ember kifütyülne, meg időm sincs hosszas billentyűzetkoptatásra, úgyhogy inkább passzolnám a kérdést. Hanem kérdezd meg azokat, akikre a HVG cikke hivatkozik. Hátha valaki válaszol neked! :)

pappito · http://pappito.com 2013.09.18. 11:56:32

@kutya vacsorája: megéri? persze, hogy meg, nekik nem kellett munkával megkeresni a kezdőtőkét meg a veszteséges idők, hibás döntések finanszírozását, volt elég a közös kalapban. hol van a 12 nagy állami gazdaság, amit még első viktor adott el, ma?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.18. 11:58:01

@tilmir:
Csúszik a nyúl a fagyon Tilmir napja ma vagyon.
Ahány göröngy van a fagyon annyi ménkü csapjon agyon. :)))))))))))))))
Sok boldog születésnapot Donald bácsinak és Tilmirnek.

pappito · http://pappito.com 2013.09.18. 11:58:13

@négyzethálós: szuper. és? Németország egy a sok célország közül, ahol már korábban is lehetett simán munkát vállalni, csak a németek megmondják a statisztikát a többit meg nem érdekli

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.18. 12:00:32

@csello70: 2012. Ennek ellenere a 2. kulfoldi orszagot taposom, es ez nem az utolso lesz! :D

tucano 2013.09.18. 12:02:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem annyira magas az ár, máshol többet kérnek jóval. Viszont erre is mennek rá költségek még rendesen.
A kérdés inkább az, hogy Monacóban telepedjen le az ember 100.000eur felmutatása + költségek vagy Magyarországon 250.000 befektetés + költségek áron. Sztem Magyarország kb. középen helyezkedik el árszempontból, viszont elég gyors az ügyintézés, mert NINCS due diligence, amit köszi, illetve az anyjuk kínját, azzal kellene kezdeni.
A görög, spanyol, portugál vonal drága, a máltai nem, a svájci sem drága, csak úgy van kitalálva, hogy nagyon gazdagok járjanak jól vele. Egyébként sztem is vhol 3-5000 környékén áll meg a dolog, de évente és az összes üzleti letelepedést kínáló európai országban összesen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.18. 12:02:27

@diggerdriver:
Merthogy ma van Tilmir 92. Ja nem Donald bácsi 92. Tilmirnek pedig a 18.
születésnapja.
Vagy várjatokcsak lehet hogy keverem?
Kinek mikor mennyi?
Még át kell gondolnom.
:)))))))))))))))))))

négyzet 2013.09.18. 12:03:59

@pappito: kábé ugyanennyire lehet tudni máshonnan is a statisztikát. de hogy-hogy naés? Németország az egyik legfontosabb célország, Anglia és Ausztria mellett. ide mennek a legtöbben. a német adatokon jól látszik, amit amúgy mindegyik mértékadó szervezet mond, hogy a magyarok migrációs hajlandósága a válság előtt nagyon kicsi volt, vágy volt, tett nem. hiába volt eu csatlakozás, nem volt olyan hullám, mint a lengyeleknél, bolgároknál, románoknál, (ahogy nem volt a cseheknél sem pl) kellett hozzá a válság, az internet elterjedése, hogy legyenek olyanok, akik már tapasztaltak úh tudnak segíteni stb.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.18. 12:04:08

@diggerdriver: Ó, te kis mimóza...
De mit mondok, ahh...
egy költő lőn itt álruhában...
;)
Ezt odateszem a fa alá.

vascsaba 2013.09.18. 12:14:47

Szeretnék közzétenni egy közérdekű felhívást, remélem, nem sértődtök meg érte. Azért gondoltam, hogy ide, mert ez a bejegyzés nem "vendégtől", hanem a blog gazdájától származik, így senki munkájába nem rondítok bele (meg, ahogy látom, cenzúra sincsen, na :D).
Csináltam egy, külföldi magyaroknak szóló közösségi oldalt. Még nagyon fiatal, sok fejlesztés még folyamatban van, elég kezdetlegesen néz ki, meg sincs még hirdetve. Terveim szerint lesz rajta csak magyar zenéket játszó webrádió (most szerződöm épp az artisjussal), profilok, blog-, és fórumlehetőség, hasznos infók (pénzváltás, repjegykalkulátor, stb.), meg ilyenek. Van rajta egy szekció, amely országok szerint lebontva igyekszik segíteni a kitelepülni szándékozóknak abban, hogy mire számítsanak, mire érdemes figyelni, elintézni, ilyesmik. Itt azonban elakadtam, mert nem tudok hiteles összefoglalót adni Anglián kívül más országokról, lévén, hogy még csak itt éltem kis hazánkon kívül. Megírtam ugyan félig egy Németországos cikket, de nem érzem az igazinak. Ebben szeretném a segítségeteket kérni. Aki Anglián kívül él, és úgy érzi, hogy szívesen írna arról, milyen az ő országában az élet, illetve mit kell tudnia egy oda kitelepülő magyarnak, az lekötelezne, ha összefoglalná a gondolatait egy írásban. Úgyis grafomániás itt mindenki, ahogy nézem!! :)
Nagyon nagy segítség lenne sok embernek, azt hiszem. Határátkelő bebizonyította, hogy mennyire sikerült meghaladnia a sokat fikázott magyar mentalitást: a füle botját se mozgatja az emailjeimre (jó magyar szokás szerint), kérlek, ti tegyetek máshogy.
Ja, az elérhetőségek.
E-mail címem: vascsabamail@gmail.com
Az oldal címe: www.magyarokvilaga.hu

Köszönöm szépen előre is!

tucano 2013.09.18. 12:20:51

@charlieharper: de, a letelepedés a kifejezés a residencyre, illetve ilyenek használnak még, hogy "belföldi illetőségű".

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.18. 12:21:50

@vascsaba: Nem piszkálni akarlak, de annyi ilyen van már. Miből gondolod, hogy szükséges még egy?

mojoking77 2013.09.18. 12:23:42

@Határátkelő: Nevek... Tenyleg szamit barkinek is, hogy vendegmunkasnak ,menekulonek, hazatlannak vagy valami masnak belyegzik meg az otthonmaradottak?
Ugyan mar.
2010-ben Del Afrikaban, mernokkent, sok eves tapasztalattal "tester" munkakorunk volt..
Szornyu.
Utana rajottunk, hogy masfelszer akkora a fizunk ,mint a helyi Expert Solution Architectnek...
Raadasul emberunk nagyjabol 100%-ban megfelel a populista majom mintapeldanyanak. Pontosan tudja, kit es mit veszit a kivandorlokkal. Nem veletlenul probalta meg minden modszerrel otthon tartani a fiatalokat. Vegyuk nyugodtan annak ezt a beszedet, ami a valosagban. 51 perc bla-bla hazugsagnak. Politikus. Mit vartal? Onnan lehet tudni, hogy hazudik, hogy mozog a szaja.....

2013.09.18. 12:26:49

@mojoking77: a McDoban a krumplisuto is manager. A KFCben meg chef a csirkeszeletelo

vascsaba 2013.09.18. 12:28:51

@tilmir: Ha vegyesboltot akarnál nyitni, meggátolna a felismerés, hogy 3 utcával arrébb is van egy, vagy a kihívás borzongató, izgalmas érzésével töltene el...? (Főleg, ha egy olyan vegyesboltról beszélünk, aminek a felhúzása nem kerül semmibe, csupán kreativitásba...?)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.09.18. 12:29:00

Mivel a kampány már elkezdődött, elengedhetetlenül szükséges a retorikai megkülönböztetés a "jó" határon túli magyarok és a csúnya rossz hazaáruló vendégmunkások között.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 12:30:42

@cristallo:
Nekem fiatalon sem volt soha illuziom... de lehet csak tul sokat akartam mar akkor is. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 12:35:23

@Zka:

Éppen kérdezte valaki mi a "mindenkinek alapjövedelmet" program lényege. Rövid válaszom: "te dolgozol, a szomszédod nem, de követeli, hogy őt is tartsd el ezentúl".

cristallo 2013.09.18. 12:35:25

@vascsaba: ne fáraszd magad, csak költői kérdés volt.

andaluzkutya 2013.09.18. 12:35:41

@cristallo: @vascsaba: Szerintem a hangsúly nem a nemzeti kormányon volt, hanem azon, hogy egy másik kormány, amelyik talán nem lesz olyan béna, mint a 2002-2010 közötti kormányok voltak. Sok ember bízott benne, hogy majd jön a fidesz, és talán elkezdenek normálisan menni a dolgok. De nem ez lett, sajnos a 2/3-os többséget főleg nem arra használták, hogy rendbetegyenek olyan rendszereket (pl. eü, csak hogy haza beszéljek), amikre már nagyon ráfért volna, hanem arra, hogy bebetonozzák magukat a hatalomba, ill. hogy anyagilag bizotsítsák a saját jövőjüket. Ebből lett sokaknak elege, ezért indulhatott meg sok ember 2010 után. De kétségtelen, hogy ha valóban most van a csúcsán a kivándorlás, az azért részben a korábbi kormányoknak is köszönhető. Én már leírtam sokszor, Gyurcsány alatt találtam ki, hogy elmegyek, Bajnai alatt voltam interjún és Orbán alatt költöztem ki ténylegesen. De ha a Bajnai maradt volna, alighanem akkor is megyek, csak lehet, hogy icipicivel nagyobb lett volna az esélye annak, hogy visszajövök (mondjuk 0,1%-kal:) ).

tucano 2013.09.18. 12:36:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Kajmán a legolcsóbb, az csak évi 12.000 dodó és jár érte iroda is, stb.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.18. 12:36:38

@vascsaba: Mondom, nem kötekedni akarok.
Csak mi is csinálunk egyet pár éve, és ha nem raksz ki reklámokat, akkor csak baromi sok meló van vele...
:)
Egyébként sok sikert hozzá!

négyzet 2013.09.18. 12:36:49

@vascsaba: és minek kellenek oda az MTI copy-paste hírek? Ezeket számos helyről megkapja az olvasó, teljesen felesleges n+1. oldalt indítani rá.

BTBTBT 2013.09.18. 12:37:03

Egy pillanatig azt hittem, hogy a poszt aljara oda lesz biggyesztve, hogy "Saman", mint korabban a nyilt leveleshez.

Komolyan meg mindig akad olyasvalaki, aki szerint erdemes egyetlen szot is pazarolni arra, hogy az eppen aktualis magyar miniszterelnok hogyan probalja szepiteni, hogy miert ozonlenek ki vagy menekulnek el Magyarorszagrol a nepek?

Ma a tartozkodok taborat erositem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 12:37:38

@pappito:

Erről az egyik legnagyobb múlt századi politikus, Margaret Thatcher mondta: "a baloldali politikusokkal van egy nagy baj: előbb-utóbb mindig elfogy a mások pénze, s nem tudnak aztán mit elosztani".

cristallo 2013.09.18. 12:37:50

@Kovermadar: az nem baj, ha sokat akar az ember, amíg nem arra vár, hogy valaki más megvalósítsa neki azt a sokat. Kell valami? Intézd el, oldd meg, érd el! Ez így van rendjén.
Egyébként jók az illúziók, hasonlóan inspirálják az embert mint az álmok. Nekem sokszor hiányoznak. Mitől lássam hát szép rózsaszínnek a világot?:)

tucano 2013.09.18. 12:39:12

@M. Péter: nem állandó tartózkodási, mert csak öt évre szól, de van benne lépcső, mint a többiben, csak nem tudom pontosan, hogy mi. A spanyolban és a portugálban az első és a harmadik évben ellenőrzik, hogy továbbra is megfelel az embör a feltételeknek, de Magyarországon ugye más a befektetési mód, nincs mit rajta ellenőrizni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 12:39:46

@régebb óta vagyok Subban mint te:

Sajnos nem, te egy álomvilágban élsz. S tök mindegy, hogy te történeseten utálod Orbánt, az antiorbánista álomvilág nem különb a narancsosnál.

cristallo 2013.09.18. 12:40:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de igaz! Nagyszerű asszony volt a Vaslady.

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.09.18. 12:41:48

@Quercus58: Szia. Olyan erdekeset irtal, hogy felmerult bennem par kerdes. Mar en is nagyon sokat gondolkoztam ezen.
A szavazas nemszavazas kerdeskoren. En eddig becsulettel mindig elmentem szavazni. Bevallom en komcsi parti vagyok. Nem MSZP vagy MSZMP kategorias, nem ezt akarom mondani. Egyszeruen nekem a marxi, engelsi elvek sokkal jobban fekszenek mint a masik oldal. Mondjuk azt, hogy en az Ejszakai orseg tagja lennek inkabb egy Lukjanyenko konyvben. Szerintem a TSZek felbontasa volt otthon a legnagyobb hiba stb. Ez az en kis szemelyes velemenyem. Es akkor itt jon be a kerdes. 3 eve elek kulfoldon. Soha nem fogok visszakoltozni abba az orszagba, tortenhet akarmi is.
Jogos-e ha elmegyek szavazni?
Es ha elmegyek szavazni kire szavazzak?
LMP nevetseges. Jobbik? Tenyleg? Azok minek vannak egyaltalan? MSZP? HA! ne nevettessuk egymast. Fidesz. NEM!! Nem valok kormanyzasra. Soha nem is voltak. Nem ertenek hozza, csak egy valag nagydumas akiknek tenyleges tudasa es hozzaertese egyenlo a -12vel. Szoval akkor ki? Nincs mas.
Es ez a baj. Abban az orszagban a jelenlegi helyzetben nincs 1 olyan part akire szavaznek. Ergo marad a Fidesz.
Amugyis az elmult evek intezkedesei mellett ha egy masik part kapna meg pulpitust 1 torvenyt/modositast stb nem tudnanak veghezvinni. Minden vezeto pozicioban Fideszes ember ul. Meg az iskolak igazgatoi is azok. Nem is beszelve a nagyon befolyasos helyekrol. Es a legszebb hogy ezek mind torvenybe vannak iktatva. Nem lehet oket elmozditani a helyukrol. Ergo az orszag mindenkeppen vesztett akarhogy is szavaz. Mindenkepp a Fidesz fog iranyitani teljesen mindegy hogy ki van kormanyon.
Akkor erdemes-e egyaltalan gondolkozni ezen?
Szerintem. ;)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.18. 12:41:49

@Kovermadar:
Ebben igazad van.
Nem is értem, miért jobb 34 féle járulékot szedni, mikor úgyis az adóbefizetésekből egészítik ki a tb és a nyugdíjkasszát is.
Tökéletesen elég lenne egyfajta személyi adó.

@Határátkelő:
egyike vagyok annak a 170 embernek aki végignézte a videót. Valóban van benne éppen elég hazugság, csúsztatás, de nem hiszem, hogy ennek a blognak kellene vitázni vele.

" itt minden határátkelő csupán anyagi boldogulása érdekében ment külföldre élni, holott akik olvassák ezt a blogot, pontosan tudják, hogy ez nem igaz."
Ezzel vitáznék, a posztok döntő többségében a megélhetés miatt húznak el itthonról az emberek. Persze amikor már ott felépítenek egy egzisztenciát, azt dicsérik, a régit fikázzák. Nincs ebben semmi különleges.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.18 11:24
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.18. 12:41:49

@vascsaba:
ha idáig csak vasszöget árultam volna, biztosan nem szeretnék konkurenciába kerülni a sarki vegyesbolttal.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.18 12:35
Magyarország

cristallo 2013.09.18. 12:41:55

@andaluzkutya: nem vagyok látnok, de én már 2002-ben sem hittem, hogy varázsolni fognak. Attól meg, hogy népi, meg nemzeti, meg népnemzeti meg egyéb baromságok, egyenesen hánynom kell.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 12:42:28

@kutya vacsorája:

A homokosak magukat zárják ki, azaz ez nem érv. S eddig is így volt, függetlenül, hogy az alkotmányban nem szerepelt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 12:46:06

@négyzethálós:

Sosem szavaznék rájuk, én mindig komolyan veszem a szavazást, de tény: van köztük pár tehetséges humorista.

Nekem az tetszett a legjobban, amikor kiálltak a Kossuth térre és azt mondták "beszéljenek a számok!, majd elkezdtek összefüggéstelen számokat mondani. Ez valóban eredeti ötlet volt.

andaluzkutya 2013.09.18. 12:46:54

@cristallo: a többség nem is varázslatra várt, csak hogy épeszű dolgokat csináljanak. Fideszes ismerősöm mondta még a választások előtt, hogy persze, a szíjjártó, meg a nemtoménki mondja a hülyeséget a népnek, de a háttérben komoly szakemberek vannak, aki rendbe tudják tenni az országot. Na ez a "komoly szakembergárda" nem igazán jutott szóhoz, vagy azóta már nagyon eltávolodott a fideszetől. Azóta az ismerősöm is próbálja a humor oldaláról megközelíteni a kérdést:)

vascsaba 2013.09.18. 12:47:32

@tilmir: Nem vettem kötekedésnek. :) Több pénzem van, mint amennyit el tudok vagy akarok költeni, nem érdekel az anyagi oldala. Köszönöm a jókívánságokat! :)
@négyzethálós: A srác, aki az oldal technikai részét csinálja (egyelőre nem értek a weblaptervezéshez, és -kivitelezéshez) csinál már egy ideje egy oldalt, a veddamagyart.info-t. Az oldal célkitűzése, hogy propagálja: nem minden szar Magyarországon (tehát épp ellentétes ennek az oldalnak a céljaival... - gonosz tréfa volt, nem tudtam megállni, bocs :D), ezért közzétesznek mindenféle, Magyarországon történő pozitívumot, és ő ezt a hírfolyamot kirakta a főfalamra. Mivel ingyen, szívességből csinálja nekem a melót, és én se bánom, ha nem csak a szar megy az országról, helybenhagytam. Hát ezért.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 12:48:03

@cristallo:
Az egy viccpart lenne, ha engedne a birosag. Kifigurazzak a mindenkori magyar politikai elitet.
Pl. valasztasi igeretkent ajanlottak mar ingyen sort es orok eletet...
Lelkes tamogatojuk vagyok, mert a valodi politika ugysem ert semmit, akkor meg mar mulassunk jot rajta :)

@vascsaba:
Nekem mindig, 24-48 oran belul valaszol... :)

Borzongato, izgalmas erzessel valami mas szokott eltolteni, nem egy vegyesbolt (vagy kitelepulos oldal) :)

@tilmir:
Grattis på födelsedagen! ;)

kozmopolita 2013.09.18. 12:49:09

A Miniszterelnök Úron ismét sikeresen lefutott a bullshitgenerátor alkalmazás.

Nem ott van a kutya elásva, hogy több pénzt akarnak keresni, hanem ott, hogy rájönnek, abból a pénzböl még az adott országban is jobban meg tudnak élni, mint ha otthon dolgoznának. Ezért az elején sokan úgy indulnak el, hogy kint leszek eddig és eddig, félreteszek ennyit és ennyit, aztán költözök haza, és veszem a lakást. Egy-két év után azonban rákapnak a kinti élet ízére (persze csak az, akinek tényleg bejön anyagilag), és észreveszik, mennyivel nyugodtabban, kiszámíthatóbban és jobb színvonalon (meg)élnek. Ekkor konvertálódnak vendégmunkásból kivándorlókká. De ezeket a nüanszokat a statisztikák nem mutatják, a politikusok pedig nem látják, mert a legtöbbjük sosem ment ezen keresztül.

Ezért van az, hogy én legfeljebb majd nyugdíjasnak megyek haza, vagy pedig akkor, ha majd lesz egy olyan kormányunk (tökmindegy, melyik párt adja), akinek a tagjai, élen a miniszterelnökkel, maguk is eltöltöttek, tanultak, dolgoztak néhány évet külföldön, és hazavisznek valami kollektív tudást és nyitott elmét, mert ez a belmagyar hozzáállás nem tünik tarthatónak.

Talán éppen közületek kerülnek ki? ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 12:49:33

@kutya vacsorája:

"ferenc pápa kijelentéseivel kat.részről hivatalosan meghaladottnak tűnő"

Ez a lehető legnagyobb tévedés, mely terjed.

Egyszerűen a legtöbb ember nem hívő, nem ismeri a keresztény tanítást a témában, s most amikor a római pápa ismertette ezt a tanítást, szenzációt látott benne.

Ez kb. olyan, mintha kiállnék földrajzban tájékozatlan emberek elé és kijelenteném "nem igaz, hogy Ausztrália fővárosa Sidney", mire mindenki döbbentem éljenezne, hogy micsoda reformember vagyok.

cristallo 2013.09.18. 12:53:14

@Kovermadar: kár, hogy nem engedi a bíróság, szerintem semmivel sem viccesebbek mint a többi bohóc a politikában, ezzel az erővel a többit is betilthatnák, a meglévők már gyakran a kabaré határát súrolják. Egyébként szívesen szavaznék egy olyan pártra, amelyik ingyen sört ígér, lelkes rajongója vagyok a sörnek. Az örök életet még megfontolnám mondjuk, ha 30 lennék. Most már több a nyűg...:)

kozmopolita 2013.09.18. 12:53:31

Ja, még annyit a statisztikához, hogy a trend csak azt mutatja, mennyien mikor váltak "hivatalosan" vendégmunkássá vagy mi az ördöggé. Hogy valójában ki mikor lépett le, azt 1990, de föleg 2003 óta nehéz követni.
Én pl. 1999-ben költöztem külföldre, de csak tavaly szüntettem meg otthon az állandó lakcímemet a külföldi rendszámos mizéria miatt. Úgy tudom, tömegek tettek hasonlóan akkor ugyanezen vagy hasonló adminisztratív okok miatt (konkrétan ijedtség), ami alaposan felnyomta a számokat az utóbbi két évre.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 12:53:56

@vascsaba:

Ha most Gyurcsány vagy Bajnai lenne a kormányfő, akkor a Fidesz azzal kampányolna, hogy a rohadék magyarellenes ballibek miatt a magyarság kénytelen elhagyni hazáját és megalázó foglalkozásokat vállalni más országokban. Amikor erre valaki azt válaszolná, hogy ez butaság, mert ha a Fidesz lenne kormányon, akkor is mennének az emberek, azt a választ kapná a kormánypártiaktól, hogy aki ilyet mond, az fizetett komcsi bérkommentelő és utálja a magyarokat.

:-)

cristallo 2013.09.18. 12:53:56

@tilmir: Isten éltessen szülinapos:)

vascsaba 2013.09.18. 12:54:34

@Kovermadar: Vagy 24-48 napon belül... :)
Szerintem tudod, mire gondoltam. A kihívásra.
Egyébként épp te vagy az egyik, akire erősen gondoltam cikk-ügyben. Nagyon erősen.
Ha már, szintén jó magyar szokás szerint, mindenki elmondja az okosat, de segíteni senki sem jelentkezik... :P

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 12:55:41

@csello70:

"ki mikor ment el ?"

Az én esetemben erre nehéz válaszolni: 1973-ban, 1980-ban, 1986-ban, 1993-ban és 2007-ben.

:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 12:55:47

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Mi van azokkal, akik a penzen kivul a mas kulturalis kozeger, mas szemleletert, globalisan jobb gazdasagert (mert a ma megkeresett penz csak egz dolog - pl. stabilitas, nyugdij), jobb egeszsegugyert, stb... is nekivagtak?

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ugyan mar! Komolyan venni barmit is? Minek?! Abbol csak gyomorfekely lesz egy ido utan ;)

@vascsaba:
"Több pénzem van, mint amennyit el tudok vagy akarok költeni, nem érdekel az anyagi oldala." - nagy szavak ezek... nekem is... es akkor mi van? Semmi :)
Mindenki, aki kepes havi 10 EUR-t felretenni elmondhatja ezt magarol :D

Magyarorszagon nem szar minden! A kinai ettermek pl. eleg jok... ;)

vascsaba 2013.09.18. 12:56:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hát nyilván. Ez a selejtes politika természete, és ez így is marad.

vascsaba 2013.09.18. 12:57:58

@Kovermadar: Nincs semmi. Nem felvágni akartam vele, csak arra reagáltam, hogy reklám nélkül csak gálya az egész.

cristallo 2013.09.18. 13:00:13

@andaluzkutya: nem is szó szerint értettem a varázslatot.
Hát biztos, hogy kell valamilyen szakértő gárdának is lenni valahol, de hogy hol??
Igen, nagyon nehéz a saját álláspontunkat megváltoztatni, kevesen tudják ezt megtenni. De minden tiszteletem az övék. Annál nagyobb hülyeség nincs, mint foggal-körömmel ragaszkodni valamihez, csak mert egyszer úgy gondoltuk, hogy az jó. Ha pedig humorral tudja kezelni, akkor respekt az ismerősödnek:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 13:00:49

@vascsaba:
Nem igerem meg, hogy a heten irok, de nem zarkozom el elole... csak kernek instrukciokat, hogy mirol es hogyan... :)
Ide irhatsz a reszletekrol, ha tenyleg erdekel: kovermadar@gmail.com

Bonjour 2013.09.18. 13:04:33

Huha, ma mindenki kieresztheti a gozt, ugy latom. Forr ez a blog szinte.
Maxval, ma minden megnyilvanulasoddal egyetertek, mintha en mondanam oket. Na meg Charlie es Tilmir, de ok szukszavuak.

Tilmir! Boldog szulinapot!!!!!

A vandorlas jo es hasznos, ezt tobbszor kifejtettem mar, ma megkimelek mindenkit. OV hala a jo egnek, pozitivan all hozza, rajottek, hogy ez jo nekik, akkor is, ha ez valahol veszteseg. Mert kivàndorlok/vendegmunkasok statisztikailag dolgoznak, es nem ernek ra polgarhaborut kirobbantani addig sem, sot jelentesekben az lesz, hogy 250ezer uj foglalkoztatott es nem -350ezer. ugye. Akkor kellene para, ha ezt nagyon elleneznek.

Mondjuk a szam nagyobb szerintem. Sokan, nagyon sokan vannak ketlakiak (orvosok, kutatok, cegen belul kikuldottek), akik nincsenek benne a statisztikaban, igaz a csaladtagok sok esetben nem mennek ki, de ez sem feltetlen igaz.

pamut 2013.09.18. 13:04:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Margaret Thatcher mondta: "a baloldali politikusokkal van egy nagy baj: előbb-utóbb mindig elfogy a mások pénze, s nem tudnak aztán mit elosztani"."

Ezek szerint Orbán Viktor baloldali politikus.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 13:06:43

@Kovermadar:

A bolgár szabályozás liberálisabb. Ilyen viccpárt már a 90-es években vett részt a választásokon, nemcsak a parlamentin, az elnökválasztáson is. Ötödik helyezést értek el ez utóbbin 1,34 %-os eredménnyel.

Teljesen komolyan megjelentek a televízióban és leadták az 5 ingyenes bemutatkozó klipet, ahogy azt a jogszabály előírta. A csúcs azt utolsó klipjük volt, melyben a pártvezető és alelnöke (mindketten humoristák) tábornoki egyenruhában jelentek meg és bejelentették, hogy feloszlatják a parlamentet, a kormányt és katonai diktatúra lesz ezentúl az ő vezetésükkel.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 13:08:00

@andaluzkutya: ezt én is írtam, bár ez a megfogalmazás kicsit jobban kibontja. Igen, nekem is óriási csalódás volt a Fidesz pontosan emiatt. Annak ellenére, hogy nem szavaztam rájuk, optimista voltam a kormányzásukkal kapcsolatban, pont ezek miatt - és aztán mit kezdtek a hatalmukkal? Szinte semmi hasznosat, de rengeteg nagyon károsat.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 13:09:41

@pamut:

Populista, ami egyszerre a kettő, de inkább baloldal.

pamut 2013.09.18. 13:09:51

A kivándorolt félmillió magyarról.

Nem győzöm hangsúlyozni: ez mennyiségileg is nagy szám, de igazán a minőségük miatt nagy a veszteségünk.

Ha Magyarország népességét egy autóparkhoz hasonlítjuk, akkor kimentek a viszonylag új Audik, Mercedesek, Volvók, terepjárók, kamionok, és maradtak a csak lokális használatra alkalmas öreg trabantok, skodák, zsigulik, rozsdás kis furgonok. Sarkítva, de ez történt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 13:12:36

@Zka:

Utoljára 1998-ban szavaztam a Fideszre őszintén. "Kényszerből" meg még 2002-ben. Ezután tudni lehetett, hogy az égvilágon semmi jót nem lehet várni tőlük.

Egyébként meggyőződéses jobboldali vagyok, legalábbis a szó eredeti értelmében, ami nem azonos magyar értelmével...

bpetya75 2013.09.18. 13:13:21

@pamut:

Neked csak most esett le?

@Zka:

Talán jobb lett volna a helyzet, ha nincs meg a kétharmaduk. De ez már csak népmese marad sajnos

@tilmir:

Többen is lelkesen bódogszülinapoznak. Félreértettelek volna? Azt hittem a műsor idején (szeptember végén) lesz a szülinapod.

Bár végül is mindegy, kívánhatok boldogot akár most is. Szóval: www.youtube.com/watch?v=hi3pbtrqy70

cristallo 2013.09.18. 13:13:53

@pamut: a szüleid és rokonaid melyik autótípushoz tartoznak?

kozmopolita 2013.09.18. 13:18:07

@cristallo: Megelöztél.
@pamut: Vigyáznék ezzel a hasonlattal, még úgy is, hogy írtad, hogy sarkítás. Egyrészt degradálsz sokakat, akik nem is tudnának már útra kelni. Másrészt nagyon sok tanult, képzett ember van még ott azért, akik állják a sarat.

pamut 2013.09.18. 13:19:24

@cristallo: Változó, a szüleim már forgalomból kivont autók, a rokonok körében pedig van vadi új Mercedestől középkorú középkategóriáson át minden. Van felturbózott középkategóriás is, nagyon jól húz, ő már Ausztriában van.

A hasonlatom természetesen a gazdasági hasznosság szempontjából íródott, remélem senki nem érti félre, semmi sértőt nem akartam írni, ez csak a GDP szempontjából értékelhető, emberi minőséget és értéket nem fejez ki.

@kozmopolita: A fenti neked is szól, csakis GDP hasznosság szempontjából írtam. Igen vannak még itt is Mercik, de fogyóban.

pamut 2013.09.18. 13:21:45

@bpetya75: Még csak baloldalinak sem tartom, balkáni zsivány aki csakis politikai haszonszerzés érdekében aggat magára politikai jelzőket, de csak a pénzre és a hatalomra utazik, miközben milliókat ver át napi szinten, egyfolytában. Ennek rendel alá mindent, szó szerint mindent. Semmi köze semmilyen klasszikus politikai kategóriához, bűnözőnek tartom.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 13:25:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: én is 98ban. Mert akkor úgy tűnt, hogy az enyémhez hasonló libertárius elveik vannak - radikális adócsökkentésről beszéltek, mondom ez kell ide. Aztán lenyomtak pár %-ot a TB járulékokból, úgy rémlik. Úgy már csak 65% adó maradt az átlagbéren :))) Annyira sokat lendített a helyzeten :P Aztán a ciklus végéig kb semmit nem csináltak, csak úsztatták a koronát és egyéb nemzetieskedő baromságok, végül jött a választási költségvetés fészekrakóval és ennyi. Egy nagy kalap szar volt a kormányzásuk. A legdurvább, hogy még így is az volt a 2. legjobb kormány eddig, mert legalább kevés dolgot basztak el és csak óvatosan lopkodtak :D

Ja igen és az akkori munkahelyem főnöke nagy nehezen bejutott egy kis audienciára valamelyik államtitkárhoz, hogy van egy szoftverünk, ami éves szinten kb 2-3 mrd forintot spórolna a költségvetésnek, csak ki kéne ajánlani, hogy használjanak bármilyen szoftvert erre a munkafolyamatra az intézmények, de csak annyit kérdezett a csávó, hogy mennyi kenőpénzt tudunk hozzájukvágni.

Na gondolhatod, mennyire szavazok rájuk azóta is :D

cristallo 2013.09.18. 13:26:04

@pamut: nem értettelek félre, értettem a hasonlatot, csak viccnek szántam a kérdést. Csak lemaradt a smiley a végéről.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 13:26:29

@bpetya75: hát így utólag nézve jobb lett volna :) De akkor örültem is neki, hogy végre egy kormány, aki bármilyen reformot végrehajthat. Végre is hajtottak csomó mindent, ami nem szolgálja senkinek az érdekét magukon kívül.

bpetya75 2013.09.18. 13:35:06

@pamut:

Én bűnözőnek azért nem nevezném. Inkább diktátorra hajaz a fazon. De ezen nem veszünk össze.

@kozmopolita:

Gigalike.

@Zka:

Úgy van! Egyébként nem "Jani haverja" vagy véletlenül? ;-)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 13:39:49

@bpetya75: nem, de szoktam kedvelni a hozzászólásait.

bpetya75 2013.09.18. 13:41:10

@Zka:

Tőle "hallottam" először erről a libertárius elvről. Azóta se gyakran kerül elő, ezért gondoltam betippelek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.18. 13:41:15

@bpetya75: Te értetted jól, akkor lesz. :)
Mindenesetre mindenkinek köszi, kedvesek vagytok.
Sajna már simán osztható kettővel, és akkor is kijön két huszonéves.
:D

andaluzkutya 2013.09.18. 13:42:21

@Zka: "Egy nagy kalap szar volt a kormányzásuk. A legdurvább, hogy még így is az volt a 2. legjobb kormány eddig, mert legalább kevés dolgot basztak el és csak óvatosan lopkodtak :D"

Na ez az igazi tragédiája az országnak, hogy azzal a teljesítménnyel 2. helyre jók voltak.

Viszont, hogy írjak pozitívumot: most vettem fel egy beteget, akinél volt egy norvég nyelvű művészeti anatómiai tankönyv, melynek szerzőpárosa magyar. Rögtön megdobbant a szívem:)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.18. 13:42:51

@Kovermadar:
Miért, mi van azokkal?
Nem igazán olvastam az ő posztjukat.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.18 13:05
Magyarország

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.09.18. 13:42:51

A probléma létezik. Ha beismeri Orbán, ha tagadja, ha 'agyelszívásnak' titulálja. Mi ezt mindannyian tudjuk, azért vagyunk itt.
De szerintetek mi lesz Magyarországon 20-30 év múlva? Teljes elszegényedès? Visszatérés az önellátáshoz? Multik elmennek? Iskolák gyerekhiány miatt bezárnak? A nyugdíjasokat a gyerekeik tartják majd el?
Szerintetek?

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.18. 13:42:51

@pamut:
és léteznek a külföldön feltuningolt Suzukik is, akik most BMW-nek gondolják magukat.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.18 13:22
Magyarország

noirp 2013.09.18. 13:42:51

Elgondolkodtattatok.

Ha Orbán [mint reménybeli "vendégmunkás"-t] lenéz, tegye, és tehet nekem még egynéhány szívességet.

Agyelszívás?
Amíg kutatói munkámért 450-480 eurót kapok a markomba per hó, és öt nagyrangú dilettánst táplálok az eredményeimmel, mert ez "természetes" --- viszont helyből rám lehet osztani életveszélyes munkát is, védőfelszerelés nélkül --- addig bizony számolni kell avval, hogy egyszer csak (f)elszívódom.

Amíg megbámulnak az utcán, mert sántítok, mutogatnak rám (mert idehaza 23 év alatt sem egészen tanultuk meg, hogy a sánta stb. is ember), bizony számolni kell avval, hogy egyszercsak a rossz lábammal szavazok.
Különben is, ugye, csak elriasztanám a turistákat.
Amíg a hozzám hasonlókat gondozó intézet helyett a stadion a fontos, bizony számolni kell azzal, hogy megunom a focialimus építését.

Nem látom, hogy az országnak bármi szüksége volna rám, nem kapok semmiféle visszajelzést, nem látok semmit a Kétpárti Társcsászárság horizontján.
Hacsak azt nem számítjuk, hogy etetek néhány korrupt vezetőt, kitermelem legalább 2 ember nyugdíját (mindenki számára szavazóbázis...!), egy téglát a mezőkövesdi stadionhoz stb.

Így aztán, hiába szól olyan szépeket miniszterelnök úr, nemigen változik meg a szándékom, hogy másutt is körülnézzek.
Mint vendégmunkás?
Ha úgy, hát úgy.

Remélem, nem csúsztam túlságosan offba, innentől a HA belátására bízom magam.

Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell) 2013.09.18. 13:42:52

en is 2008-ban dobbantottam. es a szamok novekedese torvenyszeruve valt azzal, hogy tobb orszagba mehetunk dolgozni 2011 ota. orulnek, ha a posztolo nem feledkezne arrol. Es, hogy miert van az orszag itt? azert egyedul a MaSZoP felelos. meg lehet nezni, hogy 2008-ban milyen allapotba kapott el minket a valsag, es milyen allapotban a Szlovakokat a Cseheket vagy Lengyeleket. erdekes naluk konnyebben vettek az akadalyokat, ossze sem omlottak, csak mi...Ezert barki mast felelosse tenni elegge nem fair. Persze nyilvan az Orban kormany sem idealis, de az elozonel jobb. Mind amellett mint mernok allitom nektek, hogy rombolni sokkal konnyebb mint epiteni. amortizaltak nyolc evig most meg csodat varunk negy ev alatt...egykulcso ado meg alapvetoen nem rossz, de tamogatnam a ket kulcsosat is, ha valaki szamszerusiteni ki szamit gazdagnak (mert csak azt hallom a gazdagok kevesebb adot fizetnek) tovabba nagyon orulnek, ha a vallalkozok, ugyvedek a tenyleges keresetuk utan adoznanak, es nem a bejelentett minimal ber utan. Ezt a reszt kene nagyon gyorsan rendbetenni! Remelem a valasztasok utan nagykoalico kenyszer lesz....egyszer mar igazan osszefoghatnank :))) tudom ez csak utopia

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.18. 13:42:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Hát persze. Te már csak tudod.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.18 12:56
Magyarország

bpetya75 2013.09.18. 13:47:31

@tilmir:

Akkor jó :-)

Ne aggódj. Az idővel nem csak a jó borok, hanem a jó emberek is nemesednek.

@Zka: @andaluzkutya:

És melyik volt a legjobb szerintetek? Hornék?

bpetya75 2013.09.18. 13:52:04

@tanato:

Felmerült bennem is, hogy linkelem, de elmaradt. Gondoltam, majd Te :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 13:53:52

@Pernahajder Campbell (The Scunner Cambell):

Bár támogatom az egykulcsos szja-t, lehet éppenséggel jó többkulcsost is csinálni. De olyat ami 2010 - s különösen 2009 - előtt volt Mo-n, na olyat semmiképpen nem szabad csinálni. A 2009 előtti magyar adópolitika lényege 2 pont volt: "üsd a gazdagot!" és "mindenki gazdag, aki az átlagbér felett keres". na, ez fenntarthatatla abszurd marxista hozzáállás.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.18. 13:54:20

@bpetya75: jah, valszeg Hornék. Szégyen, mi? :) 444en volt egy cikk, amivel nagyjából egyetértek, ott is erre jutottak.

444.hu/2013/06/20/a-harmadik-magyar-koztarsasag-nyolc-legjobb-miniszterelnoke/

andaluzkutya 2013.09.18. 13:55:17

@bpetya75: én nem állítottam így rangsort, de kétségtelen, hogy az a kormányzés lényegesen jobb volt, mint sok egyéb. Ott még talán igaz volt, hogy a felszínen ment a nemzetieskedés, de a piros gombot azért nem bízták idiótákra.
Szerintem a Horn kormány volt az egyetlen, amelyik legalább hozzá mert nyúlni olyan dolgokhoz, amikhez senki más, még annak az árán is, hogy ezért utálták őket. De lehet, hogy az idő megszépítette az emlékeket, és mentségemre szóljon, hogy akkoriban lettem 20 éves, úgyhogy voltak sokkal fontosabb dolgok az életemben, mint ilyenekkel foglalkozni:)

pappito · http://pappito.com 2013.09.18. 13:56:40

@négyzethálós: a migrációs hajlandóság most is kicsi, németország meg azért nem az első fecskéket kapta, mert angolul sokkal többen tanultak már régebben is, mint németül. És németország nem hollandia, tudtommal elvárják mindenhol, hogy beszélj németül.
Nem, mintha nem lenne mindegy, a statisztika se mondja meg, hogy az az egy munkavállaló mennyi férjet/feleséget meg gyereket visz magával.

andaluzkutya 2013.09.18. 13:56:42

@Zka: Ja, idézek a cikkből: "Az egyetlen magyar miniszterelnök volt, aki egy minden szempontból, gazdaságilag, társadalmilág, morálisan erősebb országot adott át utódjának, mint amit kézhez kapott."

...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 13:57:38

@Zka:

Az adócsökkentés elmaradt. Gyakorlatilag csak az szja lett csökkentve. Ráadásul más adók még növelve is lettek. Ezért nem lett pozitív hatás.

Én utánaszámoltam: a teljes adószint mértékében Mo. MOST IS - azaz az SZJA csökkentése után is - az első helyen van az EU-ban.

bpetya75 2013.09.18. 13:58:59

@Zka: @andaluzkutya:

Nem hörögve-morogva kérdeztem, hanem kíváncsian ;-)

andaluzkutya 2013.09.18. 14:02:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azzal együtt, hogy az EU-ban vannak skandináv országok is a híresen magas adószintjükkel...

@bpetya75: attól még válaszolhatok hörögve-morogva:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 14:10:01

@andaluzkutya:

Az összadó szintje kevesebb Skandináviában mint Mo-n.

Persze ha csak az SZJA-t nézed, az valóban sokkal több arrafelé, de én az összes adóról beszélek együtt.

100 egységnyi jövedelemből az állam Mo-n átlagban 67 egységet vesz el, ha minden adót, járulékot számítunk.

Svédországban meg 57 egységet. Dániában 66 egységet, ezzel Dánia a 2. hely, Finnországban meg 54 egységet.

A legkisebb adószint az EU-ban Cipruson van, ott az állam csak 29 egységet vesz el.

ThePier 2013.09.18. 14:21:00

Szégyen, gyalázat, hazug banda! Csak az én szűk családi körből összesen 7-en TELEPEDTEK le, nem pedig vendégmunkásnak mentek! Arról már ne is beszéljünk, hogy nem csak a fizetés magasabb, hanem a megélhetés is olcsóbb odakint...:-(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.18. 14:21:17

@bpetya75: "És melyik volt a legjobb szerintetek? Hornék? "

Arpad fejedelem! :) Mar Szent Istvan sem volt az igazi...

andaluzkutya 2013.09.18. 14:31:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: és akkor még ott van az is, hogy pl. Norvégiában a legtöbb élelmiszerre 15%-os az áfa. Az igaz, hogy cserébe pl. autóvásárlásnál van mindenféle adó, ami által itt kb. 2x annyiba kerülnek az autók, mint pl. Mo.-n

mojoking77 2013.09.18. 14:35:55

@ThePier: Azert ez nagyon erossen helyfuggo.... :)
A lenyeg, hogy ne idegeskedj. Ha azon felhuzod magad, amit egy agyament politikus allit, vagy nem tul reg mentel el, vagy nem igazan sikerult a kivandorlas lenyeget megerteni. Az ilyen idiotasagokon az emberek jobb esetben csak mosolyognak, esetleg egy,"...hat persze draga baratom.." megjegyzessel kiserve...
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "A legkisebb adószint az EU-ban Cipruson van, ott az állam csak 29 egységet vesz el."
Plusz a 100 000 Euro feletti bankbetetek, 100 000 feletti 100%-at.. Azert ilyet meg otthon nem mertek meglepni.. (Bar, ha belegondolok, az utobbi idoben nagy a csend onnan is, lehet csak belengettek egy kicsit, hogyhuzzanak a fenebe az off shore cegek az orszagbol..)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 14:42:46

@mojoking77:

Oké, de ez extrém dolog, amit nem lehet beleszámolni.

bpetya75 2013.09.18. 14:43:02

@andaluzkutya:

Bárcsak mindenki így hörögne-morogna :-D

@Don Kartasch:

Kormányokról volt szó Jóuram, nem uralkodókról! ;-)

Nem vagyok annyira képben a királyainkkal kapcsolatban, de talán még IV. Béla szóba jöhetne. Szerintem elég jó diplomáciai érzéke lehetett.

eagles 2013.09.18. 14:48:49

@HaHáromLábonGyábokorsz:

Teljesen mindegy kire szavazol. Egyrészt azért, amit írtál. Ha a következő kormánynak nem lesz 2/3-a, gyakorlatilag béna kacsa lesz. a fidesznacsalnyikok mindenütt keresztbe fognak tenni neki.
Márpedig a fideszkatonák mindenütt ott vannak,ahol döntést kell hozni.

Másrészt azért, mert ma nincs egyetlen párt sem, aki rendbe tudná tenni az ország szénáját. No meg nem is akarják. A jelenleg regnáló politikusokat csak a hatalom, meg a konc érdekli.
Mindegyik tudja, ha választást akar nyerni, akkor nem azt a réteget kell megszólítania, aki dolgozik, adót fizet, tanul, érvényesülni akar, hanem a nyugdíjasokat, meg azokat akik az államtól várják a megoldást a problémáikra. Ők vannak ugyan is túlnyomó többségben. Na és ők azok, akiket demagóg, süket dumával meg lehet etetni.
A jelenlegi magyar pártok egy normális piacgazdaságban(pl. olyanban amiben Ti éltek) labdába nem rúgnának. De Magyarország nem piacgazdaság. Magyarország egy visszájára fordított szocializmus.

Amíg nem lesz egy tiszta kapitalista értékrendet képviselő párt, addig választani nincs miből.
A patkánynak ugyan is hiába mondod, hogy cicukám-cicukám, az attól még patkány marad.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 14:49:45

@ThePier:

Nekem mondod??? Nekem a 3 testvérem közül 4-en mentek el, mind letepedett, s mind a rohadt Orbán elől politikai okokból!!!

:-)))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 14:51:37

@Quercus58:

"Ha a következő kormánynak nem lesz 2/3-a, gyakorlatilag béna kacsa lesz"

Ez erős túlzás.

Egy: senkinek sem lesz 2/3-ja, a felmérések szerint,

Kettő: simán lehet kormányozni egyszerű többséggel. Oké, alkotmányt nem lehet változtatni, de ez nem is alapvető fontosságú.

andaluzkutya 2013.09.18. 14:57:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szerintem arra gondolt, hogy a fidesz mindenhova betette a saját embereit soksok éves mandátummal. Egyszerű többséggel ezek az emberek elmozdíthatatlanok, és ha nem tudnak felülkerekedni a párthovatartozásukon, akkor lépten-nyomon keresztbe tehetnek.

bpetya75 2013.09.18. 14:58:49

@Quercus58:

Egy koalíciós kényszer még akár jót is tehet. Bár igazából ebben a ciklusban lett volna fontos...

A nyugdíjasok baromira nem egy egységes réteg. Egyre többen vannak közöttük, akik felismerik az inaktívokat célzó kampányfogások tarthatatlanságát. Amelyiküknek vannak gyerekeik, a saját bőrükön kénytelenek megtapasztalni az aktív rétegeket sújtó gazdaságpolitika következményeit. Szerintem egyre többen kénytelenek valamilyen módon segíteni a gyereket/unokákat.

Ha felbukkanhatna egy hiteles, új párt, szerintem most lenne esélyük egyből tarolni. De honnan lenne pénzük és emberük egy országos kampányhoz, meg jelöltállításhoz?

andaluzkutya 2013.09.18. 15:00:57

@Quercus58: Amúgy mi lenne akkor, ha egy kormányzópárt, észlelve azt, hogy lényegében béna kacsaként funkcionál, lemondana? Szerintem az mszp és gyurcsány is azért veszítette el végleg a táborát meg a minimális hitelességét, mert az öszödi beszédet követően éveken keresztül úgy csináltak, mintha kormányoznának, pedig nem. Ha ezt észlelve lemondanak, most nem lenne kétharmad és akkor lehet, hogy rá lennének kényszerítve arra, hogy pl. legyen bennük kompromisszum-készség...

eagles 2013.09.18. 15:12:04

Minden fontosabb törvény sarkalatosként van elfogadva, aminek még a módosításához is 2/3 kell.
Csak gondoljatok vissza a jegybankelnökök körüli mizériákra. Mit jelent, ha egy fontos pozícióba pártkatona ül.
Lesz koalíció. A Fidesz és a Jobbik között.
A közvélemény kutatásokra egy diktatúrában nem lehet alapozni.
Hogy nincs diktatúra?
Ajánlom figyelmetekbe a tardi háziorvos kálváriáját.

Bocs, de most vinnem kell az egyik motorfűrészemet javíttatni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 15:16:11

@andaluzkutya:
Ha mar az oszodi beszed: komolyan hiszi barki is, hogy a politikusok nem hazudnak folyamatosan?
Akkor nagyon elcsodalkozram rajta, hogy ezen sokan fennakadtak...

"Hazudtunk reggel, este es delben..." - nem mondod?! Tenyleg??? ;)

Koncnak biztos jo volt, uj informaciot nem tartalmazott. Aki ezen felhaborodott, nem kicsit elhetett szatyorban addig... :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 15:16:20

@andaluzkutya:

Ezek azért nem olyan fontos ügyek.

A magyar közjogi berendezkedés olyan, hogy a mindenkori kormányfő gyakorlatilag teljhatalmú úr, szinte leválthatatlan, s az őt támogató kormányfrakcióval szinte mindent megtehet. Igen, van kb. 1 %-nyi téma, amihez 2/3 kell, de ezek nélkül is vígan lehet kormányozni.

Mi lesz? Áder minden törvényt visszadob? Na és? A parlament újra megszavazza őket, s akkor Áder már nem tehet semmit. Vagy a médiahatóság elnöke direkt mást csinál, mint amit a kormány akar? Na és, ez nem olyan létfontosságú. Vagy az MNB olyan politikát folytat, ami nem tetszik a kormánynak? Ez is megesett már többször, s nem dőlt meg tőle egy kormány sem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 15:18:11

@andaluzkutya:

Gyurcsány egyszerűen eltaktikázta magát. Elmondta a beszédet, majd kiszivárogtatta, tesztelendő a reakciókat. Azonban a reakció azért volt ilyen elemien negatív, mert ez egy "titkos" beszéd volt. Ha ugyanezt elmondta volna nyilvánosan, pl. a parlamenti ülésen, még nyert is volna vele.

Ugyanezt csinálta előtte az állampolgársági népszavazás során. Képtelen volt a pillanatnyi pártérdeken túllépni, vállalva a vállahatatlant.

S végül - ezt legalább elismerte - nem mondott le időben, ezzel elősegítve a Fidesz kétharmadát.

Alapvetően Gyurcsány egy okos ember, jó ötletekkel, de teljesen balek politikusként.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 15:21:23

@Quercus58:

Kizárt a Fidesz-Jobbik koalíció. Több okból is.

S nem csak az az ok, hogy nemzetközileg szalonképtelen a Jobbik, még az európai szélsőjobb egy részének is túl szélsőséges.

Ráadásul a jelenlegi adatok 55-60 % közötti Fidesz-arányt vetínek elő, azaz nem is fog kelleni koalíció.

andaluzkutya 2013.09.18. 15:28:16

@Kovermadar: én az itteni politikusokról se feltételezem, hogy nem hazudnak, vagy hogy adott esetben ne a saját pecsenyéjüket sütögetnék. Ha ez kiderülne, nem lenne nehéz kiheverni... De a különbséget a két ország politikai kultúrája között gondolom te is érzed, nem kell magyaráznom:)

mojoking77 2013.09.18. 15:28:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Alapvetően Gyurcsány egy okos ember, jó ötletekkel," VOLT. Mara teljesen beleorult az elvesztegetett hatalma visszaszerzesebe. Teljesen kiment alola a realitas talaja, es meg csak eszre sem beszi, mennyire szanalmas dolgokat is kepes csinalni, csak, hogy szem elott maradjon..

puhacica 2013.09.18. 15:28:42

kis magyar historica:
index.hu/video/2013/09/17/tolmacs/
(érdemes a szereplőket külön-külön is értékelni, a kedvencem a "vállalkozó az bírja" eszmefuttatás.)

nemrég megkerestek a banktól, hogy egy új számlacsomagot ajánljanak. rögzített beszélgetés közben mondta el az ember, hogy a díjak azért ilyen magasak, mert a kormány ilyen-olyan döntéseket hozott, és a bankok igenis áthárítják a megnövekedett költségeiket. ja, biztos hazudott, mert hőn szeretett kedves vezérünk azt mondta, hogy nem így lesz, bibibi.

rosszul vagyok attól, hogy alig vagyunk olyanok, akik dolgoznak mint az állat, fizetjük a nem kevés adót, mégis minket sarcolnak, miközben mindenféle juttatást osztogatnak boldog boldogtalannak, akinek van legalább egy lába vagy keze.

nemrég nyilatkozott valami főokos, hogy előkészítés alatt van egy olyan törvénytervezet, miszerint akinek nincs gyereke, az fizessen "gyerektelenségi" adót. akkor elhatároztam, ha ezt megszavazzák, én tutira a nevemre veszem Qrva urat, aki az igazi puhacica.

és ami igazán elszomorít: nincs alternatíva. :(

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.18. 15:42:17

(még nem olvastam végig a kommenteket)
érdekes, nekem nem lett rögtön negatív érzésem a vendégmunkás szótól.
a vendég egy megbecsült ember, akit optimális esetben szívesen látnak, még ebédet is tolnak elé. még nem akartak hazazavarni, lesátoroztam a nappaliban :-)
a munkával szintén semmi bajom. főleg, mert van.
és ez a határátkelők nagy részénél elég központi kérdés, hogy legyen. inkább vendégmunkás, mint közmunkás, ha már....
(egy expat)

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.09.18. 15:45:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szervusz. szerintem igaza van Quercus58-nak. kivancsi lennek, hogyan iranyitana egy nem fideszes kormany egy olyan orszagot ahol a jegybankelnoktol kezdve mindenki Fideszes avagy kozeli. nem lehet. egy dontes nem fog atmenni a rendszeren.

abban nyilvanvaloan igazad van hogy nem lesz tobb 2/3.

Énbagoly 2013.09.18. 15:45:06

Az előbb olvastam egy cikket. Érdemes elolvasni, és aztán elgondolkozni azon, hogy ezek az emberek melyik korban érzik magukat?
Ez legyen az alternatívája a lányomnak? Ezért maradjon itthon tanulni és élni? Tenyészménnek? Mert hogy az a női lét koronája, és egyébként kuss?
444.hu/2013/09/18/mit-uzennek-az-ekszer-nelkuli-oltonyos-nok/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 16:05:01

@puhacica:
Nagy malac, hogy mar nem elek ott es meg cimem sincs :) mar csak az ingosagokat es ingatlant kellene eladni es sohatobbetMagyarorszag ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 16:10:31

@Énbagoly:
A noi let koronaja ugyan az mint a ferfie = boldogsag. Ha gyerekkel, akkor azzal, ha nelkule, akkor nelkule.

Kezdodik a rugozas a nepszaporulaton? :)

10 uj gyerek = 3 kivandorol. A maradek 7-bol 4 lany, azok csak szulnek ugye, ami onmagaban nem termel GDPt. A 3 ferfibol 1 munkanelkuli. Marad 2, aki eltart 7-et. Ez am a jovokep! :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.18. 16:12:36

@csello70: először 2002, de akkor még csak úgy poénból, kalandból, másfél év után vissza, aztán 2005 újra el

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.18. 16:25:28

@Chang Yai: tehát rád pontosan úgy hatottak a szavak, ahogyan azt előre eltervezték.

tanato 2013.09.18. 16:32:06

@Babette_: 9,38-as kommentedre:Tilmirnek/és a blog túlnyomó arányú közönségének/tényleg nem sok jelentősége van a cikknek,őket nyilván a befogadó államuk történései jobban kell foglalkoztassák már csak a gyermekeik miatt is,mint az itthoni történesek ami nekünk ittmaradtaknak lényeges.Persze érdekli őket de igazán rájuk már nincsenek érdemi hatással,hacsak nem kívánnak hazatelepedni.

puhacica 2013.09.18. 16:36:59

@Énbagoly: az utolsó mondaton különösen felhúztam magam. egyrészt mert ez alapján én nem vagyok értékes ember, mivel nincs gyerMekem és nem is lesz. másrészt - és ezzel lehet, hogy olyat mondok, ami sokaknak nem lesz szimpi, de - miért kellene a társadalomnak a gyerekvállalást honorálnia? gyereket szeretnél? teremtsd elő a feltételeit! nekem se honorálja senki a vágyaimat, pedig annyi mindent szeretnék, hajjajj! végtelenül tisztelem a barátnőmet azért, mert nem az állam csöcsén lógva neveli a kislányukat. és nem, nem gazdagok, csak úgy érzik, hogy a gyerekük az ő vállalásuk, ki gondoskodjon róla, ha nem ők?

Énbagoly 2013.09.18. 16:37:16

@Kovermadar: szerintem túl optimistán számoltál. :)

A népszaporulat nem kedvez nekik. Ebben az évben az első 7 hónapban 50000-el kevesebb gyerek született. Ez persze nem illik bele a sikerpropagandába. :)
Más ötletük: ha egy lány egyetemre jár, de az egyetemi évei alatt(!) gyereket szül, akkor a diákhitelének egy részét elengednék. Igen, a picike baba mellett tökéletesen lehet iskolába járni, és tanulni...

artbrigitta 2013.09.18. 16:37:17

@Kovermadar: Euro Vegas már epül Madrid mellett

mojoking77 2013.09.18. 16:37:36

@Kovermadar: Azert ilyenkor mindig elszomorodok.. Jo, jo, tenyleg nem jo otthon. Legalabb is nem tej, meg mez, meg kolbasz es a tobbi... De attol meg az otthonom/otthonunk valahol. Ez a sohatobbetMagyarorszag nekem tul vegleges. Nekem is van ilyen ismerosom, o is igy latja az eletet.Par eve mar ausztral allampolgar, es ket, kint szuletett kisfiu edesanyja. O sem akar soha tobbe hazaterni.. .
Nem, en maradok magyarnak, aki jarja a vilagot. Igy egyszerubb... :))

puhacica 2013.09.18. 16:38:16

@Kovermadar: nem is malac az már, hanem desznyó! :D

tanato 2013.09.18. 16:39:03

@Quercus58: Na megint előhoztad a jó öreg Gyula barátunkat Tardról.Kellett neki hazatelepedni több évnyi svédországi munka után. Hazahozta a honvágya aztán itthon meg jól megszívta.Szoktam vele időnként beszélgetni,néha viatatkozni az orvosi blogon,alapvetően igaza van, de gyakori kíméletlen, sokszor alpáriba átmenő vitastílusa sokakban ellenérzést kelt.

mojoking77 2013.09.18. 16:40:41

@puhacica: Ne ertsd felre, nem akarok kotozkodni, de kb a magyarok 80%-a ugy gondolja, mint a baratnod. Ez igy termeszetes, es semmi heroikus nincs benne. Inkabb a maradek kb 20% a szanalmas....

bpetya75 2013.09.18. 16:45:41

@puhacica:

Na nehogy már összehasonlítható legyen a gyerekvállalás mint "vágy" a shoppingolással, nyelvtanulással, világjárással, bowlingozással, meg más vágyakozásokkal. Előbbinek némileg szélesebb körű egyéni, társadalmi és gazdasági hatásai vannak.

négyzet 2013.09.18. 16:49:07

@Énbagoly: "Ebben az évben az első 7 hónapban 50000-el kevesebb gyerek született."

jaj ez annyira vicces volt. a hvg.hu elb.szta. ugyanis ennyi gyerek _született összesen_ az év első hét hónapjában, ami mondjuk ezerrel kevesebb, mint tavaly. csúnya baki, ami ott virított a címoldalukon jó sokáig...

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.18. 16:50:17

@puhacica:

"miért kellene a társadalomnak a gyerekvállalást honorálnia? "

Ez most komoly?

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.18 16:43
Magyarország

Énbagoly 2013.09.18. 16:50:17

@puhacica: ha belegondolsz, akkor a bolygó nem kicsit túl van népesedve. Csak az ún. nyugati világban probléma a kevés gyerek.
Mondom mindezt úgy, hogy én a szívem szerint nagyon szívesen lennék "csak" anya. Mondjuk 4 gyerekkel. :) Csak másként alakult az életem.
Ha a gyerekednek tisztességes életet akarsz biztosítani, akkor arra rohadtul nem elég az állam "csecse". :)

eagles 2013.09.18. 16:58:28

@tanato:

Ma tárgyaláson volt. Gondolom nem jól sültek el a dolgok, mert a blogján megint szabadjára engedte az indulatait, bár azóta ahogy látom levette. Tény, a stílusa gyakran hagy kívánni valót maga után. Az is tény, hogy imád feljelentéseket írni. Lassan eljut oda, hogy a Szűz Máriát is feljelenti otthonszülésért.
De amit a hatalom művel vele lassan két éve, az már egyszerűen észbontó. Lábbal tiporják a jogszabályokat, csak hogy megakadályozzák, hogy praktizáljon.

Egyébként a fia tegnap ment ki Angliába dolgozni. Szerintem Gyuszi is neki fog indulni.

eagles 2013.09.18. 17:04:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Egy diktatúrában ne higgy a közvélemény kutatásoknak. Magyarországon az emberek jelentős része nem meri vállalni a nézeteit. Még inkognitóban sem.
Ráadásul kezdik megérteni, hogy ha egy magát közvélemény kutatónak kiadó valaki fölhívja, az azt jelenti, hogy ismeri a telefonszámát. Ha azt ismeri, akkor az is tudja, hogy ki áll a szám mögött. Ez pl. a köztisztviselők esetében felettébb érdekes lehet.
Közvélemény kutatásnak álcázva ugyan is egyszerű ellenőrizni a lojalitást.

négyzet 2013.09.18. 17:06:45

@puhacica: "miért kellene a társadalomnak a gyerekvállalást honorálnia?"

inkább azt akartad írni, hogy "miért kellene a társadalomnak büntetni a gyermektelenséget?" nem?
csak mert azért nem hibáztatható valaki, hogy nem lehet gyereke, pedig mondjuk szeretne, vagy valami más okból úgy alakul az élete, hogy nem lesz.
amúgy persze nem kérdés, hogy a gyermekvállalás a társadalom, mint közösség alapvető érdeke, hiszen a fennmaradás kulcsa. erre van kitalálva.

puhacica 2013.09.18. 17:16:10

@mojoking77: nem sok babás ismerősöm van, nem tudom, hogy mi a trend ez ügyben, de az csak jó, ha másképp van, mint ahogy gondolom. :)
@tanato: most csak beleolvastam, de mitől is lennének optimisták?
@bpetya75: igen, vannak "egyetemes értékek", a gyerek is ilyen. persze, nem összehasonlítható egy shoppingolással. de mégis felmerül bennem a kérdés, és erre akartam utalni, hogy miért is kellene az én adómból a te gyerekednek juttatni? nem az lenne a normális, hogy 2 ember + a gyerekük/gyerekeik minimum olyan szinten tudjanak élni a fizetésükből, hogy ne legyen szükségük az államra? vagy legalábbis ne ilyen mértékben? nem tudom ezt olyan jól megmagyarázni, mint szeretném, meg nem is biztos, hogy igazam van, de én így gondolom.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 17:18:13

@Quercus58:

Nincs diktatúra. A diktatúrának vannak jellemzői, s ha ezek hiányoznak, akkor nincs diktatúra. Ha nem értesz, mondd el szerinted mik egy diktatúra jellemzői.

Nyilván minden közvéleménykutatás pontatlan, de sosem olyan mértékben, mint ezt gondolni szokták sokan. A komoly cégek eleve reprezentatív mintával dolgoznak, s nem emberek véletlenszerű felhívásával.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 17:21:33

@HaHáromLábonGyábokorsz:

Dehát a döntések 99 %-ához elég a kormány és a parlamenti többség. Pl. az embereket leginkább érintő kérdésekben.

S ha az ellenzék ért a dolgához, akkor sikeres lesz, Így a második választáson meglesz a 2/3 és akár új alkotmány is lehet.

Jellemzően túl van értekelve az alkotmány és a hosszú időre kinevezett emberek szerepe.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.18. 17:26:16

@Énbagoly:
" Igen, a picike baba mellett tökéletesen lehet iskolába járni, és tanulni... "

Ezt nem tudom, de egyetem mellett folyamatosan bulizni, azt lehet.
Legalábbis sok egyetemistának sikerült. (Nekem is.)

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.18 17:00
Magyarország

Énbagoly 2013.09.18. 17:26:17

@négyzethálós: hát, akkor én is beszoptam. :) Mindenesetre kevesebb gyerek született. :)

mojoking77 2013.09.18. 17:28:50

@puhacica: "miért is kellene az én adómból a te gyerekednek juttatni"
Peldaul, hogy 70 eves korodra is legyen rendor az utcan, hogy legyen mibol fizetni a nyugdijadat (felreertes ne essek, te a nagyszuleidet fizeted most eppen), es legyen mondjuk kozvilagitas.
Ugyanis draga, ezek a szolgaltatasok az adokbol finanszirozandok, amit az aktivan kereso korosztalytol tudnak beszedni.
Amit irtal, hogy keves gyerek van az ismerosi korodben, arra enged kovetkeztetni, hogy botranyosan fiatal vagy, ez esetben viszont sanszos, hogy a jovoben neked is radikalisan fog valtozni a velemenyed ez ugyben...

puhacica 2013.09.18. 17:33:05

@régebb óta vagyok Subban mint te: @Énbagoly: @négyzethálós:
biztosan vannak olyanok, és ők vannak többségben, akiknek a gyerek mindennél fontosabb. nekik a gyerek olyan boldogságot ad, amit én nem tudok elképzelni, de nem ítélem el őket, csak jó lenne, ha ezek az emberek a saját erejükből, kisebb állami segítséggel vagy anélkül is tudnának családot alapítani. VISZONT: engedtessék már meg nekem, hogy engem ez a fajta boldogság ne érdekeljen. el nem tudom mondani, mennyire hidegen hagy a gyerekvállalás.

nem kellett volna leírnom, amit gondolok, én vagyok a marha, de már késő. viszont számomra például sokkal fontosabb a gyerekvállalásnál az, hogy ha elmondom az ezzel kapcsolatos véleményem, azt tiszteletben tartsák. nem kell vele egyetérteni, de el kell fogadni, hogy nem gondolkodunk egyformán.

mommmmo 2013.09.18. 17:35:08

Boccs, nem volt idom sem vegighallgatni az 1 oras beszedet, sem vegigolvasni a hozzaszolasokat, de nem tevedek, ha azt mondom ez a "tudatos strtegia kovetkezmenye" szoveg megint egy tudatos uszitas a nemetek ellen? Mondjuk szerintem sincs sok jelentosege az egesz beszednek, kiveve ezt az uszitas elemet, mert ez eleg mellbevago.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.18. 17:37:28

@Babette_: nem tudom, mire gondolsz, én csak arra, hogy nem voltam tisztában a vendégmunkás szó negatív konnotációjával.
angolul az én helyzetem egyszerűen expat, ez magyarul a vendégmunkás? akkor az vagyok. és az is maradok még évtizedekig, ha úgy alakul.
Orbánt és sleppjét nagyívben.
esetem annyiban különbözik a standard EU-s bevándorlóétól, hogy míg mondjuk Kövermadár simán bevándorló, és mondhatja magát svédnek, Tildy gyerekei britek lesznek, stb stb stb, az ázsiai expat teljesen más kategória. én nem akarok bevándorolni, mert itt nem lehet - vendég vagyok, szívesen látott vendég, akinek egy nagyon szépen körülhatárolt szerepe van ebben a társadalomban, és ez így is fog maradni, és semmi bajom nincs vele, identitásom egyszerűen az, hogy európai vagyok, ezzel mások is, én is jól békében élünk, olykor releváns a kelet-európai vonal, mint pl minap az azeri főnökömmel megtárgyaltuk a gyerekkori úttörős élményeinket :-)
(ugye a hátterem: másfél év Tajvan, hat és fél év Thaiföld, másfél év Burma perpill, utoljára 2006-ban voltam európai földön látogatóban, nem látok esélyt arra, hogy Mo-n megéljek abból, amit szeretek és tudok csinálni, tehát még a kérdés se merülhet fel, hogy megyek-e, de valszeg már akkor se tudnék, ha hirtelen hozzámvágnának egy rendes fizetést. hacsak nem szedek össze egy "jobb" állampolgárságú férjet, akkor marad a magyar útlevél közben meg ezek a gyalázatos ázsiai munkavállaló vízumok, amik akár 20 év után is kibaszarintják az embert az országból aznap, amikor megszűnik a munkaviszonya, ezvan.)

tanato 2013.09.18. 17:40:33

@Quercus58: Köszi az infót,valóban jobb lesz neki ha a fia után megy.Az itthoni poroszos egészségügyet úgysem tudja megváltoztatni, az eü.-ben tényleg diktatúra van,meg gyávaság a másik oldalról.

tanato 2013.09.18. 17:41:48

@puhacica: Na a cikket csak azért küldtem,hogy mire nőnek majd fel a gyerekek,milyen fiatalok válnak majd belőlük.

andaluzkutya 2013.09.18. 17:44:14

@puhacica: a gyerek nem csak azért fontos, mert a szülőknek örömet okoz, hanem azért is, mert pl. ő lesz majd az, aki kiszolgál a boltban, elviszi a szemetedet, gyógyít, üzemelteti a szerverparkot, stb, stb.
Ebből természetesen nem következik, hogy mindenkinek szülnie kellene és az se, hogy szemét dolog nem vállalni gyereket, vagy bármilyen módon büntessék azokat, akik nem akarnak gyereket. De a társadalomnak alapvetően szüksége van gyerekekre, ha hosszabb távon gondolkodunk, mint a fiatalkorunk. Ha az állam ezt ösztönzi, az szerintem helyes, legalábbis Európában, ahol nincs túlnépesedés.

tanato 2013.09.18. 17:47:09

@Chang Yai: Még Taivan is?Akkor három útelírást várunk tőled,rövid határidővel.sok színes képpel.

puhacica 2013.09.18. 17:47:57

@mojoking77: nos, nyugdíjam szerintem nem lesz. állami legalábbis biztos nem, és igenis fontosnak tartom ezen a területen is az öngondoskodást. közvilágítás már most sincs pl. esztergomban. nem azért, mert nem fizetünk elég adót, hanem azért, mert volt egy polgármesterrel egy párttal a háta mögött, akik nem tudták, mi az elég.
32 éves lettem én - / meglepetés e költemény / csecse / becse... nem vagyok én olyan arcpirítóan fiatal. és bár tényleg nem látok a jövőbe, de ha csak rajtam múlik, nem lesz gyerekem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.18. 17:48:51

@Babette_: juteszembe - legutóbb egy hosszú hétvégére esett a tízhetente esedékes visa run (mert Burmában ez a legjobb, amit kapunk.... a főnököm 10 év után is repkedhet évente 5x), és kisebb pánikot okoztam a menedzsment körében egy olyan laza megjegyzéssel, hogy "I'm going home for the weekend!".
mert ugye az átlag angol, indiai, bangladesi, török, amerikai stb expat kolléga az eredeti országára gondol ezzel. én meg csak azt mondtam, hogy dejó, megyek haza Chiang Maiba a hétvégére. mert az a home/ "otthon", a haza koncepciójával már nem tudok mit kezdeni, egyszerűen veszettül homesick vagyok olykor.

rezsoatya (törölt) 2013.09.18. 17:53:45

@andaluzkutya: amikor eloszor talalkoztam olyan emberrel aki kijelentette, hogy nem akar gyereket, en is nehezen fogadtam. Azota tobbel talalkoztam, s ra kellett jonnom, hogy igenis el kell fogadni ezt az allaspontot is, hiszen ez mindenkinek a sajat dontese.
Es akkor feleslefesek ezek az ervek. Nem hiszem, h puhacica, vagy kovermadar gyereke fog hianyozni a "letszambol" (mielott: en harom gyereket neveltem fel, mindenfele tamogatas, szocpol., stb. nelkul. Ez meg az en dontesem volt!)

mojoking77 2013.09.18. 17:53:56

@puhacica: Felre ne erts, a te eleted, a te dontesed..
Mint elottem is irtak mar, Europaban, ahol a tulnepesedes talan egyedul az Ireket veszelyezteti a kozeli jovoben, igenis szukseges, hogy az allam valamilyen modon "beszalljon" a gyermekneveles koltsegeibe. Mindezt nem azert, mert a szulok mindezt nem tudnak maguktol megtenni, hanem, hogy ilyen modon is tamogassa a nepesseg legalabb fennmaradasat. A csaladi adokedvezmeny pl egy tokeletese megoldas minderre, mar csak a csaladi potlekot kellene maximalizalni, mondjuk harom gyereknel, a folott mar tenyleg luxus.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.18. 17:56:29

@tanato: Taiwan olyan régen volt, hogy nincsenek digitális képeim, illetve negatívról beszkenneltek. akkoriban V8-as kamerával örökítettem meg az életemet, van vagy 40 óra anyag, iszonyú sok pl az óvodából, de olyanokat is megcsináltunk, hogy motoron a hátul ülő felvett mindent útközben, csinálunk lakást bemutató, a városkánkat bemutató szpotokat az otthoniaknak, összes fesztiválról rengeteg. semmi nincs digitalizálva :-( és azóta se kameráztam úgy többet, de azt a másfél évet végig, mostanra már fényképezni is alig. megöregedtem alighanem.
szerintem meg kéne szavaztatnom a HÁ törzsközönségével, hogy melyik országba menjek legközelebb :-) Indonézia, Nepál, Bhután, mittomén :-)
viszont már két és fél órája áramszünet van, ez ritka, egy órán belül mindig visszajön, és most nyomaszt, mert annyi meló van még, sötétben nem tudok rendesen dolgozni, és ez a dög is lemerül félórán belül :-(

Latcho Rom 2013.09.18. 17:59:52

@csello70: 1981

a felcsuti torpe miatt! :P

tanato 2013.09.18. 18:01:00

@Chang Yai: INdonézia NEpal,Bhutan ilyen sorrendben.A thai és burmai fényképeid pedig tényleg csodálatosak,profi fotós vagy.

puhacica 2013.09.18. 18:01:17

@andaluzkutya: Énbagoly cikkén (444.hu/2013/09/18/mit-uzennek-az-ekszer-nelkuli-oltonyos-nok/) hüztam fel az agyam, és persze, tudom én is, hogy kell a gyerek, csak fel nem bírom fogni, hogy miért kell megbélyegezni azt, aki nem akar. és miért kell piedesztálra emelni azt, aki igen? nem tudom azt elképzelni, hogy a nők nem szülnének többé, ha nem kapnának támogatást az államtól. (de igazából az se baj, ha kapnak, csak ne alanyi jogon járjon, hanem annak adják, aki igazán rászorul.)

andaluzkutya 2013.09.18. 18:02:41

@rezsoatya: én elfogadom azt, ha valaki nem akar, semmi gond nincs ezzel. Azt nem fogadom el, amikor valaki azt mondja, hogy a gyerekvállalás alapvetően hobbi és csak a szülő boldogságát szolgálja. A gyerek létfontosságú a társadalom jövője és a jelenlegi felnőttek élete szempontjából, ezt nem túl nehéz belátni.
Túl sok támogatást én se kaptam, de nem is a támogatások miatt van négy gyerekem (igaz, kettő lízingelt) :)

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.18. 18:03:51

@csello70: 2007- ideiglenesen. És aztán 2011-ben végleg.

A többihez ennyit tudok hozzászólni: www.youtube.com/watch?v=Z4kXaV4hvik

Különben én jól érzem magam Európában. Ez olyan nyugis hely, nem kell senkit se utálni meg senkire se haragudni állandóan. Maradok is itt.

puhacica 2013.09.18. 18:09:31

@mojoking77: az állam ne a gyereknevelés költségeibe szálljon be, hanem abba, hogy ha valaki gyereket akar, akkor magától meg tudja teremteni annak a feltételeit. beszállhatna mondjuk a munkahelyteremtésbe. régen rossz az, ha valakit a gyerekcsinálásban az ösztönöz, hogy kap e támogatást vagy nem. de hangsúlyozom, lehet, hogy nincs is igazam és rohadt demagóg és szemellenzős a véleményem.

puhacica 2013.09.18. 18:13:43

@andaluzkutya: lehet, hogy most ugyanazt mondom, csak másként, de a gyerekvállalás szerintem sem hobbi, viszont azt tartom, hogy elsősorban a szülő boldogságát szolgálja. senki nem szül a társadalom kedvéért, csak és kizárólag a saját boldogsága miatt. aminek ettől még lehet áldásos hatása a társadalomra, ezt elfogadom.

rezsoatya (törölt) 2013.09.18. 18:14:35

@andaluzkutya: ki ki hogy van vele. Gyerekeim mar nagyok, de nem emlekszem egyetlen percre sem, amikor arra gondoltam volna , hogy milyen "hasznos tagjai lesznek majd a tarsadalomnak" (oszinten? leszarom!)
@puhacica: pontosan! En vallaltam harom gyereket, nekem kotelessegem felnevelni, tanittatni. Milyen jogon varnam el mastol (allamtol?)?

tanato 2013.09.18. 18:15:49

@andaluzkutya: Nincs ezzel gond,van aki nem /tud vagy akar/szülni,gyermeket nevelni,mások meg szülnek sokat,az egyensúly beáll globálisan.A staisztika/meg az én személyes tapasztalatom szerint is/ a legtöbb gyerek a társadalom két rétegében van,a mélyszegények között akiknél nem számít hogyan nőnek fel a kicsik milyen nyomor körülmények között.a másik meg a legfölső réteg akiknél meg egyszerűen nem gond felnevelni a 4-5 gyermeket kitűnő körülmények között mind anyagilag,mind a gyermeknevelésben igénybe vett külső segítségek miatt/au-pair,babysitter, egyebek/A közbülső rétegnél fogyatkozik meg a gyermeklétszám,ők gondolják meg nagyon alaposan,milyen körülmények között mennyi gyermeket tudnak tisztességesen bevállalni.

andaluzkutya 2013.09.18. 18:19:44

@puhacica: persze, senki sem azért szül, mert a társadalomnak fontos, de attól még a társadalomnak komoly előnyei származnak belőle, sőt, alapvető szükséglete, hogy egyes emberek ebben leljék örömüket. És mivel Európában egyre kevesebben lelik ebben örömüket, ezért a különböző kormányok próbálják úgy intézni a dolgokat, hogy a gyerekvállalásnak a szülők lehetőleg minél több pozitív oldalát lássák, a terheket meg igyekeznek szétosztani több ember között (= különböző támogatások, adókedvezmények, stb.).
De amúgy egyetértünk, nem kell senkit megbélyegezni, akár akar gyereket, akár nem:)

andaluzkutya 2013.09.18. 18:21:01

szerintem valamit félreértettetek, tehát:
Nem baj az, ha valaki nem akar gyereket:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 18:23:48

@shakti_rom:

Erről jut eszembe. Volt SZDSZ-es vezető mesélte.

1991. Megjelenik a pártirodán 2 ember és kijelentik:
- Szeretnénk belépni az SZDSZ.be.
- Nagyszerű! Miért döntöttek így? - kérdez ő vissza.
- Mert elegünk van már ebből az Antallból, meg a többi rohadt zsidóból!

megfigyelt 2013.09.18. 18:33:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez a jelenlegi beképzelt bagázs létre hozott egy egykulcsos átlag embert megnyomorító adórendszert és egy felháborítóan aránytalan jövedelem elosztást. Kis hazánkban jelenleg több mint 4,5 MILLIÓ ember él a létminimum alatt.Vérlázító,hogy két átlagkeresetet kereső kétgyermekes család családi pótlékkal növelt egy főre jutó jövedelme 72%-a az átlag öregségi nyugdíjnak,pedig ha a nejemmel meglátogatjuk a két unokánkat busszal a költség kettőnknek 820 ft,ha az unokák látogatnak meg ugyanazon a járaton 10 900 ft a kettőjük útiköltsége. UGYE MILYEN BARMOK VANNAK A KORMÁNYBAN ÉS A PARLAMENTBEN.????,

tanato 2013.09.18. 18:35:46

www.napi.hu/magyar_gazdasag/bajnai_mindenki_hazajonne.564802.html
Na itt van a viszontválasz Orbánnak vendégmunkás ügyben.

andaluzkutya 2013.09.18. 18:36:00

Próbálom ezt a "társadalom számára fontos" dolgot másképpen megvilágítani.
Tehát, pl. én szeretek sportolni, ez nekem örömet okoz, azért csinálom, mert nekem jó. Ugyanakkor, ha én sportolok, egészséges életmódot folytatok, akkor az jó a munkáltatómnak is, mivel pl. kevesebbszer leszek beteg, elképzelhető, hogy a munkaidőmet hatékonyabban töltöm ki, mivel a sportoló emberek általában jobban érzik magukat a bőrükben. Ezért a munkáltató pl. felajánlhatja, hogy szívesen fizeti nekem a konditerem belépőjét, mert neki ez megéri. Aki nem jár edzeni, annak nyilván nem fizetik, tehát akár azt is mondhatnánk, hogy igazságtalan, de szerintem nem az. És pl. a munkáltató folytathat kampányt a mellett, hogy lehetőleg minél többen sportoljanak.
Remélem érthető az analógia. Ha nem, hát nem:)

Latcho Rom 2013.09.18. 18:41:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Savas bacsi lehetett, a kis jol informalt :-)

kutya vacsorája 2013.09.18. 18:47:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hahó, én nem (nem csak, főképp nem, tudván, hogy veled vitázom) a melegekről beszéltem, bár szerintem egymást szerető, együtt élő két ember=család, de más példákat is említetettem, amikor azt állítom, hogy a magánéletbe ma magyarországon nem kicsit folyik bele az állam, főképp az új oktatási rendszerre gondoltam, meg a segély- és adópolitikára. olyan jó lett volna, ha másra is reagálsz, ha már a te állításodat (a magánélet szabad) igyekeztem cáfolni. na. ja, és ferenc pápa valóban nem mond mást mint a szentírás. aki mást mond, az pl.semjén zsolt. vagy a sarki plébános. vagy sokezer félnáci, megélhetési keresztény. ezért ígéretes, hogy ez a pápa olyan, amilyen.
@pappito: erről beszélek:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 18:47:58

@megfigyelt:

Az egykulcsos adó a Fidesz kevés jó intézkedéseinek egyike.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 18:52:00

@kutya vacsorája:

A család nem szimplán egymás szeretetét jelenti. Ezen az alapon a szomszédommal egy család vagyok, mert szeretjük egymást.

A család házaspárt jelent és gyereket. Ez a magyar modell. A hagyományosan magyar modellben még a gyerektelen házaspár sem számít családban.

Abban viszont egyetértek veled, hogy butaság diszkriminálni a félcsaládokat és hasonlókat.

A homokosokról Semjén sem mondott mást, mint a hivatalos katolikus álláspont.

Nem értek egyet, hogy a magánélet ne lenne szabad. Miben nem szabad?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 19:01:46

@kutya vacsorája:

"ígéretes, hogy ez a pápa olyan, amilyen"

Ezt hogy érted?

DieNanny CH 2013.09.18. 19:02:49

@csello70:

Az minek számít, hogy én 2000-ben kalandvágyból mentem ki, aztán 2011-ben oda jutottam, hogy kint is maradok? (Más országban, mint ahova eredetileg mentem.)

eagles 2013.09.18. 19:27:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A Kádár rendszer diktatúra volt. Mert korlátozva voltak az alapvető emberi jogok. Nem volt szólásszabadság, nem volt sajtószabadság, korlátozták a szabad mozgáshoz való jogot, a gyülekezési jogot, stb. Tehát az a rendszer mindenben megfelelt a diktatúra definícióinak. A baj az, hogy az nem volt diktatúra. És tudod miért nem? Mert a benne élő emberek túlnyomó többsége nem érezte annak.
Azt, hogy egy rendszer diktatúra-é, vagy sem, azt nem a definíciók határozzák meg, hanem az, hogyan vélekednek róla a benne élő emberek.
Te ha jól tudom éltél Kubában. A Castro rendszert a nyugat diktatúrának tartja. A kubaiak is annak tartották?

Az egykulcsos adóval az a baj, hogy megadóztatják vele azt a jövedelmet is, ami a létminimum alatt van. Na ez egy mocskos dolog. Ezt szerintem Európában nem sok kormány engedi meg magának.

mommmmo 2013.09.18. 19:28:06

Haaat globalisan es hosszutavon a gyermektelenek a leghasznosabbak a tarsadalom szamara, es mielott itt barki azzal jonne, hogy "de Europaban nincs tulnepesedes" annak elarulom, hogy egy nyugati kozeposztalybelinek az ekologiai labnyoma kabe a 100Xsat teszi ki egy azsiai nyomorgonak, aki epp tulszaporodik. Szoval egy europai szuletese akkora nyomot hagy a bolygon, mint 100 indiai kulie.

De ezzel a "nem akarok gyereket" dologgal en ugy vagyok, mint a "nem akarok szexet"~tel, hogy ok, tenyleg van egy kis %, aki oszinten nem akar, a tobbinel meg vagy nem jott el meg az ideje, vagy valami alaposan felrecsuszott. Mert ez is akkora alaposzton, mint a szex. Na persze a szexet sem szereti mndenki, tehat ezzel amugy semmi bajom, erkolcsi kerdest csinalni ebbol pedig abszolut elavult, csak mikor ezt hallom, akkor kisse gyanakodva csovalom a fejemet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.18. 19:33:13

Kulonben miert flusztral titeket, hogy egy "masik" orszag miniszterelnoke mit mond? Ha itt fel nemmerul nem is tudtam volna, hogy ilyeneket mond ram a hatam mogott. Mondjuk nagyon nem zavar.

eagles 2013.09.18. 19:34:32

@DieNanny:

Józan paraszt észnek.

Bonjour 2013.09.18. 19:38:01

BAGDY EMOKE CIKKE!!!!

Bagdy egy viszonylag liberalis alkat. Nagyon jo nevu es jo pszichologus. Senkit nem kenyszeritene arra, hogy szuljon, ha nem akar. Aki nem akar, az ne tegye, amig nem jon el a vàgy. Hanem arrol a sok tizezer norol beszel, aki szulne, de nincs tamogatottsag es ezert nem teheti meg, varnak, tekernek a parjukkal (es jo esetben nem szingli akarata ellenere), hogy legalabb a hitelre vett lakas meglegyen. Es nem tud ujat szulni esetleg, mert nem teheti meg, holott szivesen tenne. Muszaj a fajfenntartas miatt ezt a kerdest boncolni. Kozossegi szinten. Nem lehet elmenni emellett. Aki ezt nem erti meg, az menjen vissza Mo-ra mert odavalo. Indivualista orult. Pont ezen individualizmus nem tudunk Svajc mintajara "kozossege" valni.
Kozosseg, tudjatok. Aminek hianya miatt elmenekul a normalis emberek egy resze, bar megtehetne, hogy maradjon.
Ki mondta, hogy a no ne epitsen karriert? Tegye, tehesse, meghozza ugy, hogy kozben szulhessen gyereket. Epphogy Svedorszagban mukodik ez remekul.
Hallo, joreggelt! Ennyi embernek elgurult ma gyogyszer?
Ahh, mindegy. Majd holnap lehiggad mindenki, ujra lehet targyalni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.18. 19:38:35

@Quercus58: az egykulcsos adorenszer miert igazsagtalan? max erkolcsileg lehetne annak nevezni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.18. 19:41:54

@Bonjour: nem vagyok a noi karrierepites ellen, de hogy lesz egy olyan nonek karrierje, aki csak mondjuk napi 4 oraban megy vissza dolgozni? hogy tud felelosseg teljes munkakort betolteni? mert a fonoknek mindig ott kell tudni lenni, nem ugy van, hogy most oviba, bolcsibe, stb kell mennem, oldjatok meg!

Bonjour 2013.09.18. 19:43:33

Hozzateszem, hogy a nem hagyomanyos csaladmodellt ugyanugy kell tamogatni.
Bagdy egy megborult tarsadalomrol beszel, de ehhez ismerni kellene a munkassagat.
Leforditom gyorsan: a not tamogatni kell abban, hogy gyereket szulhessen. Ennyit mondott.
Tudom, hogy ezt sokan nem ertik, mert egy blog ehhez nem eleg.
Ez pont olyan, mint kell sok adobevetel, de nem tesszuk moge a tobbi kerdest.
Ugyanezt muveli, aki azt mondja, neki nem kell gyerek, mindenki mas menjen a francba, ehhez igazodjon mindenki.
Na abbahagytam.
Epp az elobb neztunk meg egy hupikek torpikeket. Tanulsagos. Ey torpot onzove tesz hokuszpokusz mamaja (!), hogy szetbomlassza a tarsadalmukat.
Epp most ment le...
A kommentek egy jelentos reszevel egyebkent egyetertek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.18. 19:46:08

@tanato: nyilván.
de miért kell ezt az itt jelenlévő szimpatikus közösségnek az arcába vágni?
aki megérdemelné, az nincs itt.

Bonjour 2013.09.18. 19:48:00

@Mr. Long: ebben kell tamogatni. Mert az ugyanolyan munka, mint bentmaradni kicsit tovabb. Mert a gyerek egy nagyon erzekeny szerkezet am, nem lehet az oviban hagyni 7-ig a portasneninel. Legyen tamogatas az otthonmunkara, tegyek lehetove, hogy bevihesse a gyereket, ferfi is szalljon be a buliba (ahogy Svedorszagban)... Vagy ne, de az se legyen ciki. maradhasson a no otthon a gyerekkel, ha igy felel meg a csaladnak. Ilyen egyszeru ez, es nyugaton mukodik ez a szabadsag.
Tudom, penz kerdese is.

eagles 2013.09.18. 19:49:01

@Mr. Long:

A létminimum alatti jövedelmek megadóztatása igazságtalan.

PannonBoy 2013.09.18. 19:51:02

Fura, hogyha legalább 350 ezer ember ment el az elmúlt 3 év alatt, akik vélhetően a jelenlegi kormány miatt mentek el, arra esetleg nem lett volna erejük, hogy felkeljenek és megdöntsék a kormányt?

Ugyanis nem a kormány tesz szívességet, hogy kormányozhat. A kormány tula középfokú tulajdonképpen szolga, a nép akaratát szolgálja.

Ugorva. Lényegtelen, hogy mennyi a pontos szám, azon már nagyon nem lehet változtatni.

Valamint, a vendégmunkás alatt csak a középfokú végzettséggel rendelkezőkig lehet nehet nevezni, a diplomával rendelkezők ugyanis nem munkások!

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.18. 19:51:28

@Chang Yai: nem a negatívra gondoltam.
hanem a jelentésére. ugyanis egy ideiglenes állapotot jelent, ami az emberekben azt a képzetet kelti, hogy ezek az emberek majd egyszer biztosan visszajönnek.
márpedig nem így van.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.18. 19:53:14

@Chang Yai: ezt nem értem, sajnos, miért pánikoltak?

Bonjour 2013.09.18. 20:03:01

@Énbagoly: fenti kommentjeim ellenere ertem amit mondasz, egyetertek abban a reszeben, hogy vakkomondor tarsadalmat nem kivansz magadnak.
De Bagdy egy nemzetkozileg is elfogadott egyetemi figura. Nem vele van a baj. Nem lenne felreertheto, amit irt, ha nem Mo-n irta volna... Sajnos.

eagles 2013.09.18. 20:04:42

A büntetés egy adó, ha rosszul csinálsz valamit. Az adó egy büntetés, ha jól.

2013.09.18. 20:04:48

@Mr. Long: holnap fotozz es kuld.
M. Peter par hete:jonapja irta, hogy a City patyolat tiszta. Hat nem

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.18. 20:06:19

@charlieharper: hal istennek a belvaros olyan foleg es nem jarok arra sokat, de csinalok kepet es megy!

Latcho Rom 2013.09.18. 20:16:20

@Quercus58: Puha, vidam barakk, gulyaskommcsi, de diktatura volt, ha Moldova Gyurka maga ala piszkit is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 20:22:33

@Quercus58:

"Az egykulcsos adóval az a baj, hogy megadóztatják vele azt a jövedelmet is, ami a létminimum alatt van."

Tehát ha lenne egy nullás kulcs a létminimum alatti jövedelemre, akkor támogadtnád?

M. Péter 2013.09.18. 20:23:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az eredeti viccpárt a Lord Sucth-féle Monster Raving Loony Party volt. Legnagyobb sikere az volt, amikor az 1990. májusi bootle-i időközi választáson jobb eredményt ért el, mint a szociáldemokrata jelölt, és ennek hatására a szociáldemokrata párt feloszlatta magát.

andaluzkutya 2013.09.18. 20:30:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Tehát ha lenne egy nullás kulcs a létminimum alatti jövedelemre, akkor támogadtnád? "

De akkor az már nem lenne egykulcsos, nem?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 20:33:20

@Quercus58:

Az emberek érzésére hagyatkozva definiálni egy politikai rendszert szerintem eléggé gázos megoldás...

Megmondom mik szerintem egy diktatúra jellemzői:
- kötelező államideológia: Kádár alatt volt, Orbán alatt nincs,
- a hatalomban politikai monopólium: Kádár alatt volt, Orbán alatt nincs,
- nincs állampolgári kontroll: Kádár alatt nem volt, Orbán alatt van,
- civil társadalom hiánya vagy erős korlátozása..

S diktatúrán belül is van erős és gyenge verzió (totalitárius és autoritárius). Akettp között a fő különbség, hogy míg az előbbi az emberek magánéletében is beleavatkozik, addig az utóbbi békén hagyja a hatalommal szemben nem ellenséges embereket, magyarul az előbbi támogatást követel. míg az utóbbi megelégszik a passzivítással. Jó példa mondjuk a Kádár-rendszer kezdeti és végső szakasza.

Azt készséggel elismerem, hogy Orbánék nem jogállami modell felé haladnak, ezt én is így látom, de nevetségesnek tartom a diktatúra jelzőt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 20:34:53

@M. Péter:

Én számoltam ki egy unalmas délután az Európai Statisztikai Hivatal adataiból.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 20:37:57

@andaluzkutya:

Igen, ez jogos beszólás.

A kérdésem lényege: egy olyan rendszer, ahol 1 kulcs van minden jövedelemre, de senki sem fizet adót a minimálbérig trejedő részre, azaz ez egy 2-kulcsos adó.

Egyébként ha Bajnaiéknak eszük lenne, a szlovák modell lemásolását propagálnák. Ott is egykulcsos volt, s lett most az idei évtől újra többkulcsps 2 kulccsal, de úgy van megcsinálva, hogy senkinek nem lehet ellene szava.

Latcho Rom 2013.09.18. 20:38:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
- kötelező államideológia: Kádár alatt volt, Orbán alatt nincs,
- a hatalomban politikai monopólium: Kádár alatt volt, Orbán alatt nincs,

Cserepes az ajkam szepocsem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 20:39:02

@andaluzkutya:

Akkor de facto ellenzed a progresszív adót, azaz lényegileg azonos állásponton vagy velem.

eagles 2013.09.18. 20:39:28

@shakti_rom:

Érdekes. Akkor mégsem húzott el külföldre 1-2 év alatt több százezer ember. Pedig aki el akart menni, meg tudta oldani.

puhacica 2013.09.18. 20:45:00

@andaluzkutya: ha ez meg a gyerekes temahoz jott, akkor ertem. (es azt hiszem, hogy ertettem en ezt mar a legelejen is, csak ugy felhuztam magam azon a barom cikken, hogy egy kicsit nem is akartam erteni.) es bar tovabbra sem ertunk egyet mindenben, elfogadom az ervelesed. :)

Latcho Rom 2013.09.18. 20:45:10

@Quercus58: Ja, mint en s masok, az ajtot becsukva magunk mogott.

Nem lehet a ket szitut osszehasonlitani. Nem 1-2 ket ev eredmenye ez. Barhogy nem szeretem a kis putyin vikit, nem irom ezt MIND az o szamlajara.

Marokko, Algeria teli spanyolokkal, gorogokkel is akik munkaeert konyorognek, diplomasok is. stb..stb.

birka: a rohogestol.

bpetya75 2013.09.18. 20:49:05

@puhacica:

Sejteni vélem, hogy mire gondolsz. Azzal egyet is értek, hogy ne a gyerekteleneket büntessék, viszont a gyerekvállalás ösztönzését támogatom. Az is igaz, hogy ma ezt a szöveg szintjén túlzásba viszik, így nem meglepő, hogy sokakban visszatetszést szül a dolog, és tenyészállattá degradálást látnak benne.

Nehéz téma, az egyszer biztos...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.18. 20:51:22

@bpetya75: kulonben most tenyleg ugy van, hogy akinek harom gyereke van annak nem kell szja-t fizetni? valami ilyesmit hallottam, de nem neztem utana.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.18. 20:53:52

btw, ha en csak azert akarok gyereket, hogy a dinasztia fenntmaradjon es nem azert, hogy legyen egy uj tagja barmelyik orszag tarsadalmanak, akkor onzo vagyok?

andaluzkutya 2013.09.18. 20:54:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Én nem ellenzem a progresszív adózást, itt is az van, így fizetek egy valag adót:) Érdemes persze úgy belőni a sávokat, hogy pl. az átlagkereső ne a legmagasabb adókulcsba kerüljön és az se baj, ha bizonyos jövedelemszint alatt nullás kulcs van, így pl. egy átlagos diákmunka után se kelljen adózni.
Az se baj, ha a gazdagok se érzik azt, hogy fejőstehénnek tekintik őket. Itt most volt kampány, és a kommunista párt azzal kampányolt, hogy 1,5 millió korona éves jövedelem fölött legyen 100%-os adó. Ez nyilván idiotizmus. Nem is jutottak be a parlamentbe:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.18. 20:58:27

@Mr. Long: attól függ, mit mondunk karriernek.... nyilván vezérigazgató nem lesz belőle részmunkaidőben, de vajon nem normális, értékes és hasznos az, ha mondjuk heti 3x12 órában megy vissza ápolónőnek, félállásban napközis tanárnak, rugalmas munkaidőben kutatónak, otthoni munkával fordítónak, satöbbi.
vagy a gyerekek visszatartó hatása nélkül ugye amúgy is minden pasi szédületes karriereket fut be? :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.18. 21:01:38

@Babette_: hát hogy mondjuk jól lelépek hosszú hétvége címszó alatt (alighanem pont akkor volt egy igen zajos konfliktus, ami miatt kicsit tele volt a hócipőm mindennel).
a legtöbb kolléga évente egyszer megy csak "haza". túl messze van. ezt az egyet fizeti a cég.

ffüttyfürütty 2013.09.18. 21:02:48

@Chang Yai: Ha lehet szavazatom akkor én Bhutánra nyomok egyet, már csak a Nemzeti Összboldogság gondolata is kíváncsisággal tölt el. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 21:03:03

@andaluzkutya:

A magyar átlagember véleményét tanulmányozva e kérdésben alkottam meg a következőt:

:-)))

Az Egyesült Magyar Baloldali-Jobboldali Nemzeti Szociális Demagóg Kisember Párt programjából az adózási rész:

Átlagbérig az adó: 0 %.
Átlagbér duplájáig: 10 %.
Átlagbér triplájáig: 25 %.
Átlagbér ötszöröséig: 50 %.
Az új BTK szerint az átlagbér ötszörésénél többet keresni bűncselekmény. Így az ilyeneknél teljes vagyonelkobzás jár nyilvános megkorbácsolás után.
Éljen Marx és Lenin!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.18. 21:04:37

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130918/2011-12-22_204609_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

HA időről időre bedobja ezt a témát. Hálás téma. Lubickolunk benne.
Mert megerősít benne hogy jól döntöttünk. Elégtétellel tölt el.
Ez jól esik.
Otthon nem volt jó. Azt mondtuk "Viki élj vadházasságban közvetlen női felmenőddel, szevasz".
Most jó. Ennyi.

A nap egyik legjobb hozzászólása Papitóé volt aki a mezőgazdaságról írt. Minden szavával egyetértek. Nagyon pontos helyzetelemzés volt.
Régóta mondom hogy a magyar föld szart sem ér.
Egyesek szemében még mindig valami misztikus magasságban lebegő csodafegyverként van jelen.
A nagy egészhez képest jelentéktelen valami.

puhacica 2013.09.18. 21:08:48

@Bonjour: csak ismetelni tudom magam: nalam az utolso mondat csapta ki a biztositekot, miszerint az idealis az lenne, ha a szulest tekintenenk a no legfobb ertekenek. ez - szerintem - igenis kirekeszto, barmilyen jo szakember is bagdy emoke egyebkent.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.18. 21:09:15

@andaluzkutya:
Te is eszakon elsz? ;) Mintha ez a szemlelet ismeros lenne :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.18. 21:13:42

@ffüttyfürütty: :-) nagyon érdekes expat, főleg tanár, blogok vannak Bhutánból, nagyon korlátozzák a turizmust is, minden ami nekem lejön, nagyon okosan csinálják. kb 4-5 éve volt egy bhutáni tanárcsoport látogatóban az iskolámban, nagyon érdekes volt velük beszélgetni, de annyi eszem nem volt, hogy összeszedjem mindenkinek az emailjét. Nepálban még nem voltam, de tervben van jövőre, nyilván az előbb jön a sorban. a dolog pikantériája, hogy hegyet mászni csak lefele vagyok képes és hajlandó, de akkor is érdekel a kultúra meg minden, nagyon.

puhacica 2013.09.18. 21:21:51

@diggerdriver: na hallod, en mazochista picsa, elkezdtem ma nezni az m1-en a hiradot. az elso 6 perc a ma nyilt orszagos mezogazdasagi es elelmiszeripari kiallitas es vasar bemutatasarol szolt. voltak sztarfellepok, koztuk az atyuska, zengtek a fanfarok, a diszvendeg oroszorszag, megtudhattuk, milyen jo nekunk a keleti nyitas, illetve hogy a mocskos nyugattol kellett megmenteni a magyar foldet, de ez, mino szerencse, sikerult! meg a rezsicsokkentest is belevarazsoltak valahogy. komolyan, mintha valami szovjet propagandafilmet neztem volna. es persze ettol meg lehet jo a magyar fold, csak ne nyomnak ezt az ostoba koritest az arcomba.

2013.09.18. 21:27:50

@Chang Yai: Nepalrol 2 dologra emlekszem. Terd alattig ero viz az utcakon monsoon idejen, tele tormelekkel es szemettel. A masik, hogy a reteren felaldoztak egy kecsket mikozben imadkoztak, amikor a repulonek muszaki hibaja volt (alternativ hibaelharitas)

eagles 2013.09.18. 21:32:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

" Azt Magyarország minden lakosa, bárki legyen is az, ki e haza levegőjét szíja, egyet sem véve ki, minden különbség s kiváltság nélkül egyiránt, vagy határzottabban mondva: tehetségéhez aránylag köteleztessék hordani vállán."

Gróf Széchenyi István: Adó és Két garas (részlet)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.18. 21:46:20

@Quercus58:

Most nem tudok Széchenyivel törődni, én most már a mai muszlim szépségverseny eredményeit várom... www.beautynews.com/news-2744-eng.html

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.18. 21:47:19

Jó estét mindenkinek!
Csak jelzem, hogy vagyok, de most inkább kicsit a háttérből olvasgatom a kommenteket. Az elmúlt napok posztjai nem nagyon mozgatták meg a "hozzászólhatnékomat", a kommentek pedig kicsit elmentek szimpla "chat" stílusba,a mai téma pedig az egyetlen olyan , amire nem vagyok hajlandó 1 percet sem szánni az életemből. Nekem, egyszerű hétköznapi embernek egyszerűen felesleges, hiábavaló, bosszantó és érdemtelen. Így kommentelni most sem fogok, várok egy jó Határátkelős posztra. Mert hogy , igaziból én azért járok csak ide. Üdv mindenkinek!

bpetya75 2013.09.18. 21:57:05

@Mr. Long:

Három, vagy több gyerek esetén a bruttó jövedelmedből gyerekenként 206250 huf levonódik. 3 gyerek esetén akkor fizetsz szja-t, ha az összes jövedelem meghaladja a havi bruttó 618750 forintot.

bpetya75 2013.09.18. 22:19:32

@Mr. Long:

Akár még részmunkaidőben is lehet karrierlehetősége egy anyának. Nem állítom, hogy ez általános lenne, de a feleségemnél pont ez a helyzet. Igaz, inkább azon vannak a főnökei, hogy hogyan dolgozza le a heti 40 órát úgy, hogy neki is jó legyen, meg a cégnek is, de úgy tűnik, hogy átmenetileg el tudnák fogadni a heti 30 órát is. Egyszerűen azért, mert jó képességű webfejlesztőként, akinek az oktatáshoz is van affinitása, külön előny a megállapodottság, a három gyerek.

2013.09.18. 22:33:30

A kivándorlás sztem éppen nem Mo. jelenlegi legnagyobb problémája. Sokkal inkább károsnak tartom a társadalmi konzultáció hiányát, fékek és ellensúlyok leépitését, valamit az európai értékektől való elfordulást.

Bármennyire nem kedvelem Orbánt, én is úgy látom hogy a fejlett nyugati országok elszipkázzák a számukra szükséges munkaerőt, csak természetesen ezt nem azért csinálják hogy kibaltázzanak a magyarokkal, hanem azért hogy növeljék a termelést, vagy termelékenységet (lenyomják a béreket), esetleg a népszaporulatot. (mikor mire van szükség) Tény, hogy ebből a befogadó országoknak származik gazdasági előnye (jó esetben társadalmi is, bár utóbbi nem mindig egyértelmü.)

Mo. hosszú ideig el volt zárva a szabad vándorlás lehetőségétől, mig az utóbbi évtizedekben elindult egy olyan folyamat ami szerintem folytatódni fog, akármilyen kormány is lesz hatalmon. Ezzel együtt egy olyan generáció fog felnőni, akinek már természetes lesz a világpolgár életérzés és a nemzeti kötődésnek egyre kevesebb lesz a jelentősége.

A szakemberek, és a szakképzetlen munkások egy része oda vándorol ahol a legkedvezőbb életfeltételeket tudják nekik biztositani. Mo. ettől nem fog megsemmisülni de az már könnyen megeshet hogy előbb-utóbb bármelyik hatalmon lévő kormány rá lesz kényszerülve komoly reformokra, különben összeomlik az ellátó rendszer.

@shakti_rom: "1981"

Akkoriban gimis korunkban rátok "dobbantókra" nagy tisztelettel néztünk fel! Teljesen természetesnek vettük hogy valaki megpróbálja. Ha jól emlékszem 80 környékén volt valami nagy áremelés és kezdett elterjedni hogy a rendszer gazdaságilag összeomlóban van. Úgy tünik akkor sokan leléptek.

"a felcsuti torpe miatt! :P" Ja persze, neked már nem kellett nézned ahogy játszotta az agyát a Hősök terén (56-os áldozatok újratemetése) ez a valamikori KISZ káder és párttitkár ivadék. :)

tucano 2013.09.18. 22:36:51

@Quercus58: Nem akarok nagy hülyeséget írni, de ezt nem ahhoz fűzte, hogy a nemesek nem fizettek adót?

cristallo 2013.09.18. 22:40:18

@bpetya75: köszönöm a videót, most jutottam ismét gépközelbe:) hát mit mondjak? szóhoz sem jutok:)
Nem igazán tudom, hogy mit gondoljak Mogács Dánielről. Még gondolkodom rajta. Mindenesetre jó, hogy valaki ki meri figurázni a politikusokat.

cristallo 2013.09.18. 22:44:59

ha valakinek esetleg alacsony lenne a vérnyomása, itt a következő cikk
hvg.hu/itthon/20130918_Pinter_kivittek_a_penzt_ez_igy_nem_megy

Bonjour 2013.09.18. 22:50:15

@andaluzkutya: +1
Na igen, szepen fogalmaztal, kesobbi kommentedben is.
Errol beszelek en is.

eagles 2013.09.18. 23:07:37

@tucano:

Ez egy közmunka adó lett volna, amit a nemesek is fizetnek. Progresszíven.
Persze nem lett belőle semmi.

bpetya75 2013.09.18. 23:23:25

@cristallo:

Nem szoktam a hvg.hu-t olvasni, szóval köszi, újdonság volt nekem is. Egyébként meg szívesen :-)

Bonjour 2013.09.18. 23:26:04

@Énbagoly:
@puhacica: "csak ismetelni tudom magam: nalam az utolso mondat csapta ki a biztositekot, miszerint az idealis az lenne, ha a szulest tekintenenk a no legfobb ertekenek. ez - szerintem - igenis kirekeszto, barmilyen jo szakember is bagdy emoke egyebkent."

Na akkor meg egyszer, hogy ertheto legyek: nem lehet egy kiragadott mondat alapjan itelni. Osszefuggest kell nezni. Elmagyarazom. Ha az anyasag a legfobb noi ertek a tarsadalomban, akkor ez Bagdy szajabol ugy kell erteni, hogy a tarsadalom ertekeli az anyasagot es megvedi oket mindenaron. Egyszerubben: nem szivhatja meg egy pl. 2 gyerekes anyuka, hogy vallalkozo ferje lelep, minimalbere utan fizet 50e-t, a no meg kapkod munka utan, kisgyermekei a szomszedban este 8ig. Talal munkat minimalberert, harman 150e-bol elnek ezutan potlekkal egyutt, retteg, ki ne rugjak, mert ehenhalnak kulonben. Minden honap egy kinszenvedes. Pasi pedig el, mint Marci Hevesen, biologiailag elvileg bebiztositva az utodkerdesben. Es az teny, hogy sokan azt gondoljak, hogy ez normalis. Erre kellene olyan jogszabalyi/tamogatasi kornyezet, ami ezt a szenvedest nem hagyja. Mert boldog anyanak boldog a gyereke. Es ez nem csak penz kerdese, hanem a tamogatottsag. Hogy nem hagyjak igy sosem egyedul. Ezeknek az anyaknak a gyerekei nem fognak akarni gyereket, mert megtanultak, tulzassal elve limbikusan rogzult, hogy gyereket vallalni szenvedes. Holott gyerek nelkul nincs jovoje egy tarsadalomnak.

Ne akadj fenn a megfogalmazason, az ujsagiro hulyen roviditett. Helyi Tema cikke... Gondolom, ez olyan bulvarujsag. Azert nem ez alapjan kellene errol beszelgetni.

Muscari 2013.09.18. 23:33:07

Nagy elvezettel olvastam a mai kommentaradatot, foleg Birca helyzetelemzese jott be nagyon az embrrek balos beallitottsagarol es a Kadar rendszer iranti nosztalgiarol. Abszolut egyetertek.

A gyerekvallalassal kapcsolatban pedig Andaluzkutyaval ertek egyet, meg Bpetyaval is, sot nem csak en, hanem a 17 eves lanyom is, egyutt olvastuk a kommenteket ugyanis :-)

Munkambol kifolyolag (carer) valamilyen szinten belelatok tobb ember eletebe.
Azt kell mondjam, hogy idos korban oriasi kulonbseg van az egyes emberek eletmimosege kozott attol fuggoen, hogy van-e csaladjuk vagy sem.
Ha nem is a gyerek vagy unoka apolja oket, hanem mi, az a tamogatas, amit kapnak toluk, felbecsulhetetlen. Mind anyagi, mind erzelmi szempontbol.

Az egyedulallo, gyermektelen idosek sokszor nagyon rossz korulmenyek kozott elnek, van olysn bacsim, aki a szocialis munkas nelkul pl. meg a nyugdijat sem tudja felvenni, mert mindig elfelejti a PIN kodjat. Mi fizetjuk be a szamlait is, bevasarolunk, egyebek, de erzelmi tamaszt adni nem tudunk. Gondoljatok bele, ezek az emberek mar soha senkitol nem kapnak egy puszit! Azt hiszem, ilyen oregkort senkinek nem kivanok.

Ahol viszont ott a csalad, az oregek is sokkal kiegyensulyozottabbak, boldogabbak, a lakasuk rendezett, a huto tele van. Meg akkor is, ha tavolabb elnek, mert a carer ugynoksegeket jobban szamon tudjak kerni, kezben tartjak a penzugyeket stb.

Ha belepek egy ugyfelhez, korulnezek es meg tudom mondani, hogy van-e csaladja vagy csak a Social Services torodik vele.

Tudom, mindenki ugy remeli, hogy kilencven eves koraig aktiv es egeszseges ember lesz, de ez sajnos ritkan van igy. Ha jon egy betegseg, a szellemi leepules (demencia), nagyon nem mindegy, hogy szamithat-e az ember valakire.

Persze nem kifejezetten ezert vallal az ember gyereket, de erdemes ezekbe a dolgokba is belegondolni neha.

Bonjour 2013.09.18. 23:33:45

Befejezesul: ha a legfobb noi ertek az anyasag, akkor ez nem fordulhatna elo. Marmint pasi mehetne, de a no ilyen egzisztencialis nyomorba nem kerulhetne emiatt. Es hosszan lehetne folytatni.

Ne keverjuk ossze a "legfontosabb noi erteket" a "no legfontosabb ertekevel", vagyis hogy az adott no legfontosabb erteke az, hogy o jo cegvezeto mondjuk, vagy kivaloan beszel nyelveket. Az egyik egy tarsadalmilag vedendo ertek, a masik a szabad egyen kiteljesedese valamilyen munkaban, tehetsegeben. Es az elobbi tamogatottsaggal epphogy ez utobbi szabadsag joval nagyobb.

Bonjour 2013.09.18. 23:37:16

Es vegul: "felreertelmezett emancipacio", ez a lenyeg. Ez emancipacio nem torli el a nemi szerepeket. A no szul es kesz, es ezzel kiszolgaltatotta valik sok idore, ha nem eppen vegleg.

Bonjour 2013.09.18. 23:43:44

@Muscari: ez is egy uj nezopont es erdekes. En itt ossztarsadalmilag boncolgatom, miert kell az anyasagot megvedeni. De ehhez tarsadalmi valtozas kellene. En a sved modellt tekintem mervadonak es a franciat. Ketto otvozete :).

bpetya75 2013.09.18. 23:45:54

@Bonjour:

Most olvastam el a cikket, amin puhacicáék kiakadtak, én is inkább a Te értelmezésedet osztom. Tény, hogy a hölgy szóhasználata időnként ködös nekem (magakármi pl), de nekem sem az jött le, hogy amellett kardoskodna, hogy a nő csak üljön otthon és őrizze a családi tűzhelyet.

@Muscari:

Ez is egy fontos szempont, nekem is eszembe jutott, csak nem írtam le. Köszi a megerősítést.

Bonjour 2013.09.18. 23:46:55

Egyebkent ez az atomizalt tarsadalom baja. Ezert harul ez a problema, a nagycsaladi modell elveszett es nem is jon mostanaban vissza.

Na befejeztem :)))).

bpetya75 2013.09.18. 23:52:59

@Bonjour:

Még ne!

"Ezert harul ez a problema, a nagycsaladi modell elveszett es nem is jon mostanaban vissza."

Itt nem maradt ki legalább egy szó? ;-)

Bonjour 2013.09.18. 23:56:32

@bpetya75: ugye?
Egy poen: egyszer egy arab szarmazasu egyetemi emberke elsutotte, hogy femme à foyer merit le plus, ami azt jelenti, hogy haziasszony er a legtobbet. Eposzi jelzokent ragadt ra ez a mondat. Par honap mulva hivom valamiert a mobiljan, hatterben ket gyerek visit, delutan kettokor. Aha. Asszonynak eloadasa volt, igy osztottak be. :)))
Azert merem leirni, mert ugy se tud magyarul, kulonben magara ismerne... De a tanulsag az, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap.

Bezzeg a vakkomondor allitolag tiszteli a noket. :)))

Bonjour 2013.09.18. 23:58:50

@bpetya75: de, sajnos nem olvasom vissza, es van, hogy kiesnek szavak, mert ertelmetlennek talalja a gep es torli :))), vagy en belejavitok es nem jol.
Szoval ... az allamra... Es bocs.

Bonjour 2013.09.19. 00:01:07

Na most viszont nem csak a temat fejeztem be, hanem megyek aludni, mert holnap koran kelek.
Orulok, erdekes kommentek szulettek ma, sokaknak jott ki nagyon klassz megnyilvanulasai.

2013.09.19. 00:31:23

@Muscari: Érdekes, ez Kanadában egyáltalán nem igy van. Mind a fiatalok, mind az idősebbek önállósodnak. A középosztálybeli idősek ellátásukat saját maguk oldják meg, nem elvárt a gyerekektől és sok esetben fizikai képtelenség lenne, a nagy távolságok miatt (nem gyakori hogy a gyerekek ott élik le az életüket ahol születtek vagy ott ahol éppen a szülők nyugdijba mentek. Erre vannak olyan komplexek ahol az idősek még önállóan élhetnek de van fizetett és jó minőségü ellátás. Az érzelmi támaszt pedig a baráti kör adja, sokszor még akkor is, van gyerek. Ha ismernéd igazán hogy milyen egy átlag család dinamikája akkor nem vennéd olyan biztosra hogy onnan jön majd érzelmi támasz. Jó esetben igen de nagyon sok példa van rá hogy nem, és elég gyakori a teljesen diszfunkcionális család. Sőt, nagyon sok példa van az időskori családon belüli bántalmazásra is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.19. 01:44:02

@Bonjour: Szerintem meg nagyon durvan kokorszaki Bagdy Emoke cikke. Akkor is , ha nem ugy szanta. Mert ha azt irta volna, hogy az ember azt valaszthassa, amit szeretne csinalni. De nem, csinalja azt, amit a sztereotipia megkivan tole. Legyen otthon, mert az a dolga, a ferj meg ultessen fat, epitsen hazat. MErt ez a dolga. az, hogy ki mit szeretne, azt meg lesz.rja magasrol. Es ez az emebr a Pszichologia doktora? Rohej.

2013.09.19. 02:10:59

@tildy:): Eléggé elavult és félfeudális nézeteket vall Emőke. Hozzáteszem én őszintén tiszteletem a tradicionális, gyermeknevelésre összpontositó nőket, vagy éppen a dolgozó anyákat, vagy a családjukról egyedül gondoskodó, tradicionális férfiakat. De ahogy mondod, legyen már meg a választás joga mindenkinek a különböző szerepeket illetően.

pappito · http://pappito.com 2013.09.19. 02:19:33

@diggerdriver: "Régóta mondom hogy a magyar föld szart sem ér."

Ez így azért erős túlzás. Az országnak, ha nem is kivételes, de jó adottságai vannak (általában jó minőségű talaj, csapadék, hőm. stb) ami sokmindent lehetővé tenne. Nem a főd hibája, ha hülye aki rajta lakik :)

Ahol én lakom, általában sokkal hitványabb a talaj, mint MO-n, a paraszt nem kap egy _kurva_fillér_állami_támogatást_sem, viszont kurva magasak a szállítási költségei, mégis újzélandi gyümölcsöt árulnak a fél világon, elmegy sokmillió liter bor, sok tonna bárányhús és mégsoktöbb tonna tej és tejtermék. Svédországban árulnak itteni lilahagymát. LILAHAGYMÁT!

A lilahagyma nagyon komplex művelést igényelő, egzotikus növény úgyhogy érthető, hogy Magyarországon nem képes a közpénzekből dotált paraszt megtermelni ezt a tájidegen ritkaságot és eladni a svédeknek, akik inkább tizennyolcezer km-ről szállíttatják oda maguknak.

montroyal ( CAN qc) 2013.09.19. 02:20:09

@Bonjour: A no szul es kesz, es ezzel kiszolgaltatotta valik sok idore, ha nem eppen vegleg.
wow... en inkabb forditva gondolom es a mostani generacios fiuk is .. ha bejon a no terve ,manipulacioja a gyerek szulessel a ferfi valik kiszolgaltatott helyzetbe ,vagyis hogy kiszolgalja a not mert ugye a gyereknek kell.. vajon a jol meno vallalkozo akarta a 2 gyermeket? ja ha nem jon ossze a noi manipulacio nem sikerult a gyerekekkel oda lancolni a ferfit.. akkor siras rivas es azok az atkozott ferfiak , akik lelepnek a csalad igaja elol... ahol a csalad funkcional ahol a ferfi mindent megtesz a csaladjaert , annal jobb - bejott a noi szamitas csak egyre ritkabb 2bol 1 talan ...

pappito · http://pappito.com 2013.09.19. 02:31:30

ja, és még itt, ahol ez prosperál, erős export van, leginkább családi gazdálkodás van és kooperatívák (igen, szövetkezet) és még így is 5% alatt van a mezőgazdaság a GDP-ben, és ezt a munkaképes lakosság kevesebb, mint 2%-a csinálja.

2013.09.19. 02:32:33

@montroyal: Ilyen is van, de olyan is, amikor a férfi nem több mint egy sperma donor - megcsinálja a gyereket, aztán odébbáll, felelősséget a gyerekért se anyagi, se morális értelemben nem vállal. Ismerek nagyon sok olyan férfit a munkámon keresztül akihez 4-5 gyerek kapcsolódik, mind más anyától, és egyik gyereket se gondozza, támogatja. Elég macerás az ilyeneket lenyomozni ugyanis egy continuing custody order-hez kötelező értesiteni az "apát" a birósági tárgyalásról.

Amúgy meg hali! :)

pappito · http://pappito.com 2013.09.19. 02:34:34

@montroyal: kérlek ne vetítsd ki a saját (kellemetlen) tapasztalatodat az egész nemre. (egyikre se)

Lehet,hogy fura, de vannak sokan akik szimplán szeretik egymást és a gyerekeiket is és nem számításból, hanem csak úgy.

2013.09.19. 02:35:44

@pappito: A mezőgazdasághoz nem értek de mint amatőr kertész irigykedéssel nézem azt a gyönyörü termőföldet ami Mo-n van. Különösen a Van. Islandon található savas pH talajhoz hasonlitva.

pappito · http://pappito.com 2013.09.19. 02:44:48

@cougarcat: minden talaj jó valamire, ha másra nem, legelőnek :) meg javítgatni is lehet... de látod, van ahol a jó termőföldet is elvesztegetik

montroyal ( CAN qc) 2013.09.19. 02:58:56

@cougarcat: @pappito: igazatok van en csak ellen peldakent hoztam fel nem altalanositasnak szantam ( meg piszkalodni) amugy az a
ferfi akinek 5 gyereke van 5 notol - kerte oket hogy tartsak meg feltetlenul azt a gyermeket ?
én is hali mindenkinek rosszak voltak a gepeim ujat vettem javittattam de azert itt vagyok.. es rajottem milyen termelekeny vagyok computer nelkul a muhelyembe .

2013.09.19. 03:46:21

@montroyal: Nagyon sok nő el nem tudná képzelni, hogy elvetesse a gyerekét és ha igy érzi, joga van megtartani. Sokan érzelmi, vagy vallási okokból egész egyszerüen nem teszik meg. Nem mondom hogy bizonyos hölgyek nem felelőtlenek, félre ne érts, nem állitom hogy csak a férfi felelős ilyen esetben. De hát ott van egy gyerek, akinek kellene szeretet, biztonság, gondoskodás - jó esetben két szülőtől. De még a naivabb és felelőtlenebb nőknél is azt látom, hogy tényleg akarja azt a gyereket, meg családra vágyik, aztán sajnos leragad azon, hogy a férfi meg lelépett. Depresszióba esik, elhanyagolja a gyereket. Az ilyen szituációkért a gyerek fizet és bizony nagyon nem érdemli meg.

Én gondoltam hogy biztos jól megy az üzlet, azért nem vagy itt. :)

2013.09.19. 03:55:45

@pappito: A kertembe hozatni kellett földet és pár évente hozatok valamiféle trágyás földet, az örökzöldeknek meg "sea soil"-t, ami halkomposzt és tengeri moszattal feljavitott termőtalaj.
Ha valaki zöldségeket akar termelni az jól teszi ha magasitott ágyásokat használ, hogy még véletlenül se gyökerezzen be a növény a rossz minőségü talajba. A savas talajban meg nagy sikerrel lehet fekete áfonyát termeszteni, az szereti.

Persze ez a talaj is termel értéket, pl. a gyönyörü Douglas fenyőket és cédrusokat amit aztán a fafeldolgozó és papiripar használ fel. Méghozzá ezek a fák az esőerdő övezetben nagyon gyorsan nőnek. Igaz én jobban örülnék ha inkább békén hagynák őket.

pappito · http://pappito.com 2013.09.19. 05:04:05

olvasgatom a kommenteket, valaki írta, hogy akkor se fognak sokan hazamenni, ha orbán megbukik. egyrészt ez jelenleg szerintem nem is fenyeget, viszont aki már pár évet lehúz külföldiában az sokszor meggondolja, hogy állás, lakás, valamiféle biztonsági háló nélkül megint kockáztasson, csak most a másik irányba. A visszamenés már ugyanúgy kivándorlás lesz csak most Mo-ra, ami politikafüggetlenül mindenféle következményekkel jár.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.19. 06:12:53

@Chang Yai: és ők miért pánikoltak, hogy te "haza"mész?

zopilote 2013.09.19. 06:36:39

Pantlikas Joreggelt az Ohazabul a HA vezerkaranak es szeretett Olvasotaboranak! :)

2013.09.19. 06:56:51

@zopilote: Yo! :) Épp most olvasgatom az általad ajánlott hobotrail.com blogot. Gyönyörü képeket csinál a barátod.

További jó pihenést és szórakozást. What happens in Eger, stays in Eger. ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.19. 07:01:20

@pappito:
Ezt en is igy gondolom.
Aztan van az a fajta kivandorlo, aki sosem telepszik le, orokre vendegmunkas marad. Szerintem jellemzoen ilyenek azok, akik 3-4 havonta visszajarnak Mo-ra, es nem is akarjak felvenni a lepest az uj helyen.
Ha valaki viszont nyitottan erkezik es "belakja magat", akkor nehezen tudom elkepzelni, hogy megerje ezt feladni... nem lehet egyszeru egy mondjuk londoni, jo fizetest kisajtokni egy magyar cegbol. Marpedig romantika ide, honvagy oda, mindenki penzbol el...

pappito · http://pappito.com 2013.09.19. 07:19:57

@Kovermadar: nem csak a fizetés az érdekes, hanem a berendezkedés, barátok, iskola a gyereknek, esetleg új hobbik, szolgáltatások, stb. Az egész blog arról szól, hogy mecsoda küszködésen és kényelmetlenségeken és kompromisszumokon hajlandó keresztülmenni sokunk, hogy új/más/jobb életet élhessen, amelyet valamelyik másik ország tud nyújtani esetleg.

Ki fog Mo-n nyolcadmagával egy szobában lakni, hogy a kfc-ben sütögessen? A jól képzettek meg valóban ötöd-hatod fizetésért találnak csak állást... (nyilván van kivétel, de azért a többség...)

zopilote 2013.09.19. 07:23:54

@cougarcat:
Sajnos nem baratom, csak egyszer beszeltem a Barnaval. Az o baratja az en baratom ill. munkatarsam. Amugy nagy fotos mind a ketto.
Pihenes. szorakozas? De jo is lenne: programok vannak, csinalnak a szamomra a rokonok, baratok, haverok:)

eagles 2013.09.19. 07:26:24

@Kovermadar:

A sógorom kb. 15 éve külföldön dolgozik. Magyar közvetítőkön keresztül. Dolgozott már Írországban, Angliában, Hollandiában, Németországban. Soha nem akarta megtanulni egyik nyelvet sem, soha nem akart önállóan munkát keresni, ebből kifolyólag soha eszébe nem jutott, hogy valamelyik országban letelepedjen.
Na Ő vendégmunkás.

2013.09.19. 07:34:23

@zopilote: Igen ez ismerős. :) Már nagyon vártak, hiányoztál nekik és most te leszel a középpontban.

zopilote 2013.09.19. 07:42:53

@cougarcat:
Pontosan ez van, amit irtal:) Raadasul tegnap " beutott " egy 40 eves erettsegi talalkozo is varatlanul, szombatra szervezve:) Good timing:) Olyan izgatott vagyok, mint egy elso aldozo:) Amugy nagyon utalok a kozpontban

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.19. 07:48:16

@andaluzkutya: nálunk is van ilyen juttatás (Mo, német anyacég). Tudod, mert gonoszmulti meg minden.

bpetya75 2013.09.19. 07:50:13

@pappito:

Tökéletes riposzt. Egyetértek.

A mezőgazdasághoz: Nálunk is a családi gazdaságokat kéne nyomatni, nem véletlen, hogy Ángyán annyira küzdött értük. Abban persze teljesen igazad van, hogy a GDP kis részét tudnák kitermelni és a munkaképes lakosság töredékét látnák csak el munkával, de egy olyasmi arány, ami nálatok van, már nagyon jó lenne nekünk is. Termelőszövetkezetekre is egyértelműen szükség lenne, ehhez persze kell némi józan belátás, és alapvetően egy kis egymásba vetett bizalom.

@zopilote:

Üdv kolléga! Hogysmint?

2013.09.19. 07:51:02

@zopilote: 40 éves tali, nem semmi! Tényleg jól időzitettél. Hát igy tényleg jól fel fogsz majd töltődni.

bpetya75 2013.09.19. 07:52:35

@Zka:

Feleségem cégénél is elkezdték ezt forszírozni, pedig aprócska, magyar tulajdonú cég. Csak fejlődni szeretnének, ami elégedett munkavállalókkal sanszosabb, mint robotokkal.

bpetya75 2013.09.19. 07:55:20

@Babette_:

Gondolom azt hitték, hogy magyarhonba jön haza, és akkor már nem csak egy hétvégére.

eagles 2013.09.19. 07:55:41

@zopilote:

Üdv.
Érezd jól magad!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.19. 07:58:56

@pappito:
Ok beszéljünk ezt meg de csak este tudok válaszolni.

bpetya75 2013.09.19. 07:59:51

@cougarcat:

A douglasokról nekem mindig a Twin Peaks jut eszembe. Amikor Cooper megérkezik az első részben a városba, az első kérdése az volt a sheriffhez: "Sheriff! Mik ezek a gyönyörű fák az út mentén?" :-)

2013.09.19. 08:04:23

@bpetya75: Hát szivesen megmutatnám ezeket neked. 100-120 méter magasra is képes megnőni, igaz ez elég ritka mert ugye kivágják őket. Azért 75 m magas egyedek még találhatók a szigeten. A legszebb amikor már öregebb és a szél megtépázza az óceán partján - nagyon érdekes formák alakulnak ki.

bpetya75 2013.09.19. 08:08:47

@cougarcat:

Idehaza a legnagyobb átlagmagasságú és fakészletű erdő emlékeim szerint egy háromhutai douglaszos. Mikor '96-97 tájékán tanultunk róla, akkor volt 41-42 méter az átlagmagasság, 50 méter a legnagyobb fa és olyan 1200-1300 m3/ha a fakészlet. Nem tudom mi lehet vele, mert hirtelen nem találtam róla semmit a neten.

Ha valaha eljutnék Kanadába, az ilyesmi miatt mennék :-)

2013.09.19. 08:16:36

@bpetya75: Gondolom a sok eső miatt nő ilyen nagyra a szigeten. Ezen a linken van egy kép egy 76 méteresről.

www.vancouverisland.com/parks/?id=286

Az óriás cédrusok és a bürökfenyők (hemlock) is gyönyörüek. Egyértelmüen a West Coast-on a helyed. :)

zopilote 2013.09.19. 08:16:50

@cougarcat:
2 hete fenykepeztem ezt a cougar - t amikor az indian rezervatumban dolgoztam. Te jutottal az eszembe:)
kepfeltoltes.hu/view/130919/IMG_3472_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2013.09.19. 08:26:26

@zopilote: Köszi, nem is tudtam, hogy Albertában is vannak pumák (Calgary közelében). Csak egyszer láttam pumát a vadonban, egy pillanatra, ahogy átfutott az úton és be az erdőbe. Nagyon kedvelem őket de nem szeretnék közelebbi ismeretséget kötni velük.

2013.09.19. 08:31:57

@bpetya75: Ezt még elküldöm neked aztán megyek aludni. :)

vancouverislandbigtrees.blogspot.ca/2011/04/400-foot-coastal-douglas-fir-giants.html

Nem tudom beszélsz-e angolul de ez az illető a Vancouver sziget nagy fáiról blogol és tesz fel elég sok képet.

NorthPier 2013.09.19. 08:32:11

Sziasztok.
Kicsit dizájnoltam magam képileg, mert tegnap az a ThePier kicsit meglepett, kéretik nem összekeverni vele.

@pappito: o.k., hogy a mezőgazdaság szűk szelet a GDP-ből, de valójában komplexebben kell szemlélni, a hozzá kapcsolódó tevékenységek miatt, mint folyamatot. Ilyenek pl. a műtrágya, növényvédő szerek gyártása, gép-, és alkatszergyártás, ezek különböző beszállítói, szervizelés, a terménytárolás és forgalmazás, tápgyártás, a sokrétű élelmiszer feldolgozóipar, élelmiszer kereskedelem, fuvarozás, mindezek adminisztrációja. Akkor még az oktatásról, k+f-ről nem is beszéltem, pedig az utóbbiban legalább akkora a pénz, mint a gyógyszereknél.

puhacica 2013.09.19. 08:32:45

@Bonjour: ha osszefuggeseiben nezem a cikket, akkor se jobb a helyzet, tele van hulye sztereotipiakkal. en lehet, hogy buta vagyok, de nem latok benne tobbet, mint amit leirtak. raadasul egyre tobbszor latom/hallom ezeket az "elvarasokat". meg hogy a csalad az a ferj-feleseg-gyerek kombo. mi az urammal igenis csalad vagyunk, bar nem hazasodtunk ossze es gyerekunk sincs.
a sajat boromon tapasztaltam, hogy milyen az, ha az apa lelep. "ezek az anyak" koze tartozik az enyem is. nagyon nehez, de boldog gyerekkorunk volt, es en vagyok az egyetlen, aki nem akar gyereket, az ocsem es hugom szeretne.
@Muscari: ez is egy nezopont. de en annyira halas vagyok az anyukamnak azert, hogy nemregiben azt mondta, o nem maganak szult minket, hanem hogy boldogok legyunk, es eszunkbe ne jusson az eletunket arra aldozni, hogy ot apolgassuk, pelenkazzuk, ha netan kesobb ennyire leepulne. es persze egyikunk sem hagyna magara, de nincs rajtunk ez a teher, es ez jo. az, hogy velem mi lesz, ha megoregszem? ha nem tudok majd magamrol, tokmindegy, ha meg igen, asszem fel fogom magam talalni.
@tildy:): koszonom a velemenyed, tudom, hogy nem az en tamogatasomra irtad, de mar kezdtem azt hinni, hogy nem ugyanazt olvastam, amit a tobbiek. :)

bpetya75 2013.09.19. 08:36:01

@cougarcat:

Köszi, pötyögök :-)

Szép álmokat!

Bonjour 2013.09.19. 08:36:55

@tildy:): arrol beszeltem, hogy ez egy blikk szintu riport, es ez nem Bagdy Emoke altalanos nezete, hanem egy szarul megirt nyulfarknyi riport, amibol nem lehet messzemeno kovetkezteteseket levonni. Nem o irta a cikket, hanem egy alulkepzett onjelolt firkasz.

Amitol egyebkent rossz, az az, hogy a ferfi apa szerepe kimerul a faultetesben. Ezt keszseggel elismerem, ettol sz@r a cikk. De ha egy Bagdy tanulmanyt elolvasol, nem ez lesz benne.

Nem vagyok Bagdy rajongo, nem is feltetlen ertek vele egyet mindenben, de ami ma Mo-n van, az nem csaladpolitika. Mindenki eldonti mit csinal, de a gyerekvallalast igenis osztonozni kell.

Mert cikkek arrol is mentek am, hogu ahol a nok konnyen visszamejetnek dolgozni es apa is kiveszi a fele reszet az apasagbol, ott sokkal tobb no szuletik (Sved.o.)

Szoval en csak arra kerek mindenkit, ne egy blikkes cikkbol induljanak ki Bagdy kapcsan.

A politika mas. :)

Bonjour 2013.09.19. 08:39:34

@puhacica: nem arrol van szo, hogy ne lenne jo a velemenyed, hanem arrol, hogy ez a blikkes cikk szarul van megirva. Nem kell belelatnod semmit, ha soha nem olvastal e temaban mast. A cikkel van a baj, nem veled. :) tenyleg. En csak ezt szerettem volna a helyere tenni.

bpetya75 2013.09.19. 08:42:55

@Bonjour:

"Mert cikkek arrol is mentek am, hogu ahol a nok konnyen visszamejetnek dolgozni es apa is kiveszi a fele reszet az apasagbol, ott sokkal tobb no szuletik (Sved.o.)"

Alá tudom támasztani. Nálunk eddig 3 nő(palánta) született ;-)

Bonjour 2013.09.19. 08:44:23

@cougarcat: neked is ment a ket elozo kommentem.

Szerintem itt mindenki hasonloan gondolkodik, csak a cikk szar. De ebbol ne Bagdy-ra kovetkeztessunk, hanem a Helyi Tema szakmai szinvonalara.

Mondjuk azt most igy a vegen belatom, ezt nem kellett volna engednie Bagdy-nak ezt a cikket, de a jovahagyasra csak a nagy ujsagok figyelnek. Meg o belelatja mit ert rajta.

Karrier a noknek, ezzel en nagyon egyetertek! Csak ne kelljen valasztaniuk, hogy karrier vagy gyerek. Hanem ez lehessen ES, ha ugy akarjak. Apa is mehessen gyesre.

De ennyire talan nem liberalis Bagdy, ezt nem tudom most megmondani.

Bonjour 2013.09.19. 08:46:50

@bpetya75:

:)))))))))) hat most hangosan nevettem magamon. Elnezest kerek mindenkitol a rengeteg hibaert.

Javitok. ...tobb gyerek szuletik...

De gaz vagyok ujabban.

Bonjour 2013.09.19. 08:47:51

Hozzateszem, ez a vacak tablet akkor is javit, ha ki van kapcsolva a helyesiras ellenorzo. Fogalmam sincs miert. Sokat ront a helyzeten.

andaluzkutya 2013.09.19. 08:48:37

@Bonjour: "Mert cikkek arrol is mentek am, hogu ahol a nok konnyen visszamejetnek dolgozni es apa is kiveszi a fele reszet az apasagbol, ott sokkal tobb no szuletik (Sved.o.)"

Sokkal több nő szül, vagy sokkat több nő születik? :)

Itt, Norvégiában is nagyon büszkék arra, hogy sikerült feltornázni a születésszámot. És nem lehet azt mondani, hogy ezt a klasszikus női szerepek megerősítésével érték volna el, hanem pont azzal, hogy a nőknek a gyerekszülés nem jelent egyet a karrier végével. Egyrészt sokkal jobban meg vannak osztva az otthoni feladatok a nők és a férfiak között, másrészt pl. nekem se rója fel senki, ha én mint főorvos maradok otthon a beteg gyerekkel, hiába dolgozok magasabb pozícióban, mint a feleségem.

Szóba került, hogy a gyerek azért is fontos, hogy majd gondoskodjon a szülőről. Én úgy vagyok vele, hogy ha majd öreg leszek, nagyon örülök neki, ha meglátogat a gyerekem/unokám/dédunokám/stb, de nem várom el tőlük. Elfogadom, hogy remélhetőleg nekik is lesz gyerekük/unokájuk/életük, akik adott esetben jobban igénylig az időt, gondoskodást mint én. Igyekszem majd tartalmas öregkort élni, ha ez nem sikerül, akkor majd valaki másnak a gyereke segít nekem hivatásból. De mint mondtam, nagyon szeretném, ha néha velem is lennének, de ezt nem várhatom el tőlük és ez semmiképpen sem kötelesség a részükről.

NorthPier 2013.09.19. 09:03:14

@Bonjour:

Nem csak a Helyi Téma, de egy rakat más média szakmai színvonala is a béka segge alatt, de Prof. Dr. Bagdy Emőkét sem kéne ennyire védelmedbe venned.
Példamutatóan felépítette a karrierjét egészen a sztárolásig, de nekem (is) úgy tűnik, így felgyorsulva leszáguldott a sínekről.
Mondhatni, számomra hasonlatos a "befutott" politikushoz, akit állandóan nyilatkozási kényszer gyötör (plusz/vagy állandóan megszólaltatják), szóval muszáj állandóan hallatni a hangját, ott és azonnal, az sem baj, ha hülyeséget beszél, csak mondjon valamit. Persze nem akarok igazságtalan lenni, mert bőven van mit tanulni is tőle, csak éppen gyomlálni kell a mondandóját, és egyeztetni a saját karakterünkkel.

2013.09.19. 09:08:36

Jaj, kedves Hataratkelo.... Valoban fontos, hogy 350.000 vagy 500.000 vagy mennyi? Es valoban szamit barmit, hogy egy messias komplexusos zsebdiktator minek nevez? Mert szerintem a legkevesbe sem, amig jol vagyok ott ahol vagyok, es szeretem, amit csinalok, ahogy elek... Szerintem...

Dobbenetes volt megelni, hogy az osztrak valasztasi kampany, az igeretek, jobban erdekel mar, mint a magyar politika. Mert az elobbinek van hatasa az eletemre, az eletszinvonalomra. Az utobbinak csak a hangulatomra, es arra is csak negativan.

Szerintem aki elment, az soha ne felejtse el, honnan jott, de ne is tekintgessen hatra, hagyja az otthon hagyott dolgokat az otthoniakra, o mar meghozta a donteset, azzal, hogy elment.

tanato 2013.09.19. 09:11:42

@Nyulz of the World: Te benne vagy a félmillióban?Vagy a határ menti ingázók már a másik százezerhez soroltatnak?

2013.09.19. 09:13:47

@tanato: Szamit? Amig gyakorlatilag nincs hatar, addig nem igazan hiszem. Ha Isten ments, egyszer csak meg is lenne hatar, masnap mar Becsben laknek...

bpetya75 2013.09.19. 09:21:09

@Nyulz of the World:

Küldtem neked emailt a HÁ-n keresztül, mert a régi címed nem műx. Megkaptad?

Egyébként az osztrák kampány hasonlóan mocskolódó, mint a hazai, vagy elegánsabban csinálják?

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.19. 09:27:27

@Nyulz of the World: szia Nyúl, régen láttalak, miujság veled?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.19. 09:29:01

@Babette_: hát mert hogy ha valaki "haza" akar menni hétvégére, az alighanem azt jelenti, hogy jól lelép / azonnal felmond. hacsak a "haza" nem azt jelenti, hogy átugril a szomszédba a hosszú hétvégére. egy iskolának se esik jól, ha egyik napról a másikra eltűnik egy tanár, és ez meg szokott történni. azt mondják, minden évben besokall úgy valaki, hogy összepakol és lelép. az én lakótársam annó 46 órát bírta, míg egy visszafele gépen volt! (esküszöm nem én csináltam ki, csak épp áramszünet volt 3-4 órán át, amikor jött, így a nagyfőnök elvitt minket étterembe vacsorázni, mire hazaértünk este 10-kor, már be volt pánikolva, hogy ez milyen szar hely, azonnal lelépett, a tanév hátralevő 9 hónapjára meg nem is sikerült aztán kémiatanárt találni másikat, tanított helyette is valaki pluszban 15 órát. na ezért.)

bpetya75 2013.09.19. 09:29:07

@Bonjour:

"Boldog ember, aki képes önmagán nevetni, mert soha nem szűnik meg a szórakozása."

Nagyjábóli idézet nem tudom kitől ;-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.19. 09:31:16

@Chang Yai: nahát!:) így már értem;)
köszi

2013.09.19. 09:35:20

@bpetya75: nem, de irtam neked emailt, abban van a cimem.

Neken ugy tunik, hogy civilizaltabb. Persze megy itt is a szardobalas, de azert sokkal nagyobb szerepet kapnak az igeretek es a programok. Persze itt is vannak demagog politikusok, szelsoseges partok, korrupt vezetok, stb. Talan az a kulonbseg, hogy nem feltetlenul a masik politikus emberkent valo lejaratasa a hangsulyos (elmultnyocev, mocskosgyurcsany, libasgordon, stb.), hanem sokkal inkabb a masik part igereteit es ideologiajat szapuljak, es a sajatjukat dicserik azzal szemben. Es persze itt is megy, hogy allitsuk meg a voros-fekete (SPO-OVP) korrupciot, stb., de csak erre epul a kampany, es foleg nem konkret emberek ellen iranyul az egesz. Nagyon kicsit latok csak az osztrak politikabol, de nekem ugy tunik, sokkal inkabb a partok kuzdenek egymassal, es nem annyira meghatarozo, hogy ki a part elso embere. Es ami talan a legfontosabb, hogy itt en azt latom, hogy azert mindenki betartja a jatekszabalyokat, nincsenek utcara vitt, felhergelt tomegek, pl. De mondom, en azert csak a felszint latom, 1-2 emberrel beszelgettem csak politikarol, szoval lehet, hogy melyebben itt is mas van. Itt 2 het mulva lesznek a parlamenti valasztasok.

2013.09.19. 09:38:04

@Nyulz of the World:
helyesen: "es persze itt is megy, hogy allitsuk meg a voros-fekete (SPO-OVP) korrupciot, stb., de NEM csak erre epul a kampany"

2013.09.19. 09:43:27

@Babette_: Semmi kulonos, Sopron-Becs naponta, ugyanott mar sok-sok eve, es eppen azon gondolkoztam, hogy vagy elkezdek nezelodni valamerre allasugyben, vagy ugy beleragadok a jelenlegi szekembe, hogy meg a vegen innen megyek majd nyugdijba. :) De a multkort olvastam toled valami kecske-projektrol? Ha nem vagyok indiszkret, mi ez? Amennyire tudom, a mezogazdasag eleg tavol esik attol, amit tanultal/tanulsz... :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.19. 09:47:20

@Babette_: bocs, én se vagyok a helyzet magaslatán, az elektronikus napló ötpercenként omlik össze, és mindenkinek cafatokban a koncentrálóképessége. reménytelen egy mondatot rendesen befejezni.
a kisfőnök jutott eszembe haza, holmunkás, hovatartozás, identitás stb témában, mert ő britnek mondja magát, angolok a szülei, angol az anyanyelve, valami nagyon furcsa angol-amerikai mix akcentussal beszéli (plusz perfekt spanyol és brazíliai portugál), de életében 10 hónapot élt Angliában - 45 évet máshol. Brazíliában született, végiglakta Dél-Amerikát gyerekként, USÁban középiskola és egyetem, aztán Spanyolországban ment férjhez és vált el sokév után, aztán dolgoztt Malajziában,Bangkokban, most itt, és még ki tudja hol, a nyugdíjas szüleit perpill Portugáliában látogatja. a "where are you from?" kérdésre Spanyolországot mondja, de ő maga nem spanyol,ez ellen tiltakozik. az a fajta ember, aki mindenhol jól érzi magát, azt keresi, ami jó, nem azt, ami furcsa (főnöknek tökéletes hozzállás). na az ilyesféle embereket próbáld meg bepasszírozni valami dobozba, hogy akkor ő most kik és mik és hova tartoznak....

bpetya75 2013.09.19. 09:49:53

@Nyulz of the World:

Szóval félsz a nyugdíjas állástól? Ez valamiféle korszellem, vagy tényleg lenne hátrányod abból, ha évtizedekig maradnál a mostani munkáltatódnál?

andaluzkutya 2013.09.19. 09:56:41

@bpetya75: Én simán el tudom képzelni, hogy innen menjek nyugdíjba, bár az is igaz, hogy itt helyben is jó továbbfejlődési lehetőségeim vannak (pl. részt venni mindenféle kutatásokban, publikálni orba-szájba, stb.).

Ha már kampány: itt másfél hete voltak a választások. Itt is inkább arra koncentrálnak, hogy a saját programjukat bemutassák, meg hogy elmondják, hogy ők mit, hogyan csináljanak. Bekerült most a kormányba egy itteni fogalmak szerint jobboldali populista párt. Mint a főnököm elmondta, ők úgy kritizálták eddig a kormányt, hogy pl. minden évben alternatív költségvetést készítettek egy komoly szakembergárdával, amiben részletesen le volt írva, hogy a fennálló keretből mire, mennyit költenének. Emlékszik valaki ilyenre a magyar politika történetében?:)

2013.09.19. 09:57:02

@bpetya75: Jo kerdes. Talan annyi, hogy szakmailag nagyon beragadnek valamibe, nagyon beszukulnek, es ha veletlen egyszer csak megis valtanom kellene a jovoben, akkor nagyon nehez lenne. De igazabol korszellem foleg, azt hiszem... :D

bpetya75 2013.09.19. 10:03:58

@Nyulz of the World:

Akkor jól sejtettem, hogy is-is :-)

@andaluzkutya:

Ugyan már Doki! Konstruktív ellenzék csak a mesében van!

M. Péter 2013.09.19. 10:10:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Meg tudnád adni pontosabban, hogy hol találhatók ezek az adatok? Egy internetcím lenne a legjobb, de ha csak papírra nyomtatva van meg, annak is utána tudok nézni.

andaluzkutya 2013.09.19. 10:12:19

@bpetya75: Azért szerintem nem lenne teljesen irreális elvárás a mindenkori ellenzéktől, hogy leüljön, fogjon egy számológépet és megmutassa, hogy ő hogyan tologatná az arányokat, hogy az egész jobb legyen. Nem azért, hogy a kormányt segítse, hanem azért, hogy a választóknak legyen fogalmuk arról, mire is szavaznak, vagy hogy hogyan lehetne másképpen csinálni. Az szerintem nem ellenzékiség, hogy azt óbégatják, hogy emeljék meg a fizetéseket, csökkentsék még tovább a rezsit, ingyenpénz mindenkinek, legyenek munkahelyek, stb. Jó lenne azt is látni, hogy ők ezt hogyan akarják elérni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.19. 10:16:13

@cougarcat: azert a no ha nem akar terhes lenni, akkor vedekezzen ellene. konnyu utana a pasira fogni, azert alapesetben ketten kellenek a gyerekcsinalashoz...

♔batyu♔ 2013.09.19. 10:23:26

Elég álságos ez a poszt. Az én gyerekem Gyurcsány idejében ment ki, rögtön a diploma után.

Most akkor Gyurcsány a hibás? Vagy ő nem, de most Orbán igen?

Le kellene már vetkőzni ezt a kádárista alapvetést, hogy itt bármi alanyi jogon jár és a kormány felelőssége az, hogy éppen hányan mennek ki.
Mellesleg nagyon is jót tesz Mo.nak az, ha sokan kimennek, állítom, Szlovákiának is az tett jót, hogy félmillió emberük kint van.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.19. 11:27:20

@Nyulz of the World: miért baj a nyugdíjas állás?

hát ennek a kettőnek is van keresztmetszete, ha onnan nézzük. :)
vagy amonnan, hogy több lábon is érdemes állni. vagy valamelyik hobbi. válassz:)

Muscari 2013.09.19. 11:45:11

@andaluzkutya: @puhacica: Oke, en sem ugy gondolom, hogy egy szulonek el kell varnia a gondoskodast. Csak a szemelyes tapasztalataimat irtam le.
Valoszinuleg en sem fogom tudni szemelyesen gondozni a szuleimet, ha raszorulnak esetleg (remelem nem), mar csak a koztunk levo fizikai tavolsag miatt sem. De ennek ellenere mindent meg fogok tenni, ami lehetseges, hogy megkonnyitsem a helyzetuket, ha eljon az ideje, majd kitalalom, hogy hogyan. Tudom, hogy ok sem varjak el, de en erzem kotelessegemnek.

@cougarcat: Egyet ertek azzal, hogy erzelmi tamaszt nem csak a csaladtol kaphat az ember, a baratsagok felertekelodnek, ha az embernek nincs csaladja. Nem tudom azonban, mennyire tartosak es erosek ezek a kapcsolatok, ha pl. egy sulyos betegseg probara teszi oket.
Nyilvan te sokkal tapasztaltabb vagy, mint en, a munkadbol kifolyolag, ugyhogy termeszetesen elfogadom a velemenyed. Bizonyara sok a bantalmazas, a visszaeles is, nekunk is figyelnunk kell az erre utalo jeleket es jelenteni, ha valami gyanus. Mondjuk te foleg ezekkel talalkozol, mert hogy egy rendbesen funkcionalo csaladdal sokkal kevesebbet , de en azert bizom benne, hogy az utobbiak vannak tobbsegben.

Egyre inkabb az a tendencia, hogy egyszeruen az eletmodunkbol, a mai csaladok szerkezetebol adodoan, hogy nem kepesek a csaladtagok az idoseket apolni. Rengetegen vagyunk, akik ezzel foglalkozunk, es az igeny egyre no. De tovabbra is azt mondom, hogy nem mindegy, hogy ott all-e a hatterban a csalad, vagy sem.

Sajnos mennem kell, tovabbi szep napot mindenkinek

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.19. 11:57:14

@♔batyu♔: mindenki a penzert megy el. mert nem tudom elhinni, hogy valakit tenyleg az zavar, hogy nem mosolyognak az emberek a villamoson. elarulom itt sem mosolyognak, de biztos errol cameron tehet... itt is ugyan ugy megy a mutyizas (lasd a rendorok MAGAN ceg detoxikalojaba viszik be az embereket!), az elvandorlok megsem erre fogjak. bevallottan penzert es a meleg idojarasert hagyjak itt a kiralysagot!

ANTI-SQUIRREL 2013.09.19. 12:19:15

Hazudtunk ejjel-nappal. Ki is mondta ezt? Ja hogy az a masik volt! :)

BigPi 2013.09.19. 12:19:15

Az első jó pár bejegyzést elolvastam. Csodálkoztam. Egyértelmű, hogy mindenki a saját élet terét ismeri a legjobban, de azok nem biztos, hogy a teljes igazságot mutatják meg.

Alföldi kisvárosban élve a külföldön dolgozás nem új keletű dolog. A fiatalok jelentős része ment ki már a 90-es évek közepén dolgozni, hol Izraelbe, hol spanyolba, vagy a világ bármely felére. Ez a hosszú évek alatt sem változott semmit. Azt lehet mondani, hogy minden második fiatal dolgozott kint hosszabb-rövidebb ideg. Tehát ezen a téren vidéken nem történt semmi különös változás. Az arányok is maradtak.
Ami változott, hogy a mai 30+-os, akik a 90-es években voltak fiatalok újra útra keltek, pedig azt hitték már soha sem kel. Míg korában a kint tartozkodást pár évre tervezték most hosszabbra.

Az,hogy a 350 ezer reális szám-e? Biztos van olyan szám ami ennyit mutat, de nem valós.

Ami számomra borzasztó az új kivándorlóknál tapasztalt asszimilációs vágy. Szemmel láthatóan ők magukra tényleg menekültként gondolnak.
Más szomszédos országokban ez a folyamat hamarabb érte el azt a szintet amit most nálunk. A többségük még sem gondolt magára úgy mint menekült. Talán tanulhatnánk ezen a téren a lengyelektől, románoktól.

andaluzkutya 2013.09.19. 12:20:16

@♔batyu♔: A kommentekben többen is (pl. én) megfogalmazták a véleményüket, hogy miért csúcsosodhatott ki most a folyamat.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy mivel a mindenkori kormány alakítja ki a gazdasági környezetet, adórendszert, dönt az ellátórendszerek múködéséről, stb., így igenis felelősége van abban, hogy az emberek hogyan érzik magukat, ill. milyen lehetőségeik vannak az adott országban. Természetesen erről nem csak az elmúlt három év tehet, de nem is csak az azt megelőző nyolc év.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.19. 12:25:00

Az jellemző, hogy az EU-s statisztikákból mindegyik táblázatnál 1-2 ország hiányzik, de Magyarország valahogy mindegyikből kimarad, kivéve a bevándorlók honosítására vonatkozót...

epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Migration_and_migrant_population_statistics

bpetya75 2013.09.19. 12:57:43

@andaluzkutya:

Ha valaki előrukkolna ilyesmivel, azzal tuti megnyerne magának. Feltéve, hogy tényleg komoly alternatív költségvetéssel állna elő. Sajnos ez a veszély nem fenyeget itthon...

eagles 2013.09.19. 13:27:10

Na ő biztos nem lesz vendégmunkás:

Havi közel bruttó egymillió forint garantált jövedelem, ezen felül még prémium - Mohács fideszes polgármesterének felesége ennyit kap a három állásáért.

Három helyen is dolgozik a mohácsi polgármester, Szekó József felesége - derül ki a Pécsi Stop cikkéből, amelyet a város jegyzője tájékoztatott.

A fideszes városvezető neje a városházán két tisztséget is betölt. Szekó Józsefné az önkormányzat városfejlesztési osztályvezető-helyettese, ezért havi bruttó 311 600 forintot kap. Emellett a városi hőszolgáltató cégnél, a Mohács Hő Kft.-nél vezető, itt az alapbére havi 509 330 forint, és prémiuma az éves alapbér fele lehet. Ezeken felül egy frissen alakított projektcég egyik ügyvezetőjévé is kinevezték. A város biofűtőművének projektcégében végzett munkáját havi bruttó 150 ezer forinttal ismerik el.

Ladislav 2013.09.19. 13:33:10

@BigPi: Igazad van. Akkoriban sokan kalandvágyból mentek ki. Sok ismerősöm, haverom dolgozott a 90-es években külföldön, és szinte mindenki visszatért néhány hónap, vagy év után.
De most, főleg az elmúlt egy-két évben akik kimentek, már gyerekkel tették ugyanezt. Nem egy ember már az itthoni lakását is eladta és nagyjából mindenki tisztában van azzal, ha odakint kezdik a gyerekek az iskolát, akkor a többség már nem jön haza egyhamar. Hozzáteszem, már nem is akarnak.
Én is a 30+ korosztályhoz tartozok és még soha nem dolgoztam szülővárosomon kívül. De most már több országban vannak ismerőseim, akiktől segítséget kérhetek, ha menni szeretnénk (Német.o., Norvégia, Ausztria, Francia.o., Anglia). Most szeretnénk lakást vásárolni és külföldön élő ismerősök azt mondják, hogy ne vegyünk itt a keleti országrészen, max. egy kicsi garzont itthon, és menjünk ki. Ezen dilemmázunk. Még van néhány hónapunk eldönteni, mert év elejéig még maradnunk kell.
A videóhoz: ezek (is) hülyének néznek minket.

M. Péter 2013.09.19. 14:24:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-29042013-CP/EN/2-29042013-CP-EN.PDF szerint Magyarországon 2011-ben átlagosan 38.4% volt a munkajövedelemre kivetett adó (tb járulékot is beleértve), Ciprusban 26.7%. Az összes adóbevételnek a GDP-hez viszonyított aránya, ami az adóteher legyakrabban használt mértéke, Magyarországon 37%, Ciprusban 35.2% volt.

liebend 2013.09.19. 14:55:18

Én nem régóta vagyok Svájcban, s noha munkaügyben mentem én is és építész feleségemet követve, de eszem ágában sincs O. Viktorra kenni az ideiglenes vagy végleges kivándorlás-jelenséget, ami sajnos hazánkat (is) érinti. Aki ezt teszi, az nincs tisztában az elmúlt évtized gazdasági és migrációs folyamataival, sőt az elmúlt 300 év gazdaságtörténetével sem. A sajnálatos tapasztalat az, hogy az európai munkamegosztási trend nem változott, a centrum-(fél)periféria ma is élő paradigma, amin talán érdeke sincs változtatni a centrum országoknak a versenyképességük megőrzése okán, a piacot tekintve és a humánerőforrások (számukra) hatékony felhasználását biztosítandó. A miniszterelnök által említett tudatosság a hiányszakmákban kendőzetlenül látszik is. A többiben is vélhetően jelen van. Ezt a folyamatot Orbán, bár legalább láthatóan ambiciózusan álmodozik ilyesmiről, nem tudja megfordítani. Azt pedig végképp arcpirítónak tartom, hogy a tartósan külföldön tartózkodó honfitársainkat kétes elemzések mentén identifikálják vagy politikailag homogénnek tekintsék. Olyan baromságokat nem is kommentelnék, hogy "százezrek szavaztak lábukkal". Kint élő honfitársaimnak azt üzenem, kiváló (épp kifogyóban lévő, egyébként hungarikum) gönci barackpálinkámat emelve: mindenki állja meg a helyét jelenlegi állomáshelyén, találja meg számítását, aztán menjünk haza!

szonár 2013.09.19. 14:55:18

Jót röhögtem ezen a blogon, amely azt akarja nekem mondani, hogy nem 335 ezren mentek el, hanem enynien élnek külföldön - de aki külföldön él, az nem elment valamikor?

Ezen kívül keveri a szezont a fazonnal, a KSH meglehetősen alapos felmérését a Kopint-tárki teljesen bizonytalan felmérésével.

Szánalmas.

Határátkelő 2013.09.19. 15:19:26

@szonár: Nekem is a szánalmas szó jutott az eszembe a hozzászólásod kapcsán, meg is mondom, miért: ha szerinted ugyanaz az, hogy "az elmúlt tíz évben 350 ezren mentek el vendégmunkásnak Magyarországról" (O.V.) és az, hogy "az állandó magyar lakhellyel rendelkező 18-49 éves magyar állampolgárok 7,4 százaléka tartózkodott 2012 és 2013 fordulóján tartósan külföldön, ami 335 ezer főt jelent" (KSH), akkor nem tudom, mit mondjak. Mindenesetre lenne mit javítani a magyar oktatás (különös tekintettel a leírt szöveg értelmezésére) színvonalán.

Egyébként ha már itt tartunk: volt pár hozzászólás korábban, melyben azt írták, hogy én a jelenlegi kormányt hibáztatom mindezért. Szeretném, ha megmutatnák, hol van ez ebben a posztban leírva.

Ez a poszt arról szól, hogy a miniszterelnök kissé szabadon értelmezi az adatokat, mert azok még a saját nemzetgazdasági minisztere, ill. az állami Központi Statisztikai Hivatal által közölt adatoknak sem felelnek meg.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.19. 15:29:06

@Quercus58: annyira érződik az ilyen cikkeken, hogy nem az a lényeg, hogy mutyi van, hanem hogy nézd, ennyit keres a mocsok. Elég sajnálatos.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.19. 15:30:13

@liebend:
En most is otthon vagyok... Svedorszagban :)
Minek mennek mashova?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.19. 15:33:48

@M. Péter: nehéz elhinnem ezeket a számokat, mert az adójóváírás eltörlése óta csak az nem fizet 50% adót, aki az SZJAját le tudja nyeletni családi adókedvezménnyel. Mivel rengeteg az ál- és valós minimálbéres és aközeli dolgozó, gondolom nagyrészüknek van legalább 1-2 gyereke, akkor azok már nem fizetnek SZJAt. Így kijöhet egy 40% körüli átlag. Ez nem változtat azon a tényen, hogy az adók brutálisak, ha normális bérek lennének normálisan bejelentve, majdnem mindenki 45-50% között fizetne.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.19. 15:43:26

@szonár: Miből gondolod, hogy KSH adatai pontosak?
Ki kell ábrándítsalak, még csak meg sem közelíti az igazságot.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.19. 15:44:53

hivatalosan közölt adatok pontosságához:

"2012-ben Magyarországon az elszívott cigaretták mintegy 4-5 százaléka kerülhetett illegális módon a fogyasztókhoz. S hogy ezt milyen módszerrel számították ki? Összeszedték bizonyos területeken az eldobott cigarettásdobozokat, s megnézték, hogy van-e rajtuk zárjegy"

vagyis guberálnak...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.19. 15:51:38

@tilmir: es akkor mennyi ember ment el? mert mindenki dobalozik szamokkal, hogy biztos nem annyi, mint a kisvezir allitja. akkor mennyi? en is csinalok akkor statisztikat. szaz ismerosombol 2 (KETTO) van kulfoldon. akkor tizmillio magyarbol is ket szazalek van ott mondjuk. akkor az annyi mint 200 000. maradhat?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.19. 15:59:25

@Mr. Long:
Harom ment ki kulfoldre: en, a Gyula meg az Otto, a Toth Otto ;)

Szamit?
512? 32.786? 524.288? 2.097.152?
Jut is, marad is...

xlngx 2013.09.19. 16:02:21

Na latom jo a poszt:)

Szoval az en velemenyem az egeszrol. En anno 2007ben mentem ki kulfoldre akkor meg csak azert hogy vilagot lassak, bejartam a fel vilagot, de akkor meg Mo-t tekintettem otthonomnak. Aztan csalad miatt le kellett telepednem valahova, ez volt tavaly. Gondolkoztam sokat hogy hova menjek, igazabol Mo nem volt mar opcio, mert kozben rajottem hogy mashol mennyivel tobbet tudok keresni, mennyivel mas az elet nyugaton. 5 ev alatt en szepen vegig neztem hogy Kelet-Mo. hogyan szurkul be, az emberek hogyan szegenyednek, hogy no a kilatastalansag. En nem csak a penz miatt vagyok kulfoldon, a jog es anyagi biztonsag miatt, es en azt mondom mig Gyurcsany idejen linealisan csokkent otthon a jo let, addig Orban alatt ez exponencialisan valtozott, es egyre durvabb lett. Tovabba hanyok a populizmustol es a jobb oldalinak bealitott szocializmustol, hanyok attol hogy az emberek hogyan ellensegeskednek masokkal, politikai es faji alapon, mar azon veszem eszre magam hogy mikor megyek haza mar attol felek hogy nehogy a kocsimat ellopjak, pedig regen ilyen eszembe nem jutott.

Józsi01 2013.09.19. 16:02:21

@Kovermadar: Az Ön hazájában Közel-keleten talán igen, de nálam H-val.

2013.09.19. 16:15:57

@Józsi01: Szomalia nem Kozel Kelet

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.19. 16:17:09

@Mr. Long: Én nem dobálózom számokkal, sőt magasról teszek rá.
Csak sokan azt hiszik, hogy a KSH az valami misztikus dolog, amint mond az maga a Szentírás.

Én adatszolgáltatásra kötelezett voltam. De a törvény, csak azt írja elő, hogy nem tagadhatom meg azt, azt nem, hogy nem hibázhatok.
:)
Ezzel nem csak én voltam így...
Ennyit az adatok hitelességéről.

M. Péter 2013.09.19. 16:18:07

@Zka: Ha jól nézem, a munkáltató 28.5%-ot fizet, szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás címén, a munkavállaló pedig csalási adókedvezmény nélkül összesen 34.5%-ot, tehát a végén a levonás a teljes bérköltseg 49%-a.
((28.5+34.5)/128.5=0.49)
Azért sok embernek van gyereke, meg bizonyos esetekben a munkáltató is kevesebbet fizet, akár 0%-ot. Így a 38.4% nem lehetetlen. A statisztikában a ténylegesen befolyó adó van, nem az, hogy mennyi lenne, ha mindenki becsületesen fizetne.

2013.09.19. 16:26:42

@Mr. Long: nem, az en vagyok. Urdubol mar B4 szinten vagyok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.19. 16:35:08

@Józsi01:
Jozsikam, edes oregem!
A mindenkori magyar helyesiras szerint kis h... ertem en, hogy nemzeti erzelmek meg piros-feher-zold kod, de ha helyesiras, akkor helyesiras.
Nem kevered esetleg a nemettel a nyelvtanr? Ott irjak nagybetuvel a foneveket.

2013.09.19. 17:16:41

@Bonjour: Nem ismerem az illetőt, úgyhogy csak a belinkelt cikk alapján itélkeztem. Úgy tünt hagyományos nemi szerepeket propagál. Akkor abba nem illik bele ami nálunk van, hogy sok férfi kolléga megy el gyermekgondozási szabira hogy a feleségnek ne essen ki munka.

@Muscari: Igen az biztos hogy egyre nagyobb szükség lesz idősgondozókra. Először is tovább élnek az emberek (főleg a fejlettebb országokban), igy sok esetben már a gondozó családtag se olyan fiatal amikor pl. egy 90 évest kellene ellátni.
Igen, a barátságok Kanadában nagyon fontosak és sokszor helyettesitik a családot ami vagy nincs, vagy nem jól müködik. Pl. Karácsonykor vagy más ünnepekkor is szokásos barátokat meghivni az ünnepi vacsorára, stb. Persze ehhez kell egy olyan alaptermészett amely nyitott és képes is egy kapcsolat ápolására, megőrzésére. Sokszor pont az a baj a családokban hogy természetesnek veszik, hogy valaki majd pátyolgatja őket még akkor is ha érzelmileg terrorizálják a családtagokat. :) Csak arra akartam rámutatni hogy nem feltétlenül probléma időskorban, ha valakinek nincs hagyományosan értelemben vett családja. Amúgy meg nem vitás hogy ahol van család és szoros kötődés, az is nagyon jó dolog. Remélem jó napod lesz ma! :)

@Mr. Long: Miért, a férfi nem tudja felhúzni a gumit?? :) Látod irtam is, hogy persze bizonyos hölgyek is felelőtlenek (ezek a nők, ahogy itt mondjuk, "not the sharpest tool in the drawer"). De ha már egyszer megcsinálták azt a gyereket, akkor mindkettő vállaljon felelősséget érte. Mindenesetre egy családjogi birótól ne várjon egy "deadbeat dad" semmi szimpátiát. Ezzel minden adófizető egyet kell hogy értsen, mert ha a szülők nem gondoskodnak a gyerekről, akkor ez a társadalomra hárul, és rengetegbe kerül.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.19. 17:23:19

@cougarcat: nalatod, mind a ketto hulye! mert azzal ne jojjon senki, hogy becsuszott (foleg az otodik). kireped a gumi ok, de a tobbi nagyon meseszeru. azt meg nem hiszem el, hogy valaki annyira "horny" (hamar anglia), hogy nem gondolkozik.
a deadbeat dad mit jelent?

2013.09.19. 17:27:27

@charlieharper: OFF America's Cup a mega katamaránokkal megy a héten San Francisco-ból. Kiwik az Usákok ellen. Crazy!!

2013.09.19. 17:31:43

@Mr. Long: És az milyen kifogás lenne hogy "megbotlottam és beesett"? :) A deadbeat dad az olyan apa aki nemzett egy gyereket és semmilyen értelemben nem gondoskodik róla. A törvény a gyerek érdekeit veszi figyelembe, nem versengés férfiak és nők között.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.19. 17:35:49

@cougarcat: ezt a daily mail honlapjan olvastam egyszer egy 5+ (talan het) gyerekes kb 25 eves csajtol... mindegyik VELETLEN volt neki!!!!! es meg o volt felhaborodva, hogy jogilag nem lehetseges a sterilizacioja. meg jott azzal, hogy mar mindent probaltak, tabi+gumi parost. mit bitorolhat a ferje, hogy atlovi a gumit (mellesleg semlegesiti a tabit)???

2013.09.19. 17:41:11

@cougarcat: mi azt mondjuk, hogy she is not the smartest bunny in the forest. Dehogy ezt melyik orszagbol szedtem ossze, azt nem tudom mar.

Keelboatokat szeretek nezni.

eagles 2013.09.19. 17:49:33

@Zka:

Magyarországon arra senki nem allergiás, ha valaki lop. Ez a világ legtermészetesebb dolga. Főleg ha az államtól lop. Na az még fasza csávó is. A korrupcióról már nem is beszélve.

Na de ha sokat keres, főleg így. Na annak a k. anyját.
Ez már genetika.

2013.09.19. 17:55:04

@Mr. Long: :) Még szerencse hogy a gyerekek túlnyomóan nagy része normális családba születik...

@charlieharper: Milyen finoman fogalmaztok (UK vagy Dél Afrika) :)

Latcho Rom 2013.09.19. 18:02:15

@charlieharper: Not the shapest pencil...azt hiszem ezt a deli szomszedaink is hasznaljak

2013.09.19. 18:10:40

@cougarcat: @shakti_rom: azt hittem Tororoban szedtem ossze. Ezekszerint mashonnan. Boston?

baliquez 2013.09.19. 18:34:01

@charlieharper: én ezt úgy ismerem hogy "not the sharpest knife in the drawer".

M. Péter 2013.09.19. 19:35:17

@shakti_rom: Not the brightest bulb on the string/tree/Christmas tree.

2013.09.19. 19:36:21

@bpetya75: Szerintem magyarázat nélkül is lehet tudni, hogy nem ürül ki az ország, az ismert okok miatt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.19. 19:43:45

@Philosoraptor:
Hol jártál mostanában? Régen láttalak errefelé... :(

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.19. 19:57:39

@M. Péter: not the brightest crayon in the box :-)

FGSuperman 2013.09.19. 20:06:26

@puhacica: szerintem nem mondod te rosszul, csak kicsit elbeszéltek egymás mellett

itthon a probléma:
- a fizetések a béka segge alatt, az emberek jó része épphogy megél belőle - több fizetést kéne mindenkinek adni, akkor tudna többet fogyasztani, ez az épphogy vegetálok állapot nagyon nem jó
- megkockáztatom, hogy semmiféle segélyt, vagy szociális juttatást nem volna szabad adnia az államnak, mert ha nem ad nem lehet vele visszaélni - legyen inkább normális fizetés, kisebb adóteher, és döntse el ki-ki, hogy mire költi - ráadásul ha nincsenek ilyen csip-csup pénzek amivel a politikusok megpróbálják lekenyerezni az embereket, akkor azok talán úgy tudnának egy választáson dönteni, hogy nem a "szaros két forint" miatt húzzák be az x-et
- szociális hálóra persze szükség van, mert vannak olyanok akiknek segíteni kell, de például a családi pótlék jellegű juttatásokat én megszüntetném - normálisabb lenne ha ténylegesen a gyerekeket támogatná az állam, ingyenes óvodával, iskolával (ottani étkezéssel és ingyenes iskolai tankönyvekkel)
- a gyereked termeli meg a nyugdíjadat duma pedig nem igazán fedi a valóságot - van bőven aki nyugdíj mellett dolgozik, ergo magának termeli a nyugdíjat, arról nem is beszélve, hogy mire a mostani 30-as korosztály nyugdíjba mehetne lehet meg se éri, annyira fel lesz emelve a korhatár + az országba hiányzik x millió munkahely - megérne egy számítást, hogy mennyi ideig nem kéne egy gyereknek sem megszületnie ahhoz, hogy még mindig elég nem nyugdíjas-korú lakosa lenne az országnak aki dolgozhatna, s termelhetné a nyugdíjat, nem beszélve arról, hogy kevesebb lenne a munkanélküli, ergo arra kevesebb kiadás menne el

remélem érthető volt nagyjából az eszmefuttatás, bár ez megint az a kategória, hogy élőszóban jobban meg lehetne vitetni, mert erőből fogtam rövidre

FGSuperman 2013.09.19. 20:15:06

@puhacica: ha csak rajtad múlik akkor biztos nem lesz

a gyerekhez kell egy férfi is:-)

FGSuperman 2013.09.19. 20:42:59

@andaluzkutya: a gyereknevelés társadalmi hasznossága vitán felül áll, de igazán mégis csak a szüleinek lesz "haszna" belőle
akinek nincs gyereke jó eséllyel egyedül fog meghalni, mindenféle segítség nélkül botorkálhat majd le a boltba, hogy beszerezze a csirke farhát adagját

másik oldalról meg a parlament felöl sugárzott gyermekvállalás-számok nettó baromságok
nem ősközösségben élünk ahol szükség van-volt egy nagy hordára, hogy elejtés a mamutot
egyre kevesebb ember tud elvégezni munkafolyamatokat, munkákat - egyszerűen nincs szükség ennyi emberre
PONT

FGSuperman 2013.09.19. 20:52:38

@Quercus58: főleg, ha úgy alakul ki a létminimum alatti jövedelem, hogy nincs bejelentve a munkavállaló a teljes jövedelmével és zsebbe kapja a többit feketén:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.19. 21:06:53

@FGSuperman:
Így van!
Baromira sok ember van a Földön, teljesen felesleges a semmire szaporodni. A gond azzal van, hogy a selejtje szaporodik jellemzően :(
Így aztán lehetőségek:
a) nem szaporodik mindenki (az értelmesebbje nem fog) és akkor eljutunk az Idiocracy című filmbe...
b) mindenki szaporodik, aminek beláthatatlan következményei lesznek később

Bonjour 2013.09.19. 21:14:07

@NorthPier: igen, ebben van igazsag.

Bonjour 2013.09.19. 21:20:00

@bpetya75: nagyon remek tarsasaga vagyok sajat magamnak, ez igy igaz. Mondhatnam, kifogastalan a tarsasag :).

Bonjour 2013.09.19. 21:22:34

@Kovermadar: erre valahol olvastam egy tudomanyosnak mondott elemzesbol kivett valamit (cikket), hogy emiatt butul az emberiseg.
Nem vicc. Mondjuk az indexen, szoval nem kell olyan komolyan venni.

FGSuperman 2013.09.19. 21:27:52

@tilmir: én csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam meg

2013.09.19. 21:44:44

@baliquez: emlekszel, hogy mely orszagban/regioban hasznaljak? Mintha Torontoba pencil-eztek volna knife helyett. De nem biztos.

Bonjour 2013.09.19. 21:46:43

@andaluzkutya: na ne mar, par kommenttel feljebb mar mentegettem magam es javitottam a mondatot Bpetyanak :)))).

Amugy meg irtad, hogy

"Itt, Norvégiában is nagyon büszkék arra, hogy sikerült feltornázni a születésszámot. És nem lehet azt mondani, hogy ezt a klasszikus női szerepek megerősítésével érték volna el, hanem pont azzal, hogy a nőknek a gyerekszülés nem jelent egyet a karrier végével. Egyrészt sokkal jobban meg vannak osztva az otthoni feladatok a nők és a férfiak között, másrészt pl. nekem se rója fel senki, ha én mint főorvos maradok otthon a beteg gyerekkel, hiába dolgozok magasabb pozícióban, mint a feleségem."

Errol beszelek. Hogy rengeteg tanulmany megjelent errol ES! magyarul rengeteg figyelemfelhivo cikk. Sok eve, szocik alatt is. Szerinted erdekelt valaha is valakit itt ez, egy szuk ertelmiseget leszamitva? Pedig ez nem a nokrol szol, hanem a magyar tarsadalom fejlodeserol. Hogyan lephetnenk tovabb. Mert a nagycsaladi modell elveszett, kell valami mas es ugy tunik a skandinavok megtalaltak a tutit. De Mo-n ezt mindenki szuklatokoruen lesz@rja, pedig ez ismetlem, pont nem az emancipuntzi tema, hanem nagyon komoly reparacios lehetoseg a tarsadalom ujraepitesehez. Uj norma, amiben a no evolucios osztonei boldogan a szaporodasra vezeto utra lepnenek, mert nem erzi fenyegetve magat, hanem tamogatva.

Errol jut eszembe, hogy a tarsadalmi kohezio szeteseserol irt egy elkepesztoen jot fotelkalandor.blog.hu,Papua Uj-Ginearol, dobbenetes. Az egykori paradicsomban a nok 98%-at eroszakoltak meg legalabb egyszer. Ott, ahol ezt anno nem lehetett megtenni, mert a torzsi tagok megbosszultak.

Ezeket en reszben ismerem, de fotelkalandor nagyszeruen es egyszeruen irja le. Erdemes elolvasni.

Bonjour 2013.09.19. 21:48:46

@FGSuperman: Churchill utan szabadon? :))))

FGSuperman 2013.09.19. 21:56:58

@Bonjour: jaja
bár szerintem nem szó szerint írtam, ezért elhagytam a "-t:-)

M. Péter 2013.09.19. 22:13:00

@pappito: Arról ne feledkezz el, hogy Új-Zéland a déli féltekén van, Európa meg az északin, ezért 1/2 év eltéréssel érnek a zöldségek és gyümölcsök. A tengeri szállítás olcsó, az alternatíva a helyi termék tárolása, az is pénzbe kerül. Jelenleg csak angol és francia almát látok a boltokban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.19. 22:42:44

@FGSuperman: Aki messze ell a szuleitol , ott sem mas a szituacio, hm? Pl aki kivandorol?@♔batyu♔: 2009-ben jottem el, de nalam az okok kozt volna, hogy az ujabb fidesz kormanyt mar nem akartam otthon megelni.

pappito · http://pappito.com 2013.09.20. 00:01:32

@M. Péter: nem feledkeztem meg róla. Az, hogy itt pont ellenkezőleg vannak az évszakok segít, de nem ettől működik jól és profitábilisan a mezőgazdaság. Itt nincs angol és francia alma amikor nincs helyi... (mindig van helyi) az innen svédországba cigölt lilahagymára viszont ez nem magyarázat :)

Az egész ország a parasztkodásból nőtte ki magát, és ezt nem is felejtette el, csak nem rekedt meg ebben, hanem számos más irányban is elindult, a hajóépítéstől az alumíniumiparig. És bár itt erős a "fogyassz helyit" mentalitás, nem hallom napra nap, hogy amúgy százmillió embert is eltartana az ország, csak a csúnya multik/eszkimók/chemtrailek báncsák a kiwit.

Meg persze a mg sem csak termelésből áll, itt rájöttek, hogy a folyamatos fejlesztés-kutatás megtérül és csinálják is.

panelburzsuj 2013.09.20. 01:36:59

@pappito:

"mecsoda küszködésen és kényelmetlenségeken és kompromisszumokon hajlandó keresztülmenni sokunk, hogy új/más/jobb életet élhessen"

Valószínűleg kevesebb küszködés, kényelmetlenség és kompromisszum árán lehet jobb életet készen fellelni külhonban, mint megteremteni Magyarországon.

És ez 10-12 évnyi reménykedés, bizakodás, toporgás után három nagyobb lépcsőben vált "nyilvánvalóvá":

- az uniós csatlakozás előnyeinek csak töredéke "csorgott le" a köznép körébe; a pénz vastagját a mindenkori "kormányudvar" megtartja magának; a "jogosultságokkal" a böszmenép nem tud mit kezdeni

- a válság az addig "élenjáró tudatú" Magyarországot egyetlen pofonnal padlóra küldte

- Orbánnal nem a megváltás, hanem a vesszőfutás jött el

Hogy mi lesz ezek után Magyarországgal? Én azt remélem, hogy kihúzza addig súlyos társadalmi összeomlás nélkül, amíg létre nem jön az európai szövetségi állam. Mert a maga lábán - a szövetségi rendszereken kívül dacoskodva - már most sem állna meg. Legfeljebb valami csökött zárványként, ahonnan a mai keserves, de megfontolt elvándorláshoz képest hanyatt-homlok menekülnének a tömegek.

Visszaút pedig nincs - a "pártokfölötti" önelégült, képzelgő, pökhendi ostobaságba csak a menthetetlen lúzerek fognak visszasomfordálni.

bpetya75 2013.09.20. 07:46:41

@andaluzkutya:

Jelentem, újabb egy nap késéssel tegnap sikeresen megtörtént a felcicomázás. Egyből olyan népnemzeti tűz öntött el, hogy ma reggel össze is vesztem egy falubelivel a buszon, igaz teljesen más témában. Ráadásul még meg is tudtuk beszélni a dolgot, és békével szálltunk le a járatról, szóval a behörgés nem a kokárdán múlik.

Vagy egy kísérlet nem kísérlet? ;-)

bpetya75 2013.09.20. 07:55:06

@cougarcat:

Papitoéknak kinéz a munkaszüneti nap :-D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.20. 08:41:08

@panelburzsuj: Nem is tudom, szerintem azert a koznep is latja, hogy nem kell utlevel a hataron, siman autozhat egyik orszagbol a masikba, nem kell vamot afat fizetni EU-bol behozott termekeknel es meg lehetne sorolni.

andaluzkutya 2013.09.20. 09:05:50

@bpetya75: Egyrészt egy kísérlet nem kísérlet. Másrészt ugye arról volt szó, hogy nagyobb városban próbálkozol, nem egy olyan helyen, ahol gondolom nagyrészt ismernek.
Harmadrészt, ha van benned hajlam a békülékenységre, akkor alighanem a legtöbb esetben békével fogsz búcsuzni, akárhogy indul a beszélgetés.

panelburzsuj 2013.09.20. 09:19:57

@tildy:):

Ezek azok a privát előnyök, amelyekért a "kommunizmusban" annyit sóhajtoztunk. Ahogy a kisember a paradicsomba baktat.

Ezekkel a "lehetőségekkel" pont annyival vagyunk előrébb, mint a "házhoz jött" globalizációval: majd minden portéka olcsóbb lett - de legelső helyen a "tudásunk" ócsult...

bpetya75 2013.09.20. 09:21:11

@andaluzkutya:

Olyan lelohasztó vagy! A városban semmi sem történt eddig. Majd délután flangálok egy kicsit, hátha beszól valaki, és próbára tehetem a békülékenységi képességemet ;-)

andaluzkutya 2013.09.20. 11:08:18

@bpetya75: "Olyan lelohasztó vagy!" Na ha valamihez, ehhez értek, kérdezd csak meg a tinilányaimat:)

bpetya75 2013.09.20. 11:45:55

@andaluzkutya:

Tiniálmok szétfoszlatója, Te! Bosszúból elküldöm neked a frissen készült portrémat, hogy legyen min szörnyülködnöd :-D

andaluzkutya 2013.09.20. 13:02:21

@bpetya75: Szerencsére rutinos vagyok az ilyen témákban, így a képet megnézve mégse lett belső vérzésem ;)

bpetya75 2013.09.20. 13:59:56

@andaluzkutya:

Szerintem ez nem a rutinodnak köszönhető, hanem annak, hogy nem virtuális csapásmérő eszköznek szántam.

A fenytkapottmotoros, az azért durvább lett volna, de azt elrejtem a gépem mélyére, hogy megmentsem a világot tőle ;-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.20. 14:57:23

@andaluzkutya: mit tettél, hogy ki tudtál szedni képet @bpetya75: -ból?

andaluzkutya 2013.09.20. 15:00:57

@Babette_: személyes varázs :)
Már számolni is alig tudom, hanyadikat küldi ;)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.20. 15:03:19

@andaluzkutya: adjál már tanácsot, lééééciiii

andaluzkutya 2013.09.20. 15:22:37

@Babette_: Most visszanéztem, hogyan történt. Tehát tavaly karácsonykor kaptam tőle karácsonyi üdvözletként egy képet, a többit meg azért küldte, hogy utána szabadkozzon a karácsonyi üdvözletért:) Azóta szokásává vált, hogy néha elküld egy jól sikerült képet én meg örvendezek neki. De lehet, hogy így akar képet kicsalni tőlem, de ez eddig még nem sikerült...

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.20. 15:26:07

@andaluzkutya: tehát akkor az, hogy én nem küldök, hosszú távon jó stratégia lehet?

andaluzkutya 2013.09.20. 15:31:03

@Babette_: Nem tudom, mert én még sose küldtem neki képet. És ha fordítva nézed, az ő stratégiája nem vált be, ha arra irányult, hogy én küldjek képet, mivel ő már hármat is küldött, én meg még egyet se. De lehet, hogy előbb-utóbb megtörök...

liebend 2013.09.20. 16:37:32

@Kovermadar: Akkor maradj nyugodtan ott, ahol vagy. Semmi sem kötelező, ahogy a felelősség és a lemondás sem. A legjobbakat kívánom, szívből! Én azért bizakodom. Sosem lesz az otthon, ami nyugaton. Aki ezt hiszi, álmodozó vagy tud valami rendkívüli körülményről. De úgy gondolom, lesz valamiféle hazánkba visszaható migráció. Talán mi lehetünk egy új reformkor hazatérői a hosszúra nyúlt "grand tour"-ról. Ha így lesz, bizonyosan valami egyéni áldozattal járó kompromisszum nélkül nem fog menni. De csak az jöjjön, aki vállalja! Remélem sokan.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.20. 16:53:49

@Babette_: most jol jon le, hgy ket csavo kuldozget egymasnak kepeket magukrol? sot, csaladapak. ok, nincs bajom ezzel, de... (mondjuk mkonzervatiz vagyok)

2013.09.20. 18:13:26

@bpetya75: A vitorlás versenyre gondolsz? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.20. 18:13:43

@liebend:
En is a legjobbakat kivanom hozza neked es a tobbieknek!

tavolirokon 2013.09.20. 18:18:31

Hehe, papiron mi is "vendegmunkasok" vagyunk.
Az egesz csalad. 3 evre. Kanadaban.
Persze, biztosan hazamegyunk mikor lejar, es nem maradunk permanent residentkent, amit mar 1 ev utan kerhetunk...

(mar ha egyaltalan benne vagyunk a 350k-ban. Valoszinubb, hogy "passziv"-kent vagyunk nyilvantartva mindannyian, azaz a statisztikabol kisatirozott munkanelkulikent.)

2013.09.20. 18:24:26

@liebend: Ebben nagyon tévedsz, hogy nem lesz otthon. Dehogyis nem, persze nem mindenkinek. Nem kell ettől a gondolattól megijedni - én pl. megértem hogy te Mo-n akarsz maradni és ott szeretsz élni. Nem vagyunk egyformák. Nagy hülyeség lenne azt gondolni, hogy mindenkinek le kellene lépni azért mert most nehéz idők járják. De azt is el kellene fogadni természetes dolognak hogy sokan el fognak még menni - most ilyen folyamatok játszódnak le a világban. Ettől még nem vagyunk ellenségek....

2013.09.20. 19:26:44

@Kovermadar: Sok a melóm, nem is követem igazán a blogot mostanság, van, hogy a posztot sem olvasom el. Azt a kevés szabadidőmet inkább olvasással v. tanulással töltöm.

2013.09.20. 19:34:34

@Zka: Miért, a kettő nem függ össze?

2013.09.20. 19:37:11

@tilmir: Főleg, hogy a KSH mögött a fidesz áll. :D

2013.09.20. 19:41:15

@Kovermadar: Mi az, hogy nem tervezel visszajönni ebbe a posványba? Szégyelld el magadat. :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.20. 20:09:40

@Philosoraptor:
Az nem jó... illetve talán de. A sok munka is jó és a tanulás is!
Hajrá!

Hogy haladsz a disszidálással?

2013.09.20. 20:45:10

@Kovermadar: Egyre jobban erősödik bennem az elvágyódás, a MÁS keresése és megélése. Nem értem az itteni emberek gondolkodását (nekem minden jár és nekem mindent szabad), az éhbérből pedig nem tudok egzisztenciát teremteni. Nagyon szomorú leszek, ha nem jutok ki jövőre Hollandiába.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.09.20. 21:04:40

30 évvel ezelőtt léteztek vendégmunkások.

Líbia, Németország, Tingiz etc.

Egy-két év és meglett a lakáshitel önrész, vagy még több is.

Ma így nem toboroznak csak max a hajózási társaságok.

A vendégmunkás modell ma köszönőviszonyban nincsen azzal, ami ezt a migrációt jellemzi.

Nem ez az egyetlen társadalmi jelenség, aminél a szakértelem teljes hiányáról ad tanubizonyságot ez az ideológus érdekcsoport.

Nincsen olyan társadalmi kérdés, amit ezek helyes irányba fordítottak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.20. 21:33:49

@Philosoraptor:
Hogy állsz a hollanddal? Mennyire nehézkes tanulni?

Ilyesmire ne is gondolj! Jövőre ki akarsz menni, hát kint leszel és kész!

@Saman:
Van bármilyen, akár nem társadalmi, kérdés, amit helyes irányba fordítottak?
Nem érzem, hogy több lenne a munkahely, sem azt, hogy a bérek vásárlóértéke nőne... akkor mit sikerült elérni? Már az átnevezéseken kívül, mert az mondjuk emberfeletti tett volt :D

bpetya75 2013.09.20. 23:01:59

@cougarcat:

Természetesen. Hajrá kiwik! :-D

bpetya75 2013.09.20. 23:04:44

@andaluzkutya: @Babette_: @Mr. Long:

Ez csak egy kis (na jó, nem is olyan kis) exhibicionizmus. ;-)

Egyébként meg, hé Mr! What does it mean mkonzervatiz?

2013.09.21. 01:12:39

@bpetya75: OK, én is igy gondoltam. Hajrá kiwik!

zopilote 2013.09.21. 04:49:57

@liebend:
" De csak az jöjjön, aki vállalja! Remélem sokan. "
I'm one of them:) De nem egeszen, van mas orszag is a pakliban. Az en koromban az idojaras mar felulirja a hazaszeretetet:( De azert jo itthon, szinte megallt az ido:) Mintha tegnap mentem volna el, 30 eve nem valtozott semmi, talan a diszlet a szinpadon,a szereplok ugyan azok, ugyanazokkal a gondokkal, oromokkel, mint 100 vagy 500 eve. Remelem, 100 vagy 500 ev mulva is ez lesz a helyzet:)

2013.09.21. 06:29:47

@liebend: Most döbbenek rá hogy totálisan félreértettem a kommentedet. Elnézést, én arra válaszoltam mintha azt irtad volna hogy a nyugat sosem lesz otthon, pedig azt irtad hogy otthon sosem lesz nyugat (megforditotta az agyam). És még nekiálltam papolni neked. Ezer bocsánat.

2013.09.21. 06:45:37

@Kovermadar: Angolt tanulok, nem hollandot.

Untermensch4 2013.09.22. 13:44:09

@tildy:):
igen, a köznép látja hogy nem kell útlevél meg hogy a benzin árát nem követi a munkaerőé. nem kell vámot fizetni de autóknál kitalálták helyette a "regisztrációs adót",ha kevés dolgot veszel eu-ból a szállítási ktsg kiegyenlít, ha többet akkor büntet a nemzetiávh (jogosulatlan kereskedelmi tevékenység és egyéb bürokráciaszöveg). hányan nyitottak cukrászdát bécsben? és még lehetne sorolni.
ami nekem a legkonkrétabb volt: egyik szakmámban eu-jogharmonizációként megszüntették a régi jogszabályt és alig másfél év múlva böfögtek is helyette egy újat ami nagyon jó pénzlehúzásra de legalább a köztes időben sokan meghülyültek attól hogy megpróbálták megjósolni mi lesz az amit később nem büntetnek. a "jó" ebben csak az hogy előző és mostani kormány is ugyanolyan hozzáértő volt (kb nulla). én ezt úgy élem meg hogy a politikusokra haragszom de mások az eu-ra.

vascsaba 2013.09.23. 13:23:39

Tudom, hogy off-topic, de azért megjegyezném, hogy a felhívásomra, hogy kinek van kedve az elvándorló honfitársait segíteni egy, az országáról szóló cikkel, 3 visszajelzés érkezett privátban. Amellett, hogy elismerem, ez épp kettővel több, mint amiben reménykedtem, azért eszembe jutott, hogy mennyiből is...? Csak mert időről-időre felmerül itt-ott, hogy csak magyarral ne találkozz külföldön, mert biztos, hogy nem akar neked jót, és nem fog segíteni semmiben... Ennyit a szálkáról, a gerendáról, meg a tükörről... :P
Köszönöm annak a bizonyos háromnak!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása