oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 16. 06:43,  Kikerülve a magyaroskodó propaganda alól 421 komment

2013. szeptember 16. 06:43 Határátkelő

Kikerülve a magyaroskodó propaganda alól

Sokan csak külföldön csodálkoznak rá arra, hogy a Magyarországon általános igazságként elfogadott sztereotípiák (a magyar oktatás minőségéről például) nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak, és hogy másként is lehet csinálni a dolgokat. Így járt mai szerzőnk, Máté is, aki Angliában élve jött rá minderre.

„Nagyon szerencsésnek tartom magam, mert így vagy úgy, kisebb kitérőkkel, kerülőkkel, de vagy mindig úgy alakult a sorsom, ahogy szerettem volna, vagy ha nem, azt meg nem bántam. Bő három és fél éve azért költöztem Angliába, mert vonzott, de hazamenni már azért nem akarok, mert taszít, amit otthon látok.

Gimnázium alatt egy évet külföldön (USA) tanultam. Nagyon tetszett, még az is megfordult a fejemben, hogy ha lehetne, maradnék tovább, hogy ott mehessek egyetemre. Nem volt honvágyam.

De nem lehetett, így otthon fejeztem be a középiskolát és tanultam tovább. Egyetem alatt viszont már egyáltalán nem volt kedvem külföldön tanulni, úgy éreztem eleget láttam a világból, nem vonz többé, elég nekem Magyarország.

2009 nyarán végeztem, mint villamosmérnök, motortervezésre szakosodva. Ötödév alatt részmunkaidőben dolgoztam egy cégnél, azzal az ígérettel, hogy diplomázás után felvesznek teljes állásba.

Diplomázás előtt egy hónappal beütött a válság, létszámstopot rendeltek el és visszamondtak korábbi ajánlatukat. Nyáron elkezdtem futni a köröket a kisszámú, motortervezéssel foglalkozó cégeknél, de már mindenhol létszámstop volt.

Mesébe illő volt az egész

Szeptemberben érkezett a nem várt hívás. Kacifántos történet, tömören annyi, hogy egy amerikai cég angol leányvállalatához kerestek motortervező mérnököt. Ötödév alatt már megtalált egyszer egy angol fejvadász cég, ami el is indította bennem a vezérhangyát külföldi munkavállalás ügyben, de akkor még nem mertem elhinni, hogy akár össze is jöhet.

Most viszont úgy éreztem, a sors küldte ezt a lehetőséget, mesébe illő volt az egész. És így is folytatódott. Novemberben kihívtak interjúzni, januárban már költöztem is ki.

Kitelepülés előtt, ahogy általában lenni szokott, feleségemmel mi is kitaláltuk a tervet: 3 évig maradunk, havi X-et teszünk félre és hazaköltözés után veszünk egy kis lakást, jó esetben hitel nélkül. Egyszerű, mint a szög...

A cég egy kicsi, a túlélésért küzdő motorgyár volt az angol Midlandsben, ami technológia és mentalitás terén is megragadt a 60-as években, de tapasztalatszerzésnek jó lesz - gondoltam.

Folyton az országot szidták

Összességében a környezet nem volt rossz, a munkatársak is elfogadták a külföldieket (volt pár magyar még), nem volt ebből gond, de a lehetőségek nagyon limitáltak voltak, ami sok magyart kikészített, akik ezért gyakran megutálták Angliát.

Folyton az országot és annak apró hülyeségeit (bal oldali közlekedés, külön csapok, angol mentalitás...) szidtak, ment a bezzegmagyarországozás. Általánosítás, de sajnos sokunkra igaz, hogy bevándorlóként a befogadó országot szidjuk, otthon élve, célországként (direkt nem befogadót írok) meg a „rohadt" bevándorlókat - a lényeg, hogy mi csak okosak lehetünk, mindenki más hülye.

A kiköltözés egyik érdekes velejárója egyébként, hogy kikerülsz a hazai „magyaroskodó propaganda" hatása alól. Hogy a magyar oktatás az egyik legjobb a világon, hogy minden valamire való híres külföldi ember igazából magyar származású és hogy a világ intellektuális örökségének jelentős része magyar agyból pattant ki...

Rájöhetsz, hogy máshogy is lehet csinálni dolgokat, nem csak egy jó megoldás van és minden más rossz, hanem sok különböző megoldás létezik. És szembesülhetsz a valósággal, hogy a "világhírű" Műegyetemről senki sem hallott, hogy Magyarország 2009-es PISA szereplése (bár nem sokkal), de gyengébb, mint az Egyesült Királyságé, vagy hogy Magyarország sajnos nem teljesít jobban...

Már csak Angliában gondolkodtam

Ami a munkát illeti: egy izgalmas, a cég mércéjével mérve előremutató, önálló projektet kaptam. 9 hónap után viszont kiderült, hogy nincs rá pénz, csak az igazgató nagyra törő víziója volt az egész.

Elhatároztam, hogy váltok, de az eszembe sem jutott, hogy otthon nézzek munkát, már csak Angliában gondolkodtam. Visszatekintve ez egy meghatározó mozzanat volt a jövőmre nézve. Ezúttal nem voltam kényszerhelyzetben, volt időm és főleg lehetőségem nézelődni.

Elsőre egy, a tapasztalatomon túlmutatónak gondolt pozícióra jelentkeztem, félig csak azért, hogy lássam, mit mondanak. Meglepetésemre behívtak interjúzni és meg is kaptam az állast.

Új időszámítás kezdődött

Ég és föld volt a különbség a két hely között, teljesen más dimenzió. High tech, modern, „cutting edge" szakmai körülmények, a fizetés immár ténylegesen nyugati színvonalú, dél-angliai környezet...

Új időszámítás kezdődött. Beleszerettem az új cégbe, imádtam ott dolgozni, úgy éreztem itt meg tudom valósítani magamat, mint kutató mérnök, itt valóra válthatom álmaimat. Tudtam, hogy ilyen lehetőséget Magyarországon sehol nem tudnak adni, de meg csak megközelíteni sem.

Valami megváltozott bennem. Láttam, tapasztaltam, hogy a tehetségemmel, szaktudásommal mit érhetek el itt. De ami talán még fontosabb, úgy éreztem szabad az út, önerőből, egyedül váltottam munkahelyet, be lettem fogadva.

Otthon a multik külföldi központjai (főként német és ázsiai) diktáljak a fejlesztés irányát, és még ha Te is végzed magát a munkát, a szakmailag fontos, nagy horderejű döntések meghozatalába nem vonnak be, gyakran még a véleményedet sem kérik ki.

Az új cégnél viszont a tűz közelében vagyok, a főnököm vezeti a kutatást, az ő főnöke pedig a stratégiai döntéshozást. Részese vagyok a folyamatoknak, az én ötleteim is hatással vannak rájuk.

Mérnökként ez felbecsülhetetlen alkotói szabadságot ad, nem kötik gúzsba az ember kezét a bürokratikus és politikai játszmák. Amik persze itt is vannak, de legalább van rá lehetőség, hogy szakmailag érveljek ellenük.

Letelt a 3 év, de...

Lassan 3 éve már ennek, árnyalódott persze a kép azóta, de továbbra is nagyon szeretem a munkámat. És letelt közben az eredetileg tervezett 3 év, amit leginkább feleségem megnyugtatása végett tűztünk ki, de kb. 1 év kint lét után, közös megegyezéssel, már 5-6-ra módosítottuk és azóta sem csökkent, sőt... Tavaly tavasszal viszont megszületett a kislányunk, itt Angliában, ami külön csavart ad a kérdésnek.

Eredetileg azt mondtuk, legkésőbb 5 éves koráig maradunk, járjon otthon iskolába és előtte még szocializálódjon egy évet magyar óvodában. Azóta ez elkezdett átértékelődni, a belém oltott „megkérdőjelezhetetlen hit" a magyar oktatás felsőbbrendűségében szép lassan bomlik le.

Nem gondolom már, hogy rosszabbul járna, ha nem otthon kezdené az iskolát, már csak azért sem, mert itt 4 évesen amúgy is el kell kezdenie azt. A kérdés inkább az, hány éves korában alakul ki benne az identitástudat és minek fogja tekinteni magát: magyarnak vagy angolnak?

Magyar származású vagy magyar?

Persze ez kimagasló mértékben múlik rajtunk, a szülein is, de naiv, aki azt képzeli, hogy ennyivel el lehet intézni a dolgot. Angliába születve, angol környezetben, angol közösségben, angol barátokkal angolul beszélve egyáltalán nem evidens, hogy magyarnak fogja magát titulálni.

Az nem kérdés, hogy velünk majd magyarul fog beszélni, hogy mesélünk neki Magyarországról és a magyar kultúráról és, hogy évente 1-2-szer hazamegyünk „nyaralni" és találkozik a nagyszüleivel.

Ő kétségbevonhatatlanul magyar származású, a kérdés csak az, hogy magyar is lesz-e vagy csak onnan származó. És hogy itt akarunk-e maradni addig, hogy ezzel a kérdéssel szembesülnünk kelljen, mert lássuk be, ha ő itt ver gyökeret, akkor már nem szívesen fog hazaköltözni.

És hogy ebben mi a dilemma? Az, hogy eldöntsük, jobb sorsa / sorsunk lenne-e, ha itt maradnánk, és bánnánk-e, ha ő nem tartaná magát magyarnak... Hogy „baj-e", és ha igen, kinek, hogy ő minden öröksége ellenére esetleg nem tartja magát annak?

A lakást egyébként idén nyáron megvettük, bár kellett hozzá hitel. Ki lesz adva..."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr165515747

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Többnyelvű családok, többnyelvű gyerekek (2. rész) 2013.09.17. 15:51:19

A nyitó bekezdésben bemutatott kanadai családnak (és általában az összes soknyelvű családnak) bele kell nyugodnia abba, hogy a nyelvi kavalkád egyúttal tudásszintbeli, aktivitásbeli kavalkád is lesz. Egy átlagos vegyes házasság kétnyelvű gyer...

Trackback: Keleti szülők, nyugati gyerekek 2013.09.17. 14:33:31

Érdekes és nagy vihart kavaró könyv jelent meg alig egy hónappal ezelőtt az USA-ban. A címe Battle Hymn of the Tiger Mother ("A tigrisanya harci himnusza"); magyar nyelvű recenziót már közölt például a Heti Válasz, és az Átmeneti Állapoton megjelent ci...

Trackback: Románia jobb hely, mint Anglia 2013.09.17. 11:46:32

. Olcsóbb a sör, jobb a kaja, szebbek a lányok. Ügyes turisztikai kampánnyal vágtak vissza a románok az arrogáns brit bevándorlás-ellenes kampányra. Emlékszel még a kanadai óriásplakátokra Miskolcon, amelyekkel távol akarták tartani a magyar bevándor...

Trackback: "Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik" 2013.09.17. 11:44:25

. "Ez nem magyarság. Ez egy fogyó nép pökhendi felfuvalkodottsága" - írja a határon inneniekről egy határon túli magyar. Mit gondol egy erdélyi az anyaországi magyarok pökhendi, kirekesztő, melldöngető magyarkodásáról? Megírta kommentben:   "Má...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.16. 07:04:15

A cikk eleje nagyon jó. Kapcsolódik a tegnapi kultúrsokkos témához.
Gratula a szerzőnek.
:)
Amit nem értek, a cikk végén lévő hezitálás.
Nem mindegy, hogy magyar, vagy magyar származású?
Ha a gyerek ott jár majd iskolába, akkor erősebb lesz az angol, az biztos.
Ettől még nem kell elfelejteni, hogy honnan jött. Erre ott vannak a szülők (ha nekik annyira fontos).
:)

rezsoatya (törölt) 2013.09.16. 07:14:48

Kar, hogy (tobbek kozott ezt a tortenetet) nem olvassak azok, akik epp tonkreteszik a magyar oktatast, immar az ovodatol a felsooktatasig.
Igen, van elet Mo-on kivul, illetve lassan mar csak az orszagon kivul van elet!
A posztironak: ne aggodjatok! Jol gondolkoztok, s ha megadjatok a kicsinek azt, amit leirtatok, majd o el fogja donteni, minek nevezi magat! Nem lesz kevesebb attol, ha "csak" magyar szarmazasu lesz. EMBER-nek neveljetek!

rezsoatya (törölt) 2013.09.16. 07:19:16

@tilmir: en a HÁ-nak is gratulalok! :-)
Gondolom nem veletlenul lett epp ma ez a cikk...

tableno 2013.09.16. 07:47:50

Egyetértek az előttem szólókkal. A gyereknek TELJESEN mindegy, hogy ő most elsősorban magyarként vagy angolként nő fel. A lényeg az, hogy szerető és harmonikus családban, magukkal békében élő szülők mellett legyen. Így a kérdést is elsősorban a saját szemszögötökből tegyétek fel: hol lesz jobb nektek hosszú távon? El tudjátok képzelni, hogy Angliában éljétek le az életetek nagy részét? Ha igen, akkor nem sok minden szól a hazaköltözés mellett (gondolom tudod mekkora visszalépés lenne neked szakmailag és anyagilag is - kibírnád?). Akkor érrdemes csak hazatérésben gondolkodni, ha kint nem érzitek jól magatokat, és legyűr a honvágy - akkor viszont nem érdemes "a gyerek miatt" maradni, mert a szülők boldogtalanságát megsínylené.

Énbagoly 2013.09.16. 08:25:45

Látva és átélve azt, ami ma a magyar oktatásban zajlik, nem hiszem, hogy haza kellene jönni a gyerekkel, hogy ide járjon iskolába.
Az összes ismerősöm, akinek iskolás korú gyereke van, panaszkodik. És egyáltalán nem ok nélkül. És a legborzalmasabb a fejetlenség, és a bizonytalanság. Hogy azt sem lehet tudni, hogy holnap mi lesz. Több ismerősöm is kifejezetten a gyerek miatt költözött külföldre.

A posztolónak még van 3-4 éve a döntésig, addig vagy letisztul a magyar helyzet, vagy még nagyobb káosz lesz. Szerintem felesleges most még ezzel foglalkozni. Éljenek a jelenben, és figyeljék a magyar helyzetet. Abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy tudnak majd választani.

Evain 2013.09.16. 08:28:06

Nekem az tűnt fel, hogy posztoló nagyon nem akarna már hazamenni, viszont akkor nem értem az igatlanvásárlást. Ezek szerint a felesége húzna haza ennyire?

Más: a gyereknek származást tudtok adni, hazát nem. Hazájának azt fogja majd érezni, ahol Ő otthon érzi magát. Ez lehet, hogy Anglia, lehet, hogy Magyarország. Ebben max iránymutatást tudtok neki adni, de identitást semmiképpen, ráadásul erőltetni még hiba is lenne.

A lakáskiadáshoz meg... hát remélem szerencsétek lesz, normális bérlőkkel. Amúgy csak pénzkidobás.

Ami viszont nagyon szimpatikus, hogy ilyen fiatalon tudtál határozott döntéseket hozni, az meg pláne jó, hogy olyan munkát végzel, amit szeretsz (és ha még jól is keresel vele, az hab a tortán).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.16. 08:43:21

Maradjatok a jobb helyen.
Az oktatás meg egy vicc, én ezt már 10 évesen éreztem, pedig akkor még '87 volt :) Kisgyerekként is láttam, hogy a suliban csak lexikális tudást próbálnak belénkverni, ami magában meglehetősen haszontalan. Ez azóta csak romlott, hiszen minden lexikális tudás elérhető a puszta közepén is egy mobiltelefonról.

rezsoatya (törölt) 2013.09.16. 08:53:55

@diggerdriver: hetfo! :-))))))

A mesek utan a gyermek oktatasa, indentitas-valasztasa koruli "dilemma" jo folytatas. Erre utaltam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.16. 09:00:41

@rezsoatya:
Azért azt figyelted hogy a meséknél gyakorlatilag egy szó nem esett a gyerekekről?
:))))))))))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.09.16. 09:04:15

Én se értem miért kell ezen rágódni. De az előttem szólók már elmondták a lényeget. Rajtatok múlik mennyit adtok át a gyereknek a magyar gyökerekből. Az hogy ő ebből mennyit fogad el és tesz magáévá az pedig a gyerek dolga. Erőltetni meg nem érdemes. El kell fogadni, ha külföldön éltek és ott nő fel a csemete akkor az bizony nem csak magyar lesz, hanem ez esetben angol is. Ha haza költöztök akkor persze ez megfordul. Az viszont hogy jót tennétek e a gyerekkel ha hazaköltöznétek az erősen vitatható. A magyar oktatás ma már minden csak nem jó szinvonalú.
És saját tapasztalatomból kiindulva, ha öt évesen hazaviszitek akkor iskola előtt az egy év ovi nem biztos hogy elég lesz ahhoz hogy az iskola alkalmasságin megfeleljen.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.16. 09:06:51

Nem igazán értem mi a probléma. Belaktátok Angliát, mi a fenéért költöznétek valaha is vissza?

Ez a "Magyarország a világ közepe" érzés, pedig csak pár hülyében van meg, ők szajkózzák.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.16 08:31
Magyarország

2013.09.16. 09:09:13

Ez egy sikeres eletut egy fiatal parnak. Gratulalok!

Konnyu volt Magyarorszagon hitelt kapni, ugy, hogy a munkaviszony UK-ben van? Feleseg mit csinal?

rezsoatya (törölt) 2013.09.16. 09:13:23

@diggerdriver: de az alaptema az lett volna...

@ChristineK: "magyar gyokerek"...
Nekem errol mas jut eszembe... de mindig is komolytalan voltam :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 09:16:09

Nem is ertem a kerdesfeltevest...

A poszt szuper, az iro szimpatikus.

A gyerek magyarsaga viszont ne legyen mar kerdes. Mit nyerhet vele? Semmit sem!
Maximum talal ott egy jo allast a jo angolja miatt, netto 300e ft zsebpenzert. Hurra! ;)

Jobb neki, ha kimarad a magyarsag az eletebol, sok mindent ugysem fog erteni ha felno, mert nem ott szocializalodott. Akkor meg minek?

rezsoatya (törölt) 2013.09.16. 09:17:23

@Evain: ezt nekem sem vilagos. Miert kell Mo-on lakast venni? Csak hogy legyen? Raerne akkor, ha tenyleg visszamennek...

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.16. 09:19:33

ez tényleg meseszerű: pályakezdő, nem is jelentkezett, mégis megkeresték állásajánlattal.
ugyan, gyerekek....

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.09.16. 09:21:44

@rezsoatya: iiiigen úgy is lehet ezt a kifejezést értelmezni. :-)

2013.09.16. 09:22:04

@rezsoatya: befektetes

@régebb óta vagyok Subban mint te: @Kovermadar: ha a poszternek vagy a felesegenek fontos a magyarsag tudat vagy Magyarorszagon eles es anelkul boldogtalan, akkor egyettelmuen boldogabb lesz, ha visszamegy.
Egyebkent lattam en mar nagy magyartudatos amerikait, aki ott szuletett es nott fel. Nagyobb magyar, mint barmelyik magyarorszagi ismeros. Sok mulik a szulokon.

Ez mar a 21. szazad, internet, London-Bp 2 ora, nem megoldhatatlan dolog a gyakori hazamenes vagy nagyszulok kihozasa 1-2 honapra rendszeresen.

BTBTBT 2013.09.16. 09:24:46

Most csak a legelső mondatra reagálnék - Nem kell ahhoz külföldre menni, csak érdemes informálódni a világról, de legalább Európáról. Elhagyni az országot ilyesmiért bonyolultabb és költségesebb.

A posztot majd később elolvasom.

rezsoatya (törölt) 2013.09.16. 09:27:05

@charlieharper: hat... ebben a bizonytalan jogi kornyezetben? A zallam esetleg megvedi az ingatlanokat is... ha mar nem sikerul mast lenyulni...

2013.09.16. 09:31:46

@rezsoatya: Spanyolorszagban meg rosszabb, megis rengeteg brit vesz lakni vagy befektetesre. Spanyolorszagban egy nap arra ebredsz, hogy ugy dontottek, hogy a telkedet egy 2*3 savos autopalya megfelezi. Ehhez kepest a magyar helyzet kiszamithato ez biztonsagos.

Evain 2013.09.16. 09:35:54

@rezsoatya: arról nem is beszélve, hogy kiadott ingatlan után ott köteles adózni. Ha meg nem teszi, akkor ott a rettegés, hogy valami jóakarójuk felnyomja őket.

toportyánzsóti 2013.09.16. 09:37:09

Nemzeti focialistáink középkorba viszik vissza az országunkat,szorgosan kifosztva az itt élő magyarokat!

szelephézag 2013.09.16. 09:37:09

Olyan jól megy ez az egész, kár lenne elővenni a címkéket és olyat játszani, hogy hova ragasszuk őket, hogy pont jó irányba látsszanak :)
Az nekem is feltűnt hogy a feleségek mindenképpen határidőkben gondolkodnak. Ez egyszerű tiltakozás az éppen-jelen ellen, ha lefordítjuk, nagyjából annyit tesz: "itt és így ennyit vagyok hajlandó kibírni, punktum." Ez aztán egy önbeteljesítő jóslattá válhat, és akkor is képes kényszerítő erővel föllépni, ha közben a körülmények változnak, esetleg kedvünkre valóbbak lettek. "Csak mert ha már megígértem magamnak, betartom."
(A feleségem bólogat közben, míg ezt írom, serényen, de már mosolyog, ő nemrég lépett túl ezen az alaptalan határidősködésen, és most már hajlandó a jelenéből kiindulni :))
Én nem hiszek az ilyen normatívákban, hogy magyar vagy nem magyar. Ha hinnék, tele lennék feszültséggel, hogy hogyan feleljek meg olyan elvárásoknak, amik még azoknak sem tiszta, akik elvárják...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 09:39:14

Ez a bezzegezés csupán a rejett honvágy kifejeződése, nem kell vele törődni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 09:39:56

"Magyar származású vagy magyar?"

Ez elsősorban attól függ, hogy az illető asszimilálódott-e külföldön.

rezsoatya (törölt) 2013.09.16. 09:41:27

@Evain: felnott emberek. Az o dontesuk. En biztosan nem igy tennek, de ez a sajat velemenyem.
En megtapasztaltam mar egyet-s mast...

Evain 2013.09.16. 09:47:02

@rezsoatya: Ezt szóról szóra én is így gondolom. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 10:02:30

Nem rossz posz, bar hasznos info nem volt benne. Azert motortervezonek szakosodva csak tisztaban volt vele a posztolo, hogy hany ceg foglalkozik ezzel Magyarorszagon remelem. Ez kicsit olyan szamomra, mint amikor a tori szakosok jajgatnak, hogy nem veszik fel oket sehova tanarnak, mert nem kell tobb. Kulonben gratulalok a posztolonak! Eljenek a magyar mernokok Angliaban!
" de a lehetőségek nagyon limitáltak voltak, ami sok magyart kikészített, akik ezért gyakran megutálták Angliát." Ezt viszont nem ertem. Mindenki azt szajkozza, hogy Anglia a lehetosegek kanaanja. Akkor meg nem ertem. Kb kethetente jelentkezik uj fejvadasz, hogy nem akarok-e valtani ceget, vagy poziciot. Szoval most akkor mi van?

LyukasBogrács 2013.09.16. 10:03:25

Ugyes srac, meg sokra viszi.

ricsi007 2013.09.16. 10:03:25

Máté: nagyszerű poszt, rávett, hogy regisztráljak... :)

Nálunk is komoly dilemma a "magyar származású" vs "magyar" gyermek. Nekünk is sokkal jobb itt élni, de attól még szeretjük a gyökereinket, kultúránkat (nem a mostani politikai környezetre gondolok), és ha nem is tartjuk más nemzetek felettinek, akkor is fontos viszonyítási pont. És szeretnénk ebből a leendő gyerekeinken valamit átadni, mint "a dédszülei örökségét"...
Még gyerek előtt állunk, de már beszélgetünk róla és egyenlőre úgy gondolom, hogy itt élve a gyerkőc mindent megkaphat a sikeres élethez, de magyar nem lesz, max magyar származású...

Kedves HA, ezek nagyon jó témák, kiváncsian olvassuk...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 10:04:34

@charlieharper: Hat anyam nem orulne neki, hogy ket honapra "bezarnam" Angliaba. :) Kb mindenhez en, vagy asszony kellenenk melle.

kutya vacsorája 2013.09.16. 10:06:15

@tilmir: neki és neked valszeg mindegy (hogy magyar vagy magyar származású), meg nekem is, de a sok csíkosmagyar seggfejnek itthon nagyon nem.
jó leírások vannak a posztban ami a magyar felsőbbrendűséget illeti. a poszter nyilván szerencsés családba született (az egy év usa középiskolából arra tippelek, hogy nem vmelyik északmagyar halomozottan hátrányos faluból), de tudott élni a lehetőséggel. jó sztori.
@charlieharper: biztonságóóóós? hvg.hu/hvgfriss/2013.37/201337_magantulajdonkorlatozo_beruhazasok_ha_megdo

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 10:06:57

@rezsoatya: Kulonben megvedi az ingatlant, egy meteres savot a kert vegebol rohadt nehez kisajatitani 50+ milliardos beruhazasoknal is...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 10:07:41

@rezsoatya: azt kifelejtettem, hogy akkor ingatlanokrol nem is beszeltunk meg akkor is, ha illegalisan epitattek oda 30 evvel ezelott!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 10:15:14

@charlieharper:
Persze, akkor igen.

Ugyanakkor mindig elcsodalkozom azokon, akik kulfoldon szulettek es nottek fel / elnek, megis letezik a magyarsagtudatuk.
Nem tartom lehetetlennek, csak valahogy mas a jellege annak, amikor valaki az USAbol erzi ezt evi 40.000 usd fizetessel es mas az, amikor en nem erzem ezt evi 7500 usd fizetessel Mo-n.
Nem pont ugyan azt a magyarsagot eljuk meg.

Ami neki buszkeseg, az nekem atok.
Ami neki nemzeti hovatartozas, az nekem nemzeti szoporoller. Pedig nincs kulonbseg kozottunk, azonosak a gyokereink.

Ezert nem ertem mikor ilyenek osztanak ki, hogy magyarnak lenni jo dolog... kandallo mellol biztos...

Ezert sem tartom etikusnak a kulfoldrol szavazast. Mas dimenziokban elunk mi, "kulfoldiek" es masban a mo-iak.

dradix [freibürger] 2013.09.16. 10:22:01

Üdv!

Elsőként meg szeretném köszönni HA-nak, hogy nem tett be sablon képet! :)

Továbbá gratulálok a szerzőnek. Tényleges koránál sokkal érettebb, tapasztaltabb embernek tűnik a cikk alapján, aki céltudatosan és kellő alázattal halad előre a szakmájában. További sok sikert és még további gyermekáldást kívánok! (Angliában is csökken a népesség, tegyetek ellene! :D)

Az, hogy a gyerekek mit gondolnak, később fog kialakulni, de ahogy már többen írták előttem, majd ELDÖNTI A GYEREK! Szerintem fölösleges ezen rágódnotok, nem kell helyette kitalálnotok, hogy mi akar majd lenni. Európai ember lesz, akinek LEHETŐSÉGEI lesznek. Nyelveket fog beszélni. Nyitva áll előtte a Világ.

Ha hazaköltöztök és ráerőszakoljátok a "magyarságot" mi várna rá? Beállhat béégetni a sorba.
Nem attól lesz magyar, ha a kiskunlacházi Móricz Zsigmond Általános és Művészeti Alapiskola 3/C osztályos tanulója lesz. A magyarságot a szüleitől kapja, de ő dönti el mihez kezd vele.
Ezt egyébként felismerte a poster is, le is írta, így nem értem, miért aggódik a cikk záró soraiban.

Összegezve: Szerencsések. A gyerek is szerencsés. No more tears.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 10:22:04

@Mr. Long:
Konstans, zsigeri elegedetlenseg.
Talan pont tegnap masoltam be a "magyar" szo jelenteset a lexikonbol ;)
(football, politika, gazdasag + okor (ize orok) elegedetlenseg)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 10:28:14

@szelephézag:
Ez tetszik! ;)

@rezsoatya:
Megvedik az ingatlanokat, mint azt a nyugdijjal tettek :) koltozok is vissza tustent Mo-ra, az itteni megtakaritasom pedig Viktornak adom, naszajandek a gyermeknek ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 10:36:00

@Kovermadar: Mondjuk szerintem kell valamiekkora elegedetlenseg, ha az ember elore akar jutni. Lattam es latok ra peldat, ha az ember nem elegtelen, akkor beleragad egy szekbe es nem mozdul ki onnan, hacsak ki nem boritjak belole. 10-15 ev egy pozicioban nem tetszik mindenkinek (kiveve, ha vezeto beosztas).

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.16. 10:40:57

@dradix: "Európai ember lesz, akinek LEHETŐSÉGEI lesznek. Nyelveket fog beszélni. Nyitva áll előtte a Világ." : +1!

Ehhez a magyar- nem magyar tudathoz annyit tudok hozzafuzni, hogy nalunk a csalad egy resze kitelepult Angliaba annak idejen. A gyerekek a 70es evekben szulettek, otthon mindig magyarul beszeltek, plusz minden nyarat Magyarorszagon toltottek-toltenek ma is. Ok magukat mar inkabb britnek tartjak, nem is mindegyikuk beszeli a magyart nagyon jol, a sajat gyerekeiket meg mar nem is tanitjak magyarul, mert "minek, nem jo az semmire".

Viszont szerintem a kovetkezo generacioban mar nem lesz meg ez a "vagy-vagy" identitas - ha korulnezek a barati koromben, azt latom hogy mostanaban mar nagyon jellemzoek a nemzetkozi parkapcsolatok, plusz a gyerekek olyan kornyezetben nonek fel ahol egyre ritkabb hogy valaki csak ilyen vagy csak olyan legyen, egyre jellemzobb az x anya es y apa z orszagban nevelgeti a gyereket felallas peldaul (x, y es z = tetszoleges nemzetiseg es orszag).

En a magam reszerol arra torekszem majd hogy ha lesz gyerekem jo embert neveljek belole, az identitasat meg majd maga eldonti.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 10:46:10

@Mr. Long:
Van benne valami.
En mondjuk szeretem az allovizet, bar az uj munkakorom is tetszik (tetszeni fog, ha majd beindul rendesen :) ).

De mas ez szerintem, mint a "mindig, minden szar!" hozzaallas (ezt az itt elo batyamnal lattam, azota nem is beszelunk, nem vagyom a negativ hangulatra).

_Jeff_ 2013.09.16. 10:47:17

majd ha a gyerek kivancsi lesz hogy miert karattyolunk hozza mas nyelven mint mindenki mas, akkor el lehet neki magyarazni, aztan eldonti hogy erdekli-e. addig viszont az szamit, nektek hol jobb, mert neki is ott lesz jobb. ha nem erzitek jol magatokat, azt o is megerzi

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 10:52:16

@Kovermadar: Igazad van.
Ellenben az elso bekezdesbol nekem az jott le, hogy a posztolo sem elegedett Angliaval, bar szakmailag ki tud teljesulni. "Bő három és fél éve azért költöztem Angliába, mert vonzott, de hazamenni már azért nem akarok, mert taszít, amit otthon látok."

jewel79bp 2013.09.16. 11:06:47

Mi is elkövettük a hibát, hogy Magyarországon vettünk egy lakást "jó, hogy van" alapon. Most meg szidom magamat ezért, mert kiadni csak nagyon olcsón tudom, plusz bevétel gyakorlatilag nincs belőle, a gond meg mindig van vele. Eladni most nem akarjuk, mert csak kevesebbért vennék meg, mint amennyiért vettem pár éve, akkor meg milliókat buknánk rajta. Szóval hülyeség volt lakást venni, szerintem.

artbrigitta 2013.09.16. 11:27:25

@charlieharper: Ne haragudj de ebbôl úgy tûnik mintha spo-ban csak autopályák lennének

artbrigitta 2013.09.16. 11:27:25

Tetszett a poszt. Mivel az én gyerekimnek az apja spanyol, nálunk valahogy mindig úgy mûködött a dolog, hogy a gyerekek magyarok IS meg spanyolok IS. Nem volt probléma ebbôl sosem.

artbrigitta 2013.09.16. 11:27:25

Amúgy, ha már szó van az oktatásról. Esetleg van valaki akinek a gyereke kint tanul, és szinté találkozott különbségekkel az oktatás anyagában?
Pl.: Ki tudja hány óceán van a földön?

vascsaba 2013.09.16. 11:28:04

Nagyrészt egyetértek a cikk írójával. Azt viszont elfelejti megemlíteni, hogy a magyarokhoz hasonlóan az angolok is azt hiszik szűklátókörűen, hogy ők sz*rták a spanyol viaszt is, és mindenben ők a legeslegjobbak, csak ők ezt itt tíz a köbön csinálják. És sokkal kevésbé befogadóak arra nézve, hogy ez esetleg nem így van, mint a magyarok. Más részről viszont Magyarország egy gyarmati ország - erre egy nagyon szűk fél szó erejéig utal is a poszt írója -, és mint ilyen, természetes, hogy úgy áll hozzá önmagához, ahogyan. Ha ezért kritikával illetünk valakit, akkor az kb. 30%-ban kellene, hogy a magyar legyen, és olyan 70%-ban a gyarmatosítói. Szerintem. Szóval ez a kép azért árnyaltabb, úgy gondolom. Mivel az oktatásban dolgozom, tudnék tanácsot adni az írónak arról, hová járassa a gyerekét iskolába. Az angol oktatás sok területe elég gáz. Legalábbis a középosztály számára fenntartott és elérhető, nem elit oktatás. A legfőbb célkitűzése az, hogy biztonságban tartsák az itteni eszközökkel teljesen fegyelmezhetetlen gyerekeket. Ennek eredménye aztán a 0 tudásra vagy elsajátított értékekre gőgösen büszke angol, ami számomra roppant irritáló (gyerekeim szülei között igen sok van). De persze nem mind ilyen, és tisztelet a kivételnek, mert van az is, bőven. De az, hogy tanársegéd kollégáim nem találják az 1x1 méteres térképen Angliát, Kínát is csak a 112-es betűmérettel kiírt "China" szócska miatt, és hezitálnak, hogy a UK minek is az egyesült királysága, és mi is az államforma, meg hogy mikor papírmunkázunk, nekem kell lebetűznöm nekik minden harmadik angol szót, mert fogalmuk sincs, hogy kell írni, sok szó jelentéséről nem is beszélve... na ez gáz. Én ide teljesen biztos, hogy nem járatnám a gyerekemet, ez szóba se kerülhetne, hacsak nem tudnám megfizetni az elitebb képzést, de akkor meg már megint csak inkább Magyarország, nem csak azért, mert jóval olcsóbb, hanem mert a választék is nagyobb az otthoni elit oktatásban, lévén, hogy a kontinentális iskolák ide szinte egyetlen humán tudományban sem tudtak igazán betörni, otthon pedig igen komoly nyomokat hagytak. Meg mondjuk a magyar rendszer meg a másik véglet, a maga poroszos, a gyerek személyiségét itt-ott neurotizáló módszereivel. Arról nem is beszélve, hogy - sok minden máshoz hasonlóan - tényleg le lett tudatosan züllesztve az elmúlt kb. 2 évtizedben. Azt hiszem, a megoldás valahol félúton lehetne. Mármint, ami az oktatást illeti. Minden másban igazat adok a szerzőnek, én kb. egy év múlva költözöm haza, már nagyon várom, és nagyon örülök neki, hogy azt a szemléletet viszem haza, amit! Ez nagyon hiányzik ugyanis otthonról, sajnos.

szuperkrumpli 2013.09.16. 11:28:10

Kedves posztoló biztos nem vacillálna ha megkapta volna a "Magyarország jobban teljesít!" hirdetéseket az arcába! Illetve ha tudná milyen klassz erkölcs/hittan órában részesülhetne a gyermeke!

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.16. 11:30:32

@Kriszta D: Én is így gondolom, a legfontosabb, hogy ember legyen a gyerekből, legyen érdeklődő, nyitott a világra. A többit majd ő eldönti. A két-három nyelv tudása is csak gazdagítja.
Egy valamit nem értek: miért gondoljuk, hogy a "nemzeti hősködés" csak ránk igaz. Franciák? Olaszok? Oroszok? Maguk az angolok?
Azzal szerintem nincs semmi baj, hogy valakinek fontos az, honnan jött. Az már inkább problémás, ha ez a másik degradálásával jár együtt, az "én-jobb-vagyok-mint-te" érzésével. De a kettő között elég nagy különbség van.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.16. 11:35:04

@fannie: Pl. én láttam az unokahúgomat hazajönni az óvodából sírva, hogy ő nem akar magyar lenni, mert bántják érte (Begamo, Olaszország). Nem volt jó érzés.

London2009 2013.09.16. 11:37:39

Amikor az unokaöcsémet hallgatom gyönyőrűen szavalni a Lázár Ervin meséket, na akkor szoktam egyedül erre gondolni...
De Angliában élő magyar párnak nem is értem miért okoz ez fejtörést. A gyerekük elég magyarnak fogja érezni magát, ebben biztos vagyok. Tökéletesen beszélni fog magyarul és ez a legfontosabb. Szerintem ez csak akkor probléma ha vegyes a pár. Akkor nem sok esély van arra, hogy a gyereküknek lesz magyarság tudata. Még abban sem vagyok biztos, hogy meg tud e tanulni rendesen magyarul. De magyar párként, én ezen nem aggódnék.
A magyar oktatási rendszerről a véleményem nagyon rossz. A felsőoktatás egyszerűen katasztrófális. Ez a gyerek csak jól járhat.
A véleményém meg a hazaköltözésről annyi, hogy haza lehet menni küszködni és otthon felnevelni a gyerekeket...akik aztán az első adandó alkalommal majd jól elhúznak Nyugat Európába a jobb élet reményében! :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.16. 11:43:32

@London2009: "otthon felnevelni a gyerekeket...akik aztán az első adandó alkalommal majd jól elhúznak Nyugat Európába a jobb élet reményében! :D"

Mi is maradtunk itthon sok gondolkodás után. De nekem is az az érzésem, hogy a lányom kamaszkorában elég hamar fel fogja tenni a kérdést: "apa, mi mi a f*szt keresünk ebben a béna országban?" :)

London2009 2013.09.16. 11:43:38

@jewel79bp: ne is mondd...én négy évig próbáltam eladni a lakást de annyira a béka segge alatt vannak a lakásárak, hogy nem tudtam rávenni magam az eladásra annyi pénzért amennyit ajánlottak érte...Így elkezdődött a kálvária a kiadással...aminek aztán gyorsan véget vetettem mert egyszerűen nem érte meg...Végül ismerősnek sikerült kiadni és azóta nincs vele problémám...valaki nem szeretne lakást venni? : )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.16. 11:48:06

A kulon csapot en is szidom, meg a kifele nyilo ablakokat. Egyszeruen oborzalom, hogy tudnak epitkezni. De anlam a panaszkodas ebben kb ki is merul.

2013.09.16. 11:49:38

@London2009: par eve a nagyobbiknak feltettem a kerdest:
- magyar vagy?: igen
- del-afrikai vagy?: igen
- angol vagy?: Igen (akkor meg nem voltunk allampolgarok, de iskolba mar ide jart)
- amerikai vagy?: igen

Es ezzel le is tudtuk az identitas tudatot.

@artbrigitta: termeszetesen nem ez volt a lenyege.

Bonjour 2013.09.16. 11:51:15

@vascsaba: a hazakoltozes utan nehany honappal irhatnal, valoszinuleg nagyon erdekes lenne.
Angol kozoktatast nem ismerem, valoszinuleg szines a kep. Elkepzelheto, hogy videken jobb? Es csak Londonban kell mindenkeppen elitiskolaba adni?

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.16. 11:53:28

@London2009: "Szerintem ez csak akkor probléma ha vegyes a pár. Akkor nem sok esély van arra, hogy a gyereküknek lesz magyarság tudata." - hat nem tudom, nekem vannak felig-felig ismeroseim (jo mondjuk egyik sem magyar, de kolunbozo nemzetisegu szulok gyerekei, es az egyik szulo orszagaban el a csalad), es en eddig azt lattam hogy mind a ket nyelvet/kulturat egyforman sajatjanak erzi mindegyikuk. Ezt mondjuk ugy oldottak meg hogy a gyerek az egyik orszagban jart altalanosba meg gimibe, kozben a masik orszagban nyaralt, aztan a masik orszagban ment egyetemre. Lett is nekik 50-50%os identitastudatuk, nincs veluk semmi gond - ha valaki megkerdezi, minek erzik magukat, azt mondjak 'europainak'.

Bonjour 2013.09.16. 11:53:41

@charlieharper: ugyan Charlie, eleg neki a zsido identitastudat. Minek kellene neki mas?

Keszitettem fotot am tegnap, de nincs idom felfedezni, hogy kell feltolteni. Elarulja valaki a titkot? Jo, tudom, hogy ugy sokkal konnyebb :))).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 11:54:22

@fannie: mert nem akarnak abba akezbe harapni, mely enni ad... :) Itt angliaban is azt hiszik, eleg rendesen, hogy ok sz@rtak a spanyol viaszt ahogy mondod, meg franciaban eloktol ois ugyan ezt hallom az ottani oslakosokra. El kell fogadnni, hogy minden nemzet azt hiszi, hogy OK A VILAG KOZEPE!
Masreszt en kicsit tartok attol, hogy a gyerekem egy itteni mezei iskolaban tanuljon. Nem azt mondom, hogy Mo-n jobb lenne, de ez sem lesz az igazi. A felsooktatast nem ismerem itt, de azert amikor beleneztem egy Mathematics fir Engineers konyvbe es azzal kezdodott, hogy melyik gomb mire valo a szamologepen, muveletek tortekkel, szorzas irasban... Az Advance Maths kotetben volt szo derivalasrol, integralasrol, matrixokrol, de csak a kotet vege fele. Oszinten? Nem gyozott meg!
BSc Matek I. a derivalas, integralas, matrixok Mo-n.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.16. 12:04:34

@Mr. Long: OK, értem én, csak azt nem szeretem, mikor ez úgy jön le, hogy mi magyarok milyen bunkók vagyunk, pedig aztán a többiek, nahát, milyen stramm gyerekek. Nem vagyunk egyáltalán mások ezen a téren. Se jobbak, se rosszabbak. Talán egy kicsit (nagyon) hamarabb mondunk rosszat saját magunkról. Ami kifejezetten "jót" tehet az önérzetünknek, gondolom én.
Ami a felsőoktatást illeti: mérnöki ágról nem tudok semmit. De azzal nem értek egyet, hogy a tények ismerete felesleges, és az internetről lehívni ugyanaz volna, mint fejben tárolni. Megmondom, miért nem. Az internet nem ismeri fel az összefüggéseket, míg az emberi agy igen, persze intelligencia függvényében. Szóval a tényeket sokkal kreatívabban tudod tárolni, ha a fejedben vannak, mintha csak úgy az internetről szeded le őket.
Ezzel együtt adhatnának kicsit több gyakorlati ismeretet otthon, az kétségtelen.
Szerintem ebben is, mint sok minden másban, az arany középút volna ideális.

London2009 2013.09.16. 12:04:48

@Kriszta D: Lehet, hogy én vagyok túl pesszimista de nem tudom elképzelni, hogy ha mondjuk az apa angol és itt nő fel a gyerek Angliában, akkor magyarnak fogja érezni magát. De biztos a szülőkön is múlik sok minden. Az biztos, hogy én nem járatnám a gyereket a londoni hétvégi magyar iskolába meg ilyen hülyeségekre. Talán a magyar au pair lehet még jó megoldás. Az otthon töltött vakáció vagy a nagyszülók gyakori látogatása stb stb. Ettől függetlenül ez a gyerek angol lesz én azt gondolom.
A nagybátyám egyik gyerek sem tanult meg magyarul. Francia az anyuka (enough sad). A svédországi keresztanyáim gyerekei tudnak magyarul, de ott mindkét szülő magyar volt. Az ő gyerekeik viszont már egy szót sem beszélnek.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.09.16. 12:05:29

Szerintem teljesen mindegy, hogy mit terveztek, úgyse az fog történni. Az ilyesmit nem lehet tervezni, a legtöbb, amit megtehettek, hogy átadjátok a magyar kultúrát (illetve azt, amit abból érdemesnek tartotok), aztán majd lesz ami lesz.

A befogadó ország "szidását" én nem venném túl komolyan, ez pont ugyanolyan társas pantomim, mint amikor az angolok siránkoznak az időjárás miatt.

Az meg megcáfolhatatlan tény, hogy gyakorlatilag nem tudsz végigolvasni egy New Scientistet például, hogy ne fuss össze egy magyar névvel, ami legalábbis érdekes.

Ami viszont ugyanannyira érdekes, hogy ezek a magyar nevek szinte sose magyar egyetemekkel összefüggésben vannak megemlítve.

Valahol biztos van emögött valami tanulság is.

2013.09.16. 12:06:18

@Bonjour: www.kepfeltoltes.hu
Nem kell regisztralni, intuitiv

_Jeff_ 2013.09.16. 12:17:10

nem ertem, miert aggodnak egyesek mas orszagbeli oktatas miatt. miert kellene teletomni egy altalanos iskolas gyerek fejet szaraz hulyesegekkel? vagy kozepiskolaban? ugyanugy nem fogja tudni hogy mi akar lenni, mintha leterhelnek felesleges tudassal. ha meg erdekli valami nagyon, mindenhol tud szakosodni. szvsz sokkal jobb ha a tudas utani vagyat es szocializaciot szivja magaba, mintsem adatokat meg tananyagot.
hogy Bodocs Tibit idezzem, erettsegi ota hanyszor volt arra szuksegetek, hogy kiszamoljatok a paralelogramma keruletet???

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 12:26:39

@_Jeff_: nekem kellett, amikor vasalatot rendeltem :)

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.09.16. 12:30:08

@vascsaba: egyetértek. Az angol főnököm sokszor engem kérdez meg, hogy kell ezt vagy azt betűzni, de kaptam már olyan kérdést is, hogy hány km egy méter?(Igen, így)

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.09.16. 12:30:08

Ha Magyarországon éltek, a gyerek magyar lesz. Ha Angliában éltek, a gyerek magyar és angol lesz.
Szerintem nem nehéz döntés...
Egyébként ha a posztoló reálisan nézi a dolgokat, ő sem tudta megvalósítani a terveit otthon, szakmai megbecsülést kapni, élhető életet élni. Akkor miért adná ezt a jövőt a saját gyerekének?

vascsaba 2013.09.16. 12:30:08

@Bonjour: Feltett szándékom, hogy írok majd akkor is. Akiknek a mostani posztjaim nem tetszenek, azoknak szerintem az se fog...
Én vidéken élek, Anglia egyik leggazdagabb megyéjében, és mind az oktatáson, mind a gyermekvédelmen keresztül ismerem a témát - bár ez utóbbin keresztül jobbára csak másodkézből.

vascsaba 2013.09.16. 12:30:08

@Mr. Long: Érdekes adalék még, hogy én most itt csinálom a másoddiplomámat. Igaz, levelező képzés, de a színvonaltalan nem is a megfelelő szó rá. Nem vagyok zseni, de alig szánok rá időt, mégis háromszor előrébb járok, mint a vért izzadó angol kollégáim (pedig nekik még a nyelvi előnyük is megvan), a konzulensem pedig azt mondta, hogy az évfolyam legjobb diákja vagyok. Én meg csak azt látom az egészben, hogy gagyi a tananyag, és szinte semmi hasznos vagy új információ nincs benne. Na ennyit a sz*r magyar oktatásról...

Ed-die 2013.09.16. 12:30:08

@vascsaba: Kedves Csaba! Nagyon örülnék neki, ha egy kicsit kifejtenéd, hogy kinn mi is egy tanár asszisztens munkája! :) (Én másfél hónap múlva költözöm, angolom jelenleg B1, de amint folyékonyabban beszélem, szeretnék tanár asszisztens lenni. Bár úgy tudom, hogy ott nem feltétel a pedagógus diploma ehhez a munkakörhöz, nekem van egy friss, ropogós latin-töri tanárim.) Előre is köszönöm válaszodat! :)

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.16. 12:34:07

@London2009: hm, lehet hogy ez orszagfuggo. Az ismeroseim szulei kb 'egyenrangu' orszagokbol szarmaznak (pl irorszag-spanyolorszag), egyikkel sem nagyon nehez azonosulnia a gyereknek - foleg mivel az irek es a spanyolok is jellemzoen nepszeruek mas orszagokban, marmint senki nem fogja lenezni egyikhez valo tartozasa miatt sem. De pl magyarorszag vs. valamelyik nyugateuropai nagyhatalom eseten valoszinu eselyes hogy a nyugati orszag identitasa lesz eselyesebb erosebb a gyerekben (es a csaladon belul is azt fogjak inkabb preferalni), mivel azzal fog jobban boldogulni a vilagban es azzal erheti majd esetleg kevesebb hatranyos megkulonboztetes...

tableno 2013.09.16. 12:35:36

Szerintem a jövő a vegyes identitásé. Egyre több a vegyesházasság, egyre elterjedtebb a migráció, különösen Európán belül. A mi gyerekeink generációjában ez már eléggé hétköznapi dolog. Az, hogy Magyarország éppen kulturálisan bezárkózik, az csak egy sajnálatos anomália. Mondjuk én nagyon nem szeretném, ha a gyerekeim abban nőnének fel, de nem is fenyeget a veszély...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.09.16. 12:42:31

@tildy:): Az hagyján, hogy külön csap, de csak hogy extrabosszantó legyen, a kádhoz keverőcsap jár. Pont a kádhoz, ahol akár lehetne külön is. :)

Én meg a "bárányhoz kötelező mentát rakni" őrületre szoktam folyton panaszkodni (nálam a menta rágógumiba és fogkrémbe való, ételbe nem), és nem örülnék neki, ha ebből valaki nagyívű általánosítást fabrikálna.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 12:43:49

@vascsaba: En ezt ugy gondolom, hogy az alap szinvonal mas. Talan alacsonyabb, de aki akar, annak ellenben tobb lehetosege van egy Angol egyetemen. Foleg, ha az neves!

2013.09.16. 12:44:33

@Püspök utcai gombaszedő: a birodalmi csapok tervezojet en is a csappal vagnam agyon.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 12:47:26

@charlieharper: jaj! tegnap voltam egy mcdonalds mosdoban! na az uberelt mindent! egy kb 25x15 cm-es mosdocsap, a ket oldalarol logott kozepre a forro es a jeges vizes megnyomod-es-egy-darabig-folyik csap. pont kozepen felette meg a nyomogatos szappan. ennel komplexebb kivitelt meg nem lattam...

_Jeff_ 2013.09.16. 12:47:54

@Püspök utcai gombaszedő: ettem baranyt mentaval es anelkul. mentaval jobb. dehat ez is izles dolga, mint sokminden mas is

2013.09.16. 12:55:52

@_Jeff_: tegnap olyan Sunday roastot ettem, hogy Gordon es Jamie elbujhat. Csak hogy jot is irjak az angol konyharol.
Szerencsere a videki pubokban mar nincs nagyon ez a fagyasztott kaja mania, legalabbis a kornyekunkon

@Mr. Long: es a zuhanyzoban a doboz?

nemvártfordulat 2013.09.16. 12:59:10

@vascsaba: esetleg egy teljes poszt a témában? minden infot szívesen veszek, vennék.

vascsaba 2013.09.16. 12:59:27

@Ed-die: Itt sem túl elterjedt a tanársegédkedés, hacsak valami speciális körülmény nem indokolja az adott intézményben. Az átlag mainstream nem használja. És igen, valóban nem kell hozzá végzettség (ez is elárul valamit az oktatás színvonaláról...). Ha tiszta a CRB-d, és nem vagy első ránézésre nagyon gáz, akkor simán lehetsz tanársegéd. Ha van róla papírod, és a nyelvedet is tudod fejleszteni, akkor hamar tanár lehet belőled. Nem egy kelet-európai ismerősöm - nem csak magyarok - így csinálta. Örömmel fogadják őket, mert valami rejtélyes okból értékesebb szakembereknek bizonyulnak, mint itteni kollégáik...
@tableno: Amit te Magyarország kulturális bezárkózásának nevezel, az szerintem egy immunválasz arra a sajnálatos tényre, hogy ma már otthon is trágár és szégyenletes dolognak számít magyarnak lenni. Elég megnézni az idei - meg a tavalyi, meg az azelőtti - ARC kiállítást: www.tutiblog.com/2013/09/geszti-szadesz-ron-werbere_7.html
Anglia a maga módján sokkal jobban be van zárkózva. Persze, jön a multikulti áradat, a felszínen minden nyitott, meg PC, de Európában senkit nem lehet olyan nehezen kizökkenteni a "csak mi vagyunk a fasza gyerekek, a mi sportjaink, a mi TV show-ink, a mi (nemlétező) konyhánk, stb." mentalitásból, mint egy angolt. Egy kis Amerika az egész.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 13:01:49

@charlieharper: az mondjuk egy okos dolog. csak annyi vizet melegit zuhanyzashoz, amennyit elhasznalsz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 13:02:27

@vascsaba:
Remelem meg fogod tudni honositani a kinti szemleletet! Ha meg nem, Anglia biztosan tart karokkal fogad majd...

Oktatas kerdesben egyetertek. Regen lehet jo volt, az en idomben (91-ben kezdtem az altalanost) mar nemigazan, illetve a kozepsulira "ertettem" meg a gondokat vele (human nekem nem megy, szamolni viszont tudok - na, ezt nem ertekeltek es selejten belyegeztek, mert nem erdekelt az irodalom).
A foiskola (igaz nem elit) mar minosithetetlen volt :(

Amit Svedorszagban latok, hogy az altalanos ezek szerint hasonlo mint Angliaban. A kozepsuli mas jobbara szakmara keszit fel, igy a kollegakon latom, hogy az azonos szintu mint a magyar szakkozep (egy jo szakkozep, mint mondjuk az Umszki volt regebben). A foiskolak viszont verik a magyar mezonyt.
Az altalanos muveltseg itt sem tul eros, de oszinten szolva... azert ritkan adnak penzt, igy legalapvetobbnek nem azt tartom.

@tableno:
Milyen az a vegyes identitas?
Egyebkent feltetlen szukseges egy nemzeti identitas az embernek?
Irtad a vegyeshazassagot. Ha ket ember jol kijon, osszhangban vannak, stbstbstb, akkor szamit barmit is a nemzetiseg? Vagy a borszin? Vagy a vallas?
Szerintem ha az ember kinyitja a szemet, akkor ezek jelentektelen dolgokka valnak, mert nem ezek hatarozzak meg azt, hogy valami jo-e vagy sem.
Szerintem...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 13:04:33

@vascsaba:
Azt mondod nehez veluk megertetni, hogy az angol foci borzasztoan unalmas sport? ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 13:09:26

@Kovermadar: mondjuk minden kerek labdas foci unalmas :) Eljen a tojaslabda, akar kicsi, akar nagy! :D:D

tableno 2013.09.16. 13:10:32

@Kovermadar: nagyjából én is ugyanaz gondolom. A vegyes identitás pedig az, hogy különböző kultúrákból van összegyúrva, és az illető mindet a magáénak érzi. Ennek az is az előnye, hogy mindegyikből kimazsolázhatja a legjobb dolgokat. Hogy úgymondjam, kulturális menzakaja helyett svédasztal... :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 13:12:50

@artbrigitta:

A legújabb módosítás óta 5 óceán van. Előtte 3 volt.

Ez kicsit olyan, mint a "hány bolygó van a Naprendszerben?". Attól függ mit nevezünk annak. Az ókorban 7 bolygót tartottak számon, aztán lett 8, majd visszament 6-ra, aztán lett 7, majd 8, majd 9. Aztán jött a káosz: felment 13-ra, majd manapság stabilizálódott 8-ban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 13:12:51

@_Jeff_:
Nagyon igaz!
Azzal egeszitenem ki, hogy azota a matematikat folyamatosan hasznalom, magyar irodalomhoz, tortenelemhez semmi kozom.

Ertelmes megoldas lenne, hogy a kozepiskolat kettevalasztani es csinalni tisztan himan, tisztan real es perverzeknek esetleg vegyes (hagyomanyos) tagozatot. Aztan kibek milyen erzeke van, tanulhatja azt rogyasig.

Vagy "krediteendszer" kereteiben. En tuti integraltam volna erettsegi elott, Petofivel viszont nem kerultem volna kapcsolatba. Igy mindenki nyer ;)

tableno 2013.09.16. 13:15:01

@vascsaba: Az ARC kiállításon látható önostorozásnál magyarosabb dolog kevés van! :-) Hidd el, ez nem oka, hanem tünete a bezárkózásnak - például annak, hogy képtelenek vagyunk reálisan viszonyítani magunkat a külvilághoz: vagy túl- vagy alulértékeljük magunkat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 13:16:01

@tableno:
Ertem.
Ez igy tenyleg jol hangzik. Sot, a legjobban. :)

@Mr. Long:
Ebben akkor megegyeztunk! ;)
Bar a kezi es vizilabdat is szeretem, de az NFLnel es NHLnel izgalmasabb ligaval meg nem talalkoztam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 13:18:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Latod? Ilyen dolgokat felesleges megtanitani a gyereknek. Mire kijon a terembol mar lehet mas az ugyeletes igazsag :)

andaluzkutya 2013.09.16. 13:21:46

Önmagában nem baj, ha egy ország lakosai úgy gondolják, hogy ők nagyszerűek és a maguk számára ők a legfontosabbak. A baj akkor van, ha ebből valaki azt a következtetést vonja le, hogy:
- a többi ország csupa idiótával van tele,
- a többi ország lakosai alábbvalóak, mint amilyenek mi vagyunk,
- ha valami nem sikerül, akkor biztosan nem bennünk van a hiba, mivel mi ugye nagyszerűek vagyunk, tehát biztosan a többi ország esküdött össze ellenünk és azért nem sikerülnek a dolgok, amiket elterveztünk.
Ez igaz az egyén szintjén is. Én pl. meg vagyok elégedve magammal és a saját életem a legfontosabb számomra, mégse becsülöm le pl. a ti életeteket. És persze ha valami nem sikerül, akkor se titeket hibáztatlak érte, hanem megnézem, hogyan lehetne másképpen megoldani a problémát.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 13:24:44

Mondjuk az is eleg erdekes, hogy itt ha valaki union jack-es barmit visel, hord, stb nem rasszistanaciztazzak le erte. ellenben magyarorszagon valaki piros-feher-zold kituzot, kulcstartot stb visel, hord (leszamitva a trianonos hulyesegeket, azoktol a falra maszom) egybol szelsoseges, rasszistafasisztanacista. A tarsadalomban egy kicsit beleegett az, hogy nem lehetunk buszkek magunkra es ez neha tulcsordul es akkor omlik ki a faszsag az emberekbol.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 13:25:42

@andaluzkutya: na ez pont az angolokra jellemzo :D (meg a magyarokra, amerikaiakra, stb)

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.16. 13:25:54

@Kovermadar: szerintem elvileg az lenne az (altalanos-es kozep) iskola celja hogy a gyerekbol tajekozott, nyitott, onalloan gondolkodni kepes emberi lenyt neveljen. Kell a matek meg a tudomanyok, hogy problemamegoldasra meg logikus gondolkodasra neveljenek, de kell az irodalom meg a tori is, mert azokbol lehet atfogo kepet kapni a vilagrol es elsajatitani egy kis empatiat, toleranciat, stb.. Es persze kell(ene) rendes testneveles is es egyeb keszsegtargyak... mondjuk en ezeket nem osztalyoznam.

London2009 2013.09.16. 13:26:29

@Kriszta D: Számomra Írország semmivel sem különb, mint Magyarország…sőt! Van a baráti körben egy lengyel lány-angol fiú pár. A lány annyira erőlteti ezt a lengyel dolgot, hogy elképesztő. Állandóan lengyel boltba járnak, Lengyelországba járnak nyaralni, a srác lengyel órákat vesz, Lengyelországban volt az esküvő stb stb. Gondolom igazi kis lengyel kölyköt fog nevelni a gyerekből is, amikor lesz nekik. Nekem ez nagyon furcsa. Már az esküvőt sem értettem. Mennyire érezhet magának az angol fickó egy ilyen szertartást? Szerintem semennyire. No meg látszott is rajta, majdnem elaludt a saját esküvői fogadalmán… Ha nekem ennyire fontosak lennének a magyar hagyományok biztos, hogy magyar párt valasztanék. Nekem ez lenne az igazi meghasadás, ha a pasimat magyar órára küldeném. Minek? Úgysem fog megtanulni rendesen SOHA magyarul. De hát ez én vagyok.
Szerintem egy vegyes párnál el kell fogadni, hogy a gyerek valószínűleg nem lesz sem teljesen magyar, sem teljesen angol. Úgy mint ahogy a szülők is mást fognak adnak mint egy “tiszta” magyar vagy egy angol pár. Személy szerint én mondjuk imádom a felemás gyerekeket. Mindig úgy tűnik, hogy sokkal okosabbak mint mi gondolnánk és valahogy a két kultúrábül mindig sikerül a legjobb dolgokat magukba szívniuk.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 13:27:50

Mint kisebbségi ember, az identitásról sokat tudok mesélni.

A legtöbb magyar ezt nem is tudja elképzelni, az itteni gyakori beírók közül talán csak charlieharper érezheti, hogy mi ez. Ugyanis ez Mo-n is megvan. Ugyanis Mo-n az, hogy de facto mindenki magyar (leszámítva a cigányokat) meglehetősen új dolog.

Szóval meg lehet figyelni, hogy milyen az asszimiláció folyamata a magyarországi kisebbségeknél.

A megindult asszimiláció esetében az első érintett nemzedék esetében alapvetően két magatartás figyelhető meg:
- nagyon magyar akar lenni, minden erővel, még túl is játssza a szerepet,
- nincs semmilyen nemzeti identitása, azaz mind saját eredeti nemzetét, mind a magyar nemzetet távolságtartással szemléli, egyikkel sem azonosul érzelmileg.
Különösen ez utóbbiról tudok sokat mesélni, mert az én családomban ez volt az alapminta mindig. Apámnak volt azegyik szövege, hogy röhejes, hogy emberek képesek sírni a himnusz alatt, s ő ezt nem csak a magyar himnuszra értette, hanem MINDEN himnuszra.

Aztán a következő nemzedékek esetében az emberek zöme magyarrá lesz. Egy rész nacionalista magyarrá, ami kívülről persze vicces, de tény. Más rész normális magyarrá válik.

S persze mindig van egy kis "visszacsináló" rész, azaz aki vissza akarja magát asszimilálni. Ez divat lett egyes kisebbségi fiataloknál az utóbbi 20 évben. Néha karikatúraszerű jegyeket vesz fel ez, ismertem olyan sváb gyereket, aki 18 évesen tanult meg németül, a szülei is magyar anyanyelvűek voltak, de ő már "mi, németek" szövegeket ad elő, úgy általában szidja "a magyarokat". Ugyanezt ismerem egy magyar-szlovák ismerősömnél is. De mondjuk a Szegedi Csanád esete közismert, aki antiszemita magyar nacionalistából mára Izrael támogatására felhívó, buzgón héberül tanuló zsidó lett.

cristallo 2013.09.16. 13:28:51

Üdv mindenkinek:)
Szép ez a téma. Csak szerintem tök fölösleges. Egy embert nem a származása, hanem a családi környezete határoz meg elsősorban. Amit otthon lát, azt fogja ő is utánozni. És egyáltalán, ha a szülei úgy gondolják, hogy Angliában jobb az élet, akkor mi a fészkes francnak akarják Magyarországra visszavinni? Arról nem is beszélve, hogy az apának Mo-on semmi lehetősége szakmailag, vagy ő marad Angliában? Vagy hogy?

A posztolótól kérdezném, hogy ha ő született volna kint és a szülei x éves korában hazavitték volna Magyarországra szép magyar kultúrát tanulni, viszont elfelejteni az angolt és egy ellehetetlenített oktatásban szenvedni, jövőkép nélkül, akkor mit szólt volna hozzá alkalomadtán néhány év múlva? Biztosan megdicsérné a szüleit.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 13:29:05

@Kovermadar:

Az alapokat meg kell tanítani. Aztán ami érdekli, ott úgyis elmélyed. Engem pl. a kémia és a fizika sosem érdekelt, így elfelejtettem mindent, nagyon alapvető dolgokat tudok csak.

vascsaba 2013.09.16. 13:35:46

@Mr. Long: Ez nekem is feltűnt már, meg a brit zászlók a házakon. Otthon ha ilyet csinálsz, már magyarkodsz. Ez is a megrendezett tébolyda része. Mint az ARC. Húzzuk le a magyarságot. Neki a nagy játékban nem a büszke nép kártyákat osztották... :(
A szánalmas csak az, amikor ebben a játékban a magyarok is részt vesznek, segítve a nagyoknak minden fikázásában, ami magyar. Na, az beteg.

vascsaba 2013.09.16. 13:36:05

@nemvártfordulat: Mire gondolsz konkrétan? Korábban már írtam egy posztot a viselt - és viseltes - dolgaimról.
@Kovermadar: Nálam épp fordítva volt. Humán perfekt, reál bukó. Én meg ezért lettem pária... :) "Az altalanos muveltseg itt sem tul eros, de oszinten szolva... azert ritkan adnak penzt, igy legalapvetobbnek nem azt tartom." Ez egy alapvető különbség nálunk. Nem lehúzni akarlak, és biztos vagyok benne, hogy nem vagy pénzközpontú, de ebből és más megnyilvánulásaidból nekem az jön le, hogy kicsit fel van nálad értékelődve a pénz, illetve mintha nagyobb rangot adnál neki, mint amije van... ez egyébként tipikus reál dolog, megfigyelésem szerint... :D
Nem tudom, hogy unalmas-e az angol foci, semmi közöm semmilyen sporthoz. Vagyis futni járok. :D
@Mr. Long: Nincs.
@tableno: Ezt máshogy látjuk, de ebbe nem mennék bele, többek közt mert ingoványos talaj.
@andaluzkutya: Nagy lájk.

cristallo 2013.09.16. 13:37:06

@Kovermadar: "Egyebkent feltetlen szukseges egy nemzeti identitas az embernek?"

Egyetértek. Lehet, hogy szükséges az ember biztonságérzetéhez, hogy ne azt érezze, hogy valahonnan kifújta a szél, nem tudom. Én viszont azt látom a gyerekemen, hogy olyan nagy ívben tesz rá, hogy milyen a nemzetiségünk, hogy csak na. Ami neki fontos, élhető hétköznapok, ami abban nyilvánul meg számára, hogy vannak barátai, van hol laknia, van mit ennie, felvennie. Mindegy melyik országban nő fel, az adott ország nyelvén fog mesét nézni, tanulni, énekelni. MI KELL MÉG??

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.16. 13:38:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"A legújabb módosítás óta 5 óceán van. Előtte 3 volt."

Huuu, azt a rezfanfutyulojet! 5 ocean? En is 3-rol tudtam csak. :)
A masik kettot hol a francba bujkalt es hogy nem vettuk eddig eszre?

Letszi-letszi, konyorgom mond hogy ezt egy friss magyar tankonyvben olvastad es a masik ket ocean a Balaton illetve a Velencei-to. Kerlek-kerlek, mondd igy hogy van, had nevessem magam halalra! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 13:44:28

@London2009: nem csak neked cimezve a kerdest, de mit jelent az, hogy a kultura legjobb resze? Meg csak a jo dolgokat szivja magaba az ember?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 13:48:48

@Don Kartasch:

Igen, a legismertebb modell szerint 3 óceán van, ez van a koztudatban meg a legjobban. Atlanti, Indiai, Csendes.

Na most, az 5 óceános verzió az Atlanti-óceán legészakibb részét Arktiszi-óceánná vagy Északi-óceánná minősítette, míg a 3 "eredeti" óceán legdélibb részeit meg Antaktiszi- vagy Dél-óceánná.

marinebio.org/oceans/geography.asp

BTBTBT 2013.09.16. 13:48:49

Mit ért a poszter „magyaroskodó propaganda" alatt?
Véletlenül nem azt, hogy "a magyar lányok a legszebbek" meg "minden valamire való híres külföldi ember igazából magyar származású"? Mindkettő tévedés.

A magyar oktatásnak régen sem volt sok köze ahhoz, hogy hány híres magyar feltaláló lett ismert - nyugaton. Sokan a zsidóüldöztetés miatt hagyták el az országot, kevesebben azért, mert itthon nem adott nekik senki pénzt a kutatásokra. Úgy nehéz is lenne sikerrel járni. Még a "biro" feltalálója is kudarcot vallott.

Mit érdekli a magyar oktatás színvonala azt, aki külföldön dolgozik, és már házat is vett? Mire a gyereke felnőne, úgyis további változások várhatóak.
A gyerekre nagy hatással lehettek mint szülők, és valószínűleg magyarnak és angolnak is fogja magát vallani.
A posztolónak egyáltalán nincsen magyar ismeretségi köre, hogy szerinte a gyereke csak angolokkal lesz körülvéve?

Kijövetelkor a feleséggel együtt terveztek, aztán már csak ő maga hozta a döntéseket?

"nem kötik gúzsba az ember kezét a bürokratikus és politikai játszmák. Amik persze itt is vannak" - Akkor nincs, de mégis van?

És végül: Eközben - éveken keresztül - mit csinált a feleség? :)))

@charlieharper:
Milyen állampolgár a lányod? Csak mert attól nem lesz se angol, se magyar, se semmilyen identitástudata valakinek, mert egy ország iskolájába jár.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 13:49:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a himnusz, vagy Himnusz alatt en sem sirok, mert nem tudom miert kellene. Mondjuk egy dobogon allnek es mindenki engem nezne meghatodnek, de nem a Himnusz miatt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 13:51:35

@Barátusz: na jo, de nem is az utlevele hatarozza meg a mentalitast.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.16. 13:52:55

@London2009: szerintem sem kulonb Irorszag, sot... :) , csak arra gondoltam, hogy az ir, mint identitas ugyanolyan kivanatos lehet mint pl egy spanyol vagy francia vagy barmi nyugati. jellemzoen az irek megitelese kulfoldon foleg a kelta tigris ota viszonylag pozitiv, az az altalanos kep roluk, hogy jo fejek, jo a humoruk, stb. A hagyomanyosan 'gazdag' orszagokban nem tekintik oket rivalisnak, viszont a jo gazdasag miatt mar nem is nezik le oket, mifelenk meg meg mindig olyan kep el roluk hogy ok is olyan szegeny elnyomottak voltak mint mi, ergo rokon lelkek. Szoval oket nagyjabol szivesen fogadjak mindenhol es szivesen baratkoznak veluk nemzetkozi tarsasagokban. Mig egy magyar sose tudhajta mire szamithat. En tobbnyire azt tapasztalom, hogy jo esetben nem tudnak hova tenni (foleg miutan megmagyarazom hogy nem vagynk szlavok), rossz esetben leneznek/ tartanak tolem, illetve elvetve nagyon orulnek. nem konkretan nekem szol egyik reakcio sem, mert hat engem nem ismernek, hanem a nemzeti identitasomnak. Szoval egy magyar-valamilyen par eseten szerintem ertheto ha esetleg a magyar kerul hatterbe, foleg ha nem MO-n elnek.

Mindenesetre en is nagyon nagyon komalom a vegyes gyerekeket, es szerintem a vilag csak jobb lesz ettol a keveredestol. Es en sem eroltetem hogy a parom megtanuljon magyarul, velem 2 masik nyelven is tud beszelni a csaladdal meg majd kezzel-labbal, ahogy eddig :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 13:54:34

@vascsaba:
Nem vettem lehuzasnak :)
Nehez mit mondani erre egyebkent.
A hobbijaim elegge penzigenyesek (technika, utazas), igy kozponti szerep jut neki. Ugyanakkor ezt onmagaban kevesnek tartom. Pl. egy kopasz, BMWs "egyeni vallalkozo"-t nem tartok sokra, hiaba van tobb penze, mint amennyit en le tudnek irni egy papirra. Tehat nem mindenek felett valo.

Ugyanakkor pl. a penz is az, ami kihozott ide es amiert soha nem mennek vissza Mo-ra (a bizonytalansag a masik). Tehat igenis nagyon fontos szerepe van az eletemben.

Itt megtalaltam azt az egyensulyt, ami mellett bejarhatom a vilagot es jol tudom erezni magam, megsem a penz hajszolasaval toltom minden percem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.16. 14:01:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A Pluto-s mizeriarol tudok. De valahol azt mondom az ertheto is mert a mai napig nem tudjuk 100%-ig hogy a mi naprendszerunk Nap-ja korul kering vagy esetleg egy sokkal nagyobb teruletet atfogo palyan mozog.

De ez az oceanos dolog... :D En azt hittem van egy megegyezes mely szerint x negyzetkilometer vizfelszintol felfele ocean es pont. Hogy meg ezt is kepesek megbolygatni meg atvarialni. Egyesek tenyleg nagyon raernek. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 14:04:48

@Mr. Long:
Hat en sem.
Mondjuk en kifejezetten nem szeretem a magyar himnuszt (lehet a tobbit sem, a mufaji sajatossagai miatt), mert kifejezetten irrital mindennemu keserges es nemzeti erzelemre valo felszolitas.

Jo lenne tanulmanyoznom kicsit a tobbit is, hogy kepet alkothassak: a magyar himnuszt utalom vagy mindet. Esetleg csak a 90%-t vagy 35%-t.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 14:07:48

@Don Kartasch:
Ugye? :)
"Bejossz a vizbe?" - nem tok mindegy mi a neve?

Az 5-os felosztasrol mar olvastam, a sarkkoron tuli reszek kaptak uj nevet. Na, abba a vizbe tuti nem mennek bele ;)
Viszont uj ertelmet nyer igy a "furodtem mar minden oceanban" kijelentes :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 14:18:02

@Don Kartasch:

Még a szárazföldeknél is van több álláspont. Persze van ami nyilvánvaló. Nyilvánvaló, hogy hol van Amerika és Afrika, meg hasonlók. De:
- nem egyértelmű hol van Európa és Ázsia határa,
- nem egyértelmű hol van Óceánia, Amerika és Ázsia határa.
S még egyes szigetek esetében sem világos, hogy melyik kontinenshez tartoznak.

Sok esetben minden szervezet SAJÁT definíciót alkalmaz. Pl. az EU elfogadja az általános földrajzi meghatározást Európára, azonban 3 kivétellel:
- Málta, mely lehet Afrika és Európa is, Európának számít,
- a tisztán ázsiai Ciprus és Örményország pedig Európának számít, az általános földrajzi meghatározás ELLENÉRE.

BTBTBT 2013.09.16. 14:18:59

@Zka:
"Kisgyerekként is láttam, hogy a suliban csak lexikális tudást próbálnak belénkverni,"

Miert? Szerinted a mai Angliaban a GCSE-vizsgakon mit tanulnak, ha nem az eletben haszontalan informaciok tomkeleget? Aztan amikor azt mondod a legtobbnek, hogy csereljen ki peldaul egy izzot, akkor csak nez rad butan.
A mobiltelefonjukhoz ertenek meg a "social media"-hoz, de gyakorlatiassag az nuku, es egy nemzedek nol fel igy.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 14:19:37

@Kovermadar:

Nekem úgyis mindegy, sosem jártam az Indiai-öceán partján. Azaz a 3-óceános modellben sem mondhattam, hogy fürödtem mindegyik óceánban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 14:24:48

@Don Kartasch:

"Hogy meg ezt is kepesek megbolygatni meg atvarialni. Egyesek tenyleg nagyon raernek."

A legádázább viták pont ilyen kérdésekben szoktak lenni. Egészen békés emberek képesek egymást évekre megutálni ilyen kérdések miatt. Láttam már egyetemi tanárt, aki egy másik tanár könyvére ráírta előadás alatt nagy betűkkel, hogy SZAR, majd látványosan kidobta a szemétbe a könyvet.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.16. 14:27:49

@fannie: "Szóval a tényeket sokkal kreatívabban tudod tárolni, ha a fejedben vannak, mintha csak úgy az internetről szeded le őket.
Ezzel együtt adhatnának kicsit több gyakorlati ismeretet otthon, az kétségtelen.
Szerintem ebben is, mint sok minden másban, az arany középút volna ideális."

Ez így van, ennek ellenére még mindig tele a világ idiótaságokban hívő emberekben (homeopátia, összeesküvéselméletek, stb) itthon is. Hiányzik ugyanis a kritikus és az analitikus gondolkodás képessége, ami igenis fejleszthető. Csak ugye ezzel senki nem foglalkozik itthon.
Szóval hiába töltjük a fejekbe az adatokat, ha nincs meg a képesség azok használatára.

BTBTBT 2013.09.16. 14:37:32

Ezt beneztem: azt hittem, Angliaban vettek lakast hitelre@

Mr. Long: . :)))
Vannak szakmak, szakagak, ahol valoban nagyon nehez elore haladni.
Nem allitottam, hogy az utlevel hatarozna meg a mentalitast.

@Kovermadar:
"Jobb neki, ha kimarad a magyarsag az eletebol"
Mar megint ez a "magyarsagellenesseg"? :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.16. 14:41:51

@Barátusz: akkor az angol oktatás is szar, egyszerű ez :)

nyuszigonosz 2013.09.16. 14:43:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Tudom, miröl irsz . Én szeretem az összes országomat. Mindegyiket hasonlóan, és mégis egy kicsit másképp.

Szerintem ami én vagyok az egy európai identitás.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 14:43:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Hulye kerdes: Izrael is Europa, ugye? Mert emlekeim szerint EBken szokott indulni.

@fannie:
Kerdes, hogy erdemes-e mindent tarolni? Szamomra pl. a tortenelem tarolasa boven jo az interneten is, ha valami erdekel elolvasom ott. A negyjegyu fuggvenytablat erettsegi elott oda-vissza tudtam, pillanatok alatt vegeztem is az erettsegivel (huhh, de reg volt mar). Kesobb egy ideig ebbol is eltem (matekkorrep).

Egy vers megint olyan, hogy jo az konyvben is, nem kell a fejembe, annal is inkabb, hogy konyvben sem olvasnek el egyet sem, mert nem erdekel.

A fizika viszont igen, ahhoz viszont sokszor keves a net es tanar / prof. kellene a tovabblepeshez :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 14:47:44

@Barátusz:
Jah :)
De inkabb csak megkimelnek minden uj lelket egy felesleges kortol a szoporolleren ;)
Nem vagyok tadzsikellenes sem, megsem adnam senkinek sem azt az identitast, ha nem ott szuletett / nott fel. Felesleges.
Ha Angliaban no fel, akkor legyen angol, ha Nemetorszagban, akkor nemet. Ha mashol, akkor mas. Kar kereszthivatkozast letrehozni a fejeben ;)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.16. 14:47:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Jah, erdekesek ezek a demarkacios vonalak meghuzasa.

Talan a leggyakrabban alkalmazott elmelet szerint ugyebar az Ural Europa es Azsia hatara, ami mar csak azert is volt szamomra fura mindig mert az milyen mar hogy Oroszorszag akkor 2 kontinenshez tartozik. Persze, mondhatjuk hogy normalis es biztos vannak meg ilyen peldak, de szamomra furcsa. :)

Nagyobb resze Azsiaban van, de azert az EB-ben ok is indulnak. :D

BTBTBT 2013.09.16. 14:50:20

@dradix:
(Angliában is csökken a népesség, tegyetek ellene! :D)"
Angliaban csak az angol nepesseg csokken es oregedik. A bevandorloke nem.

@Zka:
Akkor a gyereknek igy is-ugy is mindegy. :)

@Kovermadar:
Nem kar. Tudjon kapcsolodni a szuleihez es nagyszuleihez. Annyival is tobb lesz az a gyerek emberileg, erzelmileg, kulturalisan.
Mondjuk nem semmi, hogy olyankent, aki - jelenleg - a leghatarozottabban elutasitja a gyerekcsinalast, hirdeted az elveidet. :)))

andaluzkutya 2013.09.16. 14:54:26

@Mr. Long: @vascsaba: Ennek a zászlódolognak több oldala is van szerintem. Pl. van egy taxis ismerősöm, aki megrögzött mszp szavazó (legalábbis volt), és kitett a taxijába egy kisméretű magyar zászlót. Azt mondta, azért vette le, mert az alábbi két reakciót kapta többnyire:
- "végre egy nemzeti érzelmű taxis, szebb jövőt!"
- "na, én ilyen náci taxijába nem szálok be!"
A nemzeti szín viselete ma Mo.-n egyet jelent a politikai hovatartozás kifejezésével, sajnos. Emlékszem, amikor az Oláh Ibolyának, vagy kinek írta a Geszti a Magyarország című számot, akkor sok jobboldali ismerősöm értetlenkedett, hogy hát ő liberális, akkor ő miért ír Magyarországról? Neki az nem is lehet fontos. Mert ha fontos lenne, akkor ugye velük szavazna:)
Na ez az, amit pl. Norvégiában nem tapasztaltam. Itt nem vonják kétségbe senkinek a nemzeti identitását, csak azért, mert pl. szélsőbalos, vagy liberális, vagy zöld, vagy jobbos, vagy szélsőjobbos, vagy akármi. És így mindenki büszkén kiteszi a zászlót a születésnapján és hordja a ruháján. Ennek semmilyen áthallása, utalása nincs. És ez így van rendjén. Szerintem.

2013.09.16. 14:57:58

@Barátusz: valoszinuleg teljesen mas egy 8 evesnek az identitastudata, mint egy felnottnek. Neki akkor mar Anglia volt az otthona. Teljesen termeszetesen bologatott arra, hogy o angol.

BTBTBT 2013.09.16. 14:58:24

@tildy:):
"A kulon csapot en is szidom, meg a kifele nyilo ablakokat."
Ez tenyleg csak nyavalygas. :)))
A fogkremes tubust a kozepen vagy a vegen nyomod?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 15:04:00

@Kovermadar:

Izrael ázsiai állam. Viszont a FIFA engedi a kontiensváltást. Izrael esete nem egyedi. A szintén ázsiai Örményország és Ciprus is Európában játszik. Ausztrália meg nem az óceániai bajnokságban, hanem az ázsiaiban. S dél-amerikai országok is vannak, melyek nem a dél-amerikai ligában játszanak, hanem az észak-amerikaiban,

szelephézag 2013.09.16. 15:04:06

@vascsaba: Nagyon alapos ez az összefoglaló az angol oktatási életről, alá tudom támasztani minden megállapítását.
Otthonról nyolc év tanítás után jöttem el, idekinn nem szakmában dolgozom, de elkerülni nem tudtam, hogy a munka révén itt is folyamatosan belelássak, mi folyik iskoláztatás néven.
Intézményesített gyermekmegőrzés ez, még az elit, fizetős iskolákban is (azokkal van/volt inkább kapcsolatom), ahol irdatlan pénzekért cserébe jókedvű, de életképtelen gyerekeket nevelnek. Az egész csupa hamis visszajelzésekre épülő altatás, arra különösen vigyáznak, hogy a terhelésnek az árnéyka is elkerülje az intézményeket, mert az már jogi kategória és amúgy sem lép ez a nép ki a komfortzónájából önszántából soha.
Egy kilencven éves angol hölgy egyszer azt mondta nekem, amikor egy kertben sétálgattunk, hogy "this country has lost it's vision" - és ezzel nagyjából meg is magyarázta az egész jelenséget.
Visszamennék a gyarmati és gyarmatosító ország egyik alapvető különbségére, arra, hogy itt évtizedek óta nőnek föl olyan generációk, akikkel szemben a világon semmiféle követelés nem fogalmazódik meg az élet oldaláról: a saját részvételük és hozzáadott értékük az élethez gyakorlatilag értékelhetetlen. Megcsinálják nekik mások. Ezt tanulják otthon, ez a természetes, ezt tanítják a gyerekeiknek otthon is és az iskolában is. Pénzen és szociális rendszeren minden megvásárolható, a velük szembeni követelések nélküli élet pedig bármilyen önálló vagy intézményesített képességfejlesztést szükségtelenné tesz.
Én is kiemelném, hogy tisztelet a kivételeknek, vannak bőven, és ők ugyanettől látszanak szenvedni. A legfrusztrálóbb az, amikor végig kell nézni, hogyan siklik félre/megy tönkre valami, csak azért, mert pozicionálisan döntéshelyzetben lévők képességei kevesek ahhoz, hogy akár csak megértsék, mi is folyik egy adott területen valójában. De egy gyarmatosító országban hihetetlen mennyiségű pénz áll rendelkezésre arra is, hogy ilyen hibákat fedezzenek vele. Azt hiszem, gyarmatosítottnak lenni azért szerencsés, mert nekünk nincs rá fedezet, hogy elkerülhető hibákat vétsünk, így pedig kénytelenek vagyunk képességfejlesztésbe fogni...

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.16. 15:06:20

@Kovermadar: Na, ez már az egyéni ízlés függvénye. Nyilván nem tudhat mindenki mindent, ez egyértelmű. A suli jó esetben ad egy alapot, amiből egyrészt eldöntheted, téged mi vonz, másrészt (még jobb esetben) ad egy természetes érdeklődést, hogy legyen igényed tájékozódni, tudni. Nagyon utópikus vagyok? :)
Mondjuk én pl. utáltam a fizikát középsuliban (fogjuk a tanárra), de mostanra már nagyon érdekel. Persze hiányosak nálam az alapok, de azért szívesen nézem a BBC emészthető, tudományos dokumentumfilmjeit.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.16. 15:09:04

@Zka: Szerintem pont ebben nem vagyunk lemaradva. Nagyjából minden országban ugyanez a helyzet. A felületes (vagy semmilyen) tudással rendelkezők bizony könnyen megvezethetők.
Egyébként meg ne becsüld le a placebo-hatást. Ennek létezését már a tudomány is elismeri, használja. Ha valakinek bejön a homeopátia, hajrá.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 15:10:36

@fannie: illetve ha nem is latja/hallja, hogy van mas is, akkor nem is fogja erdekelni. szeretem a szamokat, azokkal dolgozom egesz nap. de este meg olvasni szeretek. ha mindenki csak szamokkal dolgozna akkor nem lenne este mit olvasnom. franya ordogi kor ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 15:12:32

masnal is van olyan, hogy csak ugy megjelennek korabbi bejegyzesek a komment folyamban? idonkent vegigolvasom az uj kommenteket, de neha latok "ujakat" a mar olvasottak kozt is...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 15:13:21

@Barátusz:
Szamomra alapveto elveket "hirdetek". Fuggetlen a gyerekvallalastol vagy barmi mastol.
Ateistakent is tudok velemenyt alkotni a kulonbozo vallasokrol (ilketve azok bizonyos szokasairol) es elmondhatom, hogy X dolgog szerintem jo dolog vagy rossz, fuggetlenul attol, hogy hiszek-e vagy sem.

Ezek az elvek olyan dolgok, hogy HA lenne, igy csinalnam, mert az en eletemben ezek fontosak vagy nem fontosak.

Ha zavar teged, akkor szolj es igyekszem nem velemenytalkotni, de akkor sok mindenhez nem fogok tudni hozzaszolni (sem ertelmesen, sem hulyeskedve).

BTBTBT 2013.09.16. 15:14:52

@Szilvana1:
"Az angol főnököm sokszor engem kérdez meg, hogy kell ezt vagy azt betűzni, de kaptam már olyan kérdést is, hogy hány km egy méter?"
Egyreszt a beosztasatol fuggetlenul gaz, ha ezt valaki nem tudja, viszont egy fonok nem feltetlenul azert van, hogy ilyesmiket tudjon. O donteseket hoz, es a beosztottjai adjak hozza a tudasukat.

@charlieharper:
Biztos, hogy egy 8 eves gyereknel ez masmilyen, es kerdezem ezt olyasvalakitol, aki nalam sokkal vilaglatottabb, de ha akkor mar Anglia volt az otthona, miert mondta, hogy del-afrikai meg magyar is?

BTBTBT 2013.09.16. 15:17:03

@Kovermadar:
Ha zavarna, nem tettem volna a vegere mosolyt.
Semmi baj azzal, ha valakinek hatarozott velemenye van a dolgokrol. Sot.
Viszont nalad ez a gyerekes dolog kicsit furcsa, na. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 15:18:27

@andaluzkutya:
Nalunk is mindenhol kint a sved zaszlo. Mindenki jot akar es mindenki jobbitani akar. Csak maskepp.
Na ezt csesztek szet a magyar politikusok ugyesen.

Igyaztan en mar gyerekkent tudtam, hogy ellenseg vagyok a magyarok szemeben, mert altalanos iskolaban volt egy antiszemita hullam, amibol tudatosan kimaradtam... aztan ramsutottek, hogy zsidoberenc vagyok. Ebbol lett kesobb zsigeri ellenallas minden ellen, ami magyar :) nekem nem faj, nem hianyzik ;)

nyuszigonosz 2013.09.16. 15:22:58

@Mr. Long: Igen. Eddig azt hittem, csak én nem láttam eddig ezeket a késöbb megjelenö kommenteket.
Ezel szerint nem az én figyelmetlenségem volt az ok. :-))

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.16. 15:23:51

@Mr. Long: Velem is hasonló a helyzet. Nagyjából minden érdekel, szeretem a törit, az irodalmat, érdekel a tudomány (biológia, fizika), a gazdaságtan, de persze nem tudok mindent.
Pont ma néztem egy dokumentumfilmet a társadalmi mobilitás beszűküléséről. Megkérdeztek 10 éves körüli gyerekeket, "mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?" A válasz természetesen adott: színész(nő), vagy focista. Nem látnak mást. Most akkor ki a hibás?
Itt a link: www.youtube.com/watch?v=bdbQRcmHwmQ

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.16. 15:25:14

@Mr. Long: Igen, a te nekem címzett hozzászólásoddal is így jártam. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 15:25:17

@Don Kartasch:

Országok, melyek egynél több kontinensen vannak:

2 kontinens: Oroszország, Törökország, Dánia, Spanyolország, Olaszország, Indonézia, Hollandia, Azerbajdzsán, Görögország, Grúzia, Kazahsztán, Jemen, Japán, Egyiptom, Chile, Ecuador, Dél-Afrika, Új-Zéland. A többségük egyes szigetek miatt. Ahol nem csak szigetek miatt: Oroszország, Törökország, Spanyolország, Azerbajdzsán, Grúzia, Kazahsztán, Egyiptom.

3 kontinens: Portugália, USA, Ausztrália. Mindegyik egyes szigetek miatt.

5 kontinens: Franciaország. Ebből 3 szigetek miatt, szárazföld miatt csak 2 kontinens.

:-)))

BTBTBT 2013.09.16. 15:26:01

@tableno:
"Szerintem a jövő a vegyes identitásé. ...A mi gyerekeink generációjában ez már eléggé hétköznapi dolog."
Azert a magyarok kb 8/10-e otthon maradt, es nem az a kimondott kalandor termeszet. Annyiban igaz, hogy a kitantorgott 1-2/10-et gyerekeinek ez mar megszokott lehet.
Mondom ezt ugy, mint aki nagy valoszinuseggel kulfoldon fogja felnevelni a gyerekeit, igaz, korantsem biztos, hogy vegyeshazassagban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 15:29:41

@Barátusz:
Ha azt mondom, hogy pl. kutyatartasrol is van hatarozott velemenyem es elgondolasom, megsem szeretnek kutyat, az mar csak hab a tortan, ugye? ;) (ok, gyerekkent volt kutyank).

Nyilvan hulyen hangzik, de a gyerekkerdes is ugyan ezen a szinten mozog. Pont annyira nem kell gyerek, mint kutya. Ettol meg van "velemenyem" es "elvem" a gyereknevelesrol. Reszben pl. a sajat neveltetesem hibaibol illetve azok felismeresenek eredmenyebol.
Erted?

Nem kell kutya, de ha lenne, osszeszednem a szharat az utcan. Termeszetes.
Nem kell gyerek, de ha lenne, negkimelnem a magyarsagatol (a fent emlitett peldadrol: az en agamrol nincsenek mar nagyszulok, Nori agarol pedig itt elnek es hasonloan EU es nem HU allampolgarok).

@fannie:
Ez igy jo is lenne, de a magyar oktatasi rendszer pont nem alapokat akar szerintem adni. Illetve ha igen, akkor nekem tul sok volt az adni kivant human alap. A real meg pokolian keves.
Viszont arra jo volt, hogy selejtnek erezzem magam, mert irrealisan tobb energiat igenyelt ezen targyak teljesitese 2-re. A matekverseny megnyerese meg semmit sem jelent ugye :)

2013.09.16. 15:31:45

@Barátusz: mert az anyja del-afrikai, apja en, es Bostonban szuletett. Neki nem okoz problemat, hogy o mindegyik helyrol valo. Egyszerre 3 kontinens az otthona :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 15:31:53

@Kovermadar:

Volt egy magyar író, akinek ez volt a mondása. Közismerten ellenezte a zsidók diszkriminációját, de egyébként a zsidókhoz semmi köze nem volt. Így amikor megkérdezték tőle 1944-ben:
- Mondja, maga nem zsidó?
Azt válaszolta:
- Nem kérem, én csak egy egyszerű zsidóbérenc vagyok.

Most nem jut eszembe a neve.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.16. 15:39:23

Oktatas tekinteteben magam is ugy latom hogy sehol nincs meg az egeszseges egyensuly a lexikalis tudas es a gondolkodas/problemamegoldas/kreativitas alapu oktatas kozott.

Nyugati-Europai orszagokban inkabb utobbi dominans minimalis lexikalis tudassal, Kelet-Europai orszagokban pedig elobbi tulsagosan nagy hangsulyt kap az utobbi teljes hianya mellett.
Nem tudom, talan Azsiaban van jo kombinacio, de itt Europaban meg Amerikaban meg nem talalkoztam a tokeletes megoldassal.

Ha egyszer lesz(nek) utod(ok) es egyetemre is fog(nak) jarni, akkor igyekszem majd szorgalmazni nala/naluk hogy az alap- es mesterkepzest mashol csinalja(k). Egyet Kelet-Europaban, egyet Nyugaton. Aztan remelhetoleg ebbol ossze tud mindenki legozni egy egeszseges kombinaciot maganak. A baj az hogy ez a forgatokonyv meg mindig nem ad megoldast az altalanos- es kozepiskolas evekre...

Most en pusztan oktatasi szempontokrol beszelek, nemzetiseget meg ontudatot meg ilyeneket figyelmen kivul hagytam! Csak hangosan gondolkodom. :)

2013.09.16. 15:39:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ezt a felesegem testvere jatsza el allandoan, tudod african american

tableno 2013.09.16. 15:40:36

@Barátusz: mint mondtam, Magyarország anomália. A nyugati országokban ez sokkal elterjedtebb, a "bennszülöttek" között is.

BTBTBT 2013.09.16. 15:45:00

@London2009:
"Van a baráti körben egy lengyel lány-angol fiú pár."
Az ilyen not egyaltalan miert veszi el a pasi?

@charlieharper:
Tudom, es ertem, csak azt, mondtad, hogy azert vallotta angolnak magat, mert 8 evesen Angliaban elt. Az elotte levo kommentedben meg azt irtad, hogy negyfelenek gondolja magat. :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Attol mert del-afrikai a felesege, meg korantsem biztos, hogy fekete is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.16. 15:45:45

@Kovermadar: a ygerekeket nem a magyarságuktól kell megvédeni, hanem a mindenkori magyar kormánytól...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 15:46:50

@Don Kartasch:
Szerintem a kelet-europai kepzessel egy eletre elmegy a kedve a tanulastol.
Nekem nem jott be, amikor arra kaptunk jegyet, hogy hany oldal lett a ZH kifejtos resze. :) vagy amikor muszaki-gazdasagi szakon megvagtak szociologiabol, mert rohelyes volt mar maga a teny, hogy van ilyen targyunk.

Svedeknel felevente 3-4 targy, szaktudast ad. Ez a dolga.
Itt egy targy lehet 7,5 vagy 15 kredit. Mo-n meg 2-3-4-5-6-7. Pont ennyit is er a megszerzett tudas a legtobb esetben (ld hol jarnak a magyar egyetemek vilagviszonylatban).

BTBTBT 2013.09.16. 15:48:10

@tableno:
Azert a volt Szovjetunio orszagai meg A8 allamai sem feltetlenul a vegyeshazassag hivei (az orszag osszlakossagahoz merten plane nem). Kulonosen a lengyelek nem, akik legjobb tudomasom szerint szeretnek kulfoldon is maguk kozott hazasodni (A kivetel erositi a szabalyt.)
Tehat azert nemcsak Mo. az anomalia, viszont akkor a vegyeshazassag nem annyira dominans ezekben az orszagokban.
Inkabb ujdonsag varazsa ez, sokan kiprobaljak.

2013.09.16. 15:54:17

@Barátusz: rosszul fogalmaztam. Angolnak is erzi magat.
Nem fekete, de ezt Maxval tudja.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 15:54:52

@Barátusz:

A volt SZU-ban kifejezetten gyakori a vegyes házasság. Belfölödn is, nemzetiségek között, s külföldre is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 15:55:28

@Kovermadar: nekem pont kozgazdasz ismerosom mondta, hogy az o szakjuk egyfajta szociologia, es milyen rohelyesen keves matekot tanultak. Ugyhogy lehet nem veletlenul volt muszaki-gazdasagi szakon szociologiad!

tableno 2013.09.16. 16:15:53

@Barátusz: attól, hogy JELENLEG még van jó pár ország, ami ebben (is) le van maradva (ugyanis általában a fejletlenebb országokra jellemző a bezárkózás), attól még lehet ez a jövő.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 16:17:41

@Babette_:
Ebben is nagy igazsag van.

Mikor ez a dolog elojon (magyarsagtudat), mindig az a benyomasom, hogy az valami mindenek felett allo, kulonleges valami lenne. Pedig nem az, csak egy a sok lehetseges kozul.
Talan "dafke" nem erdekel a dolog, nem tudom :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 16:20:21

@tableno:
Van egy magyar kollegam. A 2. sved feleseget fogyasztja. Azt mondja, soha tobbet magyar not! ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 16:22:52

Akkor most a gyerek az angol, nemet, sved, dan, francia, amerikai, ausztral, stb tudatara buszke lehet, csak a magyarra nem, vagy azert kap kedvezmenyt, ha masodiknak valasztja?

London2009 2013.09.16. 16:25:09

@Barátusz: nem tudom!! Ráadásul még csak nem is csinos...

London2009 2013.09.16. 16:34:38

@Mr. Long: peldaul...magába szívja az angol jómodort, de gőgös angol nem lesz...meg lesz benne a magyar virtus, de nem lesz pesszimista magyar...stb stb

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 16:34:54

@Mr. Long:
Akkor megnyugodtam. Valahol, valaki baromira nem erdekelt abban, hogy oktatas cimszoval valodi tudast adjanak at... kar :(

A gyerek az elert eredmenyeire es tudasara, esetleg jogkoveto magatartasara legyen buszke. Magyarsagra / angolsagra buszkenek lenni olyan, mint arra, hogy kek az eg. Nincs mogotte teljesitmeny...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 16:38:16

@London2009:
Mi az a magyar virtus?
Az adofizetes elkerulese? Netan a masokon valo atgazolas? Az elegedetlenseg? Az elkotelezettseg a Fradi irant? Vagy mi az, ami kulonlegesse tesz es nincs meg masnak is? Sirvavigadas? Karikas ostor? Turorudi kerites?

Tenyleg erdekel, hogy mi az, mert csak azt tudom, hogy tul halveru vagyok magyarnak lenni ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 16:40:04

Varjatok, mar tudom!

Magyarnak lenni annyi, mint legszebb lanyoknak lenni a vilagon. Akkor is, ha ferfi az illeto!
Eltalaltam? ;)

London2009 2013.09.16. 16:42:24

@Kovermadar: arra a kérdésre volt ez válasz, hogy mit értek az alatt, hogy a felemás gyerekeknek gyakran megvan az a képessége, hogy a két szülőből kicsemegézik a legjobbakat.
Már hogyne lenne magyar virtus, ne idegsíts már! Voltál már angol lagzin? Na akkor pofa be! :P

2013.09.16. 16:48:58

@London2009: voltam angol eskuvon, jo paron. Unalom

BTBTBT 2013.09.16. 16:50:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Egymas kozott igen, de nem is arrol volt szo.
Az ossznepesseghez viszonyitva europaiakkal nem igazan, mert nem surun engedtek ki oket a SZU-bol.
Es attol, mert megy ez a "fiatal orosz/ukran/egyeb lany nyugati ferjet keres"-jatek, tovabbra sem nagyszamu az ilyesmi.

@tableno:
Nem biztos, hogy ez lemaradas, es az sem, hogy evtizedek soran megvaltozna.
Olyan ez, mint a liberalizmus (nem a politikai). Csak azert, mert sokan oda vannak erte, meg nem fog mindenkinek - de meg a nagy tobbsegnek se feltetlenul - tetszeni.
Es ezzel nincs is semmi baj.

London2009 2013.09.16. 16:53:14

@charlieharper: általában mindig sikerül jól beinnom (legutóbb még a bokaszalagom is megsínylette) mivel annyira halálra unom magam, hogy kénytelen vagyok meghúzni az üveget! :D

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.16. 16:53:18

@Kovermadar: Vannak olyan középiskolák, amik specializálódnak, nem is kevesen. Általános iskolában meg szerintem nem lenne jó, ne a szülő döntse el, mit akar a gyerek tanulni. 14 évesen is sokan éretlenek még ehhez. (Ne csak magadból indulj ki, nálam sokáig nagyon erős volt a humán vonal, és csak 20 év felett zárkózott fel a reál. Szóval nem vagyunk egyformák, a rendszert meg a nagy átlagra alkotják, elvileg.)
Egyébként nagyon magán, de megkérdezhetem, miért nem akartok gyereket? Ha nem akarsz, nem válaszolsz.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.16. 16:55:27

@London2009: Igen, a magyaroknál bulis az esküvő, az olaszok csak esznek, az oroszok meg... isznak, énekelnek. Csak az amerikai filmekben látni táncparkettet, de amerikai esküvőn még nem voltam. A mi esküvőnkön viszont volt egy amerikai, nekünk azt mondta, ilyen jó lagziba még nem volt. :)

2013.09.16. 16:56:42

@fannie: az indiai meg 3 napos

tableno 2013.09.16. 16:57:32

@Barátusz: Na ebben nagyon tévedsz. Ez pont hogy nem az az eset, amikor "ahány segglyuk, annyi vélemény". Globalizáció, internet, fapados légitársaságok, külföldi ösztöndíjak, expat-lét - ezek megkerülhetetlen TÉNYEK. Minél feljettebb egy ország, annál globalizáltabb, és általában minél globalizáltabb, annál fejlettebb. Ennek logikus folyománya a vegyesházasságok, és a többes identitású gyerekek számának növekedése.

artbrigitta 2013.09.16. 16:57:40

@Don Kartasch: Igen 5 oceán van. nézz utána

DancingDead 2013.09.16. 16:57:40

Nehany gyors valasz a nagy érdeklődésre való tekintettel. :) Nem volt meg idom végigolvasni az összes hozzászólást, este pótolom, most épp uton vagyunk.

Gabi otthon van Pankaval. Mindig is Anya akart lenni, ot ez teszi boldoggá. :) Elotte egy bankban dolgozott adminisztrátorként.
Emellett pedig mindenben támogat engem, hkszen vegulis miattam vagyunk itt. Nagyon koszonom neked ezúton is Gabs!!! :D

Az esetleges fogalmazasbeli látszat ellenere együtt hozzuk meg a döntéseinket. :)

A lakást befektetésnek vettük, mert most padlón vannak ahazai ingatlan,árak. A hitelt itt vettem fel, nem otthon, de nem ingatlan fedezetes. Akciós volt eppen a feltétel.

A többire majd este...

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.09.16. 16:57:41

@Barátusz: Részben igazad van. Gyakorlatban ő kertész, én nanny-ként dolgozok neki, és ezek a problémák akkor jönnek fel, mikor a háziban próbál segíteni a gyerekeinek. De legtöbbször annyira zavarba jön, hogy inkább 'későbbre halasztja' a házit.

artbrigitta 2013.09.16. 16:58:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az az igazság, hogy az én gyerekeim ugyebár Spanyolországban tanulnak és néha meglepôdôk azon, hogy egyes dolog már nem ugy vannak ahogy én tanultam.Pl az oceánok esete vagy hogy mikor van vége a középkornak. Vagy biologiából az osztályozás. annak idej´ñen ugy e voltak az állatok meg a növények és kivétel volt a gomba, de most itt már az egysejtûek is külön kategória sôt az algák sem tartoznak a növények közé. Csak arra lennék kiváncsi hogy ezek a dolgok Magyarországon is változtak vagy különbségek vannak a tananyagban az országok között.

artbrigitta 2013.09.16. 16:58:29

Pl történelemben tuti vannak külônbségek Pl ki nyerte a catalaunumi csatát. Vagy ki utazta a földet körbe elsôként. Magyarok szerint ez Magellán, de itt mindenki kinevetett mikor ezt mondtam.
Ugyanis szerintuk Elcano volt aki vissza is ért Spanyolországba, Magellán még meghalt "félúton" tehát nem hajózta körbe a földet. Igazat is kell, hogy adjak nekik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 16:59:26

@Mr. Long:
Akkor mashol sem er sokat az oktatas :( vagy csak elvetve van olyan intezmeny, ahol a szakmat oktatjak csak.
Nem tudom...

Vajon az MITn is tanul szociologiat egy matematikus? ;)

@London2009:
Nem voltam :)
De magyarban is csak egyszer, nem jott be.
Mondjuk ha azt mondom, hogy bulizni akarok, az azt jelenti, hogy eldurrantok egy jointot, kozben relaxalos zenet hallgatok :)
Tehat nem az en vilagom a magyar virtus? :)

@Barátusz:
Nincs.
A baj akkor van, amikor elkezdunk korlatokat allitani azert, mi szemely szerint nem csinaljuk.
Pl. nem engedjuk a gyereket angollal hazasodni; eloirjuk a hittant; stb...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 17:01:57

@artbrigitta:
Basszus, mar vege a kozepkornak??? Mikrol maradok le...?! ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 17:04:15

@Kovermadar: "A közgazdaságtan olyan társadalomtudomány, amely a gazdasági rendszerrel, vagyis a javak megtermelésével, elosztásával, értékelésével és fogyasztásával foglalkozik." a magyar wikirol van. na ezert tanulsz gazdasagi vonalon szociologiat. hacsak nem konyvelo volt a szakod. ott lehet nem tanitjak.

2013.09.16. 17:05:03

@Kovermadar: nem, marmint a szociologoas kerdesre a valasz

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.16. 17:06:30

@charlieharper: OK, persze néhány ország kimaradt a felsorolásból. :)

London2009 2013.09.16. 17:07:34

@Kovermadar: erre nem mondok inkabb semmit : )

rumitom 2013.09.16. 17:12:21

wohoo. ez egy nagyon nagyon jol megirt poszt. egy ertelmes ember ertelmes gondolatai. szuper volt olvasni.

a kerdesre. en 7 evesen kerultem magyarorszagra, tortem a nyelvet. es most mar 7 eve annak, hogy megint nem magyarorszagon elek. de otthon jartam iskolaba. a magyarsag tudatom inkabb erosodott az elmult evekben.

egy ismeros 56-s menekult unokaja (30+ eves) nem reg tert vissza magyarorszagra es most tanulja a nyelvet. mert tudni akarta honnan jott, ki o stb. tehat nem feltetlenul kell angolla lennie

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 17:14:04

@Mr. Long:
Ahaa!!!
Azt is leirjak ott, hogy pl. alapveto tozsdei ismereteket, szabalyszerusegeket, visszatero mintakat miert nem tanitanak. Mert biztos tutijo az Andorka Rudolf konyve (600 oldal), de hogy attol meg nem lesz az ember gazdasai szakember, az is biztos. Lehet jot akartak, de ateses lett belole a lo masik oldalara :(

@charlieharper:
Volt egy ilyen erzesem ;)

@London2009:
Erre nem is lehet ;)

BTBTBT 2013.09.16. 17:24:03

@Szilvana1:
Ja, hogy így főnök? Azt hittem, valami cégnél. A megjegyzésem arra vonatkozott.

@tableno:
"Globalizáció, internet, fapados légitársaságok, külföldi ösztöndíjak, expat-lét"
Nem tévedek, de amit te nem veszel figyelembe, az az, hogy ezek a lakosság többsége részére nem lényegesek, vagy csak egy-egy összetevőjük az (internet), és mint tény, hidegen hagyja őket.
A vegyesházasságok az összlakossághoz mérten sem lesznek olyan jelentősek ezekben az országokban.
Ráadásul hiába adott a lehetőség, egyik sem garancia a más országból valóval házasodásra.

A II. VH után az ipara felfuttatása során is magába zárkózott Japán fejlett volt, de ettől globalizált lett volna? Nem úgy tűnik, de javíts ki, ha tévednék.

@Kovermadar:
Szerintem sem. Korábban már említettem: eg yadott ország lakosságának csak egy kisebbsége (és itt nem a ksiebbségekre gondolok) mutat hajlandóságot nagy változásokra.
A hittan úgyis a halálom.

Bonjour 2013.09.16. 17:34:31

@charlieharper:
Hat ez a feltoltes tenyleg intuitiv:
kepfeltoltes.hu/view/130916/1132626466image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ebben most par csepp Stroh rum volt, kis mez es vanilia, meg so. En jobban szeretem porkolt fenyomaggal es kakukkfuvel vagy meg jobb rozmaringgal, kis mez ekkor is mehet.
Alaprecept: tojasonkent 3 enyhen pupos evokanal gesztenyeliszt, plusz 0,5-0,75 dl viz meg egy fel csipet so, egy kaveskanal mez (utobbi elhagyhato). Ezt szorozd be, ahany ember lesz. Barmit belekeverhetsz, ami tetszik, de igy is remek. Rendes nagy palacsinta is sutheto belole. Toltheto, de en siman eszem pl, kar elrontani.
En a keziturmix (botmixer?) habverojevel keverem ossze, mert tapados, de azzal csak fel perc. Eloszor hig, de aztan par perc utan palacsintateszta surusegu lesz.
Vasarnaponkent ezt esszuk a legtobbszor.

Tudom, hogy a topic most, nem is akarom elrontani, csak igertem ezt.

Gesztenyelisztet Bp-en tuti lehet kapni, en a Mammutban mar vettem.

Brioche-nak uzenem, h nem felejtettem el a foire dolgot, de meg nem kaptam valaszt az emailemre az illetotol.

Tovabbi jo kommentelest, HA jokat hoz most.

Bonjour 2013.09.16. 17:47:25

Kis kiegeszites meg gyorsan:
Francia marka: Verfeuiller, uveg, biztos sok van.
Magyar marka: nem tudom, de atlatszo nejlonban van.
Farine de châtaigne neven a google sok mindent kihoz amugy.
Mi imadjuk ezt az alapanyagot, ezert ha lesz idom, megprobaljuk csaladilag a korzikai kenyer suteset, kizarolag gesztenyelisztbol. Tapasztalatom szerint nem finom a feher liszttel keverve egyebkent sem, elrontja a buza.
A hagyomanyos korzikai tortat mar csinaltuk, fuszeresen, de a palacsinta gyorsabb (sutni), meg lazabb lesz.

Bonjour 2013.09.16. 17:48:31

@Bonjour: marmint biztos sokfele egyeb marka van... Sietve fogalmaztam.

tableno 2013.09.16. 18:09:28

@Barátusz: "de amit te nem veszel figyelembe, az az, hogy ezek a lakosság többsége részére nem lényegesek" - nos ebben van igazság, de az "elit" részére nagyon is lényeges. És ez azt is jelenti, hogy egy vegyes házasságból származó, több anyanyelvű, multikulturális hátterű gyerek számára jobb esélyek lesznek felkerülni a "globális elitbe", mint egy olyannak, aki csak egyféle kultúrkörben nevelkedett (ha az nem pont az angolszász).

"A II. VH után az ipara felfuttatása során is magába zárkózott Japán fejlett volt, de ettől globalizált lett volna? Nem úgy tűnik, de javíts ki, ha tévednék." - tévedsz, Japán utoljára a 19-dik század elején volt bezárkózva. Az hogy az egész világon tudják, mi az hogy manga, nindzsa, szamuráj, etc, meg a japán termékek elterjedtsége a világon, szerinted nem globalizáltság? Az, hogy emellett Japán megőrzött rengeteg kulturális sajátosságot, az nem mond ellent annak, hogy Japán egy globális hatalom, és bizony kívülről is rengeteg mindent átvesz.

BTBTBT 2013.09.16. 18:23:23

@tableno:
De a globalis elitnek mi koze ahhoz, hogy szerinted a vegyes identitase (es ezen belul a hazassagoke) a jovo?
Az elit eleve egy szuk kor. Es a globalis elit nem feltetlenul egyenlo a gazdasagi elittel.

A globalizacio nem egyenlo a vilagmeretu kereskedelemmel vagy egy adott orszag kulturajanak kulfoldon terjesztesevel/terjedesevel. A japan vegyeshazassagok nem voltak eppen elterjedtek a 2. VH utan. A tarsadalmi bezartsag/bezarodottsag annal inkabb.

tableno 2013.09.16. 18:38:45

@Barátusz: de, a globalizáltság pont ezt jelenti (és nem a kulturális önfeladást, ahogy az otthoni néphülyítő propaganda ezt beállítani próbálja). A vegyesházasságokat illtetően: ami ma még csak kevesek "uri passziója", az idővel tömegesen el szokott terjedni. Mint például a felsőoktatás...

purple ragdoll 2013.09.16. 18:43:51

@Kovermadar: Ugyan nem nekem szólt a kérdés, de ha nem haragszol, elmondanám, én hogy látom. Az identitást elég összetett dolognak gondolom, a nemzeti identitás is része. A nemzeti identitás gyakran kulturális közösség is, ami megkönnyítheti, hogy másokkal legyen közös témátok, vagy megértsenek olyan dolgokat, amit más nemzetiségbeliek nem értenek.
Egy jól működő párkapcsolatban nem kell, hogy gondot okozzon az eltérő nemzetiség, bőrszín vagy vallás, de mondjuk a nemzeti identitás kulturális vonatkozásai vagy a gyakorolt vallás meghatározhatja, hogyan gondolkodik az illető adott dolgokról, és ezáltal konfliktust generálhat a felek között (amit persze fel lehet oldani).
Szerintem a nemzeti identitás mint az identitás része fontos lehet abban, hogy az ember valahogy beazonosítsa magát, valahova tartozónak érezze magát és ne legyen gyökértelen. Azzal nincs gond, ha valaki több nemzetiségűnek érzi magát, azzal csak gazdagabb. Nálad viszont úgy érzem, mintha azzal szeretnéd meghatározni magadat, hogy minél jobban eltávolítod magadtól a magyarságtudatot. Nem tudom, mennyire szeretnél svéd identitást megélni helyette, mert ott jól érzitek magatokat, és lehet, hogy azt a kulturális környezetet és habitust jobban magadénak érzed, de azt nem hiszem el, hogy semlegesnek érzed mind a magyar, mind a svéd identitást.
Egyébként pedig a nemzeti identitás megélését nem tartom rossz dolognak ésszerű keretek között, illetve azt se, ha valaki ettől függetleníteni akarja magát, csak egyszerűen nem hiszem, hogy ez kivitelezhető lenne.

tableno 2013.09.16. 18:51:03

@Barátusz: Japánra visszatérve - komolyan azt képzeled, hogy egy kulturálisan bezárkózó ország képes lenne olyan termékeket tervezni és gyártani, amit a világon mindenhol szívesen megvesznek az emberek? Meg egyáltalán, hány gyára, hány telephelye van japán cégeknek a világban szerteszét? Szerinted oda nem kellenek olyan managerek akik a japán kultúrán túl a helyit is ismerik? Tudod te hány japán szakember dolgozik vagy dolgozott külföldön? És azt tudod, hogy a II VH utáni fellendülést a nyugati ipar és oktatás akkori legfejlettebb technikáinak átvételével alapozták meg?

Nézd meg Észak- és Dél-Koreát. Az utóbbi Ázsia egyik legglobalizáltabb országa, több évtizedes erős amerikai befolyással, az előbbi a világ legbezárkózóbb nemzete. Az alap kultúrájuk ugyanaz - a különbség az elért eredményekben önmagáért beszél!

BTBTBT 2013.09.16. 18:59:02

@tableno:
A globalizacio ennel tobbet jelent.
Kulturalis onfeladast vagy bezarkozast nem emlitettem.
A vegyeshazassagot nem hasonlitanam a felsooktatashoz, es ha minden az altalad kifejtett iranyba is alakulNA, akkor is legfeljebb egy orszag 1/5-nyi nepesseget fogja erdekeli, es meg ennel is kevesebb fogja megvalositani a maga szamara.
A "globalis elit" kifejezes pedig mar ertelmet is vesztette.

Feltunt, hogy a 2. VH utani, es nem a 21. szazadi Japanrol beszeltem, megpedig abban a kontextusban, hogy abban az idoben a globalizacio egyik legfontosabb alkotoja, a kulfoldiek szabad munkaeroaramlasa az orszagba nem valosult meg naluk?
Te viszont arrol beszelsz, hogy mennyi japan ment kulfoldre.
Japan a nyersanyaghiany miatt volt kenytelen mindent kicsiben csinalni. Es maximalisan bejott nekik!

eagles 2013.09.16. 19:03:40

@Kovermadar:

A spanyol himnuszban nem találnál kivetnivalót.
Ha jól emlékszem annak nincs szövege.

tableno 2013.09.16. 19:04:14

@Barátusz: te teljesen félreértelmezed a globalizáció lényegét. Igy nehéz vitatkozni, mert elbeszélünk egymás mellett. Ami meg a japán gazdaság és társadalom működését illeti, szerintem nekem némileg jobb a rálátásom, mint neked.

2013.09.16. 19:08:05

@Bonjour: jol nez ki, hasonlit a palacsintara ranezesre. Meg nem mondanam, hogy nem sima liszt.

BTBTBT 2013.09.16. 19:10:33

@tableno:
Te hagytal ki globalizacios alkotoreszeket, es en ertelmezem felre? Ne viccelj.
De akkor ird mar le legyszives, hogy szerinted mi az a globalizacio. Koszi. Csak hogy ne beszeljunk el egymas mellett.

Tovabbra sem a mai Japan gazdasagi es tarsadalmi mukodeserol beszeltem. Ezt remelem, nem kell meg egyszer elmagyaraznom.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.16. 19:17:20

@Kovermadar: egyszer lekapcsolják az internetet, nagy bajban leszel:)

(de igen, simán előfordulhat)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 19:17:46

@purple ragdoll: "Azzal nincs gond, ha valaki több nemzetiségűnek érzi magát, azzal csak gazdagabb. Nálad viszont úgy érzem, mintha azzal szeretnéd meghatározni magadat, hogy minél jobban eltávolítod magadtól a magyarságtudatot. Nem tudom, mennyire szeretnél svéd identitást megélni helyette, mert ott jól érzitek magatokat, és lehet, hogy azt a kulturális környezetet és habitust jobban magadénak érzed, de azt nem hiszem el, hogy semlegesnek érzed mind a magyar, mind a svéd identitást."

Kicsit talán igazad lehet. Igazság szerint igyekszem valahogy kívülálló maradni ebben a kérdésben. Lehet azért, mert eddig mentek a dolgok enélkül is. Nem tudom.
Az identitást, pontosabban a valamilyennek vallani magam egy kicsit olyan, mintha önként beszorítanám magam bizonyos korlátok / keretek közé. Mintha azt mondanám, hogy ezentúl svéd vagyok és svéd módjára élek. De mi van akkor, ha nem akarok? Vagy nem teljesen? És éppen ezért nem akarok magyar sem lenni vagy nem teljesen. Ahogyan amerikai vagy svájci sem teljesen. Egy kicsit talán minden, ahogy korábban írták, kimazsolázva a nekem tetsző dolgokat, de akkor az már sem nem magyar, sem nem svéd. Az valami öszvér, valami más.

Abban is igazad van, hogy sok dologban jobban beleillek a svéd keretbe, mint a magyarba. De biztosan sok olyan is van, amiben a magyarba illek bele. Alapvető jellemvonások, olyasmik, amik ha nem is tudatosan, de meghatározzák a cselekedeteimet és nem jellemző mondjuk a svédekre.

Ha pl. a gasztronómiát nézem, akkor egyértelműen olasz vagyok vagy amerikai. Esetleg egy olasz-amerikai :) Svéd semmiképpen sem (nem eszem halat, sem vadhúsokat - ezügyben még kísérletek várnak rám :) ), de igazán magyar sem (cafatos húsok, disznó is csak nagyon elvétve, semmi belsőség).

Ha a vérmérsékletet, akkor valahol az eszkimóktól északra helyezkedhetek el. Ha a családközpontúság (több generáció együtt és hasonlók), akkor egyértelműen északi vagy déli sark :) A svédeknek sok gyerekük szokott lenni, így ez megint kiesik. Japánban kevés a gyerek, ha jól tudom, akkor inkább az. De ugye a hal... :)

Biztos vagyok benne, hogy ezek egyébként teljesen általános dolgok és biztosan nem zárnak ki semmilyen identitást, csak nem látom a szükségességét annak, hogy A vagy B legyek. Mit határozna meg? Hogy kihez megyek oda egy társaságban? Valószínű senkihez sem vagy más szempont alapján döntök. Esetleg mindenkihez egy kicsit és utána döntök.

Sosem voltam olyan helyzetben, hogy ez számítson, nem tudom döntő helyzetben mit tennék.

Majd egyszer beülök andaluzkutyahoz egy órácskára, de előtte spórolok egy kicsit, hogy ki tudjam fizetni a norvég órabért ;)

(jó hosszú lett, elnézést!)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.16. 19:18:55

@andaluzkutya: a jelenlegi kormánypártnak ez az egyik legnagyobb ostobasága, hogy magyar jelképeket kisajátítottak,

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 19:19:20

@Babette_:
Mire gondolsz? :) Nem tudok majd verset elemezni? Azt azért túlélem... nem tudok HÁ-ra jönni? Na, akkor már lehet felvágom az ereimet ;)

@Quercus58:
Ez jól hangzik! :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.16. 19:26:21

@Kovermadar: mert jelenleg csak ezt a két dolgot csinálod az interneten? ugyan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 19:29:20

@Babette_:
Nem :) Verset nem szokat elemezni...

Biztosan sok dolgot csinálok, nem tartom számon. Olvasgatok csak úgy, híreket is, sorozatokat nézet, email, FB, HÁ, munkahelyemen a munkához is kell néha...

Ha holnap reggel lekapcsolnák a netet, nem csak én járnék pórul, azt hiszem. Mi lenne szegény WoW-ozókkal? :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.16. 19:41:48

@Kovermadar: Nem mindig minden fekete es feher.

A munkahelyemen az asztal masik vegenel velem szemben egy fiatal vegzos mernok srac ul. Cambridge egyetemen tanul Mechanical Engineering-et. Na most, jelen pillanatban (2013-as felmeres) a Cambridge egyetem a vilag 3. legjobb egyetem. Hmmm, azert az mar dofi, nem?
Van szamottevo kulonbseg az o es az en tudasom illetve kompetenciaim kozott? Nem nagyon. :) (Ezen en is meglepodtem). De amugy dolgoztam mar egyutt MIT-n vegzett amcsi sraccal is, detto. Pedig en sem vagyok egy esoember. :)

Mit akarok ezzel mondani? Hogy tevedes azt hinni hogy egy jo egyetem a zaloga annak hogy szuper szakember legyel. Ez bullshit. Ra tud segiteni ha jo a suli, es tud hatraltatni ha szar, de alapvetoen az a meghatarozo hogy te magad milyen kepesegekkel es akarattal rendelkezel illetve mennyire vagy elkotelezett. A hozott anyag nagyobb sullyal esik latba mint hogy mivel dolgozol rajta. ;)

Vegezhetsz te barmilyen utolso videki egyetemen ha van benne akarat es szorgalom fejlodni, utanaolvasni illetve rendelkezel a szakmadhoz szukseges kepesegekkel akkor piszok jo leszel benne.

Es ugyanigy hiaba tanulsz az MIT-n, ha nincs muszaki erzeked, ugyis maximum. projekt menedzser leszel a mernoki melokban. :)

Vegyuk eszre hogy a "legjobb egyetem" cimmel szoktak ezeket az egyetemeket emlegetni, de ez a cim csaloka. Mert mondjuk a "legmagasabb presztizsu egyetem" jelzo illene rajuk. Ezeken a szinteken sokszor fontosabb hogy melyik iskola egyenruhaja a csinosabb meg melyik egyetem evezos csapata a jobb, mint az hogy hany szabadalom kotodik az intezmeny nevehez (tudok nagyon-nagyon jo peldakat hozni, ha erdekel :)).
Nem azt mondom hogy nem erdemes kulfoldi jo nevu egyetemeken tanittatni a csemetet. Dehogynem erdemes! Aki megengedheti, adja meg neki a legjobbat. Ez csak termeszetes.

Csak ne essunk abba a hibaba hogy azt hisszuk aki otthon vegzett, az ne lehetne ugyanolyan jo szakember, mint egy barhonnan mashonnan erkezo kollega.
BTW, tolem meg soha senki nem kerdezte interjun hogy honnan van a diplomam. :) Nagyobb ennek a fustje, mint a langja. :)

Hangsulyozom, muszaki szakokrol beszelek. Nem tudom, lehet mashol mashogy megy...

tanato 2013.09.16. 19:50:44

@tableno: A vegyes házasságokhoz vegyes lakosság is szükségeltetik,ami most itthon nemigen van,sajnos/ ha lenne azt jelentené hogy jól mennek a dolgok és jönnének a bevándorlók elvégezni azt a munkát ami már nekünk derogál mert olyan jól megy.De itt a bevándorlók egyértelműen csak tranzitnak tekintik az országot./

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 19:53:52

@Don Kartasch:
Ebben mind igazad van, nem vitatom.
Nem jártam még külföldi egyetemre, remélem majd fogok egyszer és akkor lesz összehasonlítási alapom.

Addig csak azt tudom, hogy felesleges mértékű szívatás ment nálunk, tipikusan azokból a tárgyakból, amikre nem volt igazi szükségünk (pl. szociológia, pszichológia). Ami érdekes lett volna, abból nem tudom szívattak-e, de nekem nem okozott gondot (matek, közgáz, pénzügyek, IT, mérnöki tárgyak).

Ezért vagyok kíváncsi arra, hogy mit nyújt egy itteni egyetemen egy 15 kredites matek. Vértizzadós vagy lelkeseknek teljesíthető vagy mi az, ami a különbséget adja (matek I nekünk 6 kredit volt, ez akárhonnan nézem 9 kredit különbség).
Vagy ugyan az, csak nem szórják tele szeméttel a szakot, így mindennek magasabb az értéke.
Nem tudom...

eagles 2013.09.16. 19:59:05

"Az emberek megítélésében három tulajdonság fontos: tisztesség, intelligencia és energia. Az első nélkül a másik kettő halálos."

Warren Edward Buffett

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 20:04:18

@Kovermadar:

Zeneileg a legjobb a jelenlegi orosz (= volt szovjet) himnusz.

Ami meg a szöveget illeti, a legtöbb himnusz közhelyes. vagy dicső múlt ("még folyik a római vér ereidben" román himnusz) vagy a szép táj ("hegyek országa, folyó menti ország" osztrák himnusz) vagy az uralkodó ("Isten óvd a királynőt" brit) vagy a szabadság ("üdvözöllek, szent szabadság" görög és ciprusi) a fő téma.

A magyar kifejezetten érdekes: mert elsősorban a balsorsról szól, ez eléggé sajátos. Hangulatban az izraeli és a lengyel áll közel hozzá szerintem.

Közhelyversenyben valószínűleg virtuális hazám himnusza nyerne... www.nationalanthems.info/nr.htm

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.16. 20:14:17

ha megnézi az ember, hogy a PISA listáján melyik országok iskolái vezetnek, hát abból viszont az jön ki, hogy ami nyerő, az a napi 10-12 órás kemény meló, szigor, lexikális tudás, pluszórák, nagy óraszámok, tekintélyelvű osztályok. (Szingapúr, Hong Kong, Taiwan, Korea, Shanghai - nem egész Kínában csinálják a felméréseket.)
persze a legelsők még mindig a finnek, rá lehet keresni, hogy ezt minek szokták tulajdonítani a kutatók. sok olyan nyelvi ténezyőnek is, ami alapján nekünk is verni kellene a világot!
egyébként szerintem a kínai mentalitással és gyerekanyaggal "normális" módszerekkel is sokmindent el lehet érni. (miután megtanulnak írni és olvasni, bármire képesek, nekem úgy tűnik, akkora agyi tréning ez.) (aki nem muzulmán az osztályomban, a maradék fele ugye kínai, szóval nem vagyok teljesen a sötétben a témában.)
általában a kisgyerekesek jókat szoktak mesélni (mindenféle blogokon) az angolszász iskolákról, azok fanyalognak, akik nem voltak benne se szülőként, se gyerekként, csak az outputtal találkoznak, nem tudom, ennek mi lehet az oka.
bocs, ennél nem tudok összeszedettebb lenni, lezombult az agyam most 14 szöveges értékeléstől. (mindjárt félév vége.)

tableno 2013.09.16. 20:18:52

@Barátusz: nem hagytam ki semmit. A globalizációnak se nem szükséges, se nem elégséges feltétele a bevándorlás. Esetleg lehet az egyik eredménye, de ez leginkább csak Nyugat-Európára igaz (Amerikába, Ausztráliába már a globalizáció előtt masszív bevándorlás volt, Japánba és Koreába a globalizáció hatására sem lett. A kettő között nincsen ok-okozati összefüggés úgy, ahogy te gondolod. A globalizáció lényege a gazdaságban a termékek és a tőke globális, viszonylag szabad áramlása, a termelés és értékesítés globális optimalizálása, valamint a szabad kereskedelem. A társadalomban pedig a kultúrák közötti információáramlás, a globális szórakoztatóipar, a "kicsi lett a világ" effektus.

Ehhez Japán nagyban hozzájárult, és el is "szenvedi" a hatásait. És nem csak a XXI-dik században, hanem már vagy 150 éve!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 20:28:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Én pont a balsors az, amitől szabadulni kellene szerintem. Az élet nem szabad, hogy balsorsról, Trianonról, zsidókról és hasonlókról szóljon. Nem erre való, szerintem.

Közhely... hogy ne lenne közhelyes valami, amit évek óta elénekelnek minden nemzeti ünnepen? Ha először nem is volt az, 10 év után már tuti az lesz.

Szerintem kellemesebb sebes folyókról, hófödte hegyekről énekelni, mint elesettségről, megvertségről, györtelemről.
Mit tanul ebből egy gyerek?

andaluzkutya 2013.09.16. 20:28:39

@Babette_: hatalomszerzés és megtartás szempontjából ez nem nevezhető ostobaságnak, mivel szerintem szavazatokat, legalábbis rövidtávon, mindenképpen nyernek vele. Más kérdés, hogy az ország szempontjából tényleg borzasztó ostobaság és borzasztó káros.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.16. 20:29:08

Himnusz és társai - na ez még egy érdekes dolog, hogy hogyan lehet büszkén x nemzetiségűnek maradni a hatalmon levő idióták ellenére.
(Myanmar nagyon jó kis példa erre. nagyon keveset tudok és látok - de valamiért az az érzésem, hogy nem estek szét annyira morálisan, mint mi a Rákosi, Kádár éra alatt.)
(ha valaki a himnuszra keresne rá - az a változat az érdekes, amit külföldön nem játszanak, hagyományos népzenés bevezetője van, utána lesz nyugati stílusú. itt nekem youtube reménytelen.)

We shall love, forevermore
Burma (Myanmar) the land of our fathers of yore!
We shall love, forevermore
Burma (Myanmar) the land of our fathers of yore!
Giving our lives for our union we fight,
This is our country, our land, ours by right.
We, for her the tasks responsibly shoulder,
As we'll stand in duty to this, our precious land.

Madár: privátban kérdezted ezer éve, Myanmar (Mjanma) és Burma (Bhama) kiejtve majdnem ugyanaz, egy kis különbség van az elején meg egy kis nazális. ugyanannak a szónak a változatai. burmaiul Myanmar volt korábban is, az angol név változott csak meg nemrégiben. (Yangonnal együtt - a r és a y hang közben egybeesett a szü elején, amikor idejöttek az angolok, még inkább r volt, most y). angolul azt szokták a különbségnek mondani Burma és Myanmar között, hogy a burmai az csak a bamar etnikumot foglalja magában, a myanmar pedig az összes többi (plusz 30%) más nemzetiségű állampolgárokat is. (nemzetállamok itt NAGYON nem léteznek, mesterséges koloniális határhuzigálás egész DK-Ázsia.)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.16. 20:30:14

@Kovermadar: A kulfoldi egyetemet en is nagyon varom mar. Szerencsere mar csak par honap es kezdodik. Egy ev mulva ilyenkor mar komoly osszehasonlitasi alapom is lesz szerintem. :)

tableno 2013.09.16. 20:30:19

@tableno: mondok egy pár példát: mi a japánok legnépszerűbb sportja? Nem a szumó, nem a karate. Hanem a baseball, amit az amerikaiaktól vettek át az 1900-as évek elején. Mi a legnépszerűbb japán ital? Nem, nem a szaké. Hanem a sör, aminek a főzését a németektől lesték el a XIX-dik század végén. A híresen bonyolult írását a kínaiaktól vették át. Annyi angol eredetű szó van a japán nyelvben, hogy ha anno nem jutott eszembe egy japán szó, megpróbáltam angolul mondani csak japán kiejtéssel - meglepően gyakran megértették. Ennyit az elzárkózó japán társadálomról...

tableno 2013.09.16. 20:37:37

@tanato: mint mondtam az elején, a vegyes házasságok a JÖVŐ. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan egyre több van és lesz belőlük, először a felsőbb társadalmi osztályokban, aztán egyre lejjebb is. Mint ahogy régen jellemzően a falujukból házasodtak az emberek, de ez egy-két évszázad alatt megváltozott. Magyarország sem fog tudni visszafelé haladni az időben, akármennyire is igyekszik a mostani kormányzat...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.16. 20:41:40

@Kovermadar:

Gondoltam parodizálok egy himnuszt, de Borat után már nem érdemes... A film szar, de a himnusz az telitalálat benne.

BTBTBT 2013.09.16. 20:43:30

@tableno:
Hol beszeltem en bevandorlasrol? Sem onmagaban, sem mint a globalizacio szukseges reszekent/elegseges feltetelekent.
A szabad munkaeroaramlast maradt ki. Az is resze a globalizacionak.
Furcsalltam is, hogy ezt a fontos tenyezot kihagytad, pedig te egy ertelmes ember vagy.

A peldaid jol igazoljak, hogy a globalizacio 1. nagy hullama eppen az 1. VH idejere ert veget. Persze, hogy annyi mindent atvettek a japanok a vilagtol.
Amit felsorolsz, azt is mutatja, hogy tovabbra sem figyelsz arra, hogy kimondottan Japan 2. VH utani idoszakarol beszeltem, amikor aztan durvan volt tarsadalmi bezarkozottsag. A munkastilusrol nem is beszelve.
Ki ment volna oda kulfoldrol dolgozni a karoshi meg karo-jijatsu-hullamba? Senki.

A vegyeshazassag-temaja meg idokozben ugy "elhanyagolodott"... :)

BTBTBT 2013.09.16. 20:46:50

@tableno:
Ebben nem ertunk egyet, szimplan azert mert elmeletekben - es a sajat tapasztalataidban - gondolkodsz. Az embertomegek nem igy viselkednek. A jovoben sem.
A tobbseg nem fogekony mas kulturakra, mas nyelvek megtanulasara. Vagy lusta, vagy kenyelmes (mindemellett nem feltetlenul buta), es a leheto legkevesebb nehezseg aran szeretne leelni es elvezni az eletet.

négyzet 2013.09.16. 20:50:14

@Kovermadar: mondjuk szociológián elhasalni elég lúzer dolog.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.16. 20:50:26

@Don Kartasch: már csak azért nincs legjobb egyetem, mert a tanarak mennek más egyetemre is óraadóként. nálunk is van budapesti meg miskolci előadó.

tanato 2013.09.16. 20:55:05

@tableno: Ez biztos,csak sajna Magyországon tényleg nagyon lassan fognak elterjedni a vegyesházasságok a Barátusz által is leírt nyelvtanulási lustaság miatt.

tableno 2013.09.16. 20:55:41

@Barátusz: mit értesz szabad munkaerő-áramláson? Ha már sem a bevándorlást, sem a japán expatokat nem tartod annak? Tényleg nem értem... Ami meg a japán társadalom és gazdaság II. VH utáni történetét illeti, meglehetősen részletesen tanultam róla - Japánban, japán professzoroktól. Egyáltalán nem úgy volt, ahogy azt te képzeled. Már csak az amerikai megszállás miatt sem. Hidd el, 100-szor tőbb nyugati hatás érte Japánt az 50-es és 60-as években, mint Magyarországot!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.16. 20:55:45

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130916/2012-04-30_195412_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Igazából csak jót tudnék róla mondani ha nem lenne az utolsó fejezet.
Az elrontotta az egészet. Nem véletlen hogy a hozzászólások legnagyobb része arról szól.
Két lehetőséget tartok valószínűnek.
Az egyik hogy olyan családdal van dolgunk mint akik kimentek környezettanulmányra és a konnektorok elhelyezkedése alapján választottak új otthont maguknak a nagy szülők meg elmentek valami celeb pszihomókushoz hogy milyen lelki törést okoz a környezetváltozás a kölköknek. Már várom a posztjukat.
A másik lehetőség.
A posztoló kurva jól érzi magát viszont a feleség nem, és a férje boldogságát látva nem meri ezt kimondani hanem a gyerek hátán akar visszamenni Magyarországra.
Amikor esti beszélgetésekkor elhangzik hogy "tudod Drágám én nagyon jól érzem itt magam de a gyerek identitása, a hazához való viszonya ,önazonossága, önmaga megtalálása, önmegvalósítása, nemzettudata, kulturális hovatartozása, bla bla bla"
Egy biztos. Valami nem gömbölyű.

Az oktatásról.
Általános iskolai éveim olyanfokú gyűlölettel teltek el az iskola a tanárok és az osztálytársak iránt hogy máig nem szívesen emlékszek vissza rá. A tanáraim, osztálytársaim mellett úgy megyek el az utcán mint akiket soha nem láttam. Életem legsötétebb korszaka. Ebből adódóan kettesekkel bukdácsoltam végig.
Minden nap szenvedés volt.
Aztán elkerültem egy szakmunkásképző iskolába és kollégiumba.
Az ottani tanárok mind emberségben mind szakmai tudásban olyan magas szinten voltak hogy mai napig csak felsőfokokban beszélhetek róluk.
Kiváló osztálytársaim voltak életre szóló barátságok köttettek.
Ott szárnyaltam. Tanulmányi versenyekre jártam olvasótáborokba az életem legszebb leggondtalanabb éveit ott töltöttem.
Ott váltottam a teljesen biológiai érdeklődési körömről műszakira.
Ennek tükrében nem tudnék elfogulatlanul nyilatkozni a magyar oktatási rendszerről.

M. Péter 2013.09.16. 20:56:14

@_Jeff_: Használtam, nem számoltam hányszor, meg egy csomó egyéb dolgot is matematikából. Ezzel szemben nem kellett verset elemeznem, se kötélre másznom, a történelemről, amit nekünk tanítottak, kiderült, hogy fele sem igaz, 1/2 évig tanultuk a SZU földrajzát, az is nagyon hasznos most.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.16. 20:57:34

@diggerdriver: az oktatási rendszer alatt az általános iskoládat érted?
csak mert a szakmunkásképző ugyanannak a rendszernek a tagja. márpedig azt dicséred. ergo nem a rendszerrel van baj, hanem a működtetőivel.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.16. 21:02:07

@Kovermadar: nem dolgoztál az internet előtti időkben, úgy tűnik nekem.

nem volt email, posta volt és belső kézbesítő. nem voltak "wikipédiák", információk máshol, csak a könyvtárban, vagy a fejedben.
postafordulta minimum 1 hét volt, nem 2 perc.
nem volt confcall.
nem voltak digitális állományok a termékekről, papír volt.

szerintem itt többen tudnák folytatni a sort....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 21:06:16

@Chang Yai:
Köszönöm!
Na látod, az egy himnusz... pozitív töltettel és nem nyávogással :)

@négyzethálós:
Mindig az ilyeneken hasaltam el, mert úgy voltam velük, hogy ez egy marhaság (engem nem érdekel), ezért nem tanulok egy szót sem. Nem is tettem.
Volt, amikor ennyi elég volt a ketteshez, volt, amikor a tanar komolyan vette... olyankor még egy félév kellett a teljesítéshez :)

Ilyen hülye, önfejű madár vagyok :)

@diggerdriver:
Biológiai érdeklődésed = nők...
Műszaki érdeklődésed = szexuális segédeszközök...
Nincs ezzel baj, csak merd felvállalni ;)

"Amikor esti beszélgetésekkor elhangzik hogy "tudod Drágám én nagyon jól érzem itt magam de a gyerek identitása, a hazához való viszonya ,önazonossága, önmaga megtalálása, önmegvalósítása, nemzettudata, kulturális hovatartozása..."
- Ha ilyen létezik, akkor el kell válni, mert idővel mindenkinek pokol lesz az élete.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 21:08:45

@Babette_:
Persze, hogy nem dolgoztam... ifjú titán vagyok még, életem derekán sem járok! :)

De a "régiek" még tudnának mesélni pár dolgoról... milyen belehalni egy tüdőgyulladásba; férjhez menni 14 évesen; feketén vágni disznót (meg pofákat a rendszerre :) ); lovon közlekedni, mert autó még nem volt...
Volt ilyen idő, nem vitás... de már más van.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.16. 21:10:36

@Kovermadar: ne baszd föl az agyam. nem erről beszélek. hanem arról, hogy bármikor kezdheted postára hurcolni a leveleidet.

mommmmo 2013.09.16. 21:10:48

Az oktatassal kapcsolatban: szerintem az a kerdes mit tanul a gyerek, a muszaki es termeszettudomanyoknak pl a vasfuggony mogott is volt becsulete es hagyomanya, viszont egy rakas dolognak nem, pl penzugyet szerintem magyarul mar nem is erdemes tanulni, mert mar a szaknyelv ugy alakult ki, hogy egy idiotikus szemleletet tukrozzon.

Plusz kerdes, hogy vajon a magyar vagy esetleg gyengebb szinvonalu angol oktatasbol nyilik inkabb kapu egy jo gyakorlati helyre, ugye.

Jjja, es hogy ki sz@rta a spanyol viaszt: azert az angolok eseteben mintha ez egy kisse realisztikusabb gondolat lenne, hogy ok, mint, hogy mi nem???

tanato 2013.09.16. 21:11:24

@tanato: Jó példa erre a saját területem az én időmben a külföldi diákok csak magyarul végezhették el az /orvosi/egyetemet/meg másikakat is/,ezért nagyon sok volt a külföldi orvos/tanhallgató/,meg magyar lány/csekély részben fiú/ vegyespáros,vegyesházasság./Mérnököknél úgyszintén/.Amióta meg a külföldiek angolul meg németül tudják végezni el az orvosit nálunk.,gyakorlatilag a külföldi orvos/tanhallgató/ magyar lány/vagy fiú/ vegyes-házasság a nulla felé konvergál.

2013.09.16. 21:12:27

@diggerdriver: velem a gimnaziumban az magyar irodalmat es a tortenelmet olyan szinten megutaltattak, hogy amint kileptem a gimnazium kapujan, elfelejtettem, mintha az eletben nem tanultam volna. Az osszes tortenelem, amire emlekszem, az Algeriaban tanult. Inkabb fajdalomcsillapito nelkuli gyokerkezeles, mint egy irodalom ora. Koszonet a volt irodalom es tortenelem tanaromnak

tableno 2013.09.16. 21:18:35

@charlieharper: nekem is volt pár ütnivaló tanárom, de azért a tárgyat egyik sem tudta megutáltatni velem...

2013.09.16. 21:20:37

@diggerdriver: most jutott eszembe a gimnaziumrol, hogy anno a barati/ismeretsegi korben csak az ment tanarszakra, akit sehova mashova nem vettek fel. Nyilvan voltak eltokeltek tanarjeloltek is.
Az teny, hogy a tanarin (nem emlekszem a nevere) voltak a legalacsonyabb pontszamok a bekeruleshez a SOTE, Marx Karoly, Jogi, stbhez kepest.

mommmmo 2013.09.16. 21:22:50

@mommmmo: amugy meg meg annyit, hogy szerintem a poroszos oktatas onfegyelemre nevel, ami sok teruleten nelkulozhetetlen alapot ad az igazan magas teljesitmeny eleresehez, az onfegyelmunk es a szivossagunk a versenyelonyunk Nyugat Europaban, es valoszinuleg azert is van az, hogy oly sok kiemelkedo ember "alapozott" Europa keleti felen, hogy aztan a nyugati felen kapjon igazan szarnyakat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 21:24:06

@Babette_:
:)
Még nem hallottalak ennyire idegesnek, valamihez úgylátszik még én is értek ;)

@charlieharper:
Milyen ismerős szituáció :D

@mommmmo:
Biztos azért mondod, mert náluk volt olyan, hogy sosem ment le a nap...
Mondjuk ez nem kunszt, nyáron a svédek is tudják :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.16. 21:25:43

@Kovermadar: nem te voltál, hanem a bárányhimlő:P

2013.09.16. 21:28:44

@tableno: valoszinuleg perfect storm volt. 5 ev handicappel indultam magyarbol es magyar tortenelembol es nem tortem ossze magam, hogy behozzam. A tanar meg ramszallt es (szerintem) rosszul tanitott.
Az orosz se ment tul jol, de akkor mar senki se vette komolyan. Pedig most milyen jol jonne!

négyzet 2013.09.16. 21:29:19

@tableno: ez csak a kommentelők barokkos túlzása, ahogy egyre jobban belehergelik egymást a "kinek volt a leggenyább tanára és a legszarabb tantárgy" c. toposzba.

2013.09.16. 21:31:36

@négyzethálós: tevedes. A matek tanarom fantasztikus volt. Nelkule nem lennek ma ott ahol vagyok. A magyar tanarom volt a spektrum masik vege.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.16. 21:33:04

@Babette_:
Én és a bárányhimlő... legyőzhetetlen páros :D
Miért? Bárányhimlős vagy? Vagy a bárányaid himlősek? ;)

tableno 2013.09.16. 21:33:19

@Kovermadar: ez jó, ezek szerint a svédeknek évszakhoz kötött világbirodalmuk van! :-)

PannonBoy 2013.09.16. 21:44:18

Egész jó bejegyzés lett volna, ha a végén nem kezdi el feszegetni az egyéni identitástudatot. Nem igazán illik a korábban elhangzottakhoz, ráadásul a sok "okos" kommentelő majd jól szétcincálja.

Azzal teljesen egyetértek, hogy az egekig magasztalt felsőoktatás csak itthon nagy szó, külföldön nem is ismerik. Nézegettem a listát, az első 200-ban nincs magyar egyetem, de még a 400-ba sincs.
Persze a listát US és UK egyetemek vezetik. Nem csoda. Tettek is valamit azért, hogy legyen normális felsőoktatásuk.
A magyar felsőoktatás meg sehol. Sajnos ez a privát iskolákra is vonatkozik.

Shanarey 2013.09.16. 21:45:22

Nos a poszt, érdekes érdemes volt végigolvasni.

A poszt írójának a fő problémája szerintem, az hogy a feleség nagyon ráér. Ám, nem hajlandó látni a körülötte lévő világot. Nem hajlandó látni a különbségeket. Értem én hogy honvágy, de ennek okán, tán nem kellene a saját gyerekét azzal szivatni hogy vissza mennek azért hogy ott járjon iskolába. Ugyanis nagy eséllyel elveszíti az angol nyelvtudását.(családi tapasztalat) Sajnos a nagyon ráérős feleségek nagy százaléka túl sokat gondolkodik, de nem a jó értelemben. Volt ilyen nekem is, el is zavartam dolgozni sürgősen, mikor észre vettem hogy mi van.
A gyerek vágyait kell megpróbálni teljesíteni, nem pedig a szülőét.
@diggerdriver:
+1

Nálam pont fordítva volt, az általános volt rendben, és a szakmunkásképző volt az a "Miért nem dobtak bombát rá" kategória.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.16. 21:47:30

@Babette_:
Igen az egészet.
Pontosan azért mert ilyen ellentmondásos a tapasztalatom azért nem tudom minősíteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.16. 21:50:43

@Kovermadar:
Csak egy sarkított példát illusztráltam. A nőknek vannak ezerszer kifinomultabb rávezető módszereik is.

Mindent felvállalok:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.16. 21:55:49

@charlieharper:
Igen, én is Tanato véleményét osztom.
Nekem komplett hányás volt az általános de a tantárgyakat nem utálom ez miatt. Nem vagyunk egyformák.
Én egyébként hogy kibekkeljem ezeket az éveket szabályosan az olvasásba menekültem. Az egy külön zárt világ volt csak én és a könyv.

2013.09.16. 22:01:44

@diggerdriver: Digger, Tableno lesz az. Nem Tanato.

BTBTBT 2013.09.16. 22:05:16

@tableno:
"Mit értesz szabad munkaerő-áramláson? Ha már sem a bevándorlást, sem a japán expatokat nem tartod annak?"
Te, aki állítasa szerint tudja, mik a globalizáció részei, megkérdezed, hogy mit értek szabad munkaerő-áramláson? A szabad munkaerő-áramlást értem rajta.
Hol mondtam, hogy a bevándorlást vagy az expat-okat nem tartom annak? Sehol. Nem csoda, hogy nem érted.

Néhány kommentből nem tudhatod, hogy miként képzelem a japán társadalom adott időszakát.
Ahogy korábban egyszer már megjegyeztem, nem vitatom, hogy sokat tudsz Japánról, de ez az "engem japán professzorok tanítottak" kicsit olyan, mintha más forrásból nem lehetne hiteles információt szerezni a japánokról.

Ki beszélt itt arról, hogy Mo.-ot nagyobb nyugati hatás érte volna, mint Japánt? Mert én nem. Kevered a szezont a fazonnal.

Egyébként ez a felkiáltójelezés nálad az indulat jele?

A vegyesházasságokat meg majd megbeszéljük egy ital mellett, úgy 30 év múlva, ha még akkor is élünk. :)

2013.09.16. 22:07:39

@diggerdriver: ez nagyon jo! Ha megengeded hasznalom majd mashol is
Most viszont leptem, meg dolgozom egyet

nyuszigonosz 2013.09.16. 22:08:30

@Shanarey: +1

Nekem is ez jön le a poszt olvasása után, hiába a közbeesö magyarázat a poszt írójától.
Kár lenne, ha a feleség mégis rávenné a visszaköltözésre.
A gyereknek nem tenne jót az, a poszt írójának sem, és hosszútávon a feleségnek sem. Meg úgy semminek sem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 22:11:17

@Kovermadar: direkt sarkositok, de akkor az osszeadast is folosleges megtanulni, hisz ott a szamologep, vagy meginkabb a telefon mindenki zsebeben, ami szinten tudja ezt a funkciot.

DancingDead 2013.09.16. 22:12:37

@Shanarey: Mielott megint talalgatasokra epitett gondolati homolvaremelebe fulladna a tema, annyit hozzafuznek, hogy a dillema leginlabb tolem szarmazik, nem a felesegemtol. :)

Egyebkent kint elve pont az utolso bekezdes lesz a lenyeg, nem ami elotte van.

Szulokent a legjobbat akarja mindenki a gyerekének. Magyarként ugy hiszem - de nem tudom, mert nem tudhatom, hogy itt jobb sorsa lenne. De es ez a lényeg, ezt a magyar nezopontomra alapozom, az általam ismert vagy legaliabbis ismerni vélt aktualis amgyar valóság es az itteni valojaban alig ismert körülmények között próbálok választani.

BTBTBT 2013.09.16. 22:15:44

@tanato:
Ez nemcsak nyelvtanulási lustaság. Mert ha mondjuk valaki meg is tanul flottul egy másik nyelvet, még ki is megy oda dolgozni, nem azért megy oda, hogy a saját kultúráját terjessze (kivéve ha ilyen jellegű a munkája) vagy a másét befogadja, hanem hogy jobban megéljen.
ÉS innentől fogva csak lehetpség szintjén van jelen az, hogy majd más náció szülöttébe lesz szerelmes, és azzal akarja leélni a hátralévő éveit.
Az ember alapvetően szereti a lehető legkényelmesebben, a legkevesebb kompromisszummal és nehézséggel élni az életét.

Kivételek persze mindig vannak. Például sokan innen is.

@charlieharper:
Nekem meg a magyar- meg a történelemtanáraim voltak fantasztikusak szakközépben. A matekot tanító is okés volt, de a matek meg én - az, a geometriától eltekintve, két külön világ. :)

@Shanarey:
"A poszt írójának a fő problémája szerintem, az hogy a feleség nagyon ráér."
Nem véletlenül kérdeztem rá korábban, hogy a lebabázáson kívül mit is csinált a feleség az évek során? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 22:16:15

@PannonBoy: Azert nem lehet annyira szar sem, hamegis elfogadjak mondjuk a diplomamat az UK-ban...

tableno 2013.09.16. 22:27:27

@Barátusz: Na ez volt az utolsó eset, hogy szobaálltam veled. Anyáddal szórakozzál!

Határátkelő 2013.09.16. 22:33:50

@Barátusz: @tableno: Uraim, mi lenne, ha megpróbálnánk normális hangnemben?

Shanarey 2013.09.16. 22:35:34

@Gyikusz:

Nos egy dolgot azért vegyél figyelembe.

Az pedig a jelenlegi Magyar oktatási rendszer, amelyet épp most "megreformáltak" Tényleg ezt akarod a gyerekednek?

Az hogy majd ő belőle mi lesz, és főleg milyen ember lesz ez tőletek függ, és nem az iskolától. Tényleg egy olyan közegben akarod a gyereket nevelni, ahol mást sem hallani, csak hogy ki zsidó, ki kommunista, ki jobbos ki liberális, ki cigány stb.? Ahol a tanár vagy normális vagy aktuálisan kormányhívő, és a gyerekeket is így irányítja, és azon gyerekek a jó gyerekek akiknek a szülei egyetértenek vele (mármint pártállás)

Ha a Magyar nyelv a fontos az megoldható általatok, és a rokonság által akik otthon maradtak, erre való a haza látogatás, és a Skype. Ja mielőtt még rákérdeznél, a kisebbik gyerekem is 15 éves az idén, vagyis tudom milyen a magyar oktatási rendszer ma.

BTBTBT 2013.09.16. 22:37:08

@tableno:
Ezt már a japán professzoroktól tanultad, vagy ez még magyar "örökség"? :)
Egy ilyen megnyilvánulás többet mond el ezer szónál.

Anyám már meghalt. Ádatom neki az üdvözletedet.

@Határátkelő:
Nem én anyáztam. Még csak az sem voltam, aki félremagyarázta a másik kommentjeit.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.16. 22:52:48

@tableno:
Vigyázz, mestere annak hogy ezt kihozza az emberből.
Nálam is próbálta.
Azt mondtam igaza a van.
Hidd el nem ér ennyit.

tableno 2013.09.16. 22:54:00

@diggerdriver: Többet nem fog előfordulni. Innentől szűrtem az illetőt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.16. 22:54:51

@Gyikusz:
A leginkább az nem meggyőző de tegyük fel hogy így van. Akkor az első változatom az igaz. Az sem kisebb csapás a gyereknek.

PannonBoy 2013.09.16. 22:55:38

@Mr. Long: Mérnök vagy IT diplomáról van szó? Mivel globális szinten mindkettőből hiány van, így kapnak utána szinte mindenhol.
Viszont ez még önmegában nem jelenti, hogy a magyar oktatás minőségi lenne.
Ezekkel a szakmákkal előnnyel indul a versenyző, mivel az ezeken megszerzett tudás exportálható. Más a helyzet mondjuk egy gazdasági végzettségekkel, ami már korlátozottabban exportálható (persze a gyakorlat kompenzálhatja).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.16. 22:56:37

@charlieharper: Persze, örülök hogy tetszik. Nagyon találó.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 22:58:56

@PannonBoy: mernok, de kozgazdasz ismeroseim is tudjak exportalni a tudast ugy tapasztalom.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.16. 23:08:26

@PannonBoy: bar ez most egy kicsit ugy tunik akkor, hogy mindegy hogy "igazi" diploma, vagy valami kamu egyetem papirja, csak legyen? mert nem a diplomat kiallito iskola neve hatarozza meg, hogy ertek-e hozza, hanem a fejemben levo anyag. amit nem tudok, vagyis nehezebben osszaszedni, mintha azt egy tanar atadja.

BTBTBT 2013.09.16. 23:40:47

Jaj, de milyen egyszerű és kényelmes ráfogni a másikra, hogy ő akart kihozni belőled ilyesmit, és azt állítani, hogy ő a hibás azért, mert anyáztál.
És akkor természetesen még annak áll feljebb, aki görénykedett. Tipikus ismeretlenül ugató jellembajnok. :DDD

DancingDead 2013.09.17. 00:20:31

@Shanarey: Szerintem nagyjabol azonos allasponton vagyunk a mai magyar oktatast illetoen.

De ez az egyenlegnek csak az egyik oldala, a kerdes masik fele - hogy az angol milyen - tovabbra is kerdes marad. :)

Egyebkent meg az is elo szokott fordulni, hogy hosszu tavon nem az a jo a gyereknek, amit o szeretne. :) Egyszeru pelda: adnal neki mindig csokit, ha ker, vagy inkabb nyomatnad a zoldseget...?
Ugyan ez van az oktatassal is.

Elgondolkodtato kerdes: mennyiben koszonhetem az itteni sikereimet (meg az angol, kinai, francia munkatarsaimhoz viszinyitva is) a kemeny hazai oktatasokmak? Lehet, hogy ha a puhany angol sulikba jartam volna, most en is azt kerdeznem mernokkent, h a manometeren (=nyomasmero) mit jelent a kPa felirat?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.17. 01:11:18

@Barátusz: Nyavalygas a fenet. Majd ha leforrazod egyik kezed, mig a masik szetfagy akkor nyavalygas lesz. Fogkremet meg nem tubusosat hasznalok, hanem amit a tetejen kell nyomni.

Az ablak is praktikussag: ha kifele nyilik, nem tudod takaritani normalisan.

M. Péter 2013.09.17. 01:22:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Japán melyik kontinensen van még Ázsián kívül?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.17. 02:18:31

@tildy:): Mesélnél te, vagy más ezekről az angol külön csapokról? Ha langyos vízzel akarok kezet mosni, akkor rángatom a kezem a hideg és a meleg sugár alatt felváltva, hogy úhh, ez már túl forró-úh, ez már túl hideg?Mondjuk 10 kilohertzes frekvenciával? :D És ez normális dolog az angolok szerint?
Én mondjuk seperc alatt csinálnék egy Y-alakú, közösítő csődarabot, lehet, hogy még az angolok között is sikert aratna.(Aki az ötletemre sikeres vállalkozást alapít, megtalálom, és utólag is leveszem vagy 30 százalékra! :D :D )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.17. 02:49:37

@Püspök utcai gombaszedő: "Én meg a "bárányhoz kötelező mentát rakni" őrületre szoktam folyton panaszkodni (nálam a menta rágógumiba és fogkrémbe való, ételbe nem), ."

Atyaég, már azt hittem, hogy ezzel a "maradi gondolkodással" egymagam vagyok a világon... :D

Fúj, de rühellem ezt a kib@$%ott mentol-mániát, hogy mindenbe ezt rakják manapság.Csokiba, üdítőbe, fagyiba, meg az öreg isten tudja mibe.A csoki a legbosszantóbb nekem, függőként.Szintén rettenet még a csilis izesítés.Lassan jönnek majd a foGhagymás, szalonnás, kolbászos csokoládék is...Blöehh... :-(

rezsoatya (törölt) 2013.09.17. 05:17:24

@geegee: van ilyen, lehet kapni par £-ert. Az mas kerdes, hogy milyen esztetikai ertekkel bir egy ilyen Y cso, ami belelog a mosdoba, kadba...
En ezt ugy oldottam meg, hogy a vizmelegito homersekletszabalyzojat levettem jo melegre a tuzforrorol. Igy forrazas nelkul tudok mosogatni,
fogat mosni. A zuhanyozo meg
ugyis atfolyos rendszeru vizmelegitovel van felszerelve

rezsoatya (törölt) 2013.09.17. 05:31:21

@diggerdriver: nagyon talalo a kep!
Nekem a fiam ovonoje jut eszembe, aki "megtanitotta", hogy a fa torzse nem lila, hanem barna. Mert csak ot szint ismert az ovono (a fiam meg mar otthon hasznalta a 60 szinu Faber Castell keszletemet) Otthon meg elovettem egy Monet albumot es megbeszeltuk az ovodas fiammal a szineket. :-)

dobzse.laci 2013.09.17. 06:29:44

@artbrigitta:
Azannya!!
A guglimepsz korában hogy tudtak összeönteni még kettőt, hogy nem tűnt fel senkinek?
Amikor én tanultam még 3 volt, és emlékeim szerint lefedték az összes kéket a földgömbön :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 06:31:20

@tableno:
Ugy valahogy :)
De telen el is veszitik, mert akkor meg sosem kel fel a nap :) olyankor visszahuzodnak orthonaikba es tervezik a kovetkezo hatalomatvetelt. ;)

@geegee:
Ebben az a fura, hogy biztos tudjak, letezik az Y cso. De miert nem kell nekik? Vagy csak a regi, berlakasokban nem foglalkoznak vele es az ujakban mar van?
Maradek lehetoseg, hogy ok tudjak jol es a mi megoldasink a rossz...

Sok helyen hallottam ezt a problemat, de vajon a berlo miert nem csereli ki ezeket? En is tuti megtennem, ahogy a regi villanykapcsolokat is kicsereltem itt, mert nem tetszettek.

A nem praktikus dolgok azert idovel ki szoktak halni. De az angol csap orok! :)

Egyebkent AUS es NZ milyen csapokkal bir? India?

rezsoatya (törölt) 2013.09.17. 06:36:07

Kaphato keverocsaptelep az UK-ban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 06:58:23

@geegee:
Itt a lakriszos divik, utana sirva rohangalok korbe-korbe ;)

@dobzse.laci:
Nahallod?!
Mikir utoljara Mo-n jartam meg volt Moszkva ter... tenyleg van, aki nagyon unatkozik, de megis fel kell mutatnia valamit a fizeteseert.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 06:59:30

@rezsoatya:
Akkor ez a berlo lustasaga es/vagy a haziur nemtorodomsege. A lenyeg: a problema orvosokhato lenne.

Bonjour 2013.09.17. 07:17:28

@charlieharper: amikor eszed, erzed a kulonbseget. Ruganyos, nagyon telt iz, enyhe gesztenye-iz beutessel.

Pan Modry 2013.09.17. 08:58:52

@tildy:):
de a csapot barmikor kicserelheted ha zavar, nem?

2013.09.17. 09:11:14

@Kovermadar: @geegee: @Pan Modry: ha legkozelebb B&Q-ba vagy Bath Storeba jarok leforozom a csapot es felteszem a HAra. Sot bekuldom UK focimlap fotojanak.
A keramia mosdonal gyakran a keramia 2 szelen van 2 lyuk a csaptelephez, igy egyszeruen, ha akarsz sem tudsz keverocsapot betenni. Hulyen nezne ki az egyik lyukban keverocsap, a masik lyukban semmi.
Nem Madar, nem csak a regi lakasokban van ez igy. Sot, ha emlekeim nem csalnak, meg a Gatwicken is ilyen fogad es sok mas uj helyen. A legolcsobb csapok es mosdok/kadak egyike. Ezert hivom csak birodalmi csapnak. Birodalmi "legacy".

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.17. 09:17:26

@geegee: Mar elkestel vele, van ilyen csodarab. A legvicesebb amugy az a (nem)keverocsapjuk, amibe ugyan egy helyre megy bele a meleg es a hideg viz, de a belsejeben nem keveredik ossze, igy a csapbol kifolyo viz egyik oldala jeghideg, a masik tuzforro.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.17. 09:20:05

@Pan Modry: Alberletben? Nem igazan.Nalunk szerencsere normalis keverocsap van, de hiaba a gyonyoru konyhank, itt meg azt csesztek el. Egyszeruen a sarokszekrenyek olyanok, hogy nem L hanem I_ alakban nyithatok, amivel csak az a gond, hogy valojaban a szekreny sarka ilyen : |- . Ami az also resznel bentre kerul, az jo esellyel ott is marad.

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 09:34:22

Megint egy rosszindulatú szar poszt.
Valamiféle gooszságból ekézni egy országot.
Nekem ne gyere azzal kedves posztoló. hogy Magyarországon olyan rossz a képzés.Ta akkor pl hogyan kerülhettél ki???
Az egész egy rosszindulatú fröcsögés.
xar.

BTBTBT 2013.09.17. 09:35:22

@tildy:):
"Majd ha leforrazod egyik kezed, mig a masik szetfagy"
Nálatok nem egy csövön jön ki a kétféle víz, aminek a hőmérsékletét be lehet állítani?
Illetve honnan van a meleg vizetek? Mert ha gázos vízmelegítőn át jön, akkor szabályozható a forrósága.

Nekem csak a fürdőszobaablak ilyen kifelé nyíló. Azt valóban nem tudom kívülről sikálni.

2013.09.17. 09:50:46

@Kovermadar: @geegee: @Pan Modry:
www.bathstore.com/products/express-large-basin-two-tap-holes-3049.html
Ez meg nem is rossz, mert aranylag kozel a 2 csap, van amikor a mosdo 2 szelen van

rezsoatya (törölt) 2013.09.17. 09:51:49

@charlieharper: erre is van megoldas!
Az egyik lyukba a keverocsaptelepet teszed, a masikba meg egy beepitheto folyekonyszappantartot.

A legtobb esetben azonban:
1., berelt lakasban nehez a landlordot meggyozni az atalakitasrol.
2., a csoveket is ennek megfeleloen at kell rendezni a falban/mosdo alatt, stb.

2013.09.17. 10:12:16

Érdekes poszt, de az ember nem a pénz vagy a politika miatt érzi otthon magát valahol.
Megkockáztatom, hogy idegen helyet is meg lehet szokni de otthonná nehezen válik, mindenképpen nem pár év...

Alterra 2013.09.17. 10:12:16

Nekem van barátnőm, akik hazaköltöztek külföldről a legnagyobb gyerek iskolakezdésére. Nem tudom, mennyire elégedettek a döntéssel. A nyelvet a gyerekek biztos, h elfelejtik.
Mi már pár éve gyűrjük a hazai iskolarendszert, elég jó helyen és tanárokkal, de így is, épp a gyerekeim miatt gondolkodom néha, hogy hasznos lenne külföldre mennünk.
Igen, ha kint nő fel a gyerek, valóban az angol lesz az ő első identitása. De ez szerintem egyedül a szülő problémája.
Kérdés megéri-e a gyereket csak a saját lelkem/hiúságom miattt visszarángatni az anyaországba, miközben egy világnyelven oktatást kapva és kapcsolatokat szerezve sokkal jobb helyzetből indul az életben.
A nagy probléma szerintem is az, hogy a feleség meg tudja-e találni a helyét, tud-e elégedettséget hozó munkát vállalni a fogadó országban. Egy házba bezárva idegen helyen boldogtalanabb lehet, mint odahaza. Ha ez így van az tönkreteheti a családi életüket. A "ráér" szót azonban visszautasítom, ez valóban nehezen viselhető helyzet, aki nem hiszi, járjon utána.

kifordított nagyanyó 2013.09.17. 10:12:16

Mifféle magyarellenes lázító írás ez???
:))
Amúgy sok sikert nektek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 10:24:38

@Sexual Harassment Panda: teljesen a te velemenyeden vagyok! ha annyira szar az oktatas, akkor mierrt toltototek el benne 10-17 ev kozti idoszakot?

bpetya75 2013.09.17. 10:25:00

@andaluzkutya:

Annyit olvasok erről, hogy kipróbálom. A héten veszek egy nemzetiszín szalagot és felrakom a kocsi antennájára. Ma este pedig a hátizsákomra teszek egy kokárdát. Kíváncsi vagyok, de érzésem szerint semmilyen reakciót nem fogok érzékelni. Szerintem ez (is) túl van spilázva. Bár a taxis tapasztalatát nem vitatom el, az egy speciális helyzet, gondolom.

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 10:33:15

@Mr. Long: Egyébkéntpár éve pont a BBC-n voltegy műsor arról, hogy a kis "picsa" tízmilliós fejlődő ország, arányaiban milyen sok tudóst, művészt és sportolót produkál.
Biztos hazudtak.Nos, ennek természetesen semmi jelentősége nincs, nem kell piedesztára emelni magunkat, de szándékosan lealacsonyítani sem.
Érdekes, hogy a posztok többségében pl Angliát Magyarországhoz hasonlítgatják, olyan ez, mint mikor a cigánygyerek hazamegy az iskolából, és eldicsekszik, hogy neki van a legnagyobb fasza az osztályban.Aztán kiderül, hogy amíg a többiek 8, ő már 20 éves.
Ezzel azt akarom mondani, hogy nem egy súlycsoport.
Miért nem hasonlítjuk Angliát mondjuk Németországhoz?Vagy, Amerikához?Esetleg Dubaihoz?
ja, értem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 10:45:48

@Sexual Harassment Panda: persze hogy hazudtak, hisz allami tv ;)
mondjuk erdekelne, hogy ezek a visszafujolo alakoknak mennyire szar erzes lehet ha valaki megkerdezi toluk honnan jottek. :)
/mielott valaki megkopkod, hogy miert hazafiaskodom, szolok, hogy nem azt csinalom. de szerintem ez ilyen magyar dolog, hogy tagadjunk meg mindent ami az orszaghoz kot./

Szakura 2013.09.17. 10:46:32

@szelephézag: én szinte csak olyan angolokat ismerek, akik nap mint nap kilépnek a komfortzómájukból. Maureen például törött bokával futotta le az 5 km-t bunkereken, patakokon, mellig érő kis tavon keresztül. Néha egy hónapban két versenyre - mind jótékonysági - is megyünk, mély sárban, hidegben. És a szombati 5 km-es futások a parkokban, az egész országban, mennyi egészen kis gyerek is ott versenyez a felnőttekkel!
A fiam itt volt 6 hétig, és annyi (lelki) támogatást kapott, hogy sikerült leadnia 10 kilót. Otthon nem fut, mert túl sok gúnyos megjegyzést kap.

BTBTBT 2013.09.17. 10:48:29

@Sexual Harassment Panda:
Mi a baj? Nem szoktál te ilyen frusztrált lenni.
Hogy mennek a dolgok Guernsey-n? Jó döntés volt?

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 10:51:37

@Mr. Long: Én meg azt nem értem, hogy a tartózkodási hely miért zárja ki azt, hogy magyar vagyok?
Én lehetek igaz magyar a holdon is, mégha a nagyszüleim német bevándorlók, a vezetéknevem egyáltalán nem magyar,és nem hordok bocskait.
Nem kell túlmisztifikálni az egészet.
Mellesleg az egyik ismerősöm most jött haza Szingapúrból, ott dolgozik mint programtervező, Londonban is élt 1évet.
Azt mondta,, hogy A "city" olyan Singapúrhoz képest mint egy romatelep.Majd megkérem hogy írjon ide posztot
a tapasztalatokkal és hasonlítsa össze Angliát Szingapúrral!

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 10:54:24

@Barátusz: Igen!
Nagyon szép, de kissé rurcsa.Mindíg sós a levegő,és rohadtsok turista van!
A tömegközlekesés csak buszokat jelent.
2 font a buszjegy, bárhoza mész.
Egyébként nem vagyok frusztrált, csak a hulyeségeket hagyjuk már!:)Csináltam nektek egy képet, hogyan lehet belinkelni??

BTBTBT 2013.09.17. 10:57:52

@Sexual Harassment Panda:
Az jól hangzik. De csak egy képet csináltál? :)
A sós levegőn ne csodálkozz. Ha a sziget nagyobb lenne, kevesebbnek tűnne a sok turista. :)
Oyster-kártya arrafelé nincsen?

Van olyan, hogy www.kepfeltoltes.hu, ott csatolod a képet, lejjebb görgetsz, ad egy linket, amit bemásolsz ide a kommentedbe, és mindenki meg tudja nézni.

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 11:02:21

@Barátusz: nemcsak 1-et, de túl sokat sem, rögtön elkezdtem dolgozni.A szállásomat is elintéztem, egy teljesen új ház a kikötőben.
Furcsa egy kicsit, de majd megszokom.
Az igazság az, hogy én Németországba akartam menni, de ez sikerült.
Számomra Európában a friccek a "non plus ultra"

BTBTBT 2013.09.17. 11:08:15

@Sexual Harassment Panda:
Biztosan szép onnan a kilátás. Egyedül laksz a házban, vagy többen vagytok?

Még eljuthatsz Németországba - ha addigra nem lesz belőled angol állampolgár. :)

A Mr. Long-nak írt kommentedre -
A barátod a londoni City-t és Szingapúrt vagy Angliát és Szingapúrt hasonlítaná össze, ha megkérnéd?
Véletlenül nem mosod össze a City-t a Canary Whart üzleti negyeddel?
A City egyébként minden, csak nem cigánytelep, bármihez is hasonlítják. Azok a patinás kőépületek simán kenterbe verik a modern beton-üveg csillogást.

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 11:15:20

@Barátusz:
" barátod a londoni City-t és Szingapúrt vagy Angliát és Szingapúrt hasonlítaná össze, ha megkérnéd?
Véletlenül nem mosod össze a City-t a Canary Whart üzleti negyeddel?
A City egyébként minden, csak nem cigánytelep, bármihez is hasonlítják. Azok a patinás kőépületek simán kenterbe verik a modern beton-üveg csillogást"
nyiván túlzott, én nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni, nem jártam egyik helyen sem.

A házban természetesen többen vagyunk.
Ha jól tudom, ez Nagy-Britanniában teljesen normális, legalábbis 5000gbp/hó jövedelem alatt:)
A ház teljesen új, ST.Peters port-ban.Van egy double room-om, net, tv, stb.A házat a cég bérli aki alkalmaz, és csak kollegákkal vagyok itt.
Minden 2 szobára jut 1 konyha, fürdő.
Összesen asszem 6-an vagyunk.
Biztos nem leszek brit állampolgár, ugyanis szerinte Nagy-britannia ne szebb hely mint Magyarország, sokkal inkább élnék a fricceknél, momdjuk Schwarzwald, vagy Düsseldorf.
De még bármi lehet!
Pont velem egyidőben egy barátom éppan Németországban helyezkedett el, egy teljesen átlagos fizetésért (3500br.)
és tud magának lakást bérelni, autót venni, és állítása szerint sírva röhög az árakon, annyira alacsonyak.
Talán legközelebb!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 11:20:08

@Sexual Harassment Panda: mondjuk kotottpalyas tomegkozlekedest kialakitani mocskosul draga lenne a szerintem.

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 11:21:23

@Barátusz: Oyster-kártya??Hahaha!
Ilyen lélekvesztő buszok vannak, St Peters portban van egy buszvégállomás, egy jegy 2 font, (guernsey-resident csak 1)
és ennyi.

Ginlia 2013.09.17. 11:22:10

Érdekes, én nagyon jól szórakozom azon, amikor külön hideg és meleg vizes csapot találok. Egy angol barátommal szoktuk szivatni egymást a kulturális és szokásbeli különbségekkel. Ő megjegyzi, hogy ha ők nem lennének, akkor még mindig szekéren járnánk, én meg azt mondom, hogy azt a gőzgépet még mindig kovakővel próbálnák begyújtani nélkülünk. Jól szórakozunk ezen.

A magyar oktatás fantasztikus minősége pedig egy urban legend.

A posztolónak azt tanácsolnám, hogy ott éljenek ahol jól érzik magukat. Ha a szülők kiegyensúlyozottak, akkor a gyerek is az lesz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 11:22:33

@Sexual Harassment Panda: azert egy netto 2000bol is berelsz lakast magadnak egyedul.

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 11:23:12

@Mr. Long: ja, és a buszutazás csupa izgalom!Az uta szélessége kb 2méter, 2 autó egymás mellett nem fér el!
Tehát iszonyatos kavarodás és dugó van, amikor a busz megy, az autók felállnak előle járdára/parkolórkra/kertekbe/
nagyon vicces!!

BTBTBT 2013.09.17. 11:25:51

@Sexual Harassment Panda:
Jól hangzik a ház leírása, különösen a 2 fő/szoba/fürdő/konyha-dolog.
Angliában normális a szobabérlés, de ötezres jövedelemnél már nem (jóval kevesebbnél sem), mert annyival inkább veszel egy házat/lakást, és lakbér helyett a jelzálogot fizeted. Amit aztán vihetsz magaddal, ha költözni támad kedved az országon belül. :)
És akkor a szállás költségeit levonják a fizetésedből, vagy eleve annyival kevesebbet kapsz?
Hány órát dolgozol hetente? A kajádat is a cég állja? (Mondjuk a bolti kaja Angliában is olcsó.)

Nem ismerem a németországi viszonyokat, de azt kicsit furcsállom, hogy valaki, aki csak most ment oda és kezdett el dolgozni, az elmúlt 2 hétben (mióta kint vagy) vett autót is.

A kép mikor érkezik?

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 11:26:00

netto 2000fontból?
Ja, de egy lakás 800-1500körül van.
De nem tudom hogy a 2000nettó mennyire átlag.
Míg a Karesz haverom 3000-et kap készhez, állítólag ez tök átlag, és 300euróért bérel egy lakást, kis kerttel, Baden-Württembergben, Ketsch nevű faluban.
Tehát a fieztéséhez képest sokkal minimálisabb a rész.

BTBTBT 2013.09.17. 11:27:38

@Mr. Long:
Simán. Még Londonban is. Csak nem kell a 400 font/hétre árazott környékekre menni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 11:28:22

@Sexual Harassment Panda: na majd elmegyek megnezem a szigetet. nekem bejon a tengeri levego. manchesterben junius vegem taknyom-nyalam egybefolyt (szipogtam, mint egy rendes angol :) ), de amikor atlatogattam liverpoolba egy napra semmi bajom nem volt. tervben is van az atkoltozes csak napi 2*1 oa lenne az utazas, meg kb £300 havonta a vonatberlet.

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 11:28:51

@Barátusz: a fizetésen 25k + teljes ellátás.
Heti 5x10 óra a munka.
És igen Károly már vett autót is magának, kemény 800!!!!euróért:)
A képet nem tudtam feltölteni egyenlőre.
Pedig tengerpart lett volna:)

2013.09.17. 11:30:35

@Sexual Harassment Panda: Singapore tenyleg klasszisokkal tisztabb London barmelyik reszenel (City vagy a Wharf mindegy) En csak ugy hivom, hogy steril.
Ha bemesz egy mall-ba (minden 5 meter egy kis tulzassal), ha mar par eves a mall, az mar regi es ujitjak fel. Kb mintha aMammut2-t renovalnak, mert regi.
A tomegkozlekedessel mindenhova eljutsz, Oyster megfeleloje azt hiszem ePass neven fut, $1.60 volt egy simajegy, kb 80 penny. Londoni metronal tomottebb, de tisztabb.
Kaja olcsobb, mint Londonban, kozlekedes olcsobb, ado 10 es 20% kozott van, kereset fuggo. Adot egyosszegbe kell befizetni, evkozzben a grosst kapod (addig befekteted, stb)
Kiadas fo resze Singben a lakas, $4-5000 Sing nehez. Egyedulallo ismeroseim igy is rohogve megelnek, ha nincs auto. Autok ara rohej, kulon engedelyt kell venned, ha autot akarsz.
Ha gyeked van, akkor amagan iskola a nagy penz, ugyanis helyi iskolaba, mint expat nem tudod jaratni. Legolcsobb az ausztral iskola, evi $20K/ gyerek. Hogy nemi osszehasonlitas legyen, a nemet iskola Sigben evi 40K/gyerek.
Munkaengedely rohejesen konnyu, ha havi $8K folott keresel minimum. Gyakorlatilag egy A4-es lap kitoltese es kapod a kis kartyat rovid idon belul. Altalaban az adminrola munkatarsaim jokat meselnek. Viszont erdekes modon egyik senior pozicioba sem latok helyit, aki Singben tanult volna Sing iskolaban. Amerikai, ausztral, illetve EMEAbol vannak foleg a vezetok. Par ev utan a legtobb tovabball.

Ettol fuggetlenul nem laknek ott, ezert nem is fogadtuk el az ajanlatot, jo ez a romos buzos UK.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 11:30:35

@Barátusz: gondolom hasznalt autot. ahoz csak nem kell tobb eve ott elni.

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 11:30:38

@Barátusz: Akkor én tudtam rosszul az albérleteket Angliában, bocs.Sok olyan ismerősöm van, aki komoly beosztásban (bank)dolgozik, átlagon felüli fizetésért,(35k) és mégis roomshare-ban él.

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 11:32:50

@charlieharper: értem, és igazad is van, én csak aztakartam mondani, hogy nem egy súlycsoport Uk vs MO.

BTBTBT 2013.09.17. 11:33:36

@Sexual Harassment Panda:
Emlékszem, hogy a fizetésről beszéltél, mielőtt kimentél. Az meg külön jó, hogy a teljes ellátás még rá jön.
Milyen beosztásban húzol le napi 10 órát a szállodában, ha nem vagyok indiszkrét?
Mennyire tudod gyakorolni az angolt?

Mondjuk úgy tényleg nem nehéz autót venni - közben olvastam a másik kommentedet -, ha a lakbérre csak a fizetése 1/10-ét költi valaki.
Ez Londonban - de még vidéki nagyvárosokban is - sokkal többe kerül. A számlák viszont nevetségesen alacsonyak. Meg a már említett kaja is.

M. Péter 2013.09.17. 11:36:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hol van a határ Ázsia és Óceánia között?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 11:37:52

@Sexual Harassment Panda: ezt nyilvan embere valogatja. en is csak azert berlek lakast, mert asszonnyal ketten elunk. egyedulallokent nem csinalnam en sem, mert a feleert mar jobb ket-harom szobas lakasban berlek szobat. de hat igy mar nem fekszik a kozos lakas, foleg, hogy Mo-n az elmult ot evben ketten laktunk csak egy lakasban.

2013.09.17. 11:40:45

@Sexual Harassment Panda: ha egyedulallo 20-as vagy 30-as elejenjaro lennek, biztos bevallanam Singet vagy HK-t penzt osszeszedni. 2 evnel tovabb nem birnam, de azalatt rendesen ossze lehet szedni penzt es hosszu hetvegere Balira vagy Malaysiara atugralni.

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 11:42:11

@Barátusz: Cukrászvezető helyettes vagyok
Teljesen, a konyhán csak angolok vannak!
Ez egy 5csillagos luxusszálloda.
(wwww.bellalucehotel.com)
Az állás teljes állás.(full time permaent,,meals, accomodation uniform on duty provided)
Németországban már voltam látogatóban, és teljesen el voltam bűvölve.
Az árak a fiezetésekhez képest röhejesek!A szállás is.
Hihetetlen rendezett, tiszta az egész.és a németek nagy része, sztem 40 alattik mind beszélnek angolul.Vajon hány brit beszél idegen nyelvet?
A tervem, lehúzni Guernsey-n 1-2 évet, és utána Németország.
A szakmámban Németországban van a legtöbb állás, tapasztalataim szerint.

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 11:44:06

@charlieharper: Pontosan erről beszélek, Nagy-Britannia biztosan remek hely, sokkal jobb az életszínvonal mint otthon, de minden realitás kérdése.Vannak országok ahol az arány éppen fordítva van.
Malajzia!Na igen, ott szívesen élnék én is!

BTBTBT 2013.09.17. 11:45:38

@Mr. Long:
Én is használtra gondoltam, de SHP már megmagyarázta, hogy azért, mert a lakhatás olcsó a faluban. Onnan meg nyilván nem jár sűrűn busz a városba, ahol dolgozik a srác.

@Sexual Harassment Panda:
Évi 35 ezret (havi kb. 2200-at) kereső vagy gyűjt, tartalékol a jövőre, vagy házvásárláshoz önrészre - vagy nem értem, hogy mi másért kuporog néhányadmagával egy lakásban, és kerülgeti a többieket.

@charlieharper:
Most felkeltetted az érdeklődésemet Szingapúr iránt, mert viszonylag sűrűn járok a CW-nál, de nekem egyáltalán nem tűnik koszosnak.
A City sem, de ott több a turista meg a forgalom, úgyhogy érthető, ha az embernek az a benyomása, hogy nem tiszta.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 11:49:52

@Sexual Harassment Panda: amilyen spanyol b**ik kinezem beloluk, hogy beszelik paran. illetve itt nalunk van par manager akik beszelnek nemetul, franciaul. legalabbis a linkedin profiljuk szerint. oda meg csak hazudjak be a nyelvtudast.

BTBTBT 2013.09.17. 11:56:33

@Sexual Harassment Panda:
Jól hangzik. Akkor ott kenni-vágni fogod a szakmai angolt is.
Pöpec helynek látszik a képek alapján.

Nemcsak Németország, hanem már Ausztria is hihetetlenül rendezett és tiszta, ahogy Sopron felől átléped a határt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.17. 12:20:59

@Don Kartasch: A legjobb egyetem címeknél nem a csinos egyenruha vagy az evezőcsapat számít, hanem például a publikációk/szabadalmak vagy a külföldi hallgatók száma. Mivel a döntően angol nyelvű folyóiratokat néznek, az angolszász országok vannak előnyben, a külföldi hallgatók száma miatt pedig a gazdagabb országok felé lejt minden lista.

Der Piefke 2013.09.17. 12:27:14

"A kérdés csak az, hogy magyar is lesz-e vagy csak onnan származó?" - Az első nem Magyarországon született generáció még általában többá-kevésbé kettős kötődésű, de a kapcsolatai már egyértelműen a befogadó országhoz kötik. Ez igazán nem is a scalád döntésének kérdése, hanem egyszerűen a szocializáló közegé.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 12:27:47

@Online Távmunkás: egy angliai egyetem minden szempontbol elonyben van a kulfoldi hallgatok szamat illetoen. Hisz meg magyarorszagon, spanyolorszagban, olaszorszagban, franciaorzagban mindent tanitanak az adott orszag nyelven, addig pl angolul eleg keves kepzes folyik. nyilvan nem tanulnak meg olyan szinten az angol mellett mondjuk spanyolul is, hogy spanyol egyetemen tanuljanak, ha megtanulnak angolul es mennek angol egyetemre. (bar lehet a spanyol nem a legjobb pelda, de akkor legyen olasz mondjuk)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.17. 12:28:09

@PannonBoy: A magyar felsőoktatás része a CEU is, ami külföldön is elismert. A QS szakonkénti listáján a világ 150 legjobbjában volt 3 képzésük is tavaly, az egyik pedig a legjobb 100-ban.
Az MBA programjuk pedig első Közép-Európában és 18. Európában. Talán nem véletlen, hogy 2010-ben az MIT-ről jött a CEU üzleti iskolájának dékánja.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.17. 12:38:38

@Püspök utcai gombaszedő: A felmérések szerint az Angliában tanuló magyar diákok kétharmada a legnevesebb kutatóegyetemeken van. Pár hónapja azt nyilatkozta a nemzetközi fizika diákolimpiát megnyerő végzős magyar diák, hogy Cambridge-ben folytatja a tanulmányait...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 12:40:16

Plusz nem szabad elfelejteni, hogy ezen egyetemek mogott mocskosul sok penz van, igy nem problema megvenni kutatokat, oktatokat, muszereket a kutatasokhoz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 12:50:39

@M. Péter:

Nincs erre egyértelmű válasz, különösen ami Indonéziát illeti. Én ezt maxval1967.files.wordpress.com/2012/12/mpasih.png a verziót fogadom el.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 12:52:24

@Der Piefke:

Az első nemzedék jellemzően lebeg valahol, s nem tartozik sehová.

andaluzkutya 2013.09.17. 12:53:10

@bpetya75: Javaslom azért azt is, hogy menjél így egy nagyobb városba és ott kerülj olyan helyzetbe, hogy beszélgetni kelljen másokkal. Biztos vagyok benne, hogy a kokárda a táskán, ill. a nemzetiszín szalag az autónból a többség azt a következtetést fogja levonni, hogy a magyarországon jobboldalinak nevezett akármihez tartozol, vagy a jobbikhoz.
De kívánom, hogy tévedjek:)

Sexual Harassment Panda 2013.09.17. 12:55:54

@Barátusz: "Nemcsak Németország, hanem már Ausztria is hihetetlenül rendezett és tiszta, ahogy Sopron felől átléped a határt"

Akkor nem csak nekem tűnt fel?!:)

bpetya75 2013.09.17. 13:01:20

@andaluzkutya:

Kaposvár nagyobb városnak számít? ;-)

Egyre kíváncsibb vagyok a dologra.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 13:03:06

@Sexual Harassment Panda: konkretan ahogy koszegnel atmesz a hataron egybol jobb minosegu az aszfalt es a padka is rendezett. Konkretan a magyar oldalon olyan az ut allapota (volt amikor arra jartam legutobb), hogy komolyan lassitani kell, ha nem akarom szetverni az autot. Pedig magyar szemmel nezve koszeg tersegeben aztan rendezett falvak vannak a magyar oldalon (Bozsok, Koszegszerdahely, Cak, Velem, stb)

flamer 2013.09.17. 13:07:56

@Sexual Harassment Panda: "Nekem ne gyere azzal kedves posztoló. hogy Magyarországon olyan rossz a képzés.Ta akkor pl hogyan kerülhettél ki???"

Tényleg elég rossz lehet a képzés, ha ezt komoly ellenérvnek szántad. (Itt most ironizáltam, ha magadtól nem ismerted volna fel.)

Egyrészt lehet, hogy a honi képzés _ellenére_ került oda, másrészt egy ország oktatási rendszere nem egy homogén valami, az egyes részei különböző minőségűek, ezért elég nagy hiba lenne egyetlen oktatottból az oktatás egészére vonatkozó következtetéseket levonni, még akkor is, ha eltekintünk attól, hogy az oktatási rendszer messze nem az egyetlen lehetséges forrása bármiféle megszerzett tudásnak.

A magyar oktatási rendszer tényleg rengeteg problémával terhelt és ha megnézzük az eredményességi mutatóit (PISA, funkcionális analfabéták száma, stb), azok sem túl rózsásak.

vladimir964 2013.09.17. 13:07:56

Magyarországon két óriási probléma van, ami miatt nem változnak a dolgok, bármilyen pártállású vezetőség is legyen:
1.Az agyakba bele van égetve Werbőczi Tripartituma, ergo kész tényként fogadja el mindenki a feudalizmust álruhában.
2.Magyarországon a kooperáció helyett a destruktivizmus és széthúzás dominál. Ha négy kerék négyfelé halad, annak szétesés vagy egy helyben állás a vége.

thwarter 2013.09.17. 13:07:56

En nem ertem, miert akkora para, ha a gyereke majd nem erzi magyarnak magat. Ha barmifele csoport (ezuttal nep/nemzet/orszag) nem kepes az esetleges tagokban odatartozasi erzest kelteni, akkor az nem is erdemli meg, hogy uj tagokkal bovuljon.

marczy 2013.09.17. 13:07:56

Az identitásról.
Az, hogy a gyerekben kettős-hármas identitás fejlődik-e ki, ezer és egy dologtól függ. Pl. ha az X nyelvhez valami negatív dolog kapcsolódik, pl. azon a nyelven veszekedtek sokat a szülők, akkor érthető okokból ellenállás alakulhat ki a gyerekben az adott nyelvvel és közvetve az adott kultúrával szemben.

Ismerek olyan Z országban X-Y vegyes házasságból született gyereket, akiben megmaradt a fogadókészség az X és Y kultúra iránt is, és bár nem tanították direktben X és Y nyelven (a családban leginkább a Z nyelvet használják), mégis elegendő alapja van arra, hogy ha ezen országok egyikébe kerül, továbbfejlessze a meglévő nyelvtudását. (Sőt ugyanezen gyerek még más, U, V, W kultúrákból is megismert szeleteket.)
De ez nem minden esetben van így. Pl. az említett gyerek testvéreinél sem biztos, hogy így alakul a dolog: ott már egyértelműnek tűnik a Z kultúra és a Z nyelv dominanciája.

epresgulyas 2013.09.17. 13:07:56

Az én történetem hasonló volt, én is mérnökként dolgozom és pontosan ugyanazt gondolom szinte mindenről mint a poszt szereplője. De én tovább mennék és nem fogalmaznék olyan árnyaltan, nagyon sokszor szégyenkeztem a honfitársaim miatt, mert nagyon sokan szidnak, lefitymálnak mindent, lenéznek mindenkit, még a lengyelek közt van ilyen sok korlátolt ember. Ilyen a kultúránk...ennyi. Elég megnéznin otthon mi megy. Régebben jobb volt, mert főleg a nyugatos, nyitott értelmiség jött ki, de ma már jön a sok tudatlan, korllátolt ember is. A legviccesebbek azok a "hazafiak", akik valami miatt, úgy tűnik, hogy mégsem szeretik az otthoni világot (pedig az most nekik való! nekik épül! minek jönnek ide?) és azért érdekes módon, annyira nem antikapitalisták meg rasszisták :D, hogy ne jöjjenek ide élvezni a jobb jövedelmet, és az általuk mélyen lenézett liberális demokrácia minden vívmányát... :D de persze, annyira viszont aljasok, hogy itt is nyomják ugyanazt a gyűlölködő dumát amit otthon (cigányozzák az indiaiakat, paksiztániakat, zsidóznak stb.). Elég megnézni egy-egy magyar Facebook csoport kommentjei. A brit egészségügy sem tetszik nekik (pedig ezerszer jobb a hazainál), sírnak az óvodák miatt, fanyalognak az itteni nem szegregált és befogadó oktatás miatt, ahol az ő gyerekeik is saját nyelvtanár kaphatnak - és mindent teljesen ingyen... és simán bejuthatnak a világ legjobb egyetemeire stb..
Szerencsére van itt nagyon sok másféle magyar is! Akik csendben segítenek másoknak, viszonzás nélkül, de a legtöbben, különösen most, hogy egyre többen jönnek, csak másokon élősködnek, már egész iparágak épültek ki egymás lenyúlására, a lakás kiadástól kezdve a fodrászon át, a maszőrségig... mert ugye a magyar masszőr és a magyar fogorvos az ezerszer jobb ezeknek, mint az itteni. Meg mi lenne velük Fornetti nélkül? Elképzelni sem tudom... :D Csak tudnám, hogy akkor minek vannak itt? Szörnyű és egyre szörnyűbb lesz, ahogy egyre többen vannak... De azért nem szabad ugyanolyannak lenni, ahol lehet segíteni kell, mert azelőtt nekünk is segítettek, csak szűrni kell, ami nem könnyű.

seahawks 2013.09.17. 13:07:56

Én 7 évet éltem külföldön és rühelltem, hogy a kinti magyarok szerint mi fostuk még a spanyol viaszt is. Hogy mi milyen okosak vagyunk az ottaniakhoz képest milyen fasza az oktatásunk, milyen szorgalmasak vagyunk ..bala-bla-bla.
Hogy nálunk a legtöbb az egy főre jutó nobel díj és olimpiai bajnoki cím(hazugság mindkettő, pláne hogy minden nobel díjasunk Zsidó származású ..ha a sok szittya ezt megtudná, levetné magát a völgyhídról).
Kérdem és: ha ilyen fasza gyerek a magyar, akkor miért ilyen szar az országunk? Miért ilyen köcsög irigykedőkkel van tele? Miért rühelljük egymást? Miért van ekkora adósságunk? Miért majmolunk mindenki mást?
Az oktatásunk? Lehet, hogy zsenik vagyunk mikor leérettségizünk, magasabb az általános műveltségünk, mint egy amerikaié, de az egyetemeken elhagynak minket, olyan profi tudást adnak a kezükbe.
Nálunk meg még évekig tart míg valaki belejön a képzettségébe és önállóan tud dolgozni…
Azzal a hatalmas általános műveltséggel meg kitörölhetjük a seggünket, max a kocsmába tudunk vele büszkélkedni…az életbe nem fogjuk hasznosítani. Se a deriválást, integrálást.

Kösz, hogy leírtad te is.

seahawks 2013.09.17. 13:07:56

ja még valami: mi már itthon lakunk, de a gyerekeinkkel otthon angolul beszélünk elsősorban. nem szeretnénk, ha itthon maradnának, szokják a többnyelvűséget.

Mrs.Columbo 2013.09.17. 13:07:56

Szerintem már egyáltalán az, hogy dillemát okoz a hazaköltözés, egyértelműen választ ad a kérdésre...

Vagy pl. képzeld el azt, hogy ott maradtok és mondjuk 20 év múlva, egyszer, amikor itt vagytok látogatóban, felhozod neki, hogy majdnem visszaköltöztetek ide. Szerinted haragudna rád, hogy nem itt éltetek, vagy megköszönné?

marczy 2013.09.17. 13:07:57

A "hol a jobb az oktatás" kérdés nem ennyire egyszerű, és nem szabad csak és kizárólag a PISA-felmérésekre hivatkozni, mert azok a nagy átlagot mutatják és az egyes városok, országrészek közötti különbséget elmossák.
A tesztek eloszlásának jellegét is vizsgálni kéne, ezt persze nem teszik meg. Más kérdés, hogy a matek teszt is nagyon erős szövegértési készséget kíván, tehát igazából nem azt méri, amit mérnie kellene.

Ha hazajön a posztíró, akkor megválaszthatja, hova, melyik városba költözik, és kinézheti a legjobb iskolát. És ez igen komoly különbség.

Magyarországgal IS az a baj egyébként, hogy óriási különbségek alakultak ki az oktatás színvonalát illetően az egyes iskolák között, és nagyon nem mindegy, hogy egy piszlicsáré falusi gimnáziumba kerülsz, vagy egy megyeszékhelyen lévő, ill. pesti elit gimnáziumba.

Vagy olyan is van, aki az osztrák iskolából szinte menekült át a magyarba. És nem nyelvi problémák miatt: az illetőt születésétől fogva két nyelven nevelték.

1945 után a magyar oktatás lassan elkezdett sorvadozni, mára a nagy átlag már sajnos nem jobb, mint máshol. Kivéve azt a néhány "elit" helyet, ahova érdemes menni.

Az angol közoktatást annyira nem ismerem, de nem hallottam róla túl jókat. Az amerikairól annyit, hogy kint kutató professzor ismerősöm egészen Svájcig(!!!) röptette a gyerekét, hogy normális iskolát találjon. Mert egyszerűen egész Amerikában nincs olyan középiskola, amilyen nálunk a Fazekas és amit az ő professzori(!) fizetéséből meg tud fizetni. És tényleg mindent végigpróbált. Ez a helyzet nem hiszem, hogy néhány év alatt túl sokat változott volna a legjobb(nem az átlagos!) magyar iskolák rovására. Mert a legjobb magyar iskolák még mindig tartják magukat, a többi meg megy a süllyesztőbe...

A svájci oktatás néhány apróbb hibája ellenére (a XX. század előtti történelemről alig tanítanak valamit!!!) a világ egyik legjobbja, projektcentrikussága és piacorientáltsága miatt. Akárki megnézheti a svájci iskolák tantervét, én is megtettem. Sőt még magyar viccre is mutat onnan link...
Svájcban a diplomámmal együtt sem tudnék emelt szinten leérettségizni!

És Svájcban nincs az, mint Amerikában, hogy a harlemi néger gyerek akármilyen tehetséges, esélye nincs normális iskolába bejutni, már csak a magas tandíjak miatt sem.
Amerika még mindig Európából szipkázza el az agyat, aztán meg könnyen irányítható népséget csinál a gyerekekből.

Magyarországról a legjobb angol egyetemekre ösztöndíjat kapni úgy van esély, ha a gyerek nemzetközi diákolimpián érmet (lehetőleg aranyat) szerez (magam is oldottam meg felkészülés jelleggel ilyen feladatokat), az említett elit magyar helyeken tanulva lehetséges ez. Magyarországon kívül maradva meg jobb nem olyan országba menni, ahol az ehhez szükséges szintet csak ottani mércével is komoly pénzekért lehet megkapni vagy még azért sem (Amerika).

Ha viszont nem az értelmiségi elit igényeiről beszélünk, a tömegoktatás szempontjából majdnem mindegy, a gyerek hol tanul, de akkor olyan országot érdemes választani, ahol a szakiskoláknak, szakközepeknek is van presztízsük, becsületük.

Magyarországra ez a legkevésbé sem igaz: Svájcban e téren is SOKKAL jobb a helyzet, mint nálunk, de Németországban is (ajánlom Bajorországot, az ottani oktatás Németország legjobbja) másként állnak a dologhoz.

marczy 2013.09.17. 13:07:57

@Chang Yai: A napi 10-12 óra Magyarországon is kijöhet, ha a gyereket mindenféle különórára járatják (szakkörök, zeneiskola, nyelvórák, edzés, miegyéb).

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.17. 13:07:57

Érdekes, én sok országban jártam, és nem szoktam szidni az ottani dolgokat, kivéve Angliát, ahol volt mit és volt miért. A "lehet másként is csinálni a dolgokat" legtöbbször úgy nyilvánul meg, hogy valami logikátlan, abszolút nem praktikus megoldást erőltetnek csak azért, mert hagyomány vagy hogy ne úgy csinálják, mint a kontinensen. Ez szinte minden hétköznapi életben előforduló használati eszközre igaz. Emellett meg még ott van az az extrém konzum idiótaság, amiben az egész világot lepipálják.

Egyébként Magyarországon is elég gyakori, sőt egyre gyakoribb ez a szemlélet, amiért Angliát nem szeretem.

marczy 2013.09.17. 13:07:57

@Alter E: Ez nem hiúsági kérdés, hanem sokkal inkább az, hogy nyelvi hátrányból indulva még az egyébként tehetséges gyerek is komoly gondokkal küzdhet. Főleg akkor, ha a nyelvi integráció kérdése az adott országban nincs megoldva. Hogy pl. Ausztriában a nem német anyanyelvű gyerekektől is ugyanolyan anyanyelvi szintű kompetenciát várnak el németből az új központi érettségi rendszer bevezetése óta, mint a született osztrákoktól.
(Vegyes házasság esetén ez a probléma kevésbé vagy nem jelentkezik.)
Ez az osztrák mentalitás a szegregációt konzerválja és nem segíti a bevándorlók integrációját.
Svájcban ez sincs, külön nyelvi előkészítő osztályok indulnak a bevándorlók számára.

Ja és mondok valamit: Teller Ede csak azt fogadta tanítványává, aki hajlandó volt megtanulni magyarul (mindezt úgy, hogy még zsidó is volt! Ettől még nekem ő jó magyar hazafi marad mindig is). Mert ő osztotta azt a nézetet, hogy a magyar nyelv szerkezetéből adódó sajátosságok a gondolkodást is befolyásolják egy bizonyos irányba.
Vagy éppen a kínai nyelv tonális volta miatt rengeteg jó kínai zenész és énekes is van, abszolút hallással, miegyébbel.

Szóval a nyelvi kérdés ennél összetettebb. De nem kell azonnal abból kiindulni, hogy jaj-jaj, mert London is már tele van magyarral. Persze angolul muszáj tudni. De ha valaki csak angolul tud, az ugyanolyan rossz, mintha csak magyarul tudna. Egy amerikainak spanyolul és esetleg franciául célszerű megtanulnia, mert Mexikótól lefele bizony nó szpík inglis, rohadt kis gringók meg "melting pot" nyelve van...
Erre most kezdenek ők is rájönni...

Hollandiában meg "kisebb" nyelveket is tanítanak, a magyar sem áll ott rosszul, én nem is egy hollandot ismerek korábbról, akik bizony nem is csak bészélnek kicsi mágyár, hanem közel tökéletesen teszik ezt.

petrol pet 2013.09.17. 13:07:57

Nem volna pedig rossz, ha a poszterhez hasonló, értelmes emberek vissza tudnának /akarnának jönni az országba. Nélkülük sokkal lassabban juthatunk előre. Én itthon élek (nem BP), norvég barátnővel sok éve, és ő is szeret itt lenni.

bpetya75 2013.09.17. 13:08:08

@Mr. Long:

Ami még érdekesebb, hogy esély van rá, hogy ugyanaz a cég csinálta az utat a határ mindkét oldalán.

andaluzkutya 2013.09.17. 13:18:10

@bpetya75: Erre nem tudok válaszolni. Próbáld ki, aztán ha semmi reakció, akkor menj tovább Budapestig. Ha ott sincs semmi, akkor ezek szerint téves volt az alapfelvetés, vagy változott a helyzet. Vagy szerencséd volt:)
Velem rendszeresen előfordult, hogy mivel úgy nézek ki, ahogy a szélsőjobbosok szerint egy szélsőjobbosnak ki kell nézni (ami azért vicces, mert pl. apai dédapám román származású:) ), így rendszeresen pajtáskodni próbáltak velem pl. buszmegállóban, és kb. két mondat után előjött, hogy "ezek a rohadt stb.stb" (gondolom rájössz, hogy melyik népcsoportokat emlegették előszeretettel). És ehhez elég volt csak az, hogy ilyen a küllemem. Mi lett volna, ha még magyar zászló is van a ruhámon?:)

BTBTBT 2013.09.17. 13:24:39

@Sexual Harassment Panda:
Persze, hogy nemcsak neked tűnt fel.
Semmi gondom Németországgal - csak nem élnék ott, mert nem beszélem a nyelvet, és korántsem biztos, hogy sikeresen tudnám ott végezni a munkámat.

@Mr. Long:
Nemcsak az utak, hanem a szántóföldek is. Meg a házak. Átmész a határon, és eszméletlen rendezettség tárul a szemed elé. 15 éve is, most is.

2013.09.17. 13:24:52

@marczy: ne higgy annak az ismerosnek. Vannak nagyon jo islolak is az USAban. Az egy mas dolog, ha a gyereket nem vettek fel, mert nem utotte meg a mercet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 13:36:07

@seahawks: "…az életbe nem fogjuk hasznosítani. Se a deriválást, integrálást." Mondjuk te lehet, hogy nem, de paran igen.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.17. 13:39:56

@Barátusz: es a nagy szollosok korul nincs kerites, se kapu az uton, a traktor csak ott all a haz elott, nincs minden lebetonozva, hogy ne klopjak el, stb.

bpetya75 2013.09.17. 13:44:50

@andaluzkutya:

Akkor azért komolyan smasszer fejed lehet. Velem ilyesmi nem szokott történni, pedig mióta a hajkoronám felét erre-arra elhullattam, 1-1,5 centinél nagyobb hajam nincsen ;-)

Ha Pestig nem is megyek el mostanában, azért a környéket be fogom járni. Ősztől a Zselicet járjuk, meg persze a zselici falvakat alkalomadtán. Amikor nem, akkor meg a megye legnagyobb faluját. Majd beszámolok az esetleges tapasztalatokról.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.17. 14:35:33

Ami még eszembe jutott - mindig vannak kivételes helyzetek, vészhelyzetek, de szerintem nagyon nem árt, ha átgondolják a szülők, milyen koncepcióval vágnak neki a gyerek iskolás éveinek. Ha valószínű, vagy tervbe van véve, hogy visszaköltöznek Mo-ra, akkor nem árt olvasni tanítani, stb.
Elképesztő, hogy olykor milyen helyzetekbe tudják hozni szülők a gyerekeket csak mert akár egy évre előre se tudnak gondolkodni, hogy mi a terv, mit kellene, milyen nyelven, hogyan. Ez főleg durván vissza tud ütni olyan családoknál, ahol mondjuk egy dán-kínai vegyespáros gyereke jár angol nyelvű iskolába Thaiföldön. Ha a szülő nem figyel oda, a végére a gyerek egyik nyelven se fog tudni semmit normálisan.
Felmerült most nálunk olyan is, aki ugyan kétéves kora óta angol bölcsibe jár itt, napi 12 órában mindenki csak angolul beszél körülötte, de otthon nem ez a nyelv. A gyereknek olyan súlyos fejlődési problémái vannak, hogy talán egy nyelvvel otthon megbirkózna, itt a kettősséggel nem, és harmadikos létére semmilyen nyelven nem tud írni, olvasni, vagy elfogadhatóan kommunikálni. És akkor a mezei tantónéni oldja meg a 16 másik gyerek mellett, köszi.
Nekem egyébként az volt mindig is a terv, hogy nem akarnék magyarul beszélni a gyerekkel (ha összejön valaha), viszont két hete valaki a kezembe nyomott egy négyhónapos kölyköt két percre megőrzésre, és hiába csak évi 7-8 órát beszélek akárkivel is magyarul, hiába angolul megy az életem nagy része kivéve Határátkelő meg pár tucat blog olvasása, az agyam csakazértis magyarul szólt a gyerekhez (szegény), ahogyan csak magyarul tudok rendesen számolni, káromkodni, állatokhoz beszélni is. Szóval jól eltervezem, hogyan is legyen, aztán simán lehet, hogy képtelen lennék nem magyarul szólni a saját kicsi gyerekemhez.

bpetya75 2013.09.17. 14:44:21

@Chang Yai:

"az agyam csakazértis magyarul szólt a gyerekhez (szegény), ahogyan csak magyarul tudok rendesen számolni, káromkodni, állatokhoz beszélni is. Szóval jól eltervezem, hogyan is legyen, aztán simán lehet, hogy képtelen lennék nem magyarul szólni a saját kicsi gyerekemhez. "

Ezt simán el tudom képzelni. Akinek mondtak mesét, énekeltek altatót, vagy csak simán vállra fektetve dúdoltak, annak szerintem jó eséllyel ezek az élmények jönnek elő, amikor egy kis ember kerül a kezébe. Nyilván vannak kedves altatók, versikék bármilyen nyelven, de nekem logikusnak tűnik, hogy egy magyar anyanyelvűnek a Bóbita jusson például eszébe. Kíváncsi lennék egy-két au pair tapasztalatára evvel kapcsolatban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.17. 14:57:00

@bpetya75: A dolog érdekes része, hogy angolul sokkal több mesét, dalt stb tudok (szakmai ártalom). Aztán lehet, hogy ez pillanatnyi bekattanás volt, és át tudnék állni nagyon gyorsan és könnyen, lehet, hogy egyáltalán nem, képtelenség megjósolni, de eddig azt gondoltam volna, ez főleg elhatározás és nyelvtudás kérdése, aztán hoppá, jön valami ösztön, másnak nem tudom hívni. Akkor aztán hiába gondolom racionálisan, hogy hülyeség lenne a körülmények miatt a sorrendben negyedik fontossági helyen álló magyart bármibe is belekeverni.

BigPi 2013.09.17. 15:00:49

@Don Kartasch: Az egyetemek rangsorát első sorban nem az alapján állítják össze, hogy ki milyen ismereteket szerez meg ott. Hanem, hogy melyik a legjobb kapcsolati töke generátor. Magyarán az ott végzetek milyen politikai és pénzügyi hatalomra és vagyonra tesznek szert.
Mivel kis hazánkban sokan elfelejtik, hogy az egyetem egyik fontos feladata a kapcsolati töke építése. Egy szét darabolt egyetem (szakosodott) soha sem veheti fel a versenyt egy olyannal ahol a szegény de tehetséges tanuló együtt tanul az átlagos, de gazdaggal. Plusz még a különböző szakok tehetségei is könnyebben találkoznak egymással az utobbi intézményekben.

ErrOr 2013.09.17. 15:00:49

Nem értem. Szar az oktatási rendszer, mégis minden további nélkül alkalmazták kint. Akkor lehet mégsem annyira szar... Ismerős kint dolgozik Németországban és közelében sincsenek tudásban a kollégái.
A külön csap meg kifejezetten idegesítő egy "kurvafejlett" országban. :D

flamer 2013.09.17. 15:00:49

@Online Távmunkás: "A magyar felsőoktatás része a CEU is"

A "világhírű magyar oktatás" alatt általában nem a CEU-ra szoktak gondolni. Ráadásul a CEU magánegyetem, a magyar oktatáspolitikától nagyjából függetlenül működik és legjobb tudomásom szerint a képzésnek csak egy része akkreditált Magyarországon (ellenben az USA akkreditáció teljeskörű).

fvipera 2013.09.17. 15:00:49

@Sexual Harassment Panda: a hazai képzés hiányosságát a kommented fényesen igazolja.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.09.17. 15:00:49

(Mióta kell előmoderálni ezen a blogon? Hát ide jutottunk? ... hajjaj)

A poszternek üzenem, hogy az aggodalma jogos, de alaptalan. 11 éve nem lakunk Magyarországon, a fiam Kanadában született,, most az USA-ban élünk, a gyerek hatéves, itt jár iskolába. Kanadai-magyar kettős állampolgár, ebben a szellemben is neveljük (magyarul beszélünk itthon, teljesen egyértelmű, hogy "magyarok vagyunk", ámde tudja, hogy Kanadában született és a szülei szerint ez nagyon jó hogy így van, a kanadai barátainkat megkértük, hogy külön is tartsák vele a saját szintjén a kapcsolatot, előfizettek neki pl. egy kanadai gyerekújságot, küldenek neki kanadai matricás könyvet, pólót, télen amikor ott van hó de itt nincs, papírból kivágott hópelyheket; a gyerekszoba falán ott lóg a tarka Kanada térkép). A kölök hangulatától függ, hogy kanadainak vagy magyarnak tekinti magát, Budapesten a játszótéren a kérdés fel se merül, mi magyarok vagyunk akik Amerikában laknak, de amikor az itteni óvónők erőltették a dzsekit novemberben, akkor ő köszöni nem fázik, mert ő kanadai :)
Nem olyan rettentő nehéz magyarnak nevelni egy külföldön élő gyereket, mi ismerünk másodgenerációst, aki jól beszél magyarul ( értve ez alatt azt, hogy tud Arany Jánost szavalni is) , pedig már az anyja is az USA-ban született.

randomuser1 2013.09.17. 15:00:49

a magyar nyelv a lexebb, legkifejezőbb és legbonyolultabb
a magyar lányok a lexebbek
a magyar konyha világhírű
a legtöbb nóbeldíjas magyar
a magyar oktatási rencer világhírű
ezek tények, aki ezzel nem tud azonosulni, mehet isten hírével külföldre
mert amúgy a magyar nép a legtoleránsabb is
na, azért

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.09.17. 15:00:49

@Chang Yai: Lám, megmondtam :P
De tényleg; én is elképzelhetetlennek tartottam, hogy ne magyarul beszéljek a sajátomhoz. Egyszerűen mert máshogy nem tudnék.
"a magyar apuka azt még talán meg tudja mondani, hogy vau-vau helyett mit mond a kutya angolul (vagy franciául), de hogy mit mond a kacsa, az egér, a ló? Tyúkom mondja, kitrákotty - és egy magyarnak ez mindig így lesz :-). Hiába élsz már tíz éve idegen országban, jó eséllyel nem vagy alig ismered a helyi gyerekdalokat, mondókákat; nem tudod, hogy mondják az idegenek azt, hogy hinta-palinta, se azt, hogy felséges királyom, életem-halálom kezedbe ajánlom."
Ezt azóta is így gondolom, és azóta is, akárhová megyek, akárki jön, magyarul döngicsélek a barátok, ismerősök kisbabáinak, legyenek bár százszor németek, amerikaiak vagy franciák. (És a hozzánk jövő ukránok meg ukránul döngicséltek anno az enyémnek, meg is tanultam a mondókájukat :))

bpetya75 2013.09.17. 15:06:46

@Chang Yai:

Miközben írtam, felsejlett bennem, hogy pont Te még tudhatsz is ilyeneket idegen nyelven is.

Akárhogy is, szerintem természetes, hogy egy csecsemő ösztönös reakciókat vált ki az emberből.

bpetya75 2013.09.17. 15:12:51

@Felicitasz:

Oka van a dolognak. A posztok végén ott van vastagon szedve: "A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz."

Nem szoktak furán nézni rád a magyarul döngicsélés miatt? Mármint nem a babák, hanem a szüleik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.17. 15:15:52

@Felicitasz: de jó téged látni. eltűntél nagyon, és egyébként is "követelem" a Montessoris téma folytatását a blogodban, meg minden más gyerekes külföldes témát, mert egyszerűen senki nem ír ezekről a dolgokról olyan jól, mint te. :-) remélem, nagyon jól vagytok, minden ok, csak kicsit sűrű lett az élet.
egyébként érdekes, hogy kanadai tényleg akárki lehet, de mondjuk próbálhatja akármikor is egy tiszta szőke de Thaiföldön született, nyelvet odavissza beszélő kiskölyök (ugyanaz a helyzet, mint a tiétek, de pepitában) azt mondani, hogy thai.
jól megszívták olyanok, akik így nőttek fel, pl évtizedekig itt élő misszionáriusok gyerekei, soha nem éltek máshol vagy másképp, de soha a büdös életben nem lehetnek állampolgárok, permanent residentek, vagy hiába milyen színűek "belül", úgyis mindig mindenki idegeneknek gondolja őket. ezek az itteni állampolgárságok csak és kizárólag vérségi alapon mennek.
(nem tudom végig a Bóbitát, grrrr, újra kéne tanulni egy csomó mindent.)

bpetya75 2013.09.17. 15:27:24

@Chang Yai:

Nekem van egy rövid kis dalsorom, amivel altattam a gyerekeket kiskorukban. Bóbita, Tavaszi szél, és Elment a két lány virágot szedni. Szerintem több, mint ezerszer énekeltem nekik. Szerették.

A Bóbitához még hozzá is költöttem két versszakot, de az lekopott, nem sikerült elég jóra. ;-)

P. dictus Magister 2013.09.17. 16:09:52

Nem szeretem a "magyarkodó" kifejezést, de itt most kicsit más környezetben volt szerencsém olvasni. Összességében én csak annyit szeretnék hozzáfűzni az olvasottakhoz, hogy én teljes mértékben megértem, hogy ha valaki a jobb megélhetés érdekében külföldön dolgozik, vagy akár kivándorol, ugyanakkor azt is hangsúlyoznám, hogy ha minden hadra fogható ember távozik innen, akkor nagyon súlyos lesz a helyzet, sokkal súlyosabb mint jelenleg. Nyilván nem várom el mindenkitől, hogy a saját boldogságát, a létbiztonságát kockára téve létezzen a magyar valóságnak nevezett langyos fosban, de ilyenkor patetikus dolgok is az eszembe jutnak, hogy itt tényleg emberek haltak meg azért, hogy ez az ország megmaradjon. Félreértés ne essék én nem ostorozok senkit aki kivándorolt, én csak annyit tudok, hogy minimális felelősséggel tartozunk egymásért, és most nem is arra gondolok, hogy minden külföldi munkavállaló adja haza a keresetét meg ilyen agyrémek. A lényeg szerintem a saját kultúránk megőrzése. A levélíró felvetésére reagálva szerintem az a helyes ha magyar identitásúnak neveli a csemetéjét. Külföldi környezetben csak a pozitív dolgokat adják át neki a szüleik a kultúránkból. Az önostorozást, az önsorsrontást, az önfeladást abba a kukába kell beletenni ahova a külföldi trendek majmolása és a "magyar ugarozás" is való. Én hiszem, hogy ha így nevelődik fel egy gyerek magyar identitással, de brit állampolgárként a világ bármely pontján meg fogja állni a helyét.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.09.17. 16:09:52

@bpetya75: Köszi, megnézem őket :)

A szülők örülnek. (És én is, ha japán, lengyel stb. vendég a saját nyelvén döngicsél.) Igazából laikusként egyszerűen csak aranyos dolog valami másik nyelv elragadtatott gügyögését hallgatni, nyelvészként meg az ember megtanulta a szakirodalomban, hogy a korai idegen nyelvi imput, legyen az bármi, lenyűgözi a kisbabákat, és előhúrozza a tapasztalatot, hogy léteznek más nyelvek, ritmusok, hangzók, hanglejtések stb. Ez jót tesz a későbbi nyelvtanulási készségnek is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.17. 17:25:47

@Emmanuel Goldstein:
"magyar nyelv a lexebb"

és ezt ezzel a mondattal jelented ki?

bpetya75 2013.09.17. 17:36:38

@P. dictus Magister:

"Az önostorozást, az önsorsrontást, az önfeladást abba a kukába kell beletenni ahova a külföldi trendek majmolása és a "magyar ugarozás" is való. "

Ez nagyon tetszik!

Egyébként nem értek veled egyet a patetikus gondolataidat illetően. Szerintem manapság nagyon kevés ember hal meg az országért. Sokan maradunk és tesszük, amit tehetünk. Van, aki csak sodródik és panaszgyárat üzemeltet, de vannak olyanok is, akik keresik a jót és a jót tevés lehetőségét. Merem remélni, hogy előbb-utóbb utóbbiak hatása fog erősebben érvényesülni.

@Felicitasz:

Nem tudtam róla, hogy ekkora hatással lehet egy kis idegen nyelvű gügyögés a babákra.

randomuser1 2013.09.17. 18:23:51

@Babette_: azt, olyannal.
mért, nem ércc egyet?

PannonBoy 2013.09.17. 19:43:15

@Mr. Long: Abban igazad van, hogy a fejben levő tudás határozza meg, hogy ért-e hozzá valaki vagy sem.
Mégis, bizonyos egyetemek papírja többet ér, míg másoké szinte semmit.
Csak egy példa (nem bántásból): Aki Magyarországon a Kodolányin szerez diplomát, annak maximum wc papírja lesz, míg akinek mondjuk a Corvinus-ról van gazdasági diplomája, az kapós lesz. Itthon.
Ha most továbbmegyek és külföldet (pl. Angliát nézem), akkor melyik az a papír, ami után kapnak és nem úgy néznek rá, hogy WTF? A CEU-t és az IBS-t ne számítsuk. Hát nem lesz olyan, ugyanis a közép-európai diplomák az angolok szemében nem túl értékesek. - Az UK-ban van a világ legjobb és legelismertebb felsőoktatása.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.17. 20:46:22

@Kovermadar: A fenet, frissen felujitott lakasban is lattam mar kulon csapot.

@rezsoatya: Koszonjuk tudjuk. Nalunk is van, ettol fuggetlenul meg nem kedvelem ahol nincs. Pl. pubban, vagy valamelyik repteren. Ott csak nem cserelem mar le:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.17. 20:48:38

@Barátusz: Mondoma mi keverocsapunk okes. de egyik ismerosnela frissen felujitott furdoszobaba is kulon csapot rakott a tulaj a mosdohoz, illetve a masik ismerosnel a akdcsaptelep olyan, egybefolyik, de megsem teljesen, a kifolyo viz egyik oldala jeghideg, masik tuzforro.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.17. 21:03:51

@M. Péter:

Úgy számítják jellemzően, hogy ami a Japán-főszigektől olyan messze esik keletre, hogy nemzetközi víz is van köztük, az már Óceánia, nem Ázsia. www.theora.com/images/Bonin%20Islands.gif

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 21:11:12

@tildy:):
Akkor vagy mi vagyunk az ostobák, vagy ők a perverzek... :)

BTBTBT 2013.09.17. 22:07:53

@tildy:):
Értem.
Csak azért kérdeztem a víz hőfokszabályozást, mert nekem is két csapom van a mosdóhoz (a mosogatóhoz viszont keverőcsap), a kádhoz szintúgy, de tudom állítani mind a fűtés mind a csapvíz hőmérsékletét.
Annyira, hogy zuhanyzáshoz még sosem nyitottam ki a hidegvizes csapot.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.18. 04:01:14

Próba, ez vajon elmegy azonnal e?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.18. 04:02:48

Bocs mindenkitől, a pontos nikkel voltam belépve, de ugyanaz vagyok ezzel is... :-) Valszeg ez a komment megelőzi a korábban írottakat emiatt.

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.18. 06:32:59

@Püspök utcai gombaszedő: Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...! :D Basszus, ezentúl inkább nem is mondok olyat, hogy már csak ez, vagy az hiányzik, mert mindig lesz valami idióta gyártó, amelyik megcsinálja. :-))

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.18. 06:33:00

@Kovermadar: Áááhh, nem tudom, de ez nekem is magas nagyon... :D

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.18. 06:33:00

@Kovermadar: Ne is mondd, rettenetes az a bitumen-származék, a karácsonyi Julimusttal meg Páskmusttal együtt.Brr.

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.18. 06:33:00

@tildy:): Affrancba, pedig esküszöm, teljesen magamtól jött az ötlet, sőt még nem is jártam Angliában...

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.18. 06:33:00

@charlieharper: Köszi a fotót.Én mondjuk raknám simán az egyik lukba a keverőcsapot, a másik meg elmenne túlfolyónak.:-) Nem lennék frusztrált tőle.

geegee. · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.09.18. 06:33:01

@rezsoatya: Én mondjuk magasról sz@rok az esztétikára, ha megold praktikusan a cucc egy problémát... :-) Főleg egy rühes bérlakásban, ahol lakik az emberrel együtt még vagy 15 másik idegen.Már ahogy a kint élő kommentelők, poszt-tolók leírásából olvasom...Kösz a választ.

Taxomükke (UK) 2013.09.19. 18:04:25

@szelephézag: Szóval te is idősápoló vagy?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása