oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 07. 06:50,  Mi lesz a határátkelők gyermekeivel? 457 komment

2013. augusztus 07. 06:50 Határátkelő

Mi lesz a határátkelők gyermekeivel?

Egyre több a magyar kisdiák Ausztriában, olyannyira, hogy egyes osztályokban (és nem csak a határmenti településeken, vagy éppen Bécsben, hanem Salzburgban vagy Grazban is) már a gyerekek egyharmada magyar. A következmények beláthatatlanok.

általános iskola.jpg

Egy igencsak érdekes cikket találtam az InfoRádió honlapján, ami arról szólt, hogy Burgenlandon (és Bécsen) kívül már Ausztria nyugati felében (az oldal Salzburgot és Grazt hozta fel példaként) is akad olyan általános iskolai osztály, ahol a gyerekek harmada magyar, s egyre többen kerülnek közülük ott középiskolába, illetve egyetemre.

Nem kell hozzá szociológusnak lenni, hogy belássuk: ha ez így folytatódik, akkor sok tízezer gyerek (jövendőbeli munkavállaló) tűnik el Magyarországról, jó eséllyel végleg. Hiszen aki külföldi iskolában kezd tanulni, ott szerez barátokat, ott szocializálódik, aligha fog visszatérni a szülőhazájába. A nyelv és a kultúra elvesztése

A cikk szerint látja ezt az ausztriai magyar nagykövet is, aki állítása szerint rengeteget lobbizik azért, hogy magyar tanárok mehessenek ki az osztrák iskolákba. A motiváció teljesen nyilvánvaló (és szerintem támogatandó is): megadni az anyanyelven tanulás, a magyar kultúra, történelem megismerésének esélyét a gyerekeknek.

Más kérdés, hogy az osztrák kormány részéről egyelőre nem mutatkozott túl nagy fogadókészség az ügyben – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince, aki azt reméli, hogy a közeledő osztrák választások után változik a helyzet.

Technikai akadálya egyébként nincs a dolognak, hiszen a pedagógusok is szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unión belül. A nagy kérdés persze, hogy ki fizeti a számlát, s alighanem ez állhat az osztrákok húzódozásának hátterében is.

Van-e visszaút?

A hír kapcsán azért pár dolog felmerült bennem, amit most (kvázi vitaindítóként) meg is osztanék veletek.

Az egyik, amit azt hiszem, egyszer-kétszer már leírtam itt (például amikor a miniszterelnök a fiatalok visszacsábításáról beszélt): a helyzet szerintem sokkal súlyosabb, mint amilyennek elsőre tűnik.

Magyarországról ugyanis (szemben más kelet-európai országgal) elsősorban fiatalok mentek és mennek el. Pontos számokat ugyan nem tudunk (elhangzott már itt 300 ezertől félmillióig sok minden), de a sok százezer határátkelő jelentős része fiatal, kisgyerekkel, vagy éppen gyerekvállalás előtt.

Képzeljük el azt a helyzetet (illetve aki ebben a helyzetben van, annak el sem kell képzelni, remélem, majd a kommentekben megírja tapasztalatait), amikor egy kisgyerek Ausztriában, Németországban, Svájcban vagy éppen Angliában kezdi meg iskoláit: hogyan lehet őt sérülés nélkül visszaköltöztetni Magyarországra 4-5-6 év elteltével (ha egyáltalán)?

Az említett cikkben megkérdezték Herczog Mária szociológust is, aki azt mondta, hogy „képzettségtől függően sokan megveszik a magyar tankönyveket, és kint próbálják tanítani a gyerekeiket, akik később itthon osztályozó vizsgát tudnak letenni". Szerintetek (a ti tapasztalataitok szerint) ez járható út? És ha igen, hány éves kortól? Képes-e egy szülő megtanítani egy általános iskolásnak a magyar tananyagot?

Mi a stratégia?

Az én tapasztalataim azt mutatják, hogy egy másik alapvető kérdés a szülők hozzáállása. Én kétféle stratégiával találkoztam: az egyik külföldön is magyarnak neveli a gyerekét, magyar könyveket olvas neki, magyar meséket (is) néznek a tévében és mindent megtesz azért, hogy a magyar kultúrkörben nőjön fel a gyerek.

A másik stratégia az asszimilációé, azaz amikor a szülő elfogadja, hogy a gyereke inkább része lesz a befogadó ország nyelvének és kultúrájának, mint a magyarnak. A kérdésem az, hogy szerintetek lehet-e egyszerre két identitása egy gyereknek.

A válasz egyszerűnek tűnik, de én több olyan családot ismerek, ahol a gyerekek annak ellenére alig beszélnek magyarul (az írásról, olvasásról nem is beszélve), hogy mindkét szülő magyar.

Érzésem szerint az ő esetükben például nem lustaságról, vagy nemtörődömségről, hanem stratégiáról van szó. Más kérdés, hogy a magam részéről rossz döntésnek tartom, ha egy gyerektől elveszünk egy nyelvet, hiszen a közösségben, az óvodában, iskolában, az utcán úgyis pillanatok alatt megtanulja az adott ország nyelvét.

Elveszített tízezrek?

Visszatérve a kiindulóponthoz: azt hiszem, azt elég jól látja a bécsi magyar nagykövet, hogy valamit sürgősen lépni kell, hiszen azok a gyerekek, akik nem tanulnak meg írni, olvasni magyarul, gyakorlatilag elvesztek Magyarország számára, hiszen még akkor sem (vagy csak nagyon nehezen) tudnak majd visszailleszkedni a magyar oktatásba, ha esetleg a szülők pár év múlva úgy döntetnének, hogy visszatérnek Magyarországra.

Márpedig az ország aligha áll olyan jól, hogy több tízezer gyereket, jövőbeli munkavállalót, nyelveket beszélő embert elveszítsen.

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. A félreértések elkerülése végett: bár oda van írva, hogy hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg, a Prémium kommentelők szabadon hozzászólhatnak, nem kell várniuk semmire. Köszönöm a türelmet!

Ha pedig még ezek után is szereted a blogot, akkor szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy kattintás ide és a Közélet kategóriában már voksolhatsz is!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Magyarország Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr335448343

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bécsi kollégiumok listája 2013.10.03. 15:22:33

A lakhatás talán egyik legegyszerűbb és olcsóbb módja, ha az ember még új a városban, illetve nem nagyon vannak kint "kapcsolatai". Különbség Magyarországhoz képest, hogy itt nem egyetemhez kötött semelyik kollégium, hanem egy felsőoktatási hallgatói a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.07. 07:11:06

Ez egy összetett probléma.
A magyar próbálkozás inkább vicces, mint komoly. Nem lenne egyszerűbb otthon megteremteni a normális feltételeket?

Amikor kiköltöztünk a lányom épp a hetediket kezdte, azt gondoltam, hogy magántanulóként elvégzi az otthoni iskolát is. A jó felkészülés ellenére a tanárok nagyon parasztok voltak (valószínű irigységtől vezérelve) a vizsgán, így feladtuk ezt a törekvést, nem fejeztük be az általánost otthon.
Azóta eltelt néhány év, itt jár iskolába, de sokat olvas magyarul is.
Magyarnak vallja magát, de visszailleszkedni nem tudna. "Kiesett" az otthoni ritmustól, már nem érti kortársait, nem érzi jól magát köztük.
Véleményem szerint, őt elveszítette a magyar állam.

tanato 2013.08.07. 07:18:57

Ezt a témát most nagyon feszegetik,több cikk is jelent meg róla,nyilván nem ok nélkül,érzik ezt más azért "odafönt" is hogy nagy a baj.

2013.08.07. 07:41:02

@tanato: Pont ezt akartam írni én is, tényleg több cikk is foglalkozik a témával.

"érzik ezt más azért "odafönt" is hogy nagy a baj."

Nem hiszem. :)

tanato 2013.08.07. 07:49:26

@Philosoraptor: Érezni érzik,csak nem törődnek vele igazán.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 07:54:22

Magyarország gazdag ország MINDENT megengedhet magának.
Cáfoljon meg aki tud.

arncht 2013.08.07. 07:55:25

Aki kint szocializalodott, mi a fenenek fektetne energiat abba, hogy rosszabb korulmenyek kozott elhessen egy szamara idegen orszagban? Magyar szarmazasu, de otthonanak tuti nem magyarorszagot fogja tartani. Meg fogja latogatni az orszagot, hogy innen szarmazom, kb ennyi.

2013.08.07. 07:58:17

@tanato: Eddig sem törődtek semmivel a zsebeik tömésén kívül, ezután sem fognak.

A poszthoz:

"Nem kell hozzá szociológusnak lenni, hogy belássuk: ha ez így folytatódik, akkor sok tízezer gyerek (jövendőbeli munkavállaló) tűnik el Magyarországról, jó eséllyel végleg."

Ahogyan ez megtörténik napjainkban a 20 és 40 év közötti korosztályban is. Az utolsó kapcsolja le a villanyt.

2013.08.07. 07:59:58

@diggerdriver: Nézőpont kérdése. A világ 85%-a máris cserélne velünk. De ha a környező országokat nézzük vagy európát, akkor elég siralmas a teljesítményünk.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 08:04:56

"A következmények beláthatatlanok."

Elmgyarosodik Ausztria. Ők hozzá vannak szokva.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.07. 08:07:01

Azok a csaladok, akiket befogadott Ausztria, szerintem inkabb legyenek halasak es szepen szorgalmasan tanitgassak a gyereknek a nemetet, ne akarjanak magyar nyelvu oktatast magyar tanarral.

A gettositasnak soha nincs jo vegeredmenye, aki Romaban van...

Meg hogy az osztrakok ezt nem nezik jo szemmel... Nahat, ki gondolta volna? Itthon pedig biztosan mindenki tapsikolna oromeben ha par budapesti altalanosban megindulna a roma nyelvu tanitas, nem igaz?

Nem szep dolog feszegetni azt a bizonyos hurt. Oruljenek neki inkabb hogy egyaltalan engedelyeznek ilyen magas aranyokat az altalanos suliban.

tanato 2013.08.07. 08:07:32

@Philosoraptor: fene tudja ezt a 85 %-ot,az én tapasztalatom,hogy akik a 3.világból ideköltöznek/általában házassággal,ritkábban menekültjog által/néhány év múlva továbbállnak az UNió fejlettebb államaiba.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 08:08:47

"Hiszen aki külföldi iskolában kezd tanulni, ott szerez barátokat, ott szocializálódik, aligha fog visszatérni a szülőhazájába. A nyelv és a kultúra elvesztése."

Ha ilyen sok a magyar. akkor ez éppenhogy nem fog megtörténni. Ha egy kisebbségből sok van és egyre több, akkor megmarad, sőt bekövetkezhet az ellenkezője is: nem is asszimilálódik többé. Ismertek a példák az arab és török kisebbségekről több országban, de a középkori magyar példát is mondhatnánk: pont így lehet Erdély román föld.

2013.08.07. 08:09:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a definicioval kezdjuk. Aki magyarul beszel, ir, olvas, az a magyar?
Neked is kellett kulonbozetizni Kuba utan? Nekunk kellett Algeria utan.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 08:10:34

"Magyarországról ugyanis (szemben más kelet-európai országgal) elsősorban fiatalok mentek és mennek el."

Ez tévedés. Más kelet-európai országokból elsősorban a nyugdíjasok emigrálnak?

arncht 2013.08.07. 08:13:09

Aki kint szocializalodott, mi a fenenek fektetne energiat abba, hogy rosszabb korulmenyek kozott elhessen egy szamara idegen orszagban? Magyar szarmazasu, de otthonanak tuti nem magyarorszagot fogja tartani. Meg fogja latogatni az orszagot, hogy innen szarmazom, kb ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 08:16:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ez tévedés valóban.
Az ismeretségi körömet vagy az itt kommentelöket alapul véve.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 08:16:35

"Visszatérve a kiindulóponthoz: azt hiszem, azt elég jól látja a bécsi magyar nagykövet, hogy valamit sürgősen lépni kell, hiszen azok a gyerekek, akik nem tanulnak meg írni, olvasni magyarul, gyakorlatilag elvesztek Magyarország számára, hiszen még akkor sem (vagy csak nagyon nehezen) tudnak majd visszailleszkedni a magyar oktatásba, ha esetleg a szülők pár év múlva úgy döntetnének, hogy visszatérnek Magyarországra."

Ez alaptalan pánikolás.

Minden a szülőtől függ. Az én nagyobbik fiam az általános iskolát Bulgáriában kezdte, majd a negyedik osztály után Magyarországra költöztünk. Mi lett? Semmi, megszokta 1 hónap alatt.

A kisebbik fiam meg fordítva: Magyarországon végzett 5 osztályt, majd Bulgáriába költöztünk. Mi lett? Semmi, megszokta 1 hónap alatt.

komisz_kölök 2013.08.07. 08:19:14

Bécsben lakunk álltalános iskolás gyerekkel.
1. A suliban kb négy magyar gyerek van a kétszázból.
2. Van egy önkéntes magyar néni, aki foglalkozik heti egyszer a suliban gyerekekkel, különóra jelleggel, ha igény van rá. Ha nagyon akarja a magyar állam, szerintem ennyit minimális ráfordítással megtehetne. Pár iskolánként elég lenne egy ember napi két-három órában.
3. Van hétvégi magyar suli Bécsben. Akit érdekel a téma, oda viheti a gyereket. HÁ megkereshetné őket, ha nem csak a "mi véleményünkre", hanem a tényekre is kíváncsi :)
4. Nem látom mi értelme a magyar suliban vizsgázásnak. Magyar egyetemre mehet osztrák érettségivel is a gyerek... Nem mintha fenyegetne ez a veszély :)
5. Aki olyan magyart ismerek (kettő darab) hogy itt nőt fel, azok akcentussal beszélik a magyart, és elég hibásan használják írásban. Egyikőjük gyereke egyáltalán nem beszél magyarúl.

Megérne egy cikket az a téma is, hogy a gyerek pillanatok alatt megtanulja az idegen nyelvet. Szerintem ezzel csak a szülő nyugtatja magát. Környezetemben legelább egy év, mire valamennyire kommunikálni tud egy álltalános iskolás korú gyerek. Addig meg egyáltalán nem könnyű neki...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 08:19:23

@diggerdriver:

Világviszonylatban gazdag, európai viszonylatban az átlag alatt van.

Egy demokráciában az állam nem tudja megállítani állampolgárait, hogy elmenjenek. S ha egy állam csak azzal tudja megtartani az embereket, hogy a világ leggazdagabb életszínvonalát nyújtja, akkor a világ országainak 90 %-ában nem lakna már senki.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 08:21:26

@charlieharper:

"Aki magyarul beszel, ir, olvas, az a magyar?"

Most ez mindegy. Ne vitázzunk ezen, inkább beszéljünk "magyar anyanyelvűekről", ez egyszerűbb.

komisz_kölök 2013.08.07. 08:21:36

Bécsben lakunk álltalános iskolás gyerekkel.
1. A suliban kb négy magyar gyerek van a kétszázból.
2. Van egy önkéntes magyar néni, aki foglalkozik heti egyszer a suliban gyerekekkel, különóra jelleggel, ha igény van rá. Ha nagyon akarja a magyar állam, szerintem ennyit minimális ráfordítással megtehetne. Pár iskolánként elég lenne egy ember napi két-három órában.
3. Van hétvégi magyar suli Bécsben. Akit érdekel a téma, oda viheti a gyereket. HÁ megkereshetné őket, ha nem csak a "mi véleményünkre", hanem a tényekre is kíváncsi :)
4. Nem látom mi értelme a magyar suliban vizsgázásnak. Magyar egyetemre mehet osztrák érettségivel is a gyerek... Nem mintha fenyegetne ez a veszély :)
5. Aki olyan magyart ismerek (kettő darab) hogy itt nőt fel, azok akcentussal beszélik a magyart, és elég hibásan használják írásban. Egyikőjük gyereke egyáltalán nem beszél magyarúl.

Megérne egy cikket az a téma is, hogy a gyerek pillanatok alatt megtanulja az idegen nyelvet. Szerintem ezzel csak a szülő nyugtatja magát. Környezetemben legelább egy év, mire valamennyire kommunikálni tud egy álltalános iskolás korú gyerek. Addig meg egyáltalán nem könnyű neki...

tableno 2013.08.07. 08:22:43

És a cikk ugye nem is említi a külföldön vegyesházasságokból született gyerekek esetét. Ebből is egyre több van, hiszen sok fiatal egyedülállóként vándorol ki, és kint talál párt. Akár helyit, akár harmadik országbelit. Az ő gyerekeiknek nem hogy kettős, de akár hármas identitása is lehet. Szerintem ez nem tragédia, errefelé halad a világ. Ezek a gyerekek még elvileg visszatérhetnének Magyarországra - ha érdemes. Itt van amúgy a kutya elásva: tessék olyan országot teremteni, ahol vannak lehetőségei az új generációknak, és lesz visszavándorlás. Ja, hogy ennél könnyebb állami pénzből "magyarságápolókat" küldözgetni külföldre...

index.hu/kulfold/2013/08/05/alommelo_a_tavoli_magyaroknal/

komisz_kölök 2013.08.07. 08:26:11

Bocs a duplázásért. Gateway timeout-ot kaptam elsőre...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 08:26:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A cifra nyomorúságra utaltam.
Az elherdált országra a az elherdált sorsokra.

Alice in Wonderland 888 2013.08.07. 08:30:40

@tilmir: Igen, egyetertek!
A vizsgan nalunk is furak voltak, de a lanyom vegul megoldotta. o ugy dontott, hogy Mo-n kezdi most szeptemberben a kozepiskolat, de eleve nem tudott olyan szakra menni, ahova szeretett volna, mert ketevente inditanak 1 osztalyt a megyeszekhelyen es szinte lehetetlen bekerulni, mert annyian jelentkeznek. igy most angol-informatika szakra megy, ahol nagyon eros a matek, amitol fel!
Igy agyal azon, hogy inkabb visszajon, megtanulja rendesen a franciat is az angol melle es jovore itt kezdi azt, amit szeretne!

Mar egy ev mulva is nehez volt neki visszaszokni a magyar kornyezetbe, mert fura volt neki, hogy a suli mennyire elhanyagolt, a tanaroknak mennyire mas (rosszabb) a stilusa es a hozzaallasa. A gyerekek pedig mar most feltunt mennyire maskepp gondolkodnak, mint o.
Amiket en lattam majusban a vizsgai kozben a suliban es amiket az igazgato mondott az uj rendszerekrol, teljesen kiabranditottak engem is. Meglatjuk, hogy mi lesz, de mar most kijelentette, hogy nem fog ottmaradni vegleg, megprobalta es rajott, hogy jobb neki itt, meg akkor is, ha nem hallja minden egyes nap a magyar nyelvet a barataitol. Azok kozul ugyanis csak egyetlen magyar maradt...a kicsi pedig erosen hajlik a francia gyokereihez.

2013.08.07. 08:30:48

@diggerdriver: Érdekel v. nem érdekel, azért abban szerintem egyetértünk, hogy a magyarok többségéből egyfolytában árad a panasz meg a siránkozás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 08:31:11

@charlieharper:

"Neked is kellett kulonbozetizni Kuba utan? Nekunk kellett Algeria utan."

Engem eleve nem érintett. Én Kubában érettségiztem, azaz nem volt hová visszamenni még iskolába Mo-ra.

De egyébként nem kellett. Az akkori komcsi államok között eleve volt megállapodás az iskolák kölcsönös elismeréséről, azaz sosem kellett különbözetit tennie senkinek. Legfeljebb visszatették egy évvel a tanulót, ha nem tudta a nyelvet, de csak a nyelvtudás hiánya miatt, s vizsga akkor sem volt.

Alice in Wonderland 888 2013.08.07. 08:33:47

@tableno: Szerintem nem fognak visszaterni. Teljesen mast tapasztalnak ott, ahol elnek es bar tisztelni fogjak a gyokereiket, nem kivannak majd Mo-n elni.

2013.08.07. 08:35:05

@diggerdriver: Érdekel v. nem érdekel, abban azért egyetértünk, hogy a magyarok többségéből egyfolytában árad a panasz meg a siránkozás. Tudom, hogy áldatlan állapotok vannak ebben az országban, de néha azért az embereknek nem ártana megbecsülniük azt, amijük van. Ha meg nem elég, akkor meg nem picsogni kell, hanem tenni a helyzet ellen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 08:36:08

@tableno:

Ez így megint a szülőktől függ.

Megfigyeltem: az apák zöme egyszerűen lusta. Nem csak magyarokról van szó, hanem másokról is.

Azaz ha egy x anyanyelvű ember más országban egy y anyanyelvű emberrel házasodik, a gyerekek jellemzően csak y nyelvet fogják tudni, ha x férfi! Míg ha x nő, akkor az esetek zömében x és y nyelvet is tudni fogják.

Tele vagyok nem Bulgáriában élő bolgár férfi ismerőssel, akinek a gyereke nem tud bolgárul. Szóval nem csak magyar jellemző.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 08:37:44

@Philosoraptor:
Igen egyetértünk.
Aztán ha külföldön megtapasztaja milyen az a valódi kispolgári lét akkor már nem panaszkodik:)))))

tableno 2013.08.07. 08:38:52

@Karinette: ezért írtam azt, hogy a fő kérdés: lesz-e Magyarországból olyan hely, ahová érdemes visszatérni? Per pillanat nem jó irányba mennek a dolgok, de itt 10-20 éves távlatról beszélünk. Mondjuk én sem vagyok túl optimista, de ki tudja...

tableno 2013.08.07. 08:40:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Én nagyon igyekszem megtanítani magyarul a gyerekemet.

Alice in Wonderland 888 2013.08.07. 08:41:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a franciak is ezt teszik: nincs kulonbozeti, hanem visszateszik egy osztallyal lejjebb a tanulokat, ha nem beszelik jol a nyelvet.

A lanyom visszament Mo-ra es nem fogadtak el a tanulmanyait, hanem azonnal! feleves kulonbozetiket kellett letennie Mo-n es egyik suli sem akarta visszavenni, mert "tul sok a gond a kulfoldrol visszajott gyerekekkel"- ahova sikerult betenni az az egyik legrosszabb suli volt, de meg ott is olyan elvarasokat tettek ele, hogy alig hittuk el!
Aztan ev vegen meg egyszer vizsgakat kellett tennie az osszes tantargybol es meg az elozo osztalybol is, pedig azt Mo-n vegezte meg anno.Kivancsi lennek, hogy az ott maradt gyerekek kozul hanyan feleltek volna meg egy ilyen vizsgan...

Alice in Wonderland 888 2013.08.07. 08:43:21

@tableno: Ertelek. Meglatjuk, de en sem igazan hiszek benne, hogy erdemes lesz...de igazad van, ki tudja?

2013.08.07. 08:43:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: erdekes. En Szubol visszajotteket ismertem, 89-ben, nekik is kellett vizsgazni. Mondjuk, az egyik legerosebb gimnazumba akartak bejutni. Lehet, azert.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 08:47:20

@tableno:

Én mind a két gyereket megtanítottam. Persze a kisebbet nem volt nehéz, hiszen egy éves korában került Mo-ra. De Mo-n bolgár környezetben nőtt fel: az anyja csak bolgárul beszélt vele, s mi is egymás közt csak bolgárul, azaz csak én beszéltem vele magyarul (meg néha a bátyja is, egymás között beszélnek mind a 2 nyelven). De a nagyobbik fiam Bulgáriában élt 10 éves koráig, s így is megtanítottam. Szóval csak akarni kell.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 08:48:56

@Karinette:

Amikor magyar iskolából oroszba mentem, engem is visszatettek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 08:52:52

@charlieharper:

Szerintem ez törvénytelen volt, hiszen volt megállapodás. Ez az illető iskola magánakciója lehetett.

Evain 2013.08.07. 08:53:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ebben lehet valami, ugyanis nagyon sok meló. Nálunk is ez a helyzet. Én képviselem a kisebbségi nyelvet, a közös nyelv meg angol. Sokkal többet kell tennem annak érdekében, hogy a két gyerek magyarul is beszéljen, míg az ország és az apa nyelvét szivacsként szívják magukba.

Egyébként nem hinném, hogy a mieink valaha ott akarnának letelepedni, még akkor sem, ha ott találnának párt maguknak. Túl könnyű a luxust megszokni.

teszt: elküldve 08:52

2013.08.07. 08:57:04

@tableno: Ha eltűnik a fiatalság meg a jelenlegi aktívak többsége, akkor nem.

tanato 2013.08.07. 09:00:40

@tilmir: Á,dehogy,ha érdekeik úgy kívánják azonnal továbbállnak.Nálunk pl. 3 kínai bolt és egy kínai büfé szűnt meg mostanában a magyar vásárló-erő csökkenése miatt.Azonnal elköltöztek a kínai családok,pedig már több éve éltek itt,magyarul is jól beszéltek.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.08.07. 09:12:53

Hmm. Jó téma. :-) Én úgy vettem észre hogy azok a gyerekek nem beszélnek magyarul akik kint születtek, vagy túl kicsi korban kerültek ki külföldre. Bennük még az alapok se rakódtak le, igy teljesen az adott ország nyelvét veszik fel, a magyart meg jó ha pötyögik.
Ha egy gyerek már legalább 6-7 éves és úgy kerül külföldre akkor a magyar beszédel már nem lesz gondja. Irni-olvasni pedig igen, meg tudja tanitani a szülő. Illetve tanithatja neki a magyar tananyagot, mig rá nem jön hogy ennek semmi értelme. Mert ha soha nem tervezik a hazatérést akkor igazából nincs sok értelme......főleg a gyerek szemszögéből. És ahogy nő ennek a véleményének egyre inkább hangot fog adni a csemete. És igen, a gyerek sokkal inkább érzi magát osztráknak, németnek, angolnak, franciának, stb. mintsem magyarnak. Mert köztük éli az életét, közöttük nő fel, ott élnek a barátai és nem Magyarországon. Mire kamasz lesz Magyarország egy távoli valami ahová lehet menni nyaralni (vagy nem) és nagyjából ennyi.
El kéne fogadni, hogy amig Magyarország olyan amilyen addig mindig is lesznek emberek akik elhagyják és viszik a családot, gyereket is. És a régóta külföndön élőket már hazacsábitani sem lehet....

arncht 2013.08.07. 09:14:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Az ember eleve nehezen hagyja el a megszokott kornyezetet, vmi motivacio kell. Szerinted mi lenne az, ami megeri, hogy felrugjon mindent maga korul, elhagyja a baratait, a szukebb csaladjat?

toportyánzsóti 2013.08.07. 09:14:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem hiszem hogy beletörődnének hogy magyarok lopják szét szülőföldjük.Nem azért gazdagabbak mert hülyék.

Link elek 2013.08.07. 09:26:31

>hogyan lehet őt sérülés nélkül visszaköltöztetni Magyarországra

Miert kene visszakoltoztetni? Vegre talalt egy normalis orszagot

2013.08.07. 09:29:00

@tanato: Te Mo.-n élsz? Vagy keverlek tablenoval?

2013.08.07. 09:33:04

@arncht: Pl. világlátás, idegen kultúrák megismerése, nyelvtanulás és/vagy tanulás. Szeretne kiszakadni a magyar rögvalóságból.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 09:41:13

Na ez egy nulla poszt volt, a tegnapi sokkal jobb. Minek kellene magyar tanarokat kikuldeni az osztrakokhoz? Elokeszitjuk a megszallast es a hozzacsatolast az anyaorszaghoz? Ha a gyereket erdekli, akkor fogja atorikonyvet es elolvassa, megjegyzi, ha nem kivancsi a magyar tortenelmre, akkor nem. Ez az elveszti az orszag a gyerekeket, meg kib***ttul demagog. Mit veszit el? Semmit. Magyarorszagon is fognak szuletni gyerekek, nem kell ketsegbe esni. Es ha nem lesz az orszagnak tizmillio lakosa? Akkor lesz csak nyolcmillio. Nem tortenik semmi, tobb foldje lesz mindenkinek, tobb mezogazdasagi arut lehet exportalni, mert nem lesz akkora belso fogyasztas, de a foldeken hasonlo volumennel lehet termelni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 09:45:57

@Mr. Long:
Aha.
A majdankori etnikai arányokról is nyilatkozzál.

arncht 2013.08.07. 09:49:45

@Philosoraptor: most a mora valo visszakoltozesrol van szo, nem vilaglatasrol.

lyken 2013.08.07. 09:50:07

"rengeteget lobbizik azért, hogy magyar tanárok mehessenek ki az osztrák iskolákba."

???
Már elnézést, de miért fizetné az osztrák adófizető azt, hogy magyar tanár tanítsa magyar kultúrára a magyar diákokat Ausztriában? Tegye fel az a magyar adófizető a pénzét aki boldogan fogadná, hogy az adójából román/szlovák/szerb/horváth/szlovén gyerekeket oktasson a SAJÁT HAZAI kultúrájára a román/szlovák/szerb/horváth/szlován tanár. Az ausztriai magyar nagykövet nem normális, ha ilyet egyáltalán felvet.

Len.Mag 2013.08.07. 09:53:11

@Don Kartasch: Van, ilyen, külön romológiás tanító szakon képezzük hozzá a pedagógusokat.

Len.Mag 2013.08.07. 09:56:48

@Len.Mag: Pontosítok, az oktatás azt hiszem (még) nem lovari nyelven folyik, de a tanítók beszélik, és elvileg felkészültek arra, hogy a roma gyerekeket identitásuk és kultúrájuk szellemiségében neveljék.

Határátkelő 2013.08.07. 09:57:32

@Mr. Long: Azért szerintem ezt te sem gondolod komolyan. Nem hiszem, hogy bárki örülne annak, ha több tíz- vagy százezer magyar gyerek elveszítené a nyelvet és a kultúráját, ha van arra esély, hogy megtartsa. Szerintem ez igenis gond, és nem túlzott magyarkodásból, hanem a gyerekek (és az ország) érdeke miatt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 09:58:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Na ezert nem keresek magyarokat az orszagban. Egy cimboram van itt, akit regrol ismerek, vele talalkozunk par hetente es ennyi.

A magyar nyelv megtanitasa a gyereknek azert lesz majd fontos az en szamomra, mert a nagyszulei nem beszelnek angolul. Egyebkent meg "felesleges", kb csak Mo.-n tudja hasznalni, vagy Londonban...

Határátkelő 2013.08.07. 09:59:15

@Link elek: Mert mondjuk a szülők pár év múlva úgy gondolják, hogy visszaköltöznének. Azért ez nem teljesen elvadult sci-fi, nem? Ha nem tud magyarul írni és olvasni, ha nincsenek meg aza alapjai, hogyan fog egy magyar iskolában tanulni?

Len.Mag 2013.08.07. 10:00:27

@Len.Mag: Pontosítok, az oktatás azt hiszem (még) nem lovari nyelven folyik, de a tanítók beszélik, és elvileg felkészültek arra, hogy a roma gyerekeket identitásuk és kultúrájuk szellemiségében neveljék.

Len.Mag 2013.08.07. 10:03:48

Egyébként miért lenne nagyobb megrázkódtatás egy gyereknek Magyarországra költözni és ott iskolába menni, mint megtenni ugyanezt fordítva: kiköltözni a szülőkkel?
Szerintem nem nagyobb, max. egy újabb "megrázkódtatás", már ha így élik meg. Ez a gyerek személyiségétől is függ.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 10:06:43

@Határátkelő: De igy gondolom (ha a premium tagsagomba kerul, akkor is :) ) Mire megy az orszag egy olyan gyerekkel, aki joesellyel nem fog visszakoltozni? A gyerek ismerni fogja az orszag kulturajat, de kovetni is fogja? Majd kituzi marc. 15.-en a kis kokardat a kabatjara?

lyken 2013.08.07. 10:07:50

"hogyan lehet őt sérülés nélkül visszaköltöztetni Magyarországra 4-5-6 év elteltével"
Sehogy. Sőt, mondok jobbat. Hiába beszélsz otthon magyarul a gyerekkel. Suiban, haverokkal, utcán, diákmelóm, a kajak kölcsönzőben, a bowling klubban, mindenhol angolul beszél. Fél év és angolul álmodik, gondolkodik. Az ő gyereke már egyáltalán nem fog magyarul beszélni.

"Szerintetek (a ti tapasztalataitok szerint) ez járható út? "
Elviekben igen, gyakorlatilag kintről nem látni semmi javulást odahaza, ezért nincs szándék a hazatérésre.

"Képes-e egy szülő megtanítani egy általános iskolásnak a magyar tananyagot?"
Ha azt látom, hogy valami kikaradt a tanrendből ami szerintem fontos lenne, akkor foglalkozom vele. De ennek köze nincs a magyar tantervhez.

"az egyik külföldön is magyarnak neveli a gyerekét"
Ez szélmalomharc, hosszabb távon a nap 80%-ban külföldi ingerek érik. Integrálódni fog.

"Elveszített tízezrek?"
Inkább elveszített százezrek.
Ha a kinti félmillió(nyugodtan elismerhejük, kimondhatjuk) embernek csak a fele gyerekvállaló, aki megfelelő anyagi körülmény esetén legalább két gyereket vállal, akkor ugyanennyi(azért, mert két ember egy pár, ha nekik két gyerekük van, akkor a kivándoroltakkal megegyező a létszám) olyan gyerekről beszélünk, aki NEM kerül be a magyar oktatásba, NEM kerül be a magyar adófizetői rendszerbe és NEM lesz magyar fogyasztó. Utóbbi kettő tovább erodálja az amúgy sem rózsás magyar helyzetet.

Részemről az egyetlen megoldást abban látom, hogy látszatpolitika helyett menjenek a francba a jelenlegi politikusok. Csinálják olyanok a dolgokat akik dolgoztak legalább 10 évig versenyszférában és csináltak is valamit. A korrupció persze a demokratikus rendszerek része, de a magyar politikai korrupció mértéke megöli a fejlődést.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 10:11:06

@Mr. Long:

Én ezzel úgy vagyok, hogy mindegy, hogy x nyelv fontos-e, ha egyszer könnyedén átadható az anyanyelvi szülő által. Nyilván, hogy a magyar nem "fontos" nyelv világméretben, de ez nem szempont. Finnül, dánul, szlovénül, norvégül. litvánul, baszkul, izlandiul, stb. tudni még a magyarnál is "feleslegesebb", ennek ellenére ezek mind aktívan használt és nemzedékeken keresztül átadott nyelvek.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.08.07. 10:11:31

Szerintem minden az egyénen múlik. Az én szüleim sem gondolták volna, hogy a 10 évesen Svédországba költözött lányuk hat évig fog Magyarországon élni úgy, hogy azelőtt soha nem élt az országban (ráadásul legnagyobb megdöbbenésükre nagy elánnal úgy indultam, hogy örökké Budapesten fogok lakni). Én mégis úgy éreztem, fontos az "anyaországban" élni, megtanulni a kultúrát, megismerni az embereket. Olyan helyen élni, ahol mindenki gond nélkül ki tudja ejteni a nevem :)
Nővérem egészen más utat választott, szívesen látogat Magyarországra 5-6 évente, de soha nem volt letelepedési szándéka.

A beilleszkedésről: Minket a svéd nyelvre és beilleszkedésre nagy hangsúlyt fektetve neveltek, de nem maradtak el a magyar könyvek, mesék sem. Meg lehet oldani a hazai kultúra fenntartását úgy is, hogy közben az ember jól beilleszkedik a befogadó országba. Persze ehhez az is kell, hogy többé-kevésbé hasonló kultúrkörből származzon az ember, egy szomáliainak ez nyilván nehezebb. Azzal egyetértek, hogy a "gettósodás" nem helyes út egyik országban sem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 10:11:53

Most elvesztettem a premium tagsagom? Vagy mi van. Nem jelenikk meg a comment-em vagy ot perce!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 10:12:23

@Határátkelő:

"Ha nem tud magyarul írni és olvasni, ha nincsenek meg aza alapjai, hogyan fog egy magyar iskolában tanulni?"

Ugyanúgy ahogy a külföldi iskolában a magyar gyerek. Megszokja fél év alatt.

Határátkelő 2013.08.07. 10:12:34

@Mr. Long: Miért kerülne a tagságodba??? Nem vitatkozni nem lehet, hanem bunkónak lenni... :)

Egyébként igen, kitűzi a kokárdát a kis kabátjára. Láttam már nem egy ilyet külföldön élő magyaroknál. Miért ne lehetne büszke arra, hogy magyar?

Határátkelő 2013.08.07. 10:13:30

@Mr. Long: Egy napja vacakol az admin. Az van. Nem kell parázni. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 10:13:41

@Mr. Long:

Ha nem kommentálsz hetente minimum 100-at, automatikusan betesz a rendszer a moderálandó trollgyanúsok közé.

:-)

Len.Mag 2013.08.07. 10:15:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez azért szomorú. Mármint nem feltétlenül az, hogy a gyerek nem tanulja meg az apja nyelvét.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 10:16:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Akkor telerakom heti 6-700 kommenttel. Hatha akkor nem leszek troll gyanus :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 10:16:39

@lyken:

"Tegye fel az a magyar adófizető a pénzét aki boldogan fogadná, hogy az adójából román/szlovák/szerb/horváth/szlovén gyerekeket oktasson a SAJÁT HAZAI kultúrájára a román/szlovák/szerb/horváth/szlován tanár."

Na, pont ezért szűnt meg 2009-ben a budapesti bolgár iskola. Pedig ez egy 1918-ban alapított intézmény volt. De 1990 után folyamatos gond lett a finanszírozás. Az alapműködéshez kellett havi 10 millió Ft, s 2009-re kiderült: nincs honnan megszerezni a pénzt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 10:18:41

@Len.Mag:

Az apák mindig lustábbak az anyáknál. Ez az igazság. Az apa is örül a gyereknek, de azért nem akarja teljes idejét rááldozni. Az anyák meg hajlamosabbak erre. Ilyen az átlag.

Határátkelő 2013.08.07. 10:20:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azért az egy nagy különbség, hogy külföldön nagyon sok iskolában van program, stb. a külföldről érkező gyerekek felzárkóztatására. Azért megnézném, mi történik hasonló helyzetben Magyarországon.

négyzet 2013.08.07. 10:22:22

Máshonnan is a fiatalok mentek el. Naná. Úgyhogy ennek felvetése, mint valami különc probléma, nem valós.

Szerintem nem kellene ezt az egészet ennyire dramatizálni. Aki vissza akar térni valamikor, az a gyerekét úgyis megtanítja a magyarra, otthon magyarul beszélnek, vagy eleve hazajönnek, amikor jön a gyerek, vagy szeretnék, hogy jöjjön.

Ráadásul akik elmennek, azok közül sokan valószínűleg másként nem vállalnának gyereket, tehát akkor sem, ha itthon, Magyarországon maradnának, mert úgy érzik, hogy nem engedhetik meg maguknak.

A gyermekvállalás ugyanis pont a középnél gond, a gazdagok megengedhetik maguknak, a szegények pedig ugye tudjuk, a segélyek. A kivándorlók pedig mostanában egyre inkább ez a közép, akinek annyi pénze még van, hogy egy ilyen életet elindítson, de itthon nem jutott egyről a kettőre.

Itt egy remek interjú nem kivándorlásról, de gyerekvállalásról: hvg.hu/itthon/20130807_Speder_interju_csokkeno_nepesseg

Chamroe 2013.08.07. 10:22:55

Mi 1 és 4 éves gyerekekkel szeretnénk távozni a közeljövőben Angliába. Magyarul beszélni csak a nagyszülők miatt lesz fontos tudniuk. Úgy gondolom, hogy ha sikerül letelepednünk, már nem jövünk vissza, akkor sem, ha jelentős javulást látunk az ország helyzetében. Azt hiszem, a gyerekek szempontjából még éppen időben lépünk, szerencsére elég rugalmasak még.

vitézlővitéznő 2013.08.07. 10:23:14

@tilmir: sajnos osztalyozovizsgan ebbe a problemaba tobben belefutnak. Tenyleg nagyon parasztok tudnak lenni, mintha bizonyitani akarnak, hogy a magyar tananyag otthon, magyar tanerok nelkul nem elsajatithato. :( en sem eroltetem, annyi a kovetelmenyem a gyerek fele, hogy magyarul is olvasnia kell.

Len.Mag 2013.08.07. 10:24:09

@Mr. Long: "Ha a gyereket erdekli, akkor fogja atorikonyvet es elolvassa, megjegyzi, ha nem kivancsi a magyar tortenelmre, akkor nem."
Ez azért nem ennyire egyszerű. A szülő hozzáállása, Mo-val kapcsolatos - akár ki sem mondott - érzései simán hatással lehetnek arra, hogy a gyerekben felébred-e valaha ez az igény, vagy soha.
Tehát ha a szülő pl. asszimilációra törekszik és örül hogy eljött, az teljesen más hatással van a gyerekre, mint ha az új kultúrában is fordít valamennyi energiát a magyar megőrzésére (akár nem is feltétlenül tudatosan).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.08.07. 10:25:22

@lyken: ne hasonlítsuk össze a magyar jóléti társadalmat egy nyugati országéval. Svédországban például teljesen természetes, hogy az önkormányzat által alkalmazott tanárok oktatják anyanyelvre, kultúrára a külföldi diákokat, persze bizonyos minimális létszám fölött, de biztosítják ezt a lehetőséget. A mi magyar osztályukban 3-4 gyerek volt, de hetente jött a tanár órát tartani. Ezen senki nem csodálkozik, belefér. A gyerekeknek is jó, ha anyanyelvükön beszélhetik meg azt egy tanárral, amit a svéd nyelvű órkon esetleg nem értenek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 10:25:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Meg anya otthon van a gyerekkel egesz nap. Apa meg hazaer otkor a munkabol. A gyerek megy aludni tizkor. Azaz van ot kozos ora, mig anya folyamatosan a gyerekkel van amikor az nem alszik. Igy kiskoraban anya beszel hozza allandoan. Amikor meg jon a masodik-harmadik gyerek anya meg mindig otthon van az eloshoz mondjuk hat eve folyamatosan beszel, igy persze, hogy keni vagja a magyart (feltetelezve, hogy anya a magyar), de a kovetkezok mar elobb kikerulnek a folyamatos anyai "nyelvoktatas" alol, bejon a kepbe nekik adott esetben 2 evesen az adott orszag nyelve. Valoszinuleg ezert beszelnek rosszabbul a masodik-harmadik szulottek a bevandorlo csaladbol.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 10:26:11

@Határátkelő:

Mo-ra kevés a bevándorlás, nincs is tapasztalat erre az iskolákban. Vannak ismerőseim, akik Mo-ra mentek magyarul nem tudó gyerekkel magyar tannyelvű iskolába. A hozzáállás jellemzően az volt, hogy a tanárok békén hagyták a gyereket, azaz nem követeltek tőle semmit "hadd tanulja a nyelvet" alapon.

Spacecake 2013.08.07. 10:26:25

ha nem megy el,nem lat vilagot,nem szerez tapasztalatot az a baj...

ha elmegy,az a baj...

ki tudja ezt mar kovetni??:-)

tableno 2013.08.07. 10:29:18

@Határátkelő: hasonló helyzetben Magyarországon az történik, hogy a gyerek vagy kőkemény munkával és szülői segítséggel felhozza magát az elvárt szintre, vagy megbuktatják, átrakják kisegítő osztályba, etc. Nincsen a magyar oktatás erre (sem) felkészülve. A jó hír az, hogy azért a külföldön egyszer már beilleszkedett gyerekek igen alkalmazkodóképesek, tehát általában visszafelé is megy a dolog. A probléma nem ez, hanem az, hogy a magam részéről egyetlen külföldi magyar kisgyerekes családot sem ismerek, aki belátható időn belül haza akarna költözni (kivéve persze a diplomatákat, akiknek meg muszáj).

Határátkelő 2013.08.07. 10:29:48

@Spacecake: Nem olyan bonyolult ez. :) Csak éppen semmi nem fekete és fehér, vannak árnyalatok. Lehet most azt mondani, hogy úgysem jönnek majd vissza, minek foglalkozzunk vele, aztán pár év múlva meglepődni egy olyan, akkor már súlyos problémán, amit most talán egyszerűbben meg lehetne oldani. Ennyiről szól a mai poszt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 10:30:32

@négyzethálós: Mi pont igy vagyunk vele a mennyasszonyommal. Magyarorszagon az eskuvonkre valot sem tudtuk volna megkeresni (mernok-tanar par). Itt, ha asszony kap munkat a szakmajaban kb negy honap alatt megsporoljuk a magyar eskuvonk arat. meg veszunk egy jobb kocsit ujabb ot honap sporolas utan. Itt tartozhatunk a kozeposztalyhoz, korabban nem tudtunk volna.

lyken 2013.08.07. 10:32:48

Egyébként meg kell mondanom, marhára élvezem, hogy minimalizálódtak a trollok. Régen sokszor emiatt nem kommenteltünk.

tanato 2013.08.07. 10:33:26

@Philosoraptor: Keversz,mindenki kever vele.Én itthon vagyok.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 10:33:44

Amikor az emberek a mindenkori kormanyokra mutotgatnak, hogy teremtsenek joleti allamot az orszagban, akkor elfelejtik, hogy az orszag bizta meg ezeket az embereket a vezetessel. Igy csak a nep tud valtoztatni az orszag vezetesen, vagyis az orszag helyzeten.

négyzet 2013.08.07. 10:40:31

@Mr. Long: mi is így. Meg az ismerőseimen is ezt látom. Nem mind ment el, de ez pont az a korosztály és olyan réteg, ahol gond a gyerekvállalás, pedig szeretnének. Aztán vannak azok, akik már 35 fölött vannak, és már minden mindegy alapon szeretnének gyereket, csak már nem jön össze... Ha elkezd ketyegni a biológiai óra, az emberek azért előbb-utóbb jó esetben lépnek valamit. Ha ez kiköltözés és utána gyerekvállalás, akkor szerintem egyénileg és össztársadalmilag is jól jártunk. Pláne, ha még haza is jönnek. Egy négyéves gyereknek mondjuk szerintem nem jelent olyan nagy traumát a magyar környezetbe (vissza)illeszkedni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 10:43:44

@négyzethálós: csak ezzel a visszakoltozessel az a baj, hogy a fizetes megint magyar lesz es megint problemassa valik a "gyerek fenntartasa".

négyzet 2013.08.07. 10:45:59

@Mr. Long: pontosan. ennek fényében iszonyt keltő és hihetetlen számomra, hogy a jelen pártszimpátia felmérések alapján háromnegyed vagy újabb kétharmad van jövőre kinézőben.
voksblog.blog.hu/2013/08/05/mandatumbecsles_juniusi_meresek_alapjan
persze távol álljon tőlem, hogy politikai irányba vigyük a beszélgetést, de bárhogy is nézzük, a megoldás mégis itt van elásva.

lyken 2013.08.07. 10:46:01

@tilmir: "Amikor kiköltöztünk a lányom épp a hetediket kezdte, azt gondoltam, hogy magántanulóként elvégzi az otthoni iskolát is. A jó felkészülés ellenére a tanárok nagyon parasztok voltak (valószínű irigységtől vezérelve) a vizsgán, így feladtuk ezt a törekvést, nem fejeztük be az általánost otthon. "

Ebben az a szomorú, hogy önmaga ellen dolgozik a bunkó tanár, mert büntetni akar. Mert ő úgy látja jónak. Az fel se merül benne, hogy a kiejtett gyerek emiatt nem integrálódik vissza, nem válik magyar fogyasztóvá, nem költ Magyarországon pénzt, ami miatt lehet hogy a bunkó tanár gyerekének nem lesz munkája. Sluszpoén, ha emiatt elmegy külföldre végül még a tanerő gyereke is.

lyken 2013.08.07. 10:49:39

@Réka ‎: "ne hasonlítsuk össze a magyar jóléti társadalmat egy nyugati országéval."
Miért ne? Mert esetleg fejlődéshez vezetne? Ha betartanánk az általad javasoltakat akkor Magyarországon nem lenne Lánchíd, vasút, modern egészségügy, stb. Az emberek hasonlítanak és igénylik a jobbat. Ez egy természetes evoluciós igény.
Általában egyetértek azzal amiket írsz, de ezzel most nagyon nem.

2013.08.07. 10:52:47

@tanato: És mit gondolsz az itthoni dolgokról? "Hogyhogy" itthon vagy?

négyzet 2013.08.07. 10:53:16

@Mr. Long: igen, ezzel mondasz valamit. Nyilván akkor reális ez, ha lesz közben a fizetésekben felzárkózás. Vagy vajon, ha a válság folytatódik, nagyobb ütemben fognak-e csökkenni a nyugati eu-i fizetések idővel, mint a magyarok. Ez persze csak filózgatás, és nyilván nem mindegy, milyen szektorban dolgozol. Akár Mo, akár külföld.

monett 2013.08.07. 10:56:08

Én már a kamasz gyerekeimmel jöttem el, akik lehúztak a magyar oktatásban 6, illetve 9 évet, és azt tapasztalom a kisebbnél, hogy amit már angolul tanul meg arra nincs magyar szava. pl az emberi szervek nevei, vagy kémiai elemek. Ha mondani akar ilyesmit sokszor a nagyobb forditja le neki magyarra a kellő szót. Szerintem a kint iskolába járó gyerekek érzésre magyarok lesznek, de sokkal kisebb szókinccsel fognak beszélni, és ha kint is kezdik el az általánost akkor már nem is szeretnek magyarul beszélni idősebb korukban. Én legalább is itt élő magyaroknál ezt látom, az itt született gyerekük már 6-7 évesen angolul játszik, bár 4 éves koráig amig nem járt közösségbe magyarul játszott.

2013.08.07. 10:56:12

@Mr. Long: Mi a szocializmust sem tudjuk finanszírozni, nemhogy jóléti államot...

Ha nincsen normális jelölt, csak rossz meg még rosszabb, akkor ki közül válasszon az ember?

Len.Mag 2013.08.07. 10:56:47

@Mr. Long: Nem nagyon van értelmes alternatíva.

lyken 2013.08.07. 10:59:51

@Mr. Long: "elfelejtik, hogy az orszag bizta meg ezeket az embereket a vezetessel. Igy csak a nep tud valtoztatni az orszag vezetesen, vagyis az orszag helyzeten."

Igen, de ha azt látod, hogy a többség olyasmit akar amit te nem és nincs kilátás a változásra, akkor valahol természetes, hogy összecsomagolsz és elmész oda, ahol a világlátásodnak megfelelőbb helyet találsz. Magyarországon ma túl sokan félnek és emiatt túl sokan sírják vissza az állami gondoskodást. Emiatt a politikusok ilyen irányba mozognak. Ez ellen csak akkor lehetne tenni, ha mind felállna azzal, hogy márpedig az országnak a jövője érdekében nem ez kell. Mivel azonban ez nekik is megfelel, ezért élnek az adott rendszerben és rombolják tovább.

@négyzethálós: " Egy négyéves gyereknek mondjuk szerintem nem jelent olyan nagy traumát a magyar környezetbe (vissza)illeszkedni. "
De miért jönnél vissza? A kiemelkedő óvodai színvonal miatt? A kiemelkedő iskolai színvonal miatt? A kiemelkedő bérek miatt? A kiemelkedő vállalkozásbarát környezet miatt? A kiemelkedő adórendszer miatt? A kiemelkedően alacsony adók miatt? A kiemelkedően kiszámítható létbiztonság és kiszámíthatóság miatt? Hm?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.07. 11:00:21

@lyken: Hm... nem jó szívvel gondolunk rá. Egyetlen napot kaptunk arra, hogy az összes tárgyból levizsgázzunk, szünet nélkül (abban sem vagyok biztos, hogy ez jogszerű-e).
Én a folyosón hallgattam, hogy a tanárok egymás közt méltatlankodnak (miközben a gyerek vizsgázott), hogy mekkora szemétség az, hogy most a vizsga miatt kell bemenniük. Megjegyzem a pótvizsgák is azon a napon voltak, tehát mindenképp be kellett menniük. Igaz, ott egy-egy tárgyról volt szó, hamar kiszórták a gyerekeket. A szóbelinél egyik megjegyezte, hogy ne gondolkodjon már annyit, mert menne a strandra... Érdekes "élmény" volt. :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 11:00:36

@diggerdriver: Egyszer mar kerdeztem, csak nem jelent meg a commentem... Mi volt az ovon aluli?

tanato 2013.08.07. 11:02:06

@Philosoraptor: Én mindig itthon is voltam,az itthoni dolgokról meg nem vagyok túl jó véleménnyel.Mindenesetre ezen blogot,majdnem a kezdetek óta nyomon követem.Viszont egyik gyermekem már élt kint éveket,a másik meg valószínűleg nemsokára fog kimenni hosszabb időre,így érintve vagyok.Sőt még az sem biztos hogy én is maradok örökre itthon.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 11:03:53

@lyken: negyzethalosnak irt valaszodhoz kapcsolodoan kerdezem, hogy te Magyarorszagon vegeztel iskolakat? Mert h aolyan "szar" lenne a szinvonal, ahogy mindenki lefesti, akkor nem fogadnanak el semmilyen vegzettseget kulfoldon. ellenben tobben dolgozunk itt a diplomankkal.

2013.08.07. 11:04:04

@lyken: Azt hozzátenném, hogy ha (utópia) a politikusok gyökeresen megváltoztatnák a jelenlegi "állambácsi mindenkiről gondoskodik" rendszert, az azonnali bukásra ítélné őket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 11:04:13

Jó téma :)

Nehéz mit hozzátenni, mert nincs gyerekem. Ha lenne, akkor semmiképpen sem erőltetném benne a magyarásgtudatot, mert nincsen rá szüksége. Ha akarja, megtanulja a nyelvet, ha akarja utánaolvas a történelemnek.
Ha akar, visszaköltözik, ha akar továbbmegy máshová vagy marad Svédországban.

Magyarnak lenni nem erény és nem különlegesség... magyarnak lenni állapot.

Több lesz attól a gyerek, ha magyarnak van nevelve? Vagy csak a beilleszkedését nehezíti meg egy felesleges nemzettudat?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 11:06:57

@Kovermadar: na vegre valaki, akinek a velemenye hasonlit az enyemhez :D

eandor 2013.08.07. 11:11:57

Jó téma. A fiam az első osztályt Magyarországon járta. Majd amikor Ausztriába költöztünk magántanuló lett, itt kint pedig a 2.osztályban folytatta. Magántanuló volt egyészen az alsó tagozat végéig. Tud magyarul írni,olvasni.Most lesz 7-es. Már a nagyszülökön kívül nem köti haza semmi. Nincsenek már otthoni barátok. Ő nem fog Magyarországon letelepedni.

lyken 2013.08.07. 11:13:02

@Len.Mag: "Nem nagyon van értelmes alternatíva."
Nincs rá igény. Nézz körül odahaza. Az állam adjon segélyt, az állam adjon nyugdíjat, az állam adjon munkát. Fizessenek a gazdagok. Ha vállalkozó valaki, akkor biztos kigyúrt kopasz, mercis, kizsákmányoló és adócsaló.
A politikusok meg gyönyörűen idomulnak ezekhez az igényekhez.

négyzet 2013.08.07. 11:13:44

@lyken: nem, akik így döntenek, azoknak valószínűleg az a fontos, hogy itt érzik igazán otthon magukat, és azt szeretnék, ha a gyerekeik is. Én nem tudom, visszajönnék-e, de látom, hogy azért ezt nem lehet csak a bér/életszínvonal oldaláról magyarázni.

tableno 2013.08.07. 11:14:16

@Kovermadar: nem a "nemzettudatot" kell erősíteni a gyerekben, hanem átadni neki a magyar kultúrát. Miért? Mert ezzel is több és gazdagabb lesz. Ugyanez a helyzet a nyelvvel is. Magától nem fogja megtanulni, viszont később hálás lesz azért, ha megtanítod neki, még akkor is, ha soha nem él majd magyarországon. Van egy kedvenc idézetem: "all knowledge is worth having".

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.08.07. 11:15:02

@lyken: azt hiszem, félreértettük egymást :) úgy értettem, hogy az átlag magyar adófizetőnek sem a pénzébe, sem a toleranciájába nem fér bele a külföldi gyerekek anyanyelvi oktatása adópénzen. Amíg a magyar minimálbér csak éhenhalni elég, ez teljesen érthető is. Magyarországon először az alapvető gazdaságot kell helyrehozni és csak utána gondolni az olyan luxusra, mint tanár a bevándorló gyerekeknek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 11:15:12

@négyzethálós:
Itt olyan válság van hogy az én szektoromban éppen emelkednek a fizetések.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 11:18:56

@Mr. Long:
Feltételezni a HA-ról hogy egy, az övével nem egyezö vélemény miatt büntet.

négyzet 2013.08.07. 11:21:00

@Kovermadar: én is így gondolom. Annyi kiegészítéssel, hogy ha a gyereket érdekli, akkor mindent meg fog kapni tőlem, amit a magyarsággal kapcsolatban én adni tudok.

lyken 2013.08.07. 11:21:28

@tilmir: " mekkora szemétség az, hogy most a vizsga miatt kell bemenniük. Megjegyzem a pótvizsgák is azon a napon voltak, tehát mindenképp be kellett menniük. Igaz, ott egy-egy tárgyról volt szó, hamar kiszórták a gyerekeket. A szóbelinél egyik megjegyezte, hogy ne gondolkodjon már annyit, mert menne a strandra..."

Nem is értem miért nem akar az ember hazatelepülni. Rohanva.

@Mr. Long: "te Magyarorszagon vegeztel iskolakat?"
Gimi Magyarországon, külföldi tanárokkal. Felsőoktatás egy privát finanszírozású főiskola volt. Csak azért emelem ki, mert mindig röhögök azon, hogy utánam mennyi mindet fizetett az állam, holott az általános iskolán kívül nem sokat.

@Philosoraptor: "az azonnali bukásra ítélné őket."
Persze, inkább kihasználják a rendszert. De most őszintén, nem olyanok emiatt a választók, mint az 5 éves gyerekek? Elhisznek mindent amit hallanak. Gondolkozni nem hajlandók, meg meghallani se azt ami olyasmit sugall, hogy önmagukért keresztbe kéne tenni három fűszálat.

négyzet 2013.08.07. 11:24:47

@Határátkelő: nálam kicsit össze-vissza jelennek meg a kommentek. Most például csak egy órával ezelőttig látom. Aztán F5 és vagy még jobban lerövidül, vagy visszajön a teljes kommentfolyam. Fura.

lyken 2013.08.07. 11:26:43

@négyzethálós: " Én nem tudom, visszajönnék-e, de látom, hogy azért ezt nem lehet csak a bér/életszínvonal oldaláról magyarázni."

Kb. egy csónakban evezünk. De azért reméljük, hogy 3 év múlva lesz olyan a helyzet, hogy nyugdíjas évekre az ember valami kellemes környezetbe hazamenjen. A gyerekek esetében esélyét se látom, hogy hazamenjenek 30 éven belül, ha a rendszer nem változik meg gyökeresen. Márpedig nem fog. Akkor meg szép lassan Szlovákiában is többen fognak élni mint Magyarországon.

@Réka ‎: "azt hiszem, félreértettük egymást :) úgy értettem, hogy az átlag magyar adófizetőnek sem a pénzébe, sem a toleranciájába nem fér bele a külföldi gyerekek anyanyelvi oktatása adópénzen. Amíg a magyar minimálbér csak éhenhalni elég, ez teljesen érthető is. Magyarországon először az alapvető gazdaságot kell helyrehozni és csak utána gondolni az olyan luxusra, mint tanár a bevándorló gyerekeknek. "
Jaaa, igen, valóban. :D Teljesen egyetértek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 11:31:54

@tableno:
Ez jól hangzik, de nem tudom, hogy mennyi realitása van.
Az egyik kollégám pl. tanítja magyarul az itt született kisfiát (svéd az anyuka). Azon kívül, hogy érti, amit mond neki az apja (nyilván amennyire egy 4-5 éves értheti), megszólalni már nem hajlandó (vagy tud?, ezt nem tudom).
Mit nyer vele, hogy érti? Pláne, ha mondjuk sosem akar odaköltözni?

Megaztán esetünkben ez azért is más, mert a magyar gyökerek gyakorlatilag megszűnőben vannak. Az én oldalamról nincsenek nagyszülők és ugye nekem már szüleim sem. Testvérem van, vele tudna angolul is beszélni.
Nóri szülei is itt vannak, beszélnek svédül/angolul, így...

Ettől függetlenül (és ez @négyzethálós: -nak is szól), ha akarja, akkor teheti, hülyeség lenne bármit is tiltani, főleg, ami tudásról szól.

A kultura már más kérdés (az értékrend pedig végképp) , abban nem vagyok biztos, hogy megéri (ismerni OK, magáénak tudni már nem hiszem). Szerintem magáénak azt a kulturát érdemes tudni, amiben él. Az pedig nem a magyar.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 11:33:08

@Réka ‎: A bevandorlo gyerekeknek az integralodas vegett a befogado orszaggal kapcsolatos dolgokat kellene pluszban tanitani. Az "eredeti kultura megorzeset" a szarmazasi orszagnak kellene finanszirozni, ha potencialis "hazateroknek" tekinti a kinti gyerekeket. Ez a mi fizessunk eltero kulturak megorzeset bulshit, vagy kulturantropologusoknak fentartott urimuri.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 11:34:24

@tableno:
Még valami. Az utóbbi időben lelkesen családfakutatok és arra jöttem rá, hogy az ősök ismerete jó dolog.
Erről mindenképpen mesélnék egy esetleges utódnak. Viszont az ősök erdélyiek és egészen az 1800-as évek legelejéig ott is éltek. Ilyenformán inkább arrafelé kutakodnék, mintsem a mai Magyarország felé...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 11:46:50

@Mr. Long:
Ezt én is így gondolom.
Eszem megáll, amikor itt anyanyelvi tanárokat adnak a bevándorlók mellé... mi motiválja őket akkor, hogy megtanulják a nyelvet? Hogy beilleszkedjenek?

Nekem nem igazán tetszik az a jövőkép, amiben Svédország a húdenagy-tolerancia jegyében Kis-Afrikává válik. A menekültek egy országot már hazavágtak a kulturájukkal, ennyi legyen elég, nem kellene Svédországot is tönkretenni a hülyeséggel.

tucano 2013.08.07. 11:47:47

@Philosoraptor: " A világ 85%-a máris cserélne velünk."
nem

@tableno: 2007-ben öt évet jósoltam, letelt, most már 10-et minimum, mire rendeződhetnek legalább az alapproblémák, de egyelőre semmi sem mutat a jó irányba.
ez is neked, csak 10:29-es hozzászólásra: Fiam idei tapasztalatai: nyelvtan negyedéves felmérő karó, féléves 2-es, háromnegyedévi 4-es, év végi 5-ös. Életében nem járt még magyar iskolába, bevágta a nyelvtant, mindennap otthon még írt, hangosan olvasott. Kapott egy hármast év végén, végül is közepes teljesítmény.

@Határátkelő: a lányom már kitűnő fröccsöt tud csinálni nekem, fontosabb, mint a kokárda.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 11:51:58

@lyken:
"Részemről az egyetlen megoldást abban látom, hogy látszatpolitika helyett menjenek a francba a jelenlegi politikusok. Csinálják olyanok a dolgokat akik dolgoztak legalább 10 évig versenyszférában és csináltak is valamit. A korrupció persze a demokratikus rendszerek része, de a magyar politikai korrupció mértéke megöli a fejlődést. "

Pont ezt írtam a minap, de lehet nem küldődött el.
Adjuk az ExxonMobil kezébe az országot. Ha tundak évi $44mrd nettó hasznot termelmi, akkor menni fog a háromszor akkora magyar GDP előállítása is nullszaldósra. És máris többet tettek, mint az elmúlt 24 év kormányai :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 11:55:34

@Határátkelő:
Isten ments, hogy belekössek, de :)

Miért kellene büszkének lennie arra, hogy magyar?

Vagy ha erre lehet valaki büszke, akkor én is büszke vagyok arra, hogy kék a szemem... pedig azért aztán túl sokat nem tettem, ráadásul ha reálisan nézzük, akkor nem jelent semmi pluszt egy barnaszeműhöz képest.

Spacecake 2013.08.07. 11:56:51

@Határátkelő: epp hogy tobbsege visszajon,ezert erdemes foglalkozni a kerdessel,de az elbagatellizalas mellett a dramatizalas ugyanugy karos es felesleges.

Azert (tobbek kozott) Ausztria tekinteteben a `szemben más kelet-európai országgal` megjegyzes nagyon nem fedi a valosagot,sem osszletszamot tekintve, a `kuldo orszag` nepessegszamat tekintve meg plane nem!!!
(ld.Koszovo,Montenegro,Szerbia,Romania..)

Becs meg aztan megint meger 1 kulon miset...ott aztan meg plane nem szamitunk nagy kisebbsegnek...

diepresse.com/home/panorama/oesterreich/663625/Statistik_Bald-eine-Million-Auslaender-in-Oesterreich

négyzet 2013.08.07. 11:57:15

@diggerdriver: gondoltam, hogy ez vörös posztó lesz :) A saját szektoromban, meg a pároméban azért látom a nehézségeket, először is ott, hogy nincs munka, másodszor pedig, hogy mindent valami kiszervezős módon csinálnak, hogy olcsóbb legyen. De ezt most hagyhatjuk, nem ez a lényege ennek a posztnak, kár is volt említenem.

lisandra 2013.08.07. 11:57:51

Én 90 ben jöttem el Erdélyböl,a két kisebb gyerekem 6 és 3 osztályos volt, mint tudjuk románul tanultak(ezt lehetett) 23 év telt el és bár nem anyanyelvük a román egy pár szót tudnak románul,soha nem mennének vissza,nem a hazájuk csak a hely ahol születtek
Most magam Ausztriában élek,azt tapasztalom hogy a török,a magyar,és mit tudom én milyen nemzet mert van böven nem igyekszik az otthoni kulturára tanitani gyermekét,beileszkedni igyekszik és erre tanitja gyermekeit és szerintem ez a legkevesebb amit adhatunk egy országnak ami megélhjetésünket bisztositotja.
Orbán viktor bizonyára viccelt mikor azt mondta hogy a fiatalok vissza vándorolnak majd-mikor 100 év mulva?
Mo-on az emberek nagytöbbsége (föleg azok akik el vándorolnak és diplomásdok de nem fidesz közeliek kb.100-150 e ft keresnek(hogy ne is beszéljek a takaritó és egyébb cseléd munkát végzökröl) ebböl a fizetésböl 70-80 100 e a lakhatás kinek milyen igénye van,mi marad :D
csak egy kis összehasonlitás tegnap be mentem a boltban(más ország nem Mo-szág) vettem ketö darab nedves wc papirt egy csomag szalvétát,egy tárca zödséget,egy 500 ml folyékony szappant ,egy 50 ml sampont,egy nöi dezodort és 2 1.2l Lenor öbitöt fizettem 10.61 eurot ez otthon 3000 ft(majdnem) ami azt jelenti hogy ki fizetném a 2 öblitöt????? Mo-on ,itt meg egy takaritó nö 5 órás munka idöre keres 1200 e,mig otthon 50 e ft-számolni lehet!!!!!

BTBTBT 2013.08.07. 11:57:56

Az intezmenyesitett szabalyozas sosem fog eredmennyel jarni, amikor az egyen (szulo) nem foglalkozik azzal, hogy a gyereke magyarul (vagy barmely mas anyanyelven) megtanuljon a celorszagban huzamosabb ideig tartozkodasa soran.

Aki kulfoldre koltozott, es nem tanitja meg a gyereket az altala is legegyszerubben es minden kuturalis hatterevel gazdagodva beszelt anyanyelvet, az ongolt is rug hosszutavon.

@Határátkelő:
"Az én tapasztalataim azt mutatják"
Meselnel roluk?

lyken 2013.08.07. 12:00:13

@Kovermadar: Igazából azt is hozzá kell tenni, hogy a többségi magyar választókat is el kéne küldeni a búbánatba. Akik az államban az óvonénit képesek csak látni aki védje meg őket mindentől és gondoskodjon mindenről. Pedig az úvonéni valójában tanerő, nem pedig testőr...

BTBTBT 2013.08.07. 12:03:23

@Kovermadar:
A kolunbozo nemzetisegi szulok esetehez:
Van egy olasz testverpar-ismerosom. 2 lany, lassan betoltik a huszat.
Az anyjuk angol, az apjuk olasz, es Olaszorszagban elnek, csak a tanar anyu es a gyerekek ugranak at Londonba minden nyaron.

Naluk az volt szuletesuktol fogva, hogy apuka csak olaszul, anyuka csak angolul beszelt a lanyokhoz. (Apukanak a mai napig nem tokeletes az angolja, de hol angolul, hol olaszul kommunikal a felesegevel.)
A gyerekek tokeletesen beszelnek angolul, es egy itteni olasz ismeros szerint olaszul is.

Énbagoly 2013.08.07. 12:04:03

Az osztályozóvizsgákhoz.
Akik úgy gondolják, hogy csak a külföldről visszatérő gyerekekkel ilyenek a magyar tanárok, akkor nagyon téved.
A középiskolás lányom idén előrehozott érettségizett angolból is. Ehhez osztályozóvizsgát kellett tennie fél év alatt két tanév anyagából. Volt olyan tanár, aki direkt szívatta őt, és a hasonlóan vizsgázó osztálytársait, hogy bebizonyítsa, mekkora hülyék ők, és csak azért mentek érettségire, hogy felvágjanak, vagy kitudjami. Mindenben akadályozta őket amiben csak tudta. Pl. az osztályozó vizsga előtt egy héttel adta oda a témaköröket, amire készülniük kellett volna. És volt olyan gyerek, akit kifejezetten lehülyézett. Szó szerint. Az a gyerek aztán simán ötösre érettségizett, és a lányom is, mitöbb külön dicséretet kapott.
Szóval a tanárok egy része Magyarországon bárkivel szemét, nem kell külföldről jönnie. :S

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.07. 12:04:03

@lyken:
:)))))))
Sajnos nagyon jól látod.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.07 11:42
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.07. 12:04:03

@Réka ‎:
és a politikai közhangulat sem ebbe az irányba megy.
Lassan már mindent átneveznek "nemzetire", megy a burkolt idegengyűlölet, ebben a környezetben nem tudom elképzelni, hogy adóforint a külföldiek anyanyelvi oktatására "pazarolnának". :(

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.07 11:47
Magyarország

BTBTBT 2013.08.07. 12:04:13

nemzetisegi=nemzetisegu

eandor 2013.08.07. 12:04:18

A lányom még óvodás volt mikor kiköltöztünk Ausztriába. Hiába beszélünk vele magyarul sokszor a német szó jut előbb eszébe vagy csak a német szó. Szeretnék ha ő is tökéletesen tudna magyarul is de nála öt év után észrevehető hogy Magyarországon problémái lennének a magyarral.Az iskolában a fiamon és a lányomon kívül nincsenek magyarok és ők is egymás között többször beszélnek németül mint magyarul. Itt nőnek fel, itt élnek, itt vannak a barátok, itt tanulnak. Kicsi az esélye hogy Magyarországon fognak majd élni.

Határátkelő 2013.08.07. 12:30:16

@Kovermadar: Miért ne legyen? Nehéz lenne engem magyarkodással vádolni, de az sosem baj, ha az ember ismeri a gyökereit, a családját, hogy honnan származik. Nem a melldöngetős magyarkodásra gondoltam, de szerintem ez fontos. Ráadásul aki tisztában van magával, az könnyebben fogad el másokat is.

Határátkelő 2013.08.07. 12:31:26

@Spacecake: Nem én mondtam, hanem a szociológus. Miután nem értek hozzá és átfogó képem sincs róla, Herczog Máriát viszont jó szakembernek tartom, ezért elfogadom, amit erről mond. Csak ennyi.

négyzet 2013.08.07. 12:31:51

@Kovermadar: javaslom az Apák könyvét :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 12:34:30

@Barátusz:
Az örömteli, ha sikerül.
Viszont a szituáció nem teljesen ugyan az.
Az általad említett esetben Olaszországban élnek, tehát evidens, hogy tudnak olaszul. Anyuka angol, de az angoltudás minden esetben kívánatos dolog, akkor is az lenne, ha anyuka Spanyol vagy ukrán lenne.

Esetemben viszont ugye a fogadó ország a svéd nyelvet beszélni, így az evidens. Mellé az angol minimum kívánatos.
Ha harmadik nyelvet kellene választani, akkor elsősorban spanyolt, másodsorban németet és/vagy valami "izgalmasat" (arab, kínai, japán) választanék. A magyar nyelv ismerete egy kvázi idegennek teljesen felesleges, hiszen a világon a magyarokon kívül még él vagy... nem tudom, 6 mrd ember. Nekik is megy az élet a magyartudás erőltetése nélkül is.
Persze, ha akarja, tanulja, ez nem vitás! De "nyomatni" felesleges, mert vannak hasznosabb nyelvek is.

kozmopolita 2013.08.07. 12:37:24

Hosszú leszek, bocs, de ez a kedvenc témám. Rádadásul az idövel változik a véleményem is, ahogy a gyerekeim nönek.

Svájcban élünk 4 éve, elötte Finnországban 10 évet, a fiam (13 éves) és a lányom (9 éves) ott születtek, sosem éltek Magyarországon. Ennek ellenére gyönyörüen, akcentus nélkül beszélik a magyar nyelvet (a némettel egyetemben, az angoljuk kicsivel gyengébb, a finn anyanyelvi szinten volt, mára sajnos elveszett).

Ez a 14 év imígyen telt el:
Otthon mindig magyarul beszélünk (kivéve, ha nem magyar vendégeink vannak), ha csak németül vagy angolul jut eszükbe valami, máris mondjuk nekik a magyar megfelelöt, ha rosszul mondanak valamit, következetesen, de NEM elbátortalanító módon mindig kijavítjuk. Sokat járunk Magyarországra, részben a kötödés kialakulása/megmaradása céljából, részben praktikus okokból. Most is otthon nyaraltak egy teljes hónapot. Mindketten írnak-olvasnak magyarul (föleg a könyvolvasás az adott nyelven szerintem nagyon fontos!), és mindketten magántanulóként be vannak íratva magyar iskolába is, követjük az anyagot, a lányom egyenesen imádja.

Mindezt fontosnak tartottuk, és a gyerekeket is meggyöztük a fontosságáról (ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy, meg majd egyszer élhetsz Magyarországon, meg magyar vagy, tudnod kell magyarul, stb, stb).

Mostanra annyiban változott a véleményem, hogy már nem tartom fontosnak, hogy egyszer visszatérjünk Magyarországra (nem kizárt, csak nem fontos annyira). Helyileg tényleg lehet, hogy elveszített bennünket az ország.

Csak kérdem én: tényleg ennyire fontos ez, hogy hol vannak a magyarok, az országon belül-e vagy kívül?

Egyrészt már sokszor hangsúlyoztam itt a blogon is, hogy milyen sokat lehet tenni külföldröl is az országért (országimázs, töke odavitele vagy -csábítása, külföldön keresett pénz otthoni elköltése úgy, hogy közben a társadalomnak nem is kerülünk semmibe.

Másrészt pedig mint az egységes Európa híve szilárdan remélem, hogy néhány évtized múlva egy ilyen vitának már nem is lesz értelme, és az országoknak majd kb olyan lesz a jelentösége, mint ma az USA államainak vagy Kína kantonjainak. Lesznek nemzetiségek, de sokkal közelebb kerülnek egymáshoz.

Idealizmus? Utópia? Lehet, de nagyon sok minden, amin ma rugózunk, megoldódna.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 12:37:25

@Határátkelő:
Tisztában lenni és büszkének lenni szerintem nem ugyanaz (ééééés, egyebírtam!!! :) ).

Én is tisztában vagyok, de a legkevsébé sem vagyok rá büszke. Kb. semmit sem jelent, nem kellett megdolgozni érte.

@négyzethálós:
Nem ismerem :)

BTBTBT 2013.08.07. 12:41:23

@Határátkelő:
Nagy erdeklodessel varjuk majd, hol jon a kepbe a gyereknevelessel egybekotott kulfoldon eles. :)

@Kovermadar:
Mar miert ne lenne ugyanaz a szituacio? Csak tetszolegesen behelyettesited a nemzetek nevet.

Ha magyarkent mennel ki Olaszo.-ba, elvennel egy olasz csajt, es o csak olaszul, te meg csak magyarul beszelnel a gyerekeidhez (ti ketten megy ugy egymassal, ahogy kedvetek tartja), akkor ugyanott vagy, mint az altalam hozott pelda.
Persze akarmilyen mas orszag is behelyettesitheto, hiszen ebben az esetben nem 2 magyar/idegen (apa-anya) kulfoldon nevelodott gyerekeirol volt szo.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.08.07. 12:43:54

@ChristineK: Érdekes mert az unokaöcséim kint születtek 5 és 3 évesek és beszélnek magyarul. Igaz az anyjuk meg én is az első perctől kezdve magyarul beszélünk hozzájuk és magyar meséket olvas neki. A németet meg tanulják meg az osztrák apjuktól. :)

BTBTBT 2013.08.07. 12:46:00

@Kovermadar:
Ezen atsiklottam: "A magyar nyelv ismerete egy kvázi idegennek teljesen felesleges"

Most az ember gyerekerol beszeltunk. Az, hogy esetleg a hazastars nekiveselkedik magyarul tanulni, lelke rajta, meg akkor is, ha sehol mashol nem tudja hasznalni, csak csaladon belul.

De eleg gaz lehet annak, aki nem tanitja a sajat anyanyelvere a gyereket, es oregkorara ongolt rug - ahogyu korabban emlitettem -, mert a sajat vere nem lesz kepes kommunikalni vele az anyanyelven. Es ez elsosorban nem a gyerek hibaja, hiszen ha nem terelgetik kiskorban, akkor ugyan honnan tamadjon erdeklodese a szulei nyelvehez?

Olaszorszagban is lehet hasznalni az angol nyelvtudast, nem? De.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.08.07. 12:47:28

@lyken: Miért Magyarországon is vannak anyanyelvi német tanárok, akiket a küldő állam fizet. Még görög is van. Szerintem itt valami félreértés van mert alapvetően olyan nincs, hogy csak magyarul folyik az oktatás még Burgenlandban sem. Olyan lehetséges, hogy egy-egy tárgyat magyarul fognak tanulni bár valószínű, hogy ez sem a magyar irodalom és történelem lesz, ami az identitás szempontjából fontos lenne. Ráadásul mivel A.-ban két nyelvből kell érettségizni rögtön lehet az egyik a magyar.

Evain 2013.08.07. 12:49:58

@Barátusz:
"Aki kulfoldre koltozott, es nem tanitja meg a gyereket az altala is legegyszerubben es minden kuturalis hatterevel gazdagodva beszelt anyanyelvet, az ongolt is rug hosszutavon."

Én is ezen a vonalon gondolkodom. Ugyanis ha nem ismertetem meg a saját nyelvemet és kultúrámat a gyerekeimmel, akkor ENGEM mint embert sem fognak megérteni. Hogy miért vagyok más, mint a hollandok. Hogy miért olyan a magyar nagyi, amilyen. Hiába beszélem a helyi nyelvet vagy az angolt akármilyen szinten, a személyiségem legjobban az anyanyelven keresztül ismerszik meg.

A kultúra, amiben felnőttél téged is meghatároz, és ennek a megértéséhez kell a gyereket a saját kultúráddal megismertetni. Nem azért, mert valaha ott akarna letelepedni. Nekik soha nem lesz Magyarország a szülőhazájuk, az enyém viszont az. A múltam a személyiségem része. Nem magyar gyerekeket nevelünk, hanem holland gyerekeket magyar anyával. :) Ha valaha magyarnak fogja vallani magát, akkor megtisztelve fogom érezni magam.

emiGrant 2013.08.07. 12:53:48

Erdekes poszt. Nagyon nem ertek vele egyet, de akkor is erdekes. Az abszolute nem igaz, hogy 3-4-5 ev mulva, ha esetleg a csalad visszajonne, nem tudnanak a gyerekek beilleszkedni. Csak a sajat barati korombol ismerek tobb csaladot, ahol ez minden problema nelkul megtortent. Elso pelda: angol ferj, magyar feleseg, ket gyerek, egyik kisiskolas, masok ovodas. Videkre mentek egy kis faluba Somogyba. Egy arvaszot nem tudott egyik gyerek sem magyarul, de ket honapon belul mar jol beszeltek, par honapon belul a kislany kituno tanulokent osztalyelso volt. Mai napig toketeletesen beszelnek angolul is, magyarul is, es bar nem el egyik sem Magyarorszagon, gyakran latogatnak es szoros a kapcsolat ugy az orszaggal, mint a Magyarorszagon elo szuleikkel (angol papat beleertve) is. Nagyon szuk interpretacioja a kulturanak az ami a posztbol arad. Garantalom, hogy milliok elnek itthon akik vagy azert nem ismerik a 'magyar kulturat' mert semmifele kulturat nem ismernek, vagy olyanok, hogy ismerik a magyar, meg a francia meg az angol stb., st.b kulturat is. Az a gyanum, hogy a posztolo 'lultura' alatt nem igazan azt ertette, amit en, hanem azt, hogy attol magyar valaki, ha a magyar kulturat tartja magasabb szintunek, mint az osszes tobbit. Ez nem kulturaltsag, ez sovinizmus!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 12:55:16

@Evain: de akkor ennyi erovel az unokadat is meg kellene tanitani magyarul, meg annak az unokajat, meg... vagy hanyadig generaciotol nem "kotelezo"? Termeszetesen az en gyerekem is fog magyarul beszelni (gondolom), hisz magyar szoveget fog a szuleitol hallani, de a tortenelemrol csak meselek neki, ha erdeklodik, nem eroltetem.

Spacecake 2013.08.07. 13:08:30

@emiGrant: ez meg egy rosszindulatu interpretacio!!!:-)

Evain 2013.08.07. 13:08:45

@Mr. Long:
Az unokám nevelése már nem az én döntésem. :) Egy nagyszülő feladata szerintem máshol kezdődik. :) Ez nem kötelező, hanem választott tevékenység. NEKEM fontos, ezért ÉN csinálom. Ennyi. :)
Nem magyarságtudatból teszem, különben arra agitálnék mindenkit, hogy muszááááj. De nem az.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2013.08.07. 13:08:54

Én nem látok ebben a jelenségben semmi aggasztót. Ezek a gyerekek megtanulnak magyarul, ha a szülők is úgy akarják. aztán majd ott élnek, ahol akarnak.
Az ország nyugati felében mindig erős volt német/osztrák vonzás, kár ez ellen harcolni.
Érdekes, azt még nem nagyon tette szóvá senki, hogy az összes politikus, celeb, színész, gazdag ember gyereke külföldön tanult. Most, hogy alsóbb szinteken is lehetséges a dolog, mindjárt félreverik a harangokat.

pafff 2013.08.07. 13:10:29

nekem van olyan ismerősöm 3 is, akik külföldön éltek 7-8 éves korukig (USA, Oroszország, és Svédország). egy szót nem beszéltek magyarul, és mára tökéletesen beilleszkedtek, semmi problémájuk nem volt, sőt, barátokat is könnyebben szereztek, merthát 'érdekesebbek' voltak... :)

amúgy ha egy kicsit is beszélnek a szülők magyarul hozzájuk, úgy gondolom semmiképp sem lehet probléma. hiszen külföldön is be tudtak illeszkedni ugyanezek a gyerekek, miért ne tudnának újra itthon?

nekem két húgom lakik amúgy angliában 3 éve. sok barátjuk van kint, de mikor hazajöttek most egy hónapra, 2 nap alatt találtak újakat itthon is, pedig a kicsi hunglisht beszél kb :) 8 és 12 évesek.

emiGrant 2013.08.07. 13:29:47

@Spacecake: bocsanat! Egyaltalan semmi rosszindulat nem volt bennem es ha ezzel megbantottalak elnezest kerek. Az en hazaszeretetem nem fugg attol, hogy hol elek. En leginkabb vilagpolgarnak erzem magam es buszke vagyok a magyarsagomra attol teljesen fuggetlenul, hogy majdnem annyit eltem eddig kulfoldon, mint Magyarorszagon. Emiatt vagyok talan ennyire erzekeny a sovinizmus lehetosegere. A mai Magyarorszagon annyira ellenszenvesen magyarkodo soviniszta nagymagyar van, hogy majdnem mar ott tartok, hogy szegyenlem magamat helyettuk. Az ilyenfajta sovinizmus mindig kirekeszto es engem bant. Igazad van, nem valoszinu, hogy a posztolo sovinizmusbol indult ki, de en egy kicsit ugy ereztem amikor a kommentet irtam.

pappito · http://pappito.com 2013.08.07. 13:33:08

a nagyobbik gyerekünk nem volt két éves amikor elköltöztünk (most 7), a kisebbik itt született (holnap lesz két éves). A nagy szépen beszél magyarul, jól olvas magyarul, bár lassabban, mint angolul. Tud magyarul írni, lassabban,mint angolul és időnként belezavarodik az ékezetekbe. Itthon magyarul beszélünk (kivéve, ha jön valaki helyi aki nem tud)

A kicsi már elkezdett magyarul vakerálni (ha rohan akkor azt ordítja, rajzfilmegér hangon, hogy FUTÁÁÁS :) és nagyon jól halad, mert a nagy is magyarul beszél hozzá.

Időnként a nagy is hibázik, olyankor kijavítjuk szépen. Mind a kettő angol közegben van egész nap, csak itthon nem.

Nincs kötődésük Mo-hoz, majd később szeretnénk megmutatni nekik, hogy honnan jöttünk el, de ez ráér. Ezen egyáltalán nem stresszelünk és jó eséllyel az ő gyerekeik majd nem nagyon fognak magyarul beszélni. So what? :)

Persze itt nincs olyan helyzet, mint Ausztriában, nincs sok magyar, de a nyelvet akkor is érdemes megtanulni, ha nem tudja majd használni csak az itteni magyarok között, ott van az irodalom, gyerekdalok, stb. amit nem árt ismerniük, meg a többnyelvűség versenyelőny lesz majd, jót tesz a tanulásnak, gondolkodásnak, mindennek. Ráadásul ha van egy nyelv amit gyerekkorban megtanulhatsz csak úgy, akkor hülyeség nem megtanulni.

Nekünk is van ismerősünk itt, aki nem tartja ezt fontosnak, nem vagyunk egyformák, az se baj. Az érdekes, hogy ha együtt játszanak más magyar gyerekekkel, akkor, ha van köztük olyan, akinek a szülei nem tartják fontosnak a magyar nyelvet otthon, akkor gyorsan átváltanak angolra és kész.

Az én gyerekeimet nem a nyelv megtanulása vagy meg nem tanulása miatt vesztette el Mo, hanem mert esélyük se volt ott élni igazán. A helyi nyelvet meg megtanulják seperc alatt.

Nem hiszem, hogy mély filozofikus eszmefuttatások kellenek annak belátásához, hogy a szülők elmenetele hosszú távú hatásokkal jár.

rumitom 2013.08.07. 13:41:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: mar régóta meg akartam kérdezni tőled. te mint bolgár származású Bulgariaban élő magyar, inkább tartod magad bolgarnak vagy magyarnak?

tableno 2013.08.07. 13:50:14

@pappito: az én gyerekem még nagyon kicsi, de eleve négy nyelvet hall napi rendszerességgel. Jó esetben mind a négyet meg fogja tanulni, ami azért már nem egy rossz indulás az életben! :)

rumitom 2013.08.07. 13:51:04

@pafff: ez a jelenség amúgy nem új keletű, én 2000 környékén jártam gimnáziumba budapesten és az osztálytársaim közel fele nem magyarországon született. persze az egy orosz kivételével aki akkor meg csak torte a magyart, mindenki magyar volt és jól is beszélte a magyart, holott legtöbbjük külföldön nőtt fel.

pappito · http://pappito.com 2013.08.07. 13:51:07

@tableno: az nagyon erős előnyt fog neki jelenteni

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.07. 13:51:35

@rumitom:

:-)

Na most, az én identitásom alapvetően "külföldi". Magyarországon egyértelműen bolgárnak számítok, Bulgáriában meg magyarnak, bár részben azért elismernek "honfitársnak", de csak amolyan félig-meddig honfitársnak csak - kb. mint amikor a magyar emigránsok leszármazottja Mo-ra költözik: a miénk is, meg külföldi is. Szóval alapvetően külföldi vagyok mindenhol.

A nemzeti önidentitásom meg eleve zavaros, nem is igen van. A népszámláláson bolgár nemzetiségűnek és magyar anyanyelvűnek vallottam magamat, de valójában ez nem egy mélyen átélt identitás, hanem amolyan "válaszolni kell valamit" típusú identitás.

Ha azt kérdezed, melyik országot érzem a sajátomnak, akkor azt kell mondanom: mind a kettőt. Pl. a magyar és a bolgár politika egyformán érdekel. De mindenféle nacionalizmus NAGYON távol áll tőlem.

Spacecake 2013.08.07. 13:56:30

@emiGrant: semmi gond,engem nem bantottal meg!!!:-)

azt ugy altalaban 1ebkent sosem szoktam erteni,ha vki azt mondja,h:
`Az en hazaszeretetem nem fugg attol, hogy hol elek`
`buszke vagyok a magyarsagomra `
(melyeket magamrol is kijelenthetek)

tehat van vmilyen,ilyen vagy olyan,de 1 kialakult,kiforrott vilagnezete es enkepe,azt hol a bus banatba erdekli hogy vannak `ellenszenvesen magyarkodo soviniszta nagymagyar`-ok is.??!!!

miert es mibol is rekesztenenek ki,es miert is kene mas helyett szegyellni magadat??:-)

ez nekem tenyleg 1 rejtely-nem csak a te esetedben...

BoGyesz 2013.08.07. 14:00:01

Az én helyzetem annyival bonyolultabb, hogy feleségem nem magyar, úgyhogy reggelente van egy órám, esténként 3-4, és a hétvégék, hogy magyarul tanítsam a kislányom. Szegény gyerek egyszerre három teljesen különböző nyelvet fog tanulni, angolt, japánt és magyart. :-)
Találtam egy fórumot, ahol hasonló szituációban élők osztják meg a tapasztalatikat és a legjobb megoldásnak az O.P.O.L, azaz One Parent One Language tűnik, ami arról szól, hogy a szülők csak és kizárólag a saját nyelvükön kommunikálnak a gyerekkel és sosem keverik második vagy harmadik nyelvvel. A legtöbben azt írják, hogy ez a módszer működik és a gyerekek nagyon jól különbséget tudnak tenni a nyelvek között.

tableno 2013.08.07. 14:07:20

@Spacecake: a saját példámon elmagyarázom:

1, én magyar vagyok, akárhol is élek a világban. Magyar az anyanyelvem, a kultúrám
2, ezzel együtt világpolgár is vagyok, bárhol tudok élni és jól érezni magamat
3, büszke vagyok a magyar kultúrára, mindenre amit adtunk és adunk a világnak
4, viszont kurvára zavar, amikor bizonyos "turbómagyarok" olyan kijelentéseket tesznek nagy nyilvánosság előtt, amik miatt külföldön nekem mint magyarnak szégyenkeznem kell, mert kezd kialakulni egy nagyon negatív országimázs Magyarországról nyugaton.
5, az is kurvára zavar, amikor ezek a "turbómagyarok" próbálják megmondani, hogy ki a magyar, és ki nem. Különösen, hogy az ő definíciójukba én általában nem férek bele, hiszen kozmopolita vagyok, és nem értek velük együtt.

BTBTBT 2013.08.07. 14:13:17

@Evain:
Mindig is furcsalltam, hogy a nehany eves korban, amikor hihetetlenul fogekony a gyerekek elmeje szinte barmire, megsem tanulnak meg az anyjuk/apjuk nyelven. Ebben a korban meg nincs arrol szo- mint kesobb az iskolaban -, hogy valamelyik gyerek gyengebb/erosebb kepessegu, ugyhogy egyre inkabb ugy tunik, hogy a szuloi oldalon nem klappol valami.

Amikor ismeroseim kerdezik, hogy milyen feleseget akarok, akkor leginkabb azt szeretnem mondani, hogy olyat, aki nemcsak velem (angolul), hanem a csaladom legalabb szukebb koreivel is megerteti magat, hiszen nincs kedvem a tolmacsot jatszani.
Azonos nyelv, azonos kultura, es amikor kiejtesz egy szot (nev, kifejezes), nem kell magyarazni a mogottes tartalmat. Legyen Mazsola vagy az Turo Rudi. Vagy barmi mas.

@BoGyesz:
Az OPOL valoban mukodik, ismerek olyat, akinel felnottkent latom a tokeletes eredmenyt - igaz, nem magyar, hanem angol-olasz.

Egon Krenz 2013.08.07. 14:18:14

@négyzethálós: Nem kell ezen csodálkozni. Az ellenzék nem csinált semmit négy évig. Valós választási alternatíva nincsen.

NegyLevin 2013.08.07. 14:18:14

mindenben egyetértek : @Spacecake véleményével ez màr csak igy van,nagyon negativ imazsunk van külföldön,hiszen mindent mi talàltunk ki és beképzelt midenki..az meg hogy a külföldön élöket kifejezetten ellenséges..(hiszen mehettem volna én is..hasonlitgatnak)..Összetartàs és nemzeti érzés nélkül nicsen se Haza se Nemzet csak gyülölet és harc..ezt érezhetjük naponta a politikàban a Parlamentben is..több magyarérzés él ma a szomszedos orszagokban mint az orszàgban..SAJNOS..igy van ez,kicsit àrva ez a nemzet ,de nagyon !

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.07. 14:18:15

Én valószínűleg soha nem hagyom itt Magyarországot, de a gyerekeimet majdnem születésüktől erre ösztönzöm. És azt szeretném, ha az ő gyerekeik integrálódnának új hazájukban, de megtanulnának magyarul is, mert magyar anyanyelvű szülőkkel ezt könnyen megtehetik, és a tudás nem válik senki kárára.

Semmi veszélyeset nem látok benne, ha soha nem térnek ide vissza, akár turistaként sem.
Én sem azért maradok, mert ez az ország adott nekem valamit, amivel tartozom neki.
Egyszerűen itt építettem fel az életem, megszoktam, ismerem, mindenem megvan.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.07 13:32
Magyarország

Evain 2013.08.07. 14:26:14

@Barátusz:
Hogy fogékony az nem kifejezés. :) Nálunk a férjemmel az angol az tanult nyelv mindkettőnknél, és mivel mi is az OPOL elvet alkalmazzuk, ezért csak egymáshoz beszélünk angolul a gyerekekhez a saját nyelvünkön. Ennek ellenére mindkét gyerek következetesen thank you-val köszön meg mindent. a no és yes után ez volt a következő angol szavuk. :)

Megértelek amúgy. Ha a szűk családi körben tolmácsolni kell, az mindig jelent valamiféle elszigeteltséget. Pl amikor anyukám meglátogat minket, akkor teljesen rám van utalva, illetve anyósomékkal is előfordul néha, hogy a férjemet be kell vonni, mert ők meg angolul nem tudnak olyan jól.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 14:36:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ez a "minek kezelik az ember" nekem annyira furcsa. Vajon honnan ered? Ráadásul világméretű dolog, nem helyi specialitás...

Nekem annyira teljesen mindegy, hogy valaki magyar, német, olasz, amerikai vagy svéd. Ha értelmes és lehet vele valamiről beszélgetni, akkor beszélgetünk. Aztán abból vagy továbbalakul a dolog egy kocsmázásba vagy nem. Aztán vagy lesz belőle barátság vagy nem.

Ahogyan ha valaki primitív (mint pl. én), akkor elkerülöm, akkor is, ha magyar, akkor is, ha lengyel vagy amerikai.

Az embert a viselkedése határozza meg, nem egy jelentéktelen, megfoghatatlan dolog, mint a nemzeti hovatartozása.

zopilote 2013.08.07. 14:36:39

Sajnos nem olvastam vegig a kommenteket, nincs idom, varnak a gyapotfoldek:(
Roviden azert irok: a kulfoldre szakadt magyarok gyerekei legtobb esetben nem besze-
lik a magyar nyelvet, csak az a gyerek, amelyik 14 eves kora utan jott ki, de az is torve es
par ev utan, a szuloi haztol elkerulve el is felejti. Legjobb haverom tanarkent vegzett
otthon, felesege szinten magyar, egyik gyereke sem beszeli a magyart, bar ertik. Az ex-
em kinn szuletett, ir, olvas magyarul, angolul nem is tudott, amikor elkezdte az iskolat.
Turulmagyarok a szulei, veresszaju jobboldaliak. Leginkabb azok tanitjat, eroszakoljak a
gyerekre a magyarsagtudatot, ami visszafele is elsulhet. ( exem utalta magyar kereszt-
nevet, hivatalosan megvaltoztatta angolra) Jelenleg horvatokkal dolgozom, kicsik voltak,
mikor kijottek, mind beszeli a horvatot tokeletesen, iskolaikat itt vegeztek) Masik have-
rom, akivel dolgozom most, hazakoltozott 2000 korul Magyarorszagra, gyerekkel, akit egy
osztallyal lejebb iskolaztak be, mert nem tudott egyaltalan magyarul, ezert visszajottek
( feleseg filippino) Masik ismerosom 5 eve koltozott vissza Morszagra, 4 kisgyerekkel. Tole
meg nem kerdeztem, hogy milyen volt a gyerekek beilleszkedese. O visszajar evente 4 ho-
napot melozni Kanadaba.elmondasa szerint neki kell otthon havi 2500 $ a normalis megel-
heteshez a 6 tagu csalajaval.
A mult szazad elso harmadaban az akkori kormanyzat kuldott ki amerikaba magyar tanarokat,
papokat a magyarsagtudat fenntartasara.

Spacecake 2013.08.07. 14:38:26

@tableno: 1,2,3 tiszta,viszont azt azert latni kene,h a 4 meg 5,nos, ez MEGINT NEM egy magyar specifikus dolog...
MINDENHOL vannak `turbok`, ha belegondolsz,mindenhol!!!
turbonemetek,turboangolok,turbospanyolok,turboszerbek,turboromanok,turbozsidok,turboarabok...

es kit erdekelnek??kit erdekel h ok mit gondolnak??(engem nem)
szerintem ha ez vkit erdekel,foglalkoztat, es nem csak `megmosolyogtat`,akkor sajat magaben megsem forrhatott ki meg teljesen az az 1-2-3...

33621 2013.08.07. 14:48:37

@Határátkelő: Gondolom ez lesz a két éves jubileumi poszt tőled!
Ha jól emlékszem az origós indulásnál valami olyat írtál magadról hogy te már visszajöttél külföldről, de kíváncsi vagy az emberek életére és véleményére azért is indítottad ezt a blogot.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.07. 14:48:55

@vitézlővitéznő: Ami kissé morbid, hogy míg otthon éltünk nem szeretett olvasni. Feltételezem, a sok kötelező miatt. Mióta nem kötelező, falja a könyveket. :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.07. 14:55:41

Ami a nyelveket illeti, én mai napig csodálom Lomb Katót, aki élete utolsó napjáig tanult.
www.nyest.hu/hirek/lomb-kato-egy-nyelvzseni-receptje

Szerintem egy gyereknek egyáltalán nem válik kárára, ha több nyelven is ért, pláne ha meg is tud rajta szólalni. Elég hosszú az átlagéletkor (már ahol), és sosem tudhatjuk előre, hogy mikor lehet szüksége rá.

Férjemmel magyarok vagyunk.
Ő inkább angolos, én inkább németes. De mindkettőnket érdekelnek más nyelvek is, pl. olasz, spanyol, stb. bár ezeken egy kukkot sem beszélünk (de remélem előbb-utóbb fogunk).

Amint tudunk, megyünk mi is külföldre, a preferált nyelvterületeink valamelyikére.

Gyerekeinkhez már beszélünk németül és angolul is, megismételve a magyarul már elmondott adott mondatot, és igen kíváncsian nézik, hogy most mit is akarunk, érdeklődnek, tetszik nekik.

Biztos vagyok benne, hogy odakint ragadni fog rájuk a nyelv, hiszen nyelvi környezetben lesznek - de mint anno magyar-könyvtár szak felé is kacsintgatóként, s mert mi szeretünk magyarnak lenni, az identitásunkat nem elveszítve szeretnénk úgy nevelni őket, hogy érezzék, tudják, használják is majd az anyanyelvüket.

Több barátunk, rokonunk, ismerősünk él már külföldön, a legváltozatosabb helyeken, és az ő elbeszéléseikből úgy látjuk, hogy azokban az országokban, ahol a gyerekek több nyelven is tanulhatnak az iskolában, bár a kezdet nyilván nehéz - de később a hátrányokat behozva olyan általános műveltségre tesznek/tettek szert, ami akkor hátrány volt, mikor egyikük-másikuk megpróbálkozott a visszatelepüléssel, később vitathatatlanul előnyükre vált.

Nincs bezárva egy adott nyelvbe a gyerek, ugyanazt az olvasmányt több szemszögből képes látni, eleve a gondolkodásmódja más a széles látókör miatt - amitől később sikeresebb, kiegyensúlyozottabb lehet (és akiket mi ismerünk, ilyenekké is lettek).

Persze nem vagyok orákulum, és minden gyerek, minden család más és más - de ha egyszer nyithatunk a világra, akkor tegyük meg.

A hétvégi magyar oktatást személy szerint jó dolgonak tartom - de nem biztos, hogy örülnék neki, ha pusztán azért, mert a gyerekek 1/3-a egy osztályban magyar, akkor tanítsák magyar tanárok.
Integrálódjon csak, egyáltalán nem válik kárára, sőt - otthon meg majd megteremtjük az alkalmat, hogy büszkén képviselhesse magyarságát is.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.08.07. 14:57:50

@Evain: Tökéletesen egyet értek, én sem fogalmazhattam volna meg jobban. Ha majd a karomban tartom a gyermekem, el sem tudom képzelni, hogy angolul szóljak hozzá, és ne magyarul! És igen, kell hogy ismerje a hátterét, ahogyan szeretném, ha az apja kultúráját is megismerné, hiszen a nagyi Afrikában nem ugyanaz, mint a nagyi Magyarországon, és az unokatesók Franciaországban sem olyanok, mint a magyarok.

Nehéz lesz? Biztosan.
De szerintem megéri.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.07. 14:59:09

@tilmir: Más volt a tálalás és jobban ízlett úgy :) Nem baj az, a lényeg, hogy olvas, és kinyílik a világ előtte. :)

tableno 2013.08.07. 15:13:20

@Spacecake: Az igaz, hogy nem magyarspecifikus a dolog, de azért a turbónacionalizmus nem mindenhol van annyira előtérben, mint most nálunk. Például a németek esetében a neonácik valóban annyira marginálisak, hogy nem számítanak. A szerbek, arabok, pakisztániak esetében nagyon erős az otthoni kirekesztő nacionalizmus, de nekik ez nem újdonság. Nálunk viszont a közelmúltig olyan volt a helyzet, mint a németeknél, mostanában meg inkább olyan, mint a szerbeknél. Ez a változás az, ami feltűnik a hosszabb ideje kint élőknek.

Határátkelő 2013.08.07. 15:19:48

Apropó, azt kértem már itt, hogy szavazzatok a Határátkelőre a Goldenblogon? :) Ha még nem, akkor most kérem.

A Közélet kategóriában jelenleg a 3. helyen állunk a közönségszavazáson, de ha kicsit belehúzunk, lehetne ez még jobb is. :)

Mindenesetre aki úgy érzi, megér neki egy percet, az szavazzon a következő linken:

goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=4985

Kösz szépen!

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.07. 15:21:27

@tableno: Feltűnik az idebent is... :(

@Határátkelő: Szavaztunk Rád, meg is osztottuk :)

2013.08.07. 15:25:36

Hogy érdemes-e megtanítani magyarra a kölkeket:
Én nem is értem, hogy merülhet fel az ellenkezője, főleg amikor úgyis a gazdasági okú kivándorlás a leggyakoribb (értsd: az ember parázik, hogy nem lesz mit ennie meg a bank elviszi a házát). Ha valaki stabilan beszél 2 nyelvet, akkor kész, meg is van egy életre, már soha nem fog éhezni: elmehet tolmácsnak, fordítónak, nyelvtanárnak, ügyfélszolgálatosnak. A 3 meg 4 nyelvű gyerekek meg aztán tényleg bárhol meg tudnak majd élni. A többnyelvűség szvsz minden szakmánál és diplománál többet ér (vagy legalábbis versenyben van), ráadásul a gyerekek minden effort nélkül felszedik, tök ingyen, homokozás meg kisautó-tologatás közben. Ezt kidobni azzal a felkiáltással, hogy "felesleges"... háááát, szerintem véleményes.

Evain 2013.08.07. 15:28:29

@zopilote:
Látod mi eleve két keresztnevet adtunk a gyerekeknek, egy hollandot meg egy magyart. Ha nem tetszik nekik, változtatnak. :)

@petrasp:
Hogy nehéz lesz-e? Kisebbségi nyelvet az elszigeteltség miatt nagy munkával jár tanítani. :)
A megéri-e számomra sem kérdés. :)

Spacecake 2013.08.07. 15:28:39

@tableno: `Ez a változás az, ami feltűnik a hosszabb ideje kint élőknek. `

kerdes h ez mennyire objektiv es mennyire inkabb iranyitott.
nem elvitatva,h nem jo iranyba alakul ez a dolog,de a merteke kerdeses.
mashogy:nekem tobbnyire az az erzesem,h a kulfoldon elok (ezt is:-) negativabban itelik meg,mint ami a valosag...
persze ez is csak 1 szubjektiv dolog:-)

33621 2013.08.07. 15:29:17

@Határátkelő: Kár hogy csak a Facebookon keresztül lehet szavazni mert például az nekem nincs és itt sok másnak sem.

Evain 2013.08.07. 15:35:11

@Th's child:
Ehhez tedd hozzá, hogy a magyar nyelv struktúrája annyira más a többi európai nyelvhez képest, hogy ezt, mint második nyelvet megtanitani olyan szinten stimulálja az agy logikai készségét, amiből jobban profitálnak majd iskolás korukban az egynyelvű társaiknál. A kétnyelvűség ilyen jellegű előnyeiről elég sok kutatást készítettek, mivel ez pár országban elég hétköznapi dolog. :)

tableno 2013.08.07. 15:36:00

@Spacecake: a mértékén lehet vitatkozni, de a probléma megléte bizonyítható tény. Az pedig, hogy a külföldön élők ezt súlyosabban ítélik meg, az azért is van, mert a magyarországi közvélemény tűréshatára már igencsak magasra kúszott a témában. Olyan kijelentések, amik a 90-es években még keményen kiverték volna otthon a biztosítékot, teljesen hétköznapivá váltak. Ez pont az a dolog, amit kivülről jobban lát az ember, mert nem él benne nap mint nap, így nem is fásul bele.

BTBTBT 2013.08.07. 15:41:34

@Evain:
Megkerdezhetem, hogy milyen nemzetisegu a ferjed?

Az elszigeteltsegen tul, ami nem keves, ott lenne az a problema is, hogy egyenlore csak es kizarolag ram hagyatkoahatna mindenki, mint "tolmacs"-ra. (A szuleim idosek egy uj nyelv megtanulasahoz, meg ezt nem is varhatom el toluk.)
Persze meg nem tartok ott, de mint jovobeli problema lehetoseg, toprengesre ad okot. Aztan majd az erzelmek (is) eldontik. :)

@Határátkelő:
Mivel nem is eltel huzamosabb ideig kulfoldon. :)

@nezzazegfele:
"Nincs bezárva egy adott nyelvbe a gyerek, ugyanazt az olvasmányt több szemszögből képes látni"
Nem kotozkodes, de most vagy en nem ertem, amit irtal, vagy a fentinek nincs sok ertelme.

Hogyan lesz kepes arra egy gyerek (tehat nem egy tizeneves), aki ket nyelvet tanul a szuleitol, hogy ennek tetejebe meg a kulturtorteneti ismereteit is bovitse, illetve hogy tobb szemszogbol szemlelhesse a tortenetet, amit olvasott?

@Th's child:
Minden egyetertos, de azert a magyar-idegennyelv tolmacs piac elegge telitve van, es ott nem egyszeru boldogulni. Kis nep, kis nyelv. Persze szep.

BTBTBT 2013.08.07. 15:43:01

@Th's child:
magyar-idegennyelv forditot akartam irni

rumitom 2013.08.07. 15:51:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: koszonom valaszod. nagyjabol en is igy erzek, bar ahogy telnek az evek egyre erosodik a magyar identitasom

rumitom 2013.08.07. 15:52:50

@Határátkelő: szavaznek, ha nem kellene fb accounttal belepni hozzza :(

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.08.07. 16:00:36

@Határátkelő: általában nem szavazok, de a Határátkelőnél megtettem. Sokat olvastam, mielőtt kijöttünk volna, és most is rendszeresen olvasom.

Köszönöm, hogy működteted ezt a blogot!
További sok sikert.
:)

tr1n1ty 2013.08.07. 16:00:46

Érdekes téma, szerintem nem valószínű, hogy nagy százalékban jönnének vissza kitelepült gyerekek. Néhány példa első/ill. másodkézből. Férjem Franciaországban született a hetvenes években (félig magyar szülők) és 14 éves korában költöztek haza Magyarországra, mert az itthoni nagyszülőknek gondját kellett viselni. Ez épp a rendszerváltás tájékán volt. Bár tudott jól magyarul, a nyarakat is gyakran a papáéknál töltötte Pesten, az írással gondjai voltak, ezért 2x járt elsőbe középsuliba. Volt olyan tanár, aki támogatta, volt aki azt mondta, menjen vissza oda, ahonnan jött. Lelkileg volt rosszabb. Minden haverja kint maradt. Nem értett egy csomó dolgot. Fogalma sem volt az olyan szóviccekről, mint "papülapadon-labanszőr-lekopot"...stb". Nem tudta, kik azok az erdélyiek, akikről annyi minden szólt, nem tudta, kik a románok, albánok, stb. Franciaországban ők csak Ausztriáig tanulták a térképet a suliban, utána egy nagy piros egyberajzolt vaktérkép volt a könyveikben, azzal a felirattal, hogy "keleti blokk". 14 évesen odakint mopeddel járt suliba, itt meg fel kellett venni az iskolaköpenyt. Elmondása szerint egy éven át tervezte titokban, hogy visszaszökik. :)

Kacorlakk 2013.08.07. 16:00:46

@Evain: Nagyon szépen fogalmaztad meg. Végigolvasva a kommenteket, s tudva, a legtöbb kinnt felnövő gyermek esetlegesen tér vissza Magyarországra, elutasítottam gondolatban azt a prakitikusságot, hogy számukra felesleges a magyar nyelv. A hozzászólásod megvilágította, miért is kell megismerniük a nyelvet és a kultúrát. Köszönöm.
(Nyuggerland, 15:32)

rumitom 2013.08.07. 16:05:15

@tableno: detto, szorol szora. szerencsere eddig szorult annyi inteligencia a tajekozottabbjaba aki tisztaban volt a magyarorszagon zajlo viszonyokkal, hogy engem ne azonositson a magyar orszagimazzsal.
mondjuk jellemzoen csak a nemeteket igazgatja, hogy mifolyik kicsiny orszagunkban, nekik mindig azt mondom hogy OV Berlusconi vetelytarsa csak mas sulycsoportban

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 16:10:55

@tr1n1ty:
Teljesen megértem!
Én 27 évig terveztem (ebből 21-ben már a szabad és független Magyarország állampolgáraként), hogy nyugatra szökök, mire végre sikerült :)

Evain 2013.08.07. 16:15:08

@Barátusz:
Nem titok, holland a férjem. :)

Furos 2013.08.07. 16:19:09

@Kovermadar: Ha szeretsz olvasni akkor tudom ajanlani az Apak konyvet!
Mondjuk en elfogult vok Vamos Miklossal szemben.
Egyik kedvenc irom.

BTBTBT 2013.08.07. 16:22:59

@Kovermadar:
Miert? Ki elol kellett szoknod? (Egy masik no volt a dologban.) :)

@Evain:
Koszi.

@tr1n1ty:
Erdekes - es biztos gondot is okozo - az, amikor nem a nyelv miatt nem boldogul valaki az iskolaban, hanem mert kolfoldon hianyos foldrajzi ismereket adtak at neki.

Marcus62 2013.08.07. 16:24:25

@Egon Krenz: Ha jobban végignézed a gengszterváltás utáni időket igazából még sohasem volt normális alternatíva,sajnos!
Szavazás letudva.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 16:26:56

@Mr. Long:
Elképzelem, ahogy a gyerekemnek a magyar történelmet mesélem:

- Nézd csak, itt van Törökország... egyszer régen jól meghódították a magyarokat. Ez meg itt Ausztria, ők űzték ki a törököket, aztán megtelepedtek a magyarokon.
Ezek itt a németek. A II. világháborúban ők is jól leigáztak minket, de akkor jöttek, láttak, győztek és maradtak is az oroszok, még vagy 50 évig.
Ugye milyen érdekes?

Hallottál már a magyar virtusról, fiam? Nem? No. Látod ott azt a hatalmas országot a nagy víz túloldalán? Az az Egyesült Államok. Magyarország hadat üzent neki...

- Apa, ezt nem értem...

- Elmondom egyszerűbben: a magyar virtus annyit jelent, mint fejjel rohanni a falnak és még büszkének is lenni rá, hogy sikerült! :)

Marcus62 2013.08.07. 16:27:13

@Kovermadar: Ez jó!
Jó az új avatárod!
De azért Muffin is jól van?

Globetrotter2014 2013.08.07. 16:29:18

Én életvitelszerűen tartózkodtam 5 európai nagyvárosban.

Mindenhol igyekeztem helyi magyarokkal tartani a kapcsolatot, gyakran több magyar ismerőssel mint nem magyarral.

Rengetek kint élő családdal találkoztam ahol a gyerekek szebben beszéltek magyarul mint mi, akik itthonról mentünk ki. (Amellett hogy a kinti nyelvet is anyanyelvi szinten elsajátították).

Ha valakiben van tartás az a gyökereit sosem felejti. Ellenben megedzi a külföldi tartózkodás kihívása.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.07. 16:29:53

@Barátusz: Gyerek a tizenéves is, akkor is, ha kamasz. Visz egyfajta gondolkodásmódot a szülőföldjéről, a befogadó országban pedig szembesül egy másfajta világképpel. A kettőt ütköztetve, egy adott történetet képes lesz több szemszögből látni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 16:31:47

@Kovermadar: tudod miert van? tul magasak a kornyezo hegyek es mindenki itt marad a karpat - medencebe, ha beleesik. ugy kell kirugdosni onnan...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 16:33:19

@Furos:
Utánanézek, mindenképpen.

@Mr. Long:
Ez viszonyítás kérdése :) amenniyben 1984-ben születtél, igen :)

@Barátusz:
A magyar virtus elől :)

Megj.: a tanári gonoszságnál kevés gusztustalanabbat tudok elképzelni. Eszméletlen károkat tudnak okozni egy gyereknek és sajnos vannak olyanok, akik meg is teszik.
Csak akkor minek mennek tanárnak.

Volt egy középiskolai magyartanárom. Nem jöttünk ki jól. Nem nagyon ment nekem az irdalom, egész egyszerűen képtelen voltam felfogni, hogy miről van szó egy versben (mai napig nem megy). Folyamatosan meg akart buktatni, de a matektanárom mindig kiállt mellettem (cserébe 4.-ben én tartottam a matekkorrepetálások egy részét :) ).
A magyartanár szerint "olyan sötét vagy fiam, hogy ilyet még a föld nem hordott a hátán"; illetve "soha, semmire sem fogod vinni!".

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.07. 16:37:16

@tr1n1ty: A férjednek sem lehetett könnyű kamaszkora, ugyanakkor a tanárai sem voltak a helyzet magaslatán...

Unokatesómék jártak kint is, itthon is iskolába, majd visszaköltöztek végül a kiindulási pontra.
No, az itteni tanárok úgy beszélgettek mellette, Róla, mintha hülye lenne - pedig minden szót értett belőle, beszélni csak akkor beszélt, ha nagyon muszáj volt, vagy családi környezetben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 16:38:52

@Marcus62:
Persze! Rosszcsont, mint mindig :)
Az új avatár jelképezni a hitet, hogy bármit elérhet egy madár, amit csak akar! (ismered a videót?)

@ZF2:
A gyökerekben egyetértek. De én oda a felmenőimet sorolom, nem az országot, ahová születtem. Az ősök ismeretét fontosnak tartom (régen nem tartottam, de változnak az idők).

Sok múlik azon, hogy milyen kinti magyarokkal találkozik az ember. Azt tapasztaltam, hogy jellemzően azokkal jövök ki jól, akik vagy nagyon kicsi korukban jöttek ki, vagy nagyon régóta vannak itt.
A legtöbb "problémám" azokkal van, akik szerint: "itt minden szar, utáljuk Svédországot, blablabla"... de akkor minek vannak itt? Na ilyenekkel csak egyszer találkozom :)

@Mr. Long:
Van benne valami! Erre még nem gondoltam. Olyan lehet, mint egy spirituális örvény, beszippantja a népeket, akiknek uralkodhatnékja támad és így végül maradnak :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.07. 16:40:20

@Kovermadar:

Jó a magyar virtusos beírásod, mintha a férjemet hallanám :D

A magyartanárodnak esetleg küldhetnél egy képeslapot, meg az igen olvasmányos blogod elérését. ;)

Evain 2013.08.07. 16:42:05

@Kovermadar:
Aha, tudod, a föld csakrája is ott van, az az örvény közepe. :D

Ezt a történelmi dumát elteszem, és előveszem a kamasz gyerekeimnek, esküszöm. :D

BTBTBT 2013.08.07. 16:49:03

@nezzazegfele:
Azt hiszem, felreertettel: kamasznal ertheto, amit leirtal, de kisgyereknel nem.
Egyreszt mert ha kint szuletett, akkor nincs mit vinnie magaval, nincs mibol "dolgoznia". Tehat nincs meg az a kulturalis hattere sem pl. egy 4-5 evesnek (mert abban a korban nem is az erdekli, hanem jo esetben a jatek meg a teve).
Es ehhez meg az is kell, hogy a szulonek legyen ismerete, amit atad.
Illetve ha nem tobb orszagban ismert (tunder)meserol es annak helyi valtozatairol van szo, keptelenseg, hogy mondjuk egy magyar (vagy egyebkent barmilyen mas) gyereknek barmifele mas nezopontja lehet peldaul az Angliaban sikeres "Shark in the park" mesebol - szimplan azert, mert ez a tortenet magyarban nem letezik, igy nincs mogottes tartalom.

@Kovermadar:
Az elol en is menekultem.

Ez egy rossz tanar, mert nem jon ra - vagy igen, de nem hirdeti -, hogy nem a sok sulonbozo diakkal van baj, hanem az o tanitasi modszerevel. Eppen forditva voltam: nekem a human targyak (irodalom, tortenelem) mentek fenyevekkel jobban.

Marcus62 2013.08.07. 16:51:30

@Kovermadar: Nem ismerem!
Elküldeném én is az ilyen tanárnak hogy olvassa már el hogy mennyire nem vitted semmire.
Nekem összesen egy ilyen "sötét" tanárom volt megakart buktatni az érettségin de nem jött neki össze.
A történelmünk zanzásítva kb ilyen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 16:53:36

@nezzazegfele:
Ezek szerint jól választottál férjet! ;)

@Evain:
Az az, szívcsacska... csakra :)
Láttam egy videót a Dalai Lámával készült interjúról, enyén kiröhögte ezt a szívcsakrás dolgot :)

Marcus62 2013.08.07. 16:53:49

@Evain: Ja és Jézus Krisztus egy magyar feng sui tanácsadó volt inkognitóban pedig sámán.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.08.07. 17:17:21

@tr1n1ty: "papülapadon-labanszőr-lekopot"

Ez most magyar vagy francia szóvicc. Mert én se értem. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 17:17:45

@Marcus62:
www.youtube.com/watch?v=sdUUx5FdySs

(azt nem mondanám, hogy sokra vittem, viszont boldog vagyok és nekem ennyi elég is :) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 17:20:34

@flash.gordon:
Már azt hittem, hogy én vagyok az értetlen, de ezek szerint nem csak :)
Én sem értem... mondjuk nem tudok franciául (leszámítva, hogy "zséfroá' :) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 17:23:06

@flash.gordon:
Voltam kb. 3,5 évig matematika magántanár :) De az nem ugyan ez a kategória, tudom...

Marcus62 2013.08.07. 17:25:06

@Kovermadar: Szerintem aki boldognak érzi magát az igenis sokra vitte, mert ezt is el kell érni és meg kell tudni élni.

Globetrotter2014 2013.08.07. 17:27:53

@Kovermadar: akik itthon születtek és éltek valamennyit, ill akik kint születtek és valamelyik szülő odafigyelt (tapasztalataim szerint ahol az anya magyar ott ez igaz), rendszerint megmaradt a magyar nyelv kitűnő ismerete és egy stabil érdeklődés az óhaza felé.

Az meg hogy mi van itthon, hát én se nézek utána minden hónapban hogy mi van a vidéki rokonokkal. A közvetlen környezet nyilván meghatározó a mindennapokban és a német francia stb suli, az adott város, a környék egy fiatalnak nyilván ktöülti az életét.

Egyébbkétn azt látom hogy a magyarok azért eléggé összejárnak. Nyilván megvannak a kasztok de ha elég nagy a kolónia, akkor még azon belül is kialakulnak a kisebb csoportok (pl expatok külön összejárása).

M. Péter 2013.08.07. 17:27:53

Egy kisgyerek még erőfeszítés nélkül megtanul beszélni , az olvasást és a helyesírást persze tanítani kell. Vannak ismerőseim, akiknek a szüleik nem tanítottak meg az őseik anyanyelvére, akár lustaságból, akár szándékosan, és ezt most hiányolják. Ezenkívül bármilyen nyelv lehet hasznos, egy külföldi cég is kereshet pl. magyarul tudó ügyfélszolgálatost vagy üzletkötőt, és egy ilyen állásra eleve kevesebben jelentkeznek, tehát nagyobb esély van megkapni.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.07. 17:27:53

@Marcus62:
"A történelmünk zanzásítva kb ilyen. "

Ha valaki ilyennek akarja látni.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.07 17:04
Magyarország

Marcus62 2013.08.07. 17:30:12

@Kovermadar: Nagyon aranyos, hangosan felröhögtem.

2013.08.07. 17:33:10

@Spacecake: Mire alapozod, hogy visszajönnek? Csak azért kérdezem, mert a jelenlevők közül is sokan leírták, hogy nem jönnek vissza ide élni. Pontosítok, nem tervezik, amíg élhetőbb nem lesz az ország. A másik pedig, amin ilyenkor elgondolkodok, hogyha kint felépít magának egyfajta egzisztenciát az ember, akkor miért kezdené megint elölről a egészet, ismerve a magyar fizetések és a magyar forint vásárlóerejét. Bocs, hogy az anyagiakat hozom fel, de gyerek mellett ez főleg nem elhanyagolható szempont.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.08.07. 17:33:15

@Kovermadar: Hát akkor a logikai összefüggések megértetése biztos jobban menne mint a magyar történelemé. :)

Marcus62 2013.08.07. 17:35:41

@régebb óta vagyok Subban mint te: Ha kiragadunk bizonyos eseményeket nyilván félrevezetőek lehetnek,de a sava borsa mindenképpen benne van, és ezek alapján ezer évünkről nem "cool" jut eszembe.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.07. 17:42:39

@Barátusz: Egyetértünk. Kimaradt az elsőből a kamaszok szó. Ismeretségemben egyetlen kivételtől eltekintve, akik már kint vannak, kamasszal mentek.

@Kovermadar @flash.gordon:: Pap ül a padon. Lábán szőr. Lekopott, de már nől. Papú-lapadoon-labaszöö-lekopoó-de-maánő... :D
Valahogy így.

@Marcus62: Egyetértek. Legalábbis a normálisabb szülőkre és tanárokra igaz. Szerencsére sokan vannak.

@M.Péter: Igen, én is ezekre a megállapításokra gondoltam. Sosem tudni mikor és mivel fog pénzt keresni. Ld. Lomb Kató. Ajánlom mindenki figyelmébe a könyvét, nagyon olvasmányos. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 17:52:05

@nezzazegfele:
Áháá, szóval ez egy francia-magyar szóvicc? Ha nem, akkor feladom! :)

@flash.gordon:
De megy az is, hogy 'jövőünpomm' :)

Összefüggés kérdésben kifogástalan meglátás! :) Humán vonalon egy újszülött szintjén vagyok :)

@Marcus62:
A legjobbfej áll a kiwimadár! (és a törpenyúl, természetesen! :) )

Marcus62 2013.08.07. 17:54:34

@Kovermadar: Azért Gárfild sem piskóta!!!

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.07. 18:43:29

Szerintem ezt tul sok oldalrol lehet megkozeliteni. Ha valaki olyan szandekkal megy el, hogy teljesen uj eletet kezd es o maga is be akar illeszkedni a befogado orszag tarsadalmaba, akkor ezek a szulok nem feltetlenul gondolnak abba bele, hogy jaj a gyerek majd nem tud Mo-on beilleszkedni az iskolaba, mert nincs szandekaban hazamenni. Szerintem ez foleg erenti ezen szulok gyermekiet, marmint a magyar nyelv es kultura elveszteset.
Azok a szulok akik Mo-on akarnak elni es csak ideig-oraig penzt gyujteni mennek kulfoldre azok otthon mindent meg fognak tenni azert hogy a gyerekeik magyarnak is erezzek amgukat es magyarul is olvassanak, irjanak.
Valoszinuleg azok vannak szerencsesebb helyzetben akik olyan koru gyerekekkel mennek akik mar itthon elkezdtek az iskolat, mert akar hasznaljak kesobb akar nem a nyelv mar bennuk van.
Szerintem nem az iskolai tananyag az amit a kulfoldon felnovo gyerekek elveszitenek azzal hogy kulfoldon elnek. Szerintem sokkal fontosabb lenne, hogy ezek a gyerekek is megismerjek es tudjak a magyar kultura reszet. Hogy tudjak, milyen a kapuciner, hogy milyen a balaton, hogy ki az a Susu sarkany, hogy mit irt Karinthy, hogy tudjak ki volt Hofi. De ahhoz hogy ismerjek ezeket, nem kell Mo-on tanulniuk, es nem kellenek magyar tanarok sem. Ezek johetnek a szuloktol. Es mivel a szulok Mo-on nottek fel valoszinuleg sok sok mindent irmerni es tudni fognak ezek a gyerekek is akarva vagy akaratlanul.
Es remelhetjuk, hogy amikor ezek a gyerekek felnonek kivancsiak lesznek arra, hogy honnan jottek es akkor esetleg hazalatoganak egy kicsit, vagy olvasnak magyar konyveket (mert hiaba van Mo-on magyar tananyag a legtobb gyerek nem olvassa el a kotelezoket, mert kotelezok, viszont azok akiknek nem az es kulfoldon elnek lehet hogy bennuk felvillan valami erdeklodes, kivancsisag es elolvassak).

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.07. 18:51:23

@Marcus62:
Az utóbbi pár száz év, nem volt valami dicsőséges, erről nem nyitok vitát.
De ha az előző esti buliról kellene mesélnem, biztos nem azt mondanám, hogyan hánytunk hajnalban. :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.07 18:29
Magyarország

Marcus62 2013.08.07. 19:07:42

@Pink Elephant: Úgy látom hogy a mai témához kapcsolódóan ez volt a legjobb összegzés. Mélyen egyet értek minden mondatával,úgyhogy stílszerű legyek csillagos 5-ös.

Shanarey 2013.08.07. 19:42:05

Moderációs jó napot, reggelt, estét. (kinek mit mutata az órája.)

A kormány ezt már akkor elcseszte, amikor a jelenlegi gyerekek szülei elhagyták az országot.
Megoldás akadna, de a szándék, pénzbe kerül, és ha azt a pénzt el lehet lopni, akkor inkább ellopják, mint erre fordítsák.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Amit mondasz, marhaság. A magyarok másképp működnek mint a keleti népek, arabok törökök stb. Az átlag Magyar gyerek gond nélkül beilleszkedik az adott ország kultúrájába, mégha a szülők nem akarják akkor is. Mellékesen már a törököknél is akad olyan generáció, akit nem érdekel honnan jöttek, csak az hol élnek most, és az idő múlásával egyre többen lesznek. Kérdezd nyuszigonoszt, ő erről többet tud mondani. Az arabokkal más a helyzet, nekik az agyukra ment a vallás, és ezért nem akarnak beilleszkedni. Speciel ezért én el is zavarnám őket vissza ahonnan jöttek, de nem vagyok én miniszterelnök.
:-)))

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.07. 19:48:06

@Marcus62: Orulok, hogy egyetertesz:) Es Koszonom az otost, majd a gyerekkel alairatom :D

Shanarey 2013.08.07. 19:52:55

@Mr. Long:

Ez elvileg igaz, gyakorlatban hülyeség.
A dolgozói réteg és azok családja az akik eltűnnek a költségvetésből, és ők amúgy sem a kiadási oldalon szerepeltek főleg, hanem a bevételi oldalon. Vagyi ez így az országnak többszörös veszteség. Ám a 8 milliós népességet ha jól megnézed, a többség a nyugdíjas, és a dolgozni nem szerető réteg lesz.
Persze ott lesz az a réteg amelynek gyárai, földjei vannak de az aki ott akar melózni, az a réteg elfogy, és így megy majd csődbe Magyarország pár éven belül.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 20:08:33

@Philosoraptor: egyszer mar felepitettem egy egzisztenciat mo-n. most kezdem elorol uk-ban. nem nagyon van kedvem megegyszer mo-n elkezdeni, vagy a korabbi maradvanyait simogatni...

2013.08.07. 20:12:22

@komisz_kölök: 'Megérne egy cikket az a téma is, hogy a gyerek pillanatok alatt megtanulja az idegen nyelvet. Szerintem ezzel csak a szülő nyugtatja magát. Környezetemben legelább egy év, mire valamennyire kommunikálni tud egy álltalános iskolás korú gyerek. Addig meg egyáltalán nem könnyű neki...'

Igy van. Tevhit hogy a gyerekek nagyon konnyen felszednek idegen nyelveket nyelvi kornyezetben. Pl. itt Londonban sok gyerek van aki itt szuletett, de otthon soha nem beszelnek angolul, es mikor iskolaba megy a gyerek, nem vagy alig beszel angolul. Ezzel nagyon nagy hatrannyal indul az iskolaban amit sokszor egyaltalan nem tud behozni, vagy evek kellenek hozza. Ha a szulok csak magyarul beszelnek otthon, akkor fontos pl. ovodaba jaratni a gyereket hogy ott megtanuljon angolul (vagy az adott orszag nyelven) meg iskolakezdes elott, kulonben nem fog csak ugy magatol tudni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.07. 20:15:37

@Mirjam2: ez igy igaz, mint az, hogy kimennek angliaba nulla nyelvtudassal es ott felszedik hallas utan. mintha a kulonbozo szerkezeteket, stb-t csak ugy kihallana a sok nyelvzseni. A gyerek is csak ugy fejben osszerakja a szabalyokat...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.07. 20:16:43

Erosen off-topic, de vegulis benne van a Mo. kontra mas EU orszagok tema, tehat lehet erdekelni fog paratokat.

Szerintem egy nagyon alaposan osszeszedett cikk, persze vannak benn 2008-as chartok, de gondolom a helyzet azota ugyis csak romlott... azert durva igy egyben latni ezt a tomenytelen mennyisegu levonast...

Ilyenkor az egyik szemem mindig nevet hogy ez engem mar reg nem erint, de a masik meg sir, hogy aki Mo.-n maradt, az most bizony fek nelkul szaguld a szopo-rolleren...

beszolunk.hu/btv/2013/03/20/picsaba-fizetunk-ennyi-adot-ha-nincs-latszata-adatokkal/

négyzet 2013.08.07. 20:25:02

@Furos: jé, én is pont az ajánlottam neki fentebb.

2013.08.07. 20:26:31

@Shanarey: Ahhoz képest sokan azt szokták ezen az oldalon is ismételni, hogy nincs is akkora nagy baj... :)

2013.08.07. 20:27:05

@Mr. Long: Igen, erről beszélek.

2013.08.07. 20:28:34

@Don Kartasch: Nah ezt elolvasom, már a címe is találó. :D

négyzet 2013.08.07. 20:29:16

@Don Kartasch: ja ezt én is láttam, elég jól össze van rakva. kivéve az áfa részt, mert nyilván a befizetett áfánk nem egyenlő a nettó bér szorozva áfakulcs (egy nagy tétel például lejön többnyire, a lakbér). illetve az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokkal nehezebb összeszedni, de kis adócskák máshol is vannak a fő tételeken kívül, és egyre inkább. de amúgy nyilván átjön így is.

2013.08.07. 20:33:32

@Mr. Long: Pontosan, ez a masik tevhit hogy magatol megtanul valaki egy nyelven csak azert mert az orszagban el. Nyilvan gyerekek konnyebben tanulnak mint a felnottek, de akkor is tanulniuk kell. Pl. angol gyerekek is hibasan beszelnek eloszor: olyanokat mondanak hogy 'eyeses', 'stooded' (mindkettot hallottam angol anyanyelvu gyerekektol). Eloszor ok is ugy tanulnak hogy a szulok kijavitjak oket; ha a szulok csak magyarul beszelnek es senki nem beszel a gyerekhez angolul, akkor nem fog 5-6 evesen magatol megtanulni az iskolaban, es le fog maradni mar rogton az elejen mert irni-olvasni kene neki tanulni de meg a nyelvet se erti.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 20:41:06

@Shanarey:
Egy könnycsepp gördült végig az arcomon ;)

@Mirjam2:
Azért az a szülő, aki külföldön él és csak magyarul tanítja a gyerekét... egy idióta!
Mondjuk láttunk már londoni magyar kolóniát is, ahol nem nagyon ment az angol (évek múltán sem).

@Don Kartasch:
Ez a szopó-roller nagyon tetszik! :D
Erre mondom bártan, hogy ROTFL!

2013.08.07. 20:49:13

@Kovermadar: '"olyan sötét vagy fiam, hogy ilyet még a föld nem hordott a hátán"; illetve "soha, semmire sem fogod vinni!".'

Az ilyen embereket nem tudom megerteni hogy minek mennek tanarnak. Nemhogy egy tanar, de barmilyen normalis, jo erzesu felnott ember nem szabadna hogy ilyet mondjon egy gyereknek / kamasznak. De sajnos nekunk is voltak ilyen tanaraink Magyarorszagon. Altalaban az egesz iskolabol arra emlekszem hogy azt probaltak bebizonyani, mennyi mindent nem tudsz, ahelyett hogy arrol szolt volna, mit tudsz vagy mit erhetsz el.

2013.08.07. 21:03:37

@Kovermadar: Vannak ilyen szulok, magyarokat nem nagyon ismerek itt de vannak pl. lengyel illetve kulonbozo azsiai szulok akik soha nem beszelnek angolul a gyerekhez, es elvarjak hogy majd az iskolaban megtanitjak oket angolul. Sokszor az ilyen szulok maguk sem beszelnek angolul szinte semmit.

Vannak pl. azsiai barataim akik masodik generacios bevandorlok, itt szulettek, de iskolakezdeskor semmit nem beszeltek angolul. Hiaba intelligensek, megis alacsony az iskolai vegzettseguk, mivel mire megtanultak angolul, a tobbi gyerek az osztalyban mar regen lehagyta oket. Emiatt kesobb tanultak meg irni-olvasni, mindig hatranyban voltak az iskolaban amit soha nem sikerult igazan ledolgozni.

Sok elso generacios bevandorlo szulo nem erti miert fontos a gyereknek megtanulni az orszag nyelven. Pl. volt itt egy olyan kezdemenyezes hogy lengyel szulok lengyel oktatasi nyelvu iskolat akartak inditani Londonban, es fel voltak haborodva hogy a kormany nem engedelyezte. Ugyanez a sztori a cikkben szereplo magyar szulokkel. Miert akarna az osztrak kormany hogy osztrak iskolaban magyarul tanuljanak a gyerekek? Miert lenne ez jo a gyerekeknek? Kepzeld el hogy Ausztriaban vagy Angliaban elsz gyerekkent, es megsem tanulsz meg folyekonyan a vilagnyelven ami az orszag nyelve, mert a szuleid ahhoz ragaszkodtak hogy magyarul ill. lengyelul tanulj! En a gyerek helyeben soha nem bocsatanam ezt meg a szuleimnek. Az iskolaban hasznalt nyelv mas mint a konyhanyelv amit iskolan kivul felszed valaki; aki angolul vagy nemetul vegzi az iskolat, az mindig elonyben lesz a munkaeropiacon azzal szemben aki pl. magyarul vagy lengyelul vegezte. Magyarul, lengyelul stb. meg mindig meg lehet tanulni otthon a szuloktol, ha ez fontos a csaladnak erzelmi okokbol (mert praktikus okai nem nagyon vannak hogy miert kene ezeken a nyelveken megtanulni).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 21:05:59

@Mirjam2:
Ilyen élményem nekem is volt :) Mint kiderült, rengeteg mindent nem tudok... van ilyen :)
Nekem ezért nem volt soha szimpatikus ez az "állítólag húdeművelt emberek képzése" rendszer. Lehet, hogy az amerikai módszerrel (vagy mondjuk a svéddel) korábban és jobban elő lettek volna hozva az egyéb képességeim és mondjuk matematikusként / fizikusként dolgozhatnék. Ki tudja?
Ehelyett volt Ady meg Jókai, akikről most sem tudok kb. semmit, nem is érdekelnek. Viszont a matek a mai napig az egyik "szerelmem".

Na mindegy, ez van, ebből gazdálkodunk, nemigaz? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 21:14:27

@Mirjam2:
Ez szánalmas, szerintem!

Mindig el vagyok képedve attól, amikor a jövevények a saját kulturájukat akarják erőltetni az új helyen.
Ez nekem azért "vicces" (de már eleht ezt egyszer leírtam), hogy a jövevények többsége azért jövevény, mert a saját országuk elbukott a "versenyben". Namost ilyen kulturát ne akarjunk már meghonosítani egy olyan helyen, ami lehet éppen azért lett "versenyképes", mert NEM olyan, mint a jövevény országa.

Jó példa erre az általad is említett lengyel vagy magyar, de ugyan ide sorolom az elmaradott muzulmán országokból menekülőket is (pl. Szomália, mert nem mind ilyen ám).

Sokkal könnyebben elfogadják az embert még a "nacionalista" svédek is, ha azt látják, hogy nyitott az ő dolgaikra. Én semmi mást nem csináltam, mint az első perctől kezdve svédül próbáltam beszélni velük. Pokolian nehéz volt, nekik is, nekem is. Nem 2 perc volt, nyilván "jóreggelt" és hasonlókkal kezdtem. De a nyár végi céges bulin már azt mondták, hogy a cég egy nagy család és én már a része vagyok (3 hónapja dolgoztam ott). Na, ennyire "nehezen" fogadják el az újakat.

Persze akinek itt is csak a Barátok Közt meg a Maunika megy a TV-ben és az alázat/beilleszkedési hajlandóság legminimálisabb szikráját sem mutatja, csak látványosan kritizál, az előbb-utóbb valóban "jävla invandrare" lesz.

Jól elkanyarodtunk :D

2013.08.07. 21:20:17

@Kovermadar: Teljesen egyetertek, en se tudok mit kezdeni az ilyen emberekkel akik nem akarjak megtanulni a nyelvet stb. aztan sirnak hogy nem fogadjak be oket az angolok / svedek stb. Ha valaki nem akarja meg a nyelvet se megtanulni, vagy nem akarja hogy a gyerekei az adott nyelven tanuljanak az iskolaban, az mi a csudanak koltozik egy masik orszagba?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 21:24:26

@Mirjam2:
Így van. Az miért nem megy haza (bárhol is legyen az)?

Biztosan ezért jövök ki jobban az idősebb itt élő generációval, mert aki lehúzott itt 30-40 évet, az már tudott alkalmazkodni és nem csak a panaszkodás jön belőle, hogy ez is rossz, az is rossz, minden rossz és még túrórudi sincs (dehogynincs, csak nem kell mosni egy ideig ;) ).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 21:28:40

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130807/2012-07-10_211100_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mivel érintett vagyok a témában én is belevaú.
Szerencsés vagyok mert 6éves volt a fiam mikor kijöttünk. Nem átlagon felüli gyerek viszont átlagon felüli szókincscsel és átlagon felüli választékos beszéddel rendelkezik. Neki a magyart már csak nem kell elfelejteni.
Egyetlen esetben fordulhatott volna elő hogy visszamenjünk ha a Fiunk nem tud beilleszkedni.
Ezen a téren legmerészebb álmainkat is felülmúlta.
Mivel itt 5évesen kezdik az iskolát Ő pedig 6 volt de nem tudott szinte semmit angolul így szóltunk hogy az első osztályba tegyék.
Azt mondták hogy nem baj itt 50nemzet gyerekei már megtanultak angolul Ő is meg fog.
Így a másodikban kezdett. Itt is hasonlóan van mint ahogy Tilmir a svájci rendszert leírta hogy három csoportba osztják a gyerekeket képességek szerint de itt nem osztályokra hanem osztályon belül. Egész évben átjárható oda vissza a rendszer ki hogy tanul aszerint ültetik a gyerekeket. A fiam másfél év múlva bekerült a középső csoportba az osztályban. Itt tartunk most.
Hihetetlen módon ragad rá a nyelv olyan kiejtéssel mint a tősgyökeres angoloké.
Mindemellett spanyolt tanul az iskolában második nyelvként spanyol származású tanártól.
Annyit veszek csak észre hogy néha angol szavakat kever a mondatba de magyar ragozással.
Például azt mondja hogy „lockerrel”.
Most otthon van Magyarországon anyósoméknál nyaral és fog tenni osztályozó vizsgát.
Négyévesen magától tanult meg írni olvasni most egy kicsit gyakorolni kellett a kettős betűket.
Én igyekszek neki mindent átadni amit tudok a világról, Magyarországról és egyébként mindenről.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 21:33:47

@diggerdriver:
Le a kalappal!

Az a "lockerrel" dolog aranyos! :) De nem kirívó, nekem is előfordul néha, mert van, ami svédül jut eszembe hírtelen és akkor azt ragozom. Pl. letölteni helyett laddázni (ladda lenne a svéd szótári alak). Jellemzően akkor esik meg, ha egész nap bent svédül "foglalkoztattak". De igazából nem érdekel, mert mit számít? Itthon mindenki érti, írásban nem fordul elő valamiért és kész...

33621 2013.08.07. 21:38:24

@Pink Elephant: Úgy látom hogy a kutyák a szív ügyed Görög országban!

2013.08.07. 21:39:26

@diggerdriver: 'Négyévesen magától tanult meg írni olvasni'

Ez az, hogy nem minden gyerek egyforma, nyilvan a te fiad nagyon intelligens es szerencsere gyorsan megtanult angolul. Ami a kiejtest illeti: ez az az egy dolog ahol egyertelmuen nagy elonye van a gyerekeknek, a kiejtest valoban szinte azonnal meg tudjak tanulni barmilyen nyelven, de szokincset, nyelvtani szabalyokat nem feltetlenul, az mar reszben a kornyezettol fugg, reszben a gyerek intelligenciajatol. Pl. az anyanyelven sem minden gyerek tanul meg egyforman; mindenki 'akcentus nelkul' beszel az anyanyelven, de csaladi hattertol / iskolazottsagtol fuggoen van aki nyelvtanilag helyesen vagy helytelenul, valasztekosabban vagy kevesbe valasztekosan stb. Tehat ha van egy kevesbe intelligens gyerek, aki otthon nem beszel angolul, az nyilvan meg fog tanulni angol kiejtessel beszelni az iskolaban de a nyelvtana, szokincse nem lesz olyan mint egy intelligens gyereke, vagy egy olyan gyereke akivel otthon angolul beszelnek a szulok.

2013.08.07. 21:54:40

@Mirjam2: Elo pelda erre egy lany akivel egy osztalyban vagyok most az angoltanar-tanfolyamon amit csinalok. Angliaban nott fel, londoni akcentusa van stb. De a szulei elso generacios bevandorlok Nigeriabol es otthon nem angolul beszeltek vele (pont errol beszelgettem vele ma, innen tudom). Kedves lany de sajnos nem tul okos. Most pont ugy nez ki hogy tobb heti kinszenvedes utan nem fogja tovabb csinalni a kurzust, mivel allando problemai vannak, nyelvtani hibakat csinal pl. tobbes szam helyett egyes szamot hasznal, rosszul egyezteti az alanyt az allitmannyal stb. Gyerekkent olyan hatrannyal indult, amit felnottkent mar nem nagyon lehet behozni, pedig egesz eleteben Londonban elt. Nyilvan ha intelligensebb lenne, vagy jobb iskolaba jart volna, az kompenzalni tudna azert hogy a szulei nem angolul beszeltek vele otthon, de mivel neki ezek a feltetelek sem voltak adottak, igy marad ez a szituacio: angol nyelvi kornyezetben nott fel de megsem beszel helyesen, valasztekosan angolul.

Furos 2013.08.07. 21:56:33

Nalunk is esedekes lesz hamarosan a ketnyelvuseg esete.
Mi ugy gondoljuk hogy en majd angolul a felesegem meg magyarul beszel a kicsivel.
Meg utana nezek van e valamituti modszer.
Ha valaki mar megkuzdott ezzel az kerem ossza meg a tapasztalatait.
Nev vallasztasnal mi is egy angol egy magyar mellett dontottunk Holly Dorka :)
@négyzethálós: most hogy felmerult el is olvasom megint :)

BTBTBT 2013.08.07. 21:56:57

@Mirjam2:
"eyeses" / persze, mert LOTR-on nőnek fel az angol kölkök. "Dirty little hobitses. We eats them whole."

"szulok akik soha nem beszelnek angolul a gyerekhez, es elvarjak hogy majd az iskolaban megtanitjak oket angolul"
Ez tévedés. Nem azért várják el, mert otthon lusták a gyereket angolul tanítani (ami önmagában igaz), hanem mert jó ideje az a kultúra van meghonosítva Angliában a féktelen tolerancia jegyében, hogy a delikvensnek, legyen az kisgyerek a suliban vagy egy lózer munkanélküli, aki 2013-ban azt se tudja, hogyan kell számítógépet használni, szóval a delikvensnek "nem kell aggódnia, az sem baj, ha nem tud semmit, mert "SOMEBODY HELPS".
Ezt a segítséget és támogatást persze nagyon sokan összetévesztik azzal, hogy valaki majd MEGCSINÁLJA HELYETTÜK, amire ők nem képesek - és ilyen hozzáállásra neveléssel még jó ideig vagy soha nem is lesznek rá képesek.

Az angol oktatási rendszer csődje nem a GCSE-követelmények gyakorlati tapasztalatok nélküli informáci-magolásában és az életre való felkészítés kudarcában nyilvánul meg, hanem ott, amikor az egyik barátom barátnőjének 14 éves gyereke, amellett, hogy dög lusta, még angolul sem beszél, mert bár az intézmény "segít", de csak közvetve, pedig tavaly szeptember óta jár iskolába a kölök Londonban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 21:58:29

@Mirjam2:
Azt mondod, hogy ami digger lába közét erősíti (ld. korábbi avatárok), az - szerencsére - a gyereket a fejénél érte el és így ő ott lett erős? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 22:03:55

@Mirjam2:
Az igazsághoz még az is hozzátartozik hogy a Fiam keresztanyja aki a Feleségem húga az itt lakik ne messze és a Fiam sokat van vele. Egymás között csak angolul beszélnek és a keresztanyja a nyelvtant is elmagyarázza neki.

Az olvasás meg úgy volt hogy csak kérdezett. Ez milyen betű az milyen betű és kezdett rövid szavakat összerakni. Mi nem erőltettük nem tanítottuk. Aztán a végén megtanult.
Szalmaegér:))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 22:07:11

@Furos:
Nekem itt hever a polcon már egy éve, ajándékba kaptam de még nem olvastam. Vámost még nem olvastam. Jó?

2013.08.07. 22:14:19

@diggerdriver: na ehhez az avatarhoz tul koran van meg! Egybol kiment az alom a szemembol.

thoma24 2013.08.07. 22:15:44

Minek tanítsa őket kint magyar tanár? A szülők döntése pont az volt, hogy EZ NE ÍGY LEGYEN!
A mindenkori kormány a pénzlopás és a mutyi helyett inkább azon ügyködjön, hogy beindítsa a gazdaságot, és hogy a fiatalok ne akarják elhagyni Mo-t. Ja hogy ahhoz bénák? Hát itt a következmény! Az elvándorlás már nagyobb méreteket ölt, mint a világháborús és az '56-os veszteség...
Mindenkinek EGY élete van, joga van azt méltó körülmények között leélni, és nem csak elvegetálni.

2013.08.07. 22:16:49

@Barátusz: 'Eyeses' stb., ez nem a TV miatt van, hanem minden gyerek - magyar gyerek is - csinal hibakat az anyanyelven amit a szulok kijavitanak. Hiaba 'anyanyelv', akkor is tanulni kell. Ha meg egy 14 eves nem tud angolul pedig egy eve Angliaban van, az nem az angol oktatas csodje, hanem a szulok csodje, akik azt gondoltak hogy a gyerek majd 'magatol' megtanul vagy az iskolaban megtanul. Az iskolanak nem az a feladata hogy angolul tanitsa az Angliaban iskolaba jaro gyereket (foleg 14 evest); nem kene addig iskolaba kuldeni amig nem tud angolul. Te hogy erezned magad magyar szulokent, ha megjelenne Magyarorszagon egy 14 eves kinai tanulo a gyereked osztalyaban aki nem beszel magyarul, es elvarna hogy a magyar tanarok magyarul tanitsak? Bocs, de a tanarok eleve nincsenek is arra kikepezve hogy magyart mint idegen nyelvet tanitsanak, es nincs erre ido egyebkent sem mert ott van a masik 30 gyerek akiknek szaktargyakat kene tanitani es nem az orszag hivatalos nyelvet. Ugyanez a helyzet Angliaban is.

2013.08.07. 22:20:14

@Kovermadar: Nem akarok itt udvarolni Diggernek, de valljuk be, egyertelmu a kommentjeibol hogy volt kitol orokolni a gyereknek az intelligenciat.

rumitom 2013.08.07. 22:21:00

@Spacecake: turbonemzeti ontudatosak vannak mindenhol ez teny, de nem mindegy mekkora resz aranyban es mekkora hangerovel vannak jelen, illetve hogy a mersekelt politika elnyomni igyekszik e oket, lasd nemetorszagban a neonaci partokat, vagy esetleg meg at is vesz toluk "nemzeti" elemeket, lasd fidesz a jobbiktol.

2013.08.07. 22:22:50

@diggerdriver: Na latod, egyreszt atlagon feluli intelligenciaja van a gyereknek, masreszt van a csaladban aki angolul beszel vele. De gondolom neked se jutna eszedbe magyar nyelvu iskolaba jaratni Londonban hogy 'ne felejtse el a gyokereit'? Komolyan, lehet hogy velem van a gond, de az utobbi hozzaallast nem ertem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 22:23:15

@diggerdriver:
A vámost nem olvasni kell, hanem lefizetni a határon... basszus!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 22:25:47

@Mirjam2:
Egyet kell értsek!
Viszont akkor még egy ok, hogy ne legyen gyerek, vagy ha lesz, akkor lánynak kell lenni, hogy legalább az anyja szépségét örökölje és semmiképp se az apja eszét...

Mondjuk az is kérdés, hogy mivel jár jobban... a szépségemmel vagy az okosságommal :) Szerencsétlen!
Holnap foglalok időpontot elköttetésre, jobb az úgy mindenkinek! :)

BTBTBT 2013.08.07. 22:30:40

@Mirjam2:
Hogy a gyerek mit szed össze a tévéből meg egy könyvből, nem igazán tudjuk leellenőrizni. Ehhez bele kéne látnunk a fejébe. De némelyeknek kényelmesebb a mindenféle elméletekre támaszkodni.

A szülőnek is van felelőssége, de azért az oktatás csődje a fent említett példa, mert olyan iskoláról van szó, ahol elvállalták, hogy több más nációból származóhoz hasonlóan megtanítják azt a magyar gyereket is, aki egy kukkot sem tud angolul. Tehát ha az iskola ilyet vállal, akkor kudarcot vall, mert aztán az ilyen gyereket csak bevágják a lassú csoportba.
Elméletben nagyon szépen néz ki az az utópisztikus "addig ne küldjük a gyereket iskolába, amíg nem tud angolul"-elképzelés, de akkor a magyar szüleitől tanulja meg az új nyelvet? Aki talán nem is ér rá annyira, mert dolgozik? Vagy mert maga sem a tökéletes angoltudásáról ismerszik meg?
Közösségben amúgy is több ragad rá a palántára.

Nem magyar iskolákról beszéltem, de mi köze annak, hogy ha magyar szülő lennék Mo.-on, hogy a magyar iskolába beállít egy magyarul nem tudó kínai gyerek?
Ha az intézmény odaengedte, akkor nekik kell gondoskodniuk róla, hogy haladjon. Ehhez a többi gyereknek annyiban lehet közvetve köze, hogy a magyarul nem tudó kínai gyerek lelassíthatja a tananyag leadását.

Angliában nemcsak a támogatás-rendszerbe nevelésből vannak már jó ideje nagy gondok - amik csak súlyosbodni fognak -, hanem a "valaki segít"-hozzáállásba való beletespedésből is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 22:38:47

@Mirjam2:
Biztos hogy nem járatnám magyar iskolába bár van néhány ismerősöm aki magyar nyelvtanárhoz járatja a gyerekét mert kicsinek hozták ki vagy itt született.
Tudod a magam részéről beérném kevesebb ésszel is és több nyelvérzékkel mert a nyelvtanulás az botrányosan megy nekem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 22:41:44

@charlieharper:
Mi a problémád?:))))))))))))))))))
Mindenki az avatarjaimon akad fenn?
Nektek semmi nem jó:))))))))))))))))))))

Furos 2013.08.07. 22:42:06

@diggerdriver: mint említettem én elfogult vagyok.
Nagyon jó na:-)
Sok mindent olvastam már életemben de Vámos az egyik nagy kedvencem.
Mondjuk ha ez az első könyve amit olvasol akkor azért erős lesz egy picit.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 22:43:04

Csak úgy megjegyezném. Halkan. Csendben.
KÚÚÚÚÚÚRVA JÓ LETT AZ OLDAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 22:51:03

@Furos:
Lehet hogy majd belefogok egy hosszú téli estén.
Mikor hóvihar dúl kint és farkasok üvöltenek.
A kandalló lángjától sejtelmes fények játszanak a plafonon a függöny meg-meg rebben és én ülök a hintaszékben kockás pléddel az ölemben.
Kezemben wiszkis pohár amiben időnként megcsörrennek a jégkockák
Valahol egy fészer faajtaja ütemesen nyikorog az úton egy lovasszán suhan tova de csak a csengő hangjából tudni a létezését.

Szóval majd akkor...

Furos 2013.08.07. 22:55:29

@diggerdriver: Lehet nem is lesz erős annyira.... :-)
A jeget meg azonnali hatállyal tavolitsd el a poharbol
:-D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 23:11:16

@Furos:
Na azt az egyet én sem gondoltam komolyan:)))))))))))))
Nőt, Whiskey-t meztelenül szeretjük:))))))))))))))
az írói szabadság néha megenged ilyen túlkapásokat:))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.07. 23:12:22

Szolgálati közlemény. Holnap este nem leszek.

Spacecake 2013.08.07. 23:42:34

@Philosoraptor: talán mert a nèmet nyugdíjból arany élete lehet??

Spacecake 2013.08.07. 23:51:02

@rumitom: egyetértek,viszont Németország nem egy jó példa:ők a nemzeti tudatukban megnyomorított,sérült és tudatosan abban tartott nemzet.
Ha szűkebb pátriárkánkhoz vonsz párhuzamot-ami talán összehasonlításban igazságosabb lenne,mondjuk Szlovákia,Románia v Szerbia,már nem is fest olyan rosszul a dolog...

Fekete Pestis 2013.08.07. 23:52:23

Úgy néz ki, hogy a gyereknek legalább 3 nyelvet kell majd tudni, ugyanis Dániában nevelkedö holland-magyar kettös állampolgárról lesz szó.

Én nem eröltetem a magyar kultúrát : elég az, amit otthon a családban tölünk tanul.
Ellenben szeretném, ha hollandul jól tudna ( elsö számú prioritás ), mivel Dániában a holland ovoda ingyen van. Nem szeretném, ha Hollandiába visszatérve "taalachterstand"-ja lenne.

Sajnos van egy kis probléma a családban, ugyanis én szeretnék a gyereknek dán vagy holland nevet ( p.l. Thorsten, Pieter, Wouter, Morten - ha fiú, Freja, Marloes, etc ha lány ) a többi családtag pedig magyar nevet akar ( lehetöleg ékezetekkel és azokkal az istenverte kettös betükkel ).

Szerintem a magyar mentalitás zöme elvetendö ( a másik lehúzása, a kifogáskeresés, a kesergés, a patópálság, a lefelé taposás, felfele nyalás, etc ), csak kevés van, ami pozitív ( p.l. a találékonység - jó értelemben, problémamegoldás, az általános müveltség - ma már nem jellemzö, etc ). Ez a mentalitás vezetett az ország jelenlegi helyzetéhez, úgyhogy nem igazán konstruktív.

Szeretném, ha holland mentalitású lenne a gyerek ( gelijk hebben, gelijk krijgen ), majd meglátjuk. A családnak mindenesetre nem fog tetszeni.

Fekete Pestis 2013.08.07. 23:52:23

@Mirjam2:
"Az iskolanak nem az a feladata hogy angolul tanitsa az Angliaban iskolaba jaro gyereket (foleg 14 evest)"

hollandiában ha a gyereknek "nyelvi elmaradása" van, akkor külön órákra kötelezhetik.
Nyilván ez általában a ( nyugati és nem nyugati ) eredetü bevándorlókra vonatkozik, de elvileg egy kékgalléros, primitív "autochtoon" holland család is belefuthat ebbe.

Fekete Pestis 2013.08.07. 23:52:23

@Kovermadar:
"Namost ilyen kulturát ne akarjunk már meghonosítani egy olyan helyen, ami lehet éppen azért lett "versenyképes", mert NEM olyan, mint a jövevény országa."

kénytelen vagyok egyetérteni. Sajnos.

Tóth Csaba Tibor 2013.08.08. 00:12:02

Szerintem ez a kérdés nem is kérdés igazából. Történelem szakon tanuljuk, hogy van az egyéni, kollektív és intézményesített kulturális tudás. Ha valaki Ausztriába költözött, attól a gyerek osztrák iskola mellett szülőktől pont megkapja az egészséges adagot magyar kultúrából és történelemből. Ha nem, akkor később érdeklődés szerint utánanéz.
Isten őrizzen attól, hogy az itthon rohadó intézményesült oktatás még terjeszkedjen is Graz felé, ráadásul az osztrákok pénzén. Ettől persze a munkavállalás szabad (még) uh. ha igény lesz magyartanárra ill. történelemoktatóra akár magántanárként is, akkor arra a munkaerő elég gyorsan fog válaszolni.

2013.08.08. 00:26:22

@diggerdriver: A nyelvtanart azt megertem, mas nemzetiseguek is igy csinaljak, pl. masodik generacios indiai ismeroseim gujarati stb. kulonorakra jaratjak a gyerekeket hogy megtanuljak a nyelvet es tudjanak a nagyszulokkel beszelni. De emellett angol iskolaba jarnak, mivel Angliaban elnek, szerintem ez igy normalis, nem ertem miert kene magyar (vagy lengyel stb.) oktatasi nyelvu iskola Angliaban vagy Ausztriaban.

Biztos hogy rossz a 'nyelverzeked'? Nem lehet hogy egyszeruen csak nem volt lehetoseged nyelvtanulasra mikor fiatalabb voltal (vagy a tanaraid nem alltak a helyzet magaslatan), es most mar nehezebben megy? Ha ennyi ideje elboldogulsz itt Londonban, raadasul nem is rosszul, szerintem nem lehet annyira rossz nyelverzeked.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.08. 00:35:19

@lyken: En felteszem kezem.

Amugy nalunk itthon magyar beszed lesz csak. Majd megtanulja egyeb modon az angolt.

2013.08.08. 00:42:15

@Barátusz: 'A szülőnek is van felelőssége, de azért az oktatás csődje a fent említett példa, mert olyan iskoláról van szó, ahol elvállalták, hogy több más nációból származóhoz hasonlóan megtanítják azt a magyar gyereket is, aki egy kukkot sem tud angolul. Tehát ha az iskola ilyet vállal, akkor kudarcot vall, mert aztán az ilyen gyereket csak bevágják a lassú csoportba.'

Egy 14 eves mar nem annyira gyerek nyelvtanulas szempontjabol, es most hogy angolt probalok tanitani felnotteknek, latom hogy milyen hihetetlen sok idobe telik es mennyi munka van benne hogy valamennyire elfogadhato szinten megtanuljanak. Kepessegektol, motivaciotol stb, fuggoen nyilvan van olyan 14 eves aki nullarol viszonylag folyekonyan meg tudna tanulni egy ev alatt, de nem hiszem hogy ez az altalanos. Egy dolgot eszrevettem: azok akik legalabb ket nyelvet beszelnek folyekonyan (mert gyerekkorban kettot tanultak), sokkal gyorsabban tanulnak uj nyelvet mint azok akiknek csak egy anyanyelvuk van. Tehat lehet hogy mas orszagokbol jovo gyerekek konnyebben tanultak angolul mert mar eleve tobb nyelven beszeltek, vagy beszeltek angolul is valamennyire.

Szerintem a szuloknek kellett volna vegiggondolni a helyzetet mielott egy angolul egyaltalan nem beszelo 14 evessel Angliaba koltoztek. En nem hiszem hogy elkoltoznek egy ennyi idos 'gyerekkel' egy orszagba aminek a hivatalos nyelvebol egy szot sem beszel es aztan elvarnam hogy az ottani iskola az adofizetok penzem megtanitsa egy ev alatt. Minimum magantanart fizetnek neki, vagy egyszeruen nem koltoznek addig amig a gyerek nem beszel elfogadhato szinten. Ugy tudom nem kotelezo Angliaba koltozni, bar az itteni posztokbol itelve lehet hogy igen! :)

M. Péter 2013.08.08. 00:42:46

@Mirjam2: Ha a kínai gyerek Magyarországon él, és a magyar törvény szerint iskolaköteles, akkor a magyar államnak kell biztosítani, hogy valahogy meg legyen oldva az iskoláztatása. Azt előre lehetett látni, hogy az uniós csatlakozás után több külföldi gyerek lesz Magyarországon, meg olyan magyar gyerek is, aki néhány év külföldi tartozkodás után kerül be vagy vissza a magyar iskolarendszerbe. Nem tudom, hogy erre goldolt-e valaki az illetékes minisztériumban.

GBetty 2013.08.08. 00:42:47

@Mirjam2: "nem kene addig iskolaba kuldeni amig nem tud angolul. "

Addig meg nem tud megtanulni rendesen angolul, amíg nem kerül be egy iskolába...
Az én gyerekeim két trimeszter alatt (nem Angliában) felzárkóztak, pedig egyik sem egy potenciális Nobel díjas atomfizikus. Az iskola csak heti két külön felzárkóztató órát tartott a bevándorló gyerekeknek, bár délután én is sokat foglalkoztam velük. A második trimeszter vége felé előfordult, hogy néztem az egyik feladatot, hogy ezt nem értem, a gyerek meg ott pislogott, hogy de hát ő tudja mit kell csinálni... 20 év nyelvtanulás, nyelviskola otthon vs. pár hónap kinti iskola

Stacey 2013.08.08. 00:42:47

Egy kis magyar tortenelem: a torokoknek, az osztrakoknak es az oroszoknak sem sikerult eluzni a magyarokat Magyarorszagbol. A magyar vezetesnek - amikor mar azt hisszuk modern korban elunk - igen. Ez aztan a teljesitmeny...

GBetty 2013.08.08. 00:42:47

@komisz_kölök: "Megérne egy cikket az a téma is, hogy a gyerek pillanatok alatt megtanulja az idegen nyelvet. Szerintem ezzel csak a szülő nyugtatja magát. Környezetemben legelább egy év, mire valamennyire kommunikálni tud egy álltalános iskolás korú gyerek. Addig meg egyáltalán nem könnyű neki.."

Hát nem tudom, nálunk a gyerekek az első trimeszter végére már tudtak valamit kommunikálni, a második trimeszter végére a nagy folyamatosan (nem teljesen helyesen) tud beszélni, a kicsi is elég jól. Filmeket megértenek, moziban azt mondták, hogy észre sem vették, hogy nem magyarul nézik. A nagyobb 6 hónap után már 4 ifjúsági könyvet kiolvasott. Hazafelé a reptéren kapott egy könyvet, mire hazaértünk kiolvasta, 3-4 szót kérdezett, hogy az mi is, de nem tudtam, pedig jól tudom a nyelvet... Barátnőmék gyerekein ugyanezt láttam.

2013.08.08. 01:00:19

"Elveszített tízezrek?"

A "nem elvesztéshez" jóval több szükséges mint a magyar nyelv tanitása, vagy a magyar kultúra terjesztése. A magyarság ma erősen megosztott és a külföldön élők elidegenednek azért, mert a Mo-n maradottak jó része, és leginkább a hivatalos politikai vezetés idegennek mondja őket.

Már az is kérdéses, hogy mi a mai magyar kultúra része, amikor a kultúrát is politikai nézetek szerint terjesztik és itélik meg. Én csak a gyerekkoromban felvett kultúrámat őrizgetem, a mai "hivatalos" xarságokhoz semmi közöm.

Ha jól tudom a magyar nyelv Burgenlandban és Stájerországban különleges státuszt élvez. Ha ez igy van, akkor el lehet várni, hogy az osztrák kormány tegyen valamit, mint ahogy más országokban meg nem.

rumitom 2013.08.08. 01:08:25

@Mirjam2: ez mindenhol igy van, romaban mint a romaiak. ez alol talan csak amerika kivetel, de ennek tortenelmi oka van

BTBTBT 2013.08.08. 01:12:20

@Mirjam2:
"Egy 14 eves mar nem annyira gyerek nyelvtanulas szempontjabol"
Ha zéróról kell elkezdenie egy nyelvet, akkor teljesen mindegy, hogy gyereknek minősítesz-e egy 14 évest vagy sem, mert attól ugyanúgy fogalma sem lesz az egészről, és ugyanúgy küszködik vele - úgyhogy nem értem, miért volt ezt fontos megjegyezned.

"Szerintem a szuloknek kellett volna vegiggondolni a helyzetet mielott egy angolul egyaltalan nem beszelo 14 evessel Angliaba koltoztek."
Annyira látszik, hogy nincs gyereked, amikor leírsz ilyesmit. Hagyjanak otthon egy 14 éves gyereket, vagy mi? Ne viccelj.

Nem sértegetni akarlak, de ezt a "naív diplomás"-szemléletmódot a blognak tartod fenn, vagy ezt "default"?
"most hogy angolt probalok tanitani felnotteknek" - ez egy másik gyöngyszem, mert kijelentesz valamit, valamiről - amiben a megjegyzésed alapján nem lehet sok tapasztalatod -, és aztán azt abszolút igazságként kezeled.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.08. 01:34:55

Érdekes téma, és nagyon aktuális. Még nem olvastam el a hozzászólásokat, csak egy pár gondolat, ami eszembe jutott (bocs, ha ismétlek valakit)
1. az anyanyelvű iskolai oktatásról. Érthető, hogy az osztrák kormány(?) nem lelkesedik az ötletért - ha pénzt akarnak lehúzni róla. Ha mondjuk Mo-n állna elő valaki azzal az ötlettel, hogy az ott élő kinaiak szeretnék az anyanyelvükön oktatni a gyerekeiket, és ehhez állami támogatást kérnek, nem hiszem, hogy sokan állnának az ügy mellé (a kinaiakon kivül). Nálunk itt Kaliforniában nagyon sok örmény származású ember van, ők saját iskolát tartanak fenn. Ezek természetesen magániskolák, amelyek azért többé-kevésbé követik a tananyagot, de emellett örmény nyelvet ill. a kulturájuk megismerését célzó tantárgyakat tanitanak. Szerintem ez lehet megoldás Ausztriában is, vagyis magániskola.
2. Kettős identitás - nagyon izgalmas kérdés, sokat beszélgetünk erről különböző fórumokon, FB külföldi magyar közösségi oldalan. Az én véleményem szerint a gyerek előbb-utóbb integrálódni fog a környezetbe, hiszen ott lesznek barátai, azt a nyelvet beszéli többnyire. Ezt el kell fogadni. Ettől függetlenül a szülő persze mesélhet-tanithat a magyar történelemről, kulturáról, arról, hol vannak a gyökereik, mire lehetnek büszkék. A magyar nyelv ismerete pedig csak plusz, amit vagy sikerül megőrizni, ápolni, v. nem. Ez egyéni döntés és következetesség kérdése. Sok-sok energiába telik külföldön fenntartani az anyanyelvet, még akkor is, ha mindkét szülő magyar. nem beszélve arról, ha vegyes házasságról van szó..

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.08. 01:40:18

@33621: ok is...he tehetnem mindenkinek adnek enni, ruhat hpgy ne fazzon, es hajlekot hogy legyen hova hajtani a fejet...de vannak akik teljesen tehetetlenek es ezek a gyerekek es az allatok egyikuknek sincs valasztasa....sajnos, bar tobben lennenk..

2013.08.08. 01:48:51

@Barátusz: Nem ertem, fegyvert tartott valaki az ismeroseid fejehez es ugy tettek fel oket a repulogepre? Ha 14 eves angolul egy szot sem tudo gyerekem lenne, nem koltoznek Angliaba, hanem megvarnam amig valamennyire tud a gyerek es akkor koltoznek. Latszik hogy nincs gyerekem, meg naiv diplomas vagyok, de tenyleg azt hittem hogy meg nem kotelezo Magyarorszagrol Angliaba koltozni; ugy tudom az Ohazaban is van meg nyoma az emberi eletnek, vagy? Nyilvan nincs sok tapasztalatom angoltanarkent, de tobb tapasztalatom van mint annak aki felult a repulore a 14 eves gyerekkel es azt gondolta hogy majd az iskolaban valahogy felszedi a nyelvet egy ev alatt. Egyebkent meg felesleges velem vitatkozni, a tenyek magukert beszelnek, ha a gyerek egy ev utan meg mindig nem tud angolul (bar ez nyilvan az angol oktatasi rendszer hibaja, vagy?).

2013.08.08. 02:37:36

@Pink Elephant: "ok is...he tehetnem mindenkinek adnek enni, ruhat hpgy ne fazzon, es hajlekot hogy legyen hova hajtani a fejet...de vannak akik teljesen tehetetlenek es ezek a gyerekek es az allatok egyikuknek sincs valasztasa....sajnos, bar tobben lennenk.."

Milyen igaz...

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.08. 04:20:14

@cougarcat: orulok, hogy egyetertesz... sokan vannak akik egyertenek, de alig akik tesznek is valamit. Es nagyon sokan vannak akik tennenek, de nincs ra lehetoseguk....

2013.08.08. 04:38:32

@Pink Elephant: A hivatásom gyermekvédelem és emellett nagy SPCA támogató vagyok (havi pénzösszeggel). A bántalmazott, elhanyagolt gyerekek és állatok - nekem szivügyem. Sajnos nagyon sok országban ilyesmire nem tudnak költeni az emberek, ezért inkább megkeményitik magukat, úgy tesznek mintha nem létezne probléma.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.08. 05:04:53

@Zsuzsi65: Zuzsi azert az ormeny iskolakat ne vedd peldanak nalunk is vannak de ezeket a zsido kozossegek tartjak fenn (van mibol) es fu alatti allami tamogatassal, mivel nagy felhaborodast keltett hogy az ilyen magan iskolakat 100% ban tamogatja az allam.. a kotelezo tananyagra( torvenyes) meg szarnak es a maguk vallasos tananyagat tanitjak... nalunk igy van, nem tudom arra fele hogyan ... megint senkit nem akarok megserteni , nem kell vedekezni ,engem nem zavar , es csak a mediabol tudom

pappito · http://pappito.com 2013.08.08. 05:34:44

@Mirjam2: " De emellett angol iskolaba jarnak, mivel Angliaban elnek, szerintem ez igy normalis, nem ertem miert kene magyar (vagy lengyel stb.) oktatasi nyelvu iskola Angliaban vagy Ausztriaban. "

tökéletesen egyetértünk.
Annyival kiegészíteném, hogy az a közösség amely szeretné a kulturális közösségét megőrizni, az legyen kedves ennek megteremteni a feltételeit. Semmi köze a világon az osztrák államnak és az osztrák adófizetők euróinak ahhoz, hogy pártíz családnak a magyarnaklevés a hobbija. (vagy bárminek levés) Itt nálunk van valami klub, játszóházzal meg a fene tudja mivel de egyrészt pályázik mindenféle pénzekre (nagy cégek szeretik, ha elmondhatják, hogy ők mennyit adnak vissza a communitynek), másrészt van tagdíj amiből fedezik a néptáncolást-viháncolást, magyartanárt. Szerintem ez a normális. Én, mint adófizető nem szeretném, ha mindenféle random kisközösségeket kéne finanszíroznom.

Persze a motivációt most inkább ne vizsgáljuk (márhogy mi a francért akarna magyar oktatást valaki a gyerekének külföldön)

pappito · http://pappito.com 2013.08.08. 05:39:51

@Zsuzsi65: na, pont nem olvastalak el mielőtt válaszoltam, erre megírod a véleményem előbb :)

2013.08.08. 05:43:51

@Zsuzsi65: A vegyes házasságnál jó esetben a nem magyar társ is felvesz valamit a magyar kultúrából a rétesen és paprikás csirkén túl. Ismeretek hiánya nélkül nehezen lehet megérteni a magyar társ gondolkodásmódját, vagy éppen a múltját.

A férjem érdeklődik a magyar irodalom és történelem iránt, olvasott angol forditásban sok mindent. A magyart is próbálta tanulni de sajnos nem sok sikerrel. Szavakat tud de mondatba nemigen tudja összetenni. De még ez is sokat számit amikor látogatóba megyünk és előrukkol itt-ott a tudásával.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.08. 06:35:03

@Mirjam2: ha az ember "felfele" vándorol, elvárják persze a nyelvtudást. de errefele teljesen normális, ha az ember nem tanulja meg rendesen a nyelvet, csak annyira, hogy a mindennapokban boldoguljon. ritkaság pl az olyan nyugati, aki megtanul thaiul írni és olvasni is, nemcsak beszélni. de aki nem beszél 5-6 év után, az sem ritka. nekem rámragadt, ok, nem nagyon sok ahhoz képest, hogy hány év, de elvagyok vele, szomszédokkal amit muszáj, utazáskor, stb. ügyet intézni majdnem mindenhol tudok angoul is, kétszer kellett kollégát vonszolni hét év alatt, mert csak thaiul voltak meg a formanyomtatványok, az meg sok volt nekem. perpill itt Burmában meg úgy vagyok vele, hogy a jónyavalya tanul meg még egy nyelvet. nem érdekel. mondjuk nem is tudom, mennyit leszek itt. az indonéz menne, nyaralás alatt is sokat lehet tanulni, de egy ilyen tonális nyelvet nem latin ábécével csak akkor lehet, ha leülsz és megtanulod, nem fog ragadni. az iskolában mindenki beszél angolul, ha valami bajom van, segítenek. orvosok tudnak angolul. a taxisokkal lehet mutogatni. a hivatalos dolgokat amúgy is mindig a munkaadó intézi. a főnököm 10 éve van itt, ő sem tud a legalapabb szavakon kívül semmit sem. de nem is várja senki. ha "lefele" vándorolsz, nem várja el senki egyáltalán, csak plusz pont, ha mégis tudsz. a thai írás pl annyira ritka külföldiek között, hogy nagyon meglepődik rajta mindenki. gyerek-kérdés érdekes lenne, mit csinálnék vele, nálunk a suliban az expat gyerekek heti 3x tanulnak csak egy órát, de ők is csak beszélni, nem nyúzzák őket az írással, olvasással - persze angol nyelvű suli, minden más angolul megy. vannak olyan kölykök, kollégák gyerekei, akik itt születtek, itt vannak 8-10 éve, soha nem éltek máshol, de egy kukkot se tudnak burmaiul, csak amit muszáj volt abban a 3 órában. "gettósodás" a másik irányban? de hát ki akar mindenképpen "lefele" integrálódni? nem várja el senki.
érdekes dolgok ezek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.08. 06:39:10

juteszembe: sokféle gyerek van.... nálunk aki nem tud angolul, az kap heti néhány segítséget pluszban, és bedobják eggyel lejjebb a mélyvízbe (egy évvel fiatalabbak közé). van, aki másfél év alatt nagyon szépen megtanult, van aki meg pislog, mint a leveli béka, nagyon nehezen halad. meglátásom szerint attól is függ, mennyire jók a már meglevő olvasási, írási skilljei az anyanyelvén, aki otthon az anyanyelvén vagy itt a burmai iskolában burmaiul nagyon jó tanuló volt, az a skilleket akkor is átviszi az angolra, ha még alig beszéli a nyelvet, ha a fele szót érti csak egy kérdésből, akkor is összerakja, miről van szó. akinek meg nagyon nem ment korábban, az megszenved az angollal is. de hát gondolom ezzel nem mondtam semmi újat..... hogy nem minden gyerek ugyanolyan....

cristallo 2013.08.08. 06:53:12

@Mirjam2: Gondolom még nem találkoztál olyan esettel, amikor a szülőnek akármilyen okból külföldre kellett költöznie. És, ha olyan a lehetőség, amit muszáj megragadni, akkor veszítse el a család csupán azért, mert a gyerek tanuljon meg előbb - főleg a magyar oktatási rendszerben! - angolul? Szerinted nem anyanyelvi környezetben, egy magyar iskolában mennyi idő alatt tanulna meg a gyerek valamennyire angolul, amit lehet, hogy a kinti dialektus miatt nem is tudna annyira használni?

A másik: amit nem lehet előre látni - hogyan fogja érezni magát kint a gyerek. Ha visszahúzódó típus és megviseli, hogy idegen környezetben van, akkor könnyen előfordulhat, hogy befordul a gyerek és nem tud, nem akar tanulni. Ez nem csak a nyelvre vonatkozik, de most ez a téma. Ha ez előfordul, akkor azért azon igenis el kell gondolkozni, hogy mennyiben volt ez a tanár hibája (is) - nem az iskoláé -, de mindenképpen arra kell törekedni, hogy segítsük a gyereket, önbizalmat adjunk neki és akkor mindjárt jobban fog neki menni a nyelv is.

capacete 2013.08.08. 06:53:55

@Mirjam2: Elképesztően furcsán gondolkodsz. Komolyan mondod, hogy a nem anyanyelvű szülőknek kellene megtanítania angolul a gyereket iskola előtt, illetve, hogy csak akkor költözzön valaki külföldre, ha már Magyarországon olyan szintű nyelvtudással rendelkezik a gyereke, hogy azonnal be tud illeszkedni az iskolába?

Ahogy a székely vicc mondja: Remélem ez komoly, mert viccnek kicsit durva...

capacete 2013.08.08. 06:53:55

@Mirjam2: A hülyeséget tényleg nem kellene fokozni. Szerinted hol tanul majd meg jobban a 14 éves gyerek angolul: Angliában vagy Magyarországon?

GBetty 2013.08.08. 06:53:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Megfigyeltem: az apák zöme egyszerűen lusta. Nem csak magyarokról van szó, hanem másokról is.

Azaz ha egy x anyanyelvű ember más országban egy y anyanyelvű emberrel házasodik, a gyerekek jellemzően csak y nyelvet fogják tudni, ha x férfi! Míg ha x nő, akkor az esetek zömében x és y nyelvet is tudni fogják."

Pontosan ezt tapasztaltam én is, kapásból tudok több Magyarországon élő vegyes családokat mondani akikre igaz. Magyar apa-francia nő: gyerek mind a két nyelven tökéletesen beszél
Bármilyen nemzetiségű férfi-magyar nő: gyerekek magyarul tudnak csak. Név szerint tudnám sorolni őket, köztünk magunkat is. Nálunk is pontosan ez volt, a gyerekek apja külföldi. Az elején még könnyű volt: baba-cica-gyere ide. Aztán ahogy a gyerek beszédfejlődése megugrik 2 és 3 éves kor között főleg és hamar eljut a "tütüatóóó"-tól az "és a herceg megcsókolta a hercegkisasszonyt és boldogan éltek amíg meghaltak"-ig, azt az apa anyanyelve nem követi. A gyerek utána 3-4 évesen nem tudja ezen a nyelven kifejezni a gondolatait, nem tudja elmesélni a napját, hogy virágot rajzolt az oviban, hogy elesett az udvaron... ha az apa tud magyarul és megérti, a gyerek meg sem próbálja "külföldiül" elmagyarázni - és innentől már szinte behozhatatlan a hátrány.

komplikato 2013.08.08. 06:53:56

@Mr. Long: "Magyarorszagon is fognak szuletni gyerekek, nem kell ketsegbe esni."

Talán az unokám megéli azt a kort ...

"Es ha nem lesz az orszagnak tizmillio lakosa? Akkor lesz csak nyolcmillio. Nem tortenik semmi, tobb foldje lesz mindenkinek, tobb mezogazdasagi arut lehet exportalni, mert nem lesz akkora belso fogyasztas, de a foldeken hasonlo volumennel lehet termelni."

Ez a földművelés mánia miért jön elő mindig? Az emberek többsége se nem ért, se nem érdekelt benne. A gazdaság pici töredékét teszi ki, munkaerő piac szempontjából marginális. Miért ezen rugózik mindenki?

cristallo 2013.08.08. 07:04:37

@pappito: nemrég olvastam egy cikket, amelyben arról volt szó, hogy azok a Németországban élő török gyerekek, akik nem kicsiként nem részesültek anyanyelvi oktatásban, sem a török, sem a német nyelvet nem beszélik helyesen. Ezért az állam elindított egy török óvodát, ahol a török gyerekek csak törökül beszéltek az óvónénikkel, fejlesztették az anyanyelvi készségüket és ezek a gyerekek később sokkal jobban teljesítettek az iskolában németül is, mint azok a gyerekek, akik nem tudtak jól az anyanyelvükön. Gondolom egy országnak az a jó, ha jól képezhetők az emberek, márpedig ez az iskolában történik, amihez azért nem árt egy helyesen! használt hivatalos nyelv.
A lányomnál pont az a probléma, hogy bár mo-on kijárta az elsőt, mégis előfordul gyakran meseolvasás közben, hogy nem ért szavakat, például "elágazás". Azért ezt próbáljuk már meg neki elmagyarázni németül, angolul, japánul!
Arról nem is beszélve, hogy hogyan magyarázzam el neki, amikor megkérdezi, hogy miért mondjuk így németül, amikor gőze sincs a gyereknek a magyar nyelvtanról, hogy azért mert ez egy élőlény, vagy tárgy, vagy főnév, vagy akármi. Szerintem igenis fontos az anyanyelv - mondom az anyanyelv: tehát nyelvtan, irodalom - oktatása, mert ha a gyerek beszél magyarul, akkor nem árt, ha érti is, hogy mit miért mond. És erre később is bármikor építhet, a többi nyelvet is könnyebben fogja megtanulni.

pappito · http://pappito.com 2013.08.08. 07:12:47

@cristallo: ebben van igazság, de én speciel nem zavarom össze a gyereket a szófajokkal meg a melléknévi ragozással, mert nem vagyok tanár, nem tudom, hogy csináljam úgy, hogy nem kavarom meg a fejében a már meglévő nyelveket.

Én örülök neki, hogy szívesen olvas magyarul is, szívesen beszél magyarul és a tesójával is magyarul vakerál, nem csak velünk. (meg kapnak csomó magyar rajzfilmet még a saját gyerekkorom meséit) Ráadásul ahogy egyre nő, egyre többet kérdez, ha elakad, akkor mondja angolul és megbeszéljük, hogy magyarul hogy van ez, akkor megtanulja és tudja.

Én nem stresszelek azon, hogy másnak elég magyar vagyok-e, és neki minden bizonnyal kettős identitása lesz, sőt, mi több, ő magyar származású újzélandi lesz. Ha tud mahjd magyarul beszélni a nagyszülőkkel akkor is ha tinédzser lesz, akkor a seggem verem a földhöz.

Szerintem van sokminden amit magyarul kell elolvasni, ha így haladunk, akkor majd el is fogja ezeket olvasni. Ha nem, nem, én erőltetni vagy pláne kényszeríteni nem fogom, igyekszünk motiválni és odafigyelni, hogy érdeklődjön.

(még azt is kitaláltuk neki, hogy ha megtanítja a húgát magyarul, akkor lesz egy titkos nyelvük amit csak ők értenek! :)

Nyomek 2013.08.08. 07:27:31

Mindig azt szoktam kérdezni:
Mit csinálnak majd 100 év múlva az itt élők (=kínaiak) a kisebbséggel? Lesznek még problémák!

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.08.08. 07:28:21

@Kovermadar: azt hogy mondjak svedul hogy "de hideg van nalatok?" :D

ON

itt az usaban a ket veglet van: vagy magyar iskolaba iratjak be a gyerkocot es aug20, okt23 unnep, vagy le se sz@rjak hogy magyarok, ismerosom fia 18 eves annyit tud magyarul hogy SZIA. Innen senki nem tervezi hogy hazamegy ( en meg nem talalkoztam olyannal ) de sokan orzik magyarsagukat ( neptanc csoport, huszar "ezred" ( 6 fovel ) magyar haz, stb. Sorvad minden de meg van. SanFranciscoban eladtak a MagyarokHazat '91ben, azota sincs allando magyar haz. Magyar ettermek is zarnak be, talan csak LA ben van "igazi" magyar etterem mar. ( bovebb lista itt sfkornyek.szabadsagharcos.org/etterem.html )

szoval velemenyem szerint lassan elhal minden.

cristallo 2013.08.08. 07:41:24

@pappito: én sem akarom összezavarni a gyereket a nyelvtannal, de egyrészt: később úgyis meg fogja tanulni az iskolában, hogy mi az a részes eset, ezért ha tudom és szükséges, akkor kicsit elmagyarázom neki, hogy megértse, miért kell abban az esetben mondani, még ha el is tér attól, ahogy magyarul mondjuk. Másrészt van, amit csak a nyelvtan segítségével lehet elmagyarázni, nem mondhatom mindig neki, hogy azért kell így mondani németül, mert csak!:) Hallja így is elégszer és nem is érti.
Van egy magyar ismerősöm, aki 30x éve itt él, tökéletesen beszél magyarul, írni viszont nem tud, csak németül. Ezen teljesen ledöbbentem. Aztán amikor észrevettem, hogy miután ideérkezésünk után kicsit hanyagoltuk a magyar írást és olvasást, mert hogy hát haladjunk a némettel, fél év alatt problémáink voltak nekünk is a magyar írással és olvasással. Azóta gyakoroljuk kicsit azt is és a német is jobban megy:)

Az identitás dolog pedig szerintem hülyeség, személyek vagyunk gondolatokkal, érzésekkel, nem egy birkanyáj. És nem igaz, hogy sokkal több közösséget érzek az otthon maradt honfitársaimmal, csak mert magyar vagyok, mint az itt élő ismerőseimmel. Ami a legjobban összeköt a magyarsággal, az az anyanyelv, mert azon tudom a legjobban kifejezni magam, ezért fontos. Ebben ki is merül az identitásom:)

Jó ötlet ez a közös, titkos nyelv a gyerekeknek:)

cristallo 2013.08.08. 07:46:51

@visszakettopadlogaz: nem egyszerű dolog a magyarságot (még ha valaki fontosnak érzi is) megőrizni idegen környezetben, hát még olyan multikulturális környezetben, mint az USA. Főleg, hogy az összes magyarkodásunk a nagyon régi hagyományokról szól, ami már mo-on sem érdekli annyira a fiatalokat. A halálom, amikor külföldön a magyar oktatás arról szól, hogy olvassa el a hatéves gyerek a Kincskereső kisködmönt (szerintem szigorúan 16-os korhatár!), meg az Árvácskát nézze meg feltétlenül, mert ezek annyira-annyira fontos dolgok. Mert a cifra népi nyomorúság a népi nemzeti tudatunk legfontosabb része. Áhh.

2013.08.08. 08:10:42

@Spacecake: Neki igen. De azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy mások nyomora nem fogja zavarni.

2013.08.08. 08:15:22

@komplikato: Azért, mert nem tudnak túllépni azon az egyszerű tényen, hogy "pár" ember munkája baromi sok embernek tud élelmet adni. A másik pedig, hogy tele vagyunk jó földdel, habár azt nem mondanám, hogy az időjárás is kedvező, én úgy látom, hogy egyre rosszabb. És a régi történelmi szerepe sem elhanyagolható Mo.-nak, "Európa éléstára "néven fut a töri könyvekben. Ettől függetlenül én sem értem ezt a nagy mezőgazdaság mániát.

BigPi 2013.08.08. 08:55:47

Számomra két példa él. Mind kettő rokoni szálon fut. Az egyik itt élő(magyar ország) amerikai apa és nyelv fenntartó törekvései.
A másik a magyar anya nyelv tanítási szokásai Német országban.

Az amerikai apuka tudatosan már féléves koruktól, csak angolul volt hajlandó beszélni a gyerekekhez. Egy éves kortól, pedig időt nem sajnálva külön program alapján tanította őket az angolra egészen az óvodás korig. Természetesen két nyelvű óvodába és iskolába járatja őket. Tv-ét és újságot, csak angolul nézhetnek és olvashatnak otthon.
Van amelyik gyereke szívesebben használta az angolt mint a magyart, van amelyik fordítva.

A magyar anya külföldön.
Ez az unokatestvérem kint él tizenöt éve németben, ott is ment férjhez. Ő a teljes asszimiláció híve volt. Olyannyira, hogy néhány év eltelte után raccsolva és akadozva beszélt magyarul. A lánya születése után is sokig ezen az állásponton volt. Még azon is megsértődött mikor a kicsinek magyar"hangos" mesekönyvet akartunk venni.
Szerencsére az amerikai rokon példája és a család szelíd nyomására szépen elkezdte tanítgatni a magyar nyelvre is. Bár a nyelven kívül nem hiszem, hogy bármi mást is megtanítana neki.

Azt hiszem ilyen téren a legjobb kivándorló népektől kellene tanulnunk. A kínaiktól, olaszoktól és Írektől és angoloktól

ildacica 2013.08.08. 08:55:47

Dániában az állam fizeti azokat az órákat is amiken a gyerek a saját anyanyelvét, történelmét és földrajzát tanulja.

BigPi 2013.08.08. 08:55:47

@Zsuzsi65: "1. az anyanyelvű iskolai oktatásról. Érthető, hogy az osztrák kormány(?) nem lelkesedik az ötletért - ha pénzt akarnak lehúzni róla. Ha mondjuk Mo-n állna elő valaki azzal az ötlettel, hogy az ott élő kinaiak szeretnék az anyanyelvükön oktatni a gyerekeiket, és ehhez állami támogatást kérnek, nem hiszem, hogy sokan állnának az ügy mellé (a kinaiakon kivül). "

Már pedig a kétnyelvű nemzetiségi iskolákat igen is az állam tartja fenn. Így vagy úgy , de onnan származik az iskola pénze még ha néha kerülő úton is jut oda.
Ha jól értettem az elvárás az osztrákokkal szembe ugyan az lenne mint itt, amit meg kap a kisebbség azt kapja meg a magyar is ott.

gabcigirl 2013.08.08. 08:55:47

A magyar jobban teljesít: pláne, ha emberhez méltó környezetbe kerül.

2013.08.08. 08:55:54

Szeretnem kerdezni tisztelettel, hogy miert nem jelent meg a kommentem. Jelentkeztem a normalis kommentelokhoz, es normalisan kommenteltem.
A valaszt elore is koszonom,
Jova

Határátkelő 2013.08.08. 08:56:37

@jova68: Most tudtalak felvenni a listára, mostantól azonnal megjelenik majd a hozzászólásod. Kösz a türelmet!

2013.08.08. 08:58:17

Koszi, semmi gond. De lehetne szo rola, hogy amit tegnap irtam, ez is megjelenjen?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.08. 09:18:35

@capacete: Nem csak O gondolkodik furcsan. Miert nem tudna a nyelvet megtanulni a nem anyanyelvi szuloktol? Egy csomoan megtanultuk nem anyanyelvi nyelvtanartol is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.08. 09:22:59

@cristallo: Na ezert fogok a gyerekkel csak Rejto Jenot olvastatni :D az legalabb jo!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.08. 09:25:13

@komplikato: azert jo elo mindig, mert ez is lehet jo uzlet, nem a csak a telefonok, tv-k, autok, stb. osszeszerelese. meg ha sarkositani akarok, akkor igazan az eletben maradashoz igazabol csak kaja kell, meg viz...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.08. 09:26:54

@BigPi: aha es zart koloniat kialakitani, mint a kinaiak...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.08. 09:39:51

@Zsuzsi65: úgy tudom, Budapesten van kínai-magyar kétnyelvű iskola - állami pénzből, kínai támogatással. meglepő módon magyar gyerekek is járnak oda, nemcsak kínai családokból.

pappito · http://pappito.com 2013.08.08. 10:03:51

@visszakettopadlogaz: a szabadsagharcos.org-on felröhögtem, bocs :)

pappito · http://pappito.com 2013.08.08. 10:07:13

@cristallo: "Az identitás dolog pedig szerintem hülyeség, személyek vagyunk gondolatokkal, érzésekkel, nem egy birkanyáj."

ez igaz, de ez szerintem nem ennyire egyszerű. az az identitásunk amiből felépült az, ahogyan látjuk a világot (ahogy valaki írta ez ettől még nem érdem, hanem állapot). Abban igazad van, hogy nekünk annyiban könnyű, hogy rajtunk kívül senki nem beszél magyarul (egykét megszállottat leszámítva) így egyszerűen azonositjuk a magyarnaklevést a magyarultudással - és ez az esetek 99%-ban tökéletesen jó és elég is.

Baj akkor van, ha a magyarnaklevésen kívül nem tudunk semmi mást nyújtani a gyerekeinknek vagy azt hisszük, hogy az valami achievement, ahonnan lenézhetünk másokra. Sok jelentősége tényleg nincs

pappito · http://pappito.com 2013.08.08. 10:12:45

@Philosoraptor: ""Európa éléstára "néven fut a töri könyvekben. Ettől függetlenül én sem értem ezt a nagy mezőgazdaság mániát."

mert a korábbi dicsőségből lehet erőt meríteni és azt hazudni magunknak, hogy az még tart. Az, hogy sajnos a termékeink nem nagyon kellenek, de minden magyar uborka meg paradicsom Magyarországon világhírű - és ezt rengeteg állami támogatással tartja fönn az a többség aki egyébként megvesz bármit amit akar...

De az olyan klafa, hogy elmondhatjuk, hogy bezzeg a magyar paraszt meg a magyar főd...

capacete 2013.08.08. 10:13:13

@Mr. Long: A kérdés az, hogy hol és kitől jobb megtanulni angolul: Magyarországon, ill. a szülőktől.
Mirjam elképzelése az, hogy ha a szülők már Angliában vannak, akkor ők maguk tanítsák meg a gyereket angolul, ill. Magyarországról csak akkor jöjjenek el, ha már magas szinten tud angolul.

Ez abszurd elképzelés, mert:

1. Nem anyanyelvűtől szinte biztos, hogy rengeteg dolgot hibásan tanul meg a gyerek, pl. kiejtés, életidegen, könyvtárszagú kifejezések, vocabulary stb.

2. Angol nyelvű környezetben, ahol autentikus forrásból tanul angolul, ráadásul milliószor nagyobb motivációval - kortárscsoport! - kizárt, hogy ne gyorsabban és jobban tanuljon.

Citoyenne 2013.08.08. 10:13:13

A cikk hemzseg a szokásos magyar előítéletektől, amelyet különösen olyanok terjesztenek előszeretettel, akik maguk nem éltek külföldön.
Például miért ne tudna visszailleszkedni Magyarországon egy gyerek 5-6 éve külföldi tartózkodás után, ha ugyanannyi, vagy sokkal több magyarországi tartózkodás után külföldön be tudott ileszkedni? Vagy miért veszett volna el Magyarország, vagy bármely más ország számára, ki 20-22 éves koráig külföldön élt, ott járt iskolába, és ott szerzett barátokat? Talán ilyen esetben már reménytelen külföldre költözni? Mi van akkora felnőttként külföldre költözött magyarokkal vagy más nemzetiségűekkel, akik remekül beillesszkedtek a befogadó országba, munkát, új barátokat és házastársat szereztek, holott előtte évtizedekig egy másik országban éltek?

Ami pedig a nyelvtanulást és a magyar nyelv megőrzését illeti, ez valószínűleg nagyban függ a szülők és a gyerekek helyzetétől, motivációjától, a befogadó országtól... nagyon nehéz pl. úgy megőrizni a magyar nyelvet, ha a gyerek külföldön kizárólag az anyjától vagy az apjától halja, és rajtuk kívül senki más nem beszéli a nyelvet. Mert könnyű pl. azt mondani, hogy anyuka csak magyarul beszéljen otthon a gyerekkel, ha apuka mondjuk angol, német vagy francia, aki egy kukkot sem tud magyarul, és a szülők egymás között is a befogadó ország nyelvét beszélik. Vagy talán anyuka akkor is beszéljen magyarul a gyerekkel, ha az egész család otthon van, és apuka abból nem ért egy szót sem? A mi esetünkben pl. a fiam egy idő után egyszerűen nem volt hajlandó magyarul beszélni, aminek leginkább az volt az oka, hogy kínosnak érezte, hogy mi mások vagyunk, mint körülöttünk a többiek, annak ellenére, hogy én még hónapokig magyarul beszéltem hozzá.

A magyar tananyag tanításának és az itthoni vizsgázásnak pedig semmi értelme sincs. Egyrészt egy idő után - kb. az általános iskola első 2-3 osztálya után - a mennyiség miatt gyakorlatilag megoldhatatlan, hogy a gyerek párhuzamosan, ugyanazon a szinten két tananyagot tanuljon -, másrész a magyar tananyag rossz és elavult, semmi előnyt nem jelent a gyereknek, ha rákényszerítik a megtanulására (a magyar nyelv és a történelem persze kivétel, de azt sem muszáj a tananyag keretében tanulni).
Másrészt az uniós országok kölcsönösen elfogadják egymás érettségijét és szakképesítését, és egyébként is, minek tanulna itthon egyetemen a gyerek, rossz színvonalon és egyre több pénzért, amikor a magyarhoz hasonló színvonalat ingyen, annál sokkal jobbat pedig tandíjért vagy versenyvizsga után külföldön is kap?
Rég elmúlt már az az idő, amikor a magyar gimnáziumi és egyetemi oktatás színvonala sok külföldi ország színvonalánál jobbnak számított.

Öröm viszont látni, hogy a külföldön élő magyarok ezekről a kérdésekről már egészen másképp gondolkoznak

Mindfield 2013.08.08. 10:13:13

Na, osztrákoknál nemsokára jön a labanc.at, hogy a szemét magyarok egy iskolába akarnak járni a mi osztrák gyerekeinkkel.

lyken 2013.08.08. 10:17:31

@tildy:): "En felteszem kezem."
Te vagy a tökéletes példa. :)) ~300 komentelő és ~30000 olvasó közül egyedüliként jelezted. Ráadásul te se otthon élsz, hanem egy olyan országba mentél, ami akár ezt az igényt is kielégíti.
Arra nem térnék ki, hogy ez az ország pörgeti a vállalkozói szférát, kismillió módon könnyíti az életét, cserébe csak annyit vár(leegyszerűsítve) mindenkitől, hogy fogyasszon. Mert akkor van adó mindenből, mindenre.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.08. 10:19:43

@capacete: En a 0-4 eves korra gondoltam en is, amikor meg nincs iskolaban a gyerek. Ott a szuloknek kell tanitania, kitol tanuljanak? Illetve ebben a korban a kiejtes meg nem vegleges, fejlodni fog neki, amikor iskolaba kerul. A "konyvtarszagu kifejezesek" lehet divatosan hangzik, de en naponta belejuk utkozom munka kozben. De lehet nekem kellene munkat cserelni...

2013.08.08. 10:24:32

@Chang Yai: Nem akarok bunko lenni, de a kinainak - gondolom mandarinrol van szo - Magyarorszagon tobb ertelme van mint Ausztriaban magyarul tanulni; 'kicsit' tobben beszelnek vilagszerte mandarin nyelven mint magyarul, 'kicsit' nagyobb elony karrier szempontjabol mandarin nyelven beszelni mint magyarul stb. Azt megertem hogy tamogatnak pl. angol, kinai vagy nemet ket tanitasi nyelvu iskolakat Magyarorszagon, mert ha valakinek az anyanyelve egy izolalt nyelv amit par millioan beszelnek, akkor fontos hogy megtanuljon folyekonyan legalabb egy vilagnyelven. Ez szerintem nem ugyanaz mint Ausztriaban vagy Angliaban magyarul tanulni. Ha veletlenul Magyarorszagon nevelnek gyereket (nem fog elofordulni...), vagy angol, vagy kinai kettannyelvu iskolaba jaratnam hogy a magyar mellett egy hasznos nyelven is megtanuljon.

2013.08.08. 10:34:23

@capacete: Nezopont kerdese, szerintem az abszurd elkepzeles hogy megjelensz egy orszagban egy 14 eves gyerekkel - nyelvtanulas szempontjabol majdnem felnott, messze nincs az a fogekonysaga mint egy kisgyereknek - aki egy szot sem beszel az adott orszag nyelven es azt varod hogy majd ott az allami iskolaban megtanitjak. En nem csinalnam ezt, es nem hiszem hogy en vagyok az egyetlen, szerintem minden normalis csalad gondot forditana arra hogy a gyerek megtanuljon valamennyire az adott orszag nyelven mielott odakoltoznek. Kepzeld, meg lehet tanulni nem anyanyelvi tanaroktol; vilagszerte nem anyanyelvi tanaroktol tanulnak az emberek nyelveket, es? Egyebkent nem vitatkozom tovabb, nyilvan nem ertunk egyet, ha van valakinek a kommentelok kozul gyakorlati tapasztalata ilyen helyzettel, esetleg irhatna rola, mert abbol tobbet tanulnank mint ebbol az elmeleti vitabol itt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.08. 10:39:03

@Mirjam2: egyetértünk, nincs ebben semmi bunkóság, csak gondoltam, mondom, hogy létezik kínai iskola.
egyébként ok, tudom, az erdélyi magyarok nem bevándorlók, úgyhogy az alaphelyzet egészen más, de akkor is pl nekik joguk van, még a legsötétebb diktatúrában is volt, az anyanyelvi oktatáshoz. ok, az egyértelmű, hogy a befogadó ország nyelvén IS legyen oktatás, de nem látok abban rosszat, hogy órarendben kapjanak heti 2-4 magyarórát. persze nem a fogadó állam kontójára, akkor legyen ez úgy megszervezve, hogy a konzulátuson keresztül vagy mittudomén, szakkör szinten, iskolai keretek között, ha a szülők igénylik és valamennyire akár nayagilag is támogatják. miért ne. egyébként szerintem én nem nyomnám a gyerekemnek a magyart. még azt is kinézem magamból, hogy csak angolul beszélnék hozzá. de ezt valszeg már sose fogjuk megtudni.

Szelid sunmalac 2013.08.08. 10:42:38

@Mirjam2: Mint sok masnak, nekem is ugy hozta a sors,hogy itt hagyom ezt a pocegodrot. Viszem a gyereket is. 13 eves, egy honapja kezdett intenziven tanulni nemetul az anyjaval egyutt. Meg van fel eve, hogy belerazodjon, aztan jonnek ki. Nem fogom itthon hagyni, es suliba is kell majd jarnia. Ettol fuggetlenul angol-nemet kettanyelvube fogom beiratni, mert itthon is angol-magyarba jar, tehat ugy konnyebb lesz boldogulnia.

A posztolonak meg: leszarom ha inkabb nemetnek fogja magat erezni. Olyannak erzi magat, amilyennek akarja.

capacete 2013.08.08. 10:42:39

@Citoyenne: "Mert könnyű pl. azt mondani, hogy anyuka csak magyarul beszéljen otthon a gyerekkel, ha apuka mondjuk angol, német vagy francia, aki egy kukkot sem tud magyarul, és a szülők egymás között is a befogadó ország nyelvét beszélik. Vagy talán anyuka akkor is beszéljen magyarul a gyerekkel, ha az egész család otthon van, és apuka abból nem ért egy szót sem?"

Igen, pontosan ezt kellett volna csinálni, vegyes párok millióinak sikerült már korábban. Úgy látom, hogy kicsit önfelmentésként írod ezt be, mert valamilyen okból - valószínűleg családi nyomás - te ezt feladtad, és így megfosztottad a gyerekedet az anyanyelvétől...

capacete 2013.08.08. 10:42:39

@Mr. Long: Nem kell a szülőknek tanítania szisztematikusan angolul, legfeljebb dalokat és mondókákat. A gyerek szempontjából az a hatékony, ha a szülő anyanyelvén beszél vele.

3 éves korában be kell adni óvodába, ott néhány hónapon belül anyanyelvi szinten megtanul angolul...

2013.08.08. 10:47:15

@capacete: '1. Nem anyanyelvűtől szinte biztos, hogy rengeteg dolgot hibásan tanul meg a gyerek, pl. kiejtés, életidegen, könyvtárszagú kifejezések, vocabulary stb.

2. Angol nyelvű környezetben, ahol autentikus forrásból tanul angolul, ráadásul milliószor nagyobb motivációval - kortárscsoport! - kizárt, hogy ne gyorsabban és jobban tanuljon.'

Ezzel meg nagyon nem ertek egyet (ja es miert kell angolul irni azt hogy 'szokincs'); egy atlagos angol allami iskolaban a tinedzserek nagyon hibasan beszelnek es olyan szleng kifejezeseket hasznalnak amit hivatalosan, munka soran nem lehet hasznalni. Sokan az itteni fiatalok kozul ezert nem kapnak normalis munkat, pl. allasinterjun szlengszavakat hasznalnak, mert a normalis szavakat nem is ismerik - ezt nem tanitjak az iskolaban, viszont irodai munka soran szukseg van ra. Inkabb felvesznek a cegek kelet-europaiakat akik iskolaban megtanultak 'irodalmi' angolul, nekem ez a szemelyes tapasztalatom. Fiatal angolok sokszor mondanak olyanokat hogy 'you was', 'don't do nothing' etc. es fogalmuk sincs hogy ez nyelvtanilag hibas. Ami pedig a kortarscsoport motivaciot illeti: engem nem motivalt volna 14 evesen ha elkoltozunk egy orszagba ahol egy szot sem beszelek a nyelven, mindenki hulyenek nez, nem tudok baratkozni stb. Ha van egy nyelvi alapja az illetonek, meg ha hibasan is beszel, akkor is tud kommunikalni, baratkozni. De ha meg sem tud szolalni? Ez mukodik sokkal fiatalabb gyerekeknel, ovodasoknal vagy esetleg altalanos iskolasoknal ahol a kommunikacio nagy resze nem verbalis hanem jatekon keresztul tortenik. 14 eveseknel mas a helyzet, ez az a kor amikor pl. az elso parkapcsolatok kialakulnak, es milyen kapcsolatot tudsz ugy kialakitani hogy nem tudsz a kortarsaiddal beszelni?

2013.08.08. 10:51:08

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: '13 eves, egy honapja kezdett intenziven tanulni nemetul az anyjaval egyutt. Meg van fel eve, hogy belerazodjon'

Ez az, en is pont ezt csinalnam. Nagy kulonbseg van akozott hogy fel evig tanul a gyerek intenziven, meg hogy egy szot sem beszel. Raadasul beszel a gyereked angolul, es a nemet gyerekek az o korosztalyaban mind beszelnek angolul, tehat ez teljesen mas helyzet mintha nem tudna egyaltalan kommunikalni. Nekem tetszik a hozzaallasod, mert nem azt varod hogy majd a nemet allami iskola megtanitja a nullarol, hanem mindent megprobalsz megtenni hogy a leheto legjobban felkeszuljon a valtasra.

2013.08.08. 10:55:30

@Chang Yai: Igen, ezzel egyetertek. Lehet hogy felreertettem az eredeti posztot, nekem az derult ki hogy nem extra magyarorakat akartak, hanem magyar tanitasi nyelvu iskolakat Ausztriaban. Az extra orak teljesen erthetoek es meg azt is meg tudnam erteni ha az allam finanszirozna, de magyar tanitasi nyelvu iskola kulfoldon nekem abszurdnak tunik. Arra konkretan emlekszem hogy itt Londonban a lengyelek azert kampanyoltak hogy lengyel tanitasi nyelvu iskola legyen lengyel tananyaggal ahol az angolt csak idegen nyelvkent tanitjak; szerintem ez abszurd.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.08. 10:58:22

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: De nem "rolad" volt szo, hiszen celiranyosan beirattad nyelviskolaba, illetve kint is logikus koncepcio alapjan valasztottal iskolat. Ez a tamogatando! Azokrol volt szo, akik ugy mennek haza, hogy "-Mennyi ido alatt tudod bepakolni a taskadat, mert indulunk _________ orszagba. -De Apa! Nem is hallottam meg azt a nyelvet! - Majd ott csak elmagyarazzak neked!"

@Mirjam2: Az a bajom, hogy tulsagosan egyet ertek veled! Ez nem felel meg az antiszocialis beallitottsagomnak...

@capacete: csak az egyik 'anyanyelvetol' fosztotta meg, hiszen a masikat valoszinuleg beszeli!

2013.08.08. 11:11:13

@Mirjam2: mi a 80-as evekben ugy kerultunk Algeriaba, hogy nem tudtam franciaul, megis 11 evesen beraktak a francia iskolaba. Fel ev volt, mire megszolaltam. Nem csinalt ebbol az iskola gondot. Az egyik testverem 14 volt, ott sem volt problema, ev vegere beszelt.

2013.08.08. 11:19:37

@Chang Yai: 'ha az ember "felfele" vándorol, elvárják persze a nyelvtudást. de errefele teljesen normális, ha az ember nem tanulja meg rendesen a nyelvet'

Szerintem ez nem ilyen egyszeru hogy 'felfele' vagy 'lefele'. Olyan orszagokrol irsz, ahol az angol a 'muvelt' emberek altal hasznalt nyelv, hivatalokban, orvosnal stb. beszelnek angolul. Szamodra is idegen nyelv az angol, tehat ha angolul kommunikalsz de thaiul nem, az megis azt jelenti hogy beszelsz egy idegen nyelven, nem azt varod hogy a thai ugyintezok magyarul fognak veled beszelni. Tehat megtanultal egy idegen nyelvet hogy be tudj illeszkedni, plusz thai nyelven is megtanultal valamennyire. (Nyilvan a te eseted specialis mivel angoltanar vagy, de feltetelezem hogy minden Thaifoldon / Burmaban elo kulfoldi megtanul minimum angolul es / vagy a helyi nyelven.)

Masreszt sokszor az a helyzet a 'kevesbe fejlett' orszagokban hogy nincs bevandorlas-politikajuk, nem tamogatjak azt hogy kulfoldiek eletvitel-szeruen ott eljenek, nem adnak allampolgarsagot akkor sem ha evtizedekig ott elsz. Tehat ilyen szempontbol nincs ra motivalva az ember hogy 'beilleszkedjen'. En pl. eltem es dolgoztam par honapot Eszak-Indiaban egy olyan kozossegben ahol viszonylag sok kulfoldi van. India volt angol gyarmat, tehat eleve angol a hivatalos nyelv egyetemeken, orvosnal, hivatalban stb. Vannak olyan szuletett indiaiak is nagyvarosokban akik csak angolul beszelnek, az az anyanyelvuk. En par honap alatt megtanultam valamennyire hindiul (kicsit irni es olvasni is), de nagyon nem eroltettem mert tudtam hogy ugysem fogok ott letelepedni, meg ha akarnek sem lehetne mivel az indiai kormany nem tamogatna. Az ott elo kulfoldiek kozul sokan megtanultak teljesen folyekonyan hindiul, irni es olvasni is; ahol volt gyerek, a gyerekek kivetel nelkul megtanultak anyanyelvi szinten (hindiul es angolul is). Ettol fuggetlenul a kulfoldiek vizumhelyzete folyton kerdeses volt es mindig ott lebegett a fejuk felett hogy barmikor megprobalhatjak 'hazakuldeni' oket. A gyerekeket a helyi kozosseg kulfoldinek tekintette, annak ellenere hogy ott szulettek es nottek fel; pl. rengetegszer mondtak nekik hogy 'milyen jol beszelsz hindiul', ami idegesitette oket, hiszen hindi volt gyakorlatilag az anyanyelvuk. Ezzel csak azt akarom mondani hogy minden szempontbol mas a helyzete egy 'harmadik vilagbeli' orszagban elo nyugati embernek, mint egy nyugati orszagban elo bevandorlonak. Tehat nem lehet ezt igy direkten osszehasonlitani hogy nyugatiak miert nem tanuljak meg a helyi nyelvet stb.

2013.08.08. 11:21:28

@Mr. Long: :) Ez kulonosen vicces volt, hogy 'megfosztotta az anyanyelvetol'

2013.08.08. 11:23:15

@charlieharper: Ez erdekes, vegre egy gyakorlati tapasztalat! Es tanitottak nektek kulon franciat, vagy csak ugy 'ratok ragadt'? Arabul is megtanultatok?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.08. 11:28:52

@Mirjam2: persze hogy elszállt.
ha magániskolaként akarnának lengyel iskolát, engedné a kormány?
(mondjuk hülyeség lenne ekkora esélyt az angoltanulásra eldobni akármi más nyelvért, de ha nagyon haza akarnak majd menni?)
vagy csak angolul szabad olyan magániskolákat csinálni akárhol a világban, amik hála a jó égnek teljesen kívül esnek a helyi oktatási törvényeken (óraszám, tananyag stb), mert az angolnak olyan más a státusza?

szerintem is más, ha "lefele" vándorol az ember (bocs, nm tudom másképp mondani), de mondjuk ez fel sem merült bennem, hogy már az angol is egy lépés :-) manapság mindenki beszél angolul, mármint nyugati, aki idevetődik, ez teljesen alap. sajnos itt Burmában nem maradt meg annyi a gyarmati angoloktatásból, mint Indiában, de akik beszélnek, azok tényleg szépen és jól, míg Thaiföldön nagy ritkaság volt angolul valóban jól tudó emberrel összefutni.

2013.08.08. 11:39:16

@Chang Yai: Ha maganiskolakent akarnak a lengyel iskolat, fogalmam sincs mi lenne (de nem hiszem hogy a lengyel szulok megengedhetnek maguknak :)). Szerintem teljesen mas az hogy vannak nemzetkozi angol tanitasi nyelvu iskolak vilagszerte, mint hogy lengyel iskola legyen Londonban. A nemzetkozi iskolanak az a lenyege hogy pl. diplomatak vagy uzletemberek gyerekeinek ne kelljen mindig egy uj nyelvet megtanulniuk mikor par evente orszagot valtanak, es hogy az ilyen csaladokban felnovo gyerekek tovabb tudjanak majd tanulni (egyetemen) barhol a vilagon. Ezzel szemben egy nemzetkozi lengyel nyelvu iskolahalozat ertelme...? Neked termeszetes az hogy 'nyugati' emberek beszelnek angolul, de sajnos itt Angliaban sok bevandorlo nem nagyon beszel, pl. vannak lengyelek akik evek ota itt elnek es egyaltalan nem beszelnek; kepzeld el ha lengyel iskolaba jar a gyerekuk, aztan masodik generacios Angliaban elo bevandorlokent meg mindig csak lengyelul beszel majd.

capacete 2013.08.08. 12:20:55

@Mirjam2: "kepzeld el ha lengyel iskolaba jar a gyerekuk, aztan masodik generacios Angliaban elo bevandorlokent meg mindig csak lengyelul beszel majd."

Ez egy teljesen megalapozatlan félelem, kicsit olyan, mintha a BNP programjából képzelnéd el az asszimilációt. Ahhoz, hogy a második generációsok ne tudjanak jól angolul az kellene, hogy kizárólag lengyel nyelvi közegben legyenek, ami ugye kizárt...

capacete 2013.08.08. 12:20:55

@Mirjam2: "Kepzeld, meg lehet tanulni nem anyanyelvi tanaroktol; vilagszerte nem anyanyelvi tanaroktol tanulnak az emberek nyelveket, es?"

Abban egyetértek, hogy szerencsésebb, ha a gyerek már tud valamilyen szinten az adott nyelven, nyilvánvaló, hogy úgy könnyebben, gyorsabban be tud illeszkedni. Az is egyértelmű, hogy problémákat okoz az az átmeneti időszak, amíg nem tanul meg angolul, de ezen - főleg támogató szülői háttérrel - viszonylag könnyű túlesni.

Az angol iskolákban egyébként felkészültek a bevándorlók gyerekeire, külön tanárokkal segítik a nyelvtanulást, az oktatási programot is úgy alakítják, hogy a gyerek ne maradjon le. Nyilvánvaló az is, hogy egy magyar iskolában egy külföldinek sokkal nehezebb dolga van, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez közel sem leküzdhetetlen akadály. A te radikális vagy-vagy teóriád viszont életidegen...

_andris 2013.08.08. 12:20:55

Aki elmegy, és el akarja felejteni a gyökereit, nem próbálja meg megőrizni, tovább adni a magyar identitást, ezzel mintegy kiiratkozik a sorsközösségből, azzal én sem érzek közösséget, nem érdekel a sorsa, nem várom vissza, viszlát. Az ország valószínűleg* túl fogja élni ezt a kivándorlási hullámot is, a kivándorlók utódai asszimilálódnak a befogadó országok népébe, társadalmába... és ennyi.

*Negatív forgatókönyv: felgyorsulnak az elöregedési folyamatok, eltűnik a középosztály, hamarabb fog összeomlani a nyugdíjrendszer... Marad az oligarhia és a szegények, akiknek a fele cigány. Ha kitör a balhé, pl. cigány-magyar polgárháború, akkor humanitárius megfontolásból, uniós zászló alatt bevonulnak a szomszédok, volt-nincs Magyarország. A demográfiai folyamatok a történelem talán legfontosabb formálói, és a mostani kivándorlás demográfiai hatása erős.

Citoyenne 2013.08.08. 12:20:55

@capacete: Nem tudtam, hogy ismerjük egymást, és tudod, hogy mitől fosztottam meg a fiamat vagy bárki mást. Amúgy a fiam most Magyarországon él, és remekül beszél magyarul.

Csakhogy a külföldi nyelvőrzés kérdése nem olyan egyszerű, ahogyan azt azok képzeli, akik soha nem éltek külföldön, teljesen idegen nyelvi környezetben, hogy elég, ha az egyik szülő magyarul beszél a gyerekkel, hogy az tökéletesen megtanulja a nyelvet. A dolog nem ilyen egyszerű, és gyakran azért nem , mert a gyerek maga nem akar magyarul megszólalni. A nyáron sok olyan, valószínűleg Angliában élő magyar családdal találkoztam Budapesten buszon, a városban járva, ahol a szülők magyarul beszéltek egymással, magyarul beszétlek a gyerekekkel, akik vidáman válaszoltak nekik anglul.

Érdemes egyébként közelebbről megnézni, hogy valóban olyan sok,különösen vegyes csald van-e, ahol a gyerek mindkét szülő nyelvét tökéletesen ismeri. Én nem sok ilyet ismerek.

capacete 2013.08.08. 12:21:34

@Mirjam2: "egy atlagos angol allami iskolaban a tinedzserek nagyon hibasan beszelnek es olyan szleng kifejezeseket hasznalnak amit hivatalosan, munka soran nem lehet hasznalni. Sokan az itteni fiatalok kozul ezert nem kapnak normalis munkat, pl. allasinterjun szlengszavakat hasznalnak, mert a normalis szavakat nem is ismerik - ezt nem tanitjak az iskolaban, viszont irodai munka soran szukseg van ra. Inkabb felvesznek a cegek kelet-europaiakat akik iskolaban megtanultak 'irodalmi' angolul, nekem ez a szemelyes tapasztalatom. Fiatal angolok sokszor mondanak olyanokat hogy 'you was', 'don't do nothing' etc."

Tehát akkor szerinted az angolok nem beszélnek angolul? Amiről te írsz, az nem nyelvtudás kérdése, hanem nyelvhasználati kérdés, ami iskolázottság-, műveltségfüggő. Magyarországon sem mondod a suk-sükölő, nem-et használó, "-tól jobbat" stb. mondó embereknek, hogy nem tudnak magyarul...

A lényeg az, hogy angolul angol nyelvi környezetben lehet a legjobban megtanulni, a "classból" fakadó problémákat persze jó lenne lecsiszolni, de az megint nem az angolul nem biztos, hogy jól beszélő szülők feladata...

capacete 2013.08.08. 12:21:34

@Mr. Long: Mivel citoyenne anyanyelve feltételezhetően magyar, ezért az anyanyelvétől fosztotta meg a gyereket.

Sok furcsaság van itt a blogon is, a legmegdöbbentőbb karenne (?), aki magyar anyanyelvűként, francia férjjel és francia nyelvi környezetben felváltva beszél franciául és magyarul a kisgyerekéhez, azután csodálkozik, hogy az nem tanul meg magyarul... :(

capacete 2013.08.08. 12:21:34

@Mirjam2: Igen, ez a humor csúcsa...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.08. 12:28:13

@Mirjam2: ok, értem, ez tényleg nonszensz.
a mi iskolánkban egyébként kb 85%-90%-ban a gazdag helyiek gyerekei vannak, az anyanyelvük kínai vagy burmai. aztán van pár indiai, bangladeshi, thai, vegyes thai-ausztrál, stb. a diplomatagyerekek és a gazdagabb japán, koreai gyerekek egy drágább iskolába járnak :-) (azér tmondom mégis, hogy nemzetközi iskola, mert angol tanterv és GCSE vizsgák vannak, és nem tartozunk a helyi hatóságok alá.) vannak olyan generációk óta itt élő kínai családok, akiknek a gyerekei csak beszélnek burmaiul, de írni-olvasni alig tudnak, a családok meg az angolt és a kínait nyomatják inkább ezerrel, külföldi továbbtanulás reményében. fogalmam sincs, milyen szabályozások engedik ezt meg a helyi hatóságok részéről, hogy burmai állampolgár kiskölykök ne tanuljanak meg írni, alighanem a szürke zónában vannak a gombamód szaporodó angol nyelvű és tantervű iskolák, de nem az én dolgom.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.08. 12:39:31

@capacete: ez azert nagy mertekben fugg, melyik negyed iskolajaba jarnak. nem elkepzelhetetlen (szamomra) a nagyaranyu lengyel osztaly bizonyos teruleteken.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.08. 12:41:04

@capacete: es akkor az apja nyelve micsoda? vagy anyanyelvet csak az anyatol lehet megtanulni? nekem mindket szulom magyar, de gondolom apam nem tett hozza semmit a nyelvi fejlodesemhez...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.08. 12:44:29

@Citoyenne: egyetértek, és tulképp miért is kéne tökéletesen ismerni akármelyik nyelvet? egy ilyen kevert környezetben nyilván mindennek megvan a szerepe, és minden kis nyelvtudás több, mint a nemlétező nyelvtudás. mondjuk főzni és veszekedni az anyanyelvén tud az ember, az amőbák nemi életéről értekezni és legjobban olvasni az iskola nyelvén, a piacon alkudni vagy káromkodni a környezet nyelvén, focizni az apanyelvén, stb. miért is kéne tudni a trópusi gyümölcsök nevét magyarul mondjuk, vagy tudományos dolgokat olyan anyanyelven, amit esetleg sehol nem használnak iskolákban és nincs is meg erre a szókincse (százával vannak ilyen kis nyelvek, nekem is van olyan tanítványom, aki nem tud az anya+ apanyelvén írni, mert senki nem ír azon a nyelven). ha a gyerek megtanulja annyira az apanyelvén, hogy aztán elboldogul Mo-n utazva, bármit megbeszél a nagyszüleivel, de mondjuk egyetemre nem tudna ezen a nyelven járni, akkor az már megbocsáthatatlan veszteség, vagy inkább nyereség az, amennyi megvan?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.08. 12:57:18

@capacete: rossz a felvetesed. mibol gondolod, hogy a szulo nem beszeli jol a nyelvet? akit erdekel, hogy a gyereke helyesen beszeljen peldaul angolul es ebben a tanulasi folyamatban reszt akar venni, az igenis tokelyre fejlesszti a sajat tudasat is. emellett a kulturahoz kapcsolodo dolgokat is tanul. Nekem az a terv, hogy mar a gyerek szuletese elott elkezdem tanulmanyozni az angol meseket, utana nezek a hatteruknek, hogy teljes mertekben at tudjam adni a gyerekemnek. Szerencsere angolokkal dolgozom es latok bennuk annyi segitseget, hogy esetleg elmagyarazzanak nekem egy-ket dolgot ezzel kapcsolatban.

2013.08.08. 14:13:59

@pappito: Most már értem. Akkor ez is olyan hungarikum, mint a világhírű magyar konyha (végül is csak 30-40 évvel van lemaradva), valamint a világhírű szép magyar lányok. :))))

2013.08.08. 14:18:50

@_andris: A középosztály már elég régóta eltűnt, maximum maradványai maradtak. Két nagy csoport van: akinek van pénze és akinek nincsen.

A negatív forgatókönyv pedig be fog következni, ha nem lesz gyökeres változtatás minden téren.

capacete 2013.08.08. 14:25:44

@Citoyenne: Bocsánatot kérek akkor az elhamarkodott megjegyzésemért, bár a leírásod alapján a fiad nem az otthoni környezetben tanult meg magyarul.

Számomra egyszerűen érthetetlen, ha egy szülő nem adja át a gyerekének a legnagyobb ajándékot, amit adhat - a saját anyanyelvét. Rengeteg elborzasztó példát láttam már: anyát, aki borzalmas magyar akcentussal, törve beszélt olaszul a kisfiához, másik, aki közepes angol nyelvtudással beszélgetett a gyerekévet etc.

Kifogás mindig akad, a gyerek makacs, nyűgös, a férj nem szereti ha kimarad valamiből (az persze fel se merül, hogy esetleg ő is megtanuljon a házastárs nyelvén!), de kitartással és plusz energia, idő és figyelem belefektetésével ez megoldható.

Láttam pozitív példát is. Pl. litván-ausztrál házaspárnál a litván apa nem akarta megtanítani a gyerekét litvánul, de az ausztrál anya annyira ragaszkodott hozzá, hogy végül az anya kezdte el litvánul tanítani a kicsit. Az apa kénytelen volt belemenni, különben szegény gyerek borzalmas ausztrál akcentussal makogott volna litvánul... :)

capacete 2013.08.08. 14:25:44

@Mr. Long: A szülő beszélheti jól a nyelvet, de szinte kizárt, hogy anyanyelvi színvonalon. Én egyébként nagyon pártolom azt, hogy a gyereket egész kiskorától tanítsuk idegen nyelvre, a gyerekeimnek én rendszeresen éneklek angol nursery rhyme-okat, de a bevándorlók többsége nem tud azon a színvonalon, hogy ezt jól megvalósítsa, könnyen lehet, hogy hibás berögződéseket alakítana ki a gyerekben.

Neocon 2013.08.08. 14:25:44

Nekunk mindket lanyunk itt szuletett Angliaban (teszem hozza, nem tervezunk hazamenni), de angolul es magyarul is beszelek hozzajuk, az anyjuk meg csak magyarul. Na igy kerult be a nagyobbik lanyom 3 evesen az oviba es aki azt mondja, hogy a gyerek majd par honap alatt megtanul anyanyelvi szinten angolul az nem tudja mirol beszel. El sem merem kepzelni milyen nehez lehet annak a gyereknek, akit eloszor hagy ott az oviban huzamosabb ideig az anyja/apja es raadasul egy tok idegen nyelvi kornyezetben, ha elotte csak magyarul beszeltek hozza. Es persze nagyon lelkesek egy ido utan a gyerekek, de nagyon messze vannak meg a helyes nyelvhasznalattol ( kortarsakhoz viszonyitva). Erdekes modon a kisebbik lanyom mar tobbet hasznalja az angolt, mint a magyart. Ja es ha rajtam mulik, nem fogunk hazakoltozni.

Citoyenne 2013.08.08. 14:25:44

Az előítéleteken túl sokan egyes fogalmakkal sincsenek tisztában Egy gyereknek ugyanis nem feltétlenül az anyja nyelve az anyanyelve. Ismerek pl. olyan huszonéves, Párizsban magyar anyától és szír apától született lányt, akinek egyértelműen a francia az anyanyelve, bár folyékonyan, igaz hibásan, beszél magyarul. Egyszerűen azért, mert a család közös nyelve a francia volt, a gyerek ott járt óvodába, iskolába, és körülötte mindenki franciául beszélt.
Az anya vagy pontosabban a szülők nyelvén kívül legalább olyan meghatározó a nyelvi környezet, és az a nyelv, amelyen a gyerek barátai, osztálytársai, tanárai beszélnek. Különösen manapság, amikor a legtöbb nő is dolgozik, és különösen külföldön nem tud évekig Gyesen otthon maradni, a gyerekek pedig korán közösségbe kerülnek.

Nyilván megkönyníti a helyzetet, ha mindkét szülő magyar, esetleg külföldön is magyarokkal barátkoznak, avgy agyerekek olyan iskolába járnak, ahol nem ők az egyedüli magyarok.

BTBTBT 2013.08.08. 14:39:19

@Mirjam2:
Mások is megjegyezték már utánam, hogy nagyon feketén-fehéren látod ezt a "miért megy egy házaspár/pár a 14 éves gyerekkel külföldre, ha az nem tud beszélni idegen nyelvet"-témát.
Talán azért, mert valamilyen okból kifolyólag menniük kellett? Vagy mert korábban kimentek, és a gyereket otthon hagyták a nagyival, de a szülő azért szülő, mert szeretne a gyerekével lenni, és ha nem tervezi a Mo.-ra visszatérést, akkor bizony nincs más választás, mint hogy megy utána a gyerek?

Vitatkozni pedig érdemes, mert csak azon lovagolsz, hogy a gyerek lusta (ami igaz), és simán elmész amellett a tény mellett, hogy az iskola vállalta, hogy megtanítja (többször is leírtam), de valójában nem teljesíti a vállalt kötelezettségét.
A szülők pedig dolgoznak is, elég jó - tehát nem perfekt, de nem is makogós - angollal viszont nem tudják olyan szinten tanítani a gyereket, mint egy anyanyelvi tanár.

2013.08.08. 14:56:36

@Mr. Long: Pontosan, ezek tipikus elterjedt tevhitek hogy egyreszt a bevandorlo szulo amugy sem beszeli jol / folyekonyan a nyelvet mert azt 'nem lehet' anyanyelvi szinten megtanulni, masreszt meg a gyerek majd 'magatol' megtanulja az iskolaban par honap alatt.

2013.08.08. 15:02:06

@Barátusz: Ok, feladom, neked van igazad, az angol allami iskola hibaja hogy a gyerek nem beszel angolul. Vilagos.

Globetrotter2014 2013.08.08. 15:03:14

@Philosoraptor: szerintem ez nem igaz. A középosztály jelen van nálunk is, csak nem olyan jó nekik mint nyugatabbra. A válság sok mindent megváltoztatott, és nyilván most hiányzik a hitel ahhoz hogy a középosztály fiatalabb generációja jövőbeli potenciáját jelenértékre válthassa, de ez a potenciál ugyanúgy ott van.

Ha stibilizálódik egyszer a helyzet akkor lényegesn jaqvulni fog a középosztály lehetősége is.

capacete 2013.08.08. 15:03:14

@Citoyenne: "Az előítéleteken túl sokan egyes fogalmakkal sincsenek tisztában." Vagy még inkább sokan csak úgy használnak több jelentéssel bíró fogalmakat, hogy az az ő állításaikat igazolja...

en.wikipedia.org/wiki/First_language

Citoyenne 2013.08.08. 15:03:14

@capacete: Nekünk ezt a problémát hosszabb itthoni vakációkkal sikerült megoldanunk, és furcsa módon azzal, hogy egy kétnyelvű - nem magyar - nemzetközi iskolába írattuk a gyereket. Ugyan ott sem beszélt senki magyarul, de sokat segített, hogy látta, mások is ugyanolyan helyzetben vannak, mint ő, és nem feltétlenül deviancia, ha valaki idegen nyelven beszél. Bizonyos életkorokban ugyanis a gyerekek nem akarnak kilógini a sorból - és ez nem hiszti vagy lustaság, egyszerűen csak ugyanolyanok akarnak lenni, mint a barátaik, még akkor is, ha az idegen környezet egyébként támogatja a saját kultúra megőrzését. Ennek ellenére, bár a gyerek most már jól beszél magyarul, mégsem annyira jól, mint azon a nyelven, amelyen hosszú évekig az iskolában tanult, és ez alighanem így is marad.

Az sem feltétlenül a külföldi szülő rosszindulatán vagy lustaságán múlik, hogy nem tanul meg magyarul. Ez egyszerűen nem várható el valakitől, aki napi 10-12 órát dolgozik, munkájának semmi köze a nyelvekhez vagy a tanításhoz, ráadásul úgy, hogy egyáltalán nem áll szándékában Magyarországon élni. Ráadásul a családi kommunikációt is tönkreteszi, ha az egyik szülő rendszeresen ki van zárva abból, amit a másik szülő a gyerekekkel beszél. Ez még akkor is így van, ha egyébként maga is szeretné, hogy a gyerek kétnyelvű legyen. Ugyanígy, udvariatlanság magyarul beszélni a gyerekkel, ha a társaság többi tagja egyáltalán nem érti ezt a nyelvet.

Nyilván van, aki sznobizmusból beszél inkább idegen nyelven a gyerekkel, én azonban inkább azt tapasztaltam, hogy ezt a környezet iránti udvariasságból teszik.

capacete 2013.08.08. 15:03:19

@Barátusz: "az iskola vállalta, hogy megtanítja (többször is leírtam), de valójában nem teljesíti a vállalt kötelezettségét"

Ebben viszont nincs igazad, senkit sem lehet a saját akarata ellenére bármire megtanítani. A nyelvtanulás mindig energiabefektetés, időráfordítás, intelligencia és motiváció függő. Ha a gyerek nem tesz semmit a nyelvtanulásért, akkor nem is fog megtanulni, viszont az idegen nyelvi közeg olyan motiváló tényező, hogy ez szinte lehetetlen...

2013.08.08. 15:19:45

@capacete: @Citoyenne: Ahogy Citoyenne is megmagyarazta, azert gondoljuk hogy vicces amikor azt irod 'megfosztotta az anyanyelvetol', mert az anyanyelv nem szo szerint azt jelenti hogy az anyad altal elsokent beszelt nyelv, hanem az a nyelv amit te magad eloszor tanultal meg folyekonyan. Tehat ha en pl. Angliaban gyereket nevelek, aki csak angolul tanul meg, akkor neki angol lesz az anyanyelve, fuggetlenul attol hogy az en anyanyelvem magyar. Tehat nem lehet valakit 'megfosztani' ilyen modon az anyanyelvetol. Maskepp esetleg lehetne, pl. mint amikor walesi anyanyelvu gyerekeket arra kenyszeritettek az angol iskolak hogy csak angolul beszeljenek meg egymas kozott is. De olyan nyelvtol amit meg nem is beszelsz nem lehet 'megfosztani'; ha soha nem beszelted folyekonyan, akkor egyertelmuen nem az az anyanyelved, hanem egy masik nyelv.

M. Péter 2013.08.08. 15:25:27

@Mirjam2: Valódi fegyvert valószínűleg nem, de azt nagyon el tudom képzelni, hogy a Magyarországon csak munkanélküliség vagy közmunka várt volna rájuk.

capacete 2013.08.08. 15:25:27

@Citoyenne: "Az sem feltétlenül a külföldi szülő rosszindulatán vagy lustaságán múlik, hogy nem tanul meg magyarul. Ez egyszerűen nem várható el valakitől, aki napi 10-12 órát dolgozik, munkájának semmi köze a nyelvekhez vagy a tanításhoz, ráadásul úgy, hogy egyáltalán nem áll szándékában Magyarországon élni."

Ezt pontosan úgy hívják, hogy lustaság. A szülő egyszerűen a könnyebb utat választja. Ahhoz pedig nem kell valakinek nyelvekkel, vagy tanítással foglalkoznia, hogy a saját anyanyelvén beszéljen a gyerekhez, meséket olvasson neki, énekekre, mondókákra tanítsa, DVD-ket vegyen etc.

"Ráadásul a családi kommunikációt is tönkreteszi, ha az egyik szülő rendszeresen ki van zárva abból, amit a másik szülő a gyerekekkel beszél."

Ez megint a szülők hozzáállásán múlik. Ha a házastárs maga is tanul azon a nyelven, vagy összefoglalják neki, akkor nem marad ki semmiből.

capacete 2013.08.08. 16:34:06

@Mirjam2: Tévedés, ennek a kifejezésnek ugyanis több jelentése van...

2013.08.08. 16:47:14

@Fekete Pestis: nagyon hasonlo nyelv kombinaciok miatt dontottunk nemzetkozi nevek mellett

BTBTBT 2013.08.08. 17:07:35

@Mirjam2:
Bocs, de te tényleg csak azt hallod meg/olvasod/fogod fel, amit akarsz. A többi nem számít.
Elfogadom, hogy az a fajta elméleti valóság jobban megfelel neked.

@capacete:
Nem az iskola kényszerítéséről volt szó, hanem arról, hogy elvállalta, hogy segítik a nyelvtudása miatt lemaradót, aztán nem tették. És ezért említettem, hogy kudarcot vallott az intézmény. Megpróbálni megcsinálni valamit, és elbukni, vagy eleve meg sem csinálni - nem ugyanaz, még ha a végeredmény hasonló.

Egy másik eset: magyar nő, kávézóban dolgozik, van két lánya, 11-13 évesek. Kb. 3 éve vannak Londonban, a nő látástól mikulásig melózik, a gyerekek vagy suliban vagy otthon döglenek, de még mindig többet tudnak angolul, mint az anyjuk - 3 év alatt.

@M. Péter:
Egy multinál való leépítés után döntöttek így, úgyhogy bár a munkanélküliség ott lebegett a fejük fölött, a közmunkától viszont még jó messze voltak.
Csak a végkielégítésüket tették fel a külföldre, nem az utolsó összekuporgatott forintjaikat. A lakásuk is ki van adva Pesten.

Citoyenne 2013.08.08. 17:54:09

@capacete: Nem figyelsz oda arra, amit mondok, csak ismételgeted, amit Te helyesnek gondolsz.

Amint mondtam, sok esetben előfördul, hogy maga a gyerek nem akar az egyik szülő nyelvén válaszolni, a szülő erőfeszítései ellenére sem.
Másrészt nem hiszem, hogy pl. egy magyar vállalatvezetőnek, aki Magyarországon találkozott a magyarul beszélő észt feleségével, etse 21h után, amikor hazaért, észtül kellene tanulnia (kivéve persze, ha Észtországba akar költözni). Ugyanígy nem fog magyarul tanulni egy német vagy francia mérnök sem, aki nem Magyarországon él és nem is szándékozik odaköltözni. Egyszerűen azért, mert az emberek általában mérlegelik az erőfeszítéseik hasznát, és egy számukra nem hasznos kis nyelv megtanulása aránytalan erőfeszítést követelne meg az általa jelentett haszonhoz képest, kivéve persze, ha az illetőnek az egzotikus nyelvek tanulása a hobbija.

Ne haragudj, de valahogy az az érzésem, hogy magad soha nem voltál még ilyen helyzetben, ezért ismételgetsz meglehetősen életszerűtlen dolgokat. És persze azt is meg kellene érteni, hogy ha valaki nem ugyanazt tartja prioritásnak, amit Te, attól még nem lusta. feltehetőleg ugyanis egy csomó olyasmit is tud, amit Te nem. Az emberek és a helyzetek különbözpek, nem lehet mindenkire ugyanazt egyetlen igazságként ráerőltetni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.08. 18:04:28

@Barátusz: gondolod, hogy egy átag iskolának van választása, hogy vállalja-e az adott gyereket? ha jól tudom, Angliában is az van, hogy ha a feje tetejére áll is az iskola, a bizonyos lakcímekhez tartozó gyerekeket nem utasíthatja el. mondjuk legalább arrafele nem teljesen felkészületlen tanárokat állítanak kész helyzet elé, mint mondjuk ha a negyedik bében megjelenne Wei Li Li, aki csak kínaiul tud.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.08.08. 18:19:59

@pappito:

Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same, or one day we will spend our sunset years telling our children and our children's children what it was once like in the United States where men were free.
Ronald Reagan
40th president of US (1911 - 2004)

2013.08.08. 18:30:58

@Chang Yai: Igy van - az iskola nem mondhatja azt hogy nem veszik fel a gyereket mert nem tud angolul (maximum kifogasokat kereshetnek hogy nem lakik eleg kozel stb.). Azt meg vegkepp nem mondhatjak hogy nem segitenek neki felzarkozni, majd pont Angliaban fogjak a szemedbe mondani hogy nem segitunk? Aki nem probalt meg angolul egy szot sem beszelo embernek angolt tanitani, az lehet hogy ugy kepzeli el hogy kinyitod a gyerek fejet es beletoltod az angolt, de a gyakorlatban mint tudjuk sajnos nem ilyen egyszeru... Azt az ervet meg nem ertem hogy a szulok munkanelkuliek / kozmunkasok lettek volna Magyarorszagon. Angliaban is munkanelkuli vagy max. feketen dolgozo segedmunkas lehetsz csak ha nem beszelsz angolul (kiveve ha pl. lengyel vagy es felvesznek egy gyarba ahol mindenki lengyel, de ott is csak minimalbert fogsz kapni nehez fizikai munkaert).

capacete 2013.08.08. 18:36:26

@Citoyenne: Kifogás mindig van, bár azt tényleg nem hittem volna, hogy arra is van, hogy az ember ne beszéljen a saját anyanyelvén a gyerekével. Több dolgok vannak...

capacete 2013.08.08. 18:42:51

@Mirjam2: "Azt az ervet meg nem ertem hogy a szulok munkanelkuliek / kozmunkasok lettek volna Magyarorszagon. Angliaban is munkanelkuli vagy max. feketen dolgozo segedmunkas lehetsz csak ha nem beszelsz angolul..."

Irígylésre méltóan nem tudsz semmit a magyar hétköznapokról. Annyit hadd áruljak azért el neked, hogy a munkanélküli segély 6 hónapig jár, utána max. közmunkás lehet valaki havi 45.000 Ft-ért. Na most ha valaki Angliában (Németországban, Franciaországban etc.) feketén dolgozó segédmunkás, már akkor jobb körülményeket teremt a családjának, mintha Magyarországon maradna.
Arról nem is beszélve, hogy rengeteg munkakörbe csak minimális nyelvtudás kell: az angliai magyarok viszonylag kis százaléka dolgozik mondjuk marketingesként, de annál többen árufeltöltők, mosogatók etc.

Szerinted az emberek teljesen hülyék, és a saját érdekeiket félresöpörve mennek el Angliába minimálbérért, amikor akár Magyarországon is kaphatnának minimálbért?

2013.08.08. 18:42:55

@capacete: Nincs tobb jelentese, csak te nem gondolkodtal. Anyanyelve mindenkinek van, ez az a nyelv amin eloszor tanulsz meg beszelni / gondolkodni (kiveve ha Maugli vagy aki az oserdoben nott fel, de ez egy masik tortenet). Nem lehet 'megfosztani' egy olyan 'anyanyelvtol' amit soha nem beszeltel folyekonyan, mivel ez utobbi nem az anyanyelved. Mi ertelme lenne pl. azt mondani hogy egy magyar anya Norvegiaban elo gyereke, aki csak norvegul beszel folyekonyan, norvegul gondolkozik, norvegul almodik stb., magyar anyanyelvu? A gyerek maximum (felig) magyar szarmazasu de nem magyar, hanem norveg anyanyelvu.

2013.08.08. 18:46:27

@capacete: Valoban szinte semmit nem tudok a magyarorszagi hetkoznapokrol, de annal tobbet az angliai hetkoznapokrol, es azt tudom hogy nem irigylesre melto azoknak a kepzetlen bevandorloknak a helyzete akik nem vagy keveset beszelnek angolul. Es igen, szerintem sokan hulyek es nem kene nyelvtudas nelkul idejonniuk mosogatni; sokan vissza is mennek.

capacete 2013.08.08. 18:49:15

@Mirjam2: Nem vitatkozom veled, nézz utána, hány különböző jelentése lehet ennek a fogalomnak, pl. itt:

en.wikipedia.org/wiki/First_language

Ha nevetséges dolgokról szeretnél beszélni, akkor térjünk vissza pl. ahhoz, hogy mikor szabad valakinek külföldre menni munkavállalás céljából, illetve, hogy mikor viheti magával a gyerekét...

capacete 2013.08.08. 18:49:59

@Mirjam2: Senki nem mondta, hogy irígylésre méltó a helyzetük, de sajnos így is jobb, mintha nem jöttek volna el.

2013.08.08. 18:52:26

@Mirjam2: valami zavar lehet az eroben. Kivetelesen egyetertunk.

Citoyenne 2013.08.08. 18:52:59

@capacete: Ne forgasd ki, amit írtam. Egyébként pedig vigyáznod kellene az előítéletekkle és a prekoncepciókkal. Amint mondtam, sokféle ember és helyzet létezik, nem lehet az általad egytelen igazságnak vélt elképzelést mindenkire ráerőltetni.

morgo1229 2013.08.08. 18:53:00

Az en gyerekem 3 volt mikor kikoltoztunk. 6 eve vagyunk a Benelux allamokban. Bar sokat agyalok rajta de olyat nem tudnek mondani vagy tervezni, hogy mi mar nem fogunk haza menni.
Ha meg egyszer hazamegyunk, akkor muszaj, hogy tokeletesen beszeljen a gyermek magyarul.
Nem azt mondom, hogy sodrodunk, de en nem akarok meg haza menni. Nagyon szeretem a munkamat is. A nagyszulok persze szeretnek, ha hazamennenk. Es ok is azon az allasponton vannak, hogy ok ugy tudjak, hogy Magyarorszag nem zart be meg es itt is elnek emberek. Es persze tudom, hogy haza kell menni, ha esetleg betegek lesznek, mert gondoskodni kell roluk. De gondolom ez egy masik topic temaja.…

Az en tapasztalataim szerint az nagyon nem igaz, hogy a nyelv csakugy ragad a gyerekre, szivacskent szivja magaba. Igenis otthon is tanitani kell.
Itt irta valaki, hogy fel ev utan a gyerek konyvet olvasott a nyelven es csupan par szot nem tudott es kerdezett meg. Azert egy-ket szovegertos kerdest feltettem volna neki, hogy egyatalan ertette-e mit olvasott. TV detto, tuti, hogy nem erti a negyedet se.

Es szerintem is igenis kell magyarul tanitani, mert kell legalabb 1 nyelv amiben el tud merulni, kiteljesedni, kulonben is az a neve, hogy anyanyelv. Sok olyan vegyes hazassagban elo gyerekkel talalkoztam akik borzasztoan keveset “beszeltek”magyarul. Es ott mindig a magyar no tehetett rola, mert nem beszelt a gyerekkel magyarul, nem olvasott neki magyar meset, nem enekelt neki magyarul.

Eddig 3 nyelven beszel a most 9 eves gyerekem. De nem total jol. A magyar tudasa az tokeletes, tud jol olvasni is, a helyesirast azt gyakorolni kene, mert az megint az a kategoria, hogy magatol csak olvasassal nem fog megjavulni az irasa. Marcius ota elkezdte a 4. nyelvet. Es nem nagyzolasbol csinaljuk. Itt a kornyezetemben rengetegen vannak hasonlo cipoben. Sot.
Angol ovodaba/iskolaba irattam, mert azt gondoltam, ha francia ovodaba/iskolaba adom akkor nem tudok neki segiteni. (akkor meg nem tudtam franciaul, most se tudok pedig unasig jartam a tanfolyamokat)
A napkozi iskola utan az franciaul van igy amikor elsos lett a kotelezoen valaszhato idegennyelvkent a franciat jeloltuk be. (minden nap van az orarendben)
Marciusban kicsit arrebb koltoztunk foldrajzilag igy heti 1-szer hollandul tanul.

Valoszinuleg van benne lustasag is de nem latom at , amit itt sok hozzaszolo emlitett, hogy a normal iskolai tanulmanyok mellett meg van ideje atvenni mindezido alatt a magyar anyagot is.
Nekem ez mar sok lenne, akkor vajon mikor megy el a gyerek hegedu orara, vagy mikor sportol valamit, vagy mikor ir hazit vagy nez tevet, megy a barataihoz etc… ?

Nekem az tetszik, hogy otthon van mindket vilagban. Wimpy kid-es korszakaban van, azt olvassa minden mennyisegben de amikor igazan jot akar nevetni, akkor mindig eloveszi es ujra ujra elolvassa a Moso Masabol azt reszt amikor a kesztyu lakoi elmeselik ki hova megy nyaralni hat ugye mindenki meno helyekre megy nyaralni …. de a hangya az Pomazra megy. (szekerrel, fedeles kosarral, papsajttal)

A gyerekem a hangya o otthon Magyarorszagon a nagynenemnel imad tyukokat etetni, meg tojast szedni, misere menni, varja halottaknapjakor a gyertyaegetest , imad a Balatonon nyaralni persze onnan meg internet kavezoba vitette tegnap magat a nagyival, mert neki ugye e-mailt kell kuldeni az osztalytarsaknak.
Ja es most mar nagyon hianyzik mert 3 hete nem lattam.
Most bogok. Sziasztok.

capacete 2013.08.08. 18:59:58

@Citoyenne: Biztos, hogy vannak olyan szituációk, amiben meg lehet indokolni, hogy valaki miért nem tanítja meg a gyerekét magyarul, de az esetek döntő többségében nem lett volna leküzdhetetlen akadály.
Nem akarlak megsérteni, de pl. a te eseted pontosan ilyen...

Citoyenne 2013.08.08. 20:08:03

@capacete: Szerintem továbbra sem érted, hogy mit írtam..
Ha nem vetted volna észre, tanítottam a gyereket magyarul, mert fontosnak tartom, hogy mindkét szülője nyelvén beszéljen, és egyáltalán, minél több nyelven beszéljen, de nem tartom tragédiának, hogy franciául jobban beszél - annak ellenére, hogy magyarul is folyékonyan beszél -, és könnyebben fejezi ki magát, mint magyarul. Hogy őszinte legyek, tulajdonképpen előnynek tartom.
Sőt, azt sem tartom tragédiának, ha a külföldi apa vagy anya nem tesz emberfeletti erőfeszítéseket a magyar nyelv elsajátítása érdekében, és a gyerek ne adj isten csak törve beszél magyarul. Majd megtanul később jobban, ha érdekli sé fontosnak tartja.

Másrészt több kommentből az derül ki, hogy a szülőnek van honvágya, és ezt vetíti ki a gyerekeire. Nem ártana ezzel is tisztában lenni... Hja, és egy kicsit objektívebben kellene nézni a saját kultúránkra.

silent76 2013.08.08. 20:08:03

Szóval kedves postoló, a gyerekekre csak azert van szükség, hogy dolgozzanak majd évek múlva Mo.-n minimalberert? Van elég nem idén barnult gyerek még otthon, legalább lesz munkájuk... Az ilyen és ehhez hasonló hangvételü írások olvasásakor a maradék honvágyam is elhagy szerencsére.

Határátkelő 2013.08.08. 20:14:01

@silent76: Tartok tőle, hogy vagy nem érted, vagy nem akarod érteni, mit írtam. Lehet, hogy meglepő, de nem csak minimálbérért lehet dolgozni Magyarországon.

A poszt arról szól, hogy sok olyan gyerek van, aki el fog veszíteni egy nyelvet és egy kultúrát. Igen, kap helyette másikat, de ha minimális erőfeszítéssel megoldható lenne, hogy két nyelvet beszéljen, két kultúrát ismerjen, szélesebb legyen a látóköre, akkor nem értem, ez miért lenne baj.

capacete 2013.08.08. 20:20:28

@Citoyenne: Észrevettem, ahogy azt is, hogy leírtad, hogy miután a gyerek nem akart már magyarul beszélni, te franciául beszéltél vele. Szerintem ezt fölösleges továbbragozni.
Nem akarok vulgárpszichologizálni, de nekem úgy tűnik, hogy azért írtál be, hogy igazolást keress arra, ahogy te eljártál. Tőlem ezt nem fogod megkapni...

A kultúránkat pedig miért kéne objektívan néznünk? Mégiscsak a miénk...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.08. 20:26:58

nekem az a hozzaallas nem tetszik, hogy magyarul kotelezo tanitani a gyereket es az anyja tehet rola, ha nem tanulja meg. gondolom az ellen is kikelnetek, ha magyarorszagon egy ukran anya, magyar apa parosnal az anya nem tanitana meg ukranul is a gyereket... szerintem itt csak a magyar nyelv fontos nektek. miert nem tudna a gyerek kiteljesedni masik nyelven? ha angliaban szuletik, ott no fel, akkor gondolom megtanulja rendesen azt a nyelvet, meg iro is lehet belole. mondjuk ehhez kell, hogy tamogassak a szulok, ne eroszakoljak bele a magyar nyelvbe.
a fo problem az, hogy a magyar embereknek ez egy teljesen uj helyzet. sokan nem talalkoztak kulfoldon szuletett, ott felnott, magyar szulok gyerekeivel. szamukra hihetetlen az, hogy a fo nyelve egy gyereknek ilyen hatterrel ne a magyar legyen.

capacete 2013.08.08. 20:31:41

@Mr. Long: "gondolom az ellen is kikelnetek, ha magyarorszagon egy ukran anya, magyar apa parosnal az anya nem tanitana meg ukranul is a gyereket"

Ki bizony, ugyanis minden nyelv érték, aki nem tanítja meg a saját anyanyelvére, az megfosztja attól, hogy megismerjen egy kultúrát, egy gondolkodásmódot.
Ráadásul egy multilingvis gyerek kognitív funkció jobbak mint egynyelvű kortársáé, egyszerűen jobban működik az agya. Aki ettől megfosztja a gyerekét az lusta vagy korlátolt (esetleg mindkettő)...

silent76 2013.08.08. 20:57:36

Magyarországon nem törödik senki semmivel. Miért van az, hogy Svájcban pontosan meg tudják mondani, hogy melyik országban hány külföldön élö svájci van? (Mo.-n 1919 svájci www.eda.admin.ch/eda/de/home/reps/eur/vhun/bilung.html )

Addig a magyar kormány még a bejelentkezési ill. kijelentkezési kötelezettséget is megszünteti, mert úgysem tartja be senki.
Magyarul szarik rá, hogy ki mit csinál.
Az meg nem kérdés, hogy 142000 Ft bruttóért, vagy 4800 CHF-ért végzem ugyanazt a munkát, akkor melyiket választom, és melyikböl tudok jobban megélni és a családomat eltartani. Ennyi. Nem siránkozni kell, hogy jajmindenkielmegy. Legalább lesz munkájuk a BAZ megyeieknek.

silent76 2013.08.08. 20:57:36

@Határátkelő: Te írtad, hogy "Nem kell hozzá szociológusnak lenni, hogy belássuk: ha ez így folytatódik, akkor sok tízezer gyerek (jövendőbeli munkavállaló) tűnik el Magyarországról, jó eséllyel végleg. Hiszen aki külföldi iskolában kezd tanulni, ott szerez barátokat, ott szocializálódik, aligha fog visszatérni a szülőhazájába."

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.08. 21:48:24

@lyken: Ugy vagyok vele, hogy ha kisebbseg az adott orszagban, alapbol jarjon neki alanyi jogon. Joga van megismerni e smegtanulni a sajat kulturajat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.08. 21:52:07

@Mr. Long: Nem tudom, nekem trivialisna tunik, hogy a gyerek tudjon az apja meg az anyja anyanyelven is. Mitobb az is trivialisnak tunik, hogy ha egy parkapcsolatban kulonbozo anyanyelvuek vannak, akkor megtanuljak egymas nyelvet.

Szoval igen, minden nyelv ertek, es ha mar ilyen nagy ajandekot kaptak a sorstol , hogy tobb nyelven is beszelhetnek,a kkor ezt vetek eldobni. Annyi ember vagy ahany nyelven beszelsz, te megfosztanad a gyereked attol, hogy minnel tobb emberrel tudjon kommunialni? En nem, e snem is fogom engedni neki, hogyha magyarul kerdezzuk angolul feleljen.

Citoyenne 2013.08.09. 00:32:36

@Mr. Long: "a fo problem az, hogy a magyar embereknek ez egy teljesen uj helyzet. sokan nem talalkoztak kulfoldon szuletett, ott felnott, magyar szulok gyerekeivel. szamukra hihetetlen az, hogy a fo nyelve egy gyereknek ilyen hatterrel ne a magyar legyen."

Igen, szerintem is erről van szó, és persze burkolt sovinizmusról, és egyes esetekben a szülő honvágyáról. Sokan nem elsősorban a gyerek érdekét nézik, egyszerűen csak atól rettegnek, hogy elveszítik a gyereküket, ha az nem tud tökéletesen magyarul, vagy nem magyarul tud a kegjobban. Esetleg attól tartanak, hogy a gyerek nem is lesz magyar. Valójában a saját félelmüket vetítik ki, egyes kommentelők pedig, a valóság ismrete nélkül, az annak idején a szüleiktől hallott előítéleteket.

Citoyenne 2013.08.09. 00:32:37

@capacete: Szerintem te azt veszed észre, ami beleillik a teóriádba, és minden mást figyelmen kívül hagysz. Semmi mást nem teszel, mint kinyilatkoztatott igazságokkal - amelyek szerinted vitathatatlanok, nyilván azért, mert te mondod őket - bombázol mindenkit.

A kultúránkat pedig többek között azért kell objektívan nézni, amiért objektívan kell néznünk a gyerekünkre, a párunkra, sőt saját magunkra is, és amiért másoktól is elvárjuk ugyanezt. Senki sem szereti ugyanis a másik részéről az indokolatlan elfogultságot. és azért is, mert adott esetben a párunknak más a kultúrája, a közös gyereknek pedig kettős identitása van, és semmi ok nincs rá, hogy a miénket felsőbbrendűnek tekintsük pusztán azért, mert véletlenül abba születtünk bele. Persze nyilván te ezt sem érted, ezért fölösleges minden további vita.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.09. 07:23:04

@Citoyenne: ez az elmelet tetszik! jo! btw a gyerekben a turorudit szeretnie kell a magyar idemtitas kiteljesedesehez?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.09. 07:24:28

a gyereknek. hogy utalok telefonon gepelni...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.09. 07:50:52

@tildy:): ha én összejönnék mondjuk egy kínaival, nincs az az isten, hogy megtanuljak kínaiul, és nem nyúznám a magyarral sem.... az lenne a prioritás, hogy nagyon jól beszéljen angolul. aztán ha mondjuk Kuala Lumpurban történik mindez, akkor nekem inkább malájul kellene sürgősen megtanulni.
és tucat más komplikált helyzetet tudnék még kitalálni, amikor nem lenne sok értelme egymás nyelvét tanulni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.09. 07:58:42

@Mirjam2: nekem volt a harmadikban két fiú, akik nem tudtak egy szót se angolul. a teaching assistant foglalkozott velük heti 6 plusz órában (ének, tesi, meg számtech helyett), és persze neki az volt az előnye, hogy el tudta magyarázni nekik burmaiul, hogy miről van szó (csak hogy ne legyen egyszerű, a két kölyök anyanyelve egyébként kínai és kachin volt, burmaiul csak az iskolában tanultak meg, mielőtt idekerültek volna, állami iskolába jártak). nagyon szépen behozták a többieket. de a teaching assistant nélkül sokkal nehezebb lenne még most is.
amennyire képben vagyok, Angliában szorgalmazzák, hogy a szülők önkénteskedjenek, persze ha ők se beszélnek angolul... de ha van néhány talpraesett lengyel anyuka, aki gyorsan ráérez, miről van szó, akkor pl az is sok segítség lehet. vagy persze lengyel származású teaching assistant. illetve Ausztriában magyar.
nem tudom, bocs, csak gondolkodok :-)

capacete 2013.08.09. 08:47:33

@Citoyenne: Az én álláspontom - amit szerinted megfellebbezhetetlen igazságként kinyilatkoztatok - az, hogy minden nyelv, és a vele együtt járó kultúra, gondolkodásmód stb. érték, amitől nem szabad megfosztani egy gyereket. Ha a gyerek tud magyarul, akkor pl. el tudja olvasni a magyar líra fantasztikus remekműveit (ahogy aki angolul, az meg az angol költészetet), és ettől jobb lesz az élete.

A felsőbbrendűnek tekintés pedig nem egyenlő a szubjektíven szemléléstől. A szerelmét, a saját gyerekét stb. senki nem tekinti ugyanolyannak, mint bárki mást, de ebben semmi negatív nincs.

Mindegy, kár ennyi karaktert vesztegetni arra, hogy megmagyarázzuk, hogy te annó miért nem beszéltél magyarul a saját gyerekeddel...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.09. 09:43:10

@capacete: az remelem nem lesz elitelendo, ha az anyja a gyerekemhez magyarul beszel en meg angolul, illetve nekem magyarul szol az anyu, mig en angolul valaszolok neki is, amikor hallja a gyerek. igy legalabb teljesen szet lesz valasztva a gyerek elott a ket nyelv.

capacete 2013.08.09. 10:06:01

@Mr. Long: Semmi nem elítélendő, max. sajnálatos. A te esetedben nincs semmi gond, az egy szülő, egy nyelv megosztás általánosan elfogadott.
Akkor nincs sok értelme, ha eleve angol nyelvterületen éltek, mert akkor úgyis angol nyelvi közegben él, míg magyar szót csak otthon hall. (Na meg persze a te nem tökéletes angol akcentusodon nő fel a gyerek, de azt meg úgyis kinövi...)

Citoyenne 2013.08.09. 10:39:51

@capacete: "Az én álláspontom - amit szerinted megfellebbezhetetlen igazságként kinyilatkoztatok - az, hogy minden nyelv, és a vele együtt járó kultúra, gondolkodásmód stb. érték, amitől nem szabad megfosztani egy gyereket."

Én ezt ugyanígy gondolom. Csakhogy ennek eléréséhez nem feltétlenül arra van szükség, hogy szerencsétlen külföldi házastárs minden körülmények között magyarul tanuljon, vagy hogy kizárólag magyarul beszélj a gyerekeddel egy olyan társaságban, ahol rajtatok kívül senki sem beszéli ezt a nyelvet - de akár otthon, ahol a házastárs nem ért magyarul, és ő is ott van -, ezért a gyerek kellemetlenül érzi magát.

Aki ebben a kérdésben olyan szélsőséges álláspontot képvisel, mint Te, az lehet, hogy kimondatlanul, de bizony felsőbbrendűnek tekinti a magyar nyelvet és kultúrát, és még olyan áron is erőltetné, ami a gyereknek nem feltétlenül jó, nem is hasznos, mások számára pedig sértő.

Evain 2013.08.09. 11:38:54

@Citoyenne:
Nem kötözködésképpen, de a vegyes házasságokban a kisebbségi nyelv tanításának pontosan az egyik jellemzője, amikor a gyerek nem hajlandó a kisebbségi nyelven megszólalni. Ebben a helyzetben a szülő döntése, hogy feladja, vagy továbbmegy. Tipikus fordulópont a fejlődésben. Nekem a környezetbemben van több vegyes házaspár (indonéz-holland, ukrán-finn, magyar-holland, magyar-angol), különféle korú gyerekekkel. Volt, aki nem erőltette, volt aki igen. Viszont sehol nem hallottam olyat, hogy azokban a családokban, ahol továbbvitték a kisebbségi nyelvet, az azt nem beszélő családtag kirekesztve érezte volna magát.

Azért, mert te úgy döntöttél, hogy nem viszed tovább, nem jelenti azt, hogy a másik választással rosszabbul jártál volna, ez téves következtetés.

capacete 2013.08.09. 13:21:52

@Citoyenne: Nagyon fárasztó a kényszeres önigazolási kísérleted. A gyerek akkor tanul meg az adott nyelven, ha a szülője kitartóan - akár a gyerek, illetve az ellenséges házastárs ellenállását is letörve - azon a nyelven beszél vele.
Te feladtad, rengetegen viszont nem adták fel, és sikerrel jártak.

Nem igaz, hogy ez az álláspont szélsőséges, emberek millióinak sikerült ezt megoldania, a környezetemből is több példát ismerek. Nem a magyar nyelv és kultúra mindenáron való erőltetése mondatja ezt velem, hanem MINDEN nyelvet és kultúrát kiemelkedően fontosnak és értékesnek tartok.

Szélsőségesnek én egyébként olyan szituációt tekintek, ahol a házastárs ellenáll ennek a teljesen normális igénynek, na meg persze annyira nem érdekli a felesége, hogy megpróbálja valamilyen szinten elsajátítani az anyanyelvét. Egy nyelv megtanulása sem igényel rendkívüli erőfeszítést, pláne ha valaki olyantól lehet megtanulni, akivel az ember együtt él...

Citoyenne 2013.08.09. 14:23:07

@Evain: Ha elolvastad volna, amit korábban írtam, látnád, hogy nem úgy döntöttem, hogy nem viszem tovább, sőt. Mindössze azt mondom, hogy nem kell feltétlenül erőltetni, hogy a gyerek első nyelve a magyar legyen, különösen akkor nem, ha záros határidőn belül nem akartok hazaköltözni, és nem feltétlenül ez a legelőnyösebb megoldás a számára.

Azt viszont javasolnám, hogy tölts el egy vacsorát, mondjuk csak két órát úgy, hogy mindenki más olyan nyelven beszél előtted, amit Te nem értesz, és csak ülsz ott, minr egy kuka. Aztán képzel el, hogy milyen lehet ez 10 éven keresztül.
És sok olyan dolog is van egy családban, amit az emberek többsége nem szívesen oszt meg még az ismerőseivel sem.

Azzal is érdemes lenne tisztában lenni, hogy az állítólagosan kétnyelvű gyerekek esetében is az egyik jóval erősebb, mint a másik, bár mindkettőn folyékonyan beszélnek, legalábbis ez a kívülállók számára így tűnik.

Egyébként tényleg süketek párbeszéde folyik egy ideje - elég nehéz úgy kommunikálni, ha olyan állításokat tulajdonítotok nekem, amit soha nem mondtam, no meg ex katedra kijelentésekkel sem lehet mit kezdeni -, így inkább abba is hagynám ezt a témát, és szép napot kívánok mindenkinek!

capacete 2013.08.09. 14:55:27

@Citoyenne: "Azt viszont javasolnám, hogy tölts el egy vacsorát, mondjuk csak két órát úgy, hogy mindenki más olyan nyelven beszél előtted, amit Te nem értesz, és csak ülsz ott, minr egy kuka. Aztán képzel el, hogy milyen lehet ez 10 éven keresztül."

Klasszikus vitatechnika: reductio ad absurdum. Abszurdumig fokozni egy érvet és ezzel bizonyítani a képtelenségét. A valóságban persze ezer és egy módja lehetne annak, hogy az egyik fél ne legyen kirekesztve (pl. akár a házastárs is tanulhat azon a nyelven, de ez persze elképzelhetetlen!), amit az mutat a legjobban, hogy rengeteg embernek sikerült már korábban.

Tényleg jobb, hogy abbahagyod...

Evain 2013.08.09. 16:34:24

@Citoyenne:
"Azt viszont javasolnám, hogy tölts el egy vacsorát, mondjuk csak két órát úgy, hogy mindenki más olyan nyelven beszél előtted, amit Te nem értesz, és csak ülsz ott, minr egy kuka."
Kvázi 5 éve ezt csinálom minden alkalommal, amikor a férjem szüleit meglátogatjuk, akik nem nagyon beszélnek angolul, és köszönöm, nagyon jól megvagyok. :) A férjem ugyanezt éli át, amikor a mi családomat látogatjuk, és köszöni megvan.

Azért, mert nálatok valami nem működött, nem jelenti azt, hogy másnál nem fog. Nézd, én nem hibáztatlak azért, mert ti úgy döntöttetek, hogy nem csináljátok, te viszont valamiért úgy érzed, hogy ezért védekezned kell. Ezt viszont úgy teszed, hogy kvázi a másik lehetőséget károsnak ítéled.
Mondom másképpen: engem különösen nem izgat, hogy te egy ponton abbahagytad, szerinted viszont mások ártanak azzal, hogy folytatják.

Ehhez még tegyem hozzá azt is, hogy mi nem kétnyelvű család vagyunk, mint ti, hanem háromnyelvű? Elhiszed, hogy így is teljes és boldog családi életet lehet élni? :)

A sellok hova alljanak? 2013.08.09. 17:27:08

Sok elso generacios (tehat kulfoldon szuletett) gyereknel latjuk, hogy ertik ok a Magyart, csak nem hasznaljak :-)
Furcsa modon vegyes es egynyelvu hazassagokban ugyanugy.

Ha a Magyarorszagra bevandorlok gyerekei is ugyanilyen gyorsan asszimilalodnak, akkor nem latom mi a gond ezzel.

Void Bunkoid 2013.08.20. 09:04:07

@Mr. Long: pont ezt akartam én is írni, igaz későn :)

a kínaiak igazából nem "kivándorolnak és asszimilálódnak", hanem gyakorlatilag kihasítanak maguknak töredék területeket más országokból, és ott felépítik a kis saját Kínájukat, ahonnan valamirevaló kivándorló se ki, se be. Egymás között üzletelnek, házasodnak, és bűnöznek is.

Ez már hellyel-közzel Budapesten is megfigyelhető.

Theologosz · http://www.magyartheologia.lapunk.hu 2013.08.21. 08:27:28

@tanato: A válsz egyszerű: még mindig cipeljük dzsentri-magyarország szellemi terhét. Olvasni kell Mikszáthot, hogy megértsük mi van még ma is. Ezek sajna semmiből nem tanulnak.

hunor 13 2013.08.31. 10:45:45

Semmi sem igaz az infórádió állításából.

hunor 13 2013.08.31. 10:46:08

Ez az egész infórádiós állítás egyszerűen nem igaz. Nem lehet annyi magyar gyerek Ausztriában sehol, hogy 30%-ot tegye ki bizonyos városokban. Első a magyar nem él gettókban mint a török, másodsorban nincs annyi magyar Ausztriában, hogy ez a 30% valahol is igaz legyen.

tanato 2013.08.31. 11:13:12

@Theologosz: Lehet hogy van benne valami.

BigMO 2015.11.30. 12:05:04

Sziasztok!
Ehhez a témához lazán kapcsolódva szeretnék segítséget kérni, illetve véleményeket olvasni.
Magyar állampolgár vagyok, családommal, akik szintén mindannyian magyar állampolgárok, az egyik Magyarországgal határos országban élünk, az én munkámmal kapcsolatos okból.
Hivatalosan nem jelentettük be Magyarországon, hogy nem tartózkodunk otthon életvitelszerüen. Ennek nem volt különösebb oka, leginkább az, hogy hosszú távon haza fogunk költözni, amint azt anyagilag megengedhetjük magunknak. A gyerekeim még kicsik, de vészesen közeleg az idő, amikor a legnagyobbnak az új magyar törvényeknek megfelelően óvodába kell mennie. Ha nem akarunk idő előtt hazaköltözni, akkor be kellene jelenteni, hogy nem tartózkodunk otthon életvitelszerüen, ami azt jelentheti, hogy a gyerekeim elveszítenék a hozzáférést a magyar egészségügyi rendszerhez, amit nagyon nem szeretnénk, ugyanis gyakran hazajövünk és itthon intézzük az oltásokat és egyebeket. Van valakinek efféle tapasztalata, illetve véleménye arra nézve, hogy van-e arra legális megoldás, hogy a gyerekeink benn maradjanak a magyar egészségügyi rendszerben akkor is, ha külföldön élünk. Előre is köszönöm.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása