oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 19. 06:45,  Még több határátkelőt! 561 komment

2013. július 19. 06:45 Határátkelő

Még több határátkelőt!

Miközben a migráció által leginkább érintett országokban, ezen belül is főleg Nagy-Britanniában, dübörög a vita a bevándorlók körül (egyes lapok kifejezetten kampányt folytatnak), a minap kiderült, hogy a következő évtizedekben nélkülük komoly nehézségek adódhatnak.

Anglia, Heathrow érkezési oldal.jpg

Az Office for Budget Responsibility (ez egy független szakértőkből álló nem-kormányzati szerv, mely tanácsaival segíti a költségvetés előkészítését, szóval hasonló a magyar Költségvetési Tanácshoz) szerint a következő fél évszázad során több millió bevándorlóra lesz szükség, ha szeretnék fenntartani a brit gazdaság jelenlegi helyzetét.

Ha nem jönne több határátkelő az országba, akkor pár évtizeden belül a jelenleg a GDP 14 százalékát felemésztő nyugdíj-, szociális ellátórendszer és egészségügyi kiadások akár 20 százalékra is emelkedhetnek, ami súlyos problémát jelentene.

Hatmillió ember kellene

A szervezet szerint ahhoz, hogy ezt elkerüljék körülbelül hatmillió plusz munkavállalóra lenne szükség egy jellemzően elöregedő társadalomban, márpedig ezt a legkönnyebben a sokak által átkozott bevándorlásból lehet megoldani.

Az elemzés szerint ha a bevándorlás jelenlegi üteme folytatódna, akkor a felvett hitelek elérhetik a brit GDP 99 százalékát. Ha teljesen lezárnák a határokat, akkor ez a szám akár 174 százalék is lehet.

Ezzel szemben a kormány...

Mindez teljesen szembe megy a jelenlegi konzervatív kormányzati politikával (hja, a számok kegyetlen dolgok, ugye...), hiszen David Cameron brit kormányfő nemrégiben a Parlamentben éppen arról beszélt, hogy több tízezer főre szeretnék csökkenteni a bevándorlók számát. Tavaly 153 ezer külföldi vállalat munkát Nagy-Britanniában, ami 89 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

„Nyilvánvaló, hogy mivel a bevándorlók inkább az aktív népesség köréből kerülnek ki, a migrációnak pozitív hatása van az állami szektor adósságának dinamikájára" – olvasható a jelentésben.

A dokumentum szerint az elöregedő népesség és a túlterhelt egészségügyi rendszer miatt 2019-ig 19 milliárd font pluszforrásra lesz szükség, amit vagy a költségek csökkentésével vagy adóemeléssel kell előteremteni.

Persze lehet semmit sem tenni és várni a csodát, ez viszont 65 milliárdos lyukat jelent majd a brit költségvetésben, ami már gyakorlatilag fenntarthatatlan helyzetet teremtene.

Emelkedő kiadások

Hatalmas problémát jelentenek már most is (és a helyzet csak tovább romlik majd) a nyugdíjkiadások. Jelenleg a GDP 5,8 százalékát költi az állam nyugdíjra, de ez az arány 8,4 százalékra ugorhat, még akkor is, ha 67 évre emelik a korhatárt.

Az egészségügyi kiadásoknál ugyanez a két szám 7 és 8,8 százalék, míg a tb esetében 1,3 és 2,4 százalék.

Röviden összefoglalva: lehet hangulatot kelteni (ugye, Daily Mail?), lehet utálni a bevándorlókat (mer' elveszik a munkát, mer' másképp élnek, mint mi, mer'mer'mer'), csak a kegyetlen számok azt mutatják, hogy nélkülük, nélkülünk egyszerűen nem fog menni.

Hát körülbelül ilyen az, amikor a valóság szájba vágja a politikai szlogeneket.

Azért én kíváncsi lennék egy ilyen jelentésre Magyarországgal kapcsolatban is. Ha tudtok róla, akkor akár a kommentekben, akár külön posztként jöhet!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr285414069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LyukasBogrács 2013.07.19. 07:24:41

Most jol beolvastal a Daily Mail-nek !
Csak kemenyen !

NIKI LAURA 2013.07.19. 07:25:43

Hát nem tudom,a jövőnél sokszor fontosabb a jelen.
Mert ha beengedik a románokat,azok ellopnak,kirabolnak mindent...
Tegnap lehoztam egy ismerőst Feriről,az E5 pályán mint az állatok.Előzgetnek,befékeznek mások előtt,letúrnak mindenkit a fostalicska autóikkal.
Román tréleren 3 autó,+a gépesen.1,potenciális halál.
U.K halála lesz a román nép beengedése!
Más:
Nehogy bárki is azt hidje,hogy a ma 40-es korosztálynak lesz itthon nyugdij!!
Nem lesz,ez matematikai bizonyosság!!
Addig össze kell keresni annyi pénzt,befektetni,hogy 60 felett legyen kavics.
Az angol nyugdíjas most még rendben van,kiadja a lakását,és ingatlant vesz Cipruson(Papos),Spanyolba,Görögbe.
ATM-ből költ,és nagyon jól él.

Marinéni- Jászfaszakarajenőn- 2-300 euro nyugdÍjból ezt nem tudja még..sajnos.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 07:45:02

Magyarországra nincs jelentős bevádorlás, aki jön, az is legtöbbször határon túli magyar.
Már arról cikket irnak, hogy kb. 7000 német nyugdijas Magyarországra települt, hogy olcsón jusson szinvonalas ellátáshoz. Már ez is hir. :)
Turizmus az van, olyan negyven millió turista jön Magyarországra évente, ami tök jó arány, de valahogy letelepedni nem akaródzik nekik. :) Szóval nálunk nem mostanában fogják a csökkenő népességgel járó problémákat megoldani bevándorlókkal.
Inkább csináljunk gyereket, mennyi is most az előirás? ;)

bpetya75 2013.07.19. 07:52:06

Nyilván nem ismerem ezt a jelentést, de a belőle készített poszt meglehetősen egyoldalúan közelít ehhez a marhára összetett problémához. Ez nem egy egyismeretlenes egyenlet, amibe behelyettesítve meglehetne kapni a szükséges számú bevándorlói létszámot. Ha ez a jelentés tényleg ennyiről szól, akkor nem tartom többre a Daily Mailnél.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 07:55:26

www.origo.hu/itthon/20120524-bevandorlok-menekultek-beilleszkedese-magyarorszagon-idegenellenesseg.html

Helyenként vicces. "A nőket előre kell engedni az ajtóban, az időseknek át kell adni a helyet a buszon." Nem ártana a tájékoztató füzetecskét néha a magyaroknak sem átolvasni, csak hogy tudjuk, mi szokás nálunk. :)))

orange85 2013.07.19. 08:33:52

ez a számolgatás csak arra jó mint a többi.semmire.
pár hét/hónap múlva új számok jelennek meg
mindig ez van.
a világot nem a racionális döntések, hanem az emberi meggyőződések vezetik.

M. Úr 2013.07.19. 08:36:07

Mindkét oldalnak igaza van.
Egyrészt a gazdaság szempontjából a fiatal (dolgozni akaró) bevándorló az ideális alany: elég fiatalon jön, de már túl van az iskolán (azaz ennyivel kevesebbet nyúl le a közösből). Nincsenek nagy igényei, szívesen betölti az amúgy senkinek nem kellő lepukkant állásokat. Kiszolgáltatottsága miatt túlórázik, nyel, hajtja magát.

A másik oldalról pedig nyilván jogos elvárás lenne, hogy az országba érkező valamennyire magáévá tegye a helyi szokásokat, kultúrát. A beilleszkedésre viszont sokszor nincs meg a szándék. Főleg, ha már van egy kialakult helyi kisebbség az újonnan érkező honfitársaiból. Jó példa a törökök ausztriai és németországi helyzete - sokan, akik már az országban születnek, nem tanulnak meg németül, hiszen mindent elérhetnek a saját anyanyelvükön. Állás, szolgáltatások, boltok, sőt most már iskolák is vannak, ahol kizárólag törökül megy az oktatás. A helyieket meg nyilván frusztrálja a nagyhangú, mindent összeköpködő, utcán lófráló fiatal török banda. Engem is, pedig nem vagyok helyi.

Jogosan fáj az érzés: "Felépítettünk egy jól működő országot, erős gazdaságot, szép városokat, kiváló infrastruktúrát - EZEKNEK?"
A magyarországi helyzet is hasonló, de a cigányok nem bevándorlók, nem lehet őket korlátozni. Az angolok örülhetnek.

Gyurcsótány Ferenc 2013.07.19. 08:37:59

@NIKI LAURA:
Romanok: Ne vard el toluk az europai vezeteskulturat. keptelenseg ha a 200 millio EUR-s Rembrand meg Monet kepeket elraboljak a holland muzeumokbol aztan tragya roman falvakban (a sotet roman oldalon a karpatokon tul) kalyhaban elegetik. Nezz ra a tegnapi hirekre. Valoszinu most Hollandia lesz az elso orszag az EU-ban aki uvoltve fogja utni az asztalt es kovetelni a roman Schengen tagsagot. Romania = Taliban

Nyugdij: ha nincs proseralo gazdasag es novekvo nepesseg akarmilyen nyugdijrendszert is talalnanak ki nem fog mukodni semmi. Nemetorszag is hatalmas problemakkal fog szembenezni mert alacsony a szuletesszam es nemcsak magyarorszagon almodhatnak a mai 40-esek nyugdijrol. Az europai orszagok min 98%-a ebbe a korbe tartozik szerintem. Ahol van szuletes nincs penz ahol van penz nincs szuletes. Ritka ha a 2 egyutt jar. Skandinavia.

rumitom 2013.07.19. 08:40:14

picit demagog, meg ha igaz is. nem kell langesznek lenni, hogy kitalaljuk, a jelenlegi szocialis rendszer fejlodesre, es ebbol kovetkezo lakossag (es munkahely) novekedesre van "kitalalva". ha oregszik a nepesseg akkor bizony egyre kevesebb ado fizetonek kell egyre tobb nyugdijast ellatni.

Erre lehet EGY megoldas bevandorlokkal potolni a hianyzo munkaerot.

orange85 2013.07.19. 08:41:43

@NIKI LAURA: matematikai bizonyosság?az élet nem differenciál egyenlet rendszer.
a jelen fontosabb?igaz!
ahelyett, hogy a népek a nyugdíjra gondolnának, amit 65 felett vagy megkapnak vagy nem mikor már a gyógyszer tartja össze őket, inkább a jelenre koncentrálnának.

én nem akarok megvárni mikor már egy egészségeset sem tud kefélni az ember.
te ezt hogyan éled meg kedves Niki?

qengland 2013.07.19. 08:42:18

Sziasztok! Wizzairrel repulnek hamarosan, mar kinyomtattam a beszallokartyat de a szemelyi igazolvany lejarati idejenel a napot elirtam, honap, ev jo. Mennyire baj ez? Probaltam hivni oket de az emelt dijas szamon nem vettek fel es mar elment ra egy csomo penz, az angol szamot hivtam itt Londonban. Valaki jart mar igy? Vagy van mas nem emelt szam esetleg, akar magyar szam?

M. Úr 2013.07.19. 08:42:59

@NIKI LAURA: Mint már oly' sokszor titokban megtettem, most is mélyen egyetértek veled. Nyugdíjra én már nem számolok (27 vagyok), majd az első kölyköm után elkezdek félretenni tataéveimre. Meg persze a gyermek is egyfajta befektetés. Csak olyat kell nevelni, aki nem lesz rászorulva, hogy a szülők csecsén lógjon még 30 évesen is. Vagy az államén (ami közvetve szintén a szülőké).

5 évre előre se lehet pénzügyekben jósolni... ha valaki azt mondja, 30 év múlva még lesz nyugdíj, annak fogalma sincs az egészről. Vagy hazudik.

tucano 2013.07.19. 08:44:50

A kérdés inkább az, hogy milyen bevándorló jön. Svájcban a bevándorlás határozottan adótöbbletet hoz, tehát jóval többet raknak be a népek a kasszába, mint amennyit ki kell venni miattuk. Mondjuk Svájc főleg nagyon magasan képzett munkaerőt csábít.
Magyarországon is ezt kéne csinálni, de ugye nem tudjuk megfizetni őket.
Ehelyett kifejezetten taszító az idegenellenesség, akinek esze van, nem oda megy, hanem eljön onnan. És ha mégis szeretne valamiért Magyarországon maradni, akkor még azért szopjon előtte a BÁH-ban évekig.

tucano 2013.07.19. 08:47:03

@M. Úr: Amint megszületik gyerek, elkezdhetsz félretenni havi 100 eurót a tandíjára és akkor normális (nem elit!) egyetemre fog járni. Döbbenet egyébként.

M. Úr 2013.07.19. 08:47:52

@NIKI LAURA: A magyar nyugdíjas a 2-300 eurójával majd megy Fekete-Afrikába. Ott olcsóbb a parizer, és nem kell télen fűteni. Hátha addigra már lesz közbiztonság.

Karim25 2013.07.19. 08:48:02

En rettegek a naptol mikor megnyilnak a kapuk a romanok elott...................
Ha most nyugodtan nyitva tarthatom az automat es az ajtoimat, na onnantol kezdve 6 millio zar kell a mocskok ellen......

tucano 2013.07.19. 08:51:38

@M. Úr: Annyiból ott nem fog megélni, gyakorlatilag sehol. És a legtöbb helyen afirkában nem a közbiztonság a gond.

M. Úr 2013.07.19. 08:52:35

@qengland: Valószínű nem fog gondot okozni. De azért állj be időben a check-in sorba, mert lehet hogy lesz 1 köröd az irodájuknál. A legrosszabb ami történhet, hogy ki kell fizetned a pótdíjat, ami arra vonatkozik, hogy más igazolványra irassák át a jegyet. Talán 30 euró körül van, de meg tudod nézni a honlapjukon.

Din Serpahis 2013.07.19. 08:52:51

Magyarorszagon ez az egesz kerdes nem aktualis. Magyarorszag nyuggerallam, ami a nyuggerek feltetel nelkuli kiszolgalasara rendezkedett be. Aki ide fiatalkent vagy adofizetokent jon, az vagy teljesen hulye vagy valami olyan lepusztult orszagbol jon, ahol tenyleg szoszerint az ehhalal fenyeget. De ez utobbiak is inkabb nyugatra mennek.

Sajnos a jelenlegi folyamatokbol egyertelmuen magyarorszag kihalasa olvashato ki, de azt hiszem nem kar erte, ezzel a vilag csak nyerni fog.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.07.19. 09:14:11

nem a munkát vállalni tudók és akarók ellen megy a "megtelt" kampány, hanem azok ellen, akik célzottan a segílykére utaznak, miközben eszük ágában sincs megtanulni a nyelvet, beilleszkedni, tanulni, dolgozni. A jelentés tehát eléggé demagóg.

Ezen kívül persze azokat is meg lehet érteni, akik jogosan attól tartanak, hogy az olcsó munkaerő beáramlása átfogó bércsökkentéseket eredményez minden szektorban, ami valójában senkinek sem jó.

james80 (törölt) 2013.07.19. 09:16:24

@Din Serpahis: Biztosan nagyon mélyen meg vagy bántva , hogy örülnél egy nép kihalásának . Azt hiszem, az sem lenne nagy "kár" , ha veled kezdődne.
@tucano: "A kérdés inkább az, hogy milyen bevándorló jön." Sikerült a lényeget megvilágítani , ami sajnos a posztnak nem sikerült.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.19. 09:18:33

@tucano: Ezek mellett azt is meg kell említeni, hogy Svájcban elég nehéz csak úgy "itt ragadni" munka nélkül. Nem dobálóznak a segélyekkel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.19. 09:23:25

@fannie: Ebben engem csak a kell zavar. Kifejezetten nem szeretem, ha eloreengednek.

Eleg lett volna annyi legy korrekt.

Taxomükke (UK) 2013.07.19. 09:23:43

Angliában az a baj (sok más mellett), hogy a cégek megtehetik, hogy alacsonyan tartják a béreket, mert ha a dógozó nem bír megélni, majd az állam kisegíti. Tkp. egy burkolt állami támogatás a cégeknek. Az angolok jelentős meg nem fog elmenni minimálbérért vagy alig többért takarítani, mosogatni meg öregeket ápolni. Azt megteszi a bevándorló.
Valóban öregedő társadalom, annak sok nyűgével, de rengeteg gyerek születik szerintem, szóval elvileg lesz majd, aki eltartsa az időseket... habár ahogy elnézem, milyen arányba maradnak műveletlen, tanulatlan tuskók, nem jelent megoldást, ha munkaképes korba érnek.

Egon Krenz 2013.07.19. 09:24:57

Bennem mindig motoszkál a kérdés: A nyugati államok miért nem a születendő gyermekek számát próbálják drasztikusan növelni? Jó tudom a jólét jó fogamzás gátló, de aktív propagandával és támogatásokkal lehetne azért ösztönözni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.19. 09:25:12

@qengland: Van jopar nem emelt dijas szam.
+36 1 470 94 91
+ 36 1 577 61 61
06-40-106-166
06-1-358-65-91
06-70-332-40-08

Taxomükke (UK) 2013.07.19. 09:25:53

@Taxomükke: Jav.: angolok jelentős RÉSZE nem fog elmenni minimálbérért.
ill. aránybaN
Ugye magammal nyelvtannáciskodhatok?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.19. 09:27:45

Tisztelt HA!
Mi a kibaccot nagy problemad a Daily Mail-el? Mert leirja az igazsagot? Engem is zavar, hogy a bevandorlok nagy reszeben meg a szandek sincs meg a beilleszkedesre, pedig bevandorlo vagyok en is. A kollegaim (99% angol) is azt mondjak, hogy nem a bevandorlas a baj, hanem a beilleszkedni nem akaras. Rakerdeztem, amikor egyszer berugtunk es ezt mondtak. Meg azt, ha kell segitenek mindenben, hogy menjen a beilleszkedes a ceghez, a varosba, az orszagba. Segitenek, ha valamit nem ertek angolul, stb. Szerintem egy kicsit mas megvilagitasba kellene helyezni a bevandorlas kerdest. Ott van pl a Fiji katona esete a kiralynovel. Ha egy diplomaciai talalkozon, vagy egyszeruen a nep gyerekekent teszi semmi baj nincs ele. De a fazon a Brit Hadsereg katonajakent tette. ( www.dailymail.co.uk/news/article-2368172/Pictured-Moment-Fijian-soldier-sits-meets-Queen-doesnt-bat-eyelid-mark-respect.html ) A kulturalis elterest sajnos a bevandorlonak kell enyomnia, nem a befogadonak elviselni...
Lehet kovezni erte, de igy gondolom.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.19. 09:40:06

@Taxomükke: hat azert mosogatni, dobozokat pakolni, takaritani nem kell diploma, csak amagyarok hiszik ezt... fogjak ezeket a munkakat csinalni az angolok is, illetve paran csinaljak most is, csak meg kellene nyirbalni a segelyeket.

M. Úr 2013.07.19. 09:41:12

@Egon Krenz: Ösztönzés van, de épp az a gond, hogy az átlagosnál kicsivel magasabb intelligenciával rendelkező, hosszú távon gondolkozó emberek többsége próbál nagyon racionálisan állni a gyerekvállaláshoz. Addig nem vállal gyereket, amíg:
1. Nincs meg az anyagi biztonság.
2. Nem érte el a karrierje csúcsát (vagy legalább egy magas szintet).
3. Nincs meg az ideális (értsd, tökéletes) pár.
4. Nem élte ki magát.
5. Nem érzi elég felkészültnek magát arra, hogy tökéletes gyereket neveljen.
6., 7., 8., ....

Míg az átlag alatti intelligenciájú mikor vállal gyereket?
1. "Jáj heee, há nem szedő táblettát heee, szopkoggyá ki!"

Így hát gyermeket az utóbbi kategória jóval nagyobb aránybn vállal. Nézd meg az "Idiocracy" című film első 5 percét. Az egész film nagyon jó (és ijesztően reális) társadalomkritika, nem tudom miért tűnt el a süllyesztőben csak úgy szépen csendben. Magyarországon asszem a rendkívül értelmes "A hülyeség kora" címmel vetítették.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.07.19. 09:42:29

@Mr. Long: friss eset egy muzulmán munkakeresőről, aki egy önkormányzatnál kapott gyakornoki helyet. Az első napon kiderült, hogy az úr nem hajlandó kezet fogni nőkkel, mert a vallása szerint női kéz érintése után kezet kellene mosnia. A főnökasszony a tudomására adta, hogy van kézmosási lehetőség és ezen a munkahelyen mindenkivel kezet szokás fogni, nem csak férfiakkal. A férfi ezek után lemondott a gyakornoki állásról és közölte, hogy feljelenti az önkormányzatot az egyenlő bánásmód ombudsmannál. Még mielőtt ez a feljelentés megszületett, az önkormányzat kifizetett 30,000 korona kártérítést a férfinak. Ez kb. egymillió forint. A férfi azóta sem dolgozik

és ezek fognak minket ellátni öregségünkre...? Ezek?!

Spacecake 2013.07.19. 09:44:12

lehet ezt csurni-csavarni,de ha jol ertem a szitut ha jonnek a bevandorlok az hatalmas szoporoller,ha meg nem jonnek,az gigaszoporoller:-)

igy vagy ugy,mindenkeppen szoporoller,csak a mereten lehet vitatkozni.

amugy a poszt rettento egyoldalu es felszines.
3/10

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.19. 09:47:10

@Réka ‎: pont errol beszelek, hogy az orszagnak kellene tokosebbnek lenni.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 09:51:30

@M. Úr: ooh UR-am ezzel egyetertek a gyerekvallalas problematikaja kemeny dio ... Nem csupan a tarsadalomban gyökerezö, politikai taktikak miett letezö megoldasra varo "gond"

Egy erdekes megfigyeles itt pl a vallasukat ( evangelikus) komolyan vevö csaladokban mindig 2-3 gyerek van nemet csaladokra gondolok ahol a szülök ertelmes kepzett emberek, ( lehet ez asztalis is vagy eppen pedagogus) s nem a "dikhe gyoccert mer nem vettel man " kategoriara

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.19. 10:00:18

@Réka ‎:

"nem a munkát vállalni tudók és akarók ellen megy a "megtelt" kampány, hanem azok ellen, akik célzottan a segílykére utaznak, miközben eszük ágában sincs megtanulni a nyelvet, beilleszkedni, tanulni, dolgozni"

S pont rájuk hat, ugyanis ez a kampány arra fogja késztetni őket, hogy kipróbálják Angliát. Január 1-től szabadság teljesen, miért ne próbálná ki a bolgár és román segélyrevágyű? Ha csak pár hónapra kap segélyt, már az is tiszta nyereség. Hülye lenne nem élni a lehetőséggel.

Kampány nélkül mindezt fele annyi embernek sem jutna eszébe.

Szóval ez kicsit olyan, mint a kommunizmusban a fényképezni tilos tábla. A tábláról lehetett tudni, hogy ott valami katonai objektum van a közelben.

Len.Mag 2013.07.19. 10:00:33

És az a sok bevándorló, akikre ezek szerint szükség van, nem fogja potenciálisan még jobban megterhelni a szociális és egészségügyi rendszert?? Egyszer ők is nyugdíjra lesznek jogosultak, azt ki fogja előteremteni? A még több bevándorló?

pamut 2013.07.19. 10:01:46

Szerintem jó a poszt, nyíltan felvállalja, hogy közgazdasági szempontból elemez, és ebből a szempontból teljesen igaza is van. Megemlíteni lehet más szempontokat, de számon kérni egy olyan poszton, amelyik vállaltan, kifejezetten a gazdaság szemszögéből közelít, szerintem nem lehet, ez csak öncélú kekeckedés (a kekeckedés szerintem kódolva van a magyar génekben).

A románozásból is elegem van, ugyanolyan kelet-európai éhenkórász népek mint mi magyarok.

VHB 2013.07.19. 10:02:14

@Mr. Long: Vélhetőleg nem. Council house + benefitek + allowance-ek és társaik kb ugyanannyit adnak, mintha az ember elmenne dolgozni. De akkor ugye fizetsz az utazásért, ruháért, lakhatásért stb. A munka és munkatársak okozta stresszről nem is beszélve. Erről majd Zopilote bővebben :p

Ja és hogy ki ne felejtsem, abban a szent pillanatban, hogy munkát vállalsz, megszűnik a jogosultságod a fenti okosságokra. Magyarul semmilyen formában nem tesznek érdekeltté, hogy elmenjél melózni.

Spacecake 2013.07.19. 10:04:39

@M. Úr: amikor mi anno gyereket vallaltunk(akik amugy fiu ikrek lettek:)es ugyanigyen racionalisan felsoroltuk az `ellenerveket`,egy oszinte szembenezes utan a kovetkezo jott ki(es azt gondolom a legtobb embernel ez jonne ki..)

az ellenervek egyik resze szimpla HAZUGSAG v onbecsapas:
pl.
1. Nincs meg az anyagi biztonság.
2. Nem érte el a karrierje csúcsát (vagy legalább egy magas szintet).
(legalabbis a mi esetunkben)

vagy KIFOGAS:
3. Nincs meg az ideális (értsd, tökéletes) pár.
4. Nem élte ki magát.
5. Nem érzi elég felkészültnek magát arra, hogy tökéletes gyereket neveljen.

egyebkent tul van misztifikalva ez a gyerekneveles tema is,nem olyan veszes az.
na jo,az elso 2evben nem sokat alszol,na bumm:-)

pamut 2013.07.19. 10:07:08

Határátkelő!

Őt kérd fel poszt-írásra!: Bozó István SIKERES, Londonban élő magyar VÁLLALKOZÓ.

Végre valaki vállalkozik, nem csak szolgálni megy ki... Nyitott egy palacsintázót Londonban és remekül megy neki, még hat (6!) MAGYAR alkalmazottja is van... Na Őt kéne itt példának állítani! Látjátok, így is lehet, és még terjeszkedni is akar nemzetközi szinten...

Bővebben:
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/a_magyarok_igenis_jobban_teljesitenek_londonban.559398.html

A vállalkozás honlapja sok-sok palacsintával:
www.crepefuntastic.co.uk/

FB:
www.facebook.com/CrepeFunTastic

Na tőle szívesen látnék egy posztot, hogy hogyan csinálta meg a vállalkozását...

Len.Mag 2013.07.19. 10:09:21

@rumitom: Igen, de ez egy lufi, ami ki fog pukkadni.

2013.07.19. 10:10:13

"Miközben a migráció által leginkább érintett országokban, ezen belül is főleg Nagy-Britanniában, dübörög a vita a bevándorlók körül (egyes lapok kifejezetten kampányt folytatnak), a minap kiderült, hogy a következő évtizedekben nélkülük komoly nehézségek adódhatnak."

A MINAP DERÜLT KI?! :D A bevándorlók mióta látják el azokat a munkaköröket, amik a briteknek alantas munkának számítanak?

VHB 2013.07.19. 10:10:52

@Spacecake: Sőt, a háborúban is születtek gyerekek.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.07.19. 10:12:56

Azért sok itt a demagóg duma...

Aki az átlagnál magasabb iqval rendelkezik az nem karriert épít meg szart se érő pénzt harácsol hanem szaporodik miután megtalálta élete párját mert tisztában van vele hogy ez a jövő. Ha normálisan szaporodna a nép nem is lenne ilyen hogy bevándorlókérdés, mert nem is igazán lenne szükség még több munkaerőre. mivel az őslakosok nem hajlandóak tenni a jövőért biológiai értelemben, ezért saját magukat küldik sírba. a nagy imádott mézes nyugat, a legszegényesebb szellemmel lett megáldva. vagy csak sikerült teljesen lepusztítani a lelküket.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.19. 10:15:22

@házelőtthinta: azert a helyiek is dolgoznak rajta. www.dailymail.co.uk/news/article-2365312/Jobless-couple-claim-27-000-year-benefits-want-new-council-house-theyve-SIX-children-accident-living-bedroom-flat.html
bar kileszek tiltva, hogy mail cikkeket linkelek, amit termeszetesen megvet a HA. (mondjuk elmondhatna vegre, hogy mi a baja azzal az ujsaggal!)

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 10:17:08

@Spacecake: igeeeen voltakeppen en is ezen a velemenyen vagyok, de ha en irom,akkor az szemelyeskedes mert nekem nincs (még) gyermekem
köszi egyre gondoltunk :)

M. Úr 2013.07.19. 10:25:05

@VHB: Na igen, az egyenruhától jellemzően benedvesedik a bugyogó.

2013.07.19. 10:25:16

@pamut: Pedig Londonban mindenki mosogat, ez tudott. :)

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 10:26:37

Kiváncsi lennék, hogy Töki mikor, milyen anyagi háttérrel, (és milyen férfi mellett) vállalna gyermeket :D

qengland 2013.07.19. 10:27:57

@tildy:): koszi a 40es szam jo volt, bar mar nem tudjak modositani max a repteren

VHB 2013.07.19. 10:29:40

@zsuzscica: Tökinek nem kell férfi ehhez. Ő egymaga intézi ezt IS.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 10:30:49

@VHB: BAH na most szóltál igazat :D

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 10:34:29

@VHB: amúgy én azt érzem Tökinél, hogy vágyik ám ö társra, csak szerintem nehéz lesz megtalálnia....de ne legyen igazam....

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.19. 10:35:44

@VHB: LOL, mint a csigak. multkor pont kitargyaltuk :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 10:37:13

@Réka ‎:
Vajon mire alapozod ezt a hozzászólást? ;)

Azon gondolkodtam el hírtelen, hogy van nálunk is az a bizonyos réteg. Idejön egy család, mondjuk apuka-anyuka-2 gyerek. Apuka mondjuk dolgozik. Anyika nem dolgozhat, kulturális okok miatt (ha jól tudom - Flenben tele az utca nem dolgozó anyukákkal). A két gyerek még nyilván nem dolgozik, ha felnőnek, talán fognak (ezt nem tudom).

Vajon megéri anyagilag beengedni egy ilyen családmodellt? 1 kereső, minimum 3 támogatott...
Nem vagyok adószakértő, de első ránézésre ez deficites dolog.

Lehet Angliában is ettől tartanak?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.19. 10:41:14

@zsuzscica: Tokivel az a baj (ha valoban olyan, mint az itt kialakitott kepe), hogy fontosnak akarja magat erezni. Igy nem fer bele az a presztizs veszteseg, hogy naponta a munkaido leteltekor menjen, hogy legyen ideje ismerkedni, nem alkalmi kielegitoket keresni.

DieNanny CH 2013.07.19. 10:43:49

@fannie:
"Inkább csináljunk gyereket, mennyi is most az előirás? ;)"

Ez így van, de nem mindegy, ki fogadja meg ezt a tanácsot... :-(
www.youtube.com/watch?v=V0Ny3epKCLU

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 10:51:38

@fannie:
Butaság!
Nem éri meg gyereket csinálni, mert nagyon magasak a költségei. Már felnőtt, képzett munkavállalókra van szükség! Erre a bevándorlás a legcélravezetőbb.
Próbálkozzunk inkább élhető fizetésekkel, színvonalas egészségüggyel, kiszámítható korményzással. Aztán majd ha elszívtunk 2 millió képzett, német szakembert, akik mind ide fizetik az adójukat, lehet gondolkozni a kis pénztemetőkön... :)

Egyébként ha most születne hírtelen 2 millió új gyerek, vajon milyen jövőképük lenne? Lenne mindnek munkája Mo-n? Ha igen, megfelelő, nyugati szintű fizetése? Lenne része jó oktatásban (mondjuk 20 fős osztályokban)? Olyan egészségügyben, ahová nem csak meghalni érdemes bemenni?

A legyünk csak minél többet szemlélet remekül bejött Kínának és Indiának is, azt hiszem :)

zopilote 2013.07.19. 10:53:12

@VHB:
" A munka és munkatársak okozta stresszről nem is beszélve. Erről majd Zopilote bő-
vebben :p "
OK, akkor kicsit bovebben :) Hajnal 2 ora van, nem tudok aludni ( es fel 6 - kor kell
kelni) Pont tegnap gurultam be emiatt: data kabeleket huztak be az epulo irodakba, a-
hol dolgoztam. Fiatal hapsi letrara fel, letrarol le. Kerdem tole " Are you having fan? "
(szokasos szoveg melosok kozott) A gyerek valaszol - I'm from Poland " :( Nem azt
kerdeztem, te kocsog - gondoltam magamban:( Kerdeztem tole, miota vagy itt, 8 ho -
napja, jott a valasz. Tetszik Kanada? Hogyne, gyonyoru orszag, kedves emberek - va-
laszol orommel. Kaphat 18 $ - os orabert, hogyne orulne. ( kanadai 30 - ert a letrat se
tenne odebb abban a szakmaban) Igy epul le a munkasosztaly. Nem a csori lengyelre ha-
ragszom, hanem az orszagra, amiert hozza be az olcso munkaerot:( Regen mi is, uj bevan-
dorlok annyi penzt kaptunk, mint a kanadaiak, ugyan abban a munkakorben.
Amikor kijottem, meg igazi welfare allam volt Kanada is, bar 20 % korul volt a munka-
nelkuliseg. A segelybol szuken meg lehetett elni. Ma annyit adnak, hogy ehen halni sok, de
elni belole mar nem lehet. Inkabb elmegy az ember dolgozni, 2 - 3 nap alatt megkeresi a se-
gely osszeget.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.19. 10:54:18

@Len.Mag:

Előbb-utóbb rájön majd a nyugat-európai átlagbunkó is: a baloldal megbukott a jóléti államával együtt. Addig meg hibáztatják a gonosz bevándorlókat.

M. Péter 2013.07.19. 10:55:36

@VHB: Tanácsi háza lakása bárkinek lehet, pont az a gond, hogyha egyszer megkapja valaki, akkor élete végéig ott lakhat kedvezményes lakbérért anyagi helyzettől függetlenül (pl. Bob Crow, a vasutas-szakszervezet vezetője, évi 145000 fontos fizetéssel is tanácsi házban él, és a piaci lakbér felét fizeti). Segély persze kevesebb lesz, de alacsony keresetűeknek munka mellett is jár tax credit, különösen, ha gyerek is van.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 11:00:24

@Mr. Long: ez azert eleg szomorú kilátás.... komolyan mondom..... na de nem hibaztatom ezert... ilyen nökkel tele van a (vad)nyugat... sok német ezért "importál" ahogy ö mondta feleséget keletröl, mert a keleti nök többségében még él az a szó, hogy tisztelet, bár a nagy emancipációnak köszönhetöen ez is megdölni látszik... hajjaj... a tipikus német nö kritizálja és egreciroztatja szegény párját, mindent ö intéz, mert hogy a "tökkelütött baromja" nem ért semmihez...
Aztán a végén csodálkozik, hogy "jaj mindent nekem kell csinálni ebben a rohad házban, te még a szemetet sem tudod kivinni"... hát persze, ha a nöszemély mindig mindent jobban tud annál az "idióta férjnél/barátnál"... már nem is akarja kivinni a szemetet, meg segiteni, mert hogy minek eröltesse meg magat, ha ugysem jo soha amit csinal....

Es aztan jönnek ebböl a veszekedések, meg a jatszmak a szexszel zsarolas....na ettöl kapok hidegrazast, amikor kedves barátaink körében... na ezt le kell irnom.... szal a szitu az volt, a férfi tök ideges volt, új munkahely stb. (érthetö nem?) grilleztünk, persze a nö mindig mindenbe beleütötte az orrát, hogy ez tul égett amaz meg túl száraz stb. (jelzem a férfiak nem tudnak olyan kifinomultan a szavakkal védekezni mint a nök) a valasz egy hatalmas böffentés volt :D hát én kacagtam.... de nem sokaig mert jött a megtorlas: akkor ma sem érsz hozzám (értsd: ma sem lesz szex) komolyan elöször azt hittem ez valami vicc...de a párom legjobb haverja arcarol csak ezt tudtam leolvasni: sajnalom... pedig jo lett volna.... szeretlek, de ideses vagyok a k...szott munkahely miatt.... na jo... akkor megoldom máshogy majd...

Ez nagyon nagyon szomorú.... :(

négyzet 2013.07.19. 11:21:02

Helló Határátkelő!

Jó a téma, és nem csak UK-t érinti, hanem szinte az összes országot. Európában egyedül talán Franciaországban születik annyi gyerek, ami a reprodukcióhoz elég, vagy ahhoz közeli. Olvastam valahol, hogy az északiak hamarosan nagy szarban lesznek, úh rengeteg bevándorlóra lesz szükségük.. és persze Magyarország, de Németország is nagyon rosszul áll. Most nem találom a cikket, de az volt benne, hogy néhány tíz év múlva több lesz a nyugdíjas, mint a munkaképes több eu-i országban is.

Bonjour 2013.07.19. 11:22:37

@pamut: ezt a cikket én is csíptem, sok ilyet még. De Karina "kartársam" is vállalkozik pl., szokott néha ideírni, tervei vannak. Ugyanúgy Ausztriában 2 éve síeléskor 2 magyar pincér (ott tényleg minden pincér magyar, már eleve magyarul kérek, de már a nagyvárosokat is kezdjük elfoglalni, osztrákosok szóljanak, ha nem így van) sz'al két magyar pincér mondta, hogy kb. két év alatt meglesz a tőkéjük és megvesznek harmadmagukkal egy hüttét, ha bejön, továbbépítkeznek. De itt van Tilmir es családja is.
Respect.
A vállalkozói lét ugyanis tudjuk, nagyon nehéz és kisgyerekkel szerintem nem is lehet (egyedül legalàbbis).

Sajnos ma nem tudok részt venni, pedig nagyon jó a témafelvetés. Majd utólag elolvasom.
Jó kommentelést mindenkinek.

Bonjour 2013.07.19. 11:24:10

@M. Úr: még annyit, hogy ki kell ábrándítsalak, hogy ez mítosz. Lehet, hogy régen így volt, de hogy ez ma nem törvényszerű, az ziher.

négyzet 2013.07.19. 11:27:23

@Kovermadar: persze hogy bejött Kínának és Indiának, a növekedés egyik módja épp ez, tömérdek gyárakba tolható olcsó munkaerő. persze a népességnövekedésre alapozott növekedés nem olyan szép és fenntartható, mint amikor a technológiai, társadalmi fejlődés hajtja (példának okáért Finnország, ahol az oktatásba tolták a pénzt, és be is jött nekik, legalábbis mostanáig).

pamut 2013.07.19. 11:28:20

Poszthoz: Ha holnap minden bevándorló kimenne az országból, azonnal leállna a gazdaság. Építőipar, vendéglátás, közlekedés-szállítás, gyártás, egészségügy azonnal leállna, és ezek húznák magával a többit.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.19. 11:28:59

@pamut: olyan, mint a huto csak kivul van ahideg es ausztriaban hasznaljak :D

M. Úr 2013.07.19. 11:29:17

@zsuzscica: Szexszel zsarolásra a helyes válasz:
"Akkor ma sem alszol a házamban."

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 11:29:42

@DieNanny: Megnéztem, nem tudok vele vitatkozni. Igaza van. Kiutat nem látok, nekem ez egy kicsit utópikus, hogy beszéljük meg a nyugattal, hogy miért rossz a keletnek. De meg lehet próbálni. Csak azt ne felejtsük el, hogy ő maga mondja: a nyugatnak szüksége van a bevándorlókra.
Csak az a fura, hogy erre most ébrednek rá ott fent.
Mi a jogon 2004-ben többen vitatkoztunk az egyik politológus előadóval, hogy márpedig itt baj lesz, mert az emberek el fognak menni. Mondta ő, hogy hova mennének, ne vicceljünk már, a nagynénje a három gyerekével, meg az OTP tartozással? Nem, mondtuk mi hallgatók, mi fogunk elmenni. Erre nézett nagyot.
Kiváncsi vagyok, most mekkorát néz, hogy már a nagynénje is megy a három gyerekkel meg a lakáshitelével.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 11:30:13

@zsuzscica:
Tudod mi a szomorú?
Hogy egy ilyen nő (vagy fordított esetben egy férfi) nem repül páros lábbal még aznap este...

@négyzethálós:
Svédországban is nő a lakosság...

M. Úr 2013.07.19. 11:30:24

@Bonjour: Ennek én csak örülök, mert nincs egyenruhám. Igaz, barátnőm se.

Bonjour 2013.07.19. 11:32:11

@zsuzscica: Zsuzska, az már kiderült, hogy önámításban jó vagy. Ez egy önigazolás. Remek német feleségek vannak. Hát még a franciák :))))). A jó feleség 50es évekbeli felfogása meghaladottá vált es legtöbb pasi nem igényli. Aki igen, az távolkeletre megy. Inkább nőhiány miatt és felénk sem miatt jönnek K-eu-ba, meg itt még valakik a 2000 eurós fizetésükkel. De nincs ezzel semmi baj. Csak javítottalak, nézd el nekem.
Off.

Bonjour 2013.07.19. 11:32:57

@pamut: falusi kiskocsma/vendéglő.
Tényleg off... Sziasztok.

Bonjour 2013.07.19. 11:34:42

@Bonjour: felénk sem=félénkség

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 11:36:12

@négyzethálós:
Nem gondolom, hogy jól jártak.
Attól, hogy nagy a gazdasági növekedés, még az egyénnek szar. Mert abban biztos vagyok, hogy nem az átlagembernek lett jobb attól, hogy évi x%-t nőtt a gazdaságuk. Vagy ha igen, nekem nem kell az a szint, ahol most ők vannak.

Jobban tetszik az a modell, ahol relatív kevés ember van, de mind jól keres.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 11:36:31

ja eszembe jutott még egy sztori... válófélben levö házaspár...a nö megkérte férjét,hogy mire hazajön fözzön már valamit. (a német nök többsége nem tud, de nem is akar fözni ....inkabb vendeglöbe megy) A férj (nem német :P ) persze örült, hogy valamilyen megbizatást kapott, s milyen tuti az asszony nem fog beleszolni, mivel nem lesz otthon...s a kilatasok... mennyeiek: jo kaja, asszony örül, s este lesz szex :D

Ez történt este: nö hazajön, hullafaradt (az nem zavarja, hogy parja is annyit dologzik, csak mas munkaidöben az epitöiparban) finom kaja az asztalon, kicsit sutan van megteritve na de üsse kavics... nö leül....s hirtelen bevillan valami rohan a konyhaba....s minden ugy van, ahogy gonolta, edényed szanaszét, ételmaradék a földön stb stb. szal tök gány a konyha... begurul elhordja élete párját mindenféle lusta bevándorló disznónak (a személyeskedés hatásos fegyver ám) s persze már nem is éhes... s pasi megint lógo...hmmm azt irom inkabb hogy orral (de férfiak tudjak,mire gondolok) fekszik le

ez csak egy nüansznyi szösszenet, s a nö válni akar nemtudomén hány év után a lusta disznó bevándorló férjtöl, akit persze ö válszatott annakidején (s azután tett tönkre.... )

Kérdem én, nö létemre: nem megcsinálta a férfi amit a '"kedves" kért? na istenem, azért van a mosogatógép meg mittodoménmilyengép, meg ott van a gyerek be lehet kicsit fogni a házimunkába azt tiszta a konyha még 5 perc se kell hozzá

´WAAAAAA

megyek süti süti kenyeret :) tészta dagasztás következik :D

morsels (törölt) 2013.07.19. 11:37:39

@zopilote:
Naigen, Calgaryban kicsit tul vagytok fizetve :-)

London2009 2013.07.19. 11:38:24

A magam példáját ha veszem, szerintem velem Anglia is meg Magyarország is jól járt. Anglia kapott egy képzett munkaerőt, adófizetőt, egy fertilis korban lévő fiatal nőt. Sok pénzébe sem kerülök, miután nem kapok semmilyen benefitet és szerencsére az egészségügyi ellátást sem veszem sokszor igénybe.
Viszont...az Angliában megkeresett pénzemből Budapesten vettem lakást. A megtakarításomat hazavittem és ott költöttem el. Win-win!

2013.07.19. 11:39:14

@M. Úr:

"hosszú távon gondolkozó emberek többsége próbál nagyon racionálisan állni a gyerekvállaláshoz. Addig nem vállal gyereket, amíg:"

Én asszem, hogy az általad felsoroltak közül tulajdonképpen egyiket sem igen szokta elérni az ember. ... Persze lehet, hogy pont emiatt születik annyira kevés gyerek.

morsels (törölt) 2013.07.19. 11:40:15

A nyugdij gyakorlatilag egy pilotajatek. Amit meg fenn lehet tartani egy darabig bevandorlassal, de az csak idoben halasztja el azt, ami elkerulhetetlen. Arrol nem is beszelve, hogy ez mas problemakat okoz.
Open a can of worms.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.19. 11:42:25

@pamut: Úgy mint otthon, csak külföldön nem néz az összes hatóság csalónak.
:)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 11:42:30

@London2009: Igy van, de nem otthon adózol (ahogy én sem), pedig ott nőttél fel, ami pénzbe került, az oktatástól föggetlenül is.
Ezért nem win-win.

M. Úr 2013.07.19. 11:43:01

@zsuzscica: Itt már más a probléma. Az ilyen nőnek épp az a legfőbb baja, hogy puhapöcsű kiskutya a férje. Szerintem a nők többsége (akár német, akár magyar, román, stb.) akkor érzi jól magát, ha a nemének megfelelő "gyengébb" szerepben van. Hiába tagadják. Egy nő tudatosan szinte sosem tudja, mi (lenne) a jó neki. Nem is szabad megkérdezni erről. A nő csak közben és utólag tudja, mit akar(t).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 11:43:12

@charlieharper: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Akkor mondjátok el, hogy milyen egy jól működő modell!
Az ahol nyomorognak? Mert a "jóléti modell" ezek szerint halálra van ítélve.

DieNanny CH 2013.07.19. 11:44:19

@pamut:

Hegyi kunyhó, sípályák mellett áll, vagy vándorutak mellett. Egyszerű kajákat készítenek, némelyekben van pár szoba is kiadó. Kb turistaház.

négyzet 2013.07.19. 11:45:05

@Kovermadar: nem tudom hogy néz ki a svéd társadalom szerkezete, de ilyenkor az is fontos, hogy ha például egyszerre sok ember megy nyugdíjba (mint nálunk a Ratkósok, '50-es években volt egy erőltetett babyboom)

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 11:45:16

@Bonjour: nem azt mondtam, hogy minden német feleség/nö ilyen, javits ha tévedek... hanem azt hogy az ilyen nökkel tele van a (vad) nyugat....
Van ellenpéldám is: 35 éve boldog házasságban élö német-német pár. Feleség ´még dolgozik, lévén fiatalabb férjénél, férj már nyugdijban, gyerekek kirepültek. Annyira cukik, ahogy fogják mittomménhányévesen egymás kezét...
Sajnos énkorombeli ilyen német házaspárral eddig még nem akadtam össze
a franciákhoz sztem te jobban értesz ;)

M. Úr 2013.07.19. 11:45:34

@Th's child: Igen, pontosan ez a lényege. Szerintem a középosztályban születő gyerekek többsége "baleset". Engem a hideg kiráz a "családtervezés" szótól is...

zopilote 2013.07.19. 11:48:10

@morsels:
Ne hidd, 20 eve is annyit kaptam, mint most, es nem Calgaryban. Torontoban 10 eve sokkal tobb volt a fizetesem, mint itt. Ugyan azert a munkaert. Bar kulonosebben nem erdekel, mennyit keresek, egy bizonyos osszeg felett. Ha sokat akarnek csinalni, akkor kendert termesztenek:) (de nincs hozza gutsom:)

négyzet 2013.07.19. 11:52:17

@Kovermadar: hát ugye a politika épphogy korlátozza manapság és már jó ideje a gyerekszülést Kínában (egykepolitika), de aki megengedheti magának, az kifizeti a büntetést inkább. És hát ez amúgy sem úgy van, hogy vezényszóra gyerekgyártásba kezdenek, hanem van egy népességnövekedés, amire aztán ráépül egy politika. Nagyon sok gáz van ezzel persze, de óriási tömegeknek megy valamivel jobban, mintha rizsföldön tengődnének. Nem véletlenül mennek a városokba.. még akkor is, ha neked elfogadhatatlan, ahogy ott élnek, és még mindig rengeteg ember nyomorog így is, hiszen egymilliárdnyian vannak, felfogni is alig lehet.

De ebbe ne menjünk bele, csak arra reagáltam, amit felvetettél, hogy jól járt-e Kína és India a népességnövekedéssel, és erre a válasz az, hogy Kína pont ennek az urbanizálható tömegnek köszönhette a növekedést ezidáig, amit most igen nehéz lesz átfordítaniuk a jóléti irányba (például legyen majd nyugdíj, tb ellátás meg ilyenek)

morsels (törölt) 2013.07.19. 11:52:57

@zopilote:
Hat tenyleg nehez elhinnem, hogy a melos 35-40 dollart kapott orankent 20 eve.

London2009 2013.07.19. 11:53:07

@fannie: Hülye lennék otthon adózni! : ) De adóztam otthon a lakás után nem is keveset (illeték stb), valamint belepumpáltam pénzt is a dübörgő gazdaságunkba! A szüleim azt hiszem busásan kifizették már az én oktatásom árát...az egyetem meg nem államilag finanszírozott képzés volt. Ezért win-win...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 11:54:47

@négyzethálós:
Én sem :)
Azt tudom, hogy a kollégák között elég sok a gyerek (az általam Magyarországon megszokotthoz képest). Igaz, hogy a 2., 3. házasság is sok és így nem pontos a kép, hogy tulajdonképpen hány ember gyereke az a "sok".
Így hírtelen, amiről tudok: 3 gyerek (1 házasságból), 3 gyerek (2 házasságból), 5 gyerek (3 házasságból), 6 gyerek (3 házasság), 2 gyerek (1 házasság), 3 gyerek (1 házasság).
Nyilván nem prerezentatív a minta, de pl. a velem egy korú, magyar ismerőseim (osztálytársaim) közül 50 emberre jut kb. 6-8 gyerek. Jobbára akinek van, ott 2 van.

morsels (törölt) 2013.07.19. 11:56:43

@Kovermadar:
Regebben a 'modell' nem tervezes kerdese volt, hanem valami olyasmi tortent, ami az alapokat valtoztatta meg. Vagy epp a haboruk, jarvanyok miatt nem volt szukseg a 'modell' valtoztatasara, mert a nepessegi novekedes termeszetes szabalyozasakent mukodtek :-).

Taxomükke (UK) 2013.07.19. 11:58:16

@Mr. Long: Így igaz.@VHB: Sajnos, úgy tűnik, tényleg ezzel élnek vissza sokan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 12:00:12

@négyzethálós:
A svéd nyugdíjmodell:
"1998 és 2001 között a nyugdíjrendszert átalakították államilag kezelt alapokból finanszírozott, kötelező ellentételezéses (PAYGO) rendszerből egy olyan rendszerré, amely a bevételek egy részét alapokba visszaforgatja.

Fontos tényező, hogy a jövőben kifizetendő nyugdíjjáradékok jelenleg már a GDP növekedéshez kötöttek, amely fenntarthatóságot eredményez a gazdaság kedvezőtlen alakulása esetében is."

A másik, amit írtál: az biztos, hogy felfoghatatlan számomra ennyi ember.
Az elfogadhatatlanság az ottani életnek inkább csak arra vonatkozik, hogy nekem (gondolom a legtöbb embernek is) az előre jutás, a fejlődés, a mindig jobbat szemlélet motivál. Jelenlegi életszínvonalamhoz képes a kínai átlag szerintem visszalépés lenne, ezért inkább nem kérem :)

négyzet 2013.07.19. 12:01:46

@Kovermadar: hát ez így tényleg nem az. én például most tapasztalom (Mo), hogy körülöttem "szülnek", és tök más, ha a MOM parkba megyek, ahol egymáson fetreng a rengeteg kölyök, mintha Rákospalotára, ahol meg csak nyuggerek kergetik a bevásárlókocsit.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 12:02:16

@morsels:
Azt mondod, hogy itt az ideje egy újabb világháborúnak? ;) Biztosan felpörgetné a svéd hadiipart! Engem úgysem vinnének el katonának, mert már alkalmatlan vagyok rá...

négyzet 2013.07.19. 12:03:19

@Kovermadar: ne aggódj, kínai modellre eu-ban nincs lehetőség, olyan bababoom itt nem lesz :)

zopilote 2013.07.19. 12:04:31

@morsels:
Ne hidd, hogy nagy az oraberem most. Torontoban 2002 - ben kaptam 32,50 - et orankent, union wage. Az igaz, nem 20 eve volt. Hirtelen em is emlekszem, 20 eve mit dolgoztam, ha egyaltalan dolgoztam:) A haverom, akivel most dolgozom, a 80 - as evek vegen volt Torontoban, 25 dollart kapott ezert a munkaert. Most itt Calgaryban 30 korul kapunk. Igaz, ugy is dolgozunk:) Tegnap betettunk 12 orat, de tartottunk fel orankent cigiszunetet:)

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 12:05:06

@M. Úr: egyet értek abban,hogy a nök tényleg ne tudjak racionalisan és objektiven megfogalmazni, mi is kell nekik:) és az is totál igaz, hogy a "gyengebbik" szerepben érzik igazán jol magukat. S ehhez ugyebár nem PP (puha pöcs) kell (oh de csernusos kifejezés :P ) kell hanem "erös" ferfi.... a problema abban all, hogy sok nö (persze nem mind, hála) meg akarja mutatni,hogy én is tudok olyan erös lenni, mint a ferjem/baratom, es meg tudom csinalni ezt is meg azt is....te meg egy balfék vagy....

Ebbe a csapdába huszoneves koromban en is beleestem, szal nem vagyok ám kivétel :D de keserves lecke volt... :(

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 12:06:12

@négyzethálós: Te Kinaban elsz? Egy dologra nagyon kivancsi vagyok. Az igaz, hogy akkor is be kell fizetned az adot a masodik (sokadik) gyerek utan, ha nem is Kinaban elsz, de kinai allampolgar vagy? Ezt egy Moszkvaban elo kinai lany mondta nekem. Bar eleg rossz volt az angolja, nem biztos, hogy jol ertettem. Kesergett, hogy fia szuletett, de o nagyon kislanyt szeretett volna, es mar soha nem lahat neki.

morsels (törölt) 2013.07.19. 12:07:51

@Kovermadar:
Hat nem egeszen ezt mondtam :-)
De az teny, hogy eddig az ilyen jellegu problemak altalaban egy 'reset' altal voltak megoldva.
Ami azt jelenti, hogy valamifele 'reset' lesz. Hogy mi lesz az, azt nem tudom. Tippelhetnek, merthat a jelek lathatoak mar, hogy a tarsadalmi feszultsegek nonek, megoldas meg nemigen van, csak a halasztjak az elkerulhetetlent, de fundamentalis megoldas igazabol nincs.

Szoval csak azt akartam irni, hogy mivel pelda nelkul allo az, amiben most vagyunk, igy a modellezes is nehez. Igy a valasz is nehez. Egyszeruen olyan soktenyezos problema, hogy nincs igazabol megoldas. Ilyenkor szokott valami tortenni, ami az egyenletbol egy csomo dolgot kivesz.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 12:10:53

@London2009: Nezd, ezt eleg nehez kiszamolni, tomegekre ez tutira nem win-win, az egyes esetekben meg talan a Joisten se tudja... Orvosi ellatas, oktatas, nyugdij (szuleidnek, neked mar nem lesz) :), stb. De mindegy, ha te ettol igy jobban erzed magad, legyen win-win. Mi is mindent otthon veszunk meg, amit lehet. Ez a legkevesebb. Meg az, hogy minden kulfoldi ismerosomnek dicserem Budapestet, meg Esztergomot, meg Pecset, a furdoket, meg mindent, amit lehet. Jojjenek csak turistaskodni. Csak aztan rohadt merges vagyok, amikor tenyleg eljonnek, es lehuzza oket valaki tizezer forintra egy uveg tokajiert.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 12:11:13

@négyzethálós:
Közben találtam egy táblázatot a korcsoportok eloszlásáról:

0 - 14 éves korosztály:
Mo: 14,5%
So: 16,7%

15 - 24 éves korosztály:
Mo: 12,1%
So: 13,1%

25 - 49 éves korosztály:
Mo: 36,1%
So: 32,8%

50-64 éves korosztály:
Mo: 20,4%
So: 18,5%

65-79 éves korosztály:
Mo: 12,7%
So: 13,6%

80+ éves korosztály:
Mo: 4,2%
So: 5,3%

A 0-24 éves korosztélyban So-ban nagyobb az utánpótlás.
A 80+-os korosztély esetén pedig szerintem a jóval magasabb várható élettartam játszik szerepet.

morsels (törölt) 2013.07.19. 12:11:48

@zopilote:
Az elobb meg azt irtad, hogy 30 dollarert a letrat sem tenne odebb a szaki :-)

Az union wage is mas (fugg attol is, hogy melyik terulet), meg persze az is mas, ha valaki maganak dolgozik, jo melot szerez, meg van meg tenyezo, ami erosen befolyasolja. Az igaz, hogy olyan 10-15 eve nemigen mentek feljebb a berek, csak minden dragabb lett,
De mondjuk 20 eve 30 dollar feletti oraber... nehez elhinnem, hogy az altalanos lett volna.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.19. 12:13:47

@VHB: persze, mert nem volt még internet.

M. Úr 2013.07.19. 12:15:42

@zsuzscica: A nő csak addig próbálja megmutatni, hogy ő "erős nő, nincs szüksége férfire", amíg nincs mellette olyan férfi, aki ezt a próbálkozást csírájában elfojtaná. Szerintem egy határozott férfi mellett a nő nem túráztatja magát. Kortól függetlenül. Ha ezt csinálja, az azt jelenti, hiányzik az ellensúly.

London2009 2013.07.19. 12:15:53

@fannie: Egyébként igen, egy kicsit ettől jobban érzem magam : ) Ugyanezt csinálom én is. Reklámozom a fesztiválokat, legénybúcsúkat szerevezek stb… Minden évben hazajövünk egy hét Balcsira is, a Karácsonyt is otthon töltjük és az ajándékokat is ott vesszük…lehet, hogy csepp a tengerben de sok kicsi, sokra megy. Abban is megegyeztünk ha fiunk lesz, megegyeztünk, hogy a középső neve Attila lesz! :D

négyzet 2013.07.19. 12:15:54

@fannie: neeeem, írtam is előbb, hogy Mo-n élek :) Ilyen mélységben nem ismerem az egykepolitika szigorait, bár furcsának találnám, ha külföldről is fizetnének.
Van viszont egy fránya szokásom, hogy ilyenkor rácuppanok a guglira, ami ki is hozott némi választ. szóval gyerek külföldi útlevéllel úgy tűnik lehet több is.. Chinese citizens returning from abroad are allowed to have a second child en.wikipedia.org/wiki/One-child_policy
a wiki a legjobb barátom :)

zopilote 2013.07.19. 12:18:39

@morsels:
A szaki villanyszerelo, azok 40 korul keresnek. Azok es a vizvezetek szerelok kapnak jo penzeket. Es ott van union, a drywallban Calgaryban nincs, mar tobb mint 30 eve.
Igazad van, 20 eve nem volt altalanos a 30 dollar feletti oraber fizikai melosoknal, szakmunkasoknal, de 15 eve mar elofordult.

morsels (törölt) 2013.07.19. 12:20:01

@morsels:
Mondok peldat.
20 eve (kicsivel tobb) meloztem mint segedmunkas (amolyan diakmunka volt), kaptam 10 dollart orankent, ami valami kurva jo penz volt. A szakik unios bere olyan 20 dollar korul volt. Persze voltak mellette benefitek, szoval nem volt az rossz penz. Azt sem vitatom, hogy mondjuk Toronto kornyeken a GM/Ford/Chrysler gyaraiban jobbak voltak az oraberek, amik persze a szolgaltatasok orabereit is huztak magukkal, szoval hogy az atlag mit jelent, az erosen fugg attol, hogy epp hol vagy.

morsels (törölt) 2013.07.19. 12:21:56

@zopilote:
Ezert olyan kurva dragak a hazak, lakasok :-)
(ami szerintem egy rohej, valami elkepeszto, hogy mi tortent az elmult 20 evben. a mai fiatalok mar eleve egy olyan hatrannyal kezdik, amit eletuk vegeig nem fognak tudni lekuzdeni)

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 12:23:12

most megyek ... tudom a fölfogásom kissé együgyü. A párom is mindig mondja, hogy a nök és a férfiak egyenjoguak, értem én... :) De mégis engem választott és nem német nöt... :D

M. Úr 2013.07.19. 12:24:51

@zsuzscica: Hogy egy hímsoviniszta okostojás vagyok? Amúgy lövésem sincs, mit gondol egy nő. Valószínű a nő se tudja.

London2009 2013.07.19. 12:25:10

@fannie: nem magyar, angol. De jofej angol! : 0

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 12:26:28

@zsuzscica: Nem lehet, hogy a szarmazasodnak semmi koze az egeszhez? Meg meg az otthon sult kenyernek sem? Csak mondom...
Igaza lehet Bonjournak, onigazolsz. Az meg veszelyes.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 12:30:18

@M. Úr:nem mondtam, hogy himsoviniszta okostojas vagy. :)
az en szotaramban a ma is tanultam valamit azt jelenti hogy ma is tanultam valamit azaz lehet igazad van. Atgondolasra erdemes. :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 12:31:05

@London2009: Gondoltam, mert ha magyar lenne a parod, nem lenne furcsa, hogy Attila legyen a gyerek neve. Bar mi mindketten magyarok vagyunk, de nem gondolkozunk olyan nevben, amit kulfoldon nem tudnak kiejteni. Nem mostanaban tervezunk hazamenni.
Egyebkent az Attila nevhez Angliaban nem kapcsolodik a verszomjas barbar kepe? Mert Olaszorszagban annak idejen furcsan neztek ram, mikor mondtam, hogy az nalunk egy teljesen elfogadott es gyakori keresztnev. :)

morsels (törölt) 2013.07.19. 12:32:00

@M. Úr:
Es neked van baratnod/feleseged/tarsad?

zopilote 2013.07.19. 12:33:33

@morsels:
Mi is errol beszelgetunk nap mint nap a haverommal. Hogy nem lennenk " mai fiatalok" :) A haz arak meg ma is mennek fel. De akinek bejott, annak nagyon bejott. Megy am a fenyuzes, pazarlas eszmeletlenul meg csak a kicsit felsobb korokben is. Ah, hagyjuk. Orulok, hogy nyar van es van munkam, telik cigire es kavera, benzinre, utazasra, nem ehezem, egeszseges vagyok, mi kell tobb?:)

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 12:35:17

@fannie: nem ertem mire irtad, hogy a szarmazasomnak semmi köze az egeszhez. Marmint mihez nincsen köze? hogy a parom engem valasztott? ahhoz tényleg nincsen :)
Önigazolás mit takar nálad? hogy van egy világképem, és a tapasztalataim, amik azt alátámasztják nagyobb sullyal esnek nálam latba, mint az ezzel ellenkezö tapasztalatok? Ha igen, akkor lehet önigazolok. De tényleg amit leirtam, nem statisztika, hanem tapasztalat, es igy is adttam elö, nem objektiv dolog, hanem az en szubjektiv megitelesem.

London2009 2013.07.19. 12:36:31

@fannie: Ez egy poén már nálunk. Tehát egyformán tetszik neki a Sámson, Hercules, Optimus stb nevek! :D Az első név az legyen angol, de a középső névhez ragaszkodom, hogy legyen igazi magyar név. Ez a deal! Egyébként de. Az Attilahoz rogton hozzáteszik, hogy oh yeah, Attila the Hun! De semmiképpen sem negatívumként.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 12:38:19

@zsuzscica: "De mégis engem választott és nem német nöt..."
Erre irtam.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 12:40:41

@fannie: szoval igen, a szarmazasomnak szerintem sincsen köze a valasztasahoz, szoval ebben igazad van. Inkabb a szemelyisegemnek vagy mittudomen.... :)

zopilote 2013.07.19. 12:43:51

@fannie:
A 70 - es evekben volt egy nagyszeru olasz film, XX. szazad cimmel. Abban az egyik fo karakter neve Attila volt. Csodalkoztam is.

morsels (törölt) 2013.07.19. 12:44:12

@zopilote:
Multkor olvastam egy erdekes cikket arrol, hogy az 'american dream' mar gyakorlatilag nem letezik. A tarsadalmi osztalyok kozotti 'atjaras' lehetosege egyre szukul, egyre kisebb esely van arra, hogy alacsonyabb retegbol feljebb kerulhessen valaki es ez a tendencia csak erosodik. Kialakul egy 'elit', vagy 'arisztokrata' reteg, amibe nemigen lehet mar bekerulni.
A kozeposztaly is csak stagnal, az o gyerekei viszont mar nem tudnak feljebb kerulni, igy altalaban lejjebb esnek.

A Nyugat-Europai tarsadalmak ezt probaljak 'kompenzalni' a szocialis halo fenntartasaval, de az egyreszt kurva sokba kerul, masreszt az alapproblemat nem oldja meg, harmadreszt csak erositi a tarsadalmi szegregaciot a fuggoseg egyre erosebb kialakitasaval.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 12:45:19

@zsuzscica: Igy van. :) Altalaban mittudomen. :))))

2013.07.19. 12:45:46

Tokfozelek, hol vagy?

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 12:47:36

@zopilote: Nem ismerem a filmet. Kicsi vagyok hozza. :) De az biztos, hogy Attilanak nincs arrafele jo megitelese. Es mondhatod nekik, hogy a romaiak meg ezreket feszitettek keresztre minden masodik hetkoznap. Mert ok adtak a vizvezeteket, meg az utakat, meg a civilizaciot. Brian elete. :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 12:50:07

@London2009: En a Herculesre szavazok. Tok szerettem annak idejen a Disney meset. :)
Nalunk is lehet, hogy lesz egy Herki, ha annyi gyerekunk lesz, amennyit szeretnenk, akkor nem lesz eleg a nevtar. :P

M. Úr 2013.07.19. 12:52:05

@morsels: Egy éve nincs. A tartósan "szabadidőben összejárós" kapcsolatot nem venném ide. De azért elmondhatom, személyes tapasztalatból jutottam eme következtetésekre.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 12:52:07

@zopilote: Aha, kezdem erteni. " A mezőn egy hatalmas boglya tetején egy fiatal lány a távolban megpillantja a menekülő fasiszta intézőt, Attilát és szeretőjét, a gyűlölt Reginát." Szoval nem kifejezetten pozitiv alak Attila. :)

morsels (törölt) 2013.07.19. 12:54:11

@M. Úr:
Azt gondoltam, hogy szemelyes tapasztalat, ezert kerdeztem, hogy van-e feleseg/tars, ilyesmi :-)

London2009 2013.07.19. 12:54:43

@fannie: Először amikor előállt ezzel az Optimussal, félreértettem és mondtam neki, hogy te teljesen hülye vagy? Már miért akarnál egy gyereket Octopusnak hívni? :DD

morsels (törölt) 2013.07.19. 12:55:10

@M. Úr:
Tildy tudja, hogy mit akar.
:-)

nyuszigonosz 2013.07.19. 12:56:05

@zsuzscica: Te, mint a napokban írtad, röpke 3 hónapja vagy Németországban.
Dolgozol, háztartást vezetsz, mint írod sütét-fözés naponta , meg hiszen ott van az új párkapcsolat, azzal is törödni kell ... mikor érsz rá ennyire messzemenö következtetéseket levonni és itt mint egyedüli igazat hirdetni a német nökröl, társadalomról, mindenröl?

zopilote 2013.07.19. 12:56:46

@morsels:
Igen, az " american dream " mar csak egy dream:) Legfeljebb egy uj bevandorlonak lehet mezes madzag:)

zopilote 2013.07.19. 12:59:25

@fannie:
Attila csak nekunk, magyaroknak pozitiv:) Ebben is kulonlegesek vagyunk. Sot, a Nimrod nev is degradalo, kiveve nekunk.

2013.07.19. 12:59:43

@Mr. Long: Igen, majdnem elfelejtettem. :)

M. Úr 2013.07.19. 13:03:19

@morsels: Hogy ne engedjék előre?

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 13:03:32

@London2009: Ezen jot nevettem, koszi! :) Mondjuk szerintem az Optimus is veszelyes egy kicsit, de nem szokvanyos, az biztos!
Beirtam a keresobe, hogy Optimus keresztnev, es csupa mobiltelefont hozott ki. :)

M. Úr 2013.07.19. 13:08:44

@fannie: Úgy írd be, hogy Optimus Prime.

2013.07.19. 13:18:27

@zopilote: Nimrod miert degradalo?

DieNanny CH 2013.07.19. 13:26:16

@fannie:
"Mi is mindent otthon veszunk meg, amit lehet."

Belegondoltál már abba, hogy amit otthon veszel meg, az hány százalékban magyar gyártmány?
(Mert kb 1 hónappal ezelőttig én sem gondoltam bele.)
A ruházat, piperecikkek, műszaki cikkek - alig gyártanak valamit Mo-on!
A kínai üzletekben az eladók is kínaiak. Tehát attól, hogy nem fizetsz Mo-on adót, azzal tul.képpen csak a politikusok zsebét nem tömöd.
Úgy tudsz segíteni egy magyart, hogy helyben készült sajtot veszel, vagy a piacon gyümölcsöt, tehát amit magyar emberek magyar alapanyagokból állítanak elő.

Ezért nagyon remélem, hogy Svájc állja az ostromot, és nem fog behódolni az Eunak, mert itt még megtehetik az emberek, hogy a hazait támogatják.

M. Úr 2013.07.19. 13:36:24

@DieNanny: Ausztria már rég EU-s, mégis nagyon megvan a "támogassuk a helyi gazdaságot" életérzés. A kollégáim szinte kivétel nélkül csak a helyi termékeket veszik, tudatosan, szándékosan. Pedig sokszor +50-100% az ára az importhoz képest. Kajáról van szó.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 13:39:42

@DieNanny: Persze, tudom. De amit otthon veszek, azon ott a 27% ÁFA, ami megy a közösbe. Hát nem elég? :D (Ironizalok, csak mondom, mert irasban nem mindig megy at.)
Kinaiban nem vasarolok. De egyebkent a nem kinaiban is Kinaban keszult cuccot arulnak. Mindegy, bonyolult kerdes ez.
Mar maskor is szo volt rola, hogy tudnank segiteni Magyarorszagot mi, elvandorlok. Nehez ugy.

DieNanny CH 2013.07.19. 13:44:29

@London2009:

És ha lány lesz?
(Mert végiggondoltam, milyen tipikus magyar lánynév van. Egyelőre nem találtam.)

M. Úr 2013.07.19. 13:48:21

@fannie: "hogy tudnank segiteni Magyarorszagot mi, elvandorlok"

Csakis befektetéssel, vállalkozások indításával vagy támogatásával. Csakhogy az elenyésző arányú pofátlanul csaló, adósságot szándékosan felhalmozó majd csődöt jelentő, pénzzel lelépő, adócsaló szemét paraszt miatt megnehezítik a tisztességes vállalkozások dolgát is. Meg persze a bődületes mértékű (és bonyolultságú) adókkal. Nehéz ügy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 13:54:31

@zopilote:
Ott a pont! :)

@London2009:
Manapság csak ilyen neveket adnak az embereknek? :)
Én tuti a Peter, Daniel, Paul és hasonlók közül válogatnék, azzal nem lehet mellélőni :)

Vagy a Barack Obama mintájára esetleg egy Tarack Yokohama, de erről nem tudom eldönteni, hogy ffi vagy női név lenne :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.19. 13:54:59

@DieNanny: :) es lehetoleg szamla nelkul, mert akkor megjobban segited oket

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 13:59:56

@DieNanny: Tünde, Csenge, Kincső, Emőke, Emese, Édua... Van néhány.

London2009 2013.07.19. 14:00:19

@DieNanny: Oh hát ez tök egyszerű! Borbála lesz. Nemes egyszerűséggel azon oknál fogva, mert a két legjobb dolog is benne van a névben. Bor és bál!
De amúgy azt mondta, hogy olyan nincs, hogy lány lesz. De végülis az sem tragádia, mert akkor is Octopusnak fogják hívni! :D

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 14:00:32

@M. Úr: Hát ez a problem. Ezen kellene változtatni, hamarabb meghozná a gyümölcsét, mint a gyerekáldás.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 14:01:08

@fannie:
Én mindig mondom annak, aki menni akar Mo-ra, hogy vigyázzon, mert 95%, hogy át fogják verni. Kerülje el a rigókat, bizonyos kerületeket és a Balatont.

A boltban csak svéd terméket vásárolok (zöldség, gyümölcs, tej, stb már ahol ez opció), Magyarországról semmit sem importálok, kivéve azt, ami még mozdítható, mert azt pénzzé teszem és kihozom, majd itt költöm el (adom a svéd társadalomnak).

Nem vagyunk egyformák.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 14:02:10

@London2009:
Ha fiú, akkor Octopus, ha lány, akkor Octopussy? :)

London2009 2013.07.19. 14:02:56

@Kovermadar: Esetleg a David? : )
Most született egy barátunknak (angol pár) kisfia és a Milo nevet adták neki, amit ugye úgy ejtenek, hogy Májló! : )))) Gratuláltam a nem mindennapi név választáshoz persze…

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 14:03:20

@London2009: Nincs egy kutyátok, aki elvihetné a balhét, és lehetne ő az Octopus-Optimus?
Bocs, lehet, hogy durva, de ez jutott eszembe. :)

2013.07.19. 14:04:05

@Mr. Long: szamla nelkul... Nalam az az elv, hogy minimalt adok az allambak, ahol tehetem. Ugyanis nem tud banni az allam a penzzel, se UK, se a magyar. Lathatolag USA is egyre kevesbbe.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 14:04:38

@Kovermadar: :DDDDD Most már nagyon kellene oroszoznom, de igy nem tudok lelépni!

DieNanny CH 2013.07.19. 14:05:51

@fannie:

Hát, bizony. Bonyolult és nehéz ügy.

zopilote 2013.07.19. 14:09:08

@charlieharper:
A kanadai szlengben - de azt hiszem, az amerikaiban is - ha valakire azt mondjak, hogy Nimrod, inzultusnak lehet venni. Azt jelenti alapjaban, hogy jerk, idiota. (a 80' -as evekben felkapott sertes volt)

DieNanny CH 2013.07.19. 14:09:36

@fannie:

A gyerekre is gondolni kell. Hogy minden ismerősének magyarázni kell, hogyan ejtse a nevét.
Pl tesóm Bencét akart az első fiának, ami végül középső név lett, mert itt ' bensz'-nek ejtenék. Hiába német területen vagyok, a 'c'-ket franciásan ejtik.
Meg a Bendegúz is a pakliban volt, de az meg 'bendeguc' lett volna... :-(

London2009 2013.07.19. 14:09:45

@fannie: Nyugi…ez nyilván csak egy vicc. Nem lesz Octopus Maximus Sámson Hercules Alexander Napóleon Attila névre hallgató fiam. Szegény gyerek. Ilyen névvel, teli elvárással…egymaga kiűzné Angliából az összes bevándorlót!
De kutyám még lehet! Jó ötlet! : ))

morsels (törölt) 2013.07.19. 14:10:47

Nade most akkor lesz Solyom megis?

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 14:12:06

@DieNanny: Pont ezért irtam London2009-nek, hogy nalunk a nemzetközi nevek játszanak... majd, ha eljön az ideje. Remélem, minél hamarabb. :) Szerintem sem jó, ha külföldön él a család, és a gyereknek folyamatos gondjai vannak az idegen neve miatt. Elég nehéz (lehet) neki anélkül is.

szuperkrumpli 2013.07.19. 14:12:36

Amin nem fognak jönni a számok rögtön nem lesznek annyira büdösek nekik a bevándorlók! Azoknak a vállalatoknak és cégeknek lesz egy-két szavuk ha a több millió bevándorlóból álló olcsó munkaerőt le kellene cserélnie.... áh nem is írom tovább, mert annyira abszurd és elképzelhetetlen az egész! Olcsó hatásvadász dolog a bevándorlókat kipécézni!

DieNanny CH 2013.07.19. 14:13:21

@morsels:

Vagyis Falcon? Hát nem kacsa? - Jess tudná megmondani.

2013.07.19. 14:13:49

@zopilote: azt hittem azt jelenti csak, ha valaki furcsa. Megint tanultam valamit.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 14:14:41

@London2009: Azon gondolkozom, kihagytál-e valamit... Julius? Lesz itt még, ha törtöm a fejem! Nelson? Hány gyereket akartok?

DieNanny CH 2013.07.19. 14:14:42

@szuperkrumpli:

Szerintem is csupán az ingyenélő, segélyeket felvevőkről van szó.

zopilote 2013.07.19. 14:16:48

@London2009:
Pogany Attila nevvel keresztelnek e meg gyereket Magyarorszagon?:) (Pogany mint csaladnev)

morsels (törölt) 2013.07.19. 14:20:31

@DieNanny:
Hat allitolag mar hat gepet bereltek, szoval vagy Jess nem ert hozza, vagy valami nagy szemfenyvesztes tortenik.
:-)

morsels (törölt) 2013.07.19. 14:21:05

@charlieharper:
En sem hallottam meg. Ami persze nem jelent semmit.

DieNanny CH 2013.07.19. 14:21:18

@fannie:

Itt a közeli kórházban nemrég született egy baba, akit Boglárkának hívnak. Annyira nem is lehet máshogy ejteni.
Már régóta kedvenc nevem az Eileen, erre nemrég került a bölcsibe egy 4 hónapos, ezzel a névvel. Anyukája meg Hawaii-i.
Jól ejthető magyar a Júlia, Anna, Katalin, Klára, Teodóra - persze ékezetek nélkül.

DieNanny CH 2013.07.19. 14:21:51

@London2009:

Mit szólsz, gyűjtjük neked a neveket!

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 14:23:23

@DieNanny: @morsels: Igen, őrületes számokról hallani, 2017-re már 50 gépes flotta, 350-400 munkatárs, majd 700 is, 2014-re 4 MILLIÓ utas. Ha... Erre kiváncsi vagyok.

DieNanny CH 2013.07.19. 14:23:44

@morsels:

Jess valami repülős cégnél van, tehát hamar bele tud nézni a cégnyilvántartásba. Azért nem találta meg őket elsőre, mert az újságban nem volt jól írva a neve.

zopilote 2013.07.19. 14:25:23

@morsels:
Csak egy pelda:
Celebrity quote:
“Jules, if you give that fuckin' nimrod fifteen hundred dollars, I'm gonna shoot him on general principles.”
- John Travolta (as Vincent Vega) in Pulp Fiction
Eleg jol ismerem a kanadai (es a mexikoi ) szlenget, melyrol jottem en kerem:)
Most pedig irany a munka:(

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.19. 14:29:23

További jó szórakozást mindenkinek, léptem orosz órára. :)
Bye, ciao, és пока!

2013.07.19. 14:33:31

@DieNanny: nem, nem. Jess jogasz. Niki volt repulos.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.19. 14:33:43

@Kovermadar:

Ahol az állam nem osztogat pénzt hasraütéses alapon.

Gizi06 2013.07.19. 14:49:54

@zsuzscica: Jo , akkor elj egy olyan ferjjel, aki centre pontosan kiszamolja, hogy szerinte mennyi a haztartasi költseg, a többit meg magara költi, merthogy ö kereste ,az ö penze. Azt hiszem a hatvanas evekig nem is mehetett el a feleseg dolgozni, ha a ferj nem adott ra
irasos engedelyt.
Nem egeszen ugy van minden, ahogy egy vagy ket csalad ismerete alapjan gondolod.

morsels (törölt) 2013.07.19. 15:08:59

@fannie:
A terv egy dolog, de a ha gep elvileg mar berelve.
Jess szerint mar az sem tortenhetett volna meg.

DieNanny CH 2013.07.19. 15:10:53

@charlieharper:

Jess most valami repülős cégnél van. Lehet, hogy jogászként, nem tudom.

morsels (törölt) 2013.07.19. 15:11:27

@charlieharper:
Niki repulos... vagy kepkeretezo. Svedorszagban.

morsels (törölt) 2013.07.19. 15:12:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ez erdekel, komolyan mondom.
Milyen alapon oszt az allam penzt? Mar amennyiben az allam oszt penzt.

Es ha oszt, akkor a mostani osztas szerinted miert hasrautesen mulik?

morsels (törölt) 2013.07.19. 15:16:26

@DieNanny:
Property manager feleseg, bar nem irta meg, hogy micsoda.
A magyar ugyekbe valo belatasa meg inkabb a regi kapcsolatain mulik, nem azon, hogy mi a vegzettsege.

Persze ha tenyleg lesz/van Solyom, akkor a kapcsolatai is kisse allottak.

morsels (törölt) 2013.07.19. 15:17:58

@Gizi06:
Ez komoly? A hatvanas evekig nem mehetett a feleseg dolgozni?
Melyik orszagrol van szo?

morsels (törölt) 2013.07.19. 15:23:56

Egyebkent meg mindig meglep az, hogy amikor kommentelok egyfajta egyetemes elbiralast kernek szamon, akkor fogalmuk sincs arrol, hogy a UN Emberi Jogok 'allasfoglalasa' csak 1948-ban lett elfogadva. Szoval ez nem olyan regi dolog egyreszt, masreszt a modernkori liberalis felfogas elegge messze ment attol, ami nem is olyan regen tortent.

Persze ennek nem sok koze van a hataratkeleshez... mert az szinte mindig gazdasagi okokbol tortenik es olyankor tomegesen.

2013.07.19. 15:24:43

@DieNanny: nincs repulos cegnel. Valami iskolakkal kapcsolatos munkaja van N'tonban.

nyuszigonosz 2013.07.19. 15:26:47

@charlieharper: igen, én is így emlékszem, hoyg ilet írt Jess G. a munkahelyével kapcsolatosan.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.19. 15:31:21

@morsels:

Értelmetlen szociális juttatások, mint amelyekről itt is szó volt.

nyuszigonosz 2013.07.19. 15:32:15

@morsels: Azthiszem Gizi06 Németotrszágra gondolt, mégpedig a néhai nyugat Németországra.
1976-ban változott aztán a törvény. Addig bizony a férj döntött arról, dolgozhat-e a feleség vagy nem. Söt, addig a férjnek joga volt a feleség eseteges munkahelyét is egyoldalúan felmondani.

DieNanny CH 2013.07.19. 15:32:19

@morsels: @charlieharper:

Én arra emlékszem, hogy mondta, a fia most vizsgázott repülésből.
Aztán mikor a Sólyom szóba került. mondta, meg tudja nézni a cégjegyzékben.

Amúgy ez a sulis gondnokcég már nekem is rémlik...

morsels (törölt) 2013.07.19. 15:47:20

@nyuszigonosz:
Ahh.. nalatod, ez az erdekes. Hogy az emberek tobbsege nem is tudja, hogy a mai 'liberalis' hozzallas nem alapveto emberi jog, hanem elegge ujkori szabalyozas eredmenye.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.19. 15:47:55

@DieNanny: iskolafenntartónál van, és te is bele tudsz nézni a cégnyilvántartásba:)
www.e-cegjegyzek.hu/index.html

morsels (törölt) 2013.07.19. 15:50:18

@DieNanny:
Hat csak azert, mert a fia repulni tanul, attol meg nem szakertoje a nemzetkozi legitarsasagoknak.

A cegkonyvben meg barki utana nezhet, elvileg nyilvanos, nade Jesse eleve valami bennfentes, mar ami a mindenkori magyar allami igazgatast illeti.

morsels (törölt) 2013.07.19. 16:06:33

@morsels:
Ja es a masik nagyon fontos dolog, hogy ezt tenyleg egyetemesnek gondoljak.
Ezert nem foglalkoznak mas tarsadalmi rendszerekkel. Es igen, ennek a Human Rights declarationnek az USA az orzoje.

Aztan ezen lehet vitatkozni, csak mint emlitettem, erdekesnek talalom a kulonbozo velemenyeket.
Human Rights, demokracia, szolasszabadsag... es mar bele is bonyolodott, mint cica a gombolyagba.

DieNanny CH 2013.07.19. 16:13:56

@Babette_:

Szerintem 'emesze'-nek ejtenék... Amúgy nekem tetszik.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.19. 16:19:24

Most a munkaba megyek metroval es van kis idöm. Amugy nem hirdetek semmilyen egyedüli igazsagot a nemet nökröl meg tarsadalomrol. Ezek a sajat gondolataim tapasztalataim, amiket itt megosztottam illetve megosztok. Gyakran takaritas közben jutnak eszembe hisz egyedül dolgozom vegig. :)

Mindenkinek aki elolvassa a kommentjeimet es aki itt barmit is elolvas szeretnem javasolni hogy ne fogadjon el semmit meggyözödes nelkül de ne is utasitson vissza. Kritikusan olvasni de nem elöiteletekkel . :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 16:20:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
De mi számít értelmetlen juttatásnak?
A nyugdíj? Akkor ne kelljen fizetni se a járulékot, nem?
A TB? Akkor legyen biztosítós rendszer, mint az USA-ban...
Munkanélkülis segélyt? Ezt svédországban spec. nem is az állam fizeti, hanem a szakszervezet (legalábbis én oda fizetek A-Kassa-t).

Értelmetlen kiadásba sok minden belefér, egyéne válogatja. Pl. szerintem a családi pótlék; menekültek segélye - mert ebből sosem lesz profit!; mi van még?
Vízfejű államapparátus, mutyi, elcseszett közbeszerzések, tömegközlekedés is lehetne profitorientált (nálunk azt hiszem minden tömegközlekedés magánkézben van).

So egyetértünk, csak a megvalósításra is szeretnék ötleteket... életképes ötleteket :)

morsels (törölt) 2013.07.19. 16:23:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Minden tarsadalomban lesz egy 'kaszt', ami a tarsadalom szelere szorul. A kerdes csak az, hogy az adott tarsadalom egyreszt hogyan kezeli ezt, masreszt a tarsadalom mekkora resze szorul oda.

Egy adott tarsadalom mukodokepesseget gyakorlatilag ez hatarozza meg. A politika csak ezeknek a toresvonalat hasznalja ki, nem elsosorban a megoldast tartva szem elol. Innentol kezdve akar igazad is lehet abban, hogy a 'baloldali' szemlelet megbukott, de azon kivul tenyleg csak a futurisztikus filmek fantaziaja marad, miszerint egy, vagy esetleg 2-3 multi ceg iranyitja a vilagot.
Most is eleg eros befolyasuk van, a folyamat hasonlo, csak lassabb.

Namost amikor valaki elit iskolaban vegez, az is csak egyfajta kiszolgaloja a jelenlegi 'iranyitoknak'. Persze jo penzert, nadehat annak is van oka. Ez is lehet egyfajta tarsadalmi berendezkedes.

morsels (törölt) 2013.07.19. 16:30:21

@Kovermadar:
A nyugdij egy pilotajatek (velemenyem szerint), nem veletlen az, hogy sokaig nem is volt resze az allami koltsegveteseknek. A tobbi mas kategoria, azokat hivtak szocialis juttatasnak. A jatek (az allamok reszerol) mindig az volt, hogy a koltsegvetesnek pontosan mi a resze.

Shanarey 2013.07.19. 16:31:36

@DieNanny:

Nos a lányom Vanessza Boglárka.

Gizi06 2013.07.19. 16:48:30

@nyuszigonosz: Igen igy van,de azt hittem a hatvanas evekig volt igy.Ezek szerint Alice Schwarzer megsem olyan öreg , mint amilyennek kinez :))
@zsuzscica:harom honap utan csak a felszint latja az ember
@morsels: nyuszigonosz valaszolt:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.19. 16:54:24

@morsels: pont ma gondolkoztam repülés közben, hogy Disast Air vagy Million Air milyen jó nevek lennének :-)

2013.07.19. 17:24:43

@fannie: Ne vedd rossz néven, nem dorgálásként írom, csak mimika nélkül nehéz úgy írni, hogy ne sértésként fogja fel az ember. Szóval, miért is kellene segítened neked az országot? Segítsd a családodat, más meg ne érdekeljen.

2013.07.19. 17:26:21

@M. Úr: Meg esetleg azzal, ha az emberek nem lennének ennyire fillérbaszók. Ha a szlovák tej v. cukor 15 forinttal olcsóbb, akkor inkább azt veszik meg, mint a magyart...Értem én, hogy árérzékenyek az emberek, de azért ez már túlzás.

Shanarey 2013.07.19. 17:29:44

@Philosoraptor:

Nos a spórolás oka a minimál fizetés, amiből nem olyan egyszerű megélni.

Amit a KSH ír fizetésnek, az igaz de nem az átlagemberre.

A legtöbb ember venné a "hazait", ha lenne miből arra költeni.

2013.07.19. 17:37:10

@Shanarey: 80 ezret keresek havonta, nekem nem kell bemutatni, hogy az mire elég...

A KSH nevű szervezet mögött a FIDESZ áll, innentől kezdve nincsen miről beszélni. Bruttó 220 ezer az átlagfizetés szerintük. :)

"A legtöbb ember venné a "hazait", ha lenne miből arra költeni."

Furcsállom, hogy mindig a szlovák tej/cukor meg az ukrán étolaj van lerabolva, a magyar termékekhez képest pár tíz forint eltéréssel, vagy legalább itthon dolgozzák fel, ha nem is a legjobb, azzal is támogatsz hazai munkahelyeket. Az hogy kevés a fizetés ebben az országban, teljesen nyilvánvaló. De az is, hogy az emberek mentalitásából hiányzik az, ami Svájcban v. Franciaországban megtalálható.

Shanarey 2013.07.19. 17:43:24

@Philosoraptor:

"De az is, hogy az emberek mentalitásából hiányzik az, ami Svájcban v. Franciaországban megtalálható."

Igen ez, így van.

2013.07.19. 17:53:51

@Shanarey: Azt mondanom se kell, hogy vannak olyan lusta emberek, akik a multikban veszik meg a zöldséget, gyümölcsöt, húst, piacra nem járnak. A probléma az, hogy ezek bármennyire is hirdetik meg döngetik a mellüket, hogy ők mennyi magyar beszállítót támogatnak, hát egy nagy büdös lóf@szt.... A sárgarépát legutóbb Izraelből hozták. No comment.

2013.07.19. 18:05:36

@Chang Yai:

Fredast Air(e)? Nyehehe.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 18:12:13

@Philosoraptor:
Magyarországon sosem vettem (nem kerestem) a hazai terméket. Vagy ótvar volt a minősége vagy irreálisan drága volt az már említett "jó, magyar fizetéshez".

Itt kint viszont keresem a helyi dolgokat, mert hiába drágább (pl. 1 doboz eper esetén kb. 2kr-val), van miből támogatni a hazai gazdaságot.

Sok dolog érdekes módon itt lett fontos nekem... nem értem, hogy miért.

Multi vs piac dologhoz viszont: a veresegyházi piacon olyan tömegnyomor volt, olyan pofátlan árakon, hogy abból inkább nem kértem. A multikat viszont szerettem, mert nagyok és van minden.
Tessék összeállni néhány prasztnak, beruházni egy saját szupermarketre, ahol a saját portékáját árulhatja. Lenne bent zöldség, gyümölcs, hús, tészta és minden, ami kell. Mellé betenni pár dolgot, amit nem tudom gyártanak-e Mo-n és hajrá! Pénztárral, pénztárosokkal, rendes infrastruktúrával.

A piac nekem olyan benyomást kelt, mint a lovaskocsi egy autópályán :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 18:14:14

@Th's child:
Em-Air-Gency, hogy megadjuk az alaphangulatot a repüléshez :)

Igényes 2013.07.19. 18:28:02

@Kovermadar: Jó ötlet. Én megnézném az echte magyar paraszt által gyártott borotvapengét meg aftershawe-et:)

Igényes 2013.07.19. 18:28:44

Piacolás meg nem fehér embernek való. Vevői oldalon pláne nem.

DieNanny CH 2013.07.19. 18:37:00

@Kovermadar:

Régen asszem ilyen volt a Hangya-bolt (vagy hogy hívták...)
De akkor megint térjünk vissza: miért is nem érdemes az átlagembernek vállalkozni??? A magas adók miatt. A sok paraszt is egy idó után megunná, hogy többe kerül mindenféle járulékot fizetni, mint a bevétel.
Hát ezért nem megy.

Néhány éve volt valami, hogy almát nagyon olcsón akarta felvásárolni valami almalés cég. Termelők háborogtak, cég fenyegetőzött, hogy akkor megveszi az olcsóbb lengyel almát.
Szemfüles paraszt felhívta a lengyel ismerősét, kiderült, a lengyeleket azzal riogatták, ha nem adják olcsón, megveszik az olcsóbb magyar almát... (Nem számoltak azzal, hogy a két érdekképviselet ismeri egymást.)
Már a hazai cég sem támogatja a magyar termelőket.

DieNanny CH 2013.07.19. 18:40:39

@Kovermadar:

Valahol a Kálvin térnél láttam pár éve egy Magyar Áruk Boltját. Nem tudom, van-e még.

Össze kellene szedni, mit készítenek és árulnak itthon!
Tisza cipő van. A Caola az még teljesen magyar?
Van a Bosch (ha nem nézzük túl szigorúan.) Mi van még?

Igényes 2013.07.19. 18:43:12

@DieNanny: Ennyi sem kell hozzá. Ismerős mesélte, hogy hülyemagyar leszedte az almát , eladta olcsón, szlovák megvette. Szlovák fizetett, álltak az udvaron, vártak. Egyszercsak begördült egy szlovák teherautó, felpakoltak rá, látja a magyar, hogy fizet a teherautós a szlováknak. Kérdi mit fizet? Hát az ő vevője eladta a másiknak az almáját, 200 ezerrel drágábban.

No így kell pénzt keresni, nem almatermesztéssel.

DieNanny CH 2013.07.19. 18:43:48

@Igényes:

Bizony, nem. Én utáltam. 12 éves koromtól jártam árulni minden nyáron. Apukám 5-kor letett ládástól, mérlegestől a piacnál, aztán ment dolgozni. A kiszolgáltatottság érzése volt szörnyű. Hogy tudtam, minél több bevételnek kell lennie, mert kellett permetszerre, rotába benzinre, meg iskolakezdésre tanszerekre...

Igényes 2013.07.19. 18:45:22

@DieNanny: Franc vegyen tisza cipőt, ronda is, szar is, a nike meg olcsóbb, és minőségben nagyságrendekben felette van. Caola.. jó hogy nem háziszappan... ne a más faszával tessék már verni a csalánt, gyertek haza, és adakozzatok ti marhaságokra méregdrágán.
(a szar két forintért is drága.)

Igényes 2013.07.19. 18:47:18

@DieNanny: Most már ezt nem tehetnéd meg. Elvennék az almádat is, a pénzedet is, és adj hálát az istennek, ha meg nem erőszakolnak. :)

Igényes 2013.07.19. 18:53:04

@London2009: Az octopus jobban hangzik. :) Kolompár Octopus Benő János. Szép név.

DieNanny CH 2013.07.19. 18:54:04

@Igényes:

Hát, ha hazamennék, nem lenne miből adakozni...

Igényes 2013.07.19. 19:04:40

@DieNanny: Én meg túl szegény vagyok ahhoz, hogy értelmetlen dolgokra költsem a pénzt. A magyar terméknek nem kell olcsóbbnak lennie, de ne legyen drágább, legyen ugyanolyan jó minőségű mint a külföldi, legyen ugyanolyan praktikusan és szépen csomagolva, ugyanúgy bereklámozva, mint az... és akkor megveszem. Jah és ne tolakodjon azzal, hogy magyar, és nekem kötelességem ezt, mert akkor akkor sem fogom, ha az összes fenti kritériumot hozza.

Ne menjen már el az eszetek. TI VAGYTOK a magyar termék, nem a baba seggtörlőkendő. A többi csak lom.

Igényes 2013.07.19. 19:14:27

@Kovermadar: " Lenne bent zöldség, gyümölcs, hús, tészta és minden, ami kell." És hogy érteted meg a magyar paraszt szűk agyával, hogy nem "tésztának" kell lennie, hanem tojásmentes durum pennének, de abból is négy félének, különböző méretekben? Meg hogy a hús az nem a disznó (meg a csirke talán, a felvilágosultabbaknál)? És hogy a narancsból a görög finom, és az almából sem a magyar?

"Sok dolog érdekes módon itt lett fontos nekem... nem értem, hogy miért." Lelkiismeretfurdalásod van. :)

Igényes 2013.07.19. 19:14:58

Jah narancs nem is lenne, az a Tanúban volt utoljára...

nyuszigonosz 2013.07.19. 19:15:18

@Gizi06: Nem hitted annyira rosszul, mert a kezdeményezések a hatvanas évek végétöl voltak, söt a törvényjavaslat 1970 ben kidolgozva kész lett, és ha nem jönnek közbe különbözö politikai körülmények, akkor 1972-ben már lehetett volna belöle valami, de így még további átdolgozásra került, ami elhúzodott és csak 1976-tól változott a törvény.

Igényes 2013.07.19. 19:20:53

@Igényes: Jobban belegondolva járna a fene olyan boltba, ahol még narancs sincs.

Igényes 2013.07.19. 19:21:39

Viszont ti nyithatnátok kint Magyar Boltot, aminek lehetne a logója egy tántorgó magyar. Sikere lenne.

2013.07.19. 19:21:44

@Kovermadar: Rossz helyen kerestél.

Az tény, hogy önmagában a magyar származás nem jelent semmit, és nem feltétlen éri meg a felárat sem. A magyar éttermek többsége külföldről hoz sok mindent, mert itthon egyszerűen nem kapják meg egész évben ugyanazt a minőséget. Emiatt a multik sem tudnak csak és kizárólag hazai terméket vásárolni, mondjuk ők nem is akarnak, amikor olcsóbb külföldről behozni a szintén kétséges minőségű zöldséget és gyümölcsöt (több ezer km megtett út után).

A sok hülye gazda meg egymást fúrja, egymást riválisoknak tekintik, pedig az összefogással többre mennének.

Kacorlakk 2013.07.19. 19:21:54

@Philosoraptor:
Én elhiszem a 220 brutto átlagot. Mondok egy jellegzetes példát rá: 9 fő 110 ezer buttot keres, a tízedik meg 1 milla 200 ezret. Az átlag 220.

Az emberek nem csak fillérbaszók, de nem is hülyék. Mi már két nyáron dobtunk ki egy-egy karton romlott piros-fehér-zöld tejet (60 km-ről hoztuk), ilyesmi a vacak és olcsó szlovákkal nem szokott előfordulni. De nyomulnak a hazaiak, az idén csak a harmadik üzletben találtunk megbízható, vacak, olcsó szlovákot.

Igényes 2013.07.19. 19:24:18

@Philosoraptor: De ki az az eszement hülye, aki bármit azért vesz mert magyar, kivéve ha éppen turista, és szuvenírt akar? Az ennivalót az ízéért veszed, a többit meg a minőségéért. Mi a fene közöm van nekem ahhoz, ki termeszti.

2013.07.19. 19:24:25

@Igényes: Nem kell értelmetlen dolgokra költened a pénzed, én sem teszem. :) De azt ne mondd, hogy 15-20 forint földhöz vág alkalmanként, amikor megveszed a legolcsóbb, leggagyibb magyar terméket, ha elérhető. Ez a szarrágás netovábbja. Mert abban biztos vagyok, hogy a 150 forintos szlovák liszt sem képvisel magasabb minőséget, mint a 10 forinttal drágább magyar.

2013.07.19. 19:27:14

@Kacorlakk: Igen, így már más megvilágításba kerül az átlagfizetés. <gurulós smiley>

Mint mondottam, önmagában a magyar termék sem jelent semmit, lehet az is szar. Csak mentalitásbeli különbség van aközött, hogy megveszem, mert 10 forinttal olcsóbb, vagy azért veszem meg, mert a 10 forinttal drágább gagyi.

Igényes 2013.07.19. 19:27:37

@Philosoraptor: Nem tudok hozzászólni, ősidők óta nem vettem lisztet.

2013.07.19. 19:29:00

@Igényes: "Mi a fene közöm van nekem ahhoz, ki termeszti."

Azon kívül, hogy kinek adod a pénzed, kitől rendel árut a multi, kiket foglalkoztatnak, visszaforgatják-e a pénzedet hazai vállalkozásokba, semmi.

2013.07.19. 19:30:19

@Igényes: Helyettesíthető cukorral, étolajjal, bármilyen "alapvető" élelmiszerrel.

Igényes 2013.07.19. 19:30:38

@Philosoraptor: És mi van, ha direkt nem veszem meg, mert mondjuk végletesen röhejesnek tartom hogy néhány külföldre távozott egyén tart nekem kiselőadást arról, hogy mit kellene nekem csinálnom itt, és milyen fontos az ország iparának a támogatása, amikor ők máshol óhajtják ezt tenni?...

Igényes 2013.07.19. 19:31:19

@Philosoraptor: Olyanokat sem veszek. Kockacukrot néha, de csak barnát. Nem tudom milyen fajta, talán Koronás. Az magyar?

Igényes 2013.07.19. 19:35:54

@Philosoraptor: ... szerkesztőségünket ők kenték meg a leginkább, és nem paprikával. .)

Kacorlakk 2013.07.19. 19:38:21

@Igényes: Veled értek egyet. Nem értem, miért drágább majdnem minden, ami magyar, ráadásul nem is jobb. Csak hazafiságból kellene megvenni, dehát nem mindenki nemzeti trafikos.
A dolog számomra azért is érthetetlen, mert pár éve a magyar mezőgazdaság 400 milliárd támogatásból 400 milliárd értéket állított elő. Szerintem innentől az árak tetszlegesen alakíthatók, semmi közük a valósághoz.

Igényes 2013.07.19. 19:39:44

No mindegy, elmentem magyar ipart támogatni, mert csak fél 11-ig vannak nyitva a lustái... kellemes további kerítésforradalmat.

2013.07.19. 19:40:12

@Igényes: A te dolgod, hogy mit veszel meg (a te pénzed), csak aztán ne menjen a picsogás, hogy Mo. milyen szegény ország. No nem mintha csak ezen a nüansznyi dolgon múlna, de természetesen kihatással van ez is a gazdaságra.

A többiek lehet, hogy kint élnek, én (még) nem. Csak leírom, hogy én hogy látom, nem szándékozom okoskodni, láthatod, hogy nem védem habzó szájjal a magyar terméket. :O

Igényes 2013.07.19. 19:40:43

@Kacorlakk: Gondolom azt máshol veszik meg, olcsón. :)

2013.07.19. 19:41:18

@Igényes: Nem tartom valószínűnek, nem a blogból él a szerző.

2013.07.19. 19:43:05

@Kacorlakk: Vannak anomáliák. A külföldi rizs mondjuk 250, a magyar pedig 360 v. 370/kg.

Igényes 2013.07.19. 19:44:15

@Philosoraptor: Persze hogy szegény, ha több milliárdot költök el arra, hogy kölyköt csináljon valaki, aztán a kölykök fogják magukat, és elhúzzák a belüket a francba, mert nem érzik kielégítettnek az úri kedvüket. Ez így rendben van, megtehetik.
De hogy aztán visszafelé mutogatták, azoknak akik maradtak, hogy mit kéne meg hogy kéne, hát ne haragudj, de az több a soknál. Nem mintha bárki ráérne a hülyeségekre, Leköt minket, hogy megkeressük a következőgenerációravalót, hogy az is beleszarhasson a palacsintába, majd utánad húzhasson, mert úgy érzi, itt nincs eléggé kinyalva a segge.

2013.07.19. 19:44:28

@Igényes: Mijaza a kerítésforradalom? Mert az oké, hogy most szabadságharcot vívunk az EU meg a bankok meg az ájemef ellen, de ez a kifejezés új nekem.

Igényes 2013.07.19. 19:45:30

@Philosoraptor: Tudod, amikor egyesek a kerítés túloldaláról ugatnak visszafelé.

Igényes 2013.07.19. 19:46:53

@Philosoraptor: (ilyenkor illik elszégyellni magatokat).
na tényleg off, mert lassan felidegesítem magamat, pedig itt olyan még nem volt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.19. 19:47:29

LOL en most "hazai" termekeket veszek az angol teszkoban. Ha Magyarorszagon veszek magyar termeket, akkor az legyen olyan minosegu, mint a mellette levo nem magyar, de jo cucc. Vagy a minosegenek megfeleloen olcsobb. Illettve lehet dragabb is, csak akkor legyen jobb is. Mert akkor az ar/minoseg alapjan fogok valasztani. Mivel mar nem a magyar fizumat koltom, ha meglatogatom anyamekat, igy nem kell a legolcsobbat megvennem...

2013.07.19. 19:50:50

@Igényes: Valahogy rendre felmerül ez a téma, de az xy nevű kölyök szülei az évek folyamán nem fizettek be annyi adót, hogy abból kijöjjön a képzése?

Én nem tudok egyetérteni ezzel a "ha nekem is szar, akkor legyen másnak is az" mentalitással, bocs. Sosem jártam egyetemre, 1 db okj képzésem van, lassan annak is visszafizetem a képzés árát adóban. Értelemszerűen mindenki keresi a boldogulását, és láthatóan sokan itt nem találják meg. Más országokban teljesen rendben van, hogy x évig kint van a fiatal, aztán visszamegy gazdagítani az országot a tudásával.

Mo. mit tud felmutatni egy fiatalnak?

2013.07.19. 19:52:32

@Igényes: Mi az, hogy magatokat? Te honnan veszed magadnak a bátorságot ahhoz, hogy engem bármelyik kis tárolóba is berakjál, anélkül, hogy ismernél?

2013.07.19. 19:54:50

@Igényes: Én még a kerítés innenső oldalán vagyok, nekem megengedett, hogy morogjak?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 20:01:20

@Igényes:
Ha valaki önkéntes alapon hülye, akkor nem tudom sajnálni :)
Ha valami szar, akkor azt vagy ne termeljük, vagy ne csodálkozzunk, hogy nem kell.

Lelkifurka? Miért lenne? Mert leléptem? Életem legjobb döntése volt.
A fontos dolgok nem Mo-gal kapcsolatosak :)

@Philosoraptor:
Ld. fent.
Attól, hogy az emberek ostobák, még létezik megoldás.

M. Péter 2013.07.19. 20:09:10

@DieNanny: A legtöbb uniós előírás Svájcra is vonatkozik, a mezőgazdaság a nagy kivétel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 20:39:31

@pamut: kiment es nyuitott egy palacsintasutot..
nem hiszem , hogy olyan fantasztikus nagy beruhazas kell hozza, berel egy helyet es sut
bar nem klikkeltem linkre
es pont igy van, ha nem is gyogyszertarat, de small business -t sokkal tobben csinalhatnanak
nem csak szolgasag van meg IT
\csak pl a magyar szakmunkasok, egy jo acs, komuves vizvezetekszerelo nem beszel angolul
ugy meg nehez
vendeglatasban meg sokan magyar fejjel gondolkodnak, azt hiszik amit a magyar szeret az jo es majd mindenki rohan olyat enni-inni
csodalkozom is, hogy a palacsinta bejott az angoloknak

2013.07.19. 20:40:46

@Kovermadar: Persze, mindenre létezik megoldás. Arra is, hogyha nem jó nekem x helyen, nem vagyok elégedett a fizetésemmel, akkor költözzek. :)

Mikor mehetek hozzád?

2013.07.19. 20:42:00

@hagyma: Hozzászólásokban írták, hogy az angol cikkben kicsit másképpen van megfogalmazva, az a lényeg, hogy nem a palacsintából él meg az a vállalkozás, írták, hogy pl. szendvicseket is árusítanak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 20:52:30

Na szóval...

Hónapok óta ugatom itt hogy munkerőhiány van. Nem kicsit. Nagyon.
Soha ennyi munkaajánlatot nem kaptam és az ajánlatok közül kikoptak a 10,50-es meg 11-es ajánlatok egyre gyakoribb a 12,50-13-ig.
Naponta minimum tíz SMS jön és legalább hárman felhívnak.
Van olyan gép amire nincs kezelő. Van olyan gép amihez nincs kiszolgáló ember.
Az építőipar szárnyal. Ha pedig ez szárnyal akkor az egyéb iparágak is mert van fizetőképes kereslet új lakásra,
Az EU-ban egyedül Angliában nőtt az újautó eladások száma.
Én azt is borítékolom már most hogy januártól sem lesz román meg bolgár roham. A román cigányok meg pláne nem fognak jönni.
Azok a románok akik ki akartak jönni már kijöttek sőt a hazaköltözést tervezik.
Nem lesz itt probléma kérem szépen.

A Magyar termékekről.
Énnálam vásárlásnál a hatmilliomodik szempont volt hogy magyar vagy nem magyar. Itt ugyanúgy nem számít hogy angol vagy nem angol.
Minőség ár csomagolás. Ezek a prioritások.
Ide lőjetek.
Aztán az is megérne egy misét hogy mi a Magyar áru.
A hivatalos álláspont szerint az a Magyar termék ami Magyarországon nyeri el végső formáját.
A román húsból készült gyulai kolbász az magyar termék?
Néhány termék, amiről az HITTED Magyar
- Sió (a német Eckes-Granini csoport tulajdona)
- Sága (angol tulajdon)
- Globus konzervek (a cseh Hamé illetve a francia Bonduelle tulajdona)
- Globus ételízesítők (az angol, illetve holland Unilever tulajdona)
- Győri (az amerikai Kraft Foods vállalatcsoport tulajdona)
- Piros Pöttyös (a holland Friesland tulajdona)
- Boci csoki (a svájci Nestlé tulajdona és Csehországban készül!)
- Horváth Rozi (az osztrák Salinen tulajdona)
- Kalifa (arab tulajdon)
- Vénusz (a francia Bunge csoport tulajdona)
- Milli Tej (a holland Friesland tulajdona)
- Pannontej (a francia Bongrain Csoport tulajdona)
- Medve, Karaván, Bakony és Tihany (Bongrain Csoport)
- Theodora (a svájci Nestle tulajdona)
- Törley, Hungária, Walton pezsgők (a német Henkell tulajdona)
- BB bor és pezsgő (Henkell)
- Delikát8 (Unilever)
- Kotányi (az osztrák Kotányi GmbH tulajdona, a gyártás is Ausztriában zajlik)
- Baba (az Unilever tulajdona, Csehországban és Lengyelországban készül)
- Tomi (Henkel)
- Amodent (Unilever)
- Koronás Cukor (az osztrák Agrana tulajdona, de a termékek egy része itt készül)
- Kaiser (a szlovák Penta csoport tulajdona 2011 tavaszán a termékeiket Ferenc József arcképén kokárdával reklámozva.)
- Debreceni, Csaba Hús, Sole Meat (Penta csoport)
- Sport (szelet), Kapucíner, Piros Mogyorós (az amerikai Kraft Foods tulajdona

Igényes 2013.07.19. 20:55:13

@DieNanny: Valami ilyesmire gondoltam, igen. Látod hogy megy?

@Kovermadar: Aha. A "drágát" ugye heterobarátuszi értelemben használtad? :)

morsels (törölt) 2013.07.19. 20:55:14

@Igényes:
Mondjuk nem irigyellek.
Mert ugye ha nem panaszkodsz, akkor biztos komcsi/fideszes vagy, ha meg panaszkodsz, akkor meg tipikus magyar mentalitas.

:-)

Igényes 2013.07.19. 20:56:19

@Philosoraptor: Te mit tudsz felmutatni az országnak? Ez még sosem jutott eszedbe?

Igényes 2013.07.19. 20:57:45

@morsels: Én fideszes vagyok, és nem érek rá panaszkodni. Drága az élet... a blog.hu helyett is Márait kéne olvasni, vagy Marxot, vagy nyelvet tanulni, vagy akármit. Csak hát ide szoktam.

morsels (törölt) 2013.07.19. 21:02:24

@Igényes:
Egy fideszes ne is panaszkodjon.
Panaszkodhattak eleget :-)

Igényes 2013.07.19. 21:02:32

Jelentem a magyar gazdaság döglődik, este nyolc körül már alig van valahol zsemle. Nem magyar se. :(

morsels (törölt) 2013.07.19. 21:06:19

@Igényes:
Te azt sem tudod, milyen a magyar zsemle!
Amikor a tejboltban meg konderbol mertek kanallal a tejet es a friss kiflit ehetted hozza! Az volt az igazi magyar zsemle es kifli tundoklese. Amit ma arulnak, az mar csak csokevenyes, demamog es nagyon halovany utanzata a regvolt dicsoseg tundoklesenek!

Igényes 2013.07.19. 21:12:11

@morsels: Akkoriban nem voltam az. Hivatalosan most sem vagyok, de ha már valakivel mindenképpen azonosulni kell, akkor velük akarok. Végre valaki csinál valamit.

Zsemle: már Te is füvezel, baszdki? :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 21:12:15

@fannie: pl az Oliver es Maria a vilagon miondenhol bejon:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 21:13:42

@Philosoraptor: OK ertem
semmi kedvem nem volt klikkelni
itt plvasgatok csak
ha valahova klikkelek akkor az elvisz mashova, es tovabb es a vegen amr azt sem tudom hovakeveredtem
es nam akarok keveredni
a HA meg az index tok eleg otthonrol:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 21:14:20

@Igényes:
Maximálisan! :)

"Én fideszes vagyok..."
És szedsz rá valamit? Én annak idején eszdéeszes voltam, de az orvosom felírt rá jointot, azóta kigyógyultam :)
(elnézést, bármi mást írtál volna, ugyan ezt reagáltam volna ;) )

"Te mit tudsz felmutatni az országnak?"
Azt hiszem, hogy ez az oszrág-ember kapcsolat nem ilyen alá-fölé rendeltségi viszony a mai világban és főleg az EUban. Ha az ember nem kell az országnak, akkor úgyis munkanélküli lesz. Ha az ország nem kell az embernek, akkor megy máshová.
Egy ország semmi más, csak egy keret, ami meghatározza az egyén indulását.

Eleinte én is sokat szidtam az országot (a magyart :) ), aztán rájöttem, hogy tulajdonképpen sz@rok én rá.

@Philosoraptor:
Ezt több lépésben kell elbírálni :) Először a menyasszonyomnak kell rábolintani, utána a nyuszinak... ha átverekszed magad ezen a kettőn, akkor jöhetsz ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 21:17:32

@Igényes:
Te most komolyan egy zsemlével beszélgetsz? :)
Ez olyan, mint amikor bélyegevés után megkérdezed az ablakon benéző sárkányt, hogy megint kokaint szippantott-e, mert eléggé véres a szeme? :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.19. 21:20:09

@hagyma: ha eleg edes (Íbar ez sztereotipia, mert nem latom, hogy ennek a cukrot, vagy a csokikat), vagy jar hozza gravy megeszik...

Igényes 2013.07.19. 21:22:00

@Kovermadar: Pedig azt még nem is javasoltam, hogy házasítsd össze a hüllőt a nyúllal, és nézd meg, mi lesz belőle. Ha lódarázs, akkor valamelyik kurválkodott. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 21:24:01

@Igényes:
Fiú nyuszink van :)
Raptor barátuszunk is fiú... ha így lesz belőle lódarázs, akkor valahol, valami nagyon félrement :D

2013.07.19. 21:36:43

@hagyma: Értem én, csak furcsállom egy kicsit, hogy általam színvonalasabbnak tartott hírportálon is ferdítenek már...

2013.07.19. 21:37:28

@morsels: A végletekben gondolkozás is tipikus mentalitás. :)

Igényes 2013.07.19. 21:38:49

@diggerdriver: Lehet hogy indítanod kéne egy munkaközvetítőt.

@Kovermadar: Ebben a mai világban, ahol minden indulási adottság csak "keret", bárki bármikor meggondolhatja magát. Elbeszélgettél Te már komolyan azzal a nyúllal, mennyire érzi magát igazából fiúnak? Sosem kaptad rajta azon, hogy úgy viselkedik mint egy lány nyúl?

@Philosoraptor: Az nem sok.

2013.07.19. 21:40:53

@Igényes: Van, aki ennyit sem tesz meg. Általában ők a leghangosabbak, hogy milyen szar itt minden.

Amúgy mit lehet még tenni ezért az igazán megbecsülendő magyar államért? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 21:41:55

@Igényes:
Természetesen. Nem korlátozzuk ilyen irányú ambicióit, mindenben támogatjuk, mellette állunk!
Mindazonáltal eddig nem jelezte, hogy nemátalakító műtéten gondolkodik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 21:45:36

@Philosoraptor:
Az elevenemre tapintottál :)
Mo-n én sem sok adót fizettem, sírt is a szám rendesen. Most rendesen fizetem az adót és boldog is vagyok.
Ilyen egyszerű lenne?

Mit tehetsz még?
Minden megtakarításodból vegyél állampapirt! ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 21:45:58

@Igényes: pedig itt mukodik hasonlo rendszer
termeszetesen a borotvapengenek, a wc papirnak a coca colanak es a sornek csak a polcot biztositjak
Ok toltenek fel, veluk szamolnak el
egyaltalan nem keresztulvihetetlen

skylla 2013.07.19. 21:46:00

ki riasztotta el hagymat? annak küldök ajandekcsomagot. vagy lemaradtam valamiröl? ;)

skylla 2013.07.19. 21:46:53

na tessek, egy percen mulik :)

Igényes 2013.07.19. 21:49:41

@Philosoraptor: Tehát egy átlagos senki vagy, egy átlagos senkihez méltó élettel (a senkit itt az átlagosság, és ne a lekicsinylés szinonímájaként értsd). Hogy mi jogosítana fel ennél többre, azaz mit tehetnél? Lehetnél kiemelkedően okos, lehetnél kiemelkedően tehetséges, elérhetnél sport vagy művészeti vagy tudományos eredményeket... feltalálhatnál valamit, vállalhatnál jótékonysági munkát, segíthetnél másoknak, a tehetségedhez a lehetőségeidhez mérten. Vagy ha egyikhez sincs kedved, mondjuk dolgozhatnál többet, ha már olyan mázlid nem volt, hogy jó helyre szüless. Ezek közül idővel mindegyiknek meglenne az eredménye, és jobban élnél.
Vagy tudomásul vehetnéd, hogy mindegyik fárasztó, és beérhetnéd azzal, amid van. Annyira nem kevés, fedél van a fejed felett, munkád van, van mit enned, még interneted is akad.
Az egyetlen amit nem kellene, az a követelődzés.

Igényes 2013.07.19. 21:51:38

@hagyma: Az a paraszt nem ez a paraszt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 21:55:10

@Igényes:
Persze... mert az farmer és nem paraszt! :)
Indítsunk Mo-n farmerképzőt! Le a parasztsággal, éljenek a farmerek! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 21:57:34

@Igényes:
Megírtam a ma esti "Na szóval..."-t és sétáltunk egyet a főutcán meg venni kellett tejet, sört , jégkrémet, süteményt meg némi egyebet.
A zsidó boltokon kívül minden nyitva és minden van.
Rohadt egy világ ez.:)))))))))))))
Szóljatok rám ha olyan vagyok mint Hagyma:)))))))))))))

Itt annyi a munkaközvetítő ügynökség mint égen a csillag.
Csak én több mint százzal vagyok kapcsolatban.

Még annyit az országspecifikus termékekről hogy van néhány alapvetés azért.
Olasz és francia műszaki cikket nem veszünk. Ez alapszabály.

nyuszigonosz 2013.07.19. 21:58:23

Nahát: Detroit csödbe jutott, A valamikori Motor City.

Igényes 2013.07.19. 21:59:04

@Kovermadar: Jah, tudom, az ottani farmer, az jeans. :D

@diggerdriver: A zsidók nem csak szombaton vannak zárva?

morsels (törölt) 2013.07.19. 22:00:24

@Igényes:
Haver, az en idomben volt a 2 forintos zsemle. Egy ilyen nagy buci, erted? Es nem, nem viccelek :-)
Abbol csinaltam emeletes szendvicset. Vaj, parizer, paprika. Meg hozza fel liter tej :-).

Igényes 2013.07.19. 22:01:06

@diggerdriver: Btw, valami olyat gondoltam, hogy beleruházol kicsit, az itteni csóri építkezőseket bepakolod egy kisbuszban, ott elszállásolod őket egy csomó nemiidenditászavaros törpenyúl szomszédságában, és a minimálbér negyedéért dolgoztatod őket. A többit meg elteszed magadnak.
Meglátod, áldani fogják a nevedet, amíg élsz. :))

morsels (törölt) 2013.07.19. 22:01:27

@Philosoraptor:
Ahogy elnezem, Magyarorszagon mas nincs is, csak vegletek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 22:02:37

@Igényes: hat magyar ertelemben nem
az itteni egyik bolthalozat az egy farmra alapul, nem kicsire
es hat uzemek is vannak rajta
de az alapja a sajatmarkas termekek
ha tsz-eket nem vasszak szet a mellekuzemagakkal, akkor meg mukodhetne is

amugy nem halozatban is vannak kifejezetten farmerboltok
sot videken itt is siman kitelepulnek egy bodeba teszem azt dinnyet arulni

@skylla: orulok, hogy hianyoztam:)

Igényes 2013.07.19. 22:02:53

@morsels: Meg zsemlék. Az a két forintos nem a hamburgeres zsemle volt?

2013.07.19. 22:03:49

@morsels: rosszul emlekszel. 50 filler volt.

2013.07.19. 22:05:04

@diggerdriver: nem szoktam veled egyeterteni, de ebben az olasz es francia cikket nem veszunk, ebben igen. Nalam meg az autoik is nem veszunk kategoria.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 22:05:18

@Igényes:
Azt hiszem, hogy péntek estétől szombat estig nem dolgoznak...

2013.07.19. 22:05:18

@Igényes: Eddig sem követeltem semmit, kicsit el vagy tévedve. Nem vitatom azt, hogy az ember saját maga felel a sorsáért, de nem lehet mindenki tehetséges v. jó sportban (Csollány is sokra ment vele...). Nem értem, hogy Mo.-n miért nem lehet valaki átlagember, más nyugati országokban meg igen. Elég furcsa kettős mérce ez így nekem.

Igényes 2013.07.19. 22:05:25

@charlieharper: @morsels: Én még vettem 1.50-es fagyit is. Most pont a 133 szorosába kerül.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 22:06:52

@charlieharper:
Ezek a népek nem is csinálnak autót... vannak termékeik, amik benzinnel/gázolajjal működnek, de autnak semmiképpen sem nevezném őket :)

Bezzeg egy régi Rover 620Si... volt olyanom, az egyik legjobb (kényelmesebb) autóm volt.

Igényes 2013.07.19. 22:06:56

@Philosoraptor: Hogyne lehetnél. Sőt. Csak akkor az átlagember életével meg életszínvonalával kell beérned. Átlagembernek lenni, és nagymenő módra élni, az az egy seggel dupla lovon ülés tipikus esete.

2013.07.19. 22:07:01

@morsels: Pontosan. Ezért (is) kell innen menni.

Bonjour 2013.07.19. 22:07:09

@Igényes: Fr.o-ban pl reklámozzák, hogy menj a helyi piacra, mert a friss a jó. Párizsban majd' minden kerületnek van piaca: egy utca, amit pénteken vagy szombaton benépesítenek a termelők. A halpiacra is rengetegen járnak. Mert ha ettél már francia étket -igazit - legkésőbb a második alkalomnál rájössz, hogy az a varázsuk, hogy élettel teliek. Semmi flanc, 1-2 friss fűszer meg a friss alapanyag, részben nyersen, részben épphogy meleg érte, részben meg "rohasztva". Mennyeiek. A multinál sajna augusztusban is vízízű, vegyszerízű a paradicsom, de ez Fr.o is így van, a Champion-ban én még alig láttam francia almát, de chileiből kétféle is van mindig.

2013.07.19. 22:07:38

@Igényes: en is emlekszem, hogy lekuldtek 2forinttal fagyit venni. Mondjuk zre rossz volt.

morsels (törölt) 2013.07.19. 22:08:07

@charlieharper:
Egyreszt az a zsemle, amire te gondolsz, az 40 filler volt, nem 50.
Masreszt volt 2 forintos buci, ami vagy negyszerese volt egy atlagos zsemlenek. Mint ahogy volt a kifli 40 fillerert, meg az orias kifli.

2013.07.19. 22:09:13

@Igényes: szombat = pentek napnyugtatol szombat napnyugtaig. Lunar calendar van, holdtar nem naptar.

morsels (törölt) 2013.07.19. 22:09:27

@Igényes:
50 filler volt egy gomboc.
Najo, az mar tenyleg regen volt, meg akkor meg nem volt cola, meg egeszen mas volt a vilag.

Na, most elkezdtem nosztalgiazni :-).

2013.07.19. 22:09:33

@Igényes: De én nem érem be a magyar átlag életszínvonallal, ezért megyek máshová. Nem kötelező itt leélned az életedet csak azért, mert ide születtél.

Szerintem te egy kicsit el vagy tévedve azzal kapcsolatban, hogy itt minden átlagember milliomos akar lenni. Valószínűbb, hogy csak egy nyugodt, kiszámítható életet akarnak.

Bonjour 2013.07.19. 22:10:07

@diggerdriver: olyan vagy hagyma.

Ez a műszaki cikk téma nem teljesen igaz, de most ezt hagyjuk. Azt mondjuk el kell ismerni, hogy a németek tényleg precízebbek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 22:10:17

@Igényes: az a 40 kesobb otven filleres zsemle es kifli, meg zsemle es kifli volt!

2013.07.19. 22:10:30

@morsels: oh, bocsanat. 40 filler. Most, hogy mondod volt 10 es 20 filleres. Jonnek az emlekek vissza! Es volt papir zold 10 forintos.
Akkor, az buci, nem zsemle.

2013.07.19. 22:11:10

Van meg muanyag zacskoban tej?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 22:12:48

@charlieharper: hat nalunk egerben a sarvaryban meg az Odrynal remek fagyi volt
sorok alltak

2013.07.19. 22:12:54

@hagyma: mi az hogy kisgomboc? Egyfele kanal volt.

Igényes 2013.07.19. 22:12:55

@charlieharper: Itt is kevés van, ami jó. Váci utcában van pár hely, ahol érdemes fagyizni, meg van egy kint a picsában valahol, amit agyondicsérnek, meg méregdrága, de nekem nem jött be.

Meg szétszórva a városban összevissza. Érdekes módon nem a legdrágábbak a legjobbak, és vannak az átlagnál drágábbak, amik rosszak.

@Bonjour: Itt is van piac kerületenként, de én utálom őket. Embere válogatja, van aki szereti a tömeget, a lökdösődést, a szemtelen árusokat, hogy 5 darab barackból egy félig rohadt, kettő meg nyomódott, hogy rosszul mérnek a mérlegek, meg a többit... van egy hangulata és nem csak rossz értelemben, de nekem ez valahogy nem.
A rohasztás nem hangzik túl jól. :)

Bonjour 2013.07.19. 22:13:13

@charlieharper: @morsels: én még halványan emlékszem 50 filléres fagyira, meg 10 filléres zsemlére... Úgy ovis lehettem.

2013.07.19. 22:14:08

@hagyma: Moszkva teren felejtheto volt. Nem is emlekszem egy jo fagyisra sem. Amikor visszakerultunk Algeriabol, akkor mar igen, de az mar cuclizms vegen volt.

Igényes 2013.07.19. 22:14:13

@charlieharper: Műanyag zacskóban van valami, amire az van írva, hogy tej. :D
Inkább dobozos van már, ez csak nosztalgiacucc.

morsels (törölt) 2013.07.19. 22:15:57

@Bonjour:
A zsemle/kifli 40 filler volt.
Amire en emlekszem :-)
Talan az 50-es evek elejen volt 10 filler, de akkor valoszinuleg a gomboc fagyi sem 50 filler volt :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 22:17:24

@diggerdriver: hollandot se
@charlieharper: na es Bagameri?
egerben tenyleg volt ket nagyon jo maszek fagyis
/igen a hatvanas evek vegen mar mukodtek maszek fagyisok/

Bonjour 2013.07.19. 22:18:28

@charlieharper: ehhez képest a Renault adja Vettelnek a technikát, na mindegy. Kis dolgokban tényleg lezserek, de a nagy dolgokban nem. A franciák grandiózus szellemű nép :) ... És ez néha nem könnyű.

2013.07.19. 22:18:32

@Bonjour: 10filleres zsemle nincs meg az emlekeimben, sajnos nem emlekszem. Viszont... Rozsaszin eperhab es sarga citromhab joghurt utanzatra igen.

morsels (törölt) 2013.07.19. 22:19:30

@hagyma:
Arrol meg csak nem is hallottam.

Gyerekkent meg ittam csatos uvegbol bambit. Aztan a traubi, meg a marka uditok mentek :-)

2013.07.19. 22:19:34

@hagyma: mi az a Bagameri? Fagyis?
@morsels: nem, mi az a nagykanal?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 22:19:38

@Philosoraptor:
Ez tényleg így van.
Bár most, hogy megvan a nyugalom és kiszámíthatóság, már a sok pénznek is tudnék örülni :)

@charlieharper:
Zsidó szokásokban egész jó vagyok ezek szerint :) Vajon ezt mire véljem? :)

@hagyma:
Mikor először hallottam ezeket a 40-50 filléres dolgokat még irigykedtem... most meg örülök, hogy még milyen fiatal vagyok :D

2013.07.19. 22:20:26

@hagyma: volt a maszekoknak valami nevuk. Varjal, mindjart jon...

DieNanny CH 2013.07.19. 22:20:27

@diggerdriver:

Hogy te miket nem tudsz! De sajnos ilyesmit gyanítottam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 22:20:49

@charlieharper: nem
ketfele kanal volt egy kisebb, meg egy nagyobb
nade akkor meg nagyon gyerek voltam, ha szereztem mamatol 50 fillert, rohantam a stummerbe
mellette volt a voros csillag mozi
az elso 3 sor 3 forint
minden vasarnap matine
minden csutortokon premier uj filmmel
azutan az ment egy hetig

nade ne nosztalgiazzunk
a 70 es evek a XX-ik evszazad egyik legelhetobb evtizede volt otthon

2013.07.19. 22:21:09

@charlieharper: valami 3-4 betus szo volt, gkm?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 22:21:56

@charlieharper: hat a maszeknak maszek volt a neve / magan szektor/
kocsmat nem engedtek egy az egyben, azt gebinbe adtak ki
azok voltak a gebinesek

Igényes 2013.07.19. 22:22:12

@morsels: Én egyszer szlovákiában ittam valami borzalmat, amire azt mondták, hogy az magyar üdítő. Hazudtak. :D

2013.07.19. 22:22:38

@Bonjour: de nem a Vettel autojat vezetem az M1-en.
Hanem egy atlagot. Abban meg a nemet jo.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 22:22:45

@charlieharper: gmk sokkal kesobb jott
azok iprai termelo egysegek voltak, gyaron b elul legtobbszor

Igényes 2013.07.19. 22:23:26

És most vettem valamit, amire narancslé volt írva... na ez se az.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 22:24:43

@Igényes:
Gyerekkoromban még csak olyan volt, ha jól emlékszem. Volt hozzá műanyag tartóka is, hogy lábon maradjon.

morsels (törölt) 2013.07.19. 22:24:51

@Igényes:
Nade... hogy mondjak mast is.
Ket eve voltunk Magyarorszagon, elmentunk Tihanyba. A felsziget elejen voltunk, nem a puccos resortban, hanem egy amolyan felujitott kuria szerusegben, pont a szezon elott.
Fogalmam nincs, hogy a sracok, akik vittek az egeszet milyen vallasuak, vagy milyen partnak a tagjai, de nekem nagyon tetszett az uzleti hozzaallasuk. Mivel a szezon elott voltunk (majus vege fele), igy rajtunk kivul nemigen voltak, en meg nem voltam ismeros arrafele. Mondtam is nekik, hogy mondjak meg, hogy ha a konyhajuk meg nincs beuzemelve, akkor elmegyek mashova, de mondtak, hogy nem, a konyha mukodik ugyanugy, mintha szezon lenne. Pazar kilatas volt a teraszrol Balatonfuredre, mondtak, hogy itt is ehetunk, nem kell az etterembe menni. Es nem csalodtam, az etel is jo volt.

Persze vannak nekem is rossz benyomasaim, nadehat azok vannak a vilagban mindenfele.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 22:26:02

@Igényes:
Nem. Péntek napnyugtától szombat napnyugtáig.
Gyakorlatban péntek 3órától szombat 3óráig.

@charlieharper: A műszaki cikkekbe az autót is beleértettem természetesen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 22:27:03

@morsels: a hazunk mellett volt a palackozoja
nem tudom orszagosan teritve volt, vagy csak keleten
volt cola, narancs es citrom
rengeteget ittam, mert a "trogerek" mindig adtak le a zilrol:)@charlieharper: van aki nem ismeri Bagamerit?
hihhetetlen
@Kovermadar: erre ket valasznak en most is fiatalnak erzem magam az 50 ev csak a huszoneveseknek sok
a masik:
en mar voltam 25, de Te nem biztos, hogy leszel 50

2013.07.19. 22:27:41

@Kovermadar: Gondolom, egy bizonyos szint után már nem igazán tud mire költeni az ember.

Igényes 2013.07.19. 22:29:58

@Kovermadar: Belváros. Közel a nyóckerhez. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 22:30:12

@charlieharper: ja es ketfele tolcser volt
volt kistolcser
meg nagytolcser

2013.07.19. 22:30:34

@Bonjour: egyebkent van nehany nagyon innovativ megoldasa a franciaknak. Csak, hat a kvitelezes...
Nem veletlen a Concord, TGV, etc, nagy rajongojuk vagyok. Mi lenne, ha kivitelezest a nemeteknek adnak?

morsels (törölt) 2013.07.19. 22:30:37

@charlieharper:
A gmk nem igazan maszek... a vallalattol bereltek a gepeket es azokon a sajat nyeresegukre vegeztek munkat.
Gazdasagi Munka Kozosseg roviditese a gmk.

A maszek mas kategoria.

Igényes 2013.07.19. 22:30:53

@Kovermadar: Ha egyszer be akarsz térni, birca szerintem ad ajánlást. :D

2013.07.19. 22:31:18

@hagyma: de mi az a bagameri? Fagyi?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 22:31:49

@Igényes:
Szemtelenül fiatal vagy. Két méretű kanál volt az 50filléres meg az 1forintos.

@charlieharper:
Baszod, egy kéjes gondolat voltál mikor mi még 50fillérért ettük a fagyit:))))))))))))

@Bonjour: Akkor én már totyogtam mikor Te még lötyögtél:))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.07.19. 22:31:55

@Igényes:
szerintem ha jobban megnezed, akkor az van rairva, hogy narancs izesitesu :-)

2013.07.19. 22:32:14

@morsels: ok, tehat, aki a Csepelben munka utan csinalgatta a csapagyat, az volt a gmk-s?

Bonjour 2013.07.19. 22:32:22

@morsels: na nem, én nem vagyok ám ilyen öreg :). 50es évek a szüleim gyerekkora.

Igényes 2013.07.19. 22:32:42

@hagyma: Most 1500, de oda ülsz, ahol hely van. Kivéve a 3D, az drágább. Akkor a mozi jobban inflálódott, mint a fagyi?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 22:33:52

@hagyma:
:D
Való igaz!

@morsels:
Bizony!
Egyébként még sehol nem találkoztam olyan változatos étlappal, mint Mo-n.
So-ban sajnos gyakori (eddig sok olyannal találkoztam), hogy 1 féle csirke, 1 féle marha, több féle hal (mert pont azt nem esszük :) )...
Van egy görög étterem itt, az elég jó + egy arab srácok által üzemeltetett pizzázó, az is remek.

DieNanny CH 2013.07.19. 22:33:53

@hagyma:
Nemrég néztem meg egy amatőr videót a szülővárosomból, '70 körülről. Fiatalokkal beszélgettek egy bárban, és már ott volt az asztalon a Coca Cola! Én is alig hittem a szememnek!

Igényes 2013.07.19. 22:34:14

@morsels: Nem, erre frankón az van írva, hogy 100% narancslé. Mondjuk nem hittem el, de nem gondoltam volna, hogy ennyire szar lesz.

Bonjour 2013.07.19. 22:34:20

@Igényes: ismerem én is a bpi helyzetet, nekem a MOM jött be, de ezért lehet, hogy néhányan megköveznek.

morsels (törölt) 2013.07.19. 22:34:56

@charlieharper:
Csukas Istvan konyvebol: Kemenykalap es Krumpliorr.
Abban volt a Bagameri, aki a fagylaltjat maga meri :-)

www.youtube.com/watch?v=DeJtBq2hrug

Bonjour 2013.07.19. 22:36:37

@charlieharper: részemről rendben. Most már csak őket kell meggyőzni. :)

Igényes 2013.07.19. 22:37:55

@diggerdriver: Ezt sem mondták még, de ebből tényleg kimaradtam.

@Bonjour: Én megnéztem hármat, és azt mondtam, hogy nincs az az isten, akiért én még egyszer piacra megyek. Rohadjon rá a hülyeőstermelőjére, amije van, én elvagyok a vízízű paradicsommal, úgyis csak dekoáció.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 22:39:05

@diggerdriver:
Te mennyi idős vagy? Mert azt hiszem nagyon mellétippeltem :D

@Igényes:
A rabbihoz? :) Nem vállalnám a körülmetélést, jól van az ott, ahol van :) És beleélni sem tudnám magam a dologba, de azért köszönöm!

Saját lakás vagy albérlet?
Nem zajos?

DieNanny CH 2013.07.19. 22:39:33

@charlieharper:

A Bagaméri a fagyiárus az állatkertből, akinek valami ellopott majmokhoz volt köze.
(Régen láttam a sorozatot. Kovács Krisztián volt a gyerekfőszereplő.)
(Itt van, megjött Bagaméri!
A fagylaltját maga méri!)

morsels (törölt) 2013.07.19. 22:40:38

@Kovermadar:
Itt nem is az etlap volt az erdekes.. de mondom, nekem nagyon tetszett az egesz. Remelem a sracok meg csinaljak, nem mentek tonkre, vagy fuccsoltak be.

Persze vannak meg torteneteim; jok is, viccesek is, de egyiket sem tulajdonitom sem Gyurcsanynak, sem Bajnainak, sem Orbannak :-)

2013.07.19. 22:41:47

@DieNanny: szerintem ebbol a bagameribol kimaradtam

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 22:42:31

@Igényes:
Nosztalgia? Csak hiszed.
Itt Londonban a Sainsburry's-ben még most is lehet venni zacskós tejet.

@hagyma:
Hollandot? Az angolok nagyon kedvelik pedig a DAF-okat. Mind szét van rohadva és egy határ szarok.

@Bonjour:
Tudod egyszer vitatkoztam valakivel a motorkerékpárokon a kardán és lánchajtásról.
A végső érvként a vitapartnerem bevetette hogy a lánchajtás az versenytechnika.
Mondom teljesen igaz mint ahogy az egy versenyt kibíró motorblokk is versenytechnika kivánom hogy a motorod is olyan versenytechnika legyen.
Ennyit a Renaultról.

@Kovermadar:
Remélem minden nap szép gyűrűsre csavard a pajeszod:))))))))))))))

@charlieharper:
A maszek szót Kellér Dezső alkotta a Magán Szektor kifejezésből.

Igényes 2013.07.19. 22:44:12

@diggerdriver: Itt most az üveges kezd divatba jönni. Egyszer akartam venni, faszán néztek ki a tejesüvegeik, mondta a kislány, hogy a tej 350, az üveg 400 körül (nem emlékszem pontosan).
Végül csak tejet vettem, az szar volt. De azért járok hozzájuk, a fagyijuk jó. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 22:46:31

@charlieharper:
Ja. Jó volt valamikor.
Mostmár szivesebben vennék egy koreait mint egy németet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.19. 22:47:28

@charlieharper: mondhatnam kuss, mert citroenem van es imadom. bar a kovetkezo japan lesz, ha asszonz is belemegy

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 22:47:42

@morsels:
Halljuk őket! :)

Biztos nem figyeltem, mikor mondta... :)

@diggerdriver:
Be szép is lenne. De ha a szép, gyűrűs pajeszomat kapja el a marógép, akkor Mózes sem választ le a masináról :)

Bonjour 2013.07.19. 22:48:21

@Kovermadar: én azt szeretem, ha egy étlapon kevés dolog van, de az mind friss, még hajnalban vették meg a piacon. A gazdag étlap sokszor mélyhűtött félkész ételeket takar... Kivéve talán a nagy szállodákat.

Még ifjú bohóc koromban - a Wesselényi utca elején volt a "legénylakásom" - jártam a kisdiófa (v nagydiófa) utcába egy földszintes ottfelejtett házikóba egy volt olimpiai bajnok kocsmájába egy-egy szombat este, mert a nyugdíjazott világbajnok mindig csak egyfélét főzött, azt kérhetted a sör mellé, se az hét nyelven beszélt. A standard kaja meg a zsírosdeszka volt, ha aznapi kaja nem jött be (nálam pl a pacal kiveri a biztosítékot).

Bonjour 2013.07.19. 22:49:36

@Bonjour: bohóc = bohó :)))), de a bohóc is stimmelt néha

Igényes 2013.07.19. 22:49:44

@Bonjour: Egyfogásos kocsma? Ez aranyos ötlet:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 22:50:20

@Kovermadar: Én voltam Olaszországban olyan étteremben ahol jött egy öregasszony és felsorolta az étlapot. Mind a háromféle kaját.
Kiváló ételeik voltak.

2013.07.19. 22:50:51

@diggerdriver: en maradok a nemetnel. Bevallt. Igaz, nem is a 4karikas Audim van, amit ki nem allhatok. Azert egy kicsit csalok, mert egy napos hetvegere elovesszuk a nagy amerikai benzinzabalot. De az csak hobby auto, altalaban a garazsban all. Kb 4szer ha hasznaljuk egy evben.
@Mr. Long: miert vettel Citroent?

Igényes 2013.07.19. 22:52:07

@diggerdriver: Ahogy nézem az avatárodat, az az érzésem, hogy mozog a cicije.

2013.07.19. 22:52:37

@Bonjour: en is jobban szeretem, ha keves etel van az etlapon, de azok mind jok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 22:52:45

@Igényes:
Ez azért van mert nem az a 100%- amire gondolsz.
Kaliforniában leszüretelik a narancsot majd kivonják belőle a vizet .
A port áthozzák Európába és az itteni vízzel visszaalakítják. A klór egy kicsit befigyel:))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.19. 22:53:54

@charlieharper: me' nagyon ocsoe hozzajutottam, nagyon megbizhato szemelytol (kozeli rokon)

Igényes 2013.07.19. 22:54:59

@diggerdriver: De ilyen sűrű trutyi van az alján. Állítólag gyümölcshús, de szerintem műanyagreszelék. ízre inkább az.

nyuszigonosz 2013.07.19. 22:55:19

@charlieharper: Kiváncsi vagyok, mit ír majd Mr. Long, de én azért, mert jó, megbízható meg lelke van és imádom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 22:55:47

@Kovermadar:
Én 64-es születésű vagyok. Az utolsó év amikor még emberek születtek:)))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.07.19. 22:56:31

@Igényes:
Ami erdekes, mert szerinted mibol csinaljak a fagyit, ha nem abbol a tejbol, amit te szarnak talaltal? :-)

2013.07.19. 22:56:42

@nyuszigonosz: te Nemetorszagban laksz. Hogy tehetted??!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 22:57:15

@Kovermadar: az szazoldalas etlap magyar talalmany:)
sok ujrahasznositassales fagyasztgatassal
ahol egy etlap hosszabb 2 oldalnal, ott nem eszek
@DieNanny: nekem ugy remlik a 60-as evek vegen jelent meg
@diggerdriver: otthon veszegettem holland magnot, kazettas videot meg meg valamit, mar nem tudom, mind beszart
\most egyelore japan parti vagyok
/sony, mitsubishy stb./@morsels: meg amerikaban is nyert valami fesztivaldijat
a gyerekszereplo meg csak haggyan, nade egy Alfonzo!:)

morsels (törölt) 2013.07.19. 22:59:04

@Kovermadar:
Inkabb nem :-)
Persze erdekes lenne egy posztot irni, nade az nem igazi hataratkeles, inkabb csak egy magyar turista magyarorszagon ugye, aminek eleve nem lehet jo kovetkezmenye :-)

De tenyleg voltak nagyon jo tapasztalataim, meg voltak olyanok, amik elkepesztettek... vagyis hat oda nem mentem vissza tobbszor, de mint irtam, ilyet tudnek irni mas orszagokrol is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:02:08

@Igényes:
Én még emlékszek mikor aluminium kannákból mérték a TSZ tejet a Tejboltokban. Szélesszájú üveget vitt mindenki fél vagy egyliterest és volt hozzájuk való hosszúfülű alu mérőedény amivel belemérték.
A 80-as években a paksi TSZ árult úgynevezett Teljes Tehéntejet ugyanilyen szélesszájú de már barna hővédő üvegben. Valóban igazi tej volt mert a tetején mindig két-három centi tejszín volt.

2013.07.19. 23:02:08

@hagyma: ujrahasznositasrol jut eszembe, MEH. Nem tudom, hogy a 3 betu mit takart. Azt tudom, hogy osztalypenznek kotelezo ujsagpapir gyujtes volt. Kulon a szines es a fekete-feher

morsels (törölt) 2013.07.19. 23:02:14

@hagyma:
ohh, en lattam szazoldalas etlapot eszak-amerikaban is.. nem magyar talalmany.

Sot, a regebbi idokben a kulonbozo ettermek adott dologrol voltak hiresek. (de ez megint nosztalgia, mar nincs igazan jelentosege hogy annak idejen a vagohiddal szemben a negyedosztalyu etteremben elsoosztalyu vesevelot arultak)

Ja, Alfonsot tanitani kene a mai standuposoknak.

nyuszigonosz 2013.07.19. 23:02:20

@charlieharper: Igen. :-) Lehethogy pont azért. :-)

Elötte német volt, azelött is német volt....
Ezt szeretem. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:04:34

@Kovermadar:
Láttál Te már zsidó maróst? Jegyezd meg a zsidó addig tanul amíg már nem kell fizikai munkát végeznie. Úgyhogy a pajeszhoz a vastag bankszámla gyári tartozék mint a hetes BMW-hez a szőke kurva.

2013.07.19. 23:04:42

@morsels: Luxembourg tele van olaszokkal, mert a munkanelkuliseg elol rengetegen mentek a 70-es evekben. Van jo par eredeti olasz etterem. Az egyikben egy hatalmas konyv, szo szerint 2 kezzel fogod, a borlapot. Az etlap nem, csak a borlap.

morsels (törölt) 2013.07.19. 23:05:12

@diggerdriver:
Literes aluminium kannak voltak, abba mertek a tejet a tejboltban.
A tejeszacsko kesobb jott be.. mondjuk nem volt rossz, csak kiharaptuk a sarkat es lehetett inni :-)

Meg a kefir. Az iskolaban egy kiflivel kaptal egy kefirt. A teteje aluminium volt, ha ugyesen fejtetted le, akkor lehetett roptetni, mint a frozbit :)

2013.07.19. 23:05:38

@diggerdriver: butasag. Szerinted Izraelben ki csinalja az epitkezeseket?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:05:53

@Bonjour:
Nagyon jó meglátás teljesen igazad van. Még annyit tennék hozzá hogy az a jó hely ahol sokat kell várni az ételre.

morsels (törölt) 2013.07.19. 23:06:39

@charlieharper:
: -)) a borlap az mas :-)

De itt a kinai, thai, vietnami etlapok bar nem tobb szaz oldalasak, de ugyanazt varialjak... eleve a szamot rendeled, abbol meg minimum 150-ig mennek :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:09:03

@Igényes:
Tudod mi az igazi szimbiózis?
69-es formáció vele:)))))))))))))))))))))))

2013.07.19. 23:09:34

@morsels: igen, en is igy csinalom a thaiban. Szam alapjan rendelek

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:11:15

@Igényes:
Figyelj. Utazik néhány ezer kilométert műanyag dobozokban.
Itt meg azzal együtt darálják be majd felvizezik:)))))))))))))))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 23:11:22

@morsels: mexikoi lehetett:)

@charlieharper: hat a MEH-et en sem tudom, de
"gyujtottem vasat es femet
ezzel vedtem a bekemet"

bizony-bizony lakasokba csengettunk ve ujsagpapirert, meg otthon is felre lett rakva, hogy majd visszuk, ha jon a gyujtes
recycle

@Bonjour: ha a Wichmannn fele kocsmara gondolsz, akkor O nem volt olimpiai bajnok csak ketezerszeres vilagbajnok
az olimpia nemj ott ossze neki, pedig toronymagas eselyes volt

Igényes 2013.07.19. 23:12:05

@morsels: Gondolom amiből az összes többi. Fagyiporból.

@diggerdriver: Személyesen ismered a tőgy... hölgyet? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 23:12:08

@charlieharper:
Melléktermék és Hulladékhasznosító Vállalat :)

@diggerdriver:
Szólíthatlak papának? ;)

@hagyma:
Nem vitatom, de szeretek válogatni :) Itt kint jobb híjján ha A-t akarok enni, akkor az arabba megyek. Ha B-t, akkor meg a görögbe. Még véletlenül sem lenne jó egy hejre járni és ott mindent megkapni :)

@Bonjour:
Jajj, a zsíros deszka! Az hiányzik egy kicsit, de lehet, hogy más lehetőség híjján bacon-ből fogom kinyerni a zsírt :)

Igényes 2013.07.19. 23:12:45

@diggerdriver: És adnak hozzá egy kis klórt, hogy valami íze is legyen. Tiszta sor, ércsük. :DDD

morsels (törölt) 2013.07.19. 23:12:56

@charlieharper:
Szoval nem magyar talalmany.
Vagy ha az, akkor ok csak tokeletesitettek :-)

De teny, hogy az etlap hosszusaga altalban forditott aranyban van a minoseggel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 23:16:07

@diggerdriver:
:D
Akkor addig tanulok, míg meg nem nő a pajeszom :) Ha akkor sem találok jól fizető állást, megeszem a pajeszom :)

morsels (törölt) 2013.07.19. 23:16:08

@Kovermadar:
Baconbol a zsirt?
Nahat, hogy mire nem vetemedik a kulfoldre szakadt magyar :-)

csiri bá 2013.07.19. 23:16:22

@morsels: Tejeszacskó valamikor a 70-72 körül jöhetett be, műanyagládában volt a közértben, mert a fele kilyukadt mindig és állt a ládában a tej. :)
Meg kellett nyomni, nem ereszt-e valahol...
Előtte üveges tej, zöld alufólia a tetején...
A Tropi kóla az megvan? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 23:17:00

@charlieharper: a borlap az mas, az legyen is
az az igenyesseget es az uzlet "gazdagsagat" mutatja

a mienk 4 gyemantos hotel, ami itt nem rossz, es a vacsora telpan kb 10 foetel van

Igényes 2013.07.19. 23:17:12

@Kovermadar: Szerintem vágj disznót. De előtte szívass vele el egy füves cigit, nehogy szenvedjen. Az nem EU konform.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 23:20:01

@Kovermadar: hat en tudom mit akarok enni es akkor odamegyek
ha olaszt akkor olasz etterembe
ha steaket akkor stekhauseba
/ha kinait kinaiba, bar a kinait azt csak elhozzuk/
ha japant akkor japan etterembe
ez ilyen egyszeru:)
atfedesek azert vannak
steak szinte mindenhol van ami jobb hely

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 23:20:54

@morsels:
Ugye? Nem túl hatékony, 10 szelet baconból talán összejön egy kockakenyérszeletnyi :D Rá a lilahagymát és a 10 szelet bacont és kész a remekmű.

@Igényes:
Semmi esetre sem :)

Bonjour 2013.07.19. 23:21:29

@charlieharper: nekem is német autóm van, most már bevallhatom... És van egy nagy amerikai (lincoln navigator), de már az újabb hatsebességes automata V8, jó tempónál csak 14-t eszik, igaz a városban 24-et.

Szóval autóügyben tényleg egyetértünk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.19. 23:22:37

@hagyma:
Itt van egy pizzéria, ahol csak pizza van szerintem. Rendes, olasz kaja nincsen.
Van egy görög, az első osztályú!
Van egy kínai, de arról eddig csak olvastam (csupa rosszat :) ) és egy thai, azt még nem próbáltuk.

2013.07.19. 23:22:39

@Bonjour: Mustang. Zabalja a benzint...

Bonjour 2013.07.19. 23:22:52

@hagyma: köszönöm Hagyma (nem semmi memória!), így már beugrott, sportműveltségem kritikán aluli.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:23:42

@hagyma: Így van. Mindent megnyert többször is de az olimpia nem jött Neki össze. Az utolsón nem is ment végig. Nagyon sajnáltam.

Igényes 2013.07.19. 23:23:56

@Kovermadar: Miért? Van neki zsírja. Vagy akkor egy kövér kutyát. A svédek nem szeretik a kutyákat.

morsels (törölt) 2013.07.19. 23:24:13

@diggerdriver:
Amibol mertek. Amiben hazavittem, azok literesek voltak :-)

2013.07.19. 23:24:34

@diggerdriver: egy-par biztosan, de nem tomegben, mint UAEban. Rengeteg izraeli mellost ismerek, mivel a csaladban az egyik ezzel foglalkozik. Csak izraeli munkasaik vannak, es most melosokrol beszelek.

PannonBoy 2013.07.19. 23:26:04

Hát, ez a poszt tényleg kicsit más megvilágításban ír a bevándorlásról, mint a mainstream média. Azonban a szűkös erőforrások, pl. hely miatt nem hiszem, hogy meg fog valósulni, ami le van írva. Mindegy, majd kiderül, hogy mi lesz.

Amúgy a Daily Mail-t nem kell komolyan venni, eléggé jobbolodali, konzervatív és rasszista. A Brit angol tanárom sem szereti.
Olvassatok Guardian-t! :P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:26:47

@Igényes:
Sajnos nem. De igény lenne rá:))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.07.19. 23:27:12

@Kovermadar:
Te, az olasz konyha alapvetoen az, hogy fozd meg a tesztat, aztan ontsd le barmivel, amit jonak latsz. Ha izlik, akkor mar alrulhatod is :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:28:38

@Kovermadar:
Már kérni akartam:))))))))))))

A MÉH-t nem tudta de a TMK-t igen.
Tervszerű Megelőző Karbantartás.

Igényes 2013.07.19. 23:29:11

@Kovermadar: Ha jó leszel, küldök Neked egy kiló sertészsírt. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.19. 23:29:57

@Bonjour: gyerkkoromban sportujsagironak keszultem es joval kesobb voltam is par honapig, mikor elertem, olyan 30 evesen,a kkor rajottem, hogy nem szeretem csinalni:)

utobbi tizenot evben meg mar csak belenezek az otthoni sporthirekbe
sokat nem tudok
najo az olimpiat azt nezem, meg a foci VB-t
nem tudom ismerek-e 3 valogatott focistat, de szerintem gy hibaval elmondanam a 76-os bajnok fradi jatekoasait:)

2013.07.19. 23:32:03

@hagyma: nezted Maradonna alakitasait a 80-as evekben? Nekem o maradt meg az egesz evtizedbol a legjobban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:32:38

@Kovermadar:
Jó, hát azért kell még hozzá némi folytonossági hiány bizonyos testrészeden:))))))))))))

Tudod hogy ki lesz a Keresztapád?
Belefőzik a fitymádat a maceszgombóc levesbe és aki megtalálja a tányérjában az a Keresztapád:)))))))))))))
Na most hogy nyiszálás előtt vagy után főzik bele azt momentán nem tudom:))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:34:02

@csiri bá: Falun üveges tej fólia nélkül merthogy kimérték.

Bonjour 2013.07.19. 23:35:37

@charlieharper: :)))) ismered ugye a porsche-s viccet?
Egyébként ez volt az utolsó ilyen, mert Európában relatíve olcsó az amerikai autó, de nem egyszerű olcsón fenntartani utána.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:37:09

@charlieharper: Európában is?
Én még fizikai melót végző zsidót nem láttam.

2013.07.19. 23:38:26

@Bonjour: ahhh, csak dekadencianak van. Nyaron megfuttatni, repul az uton. Alig hasznaljuk. Van tolunk nem messze egy Mustangokra specializalodott garazs, odaviszem, ha kell valami, de nagyon ritkan. Alkatreszt meg hozok, amikor kimegyek vagy internetrol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:39:46

@morsels: Nagy igazság. Ettől még jó.
Hétvégén voltunk itt egy olasz étteremben. Olyan tésztát ettem mint a mikor Anyám a 70-es években otthon meggyúrta és felvágta majd frissen kifőzte. Már ezért érdemes volt odamenni.

2013.07.19. 23:40:16

@diggerdriver: pajeszost nem is fogsz. Az kulon faj. Ok a zsidok kb 10%-a, de inkabb kevesebb.

2013.07.19. 23:43:23

@diggerdriver: a londoni zsido negyed, az kb mint egy Yeshiva. En meg zsido vagyok, de eszembe nincs bekoltozni. Az elsonap osszevernek valakit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.19. 23:44:17

@zsuzscica: Olyan is van, hogy egy egy no meg akarja mutatni, hogy meg tudja csinalni, ettol fuggetlenul meg nem nezi a masikat balfeknek...

@M. Úr: Nem csak azt. Nem feminista vagyok, de harcolok azert, hogy ne legyenek az emberek se borszin, se szarmazas, se amiatt kirekesztve, vagy mert netan van valami a labuk kzot, vagy nincs.

A masik meg, hogy hulyeseg, hogy minden no akkor erzi jol magat, ha a gyenge szerepben van. En nem szeretem. Biztos valaki puhapocsozi a paromat is, mert rendszeresen foz nekem, mos ram, es ha valamire szuksegem van, akkor ott van es tamogat. De ezt tolem is megkapja. Egyenjoguak vagyunk ebben a kapcsolatban.

Voltam polyan pasival, aki iranyitani akart. Szerintem mindketten jobban jartunk, hogy megtalaltuk a hozzank illo part.

Bonjour 2013.07.19. 23:44:30

@charlieharper: igen, az alkatrész azt szigorúan internetről, kb negyedannyiba kerül így szállítással együtt.

Igényes 2013.07.19. 23:50:35

@tildy:): A töketlenek jogait véded, főleg ha még csak nem is fehérek? Az miért jó Neked?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:52:12

@tildy:): Nem, ami a képen van annak ceglédi kanna a neve.
A,miről én beszélek az fél vagy egyliteres aluminium mérőedény aminek hosszú nyele volt kampósra hajlitva a végén és minden használat után visszatették a tejeskannába a kampónál odaakasztva a szélére.

Igényes 2013.07.19. 23:53:31

@diggerdriver:" Yeshiva (Hebrew: ישיבה‎, lit. "sitting"; pl. ישיבות, yeshivot) is a Jewish educational institution that focuses on the study of traditional religious texts, primarily the Talmud and Torah study. Study is usually done through daily shiurim (lectures or classes) and in study pairs called chavrutas (Aramaic for "friendship"[1] or "companionship"[2]). Chavruta-style learning is one of the unique features of the yeshiva."

Ebben nem írja, hogy verekednek...

@charlieharper: Tényleg verekednek? Miért?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:56:04

@Kovermadar:
Jaaa még annyit Kedves Fiam hogy azért volt jó a Rover 620-asod mert az a lemez alatt Honda Accord volt.
A Honda előtt és a Honda után (75-ös Rover) a Rover egy nagy szar volt. A BMW egy euróért szabadult meg tőle.

Igényes 2013.07.19. 23:56:42

@diggerdriver: Egy eurót azért biztos megért.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:57:20

@Igényes:
Kösz Csoki sokat segítettél.
Majd szólok ha egy kukkot értek belőle.

33621 2013.07.19. 23:58:38

@diggerdriver:
Én 64-es születésű vagyok. Az utolsó év amikor még emberek születtek:)))))))))))))))
Na ebben egyetértek, ráadásul én Szulák Andival egy napon születtem. Igaz ez nem erény csak állapot!

Igényes 2013.07.19. 23:58:46

@diggerdriver: Most honnan tudjam? Ez van a wikipediában. Majd charlie mesél róla. Zsidók, aztán ütik egymást két üldögélés között, na.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.19. 23:59:44

@Igényes: Nem. annyit sem ért meg. Tovább is passzolták egy kínai cégnek aki Rowe néven gyártja Kínában.
A nevet nem adták el a rizsaszeműeknek.

Igényes 2013.07.19. 23:59:53

@33621: És van akkora cicid, mint neki?

Igényes 2013.07.20. 00:00:42

@diggerdriver: Én kettőt is megadtam volna érte. Itt annyiért egy talicskát sem kapsz, nemhogy autógyárat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.20. 00:01:31

@33621: Három nappal vagytok idősebbek nálam:))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.20. 00:03:12

@Igényes:
A bibi ott van hogy az egy eurós vételárért járt sokmillió fontos adosság is.

Igényes 2013.07.20. 00:03:39

Azt nézem, a dubaios posztban mindenki tanulmányi versenyeket nyert... csak én voltam ilyen lúzer kis nyomorék, hogy soha semmit? :)

Igényes 2013.07.20. 00:04:39

@diggerdriver: De ha valakire rásózom 10 euróért, máris nyertem 8 eurót. Egy tizest meg a hülyének is megérne. Hülye meg sok van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.20. 00:06:37

@Igényes:
Olyanokat én is nyeretem. Az volt a címe hogy "Ki tud többet a Szovjetúnióról?":))))))))))))

33621 2013.07.20. 00:06:45

@diggerdriver:
Akkor innentől kezdve kezet csókolom!:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.20. 00:08:09

@Igényes:
Miért nem vetted meg a SAAB-ot? Sokáig árulták.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.20. 00:10:10

@33621: Szerintem is maradjunk annyiban hogy így köszönsz nekem:))))))))))))))))

33621 2013.07.20. 00:10:37

@Igényes:
Andinak vagy Diggerdrivernek?
Nekem férfiként már talán egy 90a-s már jó lenne.

Igényes 2013.07.20. 00:11:01

@diggerdriver: Nem figyeltem rá.:( Mennyiért?

Bonjour 2013.07.20. 00:11:06

@charlieharper: ezt ertem... Amikor felbőg a V8 a luxus utazóautóban... Hjaj, nem tudunk megválni tőle :). Amcsik ebben verhetetlenek, ebben az életérzésben... Olvastam Iacocca könyvét, alatta született meg a Mustang. Saját bevallása szerint is életérzésre született a Mustang.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.20. 00:11:50

@diggerdriver:
Igen, az volt :)
Szepen futott, megbizhato es kenyelmes volt.

Ha most kellene autot vennem, bajban lennek. Azt tudom, hogy mit semmikeppen es mire nem lenne penzem :)

33621 2013.07.20. 00:12:42

@diggerdriver:
Igaz én fordítva gondoltam?
De mindegy! Ez legyen a legnagyobb probléma.

Igényes 2013.07.20. 00:13:12

@Kovermadar: Veszel egy 3D nyomtatót, és gyártasz magadnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.20. 00:14:30

@Igényes:
En is csak matekversenyt nyertem altalanosban :)

Igényes 2013.07.20. 00:19:21

@33621: Andira gondoltam, digger melle nem tudom milyen.

Igényes 2013.07.20. 00:19:55

@diggerdriver: Milyen melled van?

@Kovermadar: És Neked? :DDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.20. 00:20:10

@Kovermadar:
Nagyon kevés Európaiból lehet választani.
Én maradok a Japánnál.

M. Péter 2013.07.20. 00:22:20

@diggerdriver: Zsidó pék vagy vízvezetékszerelő megfelel?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.20. 00:23:58

@M. Péter:
Diggerdriver? Az a mérce:)))))))))))))))))))

Igényes 2013.07.20. 00:26:20

Szerintem pék. Nem tűnsz annak a nedves típusnak. Fehér sapiban el tudlak képzelni, kicsit lisztes képpel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.20. 00:30:24

@Igényes:
Nekem hatalmas, logo csocseim vannak.

@diggerdriver:
Rettenetesen valogatos vagyok :)
Ha a realitasok talajan kell maradni, akkor 2.0, 2.5 liter, semmi turbo es minel tobb bor/fa, esetleg krom.
Ha kicsit elmozdulhatunk onnan, akkor 3.0-as, hasonlo parameterekkel. (Erre nem lenne penzem etetni).

Hetvegi autonak en is a Mustangra szavaznek, vagy barmilyen amerikai, oblos hangu dogre. De azzal nem jarnek munkaba.

Igényes 2013.07.20. 00:31:46

@Kovermadar: Izgi. Az mpeter szerinted is inkább pék?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.20. 00:33:29

@Kovermadar:
Nekem minden célra a Merci valamelyik 30évnél régebbi típusa.

Igényes 2013.07.20. 00:34:12

@M. Péter: Esetleg mesélhetsz te is a csöcseidről. Csak hogy teljes legyen az összkép.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.20. 00:36:24

@Kovermadar:
Majd elfelejtettem: 4-5m hosszu auto erdekel, a matchbox korszakot kinottem.
Kulsore a kisse szogletes tipust kedvelem, a peugeot 607-tol a viz ver.

Chrysler 300C esetleg. Passat. 90-es evek Mercedes formaja nagyon tetszik (az sl500 - vagy valami hasonlo).

Letezik ilyen fajta japan auto? Ami nem kerul egy vagyonba (Lexus GS300 fenntarthatosagaval tudnek vitatkozni). De a 600hban sem csereltetnek akksit ;) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.20. 00:38:17

@diggerdriver:
Megbizhatoak azok? Mert en is bevallalnek egy 90 korulit:)

@Igényes:
Inkabb, mint badogos... ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.20. 00:42:38

@Igényes: azert , mert tudom milyen kirekesztettnek, megbelyegzettnek lenni. Ennyi. @diggerdriver: hat nalunk szimplan vizeskanna volt, bar en kekre emlekszem. Ketszer lazasan lefejeltem 2-3 eves koromban, mai napig ott a heg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.20. 00:46:51

@diggerdriver:
Az egyik legfontosabbat kihagytam: automata valto, mert mar remesen unom a valtogatast. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.20. 00:48:00

Elteszem magam holnapra. Jo ejt mindenkinek!

Igényes 2013.07.20. 01:17:38

@Kovermadar: Bádogos? Micsoda perspektívák.
Jó éjt.

@tildy:): Ahha. És erre ez megoldást jelent?

Igényes 2013.07.20. 01:18:29

@diggerdriver: Én meg itt csöcsökre számítok.:(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.20. 01:34:10

@Igényes: Ha egy embernek segitek, mar megerte.

pamut 2013.07.20. 02:01:47

@tildy:): Eddig is bírtalak, de még bírod fokozni. Rohadt nagy igazságtalanság hogy nem ismerjük egymást.

pamut 2013.07.20. 02:06:20

@hagyma:
Tényleg nem egy autógyár, de hát 100 magyarból 99,9 még erre sem képes. Pedig.
A bolt valami nagyon központi helyen van egy pályaudvar mellett, egyik cikkben olvastam, hogy nem is az angolok a fő vendégei, hanem az amerikaiak meg más nációk.

Hülyék ezek az angolok, még akkor se fogják fel mi a jó kaja ha az orruk elé van tolva.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.20. 02:15:17

@pamut: :D Azert tudok ritka kocsog es kibirhatatlan lenni, ha valahol igazsagtalansagot, inkorrektseget erzek ;)

Amugy ami kesik nem mulik, amugyis ossze kene mar hozni egy amolyan UK sorozos, uditos helyi "klubtalit":)

zopilote 2013.07.20. 02:15:42

@hagyma:
" a 70 es evek a XX-ik evszazad egyik legelhetobb evtizede volt otthon "
Azert valamiben mi is megegyezunk:) Pl. a fenti mondatodban:)

Ja, a Sarvari meg mindig megvan, es nagyon finom a fagyijuk. Soha sem hagyom ki, ha nyaron beugrok Egerbe. Es a Szantofert sem, egy jo soletert:) Es a Piacot sem. Imadom a piacokat es a temetoket!:)
Nem csak vallalati GMK - k voltak, hanem maganok is, pl. nekem, 82-83- ban:)
1968 - ban kezdtem a kozepiskolat, es akkor mar volt Coca Cola es zacskos tej, kakao is. Mozijegy 2 Ft volt, diakjegy, delelottonkent. Budapest szinte valamennyi mozijat ismertem - volt vagy 40 - iskola helyett oda jartam, ki is rugtak az elso kozepsulimbol ( Egressy) 3 honap utan. Atiratkoztam egy MUM be (XIII. ker, Huba utca) de onnan is kirugtak 3 honap utan:)
En meg ittam Bambit es Jaffat is, illetve Jaffabol (Haifa) szarmazo narancsot is ettem, 67 elott elenk kereskedelem volt Izraellel. Ja, volt egy zsido haverom, aki gipszkartonos volt Kanadaban, de 2000 korul hazatelepult, sok mas haverommal egyutt. Most azt hiszem, hamburgers valahol Budapesten. ( a mostohaapja jonevu iro otthon)
Zoldseg- gyumolcs: miota kinn elek, csak sajat kezemmel szedett zoldseget, gyumolcsot tudok megenni. Ha nincs ilyen lehetosegem, inkabb nem is eszek:) (vagy csak nagyon ritkan)
Kocsi: elvem az, hogy Amerikaban amerikai, Japanban japan, Europaban europai kocsi az optimalis:)
(nem akartam szetaprozni a kommentjeimet, azert suritettem egybe Hagymanak valaszkent, minden rossz szandek nelkul)

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.20. 04:53:04

@Philosoraptor: az internetről. ingyér' töltötte le.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.20. 05:06:48

@Igényes: most is van, asszem a Kazinczy utcában (Király utca felőli sarkon), Wichmann Kocsma...érdemes benézned, a rántott
hús világbajnok:)
tábla nem volt kinn, amikor oda jártunk

hot-spot (törölt) 2013.07.20. 07:11:18

Az itt maradt 6 millió még kivándorol,és akkor pont jó lesz mindenkinek.

Bonjour 2013.07.20. 08:15:31

@Babette_: ezek szerint már nem csak egyféle kaja van a Wichmann kocsmában? Változnak az idők.

Bonjour 2013.07.20. 08:17:59

@Igényes: hat akkor még az volt :). Szerintem is jó ötlet, öreg napjaimra én is egy ilyen kocsma-kávézót nyitnék.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.20. 09:22:25

@zopilote:
Coca Cola:
"Magyarországon az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásáron (BNV) mutatták be, kóstolóval egybekötve, ahol olyan népszerű lett, hogy a rendőrségnek kellett beavatkozni. 1968. július 17-én kezdték meg a magyarországi gyártását/palackozását a Magyar Likőripari Vállalat kőbányai üzemében"

"a 70 es evek a XX-ik evszazad egyik legelhetobb evtizede volt otthon
Azert valamiben mi is megegyezunk:) Pl. a fenti mondatodban"
Ehhez én is csatlakoznék.

Én is ittam még Bambit is meg Jaffát is sőt arra is emlékszem hogy a 60-as években a sörösüvegnek hullámos nyaka volt.

Az autó kényes téma. Neheten lehet megmondani egy autóról hogy Japán vagy Amerikai vagy Európai.
Például az Opel.
Európai tervezés gyártás minden Európai de az Amerikai GM tulajdona.
Akkor az Európai vagy Amerikai autó?
Ezen belül számtalan variáció van.

2013.07.20. 09:36:37

@Bonjour: igy van. A Mustangot viszont nem tudom arra hasznalni, hogy a gyereket eldobjam az iskolaba, bevasarolni, telen a havas uton menni vagy felpakoljam a csaladot es nyaralni menni. Na, erre van a nemet auto. Addig a Mustang pihen szepen letakarva a garazsban

M. Péter 2013.07.20. 10:28:19

@diggerdriver: Az USA-ban Ford, GM, Chrysler kocsik amerikainak számítanak, még akkor is, ha esetleg Mexikóban vagy Kanadában készültek, vagy a Chrysler külföldi tulajdonban van. Ezzel szemben az USA-ban gyártott Honda vagy Toyota külföldi.

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.20. 12:22:36

A németek tárt kezekkel fogadják az eu-ból a bevándorlókat :) Érdemesebb ott próbálkozni. Az az egyetlen eu-s ország a nagyok között, aki a hitelminősítőktől a maximumot kapja. Már Angliát is lefokozták. Lehet pont a bevándorlásellenesség következményei miatt...

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.20. 13:58:03

@Bonjour: hogy most mi van, nem tudom, pár éve leköltöztem pestről. kedden volt rántott hús, csütörtökön chilisbab, mindennap zsíroskenyér.
többi napot nem tudom:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.20. 15:54:59

@M. Péter:
Igen, ezért mondom hogy nem könnyű meghatározni melyik kocsi hova tartozik.
Az egyik legnagyobb ikonnak a Mercedes G osztálynak csak a motorja és a műszerfala Mercedes a többi Steyr. A Magna Steyr gyártja Ausztriában.
Ugyanott ugyanők szerelik össze a Chrisler PT Cruisert meg a Chrisler Voyagert is.

Bicepsz Elek 2013.07.20. 17:05:10

Azert elegge nagy a munkanelkuliseg. A nyugdij csak egy szempont. Azert vezettek be a magannyugdijat. A masik, hogy rengeteg a nem europai bevandorlo, megis mindig a keleteuropaiakon lovagolnak. Alapvetoen nincs semmilyen
noomalis ipari termeles UK-ban.

Bicepsz Elek 2013.07.20. 17:10:02

@diggerdriver: Hamarosan majd jon a kinai meg a torok!!"

pamut 2013.07.20. 21:35:25

@tildy:): Az igazságtalanságtól én is a falra mászok, szóval nálam ez is a pozitív tartományba eső tulajdonság. A tali remek lenne, ha ott lennék valami átlátszó ürüggyel már rég összehoztam volna ;) De sajnos én még itt húzom az igát az óhazában, bár a célom pont Anglia.
Azért remélem, egyszer, valamikor...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása