oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 17. 06:45,  Amikor egy álom valósággá válik 454 komment

2013. július 17. 06:45 Határátkelő

Amikor egy álom valósággá válik

Igazán kacskaringós életutat van szerencsém ma bemutatni nektek, melynek vége a jelek szerint Németországban van. A sok kacskaringó és a sok nehézség ellenére úgy tűnik, Zsuzscica végre révbe ért, én legalábbis nagyon remélem. Egyébként ha jól számolom, a mai a 700. poszt a blog történetében, amit köszönök nektek!

Németország, Köln, dóm.jpg

„Néha benézek ide, hogy milyen újdonságok vannak kivándorlás-témában, de mostanság már csak a cikkeket szoktam elolvasni, mert a kommentek felidegesítenek csak... na jó ez enyhe túlzás, de sokan ebben a cybervilágban csak hajtják a maguk véleményét, a mások nézeteit és véleményét pedig nem tartják tiszteletben- holott ez alapvető lenne....

A kezdetek - avagy hogyan kezdtem el németet tanulni

Az én történetem valójában kb. majd 30 éve kezdődött – még az oviban. :D Tudom, furcsán hangzik, de így van. A nyolcvanas évek elején még ritkaság számba ment, hogy valaki az oviban egy „nyugati" nyelvet, vagy egyáltalán idegen nyelvet tanuljon.

Voltaképpen nem is így volt tervezve, az óvónő Ausztriából való volt, s néha nem volt kedve magyarul beszélni, hát németül mondta a magáét. Mi ovisok, eleinte furcsállottuk... de aztán egyre többet kérdezgettük, hogy ezt hogy hívják meg azt hogy hívják.

Ő pedig felbuzdulva az ötleten, elkezdett nekünk német dalokat és meséket tanítani. Mire iskolába kerültem, már természetes volt, a Wie heißt du? és a Wo wohst du? meg hasonló társaik.

Általános iskola második osztályában persze az „okosok" már feltették a nagy kérdést: mi leszel, ha nagy leszel? Mire én gondolkodás nélkül vágtam rá: némettanárnő.

Teltek az évek, s a német nyelv és kultúra iránti szeretetem nem csökkent. Inkább nőtt. A vasfüggöny lehullásával megnőttek a lehetőségek, ami a nyelvtanulást és mondjuk a külföldi utazás illeti. (Bár édesapámnak voltak az NDK-ban rokonai, azokkal minden nyáron gyakoroltam a nagyapáméknál kisdiákként, velem egykorú kislányuk volt a kint élőknek.)

Általános iskola felső tagozatában jött egy lehetőség, lehet a német testvérvárosba menni nyelvet gyakorolni, mindössze 5000 forintért (a kilencvenes évek elején ez nagy pénz volt). Hát nekünk nem volt annyi.

Gondoltam magamban: minden évben én nyerem a német iskolai fordítóversenyt, a megyein második voltam... és pont én nem mehetek... Az egészet megette a fene. Én a büdös életben nem jutok el abba a nagy Németországba

Nem mindennapi diákszerelem: én és a német nyelv

Aztán jött a gimi, középfokú nyelvvizsga németből 16 évesen elsőre, különtanár nélkül, kb. 80%-os. Na, erre már a némettanárnőm is felfigyelt. Felkutatott nekem egy ösztöndíj lehetőséget, s 16 évesen a Goethe Institut ösztöndíjával irány Bajorország.

Hát én olyan boldog voltam, szárnyaim nőttek. Kint nem csalódtam sem a fogadó család vendégszeretetében, sem az oktatásban. (Gimibe jártam kint - igaz csak három hétig, kulturális programokon vettünk részt stb. Egy élmény volt.)

Érettségi után úgy döntöttem, hogy beiratkozok az egyetem német-matematika szakjára. (Ez volt a két kedvenc tárgyam a suliban.) Elsőre felvettek. Imádtam. Szorgosan jártam be órákra, na jó, azért néha ellinkeskedtem egy-egy előadást, vagy elaludtam... de általában véve nem volt rossz átlagom.

Specializációm a nyelvészet volt - mindenki nagy megdöbbenésére. Ez kb. olyan, mintha egy lány autószerelést tanulna. A kötelező nyelvészet szigorlatot egy évvel hamarabb leraktam, mint kellett volna... Felvettem kisszaknak mellé az általános és alkalmazott nyelvészetet, csak hogy teljes legyen a kép. Aztán tanári ajánlással elnyertem a DAAD féléves kiskutatói ösztöndíját, Németországba. Témám a pszicho- ill. neurolingvisztika volt, azon belül is afáziakutatás.

Sorsfordulat

Aztán ahogy az már a lányoknál ez előfo/erdül, jött az első nagy, mindent elsöprő szerelem. És most csak címszavak következnek (privátban szívesen írok, ha valakinek ezzel kapcsolatban kérdése, megjegyzése, észrevétele lenne). Házasság, tanulmányok megszakítása, szekta, elnyomás, pszichés betegségek, munkanélküliség, leszázalékolás, kilátástalanság, válás, eredményes munkakeresés, református konfirmáció (tehát a szektából kijöttem), új barátok és párkapcsolat, felsőfokú szakképzés (gazdasági idegen nyelvű menedzser).

Itt most megállnék kicsit és tennék némi kitérőt, mert esetleg sokan azt gondoljátok: itt a vége, happy end. Hát nem. Magyarországon némi pszichés difi háttérrel leszázalékoltan nagyon nehéz, nem csak munkát, de párt találni, aki elfogad és olyannak szeret, amilyen vagy. Hiába végeztem a felsőfokú szakképzést kitűnővel, segédmunkásnak SEM kellettem sehova. (Ugye az „a pszichés betegek elvből csak bolondok lehetnek" mentalitás.)

Nagy nehezen találtam részidejű munkát, és mivel kaptam némi rokkantnyugdíjat, ebből el lehetett tengődni édesanyám támogatásával. (Isten fizesse meg neki, ezerszer is áldom minden lépését.)

Próbáltam lépni külföldre, tőke hiányában nem jött össze. Az addig stabilnak hitt párkapcsolatom is ráment. Megint padlót fogtam... nem először életemben. A lelkészem mindig mondja, ha nagyon lent vagyunk, akkor sosem árt egy kis humor (a Jóistennek is van :D ).

Így eszembe jutott a Tanú című filmből a híres mondat: „Hát kérem, az élet nem habostorta". Talpra álltam, és nekiindultam újra és újra, elsősorban munkát keresni. (Másodsorban párt.... De ennek harminc fölött már kicsi az esélye...hm, a pasik többségben vagy elváltak ilyen korban, vagy házasságban ill. kapcsolatban élnek...öööö vagy szinglik és a fiatal csinos pipiket hajtják :D) Valljuk be, nem volt könnyű dolgom (keleti régióban, kisvárosban munkát találni), de sikerült.

Első teljes idejű állásom – harminc fölött

Egy gyár a gyártósorra keresett megváltozott munkaképességű embereket, hát beadtam a pályázatom, gondoltam, pszichés „elítéltként" képzettséggel nem sok esélyem van, de megpróbáljuk. Kb. 100-an pályázhattunk a négy helyre.

Nagyon szigorú szűrő volt. Önéletrajz, állásinterjú, teszt, orvosi. Az első hármat sikeresen túléltem. Már a szerződés aláírása előtt álltam, mint potenciális jelölt. S akkor az alkalmassági vizsgálaton jött az ítélet: alkalmatlan.

Ideges lettem, mérges, és kétségbeesetten kérdeztem: miért? Válasz: a jelen gyógyszereivel nem szabad szalag mellett műszakban dolgozni. Mondom: milyen gyógyszerek mellett? Egyet szedek egy nap, már évek óta, az állapotom totál stabil, s diákként a felsőfokú képzésem idején végeztem hasonló munkát váltott műszakban. A doki hajthatatlan volt.

A hazautat végigsírtam. Jó fizetés, bónusz juttatások, első teljesidős munka - köddé vált remények. Aztán váratlan telefonhívást kaptam: a gyár pszichológusa volt. Menjek be még egyszer friss papírokkal. S meglátjuk mi lesz.

Ezúttal másik orvos vizsgált, kb. 4 perc után rámondta az áment az alkalmasságira. Nem akartam elhinni. Felvettek. Eleinte nehéz volt, de a munkatársakkal szuperul kijöttem, segítőkészek voltak, én pedig nagyon gyorsan tanultam. Határozatlan idejű szerződést kaptam.

Most már én támogattam anyut, nem pedig fordítva. A boldogsághoz már csak a megfelelő partner kellett volna, de valahogy nem akart összejönni....

Párkeresés, és ami mögötte van

Egy óriási csalódás után feladtam. Azt mondtam, ezen a földön nem él olyan pasi, aki engem szeretne s elfogadna olyannak, amilyen vagyok. Pedig ez nem nagy elvárás. Ez fair play.

Tavaly novemberben felléptem egy német levelezős oldalra, ahonnan van két nagyon jó levélbarátom, az egyikkel 6, a másikkal 3 éve levelezek. NEM társkereső oldal.

Hajnali fél négy volt, én reggeles műszakban voltam a gyárban. Gondoltam a vicc kedvéért felnézek, fenn van-e valaki. Volt egy szimpi személy, nyilván pasi, mert csak a pasik ilyen örültek, hogy hajnali mittudoménmikor hétfő reggel fenn vannak a neten.

Fotó kuksizás, profil olvasás. S ekkor láttam meg A fotót, amin két cica érdeklődve figyel valamit a távolban. Mivel bolondulok a cicákért, (régebben nekem is volt, csak a volt férjemnél maradt, nem adta, oh, oh) ráírtam egy üzenetet, hogy aranyosak a cicáid.

Választ tulajdonképpen nem vártam, de meglepő módon jött kb. 5 perc után. Kiderült, az illető mentős. Erre írtam, akkor lennél szíves most nekem bekötni egy jó erős feketét intravénásan. Vette a poént.

Először csak az oldalon írtunk, majd emaileztünk, majd skype, majd whatsapp. S szépen egymásba szerettünk, anélkül, hogy személyesen találkoztunk volna.

Tavaly Németországban karácsonyoztam. A munkatársak őrültnek tartottak, hogy kimegyek egy vadidegen férfihoz, a legszentebb ünnepkor, persze én se vagyok hülye, előre oda-vissza megvettem a vonatjegyet, ami egy hónapig bármikor érvényes volt.

A kölni vasútállomáson találkoztunk, szenteste előtt. Sokkal kedvesebb és jóképűbb volt, mint vártam. Mondom, na, itt van vagy 500 méterre a kölni dóm, menjünk be megnézni. Aztán leültünk, én imádkoztam, csak röviden. De folytak a könnyeim. Mindig mindenre a Jóisten áldását kérem... ez történt ebben az esetben is.

Megszületik az elhatározás: Németországba költözök

A két hét elröpült, megismertem hol és hogyan él, kik a barátai, szülei, kicsit belepillantottunk a kulisszák mögé. Nem vagyunk tökéletesek, de elfogadjuk egymást úgy és olyannak amilyenek vagyunk. Ez nagyon fontos egy kapcsolatban.

A második hét végén eldöntöttük, mi bizony, ha törik, ha szakad, összekötjük az életünket. Hazamentem, hisz várt rám a munka. Tervezgettünk, tartottuk a kapcsolatot. Három hónap után fölmondtam a határozatlan idejű állásom. Mindenki bolondnak tartott a cégen belül. Egy pasiért egy ilyen állást föladni.

Én ha egyszer valamit a fejembe veszek, hajthatatlan vagyok (még ha oltári nagy hülyeségről is van szó). Húsvétkor ő jött megismerni a családomat és a barátaimat, Magyarországot. Már diákként járt Veszprémben, akkor még Magyar Népköztársaságban. Kiderült, a nagyapja magyar volt, a második világháború után emigrált Németországba.

A jelen

És most itt vagyok, Németországban. Hétvége lévén, van időm. Nem kell dolgozni menni. Párom szolgálatban, a mentő ugyebár hétvégén is megy. Van hivatalos munkám, biztosításom, stb.

Igaz „csak" egyszerű takaritónőként dolgozok, de a fizikai munkához már hozzászoktam, és elég jól fizet. Bár eleinte nehéz volt, hiszen nem voltam tisztában azzal, mit is vár el a munkaadó. Ez pofonegyszerű azonban: se többet, se kevesebbet, mint amire utasít.

Ha kevesebbet csinálsz, az nyilván baj... (ez Magyarországon is probléma). Ha többet, az meg azért baj, mert több időt vesz igénybe, mint amennyire föl vagy véve. Nem beszélve arról, hogy a német utálja a Besserwisser-eket (akik mindig mindent jobban tudnak).

Nehéz lecke volt, de megtanultam. Bár a német is ember, itt is vannak, akik borsot akarnak törni az orrod alá, vagy ki akarnak készíteni... mindenhol a világon. De alapvetően szeretem a munkát.

Négy helyen takarítok egy cégen belül, az egyik helyen valahogy már két ismerősre is szert tettem. (adtak szakirodalmat Motopädie/Psychomotorik témában. Most megint kis kitérő, de ígérem rövid lesz: Magyarországon önkéntes voltam egy pszichés betegekkel foglalkozó egyesületben, s itt tartottunk kreatív foglalkozásokat. Ehhez kellett. Még mindig aktív tag vagyok, igaz csak online.)

Párom szorgalmazta, hogy jelentkezzek egyetemre, mert nagyon ledöbbentette az életutam. Először nem akartam. Aztán csak beadtam a jelentkezést egy részidejű képzésre: Christliche Studien-Germanistik. És egy helyi ösztöndíjat is megpályáztam. Kíváncsi vagyok. Mondtam a páromnak, még az sem baj, ha gyermekáldást kapunk időközben, persze erre csak mosolygott.

Nem könnyű itt sem

Ha most azt gondolod: így könnyű, hát ki kell, hogy ábrándítsalak. Itt sem az. Majd' minden héten kapok valami telefonhívást vagy Facebookon egy üzenetet (ezért le is álltam a facebookozással – végleg) egykori „barátoktól, kollégáktól", hogy segítsek itt állást találni, kijutni, mindegy csak ne kelljen „otthon rohadni".

Ez mindig nagyon nehéz, mert:

Először: még én sem illeszkedtem teljesen be, nekem is vannak személyes problémáim stb. Azt szeretném elsősorban rendbe tenni.

Másodszor: tőke és nyelvtudás nélkül elég lehetetlen vállalkozás az itteni munkakeresés.

Harmadszor: én NEM a munka miatt jöttem ki (s ezt bizony már tényleg nehéz fölfogni egyeseknek).

Ez a bejegyzés elég hosszúra sikeredett, s talán nem is igazán idevaló, de úgy véltem, az előzmények nélkül, pusztán a tények közlése igen sok félreértést szülne.

Az álmokat nem szabad föladni. Nagyot kell álmodni, s a Jóisten megadja a szükséges dolgokat. Az igazán szükségeseket. Ha meghal a képzeletünk, a nagy álmok bölcsője, akkor meghalunk mi magunk is.

"A képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. A tudás véges. A képzelet felöleli az egész világot." (Albert Einstein)"

FOGADÓ A HATÁRON!! Akit érdekel a hajós munka, vagy csak szeretne egy jót beszélgetni a tegnapi poszt szerzőjével, Zsolttal, azt várjuk ma magyar idő szerint este 9 órától a blog Facebook-oldalán, ahol egy órára ismét megnyílik a Fogadó. Gyertek, beszélgessünk egy jót!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr85406876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.17. 07:10:09

végre egy valódi élettörténet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.17. 07:13:12

Nem töltötted unalmasan az elmúlt éveket.
:)
Remélem, nem festem az ördögöt a falra, de elé magas labda a cikk, szét fogják cincálni, mint Foki a lábtörlőt.
:(
Minden jót a továbbiakban!

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.17. 07:18:35

Csatlakozva Határátkelőhöz nagyon sok boldogságot kívánok neked, nektek!
Az biztos, hogy az egészségre nagyon kell vigyázni, anélkül semmi nincs, úgyhogy abból is kívánok gyorsan egy jó nagy adaggal!
PS: Érdekes, engem nem bombáznak naponta az ismerőrök üzenetekkel, hogy segítsek nekik kijutni Moszkvába, vajon miért? :))))

eagles 2013.07.17. 07:42:28

Nagyszerű Nő vagy. Aki Istenben hisz, önmagában hisz.

La Pantera 2013.07.17. 07:51:24

Gratulálok, hogy talpra tudtál állni, nagyon erős nő lehetsz. A tanulást jó ötletnek tartom, de akár a némettanítással is megpróbálkozhatnál. Rengeteg bevándorlóknak, menekülteknek szóló nyelvtanfolyam van. Egy ismerősöm ilyen helyen dolgozik, mondta, hogy szinte nincs anyanyelvű tanár, ezt a feladatot is a bevándorlók látják el... vagy akár a nyelvészeti vonalon is elindulhatsz, sok főiskola, egyetem keres tudományos munkatársat. Ne érts félre, nincs bajom a takarítással, de talán túl sokat tanultál már ahhoz, hogy a tudásod kárba vesszen.

NIKI LAURA 2013.07.17. 07:52:03

Ich nicht ganze verstehen,Te keresni itten pasit vagy munkát?
Mindkettőre van lehetőség!
Képeket tudsz magadról felrakni...alles ist möglich,wie Lotto!

NIKI LAURA 2013.07.17. 08:04:05

Komolyra fordítva,pár mondat a nagy német testvérekről!

Gyerekként éltem át,mikor a Thuringiai DDR-ből jött a csóresz kis társam Kecskemétre.

Ott állt a csereturizmus jegyében,szakadt táskájával.
Kiválasztottam,nálunk lakott két hétig.
Itt ivott Colat,ette a Tibi csokit ,azt hitte nyugaton van.

Pár hónap múlva szakadt Wartburgal jött a család,a Lakiteleki Tőserdőben lévő vikendházban szállásoltuk el Őket.

Imádták.Szalonnát sütöttek,a kocsihoz itt vettünk(adtunk ingyen)nekik fékbetétet,szűrőket..(a Wartburghoz)
Nézték az amerikai filmeket,nyaraltak,jártak a fürdőbe.

3-éven keresztül jártak hozzánk,ingyen!
Fater azt mondta,segíteni kell szerencsétleneknek.

Az "egyesülés"után küldtek képeket,a Wartburg helyett Ford lett,igaz valami lepusztult gép,de ők büszkék voltak rá.
Aztán nem Lakitelekre,hanem Spanyolországba jártak már nyaralni..

Utána eltűntek.

Néhány évvel ezelőtt megtaláltam Őket a Facen,nem is válaszoltak.:(

tanato 2013.07.17. 08:23:06

@Philosoraptor: Jó cikk,érdekes,lassan már ez a pénz fogja mozgatni az itthoni fogyasztást.

eagles 2013.07.17. 08:31:22

@tanato:

Gondolom emlékeztek Tito Jugoszláviájára. Ott ugyan ez volt. A hatalom a külföldről hazautalt pénzekből élt.

Taxomükke (UK) 2013.07.17. 08:45:11

Köszönöm, jó írás volt. Ügyes vagy és talpraesett, sok sikert a továbbiakban is!

Bonjour 2013.07.17. 08:45:41

Megértem, hogy nem írta le a posztoló a nehéz éveket, de még enélkül is fordulatos életút. Olyan megérzésem van, mintha az ő kis Németországa lett volna a menekülés, a csodaország már fiatalon is, amire mindig lehetett gondolni, ami csak az övé volt. Sok a lelki sérült, az ebből eredő pszichés problémák járványszerűek, es a mai társadalmi közeg (lehet, hogy régen sem) nem képes orvosolni, gyógyítólag bevonni. Vannak próbálkozások, de ezt csak a "nagycsalád" vagy valami hasonló tudná kezelni. Nemrég elhangzott itt, h Mo egy afrikai ország után a második a nem jó értelemben vett individualizmus ranglistán ... Megspékelve széthulló családokkal, atomizált társadalommal és megfejelve pénzhiánnyal (mindenki megélhetés után rohan, nincs idő semmire). Szóval ne csodálkozzunk, hogy annyian menekülnek innen és a célországban pedig ezt érzi sokszor, megtalált valami megfogalmazhatatlant, túl a pénzen és szabadidőn. Na meg ledobhatja a rossz múltat, maga mögött hagyhatja. Persze onnan is menekülnek a lélekben sérült, érzelmekben fosztott emberek.

Én mégis azt mondom, nyugatabbra jó eséllyel professzorkodna valamelyik egyetemen, esetleg kutató lenne. Szerintem még most sem késő, kezdje el! Ha tanár lenne, akkor azt. Ameddig viszont túlterheltnek érzi magát, lehet, hogy érdemes kicsit még a takarítói állást megtartani. Mert magába tud még egy kicsit fordulni, kicsit lelkileg rendbejönni.

Biztos, hogy a gyártósor mellől nem véletlen keresgélt a poszterina német chatoldalakon az ő kis csodaországában!

Sikeres kijövést es múlt feldolgozást kívánok a poszterinának elsősorban, másodsorban kívánom neki, hogy megtalálja a valóságot, a talajt, a legjobb úton halad ehhez.

Békés derűs napfényes lelket is kívánok neki.

Es bocs az okoskodásért. (Mi is okos skodások voltunk a szociban, 91-íg, az első Opel corsánkig, amit akkor Mercedesnek éreztünk).

Na lelépek megint, jó kommentelést mindnekinek.

rumitom 2013.07.17. 08:47:10

@Quercus58: es azota is reszben, Bosznia, Koszovo, Albania stb. a GDP jelentos reszet a kulfoldon elok hazautalasai teszik ki.

BalatonfürEde 2013.07.17. 08:53:14

Érdekes volt olvasni a nyereségeid ;P

Bonjour 2013.07.17. 08:53:32

És remélem, hogy bátorítólag lépnek fel a kommentelők, nehéz dolgokon lehet túl.

Születetten erős, vagy kellően erős anyai szeretet kapott, de az erő is el tud egyszer fogyni. Remélem nem szedik itt szét, de ha igen, a tehetségesnek tűnő poszterina remélem nem fogja felvenni.

M. Úr 2013.07.17. 08:58:16

Én most Nők Lapját olvasok? Mi ez? A poszt 95%-a nem ide való, hanem valami Kiskegyed szintű lap "olvasói levél" rovatába.

Megtudtuk, hogy nyelvészként, a némettudáson kívül semmi hasznos szakértelemmel nem rendelkezve nehéz Magyarországon munkát találni. Micsoda felismerés!

A posztoló tud írni, jól fogalmaz... Azt nem értem, hogy miért kezd 1-2 mondatonként új bekezdést.

16 évesen 83-84%-os lett a középfokú angol nyelvvizsgám, az öcsémnek szintén. Egyikünk sem kapott ösztöndíjat, a tanárnéni sem figyelt fel ránk, nem mentünk angol nyelvésznek (pedig a Jóistennek van humora :D ).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 08:58:45

@tanato:
Erdekes cikk.
En is utalok am Mo-ra. A diakhitelt torlesztem a kotelezo minimummal :)

@diggerdriver:
Nagyon ovatos leszek: olyan kedvesen meg lettunk szolitva az elejen, hogy szinte meg mindig nem tertem magamhoz. :)

Minden tiszteletem ellenere: a szekta altali beszippantodas (legyen az barmilyen) mindig egy szintet tukroz. Az mondjuk nem vilagos, hogy a mentalis problema mar csak kovetkezmeny volt vagy eredendo problema.
Bar egeszseges, felnott embernek nincsen szuksege szektara a meglatasom szerint...

Azon mindig elcsodalkozom, amikor az a vad, hogy nem tartjuk tiszteletben masok nezeteit; ugyanakkor a mi nezeteink sincsenek tiszteletben tartva. Feher ember vagyok, besz@ptam, mert igy nekem osztottak a "legy elfogado" kartyat. :)
Ennyit a posztrol.

@hagyma:
Tegnap hasznaltam ruhaszaritot. Lusta voltam vegigvarni a programot (mennem kellett), de tetszik a dolog. Foleg itt, ahol eleg huvos es neha nyirkos az ido. Fregolin siman 2 napig szaradnak a cuccok. :(

Mary kipihente magat?

Sylba 2013.07.17. 09:00:52

Nagyon tetszett a történet életszagu, és látszik hogy a nagy szerelemmel nemcsak én vagy másik szivtuk meg néhány évunket.

egy kérdés MELYIK LEVELEZŐLISTAN VOLTÁL? és itt nem pasizás miatt hanem nyelvgyakorlás miatt érdekelne.

Kölnért irigykedem mert én imádom-imádtam jo kis hely.
.:d
További sok sikert kivánok. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 09:04:20

@M. Úr:
Ne gonoszkodj, mert felrohogok (neked is van humorerzeked, Te vagy a joisten? ;) ) es akkor mar mindkettonket utalni fognak...

M. Úr 2013.07.17. 09:04:20

@Bonjour: "Biztos, hogy a gyártósor mellől nem véletlen keresgélt a poszterina német chatoldalakon az ő kis csodaországában!"

Majd jön mindjárt a Töklámpás (vagy mi a neve), és megmondja, miért :-)

pappito · http://pappito.com 2013.07.17. 09:05:01

végre egy határátkelős poszt, érdekes volt, köszi, hogy megosztottad velünk.

Sok sikert!

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.17. 09:06:07

@tanato: Jó kis cikk, köszi! Azért, mint a posztoló példája is mutatja, a magasan képzettek sem mindig a nagyobb karrier lehetősége miatt hagyják el a hazájukat. Egyszerűen nincsen számukra hely - és nem a nagyviágon, hanem otthon.

M. Úr 2013.07.17. 09:09:10

@Kovermadar:
"neked is van humorerzeked, Te vagy a joisten?"
Hmm... ezen már sokat gondolkodtam. De fentebb meg is írta valaki a választ: "Aki Istenben hisz, önmagában hisz."

Nos, én hiszek önmagamban, tehát biztos én vagyok. Te... alapítsunk szektát, hátha mi is bevonzunk néhány érzékeny lelkű fiatal nőt. A szippantásról már nem is beszélve.

Amarante 2013.07.17. 09:10:38

@Kovermadar:

Hehehe

Harman leszunk testverek az utalatban:)))))

M. Úr 2013.07.17. 09:11:23

@Sylba: "egy kérdés MELYIK LEVELEZŐLISTAN VOLTÁL? és itt nem pasizás miatt hanem nyelvgyakorlás miatt érdekelne."

Ez annyira aranyos :-) Nem kell a társkeresést szégyellni. Szép dolog a szerelem.

Bonjour 2013.07.17. 09:14:52

@M. Úr: :)
Nagyon görények vagytok :).
Azért tetszik ez a csípős humor, van ebben is igazság, csak szegény poszterinát sajnálom előre.
De Tilmir szólt neki hamar, hogy ez kemény nap lesz neki. És meg is érkeztetek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.17. 09:17:25

@Bonjour: És ez még nem is a B közép. :)
@M. Úr: Egyébként, elméletileg(!) vannak olyan oldalak, amik valóban levelezésre lettek kitalálva, de az arabok hamar "átalakították" őket. :(

nyuszigonosz 2013.07.17. 09:23:50

@Sylba:
egy kérdés MELYIK LEVELEZŐLISTAN VOLTÁL? és itt nem pasizás miatt hanem nyelvgyakorlás miatt érdekelne.

:-))))

nyuszigonosz 2013.07.17. 09:25:22

A poszt: hát, érdekes.

Sylba 2013.07.17. 09:26:25

@M. Úr: figyi ha pasit keresnek akkor kelet fele mennek inkabb ;) van pasim csak azert erdekelne hogy milyen levlista mert a tobbseg atveres stb ;(
Noi atveresre annyit hogy nagyon esznel kell lenni baratnom pszichologust keresve szektasodott majdnem el . ;( volt hogy magantanar is szektas volt nyilvan persze van akinek ez az elet is bejkn de teny hogy ugy atmossak oket agyilag hogy ujra kell epitkezni :(

M. Úr 2013.07.17. 09:27:56

@tilmir: Szerintem nem lehet élesen elhatárolni a kettőt. Ha valakit megkedvelsz, előbb-utóbb úgyis érdekelni fog, hogy a levelezésen kívül még mibe lenne jó közösen belekezdeni.
Az a nő aki boldog párkapcsolatban él, az meg ne levelezgessen jóvágású, módos áriákkal. Mitképzel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 09:31:14

@M. Úr:
Nem irigylem a posztolot azert, amit tokitol kap majd...

@fannie:
Ez bizony igy van. Neked is ez a kedvenced: " aldjon vagy verjen sors keze ; itt elned, halnod kell! " :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.17. 09:32:53

@M. Úr: :) Néhány éve, én is próbálkoztam ezzel, hogy így gyakoroljak németet.
Másnap a postafiókom tele volt arab palik leveleivel (persze angolul). Mind barátnőt keresett.
Villámgyorsan töröltem magam.
:)

Ronnie_27 2013.07.17. 09:35:15

Tetszett a poszt.

A kiskutatói ösztöndíj után pár sorral ledöbbentem. Bár nem részletezi, mi romlott el, de arra következtetek, hogy a házassága sikerült nagyon rosszul, annak lett a következménye a szektába menekülés, onnan meg már nagyon nehéz felállni. Neki mégis sikerült, remélem.

A poszterina kitartása előtt le a kalappal.

Amarante 2013.07.17. 09:35:28

@Kovermadar:

Nem csak Tokitol:)))0

Mondjuk ez az ajtatos szoveg nekem sem jon be,a szektasokat meg ....mondjuk ugy,hogy nem szeretem:))))

a Joistenhez semmi koze a balf...sagainkhoz.Nem kell ahhoz Isten,hogy buntessen eleg szorgalmasan ostorozzuk mi magunkat:))

Akit meg felidegesitenek a kommentek,az irjon a bezzeganyara.

Ronnie_27 2013.07.17. 09:36:25

@Ronnie_27:

Vagy a férje vette rá, hogy lépjenek be a szektába.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.17. 09:39:31

@NIKI LAURA:

Így múlik el a világ dicsősége, vagy ahogy a német mondja "Gloria Mundi a tranzitban szív".

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2013.07.17. 09:40:08

Az a bajom az ilyen postokkal (és ezt nem csak a konkrét postolóra értem) hogy iszonyú sok olyan dolgot mondanak el, aminek pont semmi köze a HATÁRÁTKELŐ témához. Volt az eleje mint jó felvezetés aztán csomó felesleges offtopic majd a vége megint témába vágott. Persze ez csak az én egyéni véleményem, de azt gondolom a story magazin kategóriát nem kéne súrolni, aki ezt a blogot olvassa arra kíváncsi ki hogy boldogul kint, hogy került oda, vagyis olyan élményeket ami a külföldi élettel szervesen kapcsolódik és nem utolsó sorban hasznos lehet másoknak.

2013.07.17. 09:44:58

@tanato: Elolvastam a cikket, nagyon brutális összegek vannak benne... Még a magyarok utalásai is "ijesztő" mértékűek.

2013.07.17. 09:46:12

@M. Úr: Töki pomposnak hívják.

Evain 2013.07.17. 09:50:58

@Amarante: lol, mér pont a BA-ra? ^^ Ott a pszichés múltja miatt pláne széttépnék imo. :P

Evain 2013.07.17. 09:52:55

@Philosoraptor: engem spec jobban zavar az a tény, hogy magán utalásokból statisztikát csinálnak, azaz simán hozzá lehet férni.
Kvázi kinek mi köze ahhoz, ha én bármit utalok bármilyen országba, ha én ahhoz a léhez legálisan jutottam hozzá?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 09:53:50

@tilmir:
Már megint az arabok? Ne bántsd őket, szegény, meg-nem-értett lelkeket!

@Ronnie_27:
Szerintem a férj vette rá.

Biztosan én vagyok a teljesen hülye, hogy azt hiszem, az ember felelős a saját dolgaiért (a rossz házasság is két emberen múlik). A megoldás is mindig ott van az ember kezében, csak fel kell állni, ki kell nyitni a szemét.

Más kérdés egy más kialakult mentális betegség, amivel már nem nagyon lehet megbírkózni egyedül, de arra is vannak megoldások csak van aki szégyelli, vagy dafke nem szed gyógyszert. Pedig nem hülyeség, van benne tapasztalatom (na nem saját, mert én genetikailag képtelen vagyok a lelki eredetű betegségekre, ugyanis nincs lelkem).

@Amarante:
Szerintem a mimózaság az oka a legtöbb ilyennek. A nők nagyon lelkis lények és sokan "nem hajlandóak" a racionális gondolkodásra, ami egyébként sok gondjukat oldaná meg.

Amarante 2013.07.17. 09:55:20

@Evain:

Nehogy azt hidd:)Egyszer voltam ott es pont ilyesmi iras jelent meg .Nagy nepi reszvetnyilvanitas,dicseret,sajnalkozas volt,rengeteg tanacs meg meg tobb sajat elmeny:)))))

Nem jon be nekem az olyan sztori,ahol az derul ki,hogy ki milyen tehetseges,majd vakai miatt mekkorat bukik,de mivel egy hos,ujra talpra all es kuzd,harcol es aztan johet a taps.

Mindeg,mindenki a sajat hulyesege miatt szenved.aki nem az tenyleg hulye,mert belemegy a mas hulyesegeibe.:)
Szerintem...

Amarante 2013.07.17. 09:58:01

@Kovermadar:

Akkor igy jartak.
En nem vagyok ilyen lehet ezert nem ertem meg a mimoza noi lelket:)))))

Len.Mag 2013.07.17. 10:01:37

Sok sikert és boldogságot kívánok, és gratulálok én is az erődhöz!

"Pszichés betegség nincs. [...] az embernek vagy agybaja van, vagyis az agyának van egy betegsége, vagy problémái vannak az élettel." Feldmár András

Maga a poszt... háát, nekem nem igazán tetszett.
Az élettörténet része rendben van, az ilyesmi egyébként is érdekel, szinte beszippant egy ilyen történet, s a végén már mindenképpen tudni szeretném, hogy mi lett a főszereplő sorsa.
Emiatt még az sem zavar, ha - mint valaki észrevételezte - nem teljesen vág a blog profiljába az írás.
Azt hiszem, a fogalmazásmód, a nyelvezet zavart, de majd elolvasom mégegyszer.

Ronnie_27 2013.07.17. 10:02:39

@tilmir:

Nem az arabok alakították át azokat.
Az interneten pasit kereső nők sokkal szívesebben ismerkednek olyan oldalakon, amik nem direkt társkeresésre vannak kitalálva, hanem levelezésre, bla bla bla. A nőket lelohasztja a célzott társkeresés, sokkal izgalmasabb, lányregénybe illőbb a spontán ismerkedés, vagy legalább a spontaneitás látszata. Ezt a férfiak is tudják, ezért ők is ott ismerkednek, sőt, sokan közülük csak azért vannak ott. Tehát egy kertészkedéssel, cicákkal stb. foglalkozó fórum legalább annyira társkereső, mint egy társkereső oldal.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 10:02:46

@Amarante:
Én sem, mondjuk nő sem vagyok... baromi ronda nő lennék :)

Úgy hallottam egyszer, hogy "nincs lehetetlen, csak tehetetlen". Ennek fényében tessenek sopánkodni...

smile750 2013.07.17. 10:04:10

@tanato: India, Bangladesh, Fulop szigetek, es meg par hasonlo orszagnak jelent igen fontos bevetelt a kulfoldi dolgozok hazautalt fizetese. Sajnos mi is eziranyba haladunk, hogy ez lesz a gazdasag fo mozgatorugoja.

Frau BVB 2013.07.17. 10:05:14

Hosszú volt és unalmas.

Amarante 2013.07.17. 10:05:30

@Kovermadar:

Jol hallottad:)

Mindenkinek meg van a tortenete,en hallottam ettol sokkal durvabat is.

Roviden:nekem nem jott be:)ugyhogy en privatban sem fogok kerdezni a szenvedeseirol:)

Spacecake 2013.07.17. 10:05:41

Aranyos,kedves posztolo,gratula,szep volt,ugyes vagy!!

es ennyi.

en nem tudtam meg semmi ujat az o hataratkeles elmenyerol vagy akar Nemetorszagrol....
Nok lapja v Romana...
v csak szimplan rossz helyre kuldte el.

nehez ertekelni,de ha igazsagos akarok lenni:

Thema verfehlt
0/10

ne szivd mellre,nem szemelyes..

smile750 2013.07.17. 10:10:43

A poszt irojanak pedig sok sikert, es kitartast kivanok a tovabbiakban.
Nem feltetlenul kell mindig a kenyer, es tej arakrol irni. Szerintem egyaltalan nem baj, ha neha kicsit szemelyesebb, maskor pedig kicsit tenyszerubb egy-egy poszt. Sokan olvassuk, kulonbozo informacios igenyekkel. Nem lehet mindig mindenkinek megfelelni, es nem is kell.

M. Péter 2013.07.17. 10:11:17

@tanato: A magyar gazdaság szempontjából jelentéktelen összeg. Persze másképp is jöhet vissza pénz, pl. automatából bankkártyával felveszi, amikor Mo.-ra látogat a külföldön dolgozó, vagy küld a rokonoknak egy kártyát, és ezt nem lehet a turisták pénzfelvételétől megkülönböztetni. Azt is valahogy fel kellene mérni, hogy hányan takarékoskodnak évekig, hogy összeszedjenek néhány százezer forintot, amit kivisznek, és esetleg egy-két hónap alatt felélnek külföldön, ha nem találnak munkát, és utána kezdik ismét 0-ról Magyarországon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 10:15:26

@smile750:
Ameddig meg nem únja a banánt a külföldi és inkább ki nem költözteti a családot is.
Aztán mi lesz???

tanatonak jó érzéke van a nap megmentéséhez... :)

@Amarante:
Ugye-ugye?
Szerintem a bajaink 99%-ról mi, magunk tehetünk. És ezen problémák mind meg is oldhatóak valamilyen módon, csak kivételes esetben kell hozzá külső segítség (nyilván nem a sérült emberekről beszélek).

Csak sokszor belépnek az elvek, vágyak, jajjistenemek, jajjszegények és hasonlók. Úgy pedig nem nagyon lesz megoldás sem, maximum kompromisszumos "senkinek sem jó" megoldások.

nyuszigonosz 2013.07.17. 10:17:23

Hát nem tudom: átgondolva a leírtakat, én sok hasonlóságot vélek találni egy nemrég megjelent Angliás, kínai vendégházas és mint késöbb kiderült: kamu poszttal.

Miért is: Itt is minden olyan nagyon jól indul, tanulományok, kutatási ösztöndíj... ( az Angliásban a saját Balaton melletti ház, kocsi, jó munka...)

Aztán jön a törés. És arra túl sok figyelmet szentel a poszt írója.
Ha igaz a poszt, esetleg ez a terápia egy része, hogy részletesen ismerteti, ha meg nem igaz, akkor ezzel szeretné az esetleges kritika élét lefaragni. Vagy csak egy pici sajnálatot kicsikarni? Nem tudom.

Ebben a posztban is megjelenik egy Balaton közeli város.

Késöbb megint a nehéz fizikai munka jön, mint az említett kamu posztban is, de megint egyszer kilátással a jobb jövöre.

És végülis: az a rész: " ha azt gondolod, itt könnyü.... " ez a rész is sokban hasonlít ahhoz a kamuhoz. Talán pont emiatt gondolom, hogy ugyanaz a szerzöje a két posztnak.

Lehethogy én vagyok ma gonosz, és minden pontosan úgy van, ahogy a poszt írója leírta.
Kiderül majd. Vagy nem derül ki. :-)

Ronnie_27 2013.07.17. 10:17:24

@Kovermadar:

„ugyanis nincs lelkem”

A legutóbbi 4 barátnőm közül 3 vágta a fejemhez, hogy nincsenek érzéseim. :-)

Amikor a poszterina a „mindent elsöprő” szerelemről írt, már sejtettem, hogy válás lett a vége. Ha az ember szerelemből házasodik (a szerelem konkétan a racionalitást szokta elsöpörni), borítékolható a válás.

A szektáról ugyanezt gondolom. Racionálisan gondolkodó ember immunis ezekre. Habár van egy ismerősöm, aki kapott egy autót a szektájától. Gondolom, a pénzes embereket leveszik egy-egy nagyobb összeggel, amit aztán odaadnak a szegényebb tagoknak. Ha valaki ad nekem egy autót (amilyet én szeretnék), szívesen eljárok fél évig heti 1 órás agymosásra.

2013.07.17. 10:24:04

@Evain: Ez teljesen jogos amúgy. Olyan, minthogy a magyar állam akarja tudni, hogy mennyit kerestél kint...

2013.07.17. 10:25:35

@M. Péter: Nyelv nélkül, nem csoda, hogy bukó.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 10:27:11

@nyuszigonosz:
Hogy derült ki, hogy az kamu poszt volt?
Lemaradtam róla...

@Ronnie_27:
Autó szektától?
Ha kapok egy Lexus LS600-t és azt tankolja is a szekta, akkor én is beállok csápolni hetente egyszer... de mást nem vállalok!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 10:28:56

@Philosoraptor:
Hová kell küldeni a székletmintát a magyar államnak? :) Annál többet tőlem nem kapnak!

nyuszigonosz 2013.07.17. 10:29:07

@Kovermadar: A végén a poszterina saját maga mondta:
hogy ö ezt a kamut a diplomamunkájához írta, felmérni akart valamit.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.17. 10:29:10

@Kovermadar: Még ma is beborul nálam, mikor eszembe jut, az ELTE jogi karának dékánja hogyan biztatott minket hallgatókat a munkapiaccal kapcsolatban: állás az lesz. Lehet, hogy kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk. Nézzük csak meg, neki is olyan titkárnője van, aki jogot végzett. Hát nem csodálatos? Azt hiszem, ez volt az egyik lökés a határátkelés felé.

Amarante 2013.07.17. 10:29:31

@nyuszigonosz:

Nem volt az kamu,csak az iro gondolta,hogy igy emelt fejjel tavozhat a sok negativum utan,amit kapott:))))
Ott bukott el,hogy alapveto kifejezeseket nem ismert:)Szerintem egy nagyon buta no irta:)))

Ez a poszt meg csupa nyavalygas egy kis onigazolassal koritve:)
nem tudom hogy melyik alom valt valora:N0-ban lakni vagy nemet faszit kifogni ferjnek:))))

De lehet,hogy ma en is gonosz vagyok:)
A toketlen emberek mindeg kiakasztanak.

Bonjour 2013.07.17. 10:32:25

@Spacecake: @Amarante: @Kovermadar: @bunny.hu: Arra próbáltam a fenti első húszban elmondani, hogy a lelki problémák igenis nagyon komoly motivációt jelenthetnek az elvándorlásban. Akit nyomaszt valami, menekül, de nem akárhova. Valahogy kialakul ez sok emberben, sokszor lúzer döntés, de nagyon sokszor az egyetlen jó döntés a gyógyulásra. Sok német is elhúz a No-ból mert túlszabályozott. Sok magyar meg boldogan megy oda, hogy végre kiszámítható környezet. Ugyanez kicsiben is megjelenik, egyéni szinten. A posztoló nem biztos, hogy nem racionálisan választott, tudat alatt, amikor No-ba tendált. De nem kerülheti ki, hogy helyrepofozza magát, de most legalább lehetőség nyílt rá.

Sokan fellélegeznek, ha külföldre mennek, ezer okból. Mindenhol így van. De azert objektív mércével nézve is vannak élhetőbb társadalmak, és azok, ahol könnyebben szenved az egyén. És ez nem pénz kérdése. Ha jól emlékszem Kubában a legboldogabbak az emberek. De azert a vágyott ny-i országok benne vannak az első húszban. Mo meg a sereghajtók között.

Úgyhogy a posztnak rohadtul köze van a kivandorlashoz, csak nem tudta v nem merte a posztoló ezt igazán megosztani velünk.

2013.07.17. 10:32:53

Nekem tetszett a poszt.
A poszterinának sok sikert.

12 éve jöttünk ki Németországba 2 kicsi gyerekkel, kutatónak. Igazából szívesen megírnám a történetet, de a kommentelők (persze nem mindegyik) az élőfába is belekötnek: ha túl rövid a poszt, az a baj, ha túl hosszú, akkor meg az. Ha sok az előzmény, akkor nem témába vágó, ha kevés, akkor meg száraz. Egy ilyen beszámolót összerakni nem ki munka, és utána még jönnek a rosszindulatú beszólások is. Úgyhogy az én történetemet megtartom magamnak.

Bonjour 2013.07.17. 10:35:54

@fannie: ez komoly... Mikor volt ez?

nyuszigonosz 2013.07.17. 10:36:14

@Amarante: Tudomisén, az is lehet, hiszen nagyon szegényes szövegecske volt az egy diplomamunka - részhez.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 10:36:32

@nyuszigonosz:
Wow... pedig még gratuláltam is neki :)
Kiváncsi lennék, hogy mi volt a témája, de talán még a szakdolgozatát is elolvasnám...

@fannie:
Aham :)
Nekem a menedzsment tanárom mondta, mikor megtudta, hogy menni akarok, hogy: "Hajrá, vissza se nézzen!"

Amarante 2013.07.17. 10:39:03

@Bonjour:

Ertem en csak akkor mi a turonak nem a kinti eletet ecseteli inkabb az onfenyezes helyett!

Mindent osszevetve kiment a nemetekhez takaritani Ennyi.

Ami az elso reszben van az a sajat kudarcainak igazolasa.ez meg annyira de annyira privat nyomorusag...Ezzel sem lenne baj ha tobbet ir a jelenlegi helyzeterol,eleterol.
de akit erdekel az osszes lelki problemaja az irhat neki,mert privatban valaszol:))))

Igényes 2013.07.17. 10:40:24

@Kovermadar: A szekták profi marketingcsapdák, amik pontosan azt nyújtják, amire a legtöbb ember vágyik: közösséget, szeretet, elfogadást, világos szabályokat. Csak fizetni kell érte. Majdnem olyan, mint a házasság. :D

Nem tudom hogy értetted, hogy szint kérdése, hogy belekeveredik-e valaki. Én néha irigylem őket.

2013.07.17. 10:41:29

@NIKI LAURA: rokonságban ugyanez megvolt + lengyel vonalon is...jöttek, szétrámolták nagy haveri alapon a hűtőt 3 gyrekkel, de a nagy fal leomlása után még egy képeslapot is elfelejtettek küldeni (addig ment minden mint a karikacsapás)

ON: az első szerelmi részig azt hittem, h valami eszméletlen karriert futsz be.Kiváncsi lennék, mi okozott ott akkora törést, h pszichésen megtört.

Amarante 2013.07.17. 10:42:01

@Kovermadar:

Na ha ilyen stilusban irta meg a dolgozatat is,akkor nem lesz mihez:))))

Ha mindez igaz lenne nem igy reagal a kommentekre:)))aztan este keson odabiggyesztette ezt a szakdolgozatos szart:))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 10:43:30

@Bonjour:
Az rendben van, amit mondasz, de akkor az utolsó bekezdés a lényeg...
Az teljesen irreleváns, hogy szekta, meg mentális probléma. Honnan tudták pl., hogy beteg? Miért kell ezt hangoztatni? Ha jól van a gyógyszertől, akkor azt nem kell kiteregetni (pont a posztba leírt dolgok miatt). Ha tud dolgozni, nem számít. Ha nem tud, úgyis kirúgják.

Azt nem értem, hogy ha ennyire tudatosan és profi módon készült a jövőre (nyelvtanulás, kutatás, tervek), akkor miért kellett mindent kidobni az ablakon egy fütykösért? Ráadásul még benne volt a tanulásban, amikor mindent veszni hagyott, tehát nem lehetett csak 1-2 éves kapcsolat.
Ez viszont mindenen átívelő ostobaság volt (és lenne bárki részéről is)!
Nem csoda, hogy ebbe belebuggyant az agya, de akkor MIÉRT???

Sokan papolnak az emberi élet különlegességéről... de ebben semmi különleges nincsen.
Ezek még butább dolgok, mint amiket az állatok elkövetnek ösztön címszóval.
Ezt nem tudom megérteni...

Igényes 2013.07.17. 10:44:01

@Philosoraptor: Olyat ettem már. Nem volt jó. Nagyon rossz sem. Éhenhalás ellen megteszi.

Len.Mag 2013.07.17. 10:45:10

@Len.Mag: Na igen. Szóval néhány pontnál olyan érzésem volt, mintha egy tizenéves lányka "legjobb barinőnek" írt beszámolóját olvasnám.
férfi helyett pasi
fotó "kuksizás"
"totál" stabil állapot

Persze ez megint csak az én szőrszálhasogatásom :)

Amarante 2013.07.17. 10:47:06

@Igényes:

Ezek mind fontos dolgok a lelkileg gyengebb,hatarozatlan es kevesbe talpraesett embereknek.En spec. ezert gyulolom oket.
az elen persze a hatarozott,penzorientalt,lelketlen es aljasok allnak.
Nekik uzlet.

Igényes 2013.07.17. 10:47:34

@Amarante: Szia drága, előkerültél? Hiányoltalak tegnap.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 10:49:44

@Igényes:
Én nem tudom irigyelni őket, mert ugyan azokat a pozitív dolgokat el lehet érni szekta nélkül is... akkor meg minek?

A szintet az egyén saját, tehetetlenségi szintjére értettem. Mondjuk nekem egocentrikus a világképem ;) Nekem nem kell nagy-népi-hurrá és szombatonkénti csápolás a TV-ben, hogy boldog és elégedett legyek. Különösen nem úgy, hogy még fizessek is érte!
Lehet, hogy ezért nem vagyok vallásos sem. Egy hatalmasságos istenképre sincs szükségem.

Ha valakinek ez kell, akkor tegye. De ne csodálkozzon, ha a végén sz@póágra kerül (ráadásul másoknak köszönhetően).

Igényes 2013.07.17. 10:49:44

@Amarante: Miért? Sima kereslet-kínálat oldal. Ők szükségét érzik, a szekta meg prezentálja. Csak néha kicsit elszalad velük a ló. Inkább a családot kellene hibáztatni, hogy nem adja meg nekik.

@Len.Mag: Irodalmi alkotást vártál?

Amarante 2013.07.17. 10:49:54

@Igényes:

Szervusz kedves:)))

Az jo ha az ember lanya hianyzik valakinek:))))

Len.Mag 2013.07.17. 10:50:39

@nyuszigonosz: Az kamu volt? Ezt jó tudni. Elég irritáló poszt volt.

Szó, mi szó, valóban van stílusbeli hasonlóség is. Ez a fenti írás is tele van burkolt mentegetőzéssel.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 10:52:28

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek ali lehetöve tette a megjelenest. Na csak nem birtam ki, hogy ne kacagjam könnyesre magam a kommentek nagy reszen... Persze volt olyan is, ami elgondolkodtatott. Most itt ülök a parkban munka utan egy kis friss levegö jol esik. Majd irany haza... Fözni nem kell mivel tegnap csinaltam kenyerlangost s meg abbol maradt böven. Szoval majd meg benezek. Hat mindig tanul az ember. ☺

Amarante 2013.07.17. 10:52:37

@Igényes:

Persze,hogy a csalad hianya miatt tortenik mindez,de akkor is nekem visszatetszo dolog a mas gyengeseget kihasznalni.

azert vannak ott csaladok is szep szammal,na nekik mi hianyzik?::))))

Igényes 2013.07.17. 10:53:24

@Kovermadar: Hát állítólag a zemberálat közösségi lény. Szeret hordában mászkálni. Azért ne minden szektát úgy képzelj el, mint a Hitgyülit. Bár ott Németh Sanyáról mindig az volt az érzésem, hogy lenyűgöző teljesítményt nyújt, ha nem is elsősorban retorikailag.
Én sosem fogok ott tartani. :(

Szopóágra nem kerülsz másoknak köszönhetően, csak magadnak. Vagy mert figyelmetlen voltál, vagy mert hülye. Meg az sem mindegy, hogy mit csinálsz a szopóággal. :)

eagles 2013.07.17. 10:54:12

@jova68:

Tudod vannak akiknek szexuális kielégülést jelent, ha másokat csesztetnek.
No meg sokan vannak itt, akik olyanok mint Micimackó. Soha semmi sürgős dolguk nem akad.
Nem kell velük foglalkozni.

Igényes 2013.07.17. 10:54:20

@Amarante: Erre épül a fogyasztói társadalom, Kedvesem. :)

tucano 2013.07.17. 10:54:24

@Evain: A NAV minden tízezer forintnál nagyobb ki vagy beutalásról az országba statisztikát vezet, a kisebbeket szúrópróbaszerűen, a nagyobbakat állandó jelleggel vizsgálják!

Amarante 2013.07.17. 10:55:30

@Igényes:

Tudom en,de azert meg nem muszaj tetszenie nekem:))))

tucano 2013.07.17. 10:56:01

@Amarante: minden egyház, vallási közösség, stb üzlet is, ha van benne egy db. főállású "vezető". Ez így természetes, bármilyen furcsának is tűnik. Még a buddhista kolduló szerzetesek is.

Amarante 2013.07.17. 10:57:34

@tucano:

tudom-gondolva pl. a katolikus egyhaz viselt dolgaira,amikor pl. penzert arultak a feloldozast:)-de azert nem szeretem annyira,na:))

tucano 2013.07.17. 10:57:45

@zsuzscica: múltkor találtam a fácsén egy szép virágokkal teli fotót. Volt hozzá vagy 100 hozzászólás a fele értelmetlen, a fele gyalázkodó volt. Egy csokor virágról :)
Egyébk sok szerencsét!!

Evain 2013.07.17. 10:57:52

@Amarante: annyira nekem se jön be, ha valaki ennyire önbizalomhiányos, de hát nem vagyunk egyformák.

@Philosoraptor: még szerencse, hogy én végleg jöttem el. :s most kíváncsiságképpen kiszámoltam, az elmúlt 5 év alatt itt többet kerestem nettóban, mint azt megelőzően a TELJES ledolgozott időszakban (15 év), pedig ott is ugyanazt csináltam, mint itt most.

tucano 2013.07.17. 10:59:25

@Amarante: Emberek vagyunk, mindenkinek vannak vágyai, megvalósulásra váró álmai, ez van. Persze az különösen visszatetsző, ha vki a szegénységgel és az anyagi javak helyett a lelki gazdagsággal kampányol, közben meg lógnak rajta a súlyos aranyak.

2013.07.17. 10:59:30

@Quercus58: akkor az olaszok 99%-a micimackó :DDD

Len.Mag 2013.07.17. 11:00:59

@Igényes: Pár dologban én is Igényes... bocsánat, igényes vagyok. ;)
Egyébként természetesen nem, mint ahogyan a helyesírási hbákba és elgépelésekbe sem szoktam belekötni, ezek előfordulnak, és nem lehet mindenki NYELVÉSZ. De ha ilyen széles nyilvánosságot szólítasz meg az írásoddal, akkor szerintem másképp fogalmazol. (Persze aztán meg azt mondják, hogy modoros :D)

Evain 2013.07.17. 11:02:02

@tucano: tudom, van rokonom, aki a NAV-nál dolgozik. Ettől függetlenül ugyanúgy zavar. :)

2013.07.17. 11:02:26

@Len.Mag: de azért külföldiektől elvárjuk azt, amire a magyarok többsége sem képes: helyesen beszélni és írni :D

tanato 2013.07.17. 11:03:49

@Kovermadar: Ha nem is szorosan de azért Határátkelős az általam belinkelt cikk is.Ha ilyeneket találok rögtön belinkelem ide is.Tényleg sok családon segítenek a kint rokonok hazautalásai.

tucano 2013.07.17. 11:04:30

@fannie: fejenállásra gondolt, mégiscsak jogász:)

Igényes 2013.07.17. 11:04:31

@Len.Mag: És Te nyelvész vagy? (Akkor legközelebb nem kezdem és-sel a mondatot. :) )

Igényes 2013.07.17. 11:05:30

@zseketto88: Nyugi, általában a külföldiek sem külföldön. :)

Bonjour 2013.07.17. 11:05:31

@Kovermadar: két oka lehet szerintem: 1. krónikus szeretethiány (néha a túlzott anyai szeretet mögött is egy érzelmileg fejletlen, azaz őszintén, okosan szeretni nem képes mama áll, de lehet, hogy apuka a ludas). 2. A nőknél jobban előfordul, hogy keretek nélkül nem hatékonyak de a keretnek kívülről kell jönnie. A legjobb keret egy nőnek, ha saját családja van, de nehéz úgy, mert csak akkor jó, ha elég éretten vág bele. Ilyen keret lehet csak egy jó férj, aki tiszteli a nőt, mindennel együtt. Pár év alatt lenyugszik a nő és hasznos emberke lesz.

Ha van keret, ha van szeretet, férfiak és nők is sokkal racionálisabbak, ha nincs, akkor szétesnek. De a nők sokkal racionálisabbak és gyakorlatiasabbak -vagy- sokkal szétesetebbek. Állítólag a pszichiátrián sokkal több a nő, de nem tudom, tényleg igaz.

Most megmondtam a tutit. Hál'istennek a világ azert ennél bonyolultabb, csak szeretünk kategorizalni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.17. 11:06:10

@Kovermadar: Nem bántom én őket. :) Csak nem akarok a feleségük lenni. :)
@Ronnie_27:
Ok, most ne szó szerint értsd!
Engem ledöbbentett a tény, hogy egyetlen vállalkozó sem akadt, aki németül beszélgetett volna velem, ellenben minden arab feleséget keresett. :)
Megjegyzem, elég konkrétak voltak.
:D

Len.Mag 2013.07.17. 11:09:45

@Igényes: Én nem, de a poszternek ez volt (állítólag) a specializációja. Ezért emeltem ki :)

Len.Mag 2013.07.17. 11:11:20

@zseketto88: Én nem várom el tőlük.
Egyébként a külfüldiek is hajlamosak elvárni tőlünk, hogy beszéljük "rendesen" a nyelvüket.

Igényes 2013.07.17. 11:12:54

@Ronnie_27: Csak az a kérdés melyik nő éri meg, hogy némelyik tematikus oldalt elviseld. :) (Most nem akarom felhozni a bezzeganyát, de attól tökéletesebb abortusznépszerűsítő kampányt én még nem láttam.)

Igaz ott már a legtöbb virágszál le vagyon tépve.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.17. 11:13:16

@Bonjour: Szerintem 2003-2004 körül. Ezt egyébként az egyik szakkollégium rendezvényén sikerült előadnia dr. Mezeinek. Szóval az üzenet: járjál nyugodtan pluszórákra, fektess be annyi energiát, amennyit csak tudsz, majd valamikor hasznát veszed... vagy nem.
De azóta (jogászi pályát elhagyó) álláskeresőként is megtapasztaltam, hogy a szempillájuk sem rebben, ha jogászként jelentkezik az ember titkárnői posztra nagyobb cégekhez. Persze van fancy titulus, igazgatói asszisztens lehetsz. Attól még kávét főzöl és időpontokat egyeztetsz.

Igényes 2013.07.17. 11:15:16

@Bonjour: Nekem valahogy sosem ment ez a nőtisztelet. Vagy az embert úgy egyben, vagy tökmindegy, hogy nő, vagy nemnő.

Igényes 2013.07.17. 11:18:46

@fannie: Pár éve volt valami cikk, hogy az ügyvédjelölteket minimálbérért dolgoztatják, de vagy úgy, hogy nekik fizetik ki, vagy úgy, hogy ők fizetik ki ezt annak, aki hajlandó őket alkalmazni. Az irodáknak így éri meg, szaktudása van, 2-3 nyelvvizsgája van, az meg úgyis boldog, hogy talált gyakorlati helyet.
Szerintem így lesznek a geci ügyvédek. Bojtár korukban egy életre megutálják a szakmájukat is, meg az emberiséget is:)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.17. 11:23:28

@Bonjour: Bocsánat, elgépeltem a nevet. Dr. Mezey, y-nal...
De otthon még istenes a helyzet, mert ha találsz magadnak ügyvédi irodát, ahol gyakornokoskodhatsz, legalább valami minimálist általában fizetnek a munkádért. (Már ahol nem neked kell fizetned, hogy ráfirkanthasd az iroda nevét a CV-re, de ez más téma). Olaszországban semmit nem kapnak a gyakornokok. Ott még az esetleges kiadásaidat sem kapod vissza. Az ügyvéd közli, hogy Pisából át kéne ruccannod Firenzébe egy ügyben? Az kb. 20 euró vonattal, ha jól emlékszem. Saját zsebből. Évekig.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.17. 11:24:08

@tucano: Erre nem is gondoltam. Ezért érdemes néha ide bekukkanatani. :)

2013.07.17. 11:26:32

@Igényes: ezen magam is meg szoktam lepődni, pedig nem vagyok egy nyelvtannáczi sem pedig egyik nyelv doktora sem :)

Len.Mag 2013.07.17. 11:11:20
Én sem, nyugi. Úgy vagyok velük mint az olaszok a külföldiekkel:
ha már értem néhány szavát, örülök :D

Sanyi9 2013.07.17. 11:32:11

@tanato: egy embernek oriasi osszeg a 35-40 millio euro, de egy orszag szempontjabol apropenznek szamit. Szerbia, Romania, stb, eseteben az osszeg tenyleg a gdp jelentos reszenek felel meg (a romanok egy idoben evi 5-6 milliard eurot utaltak haza (persze, tobb millio roman dolgozik kulfoldon)).

tanato 2013.07.17. 11:36:16

@Sanyi9: Amit én a cikkből kivetem az emelkedő tendencia,ami megegyezik a környezetemben tapasztaltakkal is.

tucano 2013.07.17. 11:37:32

@Evain: nincs sem pénzügyi magánélet az EU-ban, nagyon szeretem a közösséget, de orwelli értelemben egy rémálom felé haladunk, hogy fedezzük a pazarló költségvetéseket.

Igényes 2013.07.17. 11:40:18

@zsuzscica: Kérünk kenyérlángosokat!

M. Úr 2013.07.17. 11:45:18

@zsuzscica: Huh... Coelho-t olvasol-e?

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 11:55:16

@M. Úr: :) Az elsö regényem töle a Veronika meg akar halni .. volt
A legújabbakra sajnos nincsen jelenleg pénzem.... de mihelyst lesz valamennyi, beiratkozok a helyi könyvtárba és elolvasom az újakat... (én a Zahir-nál leragadtam... szégyen és gyalázat, tudom) De a legnagyobb kedvencem a 11 perc.... mmmmm azt hiszem, ez az a könyv amire azt mondom A KÖNYV :)

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 11:56:27

@Igényes: sajnos a parasztkolbász lemaradt róla.... (mivel itt nem lehet kapni) de egészen jó lett :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.17. 11:59:51

@jova68: akkor ne írd meg.
ez egy szabad ország.

M. Úr 2013.07.17. 12:00:44

@zsuzscica: Tudtam, tudtam, tudtam! Az első kommented stílusából teljesen átjön a Coelho-t olvasó harmincas nő modorossága. Nem bántás, de ha ez lenn se vennéd fel.

Igényes 2013.07.17. 12:01:13

@tucano: Miért? Ebben mi a rémálom?

Amarante 2013.07.17. 12:02:04

@tilmir:

Na igen:)Ezert fogadok mindent kisse szkeptikusan,amit a draga hazankfiai inditanak:((

Itt mar sokszor el volt mondva,hogy ne magyar kozvetiton keresztul ha lehet...

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 12:03:09

@Len.Mag: Amúgy tökéletesen helyes a meglátás a stílustörésröl. :) Ez volt a szándékom. A különbözö stílusokat szándékosan keverem, célom (általában) a hangulat visszaadása, mivel ez online nagyon nehéz... nem hang illetve mozgóképanyagról lévén szó. Az egész írásra azonban nem mindenütt jellemzö a "barinös" stílus... (édesanyám, ezerszer is áldom minden lépését és nem mondjuk: muterom, komálom, hogy levágott havi öt lepedöt....) Egyébként NYELVÉSZETET azon belül afáziakutatást írtam, és nem IRODALMAT vagy stilisztikát....:) a meglátás azonban tökéletesen helyes :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.17. 12:04:32

@zsuzscica: ezek szerint nem túl sok könyvet olvastál eddig:DDDDDDDDDDDDDDDD

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 12:04:56

jó kis cikk volt
írod ritkaságszámba ment 30 éve,hogy nyugati nyelvet tanuljon valaki az oviban
nem ritkaság volt az,hanem tiltott és lehetetlen elvtársgyerekeket es svábokat leszámítva

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.17. 12:06:21

@Amarante: Igen, de még mindig akad, akit be lehet húzni a csőbe...
:(

én már a fény gyermeke vagyok 2013.07.17. 12:07:13

Ma megint megdőlt egy elmélet, nem a pasik rohannak a farkuk után, hanem a német-matek szakos buxák.

Amarante 2013.07.17. 12:09:06

@tilmir:

Mert nagy a nyomor.Sokan nem tudnak eleg toket osszeszedni az indulashoz,ez meg az ottani torlesztest biztositja heti lebontasban.Csak ennel tobb sajnos nem jon ossze.:(

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 12:10:09

@M. Úr: Tényleg? :) Mi köze van Coelho stílusának a harmincas nök modorosságához? De most viccen kívül. Ez érdekelne. (Coelho-t kb. 10 éve kezdtem el olvasni, akkor még nem volt annyira népszerü mint mostanság, s akkor én még bizony hogy max. húszas éveim közepén jártam :) )

Amarante 2013.07.17. 12:11:24

@zsuzscica:

Ez akkor lett volna erdekes ha egy irodalmi oldalra irsz:)
Minket jobban erdekelt volna a jelenlegi helyzeted...

Akkor most megegyszer:mi volt az almod,ami teljesult?

Bonjour 2013.07.17. 12:13:35

@Igényes: ahogy a kérdéshez hozzáállása, az már önmagában is nőtisztelet :), valami ilyesmire gondoltam én is.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 12:14:56

@Amarante: hmmm na ez jogos kérdésföltevés... az álmom az volt, hogy egyszer némettanárnö legyek.... s mindez most teljesülni LÁTSZIK... ha tökéletesen öszinte akarok lenni magamhoz, s MÈG nem teljesült be.... ezért a cím: Amikor egy álom valósággá válik... s nem : ahogy egy álom valósággá vált... :)

2013.07.17. 12:16:34

@Evain: Nem is lehet ehhez mit hozzáfűzni. Pontosan ezért én sem fogok itthon maradni.

Bonjour 2013.07.17. 12:21:20

@Igényes: ebben azért lehet valami!

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 12:21:47

@Bonjour: köszi a kommentjeid tényleg elgondolkodtatóak és találóak, de a magánéleti-pszichés problémáim részleteit nem akarom a fórumon kiteregetni... :) ha nem baj :D a problémán természetesen folyamatosan dolgozok.... már "otthon" azaz Magyaroszágon elkezdtem.... mármint dolgozni az ügyön, a gyógyulás az nagyon hosszú folyamat egy mentális betegségböl, hmmm nem most kezdödött a kimenetellel... de ezzel szerintem tisztában vagy te is... de az a tény, hogy ide, Németországba kijöttem, mintegy katalizátorként szolgál(t) a gyógyuláshoz. Hmmm erröl oldalakat tudnék írni.... a psychocial recovery volt a témája a 2011-es GAMIAN konferenciának, ahol lehetöségem volt egyesületemet önkéntesként képviselni.... huh hát nem semmi két nap volt :)

Bonjour 2013.07.17. 12:25:58

@fannie: ez durva, mármint az olaszokról amit mondasz. Tíz éve egy ismerősöm (amerikai) egy nagy ügyvédi irodában helyezkedett el, dolgoztak ott vagy kétszázan. A kezdő (!) bére 150.000 dollár volt.
Csak ha nem vagyok indiszkrét: milyen terület(ek)re próbálsz átnyergelni? S azt Mo-n?

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 12:26:27

@én már a fény gyermeke vagyok: ilyen kommentekre nem szoktam reagálni... de most kíváncsivá tettél, hogy honnan is szürted le ezt? ( német-matek szakos buxák rohannak a faxok után) légyszi, légyszi oszd meg velem iiiiis :P

Bonjour 2013.07.17. 12:29:02

@én már a fény gyermeke vagyok: ezen jót derültem... Van egy stílusod, és mivel mindig azt gyomod, nem is bántó igazán.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 12:37:34

@Babette_: hát tényleg nem :D :D :D na buta liba vagyok, meg be kell, hogy valljam, csak ne terjeszd :P

Bonjour 2013.07.17. 12:41:55

@zsuzscica: szia! Tényleg örülök, ha bármit is segítettem a kommentjeimmel.

Dehogy kell kiteregetni a problémàkat, nem is erre az oldalra való, nagyon is kulturált es bátor megoldást vlasztottal, h megemlíted az összefüggés miatt, de nem terheled vele az olvasót. Meg bátor megoldás is, hogy le merted írni. Éppen itt :).

Napfény kommentjeit nehogy felvedd! Nem neked szól, ez csak stílusgyakorlat neki. Megkockáztatom, hogy a bunkóság álarca mögött egy másik ember rejtőzködik. Niki és ők színfoltot jelentenek itt.

Na de mára elég volt a pszichoanalizálásomból, jelentem abbahagytam.

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 12:43:13

@zsuzscica:
én szeretem a meséket
ausztriai óvónénik dolgoznak a magyar óvodákban 30 éve hehe
30 éve Magyarországon tiltott és lehetetlen kategória volt nyugati nyelvet tanulni,nem ritkaság! kivételt képeztek ez alól megbízható elvtársak gyerekei és a svábok

te,aki rokkant vagyMagyarországon,a környezetváltozás erejével hirtelenjében fizikai munkát is képes vagy ellátni Németországban,ezt nevezem én csodás gyógyulásnak

nem akarok gonoszkodni,de meglepő

M. Úr 2013.07.17. 12:43:58

@zsuzscica: Nem tudom, hogy Coelho stílusa-e, de a sok harmincas hölgyismerősöm közül a Coelho-t imádattal olvasók szava járása.

Például nem nevetek, hanem "kacagok". Beszámoló minden cél nélkül arról, hogy most épp semmitteszek. Oda nem illő, teljesen lényegtelen gondolatfoszlányok betűzdelése: "főzni nem kell, mert...". Senki másnak nem jutna eszébe, hogy most éppen főzni kéne. Leírni meg pláne nem. És kenyérlángos.
De a "kacagás", na az mindig ott van. Kac-kac.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 12:44:29

@Bonjour: igen, igen tudom, hogy sokszor más ember van a kemény illetöleg bunkónak tünö álarc mögött.... van tapasztalatom benne.... :)

Bonjour 2013.07.17. 12:45:12

@Bonjour: gyomod=nyomod

A prediktív izé miért nem müxik magyar nyelven? A francia (meg az angol is) tök jól javít. Valaki nyelvész tudja ezt?

mirx 2013.07.17. 12:47:38

@vöribaba: Ez nem igaz, én akkor kezdtem az általános iskolát, és angol-orosz "szakos" osztályba jártam. Heti 2 angolóra, heti 2 oroszóra volt. Rendes állami iskola volt. A körzetünkben volt olyan általános iskola is, ahol németül lehetett tanulni.

Az ovi persze más, én is valami diplomataoviba jártam, volt mindenféle követségi meg színes gyerek, de akkor még nyelvet tanítani óvodában nem volt divat. A posztoló esetében is csak "önszorgalomból" beszélt hozzájuk az ovónő németül, nem volt az hivatalos nyelvtanítás.

mirx 2013.07.17. 12:48:36

@M. Úr: modorosságnak hívják

Amarante 2013.07.17. 12:49:01

@M. Úr:

En egyetlen Coelhot sem olvastam.Akkor en most muveletlen vagyok vagy csag modortalan:)))))

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 12:49:16

@vöribaba: az óvónönk sváb volt... :)
a gyógyulásom nem itt kezdödött Németországban.... és a cikkben is megemlítettem, hogy gyárban dolgoztam váltott müszakban, mivel MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGÜ embert kerestek... ahogy fölvettek, rá három hónapra hirtelem meggyógyultam MAGYARORSZÁGON :D (legalábbis a rokkantsági bizottság véleménye szerint)

M. Úr 2013.07.17. 12:52:54

@Bonjour:
A predikció nagyrészt statisztikai alapon működik. Mivel a francia predikciót sokkal többen használják, nagyobb adatbázis állt rendelkezésre a statisztika készítéséhez, így az algoritmus életszerűbb, pontosabb jóslatokat hoz.

Én például nem sokkal azután, hogy megvettem az okostelefonom, írtam rajta egy e-mailt, amiben szerepelt a "farokmúzeumba" szó. Valamiért nem sikerült kétszer elküldeni, úgyhogy háromszor is be kellett pötyögnöm a szöveget. Na jól megjegyezte a rendszer, azóta minden "f" kezdetű szóra rögtön a "farokmúzeumba" szót ajánlja ki. Aztán majd magyarázkodhatok, ha valaki az én telefonomról akar sms-t írni.

Nem vagyok nyelvész. Informatikus.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 12:54:12

@M. Úr: a "kacag" szót a volt barátom használta elöszeretettel, és töle vettem át... olyan szépen cseng... :)
a fözni kéne tökéletesen normális nöi gondolkodásnak megfelelö igy déltájban, vagy nem? :) kenyérlángos.. de ha tényleg azt sütöttem tegnap na :D :P

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 12:58:13

@M. Úr: az informatika és a nyelvészet nagyon közel áll ám egymáshoz, Ur-am :)
de tényleg mivel foglalkozol? Programmierst du vielleicht? In welcher Sprachen? PHP, oder in einer ählichen? App-Programierung? mi a véleményed róla... vagy van tapasztalatod benne? köszi és bocsi ha túl sok a kérdés

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 12:58:52

@zsuzscica:
na most Österreicher oder Svabish? melyik is? Összezavarodtál te magad is egy picit ugye?:D

30 éve Magyarországon munkát vállaló osztrák állampolgár, mégha első hangzásra életidegen jelenség,nem zárom ki,hogy lehetetlen...párttag könyvvel mindent lehetettt akkoriban

akárhogy is,ha takarítani bírsz a,kkor rokkant már aligha lehetsz olyan mértékig,hogy a munkaképességed csökkenése a rokkant tartományba sorolt volna,mondom ,csodás gyógyulás:D

Bonjour 2013.07.17. 12:58:53

@Amarante: abban igazad van, hogy a gyakorlatias dolgokról írhatott volna, én is szeretem a gyakorlatias dolgokat olvasni. Ez tény. De szerintem azért nem írt erről, mert az nem véletlen, hogy takarítani megy valaki, aki nagyon jól beszéli a nyelvet. Ő köszöni, szünetet kér vagy nulla az önbizalma. Most akkor mit írjon erről?

Viszont számtalan ismerősöm menekült valami elől. Ez is egy ok a határátkelésre és sokszor nyugtatja le a lelket (vagy nevezzük spontán gyógyulásnak, bár egyetértek egy előttem egy hozzászólóval, hogy ez inkább élethelyzet, mintsem betegség, csak kevés válasz van ma a lelki szenvedőnek. De én tuti soha nem szednék be bogyót, az csak elodázza a prolémamegoldást, az csak átmenetileg jó).

A külföldre menés egy reboot, egy új esély. Akkor is, ha ezzel sokan elvesztenek olyan előnyöket, amiket nem szeretnének. De mindent nem lehet.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 12:59:07

@zsuzscica: bah sok a helyesirási hibám ... :(

Bonjour 2013.07.17. 13:00:09

@Bonjour: évi 150.000, nem havi, a félreértések elkerülése végett

Amarante 2013.07.17. 13:02:01

@vöribaba:

A csokkent munkakepesseg nem csak a fizikai rokkantsagot foglalja magaba.

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 13:03:05

@zsuzscica:én is éltem sajnos Magyarországon eleget
tudom,hogy az oroszt és a szláv nyelveket nyomták a többségnek 30 éve,piros könyvesek gyerekeinek meg akár oszták óvónőt is,szuper ezt így utólag megtudni

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 13:03:46

@Amarante: senki nem mondta:D a megfogalmazásomból ez világosan ki is derült,csak számodra nem:D hehehe

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 13:04:00

@vöribaba: ööööö ja kissé összezavarodtam mint vasorrú bába a mágneses viharban.... az emlékekeimben próbálok kutatni...de nem megy... azt hiszem, Steiermark-ból való volt az óvónö...

nem tényleg nem is tartom magamat rokkantnak.... :) és hozzátartozik hogy : Soli deo gloria. (mármint ez a vélemény a csodás gyógyuláshoz)

Amarante 2013.07.17. 13:04:26

@Bonjour:

Nincs nagy baj,csak sztem ha a masodik resszel foglalkozik tobbet,az elsot csak erintolegesen emliti,sokkal szerencsesebb lett volna:)Foleg itt:)))

Amarante 2013.07.17. 13:06:22

@vöribaba:

akárhogy is,ha takarítani bírsz a,kkor rokkant már aligha lehetsz olyan mértékig,hogy a munkaképességed csökkenése a rokkant tartományba sorolt volna,mondom ,csodás gyógyulás:D

Na erre gondoltam:)

Es nem fizikailag is lehet vki annyira rokkant,hogy meg takaritani sem tud vagy bir.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 13:06:51

@vöribaba: az már igaz piros könyvesek.... aktív párttagot takar? sajnos annyira nem vagyok benne a témában, szüleim pedagógusok voltak.... átlagemberek, (de nekem a legkedvesebbek :) )

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 13:11:32

@Amarante: tudom, hogy jobb lett volna, ezért is írtam a végén, hogy a cikk talán nem is eléggé idevaló, majd a moderátor eldönti, amúgy meg igy is hosszú volt.... :( de három hónap németországi tartózkodásról mit írjak, mondjuk, amit hasznosnak is éreznél?

M. Úr 2013.07.17. 13:14:54

@zsuzscica: Igen, volt pár tantárgy az egyetemen, ami lényegében nyelvek analízisével, formalizálásával foglalkozott. Szorosan kapcsolódik a számítástudományhoz, és az informatikában is van gyakorlati haszna (lásd pl. az előbb említett szövegjavítós mókát). Általában ezeken buktak el sokan.

Szoftverfejlesztek, aminek mondjuk 50%-a programozás. Most C# főleg, régebben PHP-ztem. Desktop alkalmazások, service-ek, Office-hez addin-ek. 3 év tapasztalat, + egyetem alatt a szokásos weblapos vergődések.
A véleményem az, hogy nagyon felkapott szakma, és sok a hozzá nem értő, kontár. Jó szakembert égen-földön nem találsz, mert már mindnek van jó állása. A mostani munkahelyemen másfél év alatt nem tudtak rajtam kívül alkalmas fejlesztőt találni, pedig semmi spéci követelmény nincs. Engem 4 hónapos német "nyelvtudással" az első interjú után felvettek.

Amúgy jó szakma, de nem véletlenül keresünk jól (tegyük hozzá, kevés munkával). Kevesen alkalmasak, és ezt sokan nem értik meg. Ugyanúgy, ahogy operaénekes se lehet bárkiből.

Amarante 2013.07.17. 13:15:30

@zsuzscica:

Szamomra No-rol semmi nem lenne hasznos,annyira nem erdekel:)))

Mindegy,megjelent,elolvastam,nem igazan jott be:)Ennyi.

Tovabbi sikereket kivanok neked es remelem,hogy egyszer tenyleg megvalositod az almodat:))))

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.17. 13:19:19

@Bonjour: Nem vagy indiszkrét, saját blogom van, szóval nem vagyok szégyenlős. :)
Rögtön a jogi diploma elvégzése után elmentem Olaszországba (2006). Ott dolgoztam, először persze pincérnőként, aztán titkárnőként, közben elvégeztem kint a közgázt, lett belőlem részlegvezető egy oktatással foglalkozó cégnél.
2010-ben már Olaszországban elég kemény volt a helyzet, ezért hazaköltöztem. Most Moszkvában élek, a férjemet ide helyezte át a cég.
Szóval én szereztem egy másik diplomát, és megtanultam néhány nyelvet.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 13:26:27

@Amarante: köszike neked is ugyanezt kívánom, bárhol legyen is az a színhely :)

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 13:28:00

@Amarante: ki mondta,hogy nem?:D

ha a szövegértési képességed jó lenne ,felfedezted volna,hogy ez magában a cikkben sem hangzott el,hogy melyik kifejezetten:D

valszeg mindkettő

na most takarításilag azért mindenképpen a fizikai esik nagyobb súllyal latba,ebben azért ugye tudsz követni
és igen el ne kezdjük már boncolgatni,hogy a pánikbetegség,az agórafóbia stb fizikai képességeit kilőheti,mert nem egészségügyi rovatot olvasgatunk

a poszter úgy írta meg cikkét,ogy mindkettő értelmezhető

és ,ha igen,elég megdöbbentő,hogy ekkora váltáson ment át

ennyi hangzott el,te meg elkezded tolni a hülyeséged,a mentális betegsgek fizikai képességeinket csorbító attribútumokról:D
gratula:D
korlátolt:D

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.17. 13:33:17

@Bonjour: Ez elég furcsán hangzik, beismerem. Elhagytam a jogi pályát, mert nem akartam titkárnő lenni itthon, és aztán elmentem Olaszországba pincérkedni és titkárnősködni. Hmmm, további magyarázatot igényel.
1. Harmadéven rájöttem, hogy nem szeretem a jogot, és nem akarok ezen a területen dolgozni, sok pénzért sem, nemhogy kevésért.
2. Olaszország viszont nagyon megtetszett, amikor ott töltöttem egy évet diákként Erasmusszal. Csak amikor már belecsöppentem a munka világába, akkor tűnt fel, hogy ott sincs kolbászból a kerítés (csak hogy a közönség kedvenc szófordulatával éljek), de még prosciutto-ból sem.
Talán így érthetőbb. (?)

Bonjour 2013.07.17. 13:34:18

@vöribaba: pedig most gonoszkodsz :)
De ez is jól jöhet a posztolónak. Az élet nem habos torta.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.17. 13:35:24

@zseketto88:

"a magyarok többsége sem képes: helyesen beszélni"

Mindig valaki beírja ez a tévhitet...

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 13:39:57

@Bonjour: jaj nem,csak az amarant hülyeségeivvel megtalál

miután foglalkozásegészségügyi orvosként sosem tevékenyakdtem,de még tb jogász sem voltam soha

de azért van képem a dologról

az,hogy valaki megváltozott munkaképességű kell legyen,rokkanttá nyilvánítsuk,nem elég csupán a mentális rész!
ez az egy tuti:D százalékos besorolás van,el kell érni egy bizonyos százalékot,ha jól saccolom 50% felett!

na ez tuti nem jön össze mentálisból,ha igen,tuti nem fogjak berakni gépsor mellé

szerintem kiveséztük

Amarante 2013.07.17. 13:41:12

@vöribaba:

Ha mar szovegertes:ugyan olvasd vissza azt a reszt,aminek a Sorsfordulat cimet adta:)

Kifejezetten leirta a pszihes betegseget es a kovetkezmenyeit Mo-on:))))

Asszem ez az utolso hozzadszolasom,mert elveim szerint:bizonyos szint ala soha.....

Bonjour 2013.07.17. 13:43:49

@M. Úr: hát ez király :). Lehidaltam a farokmúzeumon :). Na de most egyénileg megy az algoritmus, vagy hogy? Merthogy neked farokmúzeumot dob, nekem meg mást. Amúgy minden nyelv egy külön rendszer gondolom. Én még arra gondoltam, hogy esetleg azert mert a magyar deklinációs nyelv, emiatt a kidobható verziók száma tendál a végtelenhez, viszont kicsi nép ahhoz, hogy ennek fejlesztésébe pénzt rakjanak. Mivel ritkán használom, valszeg nekem ezért ilyen bitang rossz a rész, az én nyelvhasználatomat nem tudja belőni az algoritmus.

Köszi amúgy, erre az algoritmusra eddig nem is gondoltam.

Bonjour 2013.07.17. 13:44:44

@Amarante: hat igen, ezen a blogon ez jogos igény.

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 13:45:12

@fannie: jól tetted,egyáltalán nem hangzik furán
rengetegen elhagyják,még Olaszországban is

Bonjour 2013.07.17. 13:47:23

@fannie: köszi, ez is egy érdekes eletút, majd megnézem a blogod.

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 13:49:43

@Amarante: megemlít pszihés betegségeket is és? nem írja sehol,hogy kizárólag ezzel százalékolták:D

mondom,hogy szövegértési gond van nálad :D
de alatta vagy az elvárható szintnek,akkor most mi lesz?:D

ha valaki 50% ot meghaladóan rokkant pszihésen,szerinted berakják gyártósorra?:D

a fejed nem csak azért van,hogy megfésülködj:D

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 13:51:56

@Amarante: nekem a volt párom mondta mindig (amúgy tuti humora volt): ha lesüllyedsz a szintemre, onnan már rutinból megverlek. :D

amúgy mind a kettötöknek igaza van: a pszichés betegség volt jelen elöször az életemben, amikor leszázalékoltak, (tényleg nagyon súlyos volt) akkor nem is dolgoztam, kb. 6 évig. Aztán jobban lettem, s lett részidös állásom, de a pszichés betegség hozott magával egy sor más fizikai betegséget (nagyrészt a töméntelen gyógyszer mellékhatása, amit be KELLETT szednem) pl. vérnyomás és endokrin problémák többek között, túlsúly, reumaszerü és ortopédiai megbetegedések stb...

Bonjour 2013.07.17. 13:55:39

@fannie: ó én megértem, ha valaki nem akar itthon pincérnő lenni, de külföldön mégis. Először ki kell próbálni, aztán vagy jön kiegyenlítő kijózanodás, vagy az adott országba szerelmes, vagy rájössz, h megy neked a pincérkedés, es abban fejleszted magad, öreg napjaidra meg nyitsz egy kis vendéglőt. Bármi lehet. En nem osztom a kint lehet takarítani, akkor itthon miért nem. Csak. Egyébként amit félretesz az ember kint takarítóként, az az itthoni fizetése lenne ugyanilyen poziban es meg azokért a helyekért is sorbanállás van, ha rendesen bejelentik a népet és normális a munkahely.
Annyi életút van es en mind szeretem hallani, mindenben van valami egyedi bölcsesség szerintem.

Amarante 2013.07.17. 14:01:57

@zsuzscica:

:)))))

Most mar azert gondolom sokkal jobb a helyzeted.orulok neki.

Mivel kivancsi vagyok,megirnad,hogy hogyan kerultel a szekta kozelebe?Es emiatt borultal-e ki ?Persze nem muszaj csak ha ugy erzed,hogy megoszthato a tapasztalatod.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.17. 14:06:48

@Bonjour: Az azért még hozzátartozik, hogy kb. két hónapig pincérkedtem, és utána még egy év volt a titkárnősködés. Persze közben tanultam, okosodtam. :) Amit otthon is megtehettem volna, csak ahogy te is megjegyezted, kicsit jobban kerestem Olaszban mindkét pozícióban, mint amennyit Magyarországon vittem volna haza ügyvédbojtárként. Aztán meg folyamatosan léptem előre, de szép lassan kijózanodtam Olaszországból, és akkor már eléggé piacképes voltam otthon is. Ezért költöztem haza. (Végül csak egy évre.)
Moszkva meg vicces, két év után már szeretem is, legalábbis nyáron.
És veled mi a helyzet?

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.17. 14:15:10

"Aztán jött a gimi, középfokú nyelvvizsga németből 16 évesen elsőre, különtanár nélkül, kb. 80%-os"
Nem nagy dolog, nekem angolból felsőfokúm volt 17 évesen, mégsem ujjongott senki, később még az érettségi előtt lett egy német középfokúm is.

"Specializációm a nyelvészet volt", "(gazdasági idegen nyelvű menedzser)."
kamuszak, piacképtelen, felesleges, az okj meg kidobott pénz, szart sem ér

"Hajnali fél négy volt, én reggeles műszakban voltam a gyárban. Gondoltam a vicc kedvéért felnézek, fenn van-e valaki."
szóval lógtál munkaidőben?

"S szépen egymásba szerettünk, anélkül, hogy személyesen találkoztunk volna."
Főleg te, mert 3x évesen Kelet-Magyarországon egy gyári munkával 0, azaz NULLA kilátásod volt a normális életre.

"A két hét elröpült, megismertem hol és hogyan él, kik a barátai, szülei, kicsit belepillantottunk a kulisszák mögé."
Megnézted, hogy minden rendben van-e vele, a társadalom melyik szintjén helyezkedik el a család és a barátai, milyen és mekkora a lakása, van-e kocsija, nem őrült-e.

"Egy pasiért egy ilyen állást föladni."
Javítok: egy nyugat-német pasiért (még csak nem is keleti, egy pluszpont) lakással egy kelet-magyarországi gyári munkát minimálbérért 0 kilátással feladni.

"Christliche Studien-Germanistik"
Ez mire jó? Ha elvégzed, akkor tovább takaríthatsz. Inkább tanulj valami normálisabbat.

"Mondtam a páromnak, még az sem baj, ha gyermekáldást kapunk időközben, persze erre csak mosolygott."
Persze most takarítasz, de ez ugye elég szar munka, inkább jöjjön a babaprojekt, akkor pár évig biztos úgysem kell majd semmit csinálni, csak a gyerekkel otthon lenni, a "pár" majd eltart, intézkedik helyetted mindenben plusz lehet kapni a támogatásokat, adókedvezményeket a gyerek után, ami úgyis majdnem annyi, amennyit most keresel. Azt hiszem, ha összeházasodtok, arra is van valami kedvezmény az adóban.

"Az álmokat nem szabad föladni. Nagyot kell álmodni, s a Jóisten megadja a szükséges dolgokat. Az igazán szükségeseket. Ha meghal a képzeletünk, a nagy álmok bölcsője, akkor meghalunk mi magunk is."
Ki kell ábrándítsalak: annak a hosszú hajú, vékony, felfeszített férfiszobornak semmi köze nincs hozzád, csak egy kanos, egyedülálló, öreg német importált magának egy feleséget keletről. Minden nap megesik.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.17. 14:21:34

@M. Úr: igazad van, pont ugyanezt írtam én is

@Sylba: egy újabb importfeleség-jelöltet láthatunk?

@Bonjour: "Biztos, hogy a gyártósor mellől nem véletlen keresgélt a poszterina német chatoldalakon az ő kis csodaországában!"
PONTOSAN!

@Ronnie_27: jó meglátás
én még soha nem ismerkedtem neten, mert hiányzik a közvetlen interakció és persze a kinézet, amik nekem nagyon fontosak

Amarante 2013.07.17. 14:27:02

@Tökfőzelék1:

Nem beszelve arrol,hogy amint kezded az felsobbrendu szovegedet a masik kozben kikapcsolhatja a gepet:)))

Elfutni nehezebb,mert utolerheted,mivel te meg futasban is a legjobb vagy:)))

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.17. 14:27:27

@jova68: én örülnék, ha leírnád, hogy mi történt, de csak akkor, ha te is dolgoztál nő létedre
kitartott történetekből rengeteg volt már, azokat utálom!

@Igényes: szerintem elég alacsony annak az értelmi szintje, aki ezekbe beleesik
olyan, hogy jó marketingért beáldozom az életem, nincsen, csak a butuskáknál

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.17. 14:28:28

@Tökfőzelék1: szia Töki!
Beteg vagy?
Ennél jobbat szoktál, formán kívül vagy...

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.17. 14:33:08

@zsuzscica: Végre itt a posztoló!

Gratulálok a sikeres átkeléshez, a legkisebb anyagi és intellektuális befektetéssel sikerült a világ legfejlettebb részébe kerülnöd!
Tanácsnak kérlek fogadd el, hogy ne az említett mesterszakot végezd el, hanem valamilyen használhatót, mert különben a babaprojekt után is takaríthatsz vagy kénytelen lesz a férjed eltartani, az pedig ugye nem lenne fair vele szemben.

M. Úr 2013.07.17. 14:33:23

@Bonjour: Nem ismerem a konkrét algoritmust, és valószínű nem is ugyanaz van minden szoftverben, de arra tippelek, hogy csak nagyon alapvető nyelvtani szabályokkal foglalkozik. Ha egyáltalán foglalkozik ilyesmivel. Valószínű, hogy nyelvtan helyett az egyes szókapcsolatokról (max. 2 vagy 3 szó) vezet statisztikát. Egy egyszerű ajánló rendszert (recommendation system a szakirodalomban) tudok elképzelni a háttérben. Ott meg az a jellemző, hogy a saját tevékenységüket jobban súlyozza, mint a kezdeti adatbázist (amit lehet hogy egy szűk tesztelői kör üzenetei alapján, vagy épp egy komplett könyvtár anyagából állítottak össze).
Minél többet használod, és minél kevesebb féle szófordulatot használsz (tehát sokszor ismétled ugyanazt), annál jobban fog működni.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.17. 14:37:33

@tilmir: most nem akartam leszidni a posztolót, hanem segítettem neki megvilágosodni (ezt sajnos egy több ezer éves fekete könyv és egy kifeszített bábu, valamint a szekta sem hozta meg)

leírtam neki objektíven, hogy a valóságban mit csinált

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 14:43:49

@Tökfőzelék1:
"Aztán jött a gimi, középfokú nyelvvizsga németből 16 évesen elsőre, különtanár nélkül, kb. 80%-os"

nem nagy dolog, nekem 17 évesem felsöfokúm volt németböl, nem újongott senki, édesanyámon kívül... utána érettségi elött lett még egy középfokúm is angolból

"Specializációm a nyelvészet volt", "(gazdasági idegen nyelvű menedzser)."
kamuszak, szart sem ér, HACSAK nem párosul mondjuk matematikával és némettel, amiket TANITANI lehet, vagy mondjuk afáziakutatással, ami az agysérültek rehabilitációjában jeleskedö tudományág, sokak köszönhetik ennek a szarnak a gyógyulásukat...

Hajnali fél négy volt, én reggeles műszakban voltam a gyárban. Gondoltam a vicc kedvéért felnézek, fenn van-e valaki."
reggeles müszak a gyárban: 6-14 és nem fél 4...szóval ki is lógott?

"S szépen egymásba szerettünk, anélkül, hogy személyesen találkoztunk volna."
föleg ÉN aki 30 évesen esküvö elött állt, s kilátása volt egy boldog életre .... s akinek a körülmények másképp alakitották a sorsát

A két hét elröpült, megismertem hol és hogyan él, kik a barátai, szülei, kicsit belepillantottunk a kulisszák mögé."
Igen,megnéztem, hogy milyenek a cicái a valóságban, hogy milyen ügyesen rendezte be az ALBÉRLETÉT; hogy milyen cuki KIS autója van, ahol még az ablak sem gomnyomásra müködik és NEM automata váltós, megláttam, hogy kicsit örült mert annyira meg volt fázva karácsony másnapján, hogy alig birta venni a levegöt, de muszáj volt bemennie dolgozni, mert ezt a napot nem tudta már elcserélni senkivel

"Egy pasiért egy ilyen állást föladni."
... aki visszautasithatott volna az elsö három hónap alatt simán, s akkor újra irány kelet-magyarországi gyári munka, ahol már nincsen határozott idejü szerzödésem (kolléganömmel megtörtörtént!!!)

Christliche Studien-Germanistik"
Mire jó migrációs háttérrel gyermekeket tanítani németre egy evangélikus iskolában? Ha elvégzem, akkor megvalósul egy álmom... vagy inkább tanulja BWL-t amit mindenki itt? hmmmm

"Mondtam a páromnak, még az sem baj, ha gyermekáldást kapunk időközben, persze erre csak mosolygott."

hát igen, a takarítás elég szar munka,( szó szerint :D ), de én mindent szívesen végzem, mert egy mentös fizetésböl valahogy nem tudunk megélni ketten... harmincixévesen de szeretnék már gyermeket, tanítani, nevelgetni, mondókázni, játszani, de persze a gyermeknevelés nem csak játék és mese,hallottál már a gonoszról, aminek BETEGSÈG a neve? :P

"Az álmokat nem szabad föladni. Nagyot kell álmodni, s a Jóisten megadja a szükséges dolgokat. Az igazán szükségeseket. Ha meghal a képzeletünk, a nagy álmok bölcsője, akkor meghalunk mi magunk is."

Az a hosszúhajú felfeszített férfiszobor.... csak egy élettelen, ám szép dísz egy templom oltárán.... de aki mögötte áll, az HATALMAS, annyira SZERET, hogy képtelen vagyok fölfogni, soha nem is fogom tudni... akármennyi hibát csinálok az életemben, akkor is, ha perelek vele, akkor is, ha imádkozok hozzá akkor is, ha dicsérem,akkor is, ha megtagadom akkor is :)

Egy félszeg, magányos, reményvesztett harmincas évei végén járó csodálatos férfi kaptt még egy lehetöséget az ÉLETTÖL arra, hogy boldog legyen. NEM minden nap esik meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 14:50:38

@zsuzscica:
Te félsz valamitől, hogy folyton KIABÁLSZ?

@Tökfőzelék1:
Tudsz te ennél keményebb is lenni ;)

Szekta helyett egyébként nem egyszerűbb eldurrantani egy jointot és kiröhögni a problémákat? Azok ott lesznek másnap is, de a "ma estémet" nehogy már tönkretegyék... ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 14:55:06

@zsuzscica:
"Az a hosszúhajú felfeszített férfiszobor.... csak egy élettelen, ám szép dísz egy templom oltárán.... de aki mögötte áll, az HATALMAS, annyira SZERET, hogy képtelen vagyok fölfogni, soha nem is fogom tudni... akármennyi hibát csinálok az életemben, akkor is, ha perelek vele, akkor is, ha imádkozok hozzá akkor is, ha dicsérem,akkor is, ha megtagadom akkor is :)"

Nem semmi szeretethiányod lehet... :D

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 14:56:24

@Amarante: persze leirom, de most csak röviden... mert nemsokára itt a párocskám... :) és énnekem meg mennem kell vissza dolgozni, reggel és este dologzok,

szóval a nyolcvanas években nem volt divatban a keresztelés... nem kaptunk vallásos nevelést a testvéremmel... de mindig is hittünk a teremtöben... valahogy

aztán jött a tinikor, amikor az ember a legjobban befolyásolható és kezdödnek a nagy életkerdések megfogalmazódni a fejében, pl miért vagyunk itt és hová tartunk stb. Mi a refernciacsoport? Természetesen a barátok.Nekem a legjobb barátnöm került ehhez a csoporthoz s mivel logikusnak tünt amit mondtak hát -családom döbbenetére- beléptem én is. A testvérem református diakónus lett egyébként.

s igen, itt kezdödtek a gondok .... a pszichés betegségem is valahogy erre vezethetö vissza szerintem

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 14:58:07

@Kovermadar: Magyar vagyok, és temperamentumos :D ennyi
amúgy van... szeretethiányom az van... :) talált!!! :)

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.17. 15:03:32

@Kovermadar: még menthetőnek érzem a posztolót, többek között azért, mert van diplomája, mégha nem is elitszakról, így annyira hülye nem lehet, ezért segítőkészen álltam hozzá

@zsuzscica: nem kell magyarázkodni, a kevésbé előnyös férfiúi tulajdonságokkal megáldott német férfiak K-Európából és Ázsiából importálnak előszeretettel nőt maguknak, ebben nincs semmi meglepő
érdekes módon K-Európába vagy még keletebbre nem költözik férfiért egy nő sem, ilyen soha, sehol nem hallottam még

"Az a hosszúhajú felfeszített férfiszobor.... csak egy élettelen, ám szép dísz egy templom oltárán.... de aki mögötte áll, az HATALMAS, annyira SZERET, hogy képtelen vagyok fölfogni, soha nem is fogom tudni... akármennyi hibát csinálok az életemben, akkor is, ha perelek vele, akkor is, ha imádkozok hozzá akkor is, ha dicsérem,akkor is, ha megtagadom akkor is :)"
látom sikerült egy másik szektába bekerülnöd, de ez legalább nem ártalmas (annyira)

Amarante 2013.07.17. 15:04:00

@Kovermadar:

A hit egeszseges kereteken belol osztonzo lehet vagy tamasz.A baj akkor van,ha eltolodik az egyensuly.

Valamikor a torveny volt mara inkabb lelki szukseglet az embereknek.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.17. 15:05:31

most pedig megyek dolgozni

öröm látni, hogy a fórum most nem pörög napközben, ez azt jelenti, hogy sokan találtak munkát a fórumozók közül, kevesebb a kitartott :)

Amarante 2013.07.17. 15:08:07

@Tökfőzelék1:

Vagy csak nyar van es a kitarto elvitte oket nyaralni:))))

te meg mehetsz gurizni tovabb:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 15:12:20

@zsuzscica:
Mit jelent akkor magyarnak lenni?
Én is magyar állampolgár vagyok, ott születtem, de semmi temperamentum nincsen bennem. Én a skandináv vagy még inkább a jamaicai típusra hasonlítok... :) De fekete nem vagyok, így maradt a skandináv.

Érdekes ez a "miért vagyunk itt?" kérdés.
Úgy vagyok vele, mint Christofer Lloyd a Vissza a Jövőbe I végén: "Kit érdekel?!"

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 15:12:21

@Tökfőzelék1: többek között nincsen diplomám, mert abbahagytam a tanulmányaimat Magyarországon, egyébként ha lenne, már rég elismertettem volna, és itt kerestem volna állást

a kevésbé elönyös férfiúi tulajdonságokkal megládott német férfiak kategóriába nem sorolnék olyasvalakit, akit még csak nem is láttam soha...:P

érdekes módon annak idején az óvónöm, aki Steiermarkból való volt, egy magyar férfiert költözött Kelet-Magyarországba, s küzdött meg a magyar nyelv nehézségeivel... hmmm vagy az evangélikus nyugdíjas csoportban, ahol önkéntes vagyok itt, az egyik hölgy ismerösöm nagy elánnal újságolta, hogy a fia (született nyugatnémet) Veszprémbe nösült, és a mai napig ott is él.... baaah :D az örült :D

vigyázat az evangélikus egyház nagyon nagyon nagy szekta, de legalább nem ártalmas (annyira) :P

Bonjour 2013.07.17. 15:12:51

@Tökfőzelék1: en tudok keletre, Mo-ra költöző nőkről, és most nem az IMF hazarugdosott képviselőjéről beszélek, hanem akik tényleg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 15:14:09

@Amarante:
Lehet, erről nincs tapasztalatom. Az én támaszom a menyasszonyom és saját magam. A fene ette meg, ha másra is rászorulok (bármilyen tekintetben).

Bonjour 2013.07.17. 15:14:13

Nekem most mennem kell, ritka,hogy ennyi időt itt vagyok, de most tényleg jó kommentelést kívánok mindenkinek!

mirx 2013.07.17. 15:14:34

@Tökfőzelék1:
"Nem nagy dolog, nekem angolból felsőfokúm volt 17 évesen, mégsem ujjongott senki, később még az érettségi előtt lett egy német középfokúm is."

my willy is bigger than your willy

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 15:15:23

@Kovermadar: én sem tudhatom mindenre a választ :) de én azt mondom: szerencsére

most én is megyek és várom a párom :)

Bonjour 2013.07.17. 15:18:49

@fannie: hat ez hosszú, most el kell induljak, de majd dobok esetleg egy emailt valamikor, láttam van emailcímed a blogodon.

Bonjour 2013.07.17. 15:23:37

@fannie: ja és nagyon köszi a részletes leírást magadról, nem zárkózott el a viszonzástól :), csak most lépek

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 15:30:45

@zsuzscica: matek tanítás? írtál matek szakról
a matek tanár nemzetközi hiánycikk

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 15:46:56

@zsuzscica: az önbizalmaddal nem lehet sok gond,mert írod,hogy félszeg férjed kapott egy új esélyt a normalis életre:D

reméljük nem cseveg tovább majd németül tudó thaiokkal,magyarokkal,romanokkal
sok sikert

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 15:52:32

@Tökfőzelék1: én azért ujjongtam,amikor 17 évesen lefelsőztem angolból, különtancsihozjárás nélkül:D

mit irígykedsz.fogj te is egy Brünhildát vagyShirley-t

a német fickók nem annyira rondák ,mint a magyarok szerintem:D

ZOH 2013.07.17. 16:03:59

gratulálok a posztolónak, respect!

Amarante 2013.07.17. 16:11:01

@Kovermadar:

Mert te egy egeszseges onbizalommal megaldott ember vagy.
Nekem sem kell lelki manko,de sokaknak igen.Ha ugy vesszuk inkabb templomba jarjon valaki erot meriteni,mint kocsmaba felejteni:))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 16:31:45

@Amarante:
Ez is egy szempont, ami ráadásul még jogos érv is.

Az önbizalomhoz már csak egy kis szorgalom kellene és minden szuper lenne :) De nem lehet mindent egyszerre ;)

Igényes 2013.07.17. 16:53:31

@Tökfőzelék1: Én úgy tudom, a honosított okj-t elfogadják külföldön is hivatalos középfokú végzettségként. Itthon persze szart sem ér.

tableno 2013.07.17. 17:12:09

@Tökfőzelék1: Komolyan mondom, te akkor vagy a legundorítóbb, amikor "segíteni akarsz". A trollkodásod legalább szórakoztató... :(

Amarante 2013.07.17. 17:16:16

@tableno:

Tudod,hogy a pokolba vezeto ut is csupa joszandekkal van kikovezve:)))

LyukasBogrács 2013.07.17. 17:17:26

"Ez mindig nagyon nehéz, mert:

Először: még én sem illeszkedtem teljesen be, nekem is vannak személyes problémáim stb. Azt szeretném elsősorban rendbe tenni.

-Akkor írd ki a Facebook faladra, hogy problémáid vannak! Nem szégyen az. Most már nem is titok.

Másodszor: tőke és nyelvtudás nélkül elég lehetetlen vállalkozás az itteni munkakeresés.

-Írd ki ezt is!

Harmadszor: én NEM a munka miatt jöttem ki (s ezt bizony már tényleg nehéz fölfogni egyeseknek)."

-Mondd meg nekik, hogy először találjanak maguknak pasit! Meg fogják érteni, nem akkora hülyék, mint amekkorának tartod őket.

tableno 2013.07.17. 17:19:59

@Amarante: Ha lenne Tökkencsben jószándék, egy szót se szólnék. De őt kizárólag az öntömjénezés és mások lebecsülésének szándéka vezeti. Ráadásul ahhoz képest, milyen sokra tartja magát, eléggé tizenkettő egy tucat kis multirabszolga... ;)

M. Péter 2013.07.17. 17:24:33

@Bonjour: a 150000 dolláros kezdőfizetés nem tipikus, ennyit még sok, gyakorlattal rendelkező ügyvéd sem keres. Az illető valószínűleg nagyon jó volt, jó kapcsolatai voltak, és elitegyetemen végzett, vagy ebből a 3-ból legalább 2.

Az USA-ban az a rendszer, hogy aki jogász akar lenni, az először elvégzi az egyetemet elvben bármilyen szakon, majd utána megy jogot tanulni 3 évig (Law School), a végén valószínűleg lesz többszázezer dollárnyi adóssága. Ahhoz, hogy valaki ügyvédként dolgozzon, még le kell tenni az államának a jogi szakvizsgáját.

Taxomükke (UK) 2013.07.17. 17:35:01

@Tökfőzelék1: Te egy megkeseredett, önigazoló nőszemély vagy. Sajnállak.

Igényes 2013.07.17. 17:36:18

@Amarante: Az igaz.

@tableno: Szerintem az egész itteni tevékenységét jószándékból végzi. Meg egy kis polgárpukkasztásból.

Taxomükke (UK) 2013.07.17. 17:38:53

@mirx: She's got no willy, hence her personality.

tableno 2013.07.17. 17:41:22

@Igényes: Na ezt kifejthetnéd részletesebben is. Hol láttál te tőle jószándékot? És miféle polgárpukkasztás az, hogy állandóan azzal dicsekszik, mennyire TÖKÉLETESEN éli a halálunalmas polgári életét?

Igényes 2013.07.17. 17:47:23

@tableno: Hazudik. :) De például olyan polgárpukkasztás, amilyet Nálad is elért.
Töki profi troll, de ezt már mondtam. Btw, szerintem nem is nő.

Igényes 2013.07.17. 18:01:14

@Kovermadar: Ezen most elgondolkodtam, de nem tudom eldönteni. Éppen lehetne, de a megérzésem azt mondja, nem ugyanaz. :)

Igényes 2013.07.17. 18:02:42

@M. Péter: Magyarországon meg az a rendszer, hogy kicsit hozzátoldunk a fizetésünkhöz, minél csóróbb valakinek mesélünk róla, annál inkább. Hogy érezze a nyomorult, hogy neki ilyen soha nem lesz. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 18:07:38

@Igényes:
Ha nem, hat nem :)
Es hol van vajmi? Meg mindig durcas?

eagles 2013.07.17. 18:09:39

@Tökfőzelék1:

Te gyárilag vagy ilyen hülye, vagy jártál tanfolyamra?

eagles 2013.07.17. 18:30:46

@Kovermadar:

Ja kérem, ha papírja is van róla....
..

Igényes 2013.07.17. 18:30:53

@Quercus58: Tulajdonképpen ott majdnem tényszerűnek tűnt....

Kacorlakk 2013.07.17. 18:53:22

@vöribaba: "én szeretem a meséket
ausztriai óvónénik dolgoznak a magyar óvodákban 30 éve hehe
30 éve Magyarországon tiltott és lehetetlen kategória volt nyugati nyelvet tanulni,nem ritkaság! kivételt képeztek ez alól megbízható elvtársak gyerekei és a svábok"

Vöröském, te túl sok fidesztojást fogyasztottál mostanában, s nem csak a gyomrodat feküdte meg.
45 éve voltam gimis. Az alábbi nyelveket választhattam: latin, orosz, angol, német, spanyol, eszperantó. Szintfelméréssel kezhettük többen, mert bizony már volt, aki az oviban is tanult.
Abban azt hiszem igazad van, hogy ennek a vidéki kisvárosnak mind az ezer diákja megbízható elvtárs vagy sváb gyermeke volt! :)

Kakukkolni is tudsz, vagy csak a papagáj kommandóban dolgozol?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.07.17. 19:29:29

Csak engem érdekel a szektás rész?
Mindenki átsiklott fölötte, pedig szerintem ez tök érdekes. Nekem nincsenek "szektás" ismerőseim. Mindenki más teljesen tisztában van ezekkel a dolgokkal? Úgy értem én még határvonalat sem tudnék húzni a szekta és a kis vallási csoportok között. Van erre valami ökölszabály?

Ha van ideje a poszterinának akkor kérem ossza már meg velem hogy hogyan került bele a szektába. Milyen szekta volt? Egyáltalán hogy telik egy szektás egy napja? És végül miért lépett ki?

Kacorlakk 2013.07.17. 19:29:32

@Kacorlakk:
Büszke vagyok magamra! Fél órás silenciumot hoztam össze! (18:53-tól legalább 19:27-ig)

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 19:55:29

@mirx: teljes mértékben igaz!

ahhoz,hogy anno diplomata oviba járjál, nyugati nyelveket tanulgassál,ahhoz a szüleid megfelelő hátterére volt szükség,azaz megbízható elvtársak gyereke vagy,

a többieknek pedig erőltették az oroszt,a románt és a szláv nyelveket, hiába akartak volna ők is nyugati nyelveket tanulni

M. Péter 2013.07.17. 19:57:05

@vöribaba: Nyilvánvalóan egy másik Magyarországon éltél, de azon a Magyarországon, ahol én éltem, több mint 30 évvel ezelőtt is kötelező volt a gimnáziumban a második idegen nyelv, sőt még az általános iskolámban is lehetett különórán angolt és németet tanulni.

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 20:01:10

@Kacorlakk:
nem azt mondtam,hogy nem te nem tanulhattál nyugati nyelveket,de tőlem bizony megkérdezték,hogy párttagok -e a szüleim a nyelvválasztás előtt!:Dhehe

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.17. 20:03:11

@Tökfőzelék1: "angolból felsőfokúm volt 17 évesen, mégsem ujjongott senki"

anyád se?
szegénykém...

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 20:06:02

@M. Péter: nyilván több Magyarország van:D

van egy a pártelitnek és egy a többieknek hehe

nem mondtam,hogy téged nem engedtek tanulni ,ha komcsi felmenőket fel tudtál mutatni nem zárták el előled a korszerű ismeretek megszerzésének útját

2013.07.17. 20:06:03

@vöribaba: a Francia Intezetben nem volt ilyen kerdes, 80as rvek elejen.

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.17. 20:09:46

@Kovermadar: nem. akkor teljesen helyesen írna.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 20:09:54

@Don Kartasch:
Ezek valóban érdekes kérdések, de nem tudom mennyire kaphatunk objektív választ.

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 20:17:26

@charlieharper: ugye nem egy dicső a múlt elvtársak? hehe

hát azért gondolom kínos szembesülni vele sokaknak,hogy óvodától nyomják elvtársgyereknek azt az egy-két nyelvet,nagy nehezen felnőtt korára el is jut oda,hogy megtanulja
miközben nem elvtársgyerek megtanult 5-6 nyelvet teljesen önállóan,úgy,hogy minden lehetőségtől meg volt fosztva és most nemzetközi pozícióból New York,London ,Brüsszelből mondja meg mit kéne csinálni ott nektek lenn:D

Kacorlakk 2013.07.17. 20:18:29

@vöribaba: Köszönöm a választ a kérdésemre. Szóval kakukkolni nem tudsz, csak papagájkodni.
Ne zavarjanak a tények, a boldogság így hamarabb elérhető!

2013.07.17. 20:27:00

@vöribaba: miutan a valaszodnak semmi koze nem volt a commentemhez, gondolom nem nekem irtad.

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 20:29:56

@charlieharper: tanulj meg elvonatkoztatni
a válasz általános és absztraháló

2013.07.17. 20:31:15

@vöribaba: tanulj meg nem levegobe uvoltozni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.17. 20:33:57

Na szóval...

Ez is egy élettörténet még ha a lényege címszavakban van tálalva akkor is.
Nem egyszerű nem egyenes út a boldogsághoz a boldoguláshoz.
Néhány szó ehhez a pszihomókus dologhoz.
A pszichológus a pszichiáter és a pszicho-analitikus az három külön szakma. A pszichológiát még csak nem is az orvosi egyetemen oktatják. Bölcsészdiploma kell hozzá.
A pszichiáter az aki felírja a dilibogyókat. Akinek elgurult az nála rendelhet másik adagot.
A pszicho-analitikus az az ember akinek a díványán fekszel és ő megkérdezi "akarsz beszélni róla?" Te meg elmondod a nyűgödet.
Persze sokféle átjárás van a három pszihomókus között van aki mind a három egyszerre.
Nem tudom a posztolónak milyen problémája volt én nem értek a dilikhez legfeljebb mint beteg de az jó ha kijött belőle.
Ráadásul dolgozott és ami a lényeg tervei voltak.
Szerintem ez sokat segített.
Mindenesetre jól ír már egyenesben van én csak további sok sikert kívánhatok.

@Tökfőzelék1: Tőled mint művelt emberfőtől szeretném megkérdezni hallottad e már azt a szót hogy szimbiózis.
Az állatvilágban különböző fajok között kétféle viselkedési formát szoktak vizsgálni.
Az egyik a parazitizmus a másik a szimbiózis.
A parazitivizmus esetében csak az egyik félnek a parazitának van előnye a kapcsolatból általában a másik fél kárára.
A szimbiózis viszont a kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatot jelenti. Mindkét fél ad és kap ebben a kapcsolatban még ha teljesen eltérő a cserealap, akkor is a felek kölcsönös megelégedésére szolgál.
Az általad szajkózott kitartottság kapcsán jutott eszembe hogy ha mindkét fél ad a kapcsolatban amit a másik elfogad és elégnek tart akkor azt nyugodtan nevezhetjük szimbiózisnak.
Miért kéne a cserealapot csak és kizárólag munka alapján ezen keresztül pénz alapján definiálnunk?
Az Te szerinted kitartott nők adhatnak annyit a kapcsolatba jövedelem nélkül is amivel a másik fél elégedett.
Ha ez például átlagon felüli szexuális szolgáltatás akkor az. Persze ezt a példát csak a Te beszűkült egyutas gondolatmeneted miatt írtam. Ezen kívül még számtalan variáció van.
Figyelj, SZIMBIÓZIS. Meg tudod jegyezni? SZIMBIÓZIS.

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 20:34:43

@charlieharper: nem kifejezetten csak neked,de ugyanarra a gondolatsorra reflektálgatunk itt

te másként emlékszel, én is másként

ennyi:D

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 20:38:20

@charlieharper: jaj dehogyis volt mindenkinek
adott a lehetőség pl nyugati nyelveket tanulni,ne ámítsuk egymást:D

minek torzítani a dicső multat:D hehe

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 20:46:57

@diggerdriver: azt hiszem ez is olyan szoci dolog, főleg kelet-europai férfiakra jellemző,amit töki ír, más nemzeteknél nem volt alakalmam megfigyelni még,hogy a szimbiózist ne tudta volna helyértéken kezelni valaki,legyen szó német,ausztrál vagy éppen marokkoi,algeriai példáról a kis mikorklímámban,ezekre a férfiakra ugyanis sokkolólag hat,ha elmesélem,hogy mifelénk válóok a nő munkanélkülisége, keresőképtelensége

Kacorlakk 2013.07.17. 20:46:57

@vöribaba: Igazad van. Viselkedésed alapján te még iskolába sem járhattál, csak a komcsik, kénytelen voltál illegalitásban létezni...
Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 20:50:14

@Kacorlakk:
húú jön a személyeskedés,mert felhoztam a ciki magyar multat hehe
nálam komcsi módszerekkel hiába próbálkozol,ismerem ,nem hozol ki a sodromból,csak jót kacarászok rajtad:D

gondolom,kínos az ilyeneknek,mint te szembesülni a tényekkel:D

2013.07.17. 20:54:46

@vöribaba: az altalanosiskolankban volt nemet oktatas 80as evek kozepetol, valami fakultacio neven, de lehet, hogy szakkor. Akkor mar nem odajartam, de a teljes evfolyam elott nyitva volt.
Szerintem a hely es iskola valogatta ezt. Az hogy 60-as, 70es evekben ez hogy volt, nem tudom.

Kacorlakk 2013.07.17. 20:58:50

@vöribaba:
A tényeket te próbálod hamisítani, de ezzel a válasszal komcsi módra illegaltásba is küldelek (szűrés gomb), miattam ne fáraszd magad, én már nem próbálom az egybitesed nulláját egyre átállítani. Légy boldog magadban, s ha nem sikerül, keress egy komcsit, na, ő az oka.

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 21:01:05

@charlieharper: nos volt,kisebbségi szarmazásúnak kellett lenni hozzá
ugyanis a 80-as években kezdték a kisebbségi jogokat feléleszteni
a németség összetartása hamar meg is hozta gyümölcsét,talán elsőként,ezért is nem lep meg,hogy a német kisebbség által lakott területeken mód lehetett rá

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.17. 21:02:09

Jaa és ki az a Cohélió vagy mi?
Ha őt olvassa valaki akkor felismerhető az írásán hogy őt olvasta?
Beszarás.

Vadalmaaaaa 2013.07.17. 21:02:42

@Kacorlakk: engem nem lehetne rávenni a történelmi tények hamisításásra hehe

neked viszont szelektív a memóriád
és picit agresszívvá váltál elvtárs, némi igazságmorzsa hatására:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 21:15:31

@diggerdriver:
Leszel a szimbiótám? ;)
Tökfőzelék meg az idiótánk :)

Világ barátuszai, egyesüljetek!!!

M. Péter 2013.07.17. 21:18:36

@vöribaba: Képzeld el, hogy "komcsi" felmenők nélkül is lehetett angol- és németórára járni a 70-es években az általános iskolámban. Sőt még az óvodában is volt valami játékos angoltanítás.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 21:20:17

@diggerdriver:
Az Kohézió, Te... és a szavakat összetartó "erőről" írt még az 1600-as években.
Azért ismerni fel azt, aki olvasta, mert akaratlanul is befolyást szenved írás közben.

Bonjour 2013.07.17. 21:24:37

@M. Péter: szia, ez a CC-ben volt es NY bár exam utáni fizetés akkor ez volt, 2003-ban, úgy általában. Cserébe 2500 billable óra évente. Ha ismered a rendszert, ez tudod mit jelent. Lehet, hogy ma már ez változik, hiszen az aranykornak egyelőre vége. Hogy átlagos irodában mennyit lehetett keresni, azt nem tudom, biztos kevesebbet. De az arányok Mo-on is hasonlóak voltak egy közepes irodához képest úgy kb. 2003ig :).

Vagyis kiemelkedő helyen kiemelkedő fizuért kiemelkedő szívás :). De ez egy ilyen világ. Kell vagy nem. Sokaknak nem kell, elmennek helyette koktélt keverni egy trópusi szigetre kiégésükre spontán gyógyírként. Túlzás de ez a sztori igaz, volt egy csóka, aki sabbaticalról nem tért vissza, maradt koktélt keverni.

Bonjour 2013.07.17. 21:28:36

@Igényes: szerintem Mo senki nem toldja ki a fizetését. Az említett állás normál magyar halandónak 100 évente egyszer adatik meg, kár erre vágya közti. Az ismerősöm echte amerikai... Na jó echte... Amennyire egy amcsi az lehet.

Bonjour 2013.07.17. 21:29:44

Vágya közti = vágyakozni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.17. 21:36:18

@Kovermadar:
Figyelj Haver ha egyszer úgy hozná a sors hogy egy sört megigyunk együtt az azért kölcsönösen előnyünkre válna nem?
Az igazi szimbiózis lenne:))))))))))))

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 21:36:40

Szoval ujra itt munkabol hazamenet. Meg van a metroig vagy 7 percem aztan a netroban meg vagy 20 szoval majd egy fel oram. Hihi. Öt oranyi munka plusz utazas utan ne varjon senki összeszedett valaszt szekta ügyben. Sajnos nem vagyok eleg kompetens a temaban :( s nem tudok objektiven irni a dologrol. Mivelhogy nö vagyok es mivel benne viltam nem kivülröl szemleltem a törteneseket. En 11 evig voltam Jehova Tanuja. Hogy valaki e vallasi csoportot szektanak tartja- e vagy sem es hogy ez helyes e vagy sem azt mindenki maga döntse el. Nalam napi 4-6 ora volt a vallasi elfoglaltsag atlagban. Ez alatt ertsd ima biblia es teritöbtevekenyseg meg vallasorak. Nagyon sok idöt es energiat emesztett föl. S persze engem. Mert a tanitas nem stimmelt teljesen. Valamit le kellett ugymond raknod az aszralra, hogy "elnyerd" a joisten bocsanatat azaz a megvaltast. Hat kerem ez nem igy müködik. A megvaltast ugyanis sem elnyerni sem kierdemelni nem lehet. Ez nagyon lenyeges elteres a nalam szektanak titulalt vagy nevezett magat keresztenynek vallo egyhazak es a valodi kereszteny egyhazak közt. Meg persze ott van szamos esszerütlen tilalom es szokas... Ünnepek kerülese, vert nem fogathatnak el sem elelemkent sem transzfuziokent, hazastarsad vagy barataid csak tanuk lehetnek . Ilyenek. Ez mentalisan felörli az embert. Volt persze elönye is a dolognak :) a karoli bibliat elolvastam egyszer teljesen s egyszer az ujszövetseget. Nem jut most igy hirtelen a temarol több eszembe.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.17. 21:38:19

@Kovermadar:
Jaaa akkor ő a Nagy Kohézió?
Kezdem kapizsgálni.

Bonjour 2013.07.17. 21:49:46

@diggerdriver: ott a pont, egyre jobbak a hozzászólásaid. Ezek a hosszúak.

nyuszigonosz 2013.07.17. 21:53:10

@diggerdriver: Paulo Coelho

Na: szerintem nem ismerni fel csak úgy valaki írásán, hogy olvasott-e töle valamit vagy nem.

Persze, vannak olyan személyek, akik kifejezési módján, írásán azonnal felismerhetö, hogy óriási szókinccsel rendelkeznek, nekik a szavakkal játszás, azokkal bármi leírása olyan, mint másnak a lélegzetvétel.
Könnyed, pontos, korrekt, színes, választékos, játékos.
A mai poszt írójának nem ilyen a stílusa. Ez nem adatik meg csak úgy akárkinek. :-)

Coelho egy idöben nagyon divat-íróvá vált, szóval jól hangzott "véletlenül" elejteni, hogy éppen egy ö könyvét olvassa az ember.
Mint minden ilyen felkapott írónál, persze többen beszéltek az olvasásról, minthogy tényleg akár egy Coelho-mondatot is elolvastak volna.
Én - igaz harmadszori nekifutásra - de elolvastam nagy lassan valamit töle, a Zahir-t.
És? Észrevetted a kommenjeimen? Perszehogy nem!
Na, ez a válasz a költöi kérdésedre. :-)

Bonjour 2013.07.17. 21:56:54

@vöribaba: te teljesen hibbant vagy. Anyukám nem éppen a light-os korszakban angol-francia középfokúzott, pedig anyai ágon osztályellenség volt. Es a gimiben tanulta meg a nyelvet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.17. 22:00:40

@nyuszigonosz:
Köszi.
Akkor én erről a figuráról lemaradtam. Mondjuk nem is mondta még senki hogy úgy írok:))))))))))))))

@Bonjour:
Neked is köszi de majd akkor leszek elégedett ha leírok majd egy kérdőjelet és az is tetszeni fog:)))))))))))))

?

Igényes 2013.07.17. 22:00:43

@Bonjour: Normál magyar halandó, aki havi 150e usd-ért dolgozhatna, az egyrészt nincs az országban, másrészt miért dolgozna. .)

Bonjour 2013.07.17. 22:04:38

@diggerdriver: erre nem ugrok. Sajnálom. Csak a megfeszített munka gyümölcsét tisztelem :)))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 22:06:10

@zsuzscica:
Ez alapján te sem tudtad, hogy mit csinálsz... de akkor mi a fenének csináltad? :)
Kényszerített valaki?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 22:06:50

@diggerdriver:
Mindenesetre és semmiképpen sem hagynám ki a kölcsönös nyerészkedést! :)

Bonjour 2013.07.17. 22:09:26

@Igényes: a félreértést eloszlatnám, ezt a pénzt NY City-Ben kereste meg egy amerikai gyerek. Mo-n is van, aki ennyi pénzt keres, lehetnek ugy par tucatnyian :))). De nem kezdő alkalmazotti viszonyban, az biztos :))))).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.17. 22:14:46

@M. Péter: MAr ahol. En 20 eve vegeztem kb altalanos isiben, es nem volt masodik nyelv alapbol, csak azert lett, mert rendszervaltas volt, igy az utananunk jovok mar tanulhattak nemetet, vagy angolt. Mi nem.
gimiben tenyleg ket nyelv volt.

mirx 2013.07.17. 22:15:11

@vöribaba:
"ahhoz,hogy anno diplomata oviba járjál, nyugati nyelveket tanulgassál,ahhoz a szüleid megfelelő hátterére volt szükség,azaz megbízható elvtársak gyereke vagy,"

egy teljes véletlenen múlt. egy 1 szobás, sparherden lavórmelegítős albérletben nyomorogtunk négyen, azaz 20, 25, 2 és 3 éves - igaz, Budán volt -, és a szomszéd óvodába besétált anyukám, hogy ugyanmár nincs-e egy hely. de: valaki visszamondta.

utólag derült ki, hogy valami hiperelit ovi volt, csupa elvtársgyerek, nagykövetségi kölykök. ennek ellenére tényleg felvettek minket (pedig nagypapánál már be volt húzva egy komoly mínusz a személyi lapján). na de csak annyit, hogy nem volt ott semmiféle hivatalos nyelvoktatás, a hetvenes években nem volt ilyen, még az elvtársovikban sem.

Igényes 2013.07.17. 22:16:05

@Kovermadar: Nem tudom, én nem nagyon beszélgettem vele sokat. Talán zokon vette, hogy nem éreztünk együtt vele. Kár érte pedig.

@vöribaba: Milyen minden lehetőségtől megfosztva? A történelemben nem volt annyi lehetőség, meg soha még egyszer nem lesz, amennyi akkor volt, mindenkinek.....

@nyuszigonosz: És az miről szólt?

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.17. 22:17:07

@nyuszigonosz: ma lehet, hogy ez az utolsó kommentem.... nem tudom biztosra...
Te Gonosz nyuszika ott a túloldalt... arra lennék kíváncsi, ki neked az az író, akinek a stílusa "Könnyed, pontos, korrekt, színes, választékos, játékos"? Kérlek oszd meg velem....ha magyar az író akkor különösen érdekelne.... mivelhogy próbálkoztam Coelhot eredetiben.... de sajnos a portugál nem igazán az erösségem.. oh oh oh.. :D

Igényes 2013.07.17. 22:20:57

@zsuzscica: Coelhot eredetiben? Minek? Akkorát alkotott?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.17. 22:22:14

@Bonjour:
El tudod Te képzelni hogy milyen emberfeletti erőfeszítés az hogy a hideg sörösdobozt fogó kezem kisujját eltartva lenyomjam vele a Caps Lock alatti gombot valamint ezzel egyidőben megnyomjam a kérdőjelet másik kézzel amiben éppen egy kolbász figyel?
Fogalmad sincs róla:))))))))))))
Nagyobb teljesítmény mint egy esti szösszenet:))))))))))))))))
@Kovermadar:
Tudós hadak tanulmányoznák azt a tökéletes szimbiózist:)))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.17. 22:25:23

@diggerdriver:
Nyomd meg a kolbásszal a másik billentyűt!
Mazel tov! :)

2013.07.17. 22:26:12

@mirx: akkor az elit ovit bedorgolod Toki orra ala?

nyuszigonosz 2013.07.17. 22:26:36

@Igényes:
"A Zahir az, akit ha egyszer láttunk, vagy megérinthettünk, soha többé nem tudjuk felejteni, uralja gondolatainkat akár az örületig."

A Zahir mindenkinek valaki más. A föhösnek az eltünt felesége a Zahir. És egy hosszú út vezet élete értelmének megtalálásához.

Igényes 2013.07.17. 22:27:14

@nyuszigonosz: Szóval pornót ír. Gondoltam!
:D

Igényes 2013.07.17. 22:28:12

@nyuszigonosz: Köszi. ;)

@charlieharper: Az ovi már szerintem el van évülve. Minimum elit középiskola kellene.

mirx 2013.07.17. 22:29:20

@charlieharper: tökinem nem tudok mit bedörgölni, szerintem ő egy kitalált "persona", beégett már egy csomószor a kis szerepében. de még mindig sokan megkajálják.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.07.17. 22:30:59

@zsuzscica: Aham, értem. Köszi hogy válaszoltál! Azért napi 4-6 óra... basszus, hát az kb. egy estis egyetembe beleölt energia meg idő... durva!

Jehova... hát igen, mondjuk az eléggé "klasszikus szekta".

Erről ez a video jutott eszembe:

www.youtube.com/watch?v=jKD-FlZQUQ8

Jehova doesn't like magic! WTF???

Akkor gondolom Jehova nem szereti a boszorkányokat sem, meg a télikertben borongós vasárnap délutánonként fekete bárányt feláldozó pogányokat sem... meg ööö, azt a villámló izé... varázslatot sem, amit egyes hitetlenek valami elektromosságnak hívnak...

Amúgy most viccet félretéve. Ennek a videonak mi az üzenete? Hogy a haverodtól kölcsönkapott játékokat nyugodtan baszd ki a kukába? O.o

Nah, egy szó mint száz, akkor jól tetted hogy leléptél! Kitartást a továbbiakhoz! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.17. 22:32:19

@mirx: jahogy pesti vagy, ugy konnyu.... Vieken volt orosz, meg orosz. Ja ha nem mondtam volna meg ezen kivul volt orosz is.
7.-ben lehetett nemetul tanulni. Az orosztanarunktol. Hadd ne mondjam mennyire tudott nemetul.

2013.07.17. 22:33:11

@mirx: off
Singapore egyik legnagyobb mobil es internet szolgaltatojanak mai websitea:
To serve you better, the M1 website is currently under system maintenance. We regret any inconvenience caused. For any enquiry, please contact our M1 Customer Service Hotline at 1627 .

Ez az ironia definicoja?
On

2013.07.17. 22:35:30

@tildy:): budai. Murx budai, elit. Nem Toki modon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.17. 22:36:31

@tildy:): pardon, budai. De lenyegtelen. Nem hatarszelrol, vagy kis falubol, isten hata mogottrol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.17. 22:39:01

@charlieharper: Meglett kozben mar.

Neha nagyon banom, hogy gyerekkent a szuleim hoztak dontest. Mert bar szegenyek voltunk, meghivast kaptam eredmenyeim alapjan 8 osztalyos gimibe az Apaczaiba. Csak anyum, jajj kicsi lanyom, elkerulsz, ott bogott, es nem engedett el. Mennyivel elorebb lehetnek.

Igényes 2013.07.17. 22:40:04

@tildy:): Ez melyik vidéken volt így? :)

Igényes 2013.07.17. 22:42:18

@charlieharper: Ezt a budai=elitet valaki fejtse már ki nekem, hogy mitől van. Oké, ha egy 12. kerületi villában nőttél fel, lehet valami alapja, de egy Kenyeres utcai munkáslakásban pl. mitől lesz valaki "elit"? :)

mirx 2013.07.17. 22:43:07

@tildy:): Pesti vagyok, és tudom, hogy pesten más volt, csak az az állítás, hogy mennyire lehetetlen volt bármi nyelvet tanulni, nos ez ilyen formában tényleg nem igaz. Mármint simán választhattunk német, angol és francia között akkoriban a nyolcvanas években - értem, hogy ez esetleg vidéken nem volt eléhető. de nem volt olyanformán törvényileg vagy hatalmilag tiltott, ahogy itt be lett állítva, na.

2013.07.17. 22:44:18

@tildy:): hat, az egy jo iskola volt. Nyelvoktatas, amennyire latom, otthon aki budapesti es nem tanult nyelvet az utobbi idoben, az nem a lehetosegek hianya miatt van.
Itt nalunk az iskolaban sem tul jo a nyelvoktatas. Mar ossze is kulonboztem a lanyom felig-alkoholistaszeru tanarnojevel.

Igényes 2013.07.17. 22:44:57

@mirx: Nyugodj meg, Borsodban is így volt. Nem kellett hozzá semmi, csak egy kis tanulási hajlandóság.

mirx 2013.07.17. 22:45:44

@tildy:): Amúgy nekem is orosztanárból átképzett angoltanárom volt felső tagozatban, és... ugyanez. Emlékszem, ott ülök 14 éves fejjel, és az van, hogy "de basszus, hát rosszul mondja"

2013.07.17. 22:46:07

@Igényes: en is csak masoktol hallom allandoan. 12.-ben nottem fel, de nem tartom magam elittnek. Megdontottem az elmeletedet :)

M. Péter 2013.07.17. 22:47:03

@tildy:): Azt nem állítottam, hogy mindenütt volt, de nem csak pártfunkcionáriusok gyerekei tanulhattak nyugati nyelveket, vöribaba kijelentéseivel ellentétben.

2013.07.17. 22:48:04

@mirx: nalunk az orosztanar nem beszelt jol oroszul. Pl nem is tudtam sokaig, kb 20on eves korig, hogy oroszban nincs is magyarfele "h" hang. A hleb, az chhhlebnek ejtodik. Egy gruz mondta ezt, ugyhogy gondolom csak tudja.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.17. 22:49:13

@Igényes: Jaszsagi faluban, Budapesttol 100 km-re.

Igényes 2013.07.17. 22:49:13

@charlieharper: Tudod, Neked még talán el is hinném. De ez a kerületikórság, ez annyira... röhejes. Bár valamennyire én is fogékony vagyok rá, amikor kétlépésenként kell a hányásfoltokat kerülgetni, megfordul a fejemben, hogy faszért nem költözök én a villanegyedbe. :))

spangola 2013.07.17. 22:50:03

@zsuzscica:

Nem kell a könyvtárba beíratkozni, fenn vannak a könyvei a neten, ha nem ragaszkodsz a papírhoz.

Nekem tetszett a poszt, kifejezetten azok érdekelnek, ahol az élettörtnet is szerepet kap.

Sok sikert!

Igényes 2013.07.17. 22:50:19

@tildy:): Jahm értem... hát a falusi iskolák tényleg nem voltak túl jól ellátva sajnos. Viszont ezen is látszik, hogy az emberek múlik, mi lesz belőle.

Igényes 2013.07.17. 22:52:37

@Igényes: emberen

Krumpliszedéshez mindegy, mennyire tud valaki franciául. Akinek meg szüksége van rá, megtanulja.
Én egyébként kimondottan sajnálom az elvesztegetett oroszos éveket, nagy nehezen még olvasni tudok, de ennyi.

eagles 2013.07.17. 22:52:46

Az egri Dobó Gimnáziumban a 70-es években angol-ének szak volt. Hogy a kettőnek mi köze egymáshoz nem tudom.
Talán ez:

www.youtube.com/watch?v=PQ6MO6f7vc0

Jó éjt!

2013.07.17. 22:53:48

@Igényes: tudnad hanyszor szivtunk azzal, hogy a Fogas valamiert nem jart; ho, jeg, leszakadt, stb
Este meg 10 korul ment az utolso. Ez korai 90-es evekben. Ahogy szuleim elkezdtek idosodni, inkabb lekoltoztek a varosba. Kenyelmesebb, mint fent a 12-ben egy idosnek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.17. 22:54:33

@charlieharper: valoszinuleg az en orosztanarom se, mert biza Szpaszivanak mondta a szpaszibat. En is v-s valtozatra emlekeztem, multkor itt vilagositott fel valaki, hogy rosszul tudom.

Hetedikben lehetett kezdeni nemetet, es angolt ( franciat nem) , ha volt eleg jelentkezo fakultaciora. De emlekeim szerint ez mar csak 1990 utan volt igy, elotte csak orosz volt.

mirx 2013.07.17. 22:55:41

@charlieharper: Általában a Call Center és az internethálózat két külön linken futnak (jó esetben). Én itt Svájcban kétszer láttam olyan esetet, hogy a kígyó a saját farkába harapott, de ott aztán tényleg minden összeomlott. Minden felépítésnek megvannak a maga "bottleneck"-jei. Nehéz a redundanciát jól csinálni.

Tervezés kérdése. De néha olyan banális hibák jönnek elő, a múltkor a helyi UPC-vel futottunk egy olyan esetbe, hogy minden ki volt találva minden okosan, mégis gyertyával nyomultam befele a helyiségbe :)

2013.07.17. 22:55:46

@tildy:): en meg olyat is tudok, ezt figyeld: Szpasziba Balsoj

Igaz, ezt ugyfeltol tanultam 2 hete!

Igényes 2013.07.17. 22:57:39

@charlieharper: Gondolom. Pont ezért nem merült fel soha komolyan az odaköltözés. :)
Szar a tömegközlekedés, boltok alig... nem az én világom.

@tildy:): Minket másodiktól szopattak vele. Pedig hogy én hogy gyűlöltem....

Igényes 2013.07.17. 23:00:00

@mirx: A UPC ősi román cég.

Bonjour 2013.07.17. 23:01:42

@Igényes: mi melyik irodában? NYC: CC. A magyar helyzetről meg általában írtam. Az egytucatba beleértettem az mnb elnököt is :). Itt most alkalmazottakról vagy kvázi alkalmazottakról beszélünk ugye. Sajnos off leszek, de holnap valaszolok szívesen.

@diggerdriver: szeretem ezt a fajta a humort. Néha farasztò, de művelője ezt tudja, néha erre jatszik. Mármint a kifarasztásra. Ugye? En is sört ittam éppen, de csak kispohárral. Szóval egeszsegedre! Gyere sokszor az oldalra.

Megyek aludni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.17. 23:02:14

@Igényes: Az emberen is.
Hidd el nagyon sok mulika korulmenyeken is. En Jaszberenybol kerultem ki falura ovi vegen, egy tehetsegeket segito ovibol egy olyan csoportba, ahova a gyengebbeket valogattak ossze. Hogy miert pont oda mai napig nem tudom, de hatarozottan emlekszem ra, hogy TILOS volt azt csinalnunk, mitn a masik csoportnak.

En meg mindig is olyan voltam, nem tudtam megulnia sejhajomon, szoval volt parszor, hogy nem fogadtam szot az ovoneniknek....
Ilyen volt az, hogy nekunk tilos volt labbal desteni,azt csak a masik csoportnak lehetett. PErsze en tettem ra, mentem az a-sokhoz, kibprobaltam, de meglattak, el is zavartak....

Nekunk tilos volt olvasni,azt is csak a masik csoportnak lehetett.

Es akkor meg ehhez vedd hozza, hogy szegeny csaladbol jovok. Nyelvtanar? Mibol? Amikor volt, hogy uj cipore se volt penz, mert anyum munkanelkuli volt?

Aztan az, hogy nem mehettem nyolcosztalyos gimibe. ( holott nem tudtam az alatalanos iskolaba beilleszkedni, mindig varosikent kezeltek es csufoltak) Ki akartam torni, de nem lehetett.

Aztan az, hogy suli mellett dolgoznom kellett, mert csak igy tudtam ellatni magam, nem volt otthonrol semmilyen tamogatas.

Szoval oke, elertem valamennyit, de mennyivel elorebb lennek, ha mondjuk ertelmisegi csaladba szuletek, es jobban tamogatnak elkepzeleseimben a szuleim.

Imadom a szuleim egyebkent, de ahogy en is, ugy ok is hibaztak par dologban. Remelem nem fogok ugyanebbe a folyoba lepni en is, csupan onzesbol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.17. 23:02:42

Valamint említsük meg hogy ez volt a 700. poszt.
Köszönjük HA hogy lehetőségünk van itt lenni.
Előre a megkezdett úton.

mirx 2013.07.17. 23:04:19

@Igényes: Örülök, hogy ilyen széleskörű információkkal rendelkezel ebben a témában is :)

Bonjour 2013.07.17. 23:04:34

@tildy:): en is szpasziva-ra emlekeztem. Ugyanarra a főiskolára járhattak a tanáraink.

Na jóccaka.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.17. 23:07:54

@tildy:):
Tudod, nem mindegy hogy valakinek gyerekkorában a fal mellett állva a lábosfedő esik a fejére vagy egy Dante kötet.
Ennyit a sokat hangoztatott esélyegyenlőségről.

Igényes 2013.07.17. 23:08:25

@Bonjour: Iroda: semmi, hülyeséget írtam, félrenéztem valamit.

@mirx: Volt UPC-s netem. Nem tudsz róluk olyat mondani, amit nem tartok elképzelhetőnek. Élő emberrel annyit és annyiszor én még életemben nem ordítottam egyhuzamban, mint azokkal.

Igényes 2013.07.17. 23:17:33

@tildy:): Szerényebb családokban sok szempontból normálisabb értékrend volt mint azoknál, akiknél nem jelentett gondot a pénz. Mióta meg becsődült ide is a nyugat, ennek egyre vadabb példái vannak. :)
Akkoriban tényleg a cipő megléte, és nem a márkája számított, egy mai gyerek ezt nem tudja elképzelni.

Biztos kemény volt, főleg gyerekként, de túl vagy rajta, és többet értél el, mint akárki onnan. Más nem számít.

morsels (törölt) 2013.07.17. 23:20:03

@mirx:
Ja, hulyeseget beszelt.
Nem volt tiltva soha, csak ugye volt az alatalanos tanterve, aminek az orosz oktatas volt resze egeszen a 80-as evek elejeig.
Ettol fuggetlenul meg letrehozhattak mas nyelvu osztalyokat, szakkoroket, nem tiltotta senki vagy semmi.
En a 60-as evekben jartam altalanosba es volt nemet szakkor, persze iskola utan es fizetni kellett erte, de az iskolaban voltak az orak.

A 80-as evek elejen valtoztattak meg a tantervet, akkor mar nem az orosz volt a kotelezo, hanem egy idegen nyelv oktatasa. A problema ugye az volt, hogy orosz tanarokkal tele volt minden, mas nyelvanarokat viszont nehez volt talalni. Ezert sok orosztanar ment 'atkepzesre', hiszen honnan akasztottak volna le annyi francia-nemet-angol nyelvtanart. Az elsoket persze elvittek az elitsulik, aztan a nagyobb varosok, szoval ido kellett mire az adott iskola valthatott masik nyelvre is. Addig oroszt tanitottak, merthat mas tanart nem talaltak. Vagy az orosztanar tanult meg mas nyelvet es az tanitott.

De tenyleg nem ugy volt, ahogy a szoszi irta (merthogy szoke a voribari, az biztos :-))

2013.07.17. 23:22:23

@mirx: ha nincs network, akkor hogyan jelez a svajci gps-szel szuletett tehen a svejci farmernak??

M. Peter meg mindig tartozik Connecticutboy-nak magyarazattal a GPS-rol! Vagy mar leadta a lecket?

morsels (törölt) 2013.07.17. 23:22:51

@diggerdriver:
Ezt meg Moldova mondta, ha jol emlekszem.
Es azt hiszem viragcsereppel volt, a Dante stimmel :-)

Igényes 2013.07.17. 23:24:10

@charlieharper: Ő nekem is tartozik a kőműves óradíjakkal, de akárhányszor kérdezem tőle, mindig figyelmen kívül hagyja. Ilyen ez a Petigyerek. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.17. 23:24:41

@morsels:
Én már ebben a formában emlékszem rá de nem tudom honnan.

2013.07.17. 23:27:31

@Igényes: kerlek, amikor itt mirx es CTboy hosszan elmelkedtek a svajci tehenekrol, amelyekben GPS van, Peter beszurt CT-nek egy mondatot, miszerint CT nem erti a GPS lenyeget. Azota varom a GPS lecket.

Amarante 2013.07.17. 23:30:28

@morsels:

Igaz!En is akkoriban voltam alt.iskolas es kotelezoen orosz volt,melle nemet es fakultative latin:)
a roman osztalyban a franciat nyomtak a nemet helyett.
Pedig Romania elvtarsiasabb volt,mint Morszag es szelesebb nyelvcsapasokkal ugykodott a szovjetek jo kozerzete erdekeben:)))

Ja es term .hogy tanultunk romant:)

2013.07.17. 23:31:20

@vöribaba: Abszolut hulyesegeket irsz a nyelvoktatasrol (is). En a 80-as evek kozepen jartam altalanos iskolaba es a szulok szabadon valaszthattak a nemet meg az orosz kozott, az en szuleim a nemetet valasztottak, igy azt tanultam. Felso tagozaton francia, nemet, orosz es angol kozul lehetett valasztani (es volt olyan baratnom masik iskolaban aki olaszul tanult). Ja es latint is tanultunk felso tagozaton (en azert valasztottam a latint mert jogi egyetemre keszultem). Nem voltak diplomatak a szuleim, nem jartam svab iskolaba, csak egy jo pesti iskolaba. Lehet hogy ahol te felnottel, csak oroszt lehetett tanulni, de ez miert ok arra hogy hulyesegeket terjesszel itt meg hazugnak belyegezd a posztolot?

Ugy emlekszem azt irtad hogy orvos vagy, hat orulok neki hogy nem vagyok a betegeid kozott, mert ritka rosszindulatu embernek tunsz es az sem tunik fel hogy kulonosebben intelligens lennel. Mi ez a hulyeseg pl. hogy a posztolo nem lehet leszazalekolva ha tud takaritani? Pont egy orvos ne ertene, amit tokeletesen erthetoen osszefoglalt a posztolo, hogy eloszor mentalis okokbol volt munkakeptelen es kesobb ehhez kapcsolodoan fizikai problemai is lettek. En dolgoztam mar gyarban, es nagyon sok munkatarsamnak voltak mentalis illetve fizikai problemai, ezert dolgoztak ott, mivel mas munkahelyre nem vettek fel oket. Ugyanez a helyzet a takaritassal.

Nyilvan a poszt modoros meg minden, nekem se jon be ez a stilus, de ettol fuggetlenul tisztelem a posztolot hogy osszeszedte magat abbol a nagyon nehez helyzetbol amibe fiatalon kerult. Ez egy nagy emberi teljesitmeny amire sokan nem lennenek kepesek. Pl. lehet hogy te sem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.17. 23:31:35

@morsels: A gond csak az, hogy az atallas annyira lassan ment, volt ahol 1990 utan volt csak lehetoseg ra.

Igényes 2013.07.17. 23:32:00

@charlieharper: Látod ezért szeretem a netet, ilyen nagytudású és széles műveltségű emberekkel lehet lépten-nyomon összefutni. ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.17. 23:33:58

@Mirjam2: mint mar irtuk, iskolatol fuggott. Nekem nem volt valasztasi lehetosegem, 1994-ben vegeztem altalanosban.
Felso tagozatban kotelezo orosz volt. Mas nyelvet nem lehetett valasztani kotelezokent. Fakultacioban, ha volt eleg diak, indult nemet meg talan angol.

4 ev lemaradasban voltam minimum a varosiakhoz kepest, akik persze valaszhattak mas nyelvet is.

2013.07.17. 23:35:37

@Igényes: eszembe jutott, igy felalomban, hogy ez abban a posztban volt, ahol megvilagosodtam arrol, hogy a welsh es a svajci TV ugyanolyan szinvonalu (commentek kozott, nem a posztban). Mindketto fomusoridoben a helyi sportot mutatja. Egy parasztnak kell atterelni a baranyokat/teheneket a mezon az egyik kaputol a masikig. Egy kutya is van segitsegul a tereleshez es termeszetesen idore. A kutyaval csak sipon keresztul kommonikalhat.

morsels (törölt) 2013.07.17. 23:36:15

@Amarante:
Meg a 70-es evekben is kotelezo volt az orosz a kozepfoku oktatasban is. Ott is, ahol volt mas nyelv oktatasa is. Ez valtozott meg a 80-as evek elejen, kozepen azt hiszem, pontosan nem tudom, hogy mikor.
De olyan 30 eve :-).
Nyilvanvalo, hogy az elitebb helyeken elobb kezdtek, nadehat ettol is lettek elit gimnaziumok. Az is mas kerdes, hogy akkor is a hatalmon levok be tudtak nyomni a gyerekeikete barhova, mint ahogy most is :-).

morsels (törölt) 2013.07.17. 23:38:11

@tildy:):
Elhiszem, nem is vitattam ezt. Nem konnyu annyi angoltanart 'csinalni'.
Ne felejtsd el, hogy iskolakba csak olyanokat lehetett felvenni, akinek tanari diplomaja volt. A nyelvtanarra is vonatkozott ez.
Namost a tanarkepzokben sem nyomtak a mas nyelvek oktatasat, egyszeruen kevesen voltak azok a tanarok, akik nem orosz nyelvre kaptak a diplomajukat.

Igényes 2013.07.17. 23:38:35

@charlieharper: Ühüm. Akármit szívsz, küldj nekem is belőle. :D

morsels (törölt) 2013.07.17. 23:41:25

@tildy:):
Akkor mar nem az orosz volt kotelezo, hanem egy nyelv, ami nalatok az orosz volt :-).
Igen, ez pech.

Amarante 2013.07.17. 23:42:07

@Mirjam2:

Orvos????

Mondjuk a gyogyitashoz kene nemi empatia ts,mert anelkul igen nehez csinalni:)))

nekem ugy tunik,hogy vajmi es toki gyenge hasonmasa:)Biztos bejon neki a stilusuk:)

morsels (törölt) 2013.07.17. 23:43:48

@tildy:):
En is nagyon alulrol kezdtem es sokszor elgondolkodtam azon, hogy mi lett volna, ha masok a lehetosegeim az indulasnal.

Hidd el, semmi ertelme.

mirx 2013.07.17. 23:48:07

@charlieharper: Hát nem is tudom. Mivel én abból élek, hogy bizalmas üzemmódból szerelgetem az ilyesmit, igazából sose tudom, mit mondhatok, meg mit nem.

Általában úgy vagyok vele, hogy ne mondok semmit. Jöjjön inkább az "Igényes" felhasználó, és mondja el, hogy x szolgáltató milyen szar. Elolvasom, tudomásul veszem. (Vagy sokszor tudom, hol/miért mentek mellé)

A mundér becsületének védelme, hát arra nem vagyok feljogosítva, pedig szerintem csomóan vannak, akik elégedettek a szolgáltatóikkal, meg jól mennek a dolgok, de a sírás hangosabb :)

Igényes 2013.07.17. 23:53:19

@mirx: Az ügyfél szempontjából teljesen mindegy, hol mi miért megy mellé. Én fizetek, és nem kapok semmit, vagy nem azt, amiért fizettem, a kiszolgálószemélyzet viszont szemtelen. Körülbelül leszarom hogy milyen háttér van mögötte, főleg ha azzal sem képesek megoldani, amiért a pénzem kicsalják.
Pont.

UPC-vel való elégedettség tekintetében ajánlom a Tékozló Homárt, meg úgy általában a google találatait. :)

2013.07.17. 23:54:34

@nyuszigonosz: 'Coelho egy idöben nagyon divat-íróvá vált, szóval jól hangzott "véletlenül" elejteni, hogy éppen egy ö könyvét olvassa az ember.'

Hat nem tudom, te milyen korokben mozogsz, de en mindig melyen probalom titkolni hogy az az egy konyv, ami miatt hiresse valt - az Alchemist - az egyik kedvenc konyvem. Szerintem Coelho tipikus egykonyves iro, irt egy jot es az osszes tobbi szar, illetve nagyon gyenge utanzata az Alchemist-nek, szinte on-parodiaba atcsapva. De az Alchemist az tenyleg jo.

Igényes 2013.07.17. 23:54:56

Btw, ebben az országban két féle ember van: aki már _volt_ ügyfele az upcikának, meg akit még nem basztak át. Amiből éltek, az csak a kettő közötti átmenet. :)

2013.07.17. 23:56:48

@Amarante: Igen, ugy remlik azt irta hogy orvos - a betegek erdekeben remelem hogy ez nem igaz!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.17. 23:57:31

@morsels: Azt nem tudom, de nekunk kotelezo orosz volt :)

Igényes 2013.07.17. 23:58:31

@Mirjam2: Azt is írta, hogy jogász. :)

Amarante 2013.07.18. 00:00:54

@Igényes:

Mindegy!A lenyeg,hogy vmi elit:)))

morsels (törölt) 2013.07.18. 00:01:36

@tildy:):
Egy idegen nyelv volt kotelezo :-)
Pechedre az orosz :-)

Igényes 2013.07.18. 00:04:00

@Amarante: Azt hiszem, egyszerre írta, talán a dubaiosnál, hogy orvosi és jogi végzettsége van. Ha ezt írja, illik neki elhinni, de néha tényleg fura.

Igényes 2013.07.18. 00:04:29

@morsels: mi baj az orosszal? hogyhogy nem valódi? :)

skylla 2013.07.18. 00:04:47

na megint egy remek pelda arra, amit valaki par hete irt, hogy aki macskas, az lelekben szolga.

Amarante 2013.07.18. 00:05:26

@Igényes:

Ezekhez kepest eleg primitiv a stilusa,kifejezesmodja:)))

Almandin 2013.07.18. 00:05:34

@Tökfőzelék1: Akkor mi a helyzet az arabok európai feleségeivel? Olvastam nemrég magyar nőről, akinek japán férje van, kiköltözött hozzá Japánba. Ismertem olyan magyar nőt, aki vietnamihoz ment hozzá.
Nekem se lenne gond egy másik kelet-európai országba költözni, ha ott élne a szerelmem. Sőt, egyszer majdnem össze is jött egy ilyen, ha együtt lennénk, ma valószínűleg egy erdélyi városban vagy Bukarestben élnék. Az se lenne gond, megszoknám.

2013.07.18. 00:05:41

@tildy:): Elhiszem hogy igy volt, illetve nekunk is kotelezo volt felso tagozatban orosz (4 ev elvesztegetett ido...) de mellette tanulhattam nemetet (amit altalanosban kezdtunk) es latint. Feltetelezem hogy videken ez nem igy volt. En csak Voribabara akadtam ki, aki itt hazugnak meg 'parttagnak' belyegezte a posztirot mert nemetet tanult az iskolaban. Feltetelezem hogy Vori videken jart iskolaba ahol csak orosz volt, ettol meg nem kene neki masoknak beszolni, mint ahogy te sem teszed. Teljesen igazad van abban (sajat eletemben tapasztalom) hogy lekuzdhetetlen hatrannyal indul az ember azokkal szemben akik 'ertelmisegi' csaladbol szarmaznak, a szuleik tamogattak oket a tanulasban stb. Es itt nem csak anyagi tamogatasrol van szo, bar az is fontos.

morsels (törölt) 2013.07.18. 00:05:45

@morsels:
Ugy ertem, hogy mas iskolaban meg mondjuk csak nemet volt, ott akkor az volt a kotelezo.

Keves iskola tudja biztositani azt, hogy a diak valogathat, hogy melyik nyelvet akarja tanulni, mert az iskola mindegyiket biztositja. Sokan az alapjan is valasztottak iskolat a 80-as evektol, hogy milyen nyelvet tanulhattak ott. De ez azt hiszem ertheto. Aztan akinek nem sok lehetosege van, annak oda kell mennie, ahova lehet es azt kell tanulnia, amit tanitanak.

2013.07.18. 00:06:02

Mi volt ma a téma?

Igényes 2013.07.18. 00:06:13

@Amarante: De azt is írta valahol, hogy szlovákiai. Én annak tudtam be, hogy nem a magyar az anyanyelve.

Igényes 2013.07.18. 00:07:09

@Philosoraptor: Most éppen hogy ki milyen nyelvet tanult, és megkaptam hogy ne merjem szidni a UPC-t, mert azt az atyaúristen fingotta jókedvében. :)

Almandin 2013.07.18. 00:07:44

@Tökfőzelék1: Már megint az a korlátolt gondolkodásmód, hogy mindenki napközben dolgozik...miért kell azt gondolni, hogy mindenki munkaideje 8-4-ig tart?

2013.07.18. 00:08:59

@Igényes: Ja, ha jogasz, az megmagyarazza az empatia hianyat, masok agressziv verbalis letamadasat es az 'igazahoz' valo ragaszkodast minden eszerv es bizonyitek ellenere :)

Amarante 2013.07.18. 00:09:00

@Igényes:

Nyelvtanilag helytelen meg a primitiv kozott azert zongorazni lehet a kulombseget:))

A UPC-vel en is megszivtam:)))

2013.07.18. 00:11:11

Ha mar Coelhorol beszelunk, hadd engedjek meg magamnak egy idezetet az Alchemist-bol amit szerintem a legtobb Hataratkelo kommentelonek (velem az elen!) ideje megfontolni:

“Everyone seems to have a clear idea of how other people should lead their lives, but none about his or her own.”

Almandin 2013.07.18. 00:11:58

@zsuzscica: Én is sejtettem, hogy az óvónő ideházasodással kerülhetett ide.

Almandin 2013.07.18. 00:14:14

@tableno: Egyetértek, én néha már direkt keresem a hozzászólásait, ha röhögni van kedvem.

Amarante 2013.07.18. 00:14:27

@Mirjam2:

Van a csaladban is es az ismeroseim kozt is jogasz.Mind igen muvelt,intelligens emberek.

Biztos o a kivetel,ami erositi a szabalyt:)

skylla 2013.07.18. 00:17:03

aki meg tökfözeleknek valaszol, az olyan, mint amikor a babszinhazban a vitez laszlonak ordibalnak a kölkök.

2013.07.18. 00:21:37

@Amarante: Bocs, nyilvan tuloztam, nem minden jogasz bunko, sot in privatban kimondottan kedvelem oket :). En is jogasznak keszultem annak idejen, de aztan az eletnek mas tervei voltak.

Amarante 2013.07.18. 00:25:18

@Mirjam2:

Nem tuloztal,nem amiatt irtam:))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.18. 00:31:26

@Mirjam2: Az ember hajlamos a kornyezetebol es a sajat tapasztalataibol kiindulni. En is. Mert ki.b.szottul nem hat meg, hogy mas szerencsesebb volt, ha mi meg szivtunk. :)
Szoval lehet hogy mashol jobb lehetosegek voltak, de igy ez alapjan hajlamos az ember ugy itelni, nem az az altalanos.

@morsels: "Ugy ertem, hogy mas iskolaban meg mondjuk csak nemet volt, ott akkor az volt a kotelezo." Mutass ilyet. En nem hinnem hogy volt ilyen. Bar ki tudja, de tenyleg nem hiszem, hogy 30 eve lett volna ilyen.

Igényes 2013.07.18. 00:36:39

@Amarante: Nem nagyon értem a hozzáállásukat sem. Oké, emberek, dolgoznak, hibáznak. De hogy emellé miért pofát nyitni kell, bocsánatkérés helyett, azt nem értem.

Igényes 2013.07.18. 00:37:20

@tildy:): Ki tudja mi jelent szerencsét. Nem mindig a pénz.

Amarante 2013.07.18. 00:38:35

@Igényes:

Mert azt hiszik,hogy annak van igaza,aki jobban es hangosabban bir orditani:))))

Igényes 2013.07.18. 00:55:10

@Amarante: Állítólag csak a civilizált ember meri magának megengedni, hogy bunkó legyen. A természeti népeknél akármikor agyonverik érte, úgyhogy ott mindenki udvarias. :)

Ez 1 nagy igazság.

morsels (törölt) 2013.07.18. 01:02:22

@tildy:):
Te tenyleg nem erted, hogy mit irok? Vagy csak kotozkodsz?
30 eve kezdett valtozni, nadehat neked 94-ben volt az orosz. Akkor mar az egy idegen nyelv volt a kotelezo, nem az orosz, mint 30 eve.

De tobbet tenyleg nem irom le. Elhiszem, hogy nalad melyebbrol nem indult senki, eszembe se jutott ketsegbe vonni. Azt is sajnalom, hogy nem jarhattal elit iskolaba meg az osszes tobbi.

Elnezest, megegyszer.

mirx 2013.07.18. 01:11:49

@Igényes: Nem hinném, hogy az iparban dolgozóknak nagyon ajánlgatni kellene a tékozló homárt, viszont rólad legalább sokat elárul. (hogy mennyit értettél meg abból, milyen belsősnek lenni, meg mennyi sokkal értelmesebb kérdéssel/javaslattal előjöhettél volna).
Segítek: minden dolgozó ismeri a homárt, a régi T-s weboldalakat, olvassuk, megnézzük, igyekszünk. ha neked ezen a ponton ez a legjobb ötleted, hát no comment.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 02:48:59

@vöribaba: itt volt a trukk a nemettel
mert azt keleten is beszeltek:)
en 71-tol nemet-orosz akos altalanos felsotagozatba jartam
csaxolok

hat igen, kicsit tobbet olvastam volna aszektarol, hogy keveredett bele, de ha nem akarja, hat nem, meg ez tenyleg nem az a blog

a lenyeg, hogy szeressek egymast a "parjaval"

amugy a kilencvenes evek elejen mar egyaltalan nem volt sok 5000 ft
tobbet kerestem havonta

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.07.18. 04:08:59

A blog csendes, s itt ebben a német konyhában hallatszik némi billentyüpötyögés. Az ember lánya megy dolgozni.
Szeretném megköszönni MINDENKINEK, aki részt vett a kommentelésben, sokat tanultam, okosodtam, nem csak ami a posztot illeti, hanem ami az emberi oldalt illeti, abban. Sokan vagyunk, sokfélék, de ez ezért és így szép. Vannak gondjaink mindnyájunknak. Én nem tartom magam sem túl okosnak sem túl szépnek.... de azért minden a helyén van szerintem. :) és ezt minden nap megköszönöm a Jóistennek, ma reggel is.

pappito · http://pappito.com 2013.07.18. 05:00:15

@mirx: úgy látszik én voltam az egyetlen szerencsés UPC kuncsaft, évekig volt kábeltv és net előfizetésünk és tán kétszer kellett felhívni az üfsz-ot és akkor se volt semmi érdekes, megoldották, pedig én is kekec ügyfél vagyok és már akkor sem voltam el net nélkül :) (6-8 éve)

pappito · http://pappito.com 2013.07.18. 05:00:58

@skylla: örülök, hogy más is használja amit mondtam :)

tanato 2013.07.18. 07:45:02

@Mirjam2: Orvos is jogász is?És egész nap a neten lóg,ráadásul ilyen stílusban?Hát??Orvosi szakirányú itt felmerült kérdésekhez eddig nemigen szólt hozzá.

2013.07.18. 08:04:31

@tanato: itt mindenki olyan szemelyisrget vesz fel, amilyet akar. Legfeljebb a tobbieknek van rola velemenye. Tobben vitatjak, hogy Toki no es bankszakmas. En elhiszem neki, tul sok hozza hasonlot latok a szakmaban, de azok vagy Kinabol kapaszlodtak fel vagy egyeb orszagokbol, ahol UK wow-nak szamit.

nyuszigonosz 2013.07.18. 08:08:02

@Mirjam2: Hagyjuk már ezeket a "körökben mozogni" marhaságokat.
Mint írtam : egy idöben. És bizony az is igaz, hogy Coelho a világ sok sok országában csak úgy szedte össze az irodalmi díjakat.
Hogy kinek tetszik, kinek meg nem, azt mindenki saját maga dönti el.
Nekem nem ö a kedvenc íróm.

Amúgy meg: ha nekem tetszik egy könyv, akkor tetszik és nem szoktam szégyenkezni emiatt. Nem az szerint válogatom meg a kedvenc íróiimat-könyveimet, hogy másoknak mi tetszik.

tanato 2013.07.18. 09:09:50

@charlieharper: HÁt?Szerintem isTöki inkább fiú,de igazad van,vannak nagyon férfias nők és nagyon nőies fiúk is.Mint ahogy a néhai nevet felvett Vájmi is nőnek mondta magát de ott megint kételkedtem.PL. az Origős időben kommentjeim alapján sokan nőnek néztek pedig csak arról volt szó hogy három nővel élek együtt/feleség meg két nagylány/ és a melóban is nők vesznek körül.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.18. 09:27:54

@morsels: En elhiszem amit irsz, csak kisse olyan, mint amikor az egyik part azt hazudta, nem volt kotelezo visszalepni magannyugdijpenztarbol allamiba. Na igy lehetett az orosszal is.

Persze, papiron azt mondtak, hogy 1 nyelvet oktatni kell.

Aztan az tobbnyire az orosz volt sok helyen. Olyat nem hallottam, hogy 1 nyelv volt csak, akkor az ne orosz lett volna, bar lehet van ilyen.

Elizabeth72 2013.07.18. 09:34:14

Kedves Posztolo,
Gratulalok, hogy igy sikerult elrendezned az eletedet, es szivbol kivanom, hogy ezek utan is jol alakuljon. :-)

2013.07.18. 11:14:05

@tanato: mindkettot egyettelmuen nonek tartottam, stilusbol.
Niki egyertelmuen nem, az elejen sajnos bedoltem.
Abban teljesen egyetertek, hogy egy allitolagos orvostol teljesen mas nivoju commentet varnek. Ez csak azert van, mert az orvosokat valamiert mndenkifelett sllinak varnam el. Tudom, rossz beidegzodes. Kozuluk is vannak csapnivalok, akik eppenhogy vegeztek.

tanato 2013.07.18. 11:20:41

Az interneten minden lehetséges.mindenki azt mondhatja magáról amit akar,de VB orvosi és jogi végzettsége egyszerre kicsit gyanús.

Der Piefke 2013.07.18. 13:39:17

Összefoglalva a posztot: egy "valláskárosulttal" több lett itt, Németországban!:-)

Vadalmaaaaa 2013.07.18. 15:49:54

@tanato: mert neked sok lenne,gondolod masnak is?:)
Vannak meg ilyenek boven,ne aggodj:)

Vadalmaaaaa 2013.07.18. 15:53:30

@hagyma: igen ,igen,tudom en, barati orszag nyelve (ndk)

En csak annyit kozoltem,hogy tolem megkerdeztek,milyen a szuleim partallasa az iskolaban mielott beiratkozhartam volna,erre itt sokan elkezdtek amneziaban szenvedni:)

Na ezert sem elek mar M o - on.

Vadalmaaaaa 2013.07.18. 16:04:54

@Mirjam2:

A hozzad hasonlo emberek miatt sem elek mar Magyarorszagon.

Miert kell butasagokat oszzeirkalni a multrol ,hazudozni??
miert jo ez neked?

mert le mertem irni ,hogy megkerdeztek a szuleim partallasat mielott nyelvet valaszthattam?

mert volt olyan kategoria a multban,hogy osztalyidegen es az ide tartozo gyerekeket pici gyerek kortol modszeresen probaltak a korszeru ismeretek tanulasatol megfoszani?

Bosszant az igazsag es agresszivitassal reagalsz?
tiptikus.

Vadalmaaaaa 2013.07.18. 16:08:27

@Mirjam2: a tobbi megszolalasodra nem reagalok inkabb,mert olvasott szoveg ertesi problemakra vezetheto vissza a sok butasag,nem lep meg ,hogy abbahyagytad a jogot is:))

Vadalmaaaaa 2013.07.18. 16:14:17

@Igényes: alapveto kitoresi,fejlodesi lehetosegektol volt megfosztva

Vadalmaaaaa 2013.07.18. 16:28:42

@M. Péter: en nem szenvedek amneziaban,mint itt sokan
Le merem irni,ami velem tortent
Bizony tolem nyelvtanulasi es tovabbtanulasi lehetosegeim felterkepezese elott megkerdeztek a szuleim partallasat tovabba 8 eves korom ellenere nem atallottak fogalmazast iratni velem,arrol,hogy 56 - ot forradalomnak vagy ellenforradalomnak minositem -e

Igényes 2013.07.18. 19:07:43

@vöribaba: A mesében, talán.

@mirx: "hogy mennyit értettél meg abból, milyen belsősnek lenni," Olyan, mint elitnek? Akkor Tökivel beszélgess róla. Már ha szóbaáll veled. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.18. 19:07:54

az a baj a szűréssel, hogy mondjuk kiszedek két elviselhetetlen embert, csak akkor utána semmit nem lehet érteni a többiek megszólalásaiból.... :-(

DieNanny CH 2013.07.18. 19:24:39

@vöribaba:

Nagyon fura városban élhettél, ha mindezeket megcsinálták veled.
Az én szüleim mai szemmel nézve tiszta nyuszik voltak, nem voltak párttagok, semmilyen tanfolyamra nem jártak, semmilyen baráti körbe, apukám 3 műszakban dolgozott egy erőműben, anyukám ugyanott volt laboráns.
Bármilyen szakkörbe járhattam 6 éves koromtól kezdve (és mivel hamar meguntam, évente váltogattam. Volt pingpong, röplabda, úszás, zongora, kórus, lövészet, szövőszakkor, néptánc, rajzszakkör...)
Ugyanúgy, ahogy bármelyik osztálytársam, vagy két húgom.

Hidd el, és értsd meg, így visszatekintve szerintem szinte minden városban máshogyan értelmezték a párthűséget. Attól függött, ki és milyen volt a tanácselnök.

Tehát egyik helyen ezt engedték, a másikon pedig azt nem.
(Ja, '74-es születésű vagyok.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.18. 19:37:17

@vöribaba: hat nalunk csak azt kerdeztek meg partag-e /az nem egyenlo a partalassal, munkasor e
es fizikai szellemi vagy egyeb a foglalkozasa

ZS0LT 2013.07.18. 20:57:32

Ha jól számolom ez már volt 30 éve...

Kecskemét, 1980, Zrínyi Ilona Általános Iskola, 2/C
Az iskola indított német nyelvtanfolyamot, és nem kellett hozzá párttagnak lenni.

tanato 2013.07.18. 21:28:46

@vöribaba: Figyelj VB ha tényleg kollégám vagy ne járass le minket úgy am block egy nem orvoshoz vagy jogászhoz illő stílussal.Mindent el lehet mondani egy kevésbé lejárató hangnemben is.

2013.07.18. 21:33:46

@vöribaba: sok mindent elhiszek. Ezt konkretan nem (marmint, hogy 8 evesen veled 56-rol irattak fogalmazast).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.18. 21:52:31

@vöribaba: Ilyen durva dolgok nalunk nem voltak, de pl.a parttitkar lanya es emlekeim szerint a tanarok gyerekei sem jarhattak se templomba, se hittanra.

2013.07.19. 03:25:46

Hü pedig VB-t már egy hete bevették a barátusz klikkbe, csak elkövette azt a hibát, hogy elfelejtette, ki is tartozik oda....aztán nekiesett az egyik alapitó tagnak....Bummer.....

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 16:40:46

@charlieharper: akkor fafeju vagy
Nem veletlenul nem elek mar ott,ahol te:))

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 16:43:23

@tanato: nevetseges,te mirjam hany accounttal dolgozol:))

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 16:48:05

@tildy:): nekem nincsenek emlekeim arrol,hogy mit lehetett es mit nem partagkent:))
Arrol viszont olvastam,hogy beszervezték az egyhazi alkalmazottakat,akik jelentettek a parttitkaroknak,iskolaigazgatóknak arrol,kik a híveik:)

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 16:50:50

@tanato: a lejaratashoz en nem kellek,megteszitek azt magatok is:))

2013.07.19. 16:59:38

@vöribaba: akkor hireszteld tovabb batran, hogy 8 evesen 56-rol irattak veled fogalmazast. Hatha lesz itt egy madar aki el is hiszi.

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 16:59:46

@DieNanny: meglepo modon toled jott a legnormalisabb valasz.
74: akkor idosebb vagy nalam
Velem ennel meg cifrabbak is megtortentek
Ez meg nem a jeghegy csúcsa :))
Erdekes,hogy ,ha egy picit valaki megpenditi a dicső multat,hirtelen amneziaban kezdenek szenvedni sokan
Ha nem erintett az ilyesfelediszkriminacio,orulni kell.

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 17:03:37

@charlieharper: te hülye vagy
Bizony komcsi modszer a gyereken keresztul leinformalni a csaladot
Bizony 8 -9 evesen ez volt az en hazim :)
Meg kellet irnom,hogy 56 forralom vagy ellenforradalom volt- e:)))
Akkoriban ez allt a tarsadalmi parbeszed kozeppontjaban ,tudni akartak mi ,hogyan gondoljuk,ezert volt olyan oltari fontos ezt 8, 9 eves gyerekkent hazifeladatkent feldolgoznom:))

2013.07.19. 17:07:38

@vöribaba: a valaszod szinvonalabol egyertelmuen egy kamu nick vagy itt es a tobbiekkel valo "beszeded" is mutatja, hogy egy troll vagy. Innentol egyszerubb szurni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.19. 17:09:19

Tanato és Mirjam mint alteregók? ez nagyon tetszik :-)
de ha azt mondom neki, hogy jé, én tudom, hogy ezek valós emberek, akkor majd kitalálja, hogy biztos még én is ti vagyok. vagy ti vagytok én. amúgy is skizó hangulatban vagyok (hazajöttem a hétvégére Chiang Maiba, és ettől kicsit mindig megzakkanok...), de ebbe most belezavarodtam :-)

tanato 2013.07.19. 17:40:09

@Chang Yai: Ehhez nincs mit hozzátenni.

2013.07.19. 17:52:48

@tanato: @Chang Yai: idonjent felbukkan egy masik holgy itt, aki szinten meg az elo faba is belekot. Gyanitom, hogy ugyanaz a no all mindketto mogott. Hogy ebben neki mi a jo?

Tanato, ne izgulj, ez a nick id annyira orvos, mint en. Nem huzta le az orvosi szakmat.

Igényes 2013.07.19. 19:19:21

@cougarcat: Ha így folytatja, lassan kitagadjuk. Bár ha így folytatom, lassan engem is kitagadnak. :D

@Chang Yai: Én biztosan Ti vagyok, de egy világért be nem ismerném.

@hagyma: Bezzeg tőlünk nem, pedig mi azok voltunk. :))

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 19:28:10

@charlieharper: nevetseges vagy
Mar sokszor igeretet tettel arra,hogy szursz, te tudnad megmondani,miert nem valtottad be az igereted:))
jo lenne ,mert nagyon unalmas mar a sok butasag,ami dől belőled
Az en szinvonalamtol te olyan messze vagy draga,mint banyasz beka,van meg hova fejlodnod boven:))

Vadalmaaaaa 2013.07.19. 19:29:45

@Chang Yai: nem baj,lenyeg,hogy magaddal beszelgetsz kulonbozo neveken,mert szukseget erzed,hogy megtamogasd a sajat velemenYed:))

2013.07.19. 21:56:44

@Chang Yai: :) Come on, valld mar be hogy te vagy en! :)))

Kacorlakk 2013.07.19. 22:10:21

Tisztelt vöribaba!

Keresek egy tanút, aki a saját példáján tudná igazolni, hogy az átkosban csak a kádergyerekek és a svábok tanulhattak nyugati nyelveket. Tudsz esetleg valakit? Jól jönne még az is, ha 8 évesen 56 értékelésével is foglalkozott volna.

Ha esetleg tudsz segíteni, azt is el tudod intézni, hogy kiengedjenek az ápolók, ha rendesen beszeded a gyógyszered?

Konklúzió egy viccben összegezve:
- Képzeld drágám, egy marha szembe jön velem az autópályán!
- Jó neked, velem az összes!

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.20. 04:16:24

@Mirjam2: csak azt nem tudom, mit csinálunk itt mi mind hajnali négykor, vagy mennyi is most a CET. (nekem is aludnom kéne még tulképp.)

Vadalmaaaaa 2013.07.22. 11:01:45

@Kacorlakk: na kiderul,hogy nem is en vagyok voros,hanem te:)))
Mivan az igereteddel fafeju nem talaltad a szuro gombot ? Hehe

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása